Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: www.economx.hu/belfold/korhazi-kommando-egeszsegugy-betegellatas-takacs-peter-mobil-team-munkaido.... (2024.04.19. 13:25) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2013.01.24. 03:50 Fabius

Lehet Más a Pártszakadás?

Címkék: kongresszus platform lmp schiffer andrás

Azt terveztem nem írok a héten az LMP-ről semmit. Egyrészt a szakadni, vagy nem szakadni és a tárgyalni, vagy nem tárgyalni vonalon is elmondtam már mindent amit gondolok írásban és arcból arcba is. Kicsit - nagyon - unom is a meddő vitákat már, meg úgy voltam vele, döntsék el ők maguk egymás közt van-e az orbánváltáshoz elég kurázsi, vagy követik a középre tartás messiását, Schiffer Andrást, és kormányváltás helyett hagyják magukat kivezetni a senki földjére hősi halottnak. De aztán elolvastam Szombathy Pál platformistákat kiszántó írását az Új Szó onine-on, és bevallom férfiasan a fejembe kergette a vért. Ezért úgy döntöttem egy kicsit rendet teszek, mert ideje megdönteni néhány közkeletű legendáriumot, ha már így alakult akkor a hétvégi kongresszusuk előtt. 

Aszongya ez a jóember:

"Szelídnek álcázott platformista LMP-belső ellenzék: pártjuk kettészakításának akkor lesz kisebb esélye, ha a legutóbbi kongresszuson vereséget szenvedő baloldali blokkos irányzatuk egy újabb összejövetelen mégis keresztülveri Bajnai-barátabb irányvonalát; az Együtt-rajongók nem képesek elfogadni az LMP különutasságról szóló, csak nemrégiben hozott demokratikus döntését addig, amíg az nem a kedvük és a nagyobb ellenzéki érdek szerint hajlítható újra. Érdemes emlékezni a 2002-es választási vereség után az eredményt elfogadni képtelen, újraszámlálást követelő politikai harcmodorra – olyasmit láthatni mentalitást tekintve most kicsiben újraéledni; a módszerek nem változnak, csak a szereplők, akik igénybe veszik az általuk utált ellenfelek egykor undorral fogadott húzásait."

Ahhoz, hogy Szombathy objektív(ebb) képet tudjon festeni a platformistákról és a kialakult helyzetről ismernie kéne az LMP szavazóbázisának összetételét és a szimpatizánsok véleményét, amit nyilvánvalóan nem ismer a közvélemény zömével egyetemben. Az gondolom nem túl nagy újság, hogy a pártok szondázzák a választóik véleményét, így tesz az LMP is. Ez meg itt az egyik eredmény, tessék kattintani a pdf-ért , és nézegetni hogyan véleményezték például a zuglói szervezetük kérdőívét azok akik megkapták. 

Azt hiszem ezt nagyon kommentálni nem kell. A szimpatizánsok döntő többséggel a tárgyalások megkezdését és a szerepvállalást tartották volna jónak. Azt is érdemes meglátni, hogy miniszterelnök jelöltnek Bajnait többen tartották alkalmasnak, mint a listán szereplő többi nevet összesen, azt is, hogy ennek ellenére - vagy éppen ezért  - Mesterházy Attila alkalmasságára egy árva szavazat sem érkezett, és azt is, hogy Schiffer Andrást nem csak Bajnai, Jávor, Karácsony Gergely, Róna Péter nyomta le az alkalmassági versenyben, hanem a "valaki más" is. 

Mielőtt megpróbáljátok elintézni az egészet egy legyintéssel - hogy lárifári, ez csak egy helyi szervezet véleménye - elárulom, a Medián készített ilyen felmérést a pártnak országosan, ha nem is ennyire de hasonlóan döntő eredménnyel. 

No. Ezek ismeretében meg úgy állunk, hogy a platformisták azok akik a választóik véleményét kívánják képviselni. Azokét a zömmel kiábrándult baloldaliakét, akiknek pontosan annyira elegük volt a szocik bénázásából 2010-ben, mint a választók többségének, akik kétharmad nélkül akartak kormányt váltani, és ezért ültették parlamentbe az LMP-t. Aztán nem tudom miféle demokráciáról beszél az aki szerint helyes, ha Schiffer és a szűk kongresszusi többség - ami frakció kisebbség -  semmibe veszi az őket felhatalmazó választókat? Két és fél éve egyebet sem hallottunk az LMP-től, mint a részvételi demokráciáról papolást. Gyere ide, mondd el, csináld. Aztán aki odament, részt vett, véleményt mondott és kérdőívet töltött az most arcon van szarva. Mert a véleménye eltér a schifferi rendszerszintű idealizmustól, elsősorban kormányt akar váltani a választott pártja részvételével, de nincs rá módja. Mert a részvételi demokrácia pártja úgy döntött, csak a kongresszusi részvétel játszik és semmi más. Kompromisszum nincs, a véleményünk képviselve nincs részben sem, bónusz vannak akik ezt ünneplik, és az általunk felhatalmazottak közül azokat árulózzák, akik mégis megpróbálkoznak vele. 

Emlékszel még, Schiffer Bandi, mit mondtál te magad a saját száddal a parlament alakuló ülése előtt? Ha nem, segítek felidézni:

"Mi azt kérjük a politikánkkal rokon mozgalmaktól, hogy használják az LMP-t céljaik elérésére, gyakoroljanak ránk nyomást a számukra fontos kérdésekben, juttassák el hozzánk javaslataikat, és mi megfelelő képviseletet biztosítunk azok számára az országgyűlésben."

Mondd, ekkora fordulattól nem szédülsz? Odamentünk és véleményt mondtunk, képviseletet kértünk és lófaszt kaptunk, nyomást gyakoroltunk és most te vagy az, akit a saját szavaival helyre kell rakni. 

lmp-szakadás.gif

Ideje lenne megtorpanni egy kicsit és átgondolnod ezt az egészet. Mert a jobberek ugyan veregetik a vállad, hogy micsoda fasza gyerek vagy, de nem baj ha eszedbe jut: ők se eddig nem szavaztak, se eztán nem fognak rátok szavazni. A ti szavazóbázisotok most ilyen dilemmákkal küzd:

- Kormányt akar váltani, de veletek erre nincs módja. Szövetkezni nem akartok, önállóan pólust képezni és egyedül megoldani képtelenek vagytok. Ha kivárásra játszotok, hogy majd jelöltállításkor mentek egyezkedni, az nagyobb zsákutca a maga előnytelen feltételeivel, mintha most kezdtek hozzá. Ha önálló listátok lesz akkor aki arra szavaz az a kormányváltókat fogja gyengíteni. Ezzel a választási törvényt ismerve azért nagyjából mindenki tisztában van. 

- Úgy érzik, hogy hazudtatok nekik és becsaptátok őket, azt hiszem a fentiekkel a többnél is elég indokot szolgáltattatok erre.

Innentől meg mondj egy okot amiért rátok szavazzanak akik eddig tették

Az a szomorú ebben az egészben, hogy mi kinéztük belőletek azt, amit ti magatokból nem. Szentül meg voltunk arról győződve, hogy az LMP identitása nem egy közös választási listától vagy szövetségtől függ, hanem az esetleges kormánykoalícióban képviselt elvektől és törekvésektől, azok megvalósításától. Azt gondoltuk ha részt tudtok vállalni - igen, a rendelkezésre álló kétségtelenül igazságtalan eszközök felhasználásával - Orbánék romhalmazának eltakarításában, a jogállamiság renoválásában az számotokra nem az önfeladást jelenti. De ezek szerint mégis, ami egyszerre siralmas és röhejes. 

Kíváncsian várom mire juttok egymással a hétvégén. Számotokra ez a kongresszus felér egy előválasztással, 15 hónappal az éles megmérettetés előtt eldől mi lesz veletek, és egyáltalán eljuttok -e odáig ebben az identitászavarban. 

592 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr295040207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@épészmérnök: Van egy nagy előnye: könnyű félrehúzni..ha érted! ._P
Franciabugyit kissé bajosabb, ha szorít (az idő:-)!
@Penivaldes: Ennyi diákot nem vállal vélhetőleg, ha igen, akkor fakultánsban vedd fel!
@mamitirtok sír derék (kommensevik): Hová-hová az a nagy sietség? Mindennek meg kell adni a módját.
@nevetőharmadik:

"__bár jobban belegondolva nem annyira az kelti bennem a gyűlöletet, hogy milyen vezetőink vannak/lesznek. Amitől igazán elszáll az [...] 'kommentek etc'
És ilyenkor kicsit átfordul a harag gyűlöletbe.__"

Ha gyűlölsz, tudat alatt magadat is gyűlölöd. hagyd el a gyűlöletet, szeresd magadat, békülj meg és aztán már nem látsz mást csak botladozó embereket. éppen olyanokat mint amilyen Te magad is vagy . Csak Te másképp bukdácsolsz. de erre felvágni már hiba. legyél alázatos a hibákkal. hibáikkal együtt szeretni az embereket, az a valami. Mi szeretni való van egy szenten? a tökéletesen? Mert ő az? dehogyis. csak a szentsége elfedi a valót.
Szeretni és szeretve lenni - minden könnyebb.
@Orica Középföldi:
Akkor szerinted, hogyan történik a jelöltállítás az egyéni körzetekben?
Melyik frakcióba ül a közös programot támogató jelölt?
hvg.hu/itthon/20130123_onkormanyzat_koltsegvetes_hiany_tamogatas
"Megoldhatatlannak tűnő feladat elé állították az önkormányzatokat a törvényhozók a 2013-as költségvetés elkészítésénél."

Semmi gond, köztisztviselők, közalkalmazottak el, közmunkássá előléptetve, polgármestereknek meg prémium, mert annyit is érnek!
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: A Merkava nekem is tetszik, de higgy nekem. Ha egyszer, a történelem során sor kerül egy minden típust felvonultató tankcsatára, ahol megválaszolásra kerül a „vajon melyik a legjobb tank ?” kérdés, én majd egy ilyenben szeretnék ülni… :)

youtu.be/KzvEKj6XrlQ
index.hu/tudomany/tortenelem/2013/01/24/mi_tortent_a_duna_jegen_matyas_kirallyal/

Szegíny Viktor, mi lesz véle?

"A legkiábrándítóbb elmélet szerint nagybátja szervezett tömegmegmozdulást a fagyott folyón."

Nem nagybátja, hanem nagykabátja, ugye?
@exdr.posthumus incathedra deBill Vérmókus:

"__majmokról, kint közös ős, szót sem ejtettem__"

esz mék tréfa szintyén is skandallum. eszt csak egyes szám első személyben emlíccse minden darwinista.

mongyuk darwinon láccott is. neki-róla elhiszem.

arról nemisszóva, Te mókus vagy. miközöd a majmokhoz? mostőszintén?

Vagy csak a költői ékesszólás heve tolta mókusszájadra ama fertelmet miszerint az őseid majmokkal? fujjjj!! :D
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:
Én egyikben sem! Egy megfelelő ellenség esetén éles helyzetben 15-30 perc az élettartama a harcmezőn! Ráadásul az ára...

www.youtube.com/watch?v=JRFaMHhwjlI

www.youtube.com/watch?v=hEIC803RS0s

Akkor már röhögni inkább...
Schiffer Olgánál: Megerősített mindet a döntésünkben az idő, nem kell változtatni ezen!
@exdr.posthumus incathedra deBill Vérmókus: Sajnos egészségtelenül erős bennem az empátia. Akármilyen keménynek kéne lennem, végül bárkin megesik a szívem. Van is bajom belőle.

@mamitirtok sír derék (kommensevik): Ide fog enni a fene. Legfeljebb hallgatok :)

@jaegtoer: Igazad van. Hogy rohadnál meg :P És ha sikerült megfogadnom a tanácsod, csatlakozom deBill Vérmókushoz.
@Penivaldes:

esztet nem mondod komolyan?! slafrokba jársz cilámpás hajjal, félretaposott cipőben tejeszacskóból font szatyorral?
@Trompf:
"Akár hiszed akár nem, ezen mondatoktól jobban tartok, mint Orbántól vagy akár Gyurcsánytól."

Speciel én az emberi hülyeségtől tartok leginkább. Hitler is az óvatos széplelkek miatt lehetett azzá, aki lett. Hibázni mindenki hibázhat, de ekkora hibát megismételni nagy bűn.
@jaegtoer: lelkem mélyén abban járnék. csak ne nézennek meg
@Penivaldes:

kéccségbe ejtesz! egy antinő! Peni tessen tangában tangózni és tengózni. Jót tenne! bisztos forrásból tudom.
@jaegtoer: Várgyá, állami pályára készül, vagy zárdába, ne próbáld ettől eltántorítani, jó? Tarcsuk tiszteltbe' más sok hüleségeit, nem?
nézzük milyen is a KÜZDŐ EMBER...ilyet még úgy sem láttatok..személyesen mert LEHET MÁS
kaslerarpad.hu/?p=2285
@Penivaldes:

hát ha nem teccesz magadnak benne asz más, akkor asztmás sőt kozmás
@mamitirtok sír derék (kommensevik):

én megpróbáltam. de hát álláspotty az álláspotty.
@mamitirtok sír derék (kommensevik):

Aki a tankokat szereti az buzi nem lehet..Anno,középsuliba is voltak fiúk akik világháborús tankokra mentek rá/el/..Sosem értettem, pedig mennyire férfias szimbólum..
Érdekes párhuzamok tanálhatók azért itten..
index.hu/gazdasag/2013/01/24/matyas_gazdpol/
"Ezzel együt a nagy borbőség miatt az ország kisebb része ismerte a sört. Az országban minden égetet szeszre a tótpálinka kifejezést használták, a pálinka is szlovák eredetű szó (pálenka).

Érdekes még, hogy 1486-ban Mátyás nem a cigarettát tiltotta ki a kocsmákból, hanem a fegyvereket, mivel „a kocsmákban sokszor szoktak emberöléseket, sebesítéseket, veréseket és azon kívül sok veszekedésnek és más bajoknak végtelen sorát elkövetni".

Mondjuk a helesírás most is kettes fölé mindösszesen..
@Penivaldes:

amúgy 30-31-as testömegindexig jól áll szerintem
@épészmérnök: Elég valószínűnek tűnik. Igazából beszéltem egy közgazdász ismerősömmel. Közgazdasági szempontból pillanatnyilag érthetetlen, miért állunk még talpon. Minden józan tankönyv azt mondja, hogy már össze kellett volna omlanunk. Az ő tippje az, hogy a piac kivár. De ki tudja, meddig tart ez a kegyelmi állapot? Azonban amint elmúlik, nekünk harangoztak! Erre nem árt felkészülni.

Ettől függetlenül a törvényi szabályozások kuszasága, és az, hogy többnyire jelenleg a magyar jogszabályi környezetben a jobb kéz soha nem tudja, mit csinál a bal (salátatörvények <3) majdnem biztos, hogy előbb vagy utóbb maga alá temet minket. Nem vágyom rá, hogy megtapasztaljam, ez mit jelent.
@Mariann19:
Persze! Itt a Mariann, Knosszosz lehet nyalizni!!! :D
@nemecsek ernő áruló:
Szerintem egyensúlyoznak, hogy mennyire képes ez a majom társaság lerabolni az országot és hülyét csinálni a népekből, a pénztárcájukból...
Egyenlőre szarul állunk, ami nekik pozitív, bár elég látványosan dőlnek be január közepére a költségvetés különböző tételei és kb. 2 hét múlva újra kell írni az egészet, a sikerpropaganda ellenére!
Ha elindul a bukta, akkor ritka nagy bedőlés lesz, lehet Piktorunk azért dörgölőzik Putyin arczostársához, meg a tervezett Eurázsiai Uniójához. Ha oda akar közeledni, akkor azért megnézném a hazai droidok arcát majd...
@jaegtoer: te még sosenem izgultál rá eGY VERES MTTUDÉMNmilyen vér vörösre:)))
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Knósszosz barátod még itt sincs, ahogyan látom.
Te is késlekedtél, csak nem eveztél a jeges Dunán? Aggódtam! Nem akarunk elveszíteni.
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Putyinban nem teng túl a bizalom Orbán iránt. Most találkoznak január 31-én, és az egyik fő tárgyalási pont az oroszok általi atomerőmű építése lesz. Az oroszok ehhez hitelt nyújtanak, biztosítékként Putyin tulajdonrészt kér fedezetként az objektumból. Legalábbis a hitel lejártáig. Szokatlan.
@Mariann19:
Piktorunk anyját is eladná, nemhogy Paksot! Majd sikertörténként tálalják, hogy a legfontosabb, magyar tulajdonú energiatermelőt IDEGEN kézre juttatja... A droidok zabálják az ilyen meséket!
@minimalista:

Én unom már cáfolgatni a csúsztatásaidat, tegye ezt meg Jávor:

videotar.mtv.hu/Videok/2012/10/19/22/Koztarsasagi_minimum_program_Az_LMP_es_a_4K.aspx

Te meg próbáld megcáfolni őt is. A mai öngólhalmozásod példátlan és már csak mérsékelten szórakoztató.
@jaegtoer:

A Bajnai megítélésében egyetértünk kb. Viszont én azt mondom, egy kijózanodott LMP-vel lehetett volna egy ütőképes koalíció, amiben mindenki megtalálhatta volna a maga - társadalmilag is hasznos - szerepét.

De ezek se a gyeplőt akarják húzni a szélhámosokat kordában tartva a bakon, helyette a spanyol viaszt szarnák, ha lehetne.
@jaegtoer: "kéccségbe ejtesz! egy antinő! Peni tessen tangában tangózni és tengózni. Jót tenne! bisztos forrásból tudom."

Higgyetek az idősebbnek: ha a tangán múlik, régen rossz :-(
Ha jól vettem ki a műsorból, a Schifferisták nem értik. Mutatnék nekik valamit, bár hivatalból tudniuk kellene róla:
lmpeger.blog.hu/2013/01/17/kilog_a_lolab_860
Két dolog lehet figyelemre méltó: az egyik a cikk mondanivalója, amihez túl sokat nem lehet hozzátenni. A másik a nulla komment (mondjuk, az előzetes moderációjukat basszák meg, ennyire nem lehet félni a véleménytől), meg a 87 "like" a kábé ötvenötezres megyeszékhelyen.
Házi feladat, rögtön kettő is:
1. Megtippelni, mennyi teret engednek át 2014 után az újrázó Fideszesek (nem befolyásolnék senkit, de én a -0 ... +0 tartományba saccolom).
2. Megtippelni, hogy az ellenzék (== MSZP) győzelme esetén változna-e valami, tekintettel arra, hogy az LMP inkább keresztbe tenni szeretne nekik, még ha nem is így hívja.
A rossz hír, hogy a feladat beadási határideje valamikor tavaly ősszel volt.

Amilyen mifelénk a világ, elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a "zöld ugrás" még egy ideig a békák kiváltsága marad, mert lassan a "középszürke előrevánszorgás" is kisebb világszám lenne. Szép dolgok az elvek, de pont itt, a blogon olvastam egyszer, hogy az elv olyan, mint a fing: tartod, amíg lehet. Bajnai a kalapács lehetett volna, aminek az ökoságot átmenetileg (még csak nem is végleg!) felfüggesztő LMP megmarkolhatta volna a nyelét (nem félreérteni), és addig verték volna vele azt a kurva szoci vasanyagot, amíg le nem hullik róla a reve, és lesz valami alakja is. De nem, az elnyomott bloghuszároknak ez a meló nem tetszett.
Hát akkor imádkozzatok a bejutásért, és gondoljátok nagyon fontosnak magatokat mindig, amikor támogattok valamit, amit a kormánypárti többség nélkületek is megszavazna, vagy ellenzitek, ami meg nem érdekel már ma sem senkit abban a kurva kupolás épületben.

Mindig szeretem azt hallani, ahogy számonkérik rajtam azt, hogy jobb híján passzívként nem segítek leváltani Orbánt - és közben a hivatásosak ennyire képesek, ennyire érzik át a tétet. Oszt még én ne szarjak bele? Nos, én megélek akármelyikük nélkül is, az biztos, de hogy fordítva...
@jaegtoer: bőven alatta vagyok. viszont ha már itt tartunk az említett ruhadarabnál inkább más számít.
Először is azzal kezdeném, hogy maximálisan támogatom azt a kongresszusi döntést, hogy LMP ne csatlakozzon az E14-hez.
Ugyanakkor egyáltalán nem gondolom azt, hogy ez ellentétben állna azzal, hogy le kellene váltani Orbánt.
Hogy látom én a helyzetet:
Tegyük fel elméletben, hogy az LMP beállna a E14-be. Ennek hatására a párt szavazóinak egy része (hogy mennyi, abba kár belemenni, szerintem több, más szerint kevesebb) nem fog az LMP-re szavazni, sőt, valószínűleg a jelenlegi kínálatból másra sem. Emellett valószínűleg a Fideszre szavaznak azok is, akik ugyan már csalódtak benne, de nem voksolnának egy MSZP-t és "társalgási körét" tartalmazó képződményre, és jobb híján maradnak. Eredmény: Az E14 szavazóinak száma nő az LMP szavazóinak egy részével, a Fidesz szavazóinak száma nem változik, az LMP szavazóinak száma csökken. A kormányváltás esélye csökken. Extra: Az LMP elvesztette a hitelességét, betagozódott a kétosztatú politikai rendszerbe, ami ellen létrejött.
Nézzük azt az esetet, ha az LMP a novemberi kongresszusi döntés értelmében nem áll össze sem az E14-gyel, sem más jelenlegi parlamenti párttal, sem azok holdudvarával a választás kapcsán, de más, vállalható szervezetekkel igen. Ekkor az LMP szavazóinak egy része feltehetően átszavaz az E14-re, másik része marad, sőt, a csalódott Fidesz szavazók egy része is várhatóan átszavazhat az LMP-re. Eredmény: A Fidesz szavazóinak száma csökken, az E14-é nő, az LMP-é várhatóan nem sokat változik. A kormányváltás esélye nő. Extraprofit: Az LMP üdítő változatosságot hozott a magyar politikai életbe: tartotta magát az alapító nyilatkozatában meghirdetett elveihez.

Melyik megoldás esetén állunk közelebb a célhoz?
Nyilván, ahogy más forgatókönyvben, ebben is vannak feltételezések, de nem gondolom hogy irreálisak lennének.
@zuglauer:

Néha azt érzem nem ugyanabban a világban élünk. Vagy az az LMP legnagyobb baja, hogy azt sem képesek észrevenni ami kiszúrja a szemüket, mint pl a töketlenkedéssel lefelezett támogatottság:

www.median.hu/kepek/upload/2012-12/2abra20121212.png

Ami nyáron még 6% az novemberben a kongresszusi döntés után már csak 3%, és ez csak rosszabb lesz. Extraprofit: az LMP iszik egy üdítőt és eltűnik a balfenéken.
@Fabius:
Minél hamarabb véget kell vetni az LMP-ben ennek a lebegtetésnek. Ha nem platformok nyilatkozgatnák a saját véleményüket a párt színeiben, hanem egy irányt kommunikálnak a nyilatkozók, és az határozott irány, akkor azt gondolom, hogy a támogatottság nőni fog.
Én a csökkenést három tényezőnek tudom be:
1. Az E14 lufi
2. A novemberi döntés óta előadott kettős kommunikációnak
3. A döntés eredményének
Remélem a most hétvégi döntés következtében a 2. pont megszűnik, az 1. pont hatása magától egyre csökken ahogy a lufi kezd leereszteni (ahogy hallom, már a Milla is inkább kifelé kacsintgat), a januári vagy inkább a februári közvélemény kutatásokban talán már pontosabb képet, és remélem jobb eredményt látunk.
@zuglauer:

Szerintem meg a választóitok hülyének nézésének, a részvételi demokrácia megcsúfolásának kell(ene) gyorsan véget vetni.

De lassan meggyőződök róla, tényleg az a baj veletek ti ezt nem játszátok, hanem valóban ennyire nem értitek:

- A csökkenő támogatottságotok nem novembertől, hanem tavaly nyár óta tart. Azóta amióta megjelent a társadalomban az összefogás iránti igény Orbán leváltására, és ti ennek mereven ellenálltok.

- Ha megnézed novemberre, a döntésetek idejére már megfeleztétek a nyáron még megvolt 6%-ot. Akkor meg az E14 meg Bajnai színen sem volt.

De, hogy szemléltessem a dolgot elárulom, a novemberi döntéseteknél még volt felfokozott várakozás, hogy hátha. Ez azóta elmúlt. Az akkori posztot:

varanus.blog.hu/2012/11/18/csao_lmp

ötször annyian olvasták még, mint ezt. Ugyanabban az Index ajánlódobozban. Márpedig ha egy párt iránt az érdeklődés ekkorát esik egy velük szimpatizáló blogban is, az csak egy dolgot jelent a jövőtökre nézve. Hogy mi ez azt találd ki magad.
@Fabius:
Vagy egészen más elképzelésünk van az érvelés technikájáról és a magyar mondatok értelmezéséről vagy el sem olvasod azt amit írok (azt nem feltételezem, hogy nem érted), ezért lehiggadok és rád hagyom az egészet. A Jávor videó amit linkeltél épp azt támasztja alá, amiről utoljára írtam.

Ennek ellenére maradok rendszeres olvasód. Béke.
@minimalista:

A vita az vita és nem háború. Így békét kötni sincs miért :-)
@Fabius:
Akkor ebben nem értünk egyet, de ez nem baj. Pontosan mit értesz a részvételi demokrácia megcsúfolása, és a választók hülyének nézése alatt?
Ha a zuglói felmérésre gondolsz, akkor személy szerint azt gondolom, hogy egy pártnak feladata a választói akaratát követni, egészen addig, amíg az nem áll szöges ellentétben a párt alapértékeivel, céljaival. A Bajnai (az MSZP-DK trójai falova) mögé való beállás pedig szerintem az LMP alapításának talán legfőbb célja ellen mutat. Ez a cél pedig a kétosztatú politikai tér feltörése, valódi alternatíva felmutatása. Élesebb példával élve nem gondolom, hogy zuglói LMP-nek támogatnia kellene pl. egy 2. generációs atomreaktor építését, még akkor sem, ha azt a helyi szimpatizánsok 90%-a támogatná.
_
Értem amit írsz, én is látom hogy csökkent a támogatottság, viszont nem gondolom hogy itt, most, ebben a helyzetben meg kell ijednie tőle a pártnak. Lehet hogy tévedek, de ebből a támogatáscsökkenésből én azt szűröm le, hogy kb. ennyi lehet jelenleg az elkötelezett LMP szavazó, aki pontosan tudja mik az LMP értékei, elképzelései. Ebből kell kiindulni, ezt kell erősíteni, hozzáteszem van hova fejlődni.

Én annak örülnék, ha olyan lenne az LMP kommunikációja, hogy a szűkös lehetőségeket jó hatásfokkal kihasználva, tényleg át tudná adni a párt mondanivalóját, és meg tudná ismertetni az értékeivel a választókat.

Reagálva a meg nem értésre, visszautalnék az első kommentemre, ott írtam le azt, hogy miért gondolom úgy, hogy az szolgálná jobban az orbánváltást, ha az LMP nem csatlakozik a Bajnai-féle népfronthoz. Ha tényleg szétmegy az E14, a Millával és a Szolival való választási együttműködés ellen semmi kifogásom nem lenne, sőt!
@zuglauer:

"Pontosan mit értesz a részvételi demokrácia megcsúfolása, és a választók hülyének nézése alatt?"

Ez alatt pontosan ezt értem amit a posztban leírtam:

"Két és fél éve egyebet sem hallottunk az LMP-től, mint a részvételi demokráciáról papolást. Gyere ide, mondd el, csináld. Aztán aki odament, részt vett, véleményt mondott és kérdőívet töltött az most arcon van szarva. Mert a véleménye eltér a schifferi rendszerszintű idealizmustól, elsősorban kormányt akar váltani a választott pártja részvételével, de nincs rá módja. Mert a részvételi demokrácia pártja úgy döntött, csak a kongresszusi részvétel játszik és semmi más. Kompromisszum nincs, a véleményünk képviselve nincs részben sem, bónusz vannak akik ezt ünneplik, és az általunk felhatalmazottak közül azokat árulózzák, akik mégis megpróbálkoznak vele. "

Ez ebben a formában pont ugyanakkora seggszáj, mint a szociké és a fideszé szokott lenni, semmiben nem különbözik attól.

Nincsen semmi baj, ha egy párt nem kívánja részben sem képviselni a választóinak többségi akaratát. Egy demokráciában egy magát demokratikusnak mondó párt tagjai ilyenkor azt mondják, bocs, mi ezt nem tudjuk bevállalni, itt a mandátum amit kaptunk, viszonlátás.

Volt nektek egy képviselőtök, nevezett Ivády Gábor, akit egy alkalommal el találtam küldeni melegebb éghajlatra éppen veletek szemben. Mit tett a jóember? Ezt:

varanus.blog.hu/2011/01/12/ellenzeki_szereptevesztes/fullcommentlist/1#c12161252

Ezt ugye nem kell külön magyaráznom:

"Van egy javaslatom. Segítsetek eldöntenem, hogy mikor mit kell tennem! Komolyan mondom, nem gúnyolódom. Ti szavaztatok rám (is), legyetek sokkal konkrétabbak!"

Szomorú, hogy két és fél év után egy kiugrott/kirúgott képviselő az egyetlen hozható példa arra, hogy van aki nem csak beszéli, hanem műveli is a részvételi demokráciát. Ha ezúttal sem változik semmi a kongresszuson, nem leszünk képviselve részben sem, akkor én innentől nem akarok meghallani egy elempést sem erről beszélni.

***

Nem, ezek szerint továbbra sem érted a közkutatást. Mert az azt mutatja, hogy tavaly nyártól novemberre az ingatagok már kiszálltak mögületek, és a három százalékban a hozzám hasonlók maradtak benne. (zárójelben megjegyzem, egy támogatás feleződéstől nem megijedni kell, hanem iszonyúan befosni mindig minden esetben annak, akinek maradt némi realitásérzéke) Viszont változás nélkül most mi fogunk lépni, mert veletek kormányt váltani ebben a formában nem tudunk. Az álmodozások és kivárások kora lejárt. Ti hoztok egy döntést, aminek következményeként mi is hozunk egy másikat.

Egyébként meg az E14 nem oszlik sehova, elmondták világosan, erről álmodozni felesleges:

hvg.hu/itthon/20130123_Bajnai_Milla_part_alapitas
@Fabius:
"Két és fél éve egyebet sem hallottunk az LMP-től, mint a részvételi demokráciáról papolást. Gyere ide, mondd el, csináld. Aztán aki odament, részt vett, véleményt mondott és kérdőívet töltött az most arcon van szarva. Mert a véleménye eltér a schifferi rendszerszintű idealizmustól, elsősorban kormányt akar váltani a választott pártja részvételével, de nincs rá módja. Mert a részvételi demokrácia pártja úgy döntött, csak a kongresszusi részvétel játszik és semmi más. Kompromisszum nincs, a véleményünk képviselve nincs részben sem, bónusz vannak akik ezt ünneplik, és az általunk felhatalmazottak közül azokat árulózzák, akik mégis megpróbálkoznak vele. "

Erre csak a saját, az előző kommentben leírt véleményemet tudom ismételni:
"személy szerint azt gondolom, hogy egy pártnak feladata a választói akaratát követni, egészen addig, amíg az nem áll szöges ellentétben a párt alapértékeivel, céljaival. A Bajnai (az MSZP-DK trójai falova) mögé való beállás pedig szerintem az LMP alapításának talán legfőbb célja ellen mutat. Ez a cél pedig a kétosztatú politikai tér feltörése, valódi alternatíva felmutatása. Élesebb példával élve nem gondolom, hogy zuglói LMP-nek támogatnia kellene pl. egy 2. generációs atomreaktor építését, még akkor sem, ha azt a helyi szimpatizánsok 90%-a támogatná."

Más megközelítésből: bázisdemokrácia igen, de nyilván a párt alapításkor kitűzött céljai és alapértékei által meghúzott mozgástéren belül. Valószínűleg te másként értékeled, de én azt gondolom, az LMP esetében ezek elég széles határok. A az E14-hez való csatlakozás viszont nekem ezeken a határokon kívül van. Gondolom ezt nem kell tovább ragozni.

Azt írod, nem értem a közvélemény kutatást, én erre azt mondom, hogy mindketten mást látunk ki ugyanazokból a kiinduló adatokból, de mindkettő részben feltételezésekre alapul. Hogy melyik jön be, vagy hogy bejön-e egyáltalán valamelyik, az ki fog derülni, igaz, csak utólag.

Továbbra is felhívnám a figyelmedet az első kommentemben leírtakra, ott kifejtem, hogy miért gondolom hogy azzal használ az LMP többet a kormányváltásnak, ha nem tagozódik be az E14-be. varanus.blog.hu/2013/01/24/lehet_mas_a_partszakadas/fullcommentlist/1#c18894019
@zuglauer:

Bázisdemokráciánál nincs olyan, hogy igen, de.

Vagy igen, vagy nem van.

Különösen igaz ez akkor, amikor ti kértek minket választókat részvételre, véleménynyilvánításra, vitafórumozásra, lakásszalonozásra, meg tudjatököm milyen címen és hányszor arra, mondjuk el amit gondolunk.

Ehhez képest ami történik az nyomokban sem képviseli az aktív, véleménynyilvánító többség szándékát. Ne elégedj meg a zuglóival, kéresd ki az országos felmérés eredményét valamelyik választmányi taggal, ott van benne világosan minden.

Ebben az esetben meg csak egy elfogadható dolog marad, a lemondás.

Bocs, de amit az Orbánváltásról írtál az egy önvigasztaló-önigazoló ábránd, és nem a valóság. El kell olvasni a választási törvényt, felaprózódott ellenzéknek nulla, azaz nulla százalék esélye van a Fideszt leváltani. Ezt speciel elég világosan kiderült a Vistában is, mikor a Gulyás Gergő - Karácsony vita volt.

Már úgy értem azok számára derült ki, akik ott voltak :-))
@ariel12: azon a képen én egyből három gondot is látok: a nulla kommentet (szinte mindegyik posztnál), az előzetes moderációt, és a Honnan jöttél-táblát (ez a kettő sokat tehet azért, hogy ne is legyenek kommentek).
@zuglauer: "ebből a támogatáscsökkenésből én azt szűröm le, hogy kb. ennyi lehet jelenleg az elkötelezett LMP szavazó, aki pontosan tudja mik az LMP értékei, elképzelései. Ebből kell kiindulni, ezt kell erősíteni, hozzáteszem van hova fejlődni"

Állandóan azt mondjátok, van hová fejlődni, de ez csak amolyan félszeg mentegetőzés, mert semmi nem történik. Azt mondjátok, menjünk, formáljuk a magunk LMP-jét, de - és itt Fabiusnak teljesen igaza van - ha sor kerülne erre, nem hagyjátok. És ne gyere itt a párt elveivel, mert a párt a választó szócsöve, ám ha ez a szócső valamiért eldugul, a választók keresni fognak másikat, az addigi meg mehet a ganéra.
Én nem bízom különösebben Bajnaiban, mert dicséretes a válságkezelő egy éve, ám az elég speciális helyzet volt, ráadásul előélete is van hozzá. Nem tartom a kompromisszumok emberének sem magamat, nehezen engedek, és a tárgyalgatást sem szeretem. De ha én lettem volna Schiffer, okt. 23. után - elsőként - letettem volna Bajnai asztalára egy listát a vállalhatatlan nevekkel, és a feltétlenül megvalósítandónak gondolt célokkal (nem konkrét, kidolgozott program, hanem egy gerinc, egy váz). Az elvárásokért cserébe pedig egy választási szövetséget ajánlottam volna, olyat, amiben minden résztvevő önmaga marad, deklaráltan a 2014-re érvényes szabályok miatt. Ha Bajnai kiröhög, ország elé tárhatom, hogy íme, a korrekt ajánlatra lesajnálást kaptunk, ennyit az E14-ről (és akr még szavazókat is nyerhetek ezzel). Ha viszont belement volna, csak és kizárólag az LMP érdeme az, hogy takarításra lehet kényszeríteni a szocikat, és kap egy kis ellensúlyt a Milla-Szolidaritás duó (ami megint csak hozhat pár szavazatot). Baromira leszartam volna, hogy eközben 10000 full finnyás LMP-szavazó kiesik, azoknak sosem lesz jó semmi.
Mindehhez képest ti csak annyit tudtok ismételgetni, hogy önállóság vs. identitás elvesztése; ha ennyire fekete-fehérben látjátok a világot, ráadásul meg sem próbáltok saját erőből (de tényleg erőből!) színesíteni rajta, akkor semmi szükség rátok. Én évente kétszer veszek lottót, és ha nem nyerek, hát nem nyerek, leszarom; politikát viszont így nem lehet csinálni. És aki nem akarja csinálni, az menjen haza a francba.
@Légifarkas: szívemből szóltál. Azt gondolom, kifejezetten az LMP töketlenkedésének (ha jóindulatú vagyok) számlájára írható, hogy az Együtt 2014 tolódik az MSZP felé, és hogy az MSZP nem is kényszerül ehhez változni. Tehát, hogy tényleg visszaáll a váltópárt-rendszer. Talán ha észbekapnak, még meg lehetne akadályozni ezt.
@miaturo:

A probléma annyi, hogy az észbekapástól rohadt messze vannak. Helyette

- szétszakadnak
- ezt elkerülendő lesz egy jellegzetesen elempés halogató és elkenő megoldás, mittom majd novemberben meglátják, aminek aztán az összes választás közül a legkevesebb értelme van.
A platformisták javaslata simán napirendre került a kongresszuson, ez eddig jó.

index.hu/belfold/2013/01/26/lmp-kongresszus_napirendi_pont_a_platform/
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

"Schiffer András már a kongresszus előtt kijelentette ugyanakkor, hogy a csak olyan politikai erőnek lehet szándéka az LMP „bedöntése”, amely 2010-ben kiesett a Parlamentből és most ezt a pártot használja fel arra, hogy visszakapaszkodjon."

Létezik szánalmasabb gyökérség annál, mikor az SZDSZ 2.0-zást ordítva kikérő kezdi burkoltan ugyanazt, mikor nem az akarata érvényesül?
@Fabius: igen, erre mondtam, hogy inkább nem mondok semmit, annyira fityeszes panelok ezek, hogy csak na...
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Nem is a fideszpanelsége a fő baja ennek, hanem a kiállított bizonyítvány:

- semmitől nem riadok vissza, ha megszorulok, és magamról deklarálom, nem lehetek más, de pont ugyanolyan populista kretén igen.
Ahogy látom a Schiffer vonal fog győzni. :( Végre a jobboldali sajtónak lesz egy új szentje.
@Fabius: @V-PORT: igen, megszületik a kistestvére vezénylóéknak, ugyan az játszódik le, mint amikor a fideszből kiléptek a Fodor vonulatos emberkék, az biztos, hogy 14-ben nem lesz tömeg az LMP-nél, 18-ban meg nem lesz LMP, és ha vezénylóékon múlik senki más sem, talán esetleg egy törpe mammutmaradékos maszop.

Schiffer nem enged az LMP-kongresszuson

A frakcióvezető szerint 2014-ben egy önálló LMP-re szavazók tömegei várnak majd. Sorsdöntő a vita.

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2013%2F01%2F26%2Flmp-kongresszus_napirendi_pont_a_platform%2F
@Fabius:

"De ezek se a gyeplőt akarják húzni a szélhámosokat kordában tartva a bakon, helyette a spanyol viaszt szarnák, ha lehetne."

Schiffer különösen, de vasárnap kiderül, vagy lemerül a józan ész.

Mondjuk csak morális értéke lenne az egésznek, hisz az lmp-nek se tagsága, se szervezete, se ereje se esze, vagy legalábbis nem égető:-: vagy nagyon is ami a "lángelméket" illeti..
@épészmérnök:

"Higgyetek az idősebbnek: ha a tangán múlik, régen rossz :-( "

nem hát, de számít, ezt meg a másik idősebbnek lehet elhinni.

csomagolás, logisztika, ki ne tudná?

én szeretek szép tányérból enni, kristálypohárból inni. ugyanazt lehet enni aluméniumból, aluméniummal is kanalazgatni, de herendiből, meisseniből.... 925-ös Dianás kanállal-villával... azé mekk van adva a móggya... csak megjegyzem. és ellehet hinni
@jaegtoer: igen, de ahhoz kell hogy szép legyen az étek, én meg csúf vagyok szerintem
@Penivaldes:

Peni "Mami" ne beszéljen, és főként ne írjon hülyeséget. nem vagyok hozzászokva.
@Penivaldes:

" de ahhoz kell hogy szép legyen az étek"

ugyanazt az ételt oda lehet hányni, és lehet tálalni. ez utóbbi művészet, épp úgy, mint a gasztronómia egy bizonyos szint fölött...

így van ez az ruházattal is...
ennyi:

Az LMP újra nemet mondott Bajnaiéknak
A kongresszus döntése után az együttműködés-párti platform vasárnap tárgyal a kialakult helyzetről

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2013%2F01%2F26%2Flmp-kongresszus_napirendi_pont_a_platform%2F
Shiffer szerintem azon spekulál, hogy a fideszel lép koaliciora.
Remélem, elégedett vagy az eredménnyel. Mert én eléggé. :)
@Balt:

"Like. Legyen úgy. (Vagyis: egy elvhű, de kompromisszumkész LMP külső támogatásával folytassa a Fidesz.)"

Innentől szavazzatok rájuk ti. Vagy végezzétek ki őket is, ahogy az összes többi Fidesz konkurenst sikerült emdéeftől kisgazdákon keresztül a miépig. Részemről fakereszt, majd hugyozok a sírjukra.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: "A frakcióvezető szerint 2014-ben egy önálló LMP-re szavazók tömegei várnak majd"

A pártra váró potenciális szavazók tömege létezik. De nekik eddig is ott volt az LMP, amit eddig is Schiffer irányított, és mégsem kellett; a doktor pártelnök és frakcióvezető úr esetleg elgondolkodhatott volna azon, miért is nem.
Nem az LMP az, amire várunk, ilyen egyszerű. Tetszettek volna másképp csinálni.

Mellesleg, ami mindig is kurvára jellemző volt rájuk:
"A legnagyobb támogatást Schmuck Erzsébet az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának vezetőjének ötlete kapta, hogy a szövetségesi politika újratárgyalásának kérdését csak a párt év végi kongresszusán nyissák meg újra"
Tökölődés, halogatás, problémakerülés. Persze, ha azt merte mondani az ember, hogy pártként életképtelenek, ment a rinya.

Meg ez:
"Az esetleges pártszakadással veszélybe kerülhet az LMP parlamenti frakciója is [..] a házszabályban előírt 12 fő alá csökkenhet a létszám. Ezzel az LMP elesne megszólalási lehetőségeinek többségétől, illetve a frakcióknak járó anyagi támogatástól is. Rauschenberger Péter, az alapítók egyike valószínűleg ezért is írt levelet a párt tagjainak, amelyben – mint a hvg.hu-nak elmondta – egy olyan megoldást javasol, aminek keretében "a két tábor békében elválhat egymástól""
Dönteni igen, karakánul kitartani igen, aztán mindezekért felelősséget vállalni meg nem? Lesz még itt mutogatás, anyázás, azt hiszem...
@Fabius: Állítólag van vagy másfél millió "lelépés", azaz lemorzsolódott, most pártot választani nem tudó/akaró 2010-es Fidesz szavazó: van miből meríteni. Elég egyértelmű, hogy őket nem fogja elérni egy Gyurcsány, Bajnai, Veresjani közös lista.
@jaegtoer: igen, de ha már itt tartunk akkor én úgy látom, hogy a kelkáposztafőzelék akkor is kelkáposztafőzelék ha herendiben tálalod, és én akkor sem eszem meg. ruházkodásban ugyanez van. ha az alapanyag rossz, ott nem segít a díszités.
@Penivaldes:

a kelkáposzta ügyben rokonlelkek vagyunk, a többiben nem. alulértékeled magadat asszem.
@jaegtoer: na látod.
nem hinném, hogy alulértékelem magam.
@Penivaldes:

hádrágámrajtadcsakabillvérmókustudelmenni:-) de legyen ahogy mondod.
@jaegtoer: na látod, elég gond nekem úgy egyre jobban kezdek hasonlítani egy 20-as évekbeli nyugati filmsztárra, főleg sapkában. .))
@Penivaldes:

mutisszon egy hasonlót kedves Peni Mamóka! sapkával, vagy anélkül:-) úgyis találok benne... valamit!
@Penivaldes:

le vagyok nyűgözve, szerencsére nincs rajta sapka, ellenben jól áll rajta a tanga:-)
süti beállítások módosítása