Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: wmn.hu/kult/61888-a-rajzfilm-varazslat-es-tundermese--macskassy-gyula-tortenete Macskássy Gyula m... (2024.04.19. 16:33) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.11.07. 08:00 Fabius

Könyörgöm, akasszuk fel!

Címkék: heti válasz orbán viktor felelősség mal vörösiszap

Kenyeret és cirkuszt a népnek! -tartották a római birodalomban. A tétlenségre kárhoztatott városiakat el kellett valamivel foglalni, mert energiafeleslegüket könnyen a hatalom ellen fordíthatták volna. Ezzel a császárság a hatalmi politika eszközévé tette a cirkuszt, a maga vérgőzös látványosságaival. A plebs, akarom mondani a zemberek elvárták a császártól a rendezvényeken való személyes jelenlétet és lelkesedést.

Talán tudatosan kívánja Orbán Viktor elvonni a figyelmünket ezekben a vészterhes, alkotmányossági problémákkal és nyugdíj einstandolással teli nehéz időkben a szemfényvesztéssel, talán véletlenül teszi, mindenesetre igyekszik élni a kenyeret és cirkuszt elvével.

A vörösiszap katasztrófa Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai tragédiája. Én is elvárom a kormánytól, hogy a tőle telhető leghatározottabb módon képviselje a kárt szenvedők érdekeit, enyhítse szenvedéseiket és kárukat, és nem utolsó sorban találja meg és vonja felelősségre a vétkeseket. De ennek ne az legyen a módja, hogy Orbán Viktor vádlón meresztett mutatóujjával rábökik valakire: te vagy a hibás. Mert a rögtönítélő népbíróságosdi hülyén veszi ki magát egy magát demokratának valló, és a jogállamiságban hívő embertől.

Különösen így van ez, ha az ember miniszterelnök. Mert egy mellényúlástól nem hőst csinál magából, hanem hülyét. De legyünk elnézőek, és tételezzük fel, hogy személyesen nem olvassa a pártsajtót. Ebben az esetben bizonyára feltűnt volna neki is Zuppán András, Iszapkatasztrófa: megvan az ok - erre senki sem gondolt című írása a Heti Válaszban.

A cikk átfogó képet közöl az iszapkatasztrófa lehetséges okairól. Megszólaltatja például Gilyén Elemért, a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának elnökét, aki négy okot sorolt fel a tragédia valószínű kiváltójaként:

"A katasztrófa négy oka

A szakember szerint léteznek olyan műszaki megoldások és megfigyelőrendszerek, amelyek képesek lettek volna előre jelezni ezt a katasztrófát, mivel a gát legalább tíz centit mozgott, ami szabad szemmel nem látható, de műszerrel kimutatható. Ugyancsak megoldás lett volna a vörösiszap tetején lévő víz kémiai semlegesítése, hasonló módszerekkel, ahogy később a szennyezett folyókat próbálták megmenteni. 

A tározó és Kolontár között a katasztrófát követő napokban felépített terelőgátrendszert is érdemes lett volna korábban kiépíttetni, ez ugyanis megvédte volna a két települést. Éppen a mostani mentés során derült ki, hogy ez a gátrendszer legfeljebb kéthetes földmunkával elkészíthető lett volna.
Gilyén Elemér szerint a katasztrófa négy ok együtthatására vezethető vissza. A legfontosabb, hogy a tározó körül utólag kiépített résfalrendszer megfogta a talajban lévő vizet, így a fal mögött túlnyomás alakult ki. Nagyjából 30 méteres vízoszlopnak megfelelő felhajtóerő lépett működésbe, amely megemelte és kibillentette a gát sarkát. A helyzetet rontotta, hogy a tározó színültig töltött állapotban volt, az iszap tetején legalább egy méter magas víztömeg terült el, melyből 20 centiméter lehetett az idei csapadékos év miatti többlet.Az említett két oknál kisebb tétel a csapadékos időszak miatt az altalaj szilárdságának csökkenése, illetve a tározó körüli övárok feliszapolódása, vízzel való telítettsége, amelynek következtében a gát rézsűje vízben ázott.
Noha a katasztrófában más tényezők is közrejátszhattak - az altalaj egyenetlen szerkezete vagy a salakpernye gátak konstrukciós hibája - a fő bűnös az említett résfalrendszer lehetett. Ennek létesítését a környezetvédelmi hatóságok írták elő a cégnek, hogy megállítsák a talajvíz szennyeződését. A hatósági iratokból kiderül, hogy a Mal Zrt. jogelődje, az Ajkai Timföld Kft. a Beszt Kft. nevű céget bízta meg 1998-ban a környezetvédelmi rendszer kiépítésével. "

A könnyebb érthetőség kedvéért ábrát is mellékelt a véleményéhez:
Aztán levonta a következtetést:

"A sors fintora, hogy a magyar történelem legnagyobb ökológiai katasztrófáját a jelek szerint egy elhibázott környezetvédelmi célú beruházás okozta."

Ezek alapján azt gondolom, az orbáni bűnöshirdetés minimum elkapkodott. Jogszerűtlenségről nem beszélek egy olyan országban, ahol ami ma alkotmányellenes, az holnapra az alkotmánybírák sarokban térdepeltetése mellett alkotmányos. Ám annak csodájára járna a világ, ha jogszerű és szakszerű kivizsgálás, az érdemi felelősök megtalálása helyett Strasbourgban kellene Kedves Vezetőnknek sűrűn elnézést kérnie a Mal vezérkarától.

Mert a Mal sem ártatlan, de akad itt még néhány felelősségét felejtő lókötő, akiknek hátra kéne kötni a sarkát vörösiszap ügyben.

 

246 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr562429652

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A vörös végül győzött a krómiszap fölött? 2010.11.07. 19:33:37

Kísértetváros élő problémákkal Simontornya, egy hely, ami külföldi természetvédők szerint Európa legszennyezettebb területei között eddig magáénak dobogós helyet mondhatott. Tiszta horror, nyilván ezen nincs mit magyarázni.Az ember azt h...

Trackback: Vörösiszap lakópark: mi épülhet Kolontáron? 2010.11.07. 19:33:20

Ha nem látnám minden reggel a szemem alatt feltorlódott redőket, azt is hihetném, hogy megállt az idő. Akárcsak egy szűk évtizeddel ezelőtt most is Orbán Viktort kísérik a kamerák a romokhoz. S ahogyan annak idején sem fukarkodott az ígéretekkel, most ...

Trackback: Illésahibás! 2010.11.07. 19:32:32

Zoli, nincs más dolgod, mint lemondani. Ez nem is kérdéses. Mert ki lehet nevezni hobbiermészetvédő extitkárnőt zsíros állásba. Lehet jutalmazni a szolgálatait, még ha általános iskolai tanárnéniként inkopmetens is ezen a téren. Láttuk, meg lehet tenni...

Trackback: Még éppen finomak voltak... 2010.11.07. 18:17:50

Még éppen finom volt és nőies, hogy ezzel az elcsépelt szókapcsolattal jellemezzem az Orbán módszerét, amivel a kormányt vette rá, hogy hozzon egy határozatot arról: A MAL Zrt. A felelős az iszapkatasztrófáért.Persze hogy finom volt, és nagylelkű, hisz...

Trackback: Szerepzavar 2010.11.07. 08:26:10

Határozatban rögzítette a kormány, hogy a MAL Zrt. a felelős a vörösiszap-katasztrófáért. A kormányhatározat egyértelmű károkozóként nevezi meg a társaságot.Hát basszus. Mégis hol élünk?!Félreértés ne essék, részvétem és együttérzésem a katasztrófa áld...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@kíváncsivagyok:
Egy jól működő demokráciában nyilván nem a miniszterelnök jelöli ki a véttkeseket. Véleményt persze attól még ő is mondhat, hogy miniszterelnök. Gond az, hogy nem igazán látszik úgy mintha működnének a demokratikus intézmények, a bíróság, ügyészség, rendőrség, és ráadásul nem is ebbe az irányba mentek az elmúlt években a dolgok. Helyette informális kapcsolatrendszerek döntötték el az ügyek kimenetelét, meg valószínűleg ezután is így lesz, csak egy másik kapcsolatrendszer szerint. Annyiban elörelépésnek érzem, hogy legalább a (vélt) igazság érdekében lépi túl a "demokratikus normákat" a miniszterelnök
Szerintem pedig tök másodlagos hogy a MAL Zrt az egyetlen felelős vagy sem. A probléma itt csak és kizárólag az, hogy Orbán Viktorka jelentette ki, hogy ki a hibás. Ha egy bíróság mondja ki, el lehet vitatkozni, hogy jó döntés-e vagy sem. Ez a kormányhatározat egy populista nyilatkozat, amivel Orbán izmozni akar.
Ott van pl a BME egyik tanára, aki most hirtelen megmondta, hogy Ő persze tudta, mi fog történni, Kérdem és a katasztrófa előtt miért nem szólt?

Szvsz a MAL-nál kell lenni valakinek, aki felelt a gyár műszaki állapotáért és ezen belül a tározóért is. A tulajoknak nem dolga kijárni a gátat ellenőrizni.
Én csak azt nem értem, hogy a Fidesz szavazóknak ez mindegy? Vagy csak azért nyelik be, mert a MAL Zrt.-t nem az ő oldalukon álló ember vezeti? Vagy a kettős mérce működik csupán itt is?

A bíróság mondja ki az ítéletet, a rendőrség, ügyészség nyomozzon, O.V., mint a végrehajtó hatalom feje ,a parlamentben hozott törvényeket hajtsa végre, s számoljon be a végzett munkáról a parlamentben, aztán a nép meg döntsön az ő sorsáról 4 év múlva. Ennyi.
@safranek: és az ellenőrző felügyeleti szervet mért nem feszegeti senki, ott nincs ember, aki nyáron rosszul végezte a dolgát?
@Indriq: Ez az, amit az orbánisták a büdös életben nem fognak megérteni.

Hogy a fekete Pobjeda a következő lépés.
@Boli: Orbán Viktornak sikerült jellemtelen , jellegtelen , hiteltelen emberekkel körülvennie magát... igaz ezekkel ellentétes tulajdonságokkal bíró emberek nincsenek a Fideszben ... vagy háttérbe vonulnak , nem lejáratva magukat !
Ti nem ebben az országban éltetek eddig?
Szerintetek hány %-át térítette volna meg a károknak a Mal az eddig megszokott bírósági eljárás során? És mennyi idő múlva?

Mondanám én is, hogy a mostani eljárás ellenkezik az elveimmel, de az is egy alapelv nálam, hogy a tevékenység hasznát élvező fizet a károkozásért is.
"A hatósági iratokból kiderül, hogy a Mal Zrt. jogelődje, az Ajkai Timföld Kft. a Beszt Kft. nevű céget bízta meg 1998-ban a környezetvédelmi rendszer kiépítésével."

Na - és megvan a fontos, mindent eldöntő évszám - lehet akasztani, méghozzá az egyetlen igazi bűnöst, az iszapkatasztrófa valódi okozoját - az ördögpatást magát - a politikai szörnyeteget (Uzsgorod Rudolf szerint) a királyt, a császárt - igen ŐT MAGÁT!!!!
MIndent bele idióták!
@Goompah: Ezek szerint azt mondod hogy az elmúlt 8 év történéseihez nincs köze a Fidesznek ? A Parlament nyílt obstrukciója ... a tüntetések szervezése 300 ft -ért ( ami pedig úgy is be fog következni , csak nem 300 lesz , hanem több , már 0.5 % - kal el is kezdték !) Az Ország minden fórumon való lejáratása..stb...
@Szélmalomharcos: A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve ... avagy : NINCS semmilyen "vélt igazság" , ami miatt az alkotmányos , demokratikus normákat át lehet lépni !!! Mert ez precedenst teremt !!!
@Nash vs. Keynes: Az eszedbe se jut, hogy mikor a műholdkép készült, akkor már mindegy volt?
Egyébként nem arról megy itt a vita, hogy hibás-e a MAL, vagy sem. A lényeg az, hogy egy szakmailag inkompetens személy (OV) hatalmi pozícióból kijelentette, hogy az. Ez a gáz. Ha szakértők vizsgálatai után a bíróság kimondja, hogy 100%-ban a MAL felelős, azon belül meg Kisguczi Illés, akkor azt elfogadom. De nem ez történt.
@ET-nick: Holnap jön majd neked is a csekk gyorshajtásról, amikor reklamálsz, akkor közlik, hogy visszamenőlegesen kirakták a 30-as táblát. Csak a változás állandó.
@Nash vs. Keynes: megértetted a lényeget, gratulálok, öblíthetsz.
@kíváncsivagyok: azt viszont tudjuk, hogy ti 24/7-ben itt gyilkosoznátok orbánt.

Egyébként meg amúgy sincs itt jogállam, szal mire a nagy nemzethalál?
@Ahmet:
Néha elég, ha gondolkozik is az ember - fentebb már megírtam az egyetlen igazi felelőst - mi kell még itt rágódni - akik nem értettek a szóból, megismétlen nekik:
Az egyetlen igazi felelős OV OV OV OV OV OV OV OV OV.
Na - elégedettek vagytok húgyagyúak?
@kíváncsivagyok: "Mert ez precedenst teremt !!!"

Precedensnek van egy hosszú lista azoknak az ügyéről (Princz Gábor és mások), akiket már sose fognak felelősségre vonni. De ugyanez történt a tiszai szennyezéstől kezdve a dorogi hulladékégetőig minden hasonló ügyben. Utóbbi esetben négy év sem volt elég arra hogy megszülesen az elsőfokú bírósági ítélet, a teljes eljárás így aligha fog 10 éven belül befejeződni. Akkor most a miniszterelnök nem nyilatkozhat a kérdésben 10 évig?
Anarchia szerintem nem egyenlő a demokráciával, most az anarchiánál tartunk
@tolsztoj: te vagy a húgyagyú...
Két külön dolog van.
Az egyik az, amit a gátszakadás okozott, a másik meg az, amit a kormány csinál.

Az, hogy te és az elvtársaid annyira hülyék, hogy nem tudják egymástól elválasztani a dolgokat, az nem meglepő, hiszen ehhez szükség van némi intellektuális képességre, valamint világnézeti következetességre.

Ezek közül egy fideszes egyikkel sem rendelkezhet, figyelembe véve, hogy egyként fogadják el ugyanabból a szájból egy adott dolgot igazságnak, majd ugyanannak az ellenkezőjét is igazságnak.
@Szélmalomharcos: A vélemény és a kormányhatározat (JOGSZABÁLY) közötti különbséget meg tudod-é különböztetni?

Akkor SE akarok (előre) ítéletet jogszabályban látni, ha szóról szóra igaz.(nak bizonyul a tényleges vizsgálatok, per után)

De hát én már csak ilyen finnyás demokrata vagyok, a többség meg nem finnyás.
@Nils. H: akarom mondani meg tudod-e különböztetni a kettőt.
A különbséget ne különböztesd meg, ennek így semmi értelme. Sorry. :))
A véleményem annyi, hogyha mondjuk megyek kocsival és egy defekt miatt nem tudok megállni, akkor nehogy már azzal kezdjünk el foglalkozni, hogy ki szórta ki a szöget az útra.

Ergó, ha hátulról telibe verem a népet, és neadj isten meghal valaki, akkor én leszek a hibás.

A dologról senki sem fogja azt gondolni, hogy gyilkos volnék, de a felelősség akkor is az enyém.

Na ez helyzet a MAL-al is. Valószínűleg nem szándékból történt ami történt. Ezt senki sem mondja, de a felelősség igenis az ővék!!!!
Ebből a szarból nem fognak jelen körülmények között olyan egyszerűen kimászni.

Másfelől:
Persze valami tolvaj szoci banda nyilván elsimítaná, és az állam simán fizetne valamit. A szent narancs oldalon valószínűleg nem favorit a MAL vezér, ezért szopóágra kerülnek. Költött volna a Fidesz kampányára....

Ennyi.
@Ahmet: O.V. királyunk ha igazi despota lenne, már lövetett volna. Még nem tartunk ott... Egyébként lehet hogy jobb lenne....
.......@Laikus érdeklődő:
A bolsevizmus két ága van az egyik a többség /oroszul bolseviki/ másik a kisebbség /oroszul
menseviki/.
Lenin dolgozta ki a bolsevista tanokat ami -
az alapvető emberjogi eszméket tagadja, (1918)
tulajdonlási és letelepedési jog korlátozása, ...(Gulág) emberek pusztultak el.
Vagy gondoljunk Mo-on Recskre a többség nevében törvény nélkül elhurcoltak családokat, lakásukat mának adták.Ne feledjük Rákosi Mátyás szerepét sem.
mosdattyák..., mosdattyák....a SZART.
Nu, ez sikerülne is, ha nem lennének közvetlen tanuk az ott dolgozók.
Ha nem látta volna mindenki, hogy kinek a teknője is lyukadt ki és hogyan, /miértis?!/ lyukadt ki.
Ez a szokásos mosdatás, csak undort kelt.
@kolbászoszsömle:

Először így kezdtem el feleletemet:
"Szegénykém nagyon hülye lehetsz, valószínűleg kolbászból van az agyad (ami perzze még jó is lehet) - de hát az anyósországiak hatalmas tömegei olyan hülyék, hogy természetesen nem képesek felfogni egyes dolgokat - szegények úgy szocializálódtak - ahogy."

Nos ezt visszavonom, mert annak ellenére, hogy azt írtad húgyagyú vagyok, nem haragszom - valószínűleg megsértődtél, ezért pattant ki belőled a sértés - én ugyanis nem névleg rád gondoltam - lévén, hogy nem ismerlek, nem ismerhetlek.
Egyszerűn sokan Magyarországon nem látnka az orruknál tovább - de ez nem is csoda a kádári évtizedek, és a szoclib moslék banda uralkodása után.
Hogy mennyire elkeserítően buta emberek élnek ma anyahonban azt csak bizonyos rálátási távolságból látni - persze a részleteket itt nem lehet megbeszélni, lehet hogy négyszemközt sem lennék eredményes- volt már rá példa - egyes bebetonozott gondolkodású emberekkel nem lehet semmit kezdeni - ki kell őket kerülni.
Különben egyáltalán nem vagyok boldog, hogy mentális, és erkölcsi szempontból ilyen katasztrofális helyzetbe jutott maradékmagyarország - valószínűleg évtizedek kellenek majd, amíg helyrebillen a közgondolkodás - de az is lehet, hogy ez sosem jön el.
Ugyanis anyahonban és azon kívül is vannak szorgos emberkék, akik éppen az utóbbin dolgoznak keményen - és a népből azok asszisztálnak nekik akik 1994,2002,2004,2006-ben úgy szavaztak, hogy a hazarontók győzzenek - sajnos.....
@336: De, egyszerű vagyok, már lényemnél fogva is. Tudod, mint a bot...
De az én egyszerűségem mellékes tényező, ahogy a MAL-vörösiszap-ügy kapcsán a WTC esete is.

Az egy lónagy irodaház volt, annyi veszélylehetőséggel, hogy valaki kiesik az ablakon, ha ki tud ugrani. Ennek megfelelően a WTC szépen befóliázta az ablakokat, ahova kelltt, oda rácsokat tett, figyelt a szellőzésre, megfelelően felkészített biztonsági őröket alkalmazott, azaz megtette azt, amit tehetett.

Mindenféle stratégai célú, vagy éppen veszélyes üzemet megfelelően védenek, legyen az vízmű, atomreaktor, akármi. Ha ez a MAL-os balhé terrorcselekmény lett volna, azonnal felmerülhetet volna az őrzés hiányossága (fegyveres őr, ipari kamera, stb.). De nem terrorcselekmény volt, hanem egyszerűen kidőlt a helyéről a gát.
Tehát talán nem a WTC-vel, vagy akármilyen egyéb, kurvára nem ide tartozó marhaságot kéne előásni, hanem szépen leültetni az ügyvezető igazgatót, esetleg a főmérnököt, meg mindenkit, akinek köze lehetett ahhoz a döntéshozatali mechanizmushoz (vagy épp a hiányához), aminek a gátszakadás a következménye lett.

A MAL - olybá tűnik - nem tett meg mindent. Meglehetősen veszélyesnek tekinthető hulladékot tárolt úgy, ahogy nem kellett volna, az események alapján egyértelműen bele is szart a tárolás körülményeibe. Ha megtett volna, nem lett volna gátszakadás.

Ha mégis, ahhoz földrengés, terrortámadás, extranagy légibalest kellett volna. Amelyekre úgyahogy fel lehet valamennyire készülni, de ezekre se készült fel.

A szar alapozás, a pocsék helyválasztá, a nem ellenőrzött gát, a túltárolás viszont mind a MAL hibája, így a kiboruló bili is.
@igényes: Bocs, de a MAL egy olyan katasztrófát okozott, amibe emberek haltak bele, pár település és környéke elég rendesen lakhatatlanná vált.
Orbán, meg a kormánya itt maximum úgy jöhet képbe, hogy a megfelelő időben megadtak-e minden elképzelhető segítséget a bajba jutott lakosságnak?

Egyébként pont annyi köze van Orbánnak, a kormánynk, a szomszéd néninek, vagy lajtai csudarabbinak az egészhez, minth te a céged által hibásan üzmeltett autóval belerongyolsz egy buszmegállónyi emberbe. Azaz semmi.
Azért konkrétan te vagy hunyó, mert te vezetted az autót (mint az ügyvezető igazgató, illetve emberei a céget), meg a téged alkalmazó cég, amelyik a saját hibájából rossz műszaki állapotú autót tolt a segged alá.

Azaz téged -joggal - lecsuknak párszáz évre, mert megöltél, megnyomorítottál pár embert, a céged meg fizeti az okozott károkat.

A kormány (nemcsak az Orbán-féle, hanem a mindenkori), pedig odaküldi a szükséges mentőalakulatokat, szakembereket, orvosokat, mifenéket, és gondoskodik arról, hogy te legyél csukva, a céged meg fizessen.

Na, ez a MAL-buli ugyanez, csak jóval nagyobb arányban, noha lehet bele politikát keverni (Gyurcsány, mint egykori tulaj, Kapolyi, mint főfelbújtó, orbánpapa, mint egykori beszállító, stb.).

De ettől még - sajnos - ezek az urak, bármennyire is rühellem őket, nem okoztak ezzel tragdiát.

A MAL üzemeltetésért felelős szakemberek, akár tudatosan, akár hanyagságból, akármilyen egyéb okból viszont igen.

Tehát pár fűmufti mehet a dutyiba, a MAL meg fizethet, te pedig próbálj ott keresni politikai analógiát, ahol valóban van értelme.
@kisa: Teljese igazad van. Én leszek a hibás, ha kidől a fal. Mert az én házam, miért nem figyeltem oda.

Baromira nem fogok neki örülni, nekilátok majd mindenféle kifogást keresni, megpróbálom a lehető legjobban megosztani a felelősséget, és ha kiderül, hogy átkúrtak egy szar kéglivel, akkor még sikerülni is fog. Valamennyire...

A MAL-t nem baszták át. Tudta, hogy hol van a tárolója, tudta, hov épült, mi van benne, mennyit pakolhat bele. Valamennyi érdemi információ brtokában volt, legfeljebb az arra kijelölt felelős vzetők nem olvasgattak bele a páncélszekrényben őrzött iratokba.

Ez viszont éppúgy elég a börtönhöz, a MAL felelősségéhaz, mintha szándékosan figyelmen kívül hagyták volna.

Sajna, itt nincs igazán vitatható részlet. Maximum annyiban, hogy az ügyvezető igazgatót a tulajdonosi (khm. politikai) kör kényszerítette-e arra, hogy hagyja figyelmen kívül a technikai feltételeket. Ha igen, akkor legfeljebb nem lesz egyedül a sitten.
Ahogy akkor sem, ha kiadta, majd nem ellenőrizte a megfelelő utasításokat.

Na, ha azt látjuk, hogy az ügyvezető igazgtó - akárki is az - nem megy a sittre párszáz évre, nem tart vele a főmérnöke, és nem fizet a MAL, akkor lehet majd elővenni a politika felelősségét...
@kíváncsivagyok: " Ezek szerint azt mondod hogy az elmúlt 8 év történéseihez nincs köze a Fidesznek ?"

Kié is volt a kormányzási felelősség? Na ugye...

A többiről meg szövegelhetsz ugyan, csak épp nincs értelme.
egy biztos. nem a vörös párttársaid hibáztak.
minden amit Orbán állít az hazugság, és minden amit a kormánya csinál az rossz.
te szerencsétlen....
@kíváncsivagyok:

De ez a tereléses érvelési technikád sajnos már nem működik. Tipikus komcsi/szoclib/"antifasiszta" érvelés. 99%-ban X a felelős, de mivel 1%-ban Y is, ezért hagyjuk is a fenébe a 99%-ban felelőst és teljes apparátussal vegyük tűz alá az 1%-ban felelőst.

Még mindig azt hiszed, hogy ez megy? Na ne már.
@thinker_: Na de ez világos, mint a vakablak, nem?
@Vérnűsző Barom:

Ne dobálózzatok féligazságokkal. A kidőlt fal sem úgy van, ahogy beállítjátok.

Az 1997 évi LXXVII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről ugyan kimondja, hogy a tulajdonos köteles az épület állapotát és állékonyságát időnként felülvizsgálni, és az esetéleges javításokat elvégezni.

De. A 40/1997 (XII.21.) KTM rendelez a hatósági kötelezési eljárásokról szabályozza azt is, mi van, ha a tulajdonos ennek nem tesz eleget.

Magyarul: ha te hagyod, hogy a házad fala szemmel láthatóan életveszélyes állapotba kerüljön, akkor a területileg illetékes önkormányzat építési hatósága a jegyzővel közösen intézkedik a vészhelyzet elhárításáról akár kötelező bontással is.

Ha tudomása van a vészhelyzetről de nem tesz semmit, akkor éppen olyan felelős a bekövetkező falomlásért, mint a tulajdonos.

Az ellenőrző szerveink és szakhatóságaink erre vannak kitalálva, és ezért tartjuk fenn őket.
@Fabius:

"Ha tudomása van a vészhelyzetről de nem tesz semmit, akkor éppen olyan felelős a bekövetkező falomlásért, mint a tulajdonos."

A felelősség áthárításához alkalmasnak tűnhet a gondolatmeneted, az egyetlen gond vele az, hogy nem igaz. Szó sincs arról, hogy a felelősség akár csak részben a tulajdonosról bárki másra átszállna.
@Goompah:

Az idézett jogszabály 8§. 1. pontja kimondja:

Ha a kötelezett a kötelességét meghatározott módon és időben nem teljesíti, az építési hatóság KÖTELES annak végrehajtásáról gondoskodni.

Vagyis minimum részben az ellenőrző hatóságot is kötelezi a törvény, és így megoszlik a felelősség is.

Tetszik vagy sem, ezek hatályos és mindenkire kötelező jogszabályok.
Egy kis adalék a problémához. A jelenlegi társaság 10 millió Ft-ért jutott a CÉG-hez. Igaz azzal a kikötéssel, hogy több száz millióra rugó környezetvédelmi és biztonsági védelmi rendszereket kiépítik. Na ez nem történt meg. Én azért arra is kíváncsi lennék, mivel a dolgozókat sem fizették túl, hogy az évek során menyit vettek ki a vállalkozásból a tulajdonosok. És az is fogalom előttem, hogy hová akarták ereszteni a termelésből keletkező iszapot, hiszen további tározó nem épült. Vajon mért nem dolgozzák fel a felhalmozott iszapot? Pedig a világon mindenhol ezt teszik. Egyébként más országokban ilyen PH. értékű iszap nem is kerülhet a tározókba. Vajon a visszatelepülők egészségkárosodását ki fogja fizetni? Vagy hagyják őket egyszerűen meghalni idő előtt. Így hamar elfelejtjük. Ugyan úgy mint az előző kormány jelzőit, húzásait kis stílű megjegyzéseit. Például: panelprolik, naplopók, ingyenélők,csótányok, potyautasok stb. a táncikás kedves jelzői a népre. Ők gondolják valószínűleg, hogy a nép az isten adta nép hamar felejt. Most ők szálnak síkra az emberek érdekében, csak pár éve pont ők nyomták őket a sárba.
@Fabius: Szól a törvény a hatóság felelősségéről? Ha igen, akkor kérlek, idézd be azt a részt is. Ha nem, akkor...
@Fabius: A továbbiakban neked is az szól, amit itt írtam:

@Goompah:

Szóval a hatóság valamely emberét meg lehet büntetni (pl. fegyelmit kap), amiért nem intézkedett, de a felelősség (mind a büntetőjogi, mind az anyagi) továbbra is a tulajdonosé.

Nagyon vicces, ahogy annyian próbálkoztok ezzel a technikával elterelni a figyelmet a cég felelősségéről. Tényleg ilyen jól fizetnek a Mal tulajdonosai?
@tolsztoj: Magyarországon a legtöbb ember nem lát Gyurcsány orránál tovább.
@Goompah:

Amennyiben a tulajdonos felelősségét a KÖTELES szóval határozza meg, akkor ugyanez a kifejezés meghatározza az önkormányzat felelősségét is.

Értem én, hogy védeni kell a mundért. De a törvény ettől még törvény marad. Már addig, amíg Viktor a most divatos visszamenőleges hatállyal meg nem változtatja.

Addig viszont nem velem vitatkozol, hanem a Magyar Köztársaság hatályos jogszabályaival.
@Goompah: Még mindig az a gond, hogy a KORMÁNY állapítja meg a felelősséget, és Orbán Viktor a fennforgást, nem pedig a bíróság.
@Goompah:

Az olvasott szöveg értelmezése - szerintem - előnyös tulajdonság. Annak aki képes rá:

"a Mal sem ártatlan, de akad itt még néhány felelősségét felejtő lókötő, akiknek hátra kéne kötni a sarkát vörösiszap ügyben."
@Fabius: Dehogy határozza meg. Csak abban az esetben lenne igazad, ha a kötelességszegés szankcióját is meghatározná a törvény. Kérlek, mutasd meg, hol áll ez a törvényben. Akár a BTK-ban is.

"a Mal sem ártatlan, de akad itt még néhány felelősségét felejtő lókötő, akiknek hátra kéne kötni a sarkát vörösiszap ügyben."

Ezzel semmi gond nem is lenne, ha a következő lépésed nem az lenne, hogy akkor most össztűz mindenki másra.

@kolbászoszsömle: Nem tudsz erről leszakadni? Mivel a kormány nem bíróság, ezért nem is állapíthat meg felelősséget, ezt csak te állítod.
@Fabius: Szóval a hangsúlyaiddal van nagy baj. Nem ártana a megfogalmazásodban erre is ügyelned, már ha képes vagy rá. Te ezt írod:

"a Mal sem ártatlan, de akad itt még néhány felelősségét felejtő lókötő, akiknek hátra kéne kötni a sarkát vörösiszap ügyben."

Holott ezt kellene írnod:

A felelősség vastagon túlnyomó része a Malé, ...

"Az olvasott szöveg értelmezése - szerintem - előnyös tulajdonság. Annak aki képes rá"

Talán el sem hiszed, de van, aki a soraid közé rejtett tartalmat is képes olvasni. Kurva nagy különbség van az "a Mal sem ártatlan" és az "a Mal a legfőbb felelős" kijelentések között.
@Goompah: Ha nem állapíthat meg felelősséget, akkor a kormányhatározat, a kinevezett komisszár, meg a Orbán Viktor szakértői megállapítása, mi kurva isten fasza?
@kolbászoszsömle: Pontosan az, ami - teht kormányhatározat, vélemény stb. Ezen fölösleges túráztatnod magad.

OV véleményét csak te nevezed szakértői megállapításnak - hogy aztán diadalmasan bebizonyítsd, hogy nem is szakértői megállapítás. :D
@Goompah:

Szeretem, ha ti akarjátok megmondani mi jár az én fejemben. Nem a sorok között kell olvasni, hanem a sorokat. Azokból kiderül, hogy a Malt felelősnek tartom, de rajtuk kívül felelős még:

- Az építési engedély kiadója, aki hatástanulmány nélkül engedélyezte a zagytározó felépítését talajtörésre hajlamos helyen.

- Az elmúlt 20 év összes kormánya, akik egytől egyig elmulasztották a környezeti felelősségbiztosítás rendszerének jogharmonizációját megteremteni.

- Az elmúlt 20 év összes környezetvédelmi felügyelője, Illés Zozót is ideértve, mert nem kérték ezt számon egyik kormánytól sem.

-Az utólag kiépített résfalrendszer kitalálója, mert nem mérte föl az ezzel járó következmények lehetőségét.

Olyat meg nem ismer a magyar jog, hogy a tulajdonosra másképp vonatkozik a törvényben használt kifejezés, mint az önkormányzatra. Ezen felesleges vitatkozni.
@Fabius: "Ha tudomása van (az önkormányzatnak) a vészhelyzetről de nem tesz semmit, akkor éppen olyan felelős a bekövetkező falomlásért, mint a tulajdonos."

Még azt hinném, hogy komolyan gondolod ezt a jogi marhaságot, ha nem idéznéd a paragrafust a másik fél felelősségéről. Tudnál paragrafust idézni a hatóság büntetőjogi felelősségéről?

Nehéz feladat kimosni a MAL-t a vörösiszapból, de csak rajta, biztos lesznek akik elhisznek bármit ha az ellentétes OVé álláspontjával!
@Goompah: Persze-persze!
A tagok jegyzőkönyvezett gyűlése sem taggyűlés...
@Szélmalomharcos:

Őszintén leszarom a Malt. Sőt, a miskolci kohászattal tett "jócselekedetei" után nem bánom, ha Tolnay Lajos megfingatják.

Két dolog nem tetszik:

1: ne Orbán Viktor hirdessen felelőst, hanem megalapozott vizsgálat után a bíróság.

2: ne csak a "mocskosgeci privatizálók" legyenek megfingatva, hanem azok az állami tisztségviselők és szervezetek is, akik elkerülhetővé tehették volna a katasztrófát a szakértelmükkel, és kielégítő munkavégzésükkel.
@Szélmalomharcos:

"Tudnál paragrafust idézni a hatóság büntetőjogi felelősségéről?"

Ezt már én is kértem tőle, sajnos eddig nem idézett semmit.

"Nehéz feladat kimosni a MAL-t a vörösiszapból, de csak rajta, biztos lesznek akik elhisznek bármit ha az ellentétes OVé álláspontjával!"

Na igen, pontosan erről van szó.
@Goompah:

Két jogszabályt idéztem, amit nem olvastál el. Minek egy harmadik, ha azt is felülbírálja Orbán Viktor szava? :-)

Szerintem firkáld tovább az arcod cerkával cicásra, az szemmel láthatóan jobban megy, mint a jogszabályértelmezés.
@Fabius:

A személyeskedéstől még nem lesz igazad. :)

Szóval hol is van a törvényidézet a hatóság büntetőjogi felelősségéről? Ha állítasz valamit, jó lenne bizonyítani is, nemde?
@Goompah:

A személyeskedéstől én sem leszek senkinek a mosdatója.

Elmondom harmadszor: olvasd el a két idézett jogszabályt, ott van benne tételesen felsorolva: milyen kötelessége van a tulajdonosnak, és milyen a végrehajtató hatóságnak. Ha az egyik felelős, akkor a másik is.
@Fabius:
A felelősség kérdésében az ezzel részben analóg területeken, például gyógyszereknél, (igen alapos hatósági engedélyezés után kerülnek forgalomba) az EU és USA jog nagyon elment abba az irányba, hogy a gyártó felelős mindenért. Nem tudok olyan esetről, amikor magánszemélyek a hatóság ellen léptek fel kártérítési igénnyel annál inkább a gyártókkal szemben, akár több milliárd dollárig

Sajnos s magyar bíróság legfeljebb akkor fog ítéletet hirdetni 10 éven belül, ha korbáccsal kényszerítik (ami cseppet sem demokratikus eszköz)
@Szélmalomharcos:

Azt én sem mondtam, hogy a kormány ne tegyen semmit. A lehető leghamarabb kártalanítson a vis major alap terhére, és keresse meg a felelősöket. De ne csak azokat akik a közvéleménynek tetszenek, hanem mindet.

Ha egy gyártó terméke okoz közvetlenül kárt, az egy dolog. De ha olyan valami, ami időszakos állami ellenőrzés alatt is áll, akkor a felügyelő hatóság kötelessége is a törvények betartatása:

"Ha a kötelezett a kötelezettségét megállapító jogerős és végrehajtható határozatban foglalt munkálatokat, illetőleg cselekményt az előírt határidőben és módon nem teljesíti (nem végzi vagy végezteti el), az építésügyi hatóság köteles a végrehajtás foganatosításáról gondoskodni és ennek keretében a végrehajtás módját meghatározni "

Ellenőrzés volt, a gát szivárgott. A jegyzőkönyv szerint meg mindent rendben találtak. Az ellenőrző szerv KÖTELESSÉGE lett volna a Malt az elhárítást megelőző munkálatokra kötelezni, és/vagy azokat a terhükre elvégeztetni.
@Goompah: "Szóval hol is van a törvényidézet a hatóság büntetőjogi felelősségéről? Ha állítasz valamit, jó lenne bizonyítani is, nemde?"

Értem, tehát ha varanus a blog-jában leírja a véleményét, akkor azt tételes bizonyítékokkal köteles alátámasztani, de ha a kormány hoz egy határozatot arról hogy ki volt a felelős, akkor ahhoz nem szükségesek bizonyítékok. Biztos bennem van a hiba, de én nem értem hogy emögött milyen érvek állnak, elmagyaráznád hogy a magamfajta egyszerűbb emberek is megértsék?
@Fabius: "Ha egy gyártó terméke okoz közvetlenül kárt, az egy dolog. De ha olyan valami, ami időszakos állami ellenőrzés alatt is áll, akkor a felügyelő hatóság kötelessége is a törvények betartatása"

A gyógyszer is folyamatos hatósági ellenőrzés alatt áll, nem csak egyszer az engedélyezéskor, tehát megint rossz útra tereled a kérdést
Az EU jog nagyon eltolódott abba az irányba, hogy korlátozza a hatóságok jogkörét, egy-két terület kivételével. AZ egyik ilyen terület az atomipar, a második legszigorúbban ellenőrzött a gyógyszeripar.
Kivették például majdnem teljesen az élelmiszereket a hatósági ellenőrzés alól, mondván hogy majd a gyártók érdeke lesz az előírások betartása. Nézd meg mi lett ebből, miket hoztak és hoznak be és adnak el élelmiszer címén.
Gyakorlatilag az építésügy is hasonló helyzetbe került, szinte nincs olyan amit keresztül ne vertek volna az érdekcsoportok ha igazán akarták, jobb nem kérdezni hogyan.
Ha ez a nagy szabadság a jövőben másként lenne annak nagyon tudnék örülni.
De ez nem megy másként, mint az állam ellenőrző szerepének a növelésével, amire már most látom a reakciót az indexes blogokon.

Szóval az a baj hogy aki egyszerre nyomatja az állam felelősségét, ugyanakkor az államot akarja korlátozni, az lehetetlent akar. Persze így is be lehet hülyíteni sok olyan embert, akinek csak az a fontos hogy mindig legyen min hőbörögni
@lubo: Ne csúsztass, most Fabiusszal vitatkozom, nem a kormánnyal. Ha majd a kormány képviselője ír ide kommentet, akkor tőle kérj bizonyítékot.

@Fabius:

"A személyeskedéstől én sem leszek senkinek a mosdatója."

Az enyémtől biztos nem, mert én nem személyeskedtem veled, csak te énvelem.

De ha már a szövegértésemet kérdőjelezed meg, akkor kérlek, segíts nekem értelmezni két kijelentésedet. Mert egyszer ezt írtad:

"Vagyis minimum részben az ellenőrző hatóságot is kötelezi a törvény, és így megoszlik a felelősség is."

Aztán meg ezt:

"Ha tudomása van a vészhelyzetről de nem tesz semmit, akkor éppen olyan felelős a bekövetkező falomlásért, mint a tulajdonos."

Szóval szerinted a felelősség fele-fele arányban oszlik meg a Mal és az ellenőrző hatóságok között?
@kíváncsivagyok: Ezt a kérdést én is feltettem, konkrétan Dolomit Kft-re adaptálva a szitut. SENKI nem válaszolt.
@Goompah: Nem én csúsztatok, te nem adsz egyenes választ! Komolyan úgy gondolod hogy egy kormányhatározat nem ér fel egy blogbejegyzés súlyával? Ha igen, akkor azt hiszem másik bolygón élünk. Ha nem, akkor miért nem tőlük kéred a bizonyítékokat?
@lubo:

Nekem semmi közöm a kormányhatározathoz, miért is kellene magyaráznom vagy bizonyítanom?
@Goompah:
Gyanítom ezekre a kérdésekre sohase fogunk korrekt választ kapni. Meg is mondom miért. Az ellenőrzések során a hatóság nagyon rutinosan áttolta a felelősséget a Mérnöki Kamara asztalára, amikor annak budapesti elnökétől kért állásfoglalást a gát állékonyságáról. A cég ezt be is szerezte, nyilván nem két fillérbe került. Namármost ki írta az ebben a blogban idézett "szakvéleményt" a Négyek Bandájának felelősségéről, ami persze mentesíti a Kamarát a felelősség alól? A Mérnöki Kamara egy másik tagozatának elnöke.

Gondolom mások is ismerik hogy belülről, egy testületen belül hogyan működnek a dolgok.

Végül csak egy magánvélemény: ez a műszaki magyarázat kb olyan szintű, mintha valaki a Duna vízszintingadozására akarná visszavezetni a négyes metró építésének az elhúzódását. Vagy hogy miért volt szükség a kőröshegyi völgyhídra, netalán az alagutak sorozatára az M6-oson (mérnöki szakvéleményekkel alátámasztva mind a kettő).

Manus manum lavat
@lubo: De megpróbálom megmutatni neked, miért TE csúsztatsz. Jóska és Pista egyaránt azt állítja, hogy a Mari egy nagy kurva. Én megkérdezem Jóskát, miért kurva a Mari. Mire te azzal jössz nekem, miért nem a Pistát kérdezem, mikor szerinte is kurva a Mari.

Hát azért, mert épp a Jóskával vitatkozom, nem a Pistával. És mert kettejük közül azt kérdezem meg, amelyiket akarom. Max. nem válaszol az illető, amiből tudni fogom, hogy nem tudja megindokolni, miért nevezi a Marit kurvának. :)
@Szélmalomharcos:

Na igen...

De még ha soha nem kapunk is korrekt választ (hiszen sok pénz forog kockán és sok pénz vándorol egyik zsebből a másikba), nagyon nehéz lesz a felelősséget - vagy akár csak egy részét - áthárítani a hatóságokra. Lehet, az ügy valahogy úgy fog megoldódni, hogy a Mal tulajdonosai igen diszkréten egy komolyabb összeggel fogják támogatni a kormánypárt(ok) pénztárát.
@Szélmalomharcos:

Ne takarózzunk az EU joggal. Szerintük a vörösiszap nem veszélyes hulladék, most meg a Kolontár környékiek a bőrükön tapasztalták, hogy mégis az.

Az élelmiszeripar dolgaiban egyetértünk. De egy kenyérgyári tragédia kimerül abban, hogy lisztes lesz a környéke.

Az építés és veszélyes anyag tárolás szabályozásának lazaságát ha megszüntetik azt támogatom. De ehhez elég volna az is, ha a már meglévő törvényeket maradéktalanul betartanák és betartatnák, lásd zagytározók ellenőrzése.

Az állam ellenőrző szerepe fontos, ennek hiányát kérem számon :-) Ám ennek módja sem egy vállalat állami felügyelet alá vétele, hanem egy esetleges katasztrófa elhárításának megelőzése az erre hivatott szervezetek hatékony munkavégzése által. Mert aki nem végzi el azt amiért fizetik, az ugyan olyan felelős, mint a hanyag gyártó.
@Goompah:

Én egy szóval nem mondtam, hogy fele-fele arányban oszlik meg a felelősség. De jelenleg a 100%-0% a felelősség Orbán Viktor által megállapított aránya. Márpedig ez a törvény betűje értelmében nem így van, lásd idézett részek.

Csak az állami tisztségviselők felelősségét nem piszkálja senki, mert ők a mi kutyánk kölykei.

Na, ezért kurva a Mari.
@Goompah: A példád rossz. Fabius szemére vetette a kormánynak, hogy határozatában kijelenti, hogy a MAL a felelős. Ha neked az a bajod, hogy bizonyítékok nélkül állítanak valamit, akkor ebben egyet kéne érts Fabius-sal. Mégsem teszed. Én erre a következetlenségre próbáltam rámutatni. Nem látom ebben mi a csúsztatás.
@Fabius:
Amiket írsz az ellenőrzés fokozásáról az jól hangzik, de csak utópia hogy majd a szorgos kishivatalnok rendbe teszi a környezetvédelem ügyét

Egy olyan cég mint a MAL meg tud venni kilóra politikusokat, akadémikusokat, szakvéleményt kiadó kamarát, támogató publicistákat, igazságszolgáltatást.
Ha nem áll szemben vala hasonló erő - mint most a miniszterelnök - akkor a kishivatalnokot úgy eltapossa mint a csikket. Te meg azzal jössz, hogy ő is ugyanolyan felelős mint a károkozó

Vagy fogalmad sincs hogyan mennek az életben a dolgok, vagy nagyonis jól tudod a saját szempontodból
@Szélmalomharcos: Nos, ez esetben a KORMÁNY és a miniszterelnök feladata az lenne, hogy az ilyen állapotot szüntesse meg. Törvényekkel, kirúgással, miegymással, de semmiképpen sem az, hogy korrupt kishivatalnokok miatt ő jelenti ki, hogy ki a bűnös.
@kisa:
Ha jól értem a javaslatodat, legyen Magyarországnak egy olyan kormánya, amelyik képes megszüntetni a korrupciót, de ne folyjon bele a közügyeke mert azok jobban mennek maguktól

Nekem is van egy hasonlóan ötletes javaslatom: legyen olyan a feleség, hogy egy porszemet sem hagy a lakásban, de ne zavarja meg a nyugalmamat takarítással
@Fabius:

"Én egy szóval nem mondtam, hogy fele-fele arányban oszlik meg a felelősség."

Hm. Akkor ismét csak arra kérlek, segíts értelmezni az "éppen olyan felelős" és az "ugyan olyan felelős" kifejezéseidet. Mert ezek pontosan azt jelentik, amit.

Szóval nagyban űzöd ám a verbális manipulációt, aztán rosszul esik, ha valaki észreveszi ezt, mi?

@lubo: Ó jaj, tipikus "antifasiszta" érvelésmód és terelés... :) Foglalkozz az eredeti kérdéseddel. Miért a kormánytól kérjek bizonyítékot egy kormányhatározat tartalmára, amikor Fabiusszal vitatkozom Fabius kijelentésének tartalmáról?
@Szélmalomharcos:

Ahha. Szóval a szorgos kishivatalnok nem vétkes hanem áldozat, mert korrumpálható. Szerintem ez a szemlélet az, amin változtatni kell Magyarországon. Őket azért fizetjük, hogy elvégezzék az ellenőrzéseket a törvényben meghatározott módon. Ennek elmulasztására nem mentség, hogy jabocs, engem megvettek, és a lóvéval a zsebemben nem tehettem semmit.

Mellesleg én úgy tudom, a korrupció is bűncselekmény ebben az országban. Egyelőre.
@Goompah:

Nyilván én vagyok a főgonosz, sőt, egyenesen a The Big Manipulátor, mert rámutatok, hogy vannak még olyanok a vörösiszap ügyben, akik tehettek volna a megelőzésért.

Rosszul esik, ha kiderül, hogy a Kedves Vezetőnek nem minden szava arany, mi?
@Szélmalomharcos: Pontosan. Hozzon korrupcióellenes törvényeket,amelyek alapján meg lehet büntetni a korrupt hivatalnokot, de ne folyjon bele olyan ügyekbe - pl. bírósági -, amelyek viszont nem az ő hatásköre.
Ha nem segítesz a feleségednek a takarításban, az a te dolgod, viszont akkor ne is légy otthon láb alatt, amikor takarít!
@Fabius:
Látom begyakorolt módon működik nálatok a manipulációs technika. Ír valamit kisa a te oldaladon a korrupt kishivatalnokról (ilyesmi az én hozzászólásomban sehol nem szerepelt) majd letámadsz hogy miért védem a korrupt kishivatalnokot

A környezetvédelmi ellenőr (hogy konkretizáljuk a szóban forgó hivatalnokot) nagyon kis játékos egy ilyen horderejű ügyben, aki őt teszi alapból felelőssé, az úgy jár el mint Gyurcsányék amikor az augusztus 20-i vihar és tragédia után az ügyeletes meteorológust hozták ki fő felelősként

Mondd már meg mennyivel igazságosabb ez, mint ha valaki a cégvezetést nevezi meg felelősként, ahogy azt OV-nál kifogásoljátok?
@kisa: "Ha nem segítesz a feleségednek a takarításban, az a te dolgod, viszont akkor ne is légy otthon láb alatt, amikor takarít!
"

Ha nem segítesz OV-nek a korrupció kitakarításában, az a te dolgod, viszont akkor ne is légy láb alatt, amikor takarít!
@Fabius:

Nem az a baj, hogy rámutatsz arra, hogy mások is tehettek volna ellene - ez szükséges is. Az a baj, hogy manipulálsz, csúsztatsz, elkened a felelősséget, hogy aztán végül mindenkit (vagyis senkit) ne lehessen felelősségre vonni. Holott világos, hogy egy hivatalnak minimális a felelőssége abban, hogy egy cég minden ésszerű technológiai szabályt megszegve ekkora katasztrófát okoz.

Mert ugye nehogy már a hivatalnak kelljen kidolgoznia a bauxitfeldolgozás biztonságos technológiáját.

Szokásos szadeszos "antifasiszta" stílust alkalmazol. Az, hogy eközben még személyeskedsz is velem, csak a hitványságodat húzza alá.
@Szélmalomharcos:

Semmi különös nem történt a MAL esetében, a vadkapitalista pénzéhség párosult a létező szocializmus trehányságával, az eredmény nem is lehetett más.

Ami azt illeti, hogy majd Orbán eltakarítja a korrupciót, remélem, csak ironizálni próbáltál a magad bumfordi módján. Szeretnélek emlékeztetni, hogy Orbánék egy kapitális, 2700 milliárdos LOPÁSSAL kezdik a kormányzást.
@Fabius: Mielőtt még nagy bociszemekkel értetlenkedsz, erre gondoltam:

"Szerintem firkáld tovább az arcod cerkával cicásra, az szemmel láthatóan jobban megy, mint a jogszabályértelmezés."

Maradjunk annyiban, hogy ez már a létező legaljább vitastílus, ugye? Na de hát ha elfogytad az érveid, már csak a személyeskedés marad, igaz?
@gyilkos fűegér:

"A legbiztonságosabb magán-nyugdíjpénztári portfóliók átlaghozamai jócskán meghaladták az inflációt. A több részvényt tartó kiegyensúlyozott és növekedési portfóliók átlagos teljesítménye becslésünk szerint jobb volt az állampapírokénál. A számok alapján megdőlni látszik az a kormányzati érv, hogy a "nyugdíjtőzsde" olyan, mint a szerencsejáték: kiszámíthatatlan, extrém kockázatokkal jár, és ezért meg kell szüntetni a kasszákat." (INDEX)

Én gyűjtögetem ,ők lenyúlják, hogy az anyjuk jó...
@gyilkos fűegér:
Nem lóg Orbán Vic képe otthon az ágyam felett, de ha konkrétan arról szól a kérdés, helyeslem-e hogy nekimegy keményen a károkozónak ebben a konkrét ügyben, akkor igen a válaszom. Más kérdés hogy ezzel be van-e fejezve az ügy, le van-e zárva a felelősség kérdése

Azt viszont nagyon nem szeretném, ha

1. a legkisebb hivatalnokot

2. a sok esőt, hideg szelet

3. a talajba felelőtlenül lukat ásó ürgéket
hoznák ki fő felelősként
@gyilkos fűegér: Akkor már idézd ezt is a cikkből:

"Jól teljesítettek a magánnyugdíjpénztárak idén_január_elseje_és_szeptember_vége között."

Elmondható mindez az elmúlt 5-6 év átlagától is?
@Szélmalomharcos: Te kezdted a korrupt kishivatalnokokat: "Ha nem áll szemben vala hasonló erő - mint most a miniszterelnök - akkor a kishivatalnokot úgy eltapossa mint a csikket. Te meg azzal jössz, hogy ő is ugyanolyan felelős mint a károkozó "
Fabius is, én is erre reagáltunk.

Jah, és takarítás úgy kezdődik, hogy az asszony kidobja a laptopodat, mert szerinte az a hibás, hogy nem keféltek eleget???????
@Szélmalomharcos: Akkor felteszem neked IS a kérdést: ugye el tudod képzelni ugyanezt a kemény fellépést a Dolomit Kft ellen, ha ott történne egy omlás, és meghalna 8 ember????????

Mert én valahogy nem.
@kisa:
Biztos hogy kijártad már mind a 8 osztályt az iskolában?

Kezdd a hozzászólást egy olvasási gyakorlattal! Akkor látni fogod hogy én egy korrupt átfogó rendszerről írtam, amiben a kishivatalnok annyit számít, mint egy eldobott csikk. Ha meg is kenik, gyanítom nem fog annyit kapni, mint a céget kimosdatni igyekvő bértollnokok
@Fabius: Áruld el mi értelme van vitatkozni két ilyen bérgyökérrel? A firkafejű érvet még nem hozott, a szélmalmos szerint meg az a normális, ha a korrumpálható kis geciket nem kéri számon soha senki. Az ilyen hülyék azt is lelkesen megvédenék, ha Ovi őket nevezné ki felelősnek.
@Goompah: Ja, személyeskedve bérencezni azt lehet a vitakultúra jegyében? Ettől tényleg jobb, ha a fejed firkálásával múlatod az időt.
@Szélmalomharcos: Én pedig erre azt válaszoltam, hogy akkor a törvényeket úgy kell meghozni, hogy ilyen ne lehessen.
Ne játsszuk már le újra az egész párbeszédet!

És nem, nem jártam ki még a 8 osztályt, hatodikos vagyok, 12 éves, de még így is jobban felfogom, amit olvasok, mint te!Ugyanis te vagy az, aki az egész poszt témáját nem érted, aki azt olvassa ki belőle, hogy F. szerint a mal nem bűnös, aki véd egy védhetetlen kormányhatározatot, aki úgy gondolja, hogy Ovi dolga megállapítani, hagy valaki bűnös-e vagy sem, és ezt rendcsinálásnak nevezed! vagy nagyon-nagyon egyszerű vagy, nem látod, hogy rohad a narancsod, és boldogan majszolod, mert meggyőződésed, hogy a világon nincs jobb a rohadt narancsnál.
No, pá, a kérdésemre persze nem válaszoltál, de sebaj, te úgyis elhiszed, hogy a kormány pont ilyen szigorú lenne a dolomittal is.
@kisa: Ugyan, hagyd. Nincs annál mulatságosabb, ha két karakterszám után fizetett naridroid bértollnokozik :-)
@néma bárány: Nagyon karitatív vagyok: hadd keressenek má' egy kis lóvét!
De különben attól tartok, hogy nem bértollnokok, hanem komolyan gondolják. Helyesebben komolyan nem értik a lényeget.
@kisa: "a törvényeket úgy kell meghozni, hogy ilyen ne lehessen"

Szerintem te még a nem vagy iskolaérett ha azt hiszed hogy törvényekkel meg lehet akadályozni a korrupciót
@Goompah: "Elmondható mindez az elmúlt 5-6 év átlagától is?"

Igen.
@Szélmalomharcos:

Ezzel viszont sajnos egyetértek, nem a törvényekkel van baj, hanem azok betartásával és betartatásával, plusz ugye a felderítés...

Nehéz úgy a korrupció ellen harcolni, hogy igazából senkinek sem érdeke, akinél az eszközök vannak, akiknek meg érdeke volna (átlag adófizető balek), meg eszközei nincsenek...
@Szélmalomharcos: mért nem lehet elképzelni, hogy az általad felsorolt okok is hozzájárultak 10 ember halálához?
Teljes, képet kell alkotni!

galambduc (törölt) 2010.11.13. 10:17:54

@kíváncsivagyok:

Ezen már én is sokat gondolkodtam.
A Fidesz ennyire "\se-kélyes-edett\"?
süti beállítások módosítása