Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: hirtv.hu/ahirtvhirei/nekiment-magyar-peternek-a-momentum-amiert-elveszi-a-szavazoit-video-2584335?... (2024.05.02. 22:33) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.11.07. 08:00 Fabius

Könyörgöm, akasszuk fel!

Címkék: heti válasz orbán viktor felelősség mal vörösiszap

Kenyeret és cirkuszt a népnek! -tartották a római birodalomban. A tétlenségre kárhoztatott városiakat el kellett valamivel foglalni, mert energiafeleslegüket könnyen a hatalom ellen fordíthatták volna. Ezzel a császárság a hatalmi politika eszközévé tette a cirkuszt, a maga vérgőzös látványosságaival. A plebs, akarom mondani a zemberek elvárták a császártól a rendezvényeken való személyes jelenlétet és lelkesedést.

Talán tudatosan kívánja Orbán Viktor elvonni a figyelmünket ezekben a vészterhes, alkotmányossági problémákkal és nyugdíj einstandolással teli nehéz időkben a szemfényvesztéssel, talán véletlenül teszi, mindenesetre igyekszik élni a kenyeret és cirkuszt elvével.

A vörösiszap katasztrófa Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai tragédiája. Én is elvárom a kormánytól, hogy a tőle telhető leghatározottabb módon képviselje a kárt szenvedők érdekeit, enyhítse szenvedéseiket és kárukat, és nem utolsó sorban találja meg és vonja felelősségre a vétkeseket. De ennek ne az legyen a módja, hogy Orbán Viktor vádlón meresztett mutatóujjával rábökik valakire: te vagy a hibás. Mert a rögtönítélő népbíróságosdi hülyén veszi ki magát egy magát demokratának valló, és a jogállamiságban hívő embertől.

Különösen így van ez, ha az ember miniszterelnök. Mert egy mellényúlástól nem hőst csinál magából, hanem hülyét. De legyünk elnézőek, és tételezzük fel, hogy személyesen nem olvassa a pártsajtót. Ebben az esetben bizonyára feltűnt volna neki is Zuppán András, Iszapkatasztrófa: megvan az ok - erre senki sem gondolt című írása a Heti Válaszban.

A cikk átfogó képet közöl az iszapkatasztrófa lehetséges okairól. Megszólaltatja például Gilyén Elemért, a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának elnökét, aki négy okot sorolt fel a tragédia valószínű kiváltójaként:

"A katasztrófa négy oka

A szakember szerint léteznek olyan műszaki megoldások és megfigyelőrendszerek, amelyek képesek lettek volna előre jelezni ezt a katasztrófát, mivel a gát legalább tíz centit mozgott, ami szabad szemmel nem látható, de műszerrel kimutatható. Ugyancsak megoldás lett volna a vörösiszap tetején lévő víz kémiai semlegesítése, hasonló módszerekkel, ahogy később a szennyezett folyókat próbálták megmenteni. 

A tározó és Kolontár között a katasztrófát követő napokban felépített terelőgátrendszert is érdemes lett volna korábban kiépíttetni, ez ugyanis megvédte volna a két települést. Éppen a mostani mentés során derült ki, hogy ez a gátrendszer legfeljebb kéthetes földmunkával elkészíthető lett volna.
Gilyén Elemér szerint a katasztrófa négy ok együtthatására vezethető vissza. A legfontosabb, hogy a tározó körül utólag kiépített résfalrendszer megfogta a talajban lévő vizet, így a fal mögött túlnyomás alakult ki. Nagyjából 30 méteres vízoszlopnak megfelelő felhajtóerő lépett működésbe, amely megemelte és kibillentette a gát sarkát. A helyzetet rontotta, hogy a tározó színültig töltött állapotban volt, az iszap tetején legalább egy méter magas víztömeg terült el, melyből 20 centiméter lehetett az idei csapadékos év miatti többlet.Az említett két oknál kisebb tétel a csapadékos időszak miatt az altalaj szilárdságának csökkenése, illetve a tározó körüli övárok feliszapolódása, vízzel való telítettsége, amelynek következtében a gát rézsűje vízben ázott.
Noha a katasztrófában más tényezők is közrejátszhattak - az altalaj egyenetlen szerkezete vagy a salakpernye gátak konstrukciós hibája - a fő bűnös az említett résfalrendszer lehetett. Ennek létesítését a környezetvédelmi hatóságok írták elő a cégnek, hogy megállítsák a talajvíz szennyeződését. A hatósági iratokból kiderül, hogy a Mal Zrt. jogelődje, az Ajkai Timföld Kft. a Beszt Kft. nevű céget bízta meg 1998-ban a környezetvédelmi rendszer kiépítésével. "

A könnyebb érthetőség kedvéért ábrát is mellékelt a véleményéhez:
Aztán levonta a következtetést:

"A sors fintora, hogy a magyar történelem legnagyobb ökológiai katasztrófáját a jelek szerint egy elhibázott környezetvédelmi célú beruházás okozta."

Ezek alapján azt gondolom, az orbáni bűnöshirdetés minimum elkapkodott. Jogszerűtlenségről nem beszélek egy olyan országban, ahol ami ma alkotmányellenes, az holnapra az alkotmánybírák sarokban térdepeltetése mellett alkotmányos. Ám annak csodájára járna a világ, ha jogszerű és szakszerű kivizsgálás, az érdemi felelősök megtalálása helyett Strasbourgban kellene Kedves Vezetőnknek sűrűn elnézést kérnie a Mal vezérkarától.

Mert a Mal sem ártatlan, de akad itt még néhány felelősségét felejtő lókötő, akiknek hátra kéne kötni a sarkát vörösiszap ügyben.

 

246 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr812429652

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A vörös végül győzött a krómiszap fölött? 2010.11.07. 19:33:37

Kísértetváros élő problémákkal Simontornya, egy hely, ami külföldi természetvédők szerint Európa legszennyezettebb területei között eddig magáénak dobogós helyet mondhatott. Tiszta horror, nyilván ezen nincs mit magyarázni.Az ember azt h...

Trackback: Vörösiszap lakópark: mi épülhet Kolontáron? 2010.11.07. 19:33:20

Ha nem látnám minden reggel a szemem alatt feltorlódott redőket, azt is hihetném, hogy megállt az idő. Akárcsak egy szűk évtizeddel ezelőtt most is Orbán Viktort kísérik a kamerák a romokhoz. S ahogyan annak idején sem fukarkodott az ígéretekkel, most ...

Trackback: Illésahibás! 2010.11.07. 19:32:32

Zoli, nincs más dolgod, mint lemondani. Ez nem is kérdéses. Mert ki lehet nevezni hobbiermészetvédő extitkárnőt zsíros állásba. Lehet jutalmazni a szolgálatait, még ha általános iskolai tanárnéniként inkopmetens is ezen a téren. Láttuk, meg lehet tenni...

Trackback: Még éppen finomak voltak... 2010.11.07. 18:17:50

Még éppen finom volt és nőies, hogy ezzel az elcsépelt szókapcsolattal jellemezzem az Orbán módszerét, amivel a kormányt vette rá, hogy hozzon egy határozatot arról: A MAL Zrt. A felelős az iszapkatasztrófáért.Persze hogy finom volt, és nagylelkű, hisz...

Trackback: Szerepzavar 2010.11.07. 08:26:10

Határozatban rögzítette a kormány, hogy a MAL Zrt. a felelős a vörösiszap-katasztrófáért. A kormányhatározat egyértelmű károkozóként nevezi meg a társaságot.Hát basszus. Mégis hol élünk?!Félreértés ne essék, részvétem és együttérzésem a katasztrófa áld...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akasszuk fel Baja Ferencet és Chikán Attilát! Meg a biztonság kedvéért IZét is.
Ez a szar a modern társadalmakban, hogy csinálunk valamit, amiről igazából fogalmunk sincs, hogy mi, csak annyit tudunk, hogy káros. Aztán kitalálunk valamit, hogy mégse legyen annyira káros. És a végén kiderül, hogy hiába csinálunk bármit, az általunk létrehozott szar is végső soron a természet törvényeinek engedelmeskedik. (Pl. gravitáció)Várható lett volna, és a szakembereknek pláne tudniuk kellett volna, hogy egy kvázi hegytetőre épített nagyobb tömeg mindenképpen lefelé fog törekedni.
De ami megtörtént, megtörtént, felelősöket KELL találni mindenáron. Az, hogy most így történik, nagyon ismerős a múltból.
Én egyébként először arra tippeltem volna, hogy Pelikán József gátőr lesz a felelős, bár még ez is megtörténhet...
Mégis a zemberek nagy részének elég ez:

index.hu/belfold/2010/11/06/a_mal_megdobbentonek_tartja_hogy_a_ceget_neveztek_meg_karokozonak/Nem hiszem, hogy az átlag ember, utánajár, olvas a dolgoknak. Meghallja a szalagcímet, s neki ennyi elég, ha Viktor mondta, az úgy jó.
Éljen Rákosi! Éljen Rákosi ! Éljen Rákosi !!
Pedig akkor nem is éltem:-((
Kísérteties. Eddig nem hittem a reinkarnációban, de most már kénytelen vagyok.
Különben is "az oroszok már a spájzban vannak!"
@kisa:

Pelikán József gátőr tuti nem lesz hibás. Ugyanis ő nem privatizált semmit 20 fillérért. De nem lesznek hibásak a következők sem:

- Az építési engedély kiadója, aki hatástanulmány nélkül engedélyezte a zagytározó felépítését talajtörésre hajlamos helyen.

- Az elmúlt 20 év összes kormánya, akik egytől egyig elmulasztották a környezeti felelősségbiztosítás rendszerének jogharmonizációját megteremteni.

- Az elmúlt 20 év összes környezetvédelmi felügyelője, Illés Zozót is ideértve, mert nem kérték ezt számon egyik kormánytól sem.

-Az utólag kiépített résfalrendszer kitalálója, mert nem mérte föl az ezzel járó következmények lehetőségét.
Szerintem is egyre világosabb, hogy a MAL teljes felelőssége pártatlan szakértői vélemények alapján, független bíróság előtt nem fog megállni, illetve csak részben.

Bár Bakondi, a cég jelenleg vezetője kinyilatkoztathatja a MAL felelősségét, és amennyiben elég sokáig regnál (ha „megfelelően” hosszú ideig tartják fenn a katasztrófa helyzetet) még akár az állami kártalanításra most kifizetet pénzt is megfizettetheti a MAL-lal, de amennyiben az eredeti tulajdonosok ismét visszakapják a cég irányítását ezt azonnal visszaperlik (ez viszont súlyos többleteket fog róni a költségvetésre).

Amennyiben Bakondi a fenti ügyködése csődbe manőverezi a MAL-t, vagy pl. államosítják (és a tulajdonosok soha nem kapják vissza a kontrollt, akkor elképzelhető, hogy a Kormány jelenlegi ténykedése sikerre vezet abban a tekintetben, hogy a bűnbaknak kikiáltott cég fizet mindent, ennek tovagyűrűző hatásai azonban felmérhetetlenek és végül is nagyobb kárt okoz, mint amekkora hasznot sejtet).

Mindenesetre a kormány kártalanítási törekvése, a szép máz alatt mögöttes szándékot sejtet, különösen annak fényében, hogy Bakondi nem engedi a MAL-nak a peren kívüli megállapodások lefolytatását, ami az egyik leggyorsabb módja lenne a helyzet rendezésének.
Szerintem is egyre világosabb, hogy a MAL teljes felelőssége pártatlan szakértői vélemények alapján, független bíróság előtt nem fog megállni, illetve csak részben.

Bár Bakondi, a cég jelenleg vezetője kinyilatkoztathatja a MAL felelősségét, és amennyiben elég sokáig regnál (ha „megfelelően” hosszú ideig tartják fenn a katasztrófa helyzetet) még akár az állami kártalanításra most kifizetet pénzt is megfizettetheti a MAL-lal, de amennyiben az eredeti tulajdonosok ismét visszakapják a cég irányítását ezt azonnal visszaperlik (ez viszont súlyos többleteket fog róni a költségvetésre).

Amennyiben Bakondi a fenti ügyködése csődbe manőverezi a MAL-t, vagy pl. államosítják (és a tulajdonosok soha nem kapják vissza a kontrollt, akkor elképzelhető, hogy a Kormány jelenlegi ténykedése sikerre vezet abban a tekintetben, hogy a bűnbaknak kikiáltott cég fizet mindent, ennek tovagyűrűző hatásai azonban felmérhetetlenek és végül is nagyobb kárt okoz, mint amekkora hasznot sejtet).

Mindenesetre a kormány kártalanítási törekvése, a szép máz alatt mögöttes szándékot sejtet, különösen annak fényében, hogy Bakondi nem engedi a MAL-nak a peren kívüli megállapodások lefolytatását, ami az egyik leggyorsabb módja lenne a helyzet rendezésének.
Nem értem miért csodálkoztok. Miért pont a koncepciós perek ne jönnének vissza, oly sok más -azt hittem már elfeledett- módszer és technika mellett..
Bakondi (utasitásra) úgy akarja lenyúlni a céget, hogy:
1./Ne kelljen kártéritést fizetni a károsultaknak, mert akkor már nem lenne mot lenyúlni
2./A jelenlegi módon tovább üzemeltetni a céget, mert ha átállnának környet (katasztrófa) védő megoldásra (mint máéshol Európában), akkor a MAL-nak már elveszne a jeleblegi piaci előnye a világpiacon és akkor megint csak KO a cégnek és a pénznek.

Ha jól tudom Bakondi UDZ Rt-s volt. Ez sok mindent jelez.
@Fabius: Pontosan ezeket hiányolom a felelősségre vonandók köréből.
A handabanda kormány úgy vezeti be az 1%-os adócsökkentést, hogy sunyi módon el is veszi

Fél százalékkal megemelné jövő januártól a bruttó bért terhelő mostani 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot egy, az adótörvény-csomaghoz benyújtott módosító indítvány. Az alacsonyabb keresetűeknél ez elveheti az szja-csökkentés hatásának jelentős részét, miközben a költségvetésnek csaknem 40 milliárd forintot hozhat. A javaslatot formálisan a költségvetési bizottság jegyzi, de a kormánypártok támogatják.
Csodálatra méltó dolog, ha a Katasztrófavédelem főigazgatój ellátja egy milliárdokat termelő cég vezetését.

Nézzen már körül a kormány, hány ipari objektum van Magyarországon. Mindegyiket a tehetséges Bakondi vezeti majd egy főigazgatói fizetésért. Menjen Bakondi a helyére és a Katasztrófák megelözése legyen a fő feladata.

Ne adj Isten a Bükkben kigyullad az erdő, akkor ott is a Bakondi lesz a vezér. Ez egy Schwarzenegger, vagy Sztallone tipusú hős. Egyébként ezzel az erővel a Bakondi lehetne a miniszterelnök, hiszen ott is katasztrófa van, csak nagyobb áldozatokkal.
Nagy nyomorék a poszt írója. A MAL meg takarodjon, mégis ki a faszom lenne a hibás ha nem ők. Kié volt az a sok szar ami miatt meghalt 10 ember? Ki nyomta teli a tározót, ki szart a repedésekre? Remélem börtönben rohadnak meg ezek a mocsok férgek
@Spiro: "Amennyiben Bakondi a fenti ügyködése csődbe manőverezi a MAL-t, vagy pl. államosítják (és a tulajdonosok soha nem kapják vissza a kontrollt..."

látok egy jövőt: akár bakondi által, akár államosítás után - mivel a _magyar_ állam rossz gazda - csődbe megy a mal, aztán privatizálják pár milláért egy fidesz-közeli ex-párttagnak, aki milliárdos lesz belőle, aztán egyszer megintcsak történik valami és kezdődik minden elölről.

(bár azért reménykedem benne, hogy 15-20 év múlva már nem kizárólag hülyék lesznek a politikai "elit" tagjai)
@moncayo: fején találtad a szöget :-(
Arra senki nem gondol,hogy szándékosan robbantották,vagy fúrták meg a gátat?
És utána államosítják?
Szocialista kézből fideszesbe kerül.
50 milliárdos tételeknél már az a néhány emberélet is ingyen van...
Most a Mal a főellenség,amit odadobtak koloncnak.
Repedések,tőzegváltozás,ügyes.:)
Gondolkozni kellene, csupán ennyi.
Csődbe fog menni a Mal Zrt. a kormány pedig segít rajta, állami támogatás, adókedvezmények és hihetelen módon fogja termelni a pénz, csak arról már csak az érintettek tudnak.
@RoccoSil:

Tudni kell, hogy az oroszoknak is kellett a magyar bauxit, a kinaiaknak szintén kell a bauxit. A bauxit itt helyben kell a kinaiaknak.

A Kínai Nemzetközi Rádió beszámolója szerint a kínai pártvezető arról beszélt: "a Kínai Kommunista Párt kész a pártközi cserekapcsolatok négy alapelve - az önállóság és a függetlenség, a teljes egyenlőség, az egymás tiszteletben tartása, valamint az egymás ügyeibe való be nem avatkozás - alapján felvenni és fejleszteni a baráti, pártközi cserekapcsolatot minden fontos magyar párttal, beleértve a Fideszt is".
szerintem ez a kormányhatározat az elmúlt napok egyik legfontosabb- ha nem a legfontosabb! - történése.

nem ragozom: ha így ki lehet mondani bárkire, hogy bűnös, anélkül, hogy bizonyított lenne, hogy valójában ki vétkezett, és mindezt a bírósági eljárás mellőzésével a kormány kimond(hat)ja, ott bizony holnap bárki lehet bűnös.

ezen IS el kellene gondolkodniuk azoknak, akik -bár jogos - indulataik alapján azonnali bűnöst keresnek, és a mielőbbi büntetésért szólnak.
@MAGYAR KATONA: Orbán Viktor úgy nyilatkozott a tudósításban: pekingi látogatásának legfontosabb eredménye, hogy hivatalosan felvette a pártközi kapcsolatokat KKP-val. A Fidesz átfogóan hozzá kíván járulni a magyar-kínai baráti együttműködéshez minden területen
@MAGYAR KATONA:

Érdekes gondolat.
Ha ténylegesen helyreállítják a Mal-t, akkor a kínai exportban is jó pénz lehet, de ez a kirakós csak 1 kis darabkája.
Jaja, a MAL ártatlan, a vörös iszap nem mérgező, de még a 2,5 méter magasan végig hömpölygő maró lúg is ártalmatlan..
Mégis, ki a fene iszapja okozta a kárt? A mikulásé?
@MAGYAR KATONA: Az oroszoknak legalább annyira kellett a bauxittal titokban és ingyen kilopott milliárdos értékű titán. Kaponyi elvárs biztos ki tudná számolni hány millió lélegeztető gépet lehetett volna belőle venni.
@Steve_Jobs: @Nash vs. Keynes: Nem igazán értitek a problémát.
@Nash vs. Keynes: Most más segíti majd a kinai kommunista pártot, az elődök az oroszokat, utódok a kinaiakat. Lényeg az elvtársi, és üzleti segítség.
Ezután a kormányhatározat után felvetődik a kérdés, hogy minek vergődik Budai Gyula, Balsai István, és mindenféle bizottságok a 2006-os események, Sukoró, meg úgy minden kapcsán? Pár újabb kormányhatározat, és kész, tiszta a kép.
Nincs ebben semmi szokatlan. Elég gyakori, hogy egy jó szándékú előírás még több problémához vezet.
@Steve_Jobs: Ha lelkiismeretesen ellenőrizte volna az iszaptározót az Illés Zoltán által kinevezett- amúgy mellesleg általános iskolai igazgatóból előléptetett senkiházi- akkor talán nem következett volna be ez a katasztrófa,mert ugye bár a katasztrófa előtt 1-2 hónappal ellenőrizték és akkor mindent rendben találtak. Tehát itt nem csak a Mal. a hibás ebben vastagon benne van Illés Zolika és veretes brigádja,és én nem azt mondom hogy a Mal.nem tehet az egészről (50%) csak azt hogy a másik 50% Zolikáék lelkén szárad. Tehát ebben az ügyben O.Viktoréknak is kurvára megkéne huzniuk magukat.Demagóg szarháziak gyülekezete= FIDESZ
De, a MAL a főbűnös. Annak is konkrétan az ügyvezető igazgatója. Akárki is az.

Ugyanis az ő felelőssége az egész cég üzemeltetése. Ha nem megfelelő szakembert nevez kis valami posztra, ha nem megfelelő technológiát használ, ha bármi közbejön, akkor sajna ő a hunyó. Árnyalhatja a képet mindenféle politikai hercehurca. Hivatkozhat akármire (nem engedtek valamit a tulajdonosok, esett az eső, stött a nap, stb.), de ettől még ő baszta el.

Akkor is, ha az a tározó még az ő ideje előtt került beüzemelésre. Ez esetben egyrészt hunyó az kkori ügyvezető is valamennyire, de az sajna minden szükséges tervdokumentációval, egyéb irattal együtt átadta az újnak (az a mégújabbnak, és így tovább), tehát emberünk képben volt mindennel, úgy vállalta el a feladtát.

Hogy valaki hazudott neki? Valamelyik embere nem végezte el a feladatát? Azokat is elő lehet venni, de sajna az már csak árnyalja csak a képet, de nem menti fel az ügyvezetőt a felelőssége alól. Egyben a céget sem a károkozás alól. Mivel a cég vezetése bízta meg emberünket az ügyvezetéssel, és a cég vezetése nem ellenőrizte olyan mértékben, ahogy azt kellett volna.

A politikai erőviszonyok csak módjával számítanak, ha arra is lett kihegyezve valamennyire az egész. Hogy a Gyurcsány tulajdonos volt? Lehetett, ahogy pár más cégben is, függetlenül attól, hogy speciel rühellem a formáját. Hogy orbánapuka szállított oda valamit? Miért ne?
Lehet vizsgálni, hogy sokadik tulajként, beszállítóként teljesítette-e bármelyik is a rá háruló kötelezettségeket? Ha igen, ok, lehet túllépni rajta. Ha nem, akkor sajna a bíróság majd elbíbelődhet velük, illetve a többi, az üzemeltetésbe beleszóló mókussal a megfelelő mértékben.

De ettől még az ügyvezető igazgató a főfelelős, mellette elüldögélhet a főmérnöke, és pár egyéb beosztottja a vádlottak padján, ha meg bizonyítani tudják, hogy ők biza mindent, de nagyon, akkor melléjük lehet még rakni egy-két jelenlegi tulajt is.

Sajnos mindannyian a MAL alkalmazottai, esetleg a döntéshozatalban részt vevő tulajdonosai. ugyanis, ha nincs ott MAL, akkor nincs ott a vörösiszap sem, tehát baromi nagy esőben, földrengésben, politikai viharban sem történhet olyan tragédia, amilyen történt.

Igen egyszerű dolgok ezek, ha nem kavar bele a politika, az újságírás, az internetes véleményformálás. Egyszerűen el kell indulni Mari néni vörösre változott házától, végigballagni a vörösiszap útján, és mindjárt egy kissé összedőlt tározóhoz, és nem máshoz jutunk. Annak meg van gazdája, az pedig a MAL, tehát megvan hunyó is.

Persze lehetett volna terrorista i, aki robbantgat. Akkor az a hunyó, bár nem mentené fel teljesen a MAL-t ez az eset sem. eszélyes a tározó? Ha felrobbantják, baj lesz? Igen. Akkor sajna a megfelelő mértékben, erővel őrizni kell. Őrizték? Nem. A MAL nem őriztette? Igen. Akkor talán terrosrista mellett hunyó a MAL is, éppúgy, ahogy az a szerencsétlen marha, aki járó motorral hagyja nyitva a kocsiját, ellopják, és csodálkozik, mikor nem fizet a biztosító.

Lehetett volna valami hűdenagy eső, talajcsuszka is a ludas. Tudta a MAL, hogy esik az eső? Tudta. Tudta, hogy hova épült a tározó? Mennyi fér el biztonságosan benne? Igen.

Sajna minden esetben a MAL a felelős, legfeljebb mellé lehet még tenni a vádlottak padjára pár politikust, tulajdonost, terroristát, esetleg az erdőkerülőt, aki rendszeresen lehugyozta gát sarkát, de egyet nem lehet tenni: kijelenteni, hogy szegény MAL nem hunyó ebben a dologban. Mert az.
@Nash vs. Keynes: Az iszap a Mal-é, ez nem kérdés. Ez a tény viszont nem jelenti azt is, hogy a felelősség is az övék.
Nem tudom, hogy a blogró milyen alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy tekintélyes, de az utóbbi években vezetői funkcióban lévő éptőmérnök által (MMK körny.véd tagozat elnöke is)által sok oldalban összefoglaltakat értelmezze, de felhivom a figyelmet néhány momentumra. Nem védeni akarom a hatóságokat, én is eleget küzdök velük, de szereptévesztés azt hinni, hogy az a dolguk, hogy tervellenrök legyenek. Jó lenne, ha annyi idő és szakember állna rendelkezésükre, hogy átnézzék a terveket. Valójában arra terjed a kötelezettségük, hogy a jogszabályi megfelelőséget ellenőizzék, meg azt, hogy megfelelő képestéssel, papirokkal, engedélyekkel rendelkező tervező jegyzi-e a tervet. A gond sajnos itt van, a jelenlegi kamarai gyakorlat szerint, lényeges gyakorlati tapasztalat, valós kivitelezői ismeretek nélküli mérnökök, geológusok, mindenféle náció (környezetmérnök is ami egy igencsak definiálatlan ismeretanyagot jelent), tervezhet gátat is, meg résfalat. Ha beadott terv a tankönyvi elvárások szerint jó volt -ez ugye nem nagy követelmény- akkor el kellett fogadniuk. Más kérdés, hogy a hidraulikai terhelés változását vizsgáló mérés, tanulmány valósznleg sohasem készült el, ilyesmire a tulajdonos biztosan sajnálta a pénzt. Mivel a vásárlásál 3 milliárd Ft környezetvédelmi terhet átvállaltak a privatizálók, belefért volna egy vizsgálat, egy gáterőstés, de azt nem ellenőrizte itt sem senki, hogy valóban erre költöttek-e. Szóval a mindenféle gyakorlati tapasztalat nélküli felügyelőségi munkatárs esetleg előirhatta volna ezt, de a módostási érelmeket késztő mérnököknek, a tervezői felelőssége ennél lényegesen nagyobb. A ház összedlése a tervező felelőssége, em az endedélyeőé. Gyakorlat, hogy a megrendelő, nem választja az akadékoskodó tervezőt, keres egy olcsóbbt, aki nem olyan erőszakos, azt irja, ami a legegyszerűbb, a legolcsóbb. Ezt a mutyi hálót mi tervezők-megrendelők hoztuk össze 3-4 évtized alatt, ez az igazi oka a katasztrófának, meg a gátlastalan pénzcsinálásra alkalmas társadalmi környezet. Nem mélyedtem el lényegesen az akadémiai és mmk bizottságok jelentéseiben, de biztos az is benne volt, hogy egy működő, ellenőrzött monitoring esetében lehetett volna a kokázat növekedését észlelni. Na ilyesmire is sajnálja a tulajdonos a pénzt, termelésbe invesztálni jobb, mert az fial. Egy momentumot még fel kell hozzak, évek alatt, engedéllyel több 10.000 t mindenféle hulladékot is bevittek a vörösiszap tározókba, amit "rekultivációhoz" "hasznositottak" itt, például évi 6-8 ezer t szennyezett ammónium hidroxidot, nátriumhidroxidot emlitenék, sok egyéb mellett. (a kvv honlapon ezek az adatok 2008ig rajta vannak) Na ez biztosan nem hiányzott ide, ez már az ipari lobbi és a felügyelőségek mutyija. (Almásfüztőn több 100.000 t vegyes, főleg veszélyes hulladék került "hasznositásra", olyan is ami még egy szigetelt lerakóba sem vihető be.)
Na döglődik a billentyűzet sok betű elmaradt (pl hosszú i). Elnézést.
@Vérnűsző Barom: Ne légy ilyen egyszerű! Pont az a probléma, hogy átlag Józsibácsi ezt el is hinné neked. Amikor azt írod, hogy terrorista cselekmény is lehetett volna, akkor is a MAL lett volna a felelős, mert nem vigyáztak a tározóra, akkor azért fölmerült bennem a kérdés, hogy vajon szerinted a new yorki áldozatokért is a WTC a felelős???
@Vérnűsző Barom:

Azt tudni kell, hogy Orbán Viktor kijelentette, hogy kormányzásra készek, felkészült szakembereket neveznek ki. A MaL Zrt, nem számottevő tulajdonosa kinevezett valakit vezérnek.

A választások során 2 700 000 ember kinevezte a FIDESZ-t.

Sajnos a FIDESZ nem nyilatkozott arról, hogy képtelen katasztrófát megelőzni.

Sajnos itt jelentkezik Orbán Viktor súlyos felelősége, hogy nem megfelelő embereket nevezett ki fontos posztokra.
@Vérnűsző Barom: Ki volt az, aki kijelentette, hogy a MAL nem hibás?
Eh, te se érted a posztot, csak írod, írod, mintha fizetnének érte.
De itt egy példa: vettél egy fasza emeletes házat, jó pénzért. Szépen ápolgatod, karbantartod, meg minden, és egyszer csak a ház oldala rádől a szomszédodra.
Kiderül, hogy annak idején az emeletet az előző tulaj saját kezűleg építette rá az 50 éves vályogházra. Statikai, teherbírási és egyéb számítások nélkül, ám a vakolat csodásan eltakarta a rogyadozó vályogot.
Hibás vagy??????
Igen.
Csak te vagy a hibás?
Nem.
Szeretnéd, ha a szomszédod azt mondaná, hogy te vagy a hibás (mindenféle vizsgálat nélkül), és menj a francba, mától ő fog ott lakni, és majd jól helyrehozza a házat? Te meg takaríts föl az utcát, hordd el a sittet, aszfaltozz, mert mégiscsak a te házad okozta a kárt????????
@loggabor: Az egy cseppet se zavarjon, hogy a kinevezett senkiházi hivatalának nem az a dolga amit te a hivatal nevéből odafilozofálsz.. Kérdezd már meg a legközelebbi munkásőr összetartáson a mentorodat neki erről mit tanítottak a pártfőiskolán? :)
@kisa: Na ja, de ha a szomszéd abba hal bele, hogy a te töltötted tele a kádat lúggal, ami ráfolyt, akkor nyilván te is szivesen terelnéd a vitát a régi vályogházra, ahelyett, hogy arról beszélnénk, minek töltötted túl, miért nem tűnt fel neked, hogy reped a házad stb stb..
Sajnos hosszú idő kell ahhoz a személetváltáshoz, amelyre még mindig nem látunk itthon példát, csak tőlünk nyugatabbra vagy például Japánban.

Úgy nőttünk fel, hogy a felelősséget mindig csak mismákoljuk, kenegetjük, ha lehet másra. Volt olyan nálunk, hogy valaki hibázott és egyből elismerte? Mindig mindenki a kiutat, a kifogásokat keresi. Ebben szocializálódtunk. Ideje lenne felnőnünk és vállalnunk a felelősséget a tetteinkért, hibáinkért. Mindenkinek. Nemcsak egynek, vagy kettőnek.
Érdekes elgondolkodni, hogy Magyarországnak volt a világon az egyetlen hibátlan kormánya 1998-2002 között, és megint van egy hibátlan kormány.

LÉTEZIK EZ?
@Nash vs. Keynes: Ezt úgy írod, mintha ez a kád nem arra épült volna, hogy lúgot töltsenek bele! Mellesleg honnan veszed, hogy több volt benne, mint a megengedett? A szakértői vizsgálatok ezen felül azt állítják, hogy a talajmozgás tíz centi volt, amit kétlek, hogy észrevettél volna egy hatvanszor harminc méteres tereptárgyon.
Amikor nemrég a BP mélytengeri fúrótornya rendkívüli környezeti katasztrófát okozott, első pillanattól mindenki a BP-nek esett. A világ Őt okolta. Mivel ha valaki ilyen veszélyes rendszert működtet, akkor jogosan elvárt követelmény, hogy necsak a busás hasznot szedje be, hanem a biztonságos működésért is tegyen meg mindent, akár terrortámadás, akár földrengés, földmozgás, vagy tornádó stb csap le. Mindenre fel kell készülni és kivédni. A BP be is áldozta a vezérigazgatóját, aki lemondott. Kénytelen volt.

Nálunk meg mi folyik? Óvodás szintű: "Nem én voltam. Ő volt." egymásra mutogatás. Másban a szálkát, magunkban a gerendát sem vesszük észre. Szörnyű!

A MAL nem ma született bárány ártatlanságú. Ezt gondolom senki nem vitatja. Igenis felelős és várjuk a további felelősöket is.
@kisa: Na, ilyesmit akartam írni.
Mondjuk az is hozzá tartozik, hogy ha a MAL 100%-ig hibás, akkor is ezt egy vizsgálatnak kell kihoznia, nem egy csapat soha sehol nem dolgozott jogásznak.
A jogszabályok, előírások meg azért vannak, hogy betartsák őket, ha rossz az előírás, ami szerint dolgozok és ez balesetet okoz, akkor ugyan ki a hibás? Kötelessége-e az alkalmazónak felülvizsgálni minden műszaki előírást? (Te végzel-e törésteszteket, mielőtt autót veszel?)
NINCS tökéletes rendszer. Minden kompromisszumos.
Ha a gyerekedet az utcán sétálva agyonüti egy ráomló házfal, akkor kit veszel elő? Nem a ház tulajdonosát, aki nem foglalkozott az előjelekkel, nem újította fel a házát? Mit csinálsz, ha a ház tulajdonosa azt mondja, hogy nem ő a hibás, hanem a kőműves vagy a kivitelező, aki építette a házat, és elindítja a másra való hárítást és mossa kezeit stb??? Nem nyílna ki a bicska zsebedben az indulattól?
@ET-nick: De kinyílna, csak ez még nem jelenti azt, hogy igazam van.
Nem a zemberek igazságérzetének kellene itt vezérfonalnak lennie, hanem a jognak.
@Ahmet:

És a jog alapvetően nem az igazságtételről szól vagy kellene szólnia? Erre teremtődött maga a jog fogalma.
Ha jól tévedek ez a Varánusz olyan "LMP-közeli" szájt. Közben meg az iszapkatasztrófából csak annyi érdekes számára, hogy a Zorbán a felelős, ha nem is magáért a katasztrófáért (bár ez se biztos), de az ügy kezeléséért mindenképpen.
Mitől más ez a politika, mint bármelyik párt szűklátókörű politikája, amiből kapunk eleget az LMP nélkül is?
Furcsán szemellenzős poszt.
Először leírja, hogy léteznek olyan műszaki megoldások melyekkel megakadályozható lett volna a katasztrófa, (de a MAL nem áldozott ilyenekre) majd levonja a végkövetkeztetést: a résfalrendszer a felelős.
Hát nem! A vis major esetek kivételével (esetünkben szó sincs ilyenről) a TELJES FELELŐSSÉG AZ ÜZEMELTETŐÉ, pontosabban azé, aki hasznot húzott a vörösiszap tárolásából.
Lehet keresni különböző okokat, de ezek legfeljebb tanulságként szolgálhatnak, nem mentesítik a céget a felelősségvállalás alól.
@336: a katasztrófa után tele volt a net olyan korábban készült műholdas fotókkal ahol jól látszott, hogy a gát szivárog. Nem hiszem hogy normális, hogy halastónyi erősen maró lúg lötyög a virösiszapon, és ez az egész nem veszélyes hulladék.. Biztos szabályos de gondolom ez a 10 halottat nem érdekli, pláne hogy a MAL profitjának a 0,00000001%-ből pár tonna gipszel semlegesíthették volna..
@Nash vs. Keynes: A katasztrófa UTÁN. Előtte miért nem? Utána kurva egyszerű okosnak lenni. Itt van például egy csomó szakértő aki kommentel.
@ET-nick: Pár kiegészítés az általad leírtakhoz.

"...első pillanattól mindenki a BP-nek esett. A világ Őt okolta."

A FÜGGETLEN amerikai bíróságot a legkevésbé sem érdekli, hogy a világ, meg a zemberek igazságérzete kit okol, a törvény betűje alapján ítélkezik.

"A BP be is áldozta a vezérigazgatóját, aki lemondott. Kénytelen volt."

Narancsföldön biztos népszerű ez az elmélet, de az ok sokkal prózaibb. Elismerték hibájukat, nem beáldozták a vezérigazgatót, hanem az megszégyenülve önként távozott, és milliárdos (dollárban) értékben adnak el a javaikból, hogy a FÜGGETLEN (nem a zemberek lelkiismeretét hazudozó antidemokratikus Vezér) bíróság ítéleteit követően megkezdjék a teljeskörű kártalanítást.

Egyébként az összes eddigi hozzászólást elolvasva, szinte mindenki írt valamit amivel maximálisan egyet tudok érteni, kivéve a "bűnhődjön mindenáron" droidkomcsik.

Hozzáteszem, a kormányhatározat amely kimondja a MAL bűnösségét prejudikációnak minősül, ami bűncselekmény, szembe megy a törvényekkel és az alkotmánnyal. Jah, épp választott vezéreink szarják le saját törvényeinket, a nép tapsvihara közben.

Egy közhellyel válaszlok: A történelem ismétli önmagát. Több mint ötven éve tankokkal jött ide az "egy a párt és az egy a Vezér", most mi tessékeltük be, önként és dalolva.

A szarkasztikus címet ellopva, könyörgöm, akasszuk fel! (Szigorúan a Kossuth téren, kétmilliárd fideszdroid tapsvihara közben, hogy érezni lehessen még Párizsban is a magyar zemberek igazságérzetét!)
@Szélmalomharcos:
Keresel egy álláspontot, hogy felháborodj rajta, ezt ki tudja mi alapján összekötöd egy párttal, hogy beszólj nekik.
Nem értem mire jó ez, de szíved joga.
De minek ehhez az interneten vagy bárhol, cikkeket olvasgatni?

__________________

Aki azt olvasta ki az írásból, hogy a MAL (és annak vezetője) nem felelős, nem "bűnös", az definíció szerint funkcionális analfabéta.
Túl nagynak érzem az arányt. Valószínűleg ezért tartunk itt.
Tudom-tudom... Több közhelyes mondat most nem is jut eszembe, de ezzel rendszeresen szembesülni azért tényleg elkeserítő.
@Vérnűsző Barom: Olyan vagy mint a bika, csak fekete fehéret lát.
Egy közlekedsi balesetnél ki a felelős?
Az autógyár mert ő gyártotta?
Mégis ki a tököm OV hogy neki mér vizsgélat sem kell a bűnös megnevezéséhez?
Ha cég felelős akkor fizessen mindenért, de ne ma regnáló aktuálpolitikus mondja meg ki miért felel.
Legalább értsen hozzá.
Persze ebben a szarkupacban ez nem fontos.
Sosem volt az, elég a párthűség.
De ez így volt negyven éve is...
Tök mindegy, ki mit gondol!
Orbán törvényt hozott arról, hogy a MAL a bűnös.

Ezt kell belátni.
Itt nincs susmus, nincs ellenvélemény, csak törvény.
Az Ő szava.
@ET-nick: "És a jog alapvetően nem az igazságtételről szól vagy kellene szólnia? Erre teremtődött maga a jog fogalma."

Tévedsz. Az igazságtétel mindig a végrehajtó ("igazságtevő") igaza szerint alakul, ahhoz idomul.

Tehát kifordítva te most Orbáni-igazságot akarsz. Én meg jogilag helytállót, ahol a jogszabályok, törvények, alkotmányos pontok mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, a csaló politikustól a nincstelen csövesig. Nem egy beteg politikus igazságát szeretném, hanem a mind a tízmillió magyarra vonatkozó jogszabályét.
@Nash vs. Keynes: Na akkor mi a dolga halljuk, ja de tényleg igazad van ezek a semmire veszik fel a fizetésüket. Sőt még egy kis csúszópénz is megy a fizetés mellé mert ez így szokás és akkor minden el van nézve,csak ez sajnos emberek életébe került.
Pártfőiskolás ÚR!!!!!
Tök mindegy, hogy ki a felelős (aZorbán vagy a vörösbáró tulajok) a végén az egész balhét rávarrják a takarítónőre. Lesz majd egy 5 éves kirakatper meg vagy 200 szakértői vélemény és aztán a szokásos nesze semmi fogd meg jól.
Ezt Vitsa is tudja, csak még színészkedik egy kicsit, hogy altassa a narancsos majmokat. Akárcsak a két hét és rend lett vagy a komcsik felelősségrevonásának hamis hazug ígéretével.
"Mert egy mellényúlástól nem hőst csinál magából, hanem hülyét."

Miért? Neked voltak kétségeid az észbeli képességeket illetően?
Egyébként a hulladékgazdálkoási törény szerint a hulladék tulajdonosáé a hulladék mindig, ha nem is ő "készitette", de a területén van. Az elmúlt években évi több millió t hig vörösiszapot szivattyztak a X tározóba (évi 800.000 t bauxit feldolgozásából) igy könnyen feltelt. Nincs olyan föld/salak gát a világon, ami állandó max terhelésre van méretezve. A ibás a ulajdonos és a tervező. A hatóságok, a társadalmi környezet által "balkánira" szocializált ellenőrök ez után jönnek. Ugyan nem segitene egy megbánó hozzáállás a halottaknak, a sérülteknek,, az ebül szerzett vagyonból Bakonyi Árpád és fiacskája, meg a privatizációkor segitőkész Tolnai úr benyúlhatna az "off shore" kasszába pár milliárdért. Japánban egy igazgató öngyilkos lenne.
Az igazságszolgáltatás (rendőrség, bíróság) a felelősség megállapítása során elsősorban azt vizsgálja, hogy az érintettek betartották-e a rájuk vonatkozó előírásokat. És itt most a lényeg az ÉRINTETTEK szón van. Nyilván érintett az üzemeltető (most nem tudom pontosan, hogy személy szerint ki az, de valószínűleg nem egy személy (a felelősség nem oszlik, hanem - elvileg - többszöröződik), érintett a tulajdonosi kör, hogy megfelelő gondossággal járt-e el az ügyvezető kiválasztásánál és érintett a szakmai felügyeleti hatóság (különböző szinten). Az első kettő csoport szerepe a közvélemény számára i világos, kevésbé a felügyeleti szerveké. Nyilván nem várható el egy korlátozott személyi és anyagi lehetőségekkel rendelkező hatóságtól, hogy minden szobafestő minden festékes-dobozának a sorsát figyelemmel kísérjék, de az elvárható, hogy pontosan tudják, melyek azok a helyek a működési körükön belül, ahol jobban oda kell figyelni. Az üzemeltetőtől nem várható el, hogy a hatósági előírást túllépve többletköltséget fordítson egy soha meg nem térülő beruházásra (ilyen a környezetvdelem). Azt MINDIG hatósági előírásokkal kell kikényszeríteni (törvények és határozatok, szabványok). Ha nincs hozzá szakértelmük, akkor kötelezhetik az üzemeltetőt, hogy az a saját költségére végezzen időszakosan, vagy esetenként vizsgálatot a legjobb szakemberekkel (lásd. Margit-híd terheléspróbáját a Műegyetem professzorának vezetésével végezteti az Építési Hatóság. Mert ha nem írják elő a kivitelezőnek ezt az ellenőrző vizsgálatot, akkor az építők jegyzőkönyveznék, hogy a híd a tervek szerint megépült, tehát jó). Ugyanezt (hasonlót) itt is előírhattak volna. Ugyancsak a felügyelő Hatóság feladata észrevenni, hogy valahol az átlag feletti veszélyességű helyzet áll elő. Itt nem vették észre. Pedig tudniuk kellett, hogy nagy mennyiségű nátronlúg vizes oldata van a gátak mögött. Tudomásom szerint, ha egy veszélyes anyagból valamilyen mennyiség átlép egy megadott határértéket, akkor egyre erősebb védelmi rendszert kell kiépíteni. Jelen esetben a MAL ezt úgy próbálta megoldani, hogy egyre vastagabb gátat épített (a gát alapja 60 -100 méter, anyaga nagyon erős salakbeton = erőművi pernyével cementálódott salak, tömörítve. Van, ahol nagyteherbírású utat építenek ilyen anyagból. Erre mondta a régi ügyvezető, hogy műszakilag lehetetlen, hogy átszakadjon (mérnöki szemmel nézve igaznak tűnő állítás). A hiba ott van, hogy nem készült 2. védelmi vonal. Persze, hogy nem, hiszen nem írta elő nekik a Hatóság!
Szabotázs!!!
/ez még nem volt,remélem/
@kisa: A családi házas hasonlatod nem jó, ugyanis a Mal éppen azért kapta meg ilyen olcsón a vállalatot, hogy gondoskodjon a melléktermék biztonságos tárolásáról és ártalmatlanításáról.
Ha ilyen feltételekkel átvették a potenciális veszélyforrást jelentő tározók üzemeltetését akkor minimum a következő lépéseket meg kellett volna tenniük AZ ÁTVÉTELKOR:
1) A tározók állapotának pontos felmérése.
2) A potenciális veszélyforrások (talajszerkezet változás, építési hibák stb.) felmérése és az óvintézkedések megtétele.
3) Folyamatos ellenőrzés megfelelő műszaki megoldásokkal.

Persze ez mind-mind pénzbe kerül. Sok pénzbe. Ők inkább a kockázatot vállalták. Nem jött be nekik...
@Valahol Máshol:

A végrehajtó hatalom is az igazságügyhöz tartozik, annak egy része, méghozzá a lezáró része.

Én nem ismerem az orbáni igazságot. Számomra Ő is csak egy a sorban. Nem szavaztam rá. Számomra egyik kutya, másik eb. Nem lehet ilyen skatulyákban gondolkodni. Ez szögletes gondolkodásra vall. Szerinted mindenki, aki a MAL-t felelősnek tartja, az Orbán-hívő. Pedig nem feltétlen. A felelősség megállapításának semmi köze nem szabad, hogy legyen a politikához. Politikailag függetlennek kellene lenni.

A magyar igazszágügy sajnos hiteltelen, lefizethető, megvesztegethető, zsarolható. Ahogy a politikusok is. Így szerintem megint nem jutunk semmilyen eredményre (ennek van a legnagyobb esélye), hanem megint mindenki megússza, vagy csak valami minimális elégtételt kapunk.

Ha Orbán vagy bárki más tesz ez ellen a mismákolás, felelősség-megúszás ellen, azt csak értékelni tudom, mert már nagyon elegem van ebből. Meglátjuk!
Aki oda akar kilyukadni, hogy majd a Független Magyar Bíróság tisztázza az ügyet, megnevezi a felelősöket, kiszabja a jogerős büntetést, kártalanítja a károsultakat, továbbá levonja a tanulságokat, az kb. a Holdról szemlélhette az elmúlt 20 évet. Vagy egyszerűen csak minket néz idiótának
@Valahol Máshol:

Ugyanarról beszélünk...

BP: "Elismerték hibájukat"... Pontosan. Nálunk ez mikor fog megtörténni?

Egy Fideszre sohasem szavazó
egy dolgot azért még tisztán kellene látni, de mindenki hallgat róla:
az állami ellenőrzés hiánya

Azt tudjuk, hogy egy vállalat a költségek minimalizálásra törekszik minden tekintetben - ez talán normális is-, azt is tudjuk, hogy részben azért vannak az állami szervek, hogy a veszélyes technológiájú üzemeket, tevékenységeket szabályozzák és ellenőrizzék. Ha az állami szervek megfelelő minőségben dolgoztak volna akkor lényegesen kisebb lehetne a kár. Nagyon nagy hallgatás van a környezetvédelmi szervezett ellenőrzésről a katasztrófa előtti időszakból, illetve hiányolom a katasztrófavédelmi terv jóváhagyási körülményeinek vizsgálatát. Ha a felelős két szervezet megfelelően működik, akkor talán elkerülhető lett volna a baleset, de a nem megfelelő működés miatt nem történt felelősségre vonás. És egy kicsit visszamenve az időben, talán érdemes lenne elővenni a tároló tervezőit, illetve, aki a tároló építését jóváhagyta hiszen ők is aktívan közreműködtek...
We are sorry!
We are sorry!
We are sorry!

Már hogyafrancba ne lennének felelősek a MAL-osok? Nem kevés hasznot kihúztak már ki ebből a cégből. Fordítottak volna többet a tározó biztonságára.
Nyilván nem zárható ki a hatóságok felelőssége sem de ők arra ügyelnek, hogy az alapvető biztonsági és környezetvédelmi szabályok betartását ellenőrizzék. Képmutatás a MAL vezetőinek a részéről, hogy azt hangoztatják ők minden szabályt betartottak és széttárják a kezüket.

A szabályok betartásának és betartatásának semmi köze ahhoz, hogy a vállalat által okozott károkat ki téríti meg. Naná, hogy a károkozó vállalat.
A hatóságok embereit max. annyiban lehet elmarasztalni, hogy az ellenőrzést nem jól végezték.
Az is nevetséges, hogy azt állítják nem tudták mit vesznek meg. Hülye ember ad ki pénzt olyasmire amit nem ismer. Hát most így jártak. Sajnos az ott élők is...
@Ahmet: azért után, mert átszakadt a gát. Te rendszeresen böngészel most is műholdas képeket? A MAL a saját tározóját viszont köteles rendszeresen karbantartani és nem csak a saját zsebét tömni és fohászkodni a gátépítők védőszentjéhez..
@ET-nick: "Ha Orbán vagy bárki más tesz ez ellen a mismákolás, felelősség-megúszás ellen, azt csak értékelni tudom, mert már nagyon elegem van ebből. Meglátjuk!"

Nem fogjuk. Sajnos... :(
@loggabor: Na, talán nézz utána te, mivel tele vele a net az ügy kapcsán, nem lesz nagy áldozat a tájékozatlanságod oltárán.
@Ahmet:

Mi lenne, ha még mondjuk mindig István király törvényei szerint élnénk?

Van egy igazi közhely: "Csak a változás maga állandó". A törvények, az igazságszolgáltatás keretei folyamatosan változnak, fejlődnek, alkalmazkodnak a fejlődéshez.

Lehet, hogy kinőttük a kereteinket, tovább kell ismét lépnünk. A felelősségvállalás és az azzal járó következmények behajtásának már nagyon itt az ideje. Vagy megint arra vágyunk, hogy a MAL ügyből is Postabank, meg Kulcsár stb ügy legyen??? Vagyis minden igazi felelős megússza. Szerinted ez igazságos? Nem lejárt már az ideje? Téged nem bőszít? Neked így is jó? Ennyire nem érdekel? Ezt a példát szeretnénk a gyerekeinknek állítani? Törvényes keretek között is megúszhatod, nem lesz komoly következménye??? Ugye nem?
@336: ugyanabban a cikkben írják hogy túl volt töltve, amelyre a poszt hivatkozik. Gondolom miért is olvasnád el, ha itt megkapod előemésztve visszaböfögve az egyetlen igazságot..
@Szélmalomharcos: "Elmarasztal az OVB, megvédenek a jogászok, oszt jónapot - Orbán Viktor" Tényleg, ki nem szarja le a jogállami kereteket! Ha nem a bíróság dönt, hanem Virág elvtársék módjára már előre megvan az ítélet, az honnan is ismerős? Kommunista népi demokrácia? Egyébként x éve folyamatosan ellenőrizték őket az állami szervek, akik mindent rendben találtak! Igen is fizessen és vállalja a felelősséget a MAL, de ne már, hogy szaros, semmirekellő politikusok előre bármiről megírhassák az ítéletet és tárgyalás, jogrendszer nélkül működjön az ország... Amikor a sok jogásszal (akik életükben nem dolgoztak jogi pályán) parlamentet lehet megtölteni... Szóval van egy működési és ellenőrzési hálózat. Azok tagjai is legalább annyira felelőssek. Ott is lesznek felelősségre vonások??? Narancskomcsi világ!
@ET-nick: Pontosan. Én sosem gondoltam azt, hogy aki a MAL-t elítéli az Fideszes, hisz én is bűnösnek tartom őket. Node azt sem veszi be a gyomrom, amit most a Fidesz a helyzettel művel, ezt a koncepciós jellegét a dolognak. Ha választanom kell, akkor vagy tisztességes, törvényes eljárás a bűnösöknek, vagy semmilyen. Igen semmilyen, ha nem tud a Vitya demokraius és törvényes kereteket, ezzel pedig akár a felmentés lehetőségét is megadni (hisz a jogi útvesztőkben bármi lehet), akkor inkább a semmi. A prejudikált, kézivezérléses bíróságra nekem semmi szükségem. Mert ez egy nagyon veszélyes út amin elindultunk, saját törvényeinket verjük pofán, majd csinálunk helyette olyat ami az uradalomnak épp érdekét szolgálja.. és semmiféle ébresztő nincs. A "zemberek" apátiában tapsolva vért akarnak?

Mitől lett ez a nép ennyire ostoba?? Ráférne a nemzetre egy pár hónapos külföldi út (nem, nem Kínába...), szétnézni a világban, élni keveset máshol, lehet mindjárt nem az önfelszopás és saját magunk hazug fényezése, meg kicsinyes érdekei számítanának. De a Fidesznek ez a helyzet tökéletesen megfelel. Komcsimaradvány népnek komcsi uradalmat.
@Steve_Jobs: Valóban. Csak normális jogállamban általában feljelentés-rendőrségi nyomozás (itt pl. már be lehetne vinni az embereket előzetesbe, meg zárolni a vagyonát, és ugyanott tartanánk, mint most, csak törvényesen) -vádemelés-tárgyalás a menetrend, nem pedig az, hogy a nagyúr rámutat valakire, hogy "te vagy a bűnös", és megy kóterbe, meg ő viszi el a balhét (még akkor se elegáns, ha tényleg ő a bűnös).
Jelen állás szerint mi van, ha nem az a bűnös, akire a Viki rámutatott, vagy talál valami jogi kiskaput? Olyan pert fog a magyar állam nyakába akasztani, hogy csak na. A kártérítést meg nehogy azt hidd, hogy majd a fidesz összedobja a képviselői, meg miniszteri fizetésekből. Te, meg én, meg a többi melós fogja kicsengetni a Viki ujjal mutogatását.
Valóban. Mi vagyunk az egyik véglet.

Felelősségvállalásért nálunk soha senki nem jelentkezik önként, mindenki hallgat és a másikra mutogat.

Van a Nyugat, ahol időnként önként elismerik a felelősséget, vagy később ráolvassák a felelősre akár dollármilliárdos kártérítéssel. Ott már ennyivel előbbre tartanak.

És van Japán. Ha a MAL-nak Japán vezérigazgatója lett volna, már harakirit követett volna el, nem bírt volna tovább élni a szégyen és a bűntudat súlya alatt.
@Bruhahaha: "részben azért vannak az állami szervek, hogy a veszélyes technológiájú üzemeket, tevékenységeket szabályozzák és ellenőrizzék."
De nem azért, hogy a felelősséget átvállalják. A rossz állami szabályozás és a hanyag ellenőrzés nem mentesíti az üzemeltetőt.

"egy vállalat a költségek minimalizálásra törekszik minden tekintetben"
Ez így van, de azzal tisztában kell lenniük, hogy minden egyes biztonságon megspórolt forint növeli a balesetek kockázatát. A Mal túl sokat kockáztatott és ezért most (meg)fizet.

Ha a politikai oldalát nézzük a katasztrófának, akkor tényleg egy kissé példastatuálás-szagú a dolog, de ha ennek következtében megváltozik néhány üzletember és vállalatvezető hozzáállása én azt mondom, megérte.
@ET-nick: Igen, ez a helyzet. Meg van a kínai véglet, ahol ha Han és egyéb fura nevű társai rád mutatnak a párt központi gyűlése után, akkor kivégeznek.

Mi (a kormány) valahol a félutat szeretnénk. Kivégezni nem fognak, de a szűk hatalmi kör majd eldönti, kire kell rámutatni vádlón. A többit az idomított kicsinyes népharag elintézi, öngerjesztő a dolog.
A vörös iszap nyugaton nem számít veszélyes
hulladéknak,erre hivatkozva minősítették Gyur-
csányék nálunk is veszélytelennek.A nátronlúg
viszont itt is és nyugaton is fokozottan veszé-
lyes,együtt tárolni a kettőt tilos.
A MAL-t dicsérték "költségtakarékos" működéséért
de ez azt is jelentette,hogy a megtelt tározó
tetejét magasították,megspórolva egy új tározó építését.
Akasztani senkit se kell,még börtönbe se zárnám
őket,de a kárt nekik kell fizetni,méghozzá a
magánvagyonukból !
Amennyit tudni a kiszivárogtatásokból - ami persze megintcsak nem szentírás - bőven megáll a MAL menedzsment büntetőjogi felelőssége. A polgári jogi felelősség pedig egy pillanatra se lehet kérdés, mert az egyértelműen arról szól hogy a károkozó fizet. Hogy egy politikás (min elnök) hogyan kommunikálja ezt, arról lehet vitatkozni, de előbb meghallgatnám szóról szóra pontosan mit mondott OVé. Én speciel soha nem szerettem a köntörfalazó, akár beszariságból akár tapintatból mindig mindent kétértelműen fogalmazó politikusokat. Eddig is tudtuk ha mást nem a következményekből hogy a kulisszák mögött megy a befolyásolás a vezető politikusok részéről, ez sem új jelenség
@Murderface: Ha az államnak kell fizetni a kárt,
nem a magántulajdonban lévő MAL-nak,az is a mi zsebünkből megy ! Ha a háztetőmről a hó lecsúszik és valakit agyoncsap,én felelek,nem az állam.
@dögölj meg: Ez nem kérdéses - felelniük kell! De mi az, hogy idióta politikusok döntik el előre, mi is a végeredmény, mi az ítélet? Előre megírni Rákosi elvtárséknál volt divat. Most megint az lesz? Tessék szépen bíróságra vinni, gyorsított eljárás, ítélet, fizetés, sitt. De ne akarjanak nyomorult politikusok ítélethozó szerepben tetszelegni. Nekem nem kell a komcsan világ mégegyszer!
@Valahol Máshol:

A kínai szinten szerencsére már túlléptünk. Egyelőre nem mutat semmi jel a visszaesésre.
@Boli: Egy gyorsított bírósági ítélet már született, a MAL viszont b.szik fizetni !
/a sztárügyvéd úr finomabban fogalmazott /
@Vérnűsző Barom:

Hiába írod, semmi foganatja nem lesz. A 100 milliárdos vagyon elenyésző töredékéből az ország összes szakértőjét meg lehet vásárolni, és akkor még bőven jut egy kis apró a bérkommentelőknek is.

A zsigeri Fidesz-gyűlölők meg ráadásul ingyen is fényezik a Malt. (Amivel nem állítom, hogy a Fidesz úgy általában ártatlan angyal lenne.)
@Valahol Máshol:

Akkor lehetne Orbánt kínai mintával vádolni, ha a MAL-on kívül vont volna felelősségre bárkit is. Az közfelháborodást okozott volna épp ezért. De nem ezt tette.

A MAL felelős mindenképp. Ahogy, ha az én házam utcafala rádől az épp arra sétáló gyerekedre, akkor engem állítanál elő egyből és vonnál felelősségre teljes joggal. Nem mosnám a kezem, hanem vállalnám a felelősséget önként. Nem húzódoznék, nem hárítanék, mert ha a Te házad fala omlana az én gyerekemre ugyanezt tenném. Felelősségre vonnálak.

Aztán, hogy még kit lehet felelősségre vonni (pl: a kivitelezőt, a statikust, az engedélyt kiadót stb...) az már ezután következik. Egy ház fala nem egyik pillanatról a másikra dől ki, ahogy egy tározó fala sem. Annak előjelei vannak, amelyeket észre kellett volna vennem és tennem ellenük vagy ha nincs rá pénzem, akkor kijelölnöm, hogy veszélyes zóna, és mindenki csak saját felelősségére haladhat el előtte.
@ET-nick: Amíg nincs baj, mindenkinek van gerince...
....... Igaza van OV-nak nem kell itt pepecselni, holmi Ab bírákkal, bíróságokkal
ezek fölöslegesek. Majd Ő a Nagy vezér megmondja, a tutit.
@Laikus érdeklődő: honnan tudod, hogy nem tették meg? vedd már észre, hogy itt a mal-nak nincs szava! Azt mondták rájuk, hogy bűnösök, minden vizsgálat nélkül. és ezzel van a gond, nem mással.
Ha valakit rajtakapsz, hogy lopja a biciklidet, akkor még jogilag nem tolvaj, csak ha a bíróság már elítélte lopásért. De azért csak nem akkora gond már ha tolvajnak nevezed.
Csak egy kérdés azoknak, akik teljes mellszélességgel kiállnak amellett, hogy jól van ez így, vágják sittre a teljes mal-t, gondolkozzanak el azon, mi történne, ha netántán a gánti kőbányában omlás lenne, és meghalna 8 ember. Gondoljátok, hogy ott is bilincsben vinnék el a vezetőket, és egy hónappal a szerencsétlenség után kormányhatározat születne arról, hogy a Dolomit Kft a bűnös?
De őszintén ám!
@kisa: Azt mondják rájuk, hogy TELJES MÉRTÉKBEN FELELŐSÖK. Ehhez nem kell vizsgálat.
A vizsgálat a katasztrófa okait fogja feltárni és az esetleges büntetőjogi felelősséget megállapítani.

Azért gondolom, hogy nem tették meg, mert akkor most nem néznének boci szemekkel, hogy jééé a talajszerkezet, meg a rosszul megépített gát ilyet okozhat. Erre nem is gondoltunk.
@kisa: Nem arról szól a határozat, hogy a mal az okozó, hanem a határozaton belül károkozóként említik meg. Persze nem muszáj érteni valamit, ha az nem felel meg nekünk.
@Laikus érdeklődő: Mert vizsgálat nélkül kizárod a szabotázst, terrortámadást, aszteroidabecsapódást.
Mert megrendeli a politika a felelőst.
Mert mocskos komcsik vagytok.
@órarugógerincű felpattanó: A kérdés nem ez volt.. És te is tudod, hogy nem ez volt, csak nem mersz magadnak se őszintén válaszolni.
@Laikus érdeklődő: @órarugógerincű felpattanó:
Akkor miről is szól? Teljes mértékben, vagy nem? Ketten kétféleképpen értelmeztek valami, egyikőtök biztos téved.
@kolbászoszsömle:

Pont ez a következetlen hozzáállás a baj. Én csak azokat tudom tisztelni, akik ha hibáznak (mindenki hibázhat, hisz emberek vagyunk), akkor vállalják a következményeket, a felelősséget és tudnak bocsánatot kérni, és ami még fontos tanulnak is belőle és nem megismétlik a hibákat. Csernus is épp erről papol, ha nem is a megfelelő stílusban. Ez a felnőtt, érett személyiség egyik legfontosabb alaptulajdonsága. Az ilyen emberek állnak meg előttem is, épp ezért cselekszem én is így, mert jó példák, és azóta sokkal könnyebb az életem és nyugodt szívvel tükörbe nézhetek.

Nem tiszteljük a mismákolókat, a másokat hibáztatókat, mivel ők sohasem hibáznak (vagyis igazi istenek köztünk halandók között, ugyanmár). Melyikhez akarsz tartozni?
@ET-nick: Én egy cinikus állat vagyok, így nem hiszem el, ha a macskád lever egy cserepet, ami ráesik a fejemre, és agyonüt, te szó nélkül mész a börtönbe, miután megdöglesztetted a bolhazsákot.
Na szóval, ha a pusztán EGY-KÉT évvel ezelőtti Gyurcsányi & Bajnai IMF megahitel visszafizetésének MAI teljes felelőse Orbán Viktor és mai kormánya, akkor meg mit f@szkodunk, hogy a mai MAL nem igazán felelős, meg nem főfelelős, meg mittoménmi...

DE, MINDENÉRT totál felelősek, a gyár megvétele után mindenért a mindenkori tulajdonos és menedzsment felel, különösen egy halom év után (rejtett hibák??), nem lehet azt mondani, hogy a tárolókat mi csak megörököltük.

Már az ELSŐ NAPON, az egész MAL Zrt, rögtön a bocsánatkérés után a LAPÁT nyelét kellett volna bitorolja, akár csak túlórában is, igazgatóstól, gépkezelőstől!!!
LESZEREPELTEK, emberileg, közösségileg, morális, pénzügyi és MINDEN szempont szerint, NINCS apelláta meg taknyos kölykök ide-oda mutogatása, mindig "más a hibás, bííí-bííí".

Az amerikai kapitalista kiszedné Guinea, Bosznia, Montenegró érceit, OTT HELYBEN feldolgozná, a sok-sok zagyvaság bekerülne az ottani tározókba, majd a drága ALU termékeket hazavinné vagy azonnal eladná, a lóvé pedig gyorstranszferen át a HAZÁBA.

Nekünk viszont még a kapitalistákból is a posztkomcsi LEGALJA jutott; hozza az ércet, telesz@rja vele ideiglenes országát, mert hogy ez lélekben nem a hazája, az hóttziher.
Na ezért kellett volna 1990-ben legelsőre elhozni Nürnbergből a bitófákat. Közben a kergén repülő sólyommadár azt visítja, hogy ennél jobb Tákolmány (Védőgát) sehol sincs, hát nóómáááális???
@kolbászoszsömle: Az általad felsorolt esetekben valóban megkérdőjelezhető a teljes felelősség, (bizonyos mértékű felelősség még ekkor is fennáll) de tudomásom szerint ilyen események nem történtek.

Korábban írtam:"Ha a politikai oldalát nézzük a katasztrófának, akkor tényleg egy kissé példastatuálás-szagú a dolog, de ha ennek következtében megváltozik néhány üzletember és vállalatvezető hozzáállása én azt mondom, megérte."
Ha nem sajnálom őket, akkor mocskos komcsi vagyok?
@Laikus érdeklődő: A jogállam felrúgása, és a "már megérte" összefüggések miatt vagy mocskos komcsi/fasiszta/bolsevik.

Az miatt, hogy helyesled és támogatod a kormány abbéli törekvését, hogy nyomást gyakoroljon az ügyészségre, bíróságra.
Az miatt, hogy a célok érdekében szentesítettnek véled az eszközt.
A Mexikói-öböl olajkatasztrófájával semmiképpen sem lehet ezt az esetet összehasonlítani, szimplán azért, mert ott a komplett technikáért és munkáért elejétől a végéig egy cég, vagyis a BP volt a felelős. Senki más nem nyúlt bele, senki másnak nem volt köze hozzá.

Természetesen megy az ujjal mutogatás, hisz ez egy speciálisan magyaros történet, privatizáció, biznisz, bürokrácia, jobb-kéz-nem-tudja-mit-csinál-a-bal, ami csak kell.

Szerintem magának a komplett rendszernek a szétesettségét láthatjuk itt...és 25+ év szőnyeg alá söpört végterméke is kiömlött az iszappal együtt.
@ET-nick:

Előző fejtegetésedhez egy apró megjegyzés.

A BP esetében fel sem merült, hogy állami felügyelet alá helyezzék a céget (zalán mert az gondolták, hogy az ilyen cégek iparági múltjuk miatt több ismerettel rendelkeznek, mint egy politikus), pedig az egy kicsit nagyobb volumenű katasztrófa volt.

A legelképesztőbb az, hogy Bakondi inkább gátja, mint előmozdítója a helyzet rendezésének.
Ha a MAL a tényleges felelőség megállapítása elött hajlandó peren kivűl megegyezni a károsultakkal, azt miért nem hagyja???
@Spiro:

Én több olyan Obama üzenetről olvastam akkoriban, amelyek roppant kemény, fenyegetőző szavak voltak a BP felé nyilvánosan is. Jó szót tőle akkori nem kaptak.
@kolbászoszsömle:

Hát sajnos a jelenlegi hozzáállással a MAL balhéját is a macska fogja elvinni :-).
@Spiro: Mert akkor az állam elesik a perköltségtől.
@Spiro: Mert, ha a MAL megegyezik a felelősökkel, akkor a nép ostora nem csattoghat, az állam nem hatalmas, mindenható félistenként jön ki a játszmából. Itt most elmarasztó ítélet kell. Olyan bíróságos. Mivel nyakig elmerült már az ügyben a magántulajdon elvételével (ideiglenes! mint a manyup lóvé....) a kormány, ezért innen már nem táncolhatnak vissza komoly presztízsveszteség nélkül. Meg gondolom a beteg ember diktátori lelkét is megnyomorítaná...

Arra gondolni sem merek, hogy azért nem hagyják a közös megegyezést, mert ki kell véreztetni a magántulajdont, átvenni állami tulajdonba, majd újra magántulajdonban a cég már termelheti is a lóvét a fideszes gazdáknak.
@kolbászoszsömle: @kisa:

1) A tulajdonos (a vis major esetek kivételével) teljes felelősséggel tartozik az általa végzett tevékenységből eredő károkért. Ha ebben nem értünk egyet, akkor nincs értelme továbblépni úgyis el fogunk beszélni egymás mellett.
2) Ha a tulajdonos úgy gondolja, hogy az általa megbízott szakértők/szakemberek hibáztak, akkor jogosan követelheti tőlük a hibás munkavégzésből eredő károk megtérítését, de ez már egy másik ügy. Az 1. pont szerinti felelősségét ezzel nem csökkenti, a teljes kártalanítás a tulajdonosok kötelessége.
3) A hatósági előírások csak a működés MINIMÁLIS feltételeit határozzák meg, a biztonságos üzemeltetés továbbra is a vállalatvezetés feladata és felelőssége.
4) Ha valaki feladja a magas labdát azt a másik oldalon le szokták csapni. A politika már csak ilyen.
@Laikus érdeklődő: És ez hogyan viszonyul ahhoz, hogy ítéletet a BÍRÓSÁG szokott hozni, nem a kormány?
Hogy a vis major-t a szakértő állapítja, meg nem a miniszterelnök?
Ebben az országban nagyon szigorú törvények és határozatok alapján lehet bármilyen vállalkozást művelni . A Fiam pl. nem kapott engedélyt Autószerelő műhely nyitására , mert 5 cm - rel alacsonyabb a helység az előírtnál ! A katasztrófát okozó tározót egyszerűen nem hiszem el , hogy nem ellenőrizték különböző hatóságaink orrba - szájba ! Gondolom az említett talajvíz-védő gátat is a hatóságok írták elő ! Akkor ki is a hibás ?! Már legalább fele -fele a károkozók felelőssége , mert azért a hatóságokon kívül is kötelező lett volna MINDENT elkövetni a katasztrófa elkerülése érdekében ! .
@Spiro:

"A legelképesztőbb az, hogy Bakondi inkább gátja, mint előmozdítója a helyzet rendezésének."
Én is eddig ezt láttam. Sajnos.

"Ha a MAL a tényleges felelőség megállapítása elött hajlandó peren kivűl megegyezni a károsultakkal, azt miért nem hagyja???"

Erről még nem hallottam, de ez mi más, mint a felelősség elismerése? Ha valamit nem én követtem el, azért nem fizetek, főleg nem önként és dalolva. Ha a MAL valóban kifejezte ezen szándékát, akkor elismeri ezzel a felelősségét. Végre itt tartunk. Csak más a kicsikart, nyomás alatt elvállalt felelősség és más, ha már kezdetektől fogva nem félvállról kezelték volna az ügyet. Ez egy beismerő vallomás.

Ezek után viszont, ha a Te gyereked halt volna ott meg, akkor nem a teljes kivizsgálást, a teljes igazságot, az összes felelőst szeretnéd megismerni, nem pedig csak részigazságokat?

Ahogy most az amcsi hajóbuszos balesetben peren kívül ajánlottak 2 millió dollár kártérítést, amelyet ha Magyarországon történik az eset soha nem kapnának meg a szülők. Azonban ők ragaszkodnak a tárgyaláshoz és az igazság, a felelősök pontos megállapításához.

Ha a Te gyereked halt volna meg Kolontáron, akkor nem akarnál a végére járni, hogy tisztán láss, mégis miért, kikért??? Nincs az a pénz, ami visszaadhatná az elvesztett emberi életeket, azonban a lelki nyugalmunknak válaszok kellenek. Ahogy tisztelem azt a férfit, aki nem hagyta, hogy a szüleit a MAL temesse el, hiszen ők ölték meg. Morbid.

Valójában az emberi életeket nem lehet megfizetni, nincs összegszerű ára egy ember életének, csak az anyagi károkat lehet megfizetni. Azt viszont kamatostól.

A MAL peren kívül jóval kevesebbet fizetne (nem hiába javasolták ezt, ők nem non-profit, hanem for-profit intézmény), mintha minden kiderül és felsorakoznak a felelősök. Örülök, ha az állam nem hagyja megkurtítani a már így is megtépázott állampolgárait, a kisembert, akinek nehéz képviselnie a saját érdekeit, főleg egy ilyen katasztrófa után.
@kolbászoszsömle: Orbán vezér már nem csak a bíróságok és az Alkotmánybíróság , de a szakértők helyett is megmondja az igazat ! Csak össze ne fusson Csaknorisszal ....
Elég fura elvárás, hogy a MAL által fizetett szakértők, jogászok és politikai talpnyalók hada azabadon kommunikál arról, miért nem lehet felelős a cég, miközben a miniszterelnök ha megszólal akkor csak Rákosi, Mao meg akármicsoda lehet. Gondolom ez is része a cég védekezési taktikájának, amiben megvan a hasznos idióták szerepe is (ezzel finoman arra célzok hogy az ilyen posztokat nem feltétlenül a ravasz számítás íratja)

Legjobban az tetszett amikor a cég által felkért szakértő egy-két nap után kinyilatkozta hogy "talajtörés" okozta a katasztrófát, ez valami vulkánkitöréssel rokon kategória lehet? Aki kicsit is konyít a talajmechanikához tudja, egy ilyen vizsgálat még alapesetben is több mint 1 hetet vesz igénybe, szóval így csak kamu az egész, de tele van vele a magyar média

A politika meg alapból ott van kőkeményen, már azzal is hogy egy párt korábbi második (saját álláspontja szerint első) politikusa képviseli a MAL-t. Ruttner Györgyre és az MSZDP-ben játszott felettébb érdekes szerepére gondolok, ami megérne egy külön misét
@Vérnűsző Barom:
"De, a MAL a főbűnös. Annak is konkrétan az ügyvezető igazgatója. Akárki is az.
Ugyanis az ő felelőssége az egész cég üzemeltetése."
Ennyi.
a többi csak szokásos varangyos vergődés,
a szokásos szoclib vajszínű árnyalattal...
@kíváncsivagyok:
A fiad is megkapta volna az engedélyt ha az akkori kormányzópártnak a főembere lett volna, és a hatósági ellenőrök sűrű bocsánatkérések közepette kértek volna tőle egy aláírást hogy hiánytalanul átvette a papírokat. Sajnos ez van, de ez szerintem csak növeli a befolyással rendelkezők felelősségét. Más kérdés hogyan lehet a felelősségrevonást keresztülvinni ha ugyanazon az oldalon van a politikai meg a gazdasági hatalom
@kolbászoszsömle:
Igen, bizonyos esetekben elfogadom, hogy a cél szentesítheti az eszközt.
Nem vagyok egy Fidesz-fan, a fő problémám velük az, hogy néha akkor is alkalmazzák ezt az eszközt, ha a célt - különösebb veszteségek nélkül - más módon is el lehetne érni.

Amit te a jogállam felrúgásaként értelmezel az lehet, hogy mások szemében a jogrendszer "hozzáigazítása" a társadalmi elvárásokhoz. Most akkor ki a demokrata?
@Ahmet: jogállamban ige, de ez így ahogy a Fidesz csinálja nem az.
Természetesen az első és fő felelős a MAL. Az öviké volt az iszap, az öviké volt a betárolt nagy mennyiségű lúg, az öviké volt a gát, ami megadta magát.

Ha jól értem Fabiust, Ő pusztán csak arra akart utalni, azért a történetnek vannak nagyon kínos, az államot érintő momentumai. Úgy vélem, igaza van (nem vitatva a fő felelőst).

Lássuk az érdekességek némelyikét az "állami vonalon".

4-5 nappal a katasztrófa után tudtuk meg, mi mezei hírfogyasztók, nem csak az ÉNy-i sarok szakadt szét, de az É-i falazat is megrepedt (azaz a katasztrófa feltehetőleg nem ért véget, depersze, ezt senki sem így kommunikálja).

Hogy tizen meghaltak, azt tudjuk. Mennyi a sebesült? Természetesen ennek időbelisége is érdekelne, felteszem (természetesen nem kívánva) tegnap is történhetett égési - csonttörési sérülés.

Merapi vulkán kitörésekor hatóságok első reakciója az volt, mindenkit kitelepítettek. Nálunk a 13,5 pH-jú dzsuvába visszavitték a lakosságot. Csak nem azért, mert nálunk legfőbb (megfőtt, megégett, egészség-károsododtt :-() érték az ember?

5. hete gyarapodik a katasztrófa áldozatainak gyűjtő számlán a befizetett önkéntes támogatás. A számla egyenlegének nem inkább nullán kéne állnia? Vagyis ami pénz befolyik, azt azonnal károsultakra fordítani kéne! Továbbá. Egy számlán érdekes hogy mennyi pénz érkezett rá, és mennyi az egyenleg. Ilyen számokat hallottunk?

5. hete folyik ki a tározóból a lúg. Mennyi a Torna patak, a Marcal, a ... vizének pH-ja? Van erről híradás? NINCS.

Hogy 5. hete milyen kevés csapadék esett. És hogy akkor mi lesz, ha megindulnak az esők?

Felépült 3-4? gát, védendő Kolontárt? Nyomvonalát, főbb műszaki paramétereit és ami a fő, a célját látta valaki híradásokban?

Devecser 4. hete hétfőre kármentesítve - kitakarítva lesz. Ez az ígéret, ezt halljuk egy hónapja. Na jó. De melyik hétfőre?

Sok a kérdőjel, nagyon kevés az adat, nagyon kevés a szakszerű megnyilatkozás. A terület lezárva, egy 2500 Ft-os webkamera nemsok, annyi sem mutatja ottani állapotokat, a történéseket.

ÉS RENGETEG A VÉLEMÉNY.

Ez volt az én véleményem :-)
@Valahol Máshol:
Én nem nagyon láttam a cég részéről hogy törekednének a megegyezésre, sokáig egyáltalán nem akartak fizetni, aztán meg nevetséges összeget (temetési költség, amin sajnos nevetni se lehet), aztán taktikát váltottak és azzal próbáltak kikerülni a szorítóból hogy évek múlva majd fizetik a kár töredékét, ha az állam leszáll róluk. Ezzel nyilván csak időt akarnak nyerni, közben pedig átrendezik a maguk javára az ügyet, kimentik offshore-ba ha nem tették volna meg eddig
A Ptk. szerint, aki veszélyes üzemet működtet, az felelősséggel tartozik az ebből eredő kárért. Akkor is felelős, ha őt a kár bekövetkeztéért vétkesség nem terheli.
Vita esetén a bíróság dönt arról, hogy mi a veszélyes üzem. De a bíróság veszélyes üzemként ítéli meg a kórház által üzemeltetett inkubátort, az élményparkban lévő bungee-jumping pályát és a mozgólépcsőt is.
A Mal túltöltötte a tározót? IGEN
Tudta mindenki, hogy szivárog a tározó? IGEN!
Jelezte a Mal, hogy baj van és megtett mindent a kármegelőzésért? NEM!
Hát akkor mi itt a probléma?
Nincs itt semmi látnivaló!
És mégis akkor ki a tököm a felelős ha a MAl nem?

Az övé volt a tárolt hulladék? Ővé
Ö volt a tulajdonosa és üzemeltetője a tározónak? Ő.

Akkor mégis ki felel és ki a felelőse a tározó "meghibásodásából" eredő kárért, ha nem a tulajdonos és az üzemeltető?

Ha hagyod elkorhadni a fádat és az ráesik a szomszéd Mercijére bizony te vagy a felelős, mert a te tulajdonod okozta a kárt.

Ha nem kotrod el a havat a házad előtt és Mari néni a lábát töri TE vagy a felelős, mert a házad előtti járdát neked kell kezelned stb, stb.....
......Itt még mindig az a kérdés, a kormány hozhat határozatot - a bíróság helyet?
Annak fényében, hogy a katasztrófának NÉGY
oka lehet, mint olvasható a M.Mérn.Kamara Környezetvédelmi tagozat - részéről.
@Laikus érdeklődő: A demokrata nem az, aki a jogrendszert ad hoc alakítja a társadalmi elvárásokhoz.
Pl. ha a többség úgy gondolja, hogy mindenki legyen hindu, akkor az nem a demokrata álláspontja, hogy ha már a többség így akarja, akkor legyen, hanem felhívja a hinduizálás szószólóinak a figyelmét az emberek vallásszabadságának alkotmányban rögzített jogára.

A bolsevik az, aki hozzáigazítja a többség elvárásához a törvényt.
Itt viszont még csak ez sincs.

Orbán vizsgálat nélkül kijelent dolgokat (gyakorlatilag megrendel szakértői véleményeket), majd a kormány ítélet előtt határozatot hoz a bűnös kilétéről, ezzel a befolyásolva a bíróságot.
@Laikus érdeklődő:

Ezek amolyan féligazságok.

Minden vállalkozás iparágtól függetlenül meghatározott törvényi keretek és szabályok alapján működhet.

1: a működési engedélyek kiadása előtt ezek meglétét ellenőrizni szokás.

2: szakhatóság a működés ideje alatt is ellenőriz időről időre.

3: ha tapasztalataik szerint a vállalkozás nem felel meg a szabályozásnak, azt a szabályszegés mértéke alapján pénzbírságtól bezárásig szankcionálni szokták. Az retkes éttermet bezárja az ANTSZ stb stb.

Na, ez az érdemi ellenőrzés és szankcionálás maradt el ebben az esetben. Ha a környezetvédelmi felügyelőség észlelte, hogy szivárog a zagytározó, AZONNAL kellett volna intézkedést hoznia, aláírt és lepecsételt igazolás helyett. Továbbá, ha hihetünk a posztban idézett szakértő állításainak, akkor azokat a védekezési módokat is számonkérhette volna az illetékes ellenőrző szerv.

Én egy percig nem állítom, hogy a Mal ártatlan. De rajtuk kívül sokan felelősek még a tragédiáért. Az állami ellenőrzőszerveket elvileg azért tartjuk fent, hogy ezeknek a tragédiáknak elejét vegyék. Ha ezt nem teszik, vagy rosszul járnak el éppen olyan felelősek, mint az üzemeltető.
......Itt még mindig az a kérdés, a kormány hozhat határozatot - a bíróság helyet?
Annak fényében, hogy a katasztrófának NÉGY
oka lehet, mint olvasható a M.Mérn.Kamara Környezetvédelmi tagozat - részéről.
És amit végképp nem értek, mert hogy magamból indulok ki.

Ráborul 10 m3 trágyám szomszédom házára. Első reakcióm (bocsika után), gyere szomszéd, amíg eltakarítjuk dzsuvámat, lakjál nálam. Tiétek a nappali. Közösen reggelizünk, természetesen én kontómra, ...

Ehhez képest itten az állam a MAL-nak pár hét késéssel nagy nehezen beinduló "szomszéd mentalitását" hugyan rendezi? Hát úgy, hogy a MAL ne állapodjon meg egyetlen károsulttal sem!

Mintha a károsultak és az elszenvedett káruk, meg az amit még ezután fognak még elszenvedni, az az állam tulajdonát képezné!

Ha én állam volnék, természetesen már első naptól kapacitáltam volna MAL-t, ugyan intézkedjen már károsultak témájában! És naponta kérdezném károsultakat, MAL vendégszeretete milyen?

És igen, itt vannak még az archív engedélyek, előírások állam részéről de vegyük észre, ezek csak papírok.
Nekem ez a hozzászólás a legszimpatikusabb:
Valahol Máshol 2010.11.07. 16:01:09 @Spiro: Mert, ha a MAL megegyezik a felelősökkel, akkor a nép ostora nem csattoghat, az állam nem hatalmas, mindenható félistenként jön ki a játszmából. Itt most elmarasztó ítélet kell. Olyan bíróságos. Mivel nyakig elmerült már az ügyben a magántulajdon elvételével (ideiglenes! mint a manyup lóvé....) a kormány, ezért innen már nem táncolhatnak vissza komoly presztízsveszteség nélkül. Meg gondolom a beteg ember diktátori lelkét is megnyomorítaná...
EGÉSZEN JÓ MEGKÖZELÍTÉS!!!!
@Spiro: "Ha a MAL a tényleges felelőség megállapítása elött hajlandó peren kivűl megegyezni a károsultakkal, azt miért nem hagyja???"

Nevetséges összeget akart fizetni, azt is sok-sok év alatt elosztva. Ez tipikusan a károsultak kifárasztásának és megosztásának taktikája, ui. sokan beérnék jóval kevesebb kártérítéssel, csak mihamarabb kapjanak valamit. És akkor a károsultak az egymás közötti marakodással lennének elfoglalva, nem pedig azzal, hogy közösen fellépjenek a károkozó ellen.

@Szélmalomharcos:

"Elég fura elvárás, hogy a MAL által fizetett szakértők, jogászok és politikai talpnyalók hada azabadon kommunikál arról, miért nem lehet felelős a cég, miközben a miniszterelnök ha megszólal akkor csak Rákosi, Mao meg akármicsoda lehet."

Na igen.
@majomkutya: lehet,hogy nem jelezte, a szivárgást, de ha jól tudom pont a nyáron volt ellenőrzés. Az ellenőr nem hibás? HA kiment a gátra, akkor látnia kellett a szivárgást nem?

@makokriz: így van, a bíróságnak kell meghoznia ilyen ítéleteket, s nem a kormánynak.
Itt nem a veszélyes üzem irányítóinak felelősségéről van szó, hanem, ahogy a "döntés" született.
@Goompah: a megszólalás módja, tárgya minősíti ezen irányba Viktort.
@ET-nick:

Dióhéjban, a kárenyhítés intézménye pont arról szól, hogy nem a felelős fizeti ki az okozott kárt (ilyen lehet pl. a biztosítás, ahol a biztosító sem ismeri el felelősségét). A kártérítés pedig arról szól, hogy a felelős fizet (ezt magától is, vagy kötelezés alapján is lehet).

Azt kell látni, hogy a kormány akarja eljátszani a kárenyhítő szerepkört, és azért kér kártérítésről lemondó nyilatkozatot a kártalanítottaktól, hogy ő hajthassa be a kártérítést a felelőstől (egyébként ez sem zárja ki azt, hogy a tényleges károsult kevesebb pénzt kap most az államtól, mint amit az állam majd behajt (ha tud, ha lesz felelős, illetve ha az részben/egészben nem maga az állam lesz)) .

Napokkal ezelőtt a MAL jogi képviselője akart peren kívüli egyezség keretében kárenyhítésről megállapodni (azért nem kártérítésről, mert nem tartják magukat felelősnek) a károsultakkal, azonban Bakondi ezt leállítatta (ez mondjuk elég furcsa, hacsak nem a MAL térdre kényszerítése a cél).

Azonban a posztban ismertetett szakértői vélemény nem kifejezetten a MAL felelőségének megállapítását sejteti, hiszen ha minden előírást betartottak őket nem terhelheti felelősség (szerintem csak akkor ha tudomásuk volt a veszélyről és nem tettek semmit ellene – ha így lenne, akkor viszont nem szabad lábon védekeznének még most, hiszen az első hírek alapján ezért jelentette be Parlamentben az üv. igazgató letartoztatását, de azóta ez a szál elhalt).

(Ha környezetszennyező tevékenységet akarok folytatni, arra engedélyt kérek és, ha engedik azokata feltételeket kell betartanom, amiket előírnak. A helyzetet még az árnyalja, hogy a szakértői vélemény azt valószínűsíti, hogy a hatóság által előírt résfal miatt következett be a talajtörés, ezért kétes a felelősség kérdése, jelenleg.)- másrészről szerintem nincs ember, hatóság a földön, aki minden részletre kiterjedő előírást tudna alkotni, ami kizárná a katasztrófa kockázatát

A katasztrófa emberi oldala alapján egyértelműnek tűnhet, hogy az iszapot előállító/tároló cég érdeke miatt következett be a tragédia azonban, ha ebben közrejátszott a hatósági kötelezés miatti elkészített résfal, akkor a helyzet már nem olyan egyértelmű pláne, hogy nem ők kivitelezték a tározót, stb.

Illetve maga a kártérítés és a kárenyhítés, nem foszt meg senkit a felelősség megállapításának jogától. (még nem tudjuk ki/mi volt a tragédia kiváltó oka, illetve kit terhel érte felelősség)
@agi02: Teljesen egyértelmű, amit írsz. De nézd csak meg azokat a nickeket, akik most a vörösiszap kapcsán habzó szájjal támadják a kormányt, a "Viktátort" és az állami hatóságokat: ezek szinte kivétel nékül azok (pl. kolbászoszsömle alias Gammelwürstchen), akik eddig is habzó szájjal a Fidesz-kormányt tették felelőssé az elmúlt 8 év elkúrásaiért, a gazdasági válságért, az ország eladósodottságáért stb. is. Ezektől ugyan hogyan is várhatsz akár csak minimális objektivitást?
@Goompah: Objektivitás?

A kormány hoz ítéletet, a Parlamentben, és a miniszterelnök szakértői véleményt alkot...

Ez az objektív valóság.
@Szélmalomharcos: Nehogy félreértés legyen : felelősségre vonás kell ! Mégpedig TÖRVÉNYES és szakszerű ! DE NEM A MINISZTERELNÖKNEK KELL PREJUDIKÁLVA MEGMONDANIA MÉG A VIZSGÁLATOK ÉS A BÍRÓSÁGOK ELŐTT , HOGY KI A VÉTKES !!!!
annyi történt hogy tizenx évig nem volt katasztrófa, most meg lett
más nem történt, mindenki végezte a dolgát, mindenki kb ugyan azt mint tizenx éve, érthetetlen az egész, a mal is megmondta, ilyen csak elméletben történhet, valójában a gát most is áll csak nem úgy néz ki.
ennyi történt semmi más.
és jogilag nem lesz felelős mert az volt a feladat, hogy ellenőrizze a gátat a leirt módszer alapján, ezt tették is tizenx évig ez jó modszer volt. ránéztek, mintát vettek, ez elég volt eddig.
csak jött egy nap amikor nem volt elég ennyi...a szar kiömlött...felelős meg nincs, mert tizenx évig minden rendben ment.
nem ertem, hogy mit nem lehet ezen érteni?
ők mindent megtettek (mármint semmivel se tettek többet mint amit eddig tettek).
a probléma az lesz hogy a jogrendszer felöli megközelitésben nem lehet majd ezt betámadni, hiszen minden más tárolóra ez a módszer eddig jó volt, tehát nem ők a hibásak, es meg eddig gond se volt.
Ezért lesz fontos, hogy a bíróság precedens értékű itélettel kimondja: AKKOR IS FELELŐS A TULAJDONOS AZ ÁLTALA OKOZOTT KÁROKÉRT HA MINDEN JOGSZABÁLYT MARADÉKTALANUL BETART.
Gyilkosság sorozat történt. Erre nem mondhatja azt senki hogy jogilag mindent betartott és ezért nem felelős. Ha a jogászokon meg ügyvédeken mulik akkor nem vitás mi lesz, ha az erkölcs akkor más a végkifejlet.
De lattuk azt mi volt 2006-ban? az erkölcs ment az utcára, a jog meg öket verte szét...merthogy jogellenesen mentek.
A kádárrendszer is "jogrendszer" volt.
De nem mindegy milyen is az a rendszer, és, hogy kikét véd...
@Laikus érdeklődő: Veszélyes dolog a jogrendszer hozzáigazítása a társadalmi elvárásokhoz úgy , hogy Orbán Viktor mondja meg hogy mik a társadalmi elvárások ! Avagy a 2/3 -dal a tévedhetetlenség is opcióként jár ?!
@kolbászoszsömle: Mint már írtam, az ad-hoc alakítgatás nekem se tetszik.

"A bolsevik az, aki hozzáigazítja a többség elvárásához a törvényt."
Szerintem nem ez a bolsevik.
A törvényeknek igenis a többség értékrendjét kell tükrözniük úgy, hogy kisebbség jogai lehetőleg ne sérüljenek. A lehetőleg azt jelenti, hogy csak addig kell tiszteletben tartani a hinduk jogait, ameddig ők nem akarják akadályozni az azonosíthatóságukat például burka viselésével.
@Fabius: Vagy még felelősebbek ( az ellenőrző szervek !) , vagy korruptak - de egyértelműen az ÁLLAM is hibás a katasztrófa létrejöttében , és ezt akarják most elkenni !!!
@Goompah: Gondolom a saját érdekeiket védik - ez a dolguk ! De a miniszterelnöknek NEM A PREJUDIKÁCIÓ ÉS AZ ÍTÉLETHOZATAL a dolga !!
@kíváncsivagyok: Bakker narancskomcsiék is olyanok, mint a vörös elődeik... Elfelejtik, hogy az Isten hivatalt ád, de észt nem ad hozzá. Gyönyörű példáit látjuk 20 éve!!!
Vajon milyen kommunikáció folyt volna ebben az esetben , ha történetesen nem szoci-közeli emberkéé a MAL -- hanem Csányié , vagy más Fideszoligarcháé lett volna ?! Na ...?
@kíváncsivagyok:
Egy jól működő demokráciában nyilván nem a miniszterelnök jelöli ki a véttkeseket. Véleményt persze attól még ő is mondhat, hogy miniszterelnök. Gond az, hogy nem igazán látszik úgy mintha működnének a demokratikus intézmények, a bíróság, ügyészség, rendőrség, és ráadásul nem is ebbe az irányba mentek az elmúlt években a dolgok. Helyette informális kapcsolatrendszerek döntötték el az ügyek kimenetelét, meg valószínűleg ezután is így lesz, csak egy másik kapcsolatrendszer szerint. Annyiban elörelépésnek érzem, hogy legalább a (vélt) igazság érdekében lépi túl a "demokratikus normákat" a miniszterelnök
Szerintem pedig tök másodlagos hogy a MAL Zrt az egyetlen felelős vagy sem. A probléma itt csak és kizárólag az, hogy Orbán Viktorka jelentette ki, hogy ki a hibás. Ha egy bíróság mondja ki, el lehet vitatkozni, hogy jó döntés-e vagy sem. Ez a kormányhatározat egy populista nyilatkozat, amivel Orbán izmozni akar.
Ott van pl a BME egyik tanára, aki most hirtelen megmondta, hogy Ő persze tudta, mi fog történni, Kérdem és a katasztrófa előtt miért nem szólt?

Szvsz a MAL-nál kell lenni valakinek, aki felelt a gyár műszaki állapotáért és ezen belül a tározóért is. A tulajoknak nem dolga kijárni a gátat ellenőrizni.
Én csak azt nem értem, hogy a Fidesz szavazóknak ez mindegy? Vagy csak azért nyelik be, mert a MAL Zrt.-t nem az ő oldalukon álló ember vezeti? Vagy a kettős mérce működik csupán itt is?

A bíróság mondja ki az ítéletet, a rendőrség, ügyészség nyomozzon, O.V., mint a végrehajtó hatalom feje ,a parlamentben hozott törvényeket hajtsa végre, s számoljon be a végzett munkáról a parlamentben, aztán a nép meg döntsön az ő sorsáról 4 év múlva. Ennyi.
@safranek: és az ellenőrző felügyeleti szervet mért nem feszegeti senki, ott nincs ember, aki nyáron rosszul végezte a dolgát?
@Indriq: Ez az, amit az orbánisták a büdös életben nem fognak megérteni.

Hogy a fekete Pobjeda a következő lépés.
@Boli: Orbán Viktornak sikerült jellemtelen , jellegtelen , hiteltelen emberekkel körülvennie magát... igaz ezekkel ellentétes tulajdonságokkal bíró emberek nincsenek a Fideszben ... vagy háttérbe vonulnak , nem lejáratva magukat !
Ti nem ebben az országban éltetek eddig?
Szerintetek hány %-át térítette volna meg a károknak a Mal az eddig megszokott bírósági eljárás során? És mennyi idő múlva?

Mondanám én is, hogy a mostani eljárás ellenkezik az elveimmel, de az is egy alapelv nálam, hogy a tevékenység hasznát élvező fizet a károkozásért is.
"A hatósági iratokból kiderül, hogy a Mal Zrt. jogelődje, az Ajkai Timföld Kft. a Beszt Kft. nevű céget bízta meg 1998-ban a környezetvédelmi rendszer kiépítésével."

Na - és megvan a fontos, mindent eldöntő évszám - lehet akasztani, méghozzá az egyetlen igazi bűnöst, az iszapkatasztrófa valódi okozoját - az ördögpatást magát - a politikai szörnyeteget (Uzsgorod Rudolf szerint) a királyt, a császárt - igen ŐT MAGÁT!!!!
MIndent bele idióták!
@Goompah: Ezek szerint azt mondod hogy az elmúlt 8 év történéseihez nincs köze a Fidesznek ? A Parlament nyílt obstrukciója ... a tüntetések szervezése 300 ft -ért ( ami pedig úgy is be fog következni , csak nem 300 lesz , hanem több , már 0.5 % - kal el is kezdték !) Az Ország minden fórumon való lejáratása..stb...
@Szélmalomharcos: A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve ... avagy : NINCS semmilyen "vélt igazság" , ami miatt az alkotmányos , demokratikus normákat át lehet lépni !!! Mert ez precedenst teremt !!!
@Nash vs. Keynes: Az eszedbe se jut, hogy mikor a műholdkép készült, akkor már mindegy volt?
Egyébként nem arról megy itt a vita, hogy hibás-e a MAL, vagy sem. A lényeg az, hogy egy szakmailag inkompetens személy (OV) hatalmi pozícióból kijelentette, hogy az. Ez a gáz. Ha szakértők vizsgálatai után a bíróság kimondja, hogy 100%-ban a MAL felelős, azon belül meg Kisguczi Illés, akkor azt elfogadom. De nem ez történt.
@ET-nick: Holnap jön majd neked is a csekk gyorshajtásról, amikor reklamálsz, akkor közlik, hogy visszamenőlegesen kirakták a 30-as táblát. Csak a változás állandó.
@Nash vs. Keynes: megértetted a lényeget, gratulálok, öblíthetsz.
@kíváncsivagyok: azt viszont tudjuk, hogy ti 24/7-ben itt gyilkosoznátok orbánt.

Egyébként meg amúgy sincs itt jogállam, szal mire a nagy nemzethalál?
@Ahmet:
Néha elég, ha gondolkozik is az ember - fentebb már megírtam az egyetlen igazi felelőst - mi kell még itt rágódni - akik nem értettek a szóból, megismétlen nekik:
Az egyetlen igazi felelős OV OV OV OV OV OV OV OV OV.
Na - elégedettek vagytok húgyagyúak?
@kíváncsivagyok: "Mert ez precedenst teremt !!!"

Precedensnek van egy hosszú lista azoknak az ügyéről (Princz Gábor és mások), akiket már sose fognak felelősségre vonni. De ugyanez történt a tiszai szennyezéstől kezdve a dorogi hulladékégetőig minden hasonló ügyben. Utóbbi esetben négy év sem volt elég arra hogy megszülesen az elsőfokú bírósági ítélet, a teljes eljárás így aligha fog 10 éven belül befejeződni. Akkor most a miniszterelnök nem nyilatkozhat a kérdésben 10 évig?
Anarchia szerintem nem egyenlő a demokráciával, most az anarchiánál tartunk
@tolsztoj: te vagy a húgyagyú...
Két külön dolog van.
Az egyik az, amit a gátszakadás okozott, a másik meg az, amit a kormány csinál.

Az, hogy te és az elvtársaid annyira hülyék, hogy nem tudják egymástól elválasztani a dolgokat, az nem meglepő, hiszen ehhez szükség van némi intellektuális képességre, valamint világnézeti következetességre.

Ezek közül egy fideszes egyikkel sem rendelkezhet, figyelembe véve, hogy egyként fogadják el ugyanabból a szájból egy adott dolgot igazságnak, majd ugyanannak az ellenkezőjét is igazságnak.
@Szélmalomharcos: A vélemény és a kormányhatározat (JOGSZABÁLY) közötti különbséget meg tudod-é különböztetni?

Akkor SE akarok (előre) ítéletet jogszabályban látni, ha szóról szóra igaz.(nak bizonyul a tényleges vizsgálatok, per után)

De hát én már csak ilyen finnyás demokrata vagyok, a többség meg nem finnyás.
@Nils. H: akarom mondani meg tudod-e különböztetni a kettőt.
A különbséget ne különböztesd meg, ennek így semmi értelme. Sorry. :))
A véleményem annyi, hogyha mondjuk megyek kocsival és egy defekt miatt nem tudok megállni, akkor nehogy már azzal kezdjünk el foglalkozni, hogy ki szórta ki a szöget az útra.

Ergó, ha hátulról telibe verem a népet, és neadj isten meghal valaki, akkor én leszek a hibás.

A dologról senki sem fogja azt gondolni, hogy gyilkos volnék, de a felelősség akkor is az enyém.

Na ez helyzet a MAL-al is. Valószínűleg nem szándékból történt ami történt. Ezt senki sem mondja, de a felelősség igenis az ővék!!!!
Ebből a szarból nem fognak jelen körülmények között olyan egyszerűen kimászni.

Másfelől:
Persze valami tolvaj szoci banda nyilván elsimítaná, és az állam simán fizetne valamit. A szent narancs oldalon valószínűleg nem favorit a MAL vezér, ezért szopóágra kerülnek. Költött volna a Fidesz kampányára....

Ennyi.
@Ahmet: O.V. királyunk ha igazi despota lenne, már lövetett volna. Még nem tartunk ott... Egyébként lehet hogy jobb lenne....
.......@Laikus érdeklődő:
A bolsevizmus két ága van az egyik a többség /oroszul bolseviki/ másik a kisebbség /oroszul
menseviki/.
Lenin dolgozta ki a bolsevista tanokat ami -
az alapvető emberjogi eszméket tagadja, (1918)
tulajdonlási és letelepedési jog korlátozása, ...(Gulág) emberek pusztultak el.
Vagy gondoljunk Mo-on Recskre a többség nevében törvény nélkül elhurcoltak családokat, lakásukat mának adták.Ne feledjük Rákosi Mátyás szerepét sem.
mosdattyák..., mosdattyák....a SZART.
Nu, ez sikerülne is, ha nem lennének közvetlen tanuk az ott dolgozók.
Ha nem látta volna mindenki, hogy kinek a teknője is lyukadt ki és hogyan, /miértis?!/ lyukadt ki.
Ez a szokásos mosdatás, csak undort kelt.
@kolbászoszsömle:

Először így kezdtem el feleletemet:
"Szegénykém nagyon hülye lehetsz, valószínűleg kolbászból van az agyad (ami perzze még jó is lehet) - de hát az anyósországiak hatalmas tömegei olyan hülyék, hogy természetesen nem képesek felfogni egyes dolgokat - szegények úgy szocializálódtak - ahogy."

Nos ezt visszavonom, mert annak ellenére, hogy azt írtad húgyagyú vagyok, nem haragszom - valószínűleg megsértődtél, ezért pattant ki belőled a sértés - én ugyanis nem névleg rád gondoltam - lévén, hogy nem ismerlek, nem ismerhetlek.
Egyszerűn sokan Magyarországon nem látnka az orruknál tovább - de ez nem is csoda a kádári évtizedek, és a szoclib moslék banda uralkodása után.
Hogy mennyire elkeserítően buta emberek élnek ma anyahonban azt csak bizonyos rálátási távolságból látni - persze a részleteket itt nem lehet megbeszélni, lehet hogy négyszemközt sem lennék eredményes- volt már rá példa - egyes bebetonozott gondolkodású emberekkel nem lehet semmit kezdeni - ki kell őket kerülni.
Különben egyáltalán nem vagyok boldog, hogy mentális, és erkölcsi szempontból ilyen katasztrofális helyzetbe jutott maradékmagyarország - valószínűleg évtizedek kellenek majd, amíg helyrebillen a közgondolkodás - de az is lehet, hogy ez sosem jön el.
Ugyanis anyahonban és azon kívül is vannak szorgos emberkék, akik éppen az utóbbin dolgoznak keményen - és a népből azok asszisztálnak nekik akik 1994,2002,2004,2006-ben úgy szavaztak, hogy a hazarontók győzzenek - sajnos.....
@336: De, egyszerű vagyok, már lényemnél fogva is. Tudod, mint a bot...
De az én egyszerűségem mellékes tényező, ahogy a MAL-vörösiszap-ügy kapcsán a WTC esete is.

Az egy lónagy irodaház volt, annyi veszélylehetőséggel, hogy valaki kiesik az ablakon, ha ki tud ugrani. Ennek megfelelően a WTC szépen befóliázta az ablakokat, ahova kelltt, oda rácsokat tett, figyelt a szellőzésre, megfelelően felkészített biztonsági őröket alkalmazott, azaz megtette azt, amit tehetett.

Mindenféle stratégai célú, vagy éppen veszélyes üzemet megfelelően védenek, legyen az vízmű, atomreaktor, akármi. Ha ez a MAL-os balhé terrorcselekmény lett volna, azonnal felmerülhetet volna az őrzés hiányossága (fegyveres őr, ipari kamera, stb.). De nem terrorcselekmény volt, hanem egyszerűen kidőlt a helyéről a gát.
Tehát talán nem a WTC-vel, vagy akármilyen egyéb, kurvára nem ide tartozó marhaságot kéne előásni, hanem szépen leültetni az ügyvezető igazgatót, esetleg a főmérnököt, meg mindenkit, akinek köze lehetett ahhoz a döntéshozatali mechanizmushoz (vagy épp a hiányához), aminek a gátszakadás a következménye lett.

A MAL - olybá tűnik - nem tett meg mindent. Meglehetősen veszélyesnek tekinthető hulladékot tárolt úgy, ahogy nem kellett volna, az események alapján egyértelműen bele is szart a tárolás körülményeibe. Ha megtett volna, nem lett volna gátszakadás.

Ha mégis, ahhoz földrengés, terrortámadás, extranagy légibalest kellett volna. Amelyekre úgyahogy fel lehet valamennyire készülni, de ezekre se készült fel.

A szar alapozás, a pocsék helyválasztá, a nem ellenőrzött gát, a túltárolás viszont mind a MAL hibája, így a kiboruló bili is.
@igényes: Bocs, de a MAL egy olyan katasztrófát okozott, amibe emberek haltak bele, pár település és környéke elég rendesen lakhatatlanná vált.
Orbán, meg a kormánya itt maximum úgy jöhet képbe, hogy a megfelelő időben megadtak-e minden elképzelhető segítséget a bajba jutott lakosságnak?

Egyébként pont annyi köze van Orbánnak, a kormánynk, a szomszéd néninek, vagy lajtai csudarabbinak az egészhez, minth te a céged által hibásan üzmeltett autóval belerongyolsz egy buszmegállónyi emberbe. Azaz semmi.
Azért konkrétan te vagy hunyó, mert te vezetted az autót (mint az ügyvezető igazgató, illetve emberei a céget), meg a téged alkalmazó cég, amelyik a saját hibájából rossz műszaki állapotú autót tolt a segged alá.

Azaz téged -joggal - lecsuknak párszáz évre, mert megöltél, megnyomorítottál pár embert, a céged meg fizeti az okozott károkat.

A kormány (nemcsak az Orbán-féle, hanem a mindenkori), pedig odaküldi a szükséges mentőalakulatokat, szakembereket, orvosokat, mifenéket, és gondoskodik arról, hogy te legyél csukva, a céged meg fizessen.

Na, ez a MAL-buli ugyanez, csak jóval nagyobb arányban, noha lehet bele politikát keverni (Gyurcsány, mint egykori tulaj, Kapolyi, mint főfelbújtó, orbánpapa, mint egykori beszállító, stb.).

De ettől még - sajnos - ezek az urak, bármennyire is rühellem őket, nem okoztak ezzel tragdiát.

A MAL üzemeltetésért felelős szakemberek, akár tudatosan, akár hanyagságból, akármilyen egyéb okból viszont igen.

Tehát pár fűmufti mehet a dutyiba, a MAL meg fizethet, te pedig próbálj ott keresni politikai analógiát, ahol valóban van értelme.
@kisa: Teljese igazad van. Én leszek a hibás, ha kidől a fal. Mert az én házam, miért nem figyeltem oda.

Baromira nem fogok neki örülni, nekilátok majd mindenféle kifogást keresni, megpróbálom a lehető legjobban megosztani a felelősséget, és ha kiderül, hogy átkúrtak egy szar kéglivel, akkor még sikerülni is fog. Valamennyire...

A MAL-t nem baszták át. Tudta, hogy hol van a tárolója, tudta, hov épült, mi van benne, mennyit pakolhat bele. Valamennyi érdemi információ brtokában volt, legfeljebb az arra kijelölt felelős vzetők nem olvasgattak bele a páncélszekrényben őrzött iratokba.

Ez viszont éppúgy elég a börtönhöz, a MAL felelősségéhaz, mintha szándékosan figyelmen kívül hagyták volna.

Sajna, itt nincs igazán vitatható részlet. Maximum annyiban, hogy az ügyvezető igazgatót a tulajdonosi (khm. politikai) kör kényszerítette-e arra, hogy hagyja figyelmen kívül a technikai feltételeket. Ha igen, akkor legfeljebb nem lesz egyedül a sitten.
Ahogy akkor sem, ha kiadta, majd nem ellenőrizte a megfelelő utasításokat.

Na, ha azt látjuk, hogy az ügyvezető igazgtó - akárki is az - nem megy a sittre párszáz évre, nem tart vele a főmérnöke, és nem fizet a MAL, akkor lehet majd elővenni a politika felelősségét...
@kíváncsivagyok: " Ezek szerint azt mondod hogy az elmúlt 8 év történéseihez nincs köze a Fidesznek ?"

Kié is volt a kormányzási felelősség? Na ugye...

A többiről meg szövegelhetsz ugyan, csak épp nincs értelme.
egy biztos. nem a vörös párttársaid hibáztak.
minden amit Orbán állít az hazugság, és minden amit a kormánya csinál az rossz.
te szerencsétlen....
@kíváncsivagyok:

De ez a tereléses érvelési technikád sajnos már nem működik. Tipikus komcsi/szoclib/"antifasiszta" érvelés. 99%-ban X a felelős, de mivel 1%-ban Y is, ezért hagyjuk is a fenébe a 99%-ban felelőst és teljes apparátussal vegyük tűz alá az 1%-ban felelőst.

Még mindig azt hiszed, hogy ez megy? Na ne már.
@thinker_: Na de ez világos, mint a vakablak, nem?
@Vérnűsző Barom:

Ne dobálózzatok féligazságokkal. A kidőlt fal sem úgy van, ahogy beállítjátok.

Az 1997 évi LXXVII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről ugyan kimondja, hogy a tulajdonos köteles az épület állapotát és állékonyságát időnként felülvizsgálni, és az esetéleges javításokat elvégezni.

De. A 40/1997 (XII.21.) KTM rendelez a hatósági kötelezési eljárásokról szabályozza azt is, mi van, ha a tulajdonos ennek nem tesz eleget.

Magyarul: ha te hagyod, hogy a házad fala szemmel láthatóan életveszélyes állapotba kerüljön, akkor a területileg illetékes önkormányzat építési hatósága a jegyzővel közösen intézkedik a vészhelyzet elhárításáról akár kötelező bontással is.

Ha tudomása van a vészhelyzetről de nem tesz semmit, akkor éppen olyan felelős a bekövetkező falomlásért, mint a tulajdonos.

Az ellenőrző szerveink és szakhatóságaink erre vannak kitalálva, és ezért tartjuk fenn őket.
@Fabius:

"Ha tudomása van a vészhelyzetről de nem tesz semmit, akkor éppen olyan felelős a bekövetkező falomlásért, mint a tulajdonos."

A felelősség áthárításához alkalmasnak tűnhet a gondolatmeneted, az egyetlen gond vele az, hogy nem igaz. Szó sincs arról, hogy a felelősség akár csak részben a tulajdonosról bárki másra átszállna.
@Goompah:

Az idézett jogszabály 8§. 1. pontja kimondja:

Ha a kötelezett a kötelességét meghatározott módon és időben nem teljesíti, az építési hatóság KÖTELES annak végrehajtásáról gondoskodni.

Vagyis minimum részben az ellenőrző hatóságot is kötelezi a törvény, és így megoszlik a felelősség is.

Tetszik vagy sem, ezek hatályos és mindenkire kötelező jogszabályok.
Egy kis adalék a problémához. A jelenlegi társaság 10 millió Ft-ért jutott a CÉG-hez. Igaz azzal a kikötéssel, hogy több száz millióra rugó környezetvédelmi és biztonsági védelmi rendszereket kiépítik. Na ez nem történt meg. Én azért arra is kíváncsi lennék, mivel a dolgozókat sem fizették túl, hogy az évek során menyit vettek ki a vállalkozásból a tulajdonosok. És az is fogalom előttem, hogy hová akarták ereszteni a termelésből keletkező iszapot, hiszen további tározó nem épült. Vajon mért nem dolgozzák fel a felhalmozott iszapot? Pedig a világon mindenhol ezt teszik. Egyébként más országokban ilyen PH. értékű iszap nem is kerülhet a tározókba. Vajon a visszatelepülők egészségkárosodását ki fogja fizetni? Vagy hagyják őket egyszerűen meghalni idő előtt. Így hamar elfelejtjük. Ugyan úgy mint az előző kormány jelzőit, húzásait kis stílű megjegyzéseit. Például: panelprolik, naplopók, ingyenélők,csótányok, potyautasok stb. a táncikás kedves jelzői a népre. Ők gondolják valószínűleg, hogy a nép az isten adta nép hamar felejt. Most ők szálnak síkra az emberek érdekében, csak pár éve pont ők nyomták őket a sárba.
@Fabius: Szól a törvény a hatóság felelősségéről? Ha igen, akkor kérlek, idézd be azt a részt is. Ha nem, akkor...
@Fabius: A továbbiakban neked is az szól, amit itt írtam:

@Goompah:

Szóval a hatóság valamely emberét meg lehet büntetni (pl. fegyelmit kap), amiért nem intézkedett, de a felelősség (mind a büntetőjogi, mind az anyagi) továbbra is a tulajdonosé.

Nagyon vicces, ahogy annyian próbálkoztok ezzel a technikával elterelni a figyelmet a cég felelősségéről. Tényleg ilyen jól fizetnek a Mal tulajdonosai?
@tolsztoj: Magyarországon a legtöbb ember nem lát Gyurcsány orránál tovább.
@Goompah:

Amennyiben a tulajdonos felelősségét a KÖTELES szóval határozza meg, akkor ugyanez a kifejezés meghatározza az önkormányzat felelősségét is.

Értem én, hogy védeni kell a mundért. De a törvény ettől még törvény marad. Már addig, amíg Viktor a most divatos visszamenőleges hatállyal meg nem változtatja.

Addig viszont nem velem vitatkozol, hanem a Magyar Köztársaság hatályos jogszabályaival.
@Goompah: Még mindig az a gond, hogy a KORMÁNY állapítja meg a felelősséget, és Orbán Viktor a fennforgást, nem pedig a bíróság.
@Goompah:

Az olvasott szöveg értelmezése - szerintem - előnyös tulajdonság. Annak aki képes rá:

"a Mal sem ártatlan, de akad itt még néhány felelősségét felejtő lókötő, akiknek hátra kéne kötni a sarkát vörösiszap ügyben."
@Fabius: Dehogy határozza meg. Csak abban az esetben lenne igazad, ha a kötelességszegés szankcióját is meghatározná a törvény. Kérlek, mutasd meg, hol áll ez a törvényben. Akár a BTK-ban is.

"a Mal sem ártatlan, de akad itt még néhány felelősségét felejtő lókötő, akiknek hátra kéne kötni a sarkát vörösiszap ügyben."

Ezzel semmi gond nem is lenne, ha a következő lépésed nem az lenne, hogy akkor most össztűz mindenki másra.

@kolbászoszsömle: Nem tudsz erről leszakadni? Mivel a kormány nem bíróság, ezért nem is állapíthat meg felelősséget, ezt csak te állítod.
@Fabius: Szóval a hangsúlyaiddal van nagy baj. Nem ártana a megfogalmazásodban erre is ügyelned, már ha képes vagy rá. Te ezt írod:

"a Mal sem ártatlan, de akad itt még néhány felelősségét felejtő lókötő, akiknek hátra kéne kötni a sarkát vörösiszap ügyben."

Holott ezt kellene írnod:

A felelősség vastagon túlnyomó része a Malé, ...

"Az olvasott szöveg értelmezése - szerintem - előnyös tulajdonság. Annak aki képes rá"

Talán el sem hiszed, de van, aki a soraid közé rejtett tartalmat is képes olvasni. Kurva nagy különbség van az "a Mal sem ártatlan" és az "a Mal a legfőbb felelős" kijelentések között.
@Goompah: Ha nem állapíthat meg felelősséget, akkor a kormányhatározat, a kinevezett komisszár, meg a Orbán Viktor szakértői megállapítása, mi kurva isten fasza?
@kolbászoszsömle: Pontosan az, ami - teht kormányhatározat, vélemény stb. Ezen fölösleges túráztatnod magad.

OV véleményét csak te nevezed szakértői megállapításnak - hogy aztán diadalmasan bebizonyítsd, hogy nem is szakértői megállapítás. :D
@Goompah:

Szeretem, ha ti akarjátok megmondani mi jár az én fejemben. Nem a sorok között kell olvasni, hanem a sorokat. Azokból kiderül, hogy a Malt felelősnek tartom, de rajtuk kívül felelős még:

- Az építési engedély kiadója, aki hatástanulmány nélkül engedélyezte a zagytározó felépítését talajtörésre hajlamos helyen.

- Az elmúlt 20 év összes kormánya, akik egytől egyig elmulasztották a környezeti felelősségbiztosítás rendszerének jogharmonizációját megteremteni.

- Az elmúlt 20 év összes környezetvédelmi felügyelője, Illés Zozót is ideértve, mert nem kérték ezt számon egyik kormánytól sem.

-Az utólag kiépített résfalrendszer kitalálója, mert nem mérte föl az ezzel járó következmények lehetőségét.

Olyat meg nem ismer a magyar jog, hogy a tulajdonosra másképp vonatkozik a törvényben használt kifejezés, mint az önkormányzatra. Ezen felesleges vitatkozni.
@Fabius: "Ha tudomása van (az önkormányzatnak) a vészhelyzetről de nem tesz semmit, akkor éppen olyan felelős a bekövetkező falomlásért, mint a tulajdonos."

Még azt hinném, hogy komolyan gondolod ezt a jogi marhaságot, ha nem idéznéd a paragrafust a másik fél felelősségéről. Tudnál paragrafust idézni a hatóság büntetőjogi felelősségéről?

Nehéz feladat kimosni a MAL-t a vörösiszapból, de csak rajta, biztos lesznek akik elhisznek bármit ha az ellentétes OVé álláspontjával!
@Goompah: Persze-persze!
A tagok jegyzőkönyvezett gyűlése sem taggyűlés...
@Szélmalomharcos:

Őszintén leszarom a Malt. Sőt, a miskolci kohászattal tett "jócselekedetei" után nem bánom, ha Tolnay Lajos megfingatják.

Két dolog nem tetszik:

1: ne Orbán Viktor hirdessen felelőst, hanem megalapozott vizsgálat után a bíróság.

2: ne csak a "mocskosgeci privatizálók" legyenek megfingatva, hanem azok az állami tisztségviselők és szervezetek is, akik elkerülhetővé tehették volna a katasztrófát a szakértelmükkel, és kielégítő munkavégzésükkel.
@Szélmalomharcos:

"Tudnál paragrafust idézni a hatóság büntetőjogi felelősségéről?"

Ezt már én is kértem tőle, sajnos eddig nem idézett semmit.

"Nehéz feladat kimosni a MAL-t a vörösiszapból, de csak rajta, biztos lesznek akik elhisznek bármit ha az ellentétes OVé álláspontjával!"

Na igen, pontosan erről van szó.
@Goompah:

Két jogszabályt idéztem, amit nem olvastál el. Minek egy harmadik, ha azt is felülbírálja Orbán Viktor szava? :-)

Szerintem firkáld tovább az arcod cerkával cicásra, az szemmel láthatóan jobban megy, mint a jogszabályértelmezés.
@Fabius:

A személyeskedéstől még nem lesz igazad. :)

Szóval hol is van a törvényidézet a hatóság büntetőjogi felelősségéről? Ha állítasz valamit, jó lenne bizonyítani is, nemde?
@Goompah:

A személyeskedéstől én sem leszek senkinek a mosdatója.

Elmondom harmadszor: olvasd el a két idézett jogszabályt, ott van benne tételesen felsorolva: milyen kötelessége van a tulajdonosnak, és milyen a végrehajtató hatóságnak. Ha az egyik felelős, akkor a másik is.
@Fabius:
A felelősség kérdésében az ezzel részben analóg területeken, például gyógyszereknél, (igen alapos hatósági engedélyezés után kerülnek forgalomba) az EU és USA jog nagyon elment abba az irányba, hogy a gyártó felelős mindenért. Nem tudok olyan esetről, amikor magánszemélyek a hatóság ellen léptek fel kártérítési igénnyel annál inkább a gyártókkal szemben, akár több milliárd dollárig

Sajnos s magyar bíróság legfeljebb akkor fog ítéletet hirdetni 10 éven belül, ha korbáccsal kényszerítik (ami cseppet sem demokratikus eszköz)
@Szélmalomharcos:

Azt én sem mondtam, hogy a kormány ne tegyen semmit. A lehető leghamarabb kártalanítson a vis major alap terhére, és keresse meg a felelősöket. De ne csak azokat akik a közvéleménynek tetszenek, hanem mindet.

Ha egy gyártó terméke okoz közvetlenül kárt, az egy dolog. De ha olyan valami, ami időszakos állami ellenőrzés alatt is áll, akkor a felügyelő hatóság kötelessége is a törvények betartatása:

"Ha a kötelezett a kötelezettségét megállapító jogerős és végrehajtható határozatban foglalt munkálatokat, illetőleg cselekményt az előírt határidőben és módon nem teljesíti (nem végzi vagy végezteti el), az építésügyi hatóság köteles a végrehajtás foganatosításáról gondoskodni és ennek keretében a végrehajtás módját meghatározni "

Ellenőrzés volt, a gát szivárgott. A jegyzőkönyv szerint meg mindent rendben találtak. Az ellenőrző szerv KÖTELESSÉGE lett volna a Malt az elhárítást megelőző munkálatokra kötelezni, és/vagy azokat a terhükre elvégeztetni.
@Goompah: "Szóval hol is van a törvényidézet a hatóság büntetőjogi felelősségéről? Ha állítasz valamit, jó lenne bizonyítani is, nemde?"

Értem, tehát ha varanus a blog-jában leírja a véleményét, akkor azt tételes bizonyítékokkal köteles alátámasztani, de ha a kormány hoz egy határozatot arról hogy ki volt a felelős, akkor ahhoz nem szükségesek bizonyítékok. Biztos bennem van a hiba, de én nem értem hogy emögött milyen érvek állnak, elmagyaráznád hogy a magamfajta egyszerűbb emberek is megértsék?
@Fabius: "Ha egy gyártó terméke okoz közvetlenül kárt, az egy dolog. De ha olyan valami, ami időszakos állami ellenőrzés alatt is áll, akkor a felügyelő hatóság kötelessége is a törvények betartatása"

A gyógyszer is folyamatos hatósági ellenőrzés alatt áll, nem csak egyszer az engedélyezéskor, tehát megint rossz útra tereled a kérdést
Az EU jog nagyon eltolódott abba az irányba, hogy korlátozza a hatóságok jogkörét, egy-két terület kivételével. AZ egyik ilyen terület az atomipar, a második legszigorúbban ellenőrzött a gyógyszeripar.
Kivették például majdnem teljesen az élelmiszereket a hatósági ellenőrzés alól, mondván hogy majd a gyártók érdeke lesz az előírások betartása. Nézd meg mi lett ebből, miket hoztak és hoznak be és adnak el élelmiszer címén.
Gyakorlatilag az építésügy is hasonló helyzetbe került, szinte nincs olyan amit keresztül ne vertek volna az érdekcsoportok ha igazán akarták, jobb nem kérdezni hogyan.
Ha ez a nagy szabadság a jövőben másként lenne annak nagyon tudnék örülni.
De ez nem megy másként, mint az állam ellenőrző szerepének a növelésével, amire már most látom a reakciót az indexes blogokon.

Szóval az a baj hogy aki egyszerre nyomatja az állam felelősségét, ugyanakkor az államot akarja korlátozni, az lehetetlent akar. Persze így is be lehet hülyíteni sok olyan embert, akinek csak az a fontos hogy mindig legyen min hőbörögni
@lubo: Ne csúsztass, most Fabiusszal vitatkozom, nem a kormánnyal. Ha majd a kormány képviselője ír ide kommentet, akkor tőle kérj bizonyítékot.

@Fabius:

"A személyeskedéstől én sem leszek senkinek a mosdatója."

Az enyémtől biztos nem, mert én nem személyeskedtem veled, csak te énvelem.

De ha már a szövegértésemet kérdőjelezed meg, akkor kérlek, segíts nekem értelmezni két kijelentésedet. Mert egyszer ezt írtad:

"Vagyis minimum részben az ellenőrző hatóságot is kötelezi a törvény, és így megoszlik a felelősség is."

Aztán meg ezt:

"Ha tudomása van a vészhelyzetről de nem tesz semmit, akkor éppen olyan felelős a bekövetkező falomlásért, mint a tulajdonos."

Szóval szerinted a felelősség fele-fele arányban oszlik meg a Mal és az ellenőrző hatóságok között?
@kíváncsivagyok: Ezt a kérdést én is feltettem, konkrétan Dolomit Kft-re adaptálva a szitut. SENKI nem válaszolt.
@Goompah: Nem én csúsztatok, te nem adsz egyenes választ! Komolyan úgy gondolod hogy egy kormányhatározat nem ér fel egy blogbejegyzés súlyával? Ha igen, akkor azt hiszem másik bolygón élünk. Ha nem, akkor miért nem tőlük kéred a bizonyítékokat?
@lubo:

Nekem semmi közöm a kormányhatározathoz, miért is kellene magyaráznom vagy bizonyítanom?
@Goompah:
Gyanítom ezekre a kérdésekre sohase fogunk korrekt választ kapni. Meg is mondom miért. Az ellenőrzések során a hatóság nagyon rutinosan áttolta a felelősséget a Mérnöki Kamara asztalára, amikor annak budapesti elnökétől kért állásfoglalást a gát állékonyságáról. A cég ezt be is szerezte, nyilván nem két fillérbe került. Namármost ki írta az ebben a blogban idézett "szakvéleményt" a Négyek Bandájának felelősségéről, ami persze mentesíti a Kamarát a felelősség alól? A Mérnöki Kamara egy másik tagozatának elnöke.

Gondolom mások is ismerik hogy belülről, egy testületen belül hogyan működnek a dolgok.

Végül csak egy magánvélemény: ez a műszaki magyarázat kb olyan szintű, mintha valaki a Duna vízszintingadozására akarná visszavezetni a négyes metró építésének az elhúzódását. Vagy hogy miért volt szükség a kőröshegyi völgyhídra, netalán az alagutak sorozatára az M6-oson (mérnöki szakvéleményekkel alátámasztva mind a kettő).

Manus manum lavat
@lubo: De megpróbálom megmutatni neked, miért TE csúsztatsz. Jóska és Pista egyaránt azt állítja, hogy a Mari egy nagy kurva. Én megkérdezem Jóskát, miért kurva a Mari. Mire te azzal jössz nekem, miért nem a Pistát kérdezem, mikor szerinte is kurva a Mari.

Hát azért, mert épp a Jóskával vitatkozom, nem a Pistával. És mert kettejük közül azt kérdezem meg, amelyiket akarom. Max. nem válaszol az illető, amiből tudni fogom, hogy nem tudja megindokolni, miért nevezi a Marit kurvának. :)
@Szélmalomharcos:

Na igen...

De még ha soha nem kapunk is korrekt választ (hiszen sok pénz forog kockán és sok pénz vándorol egyik zsebből a másikba), nagyon nehéz lesz a felelősséget - vagy akár csak egy részét - áthárítani a hatóságokra. Lehet, az ügy valahogy úgy fog megoldódni, hogy a Mal tulajdonosai igen diszkréten egy komolyabb összeggel fogják támogatni a kormánypárt(ok) pénztárát.
@Szélmalomharcos:

Ne takarózzunk az EU joggal. Szerintük a vörösiszap nem veszélyes hulladék, most meg a Kolontár környékiek a bőrükön tapasztalták, hogy mégis az.

Az élelmiszeripar dolgaiban egyetértünk. De egy kenyérgyári tragédia kimerül abban, hogy lisztes lesz a környéke.

Az építés és veszélyes anyag tárolás szabályozásának lazaságát ha megszüntetik azt támogatom. De ehhez elég volna az is, ha a már meglévő törvényeket maradéktalanul betartanák és betartatnák, lásd zagytározók ellenőrzése.

Az állam ellenőrző szerepe fontos, ennek hiányát kérem számon :-) Ám ennek módja sem egy vállalat állami felügyelet alá vétele, hanem egy esetleges katasztrófa elhárításának megelőzése az erre hivatott szervezetek hatékony munkavégzése által. Mert aki nem végzi el azt amiért fizetik, az ugyan olyan felelős, mint a hanyag gyártó.
@Goompah:

Én egy szóval nem mondtam, hogy fele-fele arányban oszlik meg a felelősség. De jelenleg a 100%-0% a felelősség Orbán Viktor által megállapított aránya. Márpedig ez a törvény betűje értelmében nem így van, lásd idézett részek.

Csak az állami tisztségviselők felelősségét nem piszkálja senki, mert ők a mi kutyánk kölykei.

Na, ezért kurva a Mari.
@Goompah: A példád rossz. Fabius szemére vetette a kormánynak, hogy határozatában kijelenti, hogy a MAL a felelős. Ha neked az a bajod, hogy bizonyítékok nélkül állítanak valamit, akkor ebben egyet kéne érts Fabius-sal. Mégsem teszed. Én erre a következetlenségre próbáltam rámutatni. Nem látom ebben mi a csúsztatás.
@Fabius:
Amiket írsz az ellenőrzés fokozásáról az jól hangzik, de csak utópia hogy majd a szorgos kishivatalnok rendbe teszi a környezetvédelem ügyét

Egy olyan cég mint a MAL meg tud venni kilóra politikusokat, akadémikusokat, szakvéleményt kiadó kamarát, támogató publicistákat, igazságszolgáltatást.
Ha nem áll szemben vala hasonló erő - mint most a miniszterelnök - akkor a kishivatalnokot úgy eltapossa mint a csikket. Te meg azzal jössz, hogy ő is ugyanolyan felelős mint a károkozó

Vagy fogalmad sincs hogyan mennek az életben a dolgok, vagy nagyonis jól tudod a saját szempontodból
@Szélmalomharcos: Nos, ez esetben a KORMÁNY és a miniszterelnök feladata az lenne, hogy az ilyen állapotot szüntesse meg. Törvényekkel, kirúgással, miegymással, de semmiképpen sem az, hogy korrupt kishivatalnokok miatt ő jelenti ki, hogy ki a bűnös.
@kisa:
Ha jól értem a javaslatodat, legyen Magyarországnak egy olyan kormánya, amelyik képes megszüntetni a korrupciót, de ne folyjon bele a közügyeke mert azok jobban mennek maguktól

Nekem is van egy hasonlóan ötletes javaslatom: legyen olyan a feleség, hogy egy porszemet sem hagy a lakásban, de ne zavarja meg a nyugalmamat takarítással
@Fabius:

"Én egy szóval nem mondtam, hogy fele-fele arányban oszlik meg a felelősség."

Hm. Akkor ismét csak arra kérlek, segíts értelmezni az "éppen olyan felelős" és az "ugyan olyan felelős" kifejezéseidet. Mert ezek pontosan azt jelentik, amit.

Szóval nagyban űzöd ám a verbális manipulációt, aztán rosszul esik, ha valaki észreveszi ezt, mi?

@lubo: Ó jaj, tipikus "antifasiszta" érvelésmód és terelés... :) Foglalkozz az eredeti kérdéseddel. Miért a kormánytól kérjek bizonyítékot egy kormányhatározat tartalmára, amikor Fabiusszal vitatkozom Fabius kijelentésének tartalmáról?
@Szélmalomharcos:

Ahha. Szóval a szorgos kishivatalnok nem vétkes hanem áldozat, mert korrumpálható. Szerintem ez a szemlélet az, amin változtatni kell Magyarországon. Őket azért fizetjük, hogy elvégezzék az ellenőrzéseket a törvényben meghatározott módon. Ennek elmulasztására nem mentség, hogy jabocs, engem megvettek, és a lóvéval a zsebemben nem tehettem semmit.

Mellesleg én úgy tudom, a korrupció is bűncselekmény ebben az országban. Egyelőre.
@Goompah:

Nyilván én vagyok a főgonosz, sőt, egyenesen a The Big Manipulátor, mert rámutatok, hogy vannak még olyanok a vörösiszap ügyben, akik tehettek volna a megelőzésért.

Rosszul esik, ha kiderül, hogy a Kedves Vezetőnek nem minden szava arany, mi?
@Szélmalomharcos: Pontosan. Hozzon korrupcióellenes törvényeket,amelyek alapján meg lehet büntetni a korrupt hivatalnokot, de ne folyjon bele olyan ügyekbe - pl. bírósági -, amelyek viszont nem az ő hatásköre.
Ha nem segítesz a feleségednek a takarításban, az a te dolgod, viszont akkor ne is légy otthon láb alatt, amikor takarít!
@Fabius:
Látom begyakorolt módon működik nálatok a manipulációs technika. Ír valamit kisa a te oldaladon a korrupt kishivatalnokról (ilyesmi az én hozzászólásomban sehol nem szerepelt) majd letámadsz hogy miért védem a korrupt kishivatalnokot

A környezetvédelmi ellenőr (hogy konkretizáljuk a szóban forgó hivatalnokot) nagyon kis játékos egy ilyen horderejű ügyben, aki őt teszi alapból felelőssé, az úgy jár el mint Gyurcsányék amikor az augusztus 20-i vihar és tragédia után az ügyeletes meteorológust hozták ki fő felelősként

Mondd már meg mennyivel igazságosabb ez, mint ha valaki a cégvezetést nevezi meg felelősként, ahogy azt OV-nál kifogásoljátok?
@kisa: "Ha nem segítesz a feleségednek a takarításban, az a te dolgod, viszont akkor ne is légy otthon láb alatt, amikor takarít!
"

Ha nem segítesz OV-nek a korrupció kitakarításában, az a te dolgod, viszont akkor ne is légy láb alatt, amikor takarít!
@Fabius:

Nem az a baj, hogy rámutatsz arra, hogy mások is tehettek volna ellene - ez szükséges is. Az a baj, hogy manipulálsz, csúsztatsz, elkened a felelősséget, hogy aztán végül mindenkit (vagyis senkit) ne lehessen felelősségre vonni. Holott világos, hogy egy hivatalnak minimális a felelőssége abban, hogy egy cég minden ésszerű technológiai szabályt megszegve ekkora katasztrófát okoz.

Mert ugye nehogy már a hivatalnak kelljen kidolgoznia a bauxitfeldolgozás biztonságos technológiáját.

Szokásos szadeszos "antifasiszta" stílust alkalmazol. Az, hogy eközben még személyeskedsz is velem, csak a hitványságodat húzza alá.
@Szélmalomharcos:

Semmi különös nem történt a MAL esetében, a vadkapitalista pénzéhség párosult a létező szocializmus trehányságával, az eredmény nem is lehetett más.

Ami azt illeti, hogy majd Orbán eltakarítja a korrupciót, remélem, csak ironizálni próbáltál a magad bumfordi módján. Szeretnélek emlékeztetni, hogy Orbánék egy kapitális, 2700 milliárdos LOPÁSSAL kezdik a kormányzást.
@Fabius: Mielőtt még nagy bociszemekkel értetlenkedsz, erre gondoltam:

"Szerintem firkáld tovább az arcod cerkával cicásra, az szemmel láthatóan jobban megy, mint a jogszabályértelmezés."

Maradjunk annyiban, hogy ez már a létező legaljább vitastílus, ugye? Na de hát ha elfogytad az érveid, már csak a személyeskedés marad, igaz?
@gyilkos fűegér:

"A legbiztonságosabb magán-nyugdíjpénztári portfóliók átlaghozamai jócskán meghaladták az inflációt. A több részvényt tartó kiegyensúlyozott és növekedési portfóliók átlagos teljesítménye becslésünk szerint jobb volt az állampapírokénál. A számok alapján megdőlni látszik az a kormányzati érv, hogy a "nyugdíjtőzsde" olyan, mint a szerencsejáték: kiszámíthatatlan, extrém kockázatokkal jár, és ezért meg kell szüntetni a kasszákat." (INDEX)

Én gyűjtögetem ,ők lenyúlják, hogy az anyjuk jó...
@gyilkos fűegér:
Nem lóg Orbán Vic képe otthon az ágyam felett, de ha konkrétan arról szól a kérdés, helyeslem-e hogy nekimegy keményen a károkozónak ebben a konkrét ügyben, akkor igen a válaszom. Más kérdés hogy ezzel be van-e fejezve az ügy, le van-e zárva a felelősség kérdése

Azt viszont nagyon nem szeretném, ha

1. a legkisebb hivatalnokot

2. a sok esőt, hideg szelet

3. a talajba felelőtlenül lukat ásó ürgéket
hoznák ki fő felelősként
@gyilkos fűegér: Akkor már idézd ezt is a cikkből:

"Jól teljesítettek a magánnyugdíjpénztárak idén_január_elseje_és_szeptember_vége között."

Elmondható mindez az elmúlt 5-6 év átlagától is?
@Szélmalomharcos: Te kezdted a korrupt kishivatalnokokat: "Ha nem áll szemben vala hasonló erő - mint most a miniszterelnök - akkor a kishivatalnokot úgy eltapossa mint a csikket. Te meg azzal jössz, hogy ő is ugyanolyan felelős mint a károkozó "
Fabius is, én is erre reagáltunk.

Jah, és takarítás úgy kezdődik, hogy az asszony kidobja a laptopodat, mert szerinte az a hibás, hogy nem keféltek eleget???????
@Szélmalomharcos: Akkor felteszem neked IS a kérdést: ugye el tudod képzelni ugyanezt a kemény fellépést a Dolomit Kft ellen, ha ott történne egy omlás, és meghalna 8 ember????????

Mert én valahogy nem.
@kisa:
Biztos hogy kijártad már mind a 8 osztályt az iskolában?

Kezdd a hozzászólást egy olvasási gyakorlattal! Akkor látni fogod hogy én egy korrupt átfogó rendszerről írtam, amiben a kishivatalnok annyit számít, mint egy eldobott csikk. Ha meg is kenik, gyanítom nem fog annyit kapni, mint a céget kimosdatni igyekvő bértollnokok
@Fabius: Áruld el mi értelme van vitatkozni két ilyen bérgyökérrel? A firkafejű érvet még nem hozott, a szélmalmos szerint meg az a normális, ha a korrumpálható kis geciket nem kéri számon soha senki. Az ilyen hülyék azt is lelkesen megvédenék, ha Ovi őket nevezné ki felelősnek.
@Goompah: Ja, személyeskedve bérencezni azt lehet a vitakultúra jegyében? Ettől tényleg jobb, ha a fejed firkálásával múlatod az időt.
@Szélmalomharcos: Én pedig erre azt válaszoltam, hogy akkor a törvényeket úgy kell meghozni, hogy ilyen ne lehessen.
Ne játsszuk már le újra az egész párbeszédet!

És nem, nem jártam ki még a 8 osztályt, hatodikos vagyok, 12 éves, de még így is jobban felfogom, amit olvasok, mint te!Ugyanis te vagy az, aki az egész poszt témáját nem érted, aki azt olvassa ki belőle, hogy F. szerint a mal nem bűnös, aki véd egy védhetetlen kormányhatározatot, aki úgy gondolja, hogy Ovi dolga megállapítani, hagy valaki bűnös-e vagy sem, és ezt rendcsinálásnak nevezed! vagy nagyon-nagyon egyszerű vagy, nem látod, hogy rohad a narancsod, és boldogan majszolod, mert meggyőződésed, hogy a világon nincs jobb a rohadt narancsnál.
No, pá, a kérdésemre persze nem válaszoltál, de sebaj, te úgyis elhiszed, hogy a kormány pont ilyen szigorú lenne a dolomittal is.
@kisa: Ugyan, hagyd. Nincs annál mulatságosabb, ha két karakterszám után fizetett naridroid bértollnokozik :-)
@néma bárány: Nagyon karitatív vagyok: hadd keressenek má' egy kis lóvét!
De különben attól tartok, hogy nem bértollnokok, hanem komolyan gondolják. Helyesebben komolyan nem értik a lényeget.
@kisa: "a törvényeket úgy kell meghozni, hogy ilyen ne lehessen"

Szerintem te még a nem vagy iskolaérett ha azt hiszed hogy törvényekkel meg lehet akadályozni a korrupciót
@Goompah: "Elmondható mindez az elmúlt 5-6 év átlagától is?"

Igen.
@Szélmalomharcos:

Ezzel viszont sajnos egyetértek, nem a törvényekkel van baj, hanem azok betartásával és betartatásával, plusz ugye a felderítés...

Nehéz úgy a korrupció ellen harcolni, hogy igazából senkinek sem érdeke, akinél az eszközök vannak, akiknek meg érdeke volna (átlag adófizető balek), meg eszközei nincsenek...
@Szélmalomharcos: mért nem lehet elképzelni, hogy az általad felsorolt okok is hozzájárultak 10 ember halálához?
Teljes, képet kell alkotni!

galambduc (törölt) 2010.11.13. 10:17:54

@kíváncsivagyok:

Ezen már én is sokat gondolkodtam.
A Fidesz ennyire "\se-kélyes-edett\"?
süti beállítások módosítása