Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: "Kérdéses, hogy mennyivel haladhatott a sofőr, amikor megcsúszott, hiszen a képek alapján hatalmas... (2024.04.25. 14:11) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2013.04.18. 04:33 Fabius

Korrupciólandon csak a mutyi virágzik

Címkék: fidesz korrupció átlátszó bodoky tamás

A kismagyar valóság megint elénk tolt egy érdekes napot tegnap. Amíg egy konferencián meglehetősen súlyos kijelentések hangzottak el korrupciókutatóktól a magyar viszonyokról, addig az ország egyik téma iránt legelkötelezettebb újságíróját, az Átlátszót szerkesztő Bodoky Tamást próbálták egy hasonló rendezvényen leugatni békemenetszívű támogatói a rendszernek. Életünket és vérünket a Vezérért, és az ő leghűségesebb kebelbarátjának, Mészáros Lőrincnek a védelméért. 

korrupció.jpg

Ugye nyájas olvasó, soha ki nem találtad volna melyik az a pont, ahol még a dán követségen is szólásra nyílik a száj. MVM offshore ügyek és Sávoly az baró, fasza, téma lehet tapsoljuk meg, de Felcsút és Lőrinc az már tabu, hogy rogyna rá az ég a nertelen újságírójára mostazonnal!  Tessék már egyszer és mindenkorra tudomásul venni, Lőrincnek a megkülönböztetett eljárás alanyi jogon jár! 

Ezzel párhuzamosan meg csak úgy repkedtek a:

- Magyarországon már a törvények is korruptak.

Magyarországon korrupciós hálózatok alakultak ki, melyek a szervezett bűnözéshez hasonlítanak, emiatt rendszerszintű korrupciós veszélyek vannak. 

...tételmondatok, amik lássuk be elég alaposan fedik a valóságot. Gondoljunk csak Ángyán földoligarcha maffiacsaládozására, a sajátos módszerekkel kiírt majd visszavont és újra osztott BNPI földpályázatokra, amiért az egykori békemenetelő Professzorok Batthyány Köre is elküldte a francba Viktorékat. De nyugodtan idevehetjük az Unió Csalás elleni Hivatalának (OLAF) érdeklődését is felkeltő Közgépet is, úgyis aktuális. Lajosék most jutottak abba a fázisba, hogy beidéztetik az egykori láncolókat, mert mi az, hogy csak úgy üddögélünk meg láncolgatunk egy Nemzeti Oligarcha udvarán? Mert az van, tudjátok, hogy Lajos nem szereti, ha korrupcióval vádolják. Fassetuggya, én meg azt nem szeretem, ha egy vasútfelújító konzorcium ötödannyiért dolgozik kilométerenként a horvátoknak Páneurópai Vasúthálózati normáknak megfelelő, helyenként hegyi fűtött pályatesten, mint amennyiért nekünk csinálják Lajosékkal a Szajol - Püspökladány felújítást. Milyen vadul anyáztunk, mikor dupla áron épült az M6-os a felesleges löszalagútjaival meg völgyhídjaival, és hol vagyunk ma már holmi kétszeres szorzóktól. 

A korrupciós konferencián szó esett a közbeszerzési polipról is. Mostanában nálunk az is szintet lépett, nincs lacafacázás meg kispályán passzolgatós Hagyózás. Nagypálya van, a parlament közbeszerzési albizottságának elnöke, Seszták Miklós vigyázta ciprusi offshore cég felügyelő bizottsági székéből, hogy a szélessávú körzethálózat fejlesztési tízmilliárdok megfelelő cégekhez kerüljenek. Most meg nem győz szegénykém szaladozni Ciprusra. 

seszták miklós_1.jpg

A magyar építőipar háromnegyedében előfordul valamilyen korrupció. Azt most hagyjuk is, hogy az engedélyezések körül mindig leesik egy kis apró a gördülékenyebb ügyintézést megzsírozandó. Ez már - sajnos - olyan beidegződéssé vált mára, mint kórházban a hálapénz. Pártunk és kormányunk törvényi szabályozással tett róla, hogy ettől sokkal nagyobb volumenű dolgok is zökkenőmentesen működhessenek.  A közbeszerzési törvény értelmében építőipari beruházásnál 150 millió forint értékhatárig hirdetmény közzététele nélküli pályázat is bonyolítható, így meg nem ügy meghívni mondjuk a Közgép I., Közgép II. Közgép III. cégeket, és a nekünk kedveseket kihozni győztesként. Aztán persze csodálkozunk, hogy nédda'gecc, az építőipar háromnegyede korrupt, és kiküldjük Selmeczi Gripen szenátort, hogy legalább a szájával hirdesse meg a Nagy Korrupcióellenes Háborút

Hogy ezek lopnak és az elődeik is loptak nem meglepő. Az elszomorító leginkább az, hogy a konferencia egyik előadójának,  Szűcs Róbert Sándornak felmérése szerint a közgazdász hallgatók 21%-a nem tartja elfogadhatatlannak a korrupciót üzleti érdekből, a diákok közül a hálapénzt nem utasítja el senki, és 60 százalékuk a rendőrök megvesztegetését is elfogadhatónak tartja. Ez az arány olyan valami, amin csak bazmegolni lehet. Tényleg itt tartunk, hogy a diákjaink is a korrupt életszemléletbe szocializálódnak bele, és természetesnek, elfogadhatónak, az élet, különösen az üzleti élet velejárójának tartják a korrupciót? Rohadt sötét jövő elé nézünk, ha nem próbálunk meg ezen változtatni valamit.

A tegnap Hagyóit, a ma Simicskáit elzavarhatjuk a francba a helytartóikkal együtt. De minek, ha a jövő nemzedéke sem fog különbözni tőlük mentalitásban semmivel, és a mutyi lesz az örök állandó, ami zökkenőmentesen működni fog? 

 

463 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr165232514

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sika, kasza, léc 2013.04.18. 10:00:30

Pesterzsébeten is megkezdődött az aláírásgyűjtés a rezsicsökkentés mellett. Két helyen is kitelepültek a kerületi GŐZGÉP-frakció "lelkes" képviselői a Kosutiban. Ennyi magányos és szomorú politikust kitelepülőszett mellett utoljára három éve a Tátra t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Vérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Sajnos ezt tapasztaltuk ma is...
Kocsis y kamunikációs de direktor máté papájáé is.
Azt hallgathattad ma.

Már picit jobban vagyok, de Bajnai akkor is ellensége az embereknek, ezt megmondta a máté.
Bocs, de negyon nehezem tudok így egy kézzel írni.
Nyomjátok a stájzotot, inkább majd olvasok, jó?
@guma: valami nagyon ki, bagy befordult... nem értem... lehet rossz lett a beosztás, vagy at égve fekejtett gépre rászabadult kollektíven a fradika "b" közép:-)))
"Tényleg itt tartunk, hogy a diákjaink is a korrupt életszemléletbe szocializálódnak bele, és természetesnek, elfogadhatónak, az élet, különösen az üzleti élet velejárójának tartják a korrupciót?"
1. Ne tévesszük össze az üzleti életben lévő korrupciót az állami megrendelésekkel kapcsolatossal.
2. Téged meglepett az eredmény? Szerinted mégis kik szavaznak a parlamenti tolvajokra?
3. A kör fantasztikus: a szüleidtől ezt hallod, vagy nem ezt, de látod a módszer sikerességét, és ha Mo-on akarsz maradni, akkor a módszer kizárólagosságát, így te is csak így tudsz előre jutni.
Vagy elmész egy másik helyre (láthatjuk a hatalmas kifelé tartó hullámot).
Vagy ugyan itt vagy, de nem függsz a rendszertől (a bevételem ~85%-a dollárban keletkezik, ami kint is marad).

Ha azonban ezt nem tudod megtenni, akkor kénytelen vagy a rendszer részévé válni.

Alkalmazkodni.

Ebből a cikkből látszik a legjobban, hogy helyesen gondolom azt, hogy leírhatjuk itt az igazságot, de az ország akkor fog kilábalni ebből a helyzetből, ha a választópolgárok magunk változnak meg.

De miért is változnának meg?

Arra szavaznak, hogy ne változzon semmi, ők pedig nem is változtatnak semmin, azzal összhangban, amire szavaztak. A kör bezárult, és a kör csak akkor robban szét, ha jön egy gazdasági összeomlás.

Így hosszú távon csak az alábbi pozíció helyes Mo-on:

Deviza/valuta long.

Forint short.
@Knósszosz: én is egykezezek, mert félig fekszöm...néköd mibajod? balkézben a GirnyoSz, oszt joobra elhajolsz, vagy mifene? Hogy vacsira nem telik, aztat tudom:-)
@Vérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Grazie!
Olvaslak inkább benneteket, bocsi.
Rohattul fáj a kezem.
@Knósszosz: ajjaj megszállanak minket ujdondász izérájderbúl a svábzsidók? :-)
@Mariann19:
a tőzsdei infómhoz: az Xtrata és a Glencore merge-elni akarnak vagy már meg is történt ó borzalom jójézusajégen

brühühühü
@Vérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Nem...
Fuji Finepix S4200 volt ez. Bridge.
A nehezebb témákra ott egy Olympus EPL-3.
Te, kerge...
Ha jó leszel, kaphatsz belőlük majd!
@Knósszosz:
Szombaton már zöldben fogjuk látni... :D
@Mariann19:
Description
Glencore International plc is a holding company. It operates in three segments: metals and minerals, which include zinc, copper, lead, alumina, aluminium, ferro alloys, nickel, cobalt and iron ore, including smelting, refining, mining, processing and storage related operations; energy products, which includes crude oil, oil products, steam coal and metallurgical coal supported by investments in coal mining and oil production operations, ports, vessels and storage facilities, and agriculture products. In May 2012, the Company acquired additional 24.49% interest in Samref Overseas S.A. and 1% interest in Samref Congo Sprl. In June 2012, the Company acquired an 80.08% stake in Namibian zinc miner Rosh Pinah Zinc. In October 2012, the Company acquired 18.91% interest in Kazzinc LLP. In November 2012, the Company acquired Vale's European manganese ferroalloys operations. In December 2012, the Company acquired Viterra Inc.

de gabonanagykereskedő is sok minden más mellett

brühühühühü
@Mariann19:
www.glencore.com.br/filiais.htm

és ez "csak" a brazil leányvállalatai

brühühühü
@vakapad: Köszönöm, örülök a higgadt hangoknak Gyurcsány megítélésében. Ellentmondásos egyéniség, de egyáltalán nem az az ördögi figura, akinek az orbánpropaganda beállítja. Most meg állami pénzen egész estés nagyjátékfilmet készítettek a lejáratására.

Esküszöm, kezd bennem ébredezni a kisördög, amelyik azt mondja, ezt azért már mégsem. Támogassuk azértis.

kepviselofunky.blog.hu/2013/04/18/letartoztatjak_gyurcsany_ferencet?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2013_04_18&utm_campaign=index

Mondjátok, hogy ez egy vicc, mert ha nem, akkor ez már a legalja.
@Mariann19:
Glencore International PLC.:

Agricultural Products
Glencore and its subsidiaries physically supply:

wheat,

corn,

barley,

rice,

oilseeds,

meals,

edible oils,

biodiesel,

cotton and

sugar.

Grains · Oils / Oilseeds · Cotton · Sugar >

brühühühü
@vakapad: "Valóban nem volt cél a szocialista rendszerek megszüntetése (az atomcsend egyezmény óta). Ugyanis így mindig lehetett nyugaton negatív példaként hivatkozni ránk, és ide mutogatni, ha odaát valakinek nem tetszett valami )(mind gazdaságilag, mind elnyomásilag)"

Valójában a nyugati jóléti rendszerek a szocialista országoknak köszönhették a létrejöttüket. Ezekre hivatkozva lehetett létrehozni őket.
@Orica Középföldi:
UGYE??????
Ezek meg amilyen kis rohadékok... :D
@félázsiai 2llkedő: "@gazoló: "önként kínáltuk fel még meglévő ipari és mezőgazdassági létesítményeinket a nyugatnak,"

A nagy hal megeszi a kis halat. A piacon nem lettünk volna versenyképesek."

Éppenséggel lehettek volna, sőt voltak is versenyképesek egyes vállalatok. (Én nem vagyok vállalat, ezért nem vállalom a többes szám első személyt.) Ami lezajlott, az piacvásárlás volt, magyar segédlettel. A hajógyárnak több évre elegendő megrendelése volt, mégis megszüntették. A cukoripart seperc alatt átjátszották külföldi kézre.
Ezt pasztázom, csak úgy.
Ha nem lett vóna, még:

Kurucnóta

Ha a szívem

marhapörkölt volna,

abból az egész

haza jóllakna,

úgy megnyalná

utánam a száját,

mint a legény

szokta a babáját.

Ha szívemből

kolbászt töltenének,

elég volna

tizennyolc megyének,

csak egy volna,

ami kimaradna,

de annak a

szeme kimeredne.

Rovásírás

van az én gatyámon,

abba rejtem

harcos buzogányom,

megállok a

százéves határon,

s az ellenség

pofájába vágom.

Fráncos kurva

ez az Európa,

édes bora

veres, mint a róka,

a mienkhez

képest az is lőre,

nyaljon minket

hátulról előre.
@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: "A szombati bulira már bespejzoltam vörösborral és fehér borral, majd a tegnapi időjárás előrejelzés alapján ma elmentem egy körtepálinkát is beszerezni, erre a parton beszélgetve egyik "collégával" oda jutottam, holnap egy rosét is kell majd még vennem szombatra..."

Az a rohatt fogyasztói szemlélet, na az a te balyod :-)!
@Vérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
alternatíva:
"There are currently 2 economies. Larger corporations are enjoying profits, as indicative of the stock market run up because they have the ability to cut the fat. However, Small Businesses, which represent a majority of employers, are facing increasing challenges in cash flow, regulations, lending and debt. Unfortunately, this isn't going to change in the near future and small businesses need help."

VALCOR CEO David Sussman on Fox Business

Valcor is a small business restructuring firm
with certified Licensees throughout North America.

VALCOR CONSULTANTS NOW BEING TRAINED
TO HELP LOCAL BUSINESSES

If you are seeking to take control and own your own business with an executive level income potential, take the time to learn about the VALCOR Consultant Program.

If you have a good background in business:
Leverage your experience while using Valcor's proven systems.
Earn at an Executive income level
Work from home or office
Start up part or full time

Learn our systemized approach to help businesses and save jobs in your local community.

7 Days to your Own Consulting Business
Training and ongoing support from the industry leaders:

Business Restructuring, Debt Mediation and Capital Acquisition consulting is a professional service business that is in demand, even in good economic conditions. Now, however, small businesses are suffering through a historic slowdown in cash flow and receivables. Most business owners are not aware that there is another option to litigation and bankruptcy. Our Licensees are trained to save businesses.

Small businesses need our suite of services now more than ever.

Own your own prestigious consulting business!
Click here to learn how...

brühühühü
@épészmérnök:

por mi opinión no es consumista pero gozador al máximo de la vída breve

jajajaja
@épészmérnök:
Ilyenek vagyunk... A vöröske chilei borocska... 2 hete vettem egy másikkal és remek! :D
A fehér az magyar. Ja, faji megkülönböztetés...
A körtepálinka színe... nem érdekes... :D
@rodeo36: Vicc volt :-(

Én meg csak suttogni bírok, hasig érő tengeri köd, baguada van errefele.

Ilyesmi a hangulat:

www.youtube.com/watch?v=3zzuWh1Fcn0
... és még nincs vége. Valparaísoban a valcer, meg a cueca brava járja:

youtu.be/PlNflrA2ANA
@épészmérnök:
még jó hogy ne3m az amire gondoltam a "cueca brava"-t olvasván

brühühühü
tan brava se olvide ponerla?
@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...:
Ez csuda lehet, örüjjé neki, hogy ott van a szádba!
A buta képek jók, ám!
Van itt egy cserébe, amin már semmit sem lehet elrontani:
www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2013/03/08/Selmeczi-Gabriella%28650x433%29.jpg

Ezt a máté legényt egyre jobban kedvelem.
Kitüntetett figyelemben részesülne, ha találkoznék vele.
Megérdemel minden jót, detélleg.

Jóccak minden bagolynak!
@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...:
kösz máris rajta lesz backgroundomon

brühühühü

csodaszép

hát még becsiccsentve a ladikban vagy csak a csolnakházban a víz szélén korlát van? vagy bele lehet esni ha ...hahahaha van
@Knósszosz:
szép kis buzi

brühühühühü

a Máté
@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...:
óarany, ezüstben játszó halvány tünemény

brühühühü
@rodeo36:
Te nem vagy felmentve, neked nincsen jóccakát.
Ott pláne!

Énviszontmá két napja nem aludtam.
Ízületi anomáliákra mit javallasz?
Hentesbárdot, vagy azért próbáljak előtte valami népiesch gyógyászati alternatívát?

Baccardi, tán?
Amúgy vigyázz, Castro (a Raoúl) fogadta FIFA fő izéjét és a fociról tárgyaltak.
Ha valaki más is arra téved(ne), számon leszel kérve ha visszajön!-:)
@sírbateszezazegész:

Azt is bírom, amikor A Londoni Elemző pitty-putty kiszámolja a képleteivel, hogy 2012.-ben Magyarországon növekedés lesz. Én meg látom a Matolcsyt kancsalítani, végignézek a lepusztult környéken, széttárom a kezem a beosztottaim között: gyerekek nem lesz béremelés -és hülyének érzem magam az összes mikroökonómiámmal együtt. Aztán mégis csak az én tippem jön be.
@rodeo36: itt van egy cueca brava, vagy urbana, vagy chora. A cuecát mindenütt táncolják, társaságban, mulatóhelyeken, diszkóban, és nagy buli. A tánc maga egy vicc, (bár a dal strófaszerkezete és rímrendszere őrülten bonyolult, próbáltam cueca-t írni, eddig még nem sikerült), a férfi és nő közötti kommunikáció az érdekes.

Machizmo, basszus, egy hangyafülnyi sincs benne.

www.youtube.com/watch?v=ahOM1xowsZk
@Fabius: Sziasztok!

Rendszeresen olvasom a blogot, nagyon tetszik a stílus, de nem szoktam kommentelni.

Jobbik szavazóként az egyszerű válaszomat most megosztanám: Bajnai.

Miért?

Mert jobb gazdasági szakembernek tartom, dolgozott a piaci szférában, s nagyobb demokratának tartom. Azért, mert Jobbik szavazó vagyok, nem szeretem a diktatúrát.

Miért szavaztam a Jobbikra, s miért szavaznék most is rájuk?
Egyszerű, a cigánykérdés. Mert ők legalább fel merik vállalni ezt a problémát. Lehet, a válaszaik nem jók, de legalább beszélnek róla, nem söprik a szőnyeg alá. Az átlag ember rengeteg negatív tapasztalattal rendelkezik ezen a téren.

Vannak cigány etnikumú barátaim, de ők nem rabolnának, vagy késelnének meg senkit. Nem hiszem, hogy bárki a bőrszíne alapján determinált lenne a bűnözésre, az azonban - szerintem - tény, hogy a cigány etnikumú polgártársaink között felülprezentáltan támogatott és dicsőített a bűnözés kultúrája. Ez szerintem nem etnikai, hanem kulturális kérdés. Ezen változtatni kell, s rendkívül frusztráló, hogy ezt Bajnaiék csak marginális kérdésnek tartják.
A kuruc.info átlagos kommentelőit sem tartom jobbnak a cigánybűnözőknél, azonban tőlük nem aggódnék egy kivilágítatlan utcán.

Ennek ellenére, ha Orbán és Bajnai közt kell választani, egyértelműen Bajnai.
Szerintem az értelmesebb Jobbik szavazók is így gondolják, de alapvetően mindkettőt rossz válasznak tartják. Az értelmesebbek nem szeretnének faji alapú megkülönböztetést, de szeretnék, ha nem lenne pozitív diszkrimináció, ha ténylegesen lenne bíróság előtti egyenlőség, s valaki tényleg foglalkozna a hétköznapi emberek problémáival. És az erőszakos (élet elleni) bűncselekményeket szigorúbban szankcionálnák. Tudom, a nyomor kitermeli a bűnözést, de ez nem jó válasz. Van aki szegénysége ellenére is tud becsületes maradni, vagy legalábbis az erőszakos bűncselekményeket mindenképp elutasítja.
Ez persze a saját véleményem, de sok hasonló gondolkodású embert ismerek, akik hasonló okok miatt szavaztak a Jobbikra, minden rossz dolguk ellenére.

Tisztelettel, és üdvözlettel!
@van_itt_valaki?:

Többször is megszólalhatnál itt:))

Két apró észrevétel.
Bajnainak egyetlen feladata volt, megakadályozni a csődöt.Nem kíván túl nagy belátást, hogy az egy évre vállalt feladatba a cigánykérdés nem igazán fért bele.

Erre egyébként a Jobbiknak sincs jó válasza.
@van_itt_valaki?: " tény, hogy a cigány etnikumú polgártársaink között felülprezentáltan támogatott és dicsőített a bűnözés kultúrája"

Rosszul van feltéve szerintem a kérdés.

Itt, Chilében vannak városnegyedek, nem is feltétlenül putrisorok, ahová nem tanácsos bemenni, amelyeknek az iskoláiból a legjobb szándékú, és legelszántabb fiatal tanárok is fejvesztve menekülnek.

Olyan harminc, harmincöt évvel ezelőtt kezdődött. A gazdasági válság következtében nagyon megugrott a nyomorban élők aránya. Pinochet diktátor úgy kívánta "megtisztítani" a városokat a bűnözéstől, hogy kiválasztott néhány helyet, ahol nagyon alacsony színvonalú lakásokat építtetett, minimális ellátással. Ezekbe költöztette tömegével a nyomorban élőket. Ezeknek az embereknek az iskolázottsága alacsony volt, reményük sem lehetett normális állás betöltésére. Kialakult a bűnözés szubkultúrája ezekben a gettóvárosnegyedekben.
Mostanra már több nemzedék nőtt fel így. Óriási probléma, hogy a családok értékrendjét szinte lehetetlen megváltoztatni, hiszen a barrio-k iskoláiban csak a legigénytelenebb pedagógusok maradnak meg, akiket a szülők megfélemlítenek. A végzettség szinte csak névleges, tehát a ciklus folytatódik.
Jelenleg a diákmozgalmak hatására egyre inkább belátja a közvélemény, hogy a bűnözés visszaszorításához nem elég a jól működő rendőrség, a szigorú büntetések, hanem nagyon magas szinvonalú ingyenes iskolákra van szükség, hogy a gyerekeknek legyen perspektívája. Még így is nagyon hosszú a folyamat.

Mivel a gettóbűnözés alapja a kábítószerkereskedelem, ezért belátható, hogy bizonyos feketegazdasági szereplőknek, akik természetesen nem a barrio-ban laknak, elemi érdekük, hogy a gettók fennmaradjanak. Hiszen ki fogja akkor teríteni a kábítószert?

Amint láthatod, a gettóbűnözés nem csak magyarországi jelenség. És tévedés a rassznak tulajdonítani. A fenntartásában érdekelteket kell megkeresni.
@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: mindkettőjüknek nagyon jót tenne :) végre elismernék a melegpárok létjogosultságát :)
@épészmérnök: Brazíliában van elég baj, de nagyon érdekesen alakul ez a kérdés. 10 évvel ezelőtt a favelák gangjai egyrészt szörnyetegek voltak, másrészt félig Robin Hoodok. Amint beköszönt a jólét, a közösség elkezdte kivetni ezeket magából, nem véletlen, hogy ezzel egy időben kezdődhetett el egyáltalán a pacifikálás. Erre mit tesz az áldott jó kormány a nagy gerillaharcos pártjának vezetésével? Kiszorítja a szegényeket a favelákból, hogy luxus telepeket létesíthessenek, most már kilátással a gazdagoknak. Ezzel persze újrateremtve a mizériát. Egyébként szerintem borzasztó egyszerű a képlet. Szegénység+tudatlanság= bűnözés. Ennyi, nincs itt semmi titok kérem, persze ezzel nem mondok újdonságot.
@van_itt_valaki?:
Megértem amit írtál, a pozitív diszkrimináció most és ebben a formában egyértelmű zsákutca. Azonban a Jobbik és a hozzá köthető "paramilitáris" (nem tudok rájuk most jobb kifejezést hirtelen) szervezetek fellépése sem oldja meg a helyzetet. Én nem látom a Jobbikban azt, hogy elfogadható párbeszédre törekedne a cigánysággal, rasszista alapon közelít a kérdéshez, amellyel sokkal többet árt, mint használ.
Igen, régóta várom azt, hogy valaki kimondja arról az oldalról, hogy a "cigány", illetőleg "zsidó" nem rassz, hanem kultúrális definíció! Ezt viszont így is kell kezelni. Erről lehet beszélni, ebben kompromisszumra lehet jutni, és valóban beszélni is kell erről, de csakis erről. Arról, hogy ki minek született, arról nem lehet beszélni. Legalàbbis épeszű, egészséges lelkületű emberek közt.
@Orica Középföldi: Köszönöm.

Igen, ez így van, tényleg nem fért bele az egy évbe. Azonban megnyilatkozásaiban még mindig az MSZP által képviselt (szerintem Kuncze Gábor által elkezdett) vonalat képviseli, amely szemet huny, az úgynevezett "megélhetési bűnözés" felett. Azonban ez a hozzáállás nemcsak a tolvajokat (akik lehet, tényleg csak a gyermekeik élelmezése miatt lopnak), hanem az erőszakos bűnözőket is bátorítja.

Ha belevennék a programjukba egy szélesebb, és kidolgozottabb megoldási javaslatot a bűnözés, főképp az agresszív és erőszakos bűnözés visszaszorítására, akkor sok szelet kifoghatnának a Jobbik zászlójából.
@épészmérnök: Sok mindenben igazad van. Ennek ellenére magyarországi tapasztalat, hogy ugyanolyan nyomorban élő magyar etnikumú (amúgy ez helyes? van ilyen? nem akarok paraszt lenni a fehér kifejezéssel) emberek mégsem választanak olyan brutális, agresszív erőszakos bűnöző életmódot. Ez nem csak anyagi, hanem kulturális kérdés is.
@sírbateszezazegész: Ebben 100% -ig egyetértek veled. Nem a születés határozza meg valaki tudatát. De a kultúra, amiben felnő azonban igen. S ezen változtatni kell. Nem elég a bürokratikus pénzosztás, és itt végre valamennyire a poszthoz is kapcsolódom. Ugyanis véleményem szerint a felzárkóztatásra költött pénzek csak bizonyos érdekkörök zsebébe vándorol. Szükség van a felzárkóztatásra, azonban gyakorlati lépések szükségesek, nem jelentések, meg tanulmányok készítésére. És a felzárkóztatás nem mehet az ártatlan emberek kárára. Menjen a politikusokéra. Mutassanak példát!

A véleményem szerint az emberek - minden ember, a magukat, jogosan, vagy jogtalanul, értelmiséginek gondolók is - szervezésére, befolyásolására a motiváció a jó megoldás. És ez nem lehet csak pozitív, negatív motivációra is szükség van, csak egyenlő arányban. A rosszat büntetni, a jót jutalmazni kell. Egyik sem működhet a másik nélkül. Ezt az egyensúlyt nem találják meg a mostani politikai szereplők szerintem.
@épészmérnök: Még egy dolog. Az oktatás. Én is ebben látom a megoldást. De nem csak az oktatási rendszeren belül. Jó példát kellene mutatni.Ne csak a bűnözés legyen "menő". Aki jól tanul, majd jól teljesít, az sikeresen tudjon érvényesülni. Vannak jó példák, például hülyén hangzik, de Caramelt jó példának tartom. Amit olvastam tőle interjút, vagy egyéb megnyilatkozást, nagyon pozitív volt. Romának vallja magát, de nem iratkozik ki a magyar társadalomból, főképp magyarnak tartja magát. Szegénységből jött, mára sikeres ember. Persze nem adatik meg mindenkinek, hogy tehetséges énekes legyen. Ezért lenne szükség arra, hogy egyértelmű legyen, aki becsületes, szorgalmas és jól teljesít, az sikeres tud lenni. Ehhez azonban nagyon jó minőségű oktatásra és a korrupció minimálisra csökkentésére van szükség.
De ezért nem igazságos, hogy azok a gyerekek vállalják az áldozatot, akiket kényszerűen integrálnak egy oktatási közösségbe olyan kultúrából érkező bűnözőkkel, akik csak bántalmazni, terrorizálni fogják őket. Így tényleg a rasszizmust erősítjük.
@van_itt_valaki?: "ugyanolyan nyomorban élő magyar etnikumú (amúgy ez helyes? van ilyen? nem akarok paraszt lenni a fehér kifejezéssel) emberek mégsem választanak olyan brutális, agresszív erőszakos bűnöző életmódot."

Azt gondolom, hogy ez félreértés. Ugyanis a mély szegénységben, és teljes kulturális nyomorban (depriváltságban) élők között sokkal több a cigány, mint a magyar. Ezért a bűnözésben is nagyobb az arányuk.

Kérdés, hogy a nem tulajdon elleni, hanem élet elleni bűncselekmények elkövetői között is felülreprezentáltak-e? Ezt én kétlem.

A reménytelen szegénységgel együttjár a mának élés, a tervezés hiánya, a tettek következményeinek semmibe vétele. A teljesen beszűkült horizont. Ilyen emberek között az impulzuskontroll, a gátlások hiányosak lehetnek, bár nem feltétlenül azok. Az alföldi, vagy a somogyi magyar paraszt sem a finomságáról volt híres. A somogyi bicskások bizony nem cigányok.

Tehát egyetértünk, kulturális problémáról van szó. A kulturális problémákat viszont a büntetési tételek emelésével nem lehet megoldani.
@sírbateszezazegész: Még valami, bocsi, hogy bőlére eresztem. Az általad paramilitárisnak nevezett (szerintem nem azok) csoportok fellépése, az egész jelenség, nem az okos válasz. Az elkeseredett, szenvedő, félő emberek válasza. Ok és okozat. Ha nem léteznének ezek a problémák (vagy tényleg elenyészőek lennének), nem léteznének ezek a válaszok.
@van_itt_valaki?: Abszolút egyetértünk!

A cigány elit kinevelése nagyon fontos. Ezért borzasztóan lehangoló, ahogy tönkreteszik Magyarországon a cigány elitképzés intézményeit.

Itt, Chilében a baloldali kormányok azzal intézték el az oktatási reformot, hogy megháromszorozták az oktatásra szánt költségvetést, ami azért nem semmi. A hatás viszont semmi.

A mostani jobboldali kormány kijelölt a régiókban és a nagyvárosokban néhány 12 osztályos iskolát, és ezeket megerősítette, de nagyon. Ugyanakkor a szülőkkel szerződést kötött, amelyben ezek kötelezik magukat, hogy mindenben együttműködnek az iskolával.

A cél ezzel pontosan az általad említett pozitív minták kitermelése. A sikeres barrio-s gyerekek remélhetőleg példák lesznek a többiek számára is. Valami elindul. Ugyanakkor ez azért magában nagyon kevés.

Különösen, ha az történik, mint némely karib, vagy indiai származású angliai közösségben történik, hogy a kiemelkedően sikereseket meggyűlölik, olykor meggyilkolják, mint ez tehetségkutató nyertesekkel, vagy sportoló fiatalokkal történt.
@tucano: "Erre mit tesz az áldott jó kormány a nagy gerillaharcos pártjának vezetésével? Kiszorítja a szegényeket a favelákból, hogy luxus telepeket létesíthessenek, most már kilátással a gazdagoknak. Ezzel persze újrateremtve a mizériát."

A chilei baloldal is bután kezelte a kérdést. Építettek millió szociális bérlakást, de ezekhez nincs kulturális központ, középiskola, orvosi rendelő, játszótér, semmilyen kulturált közösségi tér. Ugyanúgy gettósodtak, mint a Pinochet-féle minimum-lakótelepek.
@épészmérnök: bocs, nem bérlakásokat, hanem saját tulajdonú lakásokat építettek, bőkezű támogatásokkal.
@épészmérnök: Volt egy barátom, aki Tökölön ült két évet, látogattam rendszeresen. Bizony, az értelmetlen, agresszív erőszak sokkal inkább jellemző a cigány etnikumú bűnözőkre. De egyetértünk, ez kulturális kérdés, nem etnikai. Szerintem sok Jobbik szavazó, sőt kuruc.info-s is így gondolja, csak az ember egyszerűsít, ilyen az emberi agy. Egyszerűbb azt mondani, ami a legegyszerűbben kézzelfogható: cigány. Ez nem jó. De ez van, a feladat az lenne, hogy ezt a kultúrát, a bűnözés menőségét, a rossz példák sikerességét felszámoljuk. Kurva nehéz, és nincs nálam a bölcsek köve, de úgy gondolom, hogy ez olyan jelentős probléma, olyan szinten befolyásolja az átlag polgár életét, amivel foglalkozni kell. És amelyik párt ezzel akar foglalkozni, arra sokan fognak szavazni.
Tessék jó válaszokat adni! Nem azt, hogy majd pénzzel, meg integrált oktatással, meg elnézéssel megoldható. Legyenek pozitív következményei annak, aki ebből a kultúrából kilép, s nagyon negatív következményei, ha benne marad. Soha nem láttam senkit felháborodni azon (legalábbis nyilvánosan), hogy a romák nagy csoportja nyilvánosan vállalja a magyarok (általuk használt megkülönböztetés) utálatát, kiirtását. Ha én pl. egy közösségi oldalon kiírnám, hogy kedvenc hobbim a cigányok irtása, terrorizálása, hamar a média és a hatóságok látókörébe kerülnék. Nézz utána, hány roma vállalja nyilvánosan ennek a fordítottját.
@van_itt_valaki?: "Soha nem láttam senkit felháborodni azon (legalábbis nyilvánosan), hogy a romák nagy csoportja nyilvánosan vállalja a magyarok (általuk használt megkülönböztetés) utálatát, kiirtását. "

Ez a legutóbbi évek jelensége. Amikor hat évvel ezelőtt eljöttem, ilyen még nem volt.

Azt gondolom, ha sokat mondják valakinek, hogy utálatos, hogy szemétláda, és hogy nem magyar, hanem cigány, abból két dolog következik:

1. Megerősíti az identitását, mint nem-magyarnak.
2. Az őt identitása miatt gyűlölő csoportot maga is gyűlölni fogja.

Mást vártál?
@van_itt_valaki?: kár, hogy nem olvashatlak itt gyakrabban, pedig nem vagyok jobbik szavazó
@van_itt_valaki?: Tudod a legnagyobb baj, hogy komoly különbségek vannak a beás, román cigányok, és még kitudja hány altörzs között. És rengeteg cigány ember dolgozik, vagy dolgozna. Azok, akik bicskáznak, meg zsebmetszenek, nincsenek többen még arányaiban sem, mint a fehérek között ez a típus. Csak a jobbik sajnos ezt a különbséget nem hajlandó elismerni semmilyen hivatalos formában. Aki nekem cigány származású ismerősöm, sok közöttük dolgosabb, szorgalmasabb, mint bármelyik fehér. De ha egy 'kopasz' nemzeti érzelmű szembe jön vele, akkor félnie kell, hogy nem verik meg, és hagyják ott vérbefagyva. Pedig nem szolgált rá, csak a bőre más árnyalatú, még a fogai is ápoltak. Tőle vettem a szót, és sajnos a 'nemzeti érzelműekre' nagyon sokszor ráillik: fehércigány.
@nemecsek ernő áruló:

Valaki nagyon jól megfogalmazta a lényeget

"Utállak. Ez az ÉN véleményem. Nem a bőröd színével van a bajom. Az életeddel. Tele vannak veled a börtönök. Ellopod, amiért megdolgoztam. Bántasz engem, bántod a gyerekemet. A feleségemet molesztálod. Büdös, mosdatlan vagy. Ha visszaütök, ha véleményt mondok, meghurcolnak. Benne leszek a tévében, hogy rasszista vagyok. Pedig nem azt utálom, aminek születtél. Azt utálom, ami lett belőled. Ha a vonaton mellém ülsz többedmagaddal, félelem, és undor fog el. Nem tudsz emberek közt viselkedni. Ha tudnál, lenne munkád is. A jogaiddal tisztában vagy, de a nevedet nem tudod leírni. Folyamatosan segítő jobbot nyújtok, de kihasználsz. Csak a segélyt látod. Nem is akarsz több lenni, mint ami vagy.
Cigány.
Cigányból csak akkor lesz roma, ha megtanul emberként élni. Van belőled néhány, akinek sikerült. Mert ő is akarta. Én őket hívom romának. És elismerem őket. És szívesen dolgozom velük. De téged megvetlek.
Azt akarom hogy elmenj."
@félázsiai 2llkedő: Hehh, mióta kerestem ezt. Igen. Csakhogy ehhez nem kell jobbikosnak lenni. ;)
@nemecsek ernő áruló: Szomorú, ha valaki csak ez alapján választ.
@épészmérnök: Ebben tudnánk vitatkozni, de azt hiszem nem lenne értelme, szerintem régebbi jelenség ez, s az oka nem a sértettség.
@nemecsek ernő áruló: Igen, ezt próbáljuk megbeszélni egy ideje, ez kultúra és nem bőrszín kérdése, a fehércigány szó is emiatt ismerős. Azonban nem sok olyan hírt lehet hallani (kivétel természetesen a tragikus és szerintem elég homályos hátterű cigány gyilkosságok), amikor magyar etnikumúak bőrszín vagy bármilyen más indok alapján cigányokat vertek. Viszont szinte minden napra jut egy, mikor cigányok ölnek meg vagy verne félholtra, illetve rabolnak ki magyar etnikumúakat.
@félázsiai 2llkedő: Igen, ez jól összefoglalja a lényeget.
@van_itt_valaki?: "Viszont szinte minden napra jut egy, mikor cigányok ölnek meg vagy verne félholtra, illetve rabolnak ki magyar etnikumúakat."

Mint ahogyan minden napra jut olyan, hogy fehérek ölnek meg fehéreket.....
Csak ez nincsen úgy felkapva, mint amit a nem idén lebarnultak követnek el.
@félázsiai 2llkedő: Tudod, van személyes okom is arra, hogy számomra ez magasan priorizált tényező a választásnál, s szerintem sok ember van még így. Talán leírtam már, hogy ha pl. akár Bajnaiék is foglalkoznának kiemelten és az ártatlanokat védve ezzel a témával a programjukban, akkor rájuk szavaznék. Biztos vannak jobb válaszok a Jobbikénál, csak valamiért semelyik másik párt sem áll elő velük. A szokásos európéer lózungok mennek, törődve a romák érzékenységével, meg amúgy az összes jogukkal, de mit sem törődve a szenvedő áldozatokkal, családtagokkal, azokkal a gyerekekkel, akik folyamatos terrorban kénytelenek iskolába járni az integráció szent elve miatt. Emeljünk ki, jutalmazzunk, de szankcionáljunk is.
@félázsiai 2llkedő: Szerintem ez nem igaz. Sokkal több agresszív (ide sorolom a feljelentésig el sem jutó zsarolás, testi sértés, garázdaság jellegű erőszakos cselekedeteket is) bűncselekményt követnek el cigányok, de próbálom megértetni, hogy szerintem ez nem bőrszín kérdése, hanem azé a letagadhatatlan kulturális köré, amely a bűnözést dicsőíti, az áldozatokat semmibe veszi.
@félázsiai 2llkedő: Amúgy meg a mainstream média pont hogy eltussolja az elkövetők etnikai hovatartozását, még anno talán a Bárdos mondta kulisszák mögött - míg a TV2 híradósa volt - hogy nem akarják jobban hergelni a társadalmat, ezért is kerülik híradásaikban az összes utalást az elkövetők etnikai származására, mivelhogy súlyos "félreértésekhez" vezethet.
@van_itt_valaki?: "Tudod, van személyes okom is arra, hogy számomra ez magasan priorizált tényező a választásnál,"

Ha egy fehér miatt lesz személyes okod, akkor kit választasz?
@van_itt_valaki?: "Sokkal több agresszív (ide sorolom a feljelentésig el sem jutó zsarolás, testi sértés, garázdaság jellegű erőszakos cselekedeteket is) bűncselekményt követnek el cigányok,"

Amikor a fehérek követik ezeket el, akkor becsukjuk a szemönket. Tudod, mint a strucc.
@van_itt_valaki?:

Bajnai világosan leírta egy tanulmányában, nem lehet olyan roma programot alkotni, amit a többségi társadalom nem fogad el. Csak velük együttműködve lehet megoldani a problémát. Azt is leírta, elvárja a romák együttműködését és erőfeszítéseit.

Kunczéék a többségi társadalomból csináltak bűnbakot, amikor a legkisebb halk problémafelvetésre bőszen rasszistázni és nácizni kezdtek. Maguk gerjesztették az indulatokat, sokszor az áldozatokat hibáztatva. Nem sokkal különb eljárás, mint a Jobbik cigányozása, csak más az előjel. Bajnai nem így képzeli, ettől nyugodtan rá szavazhatsz.

Teljesen egyetértek a pozitív + negatív motiválás szükségességében veled annyit hozzátéve, hogy a többségi, az állam csecsén lógó társadalomra is ráfér.
@félázsiai 2llkedő: Az a fránya ha. Nem volt még sem nekem, sem a családomnak fehér emberekkel olyan konfliktusa, amit nem lehetett kezelni. Az unukahúgomat cigányok akarták megerőszakolni, többször kellett fizikailag megvédenem magam cigányoktól, pedig kerülöm az erőszakot, s nem is lakunk "cigányfertőzött" területen. A személyes tapasztalataim ezt mutatják. Erre már csak ráadás Szögi Lajos, Marian Cozma, Bándy Kata, stb... esetei. Ennek ellenére tényleg nem úgy gondolom, hogy születésénél fogva valaki hajlamos az erőszakra, vagy a bűnözésre, azt azonban tényként kezelem, hogy az erőszakos viselkedésnek és bűnözésnek van egyfajta kuturális közege, s ebben a cigányok felülprezentáltak, ez a követendő minta sokuk számára. Ezt a mintát kell felszámolni valahogy.
@Husz_János_Puszita: Valahogy ez nekem kimaradt, nincs elég publicitása. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan probléma, amit nem kellő priorítással kezelnek. Tudom, hogy ez számukra nem elsődleges, mégis hangsúlyosabban kellene kezelni, biztos sok szavazót nyernének vele, akár az értelmesebb Jobbik táborból is, akik elismerik gazdasági szakértelmét, de igénylik, hogy a mindennapi életüket közvetlenül érintő problémákkal is foglalkozzanak.
Az például rendkívül pozitív, hogy dolgozott piaci szférában. Én minimum 5 év piaci szférában töltött idő után engednék bárkit is politikusnak. Lehet ez pék, vagy pénztáros, vagy könyvelő, vagy manager, vagy területi képviselő, mindegy. De ez a társadalom igényli az ingyenélő uralkodókat :(
@van_itt_valaki?: Király csávó vagy!
Mi buta náczik módjára ezt nem tuduk kinyögni.:))
@van_itt_valaki?: "Ezt a mintát kell felszámolni valahogy."

Emberként kell kezelni őket. A bűncselekményt bűncselekményként, függetlenül attól, hogy fehér, barna, rózsaszín, sárga, kék, zöld az elkövető. Hoztál három, négy példát. Hozhatnál a másik oldalról is példát, csak arról nem tudsz, nem érintett. Ez a struccpolitika.

Korábban az USA-ban a négerekkel volt hasonló.
@félázsiai 2llkedő: Én nagyon-nagyon, nagyon régen mondom már, hogy számomra van ember, és bűnöző. Én ez alapján szelektálok. Nem érdekel, hogy ki mibe született, az érdekel, hogy mivé lett. És akárki akármit is mond, fehérek közt is legalább annyi cigány van, mint a kreolok között, és barátaim, rokonaim alapján a "kreolok" között is legalább annyi dolgos van, mint a fehérek között.

Basszus, még bennem is van cigány vér, oszt Budapesten vagyok szoftverfejlesztő. :D

@kifordított nagyanyó: Neked is ajánlom figyelmedbe a fenti mondanivalót!
Csak gyerekek az a baj,hogy ha tíz vagy húsz évvel ezelőtt történt valami,azt mondta az ember,hogy mekkora gyökerek vannak.
Ha meg ma történnek bizonyos típusú bűncselekmények az ember első gondolata,hogy na ezek is biztosan cigányok voltak.
És basszus,tényleg.
Régen nem ilyen volt.És hagy ne legyen a mi hibánk ha erre gondolunk.
@kifordított nagyanyó: Ha gazdasági bűncselekményről van szó, akkor az meg biztosan maszobos, vagy libsibolsi. Ezek mennek. Előítéletek, amiket az emberekbe nevelnek.
@kifordított nagyanyó: "Ha meg ma történnek bizonyos típusú bűncselekmények az ember első gondolata,hogy na ezek is biztosan cigányok voltak."

Mert jellemzően róluk szólnak a híradások.
@félázsiai 2llkedő: A francokat, nem tudom milyen híradásokat nézel, de pont, hogy rejtegetik az elkövetők etnikumát, szándékosan még a ráutaló jeleket is próbálják eltusolni. Ha áldozatként szerepelnek nagy ritkán, akkor azt kiemelik, s még évekig hír.
Pl. a nemrég meggyilkolt szigetszentmiklósi 16 éves lány. Mond már meg melyik mainstream médiában mondták meg a gyilkosáról, hogy cigàny, vagy csak mutattak volna róla egy fényképet? Direkt rejtegetik.
@van_itt_valaki?: Na,nemsokára náczi leszel te is4
Itt ilyet nem szabad mondani.

Amúgy mostanában jutnak eszembe ilyenek,hogy a svájciak ugye nem akarják,hogy náluk mecsetek épüéhessenek az araboknak.
Meg ugye börtönbe vágják a 9 éves cigánygyereket és az újságban is megírják azok a rasszisták.
Ja,ők nem rasszisták...
@félázsiai 2llkedő:
@van_itt_valaki?:
Sőt pár éve alakult valami új kor csoport vagy mi,akik azt akarták elérni hogy ne derülhessen ki a médiából egy elkövető származása.
@van_itt_valaki?: engem nem érdekel, hogy cigány, moldáv, szőke, nagymellű, izmos. mindenki kapja meg a büntetését.
@Penivaldes: Ez így van. Illetve így kéne lennie. Mégsincs így.
@Fabius: Ugye,ugye!Azért erős a csábítás...!:))
@van_itt_valaki?: nincsen, pedig engem nem érdekel a származása az elkövetőnek, áldozatnak. az sem érdekel ha roma. hiányzik belőlem ez
@van_itt_valaki?:
Ha már megtörted a saját "komment-csendedet", akkor ne is hagyd abba, kell az ilyen higgadt hangvételű vitapartner ide nagyon.
Egyetértünk, hogy ez a probléma kulturális jellegű, nem etnikai. Nem tudom, emlékszik-e valaki még az "átkosban" létrehozott cigánykolllégiumokra? Gyerek odament vasárnap este, hazament pénteken, könyvet-füzetet nem vihetett haza (apu-anyu nem azon főzte az ebédet), hét közben tanult, nem a napot lopta. Urambocsá', még színházba is eljutott, és természetes lett számára a tiszta ruha és a meleg étel. Na most a gengszterváltás után jöttek a jogvédők, hogy ez szegregáció, pfújjj. Jól meg is szüntették ezeket. Itt megszakadt egy beilleszkedést segítő folyamat, eredmény: cigánygyerek nem tanul, mert senki nem kéri számon, hogy jár-e iskolába és ha nem miért nem, özön szabadideje van, unatkozik, tehát bandázik és hülyeségeket csinál, valamint
mutatóban sincs követendő és követhető mintája.
A másik nagy baj, hogy az alacsony iskolázottsági szintjük miatt zömében csak segédmunkát végeztek (de azt legalább igen), és ezek a munkahelyek szűntek meg legelőször. Na most akkor mi is van: ahhoz, hogy munkát kaphasson, képeznie kellene magát. Ahhoz, hogy képezhesse magát, el kellene érnie egy bizonyos fejlettségi fokot, amire jelen pillanatban nem sok esélye van...

Bocs a szájmenésért.
süti beállítások módosítása