Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: telex.hu/gazdasag/2024/04/27/v0-vasut-vonat-kina-szijjarto-beruhazas-epites-ferihegy-hitel "„A ko... (2024.04.27. 09:29) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2015.10.19. 05:23 Fabius

Orbán tényleg megőrült mikor új gyorsutakat akar látni?

Don Sziszifuszban buzog az útépítési láz már egy ideje. 2014 egyik kampányfogása volt, hogy az aktuális pártembernél elintézhette a kedveslakosság, hogy zsigamarcellezzék le a kívánt útszakaszt. Viktor nem állt meg itt, ebben a ciklusban gyorsutakat ígért mindenfelé. A sajtó cikkezni kezdett balesetveszély növekedésről, 21 éves, elavultsága ellenére ma is érvényes miniszteri rendeletről, mindenféle önmagát magyarázó, biztonságos utakról. Én meg, miután heti-havi szinten járok ilyen utakon azért csak nem állom meg a dolgot szó nélkül.

Lengyelországban sok ilyen "gyorsút" létezik. Általában 2x2 sávosak, középen valamilyen autópálya-light sávelválasztóval, kb így:

ut.PNG

Ilyen van - egyebek mellett - Katowice és Lódz, Varsó és Elblag között, vagyis nem pár kilométeres szakaszokról beszélünk, hanem valódi autópályák hiányában országos úthálózatról és kilométerek százairól. ( a lengyeleket csak most érte el az autópálya építési láz, de ez most mindegy) Nincsenek kétszintű kereszteződések, alul vagy felüljárók, van sebességkorlátozás (70) a kereszteződések előtt és lámpa, aminél meg kell állni.

ut1.PNG

Elkerülő utak helyett városi szakaszok, azok minden nyűgjével együtt.

ut2.PNG

Legszebbek a hibridek, mint pl Radom és Varsó között, ahol a városból be-kivezető szakaszok szintbeli kereszteződésekkel teli gyorsutak, a középső szakasz meg autópálya.

Szeretek ezeken közlekedni?

Legkevésbé sem. Ha valahol, ezeken az utakon tényleg oda kell figyelni mit csinál az ember, hol mennyivel közlekedik, mikor milyen megtévesztő helyek jönnek telepített fix traffipaxokkal és váratlan forgalmi helyzetekkel. Aki itt rendszeresen autózik az tudja, hogy Lengyelország elég rossz helyen kullog a millió főre jutó halálos közlekedési balesetek számát összevető uniós elemzésekben. Tényleg megőrült Orbán, hogy ilyen utakat akar nálunk is?

Igen és mégsem.

Az tény, hogy ezeken az utakon sokkal nagyobb a baleset veszélye, mint egy autópályán. De az is tény, hogy ha ez nincs, akkor a lengyel példánál maradva a határtól - Barwinek - Radomig tartó 275 kilométeren csak ez van:

ut3.PNG

Vagyis még 2x2 sáv elválasztóval sem várja a Szlovákia felől Varsóba tartó személy és teherforgalmat. Ilyen szakaszok pedig nálunk is vannak. Ahol akár egy gyorsút is lehet jobb, gyorsabb és kevésbé balesetveszélyes a mostani állapotoknál. Ebben pedig kivételesen lehet igaza Orbánnak még akkor is, ha nettó politikai haszonszerzés és az adott összegből ócsítás vezeti az útépítő ötleteit.

315 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr747988655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aha, meg esetleg az is, hogy kell az új ideológia. Lassan betelünk autópálya téren, kell az új projekt, ahol lopni lehet az EU pénzét, és milliárdok mozgathatók (lophatók) benne.
Egyébként, ha fizetőssé tesz mindent, akkor dugja fel magának az útjait.
ahol tényleg meg is kell őrűlni: 401 >>> 14 sáv autópálya
www.google.com/search?q=pic+401+ontario&tbm=isch&imgil=XsNZwQuEA9kOXM%253A%253BUTKWmQO-_w86GM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fsimplepimple.com%25252F2012%25252F02%25252Fthe-busiest-and-widest-highway-in-the-world-in-ontario-canada%25252F&source=iu&pf=m&fir=XsNZwQuEA9kOXM%253A%252CUTKWmQO-_w86GM%252C_&biw=1600&bih=740&usg=__WTD9ubqyL-sn4eIixzljmuzhvj8%3D&ved=0CCgQyjdqFQoTCI6vuKfgzcgCFcc8Hgod7WYKCA&ei=2HgkVo5jx_l47c2pQA#imgrc=XsNZwQuEA9kOXM%3A&usg=__WTD9ubqyL-sn4eIixzljmuzhvj8%3D

vannak gyorsító sávok és vannak a behajtó meg átmenő sávok, nincs szintbeni kereszteződés, de van valami ami: sebességkorlátozás
MAX 100 KM/H bárhol!!!! az autópályán városi uccákon akár 25 km/h is lehet és majdnem minden sarkon van lámpa, ez aszt jelenti az autópálya használóknak, hogy a lehajtó sávban akár le is táborozhatnak, mert a kihajtó út legelső sarkán van egy közlekedési lámpa és az műxik...kilóméter hosszú sorok várnak az autópályán, ha valakit a rendőr okostelózni lát az 450 dolcsi és 3 fekete pont a biztosításában első nyögetre ami évente akár 500 dolcsival is megemelheti a díjat (tény, hogy az okostelózás több balesetet okoz mint a seggrészaeg vezetők)

egyetlen igazi gyorsforgalmi autópálya létezik, az 30 km hosszú és fizetős, de ott lehet szágúldozni és szerződést kötni jutányos áron való temetési szertartásra (potom 12000 dolcsi olcsón)

szóval ez a gyorsító út, hátha még kis páleszt is bele lehet tölteni a Humwee -be akkor igazi

brühüyyy

kkk

welcome to the democracy...
és persze tele vannak kátyúval a kocsik javítását nem lehet rájuk terhelni mert? "csak" de állandóan patchwork van ami aszt jelenti néhány paki vödörből lapáttal rácsapkod némi meleg aszfaltot a likra anélkűl, hogy a likat előkészítenék a "javítási ttechnológiához"

21. század ÉSZAK AMERIKA
@megamedve:

Pontosan. Az étvágy egyre nagyobb - vagy egyre jobban kell a lóvé - az EU már baromira megnézi, eddigi tapasztalatai alapján, hogy mi mennyibe' van, és habokra nem akar adni kétszeres/többszörös pénzt, annyi meg azért nincs a kasszában, hogy full autópályák árának felét lehessen zsebretenni, úgyhogy be kell érniük az olcsóbb utak=kevesebb ellopható lóvéval - ámbár ezt legalább nem ellenőrzik gyanakvó brüsszeli tudjukkik. .
Ha már annyira 'lopikálni akarják az 'unyós lovettát lehetne súgni a 'basának!!
'Orjás lemaradásaink vannak a hazai kerékpárutak terén is,amik csapnivalóan elhanyagoltak és a névlegesség kedvéért sehonnan vezetnek sehová, csak hogy lehúzhassák 'Bigbrothert...

A tótoknál,sógoroknál,nem spórolják ki belőle a 'cuccot zsigamarciknak ezekből a nyilvánvalóan forgalom csökkentő közlekedési lehetőségekből!

www.google.hu/search?q=%C3%B6sterreich+radweg&biw=1366&bih=631&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMI2aSFue_NyAIVwVkaCh1XiwS_

Na és persze a meg nem épült dunahinakról,kishatárátlépő,gyalogos és bicajos hidakról ne is szóljunk!!
Lenne még itt mit "ellopni:))
Semmi gond! De azért a kérdés mai is aktuális, ki nyer(t) ma?

A Békéscsaba-Hódmezővásárhely közti utat megszélesítették, fél méterrel, ami oldalanként 25 azaz huszonöt centi. Közben megnőtt jó szélesre a padka, és murvával szóratott be, mind az összes kilométeren. Ja és épült az utak mellé mély árok, helyenként korláttal, meg bicikli út, amin itt-ott látni néha egy-két embert tekerni. A veszélyes kanyarok is megmaradtak, csak megváltoztatták a síkot, így egy irányba lejtve a víz lecsúszik, meg lehet, hogy majd az autó is. Miután a lejtés nélküli korszakban is kicsúszkáltak az akkor még nem létező árokba.
@Gábris szomszéd:
jaaaaaaaaaaa, valami szuperzseni tervezte, van a Gardiner, a 401, 403, 407 és a Highway 7 kelet nyugat de észak dél csak a 400 és a DVP, ezutóbbi meg a halálos ítélet és amikor becsatlakozik a Lakeshore Boulvard-ra akkor megy a Gardiner alatt is és sehová

a mostani új smarttrack gyorsvasút sokkal gyorsabb mintn bármelyik dilinyós autópálya ami ugye a városon kívűl csak 2x2 sávos elválasztott autóúttá zsugorodik, a vonat (kizárólag vicinális létezik) Toronto Montréal 450 km összesen 5,5 óra és autót nem lehet rá feltenni

van ám fejlődés

a azautópályák nem fizetősek a 403 fizetős de az meg sehonnantól sehová vezet

meg van ám tervezve

Scarborough ból a Pearson ra autóval kb 2,5 óra azalatt az idő alatt európában Madridból Londonba lehet érni

brühüyyy

kkk
de fejlődik ám!!!!!!!!!!!!
Toronto Hamilton a GOTRAIN -nel 25 perc
Csuti orálmuzsiknak rég elmentek otthonról,magyar országimágó soha nem volt még a makói árok alatt...
Nem is annyira őrült meg az Orbán, amikot kitalálta az új gyorsutakat.:D

nol.hu/belfold/sok-penzt-hoztak-l-simon-erdekeltsegei-1569937
"A cégek támogatása nem jelenti a tulajdonos támogatását, a jogi személy és a természetes személy jól elkülönül egymástól. Különösen így van ez, ha egy tulajdonos nem tagja a cége menedzsmentjének" – zárul L. Simon válasza."

No azért arról lehetne egy keveset beszélni, hogy a gázszerelő cégeiből kivett, de elfelejetett milliárd az ténylegesen miből is keletkezett. Azért nem fájna sok kisvállalkozó feje, ha az ő cége is kapna annyi támogatást, mint az L. Simonék cégei.
@látjátok feleim szümtükkel: Mint Gyurcsány EU-s tendernyerése esetén sem (oh wait...)
Kedves Blogger, jó-nem jó a cikk - szerintem. Az útépítés olyan, mint a foci, a magyar foci. Van rajtam kívül még és Veled együtt bő 9 millió műszaki ellenőr-tervező-kivitelező-beruházó ebben az országban.
Vannak nemzeti szabványok, műszaki előírások, hatóságok, aztán vannak nemzetközi normatívák. Aztán, hogy mit akarnak a politikusok az egy dolog, azért nem tudnak minden műszaki tartalmat keresztülvinni.
Külföldhöz hasonlítgatni pedig zömében nem célszerű, de ebbe nem mennék bele.
Kettőnk biztos sok a különbözőség. De alapjaiban minimum annyi, hogy közel húsz éve ebben a szakmában dolgozom operatív műszakiként. Az biztos a cikk alapján, hogy nem értesz ehhez a területhez és nekem meg még mindig van mit tanulni.
üdv.
@gebacsi:

Szerintem nem is kell mindenkinek érteni az utak építésének műszaki feltételeihez, ehhez itt vagy egynek te. Azért tanultad. De.
Fabius, meg rajtad kívül/de veled együtt nagyon sok magyar ember jár ezeken az utakon,és mint használók érzik, és látják amit érezni, és látni lehet.

Télleg sokat kell még tanulnod, hogy meglásd, miről is szól a poszt.:D
Azért a káeurópai autósok bunkótahóságért nem mennek a szomszédba, és amikor bajt csinálnak, akkor mindig más a hibás. Ha nem a rutinra hagyatkoznának, hanem figyelnének, akkor kevesebb lenne a baleset. Meg, ha nem éreznék magukat felsőbbrendűbbeknek, csak mert a seggük alatt autó berreg. A legrosszabbak a "félhivatásos" furgonosok és kisteherautósok, kisbuszosok. Amúgy a kiszabható büntiket súlyosítanám, valamennyi visszatartó ereje az eddigi szigorításoknak is volt. Nem kevés autós vette elő az eddig naftalinban tartott agyát, szerencsére, és hőbörgés helyett alkalmazkodott.
@látjátok feleim szümtükkel:
Szerintem orbánozásról szól, fideszezésről. Egyébiránt értelmetlen, se eleje, se vége. Beleszólt a térbe és ennyi, de minek ?! Nem kérek erre választ.
Sok emberrel együtt én is ezeken az utakon közlekedem, itthon és külföldön is. A hibákat látom nem csak műszakilag, hanem a koncepciókban is - pl. ezért is gondolom, hogy van mit tanulnom még.
Csak annyit, nem véltem felfedezni különbséget a munkámban a különböző kitűzők használata során ( szegfű, galamb, narancs ).
Itt minden új hozzászólónak G-ével kezdődik a neve?:))

Elgondolkodtam a nicknévváltoztatáson...

'gecigazoló??
@látjátok feleim szümtükkel:

A drávai kerítés is (nem is akármilyen) védett területekbe ront bele!
Ambivalens vagyok menekültügyben,de a megcsúfított környezet elszomorít!
faszé' gecizünk, most komolyan?! betonozzuk le az országot, maradjon ki a balaton (no meg felcsút környéke), oszt lehet közlekedni nyugalomban. meg megszűnne a parlagfű is.
na. ezt is megoldottam.
@Secnir:DDD

Felkészül Római,Városliget,Budai vár,Dagály,Dunakanyar,Hortobágy:))
@látjátok feleim szümtükkel: valamiért ez nem jutott eszébe gyurcsánnyal kapcsolatban...
@Secnir: hoppálá! ez nem a zorbán vót... na mindegy, egy kutya...
@Secnir: " betonozzuk le az országot, "

azé ezzel a közlekedési morállal ott se menne minden simán...:)))
@gazoló: A fasz ki van már a sok gébetűssel. :)
@nincs_itt: Szép napot! Erről mintha regéltél volna korábban ugye? :)

Német rendőrszakszervezet: Építsünk kerítést az osztrák határra!

mandiner.hu/cikk/20151018_nemet_rendorszakszervezet_epitsunk_keritest_az_osztrak_hatarra
@öregmatróz: áááá, itten tájcslándbá' sem olyan eccerű ám a közlekedők élete! a legveszélyesebb a zanyuka, kisgyerekkel autóval...
ha jobbra indexel, egyáltalán nem biztos, hogy balra fog fordulni!
hihetetlen, hogy gyakorlatilag állandóan autóban ülünk itten, mert tömegközlekedés nem van, ennek ellenére életveszélyesen rosszul vezetnek!
@Gábris szomszéd: tennap este írtam, hogy ma reggelire lesz hír ottan belőle!
@gebacsi: "Csak annyit, nem véltem felfedezni különbséget a munkámban a különböző kitűzők használata során ( szegfű, galamb, narancs )."

Nana! Jó lesz vigyázni, mert még majd libsibolsi lesz belőled is.:O
@nincs_itt: Még '73-ban körbeutaztam EU-t. Na nem nagyon, csak Olasz, Francia, Német, és Ausztria vonalon. Akkori tapasztalatom, közlekedésben az olaszok voltak a legjobbak.

A franciák lazák, a németek meg sarkosak voltak.

Rég volt, talán igaz se volt........
Basszameg! El is felejtettem, hogy már nem emútnyócév van, hanem elmútötév. Miért is ne Orbánozzunk?????
@öregmatróz: a zolaszoktól a jóIsten mencsen meg, a flanszijáktó nem különben!
vót szerencsém rómában egy parkolóházban megszemlélni néhány helyi használatú ótót, na bammeg, a legújabb is már körbe volt "ütve", nem komolyan de azért láccot, hogy nem nagyon érdekel ott senkit, hogy nem fér be egy parkoló helyre, majd koppanik... duda, na az mindegyiken működik, napi tesztelés alatt van!
amilyen romokkal meg járnak... hihetetlen...
@Gábris szomszéd: ja és az kimaradt a híradásból, azért kéri, mert a "menekültek" agresszívek és kezelhetetlenek, ezért veszélyes az állapot már közrendre is!
@nincs_itt: Akkor ott ami feltünt, hogy ha nem is használtak indexet akkor is lehetett tudni merre akarnak fordulni, mert arra húzódtak.

Nem úgy mint manapság is pl nálunk: ha jobbra akar kanyarodni akkor a középvonalhoz húzódik.

Na és a külföldiekkel /Skoda, Trabant/ messzemenően figyelmesek voltak.

Ó az a nosztalgia.....
@nincs_itt: " a flanszijáktó nem különben!"

Télleg, így visszaemlékezve - sok horpadt kocsit láttunk....
@öregmatróz: ja, ez a szokás nem olyan régen terjedhetett el, én is tapasztalom! úgy fordul jobbra, mintha pótos IFA-val akarna kanyarodni... mókás, amikor egy 500-a fityó szépen behúzódik balra, mert mingyá jobbra fordul!
ez viszont igaz! német rencámmal bénáztam, egymásnak vadul mutogattak, dudáltak, de nálam kivárták, amíg kitalálom merre az arra...
@nincs_itt: Na jól elvittük a blogot a közlekedési morál felé, de ha jól meggondolom ez is az utakhoz tartozik.

Halkan: csak Boli meg ne lássa...:)))
@nincs_itt: az olaszok tök normálisan vezetnek, ha megérted a rendszert, akkor nincs gond... a franciák már kevésbé (párizs más tészta), a uk mindenhol okés, görögök/hispánok is... német meg ilyen is, olyan is... csak az a sok gyökér önkéntes rendőr ne volna az osztrákoknál...
@Sir Bates dö Hól: nekem még nem sikerült rencert felfedezni, ha csak nem a hangosabb duda, esetleg nagyobb ótó...

uk, nekem macerás ez a balra tarts... körforgalmakban rendszeresen elbaxarintottam...
húúú a németeknél is van bőven olyan! és még xarul is csinájja!
@parti_giano: na tessék! ez itten bömösben csúcsosodik ki! ugyi lakott területen kívül 100, baktatok 110-el, a tükörben nem látom az emblémát a kocsi orrán, akkor az bmw-és! baleset ótópályán: bömös biztos van benne!
ja és tök mindegy, kopasz vagy kóborjános, öreg, fiatal, nő, férfi mindegyik ilyen! az audis egy fokkal jobb, a mercisek tök nyugisak...
ja meg van a hondás paraszt(mint én) az meg...
@nincs_itt: uk: harmadik napon már nincs gond; olaszok: mindentábla/jelzés ajánlás, fő a dinamizmus, az együtt lélegzés: nem a tábla számít, hanem az együtthaladás: ha mindenki 50-nel megy a 30-as táblánál, akkor neked is az a legegyszerűbb, nem?...

(körbevert autók: parkolni kell, a bumper meg azért van, nincs azzal semmi gond)
@Sir Bates dö Hól: lehet de hál' Istennek soha nem vezettem ott 3 napot... mindenkinek jobb így!
hja, igen, ezzel együtt lehet élni, viszont azzal nem tudok, hogy szétbaxom a saját autómat, amiért fizettem, mert olyan laza vagyok, hogy csak na... ez nálam a belexarom kategória, amit csak negatívan tudok értékelni!
nem csicsázom és nyalogatom az autóimat, de azért ha lehet nem verem körbe, mert csak...
@nincs_itt: nem beleszarok, egyszerűen nincs hely...
Gazdasági gyors(?)utak:

"Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar autóipar évek óta tartó kirobbanó formája bizonyítja, Magyarország 2010 óta helyes stratégiát folytat azért, hogy az országot Európa termelési központjává tegye."
index.hu/gazdasag/2015/10/19/6_milliarddal_tamogatja_a_kormany_az_audit/

"Sok állami támogatás megy az exportra termelő vállalkozásoknak, miközben a magyar gazdaság egésze nem tud szintet ugrani. Pedig jobban élni csak akkor fogunk, ha a munkánk eredménye értékesebb lesz. Sikeres lesz a magyar stratégia, vagy közepes jövedelmű ország maradunk?"
index.hu/gazdasag/2015/10/16/export/
@nincs_itt:" van a hondás paraszt(mint én) az meg..."

Az önirónia az jó....

meg a HONDA is..

bár én csak motorban.....
@Gábris szomszéd:
"Német rendőrszakszervezet: Építsünk kerítést az osztrák határra!"
egy bolond százat csinál
@látjátok feleim szümtükkel:

Honnan mazsolázod ki a legnagyobb marhaságokat...?

Isteni türelmed van..:))
@Secnir: Nem hiszem de kérdezd esetleg azt, aki ott él és élőben tapasztalja a problematikát. :)
A fene essen ezekbe a gyorsutakba, időnként le lehet csúszni róluk.:D

"Orbán Viktor meredekebb kijelentései közé tartozott a menekültválságban, amikor Magyarország elmuzulmánosodásától aggódva a 150 éves török hódoltságot hozta fel indokként a határok lezárására. A muzulmánellenes propagandának megvan az a káros mellékhatása, hogy elég rossz néven veszik azokban a muzulmán országokban, amikkel Magyarország a Keleti Nyitás™ jegyében üzletelni próbálna."

444.hu/2015/10/19/levelben-magyarazta-el-a-kulugy-a-nagykoveteknek-hogy-hogyan-magyarazzak-meg-orban-muzulmanellenes-kijelenteseit
@öregmatróz:

Hehe. Nem a türelmem a nagy, hanem a szemem a jó.:O
Viccet félre, gyorsolvasó vagyok. Meg sok-sok évig sokat olvastam.
Ezt az utat bezsírozták gatyazsírral.
Már az elején. Le is csúsztak rajta.:O

"„Bocsánatot kérünk a Helsinki Bizottságtól, amiért a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szóvivője, dr. Hoppál Péter 2013. augusztus 17-én tartott sajtótájékoztatóján valótlanul állította, hogy a Helsinki Bizottság azért kap támogatást a Soros György személyéhez köthető szervezetektől, hogy cserébe Magyarországot, a Fideszt, illetve a magyar kormányt lejárassa" - írja helyreigazításában a kormánypárt."

nol.hu/belfold/bocsanatot-ker-a-fidesz-1569993
A hazugság útjai is csúszósak.
Hazudtak arról, hogy védett földterületeket nem adnak el, és az lső listán még is vannak ilyenek.

nol.hu/belfold/vedett-teruleteket-is-dobra-vernek-1569977
A kormány eltökélt szándéka, hogy a 2014-2020. ciklus eu-s támogatásait a ciklus végére 100%-ban igénybe vegye. Ez támogatandó szándék, különösen annak fényében, hogy 2020. után az eu-s támogatások jelentősen leszűkülnek.
Az eu-s támogatások tárgyiasultan és beruházások formájában a regionális és városfejlesztési célokhoz kötődnek, melyeknek kivitelezése hosszú átfutásúak, ebbe a körbe tartoznának a sztrádák megépítései is.
A gyorsutak kivitelezése rövidebb időszakot ölel fel, és olcsóbb is, ez utóbbi előnye továbbá az, hogy hosszabb utakat lehet ebben a formában létrehozni.
Miután azt mondjátok, hogy műszakilag ez a fajta útberuházás megfelel a funkciójának /nem értek hozzá/, ránézésre támogatandó a kormányzati elképzelés.
Nagyon felpörgetett pályázati rendszer indult be, ami érthető a rendelkezésre álló időintervallum fényében. Pályázat-elbírálás-tervezés- kivitelezés-a lehívások átfutási ideje...
Csak férjünk bele, hiszen ezermilliárdos pénzekről van szó.
Itt is csúszós volt az út, le is csúszott ki huncutkodott.:D

Csak azt nem értem, ha az egészségügy annyire szar helyzetben van, hog a túlrákat sem tudja kifizetni, akkor a minisztérium illetve a fenntartó miért nem lellenőrzi az intézményei szerződéseit? Mert ugyé már 2012-14-ben is ez a kormány ellenőrzött. A reformok meg működtek.

index.hu/belfold/2015/10/14/bejarati_ajtoval_vesztegettek_meg_a_korhazi_vezetot/
@Mariann19:

Majd a működő reformok mintájára megreformálják a páyáztatást is, oszt 2018-ig nem csak megpályáztatják, hanem le is hívják amit csak lehet, oszt a következő kormány meg majd azt csinál amit akar, részükről a fáklyás menet.
Helyzetkép mai magyar utakról:D

"A Fidesznek az ominózus székházügy és Kaya Ibrahim óta hatalmas tapasztalata van abban, hogyan lehet nehezen követhető, ügyes jogi lépcsőkön keresztül megszerezni azt, amit akarnak. Ezt a gyakorlatot az utóbbi öt évben tökéletesítették és törvényi szintre emelték. Nem volt hát újdonság olyan kreatív megoldásokat találni, amelyekkel magukhoz köthetnek egy nagy tévécsatornát úgy, hogy az nehezen támadható legyen. Nem számoltak azonban Simicskáékkal, akik a jelek szerint felvették a kesztyűt és visszavágtak."

www.168ora.hu/buxa/tv2-hatalmi-harc-fidesz-kormany-139894.html
@látjátok feleim szümtükkel:

fortélyos félelem igazgat minket, s nem csalóka remény.
@Rodeo36:

British Columbiabasznádon egész jó kis utak vannak!!
Egy átlagos közép-európai emberke azt hinné, hogy ott mindenki csak véres prémekkel megrakott kutyaszánon óbégat, és megy keresztül árkon-bokron.
@látjátok feleim szümtükkel:
Elvakult reményeimben azért támogatom ezt a rapid eu-s pénzek felhasználását, mert az előző ciklus pénzeit az Orbán kormány a szervezetlensége miatt alig tudta lehívni.
Az előző kommentemhez pedig nem toldottam hozzá, hogy mindegy, hogy milyen tipusú utakat építenek, a lenyúlás így is, úgy is meglesz.
Rettegni lehet majd, hogy mi lesz, ha 2020-tól nem lesz eu-s istáp, amikor most még a beruházások önrészét sem tudjuk
kiköhögni, még arra is hitelt kell felvenni.
Nem leszünk Európa szárnyas hajója, csak szárnyas betétje, hogy stílszerű legyek.
láttam olyan útszakaszt, melynek a felújitott szakasza a település előtt úgy 10 km-rel véget ért...kötve hiszem hogy úgy kapták rá a lovét..
"_ Ilyen szakaszok pedig nálunk is vannak. Ahol akár egy gyorsút is lehet jobb, gyorsabb és kevésbé balesetveszélyes a mostani állapotoknál. Ebben pedig kivételesen lehet igaza Orbánnak még akkor is, ha nettó politikai haszonszerzés és az adott összegből ócsítás vezeti az útépítő ötleteit._"

Maradhatunk nyugodtan a nettó politikai haszonszerzés, az ócsítás, és a ténylegesen zsebbe tehető netto haszonnál, az utakon meg lesz ami lesz.

Amíg járművezetők fele sem kanyarodásnál, sem sávváltásnál nem index-szel, amíg a törvényhozás azért szabja meg alacsony összegben a gyorshajtási bírságot, mert a minimálbérből [minimálbérből!] hogy fogják kifizetni?, amíg a miniszterelnök buldózere lézerblokkolóval próbálkozhat, addig még a gyorsút is kidobott pénz, és teljesen mindegy mitől képződnek hullahelyek és halotthegyek az utakon.

[ugyanakkor örökös tisztelet a számottevő kivételeknek. Belőlük lesznek az áldozatok, legyen gyorsút, autópálya, vagy bármi.]

Viszont a felháborodás nem jogos.
Amilyen szemetesek a közterületek, addig nem kell csodálkozni azon, hogy a széljárás a Parlamentbe hordta össze a szemetet.
@látjátok feleim szümtükkel: féllábas visszavágás:

Vajna áll nyerésre a TV2-botrányban?

Fonyó Károly hiába jelentette be hogy október 13-én megvette a TV2-t, mert egy helyre, a Gazdasági Versenyhivatalhoz nem jelezte, márpedig ilyen volumenű tranzakciót GVH-engedély nélkül nem lehet megkötni.

index.hu/kultur/media/2015/10/19/vajna_all_nyeresre_a_tv2-botranyban/
@parti_giano: kúúúúrva jóóó!...

(mellesleg: nógrádi, földi, etc. nem nem értenek a szakmájukhoz... ez gerinc kérdése... )
@Sir Bates dö Hól: aki magyarfődre érkezik, mind meghülyül:

Storck már úgy nyilatkozik, ahogy azt szövetségi kapitányunktól várjuk

Ismerős mondatok a válogatott német vezetőjétől a norvégok elleni párharcok előtt.

-Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy pótselejtezőt játszhatunk.

-Örülök, hogy a visszavágó lesz hazai pályán. A Feröer-szigeteki meccset látva (2-1) ez előny lehet, mert a szurkolók a nemzeti együttes mögött állnak.
-Nem kívánok esélylatolgatásba bocsátkozni. Mindkét gárdának 50-50 százalék esélye van a párharc megnyerésére.
-Sokat fejlődtünk az első románok elleni (0-0) és a legutóbbi, görögországi találkozó (3-4) között.
-Az utolsó 15 percben többet kell birtokolni a labdát, különben könnyebben kapunk gólokat, mint Észak-Írország és Görögország ellen.
-Nem érzek extra nyomást. Nyomás mindig van az emberen, akár klubedző, akár szövetségi kapitány.

444.hu/2015/10/19/storck-pont-ugy-nyilatkozik-ahogy-azt-egy-szovetsegi-kapitanytol-elvarjuk
@nincs_itt:

Erre irta egy szakember, hogy három variációra kaptak árajánlatot: egy alagutak nélkülire, egy ettől kevesebb alagutasra, és arra, ami végül megvalósult. A jelenlegi, alagutas volt a legolcsóbb.
Utat épiteni, orvosolni és tanitani minden hülye tud, de a magyar egy speciális fajta, az tényleg mindenhez ért.

(Nézz utána a lösz tulajdonságainak, meg az autópályák követelményeinek pl. megengedett lejtés ügyében, na meg simán a gugliban nézd meg ezeknek a völgyeknek a lejtési viszonyait, talán érthető lesz, miért kellett alagút. )
Csaxolók, hogy L.Simon ma ezt találta mondani a parlamentben a fideszről. :)

"Ez a parlamenti többség az, amely függetlenítette magát az oligarcháktól"

www.vg.hu/kozelet/politika/vona-a-fidesz-mar-rosszabb-az-mszp-nel-is-459494
A piros jelzésű (jobb oldali) térképen világosan látszik, hogy BP - től 40-50 kilométerre már nincsenek kihasználva a pályák.

internet.kozut.hu/Documents/Orszagos_kozutak_2014_evre_vonatkoz_keresztmetszeti_forgalma.pdf
@Gábris szomszéd: imádom az angol humort, meg amikor nekem kell a taxisofőrt irányítanom egyik utcasaroktól a másikig, hogy ne téveggyen el és ne vigyen világkörüli útra, itt ha beszorulsz az autópályán abba a sávba ahonnan nincs kiút akkor 200 km és egy kerülő, ami aszt is jelentheti, hogy lekésed a vonatod vagy a géped...és akkor még a reptéri sztriptíz-ről nem is beszéltem...

brühüyyy

kkk

kibaszott jó az ürge, ahogy odabassa neki: well, ...
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Szerintem nyugtával a napot. Simicska jogászai sem hüjék, és amikor a korábbi üzlet kötődött, akkor is volt versenyhivatal. Volt már olyan is, hogy a Soros pénzelte az ellenzéket, oszt utóbb bocsánatot kellett kérni emiatt, fentebb olvashatod is.

Postosan senki nem mondja el, hogy kinek és mihez is kell ebben az ügyben a versenyhivatal engedélye, úgy vaktában meg mindneki azt mond, ami neki jó. A migránsokal is lehet ijesztgetni, most pl. a kvótától kell meegvédeni az országot.
@Rodeo36: "ÜLJ BE EGY MÁSIK AUTÓBA "
Csak idéztem a választ !
index.hu/kultur/media/2015/10/19/vajna_all_nyeresre_a_tv2-botranyban/

Érdekes, hogy a fidesz sem biztos a Vajna tulajdonlásában.:D

"A Fidesz egyik vezető politikusa szerint a párt kivárásra játszik, és kívülről szemléli, ki fog a csörtéből győztesen kikerülni. Ez természetesen azt is jelenti, hogy addig, míg ki nem derül végérvényesen, hogy kié a TV2, az állami hirdetési pénzek elosztásáról és a kábelszolgáltatási díj bevezetéséről szóló döntéseket elhalasztják, hiszen a kormánybarátnak mondott Vajna valószínűleg kapna ilyeneket, míg a kegyvesztett Simicska viszont bizonyára nem."
@sentinel216:

És ugyan mire is lehetne kihasználni? Már ott lejjebbe gondolva.
@sentinel216:

"_A piros jelzésű (jobb oldali) térképen világosan látszik, hogy BP - től 40-50 kilométerre már nincsenek kihasználva a pályák. _"

A piros jelzésű térkép szinte sebészi pontossággal mutatja, hogy a forgalmi dugók mely szakaszokon alakulnak ki, s csak Budapestet 30-40 km-rel elhagyva lehet az autópályát autópályaként használni, mert egyébként csak araszolgatni lehet.

Mindazonáltal az autópályákat nem recesszióra szokták tervezni.
Drága utak,Snitt után szabadon:D
A gond az, hogy nagyon derága. Drágáb, mint az autóút.:(

"Egy 20-25 éves amerikai mezőgazdasági projekt tankönyveit adta ki vadonatúj magyar könyvekként a Türr István Képző és Kutató Intézet az Eötvös-programban. A bruttó 31 millióért egyszerűen lekoppintották a pennsylvaniai állami egyetem kiadványait. Az uniós pályázaton kiválasztott kiadó vezetője elismerte, hogy fordítottak, azonban azzal védekezett, hogy nem szó szerint...
Luxemburgban van a vége
Az uniós támogatást pályázó kiadó hat éve offshore tulajdonban van. A Száz Magyar Falut egy budapesti cég tulajdonolja, de annak tulajdonosa már egy Luxemburgba bejelentett, LifeTree Holding S.a.r.l. nevű vállalkozás. A kézbesítési megbízottja pedig maga Farkas József."

index.hu/belfold/2015/10/19/amerikabol_nyultak_a_nyulkonyvet/

Én csak azt nem értem, hogy a mai világban miért kell idétlen rajzokkal etetni a tanulni vágyókat. Én ingyen vállaltam volna, hogy lefényképezzenek, miközben egy élő nyúlon bemutatom a rajzokon lévő fogásokat.
Egyébként ennek nincs valami lenyúlás szaga?
@szigetfórum:
eszt p(S)intér London ban nem mondhatná

brühüyyy
kkk
80 milliós támogatást kaszáltak L. Simon cégei - amikor korrupcióról hall, kovácsbélázni kezd :)

24.hu/kozelet/2015/10/19/jobbik-80-hektar-foldre-80-millios-tamogatast-kapni-erkolcstelen/
@látjátok feleim szümtükkel: 1892-ben volt az első
Keleti nyitás.A MÁV is képviseltette magát!!!:)))
@látjátok feleim szümtükkel: a döntést elhalasztják... ennyire szemérmetlen beismerése annak, hogy a törvényt, a jogot, a választói bizalmat mibe nézem... felháborít...
@Gábris szomszéd:
kösz olvastam, meg asztat is, hogy a NATO (north atlantic treaty organization amiből a treaty a legkedvesebb:
agreement, settlement, pact, deal, entente, concordat, accord, protocol, convention, contract, covenant, bargain, pledge, concord, compact...és amit nagy nehézségek árán akár alapításnak vagy megállapodásnak is lehetne ferdíteni és akkor az egész akronym egy baromság, fából vaskarika, ugyanis a valódi nevét nem lehetett közölni a világgal, mely szerint:

rabló államok egyezménye a kirekesztettek leteperésére)

trident junction 2015( a kedves drága szagferdítő megint beletrafált a szarva köszt a tőgyibe... a Trident az Neptun háromágú lándzsája azaz 2015-ös Trident egyesűlt műveletek lenne az értelme azaz támadás és nem védelem...kkkk)

szóval szeressük

a cia meg nyasgem, most veszexik a pentagonnal ki is okosabb és erősebb a hogyan legyünk újra világcsendőrebbek akció során

brühüyyy

kkk
@DarthVader: "a völgyeknek a lejtési viszonyait, "

1 bevágás nem olcsóbb mint 1 alagút?

Csak kérdezem....:)))
@öregmatróz:
a lösz vagy futóhomok ugyanúgy viselkedik mint a víz!!!! a magas és megerősített támfalak minden valószínűség szerint többe kerültek volna mint az alagút, amibe sem a víz sem a homok nem folyik be

brühüyyy
kkk

Svájc ugye nem egy hülye? átfúrja a Mont Blanc-t hogy sok órával lerövidíccse a vonat közlekedést olaszország felé, pedig át is lehet repűlni de annyi repülő a világon nincs mint a nagysebességű teherszemélyexpress vonatok villamos vontatással...és a vonat be is megy a város közepébe nem kell bumlizni a reptérről oda vissza és nem is kell sztriptízelni a reptéren... de ehhze ész meg akarat és pénz kellett, beruházás na EZ NINCS LEVÉDIABASZNÁDON)

brühüyyy
+kkk
@DarthVader: "ezt még nem is olvastam, most találtam: "

én is elolvastam de nem győzött meg.@Rodeo36:
@Rodeo36:

Már bocsánat de a löszbe barlangokat lehet fúrni tám nélkül..

A futóhomok az más.

Azt gondolom, hogy a bevágás anyagát hosszában is el lehet hordani és akkor legfeljebb az út hosszmetszete metszete lesz hullámosabb.....
a második metszet nem ér
@Rodeo36:

"EZ NINCS LEVÉDIABASZNÁDON)"

Sajnos......
Tutti hogy ez a bunkó parasz mindenhez értô paraszt Mészáros épiti az utakat.Ennek annak lead egy kis zsózsót és ö a befutó mégha ugyan olyan SZAR lessz mind Pestimrén.Hajrá seggnyalók.
@Rodeo36:

Utánanéztem, igazad van.

Én az erősen agyagos löszre gondoltam ami a Balaton körüli löszfalak anyaga.
Ebbe pl Kenesénél fúrtak "likakat" és maguk a falak is jól állnak még.
@öregmatróz:

bucika, gondold eszt át alaposabban és kezdd (javaslom) az elhordandó lüsz homok mennyiségével mindkét megoldáshoz és az alagúthoz valamint a támfalakhoz szüxéges anyagmennyiségek és munkaidő, szakteljesítmény

ha ez a feasibility study-d kész akkor írd ide bele, hadd lássuk

brühüyyy

kkk
Valahol azért vicces, hogy régen, az átkosban, amikor a többiek (Lengyel, Cseh, Szlovák) hihetetlenül mókás és végletekig leocsósított utakat építettek, addig mi a német szabványokat másolva, normális autópályákat építettünk (az útburkolat az más :)) S most, hogy a többiek normális autópályákat, autóutakat, főutakat építenek, mi kezdünk el hihetetlenül mókás és végletekig leocsósított utakat építeni.

Akárki, akármit is mond ez a fejlődés! :(
@öregmatróz:

terád akkó' még sohasem omlott rád egy löszbe vájt borospince támfalak nélkűl???

tehát nem is próbálkoztál vele??? mert ha igen? akkó' most nem tudnál ide írni

hogyan is néz ki ez? még a mészkőbe is építünk támfalat mert aszt meg a savas esővíz olgya és idővel szépen berogyadozik (elég mongyuk 15 méter a 60 kilóméterből máris nem tucc továbbautózni)

brühüyyy
kkk
@Rodeo36: jóvan na..

fentebb már radíroztam....
@öregmatróz:
congratulation

after all a thinking man

brühüyyy

kkk
@Rodeo36: Télleg nem omlott rám.

Ennek ellenére itt a Balaton körül elég sok pincét, többek közt a miénket is ismerek ami már elég régen nem omlott be.

De lehet, hogy erre bátrabb emberek laknak.

Tudod: mint a vak ló. Nem vak ezs hánem bátor.....
Nem kéne már ennyire sajnálni a génselejtes csúti tahót. Csak abból 2x3 sávosra lehetne ezeket az utakat építeni amit ezekből az utakból ellopnak.
@Rodeo36: Köszi!:))))

van gugli fordítóm......

kkkkkkkkk
@öregmatróz:
én nem tudnék nyugodtan borozgatni egy ilyenben...voltam olyanban amit különféle kövekbe véstek bele, de agyagos löszből készűltet még nem láttam és el sem tudom képzelni

most láttam egy filmet GBR egy csodálatos katedrálist építtetett egy csilliárdos a helyben (Délanglia) található lágy kőzetből, de a kő a levegő és az eső közös savas reakciójára magától porlik

és hogy ne omoljon össze, meg olyan csodálatos nemzeti kincs lett, évente 1 millió fontot költenek az időközben megrohadó kövek kicserélésre immár más fajta kőre!!!

brühüyyy

kkk

nagy élményem Wielitscka sóbarlangja és persze Aggtelek
Szakembereket is megkérdeztek?
Vagy a politikusok ehhez IS jobban értenek?
A mérnökök meg... a sok kis jogvégzett ehhez sokkal jobban ért, majd úgy a választások előtt...

"Politikai hibrid készül aszfaltból: a főutat kereszteznék az autóúttal. A mérnökszakma szerint emberéletekkel játszanak.

Agyrém, műszaki nonszensz – röviden így foglalható össze a HVG által megkérdezett mérnökök, közlekedésbiztonsági szakemberek véleménye az új gyorsforgalmiút-típus, az úgynevezett gyorsút bevezetéséről. Kétszer két sávos, középen fizikailag kettéválasztott, leállósáv nélküli utakról lenne szó, amelyeken szintbeli kereszteződések, körforgalom, települések közelében pedig jelzőlámpás kereszteződések is lennének a Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár által nemrég bejelentett javaslat szerint. Azt már az Origo internetes portálról tudni, hogy az új találmányon 110 kilométer/óra lenne a legnagyobb megengedett sebesség.

A gyorsforgalmi utakra – ez Magyarországon az autópályák és autóutak gyűjtőneve – vonatkozó jelenlegi, legfontosabb útügyi-műszaki előírások közül kettőnek felelne meg az új kategória. A leggyorsabb haladást – nálunk 130 kilométer/órás sebességet – és a legmagasabb szolgáltatási szintet – például pihenők kialakításával – biztosító autópálya ismérve a nemzetközi előírásoknak megfelelően irányonként legalább két forgalmi sáv megléte és ezek fizikai elválasztása. A legsúlyosabb balesetek oka ugyanis a frontális ütközés a szembejövő sávba áttérő járművel, ezt akadályozza meg az elválasztósáv és a szalagkorlát. A baleseti kockázatok közül tehát csak a frontális ütközés veszélyét csökkentené az új gyorsút.

.
.
.

A másik, ma létező kategóriára, az autóútra kevésbé rigorózus szabályok érvényesek, például élesebb kanyarokat tervezhetnek a mérnökök, és ehhez igazodva a megengedett legnagyobb sebesség se több 110 kilométer/óránál. Nem kötelező a két forgalmi irány fizikai elválasztása, elegendő a kettős vonal felfestése. Folyamatos leállósáv helyett ott is megteszik a szakaszonként kialakított leállóöblök. A fő szabály mind az autópálya, mind az autóút esetében az, hogy ne legyen rajta szintbeli kereszteződés (az autóutakon kivételes esetben megengedett a jelzőtáblás vagy jelzőlámpás szintbeli kereszteződés, a főutakon pedig ez a természetes). A leggyakoribb balesetek, a kereszteződésekben történő ütközések – durván minden negyedik közúti baleset ilyen – megelőzésére szolgálnak a különszintű kereszteződések, azaz a felüljárók, hidak. A szakzsargonban „műtárgyaknak” nevezett építmények elhagyásával elképzelhető a Tasó által említett 25–30 százalékos megtakarítás. Az útépítés legköltségesebb része ugyanis a burkolat és a pályaszerkezet, de szorosan ez után a műtárgyak következnek.

Viszont sokkal több lesz a halálos baleset – vetítik előre a statisztikák alapján közlekedésbiztonsági szakértők. Az ökölszabály nagyjából úgy fest, hogy az autópályákon a halálos balesetek gyakorisága (az egymilliárd járműkilométerre jutó halálos balesetek száma) a harmada-negyede, mint a többi úttípuson. Az autóutak 10-20 százalékkal rosszabbul teljesítenek a sztrádáknál, de még mindig sokkal biztonságosabbak a többi típusnál. Vészjósló konstellációnak tűnik, hogy az új hibrid, a gyorsút paraméterei a főutakra illenek, a megengedett sebesség viszont az autóutakéval egyezne.
.
.
.
Emlékeztetett a pénzhiány miatt forgalomtechnikai torzóként épült utak közül az M0-s déli (a Törökbálint csomópont – az M1-es és az M5-ös közötti, 36 kilométeres) szakaszára, amely biztonsági szempontból nem vált be. A kétszer három sávos sztrádának tervezett útból annak idején egy „fél autópályát” – egy kétszer két sávos autóutat – adtak át a forgalomnak 1993–1995 között; ezt egészen 2003-ig, a sávok fizikai elválasztásáig halálútként emlegették a rengeteg baleset miatt. Nem vált be az ugyancsak fél autópályaként megépült, Budapest és Vác közötti M2-es út sem. A közlekedés jelentős részben pszichológia – a sofőr olyan sebességgel vezet, amilyennek az utat látja –, ilyen alapon beszélnek a biztonsági szakemberek „önmagukat magyarázó” utakról. Vagyis úgy kell kinéznie az útnak, hogy egyértelmű legyen a típusa, így a sebesség megválasztása is. Az M2-es néhány szakasza ránézésre hasonlatos egy sztrádához, de nem az, így megnő a frontális ütközés veszélye, mivel a sofőr nem számít a szembejövő, előzésben lévő járműre.

Eddig azt tanították a mérnököknek, hogy forgalomszámlálási adatok alapján, a jövőbeni forgalom nagyságától függően tervezzenek autópályát, autóutat, főutat vagy egyebet – a szabványoknak megfelelően. A legfőbb szempont a biztonság."

hvg.hu/gazdasag/201537_ujabb_hungarikum_a_gyorsut_jatek_a_betukkel

Nem gond, majd újabb hungarikumnak jelölik...
tele vagyunk autopalyaval
inkabb az M8 -t kellene rendesen megcsinalni es nem egypar budapesti atlagkeruletnyi lakossagu kisvaroskat megkinalni ilyen 70%os autopalya csokevennyel az uccso 30 kilometerre, ugyanis a rendes autopalyanak a 70% -ba kerul ez

most ha az M6 helyett ez lenne akkor nem haromszorakkora penzkidobas lenne hanem csak ketszerakkora, WOOOOOOOWWWWWWWWW
@Rodeo36: Sikerült nekem is eljutni lengyelbe...

és Aggtelekre is már többször.

Csodák!

Wielitscka azért, mert emberkéz műve. Csak azt nem tudom, hogy szorgalom, vagy szükség hozta létre? /sókereskedelem/
@öregmatróz:
mind a kettő, az a csodálatos katedrális amit belefaragtak, és az a támoszlop amit mutogatnak, hogyan megy ripityára a hatalmas fenyőtörzs a hegy nyomása alatt

Aggtelekre külföldi vendégekkel mentünk és a két személyre befizettem a szüxéges 27 belépőt mert nagy hideg tél volt és nem volt más látogató, és akkor hármunkat kísért végig az idegenvezető és még a zene is megszólalt de a lagnagyobb élménye a külföldinek a kórház volt

brühüyyy
kkk
@DarthVader: "Nézz utána a lösz tulajdonságainak, meg az autópályák követelményeinek pl. megengedett lejtés ügyében, na meg simán a gugliban nézd meg ezeknek a völgyeknek a lejtési viszonyait, talán érthető lesz, miért kellett alagút."

az M6ra irtad ezt
ez igy igaz, az autopalya mar csak ilyen
viszont oda tenyleg egy M2 viszonylatu ut boven eleg lett volna, kozepen elvalasztva, es szintbeli keresztezodesektol mentes, igy meg nem kellett volna belevezetni a loszfalba, hanem kerulhetett volna is tobbet
ja es szigoruan Dunapenteletol!!! addig okes a rendes autopalya, az utan meg szimplan felesleges, az elkovetkezendo 20-40 evben nem lesz rajta eleg auto / kamion
@látjátok feleim szümtükkel:

Köszi. Ez a dal arra született, hogy feldolgozzák.
@Rodeo36: A föld más részén is tapasztaltad ezt a "27" belépőt, vagy ez is az egyik magyar unikum?
@Rodeo36: Koncert nem volt esetleg a vendégeknek? Úgy hírlik nagyon jó az akusztikája az ottani hangverseny "teremnek". :)

youtu.be/YidhML8ziJM
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"orbán tényleg megőrült"

egy ideje. és az egész ország bioritmusát hozzá igazítják.
ergó, ha ő nem szed gyógyszert, majd a kedveslakosság fog.
"nem vagy egyedül, senki sem menekül" by Quimby
@Rodeo36:

1 órával (!!!) röviditi mindössze, és 180 helyett napi 200 vonat, azaz hússzal több tud menni. Mégis megépitik. Ezek hülyék, baeg. Vagy tudnak valamit.
@Gábris szomszéd:

Kiss Tibi pontosan fogalmaz:

" Mekkora métely, mekkora hatalom.
Annyira mar meg, amennyire akarom."
orbán találta ezt ki? nem a diplomás értelmiségiekből álló szakértők? ja ők nem, mert ők ráfogják a nyuszira, akarom mondani orbánra

éljen a magyar diplomás értelmissség:
www.youtube.com/watch?v=jKvc3DBQQ-Y
@DarthVader:
az útvonal hosszát kihagytad (1 óra az kb 250 km egy 250 km/h sebességű vonat esetén...csekélység

ha növeled a sebességet pl.: 400 km/h-ra???

a francoknak van már 15 éve 508 km/h -ás vonata személyforgalomra (az már gyakorlatilag több, mint a repülés)

brühüyyy

kkk

ja és aszt is tuggyák elektronyosság az lesz de a szénhydrogéneket eccer csak lezárják végleg?

kkkkkkkkkk)
@Arcade Macho:

Tudod, amikor az M0 keleti részét átadták, hónapokig kihalt volt. Amikor az M31-est átadták, hónapokig kihalt volt. Amikor átadták az M3 Gyöngyös utáni szakaszát, évekig alig volt rajta forgalom. Akkor lett, amikor átadták a Polgár utáni részt.

Azért én nem bánom - lehet, hogy a baranyaiak sem - hogy BP-Pécs másfél óra. Szerintem egy régiót akkor lehet felhozni, akkor települ oda akármi, ha van közlekedése. A világ végére nem megy beruházó. Úgyhogy ha arra várnánk, hogy előbb legyen Baranyában ipari fejlődés, majd akkor épitünk utakat, nagyon sokáig várhatnánk.
@öregmatróz:
ezt -kivételesen- nem panaszként, hanem tényként említettem, mert ki kell fizetni...szerintem a vidámparkokban sem indítanak el semmit egyetlen utassal, még akkor sem ha kifizeti az összeset...

nem lehet ott csatangolni, csak idegenvezetővel

(tréfa: bizonyos lenne valami firnyák magyar vállalkozó aki a sífelvonókat lefelé is feltöltetné!!!!!!!!!!!!!!! MUTYI)

BRÜHÜYYY

kkk
@Gábris szomszéd:
de volt koncert is

brühüyyy

kkk
Már megint nincs rajta sapka.
@DarthVader:
Az Autóklubos nyilatkozat is arra hívja fel a figyelmet, hogy kell, csak nem kéne halálutakat kreálni, amiken egy nem létező biztonságérzet miatt a gyorshajtás napi szinten szed áldozatokat... :(
"Ezeken az utakon sokkal nagyobb a baleset veszélye, mint egy autópályán."
Fene hitte volna....
@DarthVader:
az a 20 vonat mongyuk cargo és iszonyú mennyiségű árú van rajtuk??? biztonsági és karbantartási okokból nem üzemel 24/7, csak 16-18/7?

hááááát svájc bizonyos nem hülye!!!!!
ez egy új technológia ami önmagában is árú!!!!!!!!!!!!!!!
a rencer is új azaz árúvá vált mexületése pillanatában, a szakértelmet nem lehet seperc alatt megtanulni aszt meg kell venni. és az a hatalmas produkció ami emögött van és folyamatosan lesz és milyen értéket teremt

eszt ha beadod a matolcsy elvtársnak akkor kocsányon fog kilógni a szöme és össze is csavarodik meg megveszik...
a zorbán fel sem tuggya fogni a zilyesmit, ha beaggyák neki csak pálesszel tuggya és rögtön lebassza a következő pénteki szeánszában

egy rétváribenceúrhölgy és a többi fiatal "géniusz" azzal foglalkozna, hogyan lehet drága pénzért felszentelni

na jó haggyuk eszt

eszt nevezem én beruházásnak, és ami LEVÉDIABASZNÁDON NINCS az meg a defláció és egymáskirablása

kkk
Igen, az autópályán a legjobb közlekedni.
Ha azonban nincs pénz arra, hogy minden falut azzal kössünk össze, akkor jönnek az olcsóbb megoldások.
Nevezzük akárhogy, szerintem pl. egy kétszer kétsávos szalagkorláttal elválasztott út akkor is jobb a mai szokásos "országutakhoz" képest, ha azokon ugyancsak 90-100-al szabad közlekedni, hiszen vannak rajtuk útkereszteződések, vagy közlekedési lámpák.
Ha esetleg ezt valaki még nem látta. :(

Megsarcolhatja a kormány a netes rendelést külföldről

Azokra a külföldi cégekre is kivetné a kormány a környezetvédelmi termékdíjat, amelyek az interneten árulnak díjköteles termékeket Magyarországon - derült ki Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes ma beterjesztett törvényjavaslatából. Kérdés, hogy az érintett cégek beépítik-e majd az áraikba az új közterhet a magyar megrendeléseknél.

hvg.hu/kkv/20151013_Megsapolhatja_a_kormany_a_netes_rendelest?s=hk
@Rodeo36: élektromos személygépjárművek?...
@Sir Bates dö Hól: értem én, de itt sincs sok hely, mongyuk fatornyos falucskám belvárosában, akkor nem erőltetem, hanem keresek tovább... esetleg messzebb parkolok le, meg ilyen megoldások. na de télleg, ezek a vidám digók, akiknek a makulátlan ruházat alapfeltétel a létezéshez, a verdákba meg xarnak bele, őket így kell szeretni!
@Secnir: nono! a pegida-nak ma 40 ezres tömeget sikerült összedorombolnia bundes szerte! meg a főmókus a policájtól asztat is merte mondani az ő szájával - élőben volt szerencsém a híradóban látni - hogyaszongya: "kezelhetetlenek, agresszívek a rendőrökkel (is), veszélyeztetik a közrendet"
talán nem nevezném bolondnak
@öregmatróz: óóó a motorok, cbr900rr fireblade, a zasszony meg ne tuggya! aszongya abba sicher beledöglök...
@DarthVader: no ácsi! én akkor az a madár vagyok, aki nem ért a zótópálya építéshez sem - meg még kismillió dologhoz - de! ismerve bajorország nem annyira tepsire emlékeztető részeit, és mo. azon részére is emléxem egy kevéssé, ebből eredően merül fel bennem a kérdés, hogy itten milyé nincsen olyan csinos alagút? az lehet, hogy itten mások a szabályok...
@nincs_itt:

Volt 1 HONDA 750-esem. A legrégebbi. 1 x Aligától Budörsig 35 perc alatt mentem végig az M7-esen.

Aztán gyorsan eladtam...

Ha má ezt túléltem...

Tudtam, hogy ha megmarad, megint megpróbálom, és az a vég lett volna.

Sajna motorbuzi vagyok. Nem szégyellem.

Talán az magyarázza ezt meg, hogy már 48-ban ugyanezt a távolságot, tankon ülve Apám elött végigvezettem 1 100-as
Szaxon. Na akkor a 7-esen 2 és fél óráig tartott.
9 éves voltam....
Átkozott nosztalgia....
@nincs_itt:
Fájin kis motor lehet.....
@öregmatróz: na végre! valaki!
tervezem, hogy veszek valami vasat, mert ugyi motor nélkül lehet élni, de nem érdemes!

én 10 voltam amikor verhovina, osztán riga, jawa mustang, p21, majd jöttek a japán torpedók...
mostan ez a kedvenc!

storage.diesel.com/stagenew/assets/minisites/static/ducati/img/moto/l/02.jpg
@öregmatróz: régen vót! de azért teljes mugen tuningot kapott, meg egy kis könnyítést a gyári súlyból, hogy halaggyon is!

de az örök szerelem:

cdn.yamaha-motor.eu/product_assets/2015/VMAX/950-75/2015-Yamaha-VMAX-EU-Matt-Grey-Studio-006.jpg

persze az 1300-as, kicsit piszkáltan, 1500-ra felbővítve...
@Arcade Macho: "tele vagyunk autopalyaval"
hol?
ha 1990 óta, minden évben, csak 50 km autó pálya épült volna az országban, akkor talán, lehetne közlekedni európai módon!
és pl. az egészségügy, oktatás és nyugdíjrendszer, ugyan ilyen kaliberű számokkal megoldható lett volna!
de nem!
most is az a legfontosabb, hogy lehívják a 2020-as EU-s pénzeket 2018-ig, mert akkortól már nem biztos, hogy ők tehetik zsebre a megfelelő %-ot belőle!
broááááááááf!
@punkfrog™: na várgyá má' 1447 km ótópálya van ottan! csak kicsivel kevesebb mint a sógoréknál!
@punkfrog™: hja kérem, azért lopni is kell, már csak úgy mexokásból is!
@nincs_itt:
"mert ugyi motor nélkül lehet élni, de nem érdemes!"

Szívemből szóltál...:))))))

Húúúú ez 1 VAS.....

Nekem már csak a kényelmes robogók a jók amiken úgy kell ülni mint 1 széken. Lehetőleg jöjjön a meleg a lábra, mert O fokig motorozni KELL.
Csak ha már csúszik az út akkor rakom el.
@öregmatróz: kérem tisztelettel, kiváló!!! a honda pantheon, az még tovább is jó! próbáltam!
@DarthVader: ". Amikor átadták az M3 Gyöngyös utáni szakaszát, évekig alig volt rajta forgalom. Akkor lett, amikor átadták a Polgár utáni részt. "

jo a hasonlat, pont Baranya megyevel allitod szembe az M3ast...
ugyebar Debrecennel megszunik az autopalya es extra szivas van a hatarig, at Debrecenen, ezzel szemben az M6nal mi is van? hogy kb harmad vagy otodanyi embereknek none az utazasra forditott ideje Dunaujvaros utan ugy cca 12 perccel...
@punkfrog™: a káeuropai viszonyokat nezve elegge jol allunk
ezert kellene inkabb a rendes Budapestet elkerulo utat megepiteni, es nem alibibol bekotogetni apro kis varoskacskat a mar meglevo autopalya rendszerbe
@Arcade Macho: nekem káeurópa, nem viszonyítási alap!
a budapesti elkerülőutakat meg, most nemrég tették fizetőssé, ezek az idióták!
költségvetés címén, csak pénzbehajtás folyik!
A lényeg az, hogy némi felújítás árán fizetővé tegyék a jelenlegi másodrendű utakat. Ha el akarod kerülni, mehetsz a földúton, más alternatíva nincs.
Édes Jézus most segíts! :)

DK-s gyűlöletcsoport buzdít Orbán kivégzésére a Facebookon

blog.atlatszo.hu/2015/10/dk-s-gyuloletoldal-buzdit-orban-kivegzesere/
Ennyire hülyék vagyunk????

A magyar igazságügy-miniszter szerint valós veszélye van annak, hogy cigányok csatlakozhatnak a dzsihádistákhoz Szíriában

444.hu/2015/10/19/a-magyar-igazsagugy-miniszter-szerint-valos-veszelye-van-annak-hogy-ciganyok-csatlakozzanak-a-dzsihadistakhoz-sziriaban
bonyolódik itt minden, csak az utak nem javulnak...

Hatalmas pofon Vajnáéknak: Fonyóék nevükre vették a TV2-t, óriási per lesz

444.hu/2015/10/19/hatalmas-pofon-vajnaeknak-fonyoek-nevukre-vettek-a-tv2-t-oriasi-per-lesz
A mult heten vezettem az imadott nyugaton, US, egy 1x1 savos hegyi uton, ahol 70 mph (112 km/h) sebesseg korlatozas volt. Francnak ne lehene gyorsforgalmi utakat epiteni, ott ahol nincs szukseg autopalyara?
@Eszter jött: DDD

"Annyira mar meg, amennyire akarom."

"Semennyire sem akarom,de nem is akkora hatalom:))"
@Gábris szomszéd: Ezeknek mar csak ennyi maradt. Senki sem kivancsi rajuk. A negy fal kozott, kivegzosdit jatszadoznak.
@Gábris szomszéd:
itt nem divat assem, hogy a prime miniszter meg pártelnök ha csúfosan megbukik pozicióban marad, a Harper már le is mondott,
338 székből a Liberális párt nyert 188-at az összes többiek veszítettek a veszteség mértéke különböző...
azok a narancssárgára satírozott területek nagy része lakatlan, nehogy valakit megtévesszen a Yukon meg Saskatchwan hatalmas területe, ott fókák laknak meg rénszarvasok és hódok építenek csodálatos várakat

brühüyyy

a zorbánt ha nem lehet leváltani akkor fel kellene darabolni élve és az nem is lenne elég büntetés neki
még vagyonelkobzás mielőtt hasogattyák az egész család megy a böribe követ törni élén a gánti kőkolosszussal aki mindaszt amije van lopta
idsebb orbángeci

brühüyyy
kkk
@Rodeo36: Úgy látszik hungarikum, hogy egy bukott minielnök kapaszkodik a székébe. Sajnos viktátorunk szabad választáson 2006 óta még nem esett át ezen. Viszont ami késik nem múlik.
@guma: lájk!

Most már igen!
Hol a napi mediterrán?

'Mekfagy a 'gyíkom ebben a gombanövesztő 'kibszott esőben:))

Szerinted a gomba növény vagy állat?:)

lopom.hu/uploads/images/big/1609/5b6b5e439a6f2578eb1c984d13f1c04c.jpg

www.ezfasza.com/wp-content/uploads/2011/04/krumpli1.jpg
jó reggelt!

@gazoló:

jó is az a 66-os :)))

de a convoj sem rossz :D

www.youtube.com/watch?v=UAAwTlCp3OE
Olvasom- olvasom, és nem értem. Szóval az utakon történő balesetekért amit felelőtlen autósok, vagy motorosok okoznak, mert képtelenek a szabályok szerint közlekedni, az Orbán a felelős. Hm. Ez fasza. Akkor a gyorshajtóknak szóló csekket is neki kell elküldeni mi? Az viszont igaz, hogy csak nálunk tudnak szar utakat háromszoros áron készíteni. Na erre már azt mondom, ezt bizony Orbánnak nem volna szabad megengedni. Csak azért mert az útépítők elseftelik az anyagot ez köztudott dolog. Menjen el valaki egy ilyen útépítési körzetbe, és látni fogja, hogy az ominózus településen a végén, majdnem mindenkinek a kocsibejárója le van aszfaltozva. Bizonyos út menti területeknél meg látni kiborított asztfaltot, ami nem volt "jó" minőségűre keverve. Talán nem ártana az ilyen dolgokat ellenőrizni. Én szerintem ez az egész, egy Magyar sajátosság, amiben mindenki sáros, csak jobb mindig másra kenni a szart.
Kösz:)) ráhibáztál,éjszaka "hajtottam a melómat és most puha ágy:)

Meg egyébként is pihenni kell,mert a hét végén fontos találkozóm lesz a Fátrában:)

www.facebook.com/Diario24Horas/videos/922855507759511/?fref=nf

Legyen jó a napotok!!
@Gábris szomszéd:
nagypofával kimentek és szétverték őket 2x, most nyerniük kell, és csináltak 11:8-at végeredményként ami siralmas ha aszt vesszük, hogy 8:2 ről sikeredett ez a szar, és a rágógumi rágcsáló és szerteszéjjel köpködő idióta játékosok annyit keresnek havonta, mint a magyar kormány a lopásokkal évente...és ezért ott lötyögnek és néha futnak 50 métert de nagyrészük csak helyben tud megállni, mert a pókhasa lehúzza és ezek sportemberek?

röhej...

a sok idióta meg őrjöng miattuk, csinnbummcirkusz, a hokiban meg gyapálják egymást és még korcsolyáznak is a kosárlabda tűrhető, foci az nincs vagy ha van akkor szar, az itteni foci meg bukósisakos kövér balettáncosok futóbolondoknak álcázva egy tojáslabdát dobálnak

kurva unalmas
ennél már csak a curling szarabb ahol a jégen egy darab követ csúsztatnak és söprik előtte a jeget

brühüyyy

kkk

de entertainment és kurva jól fizet mert hatalmas üzletm, sporthoz semmi köze
@Rodeo36: Hát én szeretem a Blue Jayst, annak idején kétszer is voltam, az akkor még SkyDome-ban. Azon viszont beszartam volna, ha megint a Kansas nyer. :)
Most akkor mi fasz van ??

Szar a gyorsút, de jobb mint a semmi ?

Akkor minek a fikázás ?

Napi kötelező ?
@Ballib Cenzúra:
:DDDD De nehezen szoksz hozzá! "Hogy azé! Csak énekeljük el a Himnuszt"/Hofi/ Meg a sapka! Ugye? Ha van azé, ha nincs azé!:))
Ezt az ostobaságot. Nézz már rá milyen utak helyett épülnek gyorsutak.

Sima 2x2 sáv, azonkívül, hogy nem Gyurcsányék építik, mi vele a gond? Mert az, hogy kevésbé biztonságos mint az autópálya az egy baromság.
@Gábris szomszéd:
az nem jelenti aszt, hogy holnap nem nyer? összesen 5 meccs lesz, ma volt a 3. aszt éppenhogy megnyerték, a Gibbons meg egy hülye...

aki nem fért be a Rogers Centre -be (korábban Sky Dome) azoknak a városháza előtti téren nagyképernyőre vetítették eső és 30 km/h szélben ültek a kövön és piáltak, meg ordítoztak

nagy show volt

brühüyyy

kkk
@Ballib Cenzúra: Ez hihetetlen, Van egy csomó hiányosság, de a ballibsik azon élveznek, hogy autópálya helyett néhol gyorsút épül.
@Rodeo36: OK ok de akkor már inkább egy kanadai csapatnak szurkolok ugyebár. :)
@Rodeo36:
Nagyon jók vagytok! És észre sem veszitek!:)) Itt vagytok ketten, megy a hajcihő körülöttetek, és ti meg lazán megtárgyaljátok a legjobb közös témátokat. Nehogy félreértsetek, én negyed órája ezen röhögök, mert ez jelzés is egyben a posztírónak. Mert végül is igazatok van! Már nem is érdemes ilyen posztokra ráugrani:))) Üdv nektek!!!!
@Boli – Ch.T. is, meg hát!:
Jájj!
Tasó egy echte bunkó kesztyűbáb. És ebből a buta, ostoba nyaloncból államtitkár lett!!!
A magyariak tényleg minden büntetést megérdemelnek.
@torró: "ti meg lazán megtárgyaljátok a legjobb közös témátokat."

Ez nem csak ránk vonatkozik. Mások is lazán megdumálják itt a saját témáikat a nagy nyilvánosság előtt. :)
@Gábris szomszéd:
:DDDD Ez igaz! Remélem nem sértődtetek meg? Komolyan jó volt ez a kis színfolt.
@torró: Ilyesmin én sosem szoktam megsértődni. :)
Skacok, nem bírom ki, hogy ne ezt az úri murit ne osszam meg veletek, izgalmas info még a cikk végén, ami szerint sarkakata+rogáncili+kulcsáredina leszbikolnak-e együtt.
Lehet, hogy ez a lista lesz a bukta megalapozója??????????

www.kiskegyed.hu/aktualis/kozugy/ime-a-titkos-lista-sztarok-a-repas-prostiugy-aktajaban-141695

mno24.hu/2015/10/sztarok-a-repas-prostiugy-aktajaban-ime-a-titkos-lista/
@Spániel: Kattintás szám meg szökik az egekbe. :)
@Spániel: Amúgy jó a lista csak azt nem értem, hogy mondjuk a férfiak listáját, miért a teljesség igénye nélkül rakták ki. :)
@Spániel:

Jól értem? A parlamentben .. hogy is mondjam... dugtak?
Az ország házában? A szent korona közelében?
@Eszter jött: Korábban én azt olvastam, hogy nem a parlamentben, hanem a közelben lévő Hotel Presidentben mentek az eksönök. :)

444.hu/2015/10/05/szexleaks-luxusprostitucio-repas-lajos/
@Gábris szomszéd: gondolom, ez a beetető előzetes, láttad hol jelent meg?
Drága jó Lajosunk szivárogtat, ha ma mindent megtudnál, nem maradna muníció a jövő hónapra.

@Eszter jött: olyan vagy, mint a parasztbácsi, aki felül a vadászrepülőre.
@Ballib Cenzúra: én ugyan nem értek a zútépítéshez, ezt már leszögeltem, viszont ez már az újbeszél?
ugyanis gyorsacélról, gyorsbetonról már hallottam, viszont gyorsútról még csak mostan!

mitől gyors az út? esetleg a schnellbahn-t fordította valamelyik elmeroggyant gúgli ferdítővel?? oszt' tataaaam, itt van ami még nem volt!
@Gábris szomszéd: azé ez a répás lajos.... nomen est omen?
@Spániel:

Én kérem, egy tiszta nő vagyok / legalább is ezekhez képest/. Munkaidőben dolgozom, magányéletem pedig diszkréten bonyolítom.
@Imola Helyesi: Melyikre gondolsz? Tudtommal mind a kettő él és virul. Az öregebbik parlamenti alelnök a fiacskája meg államtitkár. :)
@Imola Helyesi:

"jelenleg engem pátyolgat a féleszű adminjuk"

ha ébren vagy, ne álmodozz!
@Spániel:
ööö...
...több verzió van: az érintettek tagadnak. és ennyi.
ez azt jelenti, hogy igaz.
a második: az érintettek tagadnak és perelnek. ez esetben a cd nyilvánosságra hozható, mint bizonyíték. okozat: mások fognak bukni.
harmadik: az érintettek nem nyilatkoznak. és ennyi. ez is azt jelenti, hogy igaz.

más verziót nem látok.
@Imola Helyesi: ha már erre jársz, teljesen véletlenül, elárulnád gyökileg, hogy mijafaxom az a gyorsút???

ja meg a jó magyari durchschnittlich mustermann ember néhány vonását is idebiggyeszthetnéd...
@Imola Helyesi:

Így van, Imolka. Perverz és kéjsóvár nő vagyok, aki minden férfit maga alá akar gyűrni.
De látod, sosem sikerül.
Remélem adsz pár tanácsot, amivel ujjam köré csavarhatom őket.
Neked már mindenkit sikerült itt a blogon, bámulatos kommunikációs képességeddel és ellenállhatatlan stílusoddal.
Tippelek:

Az ötletet fikázók egyike se él olyan helyen ahova jelenleg kizárólag 2sávos mezei országút vezet.

Próbáljatok rendszeresen közlekedni mondjuk a 4esen és rájöttök mekkora megváltás amikor a szolnok-bp 100km-es szakaszon kétszer pár km-re átvált 2x2sávos szakaszra és végre nem kell a szemből előző elmebeteg románoktól rettegnetek és el tudtok menni a 80al csordogáló teherautók mellett.

www.origo.hu/itthon/20151016-roman-es-magyar-kisbusz-utkozott-szolnoknal.html
@Imola Helyesi: kedves imola, a képességeid ismét messzire sötétlenek!
mivel, gyorsforgalmi útnak nevezhetnők inkább. mert az út, az széles, poros, kátyús, sáros, hosszú, rövid és még sok egyéb jelzővel ékíthető.
ellenben az út, mint tárgy/dolog NEM lehet gyors, mivel meglehetősen nyugodtan terül el, ott ahova építették...
@Eszter jött: semmi kétségem, téged nem is láttalak a listán, hihi.
Húúúúú, ez már dulva, felér egy gecivel, és milyen igaza van

"Lecigányozta Orbán Viktort Richard Field
Richard Field amerikai üzletember szerint Orbán Viktor szándékosan tartja a magyarokat a sötétben, hogy a legmélyebb félelmeikre hasson. "Orbán, aki maga is félig roma,..."

www.origo.hu/itthon/20151020-leciganyozta-orban-viktort-richard-field.html
@Imola Helyesi: na ebbe belebonyolódtál, mint hüjegyerek a hózentrógerba!

szóval van olyan, hogy az út gyors? persze a valaminél gyorsabb út nem ér ám!
mert legfeljebb az úton mozgó, közlekedő személyek vagy tárgyak lehetnek gyorsak...

a gyorsúton a döglött macska is gyors?
@Imola Helyesi: szerintem tovább már ne égesd magad, ugyanis az "okos" telefon is a korábbi kisebb tudású készülékhez képest "okos", segítek smart, gugli ferdítő jóbarát, segíteni fog, ennek a tükörfordításnak a megértésében, na nem mondom, hogy azonnal világos lesz számodra, de talán egy szikra...
@Imola Helyesi: a zsidózáson kívül valami választ, vélemény, érvet esetleg, a cikkel kapcsolatban...
Otobenkó Imola elreppent... Személyeskedéssel napi szinten erre a sorsra jut.
@Boli – Ch.T. is, meg hát!: naaaa! pedig má' majnem megértette!
de télleg, emléxel biztosan a hagyeshalom-győr szakaszon volt ájrópa legdrágább ótópálya darabkája!
@Boli – Ch.T. is, meg hát!: amikor megépült, valamikor jó régen, akkor az a szakasz fizetős vót, külön.
mostan mi van? ja, a matrica rencer! kollega, most kapta meg a 137,4 eurós büntit, mer' állítólag nem volt matrica, megőrizte természetesen, majd jelezte, hogy neki volt! rendben, de a rencám 3 számát összekeverték(a számok stimmeltek, csak sorrend nem) ezért 51 eurót kell fizetnie!
@eßemfaßom meg áll: "Próbáljatok rendszeresen közlekedni mondjuk a 4esen és rájöttök mekkora megváltás amikor a szolnok-bp 100km-es szakaszon kétszer pár km-re átvált 2x2sávos szakaszra "

szerintem erre az lenne a hasznos megoldas, hogyha Debrecen utan lenne rendes autopalya, es a negyesen is fizetni kellene autopalyadijat

ja de nem lesz, mert fontosabb egypar budapestnyi atlagkeruletu varosocskat megkinalni ilyen 2*2savval az uccso 10-20 km-re mint rendesen elvinni az M3ast a hatarig
@Spániel:

No és? Ez pont olyan, mint amikor le niggerezik Obamát.
Pedig mindkét állam büszke arra, hogy a nemzetnek a kisebbsegéből, opardon nemzetiségéből származók a vezetőik.
Szóval most lett kész a Békéscsaba-Szeged út Hódmezővásárhelyig. Szélsedett is állítólag 50 centimétert, ami ugye sávonént 25 centi. Se több, se kevesebb. Viszont szélesedett az út széle, jelentősen, és megrakták murvával. Ja, és épült az út mellé sok, és jó mély árok is. Eddig nem volt mibe esni, mert ahol volt árok, ott sem volt mély. Egy ok miatt jobb az út, mint volt, hibátlan az aszfaltozása. Jelenleg.

A lényeg pedig, hogy készült kerékpár út is, csak kerékpáros alig akad rajta. Arról nem hallottam, mibe fájt ez az adófizetőknek.
Azért műszaki kérdésekből is sikerül aktuálpolitikát csinálni.
- kevés helyen sírnak amiatt, hogy valaki olcsóbban akar építeni. Magyarországon, ahol még senki sem sír a mindent átszövő korrupció és magas km-költségek miatt ez pláne érthetetlen.
- a 2x1 út helyett egy 2x2 fizikai elválasztással szerintem csökkenti a balesetveszélyt. Ott van a 8-as út Fehérvár és Veszprém között. Sokat járok arra, és nem az volt a gondolatom, hogy ez most akkor mennyire is életveszélyes.
Ausztriában vannak az "S" jelű utak, amik szintén nem autópályák, viszont sok helyen 130km/h a limit, és nem igazán látni, hogy miben is térnek el az autópályáktól.

Az autópálya minősítés egy szabvány.
Példa: a magyarnak része a középen 3,6 méteres távolság az útpályák között. Vajon mennyivel nő a balesetveszély, ha ez 2 méterre csökken? Vajon mennyivel csökken az építési és lenyúlási költség, ha mondjuk 50 km-eren 1,6 méterrel szűkebb koronát kell építeni? (akár többszázezer köbméter talajmunka megspórolható)
Szűkebb kanyarívek, melyek a mai autókkat simán és biztonsággal bevehetők. Nem hinném, hogy egy korszerű szabványnak a forgalomban lévő legrosszabb jarmű képességeit kell tükröznie. Szerintem a Trabantot meghaladtuk már.
-a forgalmi adatok aligha indokolják egy teljes autópálya kiépítését sok helyen. Ki szeretne még egy M6-os utat, ahol nagyjából csak forgalom nincs?
- a szintbeli keresztezés csak lehetőség, és nem kötelező. Ha a forgalmi viszonyok indokolják, lehet különszintű a csomópont.
- a 110km/h elméleti lehetőség, ne legyen kétség, hogy sok korlátozás lesz ilyen utakon

A gyorsút emellett készülhet talán egyszerű melléépítéssel, vagyis nem kell egy teljesen új nyomvonalat kijeölni (kisajátítás, spekuláció, talajmunka)

Talán belátható, hogy itthon a fő autópálya tengelyek már kiépültek, vagy közel járnak a határhoz, újabb tengelyekre meg nincs nagy szükség, illetve a meglévőkkel kiszolgálható.
Jó lenne, ha elkészülne végre az M0, az M15 és az M70. Utóbbi kettőnél már a gyorsút is megváltás lenne,
Ez visznyolag rövidre sikeredett út volt Lázárnak:

"Az ügyben indított jogtalan nyomozás így teljes egészében megalapozatlan volt - ahogy ezt az eljárások során a támogató országok képviselői is mindvégig hangoztatták" - fogalmazott a civilek közleménye.

www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/nem-tortent-buncselekmeny-itt-a-vege-az-okotars-elleni-nyomozasnak-459559

Vajon kártérítési per lesz belőle? Mármint a felfüggeszetett adószámok miatt.
@látjátok feleim szümtükkel: mongyuk Obamán erőst láccik, hogy fekete, a pocakosról eddig is köztudott, de tabu volt, hogy félroma.
Csak ennyi a különbség.
@Secnir: Figyelted, hogy a listázó is rajta van a listán? :)
@látjátok feleim szümtükkel:
gondolom lázár a csütörtöki megszólalásában majd félmeztelenre vetkőzik és megvesszőzteti magát, majd lemond.
vagy nem, téteket nálam lehet megtenni
@Secnir:

A biztonság kedvéért megfonom a töviskoszorút. Hátha szükség lesz rá.
Az én időmben az útépítés valahogy így kezdődött: a minisztériumban az illetékes elvtársak eldöntötték, hová kell építeni uj utat vagy sztrádát.Azután megbízták a Közuti Közlekedési Tudományos Kutató Intézetet/KÖTUKI/és az Utügyi Kutató Intézetet /UKI/, hogy tudományos kutatási témában a mérnökeik kisérletezzék ki és modellezzék, s eredményeikről tudományos kutatási anyagot írjanak, amiről egy példányt a Dokumentációs Központba is adjanak le, és akkor utána lehet keresni, ki hol engedélyezte a micsodát.Mikor mindenki, aki ebben kompetens volt azt mondta, ez helyes és ez jó, akkor tovább ment az építőkhöz akkor még versenytárgyalás nélkül, és el kezdték épíeni.Végig az épités folyamán ott voltak és bábáskodtak az előkészítők is, bár ez nem gátolta meg az épült utak idejekorán való felpuposodását...no valahogy így történt...mára eltüntek a mérnökök......is.
@Secnir:

Tisztességes országban egy ilyen hazug vád után le szoknak mondani. No de mi nem vagyunk tisztességes ország.

Ime az újabb péda, hogy egyes utak hová vezetnek. Háború ez már ?

"A Közgép 2013-ban egy konzorciummal elnyert egy uniós gigatendert, harminchét somogyi településnek építettek hulladékválogatót Somban.
A projektben hárommilliárd forintnyi uniós támogatás volt, most viszont az önkormányzati társulás nem akarja átvenni az üzemet, mert szerintük a Közgép munkája "a minimális követelményeket" sem teljesíti. Erre a Közgép most átadásként egy borítékban elküldte az üzem kulcsait, írja a Sonline. A Közgép szerint az üzem rendben van."

index.hu/gazdasag/2015/10/20/milliardokon_veszett_ossze_a_kozgep_a_somogyiakkal/
@Spániel: "...tabu volt, hogy félroma."

Emlékeim szerint ez nem volt tabu és most sem az, régebben blogokban is meg lett ez beszélve. Valahogy inkább ez nem zavar senkit ( kivéve egy szűk csoportot ).
Nekem az a sajnálatos benne, hogy a roma közösség nem tudta ezt a tényt kihasználni sem fizkailag ( lásd roma önkormányzat körüli cirkusz ), sem erkölcsileg. Egy közösséget pedig fel kellene, hogy lelkesítse tagjának a sikere, és például kéne tekinteni rá. Valahogy ez utóbbit én nem nagyon láttam eddig.
@látjátok feleim szümtükkel: úgy értem, hogy nyíltan soha nem vállalta fel és nyíltan soha nem szembesült vele, pl. a cigánysággal kapcsolatos politikája során lehetett volna jó hivatkozási alap.
Csak a közpusmogásban szerepelt, amit sokan sokszor visszautasítottak.
@látjátok feleim szümtükkel: talán azért nem, mert nem állt ki Orbán a tömegek elé azzal, hogy felvállalja származását, ami után valószínűleg a roma önkormányzat és a többi érintett bátrabban kihasználta volna a lehetőséget....de az is lehet, hogy tévedek, és Orbán kiállt,csak én sikkadtam el felette.
ja... az autópályánál veszélyesebbek, de a sima 2x1 sávnál meg biztonságosabbak. Habár mutyi nélkül az autópálya is annyiba kerülne, mint a gyorsút.
@evasanyoca:

Nekem az a véleményem, hogy a magyar népesség a rendszerváltáskor nem volt rasszista még annak ellenére sem, hogy időnként előfordult cigányozás. Vannak régi szólásaink is e témában, még sem érezte senki úgy, hogy az ellenségességet takarna. Pl. szokták használni a ne cigánykodj kifejezést, ami mögött egy viselkedésre utalás van, és nem a nemzetiség ellenesség.
Úgy látom a rendszerváltás kihozta azonban az emberekből az állatot, és teret nyert a rasszizmus. Mostanában meg éppen a más nemzetiségű miniszterelnökünk kormánya dolgozott ezen, uszítva a migránsok ellen úgy, hogy más nemzetiségüket, vallásukat hangsúlyozza. Majd ne csudálkozzon senki, ha ez a saját nemzetiségére is vissza üt.
@látjátok feleim szümtükkel: igen, de már visszaütött, és valahol azt olvastam, hogy Orbán valami olyasmit mondott, hogy kár volt megengedni betelepedni Magyarországra a cigányokat...ezen teljesen elhültem...jól emlékszel, a rendszerváltás előtt azért aki dolgozni akart a cigányemberek között, az talált magának ezt-azt, müködtek a nagy gyárak, amik tisztes megélhetést nyujtottak esetlegesen a betanított-és segégmunkásnak vagy idénymunkásnak is...nyári szünetekben gyárban dolgoztam, mert apámnak az volt a meglátása, meg kell becsülnöm a fizikai munkát ahhoz, hogy szellemi lehessek, áldom érte haló porában is, ott adagolták mellettem a babot cigány kollegáim, dolgoztunk, fecsegtünk, senkit nem érdekelt senki származása....most a munkanélküliség és a szegénység hozza ki az emberekből a tehetetlen vonyító sakált a csapdában....:((
"most a munkanélküliség és a szegénység hozza ki az emberekből a tehetetlen vonyító sakált a csapdában....:(("

Sokan nem hiszik el ezt, de majd maguktól rájönnek. Minden gazdagból lehet szegény, sajnos nem minden szegényből lehet/lesz gazdag. Aki így jár az majd megtapasztalja.
@látjátok feleim szümtükkel: minden uj beruházás, útépítések, hogy a posztnál maradjunk, vonzották a segédmunkaerőt, rendes bért kaptak érte a közért dolgoztak, de nem közmunkát végeztek, eltartották úgy-ahogy a családot, és nem éheztek, aki azt mondja, hogy a cigányember utál dolgozni így nagy általánosságban, az hazudik, én rengeteg különféle épitőipari segédmunkán láttam őket dolgozni, sokszor jobban, mint "fehér" kollegáikat...igen, elég manapság egy betegség, s a gazdag otthagyja érte kincseit, s megtapasztalhatja a páriák életét, de ezt az egészséges még nem hiszi el....nincs biztonság, nincs szociális háló, kegyetlen ez a "rendszerváltás".
KÚRJA meg a kúrija a kurvaanyját!!!!!!!!!!!!!!
@taga20: Na de tagácska! Kérném a disztingválást, mert jön Boli és megint rád szól. :)
@Gábris szomszéd: ártuka, mingyá hozom a lézerkardom és megberetvállak:))

most mond, hogy nincs igazam, ezekkel a brigantikkal kapcsolatban!
@Gábris szomszéd: látom torro kolléga fájlalta, hogy le se szartátok rodival, pedig két órát gubbasztott a varánuszon:))
@taga20: Hát mivel ez egy nyilvános blog és mindenki szabadon elmondhatja a véleményét (egy darabig) :D
@Reszelő Aladár:

Tökéletesen igazad van. Egy ilyen országnak minek korszerű infrastruktúra, miért is kellenének olyan autópályák, amelyeken 200 km 80 perc alatt -biztonságosan és mások veszélyeztetése nélkül- leküzdhető, no nem táblától tábláig, hanem városközponttól-városközpontig.
Mulatságos az M6-os 'forgalomnélküliségével' példálózni, s mintegy szorgalmazni olyan utak létesítését, amelyeket később majd ugyanannyiért lehet újraterveztetni és építtetni.
Mégis mivel kellene idecsalogatni a befektetőket? Karikás ostorral és kecskeméti fütyülőssel? Eseteleg bőgatya, és gémeskút is játszik?
És valahogy mégiscsak kell lassítani a köznép közlekedését, akiknek nem jár rendőri felvezetés, de azért fejlesztés imitálással mégis le lehet rabolni a még folydogáló ilyen-olyan zsetonokat.
Gyorsút. Igen. Gyorsan kell leszakítani a zsetont, mert gyorsan kell meggazdagodni. Gyorsút. Éppen mint a gyorstalpalós iskolák amik onthatják az európai viszonylatban versenyképtelen munkaerőt. Gyorsút, mert gyorsan kell biztosítani az újgazdagok öröklési rendjének beágyazódását a következő 100 évre.
20 évvel ezelőtt előrelépés lehetett volna a gyorsút, ma már visszalépés az életképtelenné vált szocialista időkbe. Hajrá.
Vagy esetleg azért kell a gyorsútra fanyalodni, mert már nem tűrik tovább az uniós adófizetők, hogy a haveri saját lábon állók 4 milliárdért építsenek 1 km-es autópálya szakaszt, és az középszerű ötvenéves befuccsolt falusi gázszerelő 210-től milliárdossá nőtte ki magát, közpénzből, állami földekből, trafik koncessziókból, kétes külföldi panamából.

Ennyire elfogyott a zsé, hogy már csak gyorsútra futja. És akkor ezentúl ez lesz a haladás? Rendben, legyünk akkor hülyék. Még hogy gyorsút!?
Elfogyott a zseton. Az van.
Amire kell a pénz arra nem jut, amire nélkülözhető lenne, arra pedig számlálatlanul szórják.
A lopni való összeg konstans, így marad opciónak a lebutított infrastruktúra. Hajrá. A gyorsút, mint rezsicsökkentett autópálya. Ezen lehet döcögni a bérmunkás jövőbe. Nosza.
De stadionokat, még, még, még!
[Olvastam, 1 milliárd a prémium a pótselejtezős hycomat agylábú focistáknak. Pardon, fosistáknak. Már ha... ]
@Gábris szomszéd: nem eszt akartam sugallni, de legyen igazad.

és mit szósz, hogy milyen patent hely ez a kanada?
ha rodi is rájuk szavazott, ako büszke vagyok rá:))
@jaegtoer: haver, te aladárt most elküldted reszelőzsírért, konkrétan:)))
@taga20: Hát ott azért egész más a liberalizmus mint itthon. Amúgy nekem is nagyon tetszett, amikor ott jártam, de az USÁ-ban is sok szép dolgot láthattam. :)
@Gábris szomszéd: és miben más? ott csípik a nácikat?

ezt az usás félmondatodat meg nem is értem!
ott nem verik a négereket?:)))
@taga20:

Én csak egy hülye vagyok, aki csak kutyaólat tud építeni, hacsak nem éppen fogpiszkálót farag a sok aranyfalábból.
@jaegtoer: te tényleg hülye vagy!:)))
mi rendeltünk egyet, én meg összecsavaroztam egy óra alatt.

a magyar válogatóttat meg felejcsük el a picsába! aszt az egy milliárdot meg agyák oda a nővéreknek vagy a dokiknak.
@taga20: egy vonás fölösleges.
@jaegtoer: még talán nem vagyunk a Falanszterben, így hát ne csüggedj: szvsz Te egy nagyon tehetséges, művelt emberpéldány vagy.
@taga20: Öreg azt kérdeztem már, hogy csíped -e Gregor Bernadettet? :)
@taga20:
Eredeti ötletem szerint összközművest szerettem volna, de jaegkiskaes várható ellenkezését figyelembe véve ezt átgondolásra elnapoltam, így csak egy dupla szigetelésű házikó lett átmenetileg. Később, ha nagyobb lesz KutyuLili, még egy nappalit is szeretnék hozzátoldani, meg napozóteraszt egy pancsolóval.
@Gábris szomszéd: hát biztos csípem, csak még mesztelenül nem találkoztunk:))

bár amióta az oroszok kenyerét eszi, egy kicsit unszimpatikus lett:)
@jaegtoer: és gyerekszoba?

és a duplaszigetelés az hogy? betekerted a kutyát kőzetgyapottal?:))
@jaegtoer:
Számít vagy sem, kurvára egyetértek.
@Spániel:
"Orbán, aki maga is félig roma" vagy tán egészen az?!
Na jóccakát.

Mindenki elaludt......
ma kivételesen izgalmas a gyík, meg is lett nyúzva és a taxidermista már készíti a züveggyapotot?

és imolka újra mekksemmisítve mert anélkűl nem lehet taxidermiázni

brühüyyy

kkk
és tényleg meg van gárgyűlva a zorbány cigány aki roma is

de legfőképpen köztörvényes útszéli rabló és zsebtolvaj
@Rodeo36: Bocsika, de "taxidermia" alatt mit ércsek?
@öregmatróz:
szerény ismereteim szerint a taxidérmia az a szakma amely az élő állatból kitömött modellt készít és képes a különféle állati gereznákat kikészíteni, hogy azok használhatóak legyenek cipő, kabát, nadrágszíj és egyéb célokra

brühüyyy

kkk
@öregmatróz:
tax·i·der·my
(tăk′sĭ-dûr′mē)
n.
The art or operation of preparing, stuffing, and mounting the skins of dead animals for exhibition in a lifelike state.

from Greek taxis arrangement + -dermy, from Greek derma skin]
ˌtaxiˈdermal ˌtaxiˈdermic adj ˈtaxiˌdermist

aszon'tad van gúgli fordítód

brühüyyy

kkk
@Rodeo36: A forditó bukfence:

"A görög taxik elrendezése + -dermy, a görög Derma bőr]
ˌtaxidermal kitömés adj preparátor"

De azért valamivel okosabb lettem, mert az elöbbeni mondatot jobban forditotta.

Köszi....!
@Rodeo36:

"de legfőképpen köztörvényes útszéli rabló és zsebtolvaj"

+1
@öregmatróz: Csak azé kérdeztem mert ezt még az idegen szavak szótára se tudta.....
@Rodeo36: Persze nem magammal beszélek, hanem elütöttem.
@öregmatróz:
aszt már többször leírtam itt a gyíkon is, hogy a "ti" idegenszavak szótára című köztörvényes bűntett arra sem jó, hogy a billegő székem lába alá rakjam

brühüyyy

kkk
@öregmatróz:
ajánlom a Webster teljes kiadását és eszt:

American Heritage® Dictionary of the English Language, Fifth Edition. Copyright © 2011 by Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company.

Published by Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. All rights reserved.

Collins English Dictionary – Complete and Unabridged © HarperCollins Publishers 1991, 1994, 1998, 2000, 2003

brühüyyy

kkk
@öregmatróz:
eszt a
"GÖRÖG TAXIK ELRENDEZÉSE" akár óriásplakáton is kitehetnéd

kibaszott jó

a gúgli iszik rendesen valami kerítésszaggatót vagy csavarlazítót

tudod az a baj, hogy a magyarra fordító gúglit ugyanaz a részeg hibbant csinálta mint az idegen szavak szótárát

ha más nyelvre alakítod egészen normális dolgok jönnek ki...ezért én már 35 éve nem használok semmilyen olyan szótárt aminek van magyar vonatkozása, de leginkább az egynyelvű szótárakat azaz a WEBSTER az az angol nyelv hivatalos értelmező szótára kb 12 kiló biblia papíron nyomtatva, és mindenre van címszava

brühüyyy

kkk

íme ebben a szedetben benne is van!!!!

tax•i•der•my
(ˈtæk sɪˌdɜr mi)

n.
the art of preparing, preserving, and stuffing the skins of animals and mounting them in lifelike form.
[1810–20; < Greek táxi(s) arranging (see taxis1) + dérm(a) skin + -y3]
tax`i•der′mal, tax`i•der′mic, adj.
tax′i•der`mist, n.

Random House Kernerman Webster's College Dictionary, © 2010 K Dictionaries Ltd.

Copyright 2005, 1997, 1991 by Random House, Inc. All rights reserved.
@öregmatróz:

ταξιδερμία

brühüyyy

kkk
@Rodeo36:

Ezt a görögöt jól "lefordította". A betüket áttete magyarra.
A Tinta szótárral nekem is van tapasztalaton, hogy nem egész komplett.

Véleményedet lájkolom..

kkkkkkkkkkk
@öregmatróz:
remélem a mosolyodat is megtartottad, valaki ragaszkodott hozzá (már nagyon régen de itt a gyíkon), hogy keressek rá bizonyos "izé"-re a magyar idegen nevek szótárában...hát amit ott találtam nagy hírtelen azt még gyalázatnak nevezni is dícséret

egyébként én imádom használni a hosszú magánhangzókat (túlhasználom őket) ezért sokan nemtetszésüket szokták...én meg ugye röhögénybe öltözöm tőlük

szép napot neked

brühüyyy

kkk
Mennyire igaz!

Pablo Neruda: Egy himnusz az élethez

lassan meghal az,
aki soha nem megy útra,
aki nem olvas,
aki nem hallgat zenét,
aki nem tudja megtalálni a maga bocsánatát
lassan meghal az,
aki elvesztette önszeretetét,
aki nem fogadja más segítségét
lassan szokásainak rabja lett,
aki mindig ugyanazt az utat járja,
aki soha nem változtat támaszpontot,
aki nem meri öltözete színét cserélni
vagy soha sem beszél ismeretlenekkel
lassan meghal az,
aki elkerüli a szenvedélyt
és az izgalom örvénylését,
amely a szeme fényét gyújtja
és gyógyítja a szív sebeit
lassan meghal az,
aki nem tudja célpontját változtatni
mikor boldogtalan
a munkában vagy szerelmében,
aki nem mer veszélyt vállalni
az álmai megvalósítására,
élj most!
légy merész ma!
cselekedj mindjárt!
Ne hagyd magad lassan meghalni!
Ne vond magadtól meg a boldogságot!

(Somlyó György fordítása)
Pablo Neruda: Oda a la vida
La noche entera
con un hacha
me ha golpeado el dolor,
pero el sueño
pasó lavando como un agua oscura
piedras ensangrentadas.
Hoy de nuevo estoy vivo.
De nuevo
te levanto,
vida,
sobre mis hombros.

Oh vida, copa clara,
de pronto
te llenas
de agua sucia,
de vino muerto,
de agonía, de pérdidas,
de sobrecogedoras telarañas,
y muchos creen
que ese color de infierno
guardarás para siempre.

No es cierto.

Pasa una noche lenta,
pasa un solo minuto
y todo cambia.
Se llena
de transparencia
la copa de la vida.
El trabajo espacioso
nos espera.
De un solo golpe nacen las palomas.
Se establece la luz sobre la tierra.

Vida, los pobres
poetas
te creyeron amarga,
no salieron contigo
de la cama
con el viento del mundo.

Recibieron los golpes
sin buscarte,
se barrenaron
un agujero negro
y fueron sumergiéndose
en el luto
de un pozo solitario.

No es verdad, vida,
eres
bella
como la que yo amo
y entre los senos tienes
olor a menta.

Vida,
eres
una máquina plena,
felicidad, sonido
de tormenta, ternura
de aceite delicado.

Vida,
eres como una viña:
atesoras la luz y la repartes
transformada en racimo.

el que de ti reniega
que espere
un minuto, una noche,
un año corto o largo,
que salga
de su soledad mentirosa,
que indague y luche, junte
sus manos a otras manos,
que no adopte ni halague
a la desdicha,
que la rechace dándole
forma de muro,
como a la piedra los picapedreros,
que corte la desdicha
y se haga con ella
pantalones.
La vida nos espera
a todos
los que amamos
el salvaje
olor a mar y menta
que tiene entre los senos.

brühüyyy

kkk
@Rodeo36: na áááácsi! nem ismerheti be, hogy cigány (roma az nem egy nép neve) mert akkor lőttek sokharmadnak, akkor kisebbségi lenne!
@Eszter jött:
kár, hogy a fordító kitalált egy címet

az eredeti:
Muere lentamente

Muere lentamente quien no viaja,
quien no lee, quien no escucha música,
quien no halla encanto en sí mismo.

Muere lentamente
quien destruye su amor propio;
quien no se deja ayudar.

Muere lentamente
quien se transforma en esclavo del hábito
repitiendo todos los días los mismos senderos,
quien no cambia de rutina,
no se arriesga a vestir un nuevo color
o no conversa con quien desconoce.

Muere lentamente
quien evita una pasión
y su remolino de emociones;
aquellas que rescatan el brillo de los ojos
y los corazones decaídos.
Muere lentamente
quien no cambia la vida cuando está insatisfecho con su trabajo, o su amor,
quien no arriesga lo seguro por lo incierto
para ir tras de un sueño
quien no se permite,
por lo menos una vez en la vida,
huir de los consejos sensatos...
Vive hoy!
¡Arriesga hoy!
¡Haz hoy!
No te dejes morir lentamente !

¡NO TE OLVIDES DE SER FELIZ !

Pablo Neruda

kkkk
@nincs_itt:
én nem kérdeztem, én állítottam, hogy az

védekezzen

kkkk

brühüyyy
roma=emberszabású cigány
@Rodeo36:

Lehet. Te érted eredetiben, én örülök a kitaláltnak is.
Két órán át kerestem azt a verset, ami ma tovább visz. Megtaláltam, örvendezek.
@Rodeo36:

Elárulod az eredeti címet, vagy fussak /szokás szerint/ még pár kört? )))
@Eszter jött:
oda van írva

kkkkkkkkkkkkkkkkkkk

brühüyyy
@Eszter jött:

íme

az eredeti:
Muere lentamente

brühüyyy

kkk

és semmi himnusz
@Eszter jött:
ja és csak hogy tudd, egy meglehetősen szar fordítás...a Neruda gondolatai mások mint amit a drága gyurka kitalált

brühüyyy

kkk
@Rodeo36:

Tudom, hogy nálad meg kell dolgoznom minden infóért. A te verziódat akarom.
Cserébe írok valami blődséget, nem esik nehezemre. Aztán lep.csázhatsz.
Azt hiszem, ez egy korrekt ajánlat.
@Eszter jött:
háááát ha eszt akarod?

Muere lentamente

azaz

Lassan hal meg az...

brühüyyy

kkkk
@Rodeo36:

Mi van a pontok után, Rodi?
Szívesen udvarolnék még pár órát, de vészesen fogy az időm.
Meghalt a páciensem és éjjel új családhoz utazom. 5 napot töltöttem itthon a beígért 14 helyett. Még ezer dolgom van. Ha lenne időm, kiudvarolnám belőled az egész verset saját fordításban, ismerem a gyenge pontjaid.
5 hétre megyek az isten háta mögé, kell a lelki manna.
Szóval, ne cicózz!
@Eszter jött:
az első versszak (szerintem)
lassan hal meg az, ki nem utazik,
Ki nem olvas, ki nem hallgat zenét
Ki nem találja meg a boldogságot önmagában.

...
kkk

brühüyyy
@Eszter jött:

csak nem? bele vagy esve az én műfordításaimba?

kkkk

na majd meglátom, ha öreganyádnak szólítasz

brühüyyy
@Rodeo36:

Nem a műfordításaidba, hanem abba, amit rejtegetsz a brürürü-k és a kkk-k mögött.Vagyis a tüskék mögött.
Gondolom már rájöttél, ez a manipuláció része.
Ne kelljen végigjátszanom a palettát!
@Eszter jött:
folyt.
Muere lentamente
quien se transforma en esclavo del hábito
repitiendo todos los días los mismos senderos,
quien no cambia de rutina,
no se arriesga a vestir un nuevo color
o no conversa con quien desconoce.

Lassan hal meg az
Ki önmaga szokásainak rabszolgájává válik
Ismételve nap mint nap ugyanazokat ösvényeket,
Ki nem képes a rutinját változtatni,
Ki nem képes ruhája színét naponta változtatni,
Vagy, ki nem képes szóbaállni ismeretlennel.

+++

brühüyyy

kkk
@Eszter jött:
++
Muere lentamente
quien evita una pasión
y su remolino de emociones;
aquellas que rescatan el brillo de los ojos
y los corazones decaídos.
lassan hal meg az
Ki elkerüli a szenvedélyt
És annak emocionális örvényeit;
Amazok kik mentesek a szemek ragyogásától
És kik haldokoltatják szívüket

brühüyyy
kkk
@Eszter jött:
A VÉGE:
Muere lentamente
quien no cambia la vida cuando está insatisfecho con su trabajo, o su amor,
quien no arriesga lo seguro por lo incierto
para ir tras de un sueño
quien no se permite,
por lo menos una vez en la vida,
huir de los consejos sensatos...
Vive hoy!
¡Arriesga hoy!
¡Haz hoy!
No te dejes morir lentamente !
Lassan hal meg az
Ki nem képes életét változtatni mikor munkája szerelme nem ad neki semmit,
Ki nem kockáztatja a biztosat a bizonytalanért
Hogy egy álmát elérje
Ki nem engedi
Hogy legalább egyszer az életben
Megszökjön a bölcs tanácsoktól...
Élj ma
Kockáztass ma!
Tedd ma!
És ne haldokolj élve!

¡NO TE OLVIDES DE SER FELIZ !

NE FELEJTS EL BOLDOGNAK LENNI!

BRÜHÜYYY

KKK
@Rodeo36:

Egy dög vagy!
Még a másik versből is tartozol az utolsó versszakkal!!!
Behajtom rajtad azt is, ezt vedd készpénznek.
Ha majd lesz elég időm.
Hallgasd, bár nem klasszikus!

www.youtube.com/watch?v=Un5BUjmcAFk
@Eszter jött:
mi jár nekem mindezért?

a paletta? kkkk

brühüyyy
@Eszter jött:
szóval még egy nagyon szépen köszönömöt sem érdemeltem

na akkor ennyiben maradtunk

arra meg várhacc, pedig megcsináltam

brühüyyy

kkk

ja és vedd figyelembe ez teljesen nyers fordítás, az időből is láccik kkkk
a gyurka heteket töltött vele?
@Rodeo36:

Ne haragudj, de közben az ügynökség is hívott, meg az új helyről a kolléganőm.
Mi jár? Tárgyaljunk!
@Eszter jött:
nincs mit tárgyalni...

ha nem tudod magadtól, akkó' annyi

brühüyyy
kkk

jó utazást...
@Eszter jött: A tüskék mögött egy okos és jó ember lakozik. :)
@Gábris szomszéd:

Lehet, hogy nem jön át, de pontosan látom, melyik reg mögött mi van.
A "mi" arra vonatkozik, mit fed el.
@Gábris szomszéd:
hol van a tüske?

brühüyyy

kkk

most menek, és nem tudom mikor leszek, mára ez túl sok volt
asztakibaszottjólnevelcségét a ...
@Eszter jött:
megkaptam...

hát most már elég belőled, a petra hozzád képest...
szóval hanyagoljál

:::(((((((
@Rodeo36:

b+, ez valóban teljesen más. jobb, keményebb.

Lassan hal meg az
Ki nem képes életét változtatni mikor munkája szerelme nem ad neki semmit,
Ki nem kockáztatja a biztosat a bizonytalanért
Hogy egy álmát elérje
Ki nem engedi
Hogy legalább egyszer az életben
Megszökjön a bölcs tanácsoktól...
Élj ma
Kockáztass ma!
Tedd ma!
És ne haldokolj élve!
@Eszter jött:
ez csak a befejező stancák

a többit lenyelted?

brühüyyy

kkk
te már nem változol,
ilyen maracc
@Rodeo36:

Az a kérdés, változtatna-e valamin ha változnék?
@Eszter jött: Nem semmi vagy, belopóztál Rodeo szívébe:))

csak kéne inni egy kávét
@Eszter jött:

Ha kevés az időd, majd később megtalálod:

Pablo Neruda: Egy himnusz az élethez

[minden fordítása erőltetett:), mert éppen az marad ki belőle, ami: tehát a himnusz.

Szózat az élethez-nek többen lefordították, de az nem himnusz:)
@habakuk000:

Túl sok romantikus regényt olvasol. ))
@jaegtoer:

Én Rodi verziòjára vágytam. Megkaptam ès most èlvezem.
@jaegtoer: Szózat az élethez? Nekem hirtelen ez a közelmúltbéli ünnep ugrott be. :)

Áldjuk a földön Isten szegénykéjét

Áldjuk a földön Isten szegénykéjét,
Kései társak saruszíjat oldva,
Ő már a mennyben követi a Bárányt,
Akármerre jár, akármerre jár.

Nyíltszívű gyermek nem italtól részeg,
Társai nézik Isten bolondjának,
Egykori rongyos koldustarisznyája,
Színig tele már színig tele már.

Áldott az Isten igazán ítélő,
Karja a gőgöst méltán megalázza,
Ám a szelídre, az alázatosra,
Kitárt karja vár, kitárt karja vár.

youtu.be/YZpd1aslfKw
Az Unió vasútra ad pénzt, útra nem, ezért azt a saját pénzből kell gründolni. És a nagyonszárnyaló magyar sikergazdaságból egyszerűen nem futja sztrádára.
www.autoszektor.hu/hu/content/osszekoltoztetik-vasuti-es-buszpalyaudvarokat
süti beállítások módosítása