Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: hang.hu/belfold/varga-judit-megszolalt-miutan-allitolagos-valasarol-irtak-nem-kivanunk-reagalni-12... (2024.03.28. 08:57) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: @pollutio: naná :) (2024.03.21. 08:26) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2015.10.19. 05:23 Fabius

Orbán tényleg megőrült mikor új gyorsutakat akar látni?

Don Sziszifuszban buzog az útépítési láz már egy ideje. 2014 egyik kampányfogása volt, hogy az aktuális pártembernél elintézhette a kedveslakosság, hogy zsigamarcellezzék le a kívánt útszakaszt. Viktor nem állt meg itt, ebben a ciklusban gyorsutakat ígért mindenfelé. A sajtó cikkezni kezdett balesetveszély növekedésről, 21 éves, elavultsága ellenére ma is érvényes miniszteri rendeletről, mindenféle önmagát magyarázó, biztonságos utakról. Én meg, miután heti-havi szinten járok ilyen utakon azért csak nem állom meg a dolgot szó nélkül.

Lengyelországban sok ilyen "gyorsút" létezik. Általában 2x2 sávosak, középen valamilyen autópálya-light sávelválasztóval, kb így:

ut.PNG

Ilyen van - egyebek mellett - Katowice és Lódz, Varsó és Elblag között, vagyis nem pár kilométeres szakaszokról beszélünk, hanem valódi autópályák hiányában országos úthálózatról és kilométerek százairól. ( a lengyeleket csak most érte el az autópálya építési láz, de ez most mindegy) Nincsenek kétszintű kereszteződések, alul vagy felüljárók, van sebességkorlátozás (70) a kereszteződések előtt és lámpa, aminél meg kell állni.

ut1.PNG

Elkerülő utak helyett városi szakaszok, azok minden nyűgjével együtt.

ut2.PNG

Legszebbek a hibridek, mint pl Radom és Varsó között, ahol a városból be-kivezető szakaszok szintbeli kereszteződésekkel teli gyorsutak, a középső szakasz meg autópálya.

Szeretek ezeken közlekedni?

Legkevésbé sem. Ha valahol, ezeken az utakon tényleg oda kell figyelni mit csinál az ember, hol mennyivel közlekedik, mikor milyen megtévesztő helyek jönnek telepített fix traffipaxokkal és váratlan forgalmi helyzetekkel. Aki itt rendszeresen autózik az tudja, hogy Lengyelország elég rossz helyen kullog a millió főre jutó halálos közlekedési balesetek számát összevető uniós elemzésekben. Tényleg megőrült Orbán, hogy ilyen utakat akar nálunk is?

Igen és mégsem.

Az tény, hogy ezeken az utakon sokkal nagyobb a baleset veszélye, mint egy autópályán. De az is tény, hogy ha ez nincs, akkor a lengyel példánál maradva a határtól - Barwinek - Radomig tartó 275 kilométeren csak ez van:

ut3.PNG

Vagyis még 2x2 sáv elválasztóval sem várja a Szlovákia felől Varsóba tartó személy és teherforgalmat. Ilyen szakaszok pedig nálunk is vannak. Ahol akár egy gyorsút is lehet jobb, gyorsabb és kevésbé balesetveszélyes a mostani állapotoknál. Ebben pedig kivételesen lehet igaza Orbánnak még akkor is, ha nettó politikai haszonszerzés és az adott összegből ócsítás vezeti az útépítő ötleteit.

315 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr427988655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Boli – Ch.T. is, meg hát!: amikor megépült, valamikor jó régen, akkor az a szakasz fizetős vót, külön.
mostan mi van? ja, a matrica rencer! kollega, most kapta meg a 137,4 eurós büntit, mer' állítólag nem volt matrica, megőrizte természetesen, majd jelezte, hogy neki volt! rendben, de a rencám 3 számát összekeverték(a számok stimmeltek, csak sorrend nem) ezért 51 eurót kell fizetnie!
@eßemfaßom meg áll: "Próbáljatok rendszeresen közlekedni mondjuk a 4esen és rájöttök mekkora megváltás amikor a szolnok-bp 100km-es szakaszon kétszer pár km-re átvált 2x2sávos szakaszra "

szerintem erre az lenne a hasznos megoldas, hogyha Debrecen utan lenne rendes autopalya, es a negyesen is fizetni kellene autopalyadijat

ja de nem lesz, mert fontosabb egypar budapestnyi atlagkeruletu varosocskat megkinalni ilyen 2*2savval az uccso 10-20 km-re mint rendesen elvinni az M3ast a hatarig
@Spániel:

No és? Ez pont olyan, mint amikor le niggerezik Obamát.
Pedig mindkét állam büszke arra, hogy a nemzetnek a kisebbsegéből, opardon nemzetiségéből származók a vezetőik.
Szóval most lett kész a Békéscsaba-Szeged út Hódmezővásárhelyig. Szélsedett is állítólag 50 centimétert, ami ugye sávonént 25 centi. Se több, se kevesebb. Viszont szélesedett az út széle, jelentősen, és megrakták murvával. Ja, és épült az út mellé sok, és jó mély árok is. Eddig nem volt mibe esni, mert ahol volt árok, ott sem volt mély. Egy ok miatt jobb az út, mint volt, hibátlan az aszfaltozása. Jelenleg.

A lényeg pedig, hogy készült kerékpár út is, csak kerékpáros alig akad rajta. Arról nem hallottam, mibe fájt ez az adófizetőknek.
Azért műszaki kérdésekből is sikerül aktuálpolitikát csinálni.
- kevés helyen sírnak amiatt, hogy valaki olcsóbban akar építeni. Magyarországon, ahol még senki sem sír a mindent átszövő korrupció és magas km-költségek miatt ez pláne érthetetlen.
- a 2x1 út helyett egy 2x2 fizikai elválasztással szerintem csökkenti a balesetveszélyt. Ott van a 8-as út Fehérvár és Veszprém között. Sokat járok arra, és nem az volt a gondolatom, hogy ez most akkor mennyire is életveszélyes.
Ausztriában vannak az "S" jelű utak, amik szintén nem autópályák, viszont sok helyen 130km/h a limit, és nem igazán látni, hogy miben is térnek el az autópályáktól.

Az autópálya minősítés egy szabvány.
Példa: a magyarnak része a középen 3,6 méteres távolság az útpályák között. Vajon mennyivel nő a balesetveszély, ha ez 2 méterre csökken? Vajon mennyivel csökken az építési és lenyúlási költség, ha mondjuk 50 km-eren 1,6 méterrel szűkebb koronát kell építeni? (akár többszázezer köbméter talajmunka megspórolható)
Szűkebb kanyarívek, melyek a mai autókkat simán és biztonsággal bevehetők. Nem hinném, hogy egy korszerű szabványnak a forgalomban lévő legrosszabb jarmű képességeit kell tükröznie. Szerintem a Trabantot meghaladtuk már.
-a forgalmi adatok aligha indokolják egy teljes autópálya kiépítését sok helyen. Ki szeretne még egy M6-os utat, ahol nagyjából csak forgalom nincs?
- a szintbeli keresztezés csak lehetőség, és nem kötelező. Ha a forgalmi viszonyok indokolják, lehet különszintű a csomópont.
- a 110km/h elméleti lehetőség, ne legyen kétség, hogy sok korlátozás lesz ilyen utakon

A gyorsút emellett készülhet talán egyszerű melléépítéssel, vagyis nem kell egy teljesen új nyomvonalat kijeölni (kisajátítás, spekuláció, talajmunka)

Talán belátható, hogy itthon a fő autópálya tengelyek már kiépültek, vagy közel járnak a határhoz, újabb tengelyekre meg nincs nagy szükség, illetve a meglévőkkel kiszolgálható.
Jó lenne, ha elkészülne végre az M0, az M15 és az M70. Utóbbi kettőnél már a gyorsút is megváltás lenne,
Ez visznyolag rövidre sikeredett út volt Lázárnak:

"Az ügyben indított jogtalan nyomozás így teljes egészében megalapozatlan volt - ahogy ezt az eljárások során a támogató országok képviselői is mindvégig hangoztatták" - fogalmazott a civilek közleménye.

www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/nem-tortent-buncselekmeny-itt-a-vege-az-okotars-elleni-nyomozasnak-459559

Vajon kártérítési per lesz belőle? Mármint a felfüggeszetett adószámok miatt.
@látjátok feleim szümtükkel: mongyuk Obamán erőst láccik, hogy fekete, a pocakosról eddig is köztudott, de tabu volt, hogy félroma.
Csak ennyi a különbség.
@Secnir: Figyelted, hogy a listázó is rajta van a listán? :)
@látjátok feleim szümtükkel:
gondolom lázár a csütörtöki megszólalásában majd félmeztelenre vetkőzik és megvesszőzteti magát, majd lemond.
vagy nem, téteket nálam lehet megtenni
@Secnir:

A biztonság kedvéért megfonom a töviskoszorút. Hátha szükség lesz rá.
Az én időmben az útépítés valahogy így kezdődött: a minisztériumban az illetékes elvtársak eldöntötték, hová kell építeni uj utat vagy sztrádát.Azután megbízták a Közuti Közlekedési Tudományos Kutató Intézetet/KÖTUKI/és az Utügyi Kutató Intézetet /UKI/, hogy tudományos kutatási témában a mérnökeik kisérletezzék ki és modellezzék, s eredményeikről tudományos kutatási anyagot írjanak, amiről egy példányt a Dokumentációs Központba is adjanak le, és akkor utána lehet keresni, ki hol engedélyezte a micsodát.Mikor mindenki, aki ebben kompetens volt azt mondta, ez helyes és ez jó, akkor tovább ment az építőkhöz akkor még versenytárgyalás nélkül, és el kezdték épíeni.Végig az épités folyamán ott voltak és bábáskodtak az előkészítők is, bár ez nem gátolta meg az épült utak idejekorán való felpuposodását...no valahogy így történt...mára eltüntek a mérnökök......is.
@Secnir:

Tisztességes országban egy ilyen hazug vád után le szoknak mondani. No de mi nem vagyunk tisztességes ország.

Ime az újabb péda, hogy egyes utak hová vezetnek. Háború ez már ?

"A Közgép 2013-ban egy konzorciummal elnyert egy uniós gigatendert, harminchét somogyi településnek építettek hulladékválogatót Somban.
A projektben hárommilliárd forintnyi uniós támogatás volt, most viszont az önkormányzati társulás nem akarja átvenni az üzemet, mert szerintük a Közgép munkája "a minimális követelményeket" sem teljesíti. Erre a Közgép most átadásként egy borítékban elküldte az üzem kulcsait, írja a Sonline. A Közgép szerint az üzem rendben van."

index.hu/gazdasag/2015/10/20/milliardokon_veszett_ossze_a_kozgep_a_somogyiakkal/
@Spániel: "...tabu volt, hogy félroma."

Emlékeim szerint ez nem volt tabu és most sem az, régebben blogokban is meg lett ez beszélve. Valahogy inkább ez nem zavar senkit ( kivéve egy szűk csoportot ).
Nekem az a sajnálatos benne, hogy a roma közösség nem tudta ezt a tényt kihasználni sem fizkailag ( lásd roma önkormányzat körüli cirkusz ), sem erkölcsileg. Egy közösséget pedig fel kellene, hogy lelkesítse tagjának a sikere, és például kéne tekinteni rá. Valahogy ez utóbbit én nem nagyon láttam eddig.
@látjátok feleim szümtükkel: úgy értem, hogy nyíltan soha nem vállalta fel és nyíltan soha nem szembesült vele, pl. a cigánysággal kapcsolatos politikája során lehetett volna jó hivatkozási alap.
Csak a közpusmogásban szerepelt, amit sokan sokszor visszautasítottak.
@látjátok feleim szümtükkel: talán azért nem, mert nem állt ki Orbán a tömegek elé azzal, hogy felvállalja származását, ami után valószínűleg a roma önkormányzat és a többi érintett bátrabban kihasználta volna a lehetőséget....de az is lehet, hogy tévedek, és Orbán kiállt,csak én sikkadtam el felette.
ja... az autópályánál veszélyesebbek, de a sima 2x1 sávnál meg biztonságosabbak. Habár mutyi nélkül az autópálya is annyiba kerülne, mint a gyorsút.
@evasanyoca:

Nekem az a véleményem, hogy a magyar népesség a rendszerváltáskor nem volt rasszista még annak ellenére sem, hogy időnként előfordult cigányozás. Vannak régi szólásaink is e témában, még sem érezte senki úgy, hogy az ellenségességet takarna. Pl. szokták használni a ne cigánykodj kifejezést, ami mögött egy viselkedésre utalás van, és nem a nemzetiség ellenesség.
Úgy látom a rendszerváltás kihozta azonban az emberekből az állatot, és teret nyert a rasszizmus. Mostanában meg éppen a más nemzetiségű miniszterelnökünk kormánya dolgozott ezen, uszítva a migránsok ellen úgy, hogy más nemzetiségüket, vallásukat hangsúlyozza. Majd ne csudálkozzon senki, ha ez a saját nemzetiségére is vissza üt.
@látjátok feleim szümtükkel: igen, de már visszaütött, és valahol azt olvastam, hogy Orbán valami olyasmit mondott, hogy kár volt megengedni betelepedni Magyarországra a cigányokat...ezen teljesen elhültem...jól emlékszel, a rendszerváltás előtt azért aki dolgozni akart a cigányemberek között, az talált magának ezt-azt, müködtek a nagy gyárak, amik tisztes megélhetést nyujtottak esetlegesen a betanított-és segégmunkásnak vagy idénymunkásnak is...nyári szünetekben gyárban dolgoztam, mert apámnak az volt a meglátása, meg kell becsülnöm a fizikai munkát ahhoz, hogy szellemi lehessek, áldom érte haló porában is, ott adagolták mellettem a babot cigány kollegáim, dolgoztunk, fecsegtünk, senkit nem érdekelt senki származása....most a munkanélküliség és a szegénység hozza ki az emberekből a tehetetlen vonyító sakált a csapdában....:((
"most a munkanélküliség és a szegénység hozza ki az emberekből a tehetetlen vonyító sakált a csapdában....:(("

Sokan nem hiszik el ezt, de majd maguktól rájönnek. Minden gazdagból lehet szegény, sajnos nem minden szegényből lehet/lesz gazdag. Aki így jár az majd megtapasztalja.
@látjátok feleim szümtükkel: minden uj beruházás, útépítések, hogy a posztnál maradjunk, vonzották a segédmunkaerőt, rendes bért kaptak érte a közért dolgoztak, de nem közmunkát végeztek, eltartották úgy-ahogy a családot, és nem éheztek, aki azt mondja, hogy a cigányember utál dolgozni így nagy általánosságban, az hazudik, én rengeteg különféle épitőipari segédmunkán láttam őket dolgozni, sokszor jobban, mint "fehér" kollegáikat...igen, elég manapság egy betegség, s a gazdag otthagyja érte kincseit, s megtapasztalhatja a páriák életét, de ezt az egészséges még nem hiszi el....nincs biztonság, nincs szociális háló, kegyetlen ez a "rendszerváltás".
KÚRJA meg a kúrija a kurvaanyját!!!!!!!!!!!!!!
@taga20: Na de tagácska! Kérném a disztingválást, mert jön Boli és megint rád szól. :)
@Gábris szomszéd: ártuka, mingyá hozom a lézerkardom és megberetvállak:))

most mond, hogy nincs igazam, ezekkel a brigantikkal kapcsolatban!
@Gábris szomszéd: látom torro kolléga fájlalta, hogy le se szartátok rodival, pedig két órát gubbasztott a varánuszon:))
@taga20: Hát mivel ez egy nyilvános blog és mindenki szabadon elmondhatja a véleményét (egy darabig) :D
@Reszelő Aladár:

Tökéletesen igazad van. Egy ilyen országnak minek korszerű infrastruktúra, miért is kellenének olyan autópályák, amelyeken 200 km 80 perc alatt -biztonságosan és mások veszélyeztetése nélkül- leküzdhető, no nem táblától tábláig, hanem városközponttól-városközpontig.
Mulatságos az M6-os 'forgalomnélküliségével' példálózni, s mintegy szorgalmazni olyan utak létesítését, amelyeket később majd ugyanannyiért lehet újraterveztetni és építtetni.
Mégis mivel kellene idecsalogatni a befektetőket? Karikás ostorral és kecskeméti fütyülőssel? Eseteleg bőgatya, és gémeskút is játszik?
És valahogy mégiscsak kell lassítani a köznép közlekedését, akiknek nem jár rendőri felvezetés, de azért fejlesztés imitálással mégis le lehet rabolni a még folydogáló ilyen-olyan zsetonokat.
Gyorsút. Igen. Gyorsan kell leszakítani a zsetont, mert gyorsan kell meggazdagodni. Gyorsút. Éppen mint a gyorstalpalós iskolák amik onthatják az európai viszonylatban versenyképtelen munkaerőt. Gyorsút, mert gyorsan kell biztosítani az újgazdagok öröklési rendjének beágyazódását a következő 100 évre.
20 évvel ezelőtt előrelépés lehetett volna a gyorsút, ma már visszalépés az életképtelenné vált szocialista időkbe. Hajrá.
Vagy esetleg azért kell a gyorsútra fanyalodni, mert már nem tűrik tovább az uniós adófizetők, hogy a haveri saját lábon állók 4 milliárdért építsenek 1 km-es autópálya szakaszt, és az középszerű ötvenéves befuccsolt falusi gázszerelő 210-től milliárdossá nőtte ki magát, közpénzből, állami földekből, trafik koncessziókból, kétes külföldi panamából.

Ennyire elfogyott a zsé, hogy már csak gyorsútra futja. És akkor ezentúl ez lesz a haladás? Rendben, legyünk akkor hülyék. Még hogy gyorsút!?
Elfogyott a zseton. Az van.
Amire kell a pénz arra nem jut, amire nélkülözhető lenne, arra pedig számlálatlanul szórják.
A lopni való összeg konstans, így marad opciónak a lebutított infrastruktúra. Hajrá. A gyorsút, mint rezsicsökkentett autópálya. Ezen lehet döcögni a bérmunkás jövőbe. Nosza.
De stadionokat, még, még, még!
[Olvastam, 1 milliárd a prémium a pótselejtezős hycomat agylábú focistáknak. Pardon, fosistáknak. Már ha... ]
@Gábris szomszéd: nem eszt akartam sugallni, de legyen igazad.

és mit szósz, hogy milyen patent hely ez a kanada?
ha rodi is rájuk szavazott, ako büszke vagyok rá:))
@jaegtoer: haver, te aladárt most elküldted reszelőzsírért, konkrétan:)))
@taga20: Hát ott azért egész más a liberalizmus mint itthon. Amúgy nekem is nagyon tetszett, amikor ott jártam, de az USÁ-ban is sok szép dolgot láthattam. :)
@Gábris szomszéd: és miben más? ott csípik a nácikat?

ezt az usás félmondatodat meg nem is értem!
ott nem verik a négereket?:)))
@taga20:

Én csak egy hülye vagyok, aki csak kutyaólat tud építeni, hacsak nem éppen fogpiszkálót farag a sok aranyfalábból.
@jaegtoer: te tényleg hülye vagy!:)))
mi rendeltünk egyet, én meg összecsavaroztam egy óra alatt.

a magyar válogatóttat meg felejcsük el a picsába! aszt az egy milliárdot meg agyák oda a nővéreknek vagy a dokiknak.
@taga20: egy vonás fölösleges.
@jaegtoer: még talán nem vagyunk a Falanszterben, így hát ne csüggedj: szvsz Te egy nagyon tehetséges, művelt emberpéldány vagy.
@taga20: Öreg azt kérdeztem már, hogy csíped -e Gregor Bernadettet? :)
@taga20:
Eredeti ötletem szerint összközművest szerettem volna, de jaegkiskaes várható ellenkezését figyelembe véve ezt átgondolásra elnapoltam, így csak egy dupla szigetelésű házikó lett átmenetileg. Később, ha nagyobb lesz KutyuLili, még egy nappalit is szeretnék hozzátoldani, meg napozóteraszt egy pancsolóval.
@Gábris szomszéd: hát biztos csípem, csak még mesztelenül nem találkoztunk:))

bár amióta az oroszok kenyerét eszi, egy kicsit unszimpatikus lett:)
@jaegtoer: és gyerekszoba?

és a duplaszigetelés az hogy? betekerted a kutyát kőzetgyapottal?:))
@jaegtoer:
Számít vagy sem, kurvára egyetértek.
@Spániel:
"Orbán, aki maga is félig roma" vagy tán egészen az?!
Na jóccakát.

Mindenki elaludt......
ma kivételesen izgalmas a gyík, meg is lett nyúzva és a taxidermista már készíti a züveggyapotot?

és imolka újra mekksemmisítve mert anélkűl nem lehet taxidermiázni

brühüyyy

kkk
és tényleg meg van gárgyűlva a zorbány cigány aki roma is

de legfőképpen köztörvényes útszéli rabló és zsebtolvaj
@Rodeo36: Bocsika, de "taxidermia" alatt mit ércsek?
@öregmatróz:
szerény ismereteim szerint a taxidérmia az a szakma amely az élő állatból kitömött modellt készít és képes a különféle állati gereznákat kikészíteni, hogy azok használhatóak legyenek cipő, kabát, nadrágszíj és egyéb célokra

brühüyyy

kkk
@öregmatróz:
tax·i·der·my
(tăk′sĭ-dûr′mē)
n.
The art or operation of preparing, stuffing, and mounting the skins of dead animals for exhibition in a lifelike state.

from Greek taxis arrangement + -dermy, from Greek derma skin]
ˌtaxiˈdermal ˌtaxiˈdermic adj ˈtaxiˌdermist

aszon'tad van gúgli fordítód

brühüyyy

kkk
@Rodeo36: A forditó bukfence:

"A görög taxik elrendezése + -dermy, a görög Derma bőr]
ˌtaxidermal kitömés adj preparátor"

De azért valamivel okosabb lettem, mert az elöbbeni mondatot jobban forditotta.

Köszi....!
@Rodeo36:

"de legfőképpen köztörvényes útszéli rabló és zsebtolvaj"

+1
@öregmatróz: Csak azé kérdeztem mert ezt még az idegen szavak szótára se tudta.....
@Rodeo36: Persze nem magammal beszélek, hanem elütöttem.
@öregmatróz:
aszt már többször leírtam itt a gyíkon is, hogy a "ti" idegenszavak szótára című köztörvényes bűntett arra sem jó, hogy a billegő székem lába alá rakjam

brühüyyy

kkk
@öregmatróz:
ajánlom a Webster teljes kiadását és eszt:

American Heritage® Dictionary of the English Language, Fifth Edition. Copyright © 2011 by Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company.

Published by Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. All rights reserved.

Collins English Dictionary – Complete and Unabridged © HarperCollins Publishers 1991, 1994, 1998, 2000, 2003

brühüyyy

kkk
@öregmatróz:
eszt a
"GÖRÖG TAXIK ELRENDEZÉSE" akár óriásplakáton is kitehetnéd

kibaszott jó

a gúgli iszik rendesen valami kerítésszaggatót vagy csavarlazítót

tudod az a baj, hogy a magyarra fordító gúglit ugyanaz a részeg hibbant csinálta mint az idegen szavak szótárát

ha más nyelvre alakítod egészen normális dolgok jönnek ki...ezért én már 35 éve nem használok semmilyen olyan szótárt aminek van magyar vonatkozása, de leginkább az egynyelvű szótárakat azaz a WEBSTER az az angol nyelv hivatalos értelmező szótára kb 12 kiló biblia papíron nyomtatva, és mindenre van címszava

brühüyyy

kkk

íme ebben a szedetben benne is van!!!!

tax•i•der•my
(ˈtæk sɪˌdɜr mi)

n.
the art of preparing, preserving, and stuffing the skins of animals and mounting them in lifelike form.
[1810–20; < Greek táxi(s) arranging (see taxis1) + dérm(a) skin + -y3]
tax`i•der′mal, tax`i•der′mic, adj.
tax′i•der`mist, n.

Random House Kernerman Webster's College Dictionary, © 2010 K Dictionaries Ltd.

Copyright 2005, 1997, 1991 by Random House, Inc. All rights reserved.
@öregmatróz:

ταξιδερμία

brühüyyy

kkk
@Rodeo36:

Ezt a görögöt jól "lefordította". A betüket áttete magyarra.
A Tinta szótárral nekem is van tapasztalaton, hogy nem egész komplett.

Véleményedet lájkolom..

kkkkkkkkkkk
@öregmatróz:
remélem a mosolyodat is megtartottad, valaki ragaszkodott hozzá (már nagyon régen de itt a gyíkon), hogy keressek rá bizonyos "izé"-re a magyar idegen nevek szótárában...hát amit ott találtam nagy hírtelen azt még gyalázatnak nevezni is dícséret

egyébként én imádom használni a hosszú magánhangzókat (túlhasználom őket) ezért sokan nemtetszésüket szokták...én meg ugye röhögénybe öltözöm tőlük

szép napot neked

brühüyyy

kkk
Mennyire igaz!

Pablo Neruda: Egy himnusz az élethez

lassan meghal az,
aki soha nem megy útra,
aki nem olvas,
aki nem hallgat zenét,
aki nem tudja megtalálni a maga bocsánatát
lassan meghal az,
aki elvesztette önszeretetét,
aki nem fogadja más segítségét
lassan szokásainak rabja lett,
aki mindig ugyanazt az utat járja,
aki soha nem változtat támaszpontot,
aki nem meri öltözete színét cserélni
vagy soha sem beszél ismeretlenekkel
lassan meghal az,
aki elkerüli a szenvedélyt
és az izgalom örvénylését,
amely a szeme fényét gyújtja
és gyógyítja a szív sebeit
lassan meghal az,
aki nem tudja célpontját változtatni
mikor boldogtalan
a munkában vagy szerelmében,
aki nem mer veszélyt vállalni
az álmai megvalósítására,
élj most!
légy merész ma!
cselekedj mindjárt!
Ne hagyd magad lassan meghalni!
Ne vond magadtól meg a boldogságot!

(Somlyó György fordítása)
Pablo Neruda: Oda a la vida
La noche entera
con un hacha
me ha golpeado el dolor,
pero el sueño
pasó lavando como un agua oscura
piedras ensangrentadas.
Hoy de nuevo estoy vivo.
De nuevo
te levanto,
vida,
sobre mis hombros.

Oh vida, copa clara,
de pronto
te llenas
de agua sucia,
de vino muerto,
de agonía, de pérdidas,
de sobrecogedoras telarañas,
y muchos creen
que ese color de infierno
guardarás para siempre.

No es cierto.

Pasa una noche lenta,
pasa un solo minuto
y todo cambia.
Se llena
de transparencia
la copa de la vida.
El trabajo espacioso
nos espera.
De un solo golpe nacen las palomas.
Se establece la luz sobre la tierra.

Vida, los pobres
poetas
te creyeron amarga,
no salieron contigo
de la cama
con el viento del mundo.

Recibieron los golpes
sin buscarte,
se barrenaron
un agujero negro
y fueron sumergiéndose
en el luto
de un pozo solitario.

No es verdad, vida,
eres
bella
como la que yo amo
y entre los senos tienes
olor a menta.

Vida,
eres
una máquina plena,
felicidad, sonido
de tormenta, ternura
de aceite delicado.

Vida,
eres como una viña:
atesoras la luz y la repartes
transformada en racimo.

el que de ti reniega
que espere
un minuto, una noche,
un año corto o largo,
que salga
de su soledad mentirosa,
que indague y luche, junte
sus manos a otras manos,
que no adopte ni halague
a la desdicha,
que la rechace dándole
forma de muro,
como a la piedra los picapedreros,
que corte la desdicha
y se haga con ella
pantalones.
La vida nos espera
a todos
los que amamos
el salvaje
olor a mar y menta
que tiene entre los senos.

brühüyyy

kkk
@Rodeo36: na áááácsi! nem ismerheti be, hogy cigány (roma az nem egy nép neve) mert akkor lőttek sokharmadnak, akkor kisebbségi lenne!
@Eszter jött:
kár, hogy a fordító kitalált egy címet

az eredeti:
Muere lentamente

Muere lentamente quien no viaja,
quien no lee, quien no escucha música,
quien no halla encanto en sí mismo.

Muere lentamente
quien destruye su amor propio;
quien no se deja ayudar.

Muere lentamente
quien se transforma en esclavo del hábito
repitiendo todos los días los mismos senderos,
quien no cambia de rutina,
no se arriesga a vestir un nuevo color
o no conversa con quien desconoce.

Muere lentamente
quien evita una pasión
y su remolino de emociones;
aquellas que rescatan el brillo de los ojos
y los corazones decaídos.
Muere lentamente
quien no cambia la vida cuando está insatisfecho con su trabajo, o su amor,
quien no arriesga lo seguro por lo incierto
para ir tras de un sueño
quien no se permite,
por lo menos una vez en la vida,
huir de los consejos sensatos...
Vive hoy!
¡Arriesga hoy!
¡Haz hoy!
No te dejes morir lentamente !

¡NO TE OLVIDES DE SER FELIZ !

Pablo Neruda

kkkk
@nincs_itt:
én nem kérdeztem, én állítottam, hogy az

védekezzen

kkkk

brühüyyy
roma=emberszabású cigány
@Rodeo36:

Lehet. Te érted eredetiben, én örülök a kitaláltnak is.
Két órán át kerestem azt a verset, ami ma tovább visz. Megtaláltam, örvendezek.
@Rodeo36:

Elárulod az eredeti címet, vagy fussak /szokás szerint/ még pár kört? )))
@Eszter jött:
oda van írva

kkkkkkkkkkkkkkkkkkk

brühüyyy
@Eszter jött:

íme

az eredeti:
Muere lentamente

brühüyyy

kkk

és semmi himnusz
@Eszter jött:
ja és csak hogy tudd, egy meglehetősen szar fordítás...a Neruda gondolatai mások mint amit a drága gyurka kitalált

brühüyyy

kkk
@Rodeo36:

Tudom, hogy nálad meg kell dolgoznom minden infóért. A te verziódat akarom.
Cserébe írok valami blődséget, nem esik nehezemre. Aztán lep.csázhatsz.
Azt hiszem, ez egy korrekt ajánlat.
@Eszter jött:
háááát ha eszt akarod?

Muere lentamente

azaz

Lassan hal meg az...

brühüyyy

kkkk
@Rodeo36:

Mi van a pontok után, Rodi?
Szívesen udvarolnék még pár órát, de vészesen fogy az időm.
Meghalt a páciensem és éjjel új családhoz utazom. 5 napot töltöttem itthon a beígért 14 helyett. Még ezer dolgom van. Ha lenne időm, kiudvarolnám belőled az egész verset saját fordításban, ismerem a gyenge pontjaid.
5 hétre megyek az isten háta mögé, kell a lelki manna.
Szóval, ne cicózz!
@Eszter jött:
az első versszak (szerintem)
lassan hal meg az, ki nem utazik,
Ki nem olvas, ki nem hallgat zenét
Ki nem találja meg a boldogságot önmagában.

...
kkk

brühüyyy
@Eszter jött:

csak nem? bele vagy esve az én műfordításaimba?

kkkk

na majd meglátom, ha öreganyádnak szólítasz

brühüyyy
@Rodeo36:

Nem a műfordításaidba, hanem abba, amit rejtegetsz a brürürü-k és a kkk-k mögött.Vagyis a tüskék mögött.
Gondolom már rájöttél, ez a manipuláció része.
Ne kelljen végigjátszanom a palettát!
@Eszter jött:
folyt.
Muere lentamente
quien se transforma en esclavo del hábito
repitiendo todos los días los mismos senderos,
quien no cambia de rutina,
no se arriesga a vestir un nuevo color
o no conversa con quien desconoce.

Lassan hal meg az
Ki önmaga szokásainak rabszolgájává válik
Ismételve nap mint nap ugyanazokat ösvényeket,
Ki nem képes a rutinját változtatni,
Ki nem képes ruhája színét naponta változtatni,
Vagy, ki nem képes szóbaállni ismeretlennel.

+++

brühüyyy

kkk
@Eszter jött:
++
Muere lentamente
quien evita una pasión
y su remolino de emociones;
aquellas que rescatan el brillo de los ojos
y los corazones decaídos.
lassan hal meg az
Ki elkerüli a szenvedélyt
És annak emocionális örvényeit;
Amazok kik mentesek a szemek ragyogásától
És kik haldokoltatják szívüket

brühüyyy
kkk
@Eszter jött:
A VÉGE:
Muere lentamente
quien no cambia la vida cuando está insatisfecho con su trabajo, o su amor,
quien no arriesga lo seguro por lo incierto
para ir tras de un sueño
quien no se permite,
por lo menos una vez en la vida,
huir de los consejos sensatos...
Vive hoy!
¡Arriesga hoy!
¡Haz hoy!
No te dejes morir lentamente !
Lassan hal meg az
Ki nem képes életét változtatni mikor munkája szerelme nem ad neki semmit,
Ki nem kockáztatja a biztosat a bizonytalanért
Hogy egy álmát elérje
Ki nem engedi
Hogy legalább egyszer az életben
Megszökjön a bölcs tanácsoktól...
Élj ma
Kockáztass ma!
Tedd ma!
És ne haldokolj élve!

¡NO TE OLVIDES DE SER FELIZ !

NE FELEJTS EL BOLDOGNAK LENNI!

BRÜHÜYYY

KKK
@Rodeo36:

Egy dög vagy!
Még a másik versből is tartozol az utolsó versszakkal!!!
Behajtom rajtad azt is, ezt vedd készpénznek.
Ha majd lesz elég időm.
Hallgasd, bár nem klasszikus!

www.youtube.com/watch?v=Un5BUjmcAFk
@Eszter jött:
mi jár nekem mindezért?

a paletta? kkkk

brühüyyy
@Eszter jött:
szóval még egy nagyon szépen köszönömöt sem érdemeltem

na akkor ennyiben maradtunk

arra meg várhacc, pedig megcsináltam

brühüyyy

kkk

ja és vedd figyelembe ez teljesen nyers fordítás, az időből is láccik kkkk
a gyurka heteket töltött vele?
@Rodeo36:

Ne haragudj, de közben az ügynökség is hívott, meg az új helyről a kolléganőm.
Mi jár? Tárgyaljunk!
@Eszter jött:
nincs mit tárgyalni...

ha nem tudod magadtól, akkó' annyi

brühüyyy
kkk

jó utazást...
@Eszter jött: A tüskék mögött egy okos és jó ember lakozik. :)
@Gábris szomszéd:

Lehet, hogy nem jön át, de pontosan látom, melyik reg mögött mi van.
A "mi" arra vonatkozik, mit fed el.
@Gábris szomszéd:
hol van a tüske?

brühüyyy

kkk

most menek, és nem tudom mikor leszek, mára ez túl sok volt
asztakibaszottjólnevelcségét a ...
@Eszter jött:
megkaptam...

hát most már elég belőled, a petra hozzád képest...
szóval hanyagoljál

:::(((((((
@Rodeo36:

b+, ez valóban teljesen más. jobb, keményebb.

Lassan hal meg az
Ki nem képes életét változtatni mikor munkája szerelme nem ad neki semmit,
Ki nem kockáztatja a biztosat a bizonytalanért
Hogy egy álmát elérje
Ki nem engedi
Hogy legalább egyszer az életben
Megszökjön a bölcs tanácsoktól...
Élj ma
Kockáztass ma!
Tedd ma!
És ne haldokolj élve!
@Eszter jött:
ez csak a befejező stancák

a többit lenyelted?

brühüyyy

kkk
te már nem változol,
ilyen maracc
@Rodeo36:

Az a kérdés, változtatna-e valamin ha változnék?
@Eszter jött: Nem semmi vagy, belopóztál Rodeo szívébe:))

csak kéne inni egy kávét
@Eszter jött:

Ha kevés az időd, majd később megtalálod:

Pablo Neruda: Egy himnusz az élethez

[minden fordítása erőltetett:), mert éppen az marad ki belőle, ami: tehát a himnusz.

Szózat az élethez-nek többen lefordították, de az nem himnusz:)
@habakuk000:

Túl sok romantikus regényt olvasol. ))
@jaegtoer:

Én Rodi verziòjára vágytam. Megkaptam ès most èlvezem.
@jaegtoer: Szózat az élethez? Nekem hirtelen ez a közelmúltbéli ünnep ugrott be. :)

Áldjuk a földön Isten szegénykéjét

Áldjuk a földön Isten szegénykéjét,
Kései társak saruszíjat oldva,
Ő már a mennyben követi a Bárányt,
Akármerre jár, akármerre jár.

Nyíltszívű gyermek nem italtól részeg,
Társai nézik Isten bolondjának,
Egykori rongyos koldustarisznyája,
Színig tele már színig tele már.

Áldott az Isten igazán ítélő,
Karja a gőgöst méltán megalázza,
Ám a szelídre, az alázatosra,
Kitárt karja vár, kitárt karja vár.

youtu.be/YZpd1aslfKw
Az Unió vasútra ad pénzt, útra nem, ezért azt a saját pénzből kell gründolni. És a nagyonszárnyaló magyar sikergazdaságból egyszerűen nem futja sztrádára.
www.autoszektor.hu/hu/content/osszekoltoztetik-vasuti-es-buszpalyaudvarokat
süti beállítások módosítása