Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: 24.hu/belfold/2024/04/25/alapellatas-rendelok-haziorvosi-szolgalat-fogorvos-belugyminiszterium-ell... (2024.04.25. 09:17) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2014.05.14. 09:44 Fabius

Rugdossák Viktort

Címkék: fidesz orbán viktor autonómia

Hurrá, Aprószentünknek sikerült mindjárt elsőre összeveszni a körülöttünk lévő világgal. A koronázási ünnepség focialista mámorában vetített autonóm ábrándokra összenéztek az ukránok, horvátok, lengyelek, hogy Mindenórás Tábornokunk vajon csak beszívott önfényességétől, vagy tényleg akkora beszélő pénisz, hogy nem esik le mit művel már megint. 

orbán drog.jpg

AkkorisLegjobbarátunk, Donald Tusk lengyel miniszterelnök megmondta: ő bizony szétfingja a nullás lisztet pozsonyi találkozójuk alkalmával, aztán majd megpróbálja elmagyarázni Őfelségének, hogy ha egyik határunk túloldalán valódi harci cselekmények folynak, akkor nem szerencsés felolvasni azt a kottát, amiből Putyin is játszik. Addig is a bekéretett ukrajnai nagykövet megpróbálja elmagyarázni, hogy nyugi, ha rendesen feltankoljuk a Gripeneket azonnal visszakerülünk a túlzott deficit eljárás alá, nélkülük meg a hátrafelé nyilazó Semjén Zsoltot meg a harci szekeres Lázár fivéreket lennénk képesek bevetni a szúrós tekintettel pszichikai nyomást erőltető Káder János Brigadéros-Hadseregtábornokkal az élen. 

Vagy, esetleg elmagyarázza, hogy a Fidesz minden látszat ellenére pont ugyanúgy becsokizott a Jobbik áprilisi eredményeitől, mint a baloldal. 

Mert ami hirtelen megtalált rendpártiság az egyik oldalon, az autonómia harc a másikon. Ahol egymillió magyar gondolja, hogy a vonaisták gondolatmenete fasza, ott Kedves Vezető nertársnak is idomulni kell bizonyos narratívákhoz. Olyan apróságokkal vacakolni, hogy a krími választás faszaságát hangoztató Kovács Bélát már eltanácsolták Beregszászról, nem szükséges. Kárpátalját megmentjük akkor is ha nem feltétlenül igényli, elvégre Semjén Zsolt ugyanakkor már bejelentette, meglesz az egymillió határon túli szavazó 2018-ra, akik tudják majd - ugye?!?!?! - hogy kell szavazni a centrális erőtér további sikeréhez. 

Hogy ehhez a környékbeliek rúgásra lendült lábain keresztül vezet az út? Istenem, legfeljebb a Fenséges Farpofán csüngő betyárkörték majd erősebben kapaszkodnak. 

767 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr86160998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az ott lézerdzsonni a fején? :D
Na, neki sem egyszerű...

Amúgy az orosz seggnyalóknak sok szeretettel:

"A rubel az utóbbi hetekben viszonylag stabil volt, főleg azért, mert az orosz jegybank megelégelte a gyenge rubelt, és váratlanul durván kamatot emelt. De egy év alatt a dollárral szemben így is 13 százalékot gyengült az orosz pénz.
Az orosz állami média egészen szórakoztatóan próbálja ezt sikernek eladni. Az Oroszország Hangja például valóságos cikkcunamiban érvel amellett, hogy milyen jó a gyengülő orosz pénz: majd beindul tőle a gazdaság, javul az export, több lesz a tőkebefektetés.
Ha tényleg ennyire jó a rubel esése, akkor miért költ az orosz jegybank havi szinten dollármilliárdokat, és emel kétségbeesetten kamatot, hogy megállítsa a zuhanást?
Félő, hogy inkább a pánikszerű tőkekivonást fogja felgyorsítani, az importot pedig tovább drágítja majd – miközben az infláció már most 7 százalék körül van. Növekedés viszont nincs: a legtöbb elemző szerint Oroszország már recesszióban van, az IMF pedig épp a közelmúltban rontotta le az idei jóslatát 1,3 százalékról 0,2 százalékra. Az orosz gazdasági minisztérium még ennél is pesszimistább.
Növekedés nélkül, magas infláció mellett az orosz lakosság nagy részére csak az elszegényedés várhat. A tőkekivonások miatt romlanak a kamatfeltételek, ezért a vállalatoknak kevéssé éri meg beruházni. A külföldi befektetők pedig a jövőben talán kétszer is meg fogják gondolni, hogy befektessenek-e egy olyan országban, ami – mint már korábban is ezerszer kiderült – semmibe veszi a nemzetközi jogokat, és képes olyan irracionális lépésekre, amik után ők csak menekülni tudnak az országból kifelé."

index.hu/gazdasag/2014/05/14/ezert_szanalmas_putyin_nyomulasa/

A cikk többi része is érdekes.

"Oroszország tehát az utóbbi évtizedben változatlanul a világgazdaság 2,9 százalékát termelte meg. Azok, akikkel vitázik, tehát az Európai Unió és az Egyesült Államok, együttvéve több mint a felét (ráadásul a vásárlóerővel kiigazítva – ha valódi pénzben számolunk, a globális GDP még nagyobb részét tudják magukénak a nyugati országok).
Az, hogy nem szűkült sokat Oroszország világgazdasági súlya, nagyjából kizárólag az energiahordozóinak köszönheti. A lenti ábrán nem csak az az érdekes, hogy Oroszország mennyire lemaradóban van a többi, vele egy súlycsoportban kezelt országtól. Hanem az is, hogy mennyire együtt mozog az orosz GDP változása a kőolaj világpiaci árával."
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!):
jaj te! nem érted az egészet! ott is wudu van, gondolod véletlenül kegyeskedett a Viktor aláírni a Paks 2-őt? ugyan dehogy, majd a NER kihúzza a xarból a Putyint!
egy kis gazdasági kitekintés:

Ha az orosz elnök nyilatkozatait hallgatjuk, úgy tűnik, mintha a harcos imperialista hangvételére újra rátaláló Oroszország sorozatosan leckéztetné a félszegen álldogáló nyugati országokat. De a keménykedés mögött legfeljebb akarat van, valódi tartalom nincs: Oroszországnak semmi esélye arra, hogy megálljon a saját lábán. A nyugati diplomácia sem biztos, hogy impotens: talán csak sokrétűbb eszközökkel játszanak, mint az oroszok.

index.hu/gazdasag/2014/05/14/ezert_szanalmas_putyin_nyomulasa/
A Le Figaro Orbán Brüsszellel szembeni kettős játékáról írt, míg több országban a magyar miniszterelnök autonómiatörekvéseiről szóló üzenetéről jelentek meg cikkek, amelyek leginkább Orbán meggondolatlanságáról fejtették ki véleményüket. Több ország aggodalmát fejezte ki a magyar miniszterelnök szavai miatt, az ukránok pedig magyarázatot várnak e kijelentésekre.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_robbantja_a_regiot_megijedtek_a_szomszedban.581213.html
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!):
@nincs_itt:

szerintem meg az a legelképesztőbb ebben az egészben, hogy semmi más konkrét feladat nem volt a jövőnkre nézve szövegében!
semmi munka nem vár itthon rá és kormányára, semmilyen területen, hiszen minden nagyon szép és jó. a szomszéd államok meg lehetőleg dolgozzanak kívánságunknak megfelelően, de szaporán!
hogy mire veszik fel most a fizetésüket arra kíváncsi lenék, mert csak a saját törvényük módosítását (kormány átadás nyilvános adatokkal!) "dolgozzák" át jelenleg...
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!):

van valami halvány lila elképzelésed arról, hogy mit kellene a putyinnak tennie amivel ez a 65 éve tartó helyzet megváltozzon?

az egész KGST ugyanilyen helyzetben van 65 éve közben rengeteg "változás" történt(?????????) csak a lényeg nem változott: továbbra is 3. világba tartozó országok maradtak...és reményük sincs arra, hogy ez az életszínvonal emelkedését hozza

van valami écád?

nekem van, de magánügy és megtartom...hátha ti majd itt a krokogyilon megaszongyátok...

brühüyyy
A lényeg viszont ez:
szakállas nő
és ez:
szakállas nő
Ideje lenne bevezetni az 50 ezres bankjegyet?

A jegybanknál nincs napirenden, de hamarosan érdemes lehet bevezetni.

www.portfolio.hu/gazdasag/ideje_lenne_bevezetni_az_50_ezres_bankjegyet.1.198812.html

----------------------------------

Töröcskei kimondta: jóval kevesebb külföldi befektetőre van szükség
Az államadósság finanszírozásának biztonságosabbá tétele a fő cél.

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/torocskei_kimondta_joval_kevesebb_kulfoldi_befektetore_van_szukseg.3.198880.html
Hurrá! Megvan az újabb kétharmad. A veszteséges mutyitrafikok kétharmada.
Ahol biztosan üzemelnek lefagyó pénztárgépek.
Amiknek kötelező cseréje miatt 3 milliárdot kell fizetnie az államnak.
És jelek szerint megint özönvíz köszönti vitykát, mint 2010-ben.
De biszku bűnös. Ergo egy roppant kibaszottul fontos ügy megoldása kipipálva.
Valamint Simonon is rajta a karperec, bár most a lábán.
Továbbá, állítólag megvan Sánta Mariska is, aminek fedélzetén a híres nermagyar Kolumbász Kristóf felfedezte a híres ősmagyar ételt, a paprikáskrumplit és az apacsokat.
...épp ideje, hogy európa államának vezetői és brüsszel a faszára húzza ezt a gyökeret (már bocs a 'fasz' kifejezésért).
Jaj, báncsátok vitykát. Pedig tegnap sokkos állapotba is kerülhetett, hiszen a DVTK kiverte a Ligakukából a Vidit. Miután pár napja a Magyar Kukából is kiütötte.
ukrán elnök mobilja: "önnek egy új hadüzenete van"
hadat üzentünk ukrajnának:))))))))))))
mekkora már.... napok óta röhögöök:))))))
1998 tavasz OGY, fideSS nyer = beregi árvíz
2010 tavasz OGY, fideSS nyer = bódva, sajói árvíz
2010 ősz önkorm., fideSS nyer = vörösiszapár
2014 tavasz OGY, fideSS nyer = ???????? ár

2 142 142 birka hazaáruló, mi az ÁR - a a birkaságnak ???
Érdekes, hogy a baloldal, hogyan tapsol a kisebbség ellenes (nyelvhasználatukat nem engedő) új ukrán kormányzatnak.
Miért ne lehessen más gondolatunk is, mint a töketlen EU-nak? (mert ukrán ügyben az EU egy töketlen fasz). Miért baj, ha MAGYARországnak a magyar nemzethez tartozók érdeke és élete az elsődleges? Miért ne mondhatnánk azt, hogy szeretteel várjuk Ukrajnát az EUban, feltéve ha...
Tegnap egy műsorban Csuhaj Ildikó és Stumpf András újságírok folytattak beszélgetést az Orbán kormány új miniszteri kinevezésekről.
Véleményük szerint az orbáni kiválasztás nem az ész, hanem az erő személyiségjegyek alapján döntött.
Miután ez az érdekeltek számára már a választások előtt világossá vált, megindult a Fideszen belül a harc Rogán és Lázár között.
Stumpf szerint a berkekben az a hír járja, hogy Rogán vagyonnyilatkozatának botrányát Lázár művelet Rogán lejáratásának érdekében.
Meglepő egyrészt, hogy ezt Stumpf publikálta, másrészt eszerint a Fideszen belül is vannak törésvonalak.
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!):
@Rodeo36:

Én már csak azt nem értem nyúlnyi agyammal, hogy miért kell több tucat katonai bázissal körbevenni a ruszkikat és miért kell épp most az amcsiknak Ukrajnát is destabilizálni - dollármilliárdokat és USA zsoldosokat nem sajnálva - nyugati érdekszférába vonni, nyilván azért, hogy még közelebb lehessen a NATO Moszkvához, amikor a cikk szerint is egy szar és jelentéktelen gazdaságú országról van szó, amely csak a világ GDP-jének a 2,9 százalékát termeli meg, ahonnan csak menekül a tőke, recesszióban van a gazdaság, miközben az ország lemaradóban van a többi, vele egy súlycsoportban kezelt országtól, pluszbónusz tele sok alkesz komcsival, meg sok bunkó diktatúra rajongóval stb.:)

Gondolom ezt a sok áldozatot az Ukrán és Orosz emberek felemeléséért és a demokrácia terjedéséért hozzák, más nem is motiválja őket, hogy egy ekkora csődtömeget is a nyakukba vegyenek :)
1998 tavasz OGY, fideSS nyer = beregi ÁR
2010 tavasz OGY, fideSS nyer = bódvai, sajói ÁR
2010 ősz önkorm., fideSS nyer = vörösi szapÁR
2014 tavasz OGY, fideSS nyer = ???????? ÁR

2 142 142 birka hazaáruló, mi az ÁR - a a birkaságnak ???
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!): Hogy mik nem vannak? Nyilván ez is csupa csupa véletlen. :)

Szóval úgy tűnik a nyugat nagyon gyorsan hatalmi pozíciókba akar kerülni Ukrajnában. Jelcinhez hasonlatosan a hatalomra segített atlantista kijevi vezetés csak azért került oda, hogy nagyon gyorsan átjátszhassa a nyugat kezére, amit még lehet.

Joe Bidden az Egyesült Államok alelnökének fia lett az ukrán gázipari cég, Burisma Holdings igazgatója, kitermelési területei dél és Kelet-Ukrajnában találhatók. Érdekes módon mindegyik az elszakadásban érintett terület.:)

Joe Bidden fia kora ellenére már magas pozíciókat tölt be jelentős cégekben, mint például Global Leadership (nemzetbiztonsági és külpolitikai magán cégek). Vagyis az ifjabb Biden, aki nemzetbiztonsági magáncégekben is érdekelt, cégtulajdonokat szerzett az elszakadó területeken. Ha ezt a kettőt összekötjük, akkor feltételezhetjük, hogy nemsokára már hivatalosan is állomásozni fognak amerikai magán testőrcégek Ukrajna területén. Irakban 160 000 ilyen "alkalmazott" dolgozott. A hivatkozás, az amerikai tulajdonú cégek megvédése, valódi ok, háborúba küldeni őket az orosz civil lakosság ellen, és a helyi milíciák ellen, mivel a hadsereg a gyengén felszerelt milíciákkal sem boldogul, nagyok a veszteségek, sorozatosak az átállások és a dezertálások. Ezt a háborút az ukránokkal megvívni nem lehet, szükség lesz a külföldi zsoldosokra és technikára is.

www.businessinsider.com/hunter-biden-joes-son-ukraine-gas-company-burisma-holdings-2014-5

burisma.com/hunter-biden-joins-the-team-of-burisma-holdings/
@Mariann19: forrna össze azok a törésvonalak, dől a lé a haverokhoz, száj befog, és mindenki örülhet:
/a háttér és a hosszútávú folyamatok a narancsdroidokat nem érdekli, és a betony meg csak köt tovább/

Jó hír jött: száguld a magyar lokomotív

Idén márciusban az ipari termelés 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - adta hírül az előzetessel egyező részletes adatait a KSH. A termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak növekedése játszott szerepet.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/jo_hir_jott_szaguld_a_magyar_lokomotiv.581248.html

-----------------------------

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem ért egyet azokkal a kételyekkel, miszerint a hét kaszinó üzemeltetését elnyert vállalkozók, Andy Vajna és Szima Gábor cégei nem felelnek meg maradéktalanul a törvényi előírásoknak. A Vs.hu-nak adott érvelésben az is szerepel, hogy a filmproducer szerencsejátékos cége 14 év alatt 38 milliárd forintot fizetett a magyar államnak.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/vallott_az_ngm_ezert_kapta_vajna_es_szima_a_kaszinokat.581206.html
Elefánt a porc ... őőő, izé, gumicsizmás paraszt a diplomáciában.
Egyetlen mondattal (ismét) sikerült az összes szomszédunkat magunkra haragítani. "Csodás."

Remélem Tusk nem fog kesztyűs kézzel bánni vele!
@Secnir: és akkor még azt is elképzeltem ahogy berendelik őket...

hogy csak nem vették komojan...
amikor nekünk egy kanyi vasunk (tankunk puskánk sincs)
hogy gondolhatták hogy egy hajszállig is komoj lenne

ne azt nézzék amit mondunk hanem amit tesszünk...
nyilván ez kamu duma volt a hazai BIRKÁKNAK... azokat kell etetni megérthetik...
@Sejk a derék katona:
Stephen Hawking szerint az értelem az ember két füle között van.
Szerintem vannak esetek, amikor korunk talán legnagyobb tudósa is téved. Vagy csak nem járt hazánkban...
@Mariann19:
:-)
Amennyiben valaha is az ész alapján döntött volna kinevezésről, akkor szinte egyetlen ember sem lenne sem kormánytag, sem bármiféle hivatal vezetője (elég Matolcsyné férjére gondolni ...).
Ami a Tóni-Jani harcot illeti:
Erre szokták mondani, hogy kóla+ popkorn, aztán hadd szóljon ... kibicek vagyunk ebben és tökmindegy, mi lesz a végső kimenetele a harcnak, egyik rosszabb scenárió, mint a másik ...
(Az egyik egy ostoba, magamutogató majom, a másik meg egy sunyi, lelkiismeret nélküli barom. Bármelyik győz, ott leszünk, ahol a a part szakad!)
@Bakter: tokon? rúgás?

orgigót nem olvasok mert írni sem tudnak...

sicccpálesz szerkeszti?

ugyanis a tönönrúgást pl egybe írlyuk !
„Nemzetpolitika” – vagy nemzetsorvasztás?

" A jelenlegi kormány úgy akar „nemzetet építeni” és „nemzetpolitikát” csinálni, hogy miközben a környező országokban élő „trianoni magyarokra” koncentrál, (és rájuk fordít milliárdokat) aközben a gyakorlatban „veszni hagyja” azt a többmilliós embertömeget, akik szegényként az ország politikai határain belül élnek! "

progressziv.blog.hu/2014/05/14/_nemzetpolitika_vagy_nemzetsorvasztas
@Marcellusca:
Tusknak volt gyerekszobája.... nem fog semmi olyat mondani, amit ezek ne tudnának itthon kimagyarázni ...

Sajnos - nekünk - az EU minden valamirevaló politikusa vagy nem a libalegelőn tanulta a diplomácia finomságait, vagy ha ott is, azóta már profi "magántanárok" megtanították őket a legfontosabbakra. Ezért aztán nem tudom, mit kéne ahhoz cselekednie/mondania a felcsúti lókupecnek, hogy bármelyikük elragadtassa magát és látványosan rápirítson erre a baromra...?
bocs!

ez lemaradt véletlenül az előbbi idézetből:

És: ezzel a paradigmával szemben az ellenzék sem rendelkezik jobb, kompetensebb, átgondoltabb ellenparadigma-ajánlattal – miközben sírnak, hogy „nem egyelendő a tömegbázisunk”, hogy „miért nem támogatnak minket a Fidesz-rendszer vesztesei?”
@guma:
Naja, mert a "trianoni magyarok" azok, akiket megvettek és vesznek emg folyamatosan kilóra, a hazai szegények meg egy kanyi vasat sem érnek (nekik).

A legszomorúbb ebben az, hogy lassan a "külhoni magyar" szitokszó lesz - én is tudnék hosszú ideig történeteket mesélni arról, miért van tele a hócipőm velük, ill. sok-sok idetévedt képviselőjükkel, és tudom, hogy hülyeség általánosítani, de minél több ilyen sztorival találja magát szemközt az ember, annál inkább hajlamos rá -, míg korábban ebben az országban mindenki, fenntartás nélkül szerette őket, segített nekik, sajnálta őket, stb.

Azt hiszem, hogy nekik kéne lépni ebben az ügyben és minél előbb, annál jobb. Nagyon nehéz lesz magukat ismét megszerettetni itt (mert az nem szeretet, hogy mivel a jobboldal hasznot remél tőlük, ezért ajnározza is őket. Képmutatás, lózungok, műkereszténység, hazugságok ...)
Újabb uniós programot bukhatunk
Az uniós pénzcsap lezárása után most egy százmilliárdos tétel feletti irányítás elvesztése a tét, a románok járhatnak jól. Utak, magyar iskolák helyett ortodox templomokra mehet a pénz.

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2014%2F05%2F14%2Fromanok_elvehetik_lazartol_a_hatar_menti_eu-s_fejlesztesek_iranyitasat%2F
@Evezős:

igazad van. nálunk is volt pár kolléga aki lehülyézett minket és hihetetlenül kioktatott, mindenkit, hogy fogalmunk sincs hogyan kell intézkedni...
(kidobnak az ajtón vissza kell menni ablakon, kéményen, stb)
eszméletlen eseteket tudok mesélni én is amit saját magam tapasztaltam, de van egy lényeges különbség:

1./ mi nem "utáltuk" ezért azt az országot ahonnan jöttek

2./ minket minden környező ország egyöntetűen utálni és kerülni fog, gondolj a csehszlovák 68-as kalandunk után, hirtelen senki nem tudott magyarul és a turistáinknak ott tettek be ahol nem szégyellték...
@guma: látod, nem kell nekünk szögesdrót a határra, hazautálnak minket minden honnan, megoldják okosban ezt is a fideszjobbikban...
@Sejk a derék katona:

Orbán ismét a megjelenhet a gátakon - 12:11
A kabinet áttekintette a májushoz mérten rendkívül csapadékos időjárási helyzetet, és meghallgatta a árvízi problémák miatt szükséges lépésekről szóló jelentéseket - közölte a kormányszóvivő.

Giró-Szász András az MTI érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a kormány három kiemelten érintett területet vizsgált, így a Mura és a Rába területén kialakult, valamint a Sajó és a Hernád vízgyűjtőmedencéjének magas vízhozamából fakadó árvízhelyzetet, továbbá a Balaton hullámkilengését. (MTI)
csak úgy:

Éretlenségről árulkodnak a durva kommentek - 09:10

Az internet robbanásszerű terjedése kísérő jelenségeként a blogolás, kommentelés egyre inkább beépül a mindennapi médiahasználatba, a különféle bejegyzések hangvétele pedig sok esetben képet ad a lappangó társadalmi feszültségekről is - állítja a témát kutató Kelen András szociológus, közgazdász.

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=173692
öööööööööööööööööö

Kezdődik a nonprofit közművek kialakítása
Németh Lászlóné bejelentette. Ipari rezsicsökkentés az új kulcsszó.

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2F2014%2F05%2F14%2Fkezdodik_a_nonprofit_energiaszektor_kialakitasa%2F
Adóssághalmozás után házkutatás a Jobbik-közeli üzemeltetésbe adott szegedi kultúrközpontnál

Sok gyanús ügy, leépülés, bevételcsökkenés és adóssághalmozás jellemezte a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (IH) elmúlt éveit, a múlt héten pedig házkutatást tartott a rendőrség az önkormányzati cégnél, még a városházáról is zsákszámra hordták az iratokat. Az elmúlt három évben több, mint százmillió forinttal csökkent az IH vagyona, több furcsaság történt a cég üzemeltetésében lévő Belvárosi Mozi, a Szegedi Ifjúsági Napok és a Partfürdő körül is.

atlatszo.hu/2014/05/13/adossaghalmozas-utan-hazkutatas-a-jobbik-kozeli-uzemeltetesbe-adott-szegedi-kulturkozpontnal/
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Úgy tudom, az EU-ban már elkészültek az újabb gazdasági szankciók tervei. Magánszemélyek után orosz cégek számláit is befagyaszthatják. Nem hülyék azok, tudják hogy a pénz beszél. Ugribugri diktátorocskák addig pózolhatnak, míg a tökükre nem lépnek.
"Csalódik, aki gyors összeomlást vár"

Előbb-utóbb kifullad a nagy beruházási program.

Az alacsony kamatkörnyezetben a részvények még mindig nem drágák, és idén akár enyhe pozitív hozamot is produkálhatnak, középtávon azonban már jelentősek a kockázatok, a kínai problémák felerősödése és a kamatok normalizálódása érdekes kihívásokat fog jelenteni, véli Szabó László, a Concorde Alapkezelő Igazgatóságának elnöke, a Platina Pí Származtatott Alap alapkezelője.

www.portfolio.hu/vallalatok/csalodik_aki_gyors_osszeomlast_var.2.198890.html
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Asszem hamarosan a következő lépéseket kell megtennie mindenkinek, aki élni akar a házában:
1. kútásás, hogy legyen víz
2. szélerőmű, napelem, hogy legyen áram
3. kandalló, kemence, szenes kazán beszerzése, hogy legyen majd meleg is

Mert igen szomorú sors elé néznek azok a közművek, amiket az állam fog kézben tartani ...
@Husz_János_Puszita: putyinnak nem fog fájni, ugyan úgy nem, mint vezénylóéknak és a simlicskáéknak, az örömködő droidok meg fel sem fogják. A belső hatalom és elismertségük beton szilárd, a többit le sem szarják.
@Evezős: felülírom a pontjaidat, a helyzet egyetlen hosszútávú megoldása, ha ezeket nem itt léped meg, hanem a határokon túl.
@Marcellusca:

Miközben vezető szerepről álmodozik a visegrádi országok között. Totál el van tévedve a pali, és ez vezeti az országot. Nekünk reszeltek.
@Husz_János_Puszita:

-no comment-

A magyaroknak a drágulás fáj
a legjobban

Hiába a rezsicsökkentést és a defláció, hétköznapokon az inflációval küzdünk.

Bár a magyarok a legtöbb gazdasági kérdésben hasonló véleményen vannak, mint az uniós átlag, néhány nagy különbség is akad. Nálunk az árak emelkedése után a háztartások pénzügyi helyzetét tartják a legnagyobb problémának, és kevésbé okoz gondot a munkanélküliség, illetve az adózás, mint az unióban összességében. A magyarok emellett sokkal nagyobb arányban gondolják úgy, hogy a munkaerő-piaci helyzet tekintetében túl vagyunk a válság nehezén, mint a tagországok átlaga.

http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20140514-a-magyarok-szerint-az-inflacio-a-legegetobb-problema.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-1&utm_campaign=sec@Evezős:
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Tavaly közölt a Vakmajom egy interjút Oroszország papírtigris, vagy valami ilyesmi címmel. Állam atyuska szociális osztogatással tömi be a választók száját, olajkitermelés a fedezet. Teljesen ki van szolgáltatva az olaj világpiaci árának. Jövőre 1% recessziót jósolnak az orosz gazdaságban. Ha nem lesz miből osztogatni, elfogynak a szavazatok is. Milyen jól jön ilyenkor egy jó kis háború, egy kis bekebelezett félsziget, ukrán területek annektálása.
Én már csak azt az idő várom de nagyon, amikor a Fidesz fanok és narancsbolsik rájönnek mennyire át lettek baszva a szaros szavazatukért és kapára kaszára kapva meglincselik végre ezt a hordát. Mert ha borul a bili, akkor nagyon borulni fog. És akkor csak a jóisten menti meg meg ezeket a gennyes tolvajokat. Mert egy idő után el fog fogyni az embereknek adató pénz, és az emberek elkezdenek gondolkodni (talán). De a norvégok után az EU is be fogja fagyasztani a pénzeket és akkor jöhet az államcsőd az összes járulékos dologgal.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Mindig mondtam, nem munkát akarnak a magyarok, hanem pénzt. Hülyeség itt munkahelyteremtéssel kampányolni. :D
@Evezős:
"1. kútásás, hogy legyen víz
2. szélerőmű, napelem, hogy legyen áram
3. kandalló, kemence, szenes kazán beszerzése, hogy legyen majd meleg is"

1. most lesz esedéks
2. tervek készülnek a szélerőműre, napelemek kínából lesznek rendelve, összeírva
3. megvan, jelentem (+napkollektor)

:D
@Secnir: lószart sem érsz vele, ha a többségnek nem lesz ilyen, nincs az a várfal és rakéta védelem, ami elég lenne neked megvédeni magad :p :D
@guma:

Ez is mennyire beégett a köztudatba, hogy extrém nagy a szegénység Magyarországon. Tegnap belefutottam a Tárki anyagába, 2012.-ben érte el a relatív szegénység aránya az európai átlagot. Magam is meglepődtem. Vannak ott érdekes adatok, lesz időm, majd átböngészem, 145 oldal.
érdemes elolvasni, kiemelnék egy kis részt:

Putyin csapást mér a bloggerekre is
Szigorúan szabályozza Oroszország az internetes bloggereket, fogadta el az orosz parlament alsóháza április 22-én az online médiára vonatkozó legújabb törvényeket. Minden, napi háromezer fős látogatottságot meghaladó blog tulajdonosa számára mostantól kötelező lesz a regisztráció. A hatóságok eljárást indíthatnak olyan bloggerrel szemben, aki az állam szerint nem megbízható információkat terjeszt. A bloggerek nem hozhatják nyilvánosságra egy másik ember magánéletéről szól információkat, tiszteletben kell tartaniuk az állam politikai reklámokra vonatkozó törvényeit, és blogjaikat korhatáros figyelmeztetéssel kell ellátni a bejövő olvasók tájékoztatása céljából. A regisztrációt a Roszkomnadzor intézi, a bloggernek kötelező teljes nevét és blogjának internetes címét megadni.

index.hu/kulfold/2014/05/14/igy_foglalta_el_putyin_az_orosz_mediat/
@Evezős:
kiegészíteném
4. önálló csatornarendszer (emésztő) kiépítése. mert nálunk a csatornázási művek 'államosítása' után gyakorlatilag hetente van utcai dugulás...
@Evezős:

Volt egy nagyon közeli kollégám nárcisztikus személyiségzavarral. Egy az egyben mint a vezér. A legtömörebben ezzel lehetne jellemezni: akiben káosz van, káoszt teremt maga körül. Ösztönösen ugrasztja egymásnak az embereket az igazságtalanságaival, határon innen, határon túl, és úgy általában mindenféle embercsoportokat. Észre sem veszi, csak azt, hogy megint egy front nyílt valahogyan a harcban. Érthetetlen módon.
@Husz_János_Puszita:

igen, így van. minden relatív és minden a mihez képest...
hiszen pl az olaszoknál is hasonló ez a ráta... viszont szem elé ilyen tömegesen nálunk most került.
meg azt gondolom a szegénység milyensége (az adott társadalom lehetőségei) is nagy különbségekkel szolgál.

(azt olvastam valahol, hogy New York városában naponta átlagban 311 embert harapnak meg patkányok. Emellett évente 1519 lakost harapnak meg polgártársai...
vagyis akkor New York bazi szegény? hiszen a szegény telepeket lepi el a patkány...
na jó nem folytatom.
mert azért ezzel nem illik viccelni. igaz?)
@DFK: Az meg sem fordult a fejedben, hogy a nyelvtörvényt nem a magyarok nyelvhasználata miatt hozták, hanem az Ukrajna keleti részén nagy számban élő és meglehetősen agresszívan viselkedő elszakadni kívánó oroszok ellen? Vagy te ennyit már nem olvasol, és az MTV híradója az oroszokról, mint felszabadítókról beszél Ukrajnában? Kicsit gondolkozz, mielőtt hülyeségeket beszélsz. Vagy te az oroszokat istenítőkhöz tartozol?
@guma:

Nem is az abszolút szám a lényeg szerintem, hanem az elszegényedés, mint trend. Azt mondják, a lecsúszás és a csalódottság az, ami lépni kényszerít a hatalom ellen. Úgy legyen.

Azon lepődtem meg, milyen könnyen veszünk át narratívákat axiómaként a pártok szájából, a médiából.
na mi van ugrál a dakota?
a kisputyin/cigányputyin azaz RASZputyin....
@The Lonewolf: nem, nem isteníten a ruszkikat. De hát lehetett volna úgy is törvénykezni, hogy a magyarok használhassák a nyelvüket. Így őket is korlátozták, szembe menve az európai elvárásokkal. Bár Európának a magyaron kívűl minden kisebbség számít, csak mi nem.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: "Én már csak azt nem értem nyúlnyi agyammal"... ne legyél nagyképű...
Gábriel arkangyal mindenfélébe belekeveredik.

Mohamed (akkor még nem próféta) az egyik álmát úgy értelmezte, hogy Gábriel arkangyal jelent meg előtte, és azzal bízta meg, hogy legyen népének prófétája, s állítása szerint ekkor kapta meg a Korán első darabját is (például a 96. szura).

Boccaccio szerint Alberto testvér elhitette egy asszonnyal, hogy Gábriel arkangyal szerelmes belé, így annak képében ő maga többször szerelmeskedett az asszonnyal.

És most itt van még ez a plágium ügy is!
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:

Ha nem kínálnád tálcán a magas labdákat, nem lehetne leütni:)
Ez nem az a játszótér, ahol nem veszik észre.
@Husz_János_Puszita:

na ja! ma nincs Szókratész (ha nem is szó szerint gondolom, csak egy róla készült filmet raktam be a blogra valamikorra és most még "birizgálja" fantáziámat) akire igazán hallgatni lehetne.

"mindenhol" egyforma a hang szinte, ezért fel sem fedezik, hogy nem az a fontos mit akarok nagyon, inkább azt kell megérteni,hogy mire nincs szükségem...

tudod: "Igazi filozófus lévén, Szókratész szentül meg volt győződve arról, hogy a bölcs ember ösztönszerűleg igénytelen életet él. Ő maga még cipőt sem hordott; de ugyanakkor a piac szelleme sokszor rabul ejtette, és kiment, hogy az árukban gyönyörködjék. Amikor egy barátja aziránt érdeklődött, hogy miért teszi ezt, Szókratész ezt válaszolta:
- Azért szeretek odamenni, mert ott fedezem fel, hogy annyi minden nélkül is tökéletesen boldog vagyok."
@Orica Középföldi: Amúgy direkt volt és ez tényleg egy játszótér és én szeretek játszani. Kár, hogy sokan túl komolyan veszik ezt a homokozót. :)
@Orica Középföldi: @Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: erre egy adekvát válasz létezik...
"Nekem senki ne mondja azt, hogy ne legyek kemény.... Anyámmal élek, Babettával járok, macskám van, és még ne is legyek kemény?"
Csoki (üvegtigris 1)
@DFK: figyelj, Kievből nem azt nézték, hogy Kárpátalján élnek-e magyarok (örmények, ruszinok ... stb), akik szeretnék használni a nyelvüket, mert valószínűleg az ország összlakosságának ezredéről sincs szó és ha teszem azt útlevelet szeretne, úgyis ukránul (vagy oroszul) kell kitölteni a papírokat.
@Sir Bates dö Hól: Meg ugye "az élet nem habos torta". :)
@Husz_János_Puszita:

hű! így olvasva, iszonyú nagyképűnek hangzik amit leírtam...
bocs! hahaha

sajnos sok mindenbe belebotlom ami elcsábít és nincs is rá szükségem, mégis bespájzolom.
gyarló az ember - köztük én is.

viszont a "hangokra" érzékeny vagyok és a "hamis" nem sokáig érdekel és nem foglalkoztat tovább...
@DFK: Na most ha úgy hozok meg egy törvényt, hogy csak az oroszokra vonatkozik azt nevezik diszkriminációnak, és ha Ukrajna az EU-hoz szeretne csatlakozni, akkor ebben a brancsban komolyan veszik a diszkriminatív törvénykezést.
Erre láthattál példákat már a Felcsúti Focialistával kapcsolatban is.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:

nem is lenne ezzel baj, ha ismernél valamilyen társasjátékot...

de azzal, hogy örökké kirúgsz a pályáról egy labdát senkit sem kápráztatsz el!
@Sir Bates dö Hól: Én örülök ha boldog életet élsz.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
A márciusi ipari növekedés lo.6%-os mértéke a járműgyártás diadala., amely ugyebár a kiátkozott befektetők diadala, hiszen a növekedés szinte kizárólag e befektetők teljesítményét jelenti.
Egy ilyen harsogó örömmel jelentett hírre az állampolgár elkezd gondolkozni, hogy a magyar gazdaságpolitika eredményeként miért nincs növekedés?
A szintén kiátkozott eu pedig szinte a teljes hazai beruházásokra forrást biztosít.
Akkor mi mit is teszünk a hazai gazdaságért?
Ami a játékgépeket illeti. A tervek szerint 10 casinó koncessziójáról volt szó, kaszinóként 850 milliós adóbevételt feltételezve, ez éves szinten 10.2 milliárd-os adóbevételt jelent.
Viszont 2011-ben /most néztem utána/ a kis játékgépek megszüntetése miatt 30-40.000 munkahely szűnt meg. Amennyiben csak a fele maradt munka nélkül, ez minimálbéren számolva és durván 20 milliárdos kiadást jelentett az államnak bruttó bérként.
Nem baj, Andy Vajna megkapta a maximum 5 casinó működtetési jogát, Szima is benne van a kalapban, a kérdés már csak az, melyik haver
kapja a maradékot.
@Mariann19: "Egy ilyen harsogó örömmel jelentett hírre az állampolgár elkezd gondolkozni, hogy a magyar gazdaságpolitika eredményeként miért nincs növekedés?"

Kicsi az "állampolgárok" halmaza:-)...
@Evezős:
Persze, nekünk valóban mindegy, hogy Lázár vagy Rogán ül-e a mindent egy kézben összpontosító minisztérium élén, ők csupán végrehajtói Orbán
reggelre megálmodott elképzeléseinek.
Az ügynek csak azért van pikantériája, hogy az egyébként összezárt Fideszben a hatalmi harc jelen van, ha nem is derül ki, csak néha.
Arról nem is szólva, hogy Lázár nem válogat az eszközökben még akkor sem, ha emblematikus Fideszes lejáratásáról van szó /Rogán/, a saját kiemelkedése érdekében.
Undor.
@Sir Bates dö Hól:
"Kicsi az "állampolgárok" halmaza."
Mármint a gondolkozó, elemző állampolgároké.
Erre gondoltál? Mert én igen.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Erről már írtam korábban, hogy van, aki megteheti és van, aki nem.
Én jelenleg a második csoporthoz tartozom, ergo én "fegyverkezni" fogok. Szenes kazánom van, kutat ásni sem lesz nehéz, a napelemek, vagy a szélerőmű már nehezebb dió lesz.
De a szükség nagy úr tud lenni!
:-)
@The Lonewolf:
Ezzel az a baj, hogy a fanok annyira ostobák - különben nem imádnák a lókupecet kritikátlanul -, hogy ez sosem fog bekövetkezni.
Még ha éhen veszik is a fűtetlen szobában, mert megszűnt az eü. ellátás és nem jön ki az orvos, akkor is minden nap friss virágot tesz az orbánoltárra és idvezült mosollyal az arcán hunyja le a szemét.

Ezt az egyet találták ki ezek, de nagyon. A hülyítést.
@Secnir:
Maradjunk kapcsolatban, hátha szükségem lesz a tapasztalataidra, szakértelmedre!
:-)

(Gratulálok az előrelátáshoz!)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Az csak sokára lesz, mikor éhes hordák rongyokban pohár vízért könyörögnek, aztán meg megrohamozzák a házat.
Itt annyi a fanatikus orbánhívő, hogy pár évig még elrágcsálják a fakérget, füvet, mire eljutnak odáig, hogy némá! van, aki a seggnyaláson kívül mást is csinált!
@Secnir:
Na, itten előbbbre tartok: nálunk először volt emésztő és utána lett csatornázás. Az emésztő a mai napig megvan (használaton kívül, tavaly a férjem lemászott, ki van száradva és szagtalan ... az egyik rekeszben tiszta víz ... lehetett vele öntözni).
Mi olyat csináltunk, ami a nagykönyvben meg volt írva: három rekesz, abszolút a ház(tartás) méretéhez tervezve, szakszerűen megépítve.
:-)
@Husz_János_Puszita:
Erre szoktam mondani:
a felelősség a környezeté, aki nem lép az ügyben.
Orbánnak van felesége, vannak szülei.Felnőtt gyerekei. Meg sok ember a környezetében...
Ja, hogy a lopott pénz az többet ér, mint a beteg személyiség kezeltetése?
Majd akkor egyet sem kell felmenteni - sem erkölcsileg, sem jogilag - ha el kell számolni ezzel...
@Mariann19:
Lázár az egyike azoknak, akikről minden tudható a táskahordozós szerepe óta.
Ha valaha, valaki hátba fogja szúrni Orbánt, az nagy valószínűséggel Lézer lesz, de belőle nézem ki azt is, hogy felmutatja annak a bűneit a népnek, akinek most a valagában üldögél és akinek napi szinten csókol kezet (virtuálisan).
Gátlástalan, gonosz, cinikus, képmutató.
Ezért lehet ott, ahol.
Tonyó hozzá képest ostoba és kispályás. Ha fogadni kéne, arra tennék, hogy Lézer a Tónit úgy rúgja fel, mint arab gyerek a tevekakit ...
Kedveseim!
Szeretett Vezetőnk erejét és idejét nem kímélve (éjt nappallá téve) a tegernyi probléma megoldásán munkálkodott/munkálkodik, áldásos tevékenységének eredményével nap, mint nap találkozhatunk (és élvezhetjük!).
Ilyen erőfeszítések után nincs abban semmi meglepő, ha Nagy Szabadságharcosunk akkumulátorai ismét lemerültek.
Napjaink időjárási körülményei remek alkalmat kínálnak a leggyorsabb feltöltésre úgy, hogy csak a szomszédos zivatar-gócot kell személyesen meglátogatni.
Elég egy mosoly a vakuzáshoz és már kész is...
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:
"Ebben a huzavonában mérgesedett el az ellencsapást sürgető Ron Werber és a KORMÁNYPÁRTI POLITIKUSOKKAL UJJAT HÚZNI NEM AKARÓ* Molnár Zsolt vitája. A rogános anyag végül március 21-én, azaz alig valamivel több mint két héttel a választás előtt került a nyomdába."
* kiemelés tőlem

érdekes a megfogalmazás...
Ezt sosem értettem. Aztán nyígás, mert nem bírnak magukkal mit kezdeni. Nem is egy élmény 57 évesen passzívan várni a halált. Tuti hogy ezerrel benne van az egészségügyi statisztikákban.

fn.hir24.hu/penzugy/2014/05/14/csak-57-eves-korunkig-dolgoznank/#sl

"A magyar munkavállalók átlagosan 57 éves korukig szeretnének dolgozni, ennek ellenére azt gondolják, hogy 66 évesen is kénytelenek lesznek munkába járni – derült ki a Randstad Awardhoz kapcsolódó kutatásból. Globálisan az IT a legvonzóbb szektor.

60 évesen már nem szeretnénk dolgozni

A magyarok több mint fele legszívesebben 60 éves kora előtt nyugdíjba menne, további egyharmada pedig maximum 62 éves koráig dolgozna. A jelenlegi nyugdíjkorhatárig, 65 éves korig csak a munkavállalók egytizede szeretne munkába járni – írják közleményükben. (A jelenlegi nyugdíjkorhatár azonban 62,5 év, amit fokozatosan emelnek 65-re majd.)

Az eredményeket összesítve a magyarok számára az ideális nyugdíjkorhatár 57 év lenne – derült ki a reprezentatív kutatásból."
@Evezős:

A környezetét amortizálja le először. Nem irigylem a családját. :(
@Evezős:
Orbán folyamatosan alakítgatja, szinte ciklikusan a holdudvarát. Időszakosan kiemel 5-6 pártkatonát, favorizálja futtatja őket, májd következik a félreállításuk, és újabb kis csoportot képez.
Ez a módszer természetszerűleg kialakít egy sértődött csoportot, akik már soha nem lesznek olyan elkötelezett hívek, mint korábban.
Orbán nem ismeri fel, hogy ez milyen veszélyt jelent az egység tekintetében.
Ügyel arra napjainkban is, hogy az intézményi, parlamenti változások miatt anyagilag kárpótoljon, azonban az emberi megbántódásokat nem érzékeli.
Egy Lázár habitusú ember most nemtelen harcba szállhatott Rogán ellen önös érdekei miatt, melyre eddig nem volt példa.
Az orbáni kiválasztás ilyen veszélyeket hordoz magában, ám Orbán hatalmának teljében erre nem is gondol, hiszen mindenkinek a sorsa az ő kezében van, véli.
Nem tudni, hogy amikor Lázár kezd még a főnökre is veszélyessé válni erőszakos karriervágyával, mit eredményezhet az a Fidesz egységére nézve.
@guma:

Jó fej lehetett a Szókratész. Vagy csak a legenda része, jó volt a sajtója? :D
@Mariann19:
összesen 10 engedélyt adnak ki!
sopron, casino wien, szerencsejáték zrt.!
bp., szerencsejáték zrt.!
bp., las vegas casino (vajna)
ezek már működnek!
további 7!
debrecen szima !
nyiregyháza szima!
bp 5 db. las vegas casino kft. vajna!
@guma:

Nem bűn élvezni a fogyasztói társadalom áldásait, attól még lehetünk bölcsek, hogy nem élünk aszkéta életet.
@Mariann19: Lázár már erősen az Orbánközpontú Fideszben lett valaki, méghozzá maga Orbán emelte ki. Ebből én arra következtetek, hogy ha összecsapásra kerülne sor, Lázár karrierjét egy perc alatt törné ketté.
Most nagyon kényelmes helyzet, hogy a két díszpinty egymással huzakodik.

u.i.: egyébként a Fideszben a valódi kiválasztás Kövér kezében van.
@Husz_János_Puszita:
A Nemzet Pogácsaszaggatónéját leszámítva (aki úgy néz ki, mint egy hetvenhez közelítő hatvanas), a többiek nem festenek úgy, mintha problémáik lennének. Fater és muter ott tobzódott az ogy-ben, páholyban, ahol újra rá lett szabadítva négy évre, hivatalosan is az elsőszülöttjük a hazájukra (mondjuk az is megérne egy pszichológiai elemzést, milyen família az, ahol az egyik gyerek Viktor, a másik meg Győző ... de hagyjuk).
Récsölke lassan többet szerepel, mint apu, ott van minden kilométerkőnél, férjestül, neki legfeljebb a nem túl optikabarát kinézete lehet a gondja ...

Szóval nem tudom, egyik sem tűnik leamortizáltnak, sőt.
(Bár a trónörökös rendre-sorra hiányzik a királyi fotózásokról, meg a hivatalos udvari megjelenésekről, de ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket ...)
Szerintem igaza van Viktornak.

Ukrajnában egy elnyomó puccsista rezsim került hatalomra amely elnyomja a nemzeti kissebbségeket.

nlgy.blog.hu/2014/05/14/donyecki_es_luhanszki_tavasz
@Evezős:

Nincs ebben semmi meglepő. Orbánt a szülei nevelték olyannak, amilyen, a gyerekeit meg ő. Sérült emberek mind.
A liberálisok "természetesen" megint nem a magyar ügy mellé álltak.
"2016 lesz a kormány mélypontja

A beruházások motorját eddig az uniós támogatások jelentették. A kormány is számolt azzal, hogy 2016-ban kifut a mostani programok hatása, ami az állami beruházások visszaesését jelenti. Ez leginkább az építőiparra hat. Amennyiben addigra nem pörög fel a gazdaság, „a versenyszféra saját forrású beruházásai nem veszik át az állam helyét, akkor biztosan további nehézségek elé néz a gazdaság és a várt növekedés elmarad. Ez pedig politikailag a ciklus közepén komoly problémát jelent majd a kormánynak."

valasztas2014.hir24.hu/valasztasi-hirek/2014/05/14/orbannak-meg-ket-jo-eve-lehet/#sl
@Mariann19:
Igazad van, ez tényleg trend nála.
De azt hiszem, ő biztosra megy és mindenkiről van valami valahol egy páncélszekrényben elzárva. Nem volt véletlen a felcsúti casting, ahol ki lettek választva az előző ciklus képviselői, most meg, ugye, azokból mazsoláztak.

Jó lenne azt hinni, hogy belülről fog elindulni az erjedés, de szerintem ha ez így lenne, már volnának jelek, hiszen elég régóta uralkodik ahhoz, hogy legyen elégedetlen. De ennek - ezen az afféron kívül, amiről tutibiztosat azért nem tudunk mi sem! - semmi jele.
A kirúgottak, félreállítottak hallgatnak. Aki nem, az meg eléggé az alján állt a sornak,te hát nem jelent veszélyt.

Nem tudom, ki fog-e valaha derülni, mi volt a módszer, mivel, hogyan fogták a prominenseket?

Ami számomra a leggusztustalanabb: a hazám jelenlegi három közjogi méltósága arról ismerszik meg, hogy egymás mellett hánytak a koleszban és alkalmasint többet látták egymást ruha nélkül mint a legközelebbi hozzátartozójuk. Azaz: nulla kvalitás, semmi rátermettség, csak a közös bűnök.
Nem hiszem, hogy van még ilyen a világon.
Undorít, taszít.
@szonár:
nézz ki nyugodtan az ablakon, már ott állnak!
@Evezős: Jé, a semmiből felépítettek egy pártot, nyertek 3 országgyűlési választást, ebből kettőt kétharmaddal. Nem, ezek a fiúk tényleg semmihez sem értenek. :O
fideszjobbik szimbiózis:

A Jobbik tiszteletben tartja a donyecki és a luhanszki népszavazást

Vona Gábor arra szólított fel, hogy fejeződjön be Oroszország „démonizálása”.

444.hu/2014/05/14/a-jobbik-tiszteletben-tartja-a-donyecki-es-a-luhanszki-nepszavazast/
@szonár:

No akkor azt mond meg, ha a beszéd után elkezdik Ukrajnában megköpködik az ott élő magyarokat, ki is áll, illetve ki nem áll a magyarok ügye mellett?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: libsikomcsi nyafi. Melesleg, még hazudtál is.
@szonár:

No akkor arra válaszol, ha a beszéd hatására megköpködik Urkajnában az ott élő magyarokat, ki is áll valóban a magyar ügy mellett?
@9mmPara:
"Ha összecsapásra kerülne a sor, Lázár karrierjét egy pillanat alatt összetörné."
Nem lehet tudni, hogy a sértődött párttársak mikor fognak össze, különösen, ha Lázár is besorol a sértődöttek közé. Ő nem válogat a módszerekben.
Lázár futtatása egyébként annak köszönhető, hogy amennyiben megfigyeljük, ő vállalja a népszerűtlen vagy törvénytelen eszközök bevetését Orbán helyett. Ha megfigyeljük Orbán nyilvános szerepléseit, a kiemelt eseményeken kívül a tarsolyhordozókra bízza a végrehajtást.
Lázár szereplési vágyai ennek a szerepnek tökéletesen megfelelnek.
Azt nem tudtam, hogy Kövér a káderpolitikus.
Megint fontos szereplője lesz Mikola István a magyar politikai életnek
wtf11

Párizsból hívják haza, államtitkárt csinálnak belőle.

444.hu/2014/05/14/megint-fontos-szereploje-lesz-mikola-istvan-a-magyar-politikai-eletnek/
@látjátok feleim szümtükkel: Az, akinek fontosabb Putyin farkát verni, mint a helyi magyarok érdekeit képviselni.

Szóval, szerinted lehet, hogy leköpdösik a helyi magyarokat azért, mert autonómiát mernek kérni? HM, csak nem azoknak van igazuk, akik szerint Ukrajnában vérnácik vannak hatalmon? :)
@szonár: kedveske, kimaradt a buzizsidócigány, jahh és nem mellesleg nem vagyok magyar, úgy hogy ugorhatunk tovább, enitingels, ól rájt :D
@szonár:
Szerinted mitől liberális valaki? Miből áll ez a nézet? Mit tudsz a liberalizmusról?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Elhatárolódom a zsidózásodtól, buzizásodtól, cigányozásodtól. Pfuj, utálom a homofób raszsistákat.

Szóval a libsiknek már annyira nincs emberük, hogy zsoldosokat vetnek be? :-)
@dr. jenőke (jenőke): mondjuk attól, hogy liberális nézeteket vall? Mint ez a blog, és szerzője...
Érzékeny pillanatban érte Európát Orbán beszéde

Mit akar a miniszterelnök a kárpátaljai magyarokkal? Miért idegesebb Varsó, mint a szomszédaink? Elmagyarázzuk.

www.origo.hu/itthon/20140514-orban-viktor-mikor-es-kiket-idegesitett-fel-az-autonomia-szorgalmazasaval.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-top&utm_campaign=sec
@szonár: szar lehet, hogy nem nézhetsz tükörbe az utálat miatt
@Evezős:
Orbán eddig ügyel arra, hogy az éhes szájakat befogja azoknál, akik kiestek a parlamentből, vagy az intézményeiből. Ad nekik trafikokat, kormányzati és intézményi tisztségeket.
Miután az eddig parlamenti képviselők és egyben polgármesterek csoportja anyagi hátrányba került, ezekről is gondoskodott.
Az őszi önkormányzati választások jelenthetnek újabb kárpótlásokat a hátrányba kerülteknek, még ezt is megoldja a kormány újabb adományfélékkel.
Az igazi meglepetés az lehet, ha beteljesül a kormánynak az a szándéka, hogy 7.000 főnél kisebb létszámú településen nem lehet főállású polgármester.
A Fidesz elkötelezettségű polgik eddig befolyással bírtak a lakosságot tekintve, ha kirúgják őket, nem valószínű, hogy ezt tovább kívánnák folytatni.
Lényeg, hogy az önkormányzatok orientáltsága hogyan fog alakulni?
@szonár:

Hogyne értenének valamihez! Az olyan birkák hülyítéséhez, mint te vagy.
Az a baj a magyarok autonomia torekveseivel, hogy valamiert sosincs olyan pillanat amikor szerencses lenne felvetni. A magyaroknak ez nem jar. Legalabbis a kornyezo orszagok szerint nem. Meg a baloldal szerint sem. Mas nemzetekek meg jar. Nekunk nem. Erdekes.
@Husz_János_Puszita: A jelek szerint egész jól csinálják, megint lemaradtatok. Marad a fujolás éás a bírkázás nektek, még további négy évig.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Qrva sok lóvét kaphat a Jobbik az oroszoktól. Hazaárulók!
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Néha komolyan az az érzésem, hogy miután itthon ez a baromállat nem talál már elég harcolnivalót magának, most azon ügyködik, hogy a határokon kívül keveredjen valami konfliktusba. Bárkivel, bármilyen okból, csak az a lényeg, hogy szerepelhessen vele, vagy miatta.

Ijesztő, hogy mire nem képes ... és azt hiszem, még mindig nem láttunk és tapasztaltunk meg mindent, amire képes ...
bízom benne, hogy egy fegyveres konfliktus kirobbantása esetén a fiamat elég hamar el tudom távolítani ebből az ... országból, mielőtt ez az állat vágóhídra vezényli a hadrafogható férfiembereket.
(...sosem értettem, hogyan jutott el Jugoszlávia oda, ahova. Most már igen.)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Nem tudtam, mi hiányzik hát a Mikola. Booáááfff
@Husz_János_Puszita: is-is :-D

mindenről gondolkodott, éles logikával és tanítványaitól pénzt nem fogadott el. (szegény is volt a "mi" fogalmaink szerint, de nem volt aszkéta, csak neki ez volt természetes...)

amikor megvádolták, hogy nem hisz istenben, megvédte magát. a szavazásnál mégis halál volt az ítélet...
kérhetett volna kegyelmet...
elmenekülhetett volna, barátai és tanítványai megszervezték ennek a lehetőségét...

nem élt vele. azt mondta életének mondana ellent. így kiitta a méregpoharat és szerettei, barátai, tanítványai közt halt meg...

(valóban nem bűn a javakat használni, de csak ésszerű mértékben mindent. különben magadnak is másnak is kárt okozol tudtodon kívül a "szemét" gyűjtéssel, gyártással...

ha nem láttad, ne hagy ki:

offforever.blog.hu/2014/05/12/lenyugozo_kepek_megis_dobbenetes_film_otthonunk_a_fold )
@szonár:
Csávókám. Az még nem tűnt fel, hogy ha a csúti vagy valamelyik spanja bőszen (azaz ész nélkül) meg akarta védeni a határon túli magyarokat, akkor azok ebből a megvédésből csak szarul jöttek ki eddig? Lásd Románia, ahol nagyügyesen rátőkésítettek egy pártot az RMDSZ-re, így sikeresen megosztva az ottani magyarságot. Szerencsére azoknak többségében volt eszük, és azt támogatták, ami addig is az érdekeiket védte, és nem propagandából lett létrehozva.
Látva az ukrajnai eseményeket, tálán nem kéne gumicsizmadiplomáciával most autonómiát emlegetni, mert nincs itt az ideje. Legfeljebb propaganda megfontolásból, szigorúan belpolitikai érdekből. Mert, apafej, az autonómia emlegetése most is csak haszonlesésről szól, semmi másról. Főleg nem a határon túliakról. Legfeljebb csak a szavazataikról.
Ja, nekem vannak rokonok Kárpátalján. Neked?
@Evezős: Nem kell aggódnod, amig fillérekért megkapod az antidepresszánsaidat... :D
@szonár:
Eddig jó.
De, szerinted mik azok a liberális nézetek?
Legalább szemelvényeket tegyél közzé tudásodból.
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: rosszul fogsz járni, mindjárt kapsz egy kis ideológiai továbbképzést szovjetoroszilag, csak figyelj ;)
@Mariann19:
Ismerve a hazai néplelket, ugyanaz lesz, mint április 6-án, azzal az okoskodással kibővítve, hogy jobb, ha megfelelő színű az önkormányzat, mert akkor csurran-cseppen a lé fentről.
Nem várok áttörést és a kieső polgármestereknek majd kreálnak valami posztot, ahol valakinek érezhetik magukat.
(Nálunk - 3000 alatti település - papíron független a polgármester, de pontosan lehet tudni, hogy egyébként milyen színű és azt is, hogy miért volt szükség a "független" titulusra ...)
jahhh, ha valakinek nem tűnt volna fel a megemelkedett színvonalból, de főőőőcím
Az első bekezdést még elolvastam. A többit inkább nem.
@Evezős:

a nemzetet védi, hogy közben senki ne lásson és halljon mást meg a csatazajban...
@Mariann19:

egyre nehezebb dolga lesz, ha fogy a suska és nincs lassan aki az adóforintokat megtermelje.
@Evezős:

sajnos... :(
(ha megfordulna a trend és most pirosra váltana a térkép egyből megkönnyebbülne, mert okot adna, hogy visszafogja a pénzeket minden területen - mint tett anno pl a metróval)
@Kowalski76: Igen, érdekes. Pontosabban fogalmazva, "nem érdek nélküli"!

Ha kiderülne a valódi történelmünk, az biza az judeo-keresztény euro-atlanti világ számára megrendítő volna. Nem azért mert az egyik legősibb, legkevésbé változó nyelvünk van, hanem a Dunai civilizáció miatt.

Kulcsszavak "Gordon Childe", Duna I, Duna II. civilizáció. Teljesen mellékes, hogy ezek a civilizációk magyarul beszéltek-e, szerintem igen, sokkal fontosabb, hogy évezredekig békében, anyajogú társadalomban éltek, közösségi házaikban kerámia és rézöntő műhelyekkel, letelepülve, földet művelve. Évezredekkel pl-. a sumérek előtt!

www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.563
Nem lenne az elvileg rossz cél. Mind Székelyföld, mind Kárpátalja, Újvidék, Felvidék és Burgenland többségében magyarok lakta tömb-részét autonómmá tenni. Csak egyrészt nem szerencsés a jelen nemzetközi atmoszféra mellett erről beszélni, pláne az ukrán helyzetben. De hát egy elmebeteg hazaáruló diktátor fütyül az ilyesmire. A másik gond, hogy számos másik szignifikánsan behatárolható régió van a világban, ahol egy nemzet többségében él, mégis másik nemzet országában van. Több tucat terület illetve nép van a világon, aki mind ezen az alapon autonómiát követelhetne. Azonban sajnos ahogy Orbán sem érti, sokan mások sem értik, a nemzetállamok határainak elvét. Ezeket a határokat borzalmas véres háborúk során vívták ki maguknak a nemzetek a történelem alatt. A stabilitás záloga, hogy e kiharcolt/megvédett határvonalak jelen státuszát mindenki elfogadja, legalábbis beletörődik. Ha ez a szemlélet felborul és mindenfelé lázongani kezdenek kisebbségek, akár jogosan akár jogtalanul az ősi földjük-országuk névleges birtoklásáért (pl akár a koptok is balhézhatnának Egyiptomban, hiszen az ő ősi földjük és számos ilyen hely van), AKKOR A VILÁG VISZONYLAGOS STABILITÁSA KERÜLNE VESZÉLYBE, A VILÁGBIZTONSÁG ROGGYANNA MEG. Pszichopata orsósviktátorunk, tehát immár, nem csak nemzetbiztonsági-, hanem világbiztonsági veszélytényező is...
@rdos:

ezt te sem hiheted, gondolhatod komolyan!
mindig volt pár vezérhangyás csodabogár különböző katyvasz elméletnek meg számtalan követője..
nekik nem kell tudni, csak hinni és ha kell vagy az érdek úgy kívánja, halálba menni érte..

ennél azért sokkal többet néztem ki belőled.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: a 11:22 kommented innen idézet www.hidfo.net/2014/05/14/cionista-terjeszkedes-az-ukran-gazdasagban... szégyelnivalónak érzed azt leírni, hogy ez cionista és biden fia faji jegyeket mutat?... látod, milyen kis beszari vagy...
@rdos: ööö, ez te vagy, vagy valaki feltörte az acc-od?

Jahh, most látom @guma: már guma is lefagyott, hmmmmm
@guma: Megtisztelsz, de nem én számítok. A linkem 136. oldalán idézi Cser Ferenc László Gyula régész professzort, a népről, kultúrájáról.

"ugyancsak békés emberek lehettek, mert fegyvereiket nem ismerjük".

Ez a lényeg. Anyajogú társadalom és erőszakmentesség. Évezredekig működött. Ma is működhetne. :-(
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Meghökkentő, de igaz. Annyira meghökkentő, hogy rögtön nekiálltok személyeskedni. :-). Én vagyok és nem ettem bolondgombát. :-)
@Sir Bates dö Hól: hmmmm, tollaskígyó forrásai eléggé behatárolható helyekről és nézetekről származnak, talán ezért is van trolltartóban lassan már mindenkinél...
@Nem leszünk gyarmat !: gondolom chechnya és dagestan esetében is így lájkolsz, faszkalap...
@Vlagyimir Iljics: Természetesen, csak hát sajnos nem időszerű. Soha.

Álságos, szemforgató hazugságokat beszélsz, ráadásul egy olyan alapelvre hivatkozol, ami a gyakorlatban nem működik, de itt egyébként sem releváns, mert senki nem akarja megváltoztatni a határokat.
@Vlagyimir Iljics:
Ez első ránézésre jól hangzik, de mégis van egy nagy bökkenő: stabilitás ide, stabilitás oda, történetesen Európa valamennyi számottevő nemzeti kisebbsége autonómiát élvez. A legnagyobbat leszámítva.
@szonár: kifejtenéd azt, hogy te miért utasítod el a liberalizmust?... mi az elfogadhatatlan a gondolataiban számodra?...
@rdos: kizárt hogy magyarok lettek volna, nézz magunkra, békés és nőközpontú társadalom, akkor semmi gomba, esetleg némi ser ;)

Amit írtam, abban semmi személyeskedés nem volt, az összeesküvés elméleteket meg messziről elkerülöm, bárki is írta. Különösen, ha ilyesmivel támogatja meg magát bárki is:

"Meghökkentő, de igaz."

Mennyi igazság, volt és lesz még, amiről idővel kiderül, hogy mekkora hazugság is volt.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Kedves Cirbi!

Tudod hogy csak humorizáltam.

Hogy mit tanítanak nekünk és mit nem, az egy jó kérdés.

Ha csak a wikipediát veszed elő (pedig az erősen fősodrat), már abból is látszik hogy Európában a földművelés elterjedése jól nyomozható.

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajk%C5%91korszak

Ha nem akarod elolvasni az egészet, a lényeg;

"A radiokarbon datálás bizonyította be Gordon Childe azon elméletét, miszerint Európában a Duna volt az a kulcsfontosságú útvonal, amelyen a korai mezőgazdasági technikák eljutottak Közép-Európába, majd onnan északra és nyugatra."

Ugyanez képen.
hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:312_1875b_F1.jpg&filetimestamp=20070702214239&

Hogy magyarul beszélt-e, ez az agyonhallgatott kultúra, vagy sem, nem lényeges, hacsak nem akkor, amikor nyelvemlékeit szeretnénk megfejteni.
@rdos:

szegény László Gyula, ha tudná mit művelnek neve alatt sírva fakadna!

ismerkedj már meg munkáival és töröld képen aki azt ki meri forgatni!
@guma:
"Egyre nehezebb dolga lesz, fogy a suska."
Ez komoly probléma, most, hogy nyitunk keletre, lehet új státuszokat kitalálni.
Az persze kérdés, hogy milyen hozadéka lesz az új műveknek.
Különösen, hogy az együttműködés inkább az oktatás és a kultúra területére összpontosul, és ebben ezek nem hoznak a konyhára, hanem visznek.
@Husz_János_Puszita:

Magyarországon az 1958-ban születettek várható átlagos élettartama 66,5 év.

Mi a probléma, ha úgy gondolják, hogy ne a munkahelyükről vigyék őket a boncasztalra, majd a temetőbe?

Mert az a becslés (becslés!) hogy az 1980-ban születettek elérhetik a 72 évet is átlagosan, az az időszak 2052-re esik, de a nyugdíjkorhatárt már most emelnék 70 évre olyanok, akik az életükben nem hegesztettek 8 emelet magasban vasszerkezetet, vagy csővezetéket hétrét görnyedve, illetve nem éltek folyamatos határidős stresszben, mert még az anyjuk picsája is ki volt nyalva, és az életükben be nem vertek egy szöget semmibe, hacsak korporsó szöget nem a kétkezi emberek koporsójába világmegváltó jóslataikkal, ötleteikkel, amiről később, idő múltán mindig kiderült, hogy nem volt egyéb, mint oltári faszság, de arra kielégítő, hogy néhány tucat bennfentes jót nyerészkedjen az ügyleteken.
@Vlagyimir Iljics: Nem akarlak elkeseriteni, de az orszaghatarok sehol nem orokervenyuek, es a kisebbsegek is onallosagra szoktak torekedni, altalaban az elnyomasuk mertekevel aranyosan.
@J.László: "Az első bekezdést még elolvastam. A többit inkább nem."
kiolvadt a biztosíték, sok volt az összetett mondat, mi?... vannak még páran így itt, mint te...
@Evezős:
Azt írod, hogy nálatok független a polgármester, de attól még kap fizetést.
Én úgy értem a nagy önkormányzati reform polgikra vonatkozó részét, hogy a meghatározott népesség alattiaknak nem lesz jövedelme, társadalmi munkában végzi a feladatát.
Így megszűnik az anyagi függősége, mellyel egyenes arányban csökken a politikai elkötelezettsége is.
Van a környezetemben egy 6.000 fő körüli polgi, aki már le is lépett, elment a szakmájába, és most két helyettes folytatja a munkakörét, mert már nem írnak ki választást.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: ezek szerint vona és a jobbik elismerné mo területén azon esetleges népszavazások eredményét, melyeket a kisebbségek tartanának azokban a körzetekben, ahol többségben vannak...
@Sir Bates dö Hól: A liberalizmust azért utasítom el, mert egy szemforgató hazugság. Ezt bizonyítjátok Ti is, akik hevesen ellenzitek, hogy a határon túli magyarok kisebbségi jogokat kapjanak, miközben mindenféle rendű és rangú kisebbségért kiálltok.
@jaegtoer:

A születéskori várható élettartam nem egyenlő a nyugdíjba menetelkor várható élettartammal, előbbiben ugyanis mindenki benne van, aki fiatalon meghal, akár csecsemőkorban. Az egy átlag. A hosszú, kiegyensúlyozott élet titka amúgy az aktivitás. Látom az utcában a nyugdíjasokat, mit nyűglődnek össze. Nem tudják lefoglalni magukat.
@Sir Bates dö Hól: Megint rosszul látod. Ez azt jelenti, hogy nem értek egyet minden mondatukkal, miközben a lényeget legalább lefordították magyarra. Az eredeti angol link meg ott volt. Szóval mint a chokitónál, ne ítélj elsőre.:)
@guma:

Az ésszerűség oké, de ne hagyj magadban bűntudatot kelteni. :)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Ne légy láma, ott voltak az eredeti angol linkek is.:)
De nesze itt a hír libsiportálos verziója is, hogy te is ki legyél elégítve. :)

444.hu/2014/05/14/az-amerikai-alelnok-fia-beszallt-az-ukran-gazuzletbe/
@Mariann19:

"Ügyes" polgik nem a javadalmazásukból csinálnak pénzt. :)
@Mariann19:
Értem én, csak azt próbáltam jelezni, hogy azok, akik jelenleg papíron függetlenek, azok sem azok igazából (legalábbis nagyon nagy részük), tehát joggal kapálóznak majd ők is, ha ez megvalósul.

Én nem hallottam erről, hogy a 7000 alatti az legyen társadalmi munkás. Van az a falu, ahol amúgy jogos - talán még nálunk, ahol írtam, 3000 alatt vagyunk -, sem kéne főállású, viszonylag jó fizetést bíró polgármester! Talán Svédországban van, hogy 50.000 fő alatt nincsen önkormányzat, be vannak sorolva valahova és adott településen csak egy hivatal van, ahol kevés számú alkalmazott végzi a napi munkát (adminisztratív jellegűt) és mégis léteznek.
De másik oldalon el tudom képzelni, hogy a mai magyar viszonyok közepette pont kitölti egy ember egész napját az, hogy szervez, rendez, ügyez, robotol azért a településért.

Szóval nehéz ez és nehéz eldönteni is, hogy akkor ki és hol kapjon érte pénzt, és kinek nem jár érte semmi.

Nem is értem, hogy ezt pont ezek találták ki? Nem gondoltak a következményeire (pl. amit te is írtál)????
@szonár:

Nem vonom kétségbe, hogy a liberalizmus szemforgató hazugságok katyvasza, de meg van az az előnye, hogy a konzervatívok rányissák a csipájukat olyan dolgokra, amely maguktól nem jutna az eszükbe. Ezért van, hogy ma már általában nem égetnek boszorkányokat és istentagadókat az időnként felmerülő igények ellenére.
A liberalizmusnak köszönhetjük továbbá a halálbüntetés felszámolását is, így a Főnök és pereputtya szabadon garázdálkodhat az ország vagyonával, nem említve a nyugdíj megtakarításom eltapsolását.
Mondom ezt én, az antilibsi, mielőtt kontra produktívan felhorgadnál.
@guma: Erre már én is gondoltam, de a kedvedért elmegyek a forrás forrásáig, azaz László Gyulához, ha kell a könyvtárba is. Amint eredményem lesz jelzem.
@Husz_János_Puszita:
"Ügyes" polgik nem a javadalmazásukból csinálnak pénzt."
Igaz, hiszen ha lesznek csatornázások, ilyen-olyan megbízások, abból lehet majd kompenzálni, csak a % lesz magasabb.
@Husz_János_Puszita:

Ezt egyszerűen nem hiszem el. Nem csodálom, hogy máglyára kerültél. Új igényt nyújtok be.
@szonár:
Mucika, éppen most ismerted el, hogy halványlila fingod sincsen arról, mi az, hogy liberalizmus - ha volna, nem írnál ilyet, hogy "hazugság" :-D) -, de mert ezt visszhangozzák a füledbe a diktátorbácsik naphosszat (és igen, azok nem véletlenül félnek a gondolkodó, öngondoskodó embertípustól, nekik azokkal szemben esélyük sem volt soha, nem is lesz), ezért skandálod te is.
Mire esetleg felérnéd ép ésszel, hogy miért lenne jó neked (is) - épülhetnél szellemileg leginkább - egy liberális közeg, addigra már régen ugyanolyan bottal vert hátú rabszolga leszel a diktátorbácsik ültetvényén, mint azok, akiket jelenleg még lenézel. Persze, ha már nem az vagy most is ... szerencsétlen.
(ne fáradj a válasszal, kiraklak a ketrecbe a többi elmehunyt mellé.)
@szonár: gondolom, felesleges lenne felhívni a figyelmed arra, hogy az általam feltett kérdések ("kifejtenéd azt, hogy te miért utasítod el a liberalizmust?... mi az elfogadhatatlan a gondolataiban számodra?...") közül csak az elsőre válaszoltál, miszerint a liberalizmust azért utasítod el, mert szerinted az szemforgató hazugság, hiszen mi (ez kit takar?) ellenezzük azt, hogy a határon túli magyarság kisebbségi jogokat kapjon (ezt hol írta le bárki?), miközben minden más rendű és rangú kisebbségért kiállunk... nem hiszem, hogy telhesen felesleges lenne számodra némi eszmetörténeti- és filozófiai olvasmányok forgatása... azt hiszem, nem nagyon tudnál válaszolni a kérdésem második részére, hisz a liberalizmus ismérveivel nem vagy tisztában... "Nem olvastam, de elítélem.", miként azt egy másik blog kommentelője idézte...
@jaegtoer:

Liberalizmusnak köszönhetjük továbbá, hogy bárki bárkivel házasodhat, ha akar. Nem csak főrendű főrendűvel stb. Így még a nemzeti agyhalottaknak is van esélyük nőt kapni maguknak, már elvileg, mert a gyakorlatban nem vagyok olyan biztos.
@Evezős: @Mariann19:

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a társadalom túlszabályozott, ezért a helyi önkormányzati jogok szűkítése a központi kormányzat hatáskörét bővíti, s a végén a település a központi kormányzat kényének-kedvének ki van szolgáltatva. Úgy gondolom azonban, hogy önkormányzat annak jár, aki fenn tudja tartani, működtetni és saját bevételeiből működtetni a helyi igazgatási és helyi közszolgáltatásokat. Ha nem, coki. Más kontójára könnyű demokráciázni, bár ennek némileg ellentmond, hogy számos település alól mostanában húzták ki a földet távolról regnáló rablók javára.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: sumákolsz megint, azt meg személyes sértésként élem meg, hogy engem nézel hülyének... mi a kurvaannyát fordítottak le bazmeg?!... te nem tudsz angolul vagy azt gondolod, hogy senki más?... mész te a picsába, sub kavics...
Eléggé pótcselekvésnek tűnik ennek a kijelentésnek ekkora feneket keríteni. Ez egy nemzetpolitikai cél, az erőviszonyok majd eldöntik, hogy megvalósítható-e valamennyi belőle. Az EU-ra ebben az ügyben amúgy sem számíthatunk, az autonómia kérdését belügynek tekintik. Amiben meg tudunk egyezni az ukránokkal, az számít csak. Ha meg sem említjük, akkor nem is tudnak róla. Viszont, ha tisztában vannak vele hogy mit szeretnénk, és hogy ezért cserébe természetesen ők is kérhetnek, akkor miután kicirkuszolták maguk és lenyugszanak, akkor lehet majd valamikor egyszer tárgyalási alap. Amilyen időszak elé néznek, talán még lehet is valami belőle. Az autonómia egyébként sem annektálás, minek ezt összemosni.
@Husz_János_Puszita:

Véletlenül ezt a kérdést alaposan körüljártam, tehát tudom miről beszélek. 58-ban születtem úgyhogy minden oldaláról megvizsgáltam, tekintve, hogy a mnyp-i döntés miatt egyéb dolgokat is át kellett gondolnom.
Az a nyugdíjas, aki egészséges és mégis céltalanul lődörög, az dögöljön meg, mert az a munkahelyén is csak imitálta a munkát.

A nem hiszem el kitétel arra vonatkozott, hogy nem látod be, hogy a korhatár emelése arról szól, hogy minél később kelljen nyugdíjat fizetni, hogy azok a rabló mechanizmusok, amelyek a költségvetési bevételeket csökkentve adóparadicsomokba menekítik a fekete zsetont zavartalanul tovább működhessenek. Pogátsa Zoltán világosan leírta hogy miért hiteltelen a 242 Mrd dollár offshore zseton mellett a magyar gazdaságpolitika, és minden megszorítás.
@Evezős:
"Szervez, rendez, ügyel és robotol."
Ezek a feladatok megütötték a fülemet, különösen annak fényében, hogy az általam olvasott tervekben mintha ezek a munkák nem jöttek volna számba.
A tervezet a kötelező állami szolgáltatásokra fókuszált, a hivatali ügyintézések megoldását összevont intézményi rendszerben képzeli el.
Valóban nehéz egy bürokrata polginak a munkáját alapul venni olyan megszállott, szinte missziót vállaló polgármesterrel, aki a települése érdekében munkahelyeket próbál teremteni, integrálja a feladatokat a szomszédos falvakkal, kijárja a megvalósításhoz a felsőbb szerveknél a kötelező formákat.
Van helye ennek a reformnak, mert láttam már 14 fős települést, ahol 12 millió az állami normatíva, és a polgi azon szomorkodott, hogy kéne még 1.2 millió Ft ÖNHIKI támogatás, mert kevés ez a pénz.
Tehát közel 1 milla jut egy lakosra, akik mind nyugdíjasok, és a fő feladat az ebéd kihordása.
Szerintem még kiforratlan a reform, de hogy megvárják vele az őszi választásokat, az biztos.
@Sir Bates dö Hól: sub kavics tevékenysége még nem teszi kevésbé ellenszenvessé számomra a biden's family tevékenységét, természetesen...

mint, ahogy már elfogadásakor is jeleztem ellenvetésem az ukránok nyelvhasználatot eltörlő tervezetével szemben... vissza is lehet keresni...
@Husz_János_Puszita: @jaegtoer:

"[…]Kezdjük rögtön a magyar szempontból legmegdöbbentőbb állításukkal. A jelentés szerint Magyarország benne van az offshore által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő ország között. Sőt, 242 milliárd dolláros veszteségével megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt is! Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a magyar államadósság két és félszeresét teszi ki!!! Ha igaz, amit a civil szervezet állít, akkor ez bombasztikus hír. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt harminc év megszorításainak többsége értelmetlen volt. Ezen felül pedig örökre érvényét vesztik azok a kijelentések, amelyek szerint a magyar állam túl nagy lenne, a jóléti juttatások pedig koraszülöttek és finanszírozhatatlanok.[…]"

pogi.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=175065
@Mariann19:
Tehát szimpla adminisztrációs irodává lesznek degradálva a polgármesteri hivatalok, jól értem?

Igen, pontosan azokra a polgármesterekre gondoltam - főleg elmaradott térségekben - akik vért izzadnak és éjjel-nappal talpon vannak, hogy valami kicsiholjanak a halódó falu halódó lakosainak.
Innentől ezek a falvak tényleg halálra lesznek ítélve.
A múlt héten olvastam valakiről - megpróbálom előkeresni - akit előbb hívnak, ha meghal valaki, mint a temetkezési vállalkozót, az orvost, ha szükséges, vagy aki ügyel arra is, napi szinten, hogy ki legyen hordva az ebéd és ki legyen adva a munka a közmunkásoknak, akiket még ellenőriz is.

A múltkor hogy fel volt háborodva a netvilág, mert valahol egy polgármester az ogy-i választások után azt mondta, innentől minden utasítást pontosan betart, nem ad kölcsön fizetésig (300+ ezerrel tartoznak neki, akiken megesett szíve eddig), és egyáltalán, megszüntet minden, korábban bevett szokássá váló + dolgot, mert mindazok ismeretében, hogy mennyit küzdött a fidesszel, az egész ócska rendszerrel, hogy talpon tudjanak maradni, a faluban megválasztottak egy fideszest képviselőnek.
@jaegtoer:

A nyugdíjrendszer nem csak nálunk fenntarthatatlan a korfa miatt, igaz itt fokozottan, mert siralmas a foglalkoztatottság. Aktivitási ráta is siralmas. Nem lehet mindent a lopásra fogni.

Szokás szerint megint két síkon mozgunk, én most az egyén, te a társadalom/politika szintjén. Így rendre elbeszélünk egymás mellett.
@jaegtoer:

Ismerem a vesszőparipádat. :)

Magyar háztartások állami újraelosztásból származó jövedelmének aránya a munkajövedelemhez mérten toronymagasan veri az összes európai országét. A leggazdagabbakét és a legszegényebbekét is.

Ne fekete-fehérben gondolkodj. Nem vagy-vagy, hanem és-és. Lopást is meg kell szüntetni, újraelosztás szintjét is csökkenteni kell. Azt hittem, egy konzinak ez nem kérdés. Már ha fel akarunk zárkózni a nyugathoz. Szocialista munkamorállal és aktivitással nem fog menni.

De még egyszer, én az egyénről beszélek. Kicsit több aktivitás, kevesebb panaszkodás.
@Husz_János_Puszita:

Muszáj rendszerben szemlélni az egészet, mert a meglopott munkavállalók bére és az 'ellopott' közpénz offshore-ba helyezése kivonja a gazdaság pénzkeringéséből a tőkét, mert a tolvajok csak lopni tudnak, de szabadpiacon értékesíthető hozzáadott értéket teremteni nem tudnak. E pénzek java része uniós vagy állami támogatásból lett kigründolva.

Ha izoláltan szemléljük a nyugdíjat akkor arra lehet rádöbbenni, hogy már is nem lehetne nyugdíjat folyósítani, miközben éves szinten 1000 milliárdos a bizonyítható, de eltussolt korrupció valamint újabb ezermilliárd az ÁFA csalás.

Ha ezeken egyszerűen átlépünk, akkor nincs miről beszélni, Viktor egyszerűen csak fenntartja a piaci rést.

A foglalkoztatás azért olyan siralmas, mert nem hozzáadott érték teremtésre van
@Husz_János_Puszita:

"De még egyszer, én az egyénről beszélek. Kicsit több aktivitás, kevesebb panaszkodás. "

Itt nem panaszkodásról van szó, hanem az egyén kaffkai kiszolgáltatottságáról.
bocsánat kafkai... mielőtt....
@rdos: nem az én kedvemért (mert én is csak egy érdeklődő vagyok semmi tudással!) kell kutatni a munkásságát, hanem azért mert valamiben elkezdtél hinni, amit egy ember egy másik ember egyetlen mondatával indokolva próbál tanná tenni!

"ugyancsak békés emberek lehettek, mert fegyvereiket nem ismerjük".

nézd meg mennyi minden változik mindenhol 1-1 új lelet és annak használati vagy kormegállapítása miatt...
a fiamat professzorok "hasonlítják" (több szempontból) az idézet professzorhoz és támaszkodnak munkájára, idéznek eredményeiből tanulmányaiknál, sőt támaszkodnak véleményére...
akik tépelődnek, gondolkodnak és megakarnak fejteni egy (letűnt)világot, gyakran használják a "lehettek" (csinálhatták,stb) kifejezést...
ám amíg nem bizonyították maguknak is megdönthetetlenül be, hogy az igaz - addig sötétben tapogatóznak és csak elméletet gyártanak...
ha több munkát is átlapozol tőle, rájössz magad is, hogy képzelete segítette munkájában de saját magát is kontrollálta és nem hirdette sosem magát tévedhetetlenek!
@Sir Bates dö Hól: Ne add fel a harcot magadban, tudsz te normális is lenni, meg jobban is áll, ha úgy beszélsz másokkal, ahogy magadnak is elvárod.
@jaegtoer:
"Önkormányzat annak jár, aki fenn tudja tartani."
Szerintem ezt azok a települések tudnák megtenni, ahol magasak a helyi adók, vagy önkormányzati kezelésben szerveződő vállalkozásokat tudnak szervezni.
Márpedig ezek a városok, és azok a települések, ahová nagyipart telepítettek, ha létszámuk nem is jelentős. Pl. Paksra gondolok.
Ami az önkormányzati hatásköröket illeti, a kormány elvont feladatokat, persze ezzel a pénzt is, /lásd oktatás/, és az állami hivatali szolgáltatásokat is különféle módon centralizálta.
Az önkoriknak mára a településeik szűkös fenntartására van lehetőségük.
Viszont lennének lehetőségek a kiadások csökkentésére, különösen a városokban.
meg kéne szüntetni azokat a látszat megbízásokat, amelyeknek hasznossága nem kimutatható /Átvilágítás pölö/, vagy olyan irodák és szakemberek bevonását, amelyeknél van az önkoriknál is szakember. Vagy az egyik legyen, vagy a másik.
A korábban szakigazgatási szervként önkorin belül működő osztályokat kiszervezték KFT-be. Mi a fenének? Titkárnővel, szolgálati autóval, ügyintézővel. Miért kell egy vagyonkezelő KFT városi vagyonkezelésre? Vagy külső, állandó jogászt alkalmazni, ha van belső jogász?
Ezek óriási pénzek, országos szinten milliárdos nagyságrendűek.
Ami itt a lényeg, hogy a felsoroltak a korrupció melegágyai.
@Husz_János_Puszita:

"Az ésszerűség oké, de ne hagyj magadban bűntudatot kelteni."

hahahaha
ahogy öregszem egyre többször van bűntudatom:

tele a szekrény és nincs mit felvenni...
tele a hűtő, de más esne jól...
tele a könyvespolc én meg a net mellett rontom a szemem...
100 éves dolgokat sem dobok ki...
költöztem akkor sok mindentől megváltam amit most visszasírok...
közben újra minden talpalatnyi hely lassan használatban van, pedig én a tereket szeretem a lakásban is...
sírba tesz, hogy szinte semmit sem dobok ki, stb, stb...

szóval a bűntudat kezd erőre kapni :-DDD
@Husz_János_Puszita:

vitátokban a @jaegtoer: több igazságot vonultat fel. a hazai viszonyokat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

nem siránkozásról van szó, de az a korosztály elhasználódott embertelenül!
meg lehet nézni a betegség kimutatásokat, hogy pl a rákos megbetegedésekkel, halálozással élmezőnyben vagyunk. a kiszolgáltatott helyzetet még az is fokozza, hogy ha ilyen esetben leszázalékolják a kezelések miatt el sem merem mondani hogyan jár szerencsétlen akkor is ha 30 évet dolgozott...

tehát ott tartunk, kimutathatóan, hogy orvoshoz sem mennek már a betegek azért, hogy munkáját megtartsa minél tovább...

ne csodálkozz ha nyugdíjas szeretne lenne inkább...
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: úgy beszélek veled is, ahogy magammal szemben is elvárnám... küldjenek is el az anyámba, töröljenek is képen, ha ekkora hazugságot mondok, mint te...
@Mariann19:

Meghatódva hallgatlak, hogy mennyire egyetértek.
Hoppált nem hívták, mégis elment a Puch László által szervezet találkozóra? Mit keres Hoppál az MSZP-ben?
@guma:

"sírba tesz, hogy szinte semmit sem dobok ki, stb, stb..."

Szólj Sir Bates kollégának, ő segít:)
@Mariann19:

tulajdonképpen az önkormányzatiság lényegét meg is szüntették, hiszen a saját maguk ügyeiben nem tudnak a helyben élők dönteni.

abban meg megint @jaegtoer: szól igazat, hogy annyit vállaljanak, működtessenek az önkormányzatok amire fedezete van a közösségnek.

nem véletlenül csinálják más országokban társadalmi munkában ezt a fajta munkát, vagy fog össze több helység és működtett egy közöst.

mi meg a régiók mellett megyéket és még számtalan más helyet hoztunk létre ifjú "titán"-oknak akiknek kellett a hely fizetése és a beosztásuk lett a "ti tán" tudjátok valamire használni őket...
borzalom!
szonár 2014.05.14. 15:46:26
@Evezős: Jé, a semmiből felépítettek egy pártot, nyertek 3 országgyűlési választást, ebből kettőt kétharmaddal. Nem, ezek a fiúk tényleg semmihez sem értenek. :O
@szonár: Nem a semmiből építettek pártot, a komenyista szülők voltak előrelátók.
@guma:

Nem az igazságom több, hanem a nézőpontom más, ezért nagyobb a merítés és kidöntöm a kerítést.
@házelnök:
A semmiből, ja ... te is most másztál le a falvédőről ...
@jaegtoer: @guma: így van, hihetetlen kapcsolatom alakult ki itt az ószeres céhhel:-)...
@jaegtoer: :)

hahahaha

hogy ez nem jutott eszembe!
valóban öregszem! hahahaha
@Evezős: ki beszél a magyar-ukrán hátár revíziójáról, hülyegyerek? Minek kell túltolni azt a témát?
@Sir Bates dö Hól:

ez jó! megyek válogatni hátha megtetszik valami.

(megsúgom tavaly a gyerek a barátaival már egyszer selejtezett!
azóta pl a mérlegem sehol sem találom. azt mondják nem dobták ki és nem is törték el...

tehát állj ide és megrakunk egy kocsit, hátha előkerül.
hahaha)
@Sir Bates dö Hól:
Első olvasatra nem úgy tűnt.
Vagy viccnek szánta?
Akkor lehet ...
@guma:

@jaegtoer:

Akkor nincs más hátra, le kell váltani a tolvajokat. Az állami csúcsvezetőktől kezdve, Mariann ügyeskedő falusi polgármesterein át, a zsebre dolgozó okmányirodai alkalmazottig. Mi sem egyszerűbb. :)
@Evezős:
Orbán a Gazprommal parolázott

Az orosz gázóriás elnöke Budapesten járt, Orbánnal állítólag gázvezetékekről beszéltek.

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2F2014%2F05%2F14%2Forban_a_gazprommal_parolazott%2F
@Evezős: mikor mondta Orbán hogy területi igénye van Ukrajnával szemben, kis hazug?
@Evezős:
A kisebb településeken még vannak nyomai a polgármesterek és a lakosság együttműködésének.
Miután ott még van lehetőség a spontán találkozásokra is nyilvánosan, így azonnal megtárgyalhatóak az ügyek.
Városokban az önkormányzat már hatalomként működik, aki intéz, büntet, eloszt, és dönt.
A formális lakossági fórumokon elhangzottak nem jelennek meg a döntésekben, mindössze tájékoztató jellegűek a jövő terveiről.
Ebből a kérdésből nem lehet kihagyni a vidék kinlódását, a róluk való elfelejtkezést, belenyugvó kijelentéseket arról, hogy elmaradó térségek vannak és ezek meg is maradnak.
Ilyen helyzetben az önkoriknak sincs mozgásterük még önszerveződési szándék mellett sem, miből is lenne?
Marad a csökkentett normatív támogatás, és ennek az elosztása segélyre, szerencsés esetben némi kis központi pénz az elkerülhetetlen infrastruktúrára.
A példa a bekeményítő polgármesterről szívszorító, mert nincs annál fájdalmasabb, mint amikor önfeláldozóan élt az emberekért, és a közösség galádul cserben hagyja.
miközben:

A KLIK helyett diákok vásároltak krétát az iskolákba
photo1

Mivel nincs pénze a suliknak felszerelésre, ezért a gyerekek a zsebpénzükből segítenek.

444.hu/2014/05/14/a-klik-helyett-diakok-vasaroltak-kretat-az-iskolakba/
@guma:

A betegség más kérdés, nem a betegekről írtam.

Azt, hogy hány évig akarok dolgozni, még mindig én dönthetem el szerencsére. Remélem 70 évesen még aktív lehetek. Egy hónapja nem csinálok semmit, várom hogy kezdődjön a suli, már észreveszem a közérzetemen. Kell az embernek a jól végzett munka utáni elégedettség és igen, az egészség megőrzéséhez is kell. Ép lélek nélkül a test sem ép.

A panaszkultúra pedig igenis magyar sajátosság, teljesen lehúz a környezetem, amióta itthon vagyok.
Nesze neked rezsicsökkentés!

A hétfőn elfogadott módosítás szerint azonban nem elegendő az irodabútor és az ingyenes internethasználat, de a rezsit is az adófizetőknek kell állni "így különösen a földgáz, villamos energia, ivóvíz, távhő, csatorna- és hulladékkezelési szolgáltatások beszerzésével összefüggő kiadásokat" – olvasható a Napi.hu cikkében.

propeller.hu/itthon/2924447-nem-eleg-rezsicsokkentes-kepviseloknek-ingyen
@guma:

Ne is mondd, két napja melózom a lomtalanításon, anyám meg lopkodja vissza a kacatokat. :D
@zobod:
Imádottad azt szokta mondogatni, hogy ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra amit teszek.
Itt fentebb reménykedtél éppen abban, hogy ha meg sem próbáljuk, akkor ugyebár, eredmény sem várható...
Ezért javallanám, hogy ne csak képeken nézegessél katonaruhás bácsikat, meg a Gárdában menőzzetek fekete picérruhában, hanem nézz utána, milyen egy igazi háború. Aztán, ha még akkor is tetszik, akkor járj elöl majd a jópéldával és a ne a doktoroknál vegyél mentességet, ha ez az elmeroggyant barom esetleg behívót küld a legújabb kisded játékához.
Én inkább kimaradnék belőle.

Egyéb kérdéseddel fordulj a cikk szerzőjéhez. Bucika.

(Hazugnak pedig a kedves mamát, azt nevezzed - ha megengedi és nem vág szájon érte.)
@guma:
A minap írtam arról, hogy Magyarország ötszintű intézményi rendszert épített ki az igazgatásban, és ez példátlan az eu-s országokban, mert hatalmas állami kiadást jelentenek.
Ez a rendszer ezenkívül törvényszerűen felesleges tevékenységeket jelent, mert nemcsak az alapfeladatok elvégzését igényli, hanem a szintek egymásnak is plusz munkát adnak, jelentéseket, összesítéseket, részmegállapításokat.
Ezt egy elemzőtől hallottam, amiben még az volt a lényeg, hogy a többi eu-s országhoz viszonyítva 10%-kal több emiatt az állami kiadás.
Na, de ha kellett hely a járásban, megyében, kormányhivatalban a valahonnan kiesett párttársnak, és ezt csak 5 szintű intézményekkel lehetett megoldani....
@Mariann19:

nol.hu/velemeny/kis-falu-kis-penz-1461355

Ez az egyik cikk, amire utaltam, a másikat is keresem ...
@jaegtoer:
"Meghatódva hallgatlak. Hogy mennyire egyetértek."
Csodás ez a nap, soha nem felejtem el!
@Evezős: ne a bullshitet toljad öreg, hanem azt, hogy mikor beszélt vagy viselkedett úgy Orbán, ami alapján TERÜLETI igényt Ukrajnával szemben, hm? Autonómia =/= annektálás, tudod, háry jánoska? A gárdamellényes hülye fejedet.
@Husz_János_Puszita:

sok igazságod van, mert sokat panaszkodunk néha, ha kell ha nem...
ezt én sem szeretem.

viszont nem kerülheted ki a tényeket a halálozás a betegség esetében mivel tettél egy megállapítást és mi erre reagáltunk...
annál is inkább mert pl a rákdiagnosztikai gépeknél már pl a Szlovákoknák is 5x több van mint nekünk. ennél a betegségnél pedig a korai felismerés életet ment.

szóval szerintem ez nagyon összetett kérdés ahhoz, hogy bárkit el kellene ítélni azért mert nyugdíjas szeretne lenni itthon.
@Evezős:
Ez a másik cikk:
magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/penzmegvonassal-szankcional-a-pm-s-polgarmester-a-valasztasi-eredmeny-miatt-89623

„A félreértések elkerülése végett nem sértődtem meg. Az állampolgárok véleményét tiszteletben tartom, tartottam eddig is. Amiért a klaviatúrára tévedt a kezem: 12 éve próbálok egy települést igazgatni az ország egyik leghátrányosabb régiójában. Rengeteget pályáztam közfoglalkoztatásra, nagyon sok embert alkalmaztam. Éves szinten 60-70 főt. Építettünk, felújítottunk, értelmes, értékteremtő munkát végeztek. Ebben persze benne van a kormányok munkája is, mindegyik próbált segíteni a közfoglalkoztatással ott, ahol nincs munkahely. Nagyon sokat tettem Vizsolyért, az itt élő emberekért, akiknek a megélhetése az állam által adott juttatásokból nem nagyon működött. Azt gondoltam, a nézeteimet osztja a település. Hogy a mostani választás ilyen szavazati arányt hozott, egy kicsit szíven ütött. Még talán nem annyira a Fidesz, bár az is, de a Jobbik felé fordulást nem tudom megérteni” – mondja, majd így folytatja:

„Négy éven keresztül azt kommunikálták felém az emberek, hogy mert a Fidesz így, mert a Fidesz úgy, és akkor a szavazásnál egészen másképp viselkednek.”
A nagynemzetifocimàgus megint mondott egy okosat,ès az idozitès,na aztàn maga a tokèly.
@zobod:
Na, meguntalak, amit akartam, azt leírtam.

Orbán a tűzzel játszik, mikor olyan helyre tolja - ne nem a saját pofázmányát, mert ő nem fog odamenni, ha forró lesz a helyzet - az országot, ahova nem kéne.
Elhülyült fejjel lehet azon csapágyasra forgatni szemeket, hogy jajdenemisaztmondtanemmisúgyértette, ahhoz túl régen ismert a gondolkodása és a mentalitása, hogy ne lehessen benne észrevenni a szándékot, a tervet, a célt.

Menjél őrsi gyűlésre, hátha ma is elfoglaljátok a faluszéli kukoricásban Amerikát.
@zobod: nézd, szerintem maximum a kollektív kisebbségi jogokat kérhetjük számon bármely szomszédunkon, az autonómia (területi, gazdasági, kultúrális) mindig tévútra visz ebben a térségben, ilyen terhelt történelmi örökséggel... az unió az, amely képes lehet feloldani trianont, persze ehhez az is kellene, hogy ne osztogassunk állampolgárságot és szavazati jogot egyetlen határontúlinak sem... ukrajna esetében pedig ez a beszéd/kijelentés a lehető legrosszabbkor hangzott el... minimálisan disztingválni képes embernek ezt felesleges magyarázni, akinek szükséges, annak meg nem igazán érdemes... ne feledd, hogy a jobbik is hallatja a hangját ez ügyben, s rájuk, mint a fidesszel/kormánypárttal cinkosan összekacsintó pártra tekintenek külföldön...
@Evezős: tehát beismered hogy hazudtál, és soha nem volt szó a határok megkérdőjelezéséről. Ennyit akartam, a további szófosásod érdektelen.
@zobod:

Talán azt kellene kellően súlyozni, hogy a Főnök úgy beszél, mintha Magyarországnak lenne 1,2 millió fős besorozott, harcra kiképzett állandó hadserege, több tucat repülőgép hordozó anyahajója és vagy kétezer harci repülője, a GDP pedig 253 525 mrd euro évente. Közben 8 nyamvadt grippen rendszeres gyakorlatozása hazavágná a költségvetést. Ja, és azoktól vár támogatást akiket folyton fikáz.
@Husz_János_Puszita:

ismerős! hahahaha
nekem is azt mondták, csináljak akármit csak ne legyek láb alatt...

(mondjuk nálam nagy cirkusz volt: beáztam a szomszédtól annyira, hogy a villamos hálózat is tropa lett. falvésés, hálózat, vakolat, felújítás, festés,stb, volt melóm rogyásig a legnagyobb hidegben. lebetegedtem és vagy 2 hónapig csak azt csináltam meg amit nagyon muszáj, de nem engedtem meg senkinek, hogy segítsen.
ezt unták meg a srácok és "erőszakot" alkalmaztak, majd a nagytakarítás érve alatt selejteztek is... :DDDD)
@Mariann19:

Az lenne a jó, ha már létrehozták anno ezt a rendszert, hogy minden aprótelepülésen van önkormányzat, akkor legalább a terepe lehetne a valódi önkormányzatiságnak, annak minden részelemével együtt.
De erre - sok mással együtt elfelejtették megtanítani az embereket az elmúlt uszkve 25 évben.
A kis falvakban nyomokban működött, sőt, van, ahol nagyon jól.
Hát majd most nem fog.
:-(

Egy közepes-nagy városban is működhetne, csak annyi kéne hozzá, hogy a képviselők ne pártcsicskák legyenek, hanem tényleg adott területen élő és azért tenni szándékozó emberek. Sok helyen ez ma nem így van, megválasztják Pityi Palkót, mert x párt propagálja - aztán mire rájönnek, hogy egy ejtőernyős nímand, már késő.
Két éve néztem végig a közeli városban, hogy az X párt színeiben odadelegált illető, aki sosem lakott abban a városrészben, de mivel a Nagyember személyesen ajánlotta a választók kegyeibe, nyert a választásokon, félidőben minden szívfájdalom nélkül lépett feljebb a garádicson és cserben hagyta a rászavazókat. Az időközin elindult az az ember újra, aki korábban vagy bő tizenévig képviselte őket. Ott él, mióta megszületett. Nagy többséggel megválasztották, de tőle magától tudom, hogy rettenetes keserű szájízzel élte meg, még akkor is, ha sokan elmentek hozzá bocsánatot kérni, amiért a másikra szavaztak korábban.
@guma:

Nem ítéltem el senkit. Azt írtam, nem értem őket. Jäg kormányzati/politikai kérdéseket feszeget, amire semmi ráhatásunk nincs. Én azt magyarázom, az egyén mit tehet saját magáért.

Azon kívül a várható élettartamra reagáltam. Rákerestem, a 60 évesen még várható élettartam 17,3 év Magyarországon 2012.-ben.

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00026.html
@zobod:
Ismeri be a fene.
Írtam már: a kedves mamát, azt hazugozd, hülyenyilasgyerek.
@Sir Bates dö Hól: Ukrajna nagyon sokára lesz az EU tagja, ha egyáltalán, a schengeni övezetnek még később. A kettős állampolgárság, az autonómia nem veszélyezteti Ukrajna politikai szuverenitását, területi integritását. Miért kellene az ott élő magyar emberek ukrán állam iránti lojalitását megkérdőjelezni csupán azért, mert etnikai és kulturális helyzetük miatt szeretnének némi önrendelkezést? A magyarság egész más karakterű nép mint az oroszok, ahogy Magyarország sem Oroszország, továbbra sem értem miért a hiszti.
@jaegtoer:

"Nem vonom kétségbe, hogy a liberalizmus szemforgató hazugságok katyvasza,"

Nana:))))
Nehogy ellopd a szemforgatást a kerdemektől.
@Mariann19:

na végre hogy észrevetted! :)))
már egy órája hízik a májam (pedig nem is nekem szól!) ettől a szövegtől, amit @jaegtoer: neked lökött!
@Husz_János_Puszita:

tavaly februárban kezdődött a cirkusz...
@Mariann19:

10%??
Mintha többet olvastam volna a minap, nem emlékszem pontosan.
@zobod:

Jahh csak ha önrendelkezést akarnak, azt nem úgy kell csinálni, hogy kívülről agresszívan beugatnak nekik. Azzal pont az ellenkezőjét érik el.
@guma:

"bárkit el kellene ítélni azért mert nyugdíjas szeretne lenni itthon. "

Isten ments! Ahhoz az enyémnél nagyobb kalandvágy kell. :D
@zobod: írtam, felesleges elkezdeni magyarázni ezt... ukrajna demokratizálódásában lehet/kell segítséget nyújtani, ez az ottani magyar kisebbség érdeke is... egy akkora kisebbséggel, mint az ottani orosz (aki még az ukrán nyelvet sem beszéli nagyrészt!), tetszik neked vagy sem, elfogadod vagy sem, megérted vagy sem, akkor is egy a summázat: az ország politikai létét kérdőjelezed meg, s a felbomlása irányába hatsz... most pedig különösen... ha szerinted ez mo érdeke, akkor te így gondolod, én azt gondolom, hogy mo érdeke egy erős eu részének lenni...
@Husz_János_Puszita:
A 10% a plusz. A miénk olyan 525 körül van, az eu-ban 42-43%.
Csak a számítási alap nem jut az eszembe, maga az osztó.
@Mariann19:

Értem. Hozzáadhatjuk a vállalkozások adminisztrációs költségeit, az európai dupláját nyomják.
@guma: "Ettől a szövegtől, amit neked jaegtoer lökött."
Mert nem olvastad a másikon a viharos vitánkat.
Aztán jött egy pont, és mint lenni szokott, lassan elcsendesedtünk, majd újra jött a viharos - immár - kibékülés.
Te már csak ezt láttad, ez volt a jobbik rész.
@Husz_János_Puszita: nem volt semmi beugatás, a kormány Ukrajna mellett áll, több millió m3 földgázt exportálunk nekik naponta, hozomra. Alexej Miller ma szerinted valóban az évek óta vánszorgó déli áramlat projekt miatt tartotta fontosnak felkeresni Orbánt?

Mi, magyarok nem csak dumálunk, hanem teszünk az ukránokért, ha az oroszok ezért berágnak, akkor az elég nagy szívás lesz, mégis vállaljuk. Lehetnének cserében nyitottabbak a mi problémáinkra, ha mi azok vagyunk az övékre.
szarrá lettek verve (és lesznek még 2X idén - ez maga a demokrácia ünnepe, hisz 3 a magyar igazság) , OV egy igazi államférfihez méltó beszédet mondott, melyet a majom mszp-sek a folyosóról hallgattak. kukucskálva, mert alig várták, hogy hallhassanak valamit, Ferikét az agyvérzés kerülgette, Vadai támogatta ezerrel. és lassan (talán) rájönnek, áprilisban az ellenzéket váltották le a szavazók. sebaj...így jártatok.
@Husz_János_Puszita:
"Hozzáadhatjuk a vállalkozások adminisztrációs költségeit, az európai dupláját nyomják.
Igen, koloniál bútorral berendezett irodákban.
@Sir Bates dö Hól: Szőr te is pontosan tudod, hogy amit idéztem annak a lényege igaz.
@Mariann19: :)

figyelemmel kísérem a "cicaharcokat" (is)! :D
@Evezős:
Elolvastam az ajánlott írást. Szomorú lesz tőle az ember, viszont tanulság is van, mert ezek a részletek nem érzékelhetőek, ha nem testközeliek.
A hsz-d beli példa pedig azt az emberi drámát mutatja meg, hogy a közösségért dolgozó odaadó polgi köszönetet ne várjon, hálátlanságot igen.
Ki fog ezek után kis falvakban erre a tisztségre pályázni?
Pedig a korábbi években milyen bőség volt jelentkezőkből.
Sikerült ezt is tönkre vágni.
@guma:
"Figyelemmel kisérem a "cicaharcokat" is."
Ez jött ki a konzervatív és a liberális egyedek harcából. A boldog összeborulás.
@Mariann19:
Gyanítom, senki. Illetve attól félek, hogy vannak, lesznek jelentkezők, akik éppenhogy hülye ígéretekkel fogják csábítani a lakosságot, és a nyomorúságot maximum az ideológiájuk terjesztésére szeretnék majd felhasználni ...
:-(
@Sir Bates dö Hól: "ha szerinted ez mo érdeke, akkor te így gondolod, én azt gondolom, hogy mo érdeke egy erős eu részének lenni..."

Mondasz valamit, kár hogy az USA épp, hogy erős EU-t nem akar a többi konkurens államról már nem is beszélve. Jut eszembe a Máltai találkozó egyik fő vállalására emlékszel még?

mult-kor.hu/20091202_maltan_ert_veget_a_jaltai_vilagrend
Belaim az Urban!

Miert etetitek a trollokat?!

Idejonnek a gyulolettol, meg a gyozelmimamor okozta adrenalintol felspanolva frocsogni.

Kozben meg ha neha kineznek a nagyvilagba, ugy beszarnak, hogy ketsegbeesetten dugjak a fejuket a homokba. Vagy mint, ahogy a kisgyerekek sotetben mormoljak, hogy "nem felek a sotetben", igyekeznek magukat megnyugatni ismetelgetve, hogy a "liberalizmusnak vege" (es ezzel persze a tudjukkik vilaguralmi torekveseinek is) hiszen mar Viktor is megmondta evekkel ezelott.

Ezzel szemben a liberalizmus el es viragzik. Koszoni szepen jol van. Meg talan sosem volt ilyen jol, bar hangulata kisse borongos.

Az LGBT-torekveseket egyre tobb orszagban dekriminalizaljak, vagy eppen mar parlamenti dontessel legitimaltak.
Hasonlo folyamat zajlik a konnyudrogok tekinteteben, egyelore (ha jol tudom, fokent illetve csakis) a marihuana ugyeben.
A noi jogok elismerese szamos nyugatias allamban jelenti noi miniszterek, elnokok, vagy miniszterelnokok megvalasztasat. A szaudiaknal jovore mar szavazhatnak, es valaszthatoak is lesznek a nok is. Sok orszagban viszont meg csak a lanyok oktatasaert kuzdenek.
A vilagvalsag es az emiatt mestersegesen gerjesztett indulatok ellenere a faj-, es idegengyulolet is csokken.
.
.
.

Aki hajlando odafigyelni, azokkal TERMESZETESEN beszelgetni kell, de az ilyen idiotakra nem erdemes idot pazarolni. Az ido nem nekik dolgozik:
www.ropercenter.uconn.edu/elections/how_groups_voted/voted_12.html

A kozismerten prud USAban pedig mara megtortent ez a "szegyen":
"The majority of Republicans ages 18 to 29 think gays and lesbians should be allowed to marry..."
www.huffingtonpost.com/2014/03/10/republican-gay-marriage-poll_n_4935816.html
A poszthoz pedig rovid csak annyit, hogy akit erdekelnek az ilyen ugyek, azok keszitsek a videorekordereket, hirarchivumokat, mert az elkovetkezo nehany honap, 2-3 ev soran tortenelmi esemenyek tanui leszunk!!!

(Ici-picivel tobb, mint) 500 ev utan, lesz ujra olyan politikusunk, aki olyan kihatassal lesz Europara, mint Bakocz Tamas. Ugyanis Viktor olyan paradesan tuszul ejtette a Neppartot, mint Ted Cruz, a republikanusokat. Rokafogta csuka.

A Neppart pedig se lenyelni, se kikopni nem fogja tudni Orbant.
@FILTOL: a jövő reményei vagytok, te és társaid, mindig megnyugtatsz, minden félelmem elszáll... a lobotómia után is van élet, nem teljes, de van... köszönöm...
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: nem, a lényeg az első linkedben volt... kénytelen vagyok feltenni ugyanazt a kérdést, mint a norköppingi bakter, miután a stockholmi gyors tőből levágta mindkét lábát: "Hát a faszom, az nem kéne?"... ezért a sunyiságért nem lehet veletek érdemi párbeszédet folytatni, sub kavics... a múltkori fn-ről szóló poszt, mit linkeltem, kárbaveszett idő volt... hüje hídfő.netes antiszemita gyökér vagy...
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: az usa-nak kibaszottul szüksége van egy erős unióra... mi van máltával?...
@Sir Bates dö Hól: Lófaszt mama. Ha náci lennék ide sem járnék.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: "Ezt is érdemes azért újra átfutni. :)"... neked is a gőgös gúnár-mosó masa kombót...

Nem írtam, hogy náci vagy... "hüje hídfő.netes antiszemita gyökér vagy" szó szerint ezt írtam... a hídfő.netről te asszociálsz a nácikra, ez a te freudi elszólásod, sk...
@Sir Bates dö Hól: Nem emlékszel már arra amikor néhány hónappal ezelőtt az európai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettesük is elmesélte, hogy nekik mire van szükségük? :)

www.theguardian.com/world/video/2014/feb/07/eu-us-diplomat-victoria-nuland-phonecall-leaked-video

www.zerohedge.com/news/2014-02-08/angela-merkel-furious-nulands-fuck-eu-comments
@Sir Bates dö Hól: Akkor meg pláne nem járnék ide. Ne légy megint együgyű. :)
@Sir Bates dö Hól: Nem rémlik semmi arról, hogy Bush bácsi mit ígért meg Gorbi bácsinak? :)
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: ok, elnéztem... kezd a zengő ábécé-ablak zsiráf párossal... a másik utána következik...
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: lejárt a tv-előfizetés vagy miért nem nézed a meccset, ahelyt, hogy engem fárasztasz?... vagy nem zárható a sloziajtó... könnyíts magadon inkább... biztos van barikád a buditokban... vagy keress egy barit kádban, oszt azt b@szogasd!...
@FILTOL:
Anyád hülyegyereke, neked az a fontos, hogy el lett verve az ellenzék? Ha igen, tapsikolj csak, de kérj is egyben elnézést azoktól a millióktól, akik nem hájpolták a Fideszt és a csatolt mocskait - ugyanis ők is fizetik a 27%-os ÁFÁ-tot és minden egyéb szart, amiből dőzsölnek a haverjaid.

Fogadom, te és a hozzád hasonló balfaszok lesznek a leghangosabbak, amikor rájöttök mennyire átbaszott benneteket az idolotok, aki nem is Billy. Te minden este így fekszel le? Nem irigyellek...
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: mindárt elolvasom így, a döntő közben, 35 oldalt, aha...

"Szerinted mire gondolhatok?"... az jött le neked eddig, hogy gondolatolvasó vagyok?... bár veled bármely profi is csődöt mondana, nyilvánvaló okok miatt...
@Sir Bates dö Hól: Ja akkor ezer bocs. Nem akarlak ennyire zavarni.

Egyébként a máltai megállapodásban annak idején arról volt szó, hogy a NATO nem megy közelebb a (volt) szovjet határokhoz. Lehet tippelni, hogy megszegte-e valaki ezt és ha igen, akkor vajon ki volt az és hány alkalommal tette meg.

De tényleg jó meccsnézést és aztán szép álmokat.
@FILTOL: Félmillióval kevesebben szavaztak idén a fideszre mint 2010-ben, kisfiú. Az, hogy mégis kétharmada van a parlamentben a fidesznek, azt saját magának szavazta meg az új választási törvénnyel.
Kérdés, csak úgy:
- a magyar-brazil kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében, mikor utazik kormányküldöttség Dezsanéróba?

Csak nem június és július közepe között?
Nagyon meg lennék lepve...
@Knósszosz:

No valld be szépen,te is csak azért zarándokoltál a szavazóurnához,hogy a birkamenetesek képébe vághasd:Győztünk vazze!
El lettetek zavarva a picsába!
És persze a hab a tortán,Orbán csalódott,fancsali képe lett volna...
Ennyi volt csupán,észérveid nem voltak az Kormányváltókra adott voksod mellé.
Megérdemlitek és kiegészítitek egymást.
@épészmérnök:

Ha a kormányváltó összefosottak annyi szavazatot kaptak volna,mint a fidióták,akkor most istenítenéd a választási törvényt.(ha hangosan nem is,de magadban igen,és kajánul vigyorognál a pofára esett fideszeseken.
De nem így lett,pedig a lehetőség adott volt.
Most viszont te érzed sértve magad a végeredmény miatt,és kétségbeesetten kapaszkodsz a számaidba,számháborúzol egy sötét szobában önmagaddal.
@profilo:
Honnan tudod te, hogy milyen érveim voltak a "kormányváltók" mellett, vagy ellen?
És ki zavart el a picsába? Te?
Ki vagy te?

Maximum édesszülédet zavarhatod el az... oda... hozzám közöd nincs.
Amúgy nem vagy teljesen hülye, nem is értelek.
Miért...?
@Knósszosz:

Úgy látom egy sorba kellett volna írnom ezt:
"Győztünk vazze!El lettetek zavarva a picsába!"
...vagy talán kiemelni,hogy érthető legyen az,hogy ez a te reakciód lett volna egy ellenzéki győzelem esetén.Hisz indulataid,sértődöttséged vezérelt akkor és vezérelt most is a válaszodban.

Ugye-ugye!Vadász-vadász...

:)
@profilo:

Akkor ehhez kommentet, ha kérhetném:

Némethné misztériumában dolgoznak 600-an. Elköltöttek gépjárműre 4 év alatt 15 milliárdot.
Kiszámolom helyetted,mennyi jut egy dolgozóra:
25 millió forint.

Még egyszer: Némethné Minisztériumában fejenként 25 millió forintot költöttek gépjárműre 4 év alatt.

Szóval: komment?
@DarthVader:

És mit szeretnél barátom?
Hogymegnyugtassam sebzett leked azzal,hogy kimondjam azt,ami egyértelmű?
Hogy a pazarlás az pazarlás,és a lopás az lopás?

Igen cimbora, ez a kormány egy rossz kormány.
A baj ott van,hogy képtelenek vagytok észre venni azt ami megváltozott.Azt,hogy több millióan nem voltak hajlandóak a "kisebbik rosszra" szavazni,hogy több százezren voksoltak tiltakozásul az LMP-re és a Jobbikra,mert nem láttak opciót,alternatívát a Kormányváltók oldalán.
Orbán nem csak a birkamenetesek miatt trónol még mindig,ugyanannyi sara van ebben az ellenzéki oldal balfék jelöltjeinek és támogatóinak is.
Ami viszont külön elborzasztó,hogy az áprilisi pofon után sem hajlandóak valtoztatni,még csak gondolkodni sem róla.
Berendezkedtetek a váltókormányzásra,de arra nem gondoltatok,hogy sokaknak ez nem tetszik,és távolmaradásuk után derült csak ki,hogy a ti nyájatok kisebb a birkameneteseknél.
@zobod: cicabogaram! egyetlen(oh bárcsak) setét fidiótám, hallottad a hírt, miszerint a Templeton (durva sok van nála) azonnal visszavásároltatja a zÁllamkötvényeit, Putyin cimbitek meg aszonta, hogy coki a sertéshúsnak!
A deláció ante portas (a kapuban, gyöngébbak és a te kedvedért), aramytartalék 2-3 tonna, kevesebb mint Maszály-föld alsón, Wudugyurka a deviza tartaléktot tapsolja el éppen.
Van még kérdés?
@profilo: Nem baz+!!!!!!!!!!!!!
25 éve szopatnak benneteket!
1994-ben, amikor kivonultam, aszittem Horn Gyulánál nem lehet rosszabb. De kiderült, hogy az még a jobb volt!
@profilo: 2 milló 140 ezer, miről ugacc kicsi kocsog? Kb. 8 millió 400 ezer szavazásra jogosultból?
tanultál te számolni?
@FILTOL: ugye az nem is zavar, hogy közben a zOrszág is szarrá lett verve? barom!
@nincs_itt: hagyd a francba!@FILTOL hívő...!
@punkfrog: tudom, ismerem egy ideje a fidiótát, csak "jól esik" arcba rúgni...
de most paco de lucia, john maclaughlin, aldi meola trio ideje vagyon, ezért nem durva anyádzok!
az időképen azt írják, hogy homokzsákokkal védik a Balatont.
kitől?????????
@nincs_itt: yesss!illetve bocs, jaaaaa!
@Husz_János_Puszita: "Úgy tudom, az EU-ban már elkészültek az újabb gazdasági szankciók tervei. Magánszemélyek után orosz cégek számláit is befagyaszthatják. Nem hülyék azok, tudják hogy a pénz beszél. Ugribugri diktátorocskák addig pózolhatnak, míg a tökükre nem lépnek. "

CSak ebből a listból az olyan cégek mint a Gazprom hiányoznak. Enélkül pedig ez a lista ugyanolyan olcsó kampányfogás, mint a fideszes rezsicsökkentés.
Az orosz és német gazdaság nagyon sok szálon kötődik egymáshoz, és az orosz piac több százezer német embernek (+családtagok) jelent megélhetést. Meg persze ez visszafelé is igaz, mert orosz gáz és olaj nélkül nemcsak a német lakások lennének hidegebbek télen, és a benzin extra drága, hanem az ipari termelésnek is szüksége van energiára (gyárak, erőművek - főleg, hogy az atomerőműveiket leállították Fukusima óta).

Oroszország megérezné, ha Európa nem venne tőle gázt, de ezt a kiesését pár év alatt Kína átvenné. Nem esne jól az orosz büdzsének, de tönkre nem tenné.
(India is szívesen átvenné az orosz gázt és olajat, csak a vezetékhálózat még nem épült ki, tengeren pedig túl nagy távolság lenne megkerülni egész Ázsiát - az araboktól olcsóbban megkapja: csak elhajoznak az iráni és pakisztáni partok mellett biztonságos távolságban és már ott is vannak Mumbai kikötőjében)
@rdos: "Ha kiderülne a valódi történelmünk, az biza az judeo-keresztény euro-atlanti világ számára megrendítő volna. Nem azért mert az egyik legősibb, legkevésbé változó nyelvünk van, hanem a Dunai civilizáció miatt.
Kulcsszavak "Gordon Childe", Duna I, Duna II. civilizáció. Teljesen mellékes, hogy ezek a civilizációk magyarul beszéltek-e, szerintem igen, sokkal fontosabb, hogy évezredekig békében, anyajogú társadalomban éltek, közösségi házaikban kerámia és rézöntő műhelyekkel, letelepülve, földet művelve. Évezredekkel pl-. a sumérek előtt!
http://www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.563 "

Tudod mikor voltak a sumérok? ie. 3100 körültől volt sumér civilizáció, amikor Mezopotámia területén urbánus/városias civilizáció jött létre. A legelső város Uruk volt ie. 4000 környékén, és ebből fejlődöttki a sumer civilizáció, amikor több más város is létrejött Mezopotámiában (Ur, Lagash, Babilon, Assur, stb + Elam a mai Irán területén) . Uruk előtt ott volt az Jarmo (ie 7000 körültől), Ubaid (ie. 5300 körültől) és a Samarra (ie. 5500 körültől) civilizációk, de ezek még nem voltak városok. Ezek mezógazdasági települések voltak, növénytermesztéssel, állattartással, öntözéses földműveléssel, és kézművességben pedig már ismerték a kerámiakészítést. De az első igazi város az Uruk volt ie. 4000 tájékán.

Gordon Childe pedig a Duna mentén kőkorszaki (prehistoric) kultúráról/társadalmakról/civilizációról írt. Valamint arról, hogy a bronzkorszak technikai vívmányai Európába a Dunán (és a Dunán keresztüli népek révén) jutottak el.
Nincsen egységes kormeghatározás a bronzkorszakra, mert a Közel-keleten hamar megismerték bronz előállítását, ezért ott ie. 3300-tól kezdődik, míg európában 1000 évvel későbbtől: ie. 2300-tól. Tehát a bronzkori európai népeket eszerint kell nézni, hogy ie. több mint 2000 évvel ezelőtt kik éltek itt a Duna mentén.
Etnikailag azonak a magyarokhoz semmi közük nem volt. És Gordon Childe sem ír olyat a könyvében (The Danube in Prehistory; The Aryans: A Study of Indo-European Origins; Prehistoric Migrations in Europe; The Prehistory of European Society; The Most Ancient East: The Oriental Prelude to European Prehistory és a The Dawn of European Civilisation), hogy itt a Duna mellett a kőkorszakban vagy a bronzorszakban magyarok éltek volna. És olyat sem írt, hogy a Duna mentén a bronzt évezredekkel a sumérok előtt felfedezték volna. Nem tudom mit írt az a magyar cikk, mert a pdf-et nem nyitottam meg, de Gordon Childe az eredeti könyveiben olyat nem írt amiket te a szájába adtál. Ha a magyar cikk ezt írta, akkor jól meghamsította Gordon Childe eredeti könyveinek a tartalmát
@rdos: "Ha nem akarod elolvasni az egészet, a lényeg;
"A radiokarbon datálás bizonyította be Gordon Childe azon elméletét, miszerint Európában a Duna volt az a kulcsfontosságú útvonal, amelyen a korai mezőgazdasági technikák eljutottak Közép-Európába, majd onnan északra és nyugatra."
Ugyanez képen.
hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:312_1875b_F1.jpg&filetimestamp=20070702214239&
Hogy magyarul beszélt-e, ez az agyonhallgatott kultúra, vagy sem, nem lényeges, hacsak nem akkor, amikor nyelvemlékeit szeretnénk megfejteni. "

Nincs agyonhallgatva, csak éppen a kőkorszakot a kőkorszak fejezetnél tárgyalák.
Gordon Childe arról ír, hogy Európába a közel-keleti civilizációk vívmányai a Dunán és a dunai népeken keresztül jöttek be.
Ez egyébként nincs ellentmondásban más elméletekkel sem, mert az őskori és ókori civilizációk (amelyek már nem nomád vándorlók, hanem letelepedett földművelők) először a a nagy folyók mentén jöttek létre: Tigris, Eufrátesz, Nílus, Indus, Sárga folyó, Jangce folyó, és Európában pedig itt a Duna.
De Gordon Childe a(z eredeti) könyveiben egy szót sem ír arról, hogy a Duna menti népek a sumérok előtt évezredekkel(!!) ismerték volna a bronzkészítést, meg városokat építettek volna (urbanizáció), és arról meg végképp nem ír, hogy a magyarokhoz bármi közük lett volna.
@rdos:
azt nem tudom, hogy melyikőtök lapátolta ezt ide, amit itt ebben a szakaszban írsz, akkora baromság mint Europa, és gusztustalan hazugság is...
a magyarok nem is léteztek Europában mielőtt a népvándorlás nyomása be nem söpörte őket a Kárpátmedencébe

az azelőtti tehát AD 800!!!!!!!!! nem tudunk írásos emlékeket csakis közvetett más népek által panaszolt események kapcsá mint mint minden nomád rabolt és nem termelt semmit
amit mint termelési módszert 900 AD körűl is meg akart tartani

ez akkor már a Kárpátmedencében nem volt lehetséges

a nyelv ről a Halotti beszéd mardt fel és az meglehetősen kölönbözik a maitól ami sok súrlódás és nyelvújításon esett át és a környező népek nyelvének beépülésével járt

a többi hazug gyermekmese

brühüyyy

szégyelljétek magatokat
@jaegtoer: Az ember, egyén, bárhogy nevezzük, egyetlen se képes, alkalmas arra, hogy a társadalom összes dolgait átlássa! 10000 éve, a Fáraók ezért reklámozták maguk "istennek, vagy legalább Isteni eredetűnek!" Ezáltal bírálhatatlan, a tömeg beletörődő lett! Aztán a király legalább felkészül, tanult volt, (ha nem elmebeteg) Ma a reklámozott alkalmatlanokkal való próbálkozás dívík! Katasztrófális következményekkel! Pl Hitler "demokratikusan választott"!
putyinista jobbik, ugye normális ember nem lepődött meg ezen?

Orosz kém lehet egy jobbikos képviselő, nyomozás indult ellene
jobbik_kovacs

Az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést a párt EP-képviselője, Kovács Béla ellen. Kovács volt az, aki választási megfigyelőként mindent rendben talált az elcsalt krími népszavazáson is.

444.hu/2014/05/15/orosz-kem-lehet-egy-jobbikos-kepviselo-nyomozas-indult-ellene/
a putyinista fidesz, ugye ismét nem lepődik meg senki:

Martonyi magyarázkodik Orbán ukrajnás mondatai miatt

A magyar miniszterelnök nem úgy értette az autonómiát - mondja a magyar külügyminiszter.

444.hu/2014/05/14/martonyi-magyarazkodik-orban-ukrajnas-mondatai-miatt/
Simítják Orbán mondatait

Orbán nagyon rosszkor szólt az autonómiáról. A krími és a donyecki elszakadás után nem jött jól a kárpátaljai magyarok önigazgatásának követelése.

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2014%2F05%2F14%2Fkisimitjak_orban_mondatait%2F
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Látom lezártad az előző posztokat:)))))) Miért?
@profilo:

nem voltak hajlandók a kisebbik rosszra szavazni, hagy maradjon a nagyobbik :))
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
magyarországon már sem kruplilevest sem bablevest nem főztök csakis polirtika van kiskanállal meg biliben

nem únjátok

brühüyyy
Egy igazi A.Bloch idézet: "Ha zavarosak a viszonyok,- a zavaros fejűekből profik lesznek..." - Alamuszi macska nagyot ugrik...valahol itt tartunk.- Ám van olyan is,aki másnak vermet ás...- Mi ne essünk bele!
Jö reggelt!

Wazz ez mekkora buli!!A főpolgármester úr lázadása!
A 'kormánybiztos'űrrevárunknénivel és egyebekkel. Hidal'g'ok,hogy ezek mekkora laza hippik voltak! Még elűadásokra is 'soxor fapapucsban és 'diplomatatáskával járt!(tudjátok a fémkeretes műanyaggal...)

ilyen Tarlós, a partiarc (videó)

hvg.hu/plazs/20140514_Tarlos_istvan_buli
@Rodeo36: igen, itt tartunk, meg unjuk is, de kevesen éreznek így, ezért marad is minden változatlan.

melléklet:

Thaiföldön tüntetők rohamozták meg a légierő egyik támaszpontját, és elüldözték onnan a miniszterelnököt

444.hu/2014/05/15/thaifoldon-tuntetok-rohamoztak-meg-a-legiero-egyik-tamaszpontjat-es-eluldoztek-onnan-a-miniszterelnokot/
Ezen is eldőlhet a következő választás

A kormány új terve, hogy a helyi önkormányzatok emberei lényegében indoklás nélkül megvétózhassanak bármilyen földvételt. Félő, hogy baráti kezekben landolhatnak a földek.

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2F2014%2F05%2F15%2Ffold%2F
@Rodeo36: jahh, és ugye defláció van, és aki mást mond az hazug nerellenség, ennyit a krumplilevesről:

Továbbra sincs vége a 2012 óta tartó folyamatos krumplidrágulásnak – derült ki a KSH számaiból.

index.hu/gazdasag/2014/05/14/sok_krumplit_eszik_nincs_jo_hirunk/
némi kapcsolatot érzek a dolgok között:

Medián: megelőzte a Jobbik az MSZP-t

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik képviselői biztosan bejutnak az EP-be, míg az LMP, az Együtt-PM és a DK sikere április végén igencsak kérdéses volt - derül ki a Medián felméréséből.

----------------------

Magyar Nemzet: kémkedés miatt nyomozhatnak egy jobbikos EP-képviselő után

A jobbikos Kovács Béla EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a magyar legfőbb ügyész az Európai Parlamenttől - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a politikus után kémkedéssel gyanúja miatt nyomoznak, de a főügyészség szóvivője csak annyit közölt, súlyos bűncselekmény miatt nyomoznak Kovács ellen, de részleteket a nyomozás természete miatt nem közölt.
@rdos: cser ferenc az mta doktora, a kémiai tudományok kanditátusa, darai lajos filozófus, s oktat a nagyhírű kodolányi faiskolán. ezenkívül értenek nyelvészethez, régészethez, genetikához. ha kérhetném e humanizmusból idepottyant polihisztorokat, műtsék már meg a vakbelem is. köszönöm!
@Orica Középföldi: végül is. lászló gyula kettős honfoglalását hatványozva (honfoglalás az ikszediken) eljuthatunk oda, hogy a magyarság az alfája európának. mondjuk a mostani kóbor hőseink erőteljesen küzdenek azért, hogy az omega is e nép legyen.
ez most a fidesz első lépése a jobbik kinyírására? avagy tényleg ilyen hülye lenne?

Kémkedéssel gyanúsíthatják Kovács Béla jobbikos EP-képviselőt

mandiner.hu/cikk/20140515_kemkedessel_gyanusithatjak_kovacs_bela_jobbikos_ep_kepviselot
@parti_giano: emlékezzetek a miépre és csurkapistabá'ra!
Ez a Kovács Béla nem hüjegyerek, de ezen keresztül sakkban lehet tartani a dzsobbikot.
@parti_giano: Szerintem az előbbi. Ugyanaz a kampány metódus mint Simonnál. Ott is a Magyar Nemzet kezdte az akciót, a többit már tudjuk.
Szóval ő is ürgebőrbe bújt ügynök a brüsszeli gátakon.:)
@nincs_itt: nekem valami kisgizdák is rémlenek a dicső orbán-torgyán duett előadásában.
@parti_giano:
szóval a...10000 vagy 25000 éves a magyar történelem?

brühüyyy
és honnan indúl? (tudtommal Eurázsia nagypon nagy része foglalt volt valamint a Maghreb és a Levante is)

tehát? Sirius 1 Sirius 2 vagy az Andromeda köd

úgyis olyan ködös az egész
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: ah, akkor számíthattok vlagyimirra, majd ő megvédi a rezsit, akarom mondani a kovácsot.
@parti_giano:

Két dologtól teljesen fel tudok bőszülni.
Egy, ha bármiféle, meg nem cáfolt, tudományosnak elfogadott eredményt valaki lazán hamisít. Mit gondol, mindenki hülye? Nem néz utána senki? Nincs ember, aki ismerné az eredetit? Most éppen Childere gondolok.

Kettő, ha ezt a sok marhaságot egy tanult, olvasni tudó ember gondolkodás nélkül magáévá teszi.
Egyszerűen nem értem.

Ha javasolhatom, először a görényeden próbáld ki, hogy sikeresen műtenek-e:)))
@Orica Középföldi: a javaslatodért a négy mancsot küldöm rád. d:

igen, dühítő. és cáfolják őket rendesen. de a történelemhez mindenki ért, a forráskritika ott van minden magyar kisujjban.
@parti_giano:

Az amúgy nagyon szórakoztató, ha valaki nem túl sikeres a szakmájában, átképzi magát magyarságkutatónak.
Kivétel Papp Lajos, aki erősíteni látszik a szabályt,noha én hallottam pikírt megjegyzést sikeres kardiológustól: nem kivétel:)
@Orica Középföldi: azért érdekesen pislogna papp doki, ha ungvári bemosakodna egy szívműtét elvégzéséhez, mert megunta az ügynökök felderítését.
Kedveseim, valahonnan nem ismerősek a következőben tárgyaltak?:
www.mmonline.hu/cikk/a_durva_hangu_netes_kommenteket_kutatjak
'reggelt, Népek!

Nu, széjjel rugdosták mán viktorkát? :)

@nincs_itt:
Aszongyahogy:"az Országgyűlés Hivatala által finanszírozott képviselői irodának nem használható olyan ingatlan, amely a képviselő tulajdonában, vagy a képviselő cégének tulajdonában van, esetleg ő maga, élettársa közeli hozzátartozója a cég vezető tisztségviselője." - Még!
Eljön majd az idő, mikor a saját kérójuk rezsiét is mi fizettyük!
Mer' maj' megy a rinya, hogy a vidéki képviselők ingyé laknak a szállodában, ergo nincs rezsijük, akko' a pöstieknek se kelljen mán rezsit fizetni!
Vagy ne adjak ötleteket? :)
@Marcellusca: eleve megoldott a kérdés, a stróman "tulajdonolja" majd azt 150-200 nm-es lakóházra megtévesztésig hasonló, képviselői irodát.
@parti_giano: Nyilván ennek sincs semmi köze ahhoz, hogy Béci hirtelen orosz titkos ügynök "lett". :)

Medián: Megelőzte a Jobbik az MSZP-t

hvg.hu/itthon/201420_gyozteshez_huzas
Kedves parti_giano, Rodeo36, fehérfarkas, guma és a többiek!

Először is bocska az offért, hiszen moszkoVitya, a narancs árnyalatúra fakult vörös zászló ... a poszt témája.

Kezdem azzal, minden ember egyenlő. Minden nép pontosan ugyan olyan ősi, mint a másik. Sőt. Minden ember elmondhatja magáról, hogy különleges, hiszen kizárólag csak olyan őse volt, aki nemzőképes utódokat hagyott hátra. :-) Vicces, de mégsem az.

Hősi múlt. Ha meghallom, a gyomrom ökölbe szorul. Ha hősi a jelző, az biza kiontott vért, kifordított beleket jelentett. :-( Ha valami hős jelzővel illethető, az leginkább édesanya életen át tartó ivadékgondozása.

Magyarság múltja. A nemesi magyarország kereste "hősi" múltját, vélelmezhetőleg helyesen találta meg Árpád magyarjaiban. És az ittlakók, a pór nép múltját, történelmét ki kutatta? Hol van már a hazai nemesség? Mi meg még mindig a harcos szittya múltunknban hiszünk. László Gyula sejtette meg először, hogy a köznépi temetékre, leletekre kell koncentrálni.

Más. Tud valaki a magyaron kívül lovas nomád finnugort? Amúgy Cser Ferenc a finnugor rokonságot nem tagadja, csak a szétválást korábbra teszi. Ja, és az ugor eredetmondákkal egyezően (szerintük ők nyugatról jöttek), a finnugorok mentek el innen.

Más. Hogy van az, hogy egy nyelvi - kultúrális sziget vagyunk Európa közepén? Mondjátok más nyelven el egy szóval azt, ami magyarul így hangzik.

Meghívattathatnátok.

Talán ha keltául sikerül. Hogy is nevezik az írek magukat? A nyugat magyarjai. Valaki tudja hogy miért?

Miattam mindenki hihet a Magyar? Tudományos? Akadémia kanonizált történelmében. Csak később ne mondhassátok, miért nem szóltál, hogy van más elmélet is?

Szóltam. On.
@rdos: off én nem vagyok magyar, tehát ennek így semmi értelme, és az itt lakó népesség ugyan ezt mondhatná el magáról 90%-ban ;)
on
@rdos:

" Tud valaki a magyaron kívül lovas nomád finnugort? "

Nem kéne keverni a nyelvi és az etnikai rokonságot. Nyelvi rokonságunk finnugor, ez egyértelmű, etnikailag meg más, vélhetően ázsiai eredetüek vagyunk. (Tudod, a viccben: "amilyen keveredés volt abban a buliban, te nemhogy néger, de akár kutya is lehetnél") Franciaország lakosságának többsége germán eredetű (már az arabon kivül:) mégis latinul beszél.

"Mondjátok más nyelven el egy szóval azt, ami magyarul így hangzik.
Meghívattathatnátok. "

Ezzel mijafenét akarsz mondani? Egyes ausztronéz nyelvek ettől sokkal jobban agglutinálnak. 3-4 soros szavaik vannak, egy "szóval egész mondatokat fejeznek ki. És akkor?
A demokrata nem terem.
A demokrácia nem az ember természetes állapota, soha nem is volt az.
Ha megnézünk egy majomcsordát, akkor az nem ül össze megvitatni a dolgokat, hanem ha az alfahím elindul, akkor a többiek – a Békemenet előképeképpen - kötelességszerűen rohannak utána, ha pedig valaki kétségbe vonja a hatalmát, akkor azt leginkább megöli.

www.pupublogja.hu/
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Kedves Cirbi! Dehogynem vagy magyar. Magyarul írsz, beszélsz, gondolkodsz. Magyar vagy. Még ha őseid nem is ezt tették, azaz nem is tudtak magyarul. Szerintem ilyen egyszerű.

A hajdan volt nemesség piszokul vigyázott a vérvonalára, büszkén számon tartotta őseit. Persze ettől a lovász fiú és a bejárónő révén volt köznépi keveredés oda vissza. A keveredés mértékének becslésére nem vállalkoznék. :-) És hát a dadus révén a magyar nyelvet is elsajátíthatták Árpád magyarjai, ha nem ismerték volna. :-)

Betelepített németek büszkén vallják magukat ungárdajcsnak. Magyar is német is. De már magyarul számol, álmodik, beszél, ... még ha anyanyelvi szinten beszéli is a németet.

Persze nem akarnálak beskatulyázni és természetesen annak vallod magad, aminak gondolod magad. :-)

Ha mindezt megosztod velem magyarul, már ennek is örülök. :-)
@rdos:

a "múlt" az a legszerencsétlenebb mindenek között. ő az aki a legtöbbször változik

és abban is teljesen igazad van, hogy mindenki Ádámtól és Évától származik, igaz még a Kígyó génjét nem sikerűlt kimutatni és Ádám csontjaiy sem találják...bár nagyon megközelítették

ha már a történelem (bizonyos írományok alapján) 5000 koszos kis évecske...Éva meg vérfertőzőtt mert senki sem ismeri Cáin feleségét Ábel meg tuggyuk családi perpatvar áldozata lett

a agyar nyelv sajátosságai ugyanolyan sajátosak mint bármely más nyelv sajátosságai azaz egymástól teljesen különböznek és ugyanakkor mégis ugyanazok mert mindegyik -bármilyen is- emberi kommunikációra alkalmas és egymásba jól rosszúl átforgatható

dehát olyan szép erről izgulni...

elkáposztásíthatatlanságoskodásaitoknak

ezt fordítsd le szittyára és rovásírással

brühüyyy
@DarthVader: És akkor nyelvünk meglehetősen ősi. Mint az ausztrál és indonéz. :-) Ennyi, nem több. Sajnos ősi írott nyelvemlékünk kevés. A francia milyen régi?
@dr. jenőke (jenőke):

mindíg az az alfahím amelyik képes megölni az addig otttespedő másik alfahímet

sajnos ez a fideszben elég későn jött létre és nem is elég hatékony az a szörnyű gyanúm, hogy sem hímek sem alfák nincsenek közöttük

brühüyyy

28 éven át egy herélt disznó után menetel a sok bürge?
@rdos: ne vedd a szívedre (pont az off a lényeg és a beszélgetés)... én mindig is éreztem, hogy különleges vagyok...
@Rodeo36: Magyar nyelv és a környező nyelvek viszonya egy nagy kérdőjel. Ahogy az eddigiekből kiderült, nem szittya magyarnak hiszem magam, hanem annak is. Ahogy az összes gyarmatosítónk, így Árpád magyarjai is elmagyarosodtak.

I. Kurgán harcibaltások rézkor 6500 éve II. Kurgán harcibaltások bronzkor 5500 éve, III. Kurgán harcibaltások bronzkor 5000 éve, Harangedényesek népe bronzkor 4600 éve, Urnasírosok népe bronzkor 3000 éve, Kimmerek bronzkor 3000 éve, Kelták és Szkíták vaskorszak 2500 éve, kelták, dákok vaskorszak 2500 éve, Rómaiak 2000 - 1500 éve, Jazigok, Hunok 1600 éve, majd Avarok (Morvák, Frankok) Árpád magyarjai, Osztrákok - törökök, újabban a Bolsevikok.

Sajnos eddig az utolsó volt a legpusztítóbb. :-(

Azt mondod minden nyelv egyforma. Sejtésem nyelvünk a multunk kulcsa.
@DarthVader:

meghívattathatnátok

(ebben az alakjában azt szuggerálod de nem mondod el pontosan hogy terólad van sz miképpen téged hivattathatnának meg, vagy pedig bárkit meghívattathatnátok)

ha rólam van szó

seinvitarmeeis

brühüyyy

más kérdés?
@DarthVader:
bocs elcsúsztam

brühüyyy
@rdos:

Rodeo36 2014.05.15. 10:56:15
@DarthVader:

meghívattathatnátok

(ebben az alakjában azt szuggerálod de nem mondod el pontosan hogy terólad van sz miképpen téged hivattathatnának meg, vagy pedig bárkit meghívattathatnátok)

ha rólam van szó

seinvitarmeeis

brühüyyy

más kérdés?

egyébként ezen a nyelven egy adott igét 54 féleképpen lehet ragozni, azok az alapesetek
@Sir Bates dö Hól:

" én mindig is éreztem, hogy különleges vagyok..."

A szerénység súlyának emelt fővel való viselése genetikailag hova sorol? Vagy tök mindegy, és simán letudod az atavizmussal?:)))))))))))
@rdos:

a nambőr tú ban hol a magyar

sőt a nambőr van ban sincs eccse

a nyelv nagyon érdekes kommunikációs lehetőség de nem az egyetlen...bár fogalmi rencere sokat segítene ha azt az azonos nyeleven beszélők azonosan értelmeznék lásd a mai nemzeti rezsicsökkentett trafikolást

és csabakirályfi fingját a tejúton

brühüyyy
@rdos: hát, ha visszamegyünk az eredetéig, akkor van vagy hatezer :)

A nyelvek korával mit akarsz mondani? A "magyar" milyen idős?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
megoldotta? vagy csak beszél róla miért nem oldották meg?

hogy mit? hát bármit

órabérbe belefér

brühüyyy

másik link linket kérek pörkölttel
@zobod:
Csak neked, szerencsétlenkém, hátha felfogod, mit akartok annyira:

„A magyar ügy a II. világháború óta megoldatlan. A magyar ügyet európai ügynek tekintjük. A Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, megilletik a közösségi jogok, és megilleti az autonómia is. Ez az álláspontunk, melyet képviselni fogunk a nemzetközi politikában.”

Azoknak, akik szerint Orbán azt képviseli, amit huszonöt éve minden magyar kormány képvisel, fel kell hívni a figyelmét arra, hogy ez a mondat:

„A magyar ügy a II. világháború óta megoldatlan”, így még sohasem hangzott el.

A párizsi békeszerződésben a magyar állam tudomásul vette, hogy a határ túloldalára került magyarok újra a korábbi államok állampolgárai lettek, s a békeszerződés semmiféle autonómia-kikötést nem tartalmazott.

Orbánnak ez a mondata, amely nem akármikor, hanem miniszterelnökké történő újjáválasztását követően hangzott el az Országgyűlésben, a világháború utáni nemzetközi rendezés megkérdőjelezését jelenti, és eléggé fenyegetően hangzik.

www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/380990_huszonot_eve_valtozatlan
@Sir Bates dö Hól: És a szmájli hol maradt? Az érzésed után? :-)
@Knósszosz:

Három milliárd forintot nyomtak Lézer kezeibe - és nem hajlandó elárulni, mire kell ennyi pénz.

Én azt gondolom, elég nagy slepp fog utazni a brazil vb-re, és nem a favellákban fognak lakni bő egy hónapig ....azt hiszem, elég pontos listát lehetne most összeállítani azokról, akik kimennek hereberélni. A felcsúti gázszerelő és komája, a lókupec biztosan benne lesznek.
@Rodeo36: Melyik ez a nyelv? Tudom, Te beszélsz többet is, neked felteszem trivi, nekem nem.

Még egy egyszerű kérdés. Nyelvi elszigeteltségünkre mi a magyarázat?
@DarthVader: A Tihanyi apaátság alapító levelének magyar félmondata alapján a magyar nagyon lassan változik. Amennyire tudom az angol Shakespeare-t csak angol-angol szótárral tudja olvasni.
@parti_giano:
Kicsit sokallják a húsz százalékot, oszt most cserdítenek egyet, hogy coki!

(Ezt a Bélát eddig sosem láttam, nem is hallottam róla. A képét elnézve viszont kb. a vakkomondoros fideszes jóemberrel lehet egy szellemi színvonalon....)
@Orica Középföldi: genetikailag a kettős szíriuszi csavar, az atavizmus a deli megjelenésben nyilvánul meg elsősorban, a mai elkorcsosultakkal szemben... olyan karikalábam van, én adom az "o"-t a reklámban... a "ó" és az "ö" persze feláras:-)...
@rdos: főnök, ez egy tudományos közéleti blog, nem a szinglik ismerkedési estje:-)...
@Evezős: akkor az a kép nagyon hazudik...
Megjegyzem kováccsal kapcsolatosan nem az a gond, hogy kinek dolgozik, hanem az, hogy ezt már nagyon régóta tudják a hatóságok, s nem tesznek ellene semmit, csak, mikor a fidesz politikai érdeke ezt diktálja... ez pedig annyit jelent, hogy a nemzetbiztonság teljesen alárendelődik egy párt érdekeinek, s ez megengedhetetlen bármely ország esetében... a hírben ezt kellene látni, nem azt, hogy bélát bántják-e vagy sem... kíváncsi vagyok, hogy melyik párt és mikor fogja ezt a kérdést felvetni... a nemzetbiztonságis molnár zsolt nem hiszem:-)...
@rdos:

" Amennyire tudom az angol Shakespeare-t csak angol-angol szótárral tudja olvasni. "

Rosszul tudod. Egyébként a magyar valóban relative lassan változott. De ez most előny, vagy hátrány?

(Amúgy meg azért változott lassan,mert Magyarországon a 19. sz közepéig a magyart a köznyelvben csak a paraszt beszélte, nagyon csekély fejlődés volt, ipari forradalomból kimaradtunk, tehát igény sem volt a fejlődésre. A nyelvujitás koráig pl. Az pedig mindössze 250 év. A változásra "nem volt igény". )

A nyelvi elszigeteltségünk oka meg az, ami a többi elszigetelt európai nyelvé. Albán, baszk, gael, stb. Ezzel mit akarsz mondani?
@rdos: csak hogy árnyaljam a képet, arról a magyar nyelvről beszélünk, ami telis-tele van latin-német-török jövevény szavakkal, és nyelvújítás kori mű szavakkal.

Alapvetően Rodival értek egyet, semmiben sem különbözik a magyar sem a többi nyelvtől, ugyan az a logika és a fő váz sem különb. Minden nyelv a hozzá kapcsolt érzelmektől válik, szeretett, vagy üldözött nyelvé, és nem saját valójától.
@Sir Bates dö Hól: és itt a lényeg:

"... ez pedig annyit jelent, hogy a nemzetbiztonság teljesen alárendelődik egy párt érdekeinek, s ez megengedhetetlen bármely ország esetében..."
@Evezős:
-:D
Azt hiszem, nem vállaltál túl nagy kockázatot a tippeddel, ezt megerősíti az a kép is amelyet az éjszaka sikerült „lőnöm” már másodszor, a királyi teherszállító 767-esről, amibe állítólag nagy mennyiségű tökmag, szotyola és pálinka került berakodásra.
kepfeltoltes.hu/view/140515/B_767_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az uticélt nem sikerült kiszagolnom, de a kapitány a rakodás ellenőrzése alatt, folyamatosan a Tankcsapda „aztán elrepülök Rióba…” című refrén részletét fütyölte.
Újabb beszarnivaló :))

index.hu/belfold/2014/05/15/miniszterelnokseg_eddig_csak_egettek_az_unios_milliardokat/

"Érthetetlen, korábban nem tapasztalt érdeklődést mutat a sajtó a határ menti programok irányításának átalakítása iránt. A felzúdulás azért is meglepő, mert az elmúlt évek eredménytelensége senkit nem zavart. Félő, hogy a vészharangok kongatói jelen esetben saját egzisztenciájukat és nem a haza üdvét féltik ekkora lelkesedéssel. Csak 2007 óta mintegy 127 milliárd forint fejlesztési forrást égettek el eredmények nélkül a feladattal megbízott állami szereplők."

Tehát az elmúlt hét év kormányai szarul dolgoztak:)) Hát,lehet benne valami, ha ők mondják, csak tudják tán .... :))
@parti_giano: Az első reagálás Béla ügyben.

Nemzetközi nyomásra támadják a Jobbik jelöltjét

A Fideszes pártlap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja: Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. A lap nevetséges módon azt is megjegyzi, hogy Kovács Béla tevékenysége már korábban felkeltette a polgári kémelhárítás figyelmét, ugyanis "a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel az orosz fővárosba látogat". Hozzátesszük: diplomatákkal való találkozások nélkül nehezen is tudná végezni munkáját, hiszen a politikus az orosz-európai parlamenti energetikai munkabizottság vezetője; a meg nem indokolt "konspiratív" jelző eképpen meglehetősen nevetségesen hat. Mindezzel kapcsolatban a hunhir.info hírportál is megjegyzi: a történet meglehetősen életszerűtlen. A portál felteszi a kérdést: vajon az Európai Unió szuper belső és külső elhárítása nem kapcsolta volna le időben az olyan politikust, aki elfogadhatatlan tevékenységet folytat? A portál cikke megjegyzi: ezzel az egésszel tényleg csak azt jelzi a Magyar Nemzet cikke, mintha az EP, az Európai Bizottság tényleg csak egy gittegylet lenne.

alfahir.hu/nemzetkozi_nyomasra_tamadjak_a_jobbik_jeloltjet
@rdos:

annyit észre kellene venned, hogy a "magyar" nyelv annyira magyar, hogy kábé 45 - 55 %-ka sohasem volt magyar eredetű (de lehet, hogy ez még kedvezőttlenebb a a valóságban)

az utóbbi 6-800 évben ez a terület átjáróház és nagyon egészséges keveredések jöttek létre, minél több a keveredés annál egészségesebb és ez nyelvi meg egyéb kultúrális valamint gazdasági hatással is lehetne sokkal inkább mint amennyire ez a nemzeti megátalkodott barmoknak teccene

bezártátok a kaput az egész körbe van falazva ésa kulcsot kidobtátok az egyik szomszédos mocsárba

ez az oka és egyre borzasztóbb

magam részéről nem veszítettem el magyarságomat azzal, hogy akárhány nyelven meg tudom értetni magam és valamivel többön megértem a hozzám szólót

de a kommunikációnak -mint írám korábban- nem csak a nyelv az eszköze messze nem csak az egyik...nem simétlem, egy közös főzés ahol engem meghívtak rostonsűltre Fekete Afrika egyik kis falujában és kurva jól éreztem magam majd én is meghívtam őket egy másik baráti háznál és ott az én irányításommal főztünk, kurvára élveztük...persze beszélgettünk is és a Whyskey nagyon finom volt (valami ócska Ballantines fogmosó hahahaha) az egyik egy eccerű igazi odavalósi falusi család és baráti kör és a nádfedeles udvaron (pálmalevelek) a másik meg 8 egyetemi oktató akik összesen 12 nyelven beszéltek meg matematikát, gépészmérnököt, fizikust, irodalmárt, zenészt meg néprajzost és város fejlesztőt

jól éreztük egymást mindkét esetben

és nem csak a beszélgetés okán

ez nagyon fontos
(nem minden éppen akkor ottartózkodó magyart hívtak meg!!!!!!! oka???)

brühüyyy
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: "A Fideszes pártlap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva"... azért ez annyira nem volt fontos, mikor a libsibolsijudeócionistanemzetvesztő geciket támadták, nem?... csak most tűnt fel, hogy pártlap, aztqurva...
@Sir Bates dö Hól: Dehogy most, már régóta tudok róla én is.:)
azt hiszem nincs mit hozzá tennem, volt már, de akkor is linkelem:

"Cselekedeteinkért a felelőség vállalása autonóm személyiséget feltételez", ami a demokratikus értékrend, létforma alapja - magyarázta a pszichológus. "Nálunk viszont más országokkal összehasonlítva" - különféle okok miatt - lassabban alakul ki a polgárosodott társadalom, és talaján a demokrácia, amelyben az egymás ellehetetlenítése helyett az együttműködésen, az egészséges versenyszellemen, a kompromisszumkeresésen van a hangsúly. Az autonóm, felnőtt személyiség elviseli a különbözőségeket, az éretlen gondolkodásból viszont hiányzik az ellentétes álláspontok, tények integrálásának képessége. Amikor a hétköznapok kihívásaiban az ilyen személyiség más véleményekkel szembesül, fenyegetettséget élhet át. Úgy érzi, hogy személyét éri támadás, ami pedig könnyen agressziót válthat ki.

www.mmonline.hu/cikk/a_durva_hangu_netes_kommenteket_kutatjak
@Knósszosz:
kanfasztikus a pancsaircargo, csoda lenne ha nem mennének valami űrüggyel rezsitcsökkenteni vagy trafikot nyitni a Copa Cabana-n két mangófa között a Pálmafák árnyékában valamint a pálesz reklám és a tokaji ajdeszar reklámozására

és a mangalica roston csípős maracujá szósszal bevezetése...ha terpesztenek nekik...ha nem akkor megeszik
ők maguk

brühüyyy

sötét egy gép ezeknek a sötéteknek ez való

pancserek
-no comment-
/csak semmi putyinista széljobberizmus/

Törölték a Jobbik-képviselőt a lengyel testvérpárt EP-listájáról

Nincs bejelentett lengyelországi lakcíme, ezért törölte Mirkóczki Ádám Jobbikos országgyűlési képviselőt a szélsőjobboldali Nemzeti Mozgalom európai parlamenti listájáról a lengyel Állami Választási Bizottság. A két párt megállapodása nyomán a lengyel párt is ad egy jelöltet a Jobbik EP-listájára, akivel kapcsolatban a Nemzeti Választási Bizottság eddig nem emelt kifogást.

hvg.hu/itthon/20140515_Toroltek_a_Jobbikkepviselot_a_lengyel_te
@Knósszosz:

chilivel és sok mással (nem árulom el) ebből szószt a kecskesültedre

www.canstockphoto.com/images-photos/maracuja.html

brühüyyy
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

be vannak falazva és félnek (rettegnek) hogy kiderűl róluk....mi? hát bármi

nem vitatkoznak, köpködnek...és ordítoznak valamint (ez a "kultúráltabbja") hagyjuk ehhez "mi" nem értünk (azaz a majd a "bölcsek" elbasszák nekünk és helyettünk, a cehet mindenképpen mi álljuk

brühüyyy

de ez nem csak MO-ra vonatkozik
@Rodeo36: "az utóbbi 6-800 évben ez a terület átjáróház és nagyon egészséges keveredések jöttek létre, minél több a keveredés annál egészségesebb"... a fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a nagymagyarok a lápok zsákfalvaiban éltek zárt közösségben, mintegy nagycsaládi rendszerben, s a vizes környezet kedvezett a békamenet evolúciós genetikájának is...
@Sir Bates dö Hól:

teljesen pontyosan és ebihalasan

brühüyyy

elkaptad a kopoltyúját
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: te, hallottam morvait ma reggel. a hölgy aztat mondta, hogy a gonosz brüsszel támadja kovácsot. holott a magyar szügyészség kérte ki az európai parlamenttől. szerintem is a fidesz keze van benne, főleg a nemzetes forgatókönyv gyanús. de morva hátralépett, s a fidesszel közös platformról fujolja az eu-t. bravó!
@Sir Bates dö Hól:
Annyit azért hozzáteszek, hogy első körben (reggel hallottam a hírt a híradóban, ami kb. úgy szólt, hogy a Polt Péter-féle ügyészség kezdeményezte M. Schulz-nál a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését) arra gondoltam: a fidesznek most jött el az alkalom arra, hogy az EP-választás előtt esetleg újabb ellenfelet vezetgettessen rabláncon ... a második gondolatom az volt, hogy ha a többit undorítónak tartom (amikor emeszpéseket vezetgettek, meg rabosítottak, meg tartottak előzetesben), akkor ezt is annak kell tartani.
Ez lenne az objektív hozzáállás.
De bevallom, nehezen vonatkoztatok el a párttól, attól, hogy a pasas totálisan elkötelezett oroszbarátnak tűnik és attól, hogy fordított esetben ők vajon megkérdőjelezték-e egy percig is azt, hogy az ellenfeleiket koncepciózus szándékkal hurcibálják a médiában fel és alá?

A képe pedig sajnálom, de erősen emlékeztet a vakkomondoros pasasra. Ez nem releváns, nyilván, de ettől még így van.

Szóval igen, vannak kételyek az ügyben, de első blindre a fidesz aljas húzása valóban - szokás szerint - a jóember bűnösségét vetíti előre.
@Knósszosz:
Nekem az jut mindig eszembe, hogy aki puccsot tervez, az nyugodtan kalkulálhat a vb-vel ... ezek se látni, se hallani nem fognak.
Szétröhögném a fejem, ha bepróbálkozna valamelyik csicska ...:-D)
@Sir Bates dö Hól: :D

@Rodeo36: nem csak Mo-ra, hisz mindenütt emberek vannak, és az ember gyarló, sőt még a szentek is, hisz maguk felé hajlik a kezük nekik is ;)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Ezért szitokszó a nyilasbácsiknál - meg a fidesznél is, de lassan már egyre megy - a liberális ...
A tegnapi szerencsétlen is csak azt tudta mondani, hogy utálja, meg hazugság, de a részletekbe nem bocsátkozott bele. Nem csoda.
:-(
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: kutathatnák akár a durva hangú újságokat is:-)...
röviden:

"Orbán Viktor egy agresszor állam farvizén evez"

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője Orbán Viktornak az ukrajnai magyarok autonómiájával kapcsolatos beszédére reagált.

hvg.hu/itthon/20140515_Orban_Viktor_egy_agresszor_allam_farvizen
@Sir Bates dö Hól: hany istók. kérdezhetném, hány lakott egy zsákfaluban?
@Rodeo36:
Ja, a tokajival épp most van valami pancserolás kiderülőben. Szóval én már semmiben sem hiszek, nekem ráíhatják a paradicsomra, hogy echte ungarische ízetlen, nem hat meg. Ahogy a magyar karfiol sem, ami Lódz mellett termett.

Gyerekkoromban isteni finom volt a paradicsom, ami Békésben a rokon tanyáján érett. Olyat azóta sem, csak lenn délen a Spanyoloknál vagy Olaszoknál. Minden műanyag, persze azért lehet még a piacon... de sok mászkálás és a véletlen is szükséges hozzá.
@Sir Bates dö Hól: jav.: hany istók. kérdezhetném, hány istók lakott egy zsákfaluban?
@Evezős: a tegnapi baromra nem volt gyomrom se időm, reménytelen volt ő is

@Sir Bates dö Hól: kinek mi a durva ugyi? ;)

Kérdezd meg pl. a tollaskegyót :D
@Evezős: hát a fakanál biztos jobb:-), bár ebben is megoszlanak a vélemények...
@Evezős:
Hö-:)
Én mondjuk rendkívül nyugtalan lennék, ha hátat kellene fordítanom a Lázárnak...
@parti_giano:
- Közértbe mész? Hozol zsemlét?
- Hányat?
- Akkor ne hozzál!
@parti_giano: Ennek szerintem ez lehet a háttere, ha van kedved elolvasni. :)

alfahir.hu/nemzetkozi_nyomasra_tamadjak_a_jobbik_jeloltjet

Amúgy tényleg nevetséges a "vád". :)

"Lehet ugyan Kovács Bélát támadni mindenféle misztikus és konkrétumokat nélkülöző történetekkel, de a tényekkel nehéz szembemenni. Az európai parlamenti tevékenységét kiválóan végző magyar szakmapolitikus egyebek mellett megnyerte a független politikusok versenyét, politikustársai a legeredményesebb képviselőnek választották immár másodszor. Erről saját maga számolt be Facebook-oldalán: "Örömmel jelenthetem, hogy az EB-ben, a legfontosabb törvény-előkészítő testületben jelentősnek mondott sikereket értem el. A Jobbik iránti elfogultsággal nem vádolható liberális elemzőközpontok is ismertették, hogy az EB-ben az egyik legfontosabb döntés-előkészítői szerepet, a jelentéstevő pozícióját betöltve háromszor nyilvánulhattam meg úgy, hogy mindegyik szakmai anyagból egész Európára érvényes törvény születhetett. A 33 független európai képviselő közül így az első helyen végeztem ebben a "versenyben". Az energetika szakterületén pedig arra kaptam lehetőséget az illetékes szakbizottságban, hogy 28 ország 64 képviselőjének véleményét fogalmazhattam meg az európai döntéshozó testület előtt."

Ugye kicsit életszerűtlen így a magyarnemzetes történet, sőt ráadásul akkora fokú naivitást is mutat, hogy ezen már csak mosolyogni lehet. Vajon az Európai Unió szuper belső és külső elhárítása nem kapcsolta volna le időben az olyan politikust, aki elfogadhatatlan tevékenységet folytat? Ezzel az egésszel tényleg csak azt jelzi a nemzetes cikk, mintha az EP, az Európai Bizottság tényleg csak egy gittegylet lenne."

hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=75140

Szóval egyértelmű, hogy támadni kell a jobbikot max. az akció igazi megrendelőjén lehet esetleg vitatkozni.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: eddig tagadtad... nincs ezzel gond, csak ne nézzük a nem-mlm-tagot hülyének...
@parti_giano:

Arra vagyok kíváncsi, Morvai mikor jön rá, hogy egyszerűbb lesz az élete, ha ő a pártelnök. De szép világ lesz:)))
micsoda pontosítás, hiába ha a nagy szellemek találkoznak amiben a jobbik-fidesz-szovjetoroszország együtt van....

Orbán: Ukrajnának tiszteletben kell tartania a közösségi jogokat!
A kormányfő szerint a kárpátaljai magyaroknak kell meghatározniuk, milyen jogokat akarnak.

index.hu/kulfold/2014/05/15/orban_ukrajnanak_tiszteletben_kell_tartania_a_kozossegi_jogokat/
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
kár, hogy nem tudod a nyelvet:
proyecto-orunmila.org/letra-del-ano-la-letra-del-ano/cuba/consejo-cubano-de-sacerdotes-mayores-de-ifa/la-letra-del-ano-2014-letra-del-ano-2014

de egy kiemelés tőlem:
REFRANES DEL SIGNO

1- La mariposa quiso volar antes de tiempo y se le quemó las alas.
2- Todo lo tengo y todo me falta.
3- Dios le da barba al que no tenga quija.
4- A Rey muerto, Príncipe coronado.

a lepke idő előtt akart repűlni leégett a szárnya
mindenem megvan és mindenem hiányzik
isten szakállat ad annak akinek nincs nincs állkapcsa
király halott a herceg megkoronázva

En este signo nace:

Las aguas y las tierras.
La unidad y lucha de contrarios.
La separación y la discordia.
El ras de mar y sus nefastas consecuencias.

ebben a jegyben születik:
a vizek és a földek
az egység és az ellenfelek harca
válás és egyetnemértés
a tenger érja és a gyűlöletes következményei

Gobierna: Yemayá

Acompaña: Eleguá

Yemayá irányít
Eléggua követi

két legyőzhetelen harcos akik rettenetes bűntetéseket szabnak ki és végre is hajtják

brühüyyy

vond le magadnak ami rád tartozik
@Orica Középföldi: én még előtte mondtam, hogy bejön... nem pozícióvadász vagyok:-)...
Az ukrajnai válságot kizárólag az orosz fél okozta - 10:48
Az ukrajnai válságot kizárólag Oroszország okozta, és megoldása is kizárólag Oroszországon múlik - hangsúlyozta Balás Péter, az Európai Bizottság által az ukrajnai reformok támogatására létrehozott csoport vezetője, az uniós intézmény külkereskedelemmel foglalkozó igazgató-helyettese egy brüsszeli pódiumbeszélgetésen.
A német Hanns Seidel Alapítvány által az ukrajnai válság témájában szervezett esti rendezvényen a magyar uniós tisztségviselő emlékeztetett az elmúlt évek azon fejleményeire, amelyek során Moszkva olyan helyzetbe hozta Ukrajnát, hogy az választási kényszer elé került: vagy a 2009-ben létrehozott orosz-kazah-fehérorosz vámunióhoz csatlakozik, vagy szabadkereskedelmi megállapodást köt az Európai Unióval, amiről egyébként már 2007-ben megkezdődtek a tárgyalások. Balás Péter szerint a vámunió tagja külön, csak a saját nevében nem köthet szabadkereskedelmi megállapodást senki mással.

(MTI)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: "Orbán Viktor egy agresszor állam farvizén evez"

Hát van benne valami. :)

FROM WOUNDED KNEE TO LIBYA:
A CENTURY OF U.S. MILITARY INTERVENTIONS

academic.evergreen.edu/g/grossmaz/interventions.html
@Sir Bates dö Hól:

" a vizes környezet kedvezett a békamenet evolúciós genetikájának is..."

Te nagyon hülyeeeeeeeeee:))))))))))))
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: a randivonalra én sem azt írom, hogy kicsi és puha, hogy ne fájjon... inkább a meglepő élmény eljövetelét hangsúlyozom...
@Sir Bates dö Hól:

"én még előtte mondtam, hogy bejön.."

Gaudival kell megküzdened. Ezt azért megnézném:)))
@Rodeo36:

Törjön is mind ég felé az
ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
a göröngy.
(Vörösmarty)
@parti_giano: TE EGYÁLTALÁN NEM ISMERED A BAGETTET!!!... a tihany az még nem normand kamambert, séd ide vagy oda...
-no comment-

Tanácsolom népemnek, hogy ha szabad akar lenni, legyen mindenekfelett igazságos, s jövendőjét ne fajuralomban, hanem jogegyenlőségben keresse. (Kossuth)
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: te, ez a link, most hogy a f@szba került ide?... hasonló az orosz/szovjet, brit, francia is... még a német a legrövidebb... de a habsburg (osztrák-magyar) sem nullás... mán megént csak az a guberálás... ugye-ugye, hogy nem csokis a szád...
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Szegény Peti végül is minden relatív. :)

Az Orosz fél felfogása szerint a két integrációs szervezet közötti korrekt, egyenrangú együttműködéssel lehetne megteremteni a valódi Egységes Európai Térséget. Nyugaton azonban ezt nem így gondolják. Az elején ismertetett amerikai doktrína szellemében arra vettek irányt, hogy megakadályozzák a konkurens integrációs szervezet kialakulását, leválasszanak Oroszországról annyi volt (európai) szovjetköztársaságot, amennyi csak lehet (lehetőség szerint mindegyiket). Ezzel a kezdetben hátsó, ám mára már nyilvánvaló lett szándékkal indult be 2009-től az Európai Unió un. Keleti Partnerségi Programja. Ebbe hat országot vontak be: Ukrajna, Belarusz, Moldova – és a három kaukázusi állam.

A terv az volt, hogy az Unió, illetve a hat ország állam- és kormányfőinek részvételével 2013. november 29–30-án Vilniusban megtartandó csúcskonferenciáig elérjék: a hat ország aláírja az Unióval a Társulási Megállapodást. Ennek politikai része előirányozza az említett országok szoros bevonását az Unió kül- és biztonságpolitikájába, semleges státuszuk feladását, illetve csatlakozásukat az Unió katonai jellegű együttműködéséhez. Hangsúlyozni kell: a megállapodásoknak sem a politikai, sem – főleg – pedig gazdasági része nem számol ezekkel az országokkal az Unió teljes jogú tagjaiként. A hat országot éveken keresztül azzal áltatták, hogy a Társulási Megállapodással megnyílik az út a teljes jogú uniós tagság felé. Voltaképpen Vilnius előtt vált teljesen világossá (derült ki), hogy szó sincs uniós tagságról. Az aláírásra előterjesztett szerződés-tervezetekben egy szó sincs még annak távlatairól sem, hogy ezek az országok valaha is tagjai lehetnek az Uniónak. Két szerződést írnak alá: a 90 napig terjedő utazások esetében a vízummentességről – illetve ami kiváltképpen súlyosan érinti az adott országokat: a szabadkereskedelmi megállapodásokat. Ezek egyöntetű vélemény szerint halálos csapást mérnek az említett országok elmaradott, gyengén fejlett és krónikus tőkehiánytól szenvedő gazdaságaira. (Sokat mondó, hogy az Európai Unió egyelőre lemondott a szerződés gazdasági részének aláírásáról Ukrajnával, amellyel így annak csak a politikai részét írták alá. A hasonló helyzetben lévő Moldova esetében pedig felajánlották: készek a szerződés egyes részeinek újratárgyalására.)

Közérthető nyelvre lefordítva: a társulási megállapodások révén a hat országra érvényesek lesznek az unión belüli kötelezettségek – de semmi sem jut nekik a jogokból. gazdaságukat végképp tönkreteszik, politikailag pedig szembekerülnek Oroszországgal – illetve lehetetlenné válik számukra az eurázsiai unióhoz való esetleges csatlakozás. csatlakozva az uniós katonai és biztonságpolitikai lépéseihez, ezek az országok sakkfigurákká lesznek az Oroszország elleni geopolitikai játszmában, felvonulási területté válnak. Ezek az országok elvesztik szuverenitásukat, két szék között a padlóra esve pedig tehetetlen bábokká válnak a Nyugat kezében. Csodálkozhatunk-e ezek után, hogy egy ilyen fejlemény nincs ínyére Oroszországnak? Az vesse rájuk az első követ, aki hasonló helyzetben nem így reagálna, cselekedne!

A vilniusi csúcshoz közeledve ezekből a tervekből elég sok minden nyilvánvaló vált. Örményország néhány hónappal a csúcstalálkozó előtt meggondolta magát, és bejelentette: inkább mégis a Vámunióhoz csatlakozik (április 29-én már alá is írják erről a szerződést). Azerbajdzsán váratlanul bejelentette: a vízummentességtől teszi függővé a Társulási Megállapodás aláírását. Így már csak két kisebb ország maradt: Grúzia és Moldova. És hát természetesen a „koronaékszer”, Ukrajna. a nyugat pezsgő bontására készült azzal, hogy Ukrajna Vilniusban aláírja a Társulási Megállapodást: ezzel a második legnagyobb, legnépesebb volt szovjetköztársaságot sikerült volna leválasztani – tovább szűkítve a kört a bekeríteni tervezett Oroszország körül, katonailag is immár fenyegetve annak központját.

És ebben a helyzetben Janukovics elnök váratlanul „bemondta az unalmast” – elrontva ezzel a Nyugat játékát. Ennek közvetlen kiváltó oka volt, hogy a Nyugat feltételül kötötte: súlyos pénzügyi helyzetében Ukrajnának az IMF-hez kell fordulnia – amelynek feltételei (mint mindig és mindenütt) katasztrófával fenyegettek az ország számára. Egy másik ok pedig: Ukrajnának 160 milliárd dollárjába került volna, hogy gazdaságát „kompatibilissé” tegye a Nyugattal. (Néhány leginkább kézenfekvő példa: szabványait át kellett volna alakítania a Nyugaton érvényes szabványokká – ami által termékei eladhatatlanná váltak volna az orosz piacon. Vagy ide sorolható az is, hogy a több tízezer kilométernyi „széles” nyomtávú vasútvonalat záros határidőn belül át kellett volna építenie az európai szabványok szerinti „keskeny” nyomtávúvá.)
@Orica Középföldi: hát elnézve a tomi gyereket a lobo-ligából, nagy fájt nem lenne... egy libajnai tollal töltött párnával is elverném, mint koncsita a virslijét:-)...
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Janukovics megmakacsolta magát. Janukovics beleköpött a gondosan elkészített levesbe. Janukovicsnak ezért buknia kellett. Bármi áron, akár fasiszta puccs, erőszak, vérontás, polgárháború árán is. (Hozzá kell tennünk: a Nyugat egyébként is a megbuktatására készült. Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes asszony nemrégiben feltárta: 2009 óta az Egyesült Államok 5 milliárd dollárt fordított az Ukrajnán belüli „demokratizálásra”. Csakhogy ezt eredetileg a jövő évben esedékes elnökválasztással összefüggésben tervezték. Az említett fejlemények miatt azonban a tervet gyorsan előre kellett hozni.)

Aztán jött február 23. a Nyugatnak gyorsan lépnie kellett. Február 20-ra Kijevbe várták három uniós ország – Francia-, Német-, illetve Lengyelország külügyminiszterét. A találkozóra várták Oroszország képviselőjét is (külügyminiszterét – ám Lavrov helyett az ombudsman érkezett Kijevbe). A három külügyminiszter lényegében arra igyekezett rávenni Janukovicsot, hogy teremtse meg visszavonulásának útját, változtassa meg az alkotmányt, írjon ki mielőbbi elnökválasztást (legkésőbb az év végéig), vonja ki a rendfenntartó erőket Kijev központjából. Az aláírandó megállapodásban a másik fél azt vállalta, hogy véget vetnek az erőszakos zavargásoknak, lebontják a főteret (Majdant) afféle erőddé változtató barikádokat, és lefegyverzik a szélsőséges fegyvereseket. Nyugatról akkor kapcsolatba léptek Putyinnal: vetné latba befolyását annak érdekében, hogy Janukovics hajlandó legyen aláírni a (lényegében) kapituláló okmányt. A megoldásra törekvő orosz vezetés erre ráállt – lényegében orosz meggyőzés eredményeként adta fel Janukovics a megállapodás aláírásával szembeni ellenállását. A február 20-án lefolyt tárgyalások eredményeként másnap, február 21-én aláírták a megállapodást. A megállapodást – az ukrán államfőn és az ellenzék képviselőin kívül – a három külügyminiszter is aláírta. (Az orosz képviselő viszont nem: kifogása egyelőre az volt, hogy nem lát a szerződés szövegében biztosítékokat a szerződésben foglaltak végrehajtására. Valószínűleg azonban ő sem sejtette, hogy a megállapodás egy nap múlva már a papírkosárban landol. Nyugaton már szóba sem kerül.)

transform.hu/index.php/elemzesek/elemzesek-kulfold/511-mi-tortenik-ukrajnaban-elso-resz
@Sir Bates dö Hól: "te, ez a link, most hogy a f@szba került ide?"

Szerintem az "agresszor állam" említése miatt ugrott be. :)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

mindíg csak a pénz és a pénz meg ki az erősebb...és ha az akire már...ráfogtuk meg mer szólalni akkor

lebombázzuk?

miért nem köthet bárki egy vámuniót olyanokkal akiknek ebben közös érdekeik vannak?

talán másik érdekcsoport érdekeit sérti?

naháááááááááát?

és Irakban már tök hatalmas demokrácia meg békés építés van mióta a Blackwater bevonult 10 évvel ezelőtt rezsimváltást és elnökváltást is csináltak kitört a demokrácia csak úgy prosperálnak hogy idáig szaglik

hát nem csodálatos?

brühüyyy
@Orica Középföldi: mostantól a dinkákat csak "lápi-magyar" megszólítással illetem... hogy fognak anyázni... remélem muternél mindig lesz egy üveg víz:-)..
"Ki lehet zárni, hogy Orbán Viktor ne tudta volna, mit mond"

A Rzeczpospolita és a Der Srandard Orbán Viktor beszédéről, a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyarországi európai parlamenti választási kampányról, a Libération pedig a Biszku-ítéletről cikkezik.

hvg.hu/vilag/20140515_Ki_lehet_zarni_hogy_Orban_Viktor_ne_tudta
@profilo:
Na, akkor ezt vegyük át még egyszer, mert nekem nincsenek szövegértelmezési problémáim, inkább az van, hogy Te nem vagy tisztában az én véleményemmel.

Álláspontom a kérdésben világos, le sem tudnám tagadni. Azonban az általad vélt reakcióm egy esetleges ellenzéki győzelem kapcsán (ha bekövetkezett volna) téves. Ezúton tájékoztatlak, hogy a szavazatom protest szavazat volt, nem a szimpátiáé.
Pontosan tudom/tapasztalom, mi folyik ebben az országban a rendszerváltás(…) óta, látom a környezetemben hogyan fogy el a remény egy valamikor majd élhető élet kilátásaival kapcsolatban és most már nem csak rövid, de hosszú távon is. Szóval képben vagyok és hidd el az is lejött, hogy baloldal csak az „annak nevezett” kategóriában létezik… de: azért adtam a voksomat rájuk, mert nem akarok olyan kurvamélykeresztény embert a parlamentben látni, aki egykor az SZDSZ-el kapcsolatban kijelentette; aki azt akarja, hogy a kamasz fiának az első szexuális élménye egy szakállas bácsi legyen, az szavazzon csak nyugodtan az SZDSZ-re. És ez az ember ott ül megint, és szentelt lőporral durrogtat sánta verebekre az erkölcsi piedesztál alatt harminc méterről, csak úgy kedvtelésből…

Meg ott ülnek azok is, akik a születése óta súlyosan mozgáskorlátozott rokonom alól kirúgták a kerekesszéket, mondván; sok a csaló a rendszerben és sokba kerül. A jó édes anyjukat, azt.
Annyiban igazad van, hogy nagyon szeretném látni őfelsége arcát amikor bukik. De nem a bizsergetően kárörvendő gyönyör miatt, hanem a megkönnyebbülés okozta megnyugvás okán, hogy a politika és a történelem latrinájába került, ahová való.

Talán vennék egy üveg jóféle pezsgőt és eljátszanám Gorcsev Ivánt, odacsapnám a nyakát a megszállási emlékműhöz, aztán egy hajtásra… és még sokan mások. Másfél millió nem az ország.
Szóval nem úgy van ’a!
@Rodeo36: a keleti és a nyugati birodalmak már évszázadok óta -évezredek óta- így működnek, és ha választanom kell, akkor én a nyugatit választom, lehet rosszul választok, de én választottam, és nem a Rettegett Putyiván kényszerítette rám. Főleg ha a lehetőségek között ott van egy egységes Európa.
Dicsőség, hírvágy, hadseregek, flották, trónok, koronák: nagy gyermekek játékszerei. (Victor Hugo)
A magyar nyelv szépségeihez egy örökzöld:-)
youtu.be/C7lE6mXN2tA
Autonómia: kormányzati kutatóintézet mentegeti Orbánt

Magyarország az ukrán konfliktus kialakulásának első pillanatától kezdve kijelentette, hogy Ukrajna területi egységét támogatja, ezen az álláspontján a magyar állam nem módosított - közölte a Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzésében.

hvg.hu/itthon/20140515_Autonomia_kormanyzati_kutatointezet_mente
@guma: Leaglább a könyv címe megvan, ahonnan idézte László Gyulát a szerző. Vértesszőlőstől pusztaszerig, 1974, Gondolat kiadó. Szerintem nekem megvan, de eddig nem találtam. :-(
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: hát, nekem joe és iván is retkestökű, faragatlan suttyó, s mindketten az igéret földjével kábítanak... csak míg joe azt mondja, ha kooperálunk (többé-kevésbé korrekten), akkor elvisz hawaira (lehet, az csak miami vagy los angeles lesz), addig iván a következővel operál: ha nem adod vagy csak a szád húzod, igérem, hogy a gulágra kerülsz!... inkább joe bácsi, szerintem is:-)
@Sir Bates dö Hól: úgy ném', ma jobb hangulatban leledzel. hol állítottam, hogy a séd vagy a tihany versenytársa bármilyen gall kanembernek? he?
na de minek jártatom a számat egy furcsa ízlésű illetőnek, akinek nagy álma egy párnacsata gaudival?
@DarthVader: Felsorolásodban ősi maradvány nyelveket említettél. Ezt akartam mondani, hogy maradvány nyelv lehet a miénk, de újra mondom, nem a nyelv a lényeg, hanem a mellérendelt, nem elnyomó anyajogú társadalom a lényeg. Hogy magyarul beszéltek vagy nem? Lényegtelen. Ha magyarul beszéltek csak orülök neki, ha nem, az sem zavar. De valami zavar. És nagyon. Az A fölé-alá rendeltség. Korábban valaki mondta, Gordon Childe a Duna civilizációt nem társította a magyar néppel. Ez igaz. De a fölé alárendeltség hiányát, a matriarchátust ő is észrevette.
@parti_giano: a fődíj a lényeg, nekem, mint kanember (ez ott van a toppon:-)): morvai... jó csipeje van a gyerekáldáshoz, nekem meg jó a genetikám, s mint a biológiai diverzifikáció elkötelezettje...
@rdos: "De valami zavar. És nagyon. Az A fölé-alá rendeltség."... próbáltad már állva?... olyan combod lehet, mint egy ökörnek:-)...
Orosz propagandával vádolta a lengyel kormányfő Orbánt
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna / MTI

Orbán Viktor és Donald Tusk vitte a műsort a V4-es miniszterelnöki fórumon csütörtök délelőtt Pozsonyban. Orbán szerint az oroszok nélkül nincs erős Európa, Tusk szerint a szabadság fontosabb a földgáz áránál. Fico szlovák kormányfő beállt Orbán mögé.

444.hu/2014/05/15/orosz-propagandaval-vadolta-a-lengyel-kormanyfo-orbant/
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
bizonyosan jól választottál... a megjegyzésem fenntartásával kiegészítem:

miért nincs ugyanaz azokban az országokban ahová a demokrácia behatolt, immár 40, 30, 20, és 10 éve (nem sorolom de kurva sokan vannak, mindezekbe beleértem a KGST országokat is...kurva nagy demokrácia tört ki 25 éve (??????????????) de valahogy az életszínvonal mindíg és mindegyikben kb 45-80%-kal alacsonyabb mint a többinél...és akkor még a másik megjegyzésem az, hogy ott is lehetne más sokkal jobb de akkor mi motiválná a rabszolgákat arra hogy halálra dolgozzák magukat...a kórház majd kikezeli és szép temetése lesz (ne mondd hogy nem rabszolgák...önként csinálják mert nincs más lehetőségük a társadalmak 2.2 %-ka képes gazdag lenni semmittevéssel)

remélem érted és nem kell még hosszabban

brühüyyy
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Kedves Cirbi! Nem vagyok nyelvész sőt, még a magyar nyelvtan is nehezen megy. Szóval lehet hogy az van, amit Te is meg Rodeo36 is mond, hogy a sok jövevényszó, meg egyebek. Ezzel együtt a szlovák megérti az oroszt, a horvátot, ha nagyon akarja. Az olasz is kissé érti a spanyolt, ha jól tudom.

Kizárólagos magyar tudásommal egyetlen szomszéd, vagy rokon népet sem értek. Azt hiszem Eu-ban a baszk van hasonló helyzetben.
@Rodeo36: csak egy közhellyel tudok válaszolni:

- a társadalmi fejlődés lépcsői nem kihagyhatók, ugrálni nem lehet, csak az idő tényezővel lehet játszani, aki nem tanul és fejlődik az nem jut előrébb.

Mivel én nem vagyok elég bölcs ilyeneket mondani, ezért használom inkább más gondolkodók gondolatait:
/kiegészítve az oktatás és a megfelelő egészségügy fontosságával/

"Növekvő jólét és növekvő szabad idő az ember kiművelésének két eszköze." (Benjamin Disraeli)
@Sir Bates dö Hól: "s mint a biológiai diverzifikáció elkötelezettje..." most szép szavakba csomagoltad a fűvel-fával... koncsita legyen veled.
@rdos: alapvető oka ennek a nyelvek törzsfejlődése lehet -igaz én sem vagyok nyelvész- minél korábban váltak el egymástól a nyelvek, annál biztosabb, hogy nem is értik meg egymást, ez az állapot javulhat, ha közös fejlődés útjára lépnek. Ekkor az új kihívásokra ha közös válaszok születnek, akkor még közeledhetnek is egymás felé. Egyre több és több új közös szó lehet, és az egymás megértése is könnyebbé válhat.
@Sir Bates dö Hól: Fényezel, köszi nem kell. Elég ha szemérmesen hallgatok a járókeretemről, .. uupsz, elszóltam magam, ..ccameg. :-)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

ez a benjamin is egy fasz...

az élet nem politika de...

szóval a számok: több mint 7 milliárd ember él a Földön, a jelenleg megtermelt javak elegendőek legalább 12 milliárd számára, de csak 3.5 - 4 milliárd él elfogadhatóan a többi nyomorog

a kapitalizmus hulladékgyár és pazarol (a tervgazdálkodáshoz nem volt meg a feltétel és nem is úgy kellett volna de az az út)

mi mindannyian abban a számban vagyunk amelyik nem él rosszúl...és azt aki rosszúl él azt mi tuggyuk ki ha mi nem azt saját maguk meg a szar vezetőik tették olyanná amilyen

megismétlem ma kérdést ami az evezősnek tettem föl és elszökött a válasz elől

mit kellene putyinnak tennie ahhoz, hogy ne legyen fekete seggű...és hagyják e neki megtennie? (emlékezz Reagen Thatcher-Gorbacsov érára) te is kibújtál a beleszólás (válasz) alól amikor megkérdeztem miért van az, hogy ezek az országok olyanok amilyenek?

Afganisztán, Iraq, Lybia, Ukrajna, KGST, afrikai országok, délamerika? mert egyiknek sincs jó vezetője a világ azon részén mind Idi Amin van?

egy büdös lófaszt

de akkor mi?

és itt elegyedj szóba velem vagy hagyjuk egyszer s mindenkorra

brühüyyy
@Rodeo36: "de a kommunikációnak -mint írám korábban- nem csak a nyelv az eszköze messze nem csak az egyik.." :-)

Hasonló élményem nekem is volt, két temesvári románnal (semmit sem tudtak magyarul, mi meg csak magyarul tudtunk) kirándulva a Déli-Kárpátokban. Ja, ez még a csau alatt volt. Ők is diákok voltak, mi is. Szerettük a természetjárást, kell ennél több?
1998 tavasz OGY, fideSS nyer = beregi ÁR
2010 tavasz OGY, fideSS nyer = bódva, sajói ÁR
2010 ősz önkorm., fideSS nyer = vörösiszap ÁR
2014 tavasz OGY, fideSS nyer = ???????? ÁR

2 142 142 darab = 171 371 tonna birka hazaáruló,
mi az ÁR - a a birkaságnak ???

ÁRRR ÁÁÁR ÁÁÁR ÁÁÁRRR ÁÁÁRRR
@rdos:
aki beszél spanyolul az értheti a baszkot ahogy én is meg a katalánt is, az olaszt is a spanyolomból meg a portugálomból deriváltam, a francia is közös tő de ehhez sok mindent meg kell tanulni, az angol 35-40%-ka is idegen eredetű és az abc-jük is latin mert két szerzetes csinálta az angol nyelvet ami azután kivirágzott, a svéd a németből és az angolból némi latinnal megérthető a többivel nem találkoztam élőben
a szlovákok, csehek, lengyelek, oroszok ukránok, bolgárok (szerbek és még néhány ott délre tőletek) mind egy nyelven beszélnek de bizonyos zamati eltérés van
a spanyolt is legalább 15 féleképpen beszélik és a brazil portugál meg a portugáliai portugáal ami szintén nem egy mert Porto és a katalánokhoz közeli területek portugálja és a lisszaboni teljesen más de meg lehet érteni de ehhez is biznyos tudás kell

a svájciak is meg a sokféle német én még voltam úgy a németeknél, hogy a tolmácsnak is tolmácsra volta szüksége

és akkor mindegyiknek a történelmi változatai olvass camoes-t portugálul

brühüyyy
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: tényleg nyitott gondolkodású vagy... most a szélsőbal/rendszerkritikus szájtot tolod... egyébként persze, hogy igazuk van, bár a megoldással adósak a "miből finanszírozzam ezt az egészet, úgy, hogy megmaradjon a színvonal" kérdésben...
@Rodeo36: Nem engem kérdeztél, de próbálok válaszolni.

"mit kellene putyinnak tennie ahhoz, hogy ne legyen.."

Szerintem becsapós a kérdésed, mert azt sugallja, hogy Putyin szabadon dönthet. Szerintem pedig nem. Csak egy nagyhatalom van a világon, az amik. Már Hruscsov vissza akarta adni Kelet Németországot a Nyugatnémeteknek, de az amik nem hagyták. Látszólag Putyin orosz érdekeket véd, gyakorlatilag most idegeníti el az ukránok felét magától. Ebben magyar? tanítványára moszkoVityára hasonlít. Látszólag ő is magyar érdekeket véd, gyakorlatilag meg "kivéreztet" minket. :-(

Cirbi kollega az újabb konteómtól dob egy hátast, de hát állítólag szólászszabadság van.
@Sir Bates dö Hól: "miből finanszírozzam ezt az egészet, úgy, hogy megmaradjon a színvonal"

Szerencsés helyre kell születni, mert, ahogy Rodi is írta eltelt itt is 25-30 év és ugyanúgy a béka segge alatt vagyunk mint akkor. Gondolom az Ukránok is hasonló "fejlődésre" számíthatnak majd az EU részéről.:)
@Sir Bates dö Hól: át kell rándulnod a germánokhoz egy kis kulináris élvezetre:

csattogoslepke.tumblr.com/post/85811410232/ja
@Rodeo36: szerintem nem bújtam ki a válasz alól. Szerintem putyin tettei és azok az értékek amiket én értéknek tartok, azokban nem sok közös metszetünk van.

Az országok közötti különbségek alapvetően társadalmi és kulturális viszonyokra vezethető vissza. Vannak szerencsés országok ahol az adott lépcsőket előbb lépték meg, ők ezért előrébb is tartanak a fejlődésben, lásd jelenkor skandináv, vagy Kanada, esetleg a német, Dél-Koreai társadalmi berendezkedést. Mindegyik keresztül ment diktatórikus rezsimeken a történelme folyamán, és semmi biztosíték nincs rá -talán, csak ha elég erős polgári társadalom nem marad fent, vagy alakul ki- hogy ne fordulna vissza az idő kereke ebbe a diktatórikus rendszerbe.

Minél nagyobbak a társadalmi különbségek annál nagyobb a veszélye a negatív fordulatoknak a társadalomban, annál nagyobb tere lesz a szélsőségeknek.

Putyin és Viktor is remekül megérezte a belső igény megnövekedését és ki is használja a saját érdekében és a saját szűk környezetének helyzetbe hozására.

Totálisan elnyomják a más gondolatokat, és kigolyózzák a velük nem hithű gazdasági csoportokat. Igaz ugyan ez mindenütt meg van, na de az arányok és a következmények azok mások, mert a társadalom ki tud és ki is kényszerít lépéseket, ez viszont egy alattvaló behódoló és csak a túlélésre berendezkedő társadalomtól nem lehet elvárni.

Itt van szerintem a -miért más- kérdésedre a válasz.
@Rodeo36: Köszi az infókat. A sok német nyelvjárásról én is hallottam meg hogy az északi német nem érti a bajort. Ha már ilyen világlátott, sok nyelvet ismerő ember vagy, és figyelemmel a jutyubos káromkodó linkekre is, az igaz hogy káromkodásban "jók" vagyunk? Már úgy értem, hogy senki sem tudja így cifrázni? Mondjuk ebből ugyan semmi sem következik, csak egy érdekesség. Vagy csak városi legenda?
@Rodeo36: "ez a benjamin is egy fasz..."

Hihihi :). Jaúl megmondtad. :D

@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: "Mivel én nem vagyok elég bölcs ilyeneket mondani, ezért használom inkább más gondolkodók gondolatait:"

www.gutenberg.org/files/7926/7926-h/7926-h.htm#link2HCH0056

Onnan, hogy "No man will treat with indifference the principle of race..." — "Senki sem maradhat közömbös a faji kérdés iránt, amely a világtörténelem kulcsa, és amely csak azért azért zavaros, mert olyanok írták, akik a faji kérdést semmibe vették, ahogy minden egyebet, ami ezzel kapcsolatos... azon át, hogy "As you advance in life, and get experience in affairs, the Jews will cross you everywhere. They have long been stealing into our secret diplomacy, which they have almost appropriated;"

...odáig, hogy "Language and religion do not make a race—there is only one thing which makes a race, and that is blood...."
@Orica Középföldi: "Jó, hogy helyre tetted."

:)

Az ilyen alternatív történelmet nem szeretem - mondjuk erre van más szó is: történelemhamisítás.
Egyébként ezek a törihamisítók elég könnyen leleplezhetőek, mert a kőkorszakot és a bornzkort simán összekeverik egymással, és évezredeket úgy átugornak, mintha csak egy napról lenne szó.
Más kérdés, hogy az iskolai törikönyveink is teli vannak hibákkal - de aki akar, az ma már a könyvtárak és az internet révén utána tud nézni a komoly történészek munkáinak (igaz, azok nem olyan érdekesek mint a történelemhamisítóké, hanem száraz, unalmas tudományos munkák). :)
@rdos:
a treffa kedvéért (kurvajókonteo):

nem az amik, hanem az amik urai!!!!!!!!!!!!

mert az amik is ki vannak...va

brühüyyy

a bilderberg sohasem létezett, van Goldman Sachs, Templeton és még 3 meg 5 névtelen (kackackac)
@rdos:
urban legend

értenéd akkor javasolnám argentin szájtokat, blogni velük

és a humoruk...a Monthy Phyton kutyfasza pedig...az angol humort imádom...mingyárt GBShaw-val

brühüyyy
@fehérfarkas: Ahogy korábban DarthVader-nek válaszoltam, nem az a lényeg, hogy milyen nyelvet beszéltek a neolitikumban itt élő elődeink, hanem az, és ez van elhallgatva, hogy letelepült életformát folytattak, mellérendelt - együttműködő társadalomban. Az A történelem hamisítás, hogy ezt ma igyekszik minden elnyomó rendszer elhallgatni. Ja, mert mára csak elnyomó rendszerek maradtak. :-(
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

Orbánt ez nem érdekli. Ő olyan mint az elefánt a porcelánboltban.
A jelenlegi ukrán helyzetben beszél kárpátaljai autonómiáról, vagy Berlinben (ahol homokos a főpolgármester) arról, hogy vissza kell térni a keresztényi családmodellre, amiben buzik nem alapíthatnak családot, csak heterok.
Rijádban ez nagyon jóbeszéd lett volna - csakhogy Orbán Berlinben mondta pár hete.
És a kárpátaljai magyarok érdekének sem tesz jót, ha most akarjuk őket függetleníteni Ukrajnától, amikor pattanásig feszült állapot van az orosz kisebbség kiválási szándéka miatt, és a kisebbségeken csapódhatnak le a negatívumok (hiszen érthető, ha az ukrán kormány egységet akar és meg akarja akadályozni a szétszakadást).
Ilyen helyzetben nagyon óvatosan kellene diplomáciailag lavíroznunk - hiszen az ukrán nacionalisták nem Orbánon fogják elverni a mondatait, hanem az ottani magyar kisebbségen.
Nem tudom milyen unortodox tündrmesében él Orbán, de szerintem azt hiszi, hogy Magyarország az USA katonai arzenáljával és gazdasági potenciáljával rendelkezik. Szólni kellene neki, hogy jó lenne felébrednie és a racionalitásokhoz igazodnia.
@Rodeo36: Az amik elnyomói, az már a következő szint. :-(

De ez már legyen az amik problémája. Egyébként nem kis probléma az. :-(

Eszerint városi legenda. :-) Megkönnyebbültem, köszi. Legalább ebben nem vagyunk (hátulról) az elsők. :-)
@rdos: én már csak mosolygok, az egy csak Ami világhatalmi státuszról azért tanulságos lenne megkérdezni az Usát finanszírozó kínai befektetési alapokat, és az európai piacokat amik fel tudják venni a a túltermelő Kínában gyártott amerikai termékeket, amiket arab, orosz, dél-amerikai nyersanyagokból gyártottak.

Itt senki sem tud független lenni a másiktól, Asimovval szólva, már régen megérett a globális gazdaság, de a társadalom még nem. A kihívásokra megfelelő választ még a legnagyobb hatalom sem tud egyedül választ adni.

Nincs más megoldás, csak az egységesedés világ szinten, ezt vagy a globális katasztrófák, vagy az idő fogja kikényszeríteni, de nincs más út.

A nemzetek világa most van, a jövőben csak az országok nélküli világpolgárság, világbirodalom létezhet. Csak meg kell nézni a régiók kialakulását, Európa-Ázsia-Amerika

A putyini szovjetorosz birodalom erőközpontú büntető, míg a többi inkább érdek és jutalmazó mentalitású.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
ez a te "nézeted, amit koppintasz...

nem igaz

még az a része sem ami történelmi kultúrális különbségekre utal

és @rdos megválaszolta, ha olvastad

az a válasz én olyan sok szót elvesztegetek, lakonikusnak kell lennem?

talán sikerűl?

szóval ez teljesen baráti ölelés kereti között amit írsz az egy faszság...nagyon gyorsan gondold újra

So bald dich führt der Freundschaft Hand,
Ins Heiligthum zum ew'gen Band

(ha tudnád honnan idézem?)

brühüyyy
Nyaralás alkalmára:

Üzenjük apának

Küldj pénzt!
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

hahahahahahaha duga a tied

a kínai bankok az amerikaiak saját pénzét szaporíttyák amit az amik adnak neki (és a többiek) hogy fialjon és na csak keveset mint a tőzsde hanem sokat

gazdasági integráció ez a világ legújabb treffája

ezt is viharsebesebn gondold át és ne írjál faszságot

nagy barátsággal és segiteni akarással maradtam twistelettel

brühüyyy
@fehérfarkas:

Obamától meg levélben érdeklődött: mi a tapasztalata? Verik még a négereket?
@Pantagruel: okééé, ez van, amikor egy aranyköpést másolok csak, és nem a teljes ember életművéből zanzásítok világnézetet, de mint tudva levő, a szentek életútjának makulátlan fehér lepedőjén is vannak setét foltok elég nagy számban ;)

@fehérfarkas: kicsit elcsúszott a tér-idő zavaros szövetén és nem találja a 9 és 3/4-dik vágánytot
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Kedves Cirbi!

Abban egyetértünk, hogy a nyugati (polgári kapitalista) rendszer szimpatikusabb, mint Dzsingisz káné. Csak hogy ez az új világrend = globális falanszter. :-(

Abban Rodeo36-nak igaza van, hogy a pénzuralmi kapitalizmus feléli a jövőnket, de talán még mindig jobb mint a bolseviki modell. Talán ha a japánokra figyelnénk, nem a társadalmukra gondoltam, hanem a természettel együtt élni igyekvésükre. Bár ha a halászatukra gondolok, ez is necces. :-(
@Rodeo36: "a kapitalizmus hulladékgyár és pazarol (a tervgazdálkodáshoz nem volt meg a feltétel és nem is úgy kellett volna de az az út)"

Világ proletárjai, egybesüljetek, mindenkinek ferrarit és old matuzsalem rumot, de ízebe!:-)
@Rodeo36: mélységes tisztelettel, de lehet hogy faszság, lehet nincs igazam, lehet újra kéne gondolnom, de jelen pillanatban nincs miért.

A jövőt viszont nem látom:

Jü Jung-ting, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója a Csongkuo Csincsi Paónak úgy fogalmazott: a tartalékok növekedésének kordában tartása legalább annyira fontos, mint annak helyes felhasználása. Jü szerint elengedhetetlen lesz a tartalékok külföldön való befektetésének fokozása, az ugyanakkor számos kihívással és bizonytalansággal jár, így nem történhet túl gyorsan. Ez a folyamat elkezdődött, Kína már idén többet fektet be a tavalyinál, ennek mértéke ugyanakkor kisebb a tartalékok növekedésének mértékénél. Ha a jelenlegi trend fennmarad, akkor a devizatartalékok az idei év végén 500 milliárd dollárral haladhatják meg a tavaly év végi szintet - becsülte Jü.

hvg.hu/gazdasag/20140515_Egyre_nagyobb_gond_a_hatalmas_devizatarta
@rdos:
Nem igazán.
Már a Kaszpi-tengerinél letelepedettek voltak, a bolgárokkal együtt, csak kényszerből költözködtek odébb.
Kovrat kagán bolgár szerepe nem tisztázott még kellően (sokan Csaba királyfiként kezelik).

Bakay Kornélnak is van vélemény, de a Kaszpi-tengerhez kerülésünket elég sajátosan látja.
Van irodalma bőven.
@rdos: nem fogunk ezen össze veszni, van sok példa skandináv, németalföldi, japán, kanadai, mind mind más.
Kémvádak: a jobbikos Kovács Béla tagad és nyílt meghallgatást szeretne

Kovács Béla a csütörtöki sajtótájékoztatón arra kérte Mirkóczki Ádámot, a Jobbik parlamenti képviselőjét, hogy tolmácsolja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága felé, hogy meghallgatását kéri az őt ért vádak ügyében. Erre szerinte azért van szükség, mert csak az Alkotmányvédelmi Hivatal tud választ adni azokra a kérdésekre, amelyek felmerültek.

Kovács azt szeretné, ha ez az ülés teljes nyilvánosság mellett zajlana, de úgy fogalmazott, legrosszabb esetben utána tart egy sajtótájékoztatót és elmondja, mi hangzott el.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a Magyar Nemzet ismert információkat tálalt nagy leleplezésként, például azt, hogy Kovács felesége orosz, vagy hogy többször járt Moszkvában.

Balczó a Jobbik elnöksége nevében kiállt Kovács mellett és azt mondta: a képviselőt ért vádak valódi oka, hogy a Jobbik 20 százalék felett szerepelt az áprilisi választásokon és hogy ma már a közvélemény-kutatások szerint megelőzi az MSZP-t.

hvg.hu/itthon/20140515_Kemvadak_a_jobbikos_Kovacs_Bela_tagad_es
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Ami a globalizálódó világot illeti, abban igazad van. Az amik államkötvényeit ha jól tudom 2/3 vagy 3/4 arányban amerikai belföldi befektetők vették meg. Szóval hogy a kínaiak adják az 1/3 vagy a 3/4 felét, azért nem tűnik olyan nagy kockázatnak.
@rdos:

Azért vagyunk itt egy etnikai-nyelvi sziget, mert nem indo-európai nép vagyunk mint a környező germán és szláv népek. Mi később vándoroltunk be ide, és idéig jutottunk el, mert a Német-Római Birodalom megállítota őseinket a továbbmenetelben, és itt ezen a helyen le is telepedtünk.
Az, hogy itt a kőkorszakban vagy utána az ókorban milyen népek és civilizációk éltek azért nincs jelentősége, mert a letelepedett magyar őseink azok kultúrájából szinte semmit nem vettek át, hanem pár generáció multán áttértünk germán szomszédaink keresztény kultúrájára. Persze ez nem egyik napról a másikra ment, és nem is békésen: a régi értékek mellett kiállókat, és az újra áttérni nem akarókat szépen lemészárolták.

Más a helyzet a Közel-keleten, ahol az egymás utáni létrejövő civilizációk az elődeik kulturáját, hagyományait, szokásait (sőt nem egy esetben még a nyelvét is) átvették.
Nálunk ilyen folytatólagosság nem volt. Még a római kori Pannónia kultúráját sem vettük át, nemhogy az az előtti Duna menti népekét.
kitekintő:

A köztelevízióban kell megvallaniuk bűneiket kínai ellenzéki újságíróknak
CCTV / AFP

Még ítélet előtt bukkannak fel letartóztatott újságírók a kínai állami tévében, hogy elmondhassák, mennyire megbánták bűneiket. A sajtószabadság minőségét mérő indexeken Kína szinte a legutolsó helyen áll.

444.hu/2014/05/15/a-koztelevizioban-kellett-megvallania-buneit-egy-kinai-ujsagironak/

---------------------------------

„fekete csütörtökön”.

Ezen a néven vonult be az orosz ellenzéki sajtóba március 13., amikor a Roszkomnadzor négy ellenzéki internetes felületet is betiltott. Blokkolták a kasparov.ru oldalt, amelyet az ismert sakkmester, Garri Kaszparov üzemeltet, de a Roszkomnadzor feketelistájára került a jól ismert ellenzéki blogger, Alexej Navalnij blogja, illetve a grani.ru és a ej.ru is. Ez utóbbi két oldalt egy ideig Oroszország határain kívül sem lehetett elérni. Az oldalakon azóta ötletek jelentek meg, hogyan lehet az állami cenzúrát kikerülni. Eközben az intézmény eddig több száz weboldalt gyanúsított meg a szélsőségesség, az intolerancia, valamint a fiatalok erkölcsi fejlődésére káros értékek terjesztésével. Alexander Zahov, a Roszkomnadzor igazgatójának április 23-i tájékoztatóján elhangzott: 2014-ben eddig 85 weblapot blokkolnak és 109 weboldalt töröltek – szélsőséges tartalom miatt.

index.hu/kulfold/2014/05/14/igy_foglalta_el_putyin_az_orosz_mediat/
Mentem dolgozóba, további kellemes beszélgetést! Sziasztok.
@fehérfarkas: ezt írtam: "Az, hogy itt a kőkorszakban vagy utána az ókorban milyen népek és civilizációk éltek azért nincs jelentősége, mert a letelepedett magyar őseink azok kultúrájából szinte semmit nem vettek át, hanem pár generáció multán áttértünk germán szomszédaink keresztény kultúrájára."
Ez nem azt jelenti, hogy semmilyen jelentősége nincsen, mert mint ennek a területnek a történelmi múltjaként van jelentősége, csak éppen a magyarsághoz nincs köze (hanem a magyarok előtti korszakokként).
Úgy mint Törökokországban, ahol a hettita és a görög időszakot is bemutatják a múzeumokban, mert a terület történelmének része - akkor is, ha a törökökhöz semmi köze. Mi is ugyanígy hivatkozhatunk azokra a civilizációkra, mint a magyarok előtti(!!!) időszak kultúráira/civilizációira/népeire.
Na, lehet, hogy mégsem tévedtem akkorát a vakkomondorral?

"Noha a Jobbik már 2009-ben kijutott az EP-be, Kovács csak 2010-ben lett EP-képviselő. Amikor a Jobbik az országgyűlési választásokon is mandátumhoz jutott, és Balczó Zoltán hazatért az EP-ből hogy itt honatyáskodjon, Kovács őt váltotta Brüsszelben, és egyúttal Balczó női asszisztenseit is megörökölte. A nők végül viharos körülmények között hagyták őt ott, miután súlyos konfliktusba kerültek vele.
Az, hogy Kovács mit tett velük, a Jobbik vezetéséhez is eljutott, sőt, az elnökségi ülésen is téma volt. Több, egymástól független forrás és az ügyben érintett szereplő is megerősítette az Indexnek, hogy a két asszisztens idehaza Balczó Zoltán parlamenti irodájában öntötte ki a lelkét egykori főnöküknek, aki elképesztően dühös lett Kovácsra. Balczó az esetet az elnökség elé vitte, ahol felmerült, hogy Kovácsot esetleg hazahívják. Végül nem így történt, amiben minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy Kovács EP-képviselőként is a zsebébe nyúlt, ha a Jobbikot támogatni kellett."

Női megérzés ide, vagy oda, ez egy gusztustalan féreg ..

index.hu/belfold/2014/05/15/kagebela_lehet_a_jobbik_veszte/
@rdos:

Nincs elhallgatva, hogy a Duna mentén már a kőkorszakban éltek emberek, és a kontinensek az elsők között itt telepedtek le az emberek és térták át a nomád vándorló (vadászó-gyüjtögető) életmódról a letelepedett mezőgazdaságira.
Más kontinenseken is a nagy folyók mentén alakultak ki az első letelepedett civilizációk, és azokról terjedt tovább a kontinens többi részére: Tigrisz, Eufrátesz, Nílus, Indus, Sárga folyó, Jangce, Európában pedig a Duna és a Rajna.
Viszont az első igazi városi(!!!) civlizáció Európában mégsem itt jött létre, hanem a görög szigetvilág területén, amelyik a legközelebb volt Mezopotámiához és Egyiptomhoz, és így a legszorosabb kapcsolatot tartotta velük.
@fehérfarkas: Látom a lényeget nem érted, vagy nem akarod érteni.

Teljesen mindegy, hogy a neolitikumban 8000-6500 évvel ezelőtt itt éltek magyarul beszéltek vagy sem. Az A lényeg, hogy nem volt fölé-alárendeltség az itt élő paraszti gazdaságokban, településeken. Matriarchátus volt!

A történelem leckét én is megtanultam. Azt azért megkérdem, Árpád húszezer harcosa hogyan tanította meg az ittlakókat magyarra? Sacc 1 milliónak kellett lennie az elnyomott népességnek, ha százezerre tesszük a húszezer harcos családját. Ez biza kimaradt a történelem könyvekből.

Az meg nem életszerű, hogy az akkori Eu legjobb harcosai két kalandozás között palántázták a szamócát.
@Evezős: zsák a foltját megtalálta, mint a jobbik a fideszt, csak hát ha a pincsi bosszantja a gazdit, akkor időszerű a pofon, hogy tudja a beste dögje, hogy ki a falkavezér és hol is nekije a helye.
@fehérfarkas: Minek (megerősített, megerődített) város, egy egalitáriánus társadalomba?
@rdos: jó dogozástot, jahh és a harcosok nem is, az az ősközösségekben és a késő gyűjtögetőknél a zasszonyok és a gyerkőcök dolga volt, és az utánpótlás ligisztikai műveletét nem csak belső erőforrásokkal elégítették ki már akkor sem, voltak megbízott és betársult kiszervezett csapatok és népek ;)
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: a szilvássy-ügy tárgyalását is nyilvánossá akarta tenni a jobbik?...
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: nem is értem, hogy a hungarian.ruvr.ru/ vagy a www.hidfo.net/ miért nincs a listán?:-)... elmegy mindenki a picsába, aki felteszi a kérdést ezután, hogy jobb-e az usa, mint a putyin vezette moszkovita birodalom!...
ej de szép is ez:

"Oroszország „őrzi az európai gondolatot”

Kovács fontos posztot tölt be az európai szélsőjobbot összefogni akaró szervezetben, az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségében is. Alapítását követően ő volt az alelnök, sőt, a szervezet pénztárnoka. Az oroszbarát szervezet 2009-ben jött létre Budapesten, a Jobbik VI. kongresszusán, tavaly december 17-én Kovács Bélát választották meg négy évre elnöknek. A szervezetnek több radikális párt is tagja (britek, belgák, olaszok, spanyolok, portugálok, svédek, magyarok). >>>>>Eredetileg a francia Nemzeti Front és az Összukrán Szabadság Unió (Svoboda)!!!! is tag volt, de a franciák 2013-ban, az ukránok a válságot követően, idén tavasszal léptek ki a szervezet tagjainak oroszbarát megjegyzései miatt"<<<<<

hvg.hu/itthon/20140515_Kovacs_Bela_Jobbik_orosz_titkosszolgalat
melléklet:

Putyin már dörzsölheti a markát

Elemzők és nyugati újságírók szerint Vlagyimir Putyin már majdnem elérte célját Ukrajnában: ez pedig az, hogy káoszt okozzon az országban. Az oroszok úgy érték el mindezt, hogy hivatalosan fizikailag nem is vannak jelen katonákkal az államban. A káosz közepette ugyanakkor több régió is csatlakozhat Oroszországhoz, és az oroszok biztosítják maguknak a gazdaságilag fontos kelet-, illetve dél-ukrajnai területeket.

hvg.hu/gazdasag/20140515_Putyin_mar_dorzsolheti_a_markat
másolgatok, csak másolgatok:

Kovács szervezte meg Vona Gábor pártelnök 2008-as és tavaly májusi moszkvai utazását is. A Jobbik elnöke 2013-ban a Lomonoszov Egyetemen is tartott egy előadást – ennek szövegét ki is posztolta a Facebookra –, ahol többek között arról beszélt, hogy az EU „az Egyesült Államok torzszülöttje”, „ma Oroszország az, amely őrzi Európát, őrzi az európai gondolatot”. Az előadás után Kováccsal ellátogatott a moszkvai parlamentbe is, ahol orosz politikusokkal tárgyalt.

Vona találkozott Alexandr Dugin professzorral, aki korábban Putyin tanácsadója volt, jelenleg az orosz parlamenti elnök geopolitikai tanácsadója. Dugin dolgozta ki azt az koncepciót, amely szerint Oroszországnak eurázsiai nagyhatalommá kell válnia, és ha kell, akkor ehhez katonai erőt is be kell vetnie. Dugin szerint Moszkvának össze kell fognia Berlinnel és Párizzsal, és el kell érnie, hogy az EU elpártoljon az USA-tól, és összefogjon a Szovjetuniót részben helyreállító Oroszországgal létrehozva az eurázsiai szövetséget. Dugin alapítója az orosz Eurázsia Pártnak is.
@DarthVader: "Nem kéne keverni a nyelvi és az etnikai rokonságot. Nyelvi rokonságunk finnugor, ez egyértelmű, etnikailag meg más, vélhetően ázsiai eredetüek vagyunk. (Tudod, a viccben: "amilyen keveredés volt abban a buliban, te nemhogy néger, de akár kutya is lehetnél") Franciaország lakosságának többsége germán eredetű (már az arabon kivül:) mégis latinul beszél. "

Ez így van. Kevesen tudják ezt - és ha jól tudom a gimis törikönyvekben sem szerepel (vagy legalábbis az én időmben ezt az infót még nem tartották fontosnak megemlíteni). De Franciországról szóló történelmi könyvekben viszont leírják ezt. :)
Más a helyzet a bolgárokkal kapcsolatban, akik a franciákkal ellenben szégyellik a saját eredetüket, és megpróbálják letagadni, hogy ők valójában török eredetű nép, csak a Balkánra bevándorlás után nyelvileg és kulturálisn elszlávosodtak. Ebben egyébként teljesen rokonok vagyunk a bolgárokkal, mert mi is eredetmítoszokat gyártunk magunkról, mert nagyon sokan még a politikusink közül is szégyennek tartják azt, hogy Belső-Ázsiából származó lovas nomád nép vagyunk. De, hogy ez miért szégyen sokaknak, azt nem értem.
Egyébként a germánok is Ázsiából származnak, csak ő sok évszázaddal előttünk vándoroltak be Európába, és mire mi ideérkeztünk, addigra ők már városias civilizciókat alapítottak.
(és egyébként a nomád lovas magyarok honfoglalása semmivel sem volt véresebb és kegyetlenebb mint a Nyugat-Római Birodalmat elpustító germánoké - vagyis szégyenkeznünk ebből a szempontból nincs miért;
ha valamiben elmaradásunk van, akkor az az, hogy az 1500 évvel ezelőtt a nőket megerőszakoló, gyereket és időseket lemészárló, falvakat felgyújtó és kifosztó germánok jelenleg a világ legdemokratikusabb, legmagsabb életszínvonalúbb, legfejlettebb, legkevésbé korrupt (mert azért ott is van korrupció) országait országait alkotják;
míg mi egy félfeudális uram-bátyámos autoriter state-capture rendszerben élünk;
nem a múltunk a szégyen, hanem a jelenünk)
Megérkezett Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének a hivatalához Polt Péter levele, amiben a legfőbb ügyész azt indítványozta, hogy az EP függessze fel Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát – közölte Armin Machmer, Schulz szóvivője.

Az EP majd csak az új törvényhozási ciklusban foglalkozhat az indítvánnyal, és akkor is csak akkor, ha Kovács Bélát újra EP-képviselővé választják (Kovács a Jobbik listáján befutó, 3. helyen van).

444.hu/2014/05/15/martin-schulz-megkapta-a-a-kovacs-bela-mentelmi-joganak-felfuggeszteset-inditvanyozo-legfobb-ugyeszi-levelet/
@Sir Bates dö Hól:
neked nem...te kis sírbaistesz

te nem vagy proletár

hol tárolod a saját Koh I Noor gyémántodat? és a sok langusztát

brühüyyy
a magyaroknak:
"nincs több pénz,
TISZTELETTEL: EU"
Látott már éles lőszerrel a kézben nyilatkozó választási elnököt?

A Donyecki Népköztársaság bejelentője szerint nincs más, mint csatlakozni az oroszokhoz.

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2014%2F05%2F15%2Fljagin%2F
@rdos: "És akkor nyelvünk meglehetősen ősi. Mint az ausztrál és indonéz. :-) Ennyi, nem több. Sajnos ősi írott nyelvemlékünk kevés. A francia milyen régi?"

A franciák elgallosodott germánok. És náluk van kulturális folytonosság, mert a gallokat meghódító germánok átvették a gallok szokásait, kultúrját és nyelvét. Kereszténységre majd csak azután tértek, aminek követeztében a pogány gall szokásokat eldobták, de a nyelvük megmaradt latinnak (idővel persze a nyelvük is változáson ment át - de megmaradt latin nyelvcsaládba tartozónak). És majd a franciák latinosítják el Angliát is (Welsz és Skócia kelta lakosságát nem tudják). Ezért van az, hogy Franciaországban és Angliában a germán hódítások ellenére mégis latin nyelvcsaládba tartozó nyelveket beszélnek.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Hol lesz addigra már Kovács Béla ....!

egyre inkább kezd hasonlítani ez az egész valami viccre ... vagy tényleg ennyire hülye a fidesz + a polt, vagy nem is akartak semmi komolyat, csak figyelmeztetni az elszabadult hajóágyúkat, hogy csiba, te!
@fehérfarkas: szerintem szerepelt a '88 előttiekben is, hogy a frankok hatoltak be arra a területre... a franciák germán eredetének hangsúlyozásánál, mintha kifelejtődne a romanizált kelta/gall lakosság... pedig a választóvonal ma is létezik cca. a lyon-bordeaux vonalon...
@Rodeo36: a tied melletti széfben, főnök:-)... akkor sztem ennyit a tevgazdálkodásról:-)...
@Evezős: rendi nemesi vitézi társadalom, miért mire gondoltál?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Ahol a Rogán a földesúr? Meg a Csecsília?
elolvasta a cikket?
Valami szomszédnak tele lett a töke a két majommal és kicsit kitálalt ....
És ezt a rogánt nézik még bármibe is emberek? azt hiszik, hogy ő jobb a fideszes átlagnál?
Mikor még a saját köreiből is kinézik, akkora bunkóparaszt, a macájával együtt?

Szeretném látni, amint ezek egy panelba lesznek internálva, az Avasra, Miskolcon ... komolyan.
@Evezős: el, miért nem olyan mint az egyszeri magyar nemes, csak egy olyat ami nem illik rá, csak egyet kellene találni, de nem és nem:

- Petőfi Sándor -

A MAGYAR NEMES

Őseimnek véres kardja
Fogason függ, rozsda marja,
Rozsda marja, nem ragyog.
Én magyar nemes vagyok!

Munkátlanság csak az élet.
Van életem, mert henyélek.
A paraszté a dolog.
Én magyar nemes vagyok!

Jól készítsd, paraszt, az útat,
Mert hisz a te lovad vontat.
Csak nem járhatok gyalog.
Én magyar nemes vagyok!

Tán a tudománynak éljek?
A tudósok mind szegények.
Nem irok, nem olvasok.
Én magyar nemes vagyok!

Van, igaz, egy tudományom,
Ebben párom ritkán látom:
Enni, inni jól tudok.
Én magyar nemes vagyok!

Milyen jó, hogy nem adózok.
Gazdaságom van, de nem sok,
S van adósságom, de sok.
Én magyar nemes vagyok!

Mit törődöm a hazával?
A hazának száz bajával?
Majd elmulnak a bajok.
Én magyar nemes vagyok!

Ősi joggal, ősi házban
Éltemet ha elpipáztam:
Mennybe visznek angyalok.
Én magyar nemes vagyok!

(Borjád, 1845. szeptember 26–-október 7. között.)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: "kicsit elcsúszott a tér-idő zavaros szövetén és nem találja a 9 és 3/4-dik vágánytot"

Azért van benne igazság amit mond, csak az ok-okozati összefüggések nem állnak meg.
Valóban voltak a Duna mentén már a kőkorzsakban és a rézkorszakban letelepedett civilizációk.
Valóban vannak magyarok.
A magyarok valóban itt élnek a Duna mentén.
De ettől még nekünk magyaroknak semmi közünk azokhoz a civilizációkhoz.
Itt Európában az egymást váltó honfoglaló népek lerombolták egymás civilizációját/kultúráját - és helyére a sajátjukat tették.

Ezzel szemben a Közel-keleten a sumérokat meghódítják az akkádok, akik átveszik a sumér kultúrát, szokásokat, tudományokat.
Az akkádokat az asszírok és amoriták hódítják meg, akik elakkádosodnak nyelvileg és kulturálisan (ezért volt az asszír és a babiloni birodalom nyelve is az akkád). Aztán jön néhány rövid életű nép és birodalom, és közben a ülönböző sémi népek is egyre jobban szétterülnek a Közel-keleten. De ezek közül is az erősebb átveszi a meghódított tudását. És ez így megy egészen az Újbabiloni birodalom bukásáig, amikor az egész terület persza uralom alá kerül. De a perszák is átveszik a meghódított népek kultúráját, tudását. A Perzsákat követik a görögök, akikről ugyan azt mondjuk, hogy hellenizálnak - de a hellenizálás közben ők is átveszik a meghódítottak tudását.
Majd a görögöket követik a rómaiak, akik meg a görögöktől veszik át a tudást és kultúrájukat.
Ezután jön a keresztény korszak ami kulturális és tudományok rombolással jár - de azért elég sok minden fentmaradt korábbról. A keresztény bizánci időszakot követi a muszlim arab időszak, akik szintén átveszik a korábbiak tudását. Ezután jönnek más népek, akik szintén átveszik a meghódítottak tudását és a muszlim vallását. Dzsingisz Khán mongol seregei szakítják meg ezt a láncot, mert ők ott csak rombolnak és pusztítanak. Ezt követik az Ottomán törökök, akik visszaviszik erre a terültre a korábbi tudást és kultúrát és egészen a 20. sz. elejéig uralmuk alatt tartják. Azután európai gyarmatosítók kezébe került a terület. Ők mondjuk szintén többet romboltak mint fejlesztettek - de azért ők is ott hagyták a hatásukat: a francia és az angol kulturális szokásokat.
Vagyis ott több ezer éven keresztül egymásra épültek a különböző civilizációk kultúrái és tudásai.
Európában ez csak kevés helyen mondható el, mert itt az egymást követő civilizációk nem átvették a meghódított tudását és szokásait, hanem inkább lerombolták, elpusztították. Néhány kivátel van: pl. a Franciaország erületére ment germánok átvették a gallok nyelvét, szokásait, kultúráját (de az északabbi területeket meghódító germánok ugyanezt márnem tették meg).
@fehérfarkas: amit írtam, azt nem a nyelvi dolgokra értettem, hanem a kedves vezetőnk elveszett kapcsolatára a valósággal. Amit rdos írt, abban több igazság van, mint amit a Vezényló hagymázosan és helyzet specifikusan összehordott.
@Sir Bates dö Hól:
szerintem is sokan elfelejtették már milyen is az...már költségvetést sem tudnak készíteni...pedig az csak egy évre szóló TERV

brühüyyy
A feleségem unokaöccse nem a rokonom

/Mindenki saját felelősségére, mert a képek a nyugalom megzavarására és az optimális agyi működésre veszélyes ingereket tartalmaznak./

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fvideo%2F2014%2F05%2F15%2Fkovacs_bela%2F
hmmmmmm, egyszer meleget egyszer hideget, micsoda univerzális egy ember ez, kár hogy a normálisak nem hiszik már el ezt a szélvész gyors köpönyegcserélgetést:

Orbán javított Tusknál

Ma alapvetően ukránbarát hangot kell megütnünk - mondta Orbán Viktor a visegrádi kormányfők találkozóján, ahol az ukrán válság és az energiabiztonság volt a fő téma. Finomított szombati, a magyar kisebbségeknek autonómiát követelő szövegén is, az új változatra a szombati mondatokat bíráló Donald Tusk lengyel kormányfő azt mondta, hogy az már jobb volt. Orbán azt is mondta, hogy 2016-ra megalakulhat a közép-európai harccsoport.

hvg.hu/itthon/20140515_Orban_javitott_Tusknal
@fehérfarkas: "az északabbi területeket meghódító germánok" a helyi mókus-populációt vették át a terület valószínűleg kelta korábbi tulajdonosaitól, mivel azokra a rómaiak soha nem tartottak igényt:-)...
@Sir Bates dö Hól: és a lekenyerezési díj, egy dió, vagy két mogyoró volt? :D
@Orica Középföldi:

O.Viktor (nulladik viktor) telóján sms:
"nem adunk több pénzt. TISZTELETTEL: EU"
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: inkább a tölgyfa makkja, meg a helyieké, bár a germánok frusztráltsága érthető, hisz őket meg a szlávok tolták maguk előtt, így a "draht nach osten" tulajdonképpen érthető:-)...
@Sir Bates dö Hól:

" mostantól a dinkákat csak "lápi-magyar" megszólítással illetem... "

Ezt gondold át. A láp ennél többet ér. Gondolj guma filmjére, a Kis-Balatonra. Egy titokzatos, csodákkal teli ősi formáció, mely mégis tökéletes egyensúlyban van.
Hol vannak ehhez képest a dinkák?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
"Igaz, igaz, mintha magam mondtam volna ...."
:-)
@fehérfarkas: @Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: "és az utánpótlás ligisztikai műveletét nem csak belső erőforrásokkal elégítették ki már akkor sem, voltak megbízott és betársult kiszervezett csapatok és népek "

Bocsi, ezt nem értettem.
@fehérfarkas: "A franciák elgallosodott germánok."

Cser Ferenc még a harcos - gyarmatosító keltáknál is meglévő nő tiszteletet emelik ki, ami a korábbi, még gyarmatosításuk előtti matriarchális viszonyok maradványa lehetett. A "művelt" rómaiak és görögök a nőket "alacsonyabb rendű" lénynek tekintették, nem értették a kelta világban megmaradt nőtisztelet.

"Honalapító" István a király kinek ajánlotta országát és a magyarokat? Máriának.

Visszatérve Gordon Childe időrendjére. Akkoriban kezdődtek az abszolút kormeghatározások, Neki még csak pár szórvány adata volt. Viszont a kontinentális Európa neolitikus benépesülése, népességrobbanása a Balkánon majd Kárpát-medencén keresztül történt.
@Orica Középföldi: nem, ez profi vajákos... megfelelő és kellően likvid tőkekoncentrációval a háta mögött:-)... csak az a kérdés, hogy mo azért került bele a klubba, mert a templetonnal pro vagy kontra relációban van-e?...
@Evezős: Csak az új "arisztokráciánk" kialakulása zajlik, nincs itt semmi látnivaló. :-( Lovas oktató, lovászfiú, vívó edző, francia nevelőnő nincs?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Jobbik Oroszországért mozgalom. :-) A nap linkje. Angyal már látta?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Most úgy elképzelem, ez a Tusk miket mondhat erről a .......ról, mikor nem hallja senki.

Bár, lehet, a többiek is ...
@rdos:

A múlt héten olvastam, tán Havas meséli, hogy amikor 2010-ben ezek uralomra kerültek, találkozott egy régi kollégával, akivel elbeszélgetett. Szóba kerültek az új földesurak is. Azt mondta a kolléga Havasnak: "Te, látnád, hogy ezek hogyan esznek ...!"

Ez többet mond mindennél.
(Egy kedves jó barátném az első orbánbukás utána a Medgyessy - kormány valamelyik miniszterének/államtitkárának vezette a titkárságát. Beköltöztek a Hivatalba, de elődeikkel ellentétben ők nem rugdosták ki a "személyzetet" (takarítónőket, kézbesítőket, mittudomén, sőt volt valami büfé, étterem, ott is maradtak a dolgozók), és ő mindig sokáig dolgozott, aztán egyszer jött az alkalmazott takarítani és őt még a szobában érte ...lényeg: szóba elegyedtek és aztán olyanokat mesélt a néni, hogy a barátnőmnek égnek állt a haja. Micsoda nyikhajok töltötték az időt ott négy évig - a "dolgoztak" szót eufemizmus lenne használni -, egyáltalán, micsoda élet zajlott. Ezt most szerintem nyugodtan köbre lehet emelni ....)
Lehet rugdosni, csak nehogy egyszer visszarúgjon – azt nem köszönnétek meg!

Gyurcsány legalább az ország felvirágoztatásáért dolgozik, igazi hazafi, nem úgy, mint az elmúlt 26 év politikusai. Ha nem lenne, hazánk már Bolgária szintjén lenne a liberális-konzervatív-szocialista eszmék miatt.

Az ide kommentelők Viktor cipőfűzőjét sem köthetnék meg!
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Persze, mert sosem tudni, hogy miként volt:)
(úgy érzem megtaláltam a Grált)
@Sir Bates dö Hól:

Azt hallottam, hogy profi vajákos, de én nagyon bírom a palit:)) Ezt, mint nem hozzáértő, megengedhetem magamnak.
A kérdésedre meg nem tudom a választ.
@Sir Bates dö Hól támogatlak célodban, mellyel nemzetünk gyermekszámát kívánod növelni, és nagy örömmel tölt el, hogy ehhez morvait választottad harcostársadul. ám ha elakadsz, akkor rám számíthatsz, és én segítek.
@Evezős: "töltötték az időt ott négy évig - a "dolgoztak" szót eufemizmus lenne használni "

Szorozhatunk kettővel. :-( Lesz az 8 is. Az a vicces a mindenoldali elvtársaknál, hogy egy valamiben hasonlítanak.

Nincsenek elveik. Ezért az elvtárs szó rájuk félrevezető, hiszen elvtelentársaknak kellene nevezni őket. :-)
@dr. jenőke (jenőke): Árpád magyarjai a mai tudásunk szerint arra felé is járhattak, de szerintem ottan sem ők művelték a földet, hiszen ott is gyarmatosítók, vagy ha úgy tetszik elnyomó katonai arisztokrácia voltak.
@maxell az okoskodó birka:
Bakker, akkor ne is szavazzak a DK-ra 25.-én?
Pedig éppen azt tervezem ...
de a fidesztálibok majd megaszondják...
békemenetet Kárpátalja visszacsatolásáért
ja, ez a Vonáék szövege!

majd Putyka imádkozik a ducéért, mikor tárgyal a lengyelekkel
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: Angyalom, most, hogy Kiderült orosz spionok szekerét tolod, hogyan viszonyulsz az Isten haza család szentháromságodhoz?
Szoval melyik isten, melyik haza és melyik család?
@rdos:

"Teljesen mindegy, hogy a neolitikumban 8000-6500 évvel ezelőtt itt éltek magyarul beszéltek vagy sem. Az A lényeg, hogy nem volt fölé-alárendeltség az itt élő paraszti gazdaságokban, településeken. Matriarchátus volt!"

Honnan tudod? (Kétségtelen, extrapolációval a mai neolitikus szinten élő törzsekből levezethető, hogy voltak olyan törzsek, ahol matriarchátus volt. De hogy ténylegesen mi volt 8000 évveel ezelőtt, azt nem tudod. )

"A történelem leckét én is megtanultam. Azt azért megkérdem, Árpád húszezer harcosa hogyan tanította meg az ittlakókat magyarra? Sacc 1 milliónak kellett lennie az elnyomott népességnek, ha százezerre tesszük a húszezer harcos családját. Ez biza kimaradt a történelem könyvekből. "

ot vagyol eltévedve, hogy azt hiszed, a Kárpát-medencében a honfoglaláskor embermilliók laktak. Pedig összesen nem lakták 100 000-en. Az egész Alföld egy nagy vizes mocsár volt, egészen a bükkaljáig, a többi meg erdő. Az Alföld a Morva-birodalom perifériája, a Dunántúl a frank birodalom perifériája, távol mindentől, központi irányitás nélkül, szétaprózódott településekkel. Azért is tudtunk itt megtelepedni. Nem volt ellenállás. Nem volt, aki ellenálljon. Úgyhogy természetes, hogy az ittlakók vették át a magyarok nyelvét és nem fordítva.
A honfoglalók és a foglaltak létszáma között 1:6-1:8 arány volt a honfoglalók javára.
@maxell az okoskodó birka:

Pedig én szivesen megkötném. Össze a kettőt. Mekkorát esne pofára, hej de szivesen látnám :)
@rdos: tarsult nepek is vonultak a harcos kemeny maggal, akik az ellatasban es a foldmibelesben is tarsai voltak nekik, nomad felnomad, valami okbol menni kenyszerultek. Akiknek kapora jott nemi vedelem ha mar menni kellett, lasd kesobb a Kunokat nemileg forditott szimbiozisat ennek.
@Evezős:
Ha ébren vagy, ne álmodj... egyébiránt én is szeretném látni, meg hallani is!
@Penivaldes:
Nem tudsz kire szavazni? Vagy miért?
@maxell az okoskodó birka:
A mocsári alienek cipőt húznak az úszóhártyájukra?
Aaaaaaaangyal! Most akkor mi a helyzet?
@Knósszosz:
Jó, tudom, hogy ez fantazmagória ... de azért jó kép! Cili viszi ki a szemetet a ledobóhoz, ahol előbb félre kell toládoznia az egyik, ott alvó szomszédot, aztán a visszafelé úton a folyosón Rézműves Rafaelitó megkérdezi tőle, hogy nem lenne-e kedve bulizni egyet náluk, varjúpörkölt lesz és kannásbor ...
(elnézést az olcsó demagógiáért, meg a ronda, sztereotrip képekért, de igen hasznosnak gondolnám az ilyen találkozásokat a rogánféléknek!)
@Habakuk999: most olvastam, kovács béla gúnynevét, asszondják kágébéla. kíváncsi vagyok, a libajnai, szektatv analógiájára, hogyan tetszik neki?
@Orica Középföldi: "Nem tudjátok, hogy micsodák a pomogácsok? Ezt a műveletlenséget!"
Mivel az előbbiekben az axióma szintjére emelve, minden kétséget kizáróan megállapítottuk, hogy a lápi-magyarok magukat dinka elnevezéssel illették (újmagyar nyelven: tuggyukkik), ezen tudományos tények alapján tudjuk, hogy a csakis rájuk jellemző szíriuszi kettős spirál bélcsavaró hatása felerősítette a genetikailag kódolt világuralmi hajlamaikat, s így egyik részük a mai pertu és csili területén alapított államot dinka birodalom néven (az evolúciós zsákutcába kerültek kisebbfajta kihívással küzdenek a szóeleji "d" hang kiejtése során, így ők ezt inka birodalomként emlegetik)... a mai napig a területen megtalálgató szórvány csoportjaik (pl. épészmérnök) és az óhazából hozott, csakis rájuk jellemző viselkedésformák/népszokások (az elsőnek érkezett joga a törülköző lenyúlására az embasszi sloziján) bizonyítják tudományos megalapozottsággal a fentieket; másik csoportjuk szárazföldön haladva hajtotta uralma alá a nyílus völgyének homokinéger populációját, s mádzsár néven máig a terület domináns hatalmi elitje... az itteni belső hatalmi villongások miatt egy csoport idővel kiválva sikeresen hódította meg a nyugatot -igaz, afrikában-, s alapított virágzó kultúrát mandinka elnevezéssel, mely az őket rettegve csodáló őslakosok "jönnek mán a dinkák" előjelzésének fennmaradt változata...
@Evezős:

Rogán Wars
Réges-régen, a messzi-messzi Havanna utca 63-ban…

Javában dúl a rezsiháború... A lázadók először kíséreltek meg sikeres támadást, a gonosz felcsúti birodalom ellen. Hírszerzőik megkaparintották a birodalom csodafegyverének terveit. A Pancho csillag egy egész demokrácia elpusztítására alkalmas. Cili hercegnő Antival együtt a valóságba száguld lakótelepi csillaghajóján, nála vannak a tervek, amelyek megmenthetik Antit a munkától, és így újra felvirradhat a fidesz galaxisban a harács és a kivagyiság…
@parti_giano: Gondolom tetszik, hiszen oly lelkesen hivja az oroszokat befelé.
csak meg kell várnia a párt álláspontját az egyéni véleményeehez
@Penivaldes: csak a szád nagy... bár szerintem az sem ott és akkor, amikor kell:-)
Lázár ragaszkodik a norvég civil pénzek felfüggesztéséhez

A héten válaszol Lázár János a Norvég Alap felfüggesztett pénzei ügyében a norvég kormánynak, de álláspontjuk továbbra is az, hogy függessze fel Norvégia a magyar civileknek adott pénzek utalását is.

hvg.hu/gazdasag/20140515_Lazar_ragaszkodik_a_norveg_civil_penzek_f

----------------------------------------

Bonthatjuk a pezsgőt, bejött Matolcsy tündérmeséje?

hvg.hu/gazdasag/20140515_Bonthatjuk_a_pezsgot_bejott_Matolcsy_tund
@Sir Bates dö Hól: drágám, nem a szaporodásban, hanem a baba ellátásában:)
@Penivaldes: ezek szerint megint kiraktak a melóhelyről, s most bébiszitteri állást keresel külföldön?...
@Sir Bates dö Hól: nem egészen, és mi az hogy megint?
ingyen akartam volna segyteni neked, de ha nem kell, akkor nem
@Habakuk999: :D

A Jobbik Oroszországért Mozgalomról van szó, az esélylatolgatással megvárnám a hivatásos politológusok reakcióit.

A párt címerét Flashandbones online népművész alkotta.

De addig is, amíg ezek a reakciók nem érkeznek meg, én Ugysenezem amatőr politológus felvetésén gondolkodom, ami így hangzik:

Tényleg, amúgy a közül a sok dolog közül, ami ellen harcol a Jobbik, már csak cigány meg pedofil nem volt még a maroknyi csapatban, nem? Volt már zsidó, tolvaj, péniszpumpás perverz, swingeres, egykori liberális-füves szóvivő ("HÉLÓTA GECI!"), házasságtörő, köztörvényes bűnöző. Szűkül a hitelesség, mint a nemzettest a 20. században.

cink.hu/egy-vadiuj-part-is-indul-a-hazai-ep-valasztasokon-1576864822
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: "amit írtam, azt nem a nyelvi dolgokra értettem, hanem a kedves vezetőnk elveszett kapcsolatára a valósággal. Amit rdos írt, abban több igazság van, mint amit a Vezényló hagymázosan és helyzet specifikusan összehordott."

A Veznylő Tábornoknál, a focistadiont saját háza mellé építtetőjénél, a 44% szavazatból 66% mandátuot csinálónak a racionalitásérzéke már jó régen elveszett. Ma már csak a machiavelli politikusi énje maradt meg az egykori nagyreménységű fiatal politikusból.
@Sir Bates dö Hól:
"az elsőnek érkezett joga a törülköző lenyúlására az embasszi sloziján" - olcsó poén lenne, hogy leköptem Móni-tort?
Ja, de tényleg majdnem...-:DD
@Knósszosz:
Lárifári!
Cilike képes lenne eltatani a Tóniz.
Modell lenne ... szép is, okos is (világbéke - ezt tudná mondogatni), és minden jól áll neki ...
Leginkább a LouisVuitton, meg az AudiQ7 és a Pásztor Anni-ruhák ...
www.youtube.com/watch?v=WrKAdE9zUns

A Vajna - házaspárnak pl. már tartott is bemutatót ....
@Knósszosz: rám csak furin és szánón nézet a család, és próbált jó ütemérzékkel elkapni, ha elindulnék lefelé a székről :D
@Evezős:
A tódalékokkal még van egy kis gongya Cilinek, de majd elmegy a könyvtárban(kivel -:o) és elolvassa a lexikonba, hogyan köll ezeket a furcsa izéket alkalmazni. Amúgy kis helyes, de semmi több, és Tóni helyében ideges lennék, amikor valami nem teccik nekije...
@rdos: "Cser Ferenc még a harcos - gyarmatosító keltáknál is meglévő nő tiszteletet emelik ki, ami a korábbi, még gyarmatosításuk előtti matriarchális viszonyok maradványa lehetett. A "művelt" rómaiak és görögök a nőket "alacsonyabb rendű" lénynek tekintették, nem értették a kelta világban megmaradt nőtisztelet. "

Ez így van. A görögöknek meg rómaiaknak a keltákhoz csak annyi közük volt, hogy meghódították őket, és a saját kultúrájukat a keltákra próbálták ráerőltetni.

"Visszatérve Gordon Childe időrendjére. Akkoriban kezdődtek az abszolút kormeghatározások, Neki még csak pár szórvány adata volt. Viszont a kontinentális Európa neolitikus benépesülése, népességrobbanása a Balkánon majd Kárpát-medencén keresztül történt."

Ez is így van. Ha megnézed a térképet, akkor ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen Ázsiából a népvándorlás 3 irányból volt lehetséges: ezen a kettőn amit leírsz + északon, de ott meg hideg van. Ezért az északi részen sokkal kevesebb nép nápvondorolt be Európába mint a kellemesebb éghajlatú 2 délebbi részen.
Ennek a több évezreden keresztül tartott népvándorlási hullámnak mi magyarok voltunk az utolsó hulláma.
(na jó, a kunok és jászok még ide sorolhatók, akik utánunk telepedtek le Ázsiából, de ők ide hozzánk a magyarokba olvadtak be)

Visszaolvasva a hozzászólásaidat kezdem jobban megérteni a logikádat. Abban igazat adok neked, hogy itt Magyarország területén jöttek létre Európa egyik legelső letelepedett, földművelő civilizációi, és a bronzeszközök készítésében is messze megelőzték Európa más területeinek népeit. És erre mi itt élők akkor is büszkék lehetünk, ha sem etnikailag, sem nyelvileg, sem kulturálisan nincsen hozzá közünk - csupán területileg.
Úgy, ahogy a mai törökök is csinálják a hettita és görög civilizációk eredményeivel.
(mondjuk ott sántít a hasonlat, hogy az Ottomán törökök egy az egyben átvették a bizánci közigazgatást, és a hivatalnokaik jelentős része is görög volt, és építészetben is a bizánci görög stílust másolták le)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Ja!-:DD
Itt meg átszaladt a család a nyerítésre, azt hitték rubintréka gyött fütynessz órát tartani...
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: érdekes,hogy pont a Fideszen nem találnak valódi fogást. Minden lepereg róluk
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

index.hu/video/2014/05/15/kovacs_bela/

Nahát... BÉLÁIM AZ ŰRBEN! :))

A KGB még véletlenül sem!
Azóta FSZB-nek hívják... ostoba jobbikos kiskancsók, az oroszok csicskái, utolsó alja spiclijei.
Persze mellesleg kishazánk hazaárulói... de ezeknek ez apróság, ha a megélhetésükről van szó.
@Knósszosz:
Én nem hallottam még beszélni (hálistennek), csak amikor szemlézem a napisajtót, akkor elég sokszor szembejönnek hol ezért, hol azért valami bulvárban ...mindig olyan felkapaszkodottaknak tűntek, tudod, akikről régebben szép nyálregényeket írtak a lektűrszerzők (és megjelentek a Romana regényújságban ...).
Erre kiderül, hogy tényleg azok.
És még a saját társaságuk is kiveti őket (lakóparki szomszédok), mert azoknak is büdik ...
@Penivaldes:
Reménykedtem, hogy nem ezt írod ....
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDD
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!): te galád, lehagytad ama felvezetést amit én megtettem, esélyes eme film némi agykárokozás okozására.

Ismét szép kép a fideszjobbik mentális és ideológiai szimbiózisra
@Habakuk999: Meglett fejjel és ennyi idősen hiszel még a fideszes kampányüzemmódban meg az ürgebőrös mesékben? Gondolom az is csupa véletlen, hogy az EP választás előtt bő egy héttel robbant a nagy "hír". :)

hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=75140
@rdos: "I. Kurgán harcibaltások rézkor 6500 éve II. Kurgán harcibaltások bronzkor 5500 éve, III. Kurgán harcibaltások bronzkor 5000 éve, Harangedényesek népe bronzkor 4600 éve, Urnasírosok népe bronzkor 3000 éve, Kimmerek bronzkor 3000 éve, Kelták és Szkíták vaskorszak 2500 éve, kelták, dákok vaskorszak 2500 éve, Rómaiak 2000 - 1500 éve, Jazigok, Hunok 1600 éve, majd Avarok (Morvák, Frankok) Árpád magyarjai, Osztrákok - törökök, újabban a Bolsevikok. "

Ezeket mind büszkén lehet mutogatni múzeumokban, országismertető prospektusokban, és egyéb helyeken, hogy Európának ennyire régi lakott és letelepedett helye a mai Magyarország területe. És Európa kőkorszaki és ókori történelmében már a rómaiak előtt milyen szerepet játszott.
Amit nem szabad csinálni az az, hogy ezeket a korai civilizációkat összemossuk a magyarokkal. Meg van a magyarok előtti és utáni történelme enne a területnek. De európai szinten mindegyik egyformán fontos - és mi magyarok akkor járunk el helyesen (és erre valóban büszkék lehetünk), ha a korábbi civilizációk eredményeit feltárjuk, megőrízzük az utókornak, és bemutatjuk azokat :)
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!): Ollé és itt vagy te is, mint nagy nemzeti liberális, aki lóg a magyarnemzet csöcsein és issza minden szavát. :)
@Evezős:
Nem hallottad beszélni? Hát, pedig beszél, az általad linkelt videóba() például.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Lementem disznóba... szóval ha ő a makk, akkor inkább a sajátommal... bocs. Gyűjtöttem a Lővérekben kölyökkoromban, az még megvan, meg Kréta déli részéről - Elafonísszosz -ról rózsaszín homok is.
De ez az izé mint makk... vizsgáld felül a beszólásaid, mielőtt elküldöd!-:D
@Knósszosz:
bacod... mit kerestél te szülőföldemen, + a Lővérekben, ahol minden nyáron kergettem a fákat és a ... az álmokat? :D
@Habakuk999: Kinek áll az érdekében, hogy orosz kémnek állítsanak be egy jobbikos EP képviselőt? Kinek az utasítása alapján lehet meghurcolni valakit? Ennyire veszélyessé vált a Jobbik?

youtu.be/614rr-mnB9Q
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: no problemo. :) Mindennapi sci-fi: "Ha engem kérdezel, mindenki, akinek valaha szobrot állítottak, így vagy úgy egy tróger volt."

Jayne: I don't know why that eats at me so.
Mal: It's my estimation that every man ever got a statue made of him was one kind of sommbitch or another.

- Firefly: Jaynestown (#1.4) (2002)

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/Benjamin_Disraeli_statue%2C_Parliament_Square_SW1_-_geograph.org.uk_-_1324152.jpg
Németország finoman visszaszólt a Birodalomnak - folytatni kell az együttműködést Oroszországgal

A német kancellár szerint az ukrajnai válság ellenére hosszabb távon folytatni kell az együttműködést Oroszországgal. Angela Merkel a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap pénteki számában megjelenő interjúból előzetesen közölt részletek szerint úgy látja, hogy az ukrajnai válság körül "súlyos nézeteltérések" alakultak ki, "ennek ellenére közép- és hosszú távon folytatni kell a szoros partneri viszonyt Oroszországgal".

www.hirado.hu/2014/05/15/merkel-folytatni-kell-az-egyuttmukodest-oroszorszaggal

Ha nem vigyáz Angela a végén még ő is orosz kém lesz. :)
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!):
Hát, a szépséget.
Akkoriban anyám vállalatának ott volt üdülője, baszott jól éreztem magam és mindig télen voltunk ott. Csodálatos havasan is, nekem az maradt meg. És egyszer nyáron is sikerült, akkor meg a Taródi vár... sok-sok szépség van arrafelé. Nekem itt be vannak vésődve, szóval nem felejtem.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: na de mi van ha té nyleg spion? derültek már ki érdekességek a kedvenceidről...
@Penivaldes:
Namostan... inkább nem mondok semmit, ez egy kellemes este...:o
@Knósszosz: ejnye, mán megint rosszra gondolsz.
minden kisgyerek gyüjti a makkot, gesztenyét,m kavicsot
@Penivaldes:
Hát, nem tudom... én annak idején kisgyerekként az Adrián kagylót gyűjtöttem. A makk már akkor is kérdések halmazát vetette fel bennem. Persze van a gyűjteményben, de azért a kagylók túlsúlyban leledzenek...
@Knósszosz: én meg a balatonból halásztam ki a kagylókat
@Knósszosz: persze a telefonkagylók, meg a kagylótésták
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: a kérdésre válaszolj légy szíves. Azt mindenki tudja, hogy kampány.

Tudod nagy szerencsétek, hogy nem Dobó István korában éltek. Már ott bokáznátok a lágy szellő ütemére valami árnyas diofán.
@Knósszosz:
Gyerekkoromban a nyarakat Sopronban töltöttem, Tómalmon volt nagyanyám a S.Szőnyeggyár gondnoka. Szóval én is sokat lófráltam, a Lővérekben is, imádtam ott csavarogni már nagyobbként, főleg azért a fertőrákosi részt és erdőket, + Tómalmot "látogattam".
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: már bocsika (ja, én kérjek elnézést?!), de aktuálpolitikai eseményektől függetlenül is kijelenthető, hogy a radikális csoportok és pártok bármely komolyabb szervezete az idegen érdekek ügynöktevékenységének potenciális MELEGÁGYA. Lásd Ukrajna. Ugye-ugye? Lehet fogadni, hogy a Jobbik és holdudvara orosz, román, szlovák vagy izraeli ügynökökkel van inkább felturbózva. A lényeg, hogy a Jobbik sosem volt veszélytelen. Mindig is az volt. Ez sosem képezte vita tárgyát. Ja, tudom, voltak, akik el sem tudták képzelni pár éve, hogy labdába rúghat. Ez tény.
@Penivaldes: persze, hogy nem. A bőnyálú komcsizást követően még nékik is feltűnik némi ellentmondás
@Habakuk999:
Hmmmmm... aki megszolgálja... ma is megérdemelné!
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!): na jó, én is beszállok, nehogy már engem hagyjatok ki.
én Úrkútra jártam a nagymamámhoz, és mentünk a nyuszikhoz, akiket megetettem, meg aztán meglátogattunk csomó nénit, és nagymamámnál játszottam a plüsskutyával, ami a tévé tetején élt.
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!): ahogy enézlek, gondolom a bolondvár és környékén:)))
@Penivaldes:
Most... na, jó-:))
Pesto-t raktál rá, vagy mit?-:))
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!):
Én nem vagyok annyira képben, de imádtam ott...
Úgy tíz éve voltam Sopronban utoljára, hát elvarázsolt megint. Szeged után a második kedvencem és ki ne hagyjam Pécset sem!
Neked könnyű, közel van. Van egy hangulata, ami... tudod Te.
@taga20:
Nem bacod, a sörgyárnál... sörtelen tagának mondjuk ezt taglalni. :((

@Penivaldes:
Csak a lovak... :D
Mondjuk ma is a flanszia ló, meg a többi nyaligátorod...
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: szerintem ott válsz nevetségessé, hogy sem eddig nem volt kifogásotok az mn által közöltek, s bajnait/gyurcsányt/mszpt támadó cikkek valóságtartalmával, sem a szilvássy-ügy zárt ajtók mögötti lebonyolításával, csak most... korrektebb lenne azt mondani: ok, genyáj voltunk...
@Sir Bates dö Hól:
Nem érted, hirtelen polkorrektek lennének!
Hiteles! Nem??? :D
Ezek tényleg olyan ostoba kretének, ahogy elsőre kinéznek, meg másodikra, meg harmadikra...
büdös rohat komancsok és dakoták

fidesmafia
@Penivaldes:
Dehogynem, csak titokzatoskodik, meg varnyút zabál... :)
@Penivaldes:
Mr. Bazsalikom... nem mondd már, hogy nem tudod...
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!):
Én mindent szeretek, ami emlékeztet valami szépre, oszt jónapot.
@Penivaldes: mi van húgi? fronthatás van? a héten szereted sírt:))
@Penivaldes:
Nekem a kedvencem és az is marad.
Nem részletezem, mert sokáig tartana, de imádom.
Nekem Szeged a magyar Barcelona. Azt sem lehet felül írni.

Most ne is írok felül semmit, megyek kaját csinálni, éhesség lett úrrá itt Kispesten...
@Penivaldes: Most viccelsz? A ruszkiknak ott és annyi kémjük van amennyit akarnak. Arról nem is beszélve, hogy mennyire életszerűtlen a magyarnemzetes történet, sőt ráadásul akkora fokú naivitást is mutat, hogy ezen már csak mosolyogni lehet. Vajon az Európai Unió szuper belső és külső elhárítása nem kapcsolta volna le időben az olyan politikust, aki elfogadhatatlan tevékenységet folytat?
@Pantagruel: "lényeg, hogy a Jobbik sosem volt veszélytelen."

Jaja az országot kiárusító és tönkretevő MSZP+SZDSZ+FIDESZ az semmiképp sem veszélytelen, sőt az elmúlthuszonban egyenesen felvirágoztattak mindent :)
Hát nem bájosak?

hvg.hu/itthon/20140515_Video_Puch_a_politikai_odamondogatas_utan
@Habakuk999: "Tudod nagy szerencsétek, hogy nem Dobó István korában éltek. Már ott bokáznátok a lágy szellő ütemére valami árnyas diófán."

Ahogy Antall mondta, "tetszettek volna forradalmat csinálni? Amúgy nem is lett volna rossz. Már rég felhúztad volna a maszoposokat meg a fideszeseket, aminek következtében létre sem jött volna a jobbik. Amúgy szerintem sokkal inkább azok a hazaárulók, akik
adott esetben magyar fiatalok ezreit áldoznák fel azért, mert mondjuk az USA sértett kisgyerekként, mint akinek elvették a játékát, ismét más farkával verné a csalánt. Egy ilyen esetben, az olyan államok prosperálnak, akik területileg nem kötődnek a konfliktushoz.
Milyen meglepő. Az Obama adminisztráció legvégső megoldása a belpolitikai problémáik ellensúlyozására az lesz, hogy kelet-európai fiatalok majd kiadják a véráldozatot a "szövetség" nevében.

transform.hu/index.php/elemzesek/elemzesek-kulfold/511-mi-tortenik-ukrajnaban-elso-resz

transform.hu/index.php/elemzesek/elemzesek-kulfold/513-mi-tortenik-ukrajnaban-masodik-resz
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: szanyi vicces, kágébéla tragikus.
mi van haver, a jobbik az ötödik hadoszlop? elég sok jel mutatott rá eddig is:(
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: nem, te viselkedsz sértett kisgyerekként, ez meglátszik kommenteiden is, azok szerkezetén, szóhasználatán... szedd össze magad, tudod, szúúúszááá youtu.be/U6IpQywdmDY , ahogy az amwaynél tanították...
@taga20: Igen igen hisz a magyarnemzet is megírta, meg ugye a ruszkiknak sincs ám elegendő mennyiségű jó kémjük, nekik egy Kovácsbéci kellett mindenképp. Szóval nem nyitok vitát és a nemzetközi helyzet is fokozódik az ürgebőrbe bújt jobbik gyakornokok pedig a Senne partján gyülekeznek. :)
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: szégyen öregem, hogy eszt a trutymót sikálod. gyanús vagy te nekem:) gávárity pá-ruszki?
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: "adott esetben magyar fiatalok ezreit áldoznák fel azért, mert mondjuk az USA..." ... te tudod egyáltalán, hogy mennyi a magyar honvédség létszáma?... milyen ezrekről beszélsz, te árvízkárosult szerencsétlen?... kiröhögteted magad ezzekkel a számokkal... komolyan, már nekem kellemetlen...
@taga20: Még mindig jobb mintha őket sikálnám. :)

i.imgur.com/s0sR7dL.jpg
i.imgur.com/TD6Nory.jpg

Látod mennyit fejlődök itt köztetek? :)
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: ez nem menti az előzőket, gondolom eszt te is vágod!
@Sir Bates dö Hól: Ne hülyéskedj szőr. Ha háború van, nem csak az a kb. 30 ezer magyar katona menne, hanem azonnal sorozás indulna és usgyi.

www.delmagyar.hu/belfold_hirek/maximaltak_a_magyar_honvedseg_letszamat/2333517/

Lehet, hogy még engem és tagát is berántanák katonának, oszt ott fagyoskodhatnánk együtt a Don-kanyarban.
@taga20: Senki sem anygal, de az EUnácik meg Mekkén szerintem kurva szarul kavar. Kijafasznak hiányzik, hogy állandóan baszogatják az alvó maci bajszát?
@taga20: Minden összefügg mindennel. A Jobbik választási eredménye, a Jobbik folyamatos erősödése, a közvélemény-kutatások felmérései, mely szerint a Jobbik lett a második erő, és most a nemzet iránti elkötelezettség álarcába bújó, hatalomcentrikus Fidesz Jobbik-ellenes lejárató kampánya. Gyűlnek a mozaikdarabok, amelyekből egy összeesküvés látszódik körvonalazódni a nemzeti párt ellen. Az átlag hírolvasó számára is észrevehető, lineárisan haladó események láncolata visz el odáig, hogy csütörtökön reggel az egész Fidesz-médiában egyszerre robbant a hír: Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselőjelöltje, orosz kém, vagy legalábbis azzal gyanúsítják. Hogy mennyire nyilvánvaló a szándékos befeketítése, arról később. Érdemes azonban néhány figyelemre méltó és elgondolkodtató eseményt, illetve hírt visszaidézni.

alfahir.hu/megtervezett_osszeeskuves_a_jobbik_ellen
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: na megyek aludni, me én holnap melózom. holnap folytatom a szekálásod:)))
Így hazudik a Magyar Nemzet

A mno.hu pont az ellenkezőjét állítja annak, amit csütörtökön Kovács Béla a sajtótájékoztatóján elmondott.

A lap tehát azt állítja, hogy Kovács Béla nem mond le a mentelmi jogáról. Ezzel szemben a politikus Hír 24 újságírójának kérdésére válaszolva ennek pont az ellenkezőjét mondta: "Én is jobbikos politikus vagyok, ugyanazokat az elveket vallom, mint a pártom, amennyiben jogi lehetőség lesz rá, úgy le fogok mondani a mentelmi jogomról, jobbikos politikusként nem fogok a mentelmi jogom mögé bújni annak érdekében, hogy ez az ügy valahogy másképpen záruljon le, mindenféleképpen állok ez elé."

Balczó Zoltán a Jobbik alelnöke azt az információt is megosztotta a sajtóval, hogy az EP képviselők esetében a mentelmi jog nem a képviselőé, hanem a plénumé, jelen esetben az Európai Parlament. Csak ők tudják kiadni a mentelmi jogot, a közvetlen lemondásra nincs jogi lehetőség, legfeljebb az érintett is kérheti, hogy adják ki a mentelmi jogot.

alfahir.hu/igy_hazudik_a_magyar_nemzet
@taga20: OK rendi lassan én is húzok.:)
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: sorozás?... te hülye vagy... ez az "alvó maci bajszát" meg egyenesen röhejes... XIX. századi jelképrendszerrel, definíciókkal dolgoztok... van a székházban naptár?...
@Sir Bates dö Hól: Van de csak XV. századi. Amúgy a jobbiknak nincs is székháza, de szerintem ezt is mondtam már néhányszor. :)
@taga20: Fontos eredmény, hogy időközben a Nézőpont Intézet és a Medián is olyan közvélemény-kutatási felméréseket közölt, amelyek szerint a Jobbik megelőzte az MSZP-t, ezzel gyakorlatilag a Fidesz elsőszámú kihívójává vált a nemzeti párt.
Nyilvánvaló, hogy a Fidesz kampánycéljai immáron egybeeshetnek az USA és az EU elvárásaival, miszerint a Jobbikot el kell taposni.

A lejáratásba bevont titkosszolgálatok érintettségét igazolja, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentést tett Kovács Béla ellen kémkedés gyanúja miatt. Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva: az Európai Parlament függessze fel a jobbikos Európai Parlament képviselőjének mentelmi jogát. A Fidesz házilapjának számító Magyar Nemzet azt írta, a polgári kémelhárítás figyelmét már korábban felkeltette, hogy Kovács Béla „rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel az orosz fővárosba látogat”. És hogy ez miért nevetséges vád, miért befeketítés az egész? Kovács Béla az orosz-európai parlamenti energetikai munkabizottság vezetője, melyből kifolyólag munkája és kötelessége orosz diplomatákkal találkoznia (amit soha nem is titkolt). Bár ha ez kémkedésnek számít, kérdés, hogy hány kém ülhet még a magyar parlamentben? A mai napig nem tudható, hogy az Országgyűlésben mennyien vannak és kik azok, akik esetlegesen kettős állampolgársággal rendelkeznek. Felvetődik a kérdés, lehetnek-e közöttük is kémek? De ha a diplomáciai találkozókhoz kötjük a kémtevékenységet, akkor hányan lehetnek a magyar politikában amerikai, német vagy brüsszeli kémek? :)

alfahir.hu/az_usa_alelnoke_kovacs_bela_fejet_koveteli
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: ja, kovács a tüske bidem körme alatt... ez fődíjt ér...
@Sir Bates dö Hól: Szerintem is vicces olyanoktól rettegni, akiktől nem kéne. :)
@rdos: "A történelem leckét én is megtanultam. Azt azért megkérdem, Árpád húszezer harcosa hogyan tanította meg az ittlakókat magyarra? Sacc 1 milliónak kellett lennie az elnyomott népességnek, ha százezerre tesszük a húszezer harcos családját. Ez biza kimaradt a történelem könyvekből."

Akkoriban itt éppen szlávok éltek többségben és a Nagy Morva Birodalom része volt ez a terület (a szlovákok a mai napig erre hivatkozva tekintik sajátjukénak, hogy mi tőlük vettük el a területet - más kérdés, hogy akkor még nem voltak külön szlovákok, és a Morva Birodalom központja a mai Csehországban területén volt, tehát a mai szlovákok igénye jogtalan). A szlávok (Kárpát-medencén belül élő csoportjaik) pedig egészen Trianonig a Magyar Királyság részei voltak.
A WikiLeaks nemrégiben nyilvánosságra hozta: William Burns akkori kijevi amerikai nagykövet (ma külügyminiszter-helyettes) már 2008-ban figyelmeztette kormányát: a NATO keleti terjeszkedésének erőltetése komoly veszedelmekkel, Ukrajna szakadásával fenyeget.
2008-ban Ukrajnában jelentős vita bontakozott ki a NATO-hoz való esetleges csatlakozásról. Az amerikai nagykövet már akkor megírta: a kérdés nem csupán Moszkvát és Kijevet állítja szembe egymással, de az oroszajkú lakosság is élesen ellenzi a NATO-t. Ez pedig szembenálláshoz, a két népcsoport közötti összecsapásokhoz, polgárháborúhoz vezethet az országban. Nem hallgattak rá ...

www.ntv.ru/novosti/970297/
Ebből is látszik mennyire kreált az egész bohózat. :)

A volt titokminiszter olyat még nem látott, hogy az AVH feljelentést tesz, ahelyett, hogy a "kémet" megpróbálná tetten érni.

"Nagyon csodálkozom, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal nyilvánosan feljelentést tesz. A kémelhárítás nem feljelentést szokott tenni, hanem igyekszik a kémeket leleplezni, elkapni. Hogyha nyomós bizonyítékai vannak arra, hogy ez a Kovács úr kémkedik, mégpedig EP-képviselőként, és az EU ügyében, nem is magyarországi ügyben, akkor felveszi a kapcsolatot a belga kémelhárítással, igyekszenek olyan szituációt teremteni, hogy rajtakapják a Kovács urat, mer' akkor a mentelmi jog nem érvényes - tetten érés esetén -, aztán bilincsbe veri, hazahozza, és akkor majd utána a Legfőbb Ügyészség intézkedik. Tehát az egész eljárást én nem nagyon értem"

youtu.be/DtIVh4ICOYo
@fehérfarkas:

Remek kis kurzust csinálsz itt:))
@Orica Középföldi: Ha már töri ez is érdekes lehet. :)

Újabb leletek teszik hiteltelenné a jelenlegi történelem könyveket

costadelsolmagazin.com/content/ujabb-leletek-teszik-hiteltelenne-jelenlegi-tortenelem-konyveket
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: na figyu gábris, mijelőtt nagyon beleélnéd magad a konteókba, csak egy, azaz 1 darab kérdés:
Kijafaxom szervezte a Zazrivecz/Vona esetleg valami més nevűnek, azt az ominózus moszkvai "történész" találkozót, ahol bután néztek fent megnevezhetetlenre a résztvevők, minekutána "történészi" munkássága méltán merült feledésbe, megszületése előtt?
Röviden, szopórolleren a dzsobbik, mert elfelejt igazat mondani.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: te figyu, most komolyan, dzsobbik mint kormány képes erő?
HAGGYÁ MÁ'!
17 %, baszki nem tudtok számolni? ha fidesz 44%-t nézem, ez kb olyan "kihívás", mintha novák emőke klicskó ellen púposkodna...
@nincs_itt: Öööööö most lebuktam. Az ürgebőrbe bújt történészkonferenciáról teljesen elfeledkeztem. Amúgy megint akkor jössz, amikor muszáj aludni mennem. Szép álmokat. :)
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:

A történelemkönyveket leginkább az tudja hiteltelenné tenni, hogy nagyon sokszor aktuálpolitikának alárendelik a tananyagot. De van amikor csak a szakmai dilettantizmusról van szó.
Azt ne felejtsd el, hogy minden nem fér bele egy törikönyvba, és ami belefér azt is valamilyen szempontok szerint rendszerezni kell.
Pl. a keleti társadalmakról és civilizációkról alig kerül bele valami a tankönyvekbe. A perzsákról szinte semmit nem tudunk, és azt a keveset is görög szempontból mutatják be a tankönyveink (a Biblia szempontjából viszont pont ellenező kép lenne a perzsákról: Nagy Kürosz szabadította ki a zsidókat a babiloni fogságból és engedte visszaköltözni őket Judeába; Xerxes felesége egy zsidó hercegnő volt: Eszter, és egy zsidók elleni pogromot akadályozott meg; stb...).
Láttam olyat törikönyvet amelyben az Asszír Birodalom külön fejezetben volt megemlítve, de Babilonról csupán egyetlen mondat szerepelt. Láttam olyat is, amely Babilont több oldalon keresztül tagolta, viszont Asszírát egy mondat erejéig nem említette meg. Vagy olyat is láttam, amelyikben a sumerok után egyből az asszírok és babilóniak jöttek, mintha Nagy Sarrukin és az Akkád Birodalom soha nem is létezett volna. Vagy olyat is, ahol a ie. 3. évezredben kezdi Assziria kialakulását, majd a következő mondatban már az ie. 9. században folytatja (kb. 1100 évet ugrott az időben, ami hosszabb idő mint a magyar államalapítás és jelen sorok gépelése közt eltelt idő).
De nemcsak a múltbeli, hanem a jelenbeli tananyagokkal is vannak gondok a törikönyvekben: pl. olvastam olyat, amely a Közel-keletet igencsak furcsán értelmezte, és az egymást követő mondtaiaban egymásnak mondott ellent.
De az európai történelemmel kapcsolatban is lehet találni hasonló dolgokat a törikönyveinkben.

Ezért mondom, hogy az iskolai törikönyveket, és a történész szakmát, és történészi meg régészeti tudományt egymással nem szabad összekeverni.
Az iskolai törtikönyvek arról szólnak, hogy az oktatásPOLITIKUSAINK(!!!) a történészi anyagok közül kimazsolázzák azt, amit szerintük a diákoknak tudniuk kell, és amilyen szemszögből az adott dolgot megismerniük kell - és mi az amit nyugodtan negligálni lehet, vagy akár tilos benne bemutatni.
Más országokban is így van (hiszen minden ott sem fér bele az iskolai tananyagba) - csak vannak, ahol az oktatáspolitikusok sokkal jobban hallgatnak a szakemerekre mint nálunk a tananyag összeállításánál.

A magyar mellett angol törikönyveket láttam még, és azok tetszettek. Kevésbé voltak részletesek mint a magyar. Az angol törikönyv néhány történelmileg fontos esemény bemutatására helyezte a hangsúlyt, viszont azokat nagyon alaposan több oldalról is körbejárta, hogy minél jobban megértsék a diákok az adott történelmi eseményt.
Pl. ami nekem nagyon tetszett, az az I. világháború bemutatása volt - sokkal kevesebb eseményt és évszámot tartalmazott mint a magyar törikönyvek, hanem inkább az élményre helyezte a hangsúlyt, mintha a diák valóban ott lenne, vagy arról olvasna tudósítást. Ehhez számos korabeli beszámolókat, cikkekat, valós tudósításokat tartalmazott a törikönyv. Nem sorolta fel az összes csatát, csak néhányat említett meg, de az olyan részletesen bemutata a csatatér mondkét oldalán harcoló fél bemutatásával korabeli dokumentumok, levelezések, tudósítások révén, hogy az ember fejében filmként pergett le az esemény, és tényleg oda tudta képzelni magát. Így az angol diák jobban át tudja érezni a háború borzalmait, és nem csak egy statisztikai meg évszámadat, amit meg kell tanulnia.
kágébéla :)))

meg:

minyá zavut béla, kovács béla :)))
jo kis fábiusz post lesz ez holnap:)))))))

Kovács 007 Béla :)))
pontosabban MAAA :)))

ja és fideSS kontra ÁR poszt is lesz nemsoká...

ugye? ugye?
@DarthVader: "
Honnan tudod? (Kétségtelen, extrapolációval a mai neolitikus szinten élő törzsekből levezethető, hogy voltak olyan törzsek, ahol matriarchátus volt..."

László Gyula, Vértesszőlőstől pusztaszerig c. könyvében, ha hinni lehet Cser Ferencnek és ha jól bogarásztam az irodalomjegyzékében van az Alföldi Vonaldíszes Kerámia népéről a jellemzése:

"Ugyancsak békés emberek lehettek, mert fegyvereiket nem ismerjük"

Mondtad. "Pedig összesen nem lakták 100 000-en. Az egész Alföld egy nagy vizes mocsár volt, egészen a bükkaljáig, a többi meg erdő."

Népszámlálás adataid vannak? Na jó, viccet félre téve. A mostani autópálya építéseknél a megelőző feltárásoknál valami mindig kifordult a földből. A Kárpát-medence a neolitikumtól kezdve sűrŰn lakott terület volt.

A nagy "vizes mocsár"-nál alkalmasabb terület nincs is a földművelésre. Az Alföld harmada állandóan vízzel borított volt (halászás, ma horgászás), harmada időszakosan (pákászás, madarászás, gyümölcs termesztés, ha kellett menedék a hódítók elől), harmada száraz (szántóföldi termesztés). A nagy folyamvölgyekben mindezt mesterségesen kellett megcsinálni. Itt a fokrendszer, az árterek - mellékágak, ha úgy tetszik készen voltak, alig kellett rajta valamit igazítani. Igaz, cserébe volt sok szúnyog, bögöly, malária. :-(

A pollenanalízis szerint a Kárpát-medence a neolitikum óta kultúrsztyepp.
@fehérfarkas: "Akkoriban itt éppen szlávok éltek többségben és ..."

Meggyőztél Akela. Főleg annak fényében, hogy ma kurmányprogram Putyin szolgája lenni. Putyin a mester, mi mogyorók a szolga. Master - slave. :-(

Szolgák voltak azok, nem szlávok. Meg is érdemeljük a mai "szolga sorsunk". Árpád harcosai nem csak "hont foglaltak", hanem szlév népek tömegét magyarították. Nyelvi - kultúrális genocídiumot hajtottak végre a szlév tömegeken. A forgatókönyv is megvan.

Ugye az etelközi besenyőktől elszenvedett veszteség után Árpád magyarjai megtanulták, hogy (föld)várat őrizetlenül nem hagyunk, ezért a két generáción át tartó kalandozások alatt a fele harcos népesség itthon maradt. Kiadták a szlévoknak a magyar nyelvtankönyvet, a magyar mesekönyveket, a magyar néptánc videókat, szigorú utasítással.

Szlév skacok, csajok! Ha húsz év múlva nem tudtok magyarul beszélni, mesélni, dalolni, akkor úgy jártok, mint az Eu. Falvaitokba is elkalandozunk! Két generáció alatt a nyelvharcos magyarok szlév tömegeket magyarítottak. Mondjad bakker: Kis szűcs mit sütsz! Nem csűcs, hanem szűcs, te ostoba szlév! Két fekvőtámasz! Na fuss neki még egyszer, csak lassan, tagoltan!

Szegény szlévek az apránként beszivárgó hírek hallatán jól megijedtek ("magyarok nyilaitól ments meg minket" folyt az osztmárki, bizánci végek távolsági kereskedőinek híreiből /boccs a képzavarért/), nyelvüket, kultúrájukat, szokásaikat eldobták, magyarra cserélték haláli félelmükben.

Aztán hogy jártak, szegény szlévek. Mire megtanultak magyarul addigra Augsburgban megtört a kalandozások lendülete. De addigra jaj! Már elmagyarosodtak. :-( Szomorú, de igaz történet, minden szlovák történelemkönyvben ott a helye.
@rdos:
ez miért újdonság?

és mi köze van mindehhez a drága jó magyar ősöknek akik közűl 1/7-de (ha?) volt magyar a többi más törzs tagja valahol Levédiában a mongol styeppe és a finn zuzmók között barangolva és fejve a kecskét
brühüyyy

ja és 25000 év (hogy minek? fasztuggya, de szép nagy szám)
@fehérfarkas: "Amit nem szabad csinálni az az, hogy ezeket a korai civilizációkat összemossuk a magyarokkal. ..."

Csak egy kérdés. Árpád honfoglaló magyarjai milyen nyelven beszéltek?
@rdos:
etimológia:
servus = (latin) rabszolga
esclavo= (spanyol) rabszolga
escravo= (portugués) rabszolga
schiavo= (olasz) rabszolga
slava = (orosz) származékszó???

vagy a Kárpátmedence vagy a törzscsoportosulás amiben a magyarok -ha voltak olyanok- is vándoroltak összemosni egy nagy fos

brühüyy
tudománytalan bullshit
@Rodeo36: Fehérfarkasnak már kapituláltam. Veled sem fogok erről többet vitázni. Persze, szlév, na jó, szláv tengert magyarítottak az gaz honfoglaló magyarok. Nem is lehetett másként.
@Rodeo36: 25 ezer? Azt meg ki mondta. Bocsi, nem értelek.
@fehérfarkas: Nem kell mindent belevenni a törikönyvekbe, pl az ókori kelettel sokkal kevesebbet kéne foglalkozni. Európai szempontból a görögök, és a rómaiak fontosabak. Meg ha valamit tanítani akar a könyv, akkor azt tegye tisztességesen. Annak ugyanis kevés értelme van, hogy a 6.-os törikönyvben az angol polgári forradalomról szóló részben féloldalon belül változnak az uralmi formák, és lesz királyság-köztársaság stb. Miközben a gyerek nagyon nem érti, hogy mi van.
Egyébként én egy valamit találnék fontosdnakl, hogy ne külön tanítsák az egyetemes, és a magyar törit. mert szerintem azok összefüggenek, és az összefügéseket kéne látatni a diákoikkal
@rdos:

olgyátok má meg mi is volt a magyar múlt (a valóság nem érdekes) kinek mi teccik alapon

árvalányhaj meg kecskét baszott megsántúlt és más népi motívumok

brühüyyy

kurva érdekes le kellene önteni pálesszel csak alcsúti házival és megnézni utána részegen milyen is az a hülye múlt sohasem akar olyan lenni mint a nagy nemzeti izé akarja ma így holnap úgy a múlt meg részeg és gyomorrontása van

ott Ádám körűl a kigyónak ki a gyereke?
@Penivaldes:
jajj de érdekes?
a távolkelet az amelyik népvándorolt délamerikába a bering-en át és lett sok indián amerikában?

meg a magyarok múltya is távolkeleti a ferdeszemű árpád meg a többi kókler a a rongyos puzdrájukkal és a kilógó seggükkel amikor mentek rabolni mert már nem volt mit enni dolgozni meg nem akartak

brühüyyy

te vagy az egyik legnagyobb magyar történész

mikor adod ki az enciklikádat?
@rdos:
orbánbaschi meg a többi szíttya barom

a magyar történelem folyamatos és legalább 25000 év

eztetetetetetűt nem is tugytad?

gyorsan pótold be eme hiányaidat

ja, és ne kérj bocsánatot meg kapitulálj kurvára élvezem az írásaidat és kis agymozgás sosem árt

brühüyyy
@Rodeo36: Nem tudtam, bocsi de nem hallgatom, olvasom moszkoVityát, tájékozatlanságomnak ez lehet az oka.

Az a bajom 2/3-os, vagy III/3-as többségű focialista nemzetvesztőnkkel, ... nemzetvezetőnkkel, hogy gyanusan sok mindenhez ért, holott jóformán egész aktív életében csak a parlamentben ücsörgött, ha éppen nem lógott onnan.

Árvízvédelem, foci, stadionépítés, szittya - finnugor múlt, kolbásztöltés, pálinkafőzés ... csak ami így hiretelen az eszembe jutott.
@Rodeo36: "olgyátok má meg mi is volt a magyar múlt "

Ugye úgy nehéz hogy a történészeink, nyelvészeink, politikusaink, megmondó embereink nem ezen ügyködnek. Ahogy a jelen átláthatalanságáról is gondoskodnak, úgy az egypártállami közelmúlt is homályos. Pont a régmúlttal törődnének?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: "tarsult nepek is vonultak a harcos kemeny maggal, akik az ellatasban es a foldmibelesben is tarsai voltak nekik,"

Kedves Cirbi! Nem mondom hogy ilyesmi nem fordulhatott elő, de sanszos, hogy ezek a harcos nomádok max a saját hadtápjuk stratégiai részét (pl. íjkészítők, csikósok a lóállománnyal, nyergesek, pár spéci fegyverkovács) vihették magukkal.

Korábban pl. a szarmaták és a vandálok Balambér hunjaitól olyan kemény leckét kaptak, hogy addig meg sem álltak, míg É-Afrikában (mai Tuniszi központtal) egy tenger nem választotta el őket a kontinentális hunoktól (közben persze felégették - kirabolták a Római Birodalom útba eső tartományait, ezek a rámenős őrző-védő-"üzletember" jómadarak). Ekkor itt alapították a Vandálok és Szarmaták királyságát. Mit kezdtek volna ott az itteni agrotechnikai ismereteikkel?

A paraszt meg már csak olyan, hacsak nagyon nem muszáj, nem hagyja ott szőlejét, gyümölcsösét, ...
@Penivaldes: "Nem kell mindent belevenni a törikönyvekbe, pl az ókori kelettel sokkal kevesebbet kéne foglalkozni. Európai szempontból a görögök, és a rómaiak fontosabak. "

Ezzel nem értek egyet. A mi nyugati civilizációnk bölcsője az pont a Közel-keleten található. A görögök is a babilóniaktól és egyiptomaiktól vették át a matematikai és csillagászati ismereteiket, az ábc-jüket a főniciaiaktól. A kereszténység is ott jött létre és onnan teredt el Európa területére. A bibliai események is ott azon a területen játszódnak (ezért van az, hogy míg mi európaiak az egész Bibliát kitalált mesnek tartjuk, aközben a közel-keleti emberek, még a muszlimok is a saját törtnelmüknek). Ráadásul mg a legismertebb görög hősi eposzok mint az Illiász és az Odüsszea történetei/kalandjai is jórészt a Közel-keleten játszódnak.
És amikor 1991-ben, 93-ban és 2003-2007 között az USA Irakban 7000 éves történelmi emlékeket is bombázott akkor azon a nyugati közvélemény alig háborodott fel, mert azt sem tudta, hogy a saját civilizciójának a bölcsőjének történelmi emlékeii pusztulnak el.
Amikor ma ránézünk az óránkra, hogy 1 óra 60 mp-ből áll, vagy azt mondjuk a körre, hogy 360 fokos, vagy a csillagászaink az úrbeli távolságokat szögpercekben számolják, akkor bizony a babilóniak módszereit használjuk.
Az ókori közel-kelet ismerete nélkül nem értjük meg, hogy Athén miért csak az ie. 5-4. sz-ban élte tudományos/kulturális virágkorát, és Nagy Sándor a hódításai közben miért Babilont tette meg hellén birodalmának fővárosául. És az utódjai miért Egyiptomban Alexandriában hozták létre az akkori világ tudományos központját/tudományos fővárosát (ami egészen a keresztény bizánci időkig az maradt). És azt sem értjük meg, hogy miért tekintették a római császárok Augustustól kezdve saját tulajdonterületüknek egyiptomot, ahová más római csak az ő személyes engedélyükkel léphetett be, és saját magukat Egyiptomban miért fáraóként ábrázolták római császár helyett. Vagy miért Baalbekben volt a Római Birodalom legnagyobb templimkomplexuma és vallási központja, és miért kaptak a baalbeki lakosok Rómával teljesen egyenjogú státuszt. Vagy, hogy miért Levante terület volt a Római Birodalom gazdasági és kulturális központja, és miért ott voltak a Birodalom leggazdagabb tartományai és városai.
Vagy, hogy a Közel-keleten miért nem volt sötét középkor.
(Dzsingisz Khán hordái a 13. sz-ban pusztították az ottani városokat és civilizációt - de a 15-16. sz-ra teljesen újraépült a régió)
Vagy azt sem értjük meg anélkül, hogy Európa a görög/római tudást (aminek az örököseinek mondjuk magunkat) miért a muszlimok révén ismerte meg.
A 17 sz.-tól elkezdtük gyarmatosítani a Keletet is, és a gyarmatosítások közben ugyanúgy kizsákmányoltuk mint az amerikai kontinenst és őskalosságát. A 20. sz-ban pedig szépen feldaraboltuk a Közel-keletet, egymással ellenséges országokat hoztunk létre, és bábdiktátorokat ültettünk a nyakukra. És ha olyan kormányt választottak a bábdiktátoraink helyett, amelyek nem a nyugati érdeket képviselték akkor vagy megpuccsoltuk őket (pl. 1953-ban a demokratikus Moszaddek-kormány a CIA és MI6 az Ajax hadművelet keretében, és Pavlavi sahot ültettük a hatalomba), vagy lebombáztuk, vagy nemzetközi szankciókkal próbáljuk tönkretenni (a jelenlegi Irán).

Tudod, nem az a baj, hogy az elmúlt időszakban a Nyugat uralta a Közel-keletet, hanem az, hogy nem is akarjuk megérteni az ottaniak történelmét és kultúráját, hanem nagyívban x@arunk rá (nem én, hanem a politikusaink, titkosszolglati vezetőink, és ott háborúzgató tábornokaink), és emiatt nem is értjük meg, hogy miért néznek ránk a közel-keleti népek primitív pusztító barbárként.
A technológiai fejlettségünktől még primitív barbárnak tartanak, amiért ugyanúgy viselkedünk mint Dzsingisz Khán mongol hordái (vagy a Nyugat-Római Birodalmat elpusztító germán törzsek).
@Penivaldes:

Meg azért ugye az ókori görög civilizációval kapcsolatban mond neked valamit az, hogy Trója (valójában nem is a görög, hanem korábbi civilizáció alatt virágzott, és Homérosz is már csak régi korok városának emlékeként idézi fel), Pergamon, Ephesos, Smyrna, Tarsus, Antiókia, Halicarnassus?
Ezek mind Ázsiában találhatók és a hellenizmus időszakának fontos görög városai.
(és lehetne még nem görög városok közül sokkal többet említeni - de most direkt a fontosabb görög városokat említem, amelyekről a nyugatiak alig tudnak valamit;
jobb esetben a nevüket hallották mert törökországi üdülésükkor fakultatív utakra be lehet fizetni ezek meglátogatására)
Vagy mond neked valamit a Decapolis elnevezés (így, nagy "D"-vel, mint egy bizonyos földrajzi régió hivatalos elnevezése a hellenizmus idejében)?
@fehérfarkas: nyugodjon meg, mond. Csak azt gondolom, hogy nem biztos, hogy annyi időt kéne eltölteni az ókori keleten. Kell róla tanulni, de nem annak kéne lennie a középpontban. majd a történész szakosok részleteiben kielemzik. De az iskolákban, elsősorban a nyugati történelemre, és a környező területek történelmére kéne összpontosítani, pl lengyelek, környező országok. lehet, hogy elősegítene pár dolgot

Niall Ferguson: Civilizáció: A nyugat és a többiek.
Jelenleg az egyik legjobb közérhető könyv arról, hogy mit is jelent a nyugat, hogy miért lett a nyugat 1500-tól a világ ura, és a kelet miért omlott akkor össze.
Érdemes elolvasni, mert visszaadja a hited a saját civilizációdban. Amit leginkább a kishitüség öl meg, és nem a másik kultúrkör.
@Rodeo36: Szerintem nem rabszolga státuszuk volt, hanem meghódítottak, vagy szolgák lehetett a megnevezésük. Cser Ferencnél egyes száma "sclavi".
@Penivaldes:

Nekem soha nem veszett el a hitem a Nyugatban, és kishit sem vagyok. Ez nem jött be.
Csak éppen több mint 20 országban és 4 kontinensen jártam, és próbálom megérteni más népek mentalitását, kultúráját és történelmét is.
Európát É-D irányban Varsótól Athnéig, K-NY irányban Cardifftól Constantáig bejártam - voltak országok, ahol többször is jártam (sőt van néhány, amelyikbe rendszeresen).
@fehérfarkas: nem konkrétan önre gondoltam, hogy elveszett volna a hite.
És azt sem mondtam, hogy nem kell megismerni más kultúrákat, népeket, az ő történelmük, csak azt jegyeztem meg, hogy az oktatásban, általános és középiskola arra kéne hangsúlyt fektetni, hogy egészben lássák a történéseket, vagyis nem külön magyar és egyetemes, és nagyobb hangsúlyt kéne kapnia a közép európai történelemnek ,bizonyos dolgok rovására.
viszont a felsőoktatásban, kutatásban nyugodtan lehet kelettel, északkal, déllel.
Engem is lenyűgöz Irán történelme, a sok csoda amit a kelet adott a világnak,.
de van ami előnyt kell, hogy élvezzen egy történelemkönyvben. ahogyan az iráni törikönyvben is annak a térségnek a története a legfontosabb, és nem annyira pl Amerika.
@Penivaldes:

A saját hazánk, és annak régiójának történelmét még szép, hogy tanítani kellene, és megfelő részletességben és összefüggésben. Ebben nincs vita köztünk.
Ha rajtam múlna, akkor az Oszták-Magyar Monarchia területének és utódállamainak a történelmét sokkal részletesebben tanítanám, had tudják meg a magyar diákok, hogy egykoron minek is volt része Magyarország, és kikkel alkotott közös birodalmat. És ne csak Bécset ismerjük a Shopping City Süd-öt meg a Mariahilfer Strassét, hanem Krakkót is, meg Rijekát (Fiumét) is, Kolozsvárt is, és Prágából se csak a sörözőket ismerjük, hanem a történelmét is. :)
És nyugodtan meg lehet tanítani azt a diákokkal, hogy 1918-20 tájékán semmivel sem volt fejletenebb az OMM mint a más kontinenseket gyarmatosító és kizsákmányoló Brit-, Holland- és Francia gyarmatbirodalmak.
(Angliának talán nem voltak szegény elmaradott részei és nyomortelepei?)

Ráadásul EU-s tagállamként had tudják meg a magyar diákok, hogy az EU elődjét (vagy máshogy nevezve: az EU kicsiben) itt Közép-Európában már korábban megvalósítottuk.
Oroszország után ez volt az akkori Európa 2. legnagyobb országa (1914-ben: 676,615 km2; és 52 milliós lakosság). Ma 13 ország osztozkodik az egykori OMM területén: Ausztria, Magyarország, Olaszország, Csehország, Lengyelország, Ukrajna, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Románia, Bosznia és Hercegovina, Montenegro.
(összehasonlításul: az EU-t a 2004-es bővítésig 17 ország alkotta)
13 hivatalos nyelve volt az OMM-nek. A kisebbségeknek nagyobb autonómiájuk volt, mint amit most jelenleg néhány utódállam biztosít számukra.
A birodalmon belül egységes vámmentes gazdasági közösség volt, és a birodalom nagyobb városait egységes vasúthálózat ötötte össze: Krakkót, Prágát, Bécset, Budapestet, Kolozsvárt, Pozsonyt, Zágrábot, Rijekát, Triesztet, Újvidéket, stb, és útlevél, határellenőrzés, vámolás meg vízum nélkül lehetett köztük utazni.
Ez ma sem mondható el, mert Kárpátaljára vagy a Vajdaságba még ma is kell útlevél és vámellenőrzés (és amelykbe nem kell, azokba is csak 2004, meg 2007 óta igaz ez).
És persze ott van az OMM felbomlása, és annak következményei, amelyek a jelen politikára is hatással vannak (határon túli magyarok ügye, Jugoszláva felbomlása utáni háború, Cseszlovákia szétbomlása, Ukrajna éppen most aktuális politikai eseményei, ami Kárpátalját is érinti).
@fehérfarkas: Igen, ebben egyetértünk.
Abban talán kevésbé, hogy a gyarmatosítás annyira szörnyű lett volna. Nem mondom, hogy nem volt rossz, de azért nem ennyire fekete-fehér a helyzet. Főleg azért zavar engem ez, mert ma is arra hivatkoznak, hogy azért megy rosszul az afrikai országoknak, mert anno a nyugati gyarmatosítók..csak az igazság az, hogy azóta eltelt durván félévszázad, és a vezetőik semmivel sem lettek jobbak, sőt volt hogy rosszabbak.
A gyarmatosításnak köszönhetünk valamit, főleg egészségügyi szempontból. Mert pl a francia nyugat afrikai gyarmati tervek majdnem elhaltak. A Dakari Levéltárban ma is őrzik a feljegyzéseket arról, hogy minden járványok söpörtek végig a francia gyarmatokon. És ezekbe a járványokba a tisztviselők közül is sokan meghaltak, vagyis a kormánynak érdeke voltm, hogy megoldást találjon a problémákra. Szúnyog vagy ember! Ez volt a jelszó.
És meg is lett
1884: Koch felfedezi a kolera baktériumát. 1894: Yersin beazonosítja a pestisért felelős bacilust. Ronald Ross magyarázza el először a malária kórtanát, és a maláriaszúnyog szerepét a terjesztésében.Eijikman-Vorderman-Grijns csoport mutatja ki a beriberi betegség okát, a B1 vitamin hiányt. Castellani mutatja ki az álomkórt okozó tripanoszóma protozát. Dakarban a sárgaláz ellen olyan vakcinát fejlesztenek ki melyet steril tűk nélkül is belehet adni, ezt fejlesztik később tovább (dakari karcolásos oltóanyag)
szükség volt arra, hogy ezeket a betegségeket megfékezzék, hiszen ha nem teszik, akkor azzal hatalmas területek betegedtek volna meg. (vasút). Így pl a franciáknak érdeke volt, hogy az őslakosság se fetőzödjön meg ezekben a betegségekben. Ezért betiltják a kuruzslást, majd kiterjesztik a saját közegészségügyi rendszerük a gyarmatukra. 1905-ben ingyenes orvosi ellátást biztosítanak az afrikai lakosok számára. Franciaországban ez a rendszer nem létezett.
Az tagadhatatlan, hogy lenézték az afrikai civilizációkat, kultúrákat. Ám éppen ez a lenézés vezetett a fent említett intézkedésekhez. Mert ahogyan egy korabeli gyarmati vezető mondta, a magasabb rendű népeknek kötelességeik vannak alacsonyabb rendű népek felett.
@Penivaldes:
Nemcsak négereket gyarmatosítottak a britek és franciák, hanem olyan területeket is, ahol már akkor működtek kórházak és fürdők, amikor Európában még a kuruzslás alapon ment, és a beteg végtag egyetlen gyógyítási módjaként az amputálást alkalmazták.
De ehhez ismerni kellene azt, hogy hol, melyik gyarmati területnek mi történelme, milyen népek éltek ott, milyen fejlettségi fokon.
Sokat elmond, hogy a Maghrebben és a Levante területen a gyarmatosítás előtt az írni-olvasni tudók aránya 50% felett volt (amikor Európában ez az arány még 10-40%közti volt - területtől függően), a 20. sz. közepén a gyarmatosítók alól úgy szabadultak fel, hogy csupán a lakosságuk 10%-a tudott írni-olvasni. A függetlenség kivívása óta eltelt évtizedekben feljöttek 70-90% körülire.

Az OMM idején 1900-re drasztikusan csökkent az analfabéták aránya a 100 évvel korábbi 70%-ról 33%-ra.
De ez a 33% egy átlagos szám:
két végletet említek (ezek térségi/járási adatok, ahol az adott város és a környező falusi lakosság átlaga van megadva - magban a városban ennél jóval kedvezőbb az érték, míg a falvakban meg rosszabb): Sopronban 12% analfabéta, Máramaroson 73% az analfabéták aránya.
És ami nagyon meglepő, hogy még Zágrábban is 60% volt 1900-ban az analfabéták aránya (ezzel szemben Pozsonyban 19%, de Trencsényben már 37%).

Nemcsak négereket gyarmatosítottak az európaiak, hanem azoknál joval fejlettebb civilizációkat is.
És az arabok közül sem csak a sivatagi beduinokat, hanem az olyanokat is, akik több 1000 éve folyamatosan csatornahálózattal, fürdőkkel, iskolákkal ellátott téglaházakból álló városokban laknak (Aleppó, Damaszkusz, Bejrút, Fez, Marrakech, Rabat, Tunisz, Bagdad, stb...).
Sőt, ha már az arabok szóba kerültek: az Ottomán Birodalom idején Isztambult (ma Törökország), Alppót és Damaszkuszt (ma Szíria), Bejrútot (ma Libanon), Haifát és Baysant (ma Izrael), Ammant (ma Jordánia), Medinát (ma Szaúd Arábia), és néhány km hilyán Moszult (ma Irak) vasúthálózat kötötte össze (Bagdad és Baszra között szintén megépült már - és a Bagdad-Moszul szakasz hiányzott).
Az I. világháborúban ezen vasúti hálózat jelentős részét lerombolták a csaták közben, és a britek és franciák által feldarabolt (és a 20. sz. közepéig gyarmatukhoz tartozott) új országok között azóta sem jött létre vasúti hálózat.
Ma hihetetlen elhinni, de az 1. vh. előtt a mai Törökország, Szíria, Libanon, Irak, Jordánia, Izrael, Szaúd Arábia között kiépített egységes vasúthálózat működött. A török birodalom megszűnése/feldarabolás, és arab területeinek gyarmatosítása után ez megszünt.
Sőt, eredtileg Berlin-Bagdad közötti vasúthálózat része lett volna az egész, ahol Németország fővárosából (Berlinből) az Oszták-Magyar Monarchia fővárosán (Bécsen) és a Török Birodalom fővárosán (Isztambulon) keresztül egészen Mezopotámia szívégig (Bagdadig), sőt azon túlra az Arab-öbölig (Baszra) vasút vezetett volna. Csakhát ezen birodalmak az 1. vh-ban kikaptak, és területüket a franciák és britek feldarabolták egymással ellenséges országokra.
(a mezopotámiai rész építése azért haladt olyan lassan, mert a britek folyamatosan akadályozták már az első vh. előtti évtizedekben is, mert addigra Kuvait már a gyarmatuk volt, és egyáltalán nem akarták, hogy a rivális Németország, OMM és Török Birodalom az Arab öbölhöz vasúti kapcsolattal rendelkezzen).
@fehérfarkas: Ez ugyanúgy igaz. A történet nem fekete vagy fehér.
@fehérfarkas: Az Ottomán birodalom a vége felé megpróbált észhez térni abból az alvásból, amit a 17. századtól művelt vezetési szinten. Merthogy az Ottomán Birodalom 1700-ra már csak karikatúrája volt annak, ami anno meghódította Konstantinnápolyt. Utána kezdtek volna lassan észhez térni, ebben nagy szerepe volt a magyar születésű Ibrahim Müteferrikának, aki megírja az Észerű alapok a nemzetek politikájában, melyben a birodalmat foglalkoztató kérdésekre próbál választ találni. És arra jut, hogy a nyugat egyszerűen szólva lehagyta a keletet, és ebben szerepe van a berendezkedéseinek, jogrendszerének. Az Ottomán Birodalom főleg katonai téren próbálta volna behozni a lemaradást, ezért hívtak nyugati szakembereket a birodalomba. Ami iszonyat nehéz ügy volt, hiszen sokan idegenkedtek attól, amit a "hitetlenek" mutatnak. Ám nem ez volt az, ami miatt a modernizálási törekvések a mai Törökország területén kudarcba fulladtak. Hanem inkább az, hogy nem voltak adórendszeri reformok, és a szultánok céljaik elérésére kölcsönt kellett, hogy felvegynek nyugati országoktól..
és így belekerültek egy olyan spirálba, ahonnan nem volt kiút.
@Penivaldes:

Ezzel kapcsolatban van pár könyv, amit érdemes lenne elolvasnod (több is van, de magyar nyelvesn sajna csak nagyon kevés):
Charles FitzRoy: A szultán Isztambulja napi öt kurusból - Üdövözljük az Oszmán Birodalom egzotikus fővárosában 1750-ben!
John Freely: A szultánok magánélete

FitzRoy könyve a 18. sz. közepi Isztambult mutatja be nagyon aprólékosan, tényszerűen. Ez ugyebár a hanyatló időszaka. Hát, ha ez a hanyatló időszaka, akkor milyen lehetett a hőskorszaka? :D

Többször is voltam Isztambulban, és érdekel az is, ahogy mások látják a várost.
Azt vettem észre, hogy sokan vannak, akiknek a 19. sz-i hanyatló időszakbeli dolgai a városnak jobban tetszenek mint a hőskorszakbeliek:
- A 19. sz-ban itt indult el a világon az első menetrendszerinti járműveket is szállító kompközlekedés (1867), 
- és a Tünel volt a kontinetális Európában az első földalattija (1875). 
- Az első gőzös komp 1837-ben kezdett el közlekedni a Boszporuszon.
- A 19. sz-ban (I. Abulmecsid szultán alatt) épült a barokk, rokokó és neoklasszicista Dolmabahçe Palota,
amely 110.000 m2 alapterületű és a központi, monoblock épülete pedig 45.000 m2, 285 szobával, 46 csarnokkal, 6 fürdővel (hamam) és 68 wc-vel. A palotában található a világ legnagyobb bohémiai és bakkarát kristály csillárgyűjteménye.
- 1872-ben építették meg az eredeti Haydarpaşa vasútállomást, aminek helyére 1904-ben a ma látható neoklasszicista monumentális állomásépületet emelték (1908-ban nyilt meg ténylegesen az új állomás) (mert a régi már kicsi volt), és ez volt az akkori Európa egyik legforgalmasabb vasútállomása (és jelenleg is az). Az európai és ásziai oldalon levő állomások között vasúti kompok szállították az utasokat és árukat.
Szóval ez volt a török birodalom fővárosa a hanagytlásakor, amit "Európa beteg emberének" neveztek. És sok magyarnak eme korszak alkotásai jobban tetszenek mint a hőskorszakbeliek (talán mert stílisztikailag közelebb áll a magyar és európai ízléshez). Persze ez azok személyes véleménye, akik voltak ott, és saját szemükkel látták az isztambuli dolgokat. Akik csak annyit tudnak a Török Birodalomról és a fővárosáról, ami a magyar törikönyvekben van, azok ezekről semmit sem tudnak.
@Penivaldes:

Katonailag valóban lemeradt a Török Birodalom, mint ahogyan az Osztrák-Magyar Monarchia is - sajnos. Így nemcsak a törökök, hanem mi is kikaptunk az 1. világháborúban, és minket is jól feladarboltak utána.
Persze, azért hozzá kell tenni, hogy a Török Birodalom katonai legyőzése ennek ellenére is csak úgy sikerült, hogy az oroszok fellázították az örményeket és felfegyverezték őket (40.000 fős örmény hadsereg, amely saját birodalma ellen harcolt), míg a britek az arabokat lázították fel, és fegyverezték fel. Főleg a beduin sivataglakó arabokat tudták fellázítani. Így a Török Birodalomnak a saját területén belül 2 belső (akiket külföldről pénzeltek és fegyvereztek) ellenséggel is egyszerre kellett harcolni + a külső ellenségekkel is: britekkel, franciákkal, oroszokkal. És így együttesen tudták csak legyőzni a Török Birodalmat.
Meg emellé kellett az is, hogy a törökök 2 szövetségese: az OMM és a németek szintén elvesztették a háborút.
Mert, ha a németek és az OMM-nek sikerül akár csak a briteket, vagy csak az oroszokat legyőznie, akkor a Török Birodalom is velünk együtt nyerhetett (mert az őt támadó egyik nagyhatalom kiesett volna, és akkor 3 helyett már csak 2 nagyhatalommal kellett volna harcolnia: és így max a periférián elveszít egy kisebb területet, de a háborut nem vesztette volna el, és a birodalom is megmaradhatott volna)
De sajnos mindhárman (németek, OMM, törökök) együtt buktunk el az Antanttal szemben. Egyszerre harcolni a francia- és brit gyarmatbirodalmak + a cári Oroszország ellen túl nagy falat volt (úgy, hogy ők még a soknemzetiségű birodalmaink belső etnikai konfliktusait is a saját javukra tudták kihasználni).
Persze a törökben azért annyi erő még volt, hogy kevésbé hagyták magukat feldarabolni mint az OMM, mert ők legalább ki tudták harcolni, hogy a központi magterület egysége megmaradjon, és így a 3 legfontosabb vizi közlekedési folyósót megtarthatták: Boszporusz, Eufrátesz északi része, Fekete-tenger déli partja, Márvány-tenger, Földközi-tenger északi partja.
@fehérfarkas: igen, hozzátéve, hogy az antant hatalmak engedték nekik kiharcolni.
@Penivaldes:

Ez most jutott az eszembe, de az előző végéhez odaírhattam volna: sajnos a magyar törioktatás miatt a magyarok többsége negatívan gondol a törökökre, és csak a 150 év megszállás jut az eszébe (ráadásul az sincsen rendesen tanítva, mert azért az nem teljesen olyan volt, mint a tankönyveink írják - aki történészi tanulmányokat és dokumentumokat is olvas, az teljesen máshogy látja mint aki csak a tankönyvi anyagot).
Annak a hangsúlyozása teljesen kimarad, hogy 2 évszázadon keresztül pedig a törökök szövetségesei voltunk. És az 1. világhorúban nemcsak egy oldalon harcoltunk az Antant ellen, hanem szó szerint közösen is harcoltunk: pl. a Dardanellák megvédésénél a magyar sereg a törökkel együtt harcolt - és ez azon kevés csaták egyike volt, amelyben a magyarok győztek (a velünk szövetséges törökökkel együtt). A magyar hősi halottak temetője bárki által megnézhető Törökországban.
Talán, ha ennek is megfelelő hangsúlyt adna a magyar törioktatás (hogy nemcsak 150 év megszállásról van szó, hanem 200 év szövetségesi viszonyról + közös háborúról az Antant ellen), akkor a magyarok nem lennének olyan ellenségesek/gyűlölködők (elég csak a blogok és fórumok kommentjeit olvasgatni) és negatívak a törökökkel szemben.

Vagy ott vallási kérdés. A 16-17. sz-ban Spanyolországban üldözött zsidókat pont az Ottomán török birodalom fogadta be. De a 2. világháború alatt is több tízezer zsidót fogadott be az akkor már Török Köztársaság (míg pl. Svájc lezárta a menekülő zsidók elől a határait).
Amikor az ún. Szentföld Ottomán birodalomhoz tartozott, akkor Jeruzsálembe rendszeresek voltak a keresztény zarándoklatok. Főleg a keleti keresztények és oroszok mentek a legnagyobb számban, de Ferenc József császár és a trónörökös Rudolf herceg, meg II. Vilmos német császár is voltak ott zarándokutakon. A Szent Sír templom mellé pont azért kellett külön protestáns kápolnát építeni, mert a katolikus nem engedték nekik a liturgiákat.
Isztambulban a keresztény lakosság száma 1914-ben (az Ottomán Birodalom végén - vagyis a kalifátus végén, amikor még nem volt világi ország): 450ezer fő (ez a lakosság kb 50%-a), keresztény templomok száma az Ottomán Birodalom végén: több mint 100; zsinagógák száma: több mint 20.
Isztanbul lakosságának kb. a fele nem muszlim volt (hanem keresztény és zsidó), Isztanbul egy kozmopolita nagyváros volt, ahol a zsidó és görög tudósok, mérnökök, kerekedők és művészek nagy megbecsülést élveztek - közülük többen a szultánok személyes tanácsadói voltak (pl. hódító nagy Szulejmáné, aki Nándorfehérvárt és Bagdadot is elfoglalta), de ott van pl. I. Ahmed szultán, aki az 1606-os Isztanbul zsidó negyedbeli tűzvészekor saját maga is részt vett az oltásban (ahol tűzoltás közben megsérült).
Ha ezeket is ismernék a magyarok a töriórákon való tananyagból, akkor nem lenne bennünk annyira sok negatívum, és gyűlölködés, és megvetés a törökök felé, és talán lehetne valódi normális együttműködés a két nép/ország között.
@Penivaldes:
Nem engedték neki, csak Kemal Pasa (későbbi nevén: Atatürk) megszervezett egyolyan török ellenállási csapatot, amelyik az Antant seregeket kiverte a mai Törökország területéről, és így ez a területet meg tudták tartani/védeni.

Az Antant felosztási terve alapján Törökország csupán a törpeállam lett volna a Fekete-tenger déli partján Samsun környékén. Edirne, Isztambul, Izmir, Konya, Antalya, Adana, Mersin, stb. már nem tartozott volna hozzájuk. Vagy se a Boszporusz, se az Eufrátesz, se a Márvány-tenger, se a Földközi-tenger - és a Fekete-tenger déli partjából is a Samsun környéki rész lett volna a törököké (mondjuk úgy: a Samsun-Bursza-Ankara háromszög).
@Pantagruel:

Vannak még más magyarok is, akik kapcsolatban voltak a törökökkel - és a törökök velünk ellentétben büszkék rájuk. Azért írtam, hogy velünk ellentétben, mert mi magyarok ezek 99%-ról nem is hallottunk (kivéve, aki ezzel a témával komolyabban foglalkozik).
Ne lepődj meg, de gimis töritanár ismerőseimnek a többsége azt sem tudta, hogy a modern török ábc kidolgozásában magyar nyelvész tudósok is részt vettek (pedig ez nem is olyan régmúlt, mert az 1920-as évek eleje).
@fehérfarkas: Pl az ifjútörökké váló Germanus Gyula ( a muszlim nevét elfelejtettem)
@Habakuk999:

"1903-ban törökországi útja során bekapcsolódott a reformokat követelő, s a szultán uralmát megdönteni igyekvő ifjútörök mozgalomba. Bár elfogták és halálra ítélték, sikerült megmenekülnie.

1907-ben bölcsészdoktori címet szerzett török és arab nyelvből, valamint ókori világtörténelemből. Budapest mellett Bécsben, Lipcsében és Londonban is tanult. 1908-tól a londoni British Museum munkatársa. 1912-ben hazatért, s a Magyar Királyi Keleti Akadémia nyelvtanítójaként tevékenykedett, s török és arab nyelvet tanított. Az első világháború évei alatt török nyelvtudása miatt a miniszterelnökségen dolgozott, s ismét Törökországban járt, ahol megismerkedett a későbbi Török Köztársaság első elnökével, Kemal Musztafa pasával.

A háború után ismét tanított, majd 1928-ban felkérték az indiai szantiniketáni egyetem iszlám tanszékének megszervezésére, amely három éves ázsiai tartózkodást jelentett. Ekkortól az iszlám tanai szerint élt, ám sosem felejtette el gyökereit, s ruhája alatt mindig egy magyar zászlót hordott. 1935-ben az első európaiak egyikeként végezte el a mekkai zarándoklatot. Az utazás élményeit az Allah Akbar című könyvében jegyezte le.

A ’30-as évek végén ismét a Közel-Keletre ment. A második világháború idején Egyiptomban „gyanús” neve miatt kémkedés vádjával letartóztatták, hazatérve pedig zsidó származása miatt sárga csillagot kellett viselnie. Felesége nem tudta feldolgozni a háború borzalmait, s öngyilkos lett. A tragédia hatására Germanus egy időre abbahagyta munkáját. A ’40-es évek végén megismerkedett Kajári Katóval, aki nemcsak odaadó társa, de tanítványa is lett."
@fehérfarkas: "Egyszerre harcolni a francia- és brit gyarmatbirodalmak + a cári Oroszország ellen túl nagy falat volt"

nem beszélve Uncle Sam több mint 2 millió bokorugrójáról, akik itt motoztak Európában
Egyébként a cári Oroszországot kiütötték, elég volt becsempészni Lenint.
@Pantagruel:
Fogadjunk nem erre gondolsz! :)

"Azokban a bizonyos években az osztrák vámos benéz Kohn kocsijába, és a hátsó ülésen lát egy mellszobrot.
- Mi ez?
- Nem mi ez, hanem ki ez? - oktatja ki Kohn. - Ez Lenin. Svájcból hoztam el, hogy ne zavarja
jelenlétével a virágzó kapitalizmus polgárainak békéjét...

Az innenső oldalon a magyar vámos ugyancsak észreveszi a szobrot, és szintén megkérdezi:
- Mi ez?
- Nem mi ez, hanem ki ez? - mondja újfent kioktatóan Kohn.
- Ez Lenin. Svájcból hoztam magammal. Nem hagyhattam ott a rothadó kapitalizmus martalékául!

Amikor hazaér pesti lakására, leteszi a mellszobrot az ebédlőasztalra.
Kohnné meglátja, és összecsapja a kezét:
- Te jó ég! Ki ez?
- Nem ki ez Zálikám, hanem: mi ez? - világosítja fel Kohn.
- Amúgy tizenöt kiló arany!"
@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!):

Vagy itt van Vámbéry Ármin, a világhíres orientalista (Közép-Ázsiát bemutató könyvét, amit saját ottani vándorlásai alapján írt meg olvastam), akit a törökök Resid efendiként ismertek, a török szultán jó barátja volt.

"A színes isztambuli forgatagba kilépő fiatalembert már akkor elvarázsolta a keleti főváros hangulata, így nem csoda, hogy életének nagy részét a törökség kutatásának szentelte. A kezdetben szent muzulmán szövegek recitálásából tengődő Vámbéry egy-két év alatt az oszmán elit családtagjainak házitanítója, majd kedvelt vendége lett, így első ott tartózkodása alatt nevét mind az Isztambulba akkreditált európai követek, mind az Oszmán Birodalom bel- és külpolitikáját irányító bürokraták megismerték. Sőt, az idegen nyelveket oktató ifjú személyesen találkozhatott Abdülaziz szultánnal, és megismerkedett az ifjú trónörökössel, az 1876-ban trónra lépő II. Abdülhamiddal is.

(...)A II. Abdülhamid szultánnak a törökség keleti ágának létezéséről elsőként mesélő magyar kutató – akinek része volt a török nemzettudat felébresztésében és kialakulásában is (...) egyre nagyobb megbecsülésnek örvendett a Porta fontos tisztségviselőinek szemében. Ezt csak tovább tetézte 1861-ben megkezdett közép-ázsiai utazása, amelyről hazatérve fél Európa megismerte, s főleg Nagy-Britannia, hősnek kijáró tisztelettel fogadta. A korábban fehér foltnak számító területek leírásával világhírnévre szert tevő magyar felfedező ezt követően hamar az angol uralkodóház több tagjának, és számos befolyásos arisztokratának is kedvelt vendége lett. Az időközben a Pesti Egyetem tanárává kinevezett Vámbéry a következő évtizedekben egyre fontosabb szerepet játszott az angol-török és Habsburg-török kapcsolatok alakulásában, így az angol mellett az oszmán szultáni udvarban is díszvendégnek kijáró tisztelettel fogadták. Különösen igaz ez II. Abdülhamid szultán trónra lépését (1876), valamint az egyiptomi konfliktust (1882) követően, hiszen a világszerte publikáló, továbbá a keleti embereket jól ismerő Vámbérytől az újdonsült oszmán uralkodó azt várta, hogy a Porta álláspontjának hírvivője és egyben európai kapcsolattartója legyen.
(...)
Törökországban még nem feledkeztek meg teljesen a magyar kutató érdemeiről, így ma is számos könyv és konferencia állít emléket a kalandos sorsú utazónak, aki beírta nevét a török, az angol és a magyar nép történelmébe."
vambery.mtak.hu/hu/12.htm

Aztán életének a vége a korábbi dícsősége ellen más irányt vett: elvesztette a szultán bizalmat, de a britek és a Habsburgok bizalma is csökkent iránta, sőt a magyar tudományos élet is kihasználta csökkenő politikai presztizsét, és megpróbálták jelentékteleníteni. Sőt, még a leghíresebb tanítványa, Goldziher Ignác is éles kirohanást intézett ellene. De az utókor kezd igazsgot szolgáltatni munkásságának és történelmi érdemeinek.
@fehérfarkas:

"Vagy azt sem értjük meg anélkül, hogy Európa a görög/római tudást (aminek az örököseinek mondjuk magunkat) miért a muszlimok révén ismerte meg."

Ezt átgondolásra javaslom.

Haldokolva is kacagnom kell, ahogy elképzeltem a mintegy 700 éves római birodalomban egyebet sem tettek, csak számolták a sestertiusokat és a levágott gall fejeket.

Kissé később a reneszánsz egy csak egy rituálénak az elírása amely helyesen re n' szeánsz.
@jaegtoer: "Ezt átgondolásra javaslom.
Haldokolva is kacagnom kell, ahogy elképzeltem a mintegy 700 éves római birodalomban egyebet sem tettek, csak számolták a sestertiusokat és a levágott gall fejeket.
Kissé később a reneszánsz egy csak egy rituálénak az elírása amely helyesen re n' szeánsz. "

Valamit félreolvashattál, vagy félreértelmezhettél.
Gondolom azért annyit tudsz a történelmi ismereteidből, hogy a Nyugat-Római Birodalom (Gyk: a Birodalom európai fele) az akkor még nomád és félnomád germán törzsek révén elpusztult. Igaz ugyan, hogy az egyik germán törzs amelyik az elsők Között tért át a kereszténységre (ráadásul a germánoktól eltérve fel is vette a meghódított nép nyelvét és kultúráját: a gallokét - ezek voltak a frankok), magát a Római Birodalom folytatásának gondolta, de az egykori római/görög tudás addigra már rég elpusztult. Nyugodtan megnézheted a korabeli frank építészetet, művészetet, tudományokat és összehasonlíthatod a rómaiakéval.

Viszont a Római Birodalomnak volt egy keleti fele is: a mai Görögország, Törökország, Szíria, Libanon, Izrael, Jordánia, Örményország, Egyiptom területén. Itt ezen a részen a germánok nem tudtak úgy pusztítani (max. néhány határ környéki periférikus várost, de a központi kereskedelmi, gazdasági és kulturális központok épségben maradtak).
Az arab/muszlim hódítások pedig ezt a területet hódították meg a 7. sz-ban (meg még más területeket is, amelyeknek a tudását szintén átvették), és a tudásukat átvették. Olyannyira átvették, hogy az Omajjád kalifátus hivatali vezetői, tudósai, mérnökei (akik pl. az akkori legnagyobb és ma is álló mecseteket építették, mint a damaszkuszi nagymecset, vagy Jeruszálemben a Sziklatemplom***) még görögök meg helyi közel-keleti őslakos népek voltak.

Az ókori görög/római tudást nem a 7-8. sz-ban ismerték meg az európaiak, hanem majd 11-13. sz. között, a mai Spanyolország és Portugália területén levő muszlimok révén (pl. Toledóban a rekonszkviszta után ég 300 évig az arab a kereskedelem és a tudományok nyelve - sőt, Toledó volt a központja a könyvek arabról latinra fordításának), valamint a Levante területen a 200 évig tartó keresztes hadjáratok idején.

***Ha nem tudnád melyikről lenne szó, akkor egy kis segítség:
en.wikipedia.org/wiki/Dome_of_the_Rock
en.wikipedia.org/wiki/Umayyad_Mosque
Ha ezt a 2 mecsetet építészetileg összehasonlítod a 7-8. sz-i európai templomokkal, vagy bármely más akkori európai építészeti alkotással akkor egyből rájössz, hogy ott a Közel-keleten nem volt semmilyen szakadás és visszafejlődés a Római Birodalomhoz képest, hanem annak egyenes folytatása volt (sőt, amíg a muszlimok el nem tanulták a tudományaikat, addig az ottani helyiek építtek mindent tovább, csak már nem a bizánci császárok megrendelésére, hanem az arab kalifáknak).
@fehérfarkas:
Jól megnézhető ez az egyenes folytatás a mérnöki tudományokban és az építszetben a Sziklamecset és a damaszkuszi nagymecsetnél, amelyek építészeti elődje a konstantinápolyi (bizánci/isztambúli) Hagia Sophia 537-ben, amely 1000 évig, az 1520-ban megnyitott sevillai katedrálisig a világ legnagyobb belső terű temploma volt. Kupoláját meg csak 1100 évvel később a 1626-ban a római Szt. Péter Bazilikáé előzi meg.
Persze a Hagia Sophiának is voltak építészeti előzményei, pl. a 380-ban elkészült jeruzsálemi Szt. Sír Bazilika (mai alakját később kapta 630-ban, mert az eredetit a perzsákal való harc közben elpusztult).
És persze minden kupolás bazilika elődje: a római Pantheon 126-ben, amit a görög etnikumú damaszkuszi Apollodórosz tervezett Hadrianus császár megrendelésére.
Mint látható a Pantheontól a Szt. Sír Bazilikán és a Hagia Sophián át egyenes út vezet a Sziklamecsetig és a damaszkuszi nagymecsetig. Sőt, mint látható, a római Pantheont és a damaszkuszi nagymecsetet egyaránt damaszkuszi görög mérnökök tervezték - csak több mint fél évezred eltéréssel.
(Damaszkuszban ugyanis rengeteg görög lakott, mert az volt a régió egyik legjelentősebb kereskedelmi, tudományos és kulturális központja)
@Penivaldes: "Nem kell mindent belevenni a törikönyvekbe, pl az ókori kelettel sokkal kevesebbet kéne foglalkozni. Európai szempontból a görögök, és a rómaiak fontosabak. "

A fentebb említett válaszomon kívül (megérteni az ottani népeket - akikkel egyébként folyamatosan kapcsolatban vagyunk: pl. bombázzuk az országaikat, vagy megpuccsoljuk a vezetőiket vagy éppen mi nevezünk ki számukra egy bábdiktátort) van még egy ok, amiért fontos az ókori Közel-kelet tárgyalása: az emberi civilizáció történelmének időtávlata.
Ugyanis, ha a görögöktől vesszük, akkor 3000 év történelmét tanuljuk. (persze azt sem pontosan, mert a törikönyveink arra nem adnak magyarázatot, hogy az ie. 10. sz-ban még félnomád életet élő görögök az ie. 5. sz-ban meg már a Parthenont (ie. 447-438 közöt épült) tudták megépíteni mind a mérnöki tudásukkal, mint a stílisztikai és művészeti hozzáértésükkel).
Szóval elég szép és érdekes az, hogy a görögök hogyan jutott el fél évezred alatt arra a városépítési és szervezési szintre, amit a mai napig megcsodálunk Athénban. Valamint hogyan hatott a görög kultúra és tudományok a rómaiara, majd a keresztény és az iszlám világéra, majd a mi modern társadalmunkéra. Ez mind szép és érdekes, de ez csupán az emberi civilizáció történelméből csupán 3000 év.
A Pathenon és eme sorok gépelése között kerekítve 2,5 évezred telt el.
Mezopotámia első városai (ie. 4000 körül), amelyek egyben az emberiség első városai is voltak és a görögök Parthenonja között 3,5 évezred.
(valójában Mezopotámia első városait ie. 5000 környékére lehet tenni, de azok még csak átmenet voltak a falu és a város között)
Ie. 3500 táján Uruk városának már kb. 40.000-es lakossága volt. Építőanyagául ugyanazt használták amit ma is használunk egy normál családiház megépítésénél (égetett tégla és fa). A sumerok ugyanúgy városállamokban laktak mint a görögök (Nagy Sándor hódításai előtt) és nem alkottak egységes birodalmat. A világon az első egységes birodalmat majd az ie. 24. sz-ban Nagy Sarrukin alapítja meg: az Akkad Birodalom. Több mint 50 királyság és városállam legyőzésével és területük egyesítésével, majd a városokat utakkal kötötte össze és kiépítette a postahálózatot.
Most ugrok egyet az időben kihagyva több mint 1000 évet.
Aztán a világ első "szuperhatalma" az Újasszír Birodalom volt az ie. 10-7. sz. között: Mezopotámia, Levante, Anatólia keleti része, és Egyiptom területét meghódította (fejlett közigazgatás, vízvezeték- és csatorna rendszerek, az első modern könyvtár Assurbanipál könyvtára; előtte is voltak könyvtárak, de ez az első a történelemben, amelyik a modern könyvtár definíciójának is megfelel).
Az ie. 6. sz-ban a perzsák nemcsak az új "szuperhatalom" lettek, hanem a világ egyik legnagyobb birodalmát alapították meg: 8 millió km2, az Indus folyótól Európa keleti széléig (Kaukázus + a görög területeken Makedónia és Trákia + egy kis aktuál politika: a mai Ukrajnában levő Krím félszigetet is elfoglalták), ja és persze Afrikában ők is elfoglalták Egyiptomot (+ a mai Líbia területét is).
És ez után, a perzsa Akhaimenida birodalom után jön az ie. 4. sz. végén az ún. hellenizmus, amikor Nagy Sándor legyőzi a perzsa III. Dáriuszt és meghódítja a birodalmának nagyrészét, és Babilont teszi meg fővárosának (nem véletlen választotta Babilont - csak rövid ideig él, és halála után a birodalma feloszlik a tábornokai között).
A többi már, ahogy mondanád, a nyugati civilizáció történelme, mert a görögök után jön a Római Birodlom.
Szóval, ha a töritanításban a görögöktől kezdünk, és az előtte levő évezredeket kihagyjuk, akkor az emberi urbánus civilizációnak nagyobb részét hagyjuk ki, mint amennyi a görögöktől napjainkig eltelt (és hol van még az urbánus előtti, de már letelepedettek, mint pl. Szamarra, Ubaid, Halaf civilizációk).

Illetve még egy ok: a nyugati civilizációra való hatásuk: írás kialakulása, könyvtárak létrehozása, kerék és a szekér feltalálása, fazekaskerék feltalálása, égetett tégla, urbanizáció, bürokrácia létrejötte, írott törvények, közúthálózat, postahálózat, városi vízvezetékrendszer és csatornahálózat, mezőgazdasági vízvezetkek és öntözéses földművelés, irodalom, csillagászat, matematika, hitelezés (meg ezzel kapcsolatban az eladósodás - kísértetiesen ismerős ez a 21. sz. elején, vagyis ez már a sumeroknál is ismert probléma volt), stb...
Ezeknek a többséget nagyon sokat a görögökhöz meg a rómaiakhoz kapcsolják, hogy ők találták fel, nekik köszönhetjük - miközben a valóságban ezek már előttük is léteztek, és a görögök/rómaiak az őket megelőző civilizációktól vették át/tanulták el ezeket.
@fehérfarkas:

Bocsánat, valamiért a "török" közvetítés rögzült bennem -feltehetően a több és hosszabb török előzményű hsz -ből következően/után- s most utóbb jobban megnézve vettem észre az arab-perzsa-moszlim kontextust.
@jaegtoer:

Nem szeretnélek visszavetni a gyógyulásban, de ismereteim @fehérfarkas: okfejtését igazolják:)))
@Orica Középföldi:

Már lábadozom. Tehát már nem csak a lábam tudom használni:)
Ezért fog a NER is belém dögleni, mert mindent mételyt-kórt-nehézséget legyűrök. Olykor saját tévedéseimet is, bár hibáimat ritkábban.
Most ez mindenesetre arra jó volt, hogy a permanes tompa, és a hasogató, és a nyilalló fájdalmak (arc-fej-fog-orr-szem) türelemből és alázatból, kitartásból következetességből leckét adjanak nekem.
Most talán az alázat volt a legfontosabb.
És! Mondd meg, pont amikor kezdtem jó útra térni. szépen beszélni, semmi lófaszok meg ilyenek, meg rendes mondatkezdés és baaeeng?!
@fehérfarkas: Nem azt mondom, hogy ókori keletet egyáltalán nem, csak azt, hogy nem annak kéne a legfontosabbnak lenni, és ez vonatkozik az őskorra. Visszaemlékezvén ugyanis a gimnáziumra még télen is őskor meg ókori kelet volt, és így a többi rész egy nagy rohanás volt, és ez vezetett oda, hogy normálisan már nem is tanultunk modernkori történelmet, hiszen érettségire készülés, miegymás.
Amit én fontosabbnak vélek, mint azt, hogy milyen előemberek voltak. És mondom kell őskort is, ókort is tanulni, de rövidebben a mostaninál.
@jaegtoer:

"
És! Mondd meg, pont amikor kezdtem jó útra térni. szépen beszélni, semmi lófaszok meg ilyenek, meg rendes mondatkezdés és baaeeng?!"

A kettő közötti lehetséges ok-okozati összefüggést alázattal vesd el. Nem írható az esendőség számlájára.
Ha egy ideig, mint mellékhatás, visszatér, elnézem neked:)
@jaegtoer: "Bocsánat, valamiért a "török" közvetítés rögzült bennem -feltehetően a több és hosszabb török előzményű hsz -ből következően/után- s most utóbb jobban megnézve vettem észre az arab-perzsa-moszlim kontextust."

Semmi gond :)
Előfordul, hogy az ember félreolvas valamit, vagy átsiklik valami felett - velem is többször előfordult már :)
@Penivaldes:
Az őskor az teljesen más.
Az ókor az érdekes onnantól kezdve, hogy holt telepedtek le először az emberek (és miért pont ott) és hoztak létre mezőgazdasági falvakat, aztán később hol jöttek létre az első városok (miért pont ott): mert itt és ekkor kezdődött el az igazi emberi civilizáció, amely már magasan szervezett társadalmi szintet alakított ki. Ennek egyenes következménye volt az első birodalmak kialakulása, amely már túllépett a városállami szinten, és egységes közigazgatási szerveződést hozott létre a határain belül.
Valamint ezek az első városállamok, és birodalmak szervezései hogyan terjedtek el a világ más részeire. Minket ebből főleg Európa érdekel, hogy Európába hogyan, mikor és kik révén jutottak el ezek a civilizációs vívmányok.
És azt is érdemes tudni, hogy Európa többségét az indo-európai germán és szláv népek adják, akik a mai Irán területéről vándoroltak egyre nyugatabbra, míg nem Európa területén végleg le nem telepedtek (közben azért a Nyugat-Római Birodalmat meg az itt lakós őslakosságot legyőzték és elpusztították).
Európa civilizációs történelmének másik ága a görögök és rómaiak, akiket pont a fentebb említett germán és szláv népek győztek le (na jó, a görögök csak területeket vesztettek, mert a Bizánci Birodalom révén tovább élt a kultúrájuk és tudományuk, sőt ők adták a birodalom császárait és közigazgatási felsővezetőit is).
És persze a rómaiak és görögök sem maguktól váltak félnomád népből fél évezred alatt magasan fejlett urbánus civilizációvá. Hanem átvették a régebb óta létező szomszédos civilizációk tudását (sőt, meg is hódították őket).
És, ha a kettőt összetesszük, akkor összeáll a kép, hogy Mezopotámiából és Egyiptomból a tudás hogyan ért el a göröghöz az ie. 1. évezredre, amit majd átvesznek a rómaiak is. És az is érthetővé válik, hogy ez a tudás miért veszett el Európában (Nyugat-Római Birodalom bukása a germánok révén), és miért maradt fent a Közel-keleten (Bizánci Birodalom). És az is érthetővé válik, hogy az ún. "sötét középkor" miért volt Európában, és miért nem volt a Közel-keleten (a Közel-keleten a nagy visszaesését a 13. sz-ban Dzsingisz Khán mongol hordáinak pusztítása okozza majd, amely az összes közel-keleti nagy kulturális, tudományos központotot elpusztítja/lerombolja: Bagdad, Iszfahan, Damaszkusz, Szamarkand, Bukhara, stb...).
De ez csak akkor érthetőmeg, ha a történelmet egészként nézzük, és nem pedig egyes elemeit kiemeljük - más elemeit pedig negligáljuk, mert akkor a láncszemek nem fognak összeállni.

Persze az egyetemes történelem mellett szükség van a saját közvetlen régiónk történelmének részletesebb megismerésére is. De az egyetemes történelem mellett - ráadásul idprenben akkor tudjuk megfelelően elhelyezni a sajátunkét, és a hatásokat, összefüggéseket felismerni, ha ismerjük az egyetemes történelmet is :)
@fehérfarkas: persze, de annyi idő nincs rá, hogy rendesen megismerd. Kénytelen vagy válogatni.:)
@Penivaldes: "Amit én fontosabbnak vélek, mint azt, hogy milyen előemberek voltak. És mondom kell őskort is, ókort is tanulni, de rövidebben a mostaninál."

Az őskorral nem nagyon foglalkozom. Engem már a civilizációs szakasza érdekel a történelemnek.
Éppen ezért az ókortól (az első valódi civilizációk kialakulása) kezdve foglalkozom a történelemmel.
És azt tudom mondani, hogy a legrégibb törikönyv, amivel rendelkezem az 1965-ös (egy könyvtári selejtezésnél bukkantam rá). A legfirsebb pedig pár évvel ezelőtti. Viszont egy dologban megegyeznek: az ókor görögök előtti részét pár tanórában összefoglalják, rengeteg nagyon fontos részletet kihagyva (az ok-okozati összefüggések megértése emiatt szinte lehetetlen a törikönyvekből), és sokszor még a megemlítettekben is hibás tények vannak.
Aztán jön a görögök meg a rómaiak időszaka: ezzel hónapokon keresztül foglalkoznak a törikönyvek. Sőt ezen belül is a görögök hőskorával (az ún. klasszikus korral) foglalkozik a görögökről szóló tananyag 2/3-a, ami a valóságban csupán kb 2 évszázad (ie. 5-4. sz.). Vagyis inkább ezen a belső aránytalanságon kellene változtatni, hogy 4000 évet gyorsan lezavarunk 5 óra alatt, majd 2 évszázaddal 12 órát foglalkozunk (most csak körülbelüli számokat mondtam, mert tankönyvenként vannak eltérések, de az arányok nem sokban változnak).
@Penivaldes: "persze, de annyi idő nincs rá, hogy rendesen megismerd. Kénytelen vagy válogatni.:) "

Egyébként az a nagyon durva, hogy nem is kellene túl sok tanórával növelni az ókori tananyagot. Sőt, ha a mostani belső arányokon javítunk, akkor egyáltalán nem is kell nővelni.
A mezopotámiai civilizácó kialakulása ugyanis annyira egyenes vonalban követhető egészen az Újbabiloni Birodalom bukásáig, hogy az összefüggéseket és a fontos eseményeket pár tanórában nagyon jól és érthetően össze lehet foglalni: sumerok (első városok) >> akkádok (első birodalom) >> ún. sumer reneszánsz (a mai sumer épületek többsége ebből a korszakból maradt fent) >> Asszír és Babilóni Birodalom >> átemeneti korszakok (egymást gyorsan váltó királyságok, sémi és indo-európai népek közel-keleti népvándorlásai) >> Újasszír Birodalom (első ún. "szuperbirodalom") >> Újbabiloni Birodalom (az utolsó mezopotámiai birodalom, a zsidók fogsága) >> Akhaimenida Perzsa Birodalom (a világ máig egyik legnagyobb szárazföldi birodalma az Indus folyótól a Fekete-tenger nyugati partjáig, a zsidók szabadon engedése, a világ első föderális államberendezkedése) >> Nagy Sándor hellén hódításai (az ún. "hellenizmus" kezdete) >> a Római Birodalom meghódítja a hellenizált területeket >> a Római Birodalom ketté osztása >> Nyugat-Római Birodalom bukása a germán népek által majd a Frank Birodalom és később a Német-Római Császárság létrejötte >><< a Kelet-római Birodalom (Bizánci Császárság) magterületének fenállása további 1000 évig az Oszmán török hódításokig >> Ottomán Birodalom létrejötte >><< valamint a Bizánci Birodalom közel-keleti területeit a muszlim arabok meghódítják: arab kalifátusok létrejötte (ez időben megelőzi az oszmánokat, de a magterület és a periféria miatt most megcseréltem a sorrendet).
Ez egy nagyon letregyszerűsített és jól átláható követése az eseményeknek és az ok-okozati összefüggéseknek.
(persze pár birodalmat most kihagytam: pl. Egyiptom, a hunok hódításai, szkíták hódításai, hettiták - de ezek pár óra pluszban összefoglalhatőak, főleg mert egymással kapcsolatban álltak: háborúskodások és békekötésel)
@fehérfarkas: megértelek, de nem tudok egyetérteni. én ugyanis azt gondolom, hogy szűkíteni kell az ókort (kelettel, göröggel, Rómával együtt) és 9.-dikben már javában benne kéne lenni a középkorban ahhoz, hogy normálisan elérj a modernkorhoz, és tanuld a délszláv háborút, meg ami a 90-es években volt. Mert az valahogyan elsikkadt a sok régi birodalomban.
Hirtelen kompromisszumként az jutott eszembe, hogy általános iskolában lehetne jobban ókori keletezni, különböző kultúrákat megismertetni, de gimnáziumban már a fentebb írtak szerint kéne haladni.
és ezt nem azért mondom, mert bármi bajom lenne az ókori kelettel, a keleti kultúrákkal.
sőt, lenyűgözőek. engem pl olvasmányaimból, mert csak azok vannak a sivatagban eltemetett városok fogtak meg. Szamarkand. Buhara. Egyszer el fogok menni oda, ha lesz pénzem, és időm:)
@Penivaldes:
Szerintem a gimi 1. osztály legyen az ókoré (meg előtte egy kicsi őskor), a 4. oszt. pedig a 19. sz. 2. fele és a 20. sz. Azért így együtt, mert ok-okozatilag ez tartozik szorosan össze (pl. az 1. vh kitörése nem érthető meg a 19. sz-ban végbement nagyhatalmi erőviszonyok változásai nélkül).
A 2., 3. oszt. pedig bőven elég a középkorra, és a reneszánszra meg újkorra.
A lényeget nem a minél több évszámora tenném (amit egy diák még a dogaíráshoz is csak puskázásból tudja), hanem az ok-okozati összefüggésekre, hogy a diákok megértsék a történelmet, hogy mi miért úgy alakult, ahogy.

Ja, és ha már Európa és ún. sötét középkor, akkor jobban megtanítanám a diákokkal a vikingeket, és kultúrájukat, civilizácójukat. És azt is, hogy a germánok krisztianizációja nem egyik pillanatról a másikra ment végbe, hanem sok száz év alatt (a legutolsó viking törzsek csak a 13. sz-ban tértek át).
Meg persze a korai magyar történelemből sem csupán a népvándorlás évszámait hangsúlyoznám, hanem sokkal inkább a kulturális dolgokat, és magát a folyamatot és összefüggéseket.
@fehérfarkas:
És persze a fentiek azért is fontosak, mert általuk jobban megérthető István király miért Rómát választotta Bizánc/Konstantinápoly helyett. Mondjuk ebben a történészek között is van vita - de legalább jobban megértik a diákok mi miatt is van még a mai napig vita a történészek között. Miért nem tudott ez a vita lezárulni.

Utólag könnyű igazat adni István királynak. De 1000-ben ez egyáltalán nem volt egyszerű kérdés a 2 birodalom között.
1000-ben még nem volt meg a Nagy Egyházszakadás, arra még 54 évet várni kell. De már akkor évszázadok óta ment a harc és rivalizálás Róma és Bizánc között.
Európa úgy nézett ki 1000-ben, hogy a nyugati határunknál kezdődött a Német-Római Birodalom (amelyik megállította a kalandozó honfoglaló elődeinket). Északon a Lengyel Királyság.
É-K határunknál a Kijevi Rusz kezdődött (aminek kriszitianizálása akkor még nem fejeződött be, és pont a bizánci hittérítők térítették át őket a kereszténysgre). Déli határunknál meg a Bolgár Királyság (nem tartott sokáig, mert Bizánc nem sokkal később visszacsatolja magához a területet). A Bolgár királyság déli szomszédja pedig a Bizánci Birodalom (ami nem sokkal később a mi szomszédunk lett, így 1054-ben a Nagy Egyházszakadáskor a 2 nagy birodalom közti terület voltunk: a Német-Római Birodalom és a Bizánci Birodalom).
Ebből a Német-Római Birodalom tartozott Róma alá. Bizánc, a bolgárok és a Kijevi Rusz Bizánc/Konstantinápoly alá.
Vagyis vallásilag 2 Róma alá, és 3 Bizánc alá tartozó birodalom/királyság volt a régiót meghatározó "szomszédunk".
Kultúra, tudományok, katonaság tekintetében Bizánc volt az erősebb. István király mégis Rómát választotta.

És persze 1000-ben volt Bizánc és a Német-Római Birodalom mellett egy 3. nagyhatalom is: A Cordobai Kalifátus - valamint akkor még Szicília is muszlim kézben volt. Európa 2 legnagyobb és legfejlettebb városa 1000-ben Cordoba és Palermo voltak. De Istvánnak Európa közepén 2 keresztény nagyhatalom közti szendvicsben szóba sem jöhettek a távoli muszlimok - neki a 2 rivalizáló szomszédos birodalom közt kellett valamelyik mellett letennie a lantot.

És azért azt se felejtsük el, hogy aki István megkoronázta pápa az nem akárki volt. Az európai tudománytörténelem fejlődésében szerintem nem lehet túlbecsülni a hatását:
II. Szilveszter pápa vezette be Európában az arab számokat (ő még 0 nélkül), az abakuszt és az armilláris gömböt. A földgömbjén az Egyenlítőt pontosan, a Ráktérítőt pedig majdnem pontosan ábrázolta. Ő volt az első európai, aki az asztroláb működését leírta (igaz, csak 50 évvel később jelent meg Hermannus Contractus szekreksztésében, aki szintén egyszerre volt egyházi tisztviselő és az arab tudományokban jártas tudós). Ráadásul még gépeket is tervezett (pl. Rheimsben egy hidraulikus erővel működő orgonát).
Hogy honnan vette ezt a tudást? A muszlim világból, a muszlim egyetemkről. Még pápasága ellőtt több neves európai egyetem mellett tanult Cordobában, Sevillában és Fezben az al-Karaouine Egyetemen is, ahonnan a fenti tudást megszerezte és Európában elterjesztette :)

Így ér össze Bizánc, a muszlim világ, a Német-Római Birodalom, István király, II. Szilveszter pápa, az arab számok bevezetése/elterjedése Európában.
Sok legenda van arról, hogy a pápa eredetileg nem is Istvánnak, hanem a lengyeleknek akarta adni a koronát. De ezekben a legendákban megmondom miért nem hiszek:
Sem II. Szilveszter pápa, sem István nem egy határozatlan, tutyumuyti alakok voltak. II. Szilveszter egy nagy tudós, okos és művelt ember, a korabeli keresztény Európa egyik legnagyobb tudósa (és közben igencsak zseniális karrierista és stratéga, hogy a pápaságot is megszerezte a riválisaitól). Így valószínűleg pontosan tudta kinek mit akar adni.
István szintén egy nagyon határozott és eltökélt ember volt, és ő is zseniális karrierista és stratéga (pl. ahogyan a riválisaival leszámolt). Valószínűleg pontosan tudta mit miért akar, és II. Szilveszterrel követek útján már előre megtárgyalták a részleteket. Csak úgy véletlenül senki nem csatlakozik egyik Birodalomhoz sem, és csak úgy véletlenül egyik pápa sem avat királlyá senkit.

térképek:
fc07.deviantart.net/fs71/i/2013/151/5/0/europe__ad_1000____the_high_middle_ages_by_undevicesimus-d673fq0.jpg
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Byzantine_Empire_animated2.gif
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Great_Schism_1054_with_former_borders.png
@fehérfarkas: "És persze a fentiek azért is fontosak, mert általuk jobban megérthető István király miért Rómát választotta Bizánc/Konstantinápoly helyett."

Ha ez az István Géza, akkor nem király, hanem fejedelem. Ha király, akkor nem ő választott, hanem az apja, Géza. Egyébként minden stimmel.

1) Arkadiopolisz (amikor István, a későbbi király talán még világon sem volt) után Bizánci kereszténység szóba sem jöhetett.

2) Géza központosító törekvései ellen erdélyi gyulaként a bizánci szövetség létkérdés, viszont a bizánci szövetségnek alapfeltétele a görög rítusú kereszténység feltétele. Az ellenfelem szövetségese szövetségesként ugyancsak szóba sem jöhet, tehát az ellenségem ellensége lesz a barátom, és nyugati keresztény leszek.

Ez Géza döntése. István királyt egyszerűen így nevelték.
@Pantagruel:

Ebből a szempontból igazad van, de azért ne felejtsük el, hogy a honfoglaló üseinket nemcsak Bizánc, hanem a Német-Római Birodalom is megállította, és tőlük is kikaptak őseink. Ugyanezen logikával akkor a Római Egyház alá tartozó kereszténység sem lett volna szóba jöhető.
Én legalábbis abból indulok ki, hogy István, egy nagyon határozott és eltökélt ember volt, aki ráadásul nagyon jó politikus is (a mai EU-val nem teljesen kompatibilis, de hát az akkori frankok és német-római császárok sem voltak a mai EU-val kompatibilisek). Szerintem a döntése nem egyszerűsítető le arra, hogy azért Rómát választja Bizánc helyett, mert az apja idejében kikaptunk Biznctól. Én legalábbis ennl jóval pragmatikusabbnak nézem Istvánt.
Géza esetében teljesen érthető, amit írsz - csakhogy Géza még nem tette Róma hatalma alá a magyarokat, és nem koronáztatta meg magát a római pápával. Ráadásul a bizánci császár sem ugyanaz volt addigra, mint amelyiktől kikaptunk: I. Jóannész császártól kaptunk ki, de amikor István felveszi megkoronáztatja magát a római pápával, akkor már II. Bazil a bizánci császár.
Aztán lehet, hogy mégis ennyire meghatározó volt István számára az, amit az érvelésedben írsz.
@fehérfarkas: ezért utaltam a belső harcokra (2), a központosító törekvésekre, hogy István úgy lett király, hogy még hosszú évtizedekbe tellett, mire elismertette a hatalmát, az egyeduralmát ellenlábasaival, a szabad törzsfőkkel, ill. törzsi államokkal, mindenekelőtt egyik legnagyobb ellenfelével, az erdélyi Gyulával (Prokujjal). Vagyis folytatta a munkát, amit még apja kezdett meg, méghozzá úgy, hogy követte apja politikáját: a Bizánccal szövetséges erdélyi urak ellen nyugati szövetségest alkalmazott. Ehhez képest mi szólt (volna) Bizánc mellett? Most komolyan. Istvánnak mi haszna származott volna a keleti vallásból?
@Pantagruel: "Vagyis folytatta a munkát, amit még apja kezdett meg, méghozzá úgy, hogy követte apja politikáját: a Bizánccal szövetséges erdélyi urak ellen nyugati szövetségest alkalmazott. "

Így már értem, csak az előző hozzászólásodban a külpol dolgokra tettem a hangsúlyt, de most, hogy ezt így kihangsúlyoztad, már érthető - és ezt így el is tudom fogadni :)
@fehérfarkas: István a király és a magyar kultúra.

Árpád honfoglaló magyarjai mai megfelelői azok a tekes-ek, az őrző-védők, hivatásos katonaság, rendőrség. Ezeknek a fiúknak fiksza ideája, hogy az erőszak bármit is megold, mitöbb, aki erőszakoskodik, az hős.

Láttál már őrző-védőt néptánckörben? Vagy népdal körben? 1-2 nem mondom hogy nem lehet, de sokkal jellemzőbb, szabadidejékben is "harcoskodnak".

István a királyhoz annyi közünk van, hogy erőszakkal megszüntette a pogány vallást. Pedig ha az a pogány vallás olyan szörnyű lett volna, az akkori agitproposok biztos felhasználták volna. Csak annyit tudunk róla, hogy valószínűleg anyajogú és egalitárius társadalaom - vallás lehetett a "pogányság". Európában utöljára nálunk lett felszámolva ez az ősi, a mai napig tiltott, tagadott életforma. :-(
süti beállítások módosítása