Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 444.hu/2024/05/04/kormany-ellenzek-100-avagy-egy-atlagos-kampanyszombat-az-mti-vilagaban?utm_sourc... (2024.05.04. 20:48) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2012.10.21. 13:11 Fabius

Minimum köztársaság

Címkék: 4k lmp jávor benedek köztársasági minimum

Régen próbálom megfejteni, hogy az LMP-nek miért sikerül minden megnyilatkozása meglehetősen sutára, és ezzel együtt miért biceg a gondolkodásmód is rendszeresen. Jávor Benedek megszólalása az Estében is éppen ilyen. Az pozitívum, hogy az Orbánnal és a kormánnyal kötendő koalícióra mondott egy kategórikus nemet, ami ha úgy akarom érteni válasz a jobboldalon mostanában fölmerült, megszorult kormánypárt szövetségest keres trendre. De mi van ezen, meg a minimum köztársaságon kívül?

Az LMP és a 4K kidolgozta a köztársasági minimum programot. Amiből kirajzolódik egy minimum köztársaság képe, ez eddig rendben is van. A célok nagyon helyesek, - szükségesek is, félreértés ne essék - de ahogy az elnevezés is mondja, ez amolyan minimum. Amit mi, a kormány leváltását támogató választók elvárunk, nem csak az LMP-4K társulástól, hanem mindenkitől aki kormányváltásról ábrándozik. De mi lesz a minimum fölötti tartalommal? Mert lássuk be, azzal különösebben nem rózsás a helyzet. Az alternatív költségvetés elkészítése idén is pozitív, haladás is kiolvasható belőle az előző évihez képest, de ez még mindig nem az, ami alapján a gazdasági kormányzást rátok bíznánk. Innentől pedig adott ismét a valakivel szövetség kérdése, mert tegye föl a kezét kommentben akinek megvan a kép, hogy 2014 tavaszán Jávor Benedek Istvánffy Andrással az oldalán fogja kikiáltani a negyedik köztársaságot. Én bírlak titeket meg szavaztam is rátok, de ez a kép nekem sincs meg. 

jávor.bmp

Az világos, hogy a szocialistákkal és dékával összefogásról és választási szövetségről beszélni nem kéjmámor. Viszont ez a két kijelentés...
1: Azokkal érdemes együtt dolgozni, akikkel van esély arra, hogy választási győzelem esetén közösen tudnak kormányozni.
2: Bajnai Gordon szerepvállalásáról azt mondta: izgalmas kérdés, és meg kell vitatni, hogy egy középre tartó új kezdeményezésben van-e helye a volt kormányfőnek, azt azonban nem tartja elképzelhetőnek, hogy ehhez az esetleges társuláshoz „fegyverhordozóként” az LMP is csatlakozzon.
 
...így együtt nettó hülyeség. Ha azokkal érdemes együtt dolgozni akikkel esély van egyrészt választási győzelemre, másrészt közös kormányzásra, akkor szerintetek a 4K a jó válasz? Mármint úgy értem az a 4K, akik pillanatnyilag még nem párt, tagsága, támogatottsága kimutathatatlan, országos szervezettsége, lefedettsége, társadalmi beágyazottsága nincs. Magyarul gondolhatunk róluk bármit az tény, hogy számottevő erőt nem képviselnek. Cserébe nem kell fegyverhordozónak érezni magatokat mellettük, az vitathatatlan. 
Ezzel ellentétben más a helyzet Bajnaival, különösen, ha ránéztek erre, fokozott figyelemmel a felmérés aktív de elkötelezetlen szavazóréteg véleményének értékelésére. Ha egyszer majd sikerül levetkőzni a zsigeri, nem leszünk Bajnai szancsópanzája(!!!!) képzetet gondoljátok végig: az elkötelezetlen aktívak megszólítása és bevonzása nélkül kormányt váltani nem fog tudni senki. A felmérésből kiderül, ki az akiről ezeknek az embereknek jelentős része elhiszi, hogy végig tud vinni egy országot szarból kirántó gazdasági programot, amit rólatok ugyanezek az emberek nem hisznek el. Pluszbónusz a Haza és Haladás egyesületté alakult, Bajnai nem az MSZP arca lesz, ez nagyjából biztosra vehető, egy gond kipipálva. Érdemes lenne az identitászavar kezelésére felütni az Értelmező kéziszótárt, és megnézni mi szerepel a "partner" szócikk alatt. 
 
Az együttműködés alapja lehetne a szerepek megfelelő leosztása. Bajnai gazdasági programja simán kiegészíthetné a köztársasági minimum programotokat. Orbán országlása után egyébként sem szívesen adnánk kizárólagosságot senkinek, egy választási szövetséget a muszájon kívül is szívesebben látnék, mint egypárti többséget. Ebben pedig mindenki foglalkozhatna azzal, ami faszául megy: Bajnai a gazdasággal, ti - akár a 4K-val, Szolidaritással együtt - az alkotmányosság és jogállami normák mellett jelenthetnétek a korrupció elleni féket is az új rendszerben. 
 
Egy ilyen társulás esetleg nem csak az egymással is kizárólag marakodni képes felek ingatag minimum köztársaságára lenne elég.  
 
 
 

309 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr734860865

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A reális alternatíva 2012.10.22. 16:13:28

Bajnainak egyáltalán nincs könnyű dolga. Nehéz megfelelni a sokféle elvárásnak, amit támasztanak feléje. Hisz abban sokan egyetértenek, hogy ennek a kormánynak távoznia kell a porondról az első adandó alkalommal, és ezek többsége abban is egy vélemény...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Most üt majd vissza a nagyhangú, (nagyképű?) handabandázás, hogy ezzel meg azzal aztán soha! Aztán ha mégis, arcvesztés és csalódott szimpatizánsok maradnak ..Kicsit nem lehet legyőzni Orbánt. Rommá kell alázni ezt a bandát, mert ha nem, csatateret csinálnak az országból.
Egy régebbi témában már írtam ezt ,de azt hiszem érdemes megint megemlíteni:"Középre tartó kezdeményezés". Az irány jó, mert joggal feltételezhetjük a közvéleménykutatási-adatokból, hogy az a bizonyos 52% bizonytalanból-ha levesszük azt a 30%-ot,akik soha nem szavaznak,marad jóindulattal 1 millió ember-nagyon jelentős részük kiábrándult jobbközép szavazó.Viszont bár keveset tudok a 4K!-ról,de amennyire hallani lehet, erősen balos nézeteket vall.Az LMP-nek is van néhány olyan elszólása(vagy nem is elszólás),ami erősen balos(Scheiring féle nyilatkozat)Hogy képesek ezt eladni a bizonytalanok felé(akik valszeg jobbközepesek) én ezt erősen kétlem.Bajnaival lényegesen nagyobb sanszuk lenne,de ehhez meg kellene tagadniuk eddigi önmagukat.Sokáig nem tudnak taktikázni, mert szétporlad a párt.

Egyébként a cikk megint nagyon jó, mint mindig:D
Egyetértek a poszttal, ez az egyetlen járható út. Persze tudom, hogy ezt nem akarják - ilyen-olyan indíttatásból - belátni, elfogadni sokan.
Azt hiszem viharos kongresszusa lesz a lömpöpőnek. Fel kell tenniük és meg kell válaszolniuk a kérdést: komolyan gondolják-e a politizálást? Vagy - tiszták (micsoda baromság) maradva feloszlik a párt.
Szétporlad a mi? Nem nagyon jöttem rá, mit is képviselnek annyira a plázautálaton túl. Igen, épészmérnök szokott a magyar hangjuk lenni, ő írja: a zöldeket, de abban mit? Családi gazdaságok és azt hogy? Most a Szabó csajszi foglalt földet a gazdákkal, az nagyon is szép és jó, de ugye majd valahogy ezt törvényesen kell nagyméretekben levezényelni, hisz a kajászói történések figyelemfelkeltésnek, lakmuszpapírnak jók, ütősek, de nem vagyunk 45-ben mégsem...

negyedikkoztarsasag.hu/part/program.pdf Vannak benne megfontolandók, nem hiszem, hogy ne tudnának Bajnaival a legtöbb kérdésben közös nevezőre jutni persze viták után. De ami tény: negyedannyira élünk ma jól, mint egy osztrák. És ha Orvbűnön múlik, akkor ez még rosszabb lesz. Szóval lépni kell.
@orica: Kérdés már csak az marad, miért jött tulképp tényleg létre ez a párt? Mert az a Más Politika nem lett eredményes, nem szólította meg a kiábrándultakat. Akkor még másabb kell vagy vissza régihez, amiből kiábrándultunk vagy mi legyen?

A tisztaság szép erény, de hasznossá is kell válnia, mert különben csak elegántcsontottornyba való. És valahogy,- amikor nemrég írta a megszobort Blikk - , amikor a córesz kellős közepén mégis duplájára növelik a parlamenti képviselők kiszolgáló személyzetének fizuját www.origo.hu/itthon/20120905-blikk-tobb-penzt-kaphatnak-a-kepviselok-az-asszisztensekre.html a Lömpopó sem tiltakozott. Pedig azért talán egymilliárd elférne máshol is.
Stefike kedvenc portálja -szerinte ez nagoyne rodálja a női magyar populációt: www.femina.hu/hirhatter/oktober_23_beszedek_szavazas_eredmeny

Hát, amit most kihirdetett, az nem fog neki tetszeni:[..]"Bajnai nyert

Az olvasói voksok alapján az első helyen Bajnai Gordon végzett, eszerint október 23-án az ő beszédére mennének ki a legtöbben. Bajnai a szavazatok több mint 40%-át szerezte meg.

Mögötte némi meglepetésre Gyurcsány Ferenc végzett, a DK rendezvényét a voksolók 32%-a tartja érdekesnek. Orbán Viktor miniszterelnök a szavazatok 12%-át szerezte meg.

A hangsúlyozottan nem reprezentatív felmérés alapján az olvasók mintegy 10%-a gondolja úgy, hogy nem érdekli egyik politikus sem, 3% pedig még nem tudja, melyik beszédet nézi meg."
@a szív fészkei: Szív, nekem az jön le, hogy téged kurvára nem érdekel, mit gondolnak és mondanak az ökologisták ("zöldek"), és nem is igazán akarod tudni. Így viszont nem túl meggyőző a legyintgetés.

Magyarország egy igazi zárvány. A világon sehol nem ilyen lekezelő az attitüd az ökológiai problémák, és az azokkal foglalkozókkal szemben.

Olyanok vagytok, mint az utolsó ismeretlen indián törzs, amelyik még nem találkozott az elektromossággal.
A legnagyobb okologiai problema ma hogy a nepesseg jo resze fazik es nincs mit ennie. Ok nem az okoszisztema resze? Balos gazdasagpolitikaval nem lehet ezt a romhalmazt mar rendbehozni 22 ev elszuras utan azt jobb ha mindenki elfelejti. Bajnai vagy vegkepp lecsuszas ez a valasztek.
@a szív fészkei:
Miközben nálunk óriási KERESKEDELMI VISSZAESÉS van, osztrákiában:
"Új bevásárlóközpont nyílt Bécs mellett 200 millió eurós beruházással. A G3 Shopping Resortban 140 üzlethelyiséget alakítottak ki, melynek 97 százaléka bérlőre is talált, írja az MTI."

www.portfolio.hu/ingatlan/retail/rekordmeretu_bevasarlokozpont_epult_becsnel.174615.html
@a szív fészkei: Ha jól tudom a Media Markt és Saturn majdnem egy és ugyanaz, azt hiszem közös tulajdonosi kör. Szerintem rohadtul nem érte meg a kicsi ungarische piacon két márkát futtatni, jelentős versenytárs nem akad, gondolom a beborult magyar gazdaság miatt bőven elég egyet tartani (lóf.sz lesz itt, nem fogyasztás, pláne fogyasztásnövekedés hogy klasszikust idézzek).
Stagflaciobol kizarolag strukturalis atalakitassal lehet kimaszni nagy fajdalmak aran. Mindenkepp rossz lesz de lesz jovo. A nyugati allamoknak is meg kellett lepniuk a 80-as evekben annak koszonhettek aztan 30 ev viragzast. Nem a semmit osztottak szazfele.
@épészmérnök:
Engem viszont felettébb érdekel a téma, kerestem is a kapcsolatot a "zöld" szervezetekkel...Tökéletesen indokolt az idézőjel...Az roppant kevéske, hogy ne menjünk a multiba és ne együnk mérgezett szart...Menjünk helyette a sarki kisboltba, ahol ugyanazt a szart adják drágábban. Szóval ez nem megy...Még odáig sem jutottak el, hogy beismerjék, a zöld élelmiszer termelés megkövetelné a drasztikus népességcsökkenést...Ez a rendszer 2 milliárd embert tudna eltartani minőségi élelmiszerrel, de ez már ütközik a katolikus egyház "szaporodjatok és sokasodjatok" dogmáival...Annyira pedig nem bátrak, hogy ezzel szembemenjenek.Addig viszont nincs miről beszélni...
@Husz_János_Puszita: "A legnagyobb okologiai problema ma hogy a nepesseg jo resze fazik es nincs mit ennie."

Hogyan lehet ezt a romhalmazt jobbos gazdaságpolitikával rendbehozni? Hulljon a férgese???
@Parafrázis: "Még odáig sem jutottak el, hogy beismerjék, a zöld élelmiszer termelés megkövetelné a drasztikus népességcsökkenést."

Ez egy nettó hülyeség.
@Parafrázis: az igaz, hogy a Föld eltartóképességét meghaladja a túlnépesedés. Ez a kulcsprobléma, ebben egyetértünk. Viszont az is igaz, hogy nem az élelmiszerrel való ellátás a probléma, mert az megoldható, hanem a tiszta víz. És nem csak az ivóvízről van szó, hanem az öntözővízről, amelyre az élelmiszertermeléshez van szükség.

Erre is vannak low-tech megoldások, Magyarországon is, pl. a nádgyökérzónás lokális szennyvíztisztítók. Csakhogy ezeknek a felépítése és működtetése töredékébe kerül a nagy csatornarendszerekének, emiatt nem emelik kellőképpen a GDP-t, ezért a hagyományos közgazdasági felfogás szerint nem megfelelőek. Ez egy abszurditás.
Még egyszer a túlnépesedésről.

Már az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottságának 1987-ben nyilvánosságra hozott jelentésében, az ún. Bruntland Jelentésben is a túlnépesedést jelölik meg a legnagyobb környezeti problémának, amely kölcsönhatásban áll a szegénységgel.

Ennél is nagyobb probléma azonban, hogy a világ bajainak a komplexitása már akkorára nőtt, hogy a governance, azaz a problémakezeléssel foglalkozó rendszerek nem képesek azt kezelni. Az ökológiai krízis túlnőtte az emberiséget.

Egy rendszeren belülről nem lehetséges a rendszert megváltoztatni... jöjjön a Deux Ex Machina...

brühühü.... hogy egy nagy gondolkodót parafrazeáljak.
@épészmérnök: De mondd, mit akarnak? Családi gazdaság - erre azok, akik élnek falun, azt mondják, nem megoldás. Szélkerék: van ennyi szél itthon?

Tecsóban meg a népek igenis tudnak olcsón vásárolni, ha tetszik az LMP-nek, ha nem. Mert az egyetlen vidéki kisbolt kiba drága sokaknak. Tudom, mert lányomék ismerőse ilyen kis faluban él és ünnepnap neki, ha ők elviszik arra jártukban tecsózni és be spájzolhat végre normális áron sok mindent.

Pesti kisbót is a tecsóban szerzi be a készletét és emeli aztán kicsit felfele nagyon nem szociális érzékenyen. Én meg ezt látom nap mint nap.

Szelektált szemétgyűjtés: index.hu/belfold/paradicsom/2009/04/12/a_muanyag_a_sztar/ Yűjtjük, cepeljük,. mert nincs annyira közel. Emellett én ennyit tudok megtenni és nincs mosogatógépem: www.blikk.hu/blikk_aktualis/kornyezet-2017921

De pl. kampányol azért az LMP, hogy ne esetleges pályázatokon utólag lehessen nyerni pénzt falszigetelésre,hanem előre és azt számlákkal lehessen igazolni a munka elvégeztével? Mert mi ezért nem is éltünk ilyennel - talán lehetett volna nyerni, talán nem - hisz amíg elbírálják, stb. addig lecsúszunk esetleg egy kedvezményes anyagvásárról, nem tud időben betáblázni a cég, amelyik csinálja és emiatt elveszítünk egy-két évet. Pedig egy háztartásnak nem kis összeg ez. Mi tehát zsebből megcsináltattuk, most is bele kell szállni mert a ház is lépett.

Vagy pl.: én szigeteltetném a másik lakásom de mivel az ottani házbeliek nem akarják, nincs rá pénzük, mittomén: felettem is, alattam is laknak, hogy oldjam meg a többi nélkül? Akkor nyomassák ezerrel a belső lehetőségeket, dolgozzanak ki metódust ezt támogatni, hogy egyénileg is lehessen lépni hülye szomszédok ellenére.
Vagy reklámozzák azt a magyar módszert, ami nem minden ablakot kidobásra ítél, hanem az üveget cseréli ki korszerűre nem is drágán, sőt fő profiljuk a régi házak gerébtokosainak felújítása. Az is rengeteg energiát spórolna, ha elindulna nagyban. Ilyeneket nem hallok velük kapcsolatban - konkrétumok kellenének, azt eljuttatni a néphez - nem, lózungok, már bocs. És nem, nem megyek utánuk, keressenek ők engem, a szavazójukat.

Amúgy a férjem pont környezetvédelmi projekttel nyert szabadalmi díjat - hol volt még az LMP akkor?? - , ezzel vett részt nemzetközi kiállításokon: BX, Potzdam, stb. (mind saját pénzből, ami nem két fillér, pedig kocsiban aludt, mert szállodára már futotta belőle) de mivel egyedül nem tudjuk a milliárdos projektet kivitelezni, hát felhagyott vele. Keresett támogatókat, de sehol sincs pénz. Ahol meg lehetett volna csinálni - Eu-s pénzből, naná ezrét is hívták, hogy ilyesmire kapták - ott másnap visszaléptek, franc se tudja miért.

Szóval ennyire ne kezelj le légy szíves. De én a ködevésen túl a gyakorlati lépéseket akarom látni. Mert mesélni én is tudok.
@Husz_János_Puszita: "Stagflaciobol kizarolag strukturalis atalakitassal lehet kimaszni nagy fajdalmak aran. Mindenkepp rossz lesz de lesz jovo."

Egy ilyen átalakítás azonban csak akkor hozhatja meg a kívánt eredményt, ha nem ragad le a hetvenes évek thatcher-i gondolatvilágánál.
@a szív fészkei: Szív, nehogy nekem megsértődj. Nem ugyanarról beszélünk. Te az egyén szintjét hozod fel, ami természetesen abszolút releváns. Én pedig rendszerszinten osztom az észt :)

A mezőgazdasággal kapcsolatban számomra Ángyán József az etalon, nem az ismerősök a szomszéd faluból.
@a szív fészkei: "kampányol azért az LMP, hogy ne esetleges pályázatokon utólag lehessen nyerni pénzt falszigetelésre,hanem előre és azt számlákkal lehessen igazolni a munka elvégeztével? "

Szív, adjál nekik tippeket! Örülni fognak neki, és ha lesz rá kapacitásuk, akkor foglalkoznak majd vele.
@épészmérnök:
"Magyarország egy igazi zárvány. A világon sehol nem ilyen lekezelő az attitüd az ökológiai problémák, és az azokkal foglalkozókkal szemben."

Akkor bizonyara meg lepodnel, ha megtudnad, hogy mennyi ny-europai orszag is hasonlo zarvany, mint mi.
Mert hogy nem 1, nem 2 orszagot lehetne hozni, amelyek bizony semmivel nem tartanak elorebb ilyen tekintetben (sem).

Amugy meg ha az LMP, olyan nagyon zoldpart, akkor bizony kezdje az alapoknal! Magyarorszagon az elozo kormanyok altal (igy-ugy) elinditott szelektiv hulladekgyujtes (erdeklodes hijan, illetve takarekossagi okokbol) gyakorlatilag hamvaba holt. A kulonbozo enegiatakarekossagi meggondolasok x-ed ranguak, holott akar gazkonvektoroknal, villanyfutoknel, boilereknel beszerezhetoek, igaz joval dragabban, olyan berendezesek, melyek akar mar 5-8 eves tavlatban visszahozzak az arukat...

Vagyis ha valaki zoldeskedni akar, akkor bizony volna terepe.

Masreszt nefeledjuk, hogy pl. a nemeteknel is a zoldek megugrasat mennyire elosegitette a fukujimai reaktor balesete. Vagyis szerintem maga az ember olyan, hogy a "zoldseg" gondolata, eletszemlelete hatrebb sorolodik, mint egyeb szempontok
@simple observer 1.0: Na erről beszélek. Neked az ökológiai szempontok figyelembe vétele "zöldeskedés", ba.. meg.

Számos nyugat-európai országban voltak-vannak kormányon zöldek, Németországban, Ausztriában, Finnországban, Svédországban, Olaszországban, ami csak így hirtelen eszembe jut. A legtöbb nyugat-európai országban parlamenti tényezők.

Az Európai Unió környezetvédelmi elvei és programjai ugyan nem elegek ahhoz, hogy visszafordítsák az ökológiai válságot, ennek oka az, hogy sok gazdasági szereplő ellenérdekelt. Csakhogy a nyugat-európai országokban ritkán fordul elő, hogy a polgár a környezetrombolásban érdekelt vállalatokat támogassa. Szemben Magyarországgal, ahol ti, Szívet is beleértve, a neokon környezetrombolók érveit ismételgetitek.

Nekem ebből elegem van. Én már azt gondolom, hogy az ökológiai krízis annyira előrehaladt, hogy túllépett a no return ponton. Az emberiség nem képes kezelni a problémát, amelyet maga okozott. Én már csak egyéni megoldásokban gondolkozom. Tíz év ráment az életemből, hogy legalább egy hangyafasznyit segítsem a megoldást. Már nem érdekel. Hamarosan veszek egy farmot a vízben gazdag és hűvös éghajlatú Dél-Chilében, és ti meg azt csináltok, amit akartok. Dugjátok az elsivatagosodott Kunság homokjába a fejeteket.
@a szív fészkei: Azért irigylendő az lmp problémája. Felismerték, hogy nem kell itt maximálisra pörgetni a demokratikus elvárásokat. De nem ám. Előzetes regisztrációval? Ugyan kinek?! Hiszen csak a fidesz szavazókból kell a bizonytalankodókat elcsipkedni. Azokat akiknek nem kedvencük se bajnai, se a milla, a szocik és gyurcsány plááne.
A zöld körítés meg kell, hisz anélkül csak egy csapat balfácán lenne hatalmi törekvésekkel.:D
Szia Szív!
@épészmérnök: Mi adjunk tanácsot egy profi zöld pártnak, hogy mit kellene csinálnia?! Nem pont fordítva kellene lennie?
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: jaj, de jó, most megint bebizonyítottad, hogy mekkora balfaszok a zöldek! Örülsz? Örülj! Csak így tovább! Rohaszd tovább a bizalmat! Adok-kapok! Az enyéim faszák, az összes többi szar! Ez ám az összefogás!

Hol vagy, Rodeo?
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Ne tanácsot adj, hanem viselkedj polgárként, mint aki a politika megrendelője.

Rendeld meg, hogy milyen témákkal foglalkozzanak!
@épészmérnök: Nem a zöldek balfaszok. Félreértesz. Az lmp az ami egy csődtömeg és balfasz gyülekezet zöld párt köntösbe csomagolva.
A zöldek törekvéseivel egyetértek, és igyekszem mindent megtenni amit lehet környezetért. De ha az lmp nem proaktív, pedig önmagát zöldként definiálja, akkor ennyi erővel akár a fidesznek vagy az mszp-nek is adhatnék tanácsot. Ezeket az lmp-nek tudnia, tennie, akarnia kellene.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Elképesztő, hihetetlen a csőlátásod.

Éppen tegnap történt, hogy az LMP parlamenti képviselője a gazdák élén jelképesen átadta a földet annak, aki megműveli.

Ennél proaktívabbak hogyan legyenek???
Ahhoz, hogy a környezetvédelemben valami változzon, édeskevesek az egyéni megoldások. Hiába gyűjtöd külön a színes és zöld üvegeket, ha a kukásautóban úgyis összekeverik.
Ha nincs az országban egy tökéletes, anyagilag jól eleresztett, bölcs, ezeréves politikai tapasztalattal rendelkező zöld párt, akkor azzal kell kommunikálni, amelyik létezik.

Kommunikálni. Nem pedig ülni a bábszínház nézőterén, és bekiabálni Paprika Jancsinak, hogy üsd-vágd, nem apád.
@Parafrázis: @épészmérnök: a jobbos nem jelent szocialisan erzeketlent. Valodi raszorultsag elve. Minek a netto 600 ezres fizeteshez meg csaladi potlek meg gyerekkedvezmeny? A 270 ezres nyugdijhoz ingyen berlet? A 2 millios fizeteshez ingyen egeszsegugy. Lehetne sorolni ezeret.

No es zold adokkal hogyan kezelsz szocialis katasztrofat? Nagyobb gazdasagi teljesitmenybol lesz tobb penz a szegenyseg kezelesere.

De nem szerelem ed ideologia hanem kemeny gazdasagi realitas. A romanok kiszamoltak hogy a 66 utan szuletettek 15%-at kapjak majd az akkori fizetesuknek nyugdijkent pedig ott joval kisebb az ujraelosztas merteke. Ezzek kellene foglalkozni peldaul mert akkor milliok fognak ehen pusztulni.
Mar nyaron is azt irtam, hogy ez a Koztarsasagi Minimum(KM) egy vicc. Es akkor meg nem is tudhattam, hogy FEL EV(!) kell majd elkeszitesehez.

Nem, jelen esetben (is) a KM a korulmenyek aldozata.
Vajon ki emlekszik meg az MSZP Etikai kodexere? Nem oreg, csak 2 eves.
nol.hu/belfold/az_mszp_13_pontos_etikai_kodexe

A dolog ugyan ugy remenytelen volt, mint a KM most. Ha ezzel az otlettel, anno megkeresik Bajnaiekat, akkor talan gyorsabban keszul el a javaslat, masreszt a szociknak/DK-nak is konnyebben elfogadhato lett volna. Mert bizony valami ilyeten minimum programra igenis szukseg van.

Ehelyett egy viszonylag kis part, es egy merhetetlen szervezet nekiallt osszefabrikalni valamit. Tenyleg komolyan gondoltak, hogy majd atverik ezt az MSZP-n es a DK-n, mikozben nyilvan valoan veluk szemben, az o megrendszabalyozasukra keszult az egesz?

Ha komolyan gondoltak, akkor csak sajnalni tudom oket. Ha meg nem, akkor az is elarul ezt-azt arrol, hogyan is lehet mas a politika.

Az MSZP peldaja jol mutatta, hogy egy akkor eppen sarokbaszoritott, mindenki altal lesajnalt part, kozosseg a siker barmilyen eselye nelkul indithat csak ilyen akciot. Gondolom maga az MSZP is ugy volt, hogy gyerekek uljunk le egy uveg bor mellett, kis brainstorming, majd 1-2 ora mulva pikk-pakk meg is volt a kodex, oszt jonapot. Lehet kommunikalni. Merthogy tobbre aligha szamithattak.

Szemely szerint szimpatikusak nekem Karacsony, es Javor is. Kulon kiemelnem azt a taktikussagot, ahogy Javor naggyon finoman, de fokozatosan hajlik a szovetsegkotes fele, mindazon altal azt hiszem mar igy is le van maradva egy brossuraval. De ezzel egyutt ertekelem, hogy vannak ott is paran, akik erzekelik, es ertik, hogy a politika nem lehet mas. Vagyis ugyanazok a praktikak, trukkok szuksegesek a felszinen maradashoz, kulonben a tobbiek kitekerik a nyakad. Valamint, hogy realistanak kell lenned, kulonben elvesztel.

A Bajnais resszel egyetertek, de nicsak ki irt cikket LMP-kozelikent?

nol.hu/lap/forum/20121020-ossze-visszafogas

"Ebben pedig mindenki foglalkozhatna azzal, ami faszául megy: Bajnai a gazdasággal, ti - akár a 4K-val, Szolidaritással együtt - az alkotmányosság és jogállami normák mellett jelenthetnétek a korrupció elleni féket is az új rendszerben. "

Az LMP, ha korabban eszmel, akkor bizony ezeknel joval komolyabb sullyal is rendelkezhetett volna. Bar minap micsoda felzudulas volt a tarifas kijelentesemert, am en tartom magam hozza. Anno senkit nem zavart, amikor mindenki a szadi ZSAROLASI POTENCIALjarol beszelt. Vajon az szebb , es elfogadhatobb kifejezes?

Mindenesetre az jol latszik, hogy minel lassabban erlelodik meg a vegso elhatarozas az LMP-ben, annal kisebb beleszolasuk lehet a kovetkezo kormany munkajaba.

Kisebb kritikaim, megjegyzeseim mellett azert ertekelem a posztot.
@épészmérnök: Pedig fontos, hogy legalább a mindennapokban természetes legyen olyan apróságnak tűnő valami, mint a szelektív hulladékgyűjtés. Ahhoz már a párt is kell, hogy azt aki gyűjti a szemetet azt rászorítsa, hogy szelektíven, szabályosan gyűjtse be. Ha kell kikényszerítse.
@épészmérnök: Legalább adott tanácsot a biogazdálkodást illetően?
Amúgy nem ők vették el ami kellett nekik? Az lmp attól zöld, hogy odaáll pár gazda mellé a kamerák elé, és elmondja, na én vagyok a nem túl balos Károlyi és most itten földet osztok a parasztoknak?!
@Husz_János_Puszita: "a jobbos nem jelent szocialisan erzeketlent. Valodi raszorultsag elve. Minek a netto 600 ezres fizeteshez meg csaladi potlek meg gyerekkedvezmeny? A 270 ezres nyugdijhoz ingyen berlet? A 2 millios fizeteshez ingyen egeszsegugy. Lehetne sorolni ezeret."

Ezzel egyetértek.

"No es zold adokkal hogyan kezelsz szocialis katasztrofat? Nagyobb gazdasagi teljesitmenybol lesz tobb penz a szegenyseg kezelesere."

Itt két dolog keveredik. A nagyobb gazdasági teljesítményt hogyan méred? A szokványos, "szükséges rossz" GDP-vel? Vagy az externáliákat is figyelembe veszed?

A zöld adókkal meg mi a probléma? Ugyanaz az output, kimenet össz gazdasági szinten, mint a hagyományosakkal.

Bocs, hogy részletekben válaszolok, de gyakran elszáll a net, és unom többször beírni a szöveget.
@Husz_János_Puszita: "Ezzek kellene foglalkozni peldaul mert akkor milliok fognak ehen pusztulni."

Utánanéztél-e, hogy az LMP foglalkozik ezzel a problémával?

Nem? Akkor ne prejudikáld, hogy szociálisan érzéketlenek.
@épészmérnök:

oke megrendelem. Foglalkozzon an Lmp azzal a temaval hogyan masszon ki az orszag az aktualis khakibol. A programja erre nem ad relevans valaszt. A kornyettudatossag fontos de nem az elso a fontossagi sorrendben sokkal egetobb gondok vannak jelenleg.

A kornyezetvedelemhez technologiavaltashoz is penz kell sok. Makrogazdasagi szinten.
@a szív fészkei:

Tehát a femina-zombik 32 százaléka az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt vergődő Gyurcsány-párt gyűlöletszeánszára kíváncsi. Ez mindent elárul a femina.hu olvasótáboráról. Agyatlan libák.

Ennek a szavazásnak a szomorú, de nem meglepő végeredménye alapján a femina.hu nőbutításban betöltött undorító szerepe nemhogy nem kérdőjeleződik meg, hanem éppen hogy új megerősítést nyer.

Én inkább a Rubicont olvasom. A legújabb számban a szerzők mintegy 30 oldalt a klebelsbergi kultúrpolitika bemutatásának szentelnek. Amióta a szerkesztőség szerződést bontott a magyargyűlölő marxista történelemhamisítókkal (Ormos Mária, Gerő András), és helyettük új, friss szemléletű történészeket alkalmaznak (Romsics Ignác, Tőkéczki László, Ablonczy Balázs), érezhetően javult a lap színvonala.
@Parafrázis: +1Jaj,de nagyon jól foglaltad össze a lényeget.Jó volt ezt a megközelítést mástól is hallani.Igen ez a lényege a "zöld" szemléletváltásnak,nem a"gonosz pláza,meg a szegény böcsületes igazmagyar gazda" szöveg kell, mert ez így csak maszatolás és még csak nem is igaz.
A Haza és Haladás gazdaságpolitikai stratégiájával való ismerkedésből egyelőre a makro szintű elvek rajzolódnak ki.Láthatóan a kilábalás kezdő lépéseiből a vállalkozói bizalom megteremtését célozza meg a külföldi és hazai gazdasági szereplők felé. Miután konkrét lépések munkáikból nem olvashatóak ki, inkább a főbb irányok, az elfogadottságukhoz több információra van szükség. Az LMP talpraállítási költségvetésének fejezeteit megismerve azt lehet tapasztalni, hogy az Orbán kormány által bevezetett gazdasági döntéseket változtatná meg, vagy az eredeti állapot visszaállítását célozná meg.
Pogátsa Zoltán, ismert közgazdászunk elismerően nyilatkozott a költségvetésről, magas szakmai színvonalúnak tartotta és racionálisnak itélte meg. Többek között visszaállítaná az egykulcsos adót 3 kulcsosra, a gyermekek adókedvezményét 6.000:_FT/gyermek mértékében állapítaná meg,egyben emelné a családi pótlékot.
Megtartaná az EVA-t, a társasági adó sávhatárát 500 millióól 50 millióra szállítaná le. Ami végre életszerű, hogy az építőipar újraélesztését nem a lakásépítésben képzeli el, hanem a lakások és középületek rekonstrukciójával, energetikai beruházásokkal, melyek által az energia fogyasztás csökken.Sokkal eredményesebb megoldás, mint az új épületek létrehozása olyan országban, ahol 400.000 lakás kihasználatlan, vagy üres.
Számos pontban vannak elfogadhatónak tűnő megoldások a fenti kiragadottakon kívül.
Az ország érdekeit nézve a Bajnai és LMP együttműködés egy esetleges kormányváltás után akár gyümölcsözőnek is tűnik, különösen a gazdasági koncepcióikat nagyjából megismerve.Azonban az LMP nagyobb szerepet szán saját magának Jávor Benedek szerint, mivel nem kíván "fegyverhordozó" szerepben részt venni az együttműködésben.
Itt máris jelentkezik a szokásos tünet, mely szerint az LMP még mindíg nm ismerte fel, hogy egymaga képtelen a kormányalakításra 2014-ben is, jelentős előretörésre nem számíthat. Ugyanakkor még nem fogalmazódott meg, hogy ilyen szcenárió esetén milyen szerepre vállalkozna.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány: Vajon, ha a bajnait orbánnal helyettesítjük, akkor is ugyanez lenne a véleményed a femina.hu-ról?
Azért akármin nevelkedtél, az a legtutibb nőbutító. Kiváncsi lennék, hogy mi az? Nem szabad a lányokat fidesz közelébe engedni? Akkor nem végzik úgy, mint te?
@épészmérnök:

nem irtam hogy szocialisan erzeketlenek.

A zold adokkal onmagaban nincs bajom. Azzal van hogy bevetelnovelesben gondolkodnak ok is az ujraelosztas csokkentese helyett. A lepesek sorrendjet cserelik fel.

Igen novelni kell a GDP-t de a lakossag eletszinvonalanak jobb mutatoja az NNI. Utana lehet bearazni az externaliakat. Ugyanis jobb helyeken ugy oldjak meg hogy komoly tamogatast adnak a technologiavaltashoz komoly buntetesekkel ha nem teszik. Elodzor mindenkepp sokat kell invesztalni penz meg az ablakban egyelore.

Na befejezem mert hulyet kapok telefonon potyogni. A sorrenden gondolkodjon ek az lmp aktualis valasztas aktualis problemakkal lehet nyerni.
Ahogy elnézem a hozzászólásokat az az érzésem, hogy megint légboxolás történik. A lényeg először ahogy Fabius is írta, hogy talán össze kellene fogni mert a régi nóta szerint "egyedül nem megy". Azután, hogy a fészkes francba és börtönök mélyére el lettek zavarva a mostani hatalmat bitorlók akkor ráérünk azzal foglalkozni, hogy a pet palackot milyen színű kukába kellene beletenni.
Továbbra is azt hiszem,h.kényelnes ellenzéke van a kegyelmes elvtársnak endresy.blogspot.hu/2012/10/ellenzeki-gesztusok-orbannak.html
A közös fellépés, talán utolsó, nagy demonstrálási lehetősége előtt 2nappal még zsigeri osztozkodás (is) folyik.
@Fabius:

"Ha azokkal érdemes együtt dolgozni akikkel esély van egyrészt választási győzelemre, másrészt közös kormányzásra, akkor szerintetek a 4K a jó válasz?"

Hibás mondatértelmezés. Nem azt mondja Jávor, hogy a 4K-val esély van választási győzelemre, hanem azt mondja, hogy "választási győzelem esetén közösen tudnak kormányozni". Érted a különbséget?

És persze az erre alapuló "nettó hülyeség" is nettó hülyeség. Az LMP egyszerűen szeretné megerősíteni azt a tábort, ami nem tartozik egyik kartellpárthoz sem. Hogy Bajnai hova fog tartozni, az hamarosan kiderül, de a jelek nem túl biztatók. Szerintem a legjobb lenne egy új, középjobb párt kialakítása, ami fel tudná szívni a Fideszből kiábrándult embereket. Ennek egyik jele pl. Urbán megjelenése, de más személyekkel is erősödhetne. Egy ilyen párttal én nem tartom elképzelhetetlennek az együttműködést, még ha a politikai elképzelések nagyon különbözőek is.
@épészmérnök:
15.14-kor azt írod, "ez egy nettó hülyeség, majd 4 perccel később egyetértesz velem...Sebaj, ez csak egy kicsi kekeckedés...Egyébiránt velem szemben nem kell védened az LMP-t, a legutóbbi választásokon megkapták a voksomat és nagy valószínűséggel megkapják a következőn is...Nem azért a teljesítményért amit nyújtottak, hanem azért amit tennének egy optimális helyzetben...A másik elrettentő példám a hazai "zöldek" ténykedéséről akkor volt, mikor az ominózus radar elleni fesztivált csinálták Pécsett.Az első variációban négy (4) fát kellett volna kivágni.Ment a cirkusz, fához láncolták magukat, a szokásos.Amikor megkérdezték tőlük, hogy mi a véleményük arról, hogy az egész északi Mecseket tarra vágták és miért nem tiltakoztak azt válaszolták: "Ja, ez politika.."
Hát már elnézést, de tőlem ne várja senki, hogy egy olyan pártra szavazzak, ami nem is párt, nincsen elnöke, mindegyik mindenhol mást nyilatkozik, és egyetlen dologban értenek egyet: dacára annak, hogy feltételezhetően a 2014-es szavazásnál is a bejutási küszöbért fognak izgulni, soha senkivel nem fognak közösködni, tőlük aztán együttműködést ne várjanak!

Még egyszer nem hagyom elveszni azt a kurva egyetlen szavazatomat, mint legutóbb, mikor a Bokros miatt az mdf-re szavaztam, az biztos.
@a szív fészkei: Hát már hányszor adod elő, hogy nem tudod, mit is képviselnek? Az LMP egy zöld párt, az Európai Zöld Párt tagja. Olvass már el tőlük bármit, mondjuk ezt, és megtudod:
lehetmas.hu/upload/22/22/200910/LMP_bemutatkozo.pdf
@Mariann19: " stratégiájával való ismerkedésből egyelőre a makro szintű elvek rajzolódnak ki.Láthatóan a kilábalás kezdő lépéseiből a vállalkozói bizalom megteremtését célozza meg a külföldi és hazai gazdasági szereplők felé. Miután konkrét lépések munkáikból nem olvashatóak ki, inkább a főbb irányok, az elfogadottságukhoz több információra van szükség."
Kilábalás tőke nélkül és bizalom konk3étumok nélkül nem megy. Bajnait közgazdászként tisztelem, de szociológiai baklövés lehet,ha bianko felhatalmazást akar orbán-módra. A potenciális tömegbázis jelenleg meg megosztott. S ezen nem tud/akar továbblépődni a társulat.
@ariel12: jelenleg a "ki játszik ilyet, majd megmondom milyet" mentén lehetne összefogni. Vártam a tiszta vizet a pohárba,de mára félek,h.elkésett. Összefogni vkivel végre nem csak vmi ellen hanem vmi mellett lenne jó. Ezzel Bajnai is kicsit adós maradt. Egy beszédben nem lehet pótolni. Az egy másik műfaj :-)
@épészmérnök: Egyébként nem lesz túlnépesedés. 10 mrd-nál tetőzni fog az ENSZ legvalószínűbb becslése szerint. Ennyit viszont játszva el lehet tartani.
en.wikipedia.org/wiki/World_population
@a szív fészkei: Bingó, az LMP egyik legfontosabb követelése, hogy a jelenleginél 100x többet kellene költeni szigetelésre.

lehetmas.hu/hirek/35202/nagyszabasu-epuletfelujitasi-programot-surget-az-lmp/
@a szív fészkei: Felkeltette az érdeklődésemet, amit a lakások szigetelésére vagy felújítására vonatkozóan írtál.Itt az igénybe vehető támogatási rendszerre reagálnék.
A házunkat is érintően előírás volt, hogy a szeméttároló konténereket a jövőben eu-s előírásoknak megfelelően épületben kell elhelyezni az utcai helyett, melyre eu-s támogatást lehet igénybe venni.A ránk eső összeget kb. egy év alatt össze hoztuk, kifizettük az 1 millió Ft-ot a házikóért, és megkaptuk a támogatást.Ugyanis ez garantált volt.
Később megjelent egy korszerűsítési lehetőség támogatással egybe kötve a közlönyben, de már a közölt országos szintű keretből csak a hülye nem láthatta, hogy ennek a keretnek megvannak a kedvezményezettei.
Az ilyenfajta gyakorlat nem teszi lehetővé a hozzáférést. Úgy tudom az egész folyamatot elképzelni, hogy egy előtakarékossági szerződés megkötésével kölcsönösen garantálni kell mindkét fél részéről a pénz meglétét a munka megkezdése előtt.
Az utólagos támogatás igénybevétele nonszensz, nem?
@Farkasokkal táncoló: Jó pár éve megtanultam, hogy a szavazatomat nem lehet elpazarolni.Eddig "könnyű" volt, mert a kétfordulós rendszerben megtehettem, hogy először meggyőződésből,majd másodszor a számok tükrében a kevésbé rosszra szavaztam.Most majd még inkább észnél kell lenni.Nem hatnak meg nagyívű programtervek, mert mind arról szól,ami egyébként a minimum lenne, de úgy akarják eladni,mint valami megváltó tervet.A választások előtt meg fogom nézni ki a legnépszerűbb az ellenzéki demokratikus pártok közül-addig iparkodjanak a választók kegyeiért-amelyik a legesélyesebb, az mellé húzom az x-et, a többiek meg le vannak szarva.Ez a párt tőlem lehet MSZP,DK,LMP,akárki, ha bármelyik vezet majd a közv.kut.-on az megkapja a voksomat.
Nem olvastam a kommenteket, de később megteszem, most előbb hozzászólok:
* ma mélységes csalódással olvastam néhány blogot, interjút, stb.,lehet, túl idealista vagyok még mindig.
Olvastam az általam (nem mintha ez jelentene valamit)becsült Róna Péter szavait arról, hogy Bajnai nem fog mást hozni, mint szocialista megszorítást, mindezt Oszkóval együtt, mert ők nem ismernek más eszközöket, bezzeg az LMP, "ha normálisan gondolkoznának" az emberek, az LMP-nek már 15 %-os lenne a szavazótábora.
*Olvastam arról is, hogy a gazdasági szereplők: kis és középvállalkozások rákfenéje, hogy képtelenek a versenyre, szerencsétlen kisdedekként szeretnének ülni anyuka (kormány) karjában, s nem hajlandók önálló növekedésre.
Nem hiszek ezekben, nem tudok hinni, bármennyire tisztelem az ezen téziseket előadókat. Hozzáteszem nem vagyok vállalkozó, csak egy kis vállalkozás gazdasági vezetője. Ezek az emberek (akár gazdasági szakemberek, akár politikai vezetők) nem tudják milyen kitaszítottak és elnyomottak a magyar kisvállalkozások. Ha piacképes a termékük, de nekik nincs tőkéjük, sem hitelképességük, akkor rájuk települ egy külföldi, mondjuk az egyik publicista által oly feldicsért holland vállalkozó, s a terméket hajlandó részben megfinanszírozni, legyártatni, s saját nevében, saját márkaneve alatt piacra tenni, persze nyilván azzal a haszonréssel amit a termelő tőke hiányában nem tud létrehozni.
csalódtam az LMP-ben is. Nem azért mert a fenntartható növekedésere vonatkozó terveit én magam is részben kidolgozatlannak találom, hanem azért mert szerintem képtelenek bizonyos gazdasági dolgokat átlátni. Ez mostanában sajnos kiderül jó néhány hozzászólásukból, terveikből. Egyáltalán nem biztos, hogy így megkaphatják még egyszer a voksomat.
Nyilván vannak jó ötleteik és viszonylag jó kivitelezésük, de szerintem nem mindent gondolnak pontosan végig, s nem eléggé érzékenyek a vállalkozások problémái iránt. Nem elég zöld fenntartható fejlődést hirdetni, az ahhoz vezető útról is kellene beszélni már, méghozzá oly módon, hogy az nyitottá váljon, azaz az általuk képviseltek hozzászólhassanak a témához. Megvalósíthatósági tanulmány: ez náluk is hiányzik.
@CSENDES: Konkrétan milyen gazdasági dolgokat képtelenek átlátni? És ezt miből gondolod? Te közgazdász vagy? Mert az LMP-ben számosan vannak, például a férfi szóvivőjük is az.

Megvalósíthatósági tanulmány? Ne viccelj már. Melyik párt csinált valaha ilyet? Egyébként szerintem nem is lehet, ellenzékből egyáltalán nem. A Fidesznek még programja se volt, mindent menet közben talál ki, Matolcsy fiókjából, ahol még számos ötlet van. Akkor te egy 2 éves párttól várod el, hogy még megvalósíthatósági tanulmányt is készítsen? Amikor a kormány a mögötte levő milliárdokkal, emberek százaival nem képes erre?
@épészmérnök:
"Na erről beszélek. Neked az ökológiai szempontok figyelembe vétele "zöldeskedés", ba.. meg."

Akkor rosszrol beszelsz. Ugyanis mig en szelektive gyujtom a hulladekot, addig szomszedaim javaresze bizony nem. Mig nem oly regen volt nalunk ablak es keret csere, vagy epp gazkonvektor csere, es igen boiler csere is.
Markakat itt nem irnek, mert ez nem a reklam helye, de annyit azert megis, hogy az elso ablakos troger munkat vegzett (megerdemelne, hogy leirjam a ceg nevet), igy egy masikkal ujra kellett csinaltatni. Konvektor eseten kulfoldit kellet venni, mert magyar nem uti meg azt a szinvonalat. Es bar joval dragabb lett, mint a piacon konnyen beszerezhetoek, megis napi 1 kobmeterrel kevesebb gazt hasznal el!
A boiler egy ismert marka, de megis, azzal hogy a dragabbat valasztottuk szinten van megtakaritas.

Vagyis ezek nem "csak" anyagilag jelentenek megtakaritast, hanem energiahordozoban, es az okologiai labnyomot tekintve is.

Masreszt pedig hadd legyek kicsit titokzatos azzal, hogy azt irom, hogy Solymosi Frigyest en nem a pl. tegnap is linkelt koziroi munkassagaert tisztelem. Hatha ez kicsit segit.

"Számos nyugat-európai országban voltak-vannak kormányon zöldek, Németországban, Ausztriában, Finnországban, Svédországban, Olaszországban, ami csak így hirtelen eszembe jut. A legtöbb nyugat-európai országban parlamenti tényezők."

Ezt nem is vitattam. Pusztan arra probaltam finoman utalni, hogy bizony az eleve sem olyan hu de zold Europa a vilagvalsag hatasara eppen egyebek kozott a "zoldisegerol" mondott le legkonnyeben.

en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_the_European_Union
www.guardian.co.uk/news/datablog/2012/jun/19/renewable-energy-consumption-eu-targets

A wiki 2. abrajabol, es a cikk tablazatabol jol latszik, hogy bizony Magyarorszag nem all olyan tul rosszul. A lista kozepetol kicsit elorebb allo franciak is "csak" szuk 4%-kall vannak elottunk. Es akkor meg nem emlitettem az ireket, a hollandokat, UK-t. Masreszt a 2020-as targethez kepest sem allunk olyan rosszul mas, fokent az elobb sorolt orszagokkal hasonlitva.

"Az Európai Unió környezetvédelmi elvei és programjai ugyan nem elegek ahhoz, hogy visszafordítsák az ökológiai válságot, ennek oka az, hogy sok gazdasági szereplő ellenérdekelt. Csakhogy a nyugat-európai országokban ritkán fordul elő, hogy a polgár a környezetrombolásban érdekelt vállalatokat támogassa. Szemben Magyarországgal, ahol ti, Szívet is beleértve, a neokon környezetrombolók érveit ismételgetitek."

Hogy csak ket peldat hozzak a mostanaban kicsit minta allam Kanadabol:

www.guardian.co.uk/environment/2012/jul/09/canada-stephen-harper-revolt-scientists
www.guardian.co.uk/environment/2012/jul/02/canada-government-assault-environment

Vagyis nem en/mi ismetelgetjuk a kornyezetrombolok erveit, hanem az emberek ugy altalaban. Mert a joletuk viszonylagos megtartasa fontosabb, mint az ilyen, egyebkent valoban fontos elvek betartasa.

"Nekem ebből elegem van. Én már azt gondolom, hogy az ökológiai krízis annyira előrehaladt, hogy túllépett a no return ponton. Az emberiség nem képes kezelni a problémát, amelyet maga okozott. Én már csak egyéni megoldásokban gondolkozom. Tíz év ráment az életemből, hogy legalább egy hangyafasznyit segítsem a megoldást. Már nem érdekel. Hamarosan veszek egy farmot a vízben gazdag és hűvös éghajlatú Dél-Chilében, és ti meg azt csináltok, amit akartok. Dugjátok az elsivatagosodott Kunság homokjába a fejeteket. "

Egyreszt en nem vagyok ennyire pesszimista, bar a helyzet nem rozsas. Masreszt nem tehetem, nem is akarnam, hogy ilyen helyre koltozzek. Vagyis nekem marad az, hogy valamilyen modon egyutteljek ezzel a felfogassal.

Az Alfold meg elorelathatoan valoban jo esellyel elsivatagosodik...
@épészmérnök:

" A világon sehol nem ilyen lekezelő az attitüd az ökológiai problémák, és az azokkal foglalkozókkal szemben."

A lekezelő attitűd nem csak az ökológia területére igaz. Szinte népbetegség.

A nagymarosi cirkusz kapcsán volt módom közvetlen közelről látni, mit cainálnak a magyar zöld szervezetek. Nagyon-nagyon rossz tapasztalataim vannak. Ami a nyilvánosság előtt zajlott, az is elképesztő volt, de ami a kulisszák mögött.... Na abból nem lehetett és nem is lett rendszerszintű gondolkodás, bármi szépen és okosan is hangzik ez.
Én tudom, hogy az lmp ökopártként határozta meg magát, de nekem - mint egyszerű bár tájékozott választópolgárnak -
ebből vajmi kevés jött le. Egy nagyon szűk rétegnek biztos több, de a tömegnek semmi.
Cinikusan azt szoktam mondani, abból tudom, hogy az lmp ökopárt, mert Schiffer zöld az indulataitól.
Viccen kívül, egy ilyen kis párt nem nyithat egyszerre sok frontot, mert elveszíti az erejét, és az arcát. Ennek vagyunk most tanúi.
@CSENDES: Még valami. Az LMP pontosan azért küzd, hogy nem a multikat támogassuk, hanem a hazai KKV szektort. Ld. a jelenlegi alternatív költségvetését. A multik jönnek anélkül is, különösen, ha sikerül az oktatást megerősíteni és a gazdaságot fellendíteni.
@CSENDES: igazad van. A gazdasaghoz is ert mindenki aki meg nem probalta mint a focihoz otthon a fotelbol. Az adofizetoknek nincs ma Magyarorszagon kepviselete. Hatranyos helyetu kisebbseg. A franc aki vallalkozna
@Neolibsi:
Én is éppen így gondolom. Legutóbb első körben az mdf-re szavaztam, érdekes, azt hittem, hogy bejutnak, mert ők voltak a legjózanabbak. Az szdsz-re már nemigen tudtam szavazni, az mszp-re meg nagyon megorroltam az ingatlanadó sajátságos módon értelmezett bevezetése miatt, nevezetesen, 30 millióig semmi, aztán a tulajdonost agyoncsapjuk anyagilag, akárhányan is élnek a házban. Második körben az lmp-re de az már annyi volt mint halottnak a beöntés.

Egyébként nem az ingatlanadó ellen vagyok meg nem a tandíj ellen vagyok, sőt. Nopersze NEM EZEKEN AZ ADÓKON FELÜL, hanem egyszerűen az adórendszert kéne úgy átalakítani, hogy valaki vagy szja-t fizessen vagy ingatlanadót, attól függően melyik a magasabb. Vagy az ingatlanadóból le lehessen vonni az szja jelentős részét, mittudomén. És MINDENKI fizessen ingatlanadót, akinek putrija van fizessen évi 2000-ret, akinek palotája, évi kétmilliót vagy akármenyit, hiszen eltekintve a homlessektől mindenki lakik valahol vagy a sajátjában vagy a máséban... így mindenki fizetne adót, legalábbis az én egyszerű asszonyi állat eszemmel így gondolom.

A BKV bérletektől is a falra mászom, én 64 éves vagyok, hacsak el nem törlik egy év mulva akár ingyen utazhatok egész nap, de nekem ez nem kell!!! 55 ezer a nyugdíjam, de akkor se. Legyen nyugdíjas bérlet, legyen az ára mondjuk havi 2000 ft, és legyen a diákbérlet is ennyi, viszont a dolgozók bérlete ne 10.000, hanem 4-5ezer legyen!!!

Van még pár hangyám, de egyelőre legyen elég ennyi...
@épészmérnök:

Te tényleg egy LMP fóbiással akarod ezt megbeszélni? Én kísérleteztem vele egy ideig, de aztán feladtam.

A másik alatt olvastam, hogy szerinte Szabó Rebeka a női budaigyula. Szóval a helyzet csak romlott a legutóbbi vita óta.
@iii: pontosan melyik rubrika fogja fellrnditeni ed tamogatni a KKV-t?
@iii:

Dolgoztok együtt bárkivel a 4K-n kívül? Nem? Akkor jól értettem a mondatot.
@simple observer 1.0:

Te tényleg arról az etikai kódexről beszélsz, amit a róla tárgyalás két napja alatt is megszegtetek?

:-D :-D :-D

varanus.blog.hu/2010/08/26/az_etikai_kodex_boritojara

Fel kéne ismerni, hogy az MSZP - etika azonos mondatban feloldhatatlan paradoxon :-D :-D

A szociknak összefogást és bizalmat BÁRKI részéről akkor kell várni, mikor azok az arcok akik ezt levezényelték minimum a leghátsó sarokba vannak zavarva.
@GeoCracker:
" Ezzel Bajnai is kicsit adós maradt. "

En is (ha jol ertelek), azt vartam tole, hogy kicsapja az asztalra a gazdasagi programot, hogy rikiki enyem az ossze utes, nektek meg coki.

Ezzel a csapasirany ismert es maris kommunikalhato lenne. A partoknak tere lenne ahhoz kepest meghatarozni magukat, vagyis igy szavazokra vadaszni. Vagyis a kisgida is eletben maradna, de a farkasok is (csodas modon) jollaknanak...
@iii:

Becsülendő ez a mundérvédés:)))

"Te közgazdász vagy? Mert az LMP-ben számosan vannak,"

Ha jól emlékszem, egyik valóban okos közgazdátok nem Chavez ökopolitikáját méltatta.
Elfecsérelt energia:))
@Fabius: Nem romlott.:D Az lmp még mindig hol úgy tesz, mint egy megalomániás amőba, vagy vinnyog, hogy senki se veszi komolyan.
Most épp azt akarják megmagyarázni a választóknak, hogy ugyan miért nem állnak amögé az ember mögé, akire a választók vágynak, és szívesen szavaznának egy általa vezetett koalicióra.
Vagy ha az a hasonlat jobban tetszik, épp szocisat játszanak, miért nem akarják azt ami mindenkinek jó, őket is beleértve.:D
Már elnézést, hogy nem fogok ehhez állva tapsolni. Hogy a két lehetséges kormánypárt kart lengetve rohan el minél messzebbre egy jó miniszterelnök jelölttől. Biztos ez is csak az én lmp utálatom. Bár elnézve az írásaidat mostanság róluk, miért is kellene őket szeretni?
@iii: Hát képzeld, a gazdasági vezető bizony ezt takarja. És bizony néhányuk nem is kicsit van elrugasszodva a valótól.
elrugasszodva =elrugaszkodva
@iii: Amiről én beszélek (írok) az nem multi szinten valósul meg. Egy átlagos tőkével, hitellel rendelkező holland kisvállalkozó is játszhatja a nagyfiút egy mo-i kisvállalkozással szemben.

Ezen felül pedig, már régen figyelem a támadó hozzászólásaidat, mindenkinek nekiesel, aki nem tiszteli eléggé az LMP-t. Nem tudom mi ez nálad. Nem tudom, hogy olvasási problémáid vannak- e, de éppen azt írtam, hogy így nem kaphatják meg mégegszer a voksomat, mindez tehát azt jelenti, hogy előtte megkapták.
@simple observer 1.0: igen, egy igazodási pontot. Ha én együtt akarok működni,akkor ez a minmum. Bajnai gazdasági körvonalai rendben vannak. De közben a satirozók a szineken vitáznak, mert a tartalom kapcsán a megosztás gyöz jelenleg. A milla,de az lmp is azt hiszi, hogy ők a legkisebb királylány a mesében. De ez butaság.
@GeoCracker: A bizalom szerintem már egy másik kormány belépésével folyamatként erősödhet.A külföldi befektetők rendelkeznek piacokkal, sőt a hazai piac is biztosított.Befektetési tőkéjükkel ezéltal beindulhat a folyamat amennyiben a Bajnai féle gazdasági program ismertté válik.
Az belföldi gazdaság aktivizálása lehet kérdéses, és itt előtérbe kerül a bankok szerepe a hitelezés által.Az kérdés, hogy a bankok hazai feltőkésítése milyen mértékben fog növekedni, ezáltal milyen lehetőságek állnak majd rendelkezésre a vállalkozások finanszírozására. Nem ismert még, hogy mely húzóágazatok beindítása lesz a prioritás, azonban ha a folyamat beindítása sikeres lesz,a gazdasági törvényszerűségek szerint a spirál felfelé indul.
A tömegbázis ezeknél a gazdasági lépéseknél nem jelent fontos tényezőt, mindössze a szemlélődő szerep lehetséges, miután nem közvetlenül érzékeli a jelenlétét.
Sajnos jelenleg nekünk is csak a találgatás jut osztályrészül, álláspontot nem lehet kialakítani, mert nincs konkrét alap. Mindenesetre Bajnai megérdemli a támogatást , ha felvállalja ennek a lerombolt gazdaságnak az ujraindítását, szerencsére szakmailag teljesen kiforrott ő is és a stábja is a HH írásaik és elemzéseik alapján.
@iii: Hát ez szép. Egyszer azt kapjuk épészmérnöktől, hogy legyünk proaktívak, adjunk tanácsot az lmp-nek, hátha valami ésszerűt is csinálnak egyszer. Erre Csendes előáll egy javaslattal, mire te azt mondod, hogy egy 2 éves párttól ne kérjünk ilyet. Ha olyan idős lesz az lmp mint a fidesz akkor kérjünk megvalósíthatósági tanulmányt, vagy ha már mszp-nyire öregedtek? A megvalósíthatósági tanulmány 2010 óta nem divat, így minek számolgasson bármely párt mibe is kerül és mit hoz nekünk egy intézkedés. Ezt tényleg képtelen ötlet, belátom.
@Fabius:
"Te tényleg arról az etikai kódexről beszélsz, amit a róla tárgyalás két napja alatt is megszegtetek? "

Te tenyleg nem TUDOD megerteni, amiket irok?

Ugyanis reszemrol ez egy pelda volt. De ugyanugy irhattam volna az MDF-et, vagy ellenpeldakent, mint sikeres(?), de legalabb a tobbseg altal elfogadott, az SZDSZ altal kezdemenyezett etikai kodexet is.

vasnepe.hu/mellekletek-valasztas_2006/1429

Az MSZP ugyeben le is irtam, hogy nyilvan ok maguk sem vehettek komolyan a dolgot, mert egyertelmuen halott ugy volt. Ugyanis akkor nyilvan senki nem fogadott volna el semmit, amit a szocik kezdemenyeznek, meg ha az a vilag legjobb, legszuperebb akarmilye is lett volna. Es itt nem az etikai kodexrol, hanem mint barmilyen MSZP alatl olyan korulmenyek kozott kezdemenyezett ugyrol beszelek. Kommunikaciora jo volt, igy felteteleztem, hogy sok idot nem is feccoltek annak osszeboronalasaba.

Es igen, ez a pelda nagyon is jol mutatja, hogy amikor a tobbi erintett fel nem erdekelt a kerdesben, akkor a kis part ilyen hozzaallassal az ugyet ad acta teszi.

Mig a linkelt ugy jol bizonyitja, hogy kezdemenyezhet hasonlo dolgot egy kicsi is, csak akkor bizony szelesebbkoru egyeztetes szuksegeltetik hozza.
Az LMP eppen ezt hagyta ki, ez itelte halalra a sajat maga kidolgozta Koztarsasagi Minimumot.

Ez pedig fuggetlen tolem, vagy eppen attol, hogy mirol mit gondolok. Igazan kar, hogy nem arra figyelsz mit irok, hanem, hogy ki irja...
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány: Csodálkoztam is az érdeklődéseden. Jobbosok előnyben, normális tudós - Ormos Mária, mert a Gerő nyalja Orvbűnödet a szaros intézetéért cserébe - kilőve. Na olvasgasd tovább, ez kell neked.

Előbb-utóbb csak kiderül majd, hogy megnyertük a háborút Horthy vezetésével, csak nem akarták elkeseríteni az öreg Churchillt meg a betegeskedő Teddyt, ezért hallgattak róla mostanáig.

Agyatlan libának én téged neveznélek a szaros nácimániáddal.
@simple observer 1.0: Most úgy csináltok Fabiussszal, mintha ezeket a kódexeket, minimumokat, meg hasonlókat nem azért gyártják a pártok, hogy mi tudjuk konkrétan miket fognak megszegni.:D
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Juppi. Egyetlen beszólással visszazökkentettelek az objektivitás szemüvege mögé. Hát nem zseniális vagyok? Hát de. Ám ez mindegy. :-D

Látod, ezzel a kritikával nem tudok vitatkozni, kb az a helyzet amit mondasz. Bajom azzal van, hogy mérgedben Szabó Rebekát budaigyulázod, mert az érdemtelen és nem objektív. Sok dologért el lehet verni a port az ördögbotosokon mostanában, de legalább azért ne tegyük, amit sajna egyedül csinálnak az összes ellenzéki erő közül.
Kedves Balliberális Barátaim! Mélyen Tisztelt Fabius!

Nem akarom a kedvetek szegni, csak figyelmeztetni szeretnélek benneteket arra, hogy óriási kudarcélmény vár rátok október 23-án. Kormányrengető demonstrációra készültük, de méretes pofára esésben lesz részetek, és lecsüggesztett fejjel, talmudi búval fogtok hazakullogni

Minden jel arra mutat ugyanis, hogy az október 23-i Békemenet a rendszerváltás utáni magyar történelem legnagyobb tömegdemonstrációja lesz, amely méretét tekintve még az első Békemenet félelmetes nagyságát is meghaladhatja. A visszajelzések alapján legalábbis most úgy tűnik, hogy sokkal nagyobb az érdeklődés, mint a első békemenet előtt, s a szervezés is profi kezekbe került, tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy kedden történelmet írjunk. Amennyiben elfogadjuk a Belügyminisztérium tudományos módszerekkel kiszámított adatait (márpedig nincs okunk kételkedni a Belügyminisztérium számaiban), melyek szerint az első Békemeneten közel 400 ezer ember volt jelen (ami az akkori nehéz viszonyok között majdnem minden képzeletet felülmúló, horribilis sereglétszámot jelentett), akkor nézetem szerint bátran remélhetjük, hogy a második Békemeneten akár az 1 milliós lélektani határt is átléphetjük. Képzeljétek el, milyen az, amikor egymillió szív egyszerre dobban, amikor forr a levegő, s zeng sok fiatal és agg torokból az ének, majd végül összenézünk s egyszerre kiáltjuk: Nem leszünk gyarmat! Szinte beleborzongok!
@iii: Sürgethetné még jobban, mert én momentán bele is rokkanok a most kifizetett pénzbe, hogy megvan már a szigetelés. Pedig akciókat néztünk, igyekeztünk mindent kihasználni.

De valahogy még a jó környékeken se látok viharos sebességgel szigetelni házakat. Egy-egy talán, ha... Nincs a népeknek pénze!! Héhóó és ez Buda, az ország legjobban eleresztett része!

Hát mi lehet az országban?
A majdani jövő időt bevárni kinek van már ideje??? Ígérni nekem már uszkve hatvan éve ígérnek mindenfélét. Pici türelem, guggolva kibírjuk és elérjük a Kánaánt, lehagyjuk a nyugatot, fényre derül a haza,stb. Unom.
@simple observer 1.0:

Deviáns magatartás tőlem, hogy mindenről saját véleményem van, nem szükséges a számba rágni a saját meggyőződéseteket se neked, se iii-nek.

A citált példa egyébként is irreveláns. Semmilyen etikai kódexet - ami a szocik esetében egyébként is muhahaha kategória még mindig - nem lehet összevetni a kétségtelenül hangzatos név alá dugott, de csak alapvető minimumot tartalmazó LMP írással. Ugyanis aki a jogállam visszaállításáról és alkotmányosságról beszél annak meg KELL a pontokat valósítani, és nem tárgyalgatni kell róla.

Tökmindegy melyik ellenzéki pártról beszélünk. Mindegyiktől ezt várjuk. Felőlem adhatnak neki bármilyen nevet.

Az összefogás etikájának ehhez a világon semmi köze.
Kedves Balliberális Barátaim! Mélyen Tisztelt Fabius!

Nem akarom a kedvetek szegni, csak figyelmeztetni szeretnélek benneteket arra, hogy óriási kudarcélmény vár rátok október 23-án. Kormányrengető demonstrációra készültük, de méretes pofára esésben lesz részetek, és lecsüggesztett fejjel, talmudi búval fogtok hazakullogni.

Minden jel arra mutat ugyanis, hogy az október 23-i Békemenet a rendszerváltás utáni magyar történelem legnagyobb tömegdemonstrációja lesz, amely méretét tekintve még az első Békemenet félelmetes nagyságát is meghaladhatja. A visszajelzések alapján legalábbis most úgy tűnik, hogy sokkal nagyobb az érdeklődés, mint a első békemenet előtt, s a szervezés is profi kezekbe került, tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy kedden történelmet írjunk. Amennyiben elfogadjuk a Belügyminisztérium tudományos módszerekkel kiszámított adatait (márpedig nincs okunk kételkedni a Belügyminisztérium számaiban), melyek szerint az első Békemeneten közel 400 ezer ember volt jelen (ami az akkori nehéz viszonyok között majdnem minden képzeletet felülmúló, horribilis sereglétszámot jelentett), akkor nézetem szerint bátran remélhetjük, hogy a második Békemeneten akár az 1 milliós lélektani határt is átléphetjük. Képzeljétek el, milyen az, amikor egymillió szív egyszerre dobban, amikor forr a levegő, s zeng sok fiatal és agg torokból az ének, majd végül összenézünk s egyszerre kiáltjuk: Nem leszünk gyarmat! Szinte beleborzongok!
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:
Tevedsz, mint o is. ;)

Tolem az MSZP eloallhatott volna, olyan otlettel, hogy csak volt szepsegkiralynok, es szexi pasik juthatnak a Parlamentbe. Vagy, hogy a jeloltek mindegyikenek munkasmozgalmi multtal kellene rendelkeznie... Vagy barmi massal.

Reszemrol a pelda arra iranyult, hogy a korulmenyek figyelembe nem vetelenek hatasat bemutassam, egy nem tul nepszeru part kezdemenyezese okan. Marpedig akkoriban az MSZP meglehetosen nepszerutlen es elutasitott volt, es meg ugyis nagyobb mozgosito erovel birt mint a mai LMP. De poitikailag teljesen sulytalan volt, igy kezdemenyezese nyilvan halva szuletett. En errol irtam. Nem tobbrol, vagy masrol.
@Mariann19: Amúgy, amikor mi megcsináltattuk minden segítség nélkül a szigetelést, egy ismerőseink - kőgazdag orvospár olyan házzal, benne uszival, mindennel, ami full luxus még nekem is - örömmel újságolták, hogy ők mennyit kaptak pályázatukra valami hasonlóra. De nekik nem is kellett a vaterán lesni és kifogni a jelentősen kedvezményes szigetelőanyagot, mert gyakorlatilag bármilyent meg tudnak fizetni könnyedén. Tehát volt idejük kivárni. Nekünk nem.

De szigetelve vagyunk két éve, hát utólag tényleg miért nem kaphatunk valami zsét? Nem iszom el, nem chippandale-ezem el, oda be van az építve, látható ellenőrizhető.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány:

Megpróbáltam elképzelni, nem ment.

Viszont megpróbáltam elképzelni, hogy 10 ezer igazhitű lefosott zoknival lesétál a Széna térről, és egész úton az Unió előtt térdeplő Orbán képe, és "mondjatok egy számot, megteszek bármit" hangja kísérti őket.

Ez sikerült.
@Mariann19: Szóval én az utólagost nem tartanám nonszensznek. Ezzel legalább ismerjék el, hogy felelősségteljesen bánok az energiával és belefeccöltem - nekem - sok pénzt. Bilibe lóg a kezem, tudom.
@simple observer 1.0:

Hehe. Nem született eleve halva a dolog. Két egész napig komolyan vették és tárgyaltak róla.

De ha a szocik a tárgyalás alatt se bírták megállni a szokásos módszerek alkalmazását...:-D
És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

i.imgur.com/vxsyb.jpg
@CSENDES: Igen, uncsi ez a támadó attitüd. Ez nem más politika, hanem az, amit ezer éve itt megszoktunk: a nagyokosok majd jól megmondják a lenti hülyéknek.
@a szív fészkei: Az utólagos támogatá s igénybevételét azért nem tartom jónak, mert a munka befejezésekor a teljes összeget ki kell fizetni, a támogatás meg ezután érkezik meg.A támogatást ilyen alapon majd vissza kéne osztani, hiszen a kifizetéskor ilyen alapon saját magunknak kell biztosítani a hiányzó, a támogatásnak megfelelő összeget.
@Fabius: És orbán a 13 milkáért bérelt repcsin?:D Ne mondd, hogy az nem megy.:D
@simple observer 1.0: A gond az, hogy egyszer muszáj lesz olyasmit letenni az asztalra amit komolyan vesznek mások is. Vagy másoknak kell elkezdeni nem politikailag súlytalannak tekinteni az mszp kezdeményezéseit...
@Fabius: Tévedés. Én csak annyit mondtam, hogy a fidesznek bejött a gazdák felkarolása és a gazdák gittegyletének támogatása. Ebben az értelemben ismerd el, azért találó a hasonlat.;)
@Fabius:
"Deviáns magatartás tőlem, hogy mindenről saját véleményem van, nem szükséges a számba rágni a saját meggyőződéseteket se neked, se iii-nek. "

Nem igazan ertem, ezt mire irod, mert hiszen nyilvan valo, hogy en nem ragtam semmit a szadba.

"A citált példa egyébként is irreveláns."

Nos azota kiegeszult megegyel. Es nem, nem irrelevansak. Ugyanis eppen ez az irasaim egyik alapeleme, hogy az LMP nem hajlando figyelembe venni, hogy a politikai terben nem egyedul van. Es barmit is akar elerni, azt bizony valamilyen egyeztetesi folyamaton at tudja csak. Mert nyilvanvalo, hogy egy ilyen, ultimatum-szeruen az MSZP-re, de a tobbi partra is raeroltetni szandekozott KM-et a szocik nem fognak elfogadni. Mert lehet ez a KM a lehetseges legjobb, politikailag ezt nem fogadhatja el.

Ha az LMP ugyanezt face-to-face igyekezett volna kicsikarni a szocikbol tv-s es tarsadalmi vita soran, akkor szinte bizonyos vagyok, hogy akar szorol szora azonos vegtermeket produkalhattak volna. Es meg akar az MSZP-kritikus arcukat is megtartva szavazok szerzesevel is. De ez a mentalitas nem megy.

Nem ketlem, hogy lesz valami HASONLO (de nem ez), KM elfogadva, mert hogy valoban szukseg van ra egy remelt kozos kormanyzas elott, de az szerintem kesobb egy valamilyen egyeztetes soran fog megtortenni.

"Ugyanis aki a jogállam visszaállításáról és alkotmányosságról beszél annak meg KELL a pontokat valósítani, és nem tárgyalgatni kell róla."

Ez nagyon szepen hangzik, de akkor mi tellett ebben fel evbe az LMP-nek es a 4K!-nak? Ok targyalhattak rola addig, de a tobbieknek coki? Nem lett volna celszerubb ennyi ido alatt ezt nyilt tarsadalmi vitaban kiizzadni?

"Tökmindegy melyik ellenzéki pártról beszélünk. Mindegyiktől ezt várjuk. Felőlem adhatnak neki bármilyen nevet."

Na ebben speciel egyetertunk.

"Az összefogás etikájának ehhez a világon semmi köze."

Mar hogyne lenne?! Eppen ez a modszer, hogy egyeztetes nelkul, akarok raeroltetni masra (akit meg bottal sem piszkalnek) valamit, plane ugy hogy egy nalam joval nagyobbra, nos az aligha van osszhangban az osszefogas etikajaval. Es itt nem az MSZP-t fenyezem, elore is tisztazva, hogy aztan ne megint azzal gyere....
@épészmérnök:
Az öko-témához vón’ egy gondolatom.
Józan ember szerintem azt nem vitatja, hogy hamarosan megérkezünk ahhoz a ponthoz, ahol komolyan el kell gondolkodni azon, mi a frászkarikát adunk az unokáinkak örökül.

Igen is szükség van zöld pártokra, akik a: „mi lesz ötven év múlva, ha folyamatosan szarunk az ökoszisztéma problémáira” - gondolatot tűzik a zászlajukra. Ezt nem igen lehet vitatni, de sajnos az a helyzet, hogy ez a társadalom ebben is fényévekkel van lemaradva a kulturált nyugattól. Ez a téma nem téma, egy svájci, vagy egy norvég polgárnak. Azon a szinten viszont, ahol Magyarország azon a morális, gazdasági szinten vegetál, ahol, ott elsősorban az a kérdés, hogy: „anyjuk, mi a lófaszt eszünk a hosszú hétvégin?” Na, nálunk ezért egyre inkább ez a legutolsó kérdés az ebédlőasztalnál, nem az, hogy a szintetikus szaroktól miként szennyeződik mondjuk a talajvíz, amit aztán jóízűen megcsámcsogunk a paradicsommal. Vannak persze törekvések nálunk is, de javarészt azok sem magyar kútfőből. Példának okáért ott van az egyik ismert multi-lánc, aki a normál hőmérsékletű ( +3-+8 czelzilyuszt biztosító) hűtőalkalmatosságait felszerelte ajtókkal, fennen hirdetve a környezettudatos szemléletüket. Nyilván való, hogy elsősorban a saját költségeik racionalizálásának okán. De az is vitathatatlan tény, hogy evvel akaratlanul is hozzájárulnak a hatékonyabb energiafelhasználás, unos-untalanul emlegetett fontosságához. (ezt a multit, történetesen utálom, de az más kérdés) Azt nem tudom megítélni, hogy ebben a témában az LMP mekkora sikerrel lép fel, de az biztos, hogy ez nem igazán élvez prioritást más pártok retorikájában, legfeljebb érintőlegesen. Aztán a begyűjtött szavazatok értékelése után megy a szemetesvödörbe a kérdés. Nem az LMP lájkolása volt a célom evvel (mostanában tele van velük a Martens bakancsom), de volt pár jó húzásuk, amit egyik tesze-tosza „nagy” párt sem tett meg, ezért nem temetem őket. Szabó Rebeka eksünje meg, most megint tetszett. Viszont az nem zöld kérdés, az csak színtiszta politika. Ez sem baj, egy ellenzéki párt nyilván nem azért az ami, hogy flitteres kűrruhában eltáncolja a hattyú halálát Dörner színpadán, Fidesz logót szitázva a seggéből kilógó pávatollra. Köllene mutatni azért egy tömörülést a fanyalgóknak, hogy legalább egy olyan tömörülést kaparjanak elő az emlékezetükből, akik negyed annyit csináltak, mint az LMP.

Nekem azért picit még képlékenyek még. Szakadnak, mennek-nem mennek, de van még másfél év.
Bajnai most az, akinek a beszédére kíváncsi vagyok. Aztán erre majd reagál a lömpö, és majd én eldöntöm, kit fogok kedvelni, vagy kevésbé kedvelni.

Bocs, ez ecceri vélemény, nem értelmiségi.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány: Ja a Belügyminisztérium teljesen független Orvbűntől meg az ő megalomániájától. www.origo.hu/itthon/20120122-szazezres-kormanyparti-tunteteskent-mutatja-be-a-szombati-bekemenetet-a-bbc.html

Az operaházi tüntit is érdekesen becsülte Don Pintéretek matekosztálya. Hogy te is tudj számolni: egyenlito.blog.hu/2012/01/24/hogyan_szamoljunk_tomeget

Egyiket felszorozza néggyel, másikat osztja annyival. Aham. Vigyázz Ruszlánodra, mert nem bír el egymillió embert. [..]"az amúgy hozzávetőleg 30 ezer négyzetméteres (120 ezer ember férőhelyű) Kossuth tér" Megvadulhat, és megeszi a kebelbarátaidat.
@a szív fészkei: Hátborzongató nem igaz?
Ahhoz mit szólsz, hogy az első békamenetről emlékkönyvet adnak ki? Képzeld milyen könnyes szemmel fogja lapozgatni barátnénk. Biztos egyből 5-öt vesz, mert telebőgi őket:D
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: A ronggyá olvasott Raffay mellé biztos befér könnyfogónak.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány:

Köszönöm empátiától áthatott és lelki egészségemért aggódó figyelmeztetésedet, egészen bizonyos, hogy figyelmen kívül hagyom.
Igyekszem majd talmudi búval hazafelé menni, noha ez szerfelett szokatlan lelki állapot lesz számomra, mivel nem vagyok zsidó, bár ha az lennék sem lenne feltétlenül világos, hogy milyen is az.
Ám ígérem, hogy ha egy mód lesz rá, a fejemet mindenképpen mélán fogom lefelé hajtogatni.

"horribilis sereglétszámot jelentett"

Biztos bennem van a hiba, hogy elsőre segglétszámot olvastam.

Kedvességedért cserébe én is adnék egy tanácsot:

Nem akarom a kedvedet szegni, csak figyelmeztetni szeretnélek arra, hogy óriási kudarcélmény vár rád október 23-án. Kormánynyalizó demonstrációra készülsz, de méretes pofára esésben lesz részed, és lecsüggesztett fejjel, teutonordikusan hazaffyas búval fogsz hazakullogni.

Minden jel arra mutat ugyanis, hogy az október 23-i Milla-tüntetés a rendszerváltás utáni magyar történelem legnagyobb tömegdemonstrációja lesz, amely méretét tekintve az előzőek félelmetes nagyságát is meghaladhatja.

A visszajelzések alapján legalábbis most úgy tűnik, hogy kormányunk szakadatlan tevékenysége révén sokkal nagyobb az érdeklődés, mint a előző tüntetések előtt, s a szervezés is profi kezekbe került, tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy kedden történelmet írjunk. Természetesen nem fogadjuk el a Belügyminisztérium hasraütéses módszerével kiszámított adatait (merthogy nincs okunk kételkedni abban, hogy nem így történt), melyek szerint az előző ellenzéki megmozduláson pár tízezer ember volt jelen (ami az akkori nehéz viszonyok között majdnem minden képzeletet felülmúló, horribilis sereglétszámot jelentett), akkor nézetem szerint bátran remélhetjük, hogy a mostani tüntetésen akár a 4-5 milliós lélektani határt is átléphetjük. Képzeljétek el, milyen az, amikor 4-5 millió szív egyszerre dobban, amikor forr a levegő, mert az időjósok is megaszondták, hogy jó idő lesz, s zeng sok fiatal és agg torokból az ének, majd végül összenézünk s egyszerre kiáltjuk: Nem leszünk seggfejnek nézett Orbán-szolgák! Szinte beleborzongok!

Röviden ennyi.
@Fabius: Gonosz vagy. Már Kerényi piktorai föstögetik az angol nyelvű Eu ellen lázadó plakátjaikat is. Barrosó vastag szivarral, horgas orral, mint kolonialista mocsok kvaterkázik a zigazmagyarvéren széthízott Merkellel. Stb.

És alkotják a Némethnét éltetőt is.
@Fabius: Igen, a Millával és a Szolidaritással is (utóbbira ld. Baja). Mindenki tisztában van vele, hogy még így négyen se lehet választást nyerni, épp ezért senki nem mond ilyen hülyeséget. Tehát azt se mondja, hogy a 4K-val fog választást nyerni, hanem azt mondja, hogy ha választást fog nyerni, akkor a 4K-val majd együtt lehet működni. Ez két különböző dolog.

Matematikaliag: ha A, akkor B =/= ha B, akkor A.
@simple observer 1.0:

Elolvastad egyáltalán mi van ebben a hülye KM-ben?

lehetmas.hu/wp-content/uploads/2012/10/Alkotm%C3%A1nyoss%C3%A1gi-minimum_teljes_download.pdf

Ez annyira minimum, hogy maximum a szórendet lehet benne cserélgetni. A minimális pont azt jelenti, hogy ettől kisebb vagy hasonló nincs.

Lehet kritizálni az LMP-t, hogy a gecik a minimumjukat a szocik és déká kihagyásával papírra merték vetni. De mit mondjunk akkor a két szent tehénre, akik még erre sem voltak képesek?

Olyan hülyeségről nem is beszélve, mint a 200 oldalas alternatív költségvetés. Tényleg szemetek ezek, hisz dolgoznak azért, hogy szétkritizálhassam őket, mikor ezek szerint elég lenne hátradőlni és a semmit osztani, ahogy a többieknek.
@Mariann19: Mindegy, persze, hogy nem lesz ilyen. De hogy kik és mik kaphatják a támogatást, az azért elég érdekes. Vannak egyenlők és egyenlőbbek.

És az ingatlanadóból nem lehetne annak, aki ezt beruházta magának, valamit arányosan levenni? Nem vagyok gazdasági szakember, csak kérdem, hogyha én figyelek az energiaspórra, akkor azt miért nem jutalmazza az állam valahogy?
@Husz_János_Puszita: Több ponton is, ld. lehetmas.hu/magyarorszagtalpraall. Az elején levő összefoglaló képsorozatban is benne van. Hadd ne floodoljak ide.
@orica: Valóban nem Chavez ökopolitikáját méltatta, hanem teljesen mást és nem Chavez volt a lényeg. Mindez egyébként csak nagyon távolról érinti a hazai helyzetet.
@iii:

Én nem láttam annál az asztalnál se a Millát, se a Szolidaritást.

Sőt, úgy tudom a Szoli helyettetek más szövetségeseket keresett magának:

atv.hu/cikk/20120928_az_mszp_a_dk_es_a_szolidaritas_egyuttmukodnek_a_kovetkezo_valasztasokon

A Bajnaival együttműködésről mondott "nem tartja elképzelhetőnek, hogy ehhez az esetleges társuláshoz „fegyverhordozóként” az LMP is csatlakozzon." - mást jelent, mint amit állítasz.
@Knósszosz: De látod az autógázt tönkrevágátk. Pedig valamilyen módon az is kímélné a környeztet, sokan feccöltek is bele nem keveset. Most annak annyi Mattolcsy harácsa miatt. Az erre szakosodott műhelyek - magyari kisvállalkozások - mehetne csődbe... Volt ez ellen valami a parlamentben?

Az új buszok milyen üzemanyaggal mennek? Ebbe beleszól az LMP?
@CSENDES: Bocsánat, az elkerülte a figyelmemet. Konkrétum nélkül nehezen lehet ezzel vitatkozni.
@Fabius: Drágám, emellé max a fidesz állna oda, mert ez még nekik is kevés. Szép kampánybeszéd, de híg a veleje. Hol van vallás szabadság, a sajtó szabadság, az etnikumok védelme, a másság védelme? Mert ezek is a minimumok...
@CSENDES: Sajnálom, ha ezt támadásnak érzékeled, semmi ilyesmi nincs benne, csupán szeretném az LMP-t megmutatni az én szemszögemből. Mindez egyébként a saját véleményem természetesen.

A lényeg a lényeg, az LMP programjában alapvető a hazai kisvállalkozások a külföldiekkel minimum egyenlő súlyú támogatása. Ez válasz arra, amit hiányoltál.
@Vytézffy Tekyntetesffy Őméltóságosffy Csaknézek...: Na basszus, én zsidó vagyok, de talmudi bút én sem tudom hová tenni...
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Csöndben mondom, ez nem új alkotmány, hanem a megtaposott jogok visszaállítása. Amiket felsoroltál nem sérültek, a sajtószabadságról szóló médiatörvény ráadásul nem az alaptörvény része.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány:
Te tényleg beteg lehetsz! :))
Ennyire szervilisen és nyáladzóan írni, nem is veszed észre, mennyire ciki. :D
A kutyulit hozd, a könnygázt imádja! Olyan öleb lesz belőle tőle, hogy még le is pisil.
Ha lenne kutyád, ennyit tudnál, te szerencsétlen...

@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:
Nem gondolod, hogy majd megint ezt a fapados cuccot veszi igénybe őkelme???

index.hu/video/2012/10/21/orban_viktor_kulongepe/
@Vytézffy Tekyntetesffy Őméltóságosffy Csaknézek...: Mindenestre kösz, akármi is legyen az a talmudi bú, ezzel a szövegeddel megszabadítottál tőle!! :-DDDDDD
@a szív fészkei:

Ruszlán már nagyon öreg az ilyesmihez, inkább otthon hagyom. Szegénykét öreg korára keserű bánat szállta meg, egész nap szembehunyva fekszik a földön, és a benne szunnyadó erő csak hébe-hóba, s inkább csak kivételes alkalmakkor lép akcióba.

Valószínűleg teljesen megvadulna az idegen környezettől, a sok ismeretlen embertől és a szokatlan ingerektől.

A biztonság kedvéért azért nálam lesz a bátyám aligátorbőr markolatú, kruppacél pengéjű zsigerelő kése.
@a szív fészkei:
Ezt nem tudom, de nyilván gázolajjal.
Az LMP kevés lenne mint zászlóvivője, egy környezetbarát üzemanyag bevezetésének.
Ha holnaptól a fing lesz az óccsó, akkor arra tesznek majd olyan adóterhet, hogy a sóletbe bele se kóstolok.
Van ezeknek mindenre megoldásuk, kreatívak ám, nagyon.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Igen, Alfonsine, egy megvalósíthatatlan javaslattal. A megvalósíthatósági tanulmány nem 2010 óta nem divat, soha nem létezett. Mondom SOHA. Egyébként is, konkrét projektre, egy beruházásra lehet megvalósíthatósági tanulmányt készíteni (ami aztán vagy bejön, vagy nem), de egy komplett államháztartásra lehetetlen. Se az MSZP, se Bajnai nem fog ilyet készíteni, mert egyrészt lehetetlen, másrészt kidobott energia lenne.

Egyébként én értékelem a dolgot, ne hidd hogy nem. Én szerintem az LMP költségvetési programja kellően átgondolt és alátámasztott pénzügyileg is, akár veheted ilyen tanulmánynak is.
@Knósszosz: De meg kell próbálni, ha zöld szívvel aggódnak a környezetért. Mert ami itt kipöfög naponta... Ráadásul ugye járatniuk kell a sofőröknek a régi buszokat állandóan, füstbe borítva a környéket. Na ehhez jönnek a ködös novemberi napok, ahoj szmogriadó!
@a szív fészkei: My heart, tessék majd 2014-ben az LMP-re szavazni! Ha kormányra kerül, biztos lehetsz benne, hogy megcsinálják.
@a szív fészkei: Te itt ugyanúgy megmondod, ahogy én. Nincs lent meg fent.
Olvastam itt némi hibbantságot. A tisztán látás végett írom az alábbiakat.
Vertikálisan terebélyes kiterjedésű Gábornak az előző békeséta 480 000 000 forintjába került (ezek csak a közvetlen kiadások).
Jó befektetésnek bizonyult, hiszen hogyan, vagy hogyan nem, de sikerült beékelődnie a egy merdzsó bizniszbe, mely sok milliárdnyi profitocskát termelget neki. Jelenleg szolidabb a pénzcsap. Én meg vagyok győződve, hogy kevesebben lesznek. Drasztikusnak fog tűnni a csökkenés, ám az az igazság, hogy az előzőn sem érték el a 200 ezret. Pintér Sanyi matekból csak akkor jó, ha pénzét kellett számolgatnia.
Van egy kis bibi, JP eldúlta. Nem kicsit. Ez most kb. 10 ezer ember hiányát fogja jelenteni.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány:

"A biztonság kedvéért azért nálam lesz a bátyám aligátorbőr markolatú, kruppacél pengéjű zsigerelő kése."

Nofene!
Olyan veszélyesek lennének azok a Békamenetelők???
Jaj, szegénkém, oszt neked meg muszáj velük menni...
Hát, szar lehet.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány:

Látod, Ruszlán okosabb, mint te. Ő már érzi a forradalom végnapjait, és nem asszisztál hozzá veled ellentétben.
@Fabius:
"Hehe. Nem született eleve halva a dolog. Két egész napig komolyan vették és tárgyaltak róla."

Epp ezeket probalom megertetni. Hogy de IGEN, AZ a kezdemenyezes az volt. Egy halva szuletett ugy. Es ismet kiemelnem, hogy fuggetlenul attol, hogy a szocik etikai, szepsegapolasi, vagy eppen torokfajas elleni otletekkel alltak volna elo.

A cikbol:
"A KDNP szerint sajátos bája van annak, amikor az MSZP etikai kódexet kezdeményez, a Jobbik hiteltelennek tartja a bejelentést. Az LMP három ponton módosítaná a kódexet. A Fidesz egyáltalán nem tartja hitelesnek az MSZP-t etikai kérdésekben."

Vagyis kapasbol a parlamenti mandatumok 80%-a(!) utasitotta azt el. Erdekes modon meg legjobban az LMP lavirozott akkor, amivel kommunikaltak mely pontokkal nem ertenek egyet, illetve milyen pontokat ajanlanak ok.

Nos ezt az adott partok nyilvan elore lattak, es az MSZP, illetve LMP reszerol is ezek alapjan vezettek elo a dolgot. Legalabbis remelem, hogy Karacsony azert erti a csiziot annyira.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány: Igen egy mélykeresztény lány így megy tömegrendezvényre, amit Béke!!!menetnek hazudnak. Csakis.

Akkor a romák késes divatja menyiben tér el tőled? Ruszlán múltkor még ereje teljében lévő medveölő volt. Mi roggyasztotta meg ennyire?

Már múltkor is kruppoztál, de arra Boli írta, hogy vannak ennél faszarintósabb izraeli minőségek is. De pl. a Millára nem így megyünk Vasedényesen, talpig késvillában. :-DD , pláne Békemenetnek se hazudozzuk magunkat , ami Békemenet államköltségen - a MI PÉNZÜNKBŐL IS!!! - lesz le- és kifizetve. Határontúliakat megint medvetáncoltatósan orrukba fűzött karikával vezetve körbe-körbe demonstratíve, hogy tömeg is legyen a cucikádnak.
@iii: Drága szívem, már egyszer szavaztam rátok.
@iii: Akkor helyettesítsük be a hatás tanulmány szóval. Mna, ilyet csináltak, mikor még divat volt.
www.figyelo.hu/cikkek/378156_orban__nem_koldulunk__hanem_teljesitunk__es_elvarjuk__ami_ezert_jar

Ez most nagyon pedofiles hangulatban va a pályinkázós szoboravatója óta : [..]"Arra a kérdésre, hogy számít-e újabb uniós vizsgálatokra bizonyos intézkedések miatt, a kormányfő azt felelte: "erre mindig számítanunk kell", Brüsszel ugyanis "nem a szűzlányok gyülekezőhelye és nem is a szentek kongregációja", hiszen Brüsszelben nemcsak a kabinetek, hanem a nagy - például az energia- és a bankszektorban vagy a hulladékiparban aktív - cégek is érdekeket képviselnek.

A vállalatok megpróbálják befolyásolni az uniós döntéshozókat, Brüsszelen keresztül igyekeznek elérni, "hogy csökkentsük a bankadót, vagy ne is legyen, hogy ne őket terheljük az adókkal, hanem inkább a nyugdíjasokat vagy a bérből és fizetésből élőket".

Hazudik, ahogy levegőt vesz, de mit festenek tényleg a molinókra ezek után? [..]"Hangsúlyozta, a konfliktusok egy részét is azért vállalta, hogy lássák, Magyarországon ma már "más kurzus van". Brüsszelben szerinte most úgy látják, hogy a magyar kormány "tűzön-vízen át, de végre fogja hajtani" azt, amit az európai uniós csatlakozáskor vállalt. Ez önérdeke is az országnak, mert "az EU-s támogatásokat lehet csökkenteni bosszúból vagy cserébe azért, ha az ember nem tartja be a kötelezettségeit" - jegyezte meg, majd úgy fogalmazott: ez alól ugyan "kisiránkozhatja" magát az ország, de méltatlan lenne, a méltóságát és a megbecsültségét éppen újjáépítő Magyarország nem engedheti meg ezt magának.

"Mi nem koldulunk, nem kérünk, nem könyörgünk. Teljesítünk, és elvárjuk, hogy megkapjuk azt, ami a teljesítményünk alapján jár nekünk" - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ezt a "kultúraváltást" olvassák ki a kormány pénzügyi akcióterveiből is."

Brüsszellel tűzön-vizen át???? Szegény pingálók!! Nem irigylem őket, hányszor kell átmázolni a táblákat. Meg az egymillió szívet se, hogy az mire fog egy ütemre dobbanni?
@Knósszosz: "Azon a szinten viszont, ahol Magyarország azon a morális, gazdasági szinten vegetál, ahol, ott elsősorban az a kérdés, hogy: „anyjuk, mi a lófaszt eszünk a hosszú hétvégin?” "

Úgy van, éppen ezért nem nevezte magát az LMP valamilyen zöld pártnak a nevében, mert érzékelte azt már 5 évvel ezelőtt is, hogy ez az igazi probléma ma Magyarországon. És ezért foglalkozik rettentő sokat szociális kérdéssel, a hajléktalanoktól kezdve a vidéki gazdákig. Sok mélyzöld hiányolja is, hogy kevés az LMP kommunikációjában az igazán zöld téma.
@Fabius: Soha nem mondtam, hogy én a pártálláspontot nyomom. Kizárólag magánvélemény.
@iii:
Érdekes, én találok benne gyakran zöldségeket.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: De nem egy egész szakramentumra, hanem egy-egy tételre. És azt is a kormány csinálta, ha csinálta. Már nagyon régóta nem divat, nem a Fidesz találta ki, hogy a tv javaslatokat képviselők nyújtják be, hogy ne kelljen egyeztetést, hatástanulmányt csinálni. Ők csak csúcsra járatják ezt.
@Fabius: Csöndben megjegyzem, hogy egy demokratikus államban ezek is a részei. Akár benne van az alkotmányban, akár nem. Persze belátom én, hogy egy párt tovább lásson a saját pöckénél, és olyan tételeket is bevegyen a minimum közzé mint a sajtó, a szólás a vallás szabadsága. Vagy mint az állam és az egyház szétválasztása. Vagy a kisebbségek védelme.
Pedig minden minimalista demokráciában ezek benne vannak. Vagy a köztársaság és a demokrácia az lmp értelmezésében nem egy és ugyanaz talán?
@a szív fészkei:

"Teljesítünk, és elvárjuk, hogy megkapjuk azt, ami a teljesítményünk alapján jár nekünk" - jelentette ki a miniszterelnök"

Kevésszer értek egyet Orbánnal, most igen.
Én is azt remélem, hogy EZÉRT a kormányteljesítményükért mielőbb megkapják azt, ami jár nekik!
@Le veau d'or: Nekem elég, de tény hogy pl. a honlapjukon most kinn levő 8 kiemelt hír közül egyet tekinthetünk zöldnek valamennyire (pályavasút támogatás).
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:
"A gond az, hogy egyszer muszáj lesz olyasmit letenni az asztalra amit komolyan vesznek mások is. Vagy másoknak kell elkezdeni nem politikailag súlytalannak tekinteni az MSZP kezdeményezéseit... "

Erdekes, hogy en itt szocikent vagyok elkonyvelve, de ezzel egyutt a szocik kezdemenyezeseit sulytalannak tekintem.
Legalabbis abban az ertelemben, hogy nem kulonosebben erdekel, hogy pl. az MSZP mostansag vazolja fel gazdasagpolitikai alapelveit. Teszek ra magasrol.
Es minthogy kevesse is szeretnek egy(MSZP mercevel veve) balra tolodo programot az orszagnak, igy elegge varom mar Bajnai programjat.
Ugyanakkor eppen azert szavaznek most vasarnap (ma) a szocikra, mert bennuk latom azt, hogy Bajnai moge tudnak, es talan akarnak is, tenni egy olyan parlamenti es valasztoi tabort, ami a program vegigvitelehez minimalisan szukseges. Az LMP-vel az a gondom, hogy nem a realitasokban elnek. Es gondolom masoknak is ez lehet, ha egy ilyen szuziesen tiszta parthoz nem csodulnek az emberek...

Amugy pedig az MSZP politikai szempontbol valoban egyre nagyobb sullyal rendelkezik. Ezt nem eszrevenni, es figyelembe venni hiba.
@iii: Pedig az egész szakramentumra csinálják. Ha elengedünk ennyi adót, akkor ennyi hiányzik, ez történik, így pótolhatjuk, akkor mi történik. Ez nem tűnik boszorkányságnak.
Ne tessen keverni a szezont a fazonnal drága, csak azért mert a fidesz visszaél vele.
Az hogy a képviselők tv javaslatokat nyújthassanak be, az nagyon fontos intézmény. Fontos neked, hogy tudd, hogy az ellenzékben lévő képviselőd is tudjon kezdeményezni törvényeket, hogy legyen joga hozzá.
De a fidesz visszaél vele, kiforgatta, lejáratta, tönkretette, mint mindent amihez csak hozzáér. Ez nem azt jelenti, hogy az intézmény rossz, vagy káros. Hanem csak azt, akik ezt teszik gerinctelen férgek.
@a szív fészkei:
Van ezeknek mindenre megoldásuk, kreatívak ám, nagyon.
Igen, itt a Dél-pesti pampákon helyezkedik el a Kilián garázs (régi nevén), reggel ötkor akkora a szmog, hogy a környékbeliek a Ruhr-vidékre mennek relaxálni.
Hümm...
Most már én sem tudom elképzelni, mik lesznek majd a menetesek molinóin, merthogy mondá Jó Pásztorunk az Úr Második Eljövetelének 2. éve október havának 21. napján a Hír-tv-nek:

"Magyarországnak azonban barátai is vannak az EU-ban, magas posztokon, vagyis Brüsszelre nem szabad úgy tekinteni, mint ahol „csupa az ellenfél zsoldjában álló vagy az ellenfélnek dolgozó emberek lennének” – mondta, ezzel magyarázva, hogy a küzdelem „nem váltakozó eredménnyel zajlik, hanem leginkább a mi javunkra dől el”.

Ja, rájöttem:

ÚJRA GYŐZTÜNK! HURRÁ!
@Knósszosz: Kreatívnak kreatívak, mindenesetre az LPG adóztatása ellen tiltakoztak, de ez nyilván nem fogja visszatartani a kormányt.
@iii:
Talán a spenót javíthat a helyzeten.
Gondolom-:)
@simple observer 1.0: Az lmp-nek szdsz/mdf fóbiája van. Attól fél, ha nála erősebbel szövetkezik, akkor felmorzsolják. Valószínűleg ezért keresi a súlytalanok társaságát, amit úgy reklámoz, hogy civilekkel fog össze. Nem mondom, hogy alaptalan a félelme, hanem csak azt, hogy rosszkor csinálja magát össze.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Na most amit mondasz, az szóról szóra benne van az LMP költségvetési javaslatában. Akkor mi a probléma?

Tévedésben vagy egyébként, egy hatástanulmány az ennél jóval, nagyságrendekkel komplexebb dolog. Soha nem készítettek például költségvetésről hatástanulmányt. Ha tudsz ilyenről, mutasd meg lécci.
@Fabius: Vagy csak jobban megválogatja kikkel mutatkozik és hol nyilvánosan.:D
@iii: Viccelsz? Most jön a propán-bután adó. Ha nem fizetek a föld alatti vezetékért, akkor majd a palackért.
Sok sci-fi-t olvastam, tán ezért lehet...
@iii: Azt mondod hogy soha senki nem számolgatta ki, hogy mennyi bevétele és mennyi hiánya/ lesz a büdzsének az egyes intézkedések nyomán?! WTF?!
@Vytézffy Tekyntetesffy Őméltóságosffy Csaknézek...: Úgy győzünk, hogy vesztünk. :D Értem én.:D
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Ez eléggé egyszerű berendezésű. De viktorunknak tökéletes. Mert sok benne a tér, ő meg alacsonynövésű. És így ő meg az egója valahogy be tudnak zsúfolódni.:D
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Persze, hogy hasznos, ha a képviselők is adhatnak be törvényjavaslatot. Nade amikor egy választási eljárásról szóló törvényt is képviselő nyújt be?? És ismétlem, megy ez már jó ideje, a szocik idejében is rengeteg ilyen volt. Hoznak egy szabályt, hogy hatástanulmány, társadalmi egyeztetés, etcetera, majd szépen megkerülik, adva a szarnak egy nagy pofont.
@a szív fészkei:Amennyiben Te áldozol szigeteléssel az energiaköltségek csökkentése érdekében, nem fogja díjazni az ingatlanadó mérséklésével. Azt fogja mondani, hogy ez realizálódik az alacsonyabb számlaértékben.
Gondolj csak bele,ha fellépnél a lakhatási jog okán, hogy Neked biztosítson az állam lakást, elküldene. Ugyanakkor olyan állampolgároknak juttat otthont, akik egy buznyákkal nem járultak hozzá az állami bevételekhez soha.Ezen közben megjutalmazza azokat a felelőtlen, a saját, a család életét romboló egyedeket, akik erre érdemtelenek.
A terhek viselése mindíg azokat sújtja e téren, akik kemény és felelős munkával építik ki az életüket, és anyagi biztoságot teremtenek maguknak.Ráerőszakolt módszerrel viszont kénytelenek átvállalni azok terheit, akik ezt nem teszik meg. Ezeken az oldalakon már magam is kifejtettem a szolidaritás eszméjének torz hazai értelmezését.
@Knósszosz: tudtommal nem a PB palackokat adóztatják meg, hanem az LPG-t (azaz autógázt), amelyen eddig kedvezmény volt.
@iii: Nem azt mondtam, hogy helyes visszaélni vele, hanem a visszaélést kell megszűntetni, nem az intézményt. Attól még hogy elég sok rendőr korrupt, nem jelenti, hogy fel kellene oszlatni a rendőrséget.
Mindenki más kiszámolja, csak a kormány soha nem?! Most kit akarsz hülyének nézni? Vegyük már egymást egy picit komolyabban.
@simple observer 1.0:

Magyarázhatod ezt bárhogy, a lényeg még attól lényeg marad: az ilyen tanulságok meghatározzák a szocikkal kötendő bármilyen szövetséget. Ha addig se bírják megállni a - konkrét esetben - etikai vétséget amíg az általuk felvetett ötlet megvitatás zajlik, akkor mitől várják, hogy a kép, kampány, szín lopás ellenére majd mosolyogva összefog velük valaki?

Ne tévedjünk, a dékások egy éve még szocik voltak, a Szolisok meg a szakszervezeti mozgalomból alakultak, amik szintén MSZP közeliek voltak Gaskót kivéve. Vagyis a mostani összebútorozás csak annyit jelent, a szétrugdosott fotelokat most újra körbe rakták.

De új szövetséges, új szereplő ebben egy darab nincs. És ha nem változnak nem is nagyon lesz.
@iii:
Jól tudod, én csak a jövőt vázoltam...
Nem utópia ez gyermek, mondta volt vala... mittudoménki.
@Fabius: Ne aggódj már ennyit. Ha majd a szocik felfelé indulnak, és az lmp tovább szánkázik lefelé nagyon gyorsan meglesz az a koalició. Az lmp sosem áll oda sehová, ha kétséges a kimenete. Csak akkor, ha már biztos, hogy jól lehet belőle kijönni.
@simple observer 1.0: Nade mi köze az önkormányzati választásokra készített etikai kódexnek az alkotmányossági minimumprogramhoz?
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Igazán? Például olyan biztos dologba is beleálltak, mint a népszavazás, nemde? Ne magadból indulj ki, az LMP más logika alapján működik.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Te, figy, aszongyák ezek, hogy:

Köztársasági minimum.
Az alkotmányosság helyreállításának programja.

Helyreállítás. Érted. Ami nem sérült azt nem szereljük. Sajtószabadság van, mindenki azt ír le bármelyik lapban amit akar. Az Index meg a HVG megbuktatta álamelnök urat, a vita is felesleges róla.

Vallásszabadság is van, gyakorolni is lehet.

Még buzinak lenni is szabad, bár ott már fennáll a veszély, hogy Rétvári Bencus figyelmeztetésül megmogyoróz, ha rossz segg környékén ólálkodsz.

A kisebbségek jogai is biztosítva vannak.

Amiket szerelni kell azok vannak pontokba szedve. Ne te játszd el, hogy nem érted.
@iii: A népszavazásból ugyanúgy nem jöhettek ki rosszul, mint a fidesz, mikor felkarolta a szocik kezdeményezését az ogy-i etikai bizottságot illetően, vagy mi is volt az.
Jól tudták, ha meg is lesz az aláírás, annyi esélye van annak, hogy ki is írják ezekre a népszavazást, mint hógolyónak a pokolban. De az emberek hallottak róla, eljutottak hozzájuk, beszéltek potenciális szavazókkal, szerepeltek a sajtóban, stb. Ugyan mit vesztettek ezzel?
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Gondolom, ez költői kérdés, nem igényel választ :).
@Mariann19: Igazad van. Itt minden csak torzul. Semmi normálisan meg nem valósult itt még a történelem ötletei közül.
@Fabius:
"Elolvastad egyáltalán mi van ebben a hülye KM-ben?"

Igen. Es?

"Ez annyira minimum, hogy maximum a szórendet lehet benne cserélgetni. A minimális pont azt jelenti, hogy ettől kisebb vagy hasonló nincs."

Eppen ezert irtam korabban, hogy ezt jobban jartak volna, ha valamilyen kozos (az MSZP-t es jajistenemnehagyjel de a DK-t is beleertve) egyeztetes utjan keszitik. Ugy pl. nyiltan targyalhattak volna pl. a partfinanszirozas ugyet, es az MSZP ahhoz valo viszonyat. Es amikor egy ilyen targyalas kozben a javareszeben egyetertes van, akkor bizony komoly figyelem fordult volna erre a bizonyos temara. Igy pedig le van irva egy 6 oldalas kis programban. Sokra fognak menni vele.

"Lehet kritizálni az LMP-t, hogy a gecik a minimumjukat a szocik és déká kihagyásával papírra merték vetni. De mit mondjunk akkor a két szent tehénre, akik még erre sem voltak képesek? "

Ugyan mar! Nagyon jol tudjuk, hogy mi lenne a reakcio, ha ok jottek volna elo ilyesmivel.
Ha az LMP akciozik (lelancolja magat ide-oda), akkor az jo. Ha Gyurcsany ehsegsztrajkol, akkor az nevetseges.
Mikozben az MSZP es az LMP a valasztasi torveny szigoruan ejszakai bohozataban statisztaltak, akozben Gyurcsany ugye nemzetkozi visszhangot kapott. Es akkor mar nem is emlitem:

hvg.hu/itthon/20121018_Origo_Reding_szolt_Orbaneknak_valtozhat_a

Es lehet, hogy nem erted, vagy erzed annak, de a kulcsszo a "kihagyasaval". Ez nem az en szivem kivansaga, ilyen a politika!

"Olyan hülyeségről nem is beszélve, mint a 200 oldalas alternatív költségvetés. Tényleg szemetek ezek, hisz dolgoznak azért, hogy szétkritizálhassam őket, mikor ezek szerint elég lenne hátradőlni és a semmit osztani, ahogy a többieknek."

Ez a TE sajat problemad. Mar jo ideje irom, hogy ilyeneket valoban hulyesegnek tartok. 18 honap van a kovetkezo valasztasig. Ok is, de akar a szocik is adjanak programot, amire azt mondjak, hogy ezt felvallalom, hogy en igy csinalnam a valasztas utan! Merje szemembe mondani, hogy hol durvulna be, vagy eppen mire adna tobbletforrast...
Egy olyan proposalba, amire eselyem sincs elnyerni ugyanis azt irok, amit nem szegyellek. Marpedig az alternativ koltsegvetes eppen ilyen.

Ismerem az ellenerved, hogy de hat meg az messze van. NEM igaz.
A gazdasag helyzete aligha fog (szamottevoen) javulni, de ha netalan megis megesne a csoda, akkor lazitananak a terveken.
Ha pedig meg inkabb romlik, akkor egy mar felkeszitett szavazoi kor, jobban elfogadja a kemenyitest, mint ha elotte nem figyelmeztetik a bajra.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Aggódni? A szocikért? Röhögtetsz? :-D

Amúgy hová is állt az LMP eddig, ahonnan biztosan csak jól jöhetett ki? Mondj egyet. Ha tudsz.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Ja, leszámítva azt a negatív PR-t, amelyet egy sikertelen kampány miatt kapnak azóta is. Abból a pénzből lehetett volna finanszírozni egy ilyen Fidesz-féle IMF-ellenes kampányt is.
@Fabius: Valóban így lenne? Ha ekkora a sajtószabadság, akkor te miért foglalkoztál annyit az új médiatörvénnyel? Vagy azok csak szeplők voltak, halványak a szép márványsima sajtó szabadság orcáján?
Vagy az új egyházakról szóló törvény. Hát igen, az is a vallásszabadság csimborasszója. Még szerencse, hogy az állam nem akarja továbbra se eldönteni hogy melyik gittegylet egyház és melyik csak gittegylet.
Kisebbségek. Hát mit is mondhatnék. Biztos az avasi lakótelepen élő romák is így gondolták, mikor a rendőrök és közterület felügyelők kopogtattak az ajtajukon és a létszám felől érdeklődtek. Vagy mikor a jobbik vonulgat, szónokol és skandálják, hogy minden cigány bűnöző. Vagy amikor a kisebbségek védelmére hivatott btk tényállás alapján pont a kisebbséget ítélik el, mert bántja szegény többségbe tartozót...
Milyen szerencse, hogy ezek csak egy másik MO-ban estek meg, az orbániban, ahol te is élsz, ott ilyenek nincsenek.
@iii: Knósszosz előre szaladt a mattolcsys időben.
@Fabius: Pl. a gazdák földfoglalása. Vagy a téli menetelés, amibe belegyalogoltak.
Ne a szocikért ne aggódj, az lmp-ért.
@iii: Ha nem kalkulálták volna bele a biztos kudarcot, akkor nem vágnak bele. Nekik csak az nem tett jót, mikor a fidesz nekiállt azt mantrázni, hogy pénzért veszik az aláírást, a vége felé. Egyedül az rontotta a PR-jukat. Más nem. Mindent úgy csináltak ahogy tervezték. Lehet hogy kevesebben írták alá, ahogy ők gondolták, de nem hinném, hogy elégedetlenek lettek volna.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:
"Nem mondom, hogy alaptalan a félelme, hanem csak azt, hogy rosszkor csinálja magát össze."

Epp ellenkezoleg! A felelme IGENIS alapos. Mert az MSZP mellett nem lenne/lesz am konnyu elete. Ezert kellett volna ezzel idoben szembenezni, es felkeszulni ra. Meg mindig huzodoznak, holott fel even belul egy egeszen mas felallast kell majd kommunikalniuk. Nem lesz konnyu mutatvany...
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Vagy mondjuk azok az idős emberek akiket hazafelé menet neonácik rúgnak hasba, csak mert zsidók. Igen, itt sincs semmi javítani való, nem igaz?
@ariel12: Én már ezt régebben megtaláltam, linkeltem is; tényleg semmi cáfolat, de ugye érthető, ha Ukrajnából erre átjönnek, mint a huzat. Ott, ahol havi 20 ezer forintnyi pénzből éldegélnek?? Vagy nem sokkal többől.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Kurvára elégedetlenek voltunk vele, legyen elég ennyi.
@simple observer 1.0: Az együttélés senkinek se könnyű. Az mszp is tudna mesélni, hogy az szdsz-szel milyen kalandjaik voltak. Olyan mint a házasság. Mindkettőnek akarnia kell és meg kell dolgoznia, hogy önmaga maradjon.
@simple observer 1.0:

"A gazdasag helyzete aligha fog (szamottevoen) javulni"

Akkor aligha lenne túl nagy lutri előállni valami gazdasági programmal. Te mégis felmented őket ez alól ellentmondva önmagadnak azzal, hogy azt írnának bele amit nem szégyellnek.

Ha szerinted a gazdaság helyzete számottevően javulni nem fog, akkor lehet rá programot írni. Az LMP megtette, a szocik és a déká miért nem?

Szerintem azért, mert továbbra sem mernek a szemedbe mondani semmit. De kíváncsian várom az önellentmondás után hogy jössz ki ebből.
@iii: Ugyan már. Biztos voltak számok, amik nem teljesültek úgy ahogy akarták. De azzal mindenki tisztában volt aki 2010 óta itt él, hogy egy ilyen kezdeményezés az életben nem megy át egy fidesz kétharmadon.
Kis párt, nagy kezdeményezéssel, szerintem nagyon szép teljesítményt nyújtottak. Aki mást várt, az nem ezen a bolygón él.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Kiegészítés, bár kissé reménytelen eset vagy: ez csak a köztársasági minimumprogram első eleme, lesz folytatása. Abban bizonyára fog szerepelni a sajtószabadságtól a kisebbségekig sok minden. Egyébként indirekte szerepel a sajtószabadság például most is, hiszen a köztestületek valódi függetlensége ezt közvetlenül érinti.
A poszt nagyon jó. Fabius, szívemből szóltál. Nagyon kíváncsi vagyok mi fog elhangzani kedden.
Addig akár fel is lehetne függeszteni egymás gyepálását nem?

iii: Te egy portékát árulsz. Te vagy az eladó, mi a potenciális vevők. Ehhez kéne igazítani a modorodat. Nem mindenkit kurvaannyába elküldő, a tuti egyedüli letéteményeseként beszólogató geenpeace aktivistát keresünk, hanem egy vérprofi könyvelőt. Lásd Fabius által linkelt HVG grafikon.
@simple observer 1.0: Amúgy meg pont azt mondtam, hogy nem alaptalan a félelme....:D
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Ez nem így van, ugyanis simán meg lehetett volna csinálni, mondjuk ha nem tökölnek el 3 hónapot az elején (persze, a magyarázat meg van rá), vagy mondjuk ha a szakszervezetek nem pár ezer aláírást gyűjtenek be. Hogy ez nem biztos volt, az mindenesetre tuti.
Ahh, szeretem a baranyai életet! Most éppen itt ülök a házunk kosáríves tornácán (ölemben a notebookommal) egy gyönyörű, diófából faragott lócán és pincehideg szekszárdi fehérbort kortyolgatok, miközben meleg kályhaszag és az édesanyám kolbászos lebbencslevesének fűszeres illata szivárog ki a félig nyitva hagyott ablakokon. Sajnállak benneteket, városi patkányok, nektek csak a kipufogógáz és a város legtömörebb betonfalon is átszűrődő, elviselhetetlen zsivaja jutott. Ti még a csillagokat sem látjátok, mert város a fényszennyezése elhomályosítja az égbolt ragyogását!
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Ja, tényleg ekkora a sajtószabadság.

Az egyháztörvény olyan amilyen, de nem az alaptörvény része. Ráadásul gond vele nem a vallásszabadság tiltása, hanem a finanszírozás feltételei.

Az Avasról meg jobban jársz, ha nem velem kezdesz vitatkozni. Elfelejted, hogy miskolci vagyok, és egyrészt a körülmények részleteit is jobban ismerem nálad, másrészt az ott lakó barátaim és rokonaim véleményét is. Legyen annyi elég, hogy ahogy minden esetben, ezúttal sem értek egyet a Jobbik masírozásával. De ebben az ügyben veled sem.
Ahh, szeretem a baranyai életet! Most éppen itt ülök a házunk kosáríves tornácán (ölemben a notebookommal) egy gyönyörű, diófából faragott lócán és pincehideg szekszárdi fehérbort kortyolgatok, miközben meleg kályhaszag és az édesanyám kolbászos lebbencslevesének fűszeres illata szivárog ki a félig nyitva hagyott ablakokon. Sajnállak benneteket, városi patkányok, nektek csak a kipufogógáz és a város legtömörebb betonfalon is átszűrődő, elviselhetetlen zsivaja jutott. Ti még a csillagokat sem látjátok, mert város a fényszennyezése elhomályosítja az égbolt ragyogását!
@shinichi: Én nem árulok semmilyen portékát, én ismereteket adok közre. A kurvaanyjába meg soha senkit nem küldtem el. Az, hogy meg van a véleményem és ezt leírom, miért probléma? Az összes többinek, aki ide vagy máshova irogat, ugyanígy meg van a véleménye. Soha nem gondoltam, hogy bármilyen tutinak a letéteményese lennék.
@iii: Engem az nem nyugtat meg, ha egy ellenzéki párt 2 év után egy 6 oldalas szösszenetben amit elnevez köztársasági minimumnak nem bírja az alapjogokat mind belesűríteni, hanem folytatásokban, mint egy ócska brazil szappanopera. Számomra hátborzongatóbb, hogy az lmp-nek a listáján előrébb szerepel az egykulcsos adó kivétele, mint a kisebbségek jogai, a sajtó szabadsága, vagy a vallás szabadsága. Persze kinek mi a fontos. Nyilván több szavazót lehet elérni ezekkel, mint mondjuk a kisebbségek jogainak védelmével.
@Fabius: Azért azt meg kell jegyeznem, hogy a szocik is bőszen írnak programot, sőt ők külön Kelet-Magyarországnak is írtak, mibe kerül végülis? Mögöttük egy komplett gazdasági kutatóintézet van, a GKI, ők írják a programokat.
Off, de nekem Semjén Úr kivételes kedvencem.
Ezeket mondta tegnap (a zárójeles részeket nem ő mondta):

"A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes úgy véli, akkor maradhat meg a magyarság, ha minden magyar nemzetrész megmarad (kivéve persze a buzikat, a szingliket és azokat a népművészeti agyagedényeket, akik nem ránk szavaznak!).
Ez pedig csak akkor lehetséges, ha Magyarország a közjog kötelékével, az állampolgársággal egyesíti a világ magyarságát (így aztán talán megmaradhat a hatalmunk és s zsíros fizunk is, hehe. Tuggyátok, eléggé be vagyunk tojva!).
Semjén Zsolt hozzátette, a magyar állampolgársághoz az útlevél és a szavazati jog is hozzátartozik (no persze, ha regisztráltok és a JÓ helyre szavaztok!), az Országgyűlés 2014-től minden magyar politikai akaratát kifejezi, és az egyetemes magyarság Országgyűlése lesz (vagyis reményeink szerint csak egy párt lesz, A Párt!).

Semjén Zsolt elmondta, az ünneplésnek egyfelől az az értelme, hogy hitet, erőt és büszkeséget lehessen meríteni a történelemből (és higgyétek el, főleg a hitre nagy szükségünk van, mert mindenféle baromságokat összehordanak az újságok és a blogok úgynevezett tényekről! Hahh, tények! Hol szerepel ez a Bibliában, he?!).
Felidézte, az 1956-os magyar forradalom jelentett "halálos döfést" a kommunizmus, a bolsevizmus és a Szovjetunió számára (bár a Szu. még egy kis ideig elhúzta. Ám ne feleggyük: még mindig maradtak sokan a komcsik közül! Őket kétféleképpen kell megítélni: vannak a megtértek és vannak a mocskosak).
Úgy véli, Nyugat-Európa is hálás lehet a kis Magyarország szabadságharcának, mert az 56-os menekültek nyitották fel a nyugati világ szemét, az "hajlamos lett volna beleszédülni a kommunizmusba" (szóval kedves EU, perkáljátok le mielőbb a zsét, és örüljetek, hogy ennyivel megússzátok. Értettem?! Na!).

atv.hu/cikk/20121021_semjen_felnyitottuk_a_nyugat_szemet
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Édes istenem, te pont az LMP-től hiányolod a kisebbségek védelmét? Nézz már körül egy kicsit akkor.

Ahogy Fabius is írja, alkotmányossági területen nincs különösebb probléma a kisebbségekkel. Ez pedig most erről szól.
@Fabius: Kettőnk között az a legnagyobb különbség, hogy nem gondolom úgy, hogy bárkit bárkinek joga van zaklatni származása miatt. Még akkor is, ha borsodi vagy és borsodi romákat zaklatnak. Sőt.
Ebben valóban nem fogunk egyetérteni, mert ezt a hétköznapi fasizmust elnézed, talán helyesled, de számomra viszont viszont visszataszító és félelmetes.
Amúgy pedig a vallás szabadsága benne van az alaptörvényben. Az egyházakról szóló törvény te is jól tudod, mint én, nem egyszerű finanszírozásról van szó. Az állam mondja meg, mi egyház és mi nem egyház. Milyen feltételei vannak. Azért ez eléggé jelentős korlátja a vallás szabadságának, ha az állam kijelentheti, hogy egy vallási közösség nem lesz egyház, mert ő nem ismeri el finanszírozási okokból...
Úgy látom, mostanában egyre kevesebb hozzászóló van a Varánuszon, már nem pörög itt úgy az élet, mint régebben...

Lehet, hogy a Varánusz elérkezett hisztéria-ciklusának utolsó, lefelé ívelő szakaszába? Egyszerűen egyre érdektelenebb lett, egyre ártalmatlanabbá vált, egyszóval szellemileg megöregedett, mint a Hócipő?
@iii: Olyan fontos az egykulcsos adó kivétele, hogy az köztársasági minimum, de kisebbségek jogát nem tudjuk egy sajtcetlin deklarálni?! Ha ez egy kampány nyilatkozat, akkor azt kell mondanom, hogy nem minden alaptörvényben szereplő jog fontos az lmp-nek. Csak az amit a magyar (és itt nemzetiségre gondolok) szavazó látni szeretne. És az átlag magyar szavazó lófaszt adna a kisebbségnek, nem jogokat. A jogvédő tevékenységét az lmp nem most fogja zászlóra tűzni. Az nem hoz annyi szavazót...
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány: Vagy hosszú hétvége van, és mindenki kiruccan az isteni jó időben?
Vagy csak lapos a téma sokaknak?
@Fabius:
A tobbivel egyetertek, de:

"De új szövetséges, új szereplő ebben egy darab nincs. És ha nem változnak nem is nagyon lesz."

Ez is igaz, de nem teljesen!

HA az Ipsos szoci-partisagat (van nekik?) leszamitjuk, akkor lathato:
Tavaly atlagban az MSZP hozott 12 %-ot, es osz vegere egy 13-14%-os "magassagbol" kuzdottek le magukat a partszavazassal.
Nos azota a szocik 16%-ra araszoltak mig a DK-nak 2%-ot mert a ceg. Vagyis ez 6%-nyi javulas osszesitettben 1 ev alatt. Ez pedig ha a szavazokepes lakossagra vetitjuk is 400-550 ezer ember PLUSZ! Amennyi az LMP-nek (ha nagyon megengedoek vagyunk) osszesen van.
@iii: Amúgy pont ez az egyetlen dolog, amiért még tudom őket becsülni. A jogvédő tevékenységük. Ezért is fura, hogy ez pont kimaradt. Mintha ezen a téren minden annyira rendben lenne. Mintha nem első kézből tudnák, hogy mennyire nem igaz.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány:

Pedig mennyivel jobb, hogy van egy kifejezetten a szórakoztatásunk céljából ideiglenesen itt állomásozó állandó résztvevőnk is, ami sokkal jobb, mint a megbízhatatlanul és kiszámíthatatlanul errefelé vetődő mezei trollok, akik ráadásul gyakran annyira egyszeriek, mint egy sótlan, hideg tesco-s babkonzerv.

Ja.
@iii:
"Nade mi köze az önkormányzati választásokra készített etikai kódexnek az alkotmányossági minimumprogramhoz?"

Megleplek: Semmi.

Csak egy esettanulmany volt, hogy hogyan hatarozzak meg a korulmenyek egy-egy kezdemenyezes sikeressegenek meg az eselyet is, mar a kezdetek elott is.
A szadi peldaja pedig arra volt jo, hogy kozos egyeztetes soran ki lehet hozni valamit meg a megoly kulonbozo partokbol is.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:
"Az együttélés senkinek se könnyű. Az mszp is tudna mesélni, hogy az szdsz-szel milyen kalandjaik voltak. Olyan mint a házasság. Mindkettőnek akarnia kell és meg kell dolgoznia, hogy önmaga maradjon. "

Bizony! Meg olyan koalicio, amiben ennyire kulonbozo ket part volt, a rendszervaltozas ota nem volt.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Az egykulcsos adó azért fontos, mert beleírta a Fidesz az alkotmányba! Egyébként nem lenne az.

Csak ismételni tudnám magam a többivel, nem teszem.
@simple observer 1.0: Nem egészen esettanulmány. Az etikai kódexnek csak akkor van értelme, ha abban mindenki benne van, ennek nem feltétlenül. Az LMP akkor elmondta, milyen konkrét tételek kellenének még bele és mi az, amivel nem ért egyet, egyébként aláírta volna. Nem rajta múlott.
@a szív fészkei:

Ugyan már, nyilván csak időnként elfelejtette elzárni a gázt, azért lett ekkora tartozása.
Tutira magánember... :o)
@iii: Nem kell. Ezért mondom, hogy mások a prioritásaink, az lmp-nek és nekem. Másként is nézzük azt a kis pamfletet. Ők már kampányolnak, ezért az iromány. Ez egyértelmű. Én meg mint a címzett, úgy ítélem meg, és szerintem kárcsú.
@simple observer 1.0: Azért egész jól el tudtak szórakoztatni minket, nem igaz?:D
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány: TE hány fok van ott ilyentájt, hogy kivertek a fűtött szobából? Megnéztem az én virággal fullozott erkélyemen, kérlek 8 fok van. Ilyenkor aki ilyenkor kint ül notebookozva, az nem normális.

Plusz pazarja a drága - mostanáig ragoztuk, hogy mennyire az - energiát nyitott ablakkal.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Egy párt mindig kampányol, ez evidencia.
@Fabius:
Nos, nem akarok észt osztani a témában, ahhoz kevés vagyok, de:
Azt gondolom Moldova elég objektíven írt a borsodi kérdésről, az „Érik a vihar” két kötetesében.
Én abból tájékozódtam, és ha valakinek nem is tetszik, nekem Gyuri hiteles próféta.
A jelenség értelmezésében, azt gondolom vannak olyan pontok, amelyekben egyet értünk, bár ebben Csekk kisasszony véleménye homlok egyenest más, bár én én kedvelem Őt, de hivatkoznék a tapasztalataidra, miszerint: „Az Avasról meg jobban jársz, ha nem velem kezdesz vitatkozni.”
Értem én mire utalsz (vagy csak sejtem), de még is, nem vagyok akkora hülye, hogy ne sejtsem.
Az rendben van, hogy nem sütünk billogot egy rasszra, én sem teszem. De az is rendben van szerintem, hogy például az Avas kapcsán nem csukjuk be a szemünket, hogy: nanemnanemnanem, ott csak izé, megy bigyó.
A szar az szar, akár barna, akár fehér. Mondom én barom…
De az biztos, hogy egyik sem különb a másiknál, max a statisztika hazudik. Bár az is kétségtelen (ezt sem szabad elfelejteni), hogy vannak olyan kutatási eredmények, amelyek alapján billenhet a mérleg nyelve.
Ez az a téma, amelyről napestig lehetne vitázni, aztán morci lenne a vége.
Én nem vagyok egy konfliktuskereső fazon, bár szívesen beszélek ilyesmiről, viszont álmos lennék.
Bocs, hogy piszkáltalak, jó éjt!
@Fabius:
"Akkor aligha lenne túl nagy lutri előállni valami gazdasági programmal. Te mégis felmented őket ez alól ellentmondva önmagadnak azzal, hogy azt írnának bele amit nem szégyellnek."

Ha szerinted a gazdaság helyzete számottevően javulni nem fog, akkor lehet rá programot írni. Az LMP megtette, a szocik és a déká miért nem?

Szerintem azért, mert továbbra sem mernek a szemedbe mondani semmit. De kíváncsian várom az önellentmondás után hogy jössz ki ebből."

El kell szomoritsalak, ugyanis nincs itt ellentmondas, plane nem ON!

Ugyanis az, hogy az LMP Alternativ Koltsegvetest ir, vagy epp a szocik most bohockodnak a sajat programjukkal(?) kapcsolatban, azert az meg nem program.

Ez a mondat annyira szep, hogy engedelmeddel ide kell masolnom:

"A választmányi ülésről újságíróknak beszámoló Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető elmondta: a testület megfelelőnek, reálisnak ítélte a csütörtökön bemutatott gazdasági program vitairatát, egyetértett társadalompolitikai céljaival, és helyeselte az időzítését is."

Vagyis megcsak nem is programrol van szo, hanem annak csak a VITAIRATAROL. Brilians.

Az LMP se jobb, mert epp azt mondom, hogy tegyek ra a pecsetet, hogy akkor ez nem alternativ koltsegvetes (AK), hanem ez a valasztasi, es nyilvan a kormanyprogramja a partnak. Mert bizony egy AK semmire nem kotelezi a partot, hiszen senki hiteles szerv nem szamol utanna, es meg a mukodokepesseg probajat sem kell kiallnia. Masreszt, ha ok is ugy gondoljak, hogy ez egy hiteles es vegso program, akkor bizony maris neki lehet allni lekommunikalni, es kampanyolni vele. De nem teszik.

Vagyis egyezzunk ki abban, hogy jelenleg egyetlen partnak sincs kormanyprogramja!

Azt fel nem foghatom, hogy miert jo az LMP-nek AK-t csinalni, de ok bizonyara tudjak.

Es minthogy a partoktol alaigha varhatok normalis, es komolyan veheto programot, en mar Bajnaiekera izzitok...
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:
"Amúgy meg pont azt mondtam, hogy nem alaptalan a félelme....:D "

Akkor ezt en neztem be. Es igy ugyanazt mondjuk.
@iii: Nekünk meg az a dolgunk, hogy válogassunk a kampányok között.:D
@iii:
"Nem egészen esettanulmány. Az etikai kódexnek csak akkor van értelme, ha abban mindenki benne van, ennek nem feltétlenül."

Azert ez esetben sem "artana", ha egy ilyesmi, minimumban az (altalam) remelhetoleg egyutt gyoztes partok mar elore is egyetertesre jutnak. Az egeszben az erdekes, hogy javareszet a szocik es a DK csipobol elfogadnak a 6 oldalnak. En eppen annak kezdemenyezesi modjat kritizalom, illetve tettem ezt mar korabban is, amikor meg a dolog logott a levegoben.

"Az LMP akkor elmondta, milyen konkrét tételek kellenének még bele és mi az, amivel nem ért egyet, egyébként aláírta volna. Nem rajta múlott."

Nincs vita. 20:11-kor leirtam a velemenyem, szerintem ertheto, nem ismetelnem...
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:
"Azért egész jól el tudtak szórakoztatni minket, nem igaz?:D"

Igen. De reszemrol nyilvan sajnalom, hogy a szocik nyakas modon nemegy szadi otletet lehetetlenitettek el.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:
"És fel sem tűnik.:D"

Nem, mert epp Fabiusszal voltam nagy vitaban.
Fortélyos félelem igazgat...?

"A KiMitTud közérdekű adatigénylő szolgáltatáshoz a szervezetek, hivatalok e-mail címeit használjuk.
...
Felhívom a szervezetet, szépen bemutatkozom és elmondom, hogy a KiMitTudnak szeretnék közérdekű adatigénylések befogadására használt e-mail címet kérni.

Az egyszeri, hatáskörtúllépéstől rettegő magyar titkárnők világa egy acsarkodó állatokkal teli vadon, ahol újabb és újabb zord női hang harsogja rendreutasítón a telefonba: mire kell az maguknak? A gyávábbja kapcsolja az osztályvezetőt. Majd az megadja az e-mail címet, ha akarja.

Az egyik önkormányzati tulajdonú szervezet tisztviselője először arról hebegett-habogott, hogy ők nem e-maileznek, majd kissé magához térve azonnal adatlopással gyanúsított meg. Tényleg a Google-lal találtam azt a pályázati dokumentumot, amin ott volt a mobilszáma. Nem hitte el, hogy nem loptam semmit sehonnan, azt mondta, hagyjuk ezt a beszélgetést abba, és inkább levelezzünk postán.

Egy fővárosi intézménynél dolgozó férfi (valószínűleg a portás) az e-mail szó hallatán azonnal rávágta: „Nekünk nem tud e-mailt küldeni!” Kicsit meglepődtem, ezért azt kérdeztem: „Ez komoly? Miért, nincsen internetük?” De erre csak azt a választ kaptam, hogy keressem a felügyelő szervezetet az e-mailjeimmel.

Előfordult már olyan is, hogy egy egész osztály belharcába nyerhettem betekintést azáltal, hogy a kollégák egymás e-mail címeit adták meg nekem. E-mail az osztályvezetőnek, nem válaszol, telefon, a titkárnője a helyettes vezetőre mutogat. E-mail a helyettes vezetőnek, nem válaszol, telefon, az ő titkárnője az osztályvezetőre mutogat. Az olyan égő, hogy én égek kategória, amikor azt kell megkérdeznem, hogy most akkor olvasták-e az e-mailt, ha már oda küldtük, ahová kérték. És még akkor is azt mondják, hogy nem tudják, hogy olvasták-e.

A NAV e-mail címét először a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül próbáltam megszerezni. Aki próbálta már, az tudja, az ő automatizált telefonközpontjukban örök időkig el lehet bolyongani anélkül, hogy valaha élő ember szólna bele a telefonba. Én szeretem a gépeket, de azért ésszerűbbnek tűnt az adóhatóság honlapján található kontakt formon keresztül elkérni a címet. Igaz, hogy a nevet, a lakcímet és az adószámot (vagy adójelet) kötelező volt megadnom, még ez sem rettentett el. Nincs kétségem afelől azonban, hogy a törvénytisztelő magyar állampolgárokat simán meg lehet félemlíteni egy ilyen formanyomtatvánnyal. Mi van, ha például csak egy... e-mail címet szeretnék elkérni? Máris szoruljon ökölbe a gyomrom, és rettegjek attól hová vezet a kérdezősködés? Az adóhatóság ügyfélszolgálata úgy tűnik támogatja ezt a mentalitást, mert válaszukban arra kértek, az adatigényléseket is ugyanitt küldjem el.

Így történt, hogy felnyomtuk a NAV-ot a NAIH-nál, és mit ad Isten, lett is nekik hirtelen közérdekű adatigénylések befogadására használt e-mail címük, ami természetesen már régóta létezik, csak elfelejtették jól látható helyen közzétenni a honlapjukon. A NAV elnöke szerint engem sajnálatosan tévesen irányítottak át az adózók számára lehetőséget biztosító felületre, ahol teljesen más témában tudtam volna információkhoz jutni.

Már csak az érdekelne, hogy a hatóság miért akar engem, úgy is mint adózót, mindenáron megfélemlíteni."

atlatszo.blog.hu/2012/10/21/harc_az_e-mail_cimert?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_10_21&utm_campaign=index
@simple observer 1.0: Hát ezek a kis játszmáik voltak a legviccesebbek. Mert oda-vissza tudták egymást szívatni.:D
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: "Számomra hátborzongatóbb, hogy az lmp-nek a listáján előrébb szerepel az egykulcsos adó kivétele, mint a kisebbségek jogai, a sajtó szabadsága, vagy a vallás szabadsága"

Pedig kábé logikus, még ha ez meglepően is hangzik. Szarban lévő gazdaságban egykulcsost törölni == egy darab döntés, kellő többséggel gyorsan megvan, hatása - mondhatnám - azonnali. A többi téma nyúlós, rágós, elemzős-veszekedős-kínos, a szabályzás önmagában nem old meg semmit, a mögöttük meghúzódó folyamatok rengeteg időt és energiát igényelnek, értelemszerű hát, hogy előbbre sorolnak egy gyorsan lezavarható ügyet, mint emezeket.
Különösen úgy, hogy ebben az országban az sem tiszta, mit értünk sajtó-, vallás- stb. szabadságok alatt, hol vannak a határaik (mert bizony vannak, lenniük kell), tehát nem lehet a döntéshozatalnak úgy nekiülni, mint egy színtiszta matekolós témánál.
Magyarországon ma és még nagyon sokáig az egészséges megoldás egy sokpárti koalició, nagyon sok helyen a világban szerteszéjjel (manapság a Harper Canada) ugyanúgy visszaélnek a hatalommal bár Canada ordítozik és lehet valami de nem megy simán...máshol sem hát még a sok bugyuta magyar a millióan trillió felé rohanván és még a pont pont vesszőcskében sem tudnak megegyezni

brühühühühü
@Légifarkas: Persze logikus. Gyors, tiszta, konfliktusmentes, szavazatot hoz. Ez elég is sokaknak. Nekem nem ez a minimum egy köztársaságban.:D
@simple observer 1.0: Hát igen, eléggé el tudja az ember figyelmét terelni Fabius.:D
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: félre ne érts, az én szavazatomat ezzel nem vették meg, de biztosan lesz, akiét sikerül.
Ugyanakkor: idő- és forráshiányos helyzetekben könnyen előfordulhat, hogy a túlélés szava nyer a tiszta és nemes elvekkel szemben; nemrég olvastam erre egy jó példát, az Andokban anno lezuhant sportolókról, akik halottaikat ették, csak hogy megmenekülhessenek. És mindent összevetve, igazuk volt.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Kettőnk között az a legnagyobb különbség, hogy nekem van fogalmam mi megy/ment ott Fészekrakó program néven, és következményeiként, neked meg csak annyi amit a hírekben olvasol.

Ennek semmi köze semmilyen hétköznapi fasizmushoz. Viszont a társadalmi együttélés szabályaihoz annál több. De szívesen elviszlek megmutatok ezt azt. Aztán majd a saját tapasztalataid alapján eldöntöd magad.
@Mariann19:
"A bizalom szerintem már egy másik kormány belépésével folyamatként erősödhet." Az alapjait ellenben le kellene tudni tenni korábban is. A majd megismerhető sajnos populista és nem gazdasági kategória. Ettől még ezzel meg lehet vezetni embereket. Ld. az Orbáni szerepnyerés.

"Az belföldi gazdaság aktivizálása lehet kérdéses, és itt előtérbe kerül a bankok szerepe a hitelezés által."
Az orbáni lerablás után nincs miből. Szép teoria lehet az off-shore pénzek visszacsábítása, de ez csak teoria.

"Az kérdés, hogy a bankok hazai feltőkésítése milyen mértékben fog növekedni, ezáltal milyen lehetőságek állnak majd rendelkezésre a vállalkozások finanszírozására. "
Ki által. az anyacégek nem adnak pénzt egyhamar a jelen átverőshow után. A hazai kisbekektetőknek (részvény) nincs erre pénze. Münchausen-módra még menne valami. De ehhez olyan szintű belső bizalom kellene, ami a politika egésze iránt hiányzik.

"A tömegbázis ezeknél a gazdasági lépéseknél nem jelent fontos tényezőt, mindössze a szemlélődő szerep lehetséges, miután nem közvetlenül érzékeli a jelenlétét."
A Mücnhausen-megoldásokhoz éppenhogy a tömegbázis a legnaygobb szerepű. Minden máshoz nagyon részletes program, és a betartásába vetett bizalom kellene.

"Mindenesetre Bajnai megérdemli a támogatást , ha felvállalja ennek a lerombolt gazdaságnak az ujraindítását, szerencsére szakmailag teljesen kiforrott ő is és a stábja is a HH írásaik és elemzéseik alapján. "
Éppen azt írtam, hogy ez kevés a támogatáshoz. Gazdaságilag hiába kiforrott, ha fütyül a tömegszociológiára, az eladhatóságra, a bizalom nagyon vékony jégkérgére. Populizmusban Orbán megveri. a Milla-féle populizmus pedig egy öngyilkos megoldásnak látszik jelenleg.
@simple observer 1.0:

Hehehe. Az Ipsos MSZP elemzése kb ugyanaz, mint a Nézőpont Orbán-Fidesz konstellációja.

Tárki, Medián amiket én alapul veszek, ha a köz véleményének kutatásáról van szó. És ott bizony eléggé másképp fest az MSZP szereplése:

www.tarki.hu/hu/news/2012/kitekint/20120926.html
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: A vallás szabadsága ott sérül, amikor vallási cenzus lépne életbe a gyermekek és családok minősítgetésébe:
endresy.blogspot.hu/2012/10/retvari-bence-arnyekkeresztenysege.html
@Fabius: A Fészekrakó kapcsán nálam Juhos Kati akkori Új-budai polgármester egyik nyilatkozata vitte át a biztosítékokat.
Közölve, hogy a 7-8 millás lakásoknak nincs jelentőségük. Miközben a 11. kerület fele olyanokból álló lakótelep volt akkortájt.

De a mély részleteit valóban nem ismerem én sem a programnak. A pletykák szerint jobb is.
@Fabius: Szóval néhány viselkedni nem tudó roma elég ahhoz, hogy nekiálljunk fasiszta rendeleteket alkotni és zaklatni bárkit akinek a származása, bőrszíne, etnikuma, vagy lakótársainak száma más mint a miénk?! Ugye most viccelsz?! Embereket zaklatni az otthonukban, pusztán mert cigányok az büfé? Embereket zrikálni az utcán, csak mert cigányok, az is jó? Ezt tényleg így gondolod?
Ezt a problémát az önkormányzati zaklatással kell megoldani? Ez a dolgok magyar elintézési módja? Attól minden jobb lesz? Mi lenne, ha nálad csöngetnének be rendőrök és közterületfelügyelők, és érdeklődnének hányan laktok, kik vagytok? Vagy az utcán állítanának meg, mert valamely általad nem ismert önkormányzati szabályt szegtél meg, mert ráléptél a csatorna fedélre?
Ebbe belegondoltál?
Vagy csak borsodi probléma cigányokat érint, velük pedig meg lehet ezt tenni. Senki se fogja azt mondani, hogy nem kellene. Senki se fog blogbejegyzést írni ezen a taszon kívül, mert fontosabb az 5000. ángyán jelentés ugyanarról, mint ez. Ez csak azoknak az embereknek fontos. Ők meg ugyan kinek számítanak? Kit érdekel, hogy ki a rosszabb? Pár problémás roma, vagy egy fasiszta önkormányzat? Te nyugodtan tapsolj ehhez, de én nem tudok.
@Knósszosz:

Szerintem a kisebbségek jogainak védelmét akkor lehet hitelesen csinálni, ha közben nem leszünk mohácsiviktória szindrómásak.

A rasszizmus fújrossz szerintem is. Az általánosítás, a bélyegzés, a mások bűneiért kirekesztés is.

De legalább ennyire káros, ha a létező problémákra nem megoldást, hanem szemellenzőt keresünk. Aki az állítja, hogy az Avason probléma nincs, az legyen bátor és jöjjön le velem. Nézzen szét, lásson, tapasztaljon, és ott mondja az ott lakó barátaim és az én szemembe, hogy ez úgy ahogy ott van rendben van.
@a szív fészkei:
lekértem Brüsszelből az ottani dumcsit meg...hátha kiderűl miért próbálta összetartani a széteső fejzetjét...

a molinóra lófaszt sem tudnak tenni mert már minden volt...egyre gárgyúltabb a baltazár gárgyula alcsútbasznádi kondás

brühühühühühü
@GeoCracker: A vallás szabadsága ott sérül, mikor az állam dönti el, hogy egy egyház egyház-e, vagy sem. Apró különbség, de nem mindegy. A legutolsó bélyeggyűjtő egyesület bejegyeztetheti magát, és működhet. De egy egyház nem teheti meg, hogy bejegyezteti magát egyházként, mert az állam szabja meg mi is az az egyház. Ez nem egészen szabadság.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Ómájfaszom, micsoda fasizmus elvárni a romáktól is a társadalomba beilleszkedést. Hallatlan. Aki ilyet csinál az rasszistafasiszta, monnyonle de azonnal.

A szocpolcsalások sorozatban az büfé, egy ötvenezres lakótelep szétkúrása büfé, de egy büdös szót szólni ne merjen senki, mert benned felhorgad az örökre elveszettnek hitt mohácsi szelleme. Na ezért tart ott a romakérdés ahol tart.

Olvasgassál kicsit, nem fog megártani:

www.pszaf.hu/data/cms2102460/Fridmanszky.pdf
@Fabius: Vannak akik szeretik ezt hangoztatni. Hogy akik azt merik mondani, hogy rosszul kezelünk egy problémát, sőt ezzel zaklatunk egy népcsoportot, az nem látja a problémát.
Megértem. Egyszerűbb másra ráfogni, hogy nem látja a problémát, mint rájönni arra, hogy roma ellenességünkkel hagyjuk hogy másokat etnikumuk miatt zaklassa az állam/önkormányzat/ neonáci szervezet.
@Fabius:
rétvári mariska bencella ir>így és elcsapja a kezed a jó seggről és jobb faszokról is a kis vallásos buzi

brühühühühühü

még az hiányzik hogy travesti legyen
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Alapvetően ez egy jogi paeadoxon. Ugyanis nyilvánvaló, hogy a keresztény vallásnak és egyházának nem a niceai zsinattól van egyházi fazonja. A hívők tették azzá.
A vallásszabadság nem a bejegyzéstől sérül, hanem attól, hogy az állam az egyiket támogatja (bejegyzett egyházé) a másikat nem.
A vallás és az egyház nem ugyanaz. Bárki hihet Pán Péterben is. Ez szíve joga.
Az egyházaknak alapvetően nem adnék közös pénzből. Oldják meg a hívőikkel. Ha pedig tesznek a közösségért, azért pont annyit adnék nekik, mint egy bélyeggyüjtő szakkörnek ugyanazért.
@GeoCracker:

A XI. kerületi program részleteit nem ismerem, de az avasit igen. 43 társasházban 107 lakás, 490.200.000.- összegű feltárt anyagi kár, és ebbe a lakások, lépcsőházak, közterületek amortizációja nem szerepel, ahogy az érintett társasházakban felhalmozott köztartozások összege sem.

A nyomozati anyag 24.000 oldal. A vádirat 464 oldal.
@Fabius:
Hmm… azt gondolom, ez a pár mondatosod zanzásítja a lényegét annak, amit két oldalon tudnák csak kifejteni, kösz. Ebben valamiféle válasz is volt (nem nekem) arra a szemellenzős megközelítésre, ami megjelenik itt is néha. Tanulságos volt Gyuri könyve. Annak aki kételkedik az általa leírtak hitelességében, az menjen oda, és mártózzon meg az élet sűrűjében. Talán más szemszögből indítaná ide a kommentjeit ez ügyben.
@Fabius: Nem ártana felébredni a romák mindent tönkretesznek álmodból.
Rendeleteket hoznak, hogy egy népcsoport jogait korlátozzák. Zaklatják őket az otthonaikban. Zaklatják őket az utcán. Képtelen és követhetetlen önkormányzati rendeletalkotásba kezdenek, hogy zaklassák és üldözzék őket.
Mert míg te a romákat átkozod amiért szerinted mindent tönkretesznek, addig elnézed, hogy egy népcsoport amúgy se széles jogait eltiporják.
Ezzel pedig nem leszel jobb annál aki ezeket a rendeleteket megszavazza, sem annál aki menetel az avason ellenük. Rosszabb. Te isteni kiszolgálója vagy az ilyen önkormányzatoknak. Roma ellenességed melegágya az ilyen szabályoknak, a jobbiknak. Nélkületek sose tudnák ezeket meglépni, ehhez kell a ti támogatásotok is. A lelkes beleegyezés ahhoz, hogy igenis őket ellenőrizni kell hányan laknak egy lakásban este, rendőrrel, elvágólag van-e beültetve a kertjük, és jó helyen rázzák ki az abroszt.
@Fabius: Előre szólok, hogy nem okvetlen vagyunk mindenben vitában :-)
A roma-kérdés azért is tart ott, ahol, mert a romákkat már a 80-as években remek bűnbaknak tekintették. Amikor tehát "etnikummá" nyilvánultak, akkor elfelejtették azt kommunikálni, hogy lehet olyan kultúrátok amilyen akar, de Záhony és Hegyeshalom közt az adott BTK és PTK vonatkozik rátok is.
Másrészt viszont volt egy olyan erőszakos beillesztési kampány még korábban, ami erősen kontraproduktív volt.
@GeoCracker: Látom, még mindig nem érted. Mert nem akarod érteni.
Pedig igyekeztem elmagyarázni. De vannak olyanok akik szeretnék, ha az ő vallási közösségeik is megkapnák azokat a jogokat és kötelezettségeket amiket a katolikus, református, zsidó egyház. Mert a hittételeiket kivéve ugyan mi különbség van köztük? Mennyivel rosszabbak, alacsonyrendűbb az ő vallásuk, mint a történelmieké? Miért ne kaphatnának ők is az oktatásért, idősellátásért normatívát, mint amazok? Adókedvezményt (áfa mentességet).
Miért gondolja úgy az állam, hogy az ő dolga megítélni mi is az az egyház és nem a híveké?
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Egyszerűbb tudatlanság és félinformációk alapján nácit kiáltani.

Elmondom századszor: legyél bátor, gyere oda és ott mondd.

Mondd bele az arcukba, hogy a saját tulajdonú társasházukban nincs joguk a meleg vízhez, mert a lakótársaik basznak fizetni érte, és a MIHŐ lekapcsolta, mondd nekik, hogy az összehugyozott lépcsőház miatti tiltakozás etnikum zaklatásának minősül. Mondd nekik, hogy rosszul kezelik a problémát, a hideg vízben zuhanyzás a tolerancia része a folyosón lévő szarkupac - szó szerint - átlépésével együtt.
@GeoCracker: "A vallásszabadság nem a bejegyzéstől sérül, hanem attól, hogy az állam az egyiket támogatja (bejegyzett egyházé) a másikat nem"

Tévedhetek, mivel nem kenyerem a jogi csűrés-csavarás, de szerintem ez nem így van.
A vallásszabadságot én az egyén hitéletének szabadságaként értelmezem. Macerás belegondolni, mivel nem vagyok hívő, de úgy érzem, hogy ha az lennék, sem az egyház bevételeinek mértéke nem volna érdekes, sem a konkrét jelenléte nem volna szükséges ahhoz, hogy tanításai szerint éljek.
A vallás szabadsága annyi, hogy követem, amit akarok, de ezért nem vegzál a hatalom, nem rúgnak ki, nem torolják meg a gyerekemen a suliban, stb. Az, hogy eközben kap-e az adott egyház pluszlóvét vagy sem, nem számít - már amióta tudjuk, hogy a hithű életnek nem előfeltétele maga az egyház. A hit csak olyankor tartózkodik falak között, amikor az egyén - valamiért - beviszi oda magával; ha nincs lóvé, és nincsenek falak (templomok), akkor nem viszik be, de attól még meg kellene maradnia.
@Fabius: Senkinek nincs joga mást jogaiban korlátozni. Senkinek, pláne egy önkormányzatnak nincs joga hatalmával visszaélve másokat zaklatni, benyomulni a magánszférájába. Komolyan úgy gondolod, hogy egyes társasházak problémáira ez a megoldás? Hogy átmegyük fasisztába és zaklatjuk őket? Nem érdekel, hogy milyen szar nekik hidegvízben zuhanyozni. Az ő melegvízhez való joguk gyengébb, mint a romák biztonsághoz, és zaklatásoktól mentes élethez való joga. Picikét. Ezt próbáld feldolgozni.
@Fabius: Nem fészekrakós, hanem régebbi. Anno volt egy cigánytelep arrafele, ahol most a leányka utcai lakótelep van. GYerekként még emlékszem rá, de pontos helyrajzi koordinátákra már nem. Ezt dózerrel eltolták, holott még dédnagymamám is köszörültetett olyannal, aki onnan járta a környéket. Nem ettek embert, meg volt a maguk világa, munkája, stb.
Amikor a szocreál nagyobb dicsőségér szétzavarták öket, akkor beköltöztették a Kelenföldi Pu. tulfelin megépült új lakótelepre a családk darabjait. Gyakorlatilag mindent kihuzva alóluk.
Utána azon sportoltak a kabaréban is, hogy feltüzelték a parkettát, sparheitet raktak az erkélyre stb.
Holott csak próbálták a számukra ismert körülményekhez (döngölt padló, tapasztott fal, nyilt tűz és sparheit, stb.) igazítani a viszonyokat. Nem rosszindulatból, hanem mert azt ismerték. Viszont guny tárgyává válva óhatatlanul nött az aggresszivitás is. Erre céloztam az előbb is.
Nem szentté akarom avatni ezzel a romákat sem, de azért az úgy kezdődött, hogy valaki visszaütött sem az igazán jó megfejtése a dolognak.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Ennek a népcsoportnak pont ugyanakkora jogai vannak, mint a mellette lakó szomszédjának. Meg pont ugyanakkorák a kötelességei is.

Jahogy azt nem kérjük rajzuk számon, értem.

Kriza egy kretén, de mikor a lakások száma nem éri el a kétszázat, de a benne lakók száma meghaladja a kétezret, akkor ja, be kell kopogni és meg kell kérdezni, hányan tetszenek lakni a 35-55 m2-en, és miért nem tetszenek fizetni semmiért.

Mellesleg nem szerintem tesznek mindent tönkre. Ezt tudnád, ha jártál volna ott. De nem jártál. Viszont a szád jár arról amit nem tudsz.
@Légifarkas: Pont arra akartam az előbb is célozni, hogy a vallásszabadság nem azonos az egyházválasztás szabadságával, az egyházak működésének szabadságával.
A bajom a katolicizmus politikai lobbijával éppen az, hogy politikai erővel szól bele hitéleti, magánéleti dolgokba.
Amugy szerintem az egyház önmagában nem szükséges a hitélethez. De né
hányan igénylik emberileg a lététét. Az én olvasatomban tartsák fenn ők, és az egyház csak rájuk rendelkezzen hatással. Nekem közöm se.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

"Nem érdekel, hogy milyen szar nekik hidegvízben zuhanyozni."

Na ezért a szemléletért küldte el Mohácsit is a halál faszára a társadalom, és ezért van annyi fogékony ember a Jobbikra. Csináljátok csak.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Ezt írtam:
"Az egyházaknak alapvetően nem adnék közös pénzből. Oldják meg a hívőikkel. Ha pedig tesznek a közösségért, azért pont annyit adnék nekik, mint egy bélyeggyüjtő szakkörnek ugyanazért. "
Te ezt: "Miért ne kaphatnának ők is az oktatásért, idősellátásért normatívát, mint amazok? "
Ez a kettő nem üti egymást. Egyébként amit írtam abból következik a többire is a válasz. Nem a többieknek adnék többet, hanem a "történelmieknek" sem adnék.
Innentől az is irreleváns lenne, hogy az állam kit minek jegyez be.
@Fabius: A társadalom zöme bárkit elküld a halál faszára aki segítene a romákon, vagy kiállna értük. Nem tudom feltünt -e de az emberek többsége kis hazánkban erősen cigánygyűlölő.
@Knósszosz:

Én elég sok embernek felajánlottam már egy körutat akár Miskolcon, akár a megyében.

Még soha nem volt elég bátor élni vele senki. A szembesüléshez merészség kéne, az élmények után nem lehetne kapásból lenácizni senkit. Nélküle még simán megy a kijelentés, a saját tulajdonú lakásodban a rendezett számláid mellett nincs jogod a melegvízhez.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Nem tudom feltűnt-e, de ez a hozzáállás gerjeszti.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Bocs, hogy belebeszélek a magas vitátokba, de szerintem a társasházakban igenis probléma, ha az egyik család nem fizet, de mindenki más ezért többet kell kiköhögjön. S igenis gond, ha hideg a melegvíz, vagy nincs fűtés.
Ha ilyenkor jelzálogot dobnak a lakásra, majd elárverezik, akkor az teljesen normális. Ez ugyanis bőrszínfüggetlen. Ha ilyenkor odajön valami aktivista, hogy "ha fehér tartozik, dobják ki nyugodtan, de ha roma, akkor őt sajnálni kell", akkor a lakóközösség ugy vágja ki mint macskát (Kelenföldön megtörtént).
A pozitív diszkrimináció ugyanis negatívan diszkriminál. Mindenki mást. Ezért lett volna anno nagyon fontos amit írtam már. Tudatosítani, hogy a BTK és PTK mindenkire egyformán. A többi meg azt követően.
Ja, és egy nagyobb közösségben sosincsenek totális szabadságok. A "szabadság" mindig a kölcsönös korlátok által kialakult "élettér". S a közösség élet és vagyonbiztonsági joga mindig is előbbre való az egyénnél.Ha az egyéné válik uralkodóvá azt hívják diktaturának. A lakóközösségekben előidézett minidiktaturák pedig mindig is kontraproduktívak. Amíg a védelem (emberjogi szaki) ott van, addig erőszak-támogatással fenntartható. De távozása után már nem.
@Fabius: Van nekünk itt saját Szigony utcánk. Nem véletlenüllehet ott annyiért kpni egy háromszobás lakást, amiért Új-budán egy garzont is alig.
@GeoCracker:

Nagyjából ugyanez lezajlott Miskolcon is, mikor kiköltöztették őket a perecesi kolóniába. ( a kolónia nevét a régi bányászlakásokról kapta, nem a romákról) Most így néz ki:

mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/16202684.jpg

Tanulságos a képaláírás is.
@GeoCracker: Persze hogy nem mindegy. Persze hogy ezt valahogy kezelni kell. Mert egy közösségben mindenkinek meg kell tennie ami a kötelessége.
De senkinek nincs joga más jogát korlátozni, zaklatni. Ez már túlmutat egy apró közösség problémáján, ez már rendszer szinten jelzi, hogy mekkora baj van.
Mondjak neked egy sokkolót?
Ha nem romák lennének elmaradva közüzemi díjakkal, hanem magyarok, az önkormányzat segített volna előteremteni a pénzt, hogy ne kapcsolják ki a szolgáltatásokat.
Ne merd azt mondani, hogy nem. Az országban rengeteg olyan társasház van ahol ilyesmivel küszködnek, de valamilyen csoda folytán
valahogy megérkezik a megmentő...
Az pedig, hogy a társadalom nemhogy elfogadja a romák ellen irányuló ilyen szabályozást, hanem helyesli is az nagyon gáz.
@Fabius: Nem nekem kell változni, hanem neked. Nem az a baj, hogy kiállok mások jogaiért, neked az a bajod, hogy a romák jogaiért teszem.
Blablablabla. Szabolcsi lány vagyok, láttam már cigánygettót közelről. Laktam a magdolna negyed szélén. Úgyhogy ezzel a körutazás romát nem látott mohácsivikiknek szöveget másnál süsd el. Azt mondom, hogy egy önkormányzatnak sincs joga ehhez.
@Fabius: A képaláírás nem látszik, vagy bénázok. De elhiszem.
@GeoCracker: Nem kapsz normatívát, ha nem vagy egyház. Hiába van iskolád, és szeretnél támogatást kapni, és még jól is csinálod. De nem ismer el az állam egyházként. Így nem kapsz semmit. Így lehet hogy a gyerekedet nem a te általad ismert egyház fogja nevelni, mert nincs pénze fenntartani, hanem mondjuk egy katolikus. Mert ő kap normatívát, megengedheti magának. Te pedig elküldheted esetleg vasárnapi misére a katolikusokhoz, mert előírás az iskolában... Majd megtanítják neki a katekizmust. Mit számít az?
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Számvizsgáló voltam a házunkban. Merem, hogy nem, mert tudom, hogy nem. Pont uyanazta fütéskompenzációt, meg hasonlókat kapta mindenki.
"De senkinek nincs joga más jogát korlátozni, zaklatni. "
Ez így konkrétan nem igaz. A rendőr is bármikor igazoltathat, az ellenőr is elkérheti a jegyed. S bizonyos jogok korlátozhatók is, és korlátozódnak is. Ennek meg vannak a maga jogi, erkölcsi játékszabályai.

"Az pedig, hogy a társadalom nemhogy elfogadja a romák ellen irányuló ilyen szabályozást, hanem helyesli is az nagyon gáz. "
Amikor a '80-as években azt mondtam, még az egyetemen, hogy a romák pozitív diszkriminálása fasizálódáshoz fog vezetni, akkor egyrészt lehülyéztek, másrészt majdnem kivágtak az egyetemről. Holott a folyamat törvényszerű.
Jó éjt Uraim,
holnap Önökkel folytatjuk?:D
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Az egyházak jelen kezelésével nem értek egyet. De ez gondolom kitünt abból amit írtam. ár gondolat a blogon is előfordul ezügyben.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Nem csibém, nekem az a bajom, hogy demagóg vagy.

" Laktam a magdolna negyed szélén."

Hehhehhehhe, a Magdolna negyed angol úrikisasszonyok lányneveldéje volt azokhoz képest ahová elvinnélek. Ha csak ezt láttad akkor semmit nem láttál. Én veled ellentétben viszont igen.

"Ha nem romák lennének elmaradva közüzemi díjakkal, hanem magyarok, az önkormányzat segített volna előteremteni a pénzt, hogy ne kapcsolják ki a szolgáltatásokat."

Csodálatos bullshit. Kár, hogy egy egyszerű kereséssel tucatszámra lehet cáfolni:

www.google.hu/search?q=kikapcsolt%C3%A1k+a+melegvizet+a+t%C3%A1rsash%C3%A1zban&oq=kikapcsolt%C3%A1k+a+melegvizet+a+t%C3%A1rsash%C3%A1zban&sugexp=chrome,mod=3&sourceid=chrome&ie=UTF-8
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: te, ez már nagyon Vadais, volt, szerintem egy kicsit fújd ki magad.

Évtizedek óta halmozódik az a feszültség, ami miatt ma mernek zaklató intézkedéseket hozni, sőt mi több, ezeket az intézkedéseket a többségi társadalom java szó nélkül hagyja. Elsődlegesen, évtizedek kormányainak bűne ez, mivel nem akarták meghallani a bajokat, egyik fél bajait sem; takargattak, maszatoltak, leszarták az egészet - tehették, messze vannak tőle, felelősségtudatuk meg sosem volt.
Kezdenek elpattanni a húrok, legalábbis én ezt látom errefelé (Észak-Heves, Nógrád, Borsod). Megunták az emberek. Elegük van abból, hogy a tettes ismeretlen, hogy a javak biztonsága, mint fogalom, sokfelé ugyancsak ismeretlen, elegük van a tanárt verő szülőkből, a buszon késsel fenyegetőző sihederekből, a hivatalban üvöltöző segélyesekből, a polkorrekten tehetetlen rendőrségből, az integráció címén elpocsékolt milliárdokból, sok mindenből egyszerűen elegük van, és ha a kormány nem segít, előbb vagy utóbb nekiállnak helyben rendezni a dolgokat. Ilyen helyzetben hoz egy önkormányzat valami fasz határozatot, ami csak hajszálnyit is úgy néz ki, hogy "végre, visszaütöttünk" - elképzelheted a reakciót.

Nem, nem értek vele egyet, de vita helyett gyerünk, mondd el, mit tennél te. Mit tennél, hogy megmaradjanak a jogok, ám érvényesüljenek a kötelességek; mit tennél, hogy a megelőzés, felderítés, és igazságszolgáltatás olyan hatékony legyen, ami mellett a normálisan élni akarók nem érzik hiányát valami erősebb akciónak? Mit tennél azért, hogy egyesek általuk sosem hallott normák szerint éljenek, mások pedig általuk pozitívnak sosem gondolt dolgokat fogadjanak el érvényesként? Mit tennél, ha tehetnél, persze, csak a realitások talaján maradva?

Mi itt belenőttünk ebbe az egészbe. Régen nem így volt, csakhogy azóta szétkúrták az összes "lengyelpiacot", odavan az ózdi kohászat, a salgótarjáni üveggyártás, a miskolci vasöntöde, Diósgyőr fullra, és ezek vonzataiként mindenki, aki közvetve vagy közvetlenül ezekből élt, csak vegetál. Volt idő, amikor a törvény elnézte a megélhetési bűnözést, és felnőttek olyanok, akik másféle bevételi lehetőségről hallani sem akarnak. Nem állítom, hogy csak a cigányokkal van baj, de ők eleve hátrányos helyzetből indultak, vagyis nagyobb arányban jutottak azóta a gödör aljára - a hírek áramlása pedig felgyorsult, egy-egy újabb eset villámsebesen átszalad a közösségen, tovább szítva a feszültséget. Igen komplex helyzet, az emberekben pedig működnek a pavlovi reflexek.

Én nem tudom, mit tennék, csak azt tudom, hogy döntéshozói pozícióban azt sem merném megengedni magamnak, hogy ne tegyek semmit. Mert akkor könnyen eljöhet az a nap, amikor az emberek végképp megunják, és akkor egy piszlicsáré dolog miatt is elszabadulhat a pokol.
@Stefánia kisasszony ►gleccserkék szemű parasztlány: Pedig most te is itt maradhatsz színesíteni baranyai esti életképekkel... És mégsem vonzol elég rajongót?
@Fabius: Egy kínzó kérdésem maradt éjszakára:
Ott is rendelettel szabályozzák, hogy a nem fizető családokat zrikálják, hányan laknak, pórázon sétáltatják e a kutyát, hol és hogy rázzák ki a porrongyot?

Demagóg? Drágaságom, mint írtam szabolcsi lány vagyok. Jó lenne ha elfogadnád, hogy romák, és mélyszegénységben élő romák nemcsak borsodban vannak. Máshol is vannak romák, máshol is vannak gettók. Máshol is vannak problémák az együttéléssel.
Ismétlem, ezzel a rossz dumával revolverezz mást. Ismerem őket, ismerem a problémát, és mégis azt mondom senkinek sincs joga a jogaikat korlátozni, csak mert a Fabius féle cigánygyűlölöknek úgy tetszik.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:
"Hát ezek a kis játszmáik voltak a legviccesebbek. Mert oda-vissza tudták egymást szívatni.:D "

Azert joban orultem volna, ha tobb produktum is szarmazik a munkajukbol...
@Fabius:
Nézd, én megértem azt, hogy kurvára nem mindegy honnan indul az ember.
Nagyobb esélye van valakinek az életben a normális életkörülmények elérésére/megteremtésére, ha olyan környezetben szocializálódott, ahol ha nekidőlt a stelázsinak nem egy födő esett a fejére, hanem egy Dante kötet. Ezért nem piszkálom a cigányokat, nem tehet róla a szerencsétlen, hogy ott nőtt fel, ahol. De azt nem tudom elfogadni, ha a lépcsőházba szarik, és azt sem, hogy akkora szeméttelep van némelyik háza körül, amit csak dózerrel lehet kezelni. Ez nem anyagi-egzisztenciális kérdés. Majd most megkapom, hogy demeramagyaris stb. Igen, tudom. Nem vagyok hülye, de az is tény, hogy arányaiban nézve ez a jelenség inkább rájuk jellemző, ha tetszik valakinek, ha nem. Valós probléma amit említettél (meleg víz), de nem csak ez az egyetlen.
Szóval csak óvatosan avval a szegényromák retorikával. Az integráció rajtuk is múlik, vegyék már figyelembe azok, akik ennek a szükségességét szajkózzák.
@GeoCracker: az anyagi javadalmazás kérdésében maximálisan egyetértek, a többihez annyit tennék hozzá, hogy engem az állam nem tud kényszeríteni semmiféle vallás befogadására, ha karikába hajlik, akkor sem. És gondom lesz rá, hogy a gyerekemet se kényszeríthesse; végig lehet ülni egy hittanórát is akkora "lelkesedéssel" és "átéléssel", mint nekünk anno az éneket, vagy az oroszt. És minden percben értékelni fogom, hogy a rámtukmálás szintje az elfogadható alatt van-e még - amennyiben nem, elmegyek, akár nyitva vannak a határok, akár nem.
@Fabius:
"Tárki, Medián amiket én alapul veszek, ha a köz véleményének kutatásáról van szó. És ott bizony eléggé másképp fest az MSZP szereplése:"

Jaja, MEDIAN, meg Tarki. De azert valahogy az altalad hitelesnek velt kutatok mult havi adataibol valahogy megis a KISEBB erteket lelted meg. ;) Jo vicc volt jot nevettem.
(A Median 14%-ot mert, mikozben az Ipsos 15%-ot szemben a Tarki 11%-aval. Jaja szamokat is ugyesen kell valasztani...)

Az ehavi osszehasonlitashoz meg varjuk meg a tobbi ceg ehavi kutatasat...
@Légifarkas:
"Én nem tudom, mit tennék, csak azt tudom, hogy döntéshozói pozícióban azt sem merném egengedni magamnak, hogy ne tegyek semmit. "
Nagyjából tudom mit _kellene_ tenni. Azt is, hogy ebből a rövid-távú megoldáscsomagért nagyon sokan prüszkölnének (főleg a megélhetési romavédők). A hosszú távú megoldáscsomagért meg szintén (a megélhetési nemzetvédők).
@Légifarkas: Anno nekem meséltek mindenféle vallásokról. Aztán hagyták, hogy higyjek abba, amibe akarok. Nekem a "tudomány" jutott :-)
A fiaimmal ugyanígy jártam el. De tőlem is elvárták, én is elvárom, hogy hagyják békén a személyes meggyőződést.
Mivel nincs iskoláskrú gyerekem, csak a pedagógiai oldalát látom. az is elég siralmas.
tozsdeforum.hu/gazdasag/uj-markanev-matolcsy-update/

[..]"És csak nagyon halkan merem megjegyezni, hogy ketyeg a devizahitel bomba, 2013 elejére a bankok belső jóslásai alapján mintegy 350-400.000 ingatlan esetében kell majd felmondani a jelzáloghitelt és megkezdeni a kiköltöztetést. Ez azt jelenti, hogy közel egymillió magyar állampolgár fog ebben az esetben szó szerint az utcára kerülni. Vajon szerencsés dolog belerúgni még egyet abba az intézeti csoportba, akiken ezen emberek sorsa múlik, ahelyett, hogy mondjuk a magyar állam valamekkora értéken megvásárolná a tartozásukat (becslések szerint ez 300 millió dollár körül lehet), és tartós bérlet formájában a bank helyére lépne? Vajon mit fog mondani ezeknek az embereknek Orbán Viktor vagy Matolcsy György, hiszen a végletekig nem lehet másokra mutogatni?"
Eleve elgondolt esélytelenítés zajlik. MA, amikor mindenhez lassan informatikai ismeret kell. hvg.hu/Tudomany/20121021_informatikaoktatas_kerettanterv
@GeoCracker: nagyjából én is tudom. Meg azt is tudom, hogy a nagyjából összeállított programokat világéletemben rühelltem.
Egy biztos: azzal, hogy 4-8 évente homlokegyenest más irányba megyünk, sosem lesz megoldás.
@Légifarkas: Azért írtam, hogy nagyjából, mert ersen függ a rendelkezésre álló eszközkészlettől. A szociológia és a szocializáció nem 4-8 éves, hanem valóban 20 éves buli.
Az élet és vagyonbiztonságot ellenben rövid távon kellene tudni megoldani. nem romailag, hanem általában. Nem börtönökkel, hanem valós közmunkaprogramokkal pl. Akár a blogon emlegetett korábbi agráérstruktura részleges vissaállításával.
A hosszabb távra viszont csak az oktatás és nemzedék-gondozás "feltőkésítésével" lehetne tenni valamit
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Nem csak demagóg vagy, hanem ostoba és gyáva is.

Végül is engem sokkal kényelmesebb lecigánygyűlölőzni, mint megemelni a valagad és elballagni a problémáig. A tudás neked is és a jogvédőknek is kimerül ennyiben. Aztán meg csodálkoztok, hogy azok akiknek ez napi gyakorlat és ti leszarjátok, azok elhajtanak a faszba Mohácsival együtt, és leszavaznak a Jobbikra.

Tudod minek köszönhető, hogy borsod a Szegedi ügyig a Jobbik egyik bástyája volt? Ennek a mentalitásnak kiscsillag. Nektek köszönhetjük őket. Nézzetek szépen szembe a ténnyel, és éljetek együtt a tudattal.
Előrebocsátom: nincs durván negatív személyes tapasztalatom a romákkal kapcsolatban azontúl, hogy hallok, olvasok sok mindent erről is.
Tehát tulajdonképpen kibic vagyok, aki most mégis belepofázik.
Ha tehát bárki úgy gondolja, nyugodtan hivatkozhat arra, hogy inkompetens vagyok a témában.

De attól még pofázok! :o)

Szerintem ez egy tipikus vesztes-vesztes szituáció, mert azon a szinten folyt ma este a vita, ahol pillanatnyilag nincs univerzális, mindenki számára jó megoldás.

Van-e joga a cigányoknak az élhető, alapból negatív megkülönböztetés nélküli élethez?
Persze!

Van-e joga azoknak, akiket bármilyen bőrszínű, vallású, etnikumú, bármely nemzethez tartozó emberek megkárosítanak, élhetetlenné teszik a környezetüket, zaklatnak, ahhoz, hogy ezt zokon vegyék és szóvá tegyék?
Persze!

Melyik a fontosabb?

Nagyjából ezen folyt a vita.

Ezen a ponton muszáj közbeszúrnom egy kis kitérőt, mert lelki szemeimmel már látom is Gábriel kezét a klaviatúrán, hogy "Na ugye megmondtam!"

Nem.

Valódi kérdéseket feszeget a Jobbik ebben a tekintetben (ezt a mondatot sok-sok hónappal ezelőtt is leírtam itt), de a "megoldási" javaslataik, csupán az általános érvényű és erőszakos lehetőségekben merülnek ki, valamint az egyoldalú bűnbakkeresésükben (mert a cigányok és a zsidók az okai minden bajnak és nélkülük milyen frankó is lenne itt minden!).

Az erőszakot nem tartom megoldásnak ebben a kérdésben sem.

Visszatérve: jó ideje - vagyis már 1990 előtt is! - valamennyi kormány baszott arra, hogy a látszattevékenységen kívül érdemben tegyen azért, hogy a romák integrálódjanak a társadalomba.

Ennek a levét isszuk ma.
Ráadásul mindez sokáig tabu-téma volt.

Mi lenne hát a megoldás?

Mint fentebb írtam, olyan univerzális megoldást nem látok, ami hipp-hopp egyszerre megoldaná a helyzetet.

Legfeljebb olyan alapvetéseket tudok leírni, amiket előreivőnek tartok:

1. Igen, kapjanak segítséget a romák, de ennek fejében legyenek a lehetőségeikhez szabott elvárások is!
És máris itt az első csapda.
Merthogy sem a segély semmiért, sem a "nanemáhogy', pusztuljanak mindannyian!" szélsőségek nem erről szólnak.
Mindkettő zsákutca.

2. Önmagában azért, mert cigányok, ne legyenek diszkriminálva soha, sehol!

3. Legyen valódi kormányzati szándék és lehetőség - program! - az 1. és 2. pontok megvalósításához!

Ennyi.

Karcsú?
Igen, az!
És mégsem gondolom annak.

Az ördög persze a részletekben, vagyis a megvalósításban rejlik, ami a mai magyar valóságban nehezen vihető keresztül úgy, hogy mindenkinek mindenkor megfelelő legyen - ezért írtam, hogy EZEN a szinten ez egy vesztes-vesztes játszma.

Vagyis úgy gondolom, nem az alapvetések hiányosak, hanem az a valódi szándék és az a szervezettség, átláthatóság, s ne feledjük, anyagi erőforrás nincs meg, ami mindezt meg tudná valósítani!
Vagy legalább ebbe az irányba el tudná indítani a történetet.

Magyarországon ma nyomorban, vagy ahhoz közel él több millió ember (ha jól emlékszem 4 millió körül).

Az állam hatalmi pozícióiban - ihaj-csuhaj! - szinte 100%-osan garantáltan kontra-szelektált módon odakerült, a hatalomhoz lojális nacsalnyikok ücsörögnek többnyire - és ez nem csupán a mostaniakra vonatkozik, de rájuk leginkább! -, akiknek túlnyomó többsége ebből kifolyólag tojik erre a kérdésre.

Ebből fakadóan sem a szándék, sem a lehetőség nincs garantálva, hogy helyén kezeljük ezt a kérdést és a megoldás felé vigyük.

Összefoglalva:

Szükség lenne tehát olyan anyagi lehetőségre, amit nem csupán kirakatintézkedésekre költ el a mindenkori kormány.

Szükség lenne olyan programokra, amik segítenek a romák felzárkóztatásában. Itt nem csupán anyagi segítségre gondolok, hanem a tanulási lehetőségek elérésére és támogatására is, mert hosszútávon CSAK ez oldhatja meg a problémát!

Szükség lenne olyan - a romák kulturális másságához is igazodó! - empatikus, de határozott szempontrendszer kidolgozására, ami a segítséget bizonyos feltételekhez köti, és nem automatikusan adja.

Szükség lenne olyan ellenőrzésre, ami megakadályozza az előbbiekkel való visszaélést.

Szükség lenne olyan állami irányítású - tehát NEM GÁRDA! - hatalomra, ami betartatja a szabályokat, és ha kell, szankciókat is alkalmaz.
Ugyanúgy, mint bármely más magyar állampolgárral szemben.

Na de mit tegyen egy, az avasi lakótelepen élő család, ha élhetetlen környezetet lát?
Akár cigányok, akár nem cigányok miatt.

Erre írtam fentebb, hogy könnyebb arról beszélni, melyek az alapvetések, mint azokat a mai magyar valóságba átültetni.

Ezen a szinten ma nincs mindig "jó" megoldás.

Ám azt "kell" nézni, hogy mi vezethet egyáltalán kifelé ebből a helyzetből!
@Knósszosz:

Egyetértünk.

Megmondom őszintén, nem különösebben érdekel mit kapok én ezért. Különösen nem az amit csekktől kapok. Ha nem jutunk el soha az életben addig, hogy megpróbálunk kezelni konkrét problémákat akkor az elég világos hova vezet:

- a kirekesztéshez,
- az általánosításhoz,
- a Jobbik jelenlétéhez

Erre most sem megoldás,hogy aki szólni mer a lecigánygyűlölőzzük, a múltban sem volt, és a jövőben sem lesz. Ezt vagy sikerül megérteni, vagy hosszútávon be kell rendezkedni a radikálisok létjogosultságára. Mert igény lesz rájuk mindaddig, amíg a látens mohácsiviktóriák egy vállhúzással elintézik, nincs melegvíz, mellig ér a szar, na és?

Tudod milyen az, mikor a birka türelmű ember is kijön a béketűrésből? Ilyen:

www.dfcwolf.hu/integracio
@simple observer 1.0:

Az általam hitelesnek vélt kutatók valamiért a világ társadalomkutatói szerint is "hitelesnek vannak vélve" :-))

www.tarki.hu/hu/news/2012/kitekint/20120127.html

Amíg ezen a listán, ezen az előkelő helyen nem a szocik házi közkutatója szerepel, addig én továbbra is a Tárkit tekintem mérvadónak.

Bár megértem, hogy szoci szívnek sokkal kedvesebb az Ipsos felméréseit olvasni :-)
@Fabius: Tudod mit, hozzunk össze egy kirándulást januárban. Idén nem tudjuk, de hozzuk össze. Csakhogy tudjuk magunk mögött azt hogy nem merek, vagy akarok.:D
Deal?:D
@simple observer 1.0: Nekem még mindig az a bizonyos eü törvény a legszebb példa erre.:D
@Fabius: Arra nem gondoltál, hogy nem mindig náluk van a probléma?
Hogy a problémák kezelésében benne van az is, hogy a többségi társadalom viselkedése is gyökeresen megváltozzon?
Semmi soha egyoldalú Fabius, mindig mindkét fél benne van.
Hiába kezeled az egyik oldalon a problémát, ha nincs jövője a kezelésnek, mert a környezet ugyanolyan elutasító, elutasító és kirekesztő.
Ezen is el kellene gondolkodni, hogy amíg te reformálnád a romákat, az emberek gondolkodásában benne lenne a minden cigány bűnöző és a cigányellenesség.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Bocsi hogy belekotyogok, de Fabiusnak nagyon sok igazsága van a témában. A társadalmi érintkezés szabályainak betartása nem faji, kisebbségi kérdés, és ezt elvárni nem rasszizmus.
Az együttélés kétszereplős játék. Elegem van, hogy arra nem képesek néhányan, hogy ne az udvar közepére szarjanak. De elvárás, követelés az van a társadalom felé. Nem hinném, hogy az én hozzáállásomon kéne változtatni. Legalábbis nem csak.
@shinichi: Nekem az egyoldalúsággal van a bajom. Mindenki azt várja, hogy csak a romák változzanak. Ha megváltoznak, itt a kánaán.
De ha megváltoznak, de mi nem, mi változik? Előrébb jutnak? Nem fognak, mert a magyarok előítéletei, elutasítása ott lesz.
A legnaivabb dolog azt mondani, ha megtanulnak együtt élni akkor az mindent megold.
Ne csak feléjük legyenek elvárásaink. Legyen elvárás felénk is, hogy legyünk nyitottak, befogadóak. Ha jelentkeznek állásra, megfelelnek vegyük fel őket. Ne úgy induljunk, hogy tutira meg fognak lopni, lusták, nem akarnak dolgozni.
Engem az zavar, hogy csak az egyik oldalt hibáztatjátok, mintha mi mindent megtennénk azért, hogy bármi is változzon. Csak elmondjuk, hogy nem vagyunk rasszisták, és ismerünk rendes cigányokat is, és nem tudnak társadalomban élni, mindent tönkretesznek maguk körül és lusták dolgozni és a farkuk után élnek. Azt hiszed, ezek a beidegződések elmúlnak egy éjszaka alatt csak mert a romák megváltoznak?!
Vagy: azt hiszed, ilyen együttélésre képtelenek csak a cigányok? Hogy a magyarok nem tudnak ugyanúgy tönkretenni mindent, farkuk után élni, lopni, és munkát kerülni mint ők? Nekik nem kell változni, csak annak aki cigány?
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Nekem nincsenek ilyen előítéleteim. Vannak roma kollégáim, szomszédaim. Különbül dolgoznak, viselkednek mint sok ősmagyar. De vannak sajnálatos ellenpéldák is. Számosak.
Ez kétszereplős játék. Nem hinném, hogy az én térfelemen pattog a labda.
@shinichi: Akkor végre egy ember, akit erről nem kell külön győzködni.;D
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Nem vagyok félős és tartom amit ígérek. Feleslegesen nem jártatom a számat :-)
@Fabius: Szerencse hogy nem vagy az. Nem lenne jó ilyen helyre egy nyúlbélával menni.:P
@GeoCracker: Bocsánat a kései válaszért, és köszönöm megtisztelő figyelmedet, mely a kommentemre irányult.
Három fő csoportban szeretném összefoglalni a reagálásomat.
A helyreállítandó bizalmon azt értem, hogy a külföldi és belföldi szereplőknek a jogbiztonság által tervezhetőek a befektetéseik a jog állandósága alatt.Amennyiben az adóváltozások miatt nem teljesülnek a vállalkozások eredményei, a jövőbeni fejlesztéseit és bővítéseit is veszélyben látja amellett, hogy működési eredményeit sem rövid, sem hosszú távon nem remélheti.A bizalom, mint fogalom nem kap kellő hangsúlyt hazánkban, inkább érzelmi, mint gazdasági értelmezést jelent szóhasználatunkban.Ezt a fogalmat jó lenne végre a helyén kezelni a gazdasági életben.
A másik kérdésünk a bankok feltőkésítése.
Nemigen emlegetett tény, hogy a világgazdaságban felhalmozódott a pénzpiacokon a tőke, mely kihelyezésre vár.Az anyabankok képesek arra, hogy stabil gazdasággal rendelkező országok gazdasági működéséhez az adott ország leánybankjainak tőkét juttassanak. Ehhez persze olyan gazdaság kell, amelynek működése reményt ad a hitelek visszafizetésére.Amennyiben egy új kormány egy olyan gazdaságfilozófiát mutat be hosszú távon, melyre persze ráépül egy hihető gazdaságpolitika, nem hinném, hogy a hazai bankok ne kapnának tőkeinjekciót.
Délután gondolkoztam a Neked adandó válaszom kapcsán a tömegbázis fontosságán, melyet említettél.Gondolatilag elsőre nem adtam kellő súlyt ennek a tényzőnek, hibát követtem el.A fiskális politika, mely többek között arról szól, hogy kitől mennyit veszel el, és ebből kinek mennyit adsz ebből, meghatározza az adott kormány elfogadását. Az erős társadalmi igények és nyomás ellenére is jó fiskális politikát folytatni nagy mutatvány, ennek ellenkezője politikai válságot hozhat létre. Végülis egy ország irányítása az emberekről szól, ez a prioritás mindent felülír.
@Mariann19: Köszönöm a válaszod. Csak a tőkésítésre térnék ki.
A pénzintézetek globális tartalékai lehet, hogy alkalmasak lennének az egész hazai gazdaságot megvenni kilóra. Ez azonban semmit nem jelent a gyakorlatban (na jó, inkább keveset).
A cégeknek ugyanis a saját részvényeseikkel is el kell számolni. 2010-ben a legtöbb cég egy kézlegyintéssel elintézte. 2011-ben letöbbször hagyták egyfajta fekete dobozban a bankadót. 2012-ben a legtöbb cégnél már komolyan figyelembe vették, de a január 02-én már jelentkező tervezett veszteséget hallgatólagosan megfinanszírozták addig, amíg a beérkező pénzekből a leánykák ki tudták egyenlíteni. A bankadó ugyanis nem arányos, hanem nominális. A 2009-es év alapján számítottat kell nagyjából fillérre befizetni 2012-ben a 2. év recessziójában is.
Orbán legutóbbi ötletével, hogy nem törlik el, kinyitotta a bicskákat. Arra ugyanis egy cég sem kötelezhető, hogy kifizesse. Illetve az anyacégeket Orbán nem tudja kötelezni. A recessziós magyar piac pedig nem akkora, hogy ezért érdemes legyen nagyon harcolni.
Kisebb banki, biztosítói leánykákat tehát lehet, hogy olcsóbb bedőlni hagyni, mint kisegíteni.
Ahhoz, hogy ezt a folyamatot megfordítsák kellene egy alapos gazdasági fordulat, ami meggyőzi az anyucikat, és egy olyan bizalmi légkőr (inc. országimage), ami meggyőzi az anyukák részvényeseit.
Bajnai lehet válasz az egyikre, ami lehet lényeges válasz akár. De nem válasz a másodikra jelenleg. Tehát csak a hatásokban bízhat. Ez viszont legalább fél, ha nem egy éves csúszást jelent. Bajnai csomagját követően tehát lehet, hogy legalább egy éves helybenjárás következik, még akkor is, ha aranyból van az agytekervénye, annyira zseni.
@GeoCracker: Válaszod első részében világosan levezetted a banki magtartást és folyamatokat, valamint a levonható konklúziókat. Utalsz Te is a bizalomhiány következményeire. Magyarázatod a logikus levezetés által a magam számára is tanulságos. Kösz.
Bajnai személyében látom én a fordulatot, miután hónapok óta tanulmányozom ő és stábja elemzéseit, a képzelt kivezető utak mikéntjét.
Lehet, hogy önámítás, azonban az nem lehet, hogy az ország folyamatos süllyedését ne lehessen megállítania egy értő, küldetéstudattal megáldott vezetőnek! Egészen biztosan kell minimum egy év, hogy a tervek egyáltalán beinduljanak, az is elképzelhető, hogy az embereket bizonyos elvonások is érintik, de ha látnak az állampolgárok valamiféle kilábalást, a közhangulat támogatni fogja az új utakat.
@Fabius:
Akkor a linkelt cikk írójával együtt, már hárman vagyunk!-:D
Szerencsére azért ennél sokkal többen gondoljuk a kérdésről ugyanazt. Emlékeim szerint magad is hivatkoztál a "bűn az élet"-re. Én nem találtam benne semmiféle rasszizmusra hajazó megközelítést a témával kapcsolatban. Tények szerepeltek benne, se több, se kevesebb.
Ja, és ezt a gordiuszi csomót nem a Mohácsi-féle megközelítésből kell vizsgálni, mert akkor a gordiuszi csomó marad.
Kiváló diszteletel...
@Mariann19: ezért nem azt irtam,h. Bajnai rossz. De szerintem kevés lehet. Ám majd kiderül. Ha kiderül a mit és hogyan
Oké,legyen esetleg bajnai csak nehogy pofáraesés legyen belőle.
süti beállítások módosítása