Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: index.hu/belfold/2024/03/29/magyar-peter-varga-judit-bayer-zsolt-valas-interju-balhe/ "És ugyanol... (2024.03.29. 14:36) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2012.09.29. 05:10 Fabius

Lázár János megsértődött

Címkék: fidesz földtörvény agrárbank

Lézer Dzsonni felizgatta magát. Hogyne tette volna, mikor kritika és bírálat érte a Nemzeti Légvár Törvényhozásának egy darabját. Mint ilyenkor rendesen a fejében eluralkodó túlnyomás most is fújt egy akaratlan takonygömböcöt szigorúan a jobb orrlikából, aztán legalább fejben kirohant magából a legközelebbi bankfiók elé és ott ordította: Mivanmi?! Szar a törvény, mi? Akkor vegyétek tudomásul baszki, hogy TI ITTEN NEM KAPÁLTOK! Oszt'jónapot! Majd a kezében tartott jelképes földművelési eszközt belevágta a portálüvegbe - fejben jól tud ám esni az ilyen - és egyenes derékkal jelentősége teljes tudatában elvonult. A valóságba akkor csöppent vissza, mikor a balkezes kozák pisztolyra hajazó ormányán hangosan elpukkant a bubi, és szeplőkkel telehintette az arcot, aminek hordásához útvonalengedély és a túlméretes szállítmányokhoz használt rendkívüli kíséret szükséges.

lázár jános.jpg

Mert az csak ne legyen már, hogy az agrárszektor fejlesztését hitelekkel finanszírozó Bankszövetség aggodalmaskodjon a földtörvényen. Mikor az úgy fasza ahogy van. Tessék, el lehet olvasni, hogy minden a földoligarchák terveinek megfelelően alakul. (olvasható méretért katt) 

Orbán kapitány jóárasítja a termőföldet, aggálynak helye nincs, fikciót ne gyártsunk! Az teljesen normális, ha a törvényeknek megfelelő személyek esetében is a Lokális Budai Gyula Bizottsághoz kell fordulni jóváhagyásért. Mit lehet tudni, elképzelhető, hogy valamelyik oligarcha családnak nagyobb szüksége van arra az eladósorba került földdarabra, mint Jóska Pista Béla mezei földművesnek. Ebben az esetben az ügylet megtagadható, és majd a megfelelő személy tesz visszautasíthatatlan ajánlatot. Nem kell aggódni, csak rá kell pillantani erre a táblázatra amiből azonnal és egyértelműen kiderül, a földosztás a legmesszebb menőkig igazságos. Semmi mutyi, semmi részlehajlás. 

Ezek után ezeknek a bankároknak még van pofájuk azt mondani, hogy ez aggályos. A nerszótárban nincs is ilyen szó! 

Mi lesz most a sok kisebb nagyobb földhöz jutott pártkatonával? Kanyok Attila - Mengyi Roland kampányfőnöke - 80 ezer forintos bétéjébe 5, azaz ÖT ezer forinttal betársult Kavalec Anita - Mályi alpolgármestere - honnan fog most hitelhez jutni, hogy az elnyert 494 hektárt meg tudják művelni, he? Még a végén odalesz a kockáztatott tőke, segg lesz csinálva a szájból, elillan a kis befektetés - nagy haszon vezérelv ami a fideszeseknek kapát adott a kezükbe. Pártkatonák meg csak nem énekelhetik a munkanélküliek himnuszát a Munkaügyi Központ előtt sorban állva, hogyaszongya:

Nincs már semmi bajunk,
munkanélküliek vagyunk,
boldog minden napunk,
sohasem dolgozunk!

Megoldás kell, most! Nyilván nem a törvényt kell átírni, mert az anomália legalább annyira a rendszer szerves része, mint Kusza Szem unortodox módon széles látókörű tekintete, ami végponttól végpontig csupa csudasikert lát. Állami Agrárbank kell ide, meg valami olcsó hitel. Lehetne mindjárt kamattámogatott, annak kiosztása a Fideszben hagyomány, a terhet fizetni meg a társadalomnak évtizedekig. Pénz nincs rá, de a 300 milliárdos munkahelyvédelmi akciótervre sincs, úgyhogy aggódni nem kell. Majd lesz. Ha másképp nem unortodox módon. Ennyivel igazán hozzájárulhatna a nemzet a Mészáros Lőrincek, Nyerges Zsoltok, rokonok, barátok és az Orbán Ráhel udvarló családjának további felemelkedéséhez. 

Különben sosem lesz az ötezret kockáztató Kavalec Anitából nemzeti nagytőkés.

392 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr744809399

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár: vissza 1351-be! 2012.09.29. 11:52:26

Lázár János pénteken kijelölte az agrárágazat és az élelmiszeripar fejlesztési irányait. A jövő: irány vissza 1351-be! "Bankárok és bankok Magyarországon földet nem vehetnek, és nem szerezhetnek" - tette közzé pénteken a kormány álláspontját Lázár Ján...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@is: Miért? Atatürkről tudod, hogy örmény civileket ölt? Mert Horn Gyuláról tudható hogy pufajkás volt. Szóval minden emberi szempont szerint szar ember.

Ha Atatürk valóban ölt örmény civileket, akkor ő is szar ember volt.
@a szív fészkei: itt a lenyeg. Hogy megint. Akarhanyszor kirakhat, en visszajovok.

Rozsat meg kell allitani valahogy. En nem adom fel.
@aritus: Olvasok a jelekből. Kurva nagy gebasz lesz neki. Szóltam, dől a fa!!!
@teglagyar8: Gyere baba, olyan jó egy házi megszállott! Nélküled unnánk magunkat és - figyi, nagy titkot súgok - a franc se tudna itt Rózsa Misiről. De te akkora hájpot csapsz neki hetek óta, hogy szerintem te vagy Rózsa Misi. Kis huncut fiú...
@rdos: Horn Gyula testvérét meglincselték. Utána lett pufajkás.
Te konkrétan tudod, hogy Horn embert ölt és hányat? Akkor miért nem jelented fel emberiség elleni bűntettért? Tudsz tényeket erről és hallgatsz, cinkosa vagy ebben.
@félázsiai 2llkedő: A Tévészékházy gyújtogatásra gondoltam.
Nagyon jóóóóóóóóóóóóóóó!
@saravad: Görgeyvel mi történt? Megkövették az árulás vádja alól? Nem volt kifizetődő magyar parancsnoknak lenni sokszor.
@Knósszosz: Sírva röhögök ezen, ez akkora faszkalap.
@is: Meg kell mondjam, én nagyon kisfiú (figyelem, nem kicfijú, mint a mai fityiszes, volt kicfiúk :-) vagyok a nagypolitikához, de ha volt valami előremutató a 2 nagy világégés után Európában, hát az az, hogy a németek és franciák kezet nyújtottak egymásnak. Örülök neki, ha ez őszinte gesztus volt.

Igen, magam is tárgyalóasztal párti vagyok. Csak hát ez a sok, főállású, a bánat tudja kinek az érdekét szolgáló agitPRókátor tereli a figyelmet el a lényeges dolgokról (hol a lé?) és közben "árokásásra uszít". Sajnos ez világ jelenség, bár ebben @rodeo36: komment társ a tájékozottabb.
Bár nem kapcsolódik szorosan a témához, mégis úgy érzem, hogy itt indokolt megkérdezni:

Fabius cuncimókus mikor fog arról írni, hogy Braun Robika, Simor András jegybankelnök volt tanácsadója már 1 éve titokban belépett az MSZP-be? Ezzel súlyosan veszélybe sodorta a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Hallatlan botrány!

Főleg annak fényében érdekes ez, hogy a nemzetközi pénzügyi háttérhatalom folyamatosan az MNB "függetlenségéért" lobbizik, és kegyetlen zsarolással még azt is elérték, hogy a magyar kormány képviselői ne lehessenek jelen az MNB ülésein.

Fabius cuncimókus szemérmesen hallgat...
@Spániel: GYógyulj!! És ne erőltesd, bár szeretem a szöveged. :-))
Bár nem kapcsolódik szorosan a témához, mégis úgy érzem, hogy itt indokolt megkérdezni:

Fabius cuncimókus mikor fog arról írni, hogy Braun Robika, Simor András jegybankelnök volt tanácsadója már 1 éve titokban belépett az MSZP-be? Ezzel súlyosan veszélybe sodorta a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Hallatlan botrány!

Főleg annak fényében érdekes ez, hogy a nemzetközi pénzügyi háttérhatalom folyamatosan az MNB "függetlenségéért" lobbizik, és kegyetlen zsarolással még azt is elérték, hogy a magyar kormány képviselői ne lehessenek jelen az MNB ülésein.

Fabius cuncimókus szemérmesen hallgat...
@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Baba, most írod: VOLT tanácsadója. Szerintem már most kérj elnézést a cuncimókusért, mert repülsz megint.
@rdos: ajjaj, sejtettem, hogy kapni fogok :)

Leteszem a fegyvert. Annyira pacifista vagyok, hogy nem tudom kellően értékelni a harcászatot, tényleg bocs.
Annak viszont örülök, hogy nem voltunk nagyhatalom, legalábbis nem gyarmattartó. Most jobban élnék, de nem lennék büszke.
@a szív fészkei: Nem tudom Horn Gyula konkrét tetteit, azt tudom "csak", hogy pufajkás volt.

Ha embert ölt, embert kínozott, akkor szar ember volt. Ha nem tette, akkor nem. Ez számomra ilyen egyszerű.

Tekintve, hogy a pártállami titkosszolgálati dokumentumok a mai napig csak szivárogtatva vannak, a termékeny bizonytalanság állapotában vagyok.

Ha tippelnem kéne, arra tippelnék, hogy nagy valószínűséggel nem tenné le az (általam elébb felállított egyszerű kritériumok szerinti) emberiességi vizsgát. Tudni nem tudom.

Egy valamit tudok. Áldozat (igaz, korábban) az én családomban is volt. Ezért őseim mégsem vették fel a "pufajkát". Szerintem hasonló helyzetben én sem tenném, ezért tippeltem Gyulabá emberi mértékére.

Tudni, sajnos semmit sem tudok. Ez biztos így van jól :-(.

Szerinted?

És ezért a helyzetért (titok), Te vagy a hibás? Vagy én vagyok a hibás?
@teglagyar8: Tisztelt MODERÁTOR!
Dobd ki ezt az őrült faszkalapot innen. Könyörgök!
@King of Shadows:

Államcsőd?

Az ingyenes utaztatással, vonaton, volánon, metrón, stb., mennyit dobunk ki az ablakon?
@dr. mesterseges szinezek: Az a nő Orvbűn magyar hangja a sulikban. Ne tévedjünk már.
@saravad: "Leteszem a fegyvert." Fel se vetted. Az elején említetted, pacifista vagy. Semmi gond, könnyen lehet, a pacifizmus az eredményesebb technika. Nem tudjuk a tuttit, csak beszélgetünk.

"Most jobban élnék, de nem lennék büszke. "
Hát? Pocsék amerikai, orosz, angol, francia, ... állampolgár lennél :-)

Ezért vagy jó ember.
Ezt most megosztom. Ide tartunk, ahol Európa vagy 150 éve volt (munkakörülmények szempontjából):

prohardver.hu/hir/tomegverekedes_a_foxconn-nal.html
@Marós:
Tényleg, vajon miért nem nyúltak még az utazási kedvezményekhez?
@rdos: Nekem Horn se nem szimpi, se nem hős. Tényeket írtam le. Sokan felvették a pufajkát. Mert az a lincselés nem volt túl biztató. Aki ott abban részt vett, fegyvertelen, magukat látványosan megadó embereket ölt kéjjel, na az milyen ember? Mindig csak a pufajkásokról van szó.
@Marós: Nem koranyugdíjas rendőr Pintér? Mit nem szólsz...
@a szív fészkei:
Na ja, kapitális faszkalap-:))
De most én Tarnai Ricsárd-tól vagyok elalélva. Basztatja itt Kispesten az Atatürk hülyeségét, közben azt sem tudja kit is lájkol a személyiségében.
Nem van kedvem ide pöttyenteni a tényeket, akit érdekel kiguglizza. Az rendben, hogy a modern Törökország megteremtője volt, na de azelőtt?
Ricsike elment Isztambulba, zabált egy iskembe corbasi-t (pacalleves), oszt megvilágosodott az amúgy teljesen sötét elméje. Teret köll elnevezni Atatürkről, vita nincs! Itt Kispesten okádunk tőle rég óta, elég ránézni arra a megnyerő vonásaira:
static.fidesz.hu/pics/309/1141412309.jpg
Több kérdésem nincs…
@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Cicuska! Az ügyfelek meg várnak. Braun Róbert mindig is szoci volt, max éppen nem volt párttag.
Mindegy, Hány fuvar volt ma? Hétfőn ki kell fizetni a villanyszámlát.
@a szív fészkei: "Tényeket írtam le"

Az ördögbe. Most először irigyellek. De nagyon. Te tudod a tényeket? :-)

Komolyra váltva.

Én is úgy tudom, az 56-os forradalmárok is lincseltek, ha hinni lehet a tényeknek. Szokás szerint a közrendér esett áldozatul, vagy bárki, akire ráfogták hogy ávéhás volt. Előző "mércém" szerint a lincselő "forradalmár" is szar ember.

Első kézből én olyan történetet ismerek, hogy a közrendőr járőrt (két férfi, két oldalfegyver, két teli tár), egy nemzetőr (egy ember és egy nemzetőr karszalag) védte meg és kísérte be a nemzetőrségre. Csak onnan tudom, hogy ez (is) mentette meg a mesélő életét a pufajkások megtorlásának hosszú, embertelenül depressziós időszakában.

Ha nem így történt volna, nem tudnám elmesélni. Mert meg se születtem volna.
@épészmérnök: Ez így van? fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/58705_10151046548726205_263668325_n.jpg

"
A világ legszegényebb államfője az uruguayi José Mujica. Megválasztása után „Pepe" nem költözött be az elnöki palotába, hanem felajánlotta az üresen álló épületet a montevideói hajléktalanoknak, arra az esetre, ha ítéletidő esetén betelnének a város hajléktalanszállói. Mujica mind a mai napig vidéki házában él, zöldség és virág termesztéséből teremti elő napi betevőjét. Farmja, három traktora és e
gy régi Volkswagenjének piaci értékét 44 millió forintban állapította meg az uruguayi adóhivatal. Ezen felül az elnök fizetésének – mintegy 2,6 millió forint – 90 százalékát civil szervezeteknek adományozza. Elnöki terminusa végén az exállamfőknek járó tiszteletdíjból iskolát kíván építtetni.
„Nincs szükségem a fizetésemre – így is bőven megtermelem, amire igényt tartok"."FB-ról
@rdos: Hogy meglincselték Horn testvérét, a tény. Hogy pufajkás lett, tény. Tőled kérdezem, mire alapozod, hogy ő is ölt?
@saravad: Örülhet ezt látva Demján szíve. Csórik éhséglázadása, ez mennyire termelékennyé teszi majd a munkát!
@saravad: Igen, ez van. Nyavalygunk, hogy rossz a sorunk (ez még nem is lenne akkora baj), de a kilátások is egyre rosszabbak (ez már nagyobb), de hogy az "új angliában" az ipari világ kovácsműhelyében, Kínában mi van, azt elképzelni sem tudjuk.

Hát az, ami nálunk lesz, hacsak viktorinogsz (www.victorinox.hu/) nem lesz :-)

Remélem meginog.

Magyarra lefordíthatatlan magyar szójáték (0.025-ös verzió, még fejlesztjük :-).
@a szív fészkei:
"A Fidesz a szolgálati jogviszony olyan módosítását nem támogatja, aminek eredményeképpen a rendvédelmi szerveknél és a honvédségnél dolgozók jogait csorbítanák - közölte reagálásában Lázár János pénteken az MTI-vel." 2007-ben.

Most is csak mások, méghozzá Gyurcsányék! ötletét lopták.

www.civilkontroll.netextra.hu/node/98
Kedves @a szív fészkei:

Nem alapozom. Tippelem. Geológus vagyok. Szokva vagyok hozzá, hogy töredék információkból találom ki, hogy mi lehet a valóság.

De nem tudom.
@rdos: ezt te nagyon rosszul tudod. Attatürk a fiatal törökök mozgalmát vezette, ez egy katonai, világi és nacionalista szervezet volt, ami végül magához ragadta a hatalmat. Célja egy modern, világi, nemzeti állam volt. Aminek megvalósításához az örmények neki útban voltak, hogy miért? Mert Törökországban az örmények voltak a "zsidók". Valóban Attatürk "csak" megszervezte, elrendelte az örmények "eltüntetését" Törökországból, a végrehajtást a kurdokra bízta, akik nagy lelkesedéssel ennek eleget is tettek.
Hát, ha így nézzük, Attatürk kezéhez közvetlenül vér nem tapad, épp úgy, mint Horthy kezéhez.
@a szív fészkei:
A fentiektől kifostam, viszont Zsuzsi helyre tette a lelkivilágomat, kösz.
Most egy jókai-bablevessel csillapítom az éhségemet,de a füstőtt kalbász erősebb volt a kelletinél.
Azé' megbírkózom vele-:))
@rdos: Én reménykedem (ilyen idealista vagyok), hogy az ázsiai rabszolgáknak is kinyílik a szeme. Több bért, jobb körülményeket, a gyerekmunka tiltását, rövidebb munkaidőt fognak követelni. Ha elég sokan lesznek, akkor nem merik őket verni a biztonsági őrök. Emellett lehet, hogy a hatalom is be akarja őket kapcsolni a fogyasztásba, pláne ha a nyugati világ vergődik. Így lassan változhatnak a viszonyok, csökkennek a különbségek. Mármint a melósok bérei között. Persze ehhez a nyugatnak vissza kell venni, de ránk fér.
@aritus: Emlékezetből írtam, ha Te mondod, biztos igazad van. Wiki-n már látom, hogy az általam emlékezni vélt dátumok sem stimmelnek, úgyhogy valszeg tévedtem.

Igaz, most már egyre kíváncsibb vagyok, ki volt a valódi örmény népirtó.
@aritus: Viszont a kurdoknak se nagy barátja Törökország ugyebár. konfliktus.index.hu/kurd.html
Valahányszor meglátom a szoborba kívánkozó kemény arcélét, mindig elérzékenyülök.

i.imgur.com/TgkIv.jpg
@rdos: utána olvastam, és részben igazad van. Valóban nem Atatürk vezette még akkor Törökországot, de mint az ifjútörökök által alapított Egység és Haladás pártjának aktív tagja, egyet kellett, hogy értsen vele, a népírtást sose ismerte el, sose ítélte el.
Szóval igazad van, részemről leegyszerűsítése és összemosása volt a pontos tényeknek. De akkor is nagyon szerencsétlennek tartom, hogy róla nevezzenek el Magyarországon közteret, akinek a hatalomra kerüléséhez, az ország modernizálásához ez volt az egyik belépő.
Egyszerű lett volna elkerülni ezt a fiaskót, nem kellett volna kitalálni, hogy róla nevezzék el azt a teret.
"egy másik szervezetet, ami közreműködött mindabban, ami az törökországi örmény közösség megsemmisítéséhez vezetett, az ifjútörök Egység és Haladás alapította.[33] Ez a szervezet 1913-ban vette fel a nevet és egyfajta különleges katonai alakulatként működött.[34]"
"1915. május 29-én az Egység és Haladás Központi Bizottsága elfogadta az ideiglenes kitelepítési törvényt (Tehcir-törvény), ami felhatalmazta az oszmán kormányt és hadsereget arra, hogy kitelepítsenek bárkit, akiről „úgy érzik”, veszélyt jelent a nemzetbiztonságra."
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96rm%C3%A9ny_n%C3%A9pirt%C3%A1s
@a szív fészkei:

Ez egy fantasztikus kép! Köszönöm, Öreglány! Nagy jót tettél velem, tudtodon kívül.

Kinyomtatom és bekeretezem.
@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Hát drágám,élvezz rá. Remélem, Fabiust is megihleti valamire. ;-DDDDDDDD
@a szív fészkei: :)))
De azt azért tudjuk, hogy Varga képviselő elvtárs nem szerencsétlenül fogalmazott, és nem az egyéni véleményét mondta. Azóta Kövér elvtárs megmondta, hogy a gyerekszülés nemzetstratégiai ügy. Szóval azon a késői órán Varga csak a fidesz, a kormány álláspontját mondta.
"A gyermek nem magánügy, hanem a közjó egyik eszköze, a gyermekvállalás pedig nemzetstratégiai kérdés."
www.hirado.hu/Hirek/2012/09/28/10/Kover_a_gyermekvallalas_nemzetstrategiai_ugy.aspx

Hát magánügy ebben az új bolsevizmusban már nincs. Itten kérem minden a közjóról szól, és a kormánynak mindenhez köze van.
@aritus: Persze, nekik szülni élmény lesz. Sőt termékenyítsenek is országjáró körúton: sok szép kisVargát és kisKövért a népnek! Stefinek kisOrvbűnt. OMG.
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Én meg azt hittem te is ki vagy akadva azon, hogy 89-ben csak csillagváltás volt és te is szeretnéd, ha bűnhődnének végre a hazaárulók és a gyilkosok. :)

youtu.be/dXeUHL3_JY8

Ha ezt letudtuk, jöhetnének a mai csillagosok meg narancsosok.
Takarékosok: fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/378212_445485422140866_955862664_n.jpg

103 millió 684 ezer 60 forint
(Ennyibe került a közmédia arculati megújulása)

Fodor Gábor FB-járól
@a szív fészkei: igen, ő és a felesége a diktatúra idején guerillerók voltak. Romantikus baloldaliak. Egyébként a brazil elnöknő is gerilla volt, támadták rendesen a választások idején.
Múlt, ami elmúlt? Egy nép, amely elhullt? Hol volt, hol nem volt…Se élő, se holt. Elfelejtetted a Tettet? Amikor a semmiből sok ember Valamit teremtett. Sokáig nem is lehetett hallani, hogy mi volt ez a Valami. Hogy Valami volt: s ez a szabadság. És hogy’ futott előle a Gazság! Pattant a ránk szorított bilincs, amikor utcára lépett a sok Nevenincs. A sokat emlegetett Nép. Aki látta, felejthetetlen a kép: ahogy ott vonult, ahogy a Veres Csillag az utcára hullt. Ahogy dőlt a Szobor, s még dőltében is ölt. Ahogy egy nép ellen fordult a Gyilkos tőre, s aki addig nem hitte: láthatta, hogy gyilkosa is ő, nem csak őre. Azt hitted, véget ért a rabság, s hogy elérkezik végre a Szabadság? És hogy mert szabad vagy, a jövődet is visszaadják? A csillag lehullt, a Nap ragyog. Azt hitted, kis magyar, hogy elnézik neked a Nagyok?! Nem kértél sokat, csak az életed, s balgán azt hitted, hogy ellenértéknek beszámíthatják talán a véredet. Vér-vár. Vér-vád. Vér- ver. Aléltan elhever. A puszta föld. Ököl. Szorít, elernyed. Földedbe bevernek, mint jelzőkarót. Élethosszig fizetheted ezt az adót! Jön a defterdár, s tőle megtudod: néhány szép napért mennyi az ár. Mi volt az életed? Hiába kérdezed… Ahogy a helyed nézed népeknek sorában, légy büszke arra: ha csak kicsiny kokárda vagy Világnak gomblyukában.

youtu.be/hNM5ixuckKA
@aritus: "És ebből következően a helyzet totál reménytelen."
A Fidesz túlhatalmából eredően minden területen megerősített poziciókat vívott ki magának, melyek semlegesítése, vagy gyengítése jogi úton nem jöhet létre, hiszen a törvénykezést is a saját szolgálatába állította.
@a szív fészkei: na ne, ez került több, mint 100 millába?! Menjenek a jó édesanyjukba.
@aritus: kár, hogy semmi köze a valósághoz. :)
ORvbűn nagy példaképe se csinálja máshogy, ahogy ő:[..]" A főpap szóvá tette azt is, hogy a Vatikán pénzügyi vezetői a költséges műszaki munkákkal rendre ugyanazokat a cégeket bízták meg, holott azok kétszer olyan magas áron szolgáltattak a Szentszéknek, mint más megrendelőknek"
@saravad:

mert részben politika, részben hasonló van más országban is..
Én , a magam részéről mindenkitől bevasalnék valamit,mert az busz és villams, metró, vonat , stb alkatrészeket aranyárban számoljk..
@Mariann19: akkor ebből mi követketik? Felfordulás? Az is nagyon rossz, sőt rosszabb, mint ami most van. És nem lehetsz biztos benne, hogy utána jobb lesz. Felfordulás után jön a rendcsinálás, és a rendcsinálók kaparintják meg az országot.
@a szív fészkei:

de még szakdolgozata sincs fecónak...
@Penivaldes: "Itt nagyon vékony a középosztály."
A középosztály vékonnyá lett, mert a lecsúszását korlátozó intézkedések nem történtek meg.
Az értelmiség helyzete folyamatosan hanyatlik, a vállalkozások, melyek középosztálybeli szerepükben vihetnék a hátukon a gazdaságot, a jelenlegi gazdaságpolitika védelmét és támogatását nem kapják meg.A KKT-k sorra szűnnek meg, vagy vegetálnak. Itt tenném hozzá, hogy az egykulcsos adó sem ennek a rétegnek az erősítését szolgálta, hanem a felső keskeny középosztály és a gazdasági elit érdekeit támogatta.
Az elmúlt hetekben sor került egy kis személyes társalgásra közöttünk, melynek során kifejtetted, hogy jobban szereted, ha átmegyek a humor területére, és azt az arcomat mutatom, mert akkor pontt úgy nyilvánultam meg.Akár hiszeg, akár nem, ma este gondoltam Rád. Ugyanis egy fergeteges kollégális bulin voltam, ahol igazán megláthattad volna a vigyori képemet, azt, amelyiket jobban szereted.. Nemrégen jöttem haza, és ezt mindenképpen meg szerettem volna írni Neked. Isten ments, hogy egy karót nyelt csaj képe rajzolódjon ki rólam.Van humorom is, kedvencem az önírónia, saját magamon tudok a legjobbat röhögni....
@a szív fészkei: Megáll az eszem, hogy a vatikáni inas ellen folyik büntetőper! És azok ellen pedig nem, akiket a kicsempészett iratok lelepleztek.
Hát semmit nem változott a katolikus egyház a búcsúcédulák óta, ugye abból (is) lett a reformáció.
Pont úgy viselkedik az egyház a saját korrupciójával, hamis vádaskodásaival, mint a pedofil ügyekben. Csak jól eltussolni. Remélem rájuk dől már ez a velejéig rohadt építmény.
@Mariann19: az a felső középosztály, akinek az egykulcsos kedvezett, az elsősorban a közpénzből jó magas fizetést kapokat jelenti. A képviselő urak maguknak szavazták meg az egykulcsost.
Hát szerintem erről érdemes lenne egy kicsit írni.

index.hu/belfold/2012/09/29/orban_uj_torvenyek_vilaga_kozeledik/

Ez a csávó totál megzakkant az biztos.
Ha ez normális akkor én hajódaru vagyok.
@pianolight: "A kedvezményezettek körét tovább szűkíteném."
Nagyon precizen ábrázoltad a köröket, melyek a kedvezményezettek fokozatait jelölték meg és részesülnek az előnyökből. Az 1.2 millió Fidesz szavazó 99%-a szerinted nem kap semmit. Neked a hit az semmi?A hit együtt jár a reménnyel, Te meg mindjárt valamiféle előny megvalósulását tudod csak elvárni? Ejnye, ejnye....
@Di622: Hát nagy változások előtt áll a világ és benne hazánk is nem tudtad?? :)
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:
Ja ahogy látom a nyugat a vesztébe rohan de mi egy lépéssel előtte vagyunk.
Nem lehetne ezt a fickót visszaküldeni Graz-ba?
Ott állítólag vannak kedves nővérkék meg doktorbácsik. Mindenkinek jobb lenne.
@aritus: Szia! Szerintem nálunk nem lesz felfordulás egyelőre.A választásokon az egyéni jelöltek körében a siker a Fideszé lesz. Nem fogja birtokolni a jelenlegi 2/3-ot, de jelentős és meghatározó pozicióban marad. Rendcsinálásra sem kerül sor, mivel a kialakított jogrend korlátozni képes a jogállamiság visszaállítására tett kisérleteket.
Jelenleg ezt látom, és ezen csak egy dolog változtathatna, ha az ellenzék képes lenne már végre gondolkozni,nem ócska kis taktikákban kimerülni, hanem stratégiában gondolkozni. Bármilyen eretnek gondolat, de kiválaszthatna már egy államférfiúi személyiségjegyekkel megáldott vezért, aki az ellenzéket képes kézben tartani, egyben a közvélemény elismert és követhető politikusa lenne.Nem ebbe az irányba mennek a dolgok, hanem a rivalizálásba.
@Mariann19: Egy elgondolkodtató olvasói levél az egyik portálról. :)

Választások

A modern demokrácia alapeszméi, szabályai, megkérdőjelezhetetlen igazságként élnek a köztudatban és naponta megjelennek hivatkozási alapként. Ezek alapján ítélünk, fogadunk- és utasítunk el dolgokat, ezek határozzák meg életünket, befolyásolják jelenünket és jövőnket. Alaposabb vizsgálat után azonban nyilvánvalóvá válhat, hogy mindezek az elvek a gyakorlatban soha nem valósultak meg, tovább vizsgálódva pedig rájöhetünk arra is, hogy beteljesedésük esetén sem szolgálnák egy boldogabb és igazabb társadalom létrejöttét.

A demokrácia útvesztőjében nem könnyű eligazodni, de mindenképpen érdemes néhány dolgot végiggondolni, hogy tisztább képet kaphassunk arról a világról, mely mindennapjaink színtere.

A szavazás intézménye igyekszik biztosítani azt, hogy minden egyes állampolgár képviselve legyen a döntéshozásban, az egyéni, valamint közösségi érdekek és elképzelések megjelenjenek kormányzati szinten is. Mindez annak az eszményi(?) állapotnak az illúzióját kelti, mintha az állampolgárok döntenének fontosabb kérdésekben, maguk is részt vennének közvetetten a kormányzásban. Emellett megjelenik az a (tév)képzet is, hogy a többség által elfogadott, fontosnak tartott törekvések kerülnek előtérbe és valósulnak meg.

Hogy miképpen bizonyítható az, hogy egy közösségen belül a többség elgondolása a helyes, az igen csak kérdéses, ennek ellenére a liberalizmus képviselői ezt magától értetődőnek veszik. Mint ahogy a jelenleg „működő” demokrácia többi megnyilvánulásának valóságát és igazságosságát sem vonják kétségbe. A gyakorlatban viszont egyáltalán nem ezek az elvek dominálnak, mint ahogy azt látni fogjuk majd az alábbiakban.
Elvileg bárki alakíthat pártot, bárki indulhat a szavazáson jelöltként, bárki bekerülhet a parlamentbe képviselőként, minden pártnak lehetősége van a kormányzásra, megvalósítva támogatóik akaratát. Persze csak elvileg.

Az effajta politizáláshoz ugyanis rendelkezni kell rengeteg szabadidővel, kapcsolatokkal, ismeretségekkel és jelentős anyagi háttérrel. Valamint nagyon lényeges, hogy csak olyan program fogalmazható meg, amely teljesen összhangban van a jelenlegi rendszerrel. Ez azért fontos, mert eszerint csak bizonyos korlátokon belül lehet elképzeléseket megvalósítani, tehát egy merőben más elgondolás, a jelenlegitől alapjaiban különböző létszemlélet meg sem fogalmazódhat nagyobb nyilvánosság előtt.

Ha egy olyan szervezetnek, mely a jelenleg általánosan elfogadott (vagy eltűrt) világnézettől eltérő gondolatokkal jelenik meg és sikerül nyilvánosságot kapnia, valamint csodával határos módon be tud jutni a parlamentbe, addigra már annyi kompromisszumot kénytelen megtenni sikere érdekében, hogy csak szánalmas paródiája marad korábbi önmagának. Ha mégis megmaradnak a korábbi célkitűzések, akkor is csak annyit tehet, hogy elmondja ezeket, kritikákat fogalmaz meg, de tenni tulajdonképpen semmi lényegeset nem tud. Nehezen elképzelhető, de nem lehetetlen, hogy eredeti célkitűzésekkel az adott politikai vonal megnyeri a választásokat. Ebben az esetben sem viheti végbe elképzeléseit, hiszen a többi párt – mely csak az aktuális állapotot találja elfogadhatónak – egyként fogja támadni minden intézkedését.

Továbbmenve feltehetjük még azt is, hogy hőseink nagy többségre tesznek szert, sőt azt is, hogy radikális változtatásaik gyakorlati megvalósítása előtt szabad az út, mögöttük az egész ország, de még ekkor is lehetnek komoly akadályok, hiszen (pl.) az Európai Unió nem nézne jó szemmel ilyen törekvéseket és keményen fellépne ellene.

A fentiek tudatában nem nagyon lehet arról beszélni, hogy bárki - akár az egész ország azonos - szándéka érvényesíthető lenne a szabad választásokkal.
De tegyük most félre az előzőeket és nézzük meg, hogy miként is zajlanak le ezek a választások:

Az állampolgároknak csak egy bizonyos része jogosult szavazni. Vannak korlátozások, melyek nem teszik lehetővé mindenki számára a választásban való részvételt. Nyilvánvaló, hogy nem mindenki képes felelős döntést hozni bizonyos dolgokban, abban azonban nem lehetünk biztosak, hogy megfelelő módon történik ez a szelektálás. Ez egy külön problémát vet fel, most csak annyit jegyezzünk meg, hogy az állampolgároknak csupán bizonyos része jogosult szavazni. 2010-ben nagyjából 8 millió választó élhetett a választás jogával. Tehát nem mindenki.
Azok közül sem megy el mindenki szavazni, akinek módja van erre. A szavazásra jogosultaknak nagyjából csak a fele él ezzel a lehetőséggel.(2010-ben az első fordulóban 64.2%, a másodikban 46.64%.) Ez a jelenség igen csak elgondolkoztató, ugyanis a távolmaradás is egyfajta véleménynyilvánítás, mely magára a szavazás intézményére vonatkozik. Sokakat egyáltalán nem érdekel a szavazás. Vannak, akik belátják, hogy nincs megfelelő képességük, tudásuk, információik ahhoz, hogy felelős döntést hozzanak, néhányan pedig a liberális elvek iránti elutasításuk miatt mellőzik szavazataik leadását. Az egyszerűség kedvéért a magyar állampolgárok számát tegyük 10 millióra. Ebből ugye csak 8 millióan szavazhatnak, mely jogosultaknak nagyjából a fele él ezen jogával. Tehát kb. 40%. Ez a 40% is csak – feltehetően – a demokratikus elvekben ért egyet, szavazataik különbözőek, megoszlanak az indulók között. A győztes pártra szavazók száma 2010-ben a 3 milliót sem érte el. Hol itt a többség?
Most pedig vizsgáljuk meg, hogy kik is ezek a szavazók, miként döntenek, hogyan érvényesül akaratuk:

- A szavazók egy része valamilyen személyes kötődés alapján adja le voksát. Rokonra, barátra, haverra, szeretőre, szomszédra, vagy ezek által favorizált pártokra szavaz.
- Sokaknak elég a szimpátia. Azért bízzák valakire ügyeik intézését, sorsuk alakítását, mert az illető eléggé aranyos, kedves, udvarias, helyes, csinos, elegáns.
- Mások bizonyos juttatások fejében adják el szavazati jogukat. Néha elég egy tányér leves, olykor egy sör-féldeci is meghozza a kellő eredményt.
- Rengeteg szavazatot lehet nyerni a reklámokkal, különféle kampányfogásokkal, függetlenül attól, hogy a hirdetett emberek, szervezetek milyenek is valójában. Érdekes, hogy ezt maguk a „politikusok” sem tagadják, a választók megnyeréséről beszélnek, tulajdonképpen arról, hogy megfelelő anyagi háttérrel, különféle fogásokkal (trükkök százaival?), hogyan lehet elhitetni bárkiről, hogy ő lesz a későbbiekben a haza megmentője. Ráadásul a legtöbbször egyéni, személyes érdekeket megcélzó ígéretek hangzanak el, ami arra utal, hogy a szavazók sem a nemzet sorsát tartják elsőként szem előtt, hanem azt számolgatják, hogy nekik „mi esik majd le”, hogyan alakul saját sorsuk.
- A sok elhintett ígéret, a kormányváltástól remélt zsíros állások, a kampánytevékenységért kapott jutalom reményében is sokan járulhatnak az urnákhoz.

- Akadnak olyanok is, akik valóban foglalkoznak valamilyen szinten politikával, vannak elképzeléseik, de korántsem biztos, hogy ezek helytállóak. Például az érzelmi alapon politizálók nem valószínű, hogy megfelelő módon tudják megközelíteni a fontosabb kérdéseket. Az sem biztos, hogy szerényebb szellemi képességekkel rendelkező, vagy másfelé orientálódott egyén képes, vagy hajlandó átlátni azokat a dolgokat, melyek felelős döntés meghozatalához szükségesek.

- „Szavazni meg egyébként is kötelessége mindenkinek, ez a jó állampolgárok egyik ismérve. Arról nem is beszélve, hogy aki nem szavaz, az ne is panaszkodjon.” Ezek és az ehhez hasonló kijelentések visznek sokakat a szavazóhelyiségekbe, hogy találomra ikszeljenek egyet, majd elégedetten, nyugodt lelkiismerettel térjenek haza.

- Vannak néhányan, akik szkeptikusak ugyan a választásokat illetően, de valami halvány remény és a megjelenő erős szuggesztió hatására mégis elmennek szavazni és a – szerintük – legkisebbik rosszat választják, majd hónapok múlva csalódottan tapasztalják, hogy semmi nem változott…
(Jellemzően a legtöbben nem egyik pártra szavaznak, hanem a másik ellen -szerk.)

Lehetne még beszélni különféle választási csalásokról, a média szerepéről és egyebekről, melyek nagymértékben befolyásolhatják a választások eredményét. Valamint arról is, hogy miként teljesítik az egyes pártok és képviselők ígéreteiket, az alapvető feladataikról nem is beszélve. Érdemes elgondolkozni azon, hogy kikre és mire is szavazunk valójában, döntünk-e valamiről, vagy csak egy nagy cirkusz részesei vagyunk? Arról, hogy a hatalmat gyakorlók valóban általunk jutnak-e hatalomhoz? Mennyiben valósulnak meg elképzeléseink, a döntések valóban a mi érdekeinket szolgálják-e? Választunk, vagy jóváhagyunk? Jóváhagyunk, vagy elfogadunk? Ha nem mi döntünk, akkor vajon kik és milyen célok érdekében?

Ide kapcsolódnak még azok az esetek is, mikor döntenünk kell olyan kérdésekben, melyekhez kevés vagy bizonytalan információkkal rendelkezünk csupán. Egyes esetekben túl sok (ál)információt kapunk, tovább fokozva a bizonytalanságot, máskor erőteljes kampány indul valamelyik lehetőség mellett. (Influenzaoltás, nyugdíjpénztár, stb.)

Ezekre a kérdésekre nincs megfelelő rálátásunk, viszont a felelősség a miénk, ugyanúgy, mint minden szavazáskor, hiszen mi választottunk. Egy jó kampánnyal pedig – melyre ma már külön szakma van – véghez lehet vinni bármit úgy, hogy aztán senkinek ne lehessen egy rossz szava sem. Mert ugye – látszólag – mi döntöttünk.

Ha a fentieket elfogadjuk, akkor nyilvánvaló, hogy az egész szavazási cirkusznak számunkra semmi haszna nincs és csupán arra jó, hogy illúziót keltsen. Elhitesse velünk, hogy mi irányítjuk sorsunkat, ez így van jól és nem is lehetne másként.

A témával kapcsolatban itt csak néhány dolog került említésre, arra azonban talán elég lehet ez a rövid vázlat, hogy további gondolatokat ébresszen azokban, akik nem elégednek meg a látszattal.
@aritus: Az egykulcsos adó bevezetésénél az volt a gond, hogy kiterjesztése csak a magas jövedelmeket preferálta függetlenül attól, hogy az ebben részesülők befolyásolhatják-e a gazdaságot vagy nem. Amennyiben a vállalkozások beindítását célozták meg ezzel, mi szükség pl. a jól fizetett köztisztviselőket anyagi pluszhoz juttatni, amikor ez a kör nincs a versenyszérában, nem gazdálkodik, nem beruház stb.
Ékes példája az egykulcsos adó annak, hogy van egy nagyravágyó cél, de a hozzá rendelt eszköz köszönő viszonyban nincs egymással.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: Körülbelül félig olvastam el az általad ajánlott írást, érdekesnek igérkezik.Kérlek, ne haragudj, nappal folytatom a tanulmányozását. Egy buliról jöttem most haza, megértéséhez viszont nem árt a pihent agy. Mindenképpen reagálok rá.
@Mariann19: Természetes. Jó pihenést és szép álmokat.

youtu.be/WW6ABt10jbs
@Mariann19: Szerintem ki kellett fizetni a csicskáikat. Olvastad Lengyelt: hatalmuk a köztisztiselőiknek ott a magas grádicson jóformán semmi, mindent Orvbűn dönt el na meg fölötte Simicska - hát akkor legyen már vastag vaj a kalácsukon, ha a gerincükön (ami ruhatárban leadva ugyan) tipornak! Látod a Szentszék milyen csodás példát mutat. Orvbűn jó tanítvány, mindent lemásol.

@aritus: Legalább X. Leo géniuszokat támogatott a búcsúcédulákból - és még mindig áll a Szent Péter bazilika -, amiket megint osztogattak sans gens: vilagom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=184906 Állítólag ingyér`...

DE Orvbűn meg a mai Vatikán milyen értéket mutathat fel a pénzügyi machinációikkal a saját gyarapodásukon túl?
@Mariann19: Zsidókat szidja? Mert anélkül nincs igazi bukéja a linkjeinkek! ;-DDD

Jó pihenést, tudsz te élni!! :-))
@a szív fészkei: Megint butus vagy, de már megszoktuk. :)
@aritus: Igen, ez a baj ezekkel az embertelenségekkel, hogy nincs tettes. A lelke mélyén, azt az 1% pszihopatát leszámítva, mindenki érzi, hogy nem kellett volna megtenni.

www.gyerekdal.hu/dal/cirmos-cica-haj

Cica:
Kikérem magamnak. Nem is szeretem a vajat.
@rdos: @aritus: Akkor pontosítsunk. :) Szultán tényleg volt, de már nem rendelkezett világi hatalommal. Az ifjútörökök - akiket Atatürk vezetett - félreállították, és csak a vallási szerepét tarthatta meg. A terv az volt, hogy átszervezik a Török Birodalmat, és török nacionalista alapokra helyezik a súlypontot. Addig a szultán és az iszlám jelentette az összekötő kapcsot, ezért maradhatott az átmenet idejére.

A nacionalista török államba nem fértek bele más nemzetiségek (ez még most is így van), ezért akarták erőszakosan asszimilálni, elzavarni, vagy kiirtani a többieket. Ezért mentek neki az örményeknek, és később a kurdoknak is.

Atatürk nem személyesen csinálta a progromokat, de az ő elképzelései - és utasításai - miatt volt az egész, az emberei meg végrehajtották azokat.
@King of Shadows: az ilyet soha nem személyesen csinálják ezek az idióták, hanem a még idiótábbakkal csináltatják
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Az előzőt benéztem, mert az örmény-török háború miatt haragszanak rá annyira. AZT viszont tényleg Atatürk csinálta...

www.armenian-genocide.org/kemal.html
@a szív fészkei: "Hatalmuk a köztisztviselőinek a hatalmas grádicson szinte semmi."
Ezzel kapcsolatban a vezetői funkciót gyakorlók két fajta tipusa létezik. Az egyik az uralkodó tipusú, aki a hatalmát vazalusokkal építi ki, egyben hisz, a saját, eegyszemélyes döntés minden hatóságában.
A másik tipus tudatosan épít ki maga mögött olyan képzett háttér gárdát, amely folyamatosan képes magas szinten teljesíteni.Ezáltal az adott vezető is sokkal nagyobbat tud irányítási munkájában villantani.Ebben a miliőben automatikusan létre jön a bizalom, a felelősségvállalás egyénenként természetessé válik, szinte a munkafolyamatokban jön létre az önellenőrzés, ezáltal a hibás munka esélye csökken.
Mindez vezetői filozófia kérdése.Aki nem képes ebben jó utat választani, sikeressége múlandó lesz.
"Tudsz Te élni!" A tegnapi buliért érdemes volt élni!A zene, a ritmus elvette az eszemet, tudod, mennyire imádom a zenét.A méregdrága sminkemet vagy háromszor kellett helyre állítani a sok röhögéstől.A kollégákkal a meghatódásig öröm volt találkozni.Egyedül a tűsarkaim miatt van ma némi lábfájásom, de megérte, és kiheverhető.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu: Áttanulmányoztam az írást, meg kell állapítani, hogy elég nagy ívű, precíz , több szegmensre részletesen kiterjedő munka.Elméleti alapokon kívánta írója megközelíteni mondandóját, azonban végig olvasva az marad meg, hogy a szüzséje a hazai viszonyokra adaptált szinte minden megállapításában.
Többek között az a fejtegetés, hogy a többségi akaratot biztosítja a demokrácia és ezt a teóriát a liberálisok hirdetik, érthetelen megállapítás. A demokrácia nem kizárólagosan a liberálisok elmélete és gyakorlata.
A másik vitatható pont, hogy egy új politikai erő csak a meglévő rendszerre építheti programját, vitatható megállapítás.Miért kell összhangban lennie az általa leváltandó pártnak vagy kormánynak a saját programjával. Hiszen egy új erő változást kínál és azt kívánja bevezetni.
A szavazás elveit taglalva újfent előjön az a megállapítás, hogy a szavazók a liberális elvek miatt utasítják el a szavazásban való résztvételt. E tárgyban is azt mondom,hogy a szavazás ténye és a liberálisok nem járnak kéz a kézbe. A cikk írójának véleményei arra utalnak, hogy több hiba forrásaként a liberalizmust támadja olyan összefüggésben, ahol ennek nincs helye.
Az írás nagy része foglalkozik a szavazói indíttatás kérdéseivel.Felállít hipotéziseket, melyek valóságosak és reálisnak tűnnek. Annyit tennék hozzá ehhez a területhez, hogy a szavazók jelentős része kötelesség tudatból indul az urnákhoz, és másodlagosan dönti el, hogy kire adja le a voksát. Az ideális állapot az az állampolgári tudat lenne, hogy élni akar a közéletben való szereplés igényével a már általa kialakított elvek és pártpreferencia ismeretével.
Utalás történt az írásban arra, hogy a képviselők megválasztásánál gyakori a szimpátia, a személyes benyomás, ismeretség.
Ezek a tényezők inkább az önkormányzati választások ismérvei. Sajnos, a nagypolitika szándékolt és valós képviselői nincsenek közvetlen és emberi kapcsolatban választóikkal.
Az írásnak szinte minden megállapítása egyfajta szemléletet és tapasztalatot mutat be, egy részével lehet egyetérteni, másik részéről lehet véleménycserét kialakítani.
süti beállítások módosítása