Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Barkalot: www.change.org/p/joachim-herrmann-csu-statement-setzen-menschenrechte-verteidigen Már 140 ezer fö... (2021.06.22. 10:51) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • gazoló: válogassatok)) www.udiscovermusic.com/stories/best-jazz-trumpeters/?utm_source=ka&utm_medium=... (2018.01.28. 05:23) Zeneszoba
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?
  • látjátok feleim szümtükkel: @nagy_henrietta: Keresni lehet, de külön féle okokból nem biztos, hogy a keresőt talál, mert ne... (2017.09.05. 08:49) Pártfinanszírozás, magyar átok

2012.07.22. 03:15 Fabius

A dinnyekartell arat, te meg fizess

Címkék: fidesz kartell dinnye hatósági ár

Olyan érzése van az embernek, mintha fix évfordulós ünnepe lenne a dinnye árának. Ez valami hagyomány itt a Balkán sarkán, hogy a dinnye árának a piaci önszabályozás nem jó, lépten nyomon bele kell beszélnie valakinek. Tavaly szinte napra pontosan ugyanitt tartottunk, a dinnyeár központi szerephez jutott az uborkaszezonban. A szereplők is ugyanazok, még a tavalyi posztert sem kell lecserélni. 

orbán dinnye_1.jpg

A változás mégis jelentős, mert amíg tavaly azon ment a vita, hogy akkor a rohattmultik a CBA-val az élen mennyiért is adják (45-69 Ft) a dinnye kilóját, és ez így mennyire nem fair, addig az idén kormányunk dinnyekartellt alapítva úgy döntött, akinek dinnye kell az fizessen: kilónként 99 Ft-ot. Mert csak. Mert a dinnye piros fehér ződ, úgyhogy innentől nemzeti ügy és kész. Ezzel egyetlen aprócska szépséghiba van, kedves magatokról megfeledkezett kedvespajtások: tavaly még az volt a mondás, hogy a dinnye 45 forintért kilónként már a boltokban van. Akkor a mostani 99 forintos fogyasztói ár mi az a bánatosan kókadt kartellpénisz gyerekek, luxusprofit? Tavaly ennek a dinnye Simonkának még megfelelt, ha az áruházláncok 59-69 forint között adták a dinnye kilóját, idén a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dinnyekommunizmus garantálja, hogy olcsó dinnye ne legyen, és a fogyasztásában egyébként is szarrá adóztatott kispénzű vásárlóréteg alaposan átgondolja, kell-e neki dinnye ennyiért egyáltalán. Kádárék legalább a megfizethetetlen árú kolbász helyett kitalálták a krinolint és szafaládét pótléknak a kelkáposzta főzelékhez, kíváncsi vagyok van-e a tarsolyban valami hasonló dinnyepótlék az orbánizmusban. 

A legnagyobb cukiság mégis az az egészben, hogy ez tulajdonképpen miattad van, a te érdeked kedves választópolgár. Ugyanis a dinnye hivatalosan azért ennyi, mert ők kiszorítottak egy nagyobb dinnyeszállítmányt a szabott árukkal. Magyarul a kormányod és a nemzeti dinnyeszövetség megvédett téged a beszivárgó olcsó dinnyétől, remélem értékeled. Ezért ha esetleg mégis úgy döntenél, hogy húzzák a dinnyéjükbe minimum kilencvenkilencszer, azzal mérhetetlen szomorúságot - és profit kiesést - okoznál a nernek. Ezt nyilván nem akarod, úgyhogy fáradj szépen a dinnyés pulthoz, olvasd el a kirakott magyarázkodást az idei harminc forintos kilónkénti áremelkedésről, és fizess.

A megvásárolt dinnyéhez jó étvágyat kíván a NER, és a kartell. (kép innen)

788 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr144670411

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.23. 10:09:31

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.23. 10:07:09

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Trackback: Olcsó görögdinnye helyett drága magyar 2012.07.22. 19:44:15

Most már olcsó dinnyét se lehet kapni: Orbán diktatúrájában - ebben a rémálomba illő szar rendszerben - újabban a dinnye árát is diktálják a tökfejek.A "Vidékfejlesztési Minisztérium" beavatkozásával jogtalanul tiltják az olcsó dinnyét.A szofisztikált ...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.22. 17:50:54

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.22. 17:48:27

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dinnye aki veszi a dinnyét, dinnyézzenek egyedűl, vagy másszóval: longobárdosan: dinnyézzék meg

brühühühühühü
kedves vezető megposhadhatna, de csak ez is adóbeszedés
Tanulságos lenne egy kis infografika a témával kapcsolatban, de száraz számadatokkal is megelégednék :)
Vagyis az érdekelne a legjobban, hogy a termelő és szedő elvtársak mennyit érzékelnek ebből.
Sejtésem szerint kevesebbet kapnak, mint tavaly, a többlet valahol a kereskedelmi lánc mentén jelentkezhet.
A Magyar vevők érdekében megemeljük a fizetéseket?!
a görögdinnyét ilyen formájában utálom. inkább a sárgadinnye.

én személy szerint megvárom, amíg nyár végén 30 forint lesz DARABJA, veszek két raklappal, aztán egy kis meló után a levét lefőzöm pálinkának...

más: akkor ha külföldön járok -párkány, bécs stb. ott nem vehetek dinnyét olcsóbban? tilos?

más: az megvan, hogy a magyar csak tizedannyi dinnyét eszik, mint amennyit megtermelnek idehaza, a többi meg megy a borkombinátokba alapanyagnak?
Kíváncsi vagyok, hogy mikor vezetik be a kötelező eladási árakat minden fronton. Mikor lesz 100 Ft a tojás darabja, és 2000 Ft a csirkecomb a NER jegyében. Persze minden termék szigorúan magyar. Rohadjanak meg, ezek nem hallottak még a szabad piaci versenyről?
Külföldre is 99-ért adják el, vagy csak idehaza ?
Azért erre nagyon kiváncsi lennék.
Mert a hazafiasság csúcsa lenne, ha magyarnak duplaáron adnák.
Örülök Fabius, hogy ebből posztot írtál, tegnap már az én agyamat is felbaszta ez. Velünk fogyasztókkal akarják megfizettetni a drágán termelő magyar gazdákat, akiknek mág ÁFÁ-t se kell fizetniük.
Láttam a tv-ben a hiradást erről, ahol Budai Gyula volt a hostess, és ott bazsalygott, kellemkedett a boltban a dinnyékkel.
Ha azt a pasit meglátom, pláne meghallom (iszonyatosan affektálva, rosszul beszéli a magyart) már rosszul vagyok, rögtön eszembe jut milyen disznóságokat művelt ügyvédként, és ez lett az elszámoltatási biztos?!
Itt van egyébként az index cikk:
index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/21/dinnye/
"Az élelmiszerláncoknak egyébként nem jelent hátrányt a drágább dinnye, mivel a nagy versenytársaik is részt vesznek a dologban, így gyakorlatilag a fogyasztóknak kell kötelezően támogatni a dinnyetermelőket. Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, egyben dél-békési fideszes országgyűlési képviselő korábban úgy vélte a 99 forintos ár „elfogadható a multiknak és a termelőknek is, így kilónként 40 forintot kaphatnak a gazdák, ami után áfát sem kell fizetniük" . Szerinte így hektáronként 400-600 ezer forintos tiszta profithoz jutnak a termelők."
@K.Tomoceusz: ja, ahogy ők elképzelik a kapitalizmust, haha
Bár szerintem inkább a Mussolini féle fasizmus a példaképük, a korporatív erős állam, ahol mindent a központ dönt el, és mindenben benne van a keze, a maffiával és az egyházzal összefonódva.
Értem én, hogy a magyar dinnyepiac támogatása Magyarország érdeke is, de nem lehetne ezt simán csak úgy, hogy mondjuk reklámokkal javasoljuk az embereknek, hogy vásároljanak magyar dinnyét egy kicsit drágábban? Persze az, aki tud és akar. Ja, nem, az túlságosan liberális lenne az ízlésüknek, ugye?

Egyébként meg van valami "vizsgálat", amivel az a "nagy import dinnyeszállítmány" kiszűrhető? Mert akkor ugyan mi gátolja meg a kedves áruházakat attól, hogy az olcsó külföldi dinnyét felvásárolva azt a szabott hatósági magyar áron adják? Jól sejtem ugye, hogy semmi?
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):
De, hallottak, csak ők szeretnék kimazsolázni az előnyeiket, ami nekünk/nekik jó, a hátrányok, amikor a magyar gazdák vannak versenyhátrányban, akkor kapja be mindenki.
Gyönyörűen haladunk visszafelé! Várom a tej és a kenyér szabott árát!
@lbm: csak az a baj, hogy ennek nagyon sokan örülnének:((
Kádár az egyik legnépszerűbb magyar politikus:((
Horthy is jön fel erősen:((
Hát ezek a mi példaképeink...
Egyébként azt @aritus:

Jól értem egyébként kristálytisztán, hogy ebből a magas árból még mindig A FELE SEM a gazdáké??!! Milyen kibaszott Fizess-kartell ez már, hogy az az ideológia, hogy a gazdákat "támogatjuk", ezért szop a magyar, de nekik csak 40 forint jut, a mocskosrohadtszemét multi meg "megelégszik" 49 forint profittal per kiló?!
@aritus: Az olaszok megengedhetik maguknak, hogy hülyék legyenek.
Egyrészt, a két szép szemükért is be tudnak csajozni.
Másrészt, nehéz náluk télen megfagyni.
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):
a vezényló már bejelentette, hogy lesznek hatósági árak először a szolgáltatásokban majd...lesz kötelező köteles bajúsz viselés is?

meg jön a griffmadár?

brühühühühühühü

Kazohinia
@aritus: én értem is, hogy mért örülnének a szabott áraknak, mindössze egyet felejtenek el: annó ezek a szabott árak az elérhetőség szintjén voltak, ám itt a fölé kerekítik azt a szabott árat, úgy meg azért nem ugyanaz...
Nemsokára megalakul a Nemzeti Árhivatal.
Nihil novi sub sole.
@rodeo36: A Norbi már áttért a paraszt-diétára.
Fogyókúrára a szalonnát ajánlja kolbásszal.

Bajusza még nincs, demánő.
@lbm: tej 3,00Ft/liter, kenyér 3,60 Ft/kiló

zsömle 40 fillér a sóskifli 50 fillér

brühühühühühü
@lbm: Kötelező magasabb ár. Miért ne ?

Akkor látszik, hogy egy fideszes mennyivel többet ér,
ha a többiek már enni se tudnak a fizetésükből.
@rodeo36:

Héát igen visszatérnek a régi "szép" idők, mikor pl. a szovjet késbe bele volt GYÁRTVA az ára (a fémben domborúan):
цена 23 копек - cena 23 kopek
@Kis ember:
én eladtam Tbilisziben egy magyar inget 180 rubelért és ugyanazért a boltba vettem szines kis hordozható tv-t 160 rubelért

nagy szalagos magno Moszkvában 220 rubel volt azért majdnem két inget kellett adnom ...fúj...80 rubelból 8 an halálra zabáltuk magunkat és le is ittuk magunkat 5 csillagos -étteremben és amikor a rendőr jött, hogy mennyünk haza akkor meghívtuk a rendőrt is éreggel a rendőr kísért haza benünnket, mert ő jobban bírta a pezsgőt sörrel és vodkával

brühühühühühü
@Rufus78: én nem sokat tudok, pontosabban semmit az ilyen árképzésekről, hogy a "multiknak" (egyébként minden hazai élelmiszerlánc benne van ebben a kartellben (nem is tehetne mást ugye) mi mindent kell ebből a 49 forintból fizetniük, de az biztos, hogy a gazdáknak még áfát sem kell fizetnuük, miért is?
És az is biztos, hogy ezt a remek 99 forintot velünk fogyasztókkal finanszíroztatják.
@lbm: ja, meg a szabott árakat ugye a 70-es évektől hitelből lehetett fenntartani, ugye nincs is annál szebb, amikor fogyasztás finanszírozására vesz fel hitelt egy ország.
Tehát akkor is TE fizetted meg a hatósági árat, ahogy most is veled fizettetik meg.
@Kis ember: a nemzeti tervhivatal már megalakult, szóval előre a lenini oppárdon ner-i úton!
Nem kötelező dinnyét enni. Rohadjon rájuk.

Ha ők a magyaroknak duplaáron adják a dinnyéjüket, akkor vegyen dinnyét az, aki dinnyésgazdát akar örökbefogadni.

Én inkább egy baglyot az állatkertben.

Magyarellenes fidesznyikek.

Biztos, mint Csányi haverjuk, a határ túloldalán mindent olcsóbban számítanak.
@aritus:
Tényleg? És mit tervez?
@aritus:

ja az a rettenetes nagy szám? a 20 milliárd dollár amit a Soros ki akart fizetni a mellényzsebéből de antall elvtárs nem fogadta el inkább szétbaszta az országot a matolcsynéférje segítségével, hogy haló poraiban is a Gyehenna pörkölje meg a kénköves ménkü

brühühühü

tunnak ezek gazdálkodni csak nem okosan azt Mézga Aladár csinálja amikor a Köbükivel eszmét cserél
@Kis ember: arról fogalmam sincs, szerintem ember azt nem tudja. Talán év elején adtak erről hírt, hogy Matolcsy megalakította.
Biztos a feritéleket tervezik.
Most nincs időm linket keresni, de még Fabius is írt erről egy posztot, meg a Vastagbőr is.
@K.Tomoceusz:

a nagy magyar levédiai dinnyelobby...világsiker...hogyan basszunk dinnyével ki...meg a NER és akatolikus egyház szerepe a dinnyeáldásban ott nincs dinnye abortusz? vagy azt másképpen csinyájja a vezérló?

brühühühühühü
@rodeo36: mindegy, hogy mekkora, akkor sem beruházásra, a gazdaság fenntarthatóságra költötték el a hitelt, hanem, hogy a legvidámabb barak imidzsét fenntarthassák. Jól hozzá is szoktatták a magyarokat ahhoz, hogy ingyér van minden, csak a jóságos állambácsin múlik, hogy mit ad nekünk.
Soros télleg ki akarta fizetni az államadósságot 90-ben? Erről nem hallottam.
Antall biztos azért utasította vissza, hogy nehogy az idegen karvalytőke járma alá kerüljön a büszke, szabadsáharcos fülkeforradalmi nemzet.
Egyre betegebb és pofátlanabb a fidesznyik csürhe. Már nem tudják, hogy hol húzzák le az embereket, már mindenbe kézivezérlés kell? Magyarán egyre inkább nem müxik a nagy mû. Holnap micsoda remek új ötlettel jön ki a Vezényló és csipet-csapata? Legyen hatósági áras a tej (500), a kenyér (800), a....
Viktor, Viktor... kisfa.zom nem kéne?
Picit elszállt az elvtársak agya helye ebben a zavaros nyárban. Vagy arra utaznak, hogy Grazban, nagytételben, nagyobb a kedvezmény? No, nem a dinnyére, hisz az olcsóbb odakint.. :(
@aritus:

azért költöttek akkor gazdaság élénkítésre is

csak a Rába és az Ikarus éves devízaexportja 1.2 milliárd dollár volt 1978-tól az Antall elvtárs és a matolcsynéférjének zsenialitásáig

a magyar mezőgazdaság exportja is jelentős volt azért kaptunk finom friss tupeljeveket rántva meg húzva és reptetve...ez sincs ma? Bőing? esetleg A380? ja már nincs MALÉV majdelfelejtettem hogy becsődöltették a levédiai kurucok

brühühühü
Fidesz: kurva szart, kurva drágán
@Rufus78: 59. Bár lehet, csak 49 és a maradék tízes megy a párkasszába?
@rodeo36: Nem forint, hanem ájró. Vagy lehet, még az sem, meraztat nem szeresssük, mivel a dekadens nyugaté.
Pl. a buzeráns görögök sem tétek le az ájróizmusról, pedig be szorgalmaztuk, vazze!
@rodeo36: Gazdaságot felvirágoztatni olyan, mint az egyszeregy.

Több fejjel gondolkodik, aztán pávatáncol, végül az egészet megvédi a svájci bankszámlájára, amiből apucija hercegi kastélyt épít, és bevezetik a monarchiát.

Na, innentől már nagyítóval se fog Magyarország különbözni Nagy-Britanniától.
Remélem érzitek az erőt.
@Friss fahéjas Edward Boli – Ch.T. is, meg’há...: uram elfelejti, hogy nemrég be akarták tiltani az "ócsó" tecsó és madaras tecsó kenyerét, mivel árlehajtó és így tönkreteszi a pékségeket..erre felemelték másfélszeresére az árát és még mindig olcsóbb, csak többet köll fizetni érte, ha jól értem a szifilisztikát..
hatósági ár... nem is ojan régen nagy divat volt... ideje újra

@K.Tomoceusz: bagjot örökbe fogadni? agyak számlaszámot?
@aritus: tudod ez a hitelből dolog azért nem annyira jó érv, ha azt vesszük, hogy most is hiteleket veszünk föl orrba szájba, csak közben éhen halnak az emberek. Hitel volt, meg alacsony árak. Hitel van, más nincs...
@Friss fahéjas Edward Boli – Ch.T. is, meg’há...:
"remek új ötlettel jön ki a Vezényló és csipet-csapata? Legyen hatósági áras a tej (500), a kenyér (800)"
Nem olyan új ez az ötlet.
drzorvbán megmongya a tutkót:) aki bundában utazik annak melege lesz... támaggyák a stadion építés libsibolsi ellenzők...

sportgeza.hu/futball/2012/07/22/orban_viktor_evertekelese_a_futballrol/
a görög dinnye az magyar ? végre egy termék ami 100% magyar? és a neve meg görög?

ezt fel kéne oldani ezt az ellentmondást... legyen II.Rákóci Feri dinnye pl...
@dr. Bubó: Teljesen igaza van Vezérünknek.

Itt a gyerekeikről van szó.
Én már régen szóltam, hogy ez a fidesszaporítás sokba lesz még nekünk.
Eleinte csak adókedvezményeket akartak, aztán már luxusautóutalvány, most meg minden fidesz-kölöknek saját focicsapat kell stadionnal.
És szaporák, mint nyul.
És ismét a kurva anyjukat! Valaki megmagyrázná, hogy miért kell a patika tulajdonos patikusokat közpénzből finanszírozni?!
index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/21/orban_penzt_igert_a_patikusoknak/
A drágán termesztő, áfát sem fizető dinnyetermesztők után a patikusokat is nekünk kell finanszírozni?
És valaki mondja már meg, hogy mi baj volt a patikaliberalizációval?
De olyan válasz nem ér, hoy mert a Gyurcsánykormány találta ki, vagy hogy egyes patika tulajdonosoknak az anyagi érdekét sértette.
Hanem komoly választ szeretnék, gazdasgi, szakmabeli indokokat.
@dr. Bubó: Figyeld meg, milyen szépen mondja Vezérünk, hogy
- nem tömegsportra épülnek a német minőségű sportlétesítmények közpézből, hanem csak a gyerekeiknek .

Fideszlurkók stadiont kapnak karácsonyra.
én azt hittem hogy Fabius képe az vicc... de most látom fodorattila (cba) is ezt mondta...

"Tisztelt vásárlóink, tájékoztatjuk Önöket, hogy országos akcióban a görögdinnye 69 forint/kg-os fogyasztói áron lett meghirdetve. E helyett a Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a magyar termelők segítése érdekében kiváló magyar, jó minőségű görögdinnyét fogunk árulni 99 forint/kg-os áron"

itt az egész a "fogyasztókon" fog múlni...
és ha én azt mondom hogy fulaggyon bele drzorvbán és fodorattila a qva dinnyéjébe akkor rajtuk rohad...

ez az igazi néphatalom... most megmutathattyuk...
@K.Tomoceusz: a legelső nevelésünkért (orvbán győzike? vagy boldizsár?)

nem verekedik a Barca a Madrid, vagy a Bajer müntyhen...

pedig szuper tehetség...
álisten így egy nagy magyar oligarcha csapatot gazdagít...
Évek óta ráfaragunk a magyar dinnye vásárlására. Általában veszünk 2x, megy a kukába vagy ímmel-ámmal eszünk belőle.
METRO-ban veszünk Görögországból származási helyezett dinnyét, az finom szokott lenni.

www.origo.hu/gazdasag/20120721-megfurhatja-a-versenyhivatal-a-kormany-nagy-dinnyealkujat.html
szóval mindenki menmyen be a cba -ba akciós ujsággal és kérje a "szar" minőségű nem magyar GÖRÖG dinnyét... 69Ft ért...

és akkor a cba dupla jogsértést követett el...
@dr. Bubó:
ahhoz a dinnye árát 200 fölé kell emelni

brühühühühü
@dr. Bubó: Nem is figyeltem eléggé Vezérünk szavára.
Az a lényeg, hogy mikor majd ő nyugdíjba megy (?) akkorra a magyar csapat legyőzzön egy meccsen egy komoly külföldi csapatot.

Hát ez tényleg nemzetgazdasági prioritás.

Asszem ez minden pénzt megér.

Stadionra fel. Engem meggyőzött. Öröm kell a nyugdíjas Viktor bácsinak - 30 év múlva...vagy 40.
@aritus: jaj, de naív vagy! vedd már észre mennyire dörgölőztek a FIDESZ-hez amikor az még ellenzékben volt. Most már benyújtották a számlát...
@dr. Bubó: Tallin-ban lezárúlt a U19 Europa bajnokság a spanyolok nyerték...ezen sem volt magyar részvétel még a magyarok szagát sem lehetett és még nézőként sem?

kurva nagy álmok kurva nagy baromság

brühühühühühü
@K.Tomoceusz: hm hm... akkor szeggyük össze mi dinnyések az extraprofitunkat !

és ha másképp nem hát VESZÜNK majd 80dik szüli napjára egy sport sikert "Viki a pánk" nak...

legyen egy alapítvány amibő majd tudunk bundázni egy meccset neki...
"Viki a pánk 80-dik szülinapjára alapítvány"

mindenki dobja be a 30-40 forintos kilónkénti extra hasznát (de legalább a felét...)
Én a magyar dinnyét, a magyar naranccsal, a magyar gazdákkal egyetemben a továbbiakban (le)bojkottálom.
Egyék meg ők magukat.:D
Javaslom minden magyarnak: könyörgöm, bojkottáljuk!
@dr. Bubó: Baszkifodorattila, mikor látunk már olyant, hogyaszongya : " ...a vásárlók kérésére annyiért aggyuk a dinnyét, amennyi a normális ! " Mijaz, hogy a kormány kérésére kurvadrágán ?!! Ja, hogy így az árrés, mega záfa is kellemesebb nektek ?! A ....anyátokat !! Támogassa a kormány a dinnyeterméktanács fideszképviselő elnökét a saját pénzén, ne a vásárlókén !!
@/manens: @AKIsTUDATLAN: @Penivaldes: azt hiszem a vásárlók DÖNTENEK....

azaz rályuk fog rohadni... dögöjjenek meg... és akkor nem hogy 99et hanem még 9 Ft-ot se kapnak...

így járnak a kapzsi HŰBÉRURAK...

a cba is ráfizet ha rárohad... a qva anynyukat

amihez a fides hozzá nyúl az sz@rrá válik...
@AKIsTUDATLAN: Amúgy nem vicc ám, hogy ha drágán beárazza a kormány a dinnyét, akkor az is előfordulhat, hogy nem nagyon fogy. Aztán majd lesz nagy nézés, amikor ugyanazt csinálják a gazdák, mint egyszer annó a tejjel, amit a csatornába öntöttek...

Na most akkor elgondolkozom azon, hogy kinek jó is ez? Mer' nekem nem, de lehet, hogy a gazda is ráb@szik... Ki nyer?
rohadjon rá az összes a miniszterelnök asszonyra.
@prof. DR. Igaz Magyar doctor professor: valami komojabb kéne...

"dr.smitt dinnye"... akkor vinnék mint a ...

azt felvágna és beleszurkálni mijjen élvezet lenne...

sport célokra is a dinnyét használnák a zemberek...
@dr. Bubó: Ugyanmár. Azt a 300 forintot, amit megspóroltak a vizitdíjon, most nyugodtan költhetik dinnyére.
Én bevezetném a kötelező fejadagot is egyúttal.

Ha nem akarnak dinnyét venni a rohadt balliberálisok,
akkor a fizetésük egy részét dinnyejegyben adnám csak ki.

Na ezt bojkottálják a nyavalyások !
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):

Drága Farkaska! Komolyan kérdezed?!
Te TÉNYLEG úgy látod, hogy az eddigi intézkedéseikkel azt bizonyították: értenek a gazdasághoz?

:)

Ha valaki tud olcsóbb dinnyéről Budapest / Budakalász körzetében, szigorúan PRIVIBEN keressen meg. Pláne, ha jó az a dinnye! :))))
és a magyar banán ? magyar narancs ? annak a z árával mi lesz?

a kapitalusták határozzák meg szabadon ?
@lbm: de ahhoz nekem, választópolgárnak mija fasz közöm van? A fidesznek nyújtják be a számlát, fizessen a fidesz. De most ugye a patika tulajdonos patikusokat is közpénzből stafírozzák ki. Én már azt se értem, hogy miért olyan fontos, hogy egy patikának patikus legyen a tulajdonosa.
És ne feledjük, hogy röbtön a kormányra kerülésük legelején hoztak egy olyan tv-t, ami a nem patikus patika tulajdonosokat KÖTELEZTE, hogy adják át a tulajdonukat az arra érdemes patikusnak, szarér-hugyér.
Csak minden napra jut valami felháborító gazság/faszság, sajnos már erre sem emlékszünk. És akkor ezután még közpénzzel is jutalmazzuk azokat a patikusokat, akik már egy rájuk írt tv miatt amúgy is igaztalan előnyhöz jutottak.
A KURVA ANYJUKAT A FIDESZES G_KNEK!
Bocsánat, de ennek most muszáj volt kijönni.
ez a magyar GÖRÖG dinnye... a görög szó rossz ómen...
@K.Tomoceusz: jegyrendszer=bözsiutalvány?
jujj, de csúnyán rátapintottál... :-)
@aritus: gyerekek! ma mindenki olyanokat ír,hogy igen régi időkben érzem magam... A baj, hogy mind igaz amit írtok. :-(
@rodeo36: brühühü rodeo, a szabott hatósági ár nerisztánban nem azt jelenti, hogy megfizethető a nemtelen parasztnak. Nem vagyunk mink kommunisták!
@dr. Bubó:

a magyar fenyőalma>>>>>>pine apple na annak a zárával milőn? belövik asztatis?

és a magyar aguacate az hún marad na majd ad nektek a kurucinfó léha ballibsik nem ízlik a magyar banán?

héjja van sok meg egerészölyv

brühühühühühühü
@K.Tomoceusz: érezzük, csak zavar támadt benne.
@dr. Bubó: @rodeo36:

Ne adjatok nekik ötleteket, bazmeg...
@saravad:

akkó' milyen "isták" olyan bonyolúlt lett ez a habony vagy pagony vagy mittoménmi abony? szóval a zisták elbaszták és most lesz nagy magyar dinnyeügyi országgyűlés meg és a népek összegyűlnek a Hortobágyon -legalább tuggyukmirejó- és mexavasszák mi legyen a dinnye sorsa

500 a dinnye kilója literje megatonna vagy Herz?

brühühühühühü
Tavaly volt dinnye is a kertben, de csak úgy játékból. Idén nem, mert egy zsebkendőnyi területet nem erre kell használni, ez legyen a gazdák biznisze. Node! Ha állami beavatkozás nélkül, lóbetűkkel kiírják, hogy magyar dinnye 87 Ft, import dinnye 73 Ft, akkor én, a naiv, butuska nemzeti liberális öko szekuláris akárki, megveszem a magyart. Így meg azt hiszem, át vagyok verve rendesen.

Miért nem tudja a zálllam hol a helye??
@aritus: Mussoliniék a maffiával nem voltak összefonódva a Fidesszel ellentétben. Ott a maffia felszabadítóként üdvözölte az amerikai hadsereget és azonnal felajánlották szolgálataikat az amerikaiaknak. Mussolini meg akarta szüntetni a maffiát, és ezért jó pár maffiózót sittre vágott. A Fidesz pedig még szövetketik is velük (lásd Simicska, Nyerges...)
@dr. Bubó:

szóval lesz magyar dinnye utalvány:

Horthy Miklós ŐfőDinnyesége

csakis

Karácsonyra és Húsvétra...váltható be...vidámság, móka és kacagás...és megjött: Köbüki

brühühühühühü
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): hát ezt én nagyon máshogy tudom, igenis össze volt velük bútorozva. Azt el tudom képzelni, hogy a maffián belül (az sem egy nagy szervezet) biz. csoportokkal le akart számolni, mert a riválisokkal volt jóba. Mint most Pintér a rivális maffiával. Mikor először volt belügymin., akkor as Tasnádi féle maffiával számolt le, most a Viziovcki, vagy hogy híjákkal. Mert a piacon egyedül maradni a legnagyobb üzlet.
A Vatikán is össze van bútorozva a maffiával, pár éve volt nagy botrány ebből, amikor valaki borított a vatikáni bank kapcsán.
Pont Mussolini ne lett volna? Miért? Csak nem azt akarod sugallni, hogy a becsület grál lovagja volt?
Az indexes cikkből a lényeg:

"Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, egyben dél-békési fideszes országgyűlési képviselő..."

Pfff, annyira pofátlanok, hogy már állami rendeletekkel szabályozva húzzák a saját extraprofitjukat. A sokszázmilliárdos közbeszerzéses lopások után szép lassan szintet lépnek. A dinnyetermesztők pedig rohadjanak meg Simonkával az élen.
Alig várom hogy fix kötelező fejadag legyen a kötelező fix ár után...
Ebben a szezonban 4x ettünk dinnyét. Az első külföldi volt, nem rossz, de semmi különös. A második dráva közeli termelőtől, a helyszínen. Az elég jó volt, bár ettem régen sokkal jobbakat. A másik kettő minősíthetetlen szar volt és szintén magyar. Túl drága a kísérletezés, egyhamar nem fogunk enni, pláne ha így próbálják ránk tukmálni.

Az utóbbi években már a békési termelőktől sem tudtunk a helyszínen jó dinnyét venni, pedig jó ismerősökkel próbálkoztunk...
Ismét sikerült valami jót elrontani.
Nem kell parázni. Aki dinnyét akar, az menjen ki az országútra. Ott állnak a gazdák a dinnyével. Ott olcsón meg lehet venni. Mert, ha az árúházláncoknál nem kel el a dinnye, akkor a gazdáktól sem veszik meg, hogy rájuk rothadjon. Így aztán a gazdák az útszélén árulják a dinnyét a platóról. Mint ősszel a krumplit.
@K.Tomoceusz: Nem köll 30-40 évet várni arra, hogy viktorka nyugalomba...akarom mondani nyugdíjba vonújjék!
Mer' a zű korkedvezményes nyugdíjukhoz nem nyúltak.

Úgyhogy ovi nemsokára nyugdíjas lesz, pedig 1 percet sem dolgozott. :D
Hű, a pékek verhetik a fejüket a falba. 1-2 éve több száz millát fizettek ki zsemleár kartell miatt. Rosszkor, rosszakkal kartelleztek.
@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....": így van...

ha a magyar álam = fides = cba benne van akkor az nem kartell,
hanem NEMZETI ÉRDEK...
@Marcellusca: aztán csak hirtelen nyugdíjba vonulna...főne a fejük:)))
@dr. Bubó: Egyébként igenis nemzeti érdek, hogy talpon maradjanak azok a honfitársaink - adott esetben mi - akik a magas munkaterhek és a magas fogyasztási adók mellett kénytelenek működni, családjukról gondoskodni, gyerekeiket taníttatni. Ezért vagyok hajlandó VALAMICSKÉVEL többet fizetni azonos minőségű magyar termékért/szolgáltatásért.

A mi kormnányunk azonban súlyos szereptévesztésben szenved, suttyók hoznak döntéseket. Aztán, ha nem jön be ki lesz a hibás?
@saravad: " ki lesz a hibás? "

a) az IMF ?
b) a brüsszeliták ?
c) cigányok ?
d) zsidók ?

de semmiképp nem a "felelős" magyar kormány
azaz "korlátolt felelősségű" kormány
@saravad: én inkább a jó minőségért fizetnék többet.
@Penivaldes: én nyíltan elfogult vagyok ebben a kérdésben, de csak bizonyos mértékig.
@saravad: én is az lennék ha egyes magyargazdák (tisztelet a kivételnek, twehát nem általánosságban mondom) nem a nagybanin vett hagymát adnák el háztájiként. a csalást valahogy nem bírom, meg a másik átvágását.
@Penivaldes: na, ebben tök igazad van.

A hazugság, az ebből fakadó jogos bizalmatlanság és az információs háló milyensége miatt szerintem ez a társadalom szétesőben. Zászlók, keresztek, szlogenek, mahir-plakátok nem fogják összetartani.
@saravad:

És az Alaptörvény, Asztallal súlyosbítva? Az smafu?
@dr. Bubó: :))) Tavaly nem pont a cba adta áron alul a dinnyét? :D
coca cólára dinnye ? nem lesz ennek jó vége....
@dr. Bubó: Ennek van valami bája, hogy fúj bunda és itt a dinnyekartell....
a cocacóla előtt a Pufi vezér, a pánk biztos csipsz gyárat vagy mekdonaldzot avatott...

ő az élő bizonyíték hogy az egészségtelen termékeket meg kell adóztatni...

vszínű ezévben lesz egy michelin gumigyár is... arra edz a felcsúti miselinba bánk...
A válogatottról így beszélt a miniszterelnök: „...legyen világverő válogatottunk. Én ilyen dimenziókban álmodom."

Hát igen! Vannak akiknek a dinnye is magas, pedig az is gurul.
@saravad:

Semmi gond nem lenne ezzel, ha az enyém lenne a választás lehetősége. Mondjuk import dinnye 69-ért az egyik pulton, magyar 99-ért a másikon a támogasd a gazdákat szöveggel.

Vagy lehetne az is, a szezonális gyümölcsök esetében beszerzési kvóta van, a kereskedelmi láncok 60-40 arányban szerzik be a dinnyét itthonról és külföldről, így valami épeszű áron adni is lehetne. Arról nem beszélve, a 60-40 arányt még az Unió előtt is lehetne indokolni. A kartellt nehezebb lesz.
Egy kicsit más..: A M.szalkai kenyér, M.sz-hoz 10km-e 290Ft. 80km-el arrébb Debrecenben 180Ft.
Szegény debrecenieknek biztosan nehezebb kifizetni, mint nekem 53E Ft fizetésből.
EZ A MAGYAR SZABAD ÁR!!!!!
@aritus: JA, Budai a lakmuszpapír: ahol ő ott van, kurvanagy szemétség készül vagy lepleződik le pont általa a sajátjairól.

Végülis ez őszinte lépés, hisz így nem kell adót emelni szóban ugye, csak ötvenféleképp fizettetni meg az emberekkel az orvbáni "védést" (tiszta maffia, az kér védelmi pénzt), manyupolás már elcsépelt szinte, de mindent így tesznek echte hazaivá:úgy megdrágítják, hogy a másikat a fal adja. És már senki nem akar majd olyat venni.
@aritus: Ezt linkeltem tegnap éjjel azzal végtelenül szellemes szövegemmel, hogy uborkaszezon sajna nincs, dinnyeszezon van. Amíg ezek vannak tényleg nem bírunk unatkozni egy percig sem még nyáron sem.
@aritus: Azt soha nem mondtam, hoyg Mussolini komilfo lett volna bármilyen téren is, arra ott van Gábriel, meg a többi náci. Csak annyit akartam mondani, hogy legalábbis a szicíliai és a dél olasz maffiózók felszabadítóként üdvözölték az amerikaikat. Többek között Lucky Luciano is az amerikaiaknak köszönheti az amerikai felemelkedését.
Ami pedig a Vatikán és a maffia kapcsolatát illeti az már régen köztudott. Lásd Keresztapa III. része. Majdnem a teljes film erről szól.
viktor a felcsúti miselin baba lassan rájön hogy az igazi megoldást az adna ha ÁLAMOSÍTANÁ

mind a termelést mind a szálítást mind a kereskedelmet...

az álam (drsimicska) a legjobb gazda
@aritus: Mikola visszahúz Párizsból? Annak van patikárius rokonya.
@Penivaldes: Valamint, mint ahogy kamionos ismerősöm beszámol róla mindig, nem írnák rá a külföldi termékre, hogy magyar, ami önmagában is seggfejség, de azért teszik, mert így drágábban adhatják.
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): JA egyik maffiózó többet akar nyerni, mint a másik, és ezt épp miniszterelnöknek, pártvezérnek, ország aptyának hívják - nem új ez sem a nap alatt.
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):
nem tudom, hogy szegény Charlize tudja e, hogy ezek ketten rápályáznak? bár amit én ChT.-ról olvasok hát az alapján félek esélytelenek...
@Fabius: Nagyon sok lehetőség van, az államilag szervezett kartell egy igazi baromság, gyakorlatilag ha jobbikos lennék, már nemzetárulást kiáltanék... :-)))
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): Nem hiszem, hogy örülne ennek a képsorozatnak, mert ez a Michael hirhedetten nagy farkú, amit Ch-ka igen örömmel közölt minden fórumon. De valamiért mgésem jött össze vele, ez viszont Boliéknak jó hír. ;-DD

Biztos Orvbán bekartellezte ott is, hgyg mekkora a magyari világverő méret, aztán azt szabad csak használni, nem ír-német csodafegyvert!
@aritus: Mint egy hete megírta, auz suttogják a városban halék, hogy a Hajógyári szigeten ment a legnagyobb és legflottabba drogbiznisz. Ez ne legyen már Vizoviczki haszna, hanem Tasnádihoz hasonlóan egy másik érdekszféráé. Tasnádi is rosszal akasztott bajszot a Négy Tingrincs napi egymillát hozó kis üzletében...
dinnyehéj kirájfi...
@Penivaldes: Ja, ja. Erről már írtam barack témába: nem is a nagybanin vette igazmagyar boltos, hanem a lányomék kezéből tépte ki az akciósan olcsó de szép barackot, s lerámolta az utolsó rekeszig mindet a tecsópolcról. Nagy a család, persze.
Dinnyehelyzet a fejekben: magyarinfo.blog.hu/2012/07/21/szegedi_csanad_eu-s_penzt_iger_az_ot_zsidosagaval_szembesito_embernek

Tiszták a jobbikosok, mint a hó, nem élnek vissza ám a forrásokkal, amikhez hozzájuthatnak. Eu-pénz - az a fújcsúnya - mire kell? Megvenni akit muszáj, elhallgattatni, akit muszáj, stb.
@szerénységem:

A jobbikosoknak van most más bajuk a dinnye árán kívül is :-D

Nézz át a mércére.
Azzal is elégedett lennék már, ha valami eredetit produkálnának polgár szívatásban. Talán vannak itt olyanok, akik emlékeznek arra, hogy a téliszalámival csinálták ugyanezt. Itthon fele ilyen jó minőségben, de 2-szer drágábban adták mint pl. Bécsben.
@Fabius:

Mondjuk a nagymamája helyében lehet, hogy a következő családi ebéd alkalmával lebasznék Csanádnak egy kurva nagyot...
Ja, és a Jobbik, mint tiszta erő... :D
@Fabius: Fabius, Te céget vezetsz, ne légy naiv!

Ha egy termék, amibe nincs beleöntve a gyártási száma és eredete, eladható magyar névvel 99 Ft-ért, külföldiért meg a 66-ért, akkor mi következik ebből?

Egyértelműen megnövekszik a dinnye import, hiszen +33 ft-t lehet nyerni a kereskedőknek a bolton.

A meggyesi dinnyéseknek meg marad a lengyel és szlovák export. Ja és egyes gazdasági csodatévők családfájának sűrű emlegetése visszavezetve legalább a Jura korig.

Tervhivatallal is nehéz fentről belenyúlni a gazdaságba, hülyéknek ötletszerűen meg egyszerűen röhej....
@Habakuk999: Na de ha külföldi dinnyét árulnak 99-ért, akkor csökken a forgalmuk. A spóroló magyarok meg megveszik az útszélen a dinnyéjüket 95-ért.

Nálunk otthon a gyerek játszik ilyen stratégiai játékokat.
@Fabius: és mit szólsz ehhez?
index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/21/orban_penzt_igert_a_patikusoknak/
"Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek - jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. Ezért - mint elmondta - a találkozón vállalta, hogy az állam "megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák - méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik - a patikák többségét".
"A Mit kíván a magyar gyógyszerész 12 pontja többek között felelős minisztériumot, működő hatóságokat, egyértelmű szabályozást, a patikaláncok korlátozását, a patikaliberalizáció leállítását, a gyógyszerészi hivatás kompetenciaterületeinek rendezését és a köztestületi jogosítványok helyreállítását követelte."
Miért érdekünk nekünk magyar állampolgároknak, hogy a patikák a patikusok tulajdonában legyenek?
Miért baj a patika lánc?
Miért baj a patika liberalizáció?
@K.Tomoceusz: Persze, hogy csökken.

A teljes dinnyeforgalom csökken, az import aránya ezen belül nő, a belföldi aránya jobban csökken.

Bele lehet nyúlni a gazdaságba monetáris és fiskális eszközökkel is, a gazdaság úgyis kiszűri a hülye intézkedéseket. Lesz ágazati vagy általános válság, a gazdaság köszöni szépen a segítséget, megoldja önmaga.

A dinnyéseknek inkább exporttámogatást, új piacokat kéne nézegetni, vagy ami a "legegyszerűbb" lenne, a minőséget megfizetni tudó belföldi keresletet teremteni.

Na, ez nem nagyon működik.

A stratégiai játékok jók, mi is Rizikózunk.
@Fabius: na, én is ezt mondom.

Ez a kormány az én nemzetiessh attitűdömön inkább rontott, pont az általad is említett okok miatt.
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): Na van egy filmem, ami Mussoliniről szól, most már meg fogom nézni, kiváncsi vagyok a maffiával való kapcsolatáról mit mond.
Eddig mindig tologattam, mert egyre nehezebben szánom rá magam, hogy olyan filmet nézzek meg, ami tuti kiborít. Mégha jó is.
Ebben Antonio Banderas játsza Mussolinit.
@a szív fészkei: a patikus kamara elnöke van emögött, már a liberalizáció idején is sírt, mert az ő egyeduralmát gyengítette ez, valami ilyesmi.
@Fabius: Ugye milyen bájos amikor a Mérce is hungarista oldalt reklámoz?? :)
@a szív fészkei: tényleg mit várunk itt tiszta közéletet, transzparens pártfinanszírozást, korrupció mentes működést, amikor már másodszor egy közismert maffiozó a belügyminiszterünk?!
@a szív fészkei: miket tudhat Pintér itt a felső vezetésről (fidesz, mszp)
@aritus: mert az egészség mégis üzlet?
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: valószínüleg a nagymama, ha él még, tudni se akar arról, hogy őt valaha zsidónak bélyegezték, és emiatt megjárta a poklot.
Különben Szegedi nem az lenne, aki.
@aritus:

Orbán egy fasz ezt tudjuk. Nem is kommunizmus lesz itt, hanem a céhek jönnek vissza. Amúgy meg szerintem a gyógyszerkassza brutális megvágása miatti forgalomkiesést kompenzálja a patikusoknak valahogy. De tartsuk szem előtt, ez egyelőre csak egy üres kasszára tett ígéret.
@Penivaldes:
Ja, ez már általános lett. Magyar gazda nem gazdálkodik, hanem a nagybanin vett árukat árulja.
Adómentes, agyontámogatott őstermelők.

De mi lesz, ha egyszer mindenki észbekap? Akkor ki fog termelni?
@Habakuk999:

Ez színtiszta spekuláció, ilyet a Vezér akaratával szemben senki nem tenne :-D
@Gábriel angyal:

Ebben az esetben nem ez a cuki. Uniós pénzen vett hallgatás és támogatásmutyi? :-D:-D:-D

Ha most se basszátok ki ezt a Csanádot menthetetlenül rátok ég, hogy szemforgató álszent korrupt disznók vagytok ti is :-D Mi lesz most? Novák és Murányi visszatűzi az uniós zászlót a képviselői irodaházra? :-D
@Fabius: de a patika liberalizáció már akkor nemzethalál volt, amikor a fidesz ellenzékben volt, én már akkor sem értettem, hogy az miért is az, ha benzinkútnál lehet aszpirint kapni.
És kormányra kerülésükkor már hoztak egy olyan tv-t, ami nagyon megkönnyítette a patikusok patika tulajdonossá válását, a meglévő, nem patikus tulajdonos kárára. (Kb úgy, ahogy az egyház kezébe adni az önkoris iskolákat) Akkor még szó se volt a gyógyszerkassza brutális megvonásáról.
Tehát ez valamiért Orbán szívügye, úgy mint a magyar foci.
Azzal teljesen egyetértek, hogy Orbán egy fasz.
@a szív fészkei:
Igen, a magyar kiskereskedők, zöldségesek, gazdák szeretik kihasználni a mocskos multik akcióit, és a hasznát lefölözni.
Ki nem látott még teherautószámra vásárolni ilyen tételeket a gonosz, vérszívó pióca LIDL-ben fent említett nagyonmagyarok által?
Aztán pölö én, mint vásárló dühönghettem, milyen jó is a LIDL-féle akciós káposzta magyar savanyúkáposztaként. BRRR.
De ez most már törvényesítve van.
Külföldi alapanyag= magyar termék.
@Fabius: Igen, most látogatja körbe a stratégiai partnereit, akikkel a világraszóló szövetséget kötötte a 2010-es választások előtt.
Voltak már az egyházak, a kórházak, a cigányok, a Coca-cola, a gazdakör ...

Van egy teljes lista valahol ezekről ?
Hogy ne haljak meg hülyén.
@Fabius: de miért basznák ki Szegedit, teljesen jobbik kompatibilis. Én legalábbis soha nem gondoltam róluk, hogy tiszta, böcsületes emberek lennének. Akik ilyen ordas eszméket dédelgetnek és terjesztenek, sőt! erre építik a politikai karrierjüket, azok bármire képesek. Még korrupcióra is. Különben is, ez annyira magyar nemzeti néplélek, korrumpálni akit csak lehet.
@saravad: ez sose volt kétség, csak a fidesznek megint csak a mutyi, a korrupt működés az érdeke.
@aritus:

Az egy nagyon jó film! Banderas is nagyon jó és a feldolgozás is ötös.
Asszem most is épp választási szövetségeket kötöget 2014-re.
@Fabius: Gondolod? Lehet...:)

Milyen gyorsan megváltozott a világ, amióta Kindle-m van, s rájöttem, hogy az összes klasszikust le tudom tölteni a MEK-ről.
Azóta ugyanis nem olvasok napi sajtót, csak a Varánusz maradt meg.

Régebben úgy tudtam, hogy a gazdaság szereplőit a pénz és a haszon mozgatja...

Akkor a Vezér tényleg többet tud, mint Marx, Engels, Lenin az összes többi szentek és polgári közgazdászok mindösszesen.

Haleluja, hamarosan itt a kommunizmus!!!!!!!
@K.Tomoceusz:

Lista nincs, de csak figyeld kik kapnak ilyen ígéreteket a hetekben.
@aritus:

Az eszméket hagyjuk, nézzük az ő oldalukról:

Kb az egyetlen pozitívumuk az ezek még nem loptak imázs. Na, ez Csancival odavan a karvalytőkézéssel együtt. Most ha eszük van mentik amit még lehet, ehhez pedig Csanci kibaszása a kezdő lépés.
@Fabius: Debreceni keménymag például kapott igéretet.
@Fabius: na akkor most már télleg megnézem:)))
@Fabius: na de vannak eszmék, amiket nem bírok hagyni:)))
Amúgy értem, hogy mit mondasz.
@Habakuk999:

Viktor szentül hiszi, hogy a gazdaságot az ő szava mozgatja. Én azért csak bemennék egy CBA dinnye raktárba megnézni mi honnan is van pontosan.
@Fabius: Az még nem lenne olyan nagy baj, egy osztrák szanatóriumban szép tanulmányt írhatnának róla.

A baj az, ha a gazdaság szereplői kezdik elhinni, hogy ez valóban így is van.

S ha a kemény gazdasági harcot egy tollvonással lehet megnyerni.

Én például magyarországi magyar gazdától nem nagyon vettem árut mostanában, annyira el vannak szállva maguktól.

Érdekes módon a határon túliak valahogyan ismerik a piaci árakat, a határon belüliek viszont meg akarják mondani, mi legyen az elszámolóár a CBOT-on.
Az indexes parasztok rosszul írták ki Charlize-ka nevét. :(
@Fabius: A Higgs-bozont nem a Viktor találta meg véletlenül?

Két világmegváltás között.
@AKIsTUDATLAN: Bocs, de az egész világ magyar termék: Jézus is, Szűz Mária is,akkor pünktlich a savanyakáposzta legyen a Lidlé? H magyar csillagszem rávetül, akkor az magyar onnantól és kész. Szíriuszi fénynyalábbal nézünk - persze nem én, a nemmzettestet rágó féreg, hanem a zigazi magyarok. Pl. kisbótosok, dinnyések, fideszesek, jobbikosok. Azok olyan delejszeműek, megírta Stefike is az Orvbán-házaspárról, akik szerinte együtt pislognak két csillagszemmel. Mert takarékosak is.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Szerintem ő már egy közönséges bozontot se találna. Ez látszik az idegbaján nagyon is.
@Habakuk999:

Eleve mi a faszér lenne rosszabb mondjuk egy román dinnye, ott másképp süt a nap? A kulturált körülmények közt élő Mozartot hallagató német disznókról nem is beszélve.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Atomot reájuk, ekkora bunkóság nem érdemel már.
@Rufus78: Úgy fogod fel, hogy ebben a kartellban a 99.-Ft-os eladási ár megoszlása:40.-Ft a termelőé, a többi a multié. Egy dologról megfeledkeztél! A termelő nem közvetlenül a TESCO-ba szállít, hanem tőle a ilyen-olyan értékesítő szövetségek a felvásárlók, ők a Tesco beszállítói. Ebből szerintem az árbevételistruktúra a következő, figyelembe véve, hogy a multi 69.- Ft-ért szándékozott eladni: Termelő 40.- Ft, multi 29.- Ft, felvásárló 30.- Ft. Különösen kiemelvén, hogy a felvásárlási biznisz atyja Simonka országgyűlési képviselő urunk.
@aritus: Igazad van. Ment a taknyolás, mismásolás - ami azért elég általános volt aritus, és én se azzal keltem-feküdtem, hogy jáááj, mi volt ott, hanem egyszer, 17 éves koromban elmesélte anyám és slussz. Működött az elfojtás majdnem minden családban akkoriban. Lásd Száraz György az Egy előítélet nyomában című könyvét - mekkora port kavart 77 táján, hogy ezt az egészet szóba hozta...

Ez azért egy túlélési technika, lásd a holokauszt leszármazottak másod-harmadizigleni generációjának lelki nyavalyáit, amire alakult ugye KÚT egyesület megoldani vagy kibeszélni Virág Teréz ötletére.

Hogy Csanádunk a Kleinéktől az inga másik pólusági lengett ki, az valahol nem is csoda, lásd Bobby Fischert meg az ő megagyűlöletét.
@AKIsTUDATLAN:
Ezt kicsiben is csinálják. Nemrég történt, hogy a Tuskóban kerestem ehető retket. Egy öreg hajlott hátú nénike ott vásárolgatott a hervadt zöldségek között. Nem találva semmi kedvemre való zöldséget, gondoltam átmegyek a nem messze levő piacra. Átvágva a piac 3/4-t uraló kínai és román bugyi-árúsok között az első asztalon megláttam a nénit a Tuskóból, ott rendezgette az zsákmányt. Ránéztem, ő is rám, megismertük egymást. Ő is szégyellte magát, én is...Megkérdeztem, hogy mennyi egy csomag retek. 5 forinttal adta drágábban, mint ahogy vette, nyílván nem nyerészkedésből csinálta, hanem mert az a pár nyomorúlt fillér neki a túlélés záloga...
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: A héten voltam Meggyesbodzáson, nagyon komolyan veszik a dinnyézést. Csöpögtető öntözési rendszer, rendes talajelőkészítés, növényvédelem, tényleg látszik szakértelem és odafigyelés.

Lengyel kamionok sorakoztak, vitték a dinnyéket.

De egy ilyen hülye intézkedéssel tönkre vágják a piacukat.
A sakálok 33 forintért egyből megtalálják a piacukat, megveszik a legolcsóbb - nyilván legrosszabb dinnyéket - és eladják hevesiként, meggyesiként.
A kereskedelmi láncok nyilván kellőképpen körüldokumentált szart fognak árusítani. S szétteszik a karjukat, a számlán magyar dinnye szerepel.

A hatósági árak egy teljesen keresletfüggő áruk esetében nem működhetnek.

Monopóliumok esetében van létjogosultságuk. De szabad piaci termékek esetében? Csak unortodoxiában.
Nők Lapjában beszélgetnek az öreg Schweitzerrel, nagyon normális, tisztességes és szép dolgokat mond. Az a fő mondanivalója, hogy amint a szívnek két kamrája van és együtt dolgozik mindkettő a testben, a magyar identitás és kultúra bőven megfér és összenőhet szerinte a zsidó indentitással és kultúrával.

[...]"Nézze, a gyilkosokkal soha nem azonosítani egy népet.[..]Egy népet azért sem lehet bűnösnek tartani, mert az megint elvezet a holokauszt ideológiájához, mely az egész zsidóságot kárhoztatta. Vannak bűnösök, vannak ártatlanok és tehetetlenek. Mindenféle általánosítás káros és helytelen. Ugyanakkor abba sem belenyugodni, hogy térjünk felette napirendre. Jómagam mindig híve voltam a párbeszédnek és erre kéne törekednie az egyházaknak, erkölcsi tanítótestületeknek, iskoláknak is."- mondta.
@Fabius: Sőt maguk varrják meg az elégetett helyett. Az izraelivel együtt és megáldja mindezt Wittner zászlóanyájuk.
@a szív fészkei:

Megfordult a fejemben... :D

@Habakuk999:

Kapkodnak össze-vissza, mint Bernát a ménkűhöz...
@Fabius: DE akkor Csanci mondhatja azt - és esetleg még joggal is - hogy őt rasszista támadás lökte ki onnan, mert csak akkor léptek ellene, hogy kiderült a szörnyű titka. ebből jól nem jönnek ki, kérlek. És amúgy tényleg rasszista támadás érte, hisz a származása - amiről egyedül nem tehet - miatt lett zsarolható.

Talán mégiscsak fontosak a pártok által vallott és hangoztatott elvek.
@Habakuk999:

Előre a szar, de legalább drága dinnyéért!

Simplicity.
@Neusziklész: Ez még szomorú is meg minden mint az Alleénál virágot áruló mamóka, akiért egész FB-regiment alakult, de!! Akkor pofa be a tecsó ártalmáról!

Mert kortól, nemtől, státusztól függetlenül, aki magyar és elad, az visszaél ezzel.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Mire buzdítasz??! Megtörtént, csapataink harcban álltak és vesztettek a józan ésszel szemben.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: :))
És a kommunizmusért!

Plusz a patikusokért, a Coca-Coláért, és mindenkiért, aki szóba áll a vezérrel!!
@a szív fészkei:
Persze hogy megvettem az 5 csomag retkéből 3 csomaggal. hazafelé meg azon morfondíroztam, hogy ha lenne egy Kalasnyikovom valakit megsoroznék vele. Az érzés még mindig nem múlt el. De kit???
@Habakuk999:
Nézd, labancéknál, a szomszédban 6-8 féle dinnye van a boltban, rendesen feltüntetve a származása, fajtája. Mellette kis tálkában kóstoló belôle... Európa...
Nálunk is létezik ilyen?
@a szív fészkei: Nekem nem tisztem védeni a "tecsot" és a többi kereskedelmi láncot, de mint vásárló látom, hogyan változott az elmúlt években a kínálatuk.

Kezdetekben volt sok sajt, sok hal, minden, amiért régen nyugati kirándulásokon sóhajtoztunk, aztán mostanra tényleg rendkívüli módon leszűkült a kínálat.

Ráadásul én vidéki nem túl gazdag megyeszékhelyen járok boltba, ami nem versenyezhet a fővárosi kereslettel.

Ha a nép csak a gazdaságost tudja megvenni, akkor bizony gazdaságost fog árulni.

Mert az első osztályút hordhatja a kukába, vagy árazhatja 70%-al lefelé.

Ha elgondolkodunk a tyúk vagy a tojás problematikán, ebben a témakörben ezt elég gyorsan meg lehet oldani.

Főleg, ha belegondolsz, hogy mennyivel nagyobb árrést lehet elérni prémium termékeken, mint a vackokon.

Viktor Emigyurinkkal harcolhatna inkább beruházásokért, ahelyett, hogy az üzletláncokat piszkálja.

A sok szarért a szegénység, kvázi a csodálatos magyar gazdaságpolitika a felelős, nem a kereskedők.

De előttük a lehetőség: lehet ide behozni kiváló minőségű árukat, a Közgép oda fogja adni a sok ellopott pénzt Mari néninek, hogy bioparadicsomból csináljon lecsót?
@Neusziklész: Értlek.

@Friss fahéjas Edward Boli – Ch.T. is, meg’há...: Irigyellek, bécsi régebbi látogatásaink egyik fénypontja az Albertina mellett a Billa. Ja.:-DDD
Ahogy ott minden el van rendezve, ahogy ott négy vevőnél már nyílik zárás előtt félórával az újabb kassza, ahogy ott csomó finomság sokkal olcsóbb és megbízhatóbb minőségű, mint itthon.... Áááááááá, csak messze van nekünk és drága egy napra kiugrani. Ott aludni meg pláne.
@Friss fahéjas Edward Boli – Ch.T. is, meg’há...:
Létezik, én mindig ugyanattól az árustól veszem a piacon a dinnyét, azt is tudom, melyik kötésből van.
@a szív fészkei: na de miért lett emiatt zsarolható? Nem véletlenül esett meg ez vala, és ő maga az ártatlan áldozati bárány, hanem azért, mert egy ilyen párt prominense.
@Habakuk999:

Mi izomból és erővel építünk mezőgazdasági országot ész és racionalitás helyett. Szívesen elviszem a tudatlanokat mondjuk Dél-Tirolba vagy Lombardiába, ahol sziklateraszon tudnak az olasz gazdák tejet termelni úgy, hogy a kisker fogyárat a legnagyobb olasz multi (Iperal) uht tejének literára ALÁ tudják belőni, és kényelmesen megélnek belőle.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

A Higgs bozon a felcsúti pajtában lógott a kolbász mellett balra. Mikor ennyire keresték Viktor csak elővette.
@Habakuk999: Én nagyon régen nem járok tecsózni, de a lányomék még igen. És ugyanezt mondják a bazinagy budaőrsi tecsóval kapcsolatban, mint te. De mit mondjak, ők is a sárgacímkésekre hajtanak.

A drágábbat megvesszük máshol, mert az biztos, hogy lehetőség az van a fővárosban. Pl. meg fog nyílni - ha a spanyolok is úgy akarják - a Duna-parti Marriottal szemben az Apácsai Csere utcában egy már üzemelő spanyol szálloda mellett egy olyan érdekeltségű kenyér- és sütibolt. Valami megszállott srác fogja vezetni, aki saját hobbiból is süt régóta kenyereke:, fiam kóstolta, nincs szava rá, annyira finomat süt.

Ott a csodakenyér kilója - most erre van belőve - 500 forint lesz. Az sem biztos, hogy magyar lisztből csinálja majd, mert nagyon kényes a minőségre. De már most az ehetőbb olivásmasni - ami 30 deka talán - 290 a Sparban. Ha az a spanyol bolti kenyér tényleg zseniális és eláll pár napig, bizony hogy onnan veszem majd. És meredeken leszarok minden mást.

Annyira meg kell gondolni, mire adod ki a pénzt, kevesebbet is veszel már nagyon sok mindenből - hogy akkor már az legyen valóban jó. amit három nap után se dobsz ki, mert még finom akkor is olivában megforgatva-sütve.
Ha a dinnye szar - eddig finom görögdinnyét ettem, akkor még nem is figyeltem ezt a mizériát, de kis zöldségesnél vettem, meg a Lehelen - akkor hanyagolom, nem érdekel milyen zászló van belé tűzve. CBA-t elvből kerülöm - megtehetem, ez is igaz, bár szerintem a környékbeli Match-et kezdik szisztematikusan kikészíteni - de ha itt a környéken csak CBA lesz, akkor mindent messzebbről hozunk. Goj motorra meg ilyen mocskos stiklikre egy fillért se adok.
@aritus: Persze, isten nem ver bottal, még a magyarok úristene sem! :-DDDDDDDD Ja, belesett a maga vájta lyukba és vonyít. Ebből látszik, hogy csakis ez a mozgatórugójuk, beszélhet Gábrieljük akármit,ez a szervezőerejük, mindenük. Ha Csanci ezt bukja, mindent bukik. Nincs más a programjukban, csak ki ellen kell hergelődni.
@a szív fészkei:

A Jobbik elveinek nem sok köze van a dinnyéhez.

Ezért csak praktikus oldaláról közelítettem meg a Csanci ügyet. Abban pedig a korrupciója számottevőbb, mint a származása. Utóbbira félhivatalos verdikt, hogy ennél fogva mééég hitelesebben tudja kritizálni a tudjukkiket.

A korrupcióra nincs/nem lehet ilyen magyarázat. Minden hasonló próbálkozás külön-külön fejszevágás, amivel maguk alatt aprítják a törzset.
@Fabius: Szakértelem bolsevik trükk!!! Teli vagy bolsi rokonokkal, helyedben én ezzel nem dicsekednék! Tejet eladható áron finomat!!! Na neee mááá... De szerintem mennének veled kis ingyen sajttúrára, ha viszed őket.
@Fabius: hát... ez valószínű a posztod táblája alapján, hogy a CBA

az import 69 Ft-os dinnyét voltak kénytelenek átcímkézni magyar 99 Ft-osra....

a kormány nyomására... nemzeti érdekből...
Nemzeti Inzultáció

18. Egyesek szerint Szíjjártó Pétert mártsuk cseppfolyós héliumba, mások szerint elegendő, ha bekenjük mézzel, és beleállítjuk egy vöröshangyabolyba. Önnek mi a véleménye:

A. Mártsuk!
B. Öntsük!
@Fabius: Csak ugye ő a rettegett - és ott megvetett - titka kitudódása miatt kezdett korrumpálni. Neki ez volt az első lépés, Orvbánnak, a többinek, ki tudja mi volt anno az ősködökben?? Valami lehetett az ő bozon/t/juk megett is. Aztán megy az már magától,lefizetni, korrumpálni, mint az ágybaszarás.
ez a kép méltatlanul keveset szerepelt a győzelmi jelentésekben...

www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2012/07/20/Orban-a-kolagyarban.jpg
@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....":

Most helyeztük el az utolsó töltetet a szerkesztőségen. Ezt nem viszik el szárazon.

Az én hátamon fát lehet vágni, de ami sok, az sok.
@Fabius: Vitatkoznék egy picit.

Izomból és erőből nem országot építünk, hanem a még el nem herdált országjavakat csoportosítjuk át a haverok "jogos" igényeinek kielégítését követően a leghangosabban kiabálók felé.

Aztán csodálkozunk majd, ha úgy járunk, mint Földnélküli János.
Pedig még meg sem jelent a Bakonyban a magyar Robin Hood.
@Fabius: "A Higgs bozon a felcsúti pajtában lógott a kolbász mellett balra. "

Mindjárt a Galaktikus Közhelyszótár mellett.

@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....":

De tényleg írtam egy emilt, hogy ez elő ne forduljon még egyszer. :D
@a szív fészkei:

Van aki maga csinálja ezeket a túrákat az osztrák oldalon. Szórakoztató a leírás, szépek a képek, és mulatságos az egyszeri magyar turista rácsodálkozása az Alpok népének háztáji kereskedelmére, sajtoktól kenyéren keresztül a süteményig.

totalbike.hu/magazin/2012/07/08/egymillio_kanyar_2120_kilometer/
@dr. Bubó:

Jap, azért mondtam, amit.
@dr. Bubó:

Csináltam gifet amin Orbán kólás kamionból harcoló transzformersszé változik, de aztán nem írtam kólás posztot :-))
ez jó téma... dakoták a vaslóf@szt lefűrészelték... jo a kép is

index.hu/belfold/budapest/2012/07/22/lefureszeltek_a_lo_labat/
@Fabius: igen egy pillanatig sem merül fel hogy görög/spanyol stb be a nagy szállítmányt visszavitték a CBA sok... és bebukták az árát...

átcimkézték és náluk maradt a NEMZETI extra profit:)

mijjen jól jártak a magyar termelők:) mindenki jól járt:)
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: a legkulturáltabb sertésekkel TZirc mellett találkoztam.
@Habakuk999:

Amíg a nemzeti oligarchák földesuraskodnak Nyergestől Mészáros Lőrincig, addig ész nélkül -persze célzottan- osztott támogatás meg hatósági ár lesz itt nem normális mezőgazdaság.
@Habakuk999: Ez az egész dinnyeügy nem más, mint újabb gumicsont, hogy idefigyejjenek emberek!
Közben pedig www.vasarnapihirek.hu/fokusz/elszamolt_kilatasok_riaszto_kep_a_magyar_gazdasagrol
@Penivaldes:

Egészen pontosan mit jelent a legkulturáltabb sertés? :-D
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Igazad van, előbb figyelmeztetni kell őket, utána erősebb eszközökhöz nyúlni.
@Fabius: Azért elég árulkodó hogy a nagy madzsarosch cba-ban van a legkevesebb magyar termék, míg a gonosz labanc sparban a legtöbb... Szval, a dinnye jó eséllyel mondjuk erdélyi magyar, ha ugyan nem spanyol.
Veszek 10 kiló dinnyét, nehogy már beszarjon miattam a NER.

@Penivaldes: Lehet, Viktort is rá kéne szoktatni a klasszikus zenére, meg úgy általában a művészetekre.
Dinnyeadónak is lehetne hívni, hiszen gyakorlatilag az.
Gondold végig egy kicsit: ha 1 kg dinnye előállítása 50 ft, de a spanyol gazda kap 40 ft támogatást, a magyar meg 10 ft-t, akkor a spanyol dinnye 50 ft lesz a boltban, a magyart meg minimum 80-ért kell adni ugyanazért a bevételért.
Persze a sok teszkóidióta megveszi a spanyolt, mert olcsóbb, nem gondol bele, hogy hosszú távon a saját országát nyírja ki ezzel. Lásd még szlovák tej, szlovák cukor, stb.
Még 200, majd 150 Ft- ért vettem ! De a megdumált fidesz kartelezés óta NEM veszek !!!:)
@aritus: Sajnos nem ismerem ezt a filmet. De én kiváncsi vagyok rá, mert érdekelnek a történelemmel kapcsolatos dolgok. Ha elküldenéd a film címét, akkor megpróbálnám letölteni.
@KaPé:

Azért veszi azt, mert nem telik másra. Ha meg a magyar őstermelő képtelen versenyképes árut termelni, akkor menjen el hegeszteni.

Amúgy ugyanarra a szarra a spanyol mitől kapna többet? Lehet, hogy így van, de akkor tudnál valami linket küldeni?
@Fabius: Láttam. Vidám perceket fognak még okozni... :-DDD De természetesen csak a hívők hiszik azt, hogy az ő pártjuk különb. Nem, ott is pont olyan seggfejek ülnek. Sőőőőőt. :-)
Nem dinnyekartel, hanem globalizált fasizmus...
@Fabius: Hát meg ugye a patikaliberalizáció során a versenyben lemaradók adósságait nullázni. Egyre több a piacellenes lépés az EU kellős közepén.
Hogy lehet ezt eladni még a hazai GVH előtt is? Aki tönkremegy, a patikája átkerül a bank vagy a kereskedő tulajdonába, mert béna volt, azt megmentjük? Devizahitelest megmentjük, dinnyetermesztő parasztot is? És még kit?
mera....KAPITALIZMUSBAN A PIAC SZABÁLYOZ !!!...ZA AZ ÁRAKAT....KATT !... ha a pijac 69-érr akarja adni a dinnyát, AKKOR A PIAC !!! (oRBÁN A vIKTOR !!!) BELÉP AZ ÁRSZABÁLYOZÁSBA ÉS 99-RE ÁLLÍTJA A SOROMPÓT ! MER...ENYÉM A ZORSZÁG, MAGAMNAK ÉPÍTEM ! ÉS DINNYÉT ESZEKKK...KÖZBEN 99-ÉR !!!!!

..igaz, hogy 30-ér vásárolják föl a dinnyetermesztőktől, de az 59-69 már milyen ár egy ilyen félországmunkanélküli, félországdevizahiteles-kirablott, félországminimálnyugdíjas országban......

FŐ, HOGY ÉN, ORBÁN VIKTOR, INGYEN KAPJUK A CSALÁDOMNAK A FINOM, ÉRETT, GÖMBÖLYŰ ....BELÜL PIROS KÍVÜL ZÖLD, MONDOM ZÖLD...ZÖLD....DINNYÉT.

egyébként én, ORBÁN A VIKTOR, MAGYARORSZÁG MINELNÖKE, EZENTÚL MAJD MINDENRŐL MEGMONDOM, HOGY MENNYIBE KERÜLHET !MENNYIÉRT ADHATÓ EL NÉPEMNEK !
ÉS EBBŐL ÉN, EDDIG ÖLÉG, ELÉG JÓL MEGÉLTEM !!!!!
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

Nos... elmondom miről van szó.. van előszezon, főszezon és utószezon... Délről Északra haladva egyre későbbre vannak eltolódva...

A főszezonban felvásárolják olcsón a déli államokban, és a nyomott árral végigtolják északfelé, túlkínálattal lenyomva az árakat a főszezonra, de mindig előszezonban adják el a javát!

Sajnos nem csak a dinnyékkel csinálják, hanem az összes gyümölccsel...

Ezt hívják globalizált kereskedelemnek, vagy mussolini féle kereskedői fasizmusnak, vagy kartelezésnek...

Szóval, ha a nemzetközi közösség kereskedői monopol karteleznek, nem értem, mi miért nem kartelezhetünk ellenük, hiszen a forgótőkét kiviszik az országból...

Igazából van megoldás rá... csak a határörségnek kell tökösnek lennie.. és a gyümölcsszállítmányú kamionokat vagy 3 hétre félreállítani...
@Con Storm: + gondolom nem kell ecsetelni, mi az ízbeli különbség a kamionban és a napon érett dinnye/paradicsom/stb. között.
@KaPé:

Végiggondoltam: baromság.

A spanyol és a magyar gazda ugyanazon területalapú támogatási rendszer (SAPS- Single Area Payment Scheme) alapján kapja a támogatást, 0,3 hektártól fölfelé.
"Ugyanis a dinnye hivatalosan azért ennyi, mert ők kiszorítottak egy nagyobb dinnyeszállítmányt a szabott árukkal."

*

Dehogy szorították ki.

Egy multi se vállalta volna be, hogy visszamondja a megkötött szerződéseket, fizessen miatta potyára, plusz még rohangáljon a magyar dinyne után, drágábban.

Életszerűbb azt gondolni, hogy felmatricázták nemzeti színekkel az import dinnyét, zsebre tették a plusz bevételt, ami a 69 forint és a 99 forint különbözete, vagyis 30 forint volt minden egyes kiló dinnye után, oszt jónapot :)

mariablogja.wordpress.com/2012/07/22/megvedi-a-dinnye-arat-kereskedok-zsebet-tomi-vele-a-kormany-2/
Ritka szánalmassak vagytok :D
@Con Storm:

"csak a határörségnek kell tökösnek lennie.. és a gyümölcsszállítmányú kamionokat vagy 3 hétre félreállítani."

*

Még szerencse, hogy a magyarok senkinek semmit nem akarnak eladni külföldön.
Ez semmi...nemsokára jön a szilva,...majd a körte és a szőlő szezonja is...
Bölcs vezéretek majd megmondja hogy mennyiért kell megvenni ! ( Olyan deja vou érzésem vaan...mintha ezt a játékot játszotta volna Kádár elvtárs (is) !!)
A magyarnak semmi se jó; az se, ha az állam beavatkozik, ha nem teszi, az a baj.
@K.Tomoceusz:
"Másrészt, nehéz náluk télen megfagyni. "
Ezt ne gondold, az olasz lakások nagyrésze egyáltalán nincs felkészülve a télre, főleg Dél-Olaszországban. Sosem fáztam még annyira, mint a legdélebbi Taljániában.
Vidéki, te nem értesz véletlenül a dinnyéhez? Magyarázd már meg légyszi, hogy ez miért is jó az istenadta népnek! Enrico, Popókaka is jöhet magyarázni.
@dr kíváncsivagyok:

"mintha ezt a játékot játszotta volna Kádár elvtárs"

*

A gyümölcs soha nem volt Kádár idején hatósági áras.
@Con Storm: "Igazából van megoldás rá... csak a határörségnek kell tökösnek lennie.. és a gyümölcsszállítmányú kamionokat vagy 3 hétre félreállítani..."

Kitűnő ötlet. Nyilván nem perelnék ki belőlünk a szart is. :D
@lavór:

"A magyarnak semmi se jó; az se, ha az állam beavatkozik, ha nem teszi, az a baj."

*

Nem az a baj :)

Az a baj, hogy amibe az orbáncsürhe beleavatkozik, az biztos hogy szarrá változik a kezükben, mert mindenhez idióták.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Nos... a nemzetközi monopolkartelezés igen súlyos bűncselekmény...

Ezért vannak a kvóták... a déli államok a kvótát régesrégen megszegik...

Szóval lenne diplomáciai mód is.. csak hát.. nem magyar köztisztviselőink vannak...
@No_Fidesz_No_Problem:

Ha ott rohadna meg a dinnyeföldön a gyümölcs, akkor meg az lenne a baj. Volt már példa rá a múltban, ugye? És még nem is Orbán volt hatalmon. :) Nem is emlékszem, mikor voltak hozzáértő vezetők a ország, a mezőgazdaság... stb. élén. :)
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

A per az csak egy dolog. A másik, hogy nyilván nem zárnák le a határaikat a tökös határőrségükkel ők sem, és így nem basznának oda annak az egy dolognak, ami a gazdaságunkból úgy ahogy még működik.

www.origo.hu/gazdasag/20120509-marciusi-kulkereskedelmi-adatok.html

A külkereskedelmi mérlegünknek odavert az euró árfolyam, de ettől még 608 millió eurót talicskáztunk haza az EU tagállamokból az első negyedévben. De ez nyilván nem kereskedelmi bevétel, hanem egyenesen hadisarc.
@lavór: ott rohad meg a magyar földön a dinnye, mert a nemzetközi kvótarendszert nem érvényesíti a VÁM!

Időszakos vagy szezonális kvótákat is lehet érvényesíteni... a monopólkartel megakadályozás okán...

Minden államnak joga van védenie a gazdaságát... a nemzetközi kereskedelmi szabályoknak megfelelően! Még védővámot is lehet foganatosítani!
Nagyon jó! Legyen verseny!

De akkor a közszférában is! Azoknak is legyen konkurenciája! A nyuggerekről nem is beszélve! Ha egy nyugger közszférás volt akkor ne vehessen külföldi árut!!!!

Muhahahaha. Aztán ha összedől a gazdaság, a világ urai (ti) húztok külfödlre, igaz? :D:D:D:D
Fabius, sajnos elég tájékozatlan vagy, nem értesz a gazdaság működéséhez. A dinnyeárak rögzítésére két dolog miatt van szükség:
- elmútnyócév
- gyurcsányahibás
A cikkben bemutatott számítások a piaci versenyről, árakról, fogyasztókról, stb. egyértelműen ortodox közgazdasági elméletek, amelyek már megbuktak. Csak unortodox gondolkodásmóddal (ld. fent) lehet rendbetenni a gazdaságot.
Remélem így már érthető, hogy az intézkedés hogyan szolgálja az ország érdekét.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
megsimogatod a kobakját és szálka megy a kezedbe és az is pudvás belűl

brühühühühü
@Fabius: a külkereskedelmi mérleg évek óta egy nagy hazugság...

Mennyi is az évente behozott földgáz, kőolaj és urándioxid ára?!

200 billió forint fölött van?! És ez csak a behozott energia! A kétharmada a kivitelnek!

és mennyi az exportunk?!

15 milliárd euro? És azt mondják havi 600 milliárd a plusz?! ??? itt kérlek már csak 4 milliárd euro susmus van...

Ember! A nemzetközi közösség csal a magyar gazdasági adatokkal!

14+ éves GDP... Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó havi átlagjövedelemnek 240+ ezer forintnak kellene lennie.. és mennyi? 38 ezer forint...

Vágod?!
@Con Storm:

"Minden államnak joga van védenie a gazdaságát... a nemzetközi kereskedelmi szabályoknak megfelelően! Még védővámot is lehet foganatosítani! "

A lengyelek is vessenek ki védővámot! Ez azért lenne különösen jó, mert a hazai dinnyetermés legalább felét mi is külföldön adjuk el.

www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/beindult_a_dinnyekampany.html

Mi lenne, ha a Rettenetes Összeesküvés Elméletek gyártása helyett az gazdaság számaival lennétek tisztában?
@Con Storm:

Ja, mindenki hülye csak te vagy helikopter. Vágom.
@Fabius: Védővám egy hangyaizényi gazdaságnál?! Ha viszonozzák, akkor a lakosság egy része éhen halna...
@Fabius: és mennyit kap a saját államától? Naugye.
@Failer: Te meg tanulj meg helyesen írni.
@rodeo36:

Hát, én se sokat nézek ki a focistából...

Nem tűnik annak a színházba járó fajtának...:D
@KaPé:

A csődben lévő spanyol államtól? Mint a magyar gazdák a hazai top-up támogatásból, kb, vagy még annyit se.
A f*szom se adjon kilónként 60 deka héjért és 90% vízét 99.- forintot. A sok selejt politikus etesse a selejt kölkeit vele. Duzzadjon a vízfejük.
60 ft felett sosem veszek dinnyét.
Mikor írtok néha gondolkoztok?
@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....":

Korbácsot. Addig ütöm őket, amíg nem tudja mindegyik álmából felverve is helyesen leírni az Ő Szentséges Nevét!
@lavór:

"Ha ott rohadna meg a dinnyeföldön a gyümölcs, akkor meg az lenne a baj. "

*

Egyrészt szar ügy, hogy a forradalmi nemzeti kormány csak az árat tudja garantálni, de a vásárlókat nem tudja garantálni hozzá :)

Másrészt meg miért is kellene, hogy ott rohadjon?

Ki lehet települni vele az út mellé, lehet asztalt bérelni a helyi piacon, meg lehet beszélni a vidéki kisboltosokkal, hogy vegyék át, folyamatosan, ahogy érik.

Fel lehet pakolni utánfutóra és lehet mozgóárusként árulni.

Találékonynak kell lenni, nem picsogni, meg az állami beavatkozást várni.

Meg ne egye helyettük a dinnyéjüket a Zorbán?
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
engem az "ragadott meg" leginkább, hogy milyen rajtaütésszerűen menekűlt -idő előtt- Cambridge-ből...csak nem felfedezte, hogy snob -nak tartják és elkerülik mint leprást és egyébként sem neki való az ottani értelmiségi szóömleny akik Hérodotosszal érvelnek ógörögűl és perzsa verseket szavalnak két sör között eredetiben Omar Khajjam-tól...meg hasonló baromságok ami a kondás lelkének magas mint a földigilisztának a vakondtúrás

brühühühühühü

zenéről szó se essen, mert süket
@Con Storm: A kedvesem magyarázta nagy csodálkozó szemekkel, ha valaki királyi tévét és rádiót hallgat Vezírünk szentenciáival, azt gondolja, csodálatosan élünk, hogy lehet az, hogy Merkelék nem térden csúszva járnak Viktorhoz tanácsokért.

Az uniós tisztviselők általad emlegetett "csalásai" ugye ennek a magyar csodának a jelei?

Ember, mi érdeke van Brüsszelnek egy tízmilliós, nem hatékony, gyenge, piac manipulálására?
@No_Fidesz_No_Problem:
Egyetértek, csak kifelejtetted, hogy lehet olyan termelékenységgel termelni, hogy gazdaságos legyen a termelés.

Nem gondolom amúgy, hogy a dinnyetermelők nyernének ebből a buliból.

Aki megcsinálta a kartellt és lefölözi a hasznot, az igen.
Mint gyümölcs- és zöldségtermelő gazda ellenérzéssel figyelem a kartellezést. Vannak nyugaton eladható termékek, piaci áron, tisztes haszonnal. Csak pár példa: dió, spárga, feketebodza.
Ráadásul pl Békésben a legnagyszerűbb földeken is dinnyét termelnek, ahol az egyszerű szántóföldi növények is haszonnal termelhetők.
Idén pl a zab is jó volt világpiaci áron, kisgazdamódszerekkel, MTZ-vel, házi gyártású permetezővel.
Szakmailag: értelmezhetetlen ! (Mingyá írok is Új Petinek.)
Ebbe a pillanatba hazudják a tívíbe, hogy nem volt megbeszélés, kartelezés.............

Nem a retkes anyátokat NEM !!! Azt is a tívíbe láttam, mikor a nagyobbak, mint a CBA, Tessó, Achan, Aladin, stb. meg a kormány megbízottja zabálta az ár egységesített 99 Ft-os dinnyét !
Most meg szemrebbenés nélkül HAZUDNAK !!!
Egy hét múlva adják majd 60-ért is a dinnyét, mert 99-ért senki sem veszi és rájuk fog romlani.
@No_Fidesz_No_Problem:

Meg termeljen kukoricát, nem? A dinnye már fenének se kell. :)

Na de a 99 Ft a kiskereskedelmi ár, azt nem tudjuk, hogy mennyit is kap a termelő a dinnye darabjáért, kilójáért.
@rodeo36:

Mint a nácik: amit nem ér fel ésszel, azt megpróbálja elpusztítani.
A stadionokra szánt pénzből vagy tíz évig lehetne finanszírozni a magyar kultúrát.

@venszivar:

A szociknak még rebbent a szeme, pártunk és kormányunk, élén a Kedves Elmebeteg Vezetővel, ezt mára meghaladta.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
megjegyzem Oxford-ban és Cambridge-ben is van Perzsa tanszék sőt Omar Khajjam Társaság, az arisztokrácia és az egyetem krémje a tagjai, aki nem tud perzsáúl oda vissza az nem mehet be...ismerik a történelmét és nem szoktak hülye politikusokkal érintkézni -ugyanúgy mint a leprásokat is elkerülik- amikor egy 50-es úr igazi vidéki angol lord a bőrfotelban ülve fejből szavalt perzsáúl Omar Khajjam-ot és a másik kritizálta, hogy a ritmus nem pontos és arra ittak egy Red Breast-et jég nélkűl kútvízzel kristálypohárból és somolyogtak hozzá...na ott nem tudom elképzelni a vezérlót a büdös lábával és a kibaszott kék nyakkendőjével aki nem tud egy laza tweed öltönyt csináltatni zöld skótkockás gyapjúból és gyapjú inget venni hozzá csokornyakkendővel lóbőr cipőben ami sárga...szóval ...van egy magyar miniszterelnök aki egész magyarországon a világ legnagyobb Magyarországának legnagyobb magyar miniszterelnöke

brühühühühühühü
Felénk egy dél-magyarországi dinnyés árulja a dinnyéit, illetve a lánya. A dinnyés délután lekopasztja a dinnyét, másnap két helyre kirakja a rokonságot dinnyéstül-mérlegestül és mondhatom: nem 99Ft-ért adja a dinnyéjét, hanem a duplájáért. Valahogy mindig megveszi a jónép, pedig ez ugyancsak csóró környék. Az a dinnye olyan, hogy azért elzarándokol az ember lánya 10 km-t is (kb. ennyire van tőlünk a standja). Veszünk egy 15 kilósat, de az olyan friss, hogy 3-4 napig tuti nem poshad meg. Addigra el is fogy, ha nem előbb.Ha nem futná a drága dinnyére, akkor veszünk feleannyit, de ebből, mert ez dinnye.A tisztelt vezetéstől meg mit vártok? Nekik erre futja.
A Nemzeti Árhivatal közleményben értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy a barna félcipő árát 2800 forintban állapította meg. Ugyanakkor felhívja a kereskedők figyelmét arra, hogy az árat jól láthatóan, eltávolithatatlan módon kell az árun feltüntetni. Az árhamisítás szabálysértés, ami 1-től 3 hónapig terjedő internálással büntethető.
@rodeo36:

Viszont a kolbásztöltő versenyeken brillírozik. :D
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
ezt nézd és hallgasd de figyeld a közönséget, az első sort

www.youtube.com/watch?v=Yqff1F0Ijn0
@lavór:

"Na de a 99 Ft a kiskereskedelmi ár, azt nem tudjuk, hogy mennyit is kap a termelő a dinnye darabjáért, kilójáért."

*

Dehogynem tudjuk. 40 forintot kap, minden hírben benne van. 59 forint az árrés. Ha az import dinnyét meg tudták szerezni 29 forintért kilónként, akkor nem 59 forint per kiló marad a kereskedőnél, hanem 70 forint.

És miért ne tudták volna?
Ja, persze a budaigyuszi!
Sikerült már ennek a zembernek valami? (a fényesre nyalt seggeken kívűl?)
Mit keres ő a magyar mezőgazdaságban?
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Oks, meg vonalzót, azzal jó kis körmöst lehet adni.:D
A "dinnye ügynél" hasznosabb ha fogyasztjuk azt!
Kifejezetten egészséges ! További szép estét !
Ne papoljanak arról, hogy együnk hazai dinnyét!
Vettünk pl.: a piacon, elméletileg a "szomszéd" faluban termelték, éretlen, vastaghéjú volt. Vettünk a sparban "magyar" dinnyét, 99 forintosat, az pedig feltehetően a mozgatása miatt olyan ütődött volt, mint egynémely "szakpolitikus"! Magyarán kidobásra ítéltetett.
Ezután: legfeljebb fél dinnyét , és megkóstolás után. Vagy leszokunk erről is, mint sok más termékről.
Akkor Magyarország már nem csak foci, oktatási nagyhatalommá vált, de már dinnyenagyhatalom is! Nem tudom mit sírtok, olvassatok Matolcsyt minden héten és megértitek a sok titkot, már a halódó nyugat is kezdi másolni ezeket a módszereket, mert 1-2 éven belül hatalmas gazdasági fellendülés várható!
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Teljesen igazad van! Nem tud linket küldeni, mert égbekiáltó badarság! Napok óta nem látok a pipától, amiatt a szemétség miatt...Idén egy szájbalökött darab dinnyét nem eszem. Veszek pár szeletet a fiamnak, hogy ne ő szívjon a tetves kulákok miatt és húzzák bele a dinnyéjükbe..Azt meg tessékszíves megkérdezni, az extra profitból mennyi jut a dinnyeföldön gebedő napszámosnak? Elárulom, semennyi. Vérforraló aprópénzért dolgoznak, feketén a gazda meg idén vesz még egy JohnDale traktort 50 milláért, kpban, legyen mivel tüntetni..Undorító ez az egész..Mennyi, de mennyi ágazat lenne, ami haldoklik..Elképzelem, amint háborgok, mert én egy 12000 Ft-ba kerülő gumin összesen tudok BRUTTÓ 1000 Ft-ot keresni. Én is alapítsak kartelt?????? A ku..annyukat...(Bocsánat, de...)
@No_Fidesz_No_Problem:

Kitelepülni ki lehet, de ki fizeti a közterület foglalást, az árus bérét, ki adja a nyugtát?
Mert ugye még családtagtól sem várható el, hogy ingyen dolgozzon. Ha meg fizetést kap, a járulékait is be kéne fizetni. Mennyi is lesz az a kiló dinnye a végére?
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: nem vagy te túl hogyismondjam tehát nem reagálod te ezt túl? Elvégre csak róla van szó. az meg annyira nem oszt
Valaki tudna segíteni megérteni, hogy a 99 forintos dinnyeár hogyan szorít ki egy olyan dinnyeszálítmányt, ami még 69 Ft-ért is rentábilis lett volna az importőröknek? Szerintem simán behozzák ugyanannyiért és örülnek a 30 Ft extra haszonnak, ami a kartell nélkül nem is lett volna.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: azért OV is közel kerül néha a művészetekhez...:)))
Na és ha a piac szabályoz - merazugye mindent jobban tud - akkor előbb-utóbb nem lesz magyar dinnye meg magyar fokhagyma meg magyar paprika.
És majd ehetjük a szar importot - és akkor majd drágábban mint ma a magyart.
Vagy a piac logikájából nem ez következne??
@Illyés Edith:

Ezzel egészen pontosan mit akartál mondani? Hogy mi is voltunk/leszünk Dél-Európa niggerei, mert még tavaly is kerestek szüretelő munkásokat itt Zuglóban is?

aprod.hu/hirdetes/spanyolorszagi-munka-narancs-szuret-ID3ioz.html
@Gáborom:

Mer' ugye pl. cukorrépánk, cukorgyárunk már nincs. Viszont van drága és még drágább importcukrunk. :)
@lavór: Ember, ne viccezz! Bejelentés? Aztán szerinted, ki számolja meg, mennyi dinnye termett azon a dinnyeföldön? Azt írták, tavaly nullszaldó volt. Persze..Abból, amit bevallottak és nyugtával adtak el. Szerinted, mennyi az annyi? Nagyjából az egy harmada megy el papírral, elárulom..A legnagyobb okosság, hiszen ellenőrizhetetlen. Kiviszel 1000 dinnyét a nagybanira, fél óránként visszapótolod, meg sem tudsz bukni, csak pörög a teherautó egész nap..Utána meg szaladsz sírni, hogy adjanak a vismajor alapból, mert esett, nem esett, sütött a nap, nem sütött, nem kívánt rész törlendő.. A gazda meg még Áfa-t sem fizet, tecciktunni? Az tiszta pééz. Idén szépen kaszálnak. Amit meg maguk értékesítenek, kiskerben, hiszen most 100 Ft-ért kell és lehet adni, azon meg gyönyörűen keresnek! Már hogyne állna ki az egész família árulni???
Simonka most nyilatkozott az RTL-en.......
azt mondta nem volt megegyezés 99-ft eladási árrol! akkor most hülye vagyok-a héten több fórumon is lenyilatkozta a megegyezés tényét.
@Gáborom: Dehogynem. Pontosan ez fog történni.
@Alfagumi:

Ha elolvastad volna, nem a dinnyét kell bejelenteni, az alkalmazottat. Pont az ügyeskedés ellen írtam a példát.
@Gáborom:

Nem tudom feltűnt-e, hogy

1: az import dinnye olcsóbb, mint a magyar,
2: a hazai dinnyetermés több, mint felét ma sem itthon értékesítik, mert a magyar export dinnye olcsóbb, mint pl a lengyel, így ők tőlünk veszik.

Na akkor most ebből vezesd már le, ugyan mitől szűnne meg a termelés, és mifasz köze van ehhez a piac önszabályozásának?
@Fabius: Azt akartam mondani, hogy az importdinnye - többek között - attól olyan versenyképes, hogy konténerben tartott afrikai illegális vendégmunkások dolgoznak a földeken. A medgyesi gazda meg Kádár-kori kockaházban lakik, más magyarok által termelt árucikkeket vásárol, a gyerekére költ, stb. Ahelyett, hogy észhez térne, és igyekezne az afrikai vendégmunkásokkal vívott globális versenyben helytállni. Hm?
@Habakuk999: nem... ezt hívják jenki meg angol meg francia meg ruszki álomnak...

nem tíz millió dolláros, hanem évente legalább 10 milliárd eurós.. felhívom figyelmét, hogy az amcsi hadsereg költségvetése... ennek nem sokszosa..

Ami kb egy 200 milliós Magyar államnak az éves költségvetése lenne, ha nem lenne adóssága!

Ennyit termeltetnek meg velünk... és lopják ki az import energia hordozókkal a forgótőkét...
@a szív fészkei: Butaság azt állítani, hogy a jobbiknak is ez lenne a szervezőereje, ha mégis akkor az összes politikai szerveződésé az. Viszont ha így van faszért szavazgatunk bármelyikre is. :)

Egy szó mint száz, sok olyan dolog van amiben nekik is vannak jó elképzeléseik, emiatt is állnak kb. 20-22%-on.
@lavór: Értem én, én meg arra írtam, a bejelentés költsége nem oszt, nem szoroz, csak nem értetted! Azon kívül besegítő családtag, kiskönyv, egyszeri megbízás, aztán havonta összetépik..Azt hiszed, hülyék? Nem azok..Brutál pénzt akasztanak le, higyjétek el..Zsebbe..A melót meg a napszámos csinálja.. Mikor lent voltam, vidéken, ismerősöknél, ugyanez ment, a paprika földön is. A napszámosok meg napi 10-14 órát melóznak és kapnak 2500-4000 Ft-ot. Azt osszák be. Mert a gizda gazda nem fizet többet..
@Gábriel angyal: ó dehogy, dehogy. persze van szervező ereje a társaságodnak, de azért ott van az, hogy sokan politkai alapfogalmakat nem ismerve választanak pártokat, és kiáltoznak (ez most pejoratív)
@Fabius: Ja, értem, tehát a magyar dinnyetermelő vihet ki Lengyeleknek dinnyét, olcsóbban, az nem gond. Ha ide jön olcsó dinnye,(hogy én ki tudjam fizetni és a nyár végére zabálhassak legalább olcsó dinnyét, más úgysincs), akkor hisztiznek, de ők ugyanezt teszik a Lengyel dinnyetermelővel, az nem gond..Értem..Ez szép..
Jo dolog dragabba tenni az egeszseges gyumolcsot... Egye csak az egeszsegtelen olcso szart a fideszre szavazo faszmagyar...
@lavór:

A cukor speciel mindenre szar példa. A cukorkvótát el teccettünk adni ugyanis, készpénzért:

Kabai cukorgyár:

"A cukorkvóta visszaadása nyomán tonnánként 730 euró, összesen 78,91 millió euró (21 milliárd forint) szerkezetváltási támogatáshoz jutott a gyár tulajdonosa, aminek egy részét a gyárbezárással kapcsolatos teendők finanszírozására, valamint a répatermelők (19,6%) és gépipari beszállítók (7,4%) kompenzálására különítettek el. A vállalat által visszaadott cukorkvóta után járó szerkezetváltási támogatás 64%-a maradt a vállalatnál. Ez visszaadott tonnánként 470 euró jelent, ami 240 euróval meghaladta a 90%-os fehércukor kihozatal mellett számolt fehércukor 2006. évi alapanyag költségét, míg a kabai gyár bezárásának évében a megtermelt 108 ezer tonna cukortól csak intervenciós felajánlással lehetett megszabadulni."

Ja, akkor nagyobb biznisz volt eladni és a szerkezetváltással ügyeskedni, mint cukrot gyártani. Répatermelőnek és gyárosnak ugyanúgy. Akkor meg tán' nem kéne pityeregni rajta.
@rodeo36:

Aranyosak...

@Penivaldes:

Dehogy reagálom túl. Normális országban már rég bombát dobtak volna az Indexre, csak mi puhapöcsök vagyunk. :DDD (Jól van na, nagyon bejön ez a nőci, mit csináljak...:D)

@Alfagumi:

És milyen büszkén mondják bele a kamerába, hogy ki hány éve veszteséges... És mellé az a szar "mi adunk falatot a köcsög pesti szátokba" duma... (Persze tisztelet a kivételnek)
@Alfagumi: Ha értene a gazdaságtanhoz, nem beszélne butaságot...

Nyersanyag és alapanyag termelők által fizetett adó, adóbevétel csökkentő, és pénz árfolyam romboló a valuta deviza piacon...

Az élelmiszerekre is butaság adót kivetni, ugyanis azokat is meg kell vennie a közalkalmazottnak, és ha adó van rajta drágább... így nincs értelme az állandó szükségleteteket megadóztatni... mert a közalkalmazott úgysem tud többet belőle megvenni...

Így csak a nagyon buta országokban adóztatják a mezőgazdaságot... mert ha támogatod.. akkor az adótöbbletként fog majd jelentkezni...
@Alfagumi:

2010-ben 60-40% volt a kint-itthon eladott arány, tavaly 50-50%.

Ennek tükrében kell ezt nézni.
@Fabius:

Majd a dinnyekvótát is érdemesebb lesz eladni, minden dinnyegond meg is oldódik.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: nézd C.! semmi gond, semmi gond.
:DDDD
ne csinálj inkább semmit. vagy ülj fel egy L.A.-ba tartó gépre, végy egy csokor virágot és szórd a kedvenced elé.
A 99 ft-os fogyasztói árból kapásból 21 ft ÁFA megy állambácsinak, neki jó üzlet ez. Az egész EU-s, támogatásos mezőgazdasági rendszer el van cseszve alaposan, összevissza torzítja a piacot. Mint ahogy a magyar kereslet-kínálati viszonyok, nem feltétlenül a gazdák a hunyók ebben a történetben. Naná magyarember rögtön megtalálja a kiskapukat, így vagyunk összerakva. Miért pont dinnye oligarchánk ne legyen?
@Penivaldes:

Viktor? A fején látni, hogy könyvet is vagy 20 éve vett utoljára a kezébe...
Tényleg érdekes hogyha a termelők és/vagy az árusok összebeszélnek akkor az kartelezés,és a be/feljelentő jutalmat kap a kiszabott büntetésből.Amikor viszont állami "javaslatra" szabják meg az árakat akkor az nemzeti ügy és csak a termelők támogatása.(az illetékes egyébként a szegény dinnyetermelőkről beszél,viszont a bulvárban VV Fecó arról beszél hogy milyen jól megszedi magát a dinnyézésből, pedig valszeg nem 99Ft-ért adja...)
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Aki jár vidéken, vannak vidéki rokonai, tudja, mekkora rossz duma ez:-) Veszteséges. Egy 20 kg.ot közelítő dinnyén több haszna van, mint amit én egy darab 13 colos gumiabroncson keresek és én is milliókat fektettem az ágazatba..Nesze nekem. Hol sírhat a többi haldokló ágazat? Garantált haszon-árrés?? Aztak... Mert igazából az én vérem ez forralja fel! A Magyar K-KV-k hány embernek adnak munkát??? Mégsincsen garantált haszon! Nem megy a bolt? Te bajod. Csempészik a gumit? Dögöljmeg...Olcsóbban adja a multi, mint ahogy veszem? Ez van! Idióta egy ország ez...
@Illyés Edith:

Azért linkeltem a munkakereső ajánlatot, hogy világos legyen: ugyanabban a konténerben magyar vendégmunkások is megfordulnak elég gyakran. Azok, akiknek a kockaházas gazdák munkát adni nem tudnak, és akik többet keresnek még így is a hazai mezőgazdasági idénymunkásnál.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: de a lába alatt lehet hogy volt, amikor nem érte fel a felső polcot. lehet, hogy alulról szívja fel a tudományt...
@Husz_János_Puszita:

Az effektíven dinnyét kapáló gazdák a legkevésbé hunyók ebben a történetben.
@Alfagumi:

Értettem a dolgot. Nem csak a mezőgazdaságban nagy a feketézés; az rövidebb lista lenne, ahol minden szabályszerűen történik. Tudod, "az vesse rá az első követ, aki..." :)
@Fabius: Feltételezve, hogy elhiszed, ami butaság lenne, hogy itthon annyit adnak el, amennyi állambácsinál jelentkezik. Csakhogy a kétharmadával legalább többet. Az út szélétől a nagybaniig, ahol aztán megy a kis zöldségeshez, egy rakomány számlával, kettő számla nélkül..
@Alfagumi:

Hehe a nagybanira a NAV se mer nagyon bemenni, nehogy megruházzák a sötétben a ládák mögött.:D Menj ki és kérj számlát, jó ha verés nélkül megúszod.:D
Arra mikor lesz már szabály, hogy a dinnyének finomnak is kell lennie a piacon? Mert ha elmegyek Olaszországba vagy Spanyolországba, ott 10-ből 10 dinnye édes, jó ízű, akár sárga, akár görög. Itt meg 10-ből kettő jó, három ehető, a többi meg kukába való. Sárgánál még rosszabb az arány.

Aztán meg nézi a hülye dinnyekartell, hogy nem eszi a nép a dinnyét, ami drága is, meg ízetlen is. De azért nyomjuk a hülye (az urban legend szerint EU-által betiltott) reklámfilmet, hogy a magyar gyümölcs milyen jó már. Jó, a rossebet! Maximum jó drága!
@lavór: Ebben igazad van, csak, amit nem látsz, amiért én gerjedek, az az, hogy a mezőgazdaságban elfeketézett árunak nagyságrenddel kisebb a költség oldala. Maradjunk a dinnyénél. Egy 10 kg-os dinnyén, sumákban eladva, legyünk nagyon korrektek, 2 kg-nyi dinnye a bekerülési költséget fedezi. Szerintem kevesebb is, de mindegy. Ez a mezőgazdaság. A kereskedelemben ez messze nem így van. A zöldséges ezt a dinnyét már meg kell vegye, pénzt tesz bele és csak az árréssel trükközhet. A trükközés haszna sokkal kisebb, a kockázat jóval nagyobb. Ha pedig kilépsz a mezőgazdaságból és mondjuk átlépsz a kereskedelem más ágazatába, mondjuk én egy kis gumit, amit a Tecso ad 8900 ft-ért, én meg tudom venni, hivatalosan, 9200 Ft-ért...Mélyebbre nem is mennék bele..Itt mit trükközöl? Az eladási darabszám töredéke a dinnyének, értelme, semmi.. Áfa-val, adóval, trükközni, a mezőgazdaságban a legjobb. Vagy majdnem a legjobb.. Ezért ne sirassuk már őket..
@Penivaldes:

Ki is nézem belőle, hogy képes ráállni egy könyvre... biztos elképzelni sem tudja, hogy még mit lehetne vele kezdeni...
@emzéperiksz: Na az a film..Tök igazad van., azon rágtam még be, mekkora baromság, aztán teli volt vele a fészbúk..
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: lehet vele préselni, aztán harcolni is lehet vele, vagy alárakni az asztalnak, hogy ne billejen. hirtelen ezek..
ja meg lehet olvasni is.
@Husz_János_Puszita: Elég sokáig voltam a Nagybanin, elég jól ismerem az adminisztrációjukat. Kapsz számlát kérés nélkül is.

A Nagybanira a II. osztályú külföldi áru áramlik (amikor én ott voltam legfőképpen spanyol, eleve spanyol tulajdonú cégeken keresztül) és megy is a prolinak tovább a multikhoz.

(A proli meg nem érti, miért penészedik meg a paradicsom 2 nap múlva, holott máskor hetekig bírja, hűtőbe sem kell tenni.)
Kis színes:

Magyar dinnyét árulnak a Tesco áruházak a környező országokban, csinnadratta, bejelentés itt:

www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/hirek/magyar-dinnyet-arulnak-a-tescoban-is

A szlovák Tesco aktuális akciós újságja meg itt:

www.itesco.sk/produkt.html?id=51981

A magyar dinnyével 59 eurocentről 29 eurocentre nyomták le az árakat. Na most mondjátok, a szlovák dinnyetermelő hányszor szidja a saját multiját, a magyar dinnyetermelő anyjával együtt, miközben ezek együtt "talicskázzák ki a pénzt" abból az országból?
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): Mussolini - Út a hatalomig. Antonio Banderas, amerikai-német-spanyol-olasz film.
Angolul: A man named Benito
1993-ban készült.
Fabius itt írta, hogy ő látta, és nagyon jó film.
@Alfagumi:

Régebben jártam, nagyon nagy műsor.:D
@Alfagumi:

A kereskedelemben is trükköznek, de mindegy. A lényeg, nem sajnálom az őstermelőket. Biztos van köztük is olyan, aki becsületes és küszködik a megélhetéséért. Pláne azok, akiknek nem 300 fős családjuk. :)
@Husz_János_Puszita: Nekem most is jár ki cimbim, zőccségezik, fentebb írja valaki, kérés nélkül is adnak számlát:-) Ja.. A negyedik IFA-ra való dinnyéről..:-)))
Orbánék kurva jól csinálták, ezt alkalmazzák pld. az osztrákok, de ők minden termékre és igen régóta. (Meg is mondják neked, hogy céljuk a saját termelő védelme)

A poszt baromság, lehet hogy te féláron veszed más országok dinnyéit, de az nem a reális ár, annak célja csak az, hogy a magyar dinnyés a köv. évben meg se próbálja. (A dinnye ugyanis szezonális termék).

Akkor pedig jövőre nem 99-ért veszed, hanem 320-ért. Ott van tőke, beleszarnak, ha 2 év múlva jön vissza duplán.

Szóval az osztrákok sem véletlenül csinálják, mert lehet, hogy drágább, de nem lesz még drágább, e mellett a hazai termelők sem halnak éhen.

Mellesleg hihetetlen, hogy némi Orbán fikáért egyesek mire képesek.
@Fabius: Jól értem, azért vegyük az importdinnyét a hazai helyett, mert az importdinnyét konténerben tartott illegális magyar vendégmunkások állítják elő?

Nincs olyan nép Nyugat-Európában, amelyiknek be lehetne magyarázni, hogy a 69 Ft-os importáru "olcsóbb", mint a 99 Ft-os hazai.
@Anti Anyag:

Gondolom, a hűtőházak bonyolítják a nagyobb forgalmat az import áruval. A placcon az őstermelők a műsor.
@Fabius: Ennek inkább örülnék. Persze ha szlovák vagy, bocs.
Olvasgatom itt a hozzászólásokat és nem tudom eldönteni a mindég mindenhez értő szerző páros vagy a kommentelők szánalmasabbak e....

Baszki reggel fél hat óta püfölik a billentyűzetet , ezeknek nincs életük...
@Alfagumi: Biztos vagyok benne, hogy azért sem veszik már az emberek a dinnyét, mert amióta nincs vasfüggöny, és rájöttek, hogy kultúrországban a dinnyetermelő a szemetet nem viszi ki a piacra, azóta már nem nézik el, hogy a gyümölcs íztelen, vacak minőségű.
A 80-as években még talán elment ez a hozzáállás, hogy a sárgadinnye csak szerencsés esetben volt ehető, a görögből meg hármat meg kellett lékeltetni, hogy egy jó legyen végre, de azóta kinyílt az emberek csipája. Ha más országban tudnak a piacra jó ízű dinnyét vinni, akkor velünk miért csesznek ki?
A magyar dinnyetermelők nem becsülik meg a fogyasztót, ez az igazság.
@lavór: Persze, hogy trükköznek, csak a trükközés haszna-kockázata-nehézsége más. Értsd meg, a tutti az, amit az őstermelő és a nagybanis tud csinálni. Bukhatatlan. Ha nem állítasz oda egy adóellenőrt, minden dinnyeszüretre, hogy ellenőrzöd a termést?? Na ott van sávszélességed a trükközésre. Mit trükközzön az, aki mindent hivatalosan kénytelen venni? Kicsit áfa-zgatnak, de a cégnek kell a bevétel, mert különben miből fizeti a költséget, stb..Ne menjünk bele, de a kereskedő max. a nettóban veszem kint, bruttóban adom itthon trükkel tud nagyobbacskát húzni, amiért aztán vagy szorul, vagy nem, attól függ milyen ügyes..Az őstermelő a király..Amit csak akar, azt csinálhat..Nincs kontroll..
@lavór:

A piacokon vásároljatok zöldséget, gyümölcsöt, bazmeg, de csak olyan standon, ahol nincs őstermelői narancs, banán, meg ananász.
Azok az igazi magyar kistermelők, még jó szavuk is lesz hozzátok. Legalább a kibaszottul drága helypénzt visszaárulják, ha már frissen szedik arcotokba a babot.
@emzéperiksz: Sajnos így van, tisztelet a kevés kivételnek.
@emzéperiksz:

Sajnos igazad van. Manapság félve veszek zöldséget, gyümölcsöt. A barack ízetlen, szilva... stb. savanyú, kényszerérett, a paradicsom vagy rohadt, vagy félig érett...
@szanalmas:

Kimentem a Lehelre, na agyamat el is dobtam, és nem csak az árak miatt. :) Őstermelő narancsárus nagyanyó. :D
@emzéperiksz: Imádom a görögdinnyét és évek óta nem sikerült szart vennem.

Csak piacon veszem, szezon előtt külföldit, utána viszont csak magyart, mert a frissesség mindenek felett, dinnyénél (is) nagyon lényeges.

Multinál soha nem veszek sem zöldséget, sem gyümölcsöt. Magyart sem.
@Gáborom: Nem kötelező senkinek se dinnyét termeszteni. Ha nem tudják nyereségesen, akkor ne csinálják.
Ami meg a magyarságot illeti: a dinnyét, a fokhagymát és a paprikát mind úgy hozták be, nem itteni őshonos növények, soha nem volt magyar egyik se. Úgyhogy ha nem termesztik itt, az a természetes.
@Anti Anyag: Én meg csak ott veszem. Multinál. Olcsón, válogatva, szépet, jót. Dinnyét azt nem, de soha nem volt bajom a multiban a zöldséggel. Viszont zöldségesnél, mikor nem én pakolom a cekkerbe, hát mesélhetnék az ügyes, magyar kereskedőről..Egyszer pislogtam egyet, mikor pakolta a szüttyőt..Hiba volt. Azonnal belesuppesztett egy kis rohadtat, csoffattat..
@Husz_János_Puszita: A kintiek nagyrésze is "benti", de kis tételben árulnak. Én ismerek egy két céget (talán ma is ott vannak), de azok ott is adtak számlát. Gondolom, mert kolléganőm dolgozta fel és szinte kilónyi mennyiségű kézzel írt számlát dolgozott fel minden nap.

Ma persze nem tudom mi van.
@Anti Anyag: Tegnap vettem egy magyar sárgadinnyét. Bűn rossz volt :( A sárgadinnyét jobban szeretem a görögnél, és mondhatom, a magyar termelők által piacra vitt áru siralmas minőségű. A múlt héten Olaszországban jártam, na, ott ezt a szemetet, amit itt a termelők a piacra visznek, a disznóknak sem adnák oda. Ott random vehetsz sárgadinnyét a piacon, mindegyik finom.
@Hunor Levente: Na, arról nem is beszélve. Tényleg:-)
@Hunor Levente: csak ne adják el nekem a kínait magyarként. csak ennyit kérnék.
Meg lehet kérdezni (pl. a cecei) dinnyetermesztőket, hogy most akkor mennyiért is veszik át tőlük a dinnyét a multik. Ki lehet találni. :)))). Azt is, hogy akkor most ezen ki szedte/szedi meg magát szarosra. Mert nem a termesztő, az evidens.
@lavór:

Honnan tudod, hogy nem-e Borsodban termett az a narancs-e?

@Mojzes Pál: "Olvasgatom itt a hozzászólásokat és nem tudom eldönteni a mindég mindenhez értő szerző páros vagy a kommentelők szánalmasabbak e...."

Nem tudom eldönteni, hogy van-e szánalmasabb, mint egy ilyen fost bekommentelni ide...
@Illyés Edith:

Ez ilyen unortodox kormánymatek, hogy a 99 kevesebb, mint a 69? Hát, mit tudom én, szerintem a szlovákok csak úgy gondolják, hogy a mi 29 eurocentes dinnyénk olcsóbb az ő 59 eurocentes dinnyéjüknél.
@Alfagumi: Piacon ilyen biztosan nincs, hiszen éhen halna. Én (illetve a nejem) kizárólag piacról vásárol és itt elég egy hiba.

Érdekes zöldséges lehet, mert ma már nem divat az, hogy ő pakol. Az utóbbi időben kettőnél is jártam, de mindenütt kis műanyagtálat nyomtak a kezembe.
@Illyés Edith: a különbség annyi, hogy itt nam afriaki vendégmunkással, hanem magyar napszámossal dolgoztatnak, feketén, és éhbérért.
Hát télleg, itt mennyivel jobb a helyzet.
@Anti Anyag:

Örüljél. De ez alapján ne forgassuk már szemünket, hogy importálni bármit eredendő bűn lenne. Ha a mi termékünkkel van árletörés máshol az fasza, ha nálunk olcsóbb valami, az nemzethalál.
@lavór:

Magyar embernek magyar kókuszt!

A cél a magyar maracuja és algafogyasztás fellendítése! Öntudatos vásárló csak balatoni kardhalat fogyaszt!
@emzéperiksz: Én nem szeretem a sárgadinnyét, csak görögdinnyét eszem, azzal nem volt gond.

Amúgy lehet, hogy az is olasz volt, csak eltöltött itt pár napot mire megvetted.

A zöldség-gyümölcsnél 1 feltétel számít: Friss, mert az I. osztályú egyik feltétele az, hogy friss. Éppen ezért ami ilyen, az itthon is drága.

A multinál nincs I. osztályú, hiszen nem venné meg senki, a piaccal értelmetlen is összehasonlítani. A piacon a magyar dinnye pld. eleve jóval több mint 99 Ft. (Ma már nem biztos, hiszen a nagy termő területek most okádják a termést).
most így bevallom, hogy én semmilyen dinnyét nem szeretek. de egyűttérzek veletek.
@Fabius: Nem mondod, hogy a 78,91 millió euró 64%-át az angol Tate&Lyle nevezetű cég tette zsebre aki ugye a kabai cukorgyár tulajdonosa volt?? :)

Gondolom a cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság elempés tagja (Szabó Rebeka) is tudna mesélni arról, hogy milyen tisztán és rendben intézték a dolgokat a cukoriparban az arra illetékesek. Azért bíztam benne, hogy addig már eljutottál, hogy a privatizáció csupán a piacszerzésről és később a hazai konkurencia kinyírásáról szólt.

Ez azért is cuki mivel a bizottságban az LMP a jobbikkal együtt az önellátás fontosságát is hangsúlyozta. Szóval szakmai dolgokban vannak közös pontok, főleg ha megtaláljuk a saját jól felfogott nemzeti érdekeinket és bátran fel is vállaljuk azokat még ha errefelé trendi is azokat fikázni.
@Fabius: Nem nemzethalál kérdése ez, hanem józan paraszti észé. Az osztrákok nem okosabbak, csak éppen ők 40 éve tapasztalták meg azt, amit mi most. Rájöttek, 20 Ft árkülönbségen hatalmasat bukhatnak. (Következő évben drágább lesz, a szezonális élelmiszeripar tagjait lehet egy évig segélyezni és a többi).

Nem önmagában az import korlátozása a lényeg, hiszen van ahol a konkurencia még jót is tesz. De ezek kurvára nem a feldolgozatlan élelmiszer termékek, hiszen ott azok mennek tönkre, akiket nehéz regenerálni, sokuknak azon múlik, hogy segély vagy munka, hogy te milyen dinnyét veszel.
Most, hogy a 'parasztok' nem dobálják a dinnyét a parkolóban remélem félreraknak annyi pénzt, hogy ha jövőre szar lesz a termés vagy az ára akkor meg ne kártáritésért sirjanak az államnál szintén az 'én' pénzemért.

mert ugye mindegy milyen cimen, csak fizessek.
mert magyar, mert mezőgazdaság, mert magyar paraszt, mert jó minőség...

Hát a nagy ló...t. Jó lesz nekem a külföldi 'szar' is.
Ha végre itt a nyár és meleg az idő
A dinnye standra jár, mert azért van itt ő,
S míg Kusza számolgat, a Viktor ideges,
Mert olyan kevés bevétel lesz, hogy addigra elfogy a cash

Szóval újra itt a nyár, és vele párhuzamosan ismét megérkezett a fogyasztók tömegeit megosztó dinnyekérdés is. Olyan ez, mint a lecsókészítés dilemmája. Adott mennyiségű érett illatos paradicsomhoz mennyi zöldpaprikát szükségeltetik hozzáadni és azt milyenre kell vágni? Persze nem elhanyagolandó a hagyma aránya sem, az autentikus magyar(?) étek készítésének értékeit szem előtt tartva. A tökéletes lecsó, egyénenként megfogalmazott szubjektum eredménye, mert vagy teszünk bele kalbászt vagy nem, esetleg tojással dúsítjuk, vagy csak úgy a maga naturalitásában zabáljuk két pofára, mindenféle sallangot mellőzve puha kenyérrel. Erről késhegyig menő viták vannak, még a harminc éve békésen egymás mellett élő szomszédok között is. Erről szól a dinnyekérdés is, gasztro-ideológiai alapon.
Csíkos, sárgabélű, netán sok magvas, avagy kevés. A szakavatott fogyasztó mielőtt leszurkolja a vételárat, a piaci zöldségest alfa állapotba kergető tenyértapicskolással igyekszik megállapítani a gyümölcs fogyaszthatóságát, nagy ívben leszarva az őt megvédő kartell erőfeszítéseit.
Szenátori megvédésre nem is kíváncsi, csak össze akarja fröcskölni a pólóját avval a kurva dinnyével, amit azelőtt hetente vett meg, most meg csak havonta tud.
Nem beszélek gőzgazdasági vonatkozásról, mert nem értek hozzá. De ez megint csodás története és bizonyítéka a totális hozzá nem értésnek, meg a szakértők véleménye leszarásának.
Egyet tudok (érzékelek): Itt ennyit fizetek a dinnyéért, ott meg annyit. A fogyasztók többsége is ebből indul ki. Viszont azt is csekkolom, mekkora rohadék metodikát sikerült belevinni ebbe a kérdésbe is.

Vannak még hívők??
@Knósszosz: vannak még azt histen
lecsónál a rizs is játszik!
@béla a görög: Na ja. De bizonyára nem csodálkoztál el, miért veszed a szinte léalmát vagy tíz éve aranyáron, miközben nem csak almatermelő nagyhatalom voltunk, de Európa legizletesebb almafajtáit termeltük.
@Hunor Levente: De azért nyilván zavarna az, ha még tizenötezer embert el kellene tartanod az adódból.

Mert hogy Mercedes gyárat sem hoznak ide minden nap.
@Knósszosz:

És előttünk áll még a káposztaszezon, na az sem lesz egyszerű. :D
Az tetszett a mai híradóban, amikor eldicsekedtek, hogy jól kiszorították a macedón dinnyét, annak amúgy is szar íze volt. Mi a büdös francért lett volna annak szar íze? Ami magyar az alapból finomabb?
Azért hihetetlen, hogy itt senki nem érti meg, egy külföldi 46 Ft-os dinnye egyetlen célja, hogy tönkrevágja a konkurrenciát jelentő magyar dinnyetermelést.

Mindenki jön külföldi példákkal, csak azzal nem, hogy ott mennyiért vette. Mert hogy a dinnye kilója még Görögországban sem 15 eurocent, az hótt ziher.

Na akkor hogy lehet az, hogy itt meg 46 Ft, beszállítva, pultra téve.
Nehogy meghaljatok tetves 30Ft-os árkülönbségen ebben az 1-2 hónapban, amíg lehet magyar dinnyét venni.
A posztoló meg akkor gtfo a Kádár korszakba.
off
Na már L.Simon is a határon túl kampányol
index.hu/kulfold/2012/07/22/l._simon_elveszik_a_hosoket_a_magyaroktol/
"Fel kell számolni az elmúlt négy évtized kommunista diktatúrájának nemzettudatot romboló tevékenységét és a december 5-i gyalázatos népszavazás emlékét – fogalmazott a politikus.

Az államtitkár elismerően szólt a jelenlegi magyar kormány nemzetegyesítő intézkedéseiről. Arra szólította a népes hallgatóságot, hogy éljen az új jogszabályok nyújtotta lehetőségekkel, vegyen részt az anyaországi folyamatokban, ezáltal is alakítva saját sorsát szülőföldjén."
Az a bizonyos népszavazás valóban gyalázatos volt, mert belpolitikai haszonszerzésre, szavazatszerzésre használták fel a szerencsétlen HT magyarokat. Ez a legutóbbi Kövér Laca performansza óta szerintem már sokkal több embernek világos.
@Anti Anyag:

A jelenlegi kartell miatt semmilyet. Azt is megmondom miért, és ez egyben válasz az osztrák példádra is, mert az is sántít:

Most a termelő 40 forintot kap a dinnye kilójáért, 45 forint körül van kilónként az üzletekben. Ezt tisztes haszonnal lehetne adni 70 forint fogyáron, ahogy tavaly. Helyette van a 99 forintos kartell ár, ami kurvára nem a termelőnél csapódik le, hanem a kereskedőnél. Az osztrákok ezt nem így csinálják, ott a példádban hozott 20 forintos vagy bármennyi difi a felvásárlói árban jelenik meg. Éppen ezért ebben a formában lófasz jut a termelőnek nem bevételtöbblet. Ahhoz legfeljebb úgy jutnak, hogy a tecsó nagyobb tétel dinnyét vesz tőlük, de ezt egyrészt nem itthon árulja, másrészt meg kizárólag rajta múlik mennyit vásárol föl az - északi országokéhoz képest - olcsó dinnyéből.
A nagy összefogásba jo lett volna kiokoskodni hogy aki igaz magyar, de vékonypénzű, és nem futja neki ezrest adni egy dinnyéért az vehessen olyan dinnyét amit a niggerek kapáltak valahol.

Kedves vezetőnknek következő lépésnek javasolnám kitiktani az országbol minden nike adidas, puma stb cipőket. Aki nem akar mezitláb járni az vegyen TISZA cipőt. Igy magyar embereket juttatnánk munkához a cipőgyárba
@Fabius: Fogalmazzunk pontosabban, a hazai fogyasztók támogatják a külföldi exportot, ugyanis a + 20 Ft arra megy.

Ahogy pld. a szlovákok az ő tej exportjukat Magyarországra, ráadásul ők nem is ma kezdték.

Ha a magyar dinnyének jobb lesz a híre erre nem lesz szükség és jöhet az osztrák felvásárlási ár.

Gonosz a világ, mindenki eladni akar. Lehet csücsülni a seggünkön és siránkozni azon hogy tönkremegy a mezőgazdaság, vagy lehet nyomulni. Sajnos az elején csak így lehet, sok termékünket a németek pld. lengyelként vesznek meg, mert azok régebben ugyanígy csinálták és olyan jó lett a hírük, úgí elterjedtek, hogy a lengyelek ki sem bírják elégíteni a német igényeket.
@Anti Anyag:

A görög árat nem tudom, olasz multi árat kérdeztem: Lombardiában, Iperál áruházláncnál 0,17 euro/kg.
@Penivaldes:
Nem szeretem a szecujáni lecót!
Lehet erősz, de risz nélkül-.)
@Anti Anyag: (német minőségi igényeket, mert itt minőségi termékekről van szó)
@aritus:

Végre a kormány is azt kommunikálja, hogy az elmúlt négy évtizedben 1972-2012 kommunista diktatúra volt! Én is ezt mondom már mióta!
@Fabius: Az lehet, hogy köszönhető a magyar 99 Ft-os árnak is. Mellesleg az olaszokat és görögöket nehezebb dinnyével szívatni mint bennünket, sőt éppen ők alkalmasak arra, hogy megszívassanak bennünket. (Na meg a spanyolok).
@lavór:
Vöröskáposzta?
Na, jönnek majd a seggfejek, készülj-:))
Az nem szempont, hogy ha mindent importálunk, akkor nem lesz munkahely, és mindenki éhen hal?
@Secnir:

Dinnyepálinka? Hogyan?

Dinnyével mit csinálnak a borkombinátokban?
Kedves posztoló! Eddig volt árkartell a felvásárlási oldalon, te demagóg majom. Fogd fel ezt úgy, mint egy olyan kartell-ellenes intézkedést, ami nem az eladási, hanem a felvásárlási oldalra koncentrál. Miért gondolod, hogy a szaros ötven forintod fontosabb, mint a dinnyetermesztők érdekei?! Azt hiszed, így, hogy saját érdekeidnél nem látsz tovább, különb vagy annál, amilyennek a politikusokat elképzeled? Hát lószart.
@Anti Anyag:

Ennek semmi köze hozzánk meg a 99 forintunkhoz. Nem ez az a "kiszorított nagyobb szállítmány", mert még csak nem is akciósan ennyi.

Érdekesség képpen: az olaszok a nektarin árán háborognak, mert az most akciósan 0.99 euró, ami kb a 45 forintos dinnyénk. (átlagára 1,35-1,4 szokott lenni)
@Űrlény Lajos:

Kedves Ostoba Faszorrú Majom!

Felvásárlási oldalon továbbra is 40 forint kilónkénti ár van, ahogy eddig is.

ui: apádfasza üzeni, legközelebb tájékozódj kisfiam, kisebb hülyének látszik majd a család.
@Knósszosz:

A kommentedről beugrott a Létező Szocializmus legnagyobb ideológiai állóháborúja: zöld, vagy barna üveges Kőbányai???

Ahhoz képest a Verdun-i Vérszivattyú lófasz. :D
30ève mèg a legcsorobb is kètpofàra zabàlta a dinnyèt, most ott tartunk, hogy az emberek nagyrèsze màr nyàron se tud friss, zoldsèget, gyumolcsot enni.Pedig a magyar zoldsègek, gyumolcsok nagyon izletesek!
@Űrlény Lajos: "Miért gondolod, hogy a szaros ötven forintod fontosabb, mint a dinnyetermesztők érdekei?!"

Azért, mert ez elvileg egy Fogyasztói Társadalom, nem pedig a dinnyetermesztők inkubátora. Egyébként sem hozzájuk kerül, hanem a nagyonmagyar gusztustalan CBA-hoz, többek közt.

Én szeretném eldönteni, mire költöm azt az 50 forintot, majd ha a magyar dinnyéseket akarom támogatni, befizetem valami alapba.
@Űrlény Lajos:
Kedves Alien, leragadtál az LV-426 akkor még nem nem lélegezhető atmoszférájában? Te tekered a demagóg bájszikült, fideszes aggyal? Cirkuszba való sem vagy.
brühühühühü
@Fabius: Szerinted, ha nincs ez, mennyit kaptak volna a dinnyések?

Merthogy 46 Ft-os dinnyét nem 40 Ft-os áron vásárolnak fel, az tuti. lehet Orbánékat fikázni, hogy komcsik, de garantált felvásárlási árat pld. az angolok is bevezettek.

A mezőgazdaságban én eleve kötelezővé tenném és arra hivatkoznék, hogy az ország válságban van, lám itt az IMF is. (Az angolok is válságban vezették be, a háború után).
@Anti Anyag: ejnye, te kópé, má megin a mercédesszel pávatollaskodsz, amit kurcsány hozott ide? te igaz jobboldali magyarként rendkívül jellemtelen vagy... figyellek ám, blogról blogra ugrálsz, oszt törpemódra hazudozol, má megin lebuktá
@No_Fidesz_No_Problem:

"Az a baj, hogy amibe az orbáncsürhe beleavatkozik, az biztos hogy szarrá változik a kezükben, mert mindenhez idióták. "

Az energiaitalokból is sikerült eltüntetni a koffeint és a taurint, végül a keresletet.
@Knósszosz: Nyomod, mint nagyonmegmondó.
Mindenre tudod a választ, de olyan pucuka vagy, mint a majom. Biciklizni meg lehet tanítani téged, de láncot feltenni soha
brühühühühü
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Most is eldöntheted. Menj ki olaszba, vegyél dinnyét ott. Vagy ne egyél.
@Anti Anyag: Tényleg, "kurva jól csinálják Orbánék" a termelő ugyanannyit kap , viszont az államnak több lesz az adóbevétele meg a kereskedőnek. Az árkaltell megkárosítja a fogyasztókat, súlyos pénzekkel. Arról nem beszélve hogy a magasabb ár csökkenti a fogyasztás mennyiségét , igy lehet hogy ellenkező hatást fog kiváltani. Én például addig nem veszek dinnyét, amíg 100 forintért adják kilóját, kartellbe tömörülve. Demagóg fideszes barmok, nem engedik a piac törvényeit érvényesülni ,ezzel kárt okoznak a többségnek
@AKIsTUDATLAN:

EGYETÉRTEK!

B O J K O T T Á L J U K _ A _ M A G Y A R _ D I N N Y É T ! ! !
@Alfagumi:

Most vettem négy gumit a kocsira, szólhattál volna előbb, hogy kartellezzünk.
@Fabius: Te nem nagyon szereted mélységükben vizsgálni a dolgokat ugye? De végül is miért szeretnéd? Nem értelmiségi vagy te, hanem sima propagandista, vagy ha úgy tetszik, politikus.

1. Mit okoskodsz arról, hogy mennyi a felvásárlási ár? Talán dinnyét termesztesz? Esetleg naghlereskedő vagy?

2. Még ha alacsony marad is a multiknál a felvásárlási ár, a "magasan" rögzített kiskeresledelmi ár (nagyon helyesen!) lehetőséghez juttatja az "alternatív" kereskedelmi és forgalmazási csatornákat.

Ha ennyit nem bírsz felfogni, ne akarj értelmes ember szerepében tetszelegni!
Nagyon-nagyon jó ötlet. Sőt, kellene fix ár a gyufára, a kiflire és a vécépapírra is. Miért, ez kevésbé fontos, mint a dinnye?
Sőt, vissza lehetne hozni a tervhivatalt is. Talán maradt még néhány hozzáértő elvtárs,aki meg tudja mondani tudományosan, mennyi legyen a gyufa, amitől boldog lesz a dolgozó nép.
@Anti Anyag: azért vicces, amikor Simonka jelenlegi dinnyeszövetség elnök úr, aki korábban az árak letörésében volt érdekelt, azzal kampányol, hogy ez mennyire jó lesz a termelőknek.
Kis emlékeztető:
" 2008-ban Magyarbánhegyesen mintegy 150 gazda gyűlt össze, hogy "megleckéztessék" azokat a felvásárlókat, akik harminc forint alatti árat fizetnek a dinnye kilójáért a termelőknek.
Figyelmeztetésképpen több felvásárló telephelyét elbarikádozták a gazdák. A felvásárlók sorra írták alá a megállapodást a termelőkkel. Az utolsó barikád színhelye Medgyesbodzáson volt, Simonka György cégének, a Simba Hungary Kft.-nek telephelyén, ahol traktorokkal állták el a cég bejáratát."
Jelzem: semennyire nem lett jobb a termelőknek, a kereskedők kartellje nyeli le az extraprofitot.
Gyors számolás: nettó 40 Ft/kg felvásárlási árból (mivel nincs további feldolgozás) leszállítva lesz 45 Ft. A bruttó 69 Ft-os ÁFÁ-s kisker ár az 55 Ft+ÁFA, tehát 10 Ft lett volna minden eladott kilóra jutó nyereség. Ez 22% árrés, ami bőven fölötte van a normál kisker árrésnek.
A 99 Ft teljesen irreális, A GVH remélem jól megb@ssza a kartellező kereskedőket, mert még ha kormányzati nyomásra is tették, akkor is megkárosították a fogyasztókat.
@tucano: Ezt írta barátnőm is a havas római télből. Szétfagyott aszé ballusztrádos teraszuk - valag pénz megcsináltatni - és fagytak meg. Egy szál ablak; mi Rómában olyan fellinis lakást béreltünk, hogy hatalmas volt, de egyetlenegy három bordás kis fűtőtest volt a folyosón és snitt. Kőpadló doszt. Mi lehetett ott idén?? Villanykályhával azt kifűteni reménytelen. 200 éves házban.
@Anti Anyag:

A tavalyi 45 forintos ár mellett 35 forint volt a felvásárlói. Éppen ez volt a baja a dinnyetanácsnak, és így lett a kiegyezés 59-69 forintos fogyár. Tavaly ilyenkor a CBA szerint a 45-49 forintos fogyár teljesen normális volt:

profitline.hu/hircentrum/hir/239778/Visszautasitja-a-CBA-a-Dinnyeszovetseg-vadjait
Ahhoz, hogy a dinnyetermesztő gazdák jövedelmezően termesszék a dinnyét , nem a fogyasztói árat kell meghatározni, hanem a felvásárlási árat kell minimum szinten megállapítani.Jelen pillanatban ( 2012 ) ez a minimum kb 50,- körül kellene hogy legyen.Minden zöldségféle---paprika, paradicsom,...stb--- és minden gyümölcs--barack, szőlő alma....stb ----300,- ft felett van
@Űrlény Lajos:

Ne magyarázkodj ostoba majom. Beégtél hát beégtél, nincs már mit tenni.
@Dubito: tervhivatal az már van, Matolcsy álmodta meg 1,16 Mrd-ba fog kerülni
hvg.hu/gazdasag/20120615_matolcsy_hivatala_koltvegvetes
Kicsit vicces a szervezeti felépítése, elég sok benne a főnök és főnökhelyettes. Azt még nem tudni dolgozni ki fog. :)
@emzéperiksz:Dinnyetermesztő lévén bármikor az eladott árumra garanciát merek vállalni
@Habakuk999: Hagyd, ezeknek ez az anyateje. Egész nap szopják, szopják, itt meg felböfögik. Amikor a fiam teliette magát pukkadásig, elég látványosan jött ki belőle a felesleg.De ő kisbaba volt és ösztönösen falt, ezek meg felnőttek és tudatosan csinálják, APO-kát támogatva.

Főcím, it vannak a hős orvivédők, a világ még nem zökkent ki teljesen a kerékvágásból, legalább rájuk bizton lehet számítani. Brüsszel csal miattunk, nanáhogy. Érthető, hisz épp háborút is veszít ellenünk, nem látod???
@dtomika: ja, meg legyen központi kormányzat árhivatal, ami minden termék napi árát megadja, ne kelljen a hülye kereskedőknek vacakolni az ilyesmikkel. A kötelező árrést a tej esetében már előírták, mi kell még? Nem veszed észre, hogy ez a fogyasztók ellen van?
Lassan tényleg elő kéne írni a jogosítvány meghosszabbításához tartozó orvosi vizsgálathoz hasonlóan egy állampolgári+gazdasági alapismeretek vizsgát a személyi igazolvány hosszabbításhoz és a szavazati joghoz, elképesztő, mennyire nincsenek tisztában egyesek a piaci mechanizmusok szükségességével.
Legyen 3,60 a kenyér, mi?
@Anti Anyag: Az export dinnyéért 11 euro centet ígérnek a németek. Akkor mennyi is a felvásárlási ár ?
@hackbard.celine: Akkor egyél olasz, spanyol dinnyét
@biohouse: Sokat, napi 74 ezer forintot. Amiről tudunk.
@hackbard.celine: Van központi árhivatal, ami tízezer cikk nagy- és kiskereskedelmi árát naponta meghatározza. Úgy hívják, TESCO vezérigazgatóság.
Ha én teszemazt nemcba hanem mocskosmulti vagyok, akkor ha a magyarnál olcsóbban tudok dinnyét beszerezni, majd azt állami hatósági áron eladni, akkor azzal hol teszek jót a magyar dinnyetermelőkkel?
"A jó tudós az evolúciót szeretné megérteni, megosztani hallgatóival, az áltudós pedig életét a Loch Nessie-i szörny felkutatására áldozza, mert kicsik az oddsok, de a várható nyereség hatalmas, nem beszélve a lelkesedésről, amit kivált a képzetlenek körében.

Mindig könnyebb odaadó híveket szerezni a jeti felkutatására, mint a gorilla tanulmányozására, mert a gorilla az van, a jeti meg esetleg lehet, így sokkal izgalmasabb. Ezt nevezik a politikában unorthodox gazdaságpolitikának, meg ilyesminek, mert kétségtelenül nem hagyományos, de nagyon szórakoztató.

Az oklahomai octopus vagy a jersey-i ördög sokkal izgalmasabb, mint a földimalac, legalábbis azokban a körökben, ahol ufók szállnak a Földre, istenek irányítják az embereket, szellemek lakják az öreg házakat és a magyarok többet érdemelnek. Nevezzük nevén: a becsapható, tudatlan többség körében."
nepszava.com/2012/07/velemeny/para-kovacs-imre-hazamentek-az-ufok-bocs.html
@hackbard.celine: Ez egy 4-5 fejű hidra, ahol a fejek eléggé összehangoltan működnek (természetes oligopólium).

Informatikailag semmi akadálya nincs már, hogy nemzetgazdasági szinten működjön a központi tervezés és árszabályozás. A magyar GDP-vel azonos nagyságrendű forgalmat bonyolító áruházláncok és multicégek szépen megvalósították azt, amibe annak idején a szovjet Tervhivatal még belebukott.
@Fabius:
Beletaltál!
A Tecsó egy gané, de a többiek sem szűzleányok.
Bár az elsőként említett a legtetvebb, szerintem.
Ez vitaalap?
Nem gondolom!
Tudod mit gondolok erről a szarról, asszem nem van vita köztünk erről.
Kaliszpera, illetve Adhio!
@dtomika: ÉS ha te is azt eszed? Mert nehogy már ne legyen olyan kereskedő, aki nem 25 Ft-ért vesz olasz dinnyét és eladja itthon minimum 99-ért....
Te meg bekajálod:)
(szó szerint és átvitt értelemben is)
@a szív fészkei: ráadásul nem is rövid ideig van ott hideg, pl. a 2009-es tél novembertől márciusig tartott, azt hittem, hogy sohasem lesz vége. Oké, hogy januárban is tud simán húsz fok lenni napon, de estére jön a szutyok nedves hideg. Egyébként a világon természetes közegben Riminiben a legundorítóbb a tél. Olyan köd van, hogy nem lehet látni egyáltalán, súlyos mínuszok és 100% vírus koncentráció + csontig ható szél.
@Illyés Edith: "Informatikailag semmi akadálya nincs már, hogy nemzetgazdasági szinten működjön a központi tervezés és árszabályozás. "
Ekkora marhaságot is rég hallottam már. :)
Csak néhány apróság: egy kiskereskedelmi egység fajlagos üzemeltetési költsége függ az üzlet alapterületétől, földrajzi elhelyezkedésétől (potenciális vevőszám, logisztika), stb. Az egykori üzemgazdaságtan nevű, ma már ortodox bullshitként kezelt tárgy elég részletesen foglalkozik a változó költségek elemzésével, de hát egyesek fejében még mindig az él, hogy sokkal egyszerűbb pártutasításra központilag megmondani, hogy mennyi az annyi, mint a kereskedőnél kiszámolni és eldönteni, hogy lesz-e rajta árrés?
Ha a hevesi dinnye Sopronban is ugyanannyiba kerül központilag, mint helyben, akkor az rendben van?
Valós költségszámítás alapján biztosan nem.
LOL

"Eddig egyszerű matekpélda, még középszintű érettségi feladatot is lehet belőle csinálni:

Gazsi elment a cébéjába 690 forinttal egy tízkilós görögdinnyéért a héttagú családjának. A bolt bejáratánál megdöbbenve tapasztalta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a bolt, a meghirdetettekkel ellentétben mégis inkább 99 forintot kér egy kiló dinnyéért. Számold ki, hogy a számszerű változók megváltoztatása miatt ebben az új helyzetben Gazsi családtagjainak mennyivel kevesebb dinnye jut fejenként!"

Forrás: orulunkvincent.blog.hu/2012/07/22/visszaeles_minosegi_elelemmel
@Fabius: Majd ha egyszer érdemi információt közölsz, és párbeszédképes leszel, akkor esetleg...
@hackbard.celine: Mi akadálya van a szállítási költségek kalkulálásának? A Tesco logisztikai központnak pl. simán megy.
nem kellene tullihegni a temat, a dinnye ara mar regota csak szimbolikus, igy ez az intezkedes is csak szimbolikus, amugy a nemet/szlotak UHT tej koszoni szepen jol van :)))
@hackbard.celine:

Hihetetlen, hogy még el se takarítottuk (sőt!) a Létező romjait, Magyarország agyatlan birka népe már építené fel újra...
@Illyés Edith: egyszerűsítek, mert látom, nem megy át közgáz alapon, nincs is ezzel gond.
Biztos hallottál már arról, hogy a statikus és dinamikus rendszerek nem egyformán működnek.
Statikus a központi szabályozás (hiszen hogy is vehetné figyelembe, hogy ismerős Józsi visszfuvarban elhoz 8 raklap árut üres futás helyett), dinamikus meg amikor Mari néninél megérik az egres, akkor a faluban a kisközértemben azt is eladom 0 logisztikai költséggel, de az ára nem a központi ár lesz.
Ezt hívják piaci mechanizmusnak.
Szabályozni a piacot akkor KELL, amikor a szereplők döntései már nem befolyásolják, mert egyéni érdekcsoportok felülírják a közösségi érdekeket.
Erre nem jó az árhivatal, főleg a magyar kormányzati hülyeséggyár, akik most épp a fideszes Simonka zsebébe terelik a dinnyepénzeket a termelők tényleges támogatása helyett!
varánusz,te sötét állat, ezt sikerült kiöklendezned magadból erre a hétre? indexes gazdáid jól fizethetnek, ha erre is képes voltál
szóltam is az asszonynak, hogy idén meg ne lássam hogy dinnyét hoz haza, mert kurva nagy balhé lesz!
@lavór: off: a barack inkább íztelen lehet, ízetlen pedig pl. a tréfa
@Illyés Edith:
Építed már a szocializmust? Oké. Add le a központban a tévét, mikrót, telefont, utána benyújthatod az igénylést az új trabira.

Jó szórakozást!
@tucano: Offolok itt mingyá, de annyit még a témához, hogy most ettem Lehel piaci 100-on felüli csíkos dinnyét - hát hármas fölé. Fogalmunk sincs, honnani.

Múltkor vettem valami kis zöldségesnél igazi zöldhéjút, az mennyei és talán magyar volt, azt hiszem, úgy hirdették. Amúgy láttam a környékünkön már az eperszezonban is egy kis teherautó platójáról árulni a gyümölcsöt. Az eper elég combos áron volt hirdetve oké, mégis házhoz vitte - , a dinnyét még nem láttam, mennyiért kínálják, buszból figyelem, ki ezért nem szállok. De tényleg lehet a vevőhöz is menni, ahogy a krumplisok, hagymások teszik őssszel.

Na olaasz tél: anyám római régészként mikor máskor jutott volna kis oda, mint november-decemberben, amikor egy also ásatás sincs, meg guttalan az egész en bloc, még ha Róma is. Ott fagyoskodott a Magyar Intézetben a Via Giulián kőpadlós szimplaüvegű kis lukban, majd megvette az isten hidege. Utolsó filléreit - a kádáriban volt kint, hatvanas években, minimális ösztöndíjjal - egy skótkockás gyapjú plédbe fektette, még romjaiban megvan.

Legalább itt mi mégis fűthetünk úri kedvünk szerint amíg ki bírjuk fizetni.
@emzéperiksz: Láttuk a velencei piacon, mi az, amit szemétbe dobnak. Hát azt nálunk még bőven teljes áron kiárulják.
@hackbard.celine: azért szállítási, tárolási költségeket is számolni kell, plusz nem elfeledni, hogy a dinnye bizony nem áll el a végtelenségig, így sok meg nem vett mehet kukába.
@Illyés Edith: Bocsáss meg, de ha ennyire szíveden viseled a magyar sorsot és látod, sőt fájlalod a mocskos multik globálártalmas, minket leigázó voltát, nem kéne a nevedet a szép magyar helyesírású, EDITre változtatni? Mit hódolsz az angol, francia th-nak?
@Husz_János_Puszita: Hét évet várnia kell rá, és lehet hogy csak bilikék színben kapja meg.
Magyarság: helyesen írni, olvasni, ismerni irodalmunkat, történelmünket, építészetünket, művészetünket. Becsülni az összes létrehozott értéket, származzon az bármely történelmi időből.

Fidesz magyarság: mindenféle zászlókat lengetni, nagy szavakat harsogni, magyar dinnyét 99 forintért árulni. Nyírőt cipelni aktatáskában. Majd rárohad a dinnye a termelőkre és a forgalmazókra, ennyiért. Megy a dinnye a lecsóba. Addig is, aki magyar vegyen dinnyét 99-ért. Aki meg nem hülye, az keresse ott, ahol olcsóbb.

Orbán eladta a lelkét 15.000 MAGYAR dinnyésnek, egyben kitolt 9.950.000 ugyancsak MAGYARRAL. Bravó!

Holnap meg mi várható? Drágább lesz a tej is, csak mert magyar? Minden drágább lesz, ami magyar? Gondolkozzatok polgárok, a zsebetekre és az eszetekre megy a játék!
"piaci önszabályozás"

A mezőgazd. termelői "piac" nemzetközi szinten erősen szubvencionált, úgyhogy önszabályozásról nem lehet beszélni. A kínálati piac amúgy is csak egy relatív fogalom.
A plázastop után ezen már meg sem lepődtem. A piaci önszabályozást meghagyjuk a hanyatló nyugat ópiumának. :D
@Kopi3.14: remélem, a dinnyetermesztők haragját nem vonom magamra, de a dinnye az nagyjából 85% cukros víz.
Azért ennek sem a logisztikája, sem a tárolása nem egy extrém kihívás, a nagyközértes 22-24 fokos eladótérben hamarabb fogy el, mint megromlana.
@hackbard.celine: hát igen, a kereskedelmi kartelleket kellene ülepen billenteni... terjedhetne jobban az őstermelői árusítás is.
Piaci önszabályozás?

Te tényleg elhiszed, hogy csalás nélkül olcsóbb idehozni az afrikai/görög dinnyét, mint a helyit megvenni? Ilyen benzináron? Tényleg jobb neked, ha magyar gazdák helyett akárkik kapják az árát?

Ennyire hülyék/naivak/aljasak miért bloggolnak?
@Csacsicska: A multik zsebére! Ilyen tájékozatlan nagyszájúakkal van mostanában tele az össze blog!

Mivan csinovnyik! Új bögreszállítmány jött?
@Csacsicska: Szia, de rég láttalak! Gondolkozunk mi, de most speciel nem nekünk kéne, hanem a Vezénylónak. De neki ez nagyon régen nem megy.

Ez az a Grimm-mese, amivel riogatják a külhoni anyák a rendetlenkedő kölykeiket. Grimmék rendőrségre-bíróságra jártak mesealapanyagért. Remélem, egyszer ezek a mi mostani rémmesélőink is tárgyaláson ülnek majd talpig vasban. És egy újkori Grimm megírja elrettentésül őket.
@Behajtó70: TE miért vagy ilyen ideges? Nem megy a behajtás Fa-testápolóval, vagy mi a baj?
Dinnyén túl: hvg.hu/_tudomany/20120721_Dugovics_nandorfehervari_csata#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_7_22

Hogyan hazudjunk magunknak mítoszt: [..]"A Dugovics Titusz nevet először Döbrentei Gábor, író tette közzé a Tudományos Gyűjtemény 1824-es évfolyamában – olvasható Hahner Péter könyvében. Ahogy a kötetben is szerepel, Vas vármegye egyik esküdtje, Dugovics Imre találta ki a történetet illetve, hogy az ő rokona volt az önfeláldozó hős. Még hamis adománylevelet is csináltatott magának, ezzel tanúsítva, hogy a törököt mélybe rántó hős leszármazottja.

Egyenlőre vitatott, hogy valóban sor került-e Nándorfehérvár ostrománál efféle hőstettre, vagy a krónikások csak egy máshonnan származó történetet elevenítetek fel, az viszont bizonyosnak látszik, hogy Dugovics Titusz neve csak 1820 körül került elő, ugyanis egy vitatott nemességű család rá hivatkozva próbálta megszilárdítani tekintélyét."

Na remélem, fenik pennájukat, az újabb kori történészek is hasonlóra az 50. szent szülinapra készülvén - Schmidt Mária már meg is kezdte áldásos működését Orvbán-mosdatásban.
Aki sosem hazudik, ejti ki a száján a blogban idézetteket[..]" " Magyarországon a kommunizmus idején politikai cél volt, hogy megutáltassák az emberekkel a futballt. Ez nem összeesküvés-elmélet. A kommunista vezetés ’56 után általában veszélyesnek ítélt mindent, ami nemzeti összetartozást és – mint 56-ban – közös cselekvést eredményezett. Ezeket tudatosan szétbontották, sőt szétbombázták a szellemi élettől a csapatsportokon keresztül a politika világáig. (Orbán Viktor)": orulunkvincent.blog.hu/2012/07/22/orban_a_futball_es_a_kommunistak

Ez tényleg komplett őrült.
Mondjuk, hogy ő szellemileg szét van bombázva, az kétségtelen.
Sajnáljátok Tonyót: értünk, a mocskos IMF-et legyőzni előbb jön haza harcolni, na honnan? Provence-ból. Ami szintén mocskos imprista, csak szólok. www.blikk.hu/blikk_aktualis/visszatertek-provence-ba-roganek-2097883
szarvason az út szélén 55 Ft egy kiló dinnye. pesten ugyanez 159 reklámáron (!). piacgazdaság van itt kérem,csak a vaterán nem lehet dinnyét kapni. ha egy darabért nem éri meg elmenni, meg kell fizetni azt,aki felhozza.
amúgy meg a termelőket se értem,ha páran összeállnának és a csapatból egyvalaki csak az értékesítéssel foglalkozna,nem csak a felvásárlókat várnák,több hasznuk is maradna,meg olcsóbb lenne a cucc is. vagy legalább az egyik.csak a kényelem nagy úr.
Orbán a dinnyét is elveszi tőlünk!!! Durva!!! :(

Pedig a külföld és az IMF mindig csak jót adott nekünk! Olcsó árut, munkát, hitelt!

Óóó, ments meg minket IMF és külföld!

Hajrámagyarértelmiség!
@endike: nyugi ! lesz hitel és minden meglyavul...
lényeg hogy a kormány ércsen a dinnyéhez, focihoz a többi meg majd jön magától...
Lesz importdinnye is: decemberben. Csak ne igyál rá kőbámyait!
A jokurvannyukat, ez az uj nemzeti egyuttmukodesi rendszer.
Mindenkinek legyen jo, a vevok meg szopjanak.

jo legyen a dinnyezoknek
jo legyen a patikusoknak
stb.

En ugyan nem veszek 99-ert dinnyet, rohadjon csak ratok.
Dinnyét ezentúl csak 69 Ft-ért, vagy annál olcsóbban veszek!

Nem fizetek dinnyeadót!
@endike: Elárulod mi bajod van az értelmiséggel? Feltűnt, hogy minden kommentedben némileg lenézően nyilatkozol róluk. Csak kíváncsiság, de itt az alkalom, hogy kifejtsd, persze csak ha akarod.
Emlékeztek nemes kormányunk öt kulcsos áfa ötletére? Eddig nem tudtam, hol van ilyen. Pl. Kínában, hol máshol?:)
A kulcsok 17%, 13%, 11%, 6% és 3%.
Pont úgy, mint nálunk, nem?
Dél-Amerikában vannak banánköztársaságok; Magyarország meg egy dinnyeköztársaság.
@Schindlеr Pistája:

Már rád akartam szólni, hogy nini, releváns hozzászólás - bár a megoldás nem ez, szerintem, hanem a felvásárlói áremelés mellé épeszű fogyár, tavaly a 69 forintos multiár mellett is elfogyott út mellől és kis zöldségestől is - ám hol maradnak ezek az elmaradhatatlan kellékek? De így megnyugodtam.

:-D :-D
orsósviktor újabb húzása - mégis mit vártatok ettől a cigánypátyolgató retektől?
@munkanelkuli:

Valóban, de a lényegen nem változtat.
Ebbe az árba már belefér egy jófajta termékadó. A Pálinkás-féle akadémia már dolgozik is a görögdinnye káros élettani hatásait bemutató tanulmányon.
A dinnyepolitika Matolcsy "számtalan ötlet" feliratú asztalfiókjából került elő, ahol a "minden, ami olcsó, legyen drága" projekt anyagait gyűjti.
Hofi:
"Magyarországon az 1 főre eső idióták száma 2!"

A kommenteket elnézve itt legalább 4-5! A ország lakosságának 30-35 % funkcionális analfabéta, ez annyit tesz nem tudja értelmezni amit olvas, alapvető dolgokat nem fog fel, stb...
Pl ilyen alapvető dolog, a boltok polcairól válassz magyar terméket, zöldséget, gyümölcsöt, mert ezzel a magyar termelőt és alkalmazottját támogatod, ezzel a magyar GDP-t növeled, növeled a járulék és adóbevételt, amiből az állam majd visszafizeti a nyugdíjadat, ingyenes oktatást, finanszírozza jóléti kiadást, stb...
De a buta funkcionális analfabéta magyar ezt nem érti. Bezzeg tőlünk nyugatra, ott az osztrák addig nem vesz külföldit, míg az osztrák jobb minőségű termék! Mert tudja, hogy ha hazait vesz, akkor azzal magán segít....

A sok idióta "szarok bele, hogy melyik országban termelték, ha 1 Ft-al ol clcsóbb, akkor Én azt veszem, szarok bele, hogy milyen minőségű, Nekem az 1 Ft-al olcsóbb kell!"

Az ilyen idióták miatt kell bevezetni a mesterséges 99 Ft-os árat, mert a buta prolija nem érti, hogy nem lesz gázártámogatása, nyugdíja, segélye, ingyen ebédja, ha vásárlásaival NEM SEGÍTi a magyar termelőt előállítót!

Ha nem lenne annyi analfabéta, mint ahányan ide is irogatnak, akkor a multiknál rohadna a sok külföldi dinnye, hiába adnák 30 Ft-ért, mert a TUDATOS fogyasztó, akkor is a 99 Ft-os magyart venné, mert tudja....

De itthon nem tudják, mert annyira sötétek mint AFRIKA! Vegyétek az 50 Ft-os külföldit, az kell a beletekbe... Ha a szart 20 Ft-ért adnák dinnye címkével azt is megvennétek, mert "OLCSÓ"!

Picsába a sok panelproli, semmihez sem értő, állam alkalmazásban álló és ál- meg rokkantnyugdíjasokkal. Szaros 20-30 Ft-ért képesek lennétek egymást elpusztítani, UNDORÍTÓ! DE felkopik majd az állatok pár év múlva, ha nem lesz mit elvenni a termelőktől és odaadni az ingyenélőknek!
@Épelméjű:

"Ha nem lenne annyi analfabéta, mint ahányan ide is irogatnak, akkor a multiknál rohadna a sok külföldi dinnye, hiába adnák 30 Ft-ért, mert a TUDATOS fogyasztó, akkor is a 99 Ft-os magyart venné, mert tudja...."

Tehát fizessen önkéntes védővámot a fogyasztó.

Zseniális.
Van valakinek tippje mi motiválta a poszt szerzőjét mikor a közzétesz gombra kattintott?
@Épelméjű: ilyen szép névvel biztos a néhai OPNI-ból szabadultál.
"Picsába a sok panelproli, semmihez sem értő, állam alkalmazásban álló és ál- meg rokkantnyugdíjasokkal. Szaros 20-30 Ft-ért képesek lennétek egymást elpusztítani, UNDORÍTÓ! DE felkopik majd az állatok pár év múlva, ha nem lesz mit elvenni a termelőktől és odaadni az ingyenélőknek!"
Tiszta szívből kívánom neked, hogy panelproliként, rokkannyugdíjasként, meg állami alkalmazásban lévőként állj ott egy szupermarketben 3 ordító gyerekkel és magyarázd el nekik, hogy a 20 Ft-os dinnyét SEM kaphatják meg, mert akkor holnap nem lesz kenyér, kikapcsolják az áramot, gázt stb.
@Űrlény Lajos: Erről van szó! A termelő szépen felpakolja a dinnyéjét az utánfutóra, és elhozza ide, a szombati piacra... én pedig megveszem tőle 70-75 forintért kilóját. Egyébként ki lehet számolni, hogy milyen hasznot lehet realizálni 1 hektár dinnyén, ilyen áron... szerintem nem fogod irigyelni, ha párhuzamba állítjuk a ráfordított munkával. Én eddig is csak piacon vásároltam dinnyét, mert multiba nem lehet jó dinnyét venni.Összedobált, zúzódott, nem friss, stb... Most már az is vásárolhat az út szélén, aki eddig a multiba ment dinnyéért, mert ott olcsóbb volt 10 forinttal.
Az egész magyar társadalmat valami hasonló módon kellene megvédeni, hogy a munkája után megkapja a minimális anyagi elismerést.
Én csak azt nem értem, miért csinál mindenki úgy, mintha lehetne 1 kilós dinnyét venni. Egy normális dinnye 8-10 kiló, az árkülönbség, amivel állítólag a dinnyetermelőket támogatnom kellene, nem 30, hanem 300 Ft. Vizitdíjra sok, dinnyére nem?
Azt nem értem, mire ez az évenkénti dinnye túltermelés? Úgy néz ki hogy minden évben harcolni kell a haszonért. Akkor miért nem termesztenek mást? A leveszöldség pl. néha már aranyárban van.
Módosítok a fogalmazáson, nehogy félreértsd, mert nem neked szól az a sor : Szóval "... szerintem senki sem fogja megirigyelni, ha párhuzamba állítjuk a ráfordított munkával. "
@keresztanya fabi(en): Hagyjad már, nem az OPNI-ből szabadult! Ott sokkal normálisabbak voltak. orsósvityka fizetett bértollnoka a szerencsétlen állat!!!
@Épelméjű: te vagy zöldséges vagy, vagy tényleg inkább elmebeteg. Szó sincs itt a dinnyetermelők támogatásáról, ugyanis nem a felvásárlási, hanem a fogyasztói árat határozták meg. Egyébként is: egy olyan országban, ahol lassanként a 10-ből 4 millió ember él a létminimum alatt és ő maga is leginkább támogatásra szorulna, nem hiszem, hogy joga van bárkinek elvárni, hogy a fogyasztó a magyar termelőket (és kereskedőket) támogassa.
Én nagyon szerettem a dinnyét, de egyre jobban felfújt. Aztán kiderült hogy mivel szénanáthás vagyok, az un. keresztallergia miatt a dinnyeféléket kerülnöm kell, a szervezetem azért is reagál rá úgy ahogy. Szóval, majd ha a dinnyések kiírtják a földjükről a parlagfüvet, akkor talán ismét megkóstolom a dinnyéjüket, de addig nem terhelem meg a szervezetemet, igaz a pénztárcájukat sem.
@Anti Anyag: európa legízletesebb almafajtái stb. bla-bla.

Máshol is terem jó alma, hidd el.
Almanagyhatalom? És csak voltunk?

Én érzelmi alapon, elvi kérdést csinálok abból, hogy magyar almát vegyek. Piac, zöldséges, multi, akárhol. Nagyon drága. Nem olyan szép, de ez a kisebbik baj, hátha nem olyan vegyszeres (?).

2x voltam életemben cba-ba, ott az olaszt vettem, mert a magyar komposztalapanyagnak lett volna jó.
Minden évben ez a dinnyemizéria... Tényleg annyira igénytelen ennek a termesztése hogy minden évben érdemes ennek nekifutni? Nem lehetne mást is a dinnyék helyett-mellett termelni?
@hamucipő:

A politikai analfabéta onnan ismerszik meg, hogy még ma is MSZP-ben és Fideszben, nah meg Gyurcsányban gondolkodik. Arról ne is beszéljünk, hogy az elmúlt 20 évben is ezekre szavazott.

Na ezért van 4 millió ember létminimum alatt. Mert funkcionális, pénzügyi és politikai analfabéták az emberek. Nem képesek helyes döntést hozni, mindig elbasszák... Ahol ma tartunk, ez lett a sorozatos rossz döntések eredménye.

Nincs pénz 99 Ft-os magyar dinnyére...
Nézzél majd tükörbe, meg majd a többiek is. Akkor majd mindenki tudja ki miatt nincs pénz 99 Ft-os dinnyére...

De sebaj, majd 2014-ben ismét megválasztják az MSZP-t vagy Fidesz-t... Tuti lesz kampányfogás, hogy magyar dinnye 2014-től max 66 lehet. A mostani 99 Ft-os magyar áron siránkozók meg majd kapva kapnak az alkalmon, hogy legyen miért a kettő közül valamelyikre szavazni... LoL

Nincs ezen mit szépíteni, megérdemeljük ahol tartunk, meg.
@Anti Anyag: A Mercedest, amit Gyurcsány hozott ide? Valóban nem! Ez öngól volt!
@saravad: Sajnos nagyon is vegyszeres. A keleti növények sokszor azért vegyszeresebbek, mert egy korábbi, olcsóbb, lefutott, netán időközben be is tiltott vegyszerrel permetezték.
Volt egy fogyasztói blog, ahol folyamatosan közzétették az egészségre káros szállítmányokat. Az olaszokat leszámítva, csak a kevésbé fejlett térségek termelték az ilyen árukat: marokkói paprika, balti halkonzerv stb. Ja, a blog már megszűnt...
Egész európában védik a mezőgazdaságot. 99Ft kilónként nem nagyon magas ár. Ha jó a minőség.
@hamucipő:

" nem hiszem, hogy joga van bárkinek elvárni, hogy a fogyasztó a magyar termelőket (......) támogassa."

Te egy funkcionális analfabéta vagy, ebben az egy mondatodban minden benn van gazdasági és pénzügyi ismereteidről, minden.

Sajnos belőled van több idehaza, sajnos... Nem értem, miért nem Te mész ki külföldre, miért az orvosok, meg 35 év alattiak, meg 25 év alattiaknak tervezetten 25-35 %-a?

Miért nem az analfabéta hagyja el az országot, miért az életképes?

Kérlek, mond meg, miért nem akarsz külföldre menni? Miért az értelmesnek kell elmennie, miért nem Te mész? Ha külföldön lennél, akkor ott már abszolút nem kellene magyar terméket venned, ott csak külföldit vehetnél. Már ezért megérné kimenned vagy 20 évre.
@Épelméjű: Már megbocsáss, de a magyar dinnye sajnos nem mindig jó minőségű, főleg a sárgával szemben vannak minőségi kifogásaim. Az import olasz sokkal finomabb a hazainál.

(Na, ide lőjetek!)

Talán onnan kellene kiindulni, hogy azt a színvonalat, ami nyugaton a kukában végzi (vízízű dinnye), idehaza miért akarják drágán eladni a fogyasztóknak?
@keresztanya fabi(en):

Én meg tiszta szívből kívánom, hogy légy sikeresebb és engedhesd meg magadnak, hogy a 3 gyerekednek legalább hetente egyszer tudj venni 10 kg-nyi 99 Ft-os dinnyét.

Ki tehet arról, hogy 3 gyereked van és nem tudsz Nekik 99 Ft-os dinyét venni, mert nem marad pénz kenyérre?
Orbán, Gyurcsány?
Lófaszt, TE!

Jó lenne ha összeszednéd magad és elkezdenél helyes döntéseket hozni. Ha jobban akarsz élni ne mástól várd el a segítséget, hanem magadtól! Segíts magadon legjobb tudásod szerint! HA nem megy, akkor meg csak magad hibáztasd ne a szomszédot, mert Ő igazán nem tehet sorosod alakulásáról, CSAK TE MAGAD!

Ez is jó kis magyar szokás, hogy milyen nyomorult helyzetben vagyok, nekem aztán....

Ki miatt alakult így???? Ki irányítja az életed? A szomszéd vagy Te?
Akkor meg....

Ne siránkozz hanem hozz jó döntéseket! Akkor majd lesz 99 Ft-os dinnyére pénzed.
Láttam a tv-ben a hiradást erről, ahol Budai Gyula volt a hostess, és ott bazsalygott, kellemkedett a boltban a dinnyékkel.
Ha azt a pasit meglátom, pláne meghallom (iszonyatosan affektálva, rosszul beszéli a magyart)
Azt a karvaly tokes dinnye noveszto rezfanfutyulojet :D
@Épelméjű: Zsidókám, izráél jó megélhetést biztosít a fajtádnak???
@Épelméjű: ha mindenki elmenne, aki szerinted funkcionális/politikai analfabéta, akkor ki venné meg a dinnyédet, zsenikém?
Dél-Amerikában vannak banánköztársaságok; Magyarország meg egy dinnyeköztársaság.
@lyesmith: Csakhogy itt Magyarországon dinnyeügyben a minőség eléggé vegyes :(
Azért piaci önszabályozásnak nevezni néhány nagy kereskedelmi lánc árleszorító felvásárlását elég merész...
Mintha itt vmi teljesen szabad piacról beszélnénk, és minden áru annyit érne, amit adnak érte.
Teljesen, vagy nagy részben ki vannak szolgáltatva a termelők a kartellező (kimutathatatlanul) nagy kereskedő láncoknak, nagy tételben áron alul tudják (tudták) eladni a dinnyét (és nem csak azt).
Ez kurva messze áll a szabadpiaci önszabályozástól.
@emzéperiksz:

Mert vannak olyan aljas és megátalkodott termelők és kereskedők mint "azért se veszek magyart, mert az 1 Ft-al drágább" vásárlók.

Ahogy a vásárlók közül sokan külföldit vesznek dacból és analfabétizmusból, úgy vannak termelők és kereskedők akik becsapnak. Az ilyen kereskedőtől nem kell többet venni, sőt aki ott akar venni neki szólni, hogy szar az itteni dinnye.

Idén 1 szar dinnyét vettem, áltermelőtől. Magyart mondott és olaszt adott el. Kukába dobtam. Ma-holnap ismét veszek egyet tőle. Ha ismét hazudik, visszamegyek visszaviszem és előtte vágom a földhöz. Majd ott maradok 20-30 percet és aki vásárolni akar elmondom, hogy hazudik mert a dinnyéje...
Majd ha kifizette az első dinnyém és 2. árát is, akkor eljövök és otthagyom:)
@Dinnyeköztársaság: Én is allergiás vagyok évtizedek óta. Csak pár éve hallottam erről a keresztallergiáról. Addig azt hittem hogy a dinnyeevés velejárója a hasi görcs, hasmenés stb...
Inkabb atmennek austriaba dinnyet venni ha dragabb is. Nekem kommunista szabott aras termek marpedig nem kell !
@Épelméjű: Olaszországban még sosem vettem rossz dinnyét. A sárgadinnyéjük is finom, 10-ből 10 jóízű. Itt Magyarországon viszont a sárgadinnyénél főleg elég durva átverések vannak, jó drágán ízetlen szarokat sóznak az emberre mindegy, hol vásárol.
Az olasz import sokkal finomabb, a magyarban már nem bízom - idáig jutottunk. A magyar termelő nem becsüli meg a fogyasztót, sajnos ez az igazság.
@emzéperiksz: Talán ha újra lehetne a dinnyét lékeltetni! Mert ez a mostani szabályozás nem éppen fogyasztóbarát.
@emzéperiksz: Mert a hazai termelők megveszik a legolcsóbb magokat, nincs fajtanemesítés mert az is pénzbe kerül.
@Épelméjű: Ha meg lehetne kóstolni, hiába hoznák ide az olcsó (állítólag gyenge minőségű) macedón dinnyét (merthogy erről is szóltak a híradások) nem hiszem hogy sokan vennék.
@emzéperiksz:

Valahogy így, nem becsülik a fogyasztót, sajnos... Sajnos a fogyasztó se becsüli, ezért van ami van.

A fogyasztó át akarja verni a termelőt-kereskedőt, a termelő-kereskedő át akarja baszni a fogyasztót. Csak nem veszik észre, hogy ezzel saját magukat verik át és károsítják meg.

Ezt termelői-kereskedői és vásárlói analfabétizmusnak lehetne nevezni. A vásárló nem tudja hogyan kell vásárolni, a termelő-kereskedő meg nem tudja, nem akarja, hogyan, mit és milyen minőségben kellene eladni.

Ez is el van baszva idehaza.
Csak egy példa, megyeszékhely városi piacán van 10 bódés kereskedő és 25 őstermelő. A termelőkből 22 ÁLőstermelő, azaz mástól veszi a portékát és sajátjaként adja el, míg a maradék 3 csak a sajátját árulja. Elképesztő...
Mi lesz a kovekezo kommunista arszabas?

Megszabja orban hogy peldaul a benzin ara marpedig 999 huf per liter.
Az engem is érdekelne, hogy ha ennyire meg kell küzdeni minden évben a termelőknek a dinnye áráért, mi a fenéért nem termelnek azona földön valami mást? A karalábé vagy a fehérrépa áráért még sose kellett lobbizni. Minden zöldség és gyümölcs egyre drágább. Más terményen nem lehetne ennyi haszon? Miért éppen a dinnyetermelőkért kell évente harcolni?
@fogatlan provokátor:
"Mert a hazai termelők megveszik a legolcsóbb magokat, nincs fajtanemesítés mert az is pénzbe kerül."

Ez érdekes, mert a héten kétszer is vettem magyar dinnyét, és nagyon jó ízű volt!
@Épelméjű: Mellélőttél édesem, én az 500 Ft-os dinnyét is meg tudnám venni. De nem veszem, mert valszeg megy a kukába, olyan szar. Mer a román vendégmunkás nem nézi, hogy mit vág fel a platóra szedés közben, darab-darab.

"Ki tehet arról, hogy 3 gyereked van és nem tudsz Nekik 99 Ft-os dinyét venni, mert nem marad pénz kenyérre?
Orbán, Gyurcsány?
Lófaszt, TE!"

Tudod az a 300 ember aki a cégünknél termelő munkát végez minimálbérért, tényleg csak ők tehetnek a sorsukról. Ők a hibásak, helytelen döntéseket hoztak, nem lett belőlük szutyok politikus, közpénzeket elcsaló vállalkozó, bűnöző, stb.
És adj hálát ezért, mondj köszönetet nekik amikor asztalhoz ülsz és van mit enned, a többi hasonlónak pedig amikor nem 10 fokban fagyoskodsz a lakásodban télen, van pénzed új ruhát, autót venni.

Mert ők vannak még sokkal többen, ők adóznak aránytalanul magasan a jövedelmükhöz képest, ők tartják el a heréket
@Épelméjű: "Ha külföldön lennél, akkor ott már abszolút nem kellene magyar terméket venned, ott csak külföldit vehetnél."

Hihi, nézted az agrárexportunkat?

Esetleg ott megvehetném azt a magyart, amire itthon nem is telik.
@van ennél lejjebb?:

A minőségen van a hangsúly! Ha kicsit tudatosabb lenne a fogyasztó és lehetne mondjuk kóstoltatni mindenből, egymás mellett a magyart meg külföldit, akkor nem lenne olyan, hogy "direkt 99 Ft a dinnye".

Nyugatnak 10-20 évnyi előnye van fogyasztási és termelési szokásokból. Ezt kellene minél előbb utolérni, mindkét oldal részéről.

Mostani viszonyokat elnézve kicsit kilátástalannak tűnik a helyzet.
@Épelméjű:
"Na ezért van 4 millió ember létminimum alatt. Mert funkcionális, pénzügyi és politikai analfabéták az emberek. Nem képesek helyes döntést hozni, mindig elbasszák... "

Na, és mit tudnak a diplomás közgazdászok és a bankárok?

Spanyolországban 100 milliárd euroval segítik ki a bankokat.
A görög válság még a mai napig nincs megoldva, 4 év után sem.

És ezeket nem "pénzügyi analfabéták", hanem a legjobb pénzügyi szakemberek kezelik.
@Pan Modry: ilyen értelemben az egész EU kommunista, mert kvóták és szubvenciók alakítják a "piacot".
@Épelméjű: Ha jobban akarsz élni ne mástól várd el a segítséget, hanem magadtól! Segíts magadon legjobb tudásod szerint!

ugyanez vonatkozik a dinnyetermelőkre, de pláne a kereskedőkre is.
@keresztanya fabi(en):
"Mert ők vannak még sokkal többen, ők adóznak aránytalanul magasan a jövedelmükhöz képest, ők tartják el a heréket "

Ezt azért kifejthetnéd. Hogy adózhat valaki aránytalanul sokat a jövedelméhez képest, amikor (szinte) egykulcsos, arányos az adórendszer?
@VT Man: Nem lehet azt tudni biztosan hogy honnan származik. Manapság az útszéli árusok is a nagybaniról hoznak mindent. Akik a házuk előtti kiasasztalokról, szintén!
@keresztanya fabi(en): "Tudod az a 300 ember aki a cégünknél termelő munkát végez minimálbérért, tényleg csak ők tehetnek a sorsukról. Ők a hibásak, helytelen döntéseket hoztak, nem lett belőlük szutyok politikus, közpénzeket elcsaló vállalkozó, bűnöző, stb.
És adj hálát ezért, mondj köszönetet nekik amikor asztalhoz ülsz és van mit enned, a többi hasonlónak pedig amikor nem 10 fokban fagyoskodsz a lakásodban télen, van pénzed új ruhát, autót venni.

Mert ők vannak még sokkal többen, ők adóznak aránytalanul magasan a jövedelmükhöz képest, ők tartják el a heréket "

+1
@Épelméjű:

" Bezzeg tőlünk nyugatra, ott az osztrák addig nem vesz külföldit, míg az osztrák jobb minőségű termék!"
- Sajnos a magyar termék általában szarabb minőségű, mint a külföldi.

"A sok idióta "szarok bele, hogy melyik országban termelték, ha 1 Ft-al ol clcsóbb, akkor Én azt veszem, szarok bele, hogy milyen minőségű, Nekem az 1 Ft-al olcsóbb kell!"
- 47 ezerből szerinted mit kellene megvenni?

"Az ilyen idióták miatt kell bevezetni a mesterséges 99 Ft-os árat, mert a buta prolija nem érti, hogy nem lesz gázártámogatása, nyugdíja, segélye, ingyen ebédja, ha vásárlásaival NEM SEGÍTi a magyar termelőt előállítót!"
- Demagógia!
"There is no freemarket anymore, only interventions."

nem tom ki mondta, de így van.
@Épelméjű: "Picsába a sok panelproli, semmihez sem értő, állam alkalmazásban álló és ál- meg rokkantnyugdíjasokkal. Szaros 20-30 Ft-ért képesek lennétek egymást elpusztítani, UNDORÍTÓ! DE felkopik majd az állatok pár év múlva, ha nem lesz mit elvenni a termelőktől és odaadni az ingyenélőknek! "
- Ezt mond annak aki az 1 kg dinnyén - ha megengedi magának ezt a luxust - pont azt a zsömlét bukja el amit a hónap utolsó napján az éhes gyerekének adna.
A plakatban az a szomoru, hogy "meghírdetve"... Lyaly.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Sajnos a magyar termék általában szarabb minőségű, mint a külföldi."

Ja persze.
A téma az előző postban már előkerült. :) Akkor már leírtam ezzel kapcsolatban a véleményemet.

"Butaság azt állítani, hogy a jobbiknak is ez lenne a szervezőereje, ha mégis akkor az összes politikai szerveződésé az. Viszont ha így van faszért szavazgatunk bármelyikre is. :)

Egy szó mint száz, sok olyan dolog van amiben nekik is vannak jó elképzeléseik, emiatt is állnak kb. 20-22%-on."
@nickelbolha: És miért nem tudják a termelők drágábban adni? Mert akkor a kereskedőlánc importál. Gondoljuk el! Megéri importálni, hazai termelés helyett!
Lehet a magas ÁFA és járulékkulcs a baj?
attól, hogy a dinnye piacon nincs minden rendben, neked még nem kellene veretes ökörségeket írni.

"Ugyanis a dinnye hivatalosan azért ennyi, mert ők kiszorítottak egy nagyobb dinnyeszállítmányt a szabott árukkal.": azzal a szabott árral, ami 40-50 forinttal magasabb, mint amennyiért adták volna az import dinnyét, nem lehet kiszorítani semmit.

"Akkor a mostani 99 forintos fogyasztói ár mi az a bánatosan kókadt kartellpénisz gyerekek, luxusprofit?": attól, hogy tavaly 45-69 forint között volt a dinnye, az idei 99 forint még nem luxusprofit, mivel nem derül ki a cikkből, hogy a tavalyi árban mennyi volt a veszteség.

Persze gondolkodni, pláne kis matekkel, már bonyolult.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: nem, az eu-s agrártámogatás a baj, hogy egyes országokban több jár, mint nálunk.
@Bambano: Hehehe.. ez jó. Én sem értem miért gondolják hogy magasabb végfelhasználói árral ki lehet szorítani az importot. Ez inkább egy nagy üzlet valakinek aki az olcsó külföldit magyarként fogja eladni.
Nem baj, kibírom most már addig, amíg olyan helyre nem vándorolunk, ahol piaci viszonyok uralkodnak, a dinnyéjüket meg feldughatják maguknak, mindjárt a valagatmány díszkiadása mellé.
@keresztanya fabi(en): 80 %-ban lopnak, csalnak, hazudnak.
És most befejeztem, megyek dolgozni, mert én bérből és fizetésből élek, hogy az adómmal hozzájárulhassak a GDP-hez.
Vegyetek sok jó éretlen dinnyét.
@Épelméjű: Ezt kikérem magamnak. Egyáltalán nem akarom átverni a termelőt, sosem fizetek neki hamis pénzzel vagy ilyesmi. Megkapja a szar áruért a pénzem, a szar áruja meg megy nálam a kukába - ez van. Bocsánat, ha egy idő után elmegy a kedvem a kísérletezéstől, és lemondok a magyar sárgadinnyéről.
@párnalárva:

Úgy tűnik hogy Chris Powell, a Gold Anti-Trust Action Committee egyik alapítója mondta.

www.gata.org/node/6241
most akkor selgeci megvédi a dinnyetermelőket vagy nem?
@AKIsTUDATLAN: Én már régen ezt csinálom. Ez az egész magyar-hörgés 2002-ben kezdődött, amikor a Fidesz kibukott és nem bírták elviselni a szavazói. Mára addig hergelték magukat, amíg az elmebajjá fajult. Én már paprikát is peruit veszek, és basszátok meg: jobb! A fokhagymát nem tudtam még megoldani, mert abból csak kínai van és az aztán tényleg egy szemét, de amiből lehet, bojkottálom a magyart. Kurva anyját az összes közpénzen hizlalt, drágán és feleslegesen szart termelő magyar gazdának.
Ha az egyes, kettes és hármas számú Dinnyeforgalmazó káefté leül és megdumálják ,hogy a rohadtmultinak márpedig 80forintért adjuk a dinnyét, akkor az úgy hívják ,hogy árkartell és a Gazdasági Versenyhivatal úgy megb@szkodja őket soktízmillióra, hogy azt se tudják merre van Mezőkovácsháza.
Ha a Fideszes politikus kitalálja az okosságot, hogy miként lehet kedveskedni a multiknak, akkor az nagyon-nagyon szép és jó és nagyon NER és világsiker.
Mi a gyakorlat?
Felvásárlási ár 30-40forint, multi 99ért adja.
Kit támogat? Hát nem az őstermelőt, az biztos.
@Behajtó70: nem kéne ellopni a magyar gazdáknak járó EU támogatásokat és akkor tudnának versenyképes áron termelni. Nem az a hülye, aki importálja az olcsót, hanem aki elbassza az itthoni piacot. És az bizony nem a gonosz külföldi.
@Gábriel angyal: mondjuk inkább úgy, hogy a szavazók 20-22%-a annyira mélyen rasszista és antiszemita, hogy ezen tulajdonságuk határozza meg pártpreferenciájukat. Ez minden, ami a Jobbik támogatottságát magyarázza, nem az ötleteik, mivel agyhalottak.
Én nem tudom mióta lett divat otthon az a fakó rózsaszínü dinnye amit mostanában otthon lehet kapni. Mindig a nagyon piros színüt kerestem, de már feladtam mert azt hittem, hogy rosszul emlékezem és olyan csak az emlékeimben élt. De nem így van, mert Németországban az összes ragyogóan piros színü. Valami nagyon el van cseszve otthon a mezögazdasággal.
ez a varánusz gyerek nagyon buta...

1 nem érti a nyomott árak hátulütőjét
2 azt hiszi, hogy az EU más országaiban nem részesítik előnyben a helyi termékeket

csak Magyarországon vannak ilyen hosszúnyelvű EU seggnyalók, minden más ország állampolgárai képesek felfogni, hogy a saját termékeik vásárlása miért kedvező a számukra. (well legalábbis 100 IQ pont felett)
Vettem Tescoban 99-ér jó magyar dinnyét. Nem tudom ez most átbaszás akar-e lenni, de idén még ilyen pocsék dinnyét nem ettem.
Asszem maradok az útmenti dinnyeárus 89 forintos dinnyéjénél, mer' az legalább finom.

"Dinnyeadó", mert megérdemled.

Hajrá Magyarország!
@mokkaczuka: hol lehet perui paprikát kapni ilyenkor (Magyarországon)?
Éljen a szocializmus és a fix ár! Népünk Bölcs Vezére ezt is elintézte nekünk! Éljen Kádár, izé... öööö... ja...! Ork bán!

Én juszt sem eszem dinnyét. Rohadjon rájuk!
@Petykabá: Bocsi, de Mo is kap EU-s pénzeket a mez.gazd. támogatására. Ezért én nem szeretném 50%-kal többért venni a dinnyét!
@vanRob: Én visszahozatnám a lékelést! Ami szar, azt ne kelljen már meg(v)ennem! Tüntessünk a lékelésért!
Pár napja, pont itt Fabiusnál írtam azt, hogy elég volt, egy időre nem kommentelem kis hazánk naccerű történéseit (politika és közélet). Csak olvasok, és gondolatban egyetlen pendítéssel vszem tudomásul, hogy mi is a szitu.

Most, mivel az érintett téma tanult szakmámba (közgazd.) munkámba (kereskedelem) is vág, kivételt teszek.

Ha az állam támogatni akarja a dinnyetermelő gazdákat, akkor azt ne így tegye.

Nézzük:
az állam szerinti min. polci ár 99 Ft, s mivel a dinnye nem alapvető élelmiszer, a magas ÁFA (27%) levonása után, ez 77,95 Ft nettó. Azaz majdnem kétszer annyi, mint amit a gazda kap /max(!) nettó 40 Ft, merthogy ezt is meghatározták/. A felvásárlási és szabolyozott nettó polci ár között ez tehát 1,95-ös árrés-szorzót jelent. Szép, ugye?
Ezen a nem kevés marzson osztozik s felvásárló (és/vagy nagykereskedő) és a kiskereskedő: azaz ők járnak a legjobban, hiszen több marad a zsebükben, mintha olcsó importból alakulna ki a piaci rezervációs ár. (A multi bármennyire is olcsón szerzi be, MOST ÍGY NEM MEHET 99 alá, s ez tereli, kvázi szétteríti a forgalmat a láncok között, hiszen megszűnik a multi árelőny.)

Biztos