Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: rtl.hu/belfold/2024/03/28/osvath-zsolt-hajdu-peter-varga-judit-hangfelvetel?utm_source=hirkereso-h... (2024.03.29. 09:37) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2012.07.22. 03:15 Fabius

A dinnyekartell arat, te meg fizess

Címkék: fidesz kartell dinnye hatósági ár

Olyan érzése van az embernek, mintha fix évfordulós ünnepe lenne a dinnye árának. Ez valami hagyomány itt a Balkán sarkán, hogy a dinnye árának a piaci önszabályozás nem jó, lépten nyomon bele kell beszélnie valakinek. Tavaly szinte napra pontosan ugyanitt tartottunk, a dinnyeár központi szerephez jutott az uborkaszezonban. A szereplők is ugyanazok, még a tavalyi posztert sem kell lecserélni. 

orbán dinnye_1.jpg

A változás mégis jelentős, mert amíg tavaly azon ment a vita, hogy akkor a rohattmultik a CBA-val az élen mennyiért is adják (45-69 Ft) a dinnye kilóját, és ez így mennyire nem fair, addig az idén kormányunk dinnyekartellt alapítva úgy döntött, akinek dinnye kell az fizessen: kilónként 99 Ft-ot. Mert csak. Mert a dinnye piros fehér ződ, úgyhogy innentől nemzeti ügy és kész. Ezzel egyetlen aprócska szépséghiba van, kedves magatokról megfeledkezett kedvespajtások: tavaly még az volt a mondás, hogy a dinnye 45 forintért kilónként már a boltokban van. Akkor a mostani 99 forintos fogyasztói ár mi az a bánatosan kókadt kartellpénisz gyerekek, luxusprofit? Tavaly ennek a dinnye Simonkának még megfelelt, ha az áruházláncok 59-69 forint között adták a dinnye kilóját, idén a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dinnyekommunizmus garantálja, hogy olcsó dinnye ne legyen, és a fogyasztásában egyébként is szarrá adóztatott kispénzű vásárlóréteg alaposan átgondolja, kell-e neki dinnye ennyiért egyáltalán. Kádárék legalább a megfizethetetlen árú kolbász helyett kitalálták a krinolint és szafaládét pótléknak a kelkáposzta főzelékhez, kíváncsi vagyok van-e a tarsolyban valami hasonló dinnyepótlék az orbánizmusban. 

A legnagyobb cukiság mégis az az egészben, hogy ez tulajdonképpen miattad van, a te érdeked kedves választópolgár. Ugyanis a dinnye hivatalosan azért ennyi, mert ők kiszorítottak egy nagyobb dinnyeszállítmányt a szabott árukkal. Magyarul a kormányod és a nemzeti dinnyeszövetség megvédett téged a beszivárgó olcsó dinnyétől, remélem értékeled. Ezért ha esetleg mégis úgy döntenél, hogy húzzák a dinnyéjükbe minimum kilencvenkilencszer, azzal mérhetetlen szomorúságot - és profit kiesést - okoznál a nernek. Ezt nyilván nem akarod, úgyhogy fáradj szépen a dinnyés pulthoz, olvasd el a kirakott magyarázkodást az idei harminc forintos kilónkénti áremelkedésről, és fizess.

A megvásárolt dinnyéhez jó étvágyat kíván a NER, és a kartell. (kép innen)

788 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr454670411

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.23. 10:09:31

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.23. 10:07:09

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Trackback: Olcsó görögdinnye helyett drága magyar 2012.07.22. 19:44:15

Most már olcsó dinnyét se lehet kapni: Orbán diktatúrájában - ebben a rémálomba illő szar rendszerben - újabban a dinnye árát is diktálják a tökfejek.A "Vidékfejlesztési Minisztérium" beavatkozásával jogtalanul tiltják az olcsó dinnyét.A szofisztikált ...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.22. 17:50:54

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.22. 17:48:27

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akinek kell a 69 Ft-os vízízű szar, az miért nem veheti meg? Hadd röhögjek már rajtuk! Annyi ilyen fillérbaszó ismerősöm van, akik 100-tal olcsóbban issza a trágyalízű másolt-kólát, meg az ízetlen paradicsomot. Most miért pont a dinnyére akarjuk visszaszoktatni ezeket?
@Alfagumi: Egyszerűsített munkavállalói foglalkoztatásról hallottál már ? Minden egyes napszámosom hivatalosan be van jelentve és napi 500,- ft járulékot fizetek az államnak természetesen a napszámot megkapja az illető. A 11 eoró cent-et pedig úgy kell érteni hogy a felvásárló telepen , napi árfolyamon a felvásárló által hivatalosan kiállított felvásárlójeggyel adom el a portékát. Nekem pont azért nincs 10 milliós terepjáróm, és 30-40 millós John Deer-om mert mindíg szabályosan csinálok mindent. Egy 18 éves MTZ-m van amit már akkor is használtan vettem úgyanúgy mint a hozzá való munkagépeket
Én csak azt nem értem hogy ha a 100 Ft-os dinnyeár olyan jó mindenkinek (mert hogy még munkahelyeket is teremt, abból meg van adóbevétel viszont nem kell munkanélküli segélyt fizetni stb.), akkor miért áll meg a kormány 100 Ft-nál? Miért nem legalább 150 Ft a dinnye kilója? Vagy 200 Ft? Hiszen az elv az, hogy a 100 Ft-os ár jobb mint a 70 Ft-os; akkor a még magasabb ár még jobb, nem?
@hopptarisznya: Hát ez az! Nincs viszonyítási alap. Csak és kizárólag a szuperminőségűt vásárolhatja mindenki. Most így jártál. Nincs kin röhögni.
@SecretGhost:

én annyira idióta balliberális vagyok, hogy nem is veszek dinnyét. többek között azóta nem veszek dinnyét, mióta a magor bótos is kinder tojást árul. mikor elmegyek a dinnyések előtt, akkor meg elrikkantom magam, hogy magyar dinnyék sorakozó! válasz nincs, viszont a dinnyeárus furcsán néz rám. mézédesen. az utóbbi időben szalonnát vásárolok jobbára, mer tudom, hogy az nem spanyol és nem görög. naggyábul szalonna. meg persze magyar és elmondhatom, ha a multik is főtanájják a szalonnát ( a csemegét), hát tökönszúrom magam menten. ezzel persze nem aszt akarom mondani, hogy minden eddigi dinnyetermelő ezután vessen szalonnát, úgyis maguk döntenek.
@Stabilo: a Milka csoki pont rossz példa, mert az arról híres, hogy a világon mindenütt ugyanolyan. Index cikk is volt róla. (és sok más termékről) Keress rá! na jó segítek: index.hu/tudomany/2011/06/28/tenyleg_rosszabb_a_magyar_coca-cola/

Szóval nem kell eszetlenül szajkózni, hogy itt minden rosszabb!
@a szív fészkei: Köszönöm az ajánlatot, de sajnos Békés megyéből eléggé nehézkes lenne a mindennapos kereskedői tevékenység, nem beszélve arról hogy az ilyen árúsításhoz területfoglalási engedélyre van szükség ami tovább növeli az önköltséget, arról nem is beszélve hogy akkor az itthoni munka is kárt szenvedne ( szedés , jelölés rakodás ...stb )
Nagyon jól megvagyunk dinnye nélkül!
Majd veszünk külföldön, ha megyünk...ha ez volt a cél: hát elérték...
Egyébként a patkány magyar termelőket, a patkány magyar államot és a patkány magyar üzletláncot simán fel kell nyomni valamilyen európai versenybíróságnál. Ilyen, bazmeg, még a kommunizmusban sem volt.
@Illyés Edith:

Ejnye, de szépen csokorba szedted - próbálok mindenre reagálni.

"ezért tartom felelőtlenségnek azt, ahogy az ilyen blogok, vagy akár az Index tárgyalja ezt a kérdést."

Tekintsd vitaindítónak. Olyan írásnak, ami problémát vet fel, mert érdekli a téma. Ez nem szakmai oldal, hanem civil. Én is civilként vagyok itt, surranópályás laikus vagyok magam is. De véleményem van, amit (általában) szívesen meg is osztok és ugyanígy veszek is másoktól.

"Tudtommal az a megállapodás, hogy a minimum felvásárlási ár 40 Ft."

Nem tudom, passz, több cikkben is 35-40 Ft-ról írnak. Ehhez jön még a felvásárló költsége+haszna, majd ebből alakul ki a kisker polci ár. Ez 69 Ft-nál, 54,37 Ft nettó. Ha ettől olcsóbban szerzi be adott lánc, akkor törvényesen képez árat - ergo: a 40Ft-os, gazdáknak fizetett árból ki lehet hozni a terméket bruttó profit mellett törvényesen 69 Ft-ért. Mi ezzel a baj??? A kis marzs?

"És leveri a láncokon kívül is az árakat. Ha a multi 69 Ft-ért kínálja a dinnyét, a zöldségesnél is e körül lesz az ár. Akkor pedig nem fognak 40 Ft-ot fizetni a termelőnek, hanem csak 30-at."

Pont erről szól(na) a gazdáknak adott árgaranica.
A zöldséges meg drágábban adja, mert magasabb költségekkel dolgozik a multinál és ő ugye kis tételben vásárol, rosszabb az alkupozíciója a gazdval/nagykereskedővel szemben (drágábban is kapja, vélelmezem). Engem nem zavar, ha egy hipernél (ami azért általában a lakhelytől messzebb van) 10/20/30 Ft-tal drágább a közelben lévő sarki fűszeres. A döntés az enyém, hogy hol vásárolok (ár kontra idő).

"A termelőnek viszont 1 terméken kell kitermelnie a megélhetését, és ha azon nem keres - például azért, mert néhány akciózó multi letörte az árakat a piacon - akkor nem tudja a veszteséget máshol ellentételezni."

Ez igaz, de ez nemcsak a dinnye esetén van így.
Ezt oldaná meg az, ha a termelőnek adott ár lenne kvázi minimalizálva - attól kevesebbet nem kaphat. Kérdés: milyen minőségű dinnyéről és mikor beszélünk, a szezon melyik szakaszában?
Másrészt, lehet alkotni termelői társulást, egységes fellépést eladóként. Van eszköüz arra, hogy a termelő jobb alkupozícióba kerüljék.

"Az infláció csak akkor probléma, ha a fizetésed változatlan. Itt azt kellene látni, hogy nem az a magyar nép érdeke, hogy 30 Ft-tal olcsóbb legyen a dinnye, hanem az, hogy olyan erős legyen a gazdaság, hogy ne számítson 30 Ft árkülönbség. "

Infláció? Most bizony zámít, mert perpill pont reálbércsökkenés van és a gazdaság is gyenge (GDP-delta adatunk a térségben sereghajtó).
Ez kicsit 22-es csapdája, (több bérből lesz nagyobb fogyasztás, ebből lesz több termelés, jobb GDP, ebből lesz több beruházás, ebből lesz több munkahely, ...), de erre a problémakörre nem a durva állami árintervenció a megoldás.

Ha drasztikusandrágul a dinnye, akkor a fogyasztó az U-közömbösségi görbén olyan jószágkombinációt választ, amit (a dinnye kárára) adott jövedelem mellett még maximális hasznosságal tud megvenni (mondjuk sört/barackot/almát), hiszen annak az ára a dinnyéétől kisebb mértékben változik. A fogyasztó minden egyes termék megvásárlásakor jószágok közül választ, hasznot(hasznosságot) próbál maximalizálni (mi az igénye, mennyi pénze van és van-e helyettesítő termék). (Klasszikus Hofi: 4 Ft-ból "3,6-ért rumot, 40 fillérért kenyeret- Hülye vagy, annyi kenyér ránk szárad!").
A 30 Ft-os drágulás dinnyefogyasztás-csökkenést von maga után (VOLUMENBEN!, miután a zembereknek nincs hirtelen plusz 30 Ft-juk a dinnye kilójáért). Annyit vesz, amennyi pénze van rá. Vagy mást vesz.

A fogyasztó érdeke? A 30 Ft/kg jelen esetben igen sok különbség (épp fentebb írják, hogy a lengyeleknél, szlovákoknál olcsóbb a dinnye, mint itt, pedig nekik nincs is dinnyeföldjük). A magyar vevő miért fizessen többet (ráadásul ennyivel), amikor nekünk még dinnyénk is van?

"Nem vagyok dinnyetermelő, de nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy valójában a magyar termelő olcsóbban termel, mint mondjuk a spanyol vagy az olasz. "

Ha ez igaz és a déliek előnye a korábbi beéérésből ered, akkor sem értem, hogy miért kell polci árában leszögelni egy terméket, ami elvileg szabadpiacos. Ha a miénk később érik, de jobb, akkor ez az oka (és a kapcsolatrendszer), hogy el tudjuk adni külföldre.

Példa e fegyver kétélűségére: tegyük fel, hogy nekünk az éti csigában van (ár)előnyünk a franciákhoz képest. Jelentős az exportunk, erre a franciák limitálják a csiga fogyasztói árát. Az exportunk (a dinnye példa hasonlatából eredően) csökkeni fog, így magyar exportőrök és termelők mennek majd tönkre.

"Mást termelni: bárminek a termelése kereskedelmi mennyiségben komoly szakértelmet kíván. ....nehéz váltani."

Ez igaz, de meg kell szoknunk, hogy a piac bizony dinamikus (sőt, mára turbulens), ami nem hatékony, nem jó ár/érték arányú, az megbukik. Nem a termelő/nagykeres/kiskeres/hatóság/állambácsi dönt, hanem a fogyasztó.
Van persze kiút: mminőség és/vagy marketing. Mondom, a cél nem feltételenül az olcsóság, hanem az ár/érték arány és a pontosság, korrekt üzleti viszony kialakítása (magyarul az áru mellé szolgáltatás, egyfajta hozzáadott-értéktöbblet.

"Ez így nagyon leegyszerűsíti a kérdést. Mi a gazdaságos? "

A válasz egyszerű, szerintem te is tudod: ami profitot termel, amelyik beruházásnak a nettó jelenértéke nagyobb, mint nulla, belső kamatlába nagyobb az alapkamatnál (gazdasági értelemre szűkítve, mert lehetnek társadalmi összefüggések is - mesterségesen életben tartott iparág, de hosszú távon ez sem jó).

"Ezeket a motívumokat unos-untalan halljuk a médiában, de valóságalapjuk vagy bizonyítottan nincs, vagy kétséges. Magyarországon az átlagos üzemméret már most jóval a nyugat-európai felett van. (A törpebirtokosokat nem ér számolni, mert integrátorokkal műveltetik a földjüket, nem maguk gazdálkodnak.) Magas termelői költség: még soha semmiféle kimutatást nem láttam, ami pl. a dinnye esetén ezt bizonyította volna. Közben pedig drámai piacvesztést látunk minden területen. Ennek nagyon összetett - és termékenként eltérő - okai lehetnek. Az első lépés a megoldás felé az lenne, hogy leálljunk ezzel a népbutítással, ami a médiában folyik. Nem lehet akár egyetlen termék piacát egy blogbejegyzésben, vagy főleg kommentekben kielemezni. Ez így legalábbis felelőtlenség, másra nem jó, csak arra, hogy társadalmi csoportokat egymás ellen fordítsunk."

Egy csomó magyar élelmiszeripari termék előállítása drágább itthon, mint külföldön. Hogy ez miért van így (ha amagyar gazdák/termelők, gyártók költségszintje és üzemmérete is jobb a külföldinél, azt nem tudom.

Nem vagyok a patyolattiszta szabadverseny-híve, szükség van a piac szabályozására, de nem az árat kellene fixálni, hanem a piacrajutás feltételeit kellene okosabban alakítani.

Mint az elején írtam, ez a blogbejegyzés nem szakmai alapú, hanem civil vélemény. Erre pedig szükség van, hiszen például most sokan elolvashatják azt is, amit te írsz (vagy más, esteleg egy idetévedő szakmabeli írna), és képet kaphatnak arról, hogy nemcsak a hivatalos vélemény létezik.
Ez pedig fontos, azt hiszem.
@dtomika: Ne vedd magadra, mert nem személyeskedem és nem konkrétan rólad szól ez a történet. Semmiképpen nem célom téged megsérteni. A soraid olvasva, biztos te is sejted, a nagy többség, akiknek szalad a szekér, nem így csinálja.
@Stabilo: na erre kíváncsi lennék...

én tuti nem vettem azóta amióta baszakodtak...
@Dinnyeköztársaság: Én a Király utcai Arzenalban vettem, ez egy kisebb boltocska, rendszeresen változó árakkal. Olasz extra szűz olivaolaj volt kb. másfél évig 1200 forintért. Rendszeresek a 100-300 forintos lengyel sajtok, sokféle van belőlük, vagy 100 forintért a selyemsonka, ilyenkor veszel tízet-húszat, lefagyasztod, Jó hely. Semmi közöm hozzájuk, nem rokonaim, csak a közelben lakom. Jó a halkonzerv-kínálat is.
@Alfagumi: Persze -persze. Csak hát ilyenkor felborzolja az egyszerű ember idegeit, hogy általánosítanak.Nekem nincs nagyüzemi méretű területem, nincs 50 milliós kombájnom, 20 milliós traktorom, nincs külön telephelyem, mindössze 4 ha saját és 6 ha bérelt földem van, 2 sertés saját részre néhány tyúk és csirke. Nem voltam soha nyaralni, néha elmentem horgászni, de eladtam a felszerelést mert 30 ezer forint volt már az engedély, de büszke vagyok az árumra, mert aki ismeri , dícséri és
nyugodtan alszok mert minden előírást betartok
@dtomika: Egyébként akkor tudnád jól átérezni, mit érez a fogyasztó, ebben az esetben, ha lenne egy olyan termék, amit, szezonálisan, te is előszeretettel fogyasztasz, de főleg, a gyermeked. Ezt ugyanis még nem tárgyaltuk, de ez is az egyik oka, amiért érzékeny témához nyúltak, bunkó módon. Az le van xarva, hogy én nem ehetek dinnyét. Viszont a fiam miatt mindig, minden évben vettem. Ebben az időszakban, egyébként főleg a kis pénzűeknek, a dinnye kiváltja az édességet, a fagylaltot. Olcsón, jókat lehetett enni. Ez most dinnyénként +300 Ft, minimum! Biztos van neked is ilyen. Képzeld el, hogy mostantól a fagyi árába nyúlnak bele, védik a cukrászokat, a cukrászatokat és mostantól nincs árszórás a fagyiban, hogy az Auchan-ba betérve 100 Ft alatt egész finom fagyit ehet a sóher, mint én, hanem mostantól minden fagyi 250 Ft. Azért így átérezhetőbb, nem?
@dtomika:

Ha úgy van, ahogy írod (és vélhetően igen, nincs okom kételkedni soraidban), akkor büszke is lehetsz magadra.
Joggal.
Grat.
Mi magyarok minden területen végtelenül árérzékenyek vagyunk. Nyilván ez összefüggésben van a jövedelmi viszonyokkal is, de ebbe most nem megyek bele.
Amíg ilyenek vagyunk, hogy csak az árat nézzük, addig mindig mindenki a szart fogja nekünk árulni, mert olcsó, úgyis megvesszük. És itt nem csak a multiról és a külföldiekről van szó, mert ha arról van szó, a magyar is eladja nekünk a szart.

A másik meg az, hogy mi magyarok mindenről azt gondoljuk, hogy amit mi termelünk az a legfinomabb, legjobb minőségű, stb. Csak halkan kérdezem. Biztos?

A csíkos dinnyéről meg annyit, hogy így van ez más termékeknél is. Paradicsomból pár éve szinte mindenhol csak ugyanazt a típust lehetett kapni (holland talán); jó nagy, szép kerek, de semmi íze. Azóta hál istennek már sok helyen megjelentek a fürtös és koktélparadicsomok. Volt erről egyszer valahol egy nagyon jó cikk, hogy Olaszországban egy akármilyen alja boltban is olyan választék van paradicsomból, amit el sem tudunk képzelni, nálunk meg csak a hollad. Ja, és a legfinomabb paradicsom, amit ettem életemben olasz volt.
Kicsit elkanyarodtam a paradicsom felé, de abból valamivel többet fogyasztok.

A garantált árral csak konzerválják a viszonyokat. Senki nem fogja hatékonyabbá tenni a gazdálkodást, hogy versenyre kelljen a konkurenciával, hiszen az ár adott. A kiskereskedelmi ár rögzítése pedig csak a multik hasznát növeli. Kategorizálás, márkázás, minőségbiztosítás kellene. Akinek jó vegye a víz ízű dinnyét 49-ért, aki finomat akar vegyen 99-ért. Ennyi.
@FILTOL:

"nebasszatok már hogy ez a legfontosabb, hogy 99Ft, vagy 69?"

Elsősorban nem az ár izgatja itt a népet, hanem az eljárás maga.
Másodsorban az ár is, mert sokaknak nem lesz +150 Ft-juk egy 5kg-os dinnyére.
Harmadsorban pedig az, hogy a plusz 30Ft/kg (-ÁFA) kinek a zsebében köt ki.

Persze igazad van, ettől sokkalta fontosabb dolgok is vannak, de ha picit belegondolsz a fentiekbe és összegyúrod azokat, elég amorf és kissé "mézédes-de, szagos" masszát kapsz eredményül.

Ennyi.
@hopptarisznya: lehet index cikket olvasni a Milkáról meg egyebekről meg meg lehet kóstolni és utána eldönteni, hogy igaz e vagy sem. Az utóbbit javaslom, akkor majd rájössz.
@guti.haz14:

"Akinek jó vegye a víz ízű dinnyét 49-ért, aki finomat akar vegyen 99-ért. Ennyi."

nu, de mellik a magyar? kopogtatom, kopogtatom, rákérdek.....? ez itten a sorskérdés, nem a kartellezés!
@Alfagumi: Hát akkor gyakorlatilag egyetértünk. Visszatérve az eredeti témához ... igaz hogy "bunkó" módon csinálták. Illetve nagyon is okosan mert a dinnyeszövetség elnöke az egyik legnagyobb ( ha nem a legnagyobb ) felvásárló az országban. Gyakorlatilag ő szállítja a Tescóba a dinnyét, és igazság szerint Ő határozza meg a felvásárlási árat, őhozzá igazodik a többi felvásárló. Ha nincs jó termés akkor Macedóniából vesz sz@rért húgyért és át csomagolja, majd hazaiként adja tovább. Ez a FideSS-es gazdasági tündérmese. Vedd el a szegényektől és add a gazdagoknak Oszt jónapot
@Zébácsi: "Olyan írásnak, ami problémát vet fel, mert érdekli a téma."

Itt nem volt problémafelvetés, megmondás volt. Egyetlen kérdőjel sincs a cikkben (a ...luxusprofit?-ot leszámítva), a szerző azt gondolja, teljesen átlátja a dinnye termelésének, forgalmazásának, marketingjének minden ágát-bogát.

"ki lehet hozni a terméket bruttó profit mellett törvényesen 69 Ft-ért. Mi ezzel a baj??? A kis marzs?"

A bekerülési költségekhez képest alacsony ár. Ha a multi most 69 Ft-ért adja, akkor két hét múlva 49 lesz, a termelőtől pedig 20 Ft-ért fogják csak átvenni. Ezért borogatták pár éve az Auchan a elé a platóról a dinnyét - akkor 49 Ft volt a szezon elején az akciós dinnye.

A multi az akciózásával letöri az árakat. Ő be tudja hozni más terméken a kieső profitot, a termelő viszont nem.

"A válasz egyszerű, szerintem te is tudod: ami profitot termel"

Az, hogy mi profitábilis, teljesen az állami szabályozás függvénye. Az állam határozza meg, mit írhatsz le költségként (mezőgazdasági kistermelő pl. a költségei után a 27% ÁFÁ-ból csak 12% kap vissza), mennyibe kerül a gázolaj, a növényvédőszer, stb. Végső soron MINDENT az állam szabályoz, mindennek az árát az állam határozza meg, csak van, ami nem nyilvánvaló első látásra. Ha pl. az állam kikényszerítené a környezetkárosítás költségeinek beépítését az árakba, akkor egy alumíniumdobozos sör több ezer forintba kerülne. Mindjárt versenyképesebb lenne a 99 Ft-os dinnye. :) A szabadpiaci ideológia csak azoknak kedvez, akik manipulálni tudják a "piacot".

"Nem vagyok a patyolattiszta szabadverseny-híve, szükség van a piac szabályozására, de nem az árat kellene fixálni, hanem a piacrajutás feltételeit kellene okosabban alakítani."

Én sem vagyok a patyolattiszta állami szabályozás híve, de a legkisebb fogyasztói ár rögzítése is egy eszköz lehet a kormány kezében. Ez a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy az adott termékkel nem tudnak a multik akciózni, és ezzel tönkretenni azoknak a piacát, akiknek nincs másik tízezer termékük az akciózásból adódó veszteség kompenzálására.
@dtomika: én nem értek hozzá, csak kérdezem: nem lehetne alternatív dinnyeszövetséget alapítani és felvásárlók nélkül alkudni a kereskedőkkel? A köztes haszon a tiétek - meg a miénk - lenne. A multinak is marketing, "magyar dinnye közvetlenül a termelőtől".
Szállítást meg ilyeneket a mai infokommunikáció mellett jól meg lehetne szervezni. Lehetséges ez?
@dtomika: Nézd, én ugye itt vagyok BP-n ismerős és ezt látom, hogy működik a kicsik biznisze is kikerülve tecsót, minden árlehúzó tényezőt, gengsztert, ahogy Edith fogalmaz.

Lehet, hogy számolnod kéne ilyen megoldással mégiscsak , mert még így is megérné, ha kiiktatsz láncszemeket és magad árulod. Nem tudom, nem értek hozzá, csak hangosan gondolkozom. De fogjatok össze a gumissal!! ;-DD Már megérte idekommentelnetek!

@Illyés Edith: idézem az igazi dinnyetermelőt, neki tán hiszel, feletted írta:
"dtomika 2012.07.23. 13:40:14
@Alfagumi: Hát akkor gyakorlatilag egyetértünk. Visszatérve az eredeti témához ... igaz hogy "bunkó" módon csinálták. Illetve nagyon is okosan mert a dinnyeszövetség elnöke az egyik legnagyobb ( ha nem a legnagyobb ) felvásárló az országban. Gyakorlatilag ő szállítja a Tescóba a dinnyét, és igazság szerint Ő határozza meg a felvásárlási árat, őhozzá igazodik a többi felvásárló. Ha nincs jó termés akkor Macedóniából vesz sz@rért húgyért és át csomagolja, majd hazaiként adja tovább. Ez a FideSS-es gazdasági tündérmese. Vedd el a szegényektől és add a gazdagoknak Oszt jónapot"
@saravad: Annak idején ezt a felvásárló és értéksítő szövetkezetet kb 150 taggal azért alapítottuk, csak nagyon gyorsan átvette az írányítást az FideSS általt képviselt "magyar gazdasági csoda és szabadságharc" Az általun k összedobott pénzből lett létrehozva ez a telep is
@Illyés Edith: Arra azért nem válaszolsz, hogy aki belelát a kártyákba és ezt a machinációt - x fideszföldesúr egyéni haszonszerzése - felveti, annak a véleményét miért nem fogadod el? Ketten írják, hogy ez így vakítás, nem az igazi termelőkön segítő lépés. Akkor miért véded?
@dtomika: wááóóó, de csudálkozom...ja, mégsem :(
@dtomika: Akkor veletek nagyon kibasztak, jómagyarosan megmondva. És pár agymosotton kívül ezt a legtöbben látjuk - nem a harminc forinton megy itt azért az ugribugri - , ezért hőzöngünk: ez ugyanaz, hogy a haver járjon jól, de ezt mindenki fizesse meg. Te nem jársz jól, vevő nem jár jól, csak az új nagyúr. Ez a mezőgazdaság Orvbán-módra: összeharácsolni a földeket -erről írt múltkor Fabius - , az ott termelt cuccok árait a haveri érdekszféra nyereségéhez igazítani, oszt csókacsalás országom!
@Illyés Edith:

Az a rossz hírem van, hogy egyelőre még nem a dinnyék tanácsa és az árkartell határozza meg kinek lehet véleménye. Esetleg fel kéne tudni mérni ésszel a cikk, és a blogposzt közti különbséget, de ha nem megy, végül is nem baj, mert tegnaptól belefáradtam a demagógiád kiigazítgatásába. De azért ezt nem hagynám szó nélkül:

"A multi az akciózásával letöri az árakat. Ő be tudja hozni más terméken a kieső profitot, a termelő viszont nem."

Azért az gondolom nem fáj, hogy a szar multi a garantált 40 forinton felvásárolja a dinnyéteket,

bejelentés itt:

www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/hirek/magyar-dinnyet-arulnak-a-tescoban-is

és kiviszi azt a környező országokba, ahol ugyanazt csinálja amit veletek itthon szokott. Szlovák Tesco akciós újság:

www.itesco.sk/produkt.html?id=51981

Gondolom azért felsírnál, ha a szlovák kormányban feléledne a "nagyobb külföldi szállítmány" kiszorításának igénye a piacukról, szabna hatósági kiskerárat a szlovák dinnyéhez, és azt a 10 millió kiló dinnyét mégse venné meg tőletek a Tesco.

De cuki a szemforgatás, abba ne hagyd.
@dtomika: De akkor ez két különböző kérdés: van egyszer a politikával összefonódott "üzletemberek" problémája, és van a kiskereskedelmi árképzés problémája. Ha az országot gengszterek irányítják, akkor arra nem az a megoldás, hogy ráengedjük a 20 Ft-os macedón dinnyét szezon elején a piacra, hanem az, hogy leszámolunk a gengszterizmussal. (Hogy hogyan, azt persze én sem tudom. :(

Ha most kiállsz az út mellé a dinnyédet árulni, mennyit kapsz érte? És mennyit kapnál, ha a multik 49 Ft-ért akcióznának vele? És mennyit kapnál 2 hét múlva, amikor a multik 39-re engedik az árat? A legkisebb fogyasztói ár rögzítése még akkor is véd téged, ha amúgy arcátlanul nagyot szakítanak olyanok, akiknek inkább a bíróságon kellene hűsölniük, nem a parlamentben.
@Fabius: Ismered a mondást, véleménye mindenkinek van... egyébként nem követeltem a Varánusz betiltását. Te nyugodtan fordítsd szembe egymással az embereket álságos és megtévesztő érvekkel, én pedig hadd mondjam el, hogy álságos és megtévesztő érvekkel próbálod az embereket egymás ellen fordítani.

Nem vagyok dinnyetermelő.

Minden társadalomnak - a magyarnak is! - joga van védeni a piacait, termelőit. Az okosabb népek meg is teszik. Ez egy ilyen játék.
@Illyés Edith: @a szív fészkei: @saravad: Két perse fél elmegy a bíróságra. A felperes elmondja az ő verzióját. A bíró azt mondja neki " Igaza van ". Aztán az alperes is elmondja az ő verzióját A bíró azt mondja neki " Igaza van " erre a jegyző feláll és azt mondja " De bíró Úr nem lehet mind akettőnek igaza " erre a bíró " Na látja magának is igaza van "
Szóval mindenkinek igaza van csak közben a "kis"termelő tönkre megy. Még egy vicc A NAGY KÍNAI FAL!! DE A KIS KÍNAI NEM MINDÍG FAL
@Illyés Edith: A egy hetes felvásárlási ár 30,- plussz kompenzáció ( vagy másnéven ÁFA )
@Illyés Edith:

Edith,

az isten szerelmére, ne szavakon rugózz és ne csak az orrodig láss!

Ez egy cikk (illetve blogbejegyzés), amit kommentelhetsz. Persze, a szerző véleményét tükrözi, de ugyanz a szerző engedi, hogy leírd véleményedet - magyarul: vitát generál.

"Ha a multi most 69 Ft-ért adja, akkor két hét múlva 49 lesz, a termelőtől pedig 20 Ft-ért fogják csak átvenni. Ezért borogatták pár éve az Auchan a elé a platóról a dinnyét - akkor 49 Ft volt a szezon elején az akciós dinnye."

Ha egyszer 40 Ft a minimum felvásárlási ár, akkor lécci mondd meg, hogy hogyan adja azt a multi 49 Ft-ért?
Másrészt, a polci ár fixálása mennyiben akadályozza a multit, hogy ne kintről hozzon be olcsót???

Továbbá: mi az, hogy 99 Ft a minimum?
Mikor, a szezon melyik szakaszában?
Milyen minőségre?
Mi van akkor, ha eltelik két hét, és mégsem fogy a hazai dinnye?
Ki veszi meg akkor az immár felhalmozódott készleteket 40-ért és adja tovább kiskereben 99-rt?

"Az, hogy mi profitábilis, teljesen az állami szabályozás függvénye. Az állam határozza meg, mit írhatsz le költségként (mezőgazdasági kistermelő pl. a költségei után a 27% ÁFÁ-ból csak 12% kap vissza), mennyibe kerül a gázolaj, a növényvédőszer, stb. Végső soron MINDENT az állam szabályoz, mindennek az árát az állam határozza meg, csak van, ami nem nyilvánvaló első látásra. "

Gondolom felőled ki lehet dobni az összes mikro- és makrotankönyvet, plusz a vállalkozások pénzügyeire vonatkozó anyagokat is.
Hogy miért írom ezt?
Adott piaci szabályozás és árak, árfolyamok mellett a piac minden szereplője ki tudja számolni, hogy tevékenysége profitábilis-e, vagy sem.
Azzal pedig, ha e szabályrendszer gyakran változik, pont nem a beruházásokat segítjük (ezt hívják politikai kockázatnak, amit a befektetők a magas kamatoknál is jobban útálnak - mert nehezen becsülhetők).

"Én sem vagyok a patyolattiszta állami szabályozás híve, de a legkisebb fogyasztói ár rögzítése is egy eszköz lehet a kormány kezében. "

Aha, no igen.

De ha egyszer a 40 Ft-os piaci felvásárlási árak mellett kialakítható a 69-es ár, akkor mi indokolja, hogy ez 99-re ugorjék fel? Kié lesz az a nyereségtöbblet, amit te, én és mások a termék megvásárlásával létrehozunk? Kié lesz a 99-69= 30 Ft-ÁFA???
Kik teszik zsebre?

Gondolom, a dinnyekontingenseket már jóelőre lekötik, de ha most multis beszerző lennék, csak 10/20/30 Ft-os (ahogy írtad) lecsengő importot vennék, oszt adnám a legolcsóbb áron 99-ért, a szezon végén pedig megszámolnám az extra prémiumomat.
@dtomika: Gondolom ennek lesznek következményei a következő politikai "szezonban". Tudom, hogy ez most konkrétan nem vigasz.

Egyébként érdekelne a dinnyés szövetkezet története. (Kovácsházi vagyok, meg más okból is.) Meg kellene írni és kitenni egy blogra.
@Illyés Edith:

Lehet, hogy csak most jöttem rá, mi nem is egy malomban őrlünk.

"Minden társadalomnak - a magyarnak is! - joga van védeni a piacait, termelőit. Az okosabb népek meg is teszik. Ez egy ilyen játék. "

Senki sem mondta, hogy nincs jogunkban védeni a piacainkat (pl. az osztrákok is védik a sajátjukat, erősen).

De: a módszer nem mindegy. Illetve az, hogy ezzel a hűdenagy piacvédéssel tulajdonképpen ki(k) is jár(nak) jól.

Ha a dinnye drágul, de a teremlő ugyanazt az árat, vagy a dárgulásnál kisebb mértékű emelt árat kap érte, akkor e kérdés szerintem teljesen jogos.
@Illyés Edith:

Nem kell izgulnod, egy percig nem nézett se termelőnek se közgazdásznak senki. Az én érveimen és celine tegnapi közgazdasági levezetésén is elhasaltál, a bevezetésnek bedobott konténerniggerezésed is odalett az ugyanott lakó magyar vendégmunkásokkal, így azt nyomod amid maradt: a kartellvédelmi muszájszöveget.

Mi meg pont annak nézünk, aminek ez alapján látszol.
@Zébácsi: "Ha egyszer 40 Ft a minimum felvásárlási ár, akkor lécci mondd meg, hogy hogyan adja azt a multi 49 Ft-ért?"

A 40 Ft-ot a 99 Ft-tal együtt dobták be a köztudatba. 49 Ft-os akciós ár esetén nyilván valahol 20 Ft körül lenne a termelői. (2008-as Auchan-ügy.) Egyébként itt írja egy termelő, hogy 30 + 12% a tényleges felvásárlási ár.

"Másrészt, a polci ár fixálása mennyiben akadályozza a multit, hogy ne kintről hozzon be olcsót???"

Nem akadályozza. De ha dtomi kiáll az út mellé a teherautó platójáról árulni, akkor legalább nem 49-ről indul a szezon.

"Továbbá: mi az, hogy 99 Ft a minimum? Mikor, a szezon melyik szakaszában? Milyen minőségre? Mi van akkor, ha eltelik két hét, és mégsem fogy a hazai dinnye? Ki veszi meg akkor az immár felhalmozódott készleteket 40-ért és adja tovább kiskereben 99-rt?"

Például ezekre a kérdésekre kellene választ adni. Vagy legalább feltenni őket. (Bennem még maradt jó pár kérdés ezeken felül: hová lett a nyilván már lekötött macedón szállítmány, stb.)
@Illyés Edith: valyon a következő politikai szezont ki fogja irányítani ? Jó kérdés ... ?
Aztán nyitva maradt még egy kérdés. Mitől gondoljuk azt, hogy nem kellene arra is odafigyelni, amit a kommunizmusban még figyeltek is, hogy adott mennyiségű, használatban lévő termőföldünket ki mivel veti be? Mert azt se felejtsük el, hogy a kutya nem figyel a kereslet.kínálat mérlegre. aztán ha mindenki dinnyét termel és rogyásig van minden dinnyével, akkor is garantáljuk a hasznot? Hol van az leírva, hogy magyar gazda nem gondolkodhat soha üzletember módjára? Mert én biza, elárulok egy nagy "titkot", el kell adjam a beragadt gumit beszer ár alatt! Sőt, nem kevéssel alatta! Tőlem elvárják. Tavalyi gyártás? Miért nem olcsóbb? Sok más kereskedőtől is. Pedig pénzem, munkám van benne. Sírok, zokogok, de belátom, ha fölé rendeltem és nem megy el, akkor a hasznomból kell bukjak, mikor a szezon végén áron alul eladom. Ha sikerül. Ez sok más kereskedelmi ágazatban előfordul. A magyar gazda ilyet nem képes tenni. Zsebben a haszon, inkább kiönti a tejet, összetöri a dinnyét, nem fogja fel, hogy túltermelt, hogy mikor már elvetette, akkor sok volt, akkor garantált volt a veszteség, mégis termel. Miért??? Ha túltermelt, miért ne adhatná el kis veszteséggel? Jobb a parkolóban lezúzni, mint kis pénzzé tenni, szezon végén? Ezzel a hozzáállással is baj van. A magyar gazdáknak jó lenne egy kötelező üzleti képzésen rész venniük, hogy belássák, igen is, még mielőtt elveti, azelőtt tájékozódnia kell(ene), vajon lesz rá piac? Megtermelni és aztán a mi zsebünkre játszani, az olyan mint más faxával verni a csalánt. Régen felmérték, adott földterületen, ki mit vet. Most miért nem?
@Alfagumi: Erre majd dtomi válaszol, ha akar, de ami a termőterületet illeti, azt mostanában már műholdas technológiával mérik.

"Jelenleg Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termesztenek dinnyét, átlagosan 150-170 ezer tonna terem, 15 ezren élnek dinnyetermesztésből."

www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/a-magyar-dinnye-fogyasztasa-mellett-kampanyol-budai-gyula
@Cinkes: miért, szerinted az indexesek mit csináltak? Megkóstolták, tesztelték, és leírták ha valami különbözött. Speciel a Milka nem.
@Illyés Edith:

"hová lett a nyilván már lekötött macedón szállítmány, stb.) "

Lehet, hogy pont azt eszed. Vagy azt eszik Pozsonyban/Varsóban, magyarnak eladva.

Ha már intevenció, akkor esetleg ne az árat, hanem a termelői árat támogassuk (mert ott van sansz az értékteremtő folyamat ismétlésére.

Ausztria jó példa erre, ők védik a piacukat - de nem a kereskedőt támogatva. Őt azzal támogatják, hogy megvédik az olcsó importtól a hazai termelőket/gyártókat, profit képződik, beruzáhások valósulnak meg, ergo van munkahely és a fogyasztó tud miből költeni. Az egész jövő évi kereskedelmi mennyiség (1 termékre) egy excel táblában már októberben kész van, akciós árastól, marketingestől.
Tervezhető a cégek működése, látható a jövő (De nem ismétlem magam, erről már beszéltünk.)

A mostani dinnyealkuból mi látható? Kinek, melyik gazdának milyen feljelsztései lesznek?

A kérdés költői.
@Zébácsi: A CBA esküszik, hogy náluk a 99-es kartell óta csak magyar van:

"A 69 forintos kilónkénti árat még korábban hirdették meg reklámújságjaikban, ekkor ugyanis még kilátásban volt egy olcsó beszállító, miután azonban – más bolthálózatokhoz hasonlóan – megállapodtak a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM), hogy a kereskedők önmérsékletet tanúsítanak, egy magyar beszállítóval kötöttek szerződést."

index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/21/dinnye/

Az osztrák rendszert kifejtenéd egy kicsit? Hogyan, milyen eszközökkel védik a piacukat? (Az uniós jog értelmében csak termeléshez nem köthető támogatás adható, azaz tilos a közvetlen ártámogatás.)
@Fabius: Nem is termelő és nem is közgazdász. Egy kereskedésből élő népcsoport tagja, aki(?) összemossa szezont a fazonnal. A termelői ár támagatása az ő szemében egyezik a kereskedő támogatásával.
@Illyés Edith: Azt vágom, hogy mérik. Azt nem, miért nem nézik, ki mit vet, ültet, termeszt...Aztán mikor valamiből besokallunk, mindenki szalad állambácsi kasszájához, garantált haszonért. Meg ha esik, ha fúj, ha nem esik, ha nem fúj, ha jön jég, ha nem jön, ha süt a nap meg ha nem...Biztosítás egy szál se, mert az nyereség csökkentő tényező.. Ismerem a hozzáállást, tisztelet a kevés kivételnek.
@Alfagumi: Nem érted a lényeget: senkinek fogalma sincs, miből mennyi fog teremni. Mi például most azért imádkozunk, hogy legyen egy kis eső, mert akkor talán hozza a kukorica a szokásos termésmennyiség egynegyedét. Beveted a földed, tervezel egy átlagos mennyiséggel, ami aztán valahol 0 és 150% között teljesül.

Ha nem lesz eső, be kell tárcsázni a táblát, árbevétel nulla, a költség pedig változatlan. Van biztosításunk, de a biztosítás a biztosítónak üzlet, nem a biztosítottnak. Ha a költségek 100%-ára biztosítanánk, nem maradna semmi nyereség.

Ha megmarad a termés egynegyede, azt jó áron lehet majd eladni, tehát akkor talán nullára kijön ez az év.

Ha sok terem, akkor viszont nyomottak az árak...

(Egyébként a "piac" a kukorica esetén is egy vicc. Gigantikus fiktív tételekben spekulálnak a nemzetközi tőzsdéken, az egésznek már semmi köze ahhoz, hogy miből mennyi terem. Kb. ki lehet dobni a közgazdasági tankönyveket.)
@Illyés Edith:

és ez így megy évszázadok óta. télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, mindig esik az eső, soha nincsen jó idő, és akkor még télleg nem beszéltünk a chicagoi tőzsdéről, mely a közgazdasági tankönyvek kidobásának alapfeltétele. nem irigylem az osztrák gazdákat sem. én magam is régóta bánom, hogy nem filozófusnak mentem, hanemhát a gazdász indulót óbégattam, miszerint: "a gazdász gyerek sose kesereg....sallala". meg aszt, hogy: "vikszos bajszom úgy áll, mint az öreg bika szarva, csak egy legény különb nálam, de az le van szarva....trallala".
@hacsaturján: Ilyen aszályt, mint amilyen most nálunk van, a legöregebb gazdák/agronómusok se láttak még. Ráadásul fogalmunk sincs, egyik tábla mitől jobb, mint a másik. A mellettünk lévő tábla közel sem olyan rossz, mint a miénk - és van a mienkénél rosszabb is. Pár nap különbség a vetésben? Vagy?... Nálad sokkal komolyabb agrárszakemberek is teljesen tanácstalanok. Úgyhogy vissza lehet venni az arcból.
@Illyés Edith:

asztán aszt meg honnan is tudnád, hogy én mekkora agrárszakember vagyok? mán csak az orcám alaptyán is. a koromrul mán nem is beszélve. :))) persze nem is érdekes.
@Illyés Edith: Te elhiszed, amit írsz? Elhiszed, hogy nálunk ez így van, de a környező országokban nem? Elhiszed a 0 termés fogalmát? Te is pontosan aszerint oltod a népet, amit a médiából megszoktunk. Érdekes, hogy nálunk mindig veszteséges a mezőgazdaság, de mégis 25-50 évekig csinálják és mikor lemegyek a síró gazdához vidékre, szemem-szám eláll, akkora ház, mindenkinek autó a családban, meg apunak kettő, mert vadászik, egymás mellett a földek, de mindnek hitel nélküli géppark, pont ugyan az, mint a szomszédnak, mert kell, mert a TSZ hülyeség..szóval nem, nem hiszem és nem kajálom a nullára kijön az évet, mert hatalmas trükkökkel élnek, mert mocskosul teli vannak lével, látom. Szerintem a magyar gazda igen is nagy árréssel dolgozik, sokat akar keresni, többet, mint a környező országokban. Neki a haszonkulcs 100%-nál kezdődik.. Az agrár szakembereket meg hagyjuk, mert ők és a gazdák egy hullámhosszon mozognak. Ha pedig nem tudják, miből mennyi fog teremni, az meg aztán az ő szégyenük. Nem hiszem el, hogy a nagyságrendet nem lehet belőni. Egyébként meg, ha ilyen xar, miért csinálják? Ha minden év bukta, miért??? Hagyják, hadd vásároljunk olcsón a szomszédból! Olcsóbb, legalább olyan jó, ha nem jobb és az állandó sírást sem kell halhassuk. akinek nem inge, ne vegye,de most felrántottam magam, mert nem szeretem ha a szemembe homokot próbálnak szórni, mert azt hiszik, mindenkivel, minden hülyeséget meg lehet etetni.
@Illyés Edith: Komoly szakemberek lehetnek. Aszály.Megakis...Na, majdnem mondtam. Kérlek, ne nézz mindenkit hülyének!
@Illyés Edith: Jól gondolom, nem vagy pártatlan? termelotol.hu?? Azért így érthetőbb az oltás.
@Alfagumi: Nincs közöm a termelőtől.hu-hoz.
Gondolom, már mindenki az új bejegyzésnél van, de még elmondom: az élelmiszer termelés közügy, mindenkinek fontos és egy csomó befolyásolhatatlan tényező van, ami miatt a gazdák évről évre kockáztatnak. Ezért, hogy vállalják a kockázatot, hogy éhen ne haljunk, de ők se, létezik az agrártámogatás és a különféle adókedvezmények. Rendben. Értem én, mert ha a sarki trafikos nem nyit ki többet, az nem akkora gáz, mintha jövőre nem vetnek búzát.
Nem sajnálom a támogatást, amit konkrétan mi, magyar és európai polgárok dobunk össze.
Ezek után tessék egy picit a fogyasztói igényekhez igazodni és az érdekérvényesítést ne a mi pénztárcánk rovására űzni.

És minden tiszteletem a termelőké, kemény munka és hasznos is.
@Alfagumi: www.beol.hu/bekes/gazdasag/kritikus-a-kukorica-allapota-bekesben-452881

"Békés megyében az elmúlt három évben a kukorica átlagos hozama hektáronként 6,5-6,8 tonna között alakult, 2011-ben 6,8 tonna volt. A gyorsfelmérés adatai alapján a megyében az idén 3-3,5 tonna átlaghozam várható kukoricából, beszámítva a csőképződésben megrekedt, TERMÉSHOZAM NÉLKÜLI 25-26 ezer hektár területet is."

Ugyanez dinnyében:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/10/a_dinnye_negyedet_elverte_a_jeg_bekesben/

"A dinnye negyedét elverte a jég Békésben... mintegy száz hektárt teljesen megsemmisített a térségben, és kritikus a dinnye állapota mintegy ötszáz hektár területen."

Senki nem mondta, hogy minden évben rossz a termés. Nem veszteséges "a mezőgazdaság", a tavalyi például összességében nagyon jó év volt, jóformán ez mentette meg az országot a recessziótól. Egyszer veszteséges az alma, máskor a kukorica vagy a dinnye, és gyakran nem is országosan, hanem csak egyes termőterületeken. A magadfajta kommenthuszárok pedig ülnek a tévé előtt és mindebből annyit érzékelnek, hogy már megint panaszkodnak "a gazdák" meg "a mezőgazdasággal" már megint baj van... A dinnye miatt is csak azért van cirkusz minden évben, mert ezzel akcióznak a multiláncok.
@Épelméjű: Apám, Te micsoda kis pökhendi felfuvalkodott fasz vagy!!

Nem szoktam különösebben leírni, mit is gondolok kommentelőkről, de te kifejezetten az az ostoba felfuvalkodott, szegény nyugdíjas szülei pénzén vett diplomájával és köcsögautójával hivalkodó nyikhajnak tűnsz, aki valami multi védőszárnyai alatt okoskodik.

Egy kis tiszteletet a 4 milliónak és Keresztanyának is.

Az ő munkájukból vagy az, aki.
@SecretGhost: Azt, hogy a magyar étel a szenny, te buzi köcsög fideszfasszopó görény.
@Illyés Edith:

"A legkisebb fogyasztói ár rögzítése még akkor is véd téged"

A logikád mentén MINDEN termékre hatósági árat kellene alkalmazni, amit a multik is árulnak. Az Alfagumi abroncsára is. Kétségtelenül okosan csavarod a szót, de a hozzászólásaid tipikus mellébeszélések. Nem vagy rokona a Girosznak?
@Husz_János_Puszita: Elég csak azokra, amelyekkel egy-egy termelési szezonban végig akciózni szoktak - "mágnestermék" marketingnyelven -, és ahol olyan import termék van, amivel a magyar nem tud "versenyezni". (Azért teszem a versenyt idézőjelbe, mert két hete még 250 Ft volt mindenhol az ismeretlen eredetű import dinnye. Akkor lett egyszeriben ennyire versenyképes, amikor a magyar elkezdett érni.)

Ha Alfagumi és másik 15 ezer család abroncsot gyárt, a multik akcióznak vele, és emiatt az abroncsok ára a felére zuhan, és Alfagumiék képtelenek a piacon normális árszínvonalat fenntartani, akkor legyen az abroncsra is minimálár. Nehogy már pár áruházlánc heti beetető akcióinak rendeljünk alá az egész nemzetgazdasági ágazatokat...

Ki az a Girosz?
@Illyés Edith:

Akkor már egyszerűbb kitiltani az áruházláncokat. Mert mi van, ha másnap másik terméket akcióz le? Megyünk utána szépen, sorban, míg végül eljutunk a létező szocializmushoz? Kösz nem, inkább a piaci verseny, még ha bele is bukhatok abba, amit csinálok. Szeretek kockáztatni.

Gíró-Szász.
@Husz_János_Puszita: Akkor van probléma, ha egy termék MINDIG akciós a multiknál, és nincs olyan időszak, mikor normális áron kínálnák. Ilyen termék a magyar dinnye: érik július közepétől augusztus végéig, és folyamatosan nyomják az árat egyre lejjebb és lejjebb, a végén már önköltségi ár alá, mert a saját veszteségét behozza a lánc a több ezer egyéb árucikken. Csak közben a termelő, kiskereskedő piacát is tönkreteszi, pusztán azért, hogy a heti akciós újság kellően vonzó legyen a vásárló becsábításához.

index.hu/belfold/dinny0712/

Sok sebtől vérzik ez a kartell, de azt látni kell, hogy itt nincs semmiféle szabad piac. A szabad piacon nagyjából egyforma súlyú játékosok vannak, senki nem képes egymagában, vagy néhány társával együtt mozogva eltéríteni az árakat. Ez itt eleve nem áll fenn, innentől kezdve az állami beavatkozás, mint olyan ellen kampányolni a szabad piac nevében, ez egy nonszensz.
@Illyés Edith:

A multik méretüknél fogva befolyásolni tudják az árakat, ez van. Mégis minden termelő ott tolong, bekerülhessen a beszállítók közé.

Abban igazad van, az EU agyonszubvencionált, agyonkorlátozott mezőgazdaságában szó nincs szabad piaci versenyről, de akkor annak a reformjáért kell lobbizni, nem a fogyasztókon leverni a gazdaságtalan termelést árkartell formájában.
@Husz_János_Puszita: Ezt a problémát nem az EU agrárpolitikája okozza, hanem - elsősorban - az áruházláncok akciós újságra és beetető termékekre alapozó marketingje. Nem hibáztatom őket, nyilván ez az, ami működik - de ilyenkor éppen az állam dolga az, hogy korlátok közé terelje az efféle piactorzító, destruktív folyamatokat.

Már egy ideje él az önköltségi ár alatti értékesítés tilalma, de ez önmagában a tisztességtelen külföldi dömpingáru problémáját nem oldja meg. További piacvédelmi intézkedésekre van szükség, és minden hibája ellenére a dinnyekartell egy pozitív lépés ebbe az irányba.

Az nagyon szomorú, hogy az átlag magyar számára nagyon drága a dinnye, de _továbbra sem kötelező áruházláncnál dinnyét vásárolni_.

A termelő és a kiskereskedő annyiért adja a terméket, amennyiért akarja, meg amennyiért a vásárlók megveszik tőle. A kartell miatt - ha a láncok egyáltalán betartják - valószínű a kicsik is egy kicsit magasabb árat tudnak majd érvényesíteni a piacon, emiatt gazdaságtalan termelést, fogyasztókon leverést, stb. emlegetni szerintem súlyos felelőtlenség és demagógia.

További kommentekre nem tudok válaszolni, a még esetleg idetévedőket kérem, hogy ne üljenek fel a Varánusz-féle hangulatkeltésnek. Nem az az érdekünk, hogy 30 Ft-tal olcsóbb legyen a dinnye, hanem az, hogy mindannyian annyit keressünk, hogy ne számítson 30 Ft árkülönbség. Ez pedig úgy nem fog menni, ha pár tízforintnyi árelőnyért átengedjük a piacainkat a külföldi árunak.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: messzire vezet, de ez egy összeurópai probléma --> a válság egyik alapvető oka.
Nincs értéke a termelésnek (akár mezőgazdasági, akár ipari), a kereskedelem elfölözi a termelőtől a jussát --> a termelőt arra ösztönzi, hogy költséget csökkentsen --> a termelés így szűnik meg fokozatosan európában és tevődik át kelet-ázsiába, meg máshova, magyaroról albániába és romániába, stb.
Itt meg már nem termel senki semmit, mert aki teszi, az normál árat nem kap érte.
ezt a dinnyézés kicsiben mutatja.
Miközben a kereskedők óriási haszonra tesznek szert, kiölik a termelést, végeredményben semmi sem marad itt.
Protekcionizmus kell, de nem nemzeti sznten, hanem európában, visza kell hozni a termelést, annak meg kell adni az árát, a kereskedési haszonkulcsot pedig visszaszorítani pl úgy, hogy nem engedjük be az indiai, stb. árut, ami azért olcsóbb, mert 10-ed annyi a munkaerőköltség.
És nem, nem ettől szegényedik el a vásárló, általános szolgáltatási költségekért sokkal többet fizetünk.
@Husz_János_Puszita: nagyon nagy tévhit. Nem a termelés a drága, a termelő monopszonikus (vevőoldali monopólium) helyzetben nem tudja más csatornán értékesíteni az áruját és az önköltségi szintet sem éri el.
Egyáltalán nem érdekünk az, hogy az európai termelő ellehetelenüljön, különben mit csinálunk?
Senki se mondja, hogy hihetetlen drága 99 Ft/kg-ért megvenni azt a kva dinnyét, legyen bruttó, kerhaszonnal 150 Ft. Hogy itt 10-20 Ft annyit számítana egy vevőnek.
Tévé, villany, gáz, banki szolgáltatás, telefon, mennyit fizetünk?
@MosoMasa: "Mintha a dinnyezabálás létszükséglet lenne, és napi standard lenne.
ne rinyáljunk már vazze!"
Ez a tipikus fideszes észjárás, önkényesen megszabnád mi a szükséglet és mi nem az.
Ilyenek az Orbán-rezsim támogatói.
@Illyés Edith:

Esetleg ha a termelők nem adják oda a multinak szarért-hugyért?

Ha a termelő pénzénél van, ki nem szarja le, mennyi a dinnye?

--

A termelő gyenge a felvásárlóval szemben, a multinak meg jobban megéri importálni.
MIÉRT? Na erre kellene rájönni, és hatékonyabban termelni.
Még van pofájuk azt állítani, hogy ez a dinnyecirkusz nem kartell. Aki meg ezt a kartellt összehozta az a Budai Gyula, aki vizsgálja az előző kormány visszaéléseit. Nem kell sokat várni, hogy az ő dolgait is vizsgálgassák!
@vanRob: "Ezt a lékeléses dolgot támogatom. Akár átvitt értelemben is."

Én átvitt értelemben nem! Arra vannak a börtönök! ;)

"Hajrá Magyar Köztársaság!"

Szerintem a banánköztársaság mintájára lehetnénk dinnye köztársaság! ;)
@Petykabá: " bocsi, de az EU miatt kellett betiltani:)"

A lékelést? Azt biztosan nem! Már 90-ben kiment a divatból! Hol volt még akkor az EU csatlakozás?
@Illyés Edith: Ha elolvastad volna, amiket írtam, tudnád, a gumi ugyan úgy mágnestermék és legalább annyi, ha nem több család él közvetlen a gumiabroncs kereskedelemből (a gyártást ide sem veszem) mint a dinnyéből. Az árakat a multik leszorították, amint szintén írtam. Gondolhatod, nem vicceltem, ha a családom, ismerőseim is elküldöm a multihoz gumit venni, mert olcsóbban adja, mint én veszem és még fel is szereli, nekem több okom lenne sírni. Az egyetlen különbség, hogy gumiból a multi nem tart minden méretet, csak pont azokat, amik a legkelendőbbek. Viszont azokat a beszerzési áram alatt vagy éppen néhány forinttal felette adja, de még azért az árért fel is szereli!!!Sőt, utána, ami megmarad, tőle még vissza is veszik! Tőlem nem. Még sincs hová fordulni és sok ilyen termék van. pont te vagy az a kommenthuszár, aki nem látja, csak, amit akar, mert szemellenzőt visel!
@Alfagumi: "Az egyetlen különbség, hogy gumiból a multi nem tart minden méretet, csak pont azokat, amik a legkelendőbbek."

OK, akkor most képzeld el, hogy MINDEN termékeddel folyamatosan akcióznak. Hm?

Egyébként ha elolvastad volna, amiket írtam, tudnád, hogy én nagyon megértem, hogy a multik sértik az érdekeidet, és ha rajtam múlna, sokkal keményebben fogná őket a GVH.

Bár valahol az törvényszerű, hogy a KERESKEDELEMBEN a nagy láncok viszik a piac jó részét, és a kicsiknek csak niche piacok maradnak - mint neked a különleges méretek. Neked a multi a versenytársad. A termelőnek nem a multi a versenytársa, hanem a másik, esetünkben dél-európai termelő - viszont a termelők közti versenyt a multi kereskedő mozgásai teljesen eltorzítják.
@Illyés Edith: Egyébként több száz olyan termék van a dinnyén kívül, ami folyamatosan mágnestermék, egész évben. Ha valaki nyitva is tartja a szemét, a műszaki cikketől a híradástechnikán át, tv-k, laptopok, de az autós szakma termékei, a motorolajok, rengeteg minden. Nagykereskedelmi áron vagy alatta. Nem, nem csak a gagyi, már régen nem! Vásárlók tömege veszi meg a motorolajat, hűtő és ablakmosó folyadékokat, sorolhatnám mi mindent, multiban. Csak az az egyetlen különbség, hogy mi többféle terméket értékesítünk, nem egy félét, mint a dinnye termelő. Viszont a dinnye termelőnek van haszna, nekünk pedig azokon a termékeken már nincs, szó szerint megszűnt az eladásuk, egész termékcsoportok tűnnek el, amit bár elvileg árusítunk, gyakorlatilag szinte mindenki a multinál veszi, nagyker áron. Ezért még mindig azt mondom, ez a módszer tarthatatlan és felháborító. Igen is meg kell keresni az okot, miért lehet az, hogy a termelő Lengyelországba olcsón odaadja a dinnyét, de a saját piacára nem, ott garantált átvételi árat harcol ki magának, ezzel a saját országának a vevőét sarcolva. Több mint felháborító! Mert ugye azt legalább nem vonod kétségbe, hogy a termés egy részét, olcsóbban mint a kialkudott netto 40 Ft/kg eladják külföldre???
@Illyés Edith: Nekem minden termékemmel akcióznak.A gumiból egy kis réteggel nem, amit viszont nagyon kevesen keresnek és ezen osztozik az összes gumis. Nézd át a weboldalam, ha ráérsz és nem találsz olyan terméket, ami ne lenne egész évben valamelyik multinál! Talán egyet sem. Csak mi együtt kell éljünk ezzel, mert ez senkit nem érdekel. Nekem is ugyan úgy megvan a kínai piac, akik olcsó gumival árasztják el a piacot, így én még egy terméken belül is kell versenyezzek. Mert ha én pl. nem tudok olcsón adni egy méretből, elveszítem a vevőm. Azt már meg sem említem, mennyivel nagyobb bekerülési költségű dolgokat árulok, mennyivel kisebb árrés mellett. Az én maximált árrésem, az internet előre törése óta, 3-7% közt mozoghat. Bruttó árrésről beszélünk! Mégsem sírok, fogtam és bezártam a műhelyem, nem rohantam az államhoz, támogatásért. Pedig rögtön három munkahely szűnt meg... Viszont ha nem megy valami, nem szabad erőltetni.
@Alfagumi: " Mégsem sírok, fogtam és bezártam a műhelyem, nem rohantam az államhoz, támogatásért."

Talán kellett volna. A kínai piac egy botrány, tönkretette a magyar kiskereskedőket és könnyűipart. Hány ember élt meg azon a piacon, amit a kínai csempészáru letarolt? Hányan írtak az országgyűlési képviselőjüknek, a Versenyhivatalnak, stb. Hányan vették a fáradságot, hogy az interneten blogokban vagy kommentekben tájékoztassák a közvéleményt?

Ne haragudj, de nagyon jellemző a hozzáállásod: bezárod a boltot, de az államhoz nem mész, viszont ha valaki megy és sikeresen lobbizik, védi a piacát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattól és a külföldi dömpingárutól, az ugyebár több, mint felháborító. Dögöljön meg a szomszéd tehene is, így lehetne összegezni a véleményedet.

Csak sajnos így szép lassan mindenkinek leépül a piaca. A végén Darwin-díjat kapunk és kipusztulunk.

Én programozó vagyok, és indiai konkurenciával kell versenyeznem. Mégis tudok örülni, ha a dinnyetermelőnek nem nyomják le a piacát. Megmarad 15 ezer család megélhetése, megmarad az ország egy szelete. Valahol ez inkább érdekem, mint hogy teszkógazdaságos áron vehessek macedón dinnyét (ami persze csak akkor és addig gazdaságos, amikor érik a magyar konkurencia, egyébként 250 Ft/kg).
Én meg úgy gondolom, hogy életben tartani egy ágazatot, de más pénzén, mástól tarhálva, több, mint gusztustalan. A dinnyetermelő nem a piacát védte, hanem a polgárt fejte meg, aki, idén, egy 10 kg-os dinnyén több mint egy kg kenyér árát veszti el. Mert nem simán kiharcolta magának a 40 Ft-ot átvételi árat, de nem mert szembemenni a multival,akiből él, ezért egy fix fogyasztói árat is hozzá vettek. Ez nem piacvédelem, hanem pofátlanság. Miért kellett a polcárat is fixálni? Mert azt a dinnyés is tudja, hogy a dinnéjét egyedül nem tudja értékesíteni. Kell hozzá a többi piaci résztvevő is. Velük nem mert xarakodni, de velem igen, ezért én idén a dinnyét 30%-kal többért vehetem! Kíváncsi lennék, támogatnád-e ha az autód gumiabroncsait csak 10%-kal többért kellene megvenned? Ha a Castrol motorolajat nem kapnád most éppen az Auchan-ban nagyker áron? Pedig, ha nálam veszed, én már munkadíjat sem számoltam fel a cserére, ingyen csináltam, és kedvezményesen adtam, csak vedd meg. Mégis, megértem, ha ott veszed, mert ott olcsóbb. Jelzem, most csak egy ágazatról beszélünk, pedig itt lehetne mellettem még másik száz, ugyanabban a cipőben járó, nem mezőgazdasági ágazat. Tényleg elgondolkodtató, hogy jobb lenne nekünk vásárlóknak, ha nem lenne magyar mezőgazdaság és az olcsó külföldi piacról, békésen, gond nélkül vásárolhatnánk? Mert mi lesz a következő fix polc áras termék, a mostani precedens után? A paradicsom, a gyümölcsök nagy része, a paprika, stb..Akkor aztán már majd nem csak a szezonális dinnyét vehetjük drágán...(nem veszek dinnyét az idén. Barackor vettünk és finom. A dinnyések meg...)
@Alfagumi: "Tényleg elgondolkodtató, hogy jobb lenne nekünk vásárlóknak, ha nem lenne magyar mezőgazdaság és az olcsó külföldi piacról, békésen, gond nélkül vásárolhatnánk?"

A külföldi akkor olcsó, ha a magyar konkurencia alá kell mennie. Egyébként nem olcsó. 250 Ft volt a magyar piacon az importdinnye fogyasztói ára 2-3 hete, a dél-európai csúcsszezonban, aztán amikor elkezdett érni a magyar, pár nap alatt "csodálatos" módon lement 69-re.

De OK, nem kell magyar mezőgazdaság. Nem kell magyar ipar és kereskedelem. Nem kell semmi. Megvesszük a multinál a legolcsóbb importárut... mert az "hatékony" és "versenyképes". Tegyük fel, hogy az is marad, a magyar konkurencia kiiktatása után is.

De miből is fizetünk a kasszánál? Honnan lesz fizetésünk, ha nem termelünk semmit? Nincs olyan termék vagy szolgáltatás, ahol a macedón, marokkói, kenyai, kínai ne tudna alánk kínálni árban, ha akar.

Ki fogja megvenni az utánfutóra való gumiabroncsodat, ha nem a magyar dinnyés gazda? Próbálj már meg gondolkozni kicsit.
@Alfagumi: Ja, és a polcárat meg azért kell fixálni, mert az áruházláncok akár önköltségi ár alá is mennek az akciós termékekkel. Mert ő be tudja hozni a többi árucikken. De ezt már sokszor kitárgyaltuk. De a polcár július végéig van (és be se tartják). Annyi hatása lesz ennek, hogy nem omlik össze a dinnye ára már augusztus elejére, és marad pár forint a termelőnél.
de ugye, nem muszáj azt a dinnyét megvennem, amiben Viki van??:/
@Alfagumi: Csak érdekességképpen, hogy hogyan megy a dezinformáció a témában:

nol.hu/lap/allaspont/20120723-dinnyecsoszok

"Ez most éppen azt jelenti, hogy magyar fogyasztónak kilónként száz forint alatt nem jár még dömpingdinnye sem. Inkább ott rohadjon meg a földön, vagy egy kopott utánfutó platóján."

Természetesen utánfutóról mindenki annyiért adja a dinnyét, amennyiért akarja. A kartell csak a nagy láncokra vonatkozik, és az ő esetükben is önkorlátozáson alapul, bármikor kiszállhatnak belőle.
@Illyés Edith: Már elnézést, de ki beszélt a többi ágazatról? Én csak a mezőgazdaságról beszéltem. Miért is? Mert a többi ágazatnak nem kell támogatás,(ha van, elérhetetlen, felvehetetlen, alig tudják kiosztani) vis major alap, nem láttam még egy gumist sem a tecsó előtt lázadni, de más, ne mezőgazdasági céget, amint inkább xarral keveri össze a tejet, mint, hogy olcsón adja nekünk, vagy töri össze a dinnyét, mint, hogy olcsón adja nekünk... Nem válaszoltál, mitől éri meg a dinnye a lengyel piacra olcsón és mekkora pofátlanság már a saját piacod lefejni, sírni, fix polcárat kiharcolni? Mond meg, szerinted a Lenyel árat látva, mennyiért ment oda a dinnye? Oda jó 25 Ft-ért is, csak nekünk, Magyaroknak nem éri meg olcsón adni? Egyébként meg neked kell gondolkodni, mert most sem veszi meg az utánfutóra tőlem az abroncsot, eztán sem fogja, mert ő is a multiban veszi, olcsón. Ha valamire, hát a munkás autóra nézi meg a Magyar igazán a legolcsóbbat. Egyébként is, arra használtat vesz.. Azonban értem a célzást. Azt gondolod, ha nem lenne mezőgazdaságunk, egészen biztosan minden összeomlana? Szerinted akkora hasznot hajt az országnak a magyar gazda?? Legvégül pedig. Hogy megértsd. A polc ár miatt a platón rohad a dinnye, mert a polc ár miatt a sarki zöldségesem, aki tavaly ilyenkor már 60 Ft-ért adta, most 129 Ft-ért adja, MAGYAR DINNYE nagy betűs felirattal. Ugye nem gondolod, hogy ez nem a fix polc ár miatt van? Bolond lesz bárki leengedni, ha máshol drága. Azt meg mégsem várhatod el, hogy egy olcsó dinnyéért elmenjek a nagybanira vagy a termelőhöz. Jól megszívattak minket, ők is vágnak egy eret a csóró magyaron, de, kintre oda mérik 25-30 ft-ért kg-ját. A fix polc árral nagyot ők nem szakítottak, de mi nagyot szívtunk. Gratula.
@Illyés Edith: Egyébként miért nem idézted már akkor az egész, lényeges részt?

"Eközben még a laikusnak is szöget üthet fejébe a gondolat: karácsony előtt ugyan miként is vehetünk spanyol barackot, török dinnyét még a legigénytelenebb minimáláras csarnokboltban is – valamilyen tél azért arrafelé is van, a gyümölcsök többsége pedig ott is évente egyszer terem. A háttérben nincs varázslat. A magas hozzáadott értékű, kézimunka-igényes termelés jól szervezett integrációja működik a megtermelt áruk legalább felét lefedő, gyakran gazdálkodói közös tulajdonú hűtőkapacitással, csomagolórendszerekkel, precíz szállítási-üzleti hálózattal. Ha a kormányzat valóban segíteni akarna, akkor nem bottal hadonászó dinnyecsősz módjára, a pillanatnyi árak húzogatásával-eresztgetésével próbálna játszadozni ezen a piacon, hanem végre átgondolt fejlesztésre ösztönző programokkal állna a termelők elé. Az agrárirányítás Darányi-tervében van ugyan erre utalás, de a mindent ütő adu ász „a hazai piac védelme”. Ez most éppen azt jelenti, hogy magyar fogyasztónak kilónként száz forint alatt nem jár még dömpingdinnye sem. Inkább ott rohadjon meg a földön, vagy egy kopott utánfutó platóján. Megvédve."
@Alfagumi: A 25 Ft-os lengyel exportot honnan veszed?
@Alfagumi: Mese habbal. Ott állnak a magyar dinnyeföldek végén a hűtőkamionok. Precíz szállítási-üzleti hálózat van. Ne oszd már azt észt kérlek olyan témában, amiről semmit nem tudsz!
Friss, ma hajnali jelentés a nagybani piacról: lincshangulat.

Barátom beszélgetett őstermelőkkel, burgonyát, káposztaféléket, gyökérzöldséget, búzát termelnek. 1 ha búzán 10 ezer ft-juk maradt, pedig jól alakult a búza ára. Tudnának nagyobb nyereséget összehozni, nagyobb területen, de valamiért valaki elhappolta előlük a faluban az állami földeket. Nem tudják a magas üzemanyag árakat érvényesíteni az árakban, nem tudják fűteni a melegházakat az energiaköltségek miatt.
@Illyés Edith: Mondod te. Egyébként fogalmad sincs, mihez értek és itt te vagy aki pontosan úgy osztja az észt, mintha tudna valamit, de az igazság az, hogy csak hinted a port. mno.hu/mezogazdasag/mar-nem-kell-sokat-varniuk-a-magyar-dinnyere-1092269
Az exportőr indít 40-50 Ft-tal és van aki alatta. Akkor ugye ki tudod számolni te is, hogy már az induláskor is 40 Ft alatt is adták el a termelők a dinnyét. Ekkora tételnél az exportőr haszna kg-onként nem egy két forint, hanem 3-6 Ft. Mernék fogadni,hogy 25-30 Ft/kg körül adták át a termést, előre lekötve. Egyébként kérdezz utána, mert nem is olyan nagy titok ez. Az sem lenne meglepő, ha a cikkben is írt, rögtön alacsony árral indulók még a 25 Ft-ot sem érték volna el.
@Alfagumi: A cikk szerint a felvásárlási ár 40-50 Ft. Egyébként tudtommal nem annyi, 30-35 Ft. De ezekre ún. termeltetési szerződés van, ami egy külön műfaj. Minden termelő úgy dolgozik, hogy a várható termés egy részére leszerződik, a fennmaradó részt - ha terem valami a leszerződött mennyiség felett - értékesíti a betakarításkor. (Vagy ha jól tárolható a növény, akkor vár, amíg jó árat kap.)

Amit biztosan elvisznek, annak az ára alacsonyabb. Amivel a gazda kockázatot vállal - mert akár a nyakán is maradhat, ha nem tudja 2-3 napon belül eladni - azért joggal vár el magasabb árat. A szerződött áru és a piaci áru az két különböző dolog.

Nem fair elvárni, hogy a gazda kockáztasson, de a kockázatmentes árat számolja fel. Mindezt azért, mert Alfaguminak joga van a teszkógazdaságos árú dinnyéhez!! Szánalmas és nagyon elszomorító a felfogásod. Vegyél barackot.
@Illyés Edith: Az én felfogásom a szánalmas? Azzal érvelnek a dinnye kartel mellett, hogy a 40 Ft alatti ár nem kifizetődő a termelőnek! Szánalmas az a hazugság. Mert kifizetődő az, ez az egész egy hatalmas műbalhé és csak a hozzád hasonlók akarják elhitetni, már azzal, aki elhiszi, hogy ez még ráadásul nekünk jó! Ez egy sima, mezei spekuláció, amin a megfelelő emberek megkeresték a megfelelő pénzt. Nem tudom, neked ebből mennyi jut, nem is érdekel. Senkit nem érintett volna ez ilyen érzékenyen, ha nem kerül képbe a fix polc ár. Ki volt az, aki a 40 Ft-os termelői ár "érdekében" 99 Ft-os fix polc árat talált ki?? Ki az, aki azt hiszi az emberek hülyék és nem látnak az orruknál tovább? Egyébként a cikk az export árat írja, ami nem a felvásárlási ár. Az az export cég eladási ára.

Amitől te demagóg vagy, az az ilyen hozzászólások:
"Amit biztosan elvisznek, annak az ára alacsonyabb. Amivel a gazda kockázatot vállal - mert akár a nyakán is maradhat, ha nem tudja 2-3 napon belül eladni - azért joggal vár el magasabb árat. A szerződött áru és a piaci áru az két különböző dolog."
Érdekes, ezt náluk megérted, nem nem bírod felfogni, hogy amiket írsz, mindenki másra is igazak kellene legyenek, de nem azok! Amit leírsz jól hangzik, én is szeretnék ilyet, de nem kivitelezhető a mai piaci viszonyok közt! Mégis, nekünk a sokkal nehezebb körülmények közt megkeresett forintjainkra apellálva "erősítették" a dinnyéseket. Meg kellene érteni, a mezőgazdaság termelőinek, hogy úgy kell a piacra lépniük, minta piac összes többi részvevőjének!Üzletemberként! Nem másokra hagyatkozva! Ahogy nekem, másnak, bárkinek! Már pedig a te általad leírt álomképek már nem léteznek. Illetve nekik még igen, néha. Sajnos. Fel is háborítja az embereket. Mintha szezonban, éppen mikor el lehet adni, akkor megemelném a gumi árát..LOOOL Hol van már ez a világ? Aki a gumi szezonban nem a legolcsóbb, nem akcióz, éhen hal!A rendszer már fordítva működik, ez nem a kommunizmus! Ez mindenkire és mindenre igaz... Meg fogják látni, mekkora butaság volt ez a polc ár. Fel fogja borítani az egész dinnye szezont. Rengetegen ne vettek még egy dinnyét sem, emiatt. A környezetemben is több ember.. Mert ahol megvehetnénk ott még 120-130 Ft.. Nesze okos fix polc ár. Aztán majd rájönnek, hogy kár volt belenyúlni, de akkor már késő lesz.. Jó néhány percentnyi dinnye eladást beáldoznak, valakinek a zsebéért..
Ez a szépnevű rosszabb mint Stefánia kisasszony
A gazdák érdekeit közérdeknek beállítani a demagógia. Európa túltermel élelmiszerből. Sok az eszkimó, kevés a fóka. Kereslet-kínálati függvényen kívül lenyomja az árakat a sok szubvenció is. A fejlett országok GDP-jének cirka 3%-át adja a mezőgazdaság. Magyarország GDP-jének kb. 80%-át az export teszi ki. Meg lehet próbálkozni piacvédő akciókkal, de ha viszonozzák, szépen éhen halunk, miután megettük az összes dinnyénket.

Az egész ostoba próbálkozás többet ártott a dinnyetermelőknek, mint amennyit használt. Mint a kormány többi intézkedése. Nem lehet erőszakkal beavatkozni piaci folyamatokba, illetve lehet, de jó vége nem lesz.
@Husz_János_Puszita:

"Meg lehet próbálkozni piacvédő akciókkal, de ha viszonozzák, szépen éhen halunk, miután megettük az összes dinnyénket."

Erről van szó. Az észak-koreai piacok annyira meg vannak védve amennyire lehetséges; mégis éhínségek vannak arrafelé rendszeresen.
@Husz_János_Puszita: Ámen. "Meg lehet próbálkozni piacvédő akciókkal, de ha viszonozzák, szépen éhen halunk, miután megettük az összes dinnyénket." Erről nem is beszélve.
@TrueY: tudomásom szerint betiltották, jogharmonizáció egészségügyi normákkal miegymás...
@Petykabá: A 90-es évek elején??? Mondom, hogy akkor még nem is volt EU ('93-tól van)! Szóval ezt csak valami dinnyekereskedő mesélhette neked! ;)
süti beállítások módosítása