Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/03/29/napelemgyar-csorna-fizetes-dolgozok-leallas "2021 nyarán, amikor felp... (2024.03.29. 14:20) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2012.07.22. 03:15 Fabius

A dinnyekartell arat, te meg fizess

Címkék: fidesz kartell dinnye hatósági ár

Olyan érzése van az embernek, mintha fix évfordulós ünnepe lenne a dinnye árának. Ez valami hagyomány itt a Balkán sarkán, hogy a dinnye árának a piaci önszabályozás nem jó, lépten nyomon bele kell beszélnie valakinek. Tavaly szinte napra pontosan ugyanitt tartottunk, a dinnyeár központi szerephez jutott az uborkaszezonban. A szereplők is ugyanazok, még a tavalyi posztert sem kell lecserélni. 

orbán dinnye_1.jpg

A változás mégis jelentős, mert amíg tavaly azon ment a vita, hogy akkor a rohattmultik a CBA-val az élen mennyiért is adják (45-69 Ft) a dinnye kilóját, és ez így mennyire nem fair, addig az idén kormányunk dinnyekartellt alapítva úgy döntött, akinek dinnye kell az fizessen: kilónként 99 Ft-ot. Mert csak. Mert a dinnye piros fehér ződ, úgyhogy innentől nemzeti ügy és kész. Ezzel egyetlen aprócska szépséghiba van, kedves magatokról megfeledkezett kedvespajtások: tavaly még az volt a mondás, hogy a dinnye 45 forintért kilónként már a boltokban van. Akkor a mostani 99 forintos fogyasztói ár mi az a bánatosan kókadt kartellpénisz gyerekek, luxusprofit? Tavaly ennek a dinnye Simonkának még megfelelt, ha az áruházláncok 59-69 forint között adták a dinnye kilóját, idén a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dinnyekommunizmus garantálja, hogy olcsó dinnye ne legyen, és a fogyasztásában egyébként is szarrá adóztatott kispénzű vásárlóréteg alaposan átgondolja, kell-e neki dinnye ennyiért egyáltalán. Kádárék legalább a megfizethetetlen árú kolbász helyett kitalálták a krinolint és szafaládét pótléknak a kelkáposzta főzelékhez, kíváncsi vagyok van-e a tarsolyban valami hasonló dinnyepótlék az orbánizmusban. 

A legnagyobb cukiság mégis az az egészben, hogy ez tulajdonképpen miattad van, a te érdeked kedves választópolgár. Ugyanis a dinnye hivatalosan azért ennyi, mert ők kiszorítottak egy nagyobb dinnyeszállítmányt a szabott árukkal. Magyarul a kormányod és a nemzeti dinnyeszövetség megvédett téged a beszivárgó olcsó dinnyétől, remélem értékeled. Ezért ha esetleg mégis úgy döntenél, hogy húzzák a dinnyéjükbe minimum kilencvenkilencszer, azzal mérhetetlen szomorúságot - és profit kiesést - okoznál a nernek. Ezt nyilván nem akarod, úgyhogy fáradj szépen a dinnyés pulthoz, olvasd el a kirakott magyarázkodást az idei harminc forintos kilónkénti áremelkedésről, és fizess.

A megvásárolt dinnyéhez jó étvágyat kíván a NER, és a kartell. (kép innen)

788 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr554670411

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.23. 10:09:31

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.23. 10:07:09

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Trackback: Olcsó görögdinnye helyett drága magyar 2012.07.22. 19:44:15

Most már olcsó dinnyét se lehet kapni: Orbán diktatúrájában - ebben a rémálomba illő szar rendszerben - újabban a dinnye árát is diktálják a tökfejek.A "Vidékfejlesztési Minisztérium" beavatkozásával jogtalanul tiltják az olcsó dinnyét.A szofisztikált ...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.22. 17:50:54

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.22. 17:48:27

Állambácsi védelme után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forint...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dinnye aki veszi a dinnyét, dinnyézzenek egyedűl, vagy másszóval: longobárdosan: dinnyézzék meg

brühühühühühü
kedves vezető megposhadhatna, de csak ez is adóbeszedés
Tanulságos lenne egy kis infografika a témával kapcsolatban, de száraz számadatokkal is megelégednék :)
Vagyis az érdekelne a legjobban, hogy a termelő és szedő elvtársak mennyit érzékelnek ebből.
Sejtésem szerint kevesebbet kapnak, mint tavaly, a többlet valahol a kereskedelmi lánc mentén jelentkezhet.
A Magyar vevők érdekében megemeljük a fizetéseket?!
a görögdinnyét ilyen formájában utálom. inkább a sárgadinnye.

én személy szerint megvárom, amíg nyár végén 30 forint lesz DARABJA, veszek két raklappal, aztán egy kis meló után a levét lefőzöm pálinkának...

más: akkor ha külföldön járok -párkány, bécs stb. ott nem vehetek dinnyét olcsóbban? tilos?

más: az megvan, hogy a magyar csak tizedannyi dinnyét eszik, mint amennyit megtermelnek idehaza, a többi meg megy a borkombinátokba alapanyagnak?
Kíváncsi vagyok, hogy mikor vezetik be a kötelező eladási árakat minden fronton. Mikor lesz 100 Ft a tojás darabja, és 2000 Ft a csirkecomb a NER jegyében. Persze minden termék szigorúan magyar. Rohadjanak meg, ezek nem hallottak még a szabad piaci versenyről?
Külföldre is 99-ért adják el, vagy csak idehaza ?
Azért erre nagyon kiváncsi lennék.
Mert a hazafiasság csúcsa lenne, ha magyarnak duplaáron adnák.
Örülök Fabius, hogy ebből posztot írtál, tegnap már az én agyamat is felbaszta ez. Velünk fogyasztókkal akarják megfizettetni a drágán termelő magyar gazdákat, akiknek mág ÁFÁ-t se kell fizetniük.
Láttam a tv-ben a hiradást erről, ahol Budai Gyula volt a hostess, és ott bazsalygott, kellemkedett a boltban a dinnyékkel.
Ha azt a pasit meglátom, pláne meghallom (iszonyatosan affektálva, rosszul beszéli a magyart) már rosszul vagyok, rögtön eszembe jut milyen disznóságokat művelt ügyvédként, és ez lett az elszámoltatási biztos?!
Itt van egyébként az index cikk:
index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/21/dinnye/
"Az élelmiszerláncoknak egyébként nem jelent hátrányt a drágább dinnye, mivel a nagy versenytársaik is részt vesznek a dologban, így gyakorlatilag a fogyasztóknak kell kötelezően támogatni a dinnyetermelőket. Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, egyben dél-békési fideszes országgyűlési képviselő korábban úgy vélte a 99 forintos ár „elfogadható a multiknak és a termelőknek is, így kilónként 40 forintot kaphatnak a gazdák, ami után áfát sem kell fizetniük" . Szerinte így hektáronként 400-600 ezer forintos tiszta profithoz jutnak a termelők."
@K.Tomoceusz: ja, ahogy ők elképzelik a kapitalizmust, haha
Bár szerintem inkább a Mussolini féle fasizmus a példaképük, a korporatív erős állam, ahol mindent a központ dönt el, és mindenben benne van a keze, a maffiával és az egyházzal összefonódva.
Értem én, hogy a magyar dinnyepiac támogatása Magyarország érdeke is, de nem lehetne ezt simán csak úgy, hogy mondjuk reklámokkal javasoljuk az embereknek, hogy vásároljanak magyar dinnyét egy kicsit drágábban? Persze az, aki tud és akar. Ja, nem, az túlságosan liberális lenne az ízlésüknek, ugye?

Egyébként meg van valami "vizsgálat", amivel az a "nagy import dinnyeszállítmány" kiszűrhető? Mert akkor ugyan mi gátolja meg a kedves áruházakat attól, hogy az olcsó külföldi dinnyét felvásárolva azt a szabott hatósági magyar áron adják? Jól sejtem ugye, hogy semmi?
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):
De, hallottak, csak ők szeretnék kimazsolázni az előnyeiket, ami nekünk/nekik jó, a hátrányok, amikor a magyar gazdák vannak versenyhátrányban, akkor kapja be mindenki.
Gyönyörűen haladunk visszafelé! Várom a tej és a kenyér szabott árát!
@lbm: csak az a baj, hogy ennek nagyon sokan örülnének:((
Kádár az egyik legnépszerűbb magyar politikus:((
Horthy is jön fel erősen:((
Hát ezek a mi példaképeink...
Egyébként azt @aritus:

Jól értem egyébként kristálytisztán, hogy ebből a magas árból még mindig A FELE SEM a gazdáké??!! Milyen kibaszott Fizess-kartell ez már, hogy az az ideológia, hogy a gazdákat "támogatjuk", ezért szop a magyar, de nekik csak 40 forint jut, a mocskosrohadtszemét multi meg "megelégszik" 49 forint profittal per kiló?!
@aritus: Az olaszok megengedhetik maguknak, hogy hülyék legyenek.
Egyrészt, a két szép szemükért is be tudnak csajozni.
Másrészt, nehéz náluk télen megfagyni.
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):
a vezényló már bejelentette, hogy lesznek hatósági árak először a szolgáltatásokban majd...lesz kötelező köteles bajúsz viselés is?

meg jön a griffmadár?

brühühühühühühü

Kazohinia
@aritus: én értem is, hogy mért örülnének a szabott áraknak, mindössze egyet felejtenek el: annó ezek a szabott árak az elérhetőség szintjén voltak, ám itt a fölé kerekítik azt a szabott árat, úgy meg azért nem ugyanaz...
Nemsokára megalakul a Nemzeti Árhivatal.
Nihil novi sub sole.
@rodeo36: A Norbi már áttért a paraszt-diétára.
Fogyókúrára a szalonnát ajánlja kolbásszal.

Bajusza még nincs, demánő.
@lbm: tej 3,00Ft/liter, kenyér 3,60 Ft/kiló

zsömle 40 fillér a sóskifli 50 fillér

brühühühühühü
@lbm: Kötelező magasabb ár. Miért ne ?

Akkor látszik, hogy egy fideszes mennyivel többet ér,
ha a többiek már enni se tudnak a fizetésükből.
@rodeo36:

Héát igen visszatérnek a régi "szép" idők, mikor pl. a szovjet késbe bele volt GYÁRTVA az ára (a fémben domborúan):
цена 23 копек - cena 23 kopek
@Kis ember:
én eladtam Tbilisziben egy magyar inget 180 rubelért és ugyanazért a boltba vettem szines kis hordozható tv-t 160 rubelért

nagy szalagos magno Moszkvában 220 rubel volt azért majdnem két inget kellett adnom ...fúj...80 rubelból 8 an halálra zabáltuk magunkat és le is ittuk magunkat 5 csillagos -étteremben és amikor a rendőr jött, hogy mennyünk haza akkor meghívtuk a rendőrt is éreggel a rendőr kísért haza benünnket, mert ő jobban bírta a pezsgőt sörrel és vodkával

brühühühühühü
@Rufus78: én nem sokat tudok, pontosabban semmit az ilyen árképzésekről, hogy a "multiknak" (egyébként minden hazai élelmiszerlánc benne van ebben a kartellben (nem is tehetne mást ugye) mi mindent kell ebből a 49 forintból fizetniük, de az biztos, hogy a gazdáknak még áfát sem kell fizetnuük, miért is?
És az is biztos, hogy ezt a remek 99 forintot velünk fogyasztókkal finanszíroztatják.
@lbm: ja, meg a szabott árakat ugye a 70-es évektől hitelből lehetett fenntartani, ugye nincs is annál szebb, amikor fogyasztás finanszírozására vesz fel hitelt egy ország.
Tehát akkor is TE fizetted meg a hatósági árat, ahogy most is veled fizettetik meg.
@Kis ember: a nemzeti tervhivatal már megalakult, szóval előre a lenini oppárdon ner-i úton!
Nem kötelező dinnyét enni. Rohadjon rájuk.

Ha ők a magyaroknak duplaáron adják a dinnyéjüket, akkor vegyen dinnyét az, aki dinnyésgazdát akar örökbefogadni.

Én inkább egy baglyot az állatkertben.

Magyarellenes fidesznyikek.

Biztos, mint Csányi haverjuk, a határ túloldalán mindent olcsóbban számítanak.
@aritus:
Tényleg? És mit tervez?
@aritus:

ja az a rettenetes nagy szám? a 20 milliárd dollár amit a Soros ki akart fizetni a mellényzsebéből de antall elvtárs nem fogadta el inkább szétbaszta az országot a matolcsynéférje segítségével, hogy haló poraiban is a Gyehenna pörkölje meg a kénköves ménkü

brühühühü

tunnak ezek gazdálkodni csak nem okosan azt Mézga Aladár csinálja amikor a Köbükivel eszmét cserél
@Kis ember: arról fogalmam sincs, szerintem ember azt nem tudja. Talán év elején adtak erről hírt, hogy Matolcsy megalakította.
Biztos a feritéleket tervezik.
Most nincs időm linket keresni, de még Fabius is írt erről egy posztot, meg a Vastagbőr is.
@K.Tomoceusz:

a nagy magyar levédiai dinnyelobby...világsiker...hogyan basszunk dinnyével ki...meg a NER és akatolikus egyház szerepe a dinnyeáldásban ott nincs dinnye abortusz? vagy azt másképpen csinyájja a vezérló?

brühühühühühü
@rodeo36: mindegy, hogy mekkora, akkor sem beruházásra, a gazdaság fenntarthatóságra költötték el a hitelt, hanem, hogy a legvidámabb barak imidzsét fenntarthassák. Jól hozzá is szoktatták a magyarokat ahhoz, hogy ingyér van minden, csak a jóságos állambácsin múlik, hogy mit ad nekünk.
Soros télleg ki akarta fizetni az államadósságot 90-ben? Erről nem hallottam.
Antall biztos azért utasította vissza, hogy nehogy az idegen karvalytőke járma alá kerüljön a büszke, szabadsáharcos fülkeforradalmi nemzet.
Egyre betegebb és pofátlanabb a fidesznyik csürhe. Már nem tudják, hogy hol húzzák le az embereket, már mindenbe kézivezérlés kell? Magyarán egyre inkább nem müxik a nagy mû. Holnap micsoda remek új ötlettel jön ki a Vezényló és csipet-csapata? Legyen hatósági áras a tej (500), a kenyér (800), a....
Viktor, Viktor... kisfa.zom nem kéne?
Picit elszállt az elvtársak agya helye ebben a zavaros nyárban. Vagy arra utaznak, hogy Grazban, nagytételben, nagyobb a kedvezmény? No, nem a dinnyére, hisz az olcsóbb odakint.. :(
@aritus:

azért költöttek akkor gazdaság élénkítésre is

csak a Rába és az Ikarus éves devízaexportja 1.2 milliárd dollár volt 1978-tól az Antall elvtárs és a matolcsynéférjének zsenialitásáig

a magyar mezőgazdaság exportja is jelentős volt azért kaptunk finom friss tupeljeveket rántva meg húzva és reptetve...ez sincs ma? Bőing? esetleg A380? ja már nincs MALÉV majdelfelejtettem hogy becsődöltették a levédiai kurucok

brühühühü
Fidesz: kurva szart, kurva drágán
@Rufus78: 59. Bár lehet, csak 49 és a maradék tízes megy a párkasszába?
@rodeo36: Nem forint, hanem ájró. Vagy lehet, még az sem, meraztat nem szeresssük, mivel a dekadens nyugaté.
Pl. a buzeráns görögök sem tétek le az ájróizmusról, pedig be szorgalmaztuk, vazze!
@rodeo36: Gazdaságot felvirágoztatni olyan, mint az egyszeregy.

Több fejjel gondolkodik, aztán pávatáncol, végül az egészet megvédi a svájci bankszámlájára, amiből apucija hercegi kastélyt épít, és bevezetik a monarchiát.

Na, innentől már nagyítóval se fog Magyarország különbözni Nagy-Britanniától.
Remélem érzitek az erőt.
@Friss fahéjas Edward Boli – Ch.T. is, meg’há...: uram elfelejti, hogy nemrég be akarták tiltani az "ócsó" tecsó és madaras tecsó kenyerét, mivel árlehajtó és így tönkreteszi a pékségeket..erre felemelték másfélszeresére az árát és még mindig olcsóbb, csak többet köll fizetni érte, ha jól értem a szifilisztikát..
hatósági ár... nem is ojan régen nagy divat volt... ideje újra

@K.Tomoceusz: bagjot örökbe fogadni? agyak számlaszámot?
@aritus: tudod ez a hitelből dolog azért nem annyira jó érv, ha azt vesszük, hogy most is hiteleket veszünk föl orrba szájba, csak közben éhen halnak az emberek. Hitel volt, meg alacsony árak. Hitel van, más nincs...
@Friss fahéjas Edward Boli – Ch.T. is, meg’há...:
"remek új ötlettel jön ki a Vezényló és csipet-csapata? Legyen hatósági áras a tej (500), a kenyér (800)"
Nem olyan új ez az ötlet.
drzorvbán megmongya a tutkót:) aki bundában utazik annak melege lesz... támaggyák a stadion építés libsibolsi ellenzők...

sportgeza.hu/futball/2012/07/22/orban_viktor_evertekelese_a_futballrol/
a görög dinnye az magyar ? végre egy termék ami 100% magyar? és a neve meg görög?

ezt fel kéne oldani ezt az ellentmondást... legyen II.Rákóci Feri dinnye pl...
@dr. Bubó: Teljesen igaza van Vezérünknek.

Itt a gyerekeikről van szó.
Én már régen szóltam, hogy ez a fidesszaporítás sokba lesz még nekünk.
Eleinte csak adókedvezményeket akartak, aztán már luxusautóutalvány, most meg minden fidesz-kölöknek saját focicsapat kell stadionnal.
És szaporák, mint nyul.
És ismét a kurva anyjukat! Valaki megmagyrázná, hogy miért kell a patika tulajdonos patikusokat közpénzből finanszírozni?!
index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/21/orban_penzt_igert_a_patikusoknak/
A drágán termesztő, áfát sem fizető dinnyetermesztők után a patikusokat is nekünk kell finanszírozni?
És valaki mondja már meg, hogy mi baj volt a patikaliberalizációval?
De olyan válasz nem ér, hoy mert a Gyurcsánykormány találta ki, vagy hogy egyes patika tulajdonosoknak az anyagi érdekét sértette.
Hanem komoly választ szeretnék, gazdasgi, szakmabeli indokokat.
@dr. Bubó: Figyeld meg, milyen szépen mondja Vezérünk, hogy
- nem tömegsportra épülnek a német minőségű sportlétesítmények közpézből, hanem csak a gyerekeiknek .

Fideszlurkók stadiont kapnak karácsonyra.
én azt hittem hogy Fabius képe az vicc... de most látom fodorattila (cba) is ezt mondta...

"Tisztelt vásárlóink, tájékoztatjuk Önöket, hogy országos akcióban a görögdinnye 69 forint/kg-os fogyasztói áron lett meghirdetve. E helyett a Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a magyar termelők segítése érdekében kiváló magyar, jó minőségű görögdinnyét fogunk árulni 99 forint/kg-os áron"

itt az egész a "fogyasztókon" fog múlni...
és ha én azt mondom hogy fulaggyon bele drzorvbán és fodorattila a qva dinnyéjébe akkor rajtuk rohad...

ez az igazi néphatalom... most megmutathattyuk...
@K.Tomoceusz: a legelső nevelésünkért (orvbán győzike? vagy boldizsár?)

nem verekedik a Barca a Madrid, vagy a Bajer müntyhen...

pedig szuper tehetség...
álisten így egy nagy magyar oligarcha csapatot gazdagít...
Évek óta ráfaragunk a magyar dinnye vásárlására. Általában veszünk 2x, megy a kukába vagy ímmel-ámmal eszünk belőle.
METRO-ban veszünk Görögországból származási helyezett dinnyét, az finom szokott lenni.

www.origo.hu/gazdasag/20120721-megfurhatja-a-versenyhivatal-a-kormany-nagy-dinnyealkujat.html
szóval mindenki menmyen be a cba -ba akciós ujsággal és kérje a "szar" minőségű nem magyar GÖRÖG dinnyét... 69Ft ért...

és akkor a cba dupla jogsértést követett el...
@dr. Bubó:
ahhoz a dinnye árát 200 fölé kell emelni

brühühühühü
@dr. Bubó: Nem is figyeltem eléggé Vezérünk szavára.
Az a lényeg, hogy mikor majd ő nyugdíjba megy (?) akkorra a magyar csapat legyőzzön egy meccsen egy komoly külföldi csapatot.

Hát ez tényleg nemzetgazdasági prioritás.

Asszem ez minden pénzt megér.

Stadionra fel. Engem meggyőzött. Öröm kell a nyugdíjas Viktor bácsinak - 30 év múlva...vagy 40.
@aritus: jaj, de naív vagy! vedd már észre mennyire dörgölőztek a FIDESZ-hez amikor az még ellenzékben volt. Most már benyújtották a számlát...
@dr. Bubó: Tallin-ban lezárúlt a U19 Europa bajnokság a spanyolok nyerték...ezen sem volt magyar részvétel még a magyarok szagát sem lehetett és még nézőként sem?

kurva nagy álmok kurva nagy baromság

brühühühühühü
@K.Tomoceusz: hm hm... akkor szeggyük össze mi dinnyések az extraprofitunkat !

és ha másképp nem hát VESZÜNK majd 80dik szüli napjára egy sport sikert "Viki a pánk" nak...

legyen egy alapítvány amibő majd tudunk bundázni egy meccset neki...
"Viki a pánk 80-dik szülinapjára alapítvány"

mindenki dobja be a 30-40 forintos kilónkénti extra hasznát (de legalább a felét...)
Én a magyar dinnyét, a magyar naranccsal, a magyar gazdákkal egyetemben a továbbiakban (le)bojkottálom.
Egyék meg ők magukat.:D
Javaslom minden magyarnak: könyörgöm, bojkottáljuk!
@dr. Bubó: Baszkifodorattila, mikor látunk már olyant, hogyaszongya : " ...a vásárlók kérésére annyiért aggyuk a dinnyét, amennyi a normális ! " Mijaz, hogy a kormány kérésére kurvadrágán ?!! Ja, hogy így az árrés, mega záfa is kellemesebb nektek ?! A ....anyátokat !! Támogassa a kormány a dinnyeterméktanács fideszképviselő elnökét a saját pénzén, ne a vásárlókén !!
@/manens: @AKIsTUDATLAN: @Penivaldes: azt hiszem a vásárlók DÖNTENEK....

azaz rályuk fog rohadni... dögöjjenek meg... és akkor nem hogy 99et hanem még 9 Ft-ot se kapnak...

így járnak a kapzsi HŰBÉRURAK...

a cba is ráfizet ha rárohad... a qva anynyukat

amihez a fides hozzá nyúl az sz@rrá válik...
@AKIsTUDATLAN: Amúgy nem vicc ám, hogy ha drágán beárazza a kormány a dinnyét, akkor az is előfordulhat, hogy nem nagyon fogy. Aztán majd lesz nagy nézés, amikor ugyanazt csinálják a gazdák, mint egyszer annó a tejjel, amit a csatornába öntöttek...

Na most akkor elgondolkozom azon, hogy kinek jó is ez? Mer' nekem nem, de lehet, hogy a gazda is ráb@szik... Ki nyer?
rohadjon rá az összes a miniszterelnök asszonyra.
@prof. DR. Igaz Magyar doctor professor: valami komojabb kéne...

"dr.smitt dinnye"... akkor vinnék mint a ...

azt felvágna és beleszurkálni mijjen élvezet lenne...

sport célokra is a dinnyét használnák a zemberek...
@dr. Bubó: Ugyanmár. Azt a 300 forintot, amit megspóroltak a vizitdíjon, most nyugodtan költhetik dinnyére.
Én bevezetném a kötelező fejadagot is egyúttal.

Ha nem akarnak dinnyét venni a rohadt balliberálisok,
akkor a fizetésük egy részét dinnyejegyben adnám csak ki.

Na ezt bojkottálják a nyavalyások !
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):

Drága Farkaska! Komolyan kérdezed?!
Te TÉNYLEG úgy látod, hogy az eddigi intézkedéseikkel azt bizonyították: értenek a gazdasághoz?

:)

Ha valaki tud olcsóbb dinnyéről Budapest / Budakalász körzetében, szigorúan PRIVIBEN keressen meg. Pláne, ha jó az a dinnye! :))))
és a magyar banán ? magyar narancs ? annak a z árával mi lesz?

a kapitalusták határozzák meg szabadon ?
@lbm: de ahhoz nekem, választópolgárnak mija fasz közöm van? A fidesznek nyújtják be a számlát, fizessen a fidesz. De most ugye a patika tulajdonos patikusokat is közpénzből stafírozzák ki. Én már azt se értem, hogy miért olyan fontos, hogy egy patikának patikus legyen a tulajdonosa.
És ne feledjük, hogy röbtön a kormányra kerülésük legelején hoztak egy olyan tv-t, ami a nem patikus patika tulajdonosokat KÖTELEZTE, hogy adják át a tulajdonukat az arra érdemes patikusnak, szarér-hugyér.
Csak minden napra jut valami felháborító gazság/faszság, sajnos már erre sem emlékszünk. És akkor ezután még közpénzzel is jutalmazzuk azokat a patikusokat, akik már egy rájuk írt tv miatt amúgy is igaztalan előnyhöz jutottak.
A KURVA ANYJUKAT A FIDESZES G_KNEK!
Bocsánat, de ennek most muszáj volt kijönni.
ez a magyar GÖRÖG dinnye... a görög szó rossz ómen...
@K.Tomoceusz: jegyrendszer=bözsiutalvány?
jujj, de csúnyán rátapintottál... :-)
@aritus: gyerekek! ma mindenki olyanokat ír,hogy igen régi időkben érzem magam... A baj, hogy mind igaz amit írtok. :-(
@rodeo36: brühühü rodeo, a szabott hatósági ár nerisztánban nem azt jelenti, hogy megfizethető a nemtelen parasztnak. Nem vagyunk mink kommunisták!
@dr. Bubó:

a magyar fenyőalma>>>>>>pine apple na annak a zárával milőn? belövik asztatis?

és a magyar aguacate az hún marad na majd ad nektek a kurucinfó léha ballibsik nem ízlik a magyar banán?

héjja van sok meg egerészölyv

brühühühühühühü
@K.Tomoceusz: érezzük, csak zavar támadt benne.
@dr. Bubó: @rodeo36:

Ne adjatok nekik ötleteket, bazmeg...
@saravad:

akkó' milyen "isták" olyan bonyolúlt lett ez a habony vagy pagony vagy mittoménmi abony? szóval a zisták elbaszták és most lesz nagy magyar dinnyeügyi országgyűlés meg és a népek összegyűlnek a Hortobágyon -legalább tuggyukmirejó- és mexavasszák mi legyen a dinnye sorsa

500 a dinnye kilója literje megatonna vagy Herz?

brühühühühühü
Tavaly volt dinnye is a kertben, de csak úgy játékból. Idén nem, mert egy zsebkendőnyi területet nem erre kell használni, ez legyen a gazdák biznisze. Node! Ha állami beavatkozás nélkül, lóbetűkkel kiírják, hogy magyar dinnye 87 Ft, import dinnye 73 Ft, akkor én, a naiv, butuska nemzeti liberális öko szekuláris akárki, megveszem a magyart. Így meg azt hiszem, át vagyok verve rendesen.

Miért nem tudja a zálllam hol a helye??
@aritus: Mussoliniék a maffiával nem voltak összefonódva a Fidesszel ellentétben. Ott a maffia felszabadítóként üdvözölte az amerikai hadsereget és azonnal felajánlották szolgálataikat az amerikaiaknak. Mussolini meg akarta szüntetni a maffiát, és ezért jó pár maffiózót sittre vágott. A Fidesz pedig még szövetketik is velük (lásd Simicska, Nyerges...)
@dr. Bubó:

szóval lesz magyar dinnye utalvány:

Horthy Miklós ŐfőDinnyesége

csakis

Karácsonyra és Húsvétra...váltható be...vidámság, móka és kacagás...és megjött: Köbüki

brühühühühühü
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): hát ezt én nagyon máshogy tudom, igenis össze volt velük bútorozva. Azt el tudom képzelni, hogy a maffián belül (az sem egy nagy szervezet) biz. csoportokkal le akart számolni, mert a riválisokkal volt jóba. Mint most Pintér a rivális maffiával. Mikor először volt belügymin., akkor as Tasnádi féle maffiával számolt le, most a Viziovcki, vagy hogy híjákkal. Mert a piacon egyedül maradni a legnagyobb üzlet.
A Vatikán is össze van bútorozva a maffiával, pár éve volt nagy botrány ebből, amikor valaki borított a vatikáni bank kapcsán.
Pont Mussolini ne lett volna? Miért? Csak nem azt akarod sugallni, hogy a becsület grál lovagja volt?
Az indexes cikkből a lényeg:

"Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, egyben dél-békési fideszes országgyűlési képviselő..."

Pfff, annyira pofátlanok, hogy már állami rendeletekkel szabályozva húzzák a saját extraprofitjukat. A sokszázmilliárdos közbeszerzéses lopások után szép lassan szintet lépnek. A dinnyetermesztők pedig rohadjanak meg Simonkával az élen.
Alig várom hogy fix kötelező fejadag legyen a kötelező fix ár után...
Ebben a szezonban 4x ettünk dinnyét. Az első külföldi volt, nem rossz, de semmi különös. A második dráva közeli termelőtől, a helyszínen. Az elég jó volt, bár ettem régen sokkal jobbakat. A másik kettő minősíthetetlen szar volt és szintén magyar. Túl drága a kísérletezés, egyhamar nem fogunk enni, pláne ha így próbálják ránk tukmálni.

Az utóbbi években már a békési termelőktől sem tudtunk a helyszínen jó dinnyét venni, pedig jó ismerősökkel próbálkoztunk...
Ismét sikerült valami jót elrontani.
Nem kell parázni. Aki dinnyét akar, az menjen ki az országútra. Ott állnak a gazdák a dinnyével. Ott olcsón meg lehet venni. Mert, ha az árúházláncoknál nem kel el a dinnye, akkor a gazdáktól sem veszik meg, hogy rájuk rothadjon. Így aztán a gazdák az útszélén árulják a dinnyét a platóról. Mint ősszel a krumplit.
@K.Tomoceusz: Nem köll 30-40 évet várni arra, hogy viktorka nyugalomba...akarom mondani nyugdíjba vonújjék!
Mer' a zű korkedvezményes nyugdíjukhoz nem nyúltak.

Úgyhogy ovi nemsokára nyugdíjas lesz, pedig 1 percet sem dolgozott. :D
Hű, a pékek verhetik a fejüket a falba. 1-2 éve több száz millát fizettek ki zsemleár kartell miatt. Rosszkor, rosszakkal kartelleztek.
@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....": így van...

ha a magyar álam = fides = cba benne van akkor az nem kartell,
hanem NEMZETI ÉRDEK...
@Marcellusca: aztán csak hirtelen nyugdíjba vonulna...főne a fejük:)))
@dr. Bubó: Egyébként igenis nemzeti érdek, hogy talpon maradjanak azok a honfitársaink - adott esetben mi - akik a magas munkaterhek és a magas fogyasztási adók mellett kénytelenek működni, családjukról gondoskodni, gyerekeiket taníttatni. Ezért vagyok hajlandó VALAMICSKÉVEL többet fizetni azonos minőségű magyar termékért/szolgáltatásért.

A mi kormnányunk azonban súlyos szereptévesztésben szenved, suttyók hoznak döntéseket. Aztán, ha nem jön be ki lesz a hibás?
@saravad: " ki lesz a hibás? "

a) az IMF ?
b) a brüsszeliták ?
c) cigányok ?
d) zsidók ?

de semmiképp nem a "felelős" magyar kormány
azaz "korlátolt felelősségű" kormány
@saravad: én inkább a jó minőségért fizetnék többet.
@Penivaldes: én nyíltan elfogult vagyok ebben a kérdésben, de csak bizonyos mértékig.
@saravad: én is az lennék ha egyes magyargazdák (tisztelet a kivételnek, twehát nem általánosságban mondom) nem a nagybanin vett hagymát adnák el háztájiként. a csalást valahogy nem bírom, meg a másik átvágását.
@Penivaldes: na, ebben tök igazad van.

A hazugság, az ebből fakadó jogos bizalmatlanság és az információs háló milyensége miatt szerintem ez a társadalom szétesőben. Zászlók, keresztek, szlogenek, mahir-plakátok nem fogják összetartani.
@saravad:

És az Alaptörvény, Asztallal súlyosbítva? Az smafu?
@dr. Bubó: :))) Tavaly nem pont a cba adta áron alul a dinnyét? :D
coca cólára dinnye ? nem lesz ennek jó vége....
@dr. Bubó: Ennek van valami bája, hogy fúj bunda és itt a dinnyekartell....
a cocacóla előtt a Pufi vezér, a pánk biztos csipsz gyárat vagy mekdonaldzot avatott...

ő az élő bizonyíték hogy az egészségtelen termékeket meg kell adóztatni...

vszínű ezévben lesz egy michelin gumigyár is... arra edz a felcsúti miselinba bánk...
A válogatottról így beszélt a miniszterelnök: „...legyen világverő válogatottunk. Én ilyen dimenziókban álmodom."

Hát igen! Vannak akiknek a dinnye is magas, pedig az is gurul.
@saravad:

Semmi gond nem lenne ezzel, ha az enyém lenne a választás lehetősége. Mondjuk import dinnye 69-ért az egyik pulton, magyar 99-ért a másikon a támogasd a gazdákat szöveggel.

Vagy lehetne az is, a szezonális gyümölcsök esetében beszerzési kvóta van, a kereskedelmi láncok 60-40 arányban szerzik be a dinnyét itthonról és külföldről, így valami épeszű áron adni is lehetne. Arról nem beszélve, a 60-40 arányt még az Unió előtt is lehetne indokolni. A kartellt nehezebb lesz.
Egy kicsit más..: A M.szalkai kenyér, M.sz-hoz 10km-e 290Ft. 80km-el arrébb Debrecenben 180Ft.
Szegény debrecenieknek biztosan nehezebb kifizetni, mint nekem 53E Ft fizetésből.
EZ A MAGYAR SZABAD ÁR!!!!!
@aritus: JA, Budai a lakmuszpapír: ahol ő ott van, kurvanagy szemétség készül vagy lepleződik le pont általa a sajátjairól.

Végülis ez őszinte lépés, hisz így nem kell adót emelni szóban ugye, csak ötvenféleképp fizettetni meg az emberekkel az orvbáni "védést" (tiszta maffia, az kér védelmi pénzt), manyupolás már elcsépelt szinte, de mindent így tesznek echte hazaivá:úgy megdrágítják, hogy a másikat a fal adja. És már senki nem akar majd olyat venni.
@aritus: Ezt linkeltem tegnap éjjel azzal végtelenül szellemes szövegemmel, hogy uborkaszezon sajna nincs, dinnyeszezon van. Amíg ezek vannak tényleg nem bírunk unatkozni egy percig sem még nyáron sem.
@aritus: Azt soha nem mondtam, hoyg Mussolini komilfo lett volna bármilyen téren is, arra ott van Gábriel, meg a többi náci. Csak annyit akartam mondani, hogy legalábbis a szicíliai és a dél olasz maffiózók felszabadítóként üdvözölték az amerikaikat. Többek között Lucky Luciano is az amerikaiaknak köszönheti az amerikai felemelkedését.
Ami pedig a Vatikán és a maffia kapcsolatát illeti az már régen köztudott. Lásd Keresztapa III. része. Majdnem a teljes film erről szól.
viktor a felcsúti miselin baba lassan rájön hogy az igazi megoldást az adna ha ÁLAMOSÍTANÁ

mind a termelést mind a szálítást mind a kereskedelmet...

az álam (drsimicska) a legjobb gazda
@aritus: Mikola visszahúz Párizsból? Annak van patikárius rokonya.
@Penivaldes: Valamint, mint ahogy kamionos ismerősöm beszámol róla mindig, nem írnák rá a külföldi termékre, hogy magyar, ami önmagában is seggfejség, de azért teszik, mert így drágábban adhatják.
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): JA egyik maffiózó többet akar nyerni, mint a másik, és ezt épp miniszterelnöknek, pártvezérnek, ország aptyának hívják - nem új ez sem a nap alatt.
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):
nem tudom, hogy szegény Charlize tudja e, hogy ezek ketten rápályáznak? bár amit én ChT.-ról olvasok hát az alapján félek esélytelenek...
@Fabius: Nagyon sok lehetőség van, az államilag szervezett kartell egy igazi baromság, gyakorlatilag ha jobbikos lennék, már nemzetárulást kiáltanék... :-)))
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): Nem hiszem, hogy örülne ennek a képsorozatnak, mert ez a Michael hirhedetten nagy farkú, amit Ch-ka igen örömmel közölt minden fórumon. De valamiért mgésem jött össze vele, ez viszont Boliéknak jó hír. ;-DD

Biztos Orvbán bekartellezte ott is, hgyg mekkora a magyari világverő méret, aztán azt szabad csak használni, nem ír-német csodafegyvert!
@aritus: Mint egy hete megírta, auz suttogják a városban halék, hogy a Hajógyári szigeten ment a legnagyobb és legflottabba drogbiznisz. Ez ne legyen már Vizoviczki haszna, hanem Tasnádihoz hasonlóan egy másik érdekszféráé. Tasnádi is rosszal akasztott bajszot a Négy Tingrincs napi egymillát hozó kis üzletében...
dinnyehéj kirájfi...
@Penivaldes: Ja, ja. Erről már írtam barack témába: nem is a nagybanin vette igazmagyar boltos, hanem a lányomék kezéből tépte ki az akciósan olcsó de szép barackot, s lerámolta az utolsó rekeszig mindet a tecsópolcról. Nagy a család, persze.
Dinnyehelyzet a fejekben: magyarinfo.blog.hu/2012/07/21/szegedi_csanad_eu-s_penzt_iger_az_ot_zsidosagaval_szembesito_embernek

Tiszták a jobbikosok, mint a hó, nem élnek vissza ám a forrásokkal, amikhez hozzájuthatnak. Eu-pénz - az a fújcsúnya - mire kell? Megvenni akit muszáj, elhallgattatni, akit muszáj, stb.
@szerénységem:

A jobbikosoknak van most más bajuk a dinnye árán kívül is :-D

Nézz át a mércére.
Azzal is elégedett lennék már, ha valami eredetit produkálnának polgár szívatásban. Talán vannak itt olyanok, akik emlékeznek arra, hogy a téliszalámival csinálták ugyanezt. Itthon fele ilyen jó minőségben, de 2-szer drágábban adták mint pl. Bécsben.
@Fabius:

Mondjuk a nagymamája helyében lehet, hogy a következő családi ebéd alkalmával lebasznék Csanádnak egy kurva nagyot...
Ja, és a Jobbik, mint tiszta erő... :D
@Fabius: Fabius, Te céget vezetsz, ne légy naiv!

Ha egy termék, amibe nincs beleöntve a gyártási száma és eredete, eladható magyar névvel 99 Ft-ért, külföldiért meg a 66-ért, akkor mi következik ebből?

Egyértelműen megnövekszik a dinnye import, hiszen +33 ft-t lehet nyerni a kereskedőknek a bolton.

A meggyesi dinnyéseknek meg marad a lengyel és szlovák export. Ja és egyes gazdasági csodatévők családfájának sűrű emlegetése visszavezetve legalább a Jura korig.

Tervhivatallal is nehéz fentről belenyúlni a gazdaságba, hülyéknek ötletszerűen meg egyszerűen röhej....
@Habakuk999: Na de ha külföldi dinnyét árulnak 99-ért, akkor csökken a forgalmuk. A spóroló magyarok meg megveszik az útszélen a dinnyéjüket 95-ért.

Nálunk otthon a gyerek játszik ilyen stratégiai játékokat.
@Fabius: és mit szólsz ehhez?
index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/21/orban_penzt_igert_a_patikusoknak/
"Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek - jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. Ezért - mint elmondta - a találkozón vállalta, hogy az állam "megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák - méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik - a patikák többségét".
"A Mit kíván a magyar gyógyszerész 12 pontja többek között felelős minisztériumot, működő hatóságokat, egyértelmű szabályozást, a patikaláncok korlátozását, a patikaliberalizáció leállítását, a gyógyszerészi hivatás kompetenciaterületeinek rendezését és a köztestületi jogosítványok helyreállítását követelte."
Miért érdekünk nekünk magyar állampolgároknak, hogy a patikák a patikusok tulajdonában legyenek?
Miért baj a patika lánc?
Miért baj a patika liberalizáció?
@K.Tomoceusz: Persze, hogy csökken.

A teljes dinnyeforgalom csökken, az import aránya ezen belül nő, a belföldi aránya jobban csökken.

Bele lehet nyúlni a gazdaságba monetáris és fiskális eszközökkel is, a gazdaság úgyis kiszűri a hülye intézkedéseket. Lesz ágazati vagy általános válság, a gazdaság köszöni szépen a segítséget, megoldja önmaga.

A dinnyéseknek inkább exporttámogatást, új piacokat kéne nézegetni, vagy ami a "legegyszerűbb" lenne, a minőséget megfizetni tudó belföldi keresletet teremteni.

Na, ez nem nagyon működik.

A stratégiai játékok jók, mi is Rizikózunk.
@Fabius: na, én is ezt mondom.

Ez a kormány az én nemzetiessh attitűdömön inkább rontott, pont az általad is említett okok miatt.
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): Na van egy filmem, ami Mussoliniről szól, most már meg fogom nézni, kiváncsi vagyok a maffiával való kapcsolatáról mit mond.
Eddig mindig tologattam, mert egyre nehezebben szánom rá magam, hogy olyan filmet nézzek meg, ami tuti kiborít. Mégha jó is.
Ebben Antonio Banderas játsza Mussolinit.
@a szív fészkei: a patikus kamara elnöke van emögött, már a liberalizáció idején is sírt, mert az ő egyeduralmát gyengítette ez, valami ilyesmi.
@Fabius: Ugye milyen bájos amikor a Mérce is hungarista oldalt reklámoz?? :)
@a szív fészkei: tényleg mit várunk itt tiszta közéletet, transzparens pártfinanszírozást, korrupció mentes működést, amikor már másodszor egy közismert maffiozó a belügyminiszterünk?!
@a szív fészkei: miket tudhat Pintér itt a felső vezetésről (fidesz, mszp)
@aritus: mert az egészség mégis üzlet?
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: valószínüleg a nagymama, ha él még, tudni se akar arról, hogy őt valaha zsidónak bélyegezték, és emiatt megjárta a poklot.
Különben Szegedi nem az lenne, aki.
@aritus:

Orbán egy fasz ezt tudjuk. Nem is kommunizmus lesz itt, hanem a céhek jönnek vissza. Amúgy meg szerintem a gyógyszerkassza brutális megvágása miatti forgalomkiesést kompenzálja a patikusoknak valahogy. De tartsuk szem előtt, ez egyelőre csak egy üres kasszára tett ígéret.
@Penivaldes:
Ja, ez már általános lett. Magyar gazda nem gazdálkodik, hanem a nagybanin vett árukat árulja.
Adómentes, agyontámogatott őstermelők.

De mi lesz, ha egyszer mindenki észbekap? Akkor ki fog termelni?
@Habakuk999:

Ez színtiszta spekuláció, ilyet a Vezér akaratával szemben senki nem tenne :-D
@Gábriel angyal:

Ebben az esetben nem ez a cuki. Uniós pénzen vett hallgatás és támogatásmutyi? :-D:-D:-D

Ha most se basszátok ki ezt a Csanádot menthetetlenül rátok ég, hogy szemforgató álszent korrupt disznók vagytok ti is :-D Mi lesz most? Novák és Murányi visszatűzi az uniós zászlót a képviselői irodaházra? :-D
@Fabius: de a patika liberalizáció már akkor nemzethalál volt, amikor a fidesz ellenzékben volt, én már akkor sem értettem, hogy az miért is az, ha benzinkútnál lehet aszpirint kapni.
És kormányra kerülésükkor már hoztak egy olyan tv-t, ami nagyon megkönnyítette a patikusok patika tulajdonossá válását, a meglévő, nem patikus tulajdonos kárára. (Kb úgy, ahogy az egyház kezébe adni az önkoris iskolákat) Akkor még szó se volt a gyógyszerkassza brutális megvonásáról.
Tehát ez valamiért Orbán szívügye, úgy mint a magyar foci.
Azzal teljesen egyetértek, hogy Orbán egy fasz.
@a szív fészkei:
Igen, a magyar kiskereskedők, zöldségesek, gazdák szeretik kihasználni a mocskos multik akcióit, és a hasznát lefölözni.
Ki nem látott még teherautószámra vásárolni ilyen tételeket a gonosz, vérszívó pióca LIDL-ben fent említett nagyonmagyarok által?
Aztán pölö én, mint vásárló dühönghettem, milyen jó is a LIDL-féle akciós káposzta magyar savanyúkáposztaként. BRRR.
De ez most már törvényesítve van.
Külföldi alapanyag= magyar termék.
@Fabius: Igen, most látogatja körbe a stratégiai partnereit, akikkel a világraszóló szövetséget kötötte a 2010-es választások előtt.
Voltak már az egyházak, a kórházak, a cigányok, a Coca-cola, a gazdakör ...

Van egy teljes lista valahol ezekről ?
Hogy ne haljak meg hülyén.
@Fabius: de miért basznák ki Szegedit, teljesen jobbik kompatibilis. Én legalábbis soha nem gondoltam róluk, hogy tiszta, böcsületes emberek lennének. Akik ilyen ordas eszméket dédelgetnek és terjesztenek, sőt! erre építik a politikai karrierjüket, azok bármire képesek. Még korrupcióra is. Különben is, ez annyira magyar nemzeti néplélek, korrumpálni akit csak lehet.
@saravad: ez sose volt kétség, csak a fidesznek megint csak a mutyi, a korrupt működés az érdeke.
@aritus:

Az egy nagyon jó film! Banderas is nagyon jó és a feldolgozás is ötös.
Asszem most is épp választási szövetségeket kötöget 2014-re.
@Fabius: Gondolod? Lehet...:)

Milyen gyorsan megváltozott a világ, amióta Kindle-m van, s rájöttem, hogy az összes klasszikust le tudom tölteni a MEK-ről.
Azóta ugyanis nem olvasok napi sajtót, csak a Varánusz maradt meg.

Régebben úgy tudtam, hogy a gazdaság szereplőit a pénz és a haszon mozgatja...

Akkor a Vezér tényleg többet tud, mint Marx, Engels, Lenin az összes többi szentek és polgári közgazdászok mindösszesen.

Haleluja, hamarosan itt a kommunizmus!!!!!!!
@K.Tomoceusz:

Lista nincs, de csak figyeld kik kapnak ilyen ígéreteket a hetekben.
@aritus:

Az eszméket hagyjuk, nézzük az ő oldalukról:

Kb az egyetlen pozitívumuk az ezek még nem loptak imázs. Na, ez Csancival odavan a karvalytőkézéssel együtt. Most ha eszük van mentik amit még lehet, ehhez pedig Csanci kibaszása a kezdő lépés.
@Fabius: Debreceni keménymag például kapott igéretet.
@Fabius: na akkor most már télleg megnézem:)))
@Fabius: na de vannak eszmék, amiket nem bírok hagyni:)))
Amúgy értem, hogy mit mondasz.
@Habakuk999:

Viktor szentül hiszi, hogy a gazdaságot az ő szava mozgatja. Én azért csak bemennék egy CBA dinnye raktárba megnézni mi honnan is van pontosan.
@Fabius: Az még nem lenne olyan nagy baj, egy osztrák szanatóriumban szép tanulmányt írhatnának róla.

A baj az, ha a gazdaság szereplői kezdik elhinni, hogy ez valóban így is van.

S ha a kemény gazdasági harcot egy tollvonással lehet megnyerni.

Én például magyarországi magyar gazdától nem nagyon vettem árut mostanában, annyira el vannak szállva maguktól.

Érdekes módon a határon túliak valahogyan ismerik a piaci árakat, a határon belüliek viszont meg akarják mondani, mi legyen az elszámolóár a CBOT-on.
Az indexes parasztok rosszul írták ki Charlize-ka nevét. :(
@Fabius: A Higgs-bozont nem a Viktor találta meg véletlenül?

Két világmegváltás között.
@AKIsTUDATLAN: Bocs, de az egész világ magyar termék: Jézus is, Szűz Mária is,akkor pünktlich a savanyakáposzta legyen a Lidlé? H magyar csillagszem rávetül, akkor az magyar onnantól és kész. Szíriuszi fénynyalábbal nézünk - persze nem én, a nemmzettestet rágó féreg, hanem a zigazi magyarok. Pl. kisbótosok, dinnyések, fideszesek, jobbikosok. Azok olyan delejszeműek, megírta Stefike is az Orvbán-házaspárról, akik szerinte együtt pislognak két csillagszemmel. Mert takarékosak is.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Szerintem ő már egy közönséges bozontot se találna. Ez látszik az idegbaján nagyon is.
@Habakuk999:

Eleve mi a faszér lenne rosszabb mondjuk egy román dinnye, ott másképp süt a nap? A kulturált körülmények közt élő Mozartot hallagató német disznókról nem is beszélve.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Atomot reájuk, ekkora bunkóság nem érdemel már.
@Rufus78: Úgy fogod fel, hogy ebben a kartellban a 99.-Ft-os eladási ár megoszlása:40.-Ft a termelőé, a többi a multié. Egy dologról megfeledkeztél! A termelő nem közvetlenül a TESCO-ba szállít, hanem tőle a ilyen-olyan értékesítő szövetségek a felvásárlók, ők a Tesco beszállítói. Ebből szerintem az árbevételistruktúra a következő, figyelembe véve, hogy a multi 69.- Ft-ért szándékozott eladni: Termelő 40.- Ft, multi 29.- Ft, felvásárló 30.- Ft. Különösen kiemelvén, hogy a felvásárlási biznisz atyja Simonka országgyűlési képviselő urunk.
@aritus: Igazad van. Ment a taknyolás, mismásolás - ami azért elég általános volt aritus, és én se azzal keltem-feküdtem, hogy jáááj, mi volt ott, hanem egyszer, 17 éves koromban elmesélte anyám és slussz. Működött az elfojtás majdnem minden családban akkoriban. Lásd Száraz György az Egy előítélet nyomában című könyvét - mekkora port kavart 77 táján, hogy ezt az egészet szóba hozta...

Ez azért egy túlélési technika, lásd a holokauszt leszármazottak másod-harmadizigleni generációjának lelki nyavalyáit, amire alakult ugye KÚT egyesület megoldani vagy kibeszélni Virág Teréz ötletére.

Hogy Csanádunk a Kleinéktől az inga másik pólusági lengett ki, az valahol nem is csoda, lásd Bobby Fischert meg az ő megagyűlöletét.
@AKIsTUDATLAN:
Ezt kicsiben is csinálják. Nemrég történt, hogy a Tuskóban kerestem ehető retket. Egy öreg hajlott hátú nénike ott vásárolgatott a hervadt zöldségek között. Nem találva semmi kedvemre való zöldséget, gondoltam átmegyek a nem messze levő piacra. Átvágva a piac 3/4-t uraló kínai és román bugyi-árúsok között az első asztalon megláttam a nénit a Tuskóból, ott rendezgette az zsákmányt. Ránéztem, ő is rám, megismertük egymást. Ő is szégyellte magát, én is...Megkérdeztem, hogy mennyi egy csomag retek. 5 forinttal adta drágábban, mint ahogy vette, nyílván nem nyerészkedésből csinálta, hanem mert az a pár nyomorúlt fillér neki a túlélés záloga...
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: A héten voltam Meggyesbodzáson, nagyon komolyan veszik a dinnyézést. Csöpögtető öntözési rendszer, rendes talajelőkészítés, növényvédelem, tényleg látszik szakértelem és odafigyelés.

Lengyel kamionok sorakoztak, vitték a dinnyéket.

De egy ilyen hülye intézkedéssel tönkre vágják a piacukat.
A sakálok 33 forintért egyből megtalálják a piacukat, megveszik a legolcsóbb - nyilván legrosszabb dinnyéket - és eladják hevesiként, meggyesiként.
A kereskedelmi láncok nyilván kellőképpen körüldokumentált szart fognak árusítani. S szétteszik a karjukat, a számlán magyar dinnye szerepel.

A hatósági árak egy teljesen keresletfüggő áruk esetében nem működhetnek.

Monopóliumok esetében van létjogosultságuk. De szabad piaci termékek esetében? Csak unortodoxiában.
Nők Lapjában beszélgetnek az öreg Schweitzerrel, nagyon normális, tisztességes és szép dolgokat mond. Az a fő mondanivalója, hogy amint a szívnek két kamrája van és együtt dolgozik mindkettő a testben, a magyar identitás és kultúra bőven megfér és összenőhet szerinte a zsidó indentitással és kultúrával.

[...]"Nézze, a gyilkosokkal soha nem azonosítani egy népet.[..]Egy népet azért sem lehet bűnösnek tartani, mert az megint elvezet a holokauszt ideológiájához, mely az egész zsidóságot kárhoztatta. Vannak bűnösök, vannak ártatlanok és tehetetlenek. Mindenféle általánosítás káros és helytelen. Ugyanakkor abba sem belenyugodni, hogy térjünk felette napirendre. Jómagam mindig híve voltam a párbeszédnek és erre kéne törekednie az egyházaknak, erkölcsi tanítótestületeknek, iskoláknak is."- mondta.
@Fabius: Sőt maguk varrják meg az elégetett helyett. Az izraelivel együtt és megáldja mindezt Wittner zászlóanyájuk.
@a szív fészkei:

Megfordult a fejemben... :D

@Habakuk999:

Kapkodnak össze-vissza, mint Bernát a ménkűhöz...
@Fabius: DE akkor Csanci mondhatja azt - és esetleg még joggal is - hogy őt rasszista támadás lökte ki onnan, mert csak akkor léptek ellene, hogy kiderült a szörnyű titka. ebből jól nem jönnek ki, kérlek. És amúgy tényleg rasszista támadás érte, hisz a származása - amiről egyedül nem tehet - miatt lett zsarolható.

Talán mégiscsak fontosak a pártok által vallott és hangoztatott elvek.
@Habakuk999:

Előre a szar, de legalább drága dinnyéért!

Simplicity.
@Neusziklész: Ez még szomorú is meg minden mint az Alleénál virágot áruló mamóka, akiért egész FB-regiment alakult, de!! Akkor pofa be a tecsó ártalmáról!

Mert kortól, nemtől, státusztól függetlenül, aki magyar és elad, az visszaél ezzel.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Mire buzdítasz??! Megtörtént, csapataink harcban álltak és vesztettek a józan ésszel szemben.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: :))
És a kommunizmusért!

Plusz a patikusokért, a Coca-Coláért, és mindenkiért, aki szóba áll a vezérrel!!
@a szív fészkei:
Persze hogy megvettem az 5 csomag retkéből 3 csomaggal. hazafelé meg azon morfondíroztam, hogy ha lenne egy Kalasnyikovom valakit megsoroznék vele. Az érzés még mindig nem múlt el. De kit???
@Habakuk999:
Nézd, labancéknál, a szomszédban 6-8 féle dinnye van a boltban, rendesen feltüntetve a származása, fajtája. Mellette kis tálkában kóstoló belôle... Európa...
Nálunk is létezik ilyen?
@a szív fészkei: Nekem nem tisztem védeni a "tecsot" és a többi kereskedelmi láncot, de mint vásárló látom, hogyan változott az elmúlt években a kínálatuk.

Kezdetekben volt sok sajt, sok hal, minden, amiért régen nyugati kirándulásokon sóhajtoztunk, aztán mostanra tényleg rendkívüli módon leszűkült a kínálat.

Ráadásul én vidéki nem túl gazdag megyeszékhelyen járok boltba, ami nem versenyezhet a fővárosi kereslettel.

Ha a nép csak a gazdaságost tudja megvenni, akkor bizony gazdaságost fog árulni.

Mert az első osztályút hordhatja a kukába, vagy árazhatja 70%-al lefelé.

Ha elgondolkodunk a tyúk vagy a tojás problematikán, ebben a témakörben ezt elég gyorsan meg lehet oldani.

Főleg, ha belegondolsz, hogy mennyivel nagyobb árrést lehet elérni prémium termékeken, mint a vackokon.

Viktor Emigyurinkkal harcolhatna inkább beruházásokért, ahelyett, hogy az üzletláncokat piszkálja.

A sok szarért a szegénység, kvázi a csodálatos magyar gazdaságpolitika a felelős, nem a kereskedők.

De előttük a lehetőség: lehet ide behozni kiváló minőségű árukat, a Közgép oda fogja adni a sok ellopott pénzt Mari néninek, hogy bioparadicsomból csináljon lecsót?
@Neusziklész: Értlek.

@Friss fahéjas Edward Boli – Ch.T. is, meg’há...: Irigyellek, bécsi régebbi látogatásaink egyik fénypontja az Albertina mellett a Billa. Ja.:-DDD
Ahogy ott minden el van rendezve, ahogy ott négy vevőnél már nyílik zárás előtt félórával az újabb kassza, ahogy ott csomó finomság sokkal olcsóbb és megbízhatóbb minőségű, mint itthon.... Áááááááá, csak messze van nekünk és drága egy napra kiugrani. Ott aludni meg pláne.
@Friss fahéjas Edward Boli – Ch.T. is, meg’há...:
Létezik, én mindig ugyanattól az árustól veszem a piacon a dinnyét, azt is tudom, melyik kötésből van.
@a szív fészkei: na de miért lett emiatt zsarolható? Nem véletlenül esett meg ez vala, és ő maga az ártatlan áldozati bárány, hanem azért, mert egy ilyen párt prominense.
@Habakuk999:

Mi izomból és erővel építünk mezőgazdasági országot ész és racionalitás helyett. Szívesen elviszem a tudatlanokat mondjuk Dél-Tirolba vagy Lombardiába, ahol sziklateraszon tudnak az olasz gazdák tejet termelni úgy, hogy a kisker fogyárat a legnagyobb olasz multi (Iperal) uht tejének literára ALÁ tudják belőni, és kényelmesen megélnek belőle.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

A Higgs bozon a felcsúti pajtában lógott a kolbász mellett balra. Mikor ennyire keresték Viktor csak elővette.
@Habakuk999: Én nagyon régen nem járok tecsózni, de a lányomék még igen. És ugyanezt mondják a bazinagy budaőrsi tecsóval kapcsolatban, mint te. De mit mondjak, ők is a sárgacímkésekre hajtanak.

A drágábbat megvesszük máshol, mert az biztos, hogy lehetőség az van a fővárosban. Pl. meg fog nyílni - ha a spanyolok is úgy akarják - a Duna-parti Marriottal szemben az Apácsai Csere utcában egy már üzemelő spanyol szálloda mellett egy olyan érdekeltségű kenyér- és sütibolt. Valami megszállott srác fogja vezetni, aki saját hobbiból is süt régóta kenyereke:, fiam kóstolta, nincs szava rá, annyira finomat süt.

Ott a csodakenyér kilója - most erre van belőve - 500 forint lesz. Az sem biztos, hogy magyar lisztből csinálja majd, mert nagyon kényes a minőségre. De már most az ehetőbb olivásmasni - ami 30 deka talán - 290 a Sparban. Ha az a spanyol bolti kenyér tényleg zseniális és eláll pár napig, bizony hogy onnan veszem majd. És meredeken leszarok minden mást.

Annyira meg kell gondolni, mire adod ki a pénzt, kevesebbet is veszel már nagyon sok mindenből - hogy akkor már az legyen valóban jó. amit három nap után se dobsz ki, mert még finom akkor is olivában megforgatva-sütve.
Ha a dinnye szar - eddig finom görögdinnyét ettem, akkor még nem is figyeltem ezt a mizériát, de kis zöldségesnél vettem, meg a Lehelen - akkor hanyagolom, nem érdekel milyen zászló van belé tűzve. CBA-t elvből kerülöm - megtehetem, ez is igaz, bár szerintem a környékbeli Match-et kezdik szisztematikusan kikészíteni - de ha itt a környéken csak CBA lesz, akkor mindent messzebbről hozunk. Goj motorra meg ilyen mocskos stiklikre egy fillért se adok.
@aritus: Persze, isten nem ver bottal, még a magyarok úristene sem! :-DDDDDDDD Ja, belesett a maga vájta lyukba és vonyít. Ebből látszik, hogy csakis ez a mozgatórugójuk, beszélhet Gábrieljük akármit,ez a szervezőerejük, mindenük. Ha Csanci ezt bukja, mindent bukik. Nincs más a programjukban, csak ki ellen kell hergelődni.
@a szív fészkei:

A Jobbik elveinek nem sok köze van a dinnyéhez.

Ezért csak praktikus oldaláról közelítettem meg a Csanci ügyet. Abban pedig a korrupciója számottevőbb, mint a származása. Utóbbira félhivatalos verdikt, hogy ennél fogva mééég hitelesebben tudja kritizálni a tudjukkiket.

A korrupcióra nincs/nem lehet ilyen magyarázat. Minden hasonló próbálkozás külön-külön fejszevágás, amivel maguk alatt aprítják a törzset.
@Fabius: Szakértelem bolsevik trükk!!! Teli vagy bolsi rokonokkal, helyedben én ezzel nem dicsekednék! Tejet eladható áron finomat!!! Na neee mááá... De szerintem mennének veled kis ingyen sajttúrára, ha viszed őket.
@Fabius: hát... ez valószínű a posztod táblája alapján, hogy a CBA

az import 69 Ft-os dinnyét voltak kénytelenek átcímkézni magyar 99 Ft-osra....

a kormány nyomására... nemzeti érdekből...
Nemzeti Inzultáció

18. Egyesek szerint Szíjjártó Pétert mártsuk cseppfolyós héliumba, mások szerint elegendő, ha bekenjük mézzel, és beleállítjuk egy vöröshangyabolyba. Önnek mi a véleménye:

A. Mártsuk!
B. Öntsük!
@Fabius: Csak ugye ő a rettegett - és ott megvetett - titka kitudódása miatt kezdett korrumpálni. Neki ez volt az első lépés, Orvbánnak, a többinek, ki tudja mi volt anno az ősködökben?? Valami lehetett az ő bozon/t/juk megett is. Aztán megy az már magától,lefizetni, korrumpálni, mint az ágybaszarás.
ez a kép méltatlanul keveset szerepelt a győzelmi jelentésekben...

www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2012/07/20/Orban-a-kolagyarban.jpg
@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....":

Most helyeztük el az utolsó töltetet a szerkesztőségen. Ezt nem viszik el szárazon.

Az én hátamon fát lehet vágni, de ami sok, az sok.
@Fabius: Vitatkoznék egy picit.

Izomból és erőből nem országot építünk, hanem a még el nem herdált országjavakat csoportosítjuk át a haverok "jogos" igényeinek kielégítését követően a leghangosabban kiabálók felé.

Aztán csodálkozunk majd, ha úgy járunk, mint Földnélküli János.
Pedig még meg sem jelent a Bakonyban a magyar Robin Hood.
@Fabius: "A Higgs bozon a felcsúti pajtában lógott a kolbász mellett balra. "

Mindjárt a Galaktikus Közhelyszótár mellett.

@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....":

De tényleg írtam egy emilt, hogy ez elő ne forduljon még egyszer. :D
@a szív fészkei:

Van aki maga csinálja ezeket a túrákat az osztrák oldalon. Szórakoztató a leírás, szépek a képek, és mulatságos az egyszeri magyar turista rácsodálkozása az Alpok népének háztáji kereskedelmére, sajtoktól kenyéren keresztül a süteményig.

totalbike.hu/magazin/2012/07/08/egymillio_kanyar_2120_kilometer/
@dr. Bubó:

Jap, azért mondtam, amit.
@dr. Bubó:

Csináltam gifet amin Orbán kólás kamionból harcoló transzformersszé változik, de aztán nem írtam kólás posztot :-))
ez jó téma... dakoták a vaslóf@szt lefűrészelték... jo a kép is

index.hu/belfold/budapest/2012/07/22/lefureszeltek_a_lo_labat/
@Fabius: igen egy pillanatig sem merül fel hogy görög/spanyol stb be a nagy szállítmányt visszavitték a CBA sok... és bebukták az árát...

átcimkézték és náluk maradt a NEMZETI extra profit:)

mijjen jól jártak a magyar termelők:) mindenki jól járt:)
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: a legkulturáltabb sertésekkel TZirc mellett találkoztam.
@Habakuk999:

Amíg a nemzeti oligarchák földesuraskodnak Nyergestől Mészáros Lőrincig, addig ész nélkül -persze célzottan- osztott támogatás meg hatósági ár lesz itt nem normális mezőgazdaság.
@Habakuk999: Ez az egész dinnyeügy nem más, mint újabb gumicsont, hogy idefigyejjenek emberek!
Közben pedig www.vasarnapihirek.hu/fokusz/elszamolt_kilatasok_riaszto_kep_a_magyar_gazdasagrol
@Penivaldes:

Egészen pontosan mit jelent a legkulturáltabb sertés? :-D
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Igazad van, előbb figyelmeztetni kell őket, utána erősebb eszközökhöz nyúlni.
@Fabius: Azért elég árulkodó hogy a nagy madzsarosch cba-ban van a legkevesebb magyar termék, míg a gonosz labanc sparban a legtöbb... Szval, a dinnye jó eséllyel mondjuk erdélyi magyar, ha ugyan nem spanyol.
Veszek 10 kiló dinnyét, nehogy már beszarjon miattam a NER.

@Penivaldes: Lehet, Viktort is rá kéne szoktatni a klasszikus zenére, meg úgy általában a művészetekre.
Dinnyeadónak is lehetne hívni, hiszen gyakorlatilag az.
Gondold végig egy kicsit: ha 1 kg dinnye előállítása 50 ft, de a spanyol gazda kap 40 ft támogatást, a magyar meg 10 ft-t, akkor a spanyol dinnye 50 ft lesz a boltban, a magyart meg minimum 80-ért kell adni ugyanazért a bevételért.
Persze a sok teszkóidióta megveszi a spanyolt, mert olcsóbb, nem gondol bele, hogy hosszú távon a saját országát nyírja ki ezzel. Lásd még szlovák tej, szlovák cukor, stb.
Még 200, majd 150 Ft- ért vettem ! De a megdumált fidesz kartelezés óta NEM veszek !!!:)
@aritus: Sajnos nem ismerem ezt a filmet. De én kiváncsi vagyok rá, mert érdekelnek a történelemmel kapcsolatos dolgok. Ha elküldenéd a film címét, akkor megpróbálnám letölteni.
@KaPé:

Azért veszi azt, mert nem telik másra. Ha meg a magyar őstermelő képtelen versenyképes árut termelni, akkor menjen el hegeszteni.

Amúgy ugyanarra a szarra a spanyol mitől kapna többet? Lehet, hogy így van, de akkor tudnál valami linket küldeni?
@Fabius: Láttam. Vidám perceket fognak még okozni... :-DDD De természetesen csak a hívők hiszik azt, hogy az ő pártjuk különb. Nem, ott is pont olyan seggfejek ülnek. Sőőőőőt. :-)
Nem dinnyekartel, hanem globalizált fasizmus...
@Fabius: Hát meg ugye a patikaliberalizáció során a versenyben lemaradók adósságait nullázni. Egyre több a piacellenes lépés az EU kellős közepén.
Hogy lehet ezt eladni még a hazai GVH előtt is? Aki tönkremegy, a patikája átkerül a bank vagy a kereskedő tulajdonába, mert béna volt, azt megmentjük? Devizahitelest megmentjük, dinnyetermesztő parasztot is? És még kit?
mera....KAPITALIZMUSBAN A PIAC SZABÁLYOZ !!!...ZA AZ ÁRAKAT....KATT !... ha a pijac 69-érr akarja adni a dinnyát, AKKOR A PIAC !!! (oRBÁN A vIKTOR !!!) BELÉP AZ ÁRSZABÁLYOZÁSBA ÉS 99-RE ÁLLÍTJA A SOROMPÓT ! MER...ENYÉM A ZORSZÁG, MAGAMNAK ÉPÍTEM ! ÉS DINNYÉT ESZEKKK...KÖZBEN 99-ÉR !!!!!

..igaz, hogy 30-ér vásárolják föl a dinnyetermesztőktől, de az 59-69 már milyen ár egy ilyen félországmunkanélküli, félországdevizahiteles-kirablott, félországminimálnyugdíjas országban......

FŐ, HOGY ÉN, ORBÁN VIKTOR, INGYEN KAPJUK A CSALÁDOMNAK A FINOM, ÉRETT, GÖMBÖLYŰ ....BELÜL PIROS KÍVÜL ZÖLD, MONDOM ZÖLD...ZÖLD....DINNYÉT.

egyébként én, ORBÁN A VIKTOR, MAGYARORSZÁG MINELNÖKE, EZENTÚL MAJD MINDENRŐL MEGMONDOM, HOGY MENNYIBE KERÜLHET !MENNYIÉRT ADHATÓ EL NÉPEMNEK !
ÉS EBBŐL ÉN, EDDIG ÖLÉG, ELÉG JÓL MEGÉLTEM !!!!!
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

Nos... elmondom miről van szó.. van előszezon, főszezon és utószezon... Délről Északra haladva egyre későbbre vannak eltolódva...

A főszezonban felvásárolják olcsón a déli államokban, és a nyomott árral végigtolják északfelé, túlkínálattal lenyomva az árakat a főszezonra, de mindig előszezonban adják el a javát!

Sajnos nem csak a dinnyékkel csinálják, hanem az összes gyümölccsel...

Ezt hívják globalizált kereskedelemnek, vagy mussolini féle kereskedői fasizmusnak, vagy kartelezésnek...

Szóval, ha a nemzetközi közösség kereskedői monopol karteleznek, nem értem, mi miért nem kartelezhetünk ellenük, hiszen a forgótőkét kiviszik az országból...

Igazából van megoldás rá... csak a határörségnek kell tökösnek lennie.. és a gyümölcsszállítmányú kamionokat vagy 3 hétre félreállítani...
@Con Storm: + gondolom nem kell ecsetelni, mi az ízbeli különbség a kamionban és a napon érett dinnye/paradicsom/stb. között.
@KaPé:

Végiggondoltam: baromság.

A spanyol és a magyar gazda ugyanazon területalapú támogatási rendszer (SAPS- Single Area Payment Scheme) alapján kapja a támogatást, 0,3 hektártól fölfelé.
"Ugyanis a dinnye hivatalosan azért ennyi, mert ők kiszorítottak egy nagyobb dinnyeszállítmányt a szabott árukkal."

*

Dehogy szorították ki.

Egy multi se vállalta volna be, hogy visszamondja a megkötött szerződéseket, fizessen miatta potyára, plusz még rohangáljon a magyar dinyne után, drágábban.

Életszerűbb azt gondolni, hogy felmatricázták nemzeti színekkel az import dinnyét, zsebre tették a plusz bevételt, ami a 69 forint és a 99 forint különbözete, vagyis 30 forint volt minden egyes kiló dinnye után, oszt jónapot :)

mariablogja.wordpress.com/2012/07/22/megvedi-a-dinnye-arat-kereskedok-zsebet-tomi-vele-a-kormany-2/
Ritka szánalmassak vagytok :D
@Con Storm:

"csak a határörségnek kell tökösnek lennie.. és a gyümölcsszállítmányú kamionokat vagy 3 hétre félreállítani."

*

Még szerencse, hogy a magyarok senkinek semmit nem akarnak eladni külföldön.
Ez semmi...nemsokára jön a szilva,...majd a körte és a szőlő szezonja is...
Bölcs vezéretek majd megmondja hogy mennyiért kell megvenni ! ( Olyan deja vou érzésem vaan...mintha ezt a játékot játszotta volna Kádár elvtárs (is) !!)
A magyarnak semmi se jó; az se, ha az állam beavatkozik, ha nem teszi, az a baj.
@K.Tomoceusz:
"Másrészt, nehéz náluk télen megfagyni. "
Ezt ne gondold, az olasz lakások nagyrésze egyáltalán nincs felkészülve a télre, főleg Dél-Olaszországban. Sosem fáztam még annyira, mint a legdélebbi Taljániában.
Vidéki, te nem értesz véletlenül a dinnyéhez? Magyarázd már meg légyszi, hogy ez miért is jó az istenadta népnek! Enrico, Popókaka is jöhet magyarázni.
@dr kíváncsivagyok:

"mintha ezt a játékot játszotta volna Kádár elvtárs"

*

A gyümölcs soha nem volt Kádár idején hatósági áras.
@Con Storm: "Igazából van megoldás rá... csak a határörségnek kell tökösnek lennie.. és a gyümölcsszállítmányú kamionokat vagy 3 hétre félreállítani..."

Kitűnő ötlet. Nyilván nem perelnék ki belőlünk a szart is. :D
@lavór:

"A magyarnak semmi se jó; az se, ha az állam beavatkozik, ha nem teszi, az a baj."

*

Nem az a baj :)

Az a baj, hogy amibe az orbáncsürhe beleavatkozik, az biztos hogy szarrá változik a kezükben, mert mindenhez idióták.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Nos... a nemzetközi monopolkartelezés igen súlyos bűncselekmény...

Ezért vannak a kvóták... a déli államok a kvótát régesrégen megszegik...

Szóval lenne diplomáciai mód is.. csak hát.. nem magyar köztisztviselőink vannak...
@No_Fidesz_No_Problem:

Ha ott rohadna meg a dinnyeföldön a gyümölcs, akkor meg az lenne a baj. Volt már példa rá a múltban, ugye? És még nem is Orbán volt hatalmon. :) Nem is emlékszem, mikor voltak hozzáértő vezetők a ország, a mezőgazdaság... stb. élén. :)
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

A per az csak egy dolog. A másik, hogy nyilván nem zárnák le a határaikat a tökös határőrségükkel ők sem, és így nem basznának oda annak az egy dolognak, ami a gazdaságunkból úgy ahogy még működik.

www.origo.hu/gazdasag/20120509-marciusi-kulkereskedelmi-adatok.html

A külkereskedelmi mérlegünknek odavert az euró árfolyam, de ettől még 608 millió eurót talicskáztunk haza az EU tagállamokból az első negyedévben. De ez nyilván nem kereskedelmi bevétel, hanem egyenesen hadisarc.
@lavór: ott rohad meg a magyar földön a dinnye, mert a nemzetközi kvótarendszert nem érvényesíti a VÁM!

Időszakos vagy szezonális kvótákat is lehet érvényesíteni... a monopólkartel megakadályozás okán...

Minden államnak joga van védenie a gazdaságát... a nemzetközi kereskedelmi szabályoknak megfelelően! Még védővámot is lehet foganatosítani!
Nagyon jó! Legyen verseny!

De akkor a közszférában is! Azoknak is legyen konkurenciája! A nyuggerekről nem is beszélve! Ha egy nyugger közszférás volt akkor ne vehessen külföldi árut!!!!

Muhahahaha. Aztán ha összedől a gazdaság, a világ urai (ti) húztok külfödlre, igaz? :D:D:D:D
Fabius, sajnos elég tájékozatlan vagy, nem értesz a gazdaság működéséhez. A dinnyeárak rögzítésére két dolog miatt van szükség:
- elmútnyócév
- gyurcsányahibás
A cikkben bemutatott számítások a piaci versenyről, árakról, fogyasztókról, stb. egyértelműen ortodox közgazdasági elméletek, amelyek már megbuktak. Csak unortodox gondolkodásmóddal (ld. fent) lehet rendbetenni a gazdaságot.
Remélem így már érthető, hogy az intézkedés hogyan szolgálja az ország érdekét.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
megsimogatod a kobakját és szálka megy a kezedbe és az is pudvás belűl

brühühühühü
@Fabius: a külkereskedelmi mérleg évek óta egy nagy hazugság...

Mennyi is az évente behozott földgáz, kőolaj és urándioxid ára?!

200 billió forint fölött van?! És ez csak a behozott energia! A kétharmada a kivitelnek!

és mennyi az exportunk?!

15 milliárd euro? És azt mondják havi 600 milliárd a plusz?! ??? itt kérlek már csak 4 milliárd euro susmus van...

Ember! A nemzetközi közösség csal a magyar gazdasági adatokkal!

14+ éves GDP... Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó havi átlagjövedelemnek 240+ ezer forintnak kellene lennie.. és mennyi? 38 ezer forint...

Vágod?!
@Con Storm:

"Minden államnak joga van védenie a gazdaságát... a nemzetközi kereskedelmi szabályoknak megfelelően! Még védővámot is lehet foganatosítani! "

A lengyelek is vessenek ki védővámot! Ez azért lenne különösen jó, mert a hazai dinnyetermés legalább felét mi is külföldön adjuk el.

www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/beindult_a_dinnyekampany.html

Mi lenne, ha a Rettenetes Összeesküvés Elméletek gyártása helyett az gazdaság számaival lennétek tisztában?
@Con Storm:

Ja, mindenki hülye csak te vagy helikopter. Vágom.
@Fabius: Védővám egy hangyaizényi gazdaságnál?! Ha viszonozzák, akkor a lakosság egy része éhen halna...
@Fabius: és mennyit kap a saját államától? Naugye.
@Failer: Te meg tanulj meg helyesen írni.
@rodeo36:

Hát, én se sokat nézek ki a focistából...

Nem tűnik annak a színházba járó fajtának...:D
@KaPé:

A csődben lévő spanyol államtól? Mint a magyar gazdák a hazai top-up támogatásból, kb, vagy még annyit se.
A f*szom se adjon kilónként 60 deka héjért és 90% vízét 99.- forintot. A sok selejt politikus etesse a selejt kölkeit vele. Duzzadjon a vízfejük.
60 ft felett sosem veszek dinnyét.
Mikor írtok néha gondolkoztok?
@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....":

Korbácsot. Addig ütöm őket, amíg nem tudja mindegyik álmából felverve is helyesen leírni az Ő Szentséges Nevét!
@lavór:

"Ha ott rohadna meg a dinnyeföldön a gyümölcs, akkor meg az lenne a baj. "

*

Egyrészt szar ügy, hogy a forradalmi nemzeti kormány csak az árat tudja garantálni, de a vásárlókat nem tudja garantálni hozzá :)

Másrészt meg miért is kellene, hogy ott rohadjon?

Ki lehet települni vele az út mellé, lehet asztalt bérelni a helyi piacon, meg lehet beszélni a vidéki kisboltosokkal, hogy vegyék át, folyamatosan, ahogy érik.

Fel lehet pakolni utánfutóra és lehet mozgóárusként árulni.

Találékonynak kell lenni, nem picsogni, meg az állami beavatkozást várni.

Meg ne egye helyettük a dinnyéjüket a Zorbán?
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
engem az "ragadott meg" leginkább, hogy milyen rajtaütésszerűen menekűlt -idő előtt- Cambridge-ből...csak nem felfedezte, hogy snob -nak tartják és elkerülik mint leprást és egyébként sem neki való az ottani értelmiségi szóömleny akik Hérodotosszal érvelnek ógörögűl és perzsa verseket szavalnak két sör között eredetiben Omar Khajjam-tól...meg hasonló baromságok ami a kondás lelkének magas mint a földigilisztának a vakondtúrás

brühühühühühü

zenéről szó se essen, mert süket
@Con Storm: A kedvesem magyarázta nagy csodálkozó szemekkel, ha valaki királyi tévét és rádiót hallgat Vezírünk szentenciáival, azt gondolja, csodálatosan élünk, hogy lehet az, hogy Merkelék nem térden csúszva járnak Viktorhoz tanácsokért.

Az uniós tisztviselők általad emlegetett "csalásai" ugye ennek a magyar csodának a jelei?

Ember, mi érdeke van Brüsszelnek egy tízmilliós, nem hatékony, gyenge, piac manipulálására?
@No_Fidesz_No_Problem:
Egyetértek, csak kifelejtetted, hogy lehet olyan termelékenységgel termelni, hogy gazdaságos legyen a termelés.

Nem gondolom amúgy, hogy a dinnyetermelők nyernének ebből a buliból.

Aki megcsinálta a kartellt és lefölözi a hasznot, az igen.
Mint gyümölcs- és zöldségtermelő gazda ellenérzéssel figyelem a kartellezést. Vannak nyugaton eladható termékek, piaci áron, tisztes haszonnal. Csak pár példa: dió, spárga, feketebodza.
Ráadásul pl Békésben a legnagyszerűbb földeken is dinnyét termelnek, ahol az egyszerű szántóföldi növények is haszonnal termelhetők.
Idén pl a zab is jó volt világpiaci áron, kisgazdamódszerekkel, MTZ-vel, házi gyártású permetezővel.
Szakmailag: értelmezhetetlen ! (Mingyá írok is Új Petinek.)
Ebbe a pillanatba hazudják a tívíbe, hogy nem volt megbeszélés, kartelezés.............

Nem a retkes anyátokat NEM !!! Azt is a tívíbe láttam, mikor a nagyobbak, mint a CBA, Tessó, Achan, Aladin, stb. meg a kormány megbízottja zabálta az ár egységesített 99 Ft-os dinnyét !
Most meg szemrebbenés nélkül HAZUDNAK !!!
Egy hét múlva adják majd 60-ért is a dinnyét, mert 99-ért senki sem veszi és rájuk fog romlani.
@No_Fidesz_No_Problem:

Meg termeljen kukoricát, nem? A dinnye már fenének se kell. :)

Na de a 99 Ft a kiskereskedelmi ár, azt nem tudjuk, hogy mennyit is kap a termelő a dinnye darabjáért, kilójáért.
@rodeo36:

Mint a nácik: amit nem ér fel ésszel, azt megpróbálja elpusztítani.
A stadionokra szánt pénzből vagy tíz évig lehetne finanszírozni a magyar kultúrát.

@venszivar:

A szociknak még rebbent a szeme, pártunk és kormányunk, élén a Kedves Elmebeteg Vezetővel, ezt mára meghaladta.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
megjegyzem Oxford-ban és Cambridge-ben is van Perzsa tanszék sőt Omar Khajjam Társaság, az arisztokrácia és az egyetem krémje a tagjai, aki nem tud perzsáúl oda vissza az nem mehet be...ismerik a történelmét és nem szoktak hülye politikusokkal érintkézni -ugyanúgy mint a leprásokat is elkerülik- amikor egy 50-es úr igazi vidéki angol lord a bőrfotelban ülve fejből szavalt perzsáúl Omar Khajjam-ot és a másik kritizálta, hogy a ritmus nem pontos és arra ittak egy Red Breast-et jég nélkűl kútvízzel kristálypohárból és somolyogtak hozzá...na ott nem tudom elképzelni a vezérlót a büdös lábával és a kibaszott kék nyakkendőjével aki nem tud egy laza tweed öltönyt csináltatni zöld skótkockás gyapjúból és gyapjú inget venni hozzá csokornyakkendővel lóbőr cipőben ami sárga...szóval ...van egy magyar miniszterelnök aki egész magyarországon a világ legnagyobb Magyarországának legnagyobb magyar miniszterelnöke

brühühühühühühü
Felénk egy dél-magyarországi dinnyés árulja a dinnyéit, illetve a lánya. A dinnyés délután lekopasztja a dinnyét, másnap két helyre kirakja a rokonságot dinnyéstül-mérlegestül és mondhatom: nem 99Ft-ért adja a dinnyéjét, hanem a duplájáért. Valahogy mindig megveszi a jónép, pedig ez ugyancsak csóró környék. Az a dinnye olyan, hogy azért elzarándokol az ember lánya 10 km-t is (kb. ennyire van tőlünk a standja). Veszünk egy 15 kilósat, de az olyan friss, hogy 3-4 napig tuti nem poshad meg. Addigra el is fogy, ha nem előbb.Ha nem futná a drága dinnyére, akkor veszünk feleannyit, de ebből, mert ez dinnye.A tisztelt vezetéstől meg mit vártok? Nekik erre futja.
A Nemzeti Árhivatal közleményben értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy a barna félcipő árát 2800 forintban állapította meg. Ugyanakkor felhívja a kereskedők figyelmét arra, hogy az árat jól láthatóan, eltávolithatatlan módon kell az árun feltüntetni. Az árhamisítás szabálysértés, ami 1-től 3 hónapig terjedő internálással büntethető.
@rodeo36:

Viszont a kolbásztöltő versenyeken brillírozik. :D
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
ezt nézd és hallgasd de figyeld a közönséget, az első sort

www.youtube.com/watch?v=Yqff1F0Ijn0
@lavór:

"Na de a 99 Ft a kiskereskedelmi ár, azt nem tudjuk, hogy mennyit is kap a termelő a dinnye darabjáért, kilójáért."

*

Dehogynem tudjuk. 40 forintot kap, minden hírben benne van. 59 forint az árrés. Ha az import dinnyét meg tudták szerezni 29 forintért kilónként, akkor nem 59 forint per kiló marad a kereskedőnél, hanem 70 forint.

És miért ne tudták volna?
Ja, persze a budaigyuszi!
Sikerült már ennek a zembernek valami? (a fényesre nyalt seggeken kívűl?)
Mit keres ő a magyar mezőgazdaságban?
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Oks, meg vonalzót, azzal jó kis körmöst lehet adni.:D
A "dinnye ügynél" hasznosabb ha fogyasztjuk azt!
Kifejezetten egészséges ! További szép estét !
Ne papoljanak arról, hogy együnk hazai dinnyét!
Vettünk pl.: a piacon, elméletileg a "szomszéd" faluban termelték, éretlen, vastaghéjú volt. Vettünk a sparban "magyar" dinnyét, 99 forintosat, az pedig feltehetően a mozgatása miatt olyan ütődött volt, mint egynémely "szakpolitikus"! Magyarán kidobásra ítéltetett.
Ezután: legfeljebb fél dinnyét , és megkóstolás után. Vagy leszokunk erről is, mint sok más termékről.
Akkor Magyarország már nem csak foci, oktatási nagyhatalommá vált, de már dinnyenagyhatalom is! Nem tudom mit sírtok, olvassatok Matolcsyt minden héten és megértitek a sok titkot, már a halódó nyugat is kezdi másolni ezeket a módszereket, mert 1-2 éven belül hatalmas gazdasági fellendülés várható!
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Teljesen igazad van! Nem tud linket küldeni, mert égbekiáltó badarság! Napok óta nem látok a pipától, amiatt a szemétség miatt...Idén egy szájbalökött darab dinnyét nem eszem. Veszek pár szeletet a fiamnak, hogy ne ő szívjon a tetves kulákok miatt és húzzák bele a dinnyéjükbe..Azt meg tessékszíves megkérdezni, az extra profitból mennyi jut a dinnyeföldön gebedő napszámosnak? Elárulom, semennyi. Vérforraló aprópénzért dolgoznak, feketén a gazda meg idén vesz még egy JohnDale traktort 50 milláért, kpban, legyen mivel tüntetni..Undorító ez az egész..Mennyi, de mennyi ágazat lenne, ami haldoklik..Elképzelem, amint háborgok, mert én egy 12000 Ft-ba kerülő gumin összesen tudok BRUTTÓ 1000 Ft-ot keresni. Én is alapítsak kartelt?????? A ku..annyukat...(Bocsánat, de...)
@No_Fidesz_No_Problem:

Kitelepülni ki lehet, de ki fizeti a közterület foglalást, az árus bérét, ki adja a nyugtát?
Mert ugye még családtagtól sem várható el, hogy ingyen dolgozzon. Ha meg fizetést kap, a járulékait is be kéne fizetni. Mennyi is lesz az a kiló dinnye a végére?
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: nem vagy te túl hogyismondjam tehát nem reagálod te ezt túl? Elvégre csak róla van szó. az meg annyira nem oszt
Valaki tudna segíteni megérteni, hogy a 99 forintos dinnyeár hogyan szorít ki egy olyan dinnyeszálítmányt, ami még 69 Ft-ért is rentábilis lett volna az importőröknek? Szerintem simán behozzák ugyanannyiért és örülnek a 30 Ft extra haszonnak, ami a kartell nélkül nem is lett volna.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: azért OV is közel kerül néha a művészetekhez...:)))
Na és ha a piac szabályoz - merazugye mindent jobban tud - akkor előbb-utóbb nem lesz magyar dinnye meg magyar fokhagyma meg magyar paprika.
És majd ehetjük a szar importot - és akkor majd drágábban mint ma a magyart.
Vagy a piac logikájából nem ez következne??
@Illyés Edith:

Ezzel egészen pontosan mit akartál mondani? Hogy mi is voltunk/leszünk Dél-Európa niggerei, mert még tavaly is kerestek szüretelő munkásokat itt Zuglóban is?

aprod.hu/hirdetes/spanyolorszagi-munka-narancs-szuret-ID3ioz.html
@Gáborom:

Mer' ugye pl. cukorrépánk, cukorgyárunk már nincs. Viszont van drága és még drágább importcukrunk. :)
@lavór: Ember, ne viccezz! Bejelentés? Aztán szerinted, ki számolja meg, mennyi dinnye termett azon a dinnyeföldön? Azt írták, tavaly nullszaldó volt. Persze..Abból, amit bevallottak és nyugtával adtak el. Szerinted, mennyi az annyi? Nagyjából az egy harmada megy el papírral, elárulom..A legnagyobb okosság, hiszen ellenőrizhetetlen. Kiviszel 1000 dinnyét a nagybanira, fél óránként visszapótolod, meg sem tudsz bukni, csak pörög a teherautó egész nap..Utána meg szaladsz sírni, hogy adjanak a vismajor alapból, mert esett, nem esett, sütött a nap, nem sütött, nem kívánt rész törlendő.. A gazda meg még Áfa-t sem fizet, tecciktunni? Az tiszta pééz. Idén szépen kaszálnak. Amit meg maguk értékesítenek, kiskerben, hiszen most 100 Ft-ért kell és lehet adni, azon meg gyönyörűen keresnek! Már hogyne állna ki az egész família árulni???
Simonka most nyilatkozott az RTL-en.......
azt mondta nem volt megegyezés 99-ft eladási árrol! akkor most hülye vagyok-a héten több fórumon is lenyilatkozta a megegyezés tényét.
@Gáborom: Dehogynem. Pontosan ez fog történni.
@Alfagumi:

Ha elolvastad volna, nem a dinnyét kell bejelenteni, az alkalmazottat. Pont az ügyeskedés ellen írtam a példát.
@Gáborom:

Nem tudom feltűnt-e, hogy

1: az import dinnye olcsóbb, mint a magyar,
2: a hazai dinnyetermés több, mint felét ma sem itthon értékesítik, mert a magyar export dinnye olcsóbb, mint pl a lengyel, így ők tőlünk veszik.

Na akkor most ebből vezesd már le, ugyan mitől szűnne meg a termelés, és mifasz köze van ehhez a piac önszabályozásának?
@Fabius: Azt akartam mondani, hogy az importdinnye - többek között - attól olyan versenyképes, hogy konténerben tartott afrikai illegális vendégmunkások dolgoznak a földeken. A medgyesi gazda meg Kádár-kori kockaházban lakik, más magyarok által termelt árucikkeket vásárol, a gyerekére költ, stb. Ahelyett, hogy észhez térne, és igyekezne az afrikai vendégmunkásokkal vívott globális versenyben helytállni. Hm?
@Habakuk999: nem... ezt hívják jenki meg angol meg francia meg ruszki álomnak...

nem tíz millió dolláros, hanem évente legalább 10 milliárd eurós.. felhívom figyelmét, hogy az amcsi hadsereg költségvetése... ennek nem sokszosa..

Ami kb egy 200 milliós Magyar államnak az éves költségvetése lenne, ha nem lenne adóssága!

Ennyit termeltetnek meg velünk... és lopják ki az import energia hordozókkal a forgótőkét...
@a szív fészkei: Butaság azt állítani, hogy a jobbiknak is ez lenne a szervezőereje, ha mégis akkor az összes politikai szerveződésé az. Viszont ha így van faszért szavazgatunk bármelyikre is. :)

Egy szó mint száz, sok olyan dolog van amiben nekik is vannak jó elképzeléseik, emiatt is állnak kb. 20-22%-on.
@lavór: Értem én, én meg arra írtam, a bejelentés költsége nem oszt, nem szoroz, csak nem értetted! Azon kívül besegítő családtag, kiskönyv, egyszeri megbízás, aztán havonta összetépik..Azt hiszed, hülyék? Nem azok..Brutál pénzt akasztanak le, higyjétek el..Zsebbe..A melót meg a napszámos csinálja.. Mikor lent voltam, vidéken, ismerősöknél, ugyanez ment, a paprika földön is. A napszámosok meg napi 10-14 órát melóznak és kapnak 2500-4000 Ft-ot. Azt osszák be. Mert a gizda gazda nem fizet többet..
@Gábriel angyal: ó dehogy, dehogy. persze van szervező ereje a társaságodnak, de azért ott van az, hogy sokan politkai alapfogalmakat nem ismerve választanak pártokat, és kiáltoznak (ez most pejoratív)
@Fabius: Ja, értem, tehát a magyar dinnyetermelő vihet ki Lengyeleknek dinnyét, olcsóbban, az nem gond. Ha ide jön olcsó dinnye,(hogy én ki tudjam fizetni és a nyár végére zabálhassak legalább olcsó dinnyét, más úgysincs), akkor hisztiznek, de ők ugyanezt teszik a Lengyel dinnyetermelővel, az nem gond..Értem..Ez szép..
Jo dolog dragabba tenni az egeszseges gyumolcsot... Egye csak az egeszsegtelen olcso szart a fideszre szavazo faszmagyar...
@lavór:

A cukor speciel mindenre szar példa. A cukorkvótát el teccettünk adni ugyanis, készpénzért:

Kabai cukorgyár:

"A cukorkvóta visszaadása nyomán tonnánként 730 euró, összesen 78,91 millió euró (21 milliárd forint) szerkezetváltási támogatáshoz jutott a gyár tulajdonosa, aminek egy részét a gyárbezárással kapcsolatos teendők finanszírozására, valamint a répatermelők (19,6%) és gépipari beszállítók (7,4%) kompenzálására különítettek el. A vállalat által visszaadott cukorkvóta után járó szerkezetváltási támogatás 64%-a maradt a vállalatnál. Ez visszaadott tonnánként 470 euró jelent, ami 240 euróval meghaladta a 90%-os fehércukor kihozatal mellett számolt fehércukor 2006. évi alapanyag költségét, míg a kabai gyár bezárásának évében a megtermelt 108 ezer tonna cukortól csak intervenciós felajánlással lehetett megszabadulni."

Ja, akkor nagyobb biznisz volt eladni és a szerkezetváltással ügyeskedni, mint cukrot gyártani. Répatermelőnek és gyárosnak ugyanúgy. Akkor meg tán' nem kéne pityeregni rajta.
@rodeo36:

Aranyosak...

@Penivaldes:

Dehogy reagálom túl. Normális országban már rég bombát dobtak volna az Indexre, csak mi puhapöcsök vagyunk. :DDD (Jól van na, nagyon bejön ez a nőci, mit csináljak...:D)

@Alfagumi:

És milyen büszkén mondják bele a kamerába, hogy ki hány éve veszteséges... És mellé az a szar "mi adunk falatot a köcsög pesti szátokba" duma... (Persze tisztelet a kivételnek)
@Alfagumi: Ha értene a gazdaságtanhoz, nem beszélne butaságot...

Nyersanyag és alapanyag termelők által fizetett adó, adóbevétel csökkentő, és pénz árfolyam romboló a valuta deviza piacon...

Az élelmiszerekre is butaság adót kivetni, ugyanis azokat is meg kell vennie a közalkalmazottnak, és ha adó van rajta drágább... így nincs értelme az állandó szükségleteteket megadóztatni... mert a közalkalmazott úgysem tud többet belőle megvenni...

Így csak a nagyon buta országokban adóztatják a mezőgazdaságot... mert ha támogatod.. akkor az adótöbbletként fog majd jelentkezni...
@Alfagumi:

2010-ben 60-40% volt a kint-itthon eladott arány, tavaly 50-50%.

Ennek tükrében kell ezt nézni.
@Fabius:

Majd a dinnyekvótát is érdemesebb lesz eladni, minden dinnyegond meg is oldódik.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: nézd C.! semmi gond, semmi gond.
:DDDD
ne csinálj inkább semmit. vagy ülj fel egy L.A.-ba tartó gépre, végy egy csokor virágot és szórd a kedvenced elé.
A 99 ft-os fogyasztói árból kapásból 21 ft ÁFA megy állambácsinak, neki jó üzlet ez. Az egész EU-s, támogatásos mezőgazdasági rendszer el van cseszve alaposan, összevissza torzítja a piacot. Mint ahogy a magyar kereslet-kínálati viszonyok, nem feltétlenül a gazdák a hunyók ebben a történetben. Naná magyarember rögtön megtalálja a kiskapukat, így vagyunk összerakva. Miért pont dinnye oligarchánk ne legyen?
@Penivaldes:

Viktor? A fején látni, hogy könyvet is vagy 20 éve vett utoljára a kezébe...
Tényleg érdekes hogyha a termelők és/vagy az árusok összebeszélnek akkor az kartelezés,és a be/feljelentő jutalmat kap a kiszabott büntetésből.Amikor viszont állami "javaslatra" szabják meg az árakat akkor az nemzeti ügy és csak a termelők támogatása.(az illetékes egyébként a szegény dinnyetermelőkről beszél,viszont a bulvárban VV Fecó arról beszél hogy milyen jól megszedi magát a dinnyézésből, pedig valszeg nem 99Ft-ért adja...)
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Aki jár vidéken, vannak vidéki rokonai, tudja, mekkora rossz duma ez:-) Veszteséges. Egy 20 kg.ot közelítő dinnyén több haszna van, mint amit én egy darab 13 colos gumiabroncson keresek és én is milliókat fektettem az ágazatba..Nesze nekem. Hol sírhat a többi haldokló ágazat? Garantált haszon-árrés?? Aztak... Mert igazából az én vérem ez forralja fel! A Magyar K-KV-k hány embernek adnak munkát??? Mégsincsen garantált haszon! Nem megy a bolt? Te bajod. Csempészik a gumit? Dögöljmeg...Olcsóbban adja a multi, mint ahogy veszem? Ez van! Idióta egy ország ez...
@Illyés Edith:

Azért linkeltem a munkakereső ajánlatot, hogy világos legyen: ugyanabban a konténerben magyar vendégmunkások is megfordulnak elég gyakran. Azok, akiknek a kockaházas gazdák munkát adni nem tudnak, és akik többet keresnek még így is a hazai mezőgazdasági idénymunkásnál.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: de a lába alatt lehet hogy volt, amikor nem érte fel a felső polcot. lehet, hogy alulról szívja fel a tudományt...
@Husz_János_Puszita:

Az effektíven dinnyét kapáló gazdák a legkevésbé hunyók ebben a történetben.
@Alfagumi:

Értettem a dolgot. Nem csak a mezőgazdaságban nagy a feketézés; az rövidebb lista lenne, ahol minden szabályszerűen történik. Tudod, "az vesse rá az első követ, aki..." :)
@Fabius: Feltételezve, hogy elhiszed, ami butaság lenne, hogy itthon annyit adnak el, amennyi állambácsinál jelentkezik. Csakhogy a kétharmadával legalább többet. Az út szélétől a nagybaniig, ahol aztán megy a kis zöldségeshez, egy rakomány számlával, kettő számla nélkül..
@Alfagumi:

Hehe a nagybanira a NAV se mer nagyon bemenni, nehogy megruházzák a sötétben a ládák mögött.:D Menj ki és kérj számlát, jó ha verés nélkül megúszod.:D
Arra mikor lesz már szabály, hogy a dinnyének finomnak is kell lennie a piacon? Mert ha elmegyek Olaszországba vagy Spanyolországba, ott 10-ből 10 dinnye édes, jó ízű, akár sárga, akár görög. Itt meg 10-ből kettő jó, három ehető, a többi meg kukába való. Sárgánál még rosszabb az arány.

Aztán meg nézi a hülye dinnyekartell, hogy nem eszi a nép a dinnyét, ami drága is, meg ízetlen is. De azért nyomjuk a hülye (az urban legend szerint EU-által betiltott) reklámfilmet, hogy a magyar gyümölcs milyen jó már. Jó, a rossebet! Maximum jó drága!
@lavór: Ebben igazad van, csak, amit nem látsz, amiért én gerjedek, az az, hogy a mezőgazdaságban elfeketézett árunak nagyságrenddel kisebb a költség oldala. Maradjunk a dinnyénél. Egy 10 kg-os dinnyén, sumákban eladva, legyünk nagyon korrektek, 2 kg-nyi dinnye a bekerülési költséget fedezi. Szerintem kevesebb is, de mindegy. Ez a mezőgazdaság. A kereskedelemben ez messze nem így van. A zöldséges ezt a dinnyét már meg kell vegye, pénzt tesz bele és csak az árréssel trükközhet. A trükközés haszna sokkal kisebb, a kockázat jóval nagyobb. Ha pedig kilépsz a mezőgazdaságból és mondjuk átlépsz a kereskedelem más ágazatába, mondjuk én egy kis gumit, amit a Tecso ad 8900 ft-ért, én meg tudom venni, hivatalosan, 9200 Ft-ért...Mélyebbre nem is mennék bele..Itt mit trükközöl? Az eladási darabszám töredéke a dinnyének, értelme, semmi.. Áfa-val, adóval, trükközni, a mezőgazdaságban a legjobb. Vagy majdnem a legjobb.. Ezért ne sirassuk már őket..
@Penivaldes:

Ki is nézem belőle, hogy képes ráállni egy könyvre... biztos elképzelni sem tudja, hogy még mit lehetne vele kezdeni...
@emzéperiksz: Na az a film..Tök igazad van., azon rágtam még be, mekkora baromság, aztán teli volt vele a fészbúk..
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: lehet vele préselni, aztán harcolni is lehet vele, vagy alárakni az asztalnak, hogy ne billejen. hirtelen ezek..
ja meg lehet olvasni is.
@Husz_János_Puszita: Elég sokáig voltam a Nagybanin, elég jól ismerem az adminisztrációjukat. Kapsz számlát kérés nélkül is.

A Nagybanira a II. osztályú külföldi áru áramlik (amikor én ott voltam legfőképpen spanyol, eleve spanyol tulajdonú cégeken keresztül) és megy is a prolinak tovább a multikhoz.

(A proli meg nem érti, miért penészedik meg a paradicsom 2 nap múlva, holott máskor hetekig bírja, hűtőbe sem kell tenni.)
Kis színes:

Magyar dinnyét árulnak a Tesco áruházak a környező országokban, csinnadratta, bejelentés itt:

www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/hirek/magyar-dinnyet-arulnak-a-tescoban-is

A szlovák Tesco aktuális akciós újságja meg itt:

www.itesco.sk/produkt.html?id=51981

A magyar dinnyével 59 eurocentről 29 eurocentre nyomták le az árakat. Na most mondjátok, a szlovák dinnyetermelő hányszor szidja a saját multiját, a magyar dinnyetermelő anyjával együtt, miközben ezek együtt "talicskázzák ki a pénzt" abból az országból?
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.): Mussolini - Út a hatalomig. Antonio Banderas, amerikai-német-spanyol-olasz film.
Angolul: A man named Benito
1993-ban készült.
Fabius itt írta, hogy ő látta, és nagyon jó film.
@Alfagumi:

Régebben jártam, nagyon nagy műsor.:D
@Alfagumi:

A kereskedelemben is trükköznek, de mindegy. A lényeg, nem sajnálom az őstermelőket. Biztos van köztük is olyan, aki becsületes és küszködik a megélhetéséért. Pláne azok, akiknek nem 300 fős családjuk. :)
@Husz_János_Puszita: Nekem most is jár ki cimbim, zőccségezik, fentebb írja valaki, kérés nélkül is adnak számlát:-) Ja.. A negyedik IFA-ra való dinnyéről..:-)))
Orbánék kurva jól csinálták, ezt alkalmazzák pld. az osztrákok, de ők minden termékre és igen régóta. (Meg is mondják neked, hogy céljuk a saját termelő védelme)

A poszt baromság, lehet hogy te féláron veszed más országok dinnyéit, de az nem a reális ár, annak célja csak az, hogy a magyar dinnyés a köv. évben meg se próbálja. (A dinnye ugyanis szezonális termék).

Akkor pedig jövőre nem 99-ért veszed, hanem 320-ért. Ott van tőke, beleszarnak, ha 2 év múlva jön vissza duplán.

Szóval az osztrákok sem véletlenül csinálják, mert lehet, hogy drágább, de nem lesz még drágább, e mellett a hazai termelők sem halnak éhen.

Mellesleg hihetetlen, hogy némi Orbán fikáért egyesek mire képesek.
@Fabius: Jól értem, azért vegyük az importdinnyét a hazai helyett, mert az importdinnyét konténerben tartott illegális magyar vendégmunkások állítják elő?

Nincs olyan nép Nyugat-Európában, amelyiknek be lehetne magyarázni, hogy a 69 Ft-os importáru "olcsóbb", mint a 99 Ft-os hazai.
@Anti Anyag:

Gondolom, a hűtőházak bonyolítják a nagyobb forgalmat az import áruval. A placcon az őstermelők a műsor.
@Fabius: Ennek inkább örülnék. Persze ha szlovák vagy, bocs.
Olvasgatom itt a hozzászólásokat és nem tudom eldönteni a mindég mindenhez értő szerző páros vagy a kommentelők szánalmasabbak e....

Baszki reggel fél hat óta püfölik a billentyűzetet , ezeknek nincs életük...
@Alfagumi: Biztos vagyok benne, hogy azért sem veszik már az emberek a dinnyét, mert amióta nincs vasfüggöny, és rájöttek, hogy kultúrországban a dinnyetermelő a szemetet nem viszi ki a piacra, azóta már nem nézik el, hogy a gyümölcs íztelen, vacak minőségű.
A 80-as években még talán elment ez a hozzáállás, hogy a sárgadinnye csak szerencsés esetben volt ehető, a görögből meg hármat meg kellett lékeltetni, hogy egy jó legyen végre, de azóta kinyílt az emberek csipája. Ha más országban tudnak a piacra jó ízű dinnyét vinni, akkor velünk miért csesznek ki?
A magyar dinnyetermelők nem becsülik meg a fogyasztót, ez az igazság.
@lavór: Persze, hogy trükköznek, csak a trükközés haszna-kockázata-nehézsége más. Értsd meg, a tutti az, amit az őstermelő és a nagybanis tud csinálni. Bukhatatlan. Ha nem állítasz oda egy adóellenőrt, minden dinnyeszüretre, hogy ellenőrzöd a termést?? Na ott van sávszélességed a trükközésre. Mit trükközzön az, aki mindent hivatalosan kénytelen venni? Kicsit áfa-zgatnak, de a cégnek kell a bevétel, mert különben miből fizeti a költséget, stb..Ne menjünk bele, de a kereskedő max. a nettóban veszem kint, bruttóban adom itthon trükkel tud nagyobbacskát húzni, amiért aztán vagy szorul, vagy nem, attól függ milyen ügyes..Az őstermelő a király..Amit csak akar, azt csinálhat..Nincs kontroll..
@lavór:

A piacokon vásároljatok zöldséget, gyümölcsöt, bazmeg, de csak olyan standon, ahol nincs őstermelői narancs, banán, meg ananász.
Azok az igazi magyar kistermelők, még jó szavuk is lesz hozzátok. Legalább a kibaszottul drága helypénzt visszaárulják, ha már frissen szedik arcotokba a babot.
@emzéperiksz: Sajnos így van, tisztelet a kevés kivételnek.
@emzéperiksz:

Sajnos igazad van. Manapság félve veszek zöldséget, gyümölcsöt. A barack ízetlen, szilva... stb. savanyú, kényszerérett, a paradicsom vagy rohadt, vagy félig érett...
@szanalmas:

Kimentem a Lehelre, na agyamat el is dobtam, és nem csak az árak miatt. :) Őstermelő narancsárus nagyanyó. :D
@emzéperiksz: Imádom a görögdinnyét és évek óta nem sikerült szart vennem.

Csak piacon veszem, szezon előtt külföldit, utána viszont csak magyart, mert a frissesség mindenek felett, dinnyénél (is) nagyon lényeges.

Multinál soha nem veszek sem zöldséget, sem gyümölcsöt. Magyart sem.
@Gáborom: Nem kötelező senkinek se dinnyét termeszteni. Ha nem tudják nyereségesen, akkor ne csinálják.
Ami meg a magyarságot illeti: a dinnyét, a fokhagymát és a paprikát mind úgy hozták be, nem itteni őshonos növények, soha nem volt magyar egyik se. Úgyhogy ha nem termesztik itt, az a természetes.
@Anti Anyag: Én meg csak ott veszem. Multinál. Olcsón, válogatva, szépet, jót. Dinnyét azt nem, de soha nem volt bajom a multiban a zöldséggel. Viszont zöldségesnél, mikor nem én pakolom a cekkerbe, hát mesélhetnék az ügyes, magyar kereskedőről..Egyszer pislogtam egyet, mikor pakolta a szüttyőt..Hiba volt. Azonnal belesuppesztett egy kis rohadtat, csoffattat..
@Husz_János_Puszita: A kintiek nagyrésze is "benti", de kis tételben árulnak. Én ismerek egy két céget (talán ma is ott vannak), de azok ott is adtak számlát. Gondolom, mert kolléganőm dolgozta fel és szinte kilónyi mennyiségű kézzel írt számlát dolgozott fel minden nap.

Ma persze nem tudom mi van.
@Anti Anyag: Tegnap vettem egy magyar sárgadinnyét. Bűn rossz volt :( A sárgadinnyét jobban szeretem a görögnél, és mondhatom, a magyar termelők által piacra vitt áru siralmas minőségű. A múlt héten Olaszországban jártam, na, ott ezt a szemetet, amit itt a termelők a piacra visznek, a disznóknak sem adnák oda. Ott random vehetsz sárgadinnyét a piacon, mindegyik finom.
@Hunor Levente: Na, arról nem is beszélve. Tényleg:-)
@Hunor Levente: csak ne adják el nekem a kínait magyarként. csak ennyit kérnék.
Meg lehet kérdezni (pl. a cecei) dinnyetermesztőket, hogy most akkor mennyiért is veszik át tőlük a dinnyét a multik. Ki lehet találni. :)))). Azt is, hogy akkor most ezen ki szedte/szedi meg magát szarosra. Mert nem a termesztő, az evidens.
@lavór:

Honnan tudod, hogy nem-e Borsodban termett az a narancs-e?

@Mojzes Pál: "Olvasgatom itt a hozzászólásokat és nem tudom eldönteni a mindég mindenhez értő szerző páros vagy a kommentelők szánalmasabbak e...."

Nem tudom eldönteni, hogy van-e szánalmasabb, mint egy ilyen fost bekommentelni ide...
@Illyés Edith:

Ez ilyen unortodox kormánymatek, hogy a 99 kevesebb, mint a 69? Hát, mit tudom én, szerintem a szlovákok csak úgy gondolják, hogy a mi 29 eurocentes dinnyénk olcsóbb az ő 59 eurocentes dinnyéjüknél.
@Alfagumi: Piacon ilyen biztosan nincs, hiszen éhen halna. Én (illetve a nejem) kizárólag piacról vásárol és itt elég egy hiba.

Érdekes zöldséges lehet, mert ma már nem divat az, hogy ő pakol. Az utóbbi időben kettőnél is jártam, de mindenütt kis műanyagtálat nyomtak a kezembe.
@Illyés Edith: a különbség annyi, hogy itt nam afriaki vendégmunkással, hanem magyar napszámossal dolgoztatnak, feketén, és éhbérért.
Hát télleg, itt mennyivel jobb a helyzet.
@Anti Anyag:

Örüljél. De ez alapján ne forgassuk már szemünket, hogy importálni bármit eredendő bűn lenne. Ha a mi termékünkkel van árletörés máshol az fasza, ha nálunk olcsóbb valami, az nemzethalál.
@lavór:

Magyar embernek magyar kókuszt!

A cél a magyar maracuja és algafogyasztás fellendítése! Öntudatos vásárló csak balatoni kardhalat fogyaszt!
@emzéperiksz: Én nem szeretem a sárgadinnyét, csak görögdinnyét eszem, azzal nem volt gond.

Amúgy lehet, hogy az is olasz volt, csak eltöltött itt pár napot mire megvetted.

A zöldség-gyümölcsnél 1 feltétel számít: Friss, mert az I. osztályú egyik feltétele az, hogy friss. Éppen ezért ami ilyen, az itthon is drága.

A multinál nincs I. osztályú, hiszen nem venné meg senki, a piaccal értelmetlen is összehasonlítani. A piacon a magyar dinnye pld. eleve jóval több mint 99 Ft. (Ma már nem biztos, hiszen a nagy termő területek most okádják a termést).
most így bevallom, hogy én semmilyen dinnyét nem szeretek. de egyűttérzek veletek.
@Fabius: Nem mondod, hogy a 78,91 millió euró 64%-át az angol Tate&Lyle nevezetű cég tette zsebre aki ugye a kabai cukorgyár tulajdonosa volt?? :)

Gondolom a cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság elempés tagja (Szabó Rebeka) is tudna mesélni arról, hogy milyen tisztán és rendben intézték a dolgokat a cukoriparban az arra illetékesek. Azért bíztam benne, hogy addig már eljutottál, hogy a privatizáció csupán a piacszerzésről és később a hazai konkurencia kinyírásáról szólt.

Ez azért is cuki mivel a bizottságban az LMP a jobbikkal együtt az önellátás fontosságát is hangsúlyozta. Szóval szakmai dolgokban vannak közös pontok, főleg ha megtaláljuk a saját jól felfogott nemzeti érdekeinket és bátran fel is vállaljuk azokat még ha errefelé trendi is azokat fikázni.
@Fabius: Nem nemzethalál kérdése ez, hanem józan paraszti észé. Az osztrákok nem okosabbak, csak éppen ők 40 éve tapasztalták meg azt, amit mi most. Rájöttek, 20 Ft árkülönbségen hatalmasat bukhatnak. (Következő évben drágább lesz, a szezonális élelmiszeripar tagjait lehet egy évig segélyezni és a többi).

Nem önmagában az import korlátozása a lényeg, hiszen van ahol a konkurencia még jót is tesz. De ezek kurvára nem a feldolgozatlan élelmiszer termékek, hiszen ott azok mennek tönkre, akiket nehéz regenerálni, sokuknak azon múlik, hogy segély vagy munka, hogy te milyen dinnyét veszel.
Most, hogy a 'parasztok' nem dobálják a dinnyét a parkolóban remélem félreraknak annyi pénzt, hogy ha jövőre szar lesz a termés vagy az ára akkor meg ne kártáritésért sirjanak az államnál szintén az 'én' pénzemért.

mert ugye mindegy milyen cimen, csak fizessek.
mert magyar, mert mezőgazdaság, mert magyar paraszt, mert jó minőség...

Hát a nagy ló...t. Jó lesz nekem a külföldi 'szar' is.
Ha végre itt a nyár és meleg az idő
A dinnye standra jár, mert azért van itt ő,
S míg Kusza számolgat, a Viktor ideges,
Mert olyan kevés bevétel lesz, hogy addigra elfogy a cash

Szóval újra itt a nyár, és vele párhuzamosan ismét megérkezett a fogyasztók tömegeit megosztó dinnyekérdés is. Olyan ez, mint a lecsókészítés dilemmája. Adott mennyiségű érett illatos paradicsomhoz mennyi zöldpaprikát szükségeltetik hozzáadni és azt milyenre kell vágni? Persze nem elhanyagolandó a hagyma aránya sem, az autentikus magyar(?) étek készítésének értékeit szem előtt tartva. A tökéletes lecsó, egyénenként megfogalmazott szubjektum eredménye, mert vagy teszünk bele kalbászt vagy nem, esetleg tojással dúsítjuk, vagy csak úgy a maga naturalitásában zabáljuk két pofára, mindenféle sallangot mellőzve puha kenyérrel. Erről késhegyig menő viták vannak, még a harminc éve békésen egymás mellett élő szomszédok között is. Erről szól a dinnyekérdés is, gasztro-ideológiai alapon.
Csíkos, sárgabélű, netán sok magvas, avagy kevés. A szakavatott fogyasztó mielőtt leszurkolja a vételárat, a piaci zöldségest alfa állapotba kergető tenyértapicskolással igyekszik megállapítani a gyümölcs fogyaszthatóságát, nagy ívben leszarva az őt megvédő kartell erőfeszítéseit.
Szenátori megvédésre nem is kíváncsi, csak össze akarja fröcskölni a pólóját avval a kurva dinnyével, amit azelőtt hetente vett meg, most meg csak havonta tud.
Nem beszélek gőzgazdasági vonatkozásról, mert nem értek hozzá. De ez megint csodás története és bizonyítéka a totális hozzá nem értésnek, meg a szakértők véleménye leszarásának.
Egyet tudok (érzékelek): Itt ennyit fizetek a dinnyéért, ott meg annyit. A fogyasztók többsége is ebből indul ki. Viszont azt is csekkolom, mekkora rohadék metodikát sikerült belevinni ebbe a kérdésbe is.

Vannak még hívők??
@Knósszosz: vannak még azt histen
lecsónál a rizs is játszik!
@béla a görög: Na ja. De bizonyára nem csodálkoztál el, miért veszed a szinte léalmát vagy tíz éve aranyáron, miközben nem csak almatermelő nagyhatalom voltunk, de Európa legizletesebb almafajtáit termeltük.
@Hunor Levente: De azért nyilván zavarna az, ha még tizenötezer embert el kellene tartanod az adódból.

Mert hogy Mercedes gyárat sem hoznak ide minden nap.
@Knósszosz:

És előttünk áll még a káposztaszezon, na az sem lesz egyszerű. :D
Az tetszett a mai híradóban, amikor eldicsekedtek, hogy jól kiszorították a macedón dinnyét, annak amúgy is szar íze volt. Mi a büdös francért lett volna annak szar íze? Ami magyar az alapból finomabb?
Azért hihetetlen, hogy itt senki nem érti meg, egy külföldi 46 Ft-os dinnye egyetlen célja, hogy tönkrevágja a konkurrenciát jelentő magyar dinnyetermelést.

Mindenki jön külföldi példákkal, csak azzal nem, hogy ott mennyiért vette. Mert hogy a dinnye kilója még Görögországban sem 15 eurocent, az hótt ziher.

Na akkor hogy lehet az, hogy itt meg 46 Ft, beszállítva, pultra téve.
Nehogy meghaljatok tetves 30Ft-os árkülönbségen ebben az 1-2 hónapban, amíg lehet magyar dinnyét venni.
A posztoló meg akkor gtfo a Kádár korszakba.
off
Na már L.Simon is a határon túl kampányol
index.hu/kulfold/2012/07/22/l._simon_elveszik_a_hosoket_a_magyaroktol/
"Fel kell számolni az elmúlt négy évtized kommunista diktatúrájának nemzettudatot romboló tevékenységét és a december 5-i gyalázatos népszavazás emlékét – fogalmazott a politikus.

Az államtitkár elismerően szólt a jelenlegi magyar kormány nemzetegyesítő intézkedéseiről. Arra szólította a népes hallgatóságot, hogy éljen az új jogszabályok nyújtotta lehetőségekkel, vegyen részt az anyaországi folyamatokban, ezáltal is alakítva saját sorsát szülőföldjén."
Az a bizonyos népszavazás valóban gyalázatos volt, mert belpolitikai haszonszerzésre, szavazatszerzésre használták fel a szerencsétlen HT magyarokat. Ez a legutóbbi Kövér Laca performansza óta szerintem már sokkal több embernek világos.
@Anti Anyag:

A jelenlegi kartell miatt semmilyet. Azt is megmondom miért, és ez egyben válasz az osztrák példádra is, mert az is sántít:

Most a termelő 40 forintot kap a dinnye kilójáért, 45 forint körül van kilónként az üzletekben. Ezt tisztes haszonnal lehetne adni 70 forint fogyáron, ahogy tavaly. Helyette van a 99 forintos kartell ár, ami kurvára nem a termelőnél csapódik le, hanem a kereskedőnél. Az osztrákok ezt nem így csinálják, ott a példádban hozott 20 forintos vagy bármennyi difi a felvásárlói árban jelenik meg. Éppen ezért ebben a formában lófasz jut a termelőnek nem bevételtöbblet. Ahhoz legfeljebb úgy jutnak, hogy a tecsó nagyobb tétel dinnyét vesz tőlük, de ezt egyrészt nem itthon árulja, másrészt meg kizárólag rajta múlik mennyit vásárol föl az - északi országokéhoz képest - olcsó dinnyéből.
A nagy összefogásba jo lett volna kiokoskodni hogy aki igaz magyar, de vékonypénzű, és nem futja neki ezrest adni egy dinnyéért az vehessen olyan dinnyét amit a niggerek kapáltak valahol.

Kedves vezetőnknek következő lépésnek javasolnám kitiktani az országbol minden nike adidas, puma stb cipőket. Aki nem akar mezitláb járni az vegyen TISZA cipőt. Igy magyar embereket juttatnánk munkához a cipőgyárba
@Fabius: Fogalmazzunk pontosabban, a hazai fogyasztók támogatják a külföldi exportot, ugyanis a + 20 Ft arra megy.

Ahogy pld. a szlovákok az ő tej exportjukat Magyarországra, ráadásul ők nem is ma kezdték.

Ha a magyar dinnyének jobb lesz a híre erre nem lesz szükség és jöhet az osztrák felvásárlási ár.

Gonosz a világ, mindenki eladni akar. Lehet csücsülni a seggünkön és siránkozni azon hogy tönkremegy a mezőgazdaság, vagy lehet nyomulni. Sajnos az elején csak így lehet, sok termékünket a németek pld. lengyelként vesznek meg, mert azok régebben ugyanígy csinálták és olyan jó lett a hírük, úgí elterjedtek, hogy a lengyelek ki sem bírják elégíteni a német igényeket.
@Anti Anyag:

A görög árat nem tudom, olasz multi árat kérdeztem: Lombardiában, Iperál áruházláncnál 0,17 euro/kg.
@Penivaldes:
Nem szeretem a szecujáni lecót!
Lehet erősz, de risz nélkül-.)
@Anti Anyag: (német minőségi igényeket, mert itt minőségi termékekről van szó)
@aritus:

Végre a kormány is azt kommunikálja, hogy az elmúlt négy évtizedben 1972-2012 kommunista diktatúra volt! Én is ezt mondom már mióta!
@Fabius: Az lehet, hogy köszönhető a magyar 99 Ft-os árnak is. Mellesleg az olaszokat és görögöket nehezebb dinnyével szívatni mint bennünket, sőt éppen ők alkalmasak arra, hogy megszívassanak bennünket. (Na meg a spanyolok).
@lavór:
Vöröskáposzta?
Na, jönnek majd a seggfejek, készülj-:))
Az nem szempont, hogy ha mindent importálunk, akkor nem lesz munkahely, és mindenki éhen hal?
@Secnir:

Dinnyepálinka? Hogyan?

Dinnyével mit csinálnak a borkombinátokban?
Kedves posztoló! Eddig volt árkartell a felvásárlási oldalon, te demagóg majom. Fogd fel ezt úgy, mint egy olyan kartell-ellenes intézkedést, ami nem az eladási, hanem a felvásárlási oldalra koncentrál. Miért gondolod, hogy a szaros ötven forintod fontosabb, mint a dinnyetermesztők érdekei?! Azt hiszed, így, hogy saját érdekeidnél nem látsz tovább, különb vagy annál, amilyennek a politikusokat elképzeled? Hát lószart.
@Anti Anyag:

Ennek semmi köze hozzánk meg a 99 forintunkhoz. Nem ez az a "kiszorított nagyobb szállítmány", mert még csak nem is akciósan ennyi.

Érdekesség képpen: az olaszok a nektarin árán háborognak, mert az most akciósan 0.99 euró, ami kb a 45 forintos dinnyénk. (átlagára 1,35-1,4 szokott lenni)
@Űrlény Lajos:

Kedves Ostoba Faszorrú Majom!

Felvásárlási oldalon továbbra is 40 forint kilónkénti ár van, ahogy eddig is.

ui: apádfasza üzeni, legközelebb tájékozódj kisfiam, kisebb hülyének látszik majd a család.
@Knósszosz:

A kommentedről beugrott a Létező Szocializmus legnagyobb ideológiai állóháborúja: zöld, vagy barna üveges Kőbányai???

Ahhoz képest a Verdun-i Vérszivattyú lófasz. :D
30ève mèg a legcsorobb is kètpofàra zabàlta a dinnyèt, most ott tartunk, hogy az emberek nagyrèsze màr nyàron se tud friss, zoldsèget, gyumolcsot enni.Pedig a magyar zoldsègek, gyumolcsok nagyon izletesek!
@Űrlény Lajos: "Miért gondolod, hogy a szaros ötven forintod fontosabb, mint a dinnyetermesztők érdekei?!"

Azért, mert ez elvileg egy Fogyasztói Társadalom, nem pedig a dinnyetermesztők inkubátora. Egyébként sem hozzájuk kerül, hanem a nagyonmagyar gusztustalan CBA-hoz, többek közt.

Én szeretném eldönteni, mire költöm azt az 50 forintot, majd ha a magyar dinnyéseket akarom támogatni, befizetem valami alapba.
@Űrlény Lajos:
Kedves Alien, leragadtál az LV-426 akkor még nem nem lélegezhető atmoszférájában? Te tekered a demagóg bájszikült, fideszes aggyal? Cirkuszba való sem vagy.
brühühühühü
@Fabius: Szerinted, ha nincs ez, mennyit kaptak volna a dinnyések?

Merthogy 46 Ft-os dinnyét nem 40 Ft-os áron vásárolnak fel, az tuti. lehet Orbánékat fikázni, hogy komcsik, de garantált felvásárlási árat pld. az angolok is bevezettek.

A mezőgazdaságban én eleve kötelezővé tenném és arra hivatkoznék, hogy az ország válságban van, lám itt az IMF is. (Az angolok is válságban vezették be, a háború után).
@Anti Anyag: ejnye, te kópé, má megin a mercédesszel pávatollaskodsz, amit kurcsány hozott ide? te igaz jobboldali magyarként rendkívül jellemtelen vagy... figyellek ám, blogról blogra ugrálsz, oszt törpemódra hazudozol, má megin lebuktá
@No_Fidesz_No_Problem:

"Az a baj, hogy amibe az orbáncsürhe beleavatkozik, az biztos hogy szarrá változik a kezükben, mert mindenhez idióták. "

Az energiaitalokból is sikerült eltüntetni a koffeint és a taurint, végül a keresletet.
@Knósszosz: Nyomod, mint nagyonmegmondó.
Mindenre tudod a választ, de olyan pucuka vagy, mint a majom. Biciklizni meg lehet tanítani téged, de láncot feltenni soha
brühühühühü
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Most is eldöntheted. Menj ki olaszba, vegyél dinnyét ott. Vagy ne egyél.
@Anti Anyag: Tényleg, "kurva jól csinálják Orbánék" a termelő ugyanannyit kap , viszont az államnak több lesz az adóbevétele meg a kereskedőnek. Az árkaltell megkárosítja a fogyasztókat, súlyos pénzekkel. Arról nem beszélve hogy a magasabb ár csökkenti a fogyasztás mennyiségét , igy lehet hogy ellenkező hatást fog kiváltani. Én például addig nem veszek dinnyét, amíg 100 forintért adják kilóját, kartellbe tömörülve. Demagóg fideszes barmok, nem engedik a piac törvényeit érvényesülni ,ezzel kárt okoznak a többségnek
@AKIsTUDATLAN:

EGYETÉRTEK!

B O J K O T T Á L J U K _ A _ M A G Y A R _ D I N N Y É T ! ! !
@Alfagumi:

Most vettem négy gumit a kocsira, szólhattál volna előbb, hogy kartellezzünk.
@Fabius: Te nem nagyon szereted mélységükben vizsgálni a dolgokat ugye? De végül is miért szeretnéd? Nem értelmiségi vagy te, hanem sima propagandista, vagy ha úgy tetszik, politikus.

1. Mit okoskodsz arról, hogy mennyi a felvásárlási ár? Talán dinnyét termesztesz? Esetleg naghlereskedő vagy?

2. Még ha alacsony marad is a multiknál a felvásárlási ár, a "magasan" rögzített kiskeresledelmi ár (nagyon helyesen!) lehetőséghez juttatja az "alternatív" kereskedelmi és forgalmazási csatornákat.

Ha ennyit nem bírsz felfogni, ne akarj értelmes ember szerepében tetszelegni!
Nagyon-nagyon jó ötlet. Sőt, kellene fix ár a gyufára, a kiflire és a vécépapírra is. Miért, ez kevésbé fontos, mint a dinnye?
Sőt, vissza lehetne hozni a tervhivatalt is. Talán maradt még néhány hozzáértő elvtárs,aki meg tudja mondani tudományosan, mennyi legyen a gyufa, amitől boldog lesz a dolgozó nép.
@Anti Anyag: azért vicces, amikor Simonka jelenlegi dinnyeszövetség elnök úr, aki korábban az árak letörésében volt érdekelt, azzal kampányol, hogy ez mennyire jó lesz a termelőknek.
Kis emlékeztető:
" 2008-ban Magyarbánhegyesen mintegy 150 gazda gyűlt össze, hogy "megleckéztessék" azokat a felvásárlókat, akik harminc forint alatti árat fizetnek a dinnye kilójáért a termelőknek.
Figyelmeztetésképpen több felvásárló telephelyét elbarikádozták a gazdák. A felvásárlók sorra írták alá a megállapodást a termelőkkel. Az utolsó barikád színhelye Medgyesbodzáson volt, Simonka György cégének, a Simba Hungary Kft.-nek telephelyén, ahol traktorokkal állták el a cég bejáratát."
Jelzem: semennyire nem lett jobb a termelőknek, a kereskedők kartellje nyeli le az extraprofitot.
Gyors számolás: nettó 40 Ft/kg felvásárlási árból (mivel nincs további feldolgozás) leszállítva lesz 45 Ft. A bruttó 69 Ft-os ÁFÁ-s kisker ár az 55 Ft+ÁFA, tehát 10 Ft lett volna minden eladott kilóra jutó nyereség. Ez 22% árrés, ami bőven fölötte van a normál kisker árrésnek.
A 99 Ft teljesen irreális, A GVH remélem jól megb@ssza a kartellező kereskedőket, mert még ha kormányzati nyomásra is tették, akkor is megkárosították a fogyasztókat.
@tucano: Ezt írta barátnőm is a havas római télből. Szétfagyott aszé ballusztrádos teraszuk - valag pénz megcsináltatni - és fagytak meg. Egy szál ablak; mi Rómában olyan fellinis lakást béreltünk, hogy hatalmas volt, de egyetlenegy három bordás kis fűtőtest volt a folyosón és snitt. Kőpadló doszt. Mi lehetett ott idén?? Villanykályhával azt kifűteni reménytelen. 200 éves házban.
@Anti Anyag:

A tavalyi 45 forintos ár mellett 35 forint volt a felvásárlói. Éppen ez volt a baja a dinnyetanácsnak, és így lett a kiegyezés 59-69 forintos fogyár. Tavaly ilyenkor a CBA szerint a 45-49 forintos fogyár teljesen normális volt:

profitline.hu/hircentrum/hir/239778/Visszautasitja-a-CBA-a-Dinnyeszovetseg-vadjait
Ahhoz, hogy a dinnyetermesztő gazdák jövedelmezően termesszék a dinnyét , nem a fogyasztói árat kell meghatározni, hanem a felvásárlási árat kell minimum szinten megállapítani.Jelen pillanatban ( 2012 ) ez a minimum kb 50,- körül kellene hogy legyen.Minden zöldségféle---paprika, paradicsom,...stb--- és minden gyümölcs--barack, szőlő alma....stb ----300,- ft felett van
@Űrlény Lajos:

Ne magyarázkodj ostoba majom. Beégtél hát beégtél, nincs már mit tenni.
@Dubito: tervhivatal az már van, Matolcsy álmodta meg 1,16 Mrd-ba fog kerülni
hvg.hu/gazdasag/20120615_matolcsy_hivatala_koltvegvetes
Kicsit vicces a szervezeti felépítése, elég sok benne a főnök és főnökhelyettes. Azt még nem tudni dolgozni ki fog. :)
@emzéperiksz:Dinnyetermesztő lévén bármikor az eladott árumra garanciát merek vállalni
@Habakuk999: Hagyd, ezeknek ez az anyateje. Egész nap szopják, szopják, itt meg felböfögik. Amikor a fiam teliette magát pukkadásig, elég látványosan jött ki belőle a felesleg.De ő kisbaba volt és ösztönösen falt, ezek meg felnőttek és tudatosan csinálják, APO-kát támogatva.

Főcím, it vannak a hős orvivédők, a világ még nem zökkent ki teljesen a kerékvágásból, legalább rájuk bizton lehet számítani. Brüsszel csal miattunk, nanáhogy. Érthető, hisz épp háborút is veszít ellenünk, nem látod???
@dtomika: ja, meg legyen központi kormányzat árhivatal, ami minden termék napi árát megadja, ne kelljen a hülye kereskedőknek vacakolni az ilyesmikkel. A kötelező árrést a tej esetében már előírták, mi kell még? Nem veszed észre, hogy ez a fogyasztók ellen van?
Lassan tényleg elő kéne írni a jogosítvány meghosszabbításához tartozó orvosi vizsgálathoz hasonlóan egy állampolgári+gazdasági alapismeretek vizsgát a személyi igazolvány hosszabbításhoz és a szavazati joghoz, elképesztő, mennyire nincsenek tisztában egyesek a piaci mechanizmusok szükségességével.
Legyen 3,60 a kenyér, mi?
@Anti Anyag: Az export dinnyéért 11 euro centet ígérnek a németek. Akkor mennyi is a felvásárlási ár ?
@hackbard.celine: Akkor egyél olasz, spanyol dinnyét
@biohouse: Sokat, napi 74 ezer forintot. Amiről tudunk.
@hackbard.celine: Van központi árhivatal, ami tízezer cikk nagy- és kiskereskedelmi árát naponta meghatározza. Úgy hívják, TESCO vezérigazgatóság.
Ha én teszemazt nemcba hanem mocskosmulti vagyok, akkor ha a magyarnál olcsóbban tudok dinnyét beszerezni, majd azt állami hatósági áron eladni, akkor azzal hol teszek jót a magyar dinnyetermelőkkel?
"A jó tudós az evolúciót szeretné megérteni, megosztani hallgatóival, az áltudós pedig életét a Loch Nessie-i szörny felkutatására áldozza, mert kicsik az oddsok, de a várható nyereség hatalmas, nem beszélve a lelkesedésről, amit kivált a képzetlenek körében.

Mindig könnyebb odaadó híveket szerezni a jeti felkutatására, mint a gorilla tanulmányozására, mert a gorilla az van, a jeti meg esetleg lehet, így sokkal izgalmasabb. Ezt nevezik a politikában unorthodox gazdaságpolitikának, meg ilyesminek, mert kétségtelenül nem hagyományos, de nagyon szórakoztató.

Az oklahomai octopus vagy a jersey-i ördög sokkal izgalmasabb, mint a földimalac, legalábbis azokban a körökben, ahol ufók szállnak a Földre, istenek irányítják az embereket, szellemek lakják az öreg házakat és a magyarok többet érdemelnek. Nevezzük nevén: a becsapható, tudatlan többség körében."
nepszava.com/2012/07/velemeny/para-kovacs-imre-hazamentek-az-ufok-bocs.html
@hackbard.celine: Ez egy 4-5 fejű hidra, ahol a fejek eléggé összehangoltan működnek (természetes oligopólium).

Informatikailag semmi akadálya nincs már, hogy nemzetgazdasági szinten működjön a központi tervezés és árszabályozás. A magyar GDP-vel azonos nagyságrendű forgalmat bonyolító áruházláncok és multicégek szépen megvalósították azt, amibe annak idején a szovjet Tervhivatal még belebukott.
@Fabius:
Beletaltál!
A Tecsó egy gané, de a többiek sem szűzleányok.
Bár az elsőként említett a legtetvebb, szerintem.
Ez vitaalap?
Nem gondolom!
Tudod mit gondolok erről a szarról, asszem nem van vita köztünk erről.
Kaliszpera, illetve Adhio!
@dtomika: ÉS ha te is azt eszed? Mert nehogy már ne legyen olyan kereskedő, aki nem 25 Ft-ért vesz olasz dinnyét és eladja itthon minimum 99-ért....
Te meg bekajálod:)
(szó szerint és átvitt értelemben is)
@a szív fészkei: ráadásul nem is rövid ideig van ott hideg, pl. a 2009-es tél novembertől márciusig tartott, azt hittem, hogy sohasem lesz vége. Oké, hogy januárban is tud simán húsz fok lenni napon, de estére jön a szutyok nedves hideg. Egyébként a világon természetes közegben Riminiben a legundorítóbb a tél. Olyan köd van, hogy nem lehet látni egyáltalán, súlyos mínuszok és 100% vírus koncentráció + csontig ható szél.
@Illyés Edith: "Informatikailag semmi akadálya nincs már, hogy nemzetgazdasági szinten működjön a központi tervezés és árszabályozás. "
Ekkora marhaságot is rég hallottam már. :)
Csak néhány apróság: egy kiskereskedelmi egység fajlagos üzemeltetési költsége függ az üzlet alapterületétől, földrajzi elhelyezkedésétől (potenciális vevőszám, logisztika), stb. Az egykori üzemgazdaságtan nevű, ma már ortodox bullshitként kezelt tárgy elég részletesen foglalkozik a változó költségek elemzésével, de hát egyesek fejében még mindig az él, hogy sokkal egyszerűbb pártutasításra központilag megmondani, hogy mennyi az annyi, mint a kereskedőnél kiszámolni és eldönteni, hogy lesz-e rajta árrés?
Ha a hevesi dinnye Sopronban is ugyanannyiba kerül központilag, mint helyben, akkor az rendben van?
Valós költségszámítás alapján biztosan nem.
LOL

"Eddig egyszerű matekpélda, még középszintű érettségi feladatot is lehet belőle csinálni:

Gazsi elment a cébéjába 690 forinttal egy tízkilós görögdinnyéért a héttagú családjának. A bolt bejáratánál megdöbbenve tapasztalta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a bolt, a meghirdetettekkel ellentétben mégis inkább 99 forintot kér egy kiló dinnyéért. Számold ki, hogy a számszerű változók megváltoztatása miatt ebben az új helyzetben Gazsi családtagjainak mennyivel kevesebb dinnye jut fejenként!"

Forrás: orulunkvincent.blog.hu/2012/07/22/visszaeles_minosegi_elelemmel
@Fabius: Majd ha egyszer érdemi információt közölsz, és párbeszédképes leszel, akkor esetleg...
@hackbard.celine: Mi akadálya van a szállítási költségek kalkulálásának? A Tesco logisztikai központnak pl. simán megy.
nem kellene tullihegni a temat, a dinnye ara mar regota csak szimbolikus, igy ez az intezkedes is csak szimbolikus, amugy a nemet/szlotak UHT tej koszoni szepen jol van :)))
@hackbard.celine:

Hihetetlen, hogy még el se takarítottuk (sőt!) a Létező romjait, Magyarország agyatlan birka népe már építené fel újra...
@Illyés Edith: egyszerűsítek, mert látom, nem megy át közgáz alapon, nincs is ezzel gond.
Biztos hallottál már arról, hogy a statikus és dinamikus rendszerek nem egyformán működnek.
Statikus a központi szabályozás (hiszen hogy is vehetné figyelembe, hogy ismerős Józsi visszfuvarban elhoz 8 raklap árut üres futás helyett), dinamikus meg amikor Mari néninél megérik az egres, akkor a faluban a kisközértemben azt is eladom 0 logisztikai költséggel, de az ára nem a központi ár lesz.
Ezt hívják piaci mechanizmusnak.
Szabályozni a piacot akkor KELL, amikor a szereplők döntései már nem befolyásolják, mert egyéni érdekcsoportok felülírják a közösségi érdekeket.
Erre nem jó az árhivatal, főleg a magyar kormányzati hülyeséggyár, akik most épp a fideszes Simonka zsebébe terelik a dinnyepénzeket a termelők tényleges támogatása helyett!
varánusz,te sötét állat, ezt sikerült kiöklendezned magadból erre a hétre? indexes gazdáid jól fizethetnek, ha erre is képes voltál
szóltam is az asszonynak, hogy idén meg ne lássam hogy dinnyét hoz haza, mert kurva nagy balhé lesz!
@lavór: off: a barack inkább íztelen lehet, ízetlen pedig pl. a tréfa
@Illyés Edith:
Építed már a szocializmust? Oké. Add le a központban a tévét, mikrót, telefont, utána benyújthatod az igénylést az új trabira.

Jó szórakozást!
@tucano: Offolok itt mingyá, de annyit még a témához, hogy most ettem Lehel piaci 100-on felüli csíkos dinnyét - hát hármas fölé. Fogalmunk sincs, honnani.

Múltkor vettem valami kis zöldségesnél igazi zöldhéjút, az mennyei és talán magyar volt, azt hiszem, úgy hirdették. Amúgy láttam a környékünkön már az eperszezonban is egy kis teherautó platójáról árulni a gyümölcsöt. Az eper elég combos áron volt hirdetve oké, mégis házhoz vitte - , a dinnyét még nem láttam, mennyiért kínálják, buszból figyelem, ki ezért nem szállok. De tényleg lehet a vevőhöz is menni, ahogy a krumplisok, hagymások teszik őssszel.

Na olaasz tél: anyám római régészként mikor máskor jutott volna kis oda, mint november-decemberben, amikor egy also ásatás sincs, meg guttalan az egész en bloc, még ha Róma is. Ott fagyoskodott a Magyar Intézetben a Via Giulián kőpadlós szimplaüvegű kis lukban, majd megvette az isten hidege. Utolsó filléreit - a kádáriban volt kint, hatvanas években, minimális ösztöndíjjal - egy skótkockás gyapjú plédbe fektette, még romjaiban megvan.

Legalább itt mi mégis fűthetünk úri kedvünk szerint amíg ki bírjuk fizetni.
@emzéperiksz: Láttuk a velencei piacon, mi az, amit szemétbe dobnak. Hát azt nálunk még bőven teljes áron kiárulják.
@hackbard.celine: azért szállítási, tárolási költségeket is számolni kell, plusz nem elfeledni, hogy a dinnye bizony nem áll el a végtelenségig, így sok meg nem vett mehet kukába.
@Illyés Edith: Bocsáss meg, de ha ennyire szíveden viseled a magyar sorsot és látod, sőt fájlalod a mocskos multik globálártalmas, minket leigázó voltát, nem kéne a nevedet a szép magyar helyesírású, EDITre változtatni? Mit hódolsz az angol, francia th-nak?
@Husz_János_Puszita: Hét évet várnia kell rá, és lehet hogy csak bilikék színben kapja meg.
Magyarság: helyesen írni, olvasni, ismerni irodalmunkat, történelmünket, építészetünket, művészetünket. Becsülni az összes létrehozott értéket, származzon az bármely történelmi időből.

Fidesz magyarság: mindenféle zászlókat lengetni, nagy szavakat harsogni, magyar dinnyét 99 forintért árulni. Nyírőt cipelni aktatáskában. Majd rárohad a dinnye a termelőkre és a forgalmazókra, ennyiért. Megy a dinnye a lecsóba. Addig is, aki magyar vegyen dinnyét 99-ért. Aki meg nem hülye, az keresse ott, ahol olcsóbb.

Orbán eladta a lelkét 15.000 MAGYAR dinnyésnek, egyben kitolt 9.950.000 ugyancsak MAGYARRAL. Bravó!

Holnap meg mi várható? Drágább lesz a tej is, csak mert magyar? Minden drágább lesz, ami magyar? Gondolkozzatok polgárok, a zsebetekre és az eszetekre megy a játék!
"piaci önszabályozás"

A mezőgazd. termelői "piac" nemzetközi szinten erősen szubvencionált, úgyhogy önszabályozásról nem lehet beszélni. A kínálati piac amúgy is csak egy relatív fogalom.
A plázastop után ezen már meg sem lepődtem. A piaci önszabályozást meghagyjuk a hanyatló nyugat ópiumának. :D
@Kopi3.14: remélem, a dinnyetermesztők haragját nem vonom magamra, de a dinnye az nagyjából 85% cukros víz.
Azért ennek sem a logisztikája, sem a tárolása nem egy extrém kihívás, a nagyközértes 22-24 fokos eladótérben hamarabb fogy el, mint megromlana.
@hackbard.celine: hát igen, a kereskedelmi kartelleket kellene ülepen billenteni... terjedhetne jobban az őstermelői árusítás is.
Piaci önszabályozás?

Te tényleg elhiszed, hogy csalás nélkül olcsóbb idehozni az afrikai/görög dinnyét, mint a helyit megvenni? Ilyen benzináron? Tényleg jobb neked, ha magyar gazdák helyett akárkik kapják az árát?

Ennyire hülyék/naivak/aljasak miért bloggolnak?
@Csacsicska: A multik zsebére! Ilyen tájékozatlan nagyszájúakkal van mostanában tele az össze blog!

Mivan csinovnyik! Új bögreszállítmány jött?
@Csacsicska: Szia, de rég láttalak! Gondolkozunk mi, de most speciel nem nekünk kéne, hanem a Vezénylónak. De neki ez nagyon régen nem megy.

Ez az a Grimm-mese, amivel riogatják a külhoni anyák a rendetlenkedő kölykeiket. Grimmék rendőrségre-bíróságra jártak mesealapanyagért. Remélem, egyszer ezek a mi mostani rémmesélőink is tárgyaláson ülnek majd talpig vasban. És egy újkori Grimm megírja elrettentésül őket.
@Behajtó70: TE miért vagy ilyen ideges? Nem megy a behajtás Fa-testápolóval, vagy mi a baj?
Dinnyén túl: hvg.hu/_tudomany/20120721_Dugovics_nandorfehervari_csata#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_7_22

Hogyan hazudjunk magunknak mítoszt: [..]"A Dugovics Titusz nevet először Döbrentei Gábor, író tette közzé a Tudományos Gyűjtemény 1824-es évfolyamában – olvasható Hahner Péter könyvében. Ahogy a kötetben is szerepel, Vas vármegye egyik esküdtje, Dugovics Imre találta ki a történetet illetve, hogy az ő rokona volt az önfeláldozó hős. Még hamis adománylevelet is csináltatott magának, ezzel tanúsítva, hogy a törököt mélybe rántó hős leszármazottja.

Egyenlőre vitatott, hogy valóban sor került-e Nándorfehérvár ostrománál efféle hőstettre, vagy a krónikások csak egy máshonnan származó történetet elevenítetek fel, az viszont bizonyosnak látszik, hogy Dugovics Titusz neve csak 1820 körül került elő, ugyanis egy vitatott nemességű család rá hivatkozva próbálta megszilárdítani tekintélyét."

Na remélem, fenik pennájukat, az újabb kori történészek is hasonlóra az 50. szent szülinapra készülvén - Schmidt Mária már meg is kezdte áldásos működését Orvbán-mosdatásban.
Aki sosem hazudik, ejti ki a száján a blogban idézetteket[..]" " Magyarországon a kommunizmus idején politikai cél volt, hogy megutáltassák az emberekkel a futballt. Ez nem összeesküvés-elmélet. A kommunista vezetés ’56 után általában veszélyesnek ítélt mindent, ami nemzeti összetartozást és – mint 56-ban – közös cselekvést eredményezett. Ezeket tudatosan szétbontották, sőt szétbombázták a szellemi élettől a csapatsportokon keresztül a politika világáig. (Orbán Viktor)": orulunkvincent.blog.hu/2012/07/22/orban_a_futball_es_a_kommunistak

Ez tényleg komplett őrült.
Mondjuk, hogy ő szellemileg szét van bombázva, az kétségtelen.
Sajnáljátok Tonyót: értünk, a mocskos IMF-et legyőzni előbb jön haza harcolni, na honnan? Provence-ból. Ami szintén mocskos imprista, csak szólok. www.blikk.hu/blikk_aktualis/visszatertek-provence-ba-roganek-2097883
szarvason az út szélén 55 Ft egy kiló dinnye. pesten ugyanez 159 reklámáron (!). piacgazdaság van itt kérem,csak a vaterán nem lehet dinnyét kapni. ha egy darabért nem éri meg elmenni, meg kell fizetni azt,aki felhozza.
amúgy meg a termelőket se értem,ha páran összeállnának és a csapatból egyvalaki csak az értékesítéssel foglalkozna,nem csak a felvásárlókat várnák,több hasznuk is maradna,meg olcsóbb lenne a cucc is. vagy legalább az egyik.csak a kényelem nagy úr.
Orbán a dinnyét is elveszi tőlünk!!! Durva!!! :(

Pedig a külföld és az IMF mindig csak jót adott nekünk! Olcsó árut, munkát, hitelt!

Óóó, ments meg minket IMF és külföld!

Hajrámagyarértelmiség!
@endike: nyugi ! lesz hitel és minden meglyavul...
lényeg hogy a kormány ércsen a dinnyéhez, focihoz a többi meg majd jön magától...
Lesz importdinnye is: decemberben. Csak ne igyál rá kőbámyait!
A jokurvannyukat, ez az uj nemzeti egyuttmukodesi rendszer.
Mindenkinek legyen jo, a vevok meg szopjanak.

jo legyen a dinnyezoknek
jo legyen a patikusoknak
stb.

En ugyan nem veszek 99-ert dinnyet, rohadjon csak ratok.
Dinnyét ezentúl csak 69 Ft-ért, vagy annál olcsóbban veszek!

Nem fizetek dinnyeadót!
@endike: Elárulod mi bajod van az értelmiséggel? Feltűnt, hogy minden kommentedben némileg lenézően nyilatkozol róluk. Csak kíváncsiság, de itt az alkalom, hogy kifejtsd, persze csak ha akarod.
Emlékeztek nemes kormányunk öt kulcsos áfa ötletére? Eddig nem tudtam, hol van ilyen. Pl. Kínában, hol máshol?:)
A kulcsok 17%, 13%, 11%, 6% és 3%.
Pont úgy, mint nálunk, nem?
Dél-Amerikában vannak banánköztársaságok; Magyarország meg egy dinnyeköztársaság.
@Schindlеr Pistája:

Már rád akartam szólni, hogy nini, releváns hozzászólás - bár a megoldás nem ez, szerintem, hanem a felvásárlói áremelés mellé épeszű fogyár, tavaly a 69 forintos multiár mellett is elfogyott út mellől és kis zöldségestől is - ám hol maradnak ezek az elmaradhatatlan kellékek? De így megnyugodtam.

:-D :-D
orsósviktor újabb húzása - mégis mit vártatok ettől a cigánypátyolgató retektől?
@munkanelkuli:

Valóban, de a lényegen nem változtat.
Ebbe az árba már belefér egy jófajta termékadó. A Pálinkás-féle akadémia már dolgozik is a görögdinnye káros élettani hatásait bemutató tanulmányon.
A dinnyepolitika Matolcsy "számtalan ötlet" feliratú asztalfiókjából került elő, ahol a "minden, ami olcsó, legyen drága" projekt anyagait gyűjti.
Hofi:
"Magyarországon az 1 főre eső idióták száma 2!"

A kommenteket elnézve itt legalább 4-5! A ország lakosságának 30-35 % funkcionális analfabéta, ez annyit tesz nem tudja értelmezni amit olvas, alapvető dolgokat nem fog fel, stb...
Pl ilyen alapvető dolog, a boltok polcairól válassz magyar terméket, zöldséget, gyümölcsöt, mert ezzel a magyar termelőt és alkalmazottját támogatod, ezzel a magyar GDP-t növeled, növeled a járulék és adóbevételt, amiből az állam majd visszafizeti a nyugdíjadat, ingyenes oktatást, finanszírozza jóléti kiadást, stb...
De a buta funkcionális analfabéta magyar ezt nem érti. Bezzeg tőlünk nyugatra, ott az osztrák addig nem vesz külföldit, míg az osztrák jobb minőségű termék! Mert tudja, hogy ha hazait vesz, akkor azzal magán segít....

A sok idióta "szarok bele, hogy melyik országban termelték, ha 1 Ft-al ol clcsóbb, akkor Én azt veszem, szarok bele, hogy milyen minőségű, Nekem az 1 Ft-al olcsóbb kell!"

Az ilyen idióták miatt kell bevezetni a mesterséges 99 Ft-os árat, mert a buta prolija nem érti, hogy nem lesz gázártámogatása, nyugdíja, segélye, ingyen ebédja, ha vásárlásaival NEM SEGÍTi a magyar termelőt előállítót!

Ha nem lenne annyi analfabéta, mint ahányan ide is irogatnak, akkor a multiknál rohadna a sok külföldi dinnye, hiába adnák 30 Ft-ért, mert a TUDATOS fogyasztó, akkor is a 99 Ft-os magyart venné, mert tudja....

De itthon nem tudják, mert annyira sötétek mint AFRIKA! Vegyétek az 50 Ft-os külföldit, az kell a beletekbe... Ha a szart 20 Ft-ért adnák dinnye címkével azt is megvennétek, mert "OLCSÓ"!

Picsába a sok panelproli, semmihez sem értő, állam alkalmazásban álló és ál- meg rokkantnyugdíjasokkal. Szaros 20-30 Ft-ért képesek lennétek egymást elpusztítani, UNDORÍTÓ! DE felkopik majd az állatok pár év múlva, ha nem lesz mit elvenni a termelőktől és odaadni az ingyenélőknek!
@Épelméjű:

"Ha nem lenne annyi analfabéta, mint ahányan ide is irogatnak, akkor a multiknál rohadna a sok külföldi dinnye, hiába adnák 30 Ft-ért, mert a TUDATOS fogyasztó, akkor is a 99 Ft-os magyart venné, mert tudja...."

Tehát fizessen önkéntes védővámot a fogyasztó.

Zseniális.
Van valakinek tippje mi motiválta a poszt szerzőjét mikor a közzétesz gombra kattintott?
@Épelméjű: ilyen szép névvel biztos a néhai OPNI-ból szabadultál.
"Picsába a sok panelproli, semmihez sem értő, állam alkalmazásban álló és ál- meg rokkantnyugdíjasokkal. Szaros 20-30 Ft-ért képesek lennétek egymást elpusztítani, UNDORÍTÓ! DE felkopik majd az állatok pár év múlva, ha nem lesz mit elvenni a termelőktől és odaadni az ingyenélőknek!"
Tiszta szívből kívánom neked, hogy panelproliként, rokkannyugdíjasként, meg állami alkalmazásban lévőként állj ott egy szupermarketben 3 ordító gyerekkel és magyarázd el nekik, hogy a 20 Ft-os dinnyét SEM kaphatják meg, mert akkor holnap nem lesz kenyér, kikapcsolják az áramot, gázt stb.
@Űrlény Lajos: Erről van szó! A termelő szépen felpakolja a dinnyéjét az utánfutóra, és elhozza ide, a szombati piacra... én pedig megveszem tőle 70-75 forintért kilóját. Egyébként ki lehet számolni, hogy milyen hasznot lehet realizálni 1 hektár dinnyén, ilyen áron... szerintem nem fogod irigyelni, ha párhuzamba állítjuk a ráfordított munkával. Én eddig is csak piacon vásároltam dinnyét, mert multiba nem lehet jó dinnyét venni.Összedobált, zúzódott, nem friss, stb... Most már az is vásárolhat az út szélén, aki eddig a multiba ment dinnyéért, mert ott olcsóbb volt 10 forinttal.
Az egész magyar társadalmat valami hasonló módon kellene megvédeni, hogy a munkája után megkapja a minimális anyagi elismerést.
Én csak azt nem értem, miért csinál mindenki úgy, mintha lehetne 1 kilós dinnyét venni. Egy normális dinnye 8-10 kiló, az árkülönbség, amivel állítólag a dinnyetermelőket támogatnom kellene, nem 30, hanem 300 Ft. Vizitdíjra sok, dinnyére nem?
Azt nem értem, mire ez az évenkénti dinnye túltermelés? Úgy néz ki hogy minden évben harcolni kell a haszonért. Akkor miért nem termesztenek mást? A leveszöldség pl. néha már aranyárban van.
Módosítok a fogalmazáson, nehogy félreértsd, mert nem neked szól az a sor : Szóval "... szerintem senki sem fogja megirigyelni, ha párhuzamba állítjuk a ráfordított munkával. "
@keresztanya fabi(en): Hagyjad már, nem az OPNI-ből szabadult! Ott sokkal normálisabbak voltak. orsósvityka fizetett bértollnoka a szerencsétlen állat!!!
@Épelméjű: te vagy zöldséges vagy, vagy tényleg inkább elmebeteg. Szó sincs itt a dinnyetermelők támogatásáról, ugyanis nem a felvásárlási, hanem a fogyasztói árat határozták meg. Egyébként is: egy olyan országban, ahol lassanként a 10-ből 4 millió ember él a létminimum alatt és ő maga is leginkább támogatásra szorulna, nem hiszem, hogy joga van bárkinek elvárni, hogy a fogyasztó a magyar termelőket (és kereskedőket) támogassa.
Én nagyon szerettem a dinnyét, de egyre jobban felfújt. Aztán kiderült hogy mivel szénanáthás vagyok, az un. keresztallergia miatt a dinnyeféléket kerülnöm kell, a szervezetem azért is reagál rá úgy ahogy. Szóval, majd ha a dinnyések kiírtják a földjükről a parlagfüvet, akkor talán ismét megkóstolom a dinnyéjüket, de addig nem terhelem meg a szervezetemet, igaz a pénztárcájukat sem.
@Anti Anyag: európa legízletesebb almafajtái stb. bla-bla.

Máshol is terem jó alma, hidd el.
Almanagyhatalom? És csak voltunk?

Én érzelmi alapon, elvi kérdést csinálok abból, hogy magyar almát vegyek. Piac, zöldséges, multi, akárhol. Nagyon drága. Nem olyan szép, de ez a kisebbik baj, hátha nem olyan vegyszeres (?).

2x voltam életemben cba-ba, ott az olaszt vettem, mert a magyar komposztalapanyagnak lett volna jó.
Minden évben ez a dinnyemizéria... Tényleg annyira igénytelen ennek a termesztése hogy minden évben érdemes ennek nekifutni? Nem lehetne mást is a dinnyék helyett-mellett termelni?
@hamucipő:

A politikai analfabéta onnan ismerszik meg, hogy még ma is MSZP-ben és Fideszben, nah meg Gyurcsányban gondolkodik. Arról ne is beszéljünk, hogy az elmúlt 20 évben is ezekre szavazott.

Na ezért van 4 millió ember létminimum alatt. Mert funkcionális, pénzügyi és politikai analfabéták az emberek. Nem képesek helyes döntést hozni, mindig elbasszák... Ahol ma tartunk, ez lett a sorozatos rossz döntések eredménye.

Nincs pénz 99 Ft-os magyar dinnyére...
Nézzél majd tükörbe, meg majd a többiek is. Akkor majd mindenki tudja ki miatt nincs pénz 99 Ft-os dinnyére...

De sebaj, majd 2014-ben ismét megválasztják az MSZP-t vagy Fidesz-t... Tuti lesz kampányfogás, hogy magyar dinnye 2014-től max 66 lehet. A mostani 99 Ft-os magyar áron siránkozók meg majd kapva kapnak az alkalmon, hogy legyen miért a kettő közül valamelyikre szavazni... LoL

Nincs ezen mit szépíteni, megérdemeljük ahol tartunk, meg.
@Anti Anyag: A Mercedest, amit Gyurcsány hozott ide? Valóban nem! Ez öngól volt!
@saravad: Sajnos nagyon is vegyszeres. A keleti növények sokszor azért vegyszeresebbek, mert egy korábbi, olcsóbb, lefutott, netán időközben be is tiltott vegyszerrel permetezték.
Volt egy fogyasztói blog, ahol folyamatosan közzétették az egészségre káros szállítmányokat. Az olaszokat leszámítva, csak a kevésbé fejlett térségek termelték az ilyen árukat: marokkói paprika, balti halkonzerv stb. Ja, a blog már megszűnt...
Egész európában védik a mezőgazdaságot. 99Ft kilónként nem nagyon magas ár. Ha jó a minőség.
@hamucipő:

" nem hiszem, hogy joga van bárkinek elvárni, hogy a fogyasztó a magyar termelőket (......) támogassa."

Te egy funkcionális analfabéta vagy, ebben az egy mondatodban minden benn van gazdasági és pénzügyi ismereteidről, minden.

Sajnos belőled van több idehaza, sajnos... Nem értem, miért nem Te mész ki külföldre, miért az orvosok, meg 35 év alattiak, meg 25 év alattiaknak tervezetten 25-35 %-a?

Miért nem az analfabéta hagyja el az országot, miért az életképes?

Kérlek, mond meg, miért nem akarsz külföldre menni? Miért az értelmesnek kell elmennie, miért nem Te mész? Ha külföldön lennél, akkor ott már abszolút nem kellene magyar terméket venned, ott csak külföldit vehetnél. Már ezért megérné kimenned vagy 20 évre.
@Épelméjű: Már megbocsáss, de a magyar dinnye sajnos nem mindig jó minőségű, főleg a sárgával szemben vannak minőségi kifogásaim. Az import olasz sokkal finomabb a hazainál.

(Na, ide lőjetek!)

Talán onnan kellene kiindulni, hogy azt a színvonalat, ami nyugaton a kukában végzi (vízízű dinnye), idehaza miért akarják drágán eladni a fogyasztóknak?
@keresztanya fabi(en):

Én meg tiszta szívből kívánom, hogy légy sikeresebb és engedhesd meg magadnak, hogy a 3 gyerekednek legalább hetente egyszer tudj venni 10 kg-nyi 99 Ft-os dinnyét.

Ki tehet arról, hogy 3 gyereked van és nem tudsz Nekik 99 Ft-os dinyét venni, mert nem marad pénz kenyérre?
Orbán, Gyurcsány?
Lófaszt, TE!

Jó lenne ha összeszednéd magad és elkezdenél helyes döntéseket hozni. Ha jobban akarsz élni ne mástól várd el a segítséget, hanem magadtól! Segíts magadon legjobb tudásod szerint! HA nem megy, akkor meg csak magad hibáztasd ne a szomszédot, mert Ő igazán nem tehet sorosod alakulásáról, CSAK TE MAGAD!

Ez is jó kis magyar szokás, hogy milyen nyomorult helyzetben vagyok, nekem aztán....

Ki miatt alakult így???? Ki irányítja az életed? A szomszéd vagy Te?
Akkor meg....

Ne siránkozz hanem hozz jó döntéseket! Akkor majd lesz 99 Ft-os dinnyére pénzed.
Láttam a tv-ben a hiradást erről, ahol Budai Gyula volt a hostess, és ott bazsalygott, kellemkedett a boltban a dinnyékkel.
Ha azt a pasit meglátom, pláne meghallom (iszonyatosan affektálva, rosszul beszéli a magyart)
Azt a karvaly tokes dinnye noveszto rezfanfutyulojet :D
@Épelméjű: Zsidókám, izráél jó megélhetést biztosít a fajtádnak???
@Épelméjű: ha mindenki elmenne, aki szerinted funkcionális/politikai analfabéta, akkor ki venné meg a dinnyédet, zsenikém?
Dél-Amerikában vannak banánköztársaságok; Magyarország meg egy dinnyeköztársaság.
@lyesmith: Csakhogy itt Magyarországon dinnyeügyben a minőség eléggé vegyes :(
Azért piaci önszabályozásnak nevezni néhány nagy kereskedelmi lánc árleszorító felvásárlását elég merész...
Mintha itt vmi teljesen szabad piacról beszélnénk, és minden áru annyit érne, amit adnak érte.
Teljesen, vagy nagy részben ki vannak szolgáltatva a termelők a kartellező (kimutathatatlanul) nagy kereskedő láncoknak, nagy tételben áron alul tudják (tudták) eladni a dinnyét (és nem csak azt).
Ez kurva messze áll a szabadpiaci önszabályozástól.
@emzéperiksz:

Mert vannak olyan aljas és megátalkodott termelők és kereskedők mint "azért se veszek magyart, mert az 1 Ft-al drágább" vásárlók.

Ahogy a vásárlók közül sokan külföldit vesznek dacból és analfabétizmusból, úgy vannak termelők és kereskedők akik becsapnak. Az ilyen kereskedőtől nem kell többet venni, sőt aki ott akar venni neki szólni, hogy szar az itteni dinnye.

Idén 1 szar dinnyét vettem, áltermelőtől. Magyart mondott és olaszt adott el. Kukába dobtam. Ma-holnap ismét veszek egyet tőle. Ha ismét hazudik, visszamegyek visszaviszem és előtte vágom a földhöz. Majd ott maradok 20-30 percet és aki vásárolni akar elmondom, hogy hazudik mert a dinnyéje...
Majd ha kifizette az első dinnyém és 2. árát is, akkor eljövök és otthagyom:)
@Dinnyeköztársaság: Én is allergiás vagyok évtizedek óta. Csak pár éve hallottam erről a keresztallergiáról. Addig azt hittem hogy a dinnyeevés velejárója a hasi görcs, hasmenés stb...
Inkabb atmennek austriaba dinnyet venni ha dragabb is. Nekem kommunista szabott aras termek marpedig nem kell !
@Épelméjű: Olaszországban még sosem vettem rossz dinnyét. A sárgadinnyéjük is finom, 10-ből 10 jóízű. Itt Magyarországon viszont a sárgadinnyénél főleg elég durva átverések vannak, jó drágán ízetlen szarokat sóznak az emberre mindegy, hol vásárol.
Az olasz import sokkal finomabb, a magyarban már nem bízom - idáig jutottunk. A magyar termelő nem becsüli meg a fogyasztót, sajnos ez az igazság.
@emzéperiksz: Talán ha újra lehetne a dinnyét lékeltetni! Mert ez a mostani szabályozás nem éppen fogyasztóbarát.
@emzéperiksz: Mert a hazai termelők megveszik a legolcsóbb magokat, nincs fajtanemesítés mert az is pénzbe kerül.
@Épelméjű: Ha meg lehetne kóstolni, hiába hoznák ide az olcsó (állítólag gyenge minőségű) macedón dinnyét (merthogy erről is szóltak a híradások) nem hiszem hogy sokan vennék.
@emzéperiksz:

Valahogy így, nem becsülik a fogyasztót, sajnos... Sajnos a fogyasztó se becsüli, ezért van ami van.

A fogyasztó át akarja verni a termelőt-kereskedőt, a termelő-kereskedő át akarja baszni a fogyasztót. Csak nem veszik észre, hogy ezzel saját magukat verik át és károsítják meg.

Ezt termelői-kereskedői és vásárlói analfabétizmusnak lehetne nevezni. A vásárló nem tudja hogyan kell vásárolni, a termelő-kereskedő meg nem tudja, nem akarja, hogyan, mit és milyen minőségben kellene eladni.

Ez is el van baszva idehaza.
Csak egy példa, megyeszékhely városi piacán van 10 bódés kereskedő és 25 őstermelő. A termelőkből 22 ÁLőstermelő, azaz mástól veszi a portékát és sajátjaként adja el, míg a maradék 3 csak a sajátját árulja. Elképesztő...
Mi lesz a kovekezo kommunista arszabas?

Megszabja orban hogy peldaul a benzin ara marpedig 999 huf per liter.
Az engem is érdekelne, hogy ha ennyire meg kell küzdeni minden évben a termelőknek a dinnye áráért, mi a fenéért nem termelnek azona földön valami mást? A karalábé vagy a fehérrépa áráért még sose kellett lobbizni. Minden zöldség és gyümölcs egyre drágább. Más terményen nem lehetne ennyi haszon? Miért éppen a dinnyetermelőkért kell évente harcolni?
@fogatlan provokátor:
"Mert a hazai termelők megveszik a legolcsóbb magokat, nincs fajtanemesítés mert az is pénzbe kerül."

Ez érdekes, mert a héten kétszer is vettem magyar dinnyét, és nagyon jó ízű volt!
@Épelméjű: Mellélőttél édesem, én az 500 Ft-os dinnyét is meg tudnám venni. De nem veszem, mert valszeg megy a kukába, olyan szar. Mer a román vendégmunkás nem nézi, hogy mit vág fel a platóra szedés közben, darab-darab.

"Ki tehet arról, hogy 3 gyereked van és nem tudsz Nekik 99 Ft-os dinyét venni, mert nem marad pénz kenyérre?
Orbán, Gyurcsány?
Lófaszt, TE!"

Tudod az a 300 ember aki a cégünknél termelő munkát végez minimálbérért, tényleg csak ők tehetnek a sorsukról. Ők a hibásak, helytelen döntéseket hoztak, nem lett belőlük szutyok politikus, közpénzeket elcsaló vállalkozó, bűnöző, stb.
És adj hálát ezért, mondj köszönetet nekik amikor asztalhoz ülsz és van mit enned, a többi hasonlónak pedig amikor nem 10 fokban fagyoskodsz a lakásodban télen, van pénzed új ruhát, autót venni.

Mert ők vannak még sokkal többen, ők adóznak aránytalanul magasan a jövedelmükhöz képest, ők tartják el a heréket
@Épelméjű: "Ha külföldön lennél, akkor ott már abszolút nem kellene magyar terméket venned, ott csak külföldit vehetnél."

Hihi, nézted az agrárexportunkat?

Esetleg ott megvehetném azt a magyart, amire itthon nem is telik.
@van ennél lejjebb?:

A minőségen van a hangsúly! Ha kicsit tudatosabb lenne a fogyasztó és lehetne mondjuk kóstoltatni mindenből, egymás mellett a magyart meg külföldit, akkor nem lenne olyan, hogy "direkt 99 Ft a dinnye".

Nyugatnak 10-20 évnyi előnye van fogyasztási és termelési szokásokból. Ezt kellene minél előbb utolérni, mindkét oldal részéről.

Mostani viszonyokat elnézve kicsit kilátástalannak tűnik a helyzet.
@Épelméjű:
"Na ezért van 4 millió ember létminimum alatt. Mert funkcionális, pénzügyi és politikai analfabéták az emberek. Nem képesek helyes döntést hozni, mindig elbasszák... "

Na, és mit tudnak a diplomás közgazdászok és a bankárok?

Spanyolországban 100 milliárd euroval segítik ki a bankokat.
A görög válság még a mai napig nincs megoldva, 4 év után sem.

És ezeket nem "pénzügyi analfabéták", hanem a legjobb pénzügyi szakemberek kezelik.
@Pan Modry: ilyen értelemben az egész EU kommunista, mert kvóták és szubvenciók alakítják a "piacot".
@Épelméjű: Ha jobban akarsz élni ne mástól várd el a segítséget, hanem magadtól! Segíts magadon legjobb tudásod szerint!

ugyanez vonatkozik a dinnyetermelőkre, de pláne a kereskedőkre is.
@keresztanya fabi(en):
"Mert ők vannak még sokkal többen, ők adóznak aránytalanul magasan a jövedelmükhöz képest, ők tartják el a heréket "

Ezt azért kifejthetnéd. Hogy adózhat valaki aránytalanul sokat a jövedelméhez képest, amikor (szinte) egykulcsos, arányos az adórendszer?
@VT Man: Nem lehet azt tudni biztosan hogy honnan származik. Manapság az útszéli árusok is a nagybaniról hoznak mindent. Akik a házuk előtti kiasasztalokról, szintén!
@keresztanya fabi(en): "Tudod az a 300 ember aki a cégünknél termelő munkát végez minimálbérért, tényleg csak ők tehetnek a sorsukról. Ők a hibásak, helytelen döntéseket hoztak, nem lett belőlük szutyok politikus, közpénzeket elcsaló vállalkozó, bűnöző, stb.
És adj hálát ezért, mondj köszönetet nekik amikor asztalhoz ülsz és van mit enned, a többi hasonlónak pedig amikor nem 10 fokban fagyoskodsz a lakásodban télen, van pénzed új ruhát, autót venni.

Mert ők vannak még sokkal többen, ők adóznak aránytalanul magasan a jövedelmükhöz képest, ők tartják el a heréket "

+1
@Épelméjű:

" Bezzeg tőlünk nyugatra, ott az osztrák addig nem vesz külföldit, míg az osztrák jobb minőségű termék!"
- Sajnos a magyar termék általában szarabb minőségű, mint a külföldi.

"A sok idióta "szarok bele, hogy melyik országban termelték, ha 1 Ft-al ol clcsóbb, akkor Én azt veszem, szarok bele, hogy milyen minőségű, Nekem az 1 Ft-al olcsóbb kell!"
- 47 ezerből szerinted mit kellene megvenni?

"Az ilyen idióták miatt kell bevezetni a mesterséges 99 Ft-os árat, mert a buta prolija nem érti, hogy nem lesz gázártámogatása, nyugdíja, segélye, ingyen ebédja, ha vásárlásaival NEM SEGÍTi a magyar termelőt előállítót!"
- Demagógia!
"There is no freemarket anymore, only interventions."

nem tom ki mondta, de így van.
@Épelméjű: "Picsába a sok panelproli, semmihez sem értő, állam alkalmazásban álló és ál- meg rokkantnyugdíjasokkal. Szaros 20-30 Ft-ért képesek lennétek egymást elpusztítani, UNDORÍTÓ! DE felkopik majd az állatok pár év múlva, ha nem lesz mit elvenni a termelőktől és odaadni az ingyenélőknek! "
- Ezt mond annak aki az 1 kg dinnyén - ha megengedi magának ezt a luxust - pont azt a zsömlét bukja el amit a hónap utolsó napján az éhes gyerekének adna.
A plakatban az a szomoru, hogy "meghírdetve"... Lyaly.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Sajnos a magyar termék általában szarabb minőségű, mint a külföldi."

Ja persze.
A téma az előző postban már előkerült. :) Akkor már leírtam ezzel kapcsolatban a véleményemet.

"Butaság azt állítani, hogy a jobbiknak is ez lenne a szervezőereje, ha mégis akkor az összes politikai szerveződésé az. Viszont ha így van faszért szavazgatunk bármelyikre is. :)

Egy szó mint száz, sok olyan dolog van amiben nekik is vannak jó elképzeléseik, emiatt is állnak kb. 20-22%-on."
@nickelbolha: És miért nem tudják a termelők drágábban adni? Mert akkor a kereskedőlánc importál. Gondoljuk el! Megéri importálni, hazai termelés helyett!
Lehet a magas ÁFA és járulékkulcs a baj?
attól, hogy a dinnye piacon nincs minden rendben, neked még nem kellene veretes ökörségeket írni.

"Ugyanis a dinnye hivatalosan azért ennyi, mert ők kiszorítottak egy nagyobb dinnyeszállítmányt a szabott árukkal.": azzal a szabott árral, ami 40-50 forinttal magasabb, mint amennyiért adták volna az import dinnyét, nem lehet kiszorítani semmit.

"Akkor a mostani 99 forintos fogyasztói ár mi az a bánatosan kókadt kartellpénisz gyerekek, luxusprofit?": attól, hogy tavaly 45-69 forint között volt a dinnye, az idei 99 forint még nem luxusprofit, mivel nem derül ki a cikkből, hogy a tavalyi árban mennyi volt a veszteség.

Persze gondolkodni, pláne kis matekkel, már bonyolult.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: nem, az eu-s agrártámogatás a baj, hogy egyes országokban több jár, mint nálunk.
@Bambano: Hehehe.. ez jó. Én sem értem miért gondolják hogy magasabb végfelhasználói árral ki lehet szorítani az importot. Ez inkább egy nagy üzlet valakinek aki az olcsó külföldit magyarként fogja eladni.
Nem baj, kibírom most már addig, amíg olyan helyre nem vándorolunk, ahol piaci viszonyok uralkodnak, a dinnyéjüket meg feldughatják maguknak, mindjárt a valagatmány díszkiadása mellé.
@keresztanya fabi(en): 80 %-ban lopnak, csalnak, hazudnak.
És most befejeztem, megyek dolgozni, mert én bérből és fizetésből élek, hogy az adómmal hozzájárulhassak a GDP-hez.
Vegyetek sok jó éretlen dinnyét.
@Épelméjű: Ezt kikérem magamnak. Egyáltalán nem akarom átverni a termelőt, sosem fizetek neki hamis pénzzel vagy ilyesmi. Megkapja a szar áruért a pénzem, a szar áruja meg megy nálam a kukába - ez van. Bocsánat, ha egy idő után elmegy a kedvem a kísérletezéstől, és lemondok a magyar sárgadinnyéről.
@párnalárva:

Úgy tűnik hogy Chris Powell, a Gold Anti-Trust Action Committee egyik alapítója mondta.

www.gata.org/node/6241
most akkor selgeci megvédi a dinnyetermelőket vagy nem?
@AKIsTUDATLAN: Én már régen ezt csinálom. Ez az egész magyar-hörgés 2002-ben kezdődött, amikor a Fidesz kibukott és nem bírták elviselni a szavazói. Mára addig hergelték magukat, amíg az elmebajjá fajult. Én már paprikát is peruit veszek, és basszátok meg: jobb! A fokhagymát nem tudtam még megoldani, mert abból csak kínai van és az aztán tényleg egy szemét, de amiből lehet, bojkottálom a magyart. Kurva anyját az összes közpénzen hizlalt, drágán és feleslegesen szart termelő magyar gazdának.
Ha az egyes, kettes és hármas számú Dinnyeforgalmazó káefté leül és megdumálják ,hogy a rohadtmultinak márpedig 80forintért adjuk a dinnyét, akkor az úgy hívják ,hogy árkartell és a Gazdasági Versenyhivatal úgy megb@szkodja őket soktízmillióra, hogy azt se tudják merre van Mezőkovácsháza.
Ha a Fideszes politikus kitalálja az okosságot, hogy miként lehet kedveskedni a multiknak, akkor az nagyon-nagyon szép és jó és nagyon NER és világsiker.
Mi a gyakorlat?
Felvásárlási ár 30-40forint, multi 99ért adja.
Kit támogat? Hát nem az őstermelőt, az biztos.
@Behajtó70: nem kéne ellopni a magyar gazdáknak járó EU támogatásokat és akkor tudnának versenyképes áron termelni. Nem az a hülye, aki importálja az olcsót, hanem aki elbassza az itthoni piacot. És az bizony nem a gonosz külföldi.
@Gábriel angyal: mondjuk inkább úgy, hogy a szavazók 20-22%-a annyira mélyen rasszista és antiszemita, hogy ezen tulajdonságuk határozza meg pártpreferenciájukat. Ez minden, ami a Jobbik támogatottságát magyarázza, nem az ötleteik, mivel agyhalottak.
Én nem tudom mióta lett divat otthon az a fakó rózsaszínü dinnye amit mostanában otthon lehet kapni. Mindig a nagyon piros színüt kerestem, de már feladtam mert azt hittem, hogy rosszul emlékezem és olyan csak az emlékeimben élt. De nem így van, mert Németországban az összes ragyogóan piros színü. Valami nagyon el van cseszve otthon a mezögazdasággal.
ez a varánusz gyerek nagyon buta...

1 nem érti a nyomott árak hátulütőjét
2 azt hiszi, hogy az EU más országaiban nem részesítik előnyben a helyi termékeket

csak Magyarországon vannak ilyen hosszúnyelvű EU seggnyalók, minden más ország állampolgárai képesek felfogni, hogy a saját termékeik vásárlása miért kedvező a számukra. (well legalábbis 100 IQ pont felett)
Vettem Tescoban 99-ér jó magyar dinnyét. Nem tudom ez most átbaszás akar-e lenni, de idén még ilyen pocsék dinnyét nem ettem.
Asszem maradok az útmenti dinnyeárus 89 forintos dinnyéjénél, mer' az legalább finom.

"Dinnyeadó", mert megérdemled.

Hajrá Magyarország!
@mokkaczuka: hol lehet perui paprikát kapni ilyenkor (Magyarországon)?
Éljen a szocializmus és a fix ár! Népünk Bölcs Vezére ezt is elintézte nekünk! Éljen Kádár, izé... öööö... ja...! Ork bán!

Én juszt sem eszem dinnyét. Rohadjon rájuk!
@Petykabá: Bocsi, de Mo is kap EU-s pénzeket a mez.gazd. támogatására. Ezért én nem szeretném 50%-kal többért venni a dinnyét!
@vanRob: Én visszahozatnám a lékelést! Ami szar, azt ne kelljen már meg(v)ennem! Tüntessünk a lékelésért!
Pár napja, pont itt Fabiusnál írtam azt, hogy elég volt, egy időre nem kommentelem kis hazánk naccerű történéseit (politika és közélet). Csak olvasok, és gondolatban egyetlen pendítéssel vszem tudomásul, hogy mi is a szitu.

Most, mivel az érintett téma tanult szakmámba (közgazd.) munkámba (kereskedelem) is vág, kivételt teszek.

Ha az állam támogatni akarja a dinnyetermelő gazdákat, akkor azt ne így tegye.

Nézzük:
az állam szerinti min. polci ár 99 Ft, s mivel a dinnye nem alapvető élelmiszer, a magas ÁFA (27%) levonása után, ez 77,95 Ft nettó. Azaz majdnem kétszer annyi, mint amit a gazda kap /max(!) nettó 40 Ft, merthogy ezt is meghatározták/. A felvásárlási és szabolyozott nettó polci ár között ez tehát 1,95-ös árrés-szorzót jelent. Szép, ugye?
Ezen a nem kevés marzson osztozik s felvásárló (és/vagy nagykereskedő) és a kiskereskedő: azaz ők járnak a legjobban, hiszen több marad a zsebükben, mintha olcsó importból alakulna ki a piaci rezervációs ár. (A multi bármennyire is olcsón szerzi be, MOST ÍGY NEM MEHET 99 alá, s ez tereli, kvázi szétteríti a forgalmat a láncok között, hiszen megszűnik a multi árelőny.)

Biztosan jól jár (kicsit) a termelő, de legjobban ebben a modellben szerintem a felvásárló/nagykereskedő és a (hazai)kiskereskedő jár, akihez így nem várt profitforintok gurulnak. Az a nettó pénzösszeg kerül hozzájuk, amennyivel magasabb lett az ár plusz az, amit nem a multikban költ el a kedves magyar dinnyebarát fogyasztó.

Mindezt irtó nagy hibának gondolom, mivel torzítja a jövedelmi-, és bruttó profit-arányokat, gyengíti az árversenyt (ami hatékonysáégcsökkenést okoz), ráadásul emeli a fogyasztói árat (s ugye, így több ÁFA kerül állambácsihoz, igaz?).

A minimum árak kezelésére a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma való, ez működik is: Ha egy lánc úgy dönt, hogy a (valószínűleg importból) beszerzett dinnyét 1 Ft haszonnal adja (beszár felett van, ergo nem sért törvényt), az az ő dolga, s ez lehet akár 69 Ft is- ekkor a dinnyét mágnesterméknek használja, olyan ez, mint a 8Ft-os zsemle).
Ez így tehát a legalacsonyabb piaci ár, ami ösztönzi a versenyt. Más kérdés, hogy ezt a nagy, központi elosztókkal rendelkező láncok tudják jól használni (Tesco/Auchan/Spar csoport/Lidl) a kedvezőbb logisztikai-költség fajlagosaik miatt.

Állambácsi tehát szabályzókkal, és ne rögzített minimumárakkal turkáljon az importőrök/láncok/s végül is a fogyasztó zsebében, hanem alakítson ki kellő hazai termélésösztönző/hatékonyságnövelő feltételeket (például földtulajdoni és bérleti rendsezr, ugye?) és olyan ÁFA-t, ami melett nem kúszik 20-40%-ra a feketegazdaság aránya. (merthogy dinnyefronton valszeg ez is játszik, el tudom képzelni).

Bocsánat, ha túl szájbarágós és ortodox voltam.

*****

Kérdés:
lassan jön az ősz, műsorok vannak a következő árszabályzások is?

őszi alma
csemegekukorica
paradicsom
sütőtök
bab
tej
sertéshús
csirkehús

És tessék mondani, ugye jegyrendszer azé' nem lesz?

*****

@hackbard.celine:
+1.
@Dinnyeköztársaság: Szerintem a chilei cseresznyével érkezett importban lesz.
Van egy elég nagy ellentmondás itt néhány kommentelőnél:

1. Sajnálják a 47ezer forintból élőket, hogy jaj az utolsó zsömlét a gyereknek miből fogja megvenni a hónapban (nem vicc ezt valaki leírta), mert a dinnye elviszi.

2. A dinnyetermelő, ha nem tudja eladni a dinnyéjét, hát így járt mert éljen a szabad és szabályozásmentes verseny (ami mellesleg sehol nincs így)

Kérdésem ezekhez a gyengeelméjűekhez:
A dinnyetermelő miből fogja megvenni a zsömlét a hónap utolsó napján a gyerekének?
Azt nem veszik nagyon sokan figyelembe, hogy a mezőgazdaság meglehetősen ki van téve olyan hatásoknak, amire a gazdáknak nincs ráhatása. Hiába nagyon okos egy gazda, ha van egy Magyarországon nagyon aszályos év, akkor nyilvánvalóan abban az évben adott mennyiségű termény előállítása jelentősen drágább lesz, mint ott, ahol nem volt időjárási anomália. Globalista neoliberalista gondolkodásmóddal ez a gazda hamar tönkremenne, mivel az azévi veszteségeit soha nem fogja tudni érvényesíteni az árban.
@TrueY: Ezt a lékeléses dolgot támogatom. Akár átvitt értelemben is.

Hajrá Magyar Köztársaság!
@TrueY: bocsi, de az EU miatt kellett betiltani:)
@a szív fészkei: Jó oka van annak, hogy miért Edith, de nincs köze a dinnyekartellhez, úgyhogy lapozzunk. (Én legalább a saját nevemen kommentelek, nem úgy, mint a sok bátor nicknév.)
@Petykabá: egészen az utóbbi időkig előnyben részesítettem a hazait. Eztán kizárólag azokat az ágazatokat támogatom, akik nem rohangásznak Budaihoz meg a többiekhez védelemért. Én, a vevő, döntök, de azért tessék csak versenyezni, dolgozni a hatékonyságon, minőségen.
A tudatos életvitel, a szemléletváltás lassú folyamat, itt meg minden azonnal kell. Ez a tiltsuk be a konkurrenciát és fikázzunk mindenkit kormánytámogatással - stílus nekem nem jön be.

Egyébként a magyar családok nagy részének 20-án már egy vasa sincs. Lehetne 300 is a dinnye, akkor még kevesebb fogy belőle. Szeletenként/negyedenként veszik a cuccot 100-120 Ft-ért. Ez jobb?
@Bambano:
A magyar gazda termeljen jobb arban es minosegben, ennyi...
@Épelméjű: Már ne is haragudj, de te nem vagy normális. Ha lenne eszed, akkor értenéd, vásárolok én, vazzeg, magyar árut, VERSENYKÉPES áron! A csúcs a dumádban az, hogy állami bevételről papolsz, de a termelő még áfa-t sem fizet.. Fogd fel, hogy az nem pálya, hogy a magyar termelő nem képes versenyképes áron termelni, meg zsebre melózik, lenyúlva az állami bevételt, de még garantált árat is kap, az én pénzemen! Ember, számoljál már kicsit, hány százalékról van szó! Egyetlen kiló dinnye áremelkedésén, hány zsemlét vehetnék a fiamnak? Mert, ha lenne eszed, értenéd, átlagpolgár adott pénzt képes elkölteni, minden hónapban. Most azt érték el, ezzel, hogy abban nem lesz dinnye. Lehet, hogy te zsebbe tudsz nyúlni és előkapsz egy kis plusz pénzt, de én és a többség nem. Tudod kiemeltek egy ágazatot és azt támogatják, de a mienket, a többségét nem! Aki havi pénzből él, annak most nem fussa a dinnyére. Teccikérteni? Undorító és xar duma a tied. Mert a nagy többség megvenné a magyar terméket, ha a magyar gazda képes lenne végre felfogni, a mezőgazdaság is üzlet. Akkor termeljen, ha piacképes az ára. Ha úgy nem megy, ne termeljen! Így nem lesz eszetlen túlkínálat és nem esik a felvásárlási ára.. Ha pedig visszaolvasod, amiket tegnap írtam, megérted, ez a gazdáknak és az áruházaknak is sima ajándék extra profit. El ne hidd már a sírás-rívást...Minden esetre én biztos nem eszem idén dinnyét és a környezetemben jó páran szintén nem. Meg is érdemlik!
Kedves Képviselő Úr! Tisztelt Igazgató, Polgármester stb. (álláshalmozó) Simonka György!

Kérem, ne etessen "a mindent a magyar termelőért" zöldséggel, inkább a saját termesztésű és forgalmazású dinnyéivel. Ön 2007-től a békési Magyar Termés TÉSZ Kht., 2011-től a Magyar Dinnyeszövetség Kht. vezetője (utóbbi tényeket a kormányvezérelte királyi rádió, MR1 mindig elfelejti közölni).
Eddig nem értettem, hogy 40 Ft-os felvásárlási árral miért ragaszkodtt a 99 (100 Ft-os) fogyasztói árhoz. Aztán ráleltem az Agrár Magazin 2007. évi egyik, Önről szóló cikkére. Idézem: "A TÉSZ (Magyar Termés) fő feladata a tagok termékei­nek értékesítése. A beérkezett terményeket központi depóba szállítják. Ez jelenleg Medgyesbodzás. Majd a papírkartonba csomagolást követően továbbszállítják értékesítésre. Természetesen a fuvarköltség a TÉSZ-t terheli. A közvetlen értékesítés 80 százaléka belföldi, ennek 95 százaléka exportra megy. A kereskedést medgyesbodzási görögdinnyével kezdték. Jelenleg 12 alaptermékük van, ebből nagy mennyi­ségben görögdinnyét, fehérpaprikát és szabolcsi almát értékesítenek. A tagok többsége békési, hét termelő debreceni, 62 fő a Nyíregyháza melletti Balkánszakojból szállít. Többnyire 2-5 hektáros görögdinnyés gazdákról és 1 hektár alatti fedett fóliás paprikatermelőkről van szó."

Ergo, Ön pár magyar polgár (köztük saját maga)ANYAGI érdekében (manőverét nemzeti színben feltüntetve) a szabad kereskedelembe állami eszközzel (szabályozás) nyúlt bele. Ráadásul Önök szállítják a termést a fogyasztókhoz, tehát a kereskedőket kizárják az értékesítési láncból. Ha mindez igaz, mire fel a 100 Ft-os dinnyeár. Illetve, csak nem 80 Ft-os felvásárlói árat szeretnének pár liter vízért. Az az állítása pedig, hogy a dinnye hungarikum, hülyeség. Legyen szíves máskor Kínába látogató párttársait követni mondjuk nyugatra, a Turfáni-medencébe, ahol pl. a valóban (a magyarénál többszörösen) mézédes Hámi dinnyét termesztik

Végül: ha annyira hazafinak érzi magát, árultassa dinnyéiket 50 Ft-ért a CBA-ban, út mellett, lépten-nyomon.
@hamucipő: Pontosan. Tök igazad van! A legkisebb dinnyén is egy kiló kenyér árát bukod el..
@finom szaftos oldalas: Ráfordított munkával? Ember! Szerinted az a napszámos, aki ráfordította a munkát, egyetlen árva forintot is lát az extra pénzből?? Ne viccelj! A Kulák éhbérért dolgoztatja a vidéki napszámost és az most is ugyanannyit fog kapni. Az extra profit meg a gazda zsebébe vándorol. Aki valójában dolgozott vele, egy fillért sem lát. Menj le vidékre és kérdezd meg, mi pénzt fizetnek szerencsétleneknek napi 10 óra kapálásra... Most is annyit kaptak.. gondolod utánuk mennek, hé, lett egy kis extra lé dinnye eladásból, gyertek, adok egy kis prémiumot! Bullshit..
@Petykabá: a választ elmeherceg már korábban megadta
"Ki miatt alakult így???? Ki irányítja az életed? A szomszéd vagy Te?
Akkor meg..."
@Épelméjű: Te beteg vagy. Amit írsz, vonatkoztasd a dinnye termelőre és akkor nem kell neki garantált hasznot, államilag generálni. Egyelőre ő az, aki nem képes önállóan versenyképes áron termelni..Ember, te tényleg készen vagy....Tahótalanítok inkább...
@Zébácsi: Végre egy érdemi hozzászólás. De az a probléma azzal, amit írsz, hogy a magyar termelő nem tud versenyezni a dél-európaival. A délieknél már 2 hónapja tart a szezon, megvan az éves árbevételük 90%-a (250 Ft-os dinnyéből).

Ha a magyar termelő 40 Ft-ot kér, ő adja 30-ért, vagy 20-ért, vagy 10-ért. Vagy akár ingyen is, ha ezzel ki tudja szorítani a magyar dinnyetermelőt.

Ha akarunk magyar dinnyét, és nem akarjuk, hogy 8-10 ebből élő falu tönkremenjen, akkor kell minimum felvásárlási ár is és piacvédelem is.
a dinnye speciel kivétel
a nagyáruházak használják a vásárlók becsalogatására nyomott áron
ettől viszont a dinnyetermelőnek nem éri meg

ugyanaz mint a tej történet
Az egész baromság.... mármint a kormány felhívása...

De a 69 Ft-os (figyelem, 27% ÁFA tartalom) import (azaz kamionnal valahonnan behozott, azaz jelentős fuvarköltséggel terhelt) import dinnye is érdekes...... eléggé olyan akciónak tűnik, aminek a célja a dinnyeárak letörése....
@Petykabá: Ezt nem mondod komolyan, ugye..? A dinnyetermelőt sajnálod, garantált eladási ár mellett? Ne baxx már.. Ki mondta neki, hogy termeljen dinnyét? Ez üzlet. Ha én hibás döntést hozok, ki foglalkozik velem? Ki garantálja nekem, hogy a gumiabroncsokba fektetett pénzem-energiám-gépparkom, garantált haszonnal, megtérül? Hány más ágazat van, akinek igénye lenne e fajta támogatásra, mégsem kapja meg? Mitől szent tehén a dinnyetermelő? A megállapodás előtt, elvetette, gondozta a dinnyét. Még akkor is megtette volna, ha nincs garantált ár, mert még úgy is bőven megéri nekik! Folyamatosan eszitek a gazdák néphülyítését! Még mindig messze megéri! Ne sirasd már őket, mert nincs miért!
Maholnap betiltják a vega-étrendet is, mert a nemzeti sertéságazat bukik rajta. A tejérzékenyek meg nemfogyasztási hozzájárulást tartoznak fizetni a tejiparnak.
Végülis, a lószámolás után össze lehet írni ki mit akar termelni és azt kötelező fogyasztani, nem ám fordítva!

"Ha akarunk magyar dinnyét, és nem akarjuk, hogy 8-10 ebből élő falu tönkremenjen, akkor kell minimum felvásárlási ár is és piacvédelem is. "

- eddig is volt magyar dinnye.
- nem akarom, hogy bárki tönkremenjen, de adott esetben elgondolkodhat termék vagy módszerváltásról.
@Zébácsi: "Ha egy lánc úgy dönt, hogy a (valószínűleg importból) beszerzett dinnyét 1 Ft haszonnal adja (beszár felett van, ergo nem sért törvényt), az az ő dolga, s ez lehet akár 69 Ft is- ekkor a dinnyét mágnesterméknek használja, olyan ez, mint a 8Ft-os zsemle)."

ez szerintem nem működik mert a piaci súlyúk miatt kinyírják a szabadpiacot egy ilyen szezonális terméknél

a jobb minőségű dinnyét át sem veszik forgalmazásra. nem választhatsz az áruházban vízízű kásás vacak 69 Ft-os és zamatos 99 Ft-os között, csak a vacak van. mire az emberek rájönnek, hogy ez csak az alja, addig a jó minőséget termelőre rég rárohadt az út szélén mert a mesterségesen nyomott ár miatt át sem vették tőle.
Ez az egész dolog a 22-es csapdájára emlékeztet. Matolcsi tisztára olyan mint a Milo Minderbinder! Érdemes elolvasni, mi mindent tett a hülyesége palástolása érdekében.
@hackbard.celine: nem azt mondtam hogy egyetértek a 99,-ft-os fogyasztói árral, de ha már arra hivatkoznak, hogy atermelőt akarják ezzel az akcióval segíteni akkor már inkább afelvásárlási árat kellene meghatározni, És még egy megjegyzés: a maszek kiskereskedő magasabb áron veszi a dinnyét a termelőtől, és alacsonyabb áron adja a fogyasztónak. Akkor most kinek is kedvez a 99,- ft-os fogyasztói ár? És azt is meg szeretném jegyezni hogy több mint 25 éve termelek dinnyét , javarészt kiskereskedőnek adom el, de még soha nem volt panasz az általam termelt árúra. ÉN BÁRMIKOR GARANCIÁT VÁLLALOK
Akkor holnaptol elkezdek valami versenykeptelen szart termelni, es majd elvarom hogy az allam hatarozza meg az arat, hogy az en versenykeptelen vacakom ne keruljon versenyhatranyba a versenykepes termekekkel.

Ti magyarok meg majd az enyemet vegyetek, mert magyar seggbe magyar lofaszt kell tenni!
@Épelméjű: Nagyon nem találó a nicked!

Szóval a külföldi dinnye az sz.r, a magyar kiváló. Véletlenül nem gazember Simonka úr pozíciójának erősítéséről van szó? Egyébként mért nem történt ilyesmi a különböző ipari cégeknél stb.?
Egyébként akárhogy is magyarázzák, ez kartellezés, s mint ilyen büntetendő.
@Alfagumi: Erre vonatkozik hozzászólásom vége, mely szerint az egész társadalmat kellene hasonlóképpen védeni, hogy mindenki megkapja a munkájáért elvárható európai szintű anyagi elismerést... a kétkezi, nyomorult napszámos is.
Minimálbér legyen 600 euró, a feketemunkásokat foglalkoztató kulák meg menjen a kóterba.
De hát ez nem olyan könnyű, ha egyszer az elmúlt 20 év kormányainak sosem volt egy átfogó programja arra, hogy ez az ország végre minden itt élő ember hasznára működjön. :-(
@Illyés Edith:

Köszönöm válaszod.

Élelmiszerkereskedelemmel foglalkozom ugyan, de nem ismerem pontosan a dinnye piacát, vagy a dinnyetermelő országok között meglévő komparatív viszonyokat. Ami itt összefügg és az ördög mindig a részletekben rejlik.

"De az a probléma azzal, amit írsz, hogy a magyar termelő nem tud versenyezni a dél-európaival. "

Ne haragudj, de másként látom, nincs probléma azzal, amit írtam. Hogy miért?

Azzal, hogy a dinnye kiskeresdelmi minimum árát meghatározza az állam, szinte egyáltalán nem védi a magyar termelőt (illetve kicsit igen, de ez leginkább egy jó szlogen).

Aki akar (mondjuk a Tesco, a Lidl, vagy az Auchan, de még a CBA is), az ezután is importálhat, a 30/20/10Ft-os déli országokból behozott dinnyéből. A változás az, hogy eltűnik a külföldi multik árelőnye, és emiatt talán több hazai fogy(hat).
Az extrapénz azonban továbbra sem a termelőé, vagy a fizikai munkásé (ő nem fog több bért kapni ezután sem), hanem az elosztóé és kiskereskedőé lesz.
Ismerem az összes kereskedelmi lánc árképzési és utólagos visszatérítési rendszerét, így tudom, hogy csak nagyon indokolt esetben mondanak le árrésről (akár front, akár back).

A dinnye mágnestermkként való alkalmazása pont ilyen eset, hiszen beviszi adott lánc boltjaiba a vásárlót. A dinnyén elvesztett árréstömeget más termék eladásából pótolják (nem csak dinnyét veszel). Adott lánc így úgy tud növelni árbevétlet úgy, hogy átlagos árrés-szintje nem sérül, az 1Ft-on megszerzett profitráta ugyanakkora marad.

A mostani döntéssel a fogyasztó többet fizet a dinnyéért, és vélhetően csökken a külföldi multik dinnyeeladásból fakadó piacrésze, de semmi sem garantálja azt, hogy a magyar termelők többet adnak el.

Akkor történne ez meg, ha limitálva lenne, hogy adott lánc mennyi hazai dinnyét köteles árulni egy szezonban - de ez meg ellene megy az Eu-s direktíváknak.
Illetve az lehetne még (talán) megoldás, hogy a felvásárlási árat és mennyiséget szabályoznák kötelező jelleggel, vagyis állami szabályozás vonatkozna egy bizonyos, minden körülmények közt eladható volumen-kontingensre.

Még néhány adalék:
hazánk dinnyeexportőr is, tehát az olcsó déli dinnye ellenére tud eladni északon. Ha drágább (és állítólag a magyar termesztésú dinnye az), akkor hogyan mehet ez? Mondjuk a földrajzi fekvés okán előnyösebb fuvar miatt?

Inflációs hatásról miét nem beszélünk? Mennyi is a ráta 69 és 99 Ft között? Amit a hazai agrárium megtermel, de drága, azzal ezután mindig így lesz? - mert akkor jókora pénz-vásárlóérték romlás kezdődik...

Harmadrészt: aki nem tud adott terméket több éven át nyereséggel előtállítani, az miért nem termel mást, Vagy miért nem fog össze másokkal, a kisebb önköltségeket célozva? Egy-egy aszályosabb év még beleférhet, persze.

Negyedrészt: biztos, hogy a polci árral van a baj (ami verseny mellett alakult ki) és nem a felvásárlók nyomták/nyomják víz alá a magyar gazdákat (kvázi monopszónia)?

Ha egy ágazatban baj van, akkor talán nem a piaci árral kellene foglalkozni, hanem azzal, hogyan tehető gazdaságossá az értékteremtés (miután hazánk eléggé nyitott gazdaságú ország).

A magyar agrárium baja nem a külföldi konkurrencia, hanem az elaprózott tulajdonosszerkezet, a magas termelői költség és a felvásárló lobby erőfölnye.
E helyeken kellene (lehetne) belenyúlni a rendszerbe.
teljesen egyetertek a cikkel ezt mondom en is mindenhol. nevetseges h egy piacgazdasagban ez tortenik.ezutan mi jon, jonnek majd a szilva, szolo, krupli, tojas, stb. stb. kartellek es a "mi erdekunkben" majd jo dragan vehetjuk? rohejes.
a dolgozo jomunkasembert akit 50-60% -os ado es jarulekmegvonas + 27% os afa terhel ki a joisten vedi meg, ugyanaz aki a dinnyetermeloket??
@elwood:

Köszönöm a meglátást.

"
a jobb minőségű dinnyét át sem veszik forgalmazásra. nem választhatsz az áruházban vízízű kásás vacak 69 Ft-os és zamatos 99 Ft-os között, "

Pedig pont ez lenne a (z egyik) megoldás! Márkázni kellene a dinnyét lásd: makói hagyma.

Az persze más kérdés, hogy a dömpingáras volumennel nehéz mit kezdeni, viszont így leaglább a vásárló dönthetne: 69 Ft ért vízízűt, vagy 30 Ft-tal drágábban minőséget vesz. No és ugye, a márkázása sem könnyű, hiszen sok jó magyar dinnytermelő vidék van, de sokkal több gazda, nehéz defferenciálni/márkázni.

Az ár központi beállítása (ráadásul 30%-kal magasabban a piaci minimum árnál) szerintem hibás elgondolás.
@Pan Modry: Az a baj, hogy a multicégek és a nagy szabad piacok révén teljesen más környezetben működő termelők versenyeznek egymással.Te magas költségekkel, alapanyag árakkal, bonyolult és drága bürokráciával a nyakadban, fele-harmada támogatással versenyezz másokkal. Ez nem megy, márpedig termelni kell, mert az teremt plusz értéket. Ha pedig termelsz, akkor azt el is kell tudni adni.
Szóval vagy elérjük, hogy hasonló helyzetből induljunk a versenyben, vagy nem lépünk a nagy közös versenyplaccra, hanem védjük a saját játszóterünket és azon csak mi játszunk.
Én inkább az előbbire szavaznék, de sajnos a mindenkori magyar kormányok mindeddig teljesen impotensek voltak a témában.(vagy árulók és nem bután, hanem aljasul adtak el minket)
@Zébácsi:
mai lengyel akciós kiskereskedelmi dinnyárak:
0,79, 1,29 PLN (MNB káf 68,42 HUF)
www.okazjum.pl/search/?q=arbuz
@rxtr:

Erről (is) van szó.

Tetszettek volna mindenkori vezetőink/döntéshozóink a TSz és ÁG rendszerekből megtartani azt, ami jól működött.

De a tőkebevonás oltárán odadobtunk szinte mindent (lásd: cukorgyárak. Iszonyú sztori.)
@Zébácsi: De lesz, kb 1-2 évvel azután hogy hozzányúlnak az MNB devizatartalékokhoz.
@Measurer: Tehát 30 forinttal fizetünk többet mint a lengyelek, akiknek nincs is saját dinnyéjük. Bravó!
Jövőre meg kötelező is lesz megvenni?
Két hónapig mást se fog zabálni a család, csak dinnyét? Magyar családnak magyar dinnyét!
Aztán meg fosni fog az egész ország kb. októberig.

Nem értem, nem értem, én ehhez már hülye vagyok kéremszépen, én ekkora orbáni, matolcsi féle magasságokba képtelen vagyok belelátni, nem is akarom én ezt már érteni. Attól félek, ha ezt szeretném megérteni, akkorát kellene csavarni az agytekervényeimen, hogy onnan nem biztos, hogy "visszatérek".
Honnan ez a nagy szeretet a dinnye iránt?
MIÉRT PONT A DINNYE? - "nem lehetne inkább pumpa?"
@Alfagumi:

Ki garantálja nekem, hogy a gumiabroncsokba fektetett pénzem-energiám-gépparkom, garantált haszonnal, megtérül?

- Tessék haverkodni a Völlnerrel, és akkor rendeletileg előírják, hogy a gumiszerelés minimum ára 5000 Ft kerekenként. Ha nem megy a biznisz, akkor előírhatják még a kötelező gumiszerelést kéthavonta. Ha még mindig kevés, akkor gumiadó!
:))))

Tök jogosak az érveid egyébként. Mert ha itthon a gumiszerelés minimum ára 5000 Ft lenne, akkor onnantól Szlovákiában gumiznék.

Láss csodát! Párkányban is árulnak dinnyét.
@Measurer:

Aha, szép és köszi az infót.

Szegény lengyelek, nem elég, hogy mgasabb a reélbérük és nincs dinnyeföldjük (gondolom éghajlat), még olcsóbban is jutnak hozzá...a magyar dinnyéhez is....bravo.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Gumi adót, már cvancig-drájcig éve bevezették ! Anno, azt mondták, hogy abból tömik be a likakat az aszfaltba..........
A demszky, meg társai az anyjukba tömték az aszfaltot (ill. a beszedett pénzt!) azok likjába, ezért kellet még párszor pár dolgot emelni. Erre te újra akarod kezdeni !?!
Gumit én minden alkalommal "leszerelem" s mikor eljön az idő ujjat "szerelek" föl. :)))
@venszivar:

Gumit én minden alkalommal "leszerelem" s mikor eljön az idő ujjat "szerelek" föl.

- Nem a hivatalos gumiműhelybe járunk? Te kis adóelkerülő!!!::))))
Én meg megyek gumikat szurkálni a minisztérium elé, mert az áruházláncok rendszeresen a beszer ár alatt adják a gumit. Az is mágnestermék. Mint sok más:-) Elképzelem, amint bökővel vagdosom a harmincrugós gumikat, meratecsó óccsóbbanadja, mint én veszem:-) Pedig tényleg. Én már évek óta oda küldöm a családot meg az ismerősöket, mert nem elég, hogy olcsóbb mint a beszer, de azért még fel is szerelik. Na? Ki véd meg? Senki..Mondjuk be is csuktam a műhelyt,nemrég, már csak a webbolt van:-)
inkább félek a multikartelltől, mint a dinnyekartelltől.
Drága neked a 99 ft / kg dinnye?

EGYÉL SZART.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

ez kb a 19 vs. 27% Áfa közti különbözet.
Minden falat 21%-a megy a kasszába.
@Épelméjű:
Nem vagy épelméjű. Az ember nem ura az életének, próbálhat tenni ellene, de a végén úgyis mások diktálnak.
@Alf: vagy keressek egy jó erős kötelet... stb
Ebben az a szép hogy ugyan felemelik 99-re de az eddig nyerteséges külföldi dinnyét most is tudja nyomni ezen az áron...röhej profittal

továbbá az egy dolog hogy 99 ft az nem azt jelenti hogy a termelő is annyit kap a teszkótól..

egyébként meg rohadjon rájuk a szar csíkos dinnye

a dinnye színe teljesen zöld, vékony a héja és mézédes piros a belseje...nah amit árulnak az valami disznóknak való 3. rangú fogyasztásra nem alkalmas szemét.
@fogatlan provokátor: ez nem igaz. Mindíg fémzárolt magoból neveljük a palántát
@Pan Modry: "Akkor holnaptol elkezdek valami versenykeptelen szart termelni, es majd elvarom hogy az allam hatarozza meg az arat, hogy az en versenykeptelen vacakom ne keruljon versenyhatranyba a versenykepes termekekkel."

Az EU-s agráriumokban mindenhol "versenyképtelen szart" termelnek, erre találták ki a közös agrárpolitikát.

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6s_agr%C3%A1rpolitika

Valaki írta fentebb a lékelés újbóli bevezetését, aztán győzzön a jobb.
@ex-dr. vuk:
Tényleg szomorÚ, de tudod, nagymagyar CBA-nál a helyesírás unortodox.
Hja, haladni kell a schmitti úton, matolvajcsit szolgai módon követve.
@Alfagumi: Az gumit január 1-től december 31 -ig lehet árulni, de a dinnyét akkor kell eladni amikor megérett, mondjuk június közepétől augusztus végéig Ami ez elött vagy ez után van dinnye az olasz , spanyol, macedon, vagy görög esetleg török
A TESCO a mai naptól 89,- ért árulja Oszt jónapot
@tass-tass: Nem lehet. A dinnye lékelő kést el kell(ene) mosni. Onnantól bonyolódik a helyzet, HACCP-stb..Út szélén nem igazán megoldható..
@kuki123: Nekem olyan is van . Gyere hozzám vásárolni :-)))
@Alfagumi: Megoldható !!! Egyébbként nekem mint termelőnek van HACCP vizsgám is . Ha úgy tetszik nagyon sok előírásnak megfelel az árúm. Ja !! és mégegyszer mondom GARANCIÁT VÁLLALOK RÁ

Mármint a minőségére
@dtomika: :-) Ha valami szezonálisabb termék a dinnyénél, az, kérlek, a gumiabroncs. Elvileg lehet egész évben árulni, gyakorlatilag szűken kétszer egy évben. Október-november, a december más halott és március-április, a május már haldoklik. Azt már meg sem említem, mekkorákat kell küzdeni a kintről hozott gumikkal. Egy 10 kg-os dinnyén több a haszon, mint egy 10.000 Ft-os bekerülési költségű gumin. Erre mérget vehetsz. Úgysem hiszi el senki, de ez a helyzet. Egy 13 colos gumin bruttó 600-1000 Ft közt. Plafon..Mégsem adunk el, mert a kicsiket évek óta, szinte mindenki áruházban veszi. Meg is értem.
ez persze nem érdekel hogy a magyar gazdák tönkremennek a külföldről behozott kifejezetten rossz minőségű olcsó dinnyék miatt. szar populista poszt
@dtomika: Lehet, hogy neked megoldható, én úgy általában mondom. Egyébként van helyem, ahol lehetne dinnyét árulni, nem érdekel? Komolyan. Forgalmas kis utca, tök rég szeretnék egy zöldségest, de nincs lóvém:-) Csináld meg és risztelünk! :-)
@Alfagumi: "Nem lehet. A dinnye lékelő kést el kell(ene) mosni. Onnantól bonyolódik a helyzet, HACCP-stb..Út szélén nem igazán megoldható.."

Fagyiskanál?
@Jari Litmanen: ..és persze nem érdekel senkit, hogy egy 10 kg-os dinnye most 690 Ft helyett 990 Ft.Az a 300 Ft simán belefér, bárkinek, ugye? A gazdákért mindent!
@tass-tass: Mosva. Nem gyanús az a kis edény, vízzel teli a fagyigép oldalán? .-)
@Alfagumi: viszont nem veri el a jég nem kell permetezni, nem rohad rád mert nem tudod eladni amikor megérett nem kell a tűző napon 40 fok melegben szedned a földről, nem kell a tűző napon a piacon lenned vele, nem kell nap mint nap 200-300 km-t megtenned hogy eljuttasd a vevöz ( üzemanyag, autópálya matrica , teherautó fenntartsa. ) Nem kell novemberben a szántőföldön szántanod , nem kell márciustól palántát nevekned, nem kell éjszaka öntöznöd, nappal meg kapálnod.......soroljam még?A nyaralás abból áll hogy szedjük és visszük a piacra , a kereskedőnek , a felvásárlónakÉs jó esetben van rajta egy kis nyereségünk
Na akkor egy kis segítség a posztírónak (komolyan néha elgondolkozom azon ennyi ésszel, hogy lehet állandóan nyitó oldalon lenni...)
Magyarország a természeti adottságainak köszönhetően az egyik legjobb minőségű dinnyét tudja előállítani, de hála a Tesco és a hozzá hasonlóaknak a "csokinak látszó édes szelet", "a tejízű ital" és a még nem tudom mi után, sikerült a magyarral megetetni a "dinnyének tűnő valamit" is...ami pedig szar.
Magyar dinnye, magyar munkahely = kevesebb munkanélküli segély. Most tényleg, ezen mit olyan nehéz megérteni?
@Illyés Edith: Nagyon helyes, grat a bátorságodért - mondjuk ezt a fajta lehetőséget pont erre, a nicknevekre találták ki - de ha meg vállalod ebben a nemzetköziséget, akkor ne legyél már másban annak ennyire ellenzője, pláne lózungokkal a tényekkel szemben menve.

Na mindegy, a te dolgod, miket hintesz itt szerteszét, csak tudd, az általad olyannyira utált Tesco - nem merem letecsózni neked - bizony sok szentnek tartott fullmagyar kisboltosnak ad olcsó lehetőséget, hogy onnan áruljon sokkal drágábban. Láttam, látták mások is, ez tény.

Akkor meg vissza lehet venni szerintem.
@Alfagumi: Hát akinek ennyi ne fér bele, az menjen aztán keressen nem magyar dinnyét és hajrá...
A szart is megeszed ha olcsó?
@Zébácsi: "Ami itt összefügg és az ördög mindig a részletekben rejlik."

Igen, ezért tartom felelőtlenségnek azt, ahogy az ilyen blogok, vagy akár az Index tárgyalja ezt a kérdést. Jóval több munkát kellene fektetni a kérdés megértésébe mindenkinek, aki véleményt mond.

"Azzal, hogy a dinnye kiskeresdelmi minimum árát meghatározza az állam, szinte egyáltalán nem védi a magyar termelőt (illetve kicsit igen, de ez leginkább egy jó szlogen)."

Tudtommal az a megállapodás, hogy a minimum felvásárlási ár 40 Ft.

"A dinnye mágnestermkként való alkalmazása pont ilyen eset, hiszen beviszi adott lánc boltjaiba a vásárlót."

És leveri a láncokon kívül is az árakat. Ha a multi 69 Ft-ért kínálja a dinnyét, a zöldségesnél is e körül lesz az ár. Akkor pedig nem fognak 40 Ft-ot fizetni a termelőnek, hanem csak 30-at.

"A dinnyén elvesztett árréstömeget más termék eladásából pótolják (nem csak dinnyét veszel)."

Pontosan, ez pl. egy olyan szempont, amit soha nem említenek a t. bloggerek. A multiláncnak tízezer árucikke van, és könnyedén behozza az akciós terméken képződő veszteséget. A termelőnek viszont 1 terméken kell kitermelnie a megélhetését, és ha azon nem keres - például azért, mert néhány akciózó multi letörte az árakat a piacon - akkor nem tudja a veszteséget máshol ellentételezni.

"hazánk dinnyeexportőr is, tehát az olcsó déli dinnye ellenére tud eladni északon. Ha drágább (és állítólag a magyar termesztésú dinnye az), akkor hogyan mehet ez? Mondjuk a földrajzi fekvés okán előnyösebb fuvar miatt?"

Nagyon sok múlik például az évtizedek óta bejáratott, jól működő személyes kapcsolatokon. Tudtommal néhány német lánc azért vesz magyar dinnyét, mert 20 éve innen veszik, meg vannak elégedve, nem fognak pár eurócentért váltani. A multiknál az ár mellett fontos szempont a gépezet olajozott működtetése is.

"Inflációs hatásról miét nem beszélünk? Mennyi is a ráta 69 és 99 Ft között? Amit a hazai agrárium megtermel, de drága, azzal ezután mindig így lesz? - mert akkor jókora pénz-vásárlóérték romlás kezdődik..."

Az infláció csak akkor probléma, ha a fizetésed változatlan. Itt azt kellene látni, hogy nem az a magyar nép érdeke, hogy 30 Ft-tal olcsóbb legyen a dinnye, hanem az, hogy olyan erős legyen a gazdaság, hogy ne számítson 30 Ft árkülönbség. Mint ahogy egy osztráknak nem számít. Erős nemzetgazdaságot nem fogunk úgy kialakítani, hogy mindent külföldről hozunk be, mert az 10 forinttal olcsóbb.

"Harmadrészt: aki nem tud adott terméket több éven át nyereséggel előtállítani, az miért nem termel mást, Vagy miért nem fog össze másokkal, a kisebb önköltségeket célozva? Egy-egy aszályosabb év még beleférhet, persze."

Nem vagyok dinnyetermelő, de nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy valójában a magyar termelő olcsóbban termel, mint mondjuk a spanyol vagy az olasz. Hiába alkalmaznak szerte Dél-Európában afrikai menekülteket az ottani legális minimálbér feléért, valószínű még ezzel együtt is magasabbak a költségeik (és profitelvárásaik!), mint nálunk egy családi munkaerőre alapozott alföldi kistermelő esetén. Csak a spanyol már 2 hónapja piacon van a 250 Ft-os dinnyéjével, amikor a magyar belép a piacra...

Mást termelni: bárminek a termelése kereskedelmi mennyiségben komoly szakértelmet kíván. Az értékesítési csatornák kiépítése is több éves, akár évtizedes folyamat. Ez nem úgy megy, hogy egyik évben dinnyét termelek, másik évben paradicsomot. Ez is ugyanolyan szakma, mint bármelyik másik. Nehéz váltani.

"Negyedrészt: biztos, hogy a polci árral van a baj (ami verseny mellett alakult ki) és nem a felvásárlók nyomták/nyomják víz alá a magyar gazdákat (kvázi monopszónia)?"

A felvásárlókról az a vélemény pl. Dél-Békésben, hogy gengszterek. A politikával való átfedés pedig elég látványos. Ez is egy része a problémának.

"Ha egy ágazatban baj van, akkor talán nem a piaci árral kellene foglalkozni, hanem azzal, hogyan tehető gazdaságossá az értékteremtés (miután hazánk eléggé nyitott gazdaságú ország)."

Ez így nagyon leegyszerűsíti a kérdést. Mi a gazdaságos? Gazdaságos-e a konténerben tartott afrikai kényszermunkás? Gazdaságos-e a térdig vegyszeres lében álló palánta? Gazdaságos-e, ha tönkremegy pár békési falu?... Közhely, hogy Magyarország Európa egyik legjobb mezőgazdasági adottságokkal rendelkező országa. De ha csak azt termeljük, amiben a legversenyképesebbek lehetünk, akkor nem fogunk termelni semmit. Nincs ugyanis egyetlen termék sem, aminél birtokolni tudnánk a piacot, aminél ne tudnának alánk menni árban. Egyébként ha mindenki csak azt termeli, amiben a legversenyképesebb, akkor minden ország végül 1-1 termékre áll rá. Ez nyilvánvaló nonszensz, így nem lehet nemzetgazdaságot építeni. Minden normális országban támogatnak, védelmeznek ágazatokat, amelyek az adott pillanatban nem "versenyképesek". Hogy pontosan mit, hogyan, milyen mértékben kell támogatni - erről lehet, megfelelő keretek közt, nem a Varánusz-blogon, értelmes vitát folytatni.

"A magyar agrárium baja nem a külföldi konkurrencia, hanem az elaprózott tulajdonosszerkezet, a magas termelői költség és a felvásárló lobby erőfölnye."

Ezeket a motívumokat unos-untalan halljuk a médiában, de valóságalapjuk vagy bizonyítottan nincs, vagy kétséges. Magyarországon az átlagos üzemméret már most jóval a nyugat-európai felett van. (A törpebirtokosokat nem ér számolni, mert integrátorokkal műveltetik a földjüket, nem maguk gazdálkodnak.) Magas termelői költség: még soha semmiféle kimutatást nem láttam, ami pl. a dinnye esetén ezt bizonyította volna. Közben pedig drámai piacvesztést látunk minden területen. Ennek nagyon összetett - és termékenként eltérő - okai lehetnek. Az első lépés a megoldás felé az lenne, hogy leálljunk ezzel a népbutítással, ami a médiában folyik. Nem lehet akár egyetlen termék piacát egy blogbejegyzésben, vagy főleg kommentekben kielemezni. Ez így legalábbis felelőtlenség, másra nem jó, csak arra, hogy társadalmi csoportokat egymás ellen fordítsunk.
A zasszony vett egy dinnyét ami maggyeri termelőtől volt származott. Nem volt jó. Adtuk a csirkének, annak sem izlett. A nyúlnak se és a malac is rápisilt. Nem veszünk több dinnyét.

Érdekes egyébként, hogy a 600 forintos kütyübütyüre ott a garancia ami min. éves, a 600 forintos dinnyére meg az "így jártál" garancia vonatkozik.
@belekotty: Ilyen tetűkkel kár leállni. Megkapja majd ő is empátiája jutalmát.
@Petykabá:
Termeljen külföldre minőségi terméket.
@Alfagumi: "Mosva. Nem gyanús az a kis edény, vízzel teli a fagyigép oldalán? .-)"

Ha HACCP rendszerben elmosható a fagyiskanál, akkor ilyen elven a lékelőkést is el lehet mosni.
@derabitz: :-) A hazafiúság büszkesége sem édesítette meg?? Tyúkok, disznók is híján vannak nálatok ezzel, úgy látom. Ejnye és bejnye.
@derabitz: az asszonyt valószínűleg jól átverték...
@dtomika: Nagyon nem mennék ebbe bele,csak pár szóban, mert off.
Rám rohad. Nem pár dinnye, hanem 1-2 millió Ft értékű gumi. Aztán nem veszi meg a vevő, mert tavalyi gyártás. Vagy megrendeli, mondjuk a négy gumit, 400.000 ft -értékben,(utolsó példa, nem rég volt) de nem jön érte, mert meggondolja magát. A kereskedő meg nem veszi vissza. Vagy visszaveszi, de 10% a bukta. Nem 200 km-re viszem el, hanem még messzebb is, kimondott veszteséggel, mert 3600 Ft-ért szállítok ki 4 db gumit, de a fuvarosom már, pénzbeszedéssel együtt, 4900-5500 Ft-ért viszi. Ezért én ülök a kiskocsiba és viszem el, így nem kell a pénzre várnom.. Márciustól nem palántát nevelek, hanem webáruházat frissítek, reggeltől estig. Aztán mikor kész, akkor felmegy az Euró és kezdem előröl. (közben fórumozok, pihenés képen:-) Ha egyetlen garnitúra gumiba ragadok be, akkor nekem még kis nyereségem sincs, mert olyan magas a bekerülési ár, hogy egy nagyobb gumi garnitúra 10 másik eladás hasznát viszi el. Végszóként, 2006 óta szereltem ugyanazokon az árakon és most, 2012-ben végül még azokból is ENGEDNI kellett. Így visszamentünk a 2004-es árakra. Már akkor is 1000-1100 Ft volt egy 13 colos acélfelnis kerék, komplett szerelése. Most is annyi. Mindennel együtt. Szerinted az anyagok, villany, közteher, mennyivel lett több? Na, ezért zár be sok kis gumis...Meg még sok másért...félre ne értsd, megdolgoztok érte, biztos. Mi is, más is. Mégsem garantálják a hasznunkat.
It a a baj nem a termesztőkkel van ...még a 99ft-os dinyne kartelel sem..hanem a teszkó, ósön...lidle aldi és egyéb szarrágó ipariszemetet áruló cégekkel

ha ők nem lennének akkor lenne 50-70 ft-ért magyar (hevesi csányi kecskeméti orosházai stb)dinnye...

és kész
@Alfagumi: Jó vagy. :-)De lehet, hogy te nem vagy kormány szerint igazi magyar , akit meg köll mindenáron védeni másik magyarok egészsége - mert a dinnye egészséges www.femina.hu/egeszseg/a_gorogdinnye_3_aldasos_egeszsegugyi_hatasa - árán?
Egyébként én úgy tudom, hogy semmivel fogy kevesebb dinnye az áruházláncokba most, hogy magyar és ennyibe kerül, mint előtte.
Ez is azt mutatja, hogy azért nem olyan fillérhuszárok még a magyarok és valahol azért ennek az egésznek át is érzik a lényegét.
Csak itt a poszton jelent meg a sok aggódó, akik azért nem képezik le az átlag magyar társadalmat, úgy tűnik sem anyagilag sem értelmileg.
@Jari Litmanen:
1. nem biztos, hogy a külföldi rossz, a magyar meg nem biztos, hogy jó. Ki is a populista?

2. A 2/3 tudatos, felelős polgár, példátlan 2/3-os tümtürüm, szal érted. Akkor miért nem preferálja a vásárlók többsége magától a magyart? Ha az még jobb is?

Elmondom: dinnyéből, szezonban, kimondottan keresik a magyar árut. Csak páron itthon ezen is kaszálni akarnak, tudod a nemzeti extraprofit, és pont nem a gazdák nyernek a bóton.
e@Alfagumi: ezzel a mostani akcióval sem a termelő hasznát garantálják hanem a multikét és a felvásárlókét A felvásárló annyit közölt hogy 11,- euro cent a dinnye ára adom vagy nem adom ?
@kuki123: Velük sincsen baj, nyugaton több termékre is van ilyen korlát, ott nem lázad ellene senki.
Csak nálunk aggódnak az átlag 200 Ft árkülönbség miatt...
@Alfagumi: Igazad van, mindenki kezdhetné, hogy az ő munkája mennyi és mennyit ér. És való igaz, az emberek - mi is - az olcsóbb gumit keresi sajnos, de már azt is nehéz kiókumálni, hogy miből vegye. És nem véletlen a sok baleset télen nyári gumis autókkal.

Persze, jön majd a dölyfös fidesz-szlogen :csóró dögöljön meg, ne egyen dinnyét, ne autózzon , keressen kötelet. De háromszáz szaros forintért azért eltrappoltak népszavazni, azt kurvára megérezték...
@Alfagumi:

rendszer szinten van baj...ok okozat
Könyörgöm, milyen piacgazdaság ez??? Ezek szerint vannak piaci szereplők, és "még piacibb" szereplők? Ezzel pont a piaci verseny alappillérét ássák alá: aki drágábban és/vagy szarabb minőséget és/vagy termel, az óhatatlanul tönkre kell menjen. De nem nálunk... És még mondja valaki, hogy ez nem kommunista beidegződésű diktatúra!
Azért érdekes, hogy máshol meg lehet termelni negyed annyiból is a dinnyét, és még szállítással, haszonnal együtt is fele annyiért lehet értékesíteni, mint nálunk. Ezek szerint "a hiba az Ön készülékében van", vagyis a magyar dinnyetermesztők termelési technológiájában van a hiba...
@Stabilo: És ha a magyarnak hazudott dinnye szar ennyiért? Te visszaveszed és kártalanítasz? 100 felett, piacról vettet ettem tegnap és nem voltam elalélva tőle.
@dtomika: azért ezt gondold át újra...
@Zébácsi: Eléggé kiegyensúlyozottak is kezdenek lenni, ahol hallom ottaniaktól és ottjártaktól.
@Stabilo: De te legalább kiigazítod itt ezt a csorbát. Hála az égnek, hogy vagytok!
@a szív fészkei: Van ismerős akinek volt zöldséges üzlete, ő mesélte:
A nagybani piacot az elmúlt években teljesen lezüllesztették, nepperek adnak és vesznek, természetesen a termelő kárára. Megveszik olasznak és eladják magyarnak, stb.
Az előző kormány idején többször is jelezték a problémát és azt is, hogy az akkor hatályos jogszabályoknak semmilyen visszatartó ereje nem volt a haszonhoz képest. De mindig süket fülekre találtak.
Ha jól tudom ez már változott vagy változni fog.
@Stabilo: Magyar dinnye, magyar munkahely = kevesebb munkanélküli segély. Most tényleg, ezen mit olyan nehéz megérteni?

- Arra van adatod, hogy hányan vannak bejelentve pl dinnyekapáló munkakörben?
@kuki123: tehát a szemét multiknak megtiltják, hhogy 69-ért áruljon bármilyen dinnyét. Ezért, ha ők nem lennének, akkor 70-ért lehetne árulni, de a szemét multik miatt 99.

Én nem értem eztet.

Amúgy egy csomó magyar terméket IS bojkottáltam már, mert szemét. Élelmiszerről beszélek. Akkor is szemét, ha fel van pántlikázva.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "dinnyekapáló munkakörben"
látom, otthon vagy a témában....
minek rágódsz olyanon amihez úgy sem értesz.
@dtomika: Nem tudom, a gumis hol ajánl helyet, de mondom, az Istenhegyi út környékén van egy pasi, aki kis teherautóval járja a környéket idénygyümölcsökkel. Eddig eper volt nála kb. piaci áron, mostantól dinnye van, mindig zsizseg előtt pár vevő.

A Margit híd pesti hídfőjénél, a Jászai Mari téren - forgalmas hely, ott van a kettes végállomása is, befut a 4-6-os combino, nem messze buszok, stb. - évek óta áll egy kis furgon, házi tejet mérnek nagy sikerrel valahonnan vidékről, majd megnézem a falu nevét, ha arra megyek.

Van azért lehetőség, és az a tejbolt négy keréken úgy üzemel virgoncan, hogy teli van a környék közértekkel, mindenféle méretű és választékú boltokkal. Kérsz engedélyt oda az ötkertől, jó Rogántól, vagy a másik oldalon Tóth Józsitól, a tizenharmadikból és elkezded árulni a mézédes dinnyédet: venni fogják, mint a cukrot. Pedig van ott már két zöldséges, de bitang áraik vannak. Le kéne törni.
Pár éve már nem ettem finom dinnyét... sem. Minél többet jártok tőlünk nyugatabbra annál inkább rá fogtok jönni, hogy nálunk a híres neves mezőgazdasági és kulináris atyaúristeneknél csak szart lehet kapni a boltban. Azt nem tudom, hogy erről mennyire tehet az EU...
@dtomika: Ezt ugye nem komolyan mondod? Itthonra garantált netto (mert ugye áfa-t nem fizetsz) 40 Ft-ért adod el. Ha kintről jön egy vásárló, vele meg szimplán megalkudsz és eladod, Lengyelországba, olcsóbban. Merek fogadni, sokkal olcsóbban is. Csak nekünk nem adod el, olcsón. Értem én, a kereskedőnek IS van extra profitja. Ez is milyen már? Adtad volna olcsóbban is, őszintén? Ehettem volna idén dinnyét? Most nem fogok. Ez jó nektek? Egyébként, hogy nehogy félre érthető legyek, engem az bőszít, hogy a piac egyik szereplőjét kiemelik a sok haldokló közül és őt megtámogatják. Miért?? Megtámogatják és más nem is az adónkból, hanem direkt módon a pénztárcánkból? Hát basszus, én egy rohadt áremelést nem tudok hat év alatt érvényesíteni a piacon??? El tudod képzelni a felháborodást, ha tényleg szabott áras lenne mondjuk bármilyen magyar kis vagy közép vállalkozás terméke, szolgáltatása? Pedig, nélkülük halott az ország. Én is két embert engedtem el, én egyedül csinálom, amit tudok, mert nem fér bele, semmi. Milliós gépparkkal, évtizedes múlttal egy átlag fizetést nem tudok most összehozni. Ebből vegyem a drága dinnyét?
@saravad: A szemét multi pont tesz rá. Egyre kevesebb van abból a magyarból aki azért megy a Tescó-ba mert 52 Ft a dinnye...
A multinak ez valójában jó üzlet, mert arányában többet tud keresni a magyar dinnyén, mint a nem magyaron, sőt kiírhatja nagy betűvel, hogy "MAGYAR DINNYE".
A "fillér huszár" vevőket meg becsalja majd egy másik termékkel, mondjuk a májkrémkonzervvel, hogy 42 helyett 26 Ft!
A multik nagyon gyorsan belementek ebbe az alkuba.
@Cinkes: Nem is olyan régen a szlovákok jöttek rá, hogy nálunk (a keleti blokkban), minden szarrab: a mosópor, a Milka csoki, egyes üdítők, minden.
Mégis veszi-eszi a magyar. Miért? "Hát me occsó!"
@kuki123: Én olvastam egy igazi magyar dinnyetermesztő nővel riportot a Nők Lapjában, pont a pozitív példára hozták elő a csajt. Hogy nagyon sikeres, fiatal dinamikus, korszerű a gazdasága, megy is bolt rengeteg munkával. Megkérdezték tőle, hol az az igazi - amit te is hiányolsz - sötétzöldhéjú dinnye, ami lassan unikum lesz? Azt mondta, szerinte is finomabb, édesebb, de annyira sérülékeny a vékony héja miatt, hogy ők is ráálltak a csíkosra, ami sokkal jobban bírja a gyűrődést.

Szakad a szívem, bár múltkor sikerült kifognom ilyet, isteni is volt.
@Alfagumi: Hát azért nehéz lenne Orbánéknak elérni, hogy mondjuk a Lengyelek is fix áron vegyék át a dinnyét...
@Stabilo: Nincs igazad. Aki eddig dinnyét termelt, aztán is termelne. Akik ott dolgoznak, tényleg azt képzeled, hivatalosan dolgoznak? Ne már. egyszeri megbízás, kiskönyv, sumák. Elenyésző hivatalos, bejelentett munkahely. Lefogadom, bár nem akarok más zsebében turkálni, de a dinnyézés megéri még 25 Ft-os dinnye árral is! Ott áll az ellenőr és számolja, mennyi termett? Van szerinted valós kép a dinnyetermelők VALÓDI bevételeiről? tényleg ilyen naiv vagy? Frankók elhiszed, hogy minden dinnye szállítmányt számlásan adnak el? Meg ha netto-s is? Ember, fogadok, hogy az egyharmada van bevallva. Meg is értem. Élni kell. Csak nekünk is kellene, kis pénzűeknek. Jó lett volna nyár végén olcsó dinnyét enni.
@Stabilo: és oda nem fáj olcsón eladni? A lengyel polgár ehet olcsó dinnyét, mi nem? Pedig jó magyar, minőségi dinnye mindkettő! Velünk kibasznak, oda mehet olcsóért? Hát basszus...
@Stabilo: Nem azért. Hanem mert ezt kapni nálunk, pofátlanul ezt gyártják és terítik. Én pl. soha nem veszek multiban mosószert bármilyen agyonhájpolt drága márka is, mert szarul mos. Hanem a lengyel vagy görög hasonlót erre szakosodott helyeken - pl. Irányi utcai kis olcsóban. Avagy Bécsből hozok, de persze csak ezért kimenni baromság, szóval az a ritkaság... A lányomék kimennek az Ázsia centerbe és onnan.

Még a Pecsa bolhapiacán is jobb minőséget árulnak, mint a nagy láncoknál vagy a DM stb. üzletekben.
@Stabilo:

Az általad "fillér huszár"-nak nevezett vevő nyilván úri hobbyból vesz a gyerekének, és magának olcsó terméket.

Csak arról illene nem megfeledkezned, hogy a mai Magyarországon kb. 4.000.000, azaz négymillió ember él a szegénységküszöb alatt, vagy környékén!
Nekik minden fillér számít, és valóban tesznek arra, hogy néhány száz dinnyetermelő mennyit keres.
Tényleg ennyire pénzéhesek a dinnéyzők? Tényleg ennyire hülyék az elvakult fidesz hívők?

Mindenhol 99 a dinnye, így a multik nem tudnak visszaélni a lehetőségeikkel és egyenletes lesz a piac, tehát nem csak multinál vesznek az emberek dinnyét, mert mindenhol ugyanannyiba kerül. OK.

Fent leírtak alapján egy-egy multi nem tud kiemelkedő mennyiséget értékesíteni. OK.
Akkor mi a fészkes fene tartsa vissza attól, hogy olcsó külföldi dinnyét (amit 69-ért akart árulni), most 30 forinttal drágábban adja?

Az agyatlanabbja, meg örül, hogy halleluja, megvédték a dinnyéseket, pedig csak a kereskedők profitja lesz garantált.
@Pan Modry: Akkor kezd termelni ezerrel a magyar lófaszt. Ha minden seggbe az kell, rentábilis leszel! ;-D
@Stabilo:

Mert te aztán kibaszottul értesz ám mindenhez, ugye?

Matekházi egybiteseknek:

Ha a kartellár előtt 40 forint volt a felvásárlási ár, és a kartellár után 40 forint a felvásárlási ár, akkor hány forinttal jut több a termelőnek?

Bónuszpontért: akkor kinél marad az emelt árból származó többletbevétel?

Na, gyürkőzz neki, nem olyan nehéz.
A TECSÓban mától 79 Ft kilója.
@Stabilo:

Jelenleg a magyar munkahely a dinnyetermésen keresztül hatósági ármegállapítással van támogatva.

Csak halkan mondom: Nyerőgépek.

Okulj tínó, ökör lesz belőled!
@Strici: Most már azért sem veszek. A gyerek kap, majd veszek szeletben, de én nem zabálok idén dinnyét!
Jajj szegény kispénzűek, jajjaj, belehalnak ha 30 forinttal többet kell fizetni!
Mintha a dinnyezabálás létszükséglet lenne, és napi standard lenne.
ne rinyáljunk már vazze!
A dinnyetermelő meg le van szarva, mi, neki nem baj ha olcsón veszik meg a cuccát ...
van egy darab földem, odaadom a vállalkozókedvűnek, hogy termeljen rajta dinnyét, adja el ... nem tudom majd akkor is így állna-e a dologhoz, mikor 25 forintért vennék át tőle a dinnyét és lenne kilónként 4-5 ft haszna ... ha lenne!
Persze ha valakinek kizárólag csak annyi a fontos hogy olcsó legyen .. nem baj ha szar, hát az vegye az egyiptomi kényszerérett dinnyét - jóétvágyat hozzá.
Idén nem veszek dinnyét. Több mint fele (egy 10 kg-os dinnyéből legalább 5.5-6 kg) hulladék, héj, mag, ízetlen fehér rész. Jobb a barack.
@Illyés Edith:

Te nem olvastad a feletted kettővel beíró - nem a saját nevén, ja - lájtmaci bejegyzését? Hogy mi miért van pont most és pont így?

[..]"Ergo, Ön pár magyar polgár (köztük saját maga)ANYAGI érdekében (manőverét nemzeti színben feltüntetve) a szabad kereskedelembe állami eszközzel (szabályozás) nyúlt bele. Ráadásul Önök szállítják a termést a fogyasztókhoz, tehát a kereskedőket kizárják az értékesítési láncból. Ha mindez igaz, mire fel a 100 Ft-os dinnyeár. Illetve, csak nem 80 Ft-os felvásárlói árat szeretnének pár liter vízért. Az az állítása pedig, hogy a dinnye hungarikum, hülyeség. Legyen szíves máskor Kínába látogató párttársait követni mondjuk nyugatra, a Turfáni-medencébe, ahol pl. a valóban (a magyarénál többszörösen) mézédes Hámi dinnyét termesztik

Végül: ha annyira hazafinak érzi magát, árultassa dinnyéiket 50 Ft-ért a CBA-ban, út mellett, lépten-nyomon."
@Fabius: Megírta ezt lájtmaci, akinek a beírása felett a nagy kormányvédők kurvára elsiklanak, mint a balatoni vitorlások a szélben.

Ezért érdekes ez a vita, mert mintha valami kormányszervtől védenék itt nagyon a mundért.
@Stabilo: én nem mondanám, hogy olcsó, illetve, hogy itthon bármi is olcsóbb lenne...
@Stabilo: mosóport használni drága, káros és felesleges.

Üdítők dettó.

Aki mégis veszi, lelke rajta.
Azért egyes magyar szörpök összetevőit olvasva is el tudnám sírni magam.
Off, de kis aranyos az olimpia előttről egy, az eddigi márkanéven megismertnél sokkal értelmesebb Hoffmann Rozáliától: www.femina.hu/hazai_sztar/cseh_laci_osszekoltozott_a_baratnojevel

Uncsi már ugyanis ez a dinnyelében kormánymosdató kampány, ami itt van. Cseh Laci legalább tényleg jó és magyar.
Reggel volt dinnyetenyésytő: Egy lukas buznyákkal se kap többet a dinnyéért. A felvásárló eddig is megkapta ennyiért, ez után is meg fogja kapni. A 30 Ft másutt csapódik le. Ja, és a magasabb ár miatt kevesebb fogy, ettől méginkább pozícióban van a felvásárló, azaz még lemegy a felvásárlási ár. Azaz olcsóbban, kevesebbet fog venni, ami nagyon kiszúrás a termelővel. Bravo.
bocs de inkább veszek magyar dinnyét kemény 30-40 Ft-al drágábban, mint szenny spanyolt vagy egyebet...nem tudom ezen mit kell lovagolni idióta balliberálisok?
@szgyula: Ez megint nem teljesen igaz. Ugyanis sok termelő maga is árusít. Most az igazán szép haszna azon van, amit maga ad el, erre, gondolom, ők is rájönnek. Kimennek az út szélére, piacra, mit tudom én és nagy kegyesen fogják adni 79 ruppóért és tapsikolhatunk. Viszont egészen biztosan kevesebb fogy, ez nem kérdés. Aki meg olyanokat ír, hogy 30 Ft-on sírunk, az bekaphassa, mert kg-onként 30 ruppó egy 10kg+os dinnyén, amit már megérné megvenni, az elég szép kis pénzt. 300 Ft különbség van aki szerint nem oszt, nem szoroz?? Jól mehet neki.
@a szív fészkei:

Szerintem nem kormányszerv lázadás van.

Ez a sok gazdasági analfabéta tényleg nem látja át, hogy ebből a 99 forintból egy kurva fillér többlet a termelőnek nem jut. Ha értenék azonnal a kormányt anyáznák ők is.
@SecretGhost: LOOOOL Attól ballib vagyok, mert ez felháborít??? Hát ezt az összefüggést még nem raktam össze..:-))) Gratulálok a kommenthez:-)
1) Amennyiben felmenne a dinnye "világpiaci" felvásárlási ára. Értsd pl.: osztrák felvásárlók ugyanezen termelőknek 60 ft-os felvásárlási árat ajánlanának, akkor ugye szintén a garantált 40-ért adnák a MAGYAR felvásárlóknak. És ugye nem lenne ettől dinnyehiány M.o.-n. Ja! Bocsi, hogy ezt már más termékkel eljátszották párszor. Ekkor gyűrűzik be jó esetben a "világpiaci tőzsdei ár", rossz esetben meg áru hiány.
2) Nem azon kéne elgondolkodni, hogy mint lesz a 40 Ft-ból 99 és ha ez jogos, akkor vajh' miért nem éri meg a termelőknek maguknak megoldani a kereskedelmi értékesítést.Lásd lovaskocsi áruda.
jááájjj
jááájjjj
ez nem uborkaszezon, hanem dinnye...
nebasszatok már hogy ez a legfontosabb, hogy 99Ft, vagy 69?

mire nincs időtök? hihetetlen....persze nem értem miért jó ha behozatallal a szarba törik a multik az árat...?! de mindegy, akinek nincs 100 Ft-ja dinnyére, mikor egy kibaszott gombóc fagyi 150-200 Ft...az ne egyen dinnyét.
@vitéz Thapóccay néma bárány: 40 Ft, garantált nettoért adják. Nem jut nekik több? Ember, kérdezd már meg, mennyi lenne most a dinnye és a felvásárlási ár, ha nem lenne a dinnyekartel? Most kb. olyan 30 Ft körül tudnák eladni és ez egy hét múlva lenne 25 Ft. Az utcán augusztusban már lenne dinnye 45 Ft-ért is.
@a szív fészkei: És te nem olvastad a hozzászólásomat?

"A felvásárlókról az a vélemény pl. Dél-Békésben, hogy gengszterek. A politikával való átfedés pedig elég látványos. Ez is egy része a problémának."

Ettől függetlenül a "szabad" "piaci" ideológia egy átverés.
@SecretGhost:
Tehát, inkább fizetek az államkasszába és pártközeli felvásárlóknak dinnyénként 2-400 Ft-ot pluszban, mert Miniszterelnök Úr megmondta 2 éve a nyugati sajtónak: a magyarok megértették, hogy önként le kell mondani mindenkinek egyhavi fizetéséről.

Aki már lemondott, ha nem is önként, az megvárja míg olcsóbb lesz. Mert balliberális. Ok.
A dolog kb. 20 perccel ezelőtt történt velem. Az 51 sz. főút mellett hungarocell táblára kiírva: Görögdinnye 80Ft/kg. Na, mondom, visszafelé veszek. Megállok, nagy dinnyét választok, eladó jön, beszél: "Az 140 Ft/kg. mert magyar dinnye." Én: -Akkor nem kell, miért van 80Ft/kg kiírva....? Vállrándítás, távozom, dinnye nélkül. Magyar dinnye, magyar vállalkozó, magyar mentalitás. Na, ezért útálom a magyarkodást a magyar árúval.
Akinek kell a 69 Ft-os vízízű szar, az miért nem veheti meg? Hadd röhögjek már rajtuk! Annyi ilyen fillérbaszó ismerősöm van, akik 100-tal olcsóbban issza a trágyalízű másolt-kólát, meg az ízetlen paradicsomot. Most miért pont a dinnyére akarjuk visszaszoktatni ezeket?
@Alfagumi: Egyszerűsített munkavállalói foglalkoztatásról hallottál már ? Minden egyes napszámosom hivatalosan be van jelentve és napi 500,- ft járulékot fizetek az államnak természetesen a napszámot megkapja az illető. A 11 eoró cent-et pedig úgy kell érteni hogy a felvásárló telepen , napi árfolyamon a felvásárló által hivatalosan kiállított felvásárlójeggyel adom el a portékát. Nekem pont azért nincs 10 milliós terepjáróm, és 30-40 millós John Deer-om mert mindíg szabályosan csinálok mindent. Egy 18 éves MTZ-m van amit már akkor is használtan vettem úgyanúgy mint a hozzá való munkagépeket
Én csak azt nem értem hogy ha a 100 Ft-os dinnyeár olyan jó mindenkinek (mert hogy még munkahelyeket is teremt, abból meg van adóbevétel viszont nem kell munkanélküli segélyt fizetni stb.), akkor miért áll meg a kormány 100 Ft-nál? Miért nem legalább 150 Ft a dinnye kilója? Vagy 200 Ft? Hiszen az elv az, hogy a 100 Ft-os ár jobb mint a 70 Ft-os; akkor a még magasabb ár még jobb, nem?
@hopptarisznya: Hát ez az! Nincs viszonyítási alap. Csak és kizárólag a szuperminőségűt vásárolhatja mindenki. Most így jártál. Nincs kin röhögni.
@SecretGhost:

én annyira idióta balliberális vagyok, hogy nem is veszek dinnyét. többek között azóta nem veszek dinnyét, mióta a magor bótos is kinder tojást árul. mikor elmegyek a dinnyések előtt, akkor meg elrikkantom magam, hogy magyar dinnyék sorakozó! válasz nincs, viszont a dinnyeárus furcsán néz rám. mézédesen. az utóbbi időben szalonnát vásárolok jobbára, mer tudom, hogy az nem spanyol és nem görög. naggyábul szalonna. meg persze magyar és elmondhatom, ha a multik is főtanájják a szalonnát ( a csemegét), hát tökönszúrom magam menten. ezzel persze nem aszt akarom mondani, hogy minden eddigi dinnyetermelő ezután vessen szalonnát, úgyis maguk döntenek.
@Stabilo: a Milka csoki pont rossz példa, mert az arról híres, hogy a világon mindenütt ugyanolyan. Index cikk is volt róla. (és sok más termékről) Keress rá! na jó segítek: index.hu/tudomany/2011/06/28/tenyleg_rosszabb_a_magyar_coca-cola/

Szóval nem kell eszetlenül szajkózni, hogy itt minden rosszabb!
@a szív fészkei: Köszönöm az ajánlatot, de sajnos Békés megyéből eléggé nehézkes lenne a mindennapos kereskedői tevékenység, nem beszélve arról hogy az ilyen árúsításhoz területfoglalási engedélyre van szükség ami tovább növeli az önköltséget, arról nem is beszélve hogy akkor az itthoni munka is kárt szenvedne ( szedés , jelölés rakodás ...stb )
Nagyon jól megvagyunk dinnye nélkül!
Majd veszünk külföldön, ha megyünk...ha ez volt a cél: hát elérték...
Egyébként a patkány magyar termelőket, a patkány magyar államot és a patkány magyar üzletláncot simán fel kell nyomni valamilyen európai versenybíróságnál. Ilyen, bazmeg, még a kommunizmusban sem volt.
@Illyés Edith:

Ejnye, de szépen csokorba szedted - próbálok mindenre reagálni.

"ezért tartom felelőtlenségnek azt, ahogy az ilyen blogok, vagy akár az Index tárgyalja ezt a kérdést."

Tekintsd vitaindítónak. Olyan írásnak, ami problémát vet fel, mert érdekli a téma. Ez nem szakmai oldal, hanem civil. Én is civilként vagyok itt, surranópályás laikus vagyok magam is. De véleményem van, amit (általában) szívesen meg is osztok és ugyanígy veszek is másoktól.

"Tudtommal az a megállapodás, hogy a minimum felvásárlási ár 40 Ft."

Nem tudom, passz, több cikkben is 35-40 Ft-ról írnak. Ehhez jön még a felvásárló költsége+haszna, majd ebből alakul ki a kisker polci ár. Ez 69 Ft-nál, 54,37 Ft nettó. Ha ettől olcsóbban szerzi be adott lánc, akkor törvényesen képez árat - ergo: a 40Ft-os, gazdáknak fizetett árból ki lehet hozni a terméket bruttó profit mellett törvényesen 69 Ft-ért. Mi ezzel a baj??? A kis marzs?

"És leveri a láncokon kívül is az árakat. Ha a multi 69 Ft-ért kínálja a dinnyét, a zöldségesnél is e körül lesz az ár. Akkor pedig nem fognak 40 Ft-ot fizetni a termelőnek, hanem csak 30-at."

Pont erről szól(na) a gazdáknak adott árgaranica.
A zöldséges meg drágábban adja, mert magasabb költségekkel dolgozik a multinál és ő ugye kis tételben vásárol, rosszabb az alkupozíciója a gazdval/nagykereskedővel szemben (drágábban is kapja, vélelmezem). Engem nem zavar, ha egy hipernél (ami azért általában a lakhelytől messzebb van) 10/20/30 Ft-tal drágább a közelben lévő sarki fűszeres. A döntés az enyém, hogy hol vásárolok (ár kontra idő).

"A termelőnek viszont 1 terméken kell kitermelnie a megélhetését, és ha azon nem keres - például azért, mert néhány akciózó multi letörte az árakat a piacon - akkor nem tudja a veszteséget máshol ellentételezni."

Ez igaz, de ez nemcsak a dinnye esetén van így.
Ezt oldaná meg az, ha a termelőnek adott ár lenne kvázi minimalizálva - attól kevesebbet nem kaphat. Kérdés: milyen minőségű dinnyéről és mikor beszélünk, a szezon melyik szakaszában?
Másrészt, lehet alkotni termelői társulást, egységes fellépést eladóként. Van eszköüz arra, hogy a termelő jobb alkupozícióba kerüljék.

"Az infláció csak akkor probléma, ha a fizetésed változatlan. Itt azt kellene látni, hogy nem az a magyar nép érdeke, hogy 30 Ft-tal olcsóbb legyen a dinnye, hanem az, hogy olyan erős legyen a gazdaság, hogy ne számítson 30 Ft árkülönbség. "

Infláció? Most bizony zámít, mert perpill pont reálbércsökkenés van és a gazdaság is gyenge (GDP-delta adatunk a térségben sereghajtó).
Ez kicsit 22-es csapdája, (több bérből lesz nagyobb fogyasztás, ebből lesz több termelés, jobb GDP, ebből lesz több beruházás, ebből lesz több munkahely, ...), de erre a problémakörre nem a durva állami árintervenció a megoldás.

Ha drasztikusandrágul a dinnye, akkor a fogyasztó az U-közömbösségi görbén olyan jószágkombinációt választ, amit (a dinnye kárára) adott jövedelem mellett még maximális hasznosságal tud megvenni (mondjuk sört/barackot/almát), hiszen annak az ára a dinnyéétől kisebb mértékben változik. A fogyasztó minden egyes termék megvásárlásakor jószágok közül választ, hasznot(hasznosságot) próbál maximalizálni (mi az igénye, mennyi pénze van és van-e helyettesítő termék). (Klasszikus Hofi: 4 Ft-ból "3,6-ért rumot, 40 fillérért kenyeret- Hülye vagy, annyi kenyér ránk szárad!").
A 30 Ft-os drágulás dinnyefogyasztás-csökkenést von maga után (VOLUMENBEN!, miután a zembereknek nincs hirtelen plusz 30 Ft-juk a dinnye kilójáért). Annyit vesz, amennyi pénze van rá. Vagy mást vesz.

A fogyasztó érdeke? A 30 Ft/kg jelen esetben igen sok különbség (épp fentebb írják, hogy a lengyeleknél, szlovákoknál olcsóbb a dinnye, mint itt, pedig nekik nincs is dinnyeföldjük). A magyar vevő miért fizessen többet (ráadásul ennyivel), amikor nekünk még dinnyénk is van?

"Nem vagyok dinnyetermelő, de nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy valójában a magyar termelő olcsóbban termel, mint mondjuk a spanyol vagy az olasz. "

Ha ez igaz és a déliek előnye a korábbi beéérésből ered, akkor sem értem, hogy miért kell polci árában leszögelni egy terméket, ami elvileg szabadpiacos. Ha a miénk később érik, de jobb, akkor ez az oka (és a kapcsolatrendszer), hogy el tudjuk adni külföldre.

Példa e fegyver kétélűségére: tegyük fel, hogy nekünk az éti csigában van (ár)előnyünk a franciákhoz képest. Jelentős az exportunk, erre a franciák limitálják a csiga fogyasztói árát. Az exportunk (a dinnye példa hasonlatából eredően) csökkeni fog, így magyar exportőrök és termelők mennek majd tönkre.

"Mást termelni: bárminek a termelése kereskedelmi mennyiségben komoly szakértelmet kíván. ....nehéz váltani."

Ez igaz, de meg kell szoknunk, hogy a piac bizony dinamikus (sőt, mára turbulens), ami nem hatékony, nem jó ár/érték arányú, az megbukik. Nem a termelő/nagykeres/kiskeres/hatóság/állambácsi dönt, hanem a fogyasztó.
Van persze kiút: mminőség és/vagy marketing. Mondom, a cél nem feltételenül az olcsóság, hanem az ár/érték arány és a pontosság, korrekt üzleti viszony kialakítása (magyarul az áru mellé szolgáltatás, egyfajta hozzáadott-értéktöbblet.

"Ez így nagyon leegyszerűsíti a kérdést. Mi a gazdaságos? "

A válasz egyszerű, szerintem te is tudod: ami profitot termel, amelyik beruházásnak a nettó jelenértéke nagyobb, mint nulla, belső kamatlába nagyobb az alapkamatnál (gazdasági értelemre szűkítve, mert lehetnek társadalmi összefüggések is - mesterségesen életben tartott iparág, de hosszú távon ez sem jó).

"Ezeket a motívumokat unos-untalan halljuk a médiában, de valóságalapjuk vagy bizonyítottan nincs, vagy kétséges. Magyarországon az átlagos üzemméret már most jóval a nyugat-európai felett van. (A törpebirtokosokat nem ér számolni, mert integrátorokkal műveltetik a földjüket, nem maguk gazdálkodnak.) Magas termelői költség: még soha semmiféle kimutatást nem láttam, ami pl. a dinnye esetén ezt bizonyította volna. Közben pedig drámai piacvesztést látunk minden területen. Ennek nagyon összetett - és termékenként eltérő - okai lehetnek. Az első lépés a megoldás felé az lenne, hogy leálljunk ezzel a népbutítással, ami a médiában folyik. Nem lehet akár egyetlen termék piacát egy blogbejegyzésben, vagy főleg kommentekben kielemezni. Ez így legalábbis felelőtlenség, másra nem jó, csak arra, hogy társadalmi csoportokat egymás ellen fordítsunk."

Egy csomó magyar élelmiszeripari termék előállítása drágább itthon, mint külföldön. Hogy ez miért van így (ha amagyar gazdák/termelők, gyártók költségszintje és üzemmérete is jobb a külföldinél, azt nem tudom.

Nem vagyok a patyolattiszta szabadverseny-híve, szükség van a piac szabályozására, de nem az árat kellene fixálni, hanem a piacrajutás feltételeit kellene okosabban alakítani.

Mint az elején írtam, ez a blogbejegyzés nem szakmai alapú, hanem civil vélemény. Erre pedig szükség van, hiszen például most sokan elolvashatják azt is, amit te írsz (vagy más, esteleg egy idetévedő szakmabeli írna), és képet kaphatnak arról, hogy nemcsak a hivatalos vélemény létezik.
Ez pedig fontos, azt hiszem.
@dtomika: Ne vedd magadra, mert nem személyeskedem és nem konkrétan rólad szól ez a történet. Semmiképpen nem célom téged megsérteni. A soraid olvasva, biztos te is sejted, a nagy többség, akiknek szalad a szekér, nem így csinálja.
@Stabilo: na erre kíváncsi lennék...

én tuti nem vettem azóta amióta baszakodtak...
@Dinnyeköztársaság: Én a Király utcai Arzenalban vettem, ez egy kisebb boltocska, rendszeresen változó árakkal. Olasz extra szűz olivaolaj volt kb. másfél évig 1200 forintért. Rendszeresek a 100-300 forintos lengyel sajtok, sokféle van belőlük, vagy 100 forintért a selyemsonka, ilyenkor veszel tízet-húszat, lefagyasztod, Jó hely. Semmi közöm hozzájuk, nem rokonaim, csak a közelben lakom. Jó a halkonzerv-kínálat is.
@Alfagumi: Persze -persze. Csak hát ilyenkor felborzolja az egyszerű ember idegeit, hogy általánosítanak.Nekem nincs nagyüzemi méretű területem, nincs 50 milliós kombájnom, 20 milliós traktorom, nincs külön telephelyem, mindössze 4 ha saját és 6 ha bérelt földem van, 2 sertés saját részre néhány tyúk és csirke. Nem voltam soha nyaralni, néha elmentem horgászni, de eladtam a felszerelést mert 30 ezer forint volt már az engedély, de büszke vagyok az árumra, mert aki ismeri , dícséri és
nyugodtan alszok mert minden előírást betartok
@dtomika: Egyébként akkor tudnád jól átérezni, mit érez a fogyasztó, ebben az esetben, ha lenne egy olyan termék, amit, szezonálisan, te is előszeretettel fogyasztasz, de főleg, a gyermeked. Ezt ugyanis még nem tárgyaltuk, de ez is az egyik oka, amiért érzékeny témához nyúltak, bunkó módon. Az le van xarva, hogy én nem ehetek dinnyét. Viszont a fiam miatt mindig, minden évben vettem. Ebben az időszakban, egyébként főleg a kis pénzűeknek, a dinnye kiváltja az édességet, a fagylaltot. Olcsón, jókat lehetett enni. Ez most dinnyénként +300 Ft, minimum! Biztos van neked is ilyen. Képzeld el, hogy mostantól a fagyi árába nyúlnak bele, védik a cukrászokat, a cukrászatokat és mostantól nincs árszórás a fagyiban, hogy az Auchan-ba betérve 100 Ft alatt egész finom fagyit ehet a sóher, mint én, hanem mostantól minden fagyi 250 Ft. Azért így átérezhetőbb, nem?
@dtomika:

Ha úgy van, ahogy írod (és vélhetően igen, nincs okom kételkedni soraidban), akkor büszke is lehetsz magadra.
Joggal.
Grat.
Mi magyarok minden területen végtelenül árérzékenyek vagyunk. Nyilván ez összefüggésben van a jövedelmi viszonyokkal is, de ebbe most nem megyek bele.
Amíg ilyenek vagyunk, hogy csak az árat nézzük, addig mindig mindenki a szart fogja nekünk árulni, mert olcsó, úgyis megvesszük. És itt nem csak a multiról és a külföldiekről van szó, mert ha arról van szó, a magyar is eladja nekünk a szart.

A másik meg az, hogy mi magyarok mindenről azt gondoljuk, hogy amit mi termelünk az a legfinomabb, legjobb minőségű, stb. Csak halkan kérdezem. Biztos?

A csíkos dinnyéről meg annyit, hogy így van ez más termékeknél is. Paradicsomból pár éve szinte mindenhol csak ugyanazt a típust lehetett kapni (holland talán); jó nagy, szép kerek, de semmi íze. Azóta hál istennek már sok helyen megjelentek a fürtös és koktélparadicsomok. Volt erről egyszer valahol egy nagyon jó cikk, hogy Olaszországban egy akármilyen alja boltban is olyan választék van paradicsomból, amit el sem tudunk képzelni, nálunk meg csak a hollad. Ja, és a legfinomabb paradicsom, amit ettem életemben olasz volt.
Kicsit elkanyarodtam a paradicsom felé, de abból valamivel többet fogyasztok.

A garantált árral csak konzerválják a viszonyokat. Senki nem fogja hatékonyabbá tenni a gazdálkodást, hogy versenyre kelljen a konkurenciával, hiszen az ár adott. A kiskereskedelmi ár rögzítése pedig csak a multik hasznát növeli. Kategorizálás, márkázás, minőségbiztosítás kellene. Akinek jó vegye a víz ízű dinnyét 49-ért, aki finomat akar vegyen 99-ért. Ennyi.
@FILTOL:

"nebasszatok már hogy ez a legfontosabb, hogy 99Ft, vagy 69?"

Elsősorban nem az ár izgatja itt a népet, hanem az eljárás maga.
Másodsorban az ár is, mert sokaknak nem lesz +150 Ft-juk egy 5kg-os dinnyére.
Harmadsorban pedig az, hogy a plusz 30Ft/kg (-ÁFA) kinek a zsebében köt ki.

Persze igazad van, ettől sokkalta fontosabb dolgok is vannak, de ha picit belegondolsz a fentiekbe és összegyúrod azokat, elég amorf és kissé "mézédes-de, szagos" masszát kapsz eredményül.

Ennyi.
@hopptarisznya: lehet index cikket olvasni a Milkáról meg egyebekről meg meg lehet kóstolni és utána eldönteni, hogy igaz e vagy sem. Az utóbbit javaslom, akkor majd rájössz.
@guti.haz14:

"Akinek jó vegye a víz ízű dinnyét 49-ért, aki finomat akar vegyen 99-ért. Ennyi."

nu, de mellik a magyar? kopogtatom, kopogtatom, rákérdek.....? ez itten a sorskérdés, nem a kartellezés!
@Alfagumi: Hát akkor gyakorlatilag egyetértünk. Visszatérve az eredeti témához ... igaz hogy "bunkó" módon csinálták. Illetve nagyon is okosan mert a dinnyeszövetség elnöke az egyik legnagyobb ( ha nem a legnagyobb ) felvásárló az országban. Gyakorlatilag ő szállítja a Tescóba a dinnyét, és igazság szerint Ő határozza meg a felvásárlási árat, őhozzá igazodik a többi felvásárló. Ha nincs jó termés akkor Macedóniából vesz sz@rért húgyért és át csomagolja, majd hazaiként adja tovább. Ez a FideSS-es gazdasági tündérmese. Vedd el a szegényektől és add a gazdagoknak Oszt jónapot
@Zébácsi: "Olyan írásnak, ami problémát vet fel, mert érdekli a téma."

Itt nem volt problémafelvetés, megmondás volt. Egyetlen kérdőjel sincs a cikkben (a ...luxusprofit?-ot leszámítva), a szerző azt gondolja, teljesen átlátja a dinnye termelésének, forgalmazásának, marketingjének minden ágát-bogát.

"ki lehet hozni a terméket bruttó profit mellett törvényesen 69 Ft-ért. Mi ezzel a baj??? A kis marzs?"

A bekerülési költségekhez képest alacsony ár. Ha a multi most 69 Ft-ért adja, akkor két hét múlva 49 lesz, a termelőtől pedig 20 Ft-ért fogják csak átvenni. Ezért borogatták pár éve az Auchan a elé a platóról a dinnyét - akkor 49 Ft volt a szezon elején az akciós dinnye.

A multi az akciózásával letöri az árakat. Ő be tudja hozni más terméken a kieső profitot, a termelő viszont nem.

"A válasz egyszerű, szerintem te is tudod: ami profitot termel"

Az, hogy mi profitábilis, teljesen az állami szabályozás függvénye. Az állam határozza meg, mit írhatsz le költségként (mezőgazdasági kistermelő pl. a költségei után a 27% ÁFÁ-ból csak 12% kap vissza), mennyibe kerül a gázolaj, a növényvédőszer, stb. Végső soron MINDENT az állam szabályoz, mindennek az árát az állam határozza meg, csak van, ami nem nyilvánvaló első látásra. Ha pl. az állam kikényszerítené a környezetkárosítás költségeinek beépítését az árakba, akkor egy alumíniumdobozos sör több ezer forintba kerülne. Mindjárt versenyképesebb lenne a 99 Ft-os dinnye. :) A szabadpiaci ideológia csak azoknak kedvez, akik manipulálni tudják a "piacot".

"Nem vagyok a patyolattiszta szabadverseny-híve, szükség van a piac szabályozására, de nem az árat kellene fixálni, hanem a piacrajutás feltételeit kellene okosabban alakítani."

Én sem vagyok a patyolattiszta állami szabályozás híve, de a legkisebb fogyasztói ár rögzítése is egy eszköz lehet a kormány kezében. Ez a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy az adott termékkel nem tudnak a multik akciózni, és ezzel tönkretenni azoknak a piacát, akiknek nincs másik tízezer termékük az akciózásból adódó veszteség kompenzálására.
@dtomika: én nem értek hozzá, csak kérdezem: nem lehetne alternatív dinnyeszövetséget alapítani és felvásárlók nélkül alkudni a kereskedőkkel? A köztes haszon a tiétek - meg a miénk - lenne. A multinak is marketing, "magyar dinnye közvetlenül a termelőtől".
Szállítást meg ilyeneket a mai infokommunikáció mellett jól meg lehetne szervezni. Lehetséges ez?
@dtomika: Nézd, én ugye itt vagyok BP-n ismerős és ezt látom, hogy működik a kicsik biznisze is kikerülve tecsót, minden árlehúzó tényezőt, gengsztert, ahogy Edith fogalmaz.

Lehet, hogy számolnod kéne ilyen megoldással mégiscsak , mert még így is megérné, ha kiiktatsz láncszemeket és magad árulod. Nem tudom, nem értek hozzá, csak hangosan gondolkozom. De fogjatok össze a gumissal!! ;-DD Már megérte idekommentelnetek!

@Illyés Edith: idézem az igazi dinnyetermelőt, neki tán hiszel, feletted írta:
"dtomika 2012.07.23. 13:40:14
@Alfagumi: Hát akkor gyakorlatilag egyetértünk. Visszatérve az eredeti témához ... igaz hogy "bunkó" módon csinálták. Illetve nagyon is okosan mert a dinnyeszövetség elnöke az egyik legnagyobb ( ha nem a legnagyobb ) felvásárló az országban. Gyakorlatilag ő szállítja a Tescóba a dinnyét, és igazság szerint Ő határozza meg a felvásárlási árat, őhozzá igazodik a többi felvásárló. Ha nincs jó termés akkor Macedóniából vesz sz@rért húgyért és át csomagolja, majd hazaiként adja tovább. Ez a FideSS-es gazdasági tündérmese. Vedd el a szegényektől és add a gazdagoknak Oszt jónapot"
@saravad: Annak idején ezt a felvásárló és értéksítő szövetkezetet kb 150 taggal azért alapítottuk, csak nagyon gyorsan átvette az írányítást az FideSS általt képviselt "magyar gazdasági csoda és szabadságharc" Az általun k összedobott pénzből lett létrehozva ez a telep is
@Illyés Edith: Arra azért nem válaszolsz, hogy aki belelát a kártyákba és ezt a machinációt - x fideszföldesúr egyéni haszonszerzése - felveti, annak a véleményét miért nem fogadod el? Ketten írják, hogy ez így vakítás, nem az igazi termelőkön segítő lépés. Akkor miért véded?
@dtomika: wááóóó, de csudálkozom...ja, mégsem :(
@dtomika: Akkor veletek nagyon kibasztak, jómagyarosan megmondva. És pár agymosotton kívül ezt a legtöbben látjuk - nem a harminc forinton megy itt azért az ugribugri - , ezért hőzöngünk: ez ugyanaz, hogy a haver járjon jól, de ezt mindenki fizesse meg. Te nem jársz jól, vevő nem jár jól, csak az új nagyúr. Ez a mezőgazdaság Orvbán-módra: összeharácsolni a földeket -erről írt múltkor Fabius - , az ott termelt cuccok árait a haveri érdekszféra nyereségéhez igazítani, oszt csókacsalás országom!
@Illyés Edith:

Az a rossz hírem van, hogy egyelőre még nem a dinnyék tanácsa és az árkartell határozza meg kinek lehet véleménye. Esetleg fel kéne tudni mérni ésszel a cikk, és a blogposzt közti különbséget, de ha nem megy, végül is nem baj, mert tegnaptól belefáradtam a demagógiád kiigazítgatásába. De azért ezt nem hagynám szó nélkül:

"A multi az akciózásával letöri az árakat. Ő be tudja hozni más terméken a kieső profitot, a termelő viszont nem."

Azért az gondolom nem fáj, hogy a szar multi a garantált 40 forinton felvásárolja a dinnyéteket,

bejelentés itt:

www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/hirek/magyar-dinnyet-arulnak-a-tescoban-is

és kiviszi azt a környező országokba, ahol ugyanazt csinálja amit veletek itthon szokott. Szlovák Tesco akciós újság:

www.itesco.sk/produkt.html?id=51981

Gondolom azért felsírnál, ha a szlovák kormányban feléledne a "nagyobb külföldi szállítmány" kiszorításának igénye a piacukról, szabna hatósági kiskerárat a szlovák dinnyéhez, és azt a 10 millió kiló dinnyét mégse venné meg tőletek a Tesco.

De cuki a szemforgatás, abba ne hagyd.
@dtomika: De akkor ez két különböző kérdés: van egyszer a politikával összefonódott "üzletemberek" problémája, és van a kiskereskedelmi árképzés problémája. Ha az országot gengszterek irányítják, akkor arra nem az a megoldás, hogy ráengedjük a 20 Ft-os macedón dinnyét szezon elején a piacra, hanem az, hogy leszámolunk a gengszterizmussal. (Hogy hogyan, azt persze én sem tudom. :(

Ha most kiállsz az út mellé a dinnyédet árulni, mennyit kapsz érte? És mennyit kapnál, ha a multik 49 Ft-ért akcióznának vele? És mennyit kapnál 2 hét múlva, amikor a multik 39-re engedik az árat? A legkisebb fogyasztói ár rögzítése még akkor is véd téged, ha amúgy arcátlanul nagyot szakítanak olyanok, akiknek inkább a bíróságon kellene hűsölniük, nem a parlamentben.
@Fabius: Ismered a mondást, véleménye mindenkinek van... egyébként nem követeltem a Varánusz betiltását. Te nyugodtan fordítsd szembe egymással az embereket álságos és megtévesztő érvekkel, én pedig hadd mondjam el, hogy álságos és megtévesztő érvekkel próbálod az embereket egymás ellen fordítani.

Nem vagyok dinnyetermelő.

Minden társadalomnak - a magyarnak is! - joga van védeni a piacait, termelőit. Az okosabb népek meg is teszik. Ez egy ilyen játék.
@Illyés Edith: @a szív fészkei: @saravad: Két perse fél elmegy a bíróságra. A felperes elmondja az ő verzióját. A bíró azt mondja neki " Igaza van ". Aztán az alperes is elmondja az ő verzióját A bíró azt mondja neki " Igaza van " erre a jegyző feláll és azt mondja " De bíró Úr nem lehet mind akettőnek igaza " erre a bíró " Na látja magának is igaza van "
Szóval mindenkinek igaza van csak közben a "kis"termelő tönkre megy. Még egy vicc A NAGY KÍNAI FAL!! DE A KIS KÍNAI NEM MINDÍG FAL
@Illyés Edith: A egy hetes felvásárlási ár 30,- plussz kompenzáció ( vagy másnéven ÁFA )
@Illyés Edith:

Edith,

az isten szerelmére, ne szavakon rugózz és ne csak az orrodig láss!

Ez egy cikk (illetve blogbejegyzés), amit kommentelhetsz. Persze, a szerző véleményét tükrözi, de ugyanz a szerző engedi, hogy leírd véleményedet - magyarul: vitát generál.

"Ha a multi most 69 Ft-ért adja, akkor két hét múlva 49 lesz, a termelőtől pedig 20 Ft-ért fogják csak átvenni. Ezért borogatták pár éve az Auchan a elé a platóról a dinnyét - akkor 49 Ft volt a szezon elején az akciós dinnye."

Ha egyszer 40 Ft a minimum felvásárlási ár, akkor lécci mondd meg, hogy hogyan adja azt a multi 49 Ft-ért?
Másrészt, a polci ár fixálása mennyiben akadályozza a multit, hogy ne kintről hozzon be olcsót???

Továbbá: mi az, hogy 99 Ft a minimum?
Mikor, a szezon melyik szakaszában?
Milyen minőségre?
Mi van akkor, ha eltelik két hét, és mégsem fogy a hazai dinnye?
Ki veszi meg akkor az immár felhalmozódott készleteket 40-ért és adja tovább kiskereben 99-rt?

"Az, hogy mi profitábilis, teljesen az állami szabályozás függvénye. Az állam határozza meg, mit írhatsz le költségként (mezőgazdasági kistermelő pl. a költségei után a 27% ÁFÁ-ból csak 12% kap vissza), mennyibe kerül a gázolaj, a növényvédőszer, stb. Végső soron MINDENT az állam szabályoz, mindennek az árát az állam határozza meg, csak van, ami nem nyilvánvaló első látásra. "

Gondolom felőled ki lehet dobni az összes mikro- és makrotankönyvet, plusz a vállalkozások pénzügyeire vonatkozó anyagokat is.
Hogy miért írom ezt?
Adott piaci szabályozás és árak, árfolyamok mellett a piac minden szereplője ki tudja számolni, hogy tevékenysége profitábilis-e, vagy sem.
Azzal pedig, ha e szabályrendszer gyakran változik, pont nem a beruházásokat segítjük (ezt hívják politikai kockázatnak, amit a befektetők a magas kamatoknál is jobban útálnak - mert nehezen becsülhetők).

"Én sem vagyok a patyolattiszta állami szabályozás híve, de a legkisebb fogyasztói ár rögzítése is egy eszköz lehet a kormány kezében. "

Aha, no igen.

De ha egyszer a 40 Ft-os piaci felvásárlási árak mellett kialakítható a 69-es ár, akkor mi indokolja, hogy ez 99-re ugorjék fel? Kié lesz az a nyereségtöbblet, amit te, én és mások a termék megvásárlásával létrehozunk? Kié lesz a 99-69= 30 Ft-ÁFA???
Kik teszik zsebre?

Gondolom, a dinnyekontingenseket már jóelőre lekötik, de ha most multis beszerző lennék, csak 10/20/30 Ft-os (ahogy írtad) lecsengő importot vennék, oszt adnám a legolcsóbb áron 99-ért, a szezon végén pedig megszámolnám az extra prémiumomat.
@dtomika: Gondolom ennek lesznek következményei a következő politikai "szezonban". Tudom, hogy ez most konkrétan nem vigasz.

Egyébként érdekelne a dinnyés szövetkezet története. (Kovácsházi vagyok, meg más okból is.) Meg kellene írni és kitenni egy blogra.
@Illyés Edith:

Lehet, hogy csak most jöttem rá, mi nem is egy malomban őrlünk.

"Minden társadalomnak - a magyarnak is! - joga van védeni a piacait, termelőit. Az okosabb népek meg is teszik. Ez egy ilyen játék. "

Senki sem mondta, hogy nincs jogunkban védeni a piacainkat (pl. az osztrákok is védik a sajátjukat, erősen).

De: a módszer nem mindegy. Illetve az, hogy ezzel a hűdenagy piacvédéssel tulajdonképpen ki(k) is jár(nak) jól.

Ha a dinnye drágul, de a teremlő ugyanazt az árat, vagy a dárgulásnál kisebb mértékű emelt árat kap érte, akkor e kérdés szerintem teljesen jogos.
@Illyés Edith:

Nem kell izgulnod, egy percig nem nézett se termelőnek se közgazdásznak senki. Az én érveimen és celine tegnapi közgazdasági levezetésén is elhasaltál, a bevezetésnek bedobott konténerniggerezésed is odalett az ugyanott lakó magyar vendégmunkásokkal, így azt nyomod amid maradt: a kartellvédelmi muszájszöveget.

Mi meg pont annak nézünk, aminek ez alapján látszol.
@Zébácsi: "Ha egyszer 40 Ft a minimum felvásárlási ár, akkor lécci mondd meg, hogy hogyan adja azt a multi 49 Ft-ért?"

A 40 Ft-ot a 99 Ft-tal együtt dobták be a köztudatba. 49 Ft-os akciós ár esetén nyilván valahol 20 Ft körül lenne a termelői. (2008-as Auchan-ügy.) Egyébként itt írja egy termelő, hogy 30 + 12% a tényleges felvásárlási ár.

"Másrészt, a polci ár fixálása mennyiben akadályozza a multit, hogy ne kintről hozzon be olcsót???"

Nem akadályozza. De ha dtomi kiáll az út mellé a teherautó platójáról árulni, akkor legalább nem 49-ről indul a szezon.

"Továbbá: mi az, hogy 99 Ft a minimum? Mikor, a szezon melyik szakaszában? Milyen minőségre? Mi van akkor, ha eltelik két hét, és mégsem fogy a hazai dinnye? Ki veszi meg akkor az immár felhalmozódott készleteket 40-ért és adja tovább kiskereben 99-rt?"

Például ezekre a kérdésekre kellene választ adni. Vagy legalább feltenni őket. (Bennem még maradt jó pár kérdés ezeken felül: hová lett a nyilván már lekötött macedón szállítmány, stb.)
@Illyés Edith: valyon a következő politikai szezont ki fogja irányítani ? Jó kérdés ... ?
Aztán nyitva maradt még egy kérdés. Mitől gondoljuk azt, hogy nem kellene arra is odafigyelni, amit a kommunizmusban még figyeltek is, hogy adott mennyiségű, használatban lévő termőföldünket ki mivel veti be? Mert azt se felejtsük el, hogy a kutya nem figyel a kereslet.kínálat mérlegre. aztán ha mindenki dinnyét termel és rogyásig van minden dinnyével, akkor is garantáljuk a hasznot? Hol van az leírva, hogy magyar gazda nem gondolkodhat soha üzletember módjára? Mert én biza, elárulok egy nagy "titkot", el kell adjam a beragadt gumit beszer ár alatt! Sőt, nem kevéssel alatta! Tőlem elvárják. Tavalyi gyártás? Miért nem olcsóbb? Sok más kereskedőtől is. Pedig pénzem, munkám van benne. Sírok, zokogok, de belátom, ha fölé rendeltem és nem megy el, akkor a hasznomból kell bukjak, mikor a szezon végén áron alul eladom. Ha sikerül. Ez sok más kereskedelmi ágazatban előfordul. A magyar gazda ilyet nem képes tenni. Zsebben a haszon, inkább kiönti a tejet, összetöri a dinnyét, nem fogja fel, hogy túltermelt, hogy mikor már elvetette, akkor sok volt, akkor garantált volt a veszteség, mégis termel. Miért??? Ha túltermelt, miért ne adhatná el kis veszteséggel? Jobb a parkolóban lezúzni, mint kis pénzzé tenni, szezon végén? Ezzel a hozzáállással is baj van. A magyar gazdáknak jó lenne egy kötelező üzleti képzésen rész venniük, hogy belássák, igen is, még mielőtt elveti, azelőtt tájékozódnia kell(ene), vajon lesz rá piac? Megtermelni és aztán a mi zsebünkre játszani, az olyan mint más faxával verni a csalánt. Régen felmérték, adott földterületen, ki mit vet. Most miért nem?
@Alfagumi: Erre majd dtomi válaszol, ha akar, de ami a termőterületet illeti, azt mostanában már műholdas technológiával mérik.

"Jelenleg Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termesztenek dinnyét, átlagosan 150-170 ezer tonna terem, 15 ezren élnek dinnyetermesztésből."

www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/a-magyar-dinnye-fogyasztasa-mellett-kampanyol-budai-gyula
@Cinkes: miért, szerinted az indexesek mit csináltak? Megkóstolták, tesztelték, és leírták ha valami különbözött. Speciel a Milka nem.
@Illyés Edith:

"hová lett a nyilván már lekötött macedón szállítmány, stb.) "

Lehet, hogy pont azt eszed. Vagy azt eszik Pozsonyban/Varsóban, magyarnak eladva.

Ha már intevenció, akkor esetleg ne az árat, hanem a termelői árat támogassuk (mert ott van sansz az értékteremtő folyamat ismétlésére.

Ausztria jó példa erre, ők védik a piacukat - de nem a kereskedőt támogatva. Őt azzal támogatják, hogy megvédik az olcsó importtól a hazai termelőket/gyártókat, profit képződik, beruzáhások valósulnak meg, ergo van munkahely és a fogyasztó tud miből költeni. Az egész jövő évi kereskedelmi mennyiség (1 termékre) egy excel táblában már októberben kész van, akciós árastól, marketingestől.
Tervezhető a cégek működése, látható a jövő (De nem ismétlem magam, erről már beszéltünk.)

A mostani dinnyealkuból mi látható? Kinek, melyik gazdának milyen feljelsztései lesznek?

A kérdés költői.
@Zébácsi: A CBA esküszik, hogy náluk a 99-es kartell óta csak magyar van:

"A 69 forintos kilónkénti árat még korábban hirdették meg reklámújságjaikban, ekkor ugyanis még kilátásban volt egy olcsó beszállító, miután azonban – más bolthálózatokhoz hasonlóan – megállapodtak a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM), hogy a kereskedők önmérsékletet tanúsítanak, egy magyar beszállítóval kötöttek szerződést."

index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/21/dinnye/

Az osztrák rendszert kifejtenéd egy kicsit? Hogyan, milyen eszközökkel védik a piacukat? (Az uniós jog értelmében csak termeléshez nem köthető támogatás adható, azaz tilos a közvetlen ártámogatás.)
@Fabius: Nem is termelő és nem is közgazdász. Egy kereskedésből élő népcsoport tagja, aki(?) összemossa szezont a fazonnal. A termelői ár támagatása az ő szemében egyezik a kereskedő támogatásával.
@Illyés Edith: Azt vágom, hogy mérik. Azt nem, miért nem nézik, ki mit vet, ültet, termeszt...Aztán mikor valamiből besokallunk, mindenki szalad állambácsi kasszájához, garantált haszonért. Meg ha esik, ha fúj, ha nem esik, ha nem fúj, ha jön jég, ha nem jön, ha süt a nap meg ha nem...Biztosítás egy szál se, mert az nyereség csökkentő tényező.. Ismerem a hozzáállást, tisztelet a kevés kivételnek.
@Alfagumi: Nem érted a lényeget: senkinek fogalma sincs, miből mennyi fog teremni. Mi például most azért imádkozunk, hogy legyen egy kis eső, mert akkor talán hozza a kukorica a szokásos termésmennyiség egynegyedét. Beveted a földed, tervezel egy átlagos mennyiséggel, ami aztán valahol 0 és 150% között teljesül.

Ha nem lesz eső, be kell tárcsázni a táblát, árbevétel nulla, a költség pedig változatlan. Van biztosításunk, de a biztosítás a biztosítónak üzlet, nem a biztosítottnak. Ha a költségek 100%-ára biztosítanánk, nem maradna semmi nyereség.

Ha megmarad a termés egynegyede, azt jó áron lehet majd eladni, tehát akkor talán nullára kijön ez az év.

Ha sok terem, akkor viszont nyomottak az árak...

(Egyébként a "piac" a kukorica esetén is egy vicc. Gigantikus fiktív tételekben spekulálnak a nemzetközi tőzsdéken, az egésznek már semmi köze ahhoz, hogy miből mennyi terem. Kb. ki lehet dobni a közgazdasági tankönyveket.)
@Illyés Edith:

és ez így megy évszázadok óta. télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, mindig esik az eső, soha nincsen jó idő, és akkor még télleg nem beszéltünk a chicagoi tőzsdéről, mely a közgazdasági tankönyvek kidobásának alapfeltétele. nem irigylem az osztrák gazdákat sem. én magam is régóta bánom, hogy nem filozófusnak mentem, hanemhát a gazdász indulót óbégattam, miszerint: "a gazdász gyerek sose kesereg....sallala". meg aszt, hogy: "vikszos bajszom úgy áll, mint az öreg bika szarva, csak egy legény különb nálam, de az le van szarva....trallala".
@hacsaturján: Ilyen aszályt, mint amilyen most nálunk van, a legöregebb gazdák/agronómusok se láttak még. Ráadásul fogalmunk sincs, egyik tábla mitől jobb, mint a másik. A mellettünk lévő tábla közel sem olyan rossz, mint a miénk - és van a mienkénél rosszabb is. Pár nap különbség a vetésben? Vagy?... Nálad sokkal komolyabb agrárszakemberek is teljesen tanácstalanok. Úgyhogy vissza lehet venni az arcból.
@Illyés Edith:

asztán aszt meg honnan is tudnád, hogy én mekkora agrárszakember vagyok? mán csak az orcám alaptyán is. a koromrul mán nem is beszélve. :))) persze nem is érdekes.
@Illyés Edith: Te elhiszed, amit írsz? Elhiszed, hogy nálunk ez így van, de a környező országokban nem? Elhiszed a 0 termés fogalmát? Te is pontosan aszerint oltod a népet, amit a médiából megszoktunk. Érdekes, hogy nálunk mindig veszteséges a mezőgazdaság, de mégis 25-50 évekig csinálják és mikor lemegyek a síró gazdához vidékre, szemem-szám eláll, akkora ház, mindenkinek autó a családban, meg apunak kettő, mert vadászik, egymás mellett a földek, de mindnek hitel nélküli géppark, pont ugyan az, mint a szomszédnak, mert kell, mert a TSZ hülyeség..szóval nem, nem hiszem és nem kajálom a nullára kijön az évet, mert hatalmas trükkökkel élnek, mert mocskosul teli vannak lével, látom. Szerintem a magyar gazda igen is nagy árréssel dolgozik, sokat akar keresni, többet, mint a környező országokban. Neki a haszonkulcs 100%-nál kezdődik.. Az agrár szakembereket meg hagyjuk, mert ők és a gazdák egy hullámhosszon mozognak. Ha pedig nem tudják, miből mennyi fog teremni, az meg aztán az ő szégyenük. Nem hiszem el, hogy a nagyságrendet nem lehet belőni. Egyébként meg, ha ilyen xar, miért csinálják? Ha minden év bukta, miért??? Hagyják, hadd vásároljunk olcsón a szomszédból! Olcsóbb, legalább olyan jó, ha nem jobb és az állandó sírást sem kell halhassuk. akinek nem inge, ne vegye,de most felrántottam magam, mert nem szeretem ha a szemembe homokot próbálnak szórni, mert azt hiszik, mindenkivel, minden hülyeséget meg lehet etetni.
@Illyés Edith: Komoly szakemberek lehetnek. Aszály.Megakis...Na, majdnem mondtam. Kérlek, ne nézz mindenkit hülyének!
@Illyés Edith: Jól gondolom, nem vagy pártatlan? termelotol.hu?? Azért így érthetőbb az oltás.
@Alfagumi: Nincs közöm a termelőtől.hu-hoz.
Gondolom, már mindenki az új bejegyzésnél van, de még elmondom: az élelmiszer termelés közügy, mindenkinek fontos és egy csomó befolyásolhatatlan tényező van, ami miatt a gazdák évről évre kockáztatnak. Ezért, hogy vállalják a kockázatot, hogy éhen ne haljunk, de ők se, létezik az agrártámogatás és a különféle adókedvezmények. Rendben. Értem én, mert ha a sarki trafikos nem nyit ki többet, az nem akkora gáz, mintha jövőre nem vetnek búzát.
Nem sajnálom a támogatást, amit konkrétan mi, magyar és európai polgárok dobunk össze.
Ezek után tessék egy picit a fogyasztói igényekhez igazodni és az érdekérvényesítést ne a mi pénztárcánk rovására űzni.

És minden tiszteletem a termelőké, kemény munka és hasznos is.
@Alfagumi: www.beol.hu/bekes/gazdasag/kritikus-a-kukorica-allapota-bekesben-452881

"Békés megyében az elmúlt három évben a kukorica átlagos hozama hektáronként 6,5-6,8 tonna között alakult, 2011-ben 6,8 tonna volt. A gyorsfelmérés adatai alapján a megyében az idén 3-3,5 tonna átlaghozam várható kukoricából, beszámítva a csőképződésben megrekedt, TERMÉSHOZAM NÉLKÜLI 25-26 ezer hektár területet is."

Ugyanez dinnyében:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/10/a_dinnye_negyedet_elverte_a_jeg_bekesben/

"A dinnye negyedét elverte a jég Békésben... mintegy száz hektárt teljesen megsemmisített a térségben, és kritikus a dinnye állapota mintegy ötszáz hektár területen."

Senki nem mondta, hogy minden évben rossz a termés. Nem veszteséges "a mezőgazdaság", a tavalyi például összességében nagyon jó év volt, jóformán ez mentette meg az országot a recessziótól. Egyszer veszteséges az alma, máskor a kukorica vagy a dinnye, és gyakran nem is országosan, hanem csak egyes termőterületeken. A magadfajta kommenthuszárok pedig ülnek a tévé előtt és mindebből annyit érzékelnek, hogy már megint panaszkodnak "a gazdák" meg "a mezőgazdasággal" már megint baj van... A dinnye miatt is csak azért van cirkusz minden évben, mert ezzel akcióznak a multiláncok.
@Épelméjű: Apám, Te micsoda kis pökhendi felfuvalkodott fasz vagy!!

Nem szoktam különösebben leírni, mit is gondolok kommentelőkről, de te kifejezetten az az ostoba felfuvalkodott, szegény nyugdíjas szülei pénzén vett diplomájával és köcsögautójával hivalkodó nyikhajnak tűnsz, aki valami multi védőszárnyai alatt okoskodik.

Egy kis tiszteletet a 4 milliónak és Keresztanyának is.

Az ő munkájukból vagy az, aki.
@SecretGhost: Azt, hogy a magyar étel a szenny, te buzi köcsög fideszfasszopó görény.
@Illyés Edith:

"A legkisebb fogyasztói ár rögzítése még akkor is véd téged"

A logikád mentén MINDEN termékre hatósági árat kellene alkalmazni, amit a multik is árulnak. Az Alfagumi abroncsára is. Kétségtelenül okosan csavarod a szót, de a hozzászólásaid tipikus mellébeszélések. Nem vagy rokona a Girosznak?
@Husz_János_Puszita: Elég csak azokra, amelyekkel egy-egy termelési szezonban végig akciózni szoktak - "mágnestermék" marketingnyelven -, és ahol olyan import termék van, amivel a magyar nem tud "versenyezni". (Azért teszem a versenyt idézőjelbe, mert két hete még 250 Ft volt mindenhol az ismeretlen eredetű import dinnye. Akkor lett egyszeriben ennyire versenyképes, amikor a magyar elkezdett érni.)

Ha Alfagumi és másik 15 ezer család abroncsot gyárt, a multik akcióznak vele, és emiatt az abroncsok ára a felére zuhan, és Alfagumiék képtelenek a piacon normális árszínvonalat fenntartani, akkor legyen az abroncsra is minimálár. Nehogy már pár áruházlánc heti beetető akcióinak rendeljünk alá az egész nemzetgazdasági ágazatokat...

Ki az a Girosz?
@Illyés Edith:

Akkor már egyszerűbb kitiltani az áruházláncokat. Mert mi van, ha másnap másik terméket akcióz le? Megyünk utána szépen, sorban, míg végül eljutunk a létező szocializmushoz? Kösz nem, inkább a piaci verseny, még ha bele is bukhatok abba, amit csinálok. Szeretek kockáztatni.

Gíró-Szász.
@Husz_János_Puszita: Akkor van probléma, ha egy termék MINDIG akciós a multiknál, és nincs olyan időszak, mikor normális áron kínálnák. Ilyen termék a magyar dinnye: érik július közepétől augusztus végéig, és folyamatosan nyomják az árat egyre lejjebb és lejjebb, a végén már önköltségi ár alá, mert a saját veszteségét behozza a lánc a több ezer egyéb árucikken. Csak közben a termelő, kiskereskedő piacát is tönkreteszi, pusztán azért, hogy a heti akciós újság kellően vonzó legyen a vásárló becsábításához.

index.hu/belfold/dinny0712/

Sok sebtől vérzik ez a kartell, de azt látni kell, hogy itt nincs semmiféle szabad piac. A szabad piacon nagyjából egyforma súlyú játékosok vannak, senki nem képes egymagában, vagy néhány társával együtt mozogva eltéríteni az árakat. Ez itt eleve nem áll fenn, innentől kezdve az állami beavatkozás, mint olyan ellen kampányolni a szabad piac nevében, ez egy nonszensz.
@Illyés Edith:

A multik méretüknél fogva befolyásolni tudják az árakat, ez van. Mégis minden termelő ott tolong, bekerülhessen a beszállítók közé.

Abban igazad van, az EU agyonszubvencionált, agyonkorlátozott mezőgazdaságában szó nincs szabad piaci versenyről, de akkor annak a reformjáért kell lobbizni, nem a fogyasztókon leverni a gazdaságtalan termelést árkartell formájában.
@Husz_János_Puszita: Ezt a problémát nem az EU agrárpolitikája okozza, hanem - elsősorban - az áruházláncok akciós újságra és beetető termékekre alapozó marketingje. Nem hibáztatom őket, nyilván ez az, ami működik - de ilyenkor éppen az állam dolga az, hogy korlátok közé terelje az efféle piactorzító, destruktív folyamatokat.

Már egy ideje él az önköltségi ár alatti értékesítés tilalma, de ez önmagában a tisztességtelen külföldi dömpingáru problémáját nem oldja meg. További piacvédelmi intézkedésekre van szükség, és minden hibája ellenére a dinnyekartell egy pozitív lépés ebbe az irányba.

Az nagyon szomorú, hogy az átlag magyar számára nagyon drága a dinnye, de _továbbra sem kötelező áruházláncnál dinnyét vásárolni_.

A termelő és a kiskereskedő annyiért adja a terméket, amennyiért akarja, meg amennyiért a vásárlók megveszik tőle. A kartell miatt - ha a láncok egyáltalán betartják - valószínű a kicsik is egy kicsit magasabb árat tudnak majd érvényesíteni a piacon, emiatt gazdaságtalan termelést, fogyasztókon leverést, stb. emlegetni szerintem súlyos felelőtlenség és demagógia.

További kommentekre nem tudok válaszolni, a még esetleg idetévedőket kérem, hogy ne üljenek fel a Varánusz-féle hangulatkeltésnek. Nem az az érdekünk, hogy 30 Ft-tal olcsóbb legyen a dinnye, hanem az, hogy mindannyian annyit keressünk, hogy ne számítson 30 Ft árkülönbség. Ez pedig úgy nem fog menni, ha pár tízforintnyi árelőnyért átengedjük a piacainkat a külföldi árunak.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: messzire vezet, de ez egy összeurópai probléma --> a válság egyik alapvető oka.
Nincs értéke a termelésnek (akár mezőgazdasági, akár ipari), a kereskedelem elfölözi a termelőtől a jussát --> a termelőt arra ösztönzi, hogy költséget csökkentsen --> a termelés így szűnik meg fokozatosan európában és tevődik át kelet-ázsiába, meg máshova, magyaroról albániába és romániába, stb.
Itt meg már nem termel senki semmit, mert aki teszi, az normál árat nem kap érte.
ezt a dinnyézés kicsiben mutatja.
Miközben a kereskedők óriási haszonra tesznek szert, kiölik a termelést, végeredményben semmi sem marad itt.
Protekcionizmus kell, de nem nemzeti sznten, hanem európában, visza kell hozni a termelést, annak meg kell adni az árát, a kereskedési haszonkulcsot pedig visszaszorítani pl úgy, hogy nem engedjük be az indiai, stb. árut, ami azért olcsóbb, mert 10-ed annyi a munkaerőköltség.
És nem, nem ettől szegényedik el a vásárló, általános szolgáltatási költségekért sokkal többet fizetünk.
@Husz_János_Puszita: nagyon nagy tévhit. Nem a termelés a drága, a termelő monopszonikus (vevőoldali monopólium) helyzetben nem tudja más csatornán értékesíteni az áruját és az önköltségi szintet sem éri el.
Egyáltalán nem érdekünk az, hogy az európai termelő ellehetelenüljön, különben mit csinálunk?
Senki se mondja, hogy hihetetlen drága 99 Ft/kg-ért megvenni azt a kva dinnyét, legyen bruttó, kerhaszonnal 150 Ft. Hogy itt 10-20 Ft annyit számítana egy vevőnek.
Tévé, villany, gáz, banki szolgáltatás, telefon, mennyit fizetünk?
@MosoMasa: "Mintha a dinnyezabálás létszükséglet lenne, és napi standard lenne.
ne rinyáljunk már vazze!"
Ez a tipikus fideszes észjárás, önkényesen megszabnád mi a szükséglet és mi nem az.
Ilyenek az Orbán-rezsim támogatói.
@Illyés Edith:

Esetleg ha a termelők nem adják oda a multinak szarért-hugyért?

Ha a termelő pénzénél van, ki nem szarja le, mennyi a dinnye?

--

A termelő gyenge a felvásárlóval szemben, a multinak meg jobban megéri importálni.
MIÉRT? Na erre kellene rájönni, és hatékonyabban termelni.
Még van pofájuk azt állítani, hogy ez a dinnyecirkusz nem kartell. Aki meg ezt a kartellt összehozta az a Budai Gyula, aki vizsgálja az előző kormány visszaéléseit. Nem kell sokat várni, hogy az ő dolgait is vizsgálgassák!
@vanRob: "Ezt a lékeléses dolgot támogatom. Akár átvitt értelemben is."

Én átvitt értelemben nem! Arra vannak a börtönök! ;)

"Hajrá Magyar Köztársaság!"

Szerintem a banánköztársaság mintájára lehetnénk dinnye köztársaság! ;)
@Petykabá: " bocsi, de az EU miatt kellett betiltani:)"

A lékelést? Azt biztosan nem! Már 90-ben kiment a divatból! Hol volt még akkor az EU csatlakozás?
@Illyés Edith: Ha elolvastad volna, amiket írtam, tudnád, a gumi ugyan úgy mágnestermék és legalább annyi, ha nem több család él közvetlen a gumiabroncs kereskedelemből (a gyártást ide sem veszem) mint a dinnyéből. Az árakat a multik leszorították, amint szintén írtam. Gondolhatod, nem vicceltem, ha a családom, ismerőseim is elküldöm a multihoz gumit venni, mert olcsóbban adja, mint én veszem és még fel is szereli, nekem több okom lenne sírni. Az egyetlen különbség, hogy gumiból a multi nem tart minden méretet, csak pont azokat, amik a legkelendőbbek. Viszont azokat a beszerzési áram alatt vagy éppen néhány forinttal felette adja, de még azért az árért fel is szereli!!!Sőt, utána, ami megmarad, tőle még vissza is veszik! Tőlem nem. Még sincs hová fordulni és sok ilyen termék van. pont te vagy az a kommenthuszár, aki nem látja, csak, amit akar, mert szemellenzőt visel!
@Alfagumi: "Az egyetlen különbség, hogy gumiból a multi nem tart minden méretet, csak pont azokat, amik a legkelendőbbek."

OK, akkor most képzeld el, hogy MINDEN termékeddel folyamatosan akcióznak. Hm?

Egyébként ha elolvastad volna, amiket írtam, tudnád, hogy én nagyon megértem, hogy a multik sértik az érdekeidet, és ha rajtam múlna, sokkal keményebben fogná őket a GVH.

Bár valahol az törvényszerű, hogy a KERESKEDELEMBEN a nagy láncok viszik a piac jó részét, és a kicsiknek csak niche piacok maradnak - mint neked a különleges méretek. Neked a multi a versenytársad. A termelőnek nem a multi a versenytársa, hanem a másik, esetünkben dél-európai termelő - viszont a termelők közti versenyt a multi kereskedő mozgásai teljesen eltorzítják.
@Illyés Edith: Egyébként több száz olyan termék van a dinnyén kívül, ami folyamatosan mágnestermék, egész évben. Ha valaki nyitva is tartja a szemét, a műszaki cikketől a híradástechnikán át, tv-k, laptopok, de az autós szakma termékei, a motorolajok, rengeteg minden. Nagykereskedelmi áron vagy alatta. Nem, nem csak a gagyi, már régen nem! Vásárlók tömege veszi meg a motorolajat, hűtő és ablakmosó folyadékokat, sorolhatnám mi mindent, multiban. Csak az az egyetlen különbség, hogy mi többféle terméket értékesítünk, nem egy félét, mint a dinnye termelő. Viszont a dinnye termelőnek van haszna, nekünk pedig azokon a termékeken már nincs, szó szerint megszűnt az eladásuk, egész termékcsoportok tűnnek el, amit bár elvileg árusítunk, gyakorlatilag szinte mindenki a multinál veszi, nagyker áron. Ezért még mindig azt mondom, ez a módszer tarthatatlan és felháborító. Igen is meg kell keresni az okot, miért lehet az, hogy a termelő Lengyelországba olcsón odaadja a dinnyét, de a saját piacára nem, ott garantált átvételi árat harcol ki magának, ezzel a saját országának a vevőét sarcolva. Több mint felháborító! Mert ugye azt legalább nem vonod kétségbe, hogy a termés egy részét, olcsóbban mint a kialkudott netto 40 Ft/kg eladják külföldre???
@Illyés Edith: Nekem minden termékemmel akcióznak.A gumiból egy kis réteggel nem, amit viszont nagyon kevesen keresnek és ezen osztozik az összes gumis. Nézd át a weboldalam, ha ráérsz és nem találsz olyan terméket, ami ne lenne egész évben valamelyik multinál! Talán egyet sem. Csak mi együtt kell éljünk ezzel, mert ez senkit nem érdekel. Nekem is ugyan úgy megvan a kínai piac, akik olcsó gumival árasztják el a piacot, így én még egy terméken belül is kell versenyezzek. Mert ha én pl. nem tudok olcsón adni egy méretből, elveszítem a vevőm. Azt már meg sem említem, mennyivel nagyobb bekerülési költségű dolgokat árulok, mennyivel kisebb árrés mellett. Az én maximált árrésem, az internet előre törése óta, 3-7% közt mozoghat. Bruttó árrésről beszélünk! Mégsem sírok, fogtam és bezártam a műhelyem, nem rohantam az államhoz, támogatásért. Pedig rögtön három munkahely szűnt meg... Viszont ha nem megy valami, nem szabad erőltetni.
@Alfagumi: " Mégsem sírok, fogtam és bezártam a műhelyem, nem rohantam az államhoz, támogatásért."

Talán kellett volna. A kínai piac egy botrány, tönkretette a magyar kiskereskedőket és könnyűipart. Hány ember élt meg azon a piacon, amit a kínai csempészáru letarolt? Hányan írtak az országgyűlési képviselőjüknek, a Versenyhivatalnak, stb. Hányan vették a fáradságot, hogy az interneten blogokban vagy kommentekben tájékoztassák a közvéleményt?

Ne haragudj, de nagyon jellemző a hozzáállásod: bezárod a boltot, de az államhoz nem mész, viszont ha valaki megy és sikeresen lobbizik, védi a piacát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattól és a külföldi dömpingárutól, az ugyebár több, mint felháborító. Dögöljön meg a szomszéd tehene is, így lehetne összegezni a véleményedet.

Csak sajnos így szép lassan mindenkinek leépül a piaca. A végén Darwin-díjat kapunk és kipusztulunk.

Én programozó vagyok, és indiai konkurenciával kell versenyeznem. Mégis tudok örülni, ha a dinnyetermelőnek nem nyomják le a piacát. Megmarad 15 ezer család megélhetése, megmarad az ország egy szelete. Valahol ez inkább érdekem, mint hogy teszkógazdaságos áron vehessek macedón dinnyét (ami persze csak akkor és addig gazdaságos, amikor érik a magyar konkurencia, egyébként 250 Ft/kg).
Én meg úgy gondolom, hogy életben tartani egy ágazatot, de más pénzén, mástól tarhálva, több, mint gusztustalan. A dinnyetermelő nem a piacát védte, hanem a polgárt fejte meg, aki, idén, egy 10 kg-os dinnyén több mint egy kg kenyér árát veszti el. Mert nem simán kiharcolta magának a 40 Ft-ot átvételi árat, de nem mert szembemenni a multival,akiből él, ezért egy fix fogyasztói árat is hozzá vettek. Ez nem piacvédelem, hanem pofátlanság. Miért kellett a polcárat is fixálni? Mert azt a dinnyés is tudja, hogy a dinnéjét egyedül nem tudja értékesíteni. Kell hozzá a többi piaci résztvevő is. Velük nem mert xarakodni, de velem igen, ezért én idén a dinnyét 30%-kal többért vehetem! Kíváncsi lennék, támogatnád-e ha az autód gumiabroncsait csak 10%-kal többért kellene megvenned? Ha a Castrol motorolajat nem kapnád most éppen az Auchan-ban nagyker áron? Pedig, ha nálam veszed, én már munkadíjat sem számoltam fel a cserére, ingyen csináltam, és kedvezményesen adtam, csak vedd meg. Mégis, megértem, ha ott veszed, mert ott olcsóbb. Jelzem, most csak egy ágazatról beszélünk, pedig itt lehetne mellettem még másik száz, ugyanabban a cipőben járó, nem mezőgazdasági ágazat. Tényleg elgondolkodtató, hogy jobb lenne nekünk vásárlóknak, ha nem lenne magyar mezőgazdaság és az olcsó külföldi piacról, békésen, gond nélkül vásárolhatnánk? Mert mi lesz a következő fix polc áras termék, a mostani precedens után? A paradicsom, a gyümölcsök nagy része, a paprika, stb..Akkor aztán már majd nem csak a szezonális dinnyét vehetjük drágán...(nem veszek dinnyét az idén. Barackor vettünk és finom. A dinnyések meg...)
@Alfagumi: "Tényleg elgondolkodtató, hogy jobb lenne nekünk vásárlóknak, ha nem lenne magyar mezőgazdaság és az olcsó külföldi piacról, békésen, gond nélkül vásárolhatnánk?"

A külföldi akkor olcsó, ha a magyar konkurencia alá kell mennie. Egyébként nem olcsó. 250 Ft volt a magyar piacon az importdinnye fogyasztói ára 2-3 hete, a dél-európai csúcsszezonban, aztán amikor elkezdett érni a magyar, pár nap alatt "csodálatos" módon lement 69-re.

De OK, nem kell magyar mezőgazdaság. Nem kell magyar ipar és kereskedelem. Nem kell semmi. Megvesszük a multinál a legolcsóbb importárut... mert az "hatékony" és "versenyképes". Tegyük fel, hogy az is marad, a magyar konkurencia kiiktatása után is.

De miből is fizetünk a kasszánál? Honnan lesz fizetésünk, ha nem termelünk semmit? Nincs olyan termék vagy szolgáltatás, ahol a macedón, marokkói, kenyai, kínai ne tudna alánk kínálni árban, ha akar.

Ki fogja megvenni az utánfutóra való gumiabroncsodat, ha nem a magyar dinnyés gazda? Próbálj már meg gondolkozni kicsit.
@Alfagumi: Ja, és a polcárat meg azért kell fixálni, mert az áruházláncok akár önköltségi ár alá is mennek az akciós termékekkel. Mert ő be tudja hozni a többi árucikken. De ezt már sokszor kitárgyaltuk. De a polcár július végéig van (és be se tartják). Annyi hatása lesz ennek, hogy nem omlik össze a dinnye ára már augusztus elejére, és marad pár forint a termelőnél.
de ugye, nem muszáj azt a dinnyét megvennem, amiben Viki van??:/
@Alfagumi: Csak érdekességképpen, hogy hogyan megy a dezinformáció a témában:

nol.hu/lap/allaspont/20120723-dinnyecsoszok

"Ez most éppen azt jelenti, hogy magyar fogyasztónak kilónként száz forint alatt nem jár még dömpingdinnye sem. Inkább ott rohadjon meg a földön, vagy egy kopott utánfutó platóján."

Természetesen utánfutóról mindenki annyiért adja a dinnyét, amennyiért akarja. A kartell csak a nagy láncokra vonatkozik, és az ő esetükben is önkorlátozáson alapul, bármikor kiszállhatnak belőle.
@Illyés Edith: Már elnézést, de ki beszélt a többi ágazatról? Én csak a mezőgazdaságról beszéltem. Miért is? Mert a többi ágazatnak nem kell támogatás,(ha van, elérhetetlen, felvehetetlen, alig tudják kiosztani) vis major alap, nem láttam még egy gumist sem a tecsó előtt lázadni, de más, ne mezőgazdasági céget, amint inkább xarral keveri össze a tejet, mint, hogy olcsón adja nekünk, vagy töri össze a dinnyét, mint, hogy olcsón adja nekünk... Nem válaszoltál, mitől éri meg a dinnye a lengyel piacra olcsón és mekkora pofátlanság már a saját piacod lefejni, sírni, fix polcárat kiharcolni? Mond meg, szerinted a Lenyel árat látva, mennyiért ment oda a dinnye? Oda jó 25 Ft-ért is, csak nekünk, Magyaroknak nem éri meg olcsón adni? Egyébként meg neked kell gondolkodni, mert most sem veszi meg az utánfutóra tőlem az abroncsot, eztán sem fogja, mert ő is a multiban veszi, olcsón. Ha valamire, hát a munkás autóra nézi meg a Magyar igazán a legolcsóbbat. Egyébként is, arra használtat vesz.. Azonban értem a célzást. Azt gondolod, ha nem lenne mezőgazdaságunk, egészen biztosan minden összeomlana? Szerinted akkora hasznot hajt az országnak a magyar gazda?? Legvégül pedig. Hogy megértsd. A polc ár miatt a platón rohad a dinnye, mert a polc ár miatt a sarki zöldségesem, aki tavaly ilyenkor már 60 Ft-ért adta, most 129 Ft-ért adja, MAGYAR DINNYE nagy betűs felirattal. Ugye nem gondolod, hogy ez nem a fix polc ár miatt van? Bolond lesz bárki leengedni, ha máshol drága. Azt meg mégsem várhatod el, hogy egy olcsó dinnyéért elmenjek a nagybanira vagy a termelőhöz. Jól megszívattak minket, ők is vágnak egy eret a csóró magyaron, de, kintre oda mérik 25-30 ft-ért kg-ját. A fix polc árral nagyot ők nem szakítottak, de mi nagyot szívtunk. Gratula.
@Illyés Edith: Egyébként miért nem idézted már akkor az egész, lényeges részt?

"Eközben még a laikusnak is szöget üthet fejébe a gondolat: karácsony előtt ugyan miként is vehetünk spanyol barackot, török dinnyét még a legigénytelenebb minimáláras csarnokboltban is – valamilyen tél azért arrafelé is van, a gyümölcsök többsége pedig ott is évente egyszer terem. A háttérben nincs varázslat. A magas hozzáadott értékű, kézimunka-igényes termelés jól szervezett integrációja működik a megtermelt áruk legalább felét lefedő, gyakran gazdálkodói közös tulajdonú hűtőkapacitással, csomagolórendszerekkel, precíz szállítási-üzleti hálózattal. Ha a kormányzat valóban segíteni akarna, akkor nem bottal hadonászó dinnyecsősz módjára, a pillanatnyi árak húzogatásával-eresztgetésével próbálna játszadozni ezen a piacon, hanem végre átgondolt fejlesztésre ösztönző programokkal állna a termelők elé. Az agrárirányítás Darányi-tervében van ugyan erre utalás, de a mindent ütő adu ász „a hazai piac védelme”. Ez most éppen azt jelenti, hogy magyar fogyasztónak kilónként száz forint alatt nem jár még dömpingdinnye sem. Inkább ott rohadjon meg a földön, vagy egy kopott utánfutó platóján. Megvédve."
@Alfagumi: A 25 Ft-os lengyel exportot honnan veszed?
@Alfagumi: Mese habbal. Ott állnak a magyar dinnyeföldek végén a hűtőkamionok. Precíz szállítási-üzleti hálózat van. Ne oszd már azt észt kérlek olyan témában, amiről semmit nem tudsz!
Friss, ma hajnali jelentés a nagybani piacról: lincshangulat.

Barátom beszélgetett őstermelőkkel, burgonyát, káposztaféléket, gyökérzöldséget, búzát termelnek. 1 ha búzán 10 ezer ft-juk maradt, pedig jól alakult a búza ára. Tudnának nagyobb nyereséget összehozni, nagyobb területen, de valamiért valaki elhappolta előlük a faluban az állami földeket. Nem tudják a magas üzemanyag árakat érvényesíteni az árakban, nem tudják fűteni a melegházakat az energiaköltségek miatt.
@Illyés Edith: Mondod te. Egyébként fogalmad sincs, mihez értek és itt te vagy aki pontosan úgy osztja az észt, mintha tudna valamit, de az igazság az, hogy csak hinted a port. mno.hu/mezogazdasag/mar-nem-kell-sokat-varniuk-a-magyar-dinnyere-1092269
Az exportőr indít 40-50 Ft-tal és van aki alatta. Akkor ugye ki tudod számolni te is, hogy már az induláskor is 40 Ft alatt is adták el a termelők a dinnyét. Ekkora tételnél az exportőr haszna kg-onként nem egy két forint, hanem 3-6 Ft. Mernék fogadni,hogy 25-30 Ft/kg körül adták át a termést, előre lekötve. Egyébként kérdezz utána, mert nem is olyan nagy titok ez. Az sem lenne meglepő, ha a cikkben is írt, rögtön alacsony árral indulók még a 25 Ft-ot sem érték volna el.
@Alfagumi: A cikk szerint a felvásárlási ár 40-50 Ft. Egyébként tudtommal nem annyi, 30-35 Ft. De ezekre ún. termeltetési szerződés van, ami egy külön műfaj. Minden termelő úgy dolgozik, hogy a várható termés egy részére leszerződik, a fennmaradó részt - ha terem valami a leszerződött mennyiség felett - értékesíti a betakarításkor. (Vagy ha jól tárolható a növény, akkor vár, amíg jó árat kap.)

Amit biztosan elvisznek, annak az ára alacsonyabb. Amivel a gazda kockázatot vállal - mert akár a nyakán is maradhat, ha nem tudja 2-3 napon belül eladni - azért joggal vár el magasabb árat. A szerződött áru és a piaci áru az két különböző dolog.

Nem fair elvárni, hogy a gazda kockáztasson, de a kockázatmentes árat számolja fel. Mindezt azért, mert Alfaguminak joga van a teszkógazdaságos árú dinnyéhez!! Szánalmas és nagyon elszomorító a felfogásod. Vegyél barackot.
@Illyés Edith: Az én felfogásom a szánalmas? Azzal érvelnek a dinnye kartel mellett, hogy a 40 Ft alatti ár nem kifizetődő a termelőnek! Szánalmas az a hazugság. Mert kifizetődő az, ez az egész egy hatalmas műbalhé és csak a hozzád hasonlók akarják elhitetni, már azzal, aki elhiszi, hogy ez még ráadásul nekünk jó! Ez egy sima, mezei spekuláció, amin a megfelelő emberek megkeresték a megfelelő pénzt. Nem tudom, neked ebből mennyi jut, nem is érdekel. Senkit nem érintett volna ez ilyen érzékenyen, ha nem kerül képbe a fix polc ár. Ki volt az, aki a 40 Ft-os termelői ár "érdekében" 99 Ft-os fix polc árat talált ki?? Ki az, aki azt hiszi az emberek hülyék és nem látnak az orruknál tovább? Egyébként a cikk az export árat írja, ami nem a felvásárlási ár. Az az export cég eladási ára.

Amitől te demagóg vagy, az az ilyen hozzászólások:
"Amit biztosan elvisznek, annak az ára alacsonyabb. Amivel a gazda kockázatot vállal - mert akár a nyakán is maradhat, ha nem tudja 2-3 napon belül eladni - azért joggal vár el magasabb árat. A szerződött áru és a piaci áru az két különböző dolog."
Érdekes, ezt náluk megérted, nem nem bírod felfogni, hogy amiket írsz, mindenki másra is igazak kellene legyenek, de nem azok! Amit leírsz jól hangzik, én is szeretnék ilyet, de nem kivitelezhető a mai piaci viszonyok közt! Mégis, nekünk a sokkal nehezebb körülmények közt megkeresett forintjainkra apellálva "erősítették" a dinnyéseket. Meg kellene érteni, a mezőgazdaság termelőinek, hogy úgy kell a piacra lépniük, minta piac összes többi részvevőjének!Üzletemberként! Nem másokra hagyatkozva! Ahogy nekem, másnak, bárkinek! Már pedig a te általad leírt álomképek már nem léteznek. Illetve nekik még igen, néha. Sajnos. Fel is háborítja az embereket. Mintha szezonban, éppen mikor el lehet adni, akkor megemelném a gumi árát..LOOOL Hol van már ez a világ? Aki a gumi szezonban nem a legolcsóbb, nem akcióz, éhen hal!A rendszer már fordítva működik, ez nem a kommunizmus! Ez mindenkire és mindenre igaz... Meg fogják látni, mekkora butaság volt ez a polc ár. Fel fogja borítani az egész dinnye szezont. Rengetegen ne vettek még egy dinnyét sem, emiatt. A környezetemben is több ember.. Mert ahol megvehetnénk ott még 120-130 Ft.. Nesze okos fix polc ár. Aztán majd rájönnek, hogy kár volt belenyúlni, de akkor már késő lesz.. Jó néhány percentnyi dinnye eladást beáldoznak, valakinek a zsebéért..
Ez a szépnevű rosszabb mint Stefánia kisasszony
A gazdák érdekeit közérdeknek beállítani a demagógia. Európa túltermel élelmiszerből. Sok az eszkimó, kevés a fóka. Kereslet-kínálati függvényen kívül lenyomja az árakat a sok szubvenció is. A fejlett országok GDP-jének cirka 3%-át adja a mezőgazdaság. Magyarország GDP-jének kb. 80%-át az export teszi ki. Meg lehet próbálkozni piacvédő akciókkal, de ha viszonozzák, szépen éhen halunk, miután megettük az összes dinnyénket.

Az egész ostoba próbálkozás többet ártott a dinnyetermelőknek, mint amennyit használt. Mint a kormány többi intézkedése. Nem lehet erőszakkal beavatkozni piaci folyamatokba, illetve lehet, de jó vége nem lesz.
@Husz_János_Puszita:

"Meg lehet próbálkozni piacvédő akciókkal, de ha viszonozzák, szépen éhen halunk, miután megettük az összes dinnyénket."

Erről van szó. Az észak-koreai piacok annyira meg vannak védve amennyire lehetséges; mégis éhínségek vannak arrafelé rendszeresen.
@Husz_János_Puszita: Ámen. "Meg lehet próbálkozni piacvédő akciókkal, de ha viszonozzák, szépen éhen halunk, miután megettük az összes dinnyénket." Erről nem is beszélve.
@TrueY: tudomásom szerint betiltották, jogharmonizáció egészségügyi normákkal miegymás...
@Petykabá: A 90-es évek elején??? Mondom, hogy akkor még nem is volt EU ('93-tól van)! Szóval ezt csak valami dinnyekereskedő mesélhette neked! ;)
süti beállítások módosítása