Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: index.hu/belfold/2020/08/05/iskolaorseg_jelentkezes_eloszures_lemorzsolodas/ Hát ez nem valami jó... (2020.08.05. 12:20) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • boborján20: www.youtube.com/watch?v=tI-InzaNKk8&list=RDvnSwBvOIOVA&index=3 (2018.03.25. 18:28) Menj a picsába, Soros!
  • gazoló: válogassatok)) www.udiscovermusic.com/stories/best-jazz-trumpeters/?utm_source=ka&utm_medium=... (2018.01.28. 05:23) Zeneszoba
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?
  • látjátok feleim szümtükkel: @nagy_henrietta: Keresni lehet, de külön féle okokból nem biztos, hogy a keresőt talál, mert ne... (2017.09.05. 08:49) Pártfinanszírozás, magyar átok

2011.12.26. 05:11 Fabius

Éjféli mise 2011 - az ige ára

Címkék: fidesz erdő péter éjféli mise

Most olvasom milyen szép éjféli misét celebrált Erdő Péter bíboros úr, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Bazilikában. Könnyen meglehet, hogy bejgli kómát vagy töltött káposzta mérgezést kaptam, de akkor sem emlékszem az evangélium melyik részéből idézett a bíboros úr mikor ezt rebegte a híveknek:

„Ne hagyjuk, hogy megrémítsenek pénzügyi adatok vagy statisztikák! (...) Isten távlatában értelme van a történelem minden pillanatának. Nem önzésből, de szeretetből kell megoldást keresni földi gondjainkra”

Magyarul ne rémüldözzük össze magunkat a kormány ámokfutásának köszönhető adatok meg statisztikák felett, - piha! - mert a Jóisten szerint ennek is értelme van, amúgy meg önzés helyett szeretetből kell a gondokat megoldani. Gondolom az önző nekem is szól, mikor beintek a még meglévő nyugdíjvagyonom átadásának gondolatára. Hiába, nekem magyarázhatja maga a Jóistenke személyesen, hogy egy önző rohadék vagyok, ettől nem különösebben fogok meghatódni. Ellenben az még az én kemény szívemet is megfacsarja, ahogy a vallás a világi hatalom lábtörlőjére heveredik.
Nyilván a kiábrándult keresztényből lett ateista beszél belőlem mikor azt gondolom, Erdő Péternek pontosan 5.300.000.000.- oka van aktuálpolitikát keverni még az éjféli misébe is. Ennyivel fejelte meg Semjén apostol az:

- alapintézmény-működésre,
- ingatlanjáradékra,
- oktatási tevékenységre,
- kulturális tevékenységekre,
- szórványtelepülési és kistérségi egyházi támogatásokra,
- kulturális örökség értékeinek rekonstrukciójára,

kifizetett állami támogatásokat, tiltakozhatott Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár ahogy akart. Semjén a kompenzációra is kompenzációt adott, vagy csak nem merte kimondani ami lassan a napnál is világosabb lesz a kötelező hittan fényében: a hűséget fizette ki.

"...ne harácsoljatok többet, mint mi jól esik - mondá az Úr - és imádjátok hűséggel a bőséget ontó kezet..."
Ámen!

786 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr63496038

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán nem kívánt nekünk békés ünnepeket 2011.12.26. 16:13:02

Csak @dajcstomi kívánt boldog karácsonyt, a kormánytagok és a szóvivők is hallgattak. Sem tévében, sem honlapon, sem Twitteren, sem Facebookon nem írtak semmit, igaz, a kutya se vonyított utánuk, de gondoltam, szólok. Nem mintha hiányzott volna a jókí...

Trackback: A Lázár, a Rogán, a Navracsics 2011.12.26. 16:11:58

Ezért a klipért tiltotta ki Kövér a Parlamentből az Index stábját, pedig szó sincs benne arról, hogy a képviselők mennek lopni. Igen, a párhuzam Dopeman mester munkásságával nem véletlen, őt a Bazmeg az Orbánt, bazmeg a kormányt kezdetű dala miatt tet...

Trackback: Isten távlatától, katolikus közelségtől ments meg Uram minket! 2011.12.26. 14:20:42

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában tartott karácsonyi éjféli misén elhangzott ajtatos szavai kinyomták a biztosítékot nálam. Elborult az ag...

Trackback: Hadd járjon ő a rózsában bokáig 2011.12.26. 14:19:34

Szeretett Orbán Viktor elnökünk karácsonyi tekintetébe....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát ez is megért egy misét. Majd jövök vissza.
Ja: mértékletes voltam, 23-án főztem, 24-én sütöttem, s ma hajnalban ettem belőle. Isteni lett! Az biztos mérgezést nem kapok, még a tál felét is megosztottam kutymorgómmal, mert elfogyott a kajája,s a chili-paprika abszolut nem zavarja, vagy majd engem vele lefele. Mákos nincs kész, dió-pótlós jó lett omlósan.
Undorító ez az Erdős- mise szöveg. Az irdatlan pénz, amit a katolikusok kapnak csak a sötétséget erősíti. Hogy fogja, mondjuk a cigány-bajokat kezelni a katolikus egyház iskolája? Sehogy, oda romák nem tehetik be a lábukat.
Na, ebből sem lesz soha Szilencium-völgyünk, mérföldes léptékkel vissza a sötét középkorba!
Ez kell a hülyemagyarnak.

Adózzanak a papok is!!!
Mér nem kell nekik elszámolni azzal a temérdek pénzzel?!!
pokolra juttok mind, hogy van képetek ilyeneket mondani? az említett magasztos istenszolga csak elvétett a főnökét, és megtámogatta azt ki néki enni ad,
jöhetne az igazi főnöke, és elzavarhatná ezt az újkori kufárt, mint a régi időkben, a kezdeteknél :-)
Azért értém én, hogy a rossz lelkiismeretük megér ennyi pénzt az elvtársaknak, a csávó hobbyja meg szintén pár tízmilliárdot, viszont azt nem, hogy egy egész ország egészségügye 30 milliárdot miért nem... Ha jól tudom ennyi kéne a tisztességes bérek és ellátások hiányára... amire persze "nem jut". FONTOSSÁGI SORREND.
@Boli: Boldog karácsonyt ! :) (nem Gergelyt)
A fecsúti patkány fontossági sorrendje:
1 - 1000 HATALOM 1000 -> a seggnyalók szeressenek 10000 -> féljen tőlem a nép.
Én gyakorló hívő vagyok, de ettől én is elhányom magam, és tiltakozom, hogy így prostituálja magát az egyház.
Krisztus nem erre gondolt!
és mindez kamatos kamattal terhelt hitelre, a zombirkák meg fizetik a kamatait is...lopott pénzből adakozni a legszebb
Ehhez csak annyit tudok hozzatenni, hogy ha hatalomra kerulnek az elso dolgom lenne a katolikus egyhaz (az egyetlen allamilag tamogatott legalis bunszervezet) ktgvetesi juttatasainak azonnali radikalis merteku csokkentese, osszes vallalkozasanak auditalasa, intezmenyeinek atvilagitasa, az altaluk birtokolt de hasznalatban nem levo gyakorlatilag pusztulasra itelt ingatlanjainak azonnali visszaszolgaltatsa. Majd ujraertekesitese.
Aztan csinaljanak azt, amit akarnak a mocsadek pedofil ingyenelo szarhaziak. (tisztelet a kivetelnek)
@melchi zadok: Teljes egyetértésem a véleményeddel. Tartsák el magukat a híveik adakozásaiból és ne mindannyiunk pénzéből dőzsöljenek. Mocskos pedofil banda, orbán bőven befér közéjük pintérrel együtt. Híresek a szexbulijaik fiatalkorúakkal.
@melchi zadok:
"ktgvetesi juttatasainak azonnali radikalis merteku csokkentese"
helyesebben:
mindennemű egyház és párt állami támogatásainak megszüntetése.
@Secnir:

mindennemű egyház és párt állami támogatásainak megszüntetése.

Egyetértek. ugyanakkor valahogy kezelni kell azt a problémát is, hogy az egyháznak rengeteg műemlék épület van birtokában. Ezek megóvása közügy. Mindannyiunk közös ügye.
[img]http://1.1.1.5/bmi/images16.fotki.com/v363/photos/9/1825539/10293032/DSCF0424-vi.jpg[/img]
Hm, az egyházak támogatása első blikkre tipikus népszavazásban rendezhető kérdés, nemde? Szerintem lenne rá igény. Én magam benne lennék, utánanézek, hogyan realizálható.
Az szja-ból megítélt 1%-ot még el tudom fogadni: az állam jelenleg minden forrást elszív a (potenciális) civil/nonprofit szektorból és ezzel együtt az egyházi tevékenység elől, pedig azért bőven látok értéket bennük. Meg a legnehezebb tehertétel nekünk, hogy nincsenek működő közösségeink, nem tanulunk meg egy csoportért, érdekért, ideáért kiállni... Na, jó, nem elemezném, de azt a pontot el tudom fogadni, viszont minden más támogatásukat (többletnormatíva, különtámogatás, NAV-mentes övezet, stb...). Uniós forrásokra amúgyis pályázhatnak, ne feledjük.
Egy népszavazással tiszta vizet lehetne önteni a pohárba.
Jó írás...Mint mindíg...
Mióta önállóan tudok gondolkodni, ateista vagyok, és az ilyen dolgok erősítenek meg mindinkább az én "vallásomban".
Pedig aztán minden irányból kapon az ívet, mert van a rokonságban hitgyülis, (sajna több is), katolikus, református, (jedi nincs...:-)).
Ilyenkor karácsony felé mind meg akar téríteni, (a kis butusok), de szerencsére ilyenekkel (lásd Erdős Péter úr) hamar el lehet őket csendesíteni.
Egyébként egyet értek az előttem szólókkal, mindenféle támogatást meg kellene vonni, de ez sajna csak vágyálom marad, mert akkor Európa mellet még egy ellenséget szereznénk, a Pápát, és a történelem azt mutatja, hogy ezek közül bizony a katolikus egyház tud a legnagyobb és legrosszabb ellenség lenni....
Bocs, Erdő Péter...
Remélem a katolikus egyház tagjai gyógyszerre költik, majd ezt az összeget. Akkor nem sajnálnám tőlük.
Még betegséget is tudnék mondani, mire költsék. Parkinson kór, szklerózis multiplex, izomsorvadás, stb. Csupa olyan kórra, mellyel sokáig el lehet élni, és átérezhetik a szenvedést.
Ja és az összes papnak, szerzetesnek nőjön gitár a gyomrában a rák meg pengesse azt.
Ugyan már! Csak egy iskolába járt Kusza Szemmel, ezért nem rémüldözik a számoktól.
Az egyház, a vallás meg a hit különböző dolgok ám. Az igaz, hogy nagytiszteletű egyházi vezetőnk az egyház segítségével rombolja az egyik felekezet tagjainak hitét, de az ateizmusnak nem sok köze van a dologhoz. Attól, hogy 2014-re Pontifex Maximus lesz Orbán atyánk, és pirosbetűs ünnepeken minden médium köteles lesz közvetíteni az általa vezetett szertartást, még Jézus nem lesz hiteltelenebb.

Az a legnagyobb baj, hogy az eddigiekben már ráállt Erdő szája a hasonló szólamokra, így ha csak vígazstalni akar, akkor is kampányol az Ántikrisztus mellett.

Pl. a választások előtt ugye, ahol megfenyegették a nagymamámat, hogy a pokolra kerül, ha nem a Fideszre szavaz. Nem vicc.
Az egyház az adóalap megállapításakor a vállalkozási tevékenység adóévi adózás előtti nyereségének azzal a részével is csökkentheti a vállalkozási tevékenység adózás előtti eredményét, amelyet kulturális, nevelési, oktatási, felsőoktatási, szociális és egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi, sport, tudományos és műemlékvédelmi tevékenység, továbbá a hitéleti célú ingatlanfenntartás bevételt meghaladó költsége, ráfordítása fedezetére használ fel, továbbá az e célból lekötött tartalékba helyezett összeggel.
A katolikus mellett az evangélikus, és egy harmadik egyház éjféli miséjéből is bejátszott a TV2.
Mindhárom bejátszás a politikáról szólt, a kormány védelmében.
Folyik az agymosás, szépen.
@the_lonewolf:
És még engem nevez Vidéki szadistának!?

Amúgy egyetértek Veled!
@anyósnyelv: Hú de belehúztál! :-))

Már múltkor írtottam a keresztényeket, - ahogy szoktam - szenteste a Benedek-szöveggel felhúzva magam: a világ leggazdagabb egyik öregembere papolja, hogy ááá, nem számít a pénz, legyünk önzetlenek (mert ő kurvára az, dobálja szét árverésre jótékonykodni a Raffellokat), ne legen üzlet a karácsony. Ja, ez igaz, csak hát az ő szájukból! Erdő Péter már akkor a béka segge alá csúszott a szememben, amikor Esztergom cincálását elviselte szó nélkül. Most meg, ááááááááá.
@AKIsTUDATLAN: Épp hogy Szilencium-völgy lesz: kuss nagyban.
Tul sok es tul gazdag postas van itten jelen, aki azt hiszi csak o kozvetithet a felso es az itteni vilag kozott.

Ah. erre mar nem lehet mit mondani.
„Ne hagyjuk, hogy megrémítsenek pénzügyi adatok vagy statisztikák! (...) Isten távlatában értelme van a történelem minden pillanatának. Nem önzésből, de szeretetből kell megoldást keresni földi gondjainkra”

Na.Igen!! Ez baromi jó! Csak az a probléma, hogy nem a pénzügyi adatok..... érintik meg a nagybetűs nép egy hatalmas csoportját. Hanem attól sokkal komolyabb "dolog".
A mindennapi életben a lejtmenet, a nélkülözés megtapasztalása. Hiába dolgozik ez a csoport sokat (ha egyáltalán van munkahelye).

Üzenem, hogy szeretetből, csak abból, sajnos nem lehet megélni. Mert bizony) a történelem) be lehet majd irni, a nagykönyvbe)
Mikor fizetni nem tudó emberek, otthonaikat veszitik el.

Arra ez nagyon jó, hogy kiverje, - némelyeknél - a biztositékot.
Hálás köszönet!!!!
hm??
Családom hithű keresztény - NEM KATOLIKUS! nem államilag támogatott - tagjaitól a 200 gr-os neszkávém mellé (amiért a jóistenük segítse őket, de inkább ők szoktak magukon, ahogy tudnak), kaptam érdekes kis saját készítésű kártyácskát ezzel a mondattal:

"Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is."
Máté 6:2

Naja. Tömjénbácsinak főleg kellett volna egy ilyen kártya, hogy tudja, merre keresse a szívét, egyem meg - mondanám, de tudom, hogy egyházastól orvbán seggében van.
Az Úr útjai valóban kifürkészhetetlenek (v.ö.: Általános Határozatlansági Elv), de ami a mi betmen és robinunk másfél éves ámokfutását illeti, az még ennek a tükrében is kibaszott erős.

Ideje új egyházat alapítanunk. (Lenne is néhány használható tippem...)
kedves polgártársak, azért engedtessék meg a mélyen tisztelt erdőpetyának (aki mellesleg gyakorló és világszerte elismert makroközgarázdász), hogy segítsen megoldani a begyűrűző gazdasági válságot!
ha ti benne nem hisztek, akkor szeretett vezetőnkben sem hisztek igazán! és ha szeretett vezetőnkbe vetett hitetek és bizodalmatok megreng, akkor minek ajánlottátok fel önként - ismétlem ÖNKÉNT - a magánnyugdíj pénztári megtakarításotokat a szent cél érdekében?
mert mi ez az 5,3 milliárd ahhoz képest, hogy végre a gyermekeitek egy szebb és boldogabb jövőben nőhetnek majd fel, ahol majd kedves öreg papok vehetik el a szüzességüket, miközben semjén polgártárs, isten felkent magyarországi helytartója elégedetten vadászik a védett madárkákra? a legfontosabb az ő lelki üdvözségük, meg hogy szakadjon belé a lóf@sz a redvás valagukba...
@the_lonewolf: Ja, ja: kedves barátnőnket temették, aki mell- és egyéb -rákokban iszonyú szenvedés után elhunyt 49 évesen, két gyereket itthagyva. Nem volt vallásos, de a franc se tudja miért, katolikus szertartást rendeltek neki (azt hiszem a munkahelye állta a cechet, mert özvegy volt)
A szertartás alatt a pap végig egy szót sem szólt róla, mint emberről, anyáról, ne de azt, hogy K.testvérünknek milyen jó, mennyit szenvedhetett, azt csámcsogva ecsetelte. Beteg dolog ez nagyon.
@bohumil stejskal: :-D

@gyilkos fűegér: Csak nincs meg az egyik fő szentetek már? Feltételezem, nem talpig befedve imádnátok. :-))
@a szív fészkei:

Az előző orbán-kormányban csak felsőfokú végzettséggel lehetett valakiből miniszter, lásd deutsch tamás leendő sportminisztert.

Mekkorát fordult a világ.
Putyin legalább a szemnek kedvez kedvenceivel: www.borsonline.hu/news.php?aktmodellel-kormanyoz-putyin-foto&hid=51014 (jobban mutat, mint a nagyfülű Némethné)
Fabius, ilyen rosszindulatú kiforgatást régen olvastam, pedig bő a termés.
Most mi a fenéről írsz itt, kiragadva egy fikarcnyi, így teljesen értelmezhetetlen részletet egy beszédből és a saját szájad íze szerint kifacsarva? Annak idején Tótának is írtam egyébként, hogy a katolikusozás semmiben sem különbözik a zsidózástól, ugyanaz a mechanizmus, csupán a célközönség nem teljesen ugyanaz - nem totál ugyanaz, legfeljebb egy kicsit bővebb, mert egy jó katolikusozásban össze tud forrni a Kuruc népe és az ellenoldaluk.
A finanszírozás esetében is hülyeség, amire kihegyezed a dolgot, hiszen saját magad sorolod fel, hogy mennyi mindenre megy a pénz, sőt a szociális intézményeket kihagytad, pedig a nagyi öregotthonát is valakinek fent kell tartani, meg a cigánymissziót, meg a Máltai Szeretetszolgálatot, meg a műemlékeket, a templomok döntő többségét rendbe hozni, fenntartani, amit az államnak lenne kötelessége csinálni - ezt mind az egyház látja el, úgyhogy abszolút jogosult a támogatás. Az iskolánál pedig egy fillérrel nem kap többet az egyházi iskola összességében az államtól, mint az önkormányzati, mert az önkormányzati suli két helyről kap: az államtól fejkvótát, plusz az önkormányzattól fenntartási költséget, az egyházi pedig az államtól kap fejkvótát, plusz az államtól fenntartásra pénzt - tehát ugyanannyit, mint az önkormányzati iskola - nem tudom, hogy egy közgazdasági ismeretekben amúgy jeleskedő ember, mint te, ezek alapján át tudja-e látni, hogy ugyanannyi a támogatás.

Egyébként a KDNP nem képviseli az egyházi álláspontot semmiben, nem is tekinthető egyház közelinek. A kormány csakis használja az egyházi szimbólumokat, de cseppet sincs tekintettel az egyházi álláspontra, sőt éppen ellenkezőleg cselekszik minden esetben.

Ezek után természetesen folytathatod tovább nagy egyházellenes tirádáidat, csak, mint írtam, jó ha tudsz róla, hogy semmiben nem különbözik ez a hozzáállás a szimpla zsidózástól.
@Memumo: "mert akkor Európa mellet még egy ellenséget szereznénk, a Pápát"

Miért? Például az USA-ban is elképzelhetetlen, hogy akármelyik egyház állami pénzeket kapjon.
Karátsonyi tsemege (gratis)

A vallás isten büntetése.
(Multilevel agytekerentyű:
és fordítva is értelmezted már?)

Az élet isten legnagyobb tévedése.
Isten meg az emberé...
@a szív fészkei:

Kidolgoznám én azt a liturgiát, ne félts te engem! Olyan úrfelmutatások lennének, hogy a kövek is megszólalnának.
"Ne hagyjuk hát, hogy úrrá legyen rajtunk a csüggedés! Ne hagyjuk, hogy megrémítsenek pénzügyi adatok vagy statisztikák!" "az ilyen válságok talán annak a jelei, hogy mai életmódunk felemészti a föld erőtartalékait. Isten távlatában értelme van a történelem minden pillanatának."

Ebből az következik, hogy az ökoszisztéma tönkretétele nemhogy nem probléma, de egyenesen kívánatos folyamat. Ezeket irtani kellene.
@EsoxLucius: Bírom, amikor a rosszindulat a szövegértelmezési képtelenséggel párosul. Ebből a kiragadott két mondatból pont az derül ki, hogy itt valszeg az áletmódváltás szükségességéről beszél, mert az felemészti a föld erőtartalékait.

Ha nem lennék keresztény, akkor valami nagyon erőset írnék, öreg.
se nem vedeni se nem tamadni nem akarom, csak hogyy duplan tagadjak ;).

De Karacsonykor de beszeljenek szamokrol kozgazdasagrol. azert mennek oda, hogy valamivemelkedett dilgot kapjanak ami megerinti oket, ami ujra egyesiti oket. pl szeretet
@komment1: Ha nem lennél keresztény, talán képes lennél gondolkodni.
@EsoxLucius: Mondja ezt az, aki egy szimpla bővített mondatot nem képes értelmezni? Mellesleg barátilag mondom, nem hiszem, hogy nem lennél képes rá, csak sokkal jobban esik kiforgatni.
@komment1:

Templomban ne halljam egy párt nevét se. Szerintem erről szól a poszt.
Foleg a szeretet unnepen ne szonokoljanak szamokrol. kerje meg a hiveket, menjenek haza, es egy nem hasznalt polot, ruhat, takarot adjon oda az elso szembejovo hajlektalannak.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ez abszolút szilárd vatikáni elv, ha nem tudnád esetleg. Mutass egy helyet a szövegben, ahol pártról van szó! Szövegről sem beszélhetünk mellesleg, mert egy fikarcnyi részt ragadott ki Fabius. Egyházi részről nagyon komolyan veszik, hogy nem lehet pártpropaganda a templomban, én magam soha nem is hallottam ilyet, de ha mégis előfordul és jelentik a püspöknek, nagyon komolyan megütheti a bokáját az illető pap.
@miva?:
Hát ja ha Jézus újból eljönne és látná hogy mit művelnek a nevében biztos nagyot nézne.
@felebarát: Megkérték, össze is gyűjtötték. Nem karácsonykor, hanem jóval előtte, hogy meg is kapják időben.
@komment1:

Nincs ebben semmi kiforgatás, ez az aki kurvának áll esete.

Részletesen felsoroltam milyen jogcímeken kaptok állami pénzt, ebben benne van a világon minden, nagyi öregotthonától a templomajtó felújításáig. Azt ki sem emeltem, hogy az ingatlanjáradékot is megemelték a tervezett 10 milliárdról 15 milliárdra, mert egye kutya.

Vagyis az emlegetett 5,3 milliárd a minden kiadáson felüli pluszbónusz. Aminek emlegetéséért lehet a szemeteket forgatni, attól az még a bárcaleveletek marad.
hívő katolikus vagyok.

ellenzékből sem volt szimpatikus a fidesseggek nyalása, de az esztergomi üggyel együtt ez már túlzás...

ettől fogva nem látnak engem templomban, amíg az egyházakat a zálam finanszírozza...

rosz kombó... pénzér... komcsik templomban... azta qva

cserébe ígérem hogy utána eltartom (a jövelmem arányában) az egyházamat...

de addig lóf@sz nekik
@komment1: Ezen abszolút szilárd vatikáni elv sorozatos semmibe vétele miatt nem járok már éjféli misére sem.

Nem kiemelt félmondatokról beszélek, hanem egy folyamatról.

Idekeverhetném még Tőkés Lászlót is......
@komment1:

Megütheti a bokáját? :-D :-D

Na ne vicceljünk meg álszenteskedjünk. Nálunk ez megy már egy ideje:

varanus.blog.hu/2010/09/20/isten_neveben_2

A drága Pajor atya szórólapot is nyomott az önkormányzati választás előtt, és azt osztatta a hittanra járó gyerekekkel.

4.bp.blogspot.com/-9oDDtlnUM-w/TugBFKJJ-9I/AAAAAAAAFGE/IaDaqKIz7_Y/s1600/1689003_ea2815f8dfb9e56345551ca9460caff3_wm.jpg
@komment1: "A finanszírozás esetében is hülyeség, amire kihegyezed a dolgot, hiszen saját magad sorolod fel, hogy mennyi mindenre megy a pénz, sőt a szociális intézményeket kihagytad, ... amit az államnak lenne kötelessége csinálni - ezt mind az egyház látja el, úgyhogy abszolút jogosult a támogatás."
Érvelésed ezek szerint arra épít, hogy mivel szolgáltatásként ellentételezik a felhasznált közpénzeket az egyházak, ezért indokolt a támogatásuk. Még szép - de ez nem jelenti azt, hogy bármiben különbséget tegyünk köztük és más aktorok között: akkor mi a különbség az egyházak és bármely más önkéntes/civil/nonprofit szerveződés között, amely támogatást igényelnek, de nem kapnak "alanyi jogon" más elbánást? Ezekre példát láthatsz fentebb az egyik hozzászólásban, de gondolom, ismered őket.
Ez egy elvi-politikai kérdés, nem csak a katolikusokról szól: pártpolitikai alapon újra meg újra hatalmi tényezőt próbálnak kreálni favorizált egyházakból. Van pár hasonló játszmánk, amit nem tudtunk meghaladni, mert a pártok szavazatcsomagot és/vagy pártkasszába visszaönthető pénzforrást látnak benne. Ezt a kérdést ideje lenne tisztázni az adófizető állampolgárok tényleges bevonásával. Mindennapi tapasztalatom szerint erről sokaknak van véleménye.
@komment1: Úgy gondolom hogy jól értelmezem. Több helyen is találkoztam már hasonló mondatokkal. Sajnos nincs semmiféle "Úr" aki megvédené az emberiséget a saját hülyeségétől. Ha tönkretesszük a Földet, nekünk is annyi. És a nemlétező lelkeinknek is.
jah abbol a penzbol amit kaptak, osszefogdoshatnanak egy ket hajlektalant es felajanlahtnak nekik, hogy alljanak az egyhaz szolgalataba cserebe kapnak koszt meg lakhatast. ugyis arrol panaszkodtak keves a papjuk, szolgajuk
@a szív fészkei: ez mind azért van mert elolvassátok, megnézitek amit ezek mondanak...van jó töltött libanyak vagy beigli vagy akármi és a barátaitok, családotok azzal legyetek engem nem borzolt mert nem is tudtam sem benedeket sem petyát egyáltalán ki van kapcsolva megy a foci meg a doctor who...
@komment1: "Mutass egy helyet a szövegben, ahol pártról van szó!"
Na-na! Normális esetben teljesen jó lenne az érved, de nem erre az egyszeri homályos foltra vetődött Fabius. Én is hallottam már saját fülemmel felhívást, ismerőseim között meg volt, akinek szépen lefordították. Értjük, hogy merre terelnek/terelnének minket.
Természetesen óriási különbség van pap és pap között (meg is lehet nézni a gyülekezetek nagyságát), de ezek a kötelezően beolvasandó körlevelek a katolikusoknál mind szépen és érthetően körbeírják, hogy Isten kivel van.
@naiszen: "Én is hallottam már saját fülemmel felhívást, ismerőseim között meg volt, akinek szépen lefordították."
Mármint, hogy az melyik pártot jelenti.
@komment1:
Rá kéne szánnod 1-2 (10-20) évet a "katolikus egyház" maffiotikus felépítményének tanulmányozására.
— Már csak az egyenlő mérce kedvéért is.

Hogy miképpen is sikerült röpke 2000 év alatt
fölépíteniük (majdnem)
ártatlan hitek milliárdjaiból
a Sátán Katedrálisát.

Szerencsétlen Jézus sírvafakadna, ha láthatná, mit csináltak belőle, s általa e földön.
Még jó, hogy Lucifernek (hopp, nem lesz ebből bajom?) legalább a Tudás Fájának a gyümölcsét sikerült Évára rátukmálni, ezért nem mindegyikünk fideszes. :D
Apropó:

hogy is van ez a (titkos?) lelkiismeretszabadság??!!

Kisközösségi (falu, kisváros) szinten is nyilvánosan meg kell vallani, hogy milyen vallású vagyok??!!
A kubatov érában?

Hittan, vagy erkölcstan?
Vagy arra tanítsam a gyereket, hogy akkora baj van, amin már apu sem tud segíteni?
Hazudjál kisfiam. Meg lehet szokni.
amúgy meg katolikus- vagy bármilyen más (de főleg református) - ezt a hülye szöveget; az unokahúgaim-öcsém (én nagynénjük) mind a Lónyaiban érettségizt(n)ek, és (2006 körül-előtt) már tizenöt-hat-hétévesen behánytak attól, hogy minden istentisztelet nagyrészt a fidesz dicsőítéséről szólt. Konkrétan.

Jó. A Föld népességének cca. 99%-a hisz valamiféle istenben (egyben vagy többen), és ez abszolút beépül(t a történelem folyamán mindig is, ha épp egyeduralkodója nem volt)az állam működésébe, egészen a születéstől a halálig szépen leszabályozva.

De kéne tán észrevenni manapság már, hogy nem Indiában élünk, avagy valami iszlám országban, és ha már "komment1" idehozta tök értelmetlenül - még csak nem is Izraelben.

Én csupán itt és most azt nem értem, utalva ismét komment1 kommentjére, mi a különbség pártállamilag "preferáltan" - hogy finoman fogalmazzak - aközött, hogy néhány évtizede Leninben meg Sztálinban meg Brezsnyevben ésatöbbiben illett "hinni", most meg immár ismét pállamilag "preferáltan" - hogy ismét finoman fogalmazzak - a keresztény kultúrkör szerint elgondolt jóságosistenben.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
" valahogy kezelni kell azt a problémát is, hogy az egyháznak rengeteg műemlék épület van birtokában. Ezek megóvása közügy "

oldja meg. valahogy megszerezte, oldja meg. ha nem tudja, adja el. vegyen fel rá jelzáloghitelt. kérjen a hívektől. adja el.
Valahogy elkerülték a figyelmemet a katolikus ingyenkonyhák, ahol karácsonykor ételt osztottak volna a szegényeknek. Énhozzám csak azok a képek jutottak el, ahol a nem-egyház krisnások osztanak hatezer adagot. Egy fillér állami támogatás nélkül. Fura...
@AKIsTUDATLAN: Kár volt javítani, Szilencium-völgy sokkal frappánsabb!
@Fabius: Még emlékszem. Végkifejletre viszont már nem? Megütötte bokáját, vagy eltrappolt a papucsában?
Nem úgy volt, hogy a biznisz-egyházakat betiltják?
@Secnir:

Ebben szerintem hosszúnevű feltalálónknak van igaza. Rengeteg olyan műemlék épület van a kezelésükben aminek az állagóvása közügy.

www.muemlekem.hu/muemlek?id=11983

A hitéleti tevékenység tartozik más lapra. Azt oldja meg ahogy akarja, és finanszírozzák a hívek mint pl Németországban, ahol a regisztrált hívektől az adóhivatal szedi be az egyházuknak szánt sarzsit. Az normális és rendben is van.
@the_lonewolf: Olyat ne kívánj senkinek, mit magad nem tudsz elviselni - egy róm.kat. ateista.
Ez kész van. Egyszer Esztergomban voltam amikor épp egy olyan nagy papi konferencia volt és a bazilika parkolójában csak C-merdzsók, 5-ös bömösök és hasonló kategóriás kocsik voltak, és szegény egyház meg folyton segítséget kér és adakozást. Nem állna ilyen anyagi helyzetben az ország, ha mindenkit egységesen megadóztatnának.
@Szolgálati Füldugó: Nem is csodálom, mert nem volt! Sőt másról sem hallottam - ugyan miért, rossz a PR-jük, vagy fülük botját sem mozdították? Remélem, csak nem verték nagydobra - de annyira, hogy senki sem hallott róluk?
@a szív fészkei: Eszébe sem jutott némi apanázst adni a gyerekek meleg étkeztetéséhez! Ezt én már nem is minősítem. Mindig is utáltam nagyobb koromban, amikor ájtatos manóként beszéltek az élet szépségeiről, szeretetről, megbocsátásről, segítségről..... s egész mást láttam ugyan azoktól.
@anyósnyelv:

Semmi következménye nem lett a dolognak. A bokája is ép maradt Pajornak és az egyetlen ahová szaladt az a gyereknapi elempés rendezvény a Kassai téren. Na, ott sikerült óbégatnia, hogy mit képzelnek a temploma mellett olyan területen, amihez semmi köze se a szentembernek, se az egyházának.
Ismertem Erdő Pétert még pap korából.
Szerette volna, ha én is az leszek ezért átjött a szüleimhez beszélgetni.

Ekkor már kamaszodtam és azt mondtam: Péter atya, én szeretem a lányokat! És a válasz:

Én is fiam, ez nem gond…

Mindenki tudta a faluban, hogy kurvázik. Ezek után én is elhittem.
@Boli: a testi egészséget megelőzi a lelki, nem?
Amikor megválasztották, akkor tettszett Erdő Péter, egész normális EMBERNEK nézett ki.

Amióta Orbán seggét nyalja pénzért, azóta viszont viszolygok az álszent, pogány fejétől.

Jut eszembe, Orbán, Schmitt és a Fideszes SÁTÁNISTÁK ott voltak szinészkedni az éjféli misén?
@reccs:

Akkor a katolikussal kéne kezdeni, náluk nagyobb és kapzsibb bizniszegyház nincs.
@Putyilov gyári melós:

Ha pénzért nyalja, az még mindig jobb, mint ha meggyőződésből tenné. Bár a fene tudja.
Valamikor a 70-es (!!!) években volt szerencsém
ott lenni egy belsősomogymegyei falucskán rendezett "alsóközépkategóriás" egyházvezetői összeröffenésen.
Illyés Gyula tollára kívánkozó jelenet volt,
mikor a töpörödött öregasszonyhad elővezette 2 napi konyhaművészetük kincseit. Hegyekben állt a rántotthús, és társai. (Bor, pálinka.)
No meg az alázat.

Mondom 1970-es évek.
BMW, merci? Ez ugye vicc. Akit én ismertem papot, trabantja volt. Később susuki.
Megy az ész nélkül ugatás.

Majd akkor kell ríni, ha mo.-on is automatikusan vonódik 30-40 eur a bérből egyháziadóként. Addig lehet kussolni, hátha nem jut eszébe senkinek. (Megsúgom, németeknél így van.) Ot bevallás alapján megy, de magyar modell szerint tuti kötelező lenne mindenkinek.
@Fabius: "...finanszírozzák a hívek mint pl Németországban, ahol a regisztrált hívektől az adóhivatal szedi be az egyházuknak szánt sarzsit. Az normális és rendben is van."

Király lenne. Ismerve a magyar adózási morált egyből kiderülne, hogy gyakorlatilag alig van templomjáró ebben az országban.;)
szerintem nem csak 5.3 mlrd ot kap a magyar katolikus egyhaz egy evben. siman van az 200 milliard is mindenfele jogcimen evente szerintem, csak meg nem vett ra a fene, hogy tetelesen utananezzek.

Ugyhogy a fenti mondataimat tessenek szivesek lenni fantazia szulottjenek tekinteni, mert az is. Viszont, ha valaki egyszer raszanja magat, erdekes szamot kap majd, hogy egy evben mennyi adoforint megy el elszamolasi kotelezettseg nelkul a magyar katolikusoknak
@gyilkos fűegér:

Gondolod, hogy Erdő is Orbánt hiszi Istennek?

Bár ahogy mondod elgondolkoztam, igazából Istenben valóban hívő pappal én még nem találkoztam az elmúlt 45 évemben.
Pedig voltam én még templomot is építeni, ingyen!
@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: kurvázzon, leszarom, ez a cölibátusizé, mint az egész katolicizmus meg a baromihosszansorohatnánkmimindenmég úgyis csak az egyik valahanyadik Konstantinápolyi Zsinat-beli találmány. Ahogy a szűznemzés is, bocsánat, ha megsérteném a híveket, persze csinált már ilyet (most gugliztam ki) komodói varánusz meg valamiféle cápa is, úgyhogy ezen az alapon akár, de egyébként erősen kétlem. Mindenesetre a természettel tökéletesen ellenkező alapvetést, mint a szaporodás tilalma valóban nem másnak, mint kifejezetten és egyes-egyedül a katolikus (és semmilyen más egyéb keresztény gyökerű) ortodoxiának köszönhető.
Apropó 2:

Félszemmel követve az eseményeket,
mintha az előző kormány megszorító intézkedései ellen élesen felemelték volna negélyes hangjukat.

A mostani adótörvények véletlenül nem a tehetősebbeknek kedveznek?
Netán az alsóbb rétegeket megrövidítik?

Uram! Adj nékem hosszú életet, s rövid emlékezetet! Á nem!
@Desmond77:

Szerintem te eltéesztetted az évszámot.

A papok már a hetvenes években nem Trabanttal jártak.

Úgyhogy nyomás meggyónni a hazudozásod vagy gyehennára küld az Isten!
@rovidesz: erről szól Fabius cikke, plusz egy hozzászólása.
@grankill:

Még hogy az egyház nem szerény! Elvégre nem E-Mercik, és 7-es BMW-k álltak....
@Desmond77:
Ez már tervbe volt véve 1998-2002 közti kormányzáskor.
Most sem véletlen szerepelt a népszámlálási kérdések között.
@Putyilov gyári melós: mert nem azért állnak papnak, te naiv, te:D
Az ország összes intézményének tételesen el kell számolnia a közpénzzel amit kap. Ha nem tud, annak következménye van (botrány, leváltások, nyomozás, per, stb.).

Az, hogy az egyháznak még csak el se kell számolnia a kapott milliárdokkal, csak úgy utalják neki oszt jónapot, ez egyrészt felfoghatatlan abszurditás, másrészt legalizált és intézményesített sikkasztás-rablás-pártfinanszírozás.

Megjegyzem semmilyen lepkegyüjtő-klubnak vagy egyháznak nem kéne egy fillért sem adni, a saját hóbortjait fizesse mindenki saját zsebből.

Az egyház épp olyan közpénz-pióca, fideszes oligarchia, mint a CBA, vagy a Simicska/Pintér-birodalom.

"Megyünk lopni, ámen."
@anyósnyelv: Nincs igazad. Szklerózis multiplexes vagyok, tudom miről beszélek. Csak, hogy érezzék a törődést.
Húúúúúúúú!!!!

Varánusz, mára nagyon vártam erre a comingout-ra! Ez a poszt a leggusztustlanabb SZDSZ-es fikázmányokra emlékeztet, tehát most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy ki vagy te és mit gondolsz a világról.

Figyi, szerintem írj egy cikket arról is, hogy a Mazsihisz a válság kellős közepén követeli a milliárdós "kárpótlás" kifizetését. Megteszed? Hát persze, hogy nem. Kis köcsög.
Szerintem se politizáljanak a templomban. Emiatt nem járok már oda majd' 20 éve. A közösség jó volt, de ezt már nem lehetett kibírni. Minden áldott vasárnap ezt hallgatni, hát kösz de kösz nem.
Az egyházakat tartsák el a hívők, ahogy a pártokat is a párttagok.
A Bíboros úr is inkább az esztergomi helyzettel foglalkozzon, mint a statisztikákkal. Másfélszemű meg elhúzhatna a csába.
Picsába, elgépeltem! Azért gondolom átjött az üzenet...
@komment1: Zuglói önkormányzati választás 2010? A Papcsák Feri bácsi a mi legjobb, legújabb barátunk című röplap a regnáló paptól? aki még mindig ott van?
Ostoba vagy, mint az elvakult hívők. Semmivel sem vagytok különbek, mint az arab terroristák, akik a saját istenük nevében cselekszenek. Ez lesz az emberiség veszte. Az emberi butaság fogja felemészteni.
Viktor vezérünknek ajánlanám ezt a számot!

www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw
@egyiptomi ugróegér: Miért, a mazsihisznek ki fog fizetni? Sajnos azoknak is én, hogy a rossebb igyon az egész rohadt vallási hülyékre egy korty hideg vizet......
@Anima Sound:
A gyakorló hívő - feltéve, hogy katolikus és nem buddhista - nem az újságból, összefüggéseiből kiragadva, tudja meg mit mondott a bíboros. És akkor talán a gyomornedve sem csordul túl.
@kormányzó: Bocsika, ez nem szadizmus akart lenni, csak ők szeretnék az emberek szenvedéseit átélni. Én ebben akartam segítséget nyújtani nekik!
„Ne hagyjuk, hogy megrémítsenek pénzügyi adatok vagy statisztikák! (...) Isten távlatában értelme van a történelem minden pillanatának. Nem önzésből, de szeretetből kell megoldást keresni földi gondjainkra”

Márpedig egy világválság csak ezen elvek szerint leküzdhető. Ez nem a hazai politikáról szól. A történelemben ha nem tekintesz előre, és nem keresed az összefogást az önzés helyett, elbuksz. Jézus inkább ezt támogatta, és nem az egyéni önzést, és a pénzügyi helyzeten való aggódást. Cáfold, ha gondolod.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

A bazilikából lehetne pl egy gigantikus nyilvános vécé. Mekkora poén lenne kihugyozni a harangtoronyból. Én pl. el tudnék huggyozni onnan a Tátra utcai lakásod erkélyéig is, két sör után.
@Desmond77:
Húha nem tudom hogy ez mikor merre lehetett.
Itt a nyugati részen nem buzukival járnak a papok.
Kb 2 éve kapuváron voltam egy rokon temetésén ott biza a kapuvári plébánosnak csak egy új ford mondeo -ra futotta, fullextrákkal.
@the_lonewolf:
Ez olyan undorító, hogy csak gratulálni tudok. Eichmanni gondolat.
Légyszives helyettesítsd be a katolikusokat pl. zsidóval. És ha az eredmény nem valami tömény antiszemitizmus, akkor értesíts, mert ki kell vizsgáltatnom az elmeállapotodat.
@melchi zadok: Minden egyes szavaddal egyetértek, kiegészítve azzal, hogy minden egyes egyházra kiterjeszteném a szigorú elszámoltatást!
U.i: A Vatikán és a Magyar Állam közötti egyezséget is azonnal felmondanám; elég volt a kétezer éves álszenteskedésből;legyen a hit velünk, értünk, anyagi és politikai megfontolások nélkül...
@a szív fészkei: Na ilyenkor kívánom nekik valamelyik lassú, sok szenvedéssel járó betegséget, hogy ők is átérezhessék az "élményt".
Erdő Péter leszophat a többi ájtatos manóval egyetemben.

"1774: Franciaországban egyre erősödött a gazdasági válság. A belső vámok és a hatalmas állami deficit, amely elsősorban abból adódott, hogy a hadsereget, a nemességet és a királyi udvart fent kellett tartani, akadályozták a gazdasági fejlődést. A nép hihetetlen nyomorban élt, éhséglázadások, parasztfelkelések, sztrájkok követték egymást."
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Nem is fogod, két okból: Egy, mert nem jársz. Kettő, mert nem mondják.
@egyiptomi ugróegér:
mé? nem jutna az 5,3-ból?
Vagy ha ők gyakoroljanak önmérsékletet, akkor a katolikus egyház meg ne?
Most akkó' mivel mérünk? AZ egyik liter a másik cánti?
@komment1: "Az iskolánál pedig egy fillérrel nem kap többet az egyházi iskola összességében az államtól, mint az önkormányzati, mert az önkormányzati suli két helyről kap: az államtól fejkvótát, plusz az önkormányzattól fenntartási költséget, az egyházi pedig az államtól kap fejkvótát, plusz az államtól fenntartásra pénzt - tehát ugyanannyit, mint az önkormányzati iskola - "

Akkor kapna ugyanannyit, ha ugyanazon szabályok szerint kapná. A katolikus egyház kézzel-lábbal, és minden más testrészével tiltakozik, hogy az ő pénzét ugyanolyan szabályok szerint állapítsák meg, mint másokét. Vajon azért, mert többet kapna az általános szabályok szerint? Vagy mert mindegy, ugyanannyi jönne ki? Na ugye, elég egyszerűen kilóg itt a lóláb. És ezt te képes voltál mégis leírni? Javaslom gyónd meg legközelebb.
@poszt: annyi igazság vagyon a kritikákban, hogy Rómában a pápa is ugyanezzel foglalkozott, tehát legalább részben ez felső utasítás lehetett, hogy a válságról kell papolni.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Lehet de csak mert csak a középszintű pádrék konferenciáztak.
@miva?: "a választások előtt ugye, ahol megfenyegették a nagymamámat, hogy a pokolra kerül, ha nem a Fideszre szavaz. Nem vicc. "

én is ültem misén 2006-ban a két forduló között, ahol a pap szó szerint ezt mondta: "és én kimondom: a FIDESZre kell szavazni".
@gyilkos fűegér:

Kedves Ugróegér!

Nem számít a testtömegedből fakadó erőfölényed, mert én akár 60 km/h sebességgel tudok futni.

Tisztelettel:

Egyiptomi Ugróegér
* fűegér.

Na, megyek aludni, mert sok bort ittam.
Anyád Fabius. Szánalmas patkányok vagytok mind.
Undorító, ahogy a keresztény vezetők behajolnak az épp aktuális hatalomnak. (Nem csak Magyarországon.)
@komment1: csak jelzésértékűen: németországban egyházi adót kell fizetnie annak, aki hívőnek tartja magát. ha fizeti, esküdhet templomban, temeti a pap, keresztelik a gyerekét az egyházközségben. az egyházi adó mértéke nem csekély. de. és ez egy nagyon nagy de: a központi költségvetésből egy kanyi vasat nem kap az egyház. és - szerintem - ez így normális. nota bene: a pártokra is ezt kellene alkalmazni
@Rodeo36: Drágám,utálom a beiglit,mint Orvbánt. töltött libanyak se dob el. Foci se.
Attól,hogy ma nem olvasok erről,még sajna tudom,hogy mi van...
Az az érzésem, hogy ez az egész blog provokáció. Azért provokál az index, és kapcsolt idiótái, hogy valami nagymarha feljelentse az újságot a bíróságon, meg az NMHH-nál. AZtán jön a törvény az ő szigorával, miszerint felekezet elleni izgatás, és kuss, utána meg jönnek a jogvédők (akik csak a buzik, meg a Tátra utcai értelmiség jogát szokták védeni, a devizahitelesekét és a magukat a tb ügyfélszolgálatán szívenszúró csóringerekét nem) és Los Angelestől-Isztanbulig teleírják az újságokat meg telefossák a tévés híreket azzal, hogy az orbán rendszer diktatórikus és eltapossa a szólaásszabadságot.
Minden esetre a cikk felütésétől és a válaszoktól aggódom, hogy valamelyik "fél" emberei előbb utóbb a dunaparton fognak reszketni egy szál ingben, ködös novemberen, cipőjükől kiléptetve, miközben závárzatok csattogását hallgatják. Merthogy ez a blog és a kommentelők többsége ekvivalens a színtiszta nyilas agresszorokkal.

Ha ez az erő, akkor ugyanez lesz az ellenerő. És végül az, hogy kik állnak a ködös rakparton a csattogó závárzatok előtt, csak attól függ, hogy ki kerekedik fölül az adott pillanatban.

Aki pedig esetleg hallotta Erdő Pétert (és nemcsak az indexes "újságot" olvasta), annak világos, hogy a prédikáció azért szólt, hogy ne így legyen. Mert ezt az indexes nyilas agressziót az irigység, a kétségbeesés, a gyűlölet, az ellenségkeresés keletkezteti. És az erre adható represszív választ ugyancsak.

Gratulálok: 2011. karácsonyán. Amikor az indexen a szovjetúnió jelenik meg főcímként, amikor az indexen az élféli misén verekedő papról jelenik meg kamu-videó.

Szumma szummárom: 2011. karácsonyán az INDEX a magyar nácizmus központja és nem a kuruc.info.
„Ne hagyjuk, hogy megrémítsenek pénzügyi adatok vagy statisztikák! (...) Isten távlatában értelme van a történelem minden pillanatának. Nem önzésből, de szeretetből kell megoldást keresni földi gondjainkra”

Tegnap hallottam a rádióban, hogy az idén már 200 ember fagyott halálra M.o.-on október óta, és még igazán nagyon hideg nem is volt.
Az egyház mindig is az aktuálpolitika kiszolgálója volt, puszta létezése, sikere, támogatottsága is ennek köszönhető. Az, hogy az egyház az őt anyagilag támogató hatalmat "visszatámogatja" a hívők manipulálásán keresztül, csak annyira meglepő, mint az, hogy a kurva pénzért baszik. A kettő között csak annyi a különbség, hogy a kurva őszinte, mert nyíltan vállaja azt, hogy pénzért csinálja azt amit - az egyház meg nem. Pedig valójában ugyanazt teszi.
@komment1: és még valami. a fidesz első regnálása idején halt meg nagyapám. a nagymamám misét rendelt a lelki üdvéért. gyakorlatilag a teljes családomnak le kellett fognia, hogy ne másszak a pap arcába, amikor a szentmise végén azt találta mondani, hogy a kijáratnál lehet aláírni a petíciót a termőföldek magyar kézben maradása érdekében. hát tudod mit: BASSZA MEG AZ ÖSSZES KIBEBASZOTT, FIDESZNEK BEFEKVŐ SENKIHÁZI MEGÉLHETÉSI EGYHÁZ ÉS EGYHÁZFI.

ráadásul totális gerinctelenségükben már az örkbecsű "csuhások térdre, imához" kitételt is elfelejtették az elvtelen, hatalommániás idegbeteg ovitól, pusztán a pénzért.
minek jartok misere ha nem birjatok? ha meg nem jartok mi kozotok az ott elhangzottakhoz?
jah es meg kell szokni, hogz az egzhazak ugz politizalnak ahogz akarnak, mert senkinek semmi koze hozza :))
@külvárosi:

Minek olvasol közéleti blogot, ha nem bírod? Mi közöd a leírtakhoz, ha rád nem vonatkozik?

Abban a pillanatban, mikor nem közpénzből zajlik a hitélet nem fog érdekelni mi hangzik el egy misén.
@Bloghezag: Akkor álltak a mercik a pécsi püspökkertjében is. Nem tántorgott a nyomortól.
Kedves Varánusz, mivel soraidból az derült ki számomra, hogy nem hiszel különösebben Isten létében, azt pedig végképp nem fogadod el, hogy ő lenne a történelem ura és az ember egyéni rendeltetésének meghatározója kezdettől fogva, így nem hiszem, hogy EP szavai Neked szóltak volna. Ne feledd ui., hogy a szentmise a katolikus egyház hivatalos és nyilvános istentisztelete, és mint ilyen, a hívőknek szól, még szűkebben, a katolikus egyházzal hitegységben lévőknek (legszűkebben pedig a szervezeti és liturgikus egységben lévőknek). Vagyis nekik szólt az üzenet, nem Neked, és ha nem gondolnád, hogy mégis Te vagy a szakavatottabb bírálója e beszéd tartalmának, talán azt is megtudhatnánk, hogy mit jelent a hívőknek mindez.
Btw. ez nem azt jelenti, hogy a politikai kereszténység jó lenne, vagy hogy ne lehetne visszásságokat találni pl. az egyházfinanszírozásban, vagy épp Juliusz Janusz kitüntetése kapcsán. De pl. a válsággal kapcsolatos (idézett) mondat teljesen passzol a keresztény hagyományokba, és nekem, Biblián edzettnek feldereng jó pár evangéliumi részlet, amely a mennyei gazdagságot (amely a szeretet gyakorlásából fakad) preferálja a földi meggazdagodás helyett. Vagy talán bizonyítanom kellene, hogy az anyagi jólét és a boldogság nem jár szükségszerűen kézenfogva? Persze nem gátollak, ha úgy érzed, Neked jobb a biztosnak tűnő milliomosság. Tényleg. Csak ne akard mások másféle gondolatait semmibe venni emiatt.
kedves zsidó kisebbségi honfitársaim! ti tényleg genetikailag képtelenek vagytok abbahagyni a nektek otthont adó, békés, tisztességes katolikus többség folyamatos gyalázását?
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az egyház politikai szervezet saját jól körülhatárolt politikai érdekekkel. Mindig is az volt, mindig is az lesz. Az általuk hirdetett valláshoz a legtöbb egyháznak köze sincsen, vezetőik nem élnek az általuk hirdetett elvek mentén (bort iszik, vizet prédikál - ugyebár). A két leginkább arcpirító a katolikus, és a szcientológus egyház, akiket muszáj egy lapon említeni, mert oda valók! Erdő Péter csak része ennek a politikai kultúrának.
@1bambi:

DE ez ne rémítsen meg hioszen ez egy számadat.

Mindegy, gyerekek nem kell sokat pánikolni, a következő max 6 hónapban kiderül merre tovább.

Én egyetlen dolgotól tartok, mégpedig, hogy sikerül elkerülni a totális összeomlást és egy lerohadt elszegényedő országban fogunk élni, amely teljesen kiszolgáltatott lesz a hatalomnak, ez lesz a Viktor országa. Nos szerintem ez a legrosszabb, ami történhet.

Egy álamcsőd ehhez képest egész jó opció, hiszen rendet teremthet.
@[megmondoember]: ostoba vagy, már ne is haragudj. ostoba és tudatlan. minden vak, értelmetlen dühöd ebből a tényből ered.
@külvárosi: Az a közöm hozzá, hogy az ÉN adómból EZT a képmutató patkányt eltartják, de új mentőautóra, és gyermek-étkeztetésre nincs pénz!
@külvárosi:
Borzasztó egyszerű:
Elegünk van a 2000 éves egyházi fedezetű hazudozásokból, bizniszből, tömeggyilkosságokból.

A scientológusokat is kiveti magából az emberi közösség.

Miért is ne kívánhatnánk hasonló jókat ennek a végleg kompromittálódott maffiának?
@Embervad: Ha talán valótlant mondott volna, tudnád cáfolni, és nem a személyeskedés lenne az első, ami eszedbe jut. Szerintem.
@Szvidrigajlov: Csak azt áruld el, mi volt ebben az eichmanni gondolatom. Ha elejétől kezdve olvastad a kommenteket, valahol írtam, hogy én is szklerózis multiplexes vagyok. Csak azt szeretném, ha a katolikus papság is átérezné a betegek szenvedéseit és nem csak pofáznának róla.
Nyilvánvalóan fáj a kormány gazdaságpolitikája az ilyen varánusz-féle liberális hazaáruló férgeknek és persze azoknak, akik seggét nyalja. Pontosan ez jelzi, hogy a kormány nagyon is jól teszi a dolgát.
@Embervad: csak szólok... német betelepültek az őseim... István korában nádor... HÍVŐ ember vagyok és konzervatív... de ezt a pfátlanságot már én sem tűröm... kitadtam a magyar katolikus egyházat...

rokonaimban is egyre gyűlik a sok apróság... a mindennapi korrupció és belterjesség... pl a legjobban tejelő helyek legjobb miséit a zöreg 90éves viszi... majd meg döglik... alig bír beszélni, de a pénzéhség hajtja... egy fiatal pap sem fér oda... pedig korábban "forgóban" voltak... csak a szabályok mostanában változtak...

+a sok baksis keresztelős, bérmálós, házassági szabályok ÁTHÁGÁSÁÉRT...

ez már a szétzavarni való velejéig romlott egyház

a komcsikkal együtt rohattak meg...
@messi-asz: kitagadtam a magyar katolikus egyházat...
@egyiptomi ugróegér: "Na, megyek aludni, mert sok bort ittam. "

Beájulsz délután háromkor???
Ez még az én mércémmel is alkoholizmus! :DDD
@the_lonewolf: Igazad van,könnyű álszenteskedve ezt pofázni. Aminek az a szegény asszony ki volt téve,annak tizedét el nem viselte volna, pláne nem olyan méltósággal.
De ne ezen a borzalmon rugózzon már félórát,amikor lehetne magáról az elhunytról beszélnie szépeket, így is nyugtatni az árváit,stb. Nem feltépni a be sem hegedt sebeiket.
@Embervad:

Ugyan, mi közöm van nekem az általad uszító célból fölemlegetett csoporthoz?

Az el sem képzelhető, hogy ez az egyház már önmagában megérett a pusztulásra?!

Ki vitatja el tőlem azt a demokratikus jogot,
hogy a meglévő törvényes keretek közt mindent megtehessek ennek az elpusztítására?

Hangsúlyozom: a meglévő törvényes keretek között!

(Ezúton is tiszteltetem kubatov urat)
@Embervad:

Kedves Faszorrú Majom!

Fakocka egyszerűségű gondolatmenetedet követve - minden nem hívő katolikus = zsidó - ilyen alapon minden hívő katolikus = pedofil?
Úgy szeretném Úgy akarom Úgy szeretném Úgy akarom
Úgy szeretném a szemedet kinyomni
Úgy szeretném a füledet letépni
Úgy szeretném a töködet levágni
Úgy szeretném a beledet kitépni
Erdős Péter kurva anyád! (9X)

Úgy szeretném Úgy akarom Úgy szeretném Úgy akarom
Úgy szeretném a szemedet kinyomnni,
Úgy szeretném a füledet letépni,
Úgy szeretnék a töködön ugrálni,
Úgy szeretném a beledet kitépni,
Erdős Péter, kurva anyád! (6X)
A kurva anyád! (5X)

ez majdnem megy a cikkhez)))))
@Epokit Drive: "Ne feledd ui., hogy a szentmise a katolikus egyház hivatalos és nyilvános istentisztelete, és mint ilyen, a hívőknek szól, még szűkebben, a katolikus egyházzal hitegységben lévőknek (legszűkebben pedig a szervezeti és liturgikus egységben lévőknek). "
Semmi baj nem lenne a dologgal, ha az egyház működésére a költségeket csak a hívők biztosítanák. A baj adott esetben az, hogy a templot fűtését, a világítást, a misebort, de még kedves Erdős úr sportautóját és bele a benzint is közpénzből finanszírozzuk - köztük a szerző és jómagam adójából is. Innentől kezdve pedig teljesen jogos a kritika, és teljes jogos az igény, hogy a mi pénzünkből ne pártosan akarja osztani az észt!

Bár szerintem a szerző is, de magam biztosan annak örülnék a legjobban, ha tényleg nem lenne alapunk kritizálni a kedves bíboros urat (mármint pusztán gazdasági alapon, mert morálisan úgyis tudjuk, hogy a bugyi feneke alatt van, és ha létezne pokol, külön privát páholya lenne benne), azon okból kifolyólag, hogy nem a mi adóforintjainkból dőzsölne és uszítana.
Az emberiség történelmében a legtöbb háború és halott a vallásnak és egyháznak köszönhető.
A katolikus egyház különösen élen jár(t) az álszentségben és köpönyegforgatásban, ahogy éppen az érdekei kívánták.
Nincs tehát ebben semmi meglepő.
@Epokit Drive:
hová Isten báránykát ád, ád legelőt is.

Így a XXI-ik században ezt on-line nézhetjük is.
És ez nem hit kérdése, hanem egyházé :) (meg azon emberek pénztárcájáé, akik _nem_ így akarják, mert ők a Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvúban hinnének ugyanilyen legelőn)

(nem provokálni akarlak, kérlek, halld meg a jóindulatú kritikát)
@Embervad: Itt én gyalázkodást csak tőled látok...
@Embervad:

Micsodája van ennek a kormánynak? Mert gazdaságpolitikája az nincs neki. Ha volna nem az IMF-EU lábtörlőjén térdelve vívnák a koldus-forradalmat.
@Embervad:

HINNÉK A TEREMTŐ JÓSÁGÁBAN, HA HAGYNÁK!
@Embervad: "ostoba vagy, már ne is haragudj. ostoba és tudatlan. minden vak, értelmetlen dühöd ebből a tényből ered. "
Megállapítom, hogy kritikám talált és sebzett. De nagyon. :)
@Fabius: Semmi gond. Ne kapjon az egyház egy fillért se, de cserébe mindent vissza, amit az állam az elmúlt 60 évben elvett. Földeket, épületeket, iskolákat, vagyont, mindent, kamatostul, kártérítésesül. Beleértve az azok személye után járó kárpótlást is, akik börtönben ültek, akiket kivégeztek, megkínoztak stb., csak mert egy idióta hatalom ellenségnek tekintette az egyházat.
Túlzás? Ja, szándékosan. Eisenberger Benjámin és Róth Manó emlékére...
@Embervad: Te ostoba! Gondolom a jövőre 27%-ra csökkenő ÁFA miatt "csökkenő" árak azok neked nem fognak fájni, szívesen fizetsz mindenért többet.
@Embervad: Nem vagyok zsidó, de te minek olvasod ezt a blogot? Nincs jobb dolgod karácsonykor? Te mély keresztény barom.
Teszem hozzá 5,3 milliárd elszámolás nélkül!
Nemhiába az egyház a legnagyobb pénzmosoda: meg lennék lepve, ha ebből 3-4 milliárd nem menne(ment) vissza az osztó zsebébe!
@Epokit Drive:

Én úgy tudom a kárpótlás megtörtént:

hvg.hu/hvgfriss/2011.34/201134_az_egyhazi_karpotlas_vege

Cáfold, ha te másképp tudod.
@Epokit Drive:

SZerintem az egyház nem tudná fenntartani magát.

DE különben ezzel a lépéssel jártunk volna alegjobban, az egyház legyen teljesen független anyagilag is.

Oszt jónapot.

Vannak hívő ismerőseim, akik szintén ki vannak ábrándulva az egyházból, sajnálják ahová a dolog jutott.
@Szvidrigajlov: Csillagom, mielőtt nagyon elkapna hév - és azért vizionálod magad mártírrá, mert megmondunk valamit, ami neked nem szád íze, - kicsit vegyél vissza a szántófödnyi fejedből! Az Index rég a Fidesz szolgálóleánya. www.tenyezo.hu/az-index-hu-elesett-csak-tudjatok-rola/

Ha nem is annyira behajolva, mint megszoktad és óhajtod MH, MNO-nál. Ezért jött el onnan pl. Tóta, Uj Péter és a többi már mikor. Haladj a korral, le vagy maradva.
Máskor meg az a bajotok, hogy a Vatikán nem ítélte el az olasz fasizmust, vagy nem lépett fel (elég) hatékonyan a nácizmus ellen.
EZ a kettős mérce....

A szövegértelmezés meg hibás, itt ugyan nincs pártokról szó. Arról van, hogy töltsd nyugodtan az ünnepet, ne rémüldözz. Ez most egy ilyen világ, nem tudsz tenni ellene, hát ne gyűlölködj! Nekem legalábbis ezt mondja. És korrektnek érzem.

És a miatt sem lennék kiakadva, ha az egyházak ekéznék az utódpártokat, hiszen azok papokat öltek, egyházi vagyont államosítottak, kínoztak, és a szocialista embertípus kialakítása nevében antiklerikális retorikát és politikát folytattak. Az csak az egyház tanaiból és önmegtartóztatásából történik, hogy nem ezt halljuk (permanensen) a szószékről.
Ugyanolyanok,mint a politikusaink.Vizet prédikálnak,bort vedelnek.És még pedofilok is.
Az államot és az egyházat a sulinet ügy kapcsán is mintaszerűen sikerült összeforrasztani. A nem állami iskolák közül az egyháziak továbbra is ingyenesen hozzájutnak, a többi mehet a fenébe. Ebből az is sejthető, hogy milyen sors vár az alapítványi iskolákra.
Hívő katolikusként nekem is kínos, hogy a kelleténél jobban összefonódik az egyház és a politika, de egy ilyen poszt csak nettó szemforgatásra jó, amire aztán minden egyházellenes idekommentelhet egy jóízűt.
A bíboros idézett mondatába meg kissé erőltetettnek érzek belelátni mindenféle aktuálpolitikát, aztán ezen fröcsögni.
Se vége se hossza az egésznek, mindenki birtokában van az abszolút helyes szempontnak és ítéletnek pro és kontra ebben az egyházas-vallásos-politikás kérdéskörben és abból egy tapodtat sem enged. Mélyen elszomorító. Erre pazarolni az energiát, pláne karácsonykor.
@külvárosi:

A mise tartását áttételesen az én pénzemből is finanszírozzák. Csak ennyi közöm hozzá.
@[megmondoember]: Ezen az argumentáción, úgy tűnik, nem lehet túllépni. De egyszer majd megszámolom darabra is, hány olyan tétel, sor, fejezet stb. van a kp-i költségvetésben, amely szerintem baromság, vagy csak kisebb csoportokat, rétegeket, köröket érint, és akár ki is húzhatnánk a túróba.
Egyébként - őszintén mondom - szívből kívánom, hogy a magyar katolikus egyház végre gazdaságilag is a maga lábára álljon, mert ez a pénzügyi függés többet ártott húsz év alatt, mint ami hasznot hozott. Csak épp az egyházi vagyont csak elvenni volt könnyű egykor, ötven év után visszaadni, és főleg vissza is venni (mármint valós működtetésre) nagyon nehéz volt, így maradt ez a sok kritikát kapott félmegoldás. Ha már itt tartunk, a Mátyás templom is veszhetne, ugyan, kinek hiányozna? És a bazilika telke is jó áron menne el, ha nem ragaszkodna hozzá az egyház, hogy inkább fűti télen. Vagy mindez tényleg mindegy? (Persze, hogy provokáció, de hát ez van, a templom az templom, ha fővárosi, ha vidéki.)
@bohumil stejskal:
Mondhatnám az Ő igéjüket hirdetve:
Testvérem, szívemből szólottál!
@Desmond77: Pár hónapja mentem rokonékhoz kis 2000 lélekszámú faluba, a paplak mellett egy fekete Toyota állt. Szerintem vendégségben lehetett egy rokon a köztudottan szerény körülmények között, mindössze 300nm-es paplakban állami pénzből élő bácsinál.
@Alamio:

"És a miatt sem lennék kiakadva, ha az egyházak ekéznék az utódpártokat, hiszen azok papokat öltek, egyházi vagyont államosítottak, kínoztak, és a szocialista embertípus kialakítása nevében antiklerikális retorikát és politikát folytattak. "

Csak kíváncsiságból kérdezem: mit szólsz ahhoz, hogy a szocialista embertípus kialakítóinak két tevékeny résztvevője, Pozsgay és Szűrös elvtársak a Fideszben aktívak, és éppen őket sikerül ajnározni a párttal együtt?
@Fabius: Igen, kitalálták a kárpótlás egyfajta kivitelezhető, mindenkinek nagyjából megfelelő módját. Így kapta meg pl. a veszprémi egyházmegye a város határában lévő egykori "pártcsúszdát", ahol főiskolát és szemináriumot kénytelen működtetni. Eközben a várban több egykori egyházi épület van (volt) állami használatban.
A felvetésem nyilvánvalóan ésszerűtlen és kivitelezhetetlen és persze anakronisztikus. De épp emiatt azt sem tudjuk, lehetne-e másképpen, ha egykor a történelem nem így alakítja itt az életet.
@Fabius:

"- Neve?
- Kohn Móricz.
- Vallása?
- Református.
- Na jó, de azelőtt?
- Római katolikus.
- Na jó, de azelőtt???
- Azelőtt?...Mint mindenki..."
@Embervad: Azért vagy embervad. Itt a körünkben. Logikus,kösz!
@Epokit Drive:

Hallottad már azt a fogalmat, hogy kárpótlás?

Te is 60 évre visszamenőleg foglalkozol mindennel, akarsz igazságot tenni.

Könyörgöm! Húzzunk egy vonalat, és onnantól kezdjünk el normálisan élni, onnantól ne révedjünk mindig a múltba, ne restauráljunk elmúlt társadalmi berendezkedéseket, hanem végre a jövő kihívásaival foglalkozzunk a múlt sérelmei helyett.

Tudtommal a megbocsájtást az egyház is hirdeti.
@Bloghezag:
Olyan baromi nagy üldöztetés volt, hogy az 50-es, 60-as években házhoz jöttek az egyháztól, az egyházi adóért!
Most állami támogatás+ 1% (a leg több)+ vissza nekünk mindent és olyan nagyon nem látom a karitatív tevékenységet, meg a megértés- bűnbocsánat gyakorlását csak a törleszkedés és az ellentét szítását.
Azok az egyházak amik jeleneleg a Semjén-Orbán duó által nem elismertek azok lényegesen többet tesznek mind az elesettekért mind a lelki üdvökért.Vajon miért nem olvasok ezen egyházak vezetőiről sem pedofíliával, sem pénzügyi zűrökkel kapcsolatos gondokról?
@Maretz:

Ó, Te szegény.
Bepárásodott a lószemüveged? Na, majd, ha jön a jóidő, lehet, hogy kitisztul. Addig sajnos kénytelen vagy homályosan látni.
Még egyszer mondom: szerintem ez tipikusan olyan kérdés, amelynek rendezésére népszavazást lehetne szervezni, mert nem túl távoli és összetett probléma az egyes állampolgárok számára. Vitatkozni nem érdemes rajta. Akik az egyházak támogatása mellett vannak, azok sem tudják tagadni, hogy plusz előjogai vannak az egyházaknak más nem-állami szerveződésekkel szemben (illetve azok között párnak, de ez most nem kérdés). Pár kérdés megválaszoltatásával tisztázható a helyzet, és nem lehet az adóforintok elköltésének szürke zónája az állam és egyház elmosódó határa.
@Fabius: Elnézést, de az általam írott két név történelmileg jobban köthető ahhoz a korhoz, amely valóban az egyház elnyomásáról és jogfosztásáról volt híres. És ha még kell név, ne felejtsük Kádár Jánosét. Kötve-fűzve is megjelent a téma: Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban.
Aki az idézett mondatokba politikát lát az menjen pszchiológushoz...
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Továbbá ne azon vitatkozzunk, hogy ki ölt meg kit, tudom. :)
Pusztán egy anakronizmussal próbáltam érzékeltetni, hogy a probléma nem egyszerű, így a megoldás is szükségképpen sokféle lehet, és nincs garancia, hogy a legjobbat választottuk, amikor a kárpótlás általunk ismert módja mellett döntöttünk.
@penumbra1984:
Tényleg elszomorító - szavaid szerint - hogy különösen egy főpap foglalkozik még ilyenkor is aktuálpolitikai csűr-csavarral, hogy megdolgozzon a pénzéért. Hányszor lehetett az elmúlt 8 év alatt hallani, hogy a szószékről aktuál politizáltak! Ezt úgy hívják: álszenteskedés!
Ezekkel a dolgokkal nekik kell az Úr elött majd elszámolni, aki - remélem - igazságos!
@Doubledecker: "SZerintem az egyház nem tudná fenntartani magát."
Akkor felesleges, nincs is szükség rá.
@Alamio:

"Máskor meg az a bajotok, hogy a Vatikán nem ítélte el az olasz fasizmust, "
www.freeweb.hu/xantana/tortenelem/toriregi/olasz.pdf
1929-ben a lateráni egyezmény az olasz állam (Mussolini) és az egyház (XI. Pius) között: a katolikus
vallás államvallássá nyilvánítása, kötelező hitoktatás bevezetése, kölcsönös elismeréssel az állam és
egyház kapcsolatának rendezése.

"És a miatt sem lennék kiakadva, ha az egyházak ekéznék az utódpártokat, hiszen azok papokat öltek, egyházi vagyont államosítottak, kínoztak, és a szocialista embertípus kialakítása nevében antiklerikális retorikát és politikát folytattak."
- Az utódpártok?
Ha apád esetleg tolvaj lett volna, kor most téged kellene elítélnünk?
@Epokit Drive:

Péter Gábor, Rákosi és Kádár már halott, Pozsgay és Szűrös elvtárs meg nagyon is él. Pozsgay 1950-től szolgálta a rendszert, vagyis aki az MSZMP bármilyen utódlásáról beszél nem mehet el mellette szó nélkül.
Ki a zisten a Fideszben és környékén? "Pokorni szerint a kormányfőbe vetett hit legyűrte a szakmai érveket" nol.hu/belfold/nem_kell_ugyanazt_a_zenet_szeretni
@penumbra1984:
Érdekes amit írsz. Csak azt a "fröcsögés"szót találom elég keménynek egy hívőtől. Éppen úgy, mikor Semlyén kinyilatkozta, hogy politikai feladata volt a gyurcsányi karaktergyilkosság. Én nem vagyok hívő ember, de betartom azt, hogy "Szeresd feleberátodat, mint tenmagadat"Lehet, hogy nem pontosan így van az Írás, de a lényeg ez.
És a kritikát, bármilyen is az szerintem tiszteletben kell tartani. És Fabius írásában van sok igazság. Mert a papságnak nem az a dolga, hogy a pártokat támogassák, hanem, hogy akik hisznek, azoknak lelki útmutatást adjon és segítse a rászorulókat.
Katolikus hetek a Mekiben:
Csokis shake: 300 Ft
Vaníliás shake: 300 Ft
Dicsértesshake: 200 Ft

Egyébként meg lehetne minden nem kihasznált templomból discót csinálni, mert megfelelnek a biztonsági előírásoknak, a szószék meg adja magát, mint dj-pult:
img.thesun.co.uk/multimedia/archive/01424/techno_main_1424651a.jpg
Ebből egyre több van, igazából a svéd lutheránusok kezdték, de egyre több kiürült katolikus templomból is szórakozóhelyet csinálnak.
@Epokit Drive: Meg ő volt, aki szoc.országokból elsőként megállapodott 67-ben vagy mikor a Vatikánnal. Ti mindennek csak a felét olvassátok,ami passzol az IGÉhez? A Térdre, csuhások, imához szerzőjétől?
@zembertelen: Nem látod, de nem is kell, menj el azokra a helyekre ahol katasztrófák voltak itthon, és majd megtudod, hogy kik voltak az elsők segíteni, megjegyzem nem azok akiket a TV mutat mindig (ökumenikus szsz, meg a baptisták, egy ismerősöm mesélte, hogy a Felsőzsolcánál is csak a karitász mert az árvízzel sújtott területre katonai kétéltűn ülve be menni, az RTL Klub is felpréselődött és ahogy meglátta a katolikus karitász logót, azonnal leállították a forgatást...)könnyű persze repkedni (súlyos pénzekért) mint szervezni, a katolikus egyház a katolikus karitászon keresztül segít, a világ minden táján, ezért nem kell repkedni Kelet-Ázsiába

A történelmi egyházak lényegében semmit nem kaptak vissza csak feladatokat.
Nohát! Mennyi ember van, aki ennyire szívén viseli a katolikus egyház sorsát! Ennek örülök, komolyan. Az meg, ahogy a gyóntatószéktől a sekrestyéig aktuálpolitikai célokból Isten nevét akasztják a fidesz zászló mellé, már ismerős a múltból. Sajnos nem kell kétségbe vonni, szövegkörnyezetből kiragadottnak mondani a posztot létbe szökkentő mondatokat. Felént cifrábbakat is mondanak ezeknél. Kb olyan a helyzet, mint ahogy Svejk írja, azazhogy úgy tűnik, mintha az Úr a mi stábunknál lenne generális.

Mellesleg az igenis fontos, hogy egyes ügyekben az egyházak kinyilváníthasság politikai véleményüket, az hülyeség csak, ha egyes tömörülésekkel összenőnek, és a feladataik ellátása közben összemossák a küldetésüket politikai propagandával. Ez igenis gusztustalan.
Én egyszer esküvőn hallottam finom gyurcsányozást. nagyon megható volt...
@miro1:

"A történelmi egyházak lényegében semmit nem kaptak vissza csak feladatokat. "

Tényleg?

"A törvény alapján 13 egyház közel 7 ezer ingatlant kért vissza. Az eredetileg 2001-ben lejárt határidőt a Horn-kormány 10 évvel meghosszabbította. Az ingatlanok egy részét – a katolikusok esetében több mint 1500 épületet, 42 milliárd forint értékben – időközben járadékosították, vagyis a természetbeni vagy egyszeri pénzbeni megváltás helyett évente meghatározott összegű járadékot fizet értük az állam."

Ez picit többnek látszik, mint a "csak feladat".
Jó poszt! 8-szor kellett a tahótlanító gombot használnom, míg átrágtam magam a kommenteken.
@Fabius: Kedves Fabius! Igen, pl. mikor kiderült, hogy egy iskolát visszaadnak, éjjel az épületet teljesen amortizálták, mindent elvittek, és tudod, hogy ennél azért többet államosítottak, földeket pl. amiből iskolákat tartottak fel.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A tegnapi után a végén még én is nyomkodni fogom :D

Szakértő urak! Rosszul tudom, hogy Benedeknek heppje az ilyen Erdő-féle megnyilvánulások elleni küzdelem? Megválasztása évében Nürnbergben (vagy Regensburgban?) egy ifjúsági találkozón kikelt ellene, nem?
@miro1:

Az érintett egyházak és a kormány (igen, a mostani Orbán kormány) között született megállapodás a kárpótlás mértékére, hogyanjára, közös megegyezéssel. Nem hiszem, hogy ezután bármi apellátának helye van még.
Slőn vala setétség, vele jő a maghasadásos fény, ami ráolvassza a hitvány keresztesek és metszett, kupakosfejükre az arany koronát subájukkal együtt.
Ez primitív és paranoiás lett.

Még jó, hogy a keresztényellenesség politikailag korrekt dolog.
Olyan megható és tényleg belsőséges is az az örökbecsű narancskomcsi mondat, hogy: „Csuhások! Térdre, imához!”
A Fidesz-frakció padsoraiból hangzott fel, sokak szerint Viktorka kiáltotta be kevélyen, társai hangos röhögése közepette, szerintem sokunk általános megrökönyödésére már akkor is... De biztosan akkor is bennünk lehetett a hiba, ahogy most is... Tényleg így lehet ez, amikor szóvá megrjük tenni a gátlástalan és elszámolás nélküli pofátlan juttatásokat, mely egy szűk réteget érint. Az EÜ miért nem kap csak ennyire "bőkezűen"? Az biztosan nem érint ennyi embert... Aha...
Többeknek!
Az elmúlt 2000 évben sok csoda történt, de olyanról nem hallottam, hogy hip-hop az egyháznak új temploma, földje stb. lett volna. Ezeket bizony építették, vették és elsősorban a kötelezően kivetett és a királyinál is nagyobb szigorral beszedett egyházi adókból. Magyarán az egyházat egész történetében a köznép tartotta el és nem biztos hogy jókedvéből. A sok pompa, a kiváltságok mind az adófizetők pénzéből volt. Amikor a kárpótlásról beszélgetünk talán erre is gondolni kéne. Ugyanis az egyház azokat a javakat követelte vissza, amit ugyanilyen módszerekkel az emberektől vett el.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Sikerült totálisan félreértelmezned a mondanivalóm mindkét felét.

Az első félreértelmezés menthetetlen, olvasd újra, mit írtam!

A másodikról: az utódpárt azért utódpárt, mert jogi folytonosságot vállal. Azaz itt nem apa-fiú rokonság van, hanem egyazon személy. MSZP=MSZMP a történelmi bűnöket tekintve (és a vagyont is). Javaslom elolvasni az ide vonatkozó AB határozatot, mely ezt ki is mondta. Azonban ennek a ténynek (és ennek vitatásának) sincs sok köze ahhoz, amit mondani akartam. Nevezetesen, hogy az egyházak NEM teszik meg, hogy folyamatosan ekézzék a szocikat, bár jólfelfogott érdekük lenne a jobboldali kormányzás (ugye több állami támogatás, nagyobb figyelem, keresztény retorika- egyszerűen pozitív hozzáállás). Más kérdés, hogy a hívek többsége alapjáraton inkább abba az irányba szavaz, értékmorál és erkölcsi iránytű alapján.
Amíg ilyeneket mondanak, addig sem a kisgyerekekkel foglalkoznak... Már ha értitek, mire gondolok.
Jaj de jó, erre a cuki kis posztra előjött a menóra mögül a sok kis ateista buckalakó.Hurrá!
@Alamio: Hogy ítéljük el az egyházat a Mussolini rendszerrel szembeni némaságáért,mikor az egyezmény értelmében az egyház Mussolini rendszerének a része lett?

Korábban másnak már írtam: Ne utódpártozzunk már annyit! Húzzuk egy vonalat, és onnantól éljünk a jövő kihívásainak a múlt sérelmei helyett.
@külvárosi: mért járnak, mért járnak: mazochisták, egyébként is oly jó rettegni.
@Fabius: Csúsztatás. Pozsgay és Szűrös nem a Fideszben aktívak. Ellenbizonyítás: mutasd már be a pártkönyvüket...

Konzultációs testületnek is voltak tagjai, és résztvettek az alkotmány előkészítésében- hogy ez tetszik-e? Maga az Alaptörvény igen. Pozsgay személye a legkevésbé sem, de az SZDSZ-MDF első paktuma szerint ő lett volna az első köztársasági elnök. Szűrös meg az, aki kikiáltotta a köztársaságot. Szóval mindegyik tett olyant, ami miatt demokráciában is vállalhatónak tartom őket - politikusként ettől még halottak. De a tapasztalatuk, tudásuk miatt meg lehet őket hallgatni - nem véletlen, hogy nem országgyűlési képviselők, a tudásuk kellett a Fidesznek, nem a politikai pályájuk.

Amikor Szűrös MSZP-s volt, akkor is zavart? Gyanítom a választ...
Csalódnom kellett, mert egy egyszerű mondatot sem tudott Varánusz megérteni, hanem mindenfélét belevizionált, amit nem kellett volna.
Mert ha valóban ez elhangzott akkor annak nem az a jelentése amit Varánusz rendesen félremagyaráz. Hiszen éppen a válsággal kapcsolatosan megjelenő risztó adatok félelme ellen szólt.Sok külföldi minősítő minősítget össze vissza, de a válságot érdekes módon nem is vették észre, éppen ezért az ő értékelésük nem lehet meghatározó egy keresztény ember számára. Amely gondolat nem kizárólagosan jelent meg Erdőnél hanem erről már más nyugati források is cinikusan tekintenek a minősítgetőkre. Szóval Varánusz ha valamit nem értesz akkor kérdez meg valaki autentikustól, mert a saját kútfőd most nem jött be. Úgy tanul a gyermek ha kérdez mondja a pesti mondás.
Annyi pénzt amennyit kapott a katolikus egyház nem csoda,hogy ennyire nyal a pispek úr. (és a többi egyház is)
@pumukli 12: Abban teljesen egyetértek, hogy a pap a szószékről ne aktuálpolitizáljon és kínosan tartózkodni kéne minden politikai összefonódástól, még a látszatától is, de a Fabius által idézett mondatban szerintem nincs semmilyen kivetnivaló. Egyszerűen nincs benne semmi olyan politikai utalás vagy állásfoglalás, amit Fabius bele szeretne látni, ami erre a posztra inspirálta. De ezzel a véleményemmel nem állítom azt, hogy az egyházak ÁLTALÁBAN nem érnek össze a politikával mint kívánatos lenne. Velem is előfordult, hogy megbotránkoztam némely pap szavain, mert túlontúl politikai volt, miközben a prédikációt hallgattam, úgyhogy ez valós probléma. De EBBEN a konkrét esetben ez nem áll fenn szerintem ezért most eléggé gusztustalan dolog elővenni a szokásos egyházellenes lemezt és azt pörgetni. Ez semmivel sem visz előre, mindössze el lehet sütögetni a szokásos közhelyeket (egyház és pedofília, egyházi vagyon mennyisége, régebbi egyházi bűnök, történelmi dolgok, kis zsidózás, komcsizás, fasisztázás, stb) meg nyomatni a gyűlöletet. Demagógia na. Ugyanolyanná válik, mint amilyen tulajdonságokat szid. Színvonaltalan poszt.
A Semjént én is álszentnek tartom ettől függetlenül.
na de ki a f@szom az az erdô pèter? dajcstomi után szabadon, ami a stílust illeti...
Helyesbítek, a közhelyek elsütögetését a kommentfolyamra értettem, nem a Fabius posztjára, még mielőtt valaki emiatt nekem jön.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Korábban másnak már írtam: Ne utódpártozzunk már annyit! Húzzuk egy vonalat, és onnantól éljünk a jövő kihívásainak a múlt sérelmei helyett."

Erre Churchillel válaszolok:
"Aki a Jelen oltárán feláldozza a Múltat, elveszíti Jövőjét".

Vagy Bibóval:
"Demokraténak lenni annyit jelent, mint nem felejteni"

(remélem, precízen idéztem, ez most fejből ment)

Saját szavakkal: mikor a Fideszt az ellenzék lépten-nyomon útszéli módon komcsizza (egy demokratikus választás után), épp akkor ne hívjam fel a figyelmet arra, hogy vannak még élő kommunisták is, sőt, utódpártjuk is van? Sőt, senki nem számoltatta el őket soha tetteikkel, vagyonukkal, esetleg áldozataikkal?
@Alamio:
"MSZP=MSZMP "
helyesen
MSZMP=MSZP+MSZMP+MKMP+MMP
@Ésszelteli:

"Sok külföldi minősítő minősítget össze vissza, de a válságot érdekes módon nem is vették észre, éppen ezért az ő értékelésük nem lehet meghatározó egy keresztény ember számára."

Nem is értem miért nem Benedek intézi ezeket a minősítő dolgokat. Ennek ellenére a minősítők véleménye alapján értékel a keresztény befektetői világ. Lehet, hogy ők nem olvasnak téged? Vagy nem keresztények?
@Epokit Drive:
"Ne kapjon az egyház egy fillért se, de cserébe mindent vissza, amit az állam az elmúlt 60 évben elvett."
Na na álljunk csak meg. Először is szépen elszámol az egyház elmúlt 21 évben kapott direkt és közvetett állami támogatásokkal, a kapott ingatlanokkal, mindennel, és ha ezt szépen összeadjuk, kiszámoljuk hány ezer milliárd forint jött ki, akkor majd utána megnézzük kinek van kivel szemben elszámolnivalója, mert valszeg már többet kapott, mint járna.

Megjegyzem az egyháznak annyi köze van a XXI. században az évezredek alatt (főleg a kötelező egyházi tizedből) összeszedett vagyonhoz, mint amennyire most pl. a Habsburg család magántulajdona Ausztria és Magyarország. Érted, ugye. A középkori kiváltásgok ideje lejárt, és az erre alapuló vagyonok jogállásáa is több mint kérdéses.

"Beleértve az azok személye után járó kárpótlást is, akik börtönben ültek, akiket kivégeztek, megkínoztak stb., csak mert egy idióta hatalom ellenségnek tekintette az egyházat."
Oké. És akkor az egyház is szépen adjon kárpótlást mindazon szerencsétlen lelkek sokasága után, akiket az elmúlt 2000 évben az egyház és isten nevében kivégeztek, megkínoztak, börtönbe vetettek, tönkretettek, stb. Az elégetett "boszorkányokért", a kiátkozottakért, az egyházi hatalommal megtörtekért, továbbá az egyház feleljen mind a náci, mind a kommunista diktatúrával való kollaborálásért, a besúgó papokért, ja meg a megerőszakolt kisgyerekekért is, mindenért.
ja, és a tudományellenes hadjáratokért (főleg csillagászat, biológia) a fejlődés akadályozásért is lehetne pengetni...

Szerintem pici gondold át kinek van több a feketlistáján, és ha ezzel alaposan végeztél, már igen nagyon csöndben leszel...
fn.hir24.hu/interju/2011/12/22/otthon-mossak-veres-ruhajukat-a-mentosok/

"Kevesebbet keresnek egy utcaseprőnél, ráadásul a bérük egy részét ki sem fizetik. A munkaruhájukat otthon mossák. Siralmas munkakörülmények a mentősöknél."

Igen, azért idéztem ezt be mert pl az az 5 milliárd náluk jobb helyen lenne.
Tényleg, egy pap mennyit keres? Munka közben bepiszkolja a csuháját?
@Alamio: Van elvi utódpárt is. Ez a pedig a Fidesz. A fals rikácsolás a kommunistákról ezt leplezi azok előtt, akik a formát elönyben részesítik a tartalommal szemben.
Az MSZP volt már kormányon többször is és nem döntötte meg a demokráciát. A Fidesznek másfél év elég volt, hogy visszahozza a párttitkárok rémuralmát.
@Alamio:

Mosakodás ez csak. Nem érdekel Pozsgaynak van-e tagkönyve, mikor ő írta az alkotmányt. Nem érdekel a tagkönyve, mikor deklaráltan rá nem vonatkozik gulyástörvény. Cserébe legalább ne hazudnál, mert Pozsgay nem az SZDSZ-MDF köztársasági elnökjelöltje volt, hanem az MSZP-é.

Bezony. Ő maga (is) alapította az MSZP-t, fenntartva a jogfolytonosságot, és magának ezt a tisztséget.

Sajnálom, mellé lőttél, engem Szűrös és Pozsgay akkor is és most is zavar. Ahogy a velük kapcsolatos elvtelenségetek is.
@Fabius: Figyelj, nem tudom, ki vagy. De az biztos, hogy nincs jogod senkivel sem ilyen hangnemben beszélni. Főleg nem tudom, hogy miféle erkölcsi felsőbbrendűség nevében engeded meg ezt magadnak, a Mandiner alatti szintet, és még te oktatsz ki másokat.

Amire hivatkozol, az Index cikke egy totál zavaros szerzemény. Nyilván utána lehet menni egy csomó mindennek, normális hangnemben, és normálisan elemezve a dolgokat, de nem így. Itt bedobnak néhány adatot, a többit jótékony homály fedi. Például azt, hogy milyen marha sok pénzzel volt eleve elmaradásban az állam az egyház felé 2010-ig bezárólag.

Pajor atyával jó lenne, ha nem jönnél huszadszor - ha bajod van, keresd meg a püspököt, jelentsd. Ha meg nem teszel semmit, akkor minek írogatsz róla? Ha nekem bármi bajom volt, akkor megkerestem a katolikus iskola igazgatóját vagy akár a püspököt, mert persze hogy vannak gondok mindenhol, a tökéletesség nem jellemző a földi intézményekre, és mondjuk minden esetben így sikerült megoldani a problémákat.
De ha valaki csak szimplán mocskolódni akar, akkor azzal nincs mit kezdeni.

Tótát becsültem érte, hogy normálisan lehetett vele kommunikálni, nem a mocskolódáson kezdte és végezte.
@sárkányfő: A kárpótlás általában a diktatúrában jogszerűtlenül/természetjogba ütközően elvett javakért, vagy szenvedésért jár. Olvasd el a kárpótlási törvényt. Jogellenesen vették el az egyház földjeit? Igen. Akkor jár(na) a kárpótlás. Ahogyan anno részben meg is történt.

Ilyen antiklerikális maszlagot rég olvastam. Ugyanannak a fanatizmusnak a másik véglete vagy. Tényhibákkal.
@Alamio:

Nem szabad felejteni, de állandóan a múltba révedni sem.

A fideszt sokan a módszerei és az alkalmazott miatt komcsizzák. (Én legalább is). Az, hogy e mellett komcsik is ülnek a fidesz-tűz közelében, miközben a fidesz antikomcsi retorikájától zeng minden, csak plusz érekesség.

ov az egyetlen pártelnök, aki a sokadik bukott választás után is megtartotta pártelnöki tisztségét (Még csak le sem mondott, és úgy választották újra!). A fidesz az egyetlen olyan párt, ahol a vezető személye megkérdőjelezhetetlen.
ov az egyetlen olyan pártelnök, aki rákosi mátyásnál is magasabb támogatottságot ért el egy demokratikus szavazáson, mint egyetlen jelölt.
@Ésszelteli: Nem halottuk ezt a szeretetteljes biztatást 2009-ben az egyház részéről, a csúnya statisztikák elviselésére. Akkoriban valahogy másképp szólt a mise, leginkább pénzt követeltek a gazdasági szükséghelyzet közepette.
@komment1:

A kioktatáshoz a te hangnemedből vettem a bátorságot.

Tudom, a tételesen felsorolt járadéklista számotokra csak "zavaros iromány", a csak itt többször belinkelt és kibontott kárpótlást elolvasni meg fáradtság. Helyette nyomni kell a jaj, ne beszéljünk már a kampánypapról, mert az olyan izé.

Mellesleg tudtommal Pajor volt raporton, ahol semmi nem történt.
@Alamio:

A kárpótlás nem részben, hanem egészben történt/történik meg. Idén nyáron egyezett meg az Orbán kormány az érintett egyházakkal a kárpótlás lezárásáról. Innentől apellátának helye nincs.
Nehogymár ez az idézett mondás legyen az Erdő Péter igennagy bűne...

Nem idegeskedünk a statisztikák miatt, viszont megfontoljuk, hogy az Isten távlatában milyen értelme lehet a mi pillanatunknak,
és nem önzésből, de szeretetből keresünk megoldást a földi gondjainkra.

Nekem tetszik a lelki masszázs.
Azért a pár milliárdért a hülyének is megéri.
@Fabius: Kettőnk közül Te hazudtál ezzel a mondattal: "...mit szólsz ahhoz, hogy a szocialista embertípus kialakítóinak két tevékeny résztvevője, Pozsgay és Szűrös elvtársak a Fideszben aktívak, és éppen őket sikerül ajnározni a párttal együtt? "

Nem aktívak a Fideszben, ez tényszerű megállapítás.

Pozsgayval kapcsolatban tévedtem, megnéztem, valóban az MSZP köztársasági elnökjelöltje. (ilyenre te képtelen vagy? Csak támadni tudsz?)
Főként annak fényében tetszik hogy felém tolod, hogy leírtam róla:
"hogy ez tetszik-e? Maga az Alaptörvény igen. Pozsgay személye a legkevésbé sem"

@nu pagagyí: Akkor menekülj, fuss az életedért! Én, (mint nyílván hülye) nem érzem a diktatúrát, úgyhogy maradok.
Iróniát félretéve: akkora diktatúra van itt, hogy ezt leírhattad. Sok mindent féltek Magyarországon, de a demokráciát nem. Szerintem téged is csak az zavar, hogy nem az MSZP van hatalmon. Ők nem döntötték meg a demokráciát - ez most komoly? Az MSZP mint demokratikus etalon?? :-DDDD
A blog e bejegyzésének kvázi "alapigéjeként" hivatkozott idézetre, mikor szembesültem vele, bizony én is felkaptam a fejem, és szinte szóról szóra ugyanezek a gondolatok kísértettek meg, amit fentebb bárki olvashatott. S tényszerűen igazak. Csakhogy ez a felállás szerintem nem ennyire szimplex. Erdő bíboros érsek annál azért józanabb, érettebb férfiú, a kormányt, melynek gyalázatosan gyatra és elvakult politikája közelébe kevernék személyét és hivatalát is fentebb idézett szavai, intellektus terén – hogy eufemisztikusan fogalmazzak – jócskán meghaladó karakter, azaz a citátum, amit kiemelünk és – nem egészen oktalanul – sérelmezünk az általa celebrált szentmiséből, csupán azt célozza, ha jobban belegondolunk és jószándékúan leválasztjuk a hatalmi centrumról, hogy jobb és szerencsésebb volna nem simán kétségbeesni (ami amúgy szinte minden élethelyzetre vonatkoztatva eleve bölcs gondolat), nem puszta számokon mérni le az ország sorsát és életünk minőségét – és még ez is vállalható nézet, hiszen hívőnek és nem hívőnek egyaránt nem a gazdasági mutatók sajognak itt leginkább, viszont annál jobban fáj a stílus, amit a hatalom megenged magának, fáj a nyílt jogtiprás, a hatalmi erőtérből mesterségesen szított bizonytalanság, valamint az a pökhendi kivagyiság, amivel nap mint nap szembesítenek a hírek, a beszámolók, a szomszédunk elképedt tekintete és keserű szavai nemkülönben. Szóval a prímás által mondottakat lehet elítélőleg, de lehet mélységesen egyetértőleg is értelmezni. (Be kell valljam, személy szerint revolúciót várok és azzal is kalkulálok idehaza, nem is oly sokára.) Én tehát az utóbbi opciót választom.
@Alamio: A kommentem stílusa pontzosan illeszkedett ahhoz a kommenthez, amelyikre válaszoltam. Nem vagyok egyházellenes, csak ne nyúlják le a közösség pénzét, ennyi. Kiváltásg-ellenes vagyok, pazarlás-ellens vagyok, kettős-mérce ellenes vagyok.
És nekem ne hánytorgassák fel a velük szembeni, szerintük méltánytalan dolgokat, amíg nem söpörnek a saját portájuk előtt, pláne ha a szavak szintén a morálra és tisztessége alapozzák egész vallásukat.

Ha tényhibákat látsz, konkrétan mond meg meg miket, úgy általánosságban könnyű ilyet mondani.

Az pedig, hogy általában mi után jár kárpótlás, meg mi jogeszerű, nem számít, mivel általában pl. olyan ember a köztársasági elnök, aki tud helyes írni, különben érettségit sem kaphatna, általában egy gazdasági miniszter tud számolni, ami meg a jogot illeti, a 2/3 hol adósságlimitet épít a saját alkotmányába, hol meg elhalasztja annak érvénybe lépést a következő kormány idejére, szóval ne ámítsd már a népet komolyatalan dolgokkal. Az egy vicc, hogy az egyhát, mit tesz isten, pont ott akarja meghúzni a kárpótlás idővonalát, ahol neki a legjobban megéri, és ha valaki felemlegeti történelmi bűneik tömkelegét, akkor az reflexből megbélyegzik egyházellensséggel.
Nem csak Erdő Péter vitt be aktuálpolitikát a misébe. Többektől is hallottam, hogy az éjféli misén volt finom utalás arra, hogy az IMF leminősítéstől nem kell fosni blablabla...

Ha lenne népszavazás arról, hogy elvonják-e az egyházak állami támogatását, akkor reggel 6:00-kor már ott toporognék a szavazásra kijelölt épület kapujában és akkora keresztet tennék az IGEN mellé, hogy lelógna a papírról.
@Alamio: Az anyagi kárpótlás lezajlott, a lelkeket nem kell és nem is lehet visszaadni kényszerrel. Ha a társadalomnak hasznos dolgot végez az egyház, kapja ugyanazt mint más hasonló tevékenységet végző. Az intézményrendszert tartsák el a hívők. Az egyházak tulajdonába visszaadott történelmi jelentőségű épületek fenntartásába szálljon be az állam és az önkormányzat tulajdonostól független, normatív módon. Nincs szükség biznisz egyházakra.
"Akkor sem emlékszem az evangélium melyik részéből idézett a bíboros úr mikor ezt rebegte a híveknek..."

A misén nem csak idézetek szerepelhetnek, a máról is beszélhetnek. A mise nem irodalom és nem történelemóra. Függetlenül az egyház -finanszírozástól és az egyház politikai szerepvállalásától.
@ver@s kan-tár: Ja. Nekem is tetszett.

Nem önzésből kéne tekinteni a problémákra, hanem szeretetből.

Gondolom, az egyház vagyonát és apanázsát fölajánlja szeretettel a problémák megoldására.

Ne csak mi idvezüljünk.
@Alamio:

Ahha, értem. Az alkotmányírás maga a totális passzivitás.

Több kérdésem nincs.
@Alamio: Szerinted Pozsgay nem akítv a Fideszben, és mág te vádolsz másokat hazugasággal? Lol, van bőr a képeden, Pozsgay a fidesz alkotmány egyik arca, frontembere lett.

A Fidesz hemzseg a komcsiktól. A Hazafias Népfront alelnökei (mikola, Stumf) miniszerek voltak az előző Orbán-kormányban, Stumf most meg Alkotmánybíró. Schmitt miniszterhelyettesi szinten volt a diktatúrában, most "álamfő".
És ez csak a személyek szintje. Orbán ma is védi az egykori spicliket azzal, hogy blokkolja az akták nyilvánosságra-hozatatlát. Azt nem is mondom, hogy pártállam épül, szóval a párhuzam több mint feltűnő.
@Fabius: Nem tudom, Pajor atya milyen raporton volt, mert nem az én papom. Nyugodj meg, ha az enyém lenne, és csakugyan ilyet tenne, akkor személyesen is megmondanám neki a véleményemet, és tennék róla, hogy megfelelő helyen tudjanak a dologról.

Ami meg a stílust illeti, enyhén nagy különbség van aközött, hogy marhára felháborodok a posztod nyilvánvalóan rosszindulatú beállításán, mert amit idéztél a beszédből, abba csak belemagyarázni lehet bármit, és aközött, hogy nagyvonalúan lekurvázol en bloc egy intézményt beleértve engem is.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "ov az egyetlen olyan pártelnök, aki rákosi mátyásnál is magasabb támogatottságot ért el egy demokratikus szavazáson, mint egyetlen jelölt"

Lehet hogy túlzottan konvencionálisnak tűnök majd, de ez nem érdemnek minősül?

Az meg, hogy megkérdőjelezhetetlen vezető; miért, Bill Gates nem az volt? Elmondom mit jelent ez. Az égegyadta világon semmit. Illetve bármit jelenthet. Például azt is jelentheti hogy tehetséges, hiszen eredményesen épített fel egy pártot a nulláról sokadmagával.

De ha szerinted ilyen egyszerű a recept, és ilyen könnyű a politika, akkor miért nem csinálod? Vagy miért nem utánozzák? A rendszerváltás óta a legtöbb időt ez a bizonyos Orbán Viktor töltötte el Miniszterelnökként. Nem csak a két elbukott választás, ez is minősíti. Minden érme kétoldalú.

@Fabius: Attól, hogy lezárul a kárpótlás, még nem lesz teljes. Most komoly kétségeim támadtak azzal kapcsolatban, hogy tudod-e egyáltalán mi az a teljes kárpótlás. Az ugyanis egy koncepció. A magyar kárpótlás nem ezen elv mentén zajlott.

Apellátának helye nincs. Ebben igazad van, csakhogy egy fórumon a véleményemet írom le, és leírhatom azt is, minek KÉNE lennie azzal szemben, ami lesz.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Egyetértek!

Arról nem is beszélve, hogy az államfőnk is egy volt komcsi, aki annak idején olyan posztot töltött be, amiben kötelesség volt a (fel)jelentgetés.

Tehát akkor álszent jobbosok, mi is itten a hézag?

Mostanában veszem észre a bóvlioldal legújabb eszmeiségét: aki nem katolikus az zsidó. Én egyik sem vagyok, tehát én vagyok a Magyar.
...mi a meglepő abban, ha az aktuális politikai lábtörlőre heveredik a vallás képviselője...évszázadok óta együtt nyomják a népbutítást... ennek komoly kultúrája van már, és még mindig elfogadott, mert senki nem tesz ellene egy gazszálat se...

Tévedés ne essék, nem a hittel és nem a vallással van bajom, csak a hivatalos képviselőivel.
@Alamio:

A véleményed leírásával semmi gondom nincs. Mindössze arra céloztam, a szerinted elégtelen kárpótlás ügyében fordulj Orbánhoz és az egyházhoz, mert ők egyeztek meg róla, és a megegyezést senki nem kifogásolta.
@nu pagagyí: Vagy ne kapjon pénzt az egyház.

Esetleg akkor elgondolkodik, hogy Isten távlatában milyen értelmet kéne kibogoznia ebből...
@Niebur:

Ugyan már, az egyház felkelt minden reggel, kiment a mezőre és megművelte a keservesen összekuporgatott pénzéből megvett kis földecskéjét - amelyet aztán a rohadt komcsik elvettek.
Én csak azt szeretném kommentelni itt, hogy én minden évben a nem kicsi 1%-omat az én szintén keresztény, de nem római katolikus egyházamnak adom. Nem kérdezem, hogy mire használják, remélem, hogy jóra (ennyi az én hitem, nagyjából). A többi adómat (szintén nem kicsi) viszont ne osszák vissza más, általam nem különösebben kedvelt és a magam akaratából soha nem támogathatott egyházakhoz (mint pl. Erdős tisztelendő úr esete, merthogy a mi egyházunkban ájtatosabb megszólítás nemigen jár). A Viktornak meg üzenem, hogy a protestáns egyházak (aláhúznám, nem egy felekezetből valók vagyunk) semmit nem kaptak pluszban, pedig ő is - aszongyák legalábbis - református ember... Persze ha egyáltalán foglalkozik ezzel (nem hiszem).
@Alamio: "Máskor meg az a bajotok, hogy a Vatikán nem ítélte el az olasz fasizmust, vagy nem lépett fel (elég) hatékonyan a nácizmus ellen."

Ez félredumálás. Éppen akkor is és jelen esetben is az a baj, hogy a hatalomnak nyalnak be csontig, befolyásért, pénzért, hatalom morszákért. Ugyan azt csinálják ...
@sárkányfő:

Pozsgay és Szűrös, bár a Fidesszel dolgoznak kéz-a-kézben, papíron nem tagjai. ;-)
Kommunista ügynökök, besúgók, feljelentők:

Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 ügynök
Csurka István - III/3 ügynök
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár
Boross Péter - MSZMP tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Boros Imre - MSZMP-titkár, III/2 ügynök D-8
Balogh Gyula - MSZMP tag
Mikola István - Hazafias Népfront
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Viktor - Gimnáziumi-egyetemi KISZ titkár
Kövér László - KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa.
Pozsgay Imre MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás MSZMP KB tag
Schmitt (független) Pál - MOB tag, jelenleg MOB elnök, a Los Angelesben rendezett olimpiai részvétel megfúrója és főkommunikátora, jelenleg a Fidesz alelnöke
Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár, a Rogán féle narancsos forradalom lánglelkű bajnoka
Togyán József - alias Szatmári, III/III-mas együttműködő, az I. Orbán kormány minisztere
Szita Károly – alias Krakus, III/III-mas együttműködő
A blog szerzőjét nem lehet tahótlanítani? :DDD
@nu pagagyí: Ez egy álláspont, ami nem az enyém (általában a nyugati liberális gondolkodást vázoltad). Szerintem az egyházak karitatív tevékenysége, a lelki egészség megőrzésében, gondolkodási sarokkőként, erkölcsi iránymutatóként, iskolák működtetésével és számos más tevékenységével végez annyi munkát, hogy ez kiemelt állami támogatást kapjon. Végzi mindezt általában szakszerű, szervezett formában. Ez meg az én álláspontom. Most az én álláspontom jut érvényre ennél a kormánynál. Eddig jobbára a Tied érvényesült 8 évig.

@Fabius: Interpretáció grammatica. Eddig jutottál. Abból is egy ferdített, a mondanivalót kiforgatott változathoz. Te TÉNYLEG képtelen vagy bármilyen tévedést elismerni. Ha a lábamra lépsz sem kérsz bocsánatot?

@sárkányfő: Nem aktív a Fideszben, mert nem TAGJA a Fidesznek. Azt is leírtam, ha volnál szíves elolvasni, hogy nem tetszik Pozsgay részvétele.
Amit ezt követően írtál, nem kapcsolódik az én kommentemhez, maximum annak általad igaznak vélt kiforgatásához.
Korábbihoz: Tényhibák?
Kezdjük a legnagyobbal: Ezt írtad: "akiket az elmúlt 2000 évben az egyház és isten nevében kivégeztek, megkínoztak, börtönbe vetettek, tönkretettek, stb."

2000 évben??? LOL. Lapozd fel, mennyi ideig volt egyházi inkvizíció. "Csöppet" túlzó a szám. Amúgy: konkrétan melyik egyházról beszélünk? Mert reformátusként mondjuk valaki joggal kéri ki magának az inkvizíció bűneit...
@légycsapó:

a maszoposokat kifelejtetted. :)
@Egyedi nicket kell megadnod: "Függetlenül az egyház -finanszírozástól ..."
De nem függetlenül. Újraolvastam a szöveget párszor, mert itt sokak szerint ez a vállságról szól. Az az első mondat nagyon is a magyar realitásról szól ... a kamu gazdasági adatokkal. Nem válságról.
@Alamio: "Lapozd fel, mennyi ideig volt egyházi inkvizíció."
De nem is róluk beszélt. Ha "csak" ők gyilkolásztak volna Krisztus nevében :(
@Alamio:

Egyértelmű, ha nem az egyház csinálja, akkor nagyjából minek támogatni, ha az egyház, akkor kapjon KIEMELT támogatást.
@Fabius: Én kifogásolom (elvégre beszélgetünk), mert szerintem a kárpótlás formája és végrehajtása (ez amúgy elsősorban Antallék, másodsorban Hornék hibája, utánuk következik Orbán) nekem nem kielégítő, és nem minden esetben a megfelelő személy kapta.
Általánosan ez a véleményem a kárpótlásról, nem csupán az egyházéról. Nincs vele mit tenni, ebben igazad van. Csakhogy ez egy olyan dolog, aminek nem így KÉNE lennie.

@Kompli: Akkor azért volt terv a II. Világháborúban német oldalról a Pápa elrablására, mert annyira kollaborált. Nem muszáj hangoztatni a tudatlanságot. Ami meg külön nevetséges: akkor szerinted nem kellett volna "benyalni" a hatalomnak - azaz az egyháznak ellen kellett volna állnia. Tehát politizálnia kellett volna. De ma ne politizáljon. Jesszus, 3 sorban tudsz még egyszer ennyi önellentmondást?
No az lenne a gáz, ha nektek tetszene amit egy bíboros mond.
Így már megnyugodhatunk sokan: a dolgok rendesen mennek, ha ti itt (is) hisztiztek.
@Alamio: "Szerintem az egyházak karitatív tevékenysége, a lelki egészség megőrzésében, gondolkodási sarokkőként, erkölcsi iránymutatóként, iskolák működtetésével és számos más tevékenységével végez annyi munkát, hogy ez kiemelt állami támogatást kapjon"

Éppen ezért háborít fel a Katolikus egyház plusz támogatása is. Miért van, hogy karitatív tevékenységben a kisebb egyházak sokkal előrébb járnak? Az iskoláik miért a reformárusoknak a legjobbak? Pont azokat próbálják kisemmizni az egyházi törvényben, akik tényleg tesznek valamit, akik komolyan veszik a vallásuk alapjait. És pont ők nem lesznek támogatva, sőt. Lehetőleg tünjenek el a föld szinéről.
@Alamio: Meneküljenek ők (remélem fognak is)! Ha nem érzed a lopakodó diktatúrát, az a Te bajod. Szolgáld, míg teheted. Elárulok azért egy titkot. A barbarizmus az első jele egy diktatúrának és ezen már túl vagyunk. Innen már nehéz visszafordulni, pedig időközben a diktatúrák felől fújó szél szellentésre váltott. Félő, támasz nélkül marad a vezér elvtárs.
@Gatinho:

Dehogynem lehet. Csak számomra külön gomb van fenntartva. Jobb fölül piros X, megnyomod és tadám... :-D
Adja Isten, hogy ne kelljen megijednünk ezután, a pénzügyi statisztikáktól!

Az önző, szívtelen harácsolóktól pedig óvjon minket az Úr!

Ámen

Lehet, hogy ezt akarta mondani? Mert, ha nem, akkor gáz van.
@Alamio:

El akarták rabolni a Pápát, tehát nem volt kollaborálás? Még egy nekifutás esetleg?

Ja, az ellenállás is politizálás lett volna? Érthető, ha nem támogatod a nácikat, akkor biztos a komcsikat támogatod, tehát politizálsz, hiszen az, hogy csak úgy politikafüggetlenül állást foglalsz emberek bántalmazása ellen, nem lehetséges, nemdebár? Keresztény vagy, ugye?
@simonmondja.: Tudom, hogy érted, mit és mi végre írtam. Szavaidat metsző iróniának tekintem, hiszen valójában az is. Mégis. Kár az egyház szemére róni, ami – ad abszurdum – tisztán csak magától az Úrtól várható el... Emberek alkotta szervezet ez is. Karitatív és oktató tevékenysége éppúgy dotálásra érdemes, vallom, mint bárki másé, aki erre szánja idejét, erejét, tehetségét. Hogy világnézetileg eleve elkötelezetten cselekszi ezt és tölti be felvállalt hivatalát, az sem szégyene neki: sokkal inkább az lenne, ha ezt megtagadná és nem így tenne. Mert akkortól lenne csak igazából vallási köntösbe burkolt pénzügyi vállalkozás, mit pedig oly sokan ma is szemére vetnek.

Ami a szeretet illeti, nos, az nem egzakt ismérv, azaz aritmetikai képletek, kalkulátorok algoritmusa alapján nem levezethető fogalom, mennyiség. Ami pedig az eleve kezükön lévő, valamint az utóbb még pluszban a kezükre adott vagyont, illetve költségvetési dotációt illeti, szerintem az itt felvetett ötletek ellenére okosabban járnak el, ha azt nem szétosztják, sokkal inkább ha hasznosan költik el vagy fektetik be, fedezetet teremtve ezzel sanyarúbb időkre, melyek már szemlátomást itt vannak a nyakunkon, és hát felvállalt tevékenységeiket az egyházaknak akkor is folytatniuk kell, ami pénz híján majdhogynem lehetetlen. A római egyház nem a kolduló rendek szinonimája, ezt nem is hirdeti. Két felvetést illetőleg viszont mélységesen egyetértek a bírálókkal: 1, költségvetési összegek tekintetében elszámoltathatónak, adott esetben átvilágíthatónak és felelősségre vonhatónak is kell lennie; 2, ezért (cserébe) nem válhat, még látszatra sem, az éppen regnáló hatalom vazallusává. Hiszen Krisztus útmutatása tökéletesen egyértelmű: a földi hatalom (caesar, parlament, kormány, helytartó, bármi más) és az Úr dolgai nem keverendők, egymással párhuzamba nem állíthatók, elvegyíthetetlenek. Mert mikor az egyház eltér ettől az alapvető hitelvtől és földi hatalom kegyeit keresi, sőt valósággal kergeti már, megcsúfolja az Úr igéjét. S mikor így tesz, kár is azt a szájára vennie.
@Alamio: A politikának való ellenállás mitől politizálás?
@Kompli: Persze, mások is. De azért ne essünk abba a hibába amibe egy netes troll, hogy Breivikről az jut eszébe, hogy a kereszténység és úgy általában a vallás felelős ezért is.

Ha valaki most feláll, keresztet vet, majd felrobbant egy bombát, amibe belehal 1 millió ember, mennyi erkölcsi és morális felelőssége van ebben mondjuk a katolikus egyháznak? A reformátusnak? Egyáltalán ez a hipotetikus ember keresztény?

Mi itt most szervezetrendszerről beszéltünk, mivel az az egyház - máshogy anyagi és felelősségi szempontokból nehéz lenne megfogni. A vallásháborúk egyházi felelősség (amennyiben az egyház és nem uralkodó rendelte el). Ahogyan az inkvizíció, az invesztitúraharc és az ellenreformáció is (ez is akkor, ha nem mondjuk a Habsburgok rendelik el hatalmi érdekből). De ne hívd annak, ha valaki agya elborul, és elkezd a fentiek szerint mészárolni, kiforgatva a tanokat.
@Alamio:
Hát, részvétem, látom már egészen szánalmas önbecsapásokhoz kell folyamodnod. Szóval szerinted ha Pozsgay formálisan nem tagja a fidesznek, akkor a tevékenységét nem lehet a fideszhez írni... na akkor gondolom Tarlós István tettei sem fideszes tettek, hiszen ő sem tag. Sajnállak, ez már tényleg szánalmas.

Az is szomorú, hogy nem tudsz magyar mondatot helyesen értelmezni. Meg sem említettem az inkvizíciót. Azért írtam 2000 évet, mert emlékeim szerint akkortájt kezdődött ez a projekt, és véletlenül sem akartam lekorlátozni a bűnlistát egy szűkebb időintervallumra. Azt ne hidd már csak az inkvizíciós bűnök vannak az egyház listáján. Mint írtam kollaboráltak a náci és kommunista diktatúrával, megszenteltek háborúkat, évszázadokon át nyakig benne voltak a legmocskosabb politikai kavarásokban, és hogy miket művelhettek helyi szinten együttműkdve a kiskirályokkal, abba jobb bele sem gondolni.

Vagy nézzük ezt, friss meleg:
"Egy - az 1945 és 2010 közötti időszakot vizsgáló holland bizottság jelentése szerint tíz- és húszezer közé tehető azoknak a kiskorúaknak a száma, akik a vizsgált időszakban valamilyen egyház által működtetett intézetben tartózkodtak, és különböző súlyosságú szexuális bántalmazást szenvedtek el."

www.origo.hu/nagyvilag/20111216-egy-fuggetlen-jelentes-szerint-tobbezer-kiskorut-bantalmaztak-szexualisan-holland-katolikus.html

Csak ez az egy sztori, csak egy országban, csak a közelmúltban több tízezer tönkretett, megalázott, megtiport gyerek, akik jó eséllyel egész életkben nem voltak képesek feldolgozni a gyerekkori testi-lelki kínzásaik traumáit.
@Alamio:

Azokat nem is kellene önmagukban annak hívni, mint ahogy nem is szokás mondjuk a Népek Templomát a "kereszténységre fogni". Viszont ha 'egyházi jóváhagyással' történik, akkor esetleg, na, na?
Hát, nekem nem jutott eszembe, hogy ezt gondolta volna a prímás, de furán hangzott, ez tény, olyan hazabeszélős szaga volt. Nem kellett volna belekeverni ezt, ha már karácsony és főleg, ha ilyen. A langyosat ugyanis az Isten is kiveti a szájából.
De a fotó osztályon felüli, nagyot röhögtem, köszi:)
@Alamio: A keresztény alapokon végzett kormányzás során a polgárok vagyonát államosították, amíg az egyházi támogatásokat növelték.
Praktikusan abból a pénzből adtak az egyházaknak, amit a polgároktól kizsaroltak.
Az egyházak persze elfogadták!
Miért is ne tették volna, hiszen jó szándékkal adta az az ember, akinek kalapján maga az Úr a bokréta.

Remélem, ha ennek vége lesz kimondják majd, hogy a politikai kereszténység oka! volt annak, ami itt történik.
@netlovetta: "a szűznemzés is,"
"bocsánat, ha megsérteném a híveket"

Tudod, mi jutott eszembe erről?

Az idén a karácsony elmarad. Mária mindent bevallott!
@milyen szép a Vértes, ó: @Kompli: Az ellenállás tudatos (vagy öntudatlan, de az ilyen ritka) politikai döntés.
Ha egy egypártrendszert nem támogatok, hanem ellenállok neki, akkor meg akarom dönteni. Egypártrendszer volt a náci diktatúra? Naná.

Bizonyára volt kollaboráció is, azonban talán meg kéne emlékezni a haláltáborokba hurcolt katolikus papokról is, akik meghurcoltakat, üldözötteket bújtattak, vagy éppen a rendszer ellen írtak, publikáltak, prédikáltak... Nem biztos, hogy a kollaboránsok voltak többen. Sőt, biztos hogy nem. Most citáljam Mindszentyt? Kitűnő példa. Mindenki elismeri. Ne politizált volna?
@Alamio:

Tehát ha megpróbál kirabolni egy tory és ellenállok, esetleg megvédek valakit ebben a helyzetben, az is politikai döntés? Jól vagy?
Nem értem mi ezzel a baj. Hiszen a Tömegember Egyházban meg arról prédikál a főpap (Csordaszellem, leánykori nevén Korszellem) hogy még több hitelt vegyünk fel, kétpofára!
@endike:

A bulizást kifelejtetted, Endi, hogy lesz ebből megnyugvás estére?
@Alamio: A vallásszabadság nem semlyéni értelemben azt jelenti, hogy az állam nem erőltet rá senkire semmilyen vallást, viszont megvannak azok az intézmények, ahol az gyakorolható, az állam nem akadályozza azok működését. Nincs ellenemre, hogy működnek egyházi iskolák, de az állami oktatásban nincs helye vallási propagandának. A lányom is református gimibe jár, előtte Waldorf iskolás volt. A sokszínűséget támogatom ez ügyben és idegesít, amikor elveszik a döntési lehetőséget, megszüntetik a versenyt. Ostoba és káros politika. A nyugati liberális álláspontról annyit, el kell döntenünk, hová akarunk csatlakozni. Lukasenkóhoz és Putyinhoz, vagy Európa nyugati feléhez, ott ugyanis nem kényszerítenek senkit, hogy úgy csináljon, mintha vallásos lenne.
@Alamio: Ez félrebeszélés.

Semjén keresztény, és a keresztény olyan, mint Semjén.

Ha nem lenne olyan, kikérné magának azt, hogy Semjén kereszténynek nevezi magát, vagy ő maga nem állna oda, ahol Semjén található!

Az egyház, mivel eltűri, hogy egy párt kereszténynek nevezze magát, egyetért annak minden!!! megmozdulásával.
Ha nem értene egyet, ott sírna, hogy ilyet-olyat-amolyat keresztényi alapon nem szabad csinálni.

Tehát a KDNP, amikor lefekszik Orbánnak, az egyház nevében fekszik le Orbánnak, amikor KDNP-s politikusok agyhalott faszságokat mondanak, azt az egyház jóváhagyásával mondják.

Szóval nincs olyan, hogy van az "igazi keresztény", meg az olyan Erdő Péteres, katolikus...
Keresztény egy fajta van, és az, a jelen állapot szerint legalábbis megalkuvó.
Nem önzésből, de szeretetből kell megoldást keresni földi gondjainkra”

Tegnap hallottam a rádióban, hogy az idén már 200 ember fagyott halálra M.o.-on október óta, és még igazán nagyon hideg nem is volt.

Szeretetből kipipálva. Ezek úgysem fizetek egyházfenntartói hozzájárulást.
Valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy a legnagyobb hidegben befűtötték volna nekik az imatermeket.
@sárkányfő: Nevetséges az értelmezésed.

Vegyük lassan, óvatosan:

"Nem aktív a Fideszben, mert nem TAGJA a Fidesznek."

Ez a mondat. Jelentése: Poszgay Imre nem Fidesz-tag, és soha nem is volt az.
Következtetése: nem fejthetett ki tevékenységet a Fideszen BELÜL.

Olyant nem mondtam, így nem is adhatsz a számba, hogy ne segített volna a Fidesznek, sőt, épp én írtam le széleskörűen, hogy miben vett részt. Komolyan ilyen mélyről kell índítanom, hogy fel is fogd? mindjárt kiderül, ezzel az egy információval elbírsz-e.
@kej: Tiszteletben tartva indokaidat, pici módosítást javaslok (beszerkesztettem)

BASSZA MEG AZ ÖSSZES KIBEBASZOTT, (FIDESZNEK)BÁRKINEK BEFEKVŐ SENKIHÁZI MEGÉLHETÉSI EGYHÁZ ÉS EGYHÁZFI.
@Kijelölt Felelős:

Ezek az emberek már Jézuskával karácsonyoznak a mennyországban, ahol nincs hideg és éhezés. Mi ezzel a gond?
@sárkányfő: Lájk. Neki - papnak - van takarító- oder házvezetőnője. Mindenre alkalmazható, ha úgy tetszik.
@milyen szép a Vértes, ó: :-DDD

Ha egy tory politikusi minőségében ki akar rabolni, akkor ennek megakadályozása politikai tett. Ilyen nyílván nem lesz.

Ami viszont életszerűbb:

Ha egy náci katona politikai parancsra el akar hurcolni egy embert, és ezt megakadályozod, az is az.

De ha olvastad az 1984-et: ott még a szex is annak minősül (konkrétan citálom ahol Orwell ezt kimondja), mert ugye a rendszer tiltja annak élvezetét.
@Kijelölt Felelős: bocs, de a mai napig felb*sz az ideg, ha eszembe jut. egyébként nem szoktam trágár lenni:)
@Alamio: Figyu! Honnan tudod, hogy Pozsgai nem tagja a Fidesznek?
@Alamio: " Szerintem az egyházak karitatív tevékenysége, a lelki egészség megőrzésében, gondolkodási sarokkőként, erkölcsi iránymutatóként, iskolák működtetésével és számos más tevékenységével végez annyi munkát, hogy ez kiemelt állami támogatást kapjon. "

Jah, a bólyi pap számítógépén pedofil tartalmak voltak.
A rendőrség megállapította, hogy a géphez mások is hozzáférhettek.

A katolikus erkölcs azt mondja: Örömhír! Nincs bizonyíték a pap ellen!

A gondolkodó ember viszont azt mondja, hogy a gyülekezetben van egy szörny...

Ez a különbség egy vallásos ember és egy nem vallásos között!
Az előbbi az örömhírnek örül, az utóbbi meg csak retteg-retteg...
Tényleg támogatni kell az előbbit?
Nem lehetne inkább legalizálni a füvet?
Az nem szoktat le ilyen mértékben a gondolkodásról.
@kolbászoszsömle: Aha...
Mert ha egy rossz/jó/semmilyen ember áll valahol, akkor jó ember ott nem állhat, mert egyformává válnak. Amúgy semmi bajom pl. Semjénnel, de azért no - nem vagyunk egyformák.

Ez egy teljesen eszevesztett érvrendszer, amit itt vázoltál. Ha gondolod, átírom úgy, hogy lásd, ha ennyi nem volt elég.
@Alamio: Értem én, szerinted Tarlós tevékenységét sem lehet a fideszesekhez sorolni. Piti formális dologba kapszkodsz, hát csak csináld, a te ügyed.

az, hogy a másik témára nem reagáltál az gondolom azt jelenti, hogy végre neked is leesett, hogy messze nem csak inkvizíciós bűnök vannak az egyház - amúgy igen hosszú - feketelistáján.
@Kompli: Én meg azt írtam, hogy nem tilos, hogy a mise a realitásról szóljon. Ha köze van a realitásnak az egyház-finanszírozáshoz, ha nincs.
@Alamio:

Oké, neked bántalmazottak megvédése attól függően politikai/nem politikai állásfoglalás, hogy milyen háttérrel, milyen parancsra bántják őket, másoknak meg csak úgy természetes. Ez van. (Akkor ha valakit egyházi parancsra bántottak és holmi elvetemültek nekiálltak védelmezgetni, akkor ők az egyház ellen léptek fel, lényegében vallási állásfoglalás volt a dolog.)
@Alamio: Óh, nem!

Hitvallás kereszténynek lenni.

Az nem valahol állás, hanem kereszténynek levés.
@kolbászoszsömle:

Bizonyos vidékek katolikus erkölcse meg azt mondja, hogy 'valaki menjen, és törje össze a számítógépet'...
@komment1: Nem lehetne megismerni az eredeti szöveget? No nem az egész misét, de legalább az előtte-utána lévő 3-3 mondatot. Egyébként az itt kommentelgetők egy részének - köztük nekem - éppen az fáj, hogy az egyház éppen ilyenek miatt veszíti el az összetartó szerepét. Ahogyan azt is saját tapasztalatból tudom, mi ment a választások előtt, úgy azt is abból tudom, hányan hagyták ott a gyülekezeteket emiatt. És ezek után készséggel elhiszem Fabius-nak azt, amit Erdő úrról állít, pedig engem nem lehet antiklerikálisnak nevezni.
@ver@s kan-tár: Ha tudnám, hogy így értette a nagyközönség, nyugodt lennék. Egyébként teljesen egyetértek. Remélem, hogy az egyház távolabbra tekint annál, mint hogy részese legyen a Fidesz totális hitelvesztésének pár kockacukorért.
@Alamio:
Az ODESSA-ról és a Vatikán "kétesen dicsőséges" szerepéről a II. VH utáni német bűnösök kimenekítéséről hallottál? Tudod, vatikáni menlevél a náciknak, majd irány Dél-Amerika.
Vagy szerinted az is csak kitaláció...
A néhány millió indián, néger és egyéb EMBER legyilkolása a katolikus vallás dicsőségére (anyagi hasznára) és asszisztálásával szinte meg sem történt...
A könnyelmű tudós, aki azt merte állítani, hogy a Föld gömbölyű és a Nap körül kering, egy olyan bűnt követett el az egyház szemében, ami...
Folytathatom, ha gondolod, mert pár száz éve bűnei ott ülnek a Vatikán nyakán.
Szerintem sem kéne nagyon a múlt bűneit senkinek felemlegetni ma már, a legnagyobb gond ebben a szerencsétlen országban, hogy amúgy is mindenki hátra tekintget, mutogat a másikra ahelyett, hogy előre nézne és arra lépne. Építene és nem harcolna a kis szellemeivel.
@kolbászoszsömle: nem kérheti ki magának. mindenki minden alkalommal megkapja az esélyt. és éppen ez a legfontosabb tanítás szerintem. Ezzel együtt ez csak hitbéli dolgokra igaz, O.V. már nem kap több esélyt, mert a politikában a hitelesség nem nő újra.
ennyibe kerül ma egy erdő magyarba'? ázze!
mondjuk euróban kifejezve egyre kevesebb.
@Boli: 40 prédikátor kiegészítésként, hogy egy kis haza ne mindig csak pfejj karvalytőkés nyugati szemét legyen.
ehh, a tetnapi tahójárat kismiska volt a maihoz képest :-)
@Zsit (nyau és rémizé): bár csak visszamenőlegesen bántja a szemem, de ne égesd már a Műhelyt, kérlek szépen....
@the_lonewolf: azért ez nem biztos...

keveredik a mély narancs komcsi és a sötét keresztény
@miva?: Ha nem kéri ki magának, vállalja, hogy én pl. összekeverem őt és Semjént.

Ez egyelőre nem gond, de ha hatalomra kerülök, lehet, hogy problémát fog okozni.
@sárkányfő:
"A középkori kiváltásgok ideje lejárt, és az erre alapuló vagyonok jogállásáa is több mint kérdéses."

Nem értelek.
Szembeszállnál isten akaratával?
Érvelsz ott, ahol a dogma az ász?

Tudod, erről is Hofi jut eszembe, mikor Torgyánt cikizte és nevében emelt hangon hívta fel a figyelmet, hogy "tudom én, miért a szegfű az MSZP jelképe!?"

Addig érvelgetnek itt nekünk a kárpótlásról, míg alaptörvénybe iktatják, hogy Magyarország Mária országa.
Akkor viszont minden érvedet kidobhatod...!
@sárkányfő: Ezzel a formalitással kezdődött az egész: Fabius hsz-ének vonatkozó része:
"Csak kíváncsiságból kérdezem: mit szólsz ahhoz, hogy a szocialista embertípus kialakítóinak két tevékeny résztvevője, Pozsgay és Szűrös elvtársak a Fideszben aktívak, és éppen őket sikerül ajnározni a párttal együtt?"

Erre reagáltam: "Csúsztatás. Pozsgay és Szűrös nem a Fideszben aktívak. Ellenbizonyítás: mutasd már be a pártkönyvüket...

Konzultációs testületnek is voltak tagjai, és résztvettek az alkotmány előkészítésében- hogy ez tetszik-e? Maga az Alaptörvény igen. Pozsgay személye a legkevésbé sem"

Szóval amikor azt írod, hogy formai dolgokba kapaszkodok, öngólt lősz. Ugyanis ez volt az a formai dolog, aminek okán egyáltalán szóba kerültek - ki akartam igazítani Fabiust, ő nem vette a lapot. De ha tudsz olvasni, ezt te is tudod.

A másik témára azért nem reagáltam, mert még ez az egyszerű kis értelmezés is nehéz falatnak véltem az eddigi kommunikációdból. Úgy látom, nem tévedtem nagyot, hiszen miután leesett a mondanivalóm, egyből azzal próbálkoztál meg, hogy kiragadd a szöveghalmazból, és önállóan értelmezd.

@milyen szép a Vértes, ó: Wow. Logikai bukfencet vetettél. Természetes, hogy egy parancsért a kiadója és végrehajtója IS felelős (előbbi nyílván jobban). Ha nincs parancs, akkor per definitionem nem lehet felelős más, hiszen a parancsot végrehajtó belső parancsot követ.

A védelem természetes. De itt a motivációról (felelősségről) volt szó végig - ha ezt kihúzod az egész alól, nincs platform, amin vitatkozunk. Így megkérdezem: mi volt a célod a mondattal? Csak nem sértegetni?

@kolbászoszsömle: Szóval, ha te vegetariánus vagy, és Marylin Manson is vegetariánus...

Máskülönben: a politika nem vallás (vannak, akik összekeverik, de attól az még nem az). A politikában állást foglalsz (véleményalkotás), a vallásod meg meggyőződésed. Ezt a kettőt még az alkotmány is elválasztja.
Azaz jó magyarra lefordítva: Semjén politikus, és mint ilyent kell megítélni. A Pápa a Katolikus Egyház feje, így őt meg vallási vezetőként. Az egyik világi, a másik egyházi. Mintha ezek részben szétváltak volna egy ideje.
De gondolom Te sem mint keresztényt bírálod Semjént, hanem mint politikust.
Az egyházak állami pénzelését abba kell hagyni, az erre vonatkozó szerződéseket fel kell mondani. Az állam és egyház újra szétválasztandó. Egy nyilvánvalóan téves eszmerendszerre épülő fölösleges, sőt sokszor káros - hiszen népbutító és élősködő - intézményi struktúrát ne az elszegényedő társadalom kárára tartson el az adófizetők közössége.
@Bloghezag:
akkor nem is az a baj, hogy mit mondanak, hanem az, hogy léteznek.
szarugy, érdemes hozzászoknod. saját érdekedben.
@milyen szép a Vértes, ó:
Igaz, nem baj, ha erre nem írok semmit?
Nem hiszem, hogy téged kellene bántanom...

Meg persze ilyenkor eszembe jut az a sok szerencsétlen, aki tőlem is megkérdezi, most mit csináljon?
@SPU:
ebben az esetben viszont kárpótolni kell őket. pufajkás gyulánk döntött így, hogy termelőeszközt vissza nem ad az állam, viszont cserében fizet.
szerintem is jobb megoldás lett volna, vagy lehetne, ha megkapnák a termelőeszközöket. azokat amik sz övék volt.
@miva?: Miért tőlem kéred a három-három mondatot? Én speciel nem hallottam a beszédet, csak azt látom világosan, hogy amit kiragadott Fabius, abból abszolút nem lehet semmiféle nagyívű következtetéseket levonni, egész egyértelműen a semmin rugózik a poszt. Éppen ezért tökéletesen hiteltelen is. Ha bármi csakugyan felháborító lett volna a beszédben, akkor F. nyilván leírta volna.
Nem tudom, milyen gyülekezetekről írsz. Magam részéről nem tapasztaltam a választás előtt semmi ilyet, és ráadásul az egész poszt a katolikus egyházra van kihegyezve, ahol, mint fentebb írtam, nagyon komolyan veszik, hogy nem lehet politizálni, kánonjogilag tiltott a politikai tevékenység a papság számára, max aktív közéleti részvételre szólíthat fel, vagy arra, hogy menj el választani, de nem mondhatja, hogy erre meg erre a pártra szavazz. Cseppet sem véletlen, hogy mondjuk Hegedűs Lóránt nem katolikus jelenség. A katolikus hierarchiában rég a fejére koppintottak volna.
komment1:"Például azt, hogy milyen marha sok pénzzel volt eleve elmaradásban az állam az egyház felé 2010-ig bezárólag."

Elmaradásban volt? Miért, adósa?
Az én pénzemet az állam ne az egyházak adományozza.

@Alamio: És amikor Mindszenty a szeretet nevében szembeszállta pápával? Úgy kellett eltávolítani hivatalából...

Ja, mielőtt: nem vagyok ateista, sem keresztényellenes.
Hánynom kell, ha a történelmi magyar egyházak vezetőit meglátom...csupa hiteles ember...csupa hitel...csupa beváltatlan ígéret...
Ami itt folyik, az minden csak nem 21. század.
@Alamio: Ez a vegalakó duma ez jó!

A vegának lenni olyan, mint kereszténynek?
Tényleg?

Eleddig azt hittem, hogy az egy hit, ami által kibaszott magasztos dolgok jönnek, és elkezd tőle archaikus stílusban erkölcsi/logikai nonszenszeket nyomni az ember, azt hívén az a bölcsesség.

Szóval, egy vegalakó tetteinek nem INDOKA a vega világszemlélelt, értékrend, ellentétben egy kereszténnyel...
@kej: Nincs miért bocsánatot kérned.

Temetésre nem csak a szokásos, közhelyes érvek miatt nem járok.
Amikor egyházi temetésbe szaladok, akkor minden alkalommal oda a lelki nyugalmam.
Igaz, van, amikor rám néz a csuhás és belezavarodik pár másodpercre.
De hát ez a kis öröm nem gyógyír semmire!
@légycsapó:

Kiváltságos bunkó f@szkalapok, naná, hogy fostak attól,megszűnik a bőség és a jólét !!

Kapaszkodnak az éhes dögök ezerrel.
civishir.hu/kozelet/a-szolgalati-nyugdijbol-visszateroknek-lesz-munkajuk/1226180118 Isten segedelmével. Mikor ugye se friss diplomások se mások nem nagyon boldogulnak a munkaerőpiacon.

Pintér hálisten már dolgozik, jó példát mutatva.
@komment1: Zsidók már csak ilyenek..
@Boli: Az Odessa-ról tényleg nem hallottam, majd utánanézek. (részben ilyen infok miatt járok fórumozni - felhívják a figyelmemet dolgokra, kiigazítanak).
Az indián népírtást viszont nagyon meredek vallási köntösbe öltöztetni. Ahhoz gyakorlatilag semmi köze, maximum annyi, hogy európaiak követték el. De a konkvisztádorok spanyol nemesek voltak, nem vallási vezetők, vagy fanatikusok.
A négerek népírtásánál meg nem is tudom, hogy mire gondoltál. Kicsit pontosabban.

Amúgy: az országban a 2001-es népszámlálás adatai szerint a magyarok kevesebb mint 1/5-e vallotta magát "nem hívőnek". Ennyi embernek jó az, hogy vallásos. Neked ez miért fáj?
úgy látszik ezeknek a szemét pedofil katolikusoknak jött el az ideje ebben az országban...pedig nagyobb bűnöket követtek el a komcsiknál is.
@Alamio:

"ov az egyetlen olyan pártelnök, aki rákosi mátyásnál is magasabb támogatottságot ért el egy demokratikus szavazáson, mint egyetlen jelölt"
- 99,72%-al nyerni már kudarc. Főleg, ha nincsen több jelölt.

"Az meg, hogy megkérdőjelezhetetlen vezető; "
- A politikában nincsen megkérdőjelezhetetlen vezető.

" hiszen eredményesen épített fel egy pártot a nulláról sokadmagával. "
- Ilyenkor mindig árnyalja a képet a volt tiszti kaszinó, Kaya Ibrahim, Josip Tot.

"De ha szerinted ilyen egyszerű a recept,"
- Sehol sem mondtam.

"A rendszerváltás óta a legtöbb időt ez a bizonyos Orbán Viktor töltötte el Miniszterelnökként."
"ez is minősíti. Minden érme kétoldalú."
- Igen, minősíti.
Egy vesztett választás után a pártelnök jobb helyeken lemond. Linkeld, ov mikor tette ezt meg.
Ha lemond, és mégis újraválasztják, akkor valamit tényleg tud.
Lemondás nélkül a szememben csak egy despota fasz. És ugyanezt írom bárkire, aki elveszít egy választást, és nem mond le.

@Fabius: Attól, hogy lezárul a kárpótlás, még nem lesz teljes. Most komoly kétségeim támadtak azzal kapcsolatban, hogy tudod-e egyáltalán mi az a teljes kárpótlás. Az ugyanis egy koncepció. A magyar kárpótlás nem ezen elv mentén zajlott.

Apellátának helye nincs. Ebben igazad van, csakhogy egy fórumon a véleményemet írom le, és leírhatom azt is, minek KÉNE lennie azzal szemben, ami lesz.
@komment1: Veszprém megye. :D
Nem őrültem meg, hallottam a saját fülemmel, és úgy tudom, nem volt egyedi jelenség. Lehet tagadni, de nem érdemes. Aki akkortájt volt templomban, az hallotta ezeket, aki meg nem, az úgysem számít. :D
Mostanában egyre többször jutnak eszembe Voltaire szavai (amit egyébiránt a katolikus egyházról írt): "Tiporjátok el a Gyalázatost!"

Mondjuk nekem nem az Erdő Petya az aki erről először az eszembe jut.
Mostanában, amikor a farizeus seggnyalás tort ül jobb sorsra érdemes hazánkban, ahol az akarnok hülyeség csimborasszója a csúcsán hósipkával meredezik a Kossuth téren, na mostanság egy akkora szatírikus mint Voltaire az elemében lehetne. Voltaire Project :-)
Egyébként a legundorítóbb ezekben, akik ma fennen a zsidó Jézus örökösének vallják magukat, az a pedofília és a pénzhajhászás. Nem új dolog ez ezeknél, a kurva valamivel tisztességesebb náluk...
"Azt, hogy a katolikus egyház jelentős szerepet vállalt a náci háborús bűnösök külföldre juttatásában, ma már a Vatikán sem nagyon tudja tagadni. Európa-szerte a kolostorokban, templomokban, szerzetesi közösségekben biztosítottak búvóhelyet, átmeneti szállásokat, továbbá álnévre szóló hamisított okmányokkal (a sors fintoraként még zsidó származást igazolókkal is) ellátták a menekülő nácikat.
A háború utáni kétségbeejtő gazdasági helyzet azonban megkeményítette a Vatikán pihepuha szívét, s szolgáltatásaiért cserébe nem elégedett meg egy-egy halkan (és minden bizonnyal roppant átéléssel elmondott), mélyről jövő „Isten fizesse!” mormogással. A hajdani fekete egyenruhásoknak bizony jó mélyen zsebbe kellett nyúlniuk, ha egérútról esett szó.
A katolikus egyház nem csak a nácik menekülésének elősegítéséért kapott ám pénzt, hanem (nagyon önfeláldozóan) arra is ajánlkozott, hogy a kommunisták elől „biztonságba helyezi” a háborús vagyont. 1946-ban egy Emerson Bigelow nevű amerikai titkosügynök részletes jelentést tett le elöljárói asztalára, melyben tényekkel és dokumentum-mellékletekkel bizonyítja, hogy a Vatikán (a ferencesek hathatós közreműködésével) csak a Balkánról (egészen pontosan Horvátországból) legalább 350 millió svájci frank értékű aranypénzt „menekített ki” Titóék előrenyomulása elől.
Ebből 150 milliónyit 1946-ban átadtak ugyan a szövetségeseknek, de a fennmaradó hatvan százalékot (mai árakon számítva úgy 60 milliárd forintnyi aranypénzt) diszkréten a Vatikáni Bank széfjeibe süllyesztettek, az Úr nagyobb dicsőségére. Bigelow jelentését csak 50 év elteltével hozták nyilvánosságra, a Szentszék ezerrel tagad, a pénzről meg vagy 10 éve nem nagyon beszél senki..."
konteo.freeblog.hu/archives/2011/02/19/a_nacik_aranya/
"A katolikus anyaszentegyház segítségével nyert egérutat például Franz Stangl (a treblinkai tábor parancsnoka), Walter Rauff (a roppant hatékony mobil gázkamrák feltalálója és első számú üzemeltetője), valamint a horvát usztasák első számú embere, Ante Pavelić is, aki – miután sikeresen megérkezett Argentínába – Perón elnök biztonsági főtanácsadójaként ügyködött, amíg a jugó titkosszolgálat rá nem bukkant és egy (majdnem sikeres) merényletet végre nem hajtott ellene.
Minden jel arra utal (vagyis hogy az azóta nyilvánosságra került CIA-akták egy része is bizonyítja), hogy erről a műveletről (mármint a náciknak a Vatikán segítségével történő kimenekítéséről) XII. Piusz pápa (itt jobbra fent) is tudott, és a fő koordinátora egy Giovanni Battista Montini nevű főpap volt, aki később (1963-ban) VI. Pál néven lett Róma püspöke ).
A valóban piszkos munkát egy osztrák származású püspökre, Aloïs Hudalra bízták (itt jobbra lent), aki annó nyíltan Hitler és a nemzeti szocializmus híve volt és olyan beszédes című könyveket írt a harmincas években, mint a Das Rassenproblem (A faji kérdés), illetve a Die Grundlagen des Nationalsozialismus (A nemzeti szocializmus alapjai)."
No persze csak konteó... Meg rengeteg tény...
elvtársak, a múltat eltörölni projekt megbukott. nem elég gyorsan, és mint látjuk nem nyomok nélkül, de megbukott.
nos azóta mindenki azt csinál amit akar, és főleg úgy gondolkodik a világról ahogy akar.
lehet sokaknak nehéz ezt megszokni, de érdemes :)
@a szív fészkei: Há' persze, ezért futtatják folyamatosan címlapon felváltva ugyanazt a néhány, meglehetősen egyforma hangnemű politikai heccblogot (köztük ezt is). Mondjuk a hozzád hasonló beteges gyűlölködők meg a láthatóan "hivatásos", ugyanazokat a szövegeket mindenhova kopipésztelő kommentelők repülnek is rájuk, mint légy a sz.rra, karácsony napján is. A kattintásszámok biztos pörögnek.
Hogy UP és TWÁ miért távozott? Mert nekik már az is sok volt, hogy a tulajdonos rájuk szólt, hogy szalaiannamáriáról pornóképet photoshopolni és ennek még domaint is regelni, vagy minden nap a lehető legelőnytelenebb Orbán-fotót kikeresni a címlapra és hasonló húzások talán mégis túlzás volt. De valahogy nem látszik a kormánypártiság az index saját tartalmain se, ha attól el is tekintünk, hogy kiket futtatnak a blogketrecben. Biztos azért tiltotta ki őket a Kövér, mert fideszesek:)
@komment1:
Talán te említetted többször, hogy nem tapasztaltál politikai tevékenységet papoktól.

Szomorodhatsz, mert én és ismerőseim rendszeresen, visszatérően, egészen addig, míg már senkinek sem volt a környezetemben esélye sem megkérdőjelezni az eljárást!

Biztosan tájékozott vagy, láttál és hallottál a történelemben olyat, hogy a világi hatalom összemosódott az egyházi hatalommal.

A példám konkrét és nem a katolikus egyházhoz kötött.

A XXI. sz-ban ez ma Magyarországon megtörtént.

Leírtam, ha esetleg szeretnél az egyházellenesség kiváltó okaiból keveset megérteni.
(Tisztelj meg vele, hogy nem magyarázod el, hogy ez a katolikus egyház belső előírásai szerint lehetetlen!)
A szerző elemi szövegértési gondokkal küzd.

A "Ne féljetek!" mindig is keresztény alaptanítás volt. Mindenféle nehéz időkben elhangzott, ezt aktualizálja most Erdő Péter a mostani helyzet legaggasztóbb híreire. Teljesen lelki, semennyire sem aktuálpolitikai tartalmú.

Mint előttem sokan leírták: a történelmi egyházak állami finanszírozása azt helyettesíti, hogy visszaadják az 1948 környékén jogtalanul elvett ingatlanokat. Ezek kb. 10%-t adták vissza, a többi helyett megy ez az "életjáradék". A szerződést Horn Gyula kötötte a Vatikánnal.

A fent idézett mondatok annyira nem utalnak a politikai helyzetre, hogy akár mást is lehetne mögéjük képzelni. Pusztán ezek a mondatok így is interpretálhatók lennének. "Ne féljetek, most kakiban vagyunk, de megvan ennek az értelme, mert ezeket az önző fideszeseket a szeretetteljesen tiltakozó LMP meg a mártír Gyurcsány le fogja söpörni a színpadról, és ehhez a rossz pénzügyi mutatók csak segítséget adnak." Persze ez baromság, mint a cikkben felvetett magyarázat is.
@komment1: "nem lehet politizálni, kánonjogilag tiltott a politikai tevékenység a papság számára, max aktív közéleti részvételre szólíthat fel, vagy arra, hogy menj el választani, de nem mondhatja, hogy erre meg erre a pártra szavazz. "

-a nagyanyám haza jött vasárnap a déli miséről veszprémben a csolnoki ltp templomból, és mesélte, hogy a pap azt mondta a hívőknek, hogy a fideszre kell szavazni! thats a fuckin fact, bitch.
@Alamio:
:) nem semmi vagy. Szűrös még kampányjáró körúton is volt Orbánnal. Fabius teljes joggal írt azt, amit írt. De tudod mit: leszarom, legyen igazad, ilyen piti erőlködéshez én nem leszek partner.

Amit meg a másik témában reagáltál, az egy nagy nulla, ha akarsz valmait mondani akkor mond, ha meg nem akkor ne írjkál feleslegesen, mindenestre akárhogy is csűröd csavarod, az konkrétan tagadhatatlan, hogy nem csak az inkvizíció róható fel az egyháznak.
Az a nagy helyzet, hogy ti itt, bőszen hőbörgők, mind látens katolikusok vagytok. Teljesen értelmezhetetlen, hogy bár kárhoztatjátok a népbutító, kizsákmányoló egyház tevékenységét, mégis minden hülye morális szempontra hivatkoztok, amikor sürgetitek az aberrált állapotok megváltoztatását-holott a morális szempontokat maga a kizsákmányoló Egyház találta ki, saját működésének verifikálására! (az, hogy egyesek a Haza, vagy egyéb pszeudo-nacionalista fingok ügyét tartanák szem előtt a nagy kritizálásban, arra nem is mondok semmit..) Itt mindenki nagy hangon bizonygatja, hogy a két saját kezével verné szét az egyházi felépítményt, ha tudná-de hogyan tudná, ha egy mezei püspök is hatalmas köröket ver rá evolúcióban? Jogos a felvetés, hogy annak az ötmilliárdnak jobb helye is lehetne, de miért az evolúció selejtes termékeit támogassuk pénzekkel, mert az olyan erkölcsös dolog? Az elvtársak itt nagyon nem tudnak elszakadni a korhadt, ásatag eszméktől, miközben piros fejjel hisztiznek, szégyent hozva ránk, haladó szellemű ateistákra...
@Alamio:
Nekem nem fáj... Magam is hiszek. De nem ennek a képmutató, pedofil és folyamatosan a zsebemben turkáló pofátlan bagázsnak.
Tudod van katolikus pap a családban, no meg el nem felejtem amikor egy öreg, már nyugdíjazott katolikus pap azt mondta régen, hogy eszembe ne jusson "ezek közé" beállni. Azt mondta a képmutatás és az erkölcstelenség olyan pontján van a katolikus egyház, ami felháborító.
Azt mondta, hogy a gyerekek és a család hiánya olyan, amit nem lehet a vallással pótolni. Bölcs öreg ember volt...
@wanekus: "Mostanában egyre többször jutnak eszembe Voltaire szavai (amit egyébiránt a katolikus egyházról írt): "Tiporjátok el a Gyalázatost!" "

Ez az!

Valljatok csak színt!

Ez van a liberalizmus álarca mögött: eltaposni mindenkit, aki nem úgy gondolkozik, ahogy mi azt diktáljuk.

Lásd a "Nagy Francia Forradalom" öldöklései, a kommunizmus keresztényellenes tombolása, stb.

Csak azt ne tegyétek, hogy közben az igazság bajnokainak akartok tetszeni. És ne írjatok ilyen béna, szöveg-félreértelmezésen alapuló cikkeket, amivel leplezitek, hogy igaziból a kereszténység (vagy a Katolikus Egyház) elleni gyűlölet a mozgatórugótok azoknak, akik a "liberalizmus" zászlaja alatt vonulgattok.

Legyen tiszta a helyzet: el akarjátok törölni a kereszténységet. Pont.
@csi szi: Istenem, előnytelent lehet a legfőbb és legkedvesebb Hadúrról? Fénylő orczájáról? Mikor külöbbejáratú - kurvajól dotált - házi fotósa van?? Jujj. Szalai Annamária szentelt arca is csak imát ér, háhiszen nem azzal kereste a kenyeret - s volt akkoriban erre büszke médiaszabdságharcos, hogy ilyesmi tartalmakkal házalt, mait Tóta rá is alkalmazott...

Még nem hajoltak annyira be, ezt írta, véresszájúként. (fájón kimaradt felsorolásodból a megszokott toposz, hogy ávéhás volnék, ne legyél felületes és lusta: alkalmazd csak a kedvenc fordulatokat pontosan, szépen... Nem adják nektek írásba előre, mit kell és hogyan?)

Az Indexnél a tulajdonosi kör meg tény, ahogy az irányultság is, az viszont meglehet, hogy a pénz beszél is beszél nekik a kutyaugatáson túl: nem akarnak állva halni, mint a MH. Látod, te is ilyen blogokra jársz kattintatni. Miért nem az akolmeleget keresed, ahol ájulnak Orvbánod nagyszerűségétől?
Elolvastam a kifogásolt szövegrészt. Vajon mi lehet az oka annak, hogy én semmi politikát nem látok ebben? Szerintem a napnál is világosabb, miről szólt a prédikáció: ahelyett, hogy a jövőnket bizonytalannak éreznénk, ahelyett, hogy a ténylegesen meglévő bajok miatt sötéten látnánk a jövőt, inkább fogjunk össze szeretetben, és bízzunk Istenben és egymásban. Én valahogy ezt olvasom ki belőle. És szerintem ennél jobbat még nem találtak ki, akármilyen kormány is legyen éppen hatalmon. És mégis, mi lenne a dolga akár egy kispapnak, akár egy bíborosnak, mint hogy erre irányítsa a figyelmet? Egy barátommal például ezt szépen elkezdtük megvalósítani: ő segítséget adott nekem, amikor bajban voltam, és azt kérte cserébe, hogy ne neki adjam vissza ezt a segítséget, hanem majd a következő bajban lévőnek, akinek úgy érzem, én segíthetek. Ez meg is történt, és ugyanígy azt kértem attól az embertől, hogy ne nekem viszonozza a segítséget, hanem majd másnak segítsen, ha itt lesz az ideje. Szerintem ez a prédikáció valami ilyesmiről szól. Ebben politikát látni, hát, ehhez már nagyon eltorzult gondolkodás kell. Ami meg az egyháznak adott pénzeket illeti: érdekes, hogy amikor az egyházmegyék ételadományokkal segítenek a rászorulóknak, amikor a püspöki kar megszavazza, hogy tehetséges, de szegény gyerekeknek adjanak ösztöndíjakat, akkor valahogy erről nem hallok egy árva szót sem. Csak amikor az egyház kap pénzt - nem mellesleg: állami feladatok ellátásáért, mint oktatás, egészségügy! -, akkor van nagy felháborodás. Valahogy engem nem tud zavarni, hogy ha elvárjuk az egyháztól, hogy iskolákat tartson fenn, segítsen a rászorulóknak, műemlék épületeket gondozzon, tartson fenn, akkor ehhez pénzt is adunk. Ez a minimum, nem? Ugye, mennyire örülünk, amikor felújítanak egy templomot? Főleg, ha a Mátyás-templomot hozzák helyre, ami a legfrekventáltabb helyen van, amit a leggyakrabban látogatnak a nálunk megforduló turisták. De hogy ehhez pénzt is kapjon az egyház? Na neeee, azt csak úgy imádkozzák össze a papok... Azért ezen el szoktatok gondolkozni néha? Különösen a blog írójától kérdezem ezt.
@billy reed: Ez a Te véleményed. Sokat nem tudok vele kezdeni, elmondtad. Nekem messze nem hiteltelen mindegyik. Van olyan is.

@kolbászoszsömle: Roppant elmésséggel sikerült kiemelned a mondanivalómból EGYETLEN mondatot, amin rugózhattál (és amit részben poénnak, részben szemléltetésként írtam bele). Jól megfogtad, mit is akartam megosztani veled. Lehetséges is veled kommunikálni, vagy inkább ne próbálkozzak?
Ha a válasz igen, kérlek reagálj a neked írt többi gondolatomra is!

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Főleg, ha nincsen több jelölt."

De Orbán esetében volt. Így ez egy tiszteletreméltó eredmény. Csaknem egyedülálló egy vegyes választási rendszerben.

"Ilyenkor mindig árnyalja a képet a volt tiszti kaszinó, Kaya Ibrahim, Josip Tot."

Na erre most rászállok: komolyan egy maximum néhány milliárd forintos csalást akarsz felemlegetni 12 év távlatából? Aránytévesztés.
Nem hinném, hogy a Fidesz fehér mint a hó, de ez nevetséges, már az összegek miatt is. A fideszfóbiások mindig ezt a két nevet harsogják, akikről kb. ennyi amit összesen tudnak. Ja, amúgy az ügyekben jogerős felmentő ítélet született (Kaya, Josip) - szóval ennek emlegetése ráadásul még jogállamot féltő embertől gusztustalan is. Hiszen azt sugallja, hogy a "res iudicata.." alapelvet nem fogadod el. Magyarán: nem vagy jogkövető.

"Egy vesztett választás után a pártelnök jobb helyeken lemond."

Ezt már annyian mondták, hogy egyszer készítek egy 20 éves összeurópai statisztikát a vesztett választásokat követő eseményekről. Engem nem fog meglepni, ha meglepődsz rajta, ugyanis nekem ennek az igazságtartalma valószínűtlennek hangzik. Miért kéne? Nem elég a tisztújítás? Aztán majd leváltják, ha akarják.

Elfelejtetted a kommentem végét kitörölni a magadé végéről :-)
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:
"a morális szempontokat maga a kizsákmányoló Egyház találta ki"
ja, meg a napfényt és a gravitációt is :)
@a szív fészkei: jav: különbejáratú , írta,=írtam

@Boli: olvastad, mit írt alád a Flúgatlan? "Legyen tiszta a helyzet: el akarjátok törölni a kereszténységet. Pont." Mutsad meg a bölcs pap bácsidnak, hogy az a kritika - ami ezek szerint ő is erősen gyakorolt kedvenc csapatával szemben - , másoknál mit jelent.

Nem tud mindenki megbölcsülni, hiába tusolna is szenteltvízzel. Jézus ma valóban eltörülné ezt a tőle önjáróvá lett horgászegyletét, azt hiszem. Csak szégyenére válik, kivéve pár kivételt, akik meg erősítik a szabályt. (lásd újra a papod)
@Flúgatlan: Voltaire nem veletlenul mondta. AZ akkori es a mostani klerus finoman szolva is kulonbozo. De miert nem ezt idezed attol a szemet liberalistol:
"Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd."
@Alamio:

Azért, mert nem tudunk róla, azért létezik.

A CBA-s nagy áfacsalás ( a Földesi-Szabónn kívüli), a kamu vörösiszap elszállítások, az autópálya építés, az állami cégek élére köműves segédek (strómanok)kinevezése stb. A nagy magyar nemzeti csalás egyetemleges. Lopásban összetart a nemzet, az osztozkodásban veszünk össze !
Hozzám hasonlóan az emberek többségének a saját közössége miatt fontos teszemeszt templomba járni. A gyerekmolesztálások meg a nácimentések annyira nem érintik a saját közösségemet, hogy még. Ezzel együtt pl. a szülővárosomban eszembe sem jutna elmenni egy misére, mert ott olyan a közösség, amilyen a pap :D
@Flúgatlan: én nem akarom eltörölni, sőt meggyőződésem, hogy elidegenedett világunkban éppenhogy fontos szerepe van minden közösségteremtő dolognak, de félek, hogy felülről rohasztják el a közösségeket, ahogyan pl a választásokon már azt elkezdték, és most folytatják. Itt a Fidesz alkalmatlansága már nem vitatéma, ennyire egyértelmű tények a természettudományokban is ritkák. Éppen ezért nem kellene a süllyedő hajóhoz láncolni egy hatalmas közösséget azzal a felkiáltással, hogy" különben pokolra jutsz", ami miatt nagymamám másfél éve nem megy templomba, pedig előtte 89 évig minden héten elment.

de úgyis hiába, aki nem akarja, az nem látja.
@sárkányfő: Kérlek magyarázd meg nekem, miért frankó támogatni a betegeket és a nyomikat..abba bele szoktak gondolni, hogy ez elősegíti a selejtes gének terjedését? Az Egyház még a kezdetekkor kitalálta magának ezt az Istent, és az ő Jézusát, aki a betegek és a nyomik nagy barátja, de az a felvilágosult ateista, aki elvileg szarik az egészre, miért skandálja a keresztény elveket továbbra is?
Amúgy a képmutatás, a pedofilbotrányok és a hasonló dolgok joggal háborítanak fel mindenkit. De azt nem szeretem, amikor az egyes emberek bűneiért, legyenek azok kispapok vagy püspökök, egy egész közösséget ítélnek el. Kollektív bűnösség? Vagy egyszerű általánosítás? Előítélet? Ugye, joggal tiltakozunk, amikor történik egy bűncselekmény, amit cigány származású ember követ el, és egy szélsőséges párt azonnal cigánybűnözésről kezd üvöltözni? Naná, hogy joggal tiltakozunk, mert az általánosítás minden cigány embert megbélyegez, azt is, aki kőkeményen dolgozik, netán tanul, netán becsülettel neveli és taníttatja a gyerekeit, sorolhatnám. Az összes becsületes cigányra ráhúzzuk a vizes lepedőt egynek a bűncselekménye miatt. Vagy amikor Bécsben kiírják az üzletekben, hogy "Magyarok, ne lopjatok!": ez nem esik rosszul mindannyiunknak, és joggal? Lopással vádol, csak mert néhány kedves honfitársunk jó hírünket vitte oda... Jogos az ő általánosításuk? Nem. Akkor ezt Ti miért tartjátok jogosnak az egyházzal kapcsolatban? Jogos az egész egyházra ráhúzni a képmutató, pedofil, stb. jelzőt? Akkor az a nyugdíjas pap bácsi is képmutató volt, aki a 90 évesen még ment a börtön elé a szabadulókat fogadni hajnalban, elvitte magához, megetette, ruhát és egy kevés pénzt adott neki, hogy újrakezdjen? Meg Böjte Csaba testvér is képmutató, aki gyerekek ezreit menti meg az elkallódástól? Meg Pál Feri atya, akinek akkora kultusza van, mint egy rocksztárnak, pedig semmi mást nem csinál, csak prédikál a fiataloknak, előadásokat tart, és olyan szeretettel, hogy az tömegekre sugárzik ki? És még nagyon hosszan sorolhatnám a példákat. No, az ő munkájukat, őket sározzátok, amikor az egész egyházra köpködtök csak azért, mert vannak - sajnos - rossz példák is. Ezen néha elgondolkoztok?
@Flúgatlan: "Legyen tiszta a helyzet: el akarjátok törölni a kereszténységet. Pont."

Ha a kereszténység eltörlésével együtt jár az ilyen szemforgató, szenteskedő, sunyi és ostoba alakok eltörlése is, akkor hajrá :-)
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:
bevallom nem egészen tudlak köveetni. mi a problémád pontosan? a génes duma gondolom valami hülye vicc?
a morál nem az egyház találmánya, és nem is sajátíthatja ki, az ateisták a saját moráljukat követik.
@kíváncsi fáncsi: Messzemenokig egyetertek. Ez kb. olyan lenne, mint a fideszes funyiroelv. Jogos eszrevetel.
Vannak jo papok, egyhazfik, s sok egyeb jo dolog. Es rossz is. Osszemosni a kettot nem szep. Se igy, se ugy.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Azért (nem tagadva) ez még így nekem kevés. Szóval a megdönthetetlen bizonyítékokra még várok egy kicsit, mert ebben olyan nem volt. Szerintem kiásom magam, ha elérhető, aztán nyilatkozok a témáról.

@sárkányfő: Most először felnevettem. Kapálózol is hozzá?

@tomwar: Az OK, csak a bíróság szerint nem volt lopás.

@kíváncsi fáncsi: Ezt én is írtam, és erre egyetlen antiklerikálisnak sincs jó válasza.
@Flúgatlan:

Nyilván én küzdök szövegértési gondokkal. De.

"a történelmi egyházak állami finanszírozása azt helyettesíti, hogy visszaadják az 1948 környékén jogtalanul elvett ingatlanokat. Ezek kb. 10%-t adták vissza, a többi helyett megy ez az "életjáradék". A szerződést Horn Gyula kötötte a Vatikánnal. "

1: a Vatikáni szerződést valóban Horn kötötte, de a kárpótlási megállapodást Orbán Viktor.

2: a kárpótlási megállapodás után fizetett ingatlanjáradék csak egy hányada az egyház finanszírozásnak, vagyis nem helyettesíti, hanem kiegészíti azt. Mellesleg az egyházak választották ezt a megoldást Orbánnal közösen.

Legalább minimálisan érdemes lenne tisztában lenni azzal amiről beszélsz.
@sárkányfő: Na jó, úgy látszik, itt minden nagyon össze van keveredve...szóval milyen ateista morál? Remélem, ezzel nem azt akarod mondani, hogy lenne holmi "erkölcsi törvény benned" ateistaként, mert akkor te tényleg látens keresztény vagy...

(Na jó nem mondom, a felvetés nem új..tudom, hogy a buzzancs görögök is ácsolgattak maguknak ilyen erkölcsöket, amikor nagyon elvoltak a semmigyártással, de kérdem én, mi a faszért? Nem nagyon változott meg semmi, ellenben egy életerős Spárta jól megcsapkodta őket időnként...)
@Alamio:

"Főleg, ha nincsen több jelölt."
De Orbán esetében volt.
- Kik?
Ne feledd, pártelnöki választásról van szó.
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=164920
A kongresszuson megválasztják a párt elnökét és alelnökeit. A pártelnöki tisztségre Orbán Viktor kormányfő az egyedüli jelölt. A Fidesz legutóbb 2009. június 13-án tartott kongresszust.

"Ilyenkor mindig árnyalja a képet a volt tiszti kaszinó, Kaya Ibrahim, Josip Tot."
"Na erre most rászállok: komolyan egy maximum néhány milliárd forintos csalást"
- Derék dolog, hogy elismered a csalás mivoltát. Engem mindössze az zavar, hogy annak idején ezek a nevek ikonikusan egybemosódtak a fidesz kormányzással. Ha akkor, mikor felmerülnek, rögtön alapos vizsgálat van, és a bűnösök megbüntettetnek, akkor ma már senki sem tudná, kik is voltak ők, de jelenleg épp az a baj, hogy nem tudjuk, kik ők.

" de ez nevetséges, már az összegek miatt is."
- Az én értékrendemben a politikus már akorr is tolvaj gazember, h a képviselői irodaházból hazavisz egy radírt.

"A fideszfóbiások mindig ezt a két nevet harsogják, akikről kb. ennyi amit összesen tudnak."
- Ez a baj, hogy ennyit tudunk róluk, illetve a körülményt, ami kapcsán felmerült a nevük.

"Ja, amúgy az ügyekben jogerős felmentő ítélet született (Kaya, Josip)"
- Egy konkrét linket adnál rá? Légyszi.

"Egy vesztett választás után a pártelnök jobb helyeken lemond."
- Volt idő, amikor minden kommentemet azzal kezdtem, hogy megkérdeztem, lendvai ildikó miért nem mondott még le.

Elfelejtetted a kommentem végét kitörölni a magadé végéről :-)
- Bocs. Influenzás vagyok.
@kíváncsi fáncsi:

Az általad felsoroltakat mind kifizettük az egyháznak. A posztban tételesen felsoroltam, hogy pontosan micsodát.

Az 5,3 milliárdot ezen fölül kapták, az indoka: csak, mert Semjén így gondolta. Annyira pofátlannak sikerült lennie, hogy Naszvadi államtitkár is szót emelt ellene. De biztos csak ő sem szokott gondolkodni.

Mondd, olvasni szoktál? És a szöveget megérteni?
Sosem értettem, hogy miért kell egységesen az egész katolikus karra köpködni, mivel akadt közülük aki nem jó példával járt. László atyát, Kerényi Lajost, Böjte Csabát,Gyulay Endrét, Rigó atyát és sok mást ismerve közülük, azt hiszem minden mondandójuk, cselekedetük követendő lenne. Böjte, aki a legegyszerűbben magyarázza, hírdeti az evangéliumot, maga is elől járva nemes munkájával, magasan kiemelkedik a felsorolásból.
És igen, igaza van Erdőnek, hogy manapság már sehol semmit nem hallani, csak a fullasztó és rettenetes híreket, számadatokról, bajokról, mintha ezen a földön már nem volna semmi sem jó. Ilyen nagy igényei sosem voltak az embereknek, tékozlók, lusták, hőbörgők lettünk.
Van kiút, szerényebben kéne élni sokaknak, nem kéne önzőnek lennünk - többet kellene adakozni és adni a rászorulóknak, meglátni a bajba jutott embert és segíteni, lehajolni hozzá.
Könnyebb volna mindenkinek - mert másnak örömet szerezni, az a legnagyobb öröm számunkra is.
Semmi rosszat nem mondott ezzel és akinek van füle és szíve az megérti miről volt szó azon a szép estén.
@kíváncsi fáncsi: Cigánynak, magyarnak születsz!
Egy cigány, hiába akar magyar lenni, cigány marad.
Egy magyar hiába akar sváb lenni, magyar marad.

A vallás viszont más.
Egy katolikus ki tud keresztelkedni.
Ki tud, de nem akar, mert neki megfelel az, amit a katolikusok a hit nevében, a hittel takarózva elkövetnek.
Egyetért velük, hiszen, ha nem értene egyet, szólna, hogy ácsi.
Volt egy csávó, Luther, pl. Az beszólt.
Azóta rongálás a templomajtóra való szegelés?
Vagy csak a katolikus erkölcsök fejlődtek isteni magasságba?

Ha annak a közösségnek a tagjának vallod magad, amiben sikkasztani szokott a püspök, pedofil képek laknak az atya gépén, és a politikai befolyást -szervezeti szinten- arra használják, hogy eltusolják a kínos ügyeket, akkor a közösséged értékrendje -mivel ÉRTÉKALAPÚ A KÖZÖSSÉG- rád is árnyékot vet.
@Fabius: Igen, néha szoktam olvasni. Talán a szövegértéssel sincs akkora gondom. És Te hogy állsz a matekkal? Mert ha jól, akkor esetleg össze kéne vetni, mennyi a kiadása az egyháznak ezekre a feladatokra, tehát mennyi a tényleges költségigény, és mennyit fedez ebből az állami támogatás.
@kolbászoszsömle: Oké, igazad van. Akkor nem vallom magam e közösség tagjának. Helyette inkább annak a közösségnek a tagja vagyok, amelyik Böjte Csabát, Pál Ferencet, Pió atyát, Teréz anyát, meg hasonlókat tömörített a klubjában. Így már jobb?
Mégis mit kellett volna mondania? Hogy resszkessetek?

Mondhatta volna, hogy ha Isten velünk, ki ellenünk, vagy csak annyit amit az angyalok mondtak a pásztoroknak: Ne féljetek!
Nem tudom mit vártál. A tisztelt egyházak mindigis nyalták a fideszes seggeket. Hol jobban, hol kevésbé, de mindig barna volt a papok nyelve.
@Alamio: Hirtelen ezt találtam.

Nem tudom, olvastad-e a "Hozd el nekem hitlert!" című könyvet?

Abban szó van a náci bűnösök katolikus egyház általi menekítéséről. Igaz,ott ez csak a regény cselekményének a része. Mindenesetre elgondolkodtató.

Valami valóságalapja van. Engem is érdekelne, mennyi konkrétan.
@messi-asz: Az összes történelmi egyházhoz tartozó, aki még "gyakorolja" is a vallását, akkor ossza Fabius véleményét, ha ő is fizet tizedet. No, jó, legalább a fizetése 1%-t átadja az egyháznak. Senki nem fizet semmit, de mindenkinek elvárása van. Jó sok.
Mellesleg lehet aktuálpolitikát magyarázni a dologba, de akár úgy is lehet érteni, ahogy a Lukács evangéliumban van írva: "Vigyázzatok, nehogy elnehezedjék szívetek, ... az élet gondjaiban." Azaz maradjon időnk energiánk az anyázás mellett arra is ami örök. (szabadon behelyettesíthető Istennel, szeretettel, világbékével, kinek mi számít annak.)
Tavaly a görög egyház karácsonyra hasonló tartalmú levelet írt a híveinek. Nagy a baj, nézzenek a betlehemi képre, az Isten fia egy istállóval is beérte.
Mellesleg EP nagyobb diplomata annál, semhogy nyíltan nyalja ovi fenekét. Gyakorlatilag minden mondata patikamérlegen készül, hogy mindenkinek megfeleljen. Persze, ha valaki bele akar magyarázni valamit, akkor megteheti. Akár ovi is érthette ezt úgy, hogy őt dicséri.
@kíváncsi fáncsi:

Össze lehetne vetni, ha lenne könyvelése az egyháznak.

De nincs.

Adózniuk nem kell, elszámolni meg csak Istennek szoktak a pénzzel is. De ha te tudsz mutatni ilyet, akkor szeretettel várom.
@Alamio: Oh, nem!
Ha az poén volt, akkor legyen poén!

A lényeg, a kereszténység értékalapú közösség, amiben az ÉRTÉKET a főkeresztények mondják meg.
Ha ők azt mondják, hogy ZÖLD, akkor az nem kék, nem sárga, nem piros, hanem szuperzöld. ZZ.

Tehát, ha eme értékalapú közösség feje rohad, és nem kéri számon a hívő a fej rohadását, akkor vagy tök hülye, vagy megalkuvó, vagy maga is romlott.

Olyan nincs, hogy ő jó keresztény, csak a gyülekezete, egyháza szarosfaszú.
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:

Tudom hogy nem nekem írtad, de csak írnom kell rá.
Remélem, nem vitatod el tőlem a jogot, hogy szeressem apámat és anyámat?
És én nem azért szeretem őket, mert különben kikapok egy virtuális nagyfőnöktől. Ez számomra, ateistaként, természetes.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Én ezt a 2/3-adról írtam végig. Ezek szerint te másra értetted. Ha annyira le akarják váltani, a választmány leváltja, vagy megbukik mint Dávid Ibolya. De bíztak benne. A 2010-es eredmények alapján joggal.

"Az én értékrendemben a politikus már akorr is tolvaj gazember, h a képviselői irodaházból hazavisz egy radírt."

felőlem meg lehet egy korrupt, iszákos szoknyapecér is, nekem csak a teljesítmény számít. Nem számít nekem mennyit lop el, ha közben többet tesz, mint más képes. Willy Stark for president!
Ha eddig legalább eljutunk, én elégedett leszek. És egy ilyen fazon ha megvan, akkor lehet továbbhaladni a Te erkölcsi megközelítésed felé.

"Egy konkrét linket adnál rá? Légyszi."
Keresek, egyelőre nem találtam meg.

"Volt idő, amikor minden kommentemet azzal kezdtem, hogy megkérdeztem, lendvai ildikó miért nem mondott még le."

Mondom, aki nem mond le, de valójában hiteltelenné válik, az úgyis megbukik. Lendvai erre remek példa.

"Influenzás vagyok."
Jobbulást. off/Tea, citrom, aszpirin, méz, pálinka./off
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Az egy nagyon jó könyv! Mindentől függetlenül ajánlom mindenkinek :-)
Rém egyszerű. Rá kell kérdezni, mennyibe került a Mátyás-templom felújítása. Közérdekű adat. Meg rá kell kérdezni bármely oktatási szakértőtől, netán a minisztériumtól is, hogy mennyibe kerül egy iskola fenntartása. De bármelyik önkormányzat is megmondja. Aztán összeszámolni az egyházi fenntartású iskolákat, és megnézni, mennyit kapnak oktatási normatívára. Ezek közérdekű adatok, csak utána kell nézni. Aztán lehet szórakozni az összeadással. Na, pá. Ja, és boldog, békés Karácsonyt mindannyiótoknak.
@kíváncsi fáncsi: Ők katolikusnak vallották magukat, tehát elfogadták, elfogadják azt, ami a katolikusok között megy.

A kör bezárul.
@Fabius: Ha neked megvan (Az enyim a nyaralóban van) akkor esetleg meg tudnád mondani, hogyhívták a könyvben a menekülő náciknak a megszervezett menekülőutat?
@zebónia: Rigó atyán a szegedi püspököt érted? Ő ugye egyáltalán nincs benne ovi foci bizniszében?
@Fabius: Ugye nem felejtettük el, hogy a kárpótlást annak idején Horn szervezte le a Vatikánnal. Ezt ovi nem léptette életbe, hogy refi haverjainak is adjon ugyanannyit. Ez egy nemzetközi szerződés, amit lehet szidni, de megszüntetni csak úgy nem. Az 5,3 pedig olyan pénz, amit nem kért a Vatikán, a MKPK se, de tömjénék úgy érezték, hogy ezt oda kell adni. Mondjuk egyszerűbb a közpénzéből nagyvonalúnak lenni, mint mondjuk a saját vagyonból támogatni az egyházat, vagy esetleg tizedet fizetni, mint a hitgyüli.
@EsoxLucius: A szülőkkel ápolt szoros érzelmi kapcsolat, ha normálisak a családtagok, mindenki számára természetes és magától adódó...de hogy jön ez az általános erkölcsi törvényekhez?
@kíváncsi fáncsi:

Ahham. Magyarul te sem tudsz mutatni egyházi könyvelést. :-) Akkor miről beszélünk?

Boldog, békés Karácsonyt neked is.
@kíváncsi fáncsi:

Bár elköszöntünk, de...

A Mátyás templom felújítása állami finanszírozású volt, nem egyházi:

index.hu/kultur/klassz/mt1218/
@Fabius: Van könyvelésük, sőt a NAV is látogatja őket, meg adót is fizetnek. Ami adómentes az jelentősen szűkült, így maradt a temetés, mise, esküvő után fizetett pénz, amit el kell osztani a templom, a kántor, egyéb segítők és a szertartást végző között. Ezt a könyvelést is szigorúan vezetni kell, ezt a belső könyvelést az egyház ellenőrzi, ha nem stimmel, akkor büntetés jön. Refiknél leveszik a palástot a lelkészről (kirúgják), katolikus papnak meg adnak a világvégén 10 falut, hogy rohangáljon. Ma már a nagyobb egyházközségeknek profi könyvelőjük van, akárcsak a vállalkozóknak.
@Trollkodni jöttem: és tényleg!
A mondanivalót ilyen jól illusztráló nicket keveset láttam.

@kolbászoszsömle: Moderáld már magad kérlek legalább annyira, hogy ilyen gusztustalan szóképeket nem használsz...

Az egyházak által közvetített hit tanai nem arról szólnak, hogy kapj minél több hülyeséget, amin elcsámcsogsz. A kedvencem az, amikor a biblia szó szerinti értelmezéséből akarnak ateisták levezetni dolgokat. Aki egy kicsit mélyebben belemegy a teológiába, vallásfilozófiába, vagy egyszerűen a tudományos értelmezésekbe, az már ezt nem illogikusan éli meg. De aki ezt nem csinálja, az meg úgy bírálja, hogy nem tud ilyenekről. Ez klasszikusan olyan, amit nem fogsz megérteni, MERT nem próbáltad.
[..]"Ha eddig gyűlölködtünk is, ha úgy éreztük is, hogy meg kell torolnunk a rajtunk esett sérelmeket, ha ostoba keserűséggel egész közösségeket mertünk is hibáztatni a magunk bajáért, még mindig van remény a számunkra. Isten szeret minket, és meghív a megbékélésre." - mondta ugye Erdő Péter bíborosérsek. Akkor meg ez hogy jön pont mostanra időzítetten ? civishir.hu/kozelet/orban-viktor-a-bajt-a-szocalistak-hoztak-a-nyakunkba/1226131729

Hogy ha nem kell karácsonykor napi csipcsupságokkal vesződni, helyette nagyívű, szeretetteli gondolatokat kell a lelkünkben ápolgatni, mint pl. megbocsátás etc.; akkor ez az ember miért pont most tartotta kinyilatkozandónak a "mindenért az a másika hibás"-mantrát? Nos akkor ki is az a nem igazi keresztény? Még Erdő szerint se?
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:

Szerinted?

Egyébként lopni és ölni sem szoktam, szintén nem csak azért mert tiltva vagyon.

Te vontad kétségbe hogy az ateistáknak lehetnek erkölcsi értékeik.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Fejből sajna nem ugrik be, megkeresni meg nincs időm :-/ De itt az online olvasható változat akit érdekel:

www.scribd.com/doc/50644652/Joseph-Heywood-Hozd-el-nekem-hitlert
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:

"Kérlek magyarázd meg nekem, miért frankó támogatni a betegeket és a nyomikat..abba bele szoktak gondolni, hogy ez elősegíti a selejtes gének terjedését?"

Hogy te mennyire egyszerű vagy :)))

Betegeket: azért, mert MIELŐTT betegek lettek, a társadalom nagyon sokat belefektetett abba, hogy hasznos és produktív tag legyen. Ha a társadalom hagyja elpusztulni a betegeket, akkor elveszíti azt a pénzt, amit addig belefektetett. Kábé mintha kidobnád a gyémántgyűrűt, csak mert a kő kilazult a foglalatban.

Rokkantakat:

1. Ha egy lábamputáltnak gyereke születik, szerinted a gyerek is örökli a féllábúságot, te nagyonzseni?

2. A rokkantak is valakinek a hozzátartozói, és ha a társadalom magára hagyja őket, akkor azzal az egészséges hozzátartozó termelékenységét, "hasznavehetőségi szintjét" is amortizálja, ami pazarlás, ha megnézed, mennyi pénzbe kerül az, amíg egy újszülöttből szaktudással rendelkező keresőképes felnőtt lesz.
@EsoxLucius: Szerintem meg csak azért, mert tiltva vagyon, és mert összességében eléggé összepiszkítja magát vele...szóval halljuk, hogy költözött az az erkölcsi rend a te génjeidbe? Ha következetesen ateisták vagyunk, azt mondjuk, vannak az önös érdekek, a faj érdekei, és a tradíció hatalma, de ez így nem erkölcsi rend ám, mert folyamatosan alakul!
@Бабаяга:

Közérdekű, magyarul hozzáférhető adatok ezek?
@Alamio: Gyerekeket megdugni, pedofil képeket tartani a számítógépen, sikkasztani nem gáz, de én moderáljam magam?

Hát jó!

A Biblia szó szerint értelmezése...

Ha nem szó szerint kell értelmezni, akkor hogyan?

Isten nem tudja megmondani, hogy mit akar?
Neked, nekem, a híveknek kell kitalálnia, hogy mire is gondolt tulajdonképpen akkor, amikor megparancsolta Szodoma kiirtását?

Vagy, hogy a Tízparancsolatban a "Ne ölj!" az nem vonatkozik pl a Kánaánitákra, vagy személy szerint Góliátra, a "Ne lopj!" pedig... Kikre is?

Ha ÉRTELMEZÉSI közösségként tekintesz az egyházadra, akkor is vallod a velük való közösségvállalásoddal, hogy úgy értelmezed a tanításokat, ahogy ők.
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:

Te vagy az, aki az ateistáktól elvitatod az erkölcsiséget. Csak azt akartam érzékeltetni, nekem nem kell külső parancsolat ahhoz, hogy ne lopjak vagy öljek. Szerintem ez egy fokozattal több, mint az istenfélelemből fakadó álszent erkölcsösség.
Az egyik gyerekem járt(sajnos) egyházi iskolába. Mivel katolikus családban nőttem fel, jó néhány ősöm egyházi iskolában, apácáknál tanult és nevelkedett és igen rendes és nagytudásó emberek lettek, gondoltam csak jó lehet. Hát tévedtem, ez már nem az ami régen volt. Ma csak a politikáról szólt az egész. A szakszerűségről is mesélhetnék. A számítástechnika tanár arra buzdította a gyerekeket, hogy májusi családi napra-amikor is a templomtéren kézműves és egyéb dolgokat is árultak- készítsenek letöltött zenékből és filmekből cd-t, DVD-t és azt árulják, hogy az iskolának legyen pénze. Győztük megmagyarázni a gyereknek, hogy ez törvénytelen. Kértük ugyanezt a nagyon jól képzett számtek tanárt a szülőin, hogy tegyen már szürést a gépekre, mert a gyerekem ott látott előszőr pornót,nem is akármilyet, amikor felügyelet nélkül ültek a gépteremben. Azt sem értette miről beszélünk.
A tornatanárnő óra után bejárt a 7.-es fiuk öltözőjébe és a zuhanyozóba és utólag végigpofozta azokat a fiúkat akik nem viselkedtek rendesen az órán.A kosáredző pedig láncdohányos volt, az edzésen szívta bent, ezért a gyerekem egy edzés után feladta nem akart megfulladni. Az iskolaszék összejövetelein a társaság nagy része tanár és buzgó szülő egyaránt asztal alá itta magát.
Szeretett fideszes( elmult ciklus) polgármesterünk olyan részeg volt az új tornaterem felszentelésekor (később miséket is tartottak itt) hogy ketten támogatták le a szinpadról. A választások előtt egy szabad cm2 nem volt a falon az iskolában kitapétázták Viktor képével. A szülóknek is kötelező misén meg nem kértek, hanem egyenesen fenyegetőzött a pap, hogy aki nem OV-ra szavaz az a pokolra kerül.Még szerencse, hogy mélyen hívő és e- szerint is élő nagyszüleim ezt a mocskot már nem érték meg.
Van, ahol nagyon is megnéznek minden fillért gondos gazdaként: mertek.postr.hu/maganhatalmak-001
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: Úgy csinálsz, mintha a keresztény erkölcs egy statikus valami lenne, ami örök, nem változik, és nem idomul a korral...
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:

Bocs közben lefagytam, azért válaszoltam kétszer.

Hogy honnan költözött?

Pl. Tanulj egy ki setológiát.

Bár az neked nem hihető.......
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: ...az ember-ez kimaradt.

@Mária: Remélem az általános sugalmazott tanulságot próbáltad kiszűrni a szavaimból, és nem részletekbe kapaszkodsz bele kétségbeesetten, mint Fabius...nyilván a genetikai degeneráltakra gondoltam betegek alatt, csak próbáltam finoman fogalmazni, mert manapság bárhonnan kitiltják az embert, ha tiszta vizet önt a pohárba... a rokkantak támogatásárának hasznosságáról szóló hablaty meg csak tipikus látens keresztény okoskodás: lássuk be, a rokkantak saját családjuknak is nagy terhet jelentenek mind érzelmileg mind anyagilag, ha nem képesek az eltartásukra költött pénz valahányad részét munkával megtéríteni, de hát hogy saját családtagjaival ki hogyan gazdálkodik, az érzelmi és magánügy, ellenben a közpénzek elosztásával...
@külvárosi: Már megkapták, nem? Egy csomó ingatlant.
@szil5: Szép mese, milyen ügyeletesnek lenni a Jókai utcában?:)
Egyébként meg, ha tényleg történnek ilyenek, ma már vannak megfelelő technikai eszközök, hang és kép rögzítésére. Ha pl. egy pap tényleg olyanokat mondana, hogy pokolra kerül, aki nem a fideszre szavaz, vagy ha a suliban minden tele lenne OV képével, hát biztos érdekelné a Népszavát vagy legrosszabb esetben egy blogot a bizonyíték.
@Fabius: Elvileg a belső (adott egyházközség könyvelésének fő adatait: bevétel, kiadás) éves adatot december 31-én az esti hálaadó misén felolvassák. Rendesebb egyházközség ezt felteszi a honlapjára és beleteszi az egyházközségi újságjába is. Persze ettől még csalni lehet, akárcsak az üzleti életben is. Ha annyira érdekel szilveszter este hallgasd végig, dög unalom, bár lehet, hogy vannak olyan plébániák, ahol érdemes jegyzetelni, mert nem igazán stimmel a bevétel és a kiadás. Ja, az adott közösség hívei beletekinthetnek az adatokba, téged nagy valószínűséggel kidobna a plébános.
@szil5: hasonló élményeink vannak. azért nekem van jó is, de mint minden, ez is az emberen múlik
@csi szi: ?
voltál te húsvéti misén tavaly?
@SJobs: Kisöreg, hebraista vagyok. Csak a miheztartás végett.
@kolbászoszsömle: Ezt hívják evolúciónak, és továbbra se mondta senki, milyen alapon lenne elítélhető, ha nem morális alapon, ami viszont transzcendens értékeket feltételez.

@EsoxLucius: jaj igen, és itt jön a nagy nehezen összebarkácsolt magyarázat, akik már nem akarnak katkó birkák lenni, de azért elvárnak valami általános nagy méltányosságot...ahogy mondtam, önérdek, a faj érdeke, és a tradíció hatalma, de ezek dinamikusak, nem termelhetnek ki általános morált (még egy emberélet keretei közt sem)
@Бабаяга:

Amennyiben közpénzt használ, illetve azzal számol el nehogy kidobjon. Mindenesetre az év utolsó hálaadó miséjén elmegyek meghallgatom ezt a mi kampánypapunkat.

Aztán hátha a kidobásommal is megpróbálkozik. :-)
@seahawks: A keresztanyád térdje kalácsát bitchezd. Amúgy pedig nem ismerem sem nagymamádat, sem a helyi plébánost, úgyhogy ennyit a factről.
Még mindig jobb, hogy Ovi ezeket az egyházakat támogatja. Jobb lenne, ha a Scietologistákat nyomatná! :) Az megmarad Feltónak...
@miva?: Hol, melyik templomban? Én rendszeresen veszek részt szentmisén, de nálunk még a püspöki kar körlevelét is kivonatosan olvasták fel. Kb. annyit, hogy lelkiismereti kötelességünk elmenni szavazni. Ettől függetlenül ismerek én is olyan papot, aki állandóan kommunistázik, és kvázi a messiást látja oviékban. Nem is járunk hozzá, mert szerintünk ő már rég nem keresztény, tehát érvénytelen minden cselekedete. Tehát ne általánosíts, ha kérlek. A konkrét eseteket pedig tényleg jelenteni lehet a püspöknek, a legtöbb esetben ez azért nem történik meg, mert az odajáróknak tetszik ez a büdöskommunistázás és ovi éltetése, akinek meg nem, az odébb áll.
@Mária: Az elefántok pl. támogatják a védtelen, gyenge - öreg vagy fiatal - vemhes állatot, maguk közé veszik, óvják, vele maradnak haláláig, sőt valahogy el is temetik.

Valahonnan van ez bennük. A delfin menti a bajba jutott embert. Ritkán mennek éjféli misére ismert okok miatt.
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: na figyu, mivel ezután csak az: irányítsuk az evolúciót!" jöhet, inkább hagyjuk ezt a gondolatmenetet. A végén még kiutalnak neked egy bajszos tenyeres talpas menyecskét, oszt nézegethetsz:D
@a szív fészkei: hát de nem is ők vadásznak ránk jó nagy puskával, ha érted hogy mondom...
@Flúgatlan: Akkor fel kell mondani a szerződést. Nekünk nem diktál se Brüsszel se Moszkva, ugye. Akkor a Vatikán? Vagy nézzük meg, hogy hogyan jutott az egyház ezekhez a vagyonokhoz! Szóval még mindig nem értem, hogy miért nem az fizeti a fűtést, aki a templomba jár.
Remek. És a sok nagyszájú egyházellenes majom közül ki fog tenni bármit is ez ellen? Ugye, hogy senki? Ugye, hogy megmarad a dolog kocsmai hőbörgés szintjén még legalább 100 évig? Csak azt nem értem, hogy ha tenni lusták vagytok, akkor miért nem foglalkoztok mondjuk a szeretteitekkel a sehova nem vezető fröcsögés helyett?

Vagy ti szimplán úgy találtok lelki békét és megnyugvást a világ pofátlanságaival szemben, hogy jól "kidumáljátok". Akkor oké, mert talán emiatt nem váltok mondjuk tömbeggyilkossá a sok frusztráció miatt.
@kolbászoszsömle:
"Ha nem szó szerint kell értelmezni, akkor hogyan?"

Hány éves vagy?
- Grammatikai értelmezés: a szöveg nyelvtani jelentéstartalom szerinti értelmezése (azaz a szó szerinti). Pl. Tízparancsolat.
- Logikai értelmezés: a formális logika szabályait alkalmazó értelmezés.
- Rendszertani értelmezés: a szöveget a könyv többi részének összefüggéseinek tükrében elemzi. pl. általában a példabeszédek.
- Történeti értelmezés: A létrehozáskor létrehozott viszonyokkal összefüggésben kell értelmezni a szöveget. pl. egy "mosakodjunk meg minden héten" parancsot úgy kell értelmezni, hogy ezt akkor vetették papírra és olyan körülmények között, amikor és ahogyan. Ma nem így jönne létre. Ez utóbbit azért emelem ki, mert az Ó-, és Újszövetség közti különbségeket ezzel könnyű magyarázni. Az Ószövetség parancsai sokkal kevésbé megbocsátóak, az erőszakra felszólító tettek csaknem kizárólagosan abban találhatóak. Az egy keményebb kor volt, más parancsok tűntek logikusnak, más tűnt arányosan védelemnek/más tűnt a túléléshez szükségesnek. Jézus tanai sokkal inkább szólnak a megbocsátásról, szeretetről.
@miva?: demagógnak találsz? kérlek mutass hibát a gondolatmenetben, és ne a női rokonaidat kínálgasd fedeztetés céljából..
@kolbászoszsömle: viszont tök fölösleges dolgok is! na, kezded már kapisgálni?
@csi szi: Biztos nem olyan felemelő, mint a Lendvayban ügyelni.
@Kijelölt Felelős: A katolikus egyház belső előírásai szerint nem lehetetlen, hanem tiltott. Tudod, például lopni is törvényileg tiltott, mégis van, aki lop, és ezért megbüntetik. Nem vonom kétségbe, hogy előfordul olyan, amikor egy pap nyilvánosan politizál, viszont azt igenis abszolút megalapozottan vonom kétségbe, hogy ez általános lenne. Nem az, ez a saját tapasztalatom, és az is a saját tapasztalatom, hogy a kedves templomba járó vagy tévedő közönség, de inkább olyanok, akik környékére sem mennek egy misének, mégis ezt terjesztik széltében-hosszában. Ez is a tapasztalatom.Például a saját templomunkkal kapcsolatban is hallottam ilyeneket olyan emberektől, akik nem is járnak misére, míg én személyesen is nagyon jól ismerem a plébit, és tudom, hogy soha nem mondana ilyeneket, soha nem is hallottam tőle ilyet, sőt speciel a magán politikai véleménye sem Fidesz párti egyáltalán.
@Fabius: Micsoda mazochizmus.
A legtöbb plébánia nem kap állami pénzt. Legfeljebb az alapítványaik, azokra pedig ugyanazok az adatok vonatkoznak, mint a világi társaikra.
Engem az érdekelne, hogy minek kell egy közösségi házat működtetni? A gyerekekért? Nem lehet sok gyerek, ha a tanköteleskorúaknak csak három hittancsoportja van. Hány gyerek jár egy-egy csoportba? Mert elmondhatja a pap, hogy bejött 1-2 millió, ebből a közösségi házra költötték a 80%-t, meg hittanra, de ha nem derül ki, hogy hány gyereket érint, akkor zavaros a dolog.
Az állami zsozsetta a MKPK-hoz érkezik, ott osztják el. A zöme műemlékre, szociális intézményre, egyházi iskolára megy el. A maradékért az egyes papok, közösségek küzdenek: a közösség szeretne ezt, azt amazt. Ma már a legtöbb helyen a püspök pályáztat ezekre a pénzekre: táborra, közösségi ház fenntartásra, helyi karitatív kezdeményezésekre, nem műemlék felújításra. Tehát lopni lehet, de nem olyan sima ügy, ügyeskedni kell, mint azt a pécsi példa mutatja, bár az kirívó eset.
@Alamio: Tehát, a Tízparancsolatot szó szerint kell értelmezni?

Ne ölj!

Szegény böllérek, háziasszonyok, egyebek mind elkárhoznak, mert ölnek.
Mind kárhozottak vagyunk, mert az Isten adott egy olyan parancsolatot, amit nem lehet betartani.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nah, rátaláltam. Tévedtem, nincs jogerős felmentő ítélet, az ügyészség 2001-ben zárta le a nyomozást, Az ügyben végül nem emelt vádat, mert nem találták elegendőnek az adatokat a vádemeléshez.

Íme egy interjú, az elején ezzel a ténnyel:

www.hetek.hu/fokusz/200311/kaya_ibrahim_16_eve_a_baratom
@Бабаяга: Veszprém és környéke - Zirc, Balatonfüred- több templomában. Annyira, hogy azt gondoltam, mindenhol ez megy. Ez a választások előtti időszak, amiről beszélek.
@SJobs: Mit és? Mit zsidózol?
Ami a papokat illeti, nekem is csak negatív tapasztalataim (több) vannak.Lehet, vannak kivételek, de nyilván nem ez a meghatározó. Az "Ur"-at illetően képtelen vagyok imádni valamit, aminek a létéről és számopmra szimpatikus tevékenységéről nem lehet meggyőződni. De ha mégis létezne olyanformán, ahogy a katolikus vallás tanítja, akkor azt kell mondanom, hogy gonosz, perverz, szadista gazenber, ha mindaz a gazság megtörénhet ezen a földön, ami törénik, és ez meg bambán asszisztál hozzá.
@kolbászoszsömle: .....

Na jól van, ennek semmi értelme. Látom, a legjobb retorikai technikád az, hogy mindenből kiveszel 1 mondatot, és azzal elvagy.

Nyílván annyi logikai van benne.
De ehhez már nincs kedvem, hogy alapfokú magyart értelmezzek veled.
Te mire gondolsz, ha azt mondják, ne ölj?
1., Emberre
2., Egy muslincára
3., Egy fűnyírásra
4., Arra, hogy mennyi érző szívű zöld szemesostorost gázolsz el úszás közben
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: A francokat!

Az arachnofóbia pl. evolúciósan egy előnyös dolog.
A kígyóktól való iszony szintén.
A gyerekek idegenektől való félelme sem istentől való, ahogy a vihartól, sötétségtől való félelem sem.
@miva?: Gondoltam, hogy 2010 tavaszáról van szó. Egyébként a választási körlevelek csak 1998-ban sugallták, hogy kire, kikre kell szavazni. EP óta sokkal visszafogottabbak ezek a levelek. Mindenki azt ért belőle, amit akar. Mi egyszer konkrétan kihoztuk, hogy a megadott szempontok alapján a maszopra kell szavazni, de legalábbis a jobbik kivételével bárkire lehet.
@Alamio: Isten mondja, mint a Parancsolatot.
Isten azt akarja, hogy öljek.
Nem azt mondja, gondolkodj el rajta, szerintem kit-mit szabad megölnöd parancsom ellenére, hanem megparancsolja, hogy ne öljek.

Isten nem tudja, hogy mit mond, vagy te jobban tudod, hogy Isten mit akart mondani, mint ő?
Egyszer úgy tíz éve elkísértem anyámat éféli misére, mert nagyon szerette volna. Én utálom az egészet úgy ahogy van, de elmentem vele a Rózsák terére, ahol akkoriban nem messze laktunk. Körülnéztem, kik vannak ott körülöttünk: emlékszem egy idős nénire, aki látszlóag alig bírta odáig vonszolni magát, de megtette. Egy fiúra, aki legalább annyira utálta az egészet, mint én, de elkísérte a barátnőjét meg annak a családját, nyilván be akart vágódni. És akkor ott voltam én, aki nem akartam, de elmentem anyámmal, mert neki valami gyerekkori nosztalgiából kifolyólag hozzátartozott a karácsonyhoz, pedig ő sem vallásos, de ha annyira akarta, hát gondoltam menjünk. Ez csak a mi padsorunk volt, amiben legalább három embert láttam, aki külön megérdemelte volna, ha a pap megköszöni neki, hogy ott van. Ő valamiért mégis Deutsch Tamásnak és családjának köszönte meg kiemelten, amikor hozzákezdett a mondókájához. Na ez volt az a pillanat, amikor végleg leszámoltam a keresztény vallással.
@Бабаяга:

Gondoltam keresek válaszokat ezekre a kérdésekre a kampánypapunk parókiájának honlapján. De nem találtam semmit a legminimálisabb, legszükségesebb információkon kívül.

www.kassaiter.hu/
@a szív fészkei:

Nem csak az elefántok, hanem a madarak és az emlősök legtöbbjénél van valamilyen szinten megfigyelhető kölcsönös segítségnyújtás, a közvetlen vérrokonok között pedig altruizmus is.

Arról van szó, hogy a faj fennmaradása szempontjából előnyösebb, ha az egyedek ezt teszik, mint ha mindegyik csak magára van utalva, és ha elpusztul, akkor elvész a kihordásába, táplálásába, felnevelésébe fektetett munka is, hiszen akkor gyakorlatilag az ősei is hiába éltek.

A természet egyébként rohadtul önző és könyörtelen, és mindenben ott van a józan és hideg számító logika, bármit is csinál. Az egyedek közötti kooperációban, támogatásban, önzetlennek tűnő viselkedésmintákban is.
@kolbászoszsömle: Mivel adott esetben rászorulhat az ember, hogy kígyókat és pókokat egyen, ez eléggé kétséges...a legtöbb ember tart a kígyóktól és a pókoktól ösztönösen, de ez a legtöbb esetben nem válik beteges rettegéssé, vagyis fóbiává.
@Бабаяга:

Hát, nem is tudom, de szórólapon főpolginak Tarlóst, polginak Papcsákot, önkormi képviselőnek Biharit ajánlgatni elég konkrét :-D

Ebből nehéz kihozni, hogy emeszpére, jobbikra vagy elempére szavazz :-)))
@kolbászoszsömle: Azt hittem poénkodsz akkor, amikor a szó szerinti értelmezésre rákérdeztél hogy milyen van még. De te tényleg nem tudod. Leírtam, és még így sem.
Most menjek bele abba, hogy a Biblia hány és milyen alkalmat nevesít, amikor ölhetsz? Vagy arra, hogy az állatok leölése különböző nyelveken hogyan különbözik az öléstől? Szerintem egyszerűsítek: értetlen vagy.
Az állat megölése nem azonos egy ember megölésével. Ezt hívő/nem hívő egyaránt így értelmezi. Csak neked, kényszeres kötekedőnek okoz gondot az, hogy szándékosan nem tudod szétválasztani.
@Flúgatlan: pont. én szivesen eltörölném a kereszténységet, de csomagban, az összes többi vallással együtt.
EBBE, a ráadásul önzően megvágott szövegbe mindenki azt lát bele, amit akar. Ez az egyetlen baj vele, hogy nem egyértelmű.
Nekem nem politikáról szól, hanem arról, hogy nyugodt, higgadt és reménykedő lélekkel kell kezelnem a saját (!) pénzügyi gondjaimat.
Ennyi. Aki Orbántgyurcsányt lát bele, az egy neurotikus barom, jelentkezzen a legközelebbi idegklinikán.

Ami meg az egyház pénzét illeti, nézd meg a színvonalat egy egyházi iskolában, vagy a Veriták működését a cigánytelepeken.

Tudjátok, mindig az a leghangosabb, aki ráér hangoskodni. Az Egyház nem reklámarc, nem pofázni jár a netre, hanem csöndben teszi a dolgát.
Nem, nem mindig helyesen, nem mindig jól, de még mindig jobban mint OV és bandája.
@kíváncsi fáncsi: Talán azért mert az a pár "isten rabja" soha nem fogja hatástalanítani az egyház hazug, képmutatását. Ezek az emberek akkor is ezt csinálnák, és csinálják is sokan, ha nem az egyház adná a keretet. Teszik a szeretet istenéért, aki bennük él. "Belülről" ez nem úgy látszik, mint "kivülről". Az egyház=klérus. Aki ezt egyszer meglátja, az soha többé nem fog oda tartozni. Pl. az egyházat zömmel azok az anyalelkű nők tartják el, akiket semmibe vesznek. Anakronisztikus. Ez egy beteg intézmény. Csak sajnos lassan haldoklik.
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: OK!

Ezek szerint, mivel a fóbia betegség, annak az enyhébb, tőle csak mennyiségileg különböző megnyilvánulásában benne van a transzcendens.

Ez a kemény keresztényi érvelés...
@masni55: Nem tudom, hallottál-e Máriáról? Tudod katolikuséknál eléggé fontos szerepe van. Mennyek királynéja meg ilyesmi.
@iovianus: " Az Egyház nem reklámarc, nem pofázni jár a netre, "

Nem hát! Fotókért!
Sajnos nemzetközi egyezményünk miatt népszavazásra nem bocsátható a kérdés (legalábbis a katolikusokat ki kellene venni belőle). A finomhangolás viszont megtehető, hiszen az új alkotmány is kimondja a VII. cikk 2. paragrafusa szerint:
„Az állam és az egyházak különváltan működnek. Az egyházak önállóak. Az állam a közösségi célok érdekében együttműködik az egyházakkal.”
Viszont csak kétharmaddal lehet módosítgatni az ügyben bármit (3. paragrafus):
„Az egyházakra vonatkozó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.”
Ez meg ugye az a törvény, amely valódi és nem valódi egyházakat különböztet meg olyan ürügyekkel, minthogy milyen hosszú múltja van idehaza.
@csi szi:
Valszeg tájokézatlan vagyok, de a Jókai utcai ügyeletet nem értem. A mese sajnos nem mese, de neked nem kell elhinned. Amíg a gyerekem oda járt nem voltunk abban a helyyetben hogy balhét csináljunk, amúgy is tudtam, hogy nemsokára messzi vizeken fogunk evezni.
Ez már engem nem érint.
Vannak(nem nálunk) tisztességes egyházi iskolák is és nálunk is voltak.
JÉZUS A TEMPLOMBAN

Nem lévén a kapun plomba
Jézus bemén a Templomba.
Falon plakát: „Adok-veszek!”
S hallatszanak biznisz neszek.

Elszabadul néhány gerle
S kegytárgyakat zajjal ver le.
Kecskekufár s birkabankár
Miatt lelki létben van kár.

Jézus fájón körbe tekint,
Látvány kelti benne e kínt.
Lendül korbács, borul asztal,
Hősünk senkit nem marasztal.

„Nem a Jeruzsálem Pláza
Ez, hanem az Atyám háza!”
Péter így szól: „Újabb fétis
Dőlt meg. Jó lesz ez a hét is!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/12/jezus-templomban.html
:)
@Alamio: Te vagy az, aki képtelen megérteni, hogy mit jelent az, ha valaki mindenható, mindenttudó...

Nincs hited!
Egyszerűen nem hiszed el, hogy Isten azt mondja, amit mondani akar, és MINDEN NYELVEN AZT MONDJA, amit mondani akar, nem pedig azt, amit te a kisszerű vágyaid által hallani akarsz tőle.

Egyszerűen elvitatod tőle az értelmes fogalmazás képességét!
Azt állítod, hogy a parancsolatai sem egyértelmű törvények, hanem magyarázatra és kiegészítésre szoruló iránymutatások.
Egy tudatlan félateista vagyok (jártam hittanra, első áldozó is voltam, de 14 áves koromra meghülyültem , és azóta csak azért megyek be egy templomba, hogy megnézzem: mit sikerült összelopni az évszázadok alatt).
Úgyhogy felmerült bennem néhány naív kérdés, biztos kapok rá korrekt, tudományos igényű válaszokat.
- Olvasom, hogy 48-ban államosíották az egyházi vagyont.(ingatlanokat, földeket) Ezt lottón nyerte az egyház, vagy a papok a két dolgos kezük munkájávakl szedték össze ?
- Én sem szeretem az általánosítást Kiváncsi fáncsi ! Csak azt nem értem, hogy amkor komunistáznak, zsidónak, cigányoznak akkor hol vagy ? Vagy jó keresztényként akkor is tiltakozol ? Korábbi tiltakozásaid linkje ?
- A Böjte atya az a"szimpatikus" mellényes észosztó aki a fidesz tv-n szerepel, és mindenhez ért ?
- Karácsony alkalmából több vallási közösség, szeretetszolgálat ajándékot és ingyen ebédet osztott a rászorulóknak. A gaz média (köztük a közszolgálati ) elfelejtett a katolikus egyház akcióiról beszámolni.Én legalábbis nem láttam ilyet. Ha valaki tud ilyenről, akkor írjon már róla, azt megköszönném.
(Feltételezni se merem, hogy nem volt ilyen)
petikém, a jó édes anyádat azt...
szanalmas a magyar katolikus egyhaz, Jezus le se kopne.
@balansz: Hallottál már a Máltai Szeretetszolgálatról? Momentán a legnagyobb ilyen szervezet. Katolikus. És ez csak egy a sok közül, nézz utána. A közmédiától meg ne várj reális tájékoztatást.
@iovianus: Egyet kell értenem, a szöveg egésze alapján erőltetett itt és most Erdő Pétert kritizálnunk. Egyébként engem nem zavar, ha aktuális kérdésekben megszólalnak, sőt, viszont el a közpénzektől, de nagyon sebesen. Akkor már nem fogja senki patikamérlegen vizsgálni a egy-egy kiragadott mondat értelmét, illetve nem jut eszembe az, hogy "ha már itt tartunk..."
"Nem, nem mindig helyesen, nem mindig jól, de még mindig jobban mint OV és bandája."
No, ez meg számomra is kétségtelen.
@kolbászoszsömle: Értelmesebb vagy mint egy csótány? Nosza, kommunikálj vele! És csodálkozz, ha nem sikerül. Nem enyém a Bölcsek köve, én "csak" hiszek. Próbálom neked elmagyarázni, hogy az milyen, egyszerű példákon keresztül, lehetőség szerint egyszerűen. Te meg kötekedsz - vagy nálad ez az érvelés, más hitének megkérdőjelezése? Ki is vagy te hogy ilyet tegyél?
az "ellenzéknek" vagy a zindexnek és társainak is valószínűleg ilyen számszerűsíthető oka volt arra hogy egész karácsony alatt tele volt az orbántól rettegő, riogató, világvégés írásoktól.
@Alamio: Én pedig megmutatom, hogy a példáid, a TE rendszeredben miért nem igazak, miért nem jó példák!

Tudom, fáj, de ez van!

A keresztény nem következetes, még a hitében sem.
@kolbászoszsömle: Zsömle, állati gyengék ám az érveid. Atomjaira lehetne cincálni, csak minek, annyira gyér. Egyetlen apróság pl: maga a Biblia ír róla, hogy létezik a törvénymagyarázó, törvényértelmező mestersége - akkor meg miről írsz? Hm?
@komment1:
ha te mondod, akkor biztos úgy van, de azért egy rövid idézet:

" A társadalmi, politikai körülmények úgy kedveztek a karitatív szolgálat szervezésének, hogy négy évtized után polgári szabadságjoggá vált Magyarországon a civil egyesületek, szervezetek alapítása. E lehetõség alapján a Szuverén Máltai Lovagrend kilenc évszázados eszméje - "A hit védelme és a szegények istápolása" - szellemében jöhetett létre a Szeretetszolgálat. 1988 decemberében alakult meg Németországban Csilla Frfr. von Boeselager vezetésével az Ungarischer Malteser Caritas-Dienst, majd 1989. február 10-én Magyarországon Kozma Imre atya vezetésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat."
Szerintem a Máltai Szeretszolgálat attól még nem lesz katolikus szervezet, Kozma atya katolikus pap. Jobban elhinném ezt az állítást, ha azt is mellé tennéd, hogy a Katolikus egyház mennyivel támogatta a szervezetet pl 2010-ben, vagy 2011-ben.

Ha jól értem, a közmádia már a kormány és támogatói igényeit sem szolgálja ki. Akkor ez a vég.
@balansz: engem az érdekelne, hol volt egyház, amikor Kocsis Máté nekiment a hajléktalanoknak.
Persze lehet a csövesek az ördög szolgái...

@komment1: elárulod mennyi a Máltai Szeretetszolgálat költségvetése? Mondjuk 5 milliárdnál több vagy kevesebb?

Szép dolog a jótékonykodás, de azért ha az adófizetők pénzén megy, akkor ne vágjon fel nekem ezzel az egyház.

Ha már itt tartunk, az országban nincs egyházi fenntartású iskola sem. Azokat a sulikat az állam tartja fenn az adófizetők pénzén, az egyház csak működteti azokat.
@komment1: Cincáld!

Tény:

Isten nem mondta meg egyértelműen, hogy mit akar.

Oka lehet ennek:

A; nem tudta megmondni (nem mindenható/buta)
B; nem akarta megmondani (gonosz)

Egyéb?
@sárkányfő: Igen, pl ez is érdekes, de szerintem naponta 10 ilyen kérdét lehetne feltenni, hogy hol van az egyház ?
@komment1: Hogyne kedvesem, csakhogy ő nem "nő". :D Minden nőiségétől megfosztották. Ő egy éteri alakká lett silányítva.
@komment1: Bikfic, és a bibliádat ki a jó öreg f@szom írta? EMBEREK, barátom, bizony, nem a jóisten a saját kis kezével! De ez tényleg ne zavarjon. :D
@komment1:

Mi köze a Máltaiaknak a katolikus egyházhoz, pláne finanszírozás téren?

Leginkább semmi.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mint minden támogató szolgálat pályázati alapon működik. 3 évente pályáznak feladatellátásra a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnál, és az elnyert feladatok finanszírozására velük kötnek szerződést.

Vagyis az állam finanszírozza őket is, és nem az egyház.
@balansz: A Máltai Szeretetszolgálat katolikus szervezet. Párat ismerek a vezetői közül is. Senki sem szokta mellesleg kétségbe vonni katolikus voltát. Elképesztő nagyságrendű nyugati egyházi pénzeket kapnak persze.

Jó, hogy rámutatsz arra, hogy kiknek az igényeit nem szolgálja ki a közmédia. Tudod éppen ezért praktikus, ha az ember nem előfeltevésekkel él, hanem a tényekből következtet. Fentebb már többször leírtam, hogy a kormány és a KDNP sem tekinthető egyáltalán egyház közelinek, a legkevésbé sincsenek tekintettel az egyházi kérésekre, érdekekre. Pl. Erdő Péter kérte, hogy az alkotmányukat ne kössék Húsvéthoz, egy keresztény ünnephez, éppen az egyház és állam szétválasztása miatt. Nem hallgattak rá. Korábban Balás Béla kaposvári püspök írt Schmitt Palyának, hogy nem így kellene ezt az egész alkotmányt csinálni, ez ilyen formában nem OK - falra hányt borsó. Esztergom vonatkozásában pedig Erdő Péter kifejezetten komoly ellentétbe került a Fidesszel - ez nem köztudott. Szerinted véletlen, hogy a legnagyobb cirkusz éppen Esztergom, a katolikus fellegvár körül van? Mégis hogy lehet, hogy a kormány szabályszerűen "hadat üzent" a városnak? Ilyeneken nem árt elgondolkodni. Szóval az egy totális téveszme, hogy ez a kormány egyáltalán jóban van az egyházzal - mindössze használja az egyházi szimbólumokat, de egyébként a legkevésbé sem érdekli az egész.
@kolbászoszsömle: Értelmezd az előző kommentemet.
@masni55: :F Látszik, hogy nem ismered az egyházi művészetet. Pl. a Keresztény Múzeumban van egy olyan kép, ahol Mária melléből tej lövel egy szentre, aki mellesleg férfi szent. Mikor egy puritán amerikai prof meglátta, majd eldobta magát :P
Talán érezhető, hogy a katolicizmus egy erőszakosan térítő vallás volt és az is maradt, akárcsak az azonos gyökerekből táplálkozó iszlám.
@masni55: Ember, egy rendszert saját magán belül lehet vizsgálni, ez logikai alapfeltétel. Zsömle fentebb a Biblia egy kijelentésének nem egyértelműségéről elmélkedett. Alamio hivatkozott arra, hogy ami Zsömlének nem egyértelmű, azt a szövegértelmezés egyértelművé teszi. Ehhez tettem annyit hozzá, hogy maga a Biblia a saját kijelentéseire vonatkozóan írja, hogy létezik a törvénymagyarázó szakma arra, hogy megmagyarázza a törvényeket.
Istenről eddig nem beszéltem.
@Fabius: A nagy arányú külföldi egyházi támogatás nélkül ők sem tudnának működni, ugyanúgy, mint egy csomó egyházi iskola és egyetem sem.
@komment1:

Hol van nyoma ennek a "nagyarányú külföldi támogatás"nak? Mert amíg sehol, addig csak mese.

Én ide linkelem neked a nyilvántartási számokat amivel a NEMFI-nél regisztrálva vannak, és ami alapján a támogatást kapják.

Ja, mellesleg a dunaújvárosi tagszervezet se említ a támogatók között holmi külföldi támogatást:

www.dunaujvaros.com/hirek/2011/12/tamogatasban_biznak_a_tamogatok

Szóval hol a nyoma, ha a Máltaiak se tudnak ilyenről?
@Borsós István Szfv. Oskola u.6.: Esküszöm, nem érzek késztetést, hogy megtérítselek, pedig katolikus vagyok :F

Amúgy meg a II. vatikáni zsinat óta kimondott katolikus hittétel, hogy bárki, bármilyen hitben és vallásban üdvözülhet. Nem is véletlen, hogy pl. Teréz anya sem igyekezett mindenáron téríteni a kalkuttai szegényeket, aki meghalt nála, mindenkinek a saját hite szerint adta meg a végtisztességet.
@Fabius: Szerinted honnan kapják az adományokat, amit szétosztanak?
@komment1: Nem tudod, hogy van még négy nem kanonizált evangélium? Nem tudod, hogy Konstantinus nem volt katolikus? Nem olvastál gnosztikusokat?
@komment1:

Szerintem itthonról, ott van a cikk alján hogyan és hová várják. Aztán nekik valamiért jobban hiszek, mint neked.
@Alamio:
"De gondolom Te sem mint keresztényt bírálod Semjént, hanem mint politikust."
Mondjuk burkoltan skizofréniával vádolod Semjént. Persze nem alaptalanul.:-)
De nincs olyan, hogy egyszer keresztény, máskor pedig politikus. Vagy istenhívő valaki, vagy nem. Ha az, akkor minden cselekedetében meg kell jelennie ennek. Egyébként, csak pofázik róla. Semjén szerint nagyszerűen összeegyeztethető a karakter gyilkosság a kereszténység elveivel. Érdekes. Nem ismerem a bibliát és az egyház tanításait különösebben, ezért világosíts már fel, mi is a hivatkozási alap erre.
Na de, az egyházak legfőbb tanítása a megértés, a megbocsátás, a másik ember tisztelete, (szeretete). Hol van ettől a katolikus és református egyház, vagy bármelyik követője, képviselője ? Legjobb esetben is fényévekre. Akkor pedig ne követelőzzenek, hanem szerényen, a vallás, Jézus tanításainak szellemében éljenek. Hitelesen, amit oly hangosan hirdettek mások számára.
Reménytelen vállalkozásnak tűnik kedves baloldali ateista barátainknak elmagyarázni, hogy az élő egyházaknak a híveik számára igenis aktuális iránymutatásokat kell adniuk, ezt várják ugyanis a hívek, és ez a közéleti szerepvállalásuk lényege. Schönbronn Bécsben a gazdasági nehézségek keltette társadalmi szerepvállalásról prédikált, a canterburry-i érsek az iszlámhívő bevándorlókkal szembeni türelemről, a párizsi bíboros pedig a politikusokat szólította fel a szociális érzékenység gyakorlására. Ezzel szemben a mi ateistáink úgy gondolják, a papok olvassák fel az evangélium idevágó passzusát, minden évben ugyanazt lehetőleg, aztán gyorsan mindenki menjen haza Télapú 2-t nézni, abból baj nem lehet. Szép sztálinista gondolat, nem kéne így az úr 2011. évében továbbtanulni, kedves bloggazda?
@Fabius: Ez igazán örvendetes, hogy nekik hiszel - nagyon örülök neki.
Egyébként igen, én is adtam nekik adományt, erre van lehetőség, de ha bármikor is akárcsak kicsit is közelébe mentél máltai telephelynek, akkor tudhatsz róla, hogy mindig egy csomó külföldi adomány megy át a kezükön és osztják szét. Egyik jó barátnőm az egomi málta vezetője, több másik ott dolgozik, de mint mondtam, legközvetlenebb tapasztalatodat bármelyik telephelyük személyes megközelítésével nyerheted.
@Borsós István Szfv. Oskola u.6.: Hát most ez hogy jön ide? Pont azt írtam, hogy a katolikus hittétel szerint akár egy gnosztikus is üdvözölhet a saját hite szerint.
@komment1:
"Senki sem szokta mellesleg kétségbe vonni katolikus voltát"
A honlapjukon nem nagyon csinálnak ennek reklámot, gondolom nem aszért mert szégyellik.
Még mielőtt félremagyaráznád: semmi bajon a Máltai Szeretetszolgálattal, mert ők valóban csinálnak valamit, nem úgy mint az egyház.

"Jó, hogy rámutatsz arra, hogy kiknek az igényeit nem szolgálja ki a közmédia"
Szegény közmédiások: zsibbad a nyelvük Ti meg elégedetlenek vagytok velük. Egyébként tényleg elég gyengék, mert nem létező eseményről sem képesek egy jó kis tudósítást összerakni (pl: adományokat oszt a katolikus egyház)

"Fentebb már többször leírtam, hogy a kormány és a KDNP sem tekinthető egyáltalán egyház közelinek," Ne viccelődj már, nincs még szilveszter. Ha jól emlékszem nemm én voltam Karácsonykor Rómában ,hanem a tömjén, a nyáron sem én voltam családostul a pápánál. Ezekhez valami protekció csak kell, vagy lehet jegyet venni, mint a moziba ? És a cikkben említett 5,9 md Ft-t sem a nyugdíjasoknak, a munakanélkülieknek, a nagycsaládosoknak, a kórházaknak...stb adták, hanem az egyháznak.Ez az állam nincs jóban az egyházakkal, biztos utálatból adta ezt a pénzt is. Engem nem utálna egy kicsit a kormány ? Nekem 1 md is elég lenne.
@die nadel:

Nem érek rá tanulni, lekötnek a Follet regények.
@die nadel: Tetszik a levezetésed, bravó. Én úgy gondolom, hogy nekem a világ Isten nélkül is kerek. Te tovább tanultál ezek szerint. Elmesélnéd nekem, hogy az esszénusok és Simon próféta hogyan is lettek plagizálva, halálát követő 35 évvel?
Az egyházat nem az államnak kellene eltartania! Aki jár templomba és szüksége van rá, az tartsa fenn!
@Mária: Ezek a dolgok a rokkant és beteg emberekről mind igazak. Úgy értem a segítésükről gyógyításukról és annak társadalmi hasznosságáról, de azért nehogy ennyi legyen csak mögötte. Erkölcsi, lelkiismereti és érzelmi oldalról még meg sem közelítettük a kérdést. Aki azt óhajtaná, hogy beteg, rokkant emberek ne kapjanak a társadalomtól segítséget, valamilyen ellátást, támogatást az egy mocskos, undorító, embertelen fasiszta-sztálinista barom.
@komment1: Meg vagyon írva, a tized. Ezt szedi a hitgyüli is be, úgy tűnik nektek nem ér ennyit.
@komment1: Próbálom, de nem esik le, hogy mi köze van Esztergomnak ahhoz, hogy szerinted Isten parancsolatait nem betartani, hanem magyarázni kell!
@komment1:

Készséggel elhiszem a barátnődnek, hogy időnként kapnak adományt máshonnan is. Viszont ez is csak azt erősíti, hogy finanszírozásban semmi közük a hazai katolikus egyházhoz.

Feladatellátásra viszont kétséget kizáróan az állam finanszírozza őket, regisztráltan és dokumentáltan.
@kolbászoszsömle: Az a hiba, hogy ezek vallástörténetet nem tanultak. Az fáradtságos dolog.
@bobbantyú:

Szándékosan nem tértem ki az emberi oldalra, mert látom, hogy vannak itt, akik arra nem fogékonyak.
@komment1: Az anyaság nem egyenlő a nőiséggel. Mária nem nő!!!!
Azt meg főleg nem értem, hogy az egyik keresztény miért gyilkolássza a másik keresztényt? Mindkettőjük fegyverét persze megáldják. Nagyon korrekt így ez a dolog.
@balansz: Mint fentebb írtam, nagyon sokkal lógott az állam az egyháznak már évek óta.

Ostobaság kétségbe vonni a máltai katolikus voltát. A Szuverén Máltai Lovagrend egy katolikus rend, könyörgöm. Azért muszáj letagadni, mert kínos, hogy nem fér bele a világképbe?

Emellett csak Esztergomból belinkeltem már egyszer ide a katolikus marista rend cigánymisszióját: www.amihazunk.hu/
A cigánysoron működik, a legszegényebb gyerekekkel foglalkoznak, csak ők, más nem. Ja, meg a máltai.
És ilyen cigánymissziójuk másutt is vannak a maristáknak és más katolikus szervezeteknek is. Csak egyházi szervezetek foglalkoznak így a cigányokkal. A cigánymisszió felelőse az esztergomi segédpüspök, Székely János. Nagyon jó fej, egy igazi jó ember.
@komment1: :D Hát ez az! Istenről senki nem beszél, legkevésbé az egyházak, többesszám. Mindig csak valami könyvekre hivatkoznak, amit pedig emberek írtak. Ez a bibi. :D
@Fabius: Egyrészt az egyház úgy egyben van, világegyház, katolikus egyház. Mint mondtam már, egy csomó hazai iskola is rég kipurcant volna ezek nélkül a külföldi egyházi támogatások nélkül. A cigánymissziók feltételeit is külföldi pénzből teremtették meg, mert az egyház egyetemlegesen gondolkodik. Ezért van Magyarországon egyre több külföldi pap, már feltűnően sok, Európában ugyanis paphiány van, pl. Indonéziában meg sok a pap.

Amúgy meg az alapproblémádat sem értem, mert mi a baj azzal, ha állami pénzből gazdálkodnak? Olyan szociális feladatokat látnak el, amit az államnak kellene. Épp ez a lényeg.
@komment1:

A Máltai Szeretetszolgálat katolikus szervezet. Párat ismerek a vezetői közül is. Senki sem szokta mellesleg kétségbe vonni katolikus voltát. Elképesztő nagyságrendű nyugati egyházi pénzeket kapnak persze.

A Nyálas-Keresztes párt egy demokratikus szervezet. Párat ismerek a vezetői közül is. Senki sem szokta mellesleg kétségbe vonni demokratikus mivoltát. Elképesztő nagyságú nyugati demokratikus pénzeket kapnak.
@masni55: Hát tudod Istenanya nem lehetne se férfi, se hermafrodita. Amúgy meg volt férje, sőt gyakorlatilag Isten jegyese ugyebár. Azért egy akármiféle földi férfinél ez egy kicsit magasabb státuszú valaki. Mária ilyen szempontból az abszolút csúcsnő, nem lehet túlszárnyalni. :)
@komment1: Mesebeszéd. Olyan lesz most a vallás oktatás, mint a régi rendszerben a tud. szoc., kötelező volt.
@komment1: Én is ismerek megyéspüspököt, ő is nagyon jó fej, de nem erről beszélünk. Arról beszélünk, hogy én nem törekedek neked bebizonyítani, hogy az élet, az univerzum, a létezés hogyan képzelhető el Isten nélkül. Ehhez tényleg sokkal nyitottabbnak kellene lenned, meg igényesebbnek, utána járni,okosodni. (Mint, azt tanult barátod is felrótta, de nagy lett a csend, amikor belekérdeztem.)
@ggaborx: Az intolereans hoborgo mootovozo huligan szeretteidel 2006-ban ilyen elnezo es bekes voltal? Vagy azt szabadott mert arra egyhazi aldas volt???
Barom allat.
Igazi kepmutato elmebeteg. Szogezd magad a keresztre a semjen papa melle, oszt onan csokolgassatok egymast a sok jo elvtarssal...
Ki a f@sz vagty te meg a biborosod hogy isten neveben mertek barmit is mondani.
Takarodj vissza az otvaros szemetdombodra es onnan teritgest a csaladodat. Hitteritessel, szazmilliok halalaval kikovezett uton, nepirtassal kiserve ti mertek megszolalni egyeltalan?
A vallasodnal veresebb elmebaj es virus nem volt meg a foldon.
Boldog karacsonyt te allat.
@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: Hát ebben igazad van.Én az állatokkal vagyok. (de nem vagyok vega persze, szóval ambivalens)
@masni55: Egyelőre én nem beszéltem veled teológiáról, de nem is fogok. Tök felesleges.
@die nadel:

Reménytelen vállalkozásnak tűnik kedves mélyen hívő barátainknak elmagyarázni, hogy az élő egyházaknak a híveik számára igenis aktuális iránymutatásokat kell adniuk, de amennyiben ezt közpénzből teszik, akkor ne feküdjenek le egyik pártnak sem. Még jobb lenne, ha a kedves hívők megértenék, hogy saját maguknak kell eltartaniuk az egyházaikat. Ezt várják ugyanis az emberek, és ez a hitéleti szerepvállalásuk tisztaságának lényege.
@komment1: A teológia is dialektikus, mint a materializmus. Ebben remélem egyet tudunk érteni.
@komment1:
"Mnt fentebb írtam, nagyon sokka lógott az állam az egyháznak már évek óta."
Ezt értem, de azért az első kérdésemre mégis várom a választ, tudod az nagyon érdekelne, hogy hogyan keletkezett az a vagyon amit 48-ban lenyúlt Rákosi, és most mi fizetjük vissza ?
Mégegyszer: a Máltai szeretszolgálattal semmi bajom, de továbbra sem látom, hogy mi a szerepe a Magyar katolikus Egyháznak ? Mivel támogtja például ?
Örülök, hogy van cigányprogram, csak ez nem változtat a lényegen: a legnagyobb egyház agymosásban aktív, egyébként meg alig vehető észre a tevékenysége.
@Alamio: "Az állat megölése nem azonos egy ember megölésével. Ezt hívő/nem hívő egyaránt így értelmezi." egy nagy lófaszt! csak egy idióta keresztény gondolja ezt, meg akire rányomták a hülye értékrendjüket. minden egyes élőlénynek a saját élete egyformán fontos. csak akiben nincs érzés, az gondolja, hogy az állatok élete valamiféle más dolog. hülyegyerek, az ember is állat, jobb, ha elfogadod.
@Borsós István Szfv. Oskola u.6.: Megint nem tom, miről beszélsz, mer eddig erről szó nem volt.

Hoffmann Rózsa exkomcsi kdnp-sért egy csöppet nem rajongok. Ő akart kötelező hitoktást, ami nyilvánvaló nonszensz. A jelenlegi szabályozás végül is szerintem elfogadható lett, vagy hittan, vagy erkölcstan lesz kötelező, a szülő választhat.
@komment1:

"Egyrészt az egyház úgy egyben van, világegyház, katolikus egyház."

Ja, persze, de nem költségvetés és finanszírozás téren :-)) Mennyit kapnak az itthoniak a Vatikántól?

Mellesleg az alapprobléma nem azzal van, hogy az állam pénzén szociális feladatokat látnak el. Hanem a pofátlansággal, mikor az egyébként kifizetett feladatokat kifizetjük mégegyszer. Az az 5,3 milliárd amit bónuszként Semjéntől kaptak máshonnan hiányzik.

Ez a probléma.
@komment1: Amennyiben csak ennyi a hozzáfűzni valód, úgy elismered érvelésed semmis mivoltát.
@balansz: Hát figyelj, leírtam, felsoroltam egy csomó mindent, sajnálom, ha nem akarod értelmezni.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A kedélyes hülyeség kapcsán, amit írtál, nincs mit érvelni.
@komment1: Az csak az állami iskolára vonatkozik és sem te, sem én nem láttuk még a tematikát.
Az átadott egyházi iskolák hittant tanítanak. Számos helyen nincs választási lehetősége a szülőnek.
@masni55:
Pontosan, anakrosztikus, de nagyon. Miközben a technikai fejlődés egyre nagyobb fokára jut a világ a középkori szemlélet uralkodik a másik oldalról. Ez hatalmas nagy ambivalencia. A képmutatás magas foka. A sok energia elvész, amikor sokkal nagyszerűbb lenne a világ nagy gondjainak megoldására egy modern gondolkozás létrehozása s nem a hazugságokban való tobzódás.
@Fabius: A probléma az, hogy előbb zsarolják ki az öregségi megtakarításait a polgároknak, minthogy felmondjanak egy, az ország számára előnytelen (mellesleg a komcsik által kötött) nemzetközi szerződést.
Inkább adót vetnek ki a gyerek kukipufijára, minthogy az egyháznak... ehh! Szóval előbb balhéznak össze az IMF-fel, EU-val, minthogy vállalják a konfrontációt az egyházzal.

Ez a baj!
A súlyos aránytévesztés!

Előbb veszik el a gyerek zsebpénzéből összespórolt lóvét, minthogy lemondjanak a haverok itatásáról!
Ez a gond!
Hogy a kormányunk nem hozzánk lojális, hanem az egyházhoz!
@Fabius: Egyáltalán nem derült ki világosan, hogy ezt csak úgy semmire kapta az egyház. Nagyon valószínűnek tartom, hogy az elmaradások fedezését szolgálta. Mindenesetre amilyen hülyeségeket leírt az Index és más orgánumok is a katolikus iskolák finanszírozása kapcsán, egyáltalán nem tekinthető hiteles információnak, amit leírnak. Az iskolák esetében tételesen tudtam, hogy hol hallgattak el és hol torzítottak információkat. A média általában így működik, és nagyon utána kell menni valaminek, ha valóban tudni akarod a tényszerű infot. Kérdés, hogy akarod-e tudni a tényszerű infot.
@komment1:
Én szóltam, hogy egy tudatlan félateista vagyok, nekem olyanokat kell írnod, amit nem kell nagyon értelmezni. Mrt abból szokott általában a baj lenni. Mindent félreértelmezek.
Apropó: mi van 48-l ? Arról mélyen hallgatsz ?
Ezt is érteémeznem kell ?
@kolbászoszsömle: "minthogy felmondjanak egy, az ország számára előnytelen (mellesleg a komcsik által kötött) nemzetközi szerződést."

Ez alatt az uniót érted?
@balansz: Miért nem főzetett meleg ételt és osztotta ki egyszerűen, minden duma nélkül Erdő Péter Esztergomban, amikor a kicsiknek és öregeknek nem volt közétkeztetés a fidesznyikek cirkusza miatt?
@balansz: Szent Istvánig ne menjünk vissza? :P
@Borsós István Szfv. Oskola u.6.:

Nem!

Horn állapodott meg a Vatikánnal. Azt hitte, ha fizet, majd hallgatnak.
A naiv idealista.
Ez a megállapodása eddig kb. ezermilliárdba került.
Ezt fejeli meg a semjéni okosság.
@a szív fészkei: Megsúgom, hogy egyedül az egyházi intézményekben nem volt gond az ellátás, mert azokra Meggyes nem tudta rátenni a mocskos kacsóját.
anakronisztikus- bocsi ) (jav.)
@balansz:
helyesen:
.. Mert abból ..
és
Ezt is értelmeznem kell ?

Teljesen összezavarodtam, már a billentyűket sem találom. Itt az ideje, hogy lepihenjek.
@Borsós István Szfv. Oskola u.6.: Vatikánnal, mint állammal állapodott meg.
Az államközi egyezmény lehet, hogy helyesebb lett volna.
@masni55: És eléggé kiválogatva az ocsút a búzától - mármint aktuálpolitikailag értem. Akkor mi volt hasznos, az került bele. Jézus nem mondta diktafonra, hogy ellenőrizhessük.
Hát fiúk-lányok, mindenkinek jó éjszakát!
@komment1:
Miket nem írsz ! Ha ezt én értelmezem, akkor most azt mondtad, hogy Szent István óta lopták
össze a 48-ban államosított vagyont !
@komment1: De akkor fel kéne ez ellene az egyháznak emelnie a szavát, hogy rongyként takaróznak vele, majd, ha nem kell, akkor eldobják (lásd az esztergomi példát.) Miért hagyja, hogy így menjenek a dolgok, ha társtettes ebben az ámokban?
@komment1:

Az Index a számokat nem az ujjából szopta, hanem az egyház finanszírozási törvényben olvasta. Ahol megteheted te is, nem kell találgatni.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem Fridrik, te se tudsz szöveget értelmezni. Kár, ilyen szép hosszú névvel pedig elvárná az ember :)
@Fabius: A számot leírta, de az egyáltalán nem derült ki, hogy ez egyértelműen a "semmire" ment - szerintem az elmaradás pótlására mehetett, de ennek masszívan utána kellene menni, illetve szakértőt meginterjúvolni. Ezt írtam fentebb is, többször nem írom le.