Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: hang.hu/belfold/varga-judit-megszolalt-miutan-allitolagos-valasarol-irtak-nem-kivanunk-reagalni-12... (2024.03.28. 08:57) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: @pollutio: naná :) (2024.03.21. 08:26) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.08.19. 05:00 Fabius

Jöhet a 98%-os reálhozam adó?

Címkék: fidesz alkotmánybíróság manyup

A disznótor nem a pörkölt felzabálásával, hanem a vér felfogásával kezdődik - ez az ősi felcsúti bölcsesség jutott eszembe, mikor az Alkotmánybíróságról kiszivárgott, manyupokkal kapcsolatos határozattervezetről olvastam. Hajaj, lesz baj elég. A tervezet ugyanis kimondja, hogy a pénztárakban maradó 102 ezer magyarellenes fanatikusnak is meg kell adni az állami nyugdíjat. Mert olyan csak Orbán és Matolcsy fejében létezik, hogy a járulékfizetőket ukmukkfakk kiszerződtetjük a rendszerből úgy, hogy a többektől mindössze a jobb zsarolástűrési képességük különbözteti meg őket. Meg olyan sincs, hogy a munkáltató járulékbefizetését átnevezzük hagytad volna zsarolni magad adónak, mert mindegy minek hijják az istenadtát, ha egyszer a nyugdíjkasszába folyik be, akkor az bizony járulék.Ha ez így megtörténik, akkor egyrészt az Alkotmánybíróság visszaad valamit az alkotmányosságba vetett hitből, másrészt meg az egyébként is megrogyott Viktort meggyomrozzák jó alaposan. A dolog nem csak arról szól, hogy a 102 ezer szabályos járulékfizetőt nem lehet kizárni a jogosultság alól, hanem arról is, hogy a matolcsyzmus után a nyugdíjrendszer is ráomlik a forradalmárokra. Meg kell majd valahogy magyarázni annak a 97% visszalépőnek, hogyizé, nem feleslegesen tojtatok be az időskori ellehetetlenülés felétek lógatott képétől. Nektek akkor is nagyon jó lesz, ha a 102 ezer pénztártag kifizetéskor sokkal nagyobb összeget kaphat minden hónapban, a megtakarítása a magántulajdona* maradt, nem csak a gyereke vagy a felesége örökölheti úgy, hogy csak nyugdíjcélra használhatja fel. Ha megéri.

Arról az apróságról nem beszélve, hogy a számláik fizikaiak, és nem virtuálisak, mint ahogy a visszalépőkét tervezik.

Az egy szép pillanat lesz, ha az AB tényleg bedobja a törvény ezen két szakaszát az iratmegsemmisítőbe.Ezzel helyzetbe hoznák azokat az egykori pénztártagokat is, akik jogfenntartó nyilatkozattal léptek vissza az állami rendszerbe. Nekik - elvileg - visszajár(na) az a pénz, aminek egy jelentős része már a feneketlen kútban pihen, és aminek a fennmaradó részét behajtogatták a matolcsyzmus sámlija alá billegésgátlónak. Ezek után borítékolható, hogy könnyed túllépésre számítani a kormánytól olyan felesleges, mint eszkimó asszonynak a zsinórtanga. Harc lesz utolsó töltényig, nyugdíjvédelem ordítás szájzugba száradt nyálhabbal, és csibész(!) állásba tolt Selmeczi Gabóca élesre köszörült kiflicsücsökkel.

Mit tehetnek? Az Index és az Origó szerint húzhatják az időt addig, amíg a kiöregedő bírák helyére kívánatosan hűséges - kívánatos hűség mértékegysége a SkiccPál, ami = 10 Lázár - alattvalókat nem sikerül szerződtetni. Szerintem meg nem fognak ezzel vacakolni, van ettől egy sokkal kézenfekvőbb megoldás: először is alakul egy magánpénztártagokat monitorozó bizottság, amelyik majd kideríti, hogy a nyomok Gyurcsányhoz vezetnek. Második lépésben kiderül, hogy a pofátlan pénztárak pofátlan reálhozamokat termelnek a pofátlan tagoknak, akik amúgy az Elmútnyócév és Gyurcsányahibás NERből kiszerződött szerelemgyerekei, ezért a reálhozamuk a társadalmi igazságosság jegyében 98% büntetőadóval sújtandó. Igaz, hogy a maradék is pont 2%-kal több, mint amit az állam fizet, de ilyen aprósággal genyózni majd igazán nem ér.

Őszintén remélem, hogy az AB-nek lesz bátorsága ezt a határozatot elfogadni akár hétfőn, akár elseje után a kibővült létszámmal. Éppen itt az ideje, hogy az ellensúlyok maradéka leckét adjon a kétharmadtól begőzölteknek: a disznótor tényleg nem a pörkölt felzabálásával kezdődik, hanem a vér felfogásával. Esetleg teccettek volna épkézláb gazdasági programot és nyugdíjrendszert csinálni a vérzivataros csődtömeg helyett.



*az 1997. évi LXXXII. törvény a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról az 5.§ (4) kimondja:

"A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, és az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap tartozik helytállni."



 

360 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr253164080

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hírek a felcsúti határról 2011.08.19. 14:28:43

Orbán Viktor bejárta a felcsúti határt, sokat gondolkodott és közben rájött, hogy valami nem jó…...

Trackback: A kormány nem tudja felállítani 2011.08.19. 10:54:16

Mármint a devizahitelesek megmentésében kulcsszerepet játszó Nemzeti Eszközkezelőt, amelynek felállítását most éppen augusztus végére ígérik, de lassan egy éve késik és most is sok a bizonytalanság körülötte....

Trackback: Mennyit bukunk a magánnyugdíjak körül folyó hisztin? 2011.08.19. 09:06:04

A magánnyugdíjpénztári rendszer „jelentős átalakításával" kapcsolatban az indulatokat felkorbácsoló, gyakran minden alapot nélkülöző kinyilatkoztatásokon túlmenően az intézkedések hatásairól egyetlenegy, adatokkal alátámasztott elemzést sem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes törvény alkotás kezdődik ebben az esetben. De a beépített fidesz droidok az AB-ben hogy hogy nem akadályozzák meg?
Vagy ehhez még Balsainak sincs gyomra?

Ja és hol a fidesz kommandó?

Az elmultnyócévgyurcsányahibás... egy, kettő, három!
Persze, adjál nekik ötleteket.
Ha az AB ilyen döntést hoz, megoldás arra is lesz. A 98%-os különadóra is volt, pedig az Ab azt is visszadobta. Korai örvendezni.
nem tudom, hogy mennyire követted-e az elmult het esemenyeit gazdasagi teren.

nos az a helyzet, hogy a realhozamnak annyi, es a rengeteg elkonfiskalt vagyon szepen rajuk rohadt, pont mikor kifizettek a befenyitett nyajat.

szebb nem is lehetne.
Milyen már az, amikor az ember fia (kormányfő) elmegy nyaralni, aztán egyik reggel arra ébred, hogy a nyakába szarnak?

manyuposként pedig azt mondom: igen, úgy látszik az AB a sarkára áll (vagy kezdi)...
Amikor az Ab elôször dobta vissza a 98%os adót, kb 2 óra múlva be volt adva az új javaslat. Nem hiszem, hogy 2 óra alatt irta Lázár úr. Erre az esetre is kész forgatókönyv van.
Tolvaj banda. Most mi a f@szt fognak lépni az alkotmánybírósági határozatra? Feloszlatják az alkotmánybíróságot egy törvénnyel?
Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az AB döntéseitől függetlenül mindannyian - MANYUP tagok, soha nem volt MANYUP tagok, és valaha volt MANYUP tagok - egyaránt rosszul fogunk kijönni ebből történetből.
@Mnofőnix:

Arra mi lesz a válasza a fidesznek, amikor a manyupba visszalépök egy nagyon nagy hányada az utcára megy és Gyurcsány takarodj helyett elkezdi Orbánt és a sleppjét elzavarni oda, ahová valók? Igaz, nem biztos, hogy megismétlödik az Öszöd utáni helyzet, sajna.
Szerintem az lenne a legjobb, ha szó szerint véres zavargások lennének. Úgy látszik ez az egyetlen út, hogy végre felnyissuk sokak szemét, hogy bezony komcsiból nem lesz szalonna, s a komcsik most is nagy részben ott ülnek a Parlamentben és nem csak az mszp soraiban, hanem MINDENHOL. Pedig én aztán absuolut nem vagyok radikális típus, de másképp valszeg nem fog menni.

Megoldás pedig lenne böven, pl :

MINDENKIT ELTILTANI BÀRMINEMÜ POLITIKAI ill. ÀLLAMI INTÈZMÈNYTÖL, AKI BÀRMILYEN (akár KISZ-es) POLITIKAI v. ÀLLAMI TEVÈKENYSÈGET FOLYTATOTT 1990 ELÖTT.
Akkor is, ha ´89-ben még csak 18 éves volt.
Ezek mind akkor tanulták, hogy hogyan kell lopni, söt, azóta messzebre mentek és tökélyre fejlesztették ezt.
Az a manyupos lovetta már kőccségvetési tétel, amiről az AB nem spekulálhat, mer nincsen rá joga.

Irdatlan Bácsi elvitatta a jogát, ugyi.
Ennek a hülye viktornak minden lehetősége megvolt rá, hogy az Andrássy úton még életében lovasszobra legyen.
Háta mögött a 2/3-al mindent rendbe lehetett volna hozni, igaz akkor négy év múlva nem lett volna kétharmada, de lett volna szobra.

Úgy látom neki fontosabb, hogy a 2/3 mellett is legyen szobra.
Tobb mint fel eve nem kepes az AB meghozni azt a rohadt hatarozatot.
Amugy meg ha nagyon akarja a kormany siman megszivathatja a maradokat.
@Jaffar: Latom te is rajottel, hogy teljesen mindegy kire szavazol, csak a szin valtozik...de attol, hogy a szart pirosra vagy narancsra festik meg nem lesz illatos ibolya. :)
Túl sok illúzióm azért nincsen azt illetően, hogy majd valaki közülünk jól jár.
@Jaffar:
Abban bizni hiú ábránd, hogy az ex manyup tagok összefognak és 'forradalmat' játszanak és megdöntik a rendszert. Persze lesz tüntetés, de az max egy rövid hir lesz a hiradoban.
Az lehet hogy az Ab a mostani alkotmány alapján talál hibás pontot a törvényben. De vajon az új Alaptörvény alapján januárban birizgálható lesz?
Másrészt sokszor terjedt már el, hogy az Ab igy vagy úgy dönt. ezek szerintem max kitalációk voltak, mert az Abtól nem nagyon jön ki semmi idô elôtt. a kitalációk meg vagy bejönnek, vagy nem.
aki esetleg nem olvasta a határozatot: az alkotmánybíróság szerint tökmindegy, hogy mire nevezik át a munkáltató által fizetett 24% nyugdíjjárulékot (lásd nyugdíj-hozzájárulás), akkor is a nyugdíjalapba kerül és így a manyup-tagok számára is (állami) nyugdíjalapot teremt a későbbiekre. tehát lehet kész forgatókönyv, ebből a feléből biztos nem tudnak jól kijönni.

- vagy átengedik a 24%-ot is a manyup-oknak
- vagy egységesen senkinek sem lesz nyugdíjalap-befizetés a 24%
mindkét megoldás szembemegy a ner-ben meg nenyi-ben lefektetett alapelvekkel és nem utolsósorban jelentős politikai presztízsveszteséget fog okozni.
szerintem az alkotmánybíróság felől fognak betámadni...
Azért én még várnék azzal az ex catedra kijelentéssel, hogy a manyupban maradók mindenképpen jobban járnak.
Eddig kétszer volt olyan akció, hogy választhatták a nyugdíjkorhatár előtt állók, hogy állami nyugdíj vagy manyup és nem árulok el titkot, hogy mindkét esetben az államit választották.
Mert állítólag nem volt idejük a pénztáraknak kifutni. Annyit azért értek a pénzügyekhez, hogy nem nagyon van olyan hosszútávú befektetés, ami most nem hoz semmit, de majd 10-15 év múlva. Ilyen nincs, maximum ha valaki valamilyen ígéretes, most még kísérleti fázisban levő tudományágba fektet be, de ez nyilván nem lehet tömeges, pláne nem manyup célpont.

Ezzel együtt, ha tényleg az lett volna a döntés, hogy az is kap állami nyugdíjat, aki marad meg az is, aki visszamegy, akkor lényegesen kevesebben választották volna az állami nyugdíjat. Mondom, nem feltétlenül racionális és tapasztalati érvek miatt, csak mert amit már megszerzett valaki, arról nem szívesen mond le. Én visszaléptem, de főleg amiatt, hogy legyen állami nyugdíjam, ha az AB hamarabb dönt, akkor valószinüleg maradok manyup tag.

Az is egy érdekes kérdés, hogy az AB milyen rugalmasan levezet mindent az emberi méltóság fogalmából. Lassan kellene egy AB döntéseket ellenőrző még felsőbb szintű AB, a belső tanács, mert ez még nekem laikusnak is meredek, hogy mindent le lehet vezetni az emberi méltóságból.
bocsánat, természetesen nem olvashattatok határozatot, illetve izé lebuktam... :D
amúgy meg kiindulva a folyamatos gazdasági válságokból, a biztos nyugdíjalap a pincében van pár csillogó tégla formájában, gondosan becsomagolva.
Az AB-nak meg 2!25%2 a 5=(658/-ba
Félévvel azután szivárogtatnak ki egy határozatTERVEZETET hogy nekem nyilatkoznom kellett arrol maradok vagy megyek. Mostmár nem sietős, nyugodtan várhatnak a határozattal néhány évet.
ebből se lesz semmi@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: így sem lesz 2/3 négy év múlva nyugi.
@Fabius: Ezek után borítékolható, hogy könnyed túllépésre számítani a kormánytól olyan felesleges, mint eszkimó asszonynak a zsinórtanga. LOL nagyon jók a hasonlataid. @Jaffar: Tegnap pont erről gondolkoztam a tegnapi Fabius poszttal kapcsolatban. Sajnos arra a következtetésre jutottam, hogy a "baloldalinak" tartott emberek túl békések ilyen cselekedetek végrehajtásához, mert nem erre lettek szocializálva. A jobboldaliak egy részének még nem nyílt fel a szemük, mint az látható volt a Fabius tegnapi posztja után olvasható kommentek egy részéből, arra gondolni sem merek, hogy ezek bérkommentelők lennének :-). A jobberek másik felét pedig rövid láncon tartják, hogy ne kezdjék el újra a 2006-os randalírozásaikat. Pedig nekik is húsba fognak vágni azok a dolgok amik most fognak jönni (nem megszorítás megszorítások, a nyugdíjak,stb.). Pedig hidd el én is békés típus vagyok, és úgy lettem szocializálva, hogy ne használjam nyilvános vécének a Kossuth teret, és ha táborozni van kedvem, akkor is inkább kempingbe menjek és ne oda.
Be volt ez kalkulálva szerintem, eleve ezzel számoltak: valóban törvénytelen, de mire elmeszeli az AB addigra a lényeg már lezajlott. Így megy ez.
Megoldják a fijjjuk, tartok tőle hogy a háttér emberekkel, a kiflicsücskös már élesíti a nyelvét /ha már az eszét nem tudja/, az AB meg tehet egy szivességet, eddig is keményen kiszolgálta a halogatósdival viktoriánuszokat, de hát orcával, egyenes derékkal kevesen akarnak kimúlni, pedig kétségem sincs, hogy az a felhigított izé, amivé válnak, még egy gittegyletnek is gyenge lesz......
@tede:

Én még nem hallottam olyanról, hogy a visszalépök közül valakinek is be kellene fizetnie pénzt az államiba, mert veszteséges volt a manyupja. Tehát a manyup legalább annyi NYERESÈGET TERMELT, mint az infláció. Innentöl bukta az érvelésed és mindenki másnak, aki védi az államit.

Az államiban még mindig nincs egyéni számla és valszeg soha nem is lesz.
Az járt jól, aki "kint" maradt, mert a többiek még annyit sem kapnak vissza, amire nyuggerek lesznek, mint amennyit befizettek és akkor hol van még az infláció. Nem mellesleg akik maradtak mindenképpen jogosultak az állami nyugdíjra is, hisz ök is fizetik UGYANAZT A JÀRULÈKOT, mint akik visszaléptek. Ha az AB nem, akkor majd az EU meszeli el ezt az agymenést.
@tede: "Mert állítólag nem volt idejük a pénztáraknak kifutni. Annyit azért értek a pénzügyekhez, hogy nem nagyon van olyan hosszútávú befektetés, ami most nem hoz semmit, de majd 10-15 év múlva. Ilyen nincs, maximum ha valaki valamilyen ígéretes, most még kísérleti fázisban levő tudományágba fektet be, de ez nyilván nem lehet tömeges, pláne nem manyup célpont."

Szerintem három dolog okozott eddig problémát MANYUP ügyben:
1. Tényleg magasak voltak a működési költségek, a FIDESZ-nek elég lett volna ezt szabályozni.
2. A befektetéseknek túl nagy része volt állampapírban (ehhez tényleg nem kell MANYUP), ezt emlékeim szerint még a Gyurcsány kormány alatt orvosolták, csak pechünkre pont akkor jött a válság (viszont a pénz visszaszerzése 2010-ben is ennek köszönhető).
3. A kamatos kamat miatt tényleg kell egy kis kifutás, főleg az első két pont miatt.

"Az is egy érdekes kérdés, hogy az AB milyen rugalmasan levezet mindent az emberi méltóság fogalmából."

Ha nem nyirbálták volna meg az AB jogait, akkor levezethetné onnan (magántulajdon védelme) ahonnan logikus.
A szokásos ócska rablószöveg. Én miért adózzak? A jövedelmem jelentős része saját magánnyugdíj alapomat képezi, ezért kéretik ez ügyben is békén hagyni. A manyuposok nyugdíját meg keresse meg az AB és aki akarja.
@Jaffar: Igen, szerintem is "véres zavargások" lehetnek még ennek a vége, a gyurcsányistákkal és a többi exkomcsival szemben. Ez a fülkeforradalom nem volt még elég nekik, de (hogy egy ex-baloldali rendező kifejezésével éljek) lehet, hogy még "talpuk alatt fütyül majd a szél" (sic). Amennyire tudom, lengyel testvéreink már eltiltották a rovott múltúakat a további lopikálástól. A nyugdíjra én nem építek (ha kapok valamennyit az már jó), de mindegy, mert sajnálok is mindenkit, akinek olyan sikertelenül alakult az élete, hogy nem hogy csak várja, de szinte életcélja a nyugdíj! Élni aktívan és fiatalon érdemes igazán, nem annak örülni, hogy a munka helyett a Mónyika show-t és a postást várjuk nap-mint-nap, amikor nem éppen a dokik húzzák le a TB-t azzal, hogy ide-oda küldözgetnek, és kvázi mérgekkel tömnek bennünket. Bizony Jaffar, ilyen ez a darwini világ, aljas ember mindig köpönyeget vált, néha van egy-egy rövid tisztító tűz, de élvezzétek az életet MOST, mert nem a píz a boldogság nyitja, hanem az egészség. A panaszkodó söpredék meg hadd nyávogjon napestig: szerintem Orbánékat csak az szidhatja tiszta lelkiismerettel, aki legalább kétszer annyira szidta az előző vérkomcsi bagázst, mert Gyurcsányiékhoz képest ezek akár angyalok is lehetnének, még ha teli is vannak köpönyegforgatókkal (is), ahogy jogosan állítod.
@anyádbogár:
"- vagy átengedik a 24%-ot is a manyup-oknak
- vagy egységesen senkinek sem lesz nyugdíjalap-befizetés a 24%
mindkét megoldás szembemegy a ner-ben meg nenyi-ben lefektetett alapelvekkel és nem utolsósorban jelentős politikai presztízsveszteséget fog okozni."

Mintha néhány hónapja az index-en szerepelt egy cikk a munkafázisban levő nyugdíj elképzelésekből. Akkor azt írták, hogy 14% adó lenne mindenkinek (valami szolidaritási adó), a maradék 20% pedig menne az állami rendszerbe a visszalépőknek és 20% a MANYUP-ba a maradóknak (akik viszont továbbra is csak a MANYUP-ból kapnának nyugdíjat).

Könnyen lehet ez is alkotmányellenes (hiszen szerzett jogot venne el), viszont legalább nem tesz különbséget az állampolgárok között.
@anyádbogár:

" vagy egységesen senkinek sem lesz nyugdíjalap-befizetés a 24%"

Ez a munkáltatóknak nagyon jó lesz.
@kicsijuti:

Biztos vagy ebben? Mert meglátásom szerint

' Az emberek kétharmada azt szeretné, ha a kormány folytatná munkáját, természetesen a kétharmad változatlan támogatása mellett. '
@Jaffar: Kedves Jaffar, az "orbán, takarodj" feltételes jövő időben? Már bizony van ilyen, csak a "független" média nem mutatja. A tüntetésen kipécéznek egy-két hülyét, és az ő képükkel próbálják nevetségessé tenni az ellenzéket. Én majd' minden nap a parlament környékén autózom el, sok mindent láttam, amit a híradó valahogy nem gondol hírértékűnek.
Rákosi elvtárs idején is mindig csak jó hírek voltak, a rossz hír csak összezavarná a dolgozó fejét. Tképp az angoloktatás franciára váltása című agyrém is a nép elbutításának eszköze: legjobb, ha semmilyen nyelvet nem beszélsz, majd tárgyalnak a Belső Párt tagjai... Te ne olvass/nézz külföldi sajtót, legalábbis amíg azt nem sikerül valahogyan cenzúrázni.
Majd a kínai példaképektől lehet ötleteket kérni.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Ez a munkáltatóknak nagyon jó lesz."

Nem tudom, hogy ironikusan fogalmaztál-e, én úgy gondolom fizetni azért kell majd (jó magyar szokás szerint) :-)
@anyádbogár: Azt a 24%-ot nem fogják átengedni a manyup számlákra. Ha jól emlékszem, akkor a statisztikák azt mutatják, hogy akik manyup tagok maradtak bőven az átlag feletti fizetést kapnak.
Ha százezer dolgozó magasabb járulékát elveszik a nyugdíjkasszától, akkor adtak egy nagy pofont az egész szarnak.
Marad a régi állai-manyup járulék elosztás.
@tede:

"Annyit azért értek a pénzügyekhez, hogy nem nagyon van olyan hosszútávú befektetés, ami most nem hoz semmit, de majd 10-15 év múlva."

tehát semennyit sem értesz hozzá. ok.
@röhögő: " De a beépített fidesz droidok az AB-ben hogy hogy nem akadályozzák meg?
Vagy ehhez még Balsainak sincs gyomra?"

összeférhetetlenség. Elméletileg ők a saját maguk által beterjesztett vagy megszavazott törvények tárgyalásába nem pofázhatnak bele.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Helyesen: a zemberek kétharmada.

Az agyaghadsereg soha nem fog a Császár ellen szólni.

Engem pl nem kérdeznek meg. Sem telefonon, sem személyesen. Sem nem kapok meghívót a polgármesterünk (vidéki város) rendezvényeire. A szomszédok kapnak.
Érdekes, azóta, amióta nem adtam Nekik a kopogtatócédulát.
Pedig nem voltam durva, udvariasan hárítottam el őket.
@kadarnepe:
"3. A kamatos kamat miatt tényleg kell egy kis kifutás, főleg az első két pont miatt."

Ezt már hallottam pénzügyesektől, de aki egy csöpp intelligenciával belegondol, ez egy csúsztatás.
Ha van aki megeszi, akkor magára vessen.
Mitől teljesítene jobban mondjuk egy évi 3% kamatot biztosító befektetés a kamatos kamat miatt?
Azt ilyenkor elfelejtik, hogy az eredti tőke végig ott figyel. 1 év múlva ugyanaz az összeg már kevesebbet ér reálértéken, ezért kell a kamatot is hozzáadni, hogy tartsa az értékét. Ez nem jótétemény, nem is plusz pénz. A kamatos kamat esetében valóban összegszerüen nagyobbak az évi kamatjövedelmek, de százalékosan akkor is marad ami marad, nem a kamatos kamat miatt nő meg.

Kérdeztem már jó pár befektési ügynököt, bankban befektetési tanácsadót, hogy ugyan már mondjanak nekem olyan pénzügyi konstrukciót, ami most a közeljövőben veszteséges de utána 10-15 év múlva nyereséges és ha pár szóban elmondanák, hogy miért.
Eddig maximum a részvényeket mondták, mert azoknak csak felfele vezet az útjuk, ne törődjek az esésekkel, sőt akkor még többet vegyek (ismerős gondolom sokaknak az ábra amit unit-linked meg hasonl ügynökök mutogatnak a részvényekről, amig hullámoznak de szépen törnek az ég felé).
De persze a 90-es japán válság ábráit ilyenkor nem szokták mutagotni, ahol még most sincsenek az akkori értéken (nem reálértéken) a részvények.

Nem szabad ennek bedőlni, hogy most veszteséges, meg nem termel elég nyereséget, de majd a jövőben.
Nincs ilyen pénzügyi befektetés. Az egyetlen ami így viselkedik, kezdő tudomány vagy iparterület, ami később kifutja magát (lást a Soros féle befektetések a kezdő japán vállalatokba).
De jobb, ha nem hisszük azt, hogy pont a mi pénzünk van ilyen ígéretes alapban, mert ilyen befektetési lehetőség alig van és csak a nagyon dörzsöltek mernek ilyenbe fektetni.
@Jaffar: A gond az, hogy a lopás igazából 89 után indult be és vált hivatássá. Ma már tele vagyunk igazi profikkal ezen a téren.
@tede: Egy villamos erőműnek pl. 15-20 évig (építéstől a nullszaldó eléréséig) nincs hozama.
Na de utána elég rendesen termel és elég sokáig.
Nyilván egy manyup nem fog erőműveket építeni, de vásárolhat részvényeket ilyen cégekben.
@Keppi: Igen, és lassan kifutnak azok a törvények, ami őket érintené. Szép lassan felpörög a narancsturbina...
@mavo: ha te értesz hozzá, mondjál szépen olyan pü befektetést, ami rövid távon tuti bukik de hosszú távon már nyereséget hoz

mondj nekem egy példát, legyél kedves
de ne a részvényt, mert az szerencsejáték valami mást inkább

ha nem tudsz, akkor jobb ha csöndben maradsz, mert nincs ilyen pü befektetés, maximum ha minden költséget rávernek a balekra az első évben, de olyan, hogy először veszteséges aztán nyereséges olyan nincsen
@röhögő: nem nehéz kiszámolni. Az AB bírák mandátuma 9 évre szól, a kormányé meg rossz esetben 2014-ig (jó esetben meg addig se). Vagyis a bírák a fidesz utáni időkre is gondolnak.
Ez az adtunk a szarnak egy sallert esete, mert elhúzták az időt addig, amikor már nem lehet visszacsinálni. Még ha perek is lesznek ebből, a következményeivel már nem az Orbán-kormánynak kell szembenéznie.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Nemnemnem.
Az aktív szavazók kétharmada szeretné Viktor és barátai rossz vicceit.
A fentiek egyharmada mást szeretne a kormányban látni.
A maradék, akik nem mentek el szavazni, meg leginkább az összeset lógva szeretné látni.
@hussarX:

Orbánhoz ésa fideszhez képest Gyurcsán egy GERINCOSZLOP!

Bár Gyurcsány legföképp ott qrta el, hogy Öszöd után 6-8 hónappal nem mondott le, ugyanis akkora már biztos volt, hogy nem tud változtatni a pártján. Ehelyett ö kitartott és megbukott. Mostanra szitokszó a neve, holott ö volt ´89 után az egyetlen, aki próbált és akart változtatni. Pl a képviselök költségtérítés, illetménye. Ha idöben lemond, akkor mára már egy új párt (pl a sajátja) vezére lehetne és 2014-re nagy valószínüség szerint bekerülhetett volna a Parlamentbe.
Nem így történt. Bajnainak még van esély erre, de ha van esze, akkor kivár és majd csak 2018-ra jön vissza. Addigra a fidesz már nem lesz sehol és remélhetöleg nem 1 bites lesz a politika.

Mindazoknak, akik (végre) rájöttek, hogy bizony se a fidesz, se az mszp nem a megoldás kulcsa, üzenném, hogy én személy szerint elöbb szavazok egy "szüz" pártra (LMP + NONAME vagy akár végsö esetben egy Jobbik), mint egy olyanra, aki bizonyítottan 2 fillérért még a saját anyját is megqrná.
Szal arra ne hivatkozzunk már, hogy tudom, hogy ezek gecik, de én a z LMP-re meg a másikra nem szavazok, mert a "gecik" azt mondták, hogy.......

Baromság. Az lenne az egészséges, ha legalább 6 kis párt lenne a Parlamentben és egyiknek se lenne 20%-nál több mandátuma.
Ekkor lenne igazi párbeszéd, de nem fidesz módra, ahol kivonolunk meg ahol mi nem tárgyalunk, mert.....
Most kivel tárgyalnak ezek a parasztok? Senkivel, hisz még maguk közt sem beszélnek meg semmit. Gyözik leplezni a hazugságaikat. Ezek még a papoknál is hülyébbek, hisz ök legalább már 1000 éve ugyanaz hazudják.
Színtiszta szocializmus van emberek. Párttitkárok döntenek mindenhol, még akkor is, ha (mint utólag kiderült) ez nem büncselekmény.
@hussarX: lehetnének, ha nem loptak volna már kétszer annyit egy év alatt, mint amennyit 8 év alatt a nokiás dobozokban gyurcsányiék bármikor is haza tudtak volna transzferezni...
Remélem nem fossák össze újfent -ld. alkotmánymódosítások- magukat a talárosok és elfogadják ezt a tervezetet. Erre egyébként minden ok megvan, úgy rémlik a strasbourgi bíróságon van hasonló esetre precedens -nem lehet elvenni az állami nyugdíjat senkitől.

Ha nem, akkor sztem leírhatjuk az AB-t mint egy saját magával foglalkozó, taktikázó, szánalmas bagázst, aztán rá lehet tenni őket az elszámoltatandók listájára és egy új kormány majd iziben szélnek is eresztheti őket...

Ha igen, akkor már érdekesebb a helyzet. Ebben az esetben Ő annyira tisztelte a zembereket, hogy egyenesen alkotmányellenes ajánlatot tett nekik. Vagyis újfent megszegte az esküjét, mert ugye felesküdött az alkotmányra...

Persze nem vitás, a hívőket ez sem fogja zavarni. Az új paradigmában az esküszegés nyilván smafu. Másrészt vészhelyzet van, ilyenkor nem számít az alkotmány, amit amúgy sem tisztelünk. Sőt, annyira utálják, hogy a 80%-t a nagy utálatban beleírták a tákolmányunkba. Szóval működik majd a narancsos kognitív disszonancia...
@kadarnepe: Persze hogy kell fizetni. Majd ha kevesled a 24% nélküli nyugdíjadat, akkor öngondoskodhatsz, esetleg a pályakezdőknek kötelező lesz öngondoskodni. Lesznek pénztárak, ahova majd beléphetnek.
@tede: NE menjünk bele, de amíg nincs jelentös (ez persze relatív, de aki elvégezte a 8 ált. az rájöhet, hogy 10.000FT-nak a 10%-os hozama jóval kevesebb, mint 2-3millió FT-é.) töke, addig nincs jelentös hozam. Ezért van az, hogy a hosszútávú befektetés 10-15 év után kezd el igazán fialni, hisz addigra lesz benne elég töke. Remélem nem volt túl magas.
/facepalm
Azzal ellenkeznék, hogy akik pénztártagok maradtak, átlag feletti fizetést kapnak. Én személy szerint 100 ezres jövedelemmel is inkább maradtam. Tudom, hülye vagyok, de nem tudtam dönteni a két rossz közül. Számítok az AB-re és arra, hogy 37 év múlva jogosult leszek állami kiegészítésre. Ha nem kaphatok ilyet éhen halok... De azt, hogy mi a jobb mai, vagy januári szemmel nem tudtam eldönteni. Azóta várok. Vagy nagyon megszívom vagy kevésbé, de ha elveszik a lehetőséget a kiegészítésről, elgondolkodom sok ilyen helyzetben lévő ismerőssel együtt, hogy kivonulunk az országból. Nem látom értelmét azért dolgozni, hogy öreg se lehessek...
@Jaffar:
*Orbánhoz és a fideszhez képest Gyurcsány egy GERINCOSZLOP!
Egyébként nem kellene úgy interpretálni a tervezetet, hogy a maradók pártját fogja, hanem úgy, hogy az eljárást kifogásolja. Nem kellene a maradókra -OV szerint "bátrak"- uszítani a népet...
@zati:

látod-látod....

Nagypapám jut eszembe, ki mindig elment szavazni, jó elvtárs volt.

Hagyatékában megtaláltuk az összes szavazólapot. az öreg mindig üres borítékot dobott be.
@Jaffar: gerincoszlop?

nincs benne gerinc, osz' lop?

vagy hogyan kell érteni? :)
@tede: bocs, hogy beleszólok. Vegyipar, gyógyszeripar és élelmiszeripar és nem befektetési alapon keresztül, hanem direktbe.
Olyan országok cégeiben, ahol a legkisebb a valószínűsége az államosításnak.
A papírok legyenek a birtokodban, biztos, ami biztos. (ezért nem jó a befektetési alap)
Ez 3 olyan ágazat, amely akár békeidőben, akár válságos vagy háborús időkben is kelendő alapvető szükségleti cikkeket gyárt. Ha ilyesmibe bevásárolsz most, 10 év múlva sokkal többet fog érni, akármi is történjen.
Ha valóban hosszútávra tervezel, persze.
@j311:

Hallgasd meg petikét, ő tudja a tutit mit akarnak az emberek, mert mindig konzultál velük a kormány.
@Jaffar:

Azért a jobbikon elgondolkoznék a helyedben. Biztosan az kell nekünk?
@Liliom08:
Jól tetted, hisz mire odakerülsz, addigra valszeg 70 év felett lesz a nyugdíjkorhatár, s addigra lesz annyi pénzed, hogy kihúzd azt a pár évet (ugyanis korán hal a magyar) a manyuppal is, ráadásul valszeg jóval többöl gazdálkodsz majd, mint az állami nyuggerek.
@tede: Hulye ur! 5, 10, vagy 30 ev befizeteseibol tudsz jobban megelni mondjuk 20 even keresztul?
Holnapi jelentik be, hogy megszűnik az AB.
Nem zárják ki: az eddigi befizetés beszámít a nyugdíjába. Hamarosan meg majd átnevezik a cuccot, aztán nem járulék lesz. Egyszerű.
@hussarX:
Hát, ha eltiltanák a rovott múltúakat a tovvábbi lopikálástól, kiürülne ám a fidesz is.
Nekem negatív volt a reálhozamom, úgyhogy én plusszban vagyok azzal, hogy visszab@sztak az állami rendszerbe. Az ilyenek nem 100.000-en vannak, hanem kb. 4x többen. Lehet rinyázni!
@Liliom08: nem vagy hülye, vagyunk hasonlóan egy páran, ugyan ezek az alternatívák vannak bekészítve nekem is. Én megtartottam magamnak azt a lehetőséget, hogy vannak törvények, elvek, amik mellett érdemes kitartani, ha ennek ellenére megszívom, akkor ezért a társadalomért nem érdemes áldozatokat hozni, akkor inkább megtűrt jött-ment leszek egy másik országban....
@KisGenyo: Tenyleg? Pluszban vagy? Mennyit fogsz kapni az allami rendszerbol, mikor nyugdijba mesz?
@Borenbukk: Hagyd, neki fognak termelni a lápi négerek, akkora GDP-t, hogy hónapokat fog eltölteni nyaralással a fűszoknyás lányoknál ;)
Cibri:Én azt nem értem, hogy miért kényszerítik az embert olyan döntési helyzetbe, hogy az mindenkinek rossz legyen. Mert ha nem adózunk ide, az az államnak nem jó, de mégsem tesz meg semmit, hogy maradjunk. És örülök, hogy nem egyedül gondolom így :)
Jaffar: Én abban sem vagyok biztos, hogy nem valaki egyből örökli ezt az összeget... Olyan érzésem, van, h ezt elteszik nekem, de én sosem fogok abból egy vasat sem látni.
@waszabi: látom nem érted, amit mondani akarok

nem arról van szó, hogy nem tudok kitalálni elméletileg olyan befektetést, ami röcid távon veszteséges de hosszú távon már nyereséges,

De ilyen esetekben vagy egy stratégia, egy elképzelés és kockázati befektetés.

Ha egy pü-i alapkezelő azzal magyarázza a veszteségeket, hogy ezek csak rövidtávúak (bár a manyup esetében a 10-13 év nem igazán érthető, hogy miért rövid távú), akkor ha egy csöpp esze van az ügyfélnek, elkezd nagyon komolyan aggódni a pénzéért.

Tudniillik nincs ilyen befektetés, pontosabban elméletileg lehet, de olyan minimális az ilyen lehetőségek száma, hogy abba nem lehet nagy összegeket befektetni.

Persze, befektethetek aranybányába egy ígéretes terület és majd dől a pénz később. Meg erőműbe, meg gyogyszeriparba. De akik ilyen primitív példákkal dobálóznak, azok meg is érdemlik, hogy megkárosítsák őket.

Van egyébként deklaráltan ilyen alap, pl megújuló energiaforrásokba fektető. De ott egyértelmű és világos a célkitűzés és feltehetően olyanok kezelik a pénzedet, akik értenek is valamit ehhez az iparághoz.

Én ismerek 1 ilyen alapot, 1-et ! Mondtam, ez ok, itt tudom, hogy mit fognak a pénzemből venni és itt lehetnek veszteségek, de ebbe látok jövőt, kisebb összeget betettem én is.

De nem a kivételek a lényegesek. Egy manyup 13 év után nem hivatkozhat arra, hogy nem volt idő kifutni, meg majd hosszú távon micsoda nyereség lesz, nem kell foglalkozni a rövid távú veszteségekkel.

Mert akinek vagy egy csöpp esze az rájön, hogy a veszteség nem amiatt keletkezett, hogy ígéretes, de jelenleg még veszteséges iparágakba fektettek. Hanem például a magas működési költségük megeszi a hasznot, vagy rossz a befektetési startégiájuk, ami mitől is változna meg hosszú távon?

Az a trükk, hogy abból indulnak ki mindig, hogy vesznek részvényt, aztán az majd felmegy, az ügyfél meg megnyugszik. Mert eddig mindig felment a részvény, nincs más út mint felfele. De ez nem befektetési stratégia, hanem szerencsejáték az én nehezen megkeresett pénzemmel.
@hussarX:
Asszem az azért elég lényeges különbség, hogy Gyurcsányék max. 20x300Ft kértek el a szegényektől (is) vizitdíjként vagy, hogy megszüntetjük a minimálbér adómentességét. A különbség sokszoros.
Érdekes, hogy amikor 300Ft-ról kellett dönteni akkor az utcán voltak az emberek, most hogy milliókat einstandoltak a manyup pénztárakból, otthon ülnek. Persze nekem sem habitusom autókat gyújtogatni, ezt a szélsőjobbosokra hagyom.
@Liliom08: Nem akarlak elszomorítani, de ez alatt a 1,5 év alatt, szinte csak a morál, és a tervezhetőség ellen dolgozott ez a társaság:
- lex törvények
- átláthatóság lenullázása
- titkosítások évtizedekre
- becsületesség, adózás, törvénytisztelet lenullázása
- szolidalitás, csapatmunka, egyeztetés, vélemény ütköztetés, ellehetetlenítése
stb-stb
"A disznótor nem a pörkölt felzabálásával, hanem a vér felfogásával kezdődik"

Mondjuk előtte nem árt kicsit hizlalni a malacot. :-D
@tede: "Ezt már hallottam pénzügyesektől, de aki egy csöpp intelligenciával belegondol, ez egy csúsztatás.
Ha van aki megeszi, akkor magára vessen.
Mitől teljesítene jobban mondjuk egy évi 3% kamatot biztosító befektetés a kamatos kamat miatt?
Azt ilyenkor elfelejtik, hogy az eredti tőke végig ott figyel. 1 év múlva ugyanaz az összeg már kevesebbet ér reálértéken, ezért kell a kamatot is hozzáadni, hogy tartsa az értékét. Ez nem jótétemény, nem is plusz pénz. A kamatos kamat esetében valóban összegszerüen nagyobbak az évi kamatjövedelmek, de százalékosan akkor is marad ami marad, nem a kamatos kamat miatt nő meg."

Az egész csak a kamat mértékétől függ. Ha a kamat (vagy hozam):
- kevesebb az inflációnál, akkor buksz
- pont az infláció, akkor vagy a pénzednél, te ezt az esetet írod
- több az inflációnál, akkor kerestél rajta

Normális befektetéseknél általában a 3. verzió teljesül. Persze nem annyival több az inflációnál, hogy egyik napról a másikra milliomos legyél, de 30-40 év alatt jelentős összeg fog felhalmozódni.
Egyébként a manyup rendszer, amit 1997-ben (?) hoztak létre úgy volt szar ahogy.
Teljes joggal szüntették volna meg. Mert nem szűnt meg teljesen, lehetett választani és maradt is 102 ezer tag.
Ezt a pillért ki kellett volna iktatni a rendszerből (akár alkotmány módosítással is) és a tagokat automatice be az állami rendszerbe.
A pofátlan reálhozamokat, mint mnyp-ben maradó tag már nagyon várom:-) Jól fog jönni az a pár ezer forintocska ha majd nyugdíjas leszek. :)
@Kivlov:

826.Tv/2011.

1.
A magánpénztárak pénzügyi szervezetek. A pénzügyi szervezeteket terhelő különadó egységesen a bevétel 40%-a, kivéve az olyan pénzügyi szervezeteket, amelyek székhelye legalább 40 éve Magyarországon van bejegyezve.

2.
A törvény kihirdetése előtt egy évvel lép hatályba"

Orbán Viktor Schmitt Pál
Miniszterelnök Köztársasági elnök
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Persze hogy kell fizetni. Majd ha kevesled a 24% nélküli nyugdíjadat, akkor öngondoskodhatsz, esetleg a pályakezdőknek kötelező lesz öngondoskodni. Lesznek pénztárak, ahova majd beléphetnek."

Ha mind a 24% adó lesz, akkor világbajnokok leszünk a 44%-os egykulcsos adóval (ugyanis a 16% valójában 20% a szuperbruttó miatt :-)
@EÖ: "Túl sok illúzióm azért nincsen azt illetően, hogy majd valaki közülünk jól jár."

Na MI, adófizetők majd akkor fogunk "jól járni" ha a 21 éve bűnöző politikusok rosszul járnak...
@hussarX: "A nyugdíjra én nem építek (ha kapok valamennyit az már jó), de mindegy, mert sajnálok is mindenkit, akinek olyan sikertelenül alakult az élete, hogy nem hogy csak várja, de szinte életcélja a nyugdíj! Élni aktívan és fiatalon érdemes igazán, nem annak örülni, hogy a munka helyett a " a többit nm másolom be, de majd meglátjuk 40 év munka után mit mondasz, mi lesz az életcélod (amikor a gyerekeid felnőttek ,és szeretnél még egy kicsit unokákkal békésen élni!Én igen is nem szégyenlem szeretném pár év múlva nyugdíjasként várni a postást, eleget dolgoztam és fizettem érte (mások is élvezték az én pénzemen, nem szeretem ezt mondani)és aki megpróbál megfosztani tőle annak a seggébe rúgok(talán lesz még annyi erőm, nekem és a hozzám hasonlóknak)akár Gyurcsánynak akár Orbánnak hívják!
Hogy erre a 24% befizetésre jogosultság keletkezik, az hosszú távon nem lehet kérdés. A kérdés csak az, hogy ez már a mai fityiszkormány alatt elismerésre kerül, vagy várni kell rá 1-2 választást.

És jól mondják itt többen: a kúrmánynak ez tulképp mindegy, mert a vagyont már magukhoz szólították, ebben visszaút soha nem lesz.
@Cirbi: Én gyűlölöm a politikát, de amiket olvasok a politikusokról... Mindet kizavarnám az országból!!! Amit csinálnak egy nagy 0. Vitázhatnak reggel 6-ig, akkor sem változik semmi. Ahogy pedig mindezt kommunikálják, a hülyeség netovábbja. És azok a birkenek, akik mindezt még el is hiszik, hogy ettől jobb lesz, hát no comment. Amiket felsoroltál mind igaz. A nagy felelősségre vonás és nyomozás az, hogy 2 nap alatt kinyomozzák, hogy az állami támogatású hiteleket az mszp alatt váltotta fel a deviza alapú? Röhej! Mindkettő ugyanolyan pénzéhes hazugsággyár! A kamerák mögött meg még mutyiznak is... Pfujjj.
@KisGenyo: Nekem meg pozitívban,és ha azt veszem ,hogy ez csak a reálhozam,(már meg is kaptam, ) nem a teljes hozam (ha visszaszorzom akkor akkor kiderűl,hogy a teljes hozam 20% ka )mennyit is nyúltak le? És képzeld a sokat szidott OTP voltam! Azt se felejtsd el minden évben kaptál elszámolást tehát láttad, tettél ellene? Csak azért léptem vissza mert közel a "nyugdíj" A lányom (aki maradt, mert több milláról volt szó)és neki még sok év van vissza és hála Isten, ha marad munkahelye és józan paraszti ésszel még jobb jövedelme lesz akkor súlyos tíz milliókról van szó,és még nem hülyült meg!
@hááááát: Szerintem a 98%-os adó bizonyára visszamenőlegesen fog életbe lépni, így az "önként visszalépők" (értsd: a pofájukat csendes káromkodások közepette befogók) részére éppen most kifizetésre kerülő pénzekből is kell majd fizetni. Egyáltalán nem lennék meglepve...
@rókafogta: "Csak azért léptem vissza mert közel a "nyugdíj"
Pont azért nem kellett volna, ugyanis visszamenőleg megmaradt volna az állami is.
Azért ez a heéyzet nem ilyen egyszerű!

Ha a manyuposok jogait megvédi az AB akkor, tüntetés és ki tudja mi lesz. Ez az egész simán elindíthat egy olyan lavinát, mint ami 2006-ban a TV leégetéséhez vezetett, ezúttal viszont nam a fidesz szervezésében.

3 millió embert nem kéne ennyire lebecsülni.
Jó poszt. Bár a lényegén nem változtat, akkor is kár tévedésekkel rontani rajta.

A reálhozam ugye a ténylegesen befizetett és felhalmozódott összegnek csak egy kis része, annak 98%-os adója nem sokat érne.

"Igaz, hogy a maradék is pont 2%-al több, mint amit az állam fizet, de ilyen aprósággal genyózni majd igazán nem ér."

Nem igazán, ugyanis az mnyp tag annyival kevesebbet fizet az állami nyugdíjkasszába, amennyit az mnyp-ba. Ezért az állami nyugdíja is kevesebb lesz (lenne), mint a nem tagé, ezt egészítené ki az mnyp. A végeredmény persze valószínűleg több (lenne), de a kiegészítés nélkül kevesebb.
Jelen esetben ugye 0, mert ugye a tavalyi elképesztő zsaroláshoz kellett valami ütős fenyegetés. A nyugdíjjárulékot meg átcímkézték "együtt-nem-működési" adóvá.
@Mnofőnix: ja, az volt a megoldás. hogy nem volt visszamenő, tehát amire kitalálták, a BKV-s százmillióra, azt már nem érinti. vagyis a mgoldás az volt, hogy fingottunk egyet a nullás lisztbe. neked ez tényleg megoldás?
Azért van egy vérfagyasztó megoldási lehetősége a kormánynak. Félek leírni, mert még magvalósítják:
Egyszerűen megszüntetik a magánpénztárakat és önkéntes pénztárrá alakíttatják. Így aki tag akar maradni annak a befizetést pluszban kell majd teljesítenie, a TB-be menő 10% mellett.
@In Motion: Simán szívat már minket, mert ugye levonni levonják a járulékot, de nyugdíjat az államtól nem fogok kapni. Szóval én fizetem a védelmi pénzt, mint a maffiának. Miket is beszélek, nem mint hanem A Maffiának fizetem.
@Squid:
Bizony, bár meg lennék lepve, ha ez megtörténne, hisz akkor még van remény.....
@Mnofőnix: "Egyébként a manyup rendszer, amit 1997-ben (?) hoztak létre úgy volt szar ahogy."

szegény hollandok, németek, amcsik. ilyen úgy ahogy van szar nyugdíjrendszerekben nyűglődnek. mesélj még, hadd értsék meg ők is, hogy milyen balfaszok. isszuk szavaid, ó mester!
@tede: szerintem most hagyd abba. A manyup lényege az (lett volna), hogy hosszú távon jelentősen csökkentse a költségvetés nyugdíjkiadásait. Minden manyup-tag 25%-kal kevesebb állami részt kap (-ott volna)
Mivel a nyugdíjpénztárak bizonyos %-ban állampapírban, illetve (a tagok választásának megfelelően) portfóliótól függően részvényben/kötvényekben fialtatták a pénzt, törvényszerű, hogy a válság hazavágta a hozamokat 2008-ban (amit 2009-ben példásan le is dolgozott majd' az összes)
Az előtt lett hazavágva a rendszer, mielőtt az előnyei megmutatkoztak volna.
@nu pagagyí:
Még mindig nem értem, hogy én, aki maradtam, és aki befizetem a 24%-ot az államnak (mert levonják), miért nem kapok érte semmit majdan?
Vagy levonják és kapok én is nyögdíjat, vagy nem vonják és rám bízzák az egészet. S, mint tudjuk a zállam nem jó gazda........

Ezt magyarázzátok meg agymosottak!
@nu pagagyí: Végülis nem is olyan vérfagyasztó, mert az eddigi befizetések megmaradnak magánfelhalmozásnak, ellentétben azokkal, akik önkéntesen visszaléptek.
@phrascarica: Igen (már én is tudom) de azért azt a nevezetes nyilatkozatot aláírtam.Amúgy meg sajnos én a magam (mások) munkaadója is vagyok, és még azt sem tudom a holnap mit hoz....
@Jaffar: A védelmi pénz mond valamit??? Tőlem is vonják a köcsögök.
Hi, csak röviden ... mindig is baromság volt az a felállás, hogy ugyanarra a befizetésre volt aki kapott szolgáltatást az államtól és volt aki nem ... szóval AB csak hajrá vagy előre :)
VAN ÚJ A NAP ALATT?

Egy regényben olvastam, amit egy 1895-be született, erdélyi származású író írt a gyermekkoráról,az 1914-e évekről, az akkori közéletről, politikáról, és 1963-ban jelen meg. Amikor először olvastam fiatal voltam, és akkor teljesen mást sugalt, mint amit most értelmeztem belőle:

Az egyik esemény lényege, letartóztattak egy személyt, de az ügyvédjét nem engedték be hozzá, hogy beszélhessen vele.Az ügyvéd panaszt nyújtot be az illetékes államtitkárhoz, aki a következőt válaszolta:
"Minden magyarnak tudnia kell - hangzott a válasz- hogy a haza érdeke előtte jár a törvény betűinek." NEM ISMERŐS?

Ugyan ebben a történetben egy erdélyi városkában pártot akarnak alapítani, de nem tudnak egyezségre jutni, hogy mi legyen a párt célja, és három irányvonal alakul ki. Végül párt nem lett ( pártszövetség sem!), de a három szervező bizottság munkájának eredménye az lett, hogy a városka polgárai, ha az utcán találkoztak, nem köszöntek egymásnak. NEM ISMERŐS?

A pártalakítást kezdeményező agitátor ezt hírdette:
"Harcolni akarunk, harcolni fogunk a magyar nép szabadságáért. Hogyan? Úgy, ahogy őfelsége jelmondata írja elő: Viribus unitis. Ferenc József jelmondata: egyesült erővel. Minden tisztességes polgárnak részt kell vennie ebben a harcban, ha azt akarjuk, hogy eredményt érjünk el. Épp ezért okosan, mérsékelten kell megállapítanunk a programot, hogy minden tisztességes polgár aláírhassa.Én már több pemétei úrral beszéltem ezekről a kérdésekről. Az urak mind készek - a magyar nép érdekében - a pártalakításra."
NEM ISMERŐS?
Ja! Mi is a gond a nyugdíjak körül?
@Jaffar: Nézd, az országnak áldozatot kell hoznia azért, hogy végre kialakuljon a magyar nemzeti uralkodó osztály, amely majd hereként tud cselédekkel körülvéve "szépen és jól" élni. Ha ez nem történik meg, akkor nem lesz, aki adományaival segítse az éhező gyerekeket.
Ehhez sajnos pénz kell és hát onnan kell elvenni ahol van. Elveszik tőled.
Szerintem ők is 10tában voltak, hogy ez nem lehet megtenni. De kellett a nagy robbanás, hogy az emberek elrémüljenek és ne merjenek maradni. Az AB meg eltököl még 2 évig. Addig is gyűlik a pénz, a jó kis pénz... :(
Tisztelettel ajánlom figyelmetekbe a blogomat!
@is:

Azt azért nem szabad elfeledni, hogy honnan indult egy nyugdíjrendszer. Egy magánnyugdíjrendszer elvileg lehet jó is. Viszont itt nálunk a háború után kialakult a felosztó kirovó rendszer, mert más nem volt (a háború előtti befizetések elúsztak). Vagyis az aktív dolgozóktól levont és a munkáltatók által befizetett járulékokból (BEVÉTEL rész) fizették a nyugdíjasok járandóságait (KIADÁS rész).
Tehát a mindenkori dolgozók "tartják" el a nyugdíjasokat.

Itt 1997-ben kitalálták a 3 pilléres nyugdíjrendszert:
- állami (kötelező)- ami addig is volt
- manyup (van akinek kötelező, van akinek fakultatív) - új elem
- kiegészítő (önkéntes)

A kiegészítő önkéntes elem jogosultságát nem vitatom.

A manyup rész viszont magában kódolta az államadósság növekedését. Ugyanis az állami nyugdíj rendszer BEVÉTEL-einek egy részét (dolgozói befizetésekből) átcsoportosították a manyup bevételek közé, de az állami nyugdíj rendszer KIADÁS-ai változatlanok maradtak.
Ez növelte a TB hiányát, vagyis a államadósságot.
Valamikor persze amikor a manyup tagok elkezdtek volna tömegesen nyugdíjba menni, csökkent volna a KIADÁS rész az állami rendszerből is. HACSAK addig a rendszer össze nem omlik.

A manyup rendszer az indulása óta jól el volt, mert jórészt eddig csak a BEVÉTEL-ek jöttek KIADÁS-ok nélkül. Tehát nekik csak forgatniuk kellett pénzt, amit van aki jól, van aki rosszul megtett.
Mivel már anno is ez volt a legvalószínűbb forgatókönyv (mármint, h az AB majd csak ezen a járulék-adó dolgon talál fogást), gondolom ők is így terveztek. A céljukat elérték, az emberek 97%-át sikerült befenyíteni, megvan a pénz. Most így utólag gyk. már mindegy. Persze majd selmeci bejelenti, h a gaz AB (gyurcsány irányításával a háttérben) megpróbált még utánuk rúgni, de ők sikeresen megvédték az embereket és a nyugdíjakat. Ez kb. 2 napig lesz hír (a pártcsatornákon még addig se), és kész, ennyi. Az emberek meg nem fognak háborogni, mert megkapták a pár tízezer forintjukat (tényleg, megkapták már??)
A kezdetektől a jelenlegi kormánypártokra szavaztam.
Manyup tag maradtam. Az alábbiak miatt.
- ha '98-ban be kellett lépni, akkor most már hadd maradjak, ha volna oly szíves....(autópályán se kultiválom a sávok között cikázó "autóhasználót" , pláne dugóban)
- kevés volt az infó januárban, pl. az is csak több hónap múlva derült ki, hogy az ingyenélő rokinyuggereket, és rendvédelmeseket meg fogják nyírbálni, ami - ha januárban ismert, máris más lett volna "a leányzó fekvése"
- a nyugdíjvédelmi biztos személye (se nem hiteles, se nem szakértő, etc,etc....)
- sajnos ez akárhogy is nevezzük, bizony zsarolás volt, és információhiányos "döntésre kényszerítés"
- a kormány egy szót se beszélt 2013 utánról, amikortól az állami nyugdíj tényleg jelentősen kevesebb lesz, olyannyira, hogy a mai nyugdíjasok az akkoriakhoz képest "havájdizsi" szinten fognak élni.
- nem vették el a vén geci kommerektől a tényleg meg nem érdemelt magas juttatásokat....
98%, de visszamenőleg ám! :) :(((((((

kábé addig maradnék ebben az országban amíg ezt hatályba léptetik.
@Jaffar: azt, hogy nem kellett senkinek fizetnie, pártunknak és kormányunknak köszönhetjük, mert ők azoknak a veszteségét, akiknek eltőzsdézték a pénzét a pénztárak, nagyvonalúan jóváírja a virtuális állami számlájukon. Bár én is maradtam manyup tag, fölhívnám arra is a figyelmedet, hogy amit most reálhozamként kifizettek, az nem a befizettet,hanem a jóváírt tagdíj inflációval növelt része feletti összeg, azaz a hozamnak nem kellett tartalmaznia a levont működési költségeket.
@nu pagagyí: "Egyszerűen megszüntetik a magánpénztárakat és önkéntes pénztárrá alakíttatják. Így aki tag akar maradni annak a befizetést pluszban kell majd teljesítenie, a TB-be menő 10% mellett."

Ez nem lenne különösebb probléma. A vicces/hihetetlen/elképesztő helyzet és probléma az, hogy ha mnyp tag vagy, büntetésből (mert rossz fiú voltál és a "szabad döntésed" nem állambácsinak tetsző volt) az állami nyugdíjbefizetéseidet (ami az mnyp befizetésed több mint kétszerese) köszönettel elfogadják (értsd: köteles vagy fizetni), majd beígérik, hogy ebből egy fillért sem fogsz viszontlátni, mert "kiírtad magad a rendszerből".

Ez az, amit remélhetőleg elkaszál az AB.

Ez a döntés egyébként MOST semmibe sem kerülne az államnak, hiszen az állami nyugdíjakat nem most kell fizetni a mnyp tagoknak.
@kewcheg:

Én meg nem voltam manyup tag. Az egésznek a kezdetén 1997-ben tán jöttek ám a manyupok ezerrel, tele volt velük a postaládám. Egyik szebb ábrát, grafikont mutatott mint a másik. Valahogy nem láttam biztosnak, hogy ilyen szép lesz az ábra, ha egyszer el kezdeniük fizetni a saját részüket nyugdíjként.
@Mnofőnix: "gyébként a manyup rendszer, amit 1997-ben (?) hoztak létre úgy volt szar ahogy."

Azok részére, akik minimálbérre + zsebbe vannak bejelentve, szar, mert nyugdíj előtt hiába verik az asztalt, hogy "deőkledolgoztaknegyvenévet!" Ott lesz a dokument, mennyit fizetett, mennyi jár .

A becsületes befizetőknek (gyk: adófizető) viszont jó, mert visszakapja amit levontak.

Ja, hogy ők vannak kevesebben? Ez ellen kell akkor tenni, hogy ne megint a kalapból csak kivevő emberek mondják meg, hogy tudná őket jobban eltartani a dolgozó réteg.
@newtehen:

Megsúgom: be vagyok jelentve az utolsó fillérig.

Az általad írt jelenség ellen meg tényleg lépni kell, de nem biztos, hogy erre a manyup volt a megoldás.
@tede: "Annyit azért értek a pénzügyekhez, hogy nem nagyon van olyan hosszútávú befektetés, ami most nem hoz semmit, de majd 10-15 év múlva."

Nem, tényleg nem értesz a pénzügyekhez.
Persze, az elvi kinyilatkoztatasok elvileg fontosak, de a torvenyt megvaltoztani ra fog erni 2014-ben is.
A pénztárak működési feltételeit az állam határozza meg. Sajnos lehetőségük van olyan szabályozást kialakítani, ami mellett nem éri meg fenntartani a pénztárakat a magánbefektetőknek. Ártatlan mosollyal, a pénztártagok érdekeire hivatkozva kicsinálják a maradék pénztárakat és végül létrejön a tisztán állami rendszer.
@Mnofőnix: tudod ez kb olyan, mint Budaházy ügyében, hogy fél óra alatt megvolt az ítélet de a bíró több, mint egy órán át ismertette azt. Vagy ő nagyon lassan beszél, vagy nagyon gyorsan tud vki ott gépelni

"-Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet."

;)
@prc: Reméljük így lesz. Gyalázatosan teljesítettek miközben megszedték magukat.
A most oly büszke ottmaradók gyújtogatni fognak nyugdíjasan, mert a válság, a magas költségek, a blablabla elvitte a pénzt, így sajnos az állami nyugdíj helyett lófaszt kapnak.
@Kalmár: "Reméljük így lesz. Gyalázatosan teljesítettek miközben megszedték magukat.
A most oly büszke ottmaradók gyújtogatni fognak nyugdíjasan, mert a válság, a magas költségek, a blablabla elvitte a pénzt, így sajnos az állami nyugdíj helyett lófaszt kapnak. "

81% kapott reálhozamot ami tiszta nyereség a futamidő nem egészen félidőben. Ez tényleg gyalázatos... Gyújtogatni azok fognak akinek államosították a magánvagyonát aranyapa!
@Mnofőnix: OK kb. így volt. Van elképzelésed arról, hogy mi volt az egész célja?
Szerintem, már ki is találták a megoldást. Több helyen június végén, július elején megjelent, hogy a munkáltatói járulék (jelenleg 24%) senkinek nem lesz alap az öregségi nyugdíjhoz, mindenki majd a várhatóan 20%-os munkaválalói járulék (egyéni számlán nyilvántartott)után kap majd öregségi nyugdíjat. Tehát senki nem kap a 24%-ért semmit, így nem lesz alkotmánysértő, hogy vki kap valamit érte más meg semmit. index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/30/duplazodik_az_egyeni_nyugdijjarulek/

Azt nem értem, hogy a fenti tervezetnek miért nem volt komoly sajtó vízhangja.

Tehát ezeknek a fiuknak mindenre vagy válaszuk...
@Kalmár: Összehasonlítottad már, hogy mennyi reálhozamot fizetett ki a Manyup a visszalépőknek, és mennyit az állami az államiban maradóknak? :-D

Később is hasonló arányszám várható... :-P
1998-2002 között Orbán idejében kb.2001 körül összevonták a nyugdíj és az egészségbiztosítási alapot. Száradtkiflirágós a barátjával akkor tőzsdézett ebből el néhány százmillió forintot.
@KisGenyo: "Nekem negatív volt a reálhozamom, úgyhogy én plusszban vagyok azzal, hogy visszab@sztak az állami rendszerbe. Az ilyenek nem 100.000-en vannak, hanem kb. 4x többen. Lehet rinyázni!"
Valami forrást is plz! Szerintem te szimplán hazudsz.
@Kalmár:
"81% kapott reálhozamot ami tiszta nyereség a futamidő nem egészen félidőben. Ez tényleg gyalázatos... Gyújtogatni azok fognak akinek államosították a magánvagyonát aranyapa!"

Tudod én nem voltam manyup tag, mert a korom miatt már nem volt értelme belépni. Én kinél reklamálhatok a reálhozamomért?
@Sieg:

Nem veszed figyelembe, hogy az allami nyugijjrendszer kilatasai szerint egy mai harmincas-negyvenes majd hetven-nyolcvan eves koratol akkori vasarloerteken napi 1 db zsomle aranak megfelelo nyugdijjat fog kapni.
Ehhez kepest a manyupos befizetes teljes osszegenek realerteke, PLUSZ az afolotti hozam 2%-a, az elegge havaii-dizsi, lassuk be.

Ha a manyupos toket sem lehet nyugdijjkorhatarig felvenni, lombardhitel fedezetnek akkor is tokeletes.
@kotyomfitty:
A manyup nem lehet hitelfedezet, mert a hitelnyújtó bedőlés esetén sem férhet hozzá, sőt a tulajdonos sem csak nyugdíjba vonulás után, életjáradék formájában.
Én olyan valaki hozzászólására várok aki a magánnyugdíjpénztáraktól is kap már nyugdíjat. Lehet hogy kalandvágyból, de maradtam a manyupban. Illetve mivel már 30 év fölötti munkaviszonyom van, ami alatt fizették is utánam a nyugdíjjárulékot /remélem:)/, elvileg mind két helyről kellene majd nyugdíjat kapnom. Legalább is ezek voltak az infók úgy fél évvel ezelőtt.
Ettől függetlenül nem sok jót várok az AB-től.
Az utóbbi években inkább jut eszembe róla gyermekkorom, a Ratkó korszak történetei és az abortusz bizottság....anno:)
@Oszó: Te tényleg nemérted, hogy a reálhozam értékéhez hozzá kellene számolnod az emiatt felvett hitelek következményeit?
Tök jó, hogy átlagosan 13 év alatt 70 ezer reálhozam lett. Baszod, tényleg ezt élteted???

Nincs 500 forint tényleges nyereség havonta!

Szerinted ennyit keresett a mnyp is?
Ennek a pénznek sosem lett volna szabad az állami nyugdíjkasszába úgy jutni, hogy előbb egy magáncég kezelési költséget vesz ki belőle, majd államkötvényformában még kamatot is és csak ezután ért a célba.
Hálistennek megszüntették ezt a szoci aranybányát is.
@george35: "Tehát senki nem kap a 24%-ért semmit, így nem lesz alkotmánysértő, hogy vki kap valamit érte más meg semmit."

Pont azt pedzegeti most az AB, hogy ha a 24%-ból nyugdíjat fizetnek, akkor azt nem lehet átnevezni adónak, hozzájárulásnak, hanem azért majd jár a nyugdíj. Tehát mindenkinek jár. Maradónak, visszalépőnek egyaránt. Ezt nem lehet elvenni senkitől.
Persze, ha jogállamban gondolkodnánk.
@James Pond:
Már nyugdíjas MaNYuP-osról nem hallottam, viszont a 3 millió emberből ugye sokan meghaltak. Ezek örökösei megkapták a felhalmozott vagyont.
@tede: De könyörgöm, konkrétan milyen veszteségről beszélsz, amikor éppen most utalták ki a reálhozamot a zembereknek?
@NaP: Igen, azt mondja az AB,ha a sok millió munkaválaló kap a 24% ért vmit, akkor a százezernek is kell kapni. Erre lehet a válasz nem kap senki, se a sok millió, se a százezer...
@Kalmár: "Te tényleg nemérted, hogy a reálhozam értékéhez hozzá kellene számolnod az emiatt felvett hitelek következményeit?"

Senki sem szorított az állam fejéhez fegyvert, hogy még akkor is kell a nyugdíjat emelni, amikor sok embernek nettó csökken a fizetése. A hiányt nem a MANYUP okozta, hanem az, hogy a nyugdíjakat nem a befizetett járulékból osztjuk, hanem egy elképzelt összeget indexálgatunk erőn felül.

"Szerinted ennyit keresett a mnyp is?
Ennek a pénznek sosem lett volna szabad az állami nyugdíjkasszába úgy jutni, hogy előbb egy magáncég kezelési költséget vesz ki belőle, majd államkötvényformában még kamatot is és csak ezután ért a célba."

Na látod a szabályozás volt a baj. Már Gyurcsányék megoldották, hogy nagyobb lett a részvényhányad, ezen kívül csak a működési költséget kellett volna csökkenteni (ez pedig törvénnyel könnyen megoldható).

"Hálistennek megszüntették ezt a szoci aranybányát is."

Ja. Az OTP volt a legnagyobb pénztár, a többi csak utána jött. Kinek is a legjobb haverja Csányi?
@Kalmár: meg, most fityeszes aranybánya lett, ó de jó....de van nyereség, szerinted az állami nagy kalapban mennyi lesz???
alapból: -
Vannak jól teljesítő alapok a világban, államiak is dögivel, de ilyen öszvér semmire sem jó faszság nincs a világban még egy, és ennek a pénznek is integethetünk nagy részben.

www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/sehogy_sem_illik_a_kepbe_a_magyar_nyugdijalap.153839.html
@Mnofőnix: csak tudod nem mindenki akkora állambuzi mint te

nekem bőven elég volt az állam atyáskodásából 89-ig
@george35: naja, én meg ausztriában fizetek járulékot, nekem meg ez a válaszom :)
Vissza kellet lépni szerintem felesleges kockázatnak teszi ki magát aki maradt... Fene tudja mikor milyen hülye (akár különadó stb) ötlete támad ennek (vagy a következő) kormánynak.

Külföldi (nyugdíj és egyéb) megtakarítás a megoldás! Ennyi ki kell vinni ebből az országból az ember jövőjét ha biztonságban akarja tudni... Sajnos... (Szerintem ez igazából nem is most kezdődött, csak most jutott el arra a szintre hogy sok ember ingerküszöbét át fogja lépni.... és tömegesen kiviszik a kis akár pár milliós megtakarításukat is!)
@kgonzo: Egy másik blognál már írtam erről: Bűnösök közt cinkos aki néma, tartja a mondás, és mennyire igaz.
@tede: az összes ilyen. Ugye beleveszel, levonják a tranzakciós díjakat, stb, egyből minuszban vagy, utána pedig _mehet_ fölfelé is ha minden együtt áll.
@KisGenyo:

Csak a tisztánlátás végett: az egésznek a szabályrendszerét a fidesz alkotta meg. Vajon miért nem a teljes hozam, hanem csak a fidesz által kreált reálhozam jár vissza? A betéted után csak a reálkamatot kapnád meg? Tök mindegy, hogy a reálhozamod mennyi, pénzt a fidesz által kreált szabályok miatt nem kaptál. Jól megmentették azt is.
@G. Wolf: ha a másik lehetőség kockázat nélküli lenne, igazad adnék neked, a különadó úgy is be fog jönni mindenkinek, 100k maradó tag nem tétel, ekkora lyukak tömködésére
Kedves(?) Blogger!

A rablás akkor volt, amikor KÖTELEZŐ volt belépni a manyupba!

Aztán azóti is van, mert én pl mindössz 20 rugót kaptam 12 évnyi rendesen fizetett díjból.

20 rugót voltak képesek összehozni 12 év alatt!

És te nem ezeket nevezed rablónak, hanem azt, aki ezeket seggberúgja?

Nyílván kapsz pár garast ezeért a siralmasan izzadságszagú szarkupacért, amit itt összehordas!

Azért jó mégis ez a poszt, mert legalább nem kopik meg az emléke, hogy miért is örülünk annak, hogy a rablóbanda mszp-szdsz már nem meghatárózó erő!
Ah.

Az államtól független nyugdíjrendszer - már elnézést, de kötelező; gazdasági és politikai értelemben, egy demokratikus (?) kapitalista (?) ország így működőképes. (Legalábbis, jóval egyszerűbb.)

Most az pont nem érdekes, hogy itt miért alakult ki a felosztó-kirovó rendszer, és a bevételek és a kiadások pont hogy alakulnak, miért "okozott veszteséget" az mnyp rendszer a költségvetésnek, egyáltalán okozott-e. De azért szóljunk róla.

1. A költségvetés, mint állami pénzszórás - főleg nálunk - iszonyat sok dologra szórja szét a pénzt. Abból fizetjük az állami dolgozókat, mindenféle beszerzést, számlákat, és többek között a nyugdíjakat is. A felosztó kirovó rendszer akkor (lett) volna igaz, ha az állam beszedne x milliárd nyugdíjjárulékot, és pontosan x milliárd nyugdíjat fizetne ki. Csak ez sem elméletileg, sem gyakorlatilag nem így működik; a kifizetett nyugdíj nincs egálban a beszedett nyugdíj járulékkal; ha nem elég, akkor máshonnan csoportosít át az állam pénzt. Ezért, amikor itt volt az idő, a kormányt sem érdekelte, hogy van-e realitása a 13. havi nyugdíjnak, vagy nincs. Természetesen a felelős ellenzék sem tiltakozott, sőt, volt EGY EMBER, aki még 14. havit is vizionált.

És igen, az MNYP rendszer okozott veszteséget az államnak, hiányt a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásaiban; de aki értett hozzá és közgazdász, az tudta, tudja, hogy emiatt később kevesebb nyugdíj kifizetési kötelezettsége lett volna az államnak. Az MNYP rendszer kb. a GDP 1%-nak megfelelő hiányt okozott; azonban ha ez nincs, attól függetlenül hiányzott egy ugyanekkora összeg - évről évre. Ugyanis a nyugdíjjárulék csökkent (kevesebb bevétel), a nyugdíjasoknak beígért dolgok, kötelezettségek meg nőttek (több kiadás). Így szépen összejött éves szinten 1% GDP-nek megfelelő hiány, ami évi 150-200 mrd forintot tett ki. (Hogy ez érthető legyen; ez pár éve még azt jelentette, hogy ha akkor NINCS MNYP rendszer, akkor évente csak 70 000 forinttal kellett volna kevesebb nyugdíjat adni MINDEN nyugdíjasnak, hogy nullszaldós legyen a nyugdíjkassza. Van olyan nyugdíjas, akinek most sem éri el a havi nyugdíja ezt az összeget...)

Ami rontja a nyugdíjkassza kiadási oldalát, az egyrészt politikai ok: a beígért és megvalósult kiadási tételek (13. havi nyugdíj, nyugdíj emelés), a bevételi oldal csökkentése (járulék csökkentés, egyéb kedvezmények).
Másrészt van demográfiai ok is: az elmúlt 10 évben volt legalább 2 nagyobb nyugdíjba vonulási hullám (Ratkó gyerekek, ugye).

És miért kell egy államtól független nyugdíjrendszer?
1. Mert az állam ezer dologra költ, és sosem képes takarékoskodni. Ha megborul, akkor borul minden kiadás - így a nyugdíj is.
Ha éppen jól megy, akkor gyorsan dobunk a nyugdíjasnak, mert akkor 1 év múlva engem fog szeretni.
2. A nyugdíj mivel fontos kiadási tétel, ezért kétélű fegyver a politikában. Választások alkalmával lehet libahájjal kenegetni a nyugdíjasokat, nekik kedvező ígérettel meg lehet nyerni a választásokat; ezért gyakorlatilag nyugdíjasnak ígérni az az öröklőszeres Gatling. Maximum nem tartjuk be. Ráadásul a nyugdíjas a tipikus ráérő - megnézi - meghallgatja az összes híradót, el tud menni gyűlésre (régi szép idők, hjaj), tapasztalt és mindenről van véleménye, sőt, mindenhez ért is. Az ilyen ember a politikus kedvence (; mert kevesebb sört fogyaszt, mint a kopasz húszas korosztály).
3. Az állam és a politika kurvapecérek hada, szemrebbenés nélkül ad úgy kedvezményt embereknek, hogy nincs mögötte fedezet. (Korai nyugdíj, extra kedvezmények, magasabb nyugdíj). Ebben az az ultra gusztustalan, amikor az általa alkalmazott - sokszor ejtőernyős dolgozótól, párttitkártól (sógorától, haverjától, ismerősétől) így kíván megszabadulni.
4. Állami rendszer esetén a nyugdíjad független a munkaidőd alatti teljesítménytől, a megtakarítási szokásodtól, és te sem vagy rákényszerítve, hogy tervezz. (Ez sarkítás, de kb.) Az állam megállapít egy nyugdíjat, és ezt később úgy módosítja, ahogy éppen az aktuális elit kedve tartja.
a)Szeretlek, mert te fontos vagy nekem, kíváncsi vagyok a véleményedre, szerinted kell neked egy havi plusz nyugdíj? Ha igen, szavazz rám.
b)Figyelj, igazából már munkát nem tudok adni neked, de szerintem meg van a 35 év munkaidőd, és egyezzünk meg abban, hogy elmehetsz nyugdíjba, és meg fogod azt kapni, amit idáig munkával kerestél.
c)Utállak te gerinctelen élősködő szar, csak szívod a vérünket, meg otthon herét vakarsz, menj vissza dolgozni, ha nem akarsz, majd az orvos eldönti.
d)Figyelj, a nyugdíjad, ami idáig JÁRT neked, az sok, szerintünk át kellene ezt gondolni.
5. Sok ember - már elnézést - szarik a takarékoskodásra - ezen a téren is. Úgy vannak vele, hogy az állam majd nyugdíjat és kész, majd meglátjuk mi lesz akkor. Persze az állam sosem ad eleget, ezért, ha jön egy politikai erő, ami erre ráígér, akkor már szerzett is egy új szavazót - és akkor lásd a korábbi pontok.

Egyébként, mindenféle viccet félretéve, a gazdasági szempontból sikeres ország az a lakóinak a mentalitásától IS sikeres; elsősorban az számít, hogy az egyéneknek mekkora a megtakarítási hajlandósága. Tessék megnézni a németeket, osztrákokat, svájciakat, hollandokat vagy a kínaiakat; ezek az emberek, teljesen mindegy, hogy jól megy vagy rosszul, a mindenkori bevételeik egy részét félreteszik. (A kínaik is, az itt dolgozó büfések, éttermesek mindegyike, a pénzük egy részét hazaküldik, ahol a család nem plazmatévére költi, biztos vagyok benne, hogy az otthoniak is, a kapott pénz egy részét félreteszik.)

MI ezért nem vagyunk sikeresek, tessék megnézni az ismerősi körben, ki, mennyi pénzt tesz félre. Persze, magyarázat mindig mindenre van. (De igaz ez arra is ám, hogy tessék megnézni, mennyi magyar dolgozik külföldön, és ebből mennyien - mennyit küldenek haza... Miközben a románok 10%-a külföldön dolgozik, és a román GDP több %-át teszi ki az általuk hazaküldött pénz.)

És ez a baj ezzel az MNYP históriával, itt volt egy módszer, amikor ez az ország nem elszórta a pénzt, hanem MEGTAKARÍTOTT; persze voltak érdekes dolgok (működési költségek, kamatok, stb.) - de kézcsókom, 12 év alatt összejött 3000 mrd forint; aminek a seggére verünk 1 év alatt. :-) És ilyen felhasználható vagyon nem lesz már jövőre.

(Ja, és aki rablóbandát emleget, az vegye észre, hogy az MNYP-k első 5 évéből 4 évig kik voltak hatalmon. Meg az utolsó évben, háhá. Ki is rabolt kit?)
@Behajtó70: Nomen est omen. :)
A hozzászólásodhoz csak ennyit:
-no comment-
Elég gyengécske poszt. Gondolkodtam is, hogy érdemes-e kommentálni. Aztán elolvastam a hozzászólások nagy részét, hát....

A legnagyobb baj a cikkel, hogy semmi tényszerűség nincs benne. Érdemes lett volna az állami nyugdíjrendszer mostani működését legalább nagy vonalaiban leírni, mert jól láthatóan a hozzászólók 95%-nak fogalma nincs miről beszél. Vélhetően a poszt írójának sem, ezért el kéne gondolkodnia érdemes-e erről szakértenie.

A másik dolog, hogy érdemes lenne megemlíteni a mnyp nyugdíjrendszer hatását a költségvetésre. Szerintem ezt még annyian sem tudják, mint a fentebb említett dolgot, de nem kívánom kifejteni, mert aki akar utána nézhet, aki nem annak meg minek.

A harmadik dolog, ami említést érdemel, az hogy egy egy kis számítás, hogy pl 10-15-20 millió forintból, 10-15-20 stb. éven át számítva, különböző reálhozamokkal milyen nyugdíjat biztosít majd a mnyp.

Ezek ismerete nélkül véleményt mondani lehet, de a súlya azonos lesz az ismeretek súlyával.
@george35: Azért nem volt visszhangja, mert csak az mnyp tagokat sújtja a változtatás, a TB-be levőket nem érinti. Pont ezt a hazugságot tenné helyre az AB. A TB nyugdíj ugyanis nem a levont 10% ellenértéke, mert akkor 66 évet kellene dolgoznod 10 évi (inflációval korrigált) 66%-os átlagkeresetnek megfelelő nyugdíjért. A jelenlegi szabály szerint viszont, a TB nyugdíjasnak elég erre 40 év. Ráadásul a negyven évbe beleszámítanak olyan időket is, amelyek után nem, vagy csak minimális járulékbefizetés történik: GYES,GYED, tartalékos szolgálat, táppénz stb.

A helyzet tehát, a Matolcsy-féle reform után az lett, hogy az ugyanolyan terheket viselő MNYP tagok, ellenszolgáltatás nélkül támogatják az állami nyugdíjban dőzsölőket. Ez lenne a diszkrimináció, amin a tervezett AB döntés alapul.
@okostojáska: mert az állami mit biztosít?
te is keményen tételesen igazoltad a véleményed, üdv a tényszerű csapatban ;)
@Behajtó70: A 20 rugót a felett kaptad, hogy megőrizték a befizetésed reálértékét. Az állami nyugdíj ugyanezt, a 20 rugó nélkül igéri. Utóbbit is csak akkor, ha a majdani állam ki bírja majd pengetni az akkori minimálbérre bejelentett, okosban dolgozó munkavállalók befizetéseiből.
@tede: Szerintem egy kicsit el vagy tévedve.

Milyen 10-13 év veszteségről beszélsz. A manyupok reálhozama alapján 81% az infláció fölött keresett. És valóban ennek további növekedése volt várható. Hiszen az elején még kevés tőkéből a nulláról kellett létrehozni az infrastruktúrájukat, ezért volt jóval nagyobb arányú a tőkéből amit nem írtak fel a számládra, hanem működési költségre fordítottak.

Mondjuk így is nagy genyók, mert még mindig többe fájt mint az önkéntesnél, ahol keményebb volt a verseny, mert ott olyanok találhatók akik hajlandók megmozdulni ha valami nem tetszik nekik.
@tede: bocs, tényleg félreértettem.
@Kalmár: Dehogynem értem, hidd el, hogy pontosan értem.
Azt nem értem, miért nem tűnik fel senkinek,hogy az egész nem a nyugdíjról szól, hanem arról, hogy a kormány rátehesse a kezét a megtakarításra. Szívem szerint a reálhozam kifizetését is megtámadnám az AB előtt, mert milyen alapon jár az bárkinek?
Azt nem értem, miért nem zavar senkit, hogy a manyupokkal kapcsolatban elhangzott sok minden pro és kontra, de a kormány és képviselői részéről kizárólag -és ez szó szerint- kizárólag hazugság, vagy értelmetlen baromság.
Posztoló:
"Meg kell majd valahogy magyarázni annak a 97% visszalépőnek, hogyizé, nem feleslegesen tojtatok be az időskori ellehetetlenülés felétek lógatott képétől."

Mit kell ezen magyarázni? Mindenki tudta, hogy az kamu, nem emiatt döntöttünk így.

Lehet, hogy TE igen. Ugyanakkor TE, kedves posztoló biztos maradtál magánkasszánál.

Posztoló, arra vársz, hogy az a 2,5 millió ember, aki átlagosan 80 ezret kapott reálhozamként, most panaszkodjon, hogy inkább kapott volna most nullát, és 30-40 év múlva valamit?
Az egész nyugdijrendszer és egészségbiztosítás egy jó nagy lehúzás.
Miért nem lehetne úgy megoldnai, hogy se nyugdíj-, se egészségbiztosítási járulék nincs, mindenki oldja meg maga.
Pl havi x ezerért szerződést köthetnél kórházakkal, aztán ők ellátnának.Tudom ez most is így van, de tb járulék mellett, 2x fizetek akkor is, ha ingyenes ellátás közelébe se megyek.
Tudom van szolidaritás is, de talán kérdezzék meg, hogy akarok-e szolidaritani és olyanok ellátását fizetni adómból, akik generációkra visszamenőleg az életben nem fizettek egy vasat sem a közösbe.
A nyugdij hasonlóképp, aki nem bizik az államban, attól ne vonjanak le semmit, cserébe ne is kapjon semmi állami nyugdijat.
Ha valaki nem az állami nyugdijpénztárhoz tartozik, az úgyis kiirta magát a rendszerből, akkor már miért is fizessen?
Miért csak itthoni mnyp-vel szerződni, ezekhez bármikor hozzáfér az állam enyves kez?
Miért ne tehetne az ember havonta x összeget pl egy svájci bankba a kötelező elvonás helyett. Ott biztonságban is lenne a lopósnál lopósabb kormányoktól.
@nu pagagyí:
"A 20 rugót a felett kaptad, hogy megőrizték a befizetésed reálértékét. Az állami nyugdíj ugyanezt, a 20 rugó nélkül igéri. "

20 rugó az havi kb. 140 Forintos nyugdíjkiegészítést jelentene. Tehát ennyivel lenne több most a nyugdíjad, ha az MNYP is megtoldaná.
Kemény 140 Forinttal havonta.
@bureber:
"Tudom van szolidaritás is, de talán kérdezzék meg, hogy akarok-e szolidaritani és olyanok ellátását fizetni adómból, akik generációkra visszamenőleg az életben nem fizettek egy vasat sem a közösbe."

Nem érdekel, hogy te akarsz-e szolidaritani.

Az az érdekes, hogy van azoknak az embereknek is szavazójoguk.

Innentől kezdve meg van szavazva, hogy te eltartod őket.
@okostojáska: hogy mukodik az allami rendszer? mik az elonyei es a hatranyai a mnyp-vel osszehasonlitva?
Nagyon okos a posztíró, de akkor is tény, hogy a nyugdíjkasszából a manyup számlákra eltérített pénzek hiányoztak a nyugdíjkasszából, emiatt vagy a nyugdíjakat kellett volna csökkenteni, vagy, ahogy ez történt, költségvetésből kipótolni. Erre pedig hitelt kellett fölvenni, ami növelte a hiányt. Tetszettek volna jobban gazdálkodni.
@nu pagagyí:
Elovastad az indexes irást róla, amit becsatoltam? Nem csak a magánnyugdíjasokat érintené, hanem mindenkit, épp ezért gondolom, hogy itt a fidesz brigád huszárvágása a leendő AB határozatra... Senki nem kap a 24%-ból semmit, így senki nincs diszkriminálva... Ellenben fizetünk 10% helyett 20%-ot...
Az ő logikájukkal ez megoldás, a többit meg nem számít...
@Tedat: ez világos, sajnos így van.
Pár év múlva ad abszurdum majd alakul egy nyugger-ork-potyautas koaliciós párt, 2/3-dal nyernek, aztán szja+járulékok felemelve 90 %-ra...
@george35: erre nekem is van valaszom...

"29.§(1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.
(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.
29/A.§ Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt."
@Tedat: Kinek ennyi, kinek annyi. Attól függött, ki hogyan figyel a saját befektetésének sorsára. Azért is volt több pénztár, hogy választhassál, azon belül még a befektetési módot is megjelölhetted. Az ilyesmit hívják egyébként kapitalizmusnak, amikor tőled is függnek a dolgok.

Az állambácsi által juttatott, célszerűen variálható segélyszerű formák, amelyekben hirtelen felindulásból lehet jutalmazni és büntetni, a kommunista világ sajátjai.

A kettő közti választás, egyéni értékrend kérdése. Az állam meg a választók akaratából (amíg demokráciáról beszélhetünk) halad valamerre. Most éppen az oligarchákkal kombinált kommunizmus felé.
Ha az AB ezt megszavazza, akkor - mivel csak a faszkalap matolcsy fenyegetése miatt léptem vissza az állami rendszerbe - ez azt jelenti, hogy nekem újra jogom van dönteni, mert megváltoztatták a döntés feltételeit. Érted, bazdmeg? NEM MEGVÁLTOZTAK A FELTÉTELEK, HANEM MEGVÁLTOZTATTÁK. Devizahiteles kisköcsög barátaim, én, aki minde faszt ki tudok számolni, evvel nem számolhattam. Mondok azonban még valamit. Ti avval nem számolhattok, hogy mikor robbantom rátok azt a kibaszott zsidó parlamentet, a kibaszott zsidó AB-vel együtt. A kurva kegyetlen, büdös faszú sátánista ördög basszon szájba itt már minde rohadt gecinyaló buzeráns barmot. Szerinted meddig fogjuk hagyni, hogy azt csináljatok, ami eszetekbe jut. Kiadom a parancsot: a cigány lótolvajt és bandzsa köcsög, semmihez nem értő varázslóját lőjétek a Dunába.
@öreg büzész: "81% az infláció fölött keresett"? Mennyit is? És ha visszaosztod a befizetések ütemével, az mekkora hozamot is mutat?!?!
Ne legyünk már annyira hasra esve a manyupok "teljesítményétől"!!
Pedig én egyösszegben nem is kaptam rossz pénzt! DE!! Ennyit akkor is meg lehetett volna keresni, ha számlán tartom a pénzt és figyeled a 3-6-9 hónapos lekötési akciókat!

@jaffar: "Én még nem hallottam olyanról, hogy a visszalépök közül valakinek is be kellene fizetnie pénzt az államiba, mert veszteséges volt a manyupja. Tehát a manyup legalább annyi NYERESÈGET TERMELT, mint az infláció."

Alapvető tévedésben vagy! Azért nem kellett befizetnie senkinek, mert a jogszabály így rendelkezett!
Viszont azok között, akik nem kaptak reálhozamot, nagyon sokan vannak olyanok, akiknek a hozama bőven nem érte el az állampapírok hozamát!
Közvetlen példa: a páromnak 600.000 Ft MINUSSZAL zárták az elszámolását, 13 év folyamatos befizetése (és nem minibálbére jövedelme) után!
Szóval mielőtt kijelentesz valamit, először tájékozódj!!

Az egész átlépni-nem átlépni mizéria csak arra volt jó, hogy napvilágra kerültek azok az anomáliák, amelyek - még most is - a manyupok működésében benne vannak!
A nemtörődöm/hanyag kezelés ("kit zavar a veszteség, majd bejön, mire a paraszt elmegy nyugdíjba"), a felelősségre vonhatóság/elszámoltathatóság teljes hiánya, a - még a PSZÁF számara is - átláthatatlan ügyleti tranzakciók rendszere, stb.!!
Úgy, hogy közben ők igen jól hereveréltekek a mi pénzünkön (jó fizetés, bónusz, jutalék, "pénz-paripa-fegyver", stb.)!!
@george35: Szerintem ez kiindulási alapnak nem lenne rossz, mindenestre valamiféle hatástanulmány nem ártana.
Csakk azt nem értem, hogy ha senki nem akar az államnak befizetni, akkor mégis miből várjuk, hogy működjön, meg támogatásokat adjon?

Mondjuk azt sem értem, mégis hova lesz az a sok lóvé, amit havonta-évente adó címén befizetünk.

Nem értek én már semmitesenem :S
@Jaffar:
Azért nem hallottál arról, hogy a visszalépők közül valakinek be kellene fizetnie pénzt az államiba, mert veszteséges volt a manyupja - mert az állambácsi deklarálta, hogy az ilyen veszteségeket simán leírja.
Ez tehát nem jelenti azt, hogy ne lett volna veszteséges manyup számla.
@somogg: Ajánlom mindenkinek a figyelmébe (A tyúk nem tojik aranytojást - gondolatok a magánnyugdíjpénztárakról):

vilagszabadsag.hu/index.php?f=1078

illetve a jelenlegi számítás:

www.onyf.hu/?module=news&action=show&nid=9128&root=ONYF&rand=1140e990217542164941bf6c5847b0a8
@Tedat: Mást meg nem érdekel, hogy neked mi a véleményed, főleg ha erőből nyomulsz, volt kitől ezt a szépet stílust megtanulni ;)
@Kalmár: az államnak annyit kéne költenie, ami bevétele van. Ha ennyi, akkor ennyi. Te is otthon így csinálod, nem? Ez a MNYP rendszer annak szabott egy korlátot, hogy később majd a tőke kamataiból is elélsz -tudod, mint örökölsz, vagy amikor nyersz a lottón is nagy összeget- és nem kell annyit vagy egyátalán dolgoznod, hajtanod az egyre több pénzt, az egyre több kiadásra(=nyugdíjasra).
Az, hogy most annyival kevesebb eltapsolni valója volt az államnak, egy dolog. Majd 25 év múlva meg szívjuk a fogunkat, hogy miből fizessük ki őket, mert járni járna ugyan, csak nem jut. Sok helyen bevált a rendszer amúgy, csak kellett egy félinformációkból felépített félretájékoztatás a pártmédiában és el volt intézve a 3000Mrd sorsa, jól jött ehhez a válság is. A droidok meg egy tál lencséért(=hozam) eladták az életüket(=tőke). Annak idején a hollandok is egy marék üvegért vették meg az indiánoktól Manhattan-t, mert azok nem tudták mi az, értékesnek hitték. Sokan most azt örülnek ennek a pár tiz- százezer forintos reálhozamnak, pedig a tőke volt a vagyonuk, amit az állambácsi most jól felél helyettük. Az hogy ennyi a reálhozam most csak annak köszönhető, hogy a válság utáni esésből ennyire állt még csak vissza az árfolyam, most lett realizálva az éppen aktuális értéken. Ez nem jelenti azt, hogy x év alatt csak annyi volt, hanem most ennyinél tartott. Egészen a realizálásig ez csak virtuális veszteségek voltak. Ez kb most olyan, mintha 12 év után a kedves vezető legjobb kezének privát bankjában a betéted után megkapnád ugyan a kamatokat infációt kivonva belőle, de a tőkét nem.
@Cogito.t: 13 év alatt miért nem váltottatok? Ez lenne a tudatos öngondoskoás! Évente egyszer meg kellett volna nézni hogy mennyi volt az előző év... Ha minuszos akkor pláne ott hagyom! Ha keveslem akkor is!

Ne haragudj de a ti hibátok is hogy minuszban vagytok 13 év alatt!

Haveromnak is olyan mnyp-ben volt ami 2%-ot adott... az elején; váltott is ... és alig több befizetés mellett kb 2x annyi reálhozamot kapott a végén mint én ... (szal utólag tudom hogy nekem is kellett volna váltani).
@george35: "sajtó vízhangja"
gyanítom, hogy neked se az MTA Kazinczy-tagozata fog nyugdíjat utalni. :)
@Cogito.t: zseniális vagy, de az államiban deklarátan 0.000% hozam van. Tehát a MNYP rendszer akár csak 1% hozammal is pont végtelenszer jobb ennél.
@R_Gábor: és most az említett gondok megoldódtak? én nem látom ezt, tudom én vagyok a sötét
@okostojáska: szerintem par mondatban te is ossze tudod foglalni a valaszt, ha ertesz hozza. ugye?
Én nem mondom, hogy sötét vagy. De az biztos, hogy most legalább emiatt nem kell folyton hitelt felvenni.
Az ugyanis nem megoldás, hogy "ezt most odaadom neked, hogy takarítsd meg. Ja, de ezt a mostani nyugdíjastól veszem el... hú, azt mégse kéne, akkor vegyünk fel rá kölcsönt".

Hogy a majdani nyugdíjunkra ez így megoldás-e? Biztosan nem, arra csak az lenne megoldás, ha nem csökkenne a népesség, és az akkori dolgozók ki tudnák majd termelni a nyugdíjunkat, ha öregek leszünk.
@R_Gábor: Most nem kell, majd kell 2*, 3* x* annyit, eltoltuk a nagyon nagy problémát 10-20 évre, úgy hogy közben feléltük, elköltöttük a tartalékainkat, amit be kellett volna fektetni valamibe /vagy államilag, vagy vállalatilag/
@R_Gábor:
"
Az ugyanis nem megoldás, hogy "ezt most odaadom neked, hogy takarítsd meg. Ja, de ezt a mostani nyugdíjastól veszem el... hú, azt mégse kéne, akkor vegyünk fel rá kölcsönt".
"
Az ember fizetését nem az állam adja! A manyup-os pénzt sem az állam adta! A dolgozó termelte meg azt a pénzt! (na jó, az állami alkalmazottaknál, mint munkáltató ő adta).
Az, hogy kevesebbet vett el, az nem azt jelenti, hogy amit nem vett el, azt adta!
Érthető?
@somogg: Persze, össze tudnám. Ha 1 mondatban kéne, akkor ez az elmúlt 13 év legnagyobb gazdasági baklövése volt (mnyp létrehozása).

Egy dolgot kell megérteni mindenkinek. Akkor lesz jó nyugdíjad, ha nyugdíjas éveidben az ország gazdaságilag jól muzsikál, demográfiailag egészséges lesz, minden más esetben, ha nyugdíjból fogsz megélni, fel fog kopni az állad és akkor még optimista voltam.

A mnyp pedig pont a fenti folyamatok ellen dolgozik, nem is kicsit, évi 2% hiányt termel.
@Mnofőnix: Aztán komcsi-e vagy, jóbarát?:DDDD
@Cirbi: A nyugdíjat mindig a dolgozó, fiatal generáció termeli ki, így egyetlen jó befektetés nyugdíj szempontjából, ha a fiatalokba fektet az ország. Egészséges, kiművel emberfőkre van szükség, kizárólag ők a jó nyugdíjas évek garanciája.
"Őszintén remélem, hogy az AB-nek lesz bátorsága ezt a határozatot elfogadni akár hétfőn, akár elseje után a kibővült létszámmal."

Hol élsz te, oduban???
Ha az AB csinál is valami látszólag ellenkezőt Kim Viktor Szennel szemben, az is csak azért lesz, mert Kim Viktor Szen elqrt valamit (mindent…), s ő nem visszakozik, cserébe megsemmisítteti az AB-vel. S így még azt is elmondhatja, mennyire jól működik a demokrácia!
Te meg itt elmélkedsz.
Nesze nektek 2/3! Szopogassátok!
@okostojáska: zseni vagy öreg, csak ezzel pont nem mondtál semmit, mert a MNYP rendszer is akkor működik jól, ha a világgazdaság jól teljesít, de az államnak a több nyugdíjas jó/jobb ellátása mellett mégis kisebb teher (lenne) Nézz körül a világban ahol ez a rendszer működik 40-50+ éve. A nyugdíjas nem azon szenved hogy a tüzelője meglegyen télre meg a gyógyszereit meg tudja venni, és jusson csikrefarhátra, ahogy itt az államiban...
Hú, de magabiztosak vagyunk...
Egyébként nem érthető. Ugyanis:
A magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetése előtt a munkáltató fizette a huszonvalahány %-ot, én, a munkavállaló pedig a 10%-ot. Ez az összesen kb. 34%, amely minden munkavállalótól ill. után bejött, adta a nyugdíjkassza alapját. Ez már eleve nem a munkavállalóé volt, hanem elvonták tőle. Most ezután manyup tagoknál ennek egy részéről (8%?) lemondott, vagyis, amit eddig elvett, azt mostantól átengedte. Erre írtam én, hogy odaadta. Lehet büszkének lenni és szavakon lovagolni, de szerintem nincs értelme. Egyértelmű, hogy egy társadalomban az ember által megtermelt pénz nem az övé, hanem megy a közösbe.
@G. Wolf: Például azért, mert nem volt megfelelő az információ/adatszolgáltatás, így "boldog tudatlanságban" voltunk ... de ebbe, most egyéb okok miatt nem akarok túl mélyen belemenni!

Mint említettem, nekem szerencsém volt, mert jót választottam, így lett némi reálhozamom!

De miért kell "szerencse" ehhez?? Miért nem lehet számonkérni rajtuk a pénzünkön hozott döntéseiket?? Miért nem lehet őket felelősségre vonni, ha szemlátomást szakmailag alkalmatlanok?? Miért utóbb derülnek ki, hogy "hát a szakmai berkekben már régóta tudott volt, hogy szarul csinálják"??
Vagy például: hogy lehet az, hogy a jelentős veszteséget hozó ügyletek után ugyanúgy ráverik a költséget az ügyfélre, mint a sikeresek után?? Miért nincs megteremtve az jogi/anyagi felelősségre vonhatóság??
Tudod a normális világban ha más rám bízott dolgát elcseszem, akkor azért felelősséggel/anyagi helytállással tartozom! Ezeknél miért nincs ez??

És még számtalan kérdést fel tudnék tenni! Természetesen tudom, hogy nem kizárólag ők a felelősek, mert a szabályozási környezet is szar, ők meg csak "kihasználták/bejátszották" a nekik hagyott "játékteret", igaz azt viszont totálisan, pofátlanul, gerinctelenül, hazudozva, "parasztvakítva"!!
Mert ügye a paraszt csak addig "kedves ügyfél", amíg fizet, addig bezzeg "mosoly/üljön le/tessék parancsolni/milyen irányból nyalhatjuk a B. fenekét", de bezzeg ha el kell számolni/vissza kell adni, akkor már aztán - jó esetben - bocinézés/vállvonogatás/kéz széttárás/stb.!!

És hangsúlyozom nem az öngondoskodás ilyetén formája ellen vagyok, mert szerintem is lehetne ezt tisztességesen, gerincesen, ember módjára csinálni és még úgy is lehetne szépen keresni! És az állami nyugdíjam felől sem vagyok nyugodt, mert szemmel láthatóan 10 éven belül összedől a felosztó/kirovó rendszer!

Én/mi tanultunk a kárunkon!
Ebből a szempontból nekünk még jókor jött az elszámolás! Még van 20 évünk, hogy gondoskodjunk magunkról, öregségünkről!!
Mi saját magunknak!!
És soha a büdös életben többet egy kanyi vasat nem bízunk ezekre/ilyenekre! Szépen gyűjtögetjük magunknak, a már korábban leírt módszerrel!!
@zeddez: Korábban linkeltem egy cikket, neked különösen javaslom. Olyan ember írta aki igencsak ért is hozzá.
@R_Gábor: " ha nem csökkenne a népesség, és az akkori dolgozók ki tudnák majd termelni a nyugdíjunkat, ha öregek leszünk" - ez azért nem állja meg a helyét mert a népesség elöregszik.

www.hirperec.hu/pic/2011-03/1299855675.jpg

2050-ben (amikor kb mi nyugdíjasok lennénk) jelentős többlet lesz, és az új belépők még ha többen is volnának nem lesznek képesek rólunk gondoskodni. Akkor lenne igazad ha hasonló lenne a halálozási ráta mint a XX. század közepén, hogy nagy fokú aktív tart el alacsony számú inaktívat.

Persze ezek korrigálhatók, pl mint a svédeknél hogy 70 év nyugdíjkorhatár, és az állami nyugdíj mértéke hozzá van kötve a gdp-hez (egyébként szerintem mindkét megoldás nagyon is helyes!) Illetve a nyugdíjasok kaphatnak nagyobb mennyiségű mindenféle utalványt, hogy országon belül költsék el a jutatásaikat. De ezek csak tüneti korrekciók, nem pedig megoldások. Megoldás csak az ha mi magunknak most valamennyit félreteszünk.
@zeddez:
"Nézz körül a világban ahol ez a rendszer működik 40-50+ éve. A nyugdíjas nem azon szenved hogy a tüzelője meglegyen télre meg a gyógyszereit meg tudja venni, és jusson csikrefarhátra, ahogy itt az államiban..."

Ja, csak ennek nem az MNYP az oka, hanem az, hogy fejlettebb a nyugati gazdaság, jobb a GDP és kevesebbet szól el az állam gondoskodásra, osztogatásra. Ott nem élnek tömegek segélyből, munka nélkül, hanem termelnek. Segélyt ott az kap, aki tényleg bajban van.
Elköltöttük a tartalékainkat? Milyen tartalékainkat? A manyup megtakarításokról van szó? Dehát az úgy lett, hogy el lett vonva a közösből, és helyette hitelt vettek fel / állampapírokat bocsájtottak ki!
Vagy akkor én kicsiben csináljam azt, hogy Provident hitelből fizetek egy nyugdíjelőtakarékossági számlát? Jó, tudom, sarkítok, de szerintem érthető, amit mondani akarok.
Ez a "fektessük be a pénzt, ha már elvontuk", ez nem az a szlogen, amit az MSZP talált ki, és ma reggel hallottam a rádióban?
Nem lenne egyébként rossz ötlet, de eleve meg lett mondva, hogy a programozott eladósodást akarják elkerülni, így a pénz adósságcsökkentésre megy. Akkor meg?
@zeddez: Egyrészt én az állami nyugdíjrendszertől sem vagyok hasra esve, l. wolf-nak írott válaszomat!
Másrészt a jelenlegi rendszerben semmi garancia, hogy a myanupok nem bukják el, még akár a tőkédet is! (Aztán meg vonogatják a vállukat, hogy "hátnagyonválságilagvoltsúlyosválság"!?!?)
Ha magadnak elkezded gyűjtögetni és odafigyelsz a lekötésekre, akkor 1. a befizetésed biztosan megmarad, 2. biztosan nem 0,6% éves hozamot realizálsz, hanem annak többszörösét!!

Az hány "végtelenszer" is jobb, mint a manyup?? ;o)
@okostojáska: És? Attól még nem lesz több munkahely, mert az automatizálás korában 20 meg 50 ember melóját megcsinálja egy gép pontosabban meg olcsóbban, akkor meg máris ott van egy halom munkanélküli. Lásd most is. Van 450k munaknélküli, akiknek nem tudnak munkát adni, hogy adót meg nyugdíjárulékot fizethessenek az azért kapott jövedelmükből. Ha sok munkanélküli van az csak lejjebb nyomja a jövedelemhatárokat is, hiszen mindíg lesz egy vki, aki bevállalja egy x összegért is már, csak legyen már vmi melója.
Sok a vadász kevés a fóka eset.
Az alacsonyabb bérből meg kisebb az adó és nyugdíjjárulék is, meg az ÁFA is, amit a számlái kifizetése után el tud költeni. Amit meg nem vesz meg ő -meg többi kényszerből alacsony jövedelmű-, azt megtermelni sem kell, meg kiszállítani se.
"- ez azért nem állja meg a helyét mert a népesség elöregszik."
De hát pont azért öregszik, mert csökken a születések száma, így kevesebb fiatal születik az öregek mellé, akik végül meghalnak... Hát akkor végül mégis csökken a népesség, nem?
@Cogito.t: "Például azért, mert nem volt megfelelő az információ/adatszolgáltatás" - ez nem igaz!

Minden évben kaptál elszámolást, ahol ott van rajta hogy mennyit fizettél be, mennyi a hozam, mennyit vontak le és végén összesítve.

Ehhez egyáltalán nem kell szerencse - nah jó pici hogy az elején jól válassz, de 13 év alatt volt lehetőség korrigálni, ha jól tudom évente egyszer válthatott az ember.

Amúgy önmagadnak mondasz ellent. Mert egyszer azt modnod hogy fuj fuj MNYP utánna meg:

"Még van 20 évünk, hogy gondoskodjunk magunkról, öregségünkről!!
Mi saját magunknak!! " - pontosan ezt kellett volna csinálni évente megnézni hogy mennyi hogy áll a számla, az az öngondoskodás.

Ha az utóbbi 13 évben nem tudtatok 13 papírt ilyen szinten átnézni, nem sok esélyetek van rá, hogy komolyan öngonskodjatok... Nem bántásnak, de komolyan!
@okostojáska: Egészséges-kiművelt-több fiatal, aha, mennyire látom ennek jeleit, nem csak nálunk, hanem úgy a világban.
@R_Gábor:
Na, megbántani, vagy belegyalogolni a lelkedbe nem szerettem volna, még ha úgy is tűnhet.
Úgy látom, hogy az álláspontunk eléggé eltér (szerintem csak valami ősközösség szerű társadalomban lenne igazad), így nagyon nincs miről vitáznunk.
Sebaj, péntek délután van, én meg négy óra múlva szabira megyek! :)
@Tedat: Nem jól gondolkodsz... az állami részt nem tudod hogy mennyi.

Te csak feltételezed, hogy az államtól megkapnád a neki befizetett 75%-ot... és a manyuptól a 25%+reálhozamot.

Csak míg a manyup 25%+reálhozam garantált... addig az államiról semmit nem tudsz... lehet hogy 75%-ot fizettél be... de mi van ha csak 65-öt ad vissza? :)

Remélem érted mit mondok.
Ha-ha-ha rögtön halálra röhögöm magam emiatt a sok észosztó gondos-gazdag állam meg a horribilis állami nyugdíjvíziók miatt.

Hogy még mindíg ez a verkli megy?

Na de mindegy, mindenki azt kapja, ami "jár" neki.

Egyébként a 3 millió maradó népfelkelésétől nem kell tartani (valaki írta itt valahol)
Jórészük lustaságból, másrészük hanyagságból nem ment nyilatkozni.
Meg lehet nézni azoknak az arányából akik régebben visszaléptek, mikor arról kellett nyilatkozni (nem a nem visszalépésről).
Meg persze vannak az igazi fanatikusok.
@nénike:
Van ennek valahol nyoma is?
Mert addig kb annyit ér ez az érv, mint egy darab használat utáni WC-papír. Sry a hasonlatért, nem velem van bajom, hanem azzal, hogy a sok húgyagyú próbálja beadni annak a kevés gondolkodni ´még képes embernek, hogy bezony szopás a manyup. Az ám, mert kevés volt a reálhozam, hisz nem milliókat fialt a minimálbér után utalt összeg, igaz?

Aki az államra hagyatkozik, az már most kezdheti magát a csirkefarháthoz szoktatni, mert azt is csak ünnepnapokon láthat az asztalán....
@Cogito.t: ez a hozam azért lett ennyi, mert a Fidesz most realizálta Neked aktuális árfolyamon. Tudták ők azt, meg folyton azt nyomták az arcodba is, hogy úúú nem jó, de majd mi jóóól megvédjük (ja, a BKV-ba meg MÁV-ba lapátolással LOOOOOOOOOOOOOL)
Ha kicsit figyeltél volna akkor két és fél éve amikor naaagy veszteség volt a tőzsdéken is meg 1200Ft volt az OTP részvény is, és 1800Mrd-t ért az egész. Most amikor realizálták már 3000Mrd-t, mert ahogy enyhült a válság és hatása azzal visszaemelkedtek az árfolyamok is, visszatért a(z addig csak virtuális) veszteség jóésze is.
Lehet már 4000Mrd is lett volna jövő ilyenkor ezt már sosem tudjuk meg. És akkor a reálhozma nem annyi, mint most lett, hanem 5x ennyi per kopf, meg nincs vesztesége senkinek se.
Eleve MNYP-t és portfóiót azonban mindenki maga választhatott, és változtathatott is, ha figyelt. Ez mindenki szuverén joga volt.
Ha az összes nyugdíjjárulékot manyup-ba tennénk és tegyük fel jól gazdálkodnának akkor a majdani nyugdíjad lenne:

100% befizetésed (reálértéken tartva) + a reálhozam, vagyis Összesen >100% felett kapnál.

A vegyesben 75% ment az államba, 25% a manyupba...

Az állam visszaad X 75%-át + a 25% manyup + reálhozamot

A teljesen államiban meg megkapod az X-et.

Egy baj van... nem tudjuk mi a befizetett 100% és az X közötti képlet. De szerintem nem pozitív hozamú a dolog.
Ha megnézed évek óta egyre kevesebbet akarnak fizetni az új nyugdíjbamenőknek.
@R_Gábor: Ez abban az esetben igaz, ha elfogadod, hogy a béred 100% -ban az államé, csak van olyan rendes, hogy nem vesz el Tőled. Abban az esetben nem, ha azt veszed alapul, hogy az a Te béred, és ezek a Te befizetéseid...
@zeddez: Azért ehhez még számítsuk hozzá, hogy lenne igény a kétkezi munkára! Csak elvitték Romániába, meg Kínába. Ez akkoriban történt, amikor drasztikusan emelni kezdték a minimálbért? Mikor is volt? Azt hiszem I. Ovi regnálása idején... :(
@A Spanyol Inkvizíció:
Talált süjjjedt-csak azért is-
Egyébként igazad van.
És ráadásul tologatják is ki a korhatárt hogy nem csak kevesebbet, de egyáltalán minél később... legjobb esetben soha ne kelljen nyugdíjat fizetni. Vagy csak rövid időre.

A legjobb az lett volha ha a rendszerváltásnál magánba indul az egész és vontak volna adót az akkori nyugdíjasoknak az ellátására (ami idővel kifut).

Később pedig akik nem tudnak megélni a magánból kaphattak volna szociális támogatást/kiegészítést... de csak ők!
@Tedat: "Innentől kezdve meg van szavazva, hogy te eltartod őket."

Hála istennek nincs igazad. Mert a ZEMBEREK, ha azt látják, hogy csak dobálnak be a közösbe, a másik meg csak nyúlkál bele, egy idő múlva nem dobál bele többet. Vagy elhúz innen, ahogy nagyon sokan csinálják, vagy kibújik a fizetési kötelezettség alól, és külföldre viszi a megtakarításait.
@newtehen: lásd ingyenes egészségügy, ingyenes oktatás, ott is fűnyírózva elvonunk és nem azzal foglalkozunk, hogy az ügyeskedőket, potyautasokat megkeressük, Így pont azt érték el, hogy akinek van pénze, mert ügyeskedik, vagy szerencséjére jó helyen van, vagy jó segget nyal, az megfizeti zsebből okosba, és szrik másra.
@Behajtó70: Élvezd ki alaposan, mert mostmár nincs külön számlád, a pénzed számolatlanul megy a közösbe és nemhogy reálhozamod, de nyugdíjad se lesz.

Persze sajnálom a gyerekemet, aki majd kénytelen fizetni a nyugdíjadat... mert a te pénzed NEM lesz meg. NINCS (és nem is lesz) egyéni számla.

Most pedig indulj, hogy még időben odaérj a Fenséges Segg-hez, hogy heves és alapos nyelvcsapásokkal tisztítsd meg végbélnyílását és környékét. (Bocs az ebédelőktől).

Más: remélem, úgy lesz, ahogy Fabius írja a posztban és megkapjuk az állami nyugdíj jogosultságot, ha már fizetünk oda (is). Felfoghatatlan számomra a hülye vagy gyáva vagy csököttagyú (esetleg a három együtt) emberek tömege, akik önként odaadták ezeknek a pénzüket, hogy zömmel a Párt kasszáját gazdagítsák...
@newtehen:
"Hála istennek nincs igazad. Mert a ZEMBEREK, ha azt látják, hogy csak dobálnak be a közösbe, a másik meg csak nyúlkál bele, egy idő múlva nem dobál bele többet. "

Majd behajtják.

Tudod, ingatlanadó (á la MSZP).
@zeddez: "Lehet már 4000Mrd is lett volna jövő ilyenkor ezt már sosem tudjuk meg."

Így van! Mert ennyi erővel lehet, hogy csak 2000 Mrd lett volna!

Mint említettem, nekem a rendszerben jelenleg meglévő problémákkal van gondom, amiket az előbb felsoroltam!! Ezek egy része a rendszer működéséből, a másik része a humán faktor milyenségéből ered!!
Az elsőn lehet(ne) változtatni, ha módosítanák a szabályozókat (de ez igazán nem érdeke a pénztáraknak)!!
A másodikon is lehet(ne), de az meg a munkanélküliségi rátát növelné!!
@zeddez:
"Eleve MNYP-t és portfóiót azonban mindenki maga választhatott, és változtathatott is, ha figyelt. Ez mindenki szuverén joga volt. "

Na ez az.
Még az MNYP rossz gazdálkodását is képesek vagyok az analfabéta dolgozó emberen leverni!

Ha jó lennék tőzsdézésben, akkor én tőzsdéznék, nem az MNYP. Mivel nem értek hozzá, ezért megbíztam valakit, aki ért hozzá (MNYP), hogy tőzsdézzen.

De akkor ne rajtam verje le senki, hogy nincs hozam! Én szakemberre bíztam!
@Tedat:

Ja, hogy a most kapott nyolcvanezerért örömmel toltad oda azt a ~1,5 milliódat, ahha.

Te vagy az eszményi állampolgár, és az ideális banki ügyfél. Szó nélkül dobod a megtakarításod egy kifliért.

Mééé nincs nektek egy dicsőségfal valahol?
@Kismac:
"Élvezd ki alaposan, mert mostmár nincs külön számlád, a pénzed számolatlanul megy a közösbe és nemhogy reálhozamod, de nyugdíjad se lesz."

Bezzeg te, aki MNYP-s vagy, milyen jól fogsz élni, amikor az állami 100 ezer + MNYP 20 ezer Forint helyett marad neked a havi MNYP 20 ezer Forint, mert állami nyugdíj akkor neked se lesz.
@Mnofőnix: biztos mondták már neked, hogy nem vagy normális, de akkor most én is csatlakozom. Mennyiért vállalsz kommenteket szavanként a Pártnak?! Esetleg agymosás áldozata lettél? (Ez utóbbi esetben sajnállak. Igaz, mindegyik esetben sajnállak, mert elég hátul álltál a sorban, mikor az észt osztották...)
@okostojáska: "Egy dolgot kell megérteni mindenkinek. Akkor lesz jó nyugdíjad, ha nyugdíjas éveidben az ország gazdaságilag jól muzsikál, demográfiailag egészséges lesz, minden más esetben, ha nyugdíjból fogsz megélni, fel fog kopni az állad és akkor még optimista voltam.
" - ezt ertem, ilyenkor mukodik egy feloszto-kirovo rendszer, aminek alapfeltetele egy bizonyos eltarto/eltartott arany. ha ez felborul a rendszer nem mukodik. ez igaz? ugy gondolm, hogy egy ongondoskodasra epulo rendszer (nem feltetlenul a mnyp, mert ott voltak azert gondok) nem erzekeny erre. szerinted?
@Tedat: "Bezzeg te, aki MNYP-s vagy, milyen jól fogsz élni, amikor az állami 100 ezer + MNYP 20 ezer Forint helyett marad neked a havi MNYP 20 ezer Forint, mert állami nyugdíj akkor neked se lesz."

A MANYUP-ban maradók úgy gondolják, hogy az a 20.000 Ft
inkább 60.000 Ft lesz, az állami által adott 100.000 pedig 10.000. Ebben az esetben te 15.000 Ft-ot fogsz kapni, amivel még mindíg rosszabbul jársz.

Egyébként a maradóktól az állami nyugdíj elvétele a legszebb rákosista időket idézi. Ugye a TSZ-be sem volt kötelező belépni, max a veséd verték le.
@Tedat: lesz állami nyugdíjam. Ha nem ez a kormány, a következő biztosan fog erről rendelkezni, ettől nem félek.

Így aztán nem annyi lesz a nyugdíjam, mint annak a szerencsétlen loosernek, aki ingyé odaadta a megtakarításait. RÁADÁSUL még odafigyelek az egyéb megtakarításokra is - igen, mert megtehetem.

Szóval barátocskám jó lenne, ha nem örülnél ilyen korán. Feljegyezheted ezt a Pártkönyvedbe is.
@Fabius: Ugye, ha mint jogfenntartással élő újra tagja leszek magán-nyugdíjpénztáramnak jövő év elejétől (addig így is, úgy is az államé a befizetés) akkor vissza kell tennem az eltőzsdézett, ám mégis felvett pénzt vagy sem? Ez itt-ott a kérdés! (tudom, elméleti, de hátha..:-)
@namitirok: ????

namitirok 2011.08.19. 13:58:20 @Cirbi: Tahótlanítva

Mellé ment, vagy mi nem tetszett, gyere mesélj :)
@kadarnepe:
"A MANYUP-ban maradók úgy gondolják, hogy az a 20.000 Ft
inkább 60.000 Ft lesz, az állami által adott 100.000 pedig 10.000. Ebben az esetben te 15.000 Ft-ot fogsz kapni, amivel még mindíg rosszabbul jársz."

Na igen, én 15 ezerből fogok éhenhalni (ha nem rakok félre), te pedig 60 ezerből.
Nagy különbség :-)

De az a 60 ezer is lehet, hogy nem 60 ezer lesz. Esetleg megadóztatják 98% kulccsal, abban jók a magyar kormányok :)
@Tedat: Ácsi! Melyik portfóliót választottad? Köteleztek-e a nyugdíjpénztári belépésre?
Átléptél-e máshonnan, esetleg megtudhatjuk a pénztár nevét? Tőzsdézős vagy konzervatív befektető a cég?
..és ilyenek is számítanak, valóban!
@Cirbi: Nem Téged, hanem am(k)ire válaszoltál!
Tahótlanítás után őuraságára már nem tudtam hivatkozni! Bocsez!
@Mnofőnix: Elhiszem, hogy be vagy jelentve. A Neved alapján a Magyar Nemzet Online a munkahelyed, foglalkozásod: bérblogger.
@Tedat: akkor a tied is 98% elvonás lesz, mert ne hidd, hogy az a zsenge 100k ember vagyonkája elég lesz dicsó korhányunknak, úgy hogy takarékoskodhatsz ITTHON nyugodtan ;)
@Tedat: Tőzsdézésben az eltőzsdézéssel riogató pártunk és kormányuk se gyenge éppenséggel, csak MOL részvénycsomag 1/4-t bukták el nekünk 2 hónap alatt.
Azért ez lényegesen nagyobb ráta, mint amit MNYP-k csináltak.
@somogg: A kérdés az szerintem, hogy mit is értünk öngondoskodó rendszeren. Ha öreg korodban dolgozol és megtermeled a betevőd, akkor nem leszel érzékeny a "felosztó-kirovo" rendszerre. Ha öregkorodban nem dolgozol, a "befektetéseidből" próbálsz élni (a mnyp szerint ez az öngondoskodás), akkor az igazából nem öngondoskodó élet, hiszen közvetett formában mégiscsak más munkájára vagy utalva (aki a befektetésed mögé valóságos pénzt teremt), így érzékennyé válsz. A rendszer kizárólag akkor működőképes, ha a társadalmi és demográfiai helyzet azonos, vagy nagyjából azonos azzal a rendszerrel, ami alapján azt létrehozták. Így egyetlen dolgot lehet csak állítani, hogy ami ezt a folyamatot segíti, az pozitív a nyugdíjrendszer szempontjából, ami ezt gátolja vagy hátráltatja, az negatív a nyugdíjrendszer szempontjából. A mnyp egyértelműen negatív folyamatokat váltott ki a rendszer szempontjából. Persze voltak haszonélvező is.
@namitirok:
"lesz állami nyugdíjam. Ha nem ez a kormány, a következő biztosan fog erről rendelkezni, ettől nem félek."

Akkor nekem is lesz (pedig nem vagyok MNYP-s). Ha nem ez a kormány, akkor a következő majd ad.
@namitirok: gondoltam, én is közeledek a gomb felé, de még kitartok, edzem még magam egy kicsit szociológiailag :)
@Cogito.t: mivel ez elsősorban a gazdaságtól függ, abba meg pont nem a MNYP-k tevékenységének van nagyobb beleszólása, hanem az aktuális kormánynak, egy nyolc évig a kormányzásra felkészült párttal az élen telis-tele zsenikkel ez a csökkenés nem történhetne meg ;)
Ma olvastam valami fórumban. Nagyon-nagyon egyetértek vele: "Vigyázat a fidesz a nyugdíjak után most az otthonokat akarja megmenteni !"
@kadarnepe: Az még nem homályosult fel számodra, hogy a levont, manyup számlára befizetett összeget hitelből kellett pótolni az állami nyugdíjkassza költségvetésében, hogy a mostani nyugdíjasoknak ki lehessen fizetni a nyugdíjukat??
Nem tudom mennyi idős vagy, de nyilván Neked is van Szülőd, Nagyszülőd, aki nyugdíjas, nekem is van, márpedig a eddig felhalmozott "megtakarítások", az Ő pénzüket csökkentették!!

Tudom, Te sem - én sem - tehetsz/tehetünk róla, mert ilyen a "felosztó-kirovó" rendszer!
A hitel miatt viszont együtt szívunk, tehát ne tegyünk már úgy, mintha most a kézhez kapott fizetésekből, személy szerint félretett megtakarításokról lett/lenne szó!!
Ennél egy "picit" árnyaltabb a kép!

Persze ettől még nyugodtan "rákosizzál/zorbánozzál", mint ahogy sokan "qrcsányoznak". Engem ez is, az is hidegen hagy, mert ez a fajta hozzáállás pont nem visz sehova!!

Én szakmai, rendszerbeli problémákról beszéltem és, mint korábban is írtam én az állami rendszerrel sem vagyok elégedett és a manyupot is lehet(ne) normálisan működtetni! Csak eddig - egy-két ritka kivételtől eltekintve - erre nem volt példa, sem szakmailag, sem emberileg!
@okostojáska: az állami ezek szerint, meg pozitív folyamatokat erősített, hmmmm
akkor csak egy kérdés: a társadalom mekkora szeletére jellemző, vagy lesz jellemző, hogy jelen állás szerint 65 éves korán is túl, tud és akar, /na meg persze igény is lesz rá/ majd dolgozni
Szerintem a manyup jó lett volna, mert folyamatosan levette volna a terhet az államról.Ma hány embernek kell egy havi nyugdíjat egy főnek összedobni? Ez soha nem vezet semmi jóra. Az egész nyugdíjrendszer szar ahogy van. Megfelelő összegű nyugdíjból is lehetne bizonyos járulékokat levonni.De dolgozni már nem kellene.Nyugdíjkassza: X év befizetés, X/2 év garantált nyugdíj. Magán tb: Szerződött kórházak, orvosok, meghatározott díjért, meghatározott ellátás, felmérve az egészségi állapot, az egyén életmódja, kockázatok.Az egyén azt kapja amiért fizet.Adók: az államnak az utolsó fillérig legyen kötelessége elszámolni vele,hogy mire költi el.
A kórházakat az állam helyett gyógyszergyárak , egyházak és biztosítók tarthatnák fent.
@darkreal: És rögtön elmegy az országból az összes gyógyszergyár...
@Cogito.t: rátapintottál a lényegre, lehetett volna okosan is átalakítani, vagy módosítani a rendszeren, vagy megszüntetni is, ha valami jól átgondolt vagy valahol már működő szisztémát létrehozni, de hát az idő, energia, meg ész szükségeltetik, az idióta költekezések, és adórendszerek ütötte lyukakat meg most azonnal kellett betömködni a fijúkáknak
@Cogito.t: Az államnak annyival kevesebbet kellett volna költenie más dolgokra. Nyilván annak idején amikor indult az egész nyugdítéma sok évtizede, akkor csomó befizetés volt, de alig fizettek vkinek ki, volt elég nagy többlet. Hát az hogy most hiányzik az a lóvé egy dolog. De másképp sosem lehetne átváltani a pusztán állami rendszerből a vegyesbe. Ez a válság Orbánnak egy nagyon jó ürügy volt, hogy ezt a pénzt ő eltapsolhassa. Persze ha arra költenék el amire kéne nem is talán lenne akkora az ugatás miatta, de hogy 600Mrd a MÁV és BKV-ba, meg fúúú nagyon kell egy stadion a falábú DVSC-seknek, meg aztán majd vmi másik pártközeli fociklubnak is viszketni fog a segge, meg nyilván a kedves vezető kedvenc Fideszotonjának is csak lecsurranna egy végül
@Cogito.t: "manyup számlára befizetett összeget hitelből kellett pótolni az állami nyugdíjkassza költségvetésében, hogy a mostani nyugdíjasoknak ki lehessen fizetni a nyugdíjukat??"

Nem, a hiteleket azért kellett felvenni, hogy a szavazatok megtartása érdekében a lehetségesnél magasabb nyugdíjakat lehessen osztogatni.
@Cirbi: "a társadalom mekkora szeletére jellemző, vagy lesz jellemző, hogy jelen állás szerint 65 éves korán is túl, tud és akar, /na meg persze igény is lesz rá/ majd dolgozni "

Ez hamarosan nem választható opció lesz sok embernek. Vagy dolgozol vagy éhen halsz, mert egyszerűen nincs aki eltartson / ápoljon. Sok százezer éve él az emberiség ezen a bolygón, abból az utolsó talán 100 évben volt nyugdíj a világ egyes részein. Így biztos vagyok benne, hogy túl fogjuk élni.
@NaP: Vagy van hova gyógyszert pumpolni.
@NaP: Vagy van hová gyógyszert pumpolni
A magasságos kegyelmezzen rajtunk:
"A lap által megkeresett kormánypárti politikusoknak egyelőre nincs elképzelésük arról, hogy a kormány milyen kiadáscsökkentő intézkedéseket tervez a szeptemberi csomagban."

Na és ez a pont is érdekes lesz, micsoda lehetőségek öszpontosulnak ismeretlenek kezében:

www.portfolio.hu/img/upload/2011/08/kulfall110818.png
@Tedat: "Na igen, én 15 ezerből fogok éhenhalni (ha nem rakok félre), te pedig 60 ezerből.
Nagy különbség :-)"

Pont ebből lett volna jó a vegyes rendszer, mivel két eltérő hozzáállást ötvözött volna (valamelyik csak bejön).

"De az a 60 ezer is lehet, hogy nem 60 ezer lesz. Esetleg megadóztatják 98% kulccsal, abban jók a magyar kormányok :)"

Hát igen, ez is benne van a pakliban. Pont ezért veszélyes a jogbizonytalanság, hiszen ezek miatt viszik majd ki jó sokan a megtakarításukat.
@darkreal: az egyházakat ki kéne hagyni ebből is. Eleve nem is támogatnám egyiket sem államilag pénzzel. Akinek tetszik egyik
vagy másik, az támogassa ő maga zsebből a neki tetszőt. De azért az elég visszataszító hogy pl a katolikus egyház (is, de nem csak az) soha sehol nem támogat senkit pénzadománnyal, meg semmivel, ha baj van, csak kend-a-hajadra imádsággal, azzal aztán ki vagy segítve, de legtöbb pénzt az nyalja fel, meg jaj templom teteje beszakad, adakozzál, és ez mellett, hogy az állam és azon keresztül az adófizetők pénzelik gyakorlatilag, minden egyházi szolgáltásuk fizetős, és elég karcos díjszabással. A sok nyugger meg odahordja nyugdíját, miközben tüzelőre meg gyógyszerre meg kajára alig van pénze amúgy, de a misén megy potyognak az ezresek, mert arra spórol.
Nézd meg az ökumenikus meg a többi segélyszervezetet, 1000x annyit csinálnak ilyen esetekben, az egyházakhoz képest nulla állami támogatásból.
@okostojáska: A nyugdíj szerepét korábban ellátta a sok-sok gyerek, ez mára fenntarthatatlanná vált /nincs élettér/
marad a gyűjtögetés-öngondoskodás. A 65 év feletti hatékony munka is illúzió, semmi valóság tartalma sincs, igaz lehet közmunkásozni, de annak az eredményességével még néhány tyúkot sem lehet fenntartani, csak hogy utaljak az önellátásra is fél szóval :)
@zeddez: Ha viszont fentartana valami közhasznú intézményt, kapna működési engedélyt.Támogatást nem.Pénzszerzésre alapíthatnának cégeket.
Vannak országok (pl. Korea) ahol nem támogatnak semmit ami veszteséges.Náluk az szégyen.
@R_Gábor: "A manyup megtakarításokról van szó? Dehát az úgy lett, hogy el lett vonva a közösből, és helyette hitelt vettek fel / állampapírokat bocsájtottak ki!"

Az úgy van, hogy te alapjában nem érted azt a rendszert, amiről beszélsz. Csak nem tudom, miért erőlteted. Inkább gondolkodj el azon, hogy milyen tételek és milyen formában mennek ki a költségvetésből úgy, hogy mintha egy feneketlen kútba dobnád (egészségügy, máv, bkv, segélyezés, nyugdíjak, állami támogatások stb.)
Utána jöhetsz a közössel. Azzal a közössel, ami azért nem dőlt össze, mert túlnyomórészt a manyup tagok befizetései tartották össze.
Mindegy, nem érted, én meg nem fogom neked elmagyarázni, mert annyi időt nem érsz nekem.
Csak hogy mégis értsél valamit, Viktor Amin Dada jóvoltából majd ugyanannyi nyugdíjat fogok kapni, mint egy pizzzafutár, teljesen mindegy hogy mennyit gürcöltem bele a közösbe. Végül is erről szól a nemzeti együttműködés rendszere (szakadjon meg, aki kitalálta).
@Cirbi: Magyarországon ez pont nem igaz, kevés a gyerek, falvak néptelenednek el.

Hát nézd, ha 65 év felett általában nem képesek eltartani maguk, de nincs aki eltartsa őket, abból az következik, hogy általában 65 év felett el fognak pusztulni az emberek. Hogy ez így jó vagy rossz, az teljesen más kérdés.

De a gyakorlat azt mutatja, hogy nem fogják megélni a 65-öt sem, mert vannak itt más népek, aki szaporodnak ezerrel és amint nem tudod megvédeni magad vagy a közösséged véged van.

Nem túl jók a kilátások az biztos.
@zeddez:
Azért erre ne vegyél mérget! A manyupok éppen azért tehettek, amit akartak, mert ekkora pénz fölött rendelkeztek! Ezért lehetett, hogy elszabadult hajóágyú módjára randalíroztak a pénzünkkel, mert nem volt senki, aki igazán a körmükre nézett volna!
@Cogito.t: "Az még nem homályosult fel számodra, hogy a levont, manyup számlára befizetett összeget hitelből kellett pótolni az állami nyugdíjkassza költségvetésében, hogy a mostani nyugdíjasoknak ki lehessen fizetni a nyugdíjukat??"

Nem "KELLETT", hanem pótolták. Az állam túl bőkezűen és túl sok embernek adott nyugdíjat, ezt nem lett volna szabad. A nyugdíjkorhatár valami 65 év körül van, de az átlagos nyugdíjba vonulás valamikor 57 éves korban történik.

"Nem tudom mennyi idős vagy, de nyilván Neked is van Szülőd, Nagyszülőd, aki nyugdíjas, nekem is van, márpedig a eddig felhalmozott "megtakarítások", az Ő pénzüket csökkentették!!"

40 éves vagyok, élnek még nagyszüleim (nyilvánvalóan nyugdíjasok), a szüleim most mennek nyugdíjba. Ennek ellenére azt mondom, hogy a nyugdíjkasszát már hosszú évek óta zárttá kellett volna tenni, és többet nem osztani mint ami belekerül. Nem "nyuggerezek", nagyon sokan tényleg rengeteget dolgoztak a nyugdíjukért, de egyszerűen a mai nyugdíjak túl magasak és túl sok ember kapja. Járni akár több is járhatna, de egyszerűen nem jut. A saját nagyszüleim és szüleim meg tudnak élni, de ha gondjuk lenne majd támogatom őket.

Az én korosztályom szerintem nem fog nyugdíjba menni: egyrészt a nyugdíjkorhatárt felemelig majd 70-75 évre amit csak a szerencsések élhetnek meg, másrészt a kapott járulék tényleg az éhenhalásra sem lesz elég. A MANYUP legalább esélyt jelentett volna, most ezt is elvették.

"A hitel miatt viszont együtt szívunk, tehát ne tegyünk már úgy, mintha most a kézhez kapott fizetésekből, személy szerint félretett megtakarításokról lett/lenne szó!!
Ennél egy "picit" árnyaltabb a kép!"

Ez inkább a politikusainkról állítja ki a bizonyítványt, a MANYUP az egyetlen előremutató kezdeményezés volt az elmúlt 20 évben.

"Persze ettől még nyugodtan "rákosizzál/zorbánozzál", mint ahogy sokan "qrcsányoznak". Engem ez is, az is hidegen hagy, mert ez a fajta hozzáállás pont nem visz sehova!!"

A törvény egyértelműen fogalmazott, hogy ez magántulajdon. Az államnak döntési lehetőséget kellett volna adnia, nem egyszerűen zsarolni a polgárait. A TSZ-esítés pont ugyanígy zajlott: mindenki megkapta a kis földecskéjét (ami az államé volt), majd utána "önként" be kellett lépnie a TSZ-be. A belépés ott is pont ugyanolyan önkéntes volt. Ha Te látsz különbséget a kettő között, akkor légyszíves fejtsd ki!

"Én szakmai, rendszerbeli problémákról beszéltem és, mint korábban is írtam én az állami rendszerrel sem vagyok elégedett és a manyupot is lehet(ne) normálisan működtetni! Csak eddig - egy-két ritka kivételtől eltekintve - erre nem volt példa, sem szakmailag, sem emberileg!"

És ilyenkor a megoldás a MANYUP bezúzása? Amiket írtál problémákat azok jogosak, ezeket tényleg szabályozni kellett volna. Feles tövénnyel is megoldható lett volna, 2/3 birtokában viszont egész biztosan. Ebből is látszik, hogy itt egyszerűen pénzt kellett szerezni, és innen lehetett rabolni.
@okostojáska: Helyre kellene tenni a dolgokat.
Van olyan nép amely inkább kihal,mint hogy naggyá válna. Helyre kellene tenni a mindenféle népeket. Még a guberálóknak is megvan a maguk értéke: hulladék újra hasznosítás.Mi minden megy a kukákba aminek nem kéne.Mi minden megy a az erdőkbe, tavakba (mert a szegény csávónak a húszmillás terepjáró és üzemanyag mellett már kukára, szemétdíjra nem telik).
@Fabius: Nem tudom, hogy a reálhozamokról szóló összegek átlagába beleszámították-e azt az összeget, amelyet sok ember (vagy a cége) kiegészítésként fizetett be. Elméletileg ezt az összeget külön kezelték, vagyis kiszámítható, hogy az adott időszak alapján ki, mekkora összeget fizetett be nyugdíj-kiegészítésként. A kérdés csak az, hogy - egyes hírek/vélemények szerint - erre miért nem kaptak kamatot az emberek.
@okostojáska: OK, akkor ha ennyire önzően nézzük a dolgot az állam szempontjából, fordítok rajta:
Minek fizessek az államnak olyanért, amit úgy sem fogok megkapni, nem csak én nem, hanem az utódaim sem, akkor a "kedves" állam elmehet a sunyiba, eltitkolok előle minden bevételt, kihasználok minden kis kaput, ügyeskedek, lopok-csalok-hazudok, eladom az araboknak-kínaiaknak a házam, úgy is övék a jövő, én meg elhúzom a csíkot, emberségesebb vidékekre, a sok iq 0-nak meg itt hagyom ezt a szerencsétlen földet /végülis néhány ezer évvel ezelött is, ezért vándorolta világgá a népek/
@george35: Na, most érek rá.
Elolvastam amit csatoltál és emlékszem is rá. Talán a kormány össze-vissza kavarása miatt sikkadt el ez a tervezet. Most tényleg előkerülhet az, ha az AB döntés az lesz, ami kiszivárgott.

Becsületesebb lett volna, ha a magánpénztárak kiherélése előtt közzéteszik, csak akkor nyilván lényegesebben kevesebben léptek volna vissza.

A 20%-os járulék már barátságosabbnak tűnik, a diszkrimináció-mentességeshez még tisztázni kellene, mi lesz a TB-ben szolgálati időnek számító (gyes,gyed,táppénz stb.), keresetnélküli időre nem fizetett járulék ellenértéke. Az ilyen idők a TB nyugdíjban úgy nem rontják az átlagkeresetet viszont növelik a szorzót. Tehát úgy számolnak vele, mintha az illető rendületlenül fizetne az addigi keresete után.

A másik probléma: Hogyan kompenzálják azokat az időket, amelyekre kevesebb mint 20% volt a járulék.

Az sem mindegy, hogy bruttósítás előtti, vagy utáni 20%-ról van szó.

A 20% egyébként nagyon barátságosnak tűnik. Ahogy számolgatom, 40 évnyi rendületlen befizetés mellett, ahhoz hogy megkapja valaki a TB-ben elérhető 66%-os átlagkereset mértéket, elég évi 0,75%-os reálhozam.
Persze ez akkor igaz, ha változatlan jövedelemmel számolunk negyven éven keresztül, valójában az elején kevesebb, a végén több kereset az általános helyzet, de ettől eltérő is lehet.

A fenti reálhozam mindenképpen elvárható egy normálisan működő pénztártól. A magyar államkötvények például most 6-8%-ot fizetnek 3%-os infláció mellett. Persze egy kislétszámú, kevés pénzt kezelő pénztárnak (amelyinekké most váltak), a fajlagos költsége egyideig elviheti a reálhozam egy részét.
@zeddez: Ezt értem, csakhogy én a manyupok működésének problémáiról!
Amiket említesz az alapvetően a gazdálkodás kérdése, és ebből a szempontból indifferens, hogy már meglévő, vagy újonnan/máshonnan szerzett pénzzel való gazdálkodásé!
Ha jól használják fel akkor is indifferens, hogy honnan származik a forrás, ha rosszul használják fel, akkor is!
Ha hiányzik, akkor a jól felhasználáshoz is kell!
Természetesen ezzel nem akarom mentegetni a rossz felhasználást!!
@nu pagagyí: *A szükséges reálhozamot 15 év nyugdíjas időre számoltam.
@newtehen: @newtehen:
Ez egy nagyon jól hangzó szöveg csak "picit" üres és felettébb demagóg!! ;o)
De mégis: Mit nevezel "lehetséges" nyugdíjnak?
Mennyivel az, amit fizetnek/fizettek eddig?
És hogyan határozod meg a "lehetségest"?
A "lehetséges" mire elég? (Egy élet munkája után!!)
Csak egy példa: a felosztó-kirovó rendszer 3 aktív/1 nyugdíjas esetén működtethető rentábilisan. Ennél rosszabb aránynál - ahogy közelítünk az 1/1-hez - egyre többet és többet kell máshonnan beletenni a rendszerbe! Nos, jelenleg talán 1,4 aktív/1 nyugdíjasnál tartunk, szerinted honnan tették/teszik bele a többit??
Tudom, hogy általában a tények zavarják legkevésbé a kommenteket, és én vagyok a hülye, maradi "őskövület", de azért én inkább megmaradok a tényeknél! ;o)
@Cirbi: Sajnos ez sem opcionális :) Az állam behajtja erőszakkal, ha kell :)
@Mnofőnix: szóval te a most-szarabb-de-majd-jobb-lesz-mint-a-kiindulóállapot vs. most kiindulóállapot-de-majd-szarabb-lesz versenyből azért hoztad ki a másodikat, mert hátha az első nem működik. érthető, de a legrosszabb esetben (ha az első versenyző bukik) is csak előretekerjük az idő kerekét, előrehozva a második esetben is bizonyosan bekövetkező szart, viszont ha az első verzió működik, úgy nagyot nyerhetünk, hiszen hosszú távon elkerülhetjük a szart. mérsékelt kockázattal komoly nyereség, tehát első verzió. vagy találjanak ki jobbat (vagy költöztessenek be egy csomó aktív munkavállaló rendes bevándorlót, és akkor a második versenyző egyből Usain Bolt lesz, még ha kádárvörös is a futódressze).
@nu pagagyí: Tényleg jó lenne, hogy ha 20% mehetne a MaNyuP-ba, de amíg Fidesz kormány van, addig úgyis az államiba megy minden járulék. Megígérik ez időre is az állami nyugdíjat és kész.
Nagyon kell a pénz az államnak, ezt a hálátlan, szolidaritásból kiiratkozott latrok is megérthetik! No ugye!
Amikor meg jön az új kormány, akkor majd úgyis más rendszer lesz.
@okostojáska: ne haragudj de ez nem vilagos. a feloszto kirovoban kizarolag attol fugg a nyugdijam, hogy van-e eleg ember aki az adott pillanatban kifizeti. az ongondoskodasban pedig attol, hogy az elmult 50 evben (vagy ameddig dolgoztam) mennyit tettem felre es azt hogyan forgattam. hogy erted, hogy azonosak a mukodes feltetelei?
@Cogito.t: "Csak egy példa: a felosztó-kirovó rendszer 3 aktív/1 nyugdíjas esetén működtethető rentábilisan. Ennél rosszabb aránynál - ahogy közelítünk az 1/1-hez - egyre többet és többet kell máshonnan beletenni a rendszerbe! Nos, jelenleg talán 1,4 aktív/1 nyugdíjasnál tartunk, szerinted honnan tették/teszik bele a többit??"

Nyilvánvalóan hitelből oldják meg. A jó kérdés azonban, hogy miként kellene megoldani? Erre csak egy válasz van: a jelenlegi nyugdíjakat is ilyen mértékben kell csökkenteni (ami azonnali nettó 10-15%-os nyugdíjcsökkentést jelentene), de az a minimum, hogy a nyugdíjak mindenféle indexálgatását abba kellene hagyni.

Kegyetlenül hangzik? Igen. Van más megoldásunk? Szerintem nincs.

A további nyugdíjkorhatár illetve járulék emelés ugyanis vagy elzavarja a befektetőket (nem lesznek új munkahelyek), vagy elzavarja a jól fizető alkalmazottakat külföldre (akik az adó, TB és a nyugdíj jelentős részét fizetik), ergo ha nem ezt lépik, akkor az eredmény még rosszabb lesz.

Egyszerűen a jelenlegi nyugdíjasok támogatásába bele kell szállni a gyerekeiknek/unokáiknak is, aki pedig nem csinált elég gyereket, az így járt. Számukra lehet szegényházakat felállítani, vagy ingyen ebédet osztani. Egyszerűen nincs más út.
@okostojáska: ne hidd, leleményes a magyar, ebben a tekintetben nem féltem magunkat....
@kadarnepe: Adóból (Áfa, társasági adó, stb.)teszik be.
@somogg: " az ongondoskodasban pedig attol, hogy az elmult 50 evben (vagy ameddig dolgoztam) mennyit tettem felre es azt hogyan forgattam"

Igazából erre mondtam, hogy nem igazi öngondoskodó, hiszen "spekuláció"-ról van szó, "hogyan forgatom", tehát nincs mögötte tényleges munka, nem teszel értéket hozzá, mások munkájának a függvénye, a rendszer szempontjából passzív vagy, nem teszel hozzá pluszt, egyszerűen a bent lévő javak 'elosztásáról' beszélgetünk.

"hogy erted, hogy azonosak a mukodes feltetelei?" - elsősorban demográfiai adatokra és azok arányára gondolok, akik dolgoznak/eltartottak.
@kadarnepe: pont az altalad leirtak miatt nem alternativaja a feloszto kirovo rendszer egyetlen ongondoskodonak se.
@kadarnepe: Biztosan én vagyok a túl szolidáris, de én nem igazán tudok mit kezdeni a "túl sok embernek, túl magas nyugdíjat fizettek"!
Én a környezetemben élő, 42-45 évet becsülettel ledolgozó emberek nyugdíját és a megélhetési költségeket nézve egyikre sem tudom rásütni, hogy "túl magas"! Meg tudnak élni, arra elég!
És szerencsés vagy, hogy tudod őket támogatni!
Én pl. jelenleg nem tudok ilyet tenni, mert magamnak/magunknak sem jut elég!

Azzal egyetértek, hogy valószínűleg nem fogunk nyugdíjba menni (bár kívánom Neked is, hogy sokkal tovább élj! ;o))! A különbség köztünk, hogy Te még tudsz bízni a manyupokban, én meg - párom példáját látva és ezen nekiindulva kicsit jobban beleásva magam a témába! - soha többé!!
Remélem nem kell majd csalatkoznod a bizalmadban, én meg remélem sikerül eleget félretennem és azt jól kezelnem! ;o)

A TSZ-esítés körüli meghurcoltatás Nagyszüleimet közvetlenül érintette (ráadásul nekik már a háború előtt is volt csekély földjük/vagyonuk), így nem kell bemutatnod!
Az analógia számomra kicsit eröltetett, mert a TSZ-esítés egy ideológia miatt történt, míg az utóbbi esetben a gazdasági helyzet/kényszerek miatt tették meg!
Én nem említettem a manyupok bezúzását, aki akarja tegyen bele pénzt!
Én az államitól sem számítok nyugdíjra, ezért választottam egy harmadik variációt, ami ténylegesen "öngondoskodás"! ("Különutas" vagyok?? ;o))
@okostojáska: tehat ha beteszem a penzem a bankba es kamatot kapok erte az spekulacio, mert nem csinalok semmit?
@nu pagagyí: "Adóból (Áfa, társasági adó, stb.)teszik be."

Ezzel ki lehet játszani kis különbségeket, de az 1/1 arány körül egyszerűen már finanszírozhatatlan lesz. Társasági adóból max akkor működhetne, ha offshore adóparadicsom lennénk, vagy hegyekben lenne olajunk.
@kadarnepe: És mit csinálsz azzal, aki végigdolgozta az életét és pl. nem lehetett gyereke??
És mit csinálsz azokkal, akik szintén becsülettel végigdolgozták az életüket, de a gyermekeik - jelen gazdasági helyzetben - nincsenek olyan helyzetben, hogy tudjanak nekik segíteni?? (Az előbbi válaszomban említettem saját példámat!)
Azok pusztuljanak??
És a manyup - merthogy ebből indultunk ki - rendszer ebben mit válatoztatna?? Hiszen az majd csak Neked jár! Abból nem tudod támogatni a csökkentett nyugdíjuk miatt rászoruló - kívánom soha nem legyen így!! - Szüleidet/Negyszüleidet?!?!
@NaP: Ez konkrét tervezete volt a Fidesznek, ami persze nem jelenti azt, hogy meg is valósítják. (Lásd azt a linket, amit @george35 adott meg).

De azért most valamit biztosan lépniük kell. A tervezetük tulajdonképpen a "svéd" nyugdíjrendszer (pénz nélkül, igérvény alapon).
@somogg: " tehat ha beteszem a penzem a bankba es kamatot kapok erte az spekulacio, mert nem csinalok semmit?"

Ha abból a szempontból nézem, hogy a plusz pénz mögött nincs tényleg munkavégzés általad, akkor igen. Te azért kapsz kamatot, mert a bank befektetni valahová, ami lehet akár egy másik befektetés is. De a sor végén valakinek valahol hozzá kell tennie a valami pluszt a rendszerhez, értéket kell előállítania. Tehát valakinek dolgoznia kell, mert különben a rendszerben lévő érték mennyisége nem nő. Ha még sincs a folyamat során tényleges érték növelés, akkor hiába van több pénz a rendszerben, a mögötte lévő fedezet változatlan marad. Ez előbb utóbb "kidurran" és a pénzed/befektetésed értéktelenné válik.
@somogg: Összességen a fentiek miatt a mnyp egy szemfényvesztés, egy hazugság az öngondoskodásról, mert ha bukik a rendszer, akkor mindegy hol tartod a pénzed. Be lehet fektetni külföldi papírokba, de ez sem több, mint hogy te a külföldi fiatalság jövőbeli munkavégzésben bízol, öreg korodban eltartott leszel valaki/valakik által, még ha az eltartás nem klasszikus nyugdíj, hanem pénzügyi befektetés is.
@okostojáska: ősközösség-önellátás vagy globalizáció-kereskedelem /ami pénz is lehet :)/
a választás csak, ennyi a világ jelenlegi állása szeint
Az biztos, hogy vagy egészében változik a világ, vagy sehogy, mert aki kiugrik, az elbukik, ahogy a világ már bebizonyította
@kadarnepe:
A kassza bezárásához előbb meg kell tisztítani a nem biztosítás alapú kifizetésektől. Valami ilyesmi folyik.

Azután, nyílván annyi járulékot kellene levonni vagy TB-ben ráfizettetni, hogy kitegye a nyugdíjkasszát.

És persze azt is ki kell találni, hogy mi van akkor, ha csökkennek a befizetések, mert csökken az aktívak aránya és/vagy jövedelmük.

És akkor mi van, ha ez tartós tendencia.

És így, vissza is jutottunk Bokros egykori problémájához, ami megszülte a Manyup megoldást.

Csináltunk egy dupla leszúrt Rittbergert. A zűrzavarban csak egy dolog biztos: közben elköltöttük a 12 éves pénztári megtakarítást és megint kezdhetjük elölről az agyalást.
@okostojáska: Az amerikai nyugdíjalapok elég jól híznak a magyar államkötvények extra hozamából.
@okostojáska: ez igy igaz, ha nincs hozzadott ertek a hitlfelvevonel akkor nem tud kamatot fizetni es en se kapok. az adosok donto tobbsege viszont tud fizetni, mintahogy a reszveny, kotveny kibocsato vallalat is termel, tehat fizet osztalekot vagy no az arfolyam. szerinted? azt gondolod, hogy befektetesekkel (bankbetet, kotveny, reszveny) nem lehet penzt keresni?
@Cogito.t: "Biztosan én vagyok a túl szolidáris, de én nem igazán tudok mit kezdeni a "túl sok embernek, túl magas nyugdíjat fizettek"!
Én a környezetemben élő, 42-45 évet becsülettel ledolgozó emberek nyugdíját és a megélhetési költségeket nézve egyikre sem tudom rásütni, hogy "túl magas"! Meg tudnak élni, arra elég!"

Járni járna, de egyszerűen nem jut. Az átlanyugdíj valahol 90 ezer felett van, ami azért nem annyira kevés. Ebből várhatóan csak erős lemondásokkal lehet kijönni, de vannak azért dolgozók, akik ennél kevesebbet keresnek!

Az a gond, hogy ha bedől a gazdaság a nyugdíjfizetés miatt, akkor mindenkinek rosszabb lesz. A jól kereső, jó szakmával rendelkező emberek külföldre mennek, ezek után nem lesz SZJA, TB, nyugdíj stb. fizetés, az ÁFA bevételek is erősen visszaesnek. A haza fogyasztás drasztikusan csökkenni fog, még több munkahely szűnik meg. Ez senkinek sem lenne jó. Mivel a további hitel felvételt már nem kellene erőltetni, ezért csak a nyugdíjak csökkentése lehetséges."

"És szerencsés vagy, hogy tudod őket támogatni!
Én pl. jelenleg nem tudok ilyet tenni, mert magamnak/magunknak sem jut elég!"

Szerencsére még sem nagyszüleimet sem szüleimet nem kell támogatni, de valahogy megoldanánk. Sokat köszönhetek nekik, és ezt sosem fogom elfelejteni. De a saját családomon kívül nem tudunk plusz egy panelháznyi nyugdíjast eltartani a jelen körülmények között.
@Cirbi: A világ sosem volt egységes, most sem az. A válság kizárólag a nyugati társadalmakat sújtja.

Gondolkodni mindig a lokalitásokban kell, nincs egységes recept.
@somogg: Összekevered a pénzkeresést az érték teremtéssel. A pénzkeresés != értékteremtés. Azért mert neked a meglévőből több jut, attól a rendszerben még kevesebb érték is lehet. Azért mert a te kocsidban még van benzin, attól még lehet olajválság és millióknak egy csepp sincs. Lehet hogy a te kocsidban van az utolsó 10 liter, de ettől a rendszer még összeomlott.
@nu pagagyí: Ez így van. Magyarul részben a magyar munkások verejtékéből és jól az amerikai átlag. De ez pénzszivattyú csak, a javak átcsoportosítása. Az amerikai bizonyos szempontból eltartott, a világ többi országa tartja el, nem feltétlen önszántából.
@okostojáska: Nem, nem csak a nyugatit: Arab tavasz, Indiai nyár, mélyben fortyogó Kína, Éhező Afrika, csak hogy néhányat említsek. Szerintem a lokális megoldáskeresések eredményei, a jelenlegi krízisek, 1-2 lehetett volna kezelni korábban, de ez a lehetőség már elmúlt. Az emberek gondolkodása, értékrendszere, vágyai között alig van különbség a világban. Amíg ezt nem veszik figyelembe globálisan, addig egyre több és egyre sűrűbb krízisek lesznek a világban.
@Cogito.t: "És mit csinálsz azzal, aki végigdolgozta az életét és pl. nem lehetett gyereke??
És mit csinálsz azokkal, akik szintén becsülettel végigdolgozták az életüket, de a gyermekeik - jelen gazdasági helyzetben - nincsenek olyan helyzetben, hogy tudjanak nekik segíteni?? (Az előbbi válaszomban említettem saját példámat!)
Azok pusztuljanak??"

Nem. Durván hangzik, de nincs más, mint valamiféle segély lehetősége, ami éppen az éhenhalás elkerülésére elég.

"És a manyup - merthogy ebből indultunk ki - rendszer ebben mit válatoztatna?? Hiszen az majd csak Neked jár! Abból nem tudod támogatni a csökkentett nyugdíjuk miatt rászoruló - kívánom soha nem legyen így!! - Szüleidet/Negyszüleidet?!?!"

A MANYUP azért kell, hogy majd én se haljak éhen, ha megérem a nyugdíjkorhatárt. Akkorra ugyanis már se állami nyugdíj, se segély nem lesz. Én úgy gondolom, hogy a mai 90 ezres átlagnyugdíj nyújtotta életszínvonal hatalmas dőzsölés a jövőbeni állapotokhoz képest. Nem hiszem, hogy az államtól kapott átlagnyugdíj egy kiflicsücsöknél többet érne (mert egyszerűen az aktív korosztály egy bizonyos pontnál jobban nem terhelhető).

E mellett nyugdíjas koromra még takarékoskodni is kell, valamint ha szerencsém lesz, akkor talán a lakás is pénzzé tehető életjáradék formájában.

Ne feledd, hogy a MANYUP-ba mindössze 25%-ot fizettünk, 75% ment a nagy közös kalapba. Ha kifizetéskor 40/60% lett volna az arány már örültem volna (és nem az államit tippeltem többnek). Ezért mondom azt, hogy túl magas a nyugdíj, nem azért, mert egy keményen ledolgozott életért több nem járna.
@Cirbi: A világ minden táján vannak problémák, de ezek teljesen más eredetűek, más gyökerűek. A gazdasági válság nem sújtja Kínát, nagyon nem, épp fordítva. Az arab válság politikai eredetű, a fenn álló rendszer ellen lázadnak, vagy lázítják őket.

"Az emberek gondolkodása, értékrendszere, vágyai között alig van különbség a világban"

Ebben nagyon nem értünk egyet. Éppen fordítva látom. Épp az a baj, hogy a nyugati globalizáció egységesíteni akar, a saját értékrendjét exportálni, de erre nem vevők keletre. Nagyon nem.
Mondj 3 olyan dolgot/elvet, ami a világ minden táján azonos megítélésű.
@okostojáska: Nem teljesen, mert az eladott kötvény árából akár fejleszthetnénk is az országot. És egy idő után mi vennénk meg az amerikai kötvényeket. Persze ehhez a magyar vállalkozói réteget előbb, amerikaira kéne cserélni, bónuszként politikusainkat is vihetnék.
@G. Wolf:
Az az igazság, én átnéztem a papírt, de az az 5 sor nem mondott semmit, vagyis nem túl sokat. Ha fiatal vagy, javasolják a magas kockázatú befektetést. Na bátáymat autamtice odasorolták, nem is tudott róla, pedig azért szokott figyelni, így a 15 év alatt összekuporgatott 1,2 millája megfeleződött. :s
No, mivel alacsony keresetű, van még 3szor ennyi ideje kb., és lesz kb., ha minden jól megy és egyszer sem veszítik el a pénzét, kb.4-5 milliója. Maximum.
Nekem volt 2 milla a pénztárban, kb. 450 ezer hozam és 79 ezer reálhozam. Én is a magas kockázatúban voltam, mert fiatalabb vagyok, s ez tűnik ésszerűnek. Nem tudom megmondani, mennyit tettem be, de 2 milliót kb. a magánynyugdíjpénztárba, most kiszámoltam nagyjából. Ergo nem lett semmivel több pénzem, csak kevesebb, mert a bankban legalább kamatot is kapnék... Az aegonnál a hölgy azt mondta, azért olyan kevés, mert az Uniqa-tól vettek át 3 éve. A kolléganőm is megkérdezte, aki ott van a 90-es évektől, neki azt mondták, tavasszal elbukták a pénzt, és különben is, örüljön, hogy kap pénzt, mert van aki nem is kap! Neki 2,2 millája volt, vagy fél milla hozama és 88 ezer reálhozama.

Bátyám, aki elbukta a nyugdíjpénztári lóvájának a felét, a végére feltornázta magát 1,5 millióra összességében, 350 ezer hozammal és ugyanannyit kapott mint én. Méghozzá az OTP-nél!!! Aki állítólagosan nem teljesített túl jól. Szóval én úgy gondolom, azzal az 5 soros papírfecnivel nem lehet messzire menni. Azzal lehetne, ha részletes kimutatás lenne, hol, mikor, milyen kötvényekbe fektették a pénzem és én azt átnézetem hozzáértővel és ha kell beperelem őket. Mert így nem tudok mire alapozni. Nem a papír olvasgatására kell a figyelmet felhívni, hanem arra, hogy a pénztárak becsületesek legyenek és nem állítsanak olyat, amit sajnos nem tudok leellenőrizni.
@G. Wolf:
Az az igazság, én átnéztem a papírt, de az az 5 sor nem mondott semmit, vagyis nem túl sokat. Ha fiatal vagy, javasolják a magas kockázatú befektetést. Na bátáymat autamtice odasorolták, nem is tudott róla, pedig azért szokott figyelni, így a 15 év alatt összekuporgatott 1,2 millája megfeleződött. :s
No, mivel alacsony keresetű, van még 3szor ennyi ideje kb., és lesz kb., ha minden jól megy és egyszer sem veszítik el a pénzét, kb.4-5 milliója. Maximum.
Nekem volt 2 milla a pénztárban, kb. 450 ezer hozam és 79 ezer reálhozam. Én is a magas kockázatúban voltam, mert fiatalabb vagyok, s ez tűnik ésszerűnek. Nem tudom megmondani, mennyit tettem be, de 2 milliót kb. a magánynyugdíjpénztárba, most kiszámoltam nagyjából. Ergo nem lett semmivel több pénzem, csak kevesebb, mert a bankban legalább kamatot is kapnék... Az aegonnál a hölgy azt mondta, azért olyan kevés, mert az Uniqa-tól vettek át 3 éve. A kolléganőm is megkérdezte, aki ott van a 90-es évektől, neki azt mondták, tavasszal elbukták a pénzt, és különben is, örüljön, hogy kap pénzt, mert van aki nem is kap! Neki 2,2 millája volt, vagy fél milla hozama és 88 ezer reálhozama.

Bátyám, aki elbukta a nyugdíjpénztári lóvájának a felét, a végére feltornázta magát 1,5 millióra összességében, 350 ezer hozammal és ugyanannyit kapott mint én. Méghozzá az OTP-nél!!! Aki állítólagosan nem teljesített túl jól. Szóval én úgy gondolom, azzal az 5 soros papírfecnivel nem lehet messzire menni. Azzal lehetne, ha részletes kimutatás lenne, hol, mikor, milyen kötvényekbe fektették a pénzem és én azt átnézetem hozzáértővel és ha kell beperelem őket. Mert így nem tudok mire alapozni. Nem a papír olvasgatására kell a figyelmet felhívni, hanem arra, hogy a pénztárak becsületesek legyenek és nem állítsanak olyat, amit sajnos nem tudok leellenőrizni.
@G. Wolf:
Az az igazság, én átnéztem a papírt, de az az 5 sor nem mondott semmit, vagyis nem túl sokat. Ha fiatal vagy, javasolják a magas kockázatú befektetést. Na bátáymat autamtice odasorolták, nem is tudott róla, pedig azért szokott figyelni, így a 15 év alatt összekuporgatott 1,2 millája megfeleződött. :s
No, mivel alacsony keresetű, van még 3szor ennyi ideje kb., és lesz kb., ha minden jól megy és egyszer sem veszítik el a pénzét, kb.4-5 milliója. Maximum.
Nekem volt 2 milla a pénztárban, kb. 450 ezer hozam és 79 ezer reálhozam. Én is a magas kockázatúban voltam, mert fiatalabb vagyok, s ez tűnik ésszerűnek. Nem tudom megmondani, mennyit tettem be, de 2 milliót kb. a magánynyugdíjpénztárba, most kiszámoltam nagyjából. Ergo nem lett semmivel több pénzem, csak kevesebb, mert a bankban legalább kamatot is kapnék... Az aegonnál a hölgy azt mondta, azért olyan kevés, mert az Uniqa-tól vettek át 3 éve. A kolléganőm is megkérdezte, aki ott van a 90-es évektől, neki azt mondták, tavasszal elbukták a pénzt, és különben is, örüljön, hogy kap pénzt, mert van aki nem is kap! Neki 2,2 millája volt, vagy fél milla hozama és 88 ezer reálhozama.

Bátyám, aki elbukta a nyugdíjpénztári lóvájának a felét, a végére feltornázta magát 1,5 millióra összességében, 350 ezer hozammal és ugyanannyit kapott mint én. Méghozzá az OTP-nél!!! Aki állítólagosan nem teljesített túl jól. Szóval én úgy gondolom, azzal az 5 soros papírfecnivel nem lehet messzire menni. Azzal lehetne, ha részletes kimutatás lenne, hol, mikor, milyen kötvényekbe fektették a pénzem és én azt átnézetem hozzáértővel és ha kell beperelem őket. Mert így nem tudok mire alapozni. Nem a papír olvasgatására kell a figyelmet felhívni, hanem arra, hogy a pénztárak becsületesek legyenek és nem állítsanak olyat, amit sajnos nem tudok leellenőrizni.
@okostojáska: ne haragudj meg mindig zavaros a kep. azokban az orszagokban ahol nagy hozzadatt erteku agazatok mukodnak a tarsadalom altalaban oregszik, mert az tanulas idoszaka kitolodik es kevesebb gyereket vallalnak az enberek, mert csak annyit tudnak a sztenderdjeik szerint felnevelni. tehat "rossz" eltarto/eltartott arany mellett prosperal a gazdasag (es mukodnek a nyugdij alapok). azokban a fejletlen orszagokban, ahol a tarsadalom fiatal az alacsony hozzadott erteku agazatok a jellemzok a relative kepzetlen munkero miatt. tehat az kozel sem igaz, hogy a ha a feloszto/korovo nem mukodik, akkor az ongondoskodo se fog.
@G. Wolf:
Az az igazság, én átnéztem a papírt, de az az 5 sor nem mondott semmit, vagyis nem túl sokat. Ha fiatal vagy, javasolják a magas kockázatú befektetést. Na bátáymat autamtice odasorolták, nem is tudott róla, pedig azért szokott figyelni, így a 15 év alatt összekuporgatott 1,2 millája megfeleződött. :s
No, mivel alacsony keresetű, van még 3szor ennyi ideje kb., és lesz kb., ha minden jól megy és egyszer sem veszítik el a pénzét, kb.4-5 milliója. Maximum.
Nekem volt 2 milla a pénztárban, kb. 450 ezer hozam és 79 ezer reálhozam. Én is a magas kockázatúban voltam, mert fiatalabb vagyok, s ez tűnik ésszerűnek. Nem tudom megmondani, mennyit tettem be, de 2 milliót kb. a magánynyugdíjpénztárba, most kiszámoltam nagyjából. Ergo nem lett semmivel több pénzem, csak kevesebb, mert a bankban legalább kamatot is kapnék... Az aegonnál a hölgy azt mondta, azért olyan kevés, mert az Uniqa-tól vettek át 3 éve. A kolléganőm is megkérdezte, aki ott van a 90-es évektől, neki azt mondták, tavasszal elbukták a pénzt, és különben is, örüljön, hogy kap pénzt, mert van aki nem is kap! Neki 2,2 millája volt, vagy fél milla hozama és 88 ezer reálhozama.

Bátyám, aki elbukta a nyugdíjpénztári lóvájának a felét, a végére feltornázta magát 1,5 millióra összességében, 350 ezer hozammal és ugyanannyit kapott mint én. Méghozzá az OTP-nél!!! Aki állítólagosan nem teljesített túl jól. Szóval én úgy gondolom, azzal az 5 soros papírfecnivel nem lehet messzire menni. Azzal lehetne, ha részletes kimutatás lenne, hol, mikor, milyen kötvényekbe fektették a pénzem és én azt átnézetem hozzáértővel és ha kell beperelem őket. Mert így nem tudok mire alapozni. Nem a papír olvasgatására kell a figyelmet felhívni, hanem arra, hogy a pénztárak becsületesek legyenek és nem állítsanak olyat, amit sajnos nem tudok leellenőrizni.
@okostojáska: "A gazdasági válság nem sújtja Kínát" - ha eltekintunk attol, hogy a felvevo piacaikat igen es, hogy a bankrendszeruk ketes kihelyezesei az egekben.
@whowho:
Van itt pár dolog, amit nem értek.
- Hogy volt a bátyád 15 évig a manyup-ban? A pénztárak 1998 elején indultak!
- Mikor feleződött meg az 1,2 milkája? Mikor? Melyik pénztár, melyik portfólió? Tudtommal ennyit nem veszítettek a pénztárak, sőt, általában jó hozammal dolgoztak.
- Hogy veszítik el a pénzt?
- Ha volt 79 ezer reálhozamod, akkor hogy veszíthettél rajta?
- Az Uniqa továbbadta az Aegonnak, hogy mikor és mennyi járulékot fizettél be nekik? Vagy csak annyit mondott, hogy itt van egymillió, ennyi a vagyona! Mert abból nem lehet visszaszámolni a reálhozamot. A pénztárváltástól nem csökkenhet a reálhozam!
- Ha a kolléganődnek maradt 88 ezer reálhozama, akkor az ő pénzét sem bukták el. Csak kevesebbet nyertek, mint a legjobb időkben várhatták.
- Most a végén meg azt írod, hogy a bátyád annyi reálhozamot kapott, mint te. Úgy, hogy elveszítették a vagyonának a felét? Jól értelek???

A pénztárakat felügyelte a PSZÁF és most maga Selmeczi Gabriella képviselőnő is. Nem verhettek át!
@whowho: nyugodtan perelj, max bebukod.
Aztán majd megkérdezik tőled, hogy 2015-re milyen infációs rátát garantálsz Te, mert akkro majd ahhoz igazodnak, meg hasonlók.
Aki előre tudta, hogy 2008 végétől kezdve mi lesz a világon máig, az kb a CHF milliárdjait számolgatja éppen most
@whowho: államiban nem kaptatok volna egy ruppót se, de ezt a pénzt akkrois levonták volna minden hónapban.
@whowho: kb előttem megválaszolták, de a lényeg pontosan az az 5 sor amit írtam. Épp ezért vagyonkezelő hogy ne a sok egyéni kötést kelljen nézni, hanem az év végén a végelszámolást. (Ugyanis közbe lehet hogy van egy két rossz kötés, ha van több ami ellensúlyozza akkor a vége pluszos) és ha elveszítette a felét akkor meg át kellett menni másikba. Bár kicsit túlzásnak érzem hogy a tőkéje fele valakinek elmenjen. De lehet hogy volt ilyen nem tudom. Csak azt nem értem akkor miért nem váltott??? Mind pénztárat mind porfóliót.

"de az az 5 sor nem mondott semmit" - akkor nem értetted meg. Szal tényleg a lényeg hogy az év végén a befizetésed _ÉS_ a hozam milyen arányba van, ha a hozam minuszos akkor ott bizony baj volt (és igen volt ilyen és onnan el kellett jönni!) tizenakárhány év alatt tizenakárhány lehetőséged lett volna rá. De ha alacsony a hozam (ezt mindenki maga dönti el mi az alacsony neki) akkor is változathattál, akár portfóliót, akár pénztárat.

Egyébiránt az önkéntes-ekénél ma is fönt van az oldalukon milyne típúsú porfólióba fektetik a pénz hány %-át. Szerintem ha nagyon érdekel vissza lehet keresni azt is hogy miből mennyit vesznek, akár tételesen is.
@zeddez: spekulánsok fuj :D azok tudták ... meg fujj :D
@Jaffar: Igen, van nyoma. Épp a kormány oldalán:
"Az állami rendszerbe való visszalépéssel semmilyen kár nem érhet senkit. Éppen ellenkezőleg, akinek vesztesége volt a kötelező magánnyugdíj-pénztárban, azt kompenzálja az állam, akinek esetleg hozama volt, az felvehető készpénzben, vagy önkéntes pénztárba utalható."
www.kormany.hu/hu/gyik/egyszeruen-erthetoen-a-nyugdijrendszer-valtozasairol
@namitirok:

Ha felvetted a reálhozamot és úgy kívánsz élni a jogfenntartással járó visszalépéssel a manyupodba, akkor a logika szerint vissza kell tenned a pénzt, mert akkor a reálhozam kifizetés nem jár.

De ez egyelőre elméleti kérdés.
Manyup nyugdíj vs állami nyugdíj, Átlag József, 40 éves, átlagkeresetű manyup tag példáján keresztül szemléltetve, mai értéken:

200 ezer vs 137 ezer.

Részletes elemzés és a téma alapos kibontása itt:

emberitisztesseg.blog.hu/2011/08/15/mennyit_bukunk_a_magannyugdijak_korul_folyo_hisztin
@Fabius: nah ezt nem érti kb senki... és mivel nem is érti senki, ezért nem is volt igazán felháborodás a megszűntetés ellen...
@Cogito.t: Valóban nem kell tőle hasra esni, de azért pár apróság a kicsi reálhozamokhoz. (Ami az állami nullánál még mindig több)

Ebbe beleesett az eddigi második legnagyobb gazdasági világválság.
Amíg a részvénypiacok nagyon jól muzsikáltak, pár apró megbotlástól eltekintve addig az állami szabályozás csak nagyon kis mértékben engedte a részvények vételét, pedig akiknek legalább még 20 évük van a nyugdíjig, azok valószínűleg azzal járnának a legjobban.
Amikor 2008-ban egy kicsit könnyítettek a lehetőségeken pont akkor gyütt meg a válság, és akinek a pénztára gyorsan élt ezzel az elvileg jó lehetőséggel az 2008-ban eléggé csúnya portfolio esést volt kénytelen tapasztalni.
Mivel a kezelt tőke méretéhez képest egyre kisebbek lettek volna a költségek, ezért innen is még egy pozitív jövőbeli tendencia volt várható a hozamok tekintetében.
Ennek ellenére akik maradtak azok idén a nyári tőzsdei zuhanások miatt megint nagyon csúnya adatokat láthatnak majd.
Bár talán attól meg lesznek kímélve hogy ezt Selmeci Gabika közölje velük, mert a kormány még nagyobbat bukik a Mol részvényeken.
@NaP:
Igen, jól értetted, bátyámnak 2008-ban lefeleződött az összes pénze, az addigi nyereséggel, mindennel együtt...mert a kockázatiban volt, nem tudom pontosan a megnevezést, de automatikusan ebbe rakták bele, mivel fiatal volt még. Majdnem megütötte a guta.
És igen, akkor 13 évig volt ott...1998-tól. Lehet amúgy, hogy ő váltott, mintha átment volna oda, ahol bebukta a pénzét, mert előtte máshol volt. És hát igen, lehet váltani, de sajnos a magyar emberek nagy része semmiféle ilyen témájú dologról nem tanul sem az iskolában, sem máshol. Az inetrnet lehetősége is mostanában, pár éve terjedt el, hogy valaki meg tudjon fizetni egy számítógépet és hozzá a netet. Ott vannak a szüleim, ők 60 év körüliek, de fogalmuk sincs az egészről. Sőt, még nekem sem sokkal több. Mert a pénztár kiküldte ugyan a kiszámítás matematikai képletét, amit én a gimnáziumban sem tanultam, csak az egyetemen alkalmazott matek keretén belül. :) DE mivel nem használom, így totál vadidegen volt a képlet már számomra is. Egy átlagember az alapján soha az életben nem fogja kiszámolni, mennyi is az annyi, hanem elhiszi. Szerinted a tv-ben, miért nem ilyeneket adnak le? Miért van a sok népbutító filmsorozat? Miért nincsenek erre tanfolyamok? Vagy ha vannak, akkor azok miért megfizetethetetlenek? Vagy miért nem tanítják a matek órán? Nem véletlenül. Azért, nehogy az életben eszedbe jusson kiszámolni valamit is. ÉS kapod a minimálbért amiből egy tanfolyamot sem tudsz kifizetni, hiába is érdekelne, mert akkor nem lesz mit enned. :)
@G. Wolf:

Ezért linkeltem ide. Aki nem érti az most megértheti, - elég világosan fogalmaz, és mindent körbejár - aki meg nem akarja érteni az hátha kevesebb hülyeséget beszél ezentúl.
@NaP:
- Az Uniqa továbbadta az Aegonnak, hogy mikor és mennyi járulékot fizettél be nekik? Vagy csak annyit mondott, hogy itt van egymillió, ennyi a vagyona! Mert abból nem lehet visszaszámolni a reálhozamot. A pénztárváltástól nem csökkenhet a reálhozam! Tavasz óta igen is csökkent!!! 134 ezer volt tavasszal a reálhozamom, amikor megnéztem!!! Majdnem lefeleződött. Erre rákérdeztem a pénztárnál, hangfelvétel is készült, hogy az előző pénztáram veszteséges volt, azért. De ez nem igaz, mert a papírokat megnéztem!!! A kollganőmnek személyesen azt mondták ugyenerre a kérdésre, hogy tavasz óta, ápr.-máj. óta miképp csökkent ennyit a reálhozama, hogy akkor válság volt épp idén tavasszal és hát ez van, örüljön, hogy kap pénzt. Nekem uaz a pénztár azt mondta, azért csökkent 60 ezerrel a reálhozamom, mert átvettek máshonnan, a kolléganőmnek aki kezdettől ott volt, pedig azért, mert tavasszal bebukták a pénzt. :)
@G. Wolf:
Nem volt mínuszos a hozamom, csak 2008-ban, ha jól emlékszem. Akkor sem sok mínusz volt és akkor még az előző pénztáramnál voltam. És csak 9 éve fizetek nyugdíjjárulékot, azóta dolgozom.
@zeddez:
Ebben igazad van. Nekem az a meglátásom, mindegy hol vagy, úgyis kirabolnak. :) Megmagyaráznak mindent, én meg mehetek ahová akarok. :D
Az lenne a legjobb, ha a pénzem nálam maradna, és majd én kezdenék vele valamit. Amennyi összegyűlt eddig a magánnyugdíjpénztári számlámon, az pont elég lett volna arra, hogy a hitelem kifizessem és nyugodtam lakjak a tehermentes lakásombean. Majd a hitelre fordított pénzt elraknám, befektetném segítséggel persze.
Vagy! Az akkori lakásom árából most vennék két kisebb panelt és az egyiket kiadnám albérletbe. :) Vagy... ha a 2 millám meglenne, megforgatnám, aztán vennék egy olcsó lakást amit kiadnék szintúgy és akkor annak az árát gyűjtve havonta raknám félre nyugdíjas éveimre. Vagy majd egy okos ember megmondaná, mit is tegyek. :D
legjobb ha van könnyen hozzáférhető likvid pénzed. Egy lakást eladni elég para, ha gyorsan kell az ammó belőle, akkor a kiszállós díj is nyilván alacsonyabb. Betétnél ilyen nincs. 12M már kamatozik annyit, mint amiért egy 12M-s kéglit kiadhatsz albérletbe, és nincs rádomló kifizetetlen számlahegy, meg az évek alatt lepusztult, felújítandó lakás se. Ezt sokan elfelejtik beleszámolni, hogy arra költeni is kell néha.
Kedves Fabius!
Ezeknek a vadbarmoknak ne adj ötleteket, mert még négyzetre emelik!
Egyébként - mint egyike a rebelliseknek - állítom, hogy ki fogják ezek a gecik találni, hogyan basszunk rá mégjobban.
A másik meg hogy ugyanazt a házat/lakást olcsóbb bérelni, mint a törlesztőjét fizetni. A diffiből kb 15 év alatt a nulláról kifizeted ugyanazt a lakást kp-re, amit addig olcsóbban bérelhetsz.
@Fabius: Korrekt válasz, bár tartok attól, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű...majd kiderül, legkésőbb eccercsak, nem?:-P
@Cirbi: Okostojáska gondolatmenete szerint az az ideális, ha mindenki dolgozik nyugdíjas korában is?
És tényleg! Ez a nyugdíjrendszer szempontjából tényleg pozitív! Hisz nem kell kifizetni azt, amit elvontak a dolgozott évek alatt!
Mindjárt pozitív lesz a nyugdíjpénztári kimutatás!
@whowho: "Bátyám, aki elbukta a nyugdíjpénztári lóvájának a felét, a végére feltornázta magát 1,5 millióra összességében, 350 ezer hozammal és ugyanannyit kapott mint én."

Valamit nagyon félreérthettél:
a nyugdíjpénztári lóvéjának a fele nem a REÁLHOZAMOT jelenti esetleg?
Merthogy: törvényileg volt szabályozva, hogy mibe kell fektetni a befizetéseket. 50% eleve magyar államkötvényre ment! A magyar államkötvény garantált kamatozású. Hogy veszthette volna el a befizetése felét???

Ne beszélj hülyeséget, inkább nézz utána, és elemezd, mit írtak a levélben.
@whowho: Figyelj ide kicsit:
a reálhozam azt jelenti, hogy az infláció fölötti rész.
Ha bankba teszed a pénzed, akkor a banki kamat ettől csak kevesebb lesz.
Gondolj bele: kétmillió 8 év alatt lett befizetve. Nem az elején, egy összegben.
Megnézettem tesómmal a papírját, 2008ban 1millió ft volt a tőkéje, 2009ben 600ezer! Nem nézte el senki! Tud olvasni, nem hülye! Közben még fizetett is be, mert dolgozott! Utána feltornázták szépen a pénzét. Amúgy pénzügyön végzett tesóm és ismétlem! Nem olvasta félre!! Papíron van! Mielőtt bárki magából indulna ki és lehülyéz mkit!
@Könnyen elkaptuk, uram!:
2 millát fizettem be 9 év alatt és 2 millám van most is! 5 éve 10%-os banki kamat volt. 6% átlagkamattal számolva kamatadó után 96ezer lenne kamatos kamat nélkül. Nem olyan jó biznisz ez azért. :) Most évente ha nálam lenne, a 2 millám, 80ezrem maradna tisztán kamatadó után 5%os kamattal! Minden évben! És a 2 millám is megmaradna, sőt! Gyarapodna! Mert még dolgozom! Úgyhogy nem kell védeni őket, csak számolni!!! Ha nem raknék hozzá egy ft-ot sem, 20év múlva 3.6 millám lenne!!! Ha raknék, akkor 5-6millánál is több. Magánnál meg ennyi sem. Mert elbukják, különféle költségeket vonnak le.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Utánanézett drágaságom! Pénzügyet végzett, apehnél is dolgozott, nem hülye! 2008ban a tőkéje 1.000.000 ft volt, 2009ben 600.000. 40%-kal kevesebb! Közben dolgozott, fizette a járulékot! ÉS ISMÉTLEM! TŐKE! TŐKE! Az csökkent egy év alatt! Nézz utána a tőke fogalmának és ne a fatőkének, azzal nem jutsz előrébb! És SZÁMOLJ! SZÁMOLJ! SZÁMOLJ! ;)
@whowho:
Akkor szimplán nem igaz, amit írsz. A tőke nem tud csökkenni az államkötvények esetében.
@Könnyen elkaptuk, uram!:
De igaz, papíron küldte a mnyp a kimutatást. Akkor ők nem írtak igazat ezek szerint. Miért hazudnék? Ebből nekem nincs hasznom? Akkor hogy lett 1 millából 600ezer egy év alatt? Ez a pénztári kimutatás. Nem hasraütés. Magyarázat annyi, hogy a legmagasabb kockázatúban volt, növekedési portfólió, mivel oda sorolták a kora miatt, s nagyobb részt fektettek részvénybe, konkrétan 50%ot, hazai és külföldi részvényekbe, mint más portfóliónál. Az otp honlapján rajta van, nem kitaláció. És RÉSZVÉNY, NEM ÁLLAMKÖTVÉNY! És a törvény a kockázatiban 50%ot enged meg részvényekbe fektetni. Majd nézd meg! Bár sztem azt fogod mondani, a pénztár is hazudik. :D Még a saját szemednek sem fogsz hinni úgysem. :D
regiohitel.hu/Aloldalak/termekek/nyugdijpenztarak/nyugdijpenztar.php?tema=miert-nem-allamkotvenybe-fektetett-a-penztar
@Könnyen elkaptuk, uram!:
Mindenki hazudik? ;)
www.otppenztarak.hu/hu/M02000000.html
Itt pedig az van, hogy életkor szerint javasolják a portfóliót. Fiatalnak a kockázatit, idősnek a legkevésbé kockázatosat. Ha nem választol véletlenül, mert nem értesz annyira hozzá, akkor életkornak megfelelően besorolnak. Illetve személyes beszélgetésnél elmagyarázzák, adott korban miért érdemes az adott portfóliót választani.
Én sem figyeltem kellőképpen, mikor átvettek, így én is a növekedésibe kerültem, csak én szerencsére pusztán 100-200ezret buktam 2008ban. Aki kevesebbet bukott, annak jól fektették be a pénzét, vagy más portfólióban volt.
Csak az az érdekes, a bukás több százezer volt, de amikor előtte ment a tőzsde évekig, nem volt ennek a tizede sem nyereség. Ugyanabban a portfólióban. :)
@zeddez:
Sajnos tényleg kell rá költeni. Meg óvatosan kell kiadni. De ha a forint bukik, a lakás még ott marad. És egy 5 millás lakás kamata max. 6-8% jelenleg, ami 300ezer és 400 ezer évente kamatadó nélkül. Tehát szuper kamattal 240ezer és 320ezer között. Ez havonta 20 és 27 ezer ft. Legjobb esetben jelenleg! Ha meg 40ért kiadom, akkor a felújításra is marad.
@whowho:" Én sem figyeltem kellőképpen, mikor átvettek, így én is a növekedésibe kerültem, csak én szerencsére pusztán 100-200ezret buktam 2008ban. Aki kevesebbet bukott, annak jól fektették be a pénzét, vagy más portfólióban volt.
Csak az az érdekes, a bukás több százezer volt, de amikor előtte ment a tőzsde évekig, nem volt ennek a tizede sem nyereség. Ugyanabban a portfólióban."

Elolvastam, elemeztem az OTP szerződésmellékletét. A befektetések több, mint 50 %-a államkötvényben (magyar, külföldi), vagy európai illetve világcégek részvényeiben van.

Mi lehet az, ami teljes egészében elveszett a tőzsdén? Állam nem bukott be. Cégek értéke ugyan csökkent, de ennyivel???

Nekem is van portfólióm, ami 2007-re datálódik, leesett 60%-ra, de nincs benne államkötvény!!!

Nem lehet, hogy a tesód cége nem fizette a manyupot rendesen?

Ja, ezért lehetünk hálásak az Orbánkormánynak, hogy a legrosszabb pillanatban adta el a követeléseinket!

Nem a manyup játszotta el. Matolcsy!
Nyilván nem lehet tudni hogy történt a bukás, mert csak az a szimpla, 5 soros kimutatás van, oda meg azt írnak, amit akarnak, nem részletezik, csak hogy ennyi a tőke, annyi a hozam, költségek, veszteségek, befizetések, előző évi nyitóegyenleg, meg mit tudom még mi, mert most nincs nálam a papírom. Max. 10 sor akkor is. És hát ha azt írják 2008-ban, hogy egy millió a tőke, 2009-ben meg hogy 600 ezer, akkor ennyi, nem tudsz mit kezdeni vele.
Nekem a reálhozamcsökkenést is megmagyarázák, mikor betelefonáltam. Ápr., májusban 134 ezer ft volt, júliusban pedig 79.870. Megérdezetem telefonon, miért csökkent egyáltalán, de nem adtak érdemleges választ, elküldtek egy matematikai képletet Szumma i-től a fene tudja miig összegzőt (már elfeljetettem az egyetemen tanult alkalmazott matekot, ami sosem votl az erősségem :)), hogy így lehet kiszámolnom a reálhozamom. :D
Arra a kérdésemre pedig, hogy a bátyám, akinek majdenm a fele pénze elveszett, s akinek aztán csak feltornázták a pénzét, 300-320 ezer hozamból hogy lett 75 ezer forintja, nekem meg a 450 ezres hozamból 79 ezer sem, arra az volt a válasz, hogy nem egyformák a pénztárak. Ami ok is, de a tesómé a statisztikák szerint is az egyik majdenm legrosszabbul teljesítő volt állítólag. És kiegészítette azzal a válasszal, hogy engem mivel az Uniqától vettek át, ezért ennyi csak, mert ők nagyon rosszul csináltak valamit. Na, erről készült minőségbiztosítási okból hangfelvétel is. :)

Kolléganőmnek 2,2 milla összpénze volt, -500-550 ezer hozama, ápr., májusban 140 körüli reálhozama, augusztusra már csak 88 ezer maradt belőle. Ő személyesen ment be, azt mondták, tavasszal elbukták a pénzt, és különben is, örüljön hogy van egyáltalán reálhozama, mert van akinek nincs. :( Ez igaz is, de ha pl. én a növekedési portfólióban voltam, akkor hogyhogy nem nyertem akkorát sosem, mint amekkorát buktam? Összességében 9 év alatt majdnem null szaldós az egyenlegem, 9 év alatt ez a 79.870 ftos reálhozamom lett, amiből még egy százas eltűnt, mire a számlámra megérkezett. Nekem ez az érthetetlen.

"A befektetések több, mint 50 %-a államkötvényben (magyar, külföldi), vagy európai illetve világcégek részvényeiben van." Gondolom nem mindegy, kötvény, vagy részvény.
Kötvény: kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A kötvényben a kibocsátó (az adós) arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszegnek az előre meghatározott kamatát vagy egyéb jutalékait, valamint az általa vállalt esetleges egyéb szolgáltatásokat, továbbá a pénzösszeget a kötvény mindenkori tulajdonosának, illetve jogosultjának (a hitelezőnek) a megjelölt időben és módon megfizeti, illetőleg teljesíti. Vannak olyan kötvénynek nevezett szerződések, értékpapírok, amelyek tartalmilag nem tekinthetők annak, ilyen a például a biztosítási kötvény. hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6tv%C3%A9ny

www.reszvenykotveny.hu/fogalmak/index.php

És nem az egész pénzét vesztette el, "csak" 40%-át... 1 millió tőkéből befizetés mellett 600 ezer lett. A munkáltató fizette a járulékot, mert közalkalmazott volt akkor. És megnézi, mert csapták már be vállalkozásnál, erre külön odafigyel, főleg mivel pénzügyi végzettsége van, meg vállalkozások adóügyintézését is tanulta, és dolgozott az APEH-nél is időnként. Plusz megnézi azt is hogy a boltban mi hány ft és 5 forintért elmegy másik boltba, ha ott olcsóbb valami, ennyire figyel a pénzre. Nem kispályás 39 évesen. :D
@Könnyen elkaptuk, uram!:

Szóval nem tudom és ő sem, hogy mi történhetett, de a papírból nem sikerült rájönnie. Telefonálni is lehet, hogy telefonált, azt nem kérdeztem meg, de ha nem, akkor legalább megspórolta a telefonköltség árát, mert úgyis megmagyarázták volna. :( Én is így jártam. Meg küldtek volna levélben egy matematikai képletet, hogy számolja ki magának és örülhet, ha nincs benne integrálás, vagy deriválás. :D
@tede:

Tisztelt tede!

"Mitől teljesítene jobban mondjuk egy évi 3% kamatot biztosító befektetés a kamatos kamat miatt?" - mondjuk mért nem 1%-al példálódzol?
www.privatbankar.hu/html/bef/6021.php
www.regiohitel.hu/Aloldalak/termekek/nyugdijpenztarak/mnyp_hozamok_lekerdezes.php?p=mnyp
Oszt gondolkodj el.
Meg azon, hogy mi a reálhozam.
Meg esetleg azon, hogy havi tízezer forintos befizetéssel mit várhatsz 10 év után.

Tisztelettel:
anonymand
Tisztelt whowho!

Sok mindent összehordol itten, meg a többi bejegyzésedben, de sebaj!

"2 millát fizettem be 9 év alatt és 2 millám van most is! 5 éve 10%-os banki kamat volt. 6% átlagkamattal számolva kamatadó után 96ezer lenne kamatos kamat nélkül. Nem olyan jó biznisz ez azért. :) Most évente ha nálam lenne, a 2 millám, 80ezrem maradna tisztán kamatadó után 5%os kamattal! Minden évben! És a 2 millám is megmaradna, sőt! Gyarapodna! Mert még dolgozom! Úgyhogy nem kell védeni őket, csak számolni!!!"

Számoljunk!
Az első év végén, mondom a végén, ha feltételezzük, hogy mindig ugyanannyit fizettél be, volt 222.222 tőkéd. Mondom a végén!
Te meg számolgatsz, mintha a belépés napján betettél volna 2 millkót!
Ez csak egy értelmetlen böszmeségeidből.
A többi hülyeségeddel foglalkozzon más.

Tisztelettel:
anonymand
"Egyelőre nem tudni, mi lehet a letétbe helyezett jogfenntartó nyilatkozatok jelentősége, amennyiben az Alkotmánybíróság a magánpénztáraknak kedvező döntést hoz. A jelenlegi keretek nem teszik lehetővé a magánnyugdíjpénztáraknak a biztonságos, hosszú távú működést. "

www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdijkasszak_egyetlenegy_sem_maradhat.493616.html

Mesteriek a fiiijjjúk, nem tudom mi lesz ennek a vége, de lassan ott tartok, hogy a manyup-os befizetéseimből már a pénztárak jogi küzdelmét is inkább támogatnám, mint hogy 1 fillért is használjon, ez az átkozott bagázs......
@anonymand:

MAgad idéztél, onnan végtam ki, szóval kérlek olvasd már el amit idéztél, legalább azt!!!

Ha egyéb problémád van, keress meg névvel, címmel és majd az ügyvédem megmondja egy becsületsértési perben, hogy ki is írkál hülyeséget. Jogilag mivel tudod bizonytani, hogy hülyeséget írtam? Hmm? Mivel? Magad idéztél engem és ott világos, mit írtam... Nem hülyeséget, nem azt írtam, hogy már 9 éve 2 millát fizetek minden évben, hanem hogy 9 év alatt van annyim és most következik, amit idéztél:

"Most évente ha nálam lenne, a 2 millám, 80ezrem maradna tisztán kamatadó után 5%os kamattal! Minden évben! És a 2 millám is megmaradna, sőt! Gyarapodna! Mert még dolgozom! Úgyhogy nem kell védeni őket, csak számolni!!!"

Szóval ha innentől indulnék, akkor nagyobb lenne a hasznom, mint egy pénztárban és még raknék is hozzá. Ugyanis ha buknak, akkor nagyot buknak, ha meg nyernek, kicsit nyernek. LEgalábbis ha erről van szó. És ez hosszú távon nem egyenlítődik ki, ha jobban megnézem.
.
Tisztelt whowho!

Nem kőne szólnod a TEK-nek? Itt és most intézkedésre van szükség!
Rögvest.

Igen, idéztelek. Sőt azt állítottam, hogy szavaidból azt lehet kiolvasni, hogy nem érted miről is van szó, sőt, rossz a példád.
Ezt most megerősíted. Folyton folyvást csak a két millkót mantrázod, ám a nyugdíjpénztár nem így működött.
Osztán, a reálhozam az állam bácsi által meghatározott módon kiszámított infláció feletti hozam. Te meg erőlteted az 5%-al zsebedben maradó 80 ezret. Az a magánnyugdíjpénztári hozamban is benne van, csak nem fizetik ki.
Ha visszaléptél, javaslom, hogy kérd házhoz szállítását Selmeczi őnagyságától.

Úgyhogy nem védem őket, csak számoltam, ahogyan kérted.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: azon azért gondolkozz el, hogy elég-é a TEK rám uszítása, vagy drasztikusabb lépésekre is szükség van, mivel kifejtettem véleményemet...
@anonymand:

Szóval kár kötözködnöd, mert az nyilvánvaló, attól, hogy nem írtam le, hogy az elején nyilván nem volt 2 millám. Sőt... nagyon keveset kerestem 1 évig. 3 év volt, ami nagyon jó volt keresetileg, most meg átlagos 5 éve. Egyértelmű, nem várhatok el milliárdokat a mynp-től sem, de mivel válság van, nagy az esélye, elbukják a kis 2 milliómat is. Az állam sem garantál semmit, ezt is tudom, úgyhogy nem reménykedem, csak abban, hogy egy vállalkozást tudok csinálni és abból rakosgatni félre, ha sikerül, s amíg lehet, a jelenlegi melóm mellett első körben.

DE ha csak azt számolom, hogy 2008 januárban 1,2 millióval vettek át a másik pénztáramtól, akkor onnantól kezdve 3 év alatt még fizettem havi 20-25 ezret jutalomtól függően, ami 720.000-900.000 forint, az 1.920.000-2.100.000ft. Ehhez képest lett nekem 3 év alatt folyamatos befizetéssel 1.960.000-rem kb. Ugyanannyim lett 3 év alatt, mint amennyit befizettem, vagy annyim sem. Nem igazán gyarapodott a pénzem, hanem ha jobban megnézem, csökkent is. :D

Ha csak az 1,2 milla kamatát nézem a 3 évre 6%-kal, kamatadó levonása után, az 172.800 ft. És beraktam 720-900 ezret. Tehát ha nálam lett volna 2008. jan.01-től az 1,2 millám, akkor lenne most 1,2 millióm, annak a 3 éves kamata 172 ezer és havi 20 ezer forintot nézve amit beraktam 2010.dec.31-ig, akkor legrosszabb esetben, a 3 év alatt összerakott 720 ezer és a 172 ezer ft kamatát nem nézve, lenne most nekem kereken 2.092.800 forintom, a jelenlegi 1.960.000-hez képest. Tehát durván 132.000 forint hiányzik, plusz a 3 év alatti befizetéseim kamata, meg amit fentebb említettem. Hát ez a nagy igazság.
@anonymand:

Itt van, levezettem neked fentebb, te is átszámolhatod, lehet, hogy elnéztem.
DE ezt megnézhetném visszamenőleg, a kezdetektől, akkor is ugyanaz lenne, hgy minden évben hiány lett tulajdonképpen. Mert persze, volt válság 2008-ban, de előtte nem volt! Előtte nagy nyereségnek kellett volna akkor lennie! Hogyhogy bátyám 1 milla tőkéje 600 ezerre apadt 2009-re virradóra a 200-as válság miatt, és előtte mondjuk volt 900 ezre 2007-ben, amikor jól ment, akkor miért nem volt min. 300.000 pozitívuma? :) Ezt nem értem....Ha ekkora tőkecsökkenés lehet, hogyhogy nem lehet ekkora növekedés is? Ugyanabban a portfólióban, amikor a gazdaságok szárnyaltak?
@anonymand:

Nem a véleményed fejtetted ki, hanem azt állytod, hülyeséget írtam, de ez ilyen formában nem igaz. :) Mert idéztél és azt eltorzítottad. Én a jelenlegi helyzetre utaltam, nem pedig arra, amit állítottál, hogy 9 éve havi 2 millát fizetnék, hogy én csak azt szajkózom. akkor nézd meg, amit kiszámoltam 2007.dec.31-gyel lezárt mnyp tőkémmel. És az 3 éve volt, konkrét adat.
És hát a TEK-et hívni ide túl sok lenne, ha tisztában lennél az mi, akkor nem írnád. ;)
Tisztelt whowho!

Már megbocsáss, de hosszas levezetésed nem értem.
Ugorgyunk!

Mint írod, 2008-ban pénztárat váltottál. Hogy ott hogyan megy az elszámolás, az nem tudom, de akik nem megfelelő időben váltottak és ráadásul nem megfelelő pénztárba, azok bizony buktak némi pénzt.
Már feltettem ugyan a linket, de megismétlem:
www.privatbankar.hu/html/bef/6021.php
A "Kötelező magánnyugdíjpénztárak összehasonlítása" 2003-2007 közötti évekre.Az átlagos hozamok között a legjobb: 10,7%, a leggyengébb: 7,51%.
Ezek alapján nehezen hihető, hogy bátyád 1 millás tőkéje 60 ezerre apadt.
Mondjuk úgy, finoman fogalmazva, hogy tévedsz.

Maradjunk abban, amíg véleményszabadság van, én tarthatom az írásodat hülyeségnek.
Ha pedig nehezen viseled a kritikát, elég olvasgatnod, nem kötelező írnod is.

Tisztelettel:
anonymand
@anonymand:

Bocsi!

Elütés!
Nem 60 ezer, hanem 600 ezer.

Elnézést!

anonymand
Tisztelt whowho!

Már megint merészelek idézni:
Tőled:
"DE ezt megnézhetném visszamenőleg, a kezdetektől, akkor is ugyanaz lenne, hgy minden évben hiány lett tulajdonképpen. Mert persze, volt válság 2008-ban, de előtte nem volt! Előtte nagy nyereségnek kellett volna akkor lennie! Hogyhogy bátyám 1 milla tőkéje 600 ezerre apadt 2009-re virradóra a 200-as válság miatt, és előtte mondjuk volt 900 ezre 2007-ben, amikor jól ment, akkor miért nem volt min. 300.000 pozitívuma? :) Ezt nem értem....Ha ekkora tőkecsökkenés lehet, hogyhogy nem lehet ekkora növekedés is? Ugyanabban a portfólióban, amikor a gazdaságok szárnyaltak?"

Selmeczitől:
"Selmeczi Gabriella bejelentette, hogy a visszalépő tagok átlagosan 76.030 forint kifizetést kapnak, amiben van a tagdíj-kiegészítés is. A 3.020.778 tb rendszerbe visszalépő tagból 2.450.960 ember kap reálhozamot, 569.818 volt tag azonban nemcsak kifizetésre nem számíthat, hanem még csökkent is a befizetéseik értéke. Nagyobb kár azonban nem érheti ezeket a tagokat sem, a kormány ugyanis vállalta, hogy az ő befizetéseiket kipótolja - fejtette ki a megbízott" - oszt vesd össze a kettőt.

Meg máshonnan:
" A pénztárból 503 ezren léptek vissza az állami rendszerbe, közülük 413 ezren számíthatnak átlagosan 133 ezer forintra, tehát a visszalépők 82 százaléka kap pénzt a kasszától."

"A Dimenziónál 180 fő esetében a reálhozam és a tagíjkiegészítés összege meghaladja az egymillió forintot, az átlagos kifizetés ennél a kasszánál lesz a legmagasabb, közel 300 ezer forint. Az Aranykor tegnap utalta az első pénzeket. Innen összesen 71 ezren kapnak valamekkora reálhozamot (és tagdíjkiegészítést), a postai utalások péntekig fejeződhetnek be."

index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/26/5_6_millio_a_legnagyobb_realhozam/

Szándékosan komment nélkül.

Tisztelettel:
anonymand
@anonymand:
Engem nem érdekel senki nyilatkozata, szövegelése, ami a papíron van, az a lényeg. Amit az alapműveleteke tudó 1000ft-os számológépemmel kiszámoltam. Mindegy mit linkelsz be, azt is mondták, mindenkinek nő a fizuja. Na! Nekem 5 éve nem emeltek, ez az egyik, a másik, hogy most amíg a munkáltató vagy állam állja a bruttó 9 ezres kiegészítést, addig nem csökken. Ha nem adja, akkor máris 3-4 ezer mínuszom lesz kb. nettóban. Majd nézd meg jövőre a tervezet miatt aki 75 ezret keres nettóban, az majd kap vagy 68 ezret, vagy annyit sem, ha kivezetik az adókedvezményt, szuperbruttót. Akkor kit érdekel mit mondanak? A számlán megjelenő összeg lesz lényeg. :) Én már nem dőlök be a parasztvakításnak, Te meg higyj. Gyere el és nézd meg bátyám papírját. Szívesen megmutatom. De nem fogod még a címed sem megadni, h elpostázzam a másolatot. Arra azt mondanád, hamisítvány. Az eredetire is. :) Na, hát az ilyenek dőlnek be mindenre, amit mondanak. :) Én meg a saját szememnek hiszek. Innentől vitatkozhatsz magaddal, de tudod, minden hülyével ne állj szóba ám, míg szópárbajozol magaddal! ;) Én pedig itt nem teszem. És tarts ki! :D
Ja! És a hülyeségedhez nyugodtan tarts magad, ha ettől boldog vagy. Sok boldogságot! Hihihi :)
Tisztelt whowho!

Tarthatod hülyeségnek, de nem hiszem, hanem tudom, hogy nem önként és dalolva fizet az állam vissza pénzt 2.450.960 visszalépőnek. A reálhozam okán.
Tarthatod hülyeségnek, de nem hiszem, hanem tudom, hogy a válság 2 évében buktak a pénztárak (több, mint 30%-ot), de 2011-re ledolgozták és átmentek pluszba.

Bátorkodok idézni:
"Összességében 9 év alatt majdnem null szaldós az egyenlegem, 9 év alatt ez a 79.870 ftos reálhozamom lett, amiből még egy százas eltűnt, mire a számlámra megérkezett. Nekem ez az érthetetlen."
"Ugyanannyim lett 3 év alatt, mint amennyit befizettem, vagy annyim sem. Nem igazán gyarapodott a pénzem, hanem ha jobban megnézem, csökkent is. :D"
Amit itt leírtál, azt mutatja, milyen zűrzavar van abban az oki-boki buksidban. Tényleg mosolyogni való.
A pénzed kevesebb lett, de 79.870 Ft. a reálhozamod, ráadásul sipákolsz, hogy eltűnt belőle 100, azaz egyszáz Forint.

Örültem, hogy cseveghettünk.
Jókívánságaidat köszönöm, hasonló jókat kívánok én is!

Tisztelettel:
anonymand
@anonymand: Tisztelet Anonymand, nemigentisztelt whowho!

javaslom a téma folytatását máshol, máshogyan.
(bíróság esetleg:-)?

Máshonnan idézet:
Erzsike, egy malomban őrlünk! - Én nem dolgozom! ...

egy nímand, aki (who)anonim
Tisztelt namitirok!

Gondolod, hogy egy bíróság meg tudja határozatban szüntetni a diszlexiát, vagy a funkcionális analfabetizmust?

Aki egy ilyen mondatot leír: "Összességében 9 év alatt majdnem null szaldós az egyenlegem, 9 év alatt ez a 79.870 ftos reálhozamom lett, amiből még egy százas eltűnt, mire a számlámra megérkezett."

Ezért járt egyetemre, vagy csak moslékért a malacoknak?

Tisztelettel:
anonymand
@anonymand: Tisztlet Uram!

A részletekbe nem mennék bele, hiszen eléggé ki lett vesézve, a Markos-Nádas idézet önmagáért beszél...

További szép napot és jó hozamokat kíván a tőzsdézőknek (shortolók kivéve:-)

namitirok, írnok és olvasnók
@namitirok: Természetesen Tisztelt és nem Tisztlet vagy Tisztelet (az egy társaság állítólag:-)!
Tisztelt namitirok!

off
Ejnye, bejnye!

Velem még soha nem fordlt elő, hogí elütöttem vollna.
on

Tisztelettel:
anonymand
@Borenbukk: Te bízol abban, hogy valaha nyugdíjba mész? Én nem nagyon. :D:D
Ha megnézek egy mostani nyugdíjast, és felteszem, hogy átlagos nyugdíjat fogok kapni (ahogyan a bérem is közel átlagos) akkor nem olyan rossz a kép.
@sagia77: Csak a tisztánlátás végett: azt gondolom teljesen mindegy ki lopja el a nyugdíjamat, mert a nyugdíjkorhatárt valószínűleg nem fogom megélni.
Az, hogy melyik bank zsebébe kerül: IMF vagy ahonnan kiszedték az ERSTE csak azért nem mindegy, mert ahonnan kiszedték oda nem kell ezután kamatot fizetnem, ahova betették oda viszont ezentúl kevesebbet kell. Önmagában már ez a tény engem megnyugtat, jobb helyre nem is kerülhetett volna.
süti beállítások módosítása