Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: www.youtube.com/watch?v=uOiTX8lF3R8 Isten éltessen Dani! Kívánom, hogy legyen úgy, ahogy szeretné... (2024.03.28. 14:23) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: @pollutio: naná :) (2024.03.21. 08:26) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.08.07. 06:08 Fabius

Képviselők lyukas zsebbel

Címkék: devizahitel chf országgyűlési képviselők

Ahogy szárnyal a svájci frank fölfelé, úgy nő a kétségbeesés a frankhitelesek táborában. Vigaszt nem nyújt, de talán érdekes tanulságként szolgálhat számukra, hogy a parlamenti képviselők jelentős hányada is sorsközösséget vállal velük a majréban.

Devizahitelt fölvenni rém egyszerűnek és roppant előnyösnek tűnt néhány éve. Hogy mennyire, azt jól példázza Gazda Albert jegyzete a saját esetéről. Az átlag magyar pénzügyi analfabéta, de akinek - mint Albertnek - volt is annyi affinitása a pénzügyekhez, hogy felkapja a fejét mikor ügyintézője az árfolyamkockázatról magyarázott, nagyjából elintézte ennyivel: "Azt mondtam erre: ha a forint bedől, úgyis szétrobban minden, csak a semmi marad."

A válság előtt egészen más léptékű árfolyamkockázatok voltak, mint most. Akkor a példaként lemodellezett 10-15 forint emelkedés után is jóval a forinthitel törlesztője alatt maradt a havi részlet, így sokan igazolva látták: frankban-euróban-jenben érdemes eladósodni évtizedekre. Ráadásul az árfolyam éppenséggel csökkenhet is, minek hatására kevesebbet kell fizetni, höhö.
Ezzel nem felmentem az átlag honpolgárt hitele beszopásának felelőssége alól, mindössze megértem. Amit nem értek, az a devizahiteles politikusok névsorának hosszú listája.

Ti, kedves politikusok, akik szerint a berogyott hitelhegyért - ahogy minden másért is - az elmútnyócév és gyurcsányahibás, ne gyertek azzal, hogy a politikus is ember, és mint ilyen gyarló, meg az átlag választópolgárhoz hasonlóan pénzügyi analfabéta. Ti elméletileg azok a felelős gondolkodású vezetőink vagytok, akik például költségvetést alkotnak minden évben. Igaz, olyat amilyet, toldozzátok is havonta serényen, de mégis. Nem volt senki, aki az árfolyamkockázatról kiselőadást tartson Kósának, Rogánnak, vagy Gulyás Gergelynek?Vagy ennyire hittetek a a devizahitelezést szerintetek szinte kötelezővé tevő szociknak? Mégis bíztatok a gazdaságpolitikájukban - minden kiabálás ellenére - legalább annyira, hogy nem döntik be a forintot? Esetleg az álruhás Gyurcsány túszul ejtett titeket, és addig táncolt retinaégető módon előttetek, míg rá nem bírt titeket is egy kis frankhitelre a parlament pincéjében, most meg itt álltok ti is legatyásodva? No, meséljetek, hogy'vót ez? Már csak azért is érdekel, mert ugye vagy a retorika ércesen zengő szólama válik ezzel recsegős farpofaszonátává, vagy a végén kiderül, hogy semmivel több eszetek nincs a lenézett, bedőlt devizahiteleseknél. Csak a jövedelmi viszonyaitok mások. Semmi baj, ez is változhat, akkor majd jön Selmeczi Gabóca, és megment titeket is a Nemzeti Eszközkezelővel.
Ne nézz bután, ez nem karikatúra, hanem a Nemzeti Eszközkezelő maga. Egy darab mobilház, ja, a tervek szerint kb erre van pénz. Majd mindig az lakik benne, aki éppen a legnagyobb szarban van.

264 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr433130975

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fülkeforradalom már a menza konyhájába is betette a lábát 2011.08.07. 16:32:01

Komolyan mondom, hogy ez már őrület! Nincs erre jobb szó. Tudom, hogy nyár van, de az idei nyár nem a hőségről szól. Nem hiszem, hogy napszúrást kaptak a fülkeforradalmárok és attól jönnek ezek az agyament ötletek.Koromnál fogva már sok mindenhol ettem...

Trackback: A Nemzeti Összefogás Audienciája 2011.08.07. 11:02:01

Az egykor pécsi, ma már csak szimplán Ötödik Számú Nemzeti Tudományegyetem és Italbolt rektorjelöltje idegesen gyűrögette a kezében a félig használt papírzsebkendőt. Kicsit meghűlt a minap, ami nem is csoda: a Miniszterelnöki Meghallgatásra való felkés...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akkor most mégsem mindenki hazaáruló komenyista karvajtőke kiszolgáló, aki frankhitelt vett fel?Bár havi 2 millióból elvergődnék pár évig, oszt jó napot.
@apc: DE, DE - de csak akik nem rájuk szavaztak! Mint Fabius azt jelezte, valószínűleg őket is kényszerítették, valamivel. Csak hát az arányok kicsit mások, mivel ők egy kicsivel többel járultak hozzá az eladósodáshoz. Továbbá őket nem annyira terheli meg egy kis short sem... :(
Semmi baj, ne irigykedetek rájuk. Ők lesznek az elsők, akiket a kormány először megment, és majd jön Szíjjártó "Nemzet Trubadúrja" Péter, és közhírré teszi, hogy a kormány mindent megtesz a devizahitelesek megmentéséért. Hazugságban úgyis profik. Az átlag devizahiteles meg csak szívjon tovább.
Vehetné magának valaki a fáradtságot, és közölhetne 2 (saját) kimutatást. (név nélkül)

1 Egy havi törlesztés összegéről egy évvel ezelőttről
2. És ugyancsak egy havi törlesztési értesítést napjainkból.
A költségek részletes felsorolásával és az aktuális árfolyammal.
Ennek alapján már lehet képünk arról, hogy mi az ami növekedett és milyen arányban.
@Pikk: Jogos! De én szerencsére nem vagyok ilyenben érintett... Viszont bőven elég a közüzemi számlák és egyéb költségek emelkedése is.
kérdés:
-ki volt az MNB elnöke aki hipermagasan tartotta a forint kamatokat, ezzel benyomva szinte mindenkit aki nem gondolkodott egy kicsit a deviza hitelezésbe

-Ft-t hitelezés lakás és egyéb költségek na az sem kismiska akkor sem, most sem...
Szeretem az ilyen iszonyat bölcs, és okos poszt-okat amikor utólag rohadt okos a posztoló, és most nagyon okosan és nagyon bölcsen elmagyarázza, hogy milyen buták a devizahitelesek. Ezelőtt 4 évvel miért nem írt egy magasröptű posztot arról, hogy 250 lesz a CHF?
A politikus nem ember.
@panteon: Kicsit figyelmesebben kéne olvasni...
"Ezzel nem felmentem az átlag honpolgárt hitele beszopásának felelőssége alól, mindössze megértem. Amit nem értek, az a devizahiteles politikusok névsorának hosszú listája."

Erről szól a blog meg a hozzászólások. Meg a fidióta populista politikusok azon hozzáállásáról, amivel tudatosan elhallgatják a tényeket, és folyamatosan hergelik a zembereket az ellenzék (ellenség) ellen.
kapnak havi 2 milliót, egy ciklusban ez 100 millió / ciklus, vagy 1 köröshegy / tisztelthaz

aki pl. 90 óta bent van, annak ma ~2 milliardja van, csak bér
A magyarázat egyszerű: a politikusok is az átlagember szintjén vannak pénzügyekben. Hiába, a kommunikáció meg politológia szakokon nem is tanítanak ilyet :D Tehát az átlag politikus ugyanannyira segghülye a pénzügyekhez, mint az átlag magyar. Csak ők csinálják a költségvetést, ez itt a baj..
Lassan itt is az lesz a direktíva, mint Amerikában, hogy mindenkinek joga van hülyének lenni, és az intézmények (állam, bankok, stb.) dolga, hogy megvédjék az embereket a saját hülyeségüktől. És ez a jog természetesen a képviselőkre is kiterjed.

Ezzel viszont nem azt érjük el, hogy legközelebb felelősen döntenek az emberek, hiszen így mindenki nyugodtan lehet felelőtlen, a politikai haszonleső politikai elit mindig kihúzza majd a bajból.
@panteon: Mert senki sem hitt volna neki. Mindenkibe azt sulykolták, hogy milyen jó a frankhitel. Éveken keresztül folyamatosan esett az árfolyam, mindenki orrba-szájba vette fel a hiteleket.
@Pistie: Lehet, hogy politológián nem tanítanak pénzügyeket,de azt igen,hogy a költségvetést nem a politikusok "csinálják", hanem a minisztériumok szakemberei ;)
Haveromék 4-5 évvel ezelőtt autót akartak venni. Az egyik kereskedő gyakorlatilag kidobta őket, amikor közölték, hogy mindenképpen kifizetik egy összegben a kocsit. Szabályosan belehajszolták a hitelbe az embereket.
Szóval ha nagy a meglévő vagyon hosszú távon sokszor olcsóbb egy új hitel törlesztőjét és kamatait fizetni, a meglévő pénzt meg inkább megfelelően befektetni kamatoztatni, mert nagy valószínűséggel többet fog fialni, mint a felvett hitel után fizetendő sarc. Ez persze a válságban nem mindig igaz, de ugye egy milliárdost nem ver a földhöz, ha 2-300 milliót bebukik. Ezért van az, hogy akinek van pénze és megfelelően forgatja annak bizony hitele is van, bármilyen viccesen is hangzik.
A politikának igazság szerint ehhez semmi köze.
Elmúlt nyolc év! No. Persze, meg a Gyurcsány.
Nem emlékszem olyan hírre, hogy ott állt volna a Gyurcsány a bankok ajtajában és kötelezte volna a nagybetűs népet, milyen tipusú hitelt, milyen kockázattal vegyen fel.:)))
Ó. Jaj szegény politikus urak!! Talán rosszul számoltak, illetve számítottak.
@GGG77: Semmi okom kételkedni, hogy így történt, egy viszont biztos: többet tudsz alkudni a vételárból, ha hitelre veszel autót, mert ők még megkapják a jutalékot a banktól. Itt érdemes vásárlóként gondolkozni, megér-e mondjuk 100.000 forintot ez? Autót sosem vennék hitelre.
Szerintem egy képviselőnek nem ciki ha gazdag. Sőt, aki ennyit keres, legyen is az. mert ha ilyen bérek, juttatások, illetmények mellett nem képes évente milliókat félretenni, megspórolni, akkor nem is alkalmas arra, hogy az ország vezetésében bármilyen szerepet vállaljon.
@GGG77: "Szabályosan belehajszolták a hitelbe az embereket."
Valóban. Én is naivan azt hittem, a kereskedő hogy fog örülni, hogy KP fizetek az autóért.
És kezdte emlegetni a hitelt. Igy gondolkoztam: az autóra gyűjtött forint kamatai több, mint a CHF hitel kamata, a CHF még gyengült is akkoriban. Jó üzletnek tűnt.
A lustaságom mentett meg...
@Pistie: Azért nem mindenki kommunikáció szakos. Fideszéknél sok a jogász, LMP-ben a közgazdász. Mondjuk Schreiring nincs is legatyásodva.
"... a parlamenti képviselők jelentős hányada is sorsközösséget vállal velük a majréban."

Ja. Valóban. Úgy sajnálom őket, hogy havonta el kell zarándokolniuk a Parlament pénztárához, ott benyög egy összeget, oszt kifizeti belől(ünk)e a hitelét.
@benceb77:
Bocsánat! De ez azért nem éppen így van.
Nagyon sokan (az emberek) saját magukat hajszolták a hitelekbe (inkább ez a valóság).
Vannak példák, egy ki**-ott fillérje nem volt autóra, de hitelre mégis a több milliósat vette.

megfelelően forgatja ". Úgy bizony!
Ebből adódóan, ugyan már, nehogy sajnálja már bárki is a politikus (urakat.?
@benceb77:
Ne vegyél. A kapu utáni első métered fél millába kerül ha egy összegben fizeted ki.
Ne hidd azt, hogy jobban jártál, csak más az elosztás, ahogy elbukod a pénzed.
Persze az is lehet, hogy ezek nem lopnak, mint az előzőek.
@Anti Anyag:
:)))))

Isten hangja is megdolgozott egy akkora vagyonért, amiért cusit sittre vágták.
@Anti Anyag: elvben sok dolog lehetséges, ami a gyakorlatban rendkívül valószínűtlen
Azért a NÉP, és a BÖLCS ÉS OKOS VEZÉREK esetét válasszuk külön.

Az egyszerű ember aki most bajban van azért vett nagyrészt fel ilyen hitelt, mert a bankok nagy része az akkori jövedelmi viszonyai miatt csak ilyet adott!! Az az nem kerestek annyit, (a család nettó bevétele) hogy forinthitel törlesztőrészlete bele férjen. Csak a viszonylag kevesebb frank hitel részlete fért bele.
Itt jön a BANK felelőssége IS!
Most nagyrészt ezek a családok vannak bajban.
(akinek dönteni kellett, hogy frankhitel, vagy lakás, az a lakás mellett döntött, és felvette!)

Bölcs vezéreink, meg leginkább nyerészkedésből vették fel a hitelt! Szerintem volt olyan köztük, aki egyszerűen benn hagyta a bankba, hogy kamatozzon, úgy is nyert rajta. Vagy megvette a 2. - 3. lakást a gyerek, unoka, kutya, macska, halak nevére, és kiadta albérletbe. Így meg ingyen lakás,meg még haszon is.

Ha maguk a képviselők pénzügyi analfabéták, de a slep nem az!! Kizárt, hogy ne kopogtasson be valamelyik bankvezér, némi lobboytevékenységet folytatva, hogy most vegyél fel hitelt, ilyen meg olyan konstrukcióba, mert majd jó lesz. Megforgatom a pénzed, nyersz rajta egy csomót, és még a vagyonnyilatkozatba sem kell bevallani!!
@Pici Bob a hangya: Azt már mondták, hogy valahol máshol reklámozd a baromságaidat? Nem? Na akkor ideje.
Azt hiszed, hogy ez a gerillakampány müxik? Ne erőlködj, hamar ott vagy, hogy meg sem nézzük, mi a sz.r ez egyáltalán...
Egyszerű a megfejtés: ők akkor igazítják a saját fizetésüket a frank árfolyamához, amikor csak akarják.
@marcinátor: Akár visszamenőleg is, természetesen.
@Exxit: Azt tegyük hozzá, hogy a pórnép még nem hallott a VIP hitelről ami minden pénzintézetnél létezik. Senki ne áltassa magát azzal, hogy a politikusok hülyék és ugyanazt a törlesztőt nyögik. A VIP hitelezés lényege, hogy a VIP kör töredék kamatlábat fizet. Ki ne nyalná meg mind a tíz ujját, ha egyszercsak közölné vele a bank, hogy 75%-al csökkentik a kamatlábat a hitelén?
Nem kell nagy géniusznak lenni, hogy a bank milyen előnyökhöz juthat ezzel. Meg ahhoz se kell géniusznak lenni, hogy rájöjjünk, a VIP törlesztőjét is megfizetteti a bank. A többi hitelfizetővel.
@Boli: Jé, észre sem vettem!
Kösz, hogy szótá', tök jót ajánl!:-P
(utóbbit nem kell komolyan venni, miként a T. (nép)képviselő Hölgyek és Urak szegínységit sem!:-)
@lyken: Hidd el, sokaknak mondtál újat. A magyar lakosság háromnegyede szerintem egyébként olyan pénzügyi analfabéta, hogy még a kamatláb és a THM sem mond nekik semmit. A többi részét meg ne is forszírozzuk. Alapvetően azt sem értik meg az emberek, hogy semmi nincs ingyen. Valaki, valahol, valamilyen formában fizet, mindenért. Ingyen még a levegő sincs...
@marcinátor: S lőn az értelem szava!
Így megyen ez, dejszen meg is érdemlik, annyit törik maguk (értünk:-)!
Mert valaki konkrétumokat is kért, szóval annyit szeretnék csak ehhez a mizériához hozzászólni, hogy kb. 2006-ban felvettem 10 mio HUF-nyi hitelt, CHF-ben 10 évre. Akkor ez havi 140 eFt-volt, szumma 16,8 mio-ra rúg, ha valaki kiszámolja. 1) most kb. 8,2-8,3 mio van hátra. 2) minden hónapban az eredeti 140 eFt-ot fizettem be, AKKOR IS AMIKOR AZ ÁRFOLYAMVÁLTOZÁS MIATT LEMENT EGÉSZEN HAVI 100-105 eFt-ra!!!!!! Most kb. 170 - 180 eFt körül van, még egyetlen egyszer se kellett a havi 140 eFt-ot kiegészítenem, a jó időkben "félretett" többlet fedezi a mostani emelkedést!!! Üdv.
Az államilag támogatott forinthitel kamata olyan alacsony volt, mint a frankhitelé. Viszont olyat csak az kapott, akinek igazából nem volt rá szüksége, ellenben beindította az ingatlanpiacot ezerrel. Aki nem volt elég jó az államnak, az jó volt a bankoknak: tőlünk megkapod ugyanazt, mint amit az államtól nem, igaz van benne egy kis rizikó...
"Hogyan lett az egész ország devizaidióta?

A svájci frank erősödése az egész országot pácba sodorta: közös és egyéni adósságaink milliárdjai vannak valutában.
Mi lesz most? A bankok készülnek, sokan árfolyam befagyasztást szeretnének, de ez is csak átmeneti megoldást jelenthet.
A sajtót ezen a héten élénken foglalkoztatta a kérdés, ami a publicistákat sem hagyta hidegen. Szajlai Csaba szerint a régi gazdasági színvonalhoz nehéz lesz felzárkózni, Gazda Albert szerint a pénzügyi analfabetizmus ideje lejárt, ezután másképp kell hozzáállni a pénzügyekhez"

hirszerzo.hu/profit/20110806_svajci_frank_adossag_krizis#rss

A lakossági devizahitelesek mellett az önkormányzatok is úsznak az adósságban.

A szerző leírja, elég nehéz megoldást találni a globális problémára, de az együttműködés lenne a legkifizetődőbb.
Cikke végén megemlíti a régi gazdasági színvonalhoz nehéz lesz felzárkózni. „kár ebben a helyzetben bárkire és bármire is újjal mutogatni, vagy éppen temetni az Egyesült Államokat, siratni az eurózónát. Magunkat kellene.”"
Akkor biztosan ezért cseszegetik Gyurcsányt mert őket is érinti a "kötelező" hitelfelvétel. Hát igen, így márt érthető. Csak azt nem értem, ha már évek óta látták ennek a veszélyét, akkor mi a fenének vettek fel hitelt ?!
politikusok megoldják a saját adósság problémájukat...

lex politikusz svejcifrankusz

hetivalasz.hu/uzlet/csaladi-gondnok-a-csodtomeghez-40108
Emlékszem egy olyan Sz.P."akcióra", hogy küldjük el a csekket Gyurcsánynak. Neki is elküldhető? Befizeti Kósa Lajossal?
Kérem a címet!
Tudom, butuska és naív vagyok!
kajaibrahimok és josziftotok lesznek a képviselők...

anonymust és fantomast a parlamentbe!

így megy ez itt Honduras fővárosában Bukarestben !
@uttoro: Egyik ismerős nemrég panaszolta, hogy kocsira beszélték rá hitellel (gondolom fegyverrel kényszerítették). Most 4 éve fizeti és majd 2 hónap múlva éri el az eredeti vételárat. Egyenlőre a kamatokat fizette... Nagy üzlet volt! Egyszerűen hülyék az emberek! Kisebb autó? Netán olyan, ami a pénztárcájához közelebb áll? No persze csak új lehet, miközben a segg kilóg...
Nőhetnek a közalkalmazotti bérek keleti szomszédunknál - de csak 2012-ben"

"Romániában 5 százalékkal nőhetnek a közalkalmazotti bérek, hiszen a költségvetés rendelkezik az ehhez szükséges bevétellel"

hetivalasz.hu/vilag/ovatossagra-intette-a-kormanyt-a-szakember-40132

Nahát, nahát! Én ezt nem is hiszem el.?!
Mese:

Az olcsó, támogatott lakáshiteleket I.Orbán "az igazságos" szabadította rá a lakosságra, azzal a következménnyel, hogy a cechet (évi párszáz milliárd), majd a később megtömött kolbászok árából kell kifizetni. A kolbászokat egyébként azok tömnék, akik nem részesülnek a jóból.

A királyt sajnálatos módon egy korabeli fülkeforradalom elzavarta. A hatalomra vergődő köztársasági kormányok, az adófizetők pénzét a forradalom követelésére, a társadalmi igazságtalanság tompítására és az ország modernizálására, infrastuktúrájának fejlesztésére szánták. E célok fedezetére megszüntették, az inkább jómódúakat célzó, újabb kedvezményes forinthitelek nyújtását. Abban bíztak, hogy az általános jólét emelkedésével, támogatás nélkül is tudnak majd lakást építeni az emberek. A bukott király hű alattvalója, akit sajnos nem sikerült elzavarni és a jegybankban csücsült, drasztikus jegybanki kamatemelést hajtott végre a köztársaság törekvéseinek ellehetetlenítése. E kicsinyes bosszú mellékterméke volt, hogy egy lakáshoz kellő mennyiségű és futamidejű, támogatás nélküli forinthitel törlesztő részletét, az amúgy szűntelenül növekvő jólét mellett sem tudták az emberek vállalni.

Bár elfogadták, amit a köztársaság adott, de úgy gondolták, nekik továbbra is jár még pluszban olcsó hitel, meg amúgy is milyen dolog az, hogy a szomszéd belecsöppent a jóba (támogatott forinthitel) én meg nem? Saját szakállukra kvázi devizaspekulánsokká váltak. A számítás, a mostani jajszavakból ítélve nem jött be. Az ismét hatalomra került király ("az igazságos") szarik rájuk, elárverezendő lakásaikat új barátainak, a "nemzeti" burzsoázia illusztris tagjainak szánja bérlakás portfólióként.

Mese vége.
@Boli: Boli, Boli, hát ígyen oktattalak (ki?.-)
Egyenlőre volt tegnap megen'?:-P

egy nyelvtankomeniszty
Mi a fenétől vállal sorsközösséget egy parlamenti képviselő, aki minden számla és egyéb marhaság nélkül felvesz annyi költségtérítést, amennyit nem szégyell, és amennyiből bőven kifizeti a 8 ingatlana hiteleit, mondjuk egy munkás házaspárral, akik hó végén inkább már nem esznek, csak h be tudják fizetni a részletet a kis panellakásukra?
Sorsközösség? MUHAHA!
szerintem meg hazudnak a vagyonnyilatkozatukban, hogy ne mondhassák rájuk, hogy gazdagok.

ENNYI!
Mivel 2001-ben az Orbán kormány - engedve a külföld nyomásának - lemondott a forint nyomtatás jogáról, pénzt már csak és kizárólag kölcsönből lehetett szerezni!
Nó ezértnemlesz itt jólét mig ezt felnem mondjuk!
Ahogy a bankok egyoldalú szerződésmódosítását is ez a bunkó Ducse tette lehetővé.Ezzel nemfoglalkozik senki.Jobb másokra mutogatni,lefasiztázni,cigányozni,Gárdázni,zsidózni.Addigsem gondolkodnak el a népek hogy hol is van elbaszva az egész.És vajon miért nemakarnak ezeken változtatni?
@hegyilány: Romániában 25 százalékkal csökkentették a béreket+infláció, most, ha az IMF megengedi, megemelik 5 százalékkal.

Ez a hitel feltétlenül fontos volt Bajnaiék szerint. Ez a szuverenitás vége. Kötelet!
az érem másik oldala, h. kőgazdag ismerősöm sok másik gazdaghoz hasonlóan kedvezményes lakáshitelt vett fel az Orbán érában és a mai napig is évi több mint 1 millával megtámogatja az állam a törlesztését
van itt egyenlőség
@Bathory: Nem tetted hozzá, hogy csak az állami béreket tudja egy kormány csökkenteni, azok meg megérdemlik.
@h.kovacs: Egyenlőség kell? A kommunizmus az tetszett mi? Egyenlő voltál a többi prolival ugye? Azt hitted. Most meg ahelyett hogy igyekeznél még mindig proliskodsz.
@nu pagagyí: Egyrészt nem érdemlik meg, másrészt 25%os vágásnál(Mo. 40% közszolga van) gondolhatod, hogy a versenyszféra bérei is esnek, max. nem 25%-kal, csak a felével...
@bájgúnár: Szerinted ha több pénzt nyomnak jobb lesz? Ha az áruk és szolgáltatások mennyisége nem nő, akkor csak annyi történik, hogy minden drágább lesz a fedezetlenül kibocsátott pénz mértékében.
Talán rémlik még a billpengő?
@namitirok: Jóvanna! Elbaa...... Van az úgy! Igazodok Pali bátyánkhoz! Nemámhogy killógok itten a hejjessísásbó! Még evisznek! :(
@Bathory: A közszférát a magánszféra tartja el. Ha a közszféra többe kerül, mint amit a magánszféra finanszírozni tud, akkor eladósodunk. Nekem evidens, hogy pl. GDP csökkenésnél, adóbevételek csökkenésénél nyírni kell a közszférát.

Nálunk az adócsökkentéssel és nemigen növekvő GDP mellet, burkolt (nettó)béremelést adtak közszféra jól kereső képviselőinek. Megint előre elköltjük ami még be sem jött.
@Pikk: Én egyet tudok. Egy kollégám felvett 14 millió forintnak megfelelő frankot 2007 végén. Ma kamatok nélkül 23 millió a bank szerint a tartozása. Vagyis szűk 4 év alatt bukott 9 millió forintot.
@hegyilány: Mondom én... Mert egy kis..... hitetlen vagy! :))
@Boli: Elvisnek szobra is va már, meg tere.
Lehet,a mi Palink is szoborba lesz öntvén lassan kínt? Én támogatom (az 5letet:-)!
@Cirbi: "-ki volt az MNB elnöke aki hipermagasan tartotta a forint kamatokat" -
Akinek Jár-ral kezdődött a vezeték neve és ai-ra végződött? Az valami kommunista országot eladósító volt, nem? Együtt fog ülni Gyurcsánnyal?
@namitirok: Szerintem aranyba kellene önteni, de jó forróba!
@panteon: "Szeretem az ilyen iszonyat bölcs, és okos poszt-okat amikor utólag rohadt okos a posztoló, és most nagyon okosan és nagyon bölcsen elmagyarázza, hogy milyen buták a devizahitelesek. Ezelőtt 4 évvel miért nem írt egy magasröptű posztot arról, hogy 250 lesz a CHF?"
- De nem is csinál költségvetést és nem is nevezi Gyurcsányt országrontónak.
Pardony, ez itten nem az "emberek embere" fikázó blog, hanem a "jajszgínynépképviselők miként gyártak"! Majekulpa, meja makszima...
@Boli:
Miért vagyok hitetlen. Kicsit bővebben ird meg. nagyon szépen kérlek.
:)
@Boli: Tipikus ahogy írzs, úgy ahogy nem szabad. Ezek a városi legendákat erősítik. Minden szót benne ízekre lehetne szedni, tájékozatlanságot sugall.... Ha megnézed az én számításomat, akkor 10 miót vettem fel, én is kb. 4 év után értem el a 10 mio-s tartozást, addig csak formailag a kamat ment le róla, most is alig van kevesebb (8,3) mint a 10. A Te megfogalmazásod szerint ezt írhattam volna. Majd nem 6 éve felvettem 10 mio HUF-ot, fizetem 6 éve, de alig vagyok a felvett összeg alatt (8,3. Hát ez borzasztó...stb. Ezt hívják matematikának, kamatos kamatnak, és az hogy semmi sincs ingyen... A kocsira meg külön elmondhatom, h. nemcsak a finanszírozási részét kell nézni, hanem a teljes kocsi használat költséget és a tételek egy része fel, a másik lement időközben ..pl. a finanszírozás fel, a benzin kicsit fel, de a biztosítás drasztikusan le, és a szerviz is inkább le a nagy verseny miatt... Szóval néha a bedobott mondatok jól hangzanak, kavarnak, kevernek, de mindig alaposan elemzendő. Üdv.
Azért meg szeretném jegyezni (nem a képviselőkre), a "nagybetűs" népre, az átlag polgárra vonatkoztatva. Sokan voltak olyanok, akik a fizető képességeikhez mérten sokkal több hitelt vettek fel.
Esetleg kisebb lakás, olcsóbb autó.....
Talán akkor most nem lenne annyira sok a bedőlt hiteles.
Az élettel az ember úgy van, sodródik mint bacilus a húgyban!
@nu pagagyí: Nagyon úgy tűnik, hogy a közszféra nem akarja tudomásul venni az alapvetést! No meg azt, hogy én és a többi termelő, pénzt, értéket termelő cég, vállalkozás pénzéből és adójából van nekik is pénzük. Ha alánk tesznek, nekik is szívás lesz. Nagyon azon a határon vannak!
Nálunk pl. az önkormi narancsos vezetésű lett, 8 coci és 4 mdf-es év után. A képviselő testület viszont 4 éve narancsos volt eddig is, szóval semmi sem változott. De ezek az oktondiak egyfolytában az előző MDF-es polgira mutogatnak vissza, mintha ők ott sem lettek volna. Elmebetegek... Tudjuk a szlogeneket, takarékosság, kevesebb ember,... Majdnem. Magyarán ugyanaz a balfasz képviselőtestület rongálja a várost, csak most a hivatal létszáma az utóbbi 1 évben hirtelen megemelkedett, lett 2 alpolgi (először azt mondták, társadalmi megbízatás lesz), 3 ilyen, 5 olyan tanácsos, + 30 fő a hivatalban. Aha, tényleg olcsóbbak lettünk erre. Majdnem. Bár nem fizetésnek hívják a zsét már, hanem tiszteletdíjnak felénk. Ez az új módi. A város tartozásai soha nem látott értékkel az egekben, a közintézményektől -5% elvonás (miközben hihetetlen mennyiségű informatikai cuccot, táblát kaptak, tananyag és internetelérések nélkül), az útjainkon mintha harckocsioszlop ment volna el - mindez a nyugati határszélen. A mutogatáson kívül semmit nem tud ez az impotens csürhe sem produkálni!
@panteon: Én 2008-ban forintban vettem fel autóhitelt, pedig nagyon agitáltak CHF-re. Úgy voltam vele, hogy túl erős a forint, ennél csak rosszabb lehet.
Egyébként kár, hogy megtiltották a CHF hitelezést, ha lehetne, akkor most abban vennén fel a hitelt.
@márta)): Fogyasztói társadalomban így normális, lejtmenet és hegymenet, válság és bőség követi egymást.
Csak akik megszenvedik, azoknak rossz. És itt nem a képviselőkről beszélek, ők megoldják/megoldották hitem szerint!
Anno a gulyáskommunizmus is hitelből ment, kiket tartóztattak le közülük akár a "nép" pénzének elherdálásáért?
@nu pagagyí: Ez lenne a megoldás, 'iszen innen lassan csak lefelé mehet az árfolyam (mármint az Euróhoz viszonyítva, a forintban még vannak lehetőségek:-)!
@Boli:
Ne haragudj, hogy közbeszólok (irok).
a közszféra nem akarja tudomásul venni"
Te miről beszélsz egyáltalán. Mit nem vesz tudomásul a közszféra. ?????
Minden kormány a közt" ostorozza.
Tegyél javaslatot, hogy számoljanak fel minden intézmény a közszférában.
A társadalomnak nem "ez a csoportja, az okozója annak, hogy itt tart az ország.!!
Mindenhol a világon van közszféra!!
Nem értelek, most az egyszer, komolyan.
@uttoro: Ha az a városi legenda, hogy a 15 milliós kocsiját eddig csak kamatban fizette ki, akkor max. ő hazudott.
De az arcát elnézve szerintem nem... Ha szeretnéd, majd szerzek neked egy egyenlegközlőt ettől a marhától! Mostanában egyre többször látom bringával, szóval még az is lehet, hogy megszabadult a járgánytól, vagy csak a jó idő miatt. :)
@Boli: Természetesen nem az a gond, hogy van önkormányzat és van állam. Azért választjuk őket, hogy az állampolgárokért dolgozzanak. Ezt most ki kellene kikényszeríteni belőlük, mivel láthatóan félreértik a szerepüket.
A minimum az lenne, hogy együtt sírjanak-nevessenek szeretett népükkel.
@hegyilány: Tudod, itt egy példa: Adva van egy város, ahol csórikáim nem tudják már kitől és mitől vonjanak el pénzt, de az utóbbi egy évben megemelkedett a polg.hivban dolgozók amúgy sem kevés száma (no persze a takarékosság jegyében). A város képtelen eltartani a jelenlegi intézményhálózatát is, elvon tőlük pénzeket, lenyúlja a szakképzési és egyéb bevételeiket, majd újabb intézményéket, hivatalokat kreál és olyan, több milliárdos terheket, adósságokat vesz magára, amik messze nem szükségesek, vagy kifizetődők - pl. parkfelújítás, ami 4 éve volt felújítva, a város egyik elhagyott és kisebbség által sűrűn lakott részén (760 millió Ft), ahová fehér ember sötétedés után nem megy - ez mennyire és kinek volt fontos? Olyan intézményt kreál egy kisvárosban, lepusztult környezetben, ami szintén most készül egy közeli nagyvárosban, bár ott komoly cégek állnak mögötte, finanszírozzák és fejlesztik. Itt még azt sem tudják, mi lesz pontosan benne, ott évekre előre megvan a tematika. Miből akarják fenntartani? Azt nem tudják most, de nem is akarnak vele jelenleg foglalkozni. Csak így, lazán...
Felelősségteljesek? Nem, kretének! Pazarolnak egyik oldalon, a másikon pedig amit lehet lerabolnak.
@hegyilány: A másik, hogy azt mondod, mindenhol van közszféra. Ez így is van. Csak nem mindegy, milyen arányban. A magyar közszféra létszáma majdnem megegyezik az angoléval. Miről beszélünk, amikor a hasonló léptékű ausztriai közszféra csak a harmada a magyarénak... Szóval Gizike, meg a gőzeke.
@belekotty: Na ez az amit nem lehet megérteni!Egyébként ha kiszámolnák normálisan van egy tízesem , hogy a bank átbassza!Pestiesen!
@nu pagagyí: Kiknek adtak béremelést a közszférában? De nehogy leírd, hogy 10-20 embernek megemelték, mert az rohadtul semmit sem számít.
@belekotty: Ha az ingatlana értéke megduplázódott, akkor nyert a dolgon. Továbbá mégsok minden történhet a futamidő alatt. Ilyen a befektetés.
@Boli:Ez így nem igaz! Én is fizetek 3,5 éve és nem a kamatokat,már a kezdő részletben is volt tőketartozás és ahogy közeledik a végéhez egyre több a tőketartozás.Már az elején megkaptam havi bontásra ( a törlesztő részletet)DE nem védem a bankokat mert csalnak: Az más kérdés hogy az árfolyam (és egyéb jogtalan + költségek elkülönítve gyűlnek)De kérdezhetném a banktól ha havi fix törlesztős vagyok és küldtek üres csekket (az árfolyam veszteség miatt) és én balga ráfizettem akkor miért nem vonták le hanem külön számlán túlfizetéskén nyilvántartják.Na vajon miért? Azért had kamatozzon tovább a plusz tartozás!(mert ha eddig minden negyedévben csak 10 ezret ráfizettem volna akkor ma pont 0 lennék(árfolyamtartozásban így csak van +80 ezrem 3x ráfizetés ) és az nekik nagyon nem volna jó! Azt is persze azért elfelejtik (mivel fix törlesztést kértem ezért eleve kicsit magasabb kamatot számoltak + 15 Ft magasabb SCHF árfolyamot mint a kezdési!Szóval azért megy itt a parasztvakítás a bankok részéről! Meg azt se kérdezte senki miért volt 48%THM Kb. 29% a Ft hitel 3 éve amikor a bankok jó ha 6,5 7% fizettek a betétre (-20% SZJA) Az meg mindenki gondolta ,hogy lesz árfolyam probléma 10-25Ft de ezt ami most van azt még a legokosabbak sem,egyébként ebben jó adag szándékosság spekuláció stb. van , és a kormányok felelőssége a legnagyobb.És ne "örűljenek" a Ft hitelesek se, mert ha így marad ez a "Franc " lesz itt még 80% THM is!
@Boli:
Na. Igen.
Én is tudnék példát mondani (még nagyon sokan).
Az önkormányzat, szépen kicsinositotta a kisvárost. Közben meg nem vették észre, hogy a lakosság többsége már elmenekült". Ingatlanok állnak üresen, mert eladhatatlanok.
Nem azért tettek, hogy más irányba fejlődjön, a kutya nem ruház be a halott vidékre, de főleg nem, ha lépések sem történnek.

A másik hatalmas probléma, hogy ebben az országban "áll" minden.
Mobolizáld magad, menj oda ahol munkahely van.
Kérdezem, hogyan?
Nem tudod az ingatlanodat "cserélni".
Hogyan lehet ebben az országban, elmenni élni, dolgozni. Vidéken fizesd az ingatlanod fenntartását, városban meg élj albérletben. Az átlag ember ezt semmilyen szinten nem tudja megtenni, mert a fizetések is olyan nagyon "hatalmasak". De még ennek ellenére is menekülnek sokan, mert legalább nem éhen halnak, hanem vegetálnak.
Helyzet az van, biztos, ha más nem is. Csak az a legnagyobb probléma, hogy rossz- és nem jó.
Úgy, hogy! Kit érdekel mennyire lyukas a képviselők zsebe, a több százezer, milliós fizetésekkel.
@Boli:
Nincs igazad, egyáltalán nincs.
Ne én mondjam már Neked, a közszféra mennyire tág fogalom. Hány szervezet tartozik bele.
Hogy ne beszéljünk el teljesen egymás mellett) vannak szervezetek,( az is lehet, hogy ez nem a legjobb megnevezés) ahol minimális a létszám, csak a működőképességhez elég, de ahhoz is csak nagyon "visítva".
Lehetnek olyanok, ahol van létszám többlet, de nekem elhiheted, hogy az nem az a kör, aki naponta "húzza az igát" , ott sem.
Érted ugye, miről irok Neked.???
Na. Látod, akkor már megint ott vagyunk a bajok gyökerénél.
És ezt nem a "szürke" polgárok okozzák..... hanem valakik/valami egészen más.

Nem kellene általánositanod, és egykalapba tenni" mindenkit, aki bátorkodik a közszférában becsületesen dolgozni.
@Boli:

Ha válaszolnál, majd később elolvasom.
:)
@rókafogta: Lehet, hogy szégyen, de én kimaradtam ezekből az mindenféle alapú hitelekből és hasonlókból. Gyerekkorom óta (csórók voltunk, nagyon is) azt tanították:
1. A becsületed és a tisztességed számít, az nem eladó.
2. A munka nem szégyen, még ha kellemetlen is tud lenni.
3. Tanulj és dolgozz, vagy csak dolgozz - különbséget majd észreveszed idővel...
4. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.

Ezért azután még, ha ma meg is tehetném, nem veszek 6-8, vagy még több milliós autót, a 2 milliós is elvisz bárhová. Nem akarok többet költeni, mint amennyit keresek és tartalékolok is. Nem veszek fel hiteleket, bármennyire is etetnek, etettek vele. Nem akartam 8 szobás házat, mert elég volt a 2 szobás saját lakás is anno. (Amikor tovább tudtam volna a lakásból lépni kb. 3-4 éve, pénzügyes ismerős mondta, hogy felejtős a hitel, csúnya dolgok jönnek. Ha ő irányította volna a pénzügyeket... :)))
Lehet, hogy lassabban, de mégis meglett mindenem. Tudom én, hogy nem vagyok a bankok álma... Viszont nem egyik napról a másikra élek. Amit megtakarítok azt befektetem, néha egy kis tőzsde is belefér. Arra is meg van a stabil ötlet és infó, mit, mire. Lehet, hogy nem kaszálok hatalmasakat, de nem is bukok semmit. Amit megtermelek, abból gazdálkodok és élek.
@hegyilány: Ne félj, nem a becsülettel dolgozókkal van bajuk itt az embereknek, hanem a sok atyafival. A közszférában sem lehet kétségbe vonni a tisztességes emberek munkáját! Ez nem is lehet vita tárgy!! :)
Alapvetően egyetértek a blog indítóval, mert mélyen igaza van abban, hogy a jelenlegi vezető politikusok vagyonnyilatkozatban feltüntetett hitel adósságai két dolgot sugallnak: a) 90%-ban valóban VIP hitelekről van szó (mértékük nagysága és terheik kicsinysége), melyeket szívfájdalom nélkül igénybe vettek 3-5-6-7 évvel ezelőtt; b) ebből következően valóban csak üres szólamok maradnak a frank hitelesek megsegítéséről szóló bejelentések (fogalmuk sincs, hogy milyen mindennapos rettegésben és adósságcsapdában élni).
@drolt: No de csak azért, mert az egyenlőek között mindig vannak még egyenlőbbek! :))
1., Tudtuk már 2005-ben, hogy a forint túl van értékelve
2., Tudtuk már 2006-ban, hogy gáz van a magyar államháztartással
3., Tudtuk már 2007-ben, hogy veszélyes mértékű a hitelezés
4., És tudtuk már bőven 2008 elején, hogy az amerikai hitelválságból naaaagy gáz lesz.

Mégis, a politika, és a pénzügyek legmagasabb szintjein nem tett senki semmit. Miért? Mert meg kellett adni az életszínvonal illúzióját a népnek, ha mással nem, olcsó hitellel. Tudta mindenki aki számít, és van egy kis esze...
Ez pedig kérem nagybetűs csalás, amit az elit követett el.
@Boli: Ezekről nem hiszem ,hogy előadást kéne tartanod nekem 39 évi munka, 22. évi vállalkozás után!(Még talpon -nem sokáig)Nem gazdagodtam meg Igaz nem is állami megrendeléseket végeztem soha. És nincs 8 millás autóm csak 2,5 millás 8 szobás házam sincs csak 3 , és felnevelem taníttattam két gyereket (segítettem lakást venni és nem nyújtózkodtam soha tovább mint a takaró, csak mivel 30 év alatt már fogyasztottam pár autót(mert a munkámhoz is kell)úgy gondoltam ennyi idő után megengedhetek egy kicsit frissebb autót magamnak abban viszont valóban hibás vagyok ,hogy nem tudtam (hittem) pedig tudhattam volna ,hogy ebben az országban még olyan szar nem volt ,hogy szarabb ne lehessen.Egyébként amire téged megtanítottak arra engem valószínű,hogy sokkal előbb , és sokkal rosszabb körülmények között tanítottak.Amit pedig a hitelekkel kapcsolatban írtam annak ehhez semmi köze,mer amikor 89 kiprivatizálták alólam a munkahelyem akkor páran összeálltunk és céget alapítottunk(hitelből)amit ki is fizettünk Csak akkor még tisztességesek voltak a bankok.Más kérdés ,hogy ezt ma nem lehetne megtenni.Mert valamikor 8 alkalmazottam volt a tulajdonosokon kívül.Ne kérdezd ma hány van és holnap hány lesz!
@rókafogta: Félre ne értsd, nem kioktatni akartalak! De úgy látom hasonló cipőben járunk, jártunk! :)) Nekem '94-ben volt 600.000 Ft hitelem utoljára, amit 3-4 év alatt letudtam. Az tény, hogy ebben a rohadt országban még olyan szar nem volt, hogy szarabb ne lehessen! Erről, ha másról nem is, de garantáltan gondoskodnak!
A holnap még biztos, de a holnapután...
@kpityu2: Szerintem arra gondolt, hogy az értékvesztése azonnal annyi az autónak. Így szokták mondani.
@Boli: Oké!Én az egészben azt látom bajnak ,hogy nincs semmiféle gazdaság javulás sőt én úgy gondolom egyre mélyebbre csúszunk (vannak külső tényezők is ) de a legnagyobb baj itt belül van!Egy gazdaság nem baloldali vagy jobboldali(az a politika) egy gazdaság jó vagy rossz!
@Liquid_Night: tudták már ezek 9-éve.de nekik így volt jó ,és titkolták.az eredmény a 2/3-ad.ők az igazi bűnösök,mindent a hatlomért
@GGG77: persze...
engem, meg ugyanaz a kereskedő gyíkká változtatott... de már elmúlt
A fidesz törvényjavaslatot nyújtott be a 14. havi nyugdíj bevezetéséről, csak a szocik leszavazták. Na de sebaj, majd most!

belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/143908/1
@nu pagagyí: Sok butaságot összehordtál csak nem a komcsikat sirod vissza ??
Vagytán a szived mélyén az is vagy !
@rókafogta: Ezt mondom én is, régóta! Viszont nézd meg a mezei emberkéket, agymosottak, mindegyik oldal. Vagy narancsban, vagy vörösben, vagy... valami színben akarják csak látni a világot. A gazdaságnak, a külpolitikának és még egy csomó dolognak igazából csak pozitív jelzésekből és visszahatásokból szabadna észrevennie, hogy kormányváltás volt. Ehhez képest itt harc és minden hasonló baromság folyik. Az ország érdeke a legutolsó! Engem sem érdekel az ügyfeleim világnézete, vallása. Sőt még a munkatársaké sem. A munkája és a teljesítménye számít. Elhiszem én, hogy pl. fontos a kaotikus egyház és a foci támogatása 10-20-100 milliárdokkal. Szerintem viszont az oktatás, az eü. és még pár terület ezek előtt van, illetve csak lenne, ha Pártunk és Kormányunk nem gondolná másképp! Az, hogy egyre középszerűbb emberek egyre nagyobb hatalmat kerítenek maguknak ebben az országban egyre jobban kicsúcsosodik. A számok beszélnek és a pénztárcák. :(
@belekotty: "Én egyet tudok. Egy kollégám felvett 14 millió forintnak megfelelő frankot 2007 végén. Ma kamatok nélkül 23 millió a bank szerint a tartozása. Vagyis szűk 4 év alatt bukott 9 millió forintot."
Ha jól gondolom nem frankot vett fel csupán frank-alapú kölcsönt, aminek csupán virtuálisan van köze a devizához
@Boli: Ha hitelre veszi az autót, akkor nincs értékvesztés amikor kigurul vele? Autót amúgy is azért vesz az ember, hogy használja, nem pedig hogy sefteljen vele mint egy részvénnyel. Vagyis tök mindegy,hogy menyit ér a kapun kigurulva.
A reggelire megevett parmezán is sokkal kevesebbet ér a "kapun" kilépve. Akármibe lefogadom, hogy bróker az illető, és már belezavarodott a "ha most eladom, akkor realizálom a veszteséget" típusú eszmefuttatásokba.

Kisebb mértékben én is belefutottam ebbe a hitel mizériába, mivel számítógépet vettem pár éve, és az eladónak komoly lelki problémát okozott, hogy nem hitelbe vettem. Biztos elesett a jutaléktól.
@Feca: A kereskedők a banktól kapott 100-300 ezer forintra hajtottak, mert adott esetben magán a kocsin csak 40-50 ezret kerestek. Prémium modellek estén vmivel többet.
@nandras01: Látom, baromira képben vagy a témában, viszont kurvára szeretsz okoskodni.
Csak szólok, hogy a válság előtt kb 1999-ben örült utoljára autókereskedő kp-s vevőnek.
@Bathory: A közszféra költségvetést terhelő bérköltsége a kifizetett nettóbér. Mivel a levont és ráfizetett adó, illetve járulék visszafolyik a költségvetésbe azokkal nem kell számolni.
A közszférában minden háromszázezer forint feletti fizetés nettónövekményt jelentett, akinél meg nem nőtt volna a nettó, ott grátisz kompenzációt fizetnek (gyerektelenségi pótlék). Megállapítható tehát, hogy az ország "állítólag" szar helyzete ellenére, a közszféra dolgozói, másokkal ellentétben, nem viselik a megszorítások terheit. Különösen pofátlan nettóemelést kaptak az országgyűlési képviselők, állami cégek és intézmények vezetői, mivel az ő fizetésük bruttóban minimum egy millió, így nettóban minimum 170 ezer forinttal gazdagodtak. Ha a kormány becsületes lett volna, akkor nettósította volna a közszféra béreit (a gyerekkedvezményt leszámítva, mindenki ugyanannyit kapott volna, mint az "radikális adócsökkentés" előtt).
@nu pagagyí: Hát nem tudom, nekem semmi bajom azzal, ha az állami cégvezetők min. 1 misit keresnek. Az a baj hogy ez sem arra nem elég, hogy jó szakértők dolgozzanak ott(mert ennyiért nem megy oda senki, aki elért valamit), sem arra, hogy ne lopják szét a céget. Mint ahogy a parlamenti képviselők és az összes vezető tisztségviselő bérének azonnali duplázása sem jelent költségvetési oldalon 0.01 %-ot sem. Ez csak gumicsont, a nagy pénz nem itt folyik el a ktgvetésből.
@nu pagagyí: Kiváncsiságból én is visszaolvastam mi lehet az az öles marhaság, amiket írtál, és hát nem láttam semmi ilyesmit. Mondjuk ha kormányista szemszögből nézném a dolgokat, akkor valóban bántó lenne, mert hát mindenkit az igazsággal lehet a legjobban megbántani... :)
@kpityu2: Miért ne lenne értékvesztése? Egy elég hülye viszonyítási alap, de nemrég olvastam valamelyik autós oldalon is. Sokan számolgatták régebben a különböző autótípusok közt az ilyen jellegű veszteséget. Szerintem is baromság, hisz akkor semmit se vegyél, ne is mozdulj. :))
Számítógépnél (pont az én területem) én mindenkit lebeszéltem régebben is az áruhitelről.
1. Macera mindegyikünknek.
2. Most nem tudom mennyi, de egy időben a személyi kölcsönt feléért megkapta a jóember a banktól, mint az árukölcsönt. Akkor meg minek?
Kp-t nekem, számlát adom és kész az üzlet.
Ha nagyon-nagyon óccó kell, menjen a tecsóba, de utána ne nekem panaszkodjon, hogy ez sem megy, az se megy rajta. Ott még jófajta hitelt is kaphat a nyakába. :)
@Boli: :)))))Kp-t nekem, számlát adom és kész az üzlet. Ja, csak nem a te üzleted.
@GGG77: Hallottam ilyesmit én is márkakereskedőtől. Egy kocsit kaptam kölcsön tőlük egyszer és ott fűzték mellettem a fazont, hogy ne akarja kifizetni kp, csak ennyit, meg annyit, ilyen-olyan konstrukcióban. Végül mire jutottak ott, passz, de nálam ez nem működik...
@Bathory: Sok kicsi sokra megy. Ezek jól fizetett állások, amik kellenek a koma,haver,sógornak. Ha szarul lennének fizetve akkor csak néhány hozzáértő és elkötelezett ember tolakodna értük, nem a sok potyaleső, mint most.
@Bathory: Az a baj hogy ez sem arra nem elég, hogy jó szakértők dolgozzanak ott(mert ennyiért nem megy oda senki, aki elért valamit), sem arra, hogy ne lopják szét a céget. Mint ahogy a parlamenti képviselők és az összes vezető tisztségviselő bérének azonnali duplázása sem jelent költségvetési oldalon 0.01 %-ot sem. Ez csak gumicsont, a nagy pénz nem itt folyik el a ktgvetésből. Máshol sokkal kevesebbért dolgoznak hozzáértő szakemberek ! Azért a számolásnak fussál neki még egyszer annál egy kicsit több jön ki ha mindent összeadsz! És akkor még a korrupciójukról nem is beszéltem!
@Boli: Persze hogy van. De ennek hiányával érvelt a hitel mellett. Ezt nem értem.

Meg azt, hogy a bankok a 6% kamatot miért szorozzák fel a frank árfolyamával a részletek számításánál, amikor nekik csak 0.5%-al több vagy mennyi frankot kell vásárolniuk.
@Boli: Így igaz! És ahogy beleolvasok a hozzászólásokba a többség elég jól el van azzal , hogy másodlagos kérdésekben egymást oktassa.Akárcsak amikor a jelenlegi kormányunk ámokfutásáról van szó. És ez laza minősítés.
@rókafogta: Arról a kis apróságról nem is beszélve, hogy amikor a nagyhangú, magasabb közfizetéseket követelők próbálják megmérettetni magukat a versenyszférában, mekkora pofára esésekkel szembesülnek. Csöppet el vannak szállva! Mint tudás, mint szakértelem területén.
@rókafogta: Miről beszélsz? A fővárosban a versenyszférában 5-8 év gyakorlattal a szakemberi posztokon dolgoznak bruttó 800k-1 misiért, és már a felettük levő kisfőnök a duplájáért. Persze nem textil meg élelmiszeripar. A fentiek a cégvezetés közelében sincsenek. Nem tudom te kit értesz állami cégvezetőn, én azt, aki az állami cég országos vezetője vagy az igazgatótanács tagja. Oda 1 milla egyszerüen kevés.
@Bathory: Jó, vegyünk konkrét példát, mondjuk bankot, hogy a topiknál maradjunk.

MFB, állami bank, boldog boldogtalan központi közbeszerzésen A6ossal jár (legyünk igazságosak, ezek központi közbeszen csak 10-12 millába kerülnek, nem annyiba amit a neten látsz, hogy neked mibe kerülne), a fizetések az alsóbb szinteken 450-600k, osztályvezetők millió körül, feljebb sok millió, MFB vezér 8 milla, mint megtudtuk a nyilvános adatokból.

Ugyanez a magánszektorban, mondjuk rafi,cib,unicredit,otp,erste,k&h-t figyelembe véve (ez a top6 magyar bank...) a céges autó alsóbb szinteken astra vagy fócus, ha vki már vmi nagybb területi egység vezetője (nem egy mezei 5-6 fős osztályé), akkor vectra (most insignia) vagy mondeo, ha nagyon nagy góré, akkor választhat, de limit van (A6 belefér azért). Fizetésben pedig 350ről indul a mezei munkatárs, és nagyjából 25-30% elmaradás van bármelyik szinten MFBtől.

Ezt nem hallottam, ismerősöm ismerősének a volt macskájának a régi tulajdonosának az előző szomszédja mondta, hanem első kézből szerzett információk. Na pl itt lehetne spórolni kapásból évi x tízmilliárdot. Az több, mint amibe pl a korengedményes nyugdíj van.
@Bathory: Mellesleg milyen terület van ami még van magán és állami is? Tömegközlekedés, minisztérium, államigazgatás, rendőrség, katonaság, önkormányzat tudtommal nincs magán kézben, termelés, kereskedelem, szolgáltatás meg nincs államiban, szóval nem látom a bankon kívüli közös metszeteket, hogy össze lehes hasonlítani, hogy sok vagy kevés.
@kpityu2: Amikor notit, gépet, nyomtatót adtunk el hitellel, én mindig kiszámoltam és a kollégákkal is kiszámoltattam a delikvensnek, hogy havonta mennyit fog fizetni, hány hónapon keresztül, összesen az x százezer helyett mennyi lesz a legvége totál. Szerintem majdnem a fele inkább kifizette ezek után kp-ben. Végül is neki igyekeztem átláthatóvá tenni a dolgait, de állítom így is volt jó pár aki nem értette meg és inkább a hitelt választotta. :))
@Badbitie: De akkor nem lehetne Szájtátó Petyának olyan szépen tálalnia! A megvédésről, meg a többi baromságról nem is beszélve... :))
@Boli: az emberi naivitással és butasággal visszaélni az nem üzlet, hanem csalás... az üzlet az ami mindenkinek jó...
@Bathory: Nem is 1 milla van! A fővárosi versenyszférát se hasonlítsad az országossal. És itt nem is erről van szó (a teljesítményekről) Csak kapásból MÁV,BKV. A fővárosi versenyszférában is csak addig adnak amíg teljesítmény van!Ha olyan jó szakemberek és a versenyszférában olyan jól fizetnek akkor miért nem ott próbálkoznak? Szerelemből? Az a duma , hogy rendesen meg kell fizetni ezt már a parlamentben is elsütötték egy párszor ,mindig meg is tették aztán semmi sem lett jobb! Én egyébként mindenkit állami cégvezetőnek tartok aki költségvetési (közpénzből)pénzből gazdálkodik. Még a saját polgármesteremet is ha nem is szó szerint.Ráadásul mindig amikor kiborul a bili az ilyen igazgatósági tagok semmiről nem tehetnek semmit nem tudnak (csak átvették a csekket)Példa nem egy van ,vidéken is!
@lyken:

A VIP lista nagy divat, de valahogy a listavezetők minduntalan belebuknak. Princz, Kulcsár már a levesben, ezek után én már csak a Csányi hóna alatt szorongatott névjegyzékre lennék kíváncsi.

Érdekes az is, hogy a Legmagyarabb Bank vezére inkább adósodott el devizában külföldi tulajdonú konzorciumnál, mint a saját bankjánál:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/04/csanyi_a_raiffeisentol_vesz_fel_hitelt/
@rókafogta: A milliárdos veszteségeket, a versenyszférában, mennyire tolerálnák ezektől az agyonfizetett állami csúcsvezetőktől? 0,5 mp?
@rókafogta: Hámáhogy a viharba ne tettek volna vmit a nagy fizuért. Felszámolták a jóléti államot. Vége a jólétnek, jön a rosszlét. Ezt elérték! Ez is valami, nem?
@mezga-aladar: Na ezért csináltuk meg a teljes számsort a gyengébbeknek... A jó üzlet szerintem is az, amelyikben mind a két fél elégedett! :)
@néma bárány: Összeférhetetlenségi okok miatt. Nem többségi tulajdonos, így nem a sajátja a bank, viszont a döntésre ráhatása van, így nem lenne korrekt magának beadni a hitelkérelmét. Ez nagyon korrekt eljárás volt részéről, a nyugati világban is így csinálnák. Amit te sugallsz az csak a vadkeleten divat.
@néma bárány: Csányi így akarja bedönteni a konkurenciát. Olcsó hitelt vesz fel tőle, jó sokat, és beteszi az OTP-be fialtatni.
@Badbitie: Még jó, hogy ez nem a vadkelet! Most képzeld el, ha az lenne! :)
De mi bízunk Pártunk és Vezetőink Nagy Tudásában és ... valami baromság még szokott lenni!
@Bathory:

Adjunk versenyszférás bért az állami cégek felsővezetőinek? Oké, adjunk.

De akkor vezessük be a versenyszférában általános mentalitást is: ha csak a hiányt termeled évtizedekig, akkor nem leváltanak csöndben, és a végkielégítésed felmarkolva elsompolyogsz, hanem a tönkremész és éhendöglesz.

Tudom, hogy az állami cégek a legnagyobb pártkassza feltöltők voltak az elmúlt nyolcban is, most is azok, csak kurvára nem érdekel.
@Boli: Egy tisztességes banki hitel az mindig kifizethető volt! Amikor én leszereltem és nagy nagy HI Fi őrült voltam a fizetésemből én sem tudtam 10.000Ft rádiót venni meg 11.000Ft szalagos magnót stb. de képzeld akkori OTP hitellel igen és furcsa módon ki is bírtam fizetni ,meg is éltem a lakásom rezsijét is ki tudtam fizetni (még bulizni is maradt)pedig nem kerestem sokat! Ezzel csak azt akarom mondani,nem ördögtől való dolog a hitel(nagyon régóta működik) csak nem így mint Magyarországon (utóbbi időben)Nekem pl. az egyik gyerekem külföldön él és dolgozik és most eljutott arra a pontra,hogy erősen gondolkodik azon ,hogy a maga vállalkozásában dolgozzon és bizony hitel szükséges hozzá!De nem magyar!Aki volt külföldön bankokkal kapcsolatban az tisztában van a különbségekkel! Hogy a többiről ne is beszéljek!
@Badbitie: Ja, de ez sikeres volt!Nekik! Nekünk?
@Boli: Éves sok millás fizetés +180% biztos Prémium!
@néma bárány: ha csak a hiányt termeled évtizedekig, akkor nem leváltanak csöndben, és a végkielégítésed felmarkolva elsompolyogsz, hanem a tönkremész és éhendöglesz.

Ez a fenti mentalitás a vállalkozói/befektetői körre jellemző, mi meg a cégvezetőkről beszéltünk. Nekik a versenyszférában is nagyon korlátozott az anyagi felelősségük, max. kirúgják őket.
@Badbitie:

Ja, mert Prinz és Kulcsár nem itt éltek, mi ilyet itthon sosem láttunk.

Egyébként meg mi a vadkelet, ha nem ez? :-))

Nem sugalltam semmit, érdekesnek találtam a dolgot. Ahogy a kósabeszéd idején a napi OTP részvény vétel eladásokat is. Miután cégvezetők adtak vettek, nyilvános, megnézhető.

Asszem itt is volt szó róla anno.
@rókafogta: Minden a terv szerint halad, jólét felszámolva, emberekkel kibaszva.

fidesz.hu/index.php?Cikk=121182

Fidesz.hu link, mindenkinek fogyasztható. Aztat írja, hogy a válságadó (lásd bankadó, tesco adó, stb), hülyeség, mert végül a zemberek fizetik meg, munkanélküliséget okoz, és amúgy is marhaság. Na most ők ezt tudták, ennek ellenére bevezették, szóval direkt szúrtak ki a panelprolikkal.
@Boli: "Végül is neki igyekeztem átláthatóvá tenni a dolgait, de állítom így is volt jó pár aki nem értette meg és inkább a hitelt választotta."

Eképpen pénzelve és erősítve egy semmirekellő, naplopó réteget.
@néma bárány: Oroszország pl.

Csányi elég vagyonos ahhoz, hogy fontosabb legyen európai pénzembernek lenni, semmit ilyen pitiáner pártízmilliárdos hitelért bemocskolnia a kezét.
@Badbitie: Hát és még mennyi mindent lehetne felsorolni! És van gyenge megérzésem,mindjárt kevesebb gond lenne a nyugdíjkasszával TB kasszával stb.
@Bathory:

"nagyon korlátozott az anyagi felelősségük, max. kirúgják őket. "

Ja, egy BKV-MÁV szintű káosznál nagyjából egy nap alatt, végkielégítés és egy peták nélkül.
@néma bárány: Általában a legtöbb dolgozót a szerződése + MT alapján lehet kirúgni. Az a versenyszféra cégvezetőire is kötelező.
@Badbitie:

Lehet igazad. Bár nekem inkább úgy tűnik, Csányi kartásnak fontosabb a Vidi és az MLSZ, ezzel együtt Orbán legnagyobb szponzorának lenni, mint akármi másnak.
@Bathory: Így igaz, és van rendkívüli/azonnali felmondás is az MT-ben sőt fegyelmi is, meg ilyenek, nem csak a rendes 30 nappal meg az átszervezés közös megegyezés,stb, meg az is definiálva van, hogy mikor kaphat vki ilyet. És néma bárány arra utalt, hogy amit a MÁV-BKV vezetői műveltek az pont ez a kategória.
@rókafogta: Ismerős a dolog. Egy német ügyfelem itt él már jó pár éve, ő mondta el, hogyan finanszírozta meg a kinti, német bank a kinti és az itteni telephelyeit. A kamatok, a feltételek nagyon mások... Én meg csak néztem, mert oda tette mellé a magyar banki ajánlatot is és kérdezte, hogy mi a véleményem?
Na so was! Kann man dümmer sein... Mármint itt, nálunk csak.
@Badbitie: Persze ,hogy tudták (mi is), csak olyan szépen hangzott a hívőknek! Vajon biztos ,hogy a SCHF is csak attól a csúnya Európától 250 Ft? Kósa Szijjártó Kormányzat (Orbán) nem tehet róla? Szerintem a bankok is megmutatták az erősebb kutya..... Meg aztán kíváncsi lennél Kósa Lázár hány HUF váltott SCHF re 220 előtt!
@Badbitie: Ok hogy erre utalt, de amit tettek az csak akkor az amit tettek ha ezt bíróság jogerősen megállapítja. A demokrácia drága dolog.
@Bathory: végre valakit akit kitudok a tahótlanítóval kapcsolni:) köcce
@Bathory:

Az MT alapján rendkívüli felmondás esetén a tárgyhavi arányos munkabér, és az éves arányos igénybe nem vett szabadság kifizetése jár, és semmi több.
@Bathory: Reggel behívják, 10 perc alatt kirúgják, a biztonságiak kilökik az utcára, és utána perelhet és 10 év múlva van jogerős ítélet, de addig is közelébe se mehet a helynek és nem tud több kárt okozni. A gyakorlatban így működik a versenyszektor demokráciával kombinálva.
Az állami meg nem, és ez sokba kerül nekünk.
@rókafogta: Magánt vagy önkormányzatit? Merthogy ez utóbbiba fog még idén beledögleni az ország. Az önkormányzati chf kötvényekbe. Azt meg a 2006ban választott brigád vette fel. És ki is tartolt a 2006-os önkormányzatin? Nem emlékszem már, csak arra, hogy ma már linkeltem a honlapjukról.
@kpityu2: Így van! Viszont aki hülye, azon a legnagyobb jóindulat sem segít!
@uttoro: Nem szeretnék kekeckedni, de megnézted a szerződésed? Csak, mert tartok tőle, hogy havi-fixes konstrukciót választottál, azért nem emelkedik a havi törlesztőd, hiába megy egekbe az árfolyam. Annak pont az a lényege, ha esik, ha nő a frank árfolyama, mindig ugyanannyit fizetsz, majd a futamidő lejártakor egy összegben megfizettetik veled az árfolyam különbözetet. Az nagyon tud olyankor fájni. Gyanús, amit írtál, hogy erről van szó...
@Badbitie:

"Merthogy ez utóbbiba fog még idén beledögleni az ország. Az önkormányzati chf kötvényekbe."

...és milyen hisztit levágnak, ha szólni mersz ezért...

Zuglónak "csak" sacc/kb 1,5 milliárd hiánya van a kötvénykibocsátásokból. Erre a frissen megválasztott Papcsák team úgy érezte, nem maradhatnak le a méltán híres Kósafalvától és Pávalandtól hiánymennyiség szinten, ezért itt is szóba került némi lázas kötvényezés.

Mikor merészeltük megkérdezni, hogy ugyan már, mifasznak ez, akkor alpolgármester úr ezen a szent helyen az önnön ujjacsáival bepötyögve küldte el a kérdezősködő választóit a bús picsába.
Ezek a penzugyi analfabetak szavazzak meg a kolcsegvetest, meg is latszik. Itthon meg aki gazdag az is allami csecsszopo tobbnyire.
Amerikaban meg a harvardi menoknek is sikerult osszehozni egy durva valsagot. Legjobb otletuk, hogy penzt nyotatnak, bravo.
@Fabius: Most jártak le a tőkemoratóriumok. Néztem is, hogy wtf? Minek ezekre moratórium? Csupa olyasmire költik el, amiből nem lesz több bevétele az önkorinak 4-5 év múlva, vagyis vagy tudják felvételkor fizetni a tőkét, vagy 4-5 év múlva se. Azért sejtem, hogy a "ez legyen a következő garnitúra baja" mentalitás része, mint a devizaadósmentőcsomagban is látható.
@Fabius: :)) Emlékek... Amikor feltörnek! Hmm... :)
@Badbitie:

Itt nálunk az volt a mondás, hogy "megtérülő beruházás"okra fogják költeni, ami ugye egy szabatosan és pontosan, jól definiálhatóan megnevezett dolog.

Mikor kértem, mondjanak egy példát, meg lássunk valami üzleti tervet erről, akkor durrant el az alpolgi feje, hogyaszongya a választópolgár kussol csendben, és örül a lyuknak a seggén.
@Boli:

Szó se róla, az emlékezetes pillanat volt a blog, és a zuglói önkormányzatiság történetében :-))
@Fabius: Szóval utat és csatornát építenek belőle, mint mindenhol. Értem. Hát mindegy is végülis, országosan 2.800 MRD nem tétel (azóta az árfolyam miatt szerintem 3.000+ mondjuk, de ez már tényleg komcsi maszatolás), majd kifizeti valaki, valahogy.
@Fabius: Nagyon kretén volt az a jóember! Egy szívlapátot az is megérne.
No, de majd a sitten legyen nagyfiú, most már lesznek felelősségre vonások - állítólag! :))
1998 óta tulajdonképp wazze akkora felelősségre vonások vannak, hogy húúúú...
@Badbitie:

Őőőő...nem egészen. Én úgy tudom eddig nem lett kibocsátva az új kötvény.

@Boli:

Erre Csokisan csak annyit tudom mondani: lófasz lesz itt meg szalmaegér, nem felelősségre vonás :-)
@Fabius: No de, há má, hogyan is lehet ilyent mondani! Nem bízol Pártunkban és Kormányunkban? A Szeretett Vezető (illetve a beszélő bábujának) szava neked semmi????
FELSÉGÁRULÁS! Minimum fel 48-adolás jár érte! :o)
@mezga-aladar: "végre valakit akit kitudok a tahótlanítóval kapcsolni:) köcce " - Ja erre én is gondoltam, de sok derűs percet is okoz a kis fideszbohóc ahogy nyomja a mantrát. :-))
@Badbitie: "A "Robin Hood" adót végül a fogyasztók zsebéből húzzák ki

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának szerdai ülésén Bencsik János, a Fidesz képviselője rámutatott arra, hogy a kormány által javasolt új adónem terheit a szolgáltatók előbb-utóbb áthárítják majd az energiafogyasztókra. Ennek következtében az átlagos fogyasztó terhei növekedni fognak.
Létrehozva: 2008. október 2., 14:37"

- Jaja! De mi ebben a meglepi. Ezeknek gátlásuk egy fikarcnyi sem, öt perc alatt bármilyen állításuknak rezzenéstelen arccal hazudják az ellenkezőjét. Majd 3 év távlatából számon kéred a 180 fokos fordulatot, amikor a Kedves vezetőjük 20 év alatt négyszer váltott világnézetet?
Drága posztoló! Idézzed már légy szíves azokat a szövegeket, amiből az derül ki, hogy a jelenlegi kormány lenézi a devizahiteleseket! Tudod az már elég szánalmas, ha a saját agyad menését vetíted ki a virtuális világodba és abból vonsz le következtetéseket.
@nu pagagyí:
Többek közt minden évben jelentős milliárdokat vonnak ki elhasználódott pénzeinkből.Ezek újranyomását sem mi végezhetjük.Pótlásuk kölcsönökből vannak fedezve.
@Húsleves: nem nézik le.le se szarják
@Badbitie: Most nem vagyok képben de azzal amit írsz egyetértek az "önkoris" hitelek nagyon nagy baj (de a magán is) és ha nem teszünk,tesznek valamit akkor bedőlünk(mindenki)ez a helyzet teljesen lehetetlenné teszi a gazdaságot.
@Fabius: Politikusék megtérülő beruházáson valószínűleg a párt által előírt cégek foglalkoztatását értik. Megtérülés lesz, csak a kerület, ország büdzséje helyett magánzsebekbe fog vándorolni, ahonnan nyomtalanul felszívódik, mert nálunk a lopott pénzt sem fektetik be hatékonyan.

Magyarország 21-edik századi gazdasági húzóágazata a Vikipédiáról összeollózott jótanács, a közpénzből fizetett semmiről sem szóló egészhasábos hírdetés, a kifejezetten pótmunkákra szakosodott építőipar.
@bájgúnár: Elég képzetlen vagy ezen a téren. Amúgy a megfogható pénz, amit Te ismersz, az csak egy része a teljes mennyiségnek, nagyobb részét ki sem nyomtatják csak számlakövetelésként létezik.
A "nyomni pénzt" képletesen szokták érteni a középkor óta. Például, ha az állam éves kiadásai meghaladják a bevételeit, akkor úgy tekintheted, mintha nyomott volna egy kis pénzt, a valóságban hitelt fog felvenni.
@kpityu2:
Fussunk neki újból.

Kilépsz a kapun, oszt a vadi új verdád 10-20 %-al kevesebbet ér.
Mint ahogy azt valaki válaszolta.
Segítek: Ha én kilépek a hitelessel, az is ugyanúgy kevesebbet ér.
Amit nem értesz:
Hosszú távon (hiszen autót normális ember nem 3 hónapra vesz) mindkét variációval elbukod a 3-4 millát, oszt 10 év után van egy verdád, ami semmit sem ér.

Kezded érteni, miért tök mindegy, melyik fajta lehúzást választod?

Elvekről van szó. Remélem 3-4-5 milla mindkét variációban realizálható bukás után nem kezdesz azon nyavalyogni, hogy te 123432 forinttal kevesebbet buktál. Nagyságrendekről beszélünk, nem fillérre kiszámolt összegekről.
@Zöldövezeti:
A komcsikat nem kell visszasírni. Már visszajöttek. Igaz, kicsit több a színvilágukban a zöld, de nem gond, a mentalitás ugyanaz.
@röhögő: húsleves is megérkezett:) már nagyon vártam:)
Hm. Nem is kell visszasirni a szocikat- komcsikat.
Nem, nem, a világért sem.
Mert még a végén megoldanák a hitlesek problémáját.
oszt.kész.
:)))
jaaaj van aki olyan naív hogy ezt elheszi? kirakat számlák hogy úgy látszódjon mintha ők is nehezen élnének. De a céges bankszámlán ott vannak a milliók meg a gyerekek számláin is, meg egyéb rokonokén.
@menőmano: Csókolom! Azért erre ne köss fogadást! Ellenzéki helyzetből a narancskomcsik is mindent megtudtak... Meghát! A nénikéjüket, azt...
Kormányon meg nem is emlékeznek az elvtársak a problémára sem. Lásd BENZINÁR, Szájtátó kiscsákó! A cocik is ugyan ez az impotens falka, egy alom ez! :)
@zladko: Nem is a magyar "mélyvalóság"! :( Próbálja a marketing gépezet ellensúlyozni a problémákat, kivetíti a képviselőkre is a hétköznapok problémáit, megpróbálja a kisembernél összemosni a problémát.
A különbség mindössze a zsében lakozik. A kisember 200.000 forintból próbálja mindezt kihozni, "elitünk" egy nullával többől és még kicsit sajnáltatja is magát. Komolyan! Megható!... :(
@Boli:
á' Dehogy kötök, kötnék én fogadást.
Tudod, én már egyébként sem bizom semmiben. Teljesen, annyira,totálisan,:) belefáradtam már mindenbe.
Annyira, hogy azt leírni nem tudom.
Csak, hát "végleg elesni" és összeomlani nem szabad.
@Húsleves:

Lenézni: nem kellenek ahhoz szavak, az egy viszonyulást jelent.
Az lehet a kérdés, hogy a jelenlegi kormány kit nem néz le.
@menőmano: Nem adom fel...

www.youtube.com/watch?v=iM41PsJno1A

www.youtube.com/watch?v=ZX7G_7vFi38&feature=related
Bízni? Ezekben és a hasonszőrű gerinctelen bűnözőkben? Neeeem!
Én is csak itt vezetem le a bosszússágomat. Plusz egy kis hobby, evezés, ... Nem szabad ezeket komolyan venni.
@regress:
Jaja! Én is felháborítónak tartom, hogy nem fizeti ki a jelenlegi kormány az előző kormány alatt (akik ugye nem szarták le a devizahiteleseket) devizában eladósodottak tartozását!
És irígylem a kivételes realitásérzéketeket, hogy ez nem kerüli el a figyelmeteket!
az összes előző kormány lexarta a zembereket.... ez tény...

de ebből hogyan következik egyenesen, hogy a fides jó ?
@mezga-aladar: Nézd, akit megfizetnek érte, vagy gyárilag olyan hülye, annak evidens a dolog! :)
@regress:
Bár most jut eszembe, hogy viszont kifizetik - visszamenőleg - a magukat a jogállam utolsó bástyájaként deklaráló kormányok által jogerős bírósági ítéletet követően sem fizetett elmaradt béreket a tűzoltóknak.
Ez egy kicsit mégiscsak enyhíti részemről a megítélésüket.
Schmitt elnökké jelölésével és elfogadásával egy országot aláztak meg. Nem lenézés egy életművészt, egy bonvivánt elnökké tenni?

Mintha Járai tartotta volna jó magasan a jegybanki alapkamatot.
@mezga-aladar: Ja! Húsleves, amúgy cigány módra. Dögkútból van a hús hozzá. :-))
@Húsleves:

Télleg, csak egy tüntetéssorozat kellett hozzá, és cserébe az állam visszamenőleges hatállyal, teljesítés után bontja fel azokat a szerződéseket, amit a rendvédelmi dolgozókkal kötött éppen pont Pintér útmutatása alapján.

De különben szeretem, ha realitásérzékről beszélsz.

Mulattat.
2002 után a kismamáknak a szoci kormány fizette ki azt a pénzt, amit Orbánék korábban nem fizettek ki.
@Fabius:
Igen drága, csak én nem ehhez szóltam hozzá. Amúgy nem baj ha érzékeny vagy, ez azt mutatja, hogy jó az irány.
@néma bárány: A VIP hitel nem illegális. A banknak jogában áll kedvező paraméterekkel hitelt biztosítani. Élnek is vele. Sok banknál policy, hogy X jövedelem és Y pozició felett automatikusan felkínálják.
@röhögő:
Remélem nem baj ha nem megyek bele a cigányozásba. Eddig is tudtam, hogy azok nézik le őket a legjobban, akik minden lehetséges fórumon felemelik értük a szavukat.
@Húsleves:

Tévedsz kisfiam, nem vagyok érzékeny.

Cserébe, ha te, várúr - és hadd ne soroljak fel mindenkit - itt rázza az ágyrácsot, az valóban azt jelenti, hogy a poszt betalált.
@Fabius:
Mamikám! Végre felfedted magad! :-)
Igen, tényleg betalált a cikked. Ahogy az öreg színészek is azt mondják, a negatív kritika is reklám, csak az a lényeg, hogy beszéljenek róluk.
@Húsleves: @Fabius: Mami? Ne'ba! :)
Oh, minő személyes is a kapcsolatotok...
@Boli:
Én is most tudtam meg. Remélem gazdag.
@Húsleves:

"Míg 1998 és 2002 között kommunikációjában a posztkommunizmussal állt szemben a Fidesz-féle polgári Magyarország, most a gyenge társadalmi érdekérvényesítő képességű csoportoknak üzent hadat Orbán.
Marha könnyen kirugdosható a hajléktalan a térről, és marha könnyen elvehető a fogyatékosoktól a támogatásuk egy része. Viszont a rendvédelmi dolgozók kedvezményeit elorozni már nem olyan könnyű.
Ami pedig a rendvédelmisek nyugdíjkedvezményét és a társadalom kommunikációs megdolgozását illeti: a kormány veszélyes játékba fogott azzal, hogy a választók előtt mindenféle szörnyű naplopóknak állítja be a rendőröket, a vámosokat, a pénzügyőröket meg a többieket. Merthogy ennek az lesz a vége, hogy a társadalom még annál is jobban utálja majd a felsoroltakat, mint eddig tette.
Mindezt egy olyan kormány provokálja puszta gazdasági és költségvetési megfontolásból, amelyik pont rend- és jogállamközpontú politikát tűzött a zászlajára.
És megint csak oda jutottunk vissza, hogy ad hoc politizálás zajlik, különben nem lehet olyan hülye a kormány, hogy rátámad a legfőbb bizalmasaira."(KV)

T. G.: Különösen, hogy ezt egy olyan belügyminiszter, Pintér Sándor vezetésével teszi, aki két évtizede maga is nyugdíjas rendőr, és amúgy az egyik legtehetősebb kormánytag. Ez is azt mutatja, hogy nincsenek átgondolva a dolgok."

Itt a realitásérzék." Irjam még?
Igy fogja megmenteni a kormány a "hiteleseket " is.
@Boli:

Nem figyelsz?

Először le drágázott, majd lemamizott.
Ergo: meg sem fordul a fejében, hogy egy családnak/társadalomnak hímivarú tagja is lehet.

Mamikomplexusa van küldetéstudattal, talán ennek köszönhető visszamaradt realitásérzéke.

Ehh, mindenre én tanítsalak? :-D
@Fabius: @Húsleves:
MARHÁK!!! Gyanúsak vagytok ti! Oly édesen évődtök... 8)
@Fabius: @Húsleves: Néha lemaradok, bakker, dolgozok a háttérben, csak a mail izélget mindig...
Marhára nem bírtok magatokkal!!!! 8)
@hegyilány:
Igen, írjad még. Mondjuk kezdd azzal, hogy linkeld már be valahonnan, hogy "a kormány mindenféle szörnyű naplopóknak állítja be a rendőröket, a vámosokat, a pénzügyőröket meg a többieket".
Erre ugyanis nem emlékszem. Az más kérdés, hogy ha a rendőrök húsz év alatt úgy "elhasználódnak", hogy nyugdíjazni kell őket, akkor nem tudom miért ne kellene ezen az alapon nyugdíjazni az útépítóket, a rakodókat, az ápolónőket, meg még egy sor, az övékénél sokkal rosszabb körülmények között dolgozó embert.

A többi dologgal kapcsolatban:
- a hajléktalanoknak nem a tereken van a helye, de javaslom a megélhetési jogvédőknek, hogy fogadják be őket a saját otthonukba, az valódi segítség. És kérdezzék meg a kedvenc éttermükben, üdülőhelyeiken, hogy oda miért nem engednek be hajléktalanokat
- a fogyatékosokkal kapcsolatban részben egyetértünk. Aki viszont nem fogyatékos, csak visszaél egy ilyen "igazolással", attól vegyék el az ezen a címen kapott juttatást.
@Fabius:

LEmamizott? Úgy érted, hogy LE? Na ne mondj ilyet!
A mamik érzékenyek.

Amúgy a Húslevesben sok a zöldség.
@Boli:
Igazad van, részemről befejezve a személyeskedés.
@Húsleves: Az előző kormány 180 forinton adta át a CHF-t, most 250. Ez a probléma sajnos ezé a kormányé, oldja meg. Duma helyett dolgozzon, hiszen ellenzékben azzal hencegett, hogy mindent jobban tud. Lássuk.
@nu pagagyí:
Megteremtették a lehetőséget, hogy rögzített árfolyamot választhassanak az emberek, és így megmaradhat a lakásuk, ez is valami. Ettől persze az emberek hosszútávon alaposan ráfaragtak, de azt akkor az őket nem lenéző derék szociknak köszönhetik.
@Húsleves:
Mondjuk, most per pillanat a Te kedvedért nem fogok kutakodni. De lesz egy kevéske időm igérem megteszem.
Persze, hogy nem nevezte?? csak bohócoknak) Ha én téged bohócnak minősitelek, azt hiszem abban minden benne van. (de én ezt nem teszem, ez csak egy példa).
A nyudijügy az egész más téma.
Tessék olvasni a sorok között. A bemásolt cikk arról szólna, hogy mennyire nem kommunikál, nem gondol át dolgokat a kormány.
Amit leirtál sok igazság van benne.
Csak az a probléma,hogy átcsaptál" egy támadó kommentelésbe.
@Húsleves:
Eltüntél.? Nem baj! Majd, ha akarod elolvasod, de hanem, az sem probléma.

Nem azzal van a gond, hogy megszünteti a kormány a rendvédelmisek korai (gyerekkorban történő) nyugdíjazását.
Ez már rég meg kellett volna tenni.
Azzal van a probléma, ahogyan ezt is, mint oly sok minden mást, kommunikál a kormány.
Úgy bizony, ahogy írod. Más szervezetek is vannak ebben az országban, akiket lehetne nyugdijazni (korán, idő előtt).
Egyébként áruld már el nekem, ha igy visszamenőlegesen, egy tollvonással, át lehet irni rendelkezéseket, akkor hogyan lehet egy kicsit is biztonságban élni????
Igy lehet politikusokra, magán emberekre, akárkire, visszamenőlegesen "rásütni" akármit.
Hibát, vétket, lehet találni, (visszamenőlegesen is) és akkor a fél ország vesztese lehet, akár mehet a börtönbe is????
Irjál már, Te is erről valamit, ha kérhetlek.
Nagyon kíváncsi lennék rá.
Óh! Előre is nagyon köszönöm.
@Fabius: @Boli:
Az, hogy idetévedtem nem jelent semmit.
De nem kell félnetek",és ne tévesszen meg titeket, nem fogok mindig itt lenni.
Gondolom, nem is hiányzom :)
Csak a félreértések elkerülése miatt irtam ide.
Egyébként nincs semmi probléma, tudok olvasni a sorok között. Tévedés azt hinni, hogy eddig nem tudtam. (tudok, tudtam, itt- és máshol is)
:)
Egyébként. Óh!Jaj!! mennyire bánom, ha megzavartalak titeket.:))

jócccakát! nektek. mindegy, hogy hölgyek- vagy urak vagytok.
@Húsleves:
Jaj! Bocsánat! Majd visszanézek, valamikor, a nagytudású válaszodat elolvasom.
Előre is nagyon köszönöm.
:))))
Nem tudom mennyi érintett van az ügyben, de a magyar lakosság nem devizahitelt vett fel. A bankok egyetlen svájci frankot sem adtak oda egyetlen egy ügyfelüknek sem. A bankok számolási trükkel húznak hasznot. A bankok csak úgy tettek, mintha devizahitelt adtak volna, de nem azt adtak, hanem forintot. A bankoknak nem kellett venniük a nemzetközi pénzpiacon egyetlen svájci frankot sem. Egyet sem. A deviza alapú hitelek forint hitelek, csak egy számolási trükk, nem több. Nem is értem, hogy ilyen látszattevékenységet hogyan engedhet a gazdasági versenyhivatal, a pénzfelügyelet, a minisztérium, a fogyasztóvédelem vagy akárki. A devizalapú hiteleknek semmi köze a nemzetközi pénzpiachoz, a bankoknak zéró kockázat.

Jelenkezzenek azok, akik devizahitelt vettek fel és nem devizalapú, vagyis devizában számolt forinthitelt.
"Két komment elküldése között várnod kell néhány percet!"
Buzi blogmotor üzemeltetők! Itt még nem is kommenteltem, B+!

Akkor számoljunk.
Nettó 1milka * 12 * 4 = 48milka.
Na ebből röhögve visszafizeti a "politikus" a 30milkás devizahitelét. pár milka még marad is ha levesszük a rezsit...
@hegyilány:
Az a baj, hogy te is, mint nagyon sokan, erősen érzelmileg közelítesz a dolgokhoz, aminek az az oka, hogy az emberek belefáradtak már a sok hülye politikusba. Én sem azt állítom, hogy ez a kormány jó, csak azt, hogy a többit még kevésbé szeretném viszontlátni.
A visszamenőlegesség és a biztonság összefüggésére vonatkozó állítással én is egyetértenék, ha már létezne itt bármiféle jogbiztonság. De nem így van. Már kb. 20 éve utat engedett a visszamenőlegességnek az alkotmánybíróság, amikor megengedte, hogy a bankok visszamenőlegesen módosítsák a szerződéseket, bár ez akkor egyszeri felhatalmazás volt. Választhattak az emberek, hogy vagy megfizetik a tartozásukat egyben, vagy a bank újraszámolja a tartozást új kamatlábbal.
A politikusok elszámoltatását pedig nem csak a FIDESZ tűzte programjára, hanem a jobbik is, és az LMP is általában mellette nyilatkozik. Gyurcsányt is Schiffer jelentette fel.
Ha valakit megbízol a vagyonod kezelésével, és felelőtlenül bánik vele, az hűtlen kezelés, azaz bűncselekmény. A politikus miért nem felelős? Egyetlen bibi van persze, hogy a felelősségrevonást most olyan teszi, aki szintén alakítója volt az elmúlt húsz évnek, így aztán nyilvánvalóan kicsit egyoldalúra fog sikeredni. De még mindig ez araszolgat jobban a jogállam irányába, mint a kéz-kezet mos poltika, ahol a választás tétje csak annyi, hogy az egyik szabadon lophat, a másik meg csak annyit, amennyit az egyik meghagyott.
@Húsleves:
Gyurcsányt is Schiffer jelentette fel."
Tudom. Igaz azt nem tudja a párt merre, milyen uton haladnak, a politikai célkitűzései nem világosak, de feljelenteni nagyon tudnak.
Ha már az elszámoltatásnál tartunk) az elmult husz évet kellene nézegetni, vizsgálgatni.
Csak ennyit akartam még irni.
Köszönöm a választ.
@Húsleves:

Hagyjuk ezt az elszámoltatósdit. Szájalás van, szándék meg nincs rá. Gyurcsányékra mondjuk lehetőség sincs, ahogy a matolcsyzmus első időszakára sem volt.

De amire lenne, azzal meg nem élnek. Ide Zuglóba elszámolóbiztosként jött Papcsák, azzal választották meg, biza körmére néz a Weinek féle szadi-szoci vezetésnek. Keresni volna mit, pl 500 millió ment el csak tanácsadói szerződésekre, haveri bizniszben, Dodugló Pável meg amit akarsz.

Papcsák belépője hatásos volt, én is megtapsoltam. De aztán eltelt pár hónap, megjelentek a saját zsebtanácsosai a szerződéseikkel,majd kijelentette: neki nem dolga itt a múltat vizslatni.
@néma bárány:
"Érdekes az is, hogy a Legmagyarabb Bank vezére inkább adósodott el devizában külföldi tulajdonú konzorciumnál, mint a saját bankjánál"

Csak annyit mondok, hogy nőjön köröm a pöcsére ennek a szar szemét senkiházi udvari oligarchának! A qrva édes jó anyukáját, meg persze a zorbánnak is, akivel egymás seggét nyalogatják folyamatosan szép narancssárgára!
@Zöldsárkány:
"Nem is értem, hogy ilyen látszattevékenységet hogyan engedhet a gazdasági versenyhivatal, a pénzfelügyelet, a minisztérium, a fogyasztóvédelem vagy akárki"

Úgy vazzze, hogy le van kenyerezve az összes szarfaszú fityiszes parlamenti pöcsjankó, élükön ezzel a köcsög zsebdiktátorral! Hogy ki kenyerezte le őket? Hát a zudvari oligarchájuk,a csányi! Ezért aztán nincs ugatás senkinek, az van, amit a kárpátok fallosza parancsol. Az pedig nem más, mint KUSSSS!
@luciferko:
"A komcsikat nem kell visszasírni. Már visszajöttek. Igaz, kicsit több a színvilágukban a zöld, de nem gond, a mentalitás ugyanaz."

Nem a zöld - baszod - hanem a narancssárga! A kedves vezető a legnagyobb komenista a zutóbbi negyven évben! Aki a saját cezaromániájának a bizonyítékát kiplakátoltatja minden minisztériumban (nenyi), aki aljas hipokrita, koncepciós módszerekkel dolgozik, akinek lövése nincs mint kell tenni, de az előző rezsimet szidja, mint a bokrot, na nekem az a rohadt komcsi, nem a Gyurcsány!
Kb. 190 Ft-os CHF átlagárig jobb üzletnek tűnt 2006 elején frankhitelt felvenni, mint forinthitelt. A válság kitöréséig a 140-180 Ft-os sávban mozgott az árfolyam, így ebbe még egy néhány éves megugrás is belefért volna (persze nem 250 Ft-os). A rendszerváltás után azt is tapasztalhattuk, hogy amikor romlik a forint, akkor meglódul az infláció (és emelkedik a forinthitelek kamata), összességében tehát nem tűnt nagy kockázatnak a hitelfelvétel.

Ahogy nem gondolta volna senki, hogy egyszer még 6% lesz CHF-a kamat úgy, hogy közben Svájcban meg negyed százalék... Azt meg végképp nem gondolta senki, hogy közvetve a CHF-hitelesek fogják -- bankadó képében -- finanszírozni a költségvetést.
@dark future:

"közvetve a CHF-hitelesek fogják -- bankadó képében -- finanszírozni a költségvetést"

Pontosan; és ezért nem fog a kormányzat semmi olyan szabályozást csinálni ami komolyabban beleharapna a bankok profitjába... ők már kifizették a védelmi pénzt "a zállam" nevű maffiának, őket már nem illik bántani (mert akkor legközelebb nem fizetnek bankadót szótlanul).
A poszt pedig színes és friss stílusú volt, jókat röhögtem egy-két nyögeten. :)
Hülye poszt.

A matek mindenkinél azt hozta ki, hogy CHF hitelt kell felvenni, a forinthitel kamatfeltételei annyira vállalhatatlanok voltak.

Ezért vett fel CHF lakáshitelt a műbútorasztalos, a rendőr, az orvos, a jogász, a bankár és az ogy. képviselő egyaránt. Pártállástól függetlenül.

Mi ebben a csodálkoznivaló?
@nu pagagyí: "Az előző kormány 180 forinton adta át a CHF-t, most 250. Ez a probléma sajnos ezé a kormányé"
- Ebben tévedsz! Ha Gyurcsány alatt megy fel a CHF, benzin, gáz, kaja, stb, akkor Gyurcsány a hibás, ha a fülkeforradalom kormánya alatt akkor a rajtuk kívülálló nemzetközi okok miatt. Mit nem értesz ezen?
@Winston Smith: Igy van. A világon senki sem látta hogy ilyen szintű kockázat van ebben.
@hegyilány: "Különösen, hogy ezt egy olyan belügyminiszter, Pintér Sándor vezetésével teszi, aki két évtizede maga is nyugdíjas rendőr, és amúgy az egyik legtehetősebb kormánytag. " - És Gergényi volt üzlettársa! Ebből látszik mennyire színjáték az egész.
@Húsleves: Hol láttál engem szavam felemelni a cigányok mellett? Idézzél!
@Zöldsárkány: "A bankoknak nem kellett venniük a nemzetközi pénzpiacon egyetlen svájci frankot sem. Egyet sem."

Te se vagy egy pénzügyi szakértő.

A bank megvette a CHF-et, átváltotta forintra és a forintot odaadta neked. Ettől függetlenül a bank még CHF-ben törleszt annak a nemzetközi pénzintézetnek, ahonnan felvette a hitelt.

Ha gyengül a forint, akkor a bank megtehetné, hogy jófejségből lenyeli a veszteséget. Gondolom nem lep meg, hogy a bank nem ezt csinálja - szerintem te se mondtad még a főnöködnek, hogy rosszul megy a cégnek, ezért szeretnél lemondani a fizetésed kétharmadáról.
@bájgúnár: Mert a nyakló nélküli forint-nyomtatás, és a vele elszálló ismét két számjegyűre emelkedő infláció sokkal jobb megoldás lenne, nem?
A helyzet az, kedves barátaim, hogy azért volt fontos a 16 %-os egységes SZJA, hogy a megmaradt adó különbségből teljen a képviselőknek a többlet törlesztésre. Ezért nem kiabálnak. Meg hát az eszközkezelő, ha baj van, az ő rendelkezésükre áll először. Egyébként mindegyik ki tudná már fizetni egy összegben a fennmaradó hitelt a pénzéből, csak nem jól mutatna a vagyonbevallásban, hogy miből volt hirtelen nem legális pénze ahhoz.
A mi sz. petyánk ellenzékben már vérbe forgó szemekkel ecsetelné szigorúan farmerban kurva lazán h azonnal monnyon le....
Úgy látom, Winston Smith egy bankos. Nem kellett svájci frankot venni és nem is törleszt abban semmiféle pénzintézetnek a bank. Ez hazugság, amely a perekben ki fog derülni. Volt saját forint forrása a hitelekre, ezt még a Nemzeti Bank is elismeri. Arra játszottak már akkor a bankok, hogy lesz olyan pénzügyi baj a világban a több évtizedű futamidők alatt, amelyre hivatkozva a kis Svájc kisebb pénztömege miatt egy milliárd CHF-vel lehet az árfolyamot fölfelé emelgetni napi 30-40 oda-vissza kötéssel ugyanazon ügyletkötők között és akkor extra profithoz jutnak a bankok. Ha ez nem így lenne, akkor 2008 óta nem emelkedett volna a bankok profitja és nem maradt volna a forrásköltségük pedig ugyanannyi, mint azelőtt.
@Andi66: "Nem kellett svájci frankot venni és nem is törleszt abban semmiféle pénzintézetnek a bank. Ez hazugság, amely a perekben ki fog derülni. Volt saját forint forrása a hitelekre, ezt még a Nemzeti Bank is elismeri."

Idézz már erről lécci valami forrást, de ha lehet a Sámánhívők Országos Szövetségénél valamivel megbízhatóbb forrásból!

Addig olvasgasd ezt: ÁKK jelentés többek között a bankok külföldi hitelfelvételeiről:
akk.hu//kepek/upload/2009/eredendo%20bunok.pdf

Amúgy nem vagyok bankár, de közgazdász, és van CHF hitelem.
Persze, adósságok.
Felveszik a kamuhiteleket, mert így legalizálják a korrupciós pénzekből megvalósított beszerzéseiket.
@Winston Smith: Na most döntsd el nagytudású, hogy megvette a CHF-t a bank, fagy felvette hitelként, mert nem ugyanaz! Ha megvette, akkor most kaszál az árfolyamon. Én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy az én hitelemhez tartozott-e CHF tranzakció, de tudod mit, nekem nem is ezzel van bajom.
Nekem azzal van bajom, hogy lehet az, hogy a kamat 3,99%-ról felment 6,89%-ra (és még tovább), miközben a Svájvi Nemzeti Bank alapkamata 0,2%-ra esett vissza az akkori 1-1,5%-ról. Tudom, van CDS felár megy ilyenek, de szeretnék látni egy számítást tény számokkal, amit tervezek is elkérni a bankomtól.
@dekol84:
Szocik alapszíne: piros.
Ebbe zöldet keversz, kijön a narancssárga.

A többi stimmel.
@Badbitie: Csányi elég vagyonos ahhoz, hogy fontosabb legyen európai pénzembernek lenni, semmit ilyen pitiáner pártízmilliárdos hitelért bemocskolnia a kezét.

Az ilyen "pitiáner pártízmilliárdos" hitelezései miatt tud európai pénzember lenni. Összekevered az okot az okozattal.
@Winston Smith:

"A matek mindenkinél azt hozta ki, hogy CHF hitelt kell felvenni"

Nem, egyeseknél azt hozta ki hogy ilyen feltételek mellett semmilyen hitelt nem kell felvenni.
@Zöldsárkány: Szerintem is ez a megközelítés lehetne a legjobb védelmi út. Nem a politikus-gazdasági vezetőkre kellene várni, hanem a létező összes jogi fórumon az érintetteknek (deviza(alapú)hitelesek) kellene közösen fellépni: a hitelszerződések kapcsán bírósághoz - magyar és nemzetközi, versenyhivatalhoz, stb. fordulni. Ha valaki tudna ilyet, szívesen csatlakoznék....
"Nem volt senki, aki az árfolyamkockázatról kiselőadást tartson Kósának, Rogánnak, vagy Gulyás Gergelynek?"

Kósa maga az árfolyamkockázat.
Kósa L. az egyik "aranytorkú" aki bedöntötte anno a forintot.?
Azt beszélték, ha jól emlékszem.
Igen vagy talán Nem?
:)
@Winston Smith:
Csak most néztem meg a levelezésem és láttam a válaszod. Hát, te sem vagy egy pénzügyi zseni, ha ezt a dumát beszlopálod. Csak egy banknak, az OTP-nek a forrásszerkezetét vizsgáltam meg és bármilyen furcsa is számodra, nem találtam nyomát a devizahitelek összegéhez mérhető devizahitelt a bank forrásszerkezetében. A bank pénzügyi kimutatásait végigböngészve legfeljebb azt találhatod, hogy pl. a devizamizériával nem érintett 2008-ban, a banknak devizakötelezettsége van összesen 850 milliárd Ft-nak megfelelő összeg (ebben természetesen benne vannak a devizakötvény kibocsátásai is, nem csak a hitelek), míg devizahitel kihelyezése 5800 milliárd Ft-nak megfelelő.

Szerintem nézd meg pontosabban a pénzintézetek gazdálkodását, mielőtt zöldségeket terjesztesz tankönyv alapon.
@Zöldsárkány: Barátom, csak a kedvedért megnéztem az OTP 2007-2010-es éves jelentéseit.

A 34. és 35. mellékletekben van szó a bank nettó devizapozíciójáról. Meg fogsz lepődni: a CHF devizapozíció minden évben gyakorlatilag nulla, azaz a CHF kihelyezéseket vagy CHF források fedezik, vagy pedig határidős, opciós és swap ügyletekkel fedezi le a bank a devizakockázatot.

A többi bank esetében kevesebb a lakossági betét, így ott egy az egyben CHF források fedezik a CHF hiteleket.
@Winston Smith: tehát, a kedves, szép bank vásárolt CHF-et annak nyoma van a könyvelésében, ugye? kitől vagy mitől vásárolt HUF-ot és a CHF-et ki/mi könyvelte el mint bevételt...mindez azt jelenti, hogy ez a hatalmas mennyiségű valuta beérkezett a magyar nemzetgazdaságba és ott a forgalom révén adózott, járulékokat fizetett azaz az Adóhivatalnál meg kell, hogy jelenjen mindez mint bevétel, valamint a CHF országon belüli forgalma gazdaság élénkítést kellett, hogy létrehozzon és az az entitás -MNB???- aki/amitől a HUF-ot vásárolta kereskedhetett és forgathatta szabadon ezt a hatalmas mennyiségű, 6700 milliárd HUF-nak megfelelő azaz 32-56 milliárd CHF keringett belföldön, hol van ez az összeg és hogyan távozott, ha távozott...ennek számszerű nyomai vannak nemcsak a bankoknál hanem a PSZÁF és Adóhivatalnál, pénzügyminisztériumnál és az MNB-nél

kamu az egész veled kifizettetik a 146 HUF=1.00CHF árfolyam és 250HUF=1.00CHF közötti értékkülönbözetet HUF-ban és még kamatot is számolnak meg ingyom bingyomot is ami egy jogtalan extra profitot hozott a banknak amit konfiskálni kell tőlük és a hiteleket véglegesen törlesztetteknek kell tekinteni eredeti árfolyamon nem 180-on azaz 146-on vagy ami éppen akkor volt én be is zárnám ezeket a bankokat de mindenesetre megtiltanám magyarországi működésüket egy tollvonással
@Rodeo36: Igen, van nyoma. Amikor a CHF hiteles megkapta a hitelét, azt a bank a nemzetközi pénzpiacról szerzi be mint deviza hitelt. Az adós az azonos mértékű DEVIZA mindenkori Ft egyenértékét fizeti a banknak, aki szintén a bankközi piacról vásárolt devizával törleszti az ő hitelét. Tehát ha az adós után a banknak minden hónapban 300 CHF hiteltörlesztést kell teljesíteni, akkor az ennek megfelelő Ft -ot kell a banknak befizetni. A bankok semmit nem kerestek a devizaárfolyam változásán.

Nagyon szeretem ezeket a néphülyítő "sosem látott devizát" című buta ostoba szövegeket.
@Andi66: "Volt saját forint forrása a hitelekre, ezt még a Nemzeti Bank is elismeri"

Nem igaz!

Józan paraszti ésszel cáfolható: A CHF hitelek kamatlába 2% körül volt. A bankoknak nincs pénznyomdájuk, ezért forrásokhoz csak betétgyűjtés során juthatnak. A betéti kamatok akkoriban 6-7 % -on voltak. Melyik hülye bank adná ezeket oda 2% -ért? Rövid úton csődbe mentek volna.
@légycsapó: te tahó, kinek fizette ki a CHF-et a bank? ha felvette kölcsönként milyen célra? a hitelfelvevő által megvásárolt ingatlan vagy bármi egyéb ára nem CHF-ben lett kielégítve, tehát senki sem kapott egy fillért sem CHF-ben. Az, hogy a bank tőkehiányos az nem a hitelfelvevő problémája. A bank valakitől megvásárolja a hitelezés tárgyát és kifizeti erről számlát kap és megrendelést állít ki és ezekben a dokumentumokban a fizetés pénzneme is szerepel és ezt meg kell őrizni illetve be kell vezetni a bank főkönyvbe...hogyan igazolják a bankok, hogy bárkinek kifizettek összesen 56000000000CHF-et és hol van a valuta? miután kifizette valaki ugyanazt bevételezte? annak is könyvelési nyoma van tahókám erről mesélj valamit...hogy a tőkehiányos bank mire és mikor vett fel kölcsönt ahhoz a hitelfelvevőnek semmi köze az a bank belső művelete és semmit sem számíthat fel érte, ha nincs tőkéje azaz nem tud hitelt nyújtani zárjon be...
@légycsapó: ha a saját tőkehiányát a bank CHF vásárlással (hitelre..SIC) oldotta meg annak könyvelési nyomai vannak, ha ugyanezt a CHF-et nem a hitel tárgyára költötte, mert azt esetleg nem vehette volna meg CHF-ért akkor megfelelő HUF-ot kellett vásárolnia másik banktól napi árfolyamon és bármely bank, leginkább az MNB adta el neki a HUF-ot annak is könyvelési nyomai vannak...azt már ne is boncolgasd, hogy a bank nem hitellel fizetett a hitel tárgyáért, legrosszabb esetben váltót állított ki de mindíg a teljes vételárról vagy az egész nem lett volna üzlet a banknak sem...ti megeszitek ezt a kefét és még tahóságokat is terjesztesz ugyanerről...ez egy nemzetközi fraud, semmi kevesebb
@Winston Smith: milyen kockázata van a banknak? tőkehiányos, nemdebár? hogy milyen valutában szerzi be és az határidős, opciós vagy swap az a bank belügye arra, hogy legyen tőkéje ahhoz, hogy bármilyen devízában hitelezzen, beleértve a HUF-ot az is devíza!!! az egész a bank belső művelete és saját kockázata vagy nem képes működni, a bankok között az "alapkamat" +0.01% körüli kereskedelmi kamat a szokásos nem beszélünk 6-7%-ról sem 2%-ról a CHF 0.2% alapkamattal dolgozik mindez egy nemzetközi könyvelési trükk és fraudulent!!!
@Winston Smith: azt akarjátok bemesélni a hülyéknek, hogy 2800 milliárd HUF eredeti értéket 6700 milliárd HUF-ért adtak el Magyarországon és minderre még kamatterheket is számítanak valamint egyéb "banki" költségeket terhelnek a hitelfelvevőre? ez azt jelenti, hogy ezek a bankok -beleértve az OPTP-t is- 45% körüli magyar inflációt terheltek a hitelfelvevőkre? ez évente az eddig eltelt időre vetítve ...na számold ki... a magyar forint tönkretétele
@Rodeo36: "ez a hatalmas mennyiségű valuta beérkezett a magyar nemzetgazdaságba"

Igen, barátom, ez így történt. Nagyjából ebből a pénzből épültek a ezerszámra a lakások az országban. Lóvé bejön külföldről (CHF-ben), a bank (egy CHF-HUF konverziót követően) kiadja hitelként a lakásra vágyónak, a lakásra vágyó kifizeti az építőipari céget, az meg a kőművest, villamnyszerelőt, téglagyártót.
@Rodeo36: "ha felvette kölcsönként milyen célra? a hitelfelvevő által megvásárolt ingatlan vagy bármi egyéb ára nem CHF-ben lett kielégítve, tehát senki sem kapott egy fillért sem CHF-ben. Az, hogy a bank tőkehiányos az nem a hitelfelvevő problémája"

A bank a legkevésbé sem volt tőkehiányos. A bank szívesen adott volna forintkölcsönt is, a forintpiacon kialakult 10+ %-os kamatok mellett. (Ami nyilván a forint nagyon komoly árfolyamkockázata miatt volt ilyen magas.) Csak éppen ezt senki nem akarta kifizetni, ezért jöttek a CHF hitelek. Aminek alacsony a kamata, csak éppen árfolyamkockázat is jár mellé...
@Rodeo36: Apám, te egészen összefüggéstelenül beszélsz. Legalább mondd azt, hogy részegen írtad ezt a sok baromságot, akkor van mentséged...
@Winston Smith: bucika, mivel te úgyis olyan okos vagy mint a tavalyi kos nincs szükséged elemző értékelésre, szóval begyütt a CHF hol váltották és ki? a lakásépítő nem kapott CHF-et, ki kapta? és miután kapta mit tett vele, azaz hol van? az, hogy a Járai zseni leértékelte MNB elnökként a HUF-ot és 12%-ra vitte föl az alapkamatot az a piac hatása vagy a gyalázatos járaizseni tőzsdézésének -és a holdudvarának- alapja? ezen a 12%-os alapkamaton támogatta orbánleventefőtörpesége a lakásépítőket mennyivel? és honnan rabolta a hozzávaló tőkét és annak járulékait

szóval hol a CHF ez egy Dürrenmatt-i kérdés marad Maigret már tölti a pipáját és lefüstöl ... maradj ilyen bölcs, nem húz le nagyon mikor vizen jársz? sokat kell csapkodnod a tollaiddal hogy ne azonnal süllyedj vagy kenegeted mint a hattyak? hattyúk nem csinál nyarat!
Ettársak, ettársak...

penzcentrum.hu/hitel/kosa_lajos_hatalmas_frankhitele_tizmilliot_sporol_a_kormany_otletevel.1029763.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

További kérdések?
Részemről nyasgem Pártunknak és Ormányunknak, neves és okos, rettentően becsületes politikusainknak!
süti beállítások módosítása