Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Aki akkugyárban dolgozik, az mennyire van biztonságban? Mennyire jó érzés dolgozni menni, nap min... (2024.04.24. 20:42) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.05.31. 06:05 Fabius

Devizahitelesek! Mentsen meg titeket valaki más.

Címkék: gazdaság fidesz mentőcsomag devizahitelesek

Orbán kapitány jóárasította a svájci frankot. Tapsvihar és hozsannaözön következne ezen a ponton, ha a valóságban, és nem egy szemfényvesztő, alternatív elnapoló trash reality közepén lennénk.
Orbán Viktor 5 pontos devizahiteleseket mentő csomagja nagyjából egy dologra jó: elnapolja a problémák többségét ciklusváltás utánra. Mintha azt üzenné: kedves adósok, ígértünk de minek, megvalósítani nem tudunk, védjen meg titeket valaki más. Majd, egyszer.

Legnagyobb problémám mindjárt a mentőcsomag első pontjával van. Az árfolyamok befagyasztása olyan fegyver, ami többségében visszafelé sülhet el, és a devizahiteles 2015-ben ledurrantja vele a saját fejét, agyvelő cafatokkal terítve be a megmaradt koloniál szekrénysort. A 180 forintos svájci frank ígéretét nagyjából egy másodpercig tart beszopni, ahogy az origó videójából kiderül. Emberünk különösebben bugyutának sem tűnik, ám neki sem világos: kizárólag a havi törlesztőt lehet ezen az árfolyamon számolni, az egész hitelállományt nem. Vagyis nem az lesz, hogy a befagyasztott árfolyamra átszámolod az egészet, és a kasszához fáradva realizálsz néhány miller megtakarítást, ha kifizeted egyben az egészet.

Lófaszt, kedves devizahitelesek.

A garantált árfolyam opció megjelölése esetén minden hónapban lesz lehetőségetek újabb hiteleket fölvenni. Havonta. Mert az árfolyam különbözet nem vész el, csak futamidő növelés formára alakul, és havi bontásban szépen hozzágyűlik a törzstartozáshoz. 2015 januárjában meg csak pislogni fogtok megint, mint Alekosz a kivezényelt tábori fapinákra, hogy mennyit sikerült kamatosan hozzágyűjteni a meglévő adóssághoz.Ez most az a pillanat, mikor Orbán elköveti ugyanazt a hibát, amiért a Gyurcsány kormány anyázva van, és a ciklusváltás után ő maga és kormánya is anyázva lesz. Ha gyurcsányahibás azért, mert nem olvastátok le alaposan a szerződési feltételeket, akkor az orbánahibás is kijár ugyanezért. Nyilván vannak olyanok, akik számára ez a lehetőség pillanatnyi lélegzethez jutást biztosít, de légyszi számoljatok utána, jobban jártok-e így.

A többi négy pont is ilyen neszesemmi.

- A kilakoltatási moratórium feloldása is inkább elnapolás. A negyedévenként meghatározott ütemben árverezhető lakások száma nem jelentős, tömeges árverések nem lesznek.

- Az abszolút fizetésképtelen adósok ingatlanát megveszi az állam, a hitelszerződésben meghatározott forgalmi érték 35-55%-án, amit aztán az adós visszabérelhet az államtól. Itt sem világos néhány dolog:

1: -miből fogja az eszközkezelőt finanszírozni az állam?
2: -miből gondolják, hogy a rossz adósból többnyire majd jó bérlő válik?
3: -ki fogja ezeket az állami tulajdonba került ingatlanokat időszakosan felújítani, kezelni és karbantartani, főleg miből? Legutóbb, a nagyszocializmus bérlakástömegével is megfürdött az állam, és a forgalmi érték töredékéért adták el magántulajdonba azoknak a bérlőknek, akik meg tudták fizetni.

- az euróhitelezés visszaállítása gyakorlatilag elméleti síkon maradt. A támasztott feltételeknek - bekereset a minimálbér tizenötszöröse abban a devizanemben, amiben a hitelt igényelné- röhejesek.

- a kisebb lakásért kamattámogatás még talán érhet valamit. Ugyanis pont a hitelkamatok maradtak ki az akciótervből, márpedig a havi törlesztőnek ez is meghatározója. Így, ha ezzel él a devizahiteles, akkor legalább a kedvezményként adott 3,5% mínusz fix.

Joggal vetődik fel, hogy ezen az öt ponton tipródott a kormány egy egész évet? Kár volt ennyiért hajszolni a matolcsyzmusba holt agysejteket. Ha egy forinthitelre átváltást gründoltatok volna össze a futamidő módosításának lehetőségével, és láthattunk volna reális elképzelést az eszközkezelő működtetésére, azt mondanám csináltatok valamit.

De ez az öt pont magában pont annyit ér, mint recsegős mangalicafing a rónaság közepén.

290 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr532945097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bartus László: Diktatúra egyenes adásban 2011.05.31. 19:29:41

Az orbáni diktatúra rendkívül erős lábakon áll. A korrupció lábain....

Trackback: Devizahitelesek! Mentsen meg titeket valaki más 2011.05.31. 16:55:05

Orbán kapitány jóárasította a svájci frankot. Tapsvihar és hozsannaözön következne ezen a ponton, ha a valóságban, és nem egy szemfényvesztő, alternatív elnapoló trash reality közepén lennénk.

Trackback: Ötpontos akciótervet jelentett be Orbán 2011.05.31. 08:01:54

 A pöcsszaggató kormány és a fasztarisznya Bankszövetség a devizahitelesek megsegítése kapcsán öt pontban tudott szájbabaszni – jelentette be a telefosott kormányfő a pöcsarcú bankszövetség elnökével, Patai "Oktondi" Mihállyal é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@puszt: akkor nem banknak hívnák őket, hanem jótékonysági intézménynek... valamiből ki kell fizetniük a betétesek kamatait, a villanyszámlát, meg fizetést adni a dolgozóknak. Én csak annyit mondtam, hogy nem változott drasztikusan a te kamatod sem a kezdeti állapothoz képest, ilyesmi dolgot vállaltál amikor aláírtad a papírokat és ekkora kockázatra szerintem mindenképpen számíthattál (még 1x mondom, nem akarom védeni őket, én is a kasszának ugyanazon az oldalán állok)
@KalJack:
Az nem az ő hibája, ha te nem számítasz rá, hogy egy Európában ekkorra jelentősségű eseményen megjelenik az aktuális EU elnökséget betöltő ország miniszterelnöke.
@Laciii: szerintem 6,09%-4,49% = 1,6%. Én is boldog lennék ha csökkenne a kamat, elhiheted. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy kicsit feketébbnek vannak beállítva a dolgok, mint a valóság.
@Alamio: vita? :D mikor mást se csinálsz csak kiforgatod amit írtam? ez neked vita? :)
Egyértelmű hülyeség ez a 180 forint. Ez csak és kizárólag annak éri meg akinek 2015-ig lejár a hitele. Mert azok az emberek most kicsi levegőhöz juthatnak aztán utána megint törlesztenek valamennyit. Akinek nem jár le a hitele az akkorát fog szopni hogy az leírhatatlan.

Az ember a videóban meg háát 20 milliós hitel 350e forint törlesztés 20 évre pfff. Ha tudja fizetni akkor inkább bérelt volna lakást 7 évig és kp-ra megveszi... és már kifizetett 12 milliót...
nyárra nem lehet ennyiért váltani? átváltanám a nyaralásra szánt pénzt, majd onnan euróba v. kunába :D
másik blogon vetették fel a 4. ponthoz:
"4. Euróhitelezés
Csak azok számára lesz elérhető, akik euróban kapják a fizetésüket és legalább a minimálbér tizenötszörösét keresik."

aki euróban a minimálbér 15*-ét keresi (15*78000=1.170.000), annak nincs szüksége a megmentésre. valszeg hitele sincs.
@blablabla_:
A betéti kamatokat a betétek után szokták fizetni, a többit meg kezelési költségből. A kamat lenne a hasznuk, ami rendben lenne, ha tartanák magukat ahhoz, hogy én a saját hitelem fizetem nem a másoknak felelőtlenül adott rossz hiteleket.

Az a "pici" 1,6% kamatemelés időtávtól függően dobhat annyit, mint 16% árfolyam emelkedés.
@Laciii: Mi köze az EU elnökséghez egy SPORTeseménynek? Az elmúlt években rajta kívül soha nem láttam magyar miniszterelnököt ilyen rendezvényen.
@sárkányfő: A sirámok folytatódnak.

@blablabla_: Igaz, viszont azt sem árt megnézni, hogy a bankok megtehetik, hogy a válság rájuk ható részét (amiért részben felelősek) kiterhelik az általános szerződési feltételek révén a hitelfelvevőkre. Ez megértem, ha valakit irritál, pláne, ha érini is őt. Ezzel együtt egyetértek.

@Laciii: De őt zavarja. Van, akit zavar egy másik ember létezése. Neki Orbán a patás, ha meglátja, bedühödik.
@Alamio: Nagyon remélem, jó jósnak bizonyulsz. és 3 év elrendezi a gazdaságot, de hogy az embereknek ilyen rövid idő alatt mitől lenne pénze, hiszen először a gazdaságba kellene betolni, embert felvenni kis pénzzel, mert sok nincs. Az utóbbi 10 évben vissza estünk húszat. Nem csak a gazdaságról van szó. Egész mások a munkanélküliek, mások a ZEMBEREK, és a fiatalok (már úgy fizetem a tanulmányait, hogy közli a TV-ben, megy külföldre). Mikor lesz itt kötelesség tudat, tisztesség,igazmondás, Szíjártó mentesség? Nem három év!! Bizonyos szempontból rosszabb, mint rendszerváltáskor. Persze, én már leharcolt, kevesebbet elhivö vagyok (57). Ezért bocsánat.
@Alamio: Szerintem Orbán létezése egyre többeket zavar:)Egyébként pont,hogy egyre kevésbé érdekel a politika mert szánalom az egész.Irkálhat bárhol bárki bármit,ők úgyis csak röhögnek a markukba és herdálják a pénzünket.Ja meg persze remekül elodázzák a lényegi kérdéseket + a saját felelősségüket.Az elmúlt 20 évben egyszer már voltak kormányon és akkor sem csináltak semmit.Birka magyarok felébredhetnénk már!
@sárkányfő @Alamio
nem akartok elhozni valahova máshova egymást anyázni?
@KalJack: Kívülállóként beszélsz a magyarokról?
Amúgy a 98-2002-es ciklust úgy tűnik, gyökeresen máshog yítéljük meg.

@puszt: 3 év hosszú idő. Te is csak 19-szer éltél meg ilyen hosszú intervallumot. Én a 3 évet azért érzem jó hüvelykujjszabálynak, mert
1., az elemzők szerint a legalján már túl vagyunk.
2., Amihez mérhető, az a nagy gazdasági világválság (hadd ne írjam nagy betűvel). Ez egy 4-5 éves periódusnak jelzett időszak, utána már visszaállt az eredeti szint - nagyjából. Ez a krach nálunk 2008-ban ütött be. Annak is a végén. Ha abban az ütemben mozog ez is, a 3 év pont elég.
@Laciii: betétek után fizetik persze, de valahol meg kell termelni, mert nem terem magától. Tudom, hogy sokkal többet számít a kamat, mint az árfolyam. Amúgy többnyire egyetértek veled, amiben nem arról leírtam már az álláspontom (nem olyan sötét a dolog, mint amilyennek beállítják).

@multi84: csávót a videóban nem értem. Azt mondja, hogy 20M forint / 20 év / 4,5%-kezdő THM-re 180k/hó, mostmeg 300k+/hó. Kiváncsiságból beütöttem egy kalkulátorba: 20M, 20év, ~9%THM: 180-190k/hó a törlesztő. Ennek milyen banknál sikerült hitelt felvennie??? Vagy átb*szták csúnyán, vagy egyszerűen nem mond igazat.
@KalJack:
Elmúlt években nem Magyarország volt a soros EU elnökség.

Az angol FA kupán is ott van a királyi família, Berlusconit nem kell remélem megmagyaráznom, sok embernek fontos esemény, F1-re celebek járnak, focira politikusok.
Hol volt ez a sok aggódó faszszopó akkor, amikor "Peti and Feri" idejében száz kézzel dobálták a svéjci frank hitelt? Akkor miért nem rinyálrtak? Ha akkor is így csaholnak, akkor most nem is létezne a svájci probléma.
Aki a mostani árfolyamon nem tudja tovább törleszteni a hitelét (=bedől vagy nagyon közel áll hozzá), annál minimum kérdéses, hogy a fix árfolyamon tudja majd tovább törleszteni. De tegyük fel, hogy igen. Most tehát pillanatnyi lélegzethez jut (=nem fenyegeti a kilakoltatás, árverezés, maradhat a lakásban, lesz hol laknia, amúgy is azért vett fel hitelt jellemzően, hogy legyen hol laknia), 4 évre "megoldódott" a gondja: fizeti a kisebb törlesztőt és lakik. És 4 év múlva? A mostani, nem_bírja_fizetni-mértékű törlesztőrészletéhez hozzácsapják az árfolyamcsökkentés miatt elmaradt összeget, kamatostól. Azt az összeget majd fogja tudni fizetni? Szerintem sanszos, erősen, hogy nem. Tehát nem most veszíti el a lakását, hanem 4 év múlva. Persze, addig is fizetett valamennyit, annyival kevesebb lesz a bank "kára"...
Mármint ha igénybe veszi a rögzített árfolyamos törlesztést. Ha nem, akkor most lesz kilakoltatva.
Mert abban reménykedni, hogy 4 év alatt a most a bedőlés határán állók anyagi helyzete gyökeresen megjavul, 4 év múlva majd ki tudják fizetni a jócskán megnövekedett havi törlesztőrészletet: nos, ebben lehet bízni, csak azt is szeretném tudni, hogy miért? Mi indokolja ezt a reményt? Lesz több jövedelem? Magasabb bér? Elvesztett munkahely helyett másik? Ha igen, akkor hogyan-miből-mikor? (tényeket kérnék, nekem nem elég az ígéret!) Ha nem, akkor miből-hogyan lesz képes fizetni a jóval magasabb összeget?
Ha pedig várhatóan nem lesz képes fizetni, akkor miért tekinthető "megoldásnak" a kormány által előadott javaslat?
Részemről nem megoldásnak tekintem, hanem elodázásnak. Nem most dől be, hanem 4 év múlva, majd akkor kell valamit kezdeni a hitelesekkel, a lakásállománnyal, mindennel. Az akkori kormánynak, bárki legyen is az.

Aztán: a hitelesek megsegítésén lehet vitatkozni (kell-e, feladata-e az államnak, stb). De.
1: ha nem teszi-próbálja, mondván, egyéni döntés, egyéni felelősséggel, a következményeivel akkor is foglalkoznia kell: hajléktalanság, lakásállomány kezelése, egyebek.
2: ha azt mondja, hogy úgy gondolja, ez feladata, mármint a lakáshitelesek megsegítése, akkor amennyiben előáll valamivel, az legyen megalapozott. Magyarán: a probléma halasztását ne nevezze megoldásnak. Mert a 4 éves eltolás max a kormánynak megoldás: nem nekik és nem most kell valamit kezdeni a helyzettel, várható következményekkel. Ha bukják a következő választást, akkor csináljon, amit akar-tud, a köv.kormány. Ha nyerik a köv.választást, akkor is nyertek 4 évet ezügyben, aztán 2015-ben majd csak lesz valahogy....

Szóval, ez nem megoldás, csak halogatás...
Bár miért kell már meglepődni azon, hogy e módon kezelik a gondokat? Ígéret, duma, halogatás. Aztán majd csak lesz valahogy, elvégre úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna....
Príma stratégia......
@Alamio: A "felébredhetnénk már"-ba én is beletartozom.Kicsit figyelj jobban.Amúgy ahogy olvasgatom te a jelenlegi ciklust is gyökeresen máshogy ítéled meg mint a kommentelők (és az ország) nagy része.Egyet árulj el mert én nem tudom...hová tart ez az ország?
@futyfurutty: ALAMIO! látod, valami ilyesmiről írtam. 3 év?
"devizahiteleseket mentő csomagja nagyjából egy dologra jó: elnapolja a problémák többségét ciklusváltás utánra"

1.) Jó, hogy. 20 év szarát ő hordja el egyszerre - illetve hordassa el veled ?
Amit az állam ád az előtte tőled kell elvegye.

2.) Aki időt nyer életet nyer. A bebukófélben lévő hiteleseknek az idő a túlélést jelentheti - hosszabb termelőidejük van visszafizezetni a tartozás és nem annyira elviselhetetlen/kigazdálkodhatatlan a teher.

3.) Mit vártál ? Tudsz jobbat ?
A cikked indulatos fröcskölés műfajában dobogós, de nem épp tárgyilagos.
nem fedezted fel a spanyol viaszt sem: mindenki tudja, hogy ez "csak" futamidőhosszabbítás - kiszámíthatóbb törlesztőrészletterheléssel.

4. Alapvetően pedig gondolkodj utána, hogy miféle rendszar az , ami a lakosság minőségi és mennyiségi reprodukcióját nem képes biztosítani, de még egy egésszséges elviselhető mértékű fogyást sem (mellesleg Európának azon táján, ahol a népsűrűség átlag alatti a természeti adottságok pedig ami a legfontosabbakat illeti: kaja és házépítéshesz szükséges nyersanyag tekintetében átlagon feletti ? Miközben a munkaképes emberek munkaerejét elherdálja. Hm ?
Liberális piacgazdaságnak hívják ? Igen ?
Meg liberális demokráciának ? Igen ?

És olyan rendszar ahol a családalapítás korába érkezett embereknek 3 alternatívája van:
1.) lemond róla és kihal mert mire megteremtené a feltételeit biológiailag alkalmatlan - evolúciósan igen sikeres projekt :-)
2.) Forradalmat csinál megdönti a rendszart
3.) Fölveszi azt a rohadt hitelt és egyénileg megpróbálja megoldani a problémát - hátha jobb lesz - mi vesztenivalója volna - nem jött be de legalább megpróbálta.

Hm ?
Fröcskölni lehet ám, de nincs értelme - és mostanra a katasztrófa akkora, hogyha az az ország nem jobbul sürgősen, eláshatja magát és tehet magára egy nagy sírkövet.

Nem orbánozni kell hanem észrevenni mi az alapvető probléma - azt hiszed ha a zOrbán megy attól jobb lesz ? Hm ?
Eddig nem volt 8 évig. És jobb lett ?
Tán attól lett 2/3-a hogy olyan jók ?
Nem attól lett-e kétharmada, hogy nagyon elqrtak valamit ?
És a rendszer ahol csak elqrás van 20 esztendeje - ahol kifosztják a népet a mindenkori vezetés asszisztálásával akaszttófáravalók az szar.

Mit tud ez az agymosottak számára oly népszerű liberális rendszar fölmutatni - hogy 20 év alatt megötésfélszerezte az államadósságot ? hogy 2006 óta évi mínusz 12 milliárd dollár a "tejesítménye" ?
Hát ilyen még a Kádár rendszarában sem volt !
És működött az egészségügy és működtek az iskolák !

Ideje észrevenni, hogy ez az új csodarendszer is megbukott gazdaságilag és erkölcsileg is, csakűgy mint az elődje.
De mi mint ország is megbuktunk - hiszen szabadok vagyunk 20 éve és mire vittük ?
A véget nem érő okoskodásokon és szájalásokon kívül, mi ?

Köpködés helyett aról kéne gondolkodni mit és hogyan kellene csinálni... de a szabotáló magyar azannya keservit neki - ha megkérdezik erről- arról összetépi a kérdőívet is - ez kell a deformált önérzetének orvosság... én összetépenm nekik, én szarok rájuk !
Na ettől jól érzi magát ideig óráig.
Beteg emberek országa ez!
Másrészt: ha a rohattfidesz most visszamenőleges hatállyal megsemmisítette volna a sok FIKTÍV svájci frank hitelt és törvényt hozott volna, visszamenőleges hatállyal, hogy forint az elszámolás és kész, mégpedig a felvétel napjának svájci frank árfolyamán, akkor mi lenne itt? Ugyanis a felvevők nem láttak semmilyen svájci frankot, egy árva darabot sem, fiktív az egész svájci frank hitel. Akkor ezek a köcsögök, akik most sírnak, akkor miért sírnának? Jogállammm! Visszamenőleges hatálllly! Fasizmussss!
@blablabla_:
A betéteket adja ki normál hitelre a bank, a CHF hitelt elvileg csak közvetíti, nem a betétesek pénzét adja, hanem hitelt vesz fel.

És baromi sötét dolog, ha nem piaci alapon mozog a kamatszint.
@Alamio: egyetértek, akinek ez a 180as limit segít, annak a 3 év segítséget KI KELL HASZNÁLNIA. Tudja, hogy x idő múlva többet kell törlesztenie, nem lesz meglepetés. Aki van olyan hülye, hogy igénybeveszi és nem tesz semmit azért, hogy rendbejöjjön az megérdemli. 3 év alatt lehet tanulni, új állást keresni, a gazdaság valamelyest rendbejön több lehetőség lesz, az adók csökkenése miatt könnyebb magasabb fizetést kiharcolni, élni kell a lehetőséggel.
@macamuca: Rosszul állsz hozzá. Van 4 éve mindenkinek, hogy felkészüljön a helyzetre kitaláljon valamit, miközben a makrogazdaságban a helyzet várahatóan jobb lesz 4 év múlva, mint most. És mivel (ha nem is agresszív, de kimutatható) növekedési pályán vagyunk, így a mi helyzetünk is jobb lesz 4 év múlva, mint most.
Amúgy: én szívesebben látom, hogy valaki 4 év múlva válik hajléktalanná, mint hogy most. Nem értesz egyet?

A másik: a halasztás annak jó, aki akar tenni a saját megsegítéséért. Nem lett megváltva a hitel, mint ahogyan sokan kiáltották itt, mint Kádár rémét, ami kísért. Nem lesz kifizetve senki hitele. Segítség ez? Hogyne. De nem megváltás.
@Tedat: 30 milla feletti ingatlanokra. Mondjuk havi 10E. CHF közben 200 alatt. Gazdaság megítélése nem ingadozik. Most havi 15E-ről beszélünk, ami csak a könnyítés. CHF 200 alá már nemigen megy, de inkább örülünk, ha nem száll el még jobban. Hiteles gazdaságpolitika? Még a tervek sem igazán megnyugtatóak, de mi lesz belőle végrehajtva? ... Félek, sokkal többen kerülnek (jó esetben) kisebb, vagy bérlakásba, mint amennyire az ingatlanadó rendezte volna át a dolgokat. Pedig én is szidtam miatta azokat, de így utólag talán lehetnénk tárgyilagosabbak ...
Adót csökkenteni is "rohadt nagy teljesítmény", csak legyen hozzá elég pénz (még van a Manyupból, de az oktatásból, egészségügyből sem rest kivonni) ... de nem így vitáznék, ha rajtam múlik, mert én nem erről beszéltem. Mikor mit lehet, és érdemes tenni, az a kérdés. A Bajnaiék azt tették, amit akkor, abban a helyzetben lehetett, azt viszont igen. Azóta viszont sokkal többet lehetett volna, ehelyett a 3000 milliárd átcsoportosításán és a vitatható 16%-os adókulcson kívül nemigen történt érdemi intézkedés (miközben már Wekerle-terven vizionálnak), közben pedig egész rétegek helyzete megoldatlan, de úgy, hogy mégcsak koncepció sincs. Ezt a 'devizahiteles-mentőcsomagot' is egy éve lobogtatják már (Tényleg, szegényember-mentőcsomag miért nincs?), és mi lett belőle. De még ez is csak duma, hol van még az első tényleges lépés?
@futyfurutty: Azért vigyázz. Az egyetlen visszaható hatályú törvényét a Fidesznek az AB másodszor is elkaszálta.

Azzal persze egyetértek, hogy sírni mindig, mindenkor mindenért lehet.

@blablabla_: Így van. Mindenki azt hiszi itt, hogy 4 év múlva ugyanaz az ember lesz, mint most? Hogy minden ugyanúgy marad/romlik? Akkor fejlődésképtelennek tartja magát is, meg az országot is, meg a világot is.
@Laciii: ja végülis jó lenne ha ez lenne a legnagyobb bajunk.A probléma az,hogy éves szinten számtalan ilyen léhűtőt utaztatunk tudtunkon kívül különböző helyekre ahol amúgy nem lenne életbevágó megjelenniük.Milliárdok mennek el a szórakoztatásukra (is)!
Amúgy a 98-as VB döntőn is ott tátotta a száját,gondolom akkor is mi voltunk az EU elnökök:)
@Nekünk Mohács kell: Az alapvető disznóság a rendszer maga, amelyik rászorít téged a bankhitelre, ha a családalapítás feltételeit meg akarod teremteni.

Alapvetően ilyen mocsok rendszer ez: ha eleget ad a munkádért (kevesebb profit) akkor nem szorulsz rá az efféle értéket nem teremtő szolgáltatásaira. Azon ő nem keres, ha neked házad van. Azon kertes, ha nincs. Mert akkor bérbe adhat neked és neki tejelsz, vagy kölcsönt adhat neked és rabszolgája leszel.

A zsaroló helyzetek megteremtése és elfoglalása a cél - erről szól ez a mocsok rendszar.

Az emberek problémáinak megoldásában nem érdekelt - abból nincsen profit, hogy a nincstelenek problémáit megoldja azzal, hogy megszervezi számukra a munkát és az erőforrások szervezett közhasznosítását - neeem - az erőforrásokra ráülni az az üzlet spekulatív vagy zsarolási céllal.

Semmit sem tanultak...
@KalJack: Na azért ez már sok.
Nyílván kizárólag léhűteni ment oda, csakúgy mint a másik 32 miniszterelnök/köztársasági elnök akik akkor ugyanott jelen voltak. Tudod egyáltalán a reprezentáció jelentését?

Segítek: nem kizárólag önös politikai, avagy magánérdekből utazhat egy politikus.
Tényleg, a logikádat követve: miért is utaznak össze a G8-ak? Tiszta pénzkidobás...
@Alamio: de arra nem válaszoltál,hogy hová is tart ez az ország:)Mert akármit irkálsz közben te is tudod,hogy nagyon rossz irányba.Ugyanúgy csak a lényegre nem tudod a választ mint azok akiket istenítesz.
Amúgy nyilván máshol is herdálnak el pénzeket,csak valahogy több jut lefelé is és ezért kevésbé érdekli az embereket.Leszarnám,hogy mit csinálnak ha közben engem hagynának nyugodtan élni.
@futyfurutty: Nem kellene visszamenőleg átváltani a valóban fiktív, jobban mondva deviza alapú hiteleket Forintra. Már mások is leírták, hogy elég lenne, ha szabályoznák hogy mekkora kamatokat szabhat ki egy bank. Mert fogja már fel mindenki hogy elsősorban nem az árfolyam növekedése miatt lettek ekkorák a törlesztőrészletek, hanem azért mert 6-7%-os kamatmarzsokat szemrebbenés nélkül alkalmaznak a bankok a devizaalapú hiteleknél, forrásköltségeik növekedésére hivatkozva.

És ezek valóban fiktívek abból a szempontból, hogy nem vette fel a bank annak idején devizában a nekem kölcsön adott összeget, amit most neki is kellene bárkinek törleszteni devizában. Egyszerűen ez egy "ilyen banki termék", melyek kockázatait a bank devizaügyletekkel fedezi. Így a banknak valójában nincs árfolyamkockázata, a gigantikus kamatkülönbözeten meg csak kaszál.

De nem mernek a mindenkori kormányok a bankokkal cicázni, mert az állam, az önkormányzatok is el vannak adósodva, most meg a bankadó kapcsán pláne engedni kell nekik, hogy ne nagyon hőbörögjenek. Majd megint mi fizetjük meg az egészet.
Van egy mondás, miszerint aki időt nyer életet nyer! (vagy vmi hasonló)
Ez a megoldás koránt sem nem tökéletes, de legalább vmi.
Közel 1 millió embert érint a dolog, lehet itt Varánusz módjára okoskodni és fikázni (persze fikázni, kritizálni könnyű, vmit letenni az asztalra már nehezebb). Egy valamit ne feledjünk ez a takarítás még mindig bőven a szockók disznóla miatt van, ergo egy-két mondatban róluk is illene megemélkezni...(forint hitelek elkaszálása, euro bevezetésének elQrása stb stb) A takarító fikázása előtt érdemes az előtte lévő buli résztvevőit is kissé kiosztani.
A mostani nagy varánuszfinggal is csak addig jutottál, h kritizálsz, fröcsögsz de egy értelmes alternatívát sem dobtál ide elénk...
Indítsuk el onnan a kérdéskört, hogy a bankok szándékosan a devizahitelezést nyomták. Szándékosan jóval magasabb kamatot és törlesztőt raktak be a forint hitelekre.

Ugyanis hogy van az, hogy amikor ellenőrzöm, hogy vajon most FORINTHITELRE mennyit fizetnék - hasra ütve - 15 millió után, az ugyanannyi nagyságrendileg, mint volt 5 éve a CHF hiteleknél?!

Persze hülye lettem volna felvenni (és örülök, hogy nem vettem fel)... azt akkor érdemes, ha van annyi pénzed, hogy bírd a törlesztőt, ha felére gyengül a forint (esetünkben 300-320 HUF/CHF árfolyamra).

De természetesen senki fejéhez nem tartottak pisztolyt. A magándöntését valakinek miért az adófizetők fizessék?

(Mindenkivel egyetértek, aki közgazdaságilag is megmagyarázza, miért Kádár reloaded ez a drága Kedves Vezetőnk és ez az intézkedése.)
@KalJack:
Én arra válaszoltam, hogy mit keresett a kupa közelében.

Az meg hogy egy volt-jelenlegi-potenciális jelölt miniszterelnöknek ne lehessen ott egy VB vagy BL meccsen az nekem már túl abszurd.
Senki nem kötelezte a T. Polgárokat, hogy devizában adósodjanak el!
Kéretik ennyivel megelégedni!

Nem a Kormány dolga volna, hogy mindekinek megoldja a problémáját!
@KalJack: Nem istenítek én senkit. Vannak lépések amikkel egyetértek, vannak, amikkel nem. Ezzel pl. igen. Mint ahogyan azzal is, hogy Orbán kimegy a BL-döntőre :-)

Hogy merre tartunk? Más az irány mint eddig. Most erős államot akarnak létrehozni (MOL, Bankadó, Állami nyugdíj, közmunkaprogram) - szemben az eddigi "a minél kisebb állam a legjobb" elképzeléssel. Vagyis fordult az irányzék, ezt elhiszem, hogy nehéz megszokni, hiszen 20 éven keresztül nem ez volt. Ehhez járul irtózatos mennyiségű új jogszabály, aminek a hatásmechanizmusát átlátni nehéz, de a démonizálás segít, hogy megkedveljem őket - ld. Médiatörvény. (és a működésük közben bizonyíthatnak)
Nem hinném, hogy az irány rossz. Már csak azért sem tudom ezt a váltást elítélni, mert láthattuk, hova vezet a korábbi gondolkodásmód. Ez így lehet ködös, de a kérdésed is az. Konkrétabb kérdésre konkrétabb választ tudok adni.
@Laciii: nyugodtan ott lehet.Fogja meg a kis bankkártyáját,menjen fel a netre és vegyen annyi jegyet amennyit csak akar.De azért ne mi fizessünk már,hogy ő szereti a focit.Az átlagembernek mindent a jövedelméből kell kigazdálkodni,ezeknek a parazitáknak meg minden csak úgy azon felül jár...
@Kismac: Mert a komplett gazdaságot bedönti, ha nem segítenek rajtuk, azért. A bankokat sem azért támogatta pl. Obama, mert annyira szerette őket. Hanem, mert magukkal rántották volna az egész gazdaságot, ha hagyja őket bedőlni. Márpedig pártíz/százezer új lakás a lakáspiacon karöltve ugyanennyi hajléktalannal kicsit rontaná a gazdasági teljesítőképességet.
Miert kellene megvedeni a hiteleseket ennel jobban?? Mar ez is szopatja a bankokat, de a tobbi adofizetot azert tenyleg ne szopassa mar meg, az, hogy hitelesek ajandekot kapnak.

Ki nem allhatom ezt a bandat, de ezzel a megoldassal nekem nincs bajom. Raadasul vasarnap se zar be a bazar, ahogy olvasom, szoval mar 2 jo pontjuk van. (a 100 minusz mellett.)
@KalJack: Mondtam. Fogalmad nincs arról, mi is az a reprezentáció.

Akkor is így reagáltál, amikor Göncz utazgatott? Csak kérdezem.
@JAS39: "forint hitelek elkaszálása" Azért ez máshogy is lehet, emlékezetem szerint.
Valóban sokan befektetési céllal vették fel.
Annyira beindult, hogy finanszírozhatatlanná vált. Szidod az elqurókat, de a hiány mennyi lenne, ha még mindig az a hitel lenne népszerű?
(kamattámogatások). Hajlamos vagyok elhinni, hogy azt korlátozni kellett, de nem biztos, hogy megállítani, csak jobban célozni segítendő csoportot. Az euro valóban jobb lett volna, sőt, hitelben is! De érdekes most nem akarják. Orbán tempó, neki senki ne pofázzon!?
@Alamio: de te komolyan hiszel ebben?Ezek ugyanolyan hiteltelen magyar politikusok mint eddig bármikor,akik csak lopnak-csalnak-hazudnak és soha nem az ország (a nép) érdeke számít!Csak talán a mostaniak még pofátlanabbul csinálják és szemrebbenés nélkül megmagyarázzák,hogy ez nekünk valójában milyen fasza.Mindig az átlag bérből és fizetésből élők szopnak,róluk húzzák le az utolsó bőrt is.Nem vezet itt semmi sehova,évek múlva sem lesz több munka (pénz) és európai körülmények.
@KalJack:
Ez kész, szerinted jegyet oda a BL kupa átadásra a neten klikkelgetve vesznek meg?
Na, a jó öreg mondást érdemes lett volna megfogadni a hitelezőknek: "Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!"
@Laciii: ki mondta,hogy csak a díszpáholyból lehet nézni egy kibaszott meccset?:)
@Kismac:
" a bankok szándékosan a devizahitelezést nyomták. Szándékosan jóval magasabb kamatot és törlesztőt raktak be a forint hitelekre."

A bankok valóban nagy gazemberek, a mindenkori magyar kormányokkal együtt, de speciel a frankhitel kamata akkor valóban olcsóbb volt, mivel a drága Járai úr - bizonyítva hogy népe érdekeit előrébb valónak tartja mint pártja érdekeit - jó magasan tartotta a jegybanki alapkamatot, ami felnyomta a kereskedelmi bankok ft-hitel kamatait is.
@KalJack: Komolyan hitelesebbnek tartom a jelenlegi gárdát bármelyik, 1990 óta regnálónál. Mondjuk ez önmagában nem dícséret.
Te nem, és pesszimista vagy. Jobb híján ezt tudomásul veszem.

A másikra: ha nem a díszpáholyban nézi végig, AZON lennék kiakadva. Így ott volt, ahol sok más köztekintély, méltóság is. Reprezentált. Ha megnézi a meccset saját pénzen, annak nem lett volna értelme. A kellemest a hasznossal. A legtöbb megállapodás ilyen rendezvényeken születik meg szóban.
Amikor Csányival ülnek a díszpáholyban, akkor is szentül meg vagy róla győződve, hogy csakis a foci a téma? Egy munkavacsora célja kizárólag az evés?
off: Már Orbán is elismeri, hogy nem lehet megélni heti öt nap melóból...:

"A miniszterelnök szerint amíg heti ötnapi munkából nem lehet megélni Magyarországon, addig nincs arra lehetőség, hogy a boltok vasárnap zárva tartsanak."

index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/31/orban_vasarnap_is_nyitva_kell_tartani/
@Szergej55: Te is tudod, van, aki addig nyújtózkodott, hiszen azon a törlesztőn vígan ellenne most is. Itt a konstrukciók változása ver földhöz sokakat.
@mondatoló:

"Ez a poszt tipikus példája az eszetlen ballib gyűlölködésnek.

Akinek két választása van: igénybe veszi ezt a lehetőséget vagy elárverezik a lakását, az szerinted melyiket fogja választani? Szerinted nem jobb annak, aki ilyen szerencsétlen helyzetbe került, hogy pár évvel tovább fizet, mint hogy utcára kerül?

A baromi okos posztocskádból kiderül, hogy mindenki mekkora hülye a kormányban, csak egy dolog nincs benne: szerinted mi lenne a megoldás?"

A vak hívő kommented téged minősít. A szerző szerinti megoldás az utolsó előtti bekezdésben van: forinthitelre átváltás, futamidő hosszabbítás.

Az idézeted első része látszólag jó, a valóságban nem. Mert amikor jön 2015 és lejár a 180-as árfolyam, akkor mindenki, aki ezt a "mentőcsomagot" választotta, egy éles kard helyett a tompa vállfát fogja lassan a hasfalába döfni. Addig rendben van, időt nyernek, és kicsit kijjebb tolják a vég bekövetkeztét, de 2015-ben a vég duplán brutális lesz. Mert semmi, de semmi nem változott a hitelük tartalmát tekintve, és amit nyertek 4 év alatt, azt úgy bevasalják rajtuk, hogy ihaj. Ellenkező mondás nincs a "mentőcsomagban", tehát ne tekintsük úgy, mintha lenne. Szóval hátrább a ballib köcsögözős agarakkal, főleg, mert ennek semmi köze a pártpreferenciákhoz - legfeljebb a hithez, de annak kezelésére meg már van egy pár szervezet (lásd egyház.)
Látszik már megint a zsidók szája habzik.. Legalább ne a hülyeséget próbálnád "eladni" ezen a szaron

A BL döntős komment meg geci nagy fail.. egyrészt meghívott vendég volt (több más magas rangú vezetővel) másrészt semmi közöd nincs ahhoz, hogy miből ment ki (megnyugtatlak, nem is tudna a te pénzedből kimenni..)
@Droidfigyelő: Te meg faszom kibaszott Nostradamus vagy? Honnéd a véreres faszból tudod, hogy mi lesz 2015-ben?
A bankosok azt mondják és jogosan, hogy most OV ezzel szépen nekik szaporitja ám a zsozsót :-) Viszi az üzletet!
@Alamio: csak látnánk már valami pozitívumot ezeken a reprezentatív eseményeken létrejövő csodálatos megállapodásokból:)
Nem vagyok pesszimista csak egyszerűen unom,hogy egy egyébként fasza kis országot mindig 386 parlamentben ülő dilettáns barom hatalmi harcai és érdek összefonódásai terelnek rossz irányba.Ja meg nem vagyok fajgyűlölő,de a cigányok többségének sincs sok haszna:)Ezeket leszámítva jól eléldegélhetnénk...
@Steve_Jobs: téged is vittek vagy mi a f.szért nyalod a seggüket?
@puszt: Igen lehetett volna jobban szabályozni, bár a befektetési célzattal felvett HUF hitel pl. pörgette az építőipart, növelte a GDP-t, ezzel növelte mindannyiunk tortáját. Az, h csatlakozhatunk-e az eurozónához nem Orbán döntése, hanem azoké a fránya maastrichti kritériumoké (államadósság megfelelő szintje, költségvetési hiány megfelelő szintje, infláció szintje, HUF stabilitása stb). Orbán arra célzott, h ezektől elég távol vagyunk és jó esetben csak 2015-2018 között kerülhetünk oda, h ezekről érdemeben lehessen gondolkodni...pl. ERM II-be lépes...

Fiúk, lányok! Itt van egy nagy kupac, amit ide hordtak a szockókáink, de eltakarítani nem a fidesz, hanem mi fogjuk, ahogy anno sem Bokros, hanem mi fizettük a Kádár ére cehhét! Lehet orbánozni, de véleményem szerint ha csak fele ennyire fegyelmezett pénzügypolitikát vittek volna a szocijaink, mint amit Orbánék a hibáikkal együtt egy éve visznek, akkor most nem itt lennék, hanem talán Szlovénia, Szlovákia, vagy Csehország közelében, netán előttük...
@JAS39: az nem takarítás, ha a retyót a szőnyeg alá seperve göretjük magunk előtt.

Aki időt nyer életet nyer szerinted, meg havonta tizenezer hátralékot a következő három évben. Amit majd ugye kamatozik, és ezzel együtt borul az adós fejére 2015 január elsején.

Valaki feljebb kiszámolta, kb 60 milliárdra fog rúgni összesen ez a pénz, amit újabb futamidő hosszabbítással sem lesz kis mutatvány visszatolni.
@néma bárány: Válaszolj egy egyszerű kérdésre;
1., van valaki aki most az utcára kerül, mert nem tudja fizetni a törlesztőjét.
2., Van valaki, aki 4 év múlva az utcára kerül, mert nem tudja fizetni a törlesztőjét.

1., vagy 2., helyzete jobb?

És akkor még olyannal nem is számoltam, hogy lehetséges, hogy valaki a 4 éves intervallumban szert tesz olyan jövedelemre, amiből képes lesz a törlesztőt fizetni.
@néma bárány: Nincs semmi gond, elő lehet állni jobb, szebb, ügyesebb javaslatokkal! Sajna a jelenlegi globalista piacgazdaság, ha úgy tetszik kapitalizmus a hitelből-hitelbe, adósságból-adósságba vánszorgásról szól. Az ország lejárt adósságállományt is mindig meg kell újjítani állampapírok kibocsátásval, csak nem mindegy, h milyen kamatra. Meg kell nézni az USA, Japán és más államok adósságát, ez a rákfenéje az egésznek, ezért volt sztem égbekiáltó bűn Magyarországot is újból a keményvonalas eladósodás útjára állítani 2002 után, ennek törvényszerűen előbb-utóbb kormánytól függetlenül sírás a vége.

Egyszerűbben: lehet, nem biztos, de van rá sansz, h aki most nem tud fizetni, 2015-ben talán majd tud.
@néma bárány: jah, csak az adós pontosan tudni fogja, hogy mikor borul a fejére, ha van egy csöpp esze akkor megpróbál felkészülni rá. Ha nincs akkor meg várja tovább a sültgalambot...
@gondolkodom, mert tudok: "Egyszer ugye a világgazdaság alakulás, másszor meg kis hazánkban mindenféle macskajancsik mindenhol mindenfélét böffentgetnek agyatlanul - az árfolyam meg mint a szerencsekerék, pörög-pörög, ki tudja hol áll meg. Persze ezért is az adós a hibás, miért kellett hitelt felvennie..."
Haverok!
Ne csodálkozzatok, hogy ide jutottunk. Amikor azt írták az adófizetők, hogy nem fizetnek 300 Ft vizit díjat, mert, hiszen, TB járulék mellé ez a kiadás, már "népnyúzás". Most, meg mit hallok, hogy havonta 50-80.000,- Ft-vel fizet többet, mint korábban.
Hiába, no Mégsem fonja kolbászból a kerítést Orbán.
@Steve_Jobs: Rossz válasz, közünk van hozzá. Nem Viki ment ki az ószeres, hanem a miniszterelnök, jogunk van tudni, hogy miből finanszírozta.
@kvasztics47: Nincs abszolút hallásom, így visszakérdezek:
Ez most egy "gyurcsánytahatalomba!" volt?

A vizitdíjjal sem a 300 Huf volt a fő problémám (nekem legalábbis) hanem a láthatóan túlzó adminisztrációs teher, és az egyértelműen megnövekedett várakozási idő. A vizitdíj szimbólummá azért vált, mert Gyurcsány a választásokkor letagadta, és az bezony beégett sokak retinájába.
@Barnamaci: Meg kell hálálni Csányinak a kiállást mellette. Nem nyűszített a bankadónál, nem sikított a manyup pénzek lenyúlásánál. Járai dettó. A hűség jutalmat érdemel...
@gondolkodom, mert tudok: Jéééééé, ez érdekes. A szerződést aláírjuk, egy szavunk sincs míg nekünk kedvez a piac, ha nem akkor menjen az anyjába a bank, mert ídesapám nem ezt a lovat akartam?! Akkor nem tudtál gondolkodni?! Mit gondoltál, hogy mindig sunshine és happiness lesz az élet onnantól minimum 20 évig?! Hogy nem lehet krach?! Hogy nem erősödhet a frank? Ugyan már. Bevállaltad, ne akarj belőle kifarolni. Felvetted, fizesd. Nem bonyolult, van egy szerződésed, átgondoltad és elolvastad mielőtt aláírtad. Akkor meg?!
Ok, az állam ne segítsen a devizahiteleseknek, mert maguknak köszönhetik.
De! Akkor ne segítsen az árvízkárosultaknak se az én adómból, nem én mondtam, hogy oda építsen házat. Magának köszönheti...
Ne segítsen a vállalkozóknak se, magának köszönheti, ha bajban van...
Ne támogassa az egyházakat se, majd a hívők megoldják...
Sőt, ne támogasson senkit se, hisz bizonyára mindenki magának köszönheti a helyzetet, amibe került.
Vagy! Támogasson minden rászorulót? Jó. De akkor miért pont a devizahitelest ne támogassa?
Az meg különösen nagy baromság, amikor a nemhiteles sír, hogy az ő adójából aztán ne.
Én is fizetek adót!
Amióta csökkentették, egy kicsit többet is, de ez más téma.
De tudjátok mit, igazatok van. Rohadjon meg az összes devizahiteles....
Velem az élen!
@EddieCivic4g: Folytatom a sort, ironizálás következik.

Ne építsen az állam utakat, mert van, akinek nincs kocsija.
Ne indítson vonatokat, mert van, aki jól érzi magát otthon.
Ne tartson fenn metrót, buszokat.
Ne tartson fenn adóhatóságot, mert mindenki be tudja maga is fizetni.
Rendőrséget, mert mindenki védje meg magát.
Katonaságot, mert mindenki megvédheti a saját hazáját.
Ne tartsa fenn önmagát, mert már el is vesztette létjogosultságát. Anarchiát!!!
@Alamio: "Ez most egy "gyurcsánytahatalomba!" volt?"
Nem szívesen állok szóba veled, mert nem az a célod, hogy valamit is elfogadj mások véleményéből, de éedekes, hogy azért kellett a vizit díjat megtorpedózni, mert sok volt az adminisztráció. Még szerencse, hogy a hiteleknek nincs adminisztrációja.
Rgyébként, gyurcsányék jelentősen csökkentették az adminisztrációs terheket, ezért 90.000 fővel csökkentették a létszámot. Kaptak is eleget a zorbán-szíjj-ártó kommandótól, mert ettől is nőhetett a munkanélküliség.
@kvasztics47: A céljaimat hadd tudjam jobban én. De megosztom: off/pontosan azért mászkálok balos/kormányt kritizáló blogokban (és jobbosokban kevésbé), mert látni akarom az ellenvéleményeket- az enyémtől különböző jobban érdekel, mint az azzal megegyező. Ha nem lenne célom megismerni mások véleményét, ilyent nem tennék./off
Máskülönben nem válaszoltál.

Állítottam, hogy a hiteleknek nincs adminisztrációja? A különbség az, hogy azt nem olyan végzi, akinek abban az időben gyógyítania kéne, és ez elől veszi el az időt a papírmunka. Jelzem, most is sokallom az orvosok adminisztrációs terheit, hát még akkor.
Orbán semmihez sem ért, csak a hülyék etetéséhez. Azok a devizahitelesek, akik szarban vannak, erejükön felül és agyatlanul mentek bele évtizedekre sok-sok milliós adósságba. Nos ezek természetesen ezt a dolgot is be fogják szopni (és mégjobban meg fogják szopni), hiszen az előbbiek okán nyilvánvalóan szemernyit sem lettek okosabbak. Viszont tovább hosszabbítják a saját vergődésüket, sőt a gyermekeiket is eladósítják... Nem tudom sajnálni őket. Sőt.
Szerintem nem kell ennyit variálni... be kell vezetni a magáncsőd intézményét és annyi...
Nem értem mi a gond.

Nem kötelező választani, aki gond nélkül fizeti a részleteit, azok többsége nyilván nem fogja.

Aki pedig nem tud fizetni, annak most is nő a tartozása az elmaradt részletekkel, jó kis késedelmi kamattal. Ha egy kb. 20%-kal kisebb részletet már tud fizetni, akkor neki érdemes az árfolymrögzítést választani, csökkennek a terhei ahhoz képest, hogy fizetésképtelenné válik, a bank meg mindenféle plusz költésgeket is még hozzádob a tartozáshoz.
Plusz van esély, hogy találjon munkát (vagy találjon jobbat), ha ez volt a probléma, vagy egyéb megoldást a problémára.

Az árverezési kvóta mindenkinek segítség: nincs piaci zavar, különben előfordulhatna, hogy bagóért viszik el a sok csődbement ingatlant, és még a tartozás nagy része is megmarad.
@blablabla_:
...van némi igazság abban amit irtál, de sajna "féloldalasan könyvelted" a kommented:

gazdasági események 2008 - 2011:
1.bankok kamatot emeltek:
7,4/5,5 = számoljunk egy 30%-os növekedéssel
2.árfolyameltérés
215/146 = számoljunk egy 40%-os növekedéssel
TEHÁT AZ ELTÉRÉSÉRT 2 GENERÁLÓELEM FELELŐS ÉS NEM CSAK 1 AHOGY EMLITETTED!

Tehát egy CHF piaci kamatozású lakáscélú hitelt FELVEVŐ/IGÉNYLŐ a kezdeti 59eFt helyett ma 98eFt-ot fizet, vagyis 98eFt/59eFt= megközelitőleg 60-70%...vagyis Marika néni ezért nem érti, hogy mi is történt az elmúlt (lassan) 3 év alatt!

Összegezve: egy 10-30%-os változásra felkészültek a hitelfelvevők, de egy 60%-osra nem!

Jó estét!
@choko: félreértettél, nem könyveltem semmit. Simán megnéztem az eddigi törlesztéseimet és kiszámoltam mekkora a különbség a minimum és a maximum között.

Amúgy én 100%-ra készültem alapból (legalább annyit félretenni, mint a törlesztő), amiben semmi pesszmizmus nem volt, csak nem bírtam volna aludni ha nincs ekkora tartalék a törlesztő felett.
@Alamio: A különbség az, hogy azt nem olyan végzi, akinek abban az időben gyógyítania kéne, és ez elől veszi el az időt a papírmunka.
Csak egy megjegyzés ehhez: a vizitdíjjal kapcsolatos adminisztrációt nem a doki végezte, hanem az asszisztense, az, aki az egyéb adminisztrációs dolgokat is. Mármint szakrendelőben és háziorvosnál. A kórházakban működő szakrendelések esetében pedig a betegfelvétellel és betegirányítással (=teljes mértékben kizárólag adminisztratív munkával) foglalkozó részleg (leggyakrabban kartonozóként emlegetik, bár a papír-alapú kartonok már rég nem léteznek). Tehát nem a beteg elől vette el az időt. Vizitdíjas időben is megfordultam dokinál is, kórházban is: pénzt átad, sorszámot és nyugtát megkap: ez kb fél perc volt mindenütt. A pénz kezelésével és a nyugtaadással együtt járó plusz teendőket pedig nem kifogásolták: tudták, a kapott pénz náluk marad. A kifogásokat azok emlegették (ki ilyet, ki olyat), akik a 300 ft.-ot vagy sokallták, vagy maga a fizetés ténye volt elfogadhatatlan számukra.
Nos, vizitdíj eltörölve. Lesz helyette jövőre valami más. Mármint más nevű fizetési tény. Hogy aztán hova kerül majd a beszedni kívánt összeg? ............
@Alamio: "pontosan azért mászkálok balos/kormányt kritizáló blogokban (és jobbosokban kevésbé), mert látni akarom az ellenvéleményeket- az enyémtől különböző jobban érdekel, mint az azzal megegyező. Ha nem lenne célom megismerni mások véleményét, ilyent nem tennék"

Nahát, ettől teljesen meghatódtam. Még egy könnycsepp is legördült az arcomon (éppen erős paprikát eszek).
Alapjában véve nincs is gond a dumáddal, viszont hatalmas tévedésben vegetálsz. Olyan, hogy "jobboldal" Magyarországon nincs. Vannak Orbán-hívők és vannak szocialista szavazók. Ezek közül egyik sem jobboldali, maximum vekkeres vagy nyugger. Aztán van egy köztes tömeg, a haszonhajhász, fogatlan, primitív csürhe, amely ígéretekre és pénzre megy, arra szavaz, aki ezekből többet mond.
Ez Magyarisztán. Olyan, hogy jobboldal, nem létezik. Ha létezett volna, sem Gyurcsány, sem Orbán Viktor a büdös életben nem szagolhattak volna be a hatalomba.
Nos, ezt a véleményt is elrakhatod magadnak a polcra.
@macamuca: Nem ugyanabban a kórházban jártunk valószínűleg. Arról nem is beszélve, hogy az egész hogyan volt kommunikálva. Senki nem tudta, kinek kell, és kinek nem fizetnie, hol kell bemutatni a cédulát. A rendszer amúgy jelzem, nem csak nálunk bukott meg. Azt megelőzően épp a Szlovák kormány bukásának volt egyik oka ez. Ott sem a díj miatt.

@egyittlakó: Én sem szeretem a jobb/bal együtthatót, mert nem fedi a valóságot. Abból viszont, hogy az MSZP nem klasszikus baloldali párt, a Fidesz meg nem automatikusan jobbos, nem következik az, hogy a blogokban, és az emberekben nincs ilyen.
A jobb/bal eleve egy értékmérő: mindenhol használják, de sehol sem jelenti ugyanazt, pláne nem az eredeti jelentését.
A véleményedről a véleményem: Nem szeretem az önsorsrontást. Márpedig nekem a nagyanyám nem nyugger, a hazám nem Magyarisztán, stb.
Még mindig nem világos, kinek kedvez a 4. pont?! Ki az a néhány fószer, aki 1 millát keres euróban, és már tűkön ül, hogy euróhitelt vehessen föl? Van-e közük ahhoz a pár fószerhez, aki most megsegít(eni vél)i a bedőlteket? És a felállítandó Nemzeti Eszközkezelőhöz?

Fő a bizalom! Sőt, rotyog ...
Amikor felvette valaki a hitelt, ugyanúgy nem látta a jövőt, ahogyan most sem látjuk. Hogyan biztatnánk valakit, hogy jobb lesz az árfolyam, lesz munkahelye, tudja majd fizetni a felemelt részleteket. Ez ugyanolyan hazardírozás, mint a hitelfelvétel.
@Dig, Lazarus!:
Az eu-ban nem nézték jó szemmel a devizahitelek teljes tiltását, mint "versenytorzító", gazdasági-szabadságcsökkentő intézkedét. Ezért kellett valamit változtatni, szigorú korlátokkal engedélyezik, de ez asszem benne is volt az indoklásban (vagy csak a kommentárokban?)
@aszora: Köszi. Bár amennyire tudom, tiltva eddig sem volt, csak a nagyon erős szigorításról hozott rendeletet a(z előző) kormány. Népszerű továbbra sem lesz, pedig euróban még mindig jóval előnyösebb lenne ... viszont, aki megfelel a feltételeknek, és talál majd igen olcsó, esetleg árverezett ingatlant, azt akár befektetésre is csábíthatja ...
@Dig, Lazarus!:
Hitelkiváltásra és személyi kölcsönre nem volt korlátozást, csak új deviza-lakáshitel volt teljesen tiltva. Mostmeg már nincs teljesen :)
@macamuca:
"Tehát nem a beteg elől vette el az időt. Vizitdíjas időben is megfordultam dokinál is, kórházban is: pénzt átad, sorszámot és nyugtát megkap: ez kb fél perc volt mindenütt. A pénz kezelésével és a nyugtaadással együtt járó plusz teendőket pedig nem kifogásolták: tudták, a kapott pénz náluk marad."
Meg a mindenféle kivétel anyám-kínja, a készpénz kezeléshez mindenféle biztonsági követelmények, az "amúgy is adminisztrációs" személyzetnek túlóra vagy plussz ember ...
Mindezek mellett OEP ennyivel KEVESEBBET adott, mert úgyis ott a vizitdíj, és az összes adminisztrációs macerát fizethette a kórház bármiféle kompenzáció nélkül.
puszt: én úgy oldottam meg a bankokkal való problémát, mint a cigarettáról való leszokást.

RÁ SE SZOKTAM.
@Dig, Lazarus!:
Nem azt mondom, hogy pár embernek nem lesz jó üzlet, de az 1/15-öd részből annyira nagyot nem lehet kaszálni.
@Laciii: Az 1/15-öt nem értem. Minimálbér 15-szöröse a kereseti limit euróban. János, vagy József például megfelel ennek. Vehet mondjuk egy 30 millióra értékelt, jelenleg eladhatatlan házat a bedőltek után maradó állományból? Szerintem igen. Kaphat rá mondjuk 20 milla jelzáloghitelt 10 évre, euróban? Én úgy számolom, igen (167E Ft havi törlesztő). Felújítja kábé 10-ből, érhet-e néhány év múlva akár 80-at (dupláját)? Szerintem igen ... de nem ez a lényeg (hogy János vagy József is jól jár), egyfajta 'csapatépítő tréning' (tágabban országépítő), amire én gondolok - jó kezekbe kerülnek szépen, fokozatosan a magyar ingatlanok (és igaz az is, hogy nem idegen kézre). Ha a legtöbb intézkedésben van egy ilyen jelentéktelen apróság, ami csak szűkebb körnek kedvez, idővel jó kezekbe kerül(het) mondjuk a Dunántúl, Tokaj, XI., XII. ker. stb ... így egy 4 gyerekes család is mennyivel jobban szolgálja az ország érdekeit, mint egy 1 gyerekes ...

Szívós munkával, kockáról kockára ...
@Laciii: ".... a készpénz kezeléshez mindenféle biztonsági követelmények..."
Kórházban és rendelőintézetben nem a vizitdíj volt az első, hogy készpénz fordult elő, tehát kezelni kellett: abban a kórházban (+rendelőintézet), ahol dolgoztam, a GH (gazdasági hivatal nevű részleg) kezelte az alkalmassági vizsgálatok miatt helyben (!, mert erre is volt lehetőség, nem csak csekkezés) befizetett összegeket (jogsi, munka-alkalmassági), valamint a TB-ellátottsággal nem rendelkezők szintén helyi befizetéseit (határközeli kisváros kórháza lévén, ez jellemzően külföldieket jelentett, akik zömmel kisebb-nagyobb balesetek miatt kerültek be, vagy egyéni elhatározásból -jobb ellátás- jöttek kezeltetni magukat, családtagjukat. Tehát volt készpénz-kezelés. Hozzá ember. Túlóra nélkül. Ugyanis rendelési időn túl nem kellett vizitdíjat fizetni: a doki is otthon, meg a beteg is. A sürgősségi ellátás pedig nem volt fizetős (pölö hajnalban perforált vakbél, rendelési időn túl elszenvedett sérülés ellátása, akármi).
Az OEP pedig nem fizetett kevesebbet: a vizitdíj ezért jelentett PLUSZ bevételt, nem pedig az ellátásért járó összeg egy részének átnevezését! És ezért a plusz pénzért, amelyről tudták, hogy ott marad, ezért nem morogtak a nyugtaadás miatt: ezt meg kellett írni, ez tény: pont ugyanolyan volt, mint amit pld a piacon is ad (vagy kellene...) az árus.
"Meg a mindenféle kivétel anyám-kínja,..." : mire gondolsz? A protekciósra, aki ismeretség (pardon, kapcsolati tőke...) okán nem várt, hanem azonnal a doki elé került? Ez a vizitdíj előtt is volt, és azóta is van. Ha nem erre, akkor mire gondoltál?
@Droidfigyelő: Hja, tényleg átfutottam ezen a "nagyszerű" ötleten... Egyrészről forinthitelre átváltani devizahitelről és futamidőt növelni MOST IS lehet, banktól és ügyféltől függően, csak a nagyobb kamat miatt általában nem éri meg. Volt ez kormányzati elképzelés is, csak hogy elvetették, mert ahhoz hogy az ügyfélnek kedvezőbb legyen a helyzete, ahhoz a magasabb kamat miatt a különbözetet valakinek ki kell fizetnie. Szerinted ki fogja? A bank? Az adós? Az állam? Aztán meg ha a futamidő lejárta előtt belépünk az eurózónába, akkor ismét átváltani (vagy vissza- ), ezúttal euróba? Aztán az is elképzelhető, hogy gyengülne a forint tömeges átváltás esetén; ez akkor most kinek is lenne jó?
@EddieCivic4g: Az a baj, hogy ebben a kurva országban mindenki csak a markát tartja, hárítja a felelősséget másokra, és azokkal szarakodnak, akik takarékoskodnak,annyiból élnek, amennyi van, megkeresik az árát, tévézés helyett meg különmunkát végeznek, hogy több pénzük legyen. Azoktól szednének el mindent, meg kiforgatnák a pénztárcájukat fenekestől, és ha húsz forinttal több van nekik, agyonvernék.
@puszt: A bankok nem az emberek gyámja! Hány éves korig akarnátok gardedame-ot?! Hadd találjam ki.. életetek végéig! mindig más a hülye... Gyurcsány a hülye, Orbán a hülye, a szomszéd fodrász a szemét, hogy késő estig dolgozik amikor ti Való Világot néztek a tévében, mindenki hülye csak ti nem. Én 2 dologban biztos vagyok: SOHA nem alapítottam volna családot saját családi ház és autó nélkül! Nagyon sok ember megkeresi rá külföldön az árát, arra megy el a fiatalságából pár év, de bevállalják, és utána a sajátjukat költik, abban laknak. Aztán ők fognak megfizetni mások előre költekezéséért. Én nem járulok hozzá.
@Alamio: Amit ti csináltatok, ÖNCÉLÚ volt és kapzsi. Nem az állam érdeke volt, hanem egy páré meg 1-2 gyereké. Úgyhogy folytathatod az ironizálást hülyegyerek. Köszi, hogy betartottatok a többi embernek is, aki addig nyújtózkodik ameddig a takarója ér. Pöcs.
@cookszigetek: Orvos látott már?
"Az a baj, hogy ebben a kurva országban mindenki csak a markát tartja, hárítja a felelősséget másokra,..."
Pont úgy, ahogy Te most minden felelősséget a hitelesekre hárítasz?
@EddieCivic4g: LOL, te kis hülye gyagyás, te :DDD tipikus adós mentalitás: megkérdőjelezi a szellemi épségét annak, akinek volt ESZE, és nem mászott bele hülyeségbe, nem baszta el az életét és nem hozott szart a nyakára. Te kis idióta, te... Én nyugodtan alszom. Ki van fizetve a kocsim, lakásom. Gyagyás.
@EddieCivic4g: Még valami, pöcsfasz. Az én pénzemből nem kapsz egy fillért sem.
@cookszigetek: A sértegetést figyelmen kívül hagyom...
Valamit nagyon félreértettél. Én nem kértem senkitől semmilyen pénzt. Van devizahitelem, de tudom fizetni még most is.
Legközelebb gondolkozz, és próbáld megérteni, amit olvasol, mielőtt ilyen hülyeségeket írsz.
@EddieCivic4g: Jellemző, a hülye devizás hülyézik. Kérdezd meg a bankszámláinkat, melyikünk is a hülye. Meg a lakásaink tulajdoni lapját.
süti beállítások módosítása