Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: rtl.hu/belfold/2024/03/28/osvath-zsolt-hajdu-peter-varga-judit-hangfelvetel?utm_source=hirkereso-h... (2024.03.29. 09:37) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.05.30. 06:02 Fabius

Túró rudi korrupció

Címkék: fidesz egészségügy orvosok magyar rezidens szövetség

Egyre forróbb a helyzet az egészségügyben. A Magyar Rezidens Szövetség kedden ultimátumot adott a kormánynak: év végéig vagy rendezik a kezdő orvosok bérét, vagy alá szolgája, felmondanak és kitelepülnek, innentől határon túli magyarok lesznek ők is európai fizetésért. Szombaton támogatásáról biztosította őket a Magyar Orvosi Kamara is, így jó eséllyel százszámra vehetünk búcsút a frissen képzett szakemberektől és a képzésükre fordított közpénztől, ha nem történik addig valami.

Márpedig a helyzet megoldásának reális szándéka nyomokban sem fedezhető fel a kormányban.

Szócska Miklós ugyan mantrázza mindenhol, hogy mostaztánaztán ők komolyan fontolgatják a kérdést, detélleg, istenuccse, csak mindig közbe jön valami. Hol egy MOL bevásárlás, hol a költségvetésre vert lyukak foltozása, hol pedig a matolcsyzmus egyéb áldásos hatásaiból következő intézkedések. A vizitdíj elbukott a hülye-népszavazáson, a mit zabálsz paraszt adót még nem vetették ki a Mekdöglesz féle műkaja fogyasztókra, így lóvé helyett csak az elégedetlenség folyik az egészségügybe.

Az engem is felháborít, ha drágán képzett szakembereink a kivándorlással fenyegetőznek, és pislogás nélkül vélik, nem kell tenni semmit a köznek a képzésért cserébe. De az valóban röhejes, hogy egy mezítlábas orvos 80-90 ezret keressen. A kezdő orvosi fizetésnek követelt átlagbér háromszorosa is vicc, - ennyire jól nem megy ennek az országnak - de valahol félúton csak meg lehetne állapodni azt gondolom. Úgy pláne, ha belegondolunk: az orvostársadalom elöregedése reális folyamatnak látszik, ha a fiatalokat nem tudjuk itthon tartani.Mit lehetne tenni? Induljunk ki abból, hogy kormányunk egyik fiókszervezete a rá kirótt feladat alapján összeállított egy tízpontos listát a már kint melózók hazacsábítására. Gondolom, ha ezek a pontok a hazacsalogatáshoz megfelelnek, akkor a marasztaláshoz sokkal inkább alkalmasak kell legyenek. Ha pénz nincs az egészségügyre, akkor marad az ősi magyar népszokás: paraszolvenciával kell trükközni, lehet béren kívüli juttatásokat adni az egészségügyi személyzetnek.

Először is minden osztályra túró rudi automatát! Kössük röghöz az orvosokat a piros pöttyössel, étkezési utalvány helyett kapjanak egy rolni százast a géphez minden hónapban. Így majd jókedvűen és mosolygósan, édes szájízzel fogják elviselni, hogy a nyugdíj előtt álló takarítónő esetenként többet keres náluk.Időszakos juttatásként és a figyelmesség jeleként lehetne közös programjuk a kormánnyal. Sétarepülés Orbán Viktorral, hogy a repülőablakból láthassák a kivilágított Budapestet/városukat, és facsarja össze szívüket a honvágy időről időre, mielőtt a kitelepülésre gondolni tudnának egyáltalán.Szerintem Káel Csaba forgasson filmet nekik a saját helyzetükről, amiben az ötös pont alapján elmondja: igaz itthon nincs minden osztályon plazmatévé, de legalább olcsóbb minden, mit odakint. Mert ekkora fizetések mellett mi ezt az árszintet is tartani tudjuk, sőt, arra is jut, hogy a fogturizmus reklámozására milliárdot költsünk. Ha semmi más, a leolcsózás minden bizonnyal hatni fog.

Bedobhatják érvként, hogy SkiccPali az egészségügy hazai lobbistája, aki szerint a kórházaknak a szeretet, megnyugvás otthonává kell válniuk. Ne feltételezzük, hogy SkiccPali azért szimpatizál az orvosokkal, mert egyetlen szakma van a világon, aminek képviselői többet skiccelik papírra a szignójukat, mint ő. Bár az tényleg furcsa, hogy alig irigyelte el a recepttömböket az orvosoktól, kormányunk máris bejelentette: jön az e-vény. Talán attól félnek Pali megunja a skiccelést, vagy még a végén kifogy a tolla?

Röhöghetünk ezen, vagy szidhatjuk telitorokból a rájuk fordított közpénzen szerzett tudást külföldre vivő orvosokat, de...csak a saját nyomorunkat röhögnénk ki, csak a saját országunk bénaságáról állítanánk ki a bizonyítványt vele. Mert az tagadhatatlan, hogy a jelenlegi formával járunk a legrosszabbul mindannyian. Orvosok és mi is.


 

157 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr612942309

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ötpontos akciótervet jelentett be Orbán 2011.05.30. 13:55:58

 A pöcsszaggató kormány és a fasztarisznya Bankszövetség a devizahitelesek megsegítése kapcsán öt pontban tudott szájbabaszni – jelentette be a telefosott kormányfő a pöcsarcú bankszövetség elnökével, Patai "Oktondi" Mihállyal é...

Trackback: Külföldre mennek az orvosaink ha nem kapnak több pénzt? 2011.05.30. 11:29:17

A Magyar Rezidens Szövetság elvárása, hogy az orvosok bére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés (jelenleg kb nettó 140 ezer forint) háromszorosát, számolj&aacu…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Mária: ezek az országok (ahová a kelet-közép európai munkaerő áramlik)abból tudnak ilyen életkörülményeket teremteni, amit tőlünk elvisznek. Korábban a gyarmatokból éltek jól, ma meg abból, hogy a "béketábor" országai felvevő piacukká és olcsó bérmunkára igénybevehető munkaerőpiaccá váltak számukra.

Még valami: abban semmi kivetni valót nem találunk, hogy erdélyből és kárpát-aljáról nagyon sok (több ezer) orvos települt át hozzánk a 90-es években. Ezeket az orvosokat "ingyen" kaptuk, az ő képzésüket nem mi fizettük.....
@Trisztán: Most szivatott meg eppen az apeh, mikozben voltam olyan rendes korabban, hogy elinteztem odahaza a tb-mel kapcsolatos ugyeket. azt hiszed hazavagyom?
Számomra egy kicsit azért visszatetsző, hogy az orvosok jól elvannak a saját problémáikkal és az ápolókkal nem foglalkozik senki. Mi is lenne velük az ápolók nélkül? Engem érint is ez a dolog, hiszen a feleségem ápolónő. A központi intenzív osztályon, ahol szinte napi szinte kell újraéleszteni valakit. 100-120 kilós embereket forgatnak mosdatnak a törékeny nők és nekik aztán nincs korengedmény... Kapnak 90 000 forintot és le vannak tudva. Szinte senki nem lesz ápolónő, akiben nincs elhivatottság. Így köszöni meg ezt az országunk...
@pr0letar:

Ennyi.

Proletárok, lehet hápogni, én is az átlagfizu sokszorosát viszem haza, de nem tudom kivenni a veséteket, bakker, úgyhogy ne azon spóroljatok, aki ki tudja.

Balfaszok.
@kotyomfitty: "Sosem ertettem, minek brutto-nettozni, ha az allam adja a fizut. Az osszes ado meg jarulek csak egyik zsebbol megy a masikba, az allamnak valojaban csak a nettot kell kifizetnie."

Mivel a szolgáltatások (egészségügy, nyugdíj stb.) igénybevételére a különböző járulékok befizetése jogosít, így kever-kavar lenne ha valaki állami alkalmazott. Ha az állami alkalmazottak nem fizetnének járulékokat és adókat (mivel úgyis visszafolyik), akkor egy csomó kimutatás értelmetlen lenne, pl. elég nehéz lenne kiszámolni, hogy most a versenyszférából kért X ajánlat, vagy az állami alkalmazott a hatékonyabb. Szintén problémák lennének az adózással, ha valaki az állami főállása mellett maszekolna is.

Plusz bónusz, hogy így az állami alkalmazottak a versenyszféra dolgozóival együtt sírnak együtt nevetnek az adórendszer átalakításakor. Az elmúlt évek messze jobban alakultak volna, ha a nyugdíjasoknak is kellene adót fizetni (persze a nyugdíjakat először bruttósították volna, azaz pontosan ugyanannyi pénzt kaptak volna készhez).
@harrag:

Ez igaz, ezt én is így gondolom :)

A felállás azonban a következő:

- ha kimegy a munkavállaló nyugatra, akkor ő maga jól jár, az országa ellenben nem jár jól, mert elveszít egy (szakembert) olcsón dolgoztatható, jól nyírható birkát

- ha marad a munkavállaló, akkor ő maga nem jár jól, az állam ellenben jól jár, mert megmarad neki egy olcsón dolgoztatható, jól nyírható birkája

Munkavállalóként azt gondolom, nem kérdés, hogy aki választhat, melyiket választja.

Amíg nem lehet olyat választani, hogy a munkavállaló itthon marad és jól jár, addig senki nem várhatja el tőle, hogy maradjon.
@Exploiter:

Nem tudod kivenni a vesénket?

Majd megtanulod :)))
@tildy:):

Jobb visszadobni a magyar állampolgárságot is. Ugyan kinek kell ez a szar? A menekülteket leszámítva, de azoknak is csak azért, hogy elhúzhassanak nyugatabbra :)
Az orvosok elvándorlásának fő oka az alacsony fizetés. Az alacsony fizetés okát kell orvosolni, a többi csak tüneti tevékenység. 3x megemelt minimálbér még mindig semmi a nyugati kezdőfizetéshez és pihenőidővel is jobban járnak, a fizu emelése nem fogja visszatartani az orvosokat az elvándorlástól.

A helyzet az, hogy orvostúlképzés van ma Magyarországon. Kb. 20000-rel több orvos van ma, mint kéne, és évente kb. 1000 orvos végez. Ez az oka az alacsony fizetésnek.
@kertesz: remélem majd a pluszban lévő orvosok látnak el, ha véletlenül valami akut panaszod lesz ...
@Nard: Megfordult mar a fejemben. Az biztos, hogy fel fogom venni az ittenit.
A sok hozzåszolo nyilvån nem takaritonö, aki azt gondolja azok milyen marha jol keresnek...
Bår pl. finnorszågban 1000-1100 eurot keres egy takarito, emeljuk fel itthon is a beruket!
@blr:

Kezdjük azzal, hogy a fő célunk nem az érvelés, hanem a tettek, esetünkben a konkrét segítségadás (gyerehaza.org/node/174), másodsorban személyes példákkal mutatjuk be, hogy hogyan lehet sikeres a hazatérés (gyerehaza.org/itt_is_lehet) és legvégül összeállítottunk egy provokatív listát, aminek egyébként minden egyes pontjával kapcsolatban órákat lehetne vitatkozni (meg is történt). A Túró Rudihoz mint érvhez kell egy minimális szövegértési készség, ami egyébként pár újságírónak, vagy kommentelőnek sajátja csak: www.gondola.hu/cikkek/75799-A_szemelyes_Turo_Rudi.html
Engen csak az lep meg (vagy nem), hogy a jobboldali díszkeresztény orvosok - Csókay András és Papp Lajos - ilyenkor nem éreznek ingerenciát arra, hogy elmondják a véleményüket. Mondjuk van egy-két tippem, hogy miért. Gondolom a rezidenseknek nagyobb szükségük lenne a támogatásukra, mint istennek.
@kertesz: alacsony fizetés? :D miből veszik a több millás merciket audikat? az alacsony fizetésből?

az alacsony fizetés oka, az, hogy nem kell nekik több, mert hálapénzekből megszedik magukat, és nem az orvost kéne rávenni, hogy ne fogadja el, hanem az embereknek kellene elmagyarázni, hogy ha nem adná, akkor lenne az állambácsinak pénze, aki tisztességesen adná oda az egészségügynek
@kammatty:

"s nem az orvost kéne rávenni, hogy ne fogadja el, hanem az embereknek kellene elmagyarázni, hogy ha nem adná"

Aláírom. Nagymamám elmegy az orvoshoz mezei náthával, még rá se nézett a doki de már dugdossa az ötezreseket a doki zsebébe.

Ezután hazajön, és elpanaszolja hogy a doki két kézzel várja a hálapénzt...

Mondom neki: mama próbálta már hogy nem dugdossa a pénzt a doki zsebébe
-Jaj kisfiam hát azt nem lehet

wtf... én nem dugdosom aztán mégis ellátnak, mást nem is tehet a doki.
- Miért csak az orvosok kapjanak "európai" bért?
Én egyetemen tanítok, az én bérem is harmada egy németének.

- Az EU nem arról szól, hogy mindenki szabadon mozoghat, vásárolhat?
--> Ha igen, akkor:
1. Az orvos vállalhat munkát külföldön is
2. Vehetek autót Szlovákiában is.

Buta kényszerszabályok helyett vonzóvá kell tenni az országot, hogy ne akarjak külföldön élni, hogy ne akarjak plusz (!) adminisztrációval és elkerülhetetlen pluszköltségekkel (odautazás...) épp Szlovákiában autót venni.

Egyébként ha valaki kimegy takarítani Ausztriába, attól visszakérjük az óvodai és általános iskolai ellátásának a költségét? Vagy csak az orvosokra lesz érvényes a szabály?
Alapvetően a kormányzati kommunikáció és logika arra épül, hogy a legtöbb ember nehezen vált. Amit a dokik elkészítettek, az a tömeges felmondási nyilatkozat, ideális ennek a felülütésére és hatékony is. Akik szerint egy doki nem érdemel meg, már csak a képzettsége, a tanulmányai és szakképzettségi színvonala miatt is 200.000-es fizetést, az kenegesse otthon magát...
Amíg a minisztériumok és mindenféle kretén politikusok 2-4 milliókat (mert csak 1 helyen nem lehet több, mint 2 misi a fizu, ha kap máshonnan akkor onnan is jön még) és harmadvonalbeli talpnyalóik 3-400.000 forintos nettó béreket visznek haza, addig miről is beszélünk? Kutyaütő focisták 1-2 milliós pénzekért "passzolgatják" a labdát, eredmények és teljesítmény nélkül, addig miről is beszélünk? Egy doki mondta múltkor, ha ennyi pénz van a focira, akkor talán lássák el a focisták a betegeket...
A stadionokra és hasonló "hasznos" dolgokra 10-20 milliárdok, az egyházra 50-60 milliárd... + még hosszan sorolható, hogy mennyi ilyen nagyon-nagyon fontos dologra van pénz!
Ezek szerint az egészségügy és a hasonlók nem olyan fontosak, hisz a kormányzati kommunikáció és pénzosztás nem éri el ezeket ilyen szinten.
Akkor meg miről is beszélünk? Meg minek?
Hogyan lehetne röghöz kötni az orvosokat? Sehogy, itthon, talpig vasban, kényszerből hogyan is fog gyógyítani? Az érem másik oldala viszont a paraszolvencia egyenlőtlen eloszlása, hiszen szülész, sebész valszeg nem fog tömegesen kivándorolni, de pl. anaszteziológus, laboros stb. már lehet! Lehet, hogy demagógia, de nekem a NEMZETSTRATÉGIA fogalmába inkább beletartozik a nép egészsége, gyógyítása, oktatása, mint pl. a MOL részvények 21,3%-a! Persze oviékat valszeg nem az az életunt orvos látja el, amelyik mondjuk engem!
Mennyit kap egy orvos egy ügyeletért? Ha van itt orvos, akkor írja már le! Azt is, hogy egy hónapban, mennyi ügyeletet ad... Egy orvos barátom mondta ezt egyszer. Nézd meg kik vesznek új kocsikat Magyarországon. Jórészt az orvosok... Nagyon igaza volt.
@spontan:
Én is ilyesmit mondogattam már régen (itt:gondolomtar.dynamicweb.hu/ ( A tandíjról magyarországon) - le lettem hurrogva. Egyik oldalról valami fura antiértelmiségi réteg: "aki tanul fizessen" kórus, a másik oldalról "mi az hogy röghözkötöttség liberális demokráciában" kórus.
Bizony nagy a zavar az agyakban.

Jobban összefoglalni most sem tudom ezért onnan idézve:
"A cél az volna, hogy se a tehetséges diákok ne vesszenek el és a képzésükre fordított közpénz megtérüljön.
Csak úgy kivetni tandíjat hülyeség, és az ország számára is káros. Mert azáltal elveszíti azokat a tehetségeket akik anyagi okokbol nem tudják megfizetni a tanulást.
Ezért aki teljesítménye alapján megérdemli a köz bizalmát annak saját jól felfogott érdekében hitelezze meg a társadalom a tan- és ösztöndíjat, hogy tanulmányait önállóan elvégezhesse.Aki nem éri el azt a szintet az magának tanulhat, de fizessen tandíjat.

Aki viszont a közösség költségén tanult az tartozik is a közösségnek.
De legyen az a kedvezménye, hogy később az adójával térítheti meg amit a köz ráfordított.
Ha elmegy külföldre valamilyen "éljen és dolgozzon az Egyesült Államokban - nyerjen zöldkártyát - az Ön országa: jogosult" agyelszívó akció keretében, akkor pedig térítse meg az ottani keresetéből amit az országa ráfordított.
Így a szabadsága se csorbul, s a társadalom befektetése sem vész el.
Mert nagy baj, ha egy szegény közösség összeadja a pénzt a diákjai felsőfokú képzésére, az pedig megszerzett képességeivel és adójával a gazdag országokat gyarapítja.
Ez az egyoldalúság az erős országok javára egy plusz sarc nekünk: súlyos veszteség, amit nem engedhetünk meg magunknak.

Nem lehet azért bután másolni a gazdag országokat arra hivatkozva, hogy ott is van tandíj.
Mert ott nincs akkora szegénység, hogy a tehetségek elvesszenek.
Itt ugyanehhez a közösség összefogása kell, sőt önmagában még az sem elég, meg is kell tartani.
Mert a magasan képzett szakemberek elvándorlásában nem érvényesül kiegyenlített kölcsönösség.
Nem a jómódú nyugatról fognak hozzánk dolgozni jönni, hanem a mieink elmenni.
Ezért az esélyét kell javítani, hogy maradjanak, de legalább azt biztosítani,hogy ne vesszen el az amit az ország beléjük fektetett, hogy az utánuk jövőknek is legyen miből tanulni."

Nem tudom meddig tart amíg rájönnek... 2006 óta ezt tuntyolgom.
Más dolog, hogy ezzel visszaélni sem lehet: kell annyit fizetni egy orvosnak, hogy abból minőségben és mennyiségben reprodukálhassa családját.
Az az ország/társadalom/(sors)közösség amelyik még az orvosainak sem tudja ezt biztosítani - eláshatja magát és tehet egy nagy sírkövet magára. :-(

Az meg a másik, hogy enyhén szólva is demagóg dolog ezt a jelenlegi vezetésre kenni - ez legalább 20 év bűnös mulasztása de gyökerei még a Kádár rendszerbe nyúlnak vissza !
Amit most látunk, az a végkifejlet kezdete...
Azert nehogy atessunk a lo masik oldalara...

Ez egy szolgaltatas es mint olyan a berezest a teljesitmennyel aranyban kellene megallapitani.

Sok olyan orvos van, akinek a tevekenysege nem eppen az aldasos kategoriaba esik, mondhatnam joval tobb kart okoz mint hasznot. A bunko es ontelt avagy lekezelo stilusuakrol mar nem is beszelve. (es akkor meg ott vannak a profitorientalt receptgyarto/rokkantkartyagyarto/leszazalekolo stb. tipusuak is)

En mar egy ideje atszoktam a gyerekekkel a "magandokira", de meg 100% fizetosen is sokaig kellett keresgelni, mig egy valamirevalot talaltunk.
Valoban az orszag nincs abban a helyzetben, hogy az allamilag finanszirozott felsooktatasbol a kulfoldet tamogassuk, tehat kellene az a bizonyos tanulopenz visszafizetes, amennyiben a frissdiplomas kulfoldre tavozik. Viszont ez nem csak az orvosokra kellene, hanem MINDENKIRE, EU ide vagy oda...
Az innen befolyo penzt pedig mar lehetne visszaforgatni a palyakezdok tamogatasaba es egy ido utan talan letrejonne egy egeszsegesebb rendszer.
(mondjuk az itthoni es kinnti ber osszevetese utan a kulonbozet 10%-a)
@dfcwolf:

a barátnőm elsőéves rezidens. hálapénzt elvből ne fogad el.én nem tudom ki vesz új kocsit, de hogy ő nem, az tuti. nála az a kérdés inkább, hogy marad e vmennyi pénze hó végére.
és mindezt úgy, hogy a nem ügyeletes napokon is hivatalos fél 4 helyett 7 után jön el a kórházból, mert folyamatosan hagyják ott az osztályt a többiek,így egész egyszerűen nincs aki dolgozzon...
@springbok: "visszaforgatni a palyakezdok tamogatasaba"
mondjuk jelen esetben inkabb a letfontossagu rendszerek tamogatasaba, tehat egeszsegugy es szocialis rendszer. Palyakezdok majd ezutan..

Egy tisztesseges alapber termeszetesen jarna az orvosoknak, de a 200 es 300e nettot a _jelenlegi gazdasagi helyzetben_ kicsit tulzonak tartom.
@fda: Álom. Azért nincs erre esély, mert ez az a sorsközösség akit 110 milliárd dollár adósság terhel, és amelyik végignézte, hogy kifosszák rendszerváltás ürügyén.
És te ehhez a közösséghez tartozol.
Mondtam mán' meg kéne alapítani egy új országot, mondjuk szegeden új Hunnia néven, aztán emez üzenhjen hadat a réginek és foglalja el vér nélkül.
Oszt be lehet inteni a "hitelezőknek" akik összejátszottak korrupt librerális értékrendű vezetőinkkel az ország kifosztásában és lakosainak kamatrabszolgának eladásában. :-(

Ha szökni akarsz tedd hamar - mert ha túl sokan szöknek, majd még kitalálják, hogy nevesítik az adósságállomány rádeső részét, hogy a világ utolsó csücskiben is behajthasság rajtad... nehogy má' megszökjön a drága befektetés: a rabszolga :-(
@Trisztán: Öcsém, nektek aztán van bőr a pofátokon! :)

Segítek nektek:

"Hogyan működik a magyar munkaerőpiac?
-Szarul
Hol és hogyan keressünk állást?
-Tök mindegy, mert nincs.
Milyen fizetések vannak Magyarországon?
-Felháborítóak. Értsd: Felháborítóan magas, vagy felháborítóan alacsony.
Hogyan működik a magyar adórendszer?
- A pénzt átlapátolja a gazdagoktól a szegényekhez.
Milyen munkavállalási formák vannak? Mire figyeljünk oda egy szerződés aláírásakor?
-Miután a szerződésünknek sem a tényleges feladatunkhoz, sem a fizetésünkhöz, sem a ledolgozott óraszámunkhoz semmi köze, tök mindegy.
Milyen jogai vannak egy munkavállalónak, és ki védi meg azokat?
-Semmilyenek, és senki, ti meg a legkevésbé.
Hogyan használhatjuk ki optimálisan külföldön szerzett tapasztalatunkat vagy végzettségünket?
-Úgy, hogy kint maradunk.
Hogyan készüljünk fel egy magyar állásinterjúra?
-Tegyük ki a csöcsünket. Ha férfiak vagyunk, marad a protekció.
Milyen a magyar vállalati kultúra?
-Mint amikor egy rakás veszett foltos hiéna Texas Hold'em-et játszik.
Kérdéseitek vannak? Tanácsra, konkrét segítségre van szükségetek?
-Akkor szopjatok hanyatt.
@nuno: csak megerősíteni tudom. Az itteni rokon háziorvos, 2 diploma, 3 szakvizsga, naponta reggel 7-től este 8-10-ig dolgozik. Havi szinten 150 nettót keres, beleértve az ügyeletet. Emelltett karácsony, szilveszer köröl bármikor bárhova hívhatják ...
@springbok: nem, nem oda. Ugyanabba az oktatásba kell beforgatni ami így elveszett...
nehogy má' talált pénz legyen !
@gyilkos fűegér:

Amíg ezt a szösszenetet összeírtad, simán meg lehetett volna szerkeszteni egy frankó EuroPass önéletrajzot és szakértő segítsével körbenézni a magyar munkaerőpiacon. Minden egyes szatirikusnak szánt, általánosító állításodra jut egy ember, akinek az itthoni boldogulása tökéletesen cáfolata annak, amit írsz, itt: gyerehaza.org/itt_is_lehet
@nuno:

Én elhiszem. Mennyit kap egy ügyeletért?
Vágyak vannak és az igazságérzet is erős a kommentelők között. De, ami történni fog:
orvosok elmennek, otthon maradottak meg egyre rosszabb egészségügyi állapotba kerülnek. Bizony, és senki sem fog egy fillért sem visszafizetni a tandíjából, miért is tenné? Nem elcsábítják a hazájából, hanem elkergetik (a nyomorral), ami azért nem ugyanaz. Korábban gazdasági menekült voltam, de mióta vannak Trisztán és elvtársai, azóta már "emigráns", mert az emberek máshol is szembesülnek vele, hogy nem a takarítónők menekülnek mint a románoknál), hanem a képzettebb emberek a fehér zaj elől. Mindenhol tud egy orvos/rendőr, stb szarul keresni, de nem paráztatják legalább.
@Trisztán: annyi erővel, amivel összerakja az EuroPass CV-t, szakértő segítségével körbenézhet KÜLFÖLDÖN, ahol az embert hagyják élni, nyugodtan dolgozni és rekreációs tevékenységet végezni.

Te komolyan hiszel ebben a bullshitben, amit a gyerehaza.org ír?
@KevinMulder:

...jó hogy körbe lehet nézni és boldogulni külföldön. A mi állításunk, hogy néhány év külföldi tanulás/munkavállalás után körbe lehet nézni és boldogulni itthon is... és ennek bizonyítására személyes példák, és életek egész sora áll.
Jogászkormány majd hoz egy törvényt mert az szerinte 'frappáns' válasz - 'a gyökerénél kell megragadni a problémát...'

Amúgy nagyon igaza van az 1. kommentet írónak.

Ez a hazacsábítás dolog meg nevetséges. Az ember egy munkahelyről/bárhonnan nem örömében megy el, ha meg elmegy mi a faxért menne vissza? (Gyere kapsz pénzt! Megy a fene adtál volna mikor ott voltam... De itt ehetsz pörköltöt! B...+ meg a pörköltöd... :) hát kb. így.)

Egyébként meg az EU van. Az áruk, a tőke és a munkaerő szabadon áramlik (Gyakorlatban ez most a bővítés után Ny->K áru+tőke K->Ny munkaerő). 30 éve középiskolás anyag. Állítólag ez egy magasan képzett nép (irónia) - akkor a) mit nem ért b) mire számított???
És erre pártunk és kormányunk még mindig úgy csinál mintha a) Mo. nem lenne tagja az EU-nak b) középkorban élnénk és lovagi erények vezérelnék az embereket a pénz helyett.
Legfeljebb majd beleépíti az adóba hogy a gazdagok után az orvostársadalmat is tartsák el a zemberek. Ez egy kellően középkori problémamegoldás ezt kinézem kormányunkból.
@spontan: és ha elvégzem a zorvsit... ami 3 részből áll:
állam 12 milla + szülők 12 milla + gyerek 12 milla (munkaóra stb)

akkor ha nem kapok MEGFELELŐ ÁLLÁSAJÁNLATOT képzettségnek/diplomának megfelelőt, akkor 24 millát vissza kap a család ugye?????
@Trisztán: "Amíg ezt a szösszenetet összeírtad, simán meg lehetett volna szerkeszteni egy frankó EuroPass önéletrajzot és szakértő segítsével körbenézni a magyar munkaerőpiacon. "

Minek? Nekem van protekcióm.
@Radio Silicon: :) igaz nekem is feltűnt. a luxus autó piac nem csökken, rendületlen... sőt!
@Trisztán: Tényleg vastag az az arcbőr.

Azt a szösszenetet kb. 3-4 perc lehetett megírni. Szerinted ennyi idő elég egy CV-t összerakni??? Ember, te csak ne akarj tanácsot adni a munkaerőpiaccal kapcsolatban, mert láthatóan lövésed sincs a témáról!

Ahelyett, hogy itt véded a mundér becsületét, inkább iratkozz be egy kommunikációs tréningre, mert a múltkori tv-s szereplésed csapnivaló volt. És ezt teljesen jóindulatóan, konstruktív kritika gyanánt közlöm veled.
@Trisztán: Aham, csak ezzel pár probléma:

Ha az embernek gyereke van, akkor nem fog pár évenként országot váltani, mert azzal kiragadja a gyerekeit a megszokott iskolájukból, baráti körükől. Emiatt nagyon nagyképű ívnek tartom, hogy persze, menjél külföldre pár évet, aztán gyere haza. Az ember ilyen döntést nem akar/fog meghozni 5 évente.

Emellett olyan dolgokról nem is beszélek, hogy ha az ember 1 helyen lejelenti a lakcímét, akkor érdekes módon tud róla minden szerv. Ha gyereke születik, akkor nem kell vég nélküli papírhegyeket tologatni az éppen szült anyának, hanem az állam a legtöbb automatikus adatszolgáltatást elintézi. Példa: ismerős szült Ausztriában. Kedden reggel jött a gyerek, pénteken hozta a postás a gyerek!!!! E-Cardját (amivel egészségügyi ellátásokat lehet igénybe venni), s ezzel a mozdulattal elindították a GYES-t is. Magyarországon ez tömör 3 hónap levelezés volt.

Aztán lehet még sorolni: külföldön a busz nyáron hűtve, télen meg fűtve van. Budapesten fordítva van.

Az ilyen gyerehaza.org (miért nem .hu????) idétlenkedések helyett élhetővé kellene tenni az országot, s akkor a magyar ember magától hazamenne.

Hiába hozol fel 100 példát, hogy nekik sikerült, amikor a mindennapi tapasztalat az, hogy Magyarországon kirabolnak, leszarnak és nem hagynak élni ...
a fő probléma gyerekek hogy a zorvosok kint 10szerest keresnek, illetve hogy gondnélkül elismerik az országok EGYEDÜL! a zorvos diplomát...

fides megoldás:

1. az eu fizetések letörését követelni... a pofátlan fizetéseket adóztassák meg a tagállamok visszamenőleg 98%kal!!!

2. a zorvosi diplomát csak magyarul adjuk ki és TILCSUK meg a fordítását. írjuk rá: csak a magyar népköztársaság területén érvényes, uuppsz Magyarország...
egyébként is elmennek a zorvosok??? itthagyják a szeretett népünket? nincs ezekben hazafiság, hazaárulók! fellógatni minden orvost!

lázadó értelmiség??? erőszakkal dolgoztatni őket! ne is kapjanak fizetést. munkatábor... kivinni szibéria. és onnan be fehérorosz orvosokat!

azok majd megbecsülik a helyzetüket magyarban!!! még lehet kevesebb is elég nekik! vagy indiából!!!
@KevinMulder: hol élsz te? a propaganda nem jut el hozzád? a vezér tvje és rádiója? SIKER minden területen nyerésre állunk. sok a zellenség de mi vágjuk őket! megkérdőjelezed a fényes jövőt?

már csak pár ilyen van! de eltakarítjuk őket! a vezért kérdőjelezik, a hazát... tagadják. védjük meg!

www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1547-feljelentes.html
ja még egy a probléma gyökere...

a zorvosi egyetemen nincsen IDEOLÓGIAI tantárgy...
nagyon elkanászodtak a zorvosok... javaslom legyen!
a Pázmányról vendégtanárok egy kis magyarságot!
pl köszönni megtanítani őket!
és megköszönni a vezérnek hogy 80ezret is hajlandó...
@spontan: miért csak az orvos? Akkor már minden Magyarországon egyetemet/főiskolát/szakmunkást/általános iskolát végzett emberkének adót kellene fizetnie, ha külföldre távozik, nem? Vagy a mérnökképzés ingyen volt? Hívhatnánk úgy, hogy menekültadó.
@Apafarkas: igen felettébb logikus megadóztatni akinek nincs semmije... vagy ráterhelni, hogy garantáltan soha ne jöjjön haza...

én is ezt támogatom: ÖRÖK száműzetés...

de ne terelj... most csak-az-orvosok! az orvos a nemzet ellensége, mind zsidó-b@zi-coclib stb... ne védd őket mert te is a haza ellensége leszel...

egyébként meg türelmesen várj a sorodra. te is sorra kerülsz!
Ja, bakker, ha külföldön akarsz élni, akkor előtte fizesd ki a középiskolába járásod költségét, az általános iskolába járásod költségét, sőt, a szüleid képzésének költségét egészen 20 generációig visszamenően.. a létedet ugyanis csakis a csodálatos magyar államnak köszönheted, ha ez ellen teszel, rákos sejt vagy a nemzet testén!

Tudod, kedves Varánusz, az nagyon szép, amikor a szakembereket rabszolgamunkára képzik, aztán még hálásnak is kell ezért lenniük. Én ezidáig azt hittem, hogy az egyetemek azért működnek, hogy a tehetséges és tanulni vágyó embereknek bizonyos kondíciók mellett (pénzért vagy ingyen, ez magától a kultúrkörtől függ) lehetőséget biztosítsanak önmaguk kibontakozásra, fejlődésre akkor, ha ezért képesek áldozni és tenni és csinálni. Én azt hittem, hogy az egyetemek, ha van is bizonyos hibaszázalék és nem is lesz mindenkiből az, ami szeretne lenni, azért képeznek értelmiségieket. Tudod, az értelmiség az a réteg, aki beszél két-három nyelven, magas az intelligenciája, olyan szakmája van, aminek a műveléséhez ész kell és emiatt gyakorlatilag bármelyik kontinensen tud jó állást szerezni..
ez az a liberális, kozmopolita csürhe, aminek pont az az előnye a többiekkel szemben, hogy őket nem lehet etetni demagógiával, őket nem lehet megfélemlíteni meg fenyegetni, mert ebben az esetben szállnak fel a repülőre, és már el is mentek.. ők nem hajlanak el, nem árulják el az elveiket, őket nem lehet becsapni, mert rendelkeznek olyan képességekkel, mint pl. az értő olvasás meg a racionális érvelés.. én azt hittem, azért képeznek ilyen embereket, mert jó, ha egy országban sok ilyen ember él, azért, mert ezek azok az emberek, akik képesek változtatni a dolgokon ..

úgy gondoltam, hogy az egyetemek végső feladata ilyen kemény kötésű szakemberek képzése. De nem, hála az őszinte kormánykommunikációnak, megtudtam, hogy ez nem így van. Az egyetemek feladata lenézett, megvetett rabszolgák képzése, akinek bármelyik proli a szemébe vághatja, hogy "te mocskos fasz, az én pénzemből tanultál". Igazából nem is értem, miért nem zárják be az egyetemeket, a pénzt pedig pálinkafőzésre lehetne fordítani, valószínűleg mindenki sokkal elégedettebb lenne.
@VRbagoly: addig kell mindet verni még ki nem esik belőlük a gerinc... mint a zorvos kamarások.. azok már rendben vannak...

ki kell műteni a gerincet. ÁTNEVELŐTÁBOROK...

itt már nem segít a jószó! eerőszakkal kell kötelezni...

ellenkező esetben a szeretett vezér pocskondiázásáig is elmennek:

www.origo.hu/itthon/20110530-megkezdodott-a-rendvedelmisek-tuntetese-a-kossuth-teren.html
@kadarnepe: egy közepes multinál egy manager az autón és a ktsgtérítésen kívül megkapja a milláját. Egy osztályvezető főorvos esetében sem lenne istentől elrugaszkodott összeg, mégha ez jelenleg Mo-n a köznép számára beláthatatlanul nagy összegnek is számít.
@Mária: Én ki tudom, ha nem csuknak le érte. De annak a páciens nem fog örülni... :-)
@Apafarkas: Vannak közepes multinál manager barátaim, azért az 1 milla _nettó_ ott sem általános. Itthon az egy milla nettó inkább csak a nagy multik közép-felső vezető szintjein és felette, valamint az állami cégeknél dívnak.

Egyébként nem azt mondom, hogy nem érdemelné meg az orvos, hanem azt, hogy ezt nem tudnánk kifizetni. Ha ilyen béreket szeretnénk adni, akkor az éves szinten mondjuk 400 milliárd plusz lenne (mert akkor már húzzuk fel a nővérek béreit is európaira). És ez a jelenlegi kiadásokhoz képest pluszban, sőt évente!

És ha ezt megtettük, akkor jogosan kérdezhetik, hogy hol vannak a tanárok, rendőrök, tűzoltók stb.
@kadarnepe: Manager nem az, aki a call centerben ücsörög, hanem a cég felsővezetése. A középvezetők (3-15 beosztottal) 5-6k-t visznek haza.
@a-kis-herceg:

Eu fizetések letörését követelni :)))
@Mária: van még fid eszes 5letem...

pl VÉSZ- vagy SZÜKSÉG helyzetet hirdetni és BERENDELNI az orvosokat...
aki nem megy azt statáriálisan főbelőni...
és utána fellebbezhet (mert jogállam van azért... mégis)
Azt kellene felfognia végre a kormánynak, és azoknak is, akik azt mondják, hogy ha a doktor kevesli a fizetését, akkor menjen el utcát seperni kicsit több pénzért, hogy az európai unió azért unió, mert ha Kovács17 frissen diplomázott doktor úr úgy dönt, hogy neki kevés az itt kapott pénz, akkor fogja magát és nyugatabbra megy 1-2 ezer km.-t, hogy ott dolgozzon, akár tízszer annyiért mint amennyit itthon kapna ugyanazért a munkáért.
Azt kellene megérteni végre, hogy az emberek európai uniós jogaiból fakadó, szabad mozgásából adódóan, mindenki a lehetőségeihez képest ott fog élni, letelepedni és dolgozni, ahol megfizetik a munkáját.
És ha ez nem MO.-n történik meg, akkor nagy valószínűség szerint nem az orvos a hibás.
Ez nem arról szól, hogy az orvos szolidaritásból itthon marad, mert magyarnak született. Ez arról szól, hogy valamiből neki is élnie kell, és ha ezt tőlünk nyugatabbra sokkal nagyobb pénzekkel és juttatásokkal fogják honorálni, akkor teljesen érthető, hogy lesznek olyanok, akik távozni fognak.
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogyha ettől a kormány és az elvakult hívők szemében ezek a távozó orvosok népellenséggé válnak, akkor talán jobb is nekik, hogy a távozás mellett döntenek.
Nagyjából ennyi.
@Bergeroth: minden orvos hazaáruló! nemzetvesztő...

tanárok mérnem mennek? vagy a rendőrök? na mi van. megfogtalak?
@Trisztán: lehet otthon boldogulni, de ha a sajat labamon kijottem, sikeres lettem, es vegul ugy dontok, hogy hazamegyek -- akkor tenyleg azt gondolod, hogy teged foglak megkerdezni, mint megelhetesi politikust, hogyan irjak oneletrajzot, illetve hogy ertelmezzem a munkaszerzodest?

Hulyenek nezel, komolyan?

Azok, akiket igazan haza kellene hozni, kepzett, versenykepes, sikeres emberek, es ezek utan ti a vallalati kulturaval (amit nem ismertek), a magyar adorendszerrel kapcsolatosan szeretnetek informaciot adni? Azt hiszitek, aki gond nelkul valt orszagot, beilleszkedik, annak az a legnagyobb problema, hogy nem tudja, milyen otthon egy munkaszerzodes?

Nem, ez csak valami rossz vicc lehet, vagy csak egy lepes a _ti_ politikai karrieretek epiteseben. Ami a celkozonsegnek kellene, az egy mutyimentes koz- es versenyszfera, kiszamithato adorendszer (egyebkent az uj adorendszer szerintem kifejezetten jo azoknak, akiknek haza kellene menni, hiszen tobbseguk jol keres), stabilabb gazdasag, kevesebb burokracia. Ezt probaljatok epiteni, ne hulyesegekben 'segiteni' a kint eloknek.
@janper: nagyot jót írtál!

"Azt hiszitek, aki gond nelkul valt orszagot, beilleszkedik, annak az a legnagyobb problema, hogy nem tudja, milyen otthon egy munkaszerzodes?"

Igen, szerintem ezt hiszik. Annyira fogalmuk sincs a való életről és az országban uralkodó állapotokról, hogy frankón elhiszik, náluk van a bölcsek köve, mindenki segghülye, és ők majd lesznek kegyesek leereszkedni hozzánk elmondani a tutit. A saját brancsukban ezt jól meg-, illetve bebeszélik egymásnak, és egyszerűen nem veszik észre a valóságot.

Más (logikus) magyarázatot én nem látok. Párhuzamos univerzumban élnek, ennyi.
@janper: @Zedder: @KevinMulder: hát ja...

nyilván nem véletlen beszél a poszt is túrórudi automatáról...

bármi csak a pénzt ne kelljen szóba hozni... erőszak, mézesmadzag, megosztás,uszítás... semmi sem drága...

mindent KAMUnikációval próbálnak kezelni... valós problémákat RÁOLVASÁSsal...

tartok tőle ez így nem fog menni...
@Trisztán: "körbe lehet nézni és boldogulni itthon is... és ennek bizonyítására személyes példák, és életek egész sora áll"

Ja, pl. a KDNP ifjúsági szervezetének vezetőjéé, végülis nem árult zsákbamacskát: sokkal jobban megél itthon politikai seggnyalásból, mint amire külföldön a képességeivel jutott. Hát ezt tényleg nem lehet más országban elérni, ez az igazi Magyar Álom...
az a szörnyű, hogy egy felnőtt ember egyáltalán 80.000.- Ft nettóból kell éljen, mindegy, hogy orvos vagy utcaseprő. Viszont az is igaz, hogy ha egy gyerek fodrász akar lenni, akkor komoly pénzt kell fizessen a tanulásáért. (vagy asztalos vagy bármi)Nem sajnáljuk a pénzt a nyelvtanártól sem, ha nyelvet akarunk tanulni. A később kamatoztatható tudás pénzbe kerül, sokba. Igazságtalan, ha egyesek az ingyen vagy névleges pénzért itthon kapott tudást külföldön kamatoztatják. Ilyenkor hol van a sok 'magyarkodó' honfitársunk?
@janper: :)) Ezt ezeknek magyarázod? Reménytelen, hisz olyan elvakultak. Másrészt abban a szerepkörben, amiben a közvetítéssel próbálnak villogni, tök hiteltelenek is!
Van néhány komolyabb referenciával és hitelességgel rendelkező, nemzetközi szinten is mérvadó cég a piacon, akinek még komoly súlya, befolyása és kapcsolatrendszere is van. A politikától pedig inkább tartózkodnak, ezekkel ellentétben... Ezek a szerencsétlenek meg azt próbálják elhitetni, hogy ők itt labdába rúghatnak. Komolytalanok, hiteltelenek a politikai hátszelük miatt, mint bármely hasonló pártmarhaság lenne. Az a marha, amelyik meg ezekre alapozna ilyen esetben, meg is érdemli!
@kadarnepe: Most vettek 1.800 mrd forintért MOL-t. Ez a kezdő orvosok bérének emelkedését 10 évig fedezte volna (többletköltség), illetve ha a 300 mrd-dal számolok, akkor 6 év az eredmény.

Mi az, hogy megvonjuk az állampolgároktól az ellátást, miközben meg dobáljuk szét a pénzt (HITELBŐL)????
@Kismac: Sőt, mint kiderült, az IMF pénzes duma is hazugság, nem abból lett megvéve... Szóval hiteles emberek ezek is ám!
@kicsi11: hajszálpontosan. És a magánintézményeknél pedig kihagytad azt a nem csekély dolgot, hogy amikor végeztem, odamegyek a pénztárhoz és fizetek. Megmondják mennyit és én kifizetem.

Nincs az a jaj_hogy_adjam_oda_a_doktor_úrnak_a_hálapénzt kínlódás. Nincs az a megalázó helyzet se a dokinak, se nekem.
Még egyszer írom:
Tárgyi tévedés, hogy "A kezdő orvosi fizetésnek követelt átlagbér háromszorosa" a cél.
Az orvosi átlagbérek háromszorosra emelése lenne a cél, konkrétan 3x 140 ezer forint nettóban.
A KEZDŐ orvosi fizetést nettó 200 ezer forintban jelölte meg az MRSZ, a kezdő szakorvosi bért pedig nettó 300 ezer forintban.
Egyesült Királyság, Németország, Norvégia, Svédország kb. 700 ezer - 1 mó forintnyi fizetést adnak a kezdő orvosoknak. Ezt azért írom, mert az MRSZ egyrészt ennek tudatában arányosított. Másrészt meg megkérdezte, felmérte a fiatal orvosok véleményét, hogy mennyi lenne az a kezdő fizetés, amit megfelelőnek/vállalhatónak/arányosnak találnak, és amely mellett kevésbé tennének lépéseket kivándorlás irányában. Így jött létre végül a megjelölt összeg, ami tehát a teljes orvostársadalom átlagbérének háromszorosa, míg a kezdők mostani bérének bő kétszerese (jelenleg a kezdő orvosi bér bruttó 129500 Ft, a hiányszakmákban dolgozók ennek 150%-át kapják, rendelet alapján - már ha a munkahelyük kifizeti nekik).

Ügyeleti bér: a kórházi pótlékokról nem tudok biztosat mondani, a magán ügyeleti szolgáltatók óránkénti nettó 1000-1500 Ft-ot fizetnek, ez 12 óra, este nyolctól reggel nyolcig.

És végül számoljunk:
1. orvosok + ápolók dolgozói létszáma: kb. 135 000 fő. (nol, index cikkből - 2000 fő vándorolt ki 3 hónap alatt, ami a teljes állomány 1,5%-a.)
2. nézzünk abszolút 150 000 Ft-os emelést (ugye a kezdő orvosoknál ez kb. 110000 Ft lenne).
3. 12 hónap van.

135 000 fő x 12 hó x 150 000 Ft annyi mint
243 milliárd forint évente.

Egy részét az eü.-ből lehetne fedezni racionalizálással, a gyógyszerkassza variálásával.
Más részét máshonnan - az ország éves költségvetésének főösszege 13 ezer milliárd forint körül van.
Ennek tehát 1,9%-a lenne a szóban forgó fizetés-kiegészítés, ami százalékban persze nem sok, de amúgy meg igen tetemes.
Kérdés, hogy pontosan mekkora az eü.-s költségvetésen kívülről szükséges összeg...
Ugye most beleszámoltam az ápolókat is.

És az is kérdés, hogy fontos-e eléggé hosszútávon Magyarországnak, illetve a politikai döntéshozóknak, hogy itthon tartsák a (fiatal, mennek ki idősebbek is, de a fiatalok agilisebbek és mobilisabbak, ezért emlegetjük őket) magyar orvosokat, ápolókat.
@Zedder:

Nem én akarok munkaügyi tanácsokat adni, hanem szakképzett, gyakorló HR-tanácsadók, akik önkéntes és ingyenes alapon vállalták, hogy rászánják a szabadidejüket azokra, akik tenni is szeretnének az itthoni boldogulásukért.

Az ATV interjúrol meg annyit, hogy a pártirányított megélhetési fikázás bajnoknője csont nélkül pattant le a tenni akarásról. www.gondola.hu/cikkek/75799-A_szemelyes_Turo_Rudi.html
@janper:

"tenyleg azt gondolod, hogy teged foglak megkerdezni, mint megelhetesi politikust, hogyan irjak oneletrajzot, illetve hogy ertelmezzem a munkaszerzodest?"

öööö...NEM. Hanem szakképzett, gyakorló HR-tanácsadókat, akik önkéntes és ingyenes alapon vállalták, hogy rászánják a szabadidejüket a hazatérni készülő magyarok segítésére (gyerehaza.org/node/174)... vagy lehet menni fizetős HR tanácsadóhoz (és pl. találkozni ugyanazokkal).

ÉS igenis, aki külföldön végzi el az egyetemet annak elkél a segítség munkaügyekben és segít neki, ha valaki elmagyarázza a magyar adórendszer előnyeit és hátrányait.

Egyébként meg persze, hogy nehezebb itt az élet, és persze, hogy nehezebb itt boldogulni, de sokakat pont ez a "engemmá' nenézzenek itten hülyének" csípőből mindent lehúzó magyarugaros stílus(od), ami sokakat visszatart a hazatéréstől.
@Trisztán: Szerintem pedig, inkább a szemeteknek és fületeknek higgyetek...
Ez bizony nagyon gyengusz szereplésed volt! Az érvelésed gyenge, átlátszó és hiteltelen.
atv.hu/video/video-20110324_azbej_tristan
A hölggyel valóban nem vagytok egy súlycsoportban... Ez nem rád hízelgő!
A hölgy néhány klasszissal feletted áll. "KOMMUNIKÁCIÓS SZAKEMBER" A HÖLGY! Még jobboldalról is hívták tanítani.
Amíg a nyelvtannal és a ragozásokkal is komoly nehézségeid vannak neked, addig ezt a csajt fikázni, nagyon kevéske vagy te... Ha őt minősíted a fikázás bajnoknőjének, akkor te a hiteltelenség és demagógia kiscserkésze lehetsz - ha felnősz egyszer... De addig, nagyon gyengusz próbálkozás! Oszt még hiteltelen is, a politikai hátszeled miatt! Szóval inkább a szemünknek és fülünknek hiszünk, mint neked...
@Dr. No:

Egy szolidabb facepalm után azért válaszolnék neked is. Szóval a honlapunk alapján csak megélhetési politikusként lehet itthon megélni. Aha, akkor mi a helyzet a többiekkel itt gyerehaza.org/itt_is_lehet ?

Mi a helyzet a kutatóval, mi a helyzet az életviteli tanácsadóval, mi a helyzet a közgazdásszal, mi a helyzet a szoftver-fejlesztővel, mi a helyzet az informatikai vállalkozóval, mi a helyzet jogászlánnyal vagy mi a helyzet az ASZTALOS sráccal?

Az én képességeimről annyit, hogy amikor hazajöttem, akkor a kereset-vesztésem 65%-os volt, amagyar valóság miatt 4 év alatt 5-ször váltottam munakhelyet, megjártam a csatornát is (szó szerint), és tény, hogy pár hónapja környezetpolitikával foglalkozom, de gyerehaza.org-ot és az IKSZ-et lelkesedésből és segítő szándékból csinálom/csináljuk, összesen 40.000 Ft-os költségvetés mellett. Tudom, hogy nehéz elfogadni, hogy a politika Cusival szemközti oldalán nem a pénz jelent mindent, de ez van.

Ja, pl. a KDNP ifjúsági szervezetének vezetőjéé, végülis nem árult zsákbamacskát: sokkal jobban megél itthon politikai seggnyalásból, mint amire külföldön a képességeivel jutott. Hát ezt tényleg nem lehet más országban elérni, ez az igazi Magyar Álom...
@Trisztán:
Tisztelt Trisztán, önmagában a kitartó próbálkozás tiszteletreméltó lenne (ha mégoly béna is), de a pártmelegből történő csábítgatás (ráadásul ennyire demagóg módon) a legenyhébb kifejezéssel élve is hiteltelen. Kérem, vegye észre, nem teljesen véletlen, hogy a túró rudis és pörköltes érvek emlegetése nem ok nélkül vált ki artikulálatlan véleményeket.
Nem, nem az értő olvasással van a gond. Sokunk eljutott a metaforák értelmezésének tudományáig – csak éppen ezek a legkevésbé sem metaforák. Maguk is jól tudják, hogy Magyarország maximum ennyit tud sorompóba állítani, nem többet. Minden más állítás kozmetikai célú maszatolás és statisztikai hibahatáron belül lévő, protekciós álláshoz jutás. Az az igazság, hogy aki innen egyszer elment, az OKKAL ment el, márpedig az okokkal semmi nem történt (hacsak nem lettek még sürgetőbbek). Ha kérhetném, ne játsszuk már ezt a dajkameséset, hogy tömegek számára lenne érdemes visszatérni! Vegyük észre, hogy Magyarország a társadalom DÖNTŐ TÖBBSÉGE számára egy élhetetlen ország, túró rudi ide vagy oda. És ez a diskurzus – jó lenne már felfogni végre – nem kizárólag a pénzről szól, hanem a kiszolgáltatottságról, a gyűlölködésről, a törvény előtti bizonytalanságról, a kiszámíthatatlanságról, a pártos seggnyalásról, az uram-bátyám viszonyokról, a nem szakmai, hanem lojalitásalapú előrejutásról, a butaságról, az erőszakkultuszról és még számos egyéb tényezőről, amikről Önök alighanem még álmukban sem gondolkodtak el. Vagy azért, mert burokban élnek, és a hermetikusan záró A8-as Audiból ez mind nem látszik, vagy azért, mert olyan cinikusan demagógok, hogy még magukat is áltatják. Nem tudom, melyik a rosszabb. Mindenesetre a kitartó szajkózás nem pótolja a reality checket...
Korábbi bejegyzésében írt valami olyasmit, hogy számos példa van rá, hogy itthon is boldogul az, akinek külföldön sikerült. Na igen, bizonyára vannak ilyen díszpintyek, ha másutt nem, a saját soraik között, hogy lehessen mit mutogatni.
De vajon tudatában van-e egy közelítő számnak, hogy minden X sikeres hazatelepülőre hányszor X sikertelen jut? Értem én, hogy ezzel nem kampányol, nyilván én sem ezzel kampányolnék. De nagyon jól esne, ha nem nézné az embereket komplett idiótának. Pusztán azért, mert nem azok. Pontosan azok nem idióták, akiket haza kívánna csábítani hugyért-szarért, no meg az ismert közállapotok élvezetéért.

(PS: Külföldről ostoba fejjel hazatelepülő vagyok, eddig két és fél évem bánja a botor döntést. Kint nettó 1950 EUR-t kerestem kezdő kutatóként. Plusz bejárhattam a fél világot részben céges pénzen. Magyarországon az eddigi legjobb ajánlatom (1000+ jelentkezés!) bruttó (!) 145ezer forint volt, semmi egyéb juttatás, legyek boldog vele, hogy dolgozhatok. Szerintem a hiba nem bennem van, hogy hamarosan ismét húzok el innen. (Tudom, nem fogok hiányozni.) Ezt csak a miheztartás végett.)
@Boli:

Ki kinek drukkol. Egy bizonyos vonaltol errefelé hangosan röhögtek a riport alatt, ahogy minden "szúrása" mellémegy a szerkesztőasszonynak (beleértve azt a vicces homofób blöfföt) ... a vonal túl pedig -egyébként érthetően- frusztrált emberek gyepálásnak fogták fel, ahogy Olga hisztérikusan nyomatja, hogy "nadehát túúúúróóóórudival". Nem csinálok belőle büszkeségi kérdést, kiálltam, felvállaltam, és reményeim szerint heteken belül hazatérők munkaszerződését és önkormányzati programokat fogunk tudni felmutatni.
@hungarisztan: Majd jól megmagyarázzák, hogy Benned van a hiba, meg különben is, de ettársak, hisz mi csak a JAVA(I)TOKAT akarjuk...
A múltkor ez a legény, a rengeteg élettapasztalatával és hihetetlen sikereivel a háta mögött, szerény személyemet is lecinikusozta. :)
Tőle és a hasonszőrűektől ez számomra dícséret, hisz ha megnézzük kedvenc Semjén és Viktor cinikus és képmutató főbajnokaikat, akkor ebben a körben ez valamiféle dícséret lehet. Hisz hol vagyok én azokhoz képest? Egyszerű kezdő...
Meg hülye MAGYAR, aki tényleg ragaszkodik a szülőföldjéhez, immáron ezer éve!
@hungarisztan:

Tiszteljük meg egymást azzal, hogy odafigyelünk arra, amit a másik mond. Amikor azt írom, hogy Magyarországon is lehet boldogulni, és, hogy erre példák is vannak, akkor pont arra gondolok, amit leírtam. Se kommentjeimben, se nyilatkozataimban, se a honlapunkon nem szerepel az, hogy itt a kánaán, és mindenki szerencsével jár idehaza.... sőt azt sem írtuk, hogy gyerehaza.org és az IKSZ megváltoztatja a magyar bérszinvonalat, a közhangulatot és az általános munkaadói felfogást.

Az egyedüli állításunk, hogy igenis vannak életpályák az asztalostól a kutatón át akár a politikusig, amit viasszatérők sikeresen befutottak itthon, tehát ez másoknak is sikerülhet. Ehhez a vállalkozáshoz akarunk átadni minden hasznos információt, tanácsadást és személyes példákat mutatni, amiből talán tanulni lehet. A kevésbé látványos része a dolognak az a szakpolitikai tevékenység, amit a háttérben művelünk, és aminek szintén a hazatérők boldogulásának a megkönnyítése a célja.

A kutatókkal egyébként kiemelten foglalkozunk: (gyerehaza.org/node/151 , gyerehaza.org/node/144)

Üdv és sok sikert!

Tristan
@Boli:

Ezek az arányok:

Minden 100 emberre aki ebben a cinikus stílusban fitymál minket, jut kb. 10, aki segítségért fordul hozzánk, közülük 5-nek tudunk segítni és 2 az, aki felajánlja, hogy beszáll a gyerehaza.org csapatba és a maga területén próbál segíteni másokat.
@Trisztán: vannak:)))) siker sztroik. aki joban van a fides szel az sikeres...

a feudalizmusban is vannak kis sikerek... pl ha sokat nyalsz püspök is lehecc...

vagy ott van a zorbán lova... smit... aki írni is alig... de anyelve...
@Trisztán: ja és figyelj csak. ha én nagyon jo lehetőséggel kint lennék sz@rnék az egészre... hazafias lelkesedésből nem éltem a lehetőséggel amikor kint voltam és lehetett volna...

viszont most felmerült bennem el kéne menni, csak most fordítva a lehetőség meg épp nincs...

próbáljuk meg az itthon lévőket itthon tartani... előbb...
@Trisztán: Elöljáróban azt hadd mondjam el, becsülöm, hogy nem a tipikus egy hozzószólásos politikus vagy, hanem látszólag többször is visszanézel olvasni a reakciókat. Más kérdés, hogy nagyon nem értünk egyet, de hát addig szép a világ, amíg van különvélemény, nemde?:)

"Nem én akarok munkaügyi tanácsokat adni, hanem szakképzett, gyakorló HR-tanácsadók, akik önkéntes és ingyenes alapon vállalták, hogy rászánják a szabadidejüket azokra, akik tenni is szeretnének az itthoni boldogulásukért. "

Ezzel az a baj, hogy akkor mi is a te szereped itt? Kommunikációból megbuktál, tehát a PR-t kizárom. Munkaügyhöz sem értesz a saját bevallásod szerint. Azért az szép, hogy már régiós alelnök vagy, az ilyen huszonéves "iskolapadból a menedzserszékbe" típusú emberek mindig annyira okosak és hitelesek tudnak lenni.:)))

"Az ATV interjúrol meg annyit, hogy a pártirányított megélhetési fikázás bajnoknője csont nélkül pattant le a tenni akarásról."

Na ez a szomorú, az elvtársaid már elkezdtek lehúzni maguk mellé, és csak a bebiflázott szöveg megy. Ha tényleg elmennél egy kommunikációs tréningre, akkor azt is megtanulnád, hogy a vitapartnert nem a személyében kell támadni, hanem valós érvekkel a mondanivalójuknak és/vagy cselekedeteiknek illik ellentmondani.

"és tény, hogy pár hónapja környezetpolitikával foglalkozom, de gyerehaza.org-ot és az IKSZ-et lelkesedésből és segítő szándékból csinálom/csináljuk, összesen 40.000 Ft-os költségvetés mellett."

Szerintem konkrétan a pénzről senki sem kérdezett, de ez egy árulkodó, mondhatni védekező állítás. Mondjuk igen nehezen értelmezhető, mert mit jelent a 40 ezres költségvetés? Ez az IKSZ napi, heti, havi vagy éves költségvetése? Ennyit kaptok egy-egy cikk után? Ez a havi bér, vagy mi ez?

Mivel a kollégáid, elvtársaid nagy része burokban él, elárulom, hogy valós élethelyzetben, egy magyar állampolgár (aki nem tagja a politikus-maffi, elnézést "elitnek":)) számára a 40 ezer forint iszonyúan kevés, megélhetésre elégtelen, mégis sokaknak kell ezzel összemérhető összegből túlélniük. Igaz, ők nem is politizálnak és fórumoznak, nem akarnak "önmagvalósítani" és "segíteni" a külföldre szakadt báránykák akolba terelésén. Ők megragadtak a Maslow-piramis alján, és egyet szeretnének: túlélni.

"Tudom, hogy nehéz elfogadni, hogy a politika Cusival szemközti oldalán nem a pénz jelent mindent, de ez van. "

Ejj, már megint ez a személyeskedés. Elárulok egy nagy titkot: aki nincs veletek, az nem feltétlenül van az ellenféllel sem!

Zárszóként bennem azért van egy halvány reménysugár arra, hogy a blogok és hozzászólások gyűrűjében esetleg ráébredsz: fordítva ültök a lovon. Vagy az egész idealista mézes-mázos szöveg eleve egy nagy kamu, ezt te is tudod, csak hát "meg vagy fizetve" akármilyen módon, hogy ehhez a sületlenséghez adod a neved és arcod.
@Trisztán: Ellentétben veletek, nem szoktam nézni a műsort, műsorokat az ATV-n, csak most kerestem ki a videotárban ezt és néztem meg. A hölgy nagyon is talpraesett volt, a hisztériától messze, én inkább az előtte ülő, megszeppent képén és időnkénti össze-vissza hablatyolásától szórakoztam jól a riporton!
Én ennek az országnak drukkolok! Továbbá szeretném, hogy ne a politika és pillanatnyi percemberkéi akarják nekem megmondani a mindennapok helyes irányát. Nagyfiú vagyok, eldöntöm én!
A külföldről hazatelepülőknek azt is elmondtátok, hogy a magánynyugdíj megtakarításokat einstandoltátok pillanatok alatt? Pénzt vontok ki az egészségügyből és az oktatásból? Tudják, ezt is? Tudod kultúrállamban ilyet nem szoktak.
Kicsit sokba fájtok ennek az országnak, pláne a cocik garázdálkodásai után!
Nem kell a TI magyarkodásotok, nem hiteles... Az "egy bizonyos vonaltól errefelé" szövegre én meg azt mondom, hogy egy bizonyos IQ felett pedig elszörnyedtek rajtatok! :)
@Trisztán: a nyomorult blogmotor benyelte a hosszabb valaszomat, szoval csak roviden.

Sosem huztam le en block Magyarorszagot, sosem vertem a mellem, hogy kikoltoztem, sot, tervezem a hazakoltozest is.

Ugyanakkor fajo azt latni, hogy az otthoni politikusreteg azt gondolja, hogy egy szakembert az akadalyoz a hazateresben, hogy nem tudja osszerakni az oneletrajzat, vagy zavarba jonne egy allasinterjun. A HR-tanacsadasert nem szokas fizetni egy bizonyos kepzettseg folott, mert van eleg fejvadasz, aki kapkod erted, foleg, ha van kulfoldi tapasztalatod.

Tehat tovabbra is az a keresem, hogy mint politikusok, azon dolgozzatok, hogy legyen _ter_ hazajonni, csokkenjen a burokracia, csokkenjen a feketemunka, a korrupcio. Ezzel tudnatok a legtobbet tenni. Aki hazajon, ugysem a penz vagy a jo allasok miatt fog hazajonni, szakmailag az esetek 98%-aban brutalisan nagy valtas lefele, ha hazamesz dolgozni NY-bol, Londonbol, a Sziliciumvolgybol vagy Japanbol. Amiatt fog hazamenni, mert ilyen-olyan ok miatt hianyzik neki a kornyezet - akinek nem hianyzik, az nem fog hazamenni. Tehat ne az allaskeresessel foglalkozzatok, hanem a szocialis es politikai kornyezettel.
@Trisztán: nekem van par otletem egyebkent, ha jarok otthon, valahogy felkereslek titeket -- csak kivancsisagbol, hogy mi lehet/sz belole.
@Apafarkas: "Manager nem az, aki a call centerben ücsörög, hanem a cég felsővezetése. A középvezetők (3-15 beosztottal) 5-6k-t visznek haza."

Nyilvánvaló, hogy a call centerben ücsörgők valamint a meki floor managerei nem managerek. Több száz fő fizikai munkást foglalkoztató termelő multinál a felső vezetés (nem az ügyvezető, hanem a felső vezetők) nem ritka, hogy 600-700 nettó körül visznek haza (és nem milliókat).

Már a közepes multiknál a manager egyáltalán nem felsővezető, inkább a középvezetőket jelenti. A felső vezetők (direktorok és felette) tényleg megkapnak millió felett nettóban, de ez már többszáz fős cégeknél szokott lenni, ahogy a mezei dolgozóknak is fősuli kell.
@Kismac: "Most vettek 1.800 mrd forintért MOL-t. Ez a kezdő orvosok bérének emelkedését 10 évig fedezte volna (többletköltség), illetve ha a 300 mrd-dal számolok, akkor 6 év az eredmény."

"Csak" 500 milliárdért vettek, azaz jó, ha két évet kitartott volna. Ezt pusztán azért írtam, hogy jó számokkal számoljunk.

Szerintem is emelni kellene az orvosok bérén, csak ez túl sok, ennyit nem tudunk megengedni.
@Leguanember: A GDP 1.9%-a évente hatalmas összeg. Csak viszonyításként:
- ez több, mint az ország egy havi nyugdíjkiadása
- kb. ennyit költ az állam egy évben középfokú oktatásra
- ötször annyi, mint amit összesen költünk tűzoltóságra és katasztrófavédelemre
- ennyit költünk rendőrségre, határvédelemre és nemzetbiztonságra összesen
@Zedder:

Azt hiszem, hogy eltértünk a lényegről, de:

"Más kérdés, hogy nagyon nem értünk egyet, de hát addig szép a világ, amíg van különvélemény, nemde?:)"

Korrekt. Igyekezni fogok eredményekkel bizonyítani az igazamat. Beszéljünk fél év múlva. :)

"Ezzel az a baj, hogy akkor mi is a te szereped itt?"

Ha ez érdekes, akkor az én szerepem az, hogy a gyerehaza.org kezdeményezés az én fejemből pattant ki (gyakorlatilag akkor, amikor hazajöttem USA-ból). Egyébként más is próbálkozott előttem... nem sok sikerrel. Az elején civil kezdeményezésként akartam elindítani, de nem álltak rendelkezésre az erőforrások hozzá. Így végül a politikai közösségem, az IKSZ karolta fel a témát. Én vagyok a honlap egyik szerkesztője és én koordinálom azokat a kapcsolódó szakpolitikai javaslatokat, amiken dolgozunk. "Ikszesek", "hazatértek" és a honlap hatására önként jelentkező fiatal szakemberek segítenek a HR-tanácsadásban és segédletekben, stb.

"Azért az szép, hogy már régiós alelnök vagy, az ilyen huszonéves "iskolapadból a menedzserszékbe" típusú emberek mindig annyira okosak és hitelesek tudnak lenni.:)))"

Vicces, hogy pár sorral arról írsz, hogy a személyeskedés mennyire nem pálya. :) Ha ennek a vitának tényleg rólam kell szólnia, akkor annyi önéletrajzi helyesbítést engedj meg nekem, hogy nem vagyok huszonéves és mind a szakmában, mind a politikában végigjártam a lécsőfokokat.

"Szerintem konkrétan a pénzről senki sem kérdezett, de ez egy árulkodó, mondhatni védekező állítás. Mondjuk igen nehezen értelmezhető, mert mit jelent a 40 ezres költségvetés?"

Március 12. óta már vagy százszor lefutottam ezek a köröket. Itt a fórumon A8-asba vizionáltak engem, stb., a következő az szokott lenni, hogy a fiatal kereszténydemokraták nyilván sokmilliós állami támogatásból "hülyítik a külföldi magyarokat". Jelzem, hogy a mindenki önkéntesen és ingyen segít nekünk, a honlap maga összesen 40e-be fájt.

"...esetleg ráébredsz: fordítva ültök a lovon. Vagy az egész idealista mézes-mázos szöveg eleve egy nagy kamu, ezt te is tudod,..."

Én ezt nem tudom értelmezni. Van egy jó és nemes kezdeményezés, van mögötte szakmai és tartalmi elképzelés. A körítésbe bele lehet kötni, és elfogadom, hogy a magyar népléleknek tenyérbemászó az USA-ból importált optimizmusom, meg az "nemzeti romantikus országimidzs" de ennek ellenére kitartok amellett, hogy a bár Magyarországon nehezebb boldogulni, igazán boldogok legtöbben csak itthon tudunk lenni.

Üdv: Tristan
kösz a kommentet, és, hogy másodszorra is megírtad.

Részletkérdésen vitázunk, de továbbra is állítom, hogy nem minden szakembernek evidencia a magyarországi álláskeresés, főleg ha nemrég végzett az illető és méginkább, ha külföldön szerezte a diplomáját. Ezért is fordulnak hozzánk.

Abban egyetértünk, hogy általában nem az anyagiak miatt fog valaki hazajönni. A sokat támadott "10-es listánk" úgy született, hogy körbeküldtem egy kérdőívet 20 hazatért vagy még külföldön levő barátomnak, amiben arra kérdeztem rá, hogy mi az ami hiányzik/hiányzott nekik Magyarországból. Amint azt a toplistánk is mutatja a válaszok az alapszintű létbiztonságtól a banális apróságokig terjedtek.

Abban is egyetértünk, hogy a bürokrácia csökkentése az egyik terület, amivel megkönnyíthetjük a hazatérést. A legelső gyerehazás projektünk pont ilyesmiről szólt: www.nyest.hu/hirek/egyszerusitenek-a-diplomak-honositasat

Minden hasonló ötletet, észrevételt várok a fórumozóktól és szívesen beszélgetek veled személyesen is, ha itthon jársz. Kontakt: tristan (kukac) iksz (pont) net
@Trisztán: Ezt a rengeteg energiát fordíthatnátok hasznosabb dolgokra is. Például készíthetnétek honlapot arról, hogy miért jó amputáltatni az egyik heregolyónkat (pl. több hely marad a nadrágunkban, jobban vigyázunk a maradék egyre, csökken a tesztoszteron-szint és kevésbé leszünk agresszívek, stb.), vagy miért éri meg eladni minden vagyonunkat, és utazó koldusként végigvergődni a távol-keleten (mert életre szóló élmény, nyelveket tanulhatunk, ha nincs nálunk egy vas sem, talán nem ölnek meg minket, pénz nélkül az ember átjut a tű fokán és bejuthat a mennyekbe, stb.) ..

tény, hogy a pártpolitika hanyagolja ezeket a területeket, de azért ezeknek az oldalaknak is lehet aktuálpolitikai hasznossága (pl. azok, akik idegesen és cinikusan fújnak a Fideszre, lehet, hogy egy heregolyóval lenyugodnának vagy elhúznák a belüket, de előtte minden pénzüket befizetnék az államadósságot csökkentő alapba). Szóval hajrá fiúk, ne ragadjatok le ennél az egy gondolatnál, ha már ennyire kreatívak és pengék vagytok, én várom az újabb világmegváltó ötleteket.
@Trisztán: köszönöm a válaszodat, továbbra is azt tudom mondani, hogy nem értünk egyet, mindenesetre érdekes olvasni a részletesebb véleményedet! A személyeskedésben igazad van, volt amit nem tudtam megállni, túl magas volt a labda. Mentségemre szóljon, hogy én egy mezei kommentelő vagyok, nem pedig politikus (mint pl. te), nem bánok olyan jól a szavakkal, mint egy vérbeli politikusnak illene...

A hozzászólásokat követni fogom, mert tágítja a látóköröm. Érdekes pro és kontra érvek hangzanak el!
@VRbagoly:

ok, de akkor meg olyan hülyeségekbe kötnél bele, hogy miért nem a jobb/bal golyókat szeretnénk amputáltatni. :D
@Trisztán: Abban egyetértünk, hogy általában nem az anyagiak miatt fog valaki hazajönni. A sokat támadott "10-es listánk" úgy született, hogy körbeküldtem egy kérdőívet 20 hazatért vagy még külföldön levő barátomnak, amiben arra kérdeztem rá, hogy mi az ami hiányzik/hiányzott nekik Magyarországból. Amint azt a toplistánk is mutatja a válaszok az alapszintű létbiztonságtól a banális apróságokig terjedtek.

Na ez az!
De miért megy el? Csak nem a létbizonytalanság miatt? Ezen tudtok segíteni? Hááát nem!
Nézd, én megpróbáltam. maradtam volna , évekig próbálkoztam. Igaz, nem politikai vonalon. Lehet, ha Ti támogattatok volna, egy kis politikai hátszél segíthetett volna. A szakmai kevés volt.

A véleményem: ha külföldön sikerült felépíteni magam, mi a fenéért próbálkoznék otthon még egyszer?
Kezdjem elölről?
Aki haza megy, miért megy?
a) lejárt a vízum ( USA, Ausztrália)
b) nem volt kialakult életvitele
c) sikertelen volt
d) honvágy ( bár az EU-ból órák kérdése, és hazamehetsz)

Tehát tényleg csak példákat tudsz hozni a hazaköltözők köréből. tömeges sose lesz!
Egyrészt: deklaráltan lesz... a szakmunkásokat, másrészt annyi munka meg nincs az értelmiségnek odahaza!
@kadarnepe: Írtam is, hogy tetemes összeg.
Viszont te GDP-t írtál. Az egyenlő lenne a költségvetés bevételével? (Ennek az 1,9%-áról van szó.) Elvileg ugye a GDP a nemzeti össztermék, aminek a konkrét, mozgó pénzösszegeknél többnek kellene lennie.
Megnéztem a vg.hu-n: "2010-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 27 120 milliárd Ft" volt, tehát kb. a duplája a költségvetés főösszegeinek. Ennek kb. 0,9%-áról beszélünk tehát (így is soknak tűnik). És még egyszer, amive én számoltam, az a teljes egészségügyi személyzet minden tagjának a nettó 150 000 Ft-os béremelése.

Ha mondjuk 12 000 pályakezdő orvost, szakorvosjelöltet nézünk, és a "kért" 100 000 forintos emelést, akkor kb. 14,4 milliárdról van szó évente. Így kicsit más az arány, ez bőven teljesíthetőnek tűnik, de akkor meg ugye ott van a bérfeszültség a kezdők és a 20 éve dolgozó tapasztaltabbak között. (Erre hivatkozva nem fizetik egyes kórházak a hiányszakmát választóknak az 50%-os bérkiegészítést.)
@a-kis-herceg:
Szerintem rendőrök és tanárok is mennek nyugatabbra, de most csak orvosokról volt szó.
Az pedig teljesen nyilvánvaló, hogy a nagy átlagra jelenleg a "rosszabbul élünk mint 4 éve" szlogen jellemző a legjobban.
Tudod hány olyan emberrel találkozok nap mint nap, akik maximálisan el vannak keseredve, mert bíztak abban hogy most jó lesz, de tényleg, a lehetőség is megvolt rá a 2/3-al, de "ezek" sem mások mint az előzőek, "ezek" is csak hazudni, lopni és becsapni tudják az embereket. Ha statisztikát kellene felállítanom, akkor 50 emberből 10-15 a külföldi távozáson gondolkodik. Ilyen mértékű kivándorlásban gondolkodó emberekre utoljára 56-ban volt példa!!
Csak a semmirekellők és a tudatlan ostobák fognak itt maradni, ők meg semmire sem jók, teljesen kivérzik a nemzet.
Bár ha orbánéknak is ez a célja, akkor nem szóltam. Akkor csak szép csendben csomagolok én is.
@Bergeroth: miért ? ki a fene gondolt mást? 2006-óta MINDEN önkormányzatban (megyék, városok) már a fides LOP...

most szólok... az elempére a válasz: nem lehet más...

csak hogy nehogy ujra csalódj...
@Bergeroth: egyébként én azt mondom barátaimnak. türelem. ha 1011 év feudalizmust kibírtak akkaor 1-2-3 év már mindegy

a fides nagyon erősen polgárosítja az országot (mellesleg akaratával szemben)

ha meg pár éven belül fides marad, akkor nagyon soka paraszt, akkor jogos a feudalizmus...

meglátjuk. optimista vagyok. lásd Esztergom
3x fizetés orvosoknak ? Na ne viccelj már. Legalább 5x, de ez az én véleményem. Ha másnak nem , nektek fel kéne már ébredni. Na jó szundikálást tovább .
süti beállítások módosítása