Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: "Kérdéses, hogy mennyivel haladhatott a sofőr, amikor megcsúszott, hiszen a képek alapján hatalmas... (2024.04.25. 14:11) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.03.31. 06:14 Fabius

Vasárnapra cserélt abortusz

Címkék: fidesz kdnp abortusz vasárnapi munkaszünet

Hiába mondja Orbán Viktor a kereszténydemokratákról, hogy sorsuk a „szövetség vagy felmorzsolódás”, pláne hiába vádolja őket Kövér a siófoki kormányülésen kipattant abortusz vita után kispárti létből fakadó túlérzékenységgel, azért lassan kiderül, hogy időnként bizony farhát rágja az anyókát.

A kereszténydemokraták folyamatos leintése csak egy darabig megy. Mert a biznisz az biznisz, valamit ők is be akarnak írni a magyar politika emlékkönyvébe a túró rudin kívül. Várható volt, hogy a koalíciós egymásra morgás után sarokba zavart keresztényeknek adni kell valamit az abortuszért. Körvonalazódni látszik a pótlék is, amivel eljátszanak csöndben míg a nagytesó tükörfényesre polírozza önmagát.

Abortusztörvény helyett megkapják a vasárnapot.

Legalábbis Harrach Péter tegnapi kijelentésének magabiztosságát figyelve lehet ennek alapja. Szerinte már egyeztetnek a minisztériumok a munka törvénykönyvének és a kereskedelmi törvénynek a változtatásán, a javaslat még ebben az időszakban parlament elé kerülhet, és jövő január elsejétől életbe is léphet.

A magam részéről azt szeretem, ha kormánypártjaink jó testvérekként viselkedve megosztják egymással a tortát, azt már kevésbé, ha az életvitelünkbe igyekeznek beleavatkozni ezzel. Úgy gondolom a hétvége a dolgozó ember szabadideje, és pont el tudja dönteni politikusok nélkül is, hogy mivel akarja tölteni. Azok akik hétvégén is dolgoznak azért plusz jövedelmet kapnak, és őszintén szólva én még senkit nem hallottam lázongani ezért. Cserébe sok családot látok hétvégi programot csinálni bevásárlóközpontokba, plázákba, gyakorlatilag az összes ilyen szombat vasárnap full kopp tele van. Egyrészt összekötik a bevásárlást egyéb, mondjuk gyerekeknek szánt tevékenységgel, másrészt sokan ha akarnak sem tudnak máskor jönni pont a munkájuk miatt.

De ez mit sem számít a családok felkent őrzőinek. Megvédik őket akár akaratuk ellenére, ahogy a nyugdíjukkal tették. Olyan apróságok, hogy az előzetes becslések szerint a hétvégén nyitvatartó cégek a dolgozóik 7-8%-át fogják elbocsátani azonnal, nem számít. Munkahely van bőven, majd elhelyezkednek, ha esetleg mégsem, akkor lehetnek visszavágott segélyű munkanélküliek Széll Kálmán nevében. De a vasárnap szent legyen és pihentető, a mindenit a szórakozni vágyó fejeteknek.

Ám a dolog nem ilyen egyszerű. Harrach kompromisszumnak nevezi, hogy nem vonatkozik ez mindenkire egyformán. Ahogy mindig, most is vannak kivételek. Kivétel például a termelő és szolgáltató ipar: magyarul kazánkovács és műkörmös lehetsz hétvégén is, de csemege pultban szalámiszeletelő az nem. Illetve dehogynem, amennyiben 280 m2-nél kisebb alapterületű családi vállalkozásban dolgozol. Ebben az esetben sem számít, ha kihagyod a délelőtti misét a családi ebéddel együtt a munka, és a Lázár tesók lelki üdve kedvéért.

Khmm. Tippeljük meg mekkora egy átlag CBA üzlet alapterülete?Ezzel nagyjából meg is érkeztünk oda, hogy vasárnap szinte kizárólag azoknak a multiknak nem lehet se nyitva lenni, se dolgozni, akik az ország második legnagyobb közteherviselői a kkv szektor után. Szerintem a szentvasárnapot egyszerűen nevezzük el válságadó plusznak, és helyben is vagyunk. Aztán persze előbb jelentsétek ki, hogy a gazok nem fogják akarni a kieső bevételeket áremeléssel pótolni mer'a Zorbán mérgesen toppantani fog, aztán mikor mégis, akkor vegyétek föl a lassan maszkotokká váló csodálkozó kisdobos ábrázatot, meredjetek bele a kamerába denemértjükhogylehetez ábrázattal. Majd nevezzétek ki Rogán őrmestert és Selmeczi kadétot egy szakasz mélységi felderítő élére kivizsgálni az esetet. Tudom, hogy a multikat utálni kell, de utálni kell a magyar munkavállalót is, aki bevételtől vagy egyenesen munkahelytől esik el? Mondjátok, a multik bevételével és dolgozói létszámával egyenes arányban csökkenő járulékfizetésekért, kevesebb lerótt adóért kit kell majd utálni?

Vagy, esetleg elgondolkodhatnátok azon, hogy az emberek életének vannak olyan részei, amit nem kell piszkálni, nem kell mindenáron megjavítani. Ha ti nem akartok vásárolni menni vasárnap, ne menjetek. Ha nem akartok dolgozni, ne dolgozzatok. De nézzetek minket is felnőttnek, és hagyjatok úgy élni, ahogy azt a társadalmi igényekhez igazodó kereskedelmi, szolgáltató iparral kialakítva megszoktuk.

Különben kiöntitek fürdővízzel a gyereket is. Az pedig az abortusz drágábbik fajtája lesz.
 

354 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr782787142

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bucit a dutyiba – vége a maszatolásnak? 2011.03.31. 16:54:44

A közelmúlt napokban néhány figyelemkeltő ítélet született a magyar független bíróságokon. Önkényesen ragadjunk ki közülük néhányat: a Geréb Ágnes-per, a maradandó fogyatékosságot okozó Stohl Buci, a zselici uzsorás, a félnótás Zuschlag és Benedek Fülö...

Trackback: Képzelt riport egy áruházigazgatóval 2011.03.31. 16:13:52

Megosztom A most következő írás pusztán a képzelet szüleménye, így minden bizonnyal pontatlanságokat is tartalmaz. Bármilyen a valósággal való egyezőség, illetve hasonlóság a véletlen műve! A budaörsi Octathlon sportáruház parkolójában állunk, az op...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez annyira szánalmas. Aki nem akart vasárnap dolgozni, (csak halkan írom, hogy esetleg szombaton)az eddig se tette. Nagyon kilóg a lóláb.
Mondjuk én bezáratnám azt az éttermet is ahol pénteken húsételt ajánlanak.
Valamivel ki kellett engesztelni a mindenhatót, nehogy éktelen haragra gerjedjen és elsöpörje a fülkeforradalmi zorbán(kormány)t az abortusztilalom elgáncsolása miatt.
Ezentúl vasárnap végre Ő is pihenhet - nem kell a sok vasárnapi bevásárlóra figyelnie - ahogyan az meg vagyon írva...
A 280 nm felettiek majd vasárnapra elkerítenek paravánnal egy 279 nm-es területet, oszt annyi.
Szánalmas, ócska demagógia, tipikus pápista baromkodás, szemforgató módon. Szokásos "keresztény" hisztéria.
A "térdre csuhások" jelszavú fidesznyikek is hüledezhetnek most.
Úgy, egyébként az előzetes becslések szerint ezúton további 20-25 ezer ember (nem a gazdagabbjából) veszíti el az állását.
Szaporítják a templomok előtt koldulók tömegét, ezáltal vélik növelni a katolikus anyaszentfegyház tekintélyét!
Szarházi, mocskos, utolsó genya barmok!
Pedofil, buznyák, de azért homofób papjaikkal együtt!
Jó csere volt a bűnös magzatelhajtást elcserélték a vasárnapi nemvásárással. Csak az a baj, hogy a zemberek ilyenkor is megszoktak vásárolni, és ha nem is annyira de ez is ellenérzéseket vált ki, ami előbb utóbb megárt a hatalomnak.
Nem ez lesz, Varánusz.
A vásárlók vásárolnak.
Ha nem vasárnap, akkor szombaton.
A vasárnapi műszakot beosztják a szombati mellé, hogy haladjon a sor.
Kicsit mindenki idegesebb lesz a tömegjelenetektől, de ugyanannyi kaját adnak-vesznek ugyanannyi munkával.
Vasárnap meg a vevők és az eladók is - a szombati stresszt jól kialusszák.
Szerintem a kaotikus papság meg akarja szerezni a vasárnapi cigi, pia és óvszer árusítás monopóliumát. :)))
Ezt honnan szedtétek, hogy az abortusz helyet meg kapják a vasárnapot?
Mind a kettőt megkapják. Ha az alkotmányba bekerül a magzat védelme, akkor ütközni fog a mostani abortusz szabályozás vele.
Felül kell vizsgálni és az új alkotmánynak megfelelően kell döntést hozni. Majd meg kell semmisíteni az abortuszról szóló törvényeket mert azok alkotmány ellenesek lesznek.

Szerintem ez lesz a menetrend.
@GKar: Na, ezt rajtad kívül több millió magyar állampolgár nem tudja, nem érti!
A faszkalap orbánvektátor, meg bandája profi ám a ködösítésben!
Kiváló!!! Aztán a jogegyenlőség jegyében ne dolgozzanak a vasutasok se! (úgyis folyton csak sztrájkolgatnak) A kórházakból is hazaküldeni a személyzetet! (meg a betegeket is) Az öregek otthonában is mi a francnak vasárnap konyha, meg büfé? Csak a kapualji italmérések lehessenek nyitva! (12 négyzetméteren) A kufárokat pedig, (akik a persellyel kereskedelmi tevékenységet folytatnak) ki a 280 négyzetméternél nagyobb templomokból!!!
@Motorman: Csövi!
Ne dolgozzon a buszsofőr, a pincér, a szakács!
A pógár vasárnap ne is mennyen sehova!
Főzzön azasszony, aztánmeg takaríccson!
Errevanavasárnap! (faszkalapéknál)
Vasárnap lészen akkor laudé-tour?
A hülyeség határtalan, a következményei is beláthatatlanok. Nem tudom, hogy ezt a vallásosabb országokban hogyan oldják meg, de biztosan nem így. A valóságban nemlétező fidesz-kellék kdnp ezzel beírhatja magát a politika történelembe.
Értem a koncepciót, nyilván nincs még elég munkanélküli...

Szerintem KDNP-éknek kifejezetten jót tenne, ha mondjuk három hónapra kiszállnának a "180 nm-es pecó - BMW - ülésterem szentháromságból, és kilépnének egy kicsit az életbe. Most még csak nem is Borsod-Abaúj Mordorra gondolok, hanem egy átlagos pesti családra: két gyerek, apa fél éve munkanélküli, anya a CBA-ben pénztáros nettó 90 e.-ért, 1,5 szobás panel, a rezsi télen 46 e. HUF.

(Kicsit csalódtam a Varánuszban, nagyobb összeget tettem volna rá, hogy szargyártó petike "az orbán kormány mellett fognak tüntetni áprilisban a szakszervezetek" című, egészen elképesztő, galaktikus méretű pimaszkodásából poszt lesz.)
Nincs az a bíró sem itthon sem az EU-ban, aki ezt ne minősítené verseny torzításának, befolyásolásának. Kizárt hogy átmenjen egy jogi eljáráson.

A cél tehát nem is az, hogy ez így legyen, hanem hogy megcsinálják, legyen felháborodás (gumicsont, addig sem az elkúrt gazdaságról, meg demokrácia-rombolásról beszélünk), legyen per, a végén vissza kell csinálni az egészet, és akkor majd lehet mutogatni az eu-ra, meg együtt utálni az eu-t vagy egymillió vadbarommal, aki őszintén hiszi hogy az eu = ellenség, nem pedig a minket pénzelő nagybácsi, az egyetlen szervezet, amely egyáltalán szóba áll velünk ezen a világon, mert a többi meg se hallja az üvöltő bolhát.
@Pikk: vallásosságtól függetlenül is sokféle megoldás van, azt hiszem osztrák verzió az, amelyikben évi x alkalommal vasárnap is nyitva lehet lenni, és az üzlet nagyjából saját maga dönti el, hogy melyik az az x alkalom.
Egyébként számomra nem ördögtől való ötlet a vasárnapi zárvatartás, csak nehezen tudom elképzelni a gyakorlati kivitelezést.
tényleg, hány ember is támogatja a kdnp-t? a józsi, a béla meg a menyus ózdról? meg talán jancsi bácsi csongrád megyéből?

kurva nagy legitimáció, az van bőséggel mi...
@gyilkos fűegér: Figyu!
A narancsuralmi rendszer működtetésének alapkövetelménye, hogy vasárnap a nép (zemberek) a templom előtt koldul.
Nanehogymá dógozzon vagy vásárójjon! Meg mibű, namajd kivizsgátassuk!
Órjási bassz!
@GKar:

Szerintem két dolog nem kerül bele az alkotmányba - szinte - biztosan:

1: a kiskorúak után járó plusz szavazat,

2: a magzat védelme oly módon, ami az abortusztörvény változtatását igényelné.

Orbán szerint ez a két tétel tuti bukás, az értük kapható állast nem lehet lábon kihordani. Ráadásul az abortusz helybenhagyását már lenyomták a keresztények torkán izomból.
@9mmPara: A vallásosság csupán a kezdeményező kdnp miatt lehet szempont,de a vasárnapi "áruházi nézelődés" az a maradék vívmányunk, amihez ragaszkodunk.
@Pikk: Viszont a szavazási korhatár csökkentése 16-évre lehetséges.
Egyébként nem olyan bonyolult, hogy jó pár ember repülni fog a multiktól. Tessék csak számolni. Ha egy bolt heti 7 nap foglalkoztatott teszem azt 49 dolgozót, akkor 6 napra hány dolgozó kell neki? Ugye nem 49. Ez biztos. A maradék meg hétfőn majd mehet újra dolgozni, a többi esetleg a templomba. Viszont ha jót akar magának, akkor elmegy ilyen balfasz politikusnak, evégre ennyi hülyeséget bárki össze tud dobni, mint a kdnp-s & fityiszes gittegylet!
@vitézlajszló:

Jók ezek az ötletrohamok... Mint már többször leírtam, mintha nem lenne mindegy, a süllyedő Titanicon mit játszik a zenekar...

(Ami igazán oda fog baszni, az az egykulcsos adó alkotmányba illesztése. Ez már tényleg a józan ész teljes hatályon kívül helyezése.)
@gyilkos fűegér: Az altokmányuk ki lesz iktatva, ha máshogyan nem is, de azáltal, hogy nem tiszteljük. Jogunk van hozzá, hiszen a miniszterelnök is kimodta, hogy ő nem tiszteli a Magyar Köztársaság hatályos alkotmányát.
A leendő fidesz-altokmányt nem lesz miért tisztelni, így hivatkozni lehet a történelmi miniszterelnök szavaira.
Különben meg b.....meg az egészet!
A kdnp ugyanazt játssza, mint amit az szdsz csinált Fletóékkal. Ők szeretnének a mérleg nyelve lenni, nélkülük nincs meg a kétharmad. Nem tudom néha feldereng-e nekik, mi szokott lenni a hasonló nyelvpártok sorsa?

Amúgy én az önkéntes félzárvatartás híve leszek ezentúl: vasárnap a felénk nem szomjasan ténfergő fotelkeresztény politikusoknak zárva leszünk. Majd csináltatok egy táblát, Inni kérjetek Peti bácsitól szöveggel.
@néma bárány: A kádéjenpé a mérleg nyelve? Naneröhögtess! Legfölleb a méreg nyelve, mint büdös kígyó.
Ez a banda akarja a magyar társadalmat kb. 80-100 évvel visszavetni, mivel a saját technikájával csak úgy tudna uralkodni.
Jó szolgájuk ehhez a fidesz nevű csökevény, többségben is vannak. Ez meg miránk jellemző.
Tévedésünk belátása lehetne bölcsességünk?
@Fabius:

A jelenlegi választási rendszerben nem is bírnák ki, de az is változni fog. Nem is akárhogyan.
Ha nem nyernek a választásokon, a bebetonozott embereik megbuktathatnak bármilyen kormányt.
"Vagy, esetleg elgondolkodhatnátok azon, hogy az emberek életének vannak olyan részei, amit nem kell piszkálni, nem kell mindenáron megjavítani."

Nyilvan nem. Nem csak a keresztenyeknek, de az osszes tobbi vallasnak is leteleme, hogy az emberi elet minden teruletere bepofatlankodjon. Es a legritkabb esetben azert, hogy ott javulast hozzon, hanem, hogy tiltson es eloirjon. Ez persze nem zavaro addig, amig a sajat onkentes hiveikkel teszik. A gond, hogy ezek az alszent faszok most barki eletebe belepofazhatnak vallastol fuggetlenul.
Jajj, szegény multik! Így is úgy túlfizetik a dolgozókat, meg a túlóráikat, meg olyan becsületesen kiadják a szabadnapokat!
@vitézlajszló: Az egész hülye Europában be vannak zárva a boltok vasárnap, csak itt a Balkánon nincsenek. Ott az emberek pihennek vasárnap és a családdal vannak (nem, nem templomba mennek), itt meg, mint a mérgezett egerek futkosnak az akciós chips után.

Akinek nincs ideje 6×24 óra alatt bevásárolni, annak az élete van elcsinálva, azon a vasárnapi shopping sem segít.

Az, hogy az egyetlen programja a családnak, hogy közösen be tud vásárolni, az sírnivaló.

Ha nincs adás a tévében, zavarban az egész család, mert szólni kellene egymáshoz, de nem tudják mit.

A vasárnap=vásárnap hülyeséget hangoztatók meg azt tévesztik szem elől, hogy ott az emberek havonta EGYSZER mentek vásárnapon bevásárolni, nem 24 órában a hét minden napján.

Demján, meg a többi bizniszt féltők azt felejtik el, hogy az emberek adott mennyiségű pénzt tudnak csak elkölteni. Hét nap alatt és hat nap alatt egyaránt.
A dolgozók meg azért dolgoznak vasárnao is, mert így jön csak ki a minmálbérük.
széles embertömegek fogják a vasárnapi nagybevásárlást a sarki CBA-ba áttenni 20%-kel magasabb áron.

vagy egymás sarkát tapossák a templomban

ahogy azt OV elképzeli

én speciel majd megyek szombaton, kicsit többet anyázva valakit mint előtte, de legalább a multiknak se csökken a bevételük, és spórolnak a bérköltségen is, cserébe nagyobb lesz a tömeg, vagyis a kényelmünkkel fizetünk a többlethasznukért
A papokat utálom a Fideszt dettó ennek ellenére támogatom a boltok vasárnapi zárva tartását. Vicc, hogy egy család hétvégi kirándulása kimerül a plázába járástól.
Éljen a vasárnapi zárva tartás!
@simonmondja.: "A vasárnapi műszakot beosztják a szombati mellé, hogy haladjon a sor."

Ahogyan azt egy laikus elképzeli. Szombaton minden érintett üzletben teljes létszámban dolgoznak, egyszerűen nem fér el több ember a pult mögött. Pénztár sem lesz több, ahova be lehetne ülni, legfeljebb a raktárban lehet 1-2 emberrel többet foglalkoztatni.

A tömeg növekedését szombaton pedig nagyon köszönjük, amig ott dekkolnak a vásárlók, addig sem tudnak mással foglalkozni.
@néma bárány: Azzal a nem kis különbséggel, hogy az szdsz önállóan jutott a parlamentbe (mindegyik direkt kisbetű), míg a kdnp csak seggdugaszként.
@Kiszámoló: hát csak mink kérem Kínának vagyunk versenytársai, azok meg egy tál rizsért is dolgoznak!
@Kiszámoló: És neked miért fáj, hogy más mivel üti el a szabadidejét?
Mi a lófasz közöd van hozzá?

Milyen alapon akarod megszabni, hogy mikor mit lehessen csinálni?

A minimálbéres megjegyzésedre: fingod sincs a bérezésről és arról sem, hogy a feleslegessé váló vasárnapi létszám utcára fog kerülni.

Örülj neki!
@Kiszámoló: "Az, hogy az egyetlen programja a családnak, hogy közösen be tud vásárolni, az sírnivaló."

ha már így belejöttél, beosztanád a szombatomat is, hogy mit csinálhatok ?
a vasárnapi családi bevásárlásnak nem a kirándulás vagy a templom lesz az alternatívája, hanem a focimeccs, vagy a kocsma
amúgy abortusztilalom is lesz csak türelem
@maybach: lefelejtetted a smiley-t? ugye?
Azért tudjátok, hogy ennek az árát mi fogjuk megfizetni?

Vagy megyünk vasárnap a CBA-ba, ami drágább, de legalább Lázárék jól keresnek vele. (Tényleg, a Lázár-testvérek adómentességét nem kellene alkotmányba foglalni?)

Vagy megyünk szombaton a teszkóba, ahol nagy tömeg lesz, ezért a város másik végébe épül még egy teszkó hogy ki lehessen szolgálni a szombati tömeget. Mivel mindkét az épület kevesebb ideig lesz kihasználva (a vasárnap ugye kilőve), ezért kevesebb lesz az egy épületre jutó forgalom, míg a fix költség ugyanannyi, tehát emelni kell az árréseket.

Tehát ha szombaton intézem a bevásárlást, az is többe fog kerülni.

Ez persze nem baj, mi 10 millióan úgyis gazdagok vagyunk, szívesen fizetünk többet ugyanazért.
@min: És aki szombaton akar kirándulni és vasránap bevásárolni, azzal mi lesz?
Ügyesen pusztítják a munkahelyeket, csak mellette csinálni is kellene néhányat.
Akkor most annyi a plázáknak ha nagyobbak mint a CBA? He? :)
Mit kell ezen kiakadni, már a Caudillo is elmondta ezeket régesrég: a munkát tekintjük a legkevésbé elkerülhető kötelességnek, egyedül az fogja megjeleníteni a népakaratot, meg baromi fontosak a természetes struktúrák, mint a család, a városi tanács, az egyesület és a részvénytársaságok
www.youtube.com/watch?v=HX_-faiNTVU
@9mmPara: vagy többet... tecsóban tesznek pár paravánt és mobilkasszát az osztályok közé :D
egyébként basszák meg magfukat ezért a hülye ötletért... én is járok eleget vásárolni vasárnap. meg éjjel is... naés... kinke fáj?! ha a munkáltatót védené ez, akkor közzék ki a max munkaidőt... fizettessneke tőlem akár 10x-es fizut vasárnapra... kerüljön éjjel és hétvégén minden 5%-al többe, bánom is én, csak ne szóljanak már bele, h mit mikor intézek, mire mikor érek rá!!!
A vasárnapot régen vásár napnak nevezték, mert akkor volt a vásár, az emberek nem dolgozni mentek, hanem bevásárolni.
A KDNP, aki magát a leg hagyományőrzőbb pártnak vallja, ezzel a lépésével az egyik legrégebbi hagyományt akarja eltörölni.
Az apád faszát kedves posztoló!

Neked fingod sincs arról, hogy az általad említett dolgozó embernek kik a kereskedelemben húzzák az igát havi nettó 100-120 ezerért mennyi is a valós választási lehetősége a vasárnapjával kapcsolatosan.
Ha röviden akarom kifejezni, akkor vagy dolgozik, vagy mehet a picsába.

Szóval jobb lenne ha nem ugatnád itt az okosat, mert látszik hogy egy cseppnyi tapasztalatod sincs e téren.
Ki kéne egyszer menni mondjuk csak párszáz kilométerre nyugatra. Ott a vasárnap tényleg a pihenésről szól.

Csak ezt itt sokan el sem tudják képzelni.

Menni kell minden nap, keresni az akciós csempét meg az o'csó tévét.

Nehogymá' ne mehessek mindennap, az nekem jár, he'.

Munkanélkűliség: amíg a tecsóban átlag kb. négy hónapig dolgozik egy ember, mert addig bírja, pont a hétvégék és éjszakák miatt is, addig ez nem komoly érv.

Ja, az ideológiai maszlag nekem is fáj, de tényleg jót tenne a családoknak egy nap pihenő.

Tudom, itt vadkeleten ezt sokan nem értik, úgyhogy részemről a vitát be is fejeztem.
@melchi zadok:
Ott van az, csak nincs kiírva.
@Kiszámoló: "Demján, meg a többi bizniszt féltők azt felejtik el, hogy az emberek adott mennyiségű pénzt tudnak csak elkölteni. Hét nap alatt és hat nap alatt egyaránt."

Na ja, de ha az adott pénz elköltésére 7 helyett csak 6 napon van lehetőség, akkor több bevásárlóközpontot kell építeni, ami komoly költség és mindezt a végén a vásárlók fizetik meg.

Ez olyan mintha az M3 bevezetőn csak reggel 7 és 8 között lehetne közlekedni - és egyből lehetne sokmilliárdért a duplájára növelni a kapacitást, mivel a normál esetben reggel 6 és 9 közötti forgalom egy óra alatt zúdulna az útra.
Mire ez a felhajtás?

Pénzünk ugyse lesz vásárolni. Ők csak a felesleges nyálcsorgatástól kímélnek meg...
Így majd több gyerek közül válogathatnak a pedofil "atyák".
@Melee: pontosítok. Akkoriban az embereknek havonta csak egyszer volt alkalma bevásárolni, a vásár napján. Ma még a törvény után is lesz minimum 26 napjuk és minden nap 24 órájuk ugyanerre.

Családom van, gyerekem, sokat dolgozok, ez mellett iskolába járok, nyelvet tanulok és csodák csodája, mégis be tudunk vásárolni vasárnap nélkül is.

Ne mondja senki, hogy nem jut el boltba, amikor nemegy nonstop nyitva van.
Zárják be az összes multit vasárnapra! És takarodjanak ki az országból!
@sárkányfő: Az EU a "minket pénzelő nagybácsi", aha. Szerinted fölvettek volna, ha nem érte volna meg nekik? Ja, vannak az EU-s pénzek, de mi is fizetünk ám tagdíjat, azon felül, hogy nem védhetjük meg a belpiacunkat, nem vethetünk ki vámot stb.
Sok balfaszságot csinál a kormány, de ez a kaffogó-hörgő gyűlölködés amit itt előadtok, szánalmas (a rohadt teokratikus Ausztria, mi? ja tudjuk, nácik)
Egy részetek tuti szombaton nem vásárolhat vallási okokból, ezért keresztényezik ennyire.
@Kiszámoló: Azért legyünk őszinték, az emberek többségénél csak a hétvége játszik a bevásárlás kapcsán, mivel hétközben munka van.

Tehát nem a 7 napból marad 6, hanem a 2-ből 1.
@maybach: Szerintem viszont azt az éttermet *kötelező* az államnal bezárnia, ahol pénteken nem lehet hűsételt kapni: hogy jön ahhoz egy bigottan katolikus vendéglős (nem bigottnak nem is jutna eszéba), hogy bárkire rákényszerítse a saját vallása előírásait, amikor a protestánsok számára ilyen szabály nincs, az ateistákról, deistákrol és agnosztikusokról már nem is beszélve... (Viszot azt is el lehet várni, hogy pánteken valamilyen hűsmentes étel IS kapható legyen...)
@Kiszámoló: Van aki szombaton bizonyos okokból nem megy, ezért jogosan van felháborodva.
@Megfigyelo: Te bezáratnád a kóser éttermet is?
@Winston Smith: ez jó volt :)

Tehát szerinted akkor építeni kell még 14% plázát, mert a tömeg nem fog elférni? :)

Azt tudod, hogy a vasárnapi forgalom mindössze 30%-a az átlagos hétközbeni forgalomnak?

Demján meg azért aggódik, mert a plázáiban esetleg csökkentenie kellene a bérleti díjat.

Szerinted 14%-kal kevesebb kenyeret vagy ruhát fognak venni az emberek, ha vasárnap nem költekezhetnek?

Egy túrót. Egy hónap alatt megszokják, hogy máskor menjenek bevásárolni.

Még egyszer( utoljára): egész Europában így van a vasárnappal. És mégse jajong senki.
@OnlinePénzkeresés: A multik nélkül felékopna az állad. (Ők adják a GDP felét és az export 3/4-ét.) Vagy szeretnél Észak-Koreában élni?! Ott önerőből éheznek...

Sajnos vagy ne sajnos, de csak ez a választás van: multik vagy éhezée.
a templomokat kene vasarnap megrendszabalyozni, bezaratni, vagy lejaratni, vagy felizelni

tenyleg basztatok mar templomban?
@Megfigyelo: "Szerintem viszont azt az éttermet *kötelező* az államnal bezárnia, ahol pénteken nem lehet hűsételt kapni"

Nem kényszerít rád semmit, mivel nem kötelező oda menni.

Ha pénteken emiatt elveszíti a potenciális ügyfelek kétharmadát, az a vendéglős baja, én senki esetében nem akarok beleszólni, hogy teszi tönkre a saját üzletét.
@Kiszámoló: Végra valaki normálisan elmondta a dolgot. Teljesen egyetértek Veled!
A gond az, hogy az alapelv az "igény szerint", úgy ebben a témában, mint a médiában.
Nem hiszem, hogy a vasárnapi zárvatartás miatt kevesebbet ennénk, kevesebb tv, telefon, stb. fogyna, de persze ezt egyszerűbb elfelejteni, mint figyelembe venni.
@csi szi: hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken se mehet el bevásárolni? Este hétkor vagy nyolckor se? Elég kemény vallása lehet akkor.
@Kiszámoló: Az én megfigyelésem szerint Európa és Amerika nagyrészén nyitva vannak a boltok vasárnap. (Kivétel a német nyelvterület...)
@Kiszámoló: "Azt tudod, hogy a vasárnapi forgalom mindössze 30%-a az átlagos hétközbeni forgalomnak?"

Ezt a statisztikát gondolom ugyanonnan vetted, mint azt, hogy "a tecsóban átlag kb. négy hónapig dolgozik egy ember".

Ugyanis mindkettő szabad szemmel látható módon óriási baromság.

"Egy hónap alatt megszokják, hogy máskor menjenek bevásárolni."

Csomó kellemetlen dolgot meg lehet szokni, de ez még nem indok a bevezetésére. Amúgy ha megszokják, akkor szombaton lesz nagy tömeg, és emiatt új bevásárlóközpontok kellenek, és ez nyilvánvaló többletköltség. Nekem ez b*ssza legjobban a csőrömet.

"egész Europában így van a vasárnappal. És mégse jajong senki"

Nem arról volt szó, hogy nekünk ne diktáljon senki Nyugat-Európából? ;)
Szombaton dolgozom, sokszor kora reggeltől késő estig. Így ugrott az egyetlen nap, amikor a templom után elmehetnénk a gyereknek ruhát venni. No meg a vasárnapi ebéd is elég necces lesz.
Ha a kdnp-nek annyira fáj, hogy az eladók, akik vasárnap is dolgoznak, nem tudnak templomba menni, akkor inkább hozzanak egy olyan törvényt, hogy vagy a vasárnap vagy a szombat kötelezően szabad. Mellesleg nem ezért üresek a templomok. Pártunk-népünk vezetői se járnak vasárnaponként oda. Lehet, hogy mindez azért, mert nem tudnak a honatyák ellenállni a kísértésnek, hogy templom helyett a plázákban szórják a pénzt és ovi helyett imádják a mammont?
A nagy keresztény hagyományokban a vasárnap nem vásárnap volt régen?
KDNP meg lassan jöhet a szalámiszeletelőbe Torgyánék után.
Habár alapból ki nem állhatom a kdnp legtöbb agymenését, ezzel most kivételesen egyet kell értsek. A vasárnapnak nem az értelmetlen költekezésről kellene szólnia. Arra marad ezután is 6 nap. Nem kell mindennek csak a fogyasztás körül forognia, bármennyire is ezt sugallják a reklámok.
@Winston Smith: Ugyanúgy nem lehet ráerőltetni másra valakinek különbejáratú vallási mániáit, mint ahogy a vendéglős nem tagadhatja meg a kiszolgálást nemzetiségi vagy faji kritériumok alapján. Különösen érvényes ez bármilyen szempontból monopolhelyzetben lévő (pl. munkahelyi) vendéglőkre...
Félve bár, de megjegyzem: akik ezt kitalálták, elsősorban nem keresztények, hanem politikusok.
Beszéltem már olyan pappal, aki azt mondta, az abortusz rossz, de néha szükséges lehet.(életemben kb. 3 pappal találkoztam, szóval nem volt nagy merítés...)
Ehhez képest most minden csökkent értelmű idejön, és fikázza a vallást.
(ja, mégmielőtt; megkereszteltek, de nem "gyakorlom a vallásomat")
Hagyjuk már ezt a keresztényezést. Az átkosban is zárva volt minden bolt vasárnap, pedig akkor nem igazán nyomták a vallást.
De még az elvtársak is tudták, hogy az embereknek, családoknak szükségük van hetente legalább egy olyan napra, amikor egymással tudnak törődni. Ez így volt még a hatnapos munkahét idején is.
Amúgy igaza van annak, aki szídja az egyházat, tényleg felháborító, hogy arra csábítják az embereket, hogy a vasárnapot a családjukkal, gyerekeikkel töltsék, úgy, hogy közben rájuk, s nem az ácédulára figyelnek. Nem is értem, hogy gondolhatnak ilyet!! Felháborító!
@Megfigyelo: Szerintem meg minden vendéglős alakítsa úgy a kínálatát ahogy akarja, legfeljebb ha nem tetszik, nem megyek oda és bukott egy vendéget.

Amúgy én nem nagyon ismerek monopolhelyzetben lévő vendéglőt, de olyat meg pláne nem, amelyik nem ad pénteken húsételt, mivel a legbigottabb tulajdonos is szereti a pénzt...
@agent_x: Az emberek nem jutnak el munkanapokon a messzebb lévő boltokba - komolyabb dolgokat már évtizedek óta csak szombat-vasárnap vesznek. A KDNP-seket senki sem kényszeríti arra, hogy vasárnap vásároljanak, de hagyják békén az embereket úgy élni, ahogy nekik jólesik...
Ja, és még annyi, hogy a szocializmus idején nem választhattunk tucatnyi plázából, meg hiper-, és szupermarketekből, volt az ABC oszt annyi, meg Corvin, meg Keravill, stb. Tehát a bevásárláshoz vagy tucatnyi külön boltba el kellett mennie, s ez pl. a külvárosiaknak egész komoly kirándulás volt, mégis megoldották, s vasárnap az erdők, az Állatkert, stb. tömve voltak családokkal.
szerintem zárassuk be a vendéglőket is vasárnap, ne oda járjanak az emberek hanem legyenek a családjukkal :-)
CBA-t kár volt emlegetni. Teli a tököm velük, de nagyon. Az egyik legpofátlanabb bolthálózat, amit ismerek.
@doci606: jah... tehát állítsuk vissza a kommenista rendszert. Igaz, hogy azóta eltelt huszonegynehány év és gyökeresen átalakult az egész világ, de sebaj! A narancsos komcsik még ezt is megtehetik!
@Бабаяга: "inkább hozzanak egy olyan törvényt, hogy vagy a vasárnap vagy a szombat kötelezően szabad"

Ez viszont teljesen OK, így minden hétvégén tutira marad legalább egy nap a családra.

És hogy ez éppen szombat lesz vagy vasárnap, az már lapra tartozik.
Nem kívánom megvédeni a KDNP-t, de: az nem igaz, hogy aki nem akart vasárnap dolgozni, az eddig se dolgozott. A kisboltban mellettünk, ahol minden nap 6-22 között nyitva vannak, a vasárnap ugyanolyan nap a dolgozók beosztását tekintve, mint a többi. Vannak többen kisgyerekkel -tudom, mert néha bejönnek az édesanyjukhoz-, és persze jó a plusz pénz is bizonyára, de melyik anya nem szeretne a gyerekével legalább vasárnap otthon lenni, munka helyett - ha már a szombat sokszor ugrik?

Egy kicsit tehát nézzük árnyaltabban a kérdést, függetlenül attól, hogy Harrachról, Semjénről és az egyházról mit gondolunk.
@Álamfő álomás következik: Ha Te ebből ezt olvastad ki, hát lehet, nem kéne SP-t leszólnod, mert hasonló gondokkal küzdhetsz, mint Ő.
Amit leírtam, az annyi, hogy az előző rendszerben is működött az élet a vasárnap zárvalévő boltokkal együtt, pedig ott szó se volt vallásról.
@doci606: A szocializmusban további előny volt, hogy a nyitva lévő boltokban sem lehetett kapni a legkívánatosabb dolgokat (pl. banán, Lego, stb.). Sőt, a román boltokban a hús, kenyér, konzerv is hiánycikk volt, így nem volt értelme boltba menni, ergo még több idő maradt a családra.

Tök jó volt.
@doci606: azt olvastam ki belőle, hogy támogatod az ötletet, egyetértesz vele. Ezért javasoltam, hogy akkor csak hajrá!
@maybach: ok, mert ugye írásban metakommunikatíve nehéz a felfogásom :)
@Kiszámoló: "Családom van, gyerekem, sokat dolgozok, ez mellett iskolába járok, nyelvet tanulok és csodák csodája, mégis be tudunk vásárolni vasárnap nélkül is." Pontosan igy vagyok vele en is. Csak en vasarnap szeretek vasarolni. Nem hetfon, vagy szombaton. Vasarnap. Mert nekem ez igy jol esik. Senkinek emmi koze hozza, legkevesbe egy alszent hiteltelen bandanak.
@Winston Smith: mondjuk ez így, ebben a formában egy kibaszott nagy hazugság.
Mondjuk az tényleg rettenetes, hogy Lego-t sem lehetett kapni... :DDD
Ja! Viszont kicsi volt az esélyed, hogy éhendöglesz. Ami nem mondható el a mai világról.
@Link Elek: még nem. de jó ötletet adtál.
Van egy csomó munkahely, ahol folyamatos munkarendben,szombaton, vasárnap és éjszaka is dolgoznak az emberek,sokkal nagyobb létszámban, mint a bevásárlóközpontokban.
A politikusoknak azon nyafogni, hogy a Tesco pénztárosa olykor nem tud a vasárnapi misén részt venni, teljesen álságos és megalapozatlan dolog.Persze, tökéletesen illeszkedik az eddigi hisztérikus ötlet-börzébe.
Március 20.-án vasárnap kifejezetten örültem, hogy nyitva van az OBI,mert virradóra leégett a búvárszivattyúm és sürgősen újat kellett vennem.Reggel a munkahelyemről(nem bevásárlóközpont) egyenesen oda indultam.
@doci606: de szép idők is voltak, igaz-e?
@doci606: "Az átkosban is zárva volt minden bolt vasárnap, pedig akkor nem igazán nyomták a vallást."
Sőt, az átkosban a legtöbb bolt 5-kor, de legkésőbb hatkor bezárt.
Igaz, az átkosban nem volt plazmatévé meg mobiltelefon, kenyér is csak délig, húst csak pult alól lehetett kapni, ha egyáltalán, mégis megoldották a zemberek valahogy, és még életben is maradtak.
De nehogy má' az legyen a hivatkozási alap!
Szerintem jó lenne néhány tévhitet eloszlatni:
Elsősorban sokan nem azért dolgoznak vasárnap, mert plusz pénzt akarnak keresni, hanem azért mert nincs más választásuk. És nem kapnak érte plusz pénzt, hanem jó esetben, kapnak egy keddi napot szabadnapnak. Az sokkal jó, egész nap ráérsz, bevásárol, takarítasz, aztán este 6-ra hazaér a család. Vasárnap meg este hazaérsz, mire már mindenki alszik. Tényleg a plusz pénzért csinálják sokan. Mert, hogy van folyamatos műszak, és ott nincs ám plusz pénz:P
Kettő: rendben, legyen vasárnap is nyitva minden, de akkor a vasárnapi nap legyen úgy kezelve mint egy ünnepnap, tehát 100% pótlék arra a napra. Akkor elgondolkodnék, hogy dupla pénzért esetleg bemegyek…de egy keddi napért cserébe? Te bemennél?
@Álamfő álomás következik: Sarkítottam, de az tény, hogy a szocializmus kereskedelmi viszonyaival példálózni elég meredek.
@Elftárs: Gondolom viszont a folyamatos munkarend miatt viszont van egy pótlék.
@doci606: Az a lényeg, hogy a kereskedelem nem ilyen egyszerű. Nem jó, ha az egyház írányítja, vagy a kapott diplomásval rendekezők.

Csütörtök, péntek, szombat, vasárnap a forgalom napja. Érdekes, hogy nem tünik fel senkinek, bizony én mint a nép egyik tagja szeretek vásárolni feleségemnek, gyermekeimnek olyan dolgot, dolgokat, melyek kiválasztásához szükség van a jelenlétükre. Azért van szükség rá, mert ugyanis nem mindegy a méret, szín, stb. Nagyon jó a közös vásárlás, mert helyszínen lehet dönteni, elgondolást megváltoztatni.

Szerintem mindenkinek jó, ha folyamatos az ellátás.
A kereskedelemben dolgozók nem minden hétvégéje foglalt és ügyes bajos dolgaikat a hivatalokban ráadásul képesek elintézni.

Nálam vásárol a hétközben dolgozó, én meg hétközben sorba tudok állni nála segélyért példának okáért.

Az elvtársak meg tudták a dolgukat ezért lett öt napos a munkahét, ez igaz.

A papok pedig tarthatnának hétköznapi gyónásokat, miséket, nem ártana egy kicsit fejlődni nekik is.
@Winston Smith: gondolom úgy, ahogy anno nálunk is megoldották. Egyszer kaptunk egy kb. 10%-os béremelést azzal, hogy ennek a fele a műszakpótlék. Ettől kezdve majd' tíz éven át ment, hogy be van építve a bérünkbe a pótlék, ezért heti egy-két ügyeletet+havonta legalább egy hétvégit el kell vállalnunk.
@Winston Smith: na, korán küldtem el...
Szóval a lényeg, hogy tíz évvel később már senki sem érezte úgy, hogy érdemes tolongani az ügyeletekért, mivel anyagilag nem volt érdekelt. Pláne azok, akiket később vettek fel...
Szóval ez így elég gusztustalan tud lenni.
Félretéve, hogy kell-e pihenni vasárnap vagy nem, szerintem a legszörnyűbb az, hogy ez igenis sok állásba fog kerülni, még akkor is, ha a heti átlagforgalom nem csökken. Én kereskedelmeben dolgozok, íme a magyarázat:

Valamennyi fix munkaerő minden napra kell, pl. biztonságiőrök, de a frissáru pultokban, a pékségben akkor is kell ember, ha egy vevő sem jön be, a kasszás létszámot sem lehet 100% eltalálni. Hatszor feltölteni a boltot kevesebb munka, mint hétszer, akkor is ha ugyanannyi áru fogy. Fix a vevőszolgálati pultos, az ügyeletes vezető stb.
A jelenlegi szabályokkal a hétvégét csak többlet munkaerővel lehet megoldani mert bizonyos mennyiségű szabadnapot biztosítani kell a hétvégén, tehát egy kis egységet pl. nem lehet 5 fő alatt megoldani, mert akkor nem lehet kiadni a szabadnapokat. Ha nem kell kinyitni vasárnap akkor meg lehet oldani 4 fővel (ha min. 2 főt akarunk naponta)

A multik ezeket a hatékonyságnövelő lehetőségeket maximálisan ki fogják használni, a válságadók után nem lesznek jó fejek, de nem is tehetnek mást.

Akárki akármit gondol az egyéb aspektusairól a kérdésnek, ez bizony tízezres nagyságrendű állásba fog kerülni, akiknek a nagy része alacsonyan képzett nő, pont azok akiket a kormány nagyobb arányban akar foglalkoztatni.
Elgondolkodtató nekünk kell dolgoznunk öt napot, a papoknak pedig csak vasárnap max egy két órát. Esetleg nem kellene bezárni vasárnapra a templomokat is, mert ugye a családdal legyenek együtt az emberek, ne idegenekkel.
@kisa: Mégis többen jártak templomba. Pedig akkor ugye tiltott dolog volt. Most szabad, azt még se megy senki.
@Winston Smith: nos konkrétan nincs, csak ami a törvényben is. Tehát aki folyamatos annak a délutános pótlék nem 15%, hanem 20%. Az éjszakait nem tudom, mert az még nincs:P Mikor meg bevezették, akkor olyasmi volt amit Álomfő álomás következik mondta
Belegondolok, hogy 130 000 a biztonsági őrök száma, akik dolgoznak hétvégén. Ott vannak a tűzoltók, rendőrök, BKV, Volán, Vasúti dolgozók tömegei. Ne feledkezzünk meg a hitetlen orvosokról, ápolókról, mentősökről, benzinkutasokról, vendéglátósokról.
Ezek nem számítanak, szarunk a családjukra, ezeknek nem kell a hétvége?

Bontsuk le a plázákat!
Ez miért is jó és kinek pontosan?
Egyetértek azzal,hogy vasárnap legyen zárva minden üzlet!A dolgozók nem jószántukból vállalják a vasárnapi műszakot,hanem mert belekényszerítik őket zsarolással!A családok meg ne a plázákba járjanak vasárnapi programként,hogy még hülyébb konzumidiótákká csökevényesedjenek!Pláne nem a gyerekeket kell lezülleszteni erre a színvonalra nevelés helyett.
@igényes: A templomok folyamatosan zárva vannak, csak misére/istentiszteletre nyitnak ki...(kivéva a leghíresebbeket)
@Бабаяга: Számszerűen nem tudom, többen jártak-e. Fatornyos kisfalumban mindenesetre akkor is most is félházzal üzemeltek, ünnepekkor voltak csak tele. Az is igaz, hogy fatornysomban a volt rajparancsnok (fő-fő iskolai úttörő-tótumfaktum) lett a templomi előénekes '90 után.
@Бабаяга: mikor volt tiltott a templomba járás? Tán Rákosi Orbánelőd Mátyás idejében. Kádárék alatt... egyszer, kisgyerekként, még engem is elvitt a plélábos úrhoz az egyik rokon nénike... :D
@igényes: Nem sok templomnak ismerem a miserendjét, konkrétan egynek (megyeszékhely egyik kistemploma). Ott naponta van mise.

Tehát egyrészt a pap dolgozik hétközben is, másrészt a hívő teszkóspénztárosnak is megvan a lehetősége pótolni a vasárnapi misét, ha akkor éppen dolgozik.
@carlo68: Miből gondolod, hogy
- azok, akik plázába járnak vasárnap vásárolni, önszántukból teszik? Nem lehet, hogy azért, mert akkor van együtt a család, és akkor tudják intézni az olyan beszerzéseket, amiknél szükség van az egész családra?
- azok, akik életvitelszerűen plázáznak vasárnap, majd jól állatkertbe meg kirándulni mennek, ha zárva lesz a pláza?

Mt. 124. § (1) A munkavállalót hetenként két pihenônap illeti meg, ezek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie.
(2) Az (1) bekezdéstôl eltérôen a munkavállalónak munkaidôkeret alkalmazása esetén a munkaidô-beosztása alapján a pihenônapok helyett hetenként legalább negyvennyolc órát kitevô, megszakítás nélküli pihenôidô is biztosítható, amelybe a vasárnapnak bele kell esnie.
(3) Munkaidôkeret alkalmazása esetén az (1) bekezdésben meghatározott pihenônapok helyett a munkaidôbeosztása alapján a munkavállalónak hetenként legalább negyvennyolc órát kitevô, megszakítás nélküli pihenôidô is biztosítható

1. a rendeltetése folytán vasárnap is mûködô munkáltatónál, illetve munkakörben,
2. a készenléti jellegû munkakörben,
3. a megszakítás nélküli, illetve
4. a három vagy ennél több mûszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint
5. az idénymunkát végzô munkavállaló esetében,

amelybe havonta legalább egy alkalommal a vasárnapnak bele kell esnie.
Szerintem töröljük el a 8 órás munkaidőt is, már ha még van rá törvény, igenis mindenkit legálisan dolgoztathassanak napi 16-18 órát (mint Kínában), hogy többet kereshessenek és jobban el tudják tartani a családjukat. Na meg hogy a multiknak is jobb legyen, akkor majd idehozzák a termelést Kínából is. :) Nehogy már ilyen bugris középkori parasztok beleszóljanak! :)
És igenis az a legnagyobb gond, hogy a nép úgy dől a hiperekbe hétvégén (hisz egyre olcsóbb a benzin is, emelkednek a bérek), annyi elköltendő pénze van, hogy így sem győzik már az újakat építeni, képzeljük csak el, mi lenne ha vasárnap be kéne zárjanak! Pl. csődbe menne az ElectroWorld is, mert nem győzné építeni az új áruházakat...:)
Az ugyan jól látszik, mire megy ki a játék – akár az abortusz-trükközés esetében –, én azért megvárom, úgy sül-e el, ahogyan őfőméltóságék tervezik. Mert egy dolog a szándék, s megint más a hétköznapok gyakorlata. Nem a teória, a praxis dönt.
Nem szeretem a tömjén-pártot, de ez alá a bejegyzés alá oda lehet tenni az "x" betűt, mint a reklámokhoz!
Szóval a nagyságos újságírónak nem baj, ha kereskedelmi alkalmazottak tízezreinek családja nem tartja meg otthon a vasárnapot, nem mehet templomba, nem élhet közösségi életet, mert a nagyságos hölgyek és urak shoppingolni szeretnének?
Hozzáteszem, én a kereskedelemben és vendéglátóiparban dolgozom 40 éve, nekem, mint kereskedőnek természetes az, hogy vasárnap is dolgozom, de miért dolgozzon az alkalmazott?
Ha annyira oda vannak a vasárnapi nyitvatartásért, nyissanak egy boltot, és ők, mint tulajdonosok tartsanak nyitva!- személyesen!
Az ugye megvan, hogy milyen elképesztően demagóg szöveg az, hogy ha vasárnap nem lehet vásárolni, akkor annak egyenesen az a hatása, hogy a családdal leszel és fordítva? :) És ugye az is világos, hogy detto álszent/demagóg szöveg, hogy ezzel megoldódik minden ilyen, hiszen a bolti eladókon kívül akad még néhány ember, aki vasárnap is dolgozik (taxis, pilóta, orvos, mentős, rendőr, vagy, hogy mást ne mondjak, pap - bár ezt munkának nevezni... na mindegy)
@wip: Hat elhiszem, hogy tetszene, ha a konkurenciat arra kenyszeritenek, hogy zarjon be, mig te nyitva tarthatsz.
Nem vagyok vallásos, megkeresztelve sem. Aki akar, az menjen vasárnap templomba, de ha én akkor érek rá bevásárolni, akkor adassék meg már nekem ez a szabadság, hogy nagy áruházba menjek, ha oda szeretnék. Ott szeretném vasárnap elkölteni a pénzem, ahol én akarom, és nem ott, ahol a kereszténydemokraták megszabják. Mi alapon? Mi közük van nekik, hozzám, az ateista ember szokásaihoz?

Engem nem érdekel a vallás. A 85 éves nagymamám sem vallásos, ő is ki van akadva azon, ami ebben az országban zajlik!

Azzal sem értek egyet, akik szidják a plázákat, vagy nagy áruházláncokat. Akinek nem tetszik, nem kell bemenni. Én viszont örülök, hogy nem ezer helyre kell a városba szaladgálnom, hanem egy épületen belül tudok élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt és ruhát, cipőt is venni, de sportfelszereléseket, kerti, barkács eszközöket is egy helyen! És van normális parkolási lehetőség! Ezzel időt takarítok meg, és utána ha kedvem tartja megyek kirándulni, de ha temérdek helyre kellene szaladgálnom vásárlás címszóval, akkor a kirándulás már lehet nem férne bele.
A munkaidőmet beosztja a munkáltatóm, de a szabadidőm ne osszák már be a kereszténydemokraták! Mivel a hét 5 hétköznapján dolgozom, sokszor szombaton is, mikor menjek nagybevásárolni, ha ne vasárnap?

De ha a szentfazekaknak az a céljuk, hogy a munkanélküliséget növeljék, akkor szüntessék csak be a vasárnapi munkát az áruházakban! Aztán nézzenek a szemükbe azoknak az embereknek, aiket miattuk építenek le, rúgnak majd ki, mert ők meg vasárnap szoktak dolgozni!
Egyértelmű hogy ez a "védjük a családokat" egy q..a nagy demagóg duma, ha valóban ez lenne a cél akkor MINDEN boltot be kéne zárni vasárnap, sőt nem csak a boltokat hanem a mozikat, éttermeket, színházakat, múzeumokat, termelő üzemeket és még hosszan lehetne folytatni a sort. Mellesleg pont a nagy bevásárlóközpontokban oldható meg a legkevesebb élőmunkával a legtöbb vásárló kiszolgálása a legnagyobb áruválasztékkal, vagyis ha kompromisszumos megoldás lenne a cél akkor pont a kisebb boltok nyitvatartását kéne megtiltani.
Egyébként egy ismerősöm dolgozik egy olyen "családi vállakozás" típusú kisboltban amiket a KDNP nagyon szeret, fél minimálbérre bejelentve napi 12-14 órát gályázik szombat-vasárnap is, sokszor 7-8 napot egyhuzamban, úgy bánnak vele mint egy rabszolgával, a jóindulattal is csak éhbérnek nevezhető fizetéséből minden héten levonnak mondvacsinált okokra hivatkozva, és érdekes módon őt (és több tízezer sorstársát) valahogy nem akarják megvédeni a nagy keresztények...
Én Pártunk és Népünk Vezéreinek példáját akarom követni!

Ők SOHA nem dolgoztak, most sem csinálnak semmit, és vígan élnek...
Vasárnap...ugyan má'
Te hülye, nem a vásárlókat védik, hanem a vasárnap dolgozni kényszerített munkavállalókat.
@Winston Smith:

"Köszönöm a segítséget!
Nem sok templomnak ismerem a miserendjét, konkrétan egynek (megyeszékhely egyik kistemploma). Ott naponta van mise.

Tehát egyrészt a pap dolgozik hétközben is, másrészt a hívő teszkóspénztárosnak is megvan a lehetősége pótolni a vasárnapi misét, ha akkor éppen dolgozik."

Misét akkor ezek szerint mondanak nap, mint nap. Ez itt akkor a lényeg, hogy a vasárnapot akkor ők miért nem teszik szabaddá a tisztelt hívő embertársainknak. Esélyegyenlőség kell, hogy létezzen.

Jó lenne tudni, hány ember, milyen sűrűn vétkezik és milyen sűrűséggel gyónja meg bűneit.

Telefongombnyomásra is lehet gyónni Franciaországban, ami nem tetszik a francia katolikus püspöki karnak. "Üdvözöljük. Amennyiben gyónási tanácsra van szüksége, kérjük, nyomja meg az egyes gombot. Gyónás: kettes gomb. Példagyónások hallgatása: hármas gomb" - így szól az automata, ha valaki felhívja a fizetős vonalat, amelynek percdíja 34 eurocent. A robothang a gyónni vágyót paphoz küldi, ha főbenjáró a bűne, mivel a vonal feloldozást nem nyújthat.

A szolgáltatást kisebb bűnök bevallásához tervezte a szolgáltató. Februárban indult és már az első héten vagy háromszázan telefonáltak.

A püspöki kar nyilatkozatban figyelmeztetett arra, hogy a gyónásvonalat nem hagyta jóvá. A telefon használatát ilyen célra ugyanakkor nem zárja ki a testület mozgásukban korlátozottak esetében, de elfogadhatatlannak tartja a zavarkeltést a gyónás szentsége körül. A vállalkozás bevételének egy részét jótékony célra adományozza.
@billy reed: tipikus proli hozzászólás.
@Kiszámoló: Lépj túl fatornyos kis falud határán. Nézz körül europában. A legutóbbi tapasztalatom, Stockholm (Svédország),ahonnan kedden jöttem haza (a hétvégét is ott töltöttem), 2011.03.27-én vasárnap az áruházak, üzletek zöme nyitva volt, és képzeld: tele voltak emberekkel, ebből arra következtettem, hogy nem csak az én tiszteletemre nyitottak ki. De volt már hasonló tapasztalatom más városokban is. Egyébként a vasárnap szó a vásárnapból ered, hiszen akkor volt a vásár.
@igényes: ez van amikor megszólal a tanulatlan tapló. Szerinted a papoknak csak a misézés a munkájuk?
@Pocor: europában=Europában
@Pocor: Hű, mindjárt elájulok a tisztelettől, hogy te milyen nagy utazó vagy! És mellesleg ki nem kakilja le, hogy a svédek mit csinálnak?
@kisa: Tipikus karrier. Biztos fityisz szavazó az illető. Azt, hogy kevesebben járnak, onnan lehet sejteni, hogy kevesebb a keresztelő, a hittanos, az esküvő, meg persze a papbácsik is vezetnek statisztikákat. Akik 90 után tűntek fel, el is koptak, ha nem találták meg a templomi közösségben a számításukat.
@Álamfő álomás következik: No, engem nem csak egyszer, és nem egy rokon vitt el a papbácsihoz. Tényleg nem tiltották, de azért voltak következményei ha nem csak vasárnap jártál templomba, hanem mondjuk "illegális" papok hittanjaira, táboraiba jártál.
Rákosi alatt nem igazán csökkent a hitélet, de az tény, hogy nálunk ovi regnálása óta megint kevesebben járnak templomba.
Ennek nagyon örülök, bár én nem kapok, kaptam bevételi pénztárbizonylatot.

Egyházközségünk a hívek egyházi hozzájárulásából, a per-
selyekbe tett pénzekbõl, a befizetett adományokból és a
szertartásokért befizetett bevételekbõl gazdálkodik. Minden
befizetett összegrõl bevételi bizonylatot állítunk ki.
Húú, ezt a sok műkeresztény, újkomcsi seggnyalót! A Tesco és az Auchan után zárjuk be a 280 nm-nél nagyobb biliárdtermeket, mozikat, cukrászdákat, állatkerteket, a komplett Balatont, a Hortobágyot, Magyarországot! Imádom ezt a sok faszkalapot, aki megakarja menteni a zembereket. Hiszen nincs már ebben az országban semmi más gond.
Lázárék meg akkora kokárdával mint a fejük, boldogan motorozgatnak, megint lesz nyertese ennek a döntésnek is.
Aki pedig emiatt elveszítené az állását, dobja a rezsiszámláját a templomi perselybe, majd ők kiegyenlítik...
Húú, ezt a sok műkeresztény, újkomcsi seggnyalót! A Tesco és az Auchan után zárjuk be a 280 nm-nél nagyobb biliárdtermeket, mozikat, cukrászdákat, állatkerteket, a komplett Balatont, a Hortobágyot, Magyarországot! Imádom ezt a sok faszkalapot, aki megakarja menteni a zembereket. Hiszen nincs már ebben az országban semmi más gond.
Lázárék meg akkora kokárdával mint a fejük, boldogan motorozgatnak, megint lesz nyertese ennek a döntésnek is.
Aki pedig emiatt elveszítené az állását, dobja a rezsiszámláját a templomi perselybe, majd ők kiegyenlítik...
@popocatepetl: " ez van amikor megszólal a tanulatlan tapló. Szerinted a papoknak csak a misézés a munkájuk?"

Nekem László atyával például kimondottan jó kapcsolatom volt. Szerettem ahogy beszélt, ahogy vezetett, ahogy felvállalta a légi temetést.

Eltemették László atyát
MTI
2009-09-04 19:35
Nagyítás: [+] [-][Nyomtatás][Email]Utolsó útjára kísérték a fővárosi gazdagréti Szent Angyalok templomában Lipp László katolikus plébánost, aki közéleti szereplésével vált országosan ismertté; az Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspök által vezetett gyászszertartáson több százan vettek részt, sokan a templomon kívül hallgatták a búcsúztató ceremóniát, a templomhoz vezető úton pedig polgárőrök irányították a forgalmat.

Paptársai állnak Lipp László római katolikus pap, ismertebb nevén László atya temetésén
80
Búcsúbeszédében Molnár Gyula, a főváros XI. kerületének szocialista polgármestere rámutatott arra, hogy a hosszan tartó betegség után elhunyt Lipp László építtette fel a gazdagréti Szent Angyalok templomát. Ezzel, és többi cselekedeteivel a plébános "mindenkinek megmutatta a maga útját", bátorítva a híveket, hogy "ne féljünk megtenni azt, amit meg kell tenni" - fogalmazott.
@csuvel: "vagy dolgozik, vagy mehet a picsába"

Munkája most nem lesz, így mehet a picsába.

Legközelebb mondd a szemébe a pénztárosnak, hogy szerinted így helyes.
Azt, hogy pina, írta már valaki?

Kérdezze majd meg valaki Tömjénzsoltot, hogy vasárnap templom helyett, lehet majd örömszerzés (tehát határozottan nem gyereknemzés) céljából szexelni?
Amit még hozzá tennék. Kiráz a hideg a kerszténység nyomatásával. Én nem vagyok megkeresztelve, de akiket a szülei megkereszteltettek csecsemőként, azok felnőve lehet, hogy statisztikailag kereszténynek számítanak, de egyáltalán nem biztos, hogy vallásosak, hívők valójában!

Említettem a 85 éves nagymamámat, őt még megkeresztelték, de sose volt hívő! Magyarországon nincs olyan hagyománya a kereszténységnek, mint Olaszországban, avagy a lengyeleknél.

Semmi bajom a hívőkkel, ám ateistaként egyre nehezebben viselem, ha valami bevett szokásom megváltoztatására kényszerítenek keresztényi alapon!
Hánynom kell, hagyjanak békén a KDNP-sek!

Akik vasárnap dolgoznak,és netán hétfőn ráérnének étterembe menni, akkor hogy viselnék, ha bezáratnák az éttermeket hétfőn, menjen aznap étterembe, amikor dolgozik! Barmok!

A legtöbb ember nem vallási alapon választ munkát, és elfogadja a saját munkakörére jellemző munka és pihenő napokat.
Ha valaki vasárnap dolgozik, és hétfőn horgászni akar, vagy múzeumba, moziba menni, hadd menjen.
De ha nekem a pihenőnapom a vasránap, és azon vásárolni akarok menni, mi jogon tiltanák meg, hogy nem mehetek nagy áruházba?

Van számos kereskedelemben dolgozó ismerősöm, akik nem vallásosak, megszokták, hogy a vasárnap csak egy nap, megszokták, hogy más a pihenőnapjuk sokszor, és nagyon nem szeretnék, ha elvesztenék a munkájukat, vagy részmunkaidőbe kerülnének csökkentett bérrel!

Én nem kereskedelmeben dolgozom, de ha nekem holnap bejelentené a munkáltatóm, hogy ezentúl vasárnap kell dolgoznom, de helyette pl. hétfőn otthon maradok, mergántom a vállam, és alkalmazkodom.

De ahhoz nem tudok alkalmazkodni, ha KDNP-s szentfazekak a pihenőnapomon nem engednek ott vásárolni, ahol szeretnék! Én vasárnap érek rá.
Ha pedig hétfőn érnék rá, akkor mennék nagybevásárolni, de úgy tűnik, nekem mint eddig is, eztán is a vasárnap lesz a fix pihenőnapom.

Morcos vagyok, ha KDNP szentfazekak miatt ateistaként szokásaim megváltoztatására kényszerülnek.

Ha vallás szabadság van, akkor legyen meg a hitetlenség szabadsága is, ne akarják keresztényedemokraták beosztani a szabadidőmet!
A sok értetlen kedvéért mégegyszer:
Kb. 20-25 ezer ember munkahelyét akarják megszüntetni!
Ez ám a derék, keresztény cselekedet!
Basszanak egyedül!
kik ezek a nyomoronc senki ker.demokraták? mit képzelnek ezek? meg aki hagyja. vásárnap bazmeg, kedves debil semjén harrach meg pálfy paprikajancsik, értitek, vásárnap, már tényleg besokalltam ezektől a tetvektől fideszestől, mi lesz itt még?
@NYJetsTD:

Nem gondolod ugye, hogy aki ezeket a bezárásokat eltervezi, kitalálja az egyáltalán dolgozik?

Szerintem a KDNP-nél van egy ötletgazda csoport.

Találjunk Ki Valami Marhaságot!

TKVM

1. Hogyan lehet 8 milliárdot évente kivenni a büdzséből? Pálinkafőzés! OK
2. Rendőséget gyengíteni, miként lehet? TeK 13 milliárd évente. OK
3. Van egy repülőtér, kiről nevezzük el? Vári Gyula háromszoros világbajnok pilótáról, vagy von List-ről? Von List! OK!
4. Itt van ez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, kell csökkenteni a büdzsét? Igen! OK
5. stb.
@Dövan: A pina az egy olyan dolog, ha ki lehetne meszelni, sokan beköltöznének.

Néhány ember meszelés nélkül költözhetne vissza.
@_semmi_: Valahányszor elmegyek a templom előtt, ahol megkereszteltek, eszembe jut, hogy bemegyek és kihúzatom a nevem a könyvből.
Aztán mindig az van, hogy leszarom!
Semmi másról nem szól ez az egész, mint a cba versenyelőnybe hozásáról a teszkó és társaival szemben. Az, hogy a minimálbéres drágábban vásárol, vagy munkahelyek szűnnek meg, senkit nem érdekel.
@vitézlajszló: ez nekem is hányszor eszembe jutott. Megkereszteltek, de semmi kedvem közösséget vállalni elnyomó szervezetekkel.

@igényes: vagy legalább egy abortuszt megpróbálhatnánk. Van néhány kései eset, amit kapartatni a társadalom javára válna.
@Megfigyelo:

Elkerülte a figyelmedet az irónia.
Egyébként akkor vega étterem péntekenként zárjon be?

Az egész cirkusznak meg a világon semmi köze a kereszténységhez meg a családhoz. Ugyanis a kivételeknél, azaz ahol szabad majd vasárnap dolgozni, pont olyan emberek dolgoznak, mint a bezárandó bevásárlóközpontokban.
Esetleg lehetne a tv-ben újra adásszünet hétfőnként. Mennyivel több gyerek születne.;) Kombináljuk talán még abortusztilalommal...
"Neked fingod sincs arról, hogy az általad említett dolgozó embernek kik a kereskedelemben húzzák az igát havi nettó 100-120 ezerért mennyi is a valós választási lehetősége a vasárnapjával kapcsolatosan.
Ha röviden akarom kifejezni, akkor vagy dolgozik, vagy mehet a picsába."

És jobb a kirúgott 1/7-üknek a három hónapig nettó 70, aztán meg hat hónapig nettó 40 aztán meg nettó 0 munkanélküliből (ha meg lesz egyáltalán)? Vagy a többieknek, akik voltak olyan szeerencsések, hogy maradhattak, hogy bukják a vasárnapi műszakpótlékot, amiből most pont kijön még az utolsó hétre is a felvágott a kenyérre vagy egy új turis ruha a kinőtt helyett a gyereknek?
A vallási pedofilképzoket zárják inkább be.

Kiszámoló: te jártál már Nyugat-Európában? Mert a hozzászólásaid alapján nem úgy tunik.
Nem lenne egyszerűbb törvényileg eltörölni a vasárnapot? Akkor lenne minden évben 61 hat a mostani 52 hét helyett, és tényleg senki se dolgozna vasárnap, mert olyan nem lenne. Szerencsére ezzel a vasárnapi misék is elmaradnának. :-)
@vitézlajszló:
a keresztelés egész a 4-ik századig kizárólag felnőtteket jelentett, fontos volt, hogy higygenek is, anélkül nem keresztelték meg őket, ami víz alá merülést takart. A szülők a magas gyerekhalandóság miatt kérték idővel a gyerek/csecsemő keresztelést, amit az akkori viszonyok között megtettek, és ez a szokás megmaradt. Ha jól tudom, a baptisták ma is csak felnőtteket keresztelnek meg, hangsúlyozzák is, hogy az Újszövetségben is kizárólag felnőtteket kereszteltek.
Ateistaként mélyebbet nem tudok a gyerek/felnőtt keresztelés témáról, - és nem is akarok :)
@=nessuno=: mondjuk valljuk be: nem a felső néprétegek járnak évente kaparásra. Abortusz híján abból lenne több, amiből már most is elég van.
@=nessuno=: Non c'e nessuno, aki nem tudná, hogy a CBA plázák mennyi embert tettek tönkre, hány és hány vállakozót lehetetlenítettek el. Ráadásul pimaszul a beszállítókkal fizettetik meg a plázák építését. A teljes indulókészlet ingyenes náluk a beszállítók fizetik meg, majd éves sarc a beszállítói "Ankét"-on. Most a magyar szállítók megint ráfáznak, mert a 4 napos forgalomból kiesnek a nagyobb láncok.

Érthető legyen: A Tesco, Cora, Auchan, Spar sarcot übereli a CBA sarc, de még így is vállalják a beszállítók, ha kis haszonra szert tesznek, na most ez megszünik a CBA pedig szépen akciózik majd hétfőtől csütörtökig, majd utána akció nyista. Hétvégén CBA emeli az árakat, mert ugye csak ott vásárolhatunk.
a zsidó kereskedő miért nem nyithat ki majd vasárnap?
@csuvel: "Neked fingod sincs arról, hogy az általad említett dolgozó embernek kik a kereskedelemben húzzák az igát havi nettó 100-120 ezerért mennyi is a valós választási lehetősége a vasárnapjával kapcsolatosan."

Neked sincs.
Kereskedelemben dolgozó ismerőseim kifejezetten örülnek, ha vasárnapra osztják be őket, ugyanis munka törvény könyv szerint olyankor plusz bérpótlék jár! Tehát ha a vasárnapi munkavégzésük ellehetetlenítése nem járna kirúgásukkal, avagy részmunkaidőssé válásukkal, akkor is kevesebb nettójuk lenne. De azt mondják, félnek, hogy állás elvesztenék, vagy részmunkaidőbe kerülnének, és akkor aztán tényleg kevés bérük lenne...
Másfél évtized szívós, kitartó munkával elérte a sok keresztény, hogy útkereső ateistából meggyőződéses ateista legyek :-).
@igényes: Persze, hogy nem tetszik a püspöki karnak, mivel a gyónáshoz szükséges a személyes jelenlét. Misét lehet tv-n, neten, rádión hallgatni, de az nem mentesít a vasárnapi mise alól. Ha azonban ebben az 1 millió munkahelyes világban csak úgy tudod eltartani magadat és a családodat, hogy vasárnap is dolgozol a tecsóban, akkor az mentesít a mise alól, sőt a vasárnapi "ne dolgozzál" parancs alól is, mivel egyszer egy Názáretből származó szakállas azt mondta, hogy irgalmasságot akarok és nem áldozatot. (Persze az urak ezt nem olvasták.)
@Dövan: Így van, ahogy mondod, a tehetős réteg tudja vállalni a gyereket, ha akarja, ha nem talál hozzá utat, hogy ne legyen.
1. A nem tehetős nem kapja meg az esélyt sem, hogy felnevelhesse a foggant gyermeket.
2. Az olyan anya aki felelőtlen és felismeri nem a legmegfelelőbben élt, és gyermeke valószínűleg nem lesz egészséges, mikor dönthet, hogyan dönthet? Kell- e a foggant egyednek, gyermeknek, alkoholista, dohányos róla nem gondoskodó szűlő.

Mi a foggant gyermek érdeke, ha egézségesen jön a világra, de ha nem akkor még nagyobb legyen a szenvedése? Remélem nem bántom ezzel a sérülten világrajött gyermekeket.

Teremtse meg az állam az elhelyezésüket, nevelésüket, és akkor rendben. Tehetetlen embernek nagy a szenvedése, mert nem képes gondoskodni magáról.
@_semmi_: Én nem vagyok ateista. Hívőnek tartom magam, de vagyok annyira szabad ember, hogy nem tűröm senkitől a kioktatást a hitről.
Különösen nem a pedofil, buznyák katolikus papságtól és seggnyaló homofób szolgáiktól.
@Dövan: Darab darab. A lényeg, hogy legyen több álompolgár, esetleg szavazó.
@Бабаяга: Most képzeld el, hogy valaki elmegy gyónásra Debrecenben, és bevallja, holnap vétkezni fogok, ártani fogok a devizahiteleseknek. Feloldozzák! Oszt jó napot!

Valószínűleg, esetleg ezt kihasználhatja valaki.

Magángyónásra ment tavaly a Schmitt, idén az Orbán. Mekkora bűnt követtek el?
@igényes: gyónásra? Azt hittem, pszichiáterhez jár Bécsbe, a törpéje... Mondjuk az is egy érdekes dolog, hogy hogyan jutott el a "Térdrecsuhások Viktor" a gyónni járó rákosista kommunistáig...
@Álamfő álomás következik:

A lényeg az, ha a dr. (?) Schmitt és dr. (?) Orbán tisztelné a vallást, hát bizony nem szabadna olyan óriási hibákat elkövetni, melyek olyannyira nagy bűnök, hogy csak a Pápa Őszentségének vallhatóak be.
@vitézlajszló:

amíg a házasság, szexuális kapcsolat nem lesz legális a katolikus papoknál, addig nem csodálkozom, hogy köreikből halljuk a híreket, hogy pedofil lett...stb. Állítólag van olyan pap, aki gyerektartást is fizet (nem tudom, azóta pap-e). Érdekes módon a református lelkészekről nincs igazán olyan hír, hogy pedofil, homofób...stb. Igaz, náluk a házasság engedélyezett, legalább is én így tudom. A katolikusoknál miért nem? Logikusan nem tudok másra gondolni, hogy azért, hogy az egyház vagyona ne essen szét. Oda a vagyon, oda a hatalom. De a pedofíl botrányokkal tekintélyük még kevesebb lesz. Inkább nyissanak a tudományok felé, ahogy a tudomány is változik, a merev, egyházi felfogások is változhatnának. Akár még híveket is jobban tudnának toborozni.A mai viszonyok közé, nem nagyon illik be a régi keresztényi idill. Ha erőltetik, csak nevetségessé válnak, ellenállást szül. Aki eddgi is hívő volt, az tapsol, aki nem, az még keményebben kritizál, de aki hezitált, azt esélyesebbnek látom, ezzel az erőszakos kereszténység nyomatás hatására, inkább ateista lesz, -avagy egyéb, ezoterikus, avagy keleti vallási irányzatok felé fordul, ha igénye van spiritualis dolgokra, de semmiképp sem keresztény lesz :D
@Álamfő álomás következik: @igényes:
Ezek az embernek látszó lények nem foglalkoznak emberi dolgokkal.
Annyira sem emberiek, hogy önmaguknak beismernék mekkora barmok valójában.
Szerintem meg kellene mutatni nekik!
@vitézlajszló:

írtam:
"Aki eddgi is hívő volt, az tapsol"

Félreérthető, nem rád és a hozzád hasonlóan gondolkodókra értve :) Hanem amolyan KDNP-s logikásokra célozva.
@igényes: Ezek (ovi kósa)reformátusok, tehát nekik nincs szükségük feloldozásra. Tudod, eleve el vannak rendelve, hogy vezíreink legyenek. SP-ről meg annyit, hogy csak az köteles gyónni, aki eljutott esze használatára.
Évtizedekig dolgozott a párom hétvégén, sokkal jobb volt akkor menni az állatkertbe amikor nem álltak hosszú sorba a bejárat előtt. Mikor a gyerekek sulisok lettek akkor meg a vasárnapi edzések miatt nem volt olyan "igazi" vasárnapunk..mégis visszasírom a hétköznapi szabadnapot amikor mindet el lehet intézni..
@_semmi_: Ami a cölibátust illeti, azt hiszem igazad van, a vagyon egybentartásáról szólt és szól máig.
Egyébként a Vatikán folyamatosan elköveti azt a hibát, hogy ellenszenvessé váljon a gondolkodó ember számára.
A szerénységet is tanulni lenne szükséges.

Schmitt Pálról nem szabad megfeledkezni! Nagyon érdekes, hogy a vallással és a helyesírással nem kicsi, de nagyon nagy gondjai vannak. Nem a szocik, jobbik, lmp bírálja, hanem egy potenciális gyóntató!
A kaposvári püspök már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette Schmitt Pált arra, hogy gondok vannak a javaslatcsomaggal.
@vitézlajszló: Amikor Orbán és a Familia Kft. elment gyónni (Gyerekek szépek)Őszentségéhez, akkor bejárta a Netet egy Tesco vonalkódos cipő a kislány talpán. Viktornak, meg az Armani garanciajegy, ha jól emlékszem a gallérból.
Ajánlom figyelmetekbe a XXI. századi politikai élet, legaljasabb csőcselékének (gyk: fidesz) újabb "demokratikus" húzását: tisztabeszed.blog.hu/2011/03/31/ellehetetlenitett_tuntetesek

Vajon meddig tehetnek meg bármit ezek a tetvek?
@_semmi_: "Érdekes módon a református lelkészekről nincs igazán olyan hír, hogy pedofil, homofób...stb."

De, homofób, az van köztük bőséggel. (Biztosan homofóbot akartál írni?) Viszont a pedofilokat legalább nem rejtegetik olyan hatékonyan, mint Róma.

" Igaz, náluk a házasság engedélyezett, legalább is én így tudom."

Valamelyik ortodox patriarchátusban pedig (románban? kijeviben? azt hiszem, a románban) kötelező (sőt szakáll is és feleség is), különben nem kap saját parókiát. A szakáll nyilván azért kell, hogy a tökösségre vonatkozó bibliai előírásnak megfelelést demonstrálja. Azt nem tudom, a feleség hivatalosan miért kell, talán az egy feleséges emberről szóló levélrészlet miatt, de az belátható, hogy a gyakorlatban az egész Szent Szinódus nem tud annyira a körmére nézni egy falusi papnak, mint egy szál feleség, ha arról van szó, hogy ne járjon a pap az összes falubeli szoknya / rövidnadrág / juhnyáj után.
@igényes: Mit is mondhatnék.....Űberciki!
@BruceTheHoon:

"Biztosan homofóbot akartál írni?"

Nem, nem homofóbot :) Az ellenkezőjét, meleget...

De akkor rögtön hozzáteszem, senkit nem szeretnék megsérteni. Önmagában a melegekkel semmi bajom, ugyanolyan értékes emberek. Csak azokkal a katolikus papokkal van bajom, akik önmegtartóztatást vállalnak, aztán másik nem híjján egymásnak esnek "melegedni". Akkor ne legyen pap, ne legyen álszent!
@Álamfő álomás következik:

Orbán nem is lesz ott! Gondolod, hogy megtekint ezidőtájt egy kiállítást? Elutazik, a TeK fogja védeni a szerencsétlent.
Aki nem hívő, a KDNP szemében nem is ember, csak egy pokolravaló hitetlen. Egészen undorító az a keresztény fundamentalista sovinizmus, amit képviselnek, annyiban jobbak csak az iszlám megfelelőjüknél, hogy egy szekularizáltabb társadalomban műkődnek.
@csi szi: igen, az eu "minket pénzelő nagybácsi". évi sok száz milliárd ft nettó támogatást kapunk. az elmúlt években ez már több ezer milliárd ft összesen. és ez csak a direkt támogatás, már az a tény önmagában is jó a gazd-pol stabilitásunknak, hogy bent vagyunk.
és nem az ő érdekük, nem a miénk, hanem közös érdek. tudod, kölcsönös. mindenki jól jár vele hosszútávon. de ha nem érted, hagyjuk...
Van itt valaki, aki ismer valakit, akinek egy ismerősének az ismerőse kdnp-szavazó? vagy legalább hallomásból tud valaki ilyenről?
azert kicsit bizom benne, hogy soka fideszre szavazo elmebeteg dolgozott eddig vasarnap. most majd nem fog. kevesebb penze lesz. es elgondolkodik azon, hogy mit is tett.

a kdnp meg egy masik rossz vicc.
@becsoccsent: Én meg azt remélem, hogy az abortusz ügy eljut a papok tudatába. Így megint megorrolnak a kdnpre, fideszre, és ahogy az Antall kormány alatt kirúgták az urakat, amikor szavazatért mentek kuncsorogni, most is megteszik.
@sárkányfő: Egyet sem ismerek.
Mitől vannak mégis oly sokan?
Csak azt a teszetosza népséget -semmi fény a szemükben, szomorú arcok - látom mindig a templomok körül.
Akkor szoktam gondolni, hogy ezekre a kutyámat sem bíznám nem pedig az országot, amin uralkodni akarnak.
No és ki szavazott a vasárnapi nyitvatartást itt és most hevesen ellenzők közül a Fideszkére és csatolt üzletágára?

Mert bizony, bizony nekik kuss legyen....
Azt hiszem, kb. úgy nem mérték fel az érintett vasárnapi dolgozók tömegét, mint ahogy megsaccolták a szja változás "nyerteseit" vagy a 40 év munkaviszony után ünnepélyesen nyugdíjba vonuló nők tömegét.
Ha ez a pár hülye csak sejtené, hogy az ország és a gazdaság folyamatos működtetésében dolgozókhoz képest a plázák nyitvatartása csak a felszín, akkor gyorsan bekussolnának, mit a cigarettázás kontra jövedéki adó esetében.
Arról már nem is beszélek, hogy egyesek a plusz pénzért, egyesek talán egyéni devianciából, egyesek puszta létfenntartásból dolgoznak annyit, amennyit. Vajon kik lehetnek túlnyomó többségben???????
Ja és akkor a mezőgazdasági idénymunka is tilos lesz vasárnap ugye?
@sárkányfő: "Van itt valaki, aki ismer valakit, akinek egy ismerősének az ismerőse kdnp-szavazó? vagy legalább hallomásból tud valaki ilyenről?"

Nincs olyan, nem is lehet olyan, hogy "KDNP-szavazó". A KDNP 1998-ban indult utoljára önállóan választáson, akkor 2,59%-ot kapott.

2002-ben a Centrum része volt (más menedzsment alatt), aztán 2006-ban és 2010-ben a Fidesz csatolmányaként jutott be.

A KDNP-SZDSZ párhuzam azért helytelen, mert az SZDSZ mindig vállalta a megmérettetést és saját erőből jutott a parlamentbe, míg a KDNP-sek csak Orbán Viktor személyes kegyéből vannak a parlamentben.
@doci606:

Persze, ott csak üres polcok voltak. Meg megrakott Daciak, amik hozták haza az osztrákoktól a hűtőládát.
Na neee, ezt már azért nem. Egyszer már megerőszakoltatok, mocskos narancskomcsik, odadobtam nektek a manyupomat. Most már mégegyszer ne avatkozzatok bele a magánügyeimbe. Nem fogom hagyni, hogy megvédjétek a pénztárcámat és beosszátok a szabadidőmet. Ha meg azt remélitek, lecserélem a vasárnapi akármivel eltöltött szabadidőmet egy kis ájtatoskodásra a templomra, hát azt leshetitek! Még a gyerekemet se viszem, nehogy szemet vethessetek rá.
@infrablu: Ha estleg nem tudnád:
Magyarország Altokmánya imígyen szőla:
És ne légyen néked munkahelyed, hogy ne tudjál követelőzni!
Majd mi megmondjuk, mikor, s miért lázonghatsz!
Egyébként kuss!
@dbeata: Ej már! Az nem erőszak voilt: megmondták, hogy az érintettek 97%-a VÁLASZTOTTA az államit! Önként s dalolva!
:-)
Ha odaadtad nekik, úgy jártál, mint egy stricivel!
Én nem adtam oda, bekaphatják!!!!
Egyetértek a boltok vasárnapi (sőt, hétvégi) kötelező zárvatartásával!!!

További javaslataim:

- hétfőn ne legyen műsor a TV-ben!
- 3 évente csak egyszer lehessen külföldre utazni!
- minden második szombaton dolgozni kelljen menni!
- cipőt csak a cipőboltból lehessen vásárolni!
- egyetemre csak azok mehessenek, akik legalább kétszer voltak építőtáborban!
- csak a Hazafias Népfront jelöltjére lehessen szavazni a választáson!
- házasságot csak különböző neműek köthessenek!
- Trabantot csak 3 év várakozás után lehessen vásárolni!
- legyünk a vas és az acél országa!
- gyártsunk évente 20 000 Ikarus autóbuszt!!!

(Ja, és legyen 3 Ft 60 fillér egy kiló kenyér!!!!!!)
"...vasárnap szinte kizárólag azoknak a multiknak nem lehet se nyitva lenni, se dolgozni, akik az ország második legnagyobb közteherviselői a kkv szektor után."

Eszement nagy SZJA-kat fizethetnek be a szerencsétlen bérrabszolgáik után. Mégis milyen munkahelyeket teremt a Tesco, Cora, stb.? Lehetsz náluk pénztáros, árufeltöltő "ERNŐ-Segíthetek?" táblácskával. Amennyi munkahelyet adtak, ugyanannyi (vagy több) megszűnt a kisebb boltokban.

Arról pedig szó sincs (és remélem nem is lesz), hogy az ipari, termelő szektort érintené a változás.
@infrablu:
Hol van szó arról, hogy a kereskedelmi egységeken kívül bármilyen más ágazatot érintene a javaslat? Továbbra is fogják gyártani az Audikat, sütni a kenyeret, termelni a villanyáramot vasárnap. Csak az Auchan és elvtársai lesznek zárva.
@Kiszámoló: Mikoriban az akkoriban? A nagy vásárok általában valóban havonta voltak, de volt olyan is melyet évente egyszer vagy kétszer tartottak, és kisebb piac minden héten volt egy alkalommal. A vasárnap elnevezés nem a havi vásár napból alakult ki.
Előfordulhat, hogy valaki nem olyan helyen él mint te, hogy bármikor beugorhat az éjjel-nappaliba ha kedve tartja.
végre egy jó ötlet. minden normális országban így van ez.
@gergo1000: Miért is zavar téged, ha vasárnap nyitva vannak az üzletek?
@Pierr Kardán: Ez így nagyon kevés ám!
Lenyomjuk a rohadt imperialistákat, mint a bélyeget!
Aztánmeg szopjanakle a nemkommunista jövőt akarók.
Éskülönben éljen castro, polpot, chavez, mao ce tung, lenin, hitler, rákosi és orbánvektor!
inkább erről kéne írni:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/31/paktum/

nekem az az érzésem, hogy hosszabb távon azt tervezi, hogy kilépteti a Magyar Köztársaságot az EU-ból..
@vitézlajszló:

Hogy úgy tudtál dönteni,nem adod oda.
Gyerekek, aztán majd jön az, hogy a CBA persze vasárnapi árakkal fog operálni (minden drágább lesz), meg visszajönnek a kis éjjelnappalik, amik duplaáron adnak mindent. És akkor hejdejó, adtunk a szarnak egy pofont újfent. Merhogy ami jó egy kiscsaládivállalkozásoséjjelnappalinak, nem biztos, hogy jó nekem, aki kénytelen leszek majd mindent emelt áron megvenni a családnak.
@compound interest: Megmondta: Az EU-n kívül is van élet.
@kisa:
Például azért, mert a barátnőmnek az a mániája, hogy ugorjunk el vásárolni. Ezt így megúszom.
De a személyes önös érdeken túl, azt gondolom, hogy teljesen felesleges nyitva lenniük.
A nagyáruházak belemnetek egymással szemben egy nyitvatartási licitbe, aminek az lett a vége, hogy teljesen feleslegesen tartanak nyitva ennyi ideig. A hét fennmaradó részén is megtudják venni az emberek azt amire szükségük van. Mivel, ha bármelyik önként lemondana erről, az neki veszteséget jelentene, ezért törvényileg kell szabályozni. Ha mindegyiknek zárva kell lennie akkor nem lesz jelentős veszteségük. (minimális lesz, de az meg jelentkezk, majd a kisboltoknál, ami meg kifejezetten örvendetes)
@gergo1000: "De a személyes önös érdeken túl, azt gondolom, hogy teljesen felesleges nyitva lenniük.
A nagyáruházak belemnetek egymással szemben egy nyitvatartási licitbe, aminek az lett a vége, hogy teljesen feleslegesen tartanak nyitva ennyi ideig."

Hogy lehet felesleges jellemzőkben versenyre kényszerülni? Vagy felesleges, és akkor a többiek nem érzik a versenykényszert, van nem felesleges, és akkor hülyeséget beszélsz.
@gergo1000: Az elsőt értem és respektálom. A többi érvre már érkezett cáfolat a kommentekben, főleg arra vonatkozóan, hogy mit hozna és mennyit VINNE egy ilyen törvény.
@compound interest:

Már korábban is írtam arról,hogy találtam egy régi NÉpszabit, amiben a Kónya fejtegeti, mit jelenthet Orbán kijelentése, miszerint az EU-n kívül is van élet. 2003. március 26.

Nekem is ez az érzésem.
@kisa:
Szerintem nem cáfolat, hanem ellenvélemény érkezett.
@BruceTheHoon:
Anank előny, aki nyitva van, de ha mindenki nyitva van, akkor ez az előny elfogy. Mivel az előny nem abből eredt, hogy nyitva van, hanem abból, hogy a másik nincs nyitva akkor.
@gergo1000:

Te még nem dolgoztál ilyen helyen, jól sejtem?

Mert én már igen, és meg tudlak cáfolni.

Az emberek vasárnap későn kelnek, de aztán délutánra úgy beindulnak, hogy alig lehet bezárni tőlük az üzletet. Szóval nem igaz, hogy nincs kereslet vasárnap. Sőt, a fontos, családi döntést igénylő termékek megvásárlása (pl, lakberendezés, v. más tartós fogyasztási cikk) megvásárlása jellemzően hétvégén történik, szombaton ÉS vasárnap. A vasárnap csak annyival lájtosabb, hogy kicsit később kelnek.
@gergo1000: Ráadásul egy bolt SZOLGÁLTAT. HA úgy érzi, hogy van két vevő, akik miatt neki megéri hajnali 3-kor nyitva tartani, akkor miért ne tarthatna nyitva?
Az általad feleslegesnek ítélt versenyből mki, vásárlók profitáltunk. Legalábbis azok, akik úgy gondolják, hogy nem muszáj munka után, fáradtan, rohanva bevásárolni, hanem inkább megteszik kényelmesen lötyögve, nézelődve, beszélgetve vasárnap. És esetleg utána beülnek valami kajáldába - minden plázában van rengeteg -, hogy anyunak se kelljen a fél napot főzőcskével tölteni.
Tudod, nem KÖTELEZŐ vasárnap bevásárolni, hanem LEHET. Érzed a különbséget?
Másrészt szerintem a pláza nem a kisbolt konkurense: oda az emberek többsége leszalad egy sütőporért, ha éppen nincs otthon, vagy a napi apróságokat szerzi be. De nagyobb bevásárlást csak végszükség esetén bonyolít a sarki kisboltban.
@gergo1000: Mindkettő, szerintem. Cáfolat is, meg ellenvélemény is, ha már a szavakon akarunk lovagolni.
Na ezért utálom a Fideszt!
Évekig harsogták, hogy egy SZDSZ szerű törpe párt határozza meg a politikát. Manapság meg egy mérhetetlen párt avatkozik bele durván az emberek életébe.

A szent afrikai vadászok szövetségének köszönhetően nő a munkanélküliség és csökken a multiknál dolgozók bére. Tehát ha a Tescoban eddig is szar volt dolgozni, akkor most még szarabb lesz. Mert a parlamenti képviselők, és a közszolgák egy részének kivételével a magánszektorban a kevesebb munkáért kevesebb bér jár.

Logikus érv sincs a vasárnapi bezárásra. Nevetséges, hogy az a nap, ami évszázadok óta a vásár napja a mélymagyar egyedüli szent pártunk és kormányunk megszüntet.

Lehet ki is veszik a naptárból, lesz helyette két hétfő!

A Fidesz és csatlósai hiába igyekeznek a népámításban újra magára haragítják a népet csak azért, hogy az álkeresztény seggnyalók befogják a szájukat.

Ennek a folyamatnak nincs vége. Egyszer eljön az idő, amikor zsarolásnak engedve a Kedves Vezető parancsot ad a kötelező hittanoktatásra. kb. 2013 vége.

A városunkban az önkormányzati választást követően a megválasztott képviselőket bevonultatták volna a templomba megesküdni a pap előtt. És aki nem vallásos, vagy nem a keresztény vallás tagja? Eszement álkeresztény, hatalommániás galeri.
@dbeata:
Nem dolgoztam ilyen helyen, és egy szóval se mondtam, hogy nincs kereslet rá. Azt mondtam, hogy ha midenki zárva lesz, akkor majd megoldják az emberek más napokon. Szerintem ettől nem fog nőni a munkanélküliség, és nem fognak csökkeni a fizetések és a multik nyeresége se.
@kisa:
Értem a különbséget a kötelező és a lehet között. Ettől függetlenül, úgy gondolom, hogy egészségesebb, ha ebben az esetben törvény tiltja, mivel más az érdekelt és más a teherviselő.
Ez csak az én véleményem, az is lehet, hogy nincs igazam, de nekem tetszene, ha ez lenne. Nálam sokkal okosabb közgazdászok is vitáznak, arról, hogy milyen hatása lenne egy ilyen törvénynek, ugyhogy objektíven döntést hozni nem tudok, ellenben a szubjektív véleményem és a minimális közgazdasági ismeretem is azt mondatja velem, hogy ez így lenne jó.
Szerintem ez a vasárnapi bezárás jó ötlet, de csak akkor, ha ezen a napon MINDEN hivatalos ügyet kezelő állami "szerv" ügyfélszolgálata és lakossági, vállalkozói ügyeit intéző osztálya, részlege, valamint az állami tulajdonban lévő cégek (pl.: posta), reggel 8-tól este hatig nyitva tartana, megerősített félfogadási létszámmal. Hogy legalább ne kivett szabadság alatt kelljen a sok előírt marhaságot intézni. Itt az egyik lehetőség: SZOLGÁLTATÓ ÁLLAM!
@kisa:

Igen!

Ha kiégett az égő, vagy tönkrement a 20 éves porszívó, akkor vasárnak a CBA lehet majd ilyet vásárolni?
Nem baj, majd takarítunk hétfő éjjel.

Mennyi, mennyi érv van a vasárnapi nyitvatartás mellett. A legfontosabb, hogy miért nem döntheti el a polgár, hogy mi jó neki?

A munkanélküliség folyamatosan nő 4 hónapja. A szent kormány majd törvényekkel, jogszabályokkal fogja szabályozni, hogy ne rúgjanak majd ki 20-40 ezer embert? Lesz majd munkahelyvédelmi megbízott? A végén meg majd találnak sok sok érvet, hogy államosítsák a gaz multikat.

A hülyék nem mérik fel mekkora népszerűségvesztést okoz majd nekik a kirúgottak és családtagjaik akár százezres mérhetetlenül csalódott tábora. És a sok millió, aki rutinból indul a Teszkóba vasárnap, mert mondjuk spriccel a zuhanyzó cső. Majd bemegy a CBA-ba és megkérdezi magától, hogy melyik a jobb? A 30 évvel ezelőtti szinten ragadt magyar áruház, ahol nincs zuhany vezeték vagy a mindent kielégítő bevásárló központ, ahol van?
@gergo1000: Szerintem az is egészséges lenne, ha a törvény tiltana egy csomó dolgot még ezen kívül. Be lehetne vezetni pl. azt, hogy a boltok 9 óra előtt alkoholt áruljanak. Be lehetne tiltani a pornóújságokat. Lehetne szigorítani az abortuszt. Lehetne büntetőjogi kategória a homoszexualitás. Lehetne tiltani és büntetni a valutabirtoklást. Be lehetne tiltani - egy kivételével - a pártokat....
Jaaaa, hogy egyszer már volt ilyen világ????? És nem volt jó benne élni????
@popocatepetl: Milyen jó, hogy vannak még ilyen agyatlan emberek, akik minden szart megkajálnak.
Hadd hülyítsenek tovább, barátom.
A keresztény hit alaptézise a szabad akarat: vagyis, aki nem akar, az nem dolgozik vasárnap.
Még jó, hogy te mindenkiről megmondod a tutit: proli, kaka, bunkó, stb.
Áldott legyen...a vasárnapod!
Ámen...izé...ómen!
@kisa:
Azért a cáfolat és az ellenvélemény nagyon más. Ezt nem nevezném azért szavakon lovagolásnak. Cáfolat, akkor lenne, ha azok a vészjósló állítások számításokkal lenne alátámasztva. Ilyet én még sehol se láttam. (Persze az is igaz, hogy a másik oldalról se, hogy miért nem veszélyes, ezért mondom azt, hogy ebben a kérdésben az átlag magyar csak szubjektív véleményt tud hozni)
@kisa: "Be lehetne vezetni pl. azt, hogy a boltok 9 óra előtt alkoholt áruljanak." = Helyesen: be lehetne tiltani, hogy...
@gergo1000:

"Szerintem ettől nem fog nőni a munkanélküliség, és nem fognak csökkeni a fizetések és a multik nyeresége se."

De fog! Egyszerű számítás. A vasárnapi műszak x munkaórát igényel. A dolgozók szorozva a munkában töltött órákkal. Ha erre nincs szükség, akkor kevesebb emberrel megoldható a vasárnapi műszak. Ha nem ad el semmit a Tesco vasárnap, akkor nem keletkezik bevétele. Mire fizessen? A forgalma csökkenni fog. Mert ha nekem vasárnap szakad szét a zuhanycsövem, akkor hétfőn már nem biztos, hogy a Tesoban veszem meg, hanem egy szaküzletbe. Így csökkenhet a műszaki cikkek, vegyiáruk, élelmiszerek eladása is.
@dbeata: A 60-s és 70-s években Bécs???Erről egy film címe jut eszembe:
Aludj csak, én álmodom!
@gergo1000: Jogos. Végül is konkrét, alátámasztott tények egyik oldalról se hangzottak el.
@kisa:
Szerencsére nem éltem benne. Vagyis csak rövid ideig és gyerekként, ugyhogy olyan nagy tapasztalatom szerencsére nincs. Ausztriában, Spanyolországban kommunizmus van szerinted? de biztos sorolhatnám még az országokat, ahol hétvégén zárva vannak a boltok, de rövidtávú tapasztalatom, csak ebből a két országból van.
Érdekes, hogy a vasárnapon rugóznak, miközben a valóvilágok, hotel édenek naponta butítják a népet.
@Kiszámoló: "Még egyszer( utoljára): egész Europában így van a vasárnappal. És mégse jajong senki."

Nincs így.
@tcom:
Azért gondold ezt tovább:
- ha hétfőn máshol veszed meg a dolgot, akkor máshol keletkezik új munkahely.
- annál azért bonyolultabb ez a helyzet, hogy munkaórákat szorozzál. Mert így vélhetően a vásárlók jó nagy százaléka hétköznap délután intézi el a vasárlát, így akkor kellhet több munkaerő.
- Multiknál vett áruk nagyrészét amúgy is meg kell vennie az embereknek. Valamennyit biztos fog csökkeni a multik bevétele, de közel se akkorát, mint, amennyit te jósolsz. De ez költés átvándorol más kereskedelmi cégekhez vagy nem kerül elköltésre. Ergo nő a családok megtakarítása. Ami makro megközelítésből kifejezetten jó az országnak egy ilyen időszakban.
@tcom: Éppen ezért vasárnap ne legyen tévéadás sem. A tévések is menjenek templomba és legyenek a családjukkal.
Sőt! Ne dolgozzanak az áramszolgáltatók se, a vízszolgáltatók se. Nem igaz, hogy 1 napot nem lehet kibírni víz nélkül. Télen pedig ne legyen távfűtés se vasárnap. 1 nap alatt nem hűl ki a lakás. A börtönőröknek is jár a vasárnap, nehogy már ők ne lehessenek a családjukkal.
@tcom: Az érvelés olyan sánta, mint Csoszogi, az öreg suszter. Talán hétfőn nem akarsz majd esetleg még két zsömit is meg fél lityi tejet venni, mondjuk estére, vagy reggelire, vagy bánomisén. Nem hiszem, hogy nyolc helyre mész majd, csak azért, mert hétfő van.
És ha kell neked egy zuhanycső, akkor meg fogod venni, akkor is, ha nem teheted azt vasárnap. Amúgy meg, az, hogy hol veszed meg, lényegtelen a téma szempontjából, mert a döntés most is a Te kezedben van, mehetsz szaküzletbe, de mehetsz a hiperekbe is, ahogy jól esik.
@gergo1000: Spanyolországban a KÍNAI boltok nagyrésze nyitva van vasárnap, de még ünnepeken is. Igaz, hogy csillagászati áron árulják olyankor a kaját. Plázákban nem jártam, de úgy rémlik, hogy valameddig a Mercadona vasárnap is nyitva van (legalábbis Costa del Sol-on)
A törvényi hátteret viszont nem ismerem.
Továbbá azt sem, hogy pl. a nők hány %-a dolgozik Spanyolországban és Ausztriában, és hány százalékuk van otthon.
Ráadásul lehetne hozni egy csomó olyan országot, ahol meg nyitva vannak az üzletek.
Nem áűllkítottam, hogy kommunizmus lenne bárhol (Magyarországon se volt SOHA, csak szocializmus). Csak úgy gondolom, hogy az államnak a legminimálisabban kéne beavatkoznia az állampolgárok privát ügyeibe. A szocializmusban pedig pont az volt, hogy az állam mindig jopbban tudta, hogy nekem, mint állampolgárnak, mi a jó. Anélkül, hogy megkérdezett volna, és ezt nem sírom vissza.
@gergo1000: Gondold te is tovább. A legnagyobb munkaadók között vannak a multiláncok. Nem fogják a kicsik felszívni a nagyok leépítését. Egy kisbolt legfeljebb fizet egy kis túlórát, de nem vesz fel új embert. A multi viszont le fog építeni, ha rövidül a nyitvatartás.
Az alábbiakat fenntartom.
Ócska demagógia, tipikus pápista baromkodás, szemforgató módon. Szokásos "keresztény" hisztéria.
A "térdre csuhások" jelszavú fidesznyikek is hüledezhetnek most.
Úgy, egyébként az előzetes becslések szerint ezúton további 20-25 ezer ember (nem a gazdagabbjából) veszíti el az állását.
Szaporítják a templomok előtt koldulók tömegét, ezáltal vélik növelni a katolikus anyaszentfegyház tekintélyét!
Szarházi, mocskos, utolsó genya barmok!
Pedofil, buznyák, de azért homofób papjaikkal együtt!
@kisa:
Azért minden kérdésből ne csináljunk népszavazást és azért az állam azon FELADATÁT se vegyük el, hogy szabályozzon.
Mivel Spanyolországban és Ausztriában sincs szocializmus és ebben egyet is értünk. Ezeken a helyeken van ilyen szabályozás (nem üdülőhelyekre gondoltam, amire te hivatkozol) ergo a szocializmusnak és a vasárnapi nyitvatartásnak nem lehet köze egymáshoz, ezért akkor legjobb, ha ide se keverjük. Ebbe egyetértetünk, nem?
@jet set: Érdekes gondolat, de!
Kérdem én, miért rágjuk ezt a leépítés csontot. A multik úgy működnek, hogy ha van munka, kell ember, ha nincs, akkor nem. Ha valaki elmegy vasárnap egy hiperbe, akkor azt látja, hogy a 40 pénztárból 3 van nyitva, eladót amúgy se talál, hétköznap se. Ez a munkaerőmennyiség viszint simán szükségessé válik pénteki vagy szombati napra, ha vasárnap zárva a bolt. Ennyire egyszerű.

S azért ez a nagy "én döntöm el mit csinálok", elég néhány dolgozót megkérdezni, azok közül, akik hétvégén dolgoznak, hogy ez minden vágyuk-e. Azért csinálják, mert muszály. De nem hiszem, hogy ennek kell a megoldásnak lenni ahhoz, hogy pl. egy középiskolai tanár meg tudjon élni. Lázangjatok azon, hogy miért kell neki ilyen melót a tanítás mellett bevállalni, s mellettek állok én is. De nekem ne mondja senki, hogy ha normálisan meg lenne fizetve, akkor is szent kötelességének érezné, hogy az "engedjék hogy én döntsek" embereket szolgálja vasárnap is!
@vitézlajszló: Látom diplimádat az Oxfordon szerezted. A vasárnapi pihenőnap, bár vallási alapokról származik, az egész világon elterjed, ott is, ahol a kereszténység az 1-2 százalékot se éri el. A vasárnap a kommunizmus, szocializmus idején is pihenőnap volt, mert minden kizsákmányoló rendszer tudta, hogy egy kis időt a szolgának is adni kell, hogy kikapcsolódjon a családjával. Ezt belátni persze a Te kultúrmagasságodban bizonyára nagyon nehéz, meg tudlak érteni.
Én egyszerű suttyóként azonban hálás vagyok azért, hogy vasárnap a családommal lehetek, s nem kell dolgoznom. Bocsánat érte!
Nos mint hivatásos lassan a közeljövőben bekövetkező változások miatt (Határontúli szavazatok-vasárnapi ne dolgozzunk őrület) 3. rendű állampolgár leszek.
Külföldön még gondolkodom,de az biztos ez nekem évente 24 munkaszüneti napon való melót jelentene.Minimum.Tehát plusz pénz..ami nem sok,de ha levetítem az ország hivatásosaira akkor sok.
Ha nem akarják kifizetni ..nos az utcára már úgy is kimegyünk.
@jet set:
Ez ugyanolyan demagóg szöveg, mint a bankadó áthárítása.
Nekem 1 ft-tal se emelkedett a bankköltségem, 1 ft-tal nem lett drágább a barátnőm hitele. Rám egy forintot se hárított senki se.Ezt is hiszem, ha látom. Különben, ha józan kormányunk lenne (ami szerintem sincs), akkor ha ezek a vészjósló dolgok bekövetkeznek, akkor vissza lehet csinálni a törvényt. Nem lesz ez kőbevésve.
@doci606: Ezt talán fogalmazd újra! Nemtom én sörözök, de ennyire nem vagyok alélt.
Tood, ha már készenvagy, akkó neírjáá!
@vitézlajszló: Ajaj, szegény sokdiplomás vitézlajszló bácsi nem érti amit a pórnép ír. Nem gond, majd vasárnap a plázában elmagyarázzák neked, csak legyen ott a hitelkártyád!
@gergo1000: De itt most arról van szó, hogy milyen mértékig szabályozzon az állam, nem? Erre hoztam példának a szocializmust. Hogy ott aztán szabályozva volt minden, rendesen.
Mondom, a spanyol törvényeket nem ismerem, csak azt tudom, amit tapasztaltam.
Akkor most mi is bontsuk fel üdülőhelyre és nem üdülőhelyre az országot? Siófokon nyitva lehet a tecsó, Sátoraljaújhelyen meg nem?
Továbbra is úgy gondolom, hogy az állam lehetőleg ne avatkozzon bele a privát szférába.

@doci606: Ha olyan kevés az eladó meg a pénztáros, akkor keveseket is érint hátrányosan, nem? És sokaknak meg előnyös.
@doci606: Nem oxfordi a diplomám.
Te és a hozzád hasonló bugrisok meg kinyalhatják.
Cukrozzad meg a tejbegrízedet kisköcsög!
@kisa: Kinek előnyös? Ez az alap probléma, amit senki nem tud, vagy akar megérteni. Az igények kiszolgálásának ésszerű határokat kell szabni. Ennyiről van szó. Annak se jó, aki vasárnap dolgozik, de valójában annak se, aki ezt kihasználja. Lehet, én vagyok defektes, de úgy vélem, elmenni shoppingolni, még ha olyannyira is divatos ma, nem családi program. Színház, mozi, állatkert, kirándulás, egy egyszerű séta, társasozás, az családi program. A plázázás, shoppingolás nem. Persze egyszerűbb, mint leülni a gyerekkel, vagy 38 évesen megnézni egy mesefilmet, sétálni az állatkertben, de ...
@gergo1000: Hol bankolsz? Mert akkor csúcs az a bank, megéri reklámozni.
@kisa:
Szerintem fel lehet osztani az országot úgy, ahogy mondod.
Szerintem se avatkozzon az állam a magánszférába, de ez szerintem nem magánszféra.
@vitézlajszló: Azt tisztelem benned, hogy ennyire mélyen kifejted véleményedet, s pontos, adatokkal alátámasztott érvekkel cáfolod meg másokét (pl. kinyalhatják, kisköcsög). Igen, sajnos ilyen komoly érvekkel szemben csak veszíteni tudok, de vitatkozni nem.
@kisa: Hát nem reklámoznám őket, mert már akadt velük elég bajom, de a költségeim egy forintot se nőttek.
@doci606: Milyen állításokkal szemben kérsz számokat?
@vitézlajszló: Nem kértem számokat, megfogalmaztam egy véleményt, mint sokan mások (akár más véleményt is). Ezeket cáfoltam meg magasröptű, már-már Kazinczy-díj gyanús érveiddel. Gratulálok hozzá, s mivel felnőni Hozzád nem tudok, bár az igazat megvallva nem is szeretnék, így inkább hagyom, hogy nézd tovább a VV-t. Jó szórakozást, szép estét!!!!
@doci606: na szopi....szopi....jó....szopi.
KÖCSÖG BAROM.
@vitézlajszló: Bocsánat, ezt nem tudom kihagyni:
EGÉSZSÉGEDRE!!!!
@doci606: Nézzél tévét te! Baromarcú, azt sem tudom, miről beszélsz!
Húgyagyú faszkalap, meg a fajtád is.
Maunika vigyázzon rájad!
@doci606: Mozik a plázákban IS vannak, nem??????
Állatkertbe nem mész minden héten.
Ez butaság: nem az az alternatíva, hogy sopping VAGY állatkert. Megfér egymás mellett a kettő, ezt kéne felfogni. A vasárnapi soppingolás, mint írtam volt, egy LEHETŐSÉG, és nem kötelező.
Nemmellesleg miért nem lehet egy beszélgetős, lötyögős soppingolás családi program? Mi a gyerekeimmel nagyon jókat soppingoltunk, és közben megbeszéltük a világ dolgait: a könyvesrésznél például megbeszéltük, hogy szerintem miért giccses az egyik könyv, és miért nem a másik, továbbá azt is, hogy mit fogunk kihozni a könyvtárból. Az édességeknél meg azt, hogy miért jobb az étcsoki a szopogatós cukorkánál, és miért nem szabad kilószámra enni a gumicukrot. Utána beültünk kajálni egyet, végigsétáltunk a "bazársoron", közben a gyerekek is elmeséltek egy csomó dolgot, hogy mi volt a suliban - nem a napi rutin, hanem egyéb történések. Nagyon jó kis kirándulások voltak. És közben lett némi fogalmuk az árakról, a bolti trükkökről, miegymás.
Még egyszer: vasárnapi soppingolás NEM ZÁRJA KI az állatkertet, kirándulást ésatöbbit, hanem színesíti a palettát.
Némi apróság, ami megütötte a szememet:
"Úgy gondolom a hétvége a dolgozó ember szabadideje, és pont el tudja dönteni politikusok nélkül is, hogy mivel akarja tölteni. Azok akik hétvégén is dolgoznak azért plusz jövedelmet kapnak, és őszintén szólva én még senkit nem hallottam lázongani ezért. Cserébe sok családot látok hétvégi programot csinálni bevásárlóközpontokba, plázákba, gyakorlatilag az összes ilyen szombat vasárnap full kopp tele van. Egyrészt összekötik a bevásárlást egyéb, mondjuk gyerekeknek szánt tevékenységgel, másrészt sokan ha akarnak sem tudnak máskor jönni pont a munkájuk miatt."

- A hétvége a dolgozó ember szabadideje. Pontosan. Vannak nélkülözhetetlen tevékenységek, melyeknek mindenkor működniük kell, lásd: mentő, tűzoltóság, tömegközlekedés.. A kereskedelem pont nem ilyen. Az "átkosban" egész jól megvoltunk vasárnap nyitva nem tartó boltokkal is.

A hétvégi pluszjövedelem 40% többlet, és csak vasárnap, és bruttóban. Az a havi 3-4000 Ft többlet egész egyszerűen nem éri meg.
S ha a kedves blogoló nem hallgatott még panaszt rá, tessék csak megkérdezni, utánajárni maguknál az illetékeseknél. Akik vasárnap az igát húzzák. Megtalálhatóak Magyarország majdnem minden boltjában. Akkor garantálom jóval több panaszt fog hallani mint íróasztal mögül.

Szabadidőt értelmesebben is el lehet tölteni mint bevásárlóközpontokban mászkálással. Tessék kimenni a szabadba túrázni, vagy barátokkal közös programot csinálni!

És anno ugye mindenki el tudta intézni a nagybevásárlását időben.
@kisa: Kedves kisa! ne haragudj, de legközelebb ülj le, s nézd egy kicsit a többi embert. Nem hiszem, hogy a tömeg ill., a tömegben található gyerekek döntő többsége úgy éli meg a helyzetet, mint ahogy leírtad. Anya berohan az egyik butikba, utána a másikba, gyerek vagy bent, vagy kint unatkozik, szenved, amit majd egy meki vagy egy süti kompenzál?! Sajnos a tömegeknél nem úgy zajlik ez, miként Nálatok. Elég megnézni, hogy egy játékboltban milyen játékból fogy több: abból, aminél a szülő is kell a játékhoz (pl. társas, kártya, stb.) vagy olyanból, amivel el van a gyerek. Sajnos az utóbbiból. Nem egyedi eset mamár, hogy reklámot vesznek fel tévéből, mert a folyamatosan változó képvilág leköti a gyereket, addig se kell vele foglalkozni. Itt se a reklám a gond, hanem ahogy használják. S talán ezért lenne jelentősége, ha úgymond az ilyen játékszert valamennyire elvennék az emberektől, miként teszik azt a világ számos fejlett országában, minden ideológiai indok nélkül.
@doci606: Meg a tiédre!
Hagyjuk, részemről ennyi volt.
Nem akarok bántani én senkit.
Éppen eléggé bűnhődünk mindannyian.
@levaia: "A hétvége a dolgozó ember szabadideje." Miért is? Miért pont a hétvége???? A szabadidőnek nem mindegy, hogy a hét melyik napjára esik?
Továbbá "Tessék kimenni a szabadba túrázni, vagy barátokkal közös programot csinálni!" Ha valakinek a soppingolás pihentető szórakozás, ellenben utál túrázni, az mit csináljon?? Miért akarod a saját értékrendedet másokra erőszakolni, eldönteni helyettük, hogy mit csináljanak?
"Az "átkosban" egész jól megvoltunk vasárnap nyitva nem tartó boltokkal is." - Sőt, az átkosban jól megvoltunk szabad szombat nélkül is jó sokáig. Előtte meg megvolt az emberiség boltok nélkül is jó sokáig, meg még sok minden más nélkül.
@levaia: Kedves levaia! Tíz pont! Köszönöm!
@kisa: Az első mondatodra válaszolnék. Nem, nem mindegy. Ha a gyerekem vasárnap van otthon, s kedden suliban, akkor kenhetem a hajamra a keddi pihenőnapot. Jómagam, s tapasztalatom szerint nem vagyok egyedül ezzel, szabadságomat is igyekszem a gyerekek szünidőjéhez állítani. Mivel hamar felnőnek, most kell kihasználni az időt, hogy velük lehetek. Később már a saját útjukat járják, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mikor van a pihenőnap!
@morbiczer:
pontosan erre akartam célozni :) egy olyan párt tagja a kormánynak, befolyásolja az ország ügyeit, amelynek nincs semmiféle támogatottsága.

ennek a pártnak politikai értelemben nem hogy a kormányban, de még a parlamentben sincs joga a létezéshez. ez a párt felhatalmazás szempontjából egyszerűen nincs is. nem létezik.

...és most közösen adjunk hálát az Úrnak, amiért álláshoz, befolyáshoz, parlamenti titkárnőkhöz és költségtérítéshez juttat minket: Köszönöm Orbán, hogy....
@kisa: Bocsánat, még egy apróság. Ahhoz, hogy túrázni menj, nincs szükség mások munkájára. Illetve van, mint pl. buszsofőr, esetleg büfés vagy éttermi pincér, stb., de egy fontos dolgot meg kell említeni: azok, akik pl. tűzoltónak mennek, tudják, hogy mit vállalnak, ezzel indulnak neki a szakmának. De aki kényszerből ül a hiper pénztárában, nem biztos, sőt nem is valószínű, hogy az álmai netovábbja, hogy Téged vagy engem kiszolgáljanak vasárnap.
@doci606: Nos, erre nem tudok mit mondani, csak azt, hogy bármit - BÁRMIT - lehet jól és rosszul használni. De ennek nem az a magoldása, hogy betiltjuk azt a dolgot- ilyen alapon az autókat is be kéne tiltani, mert mennyi baleset van -, hanem meg kéne tanítani az embereket arra, hogy JÓL használják azt a dolgot, bármit. És mivel az emberiség eljutott a fejlődésnek arra a fokára, amikor a dolgok megtanulása nem merül ki abban, hogy hogyan kell lebunkózni egy vaddisznót - nem kisebbítve ezzel a vaddisznóvadászat bonyolultságát, csak jelezve, hogy az mégsem olyan összetett dolog, mint a világban való eligazodás úgy általában -, nyilván a tanulás/tanítás is másképp, másra irányulva kell/ene, hogy végbemenjen. Addig, amíg ezt nem képesek belátni a politikusok, nyilván a tiltás és a "mi jobban tudjuk, mi jó neked" mentalitás marad, ami a politikusoknak nagyon is jó, mert nem kell megmagyarázni bizonyos intézkedéseket, ám ugyanakkor hosszútávon nem biztos, hogy kifizetődő, és lehet, hogy mégiscsak a tanítás/tanulásra kéne helyezni a hangsúlyt, mindazonáltal továbbra is úgy gondolom, hogy a bevásárlási szokások eléggé a privátszférába tartoznak, és mint ilyeneket, nem illene cseszegetni.
Akinek meg a gyereke bőgve vonszolódik végig a plázán, az nyilván nem szórakozásból vásárol akkor és ott.
@doci606:

"mert a döntés most is a Te kezedben van, mehetsz szaküzletbe, de mehetsz a hiperekbe is, ahogy jól esik."

És a tervezet alapján mehet majd vasárnap is?
Nem.

Csak hagyni kellene az embereknek, hogy eldöntsék mit csináljanak vasárnap. Miért kell szűkíteni a lehetőségeket?
Megint csak az az érzésem, hogy a Kedves Vezető akarja megmondani mi a jó az embereknek. Tiszta kommunizmus.

Sokan külfölddel szoktak példálózni, ahol vasárnap zárva a boltok. És elfelejtik megemlíteni, hogy legerősebb EU országban Németországban egyre több helyen engedélyezik a vasárnapi nyitvatartást, mert jó a gazdaságnak, a kereskedelemnek. Nyilván Magyarország nyomába sem ér Németország. Azok is hülyék!

Ráadásul a magyar szeret Tescoba járni. És elég ideges lesz, ha vasárnap nem lehet. Öngól!

Persze vagytok ti, akik soha sem voltatok még vasárnap hipermarketben?

Miért kell védeni? Mert a fidesszel szimpatizáltok? Ezért megéri?
@doci606: szabad országban élünk. ha valaki anyagi kényszer miatt elvállalja hogy hétvégén dolgozzon, akkor nyilván azért teszi, mert rászorul. ha nem szorulna rá, nem tenné. de kénytelen. örül annak ami van. mert minden kibaszott ft számít, mert ha ez sincs, nincs semmi.
ezen kéne elgondolkodnia kicsit a sok nagyokos szentfazéknak, hogy ezzel a baromságukkal is a legszegényebbeknek ártanak. ha 1/7-del kevesebb munkanap lesz, nyilván hasonló aránnyal kevesebb munkaerő is kell majd. és ha emiatt kicsit több lesz a forgalom a hét többi napján, akkor se fog többet fizetni a maradék munkaerőnek a tesco.

tényleg, melyik kormány is akarja növelni a munkahelyek számát? valami egymillióval?
20-25 ezer magyar állampolgár munkahelyéről beszélünk.
Az iparban és a mezőgazdaságban már megtörtént a kataklizma, óriási mértékű lett a szegénység.
A további állástalanítás nyilván azoknak érdeke, akik ezt a népet szolgasorba akarják taszítani.
@doci606: De nem mindenkinek van gyereke... Abban igazad van, hogy gyorsan felnőnek.
Szerinted, aki sofőrnek megy, az jobban szereti a munkáját, mint egy pénztáros? És aki a tecsóba jelentkezik pénztárosnak - mert ez a szakmája, ezt tanulta, pont úgy, ahogy a sofőr a sofőrséget, pincér a pincérséget satöbbi-, az nem tudja, hogy bizony hétvégén is dolgozni kell? Ahogy az se biztos, hogy a pincér és a szakács álma az, hogy vasárnap kiszolgáljanak engemet, továbbá az se biztos, hogy az orvos pont vasárnap akarja kivenni a vakbelemet. Mégis, mi a különbség?
arra szamítanak, hogy (esetleg) több ember megy templomba, és így (esetleg) több adományt kapnak?

megéri?
@levaia:

"Szabadidőt értelmesebben is el lehet tölteni mint bevásárlóközpontokban mászkálással. Tessék kimenni a szabadba túrázni, vagy barátokkal közös programot csinálni!"

Naaaaa neeeee! Ez már sok! Még egyszer ilyet írsz anyázni fogok!
Had döntsem el mit szeretnék csinálni vasárnap én MAGAM! Ne Orbán, vagy az afrikai keresztény vadász guru, vagy TE!

Igaz már az is eredmény, hogy még leírhatom, hogy hazug, népámító, hatalommániás, idegbeteg vezeti az országot.
Erre már mit lehet mondani?
sörgyári ló nem rendeltetésszerű használata a tisztelt "jog" "alkotónak".
napirajz.hu/archives/2008/03/10/GUMIPOKOZVA/
vagy csak NCH az egyszerűvég kedvéért:
napirajz.hu/archives/2010/12/06/NCH/
(és még kegyes voltam, hogy nem a PÁH-ot mondtam...)
@jet set:

Az igazi megoldás, ha megszüntetik a vasárnapot és szombat után egyből a dupla hétfő következik 0-48 óráig. Ez lenne az igazi forradalom! Uram isten, csak nem ötletet adtam a Kedves Vezetőnek?

Venezuela, a Népi-Korea és Kadhafi már is üdvözli az ötletet. A nemzetközi támogatás megvan. Belföldön meg elég a 2/3-d.
@tcom: Bizony, ha ez így megy tovább, még nosztalgiázni fogunk a mai szép időkről, amikor még szólhattunk, írhattunk szabadon.
@kisa:
"Ha valakinek a soppingolás pihentető szórakozás, ellenben utál túrázni, az mit csináljon?? Miért akarod a saját értékrendedet másokra erőszakolni, eldönteni helyettük, hogy mit csináljanak?"

Van, akinek a hétvégi egész napos soppingolás jelenti a kikapcsolódást. Van, akinek az a program, hogy hetente elmegy a háziorvoshoz panaszkodni. Olyan is van, akinek a szellemi magaslatot egy VV epizód jelent. Olyanok is vannak, akik imádnak egész nap fecsegni, feltartva közben a munkatársakat, szomszédokat.
Nekem pl hülye szokásom, hogy blogokat és kommenteket olvasok. Nem vagyok rá büszke, sőt frusztrációt okoz néha, hogy ilyennel barmolom el az időmet.
@Fertőtlenítés a faluban: Ez annyirajóóó!
Aranyos volt, köszi.
Mindenképp elgondolkodtató hozzáfűzés.
@Fertőtlenítés a faluban:

"Nekem pl hülye szokásom, hogy blogokat és kommenteket olvasok. Nem vagyok rá büszke, sőt frusztrációt okoz néha, hogy ilyennel barmolom el az időmet."

Huhh! Én is mindig megfogadom, hogy nem érdemes evvel foglalkozni. Egyszer talán le is szokom róla. Másrészt ki kell állnunk a véleményünkért, mert mindig lesznek olyanok, akik ránktelepszenek, beleszólnak a magánéletünkbe... ha hagyjuk.
@tcom: Nem fogjuk hagyni, már most sem hagyjuk!
Azért én mégis nagyon aranyos megnyilvánulásnak tartom ezt a falusi fertőtlenítést.
Érdekes, hogy megragadt a vita ott, hogy had döntse már el a nép akar-e vasárnap vásárolni, plázázni, teszkózni, pecázni, biciklizni, zülleni...

Másrészt ez csak a KDNP politikai magamutogatása. A rossz reklám is reklám elve alapján működnek. A nép a kormányzó galerit a Fidesszel azonosítja. A KDNP-nek szükséges mutogatnia magát. A KDNP-nek kell az a 200ezer ember, aki vevő az eszement marhaságokra is hiszen a politikában bármikor előfordulhat, hogy a Fideszt lenyomva kell talpon maradnia a mikropártnak.

Tehát nem elvi alapon, hanem politikai játszma miatt fontos valami csontot odadobni a palotapincsinek is.
valaki magyarázza már el nekem miért emlegeti mindenki a plázákat, mikor ott jellemzően sok kis üzlethelység van kiadva boltnak (meg persze mozik, meg kávézók és kajáldák) egy nagy dobozban? kis boltokra, éttermekre és mozikra meg ha jól olvastam nem vonatkozik a törvénytervezet. vagy mégis? nem értem...
Az az érv nem állja meg a helyét, hogy csökkenne a forgalma a Tesconak, ha zárva van vasárnap, mert ugynazt az árut majd megvesszük a többi napon. DE! Ez csak akkor igaz, ha vasárnap minden boltnak zárva kell lennie! Ha a gojmotoros Lázárék CBA-ja nyitva lehet, akkor hol van a versenysemlegesség? Már a hipermarketekre kivetett különadót is úgy vezették be, hogy a CBA kivétel legyen! Na ez a gusztustalan!
"Azok akik hétvégén is dolgoznak azért plusz jövedelmet kapnak, és őszintén szólva én még senkit nem hallottam lázongani ezért."

Akkor engedd meg, hogy felvilágosítsalak, már csak azért is, mert sajnos van szerencsém a cikkben is említett hárombetűs magyar üzletláncnál dolgozni. Fix havibérek vannak, a hétvégéért nincs külön pénz. A kollegák minden második hétvégét tölthetik otthon. Tehát ledolgozik 12 napot és utána kettőt pihen. Pár hónapja volt egy felmérés a dolgozók között, hogy ők hogyan vélekednek a vasárnapi nyitvatartásról. Közel 80% támogatta és örülne neki, hogy minden vasárnap otthon maradhatna a családdal.
Nem hiszem, hogy olyan sok dolgozó lobbizna a vasárnapi munkáért. Legalábbis az élelmiszer kereskedelemben biztosan nem.
Te, mint hithű liberális, ezzel nyilván nem foglalkozol, neked csak az a lényeg, hogy mehessél a Tescóba vasárnap délben két kifliért. Ezt nyilván nem tudod megtenni hétfő reggel 6 órától, szombat este 10-ig.
Ilyenkor mindig elgondolkozom azon, hogy 15-20 éve, amikor minden zárva volt vasárnap, hogyan is maradtunk életben?
@kisa:
"A hétvége a dolgozó ember szabadideje." Miért is? Miért pont a hétvége????

Ez a blogbejegyzésből kivett idézet volt. Így alakult, jelentős részben zsidó, keresztény hagyomány miatt. Iszlám országokban pl. a péntek kötelező pihenőnap, Izraelben a szombat van preferálva.

Továbbá "Tessék kimenni a szabadba túrázni, vagy barátokkal közös programot csinálni!" Ha valakinek a soppingolás pihentető szórakozás, ellenben utál túrázni, az mit csináljon?? Miért akarod a saját értékrendedet másokra erőszakolni, eldönteni helyettük, hogy mit csináljanak?

Nem eldönteni akarom ki mit csináljon, pusztán pár példa - alternatívának - a vasárnapi shoppingolás helyett. Sajnos nagyon sok család van, ahol ez teszi ki a közös programok jelentős részét.

"Az "átkosban" egész jól megvoltunk vasárnap nyitva nem tartó boltokkal is." - Sőt, az átkosban jól megvoltunk szabad szombat nélkül is jó sokáig. Előtte meg megvolt az emberiség boltok nélkül is jó sokáig, meg még sok minden más nélkül.

Franciaországban pl. egész jól megvannak ma is a vasárnapi nyitvatartás nélkül.
@morbiczer: Nem Orbán Viktor kegyéből, hanem a dupla frakciós húsosfazékért.
@gergo1000: "végre egy jó ötlet. minden normális országban így van ez. "

Akkor a szülőbarlangodtól nem nagyon jártál messzebb kis fityiszes, különben nem mondanád azokat a marhaságokat amiket az agyadba plántáltak, te droid!
@thinker_: "Ilyenkor mindig elgondolkozom azon, hogy 15-20 éve, amikor minden zárva volt vasárnap, hogyan is maradtunk életben?"

Azóta azért változott a világ! Többek között látszik ez abból is, hogy most ez a mocskos tolvaj rezsim élén a fostömlő zorbánnal ül a nyakunkon!
@thinker_: Nagyonis jól tudod, hogy nem erről van szó!
A szabadságunkról, a hétköznapjaink, vasárnapjaink politikai megszervezéséről.
A katolikus egyház hatalmáról.
Ennek a balfék kormánynak a túléléséről.
A rohadt kétharmadukról és a zsarolásról.
A szabadságom nem adom!
A szabad vélemény nyilvánítás jogát nem adom!
A szabad gyülekezés jogát nem adom!
A gondolat szabadságát nem adom!
A vasárnapjaimat sem adom, főleg nem ezeknek!
@dekol84:

Erre mit is lehetne mondani? Éljen az MSZP-SZDSZ-es börtönválogatott? Lassan kitesznek egy kisebb focicsapatot azok a Kedves Vezetők akiknek csak pár négyzetméter maradt. És nem politikai tisztogatás, hanem gazdasági bűncselekmények miatt.
E van tisztelt Elvtársak és Elvtársnők. Előbb a saját szemből tessék kivenni a gerendát, mielőtt szálkát keresnétek más szemében.
@segitoember:

"valaki magyarázza már el nekem miért emlegeti mindenki a plázákat, mikor ott jellemzően sok kis üzlethelység van kiadva boltnak (meg persze mozik, meg kávézók és kajáldák) egy nagy dobozban? kis boltokra, éttermekre és mozikra meg ha jól olvastam nem vonatkozik a törvénytervezet. vagy mégis? nem értem... "

Láttál már Tesco-t úgy nyitva tartani, hogy maga az áruház zárva, de a butikjaik, az éttermük nem?

Nem is fogsz! A teszkóknak nem érdeke úgy nyitva tartani, hogy fűtik, világítják, őrzik az áruházat, de eladni nem adnak el egy képviselőnek sem kiflit.
@levaia:
Szokásos fityiszes, agymosott, önálló elképzelés nélküli, hirtvés, nemzetes, szijjártó szájából szopott duma!
@thinker_:
igen ez nagyon életszerű, hogy a CBA felmérést végeztet saját munkatárai között arról, hogy mi a véleményük a hétvégi melóról... azt nem kérdezték meg, milyen színűek legyen a nyílászárók? esetleg hogy citrom vagy narancsillatú legyen a szagosító a budiban?

ja, és arra hányan szavaztak, hogy személy szerint őket rúgják ki, ha kevesebb munkatárs kell a kevesebb napra?
Emberek!

A németek most engedik egyre több tartományban újra kinyitni a boltokat, mert a gazdaságnak előnyös!

Erre mi a válasz?

Ja hogy a németeknek nincs ilyen tökös, megmondó kormánya?
@sárkányfő: "ja, és arra hányan szavaztak, hogy személy szerint őket rúgják ki, ha kevesebb munkatárs kell a kevesebb napra?"

Az a helyzet, hogy ezek a fityiszes droidok még azt is bevállalják ha a főfasz azt parancsolja nekik!
@levaia:

Én úgy emlékszem a Kedves Vezető elvtárs egyik államtitkára találtatott bűnösnek először. Szabadi polgár-elvtárs volt, aki hűtlenkezelt. Persze ezt nem szabad emlegetni!
@tcom:
"Ja hogy a németeknek nincs ilyen tökös, megmondó kormánya?"
Mit tréfálkozol? A zorbán kormány épp most szarja a spanyol viaszt, különösen a félszemű matolcsi! Majd mi megmutatjuk Európának, hogyan is kell ezt! Minden területen (ld. a paprikajancsi KE-t, aki a mi médiatörvényünket állítja példaképnek Európa elé)!
Mit jössz itt ilyen piti no name országgal, mint Németország?
Miért van az, hogy a hír hallalatán az első reakcióm az volt: miért 280 m2? Miért nem 300 vagy 250? Netán a baldauf "itéletidő zorbánseggnyló" lászló legnagyobb boltja 279 m2?
@dekol84:
Lados István, Zuslag János, Hagyó Miklós, Benedek Fülöp, stb...
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9169131

Nem tudom, maradt-e ki valaki. És 8 éves MSZP-SZDSZ regnálás után nem nagyon lehet Fidesz-MPP-s elkötelezettséggel vádolni a bírói kart.

Beírásodnál jut eszembe egy nagyon kedves jelenet:

www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w
@levaia:

"E van tisztelt Elvtársak és Elvtársnők. Előbb a saját szemből tessék kivenni a gerendát, mielőtt szálkát keresnétek más szemében."

Én voltam kisdobos, meg úttörő, oszt be is fejeződött a politikai pályafutásom. Soha nem voltam egy párt tagja sem, de még a rendezvényeikre sem megyek el.

Akkor most én is komcsi vagyok, mert nem nyalom Orbány seggét?

Nem lehet, hogy valaki csak úgy nem ért egyet a Fidesz horda ámokfutásával?

És itt van a Fidesz tragédiája elrejtve. Aki nincs velünk az ellenünk van, eltiporjuk, elűzzük, megalázzuk, elvesszük a pénzét.
@dekol84:

Ami még érdekes, hogy a szentfazekak ötlete nyomán a magyar boltok tarthatnak nyitva. Most akkor a magyar tulajdonú boltok fogják kizsákmányolni a népet, a gaz multik meg bezárnak vasárnapra?
Remélem gondolnak a vadászboltokra is!
Különben Tömlyén Zsolt hol fog bevásárolni szent afrikai vadász missziójához?
A következő lépés az lesz, hogy hétfőn nem lesz Tv adás! Elme roggyantak!
@levaia:

Az itt lévő árulóknak Gyurcsány sem tetszik. Ha lehetne kérni, akkor az MSZP a Fidesszel húzzon el a búsba! Fejezzék be az háborút a homokozóban, mert egyszer megérkeznek a szülők és el lesznek picsázva, de úgy hogy megjegyzik egy életre. Elsőnek Ferike kapott ki, de már közeleg Vikike apukája is.

Ráadásul itt van az a fránya matematika. Orbánék folyamatosan erőltetik, hogy 2x2=6. Miközben a baloldal így is számolt 8 évig.
vágom a centit amíg megbuknak a szélltolók
@levaia: "Tessék kimenni a szabadba túrázni, vagy barátokkal közös programot csinálni!

És anno ugye mindenki el tudta intézni a nagybevásárlását időben."

Hány évesnek tetszik lenni?
Anno apám 6:00-14:00-ig dolgozott (viszont vállalt szombat, és vasárnap esti munkát, hogy a lakás ki legyen fizetve.). Anyám váltott műszakban, 6:00-14:00-ig / 14:00-től 22:00-ig. Nekem maradt a napközis iskola, ahol sokáig délutános tanítás volt heti váltásban.
Bevásárlásra maradt a sarki üres Közért, vasárnap hajnalonként a Lehel-piac. Ha 8-ra összeütötték az ebédnekvalót, akkor elmentünk a János-hegyre, vagy a Vidámparkba, az Állatkerttel összekötve. Igaz, rajtunk kívül ott volt a komplett V.-VI.-XIII. kerület össznépessége is. Téli-nyári szünet idején egy-egy szombat éjszakai, vagy vasárnap hajnali vonatozás a nagyszülőkhöz, ahol leraktak a "megőrzőbe", és ebéd után fordultak vissza a hétfői melóba. "Családi vásárlás" alig volt, mert vagy csak apám, vagy csak anyám ért rá, hogy rám való ruhát-cipőt vegyünk, a többihez vagy nem kellettem iskolaidőben, vagy muszáj volt velük menni a játszótér helyett. Lassan elmúlt a hétfői, és pénteki adásszünet a tévében, majd "eljött a Kánaán", és minden második szombat "szabadszombat" lett. Így elég volt hétköznap szabadságot kivenni az ügyintézésekre, mert a Corvin - Divatcsarnok - Úttörő - Otthon - Lottó - Újpesti Áruház végigrohanására jutott idő. Jórészt villamossal, de a tehetősebbek busszal. Volt, akinek futotta valami szoci kocsira. Addigra persze majdnem önálló lettem. 84-ben megnyílt a Skála-metró, meg az első gyermekem is megszületett. Még volt idő eljárni munka után a bölcsiből összeszedett gyerekkel vásárolni, de nem volt élmény. A nejem újra dolgozott, ő is váltóműszakban, a család vagy csak hétvégén tudott együtt nagybevásárolni, vagy a délelőttös napjain. de olyankor ugyanúgy tele volt minden a "nappalosok"-kal, hiszen ők is 6:00-tól 14:00-ig, vagy 8:00-16:00-ig voltak elfoglaltak.
Ma mi is a helyzet? A 4 órára bejelentett, zsebbe hat órányi bért kapó 10-12 órát dolgozik. A "szabad" idejében meg azt vesz, amit akar, abban a boltban, amit nyitva talál.
@thinker_: "Ilyenkor mindig elgondolkozom azon, hogy 15-20 éve, amikor minden zárva volt vasárnap, hogyan is maradtunk életben?"
Akkor már elég sok helyen hosszabbított nyitvatartás volt csütörtökönként, majd lett vasárnapi nyitvatartás.
Nem a Tescoban, hanem a Corvinban, a Skálában, stb... (Tesco 94 óta van nálunk)
@tcom:
Kihagytad Boros Imrét :)
Bolygófalókról - akik márpedig nincsenek - szó sem essék..

"E van tisztelt Elvtársak és Elvtársnők. Előbb a saját szemből tessék kivenni a gerendát, mielőtt szálkát keresnétek más szemében."

Ezt írtam volt erre a kommentre: "..most ez a mocskos tolvaj rezsim élén a fostömlő zorbánnal ül a nyakunkon!"

Természetesen egyik politikai erő sem a Szentek Gyülekezete, és nem kenyerem az elvakultság.

Azt hiszem, egészen addig nincs baj, amíg újságok címlapjukon hozhatják le: Magyarországon nincs szólásszabadság!
Akkor kezdenék félni, amikor minden újság azt írja: Magyarországon teljes a demokrácia, mindenki elmondhatja saját véleményét...

Sok mindenben én sem értek egyet a fidesszel, jó pár dolgot nem úgy csinálnak - vagy kommunikálnak - ahogyan kellene, de nem érzékeltem az "aki nincs velünk az ellenünk" mentalitást. Vagyis, nem nagyon.
Demján meg azt mondta, baromság a vasárnapi zárvatartás
@gergo1000: hétköznap dolgozol, este 6-7-ig
régen nem is volt nyitva semmi ezután, megoldottad ahogy akartad
vagy te közszférában dolgozol, és 2-kor lelépsz?
nekem meg marad a Tesco, ami nem zár be éjjel sem?
mit szólsz bele abba, te és a kormányod, hogy én mikor vásárolok? kapitalizmus van, nem? ne tekints engem kiskorúnak. ha úri kedvem úgy hozza, akkor akár hajnal 2-kor is intézhetem a nagybevásárlást
a kisboltokat meg kend a hajadra
talán majd ha nem a tescos cuccot ráulják 2x áron
@hatR: most még nem
de amikor majd kötelező lesz vasárnap misére menni, akkor már igen
@doci606: kényszerből? ö nem tudja mit vállalt? de! miért nem megy akkor kényszerből túzoltónak? vagy közszférába naplopónak?
Én abban bízom, hogy harrach és semjén közösen szenvednek karambolt egy vasárnap délelőtt. És a mentő nem jön hozzájuk, mert a családdal tölti a napot, állatkert, játszótér, és persze mise.
Amúgy még azt szeretném, hogy a kereszténydemokraták (és akik annak vallják magukat) mondjuk kedden és szerdán ne mehessenek vásárolni.

Hogy miért? Hát mert csak, rohadék mind.
Vallásháborodott barmok.
Egy ötlet, nem tudom, valaki valaha kommentelte-e már. Tegyük hozzá, nem a saját ötletem, Angliában pl. így működik a dolog, és valóban működik. Minden olyan munkahelyen, ami tevékenységéből adódóan minden nap nyitva tart nyilatkoznia kell minden munkavállalónak a felvételét követően, a papírok kitöltésekor, hogy kíván-e adott esetben heti 48 órát meghaladóan dolgozni. Ha nem, azért SEMMI retorzió nem érheti őt. Ha igen, akkor a cég adhat neki több munkalehetőséget. Ha később meggondolná magát, azt is megteheti. (Ebben az esetben a bejelentést követő 30 napig még köteles elvállalni a túlmunkát, azon túl már nem.) Természetesen szintén nem érheti őt semmi retorzió.

Jó és működőképes módszer.
@gezakekazeg:

Ez mondjuk tényleg sokkal jobb és korrektebb módszer, mint betiltani a vasárnapi nyitvatartást.
Nem olvastam végig ennyi kommentet, lehet már volt.

Egy budaörsi tesco méretű üzletben folyamatos üzem van. Az az üzlet azért van nyitva éjjel nappal, mert úgyis bent vannak a dolgozók, ugyanis tölteni kell a pultokat, tehát csak a két pénztáros a plusz személyzet, még a vevőszolgálatos is bent lenne, mert annak is van más egyéb feladatköre a vevőszolgálatoláson kívül.

Egy ilyen méretű boltot bezárni vasárnapra sokkal komolyabb munka, mert akkor szombat este kell(ene) leszedni egy csomó dolgot, ami már hétfő reggel nem lehetne ott. Megszűnik az áruk normál körforgása, állandóak lesznek a szombat délutáni készlethiányok, illetve a hétfő reggeli üres polcok.

Ha vasárnap nem megy senki tescoba, és ehelyett elmegy szombaton, attól a vasárnapi műszakot nem fogják berendelni szombatra, csak a vásárló lesz több, kik azt látják, hogy hatalmas a tömeg, kevés az eladó és a pénztáros. Esetleg némely kereskedelmi egységhez vezető utakon bődületes torlódások lesznek.

Eddig is irdatlan méretű volt a kamionforgalom vasárnapról hétfőre, most még nagyobb lesz, mert az a pár kamion, ami eddig szombaton ellátta a nagyobb boltokat, most szintén vasárnapról hétfőre fog menni. Ha ehhez a szállítónak plusz kamiont kellene felvenni, heti egy fuvarra senki nem fog plusz kamiont venni.

Aztán vizsgáljuk meg, hogy versenyjogilag ez hogy van.
Az én ízlésem szerint vagy zárva van minden, vagy nem. Nem túl elegáns diszkriminálni.

Meg aztán az Aldi családi vállalkozás, két testvéré az egész.
A KDNP hozzon egy írást a jó Istentől két tanúval megerősítve, hogy valóban óhajtja a vasárnapi semmittevést. Ha nem sikerül húzzanak a francba.
Olyan ez, mint a hülye szülő és a hülye gyerek kapcsolata: "Majd én megmondom, mi a jó Neked!"
Sajnos az állam ilyen hülye gyerekként kezeli polgárait. Nem csak e téren.
@Krutzifix: Nem az állam ilyen buta. A kdnp-s szemforgató hányadék szarjankók, azok ilyen velejükig rothadt, kisebbségi komplexustól torzult agyú szarjankók.

Egyébként ki szavazott a kdnp-re, egyáltalán?
@Mike36:
1. ne keverd a szezont a fazonnal. Nem arról szól a dolog, hogy 4-ig lehet nyitva a tesco. Hanem hogy vasárnap nem lehet nyitva. Ettől hétköznap munka után nyugodtan mehetsz vásárolni és még szombaton is.
2."ne tekints engem kiskorúnak. ha úri kedvem úgy hozza, akkor akár hajnal 2-kor is intézhetem a nagybevásárlást
a kisboltokat meg kend a hajadra
talán majd ha nem a tescos cuccot ráulják 2x áron " Fogalmam sincs mi váltotta ki belőled ezt az arogáns stílust, de azt kellene látnod, hogy ez nem egy ellened írányuló tiltás, de ugyse fogjuk meggyőzni egymást, mert belőled ez indulatokat vált ki, engem meg olyan nagyon nem érdekel. Nem életcélom, hogy vasárnap ne lehessen vásárolni, mindössze tetszene, ha ezt meglépnék.
3. közalkalmazott vagyok, de ez nem befolyásolja a vásárlási szokásaimat. Mert ha boltba megyek az általában este 7 után van, és jó ha egy hónapban 3*,4* betévedek valamelyik közértbe, mert általában nem vagy nem egyedül vásárolok. A barátnőm meg nem közalkalmazott.
@dekol84:
"Akkor a szülőbarlangodtól nem nagyon jártál messzebb kis fityiszes, különben nem mondanád azokat a marhaságokat amiket az agyadba plántáltak, te droid! "
Te beteg vagy. Életemben nem szavaztam a fideszre, ha ez érdekel. Pedig már párszor voltam szavazni.
@kisa: Ne haragudj, de ha nézted a korábbi posztomat, pont azt írtam le, hogy az ilyen helyeken az eredetileg pénztárosnak, kereskedőnek tanulók vannak a legkevesebben. Olyan emberekkel töltötték fel a hipereket, akik elvesztették eredeti szakmájuk szerinti állásukat, vagy abból nem tudnak megélni. Egy ilyen helyen, ha 10 % a kereskedelmi végzettségű dolgozó, akkor szerintem sokat mondtam. Tehát az, hogy ki választ szabadon nem teljesen korrekt!
@sárkányfő: Kedves Sárkányfő!
Tényleg az a szabadság, hogy a hét napján napi 24 órában dolgozhatsz, amíg a temetőbe nem kerülsz?? Érdekes módon a fejlett világban erről mást gondolnak.
Azért, mert a tesco zárva lesz vasárnap, még nem fogok templomba menni.
Aki akar templomba járni, az most is elmegy, amikor nyitva van a tesco. Személyesen ismerek több ilyen embert.
Amúgy, ha a kereszténydemokratáknak fáj az, hogy a zemberek vasárnap is dolgoznak, mondják már el, a papok miért dolgozhatnak vasárnap???
Tekintsünk el attól egy gondolat erejéig attól, hogy a vasárnapi kötelező zárvatartás mekkora kreténség.

Akkor lenne valamennyire korrekt, ha a két derék gójmotoros bolthálózata sem lehetne nyitva. Meg senki más se.

Mert mi alapján diszkriminálunk, miért pont a tulajdonosi szerkezet alapján, miért nem a boltnak helyt adó ingatlan helyrajzi számának prímszámmal való oszthatóság alapján pl.?
itt egy súlyos tévedés van. nem tiltani kell az abortuszt hanem rábeszélni az anyákat hogy hordják ki és út közben hátha megszereti vagy örökbe adhatja gyermekét steril pároknak.
@doci606: Ez így van. Sőt "háború" folyik a diákmelósok, és az aktív korú, önhibájukon kívül munkanélkülivé lettek között.

@gergo1000: Aki vasárnap nem dolgozhat, nem mehet át a szombati műszakra, csak valami lehetetlen időpontra. A vásárló szintén nem.
Adott a bolt 20 pénztárral, amiből (hasra ütve) reggel 6-tól 8-ig 4 üzemel, éjszaka 2, mert minek több. Napközben viszont a forgalomtól függően megnyílik az összes. A vásárló majd szombaton mérgelődik, hogy kétakkora a sor, de az üzletben nem helyezhető el átmenetileg még 20 pénztár.
húúú, ez mennyi munkahelyet fog teremteni...balga egy társaság ez
@MM87: Ezt a 12-16 éves korosztálynak ajánlod? Mert nem kívánt terhesség, és abortusz főként ott fordul elő. De egy erőszak "gyümölcsét" se kelljen már kihordani.
Az önkény kis dolgokban is önkény. Csak többen értik meg, mint a nagy dolgokat. Szóval nem kéne, mert visszaüt.
Akkor most vallási okokból zárva lesz minden péntektől vasárnapig? Mert ugye ha csak vasárnap, akkor az diszkrimináció...
@cso zsi:
Totális szemforgatás az "erőszak gyümölcse" kifejezés. A magyarban a gyümölcs - nem mindig - jórészt valami pozitív dologgal társul. A gyümölcsöt alapformáiban is szeretjük, átvitt értelemben is jót jelölünk vele.
Van rá mód persze, hogy betiltsuk a szabad akaratú abortuszt, de ildomos volna, ha minden KDNP-s képviselő - Semjén is, Harrach is - vállalná évi egy "gyümölcs" kihordását. Amíg ez nem menne, addig hagyni kéne a dolgot. Szerintem.
@Rá Dios: "Van rá mód persze, hogy betiltsuk a szabad akaratú abortuszt, de ildomos volna, ha minden KDNP-s képviselő - Semjén is, Harrach is - vállalná évi egy "gyümölcs" kihordását. Amíg ez nem menne, addig hagyni kéne a dolgot. Szerintem."

Mondjuk azt a részét még meg is lehetne oldani, hogy semjént és harrachot egy-egy kancigó alaposan megbecstelenítse.
Aztán ott lenne nekik a könnyebbség, hogy esetükben nem lesz gyümölcs.
A Fidesz legnagyobb bűne,hogy ezt a szemforgató,igazi balfasz társaságot gyűjtőpártként beszipkázta.Az 1%-os KDNP a maga irreális vágyaival képes belefolyni az életünkbe, és kénytelenek vagyunk lenyelni a békát.
@cso zsi:
Ebből a szombati mérgelődés nem érdekel.
Azt gondolom, hogy egy új munkabeosztással meg lehet oldani, hogy a többségnek jó legyen.
Biztos ennek a döntésnek is lesznek vesztesei és nyertesei is. viszont nincs olyan döntés aminek ne lenne ilyen következménye.
Más:
Az abortuszos adatokat honnan veszed? Csak hasadra ütöttél, mert a valóság az egyáltalán nem az. Az általam ismert valid számok szerint minden harmadik szülésre jut egy abortusz és nem 12-16 évesek között. Ettől függetlenül nem vagyok abortusz ellenes, de az tény, hogy a számok nagyon aggasztóak. Szóval, ha számokra hivatkozol, akkor legalább nézz utána vagy írd azt, hogy "szerintem".
@gergo1000:

Nem mindegy, hogy szövetségben vannak-e? Ha nem közösülnek, akkor a sok csuhás fityiszes színekben ülne ott. A lényeg, hogy az ilyen örök vidám harrach féle szentfazekak a parlamentben legyenek, ha román kommunista pártnak hívják is a szervezetet. Erre most a kedves vezető bandája tűnik nekik a legalkalmasabbaknak és az érdekek most megegyeznek. Ha majd nem így lesz, akkor az MDF sorsára jutnak.
@MTFUN:
Nem mindegy, hogy szövetségben vannak-e? Ha nem közösülnek, akkor a sok csuhás fityiszes színekben ülne ott. A lényeg, hogy az ilyen örök vidám harrach féle szentfazekak a parlamentben legyenek, ha román kommunista pártnak hívják is a szervezetet. Erre most a kedves vezető bandája tűnik nekik a legalkalmasabbaknak és az érdekek most megegyeznek. Ha majd nem így lesz, akkor az MDF sorsára jutnak.
@doci606: Erre nem tudok válaszolni, mivel nincsenek statisztikai adatok a birtokomban arról, milyen a szakképzett dolgozók aránya a hiperekben.
@dekol84:
ezt mire irtad válaszul?
eszetekbe se jut, hogy végre lesz időtök templomba menni? és hogy ne legyen unalmas, lehet vidékre is utazni, vannak érdekesebb misék, aztán lehet gyónni.
áldozni, bérmálkodni kurválkodás helyett.
ha elég a katolikusokból, végig lehet látogatni a reformátusokat stb.
a vasárnaponkénti hitélet sokat fog előlenditeni az ország ügyein.
hm...úgy látom sokan azért örülnének a vasárnap zárva tartó üzleteknek, mert a családoknak a gyerekkel ne az legyen a program, hogy shoppingolnak...mert menjenek inkább állatkertbe vagy ki a szabadba stb. De miért gondoljátok, hogy akkor inkább nem ülnek otthon és játszanak az xboxal?
Mindig Tescoval jöttök. De a szívás nem emiatt lesz elsősorban, hanem amiatt, hogy vasárnap nem lesz nyitva a Media Markt, a Praktiker, A C&A és hasonló szakáruházak. Amikor valaki ilyenbe megy, akkor hosszabb időt tölt, hosszan válogat. Ezt nem lehet megtenni munka után este 8kor. Nincs is hozzá kedv, se energia. Így aztán a az effektív szakáruházi elérhetőség elfeleződik, ergo ezután majd szombaton hatalmas tömegnyomorban kell az ilyen vásárlásokat lebonyolítani.

Ez az új törvény, jogszabály stb. rendesen kitol több millió emberrel, tkp senkinek se kedvez, pár idióta politikuson kívül. Érthetetlen, hogy van ebben az országban egy csomó dolog, ami nem, vagy nem jól működik. Miért nem azokon rugóznak a lebzselő politikusaink?
Hát, igen. Vérciki...
Eddig is csak turistaként bámészkodtam a templomban, ezután se megyek oda vasárnaponként másért, csak mert nincs jobb dolgom.
De hogy én bevásárolni mikor fogok, illetve, hogy a nagybátyám, aki valóban Tecsó szalámi pultos, az hogyan fog megélni, aztat nem tudom...
Lehet, hogy az el nem vásárolt pénzemet nekiadom...? Ja, ez lehet a megoldás a kereszténydemokraták szerint.
(nem olvastam a több mint 300 kommentet; bocs az esetleges ismétlésért)
@Shawher:
Na, ezt a kommentet véletlen elolvastam. Tök igazad van...
Demján pajtás megmondta, a vasárnap = vásárnap!
Ősi keresztény hagyomány, szokás.
Akkor most Demján pajtás jó (keresztény)pajtás, vagy nem?
Habár a csúnyája plaza építésekben utazik. Nagyban. Nagyon nagyban.
@gergo1000: "3. közalkalmazott vagyok, de ez nem befolyásolja a vásárlási szokásaimat. Mert ha boltba megyek az általában este 7 után van"

Megalol. Ha vasarnap zarva kell tartani a boltokat, mert szegeny eladok es szegeny gyerekek, akik nem latjak szuleiket, akkor a logika azt diktalja, hogy hetkoznap is legkesobb 6-kor zarjon be minden.

Mindenki Nemetorszagra meg Ausztriara hivatkozik. Bizony ott nemcsak vasarnap van zarva minden, hanem hetkoznap is 6-kor, legkesobb 7-kor lakat kerul a boltokra.

Es jo nagy szopas, hogy erdemben csak szombaton lehet bevasarolni menni, es van valami hetvegi programom, akkor gyakran hetekig nem tudok elintezni valami bevasarlast, mert egyszeruen nem tudok eljutni nyitva tartasi ido alatt uzletbe.

Kulonben elismerem, hogy vannak ervek a vasarnapi zarva tartas mellett, csak azt ne tagadjak az otlet tamogatoi, hogy ez igenis munkahelyek elvesztesevel es a forgalom visszaesesevel jar. Talan nem akkor kellene ezeket bevallalni, amikor olyan szar a gazdasagi helyzet amilyen.

Ui. A karacsonyi idoszakra legalabb lenne kivetel?
@morbiczer:
Nyugodtan zárva lehet tőlem este 6 után is a nagyáruház. Akkor max havonta egyszer tartok nagybevásárlást. Engem nem fog zavarni. Valahogy én nem vagyok ennyire vásárlásfüggő, mint itt az emberek zöme. De ha ez tényleg ennyi ember lelkivilágát zavarja (amit sose gondoltam volna), akkor tőlem aztán nyitva lehet mindig. Bár szerintem itt az érvek többsége beteges. Egy érv ami számomra elfogadható, az pedig az, hogy esetleg lesz valamilyen létszámleépítés (bár akkora biztos nem, mint amennyit itt jósolnak egyesek). Viszont azt gondolom, hogy ezért nem nekem kell aggódni, hanem az ott dolgozóknak. Furcsa módon még egyetlen őket képviselő szervezet tiltakozás nem hallottam.
@gergo1000:

Bocs, MTFUN-nak akartam válaszolni!
@doci606: beszélsz kicsi magyar? ha igen akkor fuss neki még egyszer annak amit írtam, mert elsőre nagyon nem sikerült értelmezned.
@MTFUN: nincs az 1%... a kutatók sok éve nem is mérik, mert egyszerűen mérhetetlen... valahol 0 és 0,1 között lehet...
@gergo1000: Érted is amit írsz?
Épp ez a baj. Hogy nagyrészt felelőtlenül összehozott gyermekáldást megtartanak, kihordanak. Jártál az utóbbi években szülészeteken? Az abortusz csökken, a fiatalkori szülés viszont jelen van. 20 éves kor előtt 2-3-4 gyerek.
szochalo.hu/uploads/szochalo/csgyi0306a.doc
Nem olvastam végig az összes kommentet.
De az hogy

"280 m2-nél kisebb alapterületű családi vállalkozás"

A számomra azt jelenti hogy csak olyan bolt maradhat nyitva ami 280 m2 nél kisebb ÉS családi vállalkozás.
Tudomásom szerint a CBA nem nem családi vállalkozás.

Ha jól sejtem az lenne a törvény célja hogy pl. akinek van egy saját boltja amiben ő árulja (mármint a tulajdonos) a portékát vagy valamelyik családtag, az addig tart nyitva amíg neki jólesik.

Annak ellenére hogy rühellem KDNP -t ezt a vasárnapi zárvatartós dolgot nem tartom az ördögtől való ötletnek.

Érdekes módon sem ausztriában sem németországban nincsenek nyitva vasárnap valahogy mégsem halnak éhen.

Nem biztos hogy nagy baj lesz az a plaza helyett mondjuk kirándulni mennek a zemberek.

Ez a nyafogás hogy jajaj nem tudok vasárnap vásárolni , dolog csak attól van hogy kvázi rászoktattak bennünket.
Tiszta vicces amikor 1 napos ünnep előtt úgy rohanják meg az emberek a boltot mintha legalábbis 1 hónapig nem lenne nyitva semmi.
Harmadszor mondom: 20-25 ezer magyar állampolgár munkalehetőségét akarják elvenni ezek a mocskos állatok!
Ehhez képest leszarok mindent! Hétvégi shoppingolástól a baszom-faszom templomozásig.
@vitézlajszló: Akárhányszor mondod, attól még nem lesz igazad, te mocskos állat.
@MTFUN: Szerintem a Fidesz legfőbb bűne az, hogy nem teszi a fajtád számára kötelezővé az abortuszt. Anyádnak még visszamenőleg is.
@popocatepetl: Nem lesz igazam.
Igazam van!
Ne vedd magadra a sértőnek szánt kijelentést, nem rád vonatkozik.
Kedves urak és hölgyek, akik Európával példálóztok, ne csak a vasárnapi munkavégzést, vagy annak hiányát nézzétek.

Azt is, hogy kis és közepes gyárakban, üzemekben péntek délután kettőkor bezárják a kaput, és hétfő reggelig ki sem nyitják. Gyk. Nyugat-Európában a nagy üzemeket, nagy kereskedelmi, turisztikai, logisztikai dolgokat leszámítva: hétvégén megáll az élet.

Európa visszatért a manufakturális világba - ezt nem viccből mondom.
Vegyük azt is, hogy Németországban valami 40-42 nap az alapszabadság, gyk. egy teljes hetet sem kell dolgozniuk egész évben. S még sorolhatnám.

Ezt ők úgy tartják fent, ahogy akarják, de az nem véletlen, hogy már 10-15 éve a nagy európai autógyárak hozzánk, a csehekhez, a szlovákokhoz, lengyelekhez, románokhoz hozták a gyáraikat. Mert az olcsóbb kisautók kitermelhetetlenek német, olasz, francia alapbérből.

Gyk. Európában, ha termelni akarsz, akkor a nyugati régiót elfelejtheted, ott ezek a "ma" manufaktúrának nevezhető üzemek, régi cégek, régebb óta ott működő gyárak maradtak - meg azok, amelyeket politikai okokból építettek oda mostanában. (De ezeknek is majd mind van kelet-európai vagy távol-keleti üzeme is.)

Ezt kéne megérteni, hogy munkában az egész világ nyitva áll, Európa csak ezzel a hétvégén zárva tartunk dologgal 25%-os hátrányban van.
Magyarország egyik vonzereje ez - hosszú ideje, hogy itt az emberek dolgoznak szombaton és vasárnap is.
@Baldrick68:
söt Olasz- és Fr. országban se
s Angliában is csak du nyitnak ki
süti beállítások módosítása