Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 444.hu/2024/04/28/ki-kell-adnia-az-mvm-gazkereskedojenek-hogy-kik-kereshettek-az-orosz-magyar-gaza... (2024.04.28. 17:47) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.03.02. 19:15 úriparaszt

Más faszával

Van nekünk egy zsír új, egykulcsos, állítólag mindenkinek jó személyi jövedelemadónk. Esetlegesen, véletlenül, nagyon-nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy mégis rosszabul jár valaki, azt persze 'kompenzálja' a jóságos állambá' mert senki de senki nem kaphat kevesebbet, mint eddig.
Ja, előfordul, hogy több ezren járnak rosszul egy-egy gyárban.

"A szakszervezet közölte, a cégnél több mint 1700 dolgozót érint hátrányosan az új adótörvény, ezért nem százalékokról, hanem konkrét számokról folyik a vita, amiben, egyelőre nem jutottak egyezségre az érdekvédők a munkaadóval.."

Persze mindenre van megoldás:

"Az érdekképviselet úgy látja, kicsi az esély a békés megegyezésre, ezért a mai sikertelen egyezkedés után sztrájkbizottság alakult, s megkezdődött egy esetleges munkabeszüntetés előkészítése."

Magyarul: Egy zseniálisan bújtatott adó kivetését sikerült összehozni, feltételezem minden beruházó álma.
Feltételezem a Hankook is újragondolja a KEurópai beruházásait a jövőben...

645 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr602705129

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Útmutató a kérdőív kitöltéséhez 2011.03.03. 11:42:13

Hihetetlen, de mozgalmunknak még mindig van létjogosultsága... 

Trackback: Más faszával 2011.03.03. 09:00:51

Van nekünk egy zsír új, egykulcsos, állítólag mindenkinek jó személyi jövedelemadónk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem a munkaadóval kellene izmozni, nem ő a hunyó...
@nandras01:

A munkavállaló nem tud mással izmozni. Vele szemben csak mi munkáltatók állunk, a kormányt hiába fenyegeti sztrájkkal.

Egy kis cégnél lehet szó nélkül bért kompenzálni, de 1700 ember bérkompenzációját megoldani egész más falat.

A Hankook méretű gyártó/beruházók át fogják gondolni, hol éri meg nekik befektetni. A nyertes pedig nem Magyarország lesz. A folyamat már elindult, elkezdtük elbukni a potenciális befektetőket:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/16/hatat_forditott_magyarorszagnak_a_deutsche_telekom/
éppen ezért különösen aljas a kormány húzása.
megkavarja a szart, majd ártatlan bociszemekkel néz ki a fejéből és a egymás ellen uszítja a munkavállalókat és a munkaadókat.
meghirdeti a gazdasági szabadságharcot, majd amikor kezd beérni a tevékenységének a "gyümölcse", akkor ártatlanul széttárja a karját és bérkommandókat állít fel...
ostoba, kretén banda...
Azért ennyi melós között már lehetne egy-két okosabb is aki elmondja a többinek,hogy nem a cég fizet kevesebbet,nem a cég hibájából kapnak annyit,amennyit kapnak és az sem lesz jó,ha a cég összepakol és elhuz,még az ország közeléböl is. Mert a munkanélküli segély még ennyi sem lesz.Szóval elég nagy balfék banda lehet a szakszervezettel az élen--azok meg konkrétan hüjék
@Fabius: én is mennék, ha...

épeszű ember nem marad. a feudalizmus káros az egészségre

minden dolgozó járjon jól! arra ott a járda...

ilyen gyenge szellemi és etikai szintű kormány még sose volt...
"Rekord eredménnyel zárt a 2010-es pénzügyi évet a Hankook Tire. A dél-koreai cég globális értékesítése tavaly 11,5 százalékkal növekedett az előző évhez képest, és a Hankook (történelmében először) meghaladta az 5000 milliárd won (3,51 milliárd euró) bevételt.
A cég Koreában, Kínában, és Magyarországon: Rácalmás és Dunaújváros határában lévő üzemei is teljes kapacitással dolgoztak 2010-ben, adja hírül a Hankook Tire. "

Talán akkor fizetésemelésre is futná nekik, nem gondolod Gyíkocska?
Briliáns! Egyszerűen nincs erre jobb szó. Ha esetleg erősebben akarok fogalmazni, akkor azt mondom: magyar! De még mekkora.

Hadd foglaljam össze, nehogy félreértsek valamit:

1. Bevezették az egykulcsos adót:
"Az első perctől világossá tették, hogy olyan adórendszert akarnak létrehozni, amely egyszerre támogatja a munkát, és egyszerre támogatja a családot, a gyermekvállalást Magyarországon"
2. Kiderült, hogy a dolgozó emberek negyede: kb. 1.000.000 ember bukik rajta.
3. A szemét multi nem akarja azt odaadni, amit nem ő vett el.
4. Magyar munkás: Akkor sztrájkolunk a multi ellen.

Valaki cáfoljon meg. Nyomban.
"Egymillió forint: ennyi bírságot kell fizetnie a Hankook Tire Magyarország Kft-nek egy szakszervezeti aktivista megfenyegetéséért."

Ennyit a Hankookról... Legközelebb Te se más faszával verd Gyíkocska! :)))))
@nyesta: Lenin büszke rád. A büdös mocskos kulák, a padláson tartja a terményt, ahelyett hogy odaadná a magyar jómunkásembernek.

Te hol élsz? Vagy hol akarsz élni? Ilyenkor sajnálom az Európai Uniót, pedig valaha jól indult.
@nyesta: Ki tartott pisztolyt a fejéhez annak az 1700 alkalmazottnak, aki a Hankookhoz ment tróger, de legalább bejelentett bérért. Lehet, hogy csak ennyit tudnak? Miért nem a Nukleáris Kutatások Magyar Tanácsához, vagy a világvezető informatikai óriás a Magyar MikroGugli-hoz mentek szoftver-fejlesztőnek? Ti még egy autógumit sem tudtok egyedül legyártani, azt is koreaiak mutatják meg nektek. Sztrájk az megy, az jó, arra lehet jövőt építeni.
@nyesta: egy kicsit segítek, hogy lásd hogy működnek a dolgok. Az alkalmazott BRUTTO bérben állapodik meg a munkaadóval. Innentől kezdve egyiküknek sincs befolyása arra, hogy ebből mennyit kap meg a kezébe. Erről az állam dönt! Ha kevesebbet kap (mint jelen estben sokan) akkor az államnál kell panaszkodnia!

Ha a munkaadónak most az állam szerint ki kellene pótolnia az általa elvett összeget, akkor eszerint a logika szerint azoknak akik jól jártak az új adórendszerrel lecsökkentheti a bérét annyira mint amennyit tavaly kerestek!
ha akarná,béren kívüli juttatásként tudná kompenzálni a bércsökkenést. nincs az a munkáltató,aki ha energiát fordít rá,ne találná meg a módját,hogy jobb helyzetbe hozza a dolgozóit úgy,hogy ne fájjon senkinek. de a multik nagy többségénél a szándék sincs meg. egyszerűbb széttárt karokkal azt mondani:ez van. csak a magyar szakszervezetek sem érnek semennyit,felfelé nyalnak,lefele taposnak.
Ez csak annyit jelent, hogy a valagnyi adókedvezményt kapott Hankooknál a munkavállalók bérezése az országos átlag alatt van. Passz. Lehet fesztiválozni.
@Worm: Csak, hogy segítsek egy kicsit neked.
Attól eltekintve, hogy ez a bruttósos megegyezősdi egy baromság, kb. mint amikor kiírják a ÁFA nélküli árat....a dolgozó azért amikor megegyezik a munkaadóval úgy kalkulálja a bruttót, hogy meglegyen a neki megfelelő nettó. Ha ebbe utólag belenyúlnak, azt nem szereti.
@Lajosforras: A Hankook azért jött Mo-ra, hogy profitot termeljen. Ez láthatóan sikerült is neki. Az hogy a kormány döntései miatt rosszabb helyzetbe került munkavállalókat kompenzálja neki pénzbe kerülne, ami csökkentené (ha nem szüntetné meg egyenesen) a fenti profitot.

Semelyik vállalkozás nem kötelezhető erre, sztrájkolni lehet, a Hankook meg folytathatja Szlovákiában. Mi meg nyerünk 1700 további munkanélkülit.

@jaegtoer: Ezek szalag mellett dolgozó fizikai munkások, akikről beszélünk. Hol, melyik országban keresnek ők az átlag felett?
@Virág et.: Tudod mit, menjenek a picsába.
A Hankook és az összes multi is. Akik meg bevásárolták magukat csak azért, hogy megöljék a hazai termelést, azok is menjenek a picsába, a tisztességtelenül szerzett tulajdonukat einstand, akik meg kivitelezték, azokat meg fellógatni. És akkor majd előbb utóbb nem lesz 375 ft egy kiló koronás cukor. :)
@Virág et.: A magyar átlag felett elég sok helyen.
Jövőre a nagyobb keresetűek újabb nemzeti ajándékot kapnak a szuperbruttósítás kivezetése miatti szorzócsökkentéssel. Mivel egyidejűleg az adójóváírást is tovább csökkentik, a kiskeresetűek esetében meg fog ismétlődni ugyanez a probléma. A nettó csökkenés hatásait ismét a cégekre fogják hárítani.
@t0thl: Mármint Mo-n? Meglepődnék.
@t0thl: Egyetlen tényleges választás van: vagy a multik, vagy Észak-Korea. Ilyen a világ.
@t0thl: A Hankook milyen hazai termelést ölt meg? Milyen hazai autógumi kkv-k voltak itt a Hankook előtt? Hogy jön ez ide?
Nyilvan a munkavallalok tobbsege nem szeretne adot fizetni. De persze ovodat, iskolat, korhazat meg mindegyik szeretne. (tekintsunk el attol hogy az most milyen)

Mert hogy eddig meg 16% -nyi szjat se fizettek az nyilvanvalo. Sot aki 280e brutto alatt van az az adojovairas miatt meg ma se fizet annyit.Akkor mit is akarnak? Ja tudom: hogy mas fizesse az adot.
@Lajosforras: Nem tudom miért kéne egy cégnek beleavatkozni abba, ami kormányzati szándék. Kormányod feltett szándéka, hogy aki nem nevel (éppen) gyereket az többlet adójával finanszírozza azokat akik éppen abban a fázisban vannak, hogy gyereket nevelnek. Azért alakították így az adórendszert, hogy a szaki munkahelyén is szembesüljön országépítő kötelességével. Akinek kevesebb lett a nettója szégyelje magát.
@nu pagagyí: Ja kérem, megszüntették az önálló pénzügyminisztériumot, oszt' nincs senki a kormányban aki egy picit is tudna számolni...
@hbo: Szerintem megélni akarnak. Hogy ha már többet nem keresnek, legalább kevesebbet se keressenek, ha már az árak úgyis nőnek.
Nem a kiskeresetűeket kellene gyűlölni. Bár tudom, hogy ez magyaros, pláne egy manageri állás kényelmes irodai székéből, de akkor sem elegáns.

A világon sehol nem úgy növelnek adót, hogy a szegények terheit emelik, a gazdagabbakét csökkentik. Ez hungarikum.
@t0thl:

"a dolgozó azért amikor megegyezik a munkaadóval úgy kalkulálja a bruttót, hogy meglegyen a neki megfelelő nettó. Ha ebbe utólag belenyúlnak, azt nem szereti. "

és ki nyúlt bele? a hankook? és úgy egyáltalán: miért is a munkáltatónak kellene kompenzálnia az "adócsökkentés" hatását?
@nu pagagyí: Miért szégyellje magát az, aki becsületben felnevelt négy gyereket?!
@Virág et.: Megjegyzem, állítólag nálunk CSÖKKENTETTÉK az adót - hát jól lecsökkentették!
Hát.
Januárban az Orbán adót emelt.

A dolgozók meg fidesznyikek.
Nem Orbán ellen tüntetnek, hanem a kenyéradójuk ellen.
A gyár elmehet, de Orbán marad és csúnyán bánik a

munkanélküliekkel.
Csak, hogy tudják.
@Megfigyelo: Természetesen nem kell szégyelnie magát, a kormánynak kéne.
A családi kedvezménnyel sikerült ismét bevezetni, az adójóváíráshoz hasonló, igazságosan kivezethetetlen elemet az adórendszerbe.
Szerintem ugyanolyan munkáért ugyanannyi bruttó és ugyanannyi nettó jár. A munkáltató nem tehet különbséget két egyforma teljesítményű dolgozó között. A szociális problémákat az államnak kell kezelnie, erre szedi az adót.
@simonmondja.: Hét egyelőre a siker némi reményében csak a munkaadójuk ellen sztrájkolhatnak, Orbán egyelőre stabilan ül a 2/3-ján.
Egymást marjátok ahelyett, hogy rájönnétek az igazságra. Teljesen mindegy, hogy MSZP, vagy FIDESZ, mindkettő ugyanannak az MSZMP-nek a szüleménye. Az emberek rosszul járnak? Persze, hisz nem volt itt rendszerváltás csak maszatolás. Elosztották egymás között a hatalmat és a vagyont, a népet pedig egymásnak ugratták. Tanuljatok egy kis történelmet:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html
@Megfigyelo:
Pedig, ha 1800 dolgozóból 1700 berágott

az új adója miatt,
akkor nem kéne olyan stabilan ülnie.
@nandras01: Orbán szerint maga az új adótörvény olyan, hogy senki nem járhat rosszul. Meddig lehet hazudni, meddig lehet megtéveszteni az embereket, saját képviselőiket. A Fidesz képviselők egyenként is hazudtak a választóknak. Hogyan lehet ez?
@t0thl: nem új ötlet, már Rákosi is ezt mondta. Meg a többi patkány bolsevik is a Te igédet terjesztette, és terjeszti.
@t0thl: "ez a bruttósos megegyezősdi egy baromság" majd ha egyszer neked is lesz munkaszerződésed, akkor figyelmesen olvasd el a bérezésre vonatkozó részt. qrvára meg fogsz lepődni.... :)
apropó, a munkaszerződés egy polgári szerződés, amit mindkét félnek be kell tartania. most az egyik fél módosítaná, a másik meg nem. ezért az egyik fél sztrájkkal fenyeget. mindez miért? mert egy harmadik fél, a jelenlegi bolsevik kormány beleszólt. extra adót vetett ki, és a nyugdíjjárulékot is megemelte. majd egy közepesen értelmi fogyatékost megszégyenítve értetlenkednek a komcsi vezetők, hogy miért csökkennek a bérek, amikor ők olyan jól csinálnak mindent. a patkány robotjaik meg másokat hibáztatnak, nehogy már a bolsevik pártvezérük legyen a hiba forrása.
Kimehetne Orbán és Selmeczy Gabriella.
Mondhatnának beszédet.

Beszélhetnének a könnyen-gyorsan írható

- söralátétről,
amivel mindenki jól jár.
Ugyanott lubickolt Páva Zsolt és Mayer Mihály

Több száz, egész éven korlátlan belépésre jogosító belépőt osztott ki évről-évre az önkormányzati tulajdonban álló harkányi gyógyfürdőbe Bédy István, Harkány ex-polgármestere, jelenleg megyei képviselő. A fontos személyek listáját számos fideszes baranya megyei képviselő, polgármester, rendőri vagy apehes vezető is szerepel, de megtalálható Mayer Mihály, volt pécsi megyéspüspök is.

Bédy listájáról Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője írásban faggatta Pintér Sándort, miszerint "etikus és törvényes —e a baranyai és pécsi fideszes politikusok, rendőri vezetők és döntéshozók számára ajándékozott több száz ezer Ft-os harkányi VIP belépők ajándékozása?"

Pintér február 28-i válaszában az önkormányzatok önálló gazdálkodási jogát emelte ki, azt, hogy az önkormányzatok döntését az alkotmánybíróság, illetve a bíróság kizárólag jogszabálysértés esetén bírálhatja felül. Etikai kérdésekben a belügyminisztérium nem foglalhat állást.

Dr. Imri Sándor, Harkány jelenlegi polgármestere a bama.hu-nak elmondta, sokan voltak a múltban, akikről nem tudni, hogy milyen indokkal jutottak hozzá a VIP jegyekhez, valamint kijelentette, megszüntetik a korábbi, egész évben korlátlan belépésre jogosító tiszteletjegyek rendszerét. Azzal kapcsolatban, hogy korábban kik és mi alapján juthattak VIP belépőhöz, a polgármester nem bocsátkozott részletekbe. Elmondása alapján sokan kaphattak akár jogosan is - megbecsült beosztásuk, vagy a településért végzett munkásságuk okán - tiszteletjegyet, viszont a gyógyfürdő és Harkány városa nem engedheti meg magának az effajta, nagy tételű jegyosztogatást - áll a hírportálon.

A VIP belépők főként két főre szóltak, de akad olyan is, aki plusz három, vagy plusz négy személyt vihetett magával wellnesszelni.

Bédy listája - a teljesség igénye nélkül

Németh Zsolt Pintér Sándornak küldött leveléhez csatolta azon személyek listáját, akik grátisz jegyekkel rendelkeztek. Az összesen 304 nevet tartalmazó felsorolásból kiemeltünk néhányat:

Horváth Zoltán, FIDESZ-KDNP, Baranya Megyei Közgyűlés elnöke +3 fő
Szatyor Győző, FIDESZ-KDNP, Baranya Megyei Közgyűlés, képviselő +1 fő
Pávkovics Gábor, FIDESZ-KDNP, Baranya Megyei Közgyűlés, képviselő, +3 fő
Barkó Béla, Jobbik, Baranya Megyei Közgyűlés, képviselő +1 fő
Gulyás Emil, MSZP, Baranya Megyei Közgyűlés, képvselő +1 fő

Páva Zsolt - FIDESZ-KDNP, Pécs polgármestere +1 fő
Nagy Csaba - FIDESZ-KDNP, Pécs alpolgármestere +1 fő
Csizi Péter - FIDESZ-KDNP, országgyűlési képviselő, Pécs alpolgármestere +1 fő
Kővári János - ÖPE, pécsi képviselő +1 fő

Polics József - FIDESZ-KDNP, polgármester, Komló +1 fő
Szekó József - FIDESZ-KDNP, polgármester, Mohács +3 fő
Szita Károly - FIDESZ-KDNP, polgármester Kaposvár +3 fő

Tiffán Zsolt - FIDESZ-KDNP, országgyűlési képviselő
Hoppál Péter - FIDESZ-KDNP, országgyűlési képviselő +3 fő
Hargitai János - FIDESZ-KDNP, országgyűlési képviselő +4 fő
Bánki Erik - FIDESZ-KDNP, országgyűlési képviselő +3 fő

Mayer Mihály volt baranyai megyéspüspök +1 fő
Wolf Gyula, a pécsi egyházmegye nemrég felmentett gazdasági igazgatója +1 fő

A teljes lista ide kattintva érhető el.
@t0thl: egyébként is, ha lenne gyerekük, akkor akár még az is előfordulhatna, hogy nem csökken a bérük. csináljanak gyereket. elvégre a mocsadék kormányfő központilag így döntött, ezt hangoztatja... aki csinál gyereket, az jobban jár az új adórendszerrel. mi itt a gond? :) nem tetszik, hogy a jóságos vezető egyszemélyben ilyen aprócska döntéseket hoz, és kényszeríti rá milliókra a világnézetét? komcsiknál megszokott dolog.
Legalább valamit visszaad a HANKOOK abból, amit kapott: adókedvezmény, hivatali akadályok nélküli ügyintézés, nulla árra leszorított és alig-alig kifizetett kivitelezői díjak, kihasznált, minimális fizetésű munkások....

Hadd ne fájjon értük a szívem!
@nahát-nahát: csak nem azt mondod, hogy szinte ingyen húzták fel a gyárat? azaz semmibe se kerülne tovább állni? ja persze, fizetni kell a gépsorok szállítását, 100-150km-re. egyszeri tétel.
@nahát-nahát:
Te egy fasz vagy. A Hankook nem fog visszafizetni semmit. Azok nem olyanok. A szegény kihasznált munkások akik egymást taposva tülekedtek hogy a Hankook kihasználhassa őket, no azok fognak ezért fizetni mikor nem lesz a porontyoknak mit enni adni.
Gondolkodni kéne még ha fáj is.
@Virág et.: A világon (sajnos) mindenhol úgy emelnek adót, hogy azt a szegényebb rétegek jobban megérzik, egyszerűen az arányok miatt. És a kormányok meg nagyon jól tudják, hogy a szegényekre lehet/érdemes számítani, mert belőlük sok van. Jobb a ritka fillér, mint a sűrű Ft. Még ha undorítónak tűnik is, akkor is így van.
Szerintem ez az új adózás nagyban segíti a munkavállalókat és munkaadókat is. A munkavállalókat világosan látni, a munkaadókat pedig a szomszédba áttelepülni.
Ritka aljas húzás. Pártunk és kormányunk elveszi majd a gonosz kapitalistára mutogat, hogy fizesse ki.
Egyébként javítson ki valaki, nem a haszon reményében történnek a vállalkozások?
@Népszavazást az alkotmányról, jönnek a tüntetések!:
Ebben a kivonatban jónak tűnhet az írásod, de Harkány szempontjából ez még jó is lehet. Döntéshozókat fürösztenek pár ezer forintért, de az sem plusz költség, mert a medencéket nem miattuk töltik fel.
Ha ez a sok ingyenélő odamegy, akkor valószínűleg lángosra költi a nehezen ellopott pénzét. (Feltéve, ha nem várja őket svédasztal)
@nyesta:
Ezerhétszáz embert ki kell rúgni a picsába, gyárat el kell vinni máshová.

Probléma megoldva, nincs ugatás.
@simonmondja.:

A tökéletes söralátét:

Jövedelem = 0
Családi kedvezmény = 220 millió
Szja = 0
Erre mondtam már az elozo fityesz kormány idején is, hogy aljas gennyedékek, sunyi geci mind, a stílusuk és módszereik a legrosszabb maffiákat idézik. Börtöntöltelékek, de inkább akasztani oket, mert az adótokból nem zabáljanak (egyébként ugyanez vonatkozik a többi politikusra is, színtol, hovatartozástól függetlenül, max a stílusuk különbözik)!
@vasgyuszi:
A nemzet sorsa, fennmaradása, az igazság felismerésétől függ! Amíg az embereket egymás ellen uszítják, ők jót röhögnek a markukba. Nem volt itt rendszerváltás! Amit 1989-ben műveltek az egyszerűen a hatalom, és vagyon megosztása volt:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html
@Népszavazást az alkotmányról, jönnek a tüntetések!:

Egy Zrt.-nek adóznia kellene ám az osztogatott jegyek után is, na meg, aki igénybevette annak is. Hivatalból nem tesznek feljelentést?

Felnőtt 2500 Ft
Délelőttös jegy "8" 2500 Ft
Kedvezményes "1" 1770 Ft
Kombinált jegy felnőtt "9" 2900 Ft
Kombinált jegy kedvezményes "9" 2170 Ft
Délutános jegy ( 14:00 órától ) 1770 Ft
Kedvezményes délutános jegy ( 14:00 órától ) "1" 990 Ft
Kombinált jegy felnőtt délutános "9" 2170 Ft
Kombinált jegy kedvezményes délutános "9" 1390 Ft
Családi jegy "10" Lásd ITT
Családi jegy délutános "11" Lásd ITT
Csoportos felnőtt (min. 10 fő) 1990 Ft
Csoportos kedvezményes (min.10 fő) "1" 1430 Ft
Bérletek Bérletek
Felnőtt 7 alkalomra 15000 Ft
Kedvezményes 7 alkalomra "1" 10620 Ft
@barata: Jobban megérzik, ez igaz. Nálunk viszont az történt, hogy csak ők érezték meg, a gazdagabb rétegeknek csökkent az adója.

Én ilyenről nem nagyon hallottam még.
@homér: Patkány aki mondja.
Meg aki így intézte, hogy attól függjön az országunk jövője, hogy meddig tudunk olcsóbban dolgozni a gazdagok cégeinek, mint a többiek.
Szép kis jövő mondhatom, hogy ha a szomszéd egy tál lencséért elvállalja amit eddig mi két tálért megcsináltunk akkor elviszi a termelést, tehát kuss legyen.
Bravó.

Lehet itt dumálni, meg bolsevik patkányozni, sőt lehet mitakaragyáridolgozómegaszakmunkásozni, de amíg pár kilométerrel arrébb ugyanazért a munkáért, ugyanazok a cégek a TÖBBSZÖRÖSÉT kifizetik, addig valami kurvára el van baszva.
Ja meg el is lehet menni.
Csak ezt én nem látom megoldásnak.
@vasgyuszi: @butus: Ha magasabb szinten is szeretnétek mérgelődni, akkor ajánlom ezt a 2007-es filmet: Endgame-Blueprint.For.Global.Enslavement

video.google.com/videoplay?docid=1070329053600562261#

Magyar felirattal is van meg kell keresni.

Elgondolkodtató.
tegyük fel, hogy ez az 1700 munkás átlagban havi kb. 4000 forintot veszít az új SZJA miatt (olvastam elemzésekben, hogy aki bukik az új SZJA miatt, kb. ekkora értékben bukik). tegyük fel, hogy a hankook ezt kompenzálná, akkor viszont az összes, munkabért érintő terhelés miatt kb. a duplájával kell kompenzálnia, úgy 8000 forinttal kell megemelni a bruttó bért. ez 1700 munkásra úgy havi 13 milka minusz a hankooknak, éves szinten kb. 160 milka minusz. na most, nem tudom, mennyi a hankook magyarország adózás utáni nyeresége, de van egy érzésem, hogy ez a 160 miller eléggé fájhatna nekik. ha ez csak 10%-a a magyar gyár nyereségének, nem hinném, hogy az igazgató könnyen aludna.
Nem a cég hanem a kormány ellen kellene sztrájkolni!!!!
Az emberek nem látják Viktor királyunk más farkával akarja verni a csalánt.
Sorban bukjuk el a munkahelyeket..((
@nyesta:
Te, legyszi, ha jol ment a tavalyi evben, kuldj egy kis lovet!

Ha olvastad volna a hireket, lesz, es mindig volt is beremeles. De ne azert kelljen bert KOMPEZNALNI, mert MGY elbaszta.
Latszik, sosem vezettel meg ceget, sosem votak beossztottaid, akikrol gondoskodnod kell...nemcsak ugy, hogy loksz nekik penzt, hanem biztositod, hogy munkajuk legyen, nyerseget termelsz a tulajdonosnak...stb.
Oreg, nalad meg egy nyest is okosabb.
Krittikatlan minden beszolasod. Menj, tapsolj a kovetkezo gyulesen, masra ugyis keptelen vagy....ezt lathattam barmelyik blogban.

Azt miert nem irod le, hogy Csanyi Sanyi bacsi is kisegithetne a bajaba jutott devizahiteleseket...van loveja...tavaly is jol keresett...
Tavalyi és idei bérkalkulátorral néztem egy 150bruttós gyerektelen bért. Ha idénre 5ezerrel emelik a bruttót, már többet keres, mint tavaly.
Ez 3%. Ha ennyi nincs a Hankook-ban, akkor tényleg elmehetnek máshová.
@homér: Érdekes a "NEMZET"-képed.Olyan igazi magyaros.
@Akos75: és mi a lószarért kellene a hankook-nak fizetnie azért, mert a kormány szembeköpte a választópolgárokat???
@nyesta:
Mi köze van a munkáltatónak a fidesz elbaszott SZJA szabályozásához?
Nyilván van egy tervezett béremelési mérték (mint mindenütt), de gondolom a szakszervezet AZON FELÜL, a szar SZJA miatt elszenvedett nettóbér-veszteséget szeretné a munkáltatóval kompenzáltatni.
Ó itt kérem nem számít semmi. A lényeg hogy legyen Debrecenbe (a magánnyugdíjból) 6,5 milliárdért stadion. Meg majd ha beindul a Széchenyi terv, na az lesz majd osztogatás a haveroknak.
És mivel a többség minibálbéren vagy ahhoz közel van, tőlük vonnak el.
Azért sokkal többet vártam volna ettől a kormánytól, mind tettben, mind kommunikációban.
@Akos75:
Te nagyon érthetsz a közgazdasághoz: ez még reálértéken bércsökkenés (pont azoknál, akik nem dúskálnak a hónap végén) és az 5000 a 150.000-nek nem 3%-a.
@kormányzó: rühellem a patkány komcsikat, a bolsevik marhaságaikkal. tudom, hogy ez a fidesznyikhajok szemében nem túl divatos manapság, és ugyebár ők mondogatják folyamatosan magukról, hogy ők az igazi magyarok... így végül is pont, hogy nem magyaros a nemzetképem :)
Basszus, mar helyesen irni sem tudok, ez sok agyament felidegesitett koran reggel.
@t0thl: Nem lesz annyi. Egészségesebb leszel , mert nem lesz (cukor sem)
@nyesta: te mennyit adsz a rászorulóknak a megkeresett béredből?
Gyerekek, rühellem a Fideszt, nem is rájuk szavaztam, úgyhogy most csak jót röhögök a droidok sírásán, de az egykulcsos adóval kapcsolatban egy dologra rákérdeznék: itt 1700 emberből senkinek nincs gyereke? Az eddigi egyetlen értelmes ötletük volt az egykulcsos adó részben a gyerekkedvezmény miatt, részben mert rühelltem, hogy a minimálbéresek basztak adózni! És mielőtt leugattok, én is kevesebbet kapok most, de mivel tervezek családot, ezért jó dolognak tartom a rendszert!
@amit még megtehetsz: "...A lényeg hogy legyen Debrecenbe (a magánnyugdíjból) 6,5 milliárdért stadion..."

ez még csak az önerő, nem? :)
hitel is kell hozzá :)
Nyáron csomagolnak és átmennek a szlovák oldalra, a többezer munkahellyel és többezer beszállítói pozícióval és szarnak a mi királyságunkra.
@Ringlósztár: Ja, 3.3%. Én kérek elnézést.
@a-kis-herceg: fiatal vagy még, ha így gondolod
@Akos75: Mit okoskodsz? Honnan tudod, hogy a gyárban ezek az emberek a munkájuk után, egyáltalán érdemelnének fizetés emelést? Ugyanis mindenki a jobb alkalmazottait igyekszik megfizetni. A fizetés emelés nem úgy szokott történni jobb helyeken, hogy mindenki kap egyformán x %-ot!
Egyébként, tetszik, nem tetszik ilyan minimálbér mellett, mint ami nálunk van, vannak olyan munkakörök, amelyek nem érdemelnek többet bruttó 150 ezernél!
Támogatom a sztrájkot, ha ez az útja marad a bérharcnak.

Talán érdemes volna megemlíteni, hogy a minimálbér adómentessége (férjezett nevén: adójóváírás) maga volt az őselkúrás. Ez 2 év alatt kivezetésre kerül a szuperbruttyóval párhozamosan és helyre állnak a dolgok.

Más kérdés, hogy érdemes-e azért milliárdos támogatással idecsábítani egy nem túl hi-tech és környezetbarát üzemet, hogy 1700 minimálbérest foglalkoztasson...
@jaegtoer: "Ez csak annyit jelent, hogy a valagnyi adókedvezményt kapott Hankooknál a munkavállalók bérezése az országos átlag alatt van."

Jogos az észrevétel.

... és most énekeljük el kedves elvtársak, hogy "rabszolga had indulj velünk"...! :))
@homér: Ja persze, nem muszáj. Van több lehetősége:

- elmegy máshová (és visszafizeti a támogatást amit kapott)
- megegyezik az embereivel
- kirúgja akivel nem tud megegyezni és felvesz helyettük másokat

Majd szépen kiszámolják, hogy melyik éri meg nekik. Én azt mondom, hogy amelyik vállalkozásban nincs ennyi lauf, hogy egy ilyen változást kompenzáljanak, az amúgy is csak az állami támogatás miatt életképes, be lehet zárni.
@Akos75:
Rosszul számolsz. Kb 8 ezerrel kell emelni, mert annak a nettója 5 ezer. A céget még pluszban terheli a TB, ami 27%, így durván 10 ezerbe kerül a kompenzáció. Az cégnyúzás eredményeként nettód annyi lesz mint tavaly. A cégekre ilyen módon átterhelt költségnövekedés miatt (is) felpörgő infláció következtében, az így megkapott tavalyi nettódból mégis rosszabbul fogsz élni. Az egész művelet különbözete az állam zsebébe vándorol.
@HK417: Ha már ott tartunk hogy ennyi melós között lehetne annyi okos aki elmondja... igen, akkor azt is elmondhatja példának okáért, hogy tavaly éves infláció is volt, na meg előtte is meg azelőtt is.

A bérek meg messze nem inflációkövetők.

Tehát a Hankook húzhatja a száját, de még mindig ők jártak jobban.

A DT meg szlovákiába megy? Na, majd miután felépítették az új központjukat, a szlovákok is rájönnek, nekik is jól jönne az extra adó, és kivetik.
@Virág et.: "Semelyik vállalkozás nem kötelezhető erre, sztrájkolni lehet, a Hankook meg folytathatja Szlovákiában."

Csak rajta! Biztos olyan a gyár, mint egy ugrálóvár, csak le kell ereszteni és a határ túloldalán felfújni. :) De egy apró szépséghibája máris akad a próbálkozásnak: ma Mo.-n a legalacsonyabb az szja-kulcs közel s távol...
@butus: Ja, ez nem "érdem" alapján adott emelés. Én sem azért emeltem az embereimnek (már akinek kellett) , mert "megérdemlik", hanem hogy ne érezzék úgy, hogy ki lett velük baszva. Nekem megér annyi pluszt, hogy jól érezzék magukat és jól dolgozzanak.
@barata: De az a röhej, hogy az adót elvben nem növelték, hanem CSÖKKENTETTÉK, és valóban kb 500 milliárddal kevesebb SZJA fog idén befolyni, mint tavaly. Csakhogy ez úgy jön össze, hogy a gazdagabbaknak csökken - mondjuk - összesen 700 milliárddal, és a szegényebbeknek nő 200 milliárddal. Ennél erkölcstelenebb adóváltoztatást nehéz kitalálni!

A pontosság kedvéért: mindazoknak, akiknek a bruttója kevesebb, mint 293400 forint és (éppen) nem nevelnek gyereket, azoknak csökken a kézhezkapott nettója, akinek meg több ennél, annak nő. Renkivül tanulsagos
számolgatni egy kicsit az adozona.hu bérkalkulátorával:
adozona.hu/kalkulator_haviber.aspx
(Megjegyzem az átlagbér kb, 202000 bruttó, ott több mint havi 4700 Ft-tal csökken a nettó.)
@nu pagagyí: hrportal bérkalkulátorával vitatkozzál...
@Virág et.: Taurus, ha mond ez valamit. (Ma Michelin, ha jól sejtem.)
LE AZ ORBÁNDIKTATÚRÁVAL!

PUSZTULJANAK AZ ÚJ ADÓRENDSZER NYERTESEI!!!
@nu pagagyí: Végre! Ilyen demográfiai mutatók mellett ez a minimum. Mondom ezt úgy, hogy 1 év múlva kifutunk a gyerekkedvezményből.
@t0thl: 375 Ft-os koronos cukorhoz tegyük hozzá, hogy Ausztriában jelenleg ugyanilyen minőségű cukor 215 Ft/kg-ért kapsz.

Pedig ott a kereskedőnek, eladónak, pénztáros néninek 4-6x magasabb fizetést utalnak hó végén...
@Akos75:
Ez teljesen attol fugg, mennyi a kiindulasi alap.
Mindkettotoknek igaza lehet.
@Megfigyelo: Nem kell szégyellnie, de talán belátható: a dédmamákat hiába ösztönözzük gyermekvállalásra...
@Akos75: Egyetlen korrekt állam nem állítja a munkaadókat ilyen kezelhetetlen szituáció elé.
@homér: A melósokat "patkány robotoknak" nevezni,ez az igazi magyaros nemzetkép.Szép Tőled hogy az etióp menekültekért még aggódsz.
@Virág et.:
A konzervatív politikai irányultságú kormányok gyakran tesznek ilyet (t.i. hogy a gazdagok adóját csökkentik, a szegényekét meg növelik). Ilyen tettek a Reagan, és a Bush kormányok is pl. A Fidesz is magát konzervatívnak sorolja be.
Nem értem miért kell csodálkozni az új adórendszeren. Ha valamit, ezt biztosan lehetett tudni, hogy meglépik.
Akinek fontos(abb) a társadalmi egyenlőség, szavazzon baloldali pártra.
Magyarországon is ez működik, csak mindent diszkontálni kell a politikusok átlagon felüli ostobasága, arroganciája és korruptsága miatt.
@Akos75: Hagyd abba a vállalkozást, ha nem tudod kikalkulálni, hogy mennyivel nő a költséged.
@Virág et.: a Hankook itthon nem ölt meg gumitermelést... de! Ugynaakkor ha gumiabroncsot akar eladni az EU területén bármely országban, akkor az feltételként lehet megszabni számára, hogy azt az EU-ban gyártsa le. Ez lenne az EU lényege, persze mint ilyenre sok esetben szarnak rá.
Egy magyarországi piacvesztés nem oszt nem szorozna a Hankooknak, de egy EU-s már igen.
@butus: "Ugyanis mindenki a jobb alkalmazottait igyekszik megfizetni"

Jajj, istenkém. Milyen jól megnevettetsz így korán reggel.
Te gondolom apuci állami megrendelésekből fenntartott vállalatánál "dolgozhatsz" valami alibi státuszban, ahol apuci minden hónapban megdicsér, hogy milyen kis ügyike vagy, és tolja a borcsit.
OFF: ez az új ötlet, hogy a devizahiteleseket úgy segítenék meg, hogy rögzítik a CHF árfolyamot (legalábbis 190, vagy afölött).

megint egy ötlet, amiről lehet vitatkozni, lehetne a megvalósításához is részletes terveket kidolgozni,

DE ők csak bedobják az ötletet a köztudatba,

miközben éppen csak a LÉNYEGET nem mondják:

KI FOGJA FINANSZÍROZNI A KÜLÖNBÖZETET?!

az állam? az önkormányzatok? a bankok? az adósoknak évtizedekre elporlasztják a különbözetet? vagy csak a jól fizető adósokra terhelik rá? vagy ezen módszerek valamely kombinációja? beszéljünk róla!

de erről, a lényegről már persze megint semmi.

az nem kormányzás bazmeg, és nem is gazdaságpolitika, hogy ötleteket kiabálok be, a legegyszerűbb háttérszámítások, vagy utánagondolás nélkül!

az nem munkavégzés bazmeg, hogy kormánypárti politikusként egy sajtótájékoztatón ilyen ötlet-gumicsontokat dobok oda a sajtónak, 1 napig írnak róla, én pedig aznapra úgy tekintem, hogy eleget tettem a közfeladataimnak!

ON:

ugyanez igaz erre az szja-ra is. az egy jó irány lenne, hogy az aktívan dolgozó, adót fizető, és gyereket IS vállaló réteget preferálja legjobban az állam az adózásnál. viszont az, hogy először bemondják, hogy "MINDENKI jobban fog járni", miközben egy söralátéten is kiszámolhatták volna, hogy nem, utána meg a multik ellen uszítják a munkavállalókat, ilyet csak egy dilettáns kormány csinál.

persze matolcsytól, vagy orbántól egy sima bruttó-nettó számítás is sok lenne. matolcsyból még egy százalék-számítást sem nézek ki..
@nu pagagyí: Olyan jól sikerült kezelnie, hogy a tervezett 2-3 gyermek közül 1,3 születik meg. Ebben mondjuk Bokros is benne van min -1 gyermekkel /család, ami már önmagában minimum kötelet érne...
@Akos75: az, hogy Te megadtad, az a saját ügyed, mert Te úgy döntöttél. Azért viszont másokat ne ítélj el, ha másként döntenek. Ugyanis mindenki szereti saját maga eldönteni a pénzének a sorsát.
Még egyszer leírom. Honnan tudod Te, gogy az milyen munkakör a gyárban, és mennyit ér? Elképzelhető, hogy minden ember helyére három jelenkező is akad. Akkor pedig miért emelne?
@Fmaci: "Akinek fontos(abb) a társadalmi egyenlőség, szavazzon baloldali pártra. "
Mert az aztán rohadt nagy társadalmi egyenlőség volt, hogy az egyik 38% szja-t fizetett, a másik meg semmit.
@Balt: Feltétlenül. Az is 1700 család megélhetése, amit belső forrásból nem tudnánk biztosítani. (Egyébként valószínűleg nem mind minimálbéres. Még jóval az átlagbér felett is veszítenek az emberek az űj rendszeren - l. az előző beírásomat...)
@newtehen: nem kedves barátom. Jelenleg már nyugdíjas vagyok, de az elmúlt 20 évben egy nagy nyugati cég gazdasági vezetője voltam. Azt pedig még nem feljetettem el, hogy mit, és hogyan csináltam.
@Dracon: porontyoknak? Miféle porontyoknak? Akiknek van gyerekük, azok nem jártak rosszabbul az új nettóval (sőt!), csak azok akiknek nincs gyerekük. Ők az 1700 dolgozó.
jesszus, Magyar Népköztársaságban még mindig tombol a cocializmus :D
@newtehen: Igen, az a társadalmi egyenlőség felé tett (pici) lépés, hogy akinek több van, az arányaiban is többet adjon a társadalomnak -- havi 500.000 felett kevésbé hiányzik a megélhetéshez a 38% mint havi 80.000-nél a 16%. Ezt még a Horthy-korszakban is figyelembe vették...
@Fabius: Jaj de siratom a DT-t. Tökéletes iskolapéldája a gyarmatosításnak. A DT már rég csődbe ment volna No-ban, ha nem pumpálta volna ki innen a lét. Itt meg úgy tett szert nyereségre, hogy a Matávot teljesen leépítette, a melósok nagy részét kirúgta vagy kiszervezte, a percdíjakat magasan tartotta és így gyakorlatilag teljesen szétverte. És ez nem mai történet.
@butus:
1: Nem vagyok a barátod.
2: Lehet, hogy nyugaton így megy, de sajnos kis hazánkban nem ez a módi. Főleg nem egy multinál.
3: Nyugdíjas vagy? Akkor viszont ne haragudj, de ahogy mondani szokták: kibicnek...
@Balt: És ha Bokros 1995-bennem menti meg Magyarországot a teljes összeomlástól, akkor itt ma már bangladeshi viszonyok lennének - igaz, születik is ott sok gyerek, meg meg is hal...
Az emberek nem képesek felfogni, hogy ha nincs pénz, akkor azt nem lehet osztani? Ha törleszteni kell, akkor nem lehet szórni a pénzt? Ha nyomor van, akkor nem lehet úgy élni, mint mikor jólét van? Ha jön a szar idő, akkor többet kell dolgozni, akár ingyen is?
Egy társadalom életképessége az összetartáson múlik. (na ez itt hiánycikk)
Képzeljük el a szituációt, ha földrengés, vagy más katasztrófa esetén az emberek csak akkor állnának neki menteni, ha előtte megkapnák az idei évre esedékes mentési díjuk 5%-al emelt összegét és ha nem kapnák meg, akkor az első szemük elé került lényt kezdenék felelősségre vonni érte.
Az egyszerű nép nem tudja felfogni a lassú folyamatokat. Ezt a tulajdonságot használják fel ellenünk. Az iszapömlésnél elvesztette a házát 200 ember (nem tudom pontosan) Egy nemzet küldött mindent nekik. (Amikből sokan biztosan meggazdagodtak) Lehet, hogy nemsokára naponta 200 házat fognak a bankok elvenni a hitelesektől, de nekik nem fog senki gyűjteni, mert nem lesz hír, ami eléri az ingerküszöbüket. Lehet, hogy lesz köztük Hankook dolgozó is majd.
Magyarországon már alig van termelés, így szinte minden pénz kiáramlik, amit külföldi termékekre költünk,amire persze szívesen kapunk kölcsönt. Magyarul etetnek minket. Szó szerint és átvitt értelemben is.
Tud valaki Dunaújváros környékén bármilyen más termelő üzemet, akik nyereséges exportra dolgoznak hazai alapanyagokból?
@tomwar: "Latszik, sosem vezettel meg ceget, sosem votak beossztottaid, akikrol gondoskodnod kell...nemcsak ugy, hogy loksz nekik penzt, hanem biztositod, hogy munkajuk legyen, nyerseget termelsz a tulajdonosnak...stb."

Oh, tekintetes igazgató úr, mélyen meg vagyunk hatva, hogy leereszkedik a jómunkásemberek közé! :)))
@newtehen: Amennyiben figyelmesen olvastál volna, akkor att is tudnád, hogy most lettem nyugdíjas. Ugyanis azt írtam, hogy az elmúlt 20 évben...... Így pár hónap elteltével, még egyáltalán nem érzem magam kibicnek.
@Megfigyelo: Ezzel én nem értek egyet.
Két dolog:
-A befizetésekért járó "szolgáltatást" ugyanolyan mértékben veszik igénybe, tehát nem indokolt, hogy Nekik "többe kerüljön" ugyanaz a szolgáltatás. Azt hiszem, ezt hatályos törvények is tiltják, hogy emberek csoportját ily módon különböztessünk meg.
-Nem biztos, hogy azt, aki energiát, időt fektetett be abba, hogy tanuljon, előrébb lépjen büntetni kéne azzal szemben, aki csak bulizott, majd elment napszámba.

Minden esetre ezzel a Robin Hood stílussal nem értek egyet, hogy elvesszük a gazdagtól, és odaadjuk a szegénynek, főleg, hogy a így jutalmazottak nagy része a kisujját sem mozdítja az előrébb jutásért, csak várja a másiktól lekanyarított falatot.
@Ringlósztár: "és az 5000 a 150.000-nek nem 3%-a."

Valóban nem, hanem: 3,33% (végtelen szakaszos)

Megértem, hogy ti csak a kommunista szombatot tudtátok értékelni. :))
A Hankook volt az előző két ciklusban az egyetlen igazán nagy beruházás ami idejött - az is azért, mert a szlovákoknak nem kellett olyan feltételekkel. És nem véletlenül - állam bácsi támogatásként kb. 10 évre előre kifizette az összes dolgozó bérköltségét. Mindezt egy olyan beruházás esetén aminek minimális a beszállítói igénye, de cserébe jókora környezeti terhelést okoz. És ez a remek társaság most esetleg meggondolja a további beruházásokat. Ó, jaj!
@newtehen: "-Nem biztos, hogy azt, aki energiát, időt fektetett be abba, hogy tanuljon, előrébb lépjen büntetni kéne azzal szemben, aki csak bulizott, majd elment napszámba."

Demagóg-e vagy?
@raczolee: A "droidok sírása" csak maszop-szadesz-szavazók felől hallik, de amúgy korrekt. :)
Térjünk vissza az alapproblémára. A Fidesz hazudott.
@butus: Nem kell magyarázkodnod, értem.
Én meg űrhajós vagyok. Tudod mindenki azt mond amit akar.
Én inkább kitartanék annál, hogy szerintem Te apuci cégénél dolgozol. Legalább is a szemléleted, naivitásod alapján.
Jelenleg ugyanis kishazánkban az összes prémium és juttatás rendszert lehalásszák középvezető szinttől fölfelé. A melós jelenleg semmit nem kap, örüljön, hogy melózhat, mert - itt is írták - ott van az asztalon a posztjára legalább 5 önéletrajz...
@nu pagagyí: Oszt akkor mi van? Az mszp is. Köv választáson jön majd a jobbik vagy az lmp aztán az is fog. Tudod, a parlamentben ez hagyomány.
@Megfigyelo: Megnézted a 2012-13-as oszlopokat is?
@midnight coder: "A Hankook volt az előző két ciklusban az egyetlen igazán nagy beruházás ami idejött - az is azért, mert a szlovákoknak nem kellett olyan feltételekkel."

Ket eszrevetel:

1. Kecskemeti Mercedes gyar?
2. Ha nem kellett a szlovakoknak, miert hajtottak erte az utolso pillanatig? Unatkoztak?
Amennyiben nálad az a módi, hogy a másikat csak sértegetni tudod, akkor tegyed, de ne velem. Viszlát!
@barata: Na végre valaki leírta. Aki egy kicsit is tud számolni annak teljesen nyilvánvaló.
@newtehen: "Mindenki kepessegei szerint".
A jobber media nagyon nyomatja hogy az egykulcsos ado milyen igazsagos; de kozben nagyon sok helyen lepcsos adorendszer van, es a minimalbert sem sujtjak ekkora adok. Az adocsokentes hiba volt; csokkenthettek volna ugy is hogy egyszeruen feljebb toljak a savokat es mindjart feleannyi a gond.
De amit elhibaztak az nem csak az amit csinalnak hanem az is amit nem: a jarulekokat kellene csokkenteni, kulonosen a minimalber kornyeken, sot, a minimalbert is lejjebb kellene vinni - es akkor lenne emelkedo foglalkoztatottsag, kevesebb munkanelkuli segely.
bocsi fiúk az off-ért, de egy ettől a gyöngyszemtől nem foszthatlak meg benneteket :DDD

"Parragh szerint a fiatalok egy része nem akar közismereti tárgyakkal foglalkozni, például történelem helyett inkább azt szeretné megtanulni, hogyan kell a téglákat egymásra pakolni, mert kőműves akar lenni."

www.fn.hu/belfold/20110303/parragh_mi_javasoltuk_tankotelezettseg/
@Fabius: aztán miért könnyebb egy kis cégnél bért kompenzálni, mint egy nagynál??
@Fmaci: "Akinek fontos(abb) a társadalmi egyenlőség, szavazzon baloldali pártra."

:) Az a baj, hogy az előző kurzus alapján elég jól lehetett tapasztalni ezen "egyenlőség" szintjét...
@Meridian74: Akkor hozzál. Nyugi bele, a boltosok is rájönnek majd, és hoznak, szépen ki fog egyenlítődni az ár.
@raczolee: "rühelltem, hogy a minimálbéresek basztak adózni"
Te is azt hiszed, hogy a dolgozni vágyók (főleg a nyugdíj előtt 10-15 évvel) térdenállva könyörögnek, hogy minimálbéresek legyenek?
A rendszer lett így kialakítva, erősítve a fekete pénzek mozgását. Aztán vagy jut a zsebbe a minimál mellett, vagy nem.
Ha nálunk minden munkaerő meg lenne fizetve, úgy mint a nyugati határon túl, akkor lenne vásárlóerő, és áfabevétel. Így meg a nagy átlag a megélhetésre, fűtésre keres.
Bankadó, telekomadó? Mindegyik emelte a szolgáltatásainak árát. Egyértelmű volt, hogy az is a lakosságra hárul. 4-5 évvel ezelőtt egy városszéli nagybevásárlás 20-25ezrből megvolt. Ma egy közeli boltban 2500-5000 egy kisbevásárlás. Villany, gáz, és egyéb mennyivel drágult?
A kilakoltatások-végrehajtások után mit fog csinálni az új tulaj a lakással-házzal, amikor eladhatatlan mennyiségű üres lakások állnak a piacon?
@newtehen: Szerintem teljesen egyetértünk, én sem helyeslem a teljes "egyenlősdít", és én is a "fordított Robin Hood" módszeről vagyok kiakadva. A progresszív adózás azonben nem valamilyen "cucilista" ötlet, a klasszikus polgári közgazdaságtanban dolgozták ki, mint célravezető módszert. Csak itt Vadkelet van - és egyre inkább...
@Megfigyelo: Az SZJA-t valóban csökkentették, de egyéb csatornákon pótolni fogják, nyugodj meg. Mekkora a hallgatás pl. a benzin jövedéki adójáról, milyen kár, hogy éppen megy föl egekbe az ára ÁFA-stúl. Kevesebbet kellene foglalkozni az adóval, mint az elosztás egyik eszközével, sokkal fontosabb (lenne)az, hogy hogyan termelődik meg a jövedelem. Ha csak egymást szívatva azt a keveset tesszük-vesszük, abból nem jön ki semmi. De abból sem, ha a munkanélkülieket, félrokkantakat, stb. kihajtjuk, hogy dógozzáá. Mit ?
@Devil: Ezt alá is tudnád támasztani tényekkel is? Mert ez így csak általános pufogtatás, olyan kutyaugatásokkal megtűzdelve, mint "jobber", stb.
Igen, lehetne csökkenteni az alacsony bérűek járulékterheit a magasabbak javára, akkor talán nem tűnik fel a dolgozónak, hogy rohadtul nincs megfizetve a munkája. Jaja, tipikus "baller" vagy "kommer" hozzáállás.
Amúgy talán az adócsökkentés azért járt adónövekedéssel, mert igazából adóemelés volt.
a 16% szoperbruttó nem azt jelenti ugyanis, hogy 16% jövedelem adót fizetsz, hanem kb 20!-ot. Az pedig sok. De nem azért sok, mert a magasabb jövedelműek is ennyit fizetnek, hanem azért, mert sokan az adókedvezmény (adómentesség) eltörlésekor ébredtek rá: Hubazmeg, itt adózni kell!
A magasan kereső réteg eddig is mondta, hogy túl sok az adó. De le voltak burzsujozva, meg minden. Most visszanyalt a fagyi.
@Balt: Hol van még 2012 meh 2013?! Addig még annyi minden változhat! Az is be volt igérve, hogy 2012-től a társasági adó minden cégnek 10% lesz - ezt már visszavonták, meg a bankadó kivezetését is... (És a szegény embereknek addig is meg kell élnie.)
@Akos75: Te láttál már ilyet? A mostani megemelt árú cukor nem tegnap lett szüretelve.
Aki behoz, az ugyanannyiért fogja adni, vagy alig olcsóbban, mint a többiek. Legalább a ráfordított üzemanyag megtérüljön.
@Balt: Nem ugy tunik, hogy leereszkedo lenne a stilusom.

Gunyos beszolasod a mondanivalom tartalmi reszen nem valtoztat.

Esetleg tudnal ERVEKET felhozni?
Ez az egész (hiszti, a munkáltató fizessen több bért..)arra emlékeztet, amikor bevezették a minimál bért.Az is elmúlt, a cégek nem mentek ebbe tönkre.
Ez is elmúlik, szét lesz rágva a gumicsont, lesz majd más amin nyammogni lehet.Fizessenek a munkáltatók!
"Feltételezem a Hankook is újragondolja a KEurópai beruházásait a jövőben..."

Nem a KEurópait, csak a magyarországit. Mert ekkora böszmeséget más ország nem csinál, mint mi. A Hankook amúgy sem a fityisz szíve csücske (ld. gyöngyösi hercehurca).

Na de ne ugassunk, hiszen mindenki jól járt! Aki meg nem az bekaphatja...Vagy fizessen neki a munkaadója többet!
Legalábbis az agyhiányos fityisz hordák szerint.
@cso zsi: árcsökkenést? Hogyne. Auchanban 10Ft-os kifli? Mikor lehet egy kiflit 10Ft-ból kihozni? Vagy 10Ft-os dinnye? Vagy 99Ft-os kenyér? Vagy nézd meg a tej árát, olcsó (most már a magyar is) mert rengeteg szlovák tejet hoztak anno.

Ez a szabadkereskedelem és a kapitalizmus.

Lidl-ben simán lehet kapni német sajtot, olcsón. Miért ne tudnának német vagy osztrák cukrot hozni? Ráadásul a cukor baromira nem kényes, akár vonaton/hajóval is lehet hozni, olcsón.
@Medencefűtés: nem jegyeket osztogattak, hanem egész évre szóló korlátlan bérletet. Bármely wellnes fürdőt nézed, ez keményen 200.000 Ft-os tétel. A cikk szerint valaki akár négy embert is bevihet, ezzel az ajándék eléri a 800.000 - 1.000.000 Ft-os értéket. Mókás, hogy ilyen összegben ez nyilvánvalóan SZJA (és könnyen lehet, hogy TB köteles is), azaz:

1. fizetett-e a fürdő vagy a juttatást kapók járulékokat utána?
2. A döntéshozók ilyen értékű jutalmazása nem minősül-e korrupciónak?
3. Ilyen jól megy a városnak/fürdőnek?
4. "Ha a medencék úgyis ott vannak" és "legalább lángos esznek" alapon miért nem ingyenes a belépés minden harkányinak, vagy minden magyar állampolgárnak?
@Akos75: "Ráadásul a cukor baromira nem kényes"
Tényleg nem az. A múltkor én is beszóltam Neki, de nem sértődött meg, csak ült tovább a pohár alján..
@Akos75:
vegyen a bécsi út másik oldalán 10 vagy 20 vagy 25 FT-ért kiflit, ennek cserébe olcsóbb a cukor....... ennyi
Azt remélik, hogy az alacsony, lineáris adóval a gazdaság majd automatikusan a szlovák mintához hasonló növekedési pályára áll. Csakhogy ott ésszel csinálták és nem csak az adón múlt.
@Voloka:
minden hiszti
bármire > a válasz hülyeség,
a magyarok nem bírják a változást,
s a benzin még nem gyűrűzött be- ezt is OV csinálja, vagy Khadafi-
@vittore: Nem valaki, én. Visszatérve a poszt eredeti témájára, a meglépett adócsökkentés valóban zseniális(-an undorító, mert tömegek, akik netto bércsökkenést szenvedtek el, ki tudnak kényszeríteni a cégekből béremelést. És akkor mindenki jól jár: örül a dolgozó (ráadásul hálás a kormánynak, hogy elintézte neki), mert nőtt (?) a bére, örülhet az állam, mert a magasabb bér után több adót, járulékot, stb. szedhet. A fogyasztás növekedése pedig ÁFA bevétel növekedést okoz. Most következne, hogy a cégek viszont rosszul járnak, meg versenyképesség csökkenés, stb. Nem hiszem, hogy ez lenne a többség legnagyobb problémája. A legnagyobb baj, hogy nincs piac, nem a bért nem tudják a cégek kigazdálkodni, hanem nem mernek beruházni, ha mertek eddig, nem tudják a hiteleiket fizetni. Piac kell, bármi áron.
@tomwar: Én küldjek neked lóvét? Hát a gyurcsánydiktatúrában nem álltál olyan közel a tűzhöz, hogy te is összetudd magad lopni Elvtárs? Vagy te túl kis kutya voltál ahhoz?
@Megfigyelo:
majdnem az van, szerencsére volt egy pár megmentő és lesz is még
@barata:"A világon (sajnos) mindenhol úgy emelnek adót, hogy azt a szegényebb rétegek jobban megérzik, egyszerűen az arányok miatt."

Ez világos! Csak akkor nem kellett volna taknyos szájjal 8 évig folyamatosan azt fröcsögni, hogy "nehogymá a zemberek"! Meg megvédjük, nem engedjük, követeljük... stb. Utána meg mikor hatalomra kerülnek még nagyobbat ba..nak a zemberekre, mint a cocik és ugyanolyan (ha nem nagyobb) korrupt faszok! Az is a gond velük, hogy ha valami szabályellenes, akkor azt nem belátják, hanem módosítják a jogszabályokat! Egy rohadék, aljas, hazug banda az egész fityisz, élén a fostalicska kötschög zorbánnal!
Jovore a gyerektelen 150e-bol iden marado 105e helyett csak 95 fog maradni. Akkor mi lesz? Az adojovairas teljes kivezeteset ki fogja kompoenzalni? Ez majdnem 10%. Lampavas lesz a vege...
@Balt: ja, egy munkalehetőséghiányos országnak más se kell, csak még több gyerek... Nem lehetne végre kinőni ezt a szaporodási fétist ott jobboldalon?
Pár éve az indexen mindenki azon rugózott, hogy igaza van Bokrosnak, minden adókedvezményt meg kell szüntetni. Most ez folyik, az adójóváírás folyamatos kivezetésével (2010-2012).
Most mindenkinek hokiznia kéne örömében, hogy tessék, úgy lett...
Milyen bújtatott adóról is van szó?

A Hankook nagyon sok állami támogatást kapott munkahelyteremtésre, nem hiszem, hogy bármit is újragondolna.
"Van nekünk egy zsír új, egykulcsos, állítólag mindenkinek jó személyi jövedelemadónk."

Hát aki eddig nem fizetett adót, annak nyilván nem jó, de hát ez ne legyen olyan nagy probléma.
Miért nem méltó a magyar nemzet a magyar polgár a bizalomra? Nem elöször fordul elő, hogy a szomszédtól tudjuk meg mi történik a családban!

Miért veti meg a kormány a magyar választókat?

"Ezt, legalábbis részben, cáfolni látszik az a lapunkhoz más forrásból eljutott információ, miszerint a Széll Kálmán Terv pusztán a nyilvánosságnak, a politikai kommunikációnak szánt program. Zárt ajtók mögött készült ugyanis egy 180 oldalas szakmai program is, amit már – részben – kiküldtek a londoni befektetőházaknak is, vagyis azoknak az intézményeknek, amelyek a magyar adósságfinanszírozásban meghatározó szerepet játszanak. Ebben a programban viszonylag részletesen, területekre bontva vannak leírva a kormányzati teendők"
@barata: De azért egy példátlanuk drasztikus és "pofátlan" jövedelemátcsoportosítás történt a szegényektől a gazdagokhoz.
@Voloka: "arra emlékeztet, amikor bevezették a minimál bért.Az is elmúlt, a cégek nem mentek ebbe tönkre."

Hat itt bizony eleg komoly tevedesben elsz. A magyar munkaero versenykepessege folyamatosan csokkent az elmult 12 evben. Konkretan a minimalber bevezetese volt az a lepes, amikor tartosan es jelentos mertekben lemaradtunk a kornyezo orszagoktol. Lehet, hogy nem ment tonkre sok ceg, de rengetegen fagyasztottak be a beruhazasaikat es/vagy dontottek ugy, hogy masik orszagba mennek. Ugyanez lesz most is.
@ursus artos: Ezek szerint Bokros mégis jó fej volt? Ha Bokros programját csinálják meg, miért nem Bokrost kérik fel rá?
És mond, Bokros hazudott olyat hogy ha mindenki jól jár, ha megszűnik a jóváírás?
Egyébként meg: akinek nincs gyereke, majd lesz. és akkor ő is élvezheti a rendszer előnyeit.
Ha meg van, de már nagyok, akkor gondoljon arra, hogy az a kétezer forint amivel most szív, az ha áttételesen is, de az unokájához jut.
ha meg nem lesz neki gyereke, mert nem akar, vagy nem tud csinálni, akkor szívjon: nem gondoskodik arról a generációról, amelyik majd az ő nyugdíját fizeti.
@sárkányfő: gondolom, mert nem nyerték meg a választásokat.
@ursus artos: Azert lehetne azt ertelmesen is csinalni...
@abaka: "1. Kecskemeti Mercedes gyar?"

Most volt a bokrétaünnepe, az első próbaszéria talán 2012-ben várható.
@ursus artos:
Ja és még egy kérdésem volna: Mond, te szeretsz téglákat pakolni egymásra?
De most tényleg, ez engem ma nagyon foglalkoztat, kérlek válaszolj, köszi.
@Balt:
"Más kérdés, hogy érdemes-e azért milliárdos támogatással idecsábítani egy nem túl hi-tech és környezetbarát üzemet, hogy 1700 minimálbérest foglalkoztasson... "

Nyilván nem 1700 minimálbérest foglalkoztat a Hankook... Ugyanis a minimálbért emelték, így a minimálbéresek nem kaphatnak kevesebbet nettó, mint 2010-ben.
@abaka: ha nem lenne min. bér, a cégek képesek lennének 20 ezer forintért dolgoztatni a szerencsétlen kiszolgáltatottakat.
@ursus artos: Nem a fidesz nyerte meg a választásokat?
És három kérdésem volt, a másik kettőre is kaphatnék választ?
@abaka:
"A magyar munkaero versenykepessege folyamatosan csokkent az elmult 12 evben. Konkretan a minimalber bevezetese volt az a lepes, amikor tartosan es jelentos mertekben lemaradtunk a kornyezo orszagoktol. "

Na, persze. Mi, magyarok vagyunk a hibásak azért, hogy nem akarunk éhenhalni, pedig a nettó 60 ezer Forintos minimálbér se elég többre.

De szerinted rendben lenne, hogy keressen csak 20-30 ezret havonta a magyar. És enni miből fog?
@sárkányfő: szeretek. De a borsófözeléket is szeretem. meg a munkámat is, meg dugni is szeretek.
@Balt:

Ta nagy fideszesnek látszol, mond te szeretsz téglákat pakolni egymásra?
@ursus artos: ezt a minimalbertol fuggetlenul barki megteheti. Reszmunkaidore bejelentett, 12 orat dolgozo robotokrol hallottal mar?
@ursus artos: Köszönöm a választ :) Nem csalódtam :)
@nyesta: Gondoltam, ha mas faszaval vered a csalant, megprobalhatnad a sajatoddal.
Es ne elvtarsazzal, mert en egy ilyen elvtelen, hazug, ostoba embernek nem vagyok az elvtarsa.
Ma szajko vagy, holnap varju. Fejtsd meg, balfasz.
Es tanulj matematikat. Sok kisiskolas kepes ra, hatha Neked is menne....
@ursus artos:
"Most mindenkinek hokiznia kéne örömében, hogy tessék, úgy lett..."
Csak ismételni tudom magamat:
Akkor nem kellett volna taknyos szájjal 8 évig folyamatosan azt fröcsögni, hogy "nehogymá a zemberek"! Meg megvédjük, nem engedjük, követeljük... stb. Utána meg mikor hatalomra kerülnek még nagyobbat ba..nak a zemberekre, mint a cocik és ugyanolyan (ha nem nagyobb) korrupt faszok! Az is a gond velük, hogy ha valami szabályellenes, akkor azt nem belátják, hanem módosítják a jogszabályokat! Egy rohadék, aljas, hazug banda az egész fityisz, élén a fostalicska kötschög zorbánnal!
@Zka: Nem, a munkanélküliség egyáltalán nem homogén. A képzetlen és az alacsonyan képzett munkaerőnek nagyon szűkösek a lehetőségek, a magasan képzett munkaerőre viszont van kereslet.
A családtámogatást nem véletlenül alakították így, pont a középosztályt támogatja, amivel nem a képzetlen munkaerő újratermelődését segíti, hanem a képzettekét. (ugye ez valamennyire evidens, hogy egy képzetlen embernek jó eséllyel képzetlenek lesznek az utódai is, a tanultaknak meg hasonlóan tanultak)
Valahogy az az érzésem, csökken a jobberbarmok élénksége. Másnak is feltűnt?
@Krinyo: Itt valami tévesés van. Ha hinni lehet az adozona.hu-nak, akkor jövőre 108.6 lesz, nem 95, vagyis valamit javul a helyzet. (2010-ben 107.2 volt...) Valószínűleg nem vetted figyelembe, hogy a "szuperbruttót" is fokozatosan kivezetik - legalábbis az eddigi igéretek szerint. (Nem vagyok benne biztos, hogy valóban így lesz, mert ha elszáll a hiány, akkor majd meggondolják magukat, de egyelőre ez van beígérve...)
@tomwar: Ja, bocsi, erre nem akartam érvekkel, érdemben reflektálni, meg nem is nekem szólt:

"Oreg, nalad meg egy nyest is okosabb.
Krittikatlan minden beszolasod. Menj, tapsolj a kovetkezo gyulesen, masra ugyis keptelen vagy....ezt lathattam barmelyik blogban."
@sterimar: Viszont a tankötelezettség leszállításával gyakorlatilag a képzetlenek újratermelését felgyorsítják. Mintha az lenne a cél, hogy pusztuljon ki rengeteg ember. Közben meg papolnak hogy fogy a magyar.
@dekol84: csak a moslék emeszpéd esetében a válságkezelés és egyéb reform azt jelenti, hogy áfaemelés, adóemelés, mindenemelés és az inatkívaknak többet.
Most az van, hogy az inaktívaknak kevesebbet.
Csúnya dolog, hogy a Hankook, Audi, Mercedes, Opel, és a többi multi "kizsákmányolja" a magyar munkást!
Tessék már megmondani, akkor mitől van az, hogy a "gonosz" multi válogathat a jelentkezők közül?
Echte magyar zrt.-nél dolgoztam, átpályáztam a kizsákmányoló multihoz, helyből kaptam 35%-al magasabb bért!A főnököm később elárulta, ha többet kérek, azt is megadták volna.És a volt cégemtől sokan pályáztunk a multihoz, hogy minket zsákmányoljon ki!Mazochisták lennénk, vagy csak tudunk számolni?
A zemberek kormánya 2/3-os többséggel hozott egy olyan adótörvényt amelyik a dolgozók 2/3-ával kib.. szik! Ez így igazságos, hiszen kétharmados felhatalmazás van, vagy mi. Lázár és Szíjjártó urak kinyilatkoztatásai szerint!
Miért a munkáltató fizesse meg a kormányzat minden ostoba döntését?
Előttem már sokan levezették, hogy a kompenzálás mennyibe is kerül valójában, és a dolgozó még mindig csak a tavalyi nettónál van!
A munkáltatótól elvárjuk, hogy emelje a bért , ez sokszor jogos is !De gondoljunk csak a saját példánkra, ha hívunk egy festőt, aki mondjuk háromszázezerért vállalja a lakásunk festését , mázolását, majd egy másik ugyanezt kétszázezerért vállalja, vajon melyiket hívjuk dolgozni?
A munkáltató sem gondolkodik másképpen!
@Megfigyelo: Mi az, hogy jövedelemátcsoportosítás a szegényektől a gazdagokhoz? Ostoba komcsi demagógia?
@ursus artos:
"ha meg nem lesz neki gyereke, mert nem akar, vagy nem tud csinálni, akkor szívjon: nem gondoskodik arról a generációról, amelyik majd az ő nyugdíját fizeti."

Igen csak ostoba vagy és egyszerű, akár az agyadat vezérlő gazdád, a fostömlő zorbán! Szerintem menj a mno.hu-ra, ott pont ilyen hülyék csamcsognak azon, hogy de jó seggbe kúrva lenni!
@Balt: "Más kérdés, hogy érdemes-e azért milliárdos támogatással idecsábítani egy nem túl hi-tech és környezetbarát üzemet, hogy 1700 minimálbérest foglalkoztasson..."

A munkanélküliek jelentős része erősen alulképzett, csak a szalagmunka, az építőipar vagy a mezőgazdaság tud (kétkezi) munkákat adni nekik. Ha növelni szeretnéd a foglalkoztatottságot, akkor ilyen munkahelyek is kellenek.
@dekol84: "Nem a KEurópait, csak a magyarországit. Mert ekkora böszmeséget más ország nem csinál, mint mi. A Hankook amúgy sem a fityisz szíve csücske (ld. gyöngyösi hercehurca)."

Gyöngyösön egy indiai (handa-)banda akart volna "korszerű" gumigyárat építeni.
@qwasder: Ezzel szemben pl. a "filozófüs ügyben" ahol mód van az antiszemita fröcsögésre, ott nagyon megnőtt. Érdekes, nem...
@kadarnepe: Így igaz. Szakképzett munkaerőből már nincsenek tartalékok, vagy alig...
@t0thl: tetszett volna erre gondolni 1989-ben!! Meg kellett volna hagyni Grósz elvtársat meg Németmikit... majd azok csinálnák neked a tutit.
@kadarnepe: Azért nem, mert a dolgozók tartják a vállukon a nemzetet és nem a közalkalmazottak. De még egyszer gondold át. Nem ettől a pár ingyenélő fürdésétől lesz gazdaságtalan a fürdő. Ez csak akkor lenne igaz, ha ők elvennék a helyet a fizetővendégek elöl. Vagy lezárnák a fürdőt, amíg lubickolnak.
Ha nem kapnák ezeket a jegyeket el sem mennének Harkányba.
De ha csak egy ilyen döntéshozó, visz majd pénzt Harkányba, vagy szervez oda egy találkozót külföldi harcostársainak, már meg is érte az egész.
Egy közalkalmazott fizetése utáni járulék teljesen hülyeség. Így is úgyis állami pénzt költ. Ha nem járulékként fizetné be a fürdőjegyei után, akkor majd az új autójának áfájaként. A lényeg az, hogy minden pénzét Magyarországon költse el, lehetőleg magyar termékekre. (Mondjuk erre nem volt jó példa az autó :) ) Inkább tényleg harkányi jegyeket fizesse ki, hogy ne legyen pénze már autóra :)
Tehát igazad van :)
@gyárvárosi: Ezt a dolgozók kétharmadát melyik közgazdasági zseni mondta?
@ursus artos: "Most az van, hogy az inaktívaknak kevesebbet. "
Kár hogy hazudsz. Az aktív dolgozó kis munkabérű emberek kapnak MÉG kevesebbet.
@Meridian74: "A DT meg szlovákiába megy? Na, majd miután felépítették az új központjukat, a szlovákok is rájönnek, nekik is jól jönne az extra adó, és kivetik."

A szlovákok nem fogják, pont ezért szépen elszipkázzák a beruházásokat tőlünk. Ők már rájöttek, hogy a fejlődés kulcsa a piacbarát szabályok és a kiszámítható környezet.
"tomwar 2011.03.03. 08:24:33
Basszus, mar helyesen irni sem tudok, ez sok agyament felidegesitett koran reggel. "

Meg ékezeteket se tudsz, de nebasszráse, van még a fajtádból egy kupac itt (mondhatnám rakás, de nem mondom).

Sajnos.
@Zka: "ja, egy munkalehetőséghiányos országnak más se kell, csak még több gyerek..."

Több OLYAN gyerek, amelyik nem a mélyszegénységet termeli újra perspektíva nélkül, hanem középosztályi, ambiciózus. Rájuk lehet társadalmat építeni, előbbiekre csak gulyásleves-szavazótábort...
@sárkányfő: "Ja és még egy kérdésem volna: Mond, te szeretsz téglákat pakolni egymásra?"

Csak akkor, ha sárkányokat falazhat be a saját barlangjába. De így akár társadalmi munkában is. :)
Hmmm a Hankook 15 mrd Ft támogatást kapott az elöző kormánytól, hogy alkalmazzon 1800 embert

15 mrd Ft-ot

ezt a mi pénzünkből

ez fejenként kb 8 millió Ft

és ők voltak, akik megfenyegették a szervezkedő alkalmazottakat, mert szakszervezetet szerettek volna

ezek után örülök, hogy felemelték a fejüket és sztrájkoltak a magasabb bérért

végülis a java bezony a mi pénzünkből megy...
@sárkányfő: Ja, én is szeretek, lásd az előbbit. :)
@sárkányfő: ((A nyelvtannáci rész: monDD, két d felszólító módban.))
@NewWay: Ne haragudj, de akkor szerinted ki a hibas? A zuluk? Hogy van az, hogy a kornyekbeli orszagokban nalunk versenykepesebbek tudnak maradni es meg meg is elnek?
@jozicsenko: Demagog kedvunkben vagyunk-e ma?Adokedvezmenyt kaptak. Ez valoban tamogatas viszont ha nem kapjak, akkor nem az tortent volna, hogy tobb adot fizetnek, hanem, hogy semennyit, mert Szlovakiaba mennek.
@jozicsenko:

Azért érdemes lenne megkérdezni az ott dolgozókat, hogy biztosan akarják-e a sztrájkot, vagy csak a fityisz bérenc szakszervezetisek erőltetik-e! Mert ha sikerül is béremelést elérni, nem biztos, hogy nem tesznek majd emiatt lapátra dolgozókat és így gazdálkodják ki a béremelést. Ha ez tudatosul a dolgozókban, akkor belátják azt is, hogy a zorbán ismételten megszopatta őket, ahogy teszi mindenkivel, amióta betolta a szaros valagát a politikába!
@qwasder: Nem tűnt fel, inkább az, hogy felfutott a bögregyűjtés, de - hogy a háztartási edények világánál maradjunk - mint látszik, vihar a biliben: nem nő számottevően a maszop (és társai) támogatottsága. :)
@na__most__akkor: Ekezeteket nem azert nem hasznalok, mert nem tudom, mit jelent... Igy szoktam meg az elmult 10 evben...mert amit MAC-n irtam, nem mindig jelent meg olvashatoan, csak igy.
Hulyesegekre adott valaszokhoz meg pont megfelel, Teged ugy sem az erdekel, mi van benne....hanem az, hogy milyen baromsagot tudsz ra irni? Akkor meg mit erolkodjek?

Az en fajtam, a Te fajtad is. Nem gondolom, hogy fajtabeli kulonbseg, hogy gondolkozom. Ezt maskepp mondjak, irjak.
az alapprobléma az, hogy a magyarországi fizetések vásárlóértéke nagyon alacsony. ha a nettó 70 ezerből ki lehetne fizetni a lakásrezsit, a kaját, a tandijat, a ruházkodást, más lenne a helyzet. de jelenleg annyira alacsony a fizetések vásárlóértéke, hogy a társadalom jelentős rétege a tartalékait éli fel, és bár közben zokog, de segit abban a kölykeinek, hogy mielőbb húzzanak el ebből az országból, ha már a szülők megkoplaltak nekik valami használható szakmát. Teljesen abszurd, hogy egy osztrák spar-áruházban négyszer annyi a dolgozók fizetése, mint nálunk, miközben az árszinvonal 20-25 százalékkal alcsonyabb. Hol is van a különbözet? egyrészt a multi profitjában, másrészt a magyar állam felesleges fennhéjázásában.
Az adóváltozással elvont 5-10 ezer forintok hiánya egy-egy szegényebb családot simán a padlóra küld - eközben iszonyú pénzek mennek el a széchenyi-terves haverokra, a stadionokra, (a cirkusz kell jobban a népnek , mint a kenyér?), a politikai siserahad elképesztő luxusára (LázárJanikák autócsodái) stb.
@Kulics: Most erre mit mondjak ?
Ők is szarok voltak, de ez a 20 év egy komplett pöcegödör.
Aki mást mond nem tudom hol él, vagy hova tette az eszét.
@Kulics: hazudsz. akinek nincs gyereke, az kap kevesebbet.
@dithke: "Hol is van a különbözet?"

Peldaul (a teljesseg igenye nelkul, a lista meg hosszan folytathato):

- nyugdij/rokkantnyugdij,
- tb,
- allamapparatus,
- kamatterhek az allamadossagon,
- adomentes minimalber,
- kedvezmenyes utzas.
A cukorral csak annyi a gond, hogy annak idején 11 cukorgyárunk volt. Az Antall kormány fillérekért eladta nyugatnak, akik azért vették meg, hoggy a piaci területet megszerezzék. Ennek eredményeként ma egyetlen cukorgyár működik nálunk, a kaposvári.
@Balt: hát szerintem épp ez a középosztályi gyerek húz el az országból, amint csak teheti... eleve nagyon kicsi a középosztály, és hát ők azok, akiknek annyi tőkéjük nemigen van, hogy mások kizsákmányolásából élhessenek, annyi szaktudásuk, nyelvtudásuk viszont van, hogy képesek legyenek külföldön rendes álláshoz jutni. Őket kedvelik külföldön, nálunk meg nincsenek lehetőségek számukra. Egyre több fiatal ismerősöm bukik ki pl. a callcenteres munkáktól... ami ugyanis az alacsony képzettségű betanitott munkásoknak a Hankook, a Flextronics, stb. , ahol biorobotként foglakoztatva vannak elképesztően alacsony bérért, az a képzettebb, nyelvtudással rendelkező fiataloknak a callcenter - valamivel jobb fizetésért... dehát alkotó munkának, karriernek nevezni alaigha lehet egy callcenteres állást...
@t0thl: egyetértünk. Óriási pofon ez az én generációmnak, akik csillogó szemmel nézték a nagyimreújratemetést. Azt hittük most majd valami jó jön el, de bebizonyosodott, hogy értéktelen pszichológiai szemétből van a politikai gárda, a birkanép meg béget hozzá szorgosan. Az ország megérett a bezárásra, konyec.
@compound interest: Hosszútávon mindenki jobban jár valóban, ha ezáltal kicsit fehéredik a gazdaság, ha megnő a gyerekvállalási kedv. A most max. 3-4 ezret elvesztő is meg fogja kapni a pénzt, ha lesz gyeremeke.

Szóval igen, így vagy úgy mindenki jobban jár.
@abaka: "Hogy van az, hogy a kornyekbeli orszagokban nalunk versenykepesebbek tudnak maradni es meg meg is elnek?"

Úgy, hogy itt az ismert szoci-álliberális gazdpol az egekbe emelte az elvonásokat, aztán mikor tömegével települtek át a vállalkozások, annyi volt az ingerült válasz: "El lehet menni Szlovákiába". (Ja, + örvendetesen megszaporodtak a magyarellenes megnyilvánulások és magyarverések odaát (is), de Szívásytól tudjuk, kiválóak a kapcsolatok a szlovák titkosszolgálatokkal...)
@dithke: "5-10 ezer forintok hiánya egy-egy szegényebb családot "
Ilyen nincs!
@newtehen: most is csak a magas jovedelemmel rendelkezoknek tettek jot... a kozep es also reteget szivattak mint 9 evvel ezelott...
@Voloka: "Ez az egész (hiszti, a munkáltató fizessen több bért..)arra emlékeztet, amikor bevezették a minimál bért.Az is elmúlt, a cégek nem mentek ebbe tönkre. Ez is elmúlik, szét lesz rágva a gumicsont, lesz majd más amin nyammogni lehet.Fizessenek a munkáltatók! "

Az előző Orbán kormány erőltetett minimálbér emelése miatt megszűnt a teljes könnyűipar hazánkban. Kukkantsd csak meg a ruháid cimkéit, hogy melyik hol készült! Szerinted az ott dolgozók hol vannak most? Elárulom, jó részük munkanélküli vagy rokkantnyugdíjas.
@newtehen: Egyszeru, egy heten belul ket jobbertol is szorol szora ezt hallottam. De majd megkerdem minegyiktol hogy ezt honnan veszi.
"Igen, lehetne csökkenteni az alacsony bérűek járulékterheit a magasabbak javára,"

Hat ez a mondat kisse ertelmetlen, ha valamit csokkentunk akkor azt a masik rovasara csokkentjuk, nem a javara. Tegyuk fel hogy igy ertetted.

" akkor talán nem tűnik fel a dolgozónak, hogy rohadtul nincs megfizetve a munkája. "

Ennek nincs koze a jarulekcsokkenteshez. A munkaja ugyanugy meg lenne fizetve csak az allam kevesebbet venne el belole.

"Jaja, tipikus "baller" vagy "kommer" hozzáállás."

No comment. Egyebkent nem en vagyok ebben az orszagban a baller, se a kommer.

"Amúgy talán az adócsökkentés azért járt adónövekedéssel, mert igazából adóemelés volt."

Egyetertunk. A velemenyem az hogy ez nem jo. A poszt is errol szol.

"...mert sokan az adókedvezmény (adómentesség) eltörlésekor ébredtek rá: Hubazmeg, itt adózni kell!"

Adoznak SZJA nelkul is. Fizetik az AFA-t. Es nem mindenkinek volt adokedvezmenye az alacsonyabb jovedelmuek kozul sem.

"A magasan kereső réteg eddig is mondta, hogy túl sok az adó."

En is ezt mondtam. Pontosabban hogy az allam tul sok penz folott rendelkezik, es ez sok szempontbol nem jo.

"De le voltak burzsujozva, meg minden. Most visszanyalt a fagyi."

Biztos van aki burzsujozott. De nekem ez az adocsokkentes semmire sem elegtetel, mert cserebe leromboljak a gazdasagot, ami nekem nem erdekem, mert en is es masok is rosszul jarnak vele.
@dithke:
"a politikai siserahad elképesztő luxusára (LázárJanikák autócsodái) stb."

Mos mé mondod! Má leadta a kocsit ez a méteres arrogáns vigyorú fasz! Má csak egy 15 misis A6 van a szaros valaga alatt! Mi ebbe a luxus? Csak nem várod el, hogy ő is a mi autónkkal járjon!

Az összes fityiszest és rajongótáborát egy olvasótáborba zárnám, ahol kívülről meg kellene tanulniuk az Állatfarm című könyvet!
@Balt: amikor Orbán 2008-ban (2009?) azt mondta, hogy járulékcsökkentés kell, mert az munkahelyeket teremt, a web2 egységesen kijelentette, hogy nem, nem igaz.
Most a web2 (blogszféra) szerint a zorbánnak nem adót hanem járulékokat kéne csökkentenie, mert az teremt munkahelyeket.
@ursus artos: De aki gazdag, magas jövedelmü, az nem kap kevesebbet akkor sem ha nincs gyereke, bezzeg a szegény még akkor sem jár jól, ha gyereke van, mert nem tudja érvényesiteni az adójóváírást. Kapjatok már a fejetekhez. @Medencefűtés: Bazd meg @Medence! Ez pont most jutott eszetekben. Eddig szétvertétek a várost, most meg ingyen akasz dolgozni. Elment nektek a józan eszetek. Az orbán szőrös felét nyaldosni nem kívánnád esetleg, hátha ettől jobb gondolatok jutnak az eszébe.
@Balt: Ertem. Szlovenia, Csehorszag es Lengyelorszag azert versenykepesebb, mint Magyarorszag, mert verik a magyarokat. Tiszta sor.

"Úgy, hogy itt az ismert szoci-álliberális gazdpol az egekbe emelte az elvonásokat, aztán mikor tömegével települtek át a vállalkozások"

Es mit tesz a mostani kormany, hogy ezen segitsen?
@Perillustris:
"A most max. 3-4 ezret elvesztő is meg fogja kapni a pénzt, ha lesz gyeremeke."

És ha már nem lesz gyermeke, mert már felnevelt 3-at, de azok kirepültek már? Neki ezért kevesebb jár? Normális országban ilyenkor kezdik el (újra) élvezni az életet, színházba járni, utazni, pihenni! Ennek a pénzügyi fedezetét veszi el ez a takony kormány, mert (már) nincs gyereke!

Ebbe nem gondolsz bele te agymosott?
@Felmosórongy: négy év múlva szabad az urnák elé járulni.
(GyF megmondta: a politikai ellenvetést nem az utcán, hanem négyévente a szavazásokon kell kifejezni.)
@dithke: Az egyébként valós premisszákból nem következik, hogy a jelen kormányt (és adórendszerét, társadalmi képét) kell kárhoztatni értük. Sőt!
@dekol84:

1. Széllel szemben nem lehet pisálni! Teljesen egyetértésben vagyunk! Ez Orbán csomag, nagyon fontos lenne naponta elmondani a választók felé, "bűnös orbáni csomag", mert nem ez a járható út.
Mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy "bűnös Orbán csomag" Engedtessék meg nekünk is, hogy elnevezzük.
2. Érdemes összehasonlítani egy nyugdíjas és Orbán költését. Nyugdiías mit ad az országnak, Orbán mit ad:
Nyugdíjas ad, ha van lakása, autója, hétvégi háza:
a. fűtésre
b. világításra
c. helyi önkormányzati adóra
d. élelmiszer, szolgáltatás ÁFA 25%
e. súlyadó
f. építményadó
g. lakás biztosítás
h. kötelező
i. Casco
Orbán ad:
SEMMIT

Orbán kap:
ingyenes lakhatás
ingyenes utazás
ingyenes minden
Szponzorálják a családját, de nagyon!
@abaka: Jogos. Tehát támogatod a Széll-tervet. :)
@ursus artos: Gondoljátok, hogy lesz 4 év mulva választás? Attól tartok, hogy nem.
@dekol84: "És ha már nem lesz gyermeke, mert már felnevelt 3-at, de azok kirepültek már? "
A kirepült 3 jó esetben családot alapított, ha példát vesz a szüleiről akkor neki is van 3 gyereke és akkor neki nem kell adót fizetni.
A nagyiék most meg szívtak 2 ezer forinttal.
(szoci módra ez úgy lenne, hogy szív a nagymama és a gyerek meg az unoka, de Matisz-nagypapáék nem.)
@abaka: a felduzzasztott államapparátus és az egészségesek rokkantnyugdijának felesleges kiadásaival teljesen egyetértek.
De a rendes nyugdijak lényegesen alacsonyabbak, mint nyugatabbra. a kedvezményes utazás nem nagy tétel, és hát arról nem szoktak szólni, hogy Magyarországon már drágább a vonatjegy, mint Németországban, és a szinvonal ugye ég és föld a különbség...ha megvonják akedvezményeket abból sok plusz bevétele nem lesz az államnak, ugyanis a 65 évesek többsége akkor egyszerűen nem utazik. nem lesz rá pénze. A szégyenteljesen alacsony minimálbér szja-val terhelése pedig egészen pofátlanság. PErsze mindenki azt hiszi, hogy kizárólag a vizvezetékszerelők és egyéb szakik vannak minimálbérre bejelentve, a többit meg elcsalják. De pl. a Hankooknál a minimálbér a fizetés, meg még nagyon sok helyen másutt is. nincs utána pluszban zsebbe rakva semmi.
@ursus artos: ja valahol igaz.
ennyi a mi demokráciánk...
4 évente valami orbitális hazug csaló bagázs dumájára szavazni.
egyébként az tény hogy az ország megérdemli amit kap.
remélem beledöglik aki erre a férges narancsgörény bandáéra szavazott...a többiek viszont nem (pl. én)
@piros pipacs: "Gondoljátok, hogy lesz 4 év mulva választás? Attól tartok, hogy nem. "
Igen, ezek nagyon jól hangzó sablon rettegések.
@dithke: Sajnos ez is igaz, de míg az előző kurzus szinte küldte (és taszította) a vállalkozókat és fiatalokat, addig reméljük, a mostani fordítani fog tudni a szemléleten.
@Balt: A "középosztály" megírigyelte a "segíjkét", pedig eddig is nagyobb kanállal merített a közpénzekből finanszírozott dolgokból. Gratulálok a sok új, alulfizetett, ámde sajátmaga szerint okos segélyezettnek.
Nem az lenne-e inkább az állam feladata, hogy a szegény családok gyerekeiből is rendes ember legyen, esélyt kapjon egy normális életre? Vagy az e a baj, ha netán így lenne, esetleg elvenné a magát középosztályba soroló gyerekétől a munkát?
Gyűlölködnek a liberál-bolsevisták. Ezt tették mindig is. Gyűlölték a polgárokat, papokat, kulákokat, értelmiségieket, grófokat, gyártulajdonosokat, bolttulajdonosokat. Gyűlöltek mindenkit aki különb volt náluk és gyűlölnek most is mindenkit akinek nagyobb a fizetése és jobban járt az arányos adózással. Az irigység és a gyűlölet a lételemük és próbálnak mindenkit a saját szintjükre a mocsárba süllyeszteni
Szerncsére a proletár diktatúrának vége van!
@Balt: Az MSZP már lejárt lemez. Csak azt nem látták a fülkések, hogy egy régebben lejárt lemezt visszatenni szinte időutazással egyenértékű. Működik is a teleport.

Inkább arra gondoltam, hogy a gazdasági témákban kezdenek lapulni és nem nagyon jeleskednek már világgá kürtölni, mekkora gazdasági csoda van éppen. Sőt az EU dolgok körül is csönd van. A csönd mindig mesél. Ha lenne sikerük a világgá ordítanák. Kissé elszigeteltek minket így a jobberek témája erősen fogy.
@ElPadre: -1.2 milliárd az adózás előtti eredménye... de tegyük hozzá gyorsan, hogy 1.9 milliárd üzemi eredmény mellett (tehát az általad számol + költség az üzemi eredmény 10%-át vinné el), miközben 2.2 milliárd kamatot fizetnek ki, meg szép mennyiségű egyéb pü-i veszteségük is van. Ez, egy ekkora gyárnál teljesen normális szám.

Gyorsan hozzátenném az egészhez, hogy 2009-ben a Hankook 787 millió Ft helyi adót fizetett be az önkormányzatnak.

Ők biztos örülnének, ha elmenne a gyár. Ne legyen már illúziónk, a profitért jönnek ide, hosszútávon majd (ha csak közben nem lesz sok ilyen lépés, mint ez a 1 kulcsos adó, és megy el a gyár a sunyiba) 0-ás lesz az állam szempontjából az egész: járulék, helyi adó, némi áfa. (A Hankook kereskedő cége egyébként fizet némi társasági adót is)

Ja: info innen.
www.e-beszamolo.kim.gov.hu/
@Balt: A "bűnös orbán csomagot" támogatni nem szabad!
@dithke: adót mindenkinek kell fizetnie. Ez az alapállás. Ezt el kell fogadni.
Akik meg az "adómentessé tettük a minimálbért" haszonélvezői voltak eddig, örüljenek, annak, a kis plusz pénznek, amit eddig nem kellett fizetni.
@piros pipacs:
Ha lesz is választás 3 év múlva, az olyan lesz, mint most a manyup-os. A fejedhez nyomnak egy fityiszes narancssárga fegyvert és azt mondják, nyugodtan húzzad be az ikszet, ahova akarod, de ha nem ránk szavazol, akkor kiírod magad a nemzetből és kivesszük belőled még a bélsaradat is, oszt jónapot!
Megismerhettük a fityisz féle önkéntes, szabad választást!
@igényes: Adócsökkentés saját magának és a haveroknak. Lesz sok-sok politikus csemete, aki azt látja, hogy dolgozni nem kell csak terveket, meg határidőket kreálni.
@kadarnepe: "Az előző Orbán kormány erőltetett minimálbér emelése miatt megszűnt a teljes könnyűipar hazánkban."

Az megszűnt már előbb, vagy amúgy is megszűnt volna a kínai dömpingáru miatt.
@dithke: amyennyiben a minimálbér lenne a fizetés, nem lenne nettó probléma, nem lenne miért sztrájkolni. Ugyanis a minimálbért felemelték, és az "kötelező".
@ursus artos:
És ez ok arra, hogy elvegyünk tőle, főleg úgy hogy telipofával hazudjuk, hogy nem jársz rosszabbul?
@Balt: Hat elobb megvarom, amig barmi konkretumot mond a kormany. Egyebkent az altalam emlitettek kozul viszonylag keveset szandekozik erinteni a Szell-terv es azokat sem tudjunk, hogyan. De adott esetben a valasz igen, bizonyos reszleteit tamogatom. Nalam ez nem partpreferencia kerdese, mert olyanom nincs.
@ursus artos: sablon ide, sablon oda, minden jel arra utal, hogy orbán ebből a pozicióból akar a temetőbe jutni. Mindent elkövet, hogy örökös miniszterelnök maradjon, vagy más pl. köztársasági elnök. Most már költözik fel a bohóc mellé, a bohócot pedig kipaterolja a Sádor Palotábaól a Galéria épületébe. Ott fog terpeszkedni ez a kis segdugasz.
@ursus artos: hazudsz. akinek nincs kiskorú gyereke, az kap kevesebbet.
@Felmosórongy: "4 évente valami orbitális hazug csaló bagázs dumájára szavazni."édesapám, négy év múlva állj ki a pódiumra és mondjad!
@Devil: "Adoznak SZJA nelkul is. Fizetik az AFA-t."

Igaz. Ez alól csak a fittelinás-nomentánás csillárlizingelők tudnak kibújni...
@exlex:
"Szerencsére a proletár diktatúrának vége van!"

Most van csak igazán proli diktatúra! Csak az agymosottak ezt nem veszik észre, mert agymosottak!
@butus: olvasd már el ezt, hidd el megéri:
"Londonban, 2007 szeptember 29-én:"
ájem living itten.
@ursus artos: mondja azt majd más..legalábbis remélem.

LE AZ ORBÁNDIKTATÓRÁVAL!
@abaka: Szlovákia már nemigen versenyképesebb: az általános adókulcs náluk 19%. Addig volt versenyképesebb, amíg nálunk 40% felett volt ez...
@dekol84: Hát jól beszélsz! Annyi szent, hogy amit ez müvel, sok jót nem szül. Mindenkinek elvágja a nyakát. 15 évre leviszik a tankötelezettséget, de miért? Hogy ne keljen családipótlékot és árvaellátát fizetni, hiszen mig tanköteles az a kölök, addig az államnak fizetnie kell ezeket. Na ilyen ifjuság politikás folytat ez az eszement.
@ursus artos: Milyen kétezerről beszélsz?
Ismerek olyat, aki 8 ezerrel kap kevesebbet havonta.
Az évente 100.
Orbán, Botka és a többi havonta ötször ennyit nyert.
És mindenki jól járt ugye, mint a pártpropagandából tudjuk.
Azt a kva életbe, szerintem ebben a blogban akkumulálódik a magyar panelproli közösség. A kommentelők nagy része simán csak műveletlen, és köze nincs az adópolitikához, meg a közgazdaságtanhoz.

Amúgy meg: ha szarul keresel, akkor keress jobb melót. Jaaa, hogy ahhoz tanulni kéne, nyelveket beszélni, nem csak sírni?

Nesztek: modoros.blog.hu/2011/02/10/a_kisember

Amúgy meg: anyám 130 bruttóval, és 1 gyerekkel 15ezerrel keres többet az új rendszernek hála. Kérdezem: akkor kik azok, akik rosszabbul jártak? A gyermektelenek (őket pont nem sajnálom), meg a minimálbéresek -> akiknek a nagy része csak ennyire van bejelentve, valójában többet keres.
Azért ne kezdjük el sajnálni a Hankookot. Az egyik legkizsákmányolóbb cég Magyarországon.

Hankook-bírságok időrendben:

2007. szeptember
8 millió forintos munkaügyi bírsággal súlytotta az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Hankook Tire Magyarország Kft.-t bejelntés elmúlasztása miatt.

2007. szeptember
A külföldiek foglalkoztatására vonatkozó rendelkezések megszegése miatt 16 millió 768 ezer forintos bírságott szabott ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Hankook Tire Magyarország Kft.-re.

2009. január
Egyéni védelemmel kapcsolatos jogsértések és Munkaeszközökkel kapcsolatos jogsértések miatt 800 ezer forintos bírságot szabott ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Hankook Tire Magyarország Kft.-re.

2009. szeptember
az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 300 ezer forintos munkavédelmi bírsággal súlytotta a Hankook Tire Magyarország Kft.-t Munkavállalók életét, testi épségét, vagy egészségét veszélyeztető körülmények miatt.

2009. november
Munkaeszközökkel kapcsolatos jogsértések miatt 400 ezer forintos munkavédelmi bírsággal büntette a a Hankook Tire Magyarország Kft.-t az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség.

2010. június
Egymilliós bírsággal sújtotta a szakszervezeti vezetők munkájának sorozatos és rendszeres akadályozása miatt a Hankook Tire Magyarország Kft.-t az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség. A határozat nem jogerős - a cég fellebbez.

2010 szeptember
Egymillió forintos bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) Hankook Tire Magyarország Kft.-nek, A hírt megerősítette a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) is.

mindennapi.hu/cikk/tarsadalom/kulfoldi-munkasokat-hozott-volna-a-hankook-/2010-10-30/196
SZÁLASI = RÁKOSI = ORBÁN.
NEM KELL TÖBB VÉSZKORSZAK!!!
@a semmitmondás mélynövésű világbajnoka:"Ismerek olyat, aki 8 ezerrel kap kevesebbet havonta."
Mennyi a bruttója?
@ursus artos:
"milyen jelek mutatnak erre"

A manyupos szabad választás jelei pölö!
@Balt: Haha. 16% plusz különadó. Gondolod vonzó?
@dithke: Hat ezt kicsit gondold vegig.

- A vonat lenyegesen dragabb Nemetorszagban, mint otthon.

- Ha a nyugdijasok nem utaznak ennyit, az mar jelentos tetel. Elfelejted, hogy ez nem csak kiadascsokkentes az allam reszerol (bar most is csak a nyugdijasok utaztatasanak toredekeert fizetnek), hanem jelentos koltsegmegtakaritas a MAV-nak es a busztarsasagoknak. Egy nyugdijast utaztatni ugyanannyiba kerul, mint egy 30 eves dolgozot.

- A minimalber nem szegyenteljesen alacsony, hanem magas. Persze teny, hogy ma annal kevesebbol (vagy annyibol sem) nem lehet megelni, de ez jelentos reszben pont a magas minimalber altal krealt inflacio kovetkezmenye. Az alacsony foglalkoztatottsag egyik fo oka, hogy a legtobb mai munkanelkuli egyszeruen keptelen lenne megtermelni a minimalber osszeget.

- Ha a minimalber nem lenne adomentes, akkor kevesebben lennenek minimalberre bejelentve.
@abaka: "Es mit tesz a mostani kormany, hogy ezen segitsen?"

Nem tudom figyeltél-e, de bevezette pl az egykulcsos szja-t és felére csökkentette a kis és közepes vállalkozások által fizetendő társasági nyereségadót.
@ursus artos: én egy embert nem ismerek aki többet kapna...ja igaz hogy nem vagyok fideszes csókos droid az önkormiban.
@dithke: "A szégyenteljesen alacsony minimálbér szja-val terhelése pedig egészen pofátlanság."

A minimálbér adómentessé tétele maga volt az őselkúrás. (Tessék megnézni a 2002-es miniszterelnök-jelölti vitát a youtube-on, érdemes!)

A többivel egyetértek.
Gyűlölködnek a vörösek. Mindig is gyűlölködtek. Gyűlölték a polgárokat, papokat, kulákokat, értelmiségieket. Gyűlölnek és irigyelnek most is mindenkit aki többet keres náluk. A gyűlölet és az irigység a lételemük és igyekeznek mindenkit a saját mocsári szintjükre süllyeszteni, a felfelé törekvés helyett.

Szerencsére a proletár diktatúrának vége van!
Ez az egykulcsos rendszer szerintem nem igazán jó. A társasági adó kapcsán történt csökkentés is ilyen: akinek eddig sem nagyon volt bevétele ez után sem lesz, tehát eddig nem fizetett 19% most nem fizet 10% na mi változott?

2. nyilván rengeteg szerencsétlen ember van, akik nagyon keveset keresnek, és pont emiatt gyermekük sem nagyon van, - most nem a nyomorgó proli "lakosságról" szólnék, akik már 20 évesen 7-8 gyerekkel rendelkeznek - hanem azokról akik felelősen próbálnak élni és legalább egy BA. diplomájuk van, vagy valamilyen értékelhető felsőfokú OKJ-s képzésben részt vettek, számottevő vagyonuk nincs.
Nos ők sokban a legkiszolgáltatottabbak a munkaerő szervezési folyamatoknak, mivel egzisztenciájuk rettenetesen törékeny. Jórészt az eladósodottság is őket érinti hiszen valljuk be: a bankok korábban sem hiteleztek nagyobb összeget csak megfelelő értékelhető egzisztenciára jelzálogra...
Őket nagyon sújtja a bevezetett egykulcsos adó, s hogy ezt kompenzálandó a piacon hatalmi szóval árszabályozással hogy lehet megoldani azt még senki sem látja - érti.
@igényes: "Érdemes összehasonlítani egy nyugdíjas és Orbán költését. "
hatásvadászat 1.0
@Medencefűtés: "Nem ettől a pár ingyenélő fürdésétől lesz gazdaságtalan a fürdő. Ez csak akkor lenne igaz, ha ők elvennék a helyet a fizetővendégek elöl. Vagy lezárnák a fürdőt, amíg lubickolnak."

Akkor miért nem engedik be ingyen az összes Harkányit? Ha mindenki már csak egy lángost vesz, az is több, mint a semmi.

"Ha nem kapnák ezeket a jegyeket el sem mennének Harkányba. De ha csak egy ilyen döntéshozó, visz majd pénzt Harkányba, vagy szervez oda egy találkozót külföldi harcostársainak, már meg is érte az egész."

Ezt hívják korrupciónak. Ha egy-két ingyenjegyet osztanának (mondjuk mindenkit kapott volna 5 napijegyet) akkor nyilvánvalóan az összeg nagysága miatt lehetne reklámnak tartani.

"Egy közalkalmazott fizetése utáni járulék teljesen hülyeség. Így is úgyis állami pénzt költ. Ha nem járulékként fizetné be a fürdőjegyei után, akkor majd az új autójának áfájaként. A lényeg az, hogy minden pénzét Magyarországon költse el, lehetőleg magyar termékekre."

Ha van egy céged ami mondjuk gumicukrot gyárt, és te olyan jó fej vagy, hogy az alkalmazottaid mindegyike hazavihet havonta 1 kg-ot belőle, akkor ez is SZJA és TB köteles (nem is kicsit!)

Ha nyersz a lottón vagy bármilyen szerencsejátékon, arra is adót kell fizetni. Ha ezek nem így lennének, akkor mindenki ilyen trükkös módon egészítené ki a dolgozói fizetését, hiszen a bérekre rakódó terhek elég magasak.

Az a normális, ha adót és járulékot mindenki egyformán fizet, hiszen ilyenkor egy adó vagy járulékemelés/csökkentés mindenkit egyformán érint. Épp elég, hogy a nyugdíjasok nem adóznak, így történhetett meg, hogy a Gyurcsány csomag adóemelései őket pl. nem érintették, míg az esetleg náluk kevesebbet keresőknek viszont fizetniük kellett.

Nyugodtan lehetne a nyugdíjakat bruttósítani, majd utána adót vonni belőle (forintra ugyanannyit vinne nekik a postás), viszont ezután minden adó módosítás már az ő bőrükre is menne, nem csak a dolgozókéra. Ezt miért nem lépi meg senki?
@nu pagagyí: "Nem az lenne-e inkább az állam feladata, hogy a szegény családok gyerekeiből is rendes ember legyen, esélyt kapjon egy normális életre?"

Ezen nyilván nagyot lendített volna a tandíj...
@Felmosórongy: én meg igen. ebből három pedagógus házaspár három gyerekkel. Ők nem fizetnek adót.
@ursus artos: DE VAN.
Sajnos.

Nezz utana, s latni fogod. Azt, amit Peti vagy tarsai mondanak ne hidd el. Csak a sajat szamaid igazsagat fogadd el.
@Balt: Magyarorszag versenykepessege NY-Europaval szemben az alacsony/kozepes kepzettsegu retegnel igazan jelentos. Ott nem volt 40% az adokulcs.

Plusz az szja csokkentese nem jelenti azt, hogy a cegek berterhei csokkentek, mert ok a bruttot fizetik ki (en kerek elnezest, hogy meg ezt is el kell magyaraznom). Az szja csokkentesnek semmi befolyasa nem volt a versenykepessegre (egyebkent a szlovakoknal sem, mikor ok bevezettek).
@ursus artos: Nem tudom.
Ismerőse vagyok és nem a munkáltatója.
Ennyit mondott, hogy 8 papírral szopott az új rendszerben.
@ursus artos: és mégis mit gondolsz? Ami 2007-ben igaz volt, az már nem az? Arról nem tehet az írója, hogy nem volt olyan magyar sajtótermék, amelyben egy az egyben megjelenhetett volna. (valahogy nem tetszett a politikusainknak, mármint az összesnek)
@qwasder: "mekkora gazdasági csoda van éppen"

Amekkorát itt hagyott az előző kurzus. Ennyit a lejárt lemezekről...
@salamander: "Őket nagyon sújtja a bevezetett egykulcsos adó, "
Mégis hogyan? Miért lenne az általad példaként felhozottaknak, hogy aki tízszer többet keres az hússzor többet adózna?
@exlex: "Gyűlöltek mindenkit aki különb volt náluk és gyűlölnek most is mindenkit akinek nagyobb a fizetése és jobban járt az arányos adózással. Az irigység és a gyűlölet a lételemük és próbálnak mindenkit a saját szintjükre a mocsárba süllyeszteni"

Az mszp kampányával mindig is tudott erre építeni.
@ursus artos: Ja. mondjuk ez kijöhet majdnem minimálbér meg a sok gyerek után járó kedvezmény, bár előtte se fizettek sokat szerintem.
okés, csak ezzel mit léptek előre????
főleg az égbe ugró árakkal??? (élelmiszer..stb)
@a semmitmondás mélynövésű világbajnoka: "Ennyit mondott, hogy 8 papírral szopott az új rendszerben. "
Az ilyeneket fenntartással kell kezelni. Biztos beleszámította a tartásdíjat vagy valami ilyesmit is!
@kadarnepe: de fogják, csak erre térjünk vissza egy-két év múlva.
@ursus artos: Előzmény:1. Széllel szemben nem lehet pisálni! Teljesen egyetértésben vagyunk! Ez Orbán csomag, nagyon fontos lenne naponta elmondani a választók felé, "bűnös orbáni csomag", mert nem ez a járható út.
Mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy "bűnös Orbán csomag" Engedtessék meg nekünk is, hogy elnevezzük.
2. Érdemes összehasonlítani egy nyugdíjas és Orbán költését. Nyugdiías mit ad az országnak, Orbán mit ad:
Nyugdíjas ad, ha van lakása, autója, hétvégi háza:
a. fűtésre
b. világításra
c. helyi önkormányzati adóra
d. élelmiszer, szolgáltatás ÁFA 25%
e. súlyadó
f. építményadó
g. lakás biztosítás
h. kötelező
i. Casco
Orbán ad:
SEMMIT

Orbán kap:
ingyenes lakhatás
ingyenes utazás
ingyenes minden
Szponzorálják a családját, de nagyon!

Válaszod:
"Érdemes összehasonlítani egy nyugdíjas és Orbán költését. "
hatásvadászat 1.0

Hatásvadászat? Igen az! A Nyugdíjas elvállalja a terheket, Orbán meg gazdagodik!
@sterimar: Es te figyeltel amikor bevezettek a kulonadot, mikor elfelejtettek kivezetni, mikor kitalaltak, hogy egyelore megsem csokkentik a tarsasagi adot? Vagy mikor felallitottak a berkommandot, hogy kikenyszeritsek, hogy az "adocsokkentesuk" hatasat a cegek a brutto emelesevel kompenzaljak? Hulye droid.
@Balt: A tandíj mellé ösztöndíj is társult volna teljesítmény alapon. Egyetemen már csak a teljesítmény számít.
@tomwar: "Nezz utana, s latni fogod. "
Oké! Hol? Kinél? Kérném a fizetés-jegyzékeket, hogy utánna nézhessek!
@igényes: "A Nyugdíjas elvállalja a terheket, Orbán meg gazdagodik!"
demagógia
@sterimar: ez a ron werberi kampány lényege
@ursus artos:
"Érdemes összehasonlítani egy nyugdíjas és Orbán költését. "
"hatásvadászat 1.0"

TELJESEN IGAZAD VAN. Nezzuk inkabb, mit csinalt Fleto vagy Bajnai a miniszterelnoki fizetessel, es mit Viktor?
Melyik FIDESZES vezeto mondta, hogy a tobb szazezret, ami a zsebemben marad, jotekonysagra koltom?

Csak egy nevet, legyszi...

(azonos kategoriakat hasonlitok, nem lehetek demagog...)
@nyesta: Más a fizetésemelés, és más az amit most a kormány próbál ráerőltetni a munkaadókra.
A kormány azt várja el a munkaadóktól hogy a 16 %-os SZJA-ból adódodó kisebb jövedelmet kompenzálják. Tehát más egy fizetésemelés, és más egy elqurásból adódó kényszer. A kormány b@szta el akkor kompenzálják ők.
Ne bérkommandókkal próbálják rábírni a munkaadókat a jövedelmek kompenzálására.
A kimondottan fizetésemelést meg harcolják ki a dolgozók. Szakszervezetek minek vannak?
@dekol84: Ja, ha valaki - akár csak részben - egyet ért a döntéssel, az agymosott. Te meg végtelenül egyszerű vagy.

Amúgy az általad vázolt esetben elképzelhető, hogy ő reálértékben a mainál több CSP-ot kapott, esetleg felvette a SZOCPOL-t, amit egy mai szülő már nem kap meg. (Egy mai kétgyerekes szülő 10 év alatt kap annyit családi adókedvezményként, mint amennyit pár éve valaki SZOCPOL-ként kapott. S ugyebár van olyan, aki ezt is, azt is megkapta/megkapja.)
@Felmosórongy: "okés, csak ezzel mit léptek előre????"
Egyrészt az élelmiszerárakat nem a kormány határozza meg. Azok az évek már elmúltak...
Másrészt egy ped. házaspár 3 gyerekkel havi 30-40-et spóról, ami évente min. 360k. Mennyit lehet ezzel előre lépni? Tudnád a választ, ha most az lenne, hogy a fenti házaspárnak 360-
@tomwar: bajnai? vagy Gyurcsány?
asziszem mind2.
Kis pontosítás: bajnai és gyf milliárdos üzletemberek. populizmusból megtehetik, hogy nem veszik fel a mitomén 600k-s minielnöki fizut.
Nagy bajok vannak az országban. Nem tudom ki állja Szájer József és Szili Katalin levelét?
Magyarország kormányának Szili Katalin és Szájer József a tagja. Felesküdtek? Mi történik itt?

Az egyiknek állampolgár vagyok, a másiknak honfitársa. Kinek a pénzén van bátorsága engem megszólítani Csák Jánosnak, Járai Zsigmondnak, Pálinkás Józsefnek, Szájer Józsefnek, Szili Katalinnak?

Óriási probléma van itt!

A Jobbik és az LMP, Mszp, nem szólíthat meg kormány pénzen.

Szeretném látni mennyit fizettek az emberek a fentiek, hogy velem levelezhessenek? Ki merte kiadni adataimat ezeknek az embereknek?
@ursus artos: :Oké! Hol? Kinél? Kérném a fizetés-jegyzékeket, hogy utánna nézhessek!"

1. Olvasd el a torvenyt.
2. Hasznalj BARMILYEN adokalkulatort, van a neten eleg

Jelzem, adokedvezmeny addig illet valakit, amig a gyereke nappali tagozaton tanul, es nem toltotte be a 20. evet.

Van ilyen, nem, hogy valaki meg 21 evesen is otthon lakik, es tanul, ugye?
@Elstron: "...a szarul keresel, akkor keress jobb melót. Jaaa, hogy ahhoz tanulni kéne, nyelveket beszélni, nem csak sírni?..."

Ez szépen hangzik, de: mihez kezdjen az, aki minimálbér vagy akár átlagbér alatt keres? Szted van lehetősége tanulni? Tudod mibe kerül egy-egy képzés ára? Ami aztán később nem is térül meg?

Egy főiskolán egy félév minimum 100ezertől indul, de jellemzőbb az, hogy 160-220 ezer egy félév. Egy minimálbéres, aki szeretne tanulni, az hol tudja ezt kigazdálkodni? Nem mellesleg egy kezdő villamosmérnök sem keres már túl jól, kb. bruttó 230-at kap (ami netto 140-150).

És a legtöbb főiskolai diploma szart sem ér igazából, nem tanulsz meg ott semmit sem. Tapasztalat.

A nyelvtanulással kapcsolatban szintén dettó. Bár legalább az alapfoknál kicsit jobban (de középfokot egyáltalán nem!) meg lehet tanulni jó sok pénzért, de munka mellett ez sem könnyű.
@abaka: Mi meg nettóból élünk. Aki munkahelyet vált, az nettóban kalkulál. Hogy ez mennyibe fáj a munkáltatónak, más kérdés, pontosabban alku kérdése. (Kivéve a közalkalmazottakat többnyire, de ott meg volt kompenzáció.) Az általános adókulcs nálunk 16%-ra van megcélozva, a járulékok szintén alacsonyabbak, mint a Gyurcsány-érában, tehát Mo. versenyképesebb.
@ursus artos:
Ami naluk populizmus volt, az Viktornal GESZTUS lenne... Azert remelem Te sem hiszed, hogy Viktornak a megelheteshez kell a +600eFt...ugye nem...mert akkor MEGELHETESI politikus lenne. Bizony.

Sajnos csak ez a ket opcio van, valassz egyet nyugodtan! ES kerlek, oszd meg velem, melyiket valasztottad! Koszi!
Legalább 30-40 éve tudjuk, hogy rossz irányban haladunk. Azt is tudtuk, hogy előbb-utóbb valakinek rendet kell tennie, ezt pedig valakiknek finanszírozni kell.
Kinek? Annak, aki rendet akar, annak, aki dolgozik, annak, aki normális országban akar élni.
Itt az idő, ránk jutott. Ez van.
@a semmitmondás mélynövésű világbajnoka: Igen. Sőt az alacsony jövedelműeknek az adójóváírás csökkentett összege miatt is csökkent a jövedelme, nem beszélve a szuper bruttósított plusz szopatásról.
@tomwar: "Olvasd el a torvenyt.
2. Hasznalj BARMILYEN adokalkulatort, van a neten eleg"
Konkét esetet, élethelyzetet kérnék. Mondjuk a te fizetésedet, vagy a faterodét.
A családi pótlék és ilyenek mindig is 18 éves korig jártak. Már 1985-ben sem járt családi pótlék az első évfolyamos egyetemistának.
Ugyanis: egyréstről ösztöndíjat kapnak, másrészről, akkor mindenki harminc éves koráig járogatna egyetemre. valahol határt kell szabni. Egységesen.
@ursus artos: és az Orbán család micsoda? Zsellérek? A fél tokaji borvidékkel és a kőbányákkal? (és a többivel, amit a 20 év alatt összelopott hadd ne foglalkozzunk)
a blog írójának is fáj hogy adót kell fizetni...
@ursus artos: nemtudom.
de miért olcsóbb az élelmiszer pl. ausztriában vagy németországban???

amúgy meg án még embert nem látam aki nyert volna, mert az meg statisztikai tény hogy a nagycsaládosok nem keresnek milliókat...ja kivétel orbán és a csürhéje.
ki van ez találva.
@Palmer Eldritch: " nem beszélve a szuper bruttósított plusz szopatásról. "
ez ügyben a hozzásszólást ide kérem: Oszkó Péter!
Köszönöm.
@Felmosórongy: kinek a vére folyik? Legfeljebb az orrod vére, mivel falnak koppantál.
@Perillustris:

Azzal van gondom, hogy ez a szemét banda, aki megkaparintotta a hatalmat, folyamatosan a fejünkbe hazudik! Ha azt mondja ez a fostalicska zorbán, hogy gyerekek, az új rendszernek lesznek vesztesei, de igyexünk kárpótolni őket valahogy, akkor nem szólok egy szót sem, mert kifejtette az igazság minden részletét! De amikor folyamatosan azon erőlködnek, hogy a hazugságaikat valóságnak adják el és nagyívben szarnak a tényekre, akkor azt mondom, hogy úgy takarodjon a qrva anyjába ez a porbafingó kretén barom, ahogy onnan kipottyant! Egy szemét hazudozó köcsög!
@Meridian74: rühesorbán fel lesz kötve szerintem...
@Felmosórongy: nem tudom miért olcsóbb az élelmiszer no-ban vagy az osztrákoknál.
Egy pedagógus fizetése 220000 HUF. A szintén pedagógus feleségéé 185000. Három kiskorú gyereket nevelnek.
mennyivel jártak jobban a rendszerrel?
@ursus artos: Mit hivatkozol itt Oszkó Péterre? Amennyiben akarta volna a mostani kormány egy év alatt nem lehetett volna eltörölni? Vagy esetleg nekik is jól jött???????
@lajafix: a blog írója ekho szerint adózik, ami kb 15% elvonást jelent. Szumma.
@butus: azért hivatkozok, mert ő vezette be. eltörölni, kivezetni a rendszerből pedig nem egyszerű.
@salamander: Az egykulcsos adó jó, mert teljesítményre ösztönöz és ennek az országnak éppen erre van szüksége. Az adórendszerbe buherált családi kedvezményre persze nem lenne szükség, mert az meg éppen ez ellen hat (ugyanazért a teljesítményért az egyik dolgozó többet visz haza, mint a másik).

Az átállást kellett volna kevésbé képmutatóan levezényelni, hogy a kisebb keresetű ne járjon rosszul. Ehhez a nagyobb bérek nettósítását (bruttó csökkentését) kellene elvárni a munkáltatóktól, aminek nyereségéből a kisebb béreket megemelhetnék. Ehhez úgy mutathattak volna példát, ha a közszférában és saját magukon alkalmazzák. Ebben az esetben még a bérkommandónak is lehetett volna értelme.

A szuperbruttót sem kéne kidobni, inkább kiterjeszteni a járulékokra is, összevonva a ráfizetett és levont járulékokat. Ez esetben lényegesen csökkenne a munkáltató és munkavállaló szembeállításán alapuló demagóg uszítás terepe.

És persze kellene egy egységes ingatlanadó is, mondjuk 100 millió felett.
@Balt: Jezusom, te honnan szeded ezt a rengeteg suletlenseget? A cegek berterhei nem csokkentek, tehat nem lettunk versenykepesebbek. Ez ilyen egyszeru.
@butus: "és az Orbán család micsoda? Zsellérek? "
Oké, osszad ki Orbán vagyonát a nyugdíjasok között!
@ursus artos: nem egyszerű? Csak egy törvény kérdése. Mindjárt nevető görcsöt kapok!
@Balt: " Mi meg nettóból élünk. Aki munkahelyet vált, az nettóban kalkulál. Hogy ez mennyibe fáj a munkáltatónak, más kérdés, pontosabban alku kérdése. (Kivéve a közalkalmazottakat többnyire, de ott meg volt kompenzáció.) Az általános adókulcs nálunk 16%-ra van megcélozva, a járulékok szintén alacsonyabbak, mint a Gyurcsány-érában, tehát Mo. versenyképesebb."

Mindig keveritek a kifejezeseket. Amit a kormany elvar a munkaltatoktol, az kompenzacio, amit a kormany sajat hataskoreben 24Mrd forintert az adofizetok penzebol kifizetett.
A BEREMELES az mas teszta. ES semmi koze hozza a kormanynak, azon kivul, hogy kiszamithato, stabil gazdasagi konyezetet teremt.
@ursus artos: semmivel.
de amúgy sem annyi a fizetésük.
egy kezdő orvos 200 körül keres,. szóval orbán őket is pofánrúgta...

jó a 3+ gyerekre kijöhet valami de ilyen fizetéseknél az sem sok ha megnézed hová szaladtak az árak...

amúgy az meg botrányos miért olcsóbb az élelmiszer nyugaton..
@butus: és akkor miért jött "nekik" jól a szuperbruttó?
@ursus artos: én nem csak az Orbán család (azért mert nem a nevén szerepel, van ott bőven lopadék) vagyonát, hanem az összes jelenlegi milliárdos vagyonát elkoboznám, mert az mind lopás, rablás eredménye.
Polt Péternek!

Kérem kivizsgálni a 800 000 000Ft-os levelezést! A kormány borítékjával kaptam levelet Szili, Szájer nevű nem kormányalkalmazottaktól levelet. Címemet ismerik, levélben megszólítani nem tudnak. Sem honfitársa, sem Állampolgár társa nem vagyok. Zaklatásnak veszem a közpénzen történő levelezésüket. Micsoda dolog ez?
@dekol84: Ebben egyetértünk. A hatalamhoz való görcsös ragaszkodás (minden párt részéről) megfojtja a jövőnket.
@Meridian74: Elstronnak felesleges érvelni - vannak olyan emberek, akiknek muszáj az alacsony önértékelésüket mások lenézésével ellensúlyozni. Most gömbölyűre felfuvalkodva baromi büszke magára, hogy jól megmondta a sok hülye prolinak, és jól kiviláglott, hogy mekkora nagy ember is ő - ugyan hagyd már meg neki az örömét! :-)
A Hankooknak toll a fülébe! És most finom voltam és nőies! Mióta idetelepült ez a hulladékgumigyár (óriási állami támogatással), csak azt halljuk, hogy hogyan szegték meg a megállapodást a munkakörülményekről, milyen szánalmas éhbért fizetnek a dolgozóknak és hogyan terrorizálják a szakszervezeti tagokat! Fizessenek többet a munkásoknak, nehogy már a Hankook zsugorisága miatt is a kormány legyen a hibás!
@Balt: Hogy erre is reagaljak:

"Mi meg nettóból élünk. Aki munkahelyet vált, az nettóban kalkulál. Hogy ez mennyibe fáj a munkáltatónak, más kérdés, pontosabban alku kérdése."

Gondolom meg nem volt munkahelyed, hogy ilyen meredek marhasagot irsz, de akkor legalabb egy kicsit gondolkodhatnal. Hogy mennyibe faj a munkaltatodnak a te nettod az nem alkukerdes. Az adojogszabalyokbol egyertelmuen kovetkezik, hogy X Ft netto pontosan mennyibe is kerul a munkaltatonak. Nincs ott semmi alkudozas.
@ursus artos: mert a 16% jól hangzik, de a szuperbruttó még nem volt a köztudatban, és annak a fényében már más a leányzó fekvése!
@Felmosórongy: "de amúgy sem annyi a fizetésük."
De annyi. (nem minden ped-nak.)És jobban jártak. havi 30+
@butus: " összes jelenlegi milliárdos vagyonát elkoboznám, mert az mind lopás, rablás eredménye. "
1917, 1919, 1949 ...
@Balt: helló,
te mint nyelvtannáci, hogy értékeled a személyesen neked feltett kérdésre adott válaszodban a hiányzó ragot az alábbi mondatodban?:
"Csak akkor, ha sárkányokat falazhat be a saját barlangjába."

de abban egyetértünk, hogy hozzád, mind mélyfideszeshez a kőmíves meló passzol...
@ursus artos: "Konkét esetet, élethelyzetet kérnék. Mondjuk a te fizetésedet, vagy a faterodét.
A családi pótlék és ilyenek mindig is 18 éves korig jártak. Már 1985-ben sem járt családi pótlék az első évfolyamos egyetemistának.
Ugyanis: egyréstről ösztöndíjat kapnak, másrészről, akkor mindenki harminc éves koráig járogatna egyetemre. valahol határt kell szabni. Egységesen."

Konkretan en 30000Ft-tal tobbet kapok, a beosztottaim fel 3-5000Ft kozott kevesebbet, es jovore - ha a ceg nem adna 5%-ot - akkor nominalisan meg kevesebb jutna nekik.
Faterom nyugdias, es dolgozik a sajat cegeben, 63 eves, 17 eves kora oda melozik.

1 ember is tobb, mint a senki. S mintha errol lett volna szo...akkor miert kompenzaltak 24 Milliardert (ez spec. Peti jelentette be). A KOMPENZACIO szo jelenteset pedig megtalalod az Ertelmezo Keziszotarban.

Nyilvanvalo tenyeket nem vagy hajlando elfogadni. Ennyire egyszeru...
@butus: a szuperbruttót 2012-ig kivezetik a rendszerből.
@nu pagagyí: alapvetően egyetértek, de a magas keresetüek bruttójának csökkentése szerintem kivitelezhetetlen. Itt magánjogi szerződésről van szó, amit az egyik oldal egyoldalúan módosítana, ez ellen pl. a munkaügyi bíróságra lehetne menni, amit a munkavállaló meg is nyerne. Várhatóan egy igazságosabb két sávos adó, vagy amit írtál kisebb SZJA + ingatlanadó lett volna a megoldás.

Én egyébként nem vagyok ellene az új adórendszernek, eddig a "fizessenek a gazdagok!" felkiáltással jelentősen túladóztatták a középosztályt. A bevezetés körüli kommunikáció ("senki sem jár rosszabbul") az igazi gyomorforgató. A gyárhoz kellene küldeni Nagy Annát, hogy mesélje már el az 1700 embernek, hogy az adóbevallás egyszerűbb kitöltése az Ő nyereségük, örüljenek hát neki!
@ursus artos:

"1917, 1919, 1949 "

Uh, persze, ezt az orszagot csak kommunistak zsakmanyoltak ki, ugye?
Horty 3 millio koldusa meg csak ugy lett...
@ursus artos: Amennyiben most kivezették volna, nem lett volna ez a probléma!!
@ursus artos:
te tényleg ennyire hülye vagy? :D hát téged könnyen manipulál a szíjjártó... csak nem képzeled, hogy az orbán nem milliárdos? mit gondolsz hová csorgott be a pénz a szőlőbányákból, a gripenekből, miért pintér cége kapja a legnagyobb megbízásokat, mit gondolsz egyáltalán ingyen kapta a ma már sokszoros milliárdos fellegi a támogatásokat még az első orbán-kormánytól? :D áruld már mégis hol élsz te? szerinted miből vett villát a rózsadombon orbán, ahol csak a telkek százmilliós nagyságrendben vannak?

de ha egy 12 éves kislány vagy akkor nem szóltam, és igen a mikulás is létezik... :D
@ursus artos: erre megint csak azt tudom válaszolni, hogy olvasd el a történész véleményét, és ne csak a dátumot nézd az íráson!
@Meridian74: Az állam 12 félévet finanszíroz, tudod, ezek az államilag támogatott helyek. Be lehet kerülni, van ösztöndíj, szociális támogatás. Jah, és nem csak nappali képzés van államin, de kifogásokat tényleg könnyebb találni, mint cselekedni... :)

Arról meg ne is beszéljünk, hogy ha valakinek családja van, az további kedvezményeket kap, és szociális juttatásokat. Így próbálják ösztönözni az idősebb generáció továbbtanulását.

Nekem meg inkább ne mesélj a munka melletti tanulásról, fejlesztő mérnöki munka mellett végeztem 2 egyetemet, már csak egy van... 225 000 tandíjjal. A nyelvtanulás ugyan ez, vannak ingyenes nyelvklubok, online tanfolyamok. Kifogások, kifogások... ahhj, de magyaros ez a mentalitás megint.
@tomwar: "beosztottaim fel 3-5000Ft kozott kevesebbet,"
Akiknek nincs gyerekük és min. béresek.
Igen szoptak. AZ állam a gyerekvállalást támogatja. Annak, akinek van fizetése.
"akkor miert kompenzaltak 24 Milliardert"
mert az állam a saját alkalmazottjai esetében így döntött. (Orbán akkor azt nyilatkozta, hogy a magán szféra általában fél éves késéssel követi az állami bérmozgásokat.)

"Nyilvanvalo tenyeket nem vagy hajlando elfogadni. Ennyire egyszeru... "
melyiket például?
@ursus artos: Mint ahogy a kulonadot is, ugye? Szerintem ezzel majd ervelj, ha megtortent...
@butus: számomra a London volt érdekes
@Elstron: 130 bruttó + 1 gyerek = +15 nettó?!?!

Ez hogy a pékbe jött ki? Párom hasonló kondíciókkal bukott a dolgon ~3eFt-ot... (Szerencsére "kompenzálták" - cserébe nem kap kajajegyet...)

Szerintem anyukádnak odaadják az adójóváírást is most havonta...

Mindegy, a gond nem az, amit látni vélsz. Puszi.
@ursus artos: "nem tudom miért olcsóbb az élelmiszer no-ban vagy az osztrákoknál.
Egy pedagógus fizetése 220000 HUF. A szintén pedagógus feleségéé 185000. Három kiskorú gyereket nevelnek.
mennyivel jártak jobban a rendszerrel?"

Jobban jartak.
Senki sem vitatta, hogy jobban jartak, sot, ugy gondolom, hogy jobban is KELL jarniuk.
Ket dolgot felejtesz el rendszeresen: 1. Azok is sokkal jobban jartak (meg a peldad pedagogus hazasparjanal is sokkal jobban) akik nem igazan voltak raszorulva.
2. Azok rosszul jartak, aki pedig igenis raszorultak volna arra, hogy joban jarjanak.

Milyen empatikus pedagogus lehet, aki orul a szegenyek penzenek!?!?
@abaka: "Szerintem ezzel majd ervelj, ha megtortent..."
?????
@kadarnepe: Én egy kulcsos elvonást alkalmaznék (tul.kép 2 sávos adót), ahol a nyugdíjjárulék kikoppan (éves 7.665.000) onnan megemelném az adót, a kieső járulék összegével.
@ursus artos: nem tudtam, hogy Londonban élni olyan nagy bűn. Vagy azt hiszed, hogy egy történész Londonból nem látja jól a helyzetet? Különben is nem élt mindig Londonban. No, de ha nekem nem hiszel kérdezd meg a szerzőt! Válaszolni fog a leveledre, én rendszeresen levelezek vele.
@tomwar: megint csak azt kérdezem: mennyivel jobb a szegénynek, ha a "gazdag" tízszer annyit keres, de hússzor annyit adózik?
Több lesz tőle a szegénynek?
@Elstron: az állam csak 25 éves korig a nappali tagozatokat finanszírozza, és ott sem az összeset. De sokan vannak, akik ide sem jutnak be - helyhiány miatt. De még többen vannak olyanok, akik később 30 éves korukban szeretnének (tovább)tanulni.

A jelenlegi bérszínvonal mellett ez nagyon nehéz, és te írtad, ha valaki többet akar keresni, akkor ne sírjon, hanem tanuljon.
Oké, de hogyan is?
Ezt magyarázd már meg, és ne azt az általad favorizált "esetet" ahol valaki elitta az eszét és a híd alá került.
@butus: messziről jött ember...
@ursus artos: " "akkor miert kompenzaltak 24 Milliardert"
mert az állam a saját alkalmazottjai esetében így döntött. (Orbán akkor azt nyilatkozta, hogy a magán szféra általában fél éves késéssel követi az állami bérmozgásokat.)"

Csak kis betűkkel megkérdezem: ha a magánszférának is kompenzálni _kell_, akkor ez a vállalkozások terheinek növelésének tekinthető-e? Ha nem kell kompenzálni, akkor mire fel a kommandó és a kommunikáció?
@abaka: nem értünk egyet. a nyugdijasok utazási kedvezménye valójában nyugdijkiegészités. Itt nem lenne túl bonyolult szociális alapra helyezni a dolgot, akinek pl. 50 ezer alatti a nyugdija, kapja meg továbbr is a dijmentességet egy igazolvánnyal, akinek 50-70 ezer között van, kapjon 50 %-os kedvezményt, a magasabb nyugdijasok meg ne kapjanak kedvezményt. De az alacsony nyugdijasok kedvezményének megvonása egy igen nagy létszámú, több százezres, szegényen élő falusi réteget gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe hozna. A kis falvakban minden megszűnt, nincs kisbolt, nincs gyógyszer, nincs posta, semmi nem kapható, még a kocsma is sok helyen megszűnt már. Egy kiló kenyérért és egy kalmopyrinért is buszozni kell. Egy budapesti kisnyugdijasnak van esélye gyalog beszerezni az alapélelmiszereit, de egy kisfalusinak nincs. Az ő 40-45 ezres nyugdijaikból képtelenek kifizetni a buszjegyet...

A minimálbér pedig igenis nagyon alacsony. Ma Magyarországon 2 db 70 ezres fizetésből nem lehet lakást fenntartani és gyereket nevelni. Az, hogy Budapesten a minimálbér 15 %-át kell elkölteni arra, hogy bérletet vegyen valaki, amivel munkába jár, abszurd arány. Az a sokféle járulék a magas, amit a munkaadónak még fizetnie kell utána állambácsi feneketlen bendőjébe. Ha állambácsi a hozzája beáramló rengeteg pénzt tisztességesen költené el, és nem stadiont épitene belőle, haverista wellnesshotelek épitését támogatná milliárdokkal, nem lenne 30 százalékos a korrupciós ráta (ami pénz ugye már rég kivándorolt a haverok privát svájci bankszámláira), stb., akkor lenne elegendő pénz az ország rendes működtetésére.
De addig, amig a BKV-nál 3 nagyfőnök végkielégitése magasabb összegre rúg, mint a bliccelők által okozott veszteség, addig nem lehet várni a bliccelőktől, hogy a legcsekélyebb lelkiismeretfurdalásuk legyen. az egyiknek lehetősége van 300 millát lopni, a másiknak meg csak 320 ftnyi lopásra van lehetősége. Az lenne a normális, ha egyikre se lenne lehetőség. ÉS ha nem lehetne 300 millát lopni, akkor lehetne a buszjegyet is 200-ért adni.
Ezzel az egész Orbán-csomaggal az a legnagyobb baj, hogy nem a "fejétől bűzlik a hal" jegyében kezdte a rendrakást, vagyis nem a korrupció lehetőségét szüntette meg, nem a haverizmust szüntette meg ( sőt!), nem a felesleges állami luxusokat csökkenti, hanem épp ellenkezőleg: az amúgyis kedvezőbb helyzetben lévőket támogatja abból a pénzből, amit a kapaszkodásra nehezebben vagy egyáltalán nem képesektől elvesz.
Évekig hisztiztek sokan, hogy a buzi vállalkozó meg adómentes minimálbérre bejelentve jár az Audijával, és ez milyen gáz, meg hogy feketemunka, feketén fizetett bérek, adóelkerülés a minimálbér segítségével stb.
Szép lassan kiforrt, hogy minél többeknek kéne adóznia, mert fogyunk, meg nyuggerek meg minden.
Most bezzeg mindenki adózik, emiatt persze kevesebb a pénz, de ez még hagyján, ha mindenki legalább egyformán keresne.
De nem, a buzi jól keresők az alacsonyabb adókulccsal most sokkal jobban járnak, mint a tisztességes jómunkások, úgyhogy, ha kérhetném, talán legyen kedves megdögleni a szomszéd tehene is.
És persze a cég is dögöljön meg, amiért mi keresünk kevesebbet, jó?!
(Egyetértek azokkal, akik a Hankook esetében a megdöglést nem tartják igazságtalannak, mert nem valami minta-munkaadó a hírek szerint, ennyiben tehát a Varánusz sok szart kevert össze, és sok féligazság hangzik itt jól.)
@ursus artos: N
""beosztottaim fel 3-5000Ft kozott kevesebbet,"
Akiknek nincs gyerekük és min. béresek.
Igen szoptak. AZ állam a gyerekvállalást támogatja. Annak, akinek van fizetése.
"akkor miert kompenzaltak 24 Milliardert"
mert az állam a saját alkalmazottjai esetében így döntött. (Orbán akkor azt nyilatkozta, hogy a magán szféra általában fél éves késéssel követi az állami bérmozgásokat.)

"Nyilvanvalo tenyeket nem vagy hajlando elfogadni. Ennyire egyszeru... "
melyiket például?"

NEM< NEM MINAMALBERESEK. ZOMUK BRUTTO 160000-220000 KOZOTT KERES.
IGEN, GYERMEKTELENEK, VAN, AKI MOST KEZDETT DOLGOZNI,VAN, AKINEK A GYEREKEI MAR TUL VANNAK A 21 EVEN, DE OTTHON LAKNAK, ES TANULNAK, VAN, AKI REGOTA DOLGOZIK, DE MOST TUDOTT CSAK LAKAST VENNI MAGANAK, HOGY LEGYEN HOVA A GYEREKET TENNI.EZEKROL A TENYEKROL FELEDKEZEL MEG. OSZTOTT ITT NEKEM AZ ESZT, CSAK EPP NAGYON KEVES VAN NEKED, UGYHOGY SPOROLJ VELE!

A KOMPENZACIO NEM BER. FELFOGOD VEGRE!?
ORBAN DONTESE 24Mrd. forintunkba kerult. Neki egy fillerjebe se.
@Elstron: Én 45 ezerrel, mert van három gyerekem.
Két kollégám pedig hatezerrel kevesebbet.
Majd lesz béremelés, ők fognak kapni, én nem, már a főnököm meg is mondta.

Igaz, két év múlva kimegy a kedvezményem, a bérem meg kevesebb lesz, mint a többieknek, mert én most azért nem kaphatok, mert nekem most kurva jó.
@Elstron: "Amúgy meg: anyám 130 bruttóval, és 1 gyerekkel 15ezerrel keres többet az új rendszernek hála."

Hazudsz.
@tbs1001: 8001+
Az adójóváíráésról nyilatkozni kell. Akinek nincs más jövedelme, nem maszekol, stb. az nyugodtan felveheti évközben. Vagy ha nem a köv. évi adóbevalláskor visszakapja.
Olvasgatom itt a rendkívül okos hozzászólásokat akik védik ezt a gyalázatos egykulcsos szart.
Olyan hülye dumákkal jönnek hogy többet kell dolgozni, meg ez munkára ösztönöz.
Lófaszt!
Pesten kívül is élnek emberek!
Én Békéscsabán vagyok rendszergazda, 4 éve a nettó fizetésen decemberben 87450 volt, most 82300, mi a tökömről beszélünk ???
28 vagyok, szeretnék gyereket, a párom tanár 71000 a nettója, a lakáshitel törlesztője a kontár rablóbandának köszönhetően havi 78000, tavaly ilyenkor 64000 volt !!!!!
Miből neveljem a gyerekem ???
Költözzek Pestre, ugye, ott mennyi is egy albérlet? Meg ugyebár először nem lenne rossz mindkettőnknek állást találni Pesten.
Mind a ketten ezekre a szarháziakra szavaztunk tavaly, szégyelljük is magunkat piszkosul érte.
Még mielőtt a sok nagyokos osztani kezdené az észt, Békéscsabán a munkanélküliség 20% körül van, pofázni nem nagyon lehet mer azonnal van a helyedre 3-4 ember.
Szóval nem azért kapnak itt az emberek minimálbért mert szarul dolgoznak,hanem azért mert rögtön elvállalja a munkát helyettük 3-4 másik minimálbérért.
Ugyan ezért az melóért amit itt csinálok,Szeged 145000 nettót, Pesten 250000 lehet kérni. Európa nyugati feléről nem is beszélve.
Előre is: -hiába mondod hogy költözzek oda, ha oda is költözök az még nem biztosíték arra hogy azonnal felvesznek 5-6 hónap tengődést pedig nem tudnék finanszírozni.
@ursus artos: Ezt 10x 20x dolgot vedd mar ki a lemezjatszobol, legyszives. GONDOLKOZZ MAR AZZAL CSEPPNYI ESZEDDEL!!!!

Az egykulcsos adorendszer aranyos, de igazsagtalan. Ha Szechenyi hallana, hogy milyen faszsagokat beszelsz, szegyelne, hogy elloptatok a nevet. Masodszor is.
@d-evike: "Két kollégám pedig hatezerrel kevesebbet."
mert nem nevelnek gyereket.
Tudom, jobban éreznéd magad, ha ez a 45+ nem lenne.
@tomwar: "NEM< NEM MINAMALBERESEK. ZOMUK BRUTTO 160000-220000 KOZOTT KERES."

Pesten lehet hogy így van, itt én már a 82300-as fizetésemnek is örülök, az operátor aki velem dolgozik nettó 70000-et keres!!!
@tomwar: "Ezt 10x 20x dolgot vedd mar ki a lemezjatszobol, legyszives. GONDOLKOZZ MAR AZZAL CSEPPNYI ESZEDDEL!!!!"
Miért is?
ki dönti el, hogy mikortól igazságos?
2x annyit adózni még nme igazságos?
@ursus artos: Jajj... Igen, jól látod. Friss diplomás vagyok és ma jöttem le a falvédőről. (Nem.) Jövőre fogom az első szja bevallásomat örömmel kitölteni. (Nem.) Hüje vagyok, hogy hozzászólok. (Igen.)
A hírek alapján a törvénytől függetlenül minden elismerésem az ottani szakszervezeté. Eddig csak állami cégeknél mertek pattogni ezek a gittegyletek, remélve, hogy az állam végtelen kasszájából befogják a szájukat, hogy ne a Zemberek szívják meg (BKV,MÁV).

Most meglátjuk, mire mennek egy nagy magáncéggel szemben - amire a sztrájk intézménye egyébként ki van találva. Drukkolok!
@orbánmentesítő: nagyon fontos lenne, az, ha majd meg lesz a gyereked, köszönd meg szépen a gyerek után járó adókedvezményt és add vissza.
Azonkívül ha 2002-ben nem törlik el a lakástám. rendszert akkor most 35000 lenne a törlesztőd, köszönhetően a rablóbandának.
(5000 Ft-al szoptál. Két év múlva lesz gyereked. ha 18 évigf neveled mennyit szoptál szumma 20 év alatt?)
@gyilkos fűegér: Az illető édesanyja bruttó 130000-bér mellett keresett nettó:

2010- 94 933 2011- 102 934 2012- 93 642

9000-el kap többet idén mint tavaly, jövőre meg az egész többletet elbukja
@dithke: Sok mindent irsz, engedd meg, hogy csak egy reszere reagaljak (a tobbit nyugodtan vedd ugy, hogy tobbe-kevesbe egyetertunk).

Ezt a "Joli neni nem tud majd vernyomasgyogyszert venni" ervet hangoztatja a mindenkori ellenzek a az utazasi kedvezmenyek erintehetetlensege ugyeben. Ez az egyetlen demagog erv eleg volt ahhoz, hogy meg egy felmerest se keszithessen senki arrol, hogyan is hasznaljak a nyugdijasok a kedvezmenyt vagy egy hatastanulmanyt, hogy az altalad javasolt rndszer (amiben van racio) mukodne-e vagy sem. Emiatt en eleg ellenseges vagyok ezzel az ervvel szemben.

A minimalberrel kapcsolatban hosszan lehetne vitazni. Szerintem te ugy teszel, mintha egy problema okoozoja lenne a megoldas a problemara. De en konkretan arra lennek kivancsi, hogy mi lenne a te megoldasod arra, hogy a mai munkanelkuli reteg 60% nem kepes megtermelni 70e Ft-ot a munkaltatojanak es emiatt eselye sincs, hogy visszaterjen a munkaeropiacra?
@tbs1001: nem értelek 130br. 1 gyerek egyedül neveli az 8000+. A feleséged hasonló kondival nem járhat rosszabbul.
@ursus artos: De nem lesz gyerekem, mivel nem tudnám eltartani. Érted ????

"Azonkívül ha 2002-ben nem törlik el a lakástám. rendszert akkor most 35000 lenne a törlesztőd, köszönhetően a rablóbandának."

Miről beszélsz ???? lehet hogy 35000 lenne a törlesztőm, a nettó 45000-es fizetésem mellé.
@orbánmentesítő: az a kalkulátor három hónappal ezelőtt még egészen más számokta dobott ki. pl. azt, hogy 150 br. gyerek nélkül a szuperbruttó kivezetése után több lesz, mint 2010-ben.
@orbánmentesítő: na, Elstron, látod itt van egy vidéki munkavállaló. Vegyük alapul őt, feketén-fehéren leírta mit csinál és mit kap érte cserébe. Szted, ha ő többet akarna keresni (mert kellene neki), és ezért mondjuk elmenne egy nyelviskolába plusz valami értelmes tanfolyamra (mutass olyat) (vagy főiskolára) akkor vajon ki tudna gazdálkodni mondjuk egy 160ezres félévet 4 éven keresztül? (a nyelvtanfolyás sem olcsó, azt is tegyük hozzá). Villamosmérnöki kar a Kandó-n például ennyibe kerül. Ha programozni akarna, mert az talán jobban fizet (de ahhoz előbb 3-5 szakmai tapasztalat is kell majd utána - lásd álláshirdetések), 170-200ezer a félév.

Na persze, felvehet hitelt (diákhitelt) is, amit majd 10 évig nyöghet - persze ehhez kell majd egy jól fizető állás is. A vicc az, hogy személy szerint annyit keresek mint egy kezdő villamosmérnök, de ehhez szerencse kellett. Nyilván diploma nélkül én nehezebben találnék állást, de diplomával sem térül meg most már a képzés költsége - olyan vicc bérszínvonal van mostmár.

Hacsak valaki a megszerzett diplomájával nem dobbant azonnal külföldre. Ami azt illeti ezt tervezem én is, mert nincs más kilátás itthon.
@orbánmentesítő: hát akkor nem lesz gyereked. Akkor szopsz még 30 évig.
"Miről beszélsz ???? lehet hogy 35000 lenne a törlesztőm, a nettó 45000-es fizetésem mellé."
csakhogy tudd: a közalkalmazottaknak 1998 és 2002 között bár nem egyszerre, hanem folyamatosan de 50%-al nőtt a fizetése.
(2002-ben egyszerre. A következményeket ismered.)
@tbs1001: Nyilván adójóváírással együtt, de ugyanígy más is megkapja, aki jogosult rá. Így működik a komplex adórendszer.

@gyilkos fűegér: Nem!

@d-evike: Ez már a főnököd g*cisége, de ezért nem a rendszer a hibás.

@ursus artos: "az állam csak 25 éves korig a nappali tagozatokat finanszírozza, és ott sem az összeset."

Nem csak 25 éves korig (nem találtam ilyen utalást, de ha van releváns forrásod, akkor linkeld), nem csak nappali tagozaton - jó pár támogatott, levelező képzést találtam.
Szerintem teljesen igazságos az új adórendszer, gyermekvállalásra, munkára, tanulásra ösztönöz.
Én 16 évet tanultam, 15 éve dolgozom, 1 gyerek után a nettóm 46 ezerrel nőtt 2010-hez képest.
Az elmúlt 15 évben ez az első, hogy az adórendszer változásával komolyabban nőtt a nettóm, az összes eddigi adóátrendezés csak nagy átverés volt. Most már bátrabban merek gondolkodni akár 2. 3. gyermeken is.
Persze kicsit félek attól, hogy 4-8 év múlva újra a fentiekben többször megnyilvánuló fröcsögő demagóg irigy banda kerül hatalomra, és visszaveszi azt amit most nyertünk, és szétosztja a dolgozni nem akaró, segélyen otthon vakaródzó, tanulni lusta egyedek között...
@orbánmentesítő: sajnos szerintem Bp-en sem biztos, hogy megkapnád a 250 ezret... ekkora különbségek nemigen vannak. tapasztalataim szerint kb. 50 %-kal lehet jobb fizetést elérni Bp-en, mint vidéken. Bp-en 80-90 ezerből ki tudsz hozni egy panel-albérletet. Ami persze lehet, hogy lényegesen rosszabb biológiai életkörülményeket biztosit Neked és majdani gyerekeidnek is, mint az a békéscsabai családi ház, amiben laksz, és eladhatatlan, éppen a környékbeli munkanélküliség miatt...

És szerintem éppen ez az ország egyik legnagyobb problémája: kisebb településeken képtelenség megszerezni a létezéshez szükséges jövedelmet. Költözni pedig az ingatlanárak különbsége miatt nem tudsz. Egy jó állapotú, 30-40 éves falusi családi ház 2-3 millát ér, elvileg, mert gyakorlatilag eladhatatlanok. Bp-en egy hasonló ház a XVII. kerületben 30 milla, a XI.-ben 45 milla...
@ursus artos: messzire ment ember! Nem ugyanaz!
Egyébként tudod mit? Cáfold meg amit leírt, és ne csak mellé beszélj!
@Zoli-: "fröcsögő demagóg irigy banda kerül hatalomra, és visszaveszi azt amit most nyertünk, és szétosztja a dolgozni nem akaró, segélyen otthon vakaródzó, tanulni lusta egyedek között..."

Tekintve, hogy minden gyermektelen 300e Ft brutto alatt kereso rosszabbul jart most, szemlatomast neked sem kell a szomszedba menned egy kis demagog frocsogesert...
@butus: nem akarom elolvasni, mert nem érdekel.
(Értem én, hogy londonba ment, meg ott él, de erre van egy mondás, hogy meszsiről jött ember azt mond amit akar)
@ursus artos: egyébként ez pontosan olyan handa- banda, mit amit arra írtál, hogy miért nem vezették ki a szuperbruttósítást.
Azt írtad, hogy az túl bonyolult. Nem is tudtam, hogy egy szorzást eltörölni annyira bonyolult művelet, hogy a parlamentnek két év kell hozzá.
@Meridian74:
Mikor ki van rúgva 1700 ember mert a Hankook megemeli a gyárát akkor hiába van az embereknek a gyerek után adókedvezmény.
Nulla kereset után nulla adóra nulla kedvezményt kapnak. Gondolkodj egy kicsit mielőtt írsz.
@Meridian74: a villamosmérnök táv. pont támogatott, lásd: http://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/meghirdetes.php?meg_id=3397

Akkor most miről is beszélsz? Tudod, a Corvinuson most van a karrierexpo, 1300 állás vár arra, hogy betöltsék. Jó fizetésért. Hova akkor a nagy jajongás?

Én meg már diploma nélkül is jobban kerestem, mint egy kezdő mérnök. Tudod, csak akarat, és szaktudás kérdése a dolog... vagy csak hogy sohasem panaszkodtam, hanem DOLGOZTAM?

Azon pedig nem fogok fennakadni, hogy egy operátor 80 ezret keres. Én a fél életemet végigtanulom, hogy jól keressek, neki meg elég 8 általános is...
@ursus artos: igen ez nagyon jó ülő ellenérv:
"nem akarom elolvasni, mert nem érdekel" Mellékesen ami nem érdekel Téged, Magyarország elmúlt 50 évének a történelme!
@Akos75: persze, majd ha a bank megemeli a számlavezetési díjat, akkor kompenzálja már azt a munkáltató... az a döbbenet, hogy egyáltalán vagy olyan eszement, aki szerint a bolsevik patkányok adóemelését a munkáltatóknak kellene állniuk. jó, tudom, a bolsevikok gy gondolkodnak. csak hát én megvetem őket...
@ursus artos: "az a kalkulátor három hónappal ezelőtt még egészen más számokta dobott ki. pl. azt, hogy 150 br. gyerek nélkül a szuperbruttó kivezetése után több lesz, mint 2010-ben."

Azota lehet, hogy kibontottak az igazsag minden reszletet.
@butus: én most nem fogok neki állni és elolvasni mert nem érdekel. az, hogy magyarország 50 éves történelmét hogy dolgozom fel, az az én ügyem. De azért, mert te felszólítasz rá, hogy olvassaam el és cáfoljam, azért nem fogok hozzá.
@orbánmentesítő: te hány évtizedig akarsz még kifogásokat keresni?

Egyértelmű hogy bcsabán nem nő babér. Attól hogy büdös neked az adózás, attól még fogsz adózni.

Fekete jövedelmed nincs?
@ursus artos: erre azután tényleg nem lehet értelmes választ adni. Felhatalmazol a Parlament helyett, hogy törvényt hozzak? Mert ha igen, megteszem!
@Zoli-: ne alapozd se a 2. , se a 3.gyerekedet az adórendszerre. Az lényegesen gyakrabban változik, mint az időjárás. Az idén jól jártál, lehet, hogy két év múlva rosszabbul fogsz. az is lehet, hogy egy év múlva.
És mit szólsz ahhoz, hogy akik felneveltek már 2-3 gyereket, és 50 évesek, azok mennyire rosszul jártak? És azok a 70-80 évesek, akik felneveltek 2-3 gyereket úgy, hogy nem volt nekik se gyes, se gyed, se semmi, mert akkoriban nem volt!, csak épp gyerek volt jóval több, mint most... és most megy a cucc, hogy ezektől a nyugdijasoktól mit kell még megvonni?
@tomwar: vagy a kalkulátor üzemeltetőjének az az érdeke, hogy...
@kormányzó: "A melósokat "patkány robotoknak" nevezni,ez az igazi magyaros nemzetkép.Szép Tőled hogy az etióp menekültekért még aggódsz." patkány robotok azok, akik a bolsevik jóságos vezető szavait kántálják, és a munkáltatóktól várják el, hogy a kurmányuk adónövelését kipótolják... ahelyett, hogy megszabadulnának ettől a komcsi mocsoktól, amit most épp fidesznek hívnak.
@butus: ha van jogom felhatalmazni téged, akkor igen
@ursus artos: rendben, de akkor amit nem ismersz, azt ne kritizáld! Jó?
@dithke: "és most megy a cucc, hogy ezektől a nyugdijasoktól mit kell még megvonni? "
Mit vonnak el a nyugdíjasoktól?
@butus: egy szóval nem kritizáltam.
@ursus artos: Lemaradt: nominalisan a tavalyinal is kevesebb 150000brutto 1 gyerekkel.
@ursus artos: "agy a kalkulátor üzemeltetőjének az az érdeke, hogy..."
Hogy bezarja a boltot, mert hiteltelenne valt?
Hagyd az osszeeskuves-elmeletet. Egyszerubb lenne azt mondani, hogy tevedtem, elhitem, de a szamok nem hazudnak, nem ugy, mint Peti.
Tisztessegesebb lenne.
Ettol persze TE tobb lennel, nem kevesebb, csak feletek pont forditott most a mondoka. Megertem, nehez igy vedeni a munder becsuletet.
@ursus artos: "vagy a kalkulátor üzemeltetőjének az az érdeke, hogy..."
Hogy hiteltelenne valjon? Ja, okos uzleti strategia....

Ha beismerned, hogy a matek nem hazudik, ellenben Petivel, mindnyajunknak jobb lenne. Sok embert becsaptak mar, Te is elfersz. a sorban.
@lajafix:
"Attól hogy büdös neked az adózás, attól még fogsz adózni."

Miről ugatsz öcsi ?

"Fekete jövedelmed nincs? "

Neked van ?
@ursus artos: és ez mi volt, ha nem a véleményed, a kritikád?
"olvasd már el ezt, hidd el megéri:
"Londonban, 2007 szeptember 29-én:"
ájem living itten."
@newtehen: itt van egy elo pelda:@Zoli-: tenyleg te hol olvastad hogy ez az adorendszer igazsagos? Es biztos hogy ha egy szempontbol igazsagos, akkor minden szempontbol az?
@butus: oké, hintázzhatsz ezen még. Ha neked az kritika...
@homér: Szóval, mert a munkáltatók "szarért,húgyért" dolgoztatják az alkalmazottaikat, ezért el kell zavarni a ( mostani!)kormányt.
Brávó!
Vagy miért is nem volt az elmúlt 2-4 évben béremelés?
@Elstron: nem találtam most én sem, de valamiért ez volt az emlékemben.
@ursus artos: De, letezik.
Az adojovairas tovabb csokken 2012-ben.
Aki most kezd rájönni, hogy a fidesz leszarja a zembereket, és csak a hatalom megszerzésére, megtartására koncentrál(t), az a következő három évben megtanulja majd rendesen a leckét! Viszont szerintem a jelenlegi szoci parlamenti frakció tagjainak kb. 80%-a szintén hiteltelen kompromittálódott selejt! Hát 3 év múlva nem tudom kit is lehetne hatalomra juttatni?!
Egy viszont nagyon valószínű, akkor majd ezt fogjuk hajtogatni: eeemúúút4+8+4éveeemúúút4+8+4éveeemúúút4+8+4éveeemúúút4+8+4éveeemúúút4+8+4éveeemúúút4+8+4év..
@tomwar: a matek nem hazudik. ellenben ha egyszer ezt mondja a kalkulátor, másszor amazt, akkor had legyenek fenntartásaim.
Hogy peti hazudik-e vagy sem, nos egy ilyen vitába nem akarok belemenni.
@tomwar: az nem létezik, hogy idén 130br+1 gyerek és kevesebbet kapjon, mint tavaly.
Persze ha az adójóváírást nem veszi igénybe akkor igen, de az majd visszajár!
Ezt is a másik éned írta ugye:
"nem akarom elolvasni, mert nem érdekel.
(Értem én, hogy londonba ment, meg ott él, de erre van egy mondás, hogy meszsiről jött ember azt mond amit akar)"
Szóval aki saját magával is ellenmondásba keveredik, azzal nem kivánok a továbbiakban szót váltani. Viszlát.
@Devil: "Es biztos hogy ha egy szempontbol igazsagos, akkor minden szempontbol az?"
és biztos, hogy a gyerektelen min. béres szempontjából igazságtalan, akkor minden szempontból az?
a fideszes faszfejek egyik legnagyobbika, mr meggyes ismét akcióban :)

"Esztergom két volt alpolgármestere felvette az önkormányzat pénzéből fizetett életbiztosítását, összesen nyolcmillió forintot; a volt polgármesternek, Meggyes Tamásnak (Fidesz) adminisztrációs hiba miatt nem sikerült felvennie az öt és fél millió forintot"

hirszerzo.hu/belfold/20110303_esztergom_tetenyi_meggyes

ez a meggye a fidesz hagyója... bár ez közpnzből-saját-biztosítás-féle licenc terjed köztük, a múlt héten a tarjáni polgármesterasszony csinált hasonlót. drága népek, remélem dutyiban végzik.
@butus: "Ezt is a másik éned írta ugye:
"nem akarom elolvasni, mert nem érdekel.
(Értem én, hogy londonba ment, meg ott él, de erre van egy mondás, hogy meszsiről jött ember azt mond amit akar)"
Szóval aki saját magával is ellenmondásba keveredik, azzal nem kivánok a továbbiakban szót váltani. Viszlát. "
ha a közmondás és az egyébb hozzászólásom szerinted kritika akkor jobb is hogy abbahagyod.
Szavakon, mondatokon hintzázol
Nos nekem a kormány intézkedéseivel kapcsolatban a Tanú című film jut az eszembe.
Kicsit savanyú, kicsit zöld, de magyar narancs.
@Meridian74: pedig visszahozza az arat hamar. Foleg minimalberrol indulva.
@ursus artos: a matek nem hazudik. ellenben ha egyszer ezt mondja a kalkulátor, másszor amazt, akkor had legyenek fenntartásaim.
Hogy peti hazudik-e vagy sem, nos egy ilyen vitába nem akarok belemenni.

Egyetertek, talaltam en is hibasat. De viszonylag egyszeru: ahol 2012-ben ugyanannyi adojovairast szamol ( mint ez: adozona.hu/kalkulator_haviber.aspx ) az tuti hibas.
Ezen mas latszik: adohirek.hu/berkalkulator/berkalkulator.php

Nos igen, ez mar okos dolog Toled: vesztett csataba nem mesz bele. Mifelenk Peti szazadosi rangot kapott. Minden szazadik szava igaz. Tarik Aziz hozza kepest szavahiheto ember.
Mennyire fájó dolog, hogy ma Magyarországon egy félkarú rabló jobban él mint mi kétkeziek? A félkarú rabló mindig bevételre tesz szert. Vajon miért?
@homér: Egy szóval nem mondtam, hogy minden munkáltatónak kötelessége lenne kompenzálni (vicces lenne). Én kompenzáltam, mert megtehetem.
És szerintem a Hankook is megtehetné, ha akarná.
Azok a vállalkozások amelyek ezt nem tudják megtenni, szerintem életképtelenek, mert ha ennyi emelés nem "fér bele" akkor már eleve nagyon kicsi volt a tartalék. Valahol meg kell keresi a forrást. Hatékonyságot lehet növelni pl. Ha meg árat kell emelni, hát na bumm. A Hankook is kb. 20Ft-ot emel a gumijai árán, senki nem hal bele.
@ursus artos: "az nem létezik, hogy idén 130br+1 gyerek és kevesebbet kapjon, mint tavaly.
Persze ha az adójóváírást nem veszi igénybe akkor igen, de az majd visszajár!"
Melyiket hasznalod?
@tomwar: " vesztett csataba nem mesz bele."
nem ez az oka. csak ilyen vélhetően személyeskedésbe fajuló vitába eleve nem szállok bele. másrészt nem kell nekem megvédenem SZP-t.
"Az államháztartás GDP-arányos hiányát Medgyessy 2002-ben 9,8 %-kal veszi át, átadja 5,8 %-kal, illetve ha az autópálya építés költségeit (ppp-konstrukció) ide vesszük, akkor 6,4 %-kal. Az igazi megugrás 2006-tól kezdődik, amikor három év alatt 80 %-ra emelkedik a GDP-arányos államadósság. 1993-ban volt e téren a csúcs, amikor a GDP-arányos államadósság 89 % volt. Ez ment le a Horn-kormány (1994-98) és az első Orbán-kormány (1998-2002) idején 2001 végére 53 %-ra. Arról viszont senki nem beszél, hogy ez a csökkentés miből valósult meg. Nos, a külkereskedelmi és a fizetési mérleg, valamint az államháztartás deficites volt végig. A magyarázat egyértelmű: mindkét kormánynak privatizációs bevételekből sikerült csökkenteni az államadósságot, aminek viszont jelentős nemzeti vagyonvesztés volt az ára.

Medgyessy Péter kormányának már nem volt mit privatizálni. Az államadósság a béremelésektől teljesen függetlenül is nőni kezdett, a kamatos kamat törvényei szerint."
@Zoli-: Nagyon nem tanácsolom, hogy a gyerekvállalást bármilyen adórendszerre alapozd. Legalább 5 kormány lesz amire felnő... Egyszerűen vállaljátok el. Ha 46-tal nőtt a fizud, az nem rossz, el fogod tudni tartani a családot.
@ursus artos: utoljára az egyértelműség kedvéért. Amennyiben én leírok egy közmondást, azt azért teszem mert az a véleményem,az a kritikám, és nem csak úgy passzióból vetem papírra a sorokat. Amennyiben megtettem, útólag nem mondom azt, hogy azon bárki is hintázik. Ennyi.
@sárkányfő: Ha orbanista lop,csal,hazudik,sikkaszt,hűtlenkezel, azt mind nemzeti érdekből teszi, még ezt sem tudtad ???
Sírva könyörgöm, valaki mondja meg kihez tartozik a véleményvezér? Egy hozzászolást nem enged, ami építőjellegű lenne.
@orbánmentesítő: bevallom, nem tudtam :)
most büntetésből elolvasom 100x a nenyit, hogy megvilágosodjak :)
Nagyon leragadtatok ennél az adóváltoztatgatásnál.

Nem ez a lényeg hanem az, hogy a munkával kapcsolatos munkavállalót és foglalkoztatót terhelő SÚLYOS adókat kéne már végre csökkenteni. Nincs más választása a kormánynak ha valóban a gazdaságot akarná rendbetenni. A probléma sajnos az, hogy nem akarja. Továbbra is fenn akarja a fidesz tartani azt a helyzetet amiben a tűzhöz közel lévők ki tudnak bújni az adózás alól. Ezzel versenyelőnyt nyújtva a haveroknak azokkal szemben akik meg nem tudnak...
@Akos75: "Egy szóval nem mondtam, hogy minden munkáltatónak kötelessége lenne kompenzálni (vicces lenne)"

Ne kotelezo, de csinald meg? Mi ebben a korrekt eljaras?
Mi lesz akkor, ha megnonek a gyerekek? Azt is kompenzalod majd?
@butus: a kritika máshol kezdődik, nálam. Azonkívül a közmondás arra ment, hogy miért nem olvasom el. Azért, mert a véleményem: messziről jött...
A dolgozat kritikájába bele se fogtam.
@igényes: én már nem is írok hozzájuk, folyamatosan kicenzúráznak :) pedig olyan finoman írtam le régebben, amikor nem értettem egyet velük, hogy a legdörzsöltebb diplomata is megirigyelhette volna, de hiába... nem bírják a kritikát.
@igényes: a véleményvezzére semmi értelme sincs írnod. A szerző szerintem a blogot csak önfényezésnek tartja fenn. Megjelenik ugyanis az ismert szöveg, hogy a "véleményed előzetes moderáció után jelenik meg" és lehet, hogy többé rá sem néz a szerzeményére. Az elmúlt napokban volt olyan, hogy megjelent a blog,utána rögtön volt egy pár hozzászólás, (ez volt reggel) majd másnapig semmi sem jelent meg, egészen addig, amíg az Indexen elérhető volt a beírás. (közben én három beírást is eszközöltem, és egyikben sem volt egyetlen egy bántó, vagy trágár szó sem)
@kovi1970: lesz járulék csökkentés is, de egyszerre mindent nem lehet. Valahol el kell indulni.
@dithke: Igazad van, azt is el kéne érni, hogy pl. az adóm 1+1 %-át felajánlhassam a szüleimnek akiknek sokat köszönhetek abban, hogy nem otthon a segélyt várom a 15 gyerekkel ... Inkább adnám nekik, mint azoknak az "alapítványoknak" akik százával teszik ki ebből a pénzből a szomorú szemű kisállatos óriásplakátokat, meg a TV hirdetéseket, hogy még több pénzt begyűjtsenek belőle.
@ursus artos:
"nem ez az oka. csak ilyen vélhetően személyeskedésbe fajuló vitába eleve nem szállok bele. másrészt nem kell nekem megvédenem SZP-t."

Nem vartam, hogy megveded. Vedhetetlen.
Nincs abba semmi szemelyeskedes, ha hazugnak nevezem azt a valakit, aki hazudik. Legyen az Fleto, Viktor, vagy Peti. Es hosszan lehetne sorolni.
@orbánmentesítő: Nem akarlak kiábrándítani, de egyszerű rendszergizdaként nem fogsz se Szegeden, se Budapesten 2-3-szor többet kapni.
@Zoli-: szerinted az a pár százezer ember akinek nincs gyereke és br. 302e alatt van a fizetése nem akar dolgozni? Vagy a nagy részüknek nincs diplomája? Én nem javaslok neked több gyereket amíg ilyen korlátolt vagy...
@orbánmentesítő: pedig a valasz az, amit nem szeretnel hallani: dolgozz tobbet, jobban, mast, mashol. Tobb ismeros is sokkal kisebb helyrol indult, mint te (ezer fos falvak, sehol semmi a kornyeken), es most havonta keresnek annyit, mint te egy evben. Van ez igy, kell hozza sok tanulas, sok munka, adottsagok, mobilitas es termeszetesen szerencse.
Talald ki, mit csinalnal szivesen. Legyel benne nagyon jo, keresd meg azokat a helyeket, ahol leggyorsabban juthatsz elore, es 7-10 ev alatt meglesz az eredmenye. Nehany havi hitelt meg be lehet vallalni a jovo erdekeben, en 4 evig vettem fel diakhitelt, amit munkaba allasom utan fel evvel 100%-osan torlesztettem.
@ursus artos:

Nagyon egyszerűen látod a dolgot.
A bérkalkulátorba ütögették be a bérünket a kollégák, naggyából azonos béren vagyunk, és aztán mentek a megjegyzések, hogy anyám! Neked most milyen jó lesz!
Sajnos van irigység is az emberekben.
És aránytalanul többet juttatnak a hármgyerekeseknek, nekem magamnak is ez a véleményem.
@ursus artos: Es ha tonkremegy bele a gazdasag akkor erdeeks-e hogy milyen szempontbol es mennyire volt igazsagos?
Szerintem attol fuggetlenul hiogy kinek kedvez es kinek nem, azert nem igazsagos mert nem ezt igertek. Kozel sem.
@ursus artos: "lesz járulék csökkentés is, de egyszerre mindent nem lehet. Valahol el kell indulni."

Ember! 1 évet már lqrtatok a nagy semmire.
Mit nem lehet egyszerre? ÍDrasztikus adócsökkentést és az adók beszedését? Persze, csak attól kezdve nem lehetne ellopni a pénzünket. Meg a csókosok versenyelőnye megszűnne, még az a elképzelhetetlen dolog is megtörténne Magyarországon, hogy aki valóban dolgozik és az esze is megvan hozzá az érvényesül. Bizony.
@orbánmentesítő: És a 9000-ből valahogy éppen kigazdálkodja a 400 Ft-os cukrot, a kenyeret a benzint, a 460 Ft-os olajat.
És null komám zéró.
@butus: Nekem is ugyanez a tapasztalatom a Véleményvezérrel. Ott lehetetlen aktív kapcsolatot tartani a többi hozzászólóval. Írsz egy hozzászólást, órákig semmi, majd egyszer csak megjelenik 150 hozzászólás ömlesztve. Aztán órák hosszat megint semmi. A Véleményvezér általában okos dolgokat ír, de ebben a formában minek hozzászólásokat várni és írni?
@Sadist: ez a 'rendszergazda' fogalom is eleg tag. Tenyleg profi rendszergazdakent ma magyarorszagon kb. 1M bruttoig lehet elerni sima alkalmazottkent. Ez persze nem azt jelenti, hogy feltelepited a Windowst, meg beallitod az ADSL-t. Nekiallsz megtanulni az altalad preferalt operacios rendszer aprosagait, es egy ev mulva maris nem minimalberen vagy. Igy megy ez.
Igazából teljesen mindegy, hogy a Hankook milyen munkaadó. A tény az, hogy sima hazugság volt az a tétel, hogy senki nem jár rosszabbul. Mivel csökken az adójóváírás, és növekszik a nyugdíjjárulék, minden olyan gyermektelen rosszabbul jár, akinek az éves jövedelme nem éri el a 2010-es sávhatárt.
Az meg egyszerűen schweinerei, hogy a munkaadó azért emeljen bért, hogy az állam elvigye adóba, a dolgozó ne kapjon semmit. Arról nem is beszélve, hogy ez a munkáltatónak többen van, mert hiszen az emelésnek is vannak közterhei. Kicsit bővebben:
butuska.blog.hu/2011/02/14/vv2_avagy_lo_nekunk
@butus: @sárkányfő: Én is így látom! Reggel írok, látom van 12 vélemény 8:30-ig, gondolom maga írja, majd aki korábban építő jelleggel szól azt eleve letíltja!

Most azért érdekes, hogy kormánypénzen elküldtek 8 millió levelet, a postások rendes emberek (kézbesítő), de furcsa módon nem jut el mindenkinek, vajon miért? A szomszédom kapott 4 db levelet, miközben fia és családja nem élnek itthon, mi meg 12-en semmit!

Gazsiék is kaptak levelet, mindenki összejött a nappaliban (37 roma) most töltik ki a kérdőívet. Kérdezik tőlem, ki az a szőke szépség (szili), Ki ez a Száj-jer?

Az egész roma lakosság itt a falucskánkban nagyon örömmel vette, Csák janit. Janika a kedvenc. Most tudja a roma közösség Csák londoni követ, csáktól nem loptak benzint. Járai zsiga frankó csávó, megbukott, de fasza gyerek. Pálinkás józsi bá a kedvenc, törvényes gyerek, fasza gádzsó, vagy gázsit kap. Szájeri józsi ösei, Szili kati egy arany tünemény.
@kovi1970: Igazad van, a magyar út a feudális kapitalizmus.
@d-evike: oké, három gyerekestől elvenni és matisz-papának adni, mert szegények...
@butus: @sárkányfő:

Nos! Begyűjti az infót! Negligálni szükséges!
@orbánmentesítő: Ne haragudj, nem védeni akarom az egykulcsos adót (bár egyetértek vele), de tényleg azt hiszed, vagy valaha is hitted, hogy van olyan alkalmazható (tehát nem végtelenül bonyolult) szabály, amely egyszerre jó Békésben és Bp-n vagy Győrben, és egyenlően érinti az ott lakókat?
Én Tőled nyugatabbra lakom, a város teli van Békésből, Csongrádból ideköltözött emberekkel, akik itt találtak csak munkát, mert otthon annyira nincs. A redőnyt pár éve Heves megyei cég csinálta, nekik is megérte ideutazni. Ezt lehetetlen szabályokba foglalni, legalábbis betarthatókba biztosan.
Másrészt, ne vedd sértésnek: nálunk az emberek jelentős része lakik saját ingatlanban. Bérleményben lakni valahogy nem menő, így alakult. De aki az elmúlt években vett házat/lakást, az általában 10-25 évre eladósította magát, sokszor elég durván. Egy 10mFt-os hitelösszegből (kamatok, egyebek nélkül) egy elég drága albérletet (havi 64eFt) 13 évig lehetne fizetni (50eFt-ost 16,6 évig). Bármikor költözhetnél, csak pakolsz, keresel másikat, és kész. Most meg röghöz kötött vagy, mert bukhatod a lakást, a bank meg még a kamatokat is kérné, eladni nem tudod, albérlőnek talán nem szívesen adod stb. Meg persze a szülőföld, hogy oda ne rohanjak.
Egyet szeretnék csak mondani: attól, hogy máshol a Te munkád többet ér (forintban), Neked még nem jár több. Egyáltalán: a szádon kívül semmi nem jár.
Ha pedig tanácstalan vagy, mihez fogj, használd a fejedet, ha nem megy, guglizz. Jó a szakmád, vállalkozhatnál, távmunkában tudnál dolgozni, programozhatnál stb., ne rinyálj, nem cipőfelsőrész-készítő vagy, aki köré konkrétan gyárat kell építeni, hogy dolgozhasson.
@eremita: Erre nekem az a reakcióm, hogy ahol ELŐRE moderálják a hozzászólásokat ott nem szólok hozzá és már eleve el sem olvasom az illető blogját. Ezt javaslom mindenkinek.
Úgy látszik páran már felismerték a nyílt hozzászólás előnyét. Pl. Mária és Árpi...
@Meridian74: A 25 év pl. a különböző szociális támogatások igénybevételére vonatkozik (nem mindegyikre), a tandíjmentességre elvileg nem - ebben nem vagyok biztos, nem találtam ilyen megkötést azokon a helyeken, ahol utána olvastam.
@Akos75: "Azok a vállalkozások amelyek ezt nem tudják megtenni, szerintem életképtelenek, mert ha ennyi emelés nem "fér bele" akkor már eleve nagyon kicsi volt a tartalék. Valahol meg kell keresi a forrást."

Kapaszkodj meg, a KKV-k nagy részénél rezeg a léc, bőven elég, ha nem kell elbocsájtani embereket. Nem tudom, hogy te melyik piaci szegmensben vagy, hogy csak úgy árat tudj emelni. Egyébként ha ez a helyzet, akkor miért nem fizetsz az embereidnek dupla bért? (nem bántani akarlak, de ezt _pontosan_ olyan populizmus, mind a havi 8.000 Ft-os emelést elvárni)

A multik esetéről: könnyen kiszámolhatják, hogy a gyár átköltöztetése mondjuk Romániába vagy Ukrajnába 5 év alatt megtérül. Megérné nekünk 1700-al több segélyezett?

Egyébként mi miatt is csökken a fizetésük? (én jól tudom, csak válaszolj rá hangosan)
@igényes: Türelem! Én is ma kaptam meg. Olyat írok vissza, hogy nem teszik a polcra. Ha már előre kifizettették velem az árát hát élek a lehetőséggel... :(
Állítólag Orbán Viktor keresztlevele nem elérhető! Vajon miért?
@ursus artos: En szivesen visszaadom az adokedvezmenyem ha Orban lemond es a fidesz eltakarodik!
Es ennek a szerencsetlennek lehet hogy nem lesz gyereke mert nem telik ra (errol irt ugyanis). De lehet hogy o is visszaadna cserebe ha nem lenne ilyen nyomi a gazdasagi helyzet es nem raolvasassal akarna Matolcsy megjavitani.
@janper: Ezzel csak az a baj, hogy az egy negy versenyben kevés a győztes és sok a vesztes. Az osztrákoknál pl. sok kis verseny is van, amit meg lehet nyerni. Lehet élhető életet élni falun, nem kell hozzá egyetemet csinálni, csak becsületesen dolgozni, meg a a megfelelő helyen a megfelelő észt használni (kis helyen kevesebb képzettség is elég lehet, nagy helyen meg kell a nagy.
Szóval nem optimálisak ezek a versenykizárólagossági elméletek, előnyösebb a meritokrácia. MIndenkinek jobb egy boldog, a munkáját ismerő, elvégző, és abban sikerélményt találó vízvezetékszerelő vagy gazdálkodó, mint egy boldogtalan bölcsész vagy állástalan tanár (emellett minden tiszteletem a bölcsészeké és tanároké).

Abben nincs vita köztünk, hogy munka meg erőfeszítés nélkül sehol sem megy, dolgozni és akarni a boldogulást mindig kell.

A baj pont ez a menedzserszemléletű országvezetéssel, hogy a negy raciban pont a kis versenyeket, ahol szerényebb képességgel/kisebb képzettséggel is helyt lehet állni, ezeket pusztítja el. Mindenki meg mégsem lehet Einstein.
@kovi1970: Kaptál egy levelet, de nem Orbántól!
Minek írsz neki, nem olvassa! Légy okos, nem szabad írni! Körülbelűl 20%-ot kap az ötletgazda levelenként. Hiába nem fizetsz, meg ingyenes, de a kormánynak a számlát benyújtja a Posta üzletkötője. Ebből adja tovább a százalékot.
@orbánmentesítő: szvsz te vagy az öcsi kettőnk közül...
@tomwar: Mitől igazságtalan? Mindenki egyformán fizet %-ban kifejezve, tehát ugyanannyit, a jövedelmének ugyanakkora részét.
Eddig, a fentiek alapján, igazságtalan volt, mert a jobban keresők többet fizettek, míg a minimálbéresek semmit. (Ezt sokan ki is használták, természetesen.)
Ha valaki korábban elérte a magasabb adókulcs alját, hirtelen lejjebb ment a fizetése, és a több sokkal kevesebb lett. Ez igazságos volt?
Most akármennyit kereshetsz, ugyanannyit adózol, az adód mértéke lineáris, nem kell trükközni stb. De tényleg igazságos egy ekkora módosítást, szemléletváltást egyhavi tapasztalat alapján rögtön így kritizálni? Alig hiszem, hogy a cégek képesek voltak ennyi idő alatt kimatekozni, hogy hogyan jár jól mindenki az új szabályokkal, mi lesz a hatásuk, és hogy kiknek, mennyit adjanak, hogy ne veszítsék el az embereiket stb.
Szóval, nem hinném, hogy az egész egykulcsos adó egyedüli mércéje a bukszában maradó fizetés összege lenne.
@Pendemonda: te el vagy tévedeve, nálunk nincs igény a versenyre, s az ország bármikori vezetése olyan messze van a menedzser szemlélettől, mint Makó Jeruzsálemtől.
Milyen ocsmány ez a szili katalin? Beköptek a fogai között, de vállalja a megélhetést! tehénnek nézném, de nem is merem szinte leírni.
@Meridian74:
"A DT meg szlovákiába megy? Na, majd miután felépítették az új központjukat, a szlovákok is rájönnek, nekik is jól jönne az extra adó, és kivetik. "

A DT azért ment szlovákiába, mert ott EURO van.
Magyarországon 2007-2008 körül lett volna Euro, ha az előző, baloldali kormány el nem kúrja.
@lajafix: nem magyaráznám még egyyszer, a verseny meg nem igény kérdése
@igényes: "Kaptál egy levelet, de nem Orbántól!"

Hö? Szerinted ki gondolja, hogy a zorbán írt? Ennyire hülyének ne nézd már az embereket.

A pénzt meg amúgy is megkapja akinek szánták. Az meg nem érdekel, hogy elolvassa-e valaki azt amiben leírom, hogy nekem itt ne alkotmányozzanak, mert a fidesz alkotmány számomra semmit sem fog jelenteni.
Mert bizony ez egy fidesz alkotmány lesz és nem az ország alkotmánya.
Előbb rakják rendbe a gazdaságot és az ország megosztottságát amit pont ők okoztak elsősorban. Aztán ha lesz valami konszenzus akkor lehet alkotmányozgatni. Majd kb. 50 év múlva ha addig lesz még magyar...
@kadarnepe: Az lesz hogy papiron megemelik a minimalberet, de a feketen zsebbe kapott penzebol majd ezt levonjak.
Ahol nem kap zsebbe penzt ott gond van.
@ursus artos: A lehető legszarabb úton indult el a bunkó focista és a kancsi. Kibasznak a ktgvetésből 500 milliárd ft-ot, hogy egy szűk réteg -bankárok ,parlamenti képviselők,..- pár százezer ft-al többet keressenek.Miközben több millió ember rosszabbul jár. Ez nem fogja a munkáltatókat a foglalkoztatás kifehérítésére ösztönözni.Azt mondta a fidesz a köcsög Szíjgyártó szájával, hogy már a gazdaság kifehérítésével be lehet indítani a gazdaságot. Nem lehet a szándék csíráját sem felfedezni az intézkedésekben. Ez a legutóbbi Orbán csomag pontosan olyan ötletelő, mint az első 29 pontos akcióterv. Hol van az a 120 milliárd megtakarítás, amit ez első akciótervben vállalt ez a banda. Többet költenek kormányzásra, mint bármelyik elődjük. Most még "fussa"a 2500 milliárd 12 év mnyp-i megtakarítás államosításából, később mi a faszomból fognak dőzsölni?
Mikor engedik már be Orbánt a Fehér Házba?
Szerintem: Soha! Persona, non grata! Tudja a gyerek egyébként!

nol.hu/archivum/20110303-alazatosabb_lehetne_a_parlamenti_tobbseg
@Táskás Tóni: "szűk réteg -bankárok ,parlamenti képviselők,..- pár százezer ft-al többet keressenek"
Szűk réteg, mondjuk 1000 fő.
Pérszázezer, mondjuk 400000
Ez összesen: 1000*400000=400000000 Ft.
Azaz négyszáz millió forint. Az "érvelésed" itt megdőlt.
@homér:
"persze, majd ha a bank megemeli a számlavezetési díjat, akkor kompenzálja már azt a munkáltató..."

CIB bankszámlaköltség:
Számlavezetés 2010: havi 149 Ft
Számlavezetés 2011-ben: havi 149 Ft
Átutalás neten: díjmentes
Csoportos beszedési megbízás: díjmentes
Havi kivonat postán: díjmentes

Hű, de kurvára rámhárították a bankadót!
@kovi1970: Egyetértek. Sokkal fontosabb volt ennek a bandának a politikai helyzetük megszilárdítása, a klientúra kiépítése miközben a gazdaságra szartak. Illetve azért néha bedöntötték a ft-ot is a dilettantizmusuk okán. Az alkotmány fidesz alkotmány lesz, remélem az LMP és az MSZP nem vesz részt ezután sem, a Jobbik megy úgyis együtt megy a fidesz ökörségeivel.
@Pendemonda: egyetertek veled a legtobb ponton. Azonban a helyzet az, hogy Ausztria sokkal jobb helyzetben van, mint mi, tehat nem tudjuk ugyanazt a strategiat kovetni, mint oke.

Peldanak okaert Indiaban joval kemenyebben kell harcolni, hogy bejuss egy call centerbe helpdesk operatornak, mint Angliaban. Utobbi helyen ez egy gyenge munkanak szamit, alacsony vegzettseggel mennek csak oda az emberek, Indiaban meg a kitoresi lehetoseget jelenti az okosaknak is. Sajnos enyhebb verzioban, de Mo-Ausztria viszonyaban is hasonlo a helyzet.
@Táskás Tóni: @Devil: @kovi1970:

Lehet, hogy marhaságot írok, lényeg a páromnak mondta valaki, bizony lesz itt nagy balhé, de nagyon nagy. Egyébként a németek, Obamáék, Putyinék tudják a forgatókönyvet. Európában egy fasz van, Orbán. Kilökik!

Gondoljatok bele! Tényleg csak egy hülye van egész EU-ban!
@Devil: " es nem raolvasassal akarna Matolcsy megjavitani. " mit értesz ráolvasás alatt?
@orbánmentesítő:

Pedig más megoldás nincs, mint a sz@r helyről lelépni. Látom nem látod még át hogyan kell a "menekülést" meglépni. A kulcs a "kompatibilitás" folyamatos fenntartása, ugyanaz mint új OS-re való átálláskor.

Először vállalj el távmunkában szerver karbantartást. Linux szervereknél ez nem gond. Akár olcsón is bevállalhatod, mert ha elég jó vagy a szakmában (ez a kulcs), akkor tudsz egyszerre többet is vinni.

Ha már hoz annyit, mint a helyi állásod, akkor kinézel egyedül egy nagyon olcsó helyet Budapesten, akár diákok mellett albérlet is lehet. Nem örökre, csak 1-2 hónapra. De egyedül és zéró extra kiadás, szórakozás mellett.

Utána keresel az említett 250k-ért vagy annak közelében állást. Ha felvettek és lejárt a próbaidő, akkor keresel egy kis lakást és kiveszitek az Asszonnyal. Addigra már nem árt, ha ő is keres állást. Nem muszáj tanárit, bármilyet.

Sajnos ~1 évig semmilyen extra kiadást nem tudtok megengedni, de cserébe utána igen. Ez van, ez ezzel jár. De a végeredmény, hogy sikerült megszöknöd a munkanélküliség és az alacsony bérek elől. Szerintem ez a lényeg és végig erre kell gondolni közben.

További tippek:

- Gyerekvállalás csak a fentiek után.

- A hátrahagyott ingatlanba mehet tesó vagy nagymama, amíg eladod. A törlesztője kisebb terhelés lesz.

- Ha már a Bp-i fizetést kapod, akkor próbáld meg a fizetésed legalább ~30%-át mindig félretenni, akkor is ha nehéz a lakáshitel mellett (az ebben nincs benne). Fogd fel úgy, mint kötelező biztonsági tartalékot, amivel magadnak tartozol. Ha kevés a maradék pénz, akkor többet kell keresni. => munka mellett csinálsz megint mást is. Gondolom amúgy sem építed le az addigra már bejáratott távmunkát, nem?

Meg tudod csinálni??

Várom a véleményed.
@Zoli-: Neked igazságos, de nagyon sok embernek nem. Te aszerncsések közé tartozol. Min. 300.000 a nettód + 1 gyerek. Akinek 70-80 ezer a nettója, és nincs gyereke az meg qrvára megszopta. Örülj neki, és húzd meg magad, mert még ki fogják találni hogy "kompenzálják". Lehet Te már ki fogsz esni a családi pótlékból.
@Roy: "az meg qrvára megszopta. " 2000 ft
@orbánmentesítő:
Mert már előtte a fidesz privatizált 12 jól működő állami gazdaságot.
Véletlenül felcsúti haver lett az egyik új tulaj.
@Epokit Drive: Az, hogy az egykulcsos ado hatasai milyenek lesznek, mar elore kiszamoltak jo par helyen, en mar osszel tudtam.

Miert igazsagtala? Ha felteszed ezt a kerdest, felesleges valaszolnom ra.
@ursus artos: A ket osszegnek nem kell egyenlonek lennie. Az ervelesed itt bukott meg.

Raolvasas alatt azt ertem amit eddig csinaltak.
@abaka:
www.politaktika.hu/dosszie/hankook
"15,9 milliárd forintos készpénztámogatás és ötmilliárd forintnyi adókedvezmény mellett még egy rendkívül figyelemreméltó, ugyanakkor igen szokatlan államilag garantált szolgáltatást"

kp + adókedvezmény + gyors ügyintézés

ennyit a demagógiáról...

(tudnál mondani kérlek csak egy olyan magyar céget, amelyik alkalmzattanként 8 millió Ft támogatást kapott? akár szdsz közeli is lehet, csak kérlek EGYET mondj! csak EGYET!)
@d-evike: Meg még egy-néhány dolgot privatizáltak el.
Zemplénben perlitbánya, (Orbán apuka), tokaji szöllők (ORBÁNNÉ). és még amiről nem is tudunk.
@ursus artos: Minden szakértő rosszul számol, csak te tudod a tutit: A szűk réteg kb a munkavállalók 20 %-a, aki jól jár. A 80 százalék pedig szív, még a gyerekkedvezményt sem tudja igénybe venni. Ha a ktgvetésen ejtett lyuk "csak" 400 milliárd az is irdatlan. A másik 400 milliárd lyuk pedig a piacról történő finanszírozás hozadéka.Hallottál a januári ktgvetési hiányról? Na az például egyedülálló az utóbbi 20 év vonatkozásában.
@d-evike: igen ám, de atársadalom számára az lenne a fontos, hogy szaporodjon a magyar. az pedig csak három+ gyerekkel lehet.
Éppen ez a paradigma váltás zajlik ma, csa sokan nem értik. Mert csak az orrukig látnak.
@ursus artos: Ez szerinted + vagy - Van aki sajnos többet is bukott. Azért 2000 se kutya ahol minden fillér számít.
@igényes: Ezt a bunkó focistát már kilökték, senki sem tárgyal vele. Nem véletlen az EU csúcs Lo-ba helyezése sem.
én monnyuk csak azt nem értem h miért most kezdett el mindeki rinyálni mikor már fél éve, fillérre pontosan lehetett tudni h hogy változik a szja?
@Táskás Tóni: hallottam a hiányról és gyorsan ki is vontam a szezonális hatásokat.
Sőt most leírom, hogy a másjui hiány az éves tervezett 80%-a lesz. Ez így szokik lenni.

" A 80 százalék pedig szív, "
a munkavállalók 80 százaléka nem nevel gyereket????? Mert azok mondjuk szívnak. Nem nagyot, kicsit.
@Roy: 12 állami gazdaság haveroknak
@Roy: "szöllők". Siralmas.
@dekol84: No comment!

www.fn.hu/belfold/20110302/hova_tunt_sok/

Hagyd, a tapsvihar igy sem halkul...itt mar az se zavar senkit, hogy a szamokat suttyomban, zart korben adjak ki...A nepnek eleg, hogy Ferit felakasszak...
.Istenem, megerdemeljuk ezt a sorsot. Gyengek vagyunk, en is, hogy harcoljak e merhetetlen butasag ellen...hgy nem tudom felnyitni a vakok szemet, fulebe orditani a suketeknek....

Nem kar ertunk...
@Roy: bizony nem kevés ahol minden pénz számít a 2000- sem. de a max. bukta jövedelemtől függően 6 rugó.
@Roy: Na meg a felcsúti telek, amire fociakadémia épült.
Egyrészt honnan a telek?
40 évre ingyen kölcsönadja az államnak az épít rá akadémiát.
40 év múlva vissza a fiának, ingatlanostul? Vagy mi?
@ursus artos: Az hogy szaporodjon a magyar kellene a létbiztonság is. Melyik munkahely alkalmaz kisgyerekes anyát? Lakás miből? Amennyiben még is sikerült lakást venni, akkor a törlesztőrészlet miatt nem biztos, hogy valaki bevállal gyereket.
Ma még dolgozol, holnap már nem. A céget számolják fel, vagy egyszerűen fölöslegessé válsz.
Mindezekre gyereket?
@Táskás Tóni: Nem az Orbán a lényeg Magyarországon, egyértelműen Simicska vezeti az országot. Nem is tudom miért nem érti meg senki. A HÍR TV-n elindulva.(céginfó) egy nagy birodalom tárulkozik elénk. Orbán Viktor egy végrehajtó csupán. Ezért szánom szegényt!
@Roy: "Melyik munkahely alkalmaz kisgyerekes anyát? Lakás miből? Amennyiben még is sikerült lakást venni, akkor a törlesztőrészlet miatt nem biztos, hogy valaki bevállal gyereket."
Igen, ezekre a kérdésekre is voltak válaszok 2002-ig.
csakhát ugye...
@d-evike: vette. Pénzért. nem a kocsmába hordta.
@ursus artos:

Hogyan szaporodna, miközben a fiatal férfiak nem akarnak házasodni? Jól elvannak, pár év egy kapcsolatban, aztán csere. Utazgatás, kényelmes élet, magukon kívül nem kell eltartani senkit.
Fogadni merek, hogy aki itt osztja az észt, hogy gyereket kell vállalni mindenáron, az pasi. De persze nem magára gondol.
@NewWay: no igen, amennyiben havi 120 ezer (minimum) érkezik a számlára... aminek napi kamata (feltételezve, hogy részleteiben veszed fel az összeget, tehát napi szinten ez a kamat egyre kevesebb) nem a tied. Hanem? Bravo: a banké. (mindegyikük esetében). A "magasabb" keresetűeket ilyen számlavezetési,-kezelési díjakkal tudja magához vonzani. Akinek meg kisebb a havi bére (=számlára érkező összeg), az fizethet azért is, amiért a kedvező díjcsomag tulaja nem.
Nem féltem én a bankokat: egyik sem jótékonysági szervezet, pénzből élnek. És ezeket az összegeket bizony a klienseiken vasalják be valamilyen formában....
A bankok fizessenek több adót, mert azok gazdagok. A gazdag emberek viszont ne fizessenek több adót.
Egyik oldalról kommunista, másikról liberális.
@ursus artos: Á, tényleg, hogy ez nem jutott eszembe! Akkor így már minden rendben van:-)
@janper: Ezt nem értem. Mi a siralmas? ez nem siralmas, hanem pofátlanság, különösen az, hogy erre még a Széchenyi tervből is futotta 1988-2002 között. Ugyan is kapott támogatást.
@ursus artos: @Roy: bizony nem kevés ahol minden pénz számít a 2000- sem. de a max. bukta jövedelemtől függően 6 rugó.

Es az a 6000 az hany szazalek?
@igényes: Ebben az országban semmi, semmi nem történhet Orbán tudta, és akarata nélkül.
A többi az csak szinjáték.
@janper: szerintem az állítás és a következmény nincs ok-okozati viszonyban. Egyetértünk abban, hogy Ausztria jobb helyzetben van, de nem gondolom, hogy ebből azt a következtetést kellene levonnunk, hogy csináljuk másként, éppen ellenkezőleg!

Eze elég nagy csapda egyébként, hogy tartósan mikor jutsz messzebre, ha folymatosan sokat kockáztatsz, nagyokat nyersz és nagyokat veszítesz, vagy folyamatosan alacsony kockázatú (és hozamú) de relatíve biztos stratégiát követsz. Ausztria példája inkább a második, veszteségminimalizáló stratégia sikerét igazolja.

Személy szerint én hiszek is benne, meg a 46 évem (és az ország utóbbi kb 500 éve)is azt mondja, hogy az államvezetésünkban nem/ritkán szoktak lenni sikeres menedzserek, akikkel nagyot lehet nyerni, annál több olyan volt már, akivel sokat lehetett veszíteni (ebben egyébként egyetértve az előző kommenteddel)

Szóval minél kevesebb nagy projekt, annál jobb, minél több kicsi, áttekinthető, átbeszélhető változás annál jobb.

A cikkben említett példa is ezt igazolja. Tök jó az egyklulcsos adó, fehérít, jó helyre teszi a motivációt, stb, ezt kellett volna mondani. Miért van a támadás? Mert az lett mondva (értve), hogy mindenki jobban jár vele. Olyan meg nincs, hogy csak hegy van, völgy meg nincs.
@sárkányfő: Ez egy hiányos mondat, ahogy dialógusban szokás, minden rag, képző a helyén. Egyéb probléma?
@Táskás Tóni: Budapest, II. kerület, Remíz étterem 3 évvel ezelött.

Beérkezik 4 kigyúrt, majd Demján. 5 perc után a kalapos Orbán egyedül érkezik.

30 perc után távozik Orbán a kalappal fején. Demján is távozik később.
@Roy: Orbán egy báb csupán!
Simicska a lényeg, nem orbán!
@Pendemonda: "A cikkben említett példa is ezt igazolja. Tök jó az egyklulcsos adó, fehérít, jó helyre teszi a motivációt, stb, ezt kellett volna mondani. Miért van a támadás? Mert az lett mondva (értve), hogy mindenki jobban jár vele. Olyan meg nincs, hogy csak hegy van, völgy meg nincs."

Az a helyzet, hogy ugy is lehetett volna adot csokkenteni, hogy az alacsony jovedelmueknel ne legyen csokkenes, a magasnel kisebb merteku. Ennyi.

Nehez lehet feldolgozni, de a 2009-es adoevhez kepes 2010-ben adocsokkenes volt, es nem is keves. Elo kene venni a boritekokat.
@NewWay: ha jól értem, akkor az jó, hogy a bank nem hárítja át a bankadó hatásait az ügyfélre, de az meg nem jó, ha a munkavállaló nem háríthatja át a munkáltatójára az orbán kormány MUNKAVÁLLALÓKAT érintő adó- és járulékEMELÉSÉT... mármint azt, amit a patkányok adócsökkentésként akarnak letolni az egyszeri választópolgár torkán, és azokat hülyének nézve a munkaadókat állítják be kapzsi gonosznak?
@igényes: Na ne már! Akkor nem ismered a Fideszben az erőviszonyokat. Tekintélyuralmi rend van.
@igényes: Na ne már! Akkor nem ismered a Fideszben az erőviszonyokat. Tekintélyuralmi rend van.
@jozicsenko: Hat mikor azt irtad "ennyit a demagogiarol", akkor remeltem ezt ugy ertetted, hogy felhagytal vele, de sajnos nem. Azt ugye tudod, hogy a Hankook nem csak ugy kapott 15 milliard Ft-ot zsebbe, hogy vigye szepen haza es vegyen belole plazma tv-t? Ez a penz egy beruhazasi tamogatas volt. A Hankook vallalta, hogy tobb, mint 500 millio eurot (kb 125-130 milliard Ft) befektet Magyarorszagon es ehhez adott plusz tamogatast a magyar allam. Tehat ez a penz itt volt elkoltve Magyarorszagon es a hazai ipart ugyanannyira tamogatta vele az allam, mint a Hankook-ot. Nem azt akarom mondani, hogy korrupcio mentes volt az ugy, csak azt, hogy erdemes gondolkodni, mielott visszabofogod a parti altal eloirt szoveget.

Olyan cegek, amik 8 millio Ft/alkalmazottat meghalado tamogatast kaptak:

vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20110215-az-audi-kevesebb-allami-tamogatast-kap-mint-a-mercedes.html

Persze ezek nem magyar cegek (mondjuk az Audi eppen Audi Hungaria Motor Kft), de nyilvan a kulfoldi toket kell idevonzanunk, nem a a magyart.
Bocs ez kétszer ment el
@Balt: Egy megvalósult beruházást nyilván nehezebb átköltöztetni egy másik EU tagállamba. Viszont korántsem lehetetlen. A Hankooknál racionális gazdasági döntést fognak hozni a koreai cégvezetők: ha jobban megéri elmenni Mo-ról, akkor hidd el, hogy egy percig sem fognak hezitálni.

Az SZJA kulcs mértéke nem szempont egy befektetőnél. Neki az adókedvezmények mellett az alacsony munkaerőköltség a fontos. Az, hogy ebből mennyi marad a munkavállaló zsebében, az neki édesmindegy.
@tomwar: Lehet, hogy neked tök jó, de pont a kisjövedelműek, a gyermektelenek, és akik nem közalkalmazottak szopták meg. Jövedelemtől függően 2-6000 Ft mínusz.
BÉRKOMMANDÓT NEKIK!

Viktor megmutathatná végre! Kiszállnának a bérninják, és frankón megemelnék a béreket.
Ahogy azt kell ilyenkor csinálni a más farkával meg a csalánnal.
@ursus artos: " bizony nem kevés ahol minden pénz számít a 2000- sem. de a max. bukta jövedelemtől függően 6 rugó. "

Tehát: alacsony a jövedelme az illetőnek, az új adózással bukott max 6 rugót (plusz minden drágább lett, tehát nem 6 ezerrel kevesebb értékben-mennyiségben vásárolhat, hanem ennél többet bukott). Ezen első körben roppantul elkeseredik az illető, de aztán eszébe jut, hogy fogy a magyar, a gyerek a jövő záloga, nomeg adózásilag is tök megéri = nosza, nekilát gyorsan gyereket gyártani. Mondjuk, 3 év alatt lezavar hármat (persze, csapatmunkáról lévén szó, a "biológiai vagyont" elsődlegesen birtokló anyjukom lelkes egyetértésével). Első évben, az első gyereknél picit meglepődik: igaz, hogy az adókedvezményt igénybe tudta venni, de amennyivel több maradt így a buxában, annál valamivel többet költöttek a gyerek kapcsán (ráadásul anyjukom fizuja kiesett, hisz előbb táppénzen volt, utóbb meg gyesen, tehát a család összbevétele összességében csökkent. A kiadásai viszont nőttek, a gyerkőc miatt.). Ja, és a fizuja nem emelkedett: a munkáltató nagyjából tojik rá, hogy van-e gyerek vagy sincs. Node sebaj, majd jövőre!-felkiáltással szaporán nekilát a második gyereknek, aki egészségesen meg is érkezik. Ekkor már kicsit jobban csodálkozik lelkes honpolgárunk, hisz a kiadásai most már 2 gyerekre számolva nőttek, a fizuja továbbra sem lett nagyobb, a 2. gyerek után járó adókedvezményt tán már ki sem tudja használni (2x62.500= bruttó 130 ezer kellene ehhez...). Egyre gyakrabban lesz kérdés: pelenkát vegyen-e vagy kenyeret? És hirtelen eszébe jut: tényleg olyan jó ez az adórendszer a kisjövedelműeknek? Nem?? Akkor lehet, hogy áttoszták? És sűrű káromkodások közepette lemond a harmadik gyerekről, szaporán gumit vesz vagy tablettát kezd el szedetni a zasszonnyal. (Van, aki mindezt az első gyerek után felismeri. És van, aki az első gyereket sem vállalja be, ezek miatt.)

Hááát, ettől az adórendszertől szerintem nem lesz népességnövekedés. A fentiek miatt.
@ursus artos: Akkor 2010-ben demagóg módon miért óbégatott a fidesz a Bajnai- kormány ktgvetési hiányára?Januárban pedig mindig többlet van a ktgvetésben, kivéve Orbán- Matolcsi párosnál.
@Virág et.: Pontosan ezért nem segíti a gazdaság fehérítését a 16%-os szja kulcs. A munkaerő a gazdálkodóknak ugyanolyan drága maradt.
@Táskás Tóni: "Januárban pedig mindig többlet van a ktgvetésben, kivéve Orbán- Matolcsi párosnál. "
Nem 2001-ben júliusban volt ktgv többlet!!! ja, ugyanennél a párosnál.
@Táskás Tóni: "Akkor 2010-ben demagóg módon miért óbégatott a fidesz a Bajnai- kormány ktgvetési hiányára?"
Mert 7%. Azért.
@macamuca: "alacsony a jövedelme az illetőnek, az új adózással bukott max 6 rugót "
A max. 6 rugósnak nem alacsony a jövedelme! nemz. gazd. átlag!
@ursus artos:
Hat nem tudom, konnyu-e elviselni 4%-os veszteseget akkor,a mikor a jovedelem jelentos resze konstans koltsegekre megy el...
1.000.000-bol vesziteni 4%-ot, vagy 100.000-bol, nem mindegy....
@macamuca: A bátyám felesége óvónő. A 16%-os szja kulcs miatt 8ezer ft-al kevesebbet keres, pedig kapott kompenzálásként 5ezer ft bruttó fizetésemelést. Ezek szerint még a 24 milliárd sem elég a mindenkijóljárszja kompenzálására.
@tomwar: Nincs semmi bajom azzal, amit írtál, teljesen rendben van, ép, egészséges, működőképes logika, ahogy azzal is egytértek, hogy adócsökkentés történt 2009-ről 2010-re.

Másfelől meg azt hiszem, hogy a béralkalmazkodás a munkáltatói részről viszonylag hamar meg fog történni, a jövedelempozíciók alakulása leglábbis efelé mutat (a foglakoztatottak zömét alkalmazó mikro - és kkv szektor került jobb helyzetben az adócsökkentéssel) De mondjuk nem nekem kellene utólag erre felhívni a figyelmet, hanem mikrofonos embereknek az adótv. elfogadása előtt.

A kicsi berzenkedés is csak azt mondatja velem, hogy lehet hogy még így is megéri már éves viszonylatban is (én persze könnyebben beszélek, hiszen nem jártam rosszul -2 gyerek), tartósan pedig a béralkalmazkodással a valamekkora keresletnövekedéssel, meg a vállalkozói tőkekiármalás megállásával (és talán visszafordulásával) nagy valószínűséggel.
@macamuca: némi zavar van a levezetésedben. Egyrészt a gyerekvállalás az pénzbe kerül, az világos, és az államnak nem feladata megoldani a kiesett téppénz, a kenyér és pelenkavásárlás problémáját. Illetve részben erre szolgál a csp.
Viszont ha már legalább 1 gyereke van már jár az adókedvezmény: nettó 10000 forint mínium! 2 után nettó 20000, háro után meg gyakorlatilag nem kell adót fizetni.
@ursus artos: 7 %-ot a kondás és a kancsi hozott volna össze, ha nem vetik ki a beruházásokat visszavető különadókat. Mindez pedig köszönhető a "jól átgondolt" akcióterveiknek. A pampogást a fidesz csontváz bagázs áprilisra kezdte el mantrázni.
@Táskás Tóni: "a kondás és a kancsi " akkor itt azt hiszem be is fejezhetjük.
@ursus artos: A különadókból, amit az előző kormányoknál ,szentségtörésként tituláltak.
Annyi ellentmondásos törekvés jelenik meg a Fidesztől, hogy mondható: Nem tudnak kormányozni.
@Táskás Tóni: "A bátyám felesége óvónő. A 16%-os szja kulcs miatt 8ezer ft-al kevesebbet keres, pedig kapott kompenzálásként 5ezer ft bruttó fizetésemelést. Ezek szerint még a 24 milliárd sem elég a mindenkijóljárszja kompenzálására. "
Ilyen nincs, ez nem létezik. lehet, hogy közben a fenntartó, mondjuk az önkori megvonta a kajapénzt. De azt kérném nem az adórendszer rovására írni.
@igényes: Simicska Csányi Demján Széles vagyis a fidesz oligarchái. Ha Orbán túl messzire megy ráütnek a kezére.
Van egy kopasz a fidesztől, van egy nyálas szijjártó, meg egy hölgy, akik nyilatkozgatnak. Ennyi a kormányzás! Van még a matolcsy, meg az orbán, de nem mondanak semmit. Van mág a lézeres, aki fut mindig kölcsönözni, meg haza. Van a deutsch tomika a pizsamás gyerek, aki tényleg erkölcsös. Van a szájer, meg a gulyás fajta, akik értik egymást. A Répásyt hiányolom? Hol van ez a jogász?
Sötétben bujkáló FIDESZ, reszkess!
@ursus artos: Nem volt kajajegy, csak megvonták a régi adókedvezményt és a bruttó 5900 ft-os emelés ellenére a 180 ezer ft-os fizetése nettó 8ezer ft-al csökkent. Idén megy nyugdíjba amúgy. Gondolom ez világos és kiszámolható.
@Balt: pont hogy nincs a helyén, tudsz te magyarul?
jaaa... hogy te már a schmittpál-féle újmagyart használod! bocs, így már értem!
@Táskás Tóni: egyszerűen nem igaz.
2010: br. 180000= net. 125635
2011: br. 185900= net. 126861
@Complex: Vállalok linux szeró távmenedzselést, jelenleg két cégnél, egyik sem pesti sajnos, onnan havi 35k esik be a kasszába.
Hétvégén egy gyulai Pc szervizben kisegítek onnan jön havi 15k plusz.
Nézzük hogy állunk, kerekítve 83k ez én fizum 70k az asszonyé, én kapok 50k plusz, az asszony a magánórák után 25k-t.
Ez mindösszesen: 228k
80k a törlesztője a lakásnak, 43k a kocsinak. Az olyan dolgok mint: hűtőgép,mosógép,tűzhely,ágy, szekrénysor havi törlesztője még 1 évig összesen 32k.
Ez mindösszesen: 155k
Tehát marad havonta 73k rezsire meg enni. A rezsi 35-40k körül mozog, a kajára havonta 25-30k megy el.
Sokszor van olyan hogy mosó és tisztítószereket a párom nyugdíjas szülei veszik nekünk. Az én szüleim már nem élnek.

A tudásommal az a gond hogy kezd nagyon egysíkúvá válni, itt a cégnél W3k van XP desktopokkal, meg egy terminálszerver.
Otthon ugyan linux van (opensuse) de ez nem tartja karban a tudásom, a két távmenedzselt linux szeró is opensuse, nagy munka nincs velük.
Hét elején hívtak segíteni, hogy állítsam be az iptables-t egy új debian szerón, hát elég gáz volt hogy a netet kellett túrkálnom, mert nem ugrott be mit kell tennem.
fityeszes birkák, maszopos hülyék, és mindeki aki képes hinni bármelyik maffiában, nesztek:

hirszerzo.hu/publicisztika/20110303_ftc_mrs_kocsis_bodoky

így lop és fedez a végtelenségig együtt 100 milliárdot a fidesz és a maszop kéz a kézben...
@macamuca: Bezony, nagyon is igazad van. Népességnövekedés attól lenne ha az állampolgárok félre tudnának tenni.

Mellesleg a zorbánnak az 5 gyerek után már jócskán jár adókedvezmény. Ő legalább elmondhatja jól járt...
@Táskás Tóni: Itten van az eb elhantolva. Meg ott, hogy az adóbehajtás szemernyit sem szigorodott...
@kovi1970: "Bezony, nagyon is igazad van. Népességnövekedés attól lenne ha az állampolgárok félre tudnának tenni."
Ahhoz meg uyge emeljük meg mindenkinek a fizetését mondjuk 100+-al, és abból még félre is tudnának rakni!
Hát ez nme így működik.
@macamuca:
"no igen, amennyiben havi 120 ezer (minimum) érkezik a számlára... "

Havi 50 ezer elég már.
A minimálbér havi 60 ezer nettó most, tehát minden munkavállaló elérheti a havi 149 Ft-os számlacsomagot.

Egy jó bank a betéteseknek fizet X%-ot, a hitelesektől pedig beszed monjuk X + 3%-ot, és örül.
Nem mintha lenne ilyen bank Magyarországon...
@ursus artos: Hehe! Van gyereked? Mert akkor tudnád mennyibe kerülnek a kis drágák... ;)
@kovi1970: de sokba kerültek ám 1985-ben és 1996-ban is.
@ursus artos: igen. Mármint ha van akkora jövedelme az illetőnek, hogy élni tudjon az adókedvezménnyel. Ugyanis nem fix összeget kap (marad nála), hanem gyerekenként meghatározott összeg után nem kell adót fizetnie. Tehát: Apu keres bruttó 100-at = másfél gyerek után tudja igénybe venni az adókedvezményt, nem fizet adót. Anyu kap gyest. A kettő összegéből kellene megélni 4 embernek. Szerinted? Mire jut és mennyi? Amúgy apu 100 ezres bruttója a minimálbérhez képest még magas is. És hányan vannak (arányaiban), akik bruttó 100-150 ezer alatt keresnek? Megsúgom: a döntő többség. Tehát azok, akiktől a népesség növekedését (arányaiban tekintve ismét) várni lehetne. A munkavállalók szűk rétege, akik hazai fogalmak szerint magas jövedelműek (150-200 ezer, illetve e fölötti bruttó bér) általában vezető beosztásúak, illetve vállalkozók (leegyszerűsítve). Ők a karrier és a munka miatt nem igyekeznek a gyerekvállalással (többek között ezért is tolódott ki az első gyerek megszülése a nőknél 28-30 éves kor körülre).
Tehát: a magas keresetű a munkája miatt, az alacsony jövedelmű meg a kevés pénz miatt halogatja a gyerekvállalást. Nincs ebben semmi új, nem a mostani adórendszer eredménye ez, ez csupán dobott rá egy lapáttal: akinek kevés, volt, még kevesebb maradt, még inkább halasztja a gyerekvállalást, akinek több volt (jövedelem), annak ugyan több maradt, de ők eddig sem anyagi okok miatt mellőzték a gyerekvállalást.
Ezért aztán népességnövelő hatást várni-remélni ettől az adózástól hiú remény.
Mármint szerintem.
@Táskás Tóni:
"Miközben több millió ember rosszabbul jár. "

Nagyon megy az MSZP propagandalemez, csak az a baj, hogy hazugságokon alapszik.

Milyen több millió ember jár rosszul?
- Aki minimálbéres, az nem jár rosszul, neki nőtt a fizetés.
- Aki jól keres (300 bruttó), az jól jár
- Aki kevesebbet keres, de nem minimálbéres, az jól jár, ha van gyereke
- Aki állami szférás (800 ezer ember), annak kompenzálnak.

A többiek szívnak. De a többiek nincsenek "többmillióan". Kb. 20-25% szív. De ők se az adócsökkentés miatt, hanem az adójóváírás kivezetése miatt.
@ursus artos: "Ahhoz meg uyge emeljük meg mindenkinek a fizetését mondjuk 100+-al"

Na és ki emelné meg????? He?

Amúgy meg ugyanazért a munkáért egy magyar melós töredékét kapja, mint az EU boldogabbik felében kapná. Köszönhetően annak, hogy 20 éve folyamatosan lopják a munkánk után járó jövedelmünket az éppen helyzetben lévő politikusok. Közben meg lepaktáltak a munkaadókkal, hogy nem emelik a béreket. De azért a béka segge alatti fizetések után beszednék a nyugati méretű adókat a kis gcik. Azért csak szednék, mert a zemberek sem hülyék...
@macamuca:
"A munkavállalók szűk rétege, akik hazai fogalmak szerint magas jövedelműek (150-200 ezer, illetve e fölötti bruttó bér) általában vezető beosztásúak, illetve vállalkozók (leegyszerűsítve)."

Na ne szórakozzunk már! Bruttó 150-200 ezer nem számít magas jövedelemnek Európában, sem Magyarországon!

Nem rossz fizetés, ez tény, de messze van a magas jövedelemtől.

A magas jövedelem bruttó 700-800 ezertől indul.
@ursus artos: Egy gyerek mindig sokba kerül. Nem is értem ezek után van aki még vállal gyereket? Többek közt magamat sem értem...
@ursus artos: pedig hidd el, hogy van. Az én párom is óvónő, ma kapott fizetést, 8E Ft-tal kevesebb, mint az előző évi. Bruttója természetesen nem változott. Ez még finomabb lesz a megszűnő adójóváírással.
Ja, drága fideszes önkormányzat az eddig adott 14E kajacsekket/bérletet január 1-től megvonta - így csupán 22E Ft- a mínusz; de ez kicsit off, valóban. Ha lenne két gyerek, akkor is mínuszban lenne... (persze ha az én keresetemet nem vesszük figyelembe, én jól jártam a 16%-os egykulcsossal)
@NewWay: "A magas jövedelem bruttó 700-800 ezertől indul."

Inkább nettóban, mint bruttóban...
@ursus artos: az átlaggal nem tudok mit kezdeni. Csak a konkrétummal. Én pld 150 körül keresek bruttóban, most a nettóm a gyerkőc utáni jóváírással (!) lett több kb 5 ezerrel. Tehát ha nem lenne a kölök, akkor mínuszos lennék. Mármint a tavalyi évhez képest. Nálunk béremelés tavasztól szokott lenni, most is lesz. Mértéke még nem ismert, de lesz. Hogy utána hogyan fog kinézni a fizum, majd akkor megmondom. Meg azt is, hogy a tavaly decemberi 200 ft.-os cukorból akkor mennyit tudtam volna megvenni, most 320 ft/kg, most mennyit tudok venni, és hogy tavasszal mennyi lesz-mennyit tudok majd megvenni. Vagy kenyeret. Vagy benzint. Vagy bárakármit.
@NewWay: "Milyen több millió ember jár rosszul?
- Aki minimálbéres, az nem jár rosszul, neki nőtt a fizetés."

Valóban havi 200 forinttal nőtt, még jó hogy nem járt rosszabbul :)))
@Epokit Drive: Neked barátom lehet ,hogy igazságos de nekem (nem minimál bér) nem igazságos,de nem vitatkozok rajta mert eleve bukásra van ítélve akárcsak Orbán és sleppje.Nagyon is jó volt az előző szja a csak az idióták akartak ,hozzányúlni aminek az eredménye 600milliárd hiány és nyomor, és be kéne fejezni a "minimál bérezést" ,mert ha körülnéznél akkor látnád hogy állami cégeknél is létező fogalom És még valami eddig sem volt adó mentes, főleg nem a szakmunkás minimál bér és főleg ha utána néznél annak a híres 16% ami 21% a szuperbruttó miatt és akkor még nem írtam az alkalmazotti kedvezmény csökkentéséről (ami 300brutt.ig állt) ill. a jövő évi megszüntetéséről.De alapvetően a legnagyobb baj ,hogy az idióta Fidesz 600 milliárdos lukat csinált ezzel, amit most ellopott pénzel és egyéb terhekkel,hazugsággal akar betömködni, aminek már most látszik hogy mi lesz a vége,de csak tapsoljatok nekik és gondoljátok azt ,hogy ez így jó aztán meglátjuk meddig lesz az a több több.
@NewWay: nézőpont kérdése. Annak, aki havi 60-100 ezer forintból él meg (a munkavállalók jelentős többsége), annak a havi nettó 150 ezer és e fölötti összeg bizony mgas. Függetlenül attól, hogy adott munkakört betöltő máshol mennyit keres(ne) és az ott alacsony vagy magas bérnek számít(ana).
Arról nem is beszélve, hogy akinek a bruttója 150 ezer alatt van (ismét csak nemzetgazdasági átlagtól függetlenül konkrétan a munkavállalók zöme), az ennek a nettójából kénytelen megélni, és erre az összegre vállal vagy nem vállal gyereket. Inkább nem vállal. Akinek ettől magasabb, az adott esetben örül, hogy picikét jobban keres, mérlegeli, hogy gyerekkel vissza tud-e térni ugyanoda, ugyanezért a bérért, netán adott munkakörben megindult a "karriernek" nevezhető úton (értelemszerűen ekkor már jóval magasabb a bére is), ekkor meg sokaknál a karrier írja felül a gyerekvállalást.
Összességében véve tehát még mindig azt mondom, hogy ez az adórendszer nem fog népességnövekedést eredményezni, erre alkalmatlan.
@orbánmentesítő:

Nagyon jó, hogy tételesen tudod hogy állsz. Ez nagyon sokat segít! Legyél továbbra is naprakész a pénzügyeidben és a munkádban, akkor a siker (sok kitartással persze) nem kerül el.

A gond az, hogy jelenleg nagyon eladósodtál és amíg abból nem mászol ki, nem nagyon ugrálhatsz, ez tény. Ezt el kell fogadni mint kiindulási feltételt és nem szabad rontani a helyzeten. Semmiképp ne vegyél fel újabb hiteleket.

A helyedben szereznék még távmunkát, amíg csak bírom. A tudásod azzal tudod fejleszteni, ha kihívásokat állítasz magad elé, pl. konfigurálni ezt-azt, csak úgy magadnak. Előtte nézd meg mire van igény a hirdetésekben, azt érdemes megtanulni.

Utána ki kell fizetni minden tartozást, persze a lakást kivéve, mert az gondolom nagyobb hitelösszeg.

Utána tudsz lépni. Addig sajnos nem.
@NewWay: Számolj utána, lesz az 40-50% is. Sajnos :(
A minimálbéremelés nem volt baj?

És itt álljunk meg egy pillanatra: az Orbán-kormány 1999-2001 között, három lépésben 19 600 Ft-ról 50 000 forintra növelte a minimálbért. Erről ma miért nem beszélünk? Az egyik béremelés jó, a másik meg rossz, aszerint, hogy melyik kormány hajtja végre? Az egyik béremelés eladósít, a másik meg nem?

Az első Orbán-kormány és a Medgyessy-kormány egymást követő nagyarányú béremelései után a hazai reálbérszínvonal az EU-15 átlag 40 %-ára javult, miközben az egy főre jutó GDP terén a 65 %-on álltunk.

Ma az egy főre jutó GDP terén az EU-27-ek átlagának 62 %-át produkáljuk (tehát romlott a mutató, pedig 12 szegényebb ország csatlakozott azóta az EU-15-ökhöz), miközben az egy főre jutó reálbér terén az EU-27-ek átlagának 22 %-ára csúsztunk vissza.
@NewWay: Sokan pl. akik már felnevelték a gyereküket és azok akik nem tudják érvényesíteni az adókedvezményt,meg akikkel az állam megfizetteti a közszférában dolgozók kompenzálását, vagy úgy gondoltátok az a lóvét nem szedik be máshol mint ahogy az okozott 600milliárdos kárt?Bekaphatják függetlenül attól ,hogy engem nem is érint olyan rosszul,meg majd lehet csodálkozni ,hogy egy év múlva mennyivel kevesebben fognak adót fizetni,aztán kommandózhatnak,amíg seggbe nem rúgják őket.
@Complex: Ami kissé kiábrándító, hogy a páromnak május 31-el lejár a szerződése, 99% hogy nem hosszabbítják meg :(
@macamuca: Nem nézőpont kérdése. Felső vezető 6-800 nettó (plusz céges kocsi, ingyentelefon, toszható titkárnő, 2-3 személyes csicskás, stb.) alatt a kisujját se mozdítja meg ma Magyarországon. Ez eléggé objektív.
@ursus artos: de sokba kerültek ám 1985-ben és 1996-ban is.
Ja.
Összességében véve akkoriban mások voltak a kilátások, a remények (azóta tapasztaltunk egyet-s-mást), de alapjában véve a létszámcsökkenésünk nem mai keletű. Már akkoriban is létezett, de a fogyatkozás üteme az, ami igazán megnőtt az elmúlt pár évben. A halálozási mutatók hasonlóak, de a születési mutatók valahogy meredeken zuhannak... És ennek csak egyik (bár jelentős) oka az anyagi bizonytalanság (munkahelyek megszűnése). Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy sorozatban lettek hiteltelenek a vezetők. Nem bíznak abban a zemberek (miért is bíznának), hogy lehet jobb, lesz jobb.
Az "élj a mának!"-felfogás egyre elterjedtebb. Azt hiszem, meglepődnél, ha 20 körülieket kérdeznél arról, mik a terveik, elképzeléseik a jövőjükről: mit fognak csinálni, mivel telnek majd napjaik, hol és hogyan élnek, stb. Egy részük a valóságtól elrugaszkodott vágyakat fogalmaz meg (jól keresek, lesz egy szép ótóm-házam-csajom/pasim, sikeres leszek, stb), miközben a jeleneben eme szép vágyakért semmit sem tesz.... más részük pedig vállat ránt: nem tudom, nem szoktam rajta gondolkozni, majd lesz valahogy.
Szerinted melyik főcsoport tervez akár csak egyetlen gyereket, családot, családi életet, munkát-dolgozást, mai fogalmak szerint közepes, havi 150-200 ezres nettó családi bevételből?
A gazdaságszerkezet az igazi ok

Az eddig leírtakból következik, hogy megszorításokkal nem lehet az adósságállományt csökkenteni. Az alapvető ok ugyanis éppen a humán tényező tragikus alulértékeltsége (és ebből következő alulteljesítése), illetve az elavult, túlzottan energia- és nyersanyagigényes gazdaságszerkezet változatlan továbbcipelése. Exportunk importtartalma 80-82 %, vagyis alacsony a hozzáadottérték-tartalom. Ez az eladósodás oka, és nem a „túlfogyasztás” meg az „osztogató kormányok”.

Sajnos az Orbán-kormány elképzelései között nem látom a gazdasági makroszerkezet tudatos átalakításának, a világgazdasági korszakváltás végrehajtásának programját. A döntések nem a „mélyáramot”, a gazdaság makroszerkezetét érintik, hanem továbbra is az elosztás és fogyasztás felszíni szféráit. (Ne feledjük: ide tartozik az adórendszer is.)

És végezetül: igenis szükséges lenne adósságszolgálatunk könnyítéséről, mérsékléséről tárgyalásokat kezdeni az IMF-fel. Ha már elmulasztottuk a kedvező történelmi pillanatban, a rendszerváltás idején, húsz évvel ezelőtt. Az elmúlt húsz évben 70 ország kapott jelentős adósságelengedést, átütemezést, stb., például Lengyelországnak hétmilliárd dollárnyi adósságát írták le. Persze ma az adósságszerkezet miatt nehéz helyzetben vagyunk, de az IMF-et többek közt éppen ilyen problémák megoldására (kormányok átmeneti likviditási gondjainak áthidalására) hozták létre 1944 októberében Bretton Woodsban…
@Murderface: "Nem nézőpont kérdése. Felső vezető 6-800 nettó (plusz céges kocsi, ingyentelefon, toszható titkárnő, 2-3 személyes csicskás, stb.) alatt a kisujját se mozdítja meg ma Magyarországon. Ez eléggé objektív."

Elhiszem. És a munkavállalók hász százaléka minősül felsővezetőnek, aki a fentebb említettek nélkül nem vállalja el a melót? Nyilván ennyit (vagy többet) kér-kap, a több gyerek után járó adókedvezményt a magas bruttó miatt érvényesíteni tudja, egyébként sem azért vállalt gyereket, mert hű-de-jó-lesz-anyagilag. Mármint ha férfi. Mert ha nő, akkor nagyon sokszor meggondolja, hogy felsővezetői karrierjét lecserélje-e az anyaságra, akár csak átmenetileg is (van bébisintér, meg bejárónő, telik is rá, de kb egy akkor is kiesik: a terhesség második fele és a szülés utáni pár hónap, minimum). Amúgy százalékos arányban oly kevesen vannak az összes munkavállalóhoz képest, hogy lényegtelen, pontosan mennyit keresnek és hogy vállalnak-e gyereket, ha igen, mennyit. A számottevő népességgyarapodást (kezdésnek elég lenne megállítani a fogyást) azoktól lehetne várni, akik sokan vannak. A bruttó 75-150 ezer közötti keresetűektől. Az ő nettójuk azonban akkora, amiből egyénileg, illetve párban megélni is épp-hogy-csak lehet, nem hogy hosszú időre bevállalni egy számottevő kiadást (gyereknevelés anyagi oldala). Ráadásul nincs túl sok reménytkeltő kilátás a jövőre nézve sem: marad az "élj-a-mának!".
A jövőnkkel-jövőjükkel meg majd csak lesz valami...
@CSomplex: Szeretem az ilyen okostojásokat !
1. Két szülőnek a legjobb befektetés a minmum három gyerek
2. A bruttó 300.000 alatti fizetés az EU-s szintem a minmálbér..., miközben az áraink közel azonosak. Itthon egyszerűen a kedves munkáltatók tartják mesterségesen alacsony szinen a béreket, mely mesterségesen alacsony szintet a Kádár-korszakból örökölték meg és máig is köszönik szépen....
@orbánmentesítő: Ezek szerint az EU 27ek átlagbére cca. 5xbruttó 200e Ft, vagyis 4000 euró. Már tegnap is kiröhögtetted magadat, ma sem vártam mást. Tüzd be hogy honnan idéztél, okés?

A valóságban a legjobban a nagy lakosságszámú országok közül Németországban keresnek, kb. havi bruttó 3000 fölött egy kevéssel. Szerinted meg az EU27 átlag(pl. Romániával) 4000. Ahas.
@orbánmentesítő: Hát a linked vak, próbáld újra. De ugye ez nem vmi FN blog volt?

A Te adataid alapján az elmúlt 5-6 évben a reálbér megfeleződött, ami teljesen nonszensz, ugye tudod?
@Elstron: Nos, itt a villamosmérnökök közül van aki kevesebbet keres mint én, igaz frissdiplomás, de akkor is.

Egyébként utánanéztem, 2006 májusában változtatták meg a finanszírozást, azóta van az hogy 12 félév akár állami is lehet bármely szakon... ezek szerint akár nekem is van lehetőségem diplomát szerezni, bekerülni csak bekerülök 400 ponttal, a pontkalkulátor szerint.
Csak egy bajom van, az hogy az Óbudai Egyetem mérnök informatikus szaka csak esti (vagy nappali, de nincs levelezős forma) formában van, és ezt érné meg leginkább nekem elvégezni - érdeklődési körömnek megfelelően.
@Bathory: Te figyelj csak, be kellene fejezned ezt a marháskodást, 200 HUF az átlagbér :))

Hol ? :)))
@Bathory: Ugye nem akarod ma is a hülyét játszani, és a bruttót a nettóval összevetni ?
@Bathory: az a gond az átlagbérrel, hogy abban benne van a minimálbéres melós fizuja is meg a felsővezetők fentebb említett nagyságú bére is. Így kijön az átlagbér, de ettől nem lesz több a melós borítékjában. Statisztikához használható (nőt-csökkent-stagnál), de a mindennapokban értelmetlen.
Ott ugyanis a reálbérből próbál megélni mindenki. A kevés felsővezető éppúgy, mint a sok-sok melós. Akár gyárban, akár irodában melózik.
@orbánmentesítő: Nem, minden amit irtam bruttóban értendő.

Olvastam a cikket, elirás vagy szimpla hülyeség az általad idézett adat, a szerző semmilyen forrást nem ad meg hozzá.

Emlékeim szerint reálbércsökkenés csak tavaly(talán 7%), esetleg tavalyelőtt volt itthon(talán 1-2%), a többi évben szolid növekedés. Ebből nem jön ki a feleződés nekem, ahhoz az EU 26oknak duplázni kellett volna a reálbért hozzánk képest, ami nonszensz, mert ugye tárgyidőszakban mi kb. stagnáltunk. Ha ilyenek lennének az adatok mint ebben a cikben, az RTL/TV2 erről ajvékolna napi 24 órában.
@orbánmentesítő: most már okés.

Nos: anno öcsém eü.-ben dolgozott. A bérlapja úgy nézett ki, hogy volt a munkabér: 15.000, bérkiegészítés: 35.000. Az annyi, mint 50.000. Majd jött a béremelés hivatalosan (!!), átlag 50 %-os mértékben. Öcskös jóval magasabb béremelést kapott, mint 50 %, ugyanis ezután a bérlapja úgy nézett ki, hogyaszongya: munkabér: 50.000 ft, bérkiegészítés: 0 ft. Merthogy munkabért muszáj adni, bérkiegészítést viszont nem, meghát mostmár (mármint akkor) az egészségügyben beígért és kihirdetett béremelést is muszáj megcsinálni. Hát megcsinálták. És öcskös tényleg magasabb béremelést kapott, mint az átlag. Csak valahogy a borítékjában maradt fillérre ugyanannyi, mint előtte.... Fura trükköket lehet megcsinálni a számokkal, meg a rubrikákkal: adtak is, meg nem is...
Mit ád a magasságos, ezek után vette a kalapját-sapóját és elhúzott külföldre melózni. Fura, nem? Érthetetlen...
@macamuca: A felsővezetők és a melósok közti bérkülönbözet nem nagyobb, kicsit még kisebb nálunk, mint a legfejlettebb országokban. Nem mondom hogy ez igy jó, de nem hiszem hogy ez a jövőben változna. Annyi a külömbség, hogy ilyen munkákat sem az USA-ban, sem Nyeu-ban nem végez el bennszülött polgár, csak bevándorló. Bizonyos helyeken, pl. Londonban már vendéglátóban, bankpultoknál, üzletekben sincs angol, pedig ezek már nem is a legcigányabb munkák. Ezt kéne nálunk is...:)
2010. évi statisztikai adatok:
átlagbér: 203.859,- Ft (br.)
71.500,- Ft alatt keres: 4,4%
71,501-100.000,- Ft között keres: 19,4%
100.001-150.000,- Ft között: 27%
150.001-200.000,- Ft között: 17%
200.001-300.000,- Ft között: 16,9%
300-500 között 10,5%
500 felett 4,9%
@macamuca: Sajnálom az öcsédet és minden egészségügyist, tisztelem a kitartásukat és a munkájukat azért a pénzért.
A reálbérkimutatások a makrogazdaságban viszont tudtommal alapbért, bérkiegészitést, ruhapénzt, prémiumot és minden egyebet tartalmaznak.
@Bathory: Ok most nem akarok "bedurrani" mint tegnap a másik fórumon, ez a véleményed rendben.
UI:
Elnézést a tegnapiért, nagyon "leszállt" a vörös köd, nem rád, de sajnos te is kaptál belőle.
A mai "seggarc"-ért külön bocsánat.
@Roy: az az általad emlegetett 2-6 ezer Ft, egy karton cigaretta ára. Lehet naponta 3-5 db-bal kevesebbet szívni és már meg is van. és az egészségednek sem árt..
@tsunami: az az általad emlegetett 2-6 ezer Ft, egy karton cigaretta ára. Lehet naponta 3-5 db-bal kevesebbet szívni és már meg is van. és az egészségednek sem árt..

Kicsit sztereotip, nem? Szerinted aki vesztett, az a melos, akinek a szajaban a spangli, es melo utan sorozik a haverokkal.
Gratulalok! Empatia zero. Esz detto.
@tomwar: Jó,jó de azért az új rendszer mégiscsak arra ösztönöz, hogy ne csak panaszkodjunk, hanem próbáljunk legálisan többet keresni. A statisztikákból az jön le ugyanis, hogy a többség 100-150 bruttót keres, de tuti hogy nem(csak) ebből él, elég végigsétálni egy panelparkolón.
Kedvencem: "Jó cél, hogy a kormány kiáll az alacsony és közepes keresetűek mellett, hogy ők is nyertesei legyenek az adóváltozásoknak, mert ez lehetővé teszi számukra, hogy ha a következő években bármekkora fizetésemelést kapnak, annak nagyobb része tényleg hozzájuk jusson el"

Ezt tekinthetjuk beismeresnek?
@Bathory: "Jó,jó de azért az új rendszer mégiscsak arra ösztönöz, hogy ne csak panaszkodjunk, hanem próbáljunk legálisan többet keresni. A statisztikákból az jön le ugyanis, hogy a többség 100-150 bruttót keres, de tuti hogy nem(csak) ebből él, elég végigsétálni egy panelparkolón."

Nem onmagaban az adocsokkentessel, vagy az egy kulccsal van a baj, hanem rosszul rendezi at a viszonyokat....a magas jovedelmuek nyereseget a csorokkal fizetteti meg. Es itt NEM a csaladi adozasra gondolok. Az egy dolog, hogy maskent csinaltam volna, de az otlet jo. Szerintem bizonyos brutto folott eleg kellene legyen az adocsokkenes nyeresege, nem kellene megspekelni gyerekkedvezmennyel. Szandekosan nem irtam osszeget.
A magyar gazdasag egyetlen eselye, hogy visszaszoritsa a feketegazdasagot, es legalizalja, adoztathatova tegye a fekete jovedelmeket, es mukodo toket vonjon be vonzo feltetelekkel. Ha ez nem sikerul, Albania leszunk rovidesen. Aki jart ott, tudja mirol beszelek.
Nyilvan meg ezer dolgot lehetne csinalni, de nem engem fizetnek erte.
@tomwar: "Albania leszunk rovidesen"

túl optimista vagy. én nem látok ilyen dinamikus fejlődést...
@Bathory: "A reálbérkimutatások a makrogazdaságban viszont tudtommal alapbért, bérkiegészitést, ruhapénzt, prémiumot és minden egyebet tartalmaznak."

Igen, a kérdés csak az, hogy adnak (a munkáltatók hány százaléka, és mely ágazatokban) a kötelező munkabéren kívül egyebet is. Pld öcskösnél volt a munkabér (az átnevezett összegű "bérkiegészítést" most kihagynám, azt kb egy évig kapta, amíg ment a huzavona a béremelésen), ruhapénz nem volt, viszont kapott munkaruhát, amit a kórház mosott (köpeny+nadrág), de már pólót+lábbelit saját pénzből kellett vennie. Más semmi. A cafetéria fogalma kelet-magyarországon szinte ismeretlen, mármint a sima melósok között. És a statisztikai adatok nem csak a tűrhető nyugat-magyarországi adatokat tartalmazzák, hanem a kétségbeejtő kelet-mo.-i adatokat is. Az átlagbér fogalmát ezért nem szeretem.
A reálbér pedig az, amiből meg kellene élni, konkrét összeg konkrét vásárlóértékkel. Itt is lehet nézni statisztikai átlagot, meg lehet nézni konkrét összegeket konkrét inflációval terhelten. A Nanee által beírt adatok alapján (melyek bruttó összeget takarnak, a nettók -értelemszerűen- kisebb összegek = node ezekből a kisebb összegekből kell(ene) megélni) látható, hogy a lakosság 51 %-a (vagy 68 %-a, kérdés, kinek hol húzódik az elfogadható bér összegének határa) kevés pénzből él, nagyon kevésből. Ha "jó kereset" -nek a bruttó 500 ezer fölötti összegeket vesszük, akkor meg alig 5 % keres jól. És ezekből az összegekből nem csak az él, aki megkeresi, hanem az eltartottak is (gyerek, munkanélküli családtag, esetleg nyugdíjas szülő segítése: kivéve, ha a nyugger szülő segíti küszködő gyerekét...).
Úgyhogy a keresettel rendelkezőket szerintem nem igazán érdekli, hogy mennyi az átlagbér, melyet a vezetői-felsővezetői 15% vagy 5 % réteg magas bére jócskán felfelé "igazít", sokkal inkább édekli az, hogy mennyi az ő konkrét fizuja. És ha azt ígérik nekik, hogy majd mindjárt milyen jó lesz nekik az új, alacsony adóval, aztán ehhez képest teljesen mást tapasztal, akkor szintén nem az jut eszébe, hogy az átlagbér mennyi, hanem valami teljesen más szöveg hagyja el ajkait.... :)
@xcrow: nem csökkent az óvónők bére. Ilyen nincs.
@ursus artos: Tegyel kulonbseget ber, es jovedelem kozott.
@ursus artos: Onkormanyzati fenntartasu intezmenynel? Siman...

Es meg csomo okot tudnek mondani....
@tsunami: "az az általad emlegetett 2-6 ezer Ft, egy karton cigaretta ára. Lehet naponta 3-5 db-bal kevesebbet szívni és már meg is van. és az egészségednek sem árt.."

Jó. És aki nem bagózik, az miről mongyon le?
Egyáltalán: ha az ígérekkel ellentétben nem jobb lett, hanem rosszabb a jövedelme valakinek, akkor az ne háborogjon, hanem mondjon le valamiről (akár cigi, akár kávé, akár más: a könyv is marha drága, a mozijegy, színházjegy is, a jozsón is árulnak rucikat, enni sem kell olyan sokat -úgyis elhízott nemzet vagyunk...-, netezni sem muszáj okvetlenül, mobilteló fenntartása is pénzbe kerül -pld ez is havi 3-5 ezer: csak ezzel szinte behozható a veszteség, hurrá!-, etcetcetc), és aztán örvendezve állapítsa meg: milyen takarékosan, egészségesen, stb élek újabban, köszönhetően gondoskodó kormányunk bölcs intézkedéseinek! Majd invesztáljon egy gyertyába és gyújtsa azt meg szeretett vezérünknek ajánlva. Ennyit csak megérdemel, ha már ennyire szívén viseli a buxánk-egészségünk-egyebünk gondját....
@macamuca: Én sajnálom a Kelet-Moiakat, alacsony keresetüeket is.

De: A világ öszes országában csak a lakosság 5%-a keres jól. Ez nem jó, nem véletlen, de tény.

A Kelet-Moiak meg 10 évvel ezelőtt pont igy le voltak maradva. Szerintem jobban kifizetődik elköltözni, mint elvárni a kormánytól, hogy emelje meg a bérüket. Másszóval jobb tenni, mint nem tenni, bár tudom, hogy ettől nem leszek népszerü...
@Naneee: Rögtön van 20%-nyi éhbéresünk. Papíron. Ugyanis a 4 órásra bejelentettről nem fog kiderülni, hogy mennyinek a felét keresi. Az sem, hogy kap-e a zsebébe, vagy csak annyi jut, amit a borítékba tesznek.
@ursus artos: nem csökkent az óvónők bére. Ilyen nincs.

Igazad van, nem muszáj elhinni. Attól még így van. Attól, hogy azt mondod, ilyen nincs, nos, attól még van ilyen. Meg még ilyenebbek.
Sajnos vagy sem, de egyre többen vannak olyanok, akik a különféle ígéretekkel, pozitív felhangú előrejelzésekkel ellentétben teljesen mást tapasztalnak a saját bőrükön. Amikor bérlapot kézhez kapnak, vásárolnak (ételt, gyógyszert, ruhát, tanszert, könyvet, akármit), ügyintéznek, betegek lesznek, stbstbstb.
Van a szándék, van az ígéret, és van a megvalósult gyakorlat. Részemről kizárólag az utolsó érdekel.....
@macamuca: Az óvónőket is sajnálom, de miért megy óvónőnek, akit érdekel a pénz? Ez itt a kérdés. Vannak markecoló üzletágak, ahol végzettség nélkül és legálisan 1 nap alatt annyit hoznak össze, mint egy óvónő egy hónap alatt. Ezt az érvelést ezért nem tudom értelmezni.
@Bathory: "A Kelet-Moiak meg 10 évvel ezelőtt pont igy le voltak maradva. Szerintem jobban kifizetődik elköltözni, mint elvárni a kormánytól, hogy emelje meg a bérüket. Másszóval jobb tenni, mint nem tenni, bár tudom, hogy ettől nem leszek népszerü..."

Apam mostanaban egy felszamolo cegnek segit be ertekbecslesekkel, ertekesitesekkel, hasonlok. Latot mar par dolgot az eleteben....de hetvegen beszelgettunk, es azt mondta, hogy abba kell hagyja. A nyomor olyan bugyrait latja, az elkeseredettseg oly melysegeit, amit mar nagyon nehezen bir el lelkileg. S nem csak a messzi vegeken....
Egy dolgot kernek csak az emberek, barmerre jar: munkat. Dolgoznanak, de nincs mit.
@Bathory: "Az óvónőket is sajnálom, de miért megy óvónőnek, akit érdekel a pénz? Ez itt a kérdés. Vannak markecoló üzletágak, ahol végzettség nélkül és legálisan 1 nap alatt annyit hoznak össze, mint egy óvónő egy hónap alatt. Ezt az érvelést ezért nem tudom értelmezni."

Azert csak ne menjen mar minden ovono ringyonak...
A lanyodnak is ezt javasolod, ha ezt a hivatast valasztja?
@tomwar: Oké, de akkor nem az a megoldás, hogy fel Pestre, albi?

Pesten bruttó 300 az átlag, ebben az utolsó szakmunkás is benne van. Hatásosabb mint várni újabb 10 évet, hátha lesz munkahely.
@Bathory: tudom, hogy kifizetődőbb, én ugyanis megléptem ezt. És nem bántam meg (csak azt, hogy nem hamarabb tettem...).
DE: ezt akkor sem tekintem megoldásnak. Az ország keleti feléből nem költözhet át mindenki a nyugati felébe-fővárosba. Ad abszurdum: csupa nyugdíjas, de nincs bolt, orvos, rendőr, iskola, óvoda, közműszolgáltatás, stbstb, merthogy minden munkavállaló a nyugati részen próbál(na) elhelyezkedni. Ha viszont maradnak az emberek, ott települnek meg, akkor ott van szükségük a fentebb említett dolgokra, emberekre, akik mindezeket biztosítják, akik ezért bért kapnak: node mennyit?? Ráadásul ha azt választják, hogy maradnak, ott élnek, akkor nekik és gyerekeiknek milyen kilátásaik lesznek-vannak? Ha ők nem is költöznek, akkor majd a gyerkeik? Vagy mi?
Hogy miért is maradt le az országnak az a fele? Mert az "átkosban" a nyitás után a turizmus miatt a nyugati országrészt (mega fővárost, de azt addig is) preferálták, ott épültek utak, lett valamiféle infrastruktúra kiépítve. Keletne meg úgyis a mg. dominált, azoknak jó úgyis, ahogy van, ki a fene megy oda cukorrépa-táblát szemlélni? Aztán a mg. betojt, ipar szinte semmi, a nehézipar szintén betojt: sok alulképzett ember, semmi infrastruktúra, naná, hogy szinte semmi befektetői kedv sem volt. Aki bejött az országba, jellemzően ny.-mo.-on telepedett meg.
Értem én, hogy rugalmasnak kell lennie a munkavállalónak, rugalmas is voltam, de azt a fajta rugalmasságot, ami pld az USA-ban (állítólag) megvan, hogy akár 1-2-3 évente költözik a család a munkahely miatt, nos, ezt én sem tudnám bevállalni. Egy családnál ugyanis kellenek a biztos pontok is, a kiszámíthatóság. És ennek (nálam legalábbis) fontos része a lakókörnyezet és az emberi kapcsolatok. Mármint a személyes kapcsolatok. Nincsenek évente új barátaim (bár könnyen ismerkedem, nyitott vagyok, de a kedves ismerős nem azonos a baráttal), igénylem az emberi szót, amit nem pótolhat sem a chat, sem az e-mail. Node ez én vagyok.
Egyszóval: mindenki nem mehet el. Sem az ország másik felébe, sem külföldre....
@tomwar: A meló legális is meg etikus is. Csak csinálni kell. Egy ismerősöm, kb. 40es nő, havi 8-10000 eurót keres -igen, Magyarországon- egy nki cég(RAYPATH) mikroszálas anyagainak a teritéséért. Talpraesett nő végzettség semmi vagy nem releváns, tud bánni az emberekkel. 3 éve van a cégnél, 5 gyermek anyja. Beosztja az idejét.
@Bathory: "de miért megy óvónőnek, akit érdekel a pénz? "

Bocs, de ekkora hülyeséget! Nem azért megy óvónőnek, mert a pénz érdekli, de óvónőként is pénzből él meg. Ha leegyszerűsítem és sarkítom, amit írtál, akkor azt kapom, hogy azoknál a foglalkozásoknál, ahol nagyon fontos az elhivatottság (óvónő, tanár, orvosok, lelkész, művész, de akár a politikusokat is ide lehetne sorolni: mármint elvileg, hisz ők a nép-nek akarnak jót....), az egyének ne törödjenek azzal, mennyit is keresnek, érjék be azzal, amit kapnak, ne keveselljék, pláne ne háborogjanak: örüljenek, hogy hivatástudatuk áthatja őket...

Eszem megáll ekkora demagógia olvastán, már bocs.
@macamuca: Biztosan van az USA-ban is olyan aki úgy gondolkodik, mint Te. Nincs ezzel baj, az értékeinket magunk válogatjuk meg. Praktikusan itt, barátságok, kiszámithatóság,vagy több pénz.
@Bathory: Jarnak a gyerekei iskolaba, ovodaba?
Mindenki kereskedjen?

Amugy gratulalok a holgynek!
@macamuca: Hát én olyan emberek hivatástudatában hiszek, akik anyagilag függetlenek.

Van jól kereső orvos meg (magán)tanár is, de nem a közszférában. A hivatástudat ott egy nagy kalap alibi. Vagy nem tud, vagy nem akar versenyezni. tudom, ettől nem leszek népszerü, de a közszféra a maradék.
@Bathory: "Hát én olyan emberek hivatástudatában hiszek, akik anyagilag függetlenek. "

Mint a milliardos Gyurcsany es Bajnai? Koszonom a valaszt!

Akkor miert szurkolsz a csoro megelhetesi politikus Orbannak???
@tomwar: Látod ezt nem tudom, csak azt, hogy egy kalap szarnak tartja az iskolarendszert(mélyen tisztelt personnel inkluzive), merthogy az ő boldogulásában sem játszott semmi szerepet(kiv. ált. iskola). Minnél többen kereskednek, annál szolgáltatóibb a társadalom. Az iskolák a mai rendszerben nem szolgáltatnak, vagyis kevés használhatót. Gyakorlati szakemberek, akik érnek valamit a piacon, véletlenül sem mennek iskolák közelébe se, legfeljebb céges trénernek.
@Bathory: mint írtam, mi költöztünk. Albérletbe. Így most van munkaviszonyom, TB-ellátottságom, nyugdíj-jogosultságom (???...) és munkabérem. Utóbbi arra elég, hogy miután kifizettünk mindent (albérlet, rezsi, gyereknek suliba a szükségeseket, kocsi törlesztője, kaja), gyakorlatilag nem marad semmi. Éppencsak megélünk. Tartalék, az nincs. És nem vagyunk fehér hollók: sokan vannak környezetemben, akik a keleti részről jöttek el, itt albérletben élnek, sokaknak a család ottmaradt, hetente-kéthetente hazajárnak. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy azért, mert csak így tudnak valamennyit keresni, amiből ételre is jut. Ha szűkösen, hát szűkösen. De valamennyi van. Ha otthonmarad, akkor van egy pici segély (valameddig), majd 0 ft. jövedelem. Hát eljön, ingázik, gyakorlatilag az élelemért. És ez akkor is így van, ha siralmas. Mert tényleg az...
@tomwar: Mert neki vannak eredményei a kormányzásban, GyFnek meg...neki is...:(
@Bathory: Dehat pont azt mondtad, hogy "Hát én olyan emberek hivatástudatában hiszek, akik anyagilag függetlenek. "

Viktor meg csorikam a fizubol el...

Ma de hagylak mara, megyek csomagolni haza.
(nem, meg nem kulfoldre koltozunk. az picit kesobb lesz)
@macamuca: De akkor most van munkád, előreléptél! Most azért ez sem rossz. Én is vidékiként kerültem fel, és azt tapasztaltam, hogy aki a munkahelyeimen ért vmit, nem pesti volt. Persze ez durva általánositás, de ők abból akarnak megélni, hogy pestiek. Szóval itt van azért lehetőség...
@tomwar: Nem is igen hiszek a politikusok hivatástudatában, amikor a gazd-i vezető posztokon-papiron-sokkal több a pénz....Bár azt mondják a hatalom édesebb a pénznél(ezt nem volt alkalmam tapasztalni). De annyit látok azért, hogy régen csak lopás volt, most meg mintha kormányzás (is) lenne.
@Bathory: mi lesz azokkal, akik nem tudják megfizetni a magántanárt, magánorvost? Vannak nehányan... Merthogy a hivatástudattól áthatott, magánpraxist folytatók pénzért hivatástudattól áthatottak és ezáltal anyagilag függetlenek... Tapasztalatom szerint a ritka forint-elv mentén szerezték anyagi függetlenségüket (sok olcsón elvégzett beavatkozás/adott óra helyett kevesebb, de drágábban mért szolgáltatás).
A valódi hivatástudatot (bármely foglalkozásnál) egy kalap alá venni azzal, hogy élhetetlen, ezért nem meg el a versenyszférába szolgáltatni (=anyagi függetlenséget teremteni): nos, csöppet furcsán látod a dolgokat. Apró példa: egy kutatóorvos tán soha nem látott el beteget, sem magánpraxisban, sem közszolgálatiban, nincs is "vagyona", mint pld egy jólmenő maszek nőorvosnak vagy fogorvosnak, de utóbbiak (is) az ő munkájának az eredményeit használják fel. A kutatóorvos kidolgoz egy eljárást, mondjuk, az égési sérülések kezelésével kapcsolatban: nagyon jó és éljen és hurrá. Alkalmazzák. Szintén bravo. De alkalmazza a plasztikai sebész is, aki hajlandó versenyezni (????, mármint a te felfogásodban) és profitál belőle. Miközben (szintén a te gondolatmenetedet követve) lenézi, élhetetlennek tartja a kuatóorvost, aki nem tudja vagy nem akarja felvenni a versenyt a szolgáltatói piacon....

Furcsa értékrended van, az egyszer biztos...
@macamuca: Hát én vállalkozom, szóval a véleményemet igy vedd. A kutatóorvos azén olvasatomban elméleti szakember, semmilyen szakma nem fizeti meg úgy az elméleti szakembereit, mint akik a pénzt/ügyfelet a céghez hozzák. De miért keresne rosszul egy kutatóorvos, sok kutatást a magánszféra finansziroz.

Ahogy Rockefeller pajtás mondta mindig: Jobb egy üzletre alapozott barátság, mint egy barátságra alapozott üzlet(a VALÓSÁGban nagyon is igy van)
@Bathory: "De akkor most van munkád, előreléptél! Most azért ez sem rossz."

Igen, van munkám. És igen, ez előrelépés az otthoni kínlódáshoz, küszködéshez képest. És igen, nem rossz.
Már amennyiben valódi előrelépésnek számít az, hogy hónapról hónapra van mit enni (na jó, hónap vége kissé szorosabb, de eddig még megoldottuk valahogy). Ahhoz képest tényleg nem rossz, ami otthon lenne: 1 kereset, ez kb 90 ezer ft lenne,csp.-kal együtt: ennyiből kellene megélnünk hármunknak....
A lehetőségekről meg anyit, hogy műszaki, informatikai területen vannak (ez, sajna, nem az én világom, humán beállítottságú lévén, bár az informatikában csöppet elmélyedtem), egyébként pedig kapcsolati tőke kell. Mindenütt. Úgyhogy stagnálok. És nem látok kiutat. Hogy a gyereket merre próbáljam irányítani, arról meg végképp fogalmam sincs: humán érdeklődésű kamaszlány, angoltudással. Mi lesz belőle? Mi legyen? Küldjem területi képviselőnek? Üzletkötőnek? Árufeltöltőnek? Betanított gyári melósnak? Vagy inkább ki a nagyvilágba, ugyanennek, csak több pénzért? Nem tudom. Majd kiderül, ha odakerülünk. De a perspektíva nem túl fényes.... sőt, inkább homályos...
@Bathory: vállakozóként nyilván más tapasztalataid vannak, ez érthető, mint ahogy az is, hogy másként tekintesz dolgokra. Ugyanakkor ne feledd, hogy a valóban jól menő (értem alatta azt, hogy stabil a cég, nem feltétlenül milliomos tulajjal, de biztos és jó megélhetést nyújt, fejlődésre-növekedésre törekszik és meg is lépi ezt) vállalkozók száma csekély, ugyanígy a felsővezetőké is. Vagyis az a réteg, akiknek nincsenek ún. megélhetési problémáik napi szinten. Tudom, a lehetőség adott, elvileg mindenkinek, hogy vállalkozó/felsővezető legyen. De ez a gyakorlatban már csak azért sem működik így, mert egyszerűen nincs szükség annyi felsővezetőre/vállalkozóra. Kellenek vezetettek is, akik nem azt érzik, hogy alapvetően lúzereknek, értékteleneknek tekintik őket, csupán azért, mert nem lett belőlük is vállalkozó/felsővezető. Anno alaptétel volt a "Kenyeret és cirkuszt a népnek!", és működött. Most lassan ott tartunk (és az a siralmas, hogy ez nem túlzás...), hogy nem lesz kenyér, a kapott cirkuszok pedig már soknak bizonyulnak. Amikor a lakosság nagy része szó szerint az élelmiszerre kell, hogy kuporgasson-beosszon, mert egyszerűen enni muszáj: nos, ott nagy baj van és előbb-utóbb még nagyobb baj lesz.
Félreértés essék, nem sajnáltatni akarom magamat vagy mást, meg hát a sajnálkozás semmire sem jó. Ezek tények, mégpedig olyan tények, melyeket lehet figyelmen kívül hagyni, lehet bagatellizálni, túlzásnak nevezni, lehet tanácsokat adni (lehetőségekkel élni kell, keresni kell a lehetőségeket, stbstb: "isteni" álláskeresési tanácsok, tippek olvashatóak a neten is meg a munkaügyi központokban is efféléket lehet hallani...), ezzel együtt ezek a dolgok léteznek, ilyen nagy mértékben léteznek és hatásuk nem csak a pillanatnyi helyzetre van, hanem a későbbiekre is. És mindenre. A népesség létszámára éppúgy, mint az elvándorlásra, a munkamorálra és az általános közmorálra, ezek gyakorlati megnyilvánulásaira (lógás a munkahelyről, fal-táppénzek, önképzés hiánya, stb: sok-sok dolog).
Egyébként "Üzletben nincs barátság!" :)
Nem tudom, ki mondta, de ezzel egyetértek én is.
@macamuca: hiába mondod. Az óvónő fizetése nem csökkenhetett. Bérkompenzációt kapott.
A pótlékok csökkentése, elvétele az más tészta. Az önkori hatáskör.
@ursus artos: munkabér + pótlékok = nettó jövedelem. Ebből él meg, ez annyi, amennyi. Ha növekszik a bér (bérkompenzáció), de csökken a pótlék (ugye, több a bére, ez príma hivatkozási alap, anno öcsémnél is volt, mint fentebb írtam) és e kettő azt eredményezi, hogy kevesebb lesz a nettó jövedelme, akkor bizony csökkent az az összeg, amit a köznyelv fizetésnek nevez. Akkor is csökkenésként emlegeti, ha a konkrét munkabér magasabb lett.
Összességében ugyanis kevesebb pénzből kell megélnie. És végső soron ez a lényeg: mekkora összeget kapok különféle címszavak alatt a munkáltatómtól, amiből aztán megélhetek? Nagyobbat, kisebbet, vagy ugyanannyit?

Lehet azon vitázni, hogy munkabér a neve vagy pótlék, de szerintem ez a végső eredmény (összeg) szempontjából mindegy. Ismét csak öcsém példáját említeném.
@ursus artos: A pótlékok nem csökkentek, hanem az adótörvényből "kiszervezte " a kormány a régi adókedvezményeket.Nem az önkormányzat, hanem a kormány!!!! Ezért csökkent a sógornőm fizetése, aki óvónő.
@Bathory: "Pesten bruttó 300 az átlag, ebben az utolsó szakmunkás is benne van."
Ne mondd! Te egy ilyen szakmunkás vagy, vagy mondták neked, hogy annyit keresnek?
Persze, értem én, hogy "átlag". Így vannak a 120-at sem keresők, meg a nagyot szakítók.
Hányan élvezik az új adózás előnyeit?
2011. március 4., péntek 12:08 InfoRádió

Az adóhatóság friss kimutatása szerint januárban már közel 700 ezer magánszemély vette igénybe a családi kedvezményt, és az állam mintegy 12 milliárd forintot hagyott a családoknál - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-417423
@nu pagagyí:
és még azt mondjuk, hogy hülye a kormány, emg hogy nem tud számolni!

Egyre jobban látnivélem, hogy nem is annyira faszok, éppen csak hazudnak arról, mit és miért tesznek!
@tsunami: Tudod azt, hogy ez nem mindenkinek egy karton cigarettát jelent, hanem kajára kellene. Csak egy síkon tudsz gondolkodni?
Nem mindegy mennyivel visz haza kevesebbet, aki amúgy se keres túl sokat.
süti beállítások módosítása