Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

2010.04.15. 08:00 Fabius

Morvai Dávid csillaga

Címkék: jobbik morvai választás 2010

Szivárvány óvoda, faszpumpás álmok,
pártomra nézek és zsidókat látok?
Őrült rémálom ez? Vagy valóság?
Német lapnak füllentett hiábavalóság?

Mondd! Kérlek mondd, hogy álmodom!
A zsidók nem törhetnek át barikádokon!
Nem mondhattam ilyet a düh hevében,
hisz itthon másról szól az óda, a nép nevében!

Morvai Krisztina megmagyarázta a Jobbik bizonyítványát a welt online német portálnak. A kisebbségek kérdését is vakargatták többek között:

Welt: Pártja harcol a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekért, de a Magyarországon élő kisebbségek félnek a Jobbiktól. Hogy van ez?

Morvai: Erről magukat az embereket kell megkérdezni. Ami a zsidó közösséget illeti, a Jobbiknak is vannak zsidó tagjai.

Hellómi?! Most aztán pisloghatunk, mint ortodox zsidó a faszpumpára: ez mi? Eddig nem arról volt szó, hogy Júdea népe megvesz bennünket kilóra? (ezt a riportban is elmondta, de az ellentmondás nem zavarta kicsit sem) Azért repdesnek itt mindenféle kémrepülőkkel, mert felmérik a földmoratórium lejártával szabad prédává váló parcellákat? Hogy ők a világ urai, nekünk meg ki kell törni a gyarmati sorból? Hogy aki velük van, az ellenünk?

Na, ilyenkor két eset lehet:

1: A Jobbik valóban szövetkezett a zsidókkal, és együtt tartanak a kánaánba.

2: Morvai egyszerűen hazudott.

Hogy melyik rosszabb, azt döntse el mindenki saját ízlése szerint. Én az utóbbi variációt tartom sanszosnak. Szerintem Morvai azt az utat járja, mint Vona Gábor. A szimpatizánsoknak bedörögjük, hogy lebontjuk a ker.tévék székházait, a tévében meg felpuhulunk, mint pálpusztai a spejz ablakban, hogy izé, nem is, majd az ORTT delegált igyekszik figyelni, és majd úgy lesz dádá a csínytevőknek. Morvai is kínosnak érezhette a dolgot, ezért füllentette habozás nélkül ami először eszébe jutott. Az meg ez volt. Vajon komolyan elhitte, hogy ez a kijelentés nem jut haza, és nem kell megmagyaráznia az itthon teli torokból összesküvés elméleteket gyártó, zsinagóga falát firkáló szimpatizánsoknak?

De játszunk el a gondolattal, hogy mindez mégis igaz. Akkor a jövőben számíthatunk a Jobbik lakossági fórumain a zsidóság megjelenésére is?


Ez vó'na ám az igazi radikális változás! Talán még azt is megérjük, hogy megalakul az Ortodox Gárda, az árpádsáv mellett szimbólummá válik a strandkorlátkék-fehér szimbólum is:

Képviselők öltöznek majd hagyományoknak megfelelően, és nem csak a karácsonyt fogják ünnepelni, hanem a hanukát is.

A Magyarok Nyilai mellett megalakul a Wízesthal csoport, akik a bujkáló szimpatizánsokat fogják megszabadítani feleslegessé vált bőrdarabkáktól. Igaz, Morvai elveszti ezzel egyik fő verbális fegyverét, nem lesz több felindulásból elkövetett metélt farkincázás. De egy ilyen retorikai zseni majd talál magának valami más, hasonlóan szemléletes káromkodás módot. Csak Gyurkát sajnálom. Ül szegény a sütőben, a világ meg változik idekint.

Morvai Dávid csillaga világít be a rácson keresztül.

486 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr481922511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kik szavaztak az egyes pártokra? 2010.04.15. 17:21:12

Sokféle találgatás látott napvilágot a választások óta arról, hogy kik szavazhattak az egyes pártokra. Néhányan sorakoztatták az érveket pro és kontra, de a jellemző inkább az, hogy az emberek súlyos egyszerűsítések után kategorizálták, és egyszerűen l...

Trackback: Újabb Kubatov-felvétel 2010.04.15. 16:08:28

Kósa Lajos háromszor is nemet mondott arra, hogy az aktivistáik listázzák az embereket.  A következő hangfelvételen azonban egyértelműen elkérik a nem szimpatizáns nevét, hogy tudják "ki nem adta le nekik".     &...

Trackback: Talán még két pofon sem kell 2010.04.15. 15:22:33

  Virág Árpád részére Kedves Árpád!   Már többször is értekeztem arról, hogy a Jobbik komoly bajban lesz, ha elkezd elitesedni és nem viszi tovább azt a radikális és gyűlölködő hangnemet, amelyet eddig folytatott. Nekem ugyan szen...

Trackback: "A halál ellentéte nem az élet, hanem a művészet." - A Die Stürmer ünnepi beszélgetése Ludwig Lakatos berlini íróval 2010.04.15. 12:38:00

Az örmény holocaust Tolsztoja bevallja, lesújtó véleménye van, és aggódik budapesti nyuláért, Tódorért. Figyelmeztet a balkanizálódásra és a fokozódó örményellenességre, de korunk Goethéje azt üzeni a magyar olvasóknak: az ember nem arra született, hog...

Trackback: A Jobbikban is vannak zsidók 2010.04.15. 12:28:32

tudhattuk meg Morvai Krisztinától. Varánusz képeket is bemutatott ennek bizonyítasaként:               A teljes bejegyzés egy remek verssel együtt itt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Meridian74:

Nekem az tetszett a legjobban, amikor részben vallási témáról szóló film melléktermékeként megjelent Jeruzsálem ostroma. A helyzet úgy állt, hogy 3 évre elegendő élelemmel rendelkeznek a szinte áthatolhatatlan falakon belül ücsörgő zsidók, míg a rómaiaknak nem jutott más, mint a lándzsák hegyének fényesítése, szomorű szűzek kergetése a szomorúfűzek alatt, meg a bor alkoholfokának tesztelése.

Ekkor azonban a falakon belül frakciózó, s a Teremtő egyetlen igazi követőinek magukat beállító csoportok (melyek között korábban terroristák magasrangú vallási vezetőket és gazdag kereskedőket is lemészároltak) egymásnak estek, s ez odáig fajult, hogy felgyújtották egymás élelmiszertartalékait...:D
Ennek következtében az ostromlóknak viszonylag könnyű dolguk volt.

NOOOOOORMÁLIS?!

Szóval a történelem ékes bizonyítékát szolgáltatja annak, hogy bizonyos emberek számára semmi sem szent. Így aztán nem is olyan "rossz ötlet" az a bizonyos 1800 éves kamatokra rúgó kártérítés, melyet az egykori Római Birodalom jelenlegi örököseitől (Olaszország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Németország, Magyarország, Ausztria, Svájc, Anglia, Belgium, Görögország, a volt Jugoszlávia államai, Románia, Bulgária, Törökország, Szíria, Libanon, Észak-Afrika államai, stb) lehetne követelni.:)
@Plumper:

Nem tudom mit akarsz mondani ezzel a Babylon, Egyiptom, stb dumával...
Illetve remélem, hogy nem arra gondoltál amit sejtek...:)
"érdekes módon, valahogy mindig a holokausztnál kötnek ki a zsidógyűlölők, és mindig ők hozzák fel nem pedig mi, zsidók"

Nos, valamit kifelejtettél. A holocaust-tal kapcsolatos indulatok leginkább akkor kerülnek elő, amikor szóba kerül, hogy még 60 év után is a mostan élőknek úgymond kárpótlást kell fizetniük. Sőt mijazhogy? Nagyonis kell, mert újabban már megint elharapódzik a zsidógyülölet. Éppen ezért fizessetek.

Sztem ezt mesterségesen gerjesztik, ha másnem akkor azzal, hogy újabb és újabb sztorikat találnak ki, lásd legutóbb pl a MÁV (és OTP) esete az amerikai holokauszt-túlélőkkel.

Már mindenki rég a helyére tette volna a dolgot, legfeljebb még a palesztinok embertelen koncentrációs táborba zárásakor emelkednének a szemöldökök, de az is olyan kérdés, hogyha meg akarnának egyezni akkor már rég megegyeztek volna az országot, területeket, és a közös életet illetően. (egyébként a "echte" zsidók szegről-végről rokonai a térségben élő araboknak - amúgy mentalitásban is)

Na persze lehet, hogy a palesztinokban nincs megegyezési hajlam (lehet nekem sem lenne ha ott kellene élnem ahová őket zárták be), de az On-the-Spot műsora alapján úgy vélem a zsidók részéről sincs semmiféle megegyezési hajlam.

A zsidók kb 2000 éve elvesztették a hazájukat Hadrianus ráadásul még el is zavarta az addig ott élőket (akiket nem öletett meg), "most" (a II. VH után) erővel visszamentek, mondván az nekik jár és elzavarták az addig ott élőket, a palesztinokat (a palesztinok mennyire tehetők felelőssé a nácik embertelenkedéseivel kapcsolatban?).
És kurvára nem érdekelte őket, hogy éppen ugyanazt csinálták, csinálják , mint velük korábban __mások__. Szóval a zsidók jajjveszékelnek, ha szóba kerül a holokauszt, de amikor izrael állam katonai hadereje fehér foszfort vet be civil területen, vagy kémrepülői repkednek sunyiban itt-ott, akkor meg csak bólogatnak, ez így van rendjén, nincs itt semmi különös.
@Plumper: Részben igazad van, de ne felejtsd el, hogy a zsidók történelmét lassan már kutatni sem szabad, mert az alapból felér az antiszemitizmussal. Emlékezzetek tisztességgel a halottaitokra, mint ahogy mi is emlékezünk a mi halottainkra. Egy gond van, ne vedd rossz néven, de a mi emlékezésünktől nem hangos a világsajtó.Más...ez a "ősi föld kérdés". Ha mi magyarok az ősi földünkre (Nagy Magyarország)-ra hivatkozunk, egyből irredenták, revízionisták vagyunk. Útál minket minden szomszédos ország. Pedig ez nem a bibliai időkre, hanem csak közel száz évre vezethető vissza. És ne haragudj, de a zsidók csakis azért térhettek vissza a "nép ősi földjére" , mert negyven éve az akkori nagyhatalmak lehetővé tették.
@Plumper:

"közöttünk is ugyanúgy vannak önző, buta, öntelt és gonosz emberek, mint minden népben, ezt senki nem tagadja!"

Csakhogy egy észt, vagy egy navajo indián nem fog elmenni izraelbe, hogy felvásároljon cégeket, meg földeket azért, hogy aztán bekerítse, s a régi tulajdonosokat rabszolgamód, éhbérért dolgoztassa. Talán nem véletlen, hogy a téma a rómaiaktól kezdve a spanyolokon keresztül az oroszokig és a 2. világháború sajnálatos eseményeiig folyamatosan visszaköszön a történelemben...:)

S mi van a kiválasztott nép dumával, meg a Talmud tanításaival, melyek szerint egy igazhitű zsidónak kötelessége kizsákmányolni a nem zsidókat?
@kommenter:

Pontosan. S vajon miért kapták meg a nagyhatalmaktól? S azért gondolom némiképp jogosnak tartod ezek után, hogy mindez az ott élőknek - pl. palesztínok - nem tetszik...
Mennyire szánalmas, amikor egy ember pénzben méri a hozzátartozói életét...

Mennyit ér kárpótlás szintjén egy gyermek? Egy anya? Egy aggastyán? Forintosítható az emberi élet? Vagy sékelesíthető??
@Plumper: Így van. Ha rátok fogják hogy kapzsik vagytok, akkor tenni kellene ez ellen, mondjuk azokat a fehérgalléros bünözőket mint Joáv Blum (vagy ki), akik megbuknak és elkapnak, azokon elrettentő példát statuálni.

Ugyanígy kellene tenni a magyar államnak is azokkal akiket külföldön lopáson kapnak, irgalmatlanul megbüntetni, mivel egy nemzet renoméját rombolják.

A romákat mindaddig cigányozni fogják, amig a többségük olyan mentalitással él ahogyan jelenleg is, a magyarokat is, amig többségükben felmerül a gondolat is, mit lehetne elopni egy olyan külföldi boltban, ahol a betérők becsületében megbíznak (az ottani színvonalnak megfelelően jobban megbiznak mint pl nálunk), és a zsidókat addig "kapzsi-mocskos-zsidóknak" fogják titulálni, amig az olyan esetek jellemzőek lesznek , mint pl a "Maffiózók" című sorozatban, ahol az egyik epizódban zsidó szállodatulajdonos(ok) Sopranóékat megbizzák egy tartozás behajtására, majd mikor ez sikerül, nem akarják kifizetni az előre kialkudott árat.
Ezt lehetne sorolni, de még mielőtt valaki azzal jönne, hogy az ember azért inteligens hogy ezeken felülemelkedjen, az vegye figyelembe, hogy a beidegződéseket nem lehet átlépni. EZ pedig a "Pavlovi"-reflex, ami ugyanúgy müködik, mint amikor meglátsz egy citromot. Ha kóstoltad már, akkor össszefut a nyál a szádban és szinte érzed az erős savanyú ízt. De ha átfested kékre vagy pirosra, akkor a reflex elmarad.
@pimpalini: Neeem...ők dollárban kérik és kérik, amíg tehetik, amíg a sok barom állam a MI pénzünkből adja nekik :(((
@kommenter: szerintem a régi területekre való igény ugyanúgy jogos Magyarország esetében. ott, ahol magyarok laktak.
csak a dolog összecsúszik: az antiszemiták a zsidókra kenték Trianon megtörténtét, és mai követőik is ugyanúgy zsidógyűlölők. pedig a kettőnek nem kéne együtt járnia.
62 éve (nem 40 éve) a dolognak végső lökést adott, hogy a zsidókat azért irtották ilyen mértékben, mert akkoriban még mindig nem volt államuk. pedig a cionisták az 1910-es évek óta küzdöttek azért, és kérték a világ uralkodóit, vezetőit, de csak ígéreteket kaptak. Herzl bőven az előtt halt meg 1906-ban, hogy bármiféle eredmény lett volna. nem a holokauszt miatt lett megint Izrael, hanem mert az volt az utolsó csepp a pohárban.

@pimpalini: a régi tulajdonosoktól a zsidók sokszoros áron vásárolták fel az ottaniak által nem vagy alig használt földeket (ez tény, nézz utána!), csak hogy odatelepedhessenek a brit (!) uralom alatt lévő földre, őshazájukba. kellett vissza, amikor látták, hogy megy a zsidóknak. 1948-ban sajnos sok arabot elűztek, de ugyanúgy, 1948-tól kb. 800.000 zsidót űztek el majdnem mindegyik arab országból.
1948-ban, 1967-ben, 1973-ban, aztán a szervezett terrorizmussal csak azon voltak a környező arabok, hogy elpusztítsák Izraelt (sosem rejtették véka alá ebbéli szándékukat! a mai Hamasz, és a Hezbollah sem), de a zsidó állam mindvégig megvédte magát, ahogy ma is.
@kommenter: Ahelyett, hogy a gyermekem iskolájában lenne budipapír a mosdóban,elég nővér a korházainkban.....és sorolhatnám.
@Meridian74:

Az igazság az - történelem - , hogy szemben a fentebb említett magaskultúrákkal, a zsidó mindig is egy barbár nép volt (hogyan lehet ünneppé nyilvánítani egy hét szabad mészárlást?), s csak az egyistenhit tette különbözővé, illetve maradandóvá. Az, hogy megmaradtak, s nem süllyedtek el a történelem mocsarában, összetartásuknak, s ragadozó természetüknek köszönhető. Túlélő népség. Ezt erényként kell a számlájukra írni. De semmivel, tényleg semmivel sem különben az általuk számtalanszor kárhoztatott araboknál, palesztinoknál.
Kérdem én: különb lehet az, aki orvul, a vallási szokásokat nem tisztelve, hátulról lemészáról imádkozó embereket? Ez nem általánosítás. Csupán az általuk számon kért terrorizmus ugyanúgy meg van az ő oldalukon is.

Nem jutna eszembe ilyeneket írni, de Plum némely mondata "elgurította a gyógyszeremet"...:)
@pimpalini: te mi a szart tudsz a kárpótlásról??!! gőzöd nincs az egészről. te is csak ugatsz 3 mondatot, mert többet nem tudsz.
az emberi élet nem fejezhető ki poénzben, de sokkal több kárpótlásként az, hogy megbánják tettieket a bűnösök, és tanulnak a múltból a most élők. sem adatokat, sem tényeket. aztán ha jön egy idióta társaság, mint most ez a csoport amerikai zsidó a MÁV-val kapcsolatban, máris megvan a véres rongy neked.
@pimpalini: de pont az vagy, aki pár rossz példából az egészre általánosít.
Baruch Goldstein teljesen őrült volt, és nincs ember a pár követőjén kívül, aki emberszámba venné.
nem a zsidók kárhoztatják a palesztinokat, hanem fordítva.
+ amikor a holokauszt emléknapján megszólaló szirénák hallatán az arab diákok továbbsétáltak, röhögve...
ezt add össze öcsi.
mi lenne akkor Szálasi Ferenc kapcsán?! vagy Hitler kapcsán a németek felé? általánosítás?
@Plumper:

Tévedsz, ha azt gondolod, hogy Trianonnak bármi köze lenne a zsidókhoz (bár ha te mondod...:)), szerintem az antiszemiták sem ezt kérik számon a zsidókon.
Egyszerűen a gazdasági gyarmatosítást. A kulcspozíciók megszállását. A nép befolyásolására alkalmas értelmiségi, pénzügyi pozíciókban történő felülreprezentáltságot, majd ezek után a vallási, faji alapon történő kirekesztést, összetartást. S mindezt nem Izraelben, hanem pl. az USA-ban, Hollandiában, Magyarországon.
@Plumper: És vajon hogyan, miért jöhet egy olyan csoport, mint az ominózus amerikai társaság?
Amúgy miért nem 40-50 évvel korábban éltek ezzel az igénnyel? Vagy úgy voltak vele, most (akkor) fizessenek ezért meg ezért, majd amikor ez kifogy-elfogy, majd akkor előállunk egy másikkal, egy újabb igénnyel, ami megint kitart egy darabig?!
Vagy hogy van ez?
@Plumper: Akkor a hozzád hasonló értelmes zsidónak nem kéne leállítani a "nemnormális" zsidókat? Az ilyen megmozdulásokkal csak magatoknak ártotok, erősítitek a szélsőségeseket. Válság idején ez különösen veszélyes lehet. Lehet, hogy szélsőjobbos vagyok, de nem hülye. (van jó állásom, rendezett életem...stb. semmi reményvesztett proli feeling) Lenne béke és nem mindig a több tíz évvel ezelőtti dolgokat kellene hallgatni.
@Plumper:

Kárpótlás: ennyi erővel Magyarország kérhetne kárpótlást sok nemzettől, országtól. Sőt. Sok európai állam kérhetne kárpótlást pl. az USA-tól, Oroszországtól.Csak a zsidók megtehetik, mert a pénzvilágon keresztül uralják azokat a kulcspozíciókat, hogy erejük van akaratuk végigvitelére.

S még mielőtt megkérdeznéd, vagy megbélyegeznél, nem vagyok jobbikos, sőt. Idegesít ha sokan zsidóznak. Csak épp meg tudom érteni őket...

Most előkereshetnék olyan linket, amelyben arról van szó, hogy valamelyik dél-budai kerületben működő, tisztán magyar építőipari céget hogyan fojtott meg egy izraeli érdekeltségű cég. Vagy akár ott vannak a vízvagyonnak kapcsolatos nyomozások is. Szóval nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél...
@kommenter:

Nincs olyan, hogy "értelmes zsidó leállítja a harácsoló zsidót"...:)
Kiváncsi lennék, pl. Soros Györgyöt ki állítaná le? Aki csakúgy az euró ellen spekulált pl. az index.hu szerint...:D
Nem kispálya...
@pimpalini: Lassan be sem írni a gondolataimat, mert megfogalmzod és begépeled helyettem :)
pimpalini + kommenter, ti akkora seggfejek vagytok, mint ide Jeruzsalem!

A legroszabb, hogy okosnak es muveltnek tartjatok magatokat, mikozben akkora nagy ordas baromsagokat hordtok ossze felsobbrendusegetek biztos tudataban, hogy jo, hogy nem szakad ratok az internet! Mikor fogjatok fel vegre, hogy nincs olyan hogy A ZSIDOK?! Vannak olyan emberek, magyarok, izraeliek, amerikaiak, akik mellesleg zsido szarmazasuak vagy vallasuak. Es ha ti ugy erzitek, nem tehettek arrol, hogy Szalasi mit muvelt, akkor miert varjatok el, hogy egy magyar zsido honfitarsatok megtepje ruhait mert valami barom Amerikaban beperelte a MAV-ot? (mellesleg Amerikaban mindenki vidaman perel mindenkit, hatha csurran-cseppen valami).

Csak persze ha a zsidok csinaljak azt, amit mindenki mas is, akkor ki kell irtani oket, mert nektek a ZSIDO az egy szinonima mindarra, amit sajat magatokban utaltok!
O.K. Soros Úr ha hazatekintene (neki mi is a haza ? ) akkor a forintot erősítené, nem a maagánvagyonát.
@kommenter:

Nézd. Én alapból mindenkihez pozitívan állok hozzá, s a szélsőjobb sötét utcai munkásait a kettes IQ-jukkal és kopasz fejükkel le tudnám darálni sertéshúsnak. Mivel ez az a "fajta" ember, aki a villamoson arcél alapján azt nézi, ki zsidó és ki nem. S ő persze tudja...

De ettől még elvetem Izrael állam külpolitikáját, s a fentebb részletezett dolgokat, melyekkel azért nem nehéz egy zsidó központú összeesküvés-elméletet össszehozni.

Én nem szeretném utálni a zsidókat... de mindent megtesznek azért, hogy nehéz legyen szeretnem őket.
@altoid:

Nem arról van szó, hogy minden zsidó szép és jó, vagy rosz és haramia. Csak épp néhol tényleg felülreprezentálják magukat, s bizonyos körökbe nehéz beférkőzni, ha nem vagy zsidó. Ennyi. Tetszik, nem tetszik, ez van.
@altoid:

" felsobbrendusegetek biztos tudataban"

Hja igen, én nem érzem magam senkinél sem felsőbbrendűbbnek... Nem úgy, mint ahogy pl. a Talmud hirdeti a zsidókról az Isten kiválasztott népe történetet...
@szita szita péntek: > Akkor egyszerűsítek jó?
> - A holocaust ROSSZ.
> - Ezzel együtt a holocaust NEM ÉRDEKEL.

Mondom, ebbol annyit kene megjegyezni az en szereny velemenyem szerint, hogy rendes emberek adott korulmenyek kozott piszok nagy szemetsegekben hajlandoak kozremukodni. Lasd meg Milgram kiserleteit, amik kozul az aramuteses/szotanulosat spec. pont annak kapcsan tervezte meg es hajtotta vegre, hogy megertse (meg a hatvanas evekben), hogy hogy a feneben lehetett, hogy a nemetek ilyen keszsegesen kozremukodtek egy szisztematikus emberirtasban. Eredetileg Nemetorszagban akarta elvegezni, mivel az volt a feltetelezes, hogy ez valahogy a nemetekhez kapcsolodik, de vegul valamiert Amarikaban keurlt ra sor, es hat ismert az eredmeny. Szoval, megegyszer: a holokauszt az _egy_ modszeres emberirtas, egy tortenelmi esemeny es annyiban kell, hogy erdekeljen, hogy a fentieket tudd. Ennyi. Az ellene valo lazongas, magyarazkodas meg koptatja ezt az erzest, legalabbis szerintem.

A megbekeles utja az is, ha az ember elfogadja, hogy ez volt. Ennyi. Onnantol kezdve nem kell,hogy zavarjon, ha emlegetik, mint ahogy a buzifelvonulas is csak a homofobokat zavarja. Sosem ertettem (egyik esemennyel kapcsolatban sem!), hogy hogy lehet, hogy valaki eszetlen nagy indulattal tudja azt magyarazni, hogy valami nem erdekli. Ha nem erdekel, hat nem erdekel. Ha _zavar_, az egy mas kerdes. De akkor azt kell mondani.

> - A p*csöm tele van azzal, hogy azt sulykolják belém, hogy érdekeljen. Nem fog.

Igen, es? Nem ertem, lasd fent. Hogy sulykoljak beled jobban, mint belem? Miert erzed, hogy sulykoljak? Hol itt az eroszak? Nem inkabb arrol van szo, hogy zavar a tema szemben az allitasoddal, hogy nem erdekel?

> - Úgy érzem, hogy jelenleg a zsidóság legfontosabb öndefiníciója,
> hogy ő a holocaust áldozata. Ja. Én, meg

Ebben viszont feltehetoleg igazad van, ezt spec. tobb temaval foglalkozo cikkben is boncolgattak mar. De ennek nem feltetlenul az az oka, hogy az onmagukat igy definialo zsidok sajnalni akarjak magukat, meg mindenfele szamomra ertelmezhetetlen elonyt probalnanak szerezni, inkabb az, hogy egy nem vallasos nem izraeli zsidonak amugy nem sok minden mas van, amivel azonositani tudna magat. Volt errol egy cikk az indexen, bar mas tema kapcsan (hogy a zsidosag hogy nme lett bejegyzett kisebbseg, hogy hogy lobbiztak ezellen az ortodox vallasi vezetok es miert).

> mindenki más a II. VH-é. És?

Jajj, ugyan - van itt parmilla magyar, aki az elnyomassal definialja magat. Trianon, globalizalt toke, zsidok, barmi. Holott nekik van egy orszaguk itt, egy sajat nyelvuk (az asszimilalt zsidoknak ugye alapvetoen nincs), konyhajuk, szuveren tortenelmuk. Az nem faraszt? Nem idegesit a sulykolasa? Csak mert azt tobbet hallani, lenyegesen tobbet. En azon is csak rohogok, meg neha szomorkodom.

> Már komoly visszatetszést kelt bennem az ez irányú erőlködés. Ezen
> kívüll semmi bajom a zsidósággal, akivel eddig összehozott a jósors
> mind jó fej volt.

Szerintem engedd el ezt is. Az ilyen 'azt mondjak, sulykoljak, akarjak, az az erdekuk' tipusu erveles mindig ot kot ki, hogy valojaban az egyes emberekrol szinte soha nem ezt veszed le.

> A mai közbeszédben a zsidó kifejezés gyakran egyfajta
> analógiája a nemzetközi tőkének. E miatt sem érzem rosszul magam.

Hat ha te nem hasznalod, akkor nem kell. En mondjuk eleg gyakran szovateszem ezt is, meg a ciganyozast is. Mert en a hallgatastol is rendkivul rosszul tudom erezni magam.
@pimpalini: Nagy Talmud-tudos vagy te, azt latom! Melyik jesivaban tanultal? Mert ha esetleg kiderul, hogy nem is olvastad a Talmudot (eredetiben, nem valami naci al-forditasban), akkor bizony kurvara nem er semmit amit horogsz!
@altoid:

S egy szóval sem mondtam, hogy ki kell irtani bárkit is, max. ha jól emlékszem a fasisztákat daráltam volna le konzervnek...

Ez a baj, hogy nem lehet bizonyos dolgokat normálisan megbeszélni. Ez sem csökkenti az antiszemiták számát.
@altoid: Te melyik országból osztod az észt? (nincs ékezetes billnetyűzeted)Szálasi rég megahalt, a mostani generációnak semmi köze nincs az ő tetteihez, mégis a mi adónkból kell kárpótolni az ő áldozatait. Nem kell a ruhát tépni, csak be kellene látni végre, hogy ami elmúlt, az elmúlt. És nem "hetedíziglen" követelni minden országtól a kárpótlást egy olyan generációtól, akinek semmi köze sincs a múlthoz. Vagy ennyi erővel Magyarország is kérhetne kárpótlást azért, hogy a Szuezi-válság miatt cserben hagytak minket a Szovjet megszállás miatt a nagyhatalmak. Negyven évünk ment rá.
@pimpalini: vagy azt, hogyan építkeztek oda a régi zsidó negyedbe. a tőke nem zsidó! és főleg nem lokálpatrióta. én mégsem általánosítok ebből az izraeliekre (nemhogy a zsidókra).
ez a kulcspozícióba való beférkőz...sokszor szemünkre vetik. akiket ismerek, teljesen átlagos zsidók, és nem "kulcs"-osak, ahogy én sem. attól, ha egy területen sok a zsidó, mit bizonyít? azt, hogy tehetségesek, vagy hogy odakönyököltek? a nem zsidók talán nem könyökölnek? a törekedés amúgy sem erényes dolog, de származástól függetlenül nem az!
ami a vallási alapú kirekesztést illeti: a zsidó vallásjog előírja, hogy csak zsidóval házasodhatsz. a keresztények talán szívesen házasodtak zsidókkal? ha elvegyülünk, az a baj, ha magunk között házasodunk, az a baj?! nem értem, kinek milyen hátránya származik abból, ha magunk közt házasodunk. mellesleg a beolvadás mindennél nagyobb csapás, mert elfordulunk Istentől, attól a szövetségtől, amelyet ránk rótt kb. 3500 éve.

@kommenter: Trianon is "több tíz éve" volt. 90 éve. az olyan sok idő? de, én azt mondom, hogy le kell állítanunk a nemnormális zsidókat, mert rossz fényt vetnek ránk. de ez olyan dolog, hogy a jó emberek nem szeretik a rosszat, származástól függetlenül! Hajdú Péter is odaparkol a bmw-jével a rokihelyre, és nem azért fogom utálni, mert zsidó (és mert irigy vagyok, hogy 100-ad annyira sem vagyok egy bmw-hez), hanem mert egy pöffeszkedő barom. ahogy egy nemzsidó is simán lehet az.

@Meridian74: őket kérdezd, hogy van ez. eleve abszurd ez a dolog, de mit tehet róla Weisz néni a hétkerből? vagy én.
@Meridian74: > Sztem ezt mesterségesen gerjesztik, ha másnem akkor
> azzal, hogy újabb és újabb sztorikat találnak ki, lásd legutóbb pl
> a MÁV (és OTP) esete az amerikai holokauszt-túlélőkkel.

A magadfajta hivo gyakorlatilag meggyozhetetlen. Nem erdekel a valosag, az osszefuggesek, nem az alapjan alakitod ki a velemenyedet, hanem az erzelmeidbol formalsz velemenyt, amit aztan megprobalsz racionalizalni. Es ehhez elorangatsz barmilyen baromsagot. Olyat is, ami reges-reg leragott csont. Aztan egy kovetkezo vitaban ujra eloszeded. Mert kizartnak tartom, hogy ezt meg nem kaptad elo es hogy meg nem szedte darabokra senki. A magyar sajtoban (itt az indexen is) szepen megirtak, hogy mekkora baromsag az egesz per. De te meg mindig ezen rugozol. Ugy csinalsz, mintha nem tudnad, hogy amerikaban szinte mindenert pert inditanak (lasd a mikros-macskas urban legendet), azon rohog a fel orszag. Na de most persze hirtelen elfelejted, es nehany szenilis ven hulye, meg par ugyved hirtelen 'a zsidok' lesz. Na ez a kollektiv bunosseg logikaja bazmeg. Ott zakatol az agyadban.

El mondjuk 15 milla zsido a vilagon, szetszorva 6 vagy 7 foldreszen, te meg kb. 100 ember lepese alapjan azt mondod, hogy na jo, mar epp megbocsatottal volna, de akkor ez hirtelen.

Meg hogy 'vessek ki' maguk kozul (ahogy a ciganyok is, nyilvan) a bunozoket. Hat bazmeg majd ha a magyarok kivetettek, akkor kezdj el ezzel foglalkozni. Majd ha ez nem az adocsalok orszaga lesz, akkor szovegelj errol, mert kulonben eleg visszassan hangzik ez. Vagy az is lehet, hogy elfogadod ezt a logikat, es holnaptol azt fogod hajtogatni, hogty a mocskos adocsalo magyarja. A szemet ugyeskedo magyarja.
@pimpalini: bizonyos zsidó körökbe meg úgy nehéz beférkőzni zsidóként, ha csak nem vagy annyira vallásos, mint ők. vannak még fokozatok. én nekik sem lennék zsidó. számomra meg a kirekesztő zsidók nem zsidók, mert nem jó emberek. de neked lehet, hogy azért nem felelnek meg, mert az ő példájukat a többi zsidókra is rávetíted.

@kommenter: a SZU-tól kaptunk is kárpótlást, és fogunk is kapni. Szálasi...nem az idő számít, hogy már nem él! nem a kárpótlás számít (bár összeadod, mennyit raboltak el a zsidóktól?), hanem hogy az emberek mennyit tanultak a múltból?
@Plumper:

"Az ember akinek nem mondjuk ki és nem írjuk le a nevét" teljesen jó példa arra, ami miatt felhoztam a rossz értelmű összetartás és kirekesztés szavakat.
Szóval ő a szalonna arcával, nulla tehetségével, és "pöffeszkedő baromságával" vajon miért került oda, ahova? Bizonyos területeken nem kapsz munkát, nem futhatsz be ha nem vagy zsidó vagy nincsenek zsidó barátaid, rokonaid. Nehogymár ezeket kelljen magyaráznom. S amikor valaki esetleg fújk emiatt (addig el sem jut, hogy a keresztényeket, vagy mittomén a Szabolcs megyeiket preferálja), akkor a "zsidóérzékeny" média, újságírás rögtön kikel magából.
A jobbik lám elérte, hogy teljesen egysíkú lett a gondolkodásotok. Már csak ronda tőkés zsidózni tudtok, semmi cigányozás? Hol maradnak a románok, tótok, rácok? Az oroszokról már ne is beszéljünk?
@pimpalini: István király (stb.) törvényeiben is szerepel a gyilkos (vagy nemzettsége) által fizetendő kártérítés (20 tinó vagy hasoló), "persze" egészen más összeg egz szabad vagy egz szolga megölése után. Adott esetben nagy visszatartó erő tud lenni egy elrettentő összegű kártérítés, és pl. a kiesett kereső által eltartottak számára sem lényegtelen. (Gyerek esetén ugye neki kellene segítenie a szülőket öreg korukban.) A kártérítésen kívül esetleg még a "lex tallionis" (vagy a direkt vérbosszú) jöhet számba, amihez képest a kértérítés igen kifinomult dolog. Életet semmi sem ad vissza, persze...
@Plumper:
"bizonyos zsidó körökbe meg úgy nehéz beférkőzni zsidóként, ha csak nem vagy annyira vallásos, mint ők. vannak még fokozatok. én nekik sem lennék zsidó."

Köszönöm. Nem tudtam pontosan megfogalmazni, de akkor fel is teszem a kérdést. Miért van az, hogy az "annyira vallásos zsidók" kirekesztők még általában a zsidó vallású és/vagy származású emberekkel szemben is? Véleményem szerint itt van az, amiről fentebb próbáltam értekezni. A Talmud tanítása, a vallásba ágyazott kirekesztés, a többi nép "kihasználása". Ezzel nem azt mondom, hogy minden zsidó, de mégis elismerhető, hogy "a zsidók"-ként szajkózott jelenség valahol létezik...
@atleta.hu: Valamit elfelejtesz. Mi itt Itthon vagyunk....leszünk. És kivetjük a fehérgalléros bűnözőinket, mint a macskát szarni. És elvárjuk, hogy a cigány vesse ki a saját bűnözőit és a zsidő is tagadja meg a saját bűnözőit.
@legeslegujabbkor:

Nem kell ehhez a jobbik...:)
Az antiszemitizmus visszatérő motívum, több 1000 éves jelenség.:)
@pimpalini: Ja persze. Mert olyan meg SOHASEM fordult elo Magyarorszagon, hogy egy szalonnakepu, tehetsegtelen senki pozicioba kerult, csak azert mert jo helyen voltak haverjai... Moricz meg a Dohany utcai zsinagogaban irta a Rokonokat, mi?!

Na ezert nem lehet veletek a dolgokat megbeszelni. Mert gondolkodni, mielott frocsogunk, az mar tul magas nektek!
@kommenter:

Hát nem akarok vitázni, de sajnos nem léáttam olyat, hogy néhány markos legény kirázta volna a villájából Kókát, vagy elverte volna "az embert, akinek nevét nem mondjuk ki és nem írjuk le".
Szerencsétlen, nincstelen romákat gyáván, orvul agyonlőni... az persze ment.
@Plumper: De most őszintén.....miért kell a múltban élni??? Ha a múltból élnék, nem néznék előre, mert már rozoga alkesz lennék.
@altoid:

A Rokonok párhuzam teljesen ül. Ettől függetlenül érdekelne, hogy Zola: A pénz c. művében miért jelenik meg Saccard dühös antiszemitizmusa - igaz csak gondolatban - Gundermannal szemben?

Vagy miért van az, hogy bizonyos filmes körökbe egyszerűen belépő a más vallás, vagy származás?

Mert azért vannak tények. S mielőtt rám tukmálnád a fafej népírtó szerepét (egy szóval sem tettem erre utaló megjegyzéseket), azért bizonyos dolgok reneszánsza magyarázatra szorul. Vagy nem?

Az meg nem mentség, hogy Magyarországon az utóbbi X évben bősz kontraszelekció működött.
@kommenter: Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy az elpusztított zsidóktól elrabolt vagyonból - ami a magyar nemzeti vagyonnak egy kétségtelenül számottevő (5 és 15 % között becsülhető) része volt - a mostani generáció szülei/nagyszülei részesültek, vagy közvetlenül, vagy úgy, hogy az államé lett. Ez a vagyon - és kamatai - visszajárnak az elpusztítottak örököseinek, erről külön pontban rendelkezik a párizsi békeszerződés, de még szinte semmit sem kaptak. (Talán 1 ezrelékét kapta egy speciális alapítvány, azt is kárpótlási jegyben...)
@pimpalini: Egy fanatikus szélsőjobbos nem dolgozó, 1-2 gyerekes romákat támadott volna meg, hanem a klasszikus " kannibál cigányok"-fajtát. Ez sima politika volt. Kár, hogy olyanok itták meg a levét, akik nem voltak rá érdemesek.
@Megfigyelo:

Valóban, a közösség kormányozhatósága szempontjából mindenképp ildomos volt akkor egy ilyen törvény. S végső soron igazad van.

De nem hinném, hogy egy kettes IQ-jú fasiszta számára visszatartó erő lenne az, ha a holokauszt kapcsán újabb kártérítést vetnének ki XY-ra, vagy bizonyos országokra.
@pimpalini: Egyetlen teny van. A zsidok is emberek. Olyanok, mint barki mas. Hibaznak, es vannak koztuk rosszak is. Csak a magadfajtak hajlamosak a vilag minden gonoszsagat rank kenni, csak hogy a sajat hibait nehogy be kelljen ismerni. Nezz utana a Bibliaban, mit is jelent valojaban a "bunbak"
@kommenter:

Nézd. Én viccesen annyit szoktam mondani, hogy Magyarországon akkora a tunyaság, a baj, hogy még tisztességes terrorszervezetre sem telik.
Kérdem én. Akik megtehették, miért nem mentek Enyingre a milliomos bűnözőket lelődözni? Főleg a Cozma-gyilkosságot követően?

Vagy az szerinted elégséges magyarázat, hogy a titkosszolgálat átvert mindenkit? Azért voltak közvetett bizonyítékok, melyeket nehéz tagadni. Persze az akkori kormányból még ezt is kinézem, de azért nem fogadom el bizonyíték híján. Szóval nálam még mindig "gyáván lövöldöző fasisztákról" beszélhetünk.

De rendben, legyen igazad.
Viszont ha ennek ellenére is vannak hazánkban olyan keményvonalas csoportok, akik hajlandóak lennének hőzöngés helyett cselekedni is, miért nem tettek igazságot a milliárdos tolvajok háza táján?
@Megfigyelo: Lehet, de én születésemnél fogva nem lehetek készfizető kezese üknagyapám korabeli esemény vagyoni kárpótlására. Kissé végletes példával kérdezem : ha a török hódoltság idején, (de ennyi erővel mondhatnék tatárjárást is) az én X-edik ükapámtól elvették a házát és földjét az éppen aktuális megszállók, akkor én jogosult vagyok Törökországtól, vagy Mongóliától kértérítésre? Többszáz évi kamattal?
@pimpalini: De a fasiszta vezérek IQ-ja egyáltalán nem alacsony, ők aljasak, de nem hülyék. Sőt a híveik sem mind. Érdekük, amit csinálnak. A világnak oda kellene hatni, hogy elrettentse őket - a zsebükön keresztül is.
A gazemberek egy része jobban tartana attól, hogy a szegényházban végzi, mint, hogy a börtönben.
@Megfigyelo:

Ebben is igazad van. A "fejek" mindig hideg, logikusan gondolkodó, aljas manipulátorok.

Csak hát a probléma ott van, hogy adott ugye egy 90-es fiatal demokrácia, majd előkerül egy Szabó Albert nevű provokátor, akinek ütéséből politikai tőkét lehet kovácsolni. Majd később Szabó Albert "fasisztaként" állítólag Izraelben telepedik le...
@pimpalini: biztos nem azért került oda, mert pár embernél felhozta, hogy ő zsidó. megintcsak semmi közöm hozzá, és ha ő rossz ember, akkor nem azért, mert zsidó, hanem mert ilyenek a tulajdonságai.

a Talmud egy 10 kötetes, óhéber nyelvű bibliamagyarázat, és bölcsességek gyűjteménye. vannak benne kirekesztő kitételek, de olyan korból, amikor a zsidók bizalmatlanok voltak a nem zsidókkal szemben. a nem zsidók ugyanis jó esetben is csak kirekesztették őket, sok helyen nem is élhettek, nem foglalkozhattak sok dologgal (a piszkosnak tartott pénzügyek egy részét rájuk bízták), de az erőszakos betérítés, máglyán való megégetés sem volt ritka (pl. inkvizíció). a mai zsidók 90%-ának fogalma sincs a Talmudról, és a vallásosok között is csak a műveltebbek ismerik, de teljesen ők sem.
szóval ki él a Talmud alapján?
(leghíresebb idézet belőle: ha egy embert mentesz meg, egy egész világot mentesz meg)

@kommenter: a múltban nem élni kell, hanem tanulni belőle.
@efhábé: "Ott követed el a logikai hibát, hogy és-kapcsolatot feltételezel a két tagmondat között. Klasszikus Jobbikos gondolkodásmód egyébként:
Ha nem ért egyet a Jobbik céljaival, akkor csakis Izrael érdekeit helyezheti előre."

Szerintem meg te bonyolítod túl, és hibázol. Igenis van kapcsolat, mellérendelő: Jenő szereti a tejbegrízt is meg a palacsintát is (de nem azért szereti a palacsintát, mert szereti a tejbegrízt). Ebből nem következik az, amit állítasz, hogy aki nem szereti a tejbegrízt, az a palacsintát is utálja. Nem, ő mindössze egy harmadik csoport tagja. Aki csak az egyiket szereti. Visszaültetve az eredeti példára: nem jobbikos hazafi.
@kommenter: Hát, pl. ha érvényes papírod van rólam akkor igen. Akár többszáz év után is, miért ne. Spanyolországban jártam egy magánmúzeumban, ahol elmondták, hogy ezt a várat valamikor a XV vagy XVI században a gróf egy adott szerzetesrendnek adta, azzal a feltétellel, hogy ha elmennek, visszaadják. A XX. század második felében megszünt a rend, és a 400 vagy 500 éves papír alapján a gróf utólsó leszármazottjának aktuális örököse simán visszakapta a várat, és műzeumot rendezett be, szép beléptidíjjal.

Az adott esetben ilyen papír a párizsi béke. Még a 90-es években rendelkezett úgy az Alkotmánybíróság, hogy amit mág nem hajtottak belőle végre, azt bizony vlgre kell hajtani.
@pimpalini: Syabó Albert Ausztráliűból jütt, és oda ment vissza,
@altoid:

Persze. Csak hát adódik a továbbgondolása a tézisnek.

1. Ha ugyanolyan emberek, mint mindenki más, akkor lehet róluk összeesküvés-elméleteket kreálni?
2. Lehet őket szidni, mint a németeket, magyarokat, stb, s ezért nem zárnak be ugye?

A zsidózók ott tévednek sajnos, hogy általánosítanak, illetve magukat az embereket (sok esetben hétköznapi) támadják. S nem a jelenséget. A nemzetközi pénzügyi hatalmat (ahol azért akármit is mondasz, a zsidó származású/vallású emberek azért felülreprezentáltak), vagy bizonyos a szolgáltató/kultúrális szférában dolgozó belterjes csoportokat.
@pimpalini: de ők nem azért gazdagok, vagy vannak a médiában nagy számban, mert zsidók!
és mi van, ha valóban tisztességesen szerezték a pénzüket? nem irigylem! ha bűnnel? el kell ítélni, mint bárki mást.
mi van, ha az illető tehetséges, és sokan bírják? nekem talán nem tetszik, de nem azért, mert zsidó.
vagy egy tehetségtelen akárki, de nem azért utálom, mert zsidó.
a nem zsidók sem azért gazdagok, mert nem zsidók.
fekete, de nem bűnöző.
vidéki, de tiszta.
kellemetlen hülyeségek...
@Plumper:

Tudom, hogy semmi közöd hozzá, mint ahogy nekem sem, pedig ugyanazon a nyelven vartyog mint én. Én nem Téged bántalak (hacsak nem vagy nagytőkés...:)), hanem az antiszemitizmus visszatérő "érveit" soroltam fel.
Pl. arra is kiváncsi lennék, miért jelenik meg az antiszemitizmus bizonyos new-york-i afro-amerikai körökben? Mert muzulmánoknál még megértem.
Nem a szokásos pénz sztereotípiának köszönhető mindez?
@kommenter: És azért még nem volt olyan régen, pl. én is valamivel előbb születtem, mint a magyarországi deportálások történtek. És senki sem akar konkrét személyektől semmit, de a "köztöl" joggal. Hogy egy másmilyen példát hozzak fel: Az 1848-as jobbágyfelszabadító "áprilisi törvények" rendelkeztek a magán-füldesúrak kártalanításáról. (Dézsma, robot, stb. mind kiestek, mint jövedelmek.) Ez a kárpótlási jegyre emlékeztető (inkább talán fordítva) értékpapírokkal történt, amelyeket végül az állam, ugyan a XX. század elejéig széthúzva, de kifizetett.
@pimpalini: 2. pont. lehet, de úriember nem teszi.
@Megfigyelo: Ez lehet...de akkor nem volt "demokrácia" , ahol kimondhattam : engem ez miért érdekeljen? Inkább költsenek az adómból a gyermekem iskolájára, mintsem X-edik ükapám bűneire.
@pimpalini: a vallás megint más dolog. ki lehet fordítani dolgokat, és bigottá válni, de a jó embernek nem a vakbuzgóság az ismérve, hanem hogy szívében is jó. és az nem rekeszthet ki senkit.
harmadik dolog, hogy a magyarországi zsidók polgárok, a szó jó értelmében, szerintem. viszont bizalmatlanok azokkal szemben, akiknél zsidóellenességet tapasztalnak. így elragadtathatják magukat túlzásokra is, de sokszor jó a megérzésük ebben.

az izraeliek többsége meg csak békében akar(na) élni, családot alapítani, dolgozni, ahogy bárki más a Földön. a probléma ott szerteágazó, és mindenkinek van igaza - csak az nem mindegy, hogyan akarják megoldani a problémákat.

aki nem hiszi, az ne higgye. én tudom, éltem ott.

részemről ennyi.
@Megfigyelo:

Persze. Van is erről egy mondás.:) De törvényt azért ne hozzunk ellene...:)
@Plumper: Ha az izraeli nép tényleg békében akarna élni, akkor elzavarná azt a harcias, cionista bagázst a kormányból és valami pacifista irányzatot támogatna.
@pimpalini: az antiszemitizmus a zsidókkal szembeni, negatív általánosítás. néhány rosszból az egészre rosszat gondol. az amcsi feketék körében 1967-ig népszerűek voltak a zsidók (az üldözött nép képe), utána sokkal kevésbé, amint Izrael agresszornak kiáltották ki (pedig csak 1920-1948-as jordán megszállás alatt lévő városrészt, Kelet-Jeruzsálemet foglalták vissza, és tették hozzá ahhoz a városhoz, amely mindig is a zsidóké volt, és verte szét négy szomszédos, rá törő arab ország hadseregeit...na mindegy).
A muzulmánok vallásilag elvileg közelebb állnak a zsidókhoz, mint a keresztények, de radikalizálták őket 1948 óta, a korrupt politikusaik viharaiban. Nem mellékesen évszázados emberjogi és felfogásbéli lemaradásban vannak a nyugathoz képest.
@Plumper:

Ez végsősoron egy jó zárása a témának.

A félelemből származtatható bizalmatlanságot meg tudom érteni.

Csak próbáltam felvázolni néhány tipikus antiszemita gondolatot, mert azért most viszonylag sok emberben benn vannak ezek. Főleg amikor az újságban, tévében olvas, hall ügyekről.
Ráadásul a történelemben azért a zsidókkal kapcsolatos sztereotípiák azért az európai ember által lakott világban tértől és időtől függetlenül rendszeresen megjelentek/megjelennek.

S szerintem ezen a téren a jelenlegi magyarországi helyzetről azért vastagon tehet a buta szoclib politika is, amely közvetve ugyan, de erősítette az emberekben az antiszemitizmust. Nyilván a jobbik a fő ludas ebben, de ők idővel úgyis magukra omlanak. _S ha nem kapnak annyi negatív reklámot, talán nem is jutnak el annyi helyre.
@kommenter: a cionizmus nem a háborúról szól, nem is azt jelenti. hanem arról, hogy a zsidó nép visszatér ősei földjére, mert máshol nem lehet nyugodalma.
a pacifizmus ott egyelőre nem működik, bár Egyiptommal és Jordániával már békében él. a többi arabot meg a korrupt és hataloméhes vezetőik pénzelik és tüzelik.
amikor 4 év alatt kb. 7000 rakétát lőnek ki Izraelre (Hamasz), vagy lövik az északi részét (2006-ig a Hezbollah), ott a pacifizmussal ki lehet törölni a seggünket. meg akkor is, amikor állami szinten megy Izrael terrorizálása (Arafat), vagy manapság (Irán, Szíria).
@Plumper:

Nézd. Én elhiszem neked ezeket a dolgokat. Kivéve a Jeruzsálem témát, mert azért ennyi erővel akkor a miénk az Ural...:)

Szóval azért mindig elő jönnek kényes dolgok. S csak arra céloztam, hogy az antiszemitizmus gyökerei sem véletlenek.

Ezt például megmagyarázhatnád. Mert okés, hogy mindig kellett egy bűnbak, de miért alakult ki a zsidókról az a sok sztereotípia, melyíek azért nem a XX. században keletkeztek.

Én elhiszem, hogy békében akartak élni, de azért a pénz, a kereskedelem miatt valahogy az emberekben (nem zsidókban) mindig voltak fenntartások.

S most nem a saját véleményem tolmácsolom, csak a téma gyökereiről érdeklődöm.
@Plumper:

Hát igen. Ráadásul az egész háborús játszma valahol politikai érdek is bizonyos nagyhatalmak korrupt vezetőinél. Mint ahogy ez a szál végigkísérte az arab-izraeli háborúkat 4 évtizeden keresztül.

Én sajnos szkeptikus vagyok a közel-keleti helyzettel kapcsolatban. Nem látom megoldhatónak. Aki megoldotta volna, azt lelőtték...
Majd ha mi magyarok 90 (nem 2000) év után visszakapjuk Erdélyt, mi is csak nyugodt, békés családi életet akarunk majd ott élni.
@altoid: ezzel csak az a baj, hogy megjelent pár fordítás a Talmudról, de hivatalosan az illetékesek nem kezdték tételről tételre cáfolni azt, pl a saját fordításukkal.
Helyette ködös félremagyarázkodások születtek, kerülve a témát leginkább.
@Megfigyelo: Én erről azért szívesen megnéznék egy tételes kimutatást és elszámolást is...
@kommenter: nem kell ehhez olyan messzire menni. 1948-49 szabadságharc során az államunk nyerésre állt, egészen addig amíg az oroszok be nem avatkoztak. Ennek személyi felelőse is van az oroszoknál, pontosan lehet tudni ki adta ki a parancsot az orosz hadseregnek, hogy avatkozzon be egy vele hadban nem álló független országban (amivel egyébként kprábban jó viszonya volt) egy harmadik fél megsegítése érdekében. Nos ennek a személynek vagy személyeknek voltak vannak leszármazottjai, ők most akkor kárpótolhatják magyarországot, ugyanis akkor nem lett volna se Trianon, se I. VH (vagy másnak kellett volna kirobbantania), nyilván akad vagyonosak is köztük. Vagy ha nem, mint orosz állampolgárok értük az orosz állam felel.
Mellesleg ennek okán megöltek 13 aradi vértanút, sokan emigrációra kényszerültek, és a holokauszt során sem az számít hogy 100ezer vagy 6 millió embert öltek meg, hanem az hogy egynek is meg kellett halnia.

Szóval analóg módon lehetne vergődni ezen a témán, de szvsz igaztalanul.
@Megfigyelo: a trianoni szerződésben meg a páriszi békeszerződésben az is benne van hogy az utódállamok amikhez csatolva lettek a részek, azokban nem üldözhetik a pl a magyar kisebbséget... pontosan ne tudom hogyan van megfogalmazva a szöveg, de gyakorlatilag szerződésszegést követettek el mind csehszlovákiában, mind romániában, szerbekről ne is beszéljünk... nem mellesleg akkor amikor csehszlovákia megszünt a mostani szlovákia teljes területének vissza kellett volna kerülnie magyarországhoz. Az ukránok meg önként adták volna vissza, vajon miért nem vettük vissza? Ki volt a döntéshozó, és milyen megfontolásból hozta azt a döntést amit hozott? Nyilván az osztrákok nem adták volna, a románok se, a szervbeknéál meg ugyanaz a helyzet, jugoszlávia megszünt létezni, vajdaságnak vissza kellett volna kerülnie az anyaországhoz.
@pimpalini: "...de miért alakult ki a zsidókról az a sok sztereotípia, melyíek azért nem a XX. században keletkeztek."

Ezzel kapcsolatban van egy videó, ami ugyan nem ezzel a témával foglakozik, de közvetett módon választ ad - vagyis inkább háttérinfót ad. Az a címe: "Pénz, mint adósság". Szvsz ezt egy zsidó közgázos srác vayg tanár készíthette, és eléggé értelmesen magyaráz el mindent, ami a mai világban a pénzzel kapcsolatos, sőt az egész kialakulásának történetét is elmondja.

A neten több megtalálható, a google keresővel.
@kisa: Persze, mert aki dolgozik, az mind adót csal? Mégha azt mondtad volna, hogy aki már átment a piroson, az bűnöző, akkor esetleg egyetértenék az arányokkal (persze csak azzal).
@szita szita péntek: Nekem nem tűnt ez vitának. Szerintem erről csak beszélgettünk, különböző nézőpontokból megvilágítva a dolgot.
Te azt mondtad, történelem már, én meg azt, hogy ez jónéhány embernek máig élő valóság, hiszen átélték, befolyásolta egész későbbi életüket, sorsukat.
Érdekes kérdések ezek, nem gondolom, hogy probléma lenne akár a távoli, akár a közeli múltról való beszélgetés.
@kommenter: Ugyanmár. Ahhoz, hogy valakit elítéljenek a holokauszt tagadása miatt, ahhoz a holokausztot kell tagadnia. Nem a tudjukkik kajmánmeséit, nem a '44-es sajnálatos eseményeket, hanem konkrétan a holokausztot. Ebből következik, hogy Izraelt nyugodtan lehet bírálni. Mondjuk nem ártana ott sem legalább a tényszerűségnek a látszatát fenntartani. Ostobaság ugyanis ott népirtásról beszélni, ahol nagyságrendekkel több áldozat hal meg közúti balesetben. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lennének palesztin áldozatai a konfliktusnak, csak azt, hogy a népirtás egy meglehetősen pontosan leírható történés és ebben az esetben nem áll meg. Ugyanígy lehetne sorolni és cáfolni még rengeteg toposzt, de inkább nem kezdenék bele, mert annyira polarizált a vita, hogy óhatatlanul átcsúszna vagdalkozásba és minden felet olyan pozícióba kényszerítene, ahonnan csak sarkos állítások fogalmazhatóak meg és arról szólna a vita, hogy volt-nem volt, igaz, nem igaz, mindenféle árnyalás nélkül. Ez meg nem jó, mert épp az árnyalatok segítik a jobb megértést. Csak a fenti példánál maradva, ha arról beszélünk, hogy most akkor palesztin holokauszt, akkor nyilván azt kell mondani, hogy nem, amire más azt mondja, hogy de és a végére oda jutunk, hogy egyetlen szó sem esik arról, mit gondolok pl. én az áldozatokról, csak arról lesz szó, hogy védem Izraelt, tehát cionista vagyok, mi a francot keresek itt, húzzak Tel-Avivba és különben is szegény palesztinok, mert a palesztin holokauszt. Pedig ehelyett lehetne arról is beszélgetni, hogy szegény palesztin áldozatok, de ez nem népirtás. Nem azért, mert a holokauszt valami kizárólag zsidóknak fenntartott dolog lenne, hiszen a holokauszt mára az etnikai alapú népirtás szinonimája lett és nem kérdéses, hogy nyugodtan alkalmazható akár az örményekre, akár a hutu-tuszi konfliktusra, darfúrra és még lehetne hosszan sorolni.
No de vissza az eredeti témára, a törvényre.
Szóval, egyrészt, nem áll meg az az állításod, hogy ez befolyásolná bármilyen módon az Izrael-kritikát, másrészt ez a törvény végrehajthatatlan. El tudod képzelni, hogy lesz olyan bíró, aki kioszt 3 év börtönt holokauszttagadásért, mikor néhány órával előtte 2 év felfüggesztettre ítélt valakit gondatlan emberölésért? Aránytalan a törvény és ezáltal végrehajthatatlan.
A jeruzsálemi kormány meg pont leszarja, hogy van-e nálunk ilyen törvény vagy sem. Amíg nem volt, addig is kiváló volt a kapcsolatuk minden éppen regnáló magyar kormánnyal. Amíg az állampolgáraik biztonságban vannak nálunk, amíg a befektetéseik biztonságban vannak és amíg nem kell légihidat szervezniük a magyar zsidóság kimentésére, leszarják, hogy van-e ilyen törvény.
Ausztriában pl. jó régóta van ilyen törvény, mégis megromlott a kapcsolatuk, amikor az ÖFP kormányra került. Az USA-ban nincs ilyen törvény, mégis kiválóak a kapcsolatok.
Ez a törvény semmi másról nem szólt, mint arról, hogy az mszp nem sokkal választások előtt bizonyíthassa, hogy mennyire antifa, mennyire demokratikus és européer párt, ellentétben a fidesszel, akik nem szavazták meg. Belpolitika volt, tisztán.
@kommenter: Ez mítosz, mármint a feltétlen nemzeti, faji, vallási összetartás. Egyszerűen nem létezik. Csak nézd meg a cirkuszt, ami Izraelben pl. vallási kérdésekben folyik a rabbinátus és egyéb vallási irányzatok között.
Nem fogadják el egymás betérítéseit, nem fogadják el még egymás kósersági igazolásait sem.
A diaszpórában valóban érzékelhető bizonyos összetartás kifelé, pláne, amikor támadás éri a zsidóságot (nem feltétlenül fizikai), de ugyanilyen összetartást tapasztalhatsz bármelyik kisebbségben, pl. a romániai vagy szlovákiai magyaroknál. Ha támadás éri őket, félre tudják tenni arra az időre a belső ellentéteiket.
@GEBO: Tegyük fel, hogy én egy rasszista állat vagyok, mocskolok mindenkit, aki nem az én rasszomhoz tartozik! Aztán amikor befejeztem utálkodásomat, akkor a végén úgy köszönök el, hogy "Éljen a Jobbik, szebb jövőt!", mert a Jobbik programja átfedést ad a saját elképzelésemmel (de legalábbis én ezt gondolom).
Ebben ez esetben józan, nem általánosító ember (a rasszista pont általánosít) gondolhatja azt, hogy a Jobbik rasszista?
Nem az lenne logikus, hogy egy rasszista ember nem csak egy zsidót utál, de mondjuk egy arabot is?
(Azért valljuk be, egy zsidó ember kinézetre csak jobban hasonlít egy magyarra, mint egy arab!)
Mielőtt még esetleg valaki az én véleményem alapján vonna le következtetéseket a Jobbik beállítottságáról, kijelentem, hogy nem a Jobbikra szavaztam, de figyelem őket és szeretek magam meggyőződni a dolgok valóságtartalmáról. (Ha már Mesterházy is lefasiztázta őket.)
@Meridian74: "hanem csupán az _idegen hatalmi befolyásról szólóan_, ami izrael - mint állam - és annak gazdasági szereplői révén jelentkezik nálunk, méghozzá az itt élőket leginkább hátrányosan érintően."

Esetleg tudnád ezt konkretizálni? Pontosan milyen hátrányok érik a magyarokat izraeli gazdasági szereplői révén?
Félre ne értsd, hátrányok vannak, ebben nem vitatkozunk, pl. a hipermarketek gyakorlata hátrányos a magyar vállalkozókra, főleg a tesco jelenlegi gyakorlata, miszerint a logisztikát Szlovákiából irányítják és főként szlovák beszállítók termékeit terítik az egész régióban (kétségkívül logikus lépés ez a tesco szempontjából, a méretgazdaságosság nagy úr, de egyértelműen hátrányos nálunk). Méretéből fakadóan azonban ugyanilyen izraeli hatást nem tudsz kimutatni. Nagyobb izraeli beruházás nálunk pl. a debreceni gyógyszergyár felvásárlása, de ez a felvásárlás nem olyan volt, mint pl. a cukoripar felvásárlása. Nem zárt be a gyár, termel tovább.
Ezen kívül csak kisebb beruházások vannak, amik nem befolyásolják a magyarokat.
Kering egy lista széljobb körökben, amin sok izraeli cég van rajta, de a többségről még nem is hallottál, annyira jelentéktelenek.
Meg vannak a listán konkrét baromságok is, pl. szerepel rajta a tesco, ami nem izraeli érdekeltség. Szerepel rajta az aviva biztosító, ami szintén vicc, pusztán a neve miatt került fel a listára, holott az égvilágon semmi köze Izraelhez. Életbiztosító cég, amelyik brit biztosítóból nőtte ki magát és ahogy terjeszkedett Európában, olyan nevet kellett találnia, amit sokfelé használhat. ÉLETbiztosító, és hát lepődjünk meg, mit is jelent a viva szó.
Ami még jelentős, az az ingatlanberuházás nálunk, a lakóingatlanok területén sok az izraeli befektető, de ez sem káros a magyarokra, az épületek itt maradnak, magyar tulajdonban.
Persze meggyőzhető vagyok, ha konkrétan igazolni tudod az izraeli gazdasági szereplők miatt keletkező hátrányokat.
@kommenter: Ja, nyilván azért beszélünk többet Mo.-n a holokausztról, mert a zsidók kapzsi nép.
Még véletlenül sem azért, mert nem él nálunk sok kambodzsai, még véletlenül sem azért, mert nem nálunk öltek meg 15 millió oroszt, nem azért, mert még hallomásból sem ismerünk hutukat meg tuszikat. Nem, nem az az ok, hogy a zsidó holokauszt túlélői itt élnek közöttünk és itt történt meg velük, ami megtörtént.
Nem, nyilván a kapzsiság az oka.
Mondjuk tegyük hozzá, hogy Kambodzsában meg a zsidó holokausztról nem esik szó, ellenben Pol Pot népirtásával.
@wnmaestro: Igen, anyai ágon öröklődik, ez így van:

Anyai ágon debreceni, illetve hajdúsámsoni vagyok, azon a környéken szolgált görög katolikus papként a nagypapám. Édesanyám "topmodell", manöken volt harminc éven át.

www.morvaikrisztina.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=43&Itemid=81&lang=hu

Ő már csak tudja, nem?
@pimpalini: "S mi van a kiválasztott nép dumával,"

Nincs kiválasztott nép duma, választott nép duma van. A zsidók Isten istenszolgálatra választott népe. Arra lettek választva, hogy szolgálják Istent és megtartsák törvényeit.

" meg a Talmud tanításaival, melyek szerint egy igazhitű zsidónak kötelessége kizsákmányolni a nem zsidókat?"

Kötelessége kizsákmányolni? Esetleg ehhez egy konkrét locus, hol szerepel ez a kötelezettség a Talmudban?
@pimpalini: Ünneppé nyilvánítani egy hét szabad mészárlást?
Csak nem a Purimra gondolsz, ahol a zsidók azt ünneplik, hogy megmenekültek? Arra a Purimra, ahol csak fél Halelt (hálaadó imádság mondanak), nem teljeset, éppen azért, mert ennek a megmenekülésnek nagyon nagy ára volt?
Annyira szép, amikor félinformációk alapján próbálsz hangulatot kelteni.
@kommenter: És mégis konkrétan hogyan gondolod ezt a leállítást? El kéne szaladnom venni egy repjegyet, elrepülni az USA-ba meg Izraelbe és meggyőzni őket, hogy szimplán f@szság, amit csinálnak? Netán odarepülni és megrugdosni őket?
Avagy elég, ha a magyar zsidók jelenlegi képviselete kifejti, hogy f@szság, amit csinálnak?

mazsihisz.hu/-nem-indithato-per-erkolcsi-ertelemben-a-mav-ellen--2656.html
@Plumper: "ami a vallási alapú kirekesztést illeti: a zsidó vallásjog előírja, hogy csak zsidóval házasodhatsz. a keresztények talán szívesen házasodtak zsidókkal?"

Egyrészt igen, a keresztények szívesen házasodtak zsidókkal, a zsidók meg keresztényekkel, másrészt ez az egész kérdés értelmezhetetlen volt igazából, amíg meg nem teremtették a polgári házasságkötés intézményét.
Amíg csak egyházi esküvő létezett, és amíg meg nem állapodtak egymással a különböző keresztény felekezetek, hogy elfogadják egymás kereszteléseit, addig még két különböző keresztény egyházhoz tartozó ember sem köthetett házasságot.

Az első megállapításomra, miszerint szívesen házasodtak egymással, itt van némi forrás:

Szent László Király Dekrétomainak Első Könyve

10. Fejezet a zsidókról, ha keresztyén asszonyt vesznek társul magokhoz

Ha zsidó keresztyén asszonyt veszen társul magához, vagy valamely keresztyén személyt szolgaságban tart az ő házánál, vegyék el tőle és adják vissza annak szabadságát; a ki pedig eladta volt, attól az árát vegyék el és legyen az a püspökök jövedelme.

www.1000ev.hu/index.php?a=3¶m=324
@pimpalini: Vallásba ágyazott kirekesztés. Konkrét locus?

Hülyeséget beszélsz, nettó.

Az ultraortodox zsidók értelmezik a vallást bizonyos módon. Természetesen kizárólagos módon, egyetemesnek mondva értelmezésüket (egyetemes más szóval, katolikus). Aki másképp értelmezi azt, az rosszul értelmezi, tehát istentagadó (más szóval eretnek). Az eretneket vagy meg lehet égetni, vagy ki lehet közösíteni. Ez utóbbit teszik az ortodoxok. Kiközösítik és nem tekintik zsidónak.
Ha sok lenne az ortodox és kevés az eretnek, akkor a kiközösítés kiközösítés lenne, így viszont, hogy sokkal kevesebb az ortodox, mint az "eretnek", úgy tűnik az ő kiközösítésük, mintha ők zárnának össze másokkal szemben. Holott nem ők nem összezárnak, egyszerűen csak istentagadónak gondolják a többieket és istentagadókkal ők nem közösködnek.
@pimpalini: "az embert, akinek nevét nem mondjuk ki és nem írjuk le".

Áruljátok már el, kiről van szó, érdekel.
@pimpalini: Milyen bizonyos filmes körökre gondolsz?
Hollywoodra pl. Tarantinoval, Coppolával, Mel Gibsonnal? Soroljam még?
@Plumper: Ajjaj, a Talmud nem óhéberül íródott. Vannak benne bibliai idézetek, ezeket bibliai héber nyelven írták. Van benne misna, amit a misnai héberként nevezett nyelvváltozatban írtak. Van benne rengeteg arámi, tekintve, hogy az volt anyanyelv a talmud keletkezésének párszáz éve alatt. Aztán ott vannak benne a toszafot nevű kommentárok, pl. Rasié, aki egészen más hébert beszélt az isz. XI. században, mint pl. a misna nyelve.
A 10 kötet nem tudom, hogy jön össze. A Talmud 6 rendből áll, a 6 rend pedig 63 traktátusból.
@joszip: Olvasd vissza, mit írtál. Teljesen egyértelmű volt, hogy logikai ÉS kapcsolat volt a két tagmondatod között.
@kommenter: Nem X-edik ükapád bűneire fizetnek, hanem az elvett javakat szolgáltatják vissza.
Pont úgy, ahogy az egyházak is örökjáradékot kapnak az államosított vagyonuk után.
Nem azért kapnak állami pénzt, mert adóból kell eltartanunk a léhűtő papokat, lelkészeket, rabbikat, hanem azért, mert elvették az egyházi tulajdonokat. Földeket, épületeket, amikből ezek az egyházak bevételt szereztek annakidején. Jónéhány ingatlant visszakaptak, de még több van, amit nem.
Csak a példa kedvéért, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola épülete egykor a zsidó vakok intézete volt. Az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma egykor a zsidó fiúgimnázium volt. Az amerikai úti idegsebészet a zsidó szeretetkórház volt.
Ugyanilyen felsorolást lehetne tenni katolikus, református, evangélikus stb-stb. egyházakkal kapcsolatban is.
@pimpalini: "Ráadásul a történelemben azért a zsidókkal kapcsolatos sztereotípiák azért az európai ember által lakott világban tértől és időtől függetlenül rendszeresen megjelentek/megjelennek."

És nem furcsa, hogy bár zsidók éltek sokfelé máshol is, ezek a sztereotípiák csak az európai ember által lakott világban jelentek meg?
Ennek azért kell legyen vmilyen oka.
Mondjuk nézzük meg, hogy mi az, ami a fehér emberek kultúrájában közös, de nincs meg egyéb olyan helyeken, ahol zsidók éltek?
Egy ilyen közös pont van, a kereszténység.
És a kereszténység viszonya a zsidósághoz mindig is érdekes volt. Egyrészt ugye azt mondja a kereszténység, hogy ők az igazi, új izrael, miközben a zsidók is azt állítják, hogy ők az igazi izrael, tehát itt van egy hitbeli ellentét. Másrészt a kereszténységnek nagyon jól jött a szétszóratásban élő zsidóság. Mindenhol, ahol keresztények éltek, éltek zsidók is, kis számban, afféle skanzenként. Lehetett mutogatni őket, mint a bűnös népet, akik megölték a megváltót és ezért szenvedés az osztályrészük és jó dolog nekik szenvedést okozni.

Ez a hozzáállás annyira mélyen belegyökerezett a kereszténységbe, a II. vatikáni zsinat döntése ellenére is, hogy pl. velem is előfordult a '90-es évek elején, hogy vonaton utaztam magyarul beszélő izraeli nővel, akitől a teljesen nyílt, kedves, érdeklődő utastársak a beszélgetés során megkérdezték, nem támadóan, teljesen kedvesen, normálisan, hogy ugyan mesélje már el, "miért ölték meg maguk a megváltót?"
@Plumper: Hát azért ez a mindig a zsidóké volt egy csöppet túlzás :)
Nem kell mást tenni, csak elmenni az óvárosba és megnézni az ásatásoknál kirakott ismertető táblákat :)
Jeruzsálem isz. 70 után már nem volt a zsidóké. Először a rómaiaké volt, aztán a bizánciaké, aztán jöttek az arabok, keresztesek, megint arabok, törökök, britek és csak aztán a zsidók.
A keresztes hódításig valóban volt jelentős zsidó lakossága Jeruzsálemnek, utána viszont már csak maroknyi.
@Meridian74: Ki számít neked illetékesnek?
A talmud teljes szövege hozzáférhető angolul, németül, spanyolul, franciául.
Magyarul valóban nem. Van annak is oka, de előre szólok, hogy nem fogod szeretni az okot.
Annakidején az Izraelita Magyar Irodalmi Társulat nekilátott a Biblia lefordításának. Ezzel a munkával végeztek is, ma is kapható az IMIT-Biblia, ami a legszöveghűbb fordítása a Bibliának, akit érdekel a biblia mélyebben, érdemes belenéznie ebbe a fordításba is.
Aztán nekiálltak a Talmud lefordításának is, ami már csak terjedelménél fogva is jóval nagyobb falat, mint a Biblia, de közbejöttek bizonyos sajnálatos események a II.VH-ban, minek következtében nem csak a fordítás ment füstbe, de a fordítók is. Meg a potenciális olvasóközönség túlnyomó többsége is. Úgyhogy előállt az a helyzet, hogy nem maradt sem fordító, sem olyan, aki olvasná, úgyhogy a teljes magyar talmud már csak álom marad. De ez komolyabb problémát nem okoz, hiszen egy művelt ember számára nem okozhat gondot elolvasni a Talmudot angolul, németül, franciául vagy spanyolul.
@efhábé: Meg néztem a belinkelt cikket. Az szép, hogy a helyi zsidó közösség vezetője nem akarja a saját országa egyik nagy cégét tönkretenni, ehhez nincs is hozzáfűznivalóm. (Bár már tönkre van anélkül is.)
A gondom nekem az, hogy az akkori állam és társadalom bűneit a mostani állammal és társadalommal fizettetik meg. Értem én, hogy még Jézus is a mi bűneink miatt szenvedett annyit, na de miért kell a saját déd- meg nagyapáink esetleges bűnei miatt minket büntetni, mert az áldozatok örökösei még most is szenvednek? (Ezt most nem a MÁV elleni perre értem, hanem a többire, ami a cikkben benne van.) Nekünk lehet szenvedni, akik úgyanúgy nem tehetünk semmiről, mint ők? (Mert azért Magyarország nem zsebből csenget ki még 1 milliárd Ft-ot sem, itt pedig nem annyiról van szó.)
@lxrose: Nem arról van szó, hogy nem akarja. Azt mondta, erkölcsileg nem perelhető. Más a két kategória, szerintem.
Ha figyelmesen elolvasod, amit mond, szót sem ejt a bűnök megfizettetéséről. A párizsi szerződésre hivatkozik, ami szerint az elvett javakat vissza kell juttatni, ha pedig az nem lehetséges (nem azonosítható a tulaj vagy nincs örökös), akkor a zsidó közösség revitalizálására kell fordítani.
Ezekről a javakról beszélt Feldmájer, nem bűnök társadalom általi megfizettetéséről.
@efhábé: "A magyarországi zsidóság túlnyomó részének meggyilkolásáért, vagyonuk elkobzásáért ugyanis az akkori magyar társadalom túlnyomó része felelős, ezért a felelősséget pedig a magyar államnak kell viselnie - fogalmazott Feldmájer Péter."

És a mai magyar állam/társadalom erköcsileg perelhető?
süti beállítások módosítása