Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Ha volna egy kevés remény, a lelketek megmenteném, ti drága-drága szentek, kik ültök otthon tétov... (2024.04.26. 13:07) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.03.11. 08:00 Fabius

A külföldre csábító saját retyó

Címkék: egészségügy rezidensképzés

Szögezzük le az elején: a magyar egészségügy úgy szar, ahogy van.
Áldatlan állapotok, elégtelen ellátás, alulfizetett személyzet, és sorolhatnánk hosszan, mi mindenen kellene változtatni. De engedtessék meg nekünk adófizetőknek, hogy elsősorban ne az orvosokat és a rezidenseket sajnáljuk.

Ismét tiltakozó akciót tervez a Magyar Rezidens Szövetség, az Egészségügyi minisztérium orvosokat röghöz kötő rendelete ellen. Ami lefordítva annyit tesz, akit 9 évig taníttatott az állam, az legalább ennyi időt töltsön a hazai egészségügyben, mielőtt külföldön igyekezne sütögetni tovább a pecsenyéjét.

Ezzel tökéletesen egyet tudok érteni. Egy rezidens képzése 6 millió adóforintba kerül. Szerintem nem járja, hogy mi fizetünk, ők meg osztrák sebet varnak, angol fogat húznak, stb. Tudom, hogy ez eddig így ment, de éppen ideje, hogy ezentúl másképp legyen. Néha arról ábrándozom, hogy az államnak megtérül egy befektetése. Valami olyanra költenek, amiből -aljas és önző módon- mi magunk húzunk hasznot. Minden befektetésnél alapvető elvárás, hogy legalább nullszaldósra hozza a szintet. Ezzel szemben nagyon régóta bukjuk az orvosképzésbe ölt pénz nagy részét. Mert a hazai egészségügy szar, nem becsülik őket, kevés a pénz (eleinte) meg különben is, külföldön több nagyságrenddel többet lehet keresni. Amivel semmi baj nincs. Ha ott jártok iskolába, ott vagytok rezidensek a saját költségeteken kilenc évig, vagy esetleg a befogadó államén. Ám amíg ez nem így van, addig hadd várjuk el mi tőletek azt az ellátást és szakmaiságot, amit ilyen hosszú idő alatt magatokra szedtek. Legyen joga az adófizetőnek azt mondani: 6 millió forintot fejenként ne vigyetek magatokkal sehova.

A rezidensek persze lázadnak ezerrel. Felemlegetik azokat az állapotokat, amivel mi is szembesülünk napról napra, ha egy intézménybe be kell menni, és el kell viselni. De van egy alapvető különbség: ők ott fizetést kapnak, mi pedig fizetünk külön azért, hogy kaphassanak. Aztán meg azért is, hogy kedvesek és gondosak legyenek. Ezért engem kurvára nem hat meg, mikor a rezidensek szövetségét sírni hallom. Senki mögött nem állt fegyveres, hogy neked igenis orvosnak kell menned, mert ott majd lesz külön retyó minden rezidensnek is. Igen, bizony. Ez egy alap probléma. Hova szarjunk, tejóisten? Elképzeltem néhány alternatívát.

Járjon együtt a luxus és a praktikum. Szegények, ha tényleg nem jutnak el időben a célig, és megsikerül egy baleset, legalább legyen kéznél egy mosógép IS. Az sem baj, ha elérhető közelségben van, mert a szükség lehet nagy úr:
 

 

 

 

 

 

 

 

Szerényebb intézmények választhatják a diszkont megoldást, és bevethetik a névre szóló saját mobilfosodákat akár az előcsarnokban, akár bármelyik folyosón:
 

 

 

 

 

 

 

 

De mi van, ha nagydolog helyett csak a húgyhólyag rázza az alhasi vészcsengőt mondjuk egy zsúfolt váró kellős közepén, miközben rezidensünk konzultál valamelyik betegével? Semmi gond, erre is van megoldás, a villám vizelde. Előnye, hogy a közvetlen kapcsolat megmarad a beteggel, hátránya meg gyakorlatilag nincs neki, egyszerűségében nagyszerű:

 

 

 

 

 

 

 

Ennyi alternatívával azt hiszem egyszerűen orvosolható ez az igény. Örömmel tölt el, hogy a rezidenseknek ez az egyik legnagyobb problémájuk. Ezek szerint mégsincs akkora válságban a képzésük.

458 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr261830391

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vitára hívták Székelyt a rezidensek 2010.03.11. 15:40:01

A Magyar Rezidens Szövetség sajtónyilvános vitára hívja Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy ütköztethetők legyenek a fiatal orvosokat érintő rendelettel kapcsolatos eltérő álláspontok – mondta Papp Magor, a szövetség elnöke csütörtökön.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bennem most nem egy komment, hanem több poszt van ebben és hasonló témákban. vajon feljogosít a kevés pénz egyetlen orvost is arra, hogy kibaszott bunkó módon bánjon a halálos betegekkel. ha többet keresne akkor nem lenne bunkó?? a szakmaiság pedig... eddig vakon hittem, de ha egy mérnöknek kell felülbírálnia egy orvost a terápiát illetően, akkor bizony azzal is bajok vannak.

és bizony, vagy fizessen a képzésért és akkor oda megy ahová akar, ha pedig az állam képezte ki, akkor a tandíjat ledolgozni. teljesen egyetértek veled!
Már elnézés, de ez úgy faszság, ahogy van. Ha a magyar egészségügy nem képes normális körülményeket és fizetést biztosítani az orvosoknak, akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy elvándorolnak. Senki nem akar azért 10+ évet tanulni, hogy aztán egy buszvezető fizetésének 2/3-áért gürizze magát haláral. Erre nem az a megoldás, hogy röghözkötjük az embereket, ennyi erővel akkor már számítsunk fel minden költséget: óvoda, általános, gimi/szakközép, amíg ezeknek az árát nem dolgoztad le, addig ecsém, itt kell maradnod?!? Azért ne éljünk már a középkorban.
Abban igazad van, hogy a hallgató (nem csak az orvostanhallgató) járuljon hozzá a képzése költségeihez, elvégre az nem két fillér, de ere sokkal jobb megoldás a tandíj.
@EsGé: jó, akkor legyen tandíj!
az természetes, hogy elvágyik, de az is természetes, hogy én pedig itthon akarok jó orvosokat, akiket az én pénzemen tanítottak ki. és igen, fizetek adót, nem is keveset, pedig vállalkozó vagyok, nem közalkalmazott.
@EsGé: Ha tandíjat emlegetünk akkor is jókora az össznépi felhördülés. A buszvezető jobb példa, mint hiszed. Egy orvosi diploma 6 millióba kerül nekünk, egy D kategóriás jogosítvány csuklós és típusvizsgákkal meg néhány százezerbe a munkavállalónak. Vagyis a személy fizet a szakmai képzéséért. De van olyan eset is, mikor a cég mondja, képezd tovább magad, kifizetjük. Ekkor szerződést kötnek a munkavállalóval, hogy a számára ingyenes képzés után X évig kell a cégnél maradnia, vagy ki kell fizetni a képzés költségét. Ez alól miért pont a kisebb vagyonokért taníttatott orvosoknak kéne kivételnek lenniük?
Azért megjegyezném, hogy egy intenzív osztályon dolgozó ápolónő kap egy hónapra 90 000 forint fizetést... Szétgürizi a lelkét. Mégsem gyakran tüntetnek. Talán, bennük van még hivatástudat...
Szerintem a külföldre távozó orvosok fizessenek kötbért, a le nem dolgozott évekkel arányosan, ezt tehessék meg akár a külföldi munkába állást követő egy éven belül.Szerintem ez korrekt és mind a két félnek elfogadható lenne.
Ha az egeszsegugyi bereket nem rendezzuk kurva gyorsan, hamarosan nem lesz so orvos se nover se apolo.

Ugyan ez igaz a rendorokre is.

A tarsadalmilag fontos, nehez munkat vegzo embereket meg kell fizetni.
Es igenis van ra penz, csak be kell fejenzi a lopast es a pazarlast.
A posztoló cseppet keveri a dolgokat.
A rezidensek nem az ellen tiltakoznak hogy külföldre mehessenek, hanem az ellen hogy kilenc évig ugyanazon korházban kelljen dolgozniuk.
www.rezidens.hu/?c=view&type=articles&id=671

Hogy szándékosan hazudik a posztoló vagy csak tájékozatlan az nagyjából mellékes.

8 éve mondja neki a kormány hogy éppen kit kell gyűlölni. Diákokat, orvosokat, patikusokat, mentősöket, buszvezetőket, volánosokat, tanárokat, stb....
Éppen akit szívatnak.

Mindenkinek azt üzenem akiből már kihalt a szolidaritás utolsó morzsája is, hogy egyszer ő is kerülhet szarba. Egyszer vele is kibaszhatnak idióta rendeletekkel.

És akkor majd ha tiltakozik, akkor egy ostoba blogoló majd megasszonygya hogy milyen jogosan szivatják.
Annak a rezidensnek a képzése az államnak 6 millió forintjába került, a rezidensnek meg az életéből kilenc évébe, sok munkájába, meg megvan hozzá a megfelelő tehetsége. Volna neki annyi esze, hogy közgazdász legyen vagy jogász, de ő orvos szeretne lenni. A közgazdászoknak miért nem kell öt vagy évig magyar állami cégnél dolgozniuk, a képzésükért cserébe? A jogászokból kinek van több haszna, a jogásznak vagy a közösségnek? Az ő munkájuk az EU más pontján és magáncégeknél is hasznot hajt? Egyetlen megoldás van, meg kell fizetni az orvosokat. Középkorú főorvosok visznek haza 150-160 ezer forintokat. Ne legyetek már olyan nagyonracionálisak, sok buta üzletkötő meg bróker! Mindenre van pénz, ahogy más már mondta, csak jól kell elosztani. A metróból meg pár kilométer autópályából elég sok orvosi bér kijönne.
"Senki mögött nem állt fegyveres, hogy neked igenis orvosnak kell menned, mert ott majd lesz külön retyó minden rezidensnek is"

A baj az, hogy még pár ilyen rendelet, és ez párosulva az alulfizetettséggel, lehetetlen munkakörülményekkel azt fogják eredményezni, hogy akkor sem megy orvosnak senki, ha fegyveres áll mögötte. Aztán gyógyíthatja mindenki magát, ahogy tudja :-(

Ez a dolog másik oldala.
@Kenguru:
lesz itt piaci verseny, mi, a betegek fogunk versenyezni azért, hogy egyáltalán ellássanak bennünket.
aztán folytatódjon a sor a mérnökökkel, szakácsokkal, egyéb foglalkozásúakkal, akik külföldre mentek dolgozni. végül ne feledkezzünk el azokról, akik ugyan kijárták itthon az iskoláikat, de nem a szakmájukban dolgoznak. micsoda görénység, vissza a tandíjjal!
ez a poszt elég demagóg. hosszabb távon a minőségi orvosellátottság a cél itthon, ebben pedig elkerülhetetlen, hogy jobban meg legyenek fizetve a kezdők is, függetlenül attól, hogy a képzésük mennyibe került. Sztem az sem tartaná őket vissza ugyanis, ha vissza kéne fizetni a képzés árát, 2-3 éven belül plusszban lennének lazán. És ebben az esetben a posztíró sem reklamálna, hiszen az adófizetők visszakapták a pénzüket, számla rendezve. Csak éppen jól képzett orvos nem lenne itthon. Én inkább azt szeretném, hogy az adóforintjaimból képzett orvos látna el a TB finanszírozás keretében magas színvonalon, mindezt úgy, hogy nem kell fizetnem mellé zsebbe.
Itt vagyok élö példának, leléptem a magyar eü-böl....

nem értem a diszkriminációt, a felháborodást.
ha az orvosnak kötelezö szerintetek egy megállapított minimálbérért gürizni harmincX éves koráig, akkor legyen kötelezö a buszvezetönek, a mérnöknek, a focistának, az ügyvédnek , valamenniynek a közszférában.
Nem, nem kötelezö orvosnak menni viszont egyetlen egy hozzászólónak sem tiltotta meg senki hogy 24 éves koráig a szemét kitanulja, éjszakázzon, a szülei tartsák el hogy legyen egy diplomája.

Szabad felvételin dölt el, ki mehet orvosira, mi voltunk a jobbak.

Ja, üzenem, amint egy velem egykorú bíro óradíját és juttatásait megkapom Magyarországon, már csomagolok is hazafelé :)
Mar megint rajottok hogy hulyek vagytok magyarok;^) Jobb kesobb mint soha;)
Ez a poszt gyönyörű iskolapéldája annak, hogy valaki kurvára sötét egy témához, de ez egyáltalán nem zavarja, és demagógiával fröcsög róla. Könnyen felismerhető ez a "nem értek hozzá, de azért kibaszott okos vagyok" stílus.
@bes3: Azért a bírók sem keresik halálra magukat...
Ez egy igazi szűkátókörű, cinikus fos poszt. Mégis mennyit kell tanulni, gürzini, ügyelni, magánéletet feláldozni, hogy valaki buszsofőr legyen? És mennyit, hogy orvos? Sztem lövésed sincs arról, milyen az egészségügyben dolgozni. Igenis az orvosokat jobban meg kell fizetni, és nem röghöz kötni. Inkább megoldás, hogy az oktatásához járuljon hozzá, akár vegyen fel rá hitelt, hiszen tudja, hogy biztos jövő és egzisztencia vár rá. Te meg egy hólyag vagy, kedves posztoló... Szerintem.
@Droli: nem kell gyógyítani senkit magának, csupán Taigetosz híján majd a a Gellért-hegyről baszkodjuk le a betegeket meg gyengének látszókat!

Komolyra fordítva szerintem egy olyan megoldás lenne jó, ahol a delikvens választhat: vagy fizeti a képzést, vagy tanulmányi szerződést köt az állammal, hogy kap ösztöndíjat, stb, cserébe viszont a tanulmányaival megegyező ideig az államnak dolgozik, ha meg meggondolja magát, és menne külföldre, akkor az összeg kamatokkal együtt egy összegben esedékessé válik. Emelett fel kell emelni a fizetéseket, mert tényleg nem járja, hogy egy (előre is elnézést kérnék a buszsofőröktől) hüje buszsofőr kétszer annyit keres, mint egy orvos. Ezzel mintegy rá is van kényszerítve arra, hogy lehúzza a betegeket. Mert nyilván meg lehet élni 100ezerből is, de egy emberhez méltó élethez sokkal jobban passzol a minimum 400 nettó, és akkor el lehet várni azt is, hogy reggel kipihenten mosolyogva álljon munkába az illető.
Amen, kitaníttatják magukat a pénzünkön, aztán meg lelépnének...
Persze ez nem csak az orvosokra kell hogy vonatkozzon, csak azért szúrja ez mindenki szemét, mert ők vannak a legtöbbe.
most regeltem, mert qrvára nem értek 1et a posztolóval,aki ha ilyen önfejű hülyeségeket ír, ezredannyira se lesz hasznára a társadalomnak, mint "csak egy" rezidens. mint látod az állam bőven megspórolja az egészségügyben ennek a képzésnek a költségét. biztos te is elmennél egy olyan országba ahol fizetnek az ilyen idiot cikkekért,mint a mostani....
Nem értem, miért kivételezzünk az orvosokkal. Ne menjen külföldre senki. Se mérnök, se informatikus, se nyelvtanár se senki.
Vonjuk be a világútleveleket is!
@bes3: Nézd! Én sem vagyok tanár, mint azt a szakmám diktálná. A családom előrébb való mint a hivatásom.
De soha a büdös életbe nem jutna eszembe kérkedni ezzel, és büszkének lennem.
Mert tudom hogy jópáran megmaradtak a hivatásuknál itt, most ebben az országban ezért a fizetésért.

Szóval csak azért mert a posztoló hülyeséget ír, nem fogom megveregetni a vállad, ne haragudj!
Viszont amikor a külföldön dolgozó hazajön és elkölt egy rakás pénzt-így adót fizet azért az jó...
ha meg tanulmányi szerződésről beszélnek, legyen benne rögzítve a minimálisan elérhető kereset is...
Roa:
nem akarom halálra keresni magam, csak relatíve nem vagyok hajlandó hozzájuk képest kevesebb órabérért dolgozni. Miért is kéne?

Gyülöltem a relatív deprivációt míg otthon voltam.
ezek aposztok általában azért születnek mert a posztoló irígyli a külföldön kurvasokat kereső orvosokat. amúgy öröm látni,h erről a témáról csak hátrányosan halmozottak képesek posztot írni:D
Megvan még az a terv az EU-ban, hogy ha valahol hosszúak a várólisták vagy sokkal rosszabb egy adott betegség ellátása, akkor a beteg átmehet másik országba, és az átment beteg TB-je köteles finanszírozni az ellátást a másik EU tagországban, az ottani árakon? (pár éve olvastam erről).

Ha ez a terv megvan, akkor a feudalizmus újrabevezetésével saját magunk alatt vágjuk a fát, és csődbe visszük a saját TB-kasszánkat, ahogy a fentit bevezetik.
Ahelyett, hogy egy normális egészségügyet összehoznánk a nyugati árszint alatt, és mi csábítanánk át betegeket máshonnan...

Vagy csak arról van szó, hogy a sok zsebretett pénz után orvosi fizetésekre sem maradt a büdzsében?
Trompf: gondolom ti lesztek a következö célpont, pályaelhagyók.

vállveregetésre nem vágyom senkitöl, köszönöm a helyemen vagyok.
Bár csak 1 orvos képződne belőlük, aki az emberek gyógyítása érdekel és nem az, hogy a mellényzsebét borítékokkal tömesse.

Igen is, az én adóforintomból képzik őket, a minimum az, hogy legalább annyi ideig nem húznak el külföldre, hanem meggyógyítanak jó pár hozzám hasonlót, akik kigürizik magukat, hogy az elkényeztetett újgazdag csemeték fiacskái-lányai később külföldön szedhessék meg magukat

Aki külföldön akar gyógyítani, menjen külföldre is rezidensnek, és egyébként fizesse ki a tandíjat saját maga!
Sziasztok !
Rezidens vagyok, itthon dolgozom és itthon is fogok. Fel vagyok háborodva, hogy egy ilyen, az ügyet hányaveti módon bemutató poszt kikerült az indexre, gondolom vonzza az olvasókat.
Kérek mindenkit, aki nem érti a problémánkat és szándékainkat nézze meg ezt a youtube-os videót:
www.youtube.com/watch?v=ZtkBLn_jkLs&feature=related Ez a 35 másodperc százszor többet mondd el, mint a poszt. Ez a rendes, hosszabb változat:www.youtube.com/watch?v=7kK1ejWeTo0&NR=1.
Miért baj, hogy változtatni akarunk a haldokló rendszeren? Igen, ez az ügy nemcsak a zsebünkről szól. A most végzősök nem tudják hogyan és mire fognak felvételizni nyáron, lesz-e állás egyáltalán. A minisztérium részéről ez csak forrás-kivonásról szól. Áttestálja a képzés teljes költségét a haldokló kórházakra. Egyik évről a másikra, teljesen átgondolatlanul. Ezzel azt éri el, hogy nem a végzett szakorvosok mennek el, hanem a frissen végzett orvosok azonnal. Értitek ? Elmennek az orvosok, erre a kormány válasza, kössük őket röghöz.
Az elvándorlásról: Magyarországon egy kezdő orvos épphogy csak megél, ha nincs másod-, harmadállása. Mire vállal majd gyermeket?
Azért jó a poszt, mert legalább felhívta a figyelmet, akárhogyis tette.
Azon senki sem hőzöng hogy egy szar futballista elmegy nyugatra, és iszonyúak a különbségek: Ott van Halmosi, a Hull Citynél kirúgták az ifikhez, és évi 100 millió HUF a fizetése. Itthon egy-két nagyon-nagy játékos keres 1 millió körül vagy afölött havonta.

Egyszerűen nem értem, hogy miért csodálkoznak azon, hogy aki teheti, menekül ebből az országból? Az orvosok semmi egyebet nem akarnak mint európai fizetést és európai munkakörülményeket. Mind mindenki más is, tegyem hozzá, de rájuk van is kereslet külföldön.
@Bougheau Tschichka: akkor te biztosan üdvözlöd azt, hogy a Rezidens Szövetség jognyilatkozatát a végzős orvoshallgatók aláírják, hogy a rezidensképzést bojkottálni fogják. És üdvözlöd azt a minisztériumi/kormányzati politikát és tárgyalásokat, amik ide vezetnek...
@dzsaszper: Ki dönti el, hogy mi számít hosszú várólistának? Az adott normához, megszabott volumenkorláthoz alkalmazkodva a mostani listák egyszerű matematikai képletek. Ha nem finanszírozza a TB, miért dolgoznának, főleg miből? Következő posztot arról kellene írni, hogy miért nem vásárolják meg a dokik az anyagot és csinálnák meg ingyen.
Verjük az asztalt, csak nem jó helyen!
Tandíj vissza, korrekten differenciálható ösztöndíjrendszerrel (+diákkölcsönnel).
Nemcsak orvosoknál, mindenütt a felsőoktatásban.

Külföldön végeztem, a három évre (BA) többet kellett kifizetni mint 4,9m Ft, de évfolyamtársaim közül senki nem akadt meg azon, hogy fizetni kell: ebben nőttek fel, mindezt támogatja egy elég jó (és rugalmas) ösztöndíj + hitel rendszer.

Felmenő rendszerben, tessék itthon is bevezetni. A dokik meg tudják be "nem-versenyszféra-szintű" jelenlegi fizetésüket, hogy ők már most törlesztik képzésük költségét!:)

És szerintem jóval több egy hazai MD képzés ára mint 6m Ft: külföldi TOK-osok féléves költségtérítése vidéki egyetemen 500e Ft-ot is meghaladja (2006-os infóm).
Szerintem nagyon szép gondolat ez a közösség tanítatta ki, nehogy már lelépjen és máshol kamatoztassa. Csak ne álljunk meg az orvosokkal. Mondjuk a szerző hitelességét támasztotta volna alá ha egy önvallomással kezd és számbaveszi mindazon közösségi szolgáltatások értékét, amit igénybe vett (esti világítástól a közbiztonságig) ezzel szembe állítja az általa befizetett adókkal és ha a befizetés szaldója pozitív, akkor hajrá számon kérés.

De akkor se az orvosokkal kezdjük, akinél azért legalább esély van a "megtérülésre" hanem mondjuk a kicsike segílyekkel, ahol nulla esély van a megtérülésre.
@bes3: Mondjuk így az állam szempontjából én hasznosabb vagyok, pályaváltással adózás szempontjából, mint pl te, de ez mellékes. Ha úgy hozná a szükség én is lelépnék.

Mindenkinek el kell döntenie mi a legjobb saját maga számára.

Azért zavar egy picit a posztod, mert itt egész egyszerűen nem erről van szó.
Nem azért tiltakoznak a rezidensek, hogy a példádat kövessék, hanem azért mert 9 évig senki nem akarja magát bebetonozni sehova.

Szóval mellékvágány a történeted, amit mellesleg helyeselnék ha szabályoznának. Igaz nem speciálisan orvosokra hanem minden államilag támogatott szakmai képzésre nézve.

De ismétlem: jelen esetben nem erről megy a vita.
Ha az orvos nem mehet külföldre, más miért? Informatikusokat, mérnököket, stb nem az állam pénzén (is) képeznek?

Ha a kedves posztolónak ilyen kevés agysejtje van, akkor talán nem kéne ekkora marhaságokat irkálni.
@NemesekErnyo: Jelenleg a minisztérium hatásköre, de az EU-nak megvan a lehetősége a tagállamokban a tagállami jogszabályoktól függetlenül közvetlenül végrehajtó jogszabályok alkotására -- ebben az esetben valószínűleg az EP és/vagy az Európai Tanács mondaná meg a szabályokat.
A poszt írója egy sima idióta... fogalma sincs, hogy a rezidensek miért tüntetnek és mit akarnak.
Pont azért tüntetnek, te barom, hogy itthon maradhassanak, de nem ezekkel a feltételekkel nem tudnak.
A keresetük olyan havi 200 óra munkával 90.000ft, ha neadjisten ennek ellenére két gyereket szeretnének, akkor az úgy kezdődik, hogy kicsúszik a képzésből és vissza kell fizetnie a képzés árát.
Nem tudom az idióta posztoló mit szólna, hogy ha elmenne szülni (vagy a felesége) és a munkáltató megmondaná, hogy most vagy elmész abortuszra vagy fizetsz nekem 3 misit azonnal....
És ez csak egy példa.
Nem akarnak semmi mást, csak normálisan élni.
De ebben a kurva országban mindjárt egymásnak kell ugrani, irigykedni és feljelenteni ha a másiknak egy hangyányival jobban megy.
Hogy itt mindig van kit utálni, a földműveseket, orvosokat mindegy....
@Bougheau Tschichka: Elképzelhető, hogy ez lesz az ideális megoldás, jogalapot teremtve, hogy szabadon mozoghassanak. Az öreg orvosok arra meghalnak, ez az élet rendje :) Az utána következő események némileg képlékenyek, a környező és távolibb országok kalandor kedvű diplomásaitól függően.
@pana_fz18: a probléma az, hogy a jelenlegi rendelet szerint a rezidens a saját bérét közterhekkel növelten kellene visszafizetnie.
Ez szerény véleményem szerint nem igazán alkotmányos.
@zsiráfgomb: Na végre valaki más is észrevette, hogy nem ez a téma, ami a postban szerepel, a tiltakozásotok kapcsán.

Nem is értem hogy kerülhet ki az index címlapjára ez a csúsztatás.
Azért ez így nem a teljes kép. Nem olvastam a kommenteket, lehet ezt már valaki kifejtette.

Már az első megállapítással is vitatkoznék hogy a magyar egészségügy úgy szar ahogy van. Egészségügyi informatika területén dolgozom és látom hol milyen a szinvonal, hol vesznek milliós értékű röntgeneket és hol nincs még monitorra sem pénz. A magyar egészségügy például a Románhoz képest évszázadokkal előrébb jár, de akinek a világ összes országából csak a legfejlettebb 10-15 a kiindulási alap és a Vészhelyzet sorozaton meg Doktor Houson nőtt fel nincs reális viszonyítási alapja. Szóval nem dícsérni akarom a helyzetet, de attól hogy simán leszarozzuk ezért messze van. Tisztelt cikkíró sem menne el szar minőségű háziorvoshoz például.

A másik meg hogy ha valaki tiltakozik egy szabályozás amitt akkor különbséget kell tenni aközött hogy mit hirdetett mega média hogy szerintük miért tiltakoznak, illetve hogy valóban mit is akartak mondani a tiltakozók.

Péládnak okáért a rezidens rendszer átalakítása sorána kórházak pályázhattak volna rezidensi helyekre, míg korábban fix számú rezidens helyért ment a verseny. Igen ám csak az orvos és rezidenshiányban szenvedő kórházaknak nem kellett a szinte ingyen dolgozó gyakorlatot töltő rezidens és messze kevesebb helyet pályáztak meg mint ahány diák egyáltalán végez az egyetemeken! Mi a fenét tud akkor csinálni az illető? Sima 6 évvel még háziorvosnak sem mehet el!

És ez csak egy pont. Szóval mielőtt annyira leegyszerűsítjük a helyzetet hogy fizetünka képzésért és ezek meg elmennek, talán érdemes lenne elgondolkodni hogy teszünk-e egyáltalán valamit hogy ne menjenek el. Mert különben egyszerű a válasz. Egyáltalán ne legyen orvosi egyetem, ja kell felveszünk olcsó román, bolgár meg indiai orvosokat. Az ő képzésüket úgyis kifizették a saját hazájukban.
Gratulálok! Megint egy demagóg, hatásvadász hangulatkeltő poszt!
Le az orvosokkal, le a népnyúzó hálapénzvadászó embertelen fenevadakkal!
Éljen a modern rabszolgamunka!
Ha már mi taníttattuk, nyalja fényesre a seggünket heti 168 órában ingyé'!

A poszt címe eleve szemétség!
Nincs kis hazánkban egyetlen olyan gyógyintézet sem, ahol az orvosok, ill. az eü. személyzet egy retyóra járna a betegekkel, illetve a látogatókkal!!! Higiéniai okokból egyszerűen fogalmilag kizárt. Ha mégis előfordul valahol, tessenek szólni az Ájentéesznek és úgy bezárja, hogy a műanyag lakat is rárohad az intézményre. Aki ilyet ír, soha nem látott belülről egészségügyet.

A rendelkezés eleve diszkriminatív, csak az orvosokra vonatkozik. Csak ők fizessenek? Csak azért mert a képzésük drága? Hogy is van ez?

A hálapénzzel kapcsolatban pdig tessék végre megérteni, hogy rezidens szinten nincs ilyesmi. (Annak a rezidensnek, aki a kórházban az elmúlt hónapban több, mint 3000 Ft hálapénzt kapok, adok még 20 ezret!)
A posztolót nem vádolnám hazugsággal,csak val'szeg megrendelésre dolgozik,mint sokan !
Miért képzeli mindenki,hogy egy orvos,gyógyszerész stb képzési költsége valamiféle kölcsön, amit illik visszafizetni,ill. ledolgozni?!A "delikvens" 11 évig tanul,mire dolgozhat(kereshet???).
És addig?A szülei is,ha tehetik kifizetnek kb.20 Mill.-t,szemben az említett buszsofőrrel,aki közben keresett cca ugyanennyit !!!(ez ugye már 40 Mill.!)
Ez többek között,az igazság "másik fele" !
@bes3: Szeretem ezt a zsigeri indoklást: "24 éves koráig a szemét kitanulja, éjszakázzon, a szülei tartsák el hogy legyen egy diplomája."
Minden orvos ezzel magyarázza a bizonyitványát.
Más vajon nem tanult éjszakába menően a diplomáért? Vannak olyan orvosok, mint a mentőorvos, vagy a... Több nem jut eszembe, aki nem kap borítékot a 130 nettó mellé. Őket bizonyára CSAK a hivatástudat, a szakma szeretete motiválhatja. De azzal mindenki tisztában van, hogy meghatározott idő után ezek a borítékok bizony vándorolnak a fehér köpenyek zsebeibe. Ezt az időt meg át kell vészelni, mint a katonaságnál a kopasz időszakot. :-)
A másik álságos dolog, amit orvosoktól hallok, hogy miért igényelnek más elbírálást, mint egyéb diplomás végzettségüek, hogy ők emberéletekkel dolgoznak.
Mint a hidat, vagy a gépsort tervező mérnök. Azok vállán is ugyanakkora felelősség van, sőt! Műhibaperek csak nagyon kirívó esetben végződnek az orvos elmarasztalásával. Olyankor eléggé összezár az orvostársadalom.
Az én idelaizált elképzelésem egy olyan világról szólna, ahol az orvost ugyanúgy, és nem jobban megfizetik, mint a mérnököt - mai árfolyamon 300-400 eFt nettóval havonta - ellenben megszűnne a mindenki számára megalázó hálapénz intézménye.
@dzsaszper: egyértelmű, hogy "ezt kiragadva" nem lehet korrekten rendezni!

Egy átfogó, felmenő rendszerben működő "reform" kellene - ahol a 18 éves tankötelezettség együttjár a családi pótlék megvonásának lehetőségével, ahol a középiskolás már előre "láthatná", hogy ha felsőoktatásba halad tovább ott milyen "fizetésekre" számíthat ha végez, mennyibe kerül a képzése költsége (+ kollégium, utazás stb.) ezt milyen formában fizetheti vissza...

Igen, ilyen értelemben hülyeség és felületes a poszt - dehát az internet nem erről szól!:)
Azzal maximálisan egyetértek, hogy jogos elvárás az, hogy a mi pénzünkből képzett orvosok minket gyógyítsanak. De ezt nem azzal kellene elérni, hogy szívatjuk őket, hanem azzal, hogy olyan feltételeket teremtünk nekik, hogy eszükbe se jusson külföldre menni.
Vicc kategória, hogy egy 6 millióért végzett orvost 90ezer forintért akarunk itt tartani, miközben külföldön ennek minimum 10 szereséért tárt karokkal várják.

Ha belegondoltok, nem is biztos, hogy olyan sokba kerülne megduplázni a fizujukat. Ha ezzel rá tudnánk venni őket arra, hogy itt maradjanak fele annyi orvost kellene képezni, sok-sok 6millió forintot spórolhatnánk meg, amit aztán szét is lehetne osztani köztük. És ezzel azt is elérnénk, hogy csak a legtehetségesebbek vegyék fel orvosnak, ami az ellátás színvonalának emelkedésével is járna.
Vicc az, hogy 11éve végzett bátyám fizuja februárban nem érte el a 140ezer Ft nettót (3 ügyelettel), közben az én kezdő informatikusi fizetésem 300ezer bruttó volt. És 11 éves szakmai tapasztalattal, ha nem kapom meg itthon ennek 3-4 szeresét, akkor valamit nagyon rosszul csináltam...
@zsiráfgomb: megértem én a rezidenseket is, van olyan is a családban. de ez ingyenes képzés után elhúzok külföldre dolog akkor is elég gáz. atz is igaz viszont, hogy ez mindenkire kellene hogy vonatkozzon: jogászra, közgaszdászra, buszsofőrre. másik megoldás a tandíj. a harmadik megoldás, miszerint olyan viszonyok legyenek Mo.n, hogy senki se akarjon elmenni, sajnos annyir atávolinak tűnik, hogy addig is csinálni kell valamit. azzal nem vitatkozom, hogy a törvény részletei mennyire jók, vagy nem, mert azt nem ismerem.
@pana_fz18: "dehát az internet nem erről szól!:)" -- ez remélem csak vicc akart lenni.
Az internet többek közt épp arra ad lehetőséget, hogy a civil szervezetek érdemi kontrollt gyakoroljanak egy ámokfutó kormányzat vagy városvezetés felett -- ld. Sukoró, Sávolya, 1-es és 3-as villamosok hosszabbítása, vagy épp a rezidensrendelet.
A megoldás a tandíj, amit az állam hitelez kedvező kamatozással az összes felsőoktatásban tanulónak.
Így mindenkinek fizetni kell az iskola befejezése után. A suli után legyen ideje visszafizetni mondjuk 10-20 év alatt. Ezzel minden vita elkerülhető.
Persze kell valami fedezet, pl szülők lakása, ha az illető nem akar fizetni akkor legyen honnan visszaszedni.
Egy orvos esetében főleg ha külföldre megy, a tandíjat villámgyorsan vissza tudja fizetni. Lesz forrás más orvost képezni.
Ha az orvos egy magyar egészségügyi intézményben helyezkedik el, arra az időre nem kell törlesztést fizetni..

A folyamat világos és egyértelmű lesz, nem lehet vita.
Persze a helyzet ennyire egyszerű megoldása senkinek sem érdeke.
@Vagyok, aki vagyok...: ingyenes képzés... Budapesten hogy fizetsz ki egy albérletet egy H/1-es közalkalmazotti fizuból? Marhára ingyenes a képzés.
Ne képezzünk senkit semmire. Így nem tudják a posztoló által, az ő sokszor 6 millió Ft-jából, finanszírozott tudást külföldre vinni. Zárjuk be a középiskolákat, egyetemeket és sorshúzással kapjanak állást a pógárok. Géza bácsi a sarokról lesz az agysebész társadalmi munkában. Műtét után meg lehet örülni hogy a 6 millió zsebben maradt.
Szerintem a külföldre távozó orvosok fizessenek kötbért, a le nem dolgozott évekkel arányosan, ezt tehessék meg akár a külföldi munkába állást követő egy éven belül, ez korrekt és mind a két félnek elfogadható lenne.
@cdrom70: milyen nagyságrendű tandíjra gondolsz? Vagy nem számít semmit, vagy a társadalmi mobilitást rombolja.
Az orvosképzés a társadalom részéről befektetés. Nincs ingyenebéd, nincs ingyenorvos sem. Be kell fektetni. Az már Magyarország hülyesége, ha a befektetés után elzavarja azokat, akikbe belefektetett.
Javítás címszóval el akarjuk zavarni azokat, akiknek az általános orvosi képzésébe már befektettünk, hogy már a szakorvosképzést se kezdjék meg, nehogy egy percet is dolgozzanak a magyar egészségügyben. Hát gratulálok!
@dzsaszper: nem, az internet arról szól, hogy bárki, bármilyen "felületes" véleményét, elképzelését, (fél)informáltságát közzétegye, hogy aztán indulatokkal telve "jólmegvitassuk"!:) Az internet: egy kocsma.

Viczet félretéve: azért az a "érdemi kontroll" eléggé bátor kijelentés - maradhatunk annyiban, hogy gyorsabban és sokkal többféle formában juthat el az információ ugyanarról a témáról az érdeklődő és nyitott emberekhez, mint a klasszikus médiák világában?

De ez még messze nem kontroll! (Szerencsére.)
@bes3: "Ja, üzenem, amint egy velem egykorú bíro óradíját és juttatásait megkapom Magyarországon, már csomagolok is hazafelé :) "

En akkor sem. Nincs az az Isten. Nem orvos vagyok, hanem tanar. Nem irom le mennyit teszek el havonta, mert egyesek rosszul lesznek. Dolgozni is kell erte, de mindig is azt akartam.
@dzsaszper: ez a része mindenkinek egyformán nem ingyenes. kifejezetten a tandíjra gondoltam. illetve annak hiányára.
Képzeletbeli beszélgetésem a nyafogó orvospalántával:
Ki állja a cehhet? Te? Ok, ecsém, ha tandíjat fizettél, oda mész ahova akarsz!
Ja, hogy nem fizettél tandíjat! Én meg a többi adófizető álltuk a lét? Na kussolj bazmeg ecsém, örülj, hogy kifizettük neked azt a vonatjegyet, ami kilenc év múlva külföldön a meggazdagodásba visz. Talán annyit elvárhatunk tőled, hogy valamit ezért vissza is adj nekünk.
Nem a két szép szemedért lett az a zseton kifizetve, mert mi szarunk a két szép szemedre, nekünk orvosok kellenek. Ja, hogy szar a fizetés? De bazmeg, akkor minek mész orvosnak? Egyébként kilenc év múlva húzhatsz a picsába ahova akarsz. Ha neked így nem éri meg, akkor mi a faszt keresel itt?????
@Heilmasseur:

"Nincs kis hazánkban egyetlen olyan gyógyintézet sem, ahol az orvosok, ill. az eü. személyzet egy retyóra járna a betegekkel, illetve a látogatókkal!!!"

Akkor vajon miért panaszkodnak ebben a cikkben maguk a rezidensek erre?

www.hirszerzo.hu/cikk.sajat_vece_kicsit_tobb_fizetes_-_ez_tartana_itthon_az_orvosokat.142972.html

""Szerintem nem sok minden kéne, hogy ne üldözzenek el mindenkit. Egy egyszerű, ámde fontos példa: ha lenne külön vécéjük az orvosoknak, és nem kéne reggel úgy elindulni, hogy azzal számolok, legközelebb este juthatok ki a mosdóba,"

Most vagy te nem láttál egészségügyet, vagy ők.
Ez a röghözkötöttségi húzás semmiképpen nem éri el a célját, hiszen aki elmegy, nevetve visszafizeti a pénzt nyugati keresményéből. Őszintén, el tudjátok képzelni, hogy abból kaptok majd valamit?
@tusuanzen: mi lesz a külföldre távozó informatikusokkal, nyelvtanárokkal stb.?
@tusuanzen:

"Szerintem a külföldre távozó orvosok fizessenek kötbért, a le nem dolgozott évekkel arányosan, ezt tehessék meg akár a külföldi munkába állást követő egy éven belül, ez korrekt és mind a két félnek elfogadható lenne."

Tökéletes megoldás, egyetértünk.
szszszszs... vicces.

Bloggerkartárs, ahogy már leírták, csak a gondolatfutam következményével nem számol.

Ennyi pénzért 10-15 év múlva nem lesz orvos. Még gyenge jemeni import sem, nem hogy hazai. Akkor majd lehet fejet falbaverni, hülyevoltam, minek pofáztam bele, de nagy f.. vagyok édes istenem.
egyébként, ha jól utána gondolok, tképpen minden orvosnak ki kellene mennie külföldre 1-2 évre dolgozni. persze nem a volt szoc. országokba. talán szembesülnének azzal, hogy nem normális az az orvos-beteg kapcsolat amit itthon eltanulnak.
@Vagyok, aki vagyok...: demagógia ingyenességről beszélni.
"Állam részéről befektetés."

Szerintem ezzel a gondolkodásmóddal is szakítani kellene! Nem azért vannak a felsőoktatási képzések, hogy állambácsinak ("a köznek") megtérüljön "majd, egyszer, valamilyen formában". Nem!
A felsőoktatás, mint a legtöbb helyen a világban: üzlet. Az egyetemek részéről és A HALLGATÓK részéről!

Az állam is befektet: ösztöndíjakkal, bankokon/nagyvállaltokon keresztül kedvezményes hitelekkel, közös kutatóintézetekkel. De nem azzal, hogy boldog-boldogtalan "tanulhat ingyért": hanem kiszelektálja azokat, akik (többek között szociális alapon) nem lennének képesek előrébb lépni.

---

És a másik: tandíj visszafiztésére legyen több türelmi idő! Nyugodtan menjen el a frissen végzett doki külföldre, "gyakorolja" inkább ott ki magát "élesben", ne itthon, "énrajtam"!:)
@pana_fz18: ha üzlet, akkor üzlet. Nem piaciak a fizetések, kezdjük itt.
hahaha. érdekelne tisztelt szerző végzettsége. mert nehogy elmerészelj menni külföldre, kedves szabadbölcsész/fizikus/informatikus/közgazdász, ameddig nem dolgoztad le legalább indirekt a képzésed költségét az államnak...

eljön az idő, amikor magyarországon az új orvoshallgatók száma kétszámjegyűvé csökken az intézkedések miatt. nagyon csúnya vége lesz ennek.
@pana_fz18: ami a gyakorlást illeti... nekem idáig nem volt rezidensekkel rossz tapasztalatom. Tudják, mire képesek (a gyakorlatban és képesítés szerint) és mire nem, és hogy mikor kell szakorvost hívni.
@Vagyok, aki vagyok...: EZ JÓ!!:) 80%-ukra bőven ráférne... Csak félek, hogy az attitüd, amit 1-2 év alatt magukévá tennének inkább: "a törni-kicsit-magyar" lenne...
Ez a cikk egy baromság, már a felütésben óriásit hazudik a szerző!

Milyen 6 millió adóforint?! Nézzél már körül egy orvosi egyetemen TE PARASZT! Tudod mennyi a féléves költségtérítés? A SOTE orvosi karain bő 500.000 és 1.000.000 között van. 5+1 év, 12 félév alatt annyit fizetnek be a hallgatók, hogy abból már egy jobb középkategóriás kocsit, vagy egy kisebb lakást is lehetne venni.
Nem a TE szaros adóforintjaidból képzik őket. Abból csak segédmunkás átlagbért kapnának az első 5-6 év munkájukért, ezért húznak el a picsába amilyen gyorsan csak lehet.

Faszparaszt provokátor, ne a mások zsebében túrkálj!!
Ez egy jó nagy baromság, a posztoló meg úgy hülye, ahogy van.
Ha egy gazda vesz 100 csibét, fölneveli, eteti, majd amikor fölnőnek nem tudja őket rendesen etetni, ne csodálkozzon, hogy a tyúkok átröpülnek a kerítésen...
Az orvosi rendszer az egyik utolsó feudális intézményünk, aminek a lebontása várat magára. A hálapénzről meg annyit, hogy annak 90%-át az orvosok 10%-a teszi zsebre, és azok nem a rezidensek.
Ki kellene rugdalni az összes kanapétökű emeritus professzort,be kellene vezetni az egynapos sebészetet, meg kellene szüntetni azt, hogy egyes klinikák és osztályok magánrendelőként működjenek, állami pénzből. Biztosítást kellene kötni egészségügyi ellátásra, piaci alapon.Meg ilyenek. Lenne itt pénz, csak akarat nincs.És minden politikusnak megvan a maga saját professzora, aki nyomja az elavult faszságokat a fülébe.És nem utolsósorban az egészségügyi nagy cégeknek is érdekük az átláthatatlan, uram-bátyám rendszer.
@Vagyok, aki vagyok...: NE LEGYEN TANDÍJ!

Mi lesz az ESÉLYEGYENLŐSÉGGEL????
DE, ha valaki végleg dobbant, fizesse meg kamatostul az oktatása költségeit!
Úgy tudom Norvégiában nincs orvosképzés, mert annyi pénzük van, hogy oda tudnak csábítani megfelelő mennyiségű külföldi orvost. Mi lenne, ha mi is ezt a mintát követnénk. Zárjuk be az orvosegyetemeket - vagy működtessük fizetős formában - és a megspórolt összegért csábítsunk ide indiai orvosokat.
@zsiráfgomb:

Nyugi, a kezdők 80%-a, sőt az emberek 80%-a is éppen csak megél. Én is tanultam 4 évet a diplomámért, nettó 100-t ér.
@mingyá beszólok!: azért a költségtérítés és az állami finanszírozás között tegyünk különbséget, még ha alapvetően egyet is értek veled.
@Günsergebirge: az oktatása költségeibe ne számítsuk bele a saját munkabérét és annak közterheit, amiért betegeket látott el, asszisztált, műtött, kórlapokat és zárójelentéseket írt stb.
Hehe, jó buli lenne a tandíjas rendszer? Rendben. De legyen akkor fizetős az ellátás. Nehogy már az fizessen aki dolgozik!
@Gazz: Figyu, öcsém! A fizetését lehet hogy Te adod, az tényleg egy kalap szar. De az államilag támogatott képzésre a lét már a kedves általad megszavazott faszparasztok nyújtják át a felsőoktatásnak, ahol szépen elfolyik rektori csúcsgázsikra, meg igazgatói nyaralókra. Nyugodt lehetsz a rezidens kőkeményen végigszopja az 5+1 évét, nem csoda hogy azonnal menekülne, amint teheti. Remélem egyszer egy ilyen szarrá szopatott rezidens fogja megmenteni a szaros életed, akkor rájössz hogy nem kéne ugatni.
@Mindfield: szerintem az egész arról szól, hogy több lehessen a korrupció. Nehogy az állami büdzsén a korrupciónak gátat vessen a rezidensek fizetése...
Itt valaki emlegette a Vészhelyzetet meg a Dr House-t.Hát kérem maradjunk a Vészhelyzetnél és én még beraknám a "Miért éppen Alaszka"-t. Na és miért?A vészhelyzetnek és az alaszkásnak volt néhány epízódja ami arra utalt, hogy az államilag támogatott módon végzett orvosnak oda kell menni dolgozni (olykor csak turnusszerüen) ahova az állam küldi.Szó sincs arról, hogy ha neki nem teszik akkor....Szóval én nem vitatom,hogy az egészségügy szar.Persze ehhez semmi köze nincs ám az orvosoknak akik az a 300 ft-t szépen megtorpedózták amit csak kevesen és csak szumma 6000 ft-ig fizettek volna.Na meg a szomszédomban lakó nyugállományú kórházi takarítónőnek aki zsákszámra horda haza a kötszert,gyógyszert a kórházból aktiv korában és még ma is Szent István kórház pecsétü lepedök száradnak mosás után a kertjében pedig már 9 éve nyugdijas.
nem csak a rezidensekkel, hanem mindenkivel (államilag finanszírozott felsőoktatás esetén) ezt kellene csinálni, a diákhitel intézményét meg eltörölni, helyette életképesebb ösztöndíjazást bevezetni...

mindenesetre érdekes a megjelenő az önző gondolkodásmód, akik szerint "jár" az oktatás (érdekes polgári posztkommunizmus), de a társadalmi felelősségvállalás alól már kibújnának...
@dzsaszper: Az, hogy nem piacziak a fizetések, elfogadom, oké. Ahogy írtam: az "egész rendszert" kellene átalakítani, hogy a középiskolás el tudja dönteni, hogy mit vállal: "kitanulom a szemem 6 évig és közben eladósodom", de tudom, hogy 4-5-6 év alatt fizetésem 15-20%-ából visszafizetem a tandíjat + nem kell "szégyenkeznem:)" odafordítanom a köpenyem zsebét Juliska nénihez, hogy "jajjugyannemkellettvolna"...

---

Szakorvos ismerősöm mesélte, hogy nála első két hónap azzal megy el rezidenseknél, hogy megtanítja nekik, hogy ügyeletben milyen esetekben szabad riasztani ügyeletes szakorvost (aki otthon van:), idézve: "mindig gondolja arra, hogy mi lenne ha másnap a te szülődet műteném: biztos, hogy behívnál?"

Vagy másképpen, a rezidensek ("orvosok") is csak kicsiny hazánk (erkölcsi) állapotát képezik le kicsiben, sacperkábé 70%-uknál: 1-es, fiam, leülhet!:)

(Jelenlévők természetesen mindig kivételek!)
@dzsaszper:

Havernak 3 hónapos terhes a felesége, eddig csak 80e-t csengettek ki mindenféle nőgyógyásznak vizsgálatokra az ingyenes egészségügy keretein belül....
@Yasashi Tanuki:
Ők is kicsit törni magyart, plusz beiktatni természetgyógyász módszereket :) Kézrátételhez úgysem kell egyetem.
@mingyá beszólok!: Figyu Öcsém! A következő ilyenért kiváglak, mint a taknyot. Visszaveszel az arcodból, vagy csendkirályt játszol.
@Fabius:

Benne vagyok, ha MINDENKIRE vonatkozik. Informatikus, mérnök, közgazda, jogász, népűvelő.

Azért előre szólok, ettől még itthon nem lesz több orvos, csak kint kicsit kevesebb magyar doki!!!
Tehát te és én is ugyanúgy szopni fogunk, max megtakarítottunk évi cirka 6 milliárdot.

Ugyanis nem a tandíj a fő probléma, hanem az, hogy az orvosi munkaerőpiac, a népművelővel ellentétben európai és nem csak magyar piac. Vakbelet Glasgowban és Kiskuntarcsán is ugyanúgy operálnak, ugyanaz a guideline a miokardiális infarktusra itt is ott is.

Tehát a magyar diploma ugyanannyit (majdnem) ér mint a Glasgow-i!!

Ha már piac, öngondoskodás akkor vegyük komolyan. Ha a piac azt követeli meg, ki kell fizetni a Manchesterihez mérhető munkabért.

És nem vagyok orvos.
@Gazz:

Te Gazz legalább érintőlegesen végigfuthattad volna a fenti kommenteket, hogy ne kövesd el ua. a F@szságot mint a poszt író.
nekem annyi kérdésem van csak, hogy az összes többi ember aki itt tanult majd külföldre távozott, őket miért nem tetszett piszkálni? hol van tételesen kimutatva, hogy ennyibe kerül egy orvos képzése hat év alatt, hiszen 3. évtől már klinikákon folyik a képzés és ha valoban évi 1 milla elmegy rájuk, azt látni kell betegellátás sznivonalán, majd mikor rezidensek akkor minimálbérért dolgoznak
szal hazudik mindenki aki azt mondja, hogy milyen sokba kerül
@Jimbo75: a mindenféle nőgyógyászból hány volt a rezidens? Azok szerintem örülnek, hogy végre látnak pacienst, ha beesik valaki a nem magánbnrendelésre, amikor ők vannak ott...
@azallamenvagyok: Úgy néz ki valaki megöregedett és nem jutott neki diploma...:)
ostoba demagóg poszt, a kommentek nagy részéről nem is beszélve..
1.
Tisztázzuk: ingyenes oktatás nem létezik, hiába nevezik annak. Véletlenül pontosan tudom mennyibe kerül egy orvostanhallgatónak az ingyenes képzése.. Akik itt a nyálukat verik el sem tudják képzelni, hogy erre a legtöbben gyerekkoruk óta készülnek. (ugyan nem tudom aktuálisan 2010, milyen erős a felvételi határ) Szóval minimum 4 évvel az egyetem előtt már kőkeményen különóráztak a legtöbben. Központit írtak, bekerültek, mert tudtak is valamit és akarták. Aztán szépen elkezdődött a suli, jéé tankönyvek elárulom; drágábbak az orvosi szakkönyvek mint az összes többi tankönyv. Jéé egyéb költségek, apróságok, köpeny, szike, fonendoszkóp, reflexkalapács.. folytathatnám. Te vetted nekik, kedves aki fröcsög?
de lépjünk tovább. Rengeteg befektetett idő. Nem egy büfészak, bizony, tanulni kell, és néha még az sem elég. De persze ez nem pénzben mérhető, úgyhogy szarjuk is le, nem?

Tömörítve a kezdetek: min 8-10 év megfeszített munka, hogy orvos lehessen. Bizony az illető családjára is nagy terhet rak. Anyagilag és más fronton is. De ez mind nem számít igaz?:D

2. Tegyük fel, elvégezve az egyetem, diploma megvan.
Újrafelvételi rezidensnek. Nem biztos, hogy oda ahova szeretnéd, sem szakra, sem helyre.
De, tegyük fel, hogy most optimális a dolog, és mind dolog passzol helyileg is és a szakmai irány is.

Szépen munkába állsz, kapod a kis 80-90.000 Ft-os fizetésed.
Cserébe a legtöbb helyen bedobnak a mélyvízbe, nem 40 órát dolgozol hetente, és a legtöbbször ügyelned is kell. Igen, tojáshéjjal a fenekeden.

Megéri, ugye?

3. a poszt legviccesebb része:
Mi a fasznak mentél orvosnak ha ez nem jó?
Akkor gondoljuk át, először azért sírunk mert elmennek az orvosok, mert szar itt. AZtán emg leoltod őket, hogy nem is kellenek ilyen orvosok?:D Öcsi, a mártírok korának vége, hol élsz? legyenek a toppon szakmailag, nyalják ki a segged, mint ha pincérek lennének, és tegyék meg mindezt 10+ év tanulás után kb minimálbérért?:D nem gondolod, hogy ez nevetséges elvárás? Mellette viselje a terhét annak, hogy a döntésein emberéletek múlnak. Lásson embereket meghalni.. mert fog.

Különben pedig, nem minden orvos bunkó, nem mindenki megy el külföldre.. érdekes, akkor nekik is az anyjukat, mert több pénzt szeretnének?

Az orvosok átlaga is olyan mint a közösség amiből jöttek. Vannak köztük bunkók, jók-rosszak, mind mindenütt.

De a legjobb az egészben, hogy ha valami baja lesz a tisztelt posztolónak és az itt fröcsögő idiótáknak, olyan dokihoz fog kerülni aki ugyanezt végigszopta és itt maradt, szar fizetésért. Lehet, hogy éppen még kedves is. Ott majd nem állsz neki ezt kifejteni, ha esetleg megmentette a tyúkszaros életed.

Ebből elég is volt ennyi:D
@Káposztakukac: Az államilag finanszírozott képzésben a legtöbb egyetemen max. 30-40% tanul, és az állami normatíva alig fedezi a költségeket. Ezért a költségtérítésesek fizetik meg a különbözetet. A SOTE-n még egy nem orvosi EÜ végzettség is 250.000-500.000-ig terjed félévente! Milyen ellenszolgáltatást kap ezért a végzett? Azért pumpáljon bele egy rakat lóvét, hogy aztán 40-50 éves koráig megalázó pénzért tegye tönkre magát nap mint nap?

Őszintén, ezt senki nem csinálná jó szívvel ennyiért!
@bazalttufa:

A mindenkire vonatkozásban egyetértünk. A poszt azért a rezidensekről szól, mert éppen ők tiltakoznak.
A munkabér kitételben is egyetértünk. De nem csak a rezidensek keresnek a béka segge alatt, hanem az ápoló személyzet is. Egy 30 éves munkaviszonyban álló nővér hazavisz 90 nettót, és akkor még örülhet. Ez sincs így jól, ez tény.
@Fabius: Ezek szerint igazam volt, marhára megijedtem!
Bocs, ez a poszt nagyon színvonaltalanra sikerült. Sokan leírták már, hogy ennél jóval árnyaltabb a kép. Orvost anyázni persze könnyű, de nem az elmúlt években elment párszáz orvoson múlik az eü. mai állapota.
@Mindfield: azt hiszem, logikai rendszeredet újra kell gondolnod:) bár valakire ez biztos illik
Szerintem a poszt úgy hülyeség ahogy van. A helyes megközelítés az alábbi: ha már 6 milla a képzésük, akkor az nem járja,hogy angol sebeket kötözzön, inkább fizessük úgy meg,hogy itthoni sebeket kötözzön.
Drágáim! El kéne dönteni végre,hogy szocializmust vagy kaptitalizmust akarunk.Ha piac van, akkor munkaerő piac is van, ráadásul EU van vagy mifene,szal nincsenek határok,vagy mi. A rezidensek az elsők, akik nem akarják elbaszni az életüket ebben az országnak dícsért gettóban,ahol onnan ismerszik meg az elit,hogy lop. Ápropó: és akkor mi van azzal a szakmunkással, aki kapásból kimegy nyugatra, mert itthon már munka sincs?
Igazuk van a rezidenseknek, nem akarnak remanenciává válni....
@pana_fz18:
1. ha a szakorvosnak a saját kényelme és lustasága többet ér az esküjénél... és ilyenek oktatják a rezidenseket?
2. az 1.-et visszavonom, mert a probléma rendszerszintű. Az alacsony finanszírozás miatt egyszerre van jelen az orvoshiány és orvos-munkanélküliség. A rendszerben lévő orvosok közül nem kevesen halálra vannak hajtva. Nyilván ismerniük kell a saját határaikat, nem cél, hogy pár év után kihaljanak infarktusban...

Szóval: Az alapvető probléma a finanszírozás alultervezett volta. És azért, hogy a rezidensekre ne kelljen költeni, most rajtuk akarnak spórolni a finanszírozáson, hogy a finanszírozás összességében még alacsonyabb lehessen...
a vészhelyzet-drhouse kultúrkörön szocializálódott rajongóknak javaslom a Sicko megtekintését az árnyaltabb véleménynyilvánítások érdekében.
@bes3:
ok, maradj kint, csak fizesd vissza előbb a képzésed költségét.

@Trompf:
Nem érted a lényeget. Szolidaritás ha magyar pénzből fizetik az 50M amibe egy orvos kerül, de hasznot már londonban hajt? Én meg ingyen meg akarok tanulni japánul, kínaiul, franciául és svédül, szolidaritásból fizesd már ki nekem a tanfolyamot kérlek.

@tekiteki:
a második része igaz annak amit írsz, de az első nem: nem állami feladat a csibék etetése, mindenki vegye meg magának a napi tápot.

Azok a felvetések jogosak, hogy ne csak az orvos hanem minden állami képzésen részt vett diplomás adózzon Magyarországon annyit hogy minimum kijöjjön a nullszaldó. Az orvos / állatorvos azért jó példa mert cefet drága a képzése.

Megfontolandó az amerikai rendszer is: tandíj van mindenkinek, az egyetem dönt pár ösztöndíjról, és fel lehet venni a diákhitelt. Mehet utána a diplomás ahova akar, de a hitelét fizesse vissza.
@mingyá beszólok!: Ijedezni nem kell. Véleményed is lehet akár rólam is. Kevésbé vérlázító stílusban.
@Arzén Vendel: A Sicko pont arra világít rá hogy ez lenne a legideálisabb rendszer, ha "valakik" nem lopnák széjjel, és nem rombolnák le szándékosan. Érdekes lenne látni egy amerikai típusú magánbiztosítós rendszer mellett a 10% feletti munkanélküliség egészségügyi következményeit...
Láttál már átlag amerikait közelről? Nézd csak meg a fogait...
A poszt amúgy gyönyörűen illik egyes indexes/velvetes posztok mellé, mint pl. az 1% vetélési kockázatú kockázatmentes vizsgálat várandós hölgyeknek potom tízezrekért...
@Fabius: Vállaltad. Még egész kulturált voltam, elhiheted...
Na álljon meg a menet!
A félrebeszélések helyett azon kéne gondolkodni hova tűnik az a rengeteg pénz amit az egészségüggyel kapcsolatosan befizetünk!
Az ugyanis nem járja, hogy tőlünk nyugatabbra kb. 100 euróból megvan valakinek a betegbiztosítása, itt pedig a többszöröséből sem jön ki az egészségügy.

Nemcsak az egészségügy van szarban, hanem az egész ország. Már több helyen leírtam miért (adók, "újraelosztás").
Az csak az egyik gond, hogy az orvosok elhúznak a jobb munkakörülmények és jóval magasabb fizetés miatt.
Ha mindenki elhúz akkor ki fog itt dolgozni és értéket teremteni? Sok ingyenélő, ostoba politikus? Hát húzzanak ők el a véresbe! Mi meg teremtsünk olyan országot magunknak amiben normálisan lehet élni!
@Terrier: ki lesz az a hülye, aki finanszíroz magának 6 milliós képzést azért, hogy utána olyan bért kapjon, amiből egy albérletet se fog tudni fizetni?
Vagy azt akarod mondani hogy magyar embernek nincs szüksége orvosra?
@dzsaszper: szerintem rájuk is ki lehetne terjeszteni, mondjuk 6 év a "kötelező" szolgálat, ha viszont úgy dönt, hogy marad, azért kapjon "hűség" pénzt, támogatásban vagy egyéb nem vagyoni módon.
@Fabius:
Ha írsz egy demagóg, agyatlan posztot,aminek a stílusa sem túl magasröptű (ilyen szavakkal, hogy "szar" meg "kurvára") ne sértődj meg azon, hogy hasonló stílusban beszólnak neked. Tudod, ha már közhírré teszed, hogy hülye vagy, legalább vágj jó pofát, ha ezt észreveszik.
@dzsaszper: És ki az a hülye, aki azt gondolja, hogy a paraszolvencia intézményét a bérek rendezése nélkül meg lehet oldani?
@toxikus: Hm, lehet benne valami. Erre azonban csak azt az évet tudom mondani, amit eddig is hangoztattam: Kérem, tessék utánam csinálni!
@Fabius: Akkor ezek szerint a nővérek szar fizetésének a megoldása az, hogy a rezidensek meg a többi orvos legyen kedvetek szerint halálra szivatva? Tudom ez demagógnak hangzik, de mivel ez az egész poszt rohadtul demagóg, nem akartam kilógni a sorból.
teljesen rosszul közelíted meg a kérdést Fabius. ha egy csoport elégedetlen, azoknak nem azt kell mondani hogy ne legyetek már elégedetlenek, faszok! hanem effektív megoldást kell találni. az pedig hogy elvárom, hogy visszafizessék a szakorvosképzés költségeit ha nem itt dolgoznak a szakvizsga után, nem lesz effektív, mivel nem fogja gátolni az elvándorlást. a fejvadász cégek ezt is röhögve ki fogják fizetni mint ahogyan kifizetik a svéd nyelvtanfolyamot is. a jó szakemberek tehát ugyanúgy el fognak menni, te meg még tíz év múlva is itt leszel a szopóágon és lázadozol, hogy nem szégyellik magukat az orvosok?! mi hát a megoldás? azon államok akik az eü humánerőforrás utánpótlásukat a CEE régióból kívánják megoldani KÖZVETLENÜL fizessenek pl. a magyar államnak a szakorvosképzésért.
@tekiteki: Igenis Mester. Igyekszem megfogadni Mester. Egy tótawén szocializálódott, sosem pöcsöző és basszamegező kulturhero szavai megszívlelendőek.

Tanítanál még valamit kérlek?
@Fabius:

Igen, ezért van ápolóhiány is. Nagyobb mint orvoshiány. Ez érv lenne a mellett, hogy a rezidensek fogják be?

"A munkabér kitételben is egyetértünk"

Akkor abban is egyetértünk, hogy ez a fő probléma, a költségtérítés-expat pedig ennek csak következménye? Mert ugye, ha a elfogadjuk a piac diktálta béreket, akkor elhanyagolható lesz a kivándorlás miatti veszteség is.
@standard: Ajvé, ez is egy jó megoldás
@tusuanzen: Eleve a kötelező szolgálat intézménye hibás. Nem a kórház fizeti a képzésüket, ebből kifolyólag semmilyen "tanulmányi szerződés" nem kényszeríthető rájuk. Az állami normatíva a rezidensek bérére amúgy sem elég, az meg hogy a kórház gazdálkodja ki a bérüket, egy röhej. A túlórákat és az egyéb munkakörükön kívül eső tevékenységüket sem tudnák megfizetni, amit kapnak nem bér, hanem egy tökönrúgás!

Amíg a képzés szerkezete és az ágazat sajátosságai köszönő viszonyban nincsenek egymással, addig ne a pályakezdő, talán még lelkes és tenni akaró rezidenseket szopassuk. Tökre igazuk van.

Érdekes lenne, ha teszem azt autószerelőket kötnénk valami szar melóhelyhez, csak mert gyakorlatot kell szerezniük valahol. Pont azért ilyen szar a rezidensek bére, hogy ne nekik kelljen fizetni a gyakorlati időért. Senki nem akarna orvosnak tanulni. A bibi, hogy az állam megint kapzsi, és olcsó képzett munkaerőhöz akar jutni azzal hogy korlátozni akarja a rezidensek elhelyezkedését. Szabad munkahely választás? Ugyan már, az nektek nem jár, gyakorlat nélkül hova mennétek. Legyen 9 év, az alatt megspórolunk rajtatok annyi lét, hogy a feletteseiteknek teljen A6-os AUDI-ra. Ennyi.
Akárhogyan okoskodsz is, a lényeg az, hogyha gyógyítást akarsz, neked kell megfizetni. Ha nem az orvos oktatásában, akkor a munkabérében, ha nem ott, akkor paraszolvenciában.
Most az a helyzet állt elő, hogy egyes országok úgydöntöttek, olcsóbb a más államok által kiképzett orvosokat elszipkázni, az egyes orvosnak meg ez jó.
Erre a kérdésre nem igazán jó megoldás, hogy lánccal odakötjük az orvosokat a kórházi ágyak lábához, mert attól nem biztos, hogy javulni fog az ellátás színvonala meg az orvosi egyetem népszerűsége.
Szóval fizetni kell az orvosoknak annyit, hogy itt akarjanak dolgozni.
A képzés kifizettetése meg olyan országokban ildomos, ahol nem vonják le az adódból a képzés árát.
Jaj, de nagyon nincs igazad. És még demagóg is vagy, sajnos.
Már bocsánat, de én értem a kórház dolgot.Most egy vidéki kisvárosba ki akar orvosnak menni.Mindenki szeretne minél gyorsabban felmenni a ranglétrán.Iszonyatosan sokat tanulnak, güriznek mire 35 évesen kimondhatják orvos vagyok.Nem az a kérdés, hogy utána mit csinálnak az életükkel, hanem arról, hol van rájuk a legnagyobb szükség amig rezidensként dolgoznak.Igen ez egy kemény és felelöség teljes hivatás, aminek vannak korlátai.
Minden tiszteletem az övék, de értsék meg nem szakmájuk van HIVATÁSUK.
@tusuanzen: hajrá.
De hozzáteszem, az állami finanszírozású képzésben való részvétel alkotmányos állampolgári alapjog, a munka és munkahely szabad megválasztása dettó alapjog.
Az ilyen rendszer rendeleti úton való bevezetése pedig alkotmányellenes (és rezidensrendeletről beszélünk).
Vagy az alkotmányt módosítod, és kitörlöd belőle hogy a Magyar Köztársaság demokratikus jogállam, meg hogy vannak alapvető jogok; vagy az ilyet törvényben (társadalmi vita + választott képviselők többsége + köztársasági elnök) kell megcsinálni.
Nemértem a problémát, hazánkban az orvosok pont annyit keresnek mint nyugaton dolgozó társaik csak itt még ráadásul adómentesen is és borítékban kapják haldokló öreg néniktől, szülni akaró kismamáktól stb. Ha nem perkálsz meg benned hagynak eztazt. Ja, hogy a vastagabb borítékot a nagyobb kutya kapja? hát kérem evvan :D Amúgy azzal a szakértelemmel amivel a hazai orvosok rendelkeznek jobb is ha kimennek és ott kezelik félre az embert. Alapból úgy kéne kezdeni, hogy a tanítatásukat maguknak kellene fizetnük, ezt lehetne egyből vagy hitelből utólag és máris nem lenne akkora hiány az egészségügyben jutna jobb feltételekre, több legális fizura, csak hát az eüben pontosan úgy megy a mutyi mint bárhol máshol az országban.
@mingyá beszólok!: a Sicko-t pont azért említettem mert plasztikusan ábrázolja azt az embertelen rendszert ami felé sokan löknék a magyar egészségügyet. lenne ellátás csak nem mindenhol és nem mindenkinek. abban a világban a most lenézett magyar egészségügy paradicsomi állapotnak tűnne.
@hááááát:
Láttad a youtube-os videókat? (zsiráfgomb 2010.03.11. 14:40:50)
Szerintem ők értik. Szerintem az egészségügyi kormányzat nem ért alapvető dolgokat, vagy ha ért akkor próbál pénzt spórolni a saját mutyi ügyeire.
@bazalttufa:

Az egészségügyben szinte nincs olyan, amit ne Kellene rendbe tenni. Ezek közé tartozik a munkabér és az ellátás színvonalának emelése is. De ezt nem azzal fogjuk elérni, hogy a rezidenseket elengedjük szó nélkül, és még jó képet is vágunk ehhez.
@Frank Columbo: tegyük hozzá, hogy ez rendszerszinten van így: a szabályok erre ösztönöznek.
@dzsaszper: No igen, az előjegyzési rendszer, teljesítmény volumenkorlát sem fér össze a hippokrátészi esküvel. Elhiszem, hogy jó rá hivatkozni, de mit csináljon a kuncsafttal, ha érvénytelen a a TAJ száma, fizetni nem akar, veri az asztalt, és feljelent?
Szerintem nem kell az orvosoknal megallni. Vegyuk elo a sima erettsegizetteket is. Az is penzbe kerul utana megis mennyi hulye szaladgal fel-ala.
@Fabius: mennyivel többet érünk el, ha elzavarjuk őket. "El lehet menni! Tessék!"
Ugye magyar embernek nincs szüksége orvosra?
Ha röghöz akarjuk kötni az akárhánymillióért kitanított akármilyen hallgatókat, ez LEGKÉSŐBB tanulmányaik megkezdésekor közölni kellett volna velük. Ez így egyszerűen tisztességtelen. És mivel tisztességtelen, természetesen kontraproduktív is. Csak méginkább elkeseríti azokat, akik erről a pályáról álmodnak... álmodtak.

A szóban forgó fiatalok tehetséges és szorgalmas emberek, akik komoly felelősséget készülnek vállalni. (Hagyjatok a rémtörténeteitekkel! Csoportátlagról beszélek.) Csak akkor fogják hatékonyan végezni a munkájukat, ha megkapják azt a MEGBECSÜLÉST, ami kijár nekik. Most épp nem ez történik. A fizetés megalázó, és a karriert is korlátozni akarják.

Lehet jönni, azzal hogy másnak is szar, és ne szóljanak egy szót sem... Nem fognak... Elmennek.

Azt akarjátok hogy maradjanak? Azt akarjátok, hogy a lehető legmagasabb szintű ellátást nyújtsák? Akkor becsüljétek meg őket!

OFF: Az egészségügy rendbetételének az árát valakinek meg kell fizetni. Minél később eszméltek rá, hogy ezt rajtunk, rajtatok kívül senki sem fogja megtenni, annál nagyobb lesz az ár.
@hááááát:

A hivatásukból viszont nem lehet megélni. Amit írsz álszentség.

Amúgy építhetsz a hivatástudatra is, még kb 10 évig. Utána örülj, ha vajákosasszonyt találsz. Ne csodálkozz, ha pénzt kér majd.
@Fabius:
Nem, sajnálom, mára elég lesz ennyi.
@NemesekErnyo: a volumenkorlátot ugye a minisztérium találta ki. tessék náluk reklamálni.
Előjegyzésre is azért van szükség, mert lenne több iorvos, csak a kórházak nem bírják fölvenni őket a finanszírozásból. tessék a minisztériumnál reklamálni.
@Lépes Elek: Már nem erőltetik annyira, inkább irányítanak a szakmunkás-rendszer felé. Iparos sincs elegendő!
Előre bocsánatot kérek, nem volt már erőm végigolvasni az összes kommentet. Lehet, hogy valaki megnézte ezt az egészet közgazdász szemmel is: ha 6 milliót költünk egy orvos képzésére, akkor miért nem költ az állam arra is, hogy ebben az országban tartsa őket és hogy CSAK adózott jövedelmük legyen. Mert ne legyünk álszentek, a hálapénz intézményét mindannyian ismerjük, de azt is tudjuk, hogy ebből nem mindenkinek jut. Tényleg alul vannak fizetve az orvosaink, érthető, ha arra mennek, ahol többet kapnak, mint minden normális ember. Viszont ha normális fizut kapnának, akkor jobbal lehetne számonkérni a feketén vándorló hálapénzt, amiből semmilyen adóbevétele nem származik az államnak. Csak hát ez ebben az országban egyelőre utópia...
@dzsaszper:

De, nagyon is szükség van rájuk. Ezért mondtam itt feljebb, a bérezésük egyáltalán nincs rendben. De a rezidensképzés+ lelépés ideológia mentén mi is mondhatjuk, jah, nem fizetünk adót és járulékokat 9+ évig, mert már húsz évet áldoztam erre az életemből, most kicsit elég.
@Arzén Vendel: "abban a világban a most lenézett magyar egészségügy paradicsomi állapotnak tűnne."

Ja, annak aki most egy fityinget nem fizet. Se adót, se TB-t. Abban a rendszerben, ha akkor sem fizetne nem sajnálnám.
Bocsánat, joggal lehetne számon kérni... Semmilyen rejtett politikai tartalom nem akart lenni...
@dzsaszper: Én nem reklamálok, hiszen benne vagyok :)
@Fabius: remélem érezted az iróniát a kommentemben...
@Vandorsolyom: ja, igen, az előre közlés, az nem ártana:)
@NemesekErnyo: Nem is lesz, mert az olajosrongy budos.

Azalapveto problema az irigyseg, szerintem. Az atkosban szepen ossszemostak a tarsadalmi retegeket es elhitettek a szakmunkassal, hogy o ugyanannyit er, mint egy orvos, tanar, mernok stb. Na ez az, ami nincs igy, csak ezt derogal eszrevenni es elismerni.

Aki az adoforintjaival jon elo az nezzen korbe, hogy mennyien is netto adobefizetok (tehat nem allami alkalmazottak) es utana sundorogjon szepen elfele a kertek alatt.
@Frank Columbo: neked lövésed nincs arról, amiről beszélsz.
"hazánkban az orvosok pont annyit keresnek mint nyugaton dolgozó társaik" - aha, pont azért mennek, hogy pont annyit keressenek.

A paraszolvencia sajnos van, de nem mindenhol, nem mindenki fogadja el. Szóval ezt a kommunista csökevényt, ami az ötvenes évekből maradt, ne számítsd bele a keresetbe. Vagy számítsd bele a benzinkutasnak is, meg a pincérnek és fodrásznak és korrupt politikusnak is, stb.

"Amúgy azzal a szakértelemmel amivel a hazai orvosok rendelkeznek jobb is ha kimennek és ott kezelik félre az embert." - aztán ha megkérdezhetem, te minek alapján tudod megítélni egy orvos szakértelmét. Megvan a válasz: nincs semmilyen alapod hozzá, max a viselkedését tudod megítélni, az meg semmilyen kapcsolatban nincs a szaktudásával.
" Alapból úgy kéne kezdeni, hogy a tanítatásukat maguknak kellene fizetnük, ezt lehetne egyből vagy hitelből utólag és máris nem lenne akkora hiány az egészségügyben jutna jobb feltételekre, több legális fizura, csak hát az eüben pontosan úgy megy a mutyi mint bárhol máshol az országban." - hát erre készülnek, nem? egyébként ebben igazad van. De hogy visszamenőleg törvénybe iktatni, hogy akkor most perkáljon minden orvos aki korábban végzett és nem az állami eü-ben keresi a kenyerét? Ugye te sem gondolod komolyan. Mert akkor MINDENKI, aki állami oktatásban részesült és nem a szakmájában, nem otthon, privát szférában dolgozik - kérem tessék beállni a kasszához a sorba. Vagy nem?
Dehogynem.
@VarázsLó: Majd, ha olyan rendszer lesz akit ha rajta kapnak, hogy feketén pénzt fogad és kivágják a pályáról mint macskát...
Ezen csak így lehetne változtatni. Most ellenben ez elfogadott dolog. Ergo a társadalom széles rétege korrumpálva van. Ez alatt nemcsak azt értem aki kapja, hanem aki adja azt is.
@parabellum: ez nem megoldás (mégha nem is gondoltad komolyan :) hét hónapos intenzív nyelvi képzésen megtanultam a svédet, pszichiáterként dolgozom. Ennyi. Ja és elégedettek velem.
@azallamenvagyok: Az a minimum. Akkor sem oldodna meg a dolog, mert akinek kell, lesz penze kulfoldon tanulni es akkor az egyetemet is becsukhatjak.
@kovi1970: Ha korrupcióról beszélünk, dőreség kiemelni a társadalom egyetlen rétegét. Akkor inkább lehetne kezdeni a vállalkozóknál, számla nélkül dolgozóknál, azért szolgáltatásokat mégis gyakrabban veszünk igénybe, mint orvosi ellátást. Remélhetőleg...
Egyszerűen imádom a tényeket ilyen irónikus/szatirikus/ál-entellektüel módon kiforgató posztokat!

Mondjuk sokat dobott volna a cikken, ha utánajár a tényeknek, de az valószínűleg csak bezavart volna.

-amíg képzik a leendő orvost, egy fitying fizut sem kap (6-8 év min.);
-utána kap 1-3 évig kb. havi nettó 90-et, annyi munkával, hogy másodállást nem tud vállalni;
-ezután végre vállalhat normál orvosi állást, normál orvosi fizuért (mekiben többet kap órabérben);
-ha nagy mázlista, gyors a kihalás/elvándorlás az osztályon, s 40-45 éveskorára osztályvezető lehet normál fizetésért;
-s mintegy jelezném, hogy az orvosok többsége nem sebész/szülész, ahol jelentősebb a közvetlen beteg-orvos 'dotáció'.

Te a saját munkádért mekkora nettó órabért vársz el? Hány órát vagy hajlandó dolgozni egy héten? Mekkora felelősséget vagy hajlandó vállalni a munkádért? Milyen gyorsan tudsz jó döntést hozni kritikus helyzetben?

Emellett megcáfolnám a post legelső mondatát: a magyar egészségügy nem szar úgy, ahogy van. Egyszerűen a jelenlegi finanszírozási modell ill. az elvárt teljesítmény még csak közelében sincs egymásnak. A legtöbb kórház/osztály stb. folyamatosan próbálkozik, priorizálja a költségeit. A legtöbb esetben elöl állnak a műszerek, gyógyszerek stb., s valahol a legvégén van az épület felújítása (ez szinte mindig csak külön forrásból megy egyébként is), ill. olyan 'kényelmi szolgáltatások', amiket a legtöbb beteg is el tud látni (pl. sok helyen mindenki hozza a saját evőeszközét, nem a kórház mosogat).
(Megjegyzem, a budapesti épületek többsége a XX. század elején épült, azóta gyakorlatilag semmi - a kommunista éra 'fejlődését' nyögjük most is.)

Ja igen, csak hogy legyen valami vérlázító ebben a kommentben is, ami totál nem ide tartozik: milyen hatmillió?
@evergo: Még ott is szükség van pszichiáterre? Ajaj...
A posztoló elég primitív(nek tetteti magát). S nem nagyon lát tovább a saját orránál, illetve annál amit az elé tettek. (Jelen esetben a rezidensek problémájánál.)

Ha a fenti gondolatmenetet követjük, akkor minden magyar embert röghöz kellene kötni, hisz min. 18 éves koráig az államon "élősködött" (oktatást, egészségügyi ellátást kapott), s aki ráadásul még főiskolát és egyetemet is végzett még több adóforintot szipkázott el. Vannak az orvosképzéssel vetekedő árú egyetemi kézések, azoknál ugyan úgy jogos lehetne a röghöz kötés.
Amugy az egesz felvetes hibas. Alapvetoen.

Mivel Magyarorszag letezese a nyugati toke fuggvenye, legfeljebb annyi tortenik, hogy a tokes magahoz vesz egy kis nyereseget a befektetett osszegbol.
@Fabius:

Valóban nem. De a rezidensek megkötése sem. Ezért értelmetlen a post.

Te egy elv megvalósítását tűzöd ki célnak, aminek lenne erkölcsi alapja, de a jelenlegi torz viszonyok között nem megoldás, sőt valószínűleg ront a helyzeten (aki nem jön ki a rezidensi fizetésből, az mostantól nem külföldre megy, hanem itthon orvoslátogatónak, bármixernek stb. Ez jobb? Így megtérül a társadalmi befektetés?).
@Fabius: Igyekszem nem túl cinikusnak tűnni, amikor megkérdezlek, mért, mit tudsz tenni? Mármint az ellen, hogy már a rezidensek is eláramoljanak. Semmit. Ha viszont valami további törvényi megszorítások lesznek ez ügyben (mondjuk továbbra is így próbálják megoldani ezt az eszetlen nagy problémát), akkor a rezidensek nem fognak belépni a rendszerbe, vagy csak elenyésző mennyiségben. És az orvosképzésre is keresztet lehet vetni, mert olyan mértékű visszaesés lesz a jelentkezésben, amit még nem látott a világ. Mindezek katasztrofális következményei nem jönnek azonnal, de úgy 15 éven belül. Mert akkorra végképp nyugdíjba megy egy generáció, a következő generáció orvosgárdája (többek közt a nagyarányú kiáramlás miatt) csak korlátozottan fogja tudni ellátni a feladatokat, utánuk meg jószerivel nem lesz senki, mert nem fognak orvosnak menni a fiatalok. Ilyen kondíciókkal nem.
@bazalttufa:

Szerintem nem volt értelmetlen. Vitázunk róla. Elfogadható felvetés is született, amit érdemes lenne megfontolni arra illetékeseknek, ha olvassák ezt.
@evergo:

Mivel jobb az, ha elkönyveljük a helyzetet, és nem is próbálunk tenni semmit az el/kiáramlás érdekében?
Véleményem szerint aki orvosnak megy ne pénzért, hanem hivatástudatból tegye. Ha meg pénzért teszi és kiderül, hogy eleinte kicsit szűkös, akkor a helyében nagyon mélyen hallgatnék, mert csupán a saját szegénységi bizonyítványát állítja ki a hisztivel. Nem kellenek beképzelt, magukat többnek gondoló orvosok, az orvos az embert szolgálja és nem fordítva és ha te orvosnak készülsz és csak a dollár jelek pörögnek a szemed előtt, akkor jól teszi az állambácsi, ha azt mondja, ja bocs nekünk belőled elég volt 6 év, megszűrjük kicsit a népet, aztán lesznek normális orvosaink, akik gyógyítani akarnak és nem lenyúlni a haldokló 97 éves nénit a fájdalomcsillapítóért.
Amikor az állami középiskolában tanult vízvezetékszerelő, kimegy Angliába háromszoros fizetésért vízvezetéket szerelni, miért nem rinyál senki.

Az, hogy megbüntessük azokat (értsd negatívan diszkrimináljuk), akiknek van elég eszük, kitartásuk, tehetségük, hogy orvosok legyenek több, mint hülyeség.
A legtisztább és becsesebb hivatás tudatért, sem adnak kiflit a péknél.

Van egy mondás, nem biztos, hogy pontosan idézem:

"Ha jól működő országot akarsz, fizesd meg jól a rendőrt, a tanárt és az orvost!"

Nálunk pont ez a három nincs megfizetve.
@Fabius:

Az illetékesek perpill azzal vannak elfoglalva, hogy az EÜ rendszernek még éppen verjen a szíve, amikor átadják. Ne beszéljen, ne mászkáljon, csak meglegyen a sinusritmus, tehát felelősen el lehet mondani, hogy nem nyírták ki.
@hááááát: szóval HIVATÁSUK van? És az elhivatottságukat azzal jutalmazzuk, hogy megalázó fizetésért, borzasztó körülmények között kell dolgozniuk?

Ez a hozzáállás legrosszabb ebben az országban. Ahova orvosaink menni akarnak, ott megbecsülik azt, akinek HIVATÁSA van. Nálunk ez egy érv arra, hogy akkor tűrjön csak, hiszen... MIÉRT IS? Hivatása van, akkor én ezt kihasználhatom, lenyelethetek vele akármit?
@Vagyok, aki vagyok...: Én nem vitatkozom azzal, aki azt állítja, hogy nekünk kötelességünk itthon maradni. Egyetértek. Csak miért pont rajtunk kezdenék a spórolást? Kérem magyarázza el valaki, miért mi nem érdemlünk támogatást ebben az országban, ahol iszonyú pénzeket sikkasztanak el naponta. Vegyük már észre, hogy ez az "oszd meg és uralkodj". Ha mindenki úgy gondolkozna, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is , mi lesz a végeredmény? Sok irigy, boldogtalan meg sok döglött tehén.
@dzsaszper:
Félig igazad van, bizonyos munkakörökben jobban meg kéne fizetni az orvosokat.

Ugyanakkor egy átlag magyar orvos nehogy azt hidd hogy nyomorog. Egy nőgyógyász vagy fogorvos alsó hangon visz haza fél millát, de inkább jóval többet. Ott van csak gáz ahol nincs magánpraxis vagy hálapénz.
Látszik, hogy teljesen hülye vagy a témához. A rezidens kap havi 80 ezret, megalázzák, még a nővér is parancsolni akar neki. Persze, hogy aki teheti, itthagyja az egészet a picsába. Legalább egyvalakit kérdezz meg a témában, mielőtt posztot írsz, idióta. A Feleségem rezidens, elrángatták 180 kilométerre, és egy kibaszott nővérszállón lakik, három másik emberrel egy szobában, miután letolt 6 kemény évet. Nem kell sajnálni, mi? Ostoba.
@Fabius: Félreértesz, nem jobb, ha csak elkönyveljük a helyzetet és nem teszünk semmit. Viszont ezek a megoldások, amit az állam kitalált, kontraproduktívak. Ez nem fog működni. Versenyképes fizetést kell biztosítani. Hozzáteszem nem csak az orvosoknak. Olyan anyagi javadalmazást, amely mellett az orvosok / rezidensek hosszútávú perspektívát látnak abban, hogy otthon maradjanak, a honi egészségügyben gyógyítsanak, nem szarból várat építsenek nap mint nap megalázó fizetésért. És itt most egy olyan hivatásról beszélek, amely művelőjének nap mint nap extrém nagy felelősséget KELL vállalnia, lévén hogy emberek gyógyításával foglalkozik. Hogy ne kelljen 2-3 mellékállásban megfáradt és megszürkült orvossal szembeülnie a betegnek. És akkor el lehet indítani egy széleskörű és komoly harcot a paraszolvencia ellen, a minőség és szakmaiság érdekében.
Én mint orvos is ember vagyok. A jelen magyar vadkapitalizmusban senki, de senki nincs, aki az én jólétemmel és megélhetésemmel törődne. Bizony senki. Rajtam kívül. És ennek érdekében meg kellett hoznom a saját döntéseim. És vállalni a konzekvenciákat. Mert azok is vannak, nem is kicsit. Az nem csak úgy működik, hogy az ember elmegy külföldre és hogy jaj mennyit keres. Mindennek vannak jó és árnyoldalai. Egzisztencia, megbecsültség kontra 2000 km távolság a szerettektől, idegen nyelv használata, idegen kultúrához igazodás. Félreértés ne essék, eszem ágában sincs panaszkodni. Csak a tényeket soroltam.

Mellesleg milyen már az, amikor egy kb 15 éve dolgozó kisgyermekes szakorvos kolléga bojlerje elromlik, elmegy a Tescoba vagy hova, meg akarja venni részletre, azonban az ügyintéző sajnálkozó mosollyal utasítja vissza a részletfizetési kérelmet, mert a jövedelme nem elégséges a kölcsönhöz. Ismerős szitu, gondolom sokaknak. Na pl ez elől lép meg az ember.
@t.o.d.: és tudod mit? Leszarom, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek, én a saját bőrömön érzem ezt az egészet.
dzsaszper: (és persze többi ittlévő doki is:)

Ti hány százalékát rugtátok volna ki 5(6) év alatt egyetemről évfolyamtársaitoknak?

Vagy fogalmazhatnék úgyis, hogy ti gyerekeiteket évfolyamtársaitok közül (sőt! tanáraitok közül!:) hányhoz vinnétek el minden gond nélkül?

---

Az a gond(om) a rezidensek szövetségének "megoldáskeresésével", hogy szintén csak kiragadja a (saját) problémát egy létező sokkal összetettebb problémából - és így naná, hogy "nevetségessé" és (számunkra) kívülállók számára "felháborítóvá" válik.

Tessék a fehérköpenyes "jövő nemzedékének" közösen felállni/kiállni és azt mondani, hogy a bajok gyökere ennél sokkal többrétegübb...

Csakhát, hazai gerontokráciánkban, ugyan ki(k) mernék eljövendő főnökük/munkaadójuk munkához/vezetéshez való jogosultságát megkérdőjelezni!

Mint ahogy sokan írták: van itt bőven pénz a hazai egészségügyben, csak elherdálódik - kórházakon belüli magánpraxisokra, feleslegesen eszetlen közbeszerzésekre...

(De tiszteletreméltó - ha jól sejtem - itt a blog bejegyzéseire válaszolgató néhány korrekt fehérköpenyes hozzáállása. És persze megjelent néhány doktordoktordoktor is!:)
@evergo: de még mennyire ismerős :) nekem is egy hasonló eset tette be a kaput.
@Banya30: sértő az általánosításod, de komolyan. Ezt a fizetés kontra hivatástudat dolgot ugye te sem gondolod komolyan. Elképzelem amint bemegyek a boltba és bevásárolok és a kasszánál csak jelzem, hogy nekem hivatástudatom van meg orvos vagyok, a pénztáros hölgy csak bólint, én meg viszem haza a cekkert. De most komolyan. A hivatástudatnak meg kell lennie, anélkül az ember orvosként, nővérként, stb egy fabatkát sem ér. De a hivatásommal értéket termelek, amelynek ellenszolgáltatása van, én meg utána más helyeken költöm el fizetést, olyan helyeken, ahol szintén értéket termelnek és annak szintén ellenszolgáltatása van.
Most komolyan, nem hiszem el, hogy alapszintű társadalmi és gazdasági tényekkel sem vagy tisztában, amikor kommentelsz.
@t.o.d.: És ki kényszerített rá? Miért nem mentél mérnöknek, ha annyira okos vagy? Vagy közgazdásznak, hiszen aki az orvosit elvégzi az mindent el tud végezni, mert annál aztán nincs keményebb, nem? Akkor nem kellene a pénz miatt sírnod. Ja hogy akkor a Dr nem lenne a neved előtt? Nem tudnál nyugdíjasokat és kiszolgáltatottakat megalázni? Nagyképűsködni? Hát tényleg sajnálom az összes orvost.
Már egy másik blogon is leírtam erről a véleményem:

A külföldön dolgozó kőművessel, asztalossal egyéb munkással miért nem akarja senki sem megfizettetni az itthoni szakképzés költségeit?? Mér csak az orvossal?

Egyébként meg EU van, ezt akartátok. Mindenki oda megy, ahová akar.
@Yasashi Tanuki: Csak 4 orvosi karral rendelkezo egyetem van Norvegiaban, Oszlo, Bergen, Trondheimben es Tromsø.
@mendson: Igen, amíg rezidens, addig küldhetik. Amikor már szakorvos, akkor ő dönti el, hogy a lehetőségek közül mit választ. És olyan fizetést is kap mellé, amiért megéri öt évig szopni.
@evergo: Kapsz 90 000 vagy 80 000 nem? Abból lehet kiflit venni, más ennél kevesebből él. Ja hogy akkor nem lehet étterembe menni? Hát ezt is sokan megoldják ma magyarországon. Ha meg ilyen luxusdolgot akar vki menjen infosnak, azzal pénzt is lehet keresni, ez már akkor sem volt titok mikor jelentkeztél az egyetemre...
Lassan rohogogorcsot kapok. De tenyleg!

Hivatastudat. Persze.

En csak azt mondom, hogy tessek nyelvet tanulni (ak meg nem tud egyet sem), mert par ev es eroszakkal importalja a nyugat a kepzett koponyakat, es nem csak orvosokat.
@andaluzkutya: Jajaja.... osztályvezető főorvos keres vagy 160.000 kemény magyar forintot havonta. Azér' aztán tényleg megéri szopni... egy kőművessegéd - ha szombatonként is dolgozik - kb. ennyit visz haza...
@Banya30: már megbocsáss, de te vagy nagyon hülye vagy, vagy nagyon bénán provokálsz.
@Banya30: Az ilyenek miatt mint te megfontolom egy orvos-mernok-tanar kozvetito ceg alapitasat. Majd hordozd magad az agytaladat.
aki ezt írta vagy nyugdíjas biztos mszp szavazó azoktól hallani ilyen baromságokat vagy a szokásos szélsőlibsi provokátor én az utóbbira gyanakszom. ennyi hülyeséget összehordani
@leone007: Hopp.... megcsúzstam akkor... :-) Bocsesz
@közlekedési bűnöző: én a külföldi rendszerekre gondoltam:)
ott is sokat dolgozik a rezidens, meg küldözgetik, ahova akarják, de tudja, hogy ha végez, akkor szakorvosként HIVATALOSAN is jól fog keresni, nem úgy mint itt.
nekem pl. szakorvosként kb. bruttó 10e Ft.-tal emelkedett a fizetésem. megéri, nem?:)
benéztem... elnézést kértem feljebb...
Nem tudom, hogy egy vadászgép pilóta elmehet külfödre más seregbe pilótának? A kérdés eléméleti. Sokkal több pénzt öl az állam pilótaképzésbe(igaz nincsenek sokan) de ha ők elmehetnének az orvos is elmehet ha ő nem mehet az orvos miért mehetne?
@Lépes Elek: Hát tudod nem kell, már működik a saját ágytálhordozás, igaz nem épül rá üzletág. Nem provokáció a 97 évesen fizessen a fájdalomcsillapítóért duma, hanem emlék. És szintén él bennem egy emlék egy véletlen meghallott ordításról miszerint a kedves néni miért nem teszi saját maga alá az ágytálat ha érzi, hogy kell. Hidd el voltam már kórházban, nem egyben, és NINCS egyetlen orvos sem akire azt mondanám, hogy megérdemli, hogy tisztelettel szóljak hozzá.
nem értem mit kell annyit pofázni? mit tanuljon a rezidens otthon? azt hogy hogyan alázza meg magát naponta a kicseszett paraszolvenciáért mert másképp nem él meg abból amit hivatalosan keres? vagy azt hogy hogyan lehet mástól lenyúlni a pénzesebb betegeket?
szerencsétlen nem lát mást mint korrupciót, mutyizást, hazudozást és lenyúlást.
Kedves rezidensek: tanuljatok meg rendesen angolul és németül és húzzatok el minél hamarabb onnan. Ha megbecsülést kerestek anyagilag, szakmailag, emberileg felejtsétek el ami Mo-on van..a 6 milla tandíjat pár év alatt röhögve visszafizetitek. HA meg szakorvosok lesztek kb ennyit kerestek 3 hónap alatt. Nettóban
tényleg, milyen jó ötlet ez a 9 éves hűségnyilatkozat!

de legyünk akkor már következetesek, a többi szakmára is terjesszük ki. elvégre az nem járja, hogy a gépész-, villamos,- vegyészmérnök egyetem után 2-3-400-ért akar elhelyezkedni NEM-ÁLLAMI szektorban!

dolgozzon csak ő is 5-6-7 évig az államnak annyiért, amennyit egy koldus egy lámpánál összeszed napi 3-4 óra koldulással, azaz amennyi egy orvos fizetése.

az egyszerűség kedvéért ezt a kitűnő ötletet nevezzük a továbbiakban MUNKASZOLGÁLATNAK szerintem.

(közben azért a háziorvosi rendelőkbe a bizti kedvéért vegyünk fel afgán és egyéb egzotikus nyelveket beszélő tolmácsokat.)
@evergo:

Nehéz vitatkozni azzal amit leírtál. Az, hogy mégis megteszem inkább ilyen ördög ügyvédje dolog.
Minden igaz amit mondasz. De nem csak ti orvosok/rezidensek vagytok ezzel így. Az adófizető társadalom jelentős része küzd ezekkel a napi gondokkal, a pénztelenséggel, a megbecsülés hiányával. De miért csak a ti esetetekben kell erre tekintettel lenni? A vadkapitalizmusban -ahogy fogalmazol- az ő érdekeiket sem képviseli senki, csak saját maguk. A többség nem is keresett sikerszakmában végzett, nagyon módja sincs meglépni a nyomora elől, mint egy képzett orvosnak. De azt látja, hogy ti elégedetlenek vagytok, mert nem enged az állam szabadon.
@Banya30: Infosnak? 1989-ben? Akkor még azt hiszem, nem sokan foglalkoztak ezzel az ágazattal.
Egy szó mint száz, rosszindulatú és demagóg a kommented, nem is foglalkozom vele tovább. Eleget hallgattam már a "Nem kő mindenkinek orvosnak menni..." kezdetű mondatokat, meg ezt az álnaív "sokan élnek 90000 Ft alatt és nem kő mindennap étterembe menni..." formátumú sületlenségeket. Valami populista gondolatmenet mentén nyakamba akarod vágni egy egész ország lezüllésének és nyomorának a felelősségét. Nem kérek belőle, én felelős saját magamért és a családomért vagyok mint ember, többet nem bírok el. De te sem. Ha neked az az egyedüli üdvözítő megoldás, hogy mindenki fogja be a pofáját és rágcsáljon kiflit ebédre - ám legyen, lelked rajta. Csak ebben a fenenagy öntudatban azt nem veszed észre, hogy a 20 évnyi politika lelakta az országot. Az emberek ott próbálnak meg ügyeskedni a mindennapokban, ahol csak tudnak, hogy valami elfogadható létet tudjanak kicsikarni. Vagy a lábukkal szavaznak és lelépnek nyugatabbra. Mindenkinek megvan a választási lehetősége, hogy a lehető legjobbat ki tudja hozni az életéből (ami csak egy van). Neked is megvan lehetőséged választani. Ja, ha te azt választod hogy dünnyögsz és másokra mutogatva részt veszel a bűnbak-képzésben... Ez a te választásod és én tiszteletben tatom. Ha neked ez jó...
mérnökök és informatikusok is mennek külföldre. nehéz kérdés, értem a dolgot amögött, hogy ha állami pénzen tanul, akkor ne külföldön dolgozzon rögtön, de másfelöl a 6 milliót soknak tartom és elég sokat dolgoznak már egyetem alatt is jelképes pénzért amit nem vonsz ki ebből gondolom. Mondjuk az sem normális aki azt mondja , hogy adjunk neki akkora fizetést mint amit skóciában vagy londonban kapna. nincs akkora adóbevétele az országnak mint egy nyugateurópainak. Meg ha bevezetik akkor is csak úgy lehessen hogy aki most kezdi az egyetemet arra legyen érvényes. az nem fair, hogy amikor már 5 évet beleöltél (egyetem elött 4 évig különórák nem nagyon érdekelnek, az a ló másik oldala. az tényleg ne legyen már számításba véve, hogy valaki a felvételire magánpénzen készül meg ilyenek)és akkor változtatnak a feltételeken, te meg ott állsz a diákhitel törlesztőiddel azt kapsz havi 120at. meg ha letiltják őket a külföldremenetről, akkor kiszolgáltatott helyzetben lesznek, mert senkinek nem lesz érdeke az államban , hogy emeljék a fizetésüket, ami meg a versenyszellemet csorbítja a piacon.De ha valami elfogadhatóbb összeget mondanának ami hihetőbb, tegyük fel 2-3millió forint, akkor lehetne opció, hogy megválthatja magát azt ezt kb 5 hónap alatt kisporólja angliában egy orvos fizetésből, azt így mindenki jól járt.
@Banya30: lehet de talán ha nem egy nővér lenne 600 betegre vagy nem szánt szándékkal üldöznék el az igazán jó orvosokat itthonról és nem bangladesi munkakörülmények közt végezhetnék a munkájukat
akkor talán ők is kedvesebbek lennének
persze hogy csak a legalja alkesz doki marad
akit már külföldön sem látnak szívesen.
( nagyon jó orvosok is vannak itthon is természetesen)
és persze hogy most tiltakozni merészeltek most megindult a nép ellenük hangolása.
@mingyá beszólok!:Van egy barátom, aki csak azért jött fel a fővárosba, hogy az ingyenes oktatásért tüntessen, előtte azért meglátogatott.Kifejtette nekem, a felsőoktatás minden nyűgét, majd harciasan közölte, hogy úgyis elmegy külföldre amint diplomát szerez.
Amikor én számon kértem azt, hogy akkor mi a fenéért várja azt, hogy az állam kifizesse a taníttatása díját, ha utána máshol kamatoztatja.
A 20 éves fiatalember ekkor megvilágosodott és már tüntetni sem volt kedve.Azóta is ezen az állásponton van.
Az alkotmánnyal előhozakodni, és látványos szóvirágokkal magyarázni az egyértelműt, politikus szokás...
te posztíró, ha majd 20 év múlva, a fizetős biztosításod ellenére haldokolsz valamilyen gyógyítható banális betegségben csak azért, mert képzett szakorvosok hiánya miatt másfél éves várólistán leszel, na, akkor fogsz majd igazán pampogni. addig, ez itt, semmi.
Hát ez egy sz*r cikk. Büszke lehetsz magadra, barátom.
Röghöz kötni a külföldön dolgozni kívánó mérnököket és közgazdászokat is! Sőt mindenkit aki külföldre menne! Mi fizettük az általános és középiskoláját, nehogy már az angolnak süsse a krumplit! Lárifári!

Miért a fiatalokat akarjátok korlátozni? Akiknek még van erejük külföldre menni dolgozni?
Talán fájó egyeseknek, hogy egy (szak)munkásig viszik? Irigy emberből sok akad, hiába...
Az, hogy egy orvos tisztességesen álljon a beteghez nem pénz kérdése. Aki mutyizni akar és a fehér köpeny hatalmával visszaélni azt ne is tartsák vissza. Hagy menjen nyugatra. Ott majd szembesül azzal, hogy amit itthon megengedhet magának a beteggel szemben ott ennek következményeként nagyon hamar a bíróságon vagy az utcán találja magát...
@Iovianus: sajnos a pps-t nem lehet megenni...
@min: nem lehet, hogy azok mennek el, akik hánynak a mutyizástól?
aki mutyizik, annak lehet, hogy jó ez a rendszer, az minek menne el?
u.i.: Ha nekünk van esélyünk meglépni a nyomor elől, akkor miért fáj ez egyeseknek? Megküzdünk a sok-sok év alatt rendesen azért, hogy olyan szintre jussunk, amit külföldön is elfogadnak. És ezt bárki megteheti aki tanulni akar és hajlandó.
Ne legyen irigy senki a Maunikasó mellől.

A hangsúly pedig a felelősségen van. Nem is a kevés fizetés a baj, hanem az egészségügy állapota amiről nem mi tehetünk. Nincs a sebészeten fonalunk. Mivel dolgozzak? Akarnék. Nem tudok...
Tökéletesen jellemző erre az országra a problémák erőből való, kompromisszum mentes "megoldása". Holokausztról márpedig nem lehet beszélni, kész. Véletlenül sem a problémát oldja meg, hanem egy szelepet betapaszt, aztán várhatjuk, míg felrobban.
Orvos márpedig nem mehet külföldre. Detto ugyanaz. Aki idén beadta volna orvosira, az kétszer is meggondolja. Mikor fog visszaütni? 5-10 év múlva.
Ha valami baj van, betiltjuk a tüneteket, és várjuk az ellenhatást, zseniális. Az idióta prolibloggerek meg tapiskolnak hozzá, amíg egyszer az ő töküket szorítják meg. Rendszerszinten és hosszú távban gondolkodni? Minek?

Megoldás több is létezne, csak senkinek nem érdeke.
1) Magyarország képezzen annyi orvost, amennyit foglalkoztatni is tud. Országszinten tudni lehet, hogy hány orvos fog öt év múlva nyugdíjba menni (erre létezik statisztika). Idén vegyenek fel ennyi orvost az egyetemekre, plusz annyit, amennyi a tapasztalat szerint ki szokott hullani a képzés során. Gondolkozzunk hosszú távban. Ja, hogy ez nem érdeke egyes politikai köröknek? Hozzáteszem, hogy egy röghöz kötött és pályaelhagyó/munkanélküli orvos még többe kerül, mint egy külföldre menő.

2) Minden hallagtó fizessen tandíjat, de ne az egész képzését fizesse ki. Egy tanuló nem csak a saját boldogulása érdekében tanul, ahnem az országa érdekében is. A képzés befektetés, ami egy értelmes helyen megtérül. Ja, hogy ez is politikai öngyilkosság? Politikusék féltik a szaros millióikat, és nem mernek a haza érdekében lépni egyet?

3) Magyarország követelje a nemzetközi piacon, hogy fizessék ki a kivándorolt orvosok képzését, ezzel mintegy legitimálva a jelenleg folyó "bér"-képzést. Az agyelszívó országok sokkal jobban járnak, mintha maguknak kéne orvosokat képezniük. Ne az orvos viselje ennek a következményeit. Végülis a tanítás egy szolgáltatás, és az azt igénybe vevő jelen esetben nem a hallgató, hanem az az osrzság, ahol a diplomás dolgozik.

5) Mindez ne csak orvosokra vonatkozzon.
@evergo: Én is csak azt írom amit te, mindenkinek megvan a választási lehetősége. Hogy a rezidensek az orvosit választották valószínűséggel tudatos volt, azzal együtt, hogy mennyit keresnek. Hogy ők most miután állami pénzen tanultak ezt keveslik, az viszont a tudatos választás tükrében erősen etikátlan. Mindenki úgy boldogul, ahogy tud? Na ezért tartunk itt.
ha az állam fizeti akkor azt a diák szülei adójából is teszi, normális munkafeltételeket létszámot és bért kell adni amire megvan most is a fedezet csak vissza kéne rakni az elvtársaknak amit elloptak, de jobb most hogy uszítsuk rá a népet épp most az orvosokra majd holnap a tanárokra stb...
inkább szégyelni való hogy minden fiatal aki teheti húz el innen a fenébe és erről nem ők tehetnek.
@Banya30:
ha egyetlen orvos sincs akire tisztelettel gondolnál akkor bizonyára rossza helyen oltál rossz idoben :))
az orvoslást semmivel sem lehet összehasonlítani. Ha téved az orvos akkor vagy megrokkansz vagy belehalsz. Egyszerü..
A klasszikus értelemben vett nyugaton egész életedben tanulsz, orvosként egy igencsak megbecsült tagja vagy a tarsadalomnak. Egyszerüen mert te tudsz valamit amit a többség nem. Nem autóversenyezni hanem életet adni, fenntartani, megmenteni vagy jobbá tenni. Mennyit ér neked a szemed világa, azaz mennyiért lennél vak pld? vagy adnád oda az egyik kezed, lábad, veséd..
az orvosok egy kaszt, kurva sokat tanultak/dolgoztak hogy eljussanak arra a szintre ahol maximálisan megbecsülik oket. Nemcsak anyagilag. A felelosség sokba kerül. Kinnt ha hibázol még az unokáid is nyögni fogják az árát. Ez nem egy játék meló
Ès Magyarország még nagyon messze van ettol a szinttol
@andaluzkutya:
Lehet, fene tuggya. Az a baj, hogy a fejétől bűzlik a hal de rendesen..
Vannak jó orvosok valóban akihez bekerülni lehetetlenség de ha mégis hozzákerülsz akkor megkér, hogy menjek el a privát rendselésre amiért persze fizessek és hova hát az állami korházba.
A másik amiért nem népszerüek egyes orvosok az a saját kis hatalmi harcuk aminek a betegek isszák meg a levét. Kirakatják a korházból a másik betegét, hogy a saját fizetősbetegének legyen ágya...
Fehér istenek! Sokan így képzelik magukat. Sajnos tényleg sokan....

Megértem mindkét álláspontot ahogy mindig mindennek két oldala van.
Azért mert orvos nem fitymálhat le egy kevésbé tanultabb embert mert ő is a láncban van a "kis"ember nélkül nem lehetne orvos sem vagy ügyvéd vagy kőműves akármi...
@Shadow82: Neked meg mi a bajod a prolikkal?
Miért nem lehet végre felfogni, hogy a prolik nélkül nincs társadalom?
De van még egy ötletem a posztban leírtakkal kapcsolatban:Befejezzük az egymás szapulását, összefogunk, teremtünk közösen egy jóléti társadalmat, és nem megy el a jól képzett munkaerő.
@tusuanzen:

Hagyd :-) Leprolizott, aztán szépen pontokba szedte azt, amiben mi prolik is egyetértettünk.
Prolikommentelő, pff...:-)
@Fabius: Kezdesz sokkal szimpatikusabb lenni, mint a posztod volt :)

De most félretéve a viccet. Azt gondolom, hogy nagyon jó, amikor egy konkrét eset kapcsán vitatkozunk. Mert az hitem szerint előbbre vihet, gondolkodik az ember.

És a kommentedben írtakkal is egyetértek. Csak egy dolgot szeretnék jelezni. Nem vagyok politikus, orvos vagyok. A magam szintjén azt gondolom joggal mondhatom, hogy megtettem mindent, amit megtehettem. 8 évet lehúztam az otthoni egészségügyben. Nem panaszkodtam (jó, panaszkodtam) és húztam az igát. A tudásom legjavát és emberiességem legjavát adtam minden betegnek, hozzátartozónak, kollégáknak. Azt gondolom a tükörbe tudok nézni.
Ami a nagy gond otthon, az már rendszer-szintű probléma. Nincs rá ráhatásom, max 4 évente egyszer a szavazásokon.

Azt gondolom, mindenki esetében tekintettel kéne lenni a az élet minősége dolgában. De jópár éve úgy érzem, valami miatt kipécézték az orvosokat, visszatérő bűnbakot. És a nagypolitikában 20 év alatt jószerivel semmi nem történt az egészségüggyel, csak hagyták lerohadni a struktúrát és a személyzetet, ahogy van. Lassan már azt sem lehet igazán elmondani, hogy az orvoslás afféle sikerszakma lenne.

Szóval, kicsit bő lére eresztettem, én felelősséget az egész társadalomért nem tudok vállalni, az túl sok. A magam szintjén a családomért, a munkámért, a betegeimért, magamért - ennyit tudok.
De azt gondolom, a politikusoknak kellene végre összekapniuk magukat és világos irányvonalak mentén egy irányba húzni a szekeret. Hogy történjen már valami előremozdulás. És továbbra is azt mondom, hogy a rezidensek röghöz kötése nem megoldás. Mert akkor, amíg tehetik, el fognak menni. Olyan helyre ahol értékén becsülik meg a szakembert. És ezt most nagyon komolyan gondolom.
Előre bocsájtom, hogy nem olvastam végig mind a 204 hozzászólást, úgyhogy lehetséges, hogy valaki már írt hasonlót.

Amióta először meghallottam a hírt, csak dühöngök. Anno 20 évvel ezelőtt én úgy végeztem el e műegyetemet, hogy ösztöndíjas voltam egy bizonyos cégnél. Magyarul: ők fizettek nekem egy bizonyos összeget havonta, és cserébe aláírattak velem egy szerződést, hogy annyi évig, amíg ők fizettek nekem, náluk fogok dolgozni. Amennyiben előbb felmondok, vissza kell fizetnem, amit belémöltek. Ha tetszik, aláírom, ha nem tetszik, kereshetek más pénzforrást.

Két kérdés vetődött fel bennem: 20 év alatt ennyit változott a világ, vagy az orvosoknak már megint különb lófasz jár, mint a társadalom többi tagjának???
Na, pont ezért lett volna jó a tandíj a felsőoktatásban. Nyilván nem a valós költségek kerültek volna megtérítésre a hallgatók által, de mégis jelentett volna némi morális muníciót.
Ha valaki leperkál 100 rugót félévente, akkor hadd menjen, még ha többe is került. A gyermekem pont akkor járt egyetemre, mikor be is vezették meg nem is. Biztos furcsa, de egyáltalán nem örülök neki, hogy eltörölték. Így most kicsit ég a pofám azok előtt, akiknek a pénzén végigbulizott négy félévet az egyetemen, persze diploma nuku.
Még annyit, hogy én is külföldön dolgozom, viszont az összes ehhez szükséges bizonyítványomat önerőből finanszíroztam. Na jó, nem volt 6 millió, de egynél több volt valamivel.Ja és ezen bizonyítványok révén még be is fizettem vagy 10 millió adót itthon, mielőtt kimentem dolgozni.
Egy szó, mint száz, szerintem pofátlanság egyből külföldre menni egy orvosi diplomával a jelenlegi rendszerben.Azért valamit illik visszaadni, már csak a lelkiismeret megnyugtatása végett is.
@Banya30: Igazad van, nem kő mindenkinek orvosnak menni! Ha meg annak mentek, szívjanak, ne csak én szívjak!

remek
@Banya30: ha odafigyelnél, majom, a Feleségem az orvos. Én közgazdász vagyok, és ez a mi szerencsénk. 80 ezerből apám (anyám?) lehet venni kiflit, de nem lehet felnevelni egy gyereket, venni egy nyamvadt 60 négyzetméteres lakást, márpedig azt gondolom, hogy ha valaki megérdemli, hát azok, akik emberéleteket mentenek, mindenképpen.
Egyet tudnék érteni azzal, hogy az orvosi képzésben részt vevők úgymond dolgozzák le itthon a képzésük árát, ha ugyanezt megkövetelnék a tetőfedőktől, a bankároktól, a muzsikusoktól, a menedzserektől, satöbbi. Így önmagában ez egyszerűene az orvostanhallgatók csesztetése.
@kishusom: jól mondod: ELŐTTE. a baj az, hogy az orvostanhallgatóknak MOST jelentették be, hogy aki MOST végez, arra már ezek a szabályok vonatkoznak. pedig már legalább öt éve jártak egyetemre ekkor.
amúgy nem lenne baj a fizetősséggel, ha előre tudják az érintettek, és a majdani fizetésből ki lehetne fizetni.
@t.o.d.: szerintem hagyd banya30-at. Nem kő mindenkinek orvosnak meg közgazdásznak lenni, ha meg az ember ezt választja, akkor érje be a 80-90000-el. Maga döntött így, egye meg amit főzött.
Most mondd, komolyan, ilyen érvrendszerrel hogyan lehet érdemben vitatkozni. Sehogy. Felnyomni a vérnyomást 180 fölé meg nem érdemes.
Nem hiszek a szememnek! 20 évvel a kommunista diktatúra után - amelyben a ceausescu-féle diktátorok és diktatúrák bevett gyakorlata volt ez - újra hódít a feudális röghöz kötés elve.
Ami a legszomorúbb, hogy a "felvilágosult" nép ezt meg beveszi.
Mert ha az orvos "állami" képzésének ára visszajár, akkor a 8 általánosé, amit a helyeslők többsége végzett, az miért nem jár vissza, ha külföldre akar menni kubikolni? Ja, hogy "az más"? Ugyan mitől? Az állam nem embereket vásárol a képzés árán, mert rabszolgaság a Római Birodalom bukása óta nem volt Pannóniában. Az állam megfelelő feltételeket teremt, amelyek kialakítása nem ér véget a diploma átvételével. ha a "tudománya" itt véget ér, akkor nem a rablánc a megoldás, mert XXI. század van, demokrácia, meg Európa, vagy mi.
Nevetséges butaság a szerződéses cég támogatását ezzel egy sorba hozni. A magáncég magánemberek pénzét használja, az állam meg állampolgári jogokat például oktatást - biztosít a mindenkitől beszedett adókból.
@Banya30: neked voltak próbálkozásaid a felsőoktatásban?

Ha igen, bizonyára tudod, hogy az egyes egyetemek különböző tudományágakban erős nebulókat óhajtanak a falaik közé. Tehát valaki hiába jó matekból, ha hülye a biológiához, nem megy orvosnak. De pl valaki elég jó kémiából, de nem nagyon csípi a történelmet, még lehet orvos, ha elég kitartó.

Ha meg nem, akkor miért nem kotródsz innen a purittyablogba?
@evergo: ja, azért ahhoz több kell, hogy felkúrjon. Azt sem tartom kizártnak, hogy ez valami szülők pénzét herdáló yuppie, vagy yuppina, aki qrvaokos, de nem vették fel elsőre a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájára fizetősen se. :-)

Sajnos a poszt eleve hülyeségeket vet fel, és akkor még ilyen szemetet is idehoz a szél.
@Fabius:

Szép nagy, több bekezdéses faszságot írtál Magyarországon, az Európai Unió tagországában, mely Európai Unió egyik alapelve az emberek és a munka szabad áramlása.

Erről ennyit.
@evergo:

Vitázni csak olyan poszt alatt lehet, ami vitát generál :-) Ha simán leírom, a rezidensek tiltakoznak, mások meg azt mondják erre, ejnye, akkor egy vállvonással el van intézve, és nem alakul ki semmilyen párbeszéd.

Én sem vagyok politikus. Orvos sem. Egyszerű magánember vagyok, aki egy blogon fossa szót. Mert azt gondolom, vannak olyan közéleti témák amiről beszélni kell, vitatkozni lehet.

Felelősséget vállalni a társadalomért egyedül az állam felelőssége lenne. Nem a tiéd vagy az enyém.

"a politikusoknak kellene végre összekapniuk magukat és világos irányvonalak mentén egy irányba húzni a szekeret"

Ez tökéletesen így van. Az alapokkal van baj. Az agyelszívást meg kell(ene) akadályozni, kevésbé sután ahogy teszik. De jogos igény, hogy tartsuk itthon egy darabig azt, aki itt végzett. Vagy tegyük lehetővé, hogy kiválthassa magát, kiváltsa őt a befogadó állam, stb. Mert amíg ez nem így van, céltáblák lesztek valóban, és nem értékén megbecsült szakemberek.
@Banya30:

No, csak nem bántott valaki cúna dottorbáci?
rendesebben meg kéne fizetni őket, de nyugati bérszintet lehetetlen tartani itthon bármelyik ágazatban. pár orvos posztolón azért látszik ez az istenkomplexus, hogy ők különleges eset mert élet és halál úrai. mondjuk pár ilyen barom miatt nem kell elitáélni a normálisabbakat is. az nem irigység , hogy próbálnak valami megoldást kiagyalni arra, hogy ne külföldre neveljenek ki orvosokat illetve senki mást.Csak szar eszközhöz nyúlnak megint. Magyar orvos társadalom a külföldihez képest is túlzottan tekintélyelvű, öreg emberek nem mennek időben nyugdíjba, ha leépítés van , akkor elöbb küldenek el egy 30 évest mint egy 60 éves főorvost,aki kapaszkodik a kis posztjába , mert neki sem az alapfizetéséből van háza meg BMW je (ami egyébbként egy orvosnak abszule nem baj hogy van, csak kár hogy itthon ehez ügyeskedni kell) aztán 5 év múlva meg csodálkoznak , hogy az a srác nem jön haza hálapénz mutyizni, meg állami műszerekkel magánrendelni simliben hanem kint marad kanadában vagy angliában sokkal több pénzért. Plusz még az orvosok megbecsülése társadalmi szinten vetekszik a rendőrökével, mert mindenkinek van szar tapasztalat az eügyből, de emiatt a normális többségnek is elmegy a kedve itthon dolgozni.
Amúgy pl ha valaki kimegy 30 évesen mert itthon nincs olyan hely ahol kihasználhatná a tudását, és mondjuk angliában olyan helyre kerül, ahol olyan dolgokat tanul, amire egy ilyen marginális kis országban nincs szükség, majd aztán 45-50 évesen hazajön, akkor abból az egész ország kapacitál. szal pro és kontra vannak érvek, de orvos hozzászólok ahogy nézem teljesen csak a saját érdekeiknek megfelelően hajlítják az igazságot, pár okostojás meg mindenképpen lágerbe zárná őket , mert "a mi pénzünkön tanultak". Mondjuk egész falvak élnek segélyből, azt mégis kimehetnek dolgozni ha úgy döntenek, pedig egy átlagos segélyen lévő család évente elviszi ezt a reálisnak mondható 2-3milliót (6 azt nem hiszem el).
@radiologus.hu: ez a poszt nem megosztó, csak felháborodást kelt. De szerintem nem is a röghözkötéssel van a baj, mert a tanulmányi szerződés fogalma nem ismeretlen a közösségi jogban. A baj az, hogy ezt azzal kötik össze, hogy embertelen körülmények uralkodnak a rezidensképzésben, és nincsenek tekintettel arra, hogy míg a megyei és városi kórházak tárt karokkal fogadnák a frissen végzett orvosokat, mert nincs belőlük elég, addig a centrumoknál zárójelentést írnak, meg vizeletmintát cimbásznak, mert vannak 10-15-en az osztályon és oda se férnek a vizithez, mégsem engedik őket sehova.
@Fabius: igen céltáblák főleg az ilyen provokátorok által mint te, gondolom jól fizetnek egy-egy ilyen remekműért...
Ezt abszurdnak tartom. Értem a problémádat (jajjaj, nem lesz orvos, ha mind elmennek), de ez a rendelet abszurd.

Azon tűnődöm, hogy hogyan fogják érvényre juttatni. Beszedik az orvosok útlevelét a diplomájuk kiadásának napján? Mert igazából ezt kéne tenni, tekintve hogy már évekkel ezelőtt is úgy nézett ki a statisztika (az unokanővérem évfolyamában, SOTE), hogy a végzettek majdnem fele eleve el se kezdte a rezidensképzést, hanem ment külföldre. Na, mostantól a másik felük is megy, mert ez így ebben a formában vállalhatatlan, legalábbis ha én most orvosként végeznék, akkor nem kezdeném el Magyarországon a rezidensképzésemet.
(Az ki is volt is fentebb a kommentekben, aki szerint azonnal le kell állni a középiskolai nyelvoktatással? Nem kéne ötleteket adni... ;-))
@Fabius:

Az agyelszívást egy módon lehet megakadályozni: ha eléggé megfizeted az agy gazdáját ahhoz, hogy ne akarjon elmenni.

Egyéb megoldás nincs, ez a dolgok természetéhez tartozik.

Meglepő, hogy ezt te, mint átlagember nem tudod.

Mint a szocializmusban: hiába volt vasfüggöny, aki nagyon akart, kijutott Nyugatra.

"Mert amíg ez nem így van, céltáblák lesztek valóban, és nem értékén megbecsült szakemberek. "

Szart. Pontosan attól leszünk céltáblák, hogy a hozzád hasonló (esetleg bér-) bloggerek efféle demagóg hazugságokat írnak.
radiológus. ez a szabad áramlás azért nem teljesen igaz, vannak helyek , ahol úgy adnak ösztöndíjat fizetős rendszerben, hogy ők rendelkeznek pár évig utánna arról hol praktizálsz. ez olyan mint amikor egy cég szerződést köt egy mérnök-hallgatóval, hogy ad neki ösztöndíjat, de aztán 3 évet mondjuk legalább neki kell dolgoznia, ha igényt tartanak rá, egyébbként ott is kis lehet váltani magad, azzal ha visszafizeted a pénzt. ez amúgy elég kézenfekvő megoldás. mondjuk most végeztem sotén, került az oktatásom 3 millióba ,de ha otthon lettem volna szotyizni a tv elött az is benne lett volna pl. 1,5 millióba az államnak,kaptam egy ajánlatott kanadából havi 5000 dollárra szal visszafizetek 1,5 milliót, erre lehet törlesztést is kitalálni, vagy ha egy kanadai kórház annyira akar , akkor átvállalja és vagy levonja utánna vagy nem. Így szegény magyar orvos sincs röghöz kötve, mehet ha akar, és senki nem is pattoghat, hogy nem azért fizettünk adót, hogy 25 éves koráig taníttassuk aztán amikor hasznát vehetnénk vagy legalább adót fizethetne az itteni keresetéből, akkor meg lelép.
@Fabius: erősen javasolnám, hogy magánemberként posztolva írj olyanokról, amihez van bármi lövésed. Mert ehhez barátom, nem konyítasz semennyit.

Ha meg netán nem nagyon értesz semmihez, írj a magyar fociról, vagy a velvetre, mert írni amúgy szerintem tudsz.
35 éves vagyok, európai uniós szakfordító és műfordító. A köztársaság kikiáltásakor 16 éves voltam. Tanárként dolgoztam 12 évig (Fazekas, IBS, a szolnoli Varga Katalin, a Kiss János altbrnagy, csak ízelítőül), aztán fordításra adtam a fejem, immár tíz éve ('74-ben születtem).
Három diplomám van (FYI).
Azóta a bátyám negyven évesen egy szál érettségivel leszerelt a rendőrségtől, 200+ nyugdíj és közös képviseleti vállalkozása van, így ezzel együtt jól elvan a bevételeivel.
Az (AZ) orvos barátom (aki annak idején 1995-ben segített megmenteni az életemet a motorbalesetem után) Lutonba ment dolgozni, így ki tudta fizetni a svejcifrankban felvett lakáshitelét, megnősült, született egy lánya.
Apám sajnos alkoholista lett, most 67 éves, a nyugdíj óta sportot űzött a Kalinkából.
Én régóta azzal foglalkozom, amivel mindig is szerettem volna: szövegekkel, mondatokkal, írott és verbális kommunikációval.
Bejártam Európát, legutóbb Torontóban jártam, néha gondot okoz befizetni az aktuális negyedévi EVÁ-t.
Nincs gyerekem (a Galaktikának is fordítok, fordítottam, úgy döntöttem, nem teszek ki senkit annak, amit itt le kell nyomni, az vesse rám az első követ, aki nem szereti Vonnegutot, vagy a Brian életét, különösen a kövezős jelenetet).
35 éves vagyok, nagyjából leéltem életem felét. Azt nem értem, hogy miután 2004 május elsején Magyarország is az EU tagja lett, és mivel MÁR a 2001. évi "C" törvény rendelkezett a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről, ugyanvajon mi a baj azzal, ha az EU közösségén belül valaki a leghatékonyabban akarja kamatoztatni a végzettségét?
Nézzétek, nézzék: MINDEN EU-tagállam MINDEN diplomása/oklevelese JOGOSULT azt kérvényezni, hogy végzettségét az EU-n belül fogadják el, és noch dazu bármely német, angol, ír, szlovák, akár bolgár agysebész is jöhetne Magyarországra dolgozni.
Hogy miért nem teszi?
Erre nem tudok válaszolni, mindenesetre nekem legalábbis vilgágosnak tűnik, hogy mint mindenben, ebben is versenyben kellene lennünk a többi EU-tagállammal.
Ha nem megy, akkor nem kell mindenki mást okolni, egyszerűbb azt mondani: elég volt, ebben nem akarunk, nem TUDUNK tovább részt venni.
Elnézést kérek mindenkitől a hosszas bevezető miatt, amellyel csak azt akartam érzékeltetni, hogy döntéseink legalább oly mértékben tudatalattiak, mint amennyire ezt nem akarjuk elismerni.
Én itt maradtam, de nem tudom, mennyire motivált ebben a hazaszeretet.
Talán inkább az anyanyelvem bírt maradásra. Tegyük hozzá, hogy meglátásom szerint pl. a torontói magyar közösség is legalább olyan összetartó és egységes, mint a nemzettest (ez olyan szép szó...) így április 11-ike előtt.
Elnézést a kitartott alkalmatlankodásért, én legalább értem, miről akartam írni. :-)
@Banya30: 10 év múlva épp annyi orvos lesz, mint pap. Annyi emberben kerekedik majd felül a hivatástudat. Akiben meg a gátlástalanság győz, az meggazdagodik és gyógyíttatja magát külföldön. Te meg kampányolj: Tíz falunak egy orvost!
@Fabius:
"Az agyelszívást meg kell(ene) akadályozni, kevésbé sután ahogy teszik. De jogos igény, hogy tartsuk itthon egy darabig azt, aki itt végzett. Vagy tegyük lehetővé, hogy kiválthassa magát, kiváltsa őt a befogadó állam, stb. Mert amíg ez nem így van, céltáblák lesztek valóban, és nem értékén megbecsült szakemberek." Ezzel egyetértek, azonban van egy alapvető hiba a fenti gondolatmenetedben. Arra kínál(hat) megoldást, hogy hogyan legyen kevésbé veszteséges anyagilag a szakember-eláramlás, arra viszont nem, hogy hogyan legyen elegendő tapasztalt orvos, aki gyors, elérhető, szakszerű ellátást nyújt.
És szakmailag is aggályos lehet, ha továbbra is anyagilag rendezetlen, ám röghöz kötött az orvostársadalom. Megmondom miért: a frissen végzett rezidens orvos - bár a tudása megvan - a leginkább annyira fontos tapasztalata azonban nincs meg. Ezért csinálja végig a rezidensképzést, hogy tapasztalatot szerezzen. (Mielőtt valaki jól magára venné, én is voltam rezidens és akkortájt én is jóval tapasztalatlanabb voltam szakmailag, mint most.)

Szóval egyszerűen mondva - ha nem fizetik meg az orvost, akkor max a rezidens idejére marad itt (ha egyáltalán itthon csinálja a rezidensképzést) majd utána megy el. A szakorvosok részéről meg szintén folytatódik a kiáramlás. Ha nincs egy biztos karrier-perspektíva otthon, akkor az agyelszívás felerősödik.
radiológus: gondolom annyira nem vagy hülye, hogy megértsed hogy egy alacsonyabb GDP vel rendelkező ország nem tud annyi pénzt fizetni,mint egy magasabb. Amúgy meg ezen az alapon, miért nem rögtön amerikába felvételizel és ott végzed el az orvosit, ha úgy érzed , hogy itt téged csak szivatnak és frappáns mentségeket találsz ki, hogy miért etikus az hogy nem akarsz beletenni abba a közösbe ami valahogy csak megoldotta, hogy legyen diplomád (amihez persze a te igyekezeted is kellett, )
nem gondolod hogy egy országban ahol az átlag netto 500 dollár, ott majd kezdő orvosoknak kidobálják a habi netto 6000 dollárt. vagy akkor te nyugodtan néznél a tükörbe, mert hogy te " nem közönséges ember vagy hanem életeket mentesz" ? ez ugyanolyan zsarolás lenne, mint amit most akarnak csinálni, csak a másik oldalról. amúgy külföldi orvos fizetésből vissza lehet köhögni 1-2 milliót 2-3 év alatt úgy, hogy nem halsz éhen. De persze hol az első magyar , aki úgy érzi, hogy neki akár egy forintot is kell adni ennek az országnak? még nem találkoztam vele.
Tényleg már, miért csak az orvosok fizessék vissza? He?
@KelekótyaP:

Számoljunk korrektül.

Egy orvos kezdő fizetése ma havi kb. 140 ezer bruttó.

Az európai munkaerőpiacon az orvosok fizetése legalább havi 5-600 ezer forint.

Az állam az alacsony fizetéseken minden egyes hónapban "keres" átlagosan legalább 400 ezer forintot.

A szakorvosképzés ma legalább 5 év, azaz 60 hónap, azaz az állam 60 x 400 ezer = 24 millió forint ki nem fizetett pénzt "spórol" meg.

Ehhez a 24 millióhoz képest még mennyit szeretnéd, hogy fizessenek?
@KelekótyaP: nem ezt mondja senki. Dehogy. Csak azt, hogy ha már van egy igen magas színvonalú orvosképzésünk (mert van), akkor a frissen végzett orvosoknak ne kelljen már 2-2,5 évet a centrumban tölteni, és ott elbutulni, miközben zárójelentést ír, meg literszám viszi a laborba a pisát, mindeközben, ha távol lakik a centrumtól, akkor lakhat a nővérszállón, vagy fizethet magának a 80 ezer forintjából albérletet, és a két év leteltéig esély sincs arra, hogy egy megyei kórházba elengedjék (kivéve a csókos rezidensek, és egy pár csókos kórház). Jó példa erre a SOTE Gyermekklinika, ahol a csapból is unatkozó rezidens folyik, miközben öt utcányira orvoshiány van a legjobban felszerelt magyar gyermekkórházban a Heim Pálban. Rendben, kapjon rezidensként 80 ezret, de kezeljék emberként, és legyen ésszerűsítve az, hogy hol tölti az idejét. Ez az egészségügy érdeke is!
@min: az, hogy az orvos tisztességesen áll az emberhez z tényleg nem pénz kérdése. csak sajnos a közértben nem tud egy vakbélműtéttel fizetni a kenyérért.
annyi kéne, hogy észrevegyük, hogy aki tisztességesen dolgozik ebben az országban, annak előbb-utóbb felkopik az álla.
és akkor még arról nem beszéltünk, hogy ha ez a szabályozás életbe lépne, akkor kb 34-36 évesen "szabadulna" a doki, akinek ekkorra már igénye lenne némi egzisztenciára is, (saját lakás/autó/család), amit tisztességes és értelmes* munkával nem tud elérni..

* arra gondolok, hogy nyilván túlórázhat és vállalhat nagyon sok melót, csak akkor pont az életét tesszük tönkre.

(zárójelben megjegyezném, hogy természetesen ez igaz szinte minden szakmára, de különösen a közszférára, hiszen a magánszektorban nagyobb fizetésre is szert tehet a diplomás.. mondjuk persze kérdéses, hogy mennyi adót fizetnek utána, de ez egy másik kérdéskör)
Annyit azért banyának meg a többi elégedetlen pénzolvasónak megemlítenék, hogy ledolgoztam 8 évet az eü-ben, mielőtt eljöttem otthonról, szóval akkor valószínűleg a társadalom irányába levő anyagi tartozásom leszurkoltam szerintem. Azonban 6 éve léptünk be az Unióba, az ügyeleti rendszer totális jogi rendezetlensége miatt nekem pl másfél évi ügyeleti díj különbözetem maradt benn az államkasszában (ha még megvan valahol). De nem nyújtok be igényt erre a pénzre, költsék el arra jobban rászorulókra (ha még megvan). És nem ám csak én vagyok az egyetlen ember aki így járt, hanem a komplett orvostársadalom. Nem tudom, valakinek valaha kifizették e ezeket az összegeket, gyanítom nem. Szóval csak ennyit akartam mondani a mérleg két oldaláról.
@KelekótyaP:

Számos felmérés született az ügyben, hogy mennyi lenne ma Magyarországon a reális fizetés.

A rezidensek annyiért már itthon maradnának, amennyit egy átlag informatikus, vagy hogy az állami szféránál maradjunk, egy kezdő bíró keres.

Pont annyit.
Az is marhaság, hogy bárkit ilyen módszerekkel akarnak itt tartani, aki menni akar. Az valamivel még nagyobb, hogy bárki utólag fizessen. Ugyan nem vagyok jogász,de ezzel lennének bajok ebből a szempontból is.
Az egyetlen köztes megoldás, hogy mindenki eleve járuljon hozzá a képzési költségekhez.
Ez valószínűleg összességében egy gazdasági egyensúlyt is eredményez, figyelembe véve azt, hogy a többség úgysem megy sehova. Mivel általában nem is kell. Ebből a szempontból az orvosok üdítő kivételek.
Meglenne még a még az a járulékos haszon is, hogy azok akik pusztán az időt töltik az egyetemen, azok is átgondolnák, hogy fizetősen is van-e 10-12 félévük jókat bulizni.
@sün58: @radiologus.hu: Nem unalmas még a bérbloggerezés? Szokjatok hozzá, hogy embereknek véleménye van. A lehetőség számotokra is adott, két kattintás az egész, és azt írtok le amit jól esik. Legfeljebb megkapjátok minden tizedik kommentben a témátokkal egyet nem értőktől, hogy bérbloggerek vagytok :-)

@t.o.d.: Arról írok ami foglalkoztat, vagy érdekesnek találom. Egy szóval nem állítottam soha, hogy az írások szakcikkek, vagy akadémiai székfoglalók. Vélemények csupán, az enyémek.
@radiologus.hu: és a kezdő szakorvosok se keresik meg Dáriusz kincsét, meg a másodszakvizsga immáron fizetős. Az a helyzet, hogy a kezdő orvosoktól elég sok előjogot vettek el, miközben elszáguldott mellettük a világ.

Persze igaz, hogy ez az egészségügy nem tudna bruttó 3-400 ezer forintokat kipengetni a dokiknak, de szervezésben is léphetne előre annyit, hogy megváltozzon a hozzáállás. Komolyan olyan néha, mintha provokálnák őket, hogy takarodjanak az országból. Amelyik kimegy, az meg nem fog visszajönni az biztos.
@Fabius: ha azt, hogy ez egy vélemény, beleírod, és nem úgy tűnik, mintha lekurvaanyáznád (persze kultúrált virágnyelven) az elvágyódó rezidenseket, akkor megkímélted volna magad egy-két "bérbloggerező"-től.
@Fabius: nekem az unalmas hogy ilyen írásokkal hergelik, ugrasztják egymásnak a népet ami még baromira hiányzik kis hazánknak.
és amíg egymást osztják addig nem a valós felelősöket veszik elő!!!
ennyi
radiológus,

ez azért komoly szofizmus amit itt számoltál. jól hangzik csak nem igaz. az állam nem keres egy orvoson 400 ezer forintot. csak egy nyugateurópai ország tud ennyit fizetni keleteurópai meg nem. pl egy holland munkanélküli kap 1200 eurót ami kb 330 ezer forint ma. egy magyar meg kap 40 ezret, tehát te logikád szerint az állam keres minden mun kanélkülin 290 ezer forintot?
egész egyszerűen ahol többet keresnek egy aktívabb munkaerőpiaccal (nem a lakosság 20 százaléka van rendesen bejelentve azoknak a fele is állami cégeknél meg intézményeknél bújtatott funkcionális munkanélküli) ott nagyobb bevételek vannak és az állami dolgozók is több pénz tudnak kapni (orvosok is). magyar rendőrökön sem spórolnak meg vasutasokon sem meg tanárokon sem, csak a költségvetésből nem jön ki több. egészségügy úgy szar ahogy van, de azért arról az orvosok is tehetnek hogy annak idején belementek ebbe nem baj ha kevesebb a pénz majd szemethunynak a kis maszek rendelések meg hálapénzek felett. pl jó pár orvos aki panaszkodik a fizetések miatt, komoly bajban lenne egy vagyonosodási vizsgálattal ennek a levét issza meg a mostani fiatal orvosgeneráció. mert alappénz kevés, meló sok és kemény, a mócsingos állásokba meg öreg orvosok kapaszkodnak mint a vércse. megértem ha el akarsz innen menni, de azért gondolj úgy bele, hogy ha most elmész, akkor a következő 401 évben Hála az istennek nagyon jól fogsz tudni kereseni, mert itt kaptál egy diplomát amit ha külföldre mész akkor több mint 10 millió forintért tudtál volna megszerezni (amerikában jó egyetemen ösztöndíj nélkül még több is 9 itt meg ingyen ha itt maradsz pár évet, ha meg most akarsz menni , akkor 1.5 millió forint pl. amit valszínű átvállal egy nyugati kórház, mert nekik nem azért kell magyar orvos mert azok mennyivel jobbakk, hanem mert olcsóbban és többet rá lehet egy magyar vagy már csóró országból jött munkásra kényszeríteni, és egy magyar ember be fog tudni illeszkedni a társadalomban kint is, nem fog metrót robbantani, vagy ökröt sütni a babakocsitárolóban.
@evergo:

Erre mondtam, hogy a rendszert alapjaiban kellene megváltoztatni. Nem csak a rezidensképzést, hanem a komplett egészségügyet. Végeredményben ugyan arról beszélünk, csak két irányból.
Gondolkodjunk, emberek!

Ha akkora perspektíva van a hálapénzben, mint mondjátok, miért akar annyi rezidens külföldre menni? Illetve miért vannak kórházak, ahová már sebészt és nőgyógyászt is lasszóval kell fogni?
Ugatjátok a holdat ezzel a "fizessevissza" mantrával, közben meg a nagy büdös helyzet, hogy a politika elüldözi a fiatal orvosokat, aztán pár év, és már a vérnyomásmérésre is hónapos előjegyzés lesz.
Akkor meg már hiába találják fel a melegvizet, és kínálnak nagyobb fizut az orvosoknak, akkor már nem a mostani átlagnál kéne nagyobb fizetést adni, hogy aki itt van, az maradjon, hanem az angol fizunál kell nagyobbat adni, hogy hazajöjjön. Az meg fájni fog. Hogy egy klasszikust idézzek, "nem kicsit, nagyon". Illetve ide passzol az is: "elkúrtuk".
elütsekért elnézést a jobbérzésű olvasóktól. mobilról pötyögök és elég komoly:)
@PTibi: Valahogy a tb-t meg az egész eü rendszert meg kéne változtatni hogy a magánszféra és a biztosítócégek bevonásával valamennyi verenyképesség alakulhasson ki de ez addig nem fog menni amíg mindenki a szoci idők orvosi ellátásának rendszerét akarja fenttartani.
(A külföldi fiatal orvosok többsége is albérletben él és max egy golfal jár. Azért ott sincs kolbászból a kerítés nemhiába hívják a magyarokat. Nem azt a fizut kapják ott sem amit egy helyi doki kapna)
@t.o.d.:

Áhh, ez nem így megy :-) A maszop kritikánál fidesznyik vagyok, a fideszénél bögre gyűjtő, a jobbikénál meg zsidó :-D
Megszoktam, csak néha unom.
szabidoki:
ha nincs akkora pénz a hálapénzben akkor havi brutto 180 ezres orvosoknak miből van házuk meg nyaralójuk meg némat kocsijuk meg évi 3 utazás? szerintem ez amúgy nem baj , hogy van nekik, ez lenne normális minden igazi európai országban élő középosztálybelire értve. de azért azt mondani hogy nem mérvadó a hálapénz az kamu. nekem műtétnél simán megmondták hogy 60 ezer. munkatársnőm szülése 100 ezer. és nem volt fakultatív.
@KelekótyaP: eszmefuttatásod helytálló, a végkövetkeztetésed nem. A magyar államnak a saját jól felfogott érdekében kell javítania a rezidensek helyzetén (mint írtam, nem feltétlenül anyagiakra gondoltam), de mondjuk a közgazdászokkal szemben (akik kijönnek segghülyén az egyetemről, és néhány év alatt megtanulják azt gyakorlatban, amit addig elméletben és elméletileg tudtak), az orvosoknak két lehetőségük van: rezidensnek menni, vagy lelécelni. Ja, nem: mehetnek gyógyszerkupecnek, de az ugye annak, aki ORVOS akart lenni, nem ér.
Sajnos nem tud olyat kínálni a mostani egészségügy, amivel megfoghatná a végzett orvosokat. Gondoljuk azt, ha az EU-n belül maradnak, az valahogy adóeurókban visszakerül hozzánk.
Másrészről, ez még mindíg tisztességesebb, mint egy az egyben ellopni az adót. Ők majd megdolgoznak a bérükért. Azokat kellene megszorongatni, akik nagyban játszanak... ...akkor jutna pénz orvosi bérekre.

Ha arra gondolok, hogy a gyerekem esetleg orvos lesz, én sem fogom visszatartani. Miért ő legyen k*rva becsületes? Ha előtte már nagyban tönkretették az országot, neki kötelessége életben maradni, és a legtöbbet kihozni az egyszem rövid életéből.

Itt élned halnod kell.. Lóf*szt!
@KelekótyaP: hálapénz van, de a hálapénzt mindig a nagydoktorbácsik és nagydoktornénik zsebelik be (egy-egy ötezres kivételével, szökőévente), és esetleg a normálisabbja dob belőle egy kicsit annak, aki VALÓJÁBAN foglalkozott a beteggel.
@KelekótyaP: bazz, ennyit mobilról??? Grat. :-)
@nevem_senki: Soknak tudna, de egyelőre olyan, mintha nem is nagyon akarna. Jó lesz a hároméves román orvosi egyetemről ömlő tanulatlan kontár és hentes is. A beteg nem számít.
@KelekótyaP: Azok valszeg nem kezdő orvosok:-) és pl. nem altatóorvos...
Mondjuk ismerebb sebész akinek van 9műtétje naponta a hozzávaló hálapénzel.
A legszomorúbb, hogy a hálapénzek jó része is ahoz a dokihoz kerül akinek igazából már rég nincsen rá szüksége
@KelekótyaP: de nem is rezidens operált, illetve nem rezidensnél szült a kolleginád. Ezt már más is írta, hogy ez az orvosoknak kb. 10%-át érinti. Ők persze nem is akarnak lemondani róla. Csak tudod, ha az a kilátás, hogy most és még kilenc évig kapok havi 90e Ft-ot, és majd esetleg utána szépen lassan elkezd csurranni-cseppenni a mellékes, és mire 45 leszek, már tényleg megy a szekér, vagy pedig külföldön kezdőként _azonnal_ olyan fizetést kap az ember legálisan, mint itthon a főorvos feketén, nincs túl sok töprengenivaló, mit választok.
@Fabius: ezért javasolnám, hogy posztoláskor pro és kontra vizsgálj mindent, mert a poszt a véleményednek (mint kiderült) csak az egyik vetületét tartalmazza.

Ha fikázod répásit, tudasd, hogy daróczi se jobb, ha meg kiosztod vonát, egyúttal lelkendezz gömbös gyuláról, mint államférfiről. Ez lehet hogy moderálva lesz. :-)
@Fabius: ha unod akkor meg nem kell észt osztani olyan dolgokba amihez nem értesz,
vagy bicskanyitogató módon tenni azt.
@szabidoki:

Csak kíváncsiságból: ha az állam azt mondja, ok, menj, de a képzésedet fogd fel visszatérítendő hitelnek, és a vázolt fizetésből fizesd vissza X év alatt, akkor mit mondasz?
egész jó kis mobil meg vannak már normál betük rajta, csak kurva kicsik meg a kijelzősem 17 coloc (még jó), azt folyton elütök, persze ez csak magyarázat nem mentés:)
értem amit mondasz, én is azt mondom hogy az a baj hogy egy ilyen nagyon hiearcikus orvos társadalom van itt, ahol durván tagozódik a fizetések mértéke. nagy dokibácsik simán kigolyózzák a fiatalokat aztán kaszálnak. na de azért ez akkor belső probléma is , nem? reziensek helyzete amúgy gyalázatos ezt ismerősökön is tapasztalom. de szerintem most amikor sokan beszélnek jól nyelveket, és angliában egy született britt max házi orvos akar lenni mert abból kirély mód megél és nem kell szaroznia éjszakai műszakkal meg véres lengyelekkel a sürgősségin:), akkor kicsit hipokrita dolognak tartom ezt a nem csak anyagiakon múlik. szarintem meg ha jobb megbecsülést kapnának meg ellátást(amit attól függetlenül meg kéne kapniuk, akár akarnak menji, akár nem), akkor sem alternatíva mondjuk egy elfogadható 180-200 netto 8ez amit max ki tudna préselni egy ilyen ország egy kezdő orvosra)a kinti fizetésekhez képest.amúgy nem is bánnám ha sokan kimennének ha látnám hogy kormáányszinten már készítik elő, hogy miként fogják ezt a külföldön tapasztalatott szerzett réteget hazacsábítani 5-6 év múlva. de szerintem itt is az öreg orvosok nem engedik a fazékhoz az új dokikat és megtehetik mert együtt teniszeznek valami fasz politikussal probléma lehet mint mindenhol ma itthon. kontraszelektív az ország . pl az hogy nincs rendesen fonál műtétekhez az abból ois adódik hogy a kedves kollega a beszerzésen aki amúgy haver mert jókat poénkodik a kávézóban meg a büfében, és aranyosak a gyerekei, az szépen zsebelget a beszerzéseken. de egyszerübb valaki olyat szídni akivel nem kell szembemenned minden nap (amúgy ez minden emberre igaz, rám is)
@t.o.d.: @sün58:

A vélemény mindig szubjektív. :-) A PC nyilatkozatokat meghagyom a politikusoknak. Ez az "igen, ez azért hülye mert a másik is az" nem az én világom. Néha vitát kell generálni, mert van amiről akár vitatkozni is érdemes. Ezek a viták időnként fölhallatszanak egész az "égig". Pláne kampányidőszakban.
szabidoki, mondom megértzem ha elmész és sok szerencsét hozzá, az minden más szakmában dolgozónak csak segít ha egy magyar tisztességesen megállja a helyét. amit leírsz abban igazad van. de azért a diplomát ez az ország fizette ki neked, azért hogy legyen itthon elég orvos, ha elmész akkor ne lehessen röghöz kötni, de azért menyibe került volna neked ez a diploma ha egy olyan országba magyarként végzed ahol ilyen jól megfizetnek? mégha fizetős is lenne az oktatás itthon , akkor is nagyságrendekkel olcsóbb mert sokkal kevesebb a fizetése azoknak akikét rá kell terhelni az oktatásra. emiatt is kevesebb az adóbevétel, és emiatt nem tudnak téged itthon tartani. szal szerintem az méltányos, hogyha egy anglia akinek nulla forintjába került, hogy te orvos vagy, de ott fogsz dolgozni, és nekik fizetsz adót, az kifizeti az oktatásod egy részét, vagy ezt kifizeted te és ott remélhetőleg nagyon hamar visszakeresed.
ezt nem tartod méltányosnak?
@Fabius: az rendben van hogy szubjektív de ne legyen teljesen egy oldalú mert számomra az jött le belőle.
amúgy meg az hogy az egészségügyben hogy vannak a rezdensek elosztva és hogy bánnak velük, meg miket bíznak rájuk azt tényleg politikai szinten kéne megszabni? ez most tényleg kérdés mármint nem lehet hogy ebben az orvostársadalom ahibás és nem a politika? ezt tényleg nem tudom, mert nem vagyok tisztában, hogy kik osztják ezeket be. de ha pl tényleg 2 évig pisával a hóna alatt rohangászik egy rezidens, akkor az most nem a főorvosa vagy mentora vagy mi a neve, hibája is? meg a kórházat vezető főorvosé? vagy arra gondoltok, hogy ez az orvostársadalom egy elburjánzott szar és a rezidenseket államilag védeni kéne, hogy ne vesszenek el az idősebb orvosok kélnye kedvére? ennyire nem látok bele a napi dolgokba, de azért az sokkoló hogy valakit kitaníttat az állam és olyan dolgot csinál utánna amit egy szobatiszta kutya is megtehetne ha rendesen idomítják. gondolom ez azért rendesen önérzetet is sérthjeti meg persze pénzpacsálás is.nincs valami rezidens mozgalom ami jobba képviselhetné az érdekeiket a többi orvos között?
@Fabius: a jóakarat vezérelt? Neee...
A "Szociális Népszavazás"-on a résztvevők 82%-a szavazott a tandíj eltörlése ellen. Akik akkor ellene szavaztak - nyilvánvalóan nem politikai szimpátiájuk, hanem jobb meggyőződésük miatt- most milyen kommenteket írhatnak ide...
@Fabius: ha az állam ezt mondja, akkor egy idióta. Orvost magunknak képezzünk már, kössünk vele tanulmányi szerződést, adjunk neki lehetőséget a fejlődésre, és ha már igen jó lesz abban, amit csinál, fizessük is meg!
@KelekótyaP: azt gondolom, az orvosok nem önként és dalolva mentek bele a paraszolvenciás "rendszerbe". Nem volt más választásuk. Ugyanis mindez az 50-es években történt, amikor a korábbi, ugymond reakciós söpredék - az értelmiség fölbedöngölése történt. Magyarán a tanár, a pap, az orvos-réteg "lefejezése" és megnyomorítása.
@KelekótyaP: nem kellene akkora hatáskört adni a centrumoknak politikai szinten, mivel ellenérdekeltek abban, hogy elengedjék az ingyen munkaerőt más kórházakba, ugyanis a rezidensek fizetését az egyetem állja, a munkát meg a klinikának végzik, és a sorsukról is a klinika dönt. Szerinted nem lehetetlen szitu, és nem kellene ezen erővel változtatni?
Én még annyit hozzátennék, hogy az orvosok ne igazán számítsanak megértésre nálam miután az Orvosi Kamara a vizitdíj ELLEN volt, de a népszavazás után rögtön verte az asztalt, hogy pótolni kell állami forrásból. Képmutató banda.
@Fabius: Lehet. Azonban nem csak az egészségügyet, hanem a teljes rendszert kell megreformálni. Mert pl a nyomor, az agyelszívás és még számos kérdés nem szakmaspecifikus. Bizony verseny van az egész EU-ban és a keresett szakmák oda mennek, ahol a legjobb körülményeket biztosítják.
Bár nem vagyok politikus, de egykét alapvető elképzelésem van - tiszta, átlátható rendszert kell kialakítani, alacsonyabb és fizethető adók kellenek, másrészről a társadalomnak meg be kell fizetni az adókat, mert a mostani adómorállal nem megyünk sokra (persze fizethető adók, mint mondtam és persze az adónkért cserébe kapjunk is valamit - magyarul lássa az ember hova megy a pénz, hol jön a fejlődés). Be kell foltozni a szociális hálót és a leszakadó rétegeknek lehetőséget kell biztosítani valamiféle normált szintre felemelkedésre. Bizisten, most gondolkodtam el, én miért is nem indultam a választásokon :)
@t.o.d.:

Hmmm...a tanulmányi szerződés nem röghöz kötés? :-) Ez így ahogy leírtad általam is támogatható lenne.
És nem, nincs glóriám :-) Mindössze arra céloztam, megesett már itt, hogy politikusok "helybe jöttek a pofonért", volt aki névvel képviselte álláspontját.

@sün58: Ember vagyok, mint te. Neked én kergettem a fejedbe a vért, nekem meg a hírszerző cikke tegnap este, ahol a retyó, mint kardinális probléma lett fölemlegetve. Lesarkítottam, ez tény. De ettől még az én véleményem.

Ami változhat attól, ha itt érvekkel vitatkozunk egy adott témáról.
@KelekótyaP: szóval mobilinterneted van? meg gondolom nem kétfilléresmobilod? miből telik rá? tessék elszámolni vele! MOST! :)
@Fabius: Hát aki k.rvának megy ne sírjon ha... :) oké, vicc volt
@Fabius:

A bérbloggerezés nem unalmas addig, amíg vannak bérbloggerek. :-)

Néha valahogy valami egészen megfoghatatlan módon egyszerre jut eszébe néhány bloggernek ugyanaz ugyanarról, ugyanazokkal az érvekkel és fordulatokkal. Mintha csak 1978-as MSZMP-újságokat olvasnék.
@evergo:

Ezzel már az ördög ügyvédjét játszva sem tudok vitatkozni. Meg értelmetlen is volna :-)
@KelekótyaP: na figyelj ide. korábban amikor otthon dolgoztam, nem ún. sikerszakmákban, fordult elő, hogy kaptam paraszolvenciát. Azonban, és ez két külön állítás lesz: baromi kínos dolog ám (jó, persze, nem kell elfogadni, világos), valamint nem volt házam, csak egy szolgálati lakásom, nem volt audim, csak egy öreg volkswagen és nem utaztam háromszor évente külföldre. Max háromévente egyszer. Ennyi.
@t.o.d.: azért bocs, a román orvosi egyetemek sem háromévesek, nemrég olvastam egy cikket svéd fiatal orvostanhallgatókkal, akik elégedettek, valamint a svéd eü főhatóság is elismeri a diplomájukat. csak a pontosságkedvéért.
Megy a fikázás rendesen.Amikor 2003-ban jelentkeztem építésznek a felvételi tájékoztatóban 1félév az orvosi egyetemen 1200000Ft volt ezt meg kell szorozni 10-zel és hozzá adni a rezidens képzést.Ugye ez 7 évvel ezelőtti áron is majd húsz milla.Na ezért ne lépjen le a dokikám vagy tejelje vissza a lét.
Én saját magam fizetem az iskolám,mellette dolgozom az adómat fizetem és a cégem az országért is fizet,nyugodtan mehetnék külföldre amikor meg van a diplomám mert kifizettem.Aki ki akar menni az fizesse ki a tandíját.Persze lehet részletre vagy ahogy bírja a polgár,ja és ne csak egy szakmára vonatkozzon bár a doki képzés a legdrágább.
Az viszont nem korrekt,hogy sápítoznak pl.az építészek átlag bére még a sima átlagbért sem éri el,holott felelősség itt is van,csak paraszolvencia nincs.Amikor ezt választottam ezt akkor is tudtam,de ezt szeretem csinálni így vállalom az anyagi részét is,tehát dokikáim minden tiszteletem de nektek is így kellene tennetek.
@Fabius: amennyiben az állam ezt akkor mondja, amikor az illető felvételizik az orvosi egyetemre, akkor korrekt. egyébként nem.
@radiologus.hu:

Ahogy vannak a nickjükben a rendelőjük honlapját reklámozó kommentelők is, akik nyilván nem azért írnak bármit mert egyetértenek/vitatkoznak, hanem mert két emberrel több forgalmat remélnek, ugye? :-)
Ne gyerekeskedjünk...:-)
@Levéltetű: csak a pontosság kedvéért: orvosi kamara és az orvostársadalom az nem egészen ugyanaz, max némi átfedés.
@karikaV43: igazad van, még soha nem hallottam építészről, akit megkentek és elfogadta. ott azt nem paraszolvenciának hívták.

bár ez nem rólad szól.
@evergo:

Azt soha :-D
Csak nem vitázok azzal amivel egyetértek. Amit itt feljebb összefoglaltál az abszolút helytálló. A rezidensképzés általam felvetett aspektusára is találtunk közös nevezőt, ami mindkét félnek megfelel(het)ne.
@Fabius: szinte látom, amint értelmes és tisztességes politikusok (van ilyen?) hümmögve jegyzetelik az ötleteket a kommentekből :D :D :D
evergo: ütött kopott más által levetett kis telefon ez. nem tudok jobbat venni mert itthon nem fizetnek meg:):):)
paraszolvencia (ez így már nem is hangzik olyan kínosan mint a hálapénz:)) kialakulásában igazad van de te is 50-60 as éveket említed mint kialakulást és most azért 2010 van:)
szóval valamelyik generációnak már fel kéne vállalnia hogy ne a hálapénz mártírjának tüntesse fel magát 8mert ez évről évre hiteltelenebb) hanem azt mondja, hogy jó akkortól szüntessük meg, mert amíg elfogadjuk addig a társadalomtól úgysem várhatjuk el hogy mögénk álljon. amúgy igazad van nem kellett volna elfogadnod 8bár ezt most könnyen mondom, lehet én is elfogadtam volna-csak hogy fair legyek, amúgy remélem hogy most jobban keresel kint és hogy egyszer hazajösz itthon használni a kint szerzett tudást) és sosem állítottam hogy minden orvos szarrákeresi magát hálapénzből, de aki nem ezt teszi az leül bazsajogni azzal aki igen és az államra mutogat hogy emeljen a fizetéseken, de véletlenül sem kezdeményezne semmiféle belső megtisztulást . Amúgy állam ettől függetlenül tehetne valamit annak érdekében, hogy rezidensek maradjanak.
TOD.: amit leírtál a külső intervenció szükségességéről abban valszínű igazad van, vagy ha nem azt nem én fogom bebizonyítani , mert nem értek annyira a témához mint te. És akkor viszont teljes tisztújítás kell orvosoknál. de mondom ez 70 százalékban belső ügy is.mégsincsenek orvos orvos konfliktusokkal az újságok. Szal szerintem munkahelyen is lehetne mindenki kicvsit bártabb hátha elérnének valamit. vagy ha nem akkor lenne pár mártír akit kigolyóznak és mögéjük már könnyen lehetne civil tömegeket szervezni. de amíg ez a bemegyek és meghunyászkodom(mondjuk azt is megértem ha valaki nem kockáztat inkább) a probléma 70 %os okozójától aztán viszont kommentezek hogy a 100 ezres átlag nettósok adózzanak többet, hogy több legyen a fizetésem különben jól elmegyek és akkor majd 5 év múlva jól nem lesz aki meggyógyítson titeket hangvételben, az nem tűnik totál jogosnak nekem(ezt nem rád értettem amúgy), az meg hogy diplomás emberek komolyan kiszámolják és nyilvánosan leírják, hogy az hogy nyugaton 600 ezret keres egy orvos itthon meg csak 200at azzal az állam évi 4.8 milliót spórol rajtuk az meg aláássa a diplomátok igazi értékét és az ilyenekt sárgalapos figyelmeztetésben kéne házonbelül részesíteni, mert ez egy kisegítő sulis 12 évestől király(tud szorozni) de egy diplomás embertől azért vérciki.
Évek óta olvasom és hallgatom ezeket a baromságokat a tanítási költségekről és hogy mért fogadnak el paraszolvenciát stb. Nem tudom egyetlen egyszer is végiggondolta ez valaki komolyan??
Tehát az egészséges és normális az lenne ha valaki orvosnak adja a fejét akor elöször is tanuljon éjjel nappal 6 évet majd 25 évesen még lépjen be a rezidensképzésbe ujra éjjel nappal dolgozva (ma magyaroszágon egy rezidens éjjel nappal dolgozik ügyel mint egy állat) huzza le a 7 évet (örüljön hogy kap 80 e ft-t, ebből fizetheti vissza a diákhitelt ha nem volt gazdag apuka, de nehogy elfogadjon eggetlen fillér paraszolvenciát is!!)
Igy már 32-33 évesen talán szakorvosként valamivel többet keresve mint 100 ft- ha maradt ideje és kedve már családot is alapíthat és kereshet bankot amelyik kölcsönad annyit hogy megvegye panellakását is. Könyvekre külföldi kongresszusokra pedig ne járjon!! és üljön itthon a külföldi anyagi és ERKÖLCSI !!!!! megbecsülés töredékéért. (Lásd ezt a cikket és a bejegyzések jó részét)
Hát he erre a projekre találtok annyi embert amivel talpra lehet állítani az egészségügyet gratulálok. Addig pedig ha komolyabb betegségetek van járjatok át Bécsbe gyógyíttatni magatokat mint a volt miniszter!
paraszolvenciával azért túl elnéző vagy. a legtöbb esetben nem arról van szó, hogy a beteg annyira hálás az orvosnak, hogy mindenképp akar neki adni a műtéte után (táppénzen van 66%os fizetésért) a netto fizetése 50-70 százalékányi "hálapénzt" az orvost ez meg úgy meglepi hogy elösször elbőgi magát aztán meg feszengve visszautasítja, de aztán félve a sértődéstől inkább elrakja, hanem a betegekbe az van bekódolva (joggal) hogy ha ebbe a szar egészségügyben egy betegségnél legalább az esélyét meg akarja kapni, hogy rendesen ellássák és normálisan kezeljék, akkor azért fizetnie kell zsebbe, az orvosok ezt meg el is várják. nekem ahány komolyabb bajom volt, azértkülön fizetnem kellett 8volt hogy az sztk-s orvos átküldött a magánrendelésére, szalagszakadásnál ultrahang csak 2 hónap múlva lett volna szabad, sérülést félrediagnosztizáltak stb)szóval ha valaki rendesen meg akar itt gyógyulni, akkor úgyis magánorvoshoz kell mennie
remélem hamarosan lesz azért jobb telefonod. :)

paraszolvencia - azért írtam latinul, hogy minél kevesebben értsék, tudod ez olyan orvis gőg :)

"amúgy igazad van nem kellett volna elfogadnod" - igen igazad van.

"bár ezt most könnyen mondom" - igen ez is igaz.

igen, jobban keresek kint, de ez csak egy faktor (fontos faktor), mindazonáltal meg vagyok becsülve, van időm feltöltődni és regenerálódni, mert itt erre is figyelnek. Mindazonáltal 2000 km-re vagyok a szeretteimtől és körülöttem egy egész ország beszél svédül. Nem panasz, csak tény, hogy az éremnek két oldala van.

"és hogy egyszer hazajösz itthon használni a kint szerzett tudást" - remélem, nem tudom.

Többi észrevételeidre ajánlom korábbi kommentjeimet az állam felelőssége tekintetében, valamint azt gondolom, hogy abban is igazad van, hogy belülről is kell egyfajta megtisztulás, megújulás.
legutóbbi kommentem kelekótyának szól, bocsi
@t.o.d.:

"Persze igaz, hogy ez az egészségügy nem tudna bruttó 3-400 ezer forintokat kipengetni a dokiknak..."

Temészetesen nem igaz, hogy nem lehet 300-400 ezres fizetéseket adni.

Ha a négyes metró projektigazgatóságán százmilliós nagyságrendért alkalmaznak pár tíz mérnököt, akkor ebben az országban bőségesen van pénz.
amúgy olyan pár orvos hozzászólása mintha minden más szakmában európai fizetésekért lóbálnák a lábukat az emberek, csak ök lennének szarúl kezelve meg fizetve . egy mérnök, egy informatikus, de egy mozdonyvezető is arányaiban annyival keres többet külföldön mint egy orvos, annyival jobbak a munkakörülményei ect. vagy most ez "a mi élet és halál urai vagyunk, ha én félrevágok mert felhúztak akkor emberek halnak meg" marhaság lesz a Lola-T mindenre?sajnos ez az ország most szarban van, ha valaki -legyen bármilyen szakmája- az úgy dönt hogy neki egy élete van és jól akar élni azt nem hazaárulózom le és sok sikert neki, de ez a mások akik szintén szarban vannak azok szívjanak többet mert én fontosabb vagyok náluk az simán balkáni alatti hozzáállás.nem kell fölnyalni a főorvosnak aki ellehetetlenít. szerintem mindenki átérzi hogy szar most a rezidenseknek, semmi szükség olyanokra akik arrogánsan túlértékelik magukat azt az emberek miattuk majd utálják a többit is.
@KelekótyaP:

Én nem akarok elmenni, magánorvos vagyok, azt' annyi.

Kevesebbet keresek, mintha Svédországban vagy Nagy-Britanniában dolgoznék, de többet, mintha kizárólag az állami ellátásban keccsölnék.
@KelekótyaP:

"munkatársnőm szülése 100 ezer. és nem volt fakultatív. "

1. Ha nem fizet, bent marad a gyerek?

2. Nem rezidens volt a "választott orvosa", és ha úgy véli, hogy kivételezést akar (azaz szigorúan véve korrupciós helyzetet idéz elő, a saját ellátását a mások ellátása elé helyezve), akkor fizesse is azt meg rendesen.
@Fabius: amennyiben előre (!) közlik, hogy OK, kapsz állami diplomát, de ha lelépsz, ki kell fizetni, és ez mindenkire vonatkozik, akkor nyilván vállalható a dolog. Bár ilyenre a világon nincs példa - vagy ingyenes a diploma, vagy tandíjas a dolog - nyilván ez itthon nem játszik, mivel a 90e Ft-ból elég necces lenne visszafizetni a milliós tandíjat. De ami most megy, hogy utólag követelitek, és csak az orvosokon, az kissé visszatetsző szerintem.
Másrészt meg van még egy félreértés, amit nem ártana tisztázni. Maga az egyetemi képzés költsége annyi, amennyi, nyilván szakonként változik, ezt ugye állam bácsi fizeti mindenkinek (kivétel, aki költégtérítésesre megy). Ezt ugye visszakövetelni jelen állapotban nem lehet, ha valaki kimegy külföldre, az állam bukta a befektetését, és hiába sír a szátok, hivatástudatért nem adnak kaját a menzán. Amiről viszont most szó van, az az, hogy a rezidensek kötelesek lennének aláírni 9 évre havi 90e Ft-ért, és ha megszakítja, vissza kell fizetni a szakorvosi képzés költségét. Mondjuk hogy ebből hogy jön össze hatmilla, az erősen kérdéses, ugyanis néhány tanfolyamon kívül túl sokat nem kell áldozni erre, amikor meg nem tanfolyamon van az ember, akkor mint normál orvos dolgozik, tehát embert gyógyit, meg ilyesmik, szóval szerintem megérdemli a bérét.
Az egész arra megy ki, hogy kormány át akarja tolni a rezidensek fizetését a kórházakra. A kórházak jogosan háborognak, mert eddig ugye úgy volt, hogy a rezidens járta a klinikákat, mert ugye az anyakórházában (ha volt neki) nem lehet minden gyakorlatot megcsinálni, aztán ha lejárt a rezidensi idő, akkor helyezkedett el egy kórházban. Amíg rezidens volt az ember, eleinte az állam állta fizetését, de később ezt megvariálták, annak a helynek is be kellett szállni a fizetésbe, ahol éppen gyakorlatozott az ember, amikor meg végetért a rezidensi, fizette a kórház. Most az a terv, hogy a kórház vegyen fel x rezidenst, fizesse azt a két évet is, amíg nincs ott. Ezt a kórházak is nehezményezik, nyilván senki nem akar fizetni egy olyan embert, aki nem is lesz ott két évig. Ezért van az, hogy helyet is alig hirdettek.
4es metró, az egy politikai lopás, sajnos bérekre nehéz lenne fordítani merrt egy elég komoly részét az unió adja- és unió nem ad támogatást orvosfizetésekre(adhatna felőlem de nem ad), amúgy meg az a pénz ami önrész rajta, az sem egy kitermelt államibevétel, hanem a jövő generációinak eladósítása (aktualizálva: emiatt 10 évvel késöbb jön el az az idő amikor itthon is megérné maradni egy rezidensnek), szóval állami fizetéseket kölcsönökből finanszírozni az elég fenntarthatatlan rendszer, abban igazad van hogy mondjuk korházfejlesztésekre lehetett volna ezeket igényelni(bár azt a pénzt közlekedésbe fektetve korrupció nélkül hatalmasat lehjetett volna alkotni) és akkor a körülmények jobbak lennének, de sajna abban is ilyen arányú sikkasztások lettek volna és a beruházócégek meg a pártok vitték volna a pénzt ott is. 300-400 brutto az szerintem megadható fizu. az olyan 190-240 netto most, szerintem a 200 ezer netto megadható lenne kezdőorvosoknál (mondjuk rezidens meg 160 vagy mit tom én,nem látok bele a költségvetésbe)de ezeket a pénzeket önkormányzatok máv bkv "adminisztárciós" részlegein, létszámleépítéssel simán ki lehetne gazdálkodni.
@KelekótyaP: hát, ami a fizetéseket illeti, ugye most a rezidenseknek kínálnak kemény kilencvenezer magyar forintot. A múltkor egy hasonló vita kapcsán megnéztem a KSH honlapját, és ott azt írják, hogy a fizikai dolgozók átlagos bére 91000Ft. És azt ugye már megbeszéltük, hogy a hálapénz nem a rezidenseknek figyel.
Van még kérdés?
@KelekótyaP:

Amíg az a helyzet, hogy állami pénzből fizetett tisztviselők keresnek annyit, amennyit, arra való hivatkozással, hogy "hát igen, ezért a szaktudásért ennyit kell fizetni" (ld. Klados Gusztáv, aki havi(!) 6 millióért építi a négyes metrót), addig nem hamis és nem demagóg a számításom.
@KelekótyaP: Senki nem mondta hogy másnak jól megy és el lehet ezen rugozni még egy darabig kinek kopottabb az ülepén a gatya. Ennek ellenére az arányokat azért meg kéne találni. Ausztriában azért az orvos alapálásban szinte háromszorosát keresi egy jol fizetett szakdolgozó bérének (pl. asztalos, hivatalnok, stb) Ez nálunk igy van??
Én még soha nem hallottam hogy a magyar médiában, bankszektorban nem kellene az ominozus nyugat fizetéseit elérni! Nézd meg a kormányzati hivatalnokok fizetéseit!
egy szülést hogy lehet nem mások ellátása elé helyezni?:):)
boccs nem szülök most mert 3 an vannak még elöttem?:)
szülészekl előre megmondják mennyiért ülik végig a szülést hátha baj lesz és akkor ott legyenek. Egy ember (ezt most azért nem írom nagybetűvel mert utálom a giccselgést9 meg már csak olyan hogyha a gyerekéről meg a feleségéről van szó (vagy bármely szerette vagy saját maga életéről) akkor nem kezd el az igazság nevében harcolni, hanem benyeli a békát és inkább fizet egy akkora öszeget is amit nehezen gazdálkodik ki a magyar átlagfizujából. Most ezeket az embereket ki lehet nevetni hogy akkor mit pattognak ilyenkor a fórumon, vagy el lehet gondolkodni, hogy valóban etikus-e erre rájátszva kihasználni őket. azért az fura hogy 10 szülésből legalább 8náél van zsebpénz magyarországon ahol állítólag a tb nek kéne ezt fedeznie. szerintem gyomorforgató még akkor is ha valszínű én is fizetek majd ha lesz gyerekem mert ne haljon meg senki azért mert az apja az igazság bajnoka. bravo az ilyen orvosoknak.
@KelekótyaP:

"mintha minden más szakmában európai fizetésekért lóbálnák a lábukat az emberek, csak ök lennének szarúl kezelve meg fizetve . egy mérnök, egy informatikus, de egy mozdonyvezető is arányaiban annyival keres többet külföldön mint egy orvos, annyival jobbak a munkakörülményei ect. "

Már leírtam: ma a rezidensek a mai fizetésük kb. háromszorosát tartják reálisnak. Nem az angol-dán-norvég tízszeres pénzt kérik Magyarországon.

És ez a reális nettó 300 ezer kezdő bér valóban így is van, ha megnézed, mennyit keres egy magyar mérnök, informatikus vagy mozdonyvezető.
ausztriában sem minden orvos keresi a háromszorosát az átlagbéreknek, és azért szerintem elég sok orvos van aki több mint havi 270 nettóból él ha a havi 90 ezres átlag melós béreket említetted.rezidensek 90 ezre szerintem is kevés, magyar média mint olyan nem létezik, van valami szar agyonfizetett majmokkal, ők mondhatják hogy a pro7-sat1 nek megér ennyit az hogy egy tehetségtelen ripacs ugribugrizik, és ezzel big in japan (aktualizálva menő tápiószecsőn)és a nagyobb fizus németországból nagyobb adóbevételt jelentenek az államnak. 4 es metrót velem szembe ne hozzd fel érvnek, mert én minden résztvevőjét kalodába kiraknám a hősök terére azt gyerekek tortával dobálhatnák őket este meg kutyák hugyoznának rájuk, (demján , csányi féle "sikervállalkozók" princgáborork wallisosgordonok szintén első sorban).
rezidensnek havi 300 netto az nagyon nem reális
bárcsak az lenne. kezdő mérnökök netto 120-180 között helyezkednek el pesten. közgazdászok első x évben 150-200 között max. építészekl kifejezetten szarúl keresnek.
@KelekótyaP:

"szülészekl előre megmondják mennyiért ülik végig a szülést hátha baj lesz és akkor ott legyenek. "

Igen, pluszban, mert egyébként amúgy is ott van a szülészeti osztályon az ügyeletes team.

Mintha hazafelé a hetes buszon adnál valamennyit a sofőrnek, hogy kanyarodjon már el 2 utcányira és vigyen téged házhoz.

Ha plusz ellátás kell, akkor fizesd is meg.

Ha az az orvos, akit te szeretnél, 100 ezret kér, akkor menj ahhoz, aki 50-et, 10-et vagy egy tábla mogyorós csokit kér, netán még azt sem.
@KelekótyaP:

Reális az, az orvosok a világ legtöbb táján fizetés tekintetében a top 3-4-ben vannak.
@evergo: Lehet, de ezek szerint rettenetesen nagy az átfedés, mert nem hallottam olyanról, hogy orvosok tömegesen szembe mentek volna a kamara álláspontjával.
amúgy hogy ők mennyit tartanak reálisnak az klassz meg minden, de ha mérnökök közt járkálnál azok is a fizetésük 3x osát tartanák reálisnak, meg a büfésnénik is. de ausztriában bécsben mondjuk nem veszel 300 ezer/nm ért lakást sem hanem a neubauban 60 nm 750 ezer euró. londonban egy normális szoba bérlése egy normális környéken 700 font.ect ect.
az a baj hogy emberek összejönnek egy kávéra és addig gerjesztik egymát amíg odajutnak hogy egy rezidensnek havi netto 300 at kéne keresnie.főorvosnak mennyit kéne? 700 ezret, kezdőorvosnak meg félmilliót? ezeket kint megkeresik de akkor meg menjen el innen mindenki ne csak ők mert kint mindenki jobban keres . ez az eus szabad munkaerőáramlás meg a szokásos nyugati hipokrácia, ők megmondták hogy hiányszakmákon kívűl évekig senki oda se menjen csak kvótákban de a magasan képzet emberek meg persze alanyi jogon menjenek hozzájuk és nekik ne kelljen ezért kompenzálni azokat az országokat akik így is szegényebbek, de majd az ottani adófizetők pénzén legyenek szakképzett orvosok a jóléti országokban. bravo
@KelekótyaP:

A négyes metró arra a hülyeségre egyértelmű érv, hogy "nincs pénz az országban".
@Levéltetű:

Az állam először elvett X összeget azzal, hogy majd a vizitdíj kipótolja ezt az X összeget.

Az állam által elvett X összeget követelték vissza az orvosok.

A vizitdíj bevezetése rettentően nagy számú hibával járt, és egyértelmű, hogy el kellett törölni abban a formában.
radiológus akkor meg te fizess a 4 es metróra 600 milliárdot,. az a bajod mint mindenkinek ebben az országban . a saját érdekeidre húzos rá az erkölcsödet és nem fordítva aztán semmi más nincs csak hogy mérges emberek kiabálnak egymás mellett. szerinted normális hogy 10 szülésből legalább 8 nál kap pénzt zsebbe a szülész? (valszínű mind a 10 náél csak az már túl sarkított lenne)csak azt írd le hogy szerinted ez normális-e?
az hogy egy jó orvos benne van a top 3 ban (ez nem igaz a top 3 ban még nincvsnek ottt de az erős felsőközéposztályban ott vannak) az nem azt jelenti hogy nálunk rezidenseknek ott kell lenni.ha kezdőorvos lesz utánna meg valami nagy szaki akkor legyen ott.
négyes metrő bizonyíték hogy nincs pénz az országban: 70 százaléka uniós pénz lenne ( nem költheted el rezidens daydreamer fizetésekre csak igazolt metróépítésre utalt számlékra)és az önrész sincs meg soha, hanem trükköznek összevissza hogy beleférjenek. és az önrész is kölcsönökből van . ne már állami kölcsönöket vegyünk fel hogy rezidensek (vagy akárki más, tanár, mérnök, állami kovács:)) úgy érezze hogy megkapta a neki járó 3x os pénzt.Kádár korszak megpróbálta, abból lett az államadóság. ha a költségvetésből nem lehet magasabb fizetéseket kigazdálkodni és kölcsön ből kell kipótolni az nem megoldás. vagy szerinted majd a pénzpiacok vesznek magyar állampapírt csak azért hogy rezidensek 300 at kapjanak mert "szerintük" az reális, mikor a nyugdíjas néni ma elöttem csirkefarhátat vett a hentesnél amire rá van írva hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan? abba kéne hagyni néha ezt a.amerikai filmeken látok de menőn keresnek az orvosok ott " hozzáállást áés megnézni hogy élnek emberek ebben az országban. amúgy magándoktorok itt is bennevannak a felsőközéposztályban.
@KelekótyaP:

Az, hogy te mennyire tartod reálisnak, a te dolgod.

Ha a frissen végzett kollégák elmennek, akkor nem lesz utánpótlás.

Ha nem lesz 90 ezerért rezidens, majd 130 ezerért szakorvos, akkor mint magyar társadalom megdöglesz.

Mert a reális pénzt nem te döntöd el, hanem az, aki hajlandó valamennyiért dolgozni.
@KelekótyaP: bocs de nem értek veled egyet. Európában és általában a világon az orvos bizony léptékekkel többet keres, mint a más foglalkozásúak. És bocsi, de nem hurroghatod le a szakmai felelősséget, amíg nem dolgoztál orvosként, addig a kanyarban nem vagy ahhoz, hogy meg tudd ítélni, igazából milyen felelősséggel jár az orvosi munka. És nem azért mert hülye vagy, hanem mert nincs rálátásod és tapasztalatod ebben. Bocs.
@KelekótyaP:

Én a magam részéről egy fillért nem fizetnék arra a négyes metróra, amelyre semmi szükség a dolgok jelen állása szerint (ugye az ismert számodra is, hogy a budapesti agglomerációban élő mintegy 3 millió ember közül durván 200 ezernek jelent majd könnyebbséget, ha majd egyszer talán elkészül).
@KelekótyaP:

"abba kéne hagyni néha ezt a.amerikai filmeken látok de menőn keresnek az orvosok ott " hozzáállást áés megnézni hogy élnek emberek ebben az országban. "

Azt a hozzáállást is meg kellene szüntetni szerinted, hogy "beszélgetek a volt gimis osztálytársaimmal"?
hát akkor menjenek el, de havi 300 netton ez az ország nem tud kitermelni. amúgy meg ez minden szakmára jellemző, hogy úgy érzik ők a társadalom alappilérjei és ha ők elmennek azt megérzi mindenki de minenki más pótolható. amúgy az ingyenes alanyi egészségügy egy rakás szar ezért úgyis mindenki a hozzád hasonló magándokikhoz megy azt annyi. utánpótlás meg majd hazajön ha innen kihal valaki zsíros állásokból nem lehet egy társadalmat zsarolni, főleg nem egy olyat aki kitaníttat téged, vagyios lehet, csak az ilyen emb ereknek van egy gyüjtőnevük ami alakra végződik.
havi 300 netto az kb 580 brutto ami kb 750ezerbe kerül járulékokkal. szerinted egy rezidens ami a legalacsonyabb a ranglétrán az orvosoknál ennyibe tud kerülni egy ilyen gazdaságnak? amúgy valaki lehet nagyon nagy tudású orvos attól hogy fingja nincs a világ többi dolgáról körülötte. ergo én elhiszem hogy te tényleg top vagy a szakmádban de közgazdasághoz meg valóélethez kb annyi közöd van amennyit a veled valószínúleg egy érdekszférába tartozó haverokkal összehoztok.
@KelekótyaP: gyere ki svédországba. itt egyenlőség van. amikor orvoshoz mész, kifizeted a vizitdíjat. de elsősorban azért nem orvoshoz kerülsz, hanem először a nővérrel beszélsz. mellesleg itt nincs para. viszont az ellátásnak az árát megfizeted. aztán kapsz időpontot. max három hónapra előre. de lehet hogy még hosszabb a várólista. és vársz. bizony vársz. ha sürgősségi az eset, akkor ellátnak azonnal. egyebekben vársz. max elmész privát orvoshoz. vagy külföldre.
egy embernek csúnyán kificamodott a válla. akutan helyretették azonnal, azonban a vállízülete szalagjait meg kellett raffolni (beszűkíteni), mert ha úgy marad, akkor folyamatosan ki fog ugrani a válla. ez az operáció már nem akut. kapott időpontot. 5 év múlvára. ezt akarod?
kelekótya P: ja és csak annyit: a svéd, néhány extrém esettől eltekintve (mint pl a fenti volt) kivárja a maga idejét, mert úgy van szocializálva. próbáld meg otthon ugyanezt.
eszem ágában sincs védeni a hálapénzt (micsoda egy elnevezés), azonban otthon mindenki most azonnal a legjobbat akarja. ugyanazért a pénzért. hogy is van ez? a fejekben is változnia kell sokmindennek.
evergo:)
svédeknek üzenem , hogy a volvo szar az meg felháborító hogy ikea butorokat úgy rakjak össze hogy kis pálcikacsákók valamit nyenyerésznek vonalakkal a leíráson:)
amúgy ha valami szar kint azt nem kell átvenni, de ezekszerint az a társadalom megdöglött jólmegfizetett rezidensekkel is,hogy fricskázzam ovidokit:)
ergo te elöbb azt mondtad hogy ott végre megbecsülnek, odafigyelnek hogy ki legyél pihenve és nagyon jól megfizetnek és most meg kiderül hogy szarúl működik . akkor most mi az álláspontod? tied érdekel mert te jó arc vagy nem egy prekoncepciós elfogult öntelt majom, mint mások.
érttzettem mire mondtad, de pl ha szalagszakadásod van mint nekem volt akkor mire várjak mri re hónapokat? felszívodik a szalagom azt csókolom. ez nem kultúrált viselkedés lenne han em baromság:) egy szülésnél nem mondhatod azt, hogy jaj ingrid menjen csak maga volt itt elöbb én majd báránykákat számolok és visszatartom, csak nem nyissák ki a csapot vagy beszéljenek vízesésről mert akkor kipottyan:)
@KelekótyaP: hát bocs, azért hadd ne kérjek már elnézést azért, hogy kurrens hiányszakma végzettségem van. de most tényleg, bárkinek ott a lehetőség hogy kimenjen külföldre dolgozni. ha kurrens eladható végzettsége van, akkor jóval könnyebb helyzetben van. de ha egyszer megdolgozott a végzettségéért, lehet utána csinálni, nem? ahelyett hogy itt utálkozol, hogy a dög orvosnak milyen jó, mert gond nélkül elhelyezkedhet nyugaton. bocsi. tessék orvosnak tanulni, végigcsinálni ugyanazt a melót, és talán utána fikázni.
mellesleg meg kicsit álszent dolog a nyugati országokat fikázni, hogy válogatnak, közben meg mást sem olvas az ember otthonról, mint hogy jaj hát jönnek a kínai meg az ukrán meg a román orvosok és majd milyen szar lesz. már elnézést.
@KelekótyaP:

"hát akkor menjenek el, de havi 300 netton ez az ország nem tud kitermelni." - ne b*ssza má meg, súlyos tíz és százmilliárdokat ki tud termelni amit elsikkasztanak? mellesleg azért megkérdezném, ha mindenki, értsd MINDENKI rendesen fizetné az adó és a járulákokat, akkor sem tudná kitermelni az ország az eü ellátását? ha helyesen és szakszerűen csoportosítanák a pénzeket és ésszerű reformokkal alakítanák át, akkor se tudná?

"amúgy meg ez minden szakmára jellemző, hogy úgy érzik ők a társadalom alappilérjei és ha ők elmennek azt megérzi mindenki de minenki más pótolható." - jönnek a rettegett kínai, ukrán és román orvosok. majd ők pótolják a kiesőket, aztán meg jön a sírásrívás miatta. vagy nem jönnek. és akkor nem lesz senki.

mellesleg azt mondod, szar az eü és mindeki magánorvosokhoz megy. akkor mégiscsak van itt pénz? ???

"utánpótlás meg majd hazajön ha innen kihal valaki zsíros állásokból nem lehet egy társadalmat zsarolni" - azt majd csak lesed, amikor a legtöbbnek esze ágában sem lesz hazajönni a kaotikus magyar eü és a reménytelen anyagi állapotok miatt. meg az ilyen szemlélet miatt, amit itt te képviselsz.
Kelekotya: pedig elég egyszerü orvosként a svédeknél többet keresel temészetesen mint egy parlamenti képviselö vagy egy bíró. Magától értetödik a saját szoba, és hogy ha te úgy ítéled meg 12 óra éjszakázás után hogy nem tudsz vezetni, akkor taxit fizetnek neked.

Az eü sehol nem müködik teljesen tökéletesen, itt sem. De az adófizetö állampolgár VÀR a vizsgálatra egy évet is ha kell, szüléshez eszébe nem jutna orvost követelni, az ügyeletes szülésznö intézi a dolgokat és majd ö , ha úgy látja behívja az ügyeletes rezindest - és , csodák csodája nem halnak tömegével a nök szülés közben :) - esélyed nincs arra hogy megválaszd az operáló orvost... soroljam?
Egy szóval: nincsenek a svéd páciensek elkényeztetve. Mégis elégedettek :)
Nahát...
Hat az a helyzet, en is csak egy szemet kivandorolt orvos vagyok - es bar jutna ekezetre a billentyuzeten, nem veszem magamnak a fardsagot hogy atallitsam a rendszert. Mert Bunko vagyok. Ezert van z, hogy orvosira jelentkeztem anno en is. elvegeztem, ugy hogy mellette a magam megelheteset is en biztositottam, mert joapam a masoden eelejen benyujtott tankönyvszamlan egyszeruen felrohogott es elhajtott a holdkorosba...
de vegigcsinaltam, csak azert hogy ezert most batran fikazhassatok. aztan elhelyezkedtem otthon. alltam a sarat. Nevem lett. A szakvizsga elott kulfoldre mentem, tanulni. Aztan vissza Magyarorszagra, hogy otthon kamatoztassam. Mert ugy gondoltam, ez igy helyenvalo. Aztan radobbentem hogy nem. Igaz, kellett hozza utana meg hat ev, hogy azt mondjam: nevetseges hogy egy vezeto intezet egyetemi adjunktusakent 140-et viszek haza. Ennyit es nem többet. Erre bejött egy balesetem, amivel honapokig voltam tappenzen es egyszeruen lehetetlenne valt az anyagi helyzetem. Nem volt mas megoldasom, minthogy kulfödre menjek dolgozni, ujra - pedig 1999-ben ugy tertem haza Angliabol hogy megbeszult szakorvoskent majd otthon leszek boldog. Higyjetek el, megprobaltam. Nem ment.
Nem maradt mas nekem sem, Svedorszag... Es aki ezt irigyli vagy sajnalja tolem, csinalja utanam. Majd adok tippeket..
@KelekótyaP: na akkor egykét dolgot helyretennék.

- nem igazán elismerő szavaid nem adom át a svédeknek, ugye nem baj. mellesleg a volvo jo, ikeában meg nem igazán vásárolok.

- én mint orvos vagyok kint. egzisztenciális biztonságban, azaz jó fizetéssel, kollégáim és a betegeim elfogadtak és megbecsülnek. Eddig még nem jelentettek fel. Reméljül ez így is marad.

- a svéd egészségügy olyan amilyen. vannak szabályok, mind a betegek mind a kezelőszemélyzet részére, amiket betartanak. a svéd szabályszerető nép. van itt olyan, hogy egyenlőség, pl nem megyünk előre a sorban, nem állunk mások elé, stb. próbáld meg ezt a szemléletet otthon.

- nincs hálapénz. viszont van várólista, nagyon nagyon hosszú várólista időnként. amit a svédek többsége kivár. ha morog is miatta, de kivárja.

- van olyan, hogy akut ellátás. az elsőbbséget élvez. pl amikor egy nő szül, az egy ilyen dolog. meg mondjuk az előbbi példámból szemezgetve, ha a váll kiugrik, akkor az is akut dolog. ott rögtön helyreteszik. persze a szülészetet a baleseti sebészettel azért ők sem keverik.

- az ízületi szalagok azért nemigen szívódnak fel (elég nagy baj is lenne belőle, ha azt tennék). viszont ha pl egy vállficam miatt megnyúlnak a szalagok, akkor az már nem tart feszesen, hanem bármikor kiugorhat megint a váll. ezért kell megműteni. azonban ez már nem akut beavatkozás, ezért kell rá várni. extrém esetben akár 5 évet is.

- otthon ahhoz van szokva a társadalom, hogyha gond van, akkor elmegy az orvoshoz. akár néhány napon belül beutalóval szakorvoshoz kerülhet az ember. itt svédországban ez (nem akut esetben) bizony akár 3 hónap vagy még több is lehet. szóval: akut baj - akut ellátás. nem akut baj - várakozás. itt olyan nincs, mint ami nekem volt nemegyszer éjszakai ügyeletben, hogy a kedves beteg nem akart sorbaállni a szarkrendelésen receptért, hanem berobogott az éjszakai ügyeletre és közölte, hogy elfogyott a gyógyszere, most neki recept kell. adott esetben éjfélkor. akkor a kedves beteg kapott egy reggeli adagot a gyógyszeréből (egy tablettát) és egy tanácsot, hogy másnap legyen olyan kedves elmenni a szakrendelésre receptért. volt aki fel volt háborodva. de itt kint svédországban ugyanígy megy a dolog. és nincs felháborodva (a legtöbb esetben). szóval a fejekben is kell változás egy csöppet.
mi lenne, ha egy ideig szünetelne az orvosi képzés? nem lenne MÁV? netán BKV? nem kapnának fizetést a tanarak? a zsaruk? a mentősök? netán a politikusok?! mondjuk senki?

Na? Azért kérdezem mindezt, mert ba@xtok reagálni az előző kommentemre - nem nyávogni akarok, ki tudja, mire iszik a vendég, de ennyire vastagon mellébeszélni ritkán látom/olvasom a népet.
@KelekótyaP:

A nyugati orvosok a magyar orvosok munkájának a töredékét végzik, kb. 15-25 %-ot (én vizsgáltam az államiban egy nap alatt 35-40 pácienst, az angolok meg 6-8-at, munkás napokon akár 10-et is).

Ezért ők jó fizetést kapnak, és meg is becsülik őket.

A betegek száma azonban nagyságrendileg egyforma itt is meg ott is, így hipp-hopp megnőnek a várólisták.

Az orvosnak jobb, a betegnek nem feltétlenül.
@bes3: szia kolléga, igazat szólsz
basszus kulcs senki nem utálkozik itt. hidd már el hogy nem tudnak havi netto 300 at kitermelni a rezidenseknek,
ha ezt nem érted meg az a te gondod. de ez a 4es metróra van pénz akkor rezidensekre dolog ez nagyon komoly tájokozatlanság.
Amúgy igen minden jobbanképzet ember el fog menni, nem azért mert a magyar társadalom szemét és nem akarja öket megfizetni hanem mert jobb ajánlatokat kapnak mint amit a magyar társadalom most tudna nekik kínálni. Mint leírtam nem tartom hazaárulásnak ha elmennek, de ma nincs ebben az országban annyi erő hogy havi 750 ezret (netto 300 adóterhekkel) ki tudjon fozetni egy rezidensnre havi 1milliót egy kezdő orvosra 1.5 milliót egy nem kezdő orvosra és havi 2-2,5 milliót egy vezetőorvosra. tudom kár, mert az milyen jó lenne de nincs rá pénz. sajnos jobb mérnökök is el fognak menni vagy el is mentek, nem azért mert itthon utáélják vagy irigylik őket, hanem mert magyarországon nem tudnak annyit keresni mint 40 perc repülőútra innen. ez a milyen szemléletet képviselek ez mekkora faszság, te fogadtál el hálapénzt aztán te mentél ki én egyikért sem hibáztatlak csak leírom hogy sdzerintem ez az államháztartás nem tud megfinanszírozniilyen fizukat és ez neked már sértés. ha kínai orvosok lesznek vagy románok akkor azzal kell majd beérni. azt hogy ha én nekem magánorvosnál kell elköltenem a nehezen megkeresett épnzemet az nem arra bizonyíték hogy van itt pénze mindenkinek csak szegény orvosoktól sajnálják, hanem egy szégyen az orvosokranézve hogy enélkül ott rohadnék félrekezelve valami összeszart ágyon, de van akinek az jön le hogy haha van ezeknek pénze amit el lehet szedni ezekszerint. igen ha mindenki rendesen fizetné az adóját és lennének reformok akkor sem lehetne havi 300 nettót adni egy rezidensnek, nem azért mert ezt én igazságtalannak tartanám hanem mert nincs ennyi pénz az országnak, a sikkasztott eus pénzeket nem lehet munkabérre elkölteni, és ha diplomás ember vagy és széleslátókörű akkor tudod hogy még 1 év azt mi is befizetőország leszünk és nem jön ennyi uniós pénz. basszameg emberek vannak az egzisztenciájuk szélén és kezdő rezidensek megsértődnek ha valaki belepiszkit a lángosszemű kis utőpiájukba. szégyen az egészségügy de a csórókat így is lenyúzzák mert mindenki ki van szolgáltatva ha beteg. és azzal revolverezni egy kizsigerelt országot, hoyg akkor majd mi elmegyünk és jönnek a románok és akkor szar orvosaitok lesznek az az a szemlélet ami miatt nem baj hogy páran elmennek.kurva európai. kurva közösségi. de gondolom majd ha egy vonatvezető mondja hogy ha ő elmegy és a roműn masiniszta jön akkor ezrek halnak meg a síneken akkor az nem fontos, vagy ha tanárok mondják hogy inkább elmennek külföldre máást csinálni mert ők 20 év tanítás után kapják ezt a 90 ezer nettót akkor hogy fog majd eljutni egyetemig a következő rezidens hogy aztán utánna 300 ezret tartson reálisnak? és sorolhatnám tovább.
soha nem írtam hogy utálom az orvosokat mert elmehetnek nyugatra te majom, legalább 10 x leírtam hogy megértem ha valamelyik kimegy és sok sikert nekik. persze ez nem fér bele a hülye kis kirohanásodba. utánnacsinálni a melót. szerinted csak egy orvos dolgozik keményen? minden más parkolópálya azoknak akik szarak voltak orvosnak? én aztán nem irigylem őket és nyugodtan menjenek csak el ha ott boldogabbak lehetnek, sosem mondtam hogy ne.
nyugati országokat meg simán lehet fikázni a kettősmércéjükért. ennyi,szerinted amúgy magyarország (vagy más ország ahol ingyenes a felsőoktatás)miért szponzorálja valakinek a taníttatását? hogy ne otthon füvezzen vagy befektetésből? szerinted semmi felelőséggel nem jár ez az ország felé, na ez az a mentallitás amit 10 év nyugaton töltött idő sem tud kiírtani sok emberből itthon.
@KelekótyaP:

Pedig nem akarlak elkeseríteni, de a költségvetés bizony így készül: van 100 milliárd forint, mire költsük?

1. Minisztériumi irodabútorra.

2. Síkvidéki alagútra.

3. Négyes metróra.

4. Munkahelyteremtésre az elmaradott vidékeken.

A következő 100 milliárddal meg ugyanígy, csak a 4. opció változik.
@KelekótyaP: igazad van, aki teheti, menjen el. akkor talán észbe kapnak az un. vezetők, hogy valamit mégiscsak kezdeni kellene ezzel az országgal a saját boldogulásukon kívül.
amúgy meg én sem mennék el, ha azt látnám, hogy komoly összefogás lenne azért, hogy kihozzunk valamit ebből az országból, de ez az, amit nem nagyon fedeztem fel eddig. és ha végignézek a magyar történelmen, akkor visszamenőleg se fedezek fel semmi ilyesmit. innentől kezdve azt várni, hogy valami történni fog, önbecsapás.
@KelekótyaP:

Az ország iránti felelősségről írsz szárnyas szavakat.

Szép lenne, ha az ország érezne bármi felelősséget irántunk.

De nem érez, sőt, kifejezetten elküld minket, mert nem kellünk.

Mert egy valóságshow szavazására elköltenek az emberek tízmilliókat, de amikor valami értelmesre kellene pénz, akkor sír a szájuk.
Nem értem honnan veszed hogy jönnek a románok Magyarországra? MIért jönnének? MIért Magyarországra?
Komolyan kérdezem.

A fiam gondolkodik azon hogy orvos legyen. MIt mondjak neki?
Tanulj fiam Magyarországon 6 évig mondjuk tandíj nélkül, kösd magad röghöz havi 90000 ezer forintért a végzés után ha úgy gondolod, vagy mondjam azt hogy tanulj fiam Uppsalában 5 évig tandíj nélkül és utána helyezkedj el néhány évre 600 ezer bruttóért, 6 év múlva 1,2 milla bruttóért, majd 8 év múlva elmehetsz ha úgy érzed bérorvosnak heti 2 milla bruttóért?

Ébresztö, az EU-ban élünk..... szabad munkaeröáramlás van...románoknak, magyaroknak....
radiológus, ne haragudj én nem szeretem a valóság showkat de az emberek a leadózott fizetésükből arra költik amire akarják és nem muszály nekik azta pénzt inkább reziodenseknek adni, mert már adóztak elötte. ez eléggé nyilvánvaló. Amúgy pl ha egy orvos vesz egy mittomén mazdát apedig egy 5 éves suzukival is járhatna vagy kimegy síelni valahová pedig a margitszigeten is sétálhatna vagy úszhatna akkor az feleslegesen kidobott pénz amiből lehetne inkább a buszsoföröknek rendes pénzt adni?
igazad van hogy szuar a helyzet itthon, az általatok említett milliárdok nem meglévő pénzek hanem eladósított jövő. ppp konstrukciókat majd még unokád is fizeti az adójából hogy a strabag meg a simens és a többi (egyébbként jórészt nyugateurópai minta országokból származó, 4es metro francia pl)tudjon osztozni a politikai "elittel"
én is leírtam hogy rendes gazdálkodással korrupció visszaszorításásval, jobb adórendszerrel visszacsalogatott most szürke és feketegazdaságban számlázgató adóbevételekkel, korházbeszerzéseken lévő korrupció felszámolásával lehetne jelentősen növelni a fizetéseket, modjuk 150-160 nettóra egy rezidensnél és 200 ra egy kezdőorvosnál de a 300 netto az álomkategória, tudom külföldön megkapja és megértem ha kimegy, de itthon ezt nem lehet összehozni. ráadásúl mint többen mondták tényleg rengeteg más szakma van ami nincs megfizetve és nem lehet azt mondani hogy egy orvos fontosabb lenne. mert ez nem igaz. egy társadalomban sok fontos szakma van-az orvos is ilyen. de pl rendes tisztességes rendőrség nélkül szar az egész, normális mezőgazdaság meg ipar nélkül szar az egész, normális okatatás nélkül szar az egész, az nem járja hogy mindenki kiemeli a saját szakmáját és azt fetisizálja a többi rovására. egyensúlynak kell lennie.szerintem
amúgy a fiadnak semmi más szakmát nem tudnál most ajánlani ahol aztán tuti jól meg lesz fizetve és reális esélye van végzősként 300 nettót itthon keresni akármennyire is okos, ha nincs valami csókod valahol. sajnos ez van.
@bes3:

Elterjedt tévhit, hogy "majd a román meg albán meg kínai orvosok jönnek Magyarországra".

Pedig nem, aki EU-n kívüli, az addig marad, amíg nincs EU-konformitás elismerése a diplomáján, aztán megy tovább nyugatra, az EU-n belüliek meg egyből mennek ki.
@KelekótyaP:

Sajnos az a helyzet, hogy a magyaroknak az angolokkal és a svédekkel kell versenyezniük a fizetések tekintetében, mert az EU munkaerőpiaca egységes.

Mint ahogy kevés a hentes is, mert egy csomóan Németországban dolgoznak közülük.
de nem tudnak versenyezni fizetés tekintetében és ez nem akarat kérdése.van egy olyan mutató hogy GDP és ez eléggé predesztinálja az állami bevételeket, de pl azért ugyanaz a multi uyganabban az arányban ad kevesebb bért itt németországhoz képest mint az állam az orvosoknak , pedig pl T-home nak is a német T-hommal kell versenyezni (ami így egy fogalomzavar). arra akarok kilukadni hogy egy ilyen országban nem tudnak olyan béreket adni mint egy nagyobb bevételekkel rendelkező országban. de ez logikus. vegyük azt a kedvező esetet, hogy mindenki rendesen bejelentve adózik. a magyar átlagfizetés: 110ezer netto (ez nem azt jelenti hogy egy átlag munkás többet keres mint egy rezidens hanem azt hogy igazgatói ect pénzek meghúzzák felfele)
egy átlag német kereset 1800 euro netto: az kb 500 000 forint, és ezek piaci fizetések, most német adóterhek kb megeggyzenek magyarral 8ott is 50 ( felett van) ergo személyre lebontva 5x annyi adóbevétele van lakosonként mint kis hazánknak. na állami fizetések ebből jönnek.: akkor hogy versenyezzen Magyarország Németországgal? a szlovákok hasonló brutto átlagkeresettel 19 %os egykulcsos adóval sem tudják megakadályozni hogy Bécs ne legyen tele szlovák medikussal.
@KelekótyaP: hát kicsit eklektikus volt a legutóbbi kommented, szerintem a különböző korábbi kommentjeidre adott válaszok kulminálódtak kicsit. Ezért jobb, amikor szemtől szembe egy pofa sör mellett vitatkozunk, mert akkor nincs ez a nagy fáziskésés. Azért egy két dolgot ismét helyretennék, kicsit summáznám is a véleményem a poszt és a kommentek körül.

- először is nem nézek le senkit, aki nem orvos. mindenki lehet jó a szakmájában, én se vagizok pl a villanyszerelő előtt.

- 89-benkezdtem az orvosit, 97-ben diplomáztam, 2005-ig otthon húztam az igát, majd végignéztem a lehetőségeken és döntöttem, hogy eljövök otthonról 2000km-re egy jobb egzisztencia reményében.

- otthon a helyzet tarthatatlan. rengetegen élnek a létminimumon vagy mélyszegénységben. akinek van lehetősége, próbálja az életéből a lehetőleg jobbat kihozni. a rendszerváltás óta 20 év alatt az ország ilyen sz*r állapotba került, a politikai "elit" nem jól gazdálkodott az ország vagyonával és helyzetével. Bizonyos területek még megreformálásra várnak és ahol valami reformot már el is kezdtek, az sem tűnik fényesnek. A társadalom - benne az orvosok - szarul élnek. mondhatni a társadalom elérkezett a teljesítőképessége végéhez. de nem most, már régen.

- mindazonáltal - annak ellenére, hogy értem, amit mondani akarsz, hogy a társadalom anyagilag is sz*rban van - nem tudom nem a saját szemszögemből nézni a dolgot, mint egyén. Érted? társadalom versus egyén. egy életem van, nem tudok jobbat mint ez a döntés.

- és értem, hogy nem fikázod az országot elhagyó szakembereket, viszont ha az ország szakembereket akar, működő és felelős szolgáltatást, akkor azt meg kell fizetni. nincs mese. a zsemle is kerül amibe kerül, az orvos is kerül amibe kerül. ez van. és ez nem cinizmus a részemről. és a hivatástudatra is lehet hivatkozni egy ideig. viszont azt is tudnod kell, hogy akik hivatásszerűen ún. segítő szakmákban dolgoznak, fokozottan vannak kitéve annak a veszélynek, hogy kiégnek, és képtelenek lesznek folytatni a szakmájukat. ez tény. orvos, nővér, tanár, stb. és ha valaki kiég, akkor onnan nagyon rögös út vezet vissza az egészséghez, ha vezet. és onnantól egy orvos minusz. egy nővér minusz. egy tanár minusz. stb. márpedig ha egy segítő hivatású nap mint nap éveken át szarból épít várat erőn felül, egyszerre több oldalról kapja a megszorításokat és kritikát és stresszt, munka után szar fizetésből a számlákat rakosgatja és azon aggódik, hogy akkor hogy lesz holnap... akkor ez egy remek út az összeomláshoz, a kiégéshez. mondhatod, hogy egy csomóan vannak még így sőt rosszabbul. igazad van. de én ezt ismerem, erről tudok véleményt mondani. mellesleg a statisztikák szerint az orvosok között magas mind a "természetes halálozás" mind az öngyilkosság.

- szóval amit meg kell értened, hogy én csak az én szemszögemből tudok nyilatkozni. ami itt a nagy hiba az bizony rendszer szintű. amihez nekem / neked nincs hozzáférésed. nem tudunk változtatni egy egész társadalom nyomorán, mint már korábban leírtam. de tudunk vitatkozni. és amikor ez konklúziókhoz vezet, az jó. mert az formál engem / téged / sokakat, akik pl ezt a blogot, ezt a provokatív posztot meg a kommenteket olvassák.
na, peace, a legjobbakat
@bes3: persze, hogy nem jönnek a románok, ők is mennek az eu-ba dolgozni.
ó. itt valaki törölte a hozzászólásomat, pedig messze nem volt off. segítsetek: vajon nem Varánusz lehetett, mondjuk a "Var" előtag nélkül?

Lehet, hogy nem volt műalkotás, de hidd el, kedves Seggrózsa, hogy volt annyi köze a témához, mint KelekótyaP 55-ször (!), vagy radiologus 41-szer előforduló nevének (ezek csak a szám szerinti előfordulások, és ezzel nem az említett kommentelőket minősítem).

Úgy hiszem, könnyű lehet úgy blogolni, hogy a puszipajtásokom kívül senkit nem engedsz be, de lelked rajta. Hajrá.

kalloa121
@kalloa121: én is vendégkommentelő vagyok, gyanitom nem volt nagy válogatás. lökd fel mégegyszer a kommented
de ha egyszer nincs annyi pénz hogy annyit adjanak amit ezekszerint ők a saját áruknak tartanak akkor toporzékolhat az egyik oldal és forgathatja a zsebét a másik akkor sem lesz annyi pénz.nagyon szar foci hasonlattal, akármennyire szereti egy kelet európai csapat a csatárát, ha azt egy angol középcsapat el akarja vinni akkor elviszi,-mondjuk fizetnek is érte nevelési költséget hogy poszt támájára referáljak ez a gyarmati sors. nem kell belenyugodni de túl magas reményeket sem kell állítani
igen tényleg igazad van abban hogy mondom, mások is így vannak ezzel. Mondj olyan hivatást amit rendesen, lelkesen és színvonalasan lehet úgy csinálni, hogy otthon azon aggódsz hogy az egyoldalúan megváltoztatott bankkölcsönöd miatt nem viszik e el a tetőt a fejed felül. Pl az megnyugtat ha egy buszvezető azon gondolkodik miközben 200 an vannak a buszon hogy miből él majd meg?
természetes halálozás jó esetben mindenhol magas:) mármint az azt jelenti hogy kevés a gyilkosság, nem?
amúgy empátia egy olyan dolog hogy minnél empatikusabb valaki annál kevésbbé a saját érdekein kleresztül tudja megitélni a helyzetet. pl szeretne 300 ezret kapni mint rezidens de látja mi van az országban és nem azt szajkózza, hogy amerikában egy rezidens mercedesszel jár (ott egyébbként a rezidensek jól keresnek de az első 5 évben a tandíj hiteleket nyőgik amik elég borsosak az itteni számokhoz képest) , hanem látja hogy nem vetethet fel a társadalommal hiteleket csak hogy ő megkapja amit akar, mert ez most nem fér bele (mint mondtam biztos lehetne találni valami forrást, hogy azért emeljenek nekik lényegesen, de ha valakinek 90 ezer netto után 160 netto nem lényegi emelésés komolyan jogos és vállalható követelésként tud megfogalmazni egy 220 százalékos béremelést az még nagyon gyerek).de mondom orvosoknak nagyon sokat lehetne tenniük házon belül is paraszolvencia felszámolása létkérdés, mert emiatt a társadalom úgyis mindíg ezzel fog kihátrálni(némileg joggal) a támogatásukból, mert farizeusnak tünteti felőket. (mégha nem is minden orvos él hálapénzből, de vétkesek közt cinkos aki néma). vizitdíj látod mibe torkolott, orvosok is fel voltak háborodva hogy nem kell. eügy reformálásának legnagyobb akadályai a becsontosodott öskövületek az orvosikarban. túl sok egyéni érdeket sértene. persze ettől még az állam beavatkozhatna.
béna vagyok, megkövetek mindenkit, főképp Varánuszt. az összes kommentet lekérve persze az enyém is megvan. elnézést, fáradt és ideges vagyok, meg persze BÉNA is.
mea culpa.

Bocs, Varánusz, bunkó voltam, ráadásul ok nélkül.

@evergo: lehet, hogy nem is olyan fontos.
na én mára mentem, késő van már. kösz mindenkinek a vitát. csá
kalloa elösször agyok itt és nem tom miért nem tudsz ide kommentelni, életemben nem beszéltem varánusszal:)
@Fabius: egyebekben, ha gondolod, nézz rá a blogomra, onnan és a linkeken szereplő további blogokból talán teljesebb képet kapsz.

evergo.blogol.hu

egyébként jo kis vita volt itt :)
@kalloa121:

Nem volt moderálás, kicsi sem :-) El van nézve.

@evergo: Valóban jó vita volt :-) Köszönet mindenkinek, aki a véleményével megtisztelt! :-)
Blogra ránézek.
@KelekótyaP: tessék végre felfogni, hogy az orvosi munka is olyan, mint pl. a gáz. Nemzetközi árat kell érte fizetni, vagy elzárják a csapot. Vagy, hogy egy másik közhellyel éljek, nincs ingyen ebéd. Most még meg lehetne oldani, hogy olyan fizetést adni, ami lényegesen kisebb ugyan, mint a nyugati, de jóval több, mint a jelenlegi, és akkor sokan nem vállalnák be a macerát, amit a külföldre költözés jelent. De ha most az ország elüldözi a fiatal orvosait, akkor pár év múlva, a homlokracsapás idején már az angol meg svéd fizetéssel kell versenyezni, hogy hazacsábítsuk a kinti magyar orvosokat. Ha nektek ez így jó, ám legyen.
@KelekótyaP:

Nem értem, miért toporzékolsz, hogy "nincs pénz".

Van.

Pont.

Ha a T-csoport nemzetközi bevételének tekintélyes része a magyar T-cégektől származik, az nem azt jelenti számomra, hogy nincs pénz az országban.

Az, hogy a hamburgerárussal azonos a kezdő orvosok fizetése, egyszerűen vérlázító.
@KelekótyaP:

Apropó, tudod te, hogy mennyiért jön ki a szerelő egy csőtörést megjavítani szombat este?
az orvos nem olyan mint a gáz. durva, hogy a saját szakmádat ennyire kiválasztotként kezeled. De szerintem nincs is értelme ezekután nekünk beszélgetni,mert ha ennyire elfogult vagy és szerinted egy orvos fontosabb mint egy gazda vagy egy tanár vagy még ezer más állás, akkor teljesen más logika mellett gondolkozunk és csak elbeszélünk egymás felett.
radiológus, annyiért jön ki egy csőszerelő amennyiben megeggyezel vele és mivel ott van piaci verseny ezért eszébe se jut annyit kérni amennyit Londonban kapna.
amúgy evergo tegnapi az orvosok sok pénzét állítólag irigylő hozzászólásra(nem volt ilyen) tett mondatával, ha soknak tartod amit egy csőszerelő kap , akkor: "ha kurrens eladható végzettsége van, akkor jóval könnyebb helyzetben van. de ha egyszer megdolgozott a végzettségéért, lehet utána csinálni, nem? ahelyett hogy itt utálkozol, hogy a dög csőszerelőnekn milyen jó, bocsi. tessék csőszerelőnek tanulni, végigcsinálni ugyanazt a melót, és talán utána fikázni. "

egy rezidens még nem kezdő orvos hanem rezidens, nem hiszem hogy mcdonaldsban 90 ezer nettót kapna valaki amúgy a pult mögött.

"Ha a T-csoport nemzetközi bevételének tekintélyes része a magyar T-cégektől származik, az nem azt jelenti számomra, hogy nincs pénz az országban"
nem mondtam ilyet:)
azt mondtam, hogy egy t-home egy németországi(pl Berlini) munkásnak arányaiban annyival ad több fizetész n a magyar T-home nál ugyanabban a szerepben dolgozó magyar dolgozójánál, mint amennyivel az orvosok itthon kevesebbet kapnak mint németországba,
ezzel azt mondtam, hogy ez nem rossz állami hozzáállás, hanem a piaci résztvevők is ugyanazzal a szorzóval dolgoznak alacsonyabb gdp vel rendelkező országokban.
baszus ezt 6 elemis gyerekeknek is meg kéne érteni, nem hogy diplomás emberek.
Ez a dafke van pénz pont ez meg akkora faszság, hogy ezt kábé három betűvel cáfolom: I, M, F,
ha annyira tobzódunk a lében akkor miért vesztettük el a gazdasági függetlenségünket?
amúgy pont ez a nyugati intézet szorgalmaz megszorításokat közszférában, meg még ezer más érv amellett hogy nincs pénz (mégeegyszer leír nekem itt valaki egy uniós pénzen épült ppp konstrukciót mint finanszírozási alternatívát annak tényleg el kéne égetni a diplomáját, mert az pénz egy : nem mehet fizura, 2: önrész is több tízéves kölcsönből lesz visszafizetve, 3: nem sokára befizetőország leszünk, ) korrupciómeg feketegazdaság visszaszorításával lehetne jobb adófeltételeket teremteni meg kicsit magasabb fizetéseket adni közszférában de ezek a rezidens havi 300 ezer nettók ezek komoly ember szájából szánalmas víziók.
amúgy hálapénz az a klasszikus feketegazdaság, mert nem adózzák le, szal mikor itt arról beszélsz, hogy "ha mindenki rendesen adózna+ akkor gondolom hálapénz, meg számlagyárakból ellenszámlázó magándokik kivételek, mert ők olyanok mint a gáz. ez gáz
Most sajat megamat idezem, de most sem tudnam jobbnan összefoglalni:

Miért?
2009.01.28. 21:09 szil5
Ma egy éve annak, hogy rá(be)kattantam a blogírásra.
Nyomon követhető szépen hogyan csökkent a kezdeti lelkesedésem, ahogy egyre jobban beleláttam a svéd rendszerbe.
Igen hamis az a pozitív kép a svéd egészségügyi ellátásról, ahogyan azt otthonról láttuk és gondoltuk.
Velünk, magyarokkal ellentétben, dolgoznak is rajta keményen, hogy kifelé jól adják el magukat.
Bár tulajdonképpen ez így talán nem is igaz. Maguk is elhiszik, hogy annyira jók.
Sok mindenben egyébként tényleg jobbak. Nyilván ez pénz kérdés főleg, de a kutatásokkal, fejlesztésekkel igen jól állnak.
A Karolinska Intézet hallatán mindenkiben a csúcsok csúcsának képzete jelenik meg.
DE - mi van odalent?
Az átlag ember vajon hozzáfér-e a színvonalas egészségügyi ellátásához?
Erre mindenki kaphatott, kaphat választ, aki végig olvassa a blogomat.

Azt mondják sokat morgok. Miért nem maradtam akkor otthon, vagy miért nem megyek vissza?
Tényleg miért is nem? Mi volt annyira rossz otthon?
Nézzük! Ha az ember tudja meddig kell még tűrnie hogy fát vágjanak a hátán, akkor kibírja.
Mi van azonban akkor, ha nem látjuk az alagút végét, sőt az egyre hosszabb és sötétebb lesz?
Akkor bizony eljut oda, hogy feladja és pakolni kezd.
Egyedülállóként lehet vállalni a mártír szerepet, lehet a végletekig feszíteni a húrt, bevállalni,hogy nagy valószínűséggel 10 évvel hamarabb fogsz meghalni orvosként mint az átlag magyar (akinek mint tudjuk, az európai társaihoz képest így is jóval kevesebb van megírva a nagykönyvben), de 3 gyerekkel felelősséggel ezt már nem lehet tenni.

Vívódtam a külföldi munkán sokat. Cserben hagyhatom-e betegeimet?
Aztán valaki egyszer kinyitotta szemem. Azt mondta, értsem már meg végre, nem nekem van ellátási kötelezettségem, hanem az államnak. Sőt, ha sokan elmennek, akkor talán előbb-utóbb muszáj lesz itthon is csinálni végre valami értelmeset, hasznosat.
Ha tűrűnk mint birkák még tovább romlik a helyzet.
Az én kötelezettségem, hogy a jogos (és nem több) munkaidőben,a tudásomnak megfelelő legmagasabb szinten és a legpozitívabb hozzáállással (fáradság miatti morgás nem számít bele) végezzem el a munkámat.
Slussz, ennyi nem több. Tiszta lelkiismerettel állíthatom, hogy ezt megtettem.

Sajnos a politikusok kényükre kedvükre használják céljaiknak megfelelően az egészségügyet, csatatérré változtatva azt.
A média pedig (ki tudja milyen érdekből) több évtizede egymás ellen hangolja a betegeket és az orvosokat.
Az orvosnak és a betegeknek azonos oldalon kellene állniuk és végre kiharcolni a politika mentes egészségügyet, ami csak a szakma szabályait veszi figyelembe. Itt az ideje, hogy politika végre huzzon el a francba!
Nem állok sem a jobb, sem a bal oldalon. Utálom mind a kettőt. Lényegi változás soha nem történt a kormányváltások alatt. A választások előtt ígértek fűt-fát, aztán helyette csak a folyamatos lenyúlások, elvonások által az egészségügy teljes térdre kényszerítése, derékba törése lett az eredmény.
Az emberek pedig még mindig nem látnak az orruknál tovább. Még mindig fel lehet korbácsolni az indulatokat a csontig lerágott hálapénz témával. Odáig fajult a helyzet, hogy a felhergelt népség veri az orvosokat. Még jó hogy ezt nem vártam meg!
Vegyük már tudomásul, a hálapénz nem az orvosok találmánya!
Az 50-es évek politikájának szüleménye, ami azóta is a politikai manipuláció legfőbb eszköze. A hálapénznek a betegek mellett az orvosok a legfőbb áldozatai.
Több ezer magyar orvos dolgozik külföldön úgy, hogy eszébe sem jutnak már azok az idők, amikor csak a hálapénzből tudott hónap végén a kölykeinek enni adni.
Kell a fenének, nagyon jól elvagyunk nélküle, sőt igazi megkönnyebbülés!

Élénkek még az emlékeim, amikor nem is olyan nagyon régen, egy banktól 300 000 Ft kölcsönt akartam felvenni, hogy a Trabantomat lecseréljem egy 10 éves nyugati roncsra és elhajtottak a susnyásba. Meg arra amikor a szegedi Opel szalonban a kezdetben mézes-mázas eladó szó nélkül sarkon fordult és otthagyott a szalon közepén állva, amikor rákérdeztem az orvos kamarai kedvezményre. (a vastag bukszát az asztalra dobó kisebbségnek viszont azonnal széket nyomtak a feneke alá és rohantak cicababák a kávéval)
Ők nyilván valós adatokra támaszkodva ítélik meg a kedves kuncsaft hitelképességét és nem a média véres szájú cikkeiből tájékozódnak.
A hálapénz nevű ördögi kör megszakításának azonban csak egy módja van és ez nem az orvosok kezében van. Akinek lehetősége volna megoldani, az meg nem akarja.

Mindig szerettem a matekot, hát most számokban is elmondom mi franc bajom volt az otthoni élettel.

23 év otthon a magyar egészségügyben
Átlag havi 6 ügyelet, néha 10, ezért szabadságot nem számolok bele.
1656 éjszakát töltöttem éjszakai ügyeletben eddig az életemből .
1656x nem adták ki a kötelező pihenő időmet másnap (munka törvénykönyve írja elő.)
15 évvel dolgoztam eddig többet, mint az, aki csak napi 8 órát dolgozott.
Nem mehetek előbb nyugdíjba ennek fejében.
50 %-t fizették csak ki a törvény által előirt ügyeleti díjnak.
Ezt is csak azért mert állandó felvételes, kiemelt ügyeletet csináltunk. A nem felvételes osztályokon ügyelő kollegáknak csak a 25%-t.
15476 ki nem fizetett ügyeleti óra (havi 4 hétköznap és 2 hétvége)
7.2 év ingyen munka (napi 8 órás munkaidővel számolva az átláthatóság érdekében, de mint tudjuk ennek nagy része éjszakai munka volt)
552 szombat, vagy vasárnap, amit nem a családommal töltöttem.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a 2004-es EU csatlakozás óta az évi 200 órás túlmunkát engedélyező szabályt többszörösen megszegve évi 1344 óra túlmunkám volt.

Az igaz, hogy sok egyéb diplomást is nagyon alul fizetnek (az én családomban is vannak pedagógusok), de nincs még egy olyan foglalkozási csoport a diplomások körében Magyarországon, akit ilyen aljas és szemét módon kihasználnak immáron sok évtizede. Az alagút vége pedig egyre messzebb kerül.
Miért? Hát ezért.

Ki tartozik kinek?
Biztos hogy mi orvosok?
@szil5: :) látom megtaláltad a posztot.
@min: A kerítés nincs kolbászból, de ugyanazt a fizetést kapjuk, egy vassal sem kevesebbet mint az őslakos svédek. Az interneten bárki fizetése lekérdezhető, titok nincs. Lenne is balhé, ha diszkriminálnák a külföldieket
@szil5:

Hmmm. Szerintem ti, kint élő/dolgozó orvosok olyat is magatokra cibáltok, amit nem kellene. :-)
Közted és a rezidensek között vagy egy egyáltalán nem elhanyagolható különbség: a magyar egészségügyben lehúzott 23 év.
Ugorjuk át most a kevés fizetés-elbénázott röghözkötés témát, ebben tegnap egyetértettünk már mi, itt vitatkozók.

Nézzük onnan, hogy az állam foglalkoztatja, taníttatja a rezideseket. Nem várhatja el joggal, hogy ezért valamit visszakapjon bármilyen formában, mielőtt a már kész orvosok veszik a kalapjukat?

Egyébként megdöbbentőek a számok. De bennem felmerül a kérdés: miért nem tettetek ellene valamit? Ha orvos lennék ennyi ki nem fizetett órával, bizony nem lennék csendben. Valami oka kellett legyen, hogy a hazai orvostársadalom elintézte/intézi egy legyintéssel: ehh, nem fizetik ki, le van szarva. Ez a miért érdekelne.
A legutóbbi rezidensi fizetésem átutalásánál csak kamilláztam: 97ezer Ft. Az ember lánya kezdő orvosként csak próbálkozik: két helyen vállaltam plusz éjszakai ügyeletet, hogy a fizetésemet növeljem kissé, ez a januári hónapban plusz 190 órát jelentett. Az így megdolgozott pénzemre meg csak várhattam több mint egy hónapot, ugyanis az önkormányzat állítólag nem tudta az orvosok pénzét átutalni az ügyeletet üzemeltető cégnek. Először akkor jutott talán eszembe a külföldi munkavállalás, amikor legutóbbi ügyeletem alatt rendőrt kellett hívni a rendelőben késsel hadonászó kisebbségi miatt. A segélyt gondolom ő persze bizonyára időben megkapta. Már az alkoholos lehelet miatt gondolom.
@KelekótyaP: És egy rezidens igenis kezdő orvos. Egyedül a műtőben, vagy osztályon, vagy az éjszakai ügyeletben több száz ágyas kórházi osztályokon.
@esztipeszti: és kelekótyaP: esztipetinek bizony igaza van. jómagam is (és persze minden orvos, aki a szakvizsga előtt dolgozott kórházban) bizony természetesen egy szakorvossal a háta mögött de egymaga kell hogy dolgozzon. éjszaka ügyeletben a szakorvos telefonvégen elérhető, adott esetben be is jön ha kell. jómagam is sok éjszakát dolgoztam egymagam két osztályra ügyelve + sürgősségi ambulancia. szóval marha nagy a felelősség.
@Fabius: "De bennem felmerül a kérdés: miért nem tettetek ellene valamit? Ha orvos lennék ennyi ki nem fizetett órával, bizony nem lennék csendben. Valami oka kellett legyen, hogy a hazai orvostársadalom elintézte/intézi egy legyintéssel: ehh, nem fizetik ki, le van szarva. Ez a miért érdekelne."

Hm Fabius, érdekes kérdés. Bár amikor az ember ott van helyben, akkor örül hogy lyuk van a seggén és ott van egy osztályon, ahol dolgozhat, megkeresheti a kis pénzét és megszerezheti a tapasztalatot meg az időt, hogy szakorvos lehessen. Főként, ha az ember fölött olyan kórházigazgató van, akinek már csak az említésére összerezzent az ablaküveg. magában fortyogott az ember, de hogy feljelenteni ilyen jogsértésért a munkáltatót, ajjaj. mi is csak emberek vagyunk. mellesleg azt gondolom az orvosok (és persze a nővérek, általában az egészségügyi dolgozók) érdekvédelme eléggé gyermekcipőben jár. Nehezen mobilizálható pl egy sztrájkra egy kórház. nyilván teljeskörű sztrájk nem képzelhető el, az osztályos és sürgősségi ellátásnak működnie kell. mellesleg volt egy két részleges sztrájk, minden tiszteletem azoké, akik benne voltak, aztán persze meg lehetett nézni a a társadalmi reakciókat: na ezek panaszkodnak, amikor elteszik a paraszolvenciát meg semmit nem tudnak és örökké hibáznak - ilyen és ehhez hasonló véleményeket hallottunk országszerte - tisztelet a kivételnek. szóval így elég nehéz. és persze talán kicsit könnyebben pattoghat az ember, ha még se kutyája se macskája, azonban sokaknak már gyermekei vannak, el kell tartani, ki kell taníttatni őket. elég meggyőző a válasz?
@Fabius: mellesleg nem is olyan nagy a különbség a rezidensek meg a már szakvizsgák kollégák között. én is voltam rezidens, ők is lesznek szakorvosok. tudod hányszor kaptam már meg én is, hogy micsoda dolog, elmenni, bla bla bla. voltam én már hazaáruló is valami kommentben. és egy fontos dolog: a rezidensek a jövő szakorvosai.
@evergo:

Hááátőőő, nem, nem meggyőző. :-) De persze érthető. Ha egy orvosról beszélünk. Azonban ha egy orvosi kamara képtelen kezelni ezt a tömegével előforduló jelenséget, akkor ott is komoly baj van. Én biztosan nem hagytam volna ennyiben, bár rólam tudjuk, hogy elég hülye vagyok akár a rezidensek és az orvosok haragját is magamra vonni egy szókimondó poszttal :-) Vagyis nem félek konfrontálódni se itt, se az életben máshol. Pláne, ha egy orvos (de mondhatunk képzett, a piacon keresett szakmával rendelkezőt is) vagyok aki azért a munkaerő piacon nem esztergályos esélyeivel indul új munkáért.

A parával kapcsolatban annyit: én elfogadtam, hogy itthon ez így működik. Habozás nélkül "veszek meg" kedvességet ha a szükségem úgy hozza. Nem nézegetem, hogy az rezidens vagy szakorvos, ha adott esetben a hozzátartozóm kezelőorvosa.
na jó , csak hogy tisztába tegyük
mint mondtam szerintem is többet kéne adni rezidenseknek, de mint Fabius leírta, az orvosok nem nagyon állnak ki mellettük, és hát azért ez fura, gondolom mikor ők voltak rezidensek nekik sem tetszett ez a rendszer, de ahogy feljebbkerültek valahogy elfelejtették ezt. A vita , ha már annak lehet ezt nevezni az emelés mértékén volt, mert mint mondtam egy komoly diplomás felnőt nem gondolhat komolyan egy 220 százalékos emelést. Megértem, hogy már gyerekkorában is gyógyítani akart (bár mondjuk ez már sok esetben azért kicsit ilyen elmesésítése a dolognak,de legyen), de mikor sotéra jelentkezett akkor is tudhatta, hogy mennyi egy átlag kezdőkereset és hát abban azért nem reménykedhetett hogy azt 5 év alatt megháromésfélszerezik. Szóval azért az is jellemző a magyar felsőoktatásra, hoigy nem nagyon számolják ki az emberek, hogy milyen munkaerőpiacra számíthatnak (pl egy bölcsész nyomja ELTE-t 5-6 évet és aztán beír mindenhova, hogy magyar-töri diplomával nem hogy rosszúl keres de állás sincs amit kapna (nem azt mondom hogy ez jó, de a5 éve mikor elkezdte is telített volt a piac és rosszak voltak a fizetések).egy orvosnál megértem, hogy ezt szeretné csinálni(tényleg egy igazin hivatás nem olyan mint marketingban felfele nyalni lefele rúgdosni és azt bizonygatni hogy annak az egész szarnak van valami haszna), meg tudhatja , hogy ha elvégzi és megtanul rendesen egy nyelven, akkor egy elöregedő jóléti nyugat európában vagy amerikában élete végéig jól megél. Ezzel semmi baj ez egy tudatos karriertervezés, de akkor azért abban igaza van Fabiusnak, hogy ha az ország (és a szülei és saját) kölcségén csinálja mega diplomát és rögtön ki akar menni, akkor az úgy tisztességes, hogy visszafizetni valahogy egy részét(mondjuk én simán levonnám a tandíjból azokat a fizukat amit nem kap gyakorlat alatt meg az állam által ki nem fizetett munkanélkülisegélyt mert nem otthon bandázott), és nem olyan kifogásokat hozni fel aminek nincs köze a tárgyhoz. Az hogy itt alacsony a fizetés az nagy baj de ettől ő még ha elmegy akkor nem befojásolja azt hogy fizetni kéne valamit vissza. kapott egy szolgáltatást, végzett, számolt, a külföldi ajánlattal jobbanjár mintha itthon maradna(amerikában is rengeteg kezdőorvos fizeti évekig a taníttatása árát kölcsönből, jó befektetés)ergo nem olyanokkal jönni hogy ő olyan mint a gáz meg zsemle,(ezt egyébbként gondolhatja, ahogy én is gondolhatom hogy én vagy tubaktu királyának egyenesági leszármazottja és a társadalom nem becsül engem meg, pedig a budimnak is aranyból kéne lennie)hanem találni valami olyan fizetési konstrukciót amível az ország nem jár rosszul. tegyük fel igazad van :
a: nem fizetnek meg itt
2: a 4es metropénzeket nem adják neked pedig te olyan fontos vagy, hogy téged nem lehet helyi gdp hez máérten fizetni hanem világpiaci áron kell megvenni hogy itt maradj
ok legyen így:
másim oldalon tények:
a: az állam taníttatot ki(sokan megjegyeztétek hogy egészségügyi képzés jó itthon tehát jó szolgáltatást kaptatok) azért hogy a magyar társadalomnak szakmai és anyagi(adóitok) hasznára klegyetek

ők kínálnak neked a belédfektetett x összeg után egy y összeget
de kapsz egy ajánlatott külföldről (akik nem fizették a taníttatásodat) egy z összegről
z sokkal magasabb mint y
te azt mondod hogy hiába ez a hazád te egyszer élsz és azt jól megfizetve szeretnéd megtenni, plusz úgy érzed hogy a fenti sérelmeid igazak,
szal elfogadod z összeget
ez idáig simaliba
de akkor joggal mondja az állam hogy ok menj ki mert nem tudok vagy nem akaruok(az "üzlet" szemponjából mindegy, te is vagy megadod a csőszerelőnek amit kér vagy nem és ő vagy megcsinálja kevesebbér mint amit akart vagy nem, de az előleget azért visszakéred jogosan)
neked z összeget adni, de akkor add vissza az x összeget amit beléd feccoltam,mert a felsőoktatás nem azért ingyenes meg támogatott, hogy minden gyerek alanyi jogon megvalósíthassa a gyerekkori (ebben az esetben vitathatatlanul nemes) álmát , hanem egy befektetés a társadalom részéről a jövőbe, amit ha nem az azt befizető társadalom javára akarsz kamatoztatni, akkor effektív ellopod tőlük. orvosok esete azért különleges mert egészségügy nagy része állami kézben van, ezért fokozottan szigorú a kötöttség mert nem a piac veszi fel a végzősök nagy részét, hanem az államnak sok orvosra van szüksége és ezért él nagyobb arányban a "képzési szerződés" ellenértékével, de ez akkor is így volt mikor elkezdtek a mostani végzősök tanulni, ergo tudhatták , hogy ez lesz. mérnökök meg informatikusok nem azért mehetnek kevesebb kötötséggel külföldre mert mindenki összeesküdött az orvosok ellen, hanem mert ott az állam nem tud annyit felvenni mint amennyi végez, De ezeket pályavállasztásnál figyelembe kéne venni minden intelligens embernek. ÉS mondom orvosnak menni egy jó befektetés, sokkal könyebben találsz állást mint egy villamosmérnök vagy egy informatikus és nyugodtan tervezhetsz a hiteleiddel, mert nem vonul ki a minkaadód a piacról csak mert valami szomszédországban fél százalékkal csökkentik az iparűzési adót, vagy mert világválság van.
@Fabius: hm. az orvos is ember, mint már mondtam. a hozzátartozóval kapcsolatos attitűdöt értem és érzem, de ennek is el kell tűnnie, mármint nem csak az orvosok oldaláról kell kiradírozni ezt a hálapénz dolgot, hanem a társadalom fejéből is. minden szinten, legyen az villanyszerelő, vízvezetékszerelő, eladó, ügyvéd, stb. azért otthon benne van a fejekben az (tudom, mert én is otthon szocializálódtam), hogy egy kis extra pénzzel megvásárolok magamnak egy kicsit jobbat, kicsit gyorsabbat, stb. ezt kellene végre elfelejteni. persze ez az egész hálapénz dolog soktényezős játszma: meg kellene tisztességesen fizetni az orvost, utána lehetne felelősségre vonni, valamint a társadalomnak türelmesebbnek és elfogadóbbnak kellene lennie (tudom, megette a fene, pont most jövök ezzel), persze nem olyan mértékben mint pl a svéd társadalom, de mégis, talán egy kicsit. és a legfontosabb: vissza kellene állítani az egészségügybe vetett bizalmat. mert az rettenetesen sérült az utóbbi 20 évben.
Tudod, mondok én azért valamit. Aki segítő pályára megy, annak késztetése van arra, hogy a bajban levőn segítsen. lehet közöttünk különbség nyilván, de aki az eü-ben dolgozik, az alapvetően empatikus. ere van szükség. jó, persze, most lehet jönni az ellenpéldákkal, nyilván van mindenkinek a tarsolyában egy egy történet - egyvalamit ne feledjünk el, amikor az ember beteg, bajban van, akkor sokkal sérülékenyebb, talán teljesen hétköznapi reakcióra sokkal sebezhetőbben reagál. persze egészen biztosan vannak olyanok, akik alkalmatlanok a pályára, mármint szakmailag oké, de emberileg valahogy nem megy, de azokat már a felvételinél ki kellen valami pszichológiai teszttel szűrni - tudom nem leszek népszerű ezzel a kijelentéssel, de bocs, ezt így gondolom. mindenki gondolhat pl Dr House-ra - a tévében nézve nagyszerű szórakozás, de vajon hányan akarnának a betegei lenni? a gyógyítás nem csak a szakmai tudásról, hanem a bizalomról, az orvos beteg közötti kapcsolatról is szól. és egy valamit tessék még komolyan venni - van nekünk egy eskünk, bármennyire is régimódi-romantikusnak tűnik erre hivatkozni, ebben hiszünk, amikor a hivatásunkat űzzük. nem csak az orvosok, de a nővérek és mindenki, aki a betegellátásban dolgozik.
@KelekótyaP: tegnap láttam, kicsit két lábbal tapostam beléd. vagy legalábbis úgy élted meg. minden oké? sikerült valamennyire átvinnem a véleményem? :)
És egy rezidens igenis kezdő orvos. Egyedül a műtőben, vagy osztályon, vagy az éjszakai ügyeletben több száz ágyas kórházi osztályokon.

esztipetinek bizony igaza van. jómagam is (és persze minden orvos, aki a szakvizsga előtt dolgozott kórházban) bizony természetesen egy szakorvossal a háta mögött de egymaga kell hogy dolgozzon. éjszaka ügyeletben a szakorvos telefonvégen elérhető, adott esetben be is jön ha kell. jómagam is sok éjszakát dolgoztam egymagam két osztályra ügyelve + sürgősségi ambulancia. szóval marha nagy a felelősség.

ebben meg egymással kéne közösnevezőre jutnotok. mert tegnao amikor szakmai fejlődéseteket félve indokoltátok hogy kimentek (persze csak a pénzért kimenni nem hangozna túl nemesen és kell mögé valami eurokomfortabb indok is), akkor azt írtátok sokan, hogy évekig csak -próbálom pontosan idézni- kávét főztök meg pisával a hónotok alatt rohangásztok. Amikor meg azt kell indokolni, hogy ez egy felelőségteljes munka (én tegnapig míg olvastam ezen hozzászólásaitokat ezt hittem), akkor meg már mégis rögtön mélyvíz. szal kéne egy permanensebb kép, hogy melyik az igaz, mert messze van egymástól a két állítás, ha eldöntitek melyik az igaz, azt én fenntartások nélkül el fogom fogadni.
@KelekótyaP: úgy látom, az állami képzési rendszer rossz. "ott az állam nem tud annyit felvenni mint amennyi végez" írod a mérnököknél pl. hát kéremszépen, szvsz a képzési keretszámoknál talán figyelembe kellene vennie az államnak, hogy mennyi szakemberre van szükség az adott területen. mellesleg egy dolog még nagyon fontos, az államnak nem csak a szakemberellátást kell biztosítania, hanem hogy azok a szakemberek meg is tudjanak egy jó nívón élni abból a szakmából. hiába van elég orvos (mint ahogy nincs), ha nem tud tisztességesen megélni a szakmájából. és ezt most mondhatnám bármelyik szakmára, hogy ne érezd úgy, hogy csak az orvosokkal foglalkozom.
@KelekótyaP: ja még valami, amikor az orvosok nem állnak ki a rezidensek mellett. tudod, több 50 körüli szakorvos kollégával beszéltem már, akik megkerestek infoért, hogy hogy megy ez a kijövetel, milyen itt a helyzet. komolyan, az a hihetetlenül abszurd helyzet állt elő, hogy amellett, hogy nincs elég orvos Magyarországon, több tíz éve dolgozó komoly szakorvosok kerülnek az utcára leépítés miatt. komolyan, nem viccelek. és akkor még csak az orvosokról beszéltem, de ott vannak a nagy tapasztalatú nővérek, laborosok, asszisztensek.
evergo értem sok érvedet és egy fura momentumodat leszámítva ami kissé tudathasadásos volt szerintem mert nem indokolta semmi és olyan véleményeket aggasztottál rám aztán vívtál lovagi küzdelmet ellene amiket sosem mondtam, rengeteg hasznos és jó dolgot írtál. csak mint elöbb is írtam az hogy ha esetleg még igaznak is éled meg amit mondasz (lehetne 300 nettot adni egy kezdőnek, és egy orvos fontosabb mint mások) akkor sincs ennek semmi köze ahoz, amiről a posz ír, vagyis hogy nyugodtan el lehet menni(ez most nem gyurcsányos cinizmussal hanem tényleg megértően mondom) csak ha felveszel előleget egy festményre aztán másnak adod el mert az többet ad akkor legalább fizessed vissza az előleget, és akkor senki nem mondhat egy rossz szót sem rád nekem.
feketegazdaság felszámolásásval indokolni meg hogy lehetne több pénzt adni miután megvédtétek a hálapénzt megint eléggé olyan logikai menet amivel ha nem tudok kívülről belenyúlni , akkor nem tudok vitatkozni, mert onnan nézve ahol én állok a kettő ugyanaz és akkor meg egy ilyen szép oximoront kappunk hogy feketegazdaságelleneshálapénzpárti
bloggodat tegnap megnéztem és nagyon tetszik, látom intenzíven éled meg a kintlétedet és ez jó
mondjuk nem értem, hogy egy belterjesebb blogban mint a sajátod ahol vakszínű nagyobb az elfogultság az orvosok javára miért hívsz egy tegnap este általad megdicsért és megírását megköszönt cikket vérlázítónak és orvostársadalom elleni összeesküvésnek, mikor tegnap még te is bíráltad az orvostársadalmat, de nem tisztem ezeket atitkokat megfejtenem:)
Amúgy te szakmádban hogy tudtál svédországban elhelyezkedni? mármint eléggé beszédcentrikus területnek tűnik és svéd nem annyira preferált nyelv itthon.
szakképzést tekintve nem tudok jobban egyetérteni veled.
eltének van egy nagyszerű épülete a belváros közepén amit arra használnak hogy ezrével küldik ki 6-7 (ott sok az ismétlő nem butaságból hanem életérzésből:))évig finanszírozatt elhelyezkedni sajnos nem tudó embereket. eredmény:
államnak rengeteg elfecsérelt pénz
srácnak: 27 évesen ott áll és semmit nem tud kezdeni magával. ha mázlija van és angol szakos volt , akkor talán egy multiba elmegy alsóközépszintre 130 ért, de ehez meg elég lenne egy 2 éves angol tanfolyam ami 100ad annyiba kerülne mint mondjuk távolkelet szakértőnek lenni politológián emiből jó ha 5re szükség van itthon, külföldre azért nem magyart visznek mert annyira azért nehéz jól beszélni németül mint a berlinben végzet német és ott meg fell mondjuk 12 meg a magyar külpolitika klapka györgy halálával megszünt:)
érdekes módon divat lett mindenkinek adni ilyen olyan diplomát (ma olvasom hogy szülők mozgalmat indítottak, hogy ne kelljen nyelvviszga a diplomához, mert az negatívan diszkrinálja azokat akiknek nem tudnak nyelveket és persze a jól megszokott, nincs pénz nyelvtanfolyamokra a szegényebbeknél érzelmi zsarolás. ha kevesebb a pénze egy embernek az az egész felsőoktatás folyamán hátrány, de nem biztos az a jó megoldás , hogy akkor pl vizsgák sem lkegyenek semmiből mert az negatívan diszkriminálja azokat akik megbuknak. az egész felsőoktatásban tán pont a nyelvoktatás lenne a legfontosabb, ha egzisztenciális befektetésnek nézed akár itthon akár külföldön akarsz elhelyezkedni)
Azt a társadalom áll munkanélküli diplomásokból meg betanított munkásokból , mert szekemberképzés az nincs mert az ciki. szdsz kitalálta hogy minden sarkon kell egy főiskola és majd a lakosság 80 százaléka értelmiség lesz.
@KelekótyaP: mit tegnap mondtam, egy sör mellett könnyebb lenne élőben vitatkozni, mint késéssel olvasni reakciókat és arra reagálni. :)

olvasd el megint a kommentjeim, nem védtem meg a hálapénz intézményét. max mint szükséges rosszat említettem meg.

blogom belterjes, ja, de vannak nem orvosok is akik követik, sőt pl (nem csak az én blogom, de a többi belinkelt blog) segít eligazodni azoknak, akik kifelé készülnek (vagy nem készülnek) és kell az infó.

blogom egyfajta szelep is, ahol kicsit kimorgom kidühöngöm magam. mert kell az is.

Fabiust és a többi kommentelőt meghívtam, nézzék meg a blogom, mit gondolok, hogyan élek / élünk itt kint. ez is tanulságos lehet.

Fabius fenti posztját továbbra is vérlázítónak és elfogultnak tartom (mint ahogy ezt a blogomon meg is írtam), de tegnap egy jó vitát folytattunk, vannak amit homlokegyenest másként gondolunk, de tudtunk békével egyetérteni abban, amit hasonlóan.

Mellesleg nemrég tanultam valami fontosat: egy nagyon régi gondolkodó, bizonyos Voltaire mondta azt hiszem: "Uram, egyetlen szavával sem tudok egyetérteni, de életemet adnám azért, hogy Ön ezt elmondhassa."

Tudod olvasva a blogokat a neten ijesztő tendencia, hogy a legsemlegesebb témákban nem egészen 5 perc alatt eljutnak addig, hogy zsidóznak, náciznak, stb.
Azt gondolom, hogy az ország dolgait nem tudjuk megváltoztatni, ellenben a közbeszédet talán igen. A mi szintünkön kell elkezdeni és talán egyre több ember gondolja át, hogy ja, tényleg lehet így is? És akkor ebben a dologban nem a politikusokra mutatunk, aki elk*rták, hanem megtesszük a magunkét - kicsiben. Hát így gondolom.
@KelekótyaP: mind a kettő igaz. pisihordás és éjszaka az ügyeletben. a kép szakmánként is árnyaltabb kicsit.
@KelekótyaP: persze hogy bírálom IS az orvostársadalmat. naná.

hát a nyelvi dolog: 7 hónapos intenzív svéd kurzus a nulláról, majd utána ki a valóságba és mélyvíz. nem volt könnyű, de szép volt és jó most is.
igen fura mekkora indulatok vannak bloggokon. a holocaust tagadás tiltása blogokabn írtam pár napja ahol persze mindkét fél lezsidózott nácizott preferenciáktól függően, mert annyit mertem mondani, hogy szerintem bár gusztustalan és buta dolog tagadni a holocaustot de törvénnyel tiltani ezt ellenkezik a demokráciáról alkotott hitemmel. ja meg hogy szerintem 8 év kormányzás utolsó óráiban ezt előcitálni pitiáner párpolitikai érdekek miatt az az igazi kegyelet sértés azzal a 600 000 magyar áldozattal szemben.
ma meg olvasom hogy egyikük odáig jutot ( a jobbos oldalon) hogy király kell megint nekünk:)
parádés.na jó mostantól őpróbálo odafigyelni melyik betüt ütöm le:)
Voltaire meg mondott sok mindent:)
amúgy a cikkben mit tartasz vérlázítónak? leírja hogy rossz a helyzet az eúben itthon, de szerinte a befektetett pénzt visszakéne csengetni ha nem itt akarod kamatoztatni. ebben melyik rész amivel nem értesz egyett amúgy?
hálapénzt nem megvédeni de szükséges rossznak beállítani szerintem nem megy egy mondatban.
valamit szükséges rossznak beállítani az jellegénél fogva megvédés, megmagyarázás létének igazolása.
pl: ha azt írnám ,hogy (ez csak szellemi szabadúszás és nem párhuzam a résztvevők között) a magyar zsidótövényeket nem akarom megvédeni de a szükséges rosszak voltak a bécsi döntések kicsikarásához, akkor szerintem az erősen annak az igazolása lenne sok ember szemében, hogya numera clausa nem is annyira rossz egy összetettebb képet nézve csak ha durváán kiragadom azt a kis részét ahogy ez a magyarországi zsidóságot érintette és nem a komrehenzív kontexusában vizsgálom a dolgot:)
meg akkor mindenki azt mondhatja hogy nem fizetni adót az szükséges rossz és akkor megint nincs meg a lehetőség arra hogy több pénzt adj a rezidenseknek. ergo elöbb kéne orvosoknak lemondani hálapénzről hogy aztán elvárhassanak magasabb pénzeket(egyrészt több alapfizu a magasabb adóbevételekből, másrészt alacsonyabb adóterhek a brutto fizun mert szélesebb adózó réteg kerül az apeh alá)
@KelekótyaP: mindent leírtam koráában, amit fontosnak tartottam, most nem szedem össze megint. meg aztán most épp péntek este van, és néhány cimborával vár bennünket egy jó kis délszláv koncert meg egypár korsó sör. úgyhogy most lépek, a legjobbakat! :)
@KelekótyaP:

"ezzel azt mondtam, hogy ez nem rossz állami hozzáállás, hanem a piaci résztvevők is ugyanazzal a szorzóval dolgoznak alacsonyabb gdp vel rendelkező országokban."

Összességében nagyon tévedsz.

Abban részben igazad van, hogy a magyar hentes és a német hentes fizetése között szintén megvan a többszörös szorzó.

Abban ugyanakkor tévedsz, hogy a német orvos és a német hentes fizetése közötti különbséget nem veszed figyelembe (aholis mondjuk a német orvos a német hentes fizetésének legalább 3-4-szereséért dolgozik), szemben a magyar orvos és a magyar hentes kb. pariban levő fizetésével.
@Fabius:
A rezidensek azért lépnek most, mert pontosan tudják, hogy rájuk ugyanez vár jobb esetben, de inkább rosszabb.Nem akarják megvárni. Változást akarnak nem elmenni.
Olyan szempontból könnyebb helyzetben vannak, hogy alig van mit veszteniük, ezért erősebbek is. Legtö,bbjének még nincs családja gyereke, még nem vett fel egy rakás hitelt, ami miatt nem ugrálhat.
Hidd el, mi is probálkoztunk, igy-úgy, de a feudalista hierarchiába beletört a bicskánk.
És volt mit vesztenünk. Az évtizedes összefonodásokkal szemben kevesek voltunk.
Sajnos otthon a jog is az éppen uralkodó pártot szolgálja ki. MI nemigen kaptunk segítséget.
A legfőbb baj azomban, hogy akikért érdemes lett volna küzdeni(tudom ez most demagognak tünik) a betegek, a nép a legkisebb jelét sem mutatta a támogatásnak sőt. Az orvos ellenes hangulat elképesztő méreteket ölt és egyre rosszabb.Kikiálltják általános ellenségnek az orvost, manipulálják a népet, az meg beáll a sorba és azt szajkózza amit bemosnak az agyába.Vezényszóra vágják maguk alatt a fát.
A helyzet eddig csak nagyon szar volt, de most már tarthatatlan. Igaza van a fiataloknak, ha bekeményítenek.
Itt nem lehet már szétválasztani, hogy tapasztalt szakorvos vagy fiatal kezdő. MIndnyájan ugyanannak a szarrá alázott, porig rombolt rendszernek a tagjai vagyunk és a betegek pedig a legnagyobb kárvalottjai.
És a legkevésbbé a fizetésekről szól a dolog.
Személy szerint 2.5 millat nem pereltem ki a munkahelyemtől, amivel a mai napig tartoznak ügyeleti dijként. Meg is nyerném a pert, mint ahogy a többiek megnyerték akik pereltek. Csendben leléptem és ennyi. Legyenek boldogok vele. Én is az vagyok, hogy végre emberi körülmények között gyógyíthatom a betegeimet és nem gond napi szinten a WC papir ellátás.
@evergo:

"Uram, egyetlen szavával sem tudok egyetérteni, de életemet adnám azért, hogy Ön ezt elmondhassa."

Ez egy nagy igazság :-) Ez az értelme a demokráciának. Lehet mindenkinek önálló szubjektív véleménye. Amit lehet vérlázítónak tartani, vitatni ízlés szerint. De ha képesek vagyunk lövészárok ásás és virtuális egymásra lövöldözés helyett beszélni róla, akkor azzal példát is mutattunk. A párbeszéd hiányzik a közéletből. Pártbeszéd van helyette minden mennyiségben.
@szil5:

Én tökéletesen megértem a rezidenseket. Csak az intézés módja nem tetszik. Ha a változásért küzdenek akkor nem az állam röghözkötését kell kritizálni. De olyat még nem hallottam, hogyan képzelik el a változást azon kívül, hogy más országban vállalnak munkát. Egy szakmailag elfogadható tervezetet erről akár maga az agymosott nép is támogatni tudna, ha esetleg a saját bőrén is érezne ettől egy kis javulást.

Nincs ember Magyarországon, akinek a jelenlegi egészségügyi rendszer tetszene. Se beteg, se orvos, se szakszemélyzet. De mindenki kizárólag a saját bajáért hangoskodik. Az orvos vándorolni akar, a személyzet több bért, a beteg meg a középkoritól egy fokkal jobb ellátást. Ha ők egyszer levetkőznék magukról egymással szemben érzett előítéleteiket, és kidolgoznának egy mindenki által támogatható egészségügyi reformot, azért minden fél tudna a maga módján kampányolni. Aztán ha nem egy maroknyi csoport elégedetlenkedik, hanem a tömeg zúg együtt, akkor -talán- rászorítható a mindenkori kormányzat egy átfogó változásra.

Hülye idealista vagyok, tudom :-)
szil.
megértem amit mondasz és sok mindenben igazad is lehet, de tényleg igaz hogy kicsit demagógnak tűnik, hogy azért nem küzdöttünk, mert akikért küzdünk azok a támogatás jelét sem mutatták.

Az, hogy milyen kép alakul ki az orvosokról, abba azért tudnak felülről nagyon kevés ráhatást tenni, mert a betegeknek direkt kapcsolata és tapasztalata van az e.ügyről. szóval ez nem olyan , hogy Meciar felmegy a Tátrába és hülyiíti a szlovákokat, hogy a magyarok el akarnak szakadni, azok meg elhiszik mert nem találkoznak magyarral, vagy amikor vidéken azt mondják hogy minden zsidó fösvény bankár egyes "pártok". hanem mindenki elmegy dokihoz vagy kórházba és a tapasztalatai alapján lesz egy képe az orvosokról.
Rossz kép alakult ki szerinted (amúgy bennem nem annyira rossz a kép az orvosokról meg általában ismerőseim között). de persze van pár tipikus eset amit minden páciens elmond
rossz körülmények , infrastruktúra. emiatt még nem hallottam senkit az orvosokat hibáztatni.
Hálapénz, belefásult érzéketlenség , nem empatikus viselkedés: olyat sem hallottam aki szerint minden orvos ilyen lett volna akivel találkozott, de mindenki találkozott legalább annyi ilyennel is mint normálissal és hát igen ez ugyanaz a probléma mint romáknál. Ha túl nagy arányban fordul elő ilyen egy jól behatárolható közösségben (itt orvosoknál), akkor a normálisabbakra is rákerül az előitélet.Orvososknál ez annyivel egyszerübb lenne kezelni, hogy egyrészt magasabb végzetségű emberekből állnak,másrészt jobban szervezettebbek, harmadrészt mível ez egy foglalkozás, ezért jogsértés nélkül írhatnak elő rendelkezéseket részükre hogy mit shzabad mit nem. Ergo az egyetlen megoldás az ilyen problémákra az hogy a normálisabbja nyilvánosan elhatárolódik a paraszolvenciát nem hogy csak elfogadó, hanem azt igénylő,illetve emócionálisan érzéketlenebb sokat bírált társaiktól. Az nem megoldás, hogy együtt haverkodunk velük munkahelyen, mert amúgy jófejek, és nem akarunk konfrontálódni sem, aztán ha az ő miattuk kialakult képet ránk is leképzi a társadalom, akkor a társadalmat hibáztatjuk, hogy ők sem empatikusak a mi irányunkban (pedig mi csak azért akarunk jobban keresni, hogy őket jobban szolgálhassuk- amúgy biztos ez is egy faktor, de nem hiszem el hogy ez lenne a vezércsillaga annak hogy többet akar keresni egy orvos, ami szerintem nem is bűn(egy mozdonyvezető sem felttlenül azért akar többet kapni hogy nagyobb biztonságban utazhassanak az emberek, mert neki nem kell a törlesztőjére gondolni, habár ez is egy hozadéka az emelésnek).
De ez nem: orvos-nem orvos lérdés. Szerintem nagyon sokan a mai magyar társadalomban ugyanígy fordítva ülnek a lovon (néha én is ezen kapom magam). szal megértem hogy persze a türelmetlen bunkó hozzáállás és a hála pénz elfogadása annak is betudható, hogy magán exzisztencia a második nélkül nagyságrendekkel rosszabb, míg az első a rossz körülményeknek , a hiearchia(ami orvosokból áll9 elnyomásának meg alacsony fizetéseknek (fekete gazdaság.orvosoknál ez a maszek használata állami berendezéseknek illetve hálapénz, de a társadalom minden résztvevőjénél meg van ennek a megfelelője)is a hozadéka, de ha tenni akar ellene valaki úgy hogy a társadalom támogatását kéri ehez, akkor nem azt mondja hogy: nem fogadok el hálapénzt ha majd általam is elfogadható fizetést kapok(amúgy orvosok elfelejtik, hogy egy átlag ember iskola után elmegy munkahelyet keresni és ha elfogad egyet bizonyos feltételekkel , akkor nem mondja azt hogy nem lopok a raktárból ha majd többet fizetnek, és azt az előnyt sosem mondják pl építészekkel szemben, hogy lehet hogy egy kezdő építész 120 ért is el tud helyezkedni nem 90 ért, de neki azért az állásért meg kell küzdenie, lehet nem talál jó pár évig és ha talál is sokkal inkább piacnak kiszolgáltatott hogy megszünik-e az állása vagy sem, míg egy orvosnak rögtön van hova mennie és elég fix (nem azt mondom hogy nincsenek elbocsájtások, de ez a nagyságrend csak a máshoz szokott orvostársadalomnak sokkoló, más munkaerőspiacon százszorosa). Ja és pé építészek is műszakirajzolnak évekig,pedig ők is arról álmodoztak, hogy majd tornyokat építenek világvárosokba vagy legalább egy budit egy kertbe és nem azt hogy valahol olyan munkát végeznek amit egy ügyes gimis is megcsinál, és ezt 120-150 ezerért ha találnak munkát egyáltalán. de ez van ilyen a piac.), szóval nem ezt mondja hanem mert a társadalom támogatását akarja megnyerni, akkor elösször ő nem fogadja el a hálapénzt, testületileg elhatározzák, hogy akit azon kapnak hogy igen annak valami szankció jár és akármilyen nehezek is a körülmények, akkor is maximálisan kedves leszek mindenkihez és ezt kollegális szinten elvárjuk mindenkitől, nem hunyok szemet más tuskósága felett, mert fontos nekem a rólunk kialakult kép.
persze ez tényleg rohadt nehéz, de ez így működik csak, különben megy tovább az országban ez a -. szarok bele ennyi pénzért öröljenek hogy egyáltalán itt vagyok , ha kicsit nyugatabbra születek milliárdos lennék, tipikus hozzáállás, ami mint mondtam abszolúte nem csak az orvosok jellemzője, nálunk mindenki azt hiszi, hogy ő aztán isten kedvenc keresztfia és csak azért nem csillant meg ebből többet mert őt is kizsigerelik(valamilyen szinten persze igen,) és ha bármiféle olyan dolgot tesz amit ha más tesz akkor a bloggokon kereszthaláltér bömböl, arra mentség, hogy hát persze, de másképp nem tudnék megélni.
120 ezer az építészeknek ügyeletekkel vagy anélkül :)
az építészeket majd akkor hozd ide példának ha a 120 ezer központilag meghatározott fizetésük lesz meghatározott ideig, az országot nem hagyhatják el vagy vissza kell fizetniük a képzésük árát. Ez a 120 ezer a piaci bérüknek felel meg, szemben a rezidensek cocialista módon központilag meghatározott bérével.
na látod erről beszélek.
mindenki hajtogatja a magáét. az építész meg minden más szakma le van szarva, az ő gyerekkori álma le van szarva az hogy ő mennyit tanult hogy felvegyék az le van szarva, az hogy ő is szarul keres az le van szarva, az hogy az országnak ő mennyire fontos az le van szarva, de amikor a z orvos gyerekkorában is arról álmodot hogy ambereken segít és mennyi plusz tanulásra volt szüksége és milyen rossz a fizetése fabulákat mondtátok 2 napig akkor meg mekkora bólogatások meg licitálások voltak.
de az építészeknél nem vesz fel az állám 90 százalékot fix 97 ért és nembiztos az hogy lesz munkád nyugdíjadig. meg akkor is központilag meghatározott fizetések voltak amikor jelentketél a sotéra sőt már akkor is amikor megszülettél, most meg sokkol hogy neked központilag meghatározott fizetésed van és az nem lett a 4 xese azóta hogy orvosira adtad be a jelentkezésedet. ezek után szerinted okosan tervezted a kerrieredet? ha azt mondod hogy igen mert külföldre akartál menni az olcsó itthoni oktatás után akkor azt mondom okos voltál, mert volt egy kiskapu, pechedre azt most becsukják. de ez még nem bűncselekmény vagy igazságtalanság veled szemben, csak most már nem tudsz állami pénzen szerzett diplomával külföldön rögtön jól keresni, hanem vagy maradsz valemddig vagy visszefizeted egy részeét annak a BEFEKTETÉSNEK amit az állam belédfektetett. amúgy meg ha én befektetek pénzt a te oktatásodba azzal hogy cserébe majd ha igényt tartok a munkádra x évig és tudok is neked munkát (így fizetést) adni (ez egy tipikus oktatás finanszírozási szerződés)azt vagy leszolgálod vagy visszafizeted ,meg ugyanezt egy mérnökkel, de a mérnöknek nem tudok minkát adni nem hogy 97 ezerért sem de egyáltalán, akkor ha neked tudok munkát adni és úgy döntök hogy kérem a befektetésem ellenértékét vagy munkában vagy pénzben akkor ne arról beszélj hogy a mérnöktől miért nem kérem vissza, mert az téged egyrészt nem érint, (ha kölcsönadsz két barátodnak akkor elfogadod azt az egyiktől, hogy nem adja meg mert a másiktól sem kérted vissza???)másrészt meg ha okos vagy és látod a feltételeket, akkor neked az állam teljesíti a feltételt hogy tud neked munkát adni míg a mérnöknél az állam nem teljesíti azt a feltételt ami alapján ő korlátozhatná a munkavállalásod helyét. ez totál egyszerű szerintem te is érted csak nem akarod elfogadni mert akkor nem lenne ok a mártíromkodásra.
de ha az megnyugtat hogy a szomszéd tehene is megdöglött, akkor elmondom, hogy rengeteg mérnöknek is van ilyen "előszerződése" piaci cégeknél, annyiban különbözik hogy sokkal keményebb feltételekkel, pl ha nem tart igényt rád akkor friss diplomával agyalhatsz miből fizeted voissza a diákhiteljeidet és nem besétálsz másnap az előkészített munkahelyedre hogy 97 ért szenvedj, de ha igényt tart rá akkor kb azt is megmoindjék, hogy hány évig nem helyezkedhetsz el azon a területen ha nem náluk dolgozol , ja és add vissza a pénzüket.
ez az ügyelet dolog meg mit mindjak (mikor elkezdtél orvosira járni akkor nem mondták hogy ügyelet is lesz, és akik ezt csinálják azok 300 nettót kerestek, én tényleg nem értem hogy emberek amikor szakmát választanak, akkor nem nézik meg milyen feltételek vannak hanem mikor x évig keményen tanultak sok áldozattal meg egy rakás allami pénzt felemésztve akkor tényleg jogos ez a naiv rácsodálkozás? értem hogy szar a helyzet meg hogy ez egy nemes zakma (tényleg az is lehetne) de basszus akkor is. megértem ha valaki úgy gondolta hogy ez lehet majd több pénzt hoz és jogos hogy 30-40 százalékos fizetésemelésben reménykedett de azt hogy 220 százalékkal többet fog keresni ugyanannál a szervezetnél azt nem hiszem el hogy arra komoly jelek lettek volna 5 éve ami esetleg félrevezethette volna a döntés meghozalatakor.
az hogy embereken akart segíteni az szépen hangzik és el is hiszem, de akkor is aki embereket akart tanítani az is nemes cél mégis kevebbszer hallom tanároktól hogy nem gondoltam volna hogy szarul fogok keresni. tényleg nem is lenne hiteles tőlük sem.
ők látják az előnyt is és be is merik vallani: 3 hónap nyaralás, szép szakma , szeretem csinálni, mondják
egy orvos miért nem vallja be , hogy tuti minkahely keresnek sem kell a piacon mert suliból rögtön átsétálok,
tuti az is hogy nyugdíjig van állásom
pár évig szarul keresek itthon de aztán vagy magánpraxisban jól keresek vagy elmegyek külföldre mert ott ez egy jó szakma és rendesen el lehet helyezkedni
pont
francnak kell a rizsa?
ha pl neked gyerekkorodban az az álmod hogy komikus leszel mert szeretsz mosolyt fakasztani emberek szájára, az szép eszme
vagy szakács akarsz lenni mert jó látni az emberek arcán az elégedett jóllakotságot.
Mikor elkezded kitanulni akkor megnézed mennyit lehet ezzel keresni itthon, illetve milyen kereseti alternatíváid vannak még és aztán mérlegelsz hogy az álmaid meg a kereseti lehetőségeid mennyire taláklkoznak és van -e valami járható kompromisszum köztük. Végül döntesz
Tényleg szar az eú, részben orvosok részben külső dolgok miatt, de az szar volt 20 éve is.
de az fura hogy még nem volt olyan orvos hozzászólás itt az x száz hozzászólásban ami azt mondta volna hogy egy szakmaválasztásnál azért van egyéni felelőség is.
elaírásokért megint sorry, mobilról pötyögök
Szerintem az építészeket kár volt idecitálni.
kell nekik egy sírós blogbejegyzés, hogy szegények kötöttek egy rossz szerzödést és a gonosz reménybeli munkaadó most meg kicseszik velük. Beszéljük meg ott.

VIssza az orvosokhoz.
Nem csípem a személyeskedést, de legyen.
ìrtam, most megismétlem hogy külföldön dolgozom és szuper elégedett vagyok a helyzetemmel. Kicsit nehézkesen megy a fórumozás mert épp most vettem egy házat 30 millió forint értékben, és költözködöm, keveset tudok itt lenni.... :)

Az a generáció vagyok aki amikor elkezdte az egyetemet, a rendszerváltás reményei között élt. Akkor vezették be a közalkalmazotti bértáblát ami kezdödött A1 kategóriával, beírták oda a minimálbért és lehetett látni hogy E1 kategóriával ennek a három egész 6 tizedszeresét fogom keresni. Nem rossz, gondoltam, reális.
Aztán a kategóriákat összecsúsztatták, az A1-hez beírtak egy "illetményalapot" ezzel szoroztak. Akinek nem érte el a minimálbért, annak a minimálbért adták oda.
Ügyelet: nyilván rendezésre várt és megvoltak a tervek hogy az ügyelet munkaidönek számítson az utolso percig. Nem így lett, de azt hiszem csak az egészségügyben, más szakmákkal ezt nem tették így meg.

èrthetö?

A másik: mintha elkerülte volna a figyelmedet hogy a tervezet nem az eddigi taníttatást akarja leverni a szakorvosjelölteken, hanem a szakorvosi taníttatás költségeit. Nem is tehet mást mert más törvénytelen lenne.

Ha felmenö rendszerben csinálja ezt az orvosjelöltekkel, akkor korrekt bár saját magát szúrja testisen a rendszer. Teljesen nyilvánvaló hogy ilyen szerzödést 18 évesen csak a hülye ír alá (tisztelet a nagoyn kevés kivételnek , akiknek a családja tudja finanaszírozni a hobbiját.)
hogy mi volt a bértábla a rendszerváltásnál az a mai rezidenseket nem érinti, ők 5 éve kezdtek el tanulni és akkor 8de elötte sem soha) nem voltse igéret sem esély a havi 300 nettóra.
építészeket idehozni csak azért kell mert egy két (étlagos embernél sokkal empatikusabb" ahogy ezt meg tudtam tőlük az orvosokról,posztoló azt írta hogy ez egy kifejezetten orvosok ellen irányuló dolog és miért nincs ugyanez a mérnökökkel. válaszoltam mi van a mérnököknél, erre meg: na jó azt hagyjuk arról akkor inkább ne beszéljünk.
magát szúrja agyon a rendszer az lehet majd kiderül, szerintem aki most végzett és az állam finanszírozta a diplomáját az igenis tartozik az államnak, csak ezt Magyarországon asenki sem tudja elfogadni, hogy kedvezményekkel (ingyenes oktatás) kötelezetségek is járnak, és inkább elvont érzelni síkon kerepelnek vagy apokalipszis víziókkal zsarolnak.. A poszt nem arról szól hogy mi lesz az eüvel ha kifizetik a taníttatásukat és elmennek külföldre azok akik nem akarják lekötni magukat, hanem hogy azt ki kell fizetni
Azt meg akkor a te logikád alapján egy olyan blogban beszéld meg hogy ennek mi a következménye ami arról szól.
bár szerintem itt is meg lehet mindent beszélni
szal mikor választasz egyetemet akkor nézd meg mire számíthatsz utánna
ha úgy döntesz megéri meg ezt akarod csinálni akkor végezzed el és ha ezt az áéllam fizeti (az itt lakó összes állampolgár és nem egy csúnya öreg arctalan bácsi) akkor fizessed vissza ezt nekik vagy munkával vagy pénzzel.
ha ki akarsz menni menj de fizessed ki amivel tartozol és legyél nagyon boldog kint
ez pl ha most végeznél nálad annyiban merülne ki hogy 1 évvel késöbb vehetnéd meg a 30 milliós házadat, ami még mindíg nagyon jó karrier lehetőség bárkinek szal nem hiszem hogy magát szúrná agyon a rendszer és nem írnák alá a szerződést a diákok
gondolkozz mielött írsz
szerinted mivel tartozom? :)
Hogy érted hogy nem volt esély magasabb összegre? èn voltam az aki azt mondtam hogy megyek vissza ha a bírók fizetését megkapom. Nekik van/volt de az orvosokak nem volt nincs és nem is lesz? (idöegységre jutó azonos bért akarok természetesen mert én munkaalkoholista vagyok :) )

nem, ha most lennék 18 éves nem írnám alá hanem venném a két már akkor meglévö felsöfokú nyelvvizsgámat és valamelyiknek megfelelö országban végezném el az orvosi egyetemet.

Mit fizettetnél akkor velem vissza? Óviitól kezdve a rám fordított összeget? Vagy már édesanyám terhesgondolzását is?

Még egyszer mondom: a sipákolás kizárólag akkor értelmezhetö ha minden más diplomástól is visszaköveteled a taníttatására fordított összeget, munkában vagy pénzben a közszférában. És mint mondtam felmenö rendszerben. Hogy kiszámítható legyen.
@bes3:

Egy alapvető különbség van az orvosok és a többi diplomás között: csak az orvosokat alkalmazza az állam közpénzen a tanulmányi idejük alatt. Az óvodai költségeket nem kéri számon senki.

De tovább megyek: a szakmunkásoknak is gyakorlati oktatásban kell részesülniük, autószerelőtől műkörmösig. Őket sem alkalmazza az állam, de a gyakorlati oktatást előírják. Vagyis kénytelenek saját erőből ilyet keresni, és bizony ezeken a helyeken legtöbbször nekik kell fizetni azért, mert ott lehetnek.
@Fabius:
az orvosoknak nyugdíjig vagy tovább kell tanulniuk. Meddig kívánod 90 ezer nettón tartani öket?
most voltam egy hétig egy csecse szubtrópusi nyaralóhelyen, tanfolyamon. Tényleg az volt, napi 8 órában, a többi szabadidös aktivitás volt némi esti tanulással vegyítve.
A munkahely fizette, a tanfolyam díja szállás utazás kb 600 000 Ft volt és munkaidönek számított°. Második szakvzsgámat csinálom, de az is jöhetett aki már szakorvos.

Gondolod elöjön a munkáltatóm hogy fizessem ki ha holnap felmondok?
Nem. Úgy bánnak velem hogy ne mondjak fel :)
A másik; a megtanultakat az ö érdekében fogom felhasználni. 6 felesleges vizsgálatot a megszezett tudásommal kivédek, máris visszajött a befektetésük ára.

°Összehasonlításul: Magyarországon egy kéthetes ösztöndíjat nyertem egy olyan témából amit nap mint nap használok azóta is, tehát a munkaadómnak hasznot hajtok vele. ELmehettem, kivettem két hét szabit rá. Bájos.
@Fabius:
Jó hogy ezt szóbahoztad, mármint,hogy a szakmunkás tanuló maga keres gyakorlati heleyet és fizet érte. Igen, de nem hivatalosan. Bizony, egy menő kozmetikushoz, autoszerelöhöz bejutni gyakorlatra igen sok pénzbe kerül.Csakhogy eza pénz a zsebbe megy. Már a 8o-s években 1oo ronyba került egy ismerősünknél-maszek autoszerelőnél egy gyakorlati hely.Én akkor 6 ezer Ft-t kerestem egy hónapban. Ez bezzeg senki szemét nem csipte. Pedig ez is ismert tény.
Igen beszélhetünk a továbbképzésekről, szakvizsgákról önköltségen. A 2. szakvizsgám előtt 3 hónapig kellett egy pesti klinikán gyakorlaton lennem( hivatalosan nem vizsga követelmény, de a prof. elvárta) Mindezt fizetés nélküli szabadságon. Szóval 3 hónapig ingyen dolgoztam, fizetést nem kaptam. 3 hónapig pesti albérletet fizettem, utaztam.
akkor árakkal számolva 8o ezerbe került ez nekem kb. MIvel 5-re szakvizsgáztam kaptam brutto 5oo ft fizetés emelést, a kollegáim akik " csak" 4-t kaptak egy fityinget sem.
Minden könyvet, szakmai folyoiratot magam fizettem, hosszú évekig. Hu de sokba kerültem az államnak.
18 évesen valamelyik felsőfokú nyelvvizsgámmal meg szubtrópusi nyaralóhely 30 milliós házzal:)
ez már nem a témáról szól valakinél:)
amúgy ha elmentél volna szerinted ingyen járhattál volna ott egyetemre?
amerikában ösztöndíj nélkül egy orvosi diploma egy jó egyetemen 100-150 ezer dollár,.
amúgy meg ha valaki 18 évesen orvos akar lenni de nem írja ezt alá, akkor szigorú mateknál maradva jobba jár az ország hogy nem megy orvosnak
mert ez azt jelenti hogy ő suli után külföldre akar menni azért nem írja alá ergo csak kidobott pénz lenne az adófizetőknek ha taníttatná.
azzal jönni hogy ha nem mmegy orvosnak mert úgy nem akar orvos lenni ha nem mehet rögtön nyugatra azzal nem mondhjatod hogy a rendszer magát nyírja ki met így orvoshiányt generál, mert azok az orvosok úgysem maradtak volna itthon plusz még egy vagyonba is kerültek volna.
@KelekótyaP:
Svédországban ingyenes a felsőoktatás, a külföldieknek is, bár ez most változik. A svédek Dániában is ingyen járnak orvosegyetemre. Végzés után pedig mindenki ott dolgozik ahol akar.Mennek is a svédek föleg Norvégiába, Dániába és az USA-ba dolgozni. Ők sem örülnek ennek, de nem hoznak guzsbakötő szabályokat.Dániában, Norvégiában magasabak a fizetések, kisebb az adó. Norvégiában rövidebb a munkaidő. Ügyelet előtti és utáni nap is szabadnap. Én legalábbis ezt az ajánlatot kaptam, amikor át akartak csábítani Svédországból Norvégiába dolgozni. Szempontok pro és kontra, aztán mész vagy maradsz, de te döntesz.
hát akkor megvan a megoldás, mindenki aki orvos akar lenni de nem akar Magyarországon az lenni ezért nem írja alá a papírt az menjen Dániába (ezekszerint Svédország is becsukja a kiskaput ahogy írod), mindenki jobban jár
srác mert nem lesz röghöz kötve, az ország meg mert nem az usának meg norvégiának nevel orvost az adófizetők pénzén
szerintem ez egy vállalható win win szitu nem?
@KelekótyaP:
A nyelvvizsgák, a remek tanfolyamok, a normális ház tények amelyek a szakorvosképzés és az orvosi karrier különbözöségét kívánják megvilágítani számodra Lajtán onnan és túl.

Amerika nekem nem játszik, szeretem a szabadságot :) tölem nem vesz ujjlenyomatot egy tapló amcsi.

Svédországban mi lesz, azt meglátjuk.

Azok közül akik most kinn vannak, sokan haza fognak menni vagy könnyen hazahívhatók megfelelö környezet biztosítása esetén ergo nem kidobott pénz volt a taníttatásuk. Más lesz a hozzáállásuk a betegekhez, és ez nem csak pozitívumot jelent a magyar páciens számára :) de ez tényleg off itt.

A papír aláírása jelen pillanatban egy 6 éves egyetemi képzés után történne nem? Utána lép meg a delikvens, az a rendszernek hol win szitu?
hát akkor leírom lassabban:)
aki nem írja alá a most kezdő egyetemistáknál és nem tanul annál a delikvensnél win szitu az államnak, vagyis így kéne megkötni a szerződést,hogy mikor felveszik egyetemre , akkor kéne aláírnia, hogy visszafizeti a pénzt ha nem marad itthon x évig utánna. és így aki nem akar itthon maradni csak a külföldi sokkal jobb pénzet szeeretni kint megkapni, az nem a magyar adófizetők pénzén tanulna, hanem kimenne Dániába ezekszerint. neki jobb lenne mert lenne + 6 éve beilleszkedni és nyelvet jobban megtanulni
államnak jobb lenne , mert nem kéne azért fizetni a képzését, hogy aztán semmi hasznot nem hozna az országnak
ha meg késöbb bisszahívható akkor olyat vissza lehet hívni késöbb aki dániában vagy máshol külföldön végzet annak az országnak a költségén ahol nem majd ilyen " egyszer lehet visszajövök" dolgozik hanem valóságosan.
amit meg a kinti fizetésről meg finanszírozásról írsz abból vedd ki az orvos szót és bármelyik más szakmát beteheted
ezzel egyet tudok érteni, MINDEN egyetemista esetében. ìgy:

"hát akkor megvan a megoldás, mindenki aki diplomás akar lenni de nem akar Magyarországon a szakmájában (!) dolgozni ezért nem írja alá a papírt az menjen Dániába (ezekszerint Svédország is becsukja a kiskaput ahogy írod), mindenki jobban jár
srác mert nem lesz röghöz kötve, az ország meg mert nem az usának meg norvégiának nevel orvost, mérnököt, pilótát, tanárt, edzöt informatikust az adófizetők pénzén
szerintem ez egy vállalható win win szitu nem?"

Gondolom nem akarsz diszkriminálni, mi okod lenne?
@KelekótyaP:
ebben a pillanatban lúzer -lúzer szitu van: a már egyetemet csaknem elvégzett emberekkel akarnak menet közben egy kacifántot aláíratni.
Emiatt a mobilisabbak ha megtehetik húznak el külföldre most, 6 év befektetett energia és pénz elvesztésével fenyegetve a rendszert. A legköltségesebb nem a szakképzés - hiszen az orvos ilyenkor már a világon mindenütt dolgozik és viszi a termelést- hanem az elsö 6 év volt.

a fiatal orvosnak meg egy pofon hogy 6 év után tervezheti át az egész jövöjét: korlátozva van a kutatás, a gyerekszülés lehetösége stb stb stb.
a gyerekszülés szabaályozása az nem ütközik valami alkotmányos vagy európai uniós törvénnyel? remélem igen mert azért ezt még egy multi sem merné leírni egy sajtpapírra sem.
az emebrek nagyrésze manapság napról napra tervezi át a jövőjét
ez az amit írtam: hogy orvosoknál nincsenmek hozzászokva hogy át kell tervezni valamit egyáltalán. ahogy Fabius leírta:
"Egy alapvető különbség van az orvosok és a többi diplomás között: csak az orvosokat alkalmazza az állam közpénzen a tanulmányi idejük alatt. Az óvodai költségeket nem kéri számon senki. "
ezért van hogy ez nem diszkrimináció, csak mint már százszor leírtuk, az orvosoknak az állam ad munkát ha tud, míg másoknak meg nem
miondjuk tanároknál be lehetne ugyanezt vezetni de ott meg felesleges mert külföldön nem tudnak elhelyezkedni. jogászoknál szintén nincs nagy migráció és náluk is csak egy minimális részét tudja felvenni az állam a nagyrésze meg amúgy is jogász dinasztiák protekcíós kölkei akik nem akarnak meg nem is tudnak külföldre menni hanem átveszik majd szülők kliantúráját.
tehát mégegyszer elmondom
más szakmáknál mikor elmennek egyetemre akkor nem tudnak egész életre tervezni hogy hol fognak dolgozni, hanem elvégzik, az állam sznte senkit nem tud átvenni tőlük ezért aztán nem is akarja megfogni őket, mert ugye 2 oldala van ennek a szerződésnek mégha te az orvosoknak nyűjtott biztosítékokat mindíg kihagyod a szerződés emléítésénél
vagyis: az orvos ha elvégzi az egyetemet, akkor van munkája (amúgy minden más egyetemen végzett fris diplomás 5-6 év tanulás után tervezgeti át állásinterjúról állásinterjúra az életét, ők valszínüleg vagányabbak hogy ezen nem kapnak sokkot.)vagyis ha az állam esetleg nem tud neked állást viztoítani ha végeztél mint orvos akkor rád sem vonatkozik a röghözkötötségm ergo semmi diszkrimáció nincs. de szerintem hiába írom ez le meg más is akkor sem akarod megérteni mert akkor nem lehet lamentálni hogy elnyomják az orvosokat.
mondom orvosokat nem piacra taníttatják hanem állami szolgálatra ezért ott az állam jobban megszabja a feltételeket cserébe garantált állást kapsz. légy nyugodt ha vegyipar állami kézben lenne akkor vegyészmérnökök is meg lennének fogva , de nincsenek mert állam nem tud nekik állást adni így nem tudná teljesíteni azt a ráeső passzust egy szerződésből amit egy orvosnak biztosít(munkahely)
érted? ha nem akkor írd meg melyik részét nem érted
Kérlek döntsd végre el magadban hogy szerinted az összes többi diplomás az orvosokhoz hasonlóan az állam pénzén szerez-e diplomát vagy nem. Ha igen, akkor szerinted elvárható -e tölük hogy a befektetett pénz megtérüléséig az adott területen tevékenykedjenek a MAGYAR államnak adózva-e vagy ök mehessenek Isten hírével a világba az orvosokkal ellentétben?
Rájuk nem irigykedsz?

Egyébként ezerszer elhangzott hogy bárki jelentkezhet a remek orvosképzésbe, ha nem akar "állásinterjúról állásinterjúra bukdácsolni", "élete végéig" biztosítva van a heti 40-60-óra munka. Egy részéért még pénzt is kap. Korán fog halni, a magyar orvosnök fele meghal mielött elérné a nyugdíjt.

Vannak állami - önkormányzati stb informatikai állások is, a jogászoknak is van böven hely az államapparátusban. Velük mi legyen? MIért nem azonos az elbírálás egy szakorvosjelölt és egy bírójelölt esetében? A legjobbaknak a jogászok, informatikusok között legyen kötelezö az állami állást elvállalni az ország bármely pontján havi 90 ezerért, a többiek mehetnek a szabad piacra?

Egyébként nagyon örülök hogy valaki olyan szól hozzánk aki olvasta a szerzödést, én még nem jutottam hozzá, megtennéd hogy belinkeled? Érdekelne a biztosíték része :)
rossebb egye meg azt a makacs elfogult fejed:9 nem irigykedek én orvosokra sem. franc gondolja minden orvos hogy bárki irigykedik rájuk. sosem akartam orvos lenni.
leírom mégegyszer, az állam csak akkor köthet röghöz valakit a taníttatásért cserébe ha tutira tud állást biztosítani cserébe. ez nem egy bonyolult képlet, óbált egy percre elfelejteni hogy orvos vagy és próbálj meg kicsit kevésbbé korlátoltan gondolkodni és akkor megérted.jogászoknak nincs bőven hely az apparátusban. amúgy hány jogász ment el külföldre szerinted? de mint monsom nincs annyi hely , épp leépítések vannak
informatikai állásokból sincs töredéke sem mint ahányan IT-n végeznekamúgy meg mit szuenvedsz ezzel a 60 órával meg korai halállal, kicsit belelovaltátok magatokat ebbe a szent sebestyén szerepbe. mondom senki nem tartott revolvert egyik orvos tarkójához sem hogy muszály annak lenni. bányászok sokkal korábban halnak, meg asztalosok, meg van még pár állás ahol bnem a kis szívüket ért sokk okozza a korai halált hanem komoly foglalkozási ártalaktól.
de szerintem semmi értelme tovább beszélgetnünk, te egyszerüen nem akarod vagy nem tudod megérteni mi a különbség egy orvos (akiknek szinte 100 százalékát egy az egybe átveszi az államapparátus meg olyan szakmák között akiből jó ha párat és csak fújod itt a totál elfogult kis véleményedet, amihez jogos van, csak nem vezet úgy sehova , ha nem vagy hajlandó kibújni a kis sündisznóállásodból és elismerni pár olyan érvet ami kicsit is lerombolná a feszületet amire felszegezed magad az emberiség szolgálatában.
azért sok sikert és tényleg produktív és boldog munkát, életet.Érdekes egy asztalossal lehet objektíven beszélni az állásáról, meg egy zöldségessel is. mondjuk lehet ők emóciánisabbak meg nyitottabbak mint a "segítő" szakmában dolgozók.
felnőtt jó szakmával rendelkező diplomás emberek azt olyanok mint a sértet duzzogó kisgyerekek akik szerint mindig ők járnak rosszul karácsonykor bezzeg a többi gyerekkel kivételeznek .óvoda
@KelekótyaP:
nézd a személyeskedésböl visszavehetnél, nem áll jól, te ennél értelmesebbnek tüntél.

Próbáld már megfogalmazni miért csak az orvosoktól várod vissza a babaruha árát.

Próbáld megérteni hogy az hogy egy 90 ezres állami állást ajánlanak 6 -8 év kemény tanulás után nem jogosít diszkriminációra. Jogász nem csak jogásznak mehet el Magyarországról, hanem virslit árulni, bébisintérnek, akárminek. Lényeg hogy akkor semmit nem ad vissza a közösbe az "adófizetöknek " .
Miért ne fizessen?

A bírókra ügyészekre kellene valami választ találnod különben csak lóg a levegöben a koncepció.

A várható életkilátások az iskolában eltöltött idövel nönek a világon mindenütt, kivéve a magyar orvosokat. Magyarázat? Segítsek?
biróból hányat vesz fel a rendszer szerinted? alig, és nem az van hogy mindenki aki jogra megy az automatikusan kap állást, ezt már leírtuk itt 101szer és most visszakérdezel megint
ügyészek sem végzősökből lesznek ez is simaliba
jogászok általában bojtárkodnak magán helyeken aztán a jobbak késöbb be tudnak PROTEKCIÓVAL kerólni az úgyészségre
meg az amúgy is már politika ha valaki odakerül. ez a válaszom (ez volt korábban is) de kétlem hogy neked ez jó lenne majd megkérdezed megint
ez a keméyn tanulás egy olyan érzelmi szál bevitele ami populizmius. azt sugalja hogy ha valaki köt egy szerződést és elvégzi az első feltételt a szerződés ellentételét jelentő állás (ami akkor is 90 ezer amikor megköti) megkezdéséhez, és ami egyébbként az ő nyeresége a szerződésből, akkor ő áldozatot hozott. ez a kemény tanulás amit áldozatként mutatsz be vagy legalábbis ezt sugallod 8ami nem keményebb és nem könnyebb kint bármi más szakma megtanulása) az az ő profitja:) ez az aminek a megszerzéséjért aláírja a szerződáést:)
ez olyan mintha azt szerződnáém le veled hogy ha kitakarítok nállad akkor elvihetem a kidobot fémet a lakásodból amellett hogy adsz nekem 20 ezer forintot, aztán pattogok hogy 20 ezer forintért cipelhetem a kurva nehát vasat:)
röhej
amúgy meg lehet ilyen képtelenséget állítani hogy a jogász majd elmegy visrlit árulni birminghambe csak minek?
mellesleg orvos is elmehet virslit árulni, nem gondolod hogy megtiltják neki hogy külföldre költözzön, csak gondolom akkor nem használhatja a diplomáját. szal akkor pontosítva az én tárdalami ajánlatom, ha egy orvos végez és me, akar itt ,maradni, akkor fizesse vissza képzést és mehet orvosnak külföldre, vagy ha nem akkor mehet virslit árulni egy fene.én nem akarom elrontani senki gyerekkori álmát hogy pizzafutár legyen vagy virslit áruljon valami szar angol városban.így fair már a dolog?:) de mondom tuti csak az orvosi munkavállalását korlátoznák, mert minden más már komoly emberijogi kérdés lenne., pl nem akar többet orvos lenni vagy teherbe esik,. akkor mi van kötelezik hogy orrvos legyen vagy nem hagyhatja el az országot vagy elvetetik erőszakkal a gyreket?
szal az hogy külföldön mosogatni akar inkább azt biztos megteheti majd, remélem ez megnyugtat
de leírom mégegyszer: jogász: a szakma 90 százaléka magánszektorban van, ergo az állam nem mondhatja hogy kötelezlek egy serződésra mert nem tudja állni a saját kötelezetségét, hogy tuti ad munkát mindenkinek aki jogi szakra megy. az hogy páran ott helyezkednek el ha tudnak az nem jelent semmit, mert azt nem mondatom hogy ugyan nem tudtam a 90 százalékotoknak munkát adni de azért megmondom mit csinálhatsz mit,nem
orvosok: a szakma 90 százaléka állami szektorban dolgozik.
ha ezekután te még mindíg nem vagy hajlandó meglátni mi a különbség az már tényleg nem az én bajom
plusz az hogy egy személy 8akár természetes akár maga az állam) kivel szemben érvényesíti az általa finanszírozott alaphangon hazai befektetésnek szánt képzések árának bisszakérését ha az alany nem akarja azt a az állam szerinti nemzetstratégiai szempont alapján hasznosítani az az állam (vagy általános értelemben a személy ) szuverén joga. ahol egy ország olyan tendenciákat tapasztal hogy külső támadáséri az általa fenntartandó rendszert ott jobban érvényesíti azakat a jogokat.
támadás: nyugati jóléti társadalmakban nagy az elöregedés, és nekik olcsóbb ha nem ők képzik a saját pénzükön az orvosokat, hanem elcsáítanak ilyen nyomorgó de eu-s országokból elfogadható minőségű orvosokat
ez az ország részére egy támadás
másik : tendenciák figyelése, ellemzése:
tény1:az áűllamnak szüksége van majd az összes végzős orvosra és et megmondja a kezdőknek most előre.
tény2: tendencia: orvosok tömegesen ráugrottam a húsosfazékra hogy külföldön dolgozzanak 8megértem őket)
tény 3: az állam nem tudja csak egy töredékét elhelyezni a végzős jogászoknak
tény4: tendencia: jogászok itthon maradnak és nem nagyon migrálnak
követheztetés adófizetős részéről jogos kritika hogy nem azért fizetnek magasabb adókat hogy az azon képzett emberek ahogy végeznek köszsönik szépen de nem éreznek akkora társadalmi felelőséget (persze most jöhetnek a szokásos sirámok,de ezt akkor is tudta mikor elkezdte szal azok eléggé talmin hangzanak, igazából csak szófacsarás hogy morális mentséget találjanak atta hogy miért akarnak kurvára több pénzt keresni- egy sima mesterember simán elmondaná hogy jobb kocsit meg házat akar, de ezekszerint egy orvonak ezt nem veszi be az önérzete és ezért kell úgy csinálni mintha meglepődne hogy azt kell csinálni meg annyiért amit pályaválasztásnál igértek neki))hogy itthon maradjanak , és akkor ő inkább nem fizetné ki ezeknek az orvosoknak a diplomáját, mert akár akkor az az orvos fizethetné a saját oktatását. erre az állam ragál azon a fronton ahol annak van értelme mert bátran vállalhatja hogy az összes végzős orvost el tudja helyezni szal ezzel azért elég komoly védelmet tud adni az orvosnak,
na most akkor bemegy Móricka aki mindíg ios orvos akart lenni, és eldönti hogy ezekkel a feltételekkel mit választ, ha úgy érzi hogy diszkriminálják az orvosokat a jogászoknak meg milyen cool, akkor elmehet jogásznak, az orvos az nem egy született tulajdonság mint hogy valami meleg vagy ázsiai.és mivel itt pályaválasztó emberekről beszélünk és nem igazi orvosokról ezért az sem igaz hogy mikor még nem voltam orvos akkor nem ez volt most meg 10 éve doki vagyok és most változtatnak a hátrányomra mert ha 10 éve vagy doki akkor rás ez nem érvényes.
terhesség korlátozása: azért azt nem hiszem hogy azt leírják hogy ha terhes vagy akkor kizárnak a kamarából, valami olyat el tudok képzelni hogy ha terhes vagy abban az x évben akkor amíg gyesen vagy az az idő kiesik az x évből ergo netto x évet kell letöltened ami meg jogos.
ha nem ez van benne hanem az hogy nem lehetsz terhes mert akkor elveszik a diplomádat akkor szívesen aláírok bármilyen peticiót amit elküldhetünk strasburgba. de mondom nem hiszem hogy ezt megmernék húzni az előírásokban. lekaszálnáőket egy semleges bíróság.
terhesség: miért mi van a szerzödesben? Te utalsz a részletekre, tehát olvastad, NEM?

"mellesleg orvos is elmehet virslit árulni, nem gondolod hogy megtiltják neki hogy külföldre költözzön, csak gondolom akkor nem használhatja a diplomáját. szal akkor pontosítva az én tárdalami ajánlatom, ha egy orvos végez és me, akar itt ,maradni, akkor fizesse vissza képzést és mehet orvosnak külföldre, vagy ha nem akkor mehet virslit árulni egy fene.én nem akarom elrontani senki gyerekkori álmát hogy pizzafutár legyen vagy virslit áruljon valami szar angol városban.így fair már a dolog?"

ebböl látszik hogy téged egyáltalán nem a magyar adófizetök pénze érdekel hanem azt akarod megakadályozni hogy ORVOSKÈNT sok pénzt kereressenek azok akik megtehetik.
Kilóg a lóláb :)

Virsliárus jogászokat meg személyesen ismerek

MI is volt a reakció amikor leírtam a házamat, a tanfolyamot a taxit ?
Hozzátartozik még hogy többszörös pénzért sokkal alacsonyabb intenzitással dolgozom és kevesebb órát mint Magyaorországon. A nyugdíjam biztosított már most alig 40 évesen.. Ezek az emberek akik nem gyüjtenek semmit a privát nugdíjalapjukba 23 éves korukig, majd 8 -10 évig 90 nettót keresnek ezek után 120-150 netót, milyen nyugdíjra számíthatnak? Mi áll a szerzödésen?
@bes3: szia bes3, merre vagy? mármint földrajzilag :)
@evergo:
a lakrisos cukorkáról elnevezett stadion mellett :) és te?
@KelekótyaP: nem arról van szó, hogy nem akarja az orvos vállalni a szerződésben vállalt kötelezettségét, hanem arról, hogy amikor elkezdte az egyetemet, szó sem volt ilyen szerződésről. ezt most tudták meg hatodév közepén, hogy akkor most ez lesz.
andalúz kutya: mint mondtam én is a most jelentkező orvosokra értem a "szankciókat"
mellesleg aki meg most végez és ő eleve azzal a szándékkal kezdte el az állam által finanszírozott diplomáját, hogy bár tisztában van azzal hogy itthon mi várna rá ls mennyiért, de majd ő ingyen elvégzi az iskolát amit (ezekszerint Dániát és még egy két országot leszámítva-azért nem hiszem hogy Dániába az összes magyar diákot akinek nem tetszik a rendszer azt tárt karokkal várják, vagyis pár aki most kintvan az még társadalmi ingerküszöb alat van nekik, de ha ,megjelenne évi 500 magyar orvoshallgató akkor az az ottani adófizetőknáél is kiverné a biztosítékot, hogy ha már magyarok tömegeit képzik, akkor kösség ők röghöz őket,meg hogy biztos van valami küszöbhatár, hogy hány külföldit vesznek fel és minimum mennyi helyet kell fenntartani a dán jelentkezőknek, szal a majd tömegesen elmennek és nem itt diplomáznak sem működik)máshol ahol jobb fizetések vannak több mint 10 millióért kapott volna meg, aztán majd rögtön lelép hát azt elszámolta és nem várom az adófizetőktől hogy empátiát mutassanak olyan emberek iránt akik az ő pénzén a saját pecsenyéjüket akarták csak sütögetni mert eszükbe se jutott állami pénzen magyarországon hasznosítani képzésüket már az elejétől fogva. nem itélem el őket mert ezt tervezték, eddig volt rá jogi kiskapu, ezért normális hogy megpróbálta volna, de ezt most(némileg joggal becsukták. figyelj egy bejelentett fizetéssel dolgozó ember a ráfordított 100 forint bérköltségből 65 ft ot befozet adóba, szerintem igenis elvárható az államtól, hogy azt úgy költse el és olyan támogatásokat adjon ami hasznot hoz annak akinél csak 35 ft marad a 100 ft jából ergo ha valaki eleve külföldre akar menni mert ott valóban jobbak a pénzek akkor ne már elfogadja ingyen az ebből a 65 ftból kifizetett a célországában több mint 10 millióért megszerezhető képzést és aztán meg elvárja hogy aki azt befizette az még őt támogassa abba hogy neki ne kelljen pár évig legalább azért a befizetett adóforintokért kapjon valakit aki azt befizette.
orvosképzést azért finanszírozza az állam mert orvosokra van szükség, ergo azért van x forinttal több befizetendő adóm, hogy legyen itt orvos, ha nem kapom meg érte az orvost akkor fizetnék inkább tegyük fel 64ft-ot, más szakmákkal meg ne gyertek megint, mert mint már 103x leírtuk azoknál a munkaerőpiac nagy része nem állami monopólium, de amúúgy tőlem lehet ott is megszorítás8az első diplomámat több mint 12éve tettem le és nem mentem külföldre dolgozni) de akkor meg nem jut majd 97 ezer forint sem mert vagy az ugyanakkora bruttódból magasabb adókkal alacsonyabb nettót kapsz, hogy a végzet de állami munkaghelyen elhelyezkedni nem tudó mérnökök, bölcsészek nem csak pár hónapig munkanélkülit kapnak, hanem azt abban a pár hónapban is felfele kell korrigálni hogy ugyanannyit kapjanak mint egy rezidens, és mikor lejár munkanélküli segélyük, akkor is kell nekik ugyanannyi fizetést adni akár van hova elhelyezni őket akár nem, persze lehet azt is hogy ugyanekkora adóterhekkel, ugyanannyi államibevételből 10x annyi diplomást (akinek a 85%ának nem tud állást adni az állam de a szerződés miatt akkor nekik is kell adni annyi pénzt 9évig mint egy rezidensnek) kell fizetni, ergo keresel majd rezidensként 55 ezer forintot , mert minimálbér alatt csak nem lehet fizetést adni, vagyis ugyanannyi állami pénzből ezt nem is lehet megoldani, mert akkor havi 12 ezer forint jönne ki, ergo még adót is kell emelni hogy 55ezret keress, de legalább megdöglött a szomszéd tehene is.

bes : ebből miért az látszik hogy engem nem az adőfizetők pénze érdekel?
te amúgy valami gimista vagy aki orvos akar lenni gondolom. kb annak a korosztálynak a gondolkodása, meg tájékozotsága, ami egyébbként nem ciki hanem bájos, csak nehéz érvelni veéle mert nem figyel a másikra és nem látja az összefüggéseket abban amit ír
ennek a lényege:(próbálom tagoltan, érthetően írni nehogy elvessz megint a hosszú mondataim között és lekéssed az üzenetet)

1: te írtad hogy egy jogász elmehet virslit árulni egy orvos meg nem
2:szerinted ez diszkrimináció(ez az lenne, bár kérdés mennyire valós ez a probléme, de diszrimináció az diszkrimináció mégha baromság is a tárgya)
3: én leírtam hogy bár nem olvastam a törvényt, de majdnem ezer százalék, hogy csak a diplomád használatát korlátozzák, mert ez sértene rengeteg nemzetközi törvényt. pl elhagyni az országot, szakmát változtatni, külföldön letelepedni.
4: nincs diszkrimináció
ennyiről szólt az egész, nem többről nem kevesebbről. te hoztál fel egy állítást hogy van egy diszrimináció én meg megnyugtattalak hogy nincs. ha van,és a törvény tiltja hogy elhagyjad a pályádat és külföldön a szakmádon kívül elhelyezkedj, akkor mint leírtam szívesen pártolok bármilyen indítványt alkotmánybíróság vagy EU-s jogi szervek felé, de valszínű nincs ilyen passzus)
amúgy ha egy jogász úgy dönt virslit akar árulni mert az neki az a személyes Párizsa (vagy egy orvos) , akkor csak pártolni tudom hogy megvalósítsa az áélmait, szerintem is nagyobb buli meg jobb életforma mondjuk valami jó kis tengerparton egy lángosost vezetni mint orvosnak vagy jogásznak lenni.

"MI is volt a reakció amikor leírtam a házamat, a tanfolyamot a taxit ?
Hozzátartozik még hogy többszörös pénzért sokkal alacsonyabb intenzitással dolgozom és kevesebb órát mint Magyaorországon. A nyugdíjam biztosított már most alig 40 évesen.. Ezek az emberek akik nem gyüjtenek semmit a privát nugdíjalapjukba 23 éves korukig, majd 8 -10 évig 90 nettót keresnek ezek után 120-150 netót, milyen nyugdíjra számíthatnak? Mi áll a szerzödésen?"
a szerződésen az áll ami minden magyar állampolgár "szerződésén" áll a nyugdíj törvényben. ha más lenne az orvosoknak akkor az diszkrimináció lenne
a reakció arra hogy neked milyen jól megy kint az az: hogy ha valaki ezt elakarja érni végzős orvosként és nem szempont hogy Magyarországnak segítsen a szakmájával 8ami nem elitélendő, ő élete) akkor egy dolog kell: számológép
az kiszámolja, hogy az amit leírtál az egy átlag, de egy felsőközéposztálybeli8ha van ilyen) magyarnak itthon lehetetlen, ergo milyen jól járt vele, hogy itthon kapott egy olcsóbb képzést(4-5 millió ft)a kinti 10 milliók helyett és hogy ha ezt visszafizeti akkor hip hop milyen jól járhat, ergo tszem azt nem 6év alatt lesz meg neki ami neked hanem 7. ez szerintem vállalható és nem várhatja el az átlagban 110 ezer nettót kereső lakótelepi törlesztőjét 3 generáción keresztűl törlesztő, napi megélhetéssel küzdő átlag adófizetőtől, hogy megszponzorálja neki, hogy ezt a nagyon szép (gratulálok hozzá mellesleg, biztos vagyok benne hogy megérdemelted-hmm most esik le hogy akkor te nem lehetsz gimis:),)egzisztenciát ne 7 hanem 6 év múlva érje el. valaki leírta itt hogy egy kezdő orvos fizetése németországban az átlag melós fizetésének (a hentes , olyat ismerek Berlinben 1500 euro kb) 3 xsa. ez amúgy szerintem nem igaz már mint ment kis orvos ismerősöm suli után pár évvel és nem kapott netto 4500 eurót talán 2500-t, de legyen 4500 euro ami több mint 1.2 millió havonta, most nem éri meg neki visszafizetni 8ha cska a karmadét teszi félre törlesztésre, akkor is egy év alatt visszafizeti)hanem tényleg a 3 gyerekes netto 180-200 ezres bevétellel rendelkező pár fizesse ki nekik?
ez korrekt lenne? és most felejtsed el a jogászokat, a mérnököket, mert az eltereli a figyelmedet a kérdésről
csak válaszolj, társadalmilag felnőtt etikus elvárni azt ha keresel majd havi 1-1,5 milliót egy diplomával de nem azok hasznára akik kifizették neked, hogy azt ne fizessed vissza, ha már x évet sem akarsz rájuk fecsérelni ?
diplomát nem gépírásból szereztem mint látos, AtyaÚristen, miket ütögetek össze:)
tehát nem olvastad a szerzödést. Tehát fogalmad sincs mi van benne azon kívül amit az újságok írnak, csak feltételezed hogy van benne valami garancia a foglalkoztatásra.

:)

naiv naiv naiv.......

látom a személyeskedést nem bírod kihagyni ezért a logorrheádat most ignorálom.

MIntha valahol hajlanál a mondatsalátáid között elismerni hogy elvileg jogos valamennyi diplomást röghöz kötni csak túlképzés van belölük (megszüntetendö!) Majd ezt vállalod akkor beszélhetünk tovább hogy megértsd mi a probléma veled.

Most mennem kell költözni :)
Javaslom a MONDATOK, PONTOK, BEKEZDÈSEK alkalmazását. Sokat lendítene a kommunikációdon.
meg különben is nem is erről szól a poszt
rezidensek végeznek és nem tetszik nekik hogy az orvosok blokkolják az útjukat, nem méltó munkát kappnak (orvosoktól9 szar a fizetés. ez nem átlag állapolgár bűne egyik sem.
ha ki tudnak nekik magasabb fizetést csikarni ugyanennyi adóból én csak örülök (mint leírtam szerintem is meg lehetne oldani egy 150 et legalább valahogy, csak a 300 at irreálisnak érzem, 750 ezer forint bérköltség mint írtam)
ha elmennek és orovos hiány lesz az tényleg szar nekem
ha elmennek és vissza sem fizetik a pénzt akkor az dupláén szar nekem
ergo igazuk van, menjenek ki ha ellehetetlenitik őket, hátha akkor az orvosokból álló és általuk vezetett egézségügy
megoldja ezt a szerintem igencsak szakmán belüli problémát (eúgyet minisztériumi szintig orvosok alkotják nekem annyi közöm van hozzá hogy fizetem az adómat ami így is nagyon magas, többet nem tudok, vagy ha rezidensek szerveznek valami megmoizdulást és vállalható amit állítanak (nekem az nem vállalható hogy gyere velem tüntetni hogy a pénzedből kapott diplomámmal el tudjak menni már holnap és ne kelljen téged gyógyitgatnom itt szar kórházakban 97 ezerért- te is érted hogy a társadalom egy ilyen érvrendszerben nehezen találja meg a vállalható összhangot a rezidensekkel:):) ) vagy komoly tünetek lesznek az országban és akkor majd meg kell oldani nekik (orvosokból álló eúgy vezetésnek), de ez úgy fair: hogy gyertek velem tüntetni, mert itthon akarok maradni jobb feltételekkel, és ha nem érjük ezt el közösen, akkor megköszönöm hogy kiálltál mellettem és befizetem a 4-5 milliót amit fizettzél nekem hogy itt legyek orvos, és kimegyek külföldre, nincs hatrag egyszer élek és félek csórónak lenni, ugye megérted?
igen megértem nincs harag, megpróbáltuk, menj a kasszához és sok szerencsét, tedd le a névjegyed külföldön.
ez így nem vállalhatóbb?
kicsit kezd olyan lenni mint a BKVsok akik mikor kiderült hogy több milliárdos csalások voltak akkor simán tudtak reggel munkába menni és nem sztrájkoltak, hogy ezt a pénzt az adófizetőktől loptátok el és mi ehez nem adjuk az arcunk, de mikor elvettékl a főzelékfalós sodexo jegyeiket akkor lebalkánizták azokat akik nem voltak "szolidárisak" velük, és hogy azért ilyen ez az ország mert nincs összetartás. öreg sztrájkoltál volna akkor mikor lenyulta a céged a pénzünket, most akkor sztrájkolnék veled az első sorban. szolidaritás nem az hogy az én egyéni érdekeimnél várom a támogatást dfe különben meg leszarom mi van veled, nem?
@bes3: patinás viking sziget, de mostanság fordulok meg uppsala, stockholm, göteborg, tierp nyomvonalon is.

valamint evergo.blogol.hu

válkommen :)
nem am hajlok rá a mondatsalátáim közt sem. az egész állíytás, hogy röghöz köthetjük öket, az csak azt próbálta bemutatni, hogy azzal csak rosszabb lenne a rezidenseknek mert ennyi pénz sem jutna a fizujukra.
végzős orvosoknak elenyésző százaléka akit nem vesz át az állam , míg ez más diplomáknál pont a fordítottja, ezt ha nem ismered el, akkor tényleg nincs miről beszélgetnünk, mert akkor jobban ragaszkodsz a fájdalmadhoz mint az igazsághoz, így nincs kommunikációs csatorna közted és olyanok között akik nem adnak zsigerből igazat neked.
na már most leírom mi amit jogosnak tartok:
figyelj :)

ha egy orvosra nem tart igényt az állam , akkor ne kelljen visszafizetnie neki sem a pénzt hanem mehessen rögtön külföldre.
így érted a gondolkodásomat és elfogadhatónak tartod?
mi vana törvényben az fontos, de a poszt ha elolvasod arról szól, hogy a blog írója mit tartana méltányosnak. Én meg azt írom , hogy én mit tartanék méltányosnak.
én méltányosnak tartanám .
ha egy orvosra igényt tart az állam (majdnem mindegyikre) akkor az orvosnak legyen lehetősége:
a. visszafizetni a pénzt és külföldre menni dolgozni
b: nem visszafizetni a pénzt és itthon ledolgozni x év alatt. azt ki lehet számolni mennyi amivel mindkét fél (orvos és társadalom) jól jár
c: ne fizesse ki a képzést , és kimehessen virslit árulni ha azt akar, persze az kidobott pénz, de 18 évesen lehet nem tudta eldönteni mi a fontosabb neki, és amúgyis senkit nem lehet kötelezni hogy mit kell és hol csinálnia, azt lehet szabályozni hogy bizonyos feltételek betartása nélkül mit csinálhat 8nem praktizálhat, ha nem teljesíti vagy az a. vagy a b. feltételt)
d: ha valaki terhes , akkor nyugodtan elmehessen gyesre, nem lenne jó ha minden orvos akkor szakítani meg a karrierjét, amikor kezd valamit elérni. de netto x kelljen, tehát amíg gyesen van az az idő ne számítson (mert, akkor meg mindenki arra használná, hogy na most úgyis ezeket a magyarokat kéne gyógyítanom fillérekért, inkább vállaljuk be azt a gyereket most Géza, azt mire óvisok pont mehetünk ki külföldre). na meg tényleg az az ideállis kor szülésre nem mellesleg.
ez amit én méltányosnak tartok. mivel nem értesz vele egyet?
gépelési kritikák jogosak, bloggokban megbovcsájthatatlanul igénytelenül gépelek, (nem mentés csak tény) , nincs harag a megjegyzésért:)
ja és e:
ha nem tart igényt rá az állam mikor végez, akkor visszafizetés nélkül mehessen külföldre a szakmájában is
@KelekótyaP: habár a medikus aláír, titkon talán abban reménykedik, hogy a sok éve tartó áldatlan állapotok elmúlnak és végre értékén becsüli meg a társadalom a munkáját. meg tudod, van az a vágy is, hogy segítsen az embereknek, az a meggyőződés, hogy ez az a hivatás, amiért élni szeretne. ha meg a medikus sötéten látja a jövőt, akkor nem ír alá és nem kezdi el a tanulmányait és eggyel kevesebb orvos lesz (ami összeadva sokkal kevesebb orvost jelent a következő generációknak). mellesleg Európa északi felén pont az történik, hogy a végzett orvosok nem maradnak otthon, mert nem elégedettek a rendszerrel, inkább elmennek Norvégiába, Dániába, USA-ba, Németországba, stb. és megint ott tartunk, hogy kevés az orvos, annak ellenére, hogy pl Svédországban statisztikailag kimutatták, hogy a legtöbb az x főre eső orvos. mindegy, most nem megyek bele a korábbi kommentjeim ismételgetésébe, utazom épp.
amint viszont látom, a média és a pártok is felkapták ezt a történetet, jól jön ez így kampány idején. na további jó hétvégét, én mentem.
evergo értem amit írsz: de az hogy valaki miben reménykedik mikor elmegy valahova dolgozni vagy aláír egy tanulmányi szerződést, az nem oszt nem szoroz. mikor titkon reménykedsz de megteszel valamit, akkor piaci kockázatot vállalsz. de az mint leírtam titkos reménykeést hogy mire végzek a 97 ből 150 lesz, de az hogy a 97ből 300 lesz az már utópisztikus marhaság, és nem örülnék, ha olyan orvos kezelne akinek ilyen a valóságérzete. megijesztene.
leírtam mmit tartok elfogadhatónak. ha az az
na most nézzük amit leírtál egy adófizető szempontjából:
szerinted te mint adófizető(nem mint orvos) mit vesztesz azzal, hogy nem lesz egy olyan orvos aki rögtön ki akart menni külföldre a diploma megszerzése után , de mivel ezt nem teheti meg a te pénzeden finanszírozott képzéssel inkább nem lesz orvos
a:
eddig így jártál:
xmillió forintodat elköltötték én nincs orvos

b:
most : megmaradt a pénzed és nincs orovos

most komolyan felejtsed el egy pillanatra hogy orvos vagy és próbálj nem elfogult lenni:
melyik a jobb neked ha adófizető vagy ? az a vagy a b?
tudom az ideállis egy c lenne , hogy x milliót költöttél és van egy orvosod
de ha valaki ezt nem írja alá az azért nem írja aláé mert nem akar itt maradni
ennyi
szóval melyik a jobb ha nincsen c opció? a vagy b?
kérlek válaszolj
@KelekótyaP:
bocs, még egy ellentmondásra szeretnék rámutatni mielőtt indulok. azt írod:

"ha egy orvosra igényt tart az állam (majdnem mindegyikre) akkor az orvosnak legyen lehetősége:
a. visszafizetni a pénzt és külföldre menni dolgozni
b: nem visszafizetni a pénzt és itthon ledolgozni x év alatt. azt ki lehet számolni mennyi amivel mindkét fél (orvos és társadalom) jól jár
c: ne fizesse ki a képzést , és kimehessen virslit árulni ha azt akar, persze az kidobott pénz,..."

te, hát az a., és a c., pont az ugyanaz, viszont a logikád szerint ha az orvos a szakmájában akar elhelyezkedni akkor fizesse vissza a képzési pénzt, ha viszont virslit akar árulni, akkor ne fizesse ki a képzést, persze az kidobott pénz...

bocs, de ez így most nagyon zűrösnek tűnik ám. na mindegy, léptem.
nincs ellentmondás.
az a és a c nagyon nem ugyanaz.nem hiszem hogy nem érted:):)
c. nem kell visszafizetnie szerintem mert 18évesen meggondolatlan volt ennyi
egyébbként szaros okjés képzéseknél munkanélkülieknél ha nem teszi le a vizsgát akkor vissza kell fizetni a pénzt ami amúgy ingyenes lenne.
tehát lehetne hogy fizesse vissza a képzést ha nem dolgozza le, csak gondoltam nagy lelkú leszek, mert az nemzetstratégiai szempontból elenyésző fontossággal bír. lesz évfolyamonként 5 orvos aki inkább dinnyét árul spanyolba, nem oszt nem szoroz, viszont nem lehet tömegesen arra spekulálni hogy adófizetők pénzén kapok egy képzést azt jól lelépek, mert nemzetstratégiai szempontból az a fontos hogy az ne öltsön ipari méreteket. szóval ha te ragaszkodsz hozzá , akkor bevehetjük hogy mindenképp fizesse vissza as képzést ha nem tölt le itthon x évet a szakmában, én mondjuk gesztust tettem volna, de ha neked fontos akkor legyen ez.
így jobb?
amúgy látom elegánsan elkerülted a választ erre:

:
eddig így jártál:
xmillió forintodat elköltötték én nincs orvos

b:
most : megmaradt a pénzed és nincs orovos

most komolyan felejtsed el egy pillanatra hogy orvos vagy és próbálj nem elfogult lenni:
melyik a jobb neked ha adófizető vagy ? az a vagy a b?
tudom az ideállis egy c lenne , hogy x milliót költöttél és van egy orvosod
de ha valaki ezt nem írja alá az azért nem írja aláé mert nem akar itt maradni
ennyi
szóval melyik a jobb ha nincsen c opció? a vagy b?
kérlek válaszolj
gondolom kínos a válasz de kérlek válaszolj:)
Csak a pontosság kedvért, mert gondolom sokan olvassák.
Valószinűleg nem írtam egészen világossan. A ez egyik kommentem után visszatérő téma lett a DÁN ingyen orvosi.
Abban a kommentben azt írtam, hogy a svédek ingyen járhatnak Dániában orvos egyetemre. Azt hiszem van valami szerzödés a Skandináv országok között. Más országok diákjaira szerintem ez nem vonatkozik. Utána fogok nézni pontosan.
Svédország: ingyenes felsőoktatás. Eddig mindenkinek külföldieknek is. A svédeknek továbbra is ingyenes, de készülnek valamit változtatni a külföldiekre vonatkozólag. Ennek is utána járok.
A lényeg, hogy itt ingyen lehet orvosi diplomához jutni és lehet szabadon dolgozni akárhol. Vonatkozik ez persze az egyéb diplomákra is.
Az ingyenes oktatás itt alapelv. Az általános iskola és a gimi is ingyenes. Olyannyira, hogy jár az ingyenes étkezés, könyv, füzet, iróeszköz.Ingyenes bérlet utazáshoz a megyében, de kizárólag tanítási idő alatt. Este, hétvégén nem müködik. A diákigazolvány( kártya) különböző kedvezményekre jogosít stb. Otthon azért elég tetemes összeget lehúznak a szülökről, meg a diákokról mire végigverik magukat a diplomáig.A rossz törvényekkel tönkretett felsőoktatás nem lesz vonzó, lassan be is zárhatják majd őket. Hosszabb távon ez nagyobb vesztesség lesz az országnak, mint az amit a külföldre távozott diplomásokon veszítenek. A kicsinyeskedés soha nem éri meg.
ha magad gdp je van az országodnak és olyan munkaerő piacod ami célállomás a magas jövedelmek miatt (nem csak orvosoknak hanem mindenkinek) ott ez megoldható mert kicsi a külső támadás (agyelszívás)esélye, de még ezekszerint ők is készülnek szigoritásra: gondolom rájöttek hogy olcsóbb nekik ha nen m költenek külföldiek képzésére hanem megvárják míg pl magyaok kifizetnek egy képzést valakinek aztán ők meg elszipkázzák.
ezt te is belátod igaz?
és akkor ez a dán svéd ingyendiploma magyaroknak sem egy igazi alternatíva ha nem akarsz itthon fizetni érte, mert gondolom kint azért drágább jóval a képzés.
tehát az hogy az USA nem szigorít (mondjuk ők pont igen mert magánszektorban le vannak erősen kötelezve az ösztöndíjas orvosok), szal egy másik példa mert USA ban sem kolbászből van a kerítés ezekszerint vagyis fizetős a suli. de mondjuk hogy németek vagy svédek nem szigorítanak abban hogy mehetsz e külföldre vagy sem ha kigfizeti az állam a diplomádat, az nem ugyanak mert hozzájuk mennek dolgozni a magasabb össztársadalmi jó lét miatt (ezt azért emelm ki, mert még jön az hogy itthon is adjunk ugyanannyi fizetést egy orvosnak mint ott marhaság, tehát össztársadalmi,: nem csak az orvos keres jobban hanem mindenki más is)
tehát nincs valós veszély hogy elmennek tömegével. de ugye náluk meg akkor megfigyelhető egy szigorítás külföldiek oktatását illetően, vagyis ők is reagáltakl a piacra:
gazdagabb országok reakciója az új eu-s tagállamokra: tegyük fizetőssé a külföldiek oktatását, mert így nem a mi adófizetőink fizetik ki az ő oktatásukat , amit eddig kellett mert szükség van a sok orvosra, hanem majd a keleti országok kitermelik saját adófizetők terhére mi meg belóbálunk nekik egy családiházat meg egy kombi volvot azt azok a kiéhezett csórók úgy jönnek mint Kati a táncba ezért a kis mini kaliforniáért azt írogatnak haza hogy megint vettek valami nagy tv-t meg hogy itt milyen jó

jogos reakció volt

de természetesen erre a szegényebb keleteurópai országoknak is reagálni kell, mert védeni kell az adófizetők pénzét:
reakció:
ingyenes tanítás marad, de akik igénybe veszik azok legalább az aktív pályájuk (40 év kb. )kicsit kevesebb mint egy negyedét itthon töltsék, vagy menjenek nyugodtan de fizessék vissza a társadalomnak a pénzt , ha gondolják terheljék rá a célországra, az úgyis most spórolt a külföldiek oktatásán.de ha nem akkor sem a bi bajunk, ott fogsz hasznot hozni társadalmilag, finanszírozzák ők, amúgy egyszerű: mikor kimész mert nagyon kellesz nekik állítólag, akkor mondd meg, hogy neked most már jogi ,de amúgy meg lelkiismereti kérdés , hogy a honfitársaid rádköltött pénzét visszafizessék, és ha annyira jó vagy és kellesz nekik akkor gondolom kifizetik ők neked azt amit visszafizettél itt.
vagy nem?:)
@KelekótyaP:

"vagyis: az orvos ha elvégzi az egyetemet, akkor van munkája"

NEM, NINCS MUNKÁJA!

Remélem, hogy csak tájékozatlanságod miatt írsz ekkora valótlanságot.
@KelekótyaP:

"de nincsenek mert állam nem tud nekik állást adni így nem tudná teljesíteni azt a ráeső passzust egy szerződésből amit egy orvosnak biztosít(munkahely)"

Az állam NEM BIZTOSÍT egyetlen orvosnak sem biztos munkahelyet.

Ismételten.
@KelekótyaP:

"erre az állam ragál azon a fronton ahol annak van értelme mert bátran vállalhatja hogy az összes végzős orvost el tudja helyezni szal ezzel azért elég komoly védelmet tud adni az orvosnak,"

Most már egész biztos, hogy egyszerűen csak a tudatlanságod miatt hajtogatod ezeket az agyament baromságokat.

Tudod, hogy hányan végeznek egy évben magyar orvosként?

700-an.

Tudod, hogy hány rezidensi hely van a végzett 1300 orvos számára?

Utolsó értesüléseim szerint kb. 400.
Ja, egyébként csak annyit, hogy az állam a hallgatónak indirekt azért fizet a támogatással, hogy a hallgató rendesen tanuljon és megszerezze a diplomát.

Abban a pillanatban, ahogy a hallgató lediplomázott, az állammal szembeni, a támogatott képzésre vonatkozó kötelezettségei megszűnnek egyszer s mindenkorra.
@KelekótyaP:
Mi nem szipkáztuk el a román és vajdasági nővéreket? Pár évvel Szegeden az eü intézmények velük volt tele. Jöttek, mert akkor az itteni fizetések és körülmények nekik jobban megfeleltek. Akkor nem volt senkinek erkölcsi fenntartása. Most már nem jönnek, mert otthon, mert már Romániában is jobb a helyzet, mint nálunk, na meg jöhetnek Svédországba is.
Megy a gyűrű vándor útra , körbe-körbe az egész EU-n belül. Mindenki megy oda ahol jobb. Jobb a fizetés, vagy jobbak a munkakörülmények, vagy valami más. A helyzet nem az, ahogy te írod, hogy a gazdag ország elszívja a most csatlakozóktól. Dánia is elszívja az orvosokat Svédországból. Malmö és Lund onkológiai ellátása igen nehéz helyzetbe került emiatt. A helyzetet még cifrázza, hogy ezek az orvosok továbbra is Svédországban laknak és átjárnak Koppenhágába dolgozni. Hogy miért nem költöznek oda? Mert Svédországban olcsóbb a megélhetés. Kihasználják Dániában a jobb munkafeltételeket és felveszik a jobb fizetést, Svédországban pedig élvezik az olcsóbb megélhetési költségeket. Ez is felvethet/felvet erkölcsi kérdéseket. Mégsem akarják erőszakkal itt tartani őket. Ehelyett tanulmányokat készítenek, azt kutatva, hogy mi az ami csábítóbb a Dánok eü rendszerében. ( ebbe hosszú lenne belemenni, mitől más ott).
Svédország főleg Lengyelországból, Magyarországról, Németországból (!) és Görögországból importált orvosokat. A legtöbbet Lengyelországból. Kalmár város önkormányzata pl .5o %-ban tulajdonosa volt annak a privát cégnek, akik a lengyel orvosok kihozatalával foglalkoztak. Azért múlt idő, mert kiszálltak belőle. A cég kénytelen volt profilt váltani, mert már nem jönnek a lengyel orvosok. És az ok? Lengyelországban rendezték az orvosok fizetését és inkább otthon maradnak. Nem olyan könnyű ám idegen országban, idegen nyelven dolgozni. Valamit valamiért. Ha van elfogadható alternatíva otthon, akkor inkább maradnak. De hogy még bonyolultabb legyen, a kép felhívnám a figyelmet arra, hogy van ám Svédországból Magyarország felé is áramlás. A magyar orvosképzés igen maga színvonalú. Az hogy ez Svédországban is ismert, részben köszönhető azoknak az orvosoknak, akik ide jöttek dolgozni és bizonyítottak. Az eredmény, hogy több száz svéd jár Magyarországon orvosegyetemre, és fizetnek érte nem keveset. Igaz azért mennek külföldre, mert itt nagyon nehéz bejutni. Ha már menni kell, akkor azért azt választják ahol jó a színvonal. Teszik ezt könnyen, mert a svéd állam nekik is ugyanazokat a kedvezményeket nyújtja, amiket az itthon maradt diáktársaiknak. Jó kis bevétel ám ez az Magyarországnak.
Adja magát a kérdés, hogy miért nem maradnak ott dolgozni is, ha már ott járnak egyetemre. Addig azonban amíg a 3oo ezres fizetés utópisztikusnak tűnik, tán fel sem kellene tenni ezt a kérdést.
Svédországban pl. az én fizetésen 2.5 –szer magasabb mint a svéd átlagfizetés. A svéd átlagfizetés pedig többszöröse a magyarnak (kb 25oo euro). Benzint a kocsiba ugyanannyiért veszek, a Lidl-ben nagyjából ugyanannyiért vásárolok b, sőt. egyes termékek itt olcsóbbak. Pl az a narancslé amit szoktam venni 8 Kr-ért, az Szegeden a Lidl-ben 12 Kr-ba kerül. A 3 gyerekem iskoláztatása egy fityingembe sem kerül. Na de ez nem ide tartozik.
A lényeg a lényeg. Európában törvény adta lehetőség a szabad munkaerő vándorlás. Ennek az iránya mindig oda fog mutatni, ahol jobbak a feltételek. lsd magyar orvosképzés). Nincs más megoldás, mint a körülményeket és a fizetéseket ki kell egyenlíteni. Ez már Magyarországon is részben megtörtént. Gondolok itt a vasúti vezetők fizetésére.
„a legfelsőbb felelős, a Banverket vezérigazgatója, az iráni származású Minoo Akhtarzand, havi 116 000 koronát keres (bő hárommillió forint), ami éves szinten több mint 36 millió forintnak felel meg. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Andrási Miklós ezzel szemben 3,42 milliós havi jövedelemmel 41 millió forintos évi fizetést tesz zsebre. Nem megy rosszul Magyarországnak”(forrás: svedorszag.blog.hu )
látom nem akarod egérteni a közösség meg a felelőség fogalmát, így nem is reagálnék az írásaodra többet. szerintem elmondta mindenki a magájét párszor, és még mindig nem olvastam egy olyan hozzászólásodat sem, amiben egy kicsit is beismerted volna, hogy az nem normális hogy adópénzből képzel valakit aki rögtön elmegy külfüldre. szerinted ez jó így szerintem nem, szerinted nem etikus az államtól, hogy akar kapni valamt a pénért amit belefeccölt, szerintem nem etikus nem visszaadni semmit abból ha valaki egy megélhetést biztosító szakmát ad a kezembe.
jöhetsz a számokkal
leírtam a véleményem:
"a. visszafizetni a pénzt és külföldre menni dolgozni
b: nem visszafizetni a pénzt és itthon ledolgozni x év alatt. azt ki lehet számolni mennyi amivel mindkét fél (orvos és társadalom) jól jár
c: ne fizesse ki a képzést , és kimehessen virslit árulni ha azt akar, persze az kidobott pénz, de 18 évesen lehet nem tudta eldönteni mi a fontosabb neki, és amúgyis senkit nem lehet kötelezni hogy mit kell és hol csinálnia, azt lehet szabályozni hogy bizonyos feltételek betartása nélkül mit csinálhat 8nem praktizálhat, ha nem teljesíti vagy az a. vagy a b. feltételt)
d: ha valaki terhes , akkor nyugodtan elmehessen gyesre, nem lenne jó ha minden orvos akkor szakítani meg a karrierjét, amikor kezd valamit elérni. de netto x kelljen, tehát amíg gyesen van az az idő ne számítson (mert, akkor meg mindenki arra használná, hogy na most úgyis ezeket a magyarokat kéne gyógyítanom fillérekért, inkább vállaljuk be azt a gyereket most Géza, azt mire óvisok pont mehetünk ki külföldre). na meg tényleg az az ideállis kor szülésre nem mellesleg.
e:ha nem tart igényt rá az állam mikor végez, akkor visszafizetés nélkül mehessen külföldre a szakmájában is"

mint látod amit én e pontnak fogalmaztam meg az azt mondja,hogy ha az állam nem tud valakinek munkát biztosítani diploma után, annak szerintem nem kéne visszafizetni az oktatást ha külföldön talál munkát.

ennyi, én ezt így látom helyesnek
lehet te nem
de más neveltetésünk, más környezetünk lehet.
de 3 nap alatt nem közeledtek semmit az álláspontjaink. nem látom értelmét tovább hallgatni a lamentációt arról hogy pikkelnek az orvosokra és hogy ők fontosabbak mint mások mert olyanok mint a gáz, meg a többi olyan dolgot amit elrugaszkodotnak tartok.
Abban igazság van hogy át kéne gondolni ezt az ingyen diploma dolgot, mert ezzel a gyarmati státusszal, hogy jobb helyzetben lévő országokba tömegesen mennek ki orvosok, ect. megváltozott a helyzet, mert ez még arra volt kitalálva hogy az ország magának neveljen ki szakembereket. de soha arohadt életben nem tudunk (legalábbis a belátható 10-30 éveben) versenyképes fizetést adni egy svédországhoz vagy amerikához képest.
az a 200 netto amit a "rezidensek méltányosnak tartanak" is elképzelhetetlenül magas ennek az országnak (legyél szíves a most az ujjaidat bizsergető érzést- hogy leírd a 4es metrót mint megoldás a havi fox netto 300 ra - regulázzad meg és ha nem muszály ne írd le megint -persze nem kötelezhetlek rá mert jogodban áll, csak mint embertársad kérlek kímélj meg tóle, ha megteszed előre is köszönöm) ja és további jó mapot meg sikeres munkát neked.
A lényeg a lényeg. Európában törvény adta lehetőség a szabad munkaerő vándorlás. Ennek az iránya mindig oda fog mutatni, ahol jobbak a feltételek. lsd magyar orvosképzés). Nincs más megoldás, mint a körülményeket és a fizetéseket ki kell egyenlíteni. Ez már Magyarországon is részben megtörtént. Gondolok itt a vasúti vezetők fizetésére.
„a legfelsőbb felelős, a Banverket vezérigazgatója, az iráni származású Minoo Akhtarzand, havi 116 000 koronát keres (bő hárommillió forint), ami éves szinten több mint 36 millió forintnak felel meg. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Andrási Miklós ezzel szemben 3,42 milliós havi jövedelemmel 41 millió forintos évi fizetést tesz zsebre. Nem megy rosszul Magyarországnak”(forrás: svedorszag.blog.hu )
de európában van a tagállamoknak belső szuverenitása is ahol szabályozhatja a saját oktatási rendszerét pl. ergo ha Magyarország úgy dönt hogy bizonyos szakmáknál biztonsági fékeket vezet be, akkor joga van hozzá, ha az erkölcsi kérdéseket amiket ez felvet félretesszük, akkor nincs miről beszélni, amikor a rezidensek korlátozása ellen beszéltek, csak szerintetek erkölcsi okokkal próbáltatok indokolni bármit is, egy jogi indok nem volt az x száz protestben. ha meg ellene szól valami erkölcsi indok akkor meg azt tegyük félre és nézzük a jogi részét? nem kettős mérce ez?
amúgy ha te a diplomáddal a 2500 euro 2,5 szeresét tudod megkeresni ha kimész egyetem után, akkor erkölcsileg elvárható hogy fizessed vissza azt a 15 ezer eurót amiről itt szó van.
az gáz hogy MÁVnál BKV nál 4 es metrónál, ect. lopások vannak (ezek az irreális fat cat fizetések, fél áév után 10 milliós nagyságrendü végkielégítések mind mind lopás kategória ) meg korrupciós ügyek : ha nem vagy itthon akkor friss újság: 20 milliárdos állítólagos IT fejlesztést nem tud leigazolni a MŰV (ja 3 at le tud), a többit a közbeszerzés megkerülésével kicsorgatták a cégből.

de ezeknek nem az az üzenete, hogy akkor most mindenkin ek lehet akkora fizetést adni, mint amennyit a svédországi megfelelője keres. vagy persze a te olvasatodban lehet ezt jelenti, nekem nem.
fizetések kiegyenlítésére nincs lehetőség és ezt nem írom le többet, mert láűtom azon rugózunk hogy szerinted van szerintem nincs. most éppen elértük az évi előirányzot és előirt államháztartási hiány 2/3 át és van március. szerinted mennyi pénz van?
de mindegy, megpróbáltuk meggyőzni egymást, de még csak párbeszéd sem alakult ki, egyszeróen ha írok valamit, akkor arra ugyanaz a válasz jön mindíg kicsavarva amit írok.
elfogadom hogy szerinted az orvos az valami magasabbrendű szakma hatalmas empátiával rendelkező segítő szakma(mondjuk nem tudom mi empatikus van olyan emberekben akik nyiltan leírják, hogy az orvos az olyan mint a gáz meg a zsemle és nem várhatja el egy szegényebb társadalom, hogy ők kivegyék a részüket abból hogy egy ország rosszabb viszonyok között él mint a többi, hanem nekik piaci áruk van mint a kőolajnak, meg hogy ez fontosabb szakma mint máspké, de bizutos ez is egy fajta empátia. van amit nem értek, de attól még létezik,) és ha nem kapnak 300 ezer nettót egyetemről épp kilépet diákok(akik ha úgy kivánja az érvrendszer akkor semmi orvoshoz méltót nem csinálnak csak vizeletes tasakokat cipelnek, ha meg úgy kivánja akkor emberek százainak az élete terhe alatt keccsolnak, nem tom melyik az igaz, mindkettő orvostól jött itt ma a rezidensek mellett kardoskodva), akkor nincs mit tenni el kell öket ingyen engedni külföldre mert nem baszhatunk ki velük annyira hogy az általam említett 150-160 ezer ft kapjanak ami a magyar átklag munkásénak csak a 1.5-1.6 szorosa. ez a te vélemyéned, elfogadom, az enyém teljesen más.
ennyi
az mneg elég ferdytés hogy ha elengedjük visszatérítés nélkül a magyar végzőst azzal nem vesz ki pénzt az állam zsebéből, mert mekkora marketing értéke van :):)
hiheted ezt ha akarod, jönnek ide most is jöttek akkor is mikor nem lehetet még nyugatra menni, mert olcsó a magyar diploma. minden más szakmában jönnek, mert: budapest jó hely egy külföldinek, és olcsó a diploma
ennyi
Kicsit utánanéztem a tandijfizetési javsaltnak.

2010-02-19

Från och med höstterminen 2011 föreslås studenter som kommer från länder utanför EU och EES, och som inte ingår i något utbytesprogram, få betala avgifter för svenska utbildningar. Både för att söka, och för att studera. Det är innebörden i en proposition som Utbildningsdepartementet presenterade idag.

Ebben az áll, hogy az EU-n kivüli országokból jövöknek kell majd a javaslat szerint tandíjat és pályázati díjat fizetnie.
Az EU országok diákjait nem kivánják diszkriminálni.

Még egy fontos mondat a cikkből:

Det är bra med internationalisering....
( bra= jó)
@KelekótyaP:

"az a 200 netto amit a "rezidensek méltányosnak tartanak" is elképzelhetetlenül magas ennek az országnak"

Nem, nem magas.

Egy velem egyidős, 10 év gyakorlattal bíró felsőfokú végzettségű (mondjuk államigazgatási főiskolát végzett) köztisztviselő alapilletménye kb. 255000 forint. Ehhez még jön ez-az, ruhapénz, ilyesmik.

Ha én állami kórházban robotolnék, akkor asszem I3 fokozatban 156555 forintot keresnék.
@KelekótyaP:

Volt jogi indok: a hallgató a hallgatói jogviszonya idejére kap állami pénzt, hogy tanuljon.

Amint lediplomázik, a hallgatói jogviszonya megszűnik.

Az államtól azért kap pénzt, hogy lediplomázzon. Nem azért, hogy locsolja a virágokat az egyetem kertjében, és nem azért, hogy bulizzon. Ezeket megteheti, de ezek nem tartoznak a hallgatói jogviszony állam által fizetett kereteibe.

A hallgató úgy teljesíti az állam és közte fennálló "szerződést", hogy megtanulja a tananyagot és levizsgázik.

Amint levizsgázott és megszerezte a diplomát, a maga részéről teljesítette a szerződést.
@KelekótyaP:

A rezidens munkaidejének egy részében pisis zacskókat visz a laborba, másik részében meg egyedül lát el orvosként 110 embert.

A kettő egyszerre igaz.
300 netto, annyit írtatok arra értettem hogy magas
Ha egy rezidens csak annyit kapna, mint egy kezdő bíró, már nem menne el.
de mondom belefásultam hogy meg sem próbálsz nem csak a rezidensek egyéni érdekein keresztül nézni felelőségi viszonyokat, és amikor társadalmi szempontből próbálod bemutatni a dolgokat azt is a rezidensek érdkeire ráfeszítve erőszakolod, hajlítgatod, ignorálva tényeket és ráerősítve érzelmi és ezáltal szubijektív szálakra. és szerintem neked ez az egész úgy egy prekoncepcióval kezdődött amiből nem engedsz (szerinted ezt elvből szerintem macsságból,.mindegy kinek van igaza a lényeg hogy nem múködik ez a párbeszéd köztünk)én leírtam hogy morálisan mit tartok helyesnek, ennyi
te meg jössz nekem 4es metróval ruhaplnzel 5 év múlva bekövetkező apokalipszisről, szerintem hagylak itt titeket orvosokat mindenféle társadalomból jött (legalább megpróbált) objektivitással fogalmazott feedbackek nélkül, nem akarom visszafogni ezt a keselyük tépkefik a mályamat akkora mártír vagyok, elnyomnak minket tragikominkus szárnyalást. azt akkor lovalhatjátok magatok bele jobban abba mennyire ki vannak használva az orvosok, mondjuk mindenki elmondta köztetek hogy vagy magán praxisba keres baromi kjól vagy külföldön keres nagyon jól, és persze ezért nem kéne semmit visszacsepegtetni az államnak, (persze mert nem hagyja az állam )
mindegy
amúgy szerintem tényleg jobb ha elmegy mindenki aki csak vinnyogni tud, ebben az országban szarok a viszonyok de ez a hazám. ha valakinek annyira rossz itt és fontos neki egy kombi volvo meg a + megbecsülés"-bár szerintem aki jó orvos és rendes a betegeivel, azt itthon is megbecsüli az akit gyógyit-meg a "nyugalom" az akármilyen szakmában dolgozik menjen ki innen, azt jöjjön haza karácsonykor és keressen fel minden ismerősét hogy mennyivel jobb kint és az nagy betűvel EURÓPA és hogy itt dsosem lesz olyan. majd udvariasan végighallgatják, kikisérik az ajtón és megjegyzik, hogy ...... lett ez az ember.
maradjanak itt olyan emberek akiket nem szédített meg az hogy most már láthatod a tvben meg utazásaid során hogy szerencsésebb történelemmel rendelkező országokban mid lehetne, és akik nem hajlandók akár a reménytelenül rosszul kereső honfitársaiktól elvárni hogy fizessék ki az ő oktatását, hogy azzal leléphessen nyugaton jobban keresni. nincs ezekkel semmi baj, de jobb hogy nem maradnak itthon, nem segít egy társadalmon valaki aki szerint ő többet érdemel mint mások, és nem érzi itt jól magát, mert "ha kinn lennék lenne egy nay házam , meg egy bazi nagy tv.m egy kombim meg egy bobrailem. hát ha valakit ez tesz halhatatlanná akkor sok sikert.
sziasztok.
májamat elipszilonnal, na ennyire felhúztam magam a butaságon, jobb is ha hagyom ezt a bandát:)
nincs harag mejen aki akar, felsőoktatást meg fizetőssé kell tenni ezekszerint, ha ilyen a morál diplomások között, bár régen ellkeneztem, de a diplomával nem jár kéz a kézben a felelős tehervállalás, ugyanaz a könyökölős balkáni csak a saját érdek számít mint politikában. ez a baja ennek az országnak. szarnak bajnak nincs gazdája mindenki csak egon keresztül tud nézni mindent. annyi a különbség egy rezet loó roma meg egy ilyen diplomásközött hogy az a roma legalább nem szenved ki magából mindenféle sete suta sántító "nemes" ideológiát hogy miért jogos amit csinál.
mekkora hiteltelen kamu már ez a.
mikor elkezdtem 5 éve egyetemre járni akkor abban reménykedtem titkon hogy majd a 90 ezres nettót 300 nettóra emelik, de sajnos ez egy "paraszthajszálon" elcsúszott, szóval bár eredetileg azt terveztem itthon fogok dolgozni mert hazafi vagyok, de sajna valahogy ez a teljesen reális reményem (3,5 szerese lesz a fizu 5 év alatt) nem jött be így nincs más választásom mint nyugatra menni ami amúgy 5 éve MEG SEM FORDULT A FEJEMBE, csak most mondták itt nekem a folyosón hogy állítólag ki lehet menni és jobb a pénz. ugyanmár kinek hazudunk most? eleve azt tervezte egy nagy része hogy megszerzi a diplomát azt lelép jül keresni , mert akkor lehet venni minden csillogó villogó szart azt itthon lehet vele menőzni zsuzsinak meg bélának , most meg bezárták ezt az ajtót. de még mindíg megéri kifizetni a képzést és kimenni dolgozni. hamar magkeresi a 2 fizetés közti különbségből, de persze az mekkora skandalum hogy most ez a szemét álam ezt meg akarja akadályozni, jaj mááár
"bár szerintem aki jó orvos és rendes a betegeivel, azt itthon is megbecsüli az akit gyógyit"

És még én vagyok idealista!?!?!?

Rohadtul nincs megbecsülve az orvos nálunk.

A magyar ember csak azt becsüli meg valamennyire, amiért sokat fizet készpénzben.

Az állam folyamatosan rontja a körülményeket, az állampolgár meg folyamatosan perrel-késsel fenyeget. Effektíve életveszélyes, posztos rendőrhöz mérhetően életveszélyes szakma ma az állami egészségügy nagyobbik része.

"meg a "nyugalom" "

Hát igen, az ember lelkiállapotán sokat tud dobni, hogy képes késedelem nélkül kifizetni a villanyszámláját.

Szerinted _ez_ nem jár az orvosoknak.

Gratulálok.
@KelekótyaP:

Azt fogd fel, hogy a tudásnak ára van. A befektetett időt és energiát meg kell fizetni.

Lehet pattogni, hogy "így az ország meg úgy a felelősség", ha nincs pénzed arra, hogy előfizess a saját szakmádban egy újságra. Vagy egy vastagabb összefoglaló könyv 1 havi fizetésedbe kerül. Vagy hogy saját szabadságod terhére és saját zsebed terhére vagy köteles továbbképzésekre járni - egy ilyen továbbképzés durván 2-3 nap / 40-60.000 Ft árban mozog.
Visszanéztem, hogy megy-e még valami diskurzus, de de látom, hogy lassan lecsengett ez is. KelekotyaP legutóbbi bejegyzéseiben már csak a korábban leírtak ismétlését látom, meg egyre keserubb vagdalkozásokat, a végén kezdtem magam megint úgy érezni, hogy egy hajszál választ el attól, hogy kimondva hazaáruló legyek, nálunk még a rézlopó kisebbség is jobb, valami ilyesmi. Hát komolyan. Nincs is kedvem további diskurzushoz. ès kedves KelekotyaP egy javaslat a jövö kommenteléseidre vonatkozólag, írj billentyuzettel, olvashatóan, központozva, hogy megérthetö legyen amit írsz - sokszor nagyon nehéz volt egyáltalán kibogarászni, miröl is beszélsz. Nem sértö szándékkal mondom, de erre bizony oda kellene figyelni. Minden jót.
Valahol a 300. körül elvesztettem a türelmemet is meg a fonalat is!
Kelekótya szavait olvasva szeretnék egyszerűsíteni:
Ebben az országban most szar a helyzet. Mindenkinek szar, nem csak nekem, mindenkinek! Én lenyelem, hogy csökkentik a gyedet, befagyasztották a béremet, fenyegetve érzem magam a munkhahelyemen, kiosztanak a bölcsiben, az orvosnál (ez most nem a kommenthez szorosan, csak úgy érzésből és tapasztalásból), nem kaphatok szocpolt, nem vehetek lakást, örülhetek, ha állásom van.
Ez van, ezt kell most élnem, ilyen a környezet, mert feszültség és bizonytalanság van!
Te/Ti orvosként nyeljétek le Ti is, hogy felelősség, emberéletek, éjszakázás (egyébként éjjeles vagyok én is, nem orvos, de ügyelek, felelősség ez is) ide vagy oda, de megszorítás van.
Az orvosnak is megszorítás van!
Annak az orvosnak is, aki ebben a vidéki kisvárosban, ahol én élek, 5 év alatt a 6. autóját cserélte le, aki akkora házat épített, amibe a mienk kétszer elfér és megközelíthetetlen. Gyereke magánsuliba jár és mindkettőnek már megvásárolva az induláshoz a kislakás Pesten. Irigység ez? Akár annak is nevezhetjük, bár komolyan mondom, hogy nem irigykedem, magamnak is elég jutott, na jó, egy autó még jól jönne.

Én inkább könyörgök, hogy azok, akik még itt vannak, nem fásultak, itt tanultak, azok maradjanak is itt, mert szükség van rájuk! Mert megszorítás van.....

Biztosan nagy a baj az elvándorlás miatt, mert akik ezt az intézkedést hozták, azok is tudják, hogy mit indítanak el!

Szeretném leszögezni, hogy nem az eü-ben dolgozom, nem ér a nyakamnak ugrani!
Kívülről ezt látja az, akit pár év múlva, vagy most, de gyógyítani kell/ene!
süti beállítások módosítása