Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 444.hu/2024/04/19/hatarozatban-tagadja-a-srebrenicai-nepirtast-az-orbant-kitunteto-dodik-es-a-parl... (2024.04.19. 07:21) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.03.11. 08:00 Fabius

A külföldre csábító saját retyó

Címkék: egészségügy rezidensképzés

Szögezzük le az elején: a magyar egészségügy úgy szar, ahogy van.
Áldatlan állapotok, elégtelen ellátás, alulfizetett személyzet, és sorolhatnánk hosszan, mi mindenen kellene változtatni. De engedtessék meg nekünk adófizetőknek, hogy elsősorban ne az orvosokat és a rezidenseket sajnáljuk.

Ismét tiltakozó akciót tervez a Magyar Rezidens Szövetség, az Egészségügyi minisztérium orvosokat röghöz kötő rendelete ellen. Ami lefordítva annyit tesz, akit 9 évig taníttatott az állam, az legalább ennyi időt töltsön a hazai egészségügyben, mielőtt külföldön igyekezne sütögetni tovább a pecsenyéjét.

Ezzel tökéletesen egyet tudok érteni. Egy rezidens képzése 6 millió adóforintba kerül. Szerintem nem járja, hogy mi fizetünk, ők meg osztrák sebet varnak, angol fogat húznak, stb. Tudom, hogy ez eddig így ment, de éppen ideje, hogy ezentúl másképp legyen. Néha arról ábrándozom, hogy az államnak megtérül egy befektetése. Valami olyanra költenek, amiből -aljas és önző módon- mi magunk húzunk hasznot. Minden befektetésnél alapvető elvárás, hogy legalább nullszaldósra hozza a szintet. Ezzel szemben nagyon régóta bukjuk az orvosképzésbe ölt pénz nagy részét. Mert a hazai egészségügy szar, nem becsülik őket, kevés a pénz (eleinte) meg különben is, külföldön több nagyságrenddel többet lehet keresni. Amivel semmi baj nincs. Ha ott jártok iskolába, ott vagytok rezidensek a saját költségeteken kilenc évig, vagy esetleg a befogadó államén. Ám amíg ez nem így van, addig hadd várjuk el mi tőletek azt az ellátást és szakmaiságot, amit ilyen hosszú idő alatt magatokra szedtek. Legyen joga az adófizetőnek azt mondani: 6 millió forintot fejenként ne vigyetek magatokkal sehova.

A rezidensek persze lázadnak ezerrel. Felemlegetik azokat az állapotokat, amivel mi is szembesülünk napról napra, ha egy intézménybe be kell menni, és el kell viselni. De van egy alapvető különbség: ők ott fizetést kapnak, mi pedig fizetünk külön azért, hogy kaphassanak. Aztán meg azért is, hogy kedvesek és gondosak legyenek. Ezért engem kurvára nem hat meg, mikor a rezidensek szövetségét sírni hallom. Senki mögött nem állt fegyveres, hogy neked igenis orvosnak kell menned, mert ott majd lesz külön retyó minden rezidensnek is. Igen, bizony. Ez egy alap probléma. Hova szarjunk, tejóisten? Elképzeltem néhány alternatívát.

Járjon együtt a luxus és a praktikum. Szegények, ha tényleg nem jutnak el időben a célig, és megsikerül egy baleset, legalább legyen kéznél egy mosógép IS. Az sem baj, ha elérhető közelségben van, mert a szükség lehet nagy úr:
 

 

 

 

 

 

 

 

Szerényebb intézmények választhatják a diszkont megoldást, és bevethetik a névre szóló saját mobilfosodákat akár az előcsarnokban, akár bármelyik folyosón:
 

 

 

 

 

 

 

 

De mi van, ha nagydolog helyett csak a húgyhólyag rázza az alhasi vészcsengőt mondjuk egy zsúfolt váró kellős közepén, miközben rezidensünk konzultál valamelyik betegével? Semmi gond, erre is van megoldás, a villám vizelde. Előnye, hogy a közvetlen kapcsolat megmarad a beteggel, hátránya meg gyakorlatilag nincs neki, egyszerűségében nagyszerű:

 

 

 

 

 

 

 

Ennyi alternatívával azt hiszem egyszerűen orvosolható ez az igény. Örömmel tölt el, hogy a rezidenseknek ez az egyik legnagyobb problémájuk. Ezek szerint mégsincs akkora válságban a képzésük.

458 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr481830391

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vitára hívták Székelyt a rezidensek 2010.03.11. 15:40:01

A Magyar Rezidens Szövetség sajtónyilvános vitára hívja Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy ütköztethetők legyenek a fiatal orvosokat érintő rendelettel kapcsolatos eltérő álláspontok – mondta Papp Magor, a szövetség elnöke csütörtökön.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@KelekótyaP:

Nem értem, miért toporzékolsz, hogy "nincs pénz".

Van.

Pont.

Ha a T-csoport nemzetközi bevételének tekintélyes része a magyar T-cégektől származik, az nem azt jelenti számomra, hogy nincs pénz az országban.

Az, hogy a hamburgerárussal azonos a kezdő orvosok fizetése, egyszerűen vérlázító.
@KelekótyaP:

Apropó, tudod te, hogy mennyiért jön ki a szerelő egy csőtörést megjavítani szombat este?
az orvos nem olyan mint a gáz. durva, hogy a saját szakmádat ennyire kiválasztotként kezeled. De szerintem nincs is értelme ezekután nekünk beszélgetni,mert ha ennyire elfogult vagy és szerinted egy orvos fontosabb mint egy gazda vagy egy tanár vagy még ezer más állás, akkor teljesen más logika mellett gondolkozunk és csak elbeszélünk egymás felett.
radiológus, annyiért jön ki egy csőszerelő amennyiben megeggyezel vele és mivel ott van piaci verseny ezért eszébe se jut annyit kérni amennyit Londonban kapna.
amúgy evergo tegnapi az orvosok sok pénzét állítólag irigylő hozzászólásra(nem volt ilyen) tett mondatával, ha soknak tartod amit egy csőszerelő kap , akkor: "ha kurrens eladható végzettsége van, akkor jóval könnyebb helyzetben van. de ha egyszer megdolgozott a végzettségéért, lehet utána csinálni, nem? ahelyett hogy itt utálkozol, hogy a dög csőszerelőnekn milyen jó, bocsi. tessék csőszerelőnek tanulni, végigcsinálni ugyanazt a melót, és talán utána fikázni. "

egy rezidens még nem kezdő orvos hanem rezidens, nem hiszem hogy mcdonaldsban 90 ezer nettót kapna valaki amúgy a pult mögött.

"Ha a T-csoport nemzetközi bevételének tekintélyes része a magyar T-cégektől származik, az nem azt jelenti számomra, hogy nincs pénz az országban"
nem mondtam ilyet:)
azt mondtam, hogy egy t-home egy németországi(pl Berlini) munkásnak arányaiban annyival ad több fizetész n a magyar T-home nál ugyanabban a szerepben dolgozó magyar dolgozójánál, mint amennyivel az orvosok itthon kevesebbet kapnak mint németországba,
ezzel azt mondtam, hogy ez nem rossz állami hozzáállás, hanem a piaci résztvevők is ugyanazzal a szorzóval dolgoznak alacsonyabb gdp vel rendelkező országokban.
baszus ezt 6 elemis gyerekeknek is meg kéne érteni, nem hogy diplomás emberek.
Ez a dafke van pénz pont ez meg akkora faszság, hogy ezt kábé három betűvel cáfolom: I, M, F,
ha annyira tobzódunk a lében akkor miért vesztettük el a gazdasági függetlenségünket?
amúgy pont ez a nyugati intézet szorgalmaz megszorításokat közszférában, meg még ezer más érv amellett hogy nincs pénz (mégeegyszer leír nekem itt valaki egy uniós pénzen épült ppp konstrukciót mint finanszírozási alternatívát annak tényleg el kéne égetni a diplomáját, mert az pénz egy : nem mehet fizura, 2: önrész is több tízéves kölcsönből lesz visszafizetve, 3: nem sokára befizetőország leszünk, ) korrupciómeg feketegazdaság visszaszorításával lehetne jobb adófeltételeket teremteni meg kicsit magasabb fizetéseket adni közszférában de ezek a rezidens havi 300 ezer nettók ezek komoly ember szájából szánalmas víziók.
amúgy hálapénz az a klasszikus feketegazdaság, mert nem adózzák le, szal mikor itt arról beszélsz, hogy "ha mindenki rendesen adózna+ akkor gondolom hálapénz, meg számlagyárakból ellenszámlázó magándokik kivételek, mert ők olyanok mint a gáz. ez gáz
Most sajat megamat idezem, de most sem tudnam jobbnan összefoglalni:

Miért?
2009.01.28. 21:09 szil5
Ma egy éve annak, hogy rá(be)kattantam a blogírásra.
Nyomon követhető szépen hogyan csökkent a kezdeti lelkesedésem, ahogy egyre jobban beleláttam a svéd rendszerbe.
Igen hamis az a pozitív kép a svéd egészségügyi ellátásról, ahogyan azt otthonról láttuk és gondoltuk.
Velünk, magyarokkal ellentétben, dolgoznak is rajta keményen, hogy kifelé jól adják el magukat.
Bár tulajdonképpen ez így talán nem is igaz. Maguk is elhiszik, hogy annyira jók.
Sok mindenben egyébként tényleg jobbak. Nyilván ez pénz kérdés főleg, de a kutatásokkal, fejlesztésekkel igen jól állnak.
A Karolinska Intézet hallatán mindenkiben a csúcsok csúcsának képzete jelenik meg.
DE - mi van odalent?
Az átlag ember vajon hozzáfér-e a színvonalas egészségügyi ellátásához?
Erre mindenki kaphatott, kaphat választ, aki végig olvassa a blogomat.

Azt mondják sokat morgok. Miért nem maradtam akkor otthon, vagy miért nem megyek vissza?
Tényleg miért is nem? Mi volt annyira rossz otthon?
Nézzük! Ha az ember tudja meddig kell még tűrnie hogy fát vágjanak a hátán, akkor kibírja.
Mi van azonban akkor, ha nem látjuk az alagút végét, sőt az egyre hosszabb és sötétebb lesz?
Akkor bizony eljut oda, hogy feladja és pakolni kezd.
Egyedülállóként lehet vállalni a mártír szerepet, lehet a végletekig feszíteni a húrt, bevállalni,hogy nagy valószínűséggel 10 évvel hamarabb fogsz meghalni orvosként mint az átlag magyar (akinek mint tudjuk, az európai társaihoz képest így is jóval kevesebb van megírva a nagykönyvben), de 3 gyerekkel felelősséggel ezt már nem lehet tenni.

Vívódtam a külföldi munkán sokat. Cserben hagyhatom-e betegeimet?
Aztán valaki egyszer kinyitotta szemem. Azt mondta, értsem már meg végre, nem nekem van ellátási kötelezettségem, hanem az államnak. Sőt, ha sokan elmennek, akkor talán előbb-utóbb muszáj lesz itthon is csinálni végre valami értelmeset, hasznosat.
Ha tűrűnk mint birkák még tovább romlik a helyzet.
Az én kötelezettségem, hogy a jogos (és nem több) munkaidőben,a tudásomnak megfelelő legmagasabb szinten és a legpozitívabb hozzáállással (fáradság miatti morgás nem számít bele) végezzem el a munkámat.
Slussz, ennyi nem több. Tiszta lelkiismerettel állíthatom, hogy ezt megtettem.

Sajnos a politikusok kényükre kedvükre használják céljaiknak megfelelően az egészségügyet, csatatérré változtatva azt.
A média pedig (ki tudja milyen érdekből) több évtizede egymás ellen hangolja a betegeket és az orvosokat.
Az orvosnak és a betegeknek azonos oldalon kellene állniuk és végre kiharcolni a politika mentes egészségügyet, ami csak a szakma szabályait veszi figyelembe. Itt az ideje, hogy politika végre huzzon el a francba!
Nem állok sem a jobb, sem a bal oldalon. Utálom mind a kettőt. Lényegi változás soha nem történt a kormányváltások alatt. A választások előtt ígértek fűt-fát, aztán helyette csak a folyamatos lenyúlások, elvonások által az egészségügy teljes térdre kényszerítése, derékba törése lett az eredmény.
Az emberek pedig még mindig nem látnak az orruknál tovább. Még mindig fel lehet korbácsolni az indulatokat a csontig lerágott hálapénz témával. Odáig fajult a helyzet, hogy a felhergelt népség veri az orvosokat. Még jó hogy ezt nem vártam meg!
Vegyük már tudomásul, a hálapénz nem az orvosok találmánya!
Az 50-es évek politikájának szüleménye, ami azóta is a politikai manipuláció legfőbb eszköze. A hálapénznek a betegek mellett az orvosok a legfőbb áldozatai.
Több ezer magyar orvos dolgozik külföldön úgy, hogy eszébe sem jutnak már azok az idők, amikor csak a hálapénzből tudott hónap végén a kölykeinek enni adni.
Kell a fenének, nagyon jól elvagyunk nélküle, sőt igazi megkönnyebbülés!

Élénkek még az emlékeim, amikor nem is olyan nagyon régen, egy banktól 300 000 Ft kölcsönt akartam felvenni, hogy a Trabantomat lecseréljem egy 10 éves nyugati roncsra és elhajtottak a susnyásba. Meg arra amikor a szegedi Opel szalonban a kezdetben mézes-mázas eladó szó nélkül sarkon fordult és otthagyott a szalon közepén állva, amikor rákérdeztem az orvos kamarai kedvezményre. (a vastag bukszát az asztalra dobó kisebbségnek viszont azonnal széket nyomtak a feneke alá és rohantak cicababák a kávéval)
Ők nyilván valós adatokra támaszkodva ítélik meg a kedves kuncsaft hitelképességét és nem a média véres szájú cikkeiből tájékozódnak.
A hálapénz nevű ördögi kör megszakításának azonban csak egy módja van és ez nem az orvosok kezében van. Akinek lehetősége volna megoldani, az meg nem akarja.

Mindig szerettem a matekot, hát most számokban is elmondom mi franc bajom volt az otthoni élettel.

23 év otthon a magyar egészségügyben
Átlag havi 6 ügyelet, néha 10, ezért szabadságot nem számolok bele.
1656 éjszakát töltöttem éjszakai ügyeletben eddig az életemből .
1656x nem adták ki a kötelező pihenő időmet másnap (munka törvénykönyve írja elő.)
15 évvel dolgoztam eddig többet, mint az, aki csak napi 8 órát dolgozott.
Nem mehetek előbb nyugdíjba ennek fejében.
50 %-t fizették csak ki a törvény által előirt ügyeleti díjnak.
Ezt is csak azért mert állandó felvételes, kiemelt ügyeletet csináltunk. A nem felvételes osztályokon ügyelő kollegáknak csak a 25%-t.
15476 ki nem fizetett ügyeleti óra (havi 4 hétköznap és 2 hétvége)
7.2 év ingyen munka (napi 8 órás munkaidővel számolva az átláthatóság érdekében, de mint tudjuk ennek nagy része éjszakai munka volt)
552 szombat, vagy vasárnap, amit nem a családommal töltöttem.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a 2004-es EU csatlakozás óta az évi 200 órás túlmunkát engedélyező szabályt többszörösen megszegve évi 1344 óra túlmunkám volt.

Az igaz, hogy sok egyéb diplomást is nagyon alul fizetnek (az én családomban is vannak pedagógusok), de nincs még egy olyan foglalkozási csoport a diplomások körében Magyarországon, akit ilyen aljas és szemét módon kihasználnak immáron sok évtizede. Az alagút vége pedig egyre messzebb kerül.
Miért? Hát ezért.

Ki tartozik kinek?
Biztos hogy mi orvosok?
@szil5: :) látom megtaláltad a posztot.
@min: A kerítés nincs kolbászból, de ugyanazt a fizetést kapjuk, egy vassal sem kevesebbet mint az őslakos svédek. Az interneten bárki fizetése lekérdezhető, titok nincs. Lenne is balhé, ha diszkriminálnák a külföldieket
@szil5:

Hmmm. Szerintem ti, kint élő/dolgozó orvosok olyat is magatokra cibáltok, amit nem kellene. :-)
Közted és a rezidensek között vagy egy egyáltalán nem elhanyagolható különbség: a magyar egészségügyben lehúzott 23 év.
Ugorjuk át most a kevés fizetés-elbénázott röghözkötés témát, ebben tegnap egyetértettünk már mi, itt vitatkozók.

Nézzük onnan, hogy az állam foglalkoztatja, taníttatja a rezideseket. Nem várhatja el joggal, hogy ezért valamit visszakapjon bármilyen formában, mielőtt a már kész orvosok veszik a kalapjukat?

Egyébként megdöbbentőek a számok. De bennem felmerül a kérdés: miért nem tettetek ellene valamit? Ha orvos lennék ennyi ki nem fizetett órával, bizony nem lennék csendben. Valami oka kellett legyen, hogy a hazai orvostársadalom elintézte/intézi egy legyintéssel: ehh, nem fizetik ki, le van szarva. Ez a miért érdekelne.
A legutóbbi rezidensi fizetésem átutalásánál csak kamilláztam: 97ezer Ft. Az ember lánya kezdő orvosként csak próbálkozik: két helyen vállaltam plusz éjszakai ügyeletet, hogy a fizetésemet növeljem kissé, ez a januári hónapban plusz 190 órát jelentett. Az így megdolgozott pénzemre meg csak várhattam több mint egy hónapot, ugyanis az önkormányzat állítólag nem tudta az orvosok pénzét átutalni az ügyeletet üzemeltető cégnek. Először akkor jutott talán eszembe a külföldi munkavállalás, amikor legutóbbi ügyeletem alatt rendőrt kellett hívni a rendelőben késsel hadonászó kisebbségi miatt. A segélyt gondolom ő persze bizonyára időben megkapta. Már az alkoholos lehelet miatt gondolom.
@KelekótyaP: És egy rezidens igenis kezdő orvos. Egyedül a műtőben, vagy osztályon, vagy az éjszakai ügyeletben több száz ágyas kórházi osztályokon.
@esztipeszti: és kelekótyaP: esztipetinek bizony igaza van. jómagam is (és persze minden orvos, aki a szakvizsga előtt dolgozott kórházban) bizony természetesen egy szakorvossal a háta mögött de egymaga kell hogy dolgozzon. éjszaka ügyeletben a szakorvos telefonvégen elérhető, adott esetben be is jön ha kell. jómagam is sok éjszakát dolgoztam egymagam két osztályra ügyelve + sürgősségi ambulancia. szóval marha nagy a felelősség.
@Fabius: "De bennem felmerül a kérdés: miért nem tettetek ellene valamit? Ha orvos lennék ennyi ki nem fizetett órával, bizony nem lennék csendben. Valami oka kellett legyen, hogy a hazai orvostársadalom elintézte/intézi egy legyintéssel: ehh, nem fizetik ki, le van szarva. Ez a miért érdekelne."

Hm Fabius, érdekes kérdés. Bár amikor az ember ott van helyben, akkor örül hogy lyuk van a seggén és ott van egy osztályon, ahol dolgozhat, megkeresheti a kis pénzét és megszerezheti a tapasztalatot meg az időt, hogy szakorvos lehessen. Főként, ha az ember fölött olyan kórházigazgató van, akinek már csak az említésére összerezzent az ablaküveg. magában fortyogott az ember, de hogy feljelenteni ilyen jogsértésért a munkáltatót, ajjaj. mi is csak emberek vagyunk. mellesleg azt gondolom az orvosok (és persze a nővérek, általában az egészségügyi dolgozók) érdekvédelme eléggé gyermekcipőben jár. Nehezen mobilizálható pl egy sztrájkra egy kórház. nyilván teljeskörű sztrájk nem képzelhető el, az osztályos és sürgősségi ellátásnak működnie kell. mellesleg volt egy két részleges sztrájk, minden tiszteletem azoké, akik benne voltak, aztán persze meg lehetett nézni a a társadalmi reakciókat: na ezek panaszkodnak, amikor elteszik a paraszolvenciát meg semmit nem tudnak és örökké hibáznak - ilyen és ehhez hasonló véleményeket hallottunk országszerte - tisztelet a kivételnek. szóval így elég nehéz. és persze talán kicsit könnyebben pattoghat az ember, ha még se kutyája se macskája, azonban sokaknak már gyermekei vannak, el kell tartani, ki kell taníttatni őket. elég meggyőző a válasz?
@Fabius: mellesleg nem is olyan nagy a különbség a rezidensek meg a már szakvizsgák kollégák között. én is voltam rezidens, ők is lesznek szakorvosok. tudod hányszor kaptam már meg én is, hogy micsoda dolog, elmenni, bla bla bla. voltam én már hazaáruló is valami kommentben. és egy fontos dolog: a rezidensek a jövő szakorvosai.
@evergo:

Hááátőőő, nem, nem meggyőző. :-) De persze érthető. Ha egy orvosról beszélünk. Azonban ha egy orvosi kamara képtelen kezelni ezt a tömegével előforduló jelenséget, akkor ott is komoly baj van. Én biztosan nem hagytam volna ennyiben, bár rólam tudjuk, hogy elég hülye vagyok akár a rezidensek és az orvosok haragját is magamra vonni egy szókimondó poszttal :-) Vagyis nem félek konfrontálódni se itt, se az életben máshol. Pláne, ha egy orvos (de mondhatunk képzett, a piacon keresett szakmával rendelkezőt is) vagyok aki azért a munkaerő piacon nem esztergályos esélyeivel indul új munkáért.

A parával kapcsolatban annyit: én elfogadtam, hogy itthon ez így működik. Habozás nélkül "veszek meg" kedvességet ha a szükségem úgy hozza. Nem nézegetem, hogy az rezidens vagy szakorvos, ha adott esetben a hozzátartozóm kezelőorvosa.
na jó , csak hogy tisztába tegyük
mint mondtam szerintem is többet kéne adni rezidenseknek, de mint Fabius leírta, az orvosok nem nagyon állnak ki mellettük, és hát azért ez fura, gondolom mikor ők voltak rezidensek nekik sem tetszett ez a rendszer, de ahogy feljebbkerültek valahogy elfelejtették ezt. A vita , ha már annak lehet ezt nevezni az emelés mértékén volt, mert mint mondtam egy komoly diplomás felnőt nem gondolhat komolyan egy 220 százalékos emelést. Megértem, hogy már gyerekkorában is gyógyítani akart (bár mondjuk ez már sok esetben azért kicsit ilyen elmesésítése a dolognak,de legyen), de mikor sotéra jelentkezett akkor is tudhatta, hogy mennyi egy átlag kezdőkereset és hát abban azért nem reménykedhetett hogy azt 5 év alatt megháromésfélszerezik. Szóval azért az is jellemző a magyar felsőoktatásra, hoigy nem nagyon számolják ki az emberek, hogy milyen munkaerőpiacra számíthatnak (pl egy bölcsész nyomja ELTE-t 5-6 évet és aztán beír mindenhova, hogy magyar-töri diplomával nem hogy rosszúl keres de állás sincs amit kapna (nem azt mondom hogy ez jó, de a5 éve mikor elkezdte is telített volt a piac és rosszak voltak a fizetések).egy orvosnál megértem, hogy ezt szeretné csinálni(tényleg egy igazin hivatás nem olyan mint marketingban felfele nyalni lefele rúgdosni és azt bizonygatni hogy annak az egész szarnak van valami haszna), meg tudhatja , hogy ha elvégzi és megtanul rendesen egy nyelven, akkor egy elöregedő jóléti nyugat európában vagy amerikában élete végéig jól megél. Ezzel semmi baj ez egy tudatos karriertervezés, de akkor azért abban igaza van Fabiusnak, hogy ha az ország (és a szülei és saját) kölcségén csinálja mega diplomát és rögtön ki akar menni, akkor az úgy tisztességes, hogy visszafizetni valahogy egy részét(mondjuk én simán levonnám a tandíjból azokat a fizukat amit nem kap gyakorlat alatt meg az állam által ki nem fizetett munkanélkülisegélyt mert nem otthon bandázott), és nem olyan kifogásokat hozni fel aminek nincs köze a tárgyhoz. Az hogy itt alacsony a fizetés az nagy baj de ettől ő még ha elmegy akkor nem befojásolja azt hogy fizetni kéne valamit vissza. kapott egy szolgáltatást, végzett, számolt, a külföldi ajánlattal jobbanjár mintha itthon maradna(amerikában is rengeteg kezdőorvos fizeti évekig a taníttatása árát kölcsönből, jó befektetés)ergo nem olyanokkal jönni hogy ő olyan mint a gáz meg zsemle,(ezt egyébbként gondolhatja, ahogy én is gondolhatom hogy én vagy tubaktu királyának egyenesági leszármazottja és a társadalom nem becsül engem meg, pedig a budimnak is aranyból kéne lennie)hanem találni valami olyan fizetési konstrukciót amível az ország nem jár rosszul. tegyük fel igazad van :
a: nem fizetnek meg itt
2: a 4es metropénzeket nem adják neked pedig te olyan fontos vagy, hogy téged nem lehet helyi gdp hez máérten fizetni hanem világpiaci áron kell megvenni hogy itt maradj
ok legyen így:
másim oldalon tények:
a: az állam taníttatot ki(sokan megjegyeztétek hogy egészségügyi képzés jó itthon tehát jó szolgáltatást kaptatok) azért hogy a magyar társadalomnak szakmai és anyagi(adóitok) hasznára klegyetek

ők kínálnak neked a belédfektetett x összeg után egy y összeget
de kapsz egy ajánlatott külföldről (akik nem fizették a taníttatásodat) egy z összegről
z sokkal magasabb mint y
te azt mondod hogy hiába ez a hazád te egyszer élsz és azt jól megfizetve szeretnéd megtenni, plusz úgy érzed hogy a fenti sérelmeid igazak,
szal elfogadod z összeget
ez idáig simaliba
de akkor joggal mondja az állam hogy ok menj ki mert nem tudok vagy nem akaruok(az "üzlet" szemponjából mindegy, te is vagy megadod a csőszerelőnek amit kér vagy nem és ő vagy megcsinálja kevesebbér mint amit akart vagy nem, de az előleget azért visszakéred jogosan)
neked z összeget adni, de akkor add vissza az x összeget amit beléd feccoltam,mert a felsőoktatás nem azért ingyenes meg támogatott, hogy minden gyerek alanyi jogon megvalósíthassa a gyerekkori (ebben az esetben vitathatatlanul nemes) álmát , hanem egy befektetés a társadalom részéről a jövőbe, amit ha nem az azt befizető társadalom javára akarsz kamatoztatni, akkor effektív ellopod tőlük. orvosok esete azért különleges mert egészségügy nagy része állami kézben van, ezért fokozottan szigorú a kötöttség mert nem a piac veszi fel a végzősök nagy részét, hanem az államnak sok orvosra van szüksége és ezért él nagyobb arányban a "képzési szerződés" ellenértékével, de ez akkor is így volt mikor elkezdtek a mostani végzősök tanulni, ergo tudhatták , hogy ez lesz. mérnökök meg informatikusok nem azért mehetnek kevesebb kötötséggel külföldre mert mindenki összeesküdött az orvosok ellen, hanem mert ott az állam nem tud annyit felvenni mint amennyi végez, De ezeket pályavállasztásnál figyelembe kéne venni minden intelligens embernek. ÉS mondom orvosnak menni egy jó befektetés, sokkal könyebben találsz állást mint egy villamosmérnök vagy egy informatikus és nyugodtan tervezhetsz a hiteleiddel, mert nem vonul ki a minkaadód a piacról csak mert valami szomszédországban fél százalékkal csökkentik az iparűzési adót, vagy mert világválság van.
@Fabius: hm. az orvos is ember, mint már mondtam. a hozzátartozóval kapcsolatos attitűdöt értem és érzem, de ennek is el kell tűnnie, mármint nem csak az orvosok oldaláról kell kiradírozni ezt a hálapénz dolgot, hanem a társadalom fejéből is. minden szinten, legyen az villanyszerelő, vízvezetékszerelő, eladó, ügyvéd, stb. azért otthon benne van a fejekben az (tudom, mert én is otthon szocializálódtam), hogy egy kis extra pénzzel megvásárolok magamnak egy kicsit jobbat, kicsit gyorsabbat, stb. ezt kellene végre elfelejteni. persze ez az egész hálapénz dolog soktényezős játszma: meg kellene tisztességesen fizetni az orvost, utána lehetne felelősségre vonni, valamint a társadalomnak türelmesebbnek és elfogadóbbnak kellene lennie (tudom, megette a fene, pont most jövök ezzel), persze nem olyan mértékben mint pl a svéd társadalom, de mégis, talán egy kicsit. és a legfontosabb: vissza kellene állítani az egészségügybe vetett bizalmat. mert az rettenetesen sérült az utóbbi 20 évben.
Tudod, mondok én azért valamit. Aki segítő pályára megy, annak késztetése van arra, hogy a bajban levőn segítsen. lehet közöttünk különbség nyilván, de aki az eü-ben dolgozik, az alapvetően empatikus. ere van szükség. jó, persze, most lehet jönni az ellenpéldákkal, nyilván van mindenkinek a tarsolyában egy egy történet - egyvalamit ne feledjünk el, amikor az ember beteg, bajban van, akkor sokkal sérülékenyebb, talán teljesen hétköznapi reakcióra sokkal sebezhetőbben reagál. persze egészen biztosan vannak olyanok, akik alkalmatlanok a pályára, mármint szakmailag oké, de emberileg valahogy nem megy, de azokat már a felvételinél ki kellen valami pszichológiai teszttel szűrni - tudom nem leszek népszerű ezzel a kijelentéssel, de bocs, ezt így gondolom. mindenki gondolhat pl Dr House-ra - a tévében nézve nagyszerű szórakozás, de vajon hányan akarnának a betegei lenni? a gyógyítás nem csak a szakmai tudásról, hanem a bizalomról, az orvos beteg közötti kapcsolatról is szól. és egy valamit tessék még komolyan venni - van nekünk egy eskünk, bármennyire is régimódi-romantikusnak tűnik erre hivatkozni, ebben hiszünk, amikor a hivatásunkat űzzük. nem csak az orvosok, de a nővérek és mindenki, aki a betegellátásban dolgozik.
@KelekótyaP: tegnap láttam, kicsit két lábbal tapostam beléd. vagy legalábbis úgy élted meg. minden oké? sikerült valamennyire átvinnem a véleményem? :)
És egy rezidens igenis kezdő orvos. Egyedül a műtőben, vagy osztályon, vagy az éjszakai ügyeletben több száz ágyas kórházi osztályokon.

esztipetinek bizony igaza van. jómagam is (és persze minden orvos, aki a szakvizsga előtt dolgozott kórházban) bizony természetesen egy szakorvossal a háta mögött de egymaga kell hogy dolgozzon. éjszaka ügyeletben a szakorvos telefonvégen elérhető, adott esetben be is jön ha kell. jómagam is sok éjszakát dolgoztam egymagam két osztályra ügyelve + sürgősségi ambulancia. szóval marha nagy a felelősség.

ebben meg egymással kéne közösnevezőre jutnotok. mert tegnao amikor szakmai fejlődéseteket félve indokoltátok hogy kimentek (persze csak a pénzért kimenni nem hangozna túl nemesen és kell mögé valami eurokomfortabb indok is), akkor azt írtátok sokan, hogy évekig csak -próbálom pontosan idézni- kávét főztök meg pisával a hónotok alatt rohangásztok. Amikor meg azt kell indokolni, hogy ez egy felelőségteljes munka (én tegnapig míg olvastam ezen hozzászólásaitokat ezt hittem), akkor meg már mégis rögtön mélyvíz. szal kéne egy permanensebb kép, hogy melyik az igaz, mert messze van egymástól a két állítás, ha eldöntitek melyik az igaz, azt én fenntartások nélkül el fogom fogadni.
@KelekótyaP: úgy látom, az állami képzési rendszer rossz. "ott az állam nem tud annyit felvenni mint amennyi végez" írod a mérnököknél pl. hát kéremszépen, szvsz a képzési keretszámoknál talán figyelembe kellene vennie az államnak, hogy mennyi szakemberre van szükség az adott területen. mellesleg egy dolog még nagyon fontos, az államnak nem csak a szakemberellátást kell biztosítania, hanem hogy azok a szakemberek meg is tudjanak egy jó nívón élni abból a szakmából. hiába van elég orvos (mint ahogy nincs), ha nem tud tisztességesen megélni a szakmájából. és ezt most mondhatnám bármelyik szakmára, hogy ne érezd úgy, hogy csak az orvosokkal foglalkozom.
@KelekótyaP: ja még valami, amikor az orvosok nem állnak ki a rezidensek mellett. tudod, több 50 körüli szakorvos kollégával beszéltem már, akik megkerestek infoért, hogy hogy megy ez a kijövetel, milyen itt a helyzet. komolyan, az a hihetetlenül abszurd helyzet állt elő, hogy amellett, hogy nincs elég orvos Magyarországon, több tíz éve dolgozó komoly szakorvosok kerülnek az utcára leépítés miatt. komolyan, nem viccelek. és akkor még csak az orvosokról beszéltem, de ott vannak a nagy tapasztalatú nővérek, laborosok, asszisztensek.
evergo értem sok érvedet és egy fura momentumodat leszámítva ami kissé tudathasadásos volt szerintem mert nem indokolta semmi és olyan véleményeket aggasztottál rám aztán vívtál lovagi küzdelmet ellene amiket sosem mondtam, rengeteg hasznos és jó dolgot írtál. csak mint elöbb is írtam az hogy ha esetleg még igaznak is éled meg amit mondasz (lehetne 300 nettot adni egy kezdőnek, és egy orvos fontosabb mint mások) akkor sincs ennek semmi köze ahoz, amiről a posz ír, vagyis hogy nyugodtan el lehet menni(ez most nem gyurcsányos cinizmussal hanem tényleg megértően mondom) csak ha felveszel előleget egy festményre aztán másnak adod el mert az többet ad akkor legalább fizessed vissza az előleget, és akkor senki nem mondhat egy rossz szót sem rád nekem.
feketegazdaság felszámolásásval indokolni meg hogy lehetne több pénzt adni miután megvédtétek a hálapénzt megint eléggé olyan logikai menet amivel ha nem tudok kívülről belenyúlni , akkor nem tudok vitatkozni, mert onnan nézve ahol én állok a kettő ugyanaz és akkor meg egy ilyen szép oximoront kappunk hogy feketegazdaságelleneshálapénzpárti
bloggodat tegnap megnéztem és nagyon tetszik, látom intenzíven éled meg a kintlétedet és ez jó
mondjuk nem értem, hogy egy belterjesebb blogban mint a sajátod ahol vakszínű nagyobb az elfogultság az orvosok javára miért hívsz egy tegnap este általad megdicsért és megírását megköszönt cikket vérlázítónak és orvostársadalom elleni összeesküvésnek, mikor tegnap még te is bíráltad az orvostársadalmat, de nem tisztem ezeket atitkokat megfejtenem:)
Amúgy te szakmádban hogy tudtál svédországban elhelyezkedni? mármint eléggé beszédcentrikus területnek tűnik és svéd nem annyira preferált nyelv itthon.
szakképzést tekintve nem tudok jobban egyetérteni veled.
eltének van egy nagyszerű épülete a belváros közepén amit arra használnak hogy ezrével küldik ki 6-7 (ott sok az ismétlő nem butaságból hanem életérzésből:))évig finanszírozatt elhelyezkedni sajnos nem tudó embereket. eredmény:
államnak rengeteg elfecsérelt pénz
srácnak: 27 évesen ott áll és semmit nem tud kezdeni magával. ha mázlija van és angol szakos volt , akkor talán egy multiba elmegy alsóközépszintre 130 ért, de ehez meg elég lenne egy 2 éves angol tanfolyam ami 100ad annyiba kerülne mint mondjuk távolkelet szakértőnek lenni politológián emiből jó ha 5re szükség van itthon, külföldre azért nem magyart visznek mert annyira azért nehéz jól beszélni németül mint a berlinben végzet német és ott meg fell mondjuk 12 meg a magyar külpolitika klapka györgy halálával megszünt:)
érdekes módon divat lett mindenkinek adni ilyen olyan diplomát (ma olvasom hogy szülők mozgalmat indítottak, hogy ne kelljen nyelvviszga a diplomához, mert az negatívan diszkrinálja azokat akiknek nem tudnak nyelveket és persze a jól megszokott, nincs pénz nyelvtanfolyamokra a szegényebbeknél érzelmi zsarolás. ha kevesebb a pénze egy embernek az az egész felsőoktatás folyamán hátrány, de nem biztos az a jó megoldás , hogy akkor pl vizsgák sem lkegyenek semmiből mert az negatívan diszkriminálja azokat akik megbuknak. az egész felsőoktatásban tán pont a nyelvoktatás lenne a legfontosabb, ha egzisztenciális befektetésnek nézed akár itthon akár külföldön akarsz elhelyezkedni)
Azt a társadalom áll munkanélküli diplomásokból meg betanított munkásokból , mert szekemberképzés az nincs mert az ciki. szdsz kitalálta hogy minden sarkon kell egy főiskola és majd a lakosság 80 százaléka értelmiség lesz.
@KelekótyaP: mit tegnap mondtam, egy sör mellett könnyebb lenne élőben vitatkozni, mint késéssel olvasni reakciókat és arra reagálni. :)

olvasd el megint a kommentjeim, nem védtem meg a hálapénz intézményét. max mint szükséges rosszat említettem meg.

blogom belterjes, ja, de vannak nem orvosok is akik követik, sőt pl (nem csak az én blogom, de a többi belinkelt blog) segít eligazodni azoknak, akik kifelé készülnek (vagy nem készülnek) és kell az infó.

blogom egyfajta szelep is, ahol kicsit kimorgom kidühöngöm magam. mert kell az is.

Fabiust és a többi kommentelőt meghívtam, nézzék meg a blogom, mit gondolok, hogyan élek / élünk itt kint. ez is tanulságos lehet.

Fabius fenti posztját továbbra is vérlázítónak és elfogultnak tartom (mint ahogy ezt a blogomon meg is írtam), de tegnap egy jó vitát folytattunk, vannak amit homlokegyenest másként gondolunk, de tudtunk békével egyetérteni abban, amit hasonlóan.

Mellesleg nemrég tanultam valami fontosat: egy nagyon régi gondolkodó, bizonyos Voltaire mondta azt hiszem: "Uram, egyetlen szavával sem tudok egyetérteni, de életemet adnám azért, hogy Ön ezt elmondhassa."

Tudod olvasva a blogokat a neten ijesztő tendencia, hogy a legsemlegesebb témákban nem egészen 5 perc alatt eljutnak addig, hogy zsidóznak, náciznak, stb.
Azt gondolom, hogy az ország dolgait nem tudjuk megváltoztatni, ellenben a közbeszédet talán igen. A mi szintünkön kell elkezdeni és talán egyre több ember gondolja át, hogy ja, tényleg lehet így is? És akkor ebben a dologban nem a politikusokra mutatunk, aki elk*rták, hanem megtesszük a magunkét - kicsiben. Hát így gondolom.
@KelekótyaP: mind a kettő igaz. pisihordás és éjszaka az ügyeletben. a kép szakmánként is árnyaltabb kicsit.
@KelekótyaP: persze hogy bírálom IS az orvostársadalmat. naná.

hát a nyelvi dolog: 7 hónapos intenzív svéd kurzus a nulláról, majd utána ki a valóságba és mélyvíz. nem volt könnyű, de szép volt és jó most is.
igen fura mekkora indulatok vannak bloggokon. a holocaust tagadás tiltása blogokabn írtam pár napja ahol persze mindkét fél lezsidózott nácizott preferenciáktól függően, mert annyit mertem mondani, hogy szerintem bár gusztustalan és buta dolog tagadni a holocaustot de törvénnyel tiltani ezt ellenkezik a demokráciáról alkotott hitemmel. ja meg hogy szerintem 8 év kormányzás utolsó óráiban ezt előcitálni pitiáner párpolitikai érdekek miatt az az igazi kegyelet sértés azzal a 600 000 magyar áldozattal szemben.
ma meg olvasom hogy egyikük odáig jutot ( a jobbos oldalon) hogy király kell megint nekünk:)
parádés.na jó mostantól őpróbálo odafigyelni melyik betüt ütöm le:)
Voltaire meg mondott sok mindent:)
amúgy a cikkben mit tartasz vérlázítónak? leírja hogy rossz a helyzet az eúben itthon, de szerinte a befektetett pénzt visszakéne csengetni ha nem itt akarod kamatoztatni. ebben melyik rész amivel nem értesz egyett amúgy?
hálapénzt nem megvédeni de szükséges rossznak beállítani szerintem nem megy egy mondatban.
valamit szükséges rossznak beállítani az jellegénél fogva megvédés, megmagyarázás létének igazolása.
pl: ha azt írnám ,hogy (ez csak szellemi szabadúszás és nem párhuzam a résztvevők között) a magyar zsidótövényeket nem akarom megvédeni de a szükséges rosszak voltak a bécsi döntések kicsikarásához, akkor szerintem az erősen annak az igazolása lenne sok ember szemében, hogya numera clausa nem is annyira rossz egy összetettebb képet nézve csak ha durváán kiragadom azt a kis részét ahogy ez a magyarországi zsidóságot érintette és nem a komrehenzív kontexusában vizsgálom a dolgot:)
meg akkor mindenki azt mondhatja hogy nem fizetni adót az szükséges rossz és akkor megint nincs meg a lehetőség arra hogy több pénzt adj a rezidenseknek. ergo elöbb kéne orvosoknak lemondani hálapénzről hogy aztán elvárhassanak magasabb pénzeket(egyrészt több alapfizu a magasabb adóbevételekből, másrészt alacsonyabb adóterhek a brutto fizun mert szélesebb adózó réteg kerül az apeh alá)
@KelekótyaP: mindent leírtam koráában, amit fontosnak tartottam, most nem szedem össze megint. meg aztán most épp péntek este van, és néhány cimborával vár bennünket egy jó kis délszláv koncert meg egypár korsó sör. úgyhogy most lépek, a legjobbakat! :)
@KelekótyaP:

"ezzel azt mondtam, hogy ez nem rossz állami hozzáállás, hanem a piaci résztvevők is ugyanazzal a szorzóval dolgoznak alacsonyabb gdp vel rendelkező országokban."

Összességében nagyon tévedsz.

Abban részben igazad van, hogy a magyar hentes és a német hentes fizetése között szintén megvan a többszörös szorzó.

Abban ugyanakkor tévedsz, hogy a német orvos és a német hentes fizetése közötti különbséget nem veszed figyelembe (aholis mondjuk a német orvos a német hentes fizetésének legalább 3-4-szereséért dolgozik), szemben a magyar orvos és a magyar hentes kb. pariban levő fizetésével.
@Fabius:
A rezidensek azért lépnek most, mert pontosan tudják, hogy rájuk ugyanez vár jobb esetben, de inkább rosszabb.Nem akarják megvárni. Változást akarnak nem elmenni.
Olyan szempontból könnyebb helyzetben vannak, hogy alig van mit veszteniük, ezért erősebbek is. Legtö,bbjének még nincs családja gyereke, még nem vett fel egy rakás hitelt, ami miatt nem ugrálhat.
Hidd el, mi is probálkoztunk, igy-úgy, de a feudalista hierarchiába beletört a bicskánk.
És volt mit vesztenünk. Az évtizedes összefonodásokkal szemben kevesek voltunk.
Sajnos otthon a jog is az éppen uralkodó pártot szolgálja ki. MI nemigen kaptunk segítséget.
A legfőbb baj azomban, hogy akikért érdemes lett volna küzdeni(tudom ez most demagognak tünik) a betegek, a nép a legkisebb jelét sem mutatta a támogatásnak sőt. Az orvos ellenes hangulat elképesztő méreteket ölt és egyre rosszabb.Kikiálltják általános ellenségnek az orvost, manipulálják a népet, az meg beáll a sorba és azt szajkózza amit bemosnak az agyába.Vezényszóra vágják maguk alatt a fát.
A helyzet eddig csak nagyon szar volt, de most már tarthatatlan. Igaza van a fiataloknak, ha bekeményítenek.
Itt nem lehet már szétválasztani, hogy tapasztalt szakorvos vagy fiatal kezdő. MIndnyájan ugyanannak a szarrá alázott, porig rombolt rendszernek a tagjai vagyunk és a betegek pedig a legnagyobb kárvalottjai.
És a legkevésbbé a fizetésekről szól a dolog.
Személy szerint 2.5 millat nem pereltem ki a munkahelyemtől, amivel a mai napig tartoznak ügyeleti dijként. Meg is nyerném a pert, mint ahogy a többiek megnyerték akik pereltek. Csendben leléptem és ennyi. Legyenek boldogok vele. Én is az vagyok, hogy végre emberi körülmények között gyógyíthatom a betegeimet és nem gond napi szinten a WC papir ellátás.
@evergo:

"Uram, egyetlen szavával sem tudok egyetérteni, de életemet adnám azért, hogy Ön ezt elmondhassa."

Ez egy nagy igazság :-) Ez az értelme a demokráciának. Lehet mindenkinek önálló szubjektív véleménye. Amit lehet vérlázítónak tartani, vitatni ízlés szerint. De ha képesek vagyunk lövészárok ásás és virtuális egymásra lövöldözés helyett beszélni róla, akkor azzal példát is mutattunk. A párbeszéd hiányzik a közéletből. Pártbeszéd van helyette minden mennyiségben.
@szil5:

Én tökéletesen megértem a rezidenseket. Csak az intézés módja nem tetszik. Ha a változásért küzdenek akkor nem az állam röghözkötését kell kritizálni. De olyat még nem hallottam, hogyan képzelik el a változást azon kívül, hogy más országban vállalnak munkát. Egy szakmailag elfogadható tervezetet erről akár maga az agymosott nép is támogatni tudna, ha esetleg a saját bőrén is érezne ettől egy kis javulást.

Nincs ember Magyarországon, akinek a jelenlegi egészségügyi rendszer tetszene. Se beteg, se orvos, se szakszemélyzet. De mindenki kizárólag a saját bajáért hangoskodik. Az orvos vándorolni akar, a személyzet több bért, a beteg meg a középkoritól egy fokkal jobb ellátást. Ha ők egyszer levetkőznék magukról egymással szemben érzett előítéleteiket, és kidolgoznának egy mindenki által támogatható egészségügyi reformot, azért minden fél tudna a maga módján kampányolni. Aztán ha nem egy maroknyi csoport elégedetlenkedik, hanem a tömeg zúg együtt, akkor -talán- rászorítható a mindenkori kormányzat egy átfogó változásra.

Hülye idealista vagyok, tudom :-)
szil.
megértem amit mondasz és sok mindenben igazad is lehet, de tényleg igaz hogy kicsit demagógnak tűnik, hogy azért nem küzdöttünk, mert akikért küzdünk azok a támogatás jelét sem mutatták.

Az, hogy milyen kép alakul ki az orvosokról, abba azért tudnak felülről nagyon kevés ráhatást tenni, mert a betegeknek direkt kapcsolata és tapasztalata van az e.ügyről. szóval ez nem olyan , hogy Meciar felmegy a Tátrába és hülyiíti a szlovákokat, hogy a magyarok el akarnak szakadni, azok meg elhiszik mert nem találkoznak magyarral, vagy amikor vidéken azt mondják hogy minden zsidó fösvény bankár egyes "pártok". hanem mindenki elmegy dokihoz vagy kórházba és a tapasztalatai alapján lesz egy képe az orvosokról.
Rossz kép alakult ki szerinted (amúgy bennem nem annyira rossz a kép az orvosokról meg általában ismerőseim között). de persze van pár tipikus eset amit minden páciens elmond
rossz körülmények , infrastruktúra. emiatt még nem hallottam senkit az orvosokat hibáztatni.
Hálapénz, belefásult érzéketlenség , nem empatikus viselkedés: olyat sem hallottam aki szerint minden orvos ilyen lett volna akivel találkozott, de mindenki találkozott legalább annyi ilyennel is mint normálissal és hát igen ez ugyanaz a probléma mint romáknál. Ha túl nagy arányban fordul elő ilyen egy jól behatárolható közösségben (itt orvosoknál), akkor a normálisabbakra is rákerül az előitélet.Orvososknál ez annyivel egyszerübb lenne kezelni, hogy egyrészt magasabb végzetségű emberekből állnak,másrészt jobban szervezettebbek, harmadrészt mível ez egy foglalkozás, ezért jogsértés nélkül írhatnak elő rendelkezéseket részükre hogy mit shzabad mit nem. Ergo az egyetlen megoldás az ilyen problémákra az hogy a normálisabbja nyilvánosan elhatárolódik a paraszolvenciát nem hogy csak elfogadó, hanem azt igénylő,illetve emócionálisan érzéketlenebb sokat bírált társaiktól. Az nem megoldás, hogy együtt haverkodunk velük munkahelyen, mert amúgy jófejek, és nem akarunk konfrontálódni sem, aztán ha az ő miattuk kialakult képet ránk is leképzi a társadalom, akkor a társadalmat hibáztatjuk, hogy ők sem empatikusak a mi irányunkban (pedig mi csak azért akarunk jobban keresni, hogy őket jobban szolgálhassuk- amúgy biztos ez is egy faktor, de nem hiszem el hogy ez lenne a vezércsillaga annak hogy többet akar keresni egy orvos, ami szerintem nem is bűn(egy mozdonyvezető sem felttlenül azért akar többet kapni hogy nagyobb biztonságban utazhassanak az emberek, mert neki nem kell a törlesztőjére gondolni, habár ez is egy hozadéka az emelésnek).
De ez nem: orvos-nem orvos lérdés. Szerintem nagyon sokan a mai magyar társadalomban ugyanígy fordítva ülnek a lovon (néha én is ezen kapom magam). szal megértem hogy persze a türelmetlen bunkó hozzáállás és a hála pénz elfogadása annak is betudható, hogy magán exzisztencia a második nélkül nagyságrendekkel rosszabb, míg az első a rossz körülményeknek , a hiearchia(ami orvosokból áll9 elnyomásának meg alacsony fizetéseknek (fekete gazdaság.orvosoknál ez a maszek használata állami berendezéseknek illetve hálapénz, de a társadalom minden résztvevőjénél meg van ennek a megfelelője)is a hozadéka, de ha tenni akar ellene valaki úgy hogy a társadalom támogatását kéri ehez, akkor nem azt mondja hogy: nem fogadok el hálapénzt ha majd általam is elfogadható fizetést kapok(amúgy orvosok elfelejtik, hogy egy átlag ember iskola után elmegy munkahelyet keresni és ha elfogad egyet bizonyos feltételekkel , akkor nem mondja azt hogy nem lopok a raktárból ha majd többet fizetnek, és azt az előnyt sosem mondják pl építészekkel szemben, hogy lehet hogy egy kezdő építész 120 ért is el tud helyezkedni nem 90 ért, de neki azért az állásért meg kell küzdenie, lehet nem talál jó pár évig és ha talál is sokkal inkább piacnak kiszolgáltatott hogy megszünik-e az állása vagy sem, míg egy orvosnak rögtön van hova mennie és elég fix (nem azt mondom hogy nincsenek elbocsájtások, de ez a nagyságrend csak a máshoz szokott orvostársadalomnak sokkoló, más munkaerőspiacon százszorosa). Ja és pé építészek is műszakirajzolnak évekig,pedig ők is arról álmodoztak, hogy majd tornyokat építenek világvárosokba vagy legalább egy budit egy kertbe és nem azt hogy valahol olyan munkát végeznek amit egy ügyes gimis is megcsinál, és ezt 120-150 ezerért ha találnak munkát egyáltalán. de ez van ilyen a piac.), szóval nem ezt mondja hanem mert a társadalom támogatását akarja megnyerni, akkor elösször ő nem fogadja el a hálapénzt, testületileg elhatározzák, hogy akit azon kapnak hogy igen annak valami szankció jár és akármilyen nehezek is a körülmények, akkor is maximálisan kedves leszek mindenkihez és ezt kollegális szinten elvárjuk mindenkitől, nem hunyok szemet más tuskósága felett, mert fontos nekem a rólunk kialakult kép.
persze ez tényleg rohadt nehéz, de ez így működik csak, különben megy tovább az országban ez a -. szarok bele ennyi pénzért öröljenek hogy egyáltalán itt vagyok , ha kicsit nyugatabbra születek milliárdos lennék, tipikus hozzáállás, ami mint mondtam abszolúte nem csak az orvosok jellemzője, nálunk mindenki azt hiszi, hogy ő aztán isten kedvenc keresztfia és csak azért nem csillant meg ebből többet mert őt is kizsigerelik(valamilyen szinten persze igen,) és ha bármiféle olyan dolgot tesz amit ha más tesz akkor a bloggokon kereszthaláltér bömböl, arra mentség, hogy hát persze, de másképp nem tudnék megélni.
120 ezer az építészeknek ügyeletekkel vagy anélkül :)
az építészeket majd akkor hozd ide példának ha a 120 ezer központilag meghatározott fizetésük lesz meghatározott ideig, az országot nem hagyhatják el vagy vissza kell fizetniük a képzésük árát. Ez a 120 ezer a piaci bérüknek felel meg, szemben a rezidensek cocialista módon központilag meghatározott bérével.
na látod erről beszélek.
mindenki hajtogatja a magáét. az építész meg minden más szakma le van szarva, az ő gyerekkori álma le van szarva az hogy ő mennyit tanult hogy felvegyék az le van szarva, az hogy ő is szarul keres az le van szarva, az hogy az országnak ő mennyire fontos az le van szarva, de amikor a z orvos gyerekkorában is arról álmodot hogy ambereken segít és mennyi plusz tanulásra volt szüksége és milyen rossz a fizetése fabulákat mondtátok 2 napig akkor meg mekkora bólogatások meg licitálások voltak.
de az építészeknél nem vesz fel az állám 90 százalékot fix 97 ért és nembiztos az hogy lesz munkád nyugdíjadig. meg akkor is központilag meghatározott fizetések voltak amikor jelentketél a sotéra sőt már akkor is amikor megszülettél, most meg sokkol hogy neked központilag meghatározott fizetésed van és az nem lett a 4 xese azóta hogy orvosira adtad be a jelentkezésedet. ezek után szerinted okosan tervezted a kerrieredet? ha azt mondod hogy igen mert külföldre akartál menni az olcsó itthoni oktatás után akkor azt mondom okos voltál, mert volt egy kiskapu, pechedre azt most becsukják. de ez még nem bűncselekmény vagy igazságtalanság veled szemben, csak most már nem tudsz állami pénzen szerzett diplomával külföldön rögtön jól keresni, hanem vagy maradsz valemddig vagy visszefizeted egy részeét annak a BEFEKTETÉSNEK amit az állam belédfektetett. amúgy meg ha én befektetek pénzt a te oktatásodba azzal hogy cserébe majd ha igényt tartok a munkádra x évig és tudok is neked munkát (így fizetést) adni (ez egy tipikus oktatás finanszírozási szerződés)azt vagy leszolgálod vagy visszafizeted ,meg ugyanezt egy mérnökkel, de a mérnöknek nem tudok minkát adni nem hogy 97 ezerért sem de egyáltalán, akkor ha neked tudok munkát adni és úgy döntök hogy kérem a befektetésem ellenértékét vagy munkában vagy pénzben akkor ne arról beszélj hogy a mérnöktől miért nem kérem vissza, mert az téged egyrészt nem érint, (ha kölcsönadsz két barátodnak akkor elfogadod azt az egyiktől, hogy nem adja meg mert a másiktól sem kérted vissza???)másrészt meg ha okos vagy és látod a feltételeket, akkor neked az állam teljesíti a feltételt hogy tud neked munkát adni míg a mérnöknél az állam nem teljesíti azt a feltételt ami alapján ő korlátozhatná a munkavállalásod helyét. ez totál egyszerű szerintem te is érted csak nem akarod elfogadni mert akkor nem lenne ok a mártíromkodásra.
de ha az megnyugtat hogy a szomszéd tehene is megdöglött, akkor elmondom, hogy rengeteg mérnöknek is van ilyen "előszerződése" piaci cégeknél, annyiban különbözik hogy sokkal keményebb feltételekkel, pl ha nem tart igényt rád akkor friss diplomával agyalhatsz miből fizeted voissza a diákhiteljeidet és nem besétálsz másnap az előkészített munkahelyedre hogy 97 ért szenvedj, de ha igényt tart rá akkor kb azt is megmoindjék, hogy hány évig nem helyezkedhetsz el azon a területen ha nem náluk dolgozol , ja és add vissza a pénzüket.
ez az ügyelet dolog meg mit mindjak (mikor elkezdtél orvosira járni akkor nem mondták hogy ügyelet is lesz, és akik ezt csinálják azok 300 nettót kerestek, én tényleg nem értem hogy emberek amikor szakmát választanak, akkor nem nézik meg milyen feltételek vannak hanem mikor x évig keményen tanultak sok áldozattal meg egy rakás allami pénzt felemésztve akkor tényleg jogos ez a naiv rácsodálkozás? értem hogy szar a helyzet meg hogy ez egy nemes zakma (tényleg az is lehetne) de basszus akkor is. megértem ha valaki úgy gondolta hogy ez lehet majd több pénzt hoz és jogos hogy 30-40 százalékos fizetésemelésben reménykedett de azt hogy 220 százalékkal többet fog keresni ugyanannál a szervezetnél azt nem hiszem el hogy arra komoly jelek lettek volna 5 éve ami esetleg félrevezethette volna a döntés meghozalatakor.
az hogy embereken akart segíteni az szépen hangzik és el is hiszem, de akkor is aki embereket akart tanítani az is nemes cél mégis kevebbszer hallom tanároktól hogy nem gondoltam volna hogy szarul fogok keresni. tényleg nem is lenne hiteles tőlük sem.
ők látják az előnyt is és be is merik vallani: 3 hónap nyaralás, szép szakma , szeretem csinálni, mondják
egy orvos miért nem vallja be , hogy tuti minkahely keresnek sem kell a piacon mert suliból rögtön átsétálok,
tuti az is hogy nyugdíjig van állásom
pár évig szarul keresek itthon de aztán vagy magánpraxisban jól keresek vagy elmegyek külföldre mert ott ez egy jó szakma és rendesen el lehet helyezkedni
pont
francnak kell a rizsa?
ha pl neked gyerekkorodban az az álmod hogy komikus leszel mert szeretsz mosolyt fakasztani emberek szájára, az szép eszme
vagy szakács akarsz lenni mert jó látni az emberek arcán az elégedett jóllakotságot.
Mikor elkezded kitanulni akkor megnézed mennyit lehet ezzel keresni itthon, illetve milyen kereseti alternatíváid vannak még és aztán mérlegelsz hogy az álmaid meg a kereseti lehetőségeid mennyire taláklkoznak és van -e valami járható kompromisszum köztük. Végül döntesz
Tényleg szar az eú, részben orvosok részben külső dolgok miatt, de az szar volt 20 éve is.
de az fura hogy még nem volt olyan orvos hozzászólás itt az x száz hozzászólásban ami azt mondta volna hogy egy szakmaválasztásnál azért van egyéni felelőség is.
elaírásokért megint sorry, mobilról pötyögök
Szerintem az építészeket kár volt idecitálni.
kell nekik egy sírós blogbejegyzés, hogy szegények kötöttek egy rossz szerzödést és a gonosz reménybeli munkaadó most meg kicseszik velük. Beszéljük meg ott.

VIssza az orvosokhoz.
Nem csípem a személyeskedést, de legyen.
ìrtam, most megismétlem hogy külföldön dolgozom és szuper elégedett vagyok a helyzetemmel. Kicsit nehézkesen megy a fórumozás mert épp most vettem egy házat 30 millió forint értékben, és költözködöm, keveset tudok itt lenni.... :)

Az a generáció vagyok aki amikor elkezdte az egyetemet, a rendszerváltás reményei között élt. Akkor vezették be a közalkalmazotti bértáblát ami kezdödött A1 kategóriával, beírták oda a minimálbért és lehetett látni hogy E1 kategóriával ennek a három egész 6 tizedszeresét fogom keresni. Nem rossz, gondoltam, reális.
Aztán a kategóriákat összecsúsztatták, az A1-hez beírtak egy "illetményalapot" ezzel szoroztak. Akinek nem érte el a minimálbért, annak a minimálbért adták oda.
Ügyelet: nyilván rendezésre várt és megvoltak a tervek hogy az ügyelet munkaidönek számítson az utolso percig. Nem így lett, de azt hiszem csak az egészségügyben, más szakmákkal ezt nem tették így meg.

èrthetö?

A másik: mintha elkerülte volna a figyelmedet hogy a tervezet nem az eddigi taníttatást akarja leverni a szakorvosjelölteken, hanem a szakorvosi taníttatás költségeit. Nem is tehet mást mert más törvénytelen lenne.

Ha felmenö rendszerben csinálja ezt az orvosjelöltekkel, akkor korrekt bár saját magát szúrja testisen a rendszer. Teljesen nyilvánvaló hogy ilyen szerzödést 18 évesen csak a hülye ír alá (tisztelet a nagoyn kevés kivételnek , akiknek a családja tudja finanaszírozni a hobbiját.)
hogy mi volt a bértábla a rendszerváltásnál az a mai rezidenseket nem érinti, ők 5 éve kezdtek el tanulni és akkor 8de elötte sem soha) nem voltse igéret sem esély a havi 300 nettóra.
építészeket idehozni csak azért kell mert egy két (étlagos embernél sokkal empatikusabb" ahogy ezt meg tudtam tőlük az orvosokról,posztoló azt írta hogy ez egy kifejezetten orvosok ellen irányuló dolog és miért nincs ugyanez a mérnökökkel. válaszoltam mi van a mérnököknél, erre meg: na jó azt hagyjuk arról akkor inkább ne beszéljünk.
magát szúrja agyon a rendszer az lehet majd kiderül, szerintem aki most végzett és az állam finanszírozta a diplomáját az igenis tartozik az államnak, csak ezt Magyarországon asenki sem tudja elfogadni, hogy kedvezményekkel (ingyenes oktatás) kötelezetségek is járnak, és inkább elvont érzelni síkon kerepelnek vagy apokalipszis víziókkal zsarolnak.. A poszt nem arról szól hogy mi lesz az eüvel ha kifizetik a taníttatásukat és elmennek külföldre azok akik nem akarják lekötni magukat, hanem hogy azt ki kell fizetni
Azt meg akkor a te logikád alapján egy olyan blogban beszéld meg hogy ennek mi a következménye ami arról szól.
bár szerintem itt is meg lehet mindent beszélni
szal mikor választasz egyetemet akkor nézd meg mire számíthatsz utánna
ha úgy döntesz megéri meg ezt akarod csinálni akkor végezzed el és ha ezt az áéllam fizeti (az itt lakó összes állampolgár és nem egy csúnya öreg arctalan bácsi) akkor fizessed vissza ezt nekik vagy munkával vagy pénzzel.
ha ki akarsz menni menj de fizessed ki amivel tartozol és legyél nagyon boldog kint
ez pl ha most végeznél nálad annyiban merülne ki hogy 1 évvel késöbb vehetnéd meg a 30 milliós házadat, ami még mindíg nagyon jó karrier lehetőség bárkinek szal nem hiszem hogy magát szúrná agyon a rendszer és nem írnák alá a szerződést a diákok
gondolkozz mielött írsz
szerinted mivel tartozom? :)
Hogy érted hogy nem volt esély magasabb összegre? èn voltam az aki azt mondtam hogy megyek vissza ha a bírók fizetését megkapom. Nekik van/volt de az orvosokak nem volt nincs és nem is lesz? (idöegységre jutó azonos bért akarok természetesen mert én munkaalkoholista vagyok :) )

nem, ha most lennék 18 éves nem írnám alá hanem venném a két már akkor meglévö felsöfokú nyelvvizsgámat és valamelyiknek megfelelö országban végezném el az orvosi egyetemet.

Mit fizettetnél akkor velem vissza? Óviitól kezdve a rám fordított összeget? Vagy már édesanyám terhesgondolzását is?

Még egyszer mondom: a sipákolás kizárólag akkor értelmezhetö ha minden más diplomástól is visszaköveteled a taníttatására fordított összeget, munkában vagy pénzben a közszférában. És mint mondtam felmenö rendszerben. Hogy kiszámítható legyen.
@bes3:

Egy alapvető különbség van az orvosok és a többi diplomás között: csak az orvosokat alkalmazza az állam közpénzen a tanulmányi idejük alatt. Az óvodai költségeket nem kéri számon senki.

De tovább megyek: a szakmunkásoknak is gyakorlati oktatásban kell részesülniük, autószerelőtől műkörmösig. Őket sem alkalmazza az állam, de a gyakorlati oktatást előírják. Vagyis kénytelenek saját erőből ilyet keresni, és bizony ezeken a helyeken legtöbbször nekik kell fizetni azért, mert ott lehetnek.
@Fabius:
az orvosoknak nyugdíjig vagy tovább kell tanulniuk. Meddig kívánod 90 ezer nettón tartani öket?
most voltam egy hétig egy csecse szubtrópusi nyaralóhelyen, tanfolyamon. Tényleg az volt, napi 8 órában, a többi szabadidös aktivitás volt némi esti tanulással vegyítve.
A munkahely fizette, a tanfolyam díja szállás utazás kb 600 000 Ft volt és munkaidönek számított°. Második szakvzsgámat csinálom, de az is jöhetett aki már szakorvos.

Gondolod elöjön a munkáltatóm hogy fizessem ki ha holnap felmondok?
Nem. Úgy bánnak velem hogy ne mondjak fel :)
A másik; a megtanultakat az ö érdekében fogom felhasználni. 6 felesleges vizsgálatot a megszezett tudásommal kivédek, máris visszajött a befektetésük ára.

°Összehasonlításul: Magyarországon egy kéthetes ösztöndíjat nyertem egy olyan témából amit nap mint nap használok azóta is, tehát a munkaadómnak hasznot hajtok vele. ELmehettem, kivettem két hét szabit rá. Bájos.
@Fabius:
Jó hogy ezt szóbahoztad, mármint,hogy a szakmunkás tanuló maga keres gyakorlati heleyet és fizet érte. Igen, de nem hivatalosan. Bizony, egy menő kozmetikushoz, autoszerelöhöz bejutni gyakorlatra igen sok pénzbe kerül.Csakhogy eza pénz a zsebbe megy. Már a 8o-s években 1oo ronyba került egy ismerősünknél-maszek autoszerelőnél egy gyakorlati hely.Én akkor 6 ezer Ft-t kerestem egy hónapban. Ez bezzeg senki szemét nem csipte. Pedig ez is ismert tény.
Igen beszélhetünk a továbbképzésekről, szakvizsgákról önköltségen. A 2. szakvizsgám előtt 3 hónapig kellett egy pesti klinikán gyakorlaton lennem( hivatalosan nem vizsga követelmény, de a prof. elvárta) Mindezt fizetés nélküli szabadságon. Szóval 3 hónapig ingyen dolgoztam, fizetést nem kaptam. 3 hónapig pesti albérletet fizettem, utaztam.
akkor árakkal számolva 8o ezerbe került ez nekem kb. MIvel 5-re szakvizsgáztam kaptam brutto 5oo ft fizetés emelést, a kollegáim akik " csak" 4-t kaptak egy fityinget sem.
Minden könyvet, szakmai folyoiratot magam fizettem, hosszú évekig. Hu de sokba kerültem az államnak.
18 évesen valamelyik felsőfokú nyelvvizsgámmal meg szubtrópusi nyaralóhely 30 milliós házzal:)
ez már nem a témáról szól valakinél:)
amúgy ha elmentél volna szerinted ingyen járhattál volna ott egyetemre?
amerikában ösztöndíj nélkül egy orvosi diploma egy jó egyetemen 100-150 ezer dollár,.
amúgy meg ha valaki 18 évesen orvos akar lenni de nem írja ezt alá, akkor szigorú mateknál maradva jobba jár az ország hogy nem megy orvosnak
mert ez azt jelenti hogy ő suli után külföldre akar menni azért nem írja alá ergo csak kidobott pénz lenne az adófizetőknek ha taníttatná.
azzal jönni hogy ha nem mmegy orvosnak mert úgy nem akar orvos lenni ha nem mehet rögtön nyugatra azzal nem mondhjatod hogy a rendszer magát nyírja ki met így orvoshiányt generál, mert azok az orvosok úgysem maradtak volna itthon plusz még egy vagyonba is kerültek volna.
@KelekótyaP:
Svédországban ingyenes a felsőoktatás, a külföldieknek is, bár ez most változik. A svédek Dániában is ingyen járnak orvosegyetemre. Végzés után pedig mindenki ott dolgozik ahol akar.Mennek is a svédek föleg Norvégiába, Dániába és az USA-ba dolgozni. Ők sem örülnek ennek, de nem hoznak guzsbakötő szabályokat.Dániában, Norvégiában magasabak a fizetések, kisebb az adó. Norvégiában rövidebb a munkaidő. Ügyelet előtti és utáni nap is szabadnap. Én legalábbis ezt az ajánlatot kaptam, amikor át akartak csábítani Svédországból Norvégiába dolgozni. Szempontok pro és kontra, aztán mész vagy maradsz, de te döntesz.
hát akkor megvan a megoldás, mindenki aki orvos akar lenni de nem akar Magyarországon az lenni ezért nem írja alá a papírt az menjen Dániába (ezekszerint Svédország is becsukja a kiskaput ahogy írod), mindenki jobban jár
srác mert nem lesz röghöz kötve, az ország meg mert nem az usának meg norvégiának nevel orvost az adófizetők pénzén
szerintem ez egy vállalható win win szitu nem?
@KelekótyaP:
A nyelvvizsgák, a remek tanfolyamok, a normális ház tények amelyek a szakorvosképzés és az orvosi karrier különbözöségét kívánják megvilágítani számodra Lajtán onnan és túl.

Amerika nekem nem játszik, szeretem a szabadságot :) tölem nem vesz ujjlenyomatot egy tapló amcsi.

Svédországban mi lesz, azt meglátjuk.

Azok közül akik most kinn vannak, sokan haza fognak menni vagy könnyen hazahívhatók megfelelö környezet biztosítása esetén ergo nem kidobott pénz volt a taníttatásuk. Más lesz a hozzáállásuk a betegekhez, és ez nem csak pozitívumot jelent a magyar páciens számára :) de ez tényleg off itt.

A papír aláírása jelen pillanatban egy 6 éves egyetemi képzés után történne nem? Utána lép meg a delikvens, az a rendszernek hol win szitu?
hát akkor leírom lassabban:)
aki nem írja alá a most kezdő egyetemistáknál és nem tanul annál a delikvensnél win szitu az államnak, vagyis így kéne megkötni a szerződést,hogy mikor felveszik egyetemre , akkor kéne aláírnia, hogy visszafizeti a pénzt ha nem marad itthon x évig utánna. és így aki nem akar itthon maradni csak a külföldi sokkal jobb pénzet szeeretni kint megkapni, az nem a magyar adófizetők pénzén tanulna, hanem kimenne Dániába ezekszerint. neki jobb lenne mert lenne + 6 éve beilleszkedni és nyelvet jobban megtanulni
államnak jobb lenne , mert nem kéne azért fizetni a képzését, hogy aztán semmi hasznot nem hozna az országnak
ha meg késöbb bisszahívható akkor olyat vissza lehet hívni késöbb aki dániában vagy máshol külföldön végzet annak az országnak a költségén ahol nem majd ilyen " egyszer lehet visszajövök" dolgozik hanem valóságosan.
amit meg a kinti fizetésről meg finanszírozásról írsz abból vedd ki az orvos szót és bármelyik más szakmát beteheted
ezzel egyet tudok érteni, MINDEN egyetemista esetében. ìgy:

"hát akkor megvan a megoldás, mindenki aki diplomás akar lenni de nem akar Magyarországon a szakmájában (!) dolgozni ezért nem írja alá a papírt az menjen Dániába (ezekszerint Svédország is becsukja a kiskaput ahogy írod), mindenki jobban jár
srác mert nem lesz röghöz kötve, az ország meg mert nem az usának meg norvégiának nevel orvost, mérnököt, pilótát, tanárt, edzöt informatikust az adófizetők pénzén
szerintem ez egy vállalható win win szitu nem?"

Gondolom nem akarsz diszkriminálni, mi okod lenne?
@KelekótyaP:
ebben a pillanatban lúzer -lúzer szitu van: a már egyetemet csaknem elvégzett emberekkel akarnak menet közben egy kacifántot aláíratni.
Emiatt a mobilisabbak ha megtehetik húznak el külföldre most, 6 év befektetett energia és pénz elvesztésével fenyegetve a rendszert. A legköltségesebb nem a szakképzés - hiszen az orvos ilyenkor már a világon mindenütt dolgozik és viszi a termelést- hanem az elsö 6 év volt.

a fiatal orvosnak meg egy pofon hogy 6 év után tervezheti át az egész jövöjét: korlátozva van a kutatás, a gyerekszülés lehetösége stb stb stb.
a gyerekszülés szabaályozása az nem ütközik valami alkotmányos vagy európai uniós törvénnyel? remélem igen mert azért ezt még egy multi sem merné leírni egy sajtpapírra sem.
az emebrek nagyrésze manapság napról napra tervezi át a jövőjét
ez az amit írtam: hogy orvosoknál nincsenmek hozzászokva hogy át kell tervezni valamit egyáltalán. ahogy Fabius leírta:
"Egy alapvető különbség van az orvosok és a többi diplomás között: csak az orvosokat alkalmazza az állam közpénzen a tanulmányi idejük alatt. Az óvodai költségeket nem kéri számon senki. "
ezért van hogy ez nem diszkrimináció, csak mint már százszor leírtuk, az orvosoknak az állam ad munkát ha tud, míg másoknak meg nem
miondjuk tanároknál be lehetne ugyanezt vezetni de ott meg felesleges mert külföldön nem tudnak elhelyezkedni. jogászoknál szintén nincs nagy migráció és náluk is csak egy minimális részét tudja felvenni az állam a nagyrésze meg amúgy is jogász dinasztiák protekcíós kölkei akik nem akarnak meg nem is tudnak külföldre menni hanem átveszik majd szülők kliantúráját.
tehát mégegyszer elmondom
más szakmáknál mikor elmennek egyetemre akkor nem tudnak egész életre tervezni hogy hol fognak dolgozni, hanem elvégzik, az állam sznte senkit nem tud átvenni tőlük ezért aztán nem is akarja megfogni őket, mert ugye 2 oldala van ennek a szerződésnek mégha te az orvosoknak nyűjtott biztosítékokat mindíg kihagyod a szerződés emléítésénél
vagyis: az orvos ha elvégzi az egyetemet, akkor van munkája (amúgy minden más egyetemen végzett fris diplomás 5-6 év tanulás után tervezgeti át állásinterjúról állásinterjúra az életét, ők valszínüleg vagányabbak hogy ezen nem kapnak sokkot.)vagyis ha az állam esetleg nem tud neked állást viztoítani ha végeztél mint orvos akkor rád sem vonatkozik a röghözkötötségm ergo semmi diszkrimáció nincs. de szerintem hiába írom ez le meg más is akkor sem akarod megérteni mert akkor nem lehet lamentálni hogy elnyomják az orvosokat.
mondom orvosokat nem piacra taníttatják hanem állami szolgálatra ezért ott az állam jobban megszabja a feltételeket cserébe garantált állást kapsz. légy nyugodt ha vegyipar állami kézben lenne akkor vegyészmérnökök is meg lennének fogva , de nincsenek mert állam nem tud nekik állást adni így nem tudná teljesíteni azt a ráeső passzust egy szerződésből amit egy orvosnak biztosít(munkahely)
érted? ha nem akkor írd meg melyik részét nem érted
Kérlek döntsd végre el magadban hogy szerinted az összes többi diplomás az orvosokhoz hasonlóan az állam pénzén szerez-e diplomát vagy nem. Ha igen, akkor szerinted elvárható -e tölük hogy a befektetett pénz megtérüléséig az adott területen tevékenykedjenek a MAGYAR államnak adózva-e vagy ök mehessenek Isten hírével a világba az orvosokkal ellentétben?
Rájuk nem irigykedsz?

Egyébként ezerszer elhangzott hogy bárki jelentkezhet a remek orvosképzésbe, ha nem akar "állásinterjúról állásinterjúra bukdácsolni", "élete végéig" biztosítva van a heti 40-60-óra munka. Egy részéért még pénzt is kap. Korán fog halni, a magyar orvosnök fele meghal mielött elérné a nyugdíjt.

Vannak állami - önkormányzati stb informatikai állások is, a jogászoknak is van böven hely az államapparátusban. Velük mi legyen? MIért nem azonos az elbírálás egy szakorvosjelölt és egy bírójelölt esetében? A legjobbaknak a jogászok, informatikusok között legyen kötelezö az állami állást elvállalni az ország bármely pontján havi 90 ezerért, a többiek mehetnek a szabad piacra?

Egyébként nagyon örülök hogy valaki olyan szól hozzánk aki olvasta a szerzödést, én még nem jutottam hozzá, megtennéd hogy belinkeled? Érdekelne a biztosíték része :)
rossebb egye meg azt a makacs elfogult fejed:9 nem irigykedek én orvosokra sem. franc gondolja minden orvos hogy bárki irigykedik rájuk. sosem akartam orvos lenni.
leírom mégegyszer, az állam csak akkor köthet röghöz valakit a taníttatásért cserébe ha tutira tud állást biztosítani cserébe. ez nem egy bonyolult képlet, óbált egy percre elfelejteni hogy orvos vagy és próbálj meg kicsit kevésbbé korlátoltan gondolkodni és akkor megérted.jogászoknak nincs bőven hely az apparátusban. amúgy hány jogász ment el külföldre szerinted? de mint monsom nincs annyi hely , épp leépítések vannak
informatikai állásokból sincs töredéke sem mint ahányan IT-n végeznekamúgy meg mit szuenvedsz ezzel a 60 órával meg korai halállal, kicsit belelovaltátok magatokat ebbe a szent sebestyén szerepbe. mondom senki nem tartott revolvert egyik orvos tarkójához sem hogy muszály annak lenni. bányászok sokkal korábban halnak, meg asztalosok, meg van még pár állás ahol bnem a kis szívüket ért sokk okozza a korai halált hanem komoly foglalkozási ártalaktól.
de szerintem semmi értelme tovább beszélgetnünk, te egyszerüen nem akarod vagy nem tudod megérteni mi a különbség egy orvos (akiknek szinte 100 százalékát egy az egybe átveszi az államapparátus meg olyan szakmák között akiből jó ha párat és csak fújod itt a totál elfogult kis véleményedet, amihez jogos van, csak nem vezet úgy sehova , ha nem vagy hajlandó kibújni a kis sündisznóállásodból és elismerni pár olyan érvet ami kicsit is lerombolná a feszületet amire felszegezed magad az emberiség szolgálatában.
azért sok sikert és tényleg produktív és boldog munkát, életet.Érdekes egy asztalossal lehet objektíven beszélni az állásáról, meg egy zöldségessel is. mondjuk lehet ők emóciánisabbak meg nyitottabbak mint a "segítő" szakmában dolgozók.
felnőtt jó szakmával rendelkező diplomás emberek azt olyanok mint a sértet duzzogó kisgyerekek akik szerint mindig ők járnak rosszul karácsonykor bezzeg a többi gyerekkel kivételeznek .óvoda
@KelekótyaP:
nézd a személyeskedésböl visszavehetnél, nem áll jól, te ennél értelmesebbnek tüntél.

Próbáld már megfogalmazni miért csak az orvosoktól várod vissza a babaruha árát.

Próbáld megérteni hogy az hogy egy 90 ezres állami állást ajánlanak 6 -8 év kemény tanulás után nem jogosít diszkriminációra. Jogász nem csak jogásznak mehet el Magyarországról, hanem virslit árulni, bébisintérnek, akárminek. Lényeg hogy akkor semmit nem ad vissza a közösbe az "adófizetöknek " .
Miért ne fizessen?

A bírókra ügyészekre kellene valami választ találnod különben csak lóg a levegöben a koncepció.

A várható életkilátások az iskolában eltöltött idövel nönek a világon mindenütt, kivéve a magyar orvosokat. Magyarázat? Segítsek?
biróból hányat vesz fel a rendszer szerinted? alig, és nem az van hogy mindenki aki jogra megy az automatikusan kap állást, ezt már leírtuk itt 101szer és most visszakérdezel megint
ügyészek sem végzősökből lesznek ez is simaliba
jogászok általában bojtárkodnak magán helyeken aztán a jobbak késöbb be tudnak PROTEKCIÓVAL kerólni az úgyészségre
meg az amúgy is már politika ha valaki odakerül. ez a válaszom (ez volt korábban is) de kétlem hogy neked ez jó lenne majd megkérdezed megint
ez a keméyn tanulás egy olyan érzelmi szál bevitele ami populizmius. azt sugalja hogy ha valaki köt egy szerződést és elvégzi az első feltételt a szerződés ellentételét jelentő állás (ami akkor is 90 ezer amikor megköti) megkezdéséhez, és ami egyébbként az ő nyeresége a szerződésből, akkor ő áldozatot hozott. ez a kemény tanulás amit áldozatként mutatsz be vagy legalábbis ezt sugallod 8ami nem keményebb és nem könnyebb kint bármi más szakma megtanulása) az az ő profitja:) ez az aminek a megszerzéséjért aláírja a szerződáést:)
ez olyan mintha azt szerződnáém le veled hogy ha kitakarítok nállad akkor elvihetem a kidobot fémet a lakásodból amellett hogy adsz nekem 20 ezer forintot, aztán pattogok hogy 20 ezer forintért cipelhetem a kurva nehát vasat:)
röhej
amúgy meg lehet ilyen képtelenséget állítani hogy a jogász majd elmegy visrlit árulni birminghambe csak minek?
mellesleg orvos is elmehet virslit árulni, nem gondolod hogy megtiltják neki hogy külföldre költözzön, csak gondolom akkor nem használhatja a diplomáját. szal akkor pontosítva az én tárdalami ajánlatom, ha egy orvos végez és me, akar itt ,maradni, akkor fizesse vissza képzést és mehet orvosnak külföldre, vagy ha nem akkor mehet virslit árulni egy fene.én nem akarom elrontani senki gyerekkori álmát hogy pizzafutár legyen vagy virslit áruljon valami szar angol városban.így fair már a dolog?:) de mondom tuti csak az orvosi munkavállalását korlátoznák, mert minden más már komoly emberijogi kérdés lenne., pl nem akar többet orvos lenni vagy teherbe esik,. akkor mi van kötelezik hogy orrvos legyen vagy nem hagyhatja el az országot vagy elvetetik erőszakkal a gyreket?
szal az hogy külföldön mosogatni akar inkább azt biztos megteheti majd, remélem ez megnyugtat
de leírom mégegyszer: jogász: a szakma 90 százaléka magánszektorban van, ergo az állam nem mondhatja hogy kötelezlek egy serződésra mert nem tudja állni a saját kötelezetségét, hogy tuti ad munkát mindenkinek aki jogi szakra megy. az hogy páran ott helyezkednek el ha tudnak az nem jelent semmit, mert azt nem mondatom hogy ugyan nem tudtam a 90 százalékotoknak munkát adni de azért megmondom mit csinálhatsz mit,nem
orvosok: a szakma 90 százaléka állami szektorban dolgozik.
ha ezekután te még mindíg nem vagy hajlandó meglátni mi a különbség az már tényleg nem az én bajom
plusz az hogy egy személy 8akár természetes akár maga az állam) kivel szemben érvényesíti az általa finanszírozott alaphangon hazai befektetésnek szánt képzések árának bisszakérését ha az alany nem akarja azt a az állam szerinti nemzetstratégiai szempont alapján hasznosítani az az állam (vagy általános értelemben a személy ) szuverén joga. ahol egy ország olyan tendenciákat tapasztal hogy külső támadáséri az általa fenntartandó rendszert ott jobban érvényesíti azakat a jogokat.
támadás: nyugati jóléti társadalmakban nagy az elöregedés, és nekik olcsóbb ha nem ők képzik a saját pénzükön az orvosokat, hanem elcsáítanak ilyen nyomorgó de eu-s országokból elfogadható minőségű orvosokat
ez az ország részére egy támadás
másik : tendenciák figyelése, ellemzése:
tény1:az áűllamnak szüksége van majd az összes végzős orvosra és et megmondja a kezdőknek most előre.
tény2: tendencia: orvosok tömegesen ráugrottam a húsosfazékra hogy külföldön dolgozzanak 8megértem őket)
tény 3: az állam nem tudja csak egy töredékét elhelyezni a végzős jogászoknak
tény4: tendencia: jogászok itthon maradnak és nem nagyon migrálnak
követheztetés adófizetős részéről jogos kritika hogy nem azért fizetnek magasabb adókat hogy az azon képzett emberek ahogy végeznek köszsönik szépen de nem éreznek akkora társadalmi felelőséget (persze most jöhetnek a szokásos sirámok,de ezt akkor is tudta mikor elkezdte szal azok eléggé talmin hangzanak, igazából csak szófacsarás hogy morális mentséget találjanak atta hogy miért akarnak kurvára több pénzt keresni- egy sima mesterember simán elmondaná hogy jobb kocsit meg házat akar, de ezekszerint egy orvonak ezt nem veszi be az önérzete és ezért kell úgy csinálni mintha meglepődne hogy azt kell csinálni meg annyiért amit pályaválasztásnál igértek neki))hogy itthon maradjanak , és akkor ő inkább nem fizetné ki ezeknek az orvosoknak a diplomáját, mert akár akkor az az orvos fizethetné a saját oktatását. erre az állam ragál azon a fronton ahol annak van értelme mert bátran vállalhatja hogy az összes végzős orvost el tudja helyezni szal ezzel azért elég komoly védelmet tud adni az orvosnak,
na most akkor bemegy Móricka aki mindíg ios orvos akart lenni, és eldönti hogy ezekkel a feltételekkel mit választ, ha úgy érzi hogy diszkriminálják az orvosokat a jogászoknak meg milyen cool, akkor elmehet jogásznak, az orvos az nem egy született tulajdonság mint hogy valami meleg vagy ázsiai.és mivel itt pályaválasztó emberekről beszélünk és nem igazi orvosokról ezért az sem igaz hogy mikor még nem voltam orvos akkor nem ez volt most meg 10 éve doki vagyok és most változtatnak a hátrányomra mert ha 10 éve vagy doki akkor rás ez nem érvényes.
terhesség korlátozása: azért azt nem hiszem hogy azt leírják hogy ha terhes vagy akkor kizárnak a kamarából, valami olyat el tudok képzelni hogy ha terhes vagy abban az x évben akkor amíg gyesen vagy az az idő kiesik az x évből ergo netto x évet kell letöltened ami meg jogos.
ha nem ez van benne hanem az hogy nem lehetsz terhes mert akkor elveszik a diplomádat akkor szívesen aláírok bármilyen peticiót amit elküldhetünk strasburgba. de mondom nem hiszem hogy ezt megmernék húzni az előírásokban. lekaszálnáőket egy semleges bíróság.
terhesség: miért mi van a szerzödesben? Te utalsz a részletekre, tehát olvastad, NEM?

"mellesleg orvos is elmehet virslit árulni, nem gondolod hogy megtiltják neki hogy külföldre költözzön, csak gondolom akkor nem használhatja a diplomáját. szal akkor pontosítva az én tárdalami ajánlatom, ha egy orvos végez és me, akar itt ,maradni, akkor fizesse vissza képzést és mehet orvosnak külföldre, vagy ha nem akkor mehet virslit árulni egy fene.én nem akarom elrontani senki gyerekkori álmát hogy pizzafutár legyen vagy virslit áruljon valami szar angol városban.így fair már a dolog?"

ebböl látszik hogy téged egyáltalán nem a magyar adófizetök pénze érdekel hanem azt akarod megakadályozni hogy ORVOSKÈNT sok pénzt kereressenek azok akik megtehetik.
Kilóg a lóláb :)

Virsliárus jogászokat meg személyesen ismerek

MI is volt a reakció amikor leírtam a házamat, a tanfolyamot a taxit ?
Hozzátartozik még hogy többszörös pénzért sokkal alacsonyabb intenzitással dolgozom és kevesebb órát mint Magyaorországon. A nyugdíjam biztosított már most alig 40 évesen.. Ezek az emberek akik nem gyüjtenek semmit a privát nugdíjalapjukba 23 éves korukig, majd 8 -10 évig 90 nettót keresnek ezek után 120-150 netót, milyen nyugdíjra számíthatnak? Mi áll a szerzödésen?
@bes3: szia bes3, merre vagy? mármint földrajzilag :)
@evergo:
a lakrisos cukorkáról elnevezett stadion mellett :) és te?
@KelekótyaP: nem arról van szó, hogy nem akarja az orvos vállalni a szerződésben vállalt kötelezettségét, hanem arról, hogy amikor elkezdte az egyetemet, szó sem volt ilyen szerződésről. ezt most tudták meg hatodév közepén, hogy akkor most ez lesz.
andalúz kutya: mint mondtam én is a most jelentkező orvosokra értem a "szankciókat"
mellesleg aki meg most végez és ő eleve azzal a szándékkal kezdte el az állam által finanszírozott diplomáját, hogy bár tisztában van azzal hogy itthon mi várna rá ls mennyiért, de majd ő ingyen elvégzi az iskolát amit (ezekszerint Dániát és még egy két országot leszámítva-azért nem hiszem hogy Dániába az összes magyar diákot akinek nem tetszik a rendszer azt tárt karokkal várják, vagyis pár aki most kintvan az még társadalmi ingerküszöb alat van nekik, de ha ,megjelenne évi 500 magyar orvoshallgató akkor az az ottani adófizetőknáél is kiverné a biztosítékot, hogy ha már magyarok tömegeit képzik, akkor kösség ők röghöz őket,meg hogy biztos van valami küszöbhatár, hogy hány külföldit vesznek fel és minimum mennyi helyet kell fenntartani a dán jelentkezőknek, szal a majd tömegesen elmennek és nem itt diplomáznak sem működik)máshol ahol jobb fizetések vannak több mint 10 millióért kapott volna meg, aztán majd rögtön lelép hát azt elszámolta és nem várom az adófizetőktől hogy empátiát mutassanak olyan emberek iránt akik az ő pénzén a saját pecsenyéjüket akarták csak sütögetni mert eszükbe se jutott állami pénzen magyarországon hasznosítani képzésüket már az elejétől fogva. nem itélem el őket mert ezt tervezték, eddig volt rá jogi kiskapu, ezért normális hogy megpróbálta volna, de ezt most(némileg joggal becsukták. figyelj egy bejelentett fizetéssel dolgozó ember a ráfordított 100 forint bérköltségből 65 ft ot befozet adóba, szerintem igenis elvárható az államtól, hogy azt úgy költse el és olyan támogatásokat adjon ami hasznot hoz annak akinél csak 35 ft marad a 100 ft jából ergo ha valaki eleve külföldre akar menni mert ott valóban jobbak a pénzek akkor ne már elfogadja ingyen az ebből a 65 ftból kifizetett a célországában több mint 10 millióért megszerezhető képzést és aztán meg elvárja hogy aki azt befizette az még őt támogassa abba hogy neki ne kelljen pár évig legalább azért a befizetett adóforintokért kapjon valakit aki azt befizette.
orvosképzést azért finanszírozza az állam mert orvosokra van szükség, ergo azért van x forinttal több befizetendő adóm, hogy legyen itt orvos, ha nem kapom meg érte az orvost akkor fizetnék inkább tegyük fel 64ft-ot, más szakmákkal meg ne gyertek megint, mert mint már 103x leírtuk azoknál a munkaerőpiac nagy része nem állami monopólium, de amúúgy tőlem lehet ott is megszorítás8az első diplomámat több mint 12éve tettem le és nem mentem külföldre dolgozni) de akkor meg nem jut majd 97 ezer forint sem mert vagy az ugyanakkora bruttódból magasabb adókkal alacsonyabb nettót kapsz, hogy a végzet de állami munkaghelyen elhelyezkedni nem tudó mérnökök, bölcsészek nem csak pár hónapig munkanélkülit kapnak, hanem azt abban a pár hónapban is felfele kell korrigálni hogy ugyanannyit kapjanak mint egy rezidens, és mikor lejár munkanélküli segélyük, akkor is kell nekik ugyanannyi fizetést adni akár van hova elhelyezni őket akár nem, persze lehet azt is hogy ugyanekkora adóterhekkel, ugyanannyi államibevételből 10x annyi diplomást (akinek a 85%ának nem tud állást adni az állam de a szerződés miatt akkor nekik is kell adni annyi pénzt 9évig mint egy rezidensnek) kell fizetni, ergo keresel majd rezidensként 55 ezer forintot , mert minimálbér alatt csak nem lehet fizetést adni, vagyis ugyanannyi állami pénzből ezt nem is lehet megoldani, mert akkor havi 12 ezer forint jönne ki, ergo még adót is kell emelni hogy 55ezret keress, de legalább megdöglött a szomszéd tehene is.

bes : ebből miért az látszik hogy engem nem az adőfizetők pénze érdekel?
te amúgy valami gimista vagy aki orvos akar lenni gondolom. kb annak a korosztálynak a gondolkodása, meg tájékozotsága, ami egyébbként nem ciki hanem bájos, csak nehéz érvelni veéle mert nem figyel a másikra és nem látja az összefüggéseket abban amit ír
ennek a lényege:(próbálom tagoltan, érthetően írni nehogy elvessz megint a hosszú mondataim között és lekéssed az üzenetet)

1: te írtad hogy egy jogász elmehet virslit árulni egy orvos meg nem
2:szerinted ez diszkrimináció(ez az lenne, bár kérdés mennyire valós ez a probléme, de diszrimináció az diszkrimináció mégha baromság is a tárgya)
3: én leírtam hogy bár nem olvastam a törvényt, de majdnem ezer százalék, hogy csak a diplomád használatát korlátozzák, mert ez sértene rengeteg nemzetközi törvényt. pl elhagyni az országot, szakmát változtatni, külföldön letelepedni.
4: nincs diszkrimináció
ennyiről szólt az egész, nem többről nem kevesebbről. te hoztál fel egy állítást hogy van egy diszrimináció én meg megnyugtattalak hogy nincs. ha van,és a törvény tiltja hogy elhagyjad a pályádat és külföldön a szakmádon kívül elhelyezkedj, akkor mint leírtam szívesen pártolok bármilyen indítványt alkotmánybíróság vagy EU-s jogi szervek felé, de valszínű nincs ilyen passzus)
amúgy ha egy jogász úgy dönt virslit akar árulni mert az neki az a személyes Párizsa (vagy egy orvos) , akkor csak pártolni tudom hogy megvalósítsa az áélmait, szerintem is nagyobb buli meg jobb életforma mondjuk valami jó kis tengerparton egy lángosost vezetni mint orvosnak vagy jogásznak lenni.

"MI is volt a reakció amikor leírtam a házamat, a tanfolyamot a taxit ?
Hozzátartozik még hogy többszörös pénzért sokkal alacsonyabb intenzitással dolgozom és kevesebb órát mint Magyaorországon. A nyugdíjam biztosított már most alig 40 évesen.. Ezek az emberek akik nem gyüjtenek semmit a privát nugdíjalapjukba 23 éves korukig, majd 8 -10 évig 90 nettót keresnek ezek után 120-150 netót, milyen nyugdíjra számíthatnak? Mi áll a szerzödésen?"
a szerződésen az áll ami minden magyar állampolgár "szerződésén" áll a nyugdíj törvényben. ha más lenne az orvosoknak akkor az diszkrimináció lenne
a reakció arra hogy neked milyen jól megy kint az az: hogy ha valaki ezt elakarja érni végzős orvosként és nem szempont hogy Magyarországnak segítsen a szakmájával 8ami nem elitélendő, ő élete) akkor egy dolog kell: számológép
az kiszámolja, hogy az amit leírtál az egy átlag, de egy felsőközéposztálybeli8ha van ilyen) magyarnak itthon lehetetlen, ergo milyen jól járt vele, hogy itthon kapott egy olcsóbb képzést(4-5 millió ft)a kinti 10 milliók helyett és hogy ha ezt visszafizeti akkor hip hop milyen jól járhat, ergo tszem azt nem 6év alatt lesz meg neki ami neked hanem 7. ez szerintem vállalható és nem várhatja el az átlagban 110 ezer nettót kereső lakótelepi törlesztőjét 3 generáción keresztűl törlesztő, napi megélhetéssel küzdő átlag adófizetőtől, hogy megszponzorálja neki, hogy ezt a nagyon szép (gratulálok hozzá mellesleg, biztos vagyok benne hogy megérdemelted-hmm most esik le hogy akkor te nem lehetsz gimis:),)egzisztenciát ne 7 hanem 6 év múlva érje el. valaki leírta itt hogy egy kezdő orvos fizetése németországban az átlag melós fizetésének (a hentes , olyat ismerek Berlinben 1500 euro kb) 3 xsa. ez amúgy szerintem nem igaz már mint ment kis orvos ismerősöm suli után pár évvel és nem kapott netto 4500 eurót talán 2500-t, de legyen 4500 euro ami több mint 1.2 millió havonta, most nem éri meg neki visszafizetni 8ha cska a karmadét teszi félre törlesztésre, akkor is egy év alatt visszafizeti)hanem tényleg a 3 gyerekes netto 180-200 ezres bevétellel rendelkező pár fizesse ki nekik?
ez korrekt lenne? és most felejtsed el a jogászokat, a mérnököket, mert az eltereli a figyelmedet a kérdésről
csak válaszolj, társadalmilag felnőtt etikus elvárni azt ha keresel majd havi 1-1,5 milliót egy diplomával de nem azok hasznára akik kifizették neked, hogy azt ne fizessed vissza, ha már x évet sem akarsz rájuk fecsérelni ?
diplomát nem gépírásból szereztem mint látos, AtyaÚristen, miket ütögetek össze:)
tehát nem olvastad a szerzödést. Tehát fogalmad sincs mi van benne azon kívül amit az újságok írnak, csak feltételezed hogy van benne valami garancia a foglalkoztatásra.

:)

naiv naiv naiv.......

látom a személyeskedést nem bírod kihagyni ezért a logorrheádat most ignorálom.

MIntha valahol hajlanál a mondatsalátáid között elismerni hogy elvileg jogos valamennyi diplomást röghöz kötni csak túlképzés van belölük (megszüntetendö!) Majd ezt vállalod akkor beszélhetünk tovább hogy megértsd mi a probléma veled.

Most mennem kell költözni :)
Javaslom a MONDATOK, PONTOK, BEKEZDÈSEK alkalmazását. Sokat lendítene a kommunikációdon.
meg különben is nem is erről szól a poszt
rezidensek végeznek és nem tetszik nekik hogy az orvosok blokkolják az útjukat, nem méltó munkát kappnak (orvosoktól9 szar a fizetés. ez nem átlag állapolgár bűne egyik sem.
ha ki tudnak nekik magasabb fizetést csikarni ugyanennyi adóból én csak örülök (mint leírtam szerintem is meg lehetne oldani egy 150 et legalább valahogy, csak a 300 at irreálisnak érzem, 750 ezer forint bérköltség mint írtam)
ha elmennek és orovos hiány lesz az tényleg szar nekem
ha elmennek és vissza sem fizetik a pénzt akkor az dupláén szar nekem
ergo igazuk van, menjenek ki ha ellehetetlenitik őket, hátha akkor az orvosokból álló és általuk vezetett egézségügy
megoldja ezt a szerintem igencsak szakmán belüli problémát (eúgyet minisztériumi szintig orvosok alkotják nekem annyi közöm van hozzá hogy fizetem az adómat ami így is nagyon magas, többet nem tudok, vagy ha rezidensek szerveznek valami megmoizdulást és vállalható amit állítanak (nekem az nem vállalható hogy gyere velem tüntetni hogy a pénzedből kapott diplomámmal el tudjak menni már holnap és ne kelljen téged gyógyitgatnom itt szar kórházakban 97 ezerért- te is érted hogy a társadalom egy ilyen érvrendszerben nehezen találja meg a vállalható összhangot a rezidensekkel:):) ) vagy komoly tünetek lesznek az országban és akkor majd meg kell oldani nekik (orvosokból álló eúgy vezetésnek), de ez úgy fair: hogy gyertek velem tüntetni, mert itthon akarok maradni jobb feltételekkel, és ha nem érjük ezt el közösen, akkor megköszönöm hogy kiálltál mellettem és befizetem a 4-5 milliót amit fizettzél nekem hogy itt legyek orvos, és kimegyek külföldre, nincs hatrag egyszer élek és félek csórónak lenni, ugye megérted?
igen megértem nincs harag, megpróbáltuk, menj a kasszához és sok szerencsét, tedd le a névjegyed külföldön.
ez így nem vállalhatóbb?
kicsit kezd olyan lenni mint a BKVsok akik mikor kiderült hogy több milliárdos csalások voltak akkor simán tudtak reggel munkába menni és nem sztrájkoltak, hogy ezt a pénzt az adófizetőktől loptátok el és mi ehez nem adjuk az arcunk, de mikor elvettékl a főzelékfalós sodexo jegyeiket akkor lebalkánizták azokat akik nem voltak "szolidárisak" velük, és hogy azért ilyen ez az ország mert nincs összetartás. öreg sztrájkoltál volna akkor mikor lenyulta a céged a pénzünket, most akkor sztrájkolnék veled az első sorban. szolidaritás nem az hogy az én egyéni érdekeimnél várom a támogatást dfe különben meg leszarom mi van veled, nem?
@bes3: patinás viking sziget, de mostanság fordulok meg uppsala, stockholm, göteborg, tierp nyomvonalon is.

valamint evergo.blogol.hu

válkommen :)
nem am hajlok rá a mondatsalátáim közt sem. az egész állíytás, hogy röghöz köthetjük öket, az csak azt próbálta bemutatni, hogy azzal csak rosszabb lenne a rezidenseknek mert ennyi pénz sem jutna a fizujukra.
végzős orvosoknak elenyésző százaléka akit nem vesz át az állam , míg ez más diplomáknál pont a fordítottja, ezt ha nem ismered el, akkor tényleg nincs miről beszélgetnünk, mert akkor jobban ragaszkodsz a fájdalmadhoz mint az igazsághoz, így nincs kommunikációs csatorna közted és olyanok között akik nem adnak zsigerből igazat neked.
na már most leírom mi amit jogosnak tartok:
figyelj :)

ha egy orvosra nem tart igényt az állam , akkor ne kelljen visszafizetnie neki sem a pénzt hanem mehessen rögtön külföldre.
így érted a gondolkodásomat és elfogadhatónak tartod?
mi vana törvényben az fontos, de a poszt ha elolvasod arról szól, hogy a blog írója mit tartana méltányosnak. Én meg azt írom , hogy én mit tartanék méltányosnak.
én méltányosnak tartanám .
ha egy orvosra igényt tart az állam (majdnem mindegyikre) akkor az orvosnak legyen lehetősége:
a. visszafizetni a pénzt és külföldre menni dolgozni
b: nem visszafizetni a pénzt és itthon ledolgozni x év alatt. azt ki lehet számolni mennyi amivel mindkét fél (orvos és társadalom) jól jár
c: ne fizesse ki a képzést , és kimehessen virslit árulni ha azt akar, persze az kidobott pénz, de 18 évesen lehet nem tudta eldönteni mi a fontosabb neki, és amúgyis senkit nem lehet kötelezni hogy mit kell és hol csinálnia, azt lehet szabályozni hogy bizonyos feltételek betartása nélkül mit csinálhat 8nem praktizálhat, ha nem teljesíti vagy az a. vagy a b. feltételt)
d: ha valaki terhes , akkor nyugodtan elmehessen gyesre, nem lenne jó ha minden orvos akkor szakítani meg a karrierjét, amikor kezd valamit elérni. de netto x kelljen, tehát amíg gyesen van az az idő ne számítson (mert, akkor meg mindenki arra használná, hogy na most úgyis ezeket a magyarokat kéne gyógyítanom fillérekért, inkább vállaljuk be azt a gyereket most Géza, azt mire óvisok pont mehetünk ki külföldre). na meg tényleg az az ideállis kor szülésre nem mellesleg.
ez amit én méltányosnak tartok. mivel nem értesz vele egyet?
gépelési kritikák jogosak, bloggokban megbovcsájthatatlanul igénytelenül gépelek, (nem mentés csak tény) , nincs harag a megjegyzésért:)
ja és e:
ha nem tart igényt rá az állam mikor végez, akkor visszafizetés nélkül mehessen külföldre a szakmájában is
@KelekótyaP: habár a medikus aláír, titkon talán abban reménykedik, hogy a sok éve tartó áldatlan állapotok elmúlnak és végre értékén becsüli meg a társadalom a munkáját. meg tudod, van az a vágy is, hogy segítsen az embereknek, az a meggyőződés, hogy ez az a hivatás, amiért élni szeretne. ha meg a medikus sötéten látja a jövőt, akkor nem ír alá és nem kezdi el a tanulmányait és eggyel kevesebb orvos lesz (ami összeadva sokkal kevesebb orvost jelent a következő generációknak). mellesleg Európa északi felén pont az történik, hogy a végzett orvosok nem maradnak otthon, mert nem elégedettek a rendszerrel, inkább elmennek Norvégiába, Dániába, USA-ba, Németországba, stb. és megint ott tartunk, hogy kevés az orvos, annak ellenére, hogy pl Svédországban statisztikailag kimutatták, hogy a legtöbb az x főre eső orvos. mindegy, most nem megyek bele a korábbi kommentjeim ismételgetésébe, utazom épp.
amint viszont látom, a média és a pártok is felkapták ezt a történetet, jól jön ez így kampány idején. na további jó hétvégét, én mentem.
evergo értem amit írsz: de az hogy valaki miben reménykedik mikor elmegy valahova dolgozni vagy aláír egy tanulmányi szerződést, az nem oszt nem szoroz. mikor titkon reménykedsz de megteszel valamit, akkor piaci kockázatot vállalsz. de az mint leírtam titkos reménykeést hogy mire végzek a 97 ből 150 lesz, de az hogy a 97ből 300 lesz az már utópisztikus marhaság, és nem örülnék, ha olyan orvos kezelne akinek ilyen a valóságérzete. megijesztene.
leírtam mmit tartok elfogadhatónak. ha az az
na most nézzük amit leírtál egy adófizető szempontjából:
szerinted te mint adófizető(nem mint orvos) mit vesztesz azzal, hogy nem lesz egy olyan orvos aki rögtön ki akart menni külföldre a diploma megszerzése után , de mivel ezt nem teheti meg a te pénzeden finanszírozott képzéssel inkább nem lesz orvos
a:
eddig így jártál:
xmillió forintodat elköltötték én nincs orvos

b:
most : megmaradt a pénzed és nincs orovos

most komolyan felejtsed el egy pillanatra hogy orvos vagy és próbálj nem elfogult lenni:
melyik a jobb neked ha adófizető vagy ? az a vagy a b?
tudom az ideállis egy c lenne , hogy x milliót költöttél és van egy orvosod
de ha valaki ezt nem írja alá az azért nem írja aláé mert nem akar itt maradni
ennyi
szóval melyik a jobb ha nincsen c opció? a vagy b?
kérlek válaszolj
@KelekótyaP:
bocs, még egy ellentmondásra szeretnék rámutatni mielőtt indulok. azt írod:

"ha egy orvosra igényt tart az állam (majdnem mindegyikre) akkor az orvosnak legyen lehetősége:
a. visszafizetni a pénzt és külföldre menni dolgozni
b: nem visszafizetni a pénzt és itthon ledolgozni x év alatt. azt ki lehet számolni mennyi amivel mindkét fél (orvos és társadalom) jól jár
c: ne fizesse ki a képzést , és kimehessen virslit árulni ha azt akar, persze az kidobott pénz,..."

te, hát az a., és a c., pont az ugyanaz, viszont a logikád szerint ha az orvos a szakmájában akar elhelyezkedni akkor fizesse vissza a képzési pénzt, ha viszont virslit akar árulni, akkor ne fizesse ki a képzést, persze az kidobott pénz...

bocs, de ez így most nagyon zűrösnek tűnik ám. na mindegy, léptem.
nincs ellentmondás.
az a és a c nagyon nem ugyanaz.nem hiszem hogy nem érted:):)
c. nem kell visszafizetnie szerintem mert 18évesen meggondolatlan volt ennyi
egyébbként szaros okjés képzéseknél munkanélkülieknél ha nem teszi le a vizsgát akkor vissza kell fizetni a pénzt ami amúgy ingyenes lenne.
tehát lehetne hogy fizesse vissza a képzést ha nem dolgozza le, csak gondoltam nagy lelkú leszek, mert az nemzetstratégiai szempontból elenyésző fontossággal bír. lesz évfolyamonként 5 orvos aki inkább dinnyét árul spanyolba, nem oszt nem szoroz, viszont nem lehet tömegesen arra spekulálni hogy adófizetők pénzén kapok egy képzést azt jól lelépek, mert nemzetstratégiai szempontból az a fontos hogy az ne öltsön ipari méreteket. szóval ha te ragaszkodsz hozzá , akkor bevehetjük hogy mindenképp fizesse vissza as képzést ha nem tölt le itthon x évet a szakmában, én mondjuk gesztust tettem volna, de ha neked fontos akkor legyen ez.
így jobb?
amúgy látom elegánsan elkerülted a választ erre:

:
eddig így jártál:
xmillió forintodat elköltötték én nincs orvos

b:
most : megmaradt a pénzed és nincs orovos

most komolyan felejtsed el egy pillanatra hogy orvos vagy és próbálj nem elfogult lenni:
melyik a jobb neked ha adófizető vagy ? az a vagy a b?
tudom az ideállis egy c lenne , hogy x milliót költöttél és van egy orvosod
de ha valaki ezt nem írja alá az azért nem írja aláé mert nem akar itt maradni
ennyi
szóval melyik a jobb ha nincsen c opció? a vagy b?
kérlek válaszolj
gondolom kínos a válasz de kérlek válaszolj:)
Csak a pontosság kedvért, mert gondolom sokan olvassák.
Valószinűleg nem írtam egészen világossan. A ez egyik kommentem után visszatérő téma lett a DÁN ingyen orvosi.
Abban a kommentben azt írtam, hogy a svédek ingyen járhatnak Dániában orvos egyetemre. Azt hiszem van valami szerzödés a Skandináv országok között. Más országok diákjaira szerintem ez nem vonatkozik. Utána fogok nézni pontosan.
Svédország: ingyenes felsőoktatás. Eddig mindenkinek külföldieknek is. A svédeknek továbbra is ingyenes, de készülnek valamit változtatni a külföldiekre vonatkozólag. Ennek is utána járok.
A lényeg, hogy itt ingyen lehet orvosi diplomához jutni és lehet szabadon dolgozni akárhol. Vonatkozik ez persze az egyéb diplomákra is.
Az ingyenes oktatás itt alapelv. Az általános iskola és a gimi is ingyenes. Olyannyira, hogy jár az ingyenes étkezés, könyv, füzet, iróeszköz.Ingyenes bérlet utazáshoz a megyében, de kizárólag tanítási idő alatt. Este, hétvégén nem müködik. A diákigazolvány( kártya) különböző kedvezményekre jogosít stb. Otthon azért elég tetemes összeget lehúznak a szülökről, meg a diákokról mire végigverik magukat a diplomáig.A rossz törvényekkel tönkretett felsőoktatás nem lesz vonzó, lassan be is zárhatják majd őket. Hosszabb távon ez nagyobb vesztesség lesz az országnak, mint az amit a külföldre távozott diplomásokon veszítenek. A kicsinyeskedés soha nem éri meg.
ha magad gdp je van az országodnak és olyan munkaerő piacod ami célállomás a magas jövedelmek miatt (nem csak orvosoknak hanem mindenkinek) ott ez megoldható mert kicsi a külső támadás (agyelszívás)esélye, de még ezekszerint ők is készülnek szigoritásra: gondolom rájöttek hogy olcsóbb nekik ha nen m költenek külföldiek képzésére hanem megvárják míg pl magyaok kifizetnek egy képzést valakinek aztán ők meg elszipkázzák.
ezt te is belátod igaz?
és akkor ez a dán svéd ingyendiploma magyaroknak sem egy igazi alternatíva ha nem akarsz itthon fizetni érte, mert gondolom kint azért drágább jóval a képzés.
tehát az hogy az USA nem szigorít (mondjuk ők pont igen mert magánszektorban le vannak erősen kötelezve az ösztöndíjas orvosok), szal egy másik példa mert USA ban sem kolbászből van a kerítés ezekszerint vagyis fizetős a suli. de mondjuk hogy németek vagy svédek nem szigorítanak abban hogy mehetsz e külföldre vagy sem ha kigfizeti az állam a diplomádat, az nem ugyanak mert hozzájuk mennek dolgozni a magasabb össztársadalmi jó lét miatt (ezt azért emelm ki, mert még jön az hogy itthon is adjunk ugyanannyi fizetést egy orvosnak mint ott marhaság, tehát össztársadalmi,: nem csak az orvos keres jobban hanem mindenki más is)
tehát nincs valós veszély hogy elmennek tömegével. de ugye náluk meg akkor megfigyelhető egy szigorítás külföldiek oktatását illetően, vagyis ők is reagáltakl a piacra:
gazdagabb országok reakciója az új eu-s tagállamokra: tegyük fizetőssé a külföldiek oktatását, mert így nem a mi adófizetőink fizetik ki az ő oktatásukat , amit eddig kellett mert szükség van a sok orvosra, hanem majd a keleti országok kitermelik saját adófizetők terhére mi meg belóbálunk nekik egy családiházat meg egy kombi volvot azt azok a kiéhezett csórók úgy jönnek mint Kati a táncba ezért a kis mini kaliforniáért azt írogatnak haza hogy megint vettek valami nagy tv-t meg hogy itt milyen jó

jogos reakció volt

de természetesen erre a szegényebb keleteurópai országoknak is reagálni kell, mert védeni kell az adófizetők pénzét:
reakció:
ingyenes tanítás marad, de akik igénybe veszik azok legalább az aktív pályájuk (40 év kb. )kicsit kevesebb mint egy negyedét itthon töltsék, vagy menjenek nyugodtan de fizessék vissza a társadalomnak a pénzt , ha gondolják terheljék rá a célországra, az úgyis most spórolt a külföldiek oktatásán.de ha nem akkor sem a bi bajunk, ott fogsz hasznot hozni társadalmilag, finanszírozzák ők, amúgy egyszerű: mikor kimész mert nagyon kellesz nekik állítólag, akkor mondd meg, hogy neked most már jogi ,de amúgy meg lelkiismereti kérdés , hogy a honfitársaid rádköltött pénzét visszafizessék, és ha annyira jó vagy és kellesz nekik akkor gondolom kifizetik ők neked azt amit visszafizettél itt.
vagy nem?:)
@KelekótyaP:

"vagyis: az orvos ha elvégzi az egyetemet, akkor van munkája"

NEM, NINCS MUNKÁJA!

Remélem, hogy csak tájékozatlanságod miatt írsz ekkora valótlanságot.
@KelekótyaP:

"de nincsenek mert állam nem tud nekik állást adni így nem tudná teljesíteni azt a ráeső passzust egy szerződésből amit egy orvosnak biztosít(munkahely)"

Az állam NEM BIZTOSÍT egyetlen orvosnak sem biztos munkahelyet.

Ismételten.
@KelekótyaP:

"erre az állam ragál azon a fronton ahol annak van értelme mert bátran vállalhatja hogy az összes végzős orvost el tudja helyezni szal ezzel azért elég komoly védelmet tud adni az orvosnak,"

Most már egész biztos, hogy egyszerűen csak a tudatlanságod miatt hajtogatod ezeket az agyament baromságokat.

Tudod, hogy hányan végeznek egy évben magyar orvosként?

700-an.

Tudod, hogy hány rezidensi hely van a végzett 1300 orvos számára?

Utolsó értesüléseim szerint kb. 400.
Ja, egyébként csak annyit, hogy az állam a hallgatónak indirekt azért fizet a támogatással, hogy a hallgató rendesen tanuljon és megszerezze a diplomát.

Abban a pillanatban, ahogy a hallgató lediplomázott, az állammal szembeni, a támogatott képzésre vonatkozó kötelezettségei megszűnnek egyszer s mindenkorra.
@KelekótyaP:
Mi nem szipkáztuk el a román és vajdasági nővéreket? Pár évvel Szegeden az eü intézmények velük volt tele. Jöttek, mert akkor az itteni fizetések és körülmények nekik jobban megfeleltek. Akkor nem volt senkinek erkölcsi fenntartása. Most már nem jönnek, mert otthon, mert már Romániában is jobb a helyzet, mint nálunk, na meg jöhetnek Svédországba is.
Megy a gyűrű vándor útra , körbe-körbe az egész EU-n belül. Mindenki megy oda ahol jobb. Jobb a fizetés, vagy jobbak a munkakörülmények, vagy valami más. A helyzet nem az, ahogy te írod, hogy a gazdag ország elszívja a most csatlakozóktól. Dánia is elszívja az orvosokat Svédországból. Malmö és Lund onkológiai ellátása igen nehéz helyzetbe került emiatt. A helyzetet még cifrázza, hogy ezek az orvosok továbbra is Svédországban laknak és átjárnak Koppenhágába dolgozni. Hogy miért nem költöznek oda? Mert Svédországban olcsóbb a megélhetés. Kihasználják Dániában a jobb munkafeltételeket és felveszik a jobb fizetést, Svédországban pedig élvezik az olcsóbb megélhetési költségeket. Ez is felvethet/felvet erkölcsi kérdéseket. Mégsem akarják erőszakkal itt tartani őket. Ehelyett tanulmányokat készítenek, azt kutatva, hogy mi az ami csábítóbb a Dánok eü rendszerében. ( ebbe hosszú lenne belemenni, mitől más ott).
Svédország főleg Lengyelországból, Magyarországról, Németországból (!) és Görögországból importált orvosokat. A legtöbbet Lengyelországból. Kalmár város önkormányzata pl .5o %-ban tulajdonosa volt annak a privát cégnek, akik a lengyel orvosok kihozatalával foglalkoztak. Azért múlt idő, mert kiszálltak belőle. A cég kénytelen volt profilt váltani, mert már nem jönnek a lengyel orvosok. És az ok? Lengyelországban rendezték az orvosok fizetését és inkább otthon maradnak. Nem olyan könnyű ám idegen országban, idegen nyelven dolgozni. Valamit valamiért. Ha van elfogadható alternatíva otthon, akkor inkább maradnak. De hogy még bonyolultabb legyen, a kép felhívnám a figyelmet arra, hogy van ám Svédországból Magyarország felé is áramlás. A magyar orvosképzés igen maga színvonalú. Az hogy ez Svédországban is ismert, részben köszönhető azoknak az orvosoknak, akik ide jöttek dolgozni és bizonyítottak. Az eredmény, hogy több száz svéd jár Magyarországon orvosegyetemre, és fizetnek érte nem keveset. Igaz azért mennek külföldre, mert itt nagyon nehéz bejutni. Ha már menni kell, akkor azért azt választják ahol jó a színvonal. Teszik ezt könnyen, mert a svéd állam nekik is ugyanazokat a kedvezményeket nyújtja, amiket az itthon maradt diáktársaiknak. Jó kis bevétel ám ez az Magyarországnak.
Adja magát a kérdés, hogy miért nem maradnak ott dolgozni is, ha már ott járnak egyetemre. Addig azonban amíg a 3oo ezres fizetés utópisztikusnak tűnik, tán fel sem kellene tenni ezt a kérdést.
Svédországban pl. az én fizetésen 2.5 –szer magasabb mint a svéd átlagfizetés. A svéd átlagfizetés pedig többszöröse a magyarnak (kb 25oo euro). Benzint a kocsiba ugyanannyiért veszek, a Lidl-ben nagyjából ugyanannyiért vásárolok b, sőt. egyes termékek itt olcsóbbak. Pl az a narancslé amit szoktam venni 8 Kr-ért, az Szegeden a Lidl-ben 12 Kr-ba kerül. A 3 gyerekem iskoláztatása egy fityingembe sem kerül. Na de ez nem ide tartozik.
A lényeg a lényeg. Európában törvény adta lehetőség a szabad munkaerő vándorlás. Ennek az iránya mindig oda fog mutatni, ahol jobbak a feltételek. lsd magyar orvosképzés). Nincs más megoldás, mint a körülményeket és a fizetéseket ki kell egyenlíteni. Ez már Magyarországon is részben megtörtént. Gondolok itt a vasúti vezetők fizetésére.
„a legfelsőbb felelős, a Banverket vezérigazgatója, az iráni származású Minoo Akhtarzand, havi 116 000 koronát keres (bő hárommillió forint), ami éves szinten több mint 36 millió forintnak felel meg. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Andrási Miklós ezzel szemben 3,42 milliós havi jövedelemmel 41 millió forintos évi fizetést tesz zsebre. Nem megy rosszul Magyarországnak”(forrás: svedorszag.blog.hu )
látom nem akarod egérteni a közösség meg a felelőség fogalmát, így nem is reagálnék az írásaodra többet. szerintem elmondta mindenki a magájét párszor, és még mindig nem olvastam egy olyan hozzászólásodat sem, amiben egy kicsit is beismerted volna, hogy az nem normális hogy adópénzből képzel valakit aki rögtön elmegy külfüldre. szerinted ez jó így szerintem nem, szerinted nem etikus az államtól, hogy akar kapni valamt a pénért amit belefeccölt, szerintem nem etikus nem visszaadni semmit abból ha valaki egy megélhetést biztosító szakmát ad a kezembe.
jöhetsz a számokkal
leírtam a véleményem:
"a. visszafizetni a pénzt és külföldre menni dolgozni
b: nem visszafizetni a pénzt és itthon ledolgozni x év alatt. azt ki lehet számolni mennyi amivel mindkét fél (orvos és társadalom) jól jár
c: ne fizesse ki a képzést , és kimehessen virslit árulni ha azt akar, persze az kidobott pénz, de 18 évesen lehet nem tudta eldönteni mi a fontosabb neki, és amúgyis senkit nem lehet kötelezni hogy mit kell és hol csinálnia, azt lehet szabályozni hogy bizonyos feltételek betartása nélkül mit csinálhat 8nem praktizálhat, ha nem teljesíti vagy az a. vagy a b. feltételt)
d: ha valaki terhes , akkor nyugodtan elmehessen gyesre, nem lenne jó ha minden orvos akkor szakítani meg a karrierjét, amikor kezd valamit elérni. de netto x kelljen, tehát amíg gyesen van az az idő ne számítson (mert, akkor meg mindenki arra használná, hogy na most úgyis ezeket a magyarokat kéne gyógyítanom fillérekért, inkább vállaljuk be azt a gyereket most Géza, azt mire óvisok pont mehetünk ki külföldre). na meg tényleg az az ideállis kor szülésre nem mellesleg.
e:ha nem tart igényt rá az állam mikor végez, akkor visszafizetés nélkül mehessen külföldre a szakmájában is"

mint látod amit én e pontnak fogalmaztam meg az azt mondja,hogy ha az állam nem tud valakinek munkát biztosítani diploma után, annak szerintem nem kéne visszafizetni az oktatást ha külföldön talál munkát.

ennyi, én ezt így látom helyesnek
lehet te nem
de más neveltetésünk, más környezetünk lehet.
de 3 nap alatt nem közeledtek semmit az álláspontjaink. nem látom értelmét tovább hallgatni a lamentációt arról hogy pikkelnek az orvosokra és hogy ők fontosabbak mint mások mert olyanok mint a gáz, meg a többi olyan dolgot amit elrugaszkodotnak tartok.
Abban igazság van hogy át kéne gondolni ezt az ingyen diploma dolgot, mert ezzel a gyarmati státusszal, hogy jobb helyzetben lévő országokba tömegesen mennek ki orvosok, ect. megváltozott a helyzet, mert ez még arra volt kitalálva hogy az ország magának neveljen ki szakembereket. de soha arohadt életben nem tudunk (legalábbis a belátható 10-30 éveben) versenyképes fizetést adni egy svédországhoz vagy amerikához képest.
az a 200 netto amit a "rezidensek méltányosnak tartanak" is elképzelhetetlenül magas ennek az országnak (legyél szíves a most az ujjaidat bizsergető érzést- hogy leírd a 4es metrót mint megoldás a havi fox netto 300 ra - regulázzad meg és ha nem muszály ne írd le megint -persze nem kötelezhetlek rá mert jogodban áll, csak mint embertársad kérlek kímélj meg tóle, ha megteszed előre is köszönöm) ja és további jó mapot meg sikeres munkát neked.
A lényeg a lényeg. Európában törvény adta lehetőség a szabad munkaerő vándorlás. Ennek az iránya mindig oda fog mutatni, ahol jobbak a feltételek. lsd magyar orvosképzés). Nincs más megoldás, mint a körülményeket és a fizetéseket ki kell egyenlíteni. Ez már Magyarországon is részben megtörtént. Gondolok itt a vasúti vezetők fizetésére.
„a legfelsőbb felelős, a Banverket vezérigazgatója, az iráni származású Minoo Akhtarzand, havi 116 000 koronát keres (bő hárommillió forint), ami éves szinten több mint 36 millió forintnak felel meg. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Andrási Miklós ezzel szemben 3,42 milliós havi jövedelemmel 41 millió forintos évi fizetést tesz zsebre. Nem megy rosszul Magyarországnak”(forrás: svedorszag.blog.hu )
de európában van a tagállamoknak belső szuverenitása is ahol szabályozhatja a saját oktatási rendszerét pl. ergo ha Magyarország úgy dönt hogy bizonyos szakmáknál biztonsági fékeket vezet be, akkor joga van hozzá, ha az erkölcsi kérdéseket amiket ez felvet félretesszük, akkor nincs miről beszélni, amikor a rezidensek korlátozása ellen beszéltek, csak szerintetek erkölcsi okokkal próbáltatok indokolni bármit is, egy jogi indok nem volt az x száz protestben. ha meg ellene szól valami erkölcsi indok akkor meg azt tegyük félre és nézzük a jogi részét? nem kettős mérce ez?
amúgy ha te a diplomáddal a 2500 euro 2,5 szeresét tudod megkeresni ha kimész egyetem után, akkor erkölcsileg elvárható hogy fizessed vissza azt a 15 ezer eurót amiről itt szó van.
az gáz hogy MÁVnál BKV nál 4 es metrónál, ect. lopások vannak (ezek az irreális fat cat fizetések, fél áév után 10 milliós nagyságrendü végkielégítések mind mind lopás kategória ) meg korrupciós ügyek : ha nem vagy itthon akkor friss újság: 20 milliárdos állítólagos IT fejlesztést nem tud leigazolni a MŰV (ja 3 at le tud), a többit a közbeszerzés megkerülésével kicsorgatták a cégből.

de ezeknek nem az az üzenete, hogy akkor most mindenkin ek lehet akkora fizetést adni, mint amennyit a svédországi megfelelője keres. vagy persze a te olvasatodban lehet ezt jelenti, nekem nem.
fizetések kiegyenlítésére nincs lehetőség és ezt nem írom le többet, mert láűtom azon rugózunk hogy szerinted van szerintem nincs. most éppen elértük az évi előirányzot és előirt államháztartási hiány 2/3 át és van március. szerinted mennyi pénz van?
de mindegy, megpróbáltuk meggyőzni egymást, de még csak párbeszéd sem alakult ki, egyszeróen ha írok valamit, akkor arra ugyanaz a válasz jön mindíg kicsavarva amit írok.
elfogadom hogy szerinted az orvos az valami magasabbrendű szakma hatalmas empátiával rendelkező segítő szakma(mondjuk nem tudom mi empatikus van olyan emberekben akik nyiltan leírják, hogy az orvos az olyan mint a gáz meg a zsemle és nem várhatja el egy szegényebb társadalom, hogy ők kivegyék a részüket abból hogy egy ország rosszabb viszonyok között él mint a többi, hanem nekik piaci áruk van mint a kőolajnak, meg hogy ez fontosabb szakma mint máspké, de bizutos ez is egy fajta empátia. van amit nem értek, de attól még létezik,) és ha nem kapnak 300 ezer nettót egyetemről épp kilépet diákok(akik ha úgy kivánja az érvrendszer akkor semmi orvoshoz méltót nem csinálnak csak vizeletes tasakokat cipelnek, ha meg úgy kivánja akkor emberek százainak az élete terhe alatt keccsolnak, nem tom melyik az igaz, mindkettő orvostól jött itt ma a rezidensek mellett kardoskodva), akkor nincs mit tenni el kell öket ingyen engedni külföldre mert nem baszhatunk ki velük annyira hogy az általam említett 150-160 ezer ft kapjanak ami a magyar átklag munkásénak csak a 1.5-1.6 szorosa. ez a te vélemyéned, elfogadom, az enyém teljesen más.
ennyi
az mneg elég ferdytés hogy ha elengedjük visszatérítés nélkül a magyar végzőst azzal nem vesz ki pénzt az állam zsebéből, mert mekkora marketing értéke van :):)
hiheted ezt ha akarod, jönnek ide most is jöttek akkor is mikor nem lehetet még nyugatra menni, mert olcsó a magyar diploma. minden más szakmában jönnek, mert: budapest jó hely egy külföldinek, és olcsó a diploma
ennyi
Kicsit utánanéztem a tandijfizetési javsaltnak.

2010-02-19

Från och med höstterminen 2011 föreslås studenter som kommer från länder utanför EU och EES, och som inte ingår i något utbytesprogram, få betala avgifter för svenska utbildningar. Både för att söka, och för att studera. Det är innebörden i en proposition som Utbildningsdepartementet presenterade idag.

Ebben az áll, hogy az EU-n kivüli országokból jövöknek kell majd a javaslat szerint tandíjat és pályázati díjat fizetnie.
Az EU országok diákjait nem kivánják diszkriminálni.

Még egy fontos mondat a cikkből:

Det är bra med internationalisering....
( bra= jó)
@KelekótyaP:

"az a 200 netto amit a "rezidensek méltányosnak tartanak" is elképzelhetetlenül magas ennek az országnak"

Nem, nem magas.

Egy velem egyidős, 10 év gyakorlattal bíró felsőfokú végzettségű (mondjuk államigazgatási főiskolát végzett) köztisztviselő alapilletménye kb. 255000 forint. Ehhez még jön ez-az, ruhapénz, ilyesmik.

Ha én állami kórházban robotolnék, akkor asszem I3 fokozatban 156555 forintot keresnék.
@KelekótyaP:

Volt jogi indok: a hallgató a hallgatói jogviszonya idejére kap állami pénzt, hogy tanuljon.

Amint lediplomázik, a hallgatói jogviszonya megszűnik.

Az államtól azért kap pénzt, hogy lediplomázzon. Nem azért, hogy locsolja a virágokat az egyetem kertjében, és nem azért, hogy bulizzon. Ezeket megteheti, de ezek nem tartoznak a hallgatói jogviszony állam által fizetett kereteibe.

A hallgató úgy teljesíti az állam és közte fennálló "szerződést", hogy megtanulja a tananyagot és levizsgázik.

Amint levizsgázott és megszerezte a diplomát, a maga részéről teljesítette a szerződést.
@KelekótyaP:

A rezidens munkaidejének egy részében pisis zacskókat visz a laborba, másik részében meg egyedül lát el orvosként 110 embert.

A kettő egyszerre igaz.
300 netto, annyit írtatok arra értettem hogy magas
Ha egy rezidens csak annyit kapna, mint egy kezdő bíró, már nem menne el.
de mondom belefásultam hogy meg sem próbálsz nem csak a rezidensek egyéni érdekein keresztül nézni felelőségi viszonyokat, és amikor társadalmi szempontből próbálod bemutatni a dolgokat azt is a rezidensek érdkeire ráfeszítve erőszakolod, hajlítgatod, ignorálva tényeket és ráerősítve érzelmi és ezáltal szubijektív szálakra. és szerintem neked ez az egész úgy egy prekoncepcióval kezdődött amiből nem engedsz (szerinted ezt elvből szerintem macsságból,.mindegy kinek van igaza a lényeg hogy nem múködik ez a párbeszéd köztünk)én leírtam hogy morálisan mit tartok helyesnek, ennyi
te meg jössz nekem 4es metróval ruhaplnzel 5 év múlva bekövetkező apokalipszisről, szerintem hagylak itt titeket orvosokat mindenféle társadalomból jött (legalább megpróbált) objektivitással fogalmazott feedbackek nélkül, nem akarom visszafogni ezt a keselyük tépkefik a mályamat akkora mártír vagyok, elnyomnak minket tragikominkus szárnyalást. azt akkor lovalhatjátok magatok bele jobban abba mennyire ki vannak használva az orvosok, mondjuk mindenki elmondta köztetek hogy vagy magán praxisba keres baromi kjól vagy külföldön keres nagyon jól, és persze ezért nem kéne semmit visszacsepegtetni az államnak, (persze mert nem hagyja az állam )
mindegy
amúgy szerintem tényleg jobb ha elmegy mindenki aki csak vinnyogni tud, ebben az országban szarok a viszonyok de ez a hazám. ha valakinek annyira rossz itt és fontos neki egy kombi volvo meg a + megbecsülés"-bár szerintem aki jó orvos és rendes a betegeivel, azt itthon is megbecsüli az akit gyógyit-meg a "nyugalom" az akármilyen szakmában dolgozik menjen ki innen, azt jöjjön haza karácsonykor és keressen fel minden ismerősét hogy mennyivel jobb kint és az nagy betűvel EURÓPA és hogy itt dsosem lesz olyan. majd udvariasan végighallgatják, kikisérik az ajtón és megjegyzik, hogy ...... lett ez az ember.
maradjanak itt olyan emberek akiket nem szédített meg az hogy most már láthatod a tvben meg utazásaid során hogy szerencsésebb történelemmel rendelkező országokban mid lehetne, és akik nem hajlandók akár a reménytelenül rosszul kereső honfitársaiktól elvárni hogy fizessék ki az ő oktatását, hogy azzal leléphessen nyugaton jobban keresni. nincs ezekkel semmi baj, de jobb hogy nem maradnak itthon, nem segít egy társadalmon valaki aki szerint ő többet érdemel mint mások, és nem érzi itt jól magát, mert "ha kinn lennék lenne egy nay házam , meg egy bazi nagy tv.m egy kombim meg egy bobrailem. hát ha valakit ez tesz halhatatlanná akkor sok sikert.
sziasztok.
májamat elipszilonnal, na ennyire felhúztam magam a butaságon, jobb is ha hagyom ezt a bandát:)
nincs harag mejen aki akar, felsőoktatást meg fizetőssé kell tenni ezekszerint, ha ilyen a morál diplomások között, bár régen ellkeneztem, de a diplomával nem jár kéz a kézben a felelős tehervállalás, ugyanaz a könyökölős balkáni csak a saját érdek számít mint politikában. ez a baja ennek az országnak. szarnak bajnak nincs gazdája mindenki csak egon keresztül tud nézni mindent. annyi a különbség egy rezet loó roma meg egy ilyen diplomásközött hogy az a roma legalább nem szenved ki magából mindenféle sete suta sántító "nemes" ideológiát hogy miért jogos amit csinál.
mekkora hiteltelen kamu már ez a.
mikor elkezdtem 5 éve egyetemre járni akkor abban reménykedtem titkon hogy majd a 90 ezres nettót 300 nettóra emelik, de sajnos ez egy "paraszthajszálon" elcsúszott, szóval bár eredetileg azt terveztem itthon fogok dolgozni mert hazafi vagyok, de sajna valahogy ez a teljesen reális reményem (3,5 szerese lesz a fizu 5 év alatt) nem jött be így nincs más választásom mint nyugatra menni ami amúgy 5 éve MEG SEM FORDULT A FEJEMBE, csak most mondták itt nekem a folyosón hogy állítólag ki lehet menni és jobb a pénz. ugyanmár kinek hazudunk most? eleve azt tervezte egy nagy része hogy megszerzi a diplomát azt lelép jül keresni , mert akkor lehet venni minden csillogó villogó szart azt itthon lehet vele menőzni zsuzsinak meg bélának , most meg bezárták ezt az ajtót. de még mindíg megéri kifizetni a képzést és kimenni dolgozni. hamar magkeresi a 2 fizetés közti különbségből, de persze az mekkora skandalum hogy most ez a szemét álam ezt meg akarja akadályozni, jaj mááár
"bár szerintem aki jó orvos és rendes a betegeivel, azt itthon is megbecsüli az akit gyógyit"

És még én vagyok idealista!?!?!?

Rohadtul nincs megbecsülve az orvos nálunk.

A magyar ember csak azt becsüli meg valamennyire, amiért sokat fizet készpénzben.

Az állam folyamatosan rontja a körülményeket, az állampolgár meg folyamatosan perrel-késsel fenyeget. Effektíve életveszélyes, posztos rendőrhöz mérhetően életveszélyes szakma ma az állami egészségügy nagyobbik része.

"meg a "nyugalom" "

Hát igen, az ember lelkiállapotán sokat tud dobni, hogy képes késedelem nélkül kifizetni a villanyszámláját.

Szerinted _ez_ nem jár az orvosoknak.

Gratulálok.
@KelekótyaP:

Azt fogd fel, hogy a tudásnak ára van. A befektetett időt és energiát meg kell fizetni.

Lehet pattogni, hogy "így az ország meg úgy a felelősség", ha nincs pénzed arra, hogy előfizess a saját szakmádban egy újságra. Vagy egy vastagabb összefoglaló könyv 1 havi fizetésedbe kerül. Vagy hogy saját szabadságod terhére és saját zsebed terhére vagy köteles továbbképzésekre járni - egy ilyen továbbképzés durván 2-3 nap / 40-60.000 Ft árban mozog.
Visszanéztem, hogy megy-e még valami diskurzus, de de látom, hogy lassan lecsengett ez is. KelekotyaP legutóbbi bejegyzéseiben már csak a korábban leírtak ismétlését látom, meg egyre keserubb vagdalkozásokat, a végén kezdtem magam megint úgy érezni, hogy egy hajszál választ el attól, hogy kimondva hazaáruló legyek, nálunk még a rézlopó kisebbség is jobb, valami ilyesmi. Hát komolyan. Nincs is kedvem további diskurzushoz. ès kedves KelekotyaP egy javaslat a jövö kommenteléseidre vonatkozólag, írj billentyuzettel, olvashatóan, központozva, hogy megérthetö legyen amit írsz - sokszor nagyon nehéz volt egyáltalán kibogarászni, miröl is beszélsz. Nem sértö szándékkal mondom, de erre bizony oda kellene figyelni. Minden jót.
Valahol a 300. körül elvesztettem a türelmemet is meg a fonalat is!
Kelekótya szavait olvasva szeretnék egyszerűsíteni:
Ebben az országban most szar a helyzet. Mindenkinek szar, nem csak nekem, mindenkinek! Én lenyelem, hogy csökkentik a gyedet, befagyasztották a béremet, fenyegetve érzem magam a munkhahelyemen, kiosztanak a bölcsiben, az orvosnál (ez most nem a kommenthez szorosan, csak úgy érzésből és tapasztalásból), nem kaphatok szocpolt, nem vehetek lakást, örülhetek, ha állásom van.
Ez van, ezt kell most élnem, ilyen a környezet, mert feszültség és bizonytalanság van!
Te/Ti orvosként nyeljétek le Ti is, hogy felelősség, emberéletek, éjszakázás (egyébként éjjeles vagyok én is, nem orvos, de ügyelek, felelősség ez is) ide vagy oda, de megszorítás van.
Az orvosnak is megszorítás van!
Annak az orvosnak is, aki ebben a vidéki kisvárosban, ahol én élek, 5 év alatt a 6. autóját cserélte le, aki akkora házat épített, amibe a mienk kétszer elfér és megközelíthetetlen. Gyereke magánsuliba jár és mindkettőnek már megvásárolva az induláshoz a kislakás Pesten. Irigység ez? Akár annak is nevezhetjük, bár komolyan mondom, hogy nem irigykedem, magamnak is elég jutott, na jó, egy autó még jól jönne.

Én inkább könyörgök, hogy azok, akik még itt vannak, nem fásultak, itt tanultak, azok maradjanak is itt, mert szükség van rájuk! Mert megszorítás van.....

Biztosan nagy a baj az elvándorlás miatt, mert akik ezt az intézkedést hozták, azok is tudják, hogy mit indítanak el!

Szeretném leszögezni, hogy nem az eü-ben dolgozom, nem ér a nyakamnak ugrani!
Kívülről ezt látja az, akit pár év múlva, vagy most, de gyógyítani kell/ene!
süti beállítások módosítása