Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: "Kérdéses, hogy mennyivel haladhatott a sofőr, amikor megcsúszott, hiszen a képek alapján hatalmas... (2024.04.25. 14:11) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.12.14. 12:00 úriparaszt

Meztelenül a hullámokon

Címkék: internet kommunikáció arc

A Google wave szolgáltatást már többen bemutatták, most egy kis tesztelés után világossá vált mi az a lehetőség ami valóban kiemeli majd az eddigiek közül, illetve mi az a többlet, amivel (akár) valóban megváltoztathatja a netes kommunikációt, sőt, akár magukat a netpolgárokat is.
 
Technikai leírás van jópár, de azért fussuk át hogyan működik.
Tekintettel a preview állapotra (a google-nél mára mesteri szintre fejlesztették a béta állapot fetisizálást) jelenleg sajnos csak meghívóval lehet elérni. Cserébe ha már kaptál ilyet, akkor rögtön meghívhatsz nyolc embert, illetve ha jól viselkedsz, akkor gyorsan még tizenhatot. Ez már nem rossz egy baráti körnek, hangsúlyozottan baráti, pillangónak álcázott varacskos disznók gyorsan kihullanak, de erről majd később..
 
Tehát, a kommunikáció eleme a wave, amiből tetszőleges számút elindíthatsz, mint egy privát chatet és az ismerőseid közül, bárkiket bejelölhetsz résztvevőnek. Ez önmagában nem nagy durranás, hisz az eddigi online kommunikációs formák is tudnak ilyet. Három dolgot emelnék ki, ami megkülönbözteti az ősöktől:
 
1. Minden újonnan csatlakozott (csatlakoztatott, meghívott) résztvevő a kezdetekig visszamenőleg látja a kommunikációt. Az újonnan érkezettnek nem kell elmondani miről van szó, egyszerűen az egészet látja.
 
2. Igen sokféle, egyszerűen, gyakorlatilag egy kattintással elérhető objektumot lehet beágyazni a kommunikációba. Az, hogy kép és videó beilleszthető, az nem kérdés, szinte minimális elvárás. Rendelkezésre áll már most is szavazás, ahol azt is látni a résztvevők közül ki és mire szavazott ('igen, nem, nem tudom' típus), illetve akár Google map is beágyazható, a résztvevők által módosítható. Külső fejlesztők által írt elemeket is beilleszthetünk, várhatóan ezek száma ugrásszerűen nő.
 
3. Dokumentáció, archiválás. Ez az egyik legerősebb oldala a wave-nek. Gyakorlatilag minden bővítést, módosítást tárol, jelenleg hatvan napig. A teljes wave előélete visszapörgethető, kockázható, mintha egy filmet néznék szerkesztőben, képkockánként léptetve. Látni mikor és ki írt hozzá, mit és mikor módosított. Mikor tologatta, nagyította a térképet, mikor módosított a szavazáson, kinek a szövegébe írt bele. 
 
Ez a harmadik tulajdonsága az ami miatt beleszerettem :-) és ami (szerintem) igazán nagy hatással lesz a netes kommunikációra. Előételként javaslom az 'Arctalan tükör' bejegyzést, ami most jön annak az egyenes folytatása.
Ez az ami valóban lemezteleíni az embert, ahol már nem lehet szerepet játszani, amiből kiderül, hogy milyen ember vagy, s nem az látszik milyen szeretnél lenni, ha lenne három kívánságod.
Amíg csak bejegyzéseket, leveleket, kommenteket írogatsz, esetleg chat-en diskurálsz valakivel van lehetőséged, hogy átolvasd mit írsz, kijavítsd, keresgélj közben a neten, a szótárban, a polcon, akárhol. Amíg nem nyomsz rá a küldés gombra az vagy akinek látszani szeretnél, azt küldöd el amit átgondoltál. Itt viszont már a majom ugrik a vízbe, s ha közel állsz rádfröccsen, ráadásul letörölhetetlenül.
Hiába állítod be magad borzas hajú bölcsésznek, művelt világfinak, ha Sir Winston Churchill nevét csak negyedik nekifutásra tudod helyesen begépelni, ráadásul már harmadszor javítod ki a folyik/fojik/folyik szavakat, buzgóbban cserélgetve az ly/j párost, mint ahogy muszlim simogatja homlokával a földet. Hiába adod elő magad turisztikai gurunak, aki az ország összes érdekes és nevezetes helyét meglátogatta, és fejből sorolja a látnivalókat, ha az eléd tolt google térképen hosszú percekig talicskázol mielőtt bejelölnéd a romhányi Rákóczi-emlékfa helyét és láthatóan fingod sincs hol keresd az Andorrai Hercegséget.
A résztvevők előtt ruhátlan leszel, mint egy újszülött, minden mozdulatod, megnyilvánulásod, minden apró kis mozdulatod látható és visszapörgethetővé válik. Félelmetesen hangzik? Pedig nem az. Épp ideje, hogy olyan legyél amilyen vagy. Ha más akarsz lenni,akkor bizony tenned kell, nem elég eljátszani, hogy valami más vagy, valami érdekesebb. Cserébe esélyed nyílik rá, hogy barátaid legyenek. Ne csevegőtársaid, hanem emberek, akik olyannak fogadnak el amilyen vagy. Akik előtt nem gáz ha hibázol, mivel ők így szeretnek.
 

Ja igen, ha esetleg pont a leírtak miatt nem mered használni, az is minősít, nincs menekvés ;-D 

85 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr551597065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A 22-es csapdája:) azért ez félelmetes!
nekem ezzel csak annyi a problémám, hogy nem mindenki kell, hogy lássa, mikor mennyire vagyok hülye. vannak, akik előtt nem szégyellem, de nem tudom mennyire zárt egy ilyen közösség. ki nézhet bele, ki írhat bele stb. amúgy nem bánnám én sem, ha lenne egy olyan közeg, ahol mindenféle kommunikációs lehetőség egyben lenne, nem kéne külön iwiw, mail, msn, inda, blog, stb. stb
@vagyok, aki vagyok...: annyira nem veszélyes. és elég zárt :) szabályozható, hogy egy-egy 'hullámon' kik utaznak együtt, és csak ők látják a menetét.
sok mindent kiválthat majd, de egyelőre gyerekcipő, persze a gyerekcipő is jó valamire, mondjuk arra amire kitalálták :-D
jesszus. én ezt nem akarom. láttam olyat testközelből, amikor valakit a rendőrség eltültetett a blogtérből. ezt hatványozottan ilyennek érzem.
@aJeti: el mitcsinált? így nem értem a mondatot :)
eltüntetett, bocsánat
Jó dolog lesz, ha jelenlegi bétaságát kinövi egy kicsit. Nekem nem okoz gondot vállalni magam, minden bénaságommal együtt :-)
@vagyok, aki vagyok...: meghívtalak, a freemail-es e-mail címed adtam meg. lehet, hogy gmail-es fiókok előnyben, de pl gladia is megkapta, pedig az övé hotmail.

akit meghívtam és nem jött annak irulás-pirulás, meg ejnye-bejnye és ilyesmik :) akit nem hívtam meg, azoknak pedig mea-culpa :-D
még van 15 meghívóm ha érdekel valakit. sőt fabiusnak és gladiának is lapulhat jópár a tarsolyában :)
@aJeti: dehogy, mondhatni mókás ;-)a mátrixban pedig ugyis mindegy, minden program hibás :-D
@úriparaszt: még nincs, de néha nagyon lassú tud lenni :(
@úriparaszt: kicsit túldramatizálod. Response time-ból karakterrajzot készíteni szerintem kicsit erős...

Van olyan tipusú ember, aki ugyan pontosan tudja mit akar írni, de inkább rákeres még egyszer, hogy ne írjon hülyeséget.
Ez szerintem pont az ellenkezője annak amit írtál, egyfajta tiszteletadás a komment, vagy vitapartnereidnek: mert kétszer is utánnanézel annak, amit a másik véleményére akarsz replikázni, ahelyett hogy valami odaböfizett féligazság, meg egy buzizás lenne a válaszod.

A művelt ember nem feltétlenül arról ismerszik meg, hogy real-timeban, tökéletesen gépeli tíz ujjal a hibátlan érvelését.
Most már tényleg ki kell próbálnom ezt. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogyan folyhat ez az egész adatrögzítés dolog. Tán mentést készít másodpercenként a szövegdobozom állapotáról? Aztán majd mindenki nézegeti a logokat róla, mit hogyan gépeltem el? Ugyan! Szóval nem vágom, hogyan megye ez.
"Amíg nem nyomsz rá a küldés gombra az vagy akinek látszani szeretnél, azt küldöd el amit átgondoltál. Itt viszont már a majom ugrik a vízbe, s ha közel állsz rádfröccsen, ráadásul letörölhetetlenül."

Ezt a funkciót ki lehet majd kapcsolni, és szerintem sokan ki is fogják kapcsolni. Gondolom fogadó oldalon is ki lehet majd kapcsolni, ha a küldő nem kapcsolja ki, amivel én fogok is élni, mert nem érdekelnek a másik elgépelései.

Ez tipikusan olyan funkció, mint a csavarodva becsukódó ablakok egy ablakkezelőben. Elsőre vicces, meg érdekes, de harmadszorra látva már kikapcsolja az ember, mert zavaró.
Vajon mikortól lehet meghívó nélkül regisztrálni rá?
Emlékszem Gmailnél is 2 hétbe telt mire szereztem meghívót, most meg már...
"minden apró kis mozdulatod látható és visszapörgethetővé válik"

Elmagyarázná valaki, hogy ennek mi a rák értelme van?
google, big brother, orwell
egyebet nem tudok mondani, kérem kapcsojja' ki
@Krajcs: Ha belegondolsz, a szövegdoboznak nem kell mást csinálnia, mint mindent eltárolnia, amit műveltél vele, sorrendben.. a fókuszváltást, a kurzor áthelyezését, a backspace-eket.. például.. "leütötte-a, leüttötte-l, leütötte-m, leütötte-s, törölt, leütötte-a, áthelyezte a kurzort a 101. helyre, törölt, törölt, áthelyezte a kurzort a végére, leütötte-q".. stb.
Tetszik ez a poszt. Még visszajövök.
@VRbagoly: Oké, ám vajh ki fogja ezt majd utólag elemezgetni? Vagy már valami tápos, színes-szagos jelölőrendszerrel alapból úgy rakja ki a kommentet, hogy látszódjanak a változtatások?
@VRbagoly:
Na, ja, végül is igen... :))
De mi a frászért kell erőforrásokat pazarolni tizenkétmillió júzer hatszázmillió különböző bejegyzéséhez tartozó undo/redo-listák tárolására és visszapörgetésére?
@gitáros:
Mármint az "élesítés" után, természetesen.
@gitáros: Unatkoztak a fejlesztők és/vagy nem tudnak mit kezdeni a rengeteg tárhellyel amivel rendelkeznek :D
hali,
megnézném én is ezt a csodát, küldesz egy meghívót? Köszi!
en meg ugy gondolom, hogy arrol ismerem meg a barataimat, hogy nem azon kukacoskodnak, hogy tenyleg tudom-e hogyan kell irni churchill nevet. vagy ha megis lovagolnak rajta, akkor sincs semmi, hiszen baratok kozt egymas heccelese nem szamit.
amiben viszont hasznos, amikor kozosen "szerkesztunk" egy "dokumentumot" magyarul belegepelunk egymaseba, akkor ki lehet bogozni utolag, hogy melyik hulyeseget konkretan ki irta.
@gitáros: Leszámítva az extrém sokszor átírt bejegyzéseket, én úgy becsülöm, hogy 2-3x-os kapacitásba belefér a többlethely az időpont eltárolása nélkül.. ha a leütések időpontját is tárolni szeretnénk, akkor 1x el kell tárolni azt az időt, amikor elkezdett írni a felhasználó, aztán karakterenként 1-2 többletbájtból a kezdő pillanat óta eltelt időt, meghagyva a két bájt helyett 4-6 bájt használatát, ha valaki napokig ír egy kommentet.. de ilyen úgyis ritkán van.. ergó szerintem 5x kapacitás árán még a leütések ideje is pontosan megvan.. és ha belegondolsz, hogy általában a szöveg veszi el a legkevesebb tárhelyet, 4 kbyte-ból már megvan egy A4-es gépelt oldal, .. akkor rájössz, hogy ez az 5x-ös tárigény lófasz.

Hogy erre miért van szükség, nos.. azt nem tudom.. de olcsó, meg lehet csinálni, és biztos jól is néz ki.. ráadásul valóban átjön a kollégák személyisége is, ki az, aki 30x át fogja nézni a programot soronként a project befejezéséhez, mert olyan pepecselően alapos, meg ki az, aki el fogja készíteni a demót a főnöknek az első szemléltetéshez, mert olyan átkozottul gyors és megállíthatatlan.
Én viszont azt látom, hogy még eggyel (sokkal) több információ, amit a google tud rólam. Tudja a keresési szokásaimat, tudja honnan netezem, ha elég hülye vagyok, látja a dokumentumaimat és az e-mail-jeimet. És most már: a közösségi hálózatodat és a legapróbb pszichés megnyilvánulásaidat is. Biztos, hogy minden adatodat oda akarjátok adni nekik? Tényleg ennyire megbízható vállalkozás a google? A Microsoft-nak is odaadnád ezeket az adatokat?

Vannak olyan adatok, kapcsolatok és barátságok, amik személyesek és nincs köze hozzá 3. félnek. Még ha a világ legnagyobb kereső vállalata, akkor sem. Inkább küldöm a linket fapados e-mail-el egy kis sz@r szolgáltatótól, hogy az az e-mail a kettőnké legyen.
@Naszta: A Google le se szarja, hogy a haverodnak azt mondod csá csumi. Ő a reklámokból él. Ha egy haverodnak azt írod, hogy akarsz venni egy LCD tv-t, akkor olyan reklámot fog neked benyomatni, ezért gyűjti az adatokat.
Ő jó szolgáltatásokat ad neked, te meg cserébe nyeld le a reklámait. Az meg nem érdekli, hogy a levélben még azt is leírtad, hogy a Julcsát hányszor és hogyan?!
@gitáros: Ha egy hagyományos email-re CC-zel 10 embert, akik mindig reply to all-lal válaszolnak, na az a helypazarló, mert mindenkinek külön másolat készül a levélről, ráadásul mindez annyiszor, ahányszor valaki válaszol.

A Wave pont hogy helytakarékos, mert csak egy, folyamatosan bővülő példány van az egész párbeszédből. Ha ez mondjuk tele van szúrva képekkel, és jó sokan vannak feliratkozva, akkor belátható, hogy sokkal takarékosabb, mint az email.

Ebben már csak minimális információ feljegyezni, hogy milyen átmeneti állapotokra lehessen visszaállni, hiszen az emberek jellemzően csak új hozzászólásokat írnak, és nem cserélgetik ki folyton a teljes levelezés tartalmát.

Amikor megjelent a youtube-on a wave demózása, akkor látható volt, hogy valóban élőben látszik, ahogy a partner gépel és javítgat, de bekapcsolhatod, hogy visszapörgetéskor csak a válasszal előidézett változásaidat lehessen egy lépésben visszajátszani.
@Naszta: ha próbáltál már saját tizenéves dokumentumaidból összerakni egy képet, vagy valaki másnak a dokumentumait átvenni, akkor rájössz hogy az, ami számodra összefüggô és értelmes, az egy katyvasz másnak. A google sem értelmez, csak a hirdetései elhelyezéséhez keresgél a leveleidben kulcsszavakat.

De az is lehet, hogy az ufok, a moszad meg ilyenek. konteo.blog.hu
@ZX: Szerintem is kár félteni bármilyen személyes adatot. A Googlenek bőven elég az hogy "forradalmat" csinál, reklámozza önmagát és pénzt keres.

Egyre inkább kíváncsi vagyok erre a hullámosdira (elérte a célját), valóban olyan forradalmi ez, érzed miközben használod? Miben tud többet, mint pl. a facebook?
@ZX: hacsak valaki nem ad bérbe Julcsákat... ;)
Nagyon tul van lihegve ez a funkcio. A Talk ezt mar 83-ban tudta. Kerdes, hogy veletlen e, hogy nem lett beepitve a ma nepszeru kommunikacios protokollokba.
jó, tudni fogják, hogy elírom-e walt whitman nevét de ettől jobban-e szeretnek? mennyivel lesz több/jobb barátom?
@ZX: én általában nem hiszek az összeesküvés elméletekben és most sem teszem. De sokat elárul a dologról az a tény, hogy a google ingyenes szabadalomkeresője a legtöbb kutatóintézetben le van tiltva, mert bizony a google túl jól ismerheti így a trendeket. Értem én, hogy Julis néni köszöntőverse valószínűleg akár totál publikus is lehetne, de a google egy olyan jövő felé tol minket, ahol a dokumentumaidat nála tartod. Kevesen tudják, a google docs-al indulásakor elég nagy botrány volt abból, hogy a licensz szerződésben az szerepelt, hogy a feltöltött anyagok a google tulajdonát képezik. Mára ez megváltozott, de továbbra is szabadon kereshet benne. Most nem tesz semmi olyat, ami kérdésessé tenné ezt a tevékenységet, de ha ott ülsz majd a Chrome OS-es géped előtt 5 év múlva HDD nélkül és véletlenül a google vezetése meggondolja magát, akkor nem fogod tudni leszedni a cuccaidat és értelme sem lesz, hiszen évekre visszamenőleg tudnak az anyagaidban keresni.

De biztos csak én vagyok paranoiás.
Van még 3 darab Wave meghívóm, lehet licitálni hogy ki mit ad érte :)

@Naszta: "Inkább küldöm a linket fapados e-mail-el egy kis sz@r szolgáltatótól, hogy az az e-mail a kettőnké legyen. "

Na, mert a kis fapados (vagy egy nagyobb, silányabb minőségű - pl freemail) szolgáltató biztos nem gyűjti az adatokat. Ugyanúgy megtehetik, de a Google cserébe ad is értük használható levelezőt, szövegszerkesztőt, térképet, stb...
@Naszta: A Google-nek miért lenne érdeke a zsíros fejőstehenét megmérgeznie?
Sziasztok!
Ha valakinek esetleg szüksége van wave meghívóra, tudok küldeni néhány darab van még. birorichard36 kukac gmail pont com - ra üzenjetek, mert ide nem sűrűn járok.
:) Minden jót!
@Gery.Greyhound: látod én még fizetek is az e-mail szerverért is, el is várhatom, hogy ne nézegesse senki.

Azért mert így tud piacot növelni. Egyébként nem csak én gondolom azt, hogy nem 100-as google:
www.hwsw.hu/hirek/43594/firefox-bing-google-kereso-bongeszo-adatvedelem.html
@freesleep: olyan barátod lesz több, akik a hibáiddal együtt elfogadnak, azaz igazi barátok :-)
@szét: A facebookon is szerintem hellyel közzel ugyanazt lehet megcsinálni. Azért a kis plusz dologért amit a google maps és az élő gépelés látványa jelenti, nem tudom kit sikerül tartósan átszoktatni a wavere.
Külön- külön is annyi elfoglaltságot jelentenek, jelenthetnek, hogy együtt a kettőt használni értelmetlenség és nincs idő rá.
@birorichard: Talán sikerül, mire már nem lesz béta, belepakolják a facebook összes szolgáltatását, és talán gyorsabban tudnak majd reagálni az igényekre, a google híresen kreatív munkatársai. A végén még a facebookot is megveszik :)
Akkor fordítsuk meg a dolgot: Evidens, hogy minden olyan adatot amit felsoroltál tudhat rólad a Google, és még sokminden mást is. Ergo a Google előtt valóban meztelen leszel. És ezt fel is használják.

Azt viszont sokan alkalmazzák már most is, hogy egy post, comment, stb. egy szövegszerkesztőben születik meg, így a helyesírás és a nyelvhelyesség ellenőrzése is a software feladata... A Wave is csak egy szem paste-t lát.
@szét: Az itt a kérdés szerintem, hogy a Facebook kihez akar/tud közeledni az MS-hez vagy a Googlehöz. Googlenek ha jól tudom myspace, míg az MSnek Facebook részesedései vannak, úgyhogy innen egyenes úgy vezet az MS-hez. Valljuk be, hogy MS bénázás ide vagy oda, nagyon nagyon sokat haladtak az elmúlt néhány évben mind software mind online tapasztalatok terén, és neki van egydül elég pénze, hogy valós ellenfele legyen a googlenek. Sarkított példa, de a Facebook pedig olyan mint a coca cola a két nagy hiper között - próbál itt is ott is jelen lenni, de tudjuk, ahol coca van ott nem lesz pepsi.
@TheElf: a kérdés az, hogy a "Paste" hozzájuk menjen, vagy e-mail-ben a barátoknak. És akkor nem használja fel biztosan egy 3. fél semmire sem. :)
@birorichard: Nem is gondoltam volna, hogy a facebookban Microsoft részesedés van. Szomorú tendencia, hogy előbb, vagy utóbb minden online szolgáltatás a két nagy cég része lesz.
azt hiszem ezt én is kipróbálnám...
előbb-utóbb majd küld valaki meghívót nekem is:_)))

bár pont az a tipus vagyok, aki 10x ír meg egy kommentet mielőtt elküldi. (ezt csak 4-szer írtam át:-))
@szét: Ez az élet rendje üzleti szempontból. A vállalatnak fejlődnie kell hogy eleinte több pénzt tegyenek bele majd pedig hogy megmaradjanak a befektetők. Úgymond jól kell gazdálkodnia a pénzükkel. Ebben pedig jó befektetésként benne van a kis cégek felvásárlása, amivel terjeszkedhet egyre több irányba (hiszen jogvédett (jól jövedelmező) dolgot csak úgy csinálhat, ha a tulajdonos engedélyezi, ennek pedig leggyakoribb módja a megvásárlás)

A piacon ez történik (pl. most Bingnél a Wolfram Alpha megvétele) Pl. Apple gondolunk - világrengető ötleteét, vagy mondjuk úgy, első nagy pénzt hozó szolgáltatását (pl. ipod-itunes rendszer) egy külső cégtől vásárolta, akinek nem volt pénze kiépíteni, viszont egy bizonyos összegért szívesen megvált tőle.
MS (akkor még Bill Gates) meg amúgy nem különben annak idején a DOS-t is fillérekért vásárolta.
sztem jó a Google wave :)
én ehhez csak ennyit bírtam hozzáfűzni :D
"A kipletykált megállapodások lényege, hogy a Microsoft be fogja vásárolni keresője, a Bing alá a Facebook és a Twitter valósidejű frissüléseit. A két dealt állítólag hamarosan bejelentik az éppen zajló Web 2.0 Summit-on.
[...]

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Facebookkal is sikerült volna a Google-nek megállapodnia. Várhatóan ez lesz a nehezebb menet, a már említett Microsoft-részesedés miatt."

Kiment a fejemből, de már a Facebookos bejegyzéseket is a google jeleníti meg. Elég visszás az MS részesedéssel, vagy csak le vagyok maradva és az már rég nincs így.
Kicsit hype-nak érzem ezt az eufóriát a nagy lemeztelenítés körül ... vki itt írta, h már régebben is megvolt ez a funkció másban, én konkrétan az IRC-re emléxem, h abban is volt kb 10-11 éve hasonló... azzal értek egyet, aki szerint eleinte vicces, aztán idegesítő vagy legalábbis érdektelen. Remélem, ki lehet majd kapcsolni, de ha nem, akkor is nulla értelme van lemeztelenítésileg, mivel ha tudom, h engem bárki ez alapján vizsgál és ez engem frusztrál, onnantól megírom vmi editorban a szöveget és kopipészt, aztán lehet elemezni a CIA-nál, h ú vazze, ez aztán a magyar virtus, 2000 karakter/másodperc!
ha valakinek van meghívója szívesen fogadnám
ide: tomdread@citromail.hu
Úgy is van, igazi modern, trendi, menő arc nem csak hogy vállalja a saját hülyeségét, de büszke is rá! Átgondolni, utánanézni? Hát buzi-e vagy?
Ha van még fölös meghívó, egynek én is nagyon örülnék, kipróbálnám a rendszert.

Ide küldje, ha valaki van olyan jószívű: hunlancer@gmail.com :)
@neverDIE: @HunLancer: küldtem nektek, még várólistán van, de gondolom, majd megy:)
mintha valami elégtételt jelentene számodra ez a mezítelenkedés. talán túl sokszor átbasztak már neten vagy mi?

a facebook is, iwiw is mindmind nagyon állat, de, ha a állam kötelezne rá mindenkit, hogy regisztráljon be gyorsanhamar, biztos nem lennétek ennyire lelkesek.
önként és dalolva vetkőztök pucérra a főtéren. ehhez tényleg érdemes tapsolni. üdv az interneten.
En megprobaltam, jo-e ez nekem valamire.
Latok jo megoldasokat, de nekem ezek nem hianyoznak.
Szerintem eselye sincs, hogy az uj email legyen.
De lehet csak en vagyok mar tul ven az ujdonsagokhoz. :)
A varánusz nem ronda, nem gusztustalan, hanem varánusz. Nem kismadár a virágos ágon. Nem kell szájoncsókolni, akkor nem érződik a szájszaga.
Előítéletkeltés, ami később megindokolja az esetleges kipusztításukat.

Miért is kell barátok szerzéséhez pucérra vetkőzni? Fel nem fogom, biztos nálam a hiba!
Ha valaki tud esetleg meghivót küldeni, azt nagyon megköszönném... :)
És az is látszik a Véven ha valaki elfingja magát és elkezdi legyezgetni? :DDD

Kész vagyok, hogy valakinek ez cucc jelenti a barátszerzés netovábbját.
@kacce:
Nem tudom, mennyire vetted észre, hogy ez az egész pont NEM erről szól. Ez a "lemeztelenítés" viszont egy tök fölösleges fícsör, amire a posztíró és a kommentelők nagy része remekül rácuppant.

@TheElf:
Ha viszont az egyébként is használt felületen is létezik (vagy létezni fog) normális helyesírásellenőrző, és nem száll el félúton az oldal vagy a böngésző, minek használnál mást? Megszokás kérdése.
Szerintem például az utcán is meztelenül kellene járkálni, hogy ne titkolhasd el a farkad méretét, vagy hogy a pushup melltartó ne tévessze meg a szemet. Sőt, a cv-jét is mindenkinek a homlokára kéne szögezni. Aki erre nem vállalkozik, az nyilván takargat valamit, nem akarja magát vállalni!
@gitáros: Aki nem akarja megmutatni azt, hányszor hibázott, használni fog :) Ergo: nagyon sok szempontból ez sem lesz megbízható platform. Az ügyes hazugok mellett persze más problémaforrások is utat keresnek majd a Google Wave felé: Előbb-utóbb lesz olyan malware ami ezen terjeszti a szemetet (mint eddig MSNen vagy máshol).

De nem ez a gond. A Google jelenleg a profitjának a jelentős részét abból szerzi, hogy ami adathoz hozzájut, azt nem csak arra használja, amire használhatná.

Lásd a Google News ügyét.

Ha a Google számára lehetséges többet tudni rólunk ÉS a megszerzett információval profitot termelni, akár a kárunkra is, akár az ötleteinket, üzleti és egyéb titkainkat ellopva is, nehezen hinném, hogy ne tennék.

HA az etika fontos lenne, most sem más munkáján akarnának tisztességtelenül élősködni sok esetben.

Ez pedig igencsak gyengíti a Google Wave jelentősségét. Az email kiváltására sok szempont mellett ezért sem ideális. Ugyanis az email nem csak az ingyenes megoldásról szól, ugye az üzleti életben a saját mail server nem is olyan ritka.

A belső levelezésnél nincs mail serverek közötti titkosítatlan SMTP kapcsolatra sem szükség, ergo a titok titok marad.

Blogokat (kommenteléssel), fórumokat is nehezen tudja a Wave kiváltani. Mert ott ragaszkodsz a saját felülethez, saját játékszabályaidhoz.

Ha barátok egymás közötti informális "üzifal" jellegű kommunikációját szolgáló eszközként tekintünk rá, akkor azonban a jelenlegi közösségi siteok, a twitter, stb. vetélytársa, esetleg az MSNé.

Ezen a piacon pedig számos olyan cég is jelen van akik eddig nem éltek látványosan vissza a rájuk bízott adatokkal, ergo jelenleg korrektebbek, megbízhatóbbak mint a Google.
fura ez a poszt egy-másfél hónappal a vév első meghívóteritése után.

Tegyük félre pillanatra, hogy a google a nagytesó és még a segglyukamba is belenéz, maradjunk a tényeknél:

1. az egész vév remek és teljességgel felesleges ötlet. Minden eleme ki van csiszolva mail és chatkliensekben, évek óta.

2. lassú. a magyar tumblrszéna vévjének még az aljára se tudok görgetni. 1:1 user esetén kiváló, ám chatprogramok eddig is voltak.

3. hatékonyan mondjuk 3-4 vévet már nem tudsz követni, nem fér el.

4. minden a gyarkolatban derül ki, én kb egy órát piszkáltam, mire kijöttem a sodromból a lassúsága miatt. másnap még egyszer beléptem, cseteltem egy pajtással, ügyesen beszúrtunk nemtommiket, képet, térképet, juhéj, na azóta be se léptem. A vvév ugyanis értelmetlen a mostani formájában.

A google csodaújdonsága nem tudta leváltani az évek óta meglevő skype csetünket, amelyben többszereplős duma megy.

Szép kisérlet, nem jött be.
Ha van még fölös meghívó, egynek én is nagyon örülnék, kipróbálnám a rendszert.

Ide küldje, ha valaki van olyan jószívű: vackor27@gmail.com :)
Szerintem az atlag netpolgarnak a googlewave egy kaosz, felesleges geek ficsorokkel. Halalra van itelve.
realtime chat rendszerek már az internet előtti világban, a bbs korszakban léteztek. Sőt mi több, az volt az alap. valós idős, osztott képernyős, vagy mixed editoros chatek, szinezhető, visszajátszható, tárolható. az icq korai verziói is támogatták ezt a feature-t, aztán hasztalansága miatt degenerálódott majd eltűnt. most a wave ezt az ősi hagyományt feltámasztva néhány emberben, és így a cikk írójában a jelek szerint valamiféle újdonság látszatát kelthette. számomra a wave egy hatalmas árnyékra vetődésnek tűnik egyelőre. félő hogy hamvába hult google innováció lesz ez is, de nem baj, kell a sok kapufa is (wave, picasa), amíg összejön egy adsense, maps vagy éppen egy gmail.
@TheElf: bár nem olvastam a Gugli álláspontját, de biztos vagyok benne, h a wave implementálható lesz vállalati szerverekre, sőt más webes szolgáltatók által is.
van még fölösleges meghívó?
@dH2K: Ellenpéldának ott a twitter. Technikailag semmi újat nem hozott, ami korábban már ne létezett volna, mégis sikerült befutnia azzal, hogy ugyanazt újra csomagolta, ami már rég megvolt.
@pappito: ha síelni mész három napra, akkor utána is visszaolvashatod miről volt szó a többszereplős skype chat-ben, amiben nem lehettél ott? ;-)
ez egy preview állapotú valami, lehet fikázni és lehet a lehetőségeket vizsgálni. mindenkinek szíve-joga melyiket teszi.
Ja, és mindezt egy olyan cég szerverein tárolod, amelyik a reklámokból él meg.

Tehát nem csupán lemezteleníted magad, de mindezt egy profitorientált óriásvállalat árgus szemei előtt teszed, akik aztán persze majd jól nem használják ki, hogy minden lényeges fogyasztási infót tudnak rólad és majd jól nem kapsz célzott reklámot az arcodba.

Pláne, mióta le kell tiltanod, hogy a keresési szokásaidat (megfigyelje) figyelembe vegye a gugli.

Sőt, a legjobb, ha minden dokumentumodat, képedet, személyes infódat is a guglira bízod, had' tárolják ők a szervereiken!

Legyen még az OPrendszered is gugli, a telefonodon is, így ha másként nem, cellainfók alapján a napi rutinodat is tudni fogják.

Előbb-utóbb a gugli többet fog tudni az átlag fogyasztóról mint bármelyik titkosszolgálat.

És az emberek nagy hypeolással, önként adnak meg minden személyes adatot nekik, hogy profitot termelhessenek belőle.

Agyatlan barmok.
@Magnat: Az lesz ám a fasza! Kíváncsi vagyok, mennyiért is fogja értékesíteni a konkurenciának a rivális cég menedzsmentjének wave-ben folytatott ötletelését... és mikorra alakulnak ki a kamu wave-elések (wévelés), éppen a konkurencia megtévesztésére.
@dH2K: ebben a formájában mindenképp újdonság, jó irányba halad a fejlesztés.
van összehasonlítási alapom, hisz majd 15 éve nem csak használom, hanem csinálom is az internetet(rendszergazda/programozó), ráadásul a kereskedelmi internet előtti időkben bbs-et is üzemeltettem (fidonet, os2net) a mai napig megvan a 2400-as best modemem, sőt a tpa-hoz használt modemek közül is van egy elrakva az utókornak.
van rálátásom az elmúlt 18-19 év fejlődésére, ráadásul, mint írtam, nem csak sima user-ként.
az igény, a hozzáállás mindenkinél más. evvan.
@Egregor: tudod, az benne a szép, hogy nem kötelező. ha nem akarod, nem használod. hát nehogy má' reklámozzon neked bárki bármit.
ha piacról élő cégben dolgozol, akkor te is a reklámokból élsz.
@Egregor: Nem úgy értettem ... pont arról beszélek, h véleményem szerint éppenhogy telepíthet majd bárki egy wave szervert otthonra vagy a cégéhez vagy lehet free wave szolgáltató, nem lesz muszáj a Gugliét használni... hacsak a Gugliét lehet használni, akkor komolytalan lesz az egész, esélye nem lesz, h üzleti szférában tért hódítson és ezt valszeg a Gugli is tudja.
@Egregor: nem lesz kötelező a google serverét használni, telepíthetsz akár otthonra is egyet a haverjaidnak

A google működtet majd egy saját szervert (mint ahogy a gmailt), de bárki futtathatja majd a saját gépén is a wave servert teljesen függetlenül a google-tól.
@úriparaszt: mondtam, hogy kötelező? Nem. Felhívtam a figyelmet arra, hogy agyatlan baromság egy reklámokból élő, profitorinetált óriásvállalatra bízni a személyes adatokat.

Azt, hogy maga a wave sem nem új, sem nem vált be korábban sem, már más is leírta.
@agyvihar: és persze, minden rejtett kis kacifántságtól mentes is lesz, nem lesz benne hátsó kiskapu, sem hasonló elérési út a gugli számára. Hát persze. A Windowsban sem volt. Naná.
A Google Chrome eredeti szerződési feltételei között sem szerepelt az, hogy a telepítésével lemondasz minden szerzői jogról, amit az azon keresztül alkotott szellemi termékeid után járna.
@Magnat: A teljes beszélgetés tárolása már most is megoldott. A dokumentumok biztonságos megosztása is. A titkosított, privát konferenciabeszélgetések is. Nincs olyan igazgató, akinek lesz külön ideje és energiája sok órányi értekezlet visszaolvasására.
Tehát mások fogják kivonatolni. Ahogy már most is.
Akkor meg?
Szóval a wave vállalati környezetben szerintem sovány és nem konkurencia. Most. Majd megfelelő titkosítás és biztonsági elemek beépítése után, 100%-ig guglimentes verzióban, esetleg.
@Egregor: nyílt forráskóddal adják ki a szervert, ellentétben a Windows-zal
@Egregor: Próbáljmeg elszakadni a Guglitól, csak a technológiára koncentrálj. Én sem mondom, h ez az évszázad találmánya, sőt még csak azt sem merem kijelenteni, h jövője lesz, de az az érzésem, h neked semmi nem lenne jó, ami a Guglitól jön. Holott a lényeg nem a szolgáltatón van, hanem a technológián. És nem, nem lesz kiskapu, a saját szerveren tárolt Wave-hez nem fog hozzáférni a Gugli.
@Egregor: A wave protokol lesz. Mint a POP. Ha ez nem mond semmit, akkor tudodmit, igazad van.
A meztelenkedés érdeklődés hiányában elmarad.

computerworld.hu/vege-a-wave-nek.html
@Magnat: igen, ez lett a vége. hiába a jó ötlet ha nincs piaca :-)
süti beállítások módosítása