Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: www.youtube.com/watch?v=uOiTX8lF3R8 Isten éltessen Dani! Kívánom, hogy legyen úgy, ahogy szeretné... (2024.03.28. 14:23) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: @pollutio: naná :) (2024.03.21. 08:26) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.11.12. 08:00 Fabius

A bika vére

Címkék: gusztustalan otrombaság

Borász családban nőttem fel, és bár nem szeretem a hegy levét, valamiért szívem csücske maradt a pincék embere. Őszinte elismeréssel adózok a hazai borkultúra fejlődésének, borászaink sikereinek. Tokaj hegyalja és Villány, Balaton felvidék és Mór, Etyek és Sopron, Eger és Tolna mind 'kitermelte' a maga prominenseit, akik a maguk módján igyekeznek öregbíteni a magyar borászok hírnevét.

Ezért bosszant különösen, ha kakukk kerül közéjük. Ráadásul nagyhangú, önhibájába beletörődni képtelen madár, aki igazi bikának képzeli magát. Vincze Béla az év borásza volt 2005-ben, borai számos díjat nyertek, míg idén fönt nem akadtak a minőségellenőrzés rostáján. Szeptemberben még arra hivatkozott, a kifogásolt bor nem is saját bora, hanem egy ismerősének forgalmazza szivességből. Persze, hihető teória, haver borát palackozni a saját neve alatt. Már akkor azt gondoltam, ha adom a nevem bármihez, -nyilván nem felebaráti szeretetből, csókos pajtás pacsijáért- akkor vállaljam érte a felelősséget. Hasonlót gondolhatott a Borminősítési Igazgatóság is, mert egy hónapra bezáratták a pincészetet, mintákat vettek az utolsó nemespenészből is, és az átfogó vizsgálat további eredményeket hozott. Több forgalomban lévő "saját bor" is megbukott a glicerin teszten, akadtak homályos sorsú eltűnt tételek, hiányosan volt vezetve a pincekönyv, ami később rejtélyes módon felszívódott. A Borminősítési Igazgatóság hivatalból megtette a szükséges jogi lépéseket okirathamisítás és borhamisítás vádjában.Ha azt hinnénk Vincze Béla a történtek után magába száll, és csöndben várja a vihar elültét akkor marha nagyot tévednénk. Egy egri bika nem ilyen. Az egri bikát hajtja a vére. Nem holmi bölömbika ő, hanem habot fújó, leszegett fejú, tonna súlyú bos taurus. Aki képes nekifutásból -na nem öklelni- herén rúgni magát. Előbb 'kilépett' Bormíves Céhből -jah, gondolom szóltak neki, kívül tágasabb, ne nézz vissza haraggal, sőt, vissza se nézz- majd dörgedelmet intézett a közvéleményhez: visszautasítja a vádakat, szakértők bevonásával védi meg borászata hírnevét.

Na ez az, amire kíváncsi leszek. Hogyan fogja megmagyarázni bárki, a bor természetes 7-9 gramm/liter glicerint tartalma miként lett 21-30 gramm a Vincze pincében? Belediffundált az üvegbe magától? Vagy a Prédahegy-tető ártó szelleme tette bele ráolvasással, amit rögzített az ipari kamera? Netán az egri Markhot Ferenc kórház kirúgott, ezért ráérő egykori nővérkéi szúrkálták fel a palackokat glicerines fecskendővel kitolásból? Ezt -még- nem tudjuk. De azt igen, a hülyeséget vinczében mérik már az egri borvidéken.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr871519378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezt tényleg csúnyán elszúrta, pedig jó borai (is) voltak.
ilyenkor jut eszembe egy ismerős eger környéki borász, aki a saját borát sima vörös cuvée néven árulja pincéjében, merthogy nem jogosult az egri bikavér névre.cserébe a bor jó, és (relativ) nem drága. persze én nem értek hozzá csak fogyasztom ;-D
Üdv!
Eddig csak olvastalak benneteket, most írok is :)

Az csak egy kérdés, hogy hogy került bele annyi glicerin. De a másik az, hogy hova a fészkes fenébe tünt 250 hektoliter bor? Erről valahogy mindenki megfeledkezik. Az az igazán nagy baj... Aki tdja, hogy járnak el a fináncok, az tudja mekkora tétel ez.
Letojom, mi lesz a saját pincéjével. Külföldön is rontja a magyar bor hírnevét, azzal meg a többi termelőnek is jócskán árt, meg mindenkinek.

Fabius, tetszik a stílus, jól fogalmazol, gratulálok!
@szénhidra: szerintem az is tudja aki rendszeresen bort iszik :-) ez a mennyiség nem tud becsúszni két hordó közé, vagy elkeveredni két raklaphalom között.
lehet szigorúan hangzik, de ilyen esetekben eke+só mértékű büntetést szabnék ki, hisz az okozott kárt (magyar bor jó híre,elismerése) hihetetlen nehéz enyhíteni, majd helyrehozni.
2500 liter, ~3333 palack bor nem tűnik el úgy, hogy hóna alá csapja a pincekönyvet is. Ráadásul ez első körben glicerinmentes volt, ezért sanszos, éppen a kármentesítés eszközeként palackozzák valahol.

@Vorg a Halhatatlan Báró: köszi :-)
@Fabius: ...khm, az bizony 25000.- liter azaz ~ 33333.- palack ;-)
bár a pontos ára attól függ mi van benne, de kb 1200/palack árral számolva is ~40 misimókus ...
@úriparaszt: jogos a pont :-)) De a lényeg kihámozható: Vincze előre kompenzálta a mostani visszahívásos akciót...
Én ezt sosem értem a magyar gyártókban. Mármint, h valami sikerré válik, elismerést kap és nemhogy tartanák a nívót, fejlesztenék, még több kiváló terméket gyártanának, elkezdenek ügyeskedni, csalni, gondolom, kapzsiságból:( Én egyáltalán nem értek a borhoz, ezt a glicerint sem tudom, h miért éri meg jobban, ha több van benne, azt sem tudom, h hogyan befolyásolja az ízét.
Amíg külföldön éltünk, sok terméket megismertünk, megszerettünk, és évekkel utána, h hazajöttünk és itthon is megtaláltam a polcokon bizonyos termékeket, ugyanaz a minősége, nem lett kisebb, rosszabb. Miért nem lehet itthon is ezt? Főleg egy olyan iparágban, amiben híresek vagyunk ugyan, de baromi nagy a konkurencia. Eh!
@Gladia Delmarre: a glicerin (manapság népszerű nevén az E422 állományjavító) egy színtelen, szagtalan, viszkózus anyag amit a borok testesebbé tételére (is) alkalmaznak. Pont úgy, ahogy az összes többi E betűs adalékot egyéb élelmiszereknél.
Ezért érdekes például Vincze úr honlapjának biobor menüpontja, miszerint:

"A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése alatt három éves átállási idővel 2007. év végére sikeresen teljesítettük az előírt vegyszermentesítést. Sőt, a 2008-as évtől biodinamikus művelési módra álltunk át. Örömmel kiálthatom világgá, hogy a 2008-as esztendő termése és bora az Egri borvidéken elsők között a Biokontroll Hungária által ellenőrizetten, certifikáttal ellátott biobor!"
addig kiáltozta világgá a marhája, amíg a Borminősítési szakik is kedvet kaptak egy kis certifikáláshoz :)
süti beállítások módosítása