Borász családban nőttem fel, és bár nem szeretem a hegy levét, valamiért szívem csücske maradt a pincék embere. Őszinte elismeréssel adózok a hazai borkultúra fejlődésének, borászaink sikereinek. Tokaj hegyalja és Villány, Balaton felvidék és Mór, Etyek és Sopron, Eger és Tolna mind 'kitermelte' a maga prominenseit, akik a maguk módján igyekeznek öregbíteni a magyar borászok hírnevét.
Ezért bosszant különösen, ha kakukk kerül közéjük. Ráadásul nagyhangú, önhibájába beletörődni képtelen madár, aki igazi bikának képzeli magát. Vincze Béla az év borásza volt 2005-ben, borai számos díjat nyertek, míg idén fönt nem akadtak a minőségellenőrzés rostáján. Szeptemberben még arra hivatkozott, a kifogásolt bor nem is saját bora, hanem egy ismerősének forgalmazza szivességből. Persze, hihető teória, haver borát palackozni a saját neve alatt. Már akkor azt gondoltam, ha adom a nevem bármihez, -nyilván nem felebaráti szeretetből, csókos pajtás pacsijáért- akkor vállaljam érte a felelősséget. Hasonlót gondolhatott a Borminősítési Igazgatóság is, mert egy hónapra bezáratták a pincészetet, mintákat vettek az utolsó nemespenészből is, és az átfogó vizsgálat további eredményeket hozott. Több forgalomban lévő "saját bor" is megbukott a glicerin teszten, akadtak homályos sorsú eltűnt tételek, hiányosan volt vezetve a pincekönyv, ami később rejtélyes módon felszívódott. A Borminősítési Igazgatóság hivatalból megtette a szükséges jogi lépéseket okirathamisítás és borhamisítás vádjában.Ha azt hinnénk Vincze Béla a történtek után magába száll, és csöndben várja a vihar elültét akkor marha nagyot tévednénk. Egy egri bika nem ilyen. Az egri bikát hajtja a vére. Nem holmi bölömbika ő, hanem habot fújó, leszegett fejú, tonna súlyú bos taurus. Aki képes nekifutásból -na nem öklelni- herén rúgni magát. Előbb 'kilépett' Bormíves Céhből -jah, gondolom szóltak neki, kívül tágasabb, ne nézz vissza haraggal, sőt, vissza se nézz- majd dörgedelmet intézett a közvéleményhez: visszautasítja a vádakat, szakértők bevonásával védi meg borászata hírnevét.
Na ez az, amire kíváncsi leszek. Hogyan fogja megmagyarázni bárki, a bor természetes 7-9 gramm/liter glicerint tartalma miként lett 21-30 gramm a Vincze pincében? Belediffundált az üvegbe magától? Vagy a Prédahegy-tető ártó szelleme tette bele ráolvasással, amit rögzített az ipari kamera? Netán az egri Markhot Ferenc kórház kirúgott, ezért ráérő egykori nővérkéi szúrkálták fel a palackokat glicerines fecskendővel kitolásból? Ezt -még- nem tudjuk. De azt igen, a hülyeséget vinczében mérik már az egri borvidéken.