Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 444.hu/2024/04/19/hatarozatban-tagadja-a-srebrenicai-nepirtast-az-orbant-kitunteto-dodik-es-a-parl... (2024.04.19. 07:21) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.10.15. 10:45 úriparaszt

Beárazott szavazat

Címkék: választás szavazat ára tisztánlátás

Nemrégiben volt egy interjú Kopits Györggyel, a frissen (idén) felállított  Költségvetési Tanács elnökével. Érdekes anyag, érdemes végigolvasni, én csak egyetlen dolgot emelnék ki belőle, nevezetesen (azt ami jelenleg nem feladata a KT-nak) a választási programok beárazását.

Lassan húsz éve gyakoroljuk demokratikus jogainkat, ezek közük az egyik legfontosabb, amikor négyévente döntünk az országunkat vezető személyekről, párt(ok)ról. Úgy vélem ebben nem sokat fejlődtünk, hogy egész pontos legyek nagyrészt olyan óvodás szinten mozgunk. A politikusaink természetesen gondoskodnak arról, hogy ez az állapot minnél tovább tartson, hisz ebben a nekik kedves formában jól kezelhető, jól terelhető tömegek mozognak, sokkal kisebb befektetéssel jóval többet elérhetnek, mint egy jól bejáratott demokrácia esetében.

A választási adok-kapok már rég elindult, de mostanság lendül igazán mozgásba, hisz nincs olyan messze 2010 március-áprilisa, és a lejátszottnak tűnő meccs ellenére is lehetnek meglepetések, ha nem is egetrengető, de kellemetlenségnyi mindenképp. Jelen pillanatban számomra érdektelen, hogy ki és mit produkál, kinek mennyi és milyen esélye van, hisz várhatóan valódi választási programot úgysem látunk, mindenki szavazhat pillanatnyi vagy épp atomstabil szimpátiája/meggyőződése alapján.

Itt jönne avagy jöhetne képbe a frissen alakult Költségvetési Tanács. Az ő feladatkörükbe sorolhatnánk hivatalosan a választási kampány során során elkövetett hangzatos, erjedtnarancs, libafoszöld, hervadtpipacs, kolduskirálykék vagy épp árpádsávos (mondanám gonoszul összességében olyan meleg szivárvány) programok beárazását, amely során kiderülne mi az ára az igéreteknek, mennyit kellene fizetnünk érte.

Gondoljunk bele, elmegyünk vásárolni bármelyik mocskos multi boltjába, mindenen ott fityeg az árcédula, még akkor is ha néha hibás. Ha azt mondanák nincs ár, tessék megvenni, hazavinni, majd utólag kötelezően kifizetni -bármibe is kerül- akkor ki vásárolna ilyen helyen?
Mi pedig ennél sokkal súlyosabb kérdésben, az életünk, életszínvonalunk, a jövőnk boltjában úgy vásárolunk mint egy mattrészeg amerikai turista. Nem számít mibe' van, idevele, majd kifizetjük.
Ezt tesszük már 19 éve.

A helyzet csak romlott, napjainkra előtérbe került a zsigeri politizálás, felerősödött az össznépi zászlólengetős, ál- vagy féligazságokra támaszkodó megmondóemberek által megszédített, elkeseredett, 'cselekedjünk már bármit csak rend legyen vonal' mentén felsorakozott, gondolkodásra, elemzésre képtelen tömegek hangja.
Ez pedig biztosan nem hoz jót.
Nem lenne egyszerűbb megkérdeznünk a termék árát?

Utána pedig fizetni.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr551451488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem érdekelne, mennyit költenek az egész cécóra. Régóta foglalkoztat már, egy ilyen választási hadjárat mégis mennyi adómat viszi el, mert ugye nyilván mi fizetjük, aztán bámulhatjuk hónapokon át az óriás plakátokról művien ránk vigyorgó politikusokat.

Ahhoz meg nagy igazságtablettát kellene bevenniük, hogy megmondják a jövőnk árát. Mert senki nem meri bevállalni, hogy őszintén megmondja a frankót.

Eddig minden szavazáson ott voltam, mindig elvittem a gyereket is (amikor már megvolt), hogy lássa, megpróbálok nem poshadni, de komolyan, inkább ülnék most a kényelmes fotelemben (ami nincs) és olvasnék valami frankó könyvet a szavazófülke helyett. Azt hiszem, ezzel egyre többen vannak így sajnos.
Tőlem költhetnének akármennyit, ha a kormányhoz jutva tényleg csinálnának is valamit, aminek sok pozitív eredménye van. nem pedig érdekek diktálta maszatolás lenne, és arra való törekvés, h kihúzzák és biztosítsák maguknak a következő 4 évet is.
lehet félreérthető voltam. nem a választás költségei fájnak, mert az egyszeri, nagyjából jól kalkulálható. persze feleslegess cirkusz, de nem tragédia.

ami sokkal fontosabb, mibe kerül nekünk az azt követő négy év. nos annak kiszámolása (avagy közelítő becslése) lehetséges, a választási igéretek és a valós állapotok összevetésével. ezt tehetné meg (többek közt) egy ilyen tanács.
eltűntek az igazi szakértők

ha vannak is, jön egy nagypofájú ideológiát követő "kollégájuk" aki mindenáron el akarja lehetetleníteni őket, és ez jó eséllyel sikerül is...

aztán mindenki megy a hite után, a logikus válaszok helyett

persze az élet minden területén ez van
ha csak kettőt írtál, akkor itt, ha többet, akkor kérdezd minden blogmotorok istenét ;-))
Engem már a választások költsége is bosszant, az azt követő négy év meg már nem is kérdés. Ha lenne elemző, gyanítom az sem lenne pártatlan...
Szeretném tudni, hogy a Helyi Téma például hogyan van finanszírozva...
@azallamenvagyok: velem két évvel ezelőtt történt, hogy egy civil szervezet vezetőjeként kerültek az embereim, támogatóim óriási rágalomhadjárat kellős közepébe. engem valamiért nem bántottak, de ott lett tele a tököm a egésszel. ez az ország rohad. szűklátókörű, kicsinyes emberek teszik tönkre azoknak a lelkesedését, akiknek még van energiájuk jobbá tenni a környezetüket.
@azallamenvagyok: erről (is) szólt a varanus.blog.hu/2009/10/04/mattuvegzseb bejegyzésem, mint a jelenlegi kormány elsődleges bűnéről.
@aJeti: civil szervezet vezetőjének lenni hihetetlen önsanyargatás, maximalizált mazochizmus, kivéve ha puhagerincű valaki és pénzt nyúl le ilyen módon ;-)))

mellékesen én kevés olyan embert ismerek, aki tovább lát a hasánál, kocsijánál, házánál. esetleg a szomszéd kocsijáig, házáig és arra fröcsögi neki ugyan miből, meg önelégülten, gyorsan múló örömösen, hogy az enyém nagyobb :-/
@úriparaszt: civil szervezet:...vagy csak utolsó kétségbeesett lépés a gyerekeid érdekében.
@aJeti: kérdezném melyik szervezet volt ez, de gondolom nem akarsz mindent az orrunkra kötni :-)
süti beállítások módosítása