Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: index.hu/belfold/2024/03/29/magyar-peter-varga-judit-bayer-zsolt-valas-interju-balhe/ "És ugyanol... (2024.03.29. 14:36) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2013.03.24. 04:49 Fabius

D-8-as ügynök újra jelent

- Pszt! Te, figyejjé má! Hajolj má' közelebb ne legyen muszáj kiabálni. Na, figyu, de télleg figyu mert nem mondom kéccer, szóval figyelsz? Jóvan, no akkor: Az energiaszolgáltató cégek a privatizációjuk óta több, mint ezermilliárd forint profitra tettek szert Magyarországon! Pszt! Tudod lehet voltak manőverek, amikkel elképzelhető, hogy ettől kicsit többet is. Megvan? Hogyhogyhogy? Lehetővé tettem nekik annak idején, úgy. De ezt meg ne írd ám!

Ez a szürreális jelenet kísért azóta mióta olvasom, hogy a D-8-as ügynök újra jelent. Igaz, ők ezt újmagyarul szakértésnek hívják a nerben, mert egy jó SZT tiszt nem vész el csak átalakul. Most éppen pont szakértővé, aki aktuális álruhájában azt a kormányt szolgálja amelyik médiájától enni kap. Miniszter ezzel a pedigrével már nem lehet, de a jobboldal hulladéktárolója, a Hír TV, ECHO TV, Magyar Hírlap, szóval az ilyen levitézlett alakok gyűjtőhelye még elketyegteti ha muszáj. Ő meg belemondja a szakrális nagy igazságokat az éterbe, mint egy gazdasági szívcsakra idomár, amit pont leszar mindenki mindaddig, amíg át nem esik a ló túloldalára, és a múltjáról, betöltött tisztségeiről megfeledkezve nem kíván itt igazságosztóként tetszelegni:

"Az energiaszolgáltató vállalatokat 1995. december végén a piaci értéküknél jóval kevesebbért adták el, többnyire külföldi állami tulajdonban lévő cégeknek. Az már magában véve egy tréfa, hogy a magyar állam rossz tulajdonos, a külföldi meg jó tulajdonos itt nálunk."

Rakkenroll béjbi, nyomjad kifele a strófát magadból, mint egyszeri besúgó kolléga Vikidál Gyula, hogyaszongya: "Áll a hajsza, áll a bál a pénz körül, járja koldus és király, a sátán örül."  Ne törődjél semmivel, jut parizer kiflivel, ha jól szolgálod a hazát. Közben feltétlenül nézzél hülyének mindenkit, mert  szerintetek egy egész ország amnéziás, és senki nem emlékszik már mit műveltetek a privatizáció idején te, meg az a féleszű haverod amelyik most a jegybankot zúzza atomjaira. 

Gyurcimurci a privatizációs törvény megszavazásakor a privatizációért felelős kormánybizottság elnöke volt. Te magad a gázszolgáltató Rt-k és villamosenergia szolgáltató Rt.-k privatizációját lehetővé tevő és szabályozó kormányhatározatok előkészítésének idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. egyik ügyvezető igazgatója voltál.

Kutassál csak az emlékek zsákjában, hátha földereng valami. Tudod abból a korszakból, mikor 1859 állami vállalatból 2005-re 128 maradt, és ti voltatok a bábák a privatizálásuk körül. Azt mondod a cégeket a piaci értéküknél jóval kevesebbért adták el? És ki tehetett volna ellene? Mi? Vagy ti, akik ott sertepertéltetek az eladások körül? Eladtátok a cégeket külföldi államok tulajdonában lévő vállalatoknak, most meg tréfálkozol anélkül, hogy a saját felelősséged egyáltalán eszedbe jutna? Tulajdonképpen hogy is gondoltad ezt? Ha erre nem sikerül magyarázatot adni akkor próbálkozz azzal, vajon miért gondoltátok ti akkor, hogy a külföldi állam jobb gazdája lesz ezeknek a cégeknek, mint az a Magyarország, amelyik a "szakértelmetekért" fizetett titeket már akkor is. 

Igazán vicces lenne mikor ennyire sikerült herén rúgni magatokat, ha nem lenne kibaszott rossz tréfa, hogy egy egykori besúgó, felelősségéről megfeledkező privatizátor még mindig észt oszt ebben az országban a kegyelem parizervég csöndben rágcsálása helyett. 

508 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr545165031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Kara kán:

"__vettem izraeli avokádót, de éretlen teszkós szar__"

vegyél magyart.
@Kara kán:
Nem, ilyet a hülyéknek adnak. Aki a Tescóban vesz avokádót, az egyéb bugyutaságokra is képes.
Miért nem maradsz a jó kis rántottánál?
mandiner.hu/cikk/20130324_szanyi_tibor_fustolt_szalonna_tojas_so_fuszerpaprika
szalámis hegedű 2013. március 24. 10:59
3
38
Orbán hazugságai...

1. Az ő állítása szerint soha nem volt köze a kommunizmushoz!
Valóság: Székesfehérvárott KISZ-titkár volt, illetve az MSZMP ifjúsági tagozatának tagja, később Fejér megyei titkára.

2. A saját állítása szerint semmi köze sincs ahhoz, hogy az apja Orbán Győző az I. Orbán-kormány idején 23 kavicsbányát és 11 homokbányát szerzett meg az államtól.
Valóság: Orbán Viktor saját maga utasította akkori miniszterét Nógrádi Lászlót, hogy szervezze meg a kivásárlást, mellyel kb. 120 millió Ft-os kárt okoztak a magyar államnak.

3. A saját állítása szerint semmi köze sincs ahhoz, hogy a felesége 40 %-os részesedést szerzett a Tokaj-Hegyalja Borházban.
Valóság: Az I. Orbán-kormány idején szerezte a felesége a részvényeket, melyeknek mai értéke 30 millió Ft.

4. A saját elmondása szerint soha nem fogja elvenni senkitől a nyugdíját, sőt megvédi a nyugdíjasokat.
Valóság: 2012. január 1-től 160ezer tűzoltó, rendőr, volt határőr, mentős, bányász és rokkant nyugdíját vette el illetve sarcolta meg 16+3,8 %-kal. Vajon hány ember lett öngyilkos?

5. A saját elmondása soha nem volt korrupt, soha nem csalt és hazudott, akkor mikor azzal vádolták, hogy Simicska Lajos barátjának EU-s pénzeket játszik ki.
Valóság: 2010-2013 között Simicska Lajos és Nyerges Zsolték cégei 110 milliárd Ft értékben nyertek EU-s és állami pályázatokon.

6. A saját elmondása szerint 10 %-kal csökkentették a rezsidíjakat!
Valóság: 2011-2012-ben átlagosan 18%-kal nőttek a rezsidíjak és 27 %-ra emelte az ÁFÁ-t illetve 7 új adót vezetett be a rezsi számlákon. Jelenleg az emberek 11 %-os növekedést szenvedtek el eddig, a kormányváltás előtti szinthez képest.

7. A saját elmondása szerint senkit nem hagynak az utcákon!
Valóság: 2010-2013 között 1200 családot lakoltattak ki saját otthonukból.

8. A saját elmondása szerint hazugság, hogy 2010 májusa és 2013 februárja között, három év alatt 220 ezer 18 és 55 év közötti magyar honfitársunk hagyta el az országot.
Valóság: Sajnos igaz. Az eurostatt információi alapján. Ez az érték annyi, mint 1990-2010 között összesen.

9. A saját elmondása szerint semmi köze sincs a 2006-os székházfoglaláshoz és az emberek uszításához.
Valóság: Hazugság, több Fideszes politikus és volt politikus is névtelenül elmesélte blogokban, hogy sms-ben értesítették illetve utasították őket, hogy a saját választókerületükből küldjék fel Pestre az embereket, hogy balhézzanak és szítsák az embereket Gyurcsány Ferenc ellen.
..
Jó étvágyat.
@jaegtoer: magyar égre magyar ufót,
pusztán termett avokádót!
1040 / 15 = 69.3 Ennyi volt évente.
69 / 7 = 10 (nem tudom hány ilyen cég van, legyen mondjuk 7)
10.000.000.000 / 3.000.000 = 3333Ft (3 millió háztartás).
Havi 277Ft / család!

Csak messziről nézve sok ez az 1040 milliárd!

Nem a reszi magas, a fizetések alacsonyak az EU átlaghoz képest is!
@Vérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Egy Witz a dolog... :D

@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:
Mondtam én most ezt? Akkor??? :(

@le Látó:
Magyar(?) narancsbolsevik kánnak, magyar lófac a hátsójába! :)
@Penivaldes: egy szál töröltöködőben van, az is rá van akajtva:-)
@kekex: nem éreztem a helyes irányvonalat. Halandónak magas is, mint kacsának a lórács!
És akkor jönnek ilyen hazatelepülős alapítványok. Közpénzes támogatással rontják elfele. Nyetenyeee!

Ilyen ütem mellett év végére további 300ezer csökkenés vár6ó.

Volt ilyen, h 1millió munkahely számláló. Csendben kihunyt, béke poraira.
@Penivaldes: piszkosan? még mit nem! és ki mossa a hátadat?
@Penivaldes:
Amilyen tolakodás itt lesz csibém... Majd az evezőmmel rendet rakok! :)
de megvédhetsz, te leszel a testőröm boli
ezek a libsibolsik nagyon szeretnek a fürdőkben ücsörögni.
A sz.házy is ezt csinálja.
@bolondok közt viktor a király:

Jó a nicked:) 8 millióból bárhol és mindig lehet találni 1 millió genetikailag kommunistalelkűt. Orbán zseniálisan meglátta, "kiképezte" és összerendezte az itthoni egymillió seggfejet, mondjuk nem volt nehéz dolga, hiszen egy részük még Kádáréknak is hű tapsolója volt.

Emellé még megveszi (szó szerint, a magyarok pénzéből) a külföldieket, és olyan masszív hörgőnyája van, mint senki másnak a 30-as 40-es évek óta.

Kb. ugyanaz a jövője ennek az iránynak, ezeknek az agymosottaknak és többieknek, mint akkor (45 körül) ugyanazoknak. Csak persze másképp, VH nyilván nincs, csak mocsárba posványosodás. Mongólia. Ahol a gaz multik nem fogják lerabolni az embereket az áram árával, jurtába egyébként is minekaz? :)
reszkesssetek kismadarak, jönnek az ájtatos bácsik a puskával!

www.blikk.hu/blikk_aktualis/terepjarot-vasarolt-a-kdnp-2180853
@Penivaldes:
Szoktam, de nem kényszeresen, mint ti és Ágnes asszony.
@Penivaldes:
Még szájat se mos. Pedig a retekjére ráférne... A feje már eléggé fancsali lett!
a fides és az ájtatos sza telit kispártya azt tervezi, hogy

a vadászati törvényt kiterjeszti és ha kell az alaptörvénybe is beírja, hogy

ezentúl cigányokra is lehet vadászni persze korlátozottan (evés és szaporodási időszakban nem)

ez a dakota fajtára természetesen nem lesz érvényes !
a fides és az ájtatos szat elit kispártya azt tervezi, hogy

a vadászati törvényt kiterjeszti és ha kell az alaptörvénybe is beírja, hogy
ezentúl cigányokra is lehet vadászni -persze korlátozottan
(evés és szaporodási időszakban nem)
ez a dakota fajtára természetesen nem lesz érvényes !
természetesen szigorú jogi keretek között ahogy JOGÁLAMhoz ilik
vadászati engedéjjel, csak szakemberek végezhetik ezt a tevékenységet...

a DEMOKRÁCIA keretein belül, népszavazáson a TÖBSÉG ezt meg is foglya erősíteni...

bár felesleges mert a SZENTKÉTHARMAD erre is felhatalmazta a b-közgépes fidesmaflaálamot
@Vérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
A küldött fotók hangulata lenyűgöző számomra, maga a csoda. Nemkülönben a fotós teljesítmény, már amennyire én ezt meg tudom itélni. Technikailag nem, csupán az összhatás kíváló.
Bolinak miért lesz elégedett?
Ami a hozzászólás tárgyát és stílusát illeti.
Ehhez két dolog kell, a mondanivaló és a kifejezés készsége. Ezt volt szerencsém elismerni.
Egyébként hsz-nél nekem is csak úgy jönnek a mondatok, valószínű, hogyha elkezdenék közben görcsölni, bizonytalankodni, soha nem érnék a végére a nagy igyekezetben.
@P.Freddy:

kb. annyival le is maradtál a történelemben, mint amennyit írsz!

Figyelmedbe ajánlanám pl. ezt a mongol(!) honlapot:

www.caak.mn

Jurtákat főként turistáknak mutogatnak.
@le Látó: Valamit félreértettél. A komcsik nagyobbik része Orbánt szopja, a maradék, vérkomcsi bagázst meg a Jobbik, megbízásból.

Biztos hallottad már, hogy a kommunisták és a fasiszták igen-igen közeli mentalitásból fakadnak. Egy közös bennük: önállóságra képtelen, karizmatikus vezető nélkül széteső öntudatú, bármivel megetethető és bármire bevethető birkacsorda mindkettő.

Ettől függetlenül Mongóliával igazad van:) Modjuk akkor helyette hogy Közép-Csád.
@Balibgeczyk: igen ez a jövő !

33% 40%-a az pontosan a szavazók: 12 % !!!!-a

a lakosság 8-10%-a

GRATULÁLOK FIDES !
Az ilyen elvi állítások, viszonyítások teszik tönkre ezt az országot. Gondolkodásban és annak eredménytelensége okán anyagilag is.
Nem az számít, hogy ki mit gondol arról elvszerűen, hogy mi lehet jó vagy sem, hanem hogy a valóságban mi az, ami valóban annak bizonyul, illetve nem. A magyar állam rossz gazda. Ezt ma már nem lehet a kommunista állammodellre fogni, hisz 20 év óta más politikai, gazdasági berendezkedésű az ország.
Mindez nem jelenti azt, hogy az állam minden országban rossz gazda volna, hisz azt az egyes országok teljesítménye mutatja meg, hanem azt, hogy nálunk az. Az általánosítás egyrészt hazugság, másrészt visszafelé sül el. Mert épp arra irányítja rá a figyelmet, hogy a magyar vezetés, politika korrupt, becstelen a közvagyonnal való gazdálkodás során.
Ha jó gazda lett volna, ha az volna ma, akkor cégei nem százmilliárdos nagyságrendű veszteséggel működnének évente, amit magától értetődően a központi költségvetésből az adófizetők rovására finanszíroznak azok az emberek, akik az eredménytelenségek ellenére jó gazdának tartják az magyar államot. És még mindig azt hazudják, hogy jó gazda. Pedig, ha bárki utána számol, több ezer milliárd forintba került a költségvetésnek csupán néhány állami nagyvállalat felelőtlen, hanyag gazdálkodása, csak az elmúlt 20 esztendő alatt. Ennyit arról, hogy ki, mennyit lopott a köz pénzéből.
(a költségvetés számai nyilvánosak, azokban szerepel, melyik évben, melyik állami vállalat veszteségét mennyivel pótolta a költségvetés. Nem volt esztendő, amelyben a MÁV, MALÉV, vagy BKV nyereséget, nullszaldót hozott volna, csak veszteséget termeltek)
Tehát megint egy orbitális mellébeszélésnek vagyunk tanúi, amikor tolvaj tolvajt kiált. Nevetséges.
a jövő elkezdődött ! csak a fides !

33%részvétel 40%-a az pontosan a szavazók: 12 % !!!!-a
a lakosság 8%-a, GRATULÁLOK FIDES !

mno.hu/belfold/fideszes-siker-szentendren-1146934

ez a jövő, + még csalni is fognak:)))) és ++ a külföldi szavazatokkal...
@fanus: ha tudnád, hogy én miből élek...
Szentendre + Dunakeszi: FIDESZ SIKER!!! :DD

Öööö...hogy lesz kormányváltás jövőre? :OO :DD

mno.hu/belfold/fideszes-siker-szentendren-1146934
@Balibgeczyk: sehogy...

a fides nácik választáson már nem legyőzhetők !
Ó, jó fabius, és mi a tökömre akartál kilyukadni?
Legyen tényleg ő a D-8-as, és legyen igaz a sara a privatizációban.
Akkor most hazugság a több ezer milliárdos profit?
Ezért most ájvékoljunk hozzátok hasonlóan az energiaszolgáltatók sanyarú sorsán.
Ki is rúgta herén magát (sokadszor) egy remekbeszabott posztban?
@kivisziat: gondolom, kurvára boldog lennél, ha gyertyafény mellett skrejbolnád a hülyeségeid, és postagalambbal küldenéd a böfijeidet, miközben a jégveremből kivett szalonnát majszolgatva a tv helyett a konyhai falvédővel szemezgetnél...
@Mariann19: A legutolsóban tanult hős szabadságharcosunk Soros pénzén...
Aktuális Tündérmese Mutató (ATM)
Az államháztartás központi alrendszerének hiánya februárban 337 milliárd forint volt, az első két hónapban a deficit 339,5 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 40,3 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön. Az adatok megegyeznek a március elején közölt előzetes számokkal. A részletes adatokból kiderül, hogy időarányosan lényegesen kevesebb futott be a tranzakciós illetékből, mint ahogy azzal az NGM-ben korábban kalkuláltak és ahogy az az idei költségvetésben is szerepel. Úgy tűnik, a minisztériumban elszámolták a bevételt. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) szerdán frissített adatai szerint mindeddig soha nem látott összegre, összesen 21 630 milliárd forintra nőtt a magyar államadósság idén február végére. Tavaly november óta majdnem 2 ezer milliárddal nőtt az összeg. Idén januárban a bruttó átlagkeresetek nemzetgazdasági szinten 2,5 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A nettó átlagkereset 146 ezer forint volt. Az építőipar ugyanakkor továbbra is tetszhalott állapotban van, a KSH hétfői közlése szerint a szektor termelése 2013 januárjában 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap-tényezővel kiigazítva.
@Vérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
A "legutolsó"-ban jó lett volna kazamata, hátha bennragadt volna még 20 évig.
Tüzetesen nézem végig a fotókat, és szomorkás lesz a hangulatom, mert nam valószínű, hogy látni fogom ezeket a csodákat.
Nem akarok a közeljövőben külföldre menni szegény magyarként. Eddig márkás cipőben jártam külhonban, most hogyan venné ki magát, ha egy román gyártmányú terepjáróban csusszanék és araszolnék a paloták falainál.
Mivel romlanak a kilátások.
@kivisziat: Ezzel a többezer milliárdos profittal jól lehet operálni, mert az emberek nagy többsége nem ismeri a nyereség további útját. Nem tudja például azt, hogy ebből a nyereségből a cég búsás nyereségadót fizet az államnak. Nem tudja azt sem, hogy miután leadózza a nyereségét, a fennmaradó részből hajthat csak végre bővítés tipusú fejlesztéseket.
A nagy többség azt sem tudja, hogy nálunk olyan az adórendszer, hogy különféle költségtipusú adót kell a magyar államnak letejelni, mielőtt a nyeresége képződne.
Estig lehetne folytatni a felvilágosítást csak azért, hogy az emberek tisztán lássanak.
@Mariann19: feneketlen kútba hajszárítót... hagyd s bslgát, hagy örömködjön... más sincs neki, legfeljebb a kinyúlt mackónadrágos nejlonotthonkás trampli felesége, meg a napi 5-6 kisfröccs, ahol esténkén, asszonyveré előtt komoly filozófiai vitát folytat szesztestvéreivel... ide ténleg nem szükséges közgazdasági magyarázat... jó éjt.
És el fogsz jutni, akár román terepjáróban is... még nyitottak a határok... egyelőre..
Külföldi pártokkal riogat a Fidesz
Azt állítják, hogy az EU baloldali és liberális pártjai hatalomra akarják juttatni itthoni társaikat.

fix befutós üldözési mánia...

index.hu/belfold/2013/03/24/kulfoldi_partok_beavatkozasatol_tart_a_fidesz/
@Vérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője: Bosszantanak ezek a klisék, csak azért szóltam.
Jó éjszakát.
@kivisziat:

"Legyen tényleg ő a D-8-as, és legyen igaz a sara a privatizációban.
Akkor most hazugság a több ezer milliárdos profit?"

Emberek százezreit hülyíti nyilvánvaló hazugságokkal egy volt besúgó kommunista barom, FIDESZ színekben, FIDESZ szavazatokért.

Szerintem ez a fő probléma, ami igenis teljesen jogos, hogy nemcsak egy posztot, hanem egy szemenköpést is megérdemel.
eccerű kommentelő (én) csak olvassa és olvassa a "ráolvasásokat", a gyomorforgató történetek csak jönnek egyik a másik után, sorban nyomja a Narancs, az Átlátszó, néhány jó memóriával megáldott blogger meg még mittomén, mindent nincs idő elolvasni - aztán csak a méla csönd. Hogyhogyhogy? Hogy nem lesz ezekből igazi hangos ügy szinte sohasem? Hetente tucatjával buknak le az arcok az ordas hazugságaikkal, csalásaikkal, hogy a jóistenbe van, hogy semmiből nincs országraszóló botrány? Jó tudom, a közmédia. És az "előre félünk" mentalitás. És a "kibekkeljük" a különböző szakmák részéről. Az én székem legalább hátha megmarad. Talán azén iskolám megkapja mégis azt a támogatást. Ezt hallom mindenfelől, miközben Matolcsyt pl. már az agysebészetes előadása alkalmával khangosan ki kellett volna röhögni a tisztelt hallgatóknak, akik ehelyett megtapsolták. Megette a fene az egészet.
+ (nem közvetlenül Dr Nemzetivagyon Boros Imréhez kapcsolódóan, de ugye minden mindennel összefügg) ha néha kicsit kipislantanánk ebből a kutyaszaros homokozóból, láthatnánk, hogy a határontúliaknál szép lassan mindent visz a Jobbik. És ezzel sem tud/nem is akar semmit se kezdeni a teljes ellenzéki búzavirágkoszorú, az egyetlen béna-szerencsétlen és teljesen helytelen-elbszott MSZP-s próbálkozáson kívül, és ebből is kva nagy bajok lesznek még. Vannak.
@Mariann19: ne hülyéskedj, az emigrációnak csak az eleje nagyon szopó általában. Aki otthon túl tud élni, máshol játszva.
@Exminden:

Látod, ezrét fog a fidesz 2014-ben is győzni.
2/3-dal.
@Kara kán: "vettem izraeli avokádót, de éretlen teszkós szar. ilyet ugye csak a gójoknak adtok? "

Te hülye, az érett avokádó puha, kenhető, mint a vaj, úgy nem lehet szállítani. Ha azt akarod, hogy megérjen, akkor csomagold újságpapírba, és tedd be a kamrába.
Idióta korcs.
@épészmérnök: ugyan már, látod magad előtt, amikor vkinek ideológiai válságot okoz egy gyümölcsvásárlás?
@tucano:

De még micsoda válság az, kérlek!

Pláne, ha Kán tudná, hogy például Budapest kereskedelmére milyen jótákony (tényleg) hatással voltak a XIX-XX. századforduló környékén a sváb, rác és zsidó kereskedők!
Mariann19 2013.03.24. 22:59:02

O yeah, csak éppen az energiaszolgáltatás privatizálását követően a nagy szolgáltatók (pl. ELMÜ, ÉMÁSZ éstársai) 24-33%-os nyereségeket értek el a privatizációs szerződésekben garantált 8%-kal szemben és az összes szolgáltató átlagában is elérte a 15%-ot... Nem ragozom tovább, itt egy link, érdekes dolgokras bukkanhat, aki veszi a fáradságot hozzá: www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=dr.%20petz%20ern%C5%91%20a%20magyar%20villamosenergia-ipar%20privatiz%C3%A1ci%C3%B3j%C3%A1nak%20tragikus%20t%C3%B6rt%C3%A9nete.&source=web&cd=2&ved=0CDIQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.enpol2000.hu%2Ffiles%2FPetz-Privatizaci%25C3%25B3.doc&ei=Mp5PUa6mMcfLswab94H4Bw&usg=AFQjCNF2DesTg7EfKwkBduznRzTbXO-NFQ.
@De hol van Columbo felesége?: korábban meg nem is laktak mások arrafelé :) Látod te is beleírtad, hogy "tényleg", milyen felfordult világ ez, hogy meg kell erősítened. Bevallom emiatt egy kicsit kétségbe is vagyok esve, mármint az irány miatt. Ma is legalább 4 fb ismerősöm posztolt rendes faso felhívásokat. Pedig csak kétségbe vannak esve a CHF hitelük miatt és azt sem tudják, hogy kit hibáztassanak, leginkább azt akire a többi mutogat :(
Ráadásul "jótákony" hatást írtam (pedig tákolmány most van).

Aha, én is az imént futottam végig, hogy éppen melyik, eddig még tudatánál lévő ismerősömnél szakadt el a cérna és végül magáévá tette azt, amit nyomatnak neki.

Gondolkodni?
Ugyan!

Devizahitel? Ahogyan ez a FB-on kering, az alapú szócska nélkül?

Istenem, mekkora egy lúzer voltam a szemükben, hogy nem vertem magam devizás kölcsönbe és pláne, hogy ők ezen még nyertek is, mert az árfolyam először nekik kedvezett!

Most irtó nagy a csend, és "milyen szerencsés is vagy te, Columbo, hogy neked nem a hiteled miatt kell figyelned az árfolyamot...

Ezzel együtt, sajnálom őket, mert tényleg be lettek csapva - csak nem a bankok, hanem az állam és a PSZÁF által.
@kivisziat:

Idézet a dokumentum végéről:

"Mert közben már szövetkezik a „nemzeti töke” az energiaipar megszerzésére. Ehhez várják (kivárják) a kedvező hatalmi konstelláció és érdekviszonyok létrejöttét."

Ezen most is el lehet gondolkodni.
@épészmérnök:
Újságpapírba,hadd szívja be az ólmot is. Velem nem fogsz kibacni, te sunyi!
@De hol van Columbo felesége?:
A kupeceknek jótakony volt a hatás, a magyarságnak nem. Én vhogy nem tudok örülni annak, ha vkik kiszorítanak engem vhonnan.
@Exminden: először úgy gondoltam, hogy üzenem néked, ezeket ird le sok helyen és sokszor, majd rájöttem, hogy felesleges. ebben az országban nincsenek Dózsa Györgyök, csak Nérók.
Mi nem tudunk tömegesen odaállni sem a gyerekeink /diákok/, sem az éhezők /éhségmenet/ mellé csak a biztatás és helyeslés erejéig....kaparjátok ki azt a bizonyos gesztenyét, hogy mi élvezhessük.Jobbágyságra születtünk
@le Látó:
Akkor aktuálisan még érthetőbb. (Bár nem jobb.)
Érdekes lenne erről érdemben beszélni...
De maradok a széles vigyornál :)
@P.Freddy: Ok. Nem feltétlen értek veled egyet.
Ismerek több olyan fidesz-hívőt, akik világéletében gyyűlölték a kommunistákat és most fanatikus fideszesek. Egyikkel beszéltem többször is, mindig ugyanazokat mantrázza, az érvek leperegnek róla (nemcsak az enyém).

Persze, mert elvesztené az önmagában jól felépített, biztonságosnak hitt világképet. Inkább ahhoz ragaszkodik foggal-körömmel, mint 1x is szembenézne a valósággal.

Más. Van egy nyugger házaspár rokonom. 70 felett mindkettő, de nem a szellemileg és testileg leépült fajta(tudjuk, h időnként orvoshoz is járnak, de nem ez és a temető tölti ki az életüket). Lelkileg olyan 40esek lehetnek, a mama fideszes, férje pedig anti-fideszes. És időnként jókat nevetünk a ,,csatározásaikon''! Ja, egyik sem volt komcsi soha.

Ez persze nem zárja ki azt--amit te is említesz-- hogy komcsik ne lennének a fideszben, sőt!
@Kara kán:

Ezek szerint nem sokat tudsz arról a korról. Javaslom, nézd át a kor szakirodalmát, meglepő dolgokra fogsz bukkanni...

Sőt. Nemcsak a fenti népek voltak kupecek, hogy a te szóhasználatoddal éljek, hanem voltak magyar kereskedők is (még szép).
A nem magyarok által számos olyan, céhszerű intézkedést és know-how szerű alkalmazási mód honosult meg, ami segítette a teljes magyar (budapesti) kiskereskedelem fejlődését, illetve a csalók és hazardőrök kiszűrését. Ezek a folyamatok jó hatással voltak a banki hitelezésre is.

azt hiszem, mindennek inkább örülnünk kell, pláne, hogy alapvetően a magyar uraknak piszkos volt a munka, nem sokra tartották a kereskedőket...arról nem én, nem a zsidók, nem a svábok és nem a rácok tehetnek, hogy ügyesek, van érzékük a bizniszhez. Mert van, és nem árt fejben tartani: az is egy szakma, egy komoly szakma. Jól kell tudni művelni és az ügyesebbtől, okosabbtól nem szégyen tanulni, nem ellesni ezt azt (sőt, kötelező, ha talpon akarsz maradni).

De nem kell messzire menni: itt vannak a piszkos FMCG-multik: szerinted hol tartana a vízfejű, majd" 5000 bolttal rendelkező ÁFÉSZ/ÁFEOSZ/Coop Hungary Zrt. élelmiszer-bolthálózata, ha a külföldről bejövő tudás nem kényszeríti modernizációra, versenyre?
A választ szerintem magad is tudod.

Mi lenne a japánokkal, koreaiakkal, ha tanulás helyett durcás kisgyerekként viselkedtek volna és lesik el, mit csinál jól a világ rajtuk kívüli része? Most meg a Hyundai/KIA/Samsung/Toyota/Yamaha diktálja a tempót.
Ők nem szégyelltek tanulni, miközben mi magyarok, mi a fészkes francot csinálunk???

Holmi piros pöttyöket, sosem volt szellemi főlényünket, olimpiai aranyérmeinket emlegetünk, még mindig Puskás Öcsinél tartunk, miközben a világ többi része halad előre, lesajnált országok előznek be. Egyre rosszabbak vagyunk az oktatás színvonalát tekintve, kiváló élsportunkkal ellentétben a tömegsport kvázi halott, az átlagmagyar csak a távkapcsolóig jut el, a legrosszabb egészségügyi mutatókkal és életkilátásokkal rendelkező ország lettünk.
El kellene már felejteni, hogy okos nép vagyunk - egy frászt: ha így lenne, nem itt tartanánk. Csak nézz körül a lesajnált osztrákoknál: Tenkes kapitánya népe mennyire jobban él náluk, igaz?

Csak szidd nyugodtan a piszkos zsidókat, bárkiket, csak hibáztasd a többi népet, amiért kezébe vette saját sorsát és összefogott.
Tapsolj csak a megosztó és ál-népnemzeti politikának, örömködj csak azon, hogy az ország avul.
Bocs, de nekem ez nem megy.
Lényegében itt is hasonlókról olvas6sz, csak a cikkíró az egyénen belül lejátszódó pszihés folyamatok mozgatórugóival nem törődik:

velemenyvezer.blog.hu/2013/03/25/az_uj_kozep_akik_nem_kernek_a_politikai_szektakbol?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2013_03_25&utm_campaign=index

Sőt arról is ír, hogy a jobbik számára lassan vállal6atlan a FIDESZ--ami se nem fiatal, se nem demokrata.

Okfejtésed alapján eszerint épp a komcsik lennének, akik fityiszt mutatnak Don Vittorionak.

További szép napot!
@KÁTÉó53éúétr6:
Ideidézek egy idézhetetlent.
" Minden osztályban,még a legfelvilágosultabb ország viszonyai között is, még a legelőrehaladottab osztályban is, még akkor is, amikor az adott körülmények annak minden lelki erejét rendkívül felfokozták - és amíg osztályok vannak ... elkerülhetetlenül _lesznek_ - az osztályhoz tartozó olyan emberek, aki _nem_ gondolkodnak, és nem képesek gondolkozni."
Ismert tény tehát, ami itt folyik, a jószándákú valóságfeltárás _önmagában_ nem ér sokat. Hiába látja a _jelenséget_ helyesen Exminden, s érezhető jószándékod ellenére _helytelenül_ Te.
Abban az értelemben _is_, hogy mind a "közkeletű" Dózsa-, mind a Nero-legenda hamis. De ezt csak mondom, a lényeg az, hogy _döntéshez_ szükséges ténymennyiség ismert, a döntés elmaradásának okát nem ebben, hanem valami másban kell keresni.
Nos, miben?

Még valamit ideírok, nem Neked, de kapcsodon.
Várom annak száleskörű felismerését, hogy a gondolkodás csak született készsége egyik szervünknek, az agynak. (Miként a beszédkészség a gégének, nyelvnek. Vagyis csak anatómiai _lehetőség_.) Ahogy beszélni meg kell tanulni - mégpedig az erre rendelkezésre álló igen szűk időintervallumon belül, különben soha, semmilyen körülmények között, semmilyen eszközzel nem "pótolható be" -, akként a gondolkodást is tanulni kell, mert később a készség nem váltható képességgé.
Vagyis, nem hülyézni kellene állandóan, hanem felismerni, hogy a nem állam- csak választópolgárok(!) sokmilliós tömegei, oldalfüggtelenül, nem tudnak, képtelenek gondolkodni.
Érezni (mint szavakra épülő, de a gondolatot csak helyettesítő mechanizmussal élni) annál inkább.
Miért csak orbán ismeri ezt a tényt? S ha csak ő, akkor miért bizonyítja ez egyrészt, hogy orbán olvasottabb a kommunista klasszikusokat illetően, mint az ezt a vádat magáról minden eszközzel lemosni kívánó "baloldal"? Másrészt, hogy az orbán-ellenes választást ez a ideológiai katyvaszt magáének valló párt-és egyéb alakulatok soha a büdös életben megnyerni nem fogják?
Miért nem kellenek ezek a szavalópolgárok többségének? Na, vajon?
Kiinduló pontnak javaslom elsőként:
például azért nem, mert csak _hozzájuk_ beszélnek, de nem _róluk_.
Az állampolgári jogokat tessen intézni az állampolgárokkal. Akik itt csak választói mivoltukban felvállalt egyedek, azokat jog- és egyéb állami érveléssel ne fárasszák. Halott ügy.
@De hol van Columbo felesége?:

Sokáig tiltottátok még a korabeli sajtónak is a tanulmányozását, így a féligazságaidra, a maszatolásaidra régebben több vevő volt. De a hazugságok sem élnek örökké.
@sertelen: rövid bejegyzésem alapján "eligazitásod" jogos.Átérzem Exminden kesergését.
Azonban:"...ahogy beszélni meg kell tanúlni...akként a gondolkodást is tanúlni kell..." irod, és,....ki fogja ezt megtanitani, és mikor?..a folyton hazudozó, félrevezető politikusok?,... akik "csak hozzád beszélnek és nem rólad"? Erre utaltam, amikor a mesebeli Dózsa Györgyöt hiányoltam, és nem hülyézni szándékoztam
A diákok megpróbálták és....kevesen voltunk?, nem értettük?,lusták voltunk?...pedig elég egyértelmüen fogalmaztak magukról, rólunk.
@Kara kán:

A könyvtár nagyon jó hely, számos ismerettel gazdagodhatsz. Ez eddig is így volt.
Maszatolni, féligazságokat hangoztatni pedig nem szoktam - ezt a kiváltságot meghagyom a volt KISZ-titkároknak, MSZMP tagoknak, ebben ma Magyarországon ők jeleskednek.

Egyébként jól írtad:

"De a hazugságok sem élnek örökké."

Látod, kedves kán, ez az, amit a mostani kurzus sem tart észben.
@De hol van Columbo felesége?:
Az, hogy mit tart észben a mostani kurzus - egyáltalán mi ez? - azt nem te fogod eldönteni.
@KÁTÉó53éúétr6:

Nos, ha van időd, fussunk át a dolgon. De mielőtt ezt megtennénk, indítsunk látszólag máshonnan.
A helyesen írás minden tudás alfája, hiszen az olvasás és az írás abban is elválaszthatatlan, hogy a megértés alapja a helyes fogalom használat – írva, olvasva egyaránt. (Idézzük ide - mutatis mutandis - Madáchot: másképp hogy’ mehetnénk egy ’i’ miatt halálba? [Hetedik szín, Ádám].)Tehát elengedhetetlenül fontos az emberi életfeltételek (jövőbeni) kialakításához, hogy az olyan szellemű (felteszem fiatal) emberek, milyennek Téged véllek, ezt ne tegyék: eligazitás – hosszú í ; irod - hosszú í; megtanitani – hosszú í; tanúlni – rövid u. Ezt nem valami ostoba kekeckedés részemről, egyrészt, mert igazán nem szolgáltál rá, másrészt, mert meggyőződésem, hogy a helyesen írás úgy hozzátartozik a mentálhigiénéhez, mint kultúremberhez az esti (!) fogmosás. Elmaradhat, de következményei beláthatatlanok. Kérlek, tényleg ne vedd bántásnak, fontos dolognak tartom. Ha Kepler túltette volna magát Brache mindössze 7 ívmásodperces pálya-eltérés mérésén, még ma is geocentrikus világképünk lenne. Az egyedül helyes („adekvát”) világkép nem tűri a pontatlanságot – ékezetekben sem. Na, de a lényegre.
Boldog társadalomban a szülőnek kisgyermeke nevelése („tanítása”) során nem kell az államra gondolnia. Ekkor még elég az _erkölcs_, messze még a_ jog_ hatóköre. Egy társadalom akkor boldog, ha a kettő (erkölcs-jog) _különbsége_ megélhető távolság. Nem kell külön praktika a családi, baráti (stb.) köreimmel való együttélésre és más az a körön kívüliekre. Amikor nem valakik ellen muszáj nevelni, hanem valakikért. Amikor tudni (tanítani) lehet kikkel és miért tartozol egybe, s amely egybetartozást a napi tények valamennyi lényeges összefüggésében naponta igazolnak. Röviden : amikor felismerhető, megismerhető ki vagy, kikkel és miért. Amikor „automatikusan” alakul ki az életstratégia. Beágyazódsz, mert van hová beágazódni, van, ahová érdemes beágyazódni. Minden mai társadalom többrétegűen érdekvezérelt. Ez csoportképző szükségszerűség – tök függetlenül attól, hogy felismered-e, elismered-e, elfogadod-e.
A felismeréshez érettség, az elismeréshez szellemi erő, az elfogadáshoz bölcsesség kell. Ezért van, hogy a csoporthelyzet kényszere (virtuálisan) egybeterelhet itt-ott, ideig-óráig, kisebb-nagyobb csoportokat, a csoportkövetkeztetések levonásának (ami lényegileg más lehet,mint a csoportalanyok napi egyéni törekvése) és az arra épülő cselekvésnek csoportméretű érettségre, szellemi erőre (bátorságra) és bölcsességre (nahiszen!) van szüksége.
Mi - _ma még_ (de ezt Te nem értheted) – nem tartunk itt.
Szóval sem kevesen, sem értetelenek, sem kusták nem voltak, voltatok, voltunk, mindössze éretlenek. A szó eredeti értelmében. _Ma még_ túl sok félértelem és félérzelem áll az érzelmi azonosulás útjában.
Nyugi. Majd beérünk.

Még egyet. Véletlenül sem Neked címeztem a "hülyézést", hanem az itt rendszeresen olvasható tényleges hülyéknek, akik a "népet" hülyézik látszólagos közönyük (tudniillik, hogy nem kapnak kapára-kaszára e fölényeskedő marhák érdekeiért) miatt, noha mindent egybe véve nagyságrenddel hülyébbek, mint akiket ostoroznak, a "közömbösek".
Sapienti sat.
@Kara kán:

Nem is akarom eldönteni - csak véleményem van róla.
@tucano: "Aki otthon túl tud élni, máshol játszva."
Ebben nem kételkedem.
Amikor a külföldi utaktól való távolmaradásomról írtam, a turistaként való megjelenésemre gondoltam. Arra, hogy milyen a magyarok külföldi megitélése. Semmitől sem irtózom jobban, mint a megalázó helyzetektől, amikor sajnálattal nézhetnek az emberre, mert szegény ország állampolgára. Inkább itthon maradok a langyos középszerben.
@De hol van Columbo felesége?: 09.31 h-kor írt hozzászólásod kíválóan jellemzi a magyar gondolkodásmódot. Minden szavával egyetértek.
@Mariann19:

Szia Mariann!

Köszönöm, de ez (állítólag) sajnos csak öntelt szócséplés. Butaság a köbön. Vagy mi.

Hogy miért írom ezt?

Mert meg lett itt néhány (sok) ember szólítva - kicsit fentebb olvashatod szépen szóló blogtársunk véleményét, miszerint a legbutábbak azok, akik az általuk butának tartott plebset ekézik.

" Véletlenül sem Neked címeztem a "hülyézést", hanem az itt rendszeresen olvasható tényleges hülyéknek, akik a "népet" hülyézik látszólagos közönyük (tudniillik, hogy nem kapnak kapára-kaszára e fölényeskedő marhák érdekeiért) miatt, noha mindent egybe véve nagyságrenddel hülyébbek, mint akiket ostoroznak, a "közömbösek".
Sapienti sat. "

Butának és marhának sem érzem magam, s minderről kicsit más a véleményem.

Emlékszem, még balatoni gyerekként sokat hallgattam a kádárista rendszert szidó felnőtteket, hogy micsoda egy komcsi bagázs, hogy a párt, hogy a Kisz, hogy a satöbbi...
No persze, ugyanezek a felnőttek voltak azok, kik az M7-es építőanyagaiból húzták fel sóstói, széplaki, zamárdi nyaralójukat, vagy a présházat a kiliti szőlőben. Okosba, naná.
Szidod a rendszert, de élsz a benne hagyott kiskapukkal. Jó, igaz?

Most pedig, 23 év múltán?
Szidjuk a politikusokat, hogy lopnak, csalnak hazudnak. Mi változott és ki szid, kit?

Már írtam barátomról, aki a szocikat szidta (mondjuk, joggal), de arra a kérdésemre, hogy szakácsként mennyi a fekete fizetése (sok volt) és ezek után miért gondolja azt, hogy csak a politikusok hibáznak/tehetnek itt bármiről, már nem tudott felelni.
Most nagyon csendben van, teljes benne a kétségbeesés (pedig neki MÉG van munkája).

Butaság az, ha valaki odaikszel, ahová, és később megbánja azt, de továbbra is csak abban az ikszben hisz. Az okosabbja már eszmélt, hogy valami nem smakkol itt.

Véleménye persze mindenkinek lehet, de nem árt, ha az legalább próba jelleggel következetes.

Akinek nem tetszik, ha lenyúlják manyup megtakarításait, az ne adja oda - ha meg odaadta, akkor ne nyafogjon.
Ha nem tetszik, ami folyik, akkor szavazzon másképp, ha nem tetszik a Győzike só, akkor ne nézze, tanuljon helyette nyelvet.
Ha nem tetszik, hogy sok a hitele, akkor ne vegyen fel annyit, s ne akarjon az angyalföldi albérletből egyből érdi kertes házat.

Szélesebb látókörű ember tudja, hogy nincs egy igazság és tudja, hogy a jóhoz sok út vezet. De, ha én elfogadom, hogy az eddig járt út nem jó (mert ezt elfogadom), akkor fogadja el más is, hogy szerintem meg a mostani út nem jó.

Ha nem is tudod a helyes utat, de felismered, hogy amin éppen jársz, zsákutcába visz, már félig nyert ügyed van.

Addig, amíg saját dolgainkban nem tudunk (és láthatóan kollektíve nem is akarunk) valami legnagyobb közös nevezőre, legkisebb közös többszörösre jutni, addig bizony az van, hogy bután tesszük dolgainkat.
Ezt kimondani véleményem szerint nem butaság az n-ediken, hanem kötelező. A tudás a nem tudás felismerésével kezdődik, de ezt elbagatellizálni tényleg ostoba egy dolog.

Mindezt a tévedés minimális kockázatával és tisztelve a kivételt, írom.
@De hol van Columbo felesége?: Szia Colombo! Megpróbálom bekezdésenként a mondandómat leírni.
Arról írsz, hogy a megelőző rendszer kedvezményezettjei még fénykorukban is kivülállóként ostorozták azt a társadalmi berendezkedést, amelynek dédelgetett emberei voltak. Erről a magatartásfajtáról gyakran jut eszembe egy Eszterházy Péter írás az ÉS-ből, mely a rendszerváltás korai évei egyikében jelent meg. Menő dolog volt az akkori vezető és értelmiségi ismert embereknek az előző rendszert leszólni, távolságtartó magatartást tanusítani. Eszterházy, a főnemesi sarj intette le őket azzal, hogy mi ez a dölyfös attitűd, "mintha egy lavórban" ültünk volna megállapítással.
Fentieket azért írtam, mert éveken át azt lehet tapasztalni, hogy az emberek tudatára és gondolkodásmódjára hatni képes réteg nálunk értelmiségiként és irányítóként alkalmatlan ennek az elvárásnak megfelelni.
Tovább vezetve térek rá arra az általad idézett hsz-re, amely az itteni véleménynyilvánítókat kvázi lehülyézi, mert okoskodóknak tartja, ha jól értem.
Nem fogja fel, hogy egy vitatott témának több szegmense van, több szemszögből lehet azt értékelni, és ezek szintetizálása révén alakítható ki egy teljesebb álláspont.
Persze, aki csupán a saját gondolatait és éleményét képes elismerni, az ezt soha nem fogja tudni megérteni.
Végezetül arról, hogy kell-e, lehet-e korrigálni az álláspontjainkat.
Ebben egy dolog a stabil, a saját értékrendünk. A konkrét dolog, amihez a véleményünk kötődik, az viszont változó elviekben. Változhat a párt arculata, elvei, tevékenysége, önkontrollja, a társadalomhoz való viszonya. Ilyenkor természetes, hogy ezeket a változásokat vagy elfogadjuk, vagy nem, és korrigálunk. Ez a teória vonatkozik a kormányzásra, a gazdaságra, a társadalom megitélésére egyaránt.
"A tudás a nem tudás felismerésével kezdődik."
Tudod hányszor jut ez eszembe, mivel ez a leglényegesebb fokozat az emberi tudat kialakításában.
Üdv.
@Mariann19:

Hasonlóképpen látjuk.

"Ebben egy dolog a stabil, a saját értékrendünk."

Milyen igaz, és ezzel együtt ez nem jelenti azt, hogy véleményén változtatva bárkinek is meg kellene hasonulnia önmagával

Teoretikusan XY egyén nem jobboldali beállítottságú. Viszont ettől még:
- nem fogad el mindent ab ovo és de facto, ami balról és/vagy a liberális oldal felől jön,
- nem vet el mindent ab ovo és de facto, ami jobbról jön, azaz nem minden esetben vak és/vagy opportunista,
- lehet, hogy nem ért egyet a teljes egésszel, de lehet, hogy egyetértene egy részlettel, vagyis lehet, hogy kész arra, hogy konszenzusra jussanak a felek,
- ha értékrendje stabil is, de lehet, hogy egyet tud érteni más értékrendűek bizonyos álláspontjaival.

Nem minden jobboldali konzervatív, de minden konzervatív jobbos és nem minden balos komcsi, de minden komcsi balos.
Slusszpoén: aki liberális, az lehet balos és jobbos is (baloldali vagy jobboldali liberalizmus), itt tehát bőven van mozgástér.

Aki képes némi szintetizáló reakcióra a környezetével, annak bizonyosan nem kötöttek a vegyértékei, így véleménye, reakciói hozzátesznek az egészhez, anélkül, hogy alapvető értékrendszerét teljesen feladni kényszerüljön.
De aki egy jottányit sem enged, mert meggyőződésből, a tények alapvető vizsgálata nélkül gondol, szól vagy tesz, az minden bizonnyal téves, de legalábbis a valóág csak egy részét leképező következtetésre jut.
Mit is nevezünk tehát butaságnak?

Sok egyén (azaz az XY-onok és PQ-k és ZW-k számossága) vélhetően különböző (hasonszőrű egyedekkel különböző halmazokat is alkot), de mindegyikükben (vagy jó részükben) lehet valami közös (pont), ami a halmazok egészére (rendszer) nézve progresszív lehetne (közös metszet, vagy akár komplementer halmaz).

A mi kis magyar közéleti halmazaink sajnos zárt alrendszerek, de akiknél a kulcsok lennének, nem nagyon hajlandóak azt betenni a zárakba és a halmazok egyedei sem törekednek arra minden esetben (egyre inkább nem), hogy az egész rendszert tekintve előnyösebb pozíciót vegyenek fel.
A rendszer tehát nincs optimális állapotában, kevés a hasznos energia (vagy munka), mert nem jön létre szinergia, az energiák jó része nem vonzó, hanem taszító erőben merül ki, és zsidózásban-cigányozásban, populista demagógiában (akár balról is,persze) éri el határértékét - onnan pedig ugye, nincs tovább, mert a halmazokat leíró össz-függvény szélsőértékéhez érkeztünk.

Bocs, ha elvont voltam.
@De hol van Columbo felesége?:
Hamár, akkor muszáj.
Nem értem, ennek a gondolatmenetednek a kifejtéshez minek kellettem én, illetve a hsz-em.
Két dolgot:
1. miért engeded meg magadnak, hogy "néhány (sok)" számosságot adj a számba; én semmi ilyet nem írtam, mondhatnám akinek nem inge, ne vagye magára. (Most hagyjuk, hogy a "érintettek" számát Te is soknak teszed, vagyis létezik itt az a vélemény, hogy a "nép" magára vessen, amiért a helyzet az ami.)
2. "Nem fogja fel, hogy egy vitatott témának több szegmense van..." miért ne fognám? Amit lényegnek tartok, az épp az, hogy a értékrend némely eleme az enyémtől alapvetően eltér.
Nem azokra utaltam, akik úgy fejezik ki álláspontjukat, mit te. Azokra, akik agresszív, számonkérő módon kezelik a nem-szavazókat, szellemi képességeik, jellemük, értékrendjük lekezelő kétségbe vonásával.
Más kérdés, hogy önmagaddal való feltehető elégedettséged egyben korlátod is (lehet) a helyzet (és a teendők) reális megítélésében. De emiatt még nem kell szóba állnunk egymással. (Miként nem is tetted.)

"
Addig, amíg saját dolgainkban nem tudunk (és láthatóan kollektíve nem is akarunk) valami legnagyobb közös nevezőre, legkisebb közös többszörösre jutni, addig bizony az van, hogy bután tesszük dolgainkat.
Ezt kimondani véleményem szerint nem butaság az n-ediken, hanem kötelező. A tudás a nem tudás felismerésével kezdődik, de ezt elbagatellizálni tényleg ostoba egy dolog."
No, lám itt a közös nevező - ha már matematizálunk - ahonnan ki lehetne indulni.
Mit és miért nem akarunk? - kérdezném, ha meg akarnám vitatni a dolgot.
De nem.
@sertelen:

Ez egy nyilvános blog, mindenki azt kommentel és arra ír véleményt, amire jólesik neki. Te is, én is. Akár iróniával is.
Nem volt célom belemenni egy időigényesebb eszmecserébe, ezt jól látod. Most sincs. Ezt is jól látod.

Olykor elégedett vagyok önmagammal, gyakran meg nem. Nagy baj lenne egy állandó jellegű, bármilyen véglet, azt hiszem.

Mostani állapotomban magam is nemszavazó vagyok - de remélem, ez változni fog, ahogyan sok más dolog is.

Nem volt időm minden korábbi hsz végigolvasására - pedig lenne miért. Mindig van mit és mindig van miért.

Mariann elismerően írt egyik előző hsz-emről, erre reagáltam téged idézve, miszerint lehet, hogy ami Mariannak tetszhet, az másnak talán nem - ez igaz is. És szerencse is, hogy így van.
Nem is vontam kétségbe, hogy te így látod.
Annyit írtam erre, hogy magam a témában (idézett soraid) kissé más állásponton vagyok (nem jobb, hanem más állásponton).
Az ugye, hogy sokan meg lettek általad szólítva, azt hiszem, nem kérdés (és persze, ez sem baj).

Mondandómat pedig így fejeztem be:
"Mindezt a tévedés minimális kockázatával és tisztelve a kivételt, írom."

Furcsa lehet számodra, de van közös halmazunk.
@De hol van Columbo felesége?:
Miért lenne furcsa? Én közös nevezőnek írtam, Te közös halmaznak. A közös a közös:)
Jó éjt.
süti beállítások módosítása