Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/04/20/lajtania-bezenye-beruhazas-nagy-istvan "a hitelezőknek – ingatlancége... (2024.04.20. 07:55) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2012.04.23. 05:29 Fabius

Az Orbánmédia 100 milliós bája

A legújabb pesti vicc megvan? Miről ismered föl Borókai Gábort? Keresel egy embert akinek a hűségpirszing túlnőtt az arcán, és máris felismerted.

Sokáig volt meggyőződésem, hogy a Magyar Hírlapot alulmúlni sehogy nem lehet. De ez a meggyőződés a múlté. Borókai mostani teljesítménye oly csodálatos, hogy elhomályosít minden mást. Ahogy azt a Magyar Narancs cikke után a Kreatív Online és az Index is megírta, a kormányzati sajtót tíz és százmilliókkal támogatják fővárosi önkormányzatok, többek között a Papcsák Ferenc vezette zuglói is. A kormánymegrendelés mindig jelen volt/van a sajtóban, az eloszlása is olyan volt amilyen, legfeljebb a mértéke nem mindegy. A zuglói példánál maradva a kurvára nem szeplőlen Weinek éra utolsó évében Dodugló Pávelestól 45 millió forint volt a kerület médiaköltése. 2012-ben 240 milliót költünk Heti Válaszban, Demokratában, Helyi Thémában megjelenésre, Magyar Hírlap és Magyar Nemzet előfizetésre, pluszbónusz a Papcsák Harsonát - Zuglói Lapok - is finanszírozzuk és íratjuk a Magyar Hírlap istállóhoz tartozó Pindroch Tamás vezetésével.  Vagyis a kör közel teljes, ránk panasz nem lehet, a csökkenő print eladások miatt kieső hasznot kipótoljuk közpénzmilliókkal. 

A MaNcs táblázata szerint az elosztórendszer legnagyobb haszonélvezője a Heti Válasz a maga közel 100 milliójával. Azt hiszem ennek fényében új értelmet nyernek az utóbbi idők hetiválaszos címlapjai: 

Borókai Gábor nyilván felháborodott a zsebükben turkáláson. A Nyerges érdekeltségi körben amúgy sem teng túl a lelkesedés most, hogy Simicskának ki kellett jönni a fényre, és a kelleténél többen kaparják a minden irányból csordogáló közpénzmilliókat, úgyhogy Borókai kiáll és tökösen belemondja a szemünkbe: a semmit. Mintha Győzike mesélne a szlovák rendszámú verdából kikönyökölve a koporsóbizniszből meggazdagodásról, csak kevésbé vicces, de pont annyira gegszagú. Borókai azért kétségbeesetten igyekszik miket elkápráztatni:

"Látkép megjelentetése - ellenszolgáltatás-arányosan - havonta 100 ezertől 300 ezer forintig terjedő anyagi terhet rótt a kerületekre, amelyek cserébe témákat javasolhattak feldolgozásra, és olyan országos terjesztésű médiumban adhattak hírt magukról, amely a döntéshozókhoz is eljutott."

 Azért ez könnyet csal a szemünkbe, nem? És nem csak a erőlködés savanyú izzadtságszaga könnyeztet, hanem a röhögés is amint elképzeljük mekkora szüksége van mondjuk Papcsáknak,  Pokorninak vagy éppen Bús Balázsnak arra, hogy a Heti Válaszban üzenjenek maguknak, a parlamenti döntéshozóknak. Tavaly még csak azt kérdezgettük, vajon mi szüksége Zuglónak 10 millióért vett Hírlap és Nemzet előfizetésre, amire a Várnai és a szerkesztőség között kialakult adok-kapok után a Magyar Hírlap eme gyöngyszemmel zárta a kérdést:

"Mi úgy látjuk: független sajtó nem létezik. Ha Várnai László lenne Zugló polgármestere, nyilvánvalóan ő is támogatna nem szükséges, de más okok miatt fontos kisebb kiadásokat."

 Ennyi. Nincs mellébeszéd meg lacifaca, ki van mondva egyenesen: fontos kisebb kiadás, hogy a pártmédia piacképtelen kiadványok miatt csökkenő példányszámok mellett se haljon éhen. A probléma legfeljebb annyi, hogy egy év alatt a nagyságrend változott. Bár mi az a Heti Válasznak tolt néhány tízmillió a Közgép 200 milliárdjához képest? 

 

 

 

714 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr634467612

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Earth Day: Rombold te is a Kossuth teret! 2012.04.23. 22:02:52

Letölthető reality társasjáték 2 percben   Még mindig nem kaptál elfogadható választ arra, hogy miért kellett egy teljes parkot elpusztítani? Nem érted, miért villognak a Föld napi rendezvényeken, akik erre utasítást adtak? Úgy érzed, hogy valami ...

Trackback: Egy hír és egy fegyelmezetlen magyar reakciója 2012.04.23. 18:50:44

              A magyarok fegyelmezetten elfogadják a kihívások miatt szükséges változásokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, Brüsszelben tartott előadásában, az Európai P...

Trackback: Mandiner.Média blogajánló 2012.04.23. 13:06:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Média blogajánlójában.

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.23. 09:24:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Néhány dolog, ami zavarja a Fideszt 2012.04.23. 07:06:26

1. A demokráciaMég a látszata is! Mert igazi demokráciáról a fülkeforradalom óta nem beszélhetünk. Elég csak megnéznünk a törvénykezést (akár visszamenőlegesen is), vagy a különböző hatalmi ágak vezetőit. Már szó sincs arról, hogy esetleg az aktuális p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@a szív fészkei: Ilyet ne írj, kérlek, Penike megláthatja és nem esnék jól neki, tudod?:-(
@Fabius: azért a jogvédőket kihagyhatnád ebből. Egy párt egyenruhás erőszakszervezete megszáll egy falut, egy hónapig masírozgat, fenyegeti az ott élő cigányokat, gyerekeiket, és akkor a történetből az egyik problémád az, hogy voltak ott jogvédők? Kurvára elegem van abból, ahogyan a jogvédők munkáját ma Magyarországon megitélik, miközben hihetetlenül fontos, majdhogynem életmentő, amit csinálnak.
Ugye, egy olyan országról beszélünk, ahol nincs hagyománya a demokráciának, nincs tisztelete az emberi jogoknak, az esélyegyenlőség szitokszó, és 20 év után lassan visszatérünk az egypárt rendszerhez.
És akkor a jogvédők azok, akik politikai haszonlesők? Van ennek az állításnak értelme egyáltalán?
Fabius, ez majdnem azzal vetekszik, hogy a bizottság megállapította, hogy Field az ország lejáratására szervezkedett.
Virág elvtárs, ez már az itélet.
@tucano:
:)) Holdkóros szivacs?
Nemsokára jön egyébként, szerintem frankón elsajtoznak majd Fabiussal hajnalban, egy kis borocskával.
Reggel meg vinnyogva olvashatjuk, ahogy rodeo két opera közt koktélokat ajánl és szidja a ku.va csúti ta.... :)
@Fabius:
Egyértelmű a politikai hangulatkeltés és haszonlesés. Ha meg akarták volna oldani, akkor azonnal elzavarják a pic.ába a vonulgató majmokat és a rendőrség ellátja a feladatát. Viszont ha nem, akkor Pintér elvtárs azt teszi, amit tett. Majd nagy arcal beállít... a többit láttuk már a tv-ben. Komolytalan banda, mindegyik.
@vitézzy Boli - Ch.T. is, meg'há! Vitéz Módra!: Soha ne becsüld alá a plebsz sötétségét. Ide is belehet hozni általam többször emlegetett XVIII-XIX. sz-i francia lakóságot.
@Fabius: az én gyenge gyomrom már a látványtól megfájdul:))
@tucano:

Értettem a többlépcsős sarcot, csak a miértet nem vágom. Mire jó az a braziloknak, amit mindenki sokkal egyszerűbben csinál? Ez a nyílt forráskódú izé a videó alapján ilyen android light, belassulva és megöregedve.
@Fabius:
Na, elmész ám TE a francba! 8-D
Mocskos éhes lettem a kép láttán. Most álljak neki zabálni az éjszaka közepén? Genya vagy... :(
Elhúztam aludni... Veletek is aztán szépen vagyunk... :(
@aritus: A jogvédők is ugyan abból a haszonleső fajtából vannak mint a politikusok. Nem fogom őket 1 percig sem sajnálni.

Amúgy azokon a helyeken is megjelenhetnének ahol a putris/purgye járvány pusztít. Ott lenne bőven mit védeni.
@Fabius: Szimpatikus, hogy te azért tárgyilagosabban látod a kérdést. Ez nyilván borsodi múltadból is adódik. :) Az esetet videóra is vették és a netre is felkerült.

youtu.be/zc-YJww4huM

Biztos, hogy ők sem csináltak mindent a legtökéletesebben, bár én úgy tudom voltak szándékok a képviselői Pintér baszogatásra is.

Ettől függetlenül azért azt is érdemes leszögezni, hogy a bizottság munkája során a gyöngyöspataiakat senki nem kérdezte meg, ők azonban 3 módon is véleményt mondtak:

- ellátták a polgárőröket, befogadták lakásaikba és élelmezték is azokat, akik szabadidejüket áldozták rájuk
- a felnőtt lakosság 60 százaléka aláírását adta ahhoz, hogy ne hagyják el a települést, - majd végül 2011. július 11-én polgármesterré választották Juhász Oszkárt. A helyi választópolgárok ezzel kiállították az igazi gyöngyöspatai jelentést.

Ahogy korábban már említettem a településre érkező ENSZ megbízott kifejezetten pozitívan nyilatkozott a Jobbik témával kapcsolatos elképzeléseiről. Ez a mozzanat is egészen véletlenül „valahogy kimaradt” a jelentésből.

Nem vették be a jelentésbe azokat az országos sajtóhíreket sem, amelyek a Szebb Jövőért Polgárőrség munkáját ismerték el. Így a megyei sajtóreferens kijelentését sem, amely szerint a sajtó megkeresésre közölte a polgárőrök tevékenységükkel nem követnek el törvénybe ütközőt, ugyanis nem betiltott szervezet egyenruháját viselik. A korábbi polgármester Tábi László is azt nyilatkozta a helyi és több országos sajtóorgánumnak is, hogy a szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak megjelenés némelyekben megdöbbenést keltett a településen, ám a lopások és egyéb bűncselekmények teljes egészében megszűntek.

Az ötvenes évek rég elfeledett gyakorlatát köszönt vissza abban is, hogy a vizsgálat lefolytatása előtt már megszületett az elmarasztalás. Pld. a Hajdúhadházon előállított polgárőrök ügye is említésre méltó, akiket a bíróság bűncselekmények hiányában felmentett. A helyiek mindenhol támogatták aláírásukkal a polgárőrök közbiztonságért kifejtett tevékenységét. Ugye azt azért elfogadhatjuk, hogy ezek az aláírások teljesen önkéntesek voltak?

A jelentésben az áll, a polgárőrök egy akkor még létező joghézag miatt folytathatták tevékenységüket. Egyértelmű, hogy ez is valótlanságot tartalmaz, ugyanis nem joghézag volt, hanem a polgárőrök a hatályos törvényeket betartva tevékenykedtek.

Gyöngyöspatán a polgárőrök tevékenységére azért volt szükség, mert a rendőrség nem tudta fenntartani a rendet. Többször kérdésként merült fel: Mit keresett a Jobbik Gyöngyöspatán? Gondolom azért amiért a fizetésüket kapják. Korábban Vona és Mirkóczki is, mint heves megyei képviselők jártak a településen, meghallgatva az ott élők problémáit. A polgárőrök megjelenése előtt napi rendszerességgel voltak fatolvajlások a településen ezek ott tartózkodásuk alatt teljesen megszűntek. Ugyanez volt tapasztalható az idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekmények visszaszorulásában is.
@73. Vladys - Vonajugend tiszt, a FIDESZ meg bal:
Itt van az már... Húztam aludni, Fabius felbaszarintotta a gyomornedveimet. :) Genya a csóka! Éjfélkor ilyeneket linkelget!
@aritus:

A szükségességét nem vitatta senki, én sem. A haszonszerzés viszont vitán felüli. Akkor ott volt mindenki, a Jobbik takarodjon, oké. És azóta? Osztolykán művésznőnek is akkor jutott eszébe legközelebb a dolog, mikor Pesty megcsinálta nagysikerű filmecskéjét.

És addig? Nem kellett volna csinálni valamit? Ez ha megharagszol is ugyanaz a populizmus amit a többiek lehúztak: ott voltunk, kiálltunk, de ennyi.

Én pedig ezért haragszom. Mert ez, meg a gárda addig lesz napirenden, a Jobbik addig nyomhatja ezt a műsort, amíg megoldás nem lesz. Erre viszont egyik jogvédő sem törekszik, ha nincs balhé ők is csöndben vannak.
Slambuc? Huhh, ez jóféle étek, kihagyni vétek.
@Gábriel angyal: Remélem nem azt akarod beadni, hogy mindenki egy gonosz hikál, a jobbik meg egy szent. Elég erősen fényezed őket, és enyhén fejeztem ki magam.

"ám a lopások és egyéb bűncselekmények teljes egészében megszűntek."
Ehhez nem a gárda kell, hanem a Fantom.

SZJP meg a gárda ugyan az, csak más a ruha.
@Fabius:
"Mert ez, meg a gárda addig lesz napirenden, a Jobbik addig nyomhatja ezt a műsort, amíg megoldás nem lesz. Erre viszont egyik jogvédő sem törekszik, ha nincs balhé ők is csöndben vannak. "

Igaz, de mentségükre legyen mondva, ha nincs balhé, akkor sajtófelhajtás sincs és akkor a döglött kutya sem figyel rájuk.

Így van ez, még nálunk jobb helyeken is, sajnos.
Ez a kérdés itt soha nem lesz megoldva (mármint kormány-akaratilag). Megoldást majd a demográfiai trend hoz, de az fájni fog.
@aritus:

Fitnesz malac ápdét alkatrészei kifejezetten egészségesek :-))
@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

Ne keverjük a slambucot az öhönnel kérem tisztelettel :-)
@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

Mondd, és kivitelezhető romaprogramot csak sajtócsinnadratta közepette lehet csinálni? Csak úgy, magunkért, az együttélés könnyebbségéért, a Jobbik alól szőnyeg kihúzásért nem érné meg?
@a szív fészkei:

Nem iszom bort sem. Alkoholt semmit :-)
@Fabius:

Magam, öhöm-nek ismertem(em) és úgy tudtam, ez kvázi egyenlő a slambuccal, a kettő különbség csupán a tájegységek miatti eltérő főzőmód miatt.

Persze igazad lehet, hiszen a halászlé mást jelent a Tiszánál, Baján, vagy Balatonfüreden.
@Fabius:

Asszem, romaporgrammal már tele van a padlás: egyszer hallottam egy intejút egy a témát jól ismerő szakemberrel, aki pont azon sajnálkozott, hogy számos elképzelés landolt már kormányzati szinten, de egyik sem valósult meg, sőt, szinte egyezetési fázisban elbukott.

Nincs rá pénz.

Aha. Stadionra meg Felcsúti bohóckodáűsra bezzeg van.

Szóval, így látatlanban és félműveltként én a szakmát inkább védeném.
Tiszteltetdíj gyanánt egy szociális munkás bérével egyező összeggel mennyire lenne kibékülve egy mszp/lmp/fidesz/kdnp-s képviselő?

Tudom, ennek közvetlenül vajmi kevés köze van a dolgpokhoz. Csak kérdezem.
Költői, persze.
@Fabius: a jogvédők szerinted mit kellene, hogy megcsináljanak? Van nekik döntéshozói poziciójuk? Rendelkezésükre állnak eszközök, pénz, paripa?
Amit tenni tudnak, azt teszik. Elmondják, leírják, képviselnek, pl konkrét perekben, konkrét embereket. És tanulmányokat készítenek, amikben megírják, hogy hogyan lehetne egy adott problémát kezelni, csak a kutya se kiváncsi rá.
Osztojkán NEM jogvédő, ő politikus, parlamenti képviselőnő.
itt egy levélváltás a tasz és egy állampolgár között:
jogtalanul.blog.hu/2012/04/10/kiegyensulyozottsagrol_rasszizmusrol_mediarol_rendorsegrol#more4380720
@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

Ez általános tévhit :-)

Jelentős különbség van az alapanyagokban is, pl az öhönbe kell fűszerpaprika, a slambucba nem. Az öhönben van kolbász, paprika, paradicsom, én füstölt sonkát is rakok bele, a slambucban ezek nincsenek. Tányéron is egészen másképp néznek ki:

soulkitchen.hu/nem-slambuc-de-ohon/

www.nosalty.hu/recept/slambuc
@tucano: Nem, valami óceánpartról szokott írni. Az meg itt nincs. :-(((((((((((
@Fabius: Bárcsak kihúznák már a szőnyeget a jobbik alól, a probléma hathatós megoldásával. Komolyan én lennék a legboldogabb.
@aritus: @Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

Az ilyen viták alkalmával annyiszor leírtam már mit kéne csinálni, hogy most nem teszem. Viszont a véleményem tartom, vége ennek akkor lesz, ha valaki veszi a bátorságot és fáradtságot, hogy az alkalmi jogvédőségnél tovább is menjen. Ha nincs ok, nincs okozat. Ergo: cigányozás sincs.

Osztolykán politikus. Neki lenne módja, erőforrása és lehetősége hozzáfogni. De neki is elég az alkalmi jogvédőség Pestynél és mondjuk Gyöngyöspatán.
@Fabius:

Tehát csak a technológai ugyanaz, értem. A pirospaprika hiánya meggyőző érv volt, ezt elismerem.
:-).
@Fabius:

Na jó, de ő nem az egész szakma. Egyébként igazat adok, cigány barátaim se értik, miért hagyják a magyarok, hogy a kérdés tovább fajuljon.
Mert hogy szó szerint FAJ-ul.
@Fabius: És ilyen azbesztgyomrot igénylő kajákban nyomulsz? Le kalappal. :-)
@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi): vannak, voltak jó felzárkoztató programok, csak általában ezek vagy nem kaptak/nak nyilvánosságot, vagy ellenséges környezetben kell működniük.
Volt a Biztos Kezdet nevű projekt, amit a fidesz kormányra kerülve azonnal felszámolt, már több éve működött az országban több helyen. A lényege az volt, hogy óvodáskorú gyerekeket az anyjukkal együtt vonatk be a programba, hogy mire a gyerekek iskolába mennek, az egész család szocializálódjon az iskolára. És főleg norvég alapítványi pénzből működött, szóval a magyar adófizetőknek nem sokba került.
Vagy ott van Derdák Tibor, aki már a sokadik gimnáziumot hozta létre, működtetti a legszegényebb régiókban. Őket eddig se támogatta a hivatalos politika, de most már kifejezetten rájuk szálltak. 3,2 millió forintos büntetést róttak ki rájuk, mert a tanárok adminisztrációját nem találták megfelelőnek egy ellenőrzés során. A hiba az volt, hogy csak az iskolai munkát adminisztrálták, az otthoni felkészülést nem.
Voltak az úgynevezett Tanodák, amik délután foglalkoztak a hátrányos, többnyire cigánygyerekekkel. Korrepetálták őket, struktúrált szabadidő programok voltak stb. Most az új köznevelési tv ezeket is megszünteti, megszüntette.
Vagy ott van Ritók Nóra Igazgyöngy alapítványa, a Polgár féle alapítvány stb.
Szóval ez megint csak az egyik sokat hangozattott hazugság, hogy nincsenek jó, működő programok, mert vannak. Vagy voltak.
De önmagukban ezek kevesek, mert amíg az országos politika nem tekinti dolgának, hogy ezzel a problémával foglakozzon, vagy ezt is csak a közpénz egyik lenyúlási terepének tekinti, addig hiába vannak ilyen programok, ha nincs hova integrálni ezeket a gyerekeket. Mert nincs munka stb.
@a szív fészkei:

A HVG videó kibaszott kemény...
Nem megszorítás, nem sarc, hanem élmény és önkéntes váradás: www.femina.hu/hirhatter/ime_matolcsy_uj_adoi
@Fabius: én a valódi jogvédőkről beszéltem, pl a taszról. Ők azt csinálják, ami nekik a dolguk. Azt meg kurva jól. A politikusok meg csinálják, ami az ő dolguk, a kettőt nem kéne összekeverni, és számonkérni az egyiken, amit a másik elmulaszt.
Aki a taszra azt mondja, hogy alibi jogvédők, annak velem gyűlik meg a baja:)))
@Fabius: cigányozáshoz nem kell ok, ez nem így működik. Ahogy zsidózáshoz sem kell zsidó.
@a szív fészkei:

Azbesztgyomor? :-)) lehet újdonságot mondok, de mázsás palik nem kölesen és bifidusz eszenziszen élnek :-D :-D
@aritus: Igen, Derdákékat simán kicsinálják, 3,2 milliós büntivel, amikor ilyet nagyon ritkán szabnak kis sulira... Ritoókot szoktam linkelni, stb. stb. Soha nem ők nyerik a "legtöbbet", jóformán semmit se.

Kell ez pufferolásnak, ezen lehet mekegnie a Jobbiknak, azokhoz képest akkor a Fidesz ájropéer, mert ugye van Járóka Líviájuk BX-ben, meg Flórián és hasonló lények, akiket felhasználnak, amikor szükség van rájuk.

Közbiztonságra, megelőzésre, jövőképre meg minek költeni?
@aritus:

Taszró szó nem esett :-))

De szerintem érted miről beszélek. Régi becsípődésem például a Mohácsi Viktória jogvédő kaszt', amelyik azonnal utcán van ha történik valami, de ahogy vége a bulinak rögtön emigrálnak a járdaszigetekre biztonságába.
@Fabius: Legalább megtudtuk hogy az alacsony, 1-2% nem megszorítás. És csak egy szűk csoportot kellene érintenie. Most már tudom miért nem csökkentették a fizetésük, hisz az megszorítás lett volna.
Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek.
@Fabius: Nem mondod... :-DD Attól még lehet érzékeny ennyi zsírra a bélholyhod, ha soha nem savazod le borocskával és egyébbel.
@Fabius: Azért megnéznék egy két embert, ha keleti régió kajáján kellene élni. :)
TIBORC
Ő csorda számra tartja gyülevész
szolgáit, éppenséggel mintha minden
hajszála egy őrzőt kívánna; sok
meránit, olykor azt hinné az ember,
hogy tán akasztani viszik, úgy körül
van véve a léhűtőktől; s mi egy
rossz csőszt alig tudunk heten fogadni.
Ő táncmulatságokat ád szüntelen,
úgy, mintha mindég vagy lakodalma, vagy
keresztelője volna: és nekünk
szívünk dobog, ha egy csaplárlegény az
utcán előnkbe bukkanik, mivelhogy
a tartozás mindjárt eszünkbe jut.
A jó merániak legszebb lovon
ficánkolódnak, - tegnap egy kesely,
ma szürke, holnap egy fakó: - nekünk
feleség s porontyainkat kell befogni,
ha veszni éhen nem kívánkozunk.
Ők játszanak, zabálnak szüntelen,
úgy, mintha mindenik tagocska bennek
egy-egy gyomorral volna áldva: nékünk
kéményeinkről elpusztulnak a
gólyák, mivel magunk emésztjük el
a hulladékot is. Szép földeinkből
vadászni berkeket csinálnak, a-
hová nekünk belépni sem szabad;
s ha egy beteg feleség, vagy egy szegény
himlős gyerek megkívánván, lesujtunk
egy rossz galambfiat, tüstént kikötnek;
és aki száz meg százezert rabol,
bírája lészen annak, akit a
szükség garast rabolni kényszerített.
@Fabius: nekem az jött be, ahol azt magyarázza a honatya, hogy a szegények felelőtlenül túl sokat telefonálnak.
Amúgy meg már megszokott, hogy a kérdések elől úgy menekülnek, mint a patkányok.
@Fabius: De Rodeo helyetted is iszik. Amúgy múltkor a TV Paprikán - ötvenedszer ismételve - Andalúzia konyhája volt a téma. MMMMMM, finom az, tényleg.:-)) És ennek kapcsán egy helyi erő elmesélte, hogy az ibériai sertés zsírja, nos az direkte gyógyzsír, azt kell falni és passz.

Meg itthon ugye szentté avatták a mangalicát. Hát ezrét is a mókusok elé kerülök, de én múltkor kóstoltam mangalica kolbászt, nekem annyira nem jött be. Édeskés volt, vagy mi.

Viszont amitől totál elgyengülök, az a Lehelen néha kapható nagyon száraz pulykakolbász, valami isteni. Ha kettétöri az ember, finoman roppan, - ahogy mi mondjuk: a normál A-hangot kiadja - azt kenyér nélkül amíg tart, falom. És nem fekszi meg a gyomrot.
De ezt az öhönt egyszer - ha végre használni is lehet a kertünket - kipróbálom borácsban.
@Fabius: akkor két malomban őröltünk:)), mert a jogvédőről nekem a tasz ugrik be, és konkrétan a gyöngyöspatai sajnálatos eseményeket kivizsgáló nagységos bizottság a taszt említette meg, mint az egyik aki tehet arról, ami patán történt.
Ezért amikor ennek kapcsán a jogvédőket cikizted, azt gondoltam a taszra gondolsz. Egész gondolatmenetemet a tasz védelmére építettem:)))
@aritus: A sok hülye (aki őket ideengedte sajna), azt hiszi, hogy joga van úgy élni, mintha egy európai országban élne... Telefonyít összevissza, netezni, lakni, enni akar, néha kocsival járni - ha még van neki - csupa olyat, ami csak ennek a háromszáz valahány kiválasztott szentnek járna!!
@a szív fészkei: de ez is az ellenzék ármánya, ezt is megaszonta a fineszes honatya.
@Fabius: Ihletet adott holnapra, ami már ma? :-DD Selmeczi művésznő komoly riportot követel - ez már maga megérne egy misét. Mikor válaszolt ez a szoliszökevény bármire is érdemben?
@aritus: Hát ezért ilyen a hon: ennyi retardált szülével...
Igaza lett hajdani kolléginámnak, hogy most már csak a tigrisszelető gépre nincs adó és az nem drágul. De Mattolcsy előtt nincs lehetetlen!
@a szív fészkei:

Az én bélbolyhom arra érzékeny, ha az első falat zőccség után a másodikra is zőccség érkezik :-)))

@73. Vladys - Vonajugend tiszt, a FIDESZ meg bal:

Nincs ezekben a kajákban semmi rendkívüli. Ha jöttök a Volutára akkor lesz mód megkóstolni, és meglátjátok ti is. :-)
@a szív fészkei:

Ihlet már volt, mondjuk új adalékot adott az ihlethez :-)
@a szív fészkei: én most fejlesztettem ki egy légyszarkeretező automatát. Mire számíthatok? Ajánljam fel Simicskának?
@a szív fészkei:

A mangalica körül több a hájp, mint a tartalom. De ettől függetlenül vallom, hogy mindent el lehet baszni, a legjobb alapanyagból készített kolbászt is.

A pulykakolbászra nem mondok semmit. Vedd úgy, most úgy nézek ahogy grillezéskor a pulykamellet követelőkre szoktam: néma elnézéssel és döbbenettel, mert nem tudják mi az a HÚS :-D
@Fabius: a jogvédők végig ott voltak és vannak Gyöngyöspatán, amikor tudnak. Senki nem finanszírozza őket. Eszközeik minimálisak, vagy nulla. Csillag Ádámnak közadakozásból adják össze a forgatáshoz a pénzt.
Talán nem őket kellene basztatni, mert ez így nem korrekt.
@a szív fészkei: az ibériai sertés, de a sonkája mindenképpen magyar vágóhidakról érkezik Hispániába. A híres-nevezetes serrano, na az. Magyar.
@Fabius: Nagyon finom az a kolbász. A pulykát én sem grillezném, mert száraz, mi mindig pácolt tarját szoktunk szenezni. De a pulykamellből sütött kétsajtos, sonkás tekercs az nagyon finom, pláne baconnal göngyölve, fehér borral locsolva. Hidegen is.

Én soha ilyet nem ettem - jó nekem a magyar bélszín is, ha jut rá nagynéha tatárnak - de ez állítólag a húsok húsa: vilagevo.blog.hu/2010/10/26/eletem_legjobb_ebedje_kobe_steak_kobeban
@épészmérnök: Tényleg? Nem is látják az ibér makkját? Nem azon nőnek fel horribilis pénzt kérve ezért a sonkáikért?

Na egy mítosszal kevesebb ill. több, hisz erre képes a magyar gyesznó! :-DD Honleány kebelem dagad.
@Kandabula: Meg fogja drágítani! :-DD Az megy nekik.
@Fabius: akkor neked argentin marhaoldalast kell enned faszénparázson a chimmichurri-val locsolva amihez sem kenyér sem egyéb unalom nem jár, kizárólag vörösbor (a marhaborda ugye úgy van darabolva, hogy kb. 10 cm széles csikokra kell fűrésszel vágni a bordákat és kb fél méter hosszú és persze ezek a marhák zsírosak és puhák és az oldalas 4-5 cm vastag) úgy kell elkészíteni hogy a hús magától a szádba ugorjon a csontról egy kis bicska segítségével

de a jófajta félkövér disznó flekken sem rossz ha jól van előkészítve sok fokhagymával és zúzott cseresznyepaprikával csipetnyi borssal, majorannával és citrommal, de a flekkent nem rácson sütöm hanem vaslemezen úgy, hogy egyik oldala megpörsenjen és omlós legyen a végén...

te hogyan?
@épészmérnök: hát sonkát és csülköt előkészíteni és -pácolással- füstölni azt megtanultam, egy baj van mióta megkóstoltam a Goyaba füstölést a Carib térségben ott a süldőket sütöttük nyárson 48 vagy 72 óráig forgatva és nektek nincs naranja agria-tok ami kesersavanyvadnarancs leve majorannával fokhagymával és sóval meg rengeteg macskapöcsepaprikával készűlt lével locsolunk ez majdnem ugyanaz mint a chimmichurri a paprikát össze kell zúzni kőmozsárban ugyanúgy a fokhagymát sem hámozzák hanem szétlapítják késsel...szóval ha jó malacsúltet akarsz akkor irány Pilón Sierra Maestra Cuba
@a szív fészkei: Régen az úgy volt, hogy ha valaki talált egy gyémántot, aztat felajánlotta a fejedelemnek, aki aztat többnyire elfogadta. Remélem, most is így van, mert úgysem hiszik el, hogy eggy pór feltalálhat valamit, ami a fejedelemnek nincsen, mert aztat csak a fejedelem találhat ki, aki mindent már muszályból is mindent jobban tud. Egyébként vaslemezen sütögélni csak akkor szabad, ha a vaslemez elegendően vastag, nagy a hőkapacitása. Különben odaég.
@a szív fészkei:
a black angus sem akármi de én eddig azt az argentín bordát tisztelem egy argentin barátom Patagóniából, mutatta meg hogyan készűl, persze egy speciális hentese van akit előre fel kell hívni hogy legyen neki éppen akkor az amit mi akarunk, az igaz a legendából a kobe meg wagyu marhából, hogyha a marha nem kövér akkor nem is lesz fincsi amikor sütjük...bizonyosan a táplálék adja az ízét... de ez a többi húsokra is igaz

egyébként lehet, hogy manapság magyar sonkát importálnak de amikor én járkáltam Andalúcia-ban akkor a régi várak régi azaz eredeti konyháiban nem magyar sonkát és húsféléket szolgáltak...tudod aza a konyha amely tulajdonképpen egy közel 10 méter átmérőjű kémény aminek az alján van a középen a grillező meg főző tűz elhelyezve és a falmentén az asztalok és onnan közvtelenűl lehet átjárni a borpincébe ahol a füstölt sonkák és a többi töltelék van tárolva mert ahhoz is megfelelő nedvesség és hómérséklet kell vagy nem olyan lesz mint kell ez a sajtokra is igaz
@Kandabula: ja, és öntöttvas kb 2 cm vastag amit sohasem mosunk mással mint forró vízzel ha egyszer mosószer éri akkor ki kell dobni vagy beolvasztani
@a szív fészkei:
ja...hahahaha a sűlt zöldbanán karikákat a carib térségben rósejbni helyett ettúk marquita-nak hívjuk a Bodegita del Medio-ban Habana-ban találod és ...sok minden mást is
@rodeo36: sliccpajáztam: (bocs) mariquíta... és a Platanito maduro szintén vastag szeletekre vágva és oliva oljaban sütve meg a yucca sok fokhagymával azt azért meg kell ismernetek
@rodeo36:

Jó, persze, mi itt argentin oldalasról, black angusról és kobe marháról legfeljebb álmodozunk hétköznap :-D

Rendes húst azért lehet kapni. Marhát - pl t-bone - én vasserpenyőben tolom, előfűszer nélkül, legalább 4-5 centi vastagon, oldalanként 5-5 perc sütéssel és a végén zöldfűszeres vajat olvasztok rá.

Disznót (tarja) grillen nyomom egy speckó fűszerkeverékkel pácolva (tört bors, vágott kömény, fokhagyma, koriander ) és sörben áztatott fokhagyma levével locsolom sütés közben. De szoktam csinálni mustáros-hagymás-fokhagymás-köményes pácot is, azzal is jó.

Pulykát akkor eszek, ha fenyegetnek :-D Azt legfeljebb hidegtálon, házi füstölt sonkával roládra tekerve, vagy fehérborssal, fokhagymával, császárszalonnával megtöltve, chardonnay-ban lesütve, a sült léből csinált fehérbor mártással, sült ananásszal vagyok hajlandó megenni :-)
@rodeo36: én a maminha-ért élek-halok, egyébként ma sikerült először különbséget tennem a yumi és cara között. Nem is értem, hogy lehet az, hogy pont a krumplit vitték át Európába és a többi hasonlót nem. Vajon nem teremnének meg? Keresni kéne valami mezőgazdászt (parasztok maradhatnak a parlamentben), aki ért az ilyesmihez. Azt írod, hogy szereted a sült banánt? Megértem, én mondjuk nem a compridát, hanem a rendeset nyomom reggelenként quijo de colaho-val (profi helyi sajt sütve). Pedig sose gondoltam volna, hogy komálni fogom.
@tucano:
te tudod -és jó, hogy mi ketten tudjuk ezt a többieknek mondani- hogy Peru-ban van a krumpli hazája és van vagy 50 féle krumpli amiből Europa nem ismer csak 3-at

ezen felül a platano és a banán egészséges könnyen emészthető és tápláló mig az a krumpli amink van europában nem annyira a keményitő tartalma miatt halálos is lehet ha túlzásba viszik a fogyasztását de errő könyveket kellene írni

4ragyogó az ötleted

miért van az, hogy a magyarok a csicsókát nem eszik?
@tucano: egyébként a maminha (most nem ugrik be a spanyol neve) az csodálatos...annyi féle képpen lehet elkészíteni és az íze zamata valamint visszatérek arra, hogy a yucca rost tartalma és tápanyagtartalma meg zamata összehasonlíthatatlanúl jobb mint a burgonya lett légyen a legklasszabb amit a magyar ember ismer, ugyanúgy, ahogy a mezőgazdasági kutatások a 1990 előtti időkben oda vezettek, hogy a magyar kukorica termesztési rendszereket és fajtasokféleséget délamerikában el lehetett adni amely a kukorica hazája choclo!!! egyetemek és kutatóintézetek eredményei mutatják mit lehet létrehozni a kukorica magyar klimához és talajhoz alkalmazkodásával akkor másban is meg lehet

Angola olyan termőfölddel rendelkezik, hogy az ottani tél kellős közepén augusztusban az esőtlen időben ledugtam 3 száraz(???) ágat a paradicsom mellé, és az ágak 2 nap múlva kirügyeztek és bokorrá fejlődtek, egy tő banánról lehet életreszőlőan banánt termelni

de a butaság és sötétség eluralkodott

most fejeztem be Piers Morgan iterview-ját Rahm Emanuel-lel aki most chicagoi polgármester csakis oktatással foglalkozik meg a gazdaság fejlesztésével és amikor ilyen hallok akkor lelőném ezt a geci bandát otthon megy a zagyva szöveg és tolatás
@Fabius:
próbáld ki:

hízott kacsa melle füstölt szalonnába és sajtszeletekbe göngyölve és saját zsírjában sok sóval bepannirozva mandulaszeletekkel kevert prézliben erősen megforgatva kisütni sütőben

a kacsa sajátos szagát el kell venni valami páccal azt rádbízom 3 napppal előtte a hűtő aljában, amit leírtál az mennyei
@rodeo36: nyame a maminha de van egy kisebb változata ugyanaz a textura csak kicsi olyan mint a csicsóka hát az is fenséges mindenféle husokkal és fokhagymával
@rodeo36:

Ez a mandulás cucc jól hangzik, hétvégén kipróbálom :-)

Ha bírod a kacsát akkor javaslat:

combokat olivás, rozmaringos, fokhagymás pácban hűtőzöd egy napig, majd - ha van - sütőbe is rakható serpenyőben 150 fokon sütöd fólia vagy fedő alatt vagy 2 órát, párszor meglocsolod. Utána odaversz a sütőnek, maxi fokozaton 15-20 perc alatt hólyagos ropogósra sütöd a bőrét.

Amíg a sütéssel piszmogsz megcsinálod ezt:

egy evőkanál étkezési keményítőt feloldasz 3 kanál vízben, hozzá öntesz egy fél bögre húsleves alaplét - ha nincs, forró víz + leves kocka - és egy pohár Tokaji Aszút. Összefőzöd, majd csapban hirtelen lehűtöd, és a kacsa elkészültéig bevágod a fagyasztóba. Istenkirály aszúkocsonya lesz belőle :-)
@Fabius: ez már 12 csillagos a Michelin-nél is...kösz...nehéz házi tenyésztésű csirkét, jércét kapni és a többi meg papundekli ízű bármit csinálok vele, a kacsa meg isteni, én nem vagyok pulykapárti, viszont itt vannak pisztrángok amiket istenien el tudok készíteni, persze sütőben, lehet lazacot is egészben kapni azt is imádom de kurva sok munka és a tenger gyümölcseit...sok tengeri növény istenien elkészíthető...az nálatok nem igen van...
@rodeo36:

Tengeri növény az felejtő, halat is ritkán eszik a magyar. Én a pisztráng elkészítését vágom, elvégre borsodi gyerek vagyok aki eleget járt föl Ómassára a pisztrángosba halért :-)

Tenger gyümölcseiből a sógornőmtől tanult tejszínes-garnélás spagettit bírom nagyon, rengeteg parmezánnal.
@rodeo36: Egészen megéheztem, rámegyek a kertben a mangára, az biztos jó lesz hirtelenből.

Angolában annyira jó a föld, hogy ilyenek teremnek:
cache.gawker.com/assets/images/7/2011/09/missuniverse.jpg
Majdnem oda mentem most dolgozni, de annyira drága a suli (mármint a normál), hogy nem lehet kitokolni, főleg 2x. Viszont egész nap sembáznék, meg kizombáznék meló helyett az biztos, kuduru-ról nem is szólva.
Na, most már megvárom a posztot, még 3 pörc, ha jól nézem, mangaszedésnyi idő:)
@Fabius:
most képzeld ma már nem ehetek -fogyózok- és ezek után beindultak a reflexeim hahahahaha

ha lehet tarisznyarákot kapni persze kotlóstyúk nagyságút akkor abból lehet varázslatokat csinálni:

fejenként egy tarisznyarák

mikor forróvízben meggyilkoltad, lekapod a fedelét (a hátlemezét) és kiüríted mindazt ami benne van egy tálba,

füstölt sonkából kockákat vágsz, kőmozsárban összetöröd a fokhagymát, cseresznyepaprikát és tengeri sót, pici fekete borst, két három csepp citromot belefacsarsz és előkészítesz keménytojásokat, azokat meghámozod és amikor az előző keveréket a tarisznyarák beltartalmával összekeverted egy vasserpenyőben vajban megpirítod az egészet és amikor zajlik akkor beletöltöd a tarisznyarákba és újra lefeded és bevágod a sütőbe egy hőálló tálon közepes hőmérsékleten, nehogy a lábakból és az ollókból kisűljön a hús azaz megsemmisűljön és utána tálalod

lehet spenót és fejessaláta keverékét fokhagymás tejfölös sós keverékkel oliva olajban tálalni hozzá és olyan bort amit szeretsz de ez nagyon jó sörrel is

persze szükséged van a szerszámokra amivel a tarisznyarákból az utolsó darab húst is kibányászod, a királyi az olló a töltelékkel...jó étvágyat
@tucano:
estas fudido pá...menj Benguelá-ba vagy Huambo-ba de Luanda imádni való nem csak a MIramar...ott megtanulsz élni a négerek tudnak élni mert ők tuggyák, csak egy élet van és az is rövid anno 37 év volt az átlag...de nem izgattyák magukat a halállal, ha menni kell hát menni kell addig kell élni amig élünk és nem utána ebben hisznek hát nem kedvesek meg bölcsek
@tucano:
ja Cabindából át lehet járni Zair-ba sörért -is meg másért ott van az ucca túloldalán rsrsrsrsrs és ott vannak gorillák is olyan aranyosak
@rodeo36: Nagyon megnézném ezeket a helyeket, csak a gyarmati háborús könyvekből ismerem, meg persze van egy csomó angolano barátom:)
@tucano: Luandában ha lemész az Ilha-ra az odavezető rotonda-n van egy kék ház kurvasok pálma mögé eldugva mint Robinson háza de oda be kellene jelentkezned és amikor belépsz -ha hagynak- akkor Olympos Zeus-szal, persze pénzt vigyél magaddal mert oda félistenek és attól fölfelé járnak

ha kapnál egy szép házat a Cabral Moncada-n ott nyugiban lehetnél az közel van a Sagrada Familia-hoz és vidáman lehet élni arrafelé...vagy menj ki Viana-ba a kertváros részbe és ott el lehetsz ott még dolgozni és jóllakni is lehet
Megfogadom a tanácsodat, idén biztosan megyek még arra, innen sokkal olcsóbb a jegy!
@tucano: a Kwanza Sul az egy PARADICSOM a folyó adja az életet és a krokodilok és vizilovak között minden van olyan marhahús amit még Botswana-ban vagy Argentinában Patagóbniában sem lehet és minden egyebet és a csirkét úgy táplálják, hogy olyan árga a bőre mint az érett citrom és pálmaolajban kisütve olyan, mint a MANNA ehhez pálmaolajban süssél yucca-t vagy manhame-t
@Fabius: ha tucc szerezni pama olajat nagy 1 gallonos konzervdobozokban az olyan szobahőmérsékleten mint a libazsír de amikor kiolvad akkor meg olyan mint a vörösbor és abban süssél halat vagy csirkét vagy bármi mást ha megcsináltad majd regényeket írsz róla persze merítős sütés!!!!
@rodeo36: palma olaj már sliccelek is
na, új poszt elolvasta, megyek dobok egy szunyát, közben olvasgatok egy kis "Legjobb MPLA beszédek 1961-74"-at, aztán küldök belőle Vityának szemelvényeket, mert ők még tudták, hogyan kell megmondani a gyarmatosítóknak.
@tucano: anno 50000 Kwanza volt és azt 2 üveg Johnny Walker-ért megcsináltam a "piacon" (+1 hetes kinntartózkodás inclusive SP vagy RJ)
@tucano: @rodeo36: @Fabius:
Ezt mondtam este! :)) Itt megy a főzőcske megint! Éjszaka! Nekünk... Lököttek!!! 8-)
@aritus: Jogvédő = kisebbségi származású, jellemzően másik, (testvéri) kisebbségi származásúak által elkövetett erőszakos bűncselekmények kapcsán lép fel az erőszakot elszenvedő többségi társadalom tagjai ellen. Eredményes tevékenységéhez alapvetően szükséges a szoclib kormányok alatt (egyébként pontosan általuk kialakított), a lumpen életmódot védő szociális és jogrendszer.
@rodeo36: így igaz. Az értők azt mondják, hogy a teáskannát sem szabad mosószerrel kimosni.

@IP gyűjtögető: Te még itt tartasz?
süti beállítások módosítása