Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Ha volna egy kevés remény, a lelketek megmenteném, ti drága-drága szentek, kik ültök otthon tétov... (2024.04.26. 13:07) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.08.20. 03:49 Fabius

I. István, a családbarát

Címkék: augusztus 20 államalapítás törvények i.istván

Annyi mindent ünnepeltünk már augusztus huszadikán. István királyunk, mint ünneplendő személy kitartott évszázadokon keresztül, de volt rendszer ahol az új kenyér, az akkori alkotmány és a népköztársaság ünnepének napja volt. A rendszerváltás óta ismét államalapító királyunkat ünnepeljük, a mában pedig lehet ez különösen indokolt. Ugyanis I. István abszolút nerkompatibilis királyunk volt, mondhatjuk akár konzervatív keresztény, családbarát uralkodónak is. Ha már a mai nap az ő ünnepe, és az alkotmányé is, akkor idézzük fel István szellemiségét egy pillanatra, amíg az éves körmenet megteszi útját.

A magyar állam ezer éves törvénytára az általa hozott törvényekkel kezdődik, amikbe ha belelapozunk kicsit akkor világos lesz mire gondoltam mikor azt mondtam, István családbarát, keresztény konzervatív királyunk volt. Először is ugye az első törvények az egyházról, annak javairól, az ország népének hozzájuk való ajánlott viszonyulásáról szólnak, a pénteki böjt megtartásától a vasárnapi kötelező misére járásig, és a templomban való néma figyelésig. Akkoriban vádaskodni sem lehetett csak úgy összevissza mindenkinek, a 3. törvény szerint a vádlók minimum "minden gyalázat foltja nélkül való, feleséges és családos emberek, akik mindenestől fogván Krisztus követői. " Lehet neki könnyű dolga volt ezzel a szabályozással, mert az egyházban nem volt még a hamvas gyerektest iránti rajongásnak ilyen nagy divatja, mint manapság.

Korán felismerte, hogy az áhítat mellett a magyarságnak szüksége van bizonyos alapjogokra is, ezért törvénybe iktatta a magántulajdonhoz való jogot, ami felett szabadon rendelkezhettek őseink. Szerintem nem gondolta, hogy ezt a jogunkat majd 1000 év után fogja elvitatni valaki, mert 12 év megtakarításának kizsarolása nélkül a segge kilógna a gatyából.A kard által vész, ki kardot ragad mondás frázissá vált István óta, ő mégis úgy gondolta ne legyen magyar magyarnak farkasa. Egyszerű törvényt hozott a béke érdekében: aki a másik sérelmére kardot ránt, az ( azt első törvénykönyve szerint csak le kellett döfni a kirántott karddal ) halál esetén kard által vesszen, ha csak sérülést okozott akkor fizessen vérdíjat, és a trubadúr péteri viselkedésért is járt a vérdíj fele.

A kereszténység és a békesség fenntartása mellett tényleg fontos volt számára az erkölcs, a család. A maga módján, - nyilván a kor szellemében - megtett mindent ennek érdekében. Tilos volt például a lányrablás. A lánykérés nem úgy ment, hogy felkaptuk a menyecskét oszt'szaladunk vele az első istállóig, és ott megrontottuk büntetlenül. Tilos volt a szabadoknak szolgálólánnyal paráználkodni. Az első és a második eset meg megúszható volt némi vesszőzéssel és kopaszra nyírással, de a harmadikban menthetetlenül szolgává vált az állócerkás parázna maga is. Bizony bizony, kedves honfitársaim, három csapás törvényünk volt Amerika felfedezése előtt cirka 450 évvel.

Ha pedig szabad eleink családot alapítottak jó keresztényhez méltóan, akkor királyuk gondoskodott róluk vitás esetekben is. Mert ugye bővérű a magyar, ha megunja az asszonyt és cseléddel paráználkodik, akkor szolga lesz maga is, így célszerűbb volt külhonba menekülni a házastárs elől. Ám az itthon maradt asszonyoknak sem kellett addig kegyelemkenyéren élni: urának minden itthon hagyott javát bírhatta mindaddig, amíg az vissza nem jött, és senki új házasságra nem kényszeríthette. Vagyis Koppány felnégyelésével a levirátus intézménye is megpimpósodott, mint Tas nyergén a bőrtömlős kumisz. Ha asszonyka mégis szerelembe esett a távollét alatt mással, és dobta a családi tinócsordát a kumiszfeldolgozóval együtt, akkor vihette a holmiját, és elhálhatta büntetlenül az új házasságát mással. A hírre hazatérő ex ősünk viszont nem járt ilyen jól, neki új házassági engedélyért kellett pitiznie személyesen a püspöknél. Ha létezett volna már akkor elempé, bizonyára diszkriminációt kiáltanak, és szorgalmazzák az új házasság megkönnyítéséhez kötelezően alkalmazandó férfikvótát.

Nem csoda, ha ilyen törvények mellett inkább ölték meg eleink a feleslegessé vált nejeket, mint hagyták el őket. Ebben a kérdésben Istvánt úgy gyűrhette le a nejgyilok lobbi, mint forradalmárunkat a dohánygyárak. Semmi másnak nem tudom betudni, hogy a feleséggyilkosság viszonylag bocsánatos bűnnek számított a frissen alapított keresztény államban. Simán beárazta a leölt asszonyt:

1. az ispánok ötven tinóval és némi böjttel vezekeltek,
2. a mezítlábas vitéz urak 10 tinóval és böjttel,
3. a sima szabad parasztok meg már 5 tinóért is nyírhatták az asszonyt, ha útban volt.

Cserébe ezért gondolt arra az esetre is, ha a családon belüli erőszak a visszájára fordult, és ősanyánk özvegyült meg: az árvákat nevelni kell - ismerte fel - ezért amíg asszonyka ezzel foglalkozik, és nem akar férjhez menni újra, addig őt erre nem kényszerítheti senki. A gyerek nélküli özvegyek is vállalhatták az özvegységet, az ezzel járó kényelmet, és a férj családjának is csak az ő halála után járt vissza a faragott kupakészlet.

Szociális érzékenységét példázza, hogy jelentősen meghaladva korát két egyszerű rendelettel kidolgozta a kor munkatörvénykönyvét. Mert mi kellett akkor a munkáltatói jogokat birtokló nemeseknek a szolgák külön kasztján kívül? Úgy van, földjét művelő paraszt, és seregébe sorozott vitézek. Ezért István azt mondta:

1. a szabad ember szolgaságba vetni ne merje senki. Aki ezt mégis merészeli, az a saját vagyonából váltja vissza szabad emberré. Ha esetleg a szolga keresi szabadságát a törvény előtt, és megtalálja azt, akkor ennek a szolgának további igénye nem lehet, végkielégítés nincs.

2: egymástól jómunkásember vitézeket elszerezni meg se próbáljanak a gonosz kapitalista pénzemberek, mert abból csak a verekedés van a kocsma udvaron.

Valahogy így éltek eleink István alatt új államunk hajnalán, erről emlékezünk meg ma kellő csinnadrattával. Ha teljesítményét, törvényei átgondoltságát összemérjük a jelen zsebvezéreivel, akkor nyugodtam mondhatjuk: ugyan srácok, István a király.
 

37 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr313166131

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Szent" István hordavezér volt 2011.09.01. 19:09:27

Hordavezérként kezdte pályáját I. István, későbbi magyar király. Uralkodása első szakaszában nem volt neki sem állama, sem királysága. Az egyházállami történészek szerint 997-től úgy 1000 decemberéig. Aztán pápa elvtárs, Jézuska földi helytartója va...

Trackback: A rejtőzködő kétharmad 2011.08.21. 16:01:20

Igazából nem is értem miért kell a választások után 4 évig méricskélni, hogy melyik párt milyen támogatottságot kapna, hisz ennek a mérésnek semmi értelme. Attól még az kormányoz, aki a legutóbbi választást megnyerte, hiába fordulna a támogatottság az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Milyen érdekes, hogy az egykori Alkotmány Ünnepe, az Új kenyér Ünnepe, Az Államalapítás ünnepe, a Népköztársaság Ünnepe, valamint István király Ünnepe mind egy napra esik.

Ebben az a jó, hogy augusztus 20-án rendszertől függetlenül lehet ünnepelni.
I. István igenis családbarát volt! Minden intézkedése a CSALÁD javát szolgálta!

aláírás:
Emese, Csenge, Judit, Virág - Koppány feleségei
Hát, mihez képest...

Lehet, hogy az István király előtti jogállással nem igazán tudom összehasonlítani.

Mik voltak a forradalmi változtatások a törvénykezésben ?

Meg aztán, nem biztos, hogy a szolgálók hajkurászása rosszabb a családra nézve,

mintha aput emiatt száműzik, vagy anyut fölkoncolja apu idejekorán.

Inkább valami szexkorlátozásnak látszik, nem családvédelemnek.
Az asszonyölési adóztatás - hát, családvédelemnek elég gyengus.
Inkább csak költségvetési bevétel. Luxusadó.
Tisztelt Fabius!

Lehet, hogy nem vagy kellőképpen tájékozott.
I. Istvánnak kimagasló szerep jutott abban, hogy mi most a hanyatló nyugattól kéne szabaduljunk. Felelősségét egy később felállítandó bizottság fogja vizsgálni, természetesen Árpád is a vizsgálat tárgyát képezi. Az, hogy Lebédiából miért is nem Kína, az örök barát fele indultunk, albizottság állapítja majd meg. A bizottság és albizottság a vizsgálatok során természetesen az előző kormányok felelősségére fókuszál majd.

Fentiekből következik, hogy az ünnepségek kissé visszafogott hangulatúak lesznek, ne csodálkozz tehát!

Tisztelettel:
anonymand
Csak mulassatok, de jövőre újra bevezetik, és akkor már nem fogtok nevetni. :) Az új tákolmány csak a bevezetés lesz. Majd István törvényei, Verbőczi féle hármas könyv....
:) Poénkodunk, poénkodunk... Azután meg majd sírni, ríni tetszenek, ha a mindennapok rögös valósága az lesz, hogy visszaállítják az István által lerakott alkotmányt. Néhány érdekes, a közösséget is érintő, apránként újra megjelenő dolog, amin lehet, hogy a fijjúk agyalnak:
A rabszolgák felszabadításáról
Ha valaki idegen rabszolgáknak megkísérel szabadságot szerezni, ahány rabszolgát akart felszabadítani, ugyanannyi szolgát adjon, akik közül kétharmad rész a királynak, egyharmad a rabszolgák urának ( adassék ). A király pedig a maga részéből egyharmadot adjon az ispánnak.
(Lesznek itt még ispánok és rabszolgák - illetve vannak...)
A rabszolgák tolvajlásáról
Ha valaki a rabszolgák közül lopást követ el, első esetben adja vissza a lopott dolgot, és orrát, ha tudja, váltsa meg öt tinóval, ha pedig nem tudja, vágják le azt. Ha orra levágása után ismét lopást követ el, füleit váltsa meg öt tinóval, ha tudja, ha pedig nem, vágják le azokat. Ha pedig harmadszor is lopást követ el, életét veszítse.
(Forszírozzuk még az üzemi tolvajlást?)
A szabadok tolvajlásáról
Ha valaki a szabadok közül lopást követ el, úgy határoztunk, hogy eme törvény szerint adjon elégtételt: ha először: váltsa meg magát, ha tudja, ha pedig nem tudja, adják el. Ha pedig eladása után is lopást követ el, a rabszolgákról szóló törvény szerint bűnhődjék.
(Nincs benne kivételként a parl.képviselő!)
Úgyszintén, ha másodszor ( követ el lopást a szabad ember ), hasonló törvény alá essék, ha pedig harmadszor is, élete vesztésével bűnhődjék.
(Na itt ürült ki akkor a T. Ház!)

A karddal való megsebesítésről
Ha pedig valaki karddal megsebez valakit, és a megsebesített a sebből teljesen felgyógyul, az, aki a sebet ejtette, a gyilkosságra kiszabott elégtételt fizesse meg.
(Hát most mondjam azt, hogy vannak ebben az országban is ősi szamuráj családok, akik nem akarnak kardjaiktól megválni?)

A tizedről
Ha valakinek az Isten tizet adott egy évben, a tizedik részt adja Istennek, és ha valaki tizedét elrejti, kilenc részt fizessen. És ha valaki a püspöknek elkülönített ( félretett ) tizedet meglopja, mint tolvajt ítéljék meg, és az ebből eredő jóvátétel teljesen a püspöké legyen.
(Wazze, amikor az állam még nem rabolta le a népet, akkor csak tized volt! Manapság inkább hetvenednek hívhatnánk!)

A cselszövőkről
Ha valaki hamis bizonyságot vagy cselszövő beszédet terjeszt mások között, és hallgatásra kéri őket, hogy az ördög ravaszsága által őket egymástól szétválassza, hazug nyelvének kétszeres váltságdíját fizesse a hazugság vétkéért. Ha csak egy személynek szólt, nyelvétől fosszák meg.
(Na, Isten adta pártjaink prominensei hamar megnémulnának, a szóvivőkről meg ne is beszéljünk...)

Hogy a tolvaj tanúbizonyságát ne fogadják el
Ha valaki azok közül, kiket közönségesen udvarnokoknak mondanak, lopást követ el, a szabadok törvénye szerint ítéljék meg, az ilyenek tanúbizonyságát azonban ( ezután ) a szabadok között ne fogadják el.
(Miért, melyik politikusunk szavát hisszük el? :)))
@Boli:
"Wazze, amikor az állam még nem rabolta le a népet, akkor csak tized volt! Manapság inkább hetvenednek hívhatnánk!"

nem tudom, nézegettél-e már bérpapírt, de inkább feled az a hetvened.
Egyébként László királyunk is remekül felpörgette a törvénykezést:
"A pert halogató bírókról
Ha valaki a perben való ítélethozatalt harminc napnál tovább halogatja, verjék meg."
No, volt szerintetek lassú, évekig húzódó per? Mindig azt mondom, minden csak motiváció kérdése... :)) BEVEZETNI!
@Secnir: Mivel saját vállalkozást viszek, igen. De lehetnek nekem is álmaim... :)
Tényleg, arra figyeltetek, hogy az asszonyölést,
milyen progresszív adóztatással súlytotta ?

Három jövedelmi sávban, arányosan emelkedett az asszonyleamortizálás díjtétele.

A szolgák meg adómentességet élveztek, ahogy látom.
Legalábbis az asszonyselejtezésben.

Mondjuk, nem nevezném családbarátnak, inkább a családtervezés helyett a családújratervezés szabályozása.
Az ásó-kapa-nagyharanggal szemben elég unortodox felfogás.
@Canten vagyok Montageu-ból: Akár "liberálisnak" is nevezhetnénk... :)
No de Istvánt? A konzervatív szemlélet szerint állítólag ő modern volt... A konzervatív keresztények szerint akkor viszont ez az asszonyamortizációs törvénykezés is modern.
@Boli: Megelőzte korát.

Eléggé emberijogvédő liberális felfogás az is, hogy a szolgalányok ellen történt

munkahelyi szexuális zaklatás

büntetendő.
Visszaesőknél kábé főbenjáró bűn.
Mint ma Amerikában ?
@Canten vagyok Montageu-ból: No, nem véletlen, hogy a bugris amik gyühetnek hozzánk tanúni! :))
@Boli: Megcsalásra távoltartási törvény és viszi a vagyont a mama.
Az amcsik nyeretlen kezdők ehhez képest.
Mit tett volna ezekkel István?

hajcsatok.blog.hu/2011/08/20/ultragaz_-_ss-himnuszt_jatszottak_a_kajak-vb-n#comment-form

Olyanok is kommentelik, akiknek max. a náci szóra indult be a lelkük... :))
I. István, a szent, a koronát át akarta adni Imrének, akit a menetrend szerint érkező, megszokott vadkan (Gyurcsány?) halálra sebezett. Említett István ezt nem sejtette előre, ezért idejekorán intelmeket fogalmazott meg szentségben társa és gyermeke, Imre herceg számára. Ma már mindegy is, hogy figyelembe vette-e a reinkarnáció lehetőségét, de máig ható egyik intelme így szól: „Minthogy a királyi méltóság rangját csakis a hívők és a katolikus hitet vallók nyerhetik el, ezért parancsainkban a szent hitet tesszük az első helyre”.
Igaz az is, hogy az intelmek tartalmaz egy kitételt is: "Nem koronáztatik meg, csak aki szabályszerűen küzd."
@jenőke: Wazze, nincs még egy nemzet, ahol ennyi vadállat volt a történelemben! :))
Ezt üzente Szent István

Minden ember azonos állapotban születik"

„Az uralom negyedik dísze a főemberek, ispánok, vitézek hűsége, erőssége, serénysége, szívessége és bizalma.
Mert ők országod védő falai, a gyengék oltalmazói, az ellenség pusztítói, a határok gyarapítói. Legyenek ők, fiam, atyáid és testvéreid, közülük bizony senkit se hajts szolgaságba, senkit se nevezz szolgának. Katonáskodjanak, ne szolgáljanak, uralkodj mindannyiukon harag, gőg, gyűlölség nélkül, békésen, alázatosan, szelíden; tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.”

„A türelem és az igaz ítélet gyakorlása a királyi korona ötödik cifrázása” – írja István, és ismét Bibliai idézetek után következnek a tanácsok. „… ha becsületet akarsz szerezni királyságodnak, szeresd az igaz ítéletet; ha hatalmadban akarod tartani lelkedet, türelmes légy.
… A türelmes királyok királykodnak, a türelmetlenek pedig zsarnokoskodnak.
Ha pedig egyszer olyasvalami kerül eléd, amelyben ítéletet hozni méltóságoddal összefér, türelemmel, irgalommal, esküdözés nélkül ítélkezz, így lesz majd koronád dicséretes és ékes.”

*

„ … Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz. Azután légy erős, nehogy a szerencse túlságosan felvessen, vagy a balsors letaszítson. Légy alázatos is, hogy Isten felmagasztaljon most és a jövőben. Légy majd mértékletes, hogy mértéken túl senkit se büntess vagy kárhoztass. Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen. Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess. Légy szemérmes, hogy elkerüld a bujaság minden bűzét, valamint a halál ösztönzőjét”

„Mindez, amit fentebb érintettünk, alkotja a királyi koronát, nélkülük sem itt nem tud senki uralkodni, sem az örök uradalomba bejutni. Ámen.”
Így zárulnak a Szent Király tanácsai fiának, Imre hercegnek. Ezer éves szavak ezek, amelyek örök érvényéhez kétség nem férhet"

www.fn.hu/tudomany/20110819/uzente_szent_istvan/

Ezt hoztam. nektek. olvani.
:))
Ez a kép a poszton.
Totálisan több, mint jó!!

:))))))
Ugyan srácok!!! Nekem az Isten nem Király, és a Király nem Isten.
osztjónapot! Ennyi.

Az ilyen hiedelmektől nem még nem lesz jobb az életem. Ezért én nem is tudok foglalkozni vele.

:)))
Én csak azt üzenném városunk Faszfejének, hogy a tűzijáték és a debreceni meg pesti ünnepi műsorokra "kedvezményes utazási lehetőség" között akkora a különbség, amibe belefér, hogy teherbe verd anyádat Kriza Ákos!

Két dolog vált lassan és nehezen hagyománnyá Miskolcon: az Operafeszt és a 20.-i tűzijáték a várban. Ebből is már csak egy van. Pedig ha másból nem a Zöld nyilból október óta kilopott 2 milliárd egy részéből lehetett volna tartani.
@Boli: a belüknél fogva nyereghez kötötte volna őket.

Bazmeg, ezt a szégyent!
@néma bárány: :)) No igen, azok voltak a szép idők!
Nekünk meg most égés a sok kretén, akik még ráadásul a németekre próbálták terelni a felelősséget.
Bakker, még egy ilyen balfasz ország nincs!
@néma bárány: A legaranyosabb, hogy már minden német lap botrányról ír.
A másik helyen meg az összes újságot libsi-bolsinak minősítik apránként, akik a sportrovatban ezzel foglalkoztak... Okos! :)

www.welt.de/sport/article13555129/Falsches-Deutschlandlied-bei-Kanu-WM-gespielt.html

www.news.de/sport/855213755/ungarn-weist-schuld-an-hymnen-desaster-zurck/1/

web.de/magazine/sport/sportmix/13480010-ungarn-entschuldigen-sich-fuer-hymnen-panne.html

article.wn.com/view/2011/08/20/ungarn_entschuldigen_sich_f_r_hymnenpanne/

www.krone.at/Sport/Peinliche_Hymnen-Panne_bei_Kanu-WM_in_Ungarn-Deutsche_sind_sauer-Story-290367

www.spiegel.de/panorama/0,1518,781373,00.html

Én meg már csak inkább a németeknek hiszek... :)
@menőmano:
"Nekem az Isten nem Király, és a Király nem Isten."
tudjuk, hiszen Jimmy a Király.
akkor Jimmy neked nem az Isten?
:-)

Különben Elvis az Isten, ő volt a Király. Akkor ez a tétel sem igaz?
kérdem én, az Ateista Anyaszentegyház felkent Fogadatlan Prókátora...
@Secnir:

Ateista Anyaszentegyház felkent Fogadatlan Prókátora..."

Totális tisztelettel jelentem, hogy NEM. Nekem NEM.
kész.

:)))))))
@Boli: most láttam a német kapitányt nyilatkozni, nem kérdés ki volt az állat megint.

Micsoda véletlen sorozat lehet az, hogy se a F1 , se ez az ezredszer itt tartott VB, se egy norvégoknak küldött RIP üzenet nem történhet meg égés nélkül?
@néma bárány: Üdv! Én is láttam, meg olvastam a német sajtót. Én szégyenlem! Ennyire égők legyünk... A hazudozás, ködösítés. felelősség áttolása meg végképp szégyen! Még a végén a németekre a akarták kenni a szervezők. Megnézhetjük, mikor kapunk megint lehetőséget 2-3 éven belül ilyen rendezvény lebonyolítására, amikor ilyen impotens a társaság!
@Canten vagyok Montageu-ból: A sajat rabszolgalanyodat(szolgadat) megdughattad vagy megolhetted (kesobb mar nem, leven o is ember). Az a te magantulajdonod volt. Ez idegenekre vonatkozik, akik ha felcsinaltak a szolgalanyt, akkor azzal az kiesett a munkabol(" Gyesre ment").
A norablas az felesegszerzes, pogany szokas nem nemi eroszak volt(bar mindig illegalis, mint a mai Csecsenfoldon is). A leviratust mar csak Koppany miatt is tiltotta, hiszen a sajat legitimitasa miatt se ismerhette el.
Gusztus Huszadikai megemlékezés a Ladagyárban:
www.youtube.com/watch?v=PQ1DmpFrhJ8

Rajhona Ádám for President!

(Újkenyér, miazmás...)
@Boli: "Még a végén a németekre a akarták kenni a szervezők. Megnézhetjük, mikor kapunk megint lehetőséget 2-3 éven belül ilyen rendezvény lebonyolítására, amikor ilyen impotens a társaság! "

Ez kábé akkora ciki, mintha Anglia nem tudna lebonyolítani egy Krikett-Világbajnokságot.
Azt hittem már van új poszt! Mert ez nekem már totálisan, olyan nagyon unalmas?!?
Óh! Nem akartam senkit megsérteni, csak kérdeztem valamit.

:)))))))
Fabius. Szabadságon van, vagy alszik.???

:)))))))))
@namitirok:

Szabadságon? ha ott van jó Neki!
Szijjártónál? hm. Tök jó.
:)))))))))
süti beállítások módosítása