Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: A brüsszeli Orbán féle konferencia kapcsán nézzük mi a helyzet itthon: telex.hu/belfold/2024/04/... (2024.04.18. 20:31) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.05.12. 06:00 Fabius

Gyurcsány: a visszatérés napja

Címkék: mszp gyurcsány ferenc demokrata párt

Jelentőségteljes nap volt a tegnapi, jegyezzük fel: Gyurcsány Ferenc visszatért.

Igen, itt volt már egy ideje újra, felszólalt itt-ott, szervezett tüntit, mondott gyújtó hangú beszédet a majálison, beszólogatott Orbánnak, nyomult faszbúkon és blogon, orrszőr tépkedéssel borzolta a kedélyeket a szoci táborban, de mégis a tegnapi a Visszatérés Napja.

A szocik ugyan igyekeznek ragaszkodni a felépített látszatvalósághoz: mindenki szeret mindenkit, világbéke. Villongások? Ugyan kérem. Pártszakadás? Azmiaz, mi ezt soha, detélleg, bár ismerünk olyat aki hallott már hasonlóról. Pedig nem így indult, és ha hinni lehet a pletykának nem is így zajlott a tegnapi kibővített frakcióülés. Alapértelmezésben felnégyelni, kerékbe törni és deresre húzni akarták a Túlmozgásost, mert elég a reniteskedésből, a kalóz akciókból, meg úgy egyáltalán elég Gyurcsány Ferencből.A kilenc hosszú óra alatt, amíg az ülés tartott nagyot fordult a világ. Az eddig armageddonként kezelt pártszavazást megtartják annak ellenére, hogy Fletó maga ismerte be: blöff volt az egész. Szerintem ha nehezen is, de sikerült ráébredni a vérvalóra: Ferenc ingujjában három aduász lapul, amit űberelni nem tudnak:

1: Nála van a kassza kulcsa.

2: Mögötte van a tömeg, aki hajlandó akár utcára is menni, szervezetten szavazni, ha vezeti őket.

3: Máig ő az egyetlen, akinek puszta látványától Orbán akut hebegőrohamot kap, és Szijjártó hangján ordítja tele a sajtót: rohagyámámeg mostazonnal, elmúltnyócév, holagyóccerem.

Mije maradna nélküle az MSZP-nek? Gondoljunk csak bele: Hiller haver tüntetési felhívására Bauer Tamás is maximum elnyomna egy ásítást, Szanyi kapitány annyira kínos, hogy rajta röhögni már felér egy politikai hullagyalázással, Mesterházy meg elnöki tiszt ide, múnvolkerezés oda, csak egy vérszegény utánérzés. Így Gyurcsány valódi ellenfelek nélkül megtette amire eddig készült: feltámadt hamvaiból, és megette az első falatot a ellenlábasaiból vacsorára.A szocik változatlan éleslátására utal, hogy a februárban gründolt Demokrata Párt ötletétől mostanra sikerült befosni. Ekkora fáziskéséssel nem tudom mikor sikerül majd eljutni a megvilágosodásig, hogy a Fidesztől - és a közvéleménytől - nyúlt gyurcsányahibásozással nem lesz megoldva semmi, pláne nem a párt hitelességi deficitje. Én bizony úgy emlékszem, - Fletó felelősségét nem vitatva és kisebbítve - hogy nem ő volt az egyetlen, aki szerint a válság hozzánk nem gyűrűzik be, hanem leparkol Hegyeshalomnál és bekopog, hogyaszongya a világgazdasági válság vagyok, alkalmas-e a látogatásom? Nem? Akkor elnézést, megyek és letarolom inkább a Balkánt, további szép napot. Emlékszem a szoci frakció válságkezelő intézkedések helyetti szarakodására, amitől inkább elúsztunk, mint megsértsünk 300 nyugdíjast vagy a közszférát költségvetési átalakítással. Gyurcsány megbukott - joggal - és bűnbak lett, de ha nem jön Bajnai, és nem osztja le a tockost a mindenkivel aláíratott - megszavazzátok amit mondok, vagy mentek a picsába - ívvel, akkor megnézhettük volna magunkat.

Ezért nem Gyurcsány a felelős egyedül, hanem mind azok vagytok. Vicces, mikor ti akartok pálcát törni felette.

A Hagyók és Hunvaldok, Zuschlagok és Tóth Csabák ügyei sem a hitelességeteket erősítették, ugye. Az, hogy Orbánnal szemben Ingyen Csabi ingyen békáváját tudjátok kínálni, Szanyi kapitány ingyen ovi, ingyen sulijával kiegészítve csak azt mutatja, hogy még mindig az álommanót kergetitek vég nélkül. Amíg körbejártok az országban, és a megmaradt hallgatóságnak tapossátok a rokkát nyálfonalat sodorva szembenézés és valódi alternatívát jelentő átalakítás helyett, addig az MSZP nem lesz váltópárt soha az életben.

Az Orbán kormány balfaszságai legyenek bármilyen súlyosak, nem okoznak kollektív emlékezetvesztést. Ha a Patás elleni összefogást akartok tegyetek érte. Azt már volt alkalmatok megtapasztalni, hogy az álomfejtő pozicionistákból mennyire van elegünk.

341 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr522897335

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mélyponton 2011.05.16. 17:30:02

Ezen a blogon viszonylag kevés szó esik az ellenzék nagy pártjáról, a nyolc évig regnáló Magyar Szocialista Pártról – összesen egy-két írásban jelent meg a párt neve, akkor is inkább Gyurcsány miatt. Liberálisként pedig szeretünk kritizálni minde...

Trackback: Hideg, hideg, még hidegebb... 2011.05.12. 13:46:14

Egyelőre nagyon keresi magát a baloldal, valahol a saját romjai alatt, de Szanyi Tibor szavait olvasva nagyon rossz helyen. Hogy úgy mondjam: hideg, hideg, még hidegebb...Pedig azt gondolom, hogy a Fidesz kormányzásának eredményeként formálódik végre v...

Trackback: Kultúra ma: Mi a szarnak ez az egész? 2011.05.12. 13:34:22

"Ha meghallom a kultúra szót, előveszem a pisztolyomat." Ezt a mondatot sok mindenkinek tulajdonították már, köztük Hitlerrel, Göringgel, Goebbels-szel, Sztálinnal. De teljességgel érdektelen, hogy melyik briganti mondta valójában. A lényeg n...

Trackback: Nyílt levél Gyurcsány Ferenchez 2011.05.12. 12:37:06

 Szeretve tisztelt Gyurcsány Ferenc!   Azt hiszem a magyar emberek millióinak a nevében írom Önnek ezt a levelet. Hiszen a Fidesz-kormány bebizonyította, hogy alkalmatlan az ország vezetésére és hogy nemzetünk soha nem látott mélységekbe sü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Viktus: Ez az egyik ok amiért hányok a fajtádtól.
Egyéb iránt a "Wolf" családnévnek semmi köze a zsidósághoz, dél bajorországi származásra utal.
Tanulj náci féreg, hátha ember lesz belőled.
@Viktus: Segítek náci rohadék, a Stein is csak ritkán jelentett zsidó származást.
A Weiß vagy a Grünbaum annál inkább.
@orbánmentesítő: Nem. te hazudozol itt jobbra-balra, és a szóhasználatod a színvonalad is. Horthy-ék ezekkel a látszat-együttműködésekkel tudták kihúzni 44-ig német megszállás nélkül.
Ha '40-ben bejönnek ide a németek, mert a tefajta okostónik tiltakoztak volna, ma nem beszélnénk arról, h Wolf Kati zsidó-e, mert itt egy zsidó ember sem élne.
Ennyit rólad, nagyszájú komcsi.
@fran7: "Ő még visszajött, de hétszázerből sokan nem."
Csodálom, hogy ilyen megbocsátó vagy. A nyilasoknak megtudod bocsátani a megbocsájthatatlant. Kádárnak nem tudod megbocsájtani, hogy ki emelte a széles néptömegeket a Horthy feudalizmusból.
@orbánmentesítő: Hol voltak a férfiak édesanyád falujából 1944-ben? Majd arra is kérdezz rá, hogy az oroszok hogyan vitték el az embereket a faluból. Majd lehet hallasz érdekes, tragikomikus sztorikat. S azok, akik elvitték azokat ünnepeltük 40 éven át. A háború kellős közepén, hogyan szállsz szembe a csendőrséggel meg a német birodalmi rendszerrel miközben a hadsereg valahol Ukrajnában támolyog. Emiatt nincs sokaknak lelkiismeret furdalása.
@orbánmentesítő:

A meggyőződésed édeskevés a történelemben mi lett volna ha nincsen, de itt egyértelmű lett volna a szitu itt akármilyen kormány van semerre nem mozgolódhatott volna. A németek akármilyen magyar kormányzatot akkor söpörtek el amikor csak akartak max. , ha nem ez a Horthy inga rendszer van előbb megszállják az országot, és akkor ma még a Dohány utcába sem akadna zsidó az országban rabbinak ... az tény máshogy történt volna sokkal előbb vághattak volna bele a munkába sokkalta alaposabban egy megszállt országban lásd. Lengyelország.
A nyugati hatalmak jóindulata? :D ez most v.mi poén akart lenni? a háború után az volt a szituáció, hogy mi kaptuk azt büntetésnek amit a lengyelek pl. jutalomnak, vagy a csehszlovákok ...
@levvente: Faszarcú barom kinek köszönhető a
bécsi döntések ????
Jó lenne rádöbbenni a valóságra baromarcú!
@kvasztics47: "kiemelte".. :)

Beterelte a lakótelepre, hogy most chips-zabáló való-világ/ best magazin faló vegetációként létezzenek tömegesen.
@orbánmentesítő: Horthy, mivel kormányzó volt, nem adhatott nemességet, e helyett adott "vitézi" címet és egy kis földet, általában a személyes bátorságért.
Egyébként nemességet, főleg az 1800-as évek végétől főleg a zsidók kaptak, általában a kereskedelem terén elért vitézségükért.
@orbánmentesítő:

csaladfa.faczan.hu/index.php?letter=V29sZg%3D%3D kis segítség családnév kutatáshoz.
Az ostoba nácizás meg kb. olyan színvonalas agyra utal, mint az ellenoldalról a komcsi-bolsi páros.

Sokkalta érdekesebb, hogy ennyire zavar téged pl. Wolf Kati származása? mi bajod vele, hogy zsidó gyökerei vannak szerinted az bűn? vagy negatívum? ki is a náci? :P
@orbánmentesítő: te még magyarul sem tudsz. Olvasd el még egyszer a kérdésed, te kis pufajkás..
Amúgy Hitlernek köszönhető. Olvashass még, ha már az írás nem megy...
"Hebegőrohamot" itt - úgy látom - nem Orbán, hanem Fletó és maradék hívei kaptak, de: ki mint él, úgy ítél! Nagy igazság ez.
@fran7: Seggfej!! A Magyar Királyság támadta meg a szovjetuniót, emlékszel ??!!
Belementünk egy háborúba mit elvesztettünk, ezen elmélkedj inkább vadbarom.
@orbánmentesítő: Ki mentette meg a pesti gettót tündérkert?
Tudod miért támogatták a zsidó nagytőkések Horthy-t az emigrációban? Mert ők többet tudtak róla mint te....
@levvente: Miről ugatsz faszfej? Mássz vissza anyádra ahogy esténként szoktad.
@orbánmentesítő: na ez a te szinvonalad.... ennyi vagy, kiscsíra...
@levvente: "Wolf Kati zsidó-e, mert itt egy zsidó ember sem élne.
Ennyit rólad, nagyszájú komcsi."
Horthy alatt tovább élt a feudalizmus Magyarországon. Kádár fölszabadította a széles néptömegeket, lakáshoz, biztos megélhetéshez jutott mindenki, még a cigány is. Olyan boldog, nyugodt gazdagodó élete talán soha nem lesz a MAGYARNAK, mint a 1970-90 közötti időszak.
Ne szégyelljük emberek!.
@orbánmentesítő:

Ez is egy vélemény nem túl nívós, de a tiéd. :D
@levvente: MUHAHA :)))
Ki nem tudott megszervezni egy normális kiugrást?
Ki adta át a hatalmat szálasinak?
Ki volt az akit sztálin személyes közbenjárása miatt nem vettek a háborús bűnösök közé?

Gondolkozz barom!
@orbánmentesítő: nem irigylem az egybites bérkommentelőket, téged sem, mókusfácán.

De legalább a történelmet ismernéd... de a te fajtádat kerülik a tények. Nagy kár.
@kvasztics47: Hétszázezer magyart vittek Kelet irányába munkatáborokba. Nem csak nyugatra mentek vonatok. Nagyapámat visszafordították az utolsó vonattal. Hazaúton naponta 5-en haltak meg. Én nem haragszom ezért, de a baloldali barátaink meg ehhez adták, adják a nevüket a lelkiismeretfurdalás legkisebb jele nélkül. Kádár senkit nem emelt ki a feudalizmusból. A mi falunkban már a 30-as években traktort akartak venni közösen. Több malma volt a falunak, fűrészüzeme, teljesen önellátó volt. A Kádár-rendszer nálunk visszalépés volt. A tolvajlás melegágya.
orbánmentesítő: A kassai bevonulásért kaptunk egy nagyon pici földet. Nekünk nem volt jobbágyunk, mi dolgoztunk. A Kádár-rendszerben és a Horthy-rendszerben is. Kádár, Rákosi mindent elvett és fizetni se fizetett.
@Viktus: Ja a picsába akkor orbán mégis csak magyarosított cigány név ugye ?
@orbánmentesítő: miután a fiát elrabolták, bohócka.
Az oroszok meg kikérték őt, ezért volt amcsi vizsgálati fogságban olyan sokáig.
Csak akkor kezdte őt "elismerni" Sztalin, amikor már nyilvánvaló volt hogy sosem adják ki nekik.

Képezd magad, béluska, rádfér...
@fran7: "Hétszázezer magyart vittek Kelet irányába munkatáborokba."
Faszfej próbáld használni az agyad!!
Ha valóban 700000 magyart vittek volna el akkor ma 8 millióan sem lennénk.
@levvente: "te még magyarul sem tudsz"
Mongyad eztet a ministráns elnöködnek. Őrá biztosan illik és senki nem fogja kétségbe vonni.
@levvente: "Az oroszok meg kikérték őt,"
Sztálin elve nem kérte ki a "vén hülyét".
olvass történelemkönyveket.
@kvasztics47: nem vitatkozom egy elmebeteggel. Tudod, voltak boldogabb korszakok is, mint a kommunizmus, neked nyilván a konvertibilis valutánk, a szabadságjogok, és a tömeges útlevél tetszett benne.... bruhahahaha

@orbánmentesítő: dehogynem. Kikérték.
@kvasztics47:

Horthy meg Kádár történelmi szerepének pontos értelmezéséhez kell még pár évtized ... amikor már a jónép képes magasabb eszmei síkon is gondolkozni a "büdös komcsi" -"rohadt náci" roppant összetett gondolatkörökön túl. :P

Megjelent Kádárról egy írás a Rubiconban anno már KOPÁTSY SÁNDOR: Kádár János történelmi jelentősége
@levvente: A zsidómentő Horthy mellett a legfőbb érvek: a kormányzó nem volt antiszemita, hiszen jelentős számban voltak zsidó barátai, ismerősei; csak a megszállás negyedik hónapjában értesült a zsidóság deportálásának valódi okáról, s azonnal leállította a transzportokat, ezért ő tekinthető a budapesti zsidóság megmentőjének.

A kenderesi Horthy-kastély kertjében
Ezen állítások közül azonban egyik sem igaz. Horthy ismerősei, tárgyalópartnerei körében köztudomásúan antiszemita volt. Ezt ő maga is hangoztatta, számos feljegyzésünk, forrásunk van erről. Már 1919-ben „söpredék zsidóságról” beszélt, egy 1940-ben Teleki Pálnak címzett levelében pedig a pályájára visszapillantva azt írta: „...én egész életemben antiszemita voltam... Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust.”

1943 tavaszán a Hitlerrel folytatott klessheimi tárgyalások után írott válaszában sem titkolta a zsidókkal kapcsolatos álláspontját: „Az egyik szemrehányás arra vonatkozott, hogy Magyarországon állítólag túl enyhén kezelik a zsidókat. Ebben a kérdésben minden elbizakodottság nélkül hivatkozhatom arra, hogy annak idején én voltam az első, aki szót emeltem a zsidók destruktív magatartása ellen, és azóta megfelelő intézkedéseket tettem befolyásuk visszaszorítására.”

Horthy okkal büszkélkedett, hiszen regnálása alatt vezették be az első világháború utáni Európa első zsidótörvényét (numerus clausus), s ő írta alá az 1938 és ’41 között megszavazott három zsidótörvényt is, amelyek helyenként a nürnbergi faji törvényeket is felülmúlták. Tudott az 1941-es első hazai deportálásokról is, amikor magyar illetékesek kb. 16-18 ezer, „rendezetlen állampolgárságú” vagy hontalannak minősített zsidót Kőrösmezőn keresztül Kamenyec-Podolszkijba toloncoltak, ahol többségüket a németek és ukrán cinkosaik lemészárolták.

Amikor a német megszállás után Hitler követelései között a zsidókérdés gyors és radikális megoldása is szerepelt, Horthy tudomásul vette a „feladatot”, s korábbi fogadkozása ellenére nem mondott le, hanem „magyar Pilátusként” mosta a kezeit, miközben végig gyakorolta a hatalmi jogköreit. Mindez azt jelenti, hogy mindazért, ami 1944. május 15-e és július 6-a között történt, vagyis 437 402 magyar állampolgár elhurcolásáért és megsemmisítéséért Horthy Miklóst is felelősség terheli. Ahogy Karsai László fogalmazott: „bűnsegédi bűnrészes” volt törvénytelen, háborús és népellenes bűntett elkövetésében.
@levvente: Horthyt azzal szokták mentegetni, hogy sokáig azt hitte, a deportáltakat munkára viszik a birodalomba. Ez nemcsak azért nevetséges érvelés, mert a vagonokba kilencvenéves nagyszülőket, magatehetetlen betegeket éppúgy bezsuppoltak, mint csecsemőket és kisgyerekeket, hanem azért is, mert Horthy egy fennmaradt levélfogalmazványban már 1943 májusában, első klessheimi találkozójuk után így írt Hitlernek: „Excellenciád további szemrehányása volt, hogy a kormány a zsidók kiirtásának keresztülvitelében nem járt el ugyanolyan mélyrehatóan, mint az Németországban történt, és ahogyan a többi országban is kívánatosnak látszik.”

Horthy tehát igenis tudta, hogy mi vár a százával bevagonírozott zsidóságra, és ennek ellenére 1944 tavaszán nemhogy késleltette volna, de még egyet is értett az elszállításukkal. Erről Baky László államtitkár népbírósági vallomása árulkodik, amely szerint Horthy a következőket mondta neki: „Ma a legjobb magyarokra van szükségem... Utálom a kommunista és galíciai zsidókat, ki velük az országból, ki, ki! De te is belátod, hogy itt is vannak ugyanolyan jó magyarok a zsidók között, mint te meg én. Például itt van a kis Chorin és Vida, hát ezek csak jó magyarok? Az ilyeneket nem engedhetem. A többit, azt csak vigyék!”

Horthy szelektív antiszemitizmusával hetekig passzívan tűrte a deportálásokat, s a transzportokat csak július 6-án állította le (tehát volt hatalma a döntéshez, s ezt korábban is megtehette volna!), amikor elhatározásában már számos kül- és belpolitikai ok játszott szerepet. A szövetségesek partra szálltak Normandiában, 26-án a német csapatok feladták Cherbourg kikötőjét, június 22-én a Vörös Hadsereg offenzívája megindult Belorusszia felszabadítására, a semleges országok és az Egyesült Államok vezetői figyelmeztették az embertelenségekre, kilátásba helyezve majdani felelősségre vonását (magyarán: hurokba került a feje), felerősödött a nemzetközi sajtó tiltakozása, megérkezett XII. Pius távirata, Horthy hatalmát pedig Bakyék az úgynevezett csendőrpuccsal fenyegették stb.
@levvente: Horthy megváltozott álláspontját először június 26-án, a koronatanácson közölte: „Legjobb szeretném azt a kegyetlen és nem a magyar természethez illő megoldást, hogy innen zsidók deportáltatnak, egyáltalába leállítani.” Horthy fellépésének azonban kevés gyakorlati eredménye volt. Az erélytelen döntést elszabotálták, Sztójay csak július 6-án vette tudomásul, s az időközben eltelt tíz nap alatt további 70 ezer embert – köztük a kispesti, újpesti, pesterzsébeti és csepeli zsidóságot – hurcoltak el Auschwitz-Birkenauba.

Változó hadi helyzet

Horthyt e döntésének alapján szokás a budapesti zsidóság megmentőjeként emlegetni. Ám magatartása ezzel kapcsolatosan is ellentmondásos volt, mert a következő hetekben a politikai és hadi helyzettől függően, Hitler dörgedelmes levelét kézhez véve megváltoztatta az álláspontját (válaszlevelében így ír: „Végül meg szeretném jegyezni, hogy a zsidókérdés további megoldása a sokszor szükségtelenül brutális és embertelen módszerek nélkül fog megtörténni”), s a kormány augusztus 7-i átalakítása után Sztójay már azt közölte Veesenmayer budapesti német követtel, hogy a deportálásokat „8-14 napon belül” folytatni fogják. Grell német követségi tanácsos pedig augusztus 19-én jelentette Berlinbe, hogy Bonczos Miklós belügyminiszter tájékoztatta Eichmannt: „A kormányzó hozzájárulásával, f. hó 25-én megkezdi a zsidók kitelepítését Budapest területéről... A terv szerint koncentrálásuk augusztus 25-én kezdődik, három táborba. A hat vonatból álló első szállítmány 20 ezer zsidóval augusztus 27-én indul, azt követően napi három vonat szállít 9000 zsidót. A koncentrálást kizárólag a külön erre a célra összevont magyar csendőrség végzi.”

Napi érdekek

Az előkészületeket azonban ismét leállították. Horthy újabb, a deportálásokat immáron másodszor blokkoló döntésének ezúttal is külpolitikai, hadászati okai voltak. Egyrészt ismét megkezdődtek a heves nemzetközi tiltakozások, másrészt augusztus 23-án a Mihály királyhoz hű erők puccsal megdöntötték Antonescu marsall uralmát, Románia átállt az antifasiszta koalíció oldalára, összeomlott a déli front, a szovjet csapatok előtt megnyílt az út Magyarország felé, új helyzet állt elő, Himmler utasítást adott Eichmann-nak a deportálások felfüggesztésére, még mielőtt Horthy közölte volna a németekkel ismételten megváltoztatott szándékát.

Mindezeket figyelembe véve, Horthy szobrának felállítása, szerepének felmagasztalása csupán napi politikai érdekeket, egyéni ambíciókat szolgál.

Horthy a második világháború kirobbantása után hat évig az ország kormányzója s egyben legfőbb hadura volt, s ebbéli funkcióiban közvetlen vagy közvetett felelőse volt mindazon történéseknek (hadba lépés Jugoszlávia és a Szovjetunió ellen, a II. magyar hadsereg és a munkaszolgálatosok kiküldése a Donhoz, zsidótörvények aláírása, a zsidóság jogfosztása, kifosztása, deportálása, utolsó csatlós stb.), amelyek Magyarországon történtek.

Rosszul vizsgázott

E tények ismeretében pedig kimondhatjuk: Horthy a második világháború idején a sorsdöntő történelmi pillanatokban rosszul vizsgázott, s az így okozott veszteséget pedig Magyarországnak és a magyar népnek kellett megfizetnie: emberéletben, vérben, vagyonban, presztízsben, történelmi léptékvesztésben.

Ennek felelőssége alól senki és semmilyen pártpolitikai érdektől vezérelt misztifikáció nem mentheti fel vitéz nagybányai Horthy Miklóst.
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére
Kapcsolódó cikkek

Állítólag Auschwitzba...
Azt állítja Kövér László...
Kulturális emlékezet helyett kollektív amnézia?
Milyen ország lesz itt?
Azt állítja Kondor Katalin...

Hozzászólások: 40 db
A legrégebbi hozzászólásokat szeretném legelöl látni
Legyen Ön a következő, ossza meg velünk véleményét!
gais
2011-02-07 13:22:39 #40

A zsidóság külön téma. Véleményem szeritn ez az egyik gumicsont amit odavaetnek, hogy rágódjon rajta aki akar. És sajnos sokan akarnak! A zsidóságt két részer kell osztani: az egyik rész (kb.95%) amelyiket el szokták vinni (képletesen szólva)Auschwitzba.
A msásik rész (ez kb. 5%) amelyik miatt az első részt elviszik Auschwitzba.
Lehet zsidózni, cigányozni, de előbb rakjuk rendbe asját dolgainakat azután törödjünk ezekkel a dolgokkal. De aki akar ugorjon be a figyelem elterelő trükköknek. Nincs elég rendberakni valónk?
Üdv.: gais
gais
2011-02-07 13:16:41 #39

Nem tudom, hogy miért ne emelhetnénk szobrot? Majd ledöntjük ahogy szoktuk!
Ez az egész egy nagy szégyenteljes színjáték ami ma fogylik Magyarországon. A 20 éve regnáló politikus epigonok szent gyűlölettel döntöttek, törltek átneveztek mindent ami a régi rendszerre emlékeztetett. Rákosi "elvtárs" ezen a téren csak porban pipiskéző gyermek volt hozzájuk képest. Hogy a régi rendszer diktatúra volt elismerem, de ez meg mi a fene? A pénz diktatúrája a leggusztustalanabb diktatúra és vetekszik a legkeményebb diktatúrával.
A rég rendszer rossz volt? Elismerem. Ez az új mident megvalósított ami akkor nem volt: nyomor, kiltástalanság munkanélküliség, családok utcára zsuppolása, soha nem látott kaorrupció stb. stb.
nem érdekes? Az új rendszer politikusai és kegyeltjei rakétagyorsasággal tetek szert fantsztikus gazdagságra, miközben az ország teljesen leronygolódott (nem csak az állampolgárai!).
Brávó!
Üdv.: gais
méra
2011-02-04 13:54:56 #38

A kormányzó szerencséje, hogy a fiát a németek elrabolták, így zsarolással mondatták le.
Ha végig marad, úgy végzi, mint Szálasi vagy Mussolíni?
Nagyon kicsi legyen a szobor, mondjuk hangyányi és láthatatlan!
Leginkább semilyen!
krafterk
2011-02-04 12:38:01 #37

az a szomorú, hogy a Józsika-féléknek a történelmi tudása csak egy bizonyos szempont szerint létetik, illetve, hogy nem létezik!

Horthy őméltósága pusztán azon egyszerű oknál fogva, lépet be a háborúba Hitler oldalán, mert úris és tiszti becsülete forgott kockán, hiszen egy a Hitlerrel folytatott beszélgetés alkalmából bátorkodott arra kérdésre, mely szerint Horthy és Magyarország mit lép ha Hitler háborúbe keveredik az oroszokkal, azt válaszolta, hogy Hitler mellé áll, mert annyira gyűlöli a bolsevikokat! ennek a mondatnak a következménye a donkanyarban értelemtlenűl elpusztult feláldozott II. magyar hadtest, ennek köszönhető a 450 ezer zsidó deportálása, ennek ksözönhető az orsdzág romba döntése, és ennek köszönhető, hatáérainkk megnyirbálása, valamint talán az orosz megszállás is, azért írom a talánt mert ki tudja, hogy ha mi semlegesek maradunk, akkor is be lettünk volna áldozva jaltában a nagyhatalmak erő egyensúlyi egyezkedésében!?
Hogy Horty mennyire nem volt antiszemita ??!!
Jó kérésdés Hitlernek egy levelében felháborodva kérte ki magának, hogy Ő nem elég határozottan lép fel az endlősung ügyében már ami a zsidókat illeti, és hogy igazolja magát arra hivatkozott, hogy Magyarosrzág volt az első aki fellépet a zsidók ellen mi több törvényt alkotott, a numerus clausust!!!
és ezen felül is számos esetben bizonygatta Hitlernek és a németeknek, mennyire elszánt ő is a zsidó kérdés végső megoldásával kapcsolatban, hogy a nagy zsidómentése, mely szerint leállította a deportálásokat, nos tudva levő, hogy akkor már eléggé közel voltak az oroszok és többen is felhívták rá a figyelmét, hogy ha külön békét akar, valamint nem szeretne háborús bűnösként bitóra jutni akkor leállítja a deportálásokat!

ennyi
@orbánmentesítő: vajon miért nem engedte át a kassai vasútvonalat a Lengyel megszálláshoz?
vajon miért fogadtunk be 100000 lengyel (nagyrészt zsidó) menekültet?

A pesti gettót Horthy védte meg.

Hiába erőlködsz.

Ennyi.
@orbánmentesítő: Nem érted az összefüggést? A háborúban a férfiak nem otthon ülnek. De, akiket a háború után hurcolnak el picit dolgozni, az rendben van? Majd nézz utána az adatoknak. Ha meg hozzá vesszzük a lakosságcserét akkor lehet kapsz nagyobb adatokat is. Ha meg nem hiszel nekem kérdezz rá édesanyádra Négy családot vittek el mint zsidót. Hány férfit vittek el a faluból malenkij robotra? Lehet a második szám nagyobb lesz.
@levvente: "Beterelte a lakótelepre,"
Az összkomfortba!
Horthy alatt a zsellérek, munkások úgy laktak, hogy 1 konyha jutott 6 családnak, 1 szoba a 6 gyerekes családnak.A klozet kinn volt a francba. Csak azért nem vándoroltak ki az ősök nagyobb tömegben Amerikába, mert be voltunk zárva a nyelvünkbe. Meg azért, mert a lakosság 90%-ka tanulatlan volt.
Most más a helyzet, már sokan neki mernek vágni a nyugati szabad világnak.
@orbánmentesítő: "Jó kérésdés Hitlernek egy levelében felháborodva kérte ki magának, hogy Ő nem elég határozottan lép fel az endlősung ügyében már ami a zsidókat illeti, és hogy igazolja magát arra hivatkozott, hogy Magyarosrzág volt az első aki fellépet a zsidók ellen mi több törvényt alkotott, a numerus clausust!!!"

Ne égesd már magad, léééci....
B I Z O N Y I T É K is van, vagy csak Socitas levelezőlistád?????

Barom.
Sárkányfő, ugyan rühellem az ostobaságod, képtelen vagy olvasni, a számokkal is hadilábon állsz, de ezen a topikon nem te vagy az egyetlen... Csak így tovább az elbutulásig.
@kvasztics47: most más a helyzet, most ki is engedik őket a határon.
Ugye ezt akartad írni??? :)
@orbánmentesítő:

Kiugráskor már régen elvolt vetve a kocka nem rajta múlt azt kivételesen Horthy már Gömbös kormány tevékenysége során elcseszte, mikor eltávolodott az új generációs tisztikartól ... a második világháború második felében a magyar tisztikar már közel sem az volt, mint amire a Horthy rendszer épült, és támaszkodhatott.

Most panaszkodtál, hogy mennyivel jobb lett volna, ha más van uralmon na nagyjából, ha csúcsszupi szabad demokratikus kormányzat van egy Szálasi féle idióta már nagyjából '40-'41-ben hatalomra kerül. Egyébként Horthy nem adta át a hatalmat senkinek tudod zsarolás meg ilyen apróságok okán nem volt már önrendelkezési joga.

Horthy volt az mit gondolsz miért? mert Európa fő fasisztája volt, ahogyan előadtad ... :D

Lehet barmozni nem barmozni téged minősít, és ahogy látom egyre inkább egy őrület spirálba kerülsz, ahol egyre kevesebb értelmes gondolatot tudsz magadból kipréselni.

Vegyél egy nagy levegőt ennél többre vagy képes.
@orbánmentesítő: ennyit tudsz, kiscsilag. Pontosan ennyit.

bruhahahahaha
@Viktus: Aki Horthyt hösnek tartja vagy nagy államfönek az valój'aban a nevével fémjelzett korszakra mond pozitivat és az akkori tetteket emeli piedesztára. Arra a korszakra mond pozitive itéletet ameyben ben a fehérterror dühöngött, amiben 3 millio koldus orszaga voltunk, amelyben Magyarorszag a NACi Németorszaggal kokettált és háboruba lépett. Ezt a korszakot Horthy neve fémjelezte.
A kép vaólában sokkal arnyaltabb mert a történelmi lehetéségek ismeretében kell a dolgokat nézni. A szabadságfokok ismeretében. Pontosan ugy mint amikor ugyan ezek az emberek oda nem figyelve mindezekre köpködnek mindenki masra mind Horthy elött mind utana vagy nagyon utána. Itt számomra valojaban az a kérdés, hogy mekkora szabadságfoka volt Horthynak a fehérterror idején, a nagy gazdas0agi vilagvalsag idején és a II vilagháboruban? A szabads'agfokokon belül élt-e azzal amely csökkenthette volna az áldozatok számát? Akár zsidó aldozatokét, akar masét.

A maga kiugrasi kiséerlete egy cirkuszi vicc kategoriát sem ér. A proklamációban gyávasága megmutatkozott. Ahelyett, hogy a Tiszanal a vezérkarral együtt es velülk egyeztetve az oroszok elött tette volna le a fegyvert a radioban hadonászott. nem is vette senki sem a komolyan. Persze a németek igy is ugy is megszallták volna az orszagot de a front nyerhetett volna 200 km-t. Az oroszok harc nélkül kelhettek volna át a Tiszán, és Budapest ostroma elkerülhetö lehetett volna. Ha masért nem ezért a gyavaságért pellengérre lehet állitani és nem ajnározni.

Budapest ostromáért igenis fellelöség terheli Horthyt.

Mivel te a seggnyaláson kívül nem vagy semmi másra képes, megértem hogy okádod magadból a szart.
@kvasztics47:

Ez így mondjuk ebben a formában tévedés a századelőn több magyar beszélt idegen nyelvet , mint manapság. Általános volt pl. a soknemzetiségű országban az, hogy a tót paraszt gyereke egy ideig az alföldön tanult magyarul a magyar paraszt meg tótul amaz családnál ... és így tovább. Németül meg elég sokan beszéltek történelmi okokból.

A szegénység az igaz bár azt szerényen elfelejtik, hogy a Horthy rendszer gyakorlatilag nem egy országot vett át, hanem maga alapította meg az új Magyarországot. Mindezt úgy, hogy hosszú évekig egy fillérhez sem jutott még kölcsön formájában sem az építkezéshez, és aztán is csak jelentős kamatok mellett.
"fellelöség"

A bérkommentelő-felvételin nincs nyelvtan?
Vagy a párttagságim mentesít?

ha-ha-ha
@kvasztics47: Vegyük át. Az igazán nagy kivándorlások már a XX. sz. elején megtörténtek. A szegénység végett. Horthy még sehol. Horthynak is volt házépítési programja nem is kevés. Míg mondjuk a Kádár alatt épített közlakások nagy része olyan volt, hogy egy cigányokról szóló dokumentum filmben így fogalmaz a cigány: a parasztok ugyanúgy élnek, mint mi. Van a Kádár-rendszernek ilyen oldala is. Ha elmész egy bányatelepre még mais láthatod e remek Kádár alatt épített házakat. Falun a 70-es években valóban gazdaságilag jó volt a helyzet, a háztáji miatt. Falun sírják vissza azt, az kétségtelen. De emellett ott vannak azok a példák, mint az általam említett falum. Teljes önellátás, amit Kádárék utánozni akartak. Együttműködő családok magasabb színvonalú termelés és feldolgozás, mint a Kádár rendszer nagy részében. Nálunk egyáltalán nem akartak a téeszbe belépni, mert minden szinten visszalépés volt. Most csak szeretnénk oda visszajutni. Normális méretű földek, normális szakszerű művelés. Ha nem jön a Kádár rendszer felénk Ausztria szintű mezőgazdaság lenne.
@manipul: Hát nem ebben az országban éltél ? Nem láttad, hogy az MSZP se3mmilyen törekvését nem támogatta ? Sőt a fidesszel együtt minden alkalommal, ha próbált valamit csinálni hátbaszúrta ? Na ezért kellett a Bajnai. Egyébként ne fröcsögjünk itt egymásra jobb és baloldaliak, hisz sajnos mindennek, a mai helyzetnek is mi isszuk a levét és nem a politikusok.
@orbánmentesítő:

Hősök a filmekben vannak a nagy államfő megítélése meg viszonylagos főleg a magyar történelemben ahol az ország évszázadokig a nyugat, és kelet ütközőpontja volt.
A fehér terror bűn volt, de elegánsan elfeledkezel a kiváltó okokról a hasonló kegyetlenséggel lezajlott vörös terror, és a dicsőséges tanácsköztársaság hétköznapjai.
A három millió koldus országa megint jól hangzott utólag egyértelműen Horthy számlájára írni, mintha rajta múlott volna egyedül. A történelmi Magyarország megszűnt elveszítette az ipara jórészét maradt a mezőgazdaság a hagyományos piacok nélkül a németek nem tudtak vásárolni a kis-antant pedig nem akart. Az ország hitelt sem kapott évekig aztán is jelentős kamatokra amiből apránként tudtak építkezni ... igazából a rendszer igazi eredményeinek beérésekor ütött be a második világháború, ahogyan a dualizmus valódi eredményeinek az első tett be.
Ez meg v.mi fixa ideál ? szerinted mégis kivel kellett volna Magyarországnak felvenni a kapcsolatot, mikor még a nagy szovjet elvtársak is Hitlerrel együtt dácsáztak ... az angolok-franciák meg semmi segítséget nem tudtak adni a harmincas években a gazdasági kilábaláshoz. Németország náci lett a magyar gazdaság a németből élt így nagy variálási lehetőség nem volt. Mindezek ellenére, ha kezedbe kapsz egy történelemkönyvet feltünhet, hogy végig a harmincas-negyvenes években a Horthy rendszer regnálása alatt egymást váltották a német, és az antant orientáció hívei.
Az ellenzéki szociáldemokrata párt működhetett az tény, hogy a választások nem zajlottak tisztán, és általános választójog sem volt, de reálisan nem várhattuk el, hogy mindjárt Magyarország legyen a 21. századi demokrácia zászlóvivője Európában. Olyan nagyra ne tartsd a jelentősségünket.
Egyébként élt a szabadságfokokkal hiszen nem semmisült meg teljesen a zsidóság, mint más környező országokban sokkal nagyobb arányban haltak meg. Az más kérdés jobban is élhetett volna valószínűleg, ha fiatalabb húsz évvel máshogy is vitézkedik ebben a kérdéskörben is.

A vezérkarral egyezkedett volna a Tiszánál kedves orbimmentős a proklamáció sem hangzik el a rádióban, mert azonnal megbuktatják ... semmit nem nyertek volna az oroszok. Sajnos a harmincas évek második felére elvesztette azt a szoros kapcsolatot a honvédséggel, és a vezérkarral Gömbös miniszterségétől indulva, amely előtte megkérdőjelezhetetlenné tette a szavát. A tisztikar nagy többsége meg semmi esetre sem óhajtotta feladni a harcot, és nekik már az idős tengerész nem sokat számított ebben a kérdéskörben.

Budapest ostromáért? sőt Hirosimáért is- nem? :D:D:D:D
@manipul: "Ez most mi akar lenni?" Megjegyzés arra, hogy beszopod a zorbán-szíjj-ártó hazugságözönt amit a drága MAGYAR NÉPre zúdítanak, arról, hogy "ezek nem kormányoznak, csak lopnak". Közben valamennyi intézkedést, vagy tervezetet lepocskondiáztak, népszavazással elkúrtak, a parlamenti munkában nem vettek rész, kivonultak. A törvényeket lábbal tiporták, a mentelmi joguk mögé bújva. Lázították a népet éjjel és nappal, olyan elvonások ellen aminek a sokszorosát kell most elszenvednünk. Hazudtak éjjel és nappal, Orbánék!
@Viktus: sajnos csak 6ig tart a bérkommentelők munkaideje (régi észrevételem).
Se kvasztics, se o.mentesítő...

hiányoznak...:))))))
Már érdemes volt az Indexre jönnöm! Ez a Gyurcsány mégis csak nagy politikus, ha ilyen sok embert ki tud borítani, mint itt olvasom (meg másutt is).Elég a nevét meghallani, s a kés megáll a levegőben, szó bennakad, majd kitör a kocsmai verekedés....:) Na, melyik is az a párt, amelyiket vezetni fog? Jelentkeznék. Vidám napoknak néznék elébe.
Nem vagyok az összeesküvések híve, de elég idős vagyok ahhoz, hogy utólagosan lássam az összefüggéseket és a tendenciákat.A Gyurcsány vs Orbán párharc olyan, mint egy állatorvosi ló, ezen a vonalon tökéletesen demonstrálható, mi vár ránk: a totális gyarmatosítás.
- Gyurcsány felbukkant a semmiből és -teljesen feleslegesen- pár év alatt totál leamortizált egy 30%-os váltópártot
- Gyurcsány ámokfutása után a FIDESZ -egyedülálló módon a világon- abszolút hatalomra jutott és gyakorlatilag azt csinál, amit akar, meg is csinálja. Mindenki kapkodja a fejét, hogy mi történik itt, mi értelme van ennek? Aki a bábukat mozgatja, pontosan tudja, hogy mi a célja, pár év múlva mi is meg fogjuk tudni.

Az én véleményem: Gyurcsány előkészítette a FIDESZ 2/3-át, akinek a feladata a bábmozgatók akaratának végrehajtása. Ez egyébként nem új dolog a magyar történelemben.
@Viktus: "hosszú évekig egy fillérhez sem jutott még kölcsön formájában sem" Mivel nem volt demokrácia nem lehetett a fejlődés sem jelentős.
A svábok viszonylag jó helyzetben voltak, mert volt saját birtokuk. Azt kapták meg a kitelepítésük után a zsellér családok egy része.
A szomszéd népek nyelvének ismerete, nem jelenti azt, hogy tanultak, képzettek, lettek volna a Magyarok nagy többsége.
@kvasztics47: Én csak azt a gondolatot ültetném el a fejedben, hogy ennek Gyurcsány örült. Ugyanis a pártvezetősséggel szembe menve ragadta magához a miniszterelnöki pozíciót. Onnan pedig az volt a taktikája, hogy elkötelezze maga mellett az embereket. Ezt részint poziciókkal tette meg, részszint azzal, hogy kiprovokálja az ellenzék durva támadásait. Szociológiai igazság: ha valami olyat vállalsz be valamiért, amit amúgy nem tennél, akkor az általad elfogadhatatlannak ítélt dolgot is elfogadhatónak transzformálod a magad gondolatában. Példa: Molotov-koktélt robbantanak a házadnál. Alaphelyzetben menekülsz. De ha arra gondolsz, hogy ez azért történik mert MSZP-s politikus vagyok és Fletó-párti. Akkor az egészséges önvédelem arra késztet, hogy azt gondold, muszáj hogy Gyurcsánynak mindenben igaza legyen, mert különben én vagyok a világ bolondja, hogy egy hazug politikusért vállalom ezt. Onnantól Fletó minden szava arany. De mégis morzsolódik a mögötte álló tömeg, mert csomóan azt mondják, nem éri meg. Gyurcsány ezt a végletekig húzta. Ezért az MSZP nem mondhatja, hogy Fletó tönkrevágta őket, pedig ezt gondolják. Így ki nem rúgják, de vezetőnek se akrják. Egy kemény ember kitenné Fletót, s utána építkezne. Még van idő. De Fletó így belülről morzsolja a pártot.
@kvasztics47:

A demokrácia meg a fejlődés mióta függ össze? egyébként a demokratikus Károlyit pár hét alatt lerendezték a nyugat aszisztálása mellett a kisantant politikájával.

Mit kezdtek a birtokkal ? nem volt piac sem a termékeknek míg a náci Németország nem vásárolta fel a magyar felesleget. Csehszlovákia inkább többszörös áron vásárolt máshonnan búzát csak ne erősítse ezzel is a magyar gazdaságot ...
@fran7: "Ha nem jön a Kádár rendszer felénk Ausztria szintű mezőgazdaság lenne."
Ha Horthy nem üzen hadat Amerikának, a Szovjetuniónak, ha időben kiszállunk a háborúból, ha nem járulunk hozzá a 600.000 zsidó elpusztításához, és ha megszabadultunk volna a dzsentri élősködőktől, akkor, de csak is akkor lehetne olyan mezőgazdaságunk, mint az osztrákoknak van.
@rajaram: Ne felejtsük ki az elméletedből azokat a politikusokat, akik összeesküvés nélkül is tudnak magukból hülyét csinálni, és egy országnak bajt okozni.
@kvasztics47: Néhány példa, hogy értsd miről beszélünk. Illyés Gyula a kevés zsellérek egyike aki kitört a pusztáról. Azértbeszélt németül, mert hét évesen elküldték egy sváb faluba. Egy nyáron megtanult németül. Az árva József Attila a bécsi egyetemre és Sorbonne-ra is járt. Somogyban a két háború között 60-féle módon tanították a gyerekeket olvasni. Most van talán három ilyen módszer használatban. Sokkal természetesebb volt az idegen nyelvismeret, mint most. A kisebbségek nyelvhasználata nem volt korlátozva. Minden nemzetiség saját iskolát vitt, vihetett. Úgy hogy nem kellett magyarul tudjanak csak majd a polgáriban. A Kádár rendszerben, hogy is volt ez?
Egy szó mint száz Horthy rendszer, Kádár rendszer kényszerpályán mozgott, és úgy próbálta a tőle telhető legtöbbet kihozni az adott viszonyok közepette. Nem tudjuk mi lett volna ha meg nem is foglalkozik vele a történelem, de az adott viszonyok közt utólag gondolja pár széplelkű, hogy volt bármiféle alternatívája pl. a Horthy rendszernek, amely itt kánaánt hozott volna. Kádár rendszer helyett sikeres lehetett volna az ötvenhatos forradalom a maga demokratikus vívmányaival ...
@legeslegujabbkor: Gyurcsány azonban kilóg a sorból. Meggyesi, Kiss Péter, stb. nem csináltak volna semmit, ültek volna a parlamentben. Jött volna a FIDESZ, majd megint az MSZP, majd megint a FIDESZ .....
Gyurcsány teljesítette a feladatát, felgyorsította az eseményeket. Ki jön a FIDESZ után?
@kvasztics47:

Nem lehetett volna , mert egy náci Németországtól független demokratikus kormányzat már a harmincas években kihalt volna ... egyébként a mezőgazdaságot nem a Kádár rendszer verte szét, hanem a háború után először a földosztással kezdett szétaprózódni meg az addigi birtokosok kiiktatása miatt elveszteni a fejét. Rákosi féle államosítás, és a Nagy Imre féle padlássöprés cseszett neki oda igazából.
@kvasztics47: Részszint a dzsentrik a 40-es évek végére már nem élősködők voltak, hanem az értelmiség vezető rétege és a bürokrácia müködtetői. De az erőszakos kollektivizálás nélkül lennénk Ausztria szintjén. Ezek az általad emlegetett dolgok szomorúak, szégyenletesek, de ez nem a falun múlik. Hanem a fentieken. Bocsáss meg én és családom nem járult hozzá a deportálásokhoz, sőt az én családom fogadta be a falu egyetlen auschwitzi túlélőjét. Aki megvédte a klerikális anyámat a téesz irodán, munkát adva neki.
A háborút nem lehet normális közegnek leírni.
A szocik most a kisgazdák (vagy az MDF - lehet választani) végnapjait élik át. Gyurcsány balos Torgyánként sikeresen szalámizza le - na nem az ellenfeleit, hanem magát a pártot.
Gyurcsánynak lenne mit csinálnia a szocialista pártban: ügyesen magára húzhatná a jobbos támadásokat, így a szocik előállhatnának egy friss arccal a megfelelő időben.
Ő azonban a nagy visszatérésről álmodik, hogy előbb visszaszerzi a pártot, aztán kibekkeli, amíg nekik áll a zászló.
A gond csak az, hogy míg a Fidesz váltópárti szerepe 2002 óta vitathatatlan volt és Orbánék mögött ott volt egy sikeres (de még a legelfogultabb elemző számára is megkérdőjelezhetetlenül elk..rásmentes) kormányzati ciklus, addig Gyurcsány gyakorlatilag zéró kormányzati eredményt tud felmutatni és a Fidesz legyőzése is csak hosszútávú célként lebeg a szocik szeme előtt és egyelőre még a váltópárti potenciál bizonyítása is komoly kihívást jelent a számukra.
Ilyen körülmények között tehát azt hinni, hogy elég a szocik élére állva Orbán ellen acsarogni és a választási győzelem már csak kampányköltségvetés kérdése nem más, mint súlyos önbecsapás, ami végső soron az MSZP teljes leamortizálódásához fog vezetni.
A megsemmisítő vereség után lassan eltűnő kormánypártra létezik már példa a magyar politikatörténetben: 1994-ben az MDF elvesztette a választásokat, de még így is az ellenzék egyik meghatározó frakciójaként került a parlamentbe. Ehhez képest 1998-ban már nem érte el az 5%-os küszöböt, és csak a Fidesszel egyéni választókerületekben kötött választási együttműködés mentette meg az azonnali megsemmisüléstől.
Aztán itt van a "Fidesz úgyis elk..rja, de ha nem, majd teszük róla hogy úgy tűnjön" logika. A baloldalnak fel kellene fognia, hogy a 100%-os PR politizálásnak vége. 2006 óta a választók megtanulták, hogy mindenek előtt a nettó eredményeket figyeljék és minden politikusi és "független elemzői" dumából minimum gyököt vonjanak.
Ha 2014-ben a Fidesz nem tud kézzelfogható eredményeket felmutatni, akkor elbukik, de ha a saját törzsbázisának tetsző módon kormányoz, akkor simán hozza a 2002-es, 2006-os támogatottságát, amivel szemben egy 20% körüli, amolyan balos Jobbikként kommunikáló, szövetségesek nélküli, Gyurcsány vezette MSZP-nek esélye sem lesz.
mek.oszk.hu/03300/03345/03345.htm kicsit elfogult, de sok igazság van benne Kádárékról.
@ben2: Teljesen egyértelmű, hogy a FIDESZ elbukja a dolgokat, hiszen totál alkalmatlan emberek vannak a pártban. fogalmuk sincs semmiről, ezt 1 év alatt bebizonyították. A nagy kérdés: ki jön utánuk? Én egy EU biztosra tippelek.
@rajaram: Ebbe ne legyél olyan biztos. Olyan mennyiségű pozíciót nyert meg a Fidesz most, hogy véletlen módon is kerülhet oda olyan ember, aki alkalmasnak bizonyul. Illetve ha baloldali vagy, akkor az a legnagyobb hiba, ha az gondolod, hogy nincs ráció abban, amit a másik oldal csinál.
@rajaram: A Fidesz előkészítette a Habsburg ház visszatérését, koronázás 2014-ben. Legalábbis az eddigi 1 éves kormányzati tevékenység, a meghozott törvények, és egyes képviselők esztelen mértékű földvásárlása erre mutat :)
@legeslegujabbkor:

Gondolod Orbán-ház önként lemondana a trónról? :D:P
@fran7: Én már semmilyen oldali nem vagyok, különösebben nem is érdekelnek a dolgok, mert nem függök senkitől. Egyszerűen 60 év tapasztalatával figyelem az eseményeket és látok egy tendenciát, ami arra mutat, hogy Magyarország újra (mint annyiszor az 1000 éves történelmében) elérkezett egy olyan pontra, amikor egy külső erő/hatalom be fog avatkozni. Az eladósodás, a leépülés olyan szintet ért el, amit ezek a tehetetlen emberek már nem tudnak megoldani.
@kvasztics47:
Hűha Kvasztics, most aztán belehúzott.
Na nézzük:
"a zorbán-szíjj-ártó"
Micsoda eredeti stílus.

"Közben valamennyi intézkedést, vagy tervezetet lepocskondiáztak,"
Kinek volt többsége a parlamentben?

"népszavazással elkúrtak,"
Ja igen, arról népszavaztak, amit az MSZP ígért, aztán nem akarta betartani. Így betartatták vele.

"a parlamenti munkában nem vettek rész, kivonultak."
Téved, a Fidesz nem vonult ki a parlamenti munkából, Navracsics mint frakcióvezető mindig bennmaradt és félkézzel elintézte a "haladó baloldalt" a szavazásokon meg részt vettek a képviselők is.

"A törvényeket lábbal tiporták, a mentelmi joguk mögé bújva."
Meséljen Kvasztics47, ha kordonbontásra gondol, akkor ott lemondtak a mentelmi jogukról.

"Lázították a népet éjjel és nappal, olyan elvonások ellen aminek a sokszorosát kell most elszenvednünk."
Ja itt arra gondol, amit Gyurcsány úgy vezetett föl, hogy "nem fog fájni".

"Hazudtak éjjel és nappal, Orbánék!"
Nocsak idézzen pár hazugságot.
@rajaram: Akkor a fiatalabbak más szemszögéből ajánlom figyelmedbe Görögországot, ahol sokkal rosszabb a helyzet, mint nálunk. Ki lép segíteni nekik és milyen áron? Lehet jobban járunk míg a Fletó-Viktor harcot nézhetjük. Mert nem egyszerű a helyzet, ami ránk vár. S ez sajnos nem rajtuk, rajtunk múlik.
@Viktus: rajaram összeesküvés elméletébe nem fér bele, hogy Gyurcsány a Fidesz 2/3-os hatalmának elősegítésével az Orbán-háznak segített volna :) Szerintem ő levajazott valamit a Habsburgokkal, talán ő lesz az Alföld-hercege.
@kirsten: Milyen törekvését szúrtak hátba? Csak nem Gyurcsány kidolgozatlan, összevissza, napi reformőrületeire gondol?
Bajnai meg azért kellett, hogy:
1. A Gyurcsányválságot összemossa a világválsággal.
2. Végrehajtsa a Sukorói beruházást
3. Nyomja tovább a frankhiteleket, amíg lehet és még mélyebben adósítsa el a lakosságot
4 és betarthatatlan dificit cél ígérettel hozza nehéz helyzetbe az Orbán kormányt.
Megpróbált mindent, de nem sikerült. Gyenge alak volt, de némileg csendesebb, mint az elődje. Szóval jobb annál, de ezzel nem mondtam sokat.
@fran7: Görögország évezredek óta a nyugat része, jelenleg euróval fizetnek, 2-3 hajómágnás a mellényzsebéből kifizeti a tartozásukat, egy laza, mediterrán nép, akik a turizmusból 1000 évig megélnek. Igaz, hogy most egy kicsit elszálltak, de ezt senki nem veszi komolyan. Mi nem vagyunk ilyen helyzetben.
@rajaram:

Ahm, akkor a hajómágnás mi okból nem veszi meg a kikötőiket, és miért a kínaiaknak adják el? :D
@manipul: Ha csak a további eladósítás volt Bajnai célja, miért kellett az Mszp-nek Gyurcsányt lecserélni? Hisz bonyodalmak nélkül ezt a rontást ő is elintézte volna.
@legeslegujabbkor: Gyurcsány hatalom technikai kérdésbe bukott bele. Amikor belebegtette lemondását, már nem tudta a lovak közé dobott gyeplőt visszavenni. Ha csak a költségvetés lett volna Bajnai célja. Akkor az elfogadás után miért nem mondott le.Mire kiírták volna a választást és átevette volna Fidesz a hatalmat addigra már esélytelen lett volna változtatni rajta. Tehát miért maradt azután?
@fran7: Manipul utolsó pontja, hogy Bajnai feladata az lett volna, hogy nehéz helyzetbe hozza az Orbán kormányt. Ha elfogadjuk az ő magyarázatát, rögtön értelmet nyer, miért maradt Bajnai. (minél rosszabb, annál jobb) Azt hiszem, nem jön át, hogy én nem hiszek egyikőjük elméletében sem.
Végigolvasva az észrevételeket többen azt vetik Gyurcsány szemére ami a fidesz és a töketlen mszp vezetés (közös) "áldásos" munkásságának eredménye.
Mindkét társulat teljes kapacitásával próbálta amortizálni Gyurcsányt - még tartja magát.

Megvádolják azzal, hogy sáros az arca, holott ök gáncsolták ott, ahol hozzáfértek.
@kvasztics47: Ne akard az Osztrák mezőgazdaságot.
Mert az csak Burgenlandra és Felső Ausztriára korlátozódik. Persze abban az értelemben, hogy van benne valami enyhén kiemelkedő.
Ha a rendszerváltáskor a nagy hazafias kisgazdák, MDF-es segítséggel, nem verik szét a TSZ eket, ennek folytán a teljes Magyar élelmiszer feldolgozó ipart, ma volna viszonylag fejlett mezőgazdaságunk.
Én a legnagyobb hibának az erőltetett "vissza a földet a régi gazdájának" törvényt hibáztatom.
Most nem érdemes bele menni a részletekbe. De a TSZ rendszer alatt, tervszerű mezőgazdálkodás folyt az országban, a falvak lakóinak volt munkája, még az utolsó cigányt is alkalmazták, mert kötelező volt munkahellyel rendelkezni, ezáltal az "utolsó" cigánynak is volt valamennyi keresménye, nem ment segélyért, nem szült sok gyereket, a segély végett. Működött az ország élelmiszer feldolgozó ipara, termelésének több mint a fele export, soroljam? Nem teszem, mert épp a napokban hallgattam valamelyik rádióban, hogy megszünt a cukor gyártása MO.-n.
Több mint 10 komoly kapacitású cukor gyárunk volt. Összel amikor kampány volt, a fél ország szedte a cukorrépát, és szállította a gyárakba. Cukor exportáló ország voltunk, ma importáljuk a Német, Szlovák, és Szlovén cukrot, jó drágán.
Azok a földek ahol megtermett a cukorrépa, jobb híjján parlagon hevernek. Az Unio fizet, hogy ne legyenek művelve.
Micsoda világban élünk?
@Viktus: Ritka egy címeres barom vagy töki :))))

Horthy őméltósága pusztán azon egyszerű oknál fogva, lépet be a háborúba Hitler oldalán, mert úris és tiszti becsülete forgott kockán, hiszen egy a Hitlerrel folytatott beszélgetés alkalmából bátorkodott arra kérdésre, mely szerint Horthy és Magyarország mit lép ha Hitler háborúbe keveredik az oroszokkal, azt válaszolta, hogy Hitler mellé áll, mert annyira gyűlöli a bolsevikokat! ennek a mondatnak a következménye a donkanyarban értelemtlenűl elpusztult feláldozott II. magyar hadtest, ennek köszönhető a 450 ezer zsidó deportálása, ennek ksözönhető az orsdzág romba döntése, és ennek köszönhető, hatáérainkk megnyirbálása, valamint talán az orosz megszállás is, azért írom a talánt mert ki tudja, hogy ha mi semlegesek maradunk, akkor is be lettünk volna áldozva jaltában a nagyhatalmak erő egyensúlyi egyezkedésében!?
Hogy Horty mennyire nem volt antiszemita ??!!
Jó kérésdés Hitlernek egy levelében felháborodva kérte ki magának, hogy Ő nem elég határozottan lép fel az endlősung ügyében már ami a zsidókat illeti, és hogy igazolja magát arra hivatkozott, hogy Magyarosrzág volt az első aki fellépet a zsidók ellen mi több törvényt alkotott, a numerus clausust!!!
és ezen felül is számos esetben bizonygatta Hitlernek és a németeknek, mennyire elszánt ő is a zsidó kérdés végső megoldásával kapcsolatban, hogy a nagy zsidómentése, mely szerint leállította a deportálásokat, nos tudva levő, hogy akkor már eléggé közel voltak az oroszok és többen is felhívták rá a figyelmét, hogy ha külön békét akar, valamint nem szeretne háborús bűnösként bitóra jutni akkor leállítja a deportálásokat!
@manipul: Azért mert be van kötve a szeme így nem zavarja,hogy körbe kell járkálnia. Persze ez a szembekötés rátok szintén érvényes. Mindent amit hír tv meg az echo tv közöl az az igaz.Tudjátok még lehet,hogy úgy is van. Csak engem mindig az zavart,hogy amikor elfogynak az érvek akkor jön a gyalázkodás. Persze a fideszesek elkövetett disznóságait,korrupciós ügyeit még említeni sem szabad.Ezeket a fent említett két tv biztosan nem sugározza. A mocskos szocik közpénzes lenyúlásait teli torokból harsogja mindenki.Ja,hogy közben Philihp hoppmester szintén közpénzért nem csinál semmit csak zsebeli a lóvét az nem baj.Ő csinálhatja neki szabad az elnézhető mert ugye polgártársak a komcsi szocinak lopni bűn a fideszesnek elnézhető.
Most pedig ezek után tisztelt nyomtató lóhoz hasonlatos polgártársak lehet tovább mocskolódni,anyázni mert tőletek sajna csak ennyi várható.
@manipul: Mikor is kezdett az orbán banda hazudozni?
Tessék:

"A fidesz hazugságok tekintetében már a kezdet, az 1998-as év is nagyon jó volt.
A választások előtt akkor azt harsogták, hogy a Torgyán féle velejéig populista, demagóg kisgazdákkal nem, nem soha nem kötnek koalíciót, s aztán a hatalom megszerzése végett mégis lepaktáltak velük, szembeköpve sok rájuk szavazót, akik elhitték nekik, hogy nem, nem soha. Aztán alig, hogy hatalomra kerültek Viktor előállt a megfigyelési ügyükkel, hogy Deutsch Tamás nagymamáját megfigyelték. Óriási ügyet kreáltak belőle, országgyűlési vizsgáló bizottság is lett belőle, s amikor a legtöbb, legtitkosabb bizonyítékokat az akkori Zsaru magazin megjelentette (amit persze Viktor emberei azonnal ellehetetlenítettek, kvázi megszüntettek!), kiderült, hogy nagy lufi az egész, azok a titkos akták, titkos adatok, a mindenki számára hozzáférhető nyilvántartásokból valók. Magyarul egy szó sem igaz abból, amit Viktor állított, szándékosan hazudott. Ezért sem kért még a mai napig sem bocsánatot.
Tehát, már a kezdet is jó volt, s akkor még nem beszéltem Simicskáról, Kövér Szilárdról, Schlett Csabáról, Kaya Ibrahimról, Josip Totról, a 12 állami gazdaság lenyúlásáról, a tokaji szőlő ültetvényekről, („ne mi kapjuk a legtöbbet”) az Orbán fater kőbányájának Dunaferres ügyeiről, Viktor 7 luxusautós flottájáról (jutott belőle az asszonynak, Lévai Anikónak is!) stb.stb.
Soroljam még?
Azt hiszitek ezeket elfejeltették az emberek?
A fidesz, Viktorral az élen ugyanolyan korrupt, hazug, mint a többi, sőt!
Csak ti betegesen, mániákusan komcsiztok, bármi vád ér benneteket, nem azt mondjátok, hogy igen, valóban ezt elbaltáztuk, hanem rögtön veszettül elkezdtek komcsizni, mocskolni mindenkit.
Ez a különbség köztetek és köztünk, mert mi elismerjük, tudomásul vesszük, hogy vannak sajnos nagyon sokan, a baloldalon is szélhámosok, csirkefogók, olykor még bűnözők (zuschlagok) is.
Még ti ezt soha nem ismeritek el, helyette rögtön visszatámadtok, mocskolódtok, gúnyolódtok, le büdöskomcsiztok mindenkit aki nem egy követ fúj veletek, mintha ti lennétek a kiválasztott nép, minden igazság tudója, s mindenki más csak sajnálni való korcs.
Ennek vagyunk tanúi szerte az országban minden szinten, mindenfelé, itt e topikon is…"
@potyus: "Ne akard az Osztrák mezőgazdaságot."
Szeretni szeretném, de itt az volt a kérdés, hogy mi vezetett oda a magyar történelemben, hogy nem úgy fejlődött a gazdaságunk ahogy az osztrákoké. Ezt vezettem vissza oda, hogy, ha: Horthy nem üzent volna hadat Amerikának a Szovjetuniónak, időben kiszálltunk volna a háborúból és nem segítettük volna 600.000 zsidó állampolgárunk elpusztítását,és megszabadultunk volna az országon élősködő dzsentri rétegtől, akkor választhattuk volna az osztrák utat.
@Viktus: "A demokrácia meg a fejlődés mióta függ össze?"
Csak példa: melyik a világ legnagyobb, leggazdagabb hatalma és hol a a legnagyobb a demokrácia? Válasz : Amerika.
Ha ebből az összefüggésből sem jössz rá, akkor kár vitázni.
@kvasztics47: "Olyan boldog, nyugodt gazdagodó élete talán soha nem lesz a MAGYARNAK, mint a 1970-90 közötti időszak."

Na ja. Közben hány generáció jövőjét sikerült elzálogosítani...?
@Viktus: Ha már szóba hozta ő maga a kedves mamát a holokauszt kapcsán, itt ragadnám meg az alkalmat, hogy... és inkább türtőztetem magam. :)
@MetálFater:
Soha nem tanultam politológiát, egyszerűen csak józan paraszti ésszel átgondoltam ezt az egészet. :)
Hogy ki lehetne orbán helyett a miniszterelnök? Jelen állás szerint csak Bajnai jut eszembe, mint erre alkalmas ember. Pont az tetszett benne, hogy nem nagyzol, nem menőzik, nem akar bosszút állni. Egyszerűen csak tette a dolgát, ahogy azt kell. Gondolom ez volt az egyik fő kizáró ok, hogy nem ő maradt az ország miniszterelnöke. Hiszen ő értett ahhoz amit csinált, az meg a magyar politikában nem járja.....
@kvasztics47:

Köze nincsen hozzá, ha ismered a történelmet tudhatnád gyakorlatilag az USA fejlődése az ipari forradalommal indult ... ráadásul minden nyersanyag adott volt, és ellenség sehol.
@orbánmentesítő:

:D:D:D:D:D Te nagy humorzsák vagy ... rájöttem a trollok királya, mert ennyire hülye ember nem létezhet.

Horthy, mint a világverő magyar honvédség parancsnoka a Magyar Világbirodalom kormányzója szabadon dönthetett, hogy igen háborúzzunk ne háborúzzunk :D:D:D:D

Persze antiszemita volt klasszikus formában, de ki nem volt az abban a korszakban ... a nácik féle fajelmélet már más történet a klasszikus konzervatív antiszemitáknak eszébe nem jutott volna soha olyan népírtás ez tény.
@orbánmentesítő: "Tehát, már a kezdet is jó volt, s akkor még nem beszéltem Simicskáról, Kövér Szilárdról, Schlett Csabáról, Kaya Ibrahimról, Josip Totról, a 12 állami gazdaság lenyúlásáról, a tokaji szőlő ültetvényekről, („ne mi kapjuk a legtöbbet”) az Orbán fater kőbányájának Dunaferres ügyeiről, Viktor 7 luxusautós flottájáról (jutott belőle az asszonynak, Lévai Anikónak is!) stb.stb.
Soroljam még?"
Ne sorolja, hanem bizonyítsa. Kíváncsi vagyok mire képes, mert már vagy ezren előjöttek ezzel, aztán kiderült, hogy gőzük sincs ezekről az "ügyekről".
Remélem Ön tényleg tájékozott.
Akkor lássuk.
Nem kell kapkodni, csak szépen sorban, alaposan.
@legeslegujabbkor: Egyrészt azért, mert már teljesen lejáratta magát az EU előtt is, másrészt pedig, valószínűleg tanácsolták neki, hogy ha tovább folytatja egy életre elintézi magát.
@manipul: Az Mszp-nek fontos volt, hogy Gyurcsány ne intézze el magát egy életre? Amikor már kihátráltak mögüle, és nem akartak népszerűtlen intézkedéseket hozni? Vagy az EU-nál nem mindegy ki veszi fel a hiteleket? (hogy a te gondolatmenetedet kövessem) A magyarázataid nem jók arra, hogy rájöjjünk, egy politikai párt, miért így követ el harakirit.
Balt:"Na ja. Közben hány generáció jövőjét sikerült elzálogosítani...?"
Milyen elzálogosításról beszélsz? Talán a Csaucsesztku irányt követnéd?
Kádár vett föl hitelt. Ezt a pénzt a népe jóllétére költötte. Baj, hogy végre a kurva magyar zsellér. proli megismerte a jobb életet? Nem kellett nyalni az uraság seggét? Közben a gyerekeit Európai színvonalú oktatásban részesítette. Hitelből.
@legeslegujabbkor: Valószínűleg az MSZP-nek nem Gyurcsány hitelének a megóvása volt a fő célja, hanem az, hogy Gyurcsány ne rontsa tovább az amúgy is romokban lévő MSZP renoméját. Gyurcsány személye sokkal inkább a "liberálisoknak" fontos, amit bizonyít, hogy a bukása előtti közvélemény kutatásokban már mindenki utálta csak az SZDSZ hívők voltak megelégedve vele. Érdekes nem?
Most is a liberálisok nyomják, a Demokratikus Charta is inkább a szabadelvtelenek mozgalmának látszik.
Egyébként tegnap a Kálmán Olga beszélgetett vele, hát "érdekes" volt.
@manipul: Ha úgy gondolod, hogy Bajnai csak még jobban a mélybe taszította az országot (hitelfelvétel, betarthatatlan ktgvetés), akkor miért is tett jót az Mszp-nek, hogy elcserélték Gyurcsánnyal? Az meg vicces gondolat, hogy az SZDSZ hívők, akik végignézték, hogy a pártjuk szétmorzsolódik, bármilyen okból Gyurcsányt újra szeretnék látni.(mert meg voltak vele elégedve?)
@legeslegujabbkor:
"Bajnai csak még jobban a mélybe taszított..."
Nem az MSZP cserélt. Emlékezzen vissza, hogy az MSZP csak kapkodott fűhöz fához, Bokrostól Sas Józsefig, mindenki szóba került. Gyurcsány cserélt, mert tudta, hogy Bajnai folytatja a "lényeges" elemeket, hiszen éveken át "tettestársak" voltak. Az MSZP meg elfogadta, mert bízott benne, hogy ha Bajnai belevizel is a medencébe, legalább nem a trambulinról teszi.
"az SZDSZ hívők, akik végignézték, hogy a pártjuk szétmorzsolódik.."
Suchmann (MSZP) mondotta volt: Gyurcsányt az SZDSZ hozta vigye is el. De nem akarták elvinni, sőt az utolsó pillanatig támogatták (Kóka).
Most abban mesterkednek, hogy Gyurcsány vigye át nekik az MSZP-t.
süti beállítások módosítása