Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/04/20/lajtania-bezenye-beruhazas-nagy-istvan "a hitelezőknek – ingatlancége... (2024.04.20. 07:55) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.04.15. 06:11 Fabius

(ki)Oktatni csak pontosan, szépen

Címkék: fidesz kdnp harrach péter hoffmann rózsa felsőoktatási törvény

Elkészült a felsőoktatási törvény 2.0-ás változata, ám a tapsvihar ezúttal sem járt ki Hoffmann Rózsának. Most Pokorni Zoltán helyett maga a LegNagyobbFőnök ordított vele röpke két órát, majd megkérte: legyen kedves haladéktalanul visszapattanni a szopórollerre, hogy kidolgozhassa a koncepciót harmadszor is.
A bizalom persze töretlen annak ellenére, hogy a kereszténydemokratáknak lassan többször sikerül elkúrni az oktatással kapcsolatos dolgokat, mint ahányszor Éden Levi összehányta a hotelteraszt. Márpedig az nem kis teljesítmény. A kérdés csak az, vajon hányszor hagyják még a tehetségeseket olyannal próbálkozni, amihez szemmel láthatóan nem értenek?

A baklövési dömping nem korlátozódik Hoffmann Rózsára. Sőt, egyenesen úgy látszik, a komplett KDNP frakciót maga alá gyűrte a gondolkodásképtelenség, vagyis a matolcsytisz. Amíg Hoffmann Rózsa a felsőoktatás átalakításával vívta meddő küzdelmét, addig Harrach Péternek az alkotmányszöveg oktatást érintő módosításaiban sikerült nagyot alakítania.

A jelenleg hatályos alkotmány ezt mondja az oktatásról:

„Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.”

Az iPadba pötyögött első verzióban ez a némileg átalakult az orbáni mindent megvédünk retorika szerint:

„Magyarország védi a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanulás és tanítás szabadságát”

Ezzel még nincs is baj, ha tisztelet és támogatás helyett védjük a tanulás és tanítás szabadságát, ám legyen. Ám ekkor Harrach Péter agyában elindult az agyrágó bogár, és elkapta a kötelező rettegés: ajaj, ez nem lesz jó! Mert mi van, ha a tanárok, ezek a képmutató fattyak nem is szívből lelkesednek a nemzeti összefogásért, és felsőoktatási koncepció híján majd tanítanak itten' összevissza mindenfélét? Rózsika csak kering a szopórollerrel a ház körül, a történelem könyvekből még hiányzik a Nagy Fülkeforradalom tündöklése és bukása című fejezet, és L. Simon tanár úr költészete sem alapköve még az irodalmi tananyagnak. Ez tarthatatlan, lássuk be, ezért benyújtotta a következő módosítót, amivel erre változik a fenti szöveg:

„Magyarország védi a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanulás és - a közoktatásban
törvényben meghatározott keretek között – a tanítás szabadságát."

Szóval a tanítás szabadsága nem lesz alkotmányos alapjog, hanem ketrecbe-keretbe lesz zárva. Az oké, hogy eddig is létezett a szabályozásra oktatási törvény és alaptantervek, amik óraszámban és tartalomban is előírták mit hogyan kell tanítani. De ezeken a határokon belül a tanárok szabadon mozoghattak. Innentől viszont az oktatási törvényeket és tanterveket nem lehet általánosságban megfogalmazni. Ugyanis a speciális tantervű iskolák, - pl egyházi, tehetséggondozó, kisegítő - alkotmányellenesek lesznek, ha nem lesz rájuk típus specifikus szabályozás, külön-külön. Ha Hoffmann Rózsa kilátástalan küzdelmét elnézzük az alap fapad, specialitásokra ki nem térő oktatási törvényekkel, akkor szerintem beláthatjuk, a módosítónak megfelelő oktatási szabályozás lesz az Orbán kormány soha el nem készülő Luca széke.

Kíváncsi már csak arra vagyok, Orbán mikor elégeli meg ezt? Mert az elkúrások lehetőségeinek száma pillanatnyilag közel van a végtelenhez.

48 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr222827400

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Égették a kormányülésen Hoffmann Rózsát 2011.04.15. 11:12:13

Orbán Viktor laza ötlethalmaznak nevezte a felsőoktatási törvény tervezetét....

Trackback: Mikor lesz 200 000 forintos tanári fizetés? 2011.04.15. 09:56:17

A pedagógusi - az államtitkár szerint szégyenteljes - fizetés emelésére azért van szükség, hogy a gyerekek optimálisan fejlődhessenek, jobban érezzék magukat az iskol…

Trackback: Abszurdisztán népi milíciája 2011.04.15. 09:02:54

Miközben Pintér Sándor belügyminiszter nemkívánatos személynek minősítette, és a település elhagyására szólította fel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjait, továbbra is fekete egyenruhás hordák masíroznak a hajdú-bihari kisváros, Hajdúha...

Trackback: Minek nekünk Alkotmány? 2011.04.15. 07:57:40

 Esztergomban, ami szerintem a Fidesz kísérleti telepe ahol kicsiben tesztelik a különböző törvénytelenségeket (amiket aztán majd nagyban bevezetnek, persze úgy, hogy ha kell, módosítják hozzá a törvényeket) újabb fejezetéhez érkezett a kísérlet.&...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon undorítóra sikerült a montázs. Grat :)
Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.
Bele sem merek gondolni mi vár a szerzőre a sajtó,- és szólásszabadságot lábbal tipró kormányzati erőszak szervek dohos pincéiben a poszt illusztrációja miatt.

(gyk:3.bp.blogspot.com/--vRFe8TG8jc/TaeULjiD44I/AAAAAAAAD0g/VtBOWUi8uU8/s320/hoffmann%2Br%25C3%25B3zsa%2B-%2Borb%25C3%25A1n%2Bviktor.jpg)
Ne is tudtam hogy Rózsának ilyen szép kerek segge van
Csak egy tipp, ha normális stílusban írnátok a dolgokról akkor talán nem tűnne fröcsögésnek az egész bejegyzés. Így maximum arra jó, hogy a két oldal egymásnak essen.

Pedig a blogok témája sokszor fontos lenne, ne rontsátok el a stílussal (pl. az 20 évvel ezelőtti internet korszakát időző gyermeteg "képviccekkel").
Azt lehet tudni, hogy mi volt a gondja Viktornak a Hoffman féle törvénnyel ?

Nem nevez át intézményeket ?
Sokat költ ?
Keveseket rúg ki ?
Nem támogatja a sokgyerekes politikusokat ?
Egyéb ...
Semmi nem vár...
Más: a 3 éves kortól kötelező óvodát meg ilyen simán lenyomják a magyar ember torkán...érdekes.
Most komolyan, egy ilyen Rózsa és Petya dönt az oktatás jövőjéről?
Az egész csapatban nincs egy épeszű? Ennél még a bálna- és gyógyvízszakértő is jobb volt.
Az is lehet, hogy a Harrach féle verzióból már valami más következik a Hoffmannék számára.

Lehet, hogy ebből az alkotmányos megfogalmazásból a központi hírgyár mintájára egy központi tanításgyár következik.
Például...
- minden tanár egy holding alkalmazottja lesz a jövőben, amelyik ezres nagyságrendben rúgja ki és veszi fel őket.
- a holding minden évfolyamnak letölthető órát készít sorban a tanítás minden napjára.
- az órákat ingyen letölthetik a tanárok és szószerint le kell adniuk, vagy ha náthásak és nem mennek be aznap, akkor elég berakni a lejátszóba és az osztály megnézi.
@Italo Balbo: az igazival még rondább lenne.
Mi legyen a felső oktatással?

1. Felét azonnal bezárni.(a diplomagyárakat,büfészakokat, és azokat amelyre a piacnak nincs szüksége)

2.Emelni a ponthatárt! (3,7 alattiak már ne járjanak főiskolára, estleges fizetősre)

3.A fizetős azonban legyen fizetős teljesen!

4 Az ingyenességet csak azok kapjanak, akik jól teljesítenek, illetve szerződést kötnek a stratégiailag fontos területeken, amelyben vállalják hogy az ingyenesség fejében itthon maradnak a képzési idő duplájáig pl. orvosok...

Érettségi: magyar, töri, matek, idegen nyelv, biosz v kémia, földrajz v fizika, + szabadon válaszható

Felesleges minden más, ez esetben nem melegedő lenne a középiskola sok gyereknek, mert ma sokan(többségnek) az sajnos.
@Visegrádi: az nekem is nagyon furcsa. Vajon miért kellett bele? Miért ennyire fontos három évestől az ovi?
@mahet: A fenéket, hogy stílszerű maradjak! Sokan ezek után egészen máshogy fognak tekinteni Rózsikára! 8:))
@látjátok feleim szümtükkel:
Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csiga megy az réten, úgy érdemes.
Ezek nem beszélnek egymással? Hoffman Rózsa ünnepélyesen bevonul Orbán Viktorhoz meghallgatásra, majd távozik onnan több-kevesebb sikerrel? Azt hittem, hogy ezt magánban megdumálhatják vagy lelevelezhetik anélkül, hogy a sajtó megtudná.
Ezek a kdnp-sek helyből nagyobb idióták, mint az mszp-sek nekifutásból! :P
Addig jó nekünk, amíg el nem készül a mű.
@one_away: Gondolom ez is ilyen "ösztönző" akar lenni arra, h a kismamáknak még véletlenül se jusson eszébe otthon lébecolni, hanem menjenek dolgozni, és ezzel is csökkentsék a munkanélküliségi rátát. Most leírva ez így elég hülyén hangzik, dehát tudjuk, h csak ilyen hülyeségeket képesek ezek kitalálni...
@samer: Helyesírásod és stílusod alapvető kétségeket ébreszt a "felső oktatási" kompetenciádat illetően.
@samer: Öcsém, te egy zseni vagy! Sikerült 5 mondatban megoldanod az elmúlt 20 év problémáit. Szép!
@Visegrádi: Igen, ugyanis a zemberek jó része, képzeld, már 2 éves kortól kezdve igénybe veszi a gyermekfelügyeleti intézményeket :) A bölcsődékben már 2 éves kortától vittük a gyerkőcöt, és bizony örültünk annak, hogy a közeli oviba is felvették 3 évesen.

És ahol több gyerek van, ott sem annyira nagy baj, ha az egyiket oviba kell vinni. Egyrészt jó szervezéssel, ha hazajön az oviból a gyermek, arra a pár órára több figyelem juthat neki, illetve a kis gyerkőcnek is, amíg az oviban van a nagyobbik.

Amúgy meg nem értem, van egyáltalán olyan ember, aki nem 3 évesen viszi a gyermeket oviba? Mert a környezetemben ezt látom. És az a gyermek ,akinek beilleszkedési gondjai vannak, legalább hamarabb kiderül, nem 5 évesen. Lehet segíteni a szülőnek, gyermeknek, hogy normális kis felnőtt váljék belőle :) Vagy én vagyok naiv, hogy az ovit a gyermekek egészséges lelki fejlődéséért találták ki?
Szerintem tanárból több van az országban, mint KDNP-szavazóból. Nem őket kéne megkérdezni a hogyanról, mintsem egy kimutathatatlan százaléknyi támogatottságú banda kezébe adni a jövőnk zálogát?
Javaslom továbbá megkérdezni a kisgazdákat a mezőgazdaságról, a miépet a kisebbségi törvényekről, az szdsz-t a szabadságjogokról és Orbánt az arcáról.
Tanítsanak bálnaölogiát (ami nem ugyanaz, mint bálnát ölni).

Szerintem azt sem tudják sokan, hogy mitől kerül a var az ánuszra, és ez a varánuszra.

Az egész oktatás nem ér semmit.
Én már végre átlátom a receptet!

1. Húzz egy minisztériumot, mindegy melyiket!!!

2. Keresd meg a legértéktelenebb leghasználhatatlanabb embert a témában.

3. Tedd meg főfejessé! Izlés szerint SzíjjártóPetizz és Fülkeforradalmazz, a menők KÉT-HAR-MAD-ozhatnak.

4. A mega beégéseket és a csúnya buktákat hívd újvonalas libsikomcsi dogmáktól gyökeresen különböző sikersztorinak.

5. A külföldi kritikákat vedd személyes támadásnak Magyarországgal szemben és verd Gyurcsányra.

6. ??

7. ??

8. ??

9. Profit???
@K0vasz: talán, de ez megint hátulról mellbeszúrása a dolognak. Attól, hogy a gyereket kicsavarják a szülő kezéből, még nem lesz munkahely, és a főnökök sem lesznek nagyobb bizalommal.
@K0vasz: arra inkább kíváncsi lennék, hogy a jelenlegi létszámproblémát hogyan oldják majd meg? Rendeletileg, oszt jónapot? Vagy? Jelenleg ugye 4-5-6 éves gyerekek járnak óvodába (javítsatok ki, ha tévedek). Az óvodai csoportok eszméletlenül túlterheltek, sok helyen már megszüntették a tornaszobát - csoportszoba lett belőle, de olyan hely is van, ahol alvásidőben nem fér el minden gyerek a csoportszobában, és páran a folyosón alszanak... jelenleg 30 főben maximálták a csoportlétszámot. Ehhez jut általában mindösszesen 1, azaz egy darab óvónő. Plusz létszámra esély sincs az önkormányzatoknál. Hogy fogják ezt megoldani? Sem az infrastruktúra sem a humán erőforrás nem el bír el több gyereket. Ezt odafent gondolom nem tudják. Vagy rosszabb... tudják, de leszarják.
@Link Elek: A hangsúly a dolgozni szón volt, csak nem lehetett hallani.
@mahet: Ugyan, ugyan. a képvicc nem baj. Az írásban csak az zavar, hogy nem részletesen a javaslattal foglalkozik, csak azzal, hogy jajj, visszaküldték Rózsát gondolkodni. Az baj? Nem. Hátha 20 év után lesz egy jó koncepció. Ha lassan, hát lassan. Csak szeptemberre már meglegyen. Harrach meg már régen se volt 100-as, most meg már a 90 % ot sem éri el.
De a kor senkit sem kímél. Plusz van rajta nyomás fentről szépen.
@Squid: Ejnye, ha végre átlátnád a receptet, akkor a 6. 7. és 8. pontot is látnád, nem? Látod, ezért nem te vagy most (m)agyarország miniszterelnöke ;)
@xcrow: Talán, ha előírnak valamit, akkor a forrásokat is mellé rakják? Esetleg? Vagy megint én vagyok a a naiv? Ha előírok valamit, akkor rendelek hozzá erőforrásokat, nem? Vagy befogom a számat és addig dolgozok, amíg nincs meg a fedezet a kitalációimra és AZTÁN nyögöm be, hogy e' van :)

Vagy már megint én vagyok a naiv?
@mazolika: "Ejnye, ha végre átlátnád a receptet, akkor a 6. 7. és 8. pontot is látnád, nem? Látod, ezért nem te vagy most (m)agyarország miniszterelnöke ;)"

Jó jó valamit a fantáziára is kell bízni, mégsem írhatom azt, hogy "hagyjuk főni amíg megrottyan"

:)
@mazolika: Sőt, szerintem már rögtön a szülés után el kellene venni a gyereket a szülőktől, és észak-koreai dajkákhoz kellene beadni.

Azért, mert a gyerekednek beilleszkedési gondjai vannak, és mert a környezetedben sokan már a gyerekük egy-két éves korában igyekeznek megszabadulni tőle, még nem kellene mást is erre kötelezni.

Vagy legyen kötelező az abortusz is, mert van a környezetedben olyan, aki ezt megtette?
@mazolika:
Aki két éves korú gyereket bead a bölcsibe nem pedagógiai megfontolásból, hanem kényszerből teszi.
Azaz üdvös lenne, ha a lehetőséget megteremtenék, de nem tennék kötelezővé!
Már csak azért sem, mert a piciknek a családjukra van a legnagyobb szükségük és nem az óvodára. Ráadásul egész napos figyelemre. Az az általad említett délutáni "intenzív" együttlét mókás.
A kötelező óvóda 100% telitalálat!
ejj de bambák vagytok ezzel a kötelező ovival

az oviban három éves kortól OVIról tanulnak a gyerekek -figyi meg, ha napvilágra kerül az oktatási törvény ide vonatkozó szakasza

nem ám mindenféle fölösleges készséget és tudományt
Szerintem a kötelező ovi a nemmabarnult honfitársaink gyerekeinek korai szocializációját próbálná elérni, csakhát ezt nem lehet hivatalosan kimondani, főleg nem lehet kizárólag őrájuk érvényesen bevezetni. Mondjuk a hatékonysága erősen kérdéses, ráadásul így megszívják azok az említett népcsoportba nem tartozók is, akik inkább otthon nevelnék a gyerekeiket 3 és 6 éves koruk között.
Rózsa sztem az egyik karját odaadná egy ilyen seggért. :)
"Harrach Péter agyában elindult az agyrágó bogár"

a nap aranyköpése, tetszik
@samer: Jó felvetések.
A svéd modell például egész jól működik - személyre (országunkra) szabás után átvehetnénk...

Persze ne felejtsük el, hogy nemcsak felsőoktatással van gond, hanem a szakképzéssel is.
Ja igen, a pénzügyi-, közigazgatási ismeretek általános iskolában kezdődő oktatása igen jó lenne.
Elképesztő, hogy az digitális technológia korában egy átlagos 14 éves gyerek egy postai csekket, feladóvevényt nem tud rendesen kitölteni. És ez sajnos igaz sok felnőttre is.
Mos' mér kellett azt a jó segget elrontani Hoffmann Rózsa fejével???

Remélem, konstruktív voltam!

(Lájkolj, geci!)
Harrach...Harrach..keresem...,ilyen nevű agyat nem találtam! Agyrágóbogár
@Garbai Sándor: Ejnye, azért ne fessük az ördögöt falra. Az észak koreai dajka, meg az abortuszhasonlat, kicsit erős költői túlzás :)

Főleg, mert az abortusz szerintem mindenképpen egy rossz döntés, ne legyen senki ilyen döntési helyzetben. A születés utáni gyermekelvételről meg MÉG nincs szó, de látom, te már alig várod, hogy még nagyobbat puffoghassál :P Amúgy én nem várom, és a kis családommal előbb hagyom el az országot, mielőtt ezt bevezetnék, remélem te is jössz velünk :)

Attól, hogy kötelező az ovi 3 éves kortól, még nem jelenti azt, hogy reggel 7-től este 6-ig bent kell lennie.

Mivel szerintem a kormány NEM fog plusz pénzt biztosítani a mesterségesen generált kereslethez, ezért az lesz belőle, hogy a beszoktatási időszak enyúlik, majd lesznek délelőttös, meg délutános gyerkőcök. És persze a túlzsúfolt coportokban dolgozó, hamar kiégő óvódapedagósusokkal teli intézmény egy szimpla gyermekmegőrzővé alakul. Mit mondjak, Köszönjük Emese?
Nem volna egyszerűbb odaadni az egészet Pokorninak? Ő telegyakná balneológiával az egészet, mi meg röhögnénk. Még mindig kevésbé volna kínos, mint Rózsa néne.
@mazolika: sajnos te vagy a naiv. Amit leírtam, azok valós, _jelenlegi_ példák, Budapestről. Hová fognak még tenni ennyi plusz gyereket? NINCS erőforrás, nincs infrastruktúra, és nem is tudják bővíteni - hacsak úgy nem, mint ahogy fentebb írtam, pl. tornaszoba megszüntetésével.
Plusz pénzt nem fog adni a kormány? Persze, hogy nem fog. Egyébként a gyermekmegőrzővé válás meg alig pár embernek fog feltűnni, a szülők 90%-a már ma is pont így tekint az óvodákra. És sajnos fentebb is így kezelik őket, az óvónők (szerintük) nem pedagógusok, és egyébként is "csak játszanak". Anyjuk picsáját, röviden.
Hát nem tudom.
Szüleim még jártak suli mellett/után építőtáborba, ahol a szakmájukkal kapcsolatos foglalkozások voltak, nevelési célzattal (mindketten okleveles bányászmérnökök, szóval lehet, hogy mégis volt haszna). Fiatalon (kb. 15 éve), még én is a nyári szünetből 1 hónapot a szakmát adó cégnél dolgoztam, mint szakmunkás.
Abban egyetértek az oktatási törvénnyel kapcsolatban, hogy csak az tehessen érettségi vizsgát, aki végez előtte közmunkát egyénileg vagy csapatban.
A mai fiatalokra bőven ráfér, ha 1 kis fegyelmet és empátiát is tanulnak, mielőtt kilépnek a nagybetűs életbe.
@xcrow: Akkor rossz oviba járatják a gyereket. Nálunk a legfontosabb szempont az volt, hogy az óvónénik szeressék a gyermekeket. Ez az alap. Arra lehet építeni minden fejlesztési módszertant, meg a gyerekkel a beilleszkedési első súrlódásait gyorsan megbeszélni, meg mindent amit akartok.

Én nagyon szeretem az ovinkat, szerencsére a gyermek is nagyon szeret ott lenni. Az óvónénik nagyon aranyosak és sokat foglalkoznak velük (legalábbis az elkészült rajzok, gyurmaalkotások ezt sugallják :)).

Én úgy látom, hogy a környéken a szülők többsége (lehet, hogy kényszerből is), már 3 éves kortól beviszik az oviba a gyermeket. Úgyhogy szerencsére valószínűleg nálunk nem fog olyan nagy különbséget okozni ez a törvény. Ezért nem is értettem, hogy mi ez a nagy felháborodás.
Én a szakképzés előtérbe helyezését, illetve a büfészakok haladéktalan kitakarítását várom az oktatás átalakításától.

Hogy milyen módon, az nem érdekel, oldják meg, azért tarjuk őket.
süti beállítások módosítása