Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: wmn.hu/kult/61888-a-rajzfilm-varazslat-es-tundermese--macskassy-gyula-tortenete Macskássy Gyula m... (2024.04.19. 16:33) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.11.14. 08:00 Fabius

Alkotmányos kommunizmust?

Címkék: fidesz pozsgay imre alkotmány

Milyen üzenetet hordoz, ha az elmúlt rendszer egyik szikkadtra száradt kommunista csontváza mammutnak képzelve magát igyekszik előirányzatokkal dübörögni a ma polgárainak? És milyen üzenete van annak, ha az egyszer rendszerváltó jelenlegi kormányzat ezt hagyja? Ahelyett, hogy egy nyakas kiosztása után leintené: mécc' a sarokba örülni a parizervégnek!

Pozsgay Imre szombaton a Klebersberg Akadémia rendezvényén kifejezte abbéli óhaját, hogy a társadalom ( a gyengébbek kedvéért: a zemberek) helyeseljék az új alkotmányt!
Nem tudom Pozsgay hol töltötte az elmúlt húsz évet, és melyik szemével nézett a fejéből kifelé, de emlékeim szerint az a világ elmúlt, ahol egy ilyen alak előírhatott nekünk bármit. Pláne, ha ő igyekszik megszövegezni azt az alaptörvényt, ami lehetővé teszi számunkra a szólás és véleményszabadságot.

Az abszolút nonszensz fogalmát is kimeríti amikor a kétkamarás parlamentről, a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletéről beszél. Szelektív amnéziája lehet, mert negyven évig asszisztált egy rendszerhez, ami a mi saját képviseletünket sem tette lehetővé. Emellett már csak a röhej szintjét súrolja, ha az egykori kommunista a kereszténységet és Szent Koronát emleget.

Idézzük fel Pozsgay Imre tartalmas pályafutását: 1950-ben lett a Magyar Dolgozók Pártjának tagja, majd 56'-ban belépett a frissen alakult MSZMP-be. Megjárta a Marxista Leninista Egyetemet, volt agit. propagandista, KISZ KB alosztályvezető. 1975-től változatos kormányzati szerepekben tündökölt, majd a Hazafias Népfront főtitkára lett. 88'-ban államminiszter, és a Politika Bizottság tagja.

A jobboldali felmentése szerint javára írható, hogy ő nevezte az 56'-os forradalmat először népfölkelésnek. Talán kevéssé ismert, mivel indokolta ezt a párt vezetőinek:

"a kompromisszumos javaslat, vagyis ami az albizottság jelentésében a népfelkelésről olvasható, nem bántja azokat sem, egyáltalán nem sérti azokat, akik a Szocialista Hazáért Érdemrenddel honoráltattak áldozatos tevékenységükért."

Nos, a Szocialista Hazáért Érdemrenddel a munkásmozgalmi hősöket és az 56'-os forradalom leverésében szerepet játszókat honorálták.

Pozsgay nem sokat bajlódott az elvekkel és kijelentésekkel. 1986-ban egy bonni konferencián föltették neki a kérdést: mit tenne, ha a népe elfordulna a szocializmustól? -Habozás nélkül a népemet követném! - mondta, és talán nem gondolta milyen hamar lesz alkalma követni a szocializmusra ráunó népét. A rendszerváltáskor az új pártokat, független parlamentet és szabad választásokat akaró népét olyan szorosan követte, hogy megalapította az MSZMP jogutódjaként az MSZP-t, és a párt első miniszterelnök jelöltje lett.

Ez a negyven évig a pártállamot minden szinten kiszolgáló seggreforgó kívánja előírni 2010-ben, hogy kedveljük az új alkotmányt, vagy ne. Lehetnék most rendkívül polkorrekt, körülírhatnám amit gondolok, de a jelenlegi alkotmány értelmében -még- jogom van kinyilvánítani a véleményemet, ami egyetlen mondat:

Menj te a picsába Pozsgay Imre!
 

144 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr192447401

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Beléhátráltak 2010.11.15. 03:32:02

Az alkotmányozó többség alkotmányoz.Abba egy kissé beleléptek, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozni kívánják. Aztán elkezdtek kihátrálni, de benneragadtak abban, ami bűzlik ebben. A közigazgatás dolgozói után – a jól megadóztato...

Trackback: Alkotmányos kommunizmust? 2010.11.14. 17:00:12

Milyen üzenetet hordoz, ha az elmúlt rendszer egyik szikkadtra száradt kommunista csontváza mammutnak képzelve magát igyekszik előirányzatokkal dübörögni a ma polgárainak?

Trackback: Mindent az Alkotmányba! 2010.11.14. 14:05:46

Schmitt Pál szerint az erdőknek - sokak szívügyének - explicit, leírva is szerepelnie kell az új Alkotmányban. Szerintem meg a Rolling Stonesnak is. Az ugyanis az én szívügyem.Mielőtt a zöldek szemében kihúznám a gyufát, szeretném a leghatározottabban ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én csak egyetlen dolgot nem értek: ha az zavar, hogy Pozsgay mit mond, akkor miért nem zavar az, hogy Schmidt Pál mit mond , hogy egyáltalán mondhat bármit és hogy ugyan azt mondja, mint Pozsgay. Épp olyan kommunista volt, mint Pozsgay. Vagy vannak jó kommunisták meg rosszak ?
Egyébként pedig azon kivül , hogy kikáromkodhatja magát az ilyen iromány irása közben az iró ,semmi értelme nincsen: ugyanis semmi köze nincsen a két kérdésnek egymáshoz:
Abból a szempontból, hogy az új alkotmány jó vagy nem jó, irreleváns kérdés, hogy aki jónak tartja az kommunista, orbánista...stb.
Valami nem attól jó vagy rossz, hogy ki mondja, hanem , hogy annak a valaminek milyen ismérvei, hatása...stb van.
Meg kellene végre tanulni ebben az országban értelmesen vitatkozni : az értelmes vita alapja pedig a logikus érvelés.
Mindenki figyelmébe ajánlom:
http://hu.wikipedia.org/wiki/érvelési hiba
Egyébként pedig szólás szabadság van,nem?
@gyöngyök:

Én nem vitatkoztam senkivel. A véleményemet közöltem ma Pozsgayról, tegnap, tegnapelőtt meg ViccPaliról:

varanus.blog.hu/2010/11/11/unatkozol_pali

varanus.blog.hu/2010/11/13/a_magyar_hejje_siras_szabalyai

Visszalapozni persze nem muszáj.
Csakhogy legyen valami haszna is annak, hogy valaki ezt a bejegyzést elolvasta:
Néhány gyakori érvelési hiba:
1.) Az argumentum ad hominem (latinul „személyre szabott érvelés”), vagy röviden ad hominem, olyan érvelési hiba, amely a vitapartner személyét, tulajdonságait, vagy személyes érdekeit veszi célba, esetleg cselekedeteit, szavait használja fel vele szemben, gyakran elvonva a figyelmet arról, amit a másik fél állít.
2.) gyalázkodó vagy sértegető típusú érv (más néven argumentum ad personam) azt jelenti, hogy egy személy tulajdonságainak vagy cselekedeteinek hibái miatt nem fogadjuk el, amit mond, függetlenül állításainak tartalmától.
„János téved, mikor azt állítja, hogy Isten nem létezik, mert ő egy elítélt bűnöző.”
3.)A „te is” („tu quoque”) érvelés azt jelenti, hogy egy állítást érvénytelennek tekintünk, mert inkonzisztens megfogalmazója korábbi állításaival vagy cselekedeteivel.
„Azt mondod, hogy a repülőgépek az aerodinamika törvényei miatt repülnek, de ez nem lehet igaz, mivel korábban még azt állítottad, hogy a mágia miatt tudnak repülni.”

„Nem vádolhatsz engem rágalmazással, mivel magad is követtél el rágalmazást.”
@Fabius: Te nem véleményt mondtál, hanem tájékoztattad a nagyérdeműt arról, hogy mikor, mit mondott Pozsgay - ezeket felhasználva gyakorlatilag bíráltad a jelenlegi kormányt, mert hagyja, hogy valaki azt mondja, amit akar.
Ezzel pedig gyakorlatilag azt sugalltad, hogy álláspontod szerint a szólásszabadságot úgy kellene a mostani kormánynak értelmeznie hogy az, és azt szólhat, amit a hatalom jónak lát.
@NYJetsTD: "Örülünk, Vincent?-nek vagy
Lázár János, a Fidesz seggluka-nak?"

szerintem ez az idióta személyesen szíjrágó, és maga a nagyvezír szerelte rá a varánuszblogra.:)
Ja és mégegy. Gyakorlatilag nekem ezzel a felfogásoddal semmi bajom, azt gondolsz, amit akarsz( míg csak gondolod) : csak egyet ne higgyj: ez egy fikarcnyival is kevésbé diktatorikus megnyilvánulás, mint az előző rendszer elvei
@gyöngyök:

Ne te akard megmondani, hogy én mit akartam közölni. Az tiszta és világos: Pozsgay menjen a picsába. Előtte az életrajzával és egyszervolt szavaival és tetteivel megindokoltam miért gondolom ezt.

Mellesleg nem azért bíráltam a kormányt, mert Pozsgay beszélhet, hanem azért, mert alkotmányozhat. Lényeges különbség.
@gyöngyök:

Nem hiszem, tudom, hogy magam vagyok az elnyomó diktatúra, mert a régi kommunistákat rühellem. Te meg a demokrata vagy, mert lájkolod. Így megy ez újmagyarul.
Tele van a tököm Orbánnal és az általa pózícióba emelt nímandokkal. Szánalmasan röhejes senkiket emel magas pozíciókba.
Schmitt (szolgalelkű)Pál köztársasági elnök
Pozsgay (pudingfejű)Imre alkotmányíró
Domokos (pártkatona) László Állami számvevőszék elnöke
Loppert (hazaárulózó) Dániel NIF Zrt kommunikációs osztályvezető
Vitézy (unokatestvér) Dávid BKK Zrt vezérigazgató

Milyen csodás csapat. A k anyját annak aki ilyen senkikből valakit csinált!!!!!!
@gyöngyök: neked komoly gondjaid vannak az olvasással. Azt mondja hogy Pozsgay mondjon amit akar, de ne alkotmányozzon! Különben sem jogász. Alkotmányt Sólyom meg Bihari írjon!
Kedves Varánusz!

Maguk aljasabbnál aljasabb kommunistákkal feküdtek rendszeresen egy ágyban az elmúlt évben.. ha már Ön ezt a stílt üti meg.. Kitűnő szövetségesük volt a pufajkás Horn,, Pap János segéd Szekeres,.. az Apró-pereputty.. a saját társait feljelentgető Gyurcsány..Ők valamennyien feszítsd meg-et kiáltottak akkor amikor Pozsgay támaszt adott a pártállamban nyiladozó demokratikus kezdeményezéseknek.. Lakitelektől repülő egyetemekig..Önöknek sohasem Pozsagay kommunistaságával, hanem elkötelezett patriotizmusával volt bajuk... mert a nemzeti érzés valahogy nem fért bele a globális világról alkotott szép elképzeléseikbe.
Ja és még néhány még egy megjegyzés: Pozsgay életútját ismertető szövegének szinte nincs olyan mondata, amelyik megfelelne a tényeknek... vagyis egyszerűen nem úgy volt.
Érdekes poszt, egyértelmű üzenettel, ami szerintem: Pozsgai a múltja, cselekedetei miatt nem vehet részt az alkotmányozásban. (Szerintem sem, éppen ezért, meg még egy páran hasonló okból nem vehetnének).

Én úgy gondolom, nem volt olyan nagyon életveszélyes , és főként nem "hazafias" cselekedet az ő 56-ról tett kijelentése, az ideiglenesek még itt állomásoztak ugyan, de a tákolmány otthon már düledezett.
Idő kérdése volt, mikor esik össze a birodalom, saját magát sem tudta már összetartani, nem volt reális veszély az itteni megtorlásra akkor már.

Pozsgait én egy torzónak gondolom, a magáról képzelt történelmi küldetéstudat soha be nem teljesülő, igazából szánnivaló karikatúrájának.

Különbnek, másnak, nagy dolgokra képesnek élte meg magát végig egész életében, még tán el is hitte, hogy a pártállam kényszerű elfogadása, az ahhoz való alkalmazkodás, majd a kellő időben a történelmi pillanat megragadása lehetővé teszi neki azt, ami meggyőződése szerint az ő alázattal vállalt feladata: népének vezetése.

A lehetőség elment mellette, nem ő vitte át a fáklyát arra a túloldalra, amelyre hite szerint csak vele léphetett volna népe, és úgy, ahogy ő gondolja helyesnek.
Éveken át a szentek mártíromságával húzódott meg a háttérben, hogy időnként jól időzített felbukkanásaival életben tartson egy általa keltett mítoszt: ő lett volna az igazi.

És most jött egy hozzá hasonló küldetéstudatos harcos, akinek megadatik az, ami neki húsz évvel ezelőtt nem: bármit megtehet. Maradék hiúságának nyilván hízeleg a felkínált konc, hogy a vele egy lelki tőről fakadt teljhatalmon levő számít rá...

Azt gondolom, ő egyértelműen nem anyagiak miatt, inkább a két évtizedes kihasználatlanság okán ment lépre.. Ő csak egy kellék a nagy manipulátor színházában, és titokban teleholdas éjszakákon talán még köztársasági elnökségről is álmodozhat...
Ki tudja... a viktori forgatókönyvben sok minden lehet, tudjuk.

Hát így látom én Pozsgait, ha nem, mint gerinctelen politikai szereplőt, hanem embert nézem, akinek ugyanúgy egyetlen, megszállottságig kergetett életcélja volt, mint ahogyan egy bizonyos halásznak egy múlt századi csodatörténetben egy hal.

Az legalább nem kétséges, melyikük története marad fenn.
@tölgyes:

Kedves Tölgyes elvtárs, már vártam. Ön nem hiányozhat egy Pozsgayival foglalkozó poszt alól sem. Megjegyzem én Önnel ellentétben nem vagyok se ágyasa, se védője egyik kommunistának sem.

De érdeklődve várom, hogy megcáfolja a Pozsgay életrajz állomásait. Legfeljebb jót mulatunk, mint már annyiszor.

Nosza.
@tölgyes: Ezt így magadtól írod le vagy olvasod valahonnan?

Pozsgay patriótát úgy vágta ki a 90-es FIDESZ a hóra, mint macskát szarni-Sopronban Szájert küldték rá, vesztett is a nagy patrióta az akkori választáson.

Ki a hülye, melyik Fidesz?
@gyöngyök: ha már így beidézted az érvelési hibákat, mi lenne, ha elolvasnád őket?
@Dömper Ármánd: Nem lenne jó, többet olvasna, mint gondolkodna:-)
Az indexen Pozsgay fikázást meg komcsizást olvasni, pont olyan, mint mikor az MSZMPs féreg a Szent Koronát veszi a szájára.
Milyen régóta várok egy ilyen blogra!
A végszóhoz hozzá tenném, hogy menjen vele Szűrös elvtárs is!!!

Többek közt ezért is vállalhatatlan a Fidesz. Vajon mit szól ehhez pl. Kövér elvtárs, vagy a többi habzószájú 56-os?

Ahhoz a szégyenhez asszisztálnak, olyan segget nyalnak, ahol Pozsgay elvtárs írhatja az alkotmányt!!!

Valószínűleg el kell hagyni az országot, az eseményeket látva. Ott ahol a min. elnök szerint a magán cégek kudarcot vallanak, tönkremennek, ildomos lenne inkább állami cégeket létrehozni.

Kíváncsian várom a MÁV, BKV és egyéb folyamatosan korrupt, deficitet termelő, minősíthetetlen szolgáltatást (?) nyújtó állami cégek létrehozását. Jöhetnének az Áfészek újra. Megnézném mire lenne képes egy ilyen galeri a versenyben, persze állami dotáció nélkül!!!

Szégyen, hogy ez szóba jöhet!

De nyilván ez kell a zembereknek.
Nekem egy kicsit anakronisztikus ez : 2010 - ben egy jobboldali polgári (nak mondott) párt vezetőit támadják a komcsik....mert komcsik ?!
Az ,hogy ennek a pacáknak multját leírta a cikk fogalmazója, nem jelenti azt , hogy kommunistának nevezze! TUDHATNÁ A VILÁGON SEHOL NEM VOLT KOMMUNIZMUS, ÉS AKI KOMMUNISTÁNAK NEVEZI MAGÁT AZ H A Z U D I K !
Másik tévedése a cikk írójának, nem Miniszter
elnöknek,hanem Köztársasági elnöknek volt a kampányolás !
@val:

1.Valamiért az index az egyik legnépszerűbb magyar lap?!

2. Az index nem kormányzati szerv

3. Nem tudom milyen pozitív érvet lehetne felhozni Pozsgayról és különösen annak a tényéről, hogy ő írja az alkotmányt.

4. Nyilván csak elterelni lehet róla a szót, ahogy te tetted.

Ha válaszolsz, írd le a Pozsgay és az alkotmány szót!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az az opció nem ér, hogy Orbán egy teátrális mozdulattal levette Pozsgay elvtársról a múlt nagy terhét és tiszta lappal keresztény, népnemzeti nagymagyarként újjá született!!!
@Lajos bacsi: 1989-ben valóban politkai ellenfele volt a fidesz pozsgaynak.. aztán kiderült, hogy egy sor dologban Pozsgaynak lett igaza.
Pozsgay 89-ben szorgalmazta, hogy a kerekasztal tárgyaljon a privatizáció fülügyeletéről - elutasították, Javasolta, hogy azokat akiknek a kezéhez vér tapadt büntessék meg - elutasították. Javasolta, hogy állítsanak fel nemzeti vagyonleltárt - elutasították, Javasolta, hogy a kádár-rendszer adósságállományát tárgyalják újra - elutasították. Javasolta, hogy az alkotmány Alkotmányozó Nemzetgyűlés alkossa meg, mert az alkotmányozó testületek nem bírtak megfelelő legitimitással - elutasították..A fidesz is.. de akárhonnan nézem, ezekben mégis csak Pozsgay igazát erősítette meg az idő.
@tcom: Legalább lesz jó zsíros állása (na nem 1 millió embernek , de ) a Fidesz mellett jóban-rosszban kitartó demagóg csürhének....
@kíváncsivagyok:

Ha gondolod priviben elküldöm az adataimat és nézz utána, hogy komcsi vagyok-é?

Neked is mondom, próbáld értelmes mondattá formálni a Pozsagay és az új alkotmány szót!!!

Nem vagdalkozni kell, elterelni a szót!!!!!!
@tölgyes: Ebben igazad is van....de az idő már túlment rajta .Nem kéne azt a hibát elkövetnie, amit Schmitt , hogy nagyon előtérbe kerül . Schmittről sem írnánk itt regényeket, ha megmaradt volna a seggén mint MOB - elnök , vagy nagykövet - mert ez még belefér - de amire rászánta magát....sokat akar a szarka ,.de....
@tölgyes:

Ne a felszínt karcolgassuk, ha Pozsgayról beszélünk. Ön bennfentes, így kérem nyilatkozzon, jelent-e meg cikk Pozsgay Imrétől a Petőfi népében, 1957. december 15-én, 1956: „tépett szájú, hasított körmű sok kis senki” forradalma címmel?

Amiből idézet:

„És jött 1956. október 23. Lopva, alattomosan közeledett. Sunyi bábáinak száján egy percre sem halkult el a szocializmus igéje, miközben egy nyáron át járták a Petőfi-rondót, „nemzeti sajátosságaink” körül, azzal a magasztos céllal, hogy kiküszöböljék a szocializmus építésében elkövetett hibákat. – Majdnem sikerült nekik még a szocializmust is kiküszöbölni.
Tépett szájú, hasított körmű sok kis senki, háta mögött még több úri bitanggal, megcsinálta az „Első Hazai Nemzeti Forradalmat”, melyet kis híján „Nemzeti Szocialista Forradalomnak” neveztek. A szociális elemet Mindszenty – Pehm József képviselte benne, a nemzetit pedig Lőwenstein herceg.
Hogy mégsem „nemzeti szocialistának” keresztelték vívmányukat, az talán azzal magyarázható, hogy e két szó így együtt hányingert okoz minden becsületes emberben és ők nem látták még időszerűnek e hányingert kiváltani.
Lehetett-e nálunk forradalom 1956. októberében? Hová vezethet nálunk a termelési viszonyok megváltoztatása és az uralkodó osztály megdöntése? – (Mondjuk, hogy a forradalom ezt jelenti.)
Ilyen lépés nálunk csakis visszafelé, a kapitalista viszonyok, és a burzsoá uralom visszaállításához vezethetett és vezetne ma is. Ez viszont színtiszta, steril ellenforradalom.”
@tcom: Nem az összes hozzászólásomat olvastad. Ez nem baj , csak így értelmetlen . Nem Pozsgay mellett vagyok ( amellett hogy elismerem a rendszerváltáskori tevékenységét !) hanem nyugdíjaznám...eleget tett már , jót is rosszat is !
@tölgyes:

Kissé demagóg és inkább a Fideszre hasonlító politika Medgyessykre, Gyurcsányokra a "kommunista" jelzőt illetni.
Az azért mégis csak felháborító, hogy egy egész élete során a gyilkos hatalmat, Kádárt szolgáló opportunista politikus, csak azért mert a tükörbe tud nézni részt vegyen 2010-ben az alkotmány fogalmazásában.

Ez erkölcsi kérdés. Nem hiszem, hogy nincs nála alkalmasabb személy.

Érdekes lehet kideríteni az okokat, hogy Orbán és a Fidesz hogyan teheti, miért teszi ezt? A válasz valószínűleg Orbán eszement széles platformú, egész társadalmat lefedő Fidesz-képében van. Így férnek bele a kemény MSZMP közp.biz tagok és a abszolút véresszájú szélsőjobbos, vagy 56-os Wittner Máriák egy spektrumba. Különösen érdekes lehetne egy Pozsgay-Wittner találkozó, ha azok nem a kicsinyes Orbán-talpnyaló énjüket vennék elő.
Számomra a másik kakukktojás az új alkotmánybíró, nevezetesen Stumpf elvtárs, aki Gyurcsánnyal karöltve vezette a KISZ-t, és a Hazafias Népfront utolsó alelnöke volt.

Gyurcsánynál fel szokták emlegetni az apósát, hát, Stumpf is jó helyre nősült, hiszen az ő apósa Horváth István, Kádár belügyminisztere, azaz a kommunista rendőrség és a határőrség feje.
@Fabius:

Ez elképesztő!

Szégyen!
tölgyes:

"Javasolta, hogy azokat akiknek a kezéhez vér tapadt büntessék meg - elutasították."

Ez nem igaz! Soha, sehol ilyet nem javasolt a kerekasztal tárgyalásokon! Egyébként is ő ott csak egy álcázott kompromisszumkészséget mimelő mellékfigura volt csupán az elnöki hivatal reményében, Fejti vitte a primet.
@tcom: Szégyen?
Kinek? Pozsgainak?
Ő soha nem szégyenli magát semmiért. Ezért a cikkéért meg még kevésbé. Olyan "tudathiányos" állapotban van tőle...
@Fabius: Való igaz, hogy 17 évesen tagja lett az MDP-nek, az is igaz, hogy Konrád Györggyel, Popper Péterrel stb. együtt járt a Lenin Intézetbe..az is iag, hogy kandidátusi értekezését, aminek megvédését Szalay Sándor tette lehetővé a védés után azonnal titkosították, (később a hősök azt írták, hogy szamizdatosították)az is igaz a KISZ-apparátusában soha nem dolgozott, az is igaz hogy 1970-ben a magyar értelmiség jelentős része számra ő volt a legkövetkezetesebb reformer, az is igaz, hogy miniszterként számos olyan kezdeményezés támogatója lett, ami a későbbi ellenzéki megmozdulások szellemi holdudvara lett, az is igaz, hogy hogy a 81-ben az eladósodás és az elhibázott gazdaságpoltika ellen elmondott beszéde miatt kitették a népfrontba.. az is igaz, hogy itt védőernyőt nyújtott a rendszerváltást előkészítő csoportoknak..mint ahogy az is igaz, hogy 1988-ban ő kezdeményezte először a vasfüggöny lebontását, ő hozta nyilvánosságra a lakitelki nyilatkozatot, ő hozta nyilvánosságra 56 átértékelését aminek következtében néhány hónapon belül az MSZMP elveszítette tagságának több mint felét.. az is igaz, hogy ezen a KB ülésen nem volt hozzászóló aki ne támadta volna a bejelentés miatt.. az is igaz, hogy kormányoldalról a legkövetkezetesebben képviselte Nagy Imre újratemetésének szükségességét... az is igaz, hogy döntő szerepe volt az NDK-ból idejöttek kimenekítésében.. az is igaz, hogy szorgalmazta a munkahelyi pártszervek, munkásőrség megszüntetését..stb.
@Amidazophen: Ez a kerekasztalon nem volt téma.. mint ahogy a gazdaság ügye sem.. az ellenzék nem akarta, hogy téma legyen.
@MiKeyRuLeS:

Reggelig lehetne sorolni az egykori komcsi Fideszeseket. Indulva az MSZMP KB talán utolsó élő tagjaitól (Szűrös, Pozsgay), az MSZMP Kutatóintézetében akta tologató Kövér elvtárs, a Hazafias Népfrontos Stumpf, Mikola duótól, a 3/3-as Szita Karcsikis, a Fidesz-pódiumon csápoló Vikidál "besúgó" Gyuláig, az önkormányzatoknál a Fideszben tevékenykedő volt illetékes elvtársokig.

A fidesz a nagy néppártiságával egy elvtelen, lelketlen hatalomittas, haszonleső galerivé lett, abból az ígéretes 1990-es próbálkozásból.
Kedves Fabius! Tiltakozott-e ön az ellen, hogy az alakuló OGY-nek 90-ben olyan tagja volt aki KB tagként megszavazta Nagy Imre kivégzését?A purifikátor SZDSZ-nek ugyanebben az időben olyan ügyvívője volt - Fényi Tibor - aki besugóként tevékenykedett korábban.. Szót emelt-e az ellen, hogy az MSZP-nek volt olyan képviselő tagja, aki még az 1980-es években is tervezetet dolgozott ki a Bibó-emlékkönyv szerzőinek megrendszabályozására.. miközben ugyanezeknek a szerzőknek nem kis része a Népfront körül próbálta keresni a válságból vezető kiutat stb...A 70-es évek elejétől minden valamennyire tájékozott magyar értelmiségi számára nyilvánvaló volt, hogy a legkövetkezetesebb reformer politikusa az országnak Pozsgay.
@tölgyes:

57-ben azonban még belefért a "„tépett szájú, hasított körmű sok kis senki” értekezés.

Könnyű volt neki reformokról beszélni, merész dolgokkal előhozakodni a 80-as években, amikor Kádár már egy zombi volt, a hatalom még a formálódó ellenzékkel sem mert kekeckedi. Pozsagaynak nem volt félnivalója.

Lehet, hogy átment némi jellem fejlődésen, észrevette a világ eseményeit, helyesen cselekedett, de semmi sem oldoz fel az alól, ha 56-után szorgosan igyekeztél a hatalomba, ha ilyen nyilatkozatot tettél 57-ben.

Nem mondom, hogy "akasszuk fel", de vérlázító, hogy ilyen alak az alkotmány körül legyen.
A magára valamit is adó egykori funkcionáriusok szép csendben élik az életüket. Ez még belefér, de pozsagy már nem.
@tcom: Nézze egy hatalmat sokféleképpen lehet szolgálni. Medgyessy SZT tisztként is szolgálta, Gyurcsány pedig a főiskolára járó évfolyamtársnőit jelentgette fel és írt ellenük tacepaót.. és még 89 közepén is elítélte az apját, mert az nem volt hajlandó megtagadni 56-ot..Pozsgayról a vele tárgyalóknak soha nem jutott az eszébe, hogy ez.. mármint a simliiségnek ez a formája felvetődhet.
@tcom: Valóban 24 évesen Pozsgay írt egy rossz ízű cikket.. és Ön tudja-e, hogy ki volt az a KB-tag, aki nem csak megszavazta Nagy Imre kivégzését, hanem még szokatlan aktivitást is mutatott az előkészületekben.. és később MSZMP-ésként, pol.biz tagként stb. is együtt üldögélt a purifikátor SZDSZ nagy öregjeivel..?
@tölgyes:

Mégsem lehet figyelmen kívül hagyni Pozsgay ellenforradalmi "„tépett szájú, hasított körmű sok kis senki”" korabeli meggyőződését.
Ugyan ma nagy keletje van a világnézet, politikai hitvallás alsónemű váltás szerű cserebelélésének (lásd Orbán), de lehet, hogy egy magára adó országban mégsem fér el egy korabeli meggyőződéses ellenforradalom propagáló, hatalom kiszolgáló egy újkori alkotmány megformálásában!
@tölgyes:

"Valóban 24 évesen Pozsgay írt egy rossz ízű cikket"

Rossz ízű? 24 évesen főiskolai végzettséggel, felnőttként? Én még 14 évesen sem mondtam mást, mint most.
@tölgyes:

Kit érdekel Gyurcsány, meg az SZDSZ-esek? Majd, ha ők is alkotmányt akarnak írni együtt szidjuk őket.
Megint eltereled a szót!
@Fabius:

Hol találtad a cikket? Esetleg meg van az eredeti képen?

Köszi!
@kíváncsivagyok: Én azt gondolom Pozsgaynak vannak tapasztalatai., amelyekről kár lenne lemondani.. és nem hiszem, hogy a tanácsadók tucatjai közül egy-ként olyan nagyon előtérbe kerülne.. Ő 1991-ben, amikor megindult az MSZP elszdszesedése kilépett a pártból.. a mai napig dolgozik, tanít és elmegy ahová meghívják..Ha megkérdik a véleményét elmondja..A véleményét bárki vitathatja.. de ez a bunkó, primitív "menjen a picsába " stílus felháborít.. különösen ha olyanok mondják, akiknek eddig még nem sikerült néhány mocskolódó íráson kívül mást megmutatni PÁRATLAN TEHETSÉGÜKBŐL!!
@tcom: Nézze Ön most sem mond, semmit.. éppen úgy ahogy 14 évesen se mondott semmit.. Tehát tényleg nincsen változás.. No de amiatt miért nem háborgott, amikor egy olyan MSZP-SZDSZ fan ült az OGY-ben, aki megszavazta Nagy Imre kivégzését???Az rendben volt.. Egy teljes élet és nem kevés kockázat vállalása pedig semmi??egy fiatalon megírt cikkel szemben, amit soha nem hallgatott el, és soha nem is mentegetett.
@tcom: Ők nem alkotmányoztak, hanem az Ön jóvoltából és támogatásával tönkre tették az országot.. a befizetett adóinkon felül elkúrtak 18.000 milliárdot... Alkotmányozni pedig nem Pozsgay fog, hanem az országgyűlés.. és lám Ön is mondja a véleményét.. legfeljebb arra ezen a fórumon kívül nem figyel senki.
@tölgyes:

Ha kell háborgok azért is. Indíts egy blogot!

A baj, hogy 90-ben mégis egy szabad választás és demokratikus szabályok alapján kerültek emberek a parlamentbe. Nem igazán hasonlítható ahhoz, hogy a hatalom ma kinevez, senkit meg nem kérdezve egy Pozsgayt az alkotmányhoz.

Nem nagyon van erre mentség!

Üdv.
@tölgyes:

Mondom, olyan hogy erkölcs, tartás, tisztesség már nem divatos. Pozsgay előtérbe kerülése simán belefér az újra formálódó vezér/állam kultusz vonulatába. A magyar nép nem tud mit kezdeni a szabadsággal,ezért ki kell próbálni a diktatúrát, hátha lehet megint munka, tanulás nélkül evickélni a zavarosba.
@tcom: Miért tenném! Volt rá 20 éve, hogy akár blogot indítson, akár a véleményét megírja.. és erre lett volna számos lehetőség.. mert ugye még azt a Horn Gyulát is jobban kímélte az Ön által támogatott társaság, pedig ő nem a tollat fogta egy szerencsétlen cikk erejéig, hanem a dobtárast szorongatta..hogy használta-e mamár nem tudni.

No és tudja-e az, hogy ki volt az a vezető MSZMP-MSZP politikus, aki együtt üldögélt 89-ben az SZDSZ ősalapítóival és aki nem csak megszavazta Nagy Imre kivégzését, hanem - Huszár Tibor szavaival élve - szokatlan aktivitást mutatott
@tcom: No de mi ezzel a probléma?? Ön is elmondja a véleméynét alkotmány ügyben, én is Pozsgay is.. de rá figyelnek mások is. Miért?? Mert II. János Pál is figyelt rá, meg Kohl elnök is de még a vaslédi is.. az amerikai elnök pedig külön gépet küldött érte, hogy találkozhasson vele, mert a magyar külügy meg akarta gátolni a találkozásukat... Vagy úgy gondolja, hogy ezek után nekünk nincs miért meghallgatnunk őt?
Azt hittem, hogy egy 77 éves köpönyegforgatóról
nem lesz ilyen hosszú topic...
Van az a kor amikor már annyira elhülyül az ember, hogy már semmi sem számít. Für Lajcsi háborúsdit játszott volna, pozsgai alkotmányt szerkeszt... valaki adjon már nekik egy xanax-ot! Aki meg előtérbe nyomta, annak meg egy óriási seggbe rúgást!
Ja és nyert a Jets, az élet szép : )
@MiKeyRuLeS: Azt írjuk Horváth javára, hogy belügyminiszterként nem volt hajlandó senkit megkardlapozni.. mint ahogy az a korábbi márc. 15-ei ünnepeken szokás volt..Továbbá leváltotta azt a tábornoki kart, akik a belügyben Grósz támogatójaként az erőszakos fellépést fontolgatták.
@tölgyes:
Nem mondod, hogy még mindig meg tud lepni ez a primitívség, ami varangyos" blogjából árad...? :) ez az alap, aztán jön hozzá 1 adag mellébeszélés+hazudozás.
Pozsgay fő "bűne" persze az , hogy a népies vonalat követte, építette az mszmp-n belül.
Ez a magyar komcsik és liberális elvtársaik között végzetes bűn...
@NYJetsTD: Ön mennyi idős? Ön hányszor revidiálta nézeteit??Van Önben annyi tehetség ami miatt érdemes Önre figyelni? Vagy az ön köpönyegváltásait nem figyeli senki? mert hogy nincsen jelentősége annak amit csinál.A franciák egyik legjelentősebb uralkodója, az első Bourbon talán ötször is vallást váltott... mégis kevés uralkodót övez akkora szeretet a francia nép között, mint őt..

Pozsgaynak döntő szerepe volt abban, hogy a 89-es változás nemcsak végbement, de erőszak nélkül ment végbe... és végre nem kellett az országnak vért adni a szabadság lehetőségéért.. Én sokszor gondolkodtam azon: túl hamar került perifériára.. talán előbbre tartanánk, ha korábban is meghallgatták volna amit mond. Pozsgay 89 után sem nem nyúlt le semmit, nem adta a nevét olyan politikához, ami az országnak ártott, soha nem szállt be semmilyen mocskolódásba.
@old_field: Egyetértek Önnel. Ez az ő főbűne.. ahogy írtam a patriotizmusát nem tudják megbocsátani.. ráadásul nem tudják azt mondani rá, hogy primitív, mert nem az, hogy műveletlen, mert nem az, hogy durva.. mert nem az, hogy antiszemita.. mert nem az.. hogy cigánygyűlölő mert nem az..
@tcom: És még valami: se Pozsgay, se Szűrös nem tagja a fidesznek..Ha időnként kikérik a véleményüket az bizony jó... Van még egy csomó ember, aki úgy gondolkodik érez a politikáról ahogy ők.. Lehet, hogy ez egy magafajta és cikkíró féle demokratának nem tetszik.. no de aki egy kicsit figyelt az tudja: a magyar liberálist az jellemzi, hogy a szabadgondolkodás jegyében nem bír elviselni más gondolatot csak a sajátját.Ja hogy ezt a nézet és viszonyulásrendszert másutt nem tartják liberálisnak..az már ŐKET nem zavarja.
@tcom:

Eredetiben nincs. A Magyar Világ,2007. ápr.19.-i számában jelent meg az utánközlés.
@old_field:

Nem mondod, hogy meg tud lepni, ha - most éppen - hithű Fideszesek a pártállam szekértolóit védik? összenő ami összetartozik. :-)
@tölgyes:
Olvassa vissza hozzászólásaimat, abban minden benne van amit pozsgayról gondolok. De a legfontosabb: 55 éves koráig nem zavarta a rendszer. 55!
Valamint:
"mert hogy nincsen jelentősége annak amit csinál" - miért kellene? A pék aki a kenyerét süti, a villanyszerelő aki fényhez segíti, a bányász aki miatt van fűtése, Önnek talán nem jelentős, nekem ezerszer jobban, mint egy volt propaganda vezető.
Egy Bourbon köpönyegváltása pedig csak abból a szempontból érdekel, hogy van nekünk ilyenünk, a Viktoriánus korból...
@Fabius: Ez az a gitt amit rágni kell!! Mikor fogják megjelentetni azt, hogy a rendszerváltók közül ki volt az aki megszavazta Nagy Imre meggyilkolását.. vagy azt aki stratégiát dolgozott ki a Bibó emlékkönyv szerzőinek megosztására.. és elhallgattatására?? Róluk akik ápolgatták az SZDSZ-es elittel való öszebútorozást mikor fogják pengellérre állítani? Vagy az akasztás megszavazása semmi egy 24 évesen írt hibás cikkhez képest?
@NYJetsTD: Gondolja meg: Saulust milyen sokáig nem zavarta a keresztényüldözés.. aztán Paulus lett..Pozsgay akkor kezdett bele a veszélyes politikába, amikor az még tényleg veszélyekkel járt... Most képzelje: Demszkyt az egyetemen csak VÖRÖS DEN-ként emlegettük.. mert hogy szélsőbalos megnyilatkozásai voltak.. egy másik remek ifjú szélsőbalos felbuzdulásában tintás üveggel hajigálta az USA követségét...Vannak akik úgy jelentetnek meg vaskos tudományos művet a rendszerváltás után, hogy kihagyják belőle a Marx-Lenin idézeteket....

Még egyszer leírom: II. János Pál kiváncsi volt a véleményére.. a 20 percre tervezett pápai fogadás egy óráig tartott..Az USA elnöke saját gépét küldte érte, mert a magyar külügy meg akarta gátolni a találkozásukat.. és akkor mi ne kérdezzük meg, hogy mit gondol?? Ön megvonná a jogát???Oszt milyen alkotmányos jog alapján???

Ami pedig azt a bizonyos Bourbont illeti: látszik hogy kigyelmed ugyan csak olvasatlan.Kevés olyan történelmi személyiség van, akiről a világirodalom több jelentős szerzője is fontosnak tartotta megemlékezni.. róla, életéről regényt írni.. Többet kéne olvasnia egy kicsit... akkor talán többet is értene a világ dolgaiból.
@tölgyes:

Képzelje, szót emeltem anno a Zétényi-Takács elmeszelésénél is, és Gyurcsány Ferencet is elküldtem a picsába.

varanus.blog.hu/2010/05/07/menj_a_picsaba_feri

És? Mit változtat ez Pozsgay múltján? Mit változtat azon a tényen, hogy az aktuális kormány keblén melengeti az ősellenség alapítóját és első miniszterelnök jelöltjét?

A Pozsgay tollából származó "rosszízű cikk" után felmentést írni Imre mondta először: népfelkelés-re hivatkozva álszent pofátlanság.

De mint mondtam, ha Ön megjelenik itt mint a pártállam kiszolgálóinak védelmében felszólaló apostol, a szórakozás garantált. Ha Önnek nem kínos ez, ne tartsa vissza, mulattasson minket tovább.

Esetleg meséljen nekünk a Pozsgay-Horváth-Stumpf-Orbán tengelyről, a MISZOTról, és arról a pletykáról, miszerint Orbán a Nagy Imre beszédet előre egyeztette Pozsgayval, hogy a két mesehős egyszerre, egyidőben emelkedjen ki a tömegből. Ami nem mellesleg magyarázata lehet máig tartó elvtársiasságuknak.
Pozsgay a hős!

Hát gratulálok, a droid agymosás újabb fázisát láttuk, már nem csak a "mi komcsink a jó komcsi" fokozatban vagyunk, hanem Pozsgay a hős!

Hogy képes néhány ember ilyen gumigerincre, a saját korábbi érvrendszerükben bármikor nyitnak egy kiskaput, amin át lehet paszírozni avalakit/valamit amire a Vezér rámutat, hogy őt szeressétek és védjétek hithű agyatlan droidjaim.

Gondolom ti a saját anyátokat is eladnátok, ha Orbán rámutatna, hogy ő Narancsország kerékkötője?!

Ámen, Pozsgay a hős. :)))))))))))))))

Jó8 mindenkinek!
@tölgyes:

Miért nem jelenteti meg Ön, kedves Tölgyes? A lehetőség adott, egy blogot nyitni három kattintás. Ígérem én odamegyek, és lelkesen fogok egyetérteni Önnel, ha megteszi. De amíg csak a szája jár...
@tölgyes:
"Többet kéne olvasnia egy kicsit... akkor talán többet is értene a világ dolgaiból."

Igaza van, de sajnos nálunk nem a pozsgay összes volt a családi könyvtárban...
Sőt, amennyire visszaemlékszem a könyvek között soha nem is volt nyomorult politikusok agyament kiadványainak egyike sem. Csak az a kurva szépirodalom, regények, novellák, szatírák. Én kérek elnézést...

leléptem
@Fabius: Az az állítás is igaz, hogy ő írt 24 évesen egy olyan cikket, ami az akkor kor elvárásainak megfelelt.. és az is igaz, hogy 89-ben nem kis vihart kavarva, az MSZMP összeomlását előidézve bejelentette, hogy népfelkelés volt 56, amelyik egy elnyomó uralmi rendszer ellen folyt..Nem nagy erény, de ebberek tönkretétele, bitóra küldése, feljelentgetés mégse tapadt soha a nevéhez.. és a változásnak is legkövetkezetesebb híve volt.. Ha kétségei volnának a szerepét illetően Olvassa el Romsics Ignác rendszerváltásról írt könyvét.

Én nem tudok arról, hogy Orbán bármit egyeztetett volna Pozsgayval.. arról hallottam, hogy a később nagyon radikális SZDSZ-es vonal kifogásolta a beszéd túl kemény hangnemét.. arról is hallottam, hogy ekkor Orbán Pozsgay ellenfelei közé tartozott..a többit a Romsics könyvből megtudhatja,...mint ahogy sajnos az sem igaz, hogy Orbán-Pozsgay viszonya jó lett volna.. Ezeket a vereségüket sirató liberálisok költik.

A pártállam kiszolgálói: nehéz ügy. Itt többféle buta nézet van. Az egyik az, hogy mindenki egyformán bűnös volt aki kiszolgálta a rendszert.. és valamennyire a társadalom többsége a kiszolgálók közé tartozott..Ez sem iga.. mint ahogy az sem, hogy egy szűk hatalmi kört leszámítva mindenki hős volt..Egy azonban bizonyos: ma még milliósra tehető az embereknek az a csoportja, aki akár a rendszer tartós híveként is élt a kádárizmus bizonyos, nem is rövid időszakaiban... Az is bizonyos, hogy a párt dogmatikus, kemény vonalas hívei mindig is idegenkedtek Pozsgaytól.. Elég, ha annyi fáradtságot vesz, oszt átolvassa az MSMP KB. 1989. üléseinek jegyzőkönyveit.
Az is tagadhatatlan, hogy Pozsgay legkiemelkedőbb politika partnerei is elismerték a kvalitásait és a változásban betöltött szerepét.. II. János Páltól.. a vaslédin át az amerikai elnökig.. Ezek után miért kéne őt száműzni?? Mert néhány Önhöz hasonló vadlibsi hangoskodik??

Ami pedig az én szerepemet illeti: sem most, sem a jövőben nem fogok blogot nyitni.. mert én megelégszem a szájjártatásnak ezzel a beírogatós formájával..És mindig is tiltakozni fogok az ilyen "menjen a picsába" leírt szövegek ellen. Miért? Mert jogom van hozzá!!Mert aki ilyet ír az voltaképp azt ismeri el, hogy nincs érdemi mondanivalója és épp azoknak a durva indulatoknak nyit ajtót, amelyektől egyébként reszket.
@NYJetsTD: Én már azzal is elégedett volnék, ha mondjuk H. Mannt olvasna és több francia és angol szerzőt, akik jelentős műveket alkottak az első "köpönyegforgató"Bourbon-ról..
Egyébként ha az emberiség olyan következetes lenne, mint amilyennek Ön gondolja magát, akkor még nem jött volna le a fáról:).. Gondolja meg micsoda következetlenség, köpönyegforgatás két lábra állni a megbízható négy helyett.::))
@tölgyes:

Olvastam a könyvet, ahogy "Az ellopott rendszerváltozás"-t is olvastam, amiben van egy érdekes momentum Dr. Kőrösi Imrétől Pozsgayról és a népfelkelés beszédről.

Idézet:

"én úgy tudom, hogy ehhez a bejelentéshez a Szovjetuniónak is volt valami köze. Kifejezetten egy embernek. Grósz Károly nálam lévő anyagaiból tudom, hogy ezt a bejelentést Krucskov, az SZKP KB titkára, a KGB főnöke, cirill betűs levélben engedélyezte.
- Ki kapta ezt a levelet?
- Grósz Károly, természetesen.”

Ha ez igaz, Pozsgay beszéde és kijelentése előre megírt forgatókönyv szerint zajlott, ezért nem volt/lehetett semmi következménye se rögtön utána, se a következő pártkongresszuson.

Mi nem fogunk egyetérteni Pozsgay szerepében. A történteket a közvélemény is elfelejtette volna régen, ha Pozsgay is levonta volna azokat a következtetéseket amiket Berecz János, és csöndben meghúzná magát valahol. De neki több fér az arcára.

Ön ettől még nyugodtan tiltakozzon a stílusom ellen. Ahogy én is tiltakozni fogok a Pozsgay félék rendszerben tartása ellen, legyenek bármelyik oldalon.
Ébresztő! Jó reggelt.
Ébredés után rákellene már jönni mindenkinek, hogy alkotmányt nem írhat egy 25-35 éves tudatlan, tapasztalatlan ember. Jól is néznénk ki!

Márpedig az idősebb, okos, tapasztalt, bölcs emberek többre képesek mint az a korosztály, akik csak vitatkozni, tüntetni, mindent felégetni tudnak.

Orbán jól választott (mégha nem is kellene új alkotmány) Olyan embereknek kell az alkotmánytervezetet megfogalmazni, akiknek van élettapasztalata. Mi van egy 25-35 éves embernek? Semmi!

Orbán tudja jól, hogy az észt nem csak adni kell, hanem importálni is!

Hát ezért választott olyan embereket, akiknek ilyen-olyan múltja ugyan van, de ez mellett van esze, tapasztalata és kellő bölcsessége.
Még akkor is, ha ez egyeseknek nem tetszik.

Ti nagy "ellenállók" ellenlábasok:
Miért nem írtok ti is alkotmánytervezetet?
Mert képtelenek lennétek rá, ti csak arra vagytok jók, hogy egymással vitatkozzatok és kiragadjatok 1-1 nektek nem tetsző szöveget, miközben a lényeg (a kisbetű) mellet elsiklotok.

Azt hiszitek, hogy ti vagytok a bölcsek?
No nem. Ti csak egy porszemek vagytok, amit a szél ide-oda fúj, és ti széljárástól függve reménykedtek, hogy egyszer majd valahol végleg megtapadtok!

Ha megtapadtok.
"Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye." Orbán, 2007.

És most mit mond Orbán Viktor?
3 év után épp az ellenkezőjét, miközben (neki tetsző) alkotmányt akar íratni.
@SzaGyu: Ehehe. Amit írtál,az ugye csak finom irónia?
Nyugi, mire a bohócbrigád összekalapál egy olyan kotmányt, amit szavazásra lehet bocsájtani, itt is a kormányváltás...
OFF:

index.hu/belfold/2010/11/15/felhatalmazzak_magukat_alkotmanysertesre/

Ez is igazi Uniós csemege lesz.

Kíváncsi vagyok, hogy "18 milliós Lázár", vagy mondjuk Szargyártó Petike mikor lesz 007-es és kap engedélyt az ölésre a kormánytól.
@Fabius: Romsics Ignác akadémikus, liberális felfogású történész, a legújabb kori magyar történetkutatás jelentős alakja..Kőrösi Imre.. már a szokott rágalmazó kategóriába tartozik..HA VAN ILYEN LEVÉL, AKKOR ELŐ VELE!!!EZ A FAJTA DUMA ENGEM LEGINKÁBB A LÁTTAM AZT AKI HALLOTTA AMIKOR MONDTÁK.. PLETYKÁRA EMLÉKEZTET...Arra jó csak, hogy rágalmazzon.. ez is a kommunisták és az SZDSZ bevált módszere volt.
Az a levél azonban előkerült, amelyikben a KGB főnöke eltanácsolja Gorbacsovot a Pozsgayval való találkozástól.. meg is tettek mindent, hogy ez a találkozás ne jöjjön létre.. így akarta meggátolni a magyar külügy(Állítólag a Horn-Kovács kettős) az USA elnökével való találkozását is... Csak a diplomáciában merőben szokatlan módon az elnök elküldte érte a külön gépét.. és vele közvetlenül egyeztetett időpontot.

Mint említettem: valóban a véleményünk nem fog találkozni már csak azért sem mert én nem vagyok hajlandó senkit pletykák alapján rágalmazni.. mint ahogy ezt a hivatkozott hozzászólásában is teszi.. Ráadásul én mindig is el fogom utasítani azt a durva, kocsmába való stílust amit itt elővezetett... de még a kocsmatöltelék is úriember Önhöz képest.. mert az az ilyen beszédért egy jókora szájon vágást kockáztat..::))
Pozsgay a maga szempontjából következetes volt. Sosem volt demokrata a szó általában vett értelmében, mindig is a harmadikutasság, a népi írók által elképzelt "kert-Magyarország" lebegett a szeme előtt, nem demokrácia meg szabadversenyes kapitalizmus... Ennyit jelentett és jelent az ő patriotizmusa. Ő az MSZMP-nek ahhoz a szárnyához tartozott, ami a párt dominanciáját a nacionalizmus élesztgetésével akarta továbbra is biztosítani. Milosevicsék mutatták be, hova vezethet ez a stratégia, Románia és Szlovákia, úgy tűnik, háború nélkül kinőtte ezt a korszakot.

Elképzeléseit akkor úgy tűnt, túlhaladta az idő, de nem véletlen, hogy most elővették a naftalinból... Elvégre most megint be akarunk zárkózni a Magyar Glóbuszba, ahol mi lehetünk a csodálatosak, nagyszerűek, erkölcsösek és zseniálisak, kár, hogy ezt senki más nem hiszi el rólunk. Ezért nem kéne neki alkotmányoznia, vagy ha mégis teszi, úgy az magában jelzi, mi fog abban az Alkotmányban állni.
@tölgyes: Oké, akkor kövessük ezen logikát. De előtte azért szögezzük le, szerintem az is egy jókora szájon vágást kockáztat, aki a komcsik egyik prominens ilyen "szakemberét" védi. Mármint a nagyon kulturált jobboldali körökben, ezért minimum egy orbitális szájon vágás kinézne! Nagyon ellenálló lehetett az, aki az '56-os megtorlások után szépen melengette a seggét és írogatott a komancs pártsajtóba és gyalázott mindenkit, aki nem vérvörös volt (bár jelenlegi narancskomcsik mintának tekintik ezt). Azért aranyos, hogy a megtért fiú esete, az most nagyon megható lenne... Nem a képmutató farizeusé - véletlenül??! Tehát ezen logika mentén, ha holnap pl. Fletó haverotok megvilágosodik és megtér, megkeresztelkedik és állandó vendége lesz a templomnak, bérmálkozik, gyón, valamint a szeretet erejét hirdeti a keresztényi eszmékkel és a jobboldal mindenhatóságát, akkor ő egyből egy hiteles és példamutató, sőt követendő ember lesz jobboldalon... Aha... Végül is igaz, hisz a jelenlegi jobboldalon tudunk olyan pártot, ahol a nagyfőnök volt KISZ titkár (tudom, tök unalmas, meg a család is komcsi volt, hátrányos helyzet a pártitkár fater miatt de mindegy). Aztán nagyon-nagyon libsi lett, sőt még a LibsiInternacionálé alelnökének is sikerült lenni, csak hogy szívassuk azokat a rohadt libsiket, sőt 2000-ig meg is tartottuk ezen posztot, mert hát sosem lehet tudni, sosem késő váltani, vagy visszalépni, ha mégsem jönne be az új irányvonal... Ekkor még olyanokat is elsütünk (egy olyan pártban, ahol az irodai légy is csak akkor mer fingani, ha előtte a nagyfőnök jóváhagyta), hogy "Csuhások térdre! Imához!". Aztán megvilágosodunk és k.rva nagy vallásosak leszünk, sőt református létünkre még a katolikus pápának is kezet csókolunk, a gyermekeinket különféle egyházaknál kereszteltetem meg, mert hát elveim vannak... Aztán közben meg a legvadabb komcsi gazdasági szövegeket nyomjuk, államosítunk '49 és Rákosi elvtárs után szabadon. Na igen. Akinek nem kellett megtérnie, mert netán nem volt komcsi, nem volt még párttag sem, pláne titkár, vagy munkásőr elvtárs, meg spicli sem volt, elutasította az előző, pl.'89 előtti rendszert, nem vállalt benne ilyen kurva nagy ellenálló szerepet, mint a jelenlegi kormány komancsai, mesélj már nekem, az miért komcsi ebben a narancsvilágban, mert éppen nem ért egyet ezzel a képmutató narancskomcsi bagázzsal mindenben? Mert most mindenki, aki egy csöppet nem ért veletek egyet, az egyből rohadék vörös, vagy libis, vagy ... - végül is minden olyan, ami eddig ez a narancskomcsi bagázs volt. Nekem ez azért az ötvenes évek demagógiájából (szerencsére csak a történelemkönyvek oldalairól) ismerős... ELVTÁRSAK!
Egy pillanatra gondolkodjunk el, hogy Orbán Viktor miért nem az alkotmányjoghoz jobban értő embereket kért fel erre az ötletelésre. Schmitt Pál, Pozsgay és a többiek? Már most is dugdosni kell a javaslataikat. Van ennek valami értelme?
@tölgyes: Erőt, egészséget Tölgyes elvtárs! :-) Ha tudom, hogy Ön tegnap este is A hogyan polírozzuk fényesre Pozsgay elvtársat showt nyomja, ki nem hagyom :-) Szájonvágás ügyben óvatosságra inteném, mert bár szívesen megnézném ahogy megpróbálja, én mégsem szeretném, ha a következő hónapokban a csibegép volna a legközelebbi társa, és szívószállal enné a cérnametéltet is. Helyette kérem legyen következetes, és rittyentsen egy ilyen helyre kis védőbeszédet a Gyurcsányinak is, ha már picsába kúldözgetős csúnya beszéd ennyire kihozza a sodrából. Különben kénytelenek leszünk azt hinni, csak Pozsgay elvárs politikai hullájának balzsammal kenegetése a célja :-)
@Boli: Ez nekem is feltűnt, hogy a liberális az micsoda szitokszó lett droidéknál. Mint az IMF, EU, bankok, Gyurcsány stbstb. Hogy a liberális gondolkodás rossz? Erre nem tudok egyértelmű állásfoglalást adni részemről, de az elmúlt hónapokban valami azért megmutatkozott: Van rosszabb a liberálisnál, méghozzá a magukat demokratának hazudó komcsik.

OFF:

Elolvastam OV vitaindító beszédét, húúúú, csak úgy építi megint a légvárakat, ahogy Dr. No írta feljebb, a Magyar Glóbuszt, ha egybites lennék, újjongva tapsolnám, hogy micsoda forradalom volt itt és most aztán felemelkedünk, mi leszünk az EU sikernemzete, blablabla. Sajnos nem vagyok egybites és elég hamar lejön, hogy az elhangzottak minimum kétharmada egy a realitásokra fittyet hányó beteg ember lázálma, egy álomvilág, aminek köze sincs sajnos a valósághoz. 2014-re OV már 70% alatti államadósságot ígér, plusz szárnyaló gazdaságot. Szerintem a válságadós tűzoltás és nyugdíjlopás után 2014-ben fog az arcunkba csapódni az összes sz*r, akkor már fizethetjük meg az álomvilágot. Szép számla lesz.

Hozzáteszem, ha csak rajtam múlna, legyen igaza OV-nek, álljon talpra, sőt növekedjen az ország. De sajnos ez nem bemondásra megy. Hanem gazdaságpolitikára, az meg nem nagyon van.

Ami még feltűnt a beszédben, hogy nagyon rátekeredett erre a rendszert döntöttünk, forradalom stbstb dologra, pedig már fél év elment, ideje volna dolgozni. Az szokta a korábbi sikereit ilyen arrogánsan felhozni és szajkózni akinek nincs jelene, vagy méginkább jövője. Kíváncsi leszek majd egy-két év távlatából, mekkora lufi az amit most OV elad 2011-es meg majd 2012-es költségvetésként.
@néma bárány: Abban a szájon vágásban én is megnézném, ki a nagyfiú! Azért ha kell, egy szép faevezőt tudok én is hozni és a cérnametélt akkor nagyon-nagyon aktuális lesz, de még pépesebben... Gyurcsányi elvtárs mellett miért nem állt ki ennyire tölgyes elvtárs, amikor ez a galád Fabius alázta? Hol van itt az egyenlő mérce? Vagy Gyurcsányi elvtárs is ott, a komcsi sajtóban publikált anno '56-ban?
@Boli: Ne feledd, hogy '90 óta felnőtt egy nemzedék, aki nem ismeri a fidesz múltját...
Nameghát milyen dolog az, hogy valaki megvilágosodik hirtelen, és utána világosodik az egész párt. Furcsa, nem? Mert ilyenkor általában a megvilágosodott ember szokott pártot váltani.
No, mindegy, tölgyest sose tudod meggyőzni.
@kisa: "tölgyest sose tudod meggyőzni." Hééé.... Vannak, akiket soha nem is szeretnék meggyőzni! :) Ne már, hogy holnaptól együtt említsen valaki VELE! Azért légyszi...!
@kisa: @Boli: @Valahol Máshol: tölgyesünk kétéltű valószínűleg.
Egy régi vágású, nyugdíjas tanárnő ismerősöm rendszeres olvasója, néha hozzászólója is az "aranyos" Törökgabi klubjának. Szerinte tölgyesről ugyan látni, hogy imádja a Viktort, de egyébként nagyon kellemes, mindenhez valami okosat szóló, igen művelt úriember.

Úgy néz ki, hogy az ottani kellemes társalgótól lopják a nickjét, vagy még inkább az elvakult fröcsögést ide tartogatja, elnyomott zsigeri vakkantásaival Fabiust kívánja szerencséltetni.(:-).
Mellesleg feltett kérdésemre, hogy tudott-e meg valaha bármi érdemit magukból a posztokból, kicsit zavartan nyögte ki: miért, olyan, de olyan okos a Gabi, te nem látod?
@sületlenke: Én is szoktam olvasni TG-t, de elvől nem szólok hozzá olyan poszthoz, ahol 2-300 komment van, ott mindenki csak löki a magáét. (újabban már elolvasni se szoktam kommenteket.) TG egyébként tényleg cuki, de ez a lavírozás a pártatlanság látszatja miatt néha idegesítő. Kiváncsian várom, mikor szakad el nála a cérna.
Tölgyes tényleg nem narancsdroid, csak erősen orbánfixált. Van még ilyen egy-kettő a neten. Nem sok, az egybites droidok vannak túlnyomó többségben. Akiknek tök mindegy, mind mondasz, mindenre az a válaszuk, hogy "deakomcsikmegagyurcsány".
@tölgyes:

Az "én nem vagyok hajladó pletyák alapján" szólam egy kommentben szerepeltetése az "állítólag" kifejezéssel az micsoda? :-)

A "ha van ilyen levél, elő vele" hangoztatása pont annyi, mikor én kértem Önt fedje fel sokat emlegetett titkát akár blog formájában :-)

Engedelmével a szájon vágást elnéző mosollyal honorálom. :-)) Ám ha feltétlenül szükségét érzi a próbálkozásnak, várom szeretettel.
@sületlenke: @kisa:

Báránynak és nekem nem ez az első csatánk Tölgyessel Pozsgay ügyben. Ő az az ember, aki feladatba kapta Pozsgay védelmét bármi áron. Ha a név felbukkan valahol a blogszférában, Tölgyes azonnal ott terem, és kardot ránt. A stílus és az érvek állandóak, most került némi homok a gépezetbe, hogy előszedtem Pozsgay régi 56-os kinyilatkoztatását, mert untam már a kommunista, de szentember imázst.
@kisa: bevallom, én az Ordi ihletésére nézek be a TG kaszinóba néha, egyszerűen izgatott a kérdés, hogy egy ilyen, korosztályához képest messze többet tudó, ugyanakkor nyitott és érdeklődő valaki mi az istent ül ott naphosszat,mi a csáb', na és nem tudtam meg...

Egyetértek, a Gabigyerek nem mond semmit, de ügyesen próbálja az állásfoglalás, vagy pláne egyértelmű következtetés kimondását úgynevezett opciók bedobásával helyettesíteni. A kommenteknek nevezett, sokszor ezret is meghaladó társalgás-özönt illetően is igazad van, egyszer-egyszer hosszas szópárbaj két fél között akár politikáról is, de többnyire szegény magányos otthonülők, vagy exhibicionisták magamutogató megnyilvánulása a hozzászólások jó része, amire a többi nem is reagál, mivel ő is maga miatt van ott.
Elfogadom, kell lennie nyilván ilyen klubféleségnek is, igény van rá, kinek ez, kinek az, attól még, hogy nekem nem jön be, sokaknak segítség.
@Fabius: Ezt a cikket én is megtaláltam, miközben azt kerestem, hogy Pozsgay - emlékeim szerint - egyszer réges-régen, még jóval a megvilágosodása előtt - azt nyilatkozta, vagy írta, hogy az 56-os megtorlások jogosak voltak. És kifejtette, hogy miért. De bakker, nem találtam. Ezt a petőfinépés cikket meg direkt meghagytam neked, sejtvén, hogy szükség lesz rá.
Beleolvastam abba a Magyar Világba is, egyelőre még formálgatom a véleményem.
Kár, hogy édesapámnak csak a Lúdas Matyik vannak meg '57-től... De lehet, hogy most így, hogy ennyire előtérbe került P. elvtárs, már a PN archívumában sincs meg az idézett cikk.
@sületlenke:

Hasonló véleményen voltam TG-ről, mint te. Aztán találkoztam vele személyesen, beszélgettünk, és megértettem miért úgy ír, ahogy.

Ha meghagyjuk neki a politikai elemző szerepét ami a szakmája, és figyelembe vesszük, hogy ráhatása nincs a dolgok alakulására, akkor simán belefér, hogy a történések hátterét, és a jövendő lehetséges opciók taglalását írja le. Ebben a szerepben állásfoglalásra, személyes véleményre nincs szükség. Ezért idegen kicsit a blogszféra számára, itt nekünk (bloggereknek és kommentelőknek) határozott véleményünk van mindenről, amit képviselünk így, vagy úgy.

Egyébként TG-nek is van határozott magánvéleménye, de a blogja nem erről szól :-)
@kisa:

Sok cikk és valaha nyilvános memoár kiradírozódott az idők során. Sokat olvastam a témában pár éve, és ezeknek az akkor megtalálható írásoknak csak a töredéke érhető ma el.

A radír mellett meg nyilván ahány ember, annyi állásfoglalás van a témában. Mindenki a saját szempontjai szerint értékeli a rendszerváltás előtti-alatti időszakot.
@Boli: Köszi, én is ezeket találtam...
Kedves Fabius! Én és az itt rágalmazottak nem fogják Önt durva picsába küldő stílusa miatt szájon vágással fenyegetni..Próbálja ki a kültelki kocsmákban, ahová ez a stílus való..ott hamar megkapja azt ami Önnek ilyen szövegért jár... egy rendes szájon vágást..:) Ezt se kívánom Önnek, csak szeretném lebeszélni arról, hogy ezt a primitív dumát folytassa.. annál is inkább, mert a nagy Fabius, a Cunctatort ez a primitívség igazán nem jellemezte.

Ön azt tartja pletykának, hogy én azt bátorkodtam írni (Allítólag Horn és kovács) - volt az aki meg akarta gátolni Pozsgaynak az USA elnökével való találkozását..:) Azt hittem nem csak durva a stílusa és nagy a szája, de van egy kis humorérzéke is..:)Ebbem az időben ugyanis Horn volt a Külügymniniszter, Kovács pedig a miniszterhelyettese..Ez olyannyira köztudott, hogy akár még Ön is hallhatott róla.Ezért aztán az állítólagot veheti biztosra: más(ok)nak ugyanis erre nem volt lehetősége...:) De ha még ennyire se képes átvinni az értelmet..???:)

A Kőrösi által emlegetett levelet pedig kapja elő, ha van, vagy ne rágalmazzon..Az a KGB levél ugyanis magyar történészek jóvoltából előkerült, amelyikben a KGB meggátolta Pozsgay és Gorbacsov találkozását.Ez pedig az ellenkezőjét látszik bizonyítani annak, amit Ön Kőrösire hivatkozva állít.

Felfedni való titkaim pedig nincsenek.. és a véleménynyilvánításnak azt a formáját választom, amelyik nekem jól esik.. mert ez is hozzátartozik az információs szabadsághoz.
@tölgyes:

"a véleménynyilvánításnak azt a formáját választom, amelyik nekem jól esik."

Látja kedves Tölgyes, ebben tökéletesen egyetértünk. Éppen ezt teszem.

A szájon vágást illetően csalódott vagyok. Egy ilyen csúf kihátrálás ősi pernahajder szokás. Az úri közönség felajzottan várta, amit a blogszféra André nevű lakája bepróbálkozik a szféra kültelki Gorcsev Ivánjánál. Könnyeik hullanak az elmaradt beteljesülés miatt, és ez az Ön lelkén szárad kedves Tölgyes André.

Megjegyzem elmulasztotta hasonló vehemensen megvédeni Gyurcsány Ferencet a picsába küldözgetésért. Ezt mire véljük? Kiszáradt a következetesség kútja? Ide hát a pátosszal kevert emlékezetkozmetikus tirádákat Ferenc páter védelmében, de nyomban.

Megjegyzem a mostanában a Párt Belső Bomlasztójaként ábrázolt Pozsgaynak jókora hendikepje van Kőrösihez képest: utóbbit kizárták a pártból 85-ben kritikus hangvétele miatt.

Ezen kívül előnye még, hogy az általa emlegetett levélre legalább utalás és hivatkozás van, amíg az ön által emlegetettre még hivatkozást sem találtam, pedig szorgosan kerestem. Ha ide citálná esetleg...
@Fabius: No de kedves fabius.. Nem lehet sivalkodni a bunkó, ilyen olyan oldal miatt.. a politikai intolerancia miatt és egyben picsába küldeni másokat.. Tudja az MSZP-SZDSZ-es ismerőseim egy időben kórusban szavalták, hogy Orbán cigány, Orbán cigány ..Akkor nekik azt mondtam: ez nem jó dolog, mert a felszított rasszizmus antiszemitizmus nem fog megállni Orbán ajtaja előtt, hozzájuk is be fog kopogni és berúgja az ajtót ajtóstól..

Önnek is ezt mondom: a politikai közéletben (és a politikai blogozás ennek egyik formája) nem szabad eltűrnünk, azt a durva hangot, amit Ön is megütött.. mert ez a durvaság adott esetben éppen Önön fog csattanni.. Ez a durva beszéd aztán megjelenik az utcán..és akkor már korántsem örülünk neki.Gyurcsány mellé pedig ebben azért nem tudtam odaállni, mert ezt a kurva országozó stílt ő emelte be a nagypolitikába.. Ha egy miniszterelnök kurva országozik, akkor ne csodálkozzon, hogy vele szemben is kemény, durva hangot ütnek meg.. Ezzel együtt én soha nem küldtem Gyurcsányt a picsába, ahogy Ön tette Pozsgayval, akitől Ön ilyen szavakat soha nem hallott és nem is fog hallani..:(

Azt meg végképp elhibázottnak tartom, hogy Ön Gorcsev Ivánt emlegeti..Ne akarja még egy fél mondat erejéig se egy szintre hozni magát Rejtővel, akinél a kemény szavak mindig a humor forrása.Nála a durvaság, a nagy pofonok is visszájukra fordulnak.. ráadásul ő nem szokta hőseit egymással a picsába küldetni.

Kőrösi hendikepje..Pozsgay kizárására is megindult az akció.. Lázár vezetésével fel is állt a bizottság..de a párt vezetése ekkorra már elbizonytalanodott...Látja Bírót, Biharit, stb. is kizárták a pártból..Pedig Körösinél jelentősebb emberek voltak.. mondhatnánk Pozsgay helyett, neki szánt figyelmeztetésként zárták ki őket.. és azért, hogy Őt a párton belül meggyengítsék.. Pozsgayhoz azonban nem mertek hozzányúlni, ő ekkorra már önmagán túlmutató politikus volt..Lassan létre jött egy sajátos róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzet.. Párt se szabadulhatott tőle és ő se boríthatott..A nyugati államfők óvatosságra, megfontoltságra szólították fel Pozsgayt..nem akartak kockáztatni egy világrendszerek közötti konfliktust... ugyanakkor számos jelét adták, hogy támogatják őt... és számos jelét adták annak, hogy az ország támogatása a demokratikus mozgások eltűrésén múlik...ennek garanciája Pozsgay volt a szemükben. Kőrösire ez a "nemzetközi"védelem nem vonatkozott..Őt a magyar párt belső ügyének tekintették.. tehát őt kizárták..

Azonban ez kettős mérce sem volt példa nélküli eset... Konrád, Heller, Szelényi stb. ellen is másképpen léptek fel mint a korszak más értelmiségeivel szemben.. Bibónak, Illyésnek, Nagy Lászlónak nem mutattak ajtót.. és nem mondták, hogy menjenek amerre látnak..és nem tették számukra lehetővé, hogy a viharok elültével hol itthon legyenek, hol Nyugaton.... Ők csak nem kaptak lapot... nem engedték, hogy Önálló szellemi műhelyt hozzanak létre.

Ami pedig a levelet illeti: rossz helyen tetszik keresni.. fejlesztenie kell anyaggyűjtési módszereit...
@tölgyes:

Elkeserítem kedves Tölgyes, de bizony lehet sivalkodni az ilyen-olyan oldalak bunkósága miatt. Ugyanis azt a nyelvet kell beszélni, amit képesek megérteni. Ha az aktuális kormányoldal velem/velünk szemben megengedi magának az alkotmánybíróság karanténba száműzését, akkor én bizony jogot formálok a picsába küldésre. Mert még így is én vagyok a szalonképesebb.

Arra a korszakra a kettős mérce mellett a kettős beszéd is legalább ennyire jellemző volt. Például Pozsgay esetében a népfelkelés, amit aztán a feljebb idézett módon megindokolt a következő pártbizottsági ülésen. Ettől még a kizárására törekvő elmélet igaz is lehetne, ha...Nem maga Pozsgay cáfol rá tetteivel. A népemet vagy a pártomat dilemma esetén sikerrel győz a "pártom", sőt annak szétesése után a jogutód pártom alapítása. Kérdem én: miért? Mikor a kebelbarát már régen az MDF elnöke (még Antall előtt) lehetne máshol, másképpen folytatni a politizálást/zavarosban halászást, a neki tetszőt mindenki aláhúzza.

Számomra sokkal hihetőbb variációk is vannak ettől. Ugye azt tudjuk, Pozsgay-Horváth-Stumpf milyen baráti és családi viszonyban álltak egymással. Ismerjük a MISZOT létrejöttének körülményeit, kik, miért, mikor hozták létre, kik voltak a tagjai. Ismerjük az akkori közhangulatot, és ha nem vagyunk teljesen naivak, akkor pontosan tudjuk ki meddig mehetett el retorzió nélkül. Ezek alapján én inkább hiszem, hogy az Orbán és Pozsgay beszéd közös megegyezés alapján, a pártbizottság tudtával és hallgatólagos jóváhagyásával zajlott, az egyik felemelkedése, és a másik politikai kármentése okán. Ezt igazolni látom a nagy összeborulásban, fűszerezve a Gubcsi féle Fideszes vonallal.

Ami az emlegetett levelet illeti: a Kőrösi levél hivatkozásai megtalálhatóak bárhol, azokat nem kell külön módszerekkel keresni :-) De megkérem segítsen ki, és idézze ide az ön által hivatkozottat is :-)
@Fabius: No de sivalkodni a bunkóság miatt és közben picsába küldeni azokat akikkel nem értünk egyet.. bár azok még csak nem is bunkók...:) Kicsit kontraproduktív..

Ön azonban nem a kormányt küldte a ..hanem Pozsgayt, aki nem tagja a kormánynak..Az aztán egy külön kérdés, hogy ez a mostani alkotmány "eltűrte" hogy az ország nagyobbik része földönfutóvá váljon.. No de ezt majd kiforrja az alkotmányozás és aztán majd eldönti az ország, hogy kell-e neki az amit az alkotmányozás kiforrt.

Én 1989 táján sűrün jártam az Országgyűlési könyvtárban. A kutatóban együtt szoktam bóbiskolni az SZDSZ későbbi meghatározó személyiségeivel.. Mikor P. bejelentette a népfelkelést nagy volt a felháborodás: mert P. kockára teszi az alkotmányos átalakulást.. mondták.. Tehát még az ellenzék legradikálisabb ereje is fogta vissza P-t.
A kizárásról szoló "elmélet" pedig nem elmélet hanem tény..Lengyel is P-hez rohant a kizárás hírére.. és meg volt lepődve, hogy nem tud neki védelmet adni..Pozsgay azonban nem cáfolt rá semmire, csak Ön nem gondolta végig a dolgokat.

Két variáció volt: Pozsgay borít annak ellenére, hogy ezt se a Nyugat, se a Kelet nem akarta.. Se a Vaslédi, se Jakovlev.. mindketten figyelmeztették! Legyen visszafogott.
Volt azonban egy belpolitikai ok is. Még érintetlen volt az MSZMP hatalmi politikai infrastruktúrája és ha előveszi az emlékeit akkor tudja, hogy Grósz 1988 őszén fehérterrorral riogatta-mozgosította a párt fegyveres alakulatait.. Majd 1989. májusában előállt a rendkívüli állapot ötletével, amit gazdasági rendkívüli állapotra mérsékelt.. és amit a Németh-Horváth-Pozsgay állított le..Tehát akkor sokaknak az volt a véleménye, hogy ha kilép, akkor elveszíti azt a befolyását, ami a párt szélsőségeseinek visszaszorítására rendelkezésre állt... Ő azt javasolta, az ellenzéknek, hogy az ne a párttal, hanem a kormánnyal tárgyaljon..szorítsák kifelé a hatalomból a pártot..Az ellenzék ragaszkodott az MSZMP-vel való tárgyaláshoz..az el is kezdődött Fejtiékkel.. és amikor már mindenki a megfenekléstől rettegett, akkor jött elő közkívánatra a kormányból P... Ha ő kilép, akkor ez a lehetőség nem áll rendelkezésre.
Ez a probléma a választásokig eleven gond maradt.

Ön látom se P-t, se Antallt nem ismeri..Ott nem működött semmi kebelbarátság. Közelebb álltak egymáshoz.. de Antall számára még nagyobb teher volt Pozsgay mint párton belüli ellenlábasai.. Ő meg akart szabadulni a párt plebejus vonalától, akiknek akaratlanul külső támasza volt P.. már csak Lakitelek miatt is.. ahol Antallnak még se híre, se hamva nem volt.. akkor ő még kisgazdákban, kereszténydemokratákban utazott és csak később jött rá, hogy azokban nincsen lehetőség... Az pedig amit az Orbán- Pozsgay kapcsolatról ír az egyszerűen csacsiság.. és ara utal, hogy itt bizony még sok mindennek utána kéne néznie...de hát boldogok a lelki szegények..:)

Az általam adott hivatkozást pedig a médiákban számos alkalommal hallhatta volna, ha megfelelő műsorokat néz.
@tölgyes:

Pozsgay népfelszólítása az el sem készült alkotmány feltétlen lájkolására valóban nem trágár, de az ő szájából minimum sajátosan arcpirító. Egy gyakorlatilag alkotmány nélküli rendszer kiszolgálójától ez khmmm, hogy is mondta? kontraproduktív? :-)

Pozsgay valóban nem a kormány tagja, cserébe az alkotmányt előkészítő társaságnak igen. Ergo: enni ő is onnan kap, ahonnan a többiek. Ne válogassuk külön, ami összenőtt.

A példa kedvéért tegyük fel, hogy önnek van igaza. Nincs, de tegyük fel.

Szóval, ha úgy van ahogy állítja, akkor Pozsgay miért nem a kebelbarátja (Bíró Zoltán) elnökölte MDF-et választotta a szakadás után? Antall sehol sem volt még ekkor, megtehette volna, hogy a nézeteit és a véleményét ellenzékiként, illetve váltópárt prominenseként képviseli egy számára is ismerős közegben. Miért nem tette? Miért volt fontosabb "népe" helyett a párt, illetve az utódjának születésénél bábáskodás?

A hivatkozásról ne tereljen, kedves Tölgyes :-) Most van, vagy nincs? Ha van, ide vele, és hagyjuk ezeket a "ha megfelelő műsorokat néz" izéket. Ha nincs, akkor meg ismerje el, hogy nem áll semmi szemben Kőrösi levelével.
süti beállítások módosítása