Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: wmn.hu/kult/61888-a-rajzfilm-varazslat-es-tundermese--macskassy-gyula-tortenete Macskássy Gyula m... (2024.04.19. 16:33) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.07.26. 08:00 Fabius

MISZOT: a kormányfőkeltető

Címkék: fidesz stumpf istván gyurcsány ferenc bajnai gordon miszot ifjúsági mozgalom

Orbán Viktor a napokban a Die Weltnek adott interjújában az idő megszépítő hatásán merengett a Kádár korszakot idézve. Ha hasonló morbid gondolatok nem is, de némi nosztalgia bennem is keletkezett a nyilatkozatot olvasva.

"Mi, akik most itt ülünk, talán nemsokára ennek a társadalomnak a vezető pozícióiban találjuk magunkat – akár tetszik ez nekünk és az előttünk járóknak, akár nem, feljebb vagy lejjebb meghozott döntéseinkkel, munkánkkal egyének, csoportok, s rajtuk keresztül az egész társadalom sorsát befolyásoljuk".

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Kövér László a IV. Országos Szakkollégiumi Találkozót 1985-ben, Szarvason. Lássuk be, igaza lett. Legalábbis ami a vezető pozíciókat illeti, mert az - akár tetszik nekünk, akár nem - kitételt ma már megmosolyogjuk.
De megszépíti az idő azt a korszakot is, mikor országunk nagyjai még tojáshéjas ifjak voltak, és mindannyian egy szervezetbe tömörülve várták a csodát. Azt a csodát, mikor a nagyemberek árnyékából kilépve önállóan alkothattak véleményt, és ennek szabadon adhattak hangot. Megalakultak a szakkollégiumok, a jogászok a Bibó István kollégiumba, a közgázosok a Rajk László kollégiumba tömörültek, és lassan országos hálózat alakult ki az ifjúsági szervezetekből.

1988-ra válságát élte a KISZ, az állampárt fiataljai egymás után léptek ki belőle, és kerestek más társaságot maguknak. A Hazafias Népfront körül őgyelgő fiatal reformisták ( Stumpf István, Wéber Attila, Diczházi Bertalan ) fejéből pattant ki az ötlet, hogy hozzanak létre egy szervezetet, ami összefogja, legitimálja az olyan csoportokat, mint az éppen frissen megalakult Fidesz. Erre szükség is volt, mert az állampárt legfinomabban szólva sem örült az újabb, magát politikai ifjúsági szövetségként deklaráló pártnak, és hatóságilag lépett fel ellene.
Érdekes momentum, hogy a Fideszt az első kongresszuson még "Demokratikus Szocialista Ifjúsági Szövetség"-nek akarták elnevezni, de aztán ezt elvetették.

 

 

 

 

 

 

 

Stumpf agitált a Fidesz kongresszuson a MISZOT -ba lépés mellett, amit némi habozás után kétharmaddal (nofene, mi) megszavaztak. Ekkor a MISZOT kész tervével elszaladtak az államminiszter Pozsgayhoz, aki első körben csöndesen lefosta a zoknit az ötlettől, majd a másodikban rábólintott a tervre. Így 1988 november 27-en a parlament felsőházában megalakult a Magyar Ifjúsági Szövetségek Országos Tanácsa. Elnöke Stumpf István, alelnökei Kövér László, Gyurcsány Ferenc és Langmár Ferenc lettek.
 

 

 

 

 

 

 

A Fidesz első küldöttségében még az ötös számú tagkönyv tulajdonosa, Bayer Zsoca is tag volt. De tagja volt a szervezetnek Bajnai Gordon, Palotás János (őt a fiatalabbak dobják a keresőbe) Becker Pál, Mádl Ferenc kabinetfőnöke, Blanckenstein Miklós pápai prelátus, püspöki helynök, esztergomi szeminárium rektora.

Illusztris névsor, nemde? Olyan igazi egy a tábor, egy a zászlós. A MISZOT eddig három miniszterelnököt, egy országgyűlés elnökét, egy alkotmánybírót, és egy katolikus közjogi méltóságot és Bayer Zsoltot adta az országnak a számtalan egyéb funkcionárius mellett. Ezek az emberek váltottak rendszert (többek között) ami:

"végül szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság helyett eladósodásba, felemelkedés helyett szegénységbe, remény, bizakodás és testvériség helyett mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott."

Pedig volt idő, mikor együtt mondtátok:

 

 

 

 

 

 

 

 

Illik erre is emlékezni Uraim! Mielőtt a halál megszépíti a felelősséget, és a feledés jótékony, homályos leplét borítja ránk.

(a korabeli fotókat Prohászka Imre készítette)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr352176330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El-és továbbgondolkodtató megint, amit írtál.

Jó kvalitású, tehetséges ifjú titánjelöltek a bugyborékoló közös keltető környékéről, tenniakarással- és utólag legalább jóindulattal szavazzuk meg nekik - az ország sorsa feletti aggodalommal.

Igen, vitték valamire. Ők személyesen, mindannyian, ilyen- olyan "oldalon", mert arra azért igen hamar rájöttek, hogy megkülönböztetni magukat a többiektől és ezáltal embereket ilyen-olyan módszerrel befolyásolni megbízhatóan ideológiai alapon lehet. (Az üdvözítő ideológiára még legkésőbb a Másodszorra-demostaztán-mindörökre Ismétlő bírt rálelni, aki ugye - bármennyire nem kívánatos is köreikben erre emlékez(tet)ni, de mégis liberálisként kezdte).

És mit profitáltunk mi abból, hogy az egykori szépreményűeket időközben elérte a "történelmi" végzet, a mások sorsa feletti döntés kényszere?..
Hát...az eredmény látható, érezhető..Befúj a bőrünk alá, alattomosan, mint az őszi szél 2006 októberében, vagy mint a Nemzeti Egyseg(g) kormányának gazdaság-romboló kirohanásai.

Ezért gondolom, hogy önmagában az értelmi képességek, a politikai tehetség semmit nem ér. Csak önmagukat tudják "beteljesíteni" a Csak ezzel rendelkezők. A személyiség egyéb, EMBERI jegyei,- mint alázat, empátia, a döntési pozícióba helyezettek helyes megválasztása, az alkalmazkodás és elfogadás képessége - lennének a szükséges Másik Oldal.

A feltételes mód indokoltságát, ezen oldal hiányát- sajna nekünk- mindegyik ifjú szárnyas esetében bebizonyította az idő.
Lehet, hogy ekkor még Gy.Fecó és K.Laca ugyan arra a csajra hajtottak? Talán innen a kölcsönös utálat... Mert ideológiailag a Kövér family valamivel komcsibbnak tűnik, mint a másik "titán". Komolyan nem látom a végét és a lehetőséget bármelyik csapatban, hogy képesek lennének valamilyen teljesítményre. Az impotenciájuk innen ered, ahol szocializálódtak, ahol megtanulták a szarkavarás művészetét. Nem látom, hogy ezen és a hatalmi arrogancián kívül valamiben teljesíteni tudnának. Ezekkel az emberekkel mindig is 30-35 év késésben maradunk európával szemben. Nem tudnak túllépni a saját árnyékukon. "Sajnos" egyidős vagyok ezekkel, nem tudom itt akarom-e, hogy a gyermekem felnőjjön és ezt az életet élje. Remélem a tanulásában és a későbbi életében meg tudom oldani, hogy ne egy ilyen világban kelljen élnie!
a gonosz törpe igyekszik bebetonozni magát, és aztán nem is lehet majd elüldözni. ne hagyjuk. orbán itt az idő elhúzni
Milyen gyönyörű tőről fakadnak ezek mind. Ha Bajnait nem számolom, akkor Kövér az, aki legkevésbé tagadta meg önmagát egykori természetéhez és kijelentéseihez képest. Suttyó módon tudott kíméletlenül őszinte lenni, és ez semmit nem változott. Kimondja amit gondol, mindegy mit szól hozzá a világ. Az minősíti a kompániát, ha ez érdemnek számít?
@néma bárány: "Tahó vagy! De legalább őszinte!" Ez szerinted dícséret? :)

Ezért is tart itt a politikai elitünk és még fog tartani jó sokáig. Ezek itt ugyanabban a komcsineveldében tanulták a hatalom megszerzésének és gyakorlásának minden fogását. Álmokkkal és ellenségképpel kell traktálni a magyart, ennyi pont elég.

Miért nem születtem svájcinak????
@Valahol Máshol:

Nekem erről ez ugrott be:

Ágon sorban gubbaszkodunk,
gondolkodunk, sokat tudunk,
nagy hőstetteket álmodunk,
perc, és mindennel kész vagyunk.
Mi jó, nemes, bölcs, óriás:
megteremti rágondolás,
és visszatér, ha elsuhan.
farkad hátul lelóg, fiam!

Hallgattunk sok beszédre már,
mit dúvad mondott vagy madár,
uszony, toll, pikkely, lepkeszárny -
hadarjuk karban, mindahány.
Kiváló! Még egyszer! Remek!
Beszélünk, mint az emberek.
Lám, kik vagyunk mi! Semmi baj:
farkad hátul lelóg, fiam!
Majomszokás, ős múltja van.
A legtöbbet hallott szó a pluralizmus volt. Szeretném hallani újra Orbán Viktort, amint a sok párt és a különböző nézetek megjelenítése mellett érvel.
1. hol a tegnapi sok hozzászóló?
2. jó éjt!
nagyon jó blog, gratulálok.
ez a lényeg... a kommentek is normálisak...
főleg sületlenke és boli.
sajna ez van... ha van jobb ötlet szóljatok...
süti beállítások módosítása