Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: 444.hu/2024/03/28/hajdu-peter-szerint-a-frizbi-bulvarplatform-ez-az-ami-nem-tette-lehetove-hogy-a-... (2024.03.28. 12:16) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: @pollutio: naná :) (2024.03.21. 08:26) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.05.28. 08:00 Fabius

Megúszható a korrupció

Címkék: ítélet korrupció pintér sándor borovszky tímea

Tegnap Pintér Sándor éppen az emberjogi bizottság meghallgatásán beszélt arról, hogy szigorúan kell fellépni a tyúktolvajokkal szemben, mikor ezzel nagyjából egy időben született egy ítélet a Fővárosi Bíróságon.

Nagyon helyesen gondolja, hogy a vidéki szabadrablók garázdálkodásának határt kell szabni, őket megfelelően kell büntetni:

"Meggyőződésem, hogy ezen változtatni kell, meggyőződésem az, hogy ezekben az esetekben a tulajdon elleni szabálysértéseket elzárással kell sújtani"

Vagyis lépjen fel az állam megfelelő szigorral, olyan hatékonysággal, ami kedvét szegi a tyúktolvajoknak. Elkerülhető lesz egy következő kesznyéteni uborkás eset, a kóter réme valós visszatartó erő lehet, ha valóban alkalmazni kezdik. De mi van akkor, ha nem egy kajatolvaj bukik le, hanem egy főosztályvezető, anyagilag középsúlyos, morálisan meglehetősen ingoványos esettel?

Borovszky Tímea az OKM Esélyegyenlőségi Főosztályának volt főosztályvezetője. Szigorúan az esélyegyenlőség jegyében gondolhatta, hogy márpedig az ő kéréseit teljesíteni kell, ha anyagi természetűek akkor is. Részleteket a linkelt cikkben keressetek, itt elég annyi, hogy a lebukás után tegnap első fokon a Fővárosi Bíróság kimondta:

Borovszky Tímea a "vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettét" elkövette.

Kalina József bíró kihirdette az ítéletet: 2 év börtönbüntetés, három évre felfüggesztve. A bíróság Borovszky Tímea vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, azaz mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

Na itt szalad rácba a szemöldök, elkapar az agy, mint Verhovina a kutyatejen. Értelmezzük az ítéletet: két év, amit nem kell elkezdeni letölteni, a következő három évben esélye sem lesz korrumpálódni, ráadásul az előzetes mentesítés miatt az eset az erkölcsi bizonyítványában sem fog szerepelni.

Vagyis az ítélet a semmi. Nulla. Következmény, elszenvedett hátrány nélkül mehet minden tovább. Ma Magyarországon egy korrumpálódott minisztériumi főosztályvezető simán megúszhatja ennyivel. Nem kéne legalább egy fekete pontot adni, ha halványan is, de mindenki által jól látható helyre? Ez így rendben van, tisztelt bíróság? Borovszky Tímea meg dolgozhat ezzel a mentalitással mondjuk a következő kormányváltásnál újra vezető beosztásban? Még az erkölcsije is olyan hófehér lesz, mint a lepedő öreganyám tiszta szobájában. Ilyen alapon minek nekünk bírósági tárgyalás, meg ügyészségi nyomozás? Kell keresni valami rögtön ítélő tévébölcsét, aki 43 perc + reklám alatt meghozza a döntést:
 

 

 

 

 

 

Most örülhetünk igazán, hogy a hazai törvénykezés nem az angolszász hagyományokat követi. Mert ezzel fasza kis precedenst sikerült volna létrehozni hivatkozási alapnak, a jövő korrupt felsővezetőinek ügyeihez.
Szívesen megkérdezném Pintér Sándort, mit gondol erről? A tyúktolvajokat sitteljük le, a közszolgálat bukott angyalai meg sétáljanak ki vigyorogva egy-egy ügy után? Esetleg ki lehetne terjeszteni a szigorúbb büntetések körét, nem?   Ideje volna meghonosítani Magyarországon is azt a joggyakorlást, hogy a mindenkori hatalom közszolgáira is legyen kötelező a tetteik utáni felelősségvállalás. Ne lehessen lesöpörni semmit egy mozdulattal, mert ha így haladunk a növekvő kupacon billegve úgy dől el a házunk, mint a rohadt nád.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr72037080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes témát fogtál ki.
Kíváncsi vagyok, hogy fog-e valaki Hallózni, felmerül-e nehány momentum a múltjából, vagy a hozzászólók megmaradnak szigorúan a "bűn és bűnhődés" témájánál?
@Árva Csalán: máris eltérek kicsit a témától, hisz kedvenc vesszőparipám a büntetés célja és a mód/mérték közötti szoros összefüggés :-)

a büntetések céljai közül két dolgot emelnék ki:
1. bűnhődjön a tettéért
2. tartsa vissza (őt) az ismétléstől _és_ másoknak is szolgáljon intő példaként

az első pont nyilvánvalóan nem teljesül, hisz a tettének nincs semmilyen következménye (nem vizsgálva az ügyből fakadó társadalmi- és munkakapcsolatok esetleges megromlását)

a második pont pedig korlátozottan teljesül, hisz a letöltendő büntetés csak 3 évig tart(hat)ja vissza, utána már nem fenyegeti a halmazati veszély.

ehhez képest egy tyúk- vagy terménytolvajt letöltendő börtönbüntetésre itélni szerintem óriási hiba. ez esetben a kártérítés a minimum, ha nem tudja teljesíteni, akkor közmunka. mondjuk.

visszatérve az 'x' év börtön/fogház/fegyház 'y' évre felfüggesztett esetre, számomra érthetetlen a 'y' szerepe. miért szabjuk meg, hogy meddig? miért nem élete végéig? miért kell újabb 'botlásra' lehetőséget adni, mikor már egyszer megtette?
Ez szánalmas bazmeg. Egyik korrupcióba keveredett szarházit sem hagynám ilyen egyszerűen futni. Sőt, kiemelt bűncselekményként kezeltetném, és drákói szigorral mázsálnám. Néhány letöltendő ítélet és a karrier egy életre elszarása után meggondolnák százszor az üzérkedést!
Ha valaki KÖZtisztviselőként követ el bármiféle kihágást, azt én a kiszabható maximummal büntetném, továbbá örök életére - de legalábbis nagyon hosszú időre - eltiltanám a KÖZügyektől is. Mérlegelés nélkül.
Azt vágjátok, hogy kb ugyanerre a büntetésre számíthatott volna akkor is, ha lebukik, hogy elszívott egy füves spanglit!
De lehet, hogy az bekerülne az erkölcsijébe... ehhez nem értek.
Valóban, a közre nagyjából egyformán veszélyes, azt nagyjából egyforma mértékben megkárosító cselekmények ezek. Jogrendünk patikamérleg precizitással van kiegyensúlyozva.
Mindenki egyenlő a törvény előtt, de persze vannak egyenlőbbek. 20 évvel a "rendszerváltás" után is azt az időszakot éljük, hogy a politikai "elit" összezár, és megvédik a legbalfaszabbat is maguk közül.
Nem vette át a lóvét. "Csak" kérte..... A bíróság ezért volt elnéző! Nem nekem ugrik, tökéletesen értem, miért van hörgés, magam is hörgök, ettől nem lesz súlyosabb a büntetése. Holott lehetne, hogy másoknak is csípje csöppet a szemét.

A bűnismétléstől igenis tartani kell, ezért hosszú évtizedekre eltiltanám a közügyektől!

(De azé egy titkárnőnek 300 ezer forint per hó??? He????)
süti beállítások módosítása