Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: "Kérdéses, hogy mennyivel haladhatott a sofőr, amikor megcsúszott, hiszen a képek alapján hatalmas... (2024.04.25. 14:11) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2012.10.05. 05:51 Fabius

Orbán: i love IMF!

Címkék: gazdaság fidesz közbeszerzés imf kampány

Pártunk és kormánygépezete felpörgette az eseményeket: Kusza Szem nertárs mindenki örömére ma bejelenti, hogy milyen feritél mentén tartjuk a hiánycélt, vagyis min igyekszünk spórolni, hogy szóba álljon velünk az IMF. Ezzel párhuzamosan a Habony Művekben is lázas munka folyik, mostanra sikerült az - IMF, apokalipszis most!!! - kampány Kedves Vezető arcába robbant repeszdarabkáit maradék nélkül eltávolítani. Jó magyar szokás szerint a 180 fokos fordulat is megvan - hadd szédüljenek a kommentelő kuministák - minden a bevált módszerek szerint működik: amivel beégtél egy délután alatt, annak kampányolj az ellenkezőjével. Huppsz, egy villámgyors és szupertitkos közbeszerzés, és foroghat a kampánykamera bemutatva az ország népének, a bulihuligánok már az asztalnál ülve szeletelik a találkozásig hátralévő másodperceket.

orbán-imf2.gif

Remélem azért valami igazán orbános filmecskékkel sikerül kirukkolni. Én speciel egy fészkén lakmározó turult képzeltem, aminek fartájékából előbúvik az aranytojás, mint Ace Ventura az álcázott orrszarvúból, mire Kedves Vezetőnk baritonja fülbemászóan narrálja: nem csak a népünk, de a bankunk - mert ugye az IMF a mi bankunk - is turulban született. 

Vagy: félázsiai jópásztorok állnak a felcsúti legelőn, arcukat a 2010 áprilisa óta másképp sütő napba fordítva, kezük a szürkemarhabőrből készült tarisznyában mangalicakolbász után kutat, mikor melléjük ér pár hivatalos kinézetű ember és megszólítja őket: elszámolni jöttünk hozzátok, mert a félázsiai jópásztor elszámol a rábízottakkal. Amíg az egyik mézesmangalica ízű hungarikummal kínálja őket, addig a másik elhúzza a juhok elől a vizet, felgyújtja a szalmát, a legelő szélén álló Mészáros és Mészáros Első Felcsúti Zálogházban zaciba csapja a cifraszűröket, majd mindketten esküt tesznek a jövedéki adó felpörgetésére. Mert amiből lekvárt lehet főzni abból a pálinka is lefő a Mészáros Lőrinc Lepárlóüzemben. 

Esetleg lehetne egy nem leszünk Gyirmót menetet rendezni az IMF tiszteletére, mikor a békemenetelők visszatolatnak Kossuth térről a Hősökig. A menet elején Mága Zoltán bazseválja a Radetzky indulót, a vitézzé avatása óta ugyanabban a huszár egyenruhában parádézó Bencsik András bokázik hozzá keményre száradt kopogós gumicsimmában, Kerényi Imre pedig egy bojtos huszárkarddal adja a tamburmajort. 

Az eddigi kommunikációs felsülések és lebukások után érdekes kísérlet lesz ez a kampány. Orbánék kormányra kerülése óta nincs olyan állítás és annak ellenkezője ami nem hangzott el kormányzati tényező szájából. Ezek után meglepetés és újság maximum a szekrényben kuporgó és hátlapot kaparó Orbán önvallomása lehetne, miszerint azért kell mégis az IMF hitel, mert az átjáró Narniába nem működik. 

1010 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr704821036

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.10.05. 12:09:23

Egy évnyi gyakornoki szakmai múltja van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a tömegmanipulációs trükköket ügyesen ...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.10.05. 12:06:48

Unortodox gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám rengeteget igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Céget nem vezetett, p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:

Nem. Elfogult vagyok, eleve ellenérzéssel fogadok sok mindent.
Nem állhatom a szirupos magyarkodást.

Ezt a hosszú szöveget te írtad vagy csak az elejét és a többit másoltad valahonnan?
Őszintén...
A mostani rettegők erre még emlékeznek??? :)

Volt idő, amikor még Benedek Elek, Gárdonyi Géza és Krúdy Gyula is 'fasiszta' szerzőnek számított

www.hunhir.info/?pid=hirek&id=58151
@Habakuk999: Aha. Na, akkor így már értelek. Amúgy nekem úgy tűnik, főleg olyasmire pörögnek, ami kell a francnak: Wass Albert Összes, Nyirő, Szabó Dezső, nem sajnálom tőlük, legyen az övék. A hétszer vágottat meg egyszerűen el kell kezdeni mindenkinek használni, oszt jónapot, megnézhetik magukat, akik ki akarják sajátítani.
Ahogy elnézem holnaptól szívnek, csekknek és sanyókának a Pink Floyd alapítója is náci lesz. :)

www.hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=58169
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:
ez jó vidó.
A sorozat is, szüleim szeretik, sok ismerős kirándulóhelyen jártunk.
A Hernád szurdokba gyerekkorom óta minden évben "kötelező" menni.
Ez a Szlovák paradicsom északi határa, ti a délin voltatok Dedinkyben.
@Habakuk999: Az aláfestő zene szintén Ismerős Arcok. :)
@Pantagruel: :)
Várom a Kerényi féle nemzeti könyvtárat erősen.:))
Nem felejtem el a Galéria nagyon kedves alkalmazottjának a tekintetét, amikor rákérdeztem a Kerényi képekre, miután irtó lelkesen ecsetelte, merre kell menni a történelmi képek kiállításra.:)

Miért van az, hogy valóban a kevésbé értékest kezdik isteníteni?
@Habakuk999: na, ez még megragadta a figyelmem: "különböző személyiségek". versek, dalszövegek alapján messzemenő következtetésekbe bonyolódni? merész. pl. nekem bejött az Ismerős Arcok-szám szövege, amit G linkelt nekem az imént (a zenét nem hallgattam meg, eddig még mindig kidobott 5 mp-en belül, ha meglátom őket, sikoltva farolok ki a jutyubról), leszámítva az első strófát és a refént (minthogy előbbi értelmetlen, utóbbi értelmezhetetlen, legalábbis számomra)
@Habakuk999: "Nem tudunk addig demokráciát építeni, amig meg nem határozzuk, kik és mik vagyunk."
Nem kell a múltban keresni mindíg az ok-okozati összefüggéseket és mindíg visszatérni az önsajnáló, önsorsrontó szerepbe, mert ezzel mindíg felmenthetőek lesznek az általunk elkövetett hibák.
A rendszerváltáskor a pártok kialakították a jogállamiság,a jogrendszer, a válsztási törvény, a parlamenti demokrácia intézményeit, melyek jól működtek és működnének régi pompájukban, ha nem változtak volna meg.
A gondot én a gazdaság átalakításában látom visszapillantva a történésekre.Az akkori kormány nem vette tudomásul és nem alkalmazta jól a kapitalista gazdasági rendszer törvényszerűségeit. Egy tényezőre fókuszált, a tulajdonviszonyok átalakítására, abban a hitben, hogy a magán kézbeadás automatikusan megold mindent. Nem számoltak azzal, hogy az új tulajdonosoknak sincs sok fogalmuk az új gazdaság működtetéséhez, elvi és gyakorlati segítséget nem nyújtott számukra az irányítás.Viszont a rájuk zúdult szabadság és az ellenőrzés hiánya miatt a racionális működtetés helyett a gyors meggazdagodás miatt háttérbe szorult a gazdaság életben tartása, fejlesztése, a harácsolás létrehozta az egészségtelen kapcsolatrendszereket.
Az akkori kormány nagy hibát követett el akkor, amikor a privatizáció elveit nem határozta meg, nem tervezte meg gondosan az átmenetet, hagyta ad hoc a folyamatokat végbe menni.
A harmadik fő szempont a politikai szereplők személyiségéből ered. A politikusok jó része nem a Kádár rendszer híveiből verbuválódott,ebből eredően sértett és gyülölködő egyedek is részt vettek a közvetlen politikai és gazdasági döntésekben. Elfogult ember nem lehet politikus.! Látható volt ennek sok következménye a privatizáci és reprivatizáció, valamint a kárpótlások folyamatában.
A politikusok akkortájt nemigen gondoltak arra, hogy olyan helyzetben irányítanak, melyre a történelemben nemigen volt példa, nebezetesen, hogy egy ország állampolgárainak egyetemes vagyonát egy eddig ismeretlen tulajdonviszonyoknak rendelje alá.
Kialakultak a politikai szereplők gazdasági kapcsolatai, átjárhatóság jött létre a pártok között ezen a téren, mely mind a mai napig tart.
Mindez azzal járt és jár, hogy a hatalom birtoklása miatt sajátos érdekviszonyok jöttek létre, melyek meghatározóak az egész társadalom számára, jelzem, kedvezőtlenül.
Azon lehet gondolkozni, hogy hogyan és kivel lehet egy egészséges világot létre hozni ebből a rendkívül rossz állapotban lévő országból.
@Habakuk999: "Miért van az, hogy valóban a kevésbé értékest kezdik isteníteni?"

Ez most költői kérdés volt, ugye? :)
@Pantagruel: Nyavalyát. Nem vonhatók le következtetések, csak érdekes a különbözőség. És ezt jó látni, egyszerűen élvezem.
De így is van ez rendjén, szörnyű lenne, ha mindenki egyforma lenne.
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:
Néhány éve én is kértem az egyik nagyon nemzeti ismerősömet, hogy legyen majd mersze a szemembe nézni, mikor a Dunába lő. Pedig nem vagyok zsidó. (szó sincs ilyesmiről, mondta)
@Pantagruel: Nem. Teljesen komolyan várom a válaszodat.
@King of Shadows: A csehek valóban nem mutatnak lelkesedést az eu felé, de látványos szolidaritást sem fejeznek ki az irányunkba. Inkább egy vonakodó magatartást tanúsítanak, ha figyeled a Visegrádi Négyek tanácskozásait. most náluk sem mennek fényesen a dolgok, de erős iparuk van, reményteljesebb a jövő kiépítése számukra.
@Habakuk999: Jézusmária! :D Nem szoktam ilyesmiken gondolkodni, bár tényleg érdekes kérdés. Gondolom, összetett a probléma... Egyszer olvastam valahol, hogy ezekben a szerzőkben egy a közös: az antiszemitizmus, de nem akarom megspórolni az agymunkát, végiggondolom. Mindenesetre, ha élvezed a különbözőséget, ajánlhatok egy prózát, ami per pill sokkal közelebb áll hozzám, mint bármi, amit linkelni tudnék.

Nem Atatürk, hanem Murád, és nem Koponyányi Monyók, de majdnem... :)

www.lato.ro/article.php/Asu-ivindia/2370/
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:
A zsidók, nyilván.
Tudod az én megítélésem szerint, lehet vitatni a kultúrájukat, lehet egyet nem érteni velük, egyet nem lehet: azt amit a jobbik tetvei akarnak.
Nem lesz zsidó a földön, de fasza.
Akkor megoldódnak a mi problémáink is. Mert nekünk egy bajunk van csupán, a kilincsorrúak elnyomása. Nem gondolom, hogy Te ennyire korlátolt lennél, de azért engedd meg, hogy vitassam a nézeteidet.
A keresztény erkölcsiségről meg van a véleményem, szembe lehet állítani a zsidósággal. Szarházi egy népség,de tudod Cortez szarházisága az minden volt, csak nem a mesekönyv által hirdetett összeborulás. Aztán a mai szemétségekről nem is beszélve. Nem azt mondom, hogy minden egyházi személyiség szemétláda, egy százalékuk lehet akár tisztességes is. De a Vatikán összelopott, felbecsülhetetlen kincseit elnézve, köpök az egyházra. Főként annak tudatában, hogy minden tetves gittegylet alakíthat egyházat manapság. Ne menj messzire, ott a sci.
Nem vallás, semmi közük a hitélethez. Ezen az alapon lehet holnaptól a Varánusz Hívei Egyesület is bejegyzett moslék tolvaj, nem? Az nem lesz persze, elnézést a plasztikus hasonlatért!
Na, mára elég volt, jó éjt!!
@Mariann19: "Nem kell a múltban keresni mindíg az ok-okozati összefüggéseket és mindíg visszatérni az önsajnáló, önsorsrontó szerepbe, mert ezzel mindíg felmenthetőek lesznek az általunk elkövetett hibák."

Pontosan ezért kell "leszámolni" a múlttal, hogy egy aktuális napi gazdaságpolitikai kérdés ne válhasson komcsi avagy hülyehorthysta egymásra mutogatássá.

"A rendszerváltáskor a pártok kialakították a jogállamiság,a jogrendszer, a válsztási törvény, a parlamenti demokrácia intézményeit, melyek jól működtek és működnének régi pompájukban, ha nem változtak volna meg."

Megváltoztak, s ez a változás sötét jövőt sejdít napjainkban. Ez számomra azt bizonyítja, hogy nem működtek jól.
Mint ahogyan a jólléti állam lebontása, a neonácik feltámadása, a politika lemondása 800 ezer állampolgáráról, az általános erkölcsi, morális lezüllés, a kettészakadás, a közösség ügyeitől való elfordulás is.

"A harmadik fő szempont a politikai szereplők személyiségéből ered. A politikusok jó része nem a Kádár rendszer híveiből verbuválódott,ebből eredően sértett és gyülölködő egyedek is részt vettek a közvetlen politikai és gazdasági döntésekben. Elfogult ember nem lehet politikus.! Látható volt ennek sok következménye a privatizáci és reprivatizáció, valamint a kárpótlások folyamatában."

Szerintem rosszabb történt. A korai SzDSz politikusainak kivételével az összes szereplő a kádárizmus aktív részese, tevékeny kiszolgálója volt, s ezt a hirtelen kényelmetlenné vált múltat igyekeznek minél nagyobb hangzavarral palástolni.

"Kialakultak a politikai szereplők gazdasági kapcsolatai, átjárhatóság jött létre a pártok között ezen a téren, mely mind a mai napig tart.
Mindez azzal járt és jár, hogy a hatalom birtoklása miatt sajátos érdekviszonyok jöttek létre, melyek meghatározóak az egész társadalom számára, jelzem, kedvezőtlenül"

Ez így van Szlovákiától kezdve szerte a világban.
Csak máshol van tisztességes pártfinanszírozási törvény, amit bizonyos keretek között be is tartanak.

Széles társadalmi összefogással, szakértők, intenzív értelmiséggel meg lehet oldani.

Ezért tartom én szükségszerűségnek Orbánt. Hogy végre felismerjük, rossz az irány. Akár jobbról, akár balról nézzük.
miért tart most itt az ország? na ugye...
kik tanították a mai politikusokat?
tanárok/pedagógusok stb ... na ugye...
jár nekik fizu emelés? vagy konyak? na ugye
@Habakuk999: No, elsőre arra jutottam, hogy ha saját jogán egy mű képtelen ismétlődően közönségsikert aratni, akkor muszáj bearanyozni, a szerző alakját dicsfénnyel övezni, isteníteni, másként nem lesz belőle zsinórmérték az istennek se, de még úgyis alszom rá egyet. Az biztos, hogy a politika mocskos üzlet, a jobb művekkel viszont lehetetlen magad megkülönböztetni, mivel az a nagy többségnek tetszik pártállástól függetlenül, míg akár jó, de rétegművek csak bizonyos rétegeknek. Ám ha populista vagy egy nagyobb gyűjtőpárt politikusa vagy, meg kell tudni szólítanod minden réteget.
@Pantagruel: És ezt csak populista, könnyen emészthető művekkel tudod megtenni.
Logikus.

Gyula pápa nem alkudott meg, neki a legjobb kellett. Buonarrotti kénytelen volt Rómába menni.

A nagyságos fejedelem még nem olyan erős.
@Mariann19: Én egyet értek veled, de mondd meg, vajon mi képes áthatolni az érdekhálón.

Mert bár végbe ment a rendszerváltás, a felfogás maradt a régi és ezt bizonyos szereplők jól felismerték és ki is használták és használják a mai napig.

Én, ha racionálisan végiggondolom, nem tudom elképzelni a változást. Ha kilépek a saját szűk látókörömből és megnézem a képet kissé messziről... meg persze azt, hogy mi történt és miért...

És csak arra jutok (és ez nagyon szomorú), hogy a tömegek nálunk felhasználhatóak és fel is vannak (és lesznek is) használva.

Van egy olyan elbutult réteg (elnézést, nem tudok máshogy fogalmazni) az országban aki

1: Semmilyen felelősséget nem vállal magáért: ergó ők megígérik, megoldják, nekem "jó" lesz, de legalább nem kell tennem, gondolkodnom.

2. Aki nagyon utálja a helyzetét ezért nagyon szeret másokat utálni (idegengyűlölet, cigány és zsidóellenesség stb). Na ezek meg azok ellen szavaznak majd, akik megígérik neki, hogy megbüntetik az ő utálatának tárgyát (jobbik pl)

Nem vagyok szociológus, de ezt látom és ezek az emberek nagyon sokan vannak. A saját környezetemben is és egyénként nem tartom őket rossz embernek, de ilyen a beállítottságuk és a rendszerbe jól beleilleszkednek.

És ami a legfájóbb érv, hogy tudjuk, hogy ez már évszázadok óta így van.

Nos vajon mi a megoldás? Költői persze, de én meg vagyok győződve róla, ha lesz is, azt talán az unokáim, ha lesznek majd megérik...
@Habakuk999: hát lehet hívogatni, csak aztán nehogy az legyen, hogy neved ki diccsel ejtené... :) tán az isteneszme se volna oly erős, ha Istent nem istenítenék. ezzel persze nem az Istenbe vetett hit erejét akarom kétségbe vonni, akár ember alkotta Őt, akár az istenhit tesz emberré (homo religious), ld. atombomba: az azt is ember alkotta, de attól még atombomba, Armageddonnal fenyegetett és békét hozott a világnak. hmmm. miért érzem úgy, hogy ez a majmok bolygója? :D látod, VESZÉLYES dolog ilyen kérdéseket feltenni, minden kérdés újabb kérdésekhez vezet.
@Knósszosz: Ennyit tud. Ez őt jellemzi, nem Erdős Virágot vagy engem.
@Habakuk999: Továbbra is úgy gondolom, hogy az új rendszerben az állam kiépítése a parlamenti demokrácia, a jogállamiság, a jogrendszer és az alkotmány tekintetében jól funkcionált, megfelelt az országnak. Az más kérdés, hogy a mostani változtatások ezeken a területeken mit mutatnak.Nem a működésük hiánya miatt változtak meg, hanem a jelenlegi politikai hatalom módosított.Ehhez a területhez fűzöd a mai magyar társadalom - hogy finom legyek - morális hanyatlását is.Ez két területen érdekes, az egyik az emberek egymáshoz való viszonya, másik terület a sorsközösség felismerésének hiánya, mindkét jelenség a közélettől való elfordulást jelenti. Megszűnik az érdeklődés és a résztvétel a közösség iránt, melynek következménye az érzelmi és a politikai értelemben vett szellemi leépülés.
Megengedő hangon szóltál a gazdasági összefonódásokról, melyek hatnak a politikai döntésekre és kölcsönhatásban vannak egymással.Abban igazad lehet, hiszen világjelenség a gazdasági hatalom diktatúrája,azonban ennek értékelése nem lehet belenyugvó.Bocs, de ehhez mi köze van a pártfinanszírozásnak magyar módra, ahol az állam az adományozó. Ez más figura, mint az USA-ban.
Nagy hiba a meghatározó értelmiség passzivitása, amely gondolatiságával képes lenne hatni és orientálni az állampolgárokat, ezáltal a szellemi szintet is emelné.
@épészmérnök: :-) Igen, van, akit ettől rühesként kerülnek jobb társaságban. Ezt írja olasz barátnőnk is: nem értik ott, hogy fajulhat itthon idáig a közbeszéd.

Erre írtam múltkor Chirac felhívását. Van, akikkel nem kell vegyülni, még a győzelemért sem. Sőt, nem szabad.

Mert zsidó, cigány, akármi leszel a sorstól, anyád-apád génturmixától. Néha magadtól is, mint a legszebb és felkapottabb hollywoodi istennők: Marilyn Monroe, Liz Taylor, akik betértek. De a legtöbbször azért a választásodtól függetlenül kerülsz ilyen súlycsoportba és le nem moshatod, lásd Radnóti, Szerb... A náciknak ez máig stigma. Nekem nem.

Le Pen és Gábrielék választották a nácizmust. Mert ez az. Lehet szómágiázni, hogy akkor így volt, most meg úgy, de ez az. Lehet súlykolni, mint a náci vagy mint a hutuk médiája - és mint Gábriel teszi. Ezt megállapítani részemről nem a rettegés, pláne nem a műrettegés, ezek ma itt a tények. Ebben igaza van Bartusnak, akivel nem nagyon szoktam egyet érteni: ezért Orvbűn a felelős. Mindenért, ami még következik.

Németországban ezt is megtették: amerikaihirujsag.com/2012/05/25/bocsanatot-kert-a-naci-orvosok-buneiert-a-nemet-orvosi-kamara/ Holott a maiak közül ki lenne felelősségre vonható Mengeléért?

És én nem hiszem, hogy minden Mari néni és Józsi bácsi hülye és gyűlölködő lenne falun. Ez már nem intelligencia kérdése, hanem mélyebb dologé. Gábriel nem buta,sőt - de mégis csak erre az egy srófra jár az agya. Valamiért ez kell neki. Szar lehet így élni.
@leonito77: Kissé szomorkás a kommented, a felsoroltak alapján ezen nem lehet csodálkozni.
Azt mondod, hogy a tömegek felhasználhatók és fel is vannak használva.Ez igaz, csak az a baj, hogy nem a történések folyamatában történik a "felhasználás"-uk, hanem négyévente. A közbülső idő az édes közönyé és kritikáké, miközben fel sem merül a tömegek részéről a kezdeményezés készsége.
Az emberek döntéseinek indítékairól állapítod meg, mennyire szubjektív szempontok vezérlik a döntéseiket.Ennek egyik oka, hogy nem ismerik fel és meg a döntéseik lehetőségeit, másrészt nincs ismeret és tudat az érdektelenség következményeként.
Felteszed a kérdést, hogy mi amegoldás. Szerintem egy gazdasági kilábalás sok területet megmozgat és feljavít, mely magában hordozza az egyén aktivizálódását is a közélethez és embertársaihoz is. Ez nem most lesz, a gazdasági válság második hullámakor ez az idill csak álom.
@Habakuk999: Mert az tudják befogadni. Mert megmondják, hogy ez szééép. Met nem képesek iróiát és öniróniát érezni, azt hiszik a hazaszeretet ilyen fennakadt szemű ájulat, ilyen búcsúba való cifra semmi. Nekem Örkény hazaszeretete a Hazaszeretet:

Örkény István: NÉZZÜNK BIZAKODVA A JÖVŐBE!

Körülbelül száztíz-száztizenöt év múlva, egy szép nyári napon, soron kívül megkondítják majd az ország összes harangjait. Sokan rá se hederítenek, pedig az a csengés-bongás nagy változások hírnöke lesz!
Addigra Visegrádon újjáépül az egykori királyi palota, sosem látott pompával, óriási termekkel, függőkertekkel. Az avatási ünnepségen – azt jelzi majd a harangkongás – néhány aggastyánnak könnybe lábad a szeme. Valóban, az lesz a perc, az a nagy és régen esedékes perc, amikor véget ér az ezeréves pechszéria.
Visegrád akkor már nem ennek a csöpp kis országnak lesz a székhelye, hanem a Dunai Magyar Köztársaságnak, melynek négy vagy öt tenger mossa partjait. “Dunainak” azért fogják hívni a köztársaságot, nehogy összekeverjék egy másikkal, az Alsórajnai Magyar Köztársasággal. Ez utóbbit akkor se magyarok lakják majd, hanem kopott öltözékű, elnyűtt alsórajnaiak, akik csak kabalából vették föl a magyar nevet.
Le se lehet írni, milyen jó dolog lesz akkor magyarnak lenni! Elég talán annyit mondani, hogy a “magyar” szó – potom száztizenöt év alatt – igévé változik, mely addigra minden él? nyelvbe felszívódik, méghozzá kellemes jelentéstartalommal.
“Magyarni” franciául például annyit tesz majd: magamat jól leszopni. Spanyolul: utcán pénzt találni, érte lehajolni; katalán nyelvjárásban: “Könnyedén hajolgatok, amióta kínzó derékzsábámból kigyógyultam.” És ha valaki Londonban így szól: I am going magyarni (vagyis szó szerint: megyek magyarni), ez azt jelenti: “Ahhoz az isteni nőhöz, akit ott látsz, most odamegyek,
megszólítom, belekarolok, hazaviszem és …” (Itt egy csúnya szó következik.)
Más példa: “Én magyarok, te magyarsz, ? magyarik” (mert ikes lesz az ige) hét civilizált nyelven (norvégül, görögül, bolgárul, baszk nyelven stb.) azt jelenti majd: “Ropogós kacsasültet eszem (eszel, eszik), idei uborkasalátával, miközben Yehudi Menuhin a ‘Csak egy kislány’-t húzza a fülembe.”
Továbbá: “Anyuka, mehetek magyarni? – Magyarhatsz!” – lettül azt jelenti, hogy egy kisfiú elkéredzkedik moziba, s az édesanyja, némi habozás után elengedi, pedig a filmet csak tizennyolc éven felüliek látogathatják.
De hagyjuk a külföldet! Itthon is sok mindent másként hívnak majd. Például a “vanília” helyett, mely idegen szó, a “háború” megy át a köztudatba, minthogy régi jelentését amúgy is elvesztette. A visegrádi cukrászdában tehát a fagylaltospult fölött ez lesz kiírva:
Eper
Puncs
Háború
Csokoládé
Így fogunk élni. Addig, ezt a pár évet, ki kell bírni."

Aki ezt nem érti, azzal nekem sajna nincs közös hullámhosszom.
@a szív fészkei:
Kár, hogy ezt a népi-nemzeti oldalon nem tudják értelmezni. Ha eljutna a tudatukig ennek a rövid szösszenetnek az üzenete, már is előrébb tartanánk annál a szarnál, amiben dagonyázunk.
Ezt lopom engedelmeddel, megérintett.
Akkor újfent jóccakát!!
@Mariann19: Bocs, ne haragudj, de mi a jófenét szeressenek rajtunk a csehek és mutassanak bármit? Mi oda 68-ban bevonultunk tankokkal. Mindig emlegetem Huncíkot - gyönyörűszép könyvét és hihetetlen emberségét - ahogy ő egy kamasz szemlével, aki ott élt és átélte ezt az augusztusi éjszakát, az ottani magyarok helyzetét akkor leírja, az olyan szívszorítóan őrjítő, abszurd, hogy nem tudom elmondani. Olvasni kell!

A Habsburg birodalomban is vetélytársak voltunk, Sisi látványos imádata irányunkba - leszámítva a snájdig Andrássy grófot, ha tényleg volt köztük valami - azért is volt annyira égig érő, mert anyósa, Zsófia, (aki anyai nagynénje volt) látványosan imádta a cseheket. Ő meg kurvára nem bírta az anyósát és így lázadt. Magyarkodott, mert azzal fel tudta húzni.

Na most ennyi történelmi hemungot ki ugorjon át? Jiri Menzel pl. megtette, jött ide, rendezett, de miután az Új Színház nácitanya lett, oda többé a lábát nem teszi.
@Knósszosz: Vigyed drágám!

Örkény egy nagy humanista-humorista volt: ahogy ő írt az öregekről a Macskajátékban, úgy kevesen bírtak világirodalmi szinten se. Ahogy megírta a háborúba ájult Magyarországot a Tótékban, abban a mai dili is benne van. Latinovits olyan típust formált, akire ma rácsodálkozhatunk, hogy jé, ez itt dobozoltat minket -már akartunk ellenére!!

A Sinkovits játszotta egyszerű Tót, a népfia eccerű tűzoltó, aki sunyít és szolgál a fiáért az őrületig alázatoskodva az Őrnagynak, bizony, hogy mi vagyunk. Valamiért még nagyon kussban vagyunk és kiszolgálunk egy őrültet.

De a vége a nagy dobozolásnak drága Mariskám, Ágikám - a két női szereplő: feleség és lánygyermek - nem az Őrnagyra nézve happy end. Nagyon nem.

www.youtube.com/watch?v=QfRAogALmYE A teljes film.
@Mariann19: Azért az értelmiséget, amelyik nem az orvbűni baromságokat mantrázza, diszkreditálják, lásd a helleri boszorkányüldözés, rögtön szinte a fülcsiforrcsi utáni napokban.

Bugyula lukra futott itt is, de mérgező magot, a kabátlopás szarát rájuk kente. Ezután azért mindenki elkezd vigyázni a szavaira, akinek családot el kell eltartani,aki nem rohanhat külföldi egyetemre tanítani,stb. Ez a filozófuscirkusz nem volt véletlen, ez hadüzenet, mondhatni levágott lófej volt.

Esterházy, Parti Nagy akiknek van hátországuk az ismertségük révén szólhatnak és szólnak is. Kertész külföldre ment, mind a kettő. A professzorok most kezdenek halkan pampogni, hogy háde nem jó irány a Flórián!!! atv.hu/belfold/20120510_biralja_a_kormany_foldpolitikajat_a_professzorok_batthyany_kore Eddig azért ment a narancshájp...

Tóték-helyzet van itt, na.
Nem semmi: [..]"Az közismert, hogy Kósa milyen fogalmatlan választójogi kérdésekben. Amikor az egyik, igencsak befolyásos Fideszes politikussal beszéltem arról, hogy Kósával fogok vitatkozni, az illető kissé elsápadt és azt mondta: „te jó ég, milyen hülyeségeket fog beszélni”. És lám, igaza lett."
@Mariann19: "a mai magyar társadalom - hogy finom legyek - morális hanyatlása"

A szociológusok már a nyolcvanas években a társadalmi anómia bekövetkeztéről értekeztek, ide tartozott például Buda Béla híres cikke az ÉS-ben, arról, hogy Magyarországon "kemény focit" játszanak.

A morális hanyatlás oka tapasztalataim szerint abban keresendő, hogy az emberek huzamosan kognitív disszonanciát voltak kénytelenek átélni. Vagyis hazudniuk kellett a túlélésért. Úgy kellett tenni, mintha... és a hetvenes évek végétől már a fiatalabb vezetők többsége is csak úgy tett, mintha hinne az eszmében, és helyeselné a rendszert.
Ez az elkerülhetetlen kétszínűség beleégett az emberekbe, és tönkretette a morális tartásukat. Hogyan tisztelhetné önmagát valaki, aki tudatosan saját meggyőződése ellenére cselekszik, hogy jobban menjen a sora? Akik a "kis átkosban" voltak felnőttek, túlnyomó többségükben átélték ezt. Aki pedig önmagát nem tudja tisztelni, az másokat sem.
Sokan belerokkantak ebbe, elitták az eszüket, öngyilkosok lettek. Nem véletlen talán, hogy a rendszerváltás után csökkent az öngyilkosságok számaránya a halálokok között.
@a szív fészkei: "Tóték-helyzet van itt, na."

Telitalálat!
@a szív fészkei: Legyen. Az én hazaszeretetem nem ilyen groteszk. Nem is olyan fennkölt, mint Angyalé.
Gondolkodtam rajta, tudnám-e valamivel prezentálni, de nem.
Ugyanakkor veletek ellentétben, el tudom fogadni mindkettőtökért. (Ne horkanj fel, videóról, Örkényről van szó.)

"Aki ezt nem érti, azzal nekem sajna nincs közös hullámhosszom."

Ne legyen. Te döntésed.
@Mariann19: Én pedig továbbra is azt gondolom, hogy sérülékeny volt a rendszer, ami számos időzített bombát tartalmazott.
Mert a mostani helyzet nem egy őrült döntéséből, hanem a politikai rendszer folyamatos alul teljesítéseiből, egyre rosszabb teljesítményéből adódó egyértelmű fejlődéséből ( mióta tudjuk, hogy a negatív növekedés is növekedés ) jött létre.
Ha lesz megújulás, akkor ezeket a tapasztalatokat nem szabad figyelmen kívül hagyni.
@Pantagruel: Wales messze van, Kerényi közel.

Istenen és emberen csak csodálkozni tudok, érteni nem értem, noha kb harminc negyven éve próbálkozom.

Sok a kérdés valóban. S mind érdekesebb, miként ugrál egy törpicsek.
@King of Shadows: De szóba állok "nácikkal". csak nem tudják, hogy mi vagyok:)))
@épészmérnök: Igen, a gyakori öngyilkosságok száma ott keresendő ahol leírod. A szocialista rendszerben 2 olyan év volt amikor csökkent ez a szám. 1953, 1956..
@Mariann19: Szerintem ott csak Klaus annyira eurószkeptikus, és ha márciusban kidobják, ez meg fog változni.
@Penivaldes: Az. A MOSZADnál képeztek ki ínfiltrálásra. :)
Ez a kellett nekem Tel Avivba leveleznem életérzés...:DDD
@Penivaldes: Ahogy vesszük. Vannak rokonaim Izraelben. :)
@Penivaldes: Reméljük ezt nem olvassa valami Jobbiknyik. :)
@Penivaldes: Akkor várhatjuk a Jobbikos elit osztagot, akik elbújnak a legközelebbi ágy alá, ha egy kicsit szigorít az ellenfél. :D
@King of Shadows: itt csak az ágyba rejtett ágyneműtartóba tudnak elbújni:)))
@King of Shadows: ahhoz fel kell először nyitniuk, aztán magukra zárni...DDD
@Penivaldes: Akkor egyszerűbb megoldás a fagyasztóláda. Az mindig megoldja a meleg helyzeteket. :D
@Penivaldes: Mirelitjobbiknyikek. Fogyasztás előtt csak belököd a sütőbe... :D
@Penivaldes: Attól még rájuk pirítanál egy kicsit, nem? :P
@Habakuk999: Ez miért bántás számodra? Nem szerethet mindenki - énekli Presser, sőt, mindenkit én sem szerethetek,éneklem én...;-)) Nem azt jelenti a "nincs hozzá hullámhosszom", hogy lenézem, megvetem, csak nem rezonálok vele, ergo hagyom, menjen nélkülem a maga útján, találjon más társakat. Hétmilliárd emberre nem lehetünk fogékonyak, nem igaz? Tízmillióra se.

Ajándék az élettől, ha bele akadsz olyanokba, akikre igen, - én így gondolom - a többi mellett elmegyek, békén hagyom és remélem, ő is engem. De ha belém rúg, visszavágok, ja.

Szerintem, ha kicsit elmélyed az ember abban, hogy a hazát, gyereket, szerelmet, barátot, stb., szóval valami/ki fontosat nem úgy szeret az ember, hogy állandóan vakon isteníti, hanem a kurva szaros hibáival együtt kritizálva elfogadja, akkor előrébb lépett. Na mert az az igazi tett, jóban-rosszban elfogadni. ÉS Magyarország rosszbanját még rengetegen vitatják, nemhogy feldolgozták volna!

De hazudni egy tökéletes izét, ami nincs, pl. egy sosemvolt tökéletes magyari országot, az öngyilkosság. Németek átléptek ezen a hitleri mérgen, és azóta beismerve a bűnös szörnyű voltukat, valóban szerethetik szabadon a hazájukat, mert tudják már, merre nem szabad navigálniuk soha többet!

És a Dájcsland ugyan rég nem überalles mások vére árán, de soha ilyen prosperáló nem volt béke árán. Ez kurvanagy tanulság!
@Habakuk999: Amúgy egyáltalán nem értem, mi ebben a groteszk: leír egy vágyott helyzetet, amikor magyar mint olyan a legjobb lesz a világon, amibe ember kerülhet. Szeretkezni, klasszat enni, inni, boldogságot lopni/kapni, örökké jó élményeket gyűjteni - ezt jelentené Örkénynél a MAGYAR. Ez hol groteszk - a megfogalmazás humorán túl - , hogy egyszer, hogy szeretné, ha ilyen összefüggésben emlegetnék a hazáját, a népét, a nyelvét? Ez nem a legszebb hazafiság?
Akkor már háború sem lesz, és mivel nem tudják már az emberek, ez a fonéma mit jelöt hajdan, fagyinévvé alakul , ami az édes, a jó, Béke szinonimája. Igen két ma még vitatott dolog álmaiban a legeslegjobbá változna. Mert hiszi, hogy a magyarok meg tudnák csinálni egyszer.

Nem annyira bonyi,csak nem szájbarágós, haptákvágós, bocs. Ehhez oda kell figyelni,ez nem olyan egyértelmű hazaffyasskodás, mint Wassé, az igaz.
@a szív fészkei: Talán megértettem magamtól is Örkényt, de azért köszönöm, hogy megmagyaráztad.
Biztosan olvas itt más is.
Abszolút nem érzem bántásnak.:)
A te dolgod, mennyire zárod el magadat másoktól.

Csalódott vagyok. Ismét abba a kilátástalan helyzetbe ütközöm, amikor is különböző értékrendű emberek nem veszik a fáradtságot, hogy megpróbálják megérteni a másikat.

Akkor hogyan akarnak együtt tenni valamit, hogy jobb legyen?
Sehogyan. Sokkal egyszerűbb fújni a jól bevált lózungokat.
Nem megy nekem az intenzív kommentelés, fölhúzom magam mindig az értelmetlenségén.
Ne vedd magadra, ezeket már nem neked szántam.:)
Minden jót!
@Habakuk999: Bocs, de olyan vagy, mint a megint eltűnt Interlock, akit szintén bírtam. Ha vállalom, hogy nem rezonálok veled Horthyban, turulban, attól még értékes embernek tartalak, de nem erőltethetem rád magam. Nem értesz, nem érted az idoljaimat, a humorom - ha van - a mentalitásom, akkor mit kepesszek? DE bármiben, ami ennek a hordának az eltakarítását szolgálja, ha tudok, segíteni, szólj. :-)

Ne húzd fel magad, a vita jó, végül is nem anyázzuk egymást, csak vannak erős difik köztünk. Nem kilátástalan a helyzet, csak messzebb állunk egymástól, de sokakkal meg itt egymásra találtok, nem? Mika Waltariban velem is.

Téged soha nem foglak tahótlanítani, rád mindig kíváncsi leszek, ha néha elborul is az agyam. Erről a férjem tudna mesélni, pedig vele aztán 35 éve rezonálok.

Igen, van sajna egy fal köztünk, engem is bánt. De most olvastam Salman Rushdie-nál, hogy bontják le a majmok az ősi Delhi falait naponta egy-egy téglát kipiszkálva... ;-DD Semmi sincs veszve.
@a szív fészkei: A francokat. Félreérted. Nem arról beszélek, hogy Te nem osztozol a véleményemben - ami egyébként legtöbbször nem is igaz -, amúgy sem gondolom magam a mindigmegmondjaatutit embernek. Mimóza sem vagyok.

Egyszerűen nekem sok ilyen töménységben egymás zsigerből történő ütéséből.

Nem belőled, dehogy.
www.youtube.com/watch?v=AV-HlBCmnDY
@Habakuk999: Ja brékó, eszembe jutott valami fennkölt mosogatás, felmosás közt! (köteles Varga biztos fejsimizne érte, mily szorgos asszonka is vagyok bár az utóbbi harminc évben nem szültem...;-DD)

Nos - egy kiolvad néha belőlem a mélyhűtött mirelite magyartanár, bocs, és megmondom mire gondolt a költő: Gondoltta a fene! - mondja erre Arany - talán auzért szretem ezt a magyarságot Örkénynél, mert nem valakik ellen irányul, hanem valakiket részesít benne. Érthető? Nem a csatáinkon, Árpád, Mátyás franc se tudja kiknek a csatáin ugrálva bizonygatja, hogy mekkora a magyar, hanem egyetemes jóság ekvivalenciájává teszi, amiben mindenki másnak is része lehet. Nix háború, mert az vanília másik, magyar neve.

És ő ezt leírhatja,hiszen "A második világháborúban munkaszolgálatos volt a Donnál, majd hadifogságba esett, s csak 1946-ban térhetett haza." /wiki/, tehát védte határainkat ott, ahová Horthy baba kiküldte a sok eszével a második magyar hadsereget meg a reszli zsidókat.

Amúgy, most gondolj bele az ő magyarságába! A papáját elküldték magyarosítani - ha jól emlékszem a sztorira -, hiszen asszimilált zsidók voltak,önként danolva igyekeztek hát mindenben, névben is magyarrá lenni. Ki is gondolt a család valami szép fenségest. Rábízták a fiatal Hugóra, István majdani apjára, intézné el. Aki úgy bebaszott a hivatalba vezető vonatúton, vagy a restiben vagy akárhol, hogy totál elfelejtette a kigondolt echte magyarosch családnevüket. Haza nem mehetett így zsidós névvel, hát felnézett az égre segítségként, és megpillantotta a vasútállomás nevét: Örkény. Oké, ez lesz a nevünk. :-DDDD

Őt is kivetette a hazája állampolgárai sorából, csak 46-ban térhetett haza nem kevés szenvedés után. És ezek után írta ez, amin most elpolemizálgatunk kicsit.
@a szív fészkei: :)) ok, ok engem meggyőztél.
Nehéz volt, hiába szeretem Örkényt. :)

Lehet, baltazár is mosogathatna szotyimag köpködés helyett.
@Habakuk999: Az a nőstények dolga. Nekem duplán köll, mert nem vagyok vemhességre képes, tehát hasznom gyak. semmi kötelesék szerint. Még jó, hogy a zuram nem olyan kokisalleros fajta. Bár mondjuk, az lenne az utolsó mozdulata a drágának. Pedig nagyon szelíd kérődző fajta volnék amúgy, az látszik, nem? ;-DDDD
@King of Shadows: Klaus nem egy empatikus figura, menesztését elsősorban ez fogja indokolni.A csehekről nem tudok túl sokat, bár figyelem a történéseket, de úgy tűnik, jelenleg egy eléggé bezárkózott ország. Klaus kemény politikus, szerintem ezért népszerűtlen.
@a szív fészkei: Mika Waltari!!! Szinuhe!!!
Kedvenc könyvem, a legelső a sorban.Istenem, vajon hány embernek mond ez a név valamit!?
@Mariann19: "Klaus nem egy empatikus figura, menesztését elsősorban ez fogja indokolni."

Szerintem meg az, hogy a második mandátumát tölti, harmadikat pedig nem vállalhat. :D
@a szív fészkei: Az 1968-as bevonulást sem a csehek, sem a szlovákok nem bocsájtják meg Magyarországnak.A nagypolitika mutathat közeledést, de az egyén érzelmileg viszonyul, emberi megbántódást a politika nem tud semlegesíteni.
Bocsánat, hogy későn válaszolok, Neked bevallom, hogy a rendmániámból eredően egész nap őszi teendőimet végeztem.
@King of Shadows: Nem tudtam, hogy végleges a mandátuma. Náluk ilyen a szabályozás?
@Mariann19: Nekem, én is olvastam. :-)) De már annyira nem emlékszem rá, kislány voltam még akkor, csak arra, hogy nagy tetszett. Most nemrég a Mikael Hakimot olvastam.
@Habakuk999: "Sérülékeny volt a rendszer." Ezek szerint úgy gondolod, hogy ebből hosszantartó negatív folyamatok jöhetnek csak létre? Akkor minek következtében lehet javuló tendenciákra számítani?Azért választunk új erőket, hogy a bizonytalan, hibákkal terhes múltat megváltoztassák, és erősítsék az alapelvekre épülő társadalmat.Ne legyél ennyire belenyugvó, hogy azt gondold, hogy a "sérülékeny " rendszer a további alulteljesítés oka. Miben lehet akkor reménykedni?
@Mariann19: Én punnyadtam, nekem akkora rendmániám nincs. Barátnőm - egy másik rendmegszállott :-)) - most írta, hogy ablakot mosott trallala, és íme, itt a monszun... (Férjem meg kocsit mosott tegnap, az mindig behozza a zuhét)

Én ilyennel most nem fáradok, minek? fiam főzőcskéje után rendet raktam, felmostam, mostam,annyi. Nagytakkerolás ősszel soha! Hetente porszívózás, napi felmosás elég, nem steril műtőben élünk.

Köteles Varga by FideSS ki is csapna a mezőre legelni, mert a tehén is hasznosabb nálam és még szülni is tud velem ellentétben. Ahogy Habakukknak írtam, még jó, hogy a zuram, nem az a salleros-kokis fajta. :-DDD
@Mariann19: Igen. :) Ahogy nálunk is - megszakítás nélkül - csak kétszer lehet valaki államfő. :)
@épészmérnök: Egy társadalom morális hanyatlását nemcsak az adott társadalmi rendszer politikai hatása indukálja, hanem az érvényre jutó divatos eszmék is.
Induljunk ki abból, hogy a magyar társadalom - mondhatnám, a rendszerváltásig - egy meghonosodott értékrend szerint élt, itt inkább az egyéni morális kötelmekre gondolok.
A rendszerváltás után jelentek meg a korábbi erkölcsi felfogást lazító új elméletek.Megengedő hangnemben értékeltek olyan jelenségeket, melyeket az emberek korábban kőkeményen elitéltek erkölcsi meggyőződésük okán.Ebben a korábbi magatartásban benne volt a morális kényszer azokkal szemben, akik nem igazodtak a kialakult értékrendhez.A helyzet úgy maradhatott fenn tartósan, hogy az eltévedt báránykákat az emberek kiközösítették maguk közül - nem látványosan - és ez a távoltartó hozzáállás visszafogta azokat, akiknek netán szándéka lett volna az eltévelyedésre.
Ez a társadalom automatizmusa volt a morális fennmaradás érdekében.
Az egy másik kérdés, hogy a rendszerből adódóan milyen meghasonulás sujtotta az embereket. Én nem látom ezt olyan romboló hatásúnak, mert a többség így élt, ebben a sorsközösségben olyan összetartó erő jött létre, hogy feloldotta a szorongást, vagy a megalkuvás megalázó érzését.
Leegyszerűsítve:Szűkebb körben jól kiröhögtük a despota vezéreket, és abban az akolmelegben már oldottabbak voltunk.
@a szív fészkei: Azon röhögök, hogy Varga István barátunk a mai cselekedetemért valamilyen rendet alapít, és ki leszek tüntetve, mint igaz magyar honleány.Mit szólsz?
@a szív fészkei: Én sem viszem túlzásba a takarítást. Elveim szerint a tányér eltudja magát mosni:)))
@Mariann19: Majd küldd el az képet, legalább lássak ilyet! Egy köteles Vargával kezet fogni!! Juj de jó neked!!
@Penivaldes: Tanítsd meg, szép feladat. Kutya,macska nincs? Tisztára nyalná.
@Mariann19: De ha elolvasod Esterházyt - és tanácslom! - meglátod, esetleg utólag kiderülhet, hogy akikkel te együtt röhögtél, azok esetleg jelentették ezt...
@a szív fészkei: Tudtuk, hogy ki küldi a hangulat-jelentéseket, persze lehettek mások is akik jelentettek, de nem volt semmi baj.
@Neolibsi: "Jó a gondolatmeneted, de te egy ideális esetet vázolsz fel, amitől messze a valóság(sajnos).Nominálisan így jön ki, de ehhez akkora vágást kellene végrehajtani, hogy kontraproduktív lenne a gazd.növ.-re.A világ egy folyamatosan növekvő gazdaságra rendezkedett be,ami csak folyamatos hitelezéssel működőképes.Egy ilyen rendszerben nagyon nehéz az ideális állapothoz visszatérni nagyobb sokk nélkül és még ahhoz is növekedés kellene(nálunk ugye momentán az sincs)"

Én nem a hitelek ellen vagyok, hanem az ellen, hogy ne megtérülő beruházásokra vegyünk fel hiteleket. Pl. ha nyugdíjakat, segélyeket fizetünk belőle. Egyébként ha normálisan adagolnák az EU-s támogatásokat, akkor az sokat lendítene. De csak haverok kaphatnak, akik meg még sincsenek annyian, hogy 1000 GFt-ot csak úgy szét lehessen osztani közöttük.
süti beállítások módosítása