Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: wmn.hu/kult/61888-a-rajzfilm-varazslat-es-tundermese--macskassy-gyula-tortenete Macskássy Gyula m... (2024.04.19. 16:33) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.08.16. 06:02 Fabius

Pofon a szarnak

Címkék: gazdaság fidesz matolcsyzmus

Szép lassan megérik a helyzet arra, hogy a gazdaságpolitikai lufi úgy durranjon el, mint képviselőfing a kormányszaunában: recsegősen, féknyomot rajzolva a ülőkére. Lassan de biztosan "útelágazódáshoz" érkezik az ország, ahol dönteni kell: fideszes terminológiával fapofát vágva veszünk egy 180 fokos fordulatot, majd úgy teszünk, mintha eleve ide indultunk volna, vagy dagadt gázzal fölkenjük magukat a zsákutca végén a falra.

Most kezd látszani, hogy bár az unorthodox módszerektől izgalomba jőve lehet fickós feszülés után a gatyába durrantani, de előbb utóbb az álomvilágban is ébresztőt tülköl a realitás. A helyzet az, kedves Feleim, hogy a magyar gazdaság a második negyedévben behúzta a racsnit, és a matolcsyzmusban álmodott 3% GDP növekedés részeredménye alig a felét teszi ki ennek. Lehet ezt magyarázni mindennel, nyilván fogják is, de gondoljunk bele: az egykulcsos csoda a belső fogyasztás fellendülésén keresztül lett volna hivatott felpörgetni a hazai termelést. Na elsősorban ez az, ami elmaradt, ugyanis az a réteg amelyik valóban többet fogyasztott volna a nála hagyott pluszpénzből, az éppenséggel rosszabbul járt az egykulcsossal. Így nem, hogy többet nem fogyasztott, hanem azt is meggondolta kétszer, hány liter tej fér bele a leapadt családi költségvetésbe hetente. Ez pedig hat hónap után a gyakorlatban is kezd látszani.

Nyilván köze van ehhez a magas frankárfolyamnak is, de az önmagában az elmúlt negyedévben ilyen visszaesést még nem indokol.

Az csak hab a tortán, hogy a csődkockázati felárunk is csúcsot döntve 420 ponton áll, ami utoljára a Gyurcsány kormány végnapjaiban, 2009 tavaszán, Bajnai érkezése előtt volt ilyen magas. Szórjuk is kifelé az állampapírokat, odaverünk az államadósságnak jó nagyot, (tényleg, az államadósság növelés és a felelőtlen gazdaságpolitika büntetőjogi eset már? ) a befektetők meg viszik, mint a cukrot, mert ilyen kamatot csak azok fizetnek, akik kurvára be vannak szarva. Többet adunk, mint két hete! - ez lehetett a szlogen.

Én már csak arra vagyok kíváncsi, Kedves Vezetőnk mikor ébred rá, hogy a matolcsyzmus mekkora utópia, és jobban jártunk volna mindannyian azzal is, ha Matolcsynét teszi meg pénzügyérnek. Na jó, meg arra is, milyen következménnyel jár majd a Kurva Nagy Álom szertefoszlatása Szent Jobbunkra nézve? Viktort ismerve a retorzió teátrális lesz, és ha egy nyilvános spankinggal megússza a Vidi stadionban visszamenőleges bűnössé kreálás helyett, akkor szerencsésnek mondhatja majd magát.Ez még a jobbik eset lenne, mert azt jelentené, hogy kormányunk időben felébredt. Ha jövőre elfogy a kozmetikázásra költhető MANYUP lóvé, akkor Viktoron defektes lesz a szupermen jelmez, és kezét mutogatva sopánkodhat majd a rajta vihogóknak, hogy ecsém, látjátok mekkora pofont adtam a szarnak? Unorthodox módszerekkel grandiózusat, gecó!

437 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr233156975

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miskolc már érzi a megszorítás nélküli jövőt 2011.08.16. 19:51:00

Már látszik a szép új világ az Avas lábánál. A költségvetés bevételi oldalán év végéig közel 875 millió forint elmaradás várható ezért a testület augusztus 11-én rendkívüli ülésén döntött közel kétmilliárd forint zárolásáról. Az intézményben megszüntet...

Trackback: Mennyit bukunk a magánnyugdíjak körül folyó hisztin? 2011.08.16. 15:04:51

A magánnyugdíjpénztári rendszer „jelentős átalakításával" kapcsolatban az indulatokat felkorbácsoló, gyakran minden alapot nélkülöző kinyilatkoztatásokon túlmenően az intézkedések hatásairól egyetlenegy, adatokkal alátámasztott elemzést sem ...

Trackback: A kísérlet nem sikerült, a gazdaság haldoklik 2011.08.16. 10:35:36

Egy korábbi posztban (Akár címmel) maximális jóindulattal és túlzott optimizmussal írtam a kormány azon tervéről, miszerint radikális adócsökkentéssel megpróbálják beindítani a gazdasági növekedést Magyarországon. Írtam azt is, hogy "Júliusig mind...

Trackback: Meddig hisszük? 2011.08.16. 10:16:19

Meddig hisszük, hogy létezik fejlődés egy olyan helyzetben, amikor az ország lakosainak 50%-a a lakhatásra felvett hiteleinek a duplájáért fizeti a havi törlesztést?Meddig hisszük, hogy létezik fejlődés egy olyan helyzetben, amikor az ország önkormányz...

Trackback: Raszputyin 2011.08.16. 09:55:37

"There was a certain man in Russia long ago" - Boney M.: Rasputin Volt valaha egy befolyásos ember, Grigorij Jefimovics Raszputyin. Személyes karizmájával ujja köré csavarta a cárt, minden nemes és hozzáértő őszinte megrö...

Trackback: Súúúhanterz: Orbán Viktor mégiscsak szabadságra ment? 2011.08.16. 09:36:14

Szijjártó Péter minapi nyilatkozata alapján megnyugodva kezdtem meg hétvégémet, mert ha már én nem tudtam szabadságra menni, örömmel töltött el, hogy ezekben a viszontagságos időkben Orbán Viktor sem láblógatással tölti idejét, hanem "Az ország új...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyugi, meg tudják majd magyarázni az irányváltást. Már ha lesz irányváltás a gazdaságban. Majd kiáll szíjjártó és elmondja a kamerák előtt, hogy "azelmúltnyolcévésgyurcsányahibás" Ja és keresik a szocialista kormányok felelősségrevonásának lehetőségét. Az egyszerű szavazók meg szépen bekajálják az egészet. Addig amíg az országos hírműsorok fidesz kézben vannak (na miért is kellett a médiatörvény???) és a riporterek nem mernek visszakérdezni élő adásban, hogy de csókolom, múlt héten még mást tetszet mondani stb. Na addig el lehet az országot kábítani a jól hangzó maszlaggal. Sajnos az átlag magyar szavazó az 1 héttel hamarabbi kijelentésekre se emlékszik, nemhogy gondolkodjon :( Megmondta Ferkó régebben, hogy k.va ország ez.
én nem féltem a fiúkat, szerintem találnak még valamelyik rétegnél pénzt, amit el lehet venni.
Csak akkor lesznek igazán szarban, ha a zembereknek végleg a pénzük, és már csak a láncaikat veszíthetik. Akkor kell majd nagyon gyorsan menekülniük. Szerencsére Észak Korea befogadja majd a Lenin fiúkat. Még tetszeni is fog nekik. Lehet dicsekedni a menekültekkel. Ott megnézhetik, sőt ki is próbálhatják majd, milyen nem XXI. századbeli módszerekkel gátat építeni.
Miután mindenkit kirúgtak a Matolcsy-minisztériumból, (a nevét felesleges megjegyezni, hisz minden fontosat kiszerveztek alóla, és lassan az értékesebb két-három embert is, aki már ezzel a garnitúrával ment oda), nos, ezután mégis mit vártunk?
Arról lesz híres ez a ciklus, hogy nem volt Pénzügyminisztérium, és egy ember nem volt, aki értett volna ahhoz, amit tervezésnek hívtak. És arról, hogy egy táltost ültettek be az élére, akinek látomásai voltak, és szabad kezet kapott, hogy megvalósítsa őket.
És arról, hogy semmilyen manyup-lopás, semmilyen Bajnaiék által itthagyott eurómilliárdok az IMF-csomagból, semmilyen különadó, semmilyen egyéb sarc nem volt elég arra, hogy kihozzák legalább azt a hiányt, amit még gyurcsánysátán és libajnai is két éven keresztül tudott tartani válság közepette, 6 százalékkal csökkenő GDP mentén... Három százalék, ugyan már...
És persze a legnagyobb öt elkúrás közt lesz az idei adóváltozás, ahogy már írtam volt.
@the_lonewolf: "Csak akkor lesznek igazán szarban, ha a zembereknek végleg a pénzük, és már csak a láncaikat veszíthetik. Akkor kell majd nagyon gyorsan menekülniük. Szerencsére Észak Korea befogadja majd a Lenin fiúkat."

Bárcsak igazad lenne ,hogy menekülniük kellene.... de De sajnos olyan böszme , lebutított a nép hogy inkább Ő menekül (megy nyugatra hogy rádőljön a kapitalizmus) mint ezeket zavarná el!!! Annyi kárörvendő irigyet meg mindig talál ebben a maradó gerinctelen nemzetben akit egy-egy akasztással-lecsukással kilehet elégíteni s ők imádni fogják!!!! A teljes erkölcsi züllöttség állapotában van a nemzet !! ...most már a saját sírját ássa sajnos boldogan dalolva mert azt hiszi hogy a közvetlen szomszédjáé lesz!!! Ezért zsidózunk, cigányozunk, élősködő rokkantnyugdíjasozunk, semmit nem dolgozó pedagógusozunk, fiatal nyugdíjasodunk ... mindig lesznek olyan "cél csoportok a politika számára akiket be lehet dobni az ezerfejű szörnynek hogy megtapossák, megöljék .. s ez a böszme ezerfejű kielégül időlegesen, persze nem veszi észre hogy a saját fejei közül pusztít el egyet- kettőt!!!
Szégyen ez a nemzet!
Hm. Tavaly azt mondta az OV, hogy a kormány nem utópiát, hanem valóságot épít."
Itt Európa közepén az újszerű gazdaságpolitika. Az új kezdeményezésben mindig ott van az esély és a bukás veszélye, "mi az esélyt választottuk" )mondta.

Itt a valóság.
hm. Nem akar működni a gazdaság.
:)
Igazából ebből a szituból már nem lehet jól kijönni. A 180 fokos köpönyegforgatás már megvolt, a "rendkívüli" helyzet dumát már elsütötték, a csontvázakat már megtalálták, vagyis nem maradt más csak a meztelen király és a baromfi udvara. Az utóbbiaknak lesz egyre kellemetlenebb, ha ugyanis Ő nem tudja a megoldást -márpedig nem tudja-, akkor az elmúltnyócban sem tudta. Vagyis az elmúltnyócév vergődéseit nem lehet megindokolni mással mint a baromfiudvar gyűlölködésével és a kis kakas hatalommániájával. Előbb-utóbb feljön a végtermék a víz tetejére...
@IGAZ MAGYAR: "Annyi kárörvendő irigyet meg mindig talál ebben a maradó gerinctelen nemzetben akit egy-egy akasztással-lecsukással kilehet elégíteni s ők imádni fogják!!!!"

Jól mondtad. Egy apró kiegészítést tennék. Mi nem gerinctelen nemzet vagyunk, hanem gerinctelenné lettünk téve. Hogyan? Mi a kiút? Kissé hosszú, de tanulságos olvasmány nyithatja ki szemünket:

www.kibulizottorszag.net/tartalom.html
Biztos nem ez lesz a követendő példa:

index.hu/gazdasag/vilag/2011/08/15/tobb_adot_akarnak_fizetni_a_gazdagok/

A mi gazdagjaink épp most csináltak maguknak egy fasza adórendszert.
Nem értem, miért gondolja bárki, hogy a teljes hátraarc miért jelentene problémát?

Itt az új válság, rá lehet kenni mindent. És persze, "ha nem ilyen kivéreztetve érkeztünk volna bla bla bla...."

A fordulatot a Gyurcsány elleni perrel, mondjuk a "szlovákiábantankolók" elleni határozott fellépéssel, a tökmag jövedéki adó kötelessé tételével, illetve a családanyakra kivetett különadó belebegtetésével majd nagylelkű elengedésével fogják elfedni.

Eközben folyamatosan érkeznek a "győzelmi jelentések", mert mondjuk megbüntetik az RTL Klubot egy félig kivillanó csöcs miatt (legyőztük a libsi burzsoákat), betiltanak valami szerencsételen szamaritánius rendet (kiálltunk a keresztény kultúráért), vagy éppen 15 évre ítélnek valakit, aki eldurrantott egy trombitát (vége a libsi drogpolitikának).
bezzeg a komenizmus ahol minden munkásnak jó
Mai hír:
"Szinte megállt a német gazdaság növekedése. Az ország nemzeti összterméke április elejétől június végéig mindössze 0,1 százalékkal emelkedett – jelentette be a német statisztikai hivatal első becslések alapján. Ez 2009 eleje óta a legalacsonyabb növekedési adat, "

És nemcsak.Szintén ma érkezett adatok:

Holland GDP: 0,1%-
Osztrák GDP: +1,0%
Spanyol GDP: +0,2%

Azt kellene mondani, a tényeknek megfelelően: a 1,5%-os GDP növekedéssel Magyarország még az európai élmezőnyben van...

Ehelyett adunk egy poszttal egy (újabb) pofont a szarnak és azt mondjuk: " matolcsyzmus tehet mindenről".
Bezzeg mikor a Gyurcsány-Bajnai -féle "gazdaságpolityka" virágoztatta fel kis hazánkat, ugye...
@rdos: "gerinctelenné lettünk téve."
Már I. (Szent?) István idejében is felnégyelték a hivatalos politikai véleménnyel ellenkezőket. Miről beszélünk? Ez az állam mindig is a világtörténelemben a gerinctelen patkányok országa volt. Akárhányszor reformálni akart egy uralkodó, elzavarták, aztán a nemesség bábját ültették a helyére. Lásd még II. Ulászló (Dobzse) történetét egyik, és II. József visszavonatott reformjait a másik oldalon.
@MACISAJT:

Á megkezdődött a munkaidő.

"A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva stagnált a bruttó hazai termék." by magyar nemzet......

Tehát a növekedés nálunk is megállt. Az 1.5 % gondolom a tavalyi évhez képest értendő, de ezt meg az első negyedévebn gyűjthettük be.

Ignen szar világ volt a szocik alatt is, de ha így megyünk most még lesz szarabb is.....

Tapsolj csak nekik te kis geci, de majd remélem évek múltán szemen köpöd magad.
@MACISAJT: Koszonjuk a jol informalt kommentedet. A holland, nemet, osztrak etc GDP adat QoQ vagyis az utolso negyedeves novekedes, a magyar 1.5% pedig eves. A magyar QoQ kereken 0% volt. Ha a magyar 1.5% szeretned hasonlitgatni, akkor segitek:

Nemet eves GDP +2.7%
Holland 1.5%
Osztrak 3.7%

Meg mindig elmezony?
Szerintem van még mit államositani. Javaslatok:

-100 Mft-nál alacsonyabb értékü ingatlanok (nehogy mán az elvtársak és Csányi/Demján beleessen), majd a volt tulajdonosok bérlők lesznek.
- Kötelező Nemzeti Összefosás Jegy vásárlása a fizetés 15%-ért (kivételek: lásd fent)
- 18 év feletti lányok szüzessége (ezt a kiafazazadeustctomi kapja)
- 18 év alatti lányok szüzessége. Ezt a KPNP kapja.
- 18 éven aluli és felüli fiuk hátsó szüzessége. Ezt az egyház kapja.
A szocik 8 éves semmittevése után újra elpocsékoltunk 1 évet lázálmokra, de most a valóság remélhetőleg rászorítja majd a kormányt, hogy ne vágyálmokat vetítsen (nem lesz megszorítás), hanem csináljon végre valamit.

Igazából csak a híveket sajnálom, akiknek folyton jó képet kell vágniuk ehhez a kutyakomédiához, amit a kormány folytat.
Matolcsyt nem fogja leváltani, mint ahogy Raszputyint se váltották le...
Hölgyek, Urak, erre vagyunk képesek. Ilyen pártokat alapítottunk, ilyen kormányokra bíztuk közös ügyeinket, ennyit dolgoztunk, loptunk egymástól, mindig jobbat remélve, aztán meg csalódva. Észre kellene már venni, hogy a bajt nem ŐK csinálják, hanem MI.
index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/16/gdp/

Ajánlom tanulmányozásra a grafikont a sok mindentudó balos számára...
@spontan: En ebben biztam egy eve is, de tevedtem. Szerintem alabecsulod a politikusok kepesseget arra, hogy a problemakat megoldasuk helyett csak gorgessek maguk elott. Ez egyebkent nem kizarolag magyar sajatossag, ugyanezt latni az EU-ban es az USA-ban is.
@IGAZ MAGYAR: szerbusz testvír!
Ahogy mondod! :-)
@MACISAJT: gratulálok, hogy a fejlett nyugati országokhoz hasonlítasz minket...inkább a többi közép-európai illetve fejlődő ország GDP adatait nézzed meg...
@abaka: jövőre nem lesz magánynyugdíj pénz, amiből 1 évig jól lehet élni, hanem bizony meg kell húzni a nadrágszíjat

Nincs már lehetősége a kormánynak a problémák görgetésre, az ezzel az évvel véget ért. Mostantól a valósággal kell szembenézni.
@Lord_Valdez: Raszputyint nem megmérgezték és legyilkolászták mert nem akart meghalódni? :-)
@astrup: Én megnéztem, úgy látom 2008 őszén kitört világgazdasági válság nagyon betett a GDP-nek. És? Ezt ki nem tudta eddig?
@spontan: Sajnos nyugodt szivvel fogadnek nagy osszegben ellened...
...tehetségtelenek, ennyi!
@spontan: Ne becsüld le az igazhitű ember hitét!
Igazhitűekkel NEM lehet vitatkozni.
@IgazMagyar:
De ott se az uralkodó váltotta le... Ő továbbra is hitt benne. Mint ahogy Matolcsyban is csak Orbán hisz.
liberatorium.blog.hu/2011/03/10/raszputyin_3
@Gerzsonka: A politikusaink a történelem során annyira voltak gerincesek, mint más államokban (alig :-).

Amiről én beszélek, az a társadalom. Ávéhá még pofozással, rugdosással vette rá az akkor még gerinces gazdát a kollektivizmusra.

2/3-os vagy III/III-as :-) többségű bolseViki manyupokat úgy vette el tőlünk, a többség vállat sem rándított.

Olvasd "kibulizottorszag" -os linkem. Megéri. Szerzője jobban érvel, jobban érti történéseket mint én.
Amíg olyan az ellenzék, amilyen, semmi félnivalójuk sincs.
Egy Jakab Andornál esetleg lenne.
@abaka: ("A holland, nemet, osztrak etc GDP adat QoQ vagyis az utolso negyedeves novekedes, a magyar 1.5% pedig eves. A magyar QoQ kereken 0% volt. "

Legalább az Indexszel hazudjatok egyformát:

Leszállópályán a magyar gazdaság

Haász János,
Jenei Miklós

2011. augusztus 16., kedd 09:01 |
Az előző év második negyedévéhez képest is csak 1,5 százalékkal, az első félévben összesen 1,9 százalékkal nőtt a magyar GDP az előzetes adatok szerint."

És igen, első félévben 1,9% még mindig európai élmezőny.

@madware:("inkább a többi közép-európai illetve fejlődő ország GDP adatait nézzed meg...")

szívesen megnézem az elmúlt negyedévi adatokat más országokból is, ha megmutatod azokat hiteles forrásból.

Persze, ez mit sem változtat azon a tényen hogy Németországban 2009 eleje óta nem volt ilyen alacsony adat, vagyis ott és Franciországban, Spanyolországban,Hollandiában
mindenhol megbukott a "matolcsyzmus".
Milyen cuki, ahogy Viktor végtelen bölcsességétől várod, hogy majd eldönti a hogyantovábbot.
Ha Viktor velünk, ki ellenünk ?

Ez a rendíthetetlen viktorhit az egyetlen hungarikum.
Kéne egy imát mondatni érte a Bazilikában, hogy adjon néki a Jóisten erőt és egészséget az uralkodáshoz, hogy sose fogyjon ki Szijjártójából a puskapor.
Örök és napjainkban nagyon aktuális, sajnos:

"Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik, és aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló."
@Pékszakállú Henceg: a jelenlegi frankválság meg most. Épp ezért nem értem ezt a hisztit a kormány alkalmatlanságáról a balos hisztigépezet részéről...
Matolcsyról közgazdász körökben előszeretettel hangoztatják ,hogy egyfajta fantáziavilágban él és ezt az intézkedései is világosan bizonyítják. Mellesleg itt a legújabb agymenése még hozzá az oktatás(?!) terén.
nol.hu/belfold/jovot_meghatarozo_zarovizsga_nyolcadikban_
Juteszembe, a múlt két heti CHF örjöngés és forint ropantás alatt hol a túróban voltak a kormánytagok? Csak nem nyaraltak? ..És a 7. napon megpihentek az urak és élvezét a nagy műt?
Hol van a kedves vezető? Elemcserén a szanatóriumban? ..és tessék mondani vizsgálta valaki, hogy cselekvőképes-e még?
@v.b.1990: Hát amerikában is vannak 30-50 éves felnőttek akik még mindíg fantasy-játékokkal játszanak szabadidejükben. De azért nem bíznak rájuk minisztériumokat. :-)
A Matolcsizmus nem utópia, mert az logikus és empírikusan bizonyított közgazdasági tanokra épül.
A probléma csak az, hogy ez a neoliberális gazdpol nem müködik olyan országokban mint Mo. Ezt nézte be ez a troll matolcsi, hogy egy bérmunka függö, színtiszta export vezérelt gazdaságban ez az elmélet jó ha csak szikráiban életképes. Ellenben egy innovatív, müködö tökét exportáló és fejlett saját iparral rendelkezö országban a tételek igazolódhatnak.

Az mindenképp egy külön látlelet erröl a hülye matolcsiról, hogy akkora munkaeröpiaci ugrást vizionált, amit még Németo sem tudna megcsinálni. Ha valaki Németo-ban (80 millió lakos)meg tudná csinálni, hogy 10 év alatt 1 millió munkahelyet teremt, akkor szobrot kapna.

Summa summarum: a Fidesz elemi érdeke, hogy ezt a kókler Jobbkéz Elvtársat legkésöbb az év végén lapátra tegye és hozzálásson egy kivitelezhtö gazdpolhoz. Elöte viszont még szanálni kell a matolcsizmus kárait, úgy mint a fenntarthatatlan és abszolút téves arányú szja csökkentést. Minél hamarabb lát hozzá a Fidesz ennek a kóklernek a lestoppolásában. annál több tere marad egy megszorítás mentes, és mindenki számára növekedést hozó gazdpol bevezetésére.
Ellenkezö esetben jön a Jobbik!
@MACISAJT: Sokkal produktivabb lenne az eleted, ha egy teljesen egyertelmu szovegbe nem azt probalnad belelatni, amit olvasni szeretnel, hanem, ami oda van irva.

"Az előző év második negyedévéhez képest is csak 1,5 százalékkal, az első félévben összesen 1,9 százalékkal nőtt a magyar GDP az előzetes adatok szerint.""

Elmagyarazom: 2010 junius es 2011 junius kozott a GDP 1.5%-ot nott. 2011 januar es 2011 junius kozott a novekedes 1.9% (evesitve, tehat a tenyleges novekedes kb 0.95%). 2011 aprilis es 2011 junius kozott pedig 0%-ot. A feleves novekedes valoban osszehasonlithato az fejlett nyugat-europai gazdasagokeval, de

1) A kormany ennek a novekedesnek a duplajat jelezte elo es az teljes programjat arra epiti (tobbek kozott ezzel indokolta a nyugdijallamositast).

2) Ezeknel az orszagoknal jelentosen jobban kene novekednunk, tekintve a gazdasagi potencialunkat (tudod, feljett piac, feltorekvo piac, biztos atszurodtek mar ilyan szavak az "elmultnyocev" kantalason).

Az meg, hogy a sajat szereny szellemi korlataid miatt masokat hazugnak nevezel, hat az a jellemedet is jol minositi.
@MACISAJT: www.portfolio.hu/gazdasag/a_cseh_es_a_szlovak_gazdasag_hozta_a_vart_novekedest.153879.html egyelőre :) + azt is vedd hozzá, hogy a legnagyobb visszaesés nálunk volt, szóval nem ártana a legnagyobb növekedést produkálni, hogy egyáltalán visszajussunk a válság előtti szintre.
Szerintem nem veszik tragikusan a dolgot. Az oligarchák mindenképpen jól járnak, a népnek szóló lózungok pedig csak a hatalom megszerzéséhez kellettek. Lehetetlen rajtuk számon kérni, cinizmusukról minden lepereg.

A kormányt és megbízóit nem igazán érdekli, hogy az ország hosszabb távon versenyképes lesz-e, az itt élők elégedettebbek lesznek-e, stb. A társadalom különböző rétegeinek valós problémái számukra csak biztonsági kérdésként fogalmazódik meg. Ezért nem költenek sem oktatásra, sem egészségügyre, semmi olyasmire ami a társadalmi mobilitást elősegíthetné. Terveik, ha vannak, nem publikusak, nem tárgyalnak a társadalom szervezeteivel, nem érzik szükségét beavatni szeretett népüket abba, ami rájuk vár (nem is csodálom). A kormánytól csak propagandát és népbutítást hallhatunk.

Az ország minden forrását egy szűk kör meggazdagodására koncentrálják, ami azzal az előnnyel is jár hogy egyúttal, a potenciális ellenállás gócait is ellehetetleníthetik. Ezért is fontos az állandó válsághangulat fenntartása, mert így megmagyarázható a pénzek elvonása az általuk nem kontrollálható szférákból (kultúra, tudomány, hatalomtól független vállalkozások, szociálpolitika, média). A pénz persze ugyanúgy megvan mint eddig (a költségvetés nem csökkent érdemben), de azt a hűbéresekre költik el.

Terveik szerint, a gazdagok mindent meg tudnak majd fizetni, a szegényeknek pedig csak annyi jár majd, hogy ők és utódjaik is alkalmasak legyenek a kizsákmányolásra. Ehhez igazítják a társadalmi szolidaritás intézményeit. Azt azért elvárják, hogy az esély nélküli emberek hálásak legyenek, amiért nem döglenek éhen.

Ha a szemétkupac csökken, akkor legfeljebb kevesebb kakas fog kapirgálni benne. Hogy kik kapnak kapirgálási engedélyt, azt most (terveik szerint) húsz évig ők mondják meg. Ez a húsz év az igazán fontos, ami elegendő egy megbonthatatlan kasztrendszer kialakításához.
@high up!: "A Matolcsizmus nem utópia, mert az logikus és empírikusan bizonyított közgazdasági tanokra épül."

Konkretan az "adocsokkentessel noveljuk a belso fogyasztast es ezaltal erunk el novekedest" elmelet meg egyetlen orszagnal sem mukodott a gyakorlatban. Szoval bar tenyleg logikusnak tunik, empirikus tapasztalat pont az ellenkezojet tamasztja ala.
A mindennapi életben a GDP NEGYEDÉVES változása smafu nem számít az átlagember számára nem érzékelhető. Még az elemzők számára sem az, nem is tudnak igazán mit kezdeni vele azon kívűl h kényszeresen beszélnek róla valamit hitük és az aktuális trendi közhit szerint.

Amit viszont lehetne elmezni az a kiskereskedelmi forgalom és a meghírdetett állások száma - ezek azonnal és naturálisan mutatják a valóságos viszonyokat. Na ebben a matolcsyzmus semmi kézzelfogható releváns változást nem tud felmutatni, ami persze nem csoda az álomvilág mégsem egyenlő a valósággal.
@astrup: Én ebből csak azt látom, hogy a világválság előtt (2008-ban ugye GyF volt) jobban nőtt a gazdaság, mint most, hogy 1 éve kormányoznak az urak. Pedig akkor nyugdíjpénzek se voltak, most meg azok erősen kompenzálták - nélküle sokkal mélyebben lenne az a grafikon.
@high up!:
Mi köze Matolcsynak a neoliberalizmushoz?
Mellesleg Szlovákiában működött. Hong Kongban működött (az is nagy ország ám).
@astrup: @MACISAJT:
Ti vagy fidesz-bérencek vagytok, vagy szimplán csak nagyon hülyék.

A magyar fogyasztási adatok messze elmaradnak a várttól, az ipari termelési adatok lesújtóak, azt a kevés GDP növekményt, amit esetleg összehozunk év végéig(!), azt az exportnak köszönhetjük. Mindemellett csak manyup-pénzzel, meg válságadókkal lehet (talán) tartani idén a hiányt. Az egész gazdaságpolitika (vagymivanitt) az erőteljes gazdasági növekedésre épült, ami - ez tény - elmarad(t).

Ha nem csinál valamit (homlokegyenst mást, mint eddig) a fidesz, akkor jövőre brutális nagy szarban leszünk. Ez _biztos_.
azt gondolom, hogy sosem volt ilyen állapotban a zország, most érünk a fenékre

- csúcsára hág a bizalmatlanság az állami intézményekben,
- épp a központosított propaganda ellenhatásaként...
- a hivatalokat a zállampolgár lehúzodáknak tekinti,
- a 82% os adótartam pár milliárdos megfejelésének látja a bírságokat
- a jogszabályok nyilvánvalóan a kiváltságosoknak van (már csak)
- a maffia szervezettségű állami lopást csak a gazdasági hanyatlás korlátozza
- minden 99 évre titkos és homályos...
- várjuk a gazdasági csodát, hátha a németek fellendülnek...
- azt hisszük, hogy a németek ha jól teljesítenek akkor nekünk jó lesz
- mindenkinek nyilvánvaló: a legaljasabb, legtehetségtelenebb kormány+elit van...
- az állami működés zavarait az állandó katasztrófa helyzetek mutatják
- a jóvezír, Viktor a pánk megment mindegykit...
Ja, Matolcsy az aki szerint a gazdasagot kulonadokkal lehet elenkiteni?
Arrol mar hallott hogy Magyarorszagon a minimalber utan mekkora adoterheket kell fietni es hogy ez mekkora motorja a fekete gazdasagnak es mekkora akdalya a foglalkoztatasnak?
Persze nem lenne nepszeru ha egy olyan csomaggal allna elo hogy: nyugdijcsokkentes, nyugdijkorhatar emelese, alanyi jogon jaro tamogatasok elvetele, piaci aron arult gaz, MAV es BKV privatizalasa, egeszsegugy privatizalasa.
De erre a palyara Orban terelte sajat magat, akkor jol jott neki a "szocialis nepszavazas" de hogy mekkora baromsag es mekkora arat kell erte fizetni az csak most derul majd ki.
@Manatwork: Ez feltételezi, hogy LESZ irányváltás, ami már önmagában egy optimista felvetés, de én szurkolok :)
Majd azt mondják, hogy "Megpróbáltuk, de nem jött be. Most majd mást próbálunk. Nade miért is nem jött be? Az elmúlntyolcév miatt!!"
@magyar ember teli szájjal:

Jakab Andor egy fidesznyik, aki csak az új munkatörvénykönyvéhez csinálta meg a közhangulatot.
Tudod, ezek píártechnikák.
És még mindig beszopjátok.
@Canten vagyok Montageu-ból:
Hinni tudni kell.
Ja, hogy a Magyar Vizsla újságot is egy vállalkozó kefekötőnő adta ki, és csak véletlenül ment át a címlapja a Rogán számítógépén...
@mezga-aladar:
-A hatalmi szervek munkajat piti politikai okokbol es szemelyes bosszubol assak ala
-Az ugyeszseget droton rangatjak (Audi-botrany)
-A kozvagyont a leheto leglatvanyosabban forditjak partcelokra (MTV, Radio)
-A jogos kritikara hiszteriaval reagalnak (pld kuminszerint.blog.hu/2011/08/14/irritalo_keleti_mit_ugralsz )
-Nyiltan elfordulnak az europai, demokratikus ertekektol mert a keleti diktatura sokkal kenyelmesebb lenne (nekik).

...folytassam?
@Cartman (ex Cartman): Erre jövőre visszatérünk, szakértő úr ;)
@magyar ember teli szájjal: Van ellenzek csak nem hallasz rola, mert az adoforintokbol penzelt partsajto (gyakorlatilag a magyar media jo resze) nem beszel rola, a media masik resze pedig szazmillios birsagokkal van kordaban tartva.
@Devil: Közvagyon pártcélokra '98 óta a fidesz a Szerencsejáték Zrt-ben:
nol.hu/archivum/20110816-rendezik_az_eletuket
@astrup: Es ebbol te mit is olvasol ki?
@Lord_Valdez:
Szlovákiában sikerült jó időben bevezetni, meglovagoltak vele egy világgazdasági konjunktúrát. Nem mellesleg náluk más egy kicsit ez az egykulcsos adó: valamilyen megfejthetetlen oknál fogva van egy alsó adómentes sáv. Hülyeszlovákok, ugye. Ettől függetlenül állandó téma a visszatérés a progresszív rendszerre.

@astrup:
Már most látszik, hogy baj van, de még csak a számokból. Jövőre már a bőrünkön érezzük.
@MACISAJT: Ennek ne örülj annyira, mert, ha a Német gazdaság megállt, annak ránk nézve negatív exponenciális hatása lesz! Ugyanis a GDP-t jövedelem felhasználási oldalról közelítve, az alapegyenlet: Y=C+I+G+(EX-IM). Ebből a belő fogyasztás szinte nulla, a beruházások a GDP elenyésző százaléka. Az állami fogyasztás minden évben zsugorodó tendenciát mutat, így csak az export húz, aminek a 80%-a Német országba irányul. Tehát ennek ne nagyon örülj!
A szoclib osztogatott, ezért elqrták. A fidesz fosztogatott, de még így is elqrták. Nagyjából ennyi az elmúlt 10 év gazdaságtörténete.

Vissza Bajnait és Oszkót.
SzentRémesJobbkéz=OPNI +
Kíváncsi vagyok, hogy az ultraszuper fideszes agitprop osztály, milyen agymenéssel készült a megmagyarázhatalnak megmagyarázására az összel.
Az az apró körülmény, hogy ezt a "hatalmas" növekedést, még az úgy ahogy működő és elsődleges export célországgal sikerült összehozni, igazi kánaán eljövetelét érzékelteti....Szép új rózsaszín álmok. matolcsy a neved....
@high up!: A matolcsy féle téveszme nálunk azért nem működik, mert kurva kis ország vagyunk. Az ilyenek nem számíthatnak a belső fogyasztás élénkülésére. Akik arra számíthanak, azoknak Kína, Oroszország, USA méretűeknek kellene lenni. Mi csak Németország gazdasági fellenfülésében bízhatunk, mert kb. mindent ők rendelnek meg innen. Teljesen mindegy, mit csinál ez a faszpörgettyű, mert NEM LESZ KÉPES változtatni a dolgok menetén.
Itt csak hosszú távú megoldások jöhetnek szóba. Értelmes embereket kellene kiképezni, akikkel magas szaktudást igénylő, drága munkákat lehet elvégeztetni - olcsóbban, mint a világ átlag. Erre jönne befektető, de ez innen számolva kb. 20-25 év.
Most beszéltem Viktorral telefonon. Azt üzente, hogy: akkor is boldogok lesztek, ha belegebedtek!
enynire egyoldalú blogot még nem láttam:) (na jo a vastagbőr is)

csak tökéletesen az én véleményemmel azonos kommenteket látok
itt a kommunizmus már el se kell olvasnom semmit:)
minden tökéletes és szép:)

vagy ennyire jól műxik a tahóirtó?
el fogunk lustulni és butulni "ellenfelek" nélkül
@abaka:
Nem a magánszemélyektől levont adót kellett volna csökkenteni, hanem a cégeket sújtó adókat (mint azt Bajnaiék elkezdték).

Miközben a költségvetésen méretes lyukat ütöttek, amit alig győznek befoltozni, a gyerekek utáni kedvezményt elvitte a devizahitelek növekedése, a gazdagoknak adott kedvezmény pedig úgy tűnik, más országok fogyasztási-adó bevételeit szaporítja.

Az állami szférát érintő - általuk takarékosságinak nevezett -, intézkedések, csak növelték a fogyasztásból kipottyantott emberek számát, miközben a ráfordított összeg valójában nem csökkent, tényleges megtakarítás nem történt. A lerohasztott szférákból kivont pénzt továbbra is magára költi az állam. Államadósságunk a nyugdíjpénzek elköltése után, összegében ugyanannyi, mint a forradalom előtt volt. Ha a GDP valami sajnálatos esemény miatt ebben az évben nem nőne, akkor kíváncsi leszek mit fognak hazudni.
@mezga-aladar: Még tart az eligazítás a pártközpontban.
@IgazMagyar: Szervusz arany egy komám! Hát már Te is itt?? Na csak bátran ne kíméld a selejtjét!!!
mit fog ez a svejc csinálni hogy gyengí cse a frank ót ?

beveti a legveszedelmesebb csodafegyvert? a Matolcsyné férjét?

index.hu/gazdasag/2011/08/09/egekbe_szokik_a_svajci_frank/
@MACISAJT: Az a baj, hogy nagyon elvakult és buta vagy. Vagy nagyon gazdag és tojsz mindenre. Csak a fidesz,csak ovi.
Varga Mihály: Az "adott körülmények között" jó megoldás a 16 százalékos adó"

"Semmi sem tökéletes, amit ember alkot" - mondta a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetéséről.
Hozzátette azonban, hogy "az adott körülmények között ez tűnik olyan megoldásnak, amely képes lesz segíteni a demográfiai fordulat elérésében, a munkahelyteremtésében, és forrást teremteni a gazdasági növekedéshez".
Úgy vélte, az arányos adórendszert rögzíteni kellene a sarkalatos törvényben, de az egykulcsos adót, illetve annak mértékét másodlagosnak tartja.

Varga Mihály szerint a progresszív adórendszer kevésbé támogatja a munkát, és nem segíti a válságból való kilábalást, annak nincs gazdaságösztönző szerepe."

www.origo.hu/itthon/20110627-varga-mihaly-semmi-sem-tokeletes-amit-ember-alkot.html

Hm. Valóban semmi sem tökéletes) azt az elmult bő egy év is nagyon jól mutatja.
Az egykulcsos adónak látszik) a gazdaságösztönző szerepe, nem sikerült felpörgetni azt, elmaradt a gazdaságélénkitő hatása.
Igen. a válságból való kilábalás) hatalmas lyukat ütött vele a kormány a költségvetésen.
Tényleg semmi sem tökéletes) De mennyire, hogy nem.
Az SZJA csökkentés miatt keletkezett hiány pótlása helyett, a svájci frank probléma megoldásába kellett volna az Mnyp pénzt bele tolni, mert 10 Ft. árfolyammozgásánál kb. 200 mrd. bukó van, és ez önmagában 600 mrd.-os tétel volt az elmúlt 1 évben, ami ha nem is rögtön jelentkezik, de növeli az országkockázatot és az aktív munkavállaló adósokat kiveszi a fogyasztásból és az oktatásból.
Valóban nőtt az államadósság az elmúlt nyolc évben, de aki csak ezt hajtogatja, az ne felejtse el, hogy akkor nem volt kétharmad és a fidesz mindig, mindenhol keresztbe tett, nem lehetett komoly reformokat véghez vinni. (pl.vizitdíj) A 13., 14. havi nyugdíj nem növelte az államadósságot?
Most itt a kétharmad, de barmok kezébe került. Tegnap néztem az Egyenes Beszédben Kálmán Olgát Kovács Zoltán államtitkárral. Félelmetes volt. Ennyire agymosott, arrogáns emberek irányítják ezt az országot?
Remélem a következő kormány is kitalál valamilyen felelősségre vonást ezeknek. Pl. Bűn, hogy az elmúlt 4 évben csökkent a népesség, és ezért csak OV a hibás.
@mezga-aladar:

"- a maffia szervezettségű állami lopást csak a gazdasági hanyatlás korlátozza.."

Nem, azt semmi sem korlátozza. Ami korlátozhatná, az a transzparencia és a számonkérhetőség. A rendőrség, ügyészség, bíróságok és a média kézivezérlése ezt akadályozza meg. A demokratikus intézményrendszer kiüresítése, a fékek és egyensúlyok rendszerének felszámolása csak eszköz az állami szinten szervezett és legfelsőbb helyekről koordinált bűnözés palástolására.
Még a választások előtt 2009-ben jobboldali közgazdászok egy nagyon becsületes, felkészült és elfogulatlan csoportja aláírt egy nyilatkozatot, mely szerint a GDP 2%-kal fog csökkenni 2010-ben. Ehelyett 2%-kal nőtt, ami ugye 4%-kos tévedést jelent.

Ezek a nagyon becsületes, felkészült és elfogulatlan közgazdászok most meghatározzák a magyar gazdaságpolitikát, amely a legpesszimistább becslést is csúfosan elbukja.

Hejj fiúk, nem kéne visszaadni a diplomát?
Megmondom mi fog történni: Semmi!!!
Viktor elmondja, hogy szárnyal a magyar puma, kiosztottuk a kellő sallereket, mindenki minket utánoz, és minden a legnagyobb rendben van.

A majmok meg megkajolják, és nem fogják érteni, hogy pár év múlva miért mennek még mindig tönkre szép sorban a cégek, miért nem tud kijönni a fizujából, miért költöznek el a multik, és miért nem kapnak fizuemelést? De persze ezért már a gonosz kizsákmányoló multi lesz a hibás, mert hát ki más?

A narancsos pólóhoz ajándékba jár egy pár szemellenző is.

A probléma csak az, hogy mi is itt élünk, és közben szépen lassan felkopik az állunk, matolcsy hozzáértének köszönhetően...

Nem is értem: Hogy pörgetné a gazdaságot a kényszermunka? Mitől lenne ebből pénz? Ha senki nem termel, és nem fizet adót, "Nem állami kifizetésekből" akkor mitől lesz több pénz a kasszában? Hiába lesz 10millió közmunkás!
Istenem! matolcsy elvtárs legalább a feleségével konzultálna néhanapján!
A foglalkoztatottságról szólva Varga Mihály azt mondta: alatta maradt a várakozásoknak." Lehetett volna nagyobb és gyorsabb ütemű változás, de a válság sem segített" - mondta. Az eredményhez sokkal mélyebb átalakításra van szükség a magyar gazdaságban.
Szerinte, ha a Széll Kálmán-terv kétharmadán túl leszünk, elvárható, hogy érezhetően nagyobb legyen a foglalkoztatottság. 2012 végére már a számok is ezt mutatják"

Hm. ez amolyan mondok is valamit, meg semmit.
Jövőre papiron növekedni fog a foglalkoztatottság. A közmunkával a kormány a problémákat, gyökeresen nem oldja, meg csak átmenetileg, egy látszat foglalkoztatást hajt végre.
Semmi pozitív) eltűnik a közép réteg, lesznek/vannak gazdagok és szegények.
Na.Igen. A sokkal mélyebb gazdasági átalakitás meddig várat magára?
Esetleg tudja valaki?
Felreertes ne essek: vannak megszoritasok amik jok es hasznosak. Csak onmagukban kevesek mert nem tukroznek egy konzekvens gondolkodast, nem all mogottuk politikai konszenzus, es ennek a konszenzusnak az elvi lehetoseget pont a Fidesz szamolta fol nagyon is tudatos onerdekbol.
Sokkal atgondoltabb gazdasagi (pld az allami ujraelosztas radikalis csokkentese) es politikai reform is kellene (pld az allam es az egyhaz szetvalasztasa, a hatalmi agak fuggetlensegenek visszaallitasa, valodi polgari jogrend visszaallitasa) es ezek a Fidesszel nem lehetsegesek - eddig ugyanis pont ezeknek az ellenkezojet csinalta.
@barata: "Hölgyek, Urak, erre vagyunk képesek. Ilyen pártokat alapítottunk, ilyen kormányokra bíztuk közös ügyeinket, ennyit dolgoztunk, loptunk egymástól, mindig jobbat remélve, aztán meg csalódva. Észre kellene már venni, hogy a bajt nem ŐK csinálják, hanem MI."

Ééééééés az igazság kutyája itt van elásva!

Mi csináljuk ezt magunkkal amikor elhisszük, hogy belefér a 4. CHF hitel és a cég ahol dolgozunk örökké alkalmazni fog. Akkor amikor minden befolyó kis többletnek azonnal a seggére ver a magyar, és semmiféle pénzügyi intelligenciával nem rendelkezik a nemzet 90%-a!!

Mi csináljuk magunkkal, amikor elhisszük hogy ha a dolgozó/vállalkozó réteg 50%-60%-a adót/járulékot csal és offshore lovag, akkor nem dől be a gazdaság és minden rendben, mert más is ezt csinálja!!

Mi csináljuk magunkkal amikor a rendszerváltásnál nem lett minden az előző érában politikailag mérhető ember kibaszva a francba és az ügynöklista nem került nyilvánosságra. Ezért vannak ilyen politikusaink most!

Mi magyarok rúgunk a saját hátsófelünkbe, mi magyarok vagyunk az okai a múltbéli a mostani és a jövő nyomorúságának.
Megmondta a Lázár J. "Nincs náluk a bölcsek köve, aki tud jobbat álljon vele elő".
Totális jó mondat. Csak az a probléma, hogy ettől még semmi sem lesz jobb, rohanunk a szakadék felé.
:(
@hegyilány: Az egyik nagy baj hogy ismet csak "tervekben" gondolkodnak.
Abban kellene gondolkodni hogy kevesebb adot szednek be es kevesebb penzt osztanak szejjel. Mert ha az allami elosztas olyan jol tudna mukodni, akkor a szocializmus lenne a letezo vilagok legjobbika (nem volt az).
Persze a "tervek" elbiralasanal jot lehet kaszalni a korrupcios penzekbol, es politikaileg is lehet terelni hogy merre, kihez keruljenek, kit mennyire jutalmazzanak meg.
@MACISAJT: másodszorra sem sikerült a megfelelő adatpárokat(gyk: negyedévest a negyedévessel) összevetni. Előbb talán ezt kellene megpróbálni, hőbörgés helyett...már ha megy.
@ob.szerver: A lopast eddig az korlatozta hogy tobb part is lopott es egymast korlatoztak. Most mar nincs ilyen korlat.
"Varga Mihály elmondta, hogy ő még nem fizetett be az államadósság leküzdését célzó alapba, mivel az most indult el. "Készülök rá, hogy támogassam"

Tessék! lehet példát venni.
Tessék lehet éhen halni! a minimálbérből, a szegénységi küszöbön- és az alatt élők fizessenek, hogy aki jobban élt eddig is, az még jobban éljen.
Nem gondolom, hogy a tehetősek annyira tolonganának, küzdenének az államadósság ellen.
@MACISAJT:

Macisajt de mocskos pártkutya, legalább a pártlapot olvasd.

Ott van az MNO-n feketen fehéren, megállt a Magyar gazdaság fejlődése.

Az a baj, hogy miden rendszernek megvannak az ilyen alatomos kiszolgálói mint te, minden rendszernek szüksége van talpnyalókra.

Benned megtalálták.
nem is kell nagyon messzire menni a történelemben, hogy lássuk az alap-mechanizmust; végy egy fogyatékost; engedd, hogy játsszon a fakockákkal, majd amikor minden bedöl, verdd el rajta a balhét. Nem hinném, hogy szegény Matolcsy sokáig húzza még. Lassan be kell jönnie a képbe az új moneymaker-nek. Kérdés, hogy merre fordulunk majd az új fiúval...
@Devil:
Ugyan már! Hát megmutatta az eredményt az egykulcsos adó bevezetése.
Megmutatta az eredményt, hatalmas lyukat ütöttek vele a költségvetésen.
Munkahelyet kellene teremteni, valós munkahelyet, nem pedig közmunkát.
A közmunkával soha sem fog felpörögni a gazdaság.
@Devil:

Igaz. Erról szól a másik totális megsemmisítésére való törekvés. És paradox módon, ettől van némi remény. Megszűn(he)t a kéz kezet mos gyakorlata, és tökkelütött Keller féle bohóckodás helyett 2014-ben megkezdődhet a fidesz maffia számonkérése, pl. a legfőbb ügyész bíróság elé állításával.
@Devil:

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője viszont azt mondja: a pénzt a mindenkori kormány osztja, övé a kasszakulcs, így övé az igazi hatalom."

Az igen, látszik, hogyan osztotta.
.........................................
T. G.: Kard által vész mind, ki kardot ragad. Aki ma okosan kigondolja, mi lesz az érdeke négy, nyolc vagy akármennyi év múlva, az meglehet, pont a saját kardjába fog beledőlni. Hatványozottan igaz ez 1989-90-re és a későbbi alkotmánymódosításokra is. Én nem aggódnék a leendő győztesek helyében: ilyen körülmények között is lehet kormányozni. Nevetséges önfelmentés lenne már most a kétharmados törvényekre fogni az esetleges kudarcot.
Egyébként nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ellenzékbe kerülve számos kormányzati döntését meg fogja bánni a Fidesz."
(törökakadémia)
:)

Igen egyszerü a válasz.
:)
@hegyilány: Egyszer biztos nőni fog minden magától is, ha a külföld összekapja magát. A Fidesz arra számított, hogy megismétlődik az első ciklusuk szerencséje, amikor a Bokros csomag hatása és a kedvező külső körülmények miatt, nekik nem kell foglalkozniuk a gazdasággal. Az ölükbe pottyanó pénzbőségből ők csak szüretelni szerettek volna. Meg is hírdették a szépen és jól élés filozófiáját, szakemberekkel gazdasági koncepcióval nem készültek.

Íme egy kis színes a kormányzásra készülő nagy elme gondolatairól, Bencsik tolmácsolásában:

"A kötcsei találkozó, a nemzeti-konzervatív értelmiség egyik különleges, szabadtéri rendezvénye a festői szépségű somogyi falu pompásan felújított kúriájának tágas parkjában a koraőszi napsütésben megidézte a boldog békeidők arany napsütéseit; az emberben Rippl-Rónai képei derengtek föl: hatalmas ősfák félárnyékába be-betörő fénycsíkok, laza eleganciával öltözött urak és hölgyek, hosszú pórázon egy karcsú tacskó, elegáns villányi vörös Tiffántól, színvonalas beszédek közé úszó csalfa bográcsillat... De ez nem a múlt nosztalgiája, hanem a jövő ígérete: lehet majd itt szépen, nemesen, választékosan élni.

Az utóbbi három jelzőt a rendezvény főszónoka, Orbán Viktor hangsúlyozta ki beszédében, s hogy nagyobb nyomatékot adjon szavainak, újból és újból meg is ismételte. A nemzeti konzervatív elit legfőbb küldetése, hogy mielőbb megteremtse a lehetőségét annak, hogy a magyar társadalom polgárai ismét tudjanak szépen, nemesen és választékosan élni. Hogy ez nem közhely, azt a pártelnök azzal húzta alá, hogy kijelentette, a korábbi évek elkerülhetetlen baloldali–jobboldali szembenállásának véget vetett az egész Európában tapasztalható, de nálunk érthető okokból még erőteljesebben érvényesülő jobboldali konjuktúra."

www.demokrata.hu/ujsagcikk/egy_het_szepen_nemesen/
Jaj, hagyjuk már ezt az 1kulcsos baromságot + a fizessenek a gazdagokat!
Aki bruttó 300ezret keres az qrvára nem gazdag. Talán nem kéne szarér-hugyér munkát elvállalni. Ezzel a többiekkel is kicseszel nemcsak magaddal.

USA-ban különben most akarják jobban megadóztatni a gazdagokat. $1milka fölött. Lassan írom, hogy mindenki megértse: 1 millió dollár fölött. Erről ennyit.

A fidesznek meg kiadást kéne csökkenteni és egy normális adórendszert kitalálni és beszedni végre az adókat. A csókosoktól is.
Csak ez valahogy mindig elmarad az utcaátnevezések, gyurcsányozások, lázas semmittevések és lenyúlások mellett...
Csak néhány gondolat:
1. kurva kicsi kis picsányi országok is lehetnek kibaszottul sikeresek - nekünk is vannak előnyös tulajdonságaink, pl. földhő, termőföld, találékonyság, stb. Ezekkel sokkal jobban kéne gazdálkodni.
2. A fogyasztás lehet, hogy kevés kihúzni minket a szarból, de kibaszottul messze van a kívánatos szinttől. Gyakorlatilag senki nem vesz semmit, mert nincs pénze. Erre hülyeség azt mondani, hogy oké, de kis ország vagyunk - attól még magasabb fogyasztás kellene, hogy érvényesüljön a pénz multiplikátor oldala. A leállt építőipar hány embernek adhatna munkát? Az ideálistól alacsonyabb fogyasztási szint a negatív spirál szinonímája. Csak ha az ideálisnál magasabb, akkor jön az a probléma, hogy lufi-e. Ettől mi kurva messze vagyunk.
3. Magas volt a 10% alapkamat? Szerintem a 6% is kurva magas. Ezért kellett ennyit baszakodni a Simorral, hogy mikor már a tanácsban megvan a többség, akkor se nyúljunk a kamathoz? Mi a faszom van itt???
4.a Kellenek a magyar bankok. Nevetséges, hogy a legjobban zsarolható szektor sakkban tartja az országot a kormányával együtt. A gyurcsány személyesen járult a színük elé, ahelyett, hogy berendelte volna őket egy kis cumiztatásra. Az orbán is csak olyan devizahiteles-mentőcsomagot bírt kitalálni, ami csak a bankoknak jó. De tökös legyény vagy, baszod. Kivonulnak az országból? Jajistenem, akkor mi lesz? Takarékszövetkezetek!
4.b Devizahitelesek - Postabank. Hadd ne írjak többet, mert még elvisznek a terrorelhárítók. Tessék gondolkozni. Persze lehet pertársaságban is gondolkozni, de akkor már más lesz a nagyságrend, más szempontok is bejönnek, és ismerjük a bíróság függetlenségét...

A fentiek vonatkoznak mindkét posztkomcsi pszeudo-váltógazdálkodó pártra. Látszólagos demokrácia. Az ördög két arca. Lehet választani a telenor, meg a témobil között, mégis érdekes módon magasabbak a tarifák itt, mint pl. az angoloknál. Lehet, hogy mégsincs verseny? Lehet, hogy nem ellenfelei egymásnak a fidesz, meg az emeszpé? Ugyanaz megy húsz éve. Tkp. a hetvenes évek óta, de mindegy, az még a fluortomi előtt volt, tehát ősrégi sztori, bele se megyek.
ha elfony a manyup/bankado/..., majd lop a fidesz mashonnan. amig nekunk van egyetlen forintunk is, addig a fideszesek nem fognak szukolkodni.
Lassult az euróövezet gazdasági bővülése
Gazdasági Rádió, MTI, 2011. augusztus 16. 11:27
Az euróövezeti GDP 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest, lassabban, mint a január-márciusi 0,8 százalék - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
hirdetés

Éves szinten az első negyedévi 2,5 százalékról 1,7 százalékra csökkent a növekedési ütem.

Elemzők arra számítottak, hogy negyedéves összehasonlításban 0,3 százalékkal, míg éves szinten 1,8 százalékkal nőtt a közös valuta térségének gazdasága.

A kedden nyilvánosságra hozott GDP-adatok a leggyengébb ilyen számok azóta, hogy az euróövezeti gazdaság 2009-ben kilépett a recesszióból.
-----

Látod Matolcsy, mit csináltál...
Még1:
"Tetszettek volna forradalmat csinálni!" - mondta anno Antall. Ez a mai napig mémként terjed, és fertőzi az elméket. Szerintem forradalmat csinálni nem késő. Sőt.
@Devil:

"A szimbólumok részei a politikának, de az Orbán Viktor általi mítoszgyártás messze túlmegy a szimbólumokon.
A mítosz nem igazolható empirikusan, csak a beavatottak érzik. Orbánnál tipikusan ilyen elem a becsületes, a jég hátán is megélő magyar emberekre való folyamatos hivatkozás. Szintén fideszes mítosz, hogy az ország legnagyobb baja, hogy Gyurcsányék mindent elloptak.
Mítosz Orbán Viktor, mint a legnagyobb rendszerváltó.
Mítosz a kis Magyarország, ami hol Moszkva, hol Brüsszel ellen vív szabadságharcot. Úgy érzem, nem csak Moszkva tér, de Brüsszel tér sem lesz egy darabig nálunk. Alsó kategóriás fideszesekkel folytatott beszélgetések alapján azt állítom, hogy a Fidesznek az ellenzéki évei óta kizárólag mítoszai vannak.

Hozok még egy példát, csak hogy lássátok, milyen tág ez kör: Matolcsy György, mint a gazdasági csodaszer ismerője.
Baromira nem tudta és nem tudja egyetlen mezei fideszes sem, az adócsökkentésen túl mit akar Matolcsy, de abban biztosak, hogy ő a mi megmentőnk." (KV)

Ez a lényeg. A matolcsy féle csodaváró gazdaságpolitika.
@Squid: "Mi csináljuk magunkkal, amikor elhisszük hogy ha a dolgozó/vállalkozó réteg 50%-60%-a adót/járulékot csal és offshore lovag, akkor nem dől be a gazdaság és minden rendben, mert más is ezt csinálja!!"

A külföldön adót optimalizálók egy nemzetközi tanulmány szerint majd 50 százalékkal TÖBBET adóznak hazájukban, miután alacsony adózású területre vitték a tevékenység egy részét. Tudod miért? Mert fejlődnek, egyre több embert alkalmaznak, egyre többet fogyasztanak, mert nem veszik el tőlük a pénzt.
A kutya ott van elásva, hogy tényleg mindenki analfabéta és az ország el van zárva a tanulás lehetőségétől, de még aki változtatna ezen, az is csak a politikusok lózungjait fújja, mint jelen esetben sajnos te.
Az offshore lovagot kérlek rakd be a kulák kifejezés mellé a sufniba, pont annyit is ér. Amikor offshore lovagot írsz, nem az adóoptimalizáló kisvállalkozóra gondolsz a szlovák rendszámos skodában, hanem a nagystílű gazemberekre, azaz urainkra. Ezekre van igen sok megnevezés, például a tolvaj, sikkasztó, pénzmosó. Amíg offshore lovagot írsz,addig egyenlőség jelet teszel a túlélni akaró és ügyeskedésre kényszerített kisember és a milliárdokat köztörvényes bűncselekményekkel lenyúló elitünk közé. Sztem nem mindegy.
@astrup: itt egy grafikon, csak hogy legyen is értelme GDP változásról beszélni:
vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27746_ipari.JPG
A magyar GDP szorosan leköveti a német ipari termelés alakulását, így volt ez a válság idején is.
A matolcsyzmus a belső piaci fogyasztás hitelből történő felpörgetésével óhajtaná 4-6%-ra feltornászni a GDP növekedést, ennek az elképzelésnek eddig csak kárát láttuk.
A szeretett vezér jobbkeze ilyeneket nyilatkozik:
"Ne gondoljuk, hogy egy százalék körüli a növekedési képességünk" - hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország a két említett tervvel (Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel) és egyéb lépésekkel képes legalább 4-6 százalék közötti gazdasági növekedést felmutatni, és ez alapoz meg egy 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet. "Sereghajtóból éllovasok szeretnénk lenni, ez gazdaságtörténeti áttörés lesz"
GDP-t növelni az export gyártókapacitás növelésével, további termelő beruházások támogatásával az elsősorban az adórendszer kiszámíthatóvá tételével lehetne elérni, de ez nem eléggé unortodox.
@saller osztogató: ("Csak a fidesz,csak ovi.")

Tudod, elég emlékeznem a gyurcsányizmus 2006 utáni "gazdasági eredményeire"(beleértve bajnait mint "gazdasági miniszterrel") és nekem ez a 1,5%-os GDP növekedés is (félévben 1,9%)kifejezetten jónak tűnik...(az is.)

Pláné ha összevetem a német, francia, holland stb. és általában az euróövezeti adatokkal, idézem"A kedden nyilvánosságra hozott GDP-adatok a leggyengébb ilyen számok azóta, hogy az euróövezeti gazdaság 2009-ben kilépett a recesszióból."
Teljesen jogos Matolcsyt bírálni, de a fikázók sosem mutatnak alternatívát, nem csupán a mezei trollok, hanem az ellenzéki pártok, közgazdák sem nagyon.

Mondjuk ki tehát: jóval kevesebb szociális, jóléti kiadás szükséges, h több jusson beruházásra. Ki vállalkozik erre? Az MSZP? Az LMP?

Szerencsétlen Matolcsyt sem azzal támadják most a bírálók, amivel valóban lehetne, pl. nincsenek a sokat emlegetett strukturális reformok, hanem azzal, h adót csökkentett a "gazdagoknak" és a vállalkozásoknak.

Ui.: kedves Varánusz, ha mód van rá, akkor nézd már meg azt az 500 milliárdot, h mi a felosztása, mert annak nagy része családi adókezdvezmény és a vállakozásoknak adott adókedvezmény.
Állitólag nem 1953-at írunk.

Orbán Viktor ellátogat egy általános iskolába, hogy válaszoljon a
gyerekek kérdéseire. Egy kis srác felteszi a kezét, mire Viktor
megszólítja:
- Mi a neved, kisfiam?
- Móricka.
- Mondd a kérdésedet!
- Nekem három kérdésem van:
1. Miért vette el a kormány a magánynyugdíj pénztártagok pénzét? 2.
Miért akarja elvenni a kormány szolgálati nyugdíjakat? 3. Mikor fogja
végre a kormány ténylegesen az emberek érdekeit szolgálni? Ebben a
pillanatban kicsöngetnek, de Viktor megígéri, hogy a szünet után
folytatják. Szünet után Viktor visszatér, és megkérdezi, hol is
tartottak.
- Ja igen, a kérdések. Kinek van kérdése?
Egy másik kis srác felteszi a kezét.
- Hogy hívnak, kisfiam?
- Pistike.
- Nos, Pistike, mik a kérdéseid?
- Nekem öt kérdésem van:
1. Miért vette el a kormány a magánynyugdíj pénztártagok pénzét? 2.
Miért akarja elvenni a kormány szolgálati nyugdíjakat? 3. Mikor fogja
végre a kormány ténylegesen az emberek érdekeit szolgálni? 4. Miért
csöngettek ki 20 perccel a szünet előtt? 5. Hová tűnt Móricka?
@nu pagagyí:

Orbán V. mindig értett a nagy beszédek megtartásához. Abból aztán mindenki azt hallott ki amit éppen akart, vagy amit éppen felfogott.
Nincs ezzel semmi probléma)
A baj azzal van, hogy nincs mögötte valós tartalom) azaz, olyan gazdaságpolitika, ami végre kimozdítaná már az országot a holtpontról.
De a kormány tevékenysége egyelőre nem azt mutatja, hogy "az a bizonyos inga" kilengene egy pozitiv irányba.
na jó, most már tényleg elég a bénázásból meg a folyamatos elkúrásból.

vissza lehet adni a stafétabotot Bajnai Gordonnak és Oszkó Péternek, köszönjük, orbán-matolcsy mehet haza.
@MACISAJT: Csak a holland, német, spanyol pénzügyminiszterek nem állatk elő hagymázas 3%-os megalapozatlan növekedési ígéretekkel. Nem az a baj, hogy "csak" 1,5%-os a növekedés, hanem az, hogy nem hajlandók beismerni az elbaszott gazdaságpolitikát. Illetve a gazdaságpolitika teljes hiányát.
@compound interest:

Melyik Oszkó Péter pártja? Mert kormányzáshoz azért párt is kéne, nem?
Vagy kormányozzon rendelettekkel, mint II. József császár?
@Diocles: Oszkó rendszeresen nyilatkozik a témában, talán meg kellene hallgatni, el kellene olvasni, nem csak a narancsmédiából tájékozódni.
@Diocles: Nagyon sok ertelmes otlet szokott elhangozni a forumon a biralok reszerol; es a matolcsizmust biralo szakemberek (tehat nema forumon, hanem a sajtoban mashol) is rengeteg szakmai ervet es alternativat hoznak fel, olvass csak utana mielott olyasmit allitasz aminek nincs koze a valosaghoz.
Az lehet hogy te ezekrol nem hallasz, ennek az okat a media mukodeseben kell keresned.
@Devil:
én leginkább propagandát látok, pártpropagandát, reális kritikát nem.
pl. a sokat emlegetett 500 milliárdnál sem fejtik ki sosem, h annak csupán elenyészó része a "gazdagoknak" jutó egykulcsos adócsökkentés, ráadásul ugye nem is mindenki kőgazdag, aki jól járt azzal.

lehet bírálni Matolcsyt, én is bírálom, de az ellenzéki fikázók megfeledkeznek arról, h itt nincs könnyű menet, itt vért és verejtékek kell áldozni.

erre fel csak olyan javaslatok vannak, h növelni/szinten tartani kell a jóléti kiadásokat, drasztikusan megszigorítani környezetvédelmi előírásokat, stb., stb. , vagyis még tovább csökkenne a versenyképességünk.
@Diocles: A fidesz nagyon sokat tesz azert hogy igy alakuljanak a dolgok, ne legyen ellenzek, az ellenzeki uzenet ne jussn el a mediaban a szavazokhoz.
Azert neha osszejon egy szolid 80.000-es tomegtuntetes a fidesz ellen; hogy most nincs ellenzeki partban Oszko vagy Bajnai az nem jelenti azt hogy egy esetleges valasztas eseten ne indulnanak el es ne lennenek eselyesek.
A mai parlamentet ugysem tekintik sokan legitim intezmenynek, Takolmanyostul es Scmittpalistul, minek adni ehhez a nevuket?
@hackbard.celine: A Századvég-es kutatókat se kérdezték meg, majd pont Oszkót... Csaba László is nyilatkozta, hogy őt még senki sem kérdezte meg gazdaságpolitikai ügyekben, pedig az Orbán szakértőkhöz szokták sorolni...
@Diocles: En pld az EU privatizalas megakasztasa miatt szoktam Orbant ostorozni.
De majd itt 20 sorban fogunk alternativ koltsegvetest csinalni :) Es tok mindegy hogy MI szerintunk mi az alternativa, OK azt mondtak hogy ez az ut JO lesz es ehelyett SZAR lett.
Nem kell orvosnak lenned hogy muhibapert indits egy elrontott mutet miatt.
@the_lonewolf: "Csak a holland, német, spanyol pénzügyminiszterek nem állatk elő hagymázas 3%-os megalapozatlan növekedési ígéretekkel. "

Ugyan kérem...
Vedd elő a 2011-es holland, német, spanyol
költségvetési törvényeket.

És mutass rá hogy bármelyiket úgy tervezték volna a leggyengébb ilyen GDP számok volnának a 2009-es recesszió óta.
@Diocles: másfél millió alacsonyabb keresetű munkavállaló rosszul járt az egykulcsossal.
Orbán szermélyesen éves 6 millióval többet visz haza.
A matolcsyzmus belső fogyasztásnövekedés víziója (idénre 2,6%-ot saccolt a lánglelkű vátesz, jövőre és azt követően 3,5% felettit) látványosan nem teljesül, pedig állítólag az szja-ból a foglalkoztatottaknál maradó többletet el kellene költeni.
@Szamiz67: A Gazdasagi Radioban a Nap vedege musorban pont egy szazadveges elemzot hallgattam tegnap egy kicsit, es erdekes modon pont a bankadot kritizalta, hogy az mennyire visszafogja a hitelezest es mennyire fekezi a gazdasagot.
Ugy latszik kezdenek Orban mogul kihatralni a szakertoi...
Na majd ha elverik a nyugdijatokat, lesz pozitiv koltsegvetes, meglassatok :)
@astrup: És ezzel mit akarsz mondani? Hogy a válság alatt szar volt a GDP? Nebassz...
@Devil:
Ha Bajnaira és Oszkóra akarsz szavazni, akkor melyik pártra kell szavazni?
Az ő esetükben még el tudom fogadni, h akár jobban is csinálhatnák a dolgokat, de egyrészt nincs pártjuk, másrészt ők sem fejtik ki, h vért és verejteket kell még, még, még adni akárcsak a felszínen maradásért.

Aztán Szanyi kapitány meg a Paks bezárást pedzegető LMP a vicc kategóriája, bármekkora barom is legyen Matolcsy, velük csak csöbörből vödörbe lehet kerülni.
@MACISAJT: Vedd le a szemellenzőt, és körbe is nézz. A cseh gazdaság 2,4 százalékkal, míg a szlovák GDP 3,3 százalékkal bővült az idei második negyedévben. Esetleg hozzájuk kéne hasonlítani magunkat, mert a nyugati országok más pályán játtszanak.
@the_lonewolf: 3%? Ne alkudjuk már le, volt az 4-6% is. :)
Még egyszer idézem, mert érdemes ízlelgetni a még mindig lelkes támogatóknak:
"Ne gondoljuk, hogy egy százalék körüli a növekedési képességünk" - hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország a két említett tervvel (Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel) és egyéb lépésekkel képes legalább 4-6 százalék közötti gazdasági növekedést felmutatni, és ez alapoz meg egy 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet. "Sereghajtóból éllovasok szeretnénk lenni, ez gazdaságtörténeti áttörés lesz"
@Squid:
És a kormányok mit csinálnak? Aki hitelt vesz, annak nem szabad kicentiznie, ez tény. Erre a kormány egy rendkívül optimista prognózis alapján alakítja a költségvetést.
Bukhatnak a kormány adótervei"

A kabinet továbbra is 3 százalékos bővüléssel számol, míg ez sajnos sokkal inkább a mínusz egy és plusz egy százalék közé tehető.
Ez pedig teljesen átrajzolja a költségvetést. A fogyasztás visszaesése miatt az áfa bevételek az idei évhez képest biztosan nem tudnak nőni, a foglalkoztatás esetén szintén nem várható bővülés - a közmunkaprogramok segíthetnek ugyan, de a versenyszektorban semmi jó nem várható. Ennek hatására a jövő évi adóbevételeket is át kell értékelni.
A jövőre beinduló új kapacitások - mint például a kecskeméti Mercedes gyár - és beruházások a sötét gazdasási kilátásokat csak részben enyhítik.

Míg a közelmúltig a dinamikus exportnövekedés húzta a növekedést, erre egyre kevésbé lehet számítani. Mindehhez jön még a szupererős svájci frank okozta speciális hazai sérülékenység is.

Összességében a jövő évben lesz érdemi hatása a gyengébb növekedésnek a bevételekre, de minden bizonnyal már az idei számokban is látszódni fog a hatása.

Szinte biztos, hogy Magyarország kockázati megítélése romlani fog, és ezért főleg a svájci frank jegyzése tehető felelőssé. Magyarország sérülékenysége továbbra is kiemelkedően magas.

Az ország csődkockázati mutatója tovább emelkedhet - az állampapír hozamok pedig úgyszintén.
Arra viszont kisebb az esély, hogy "felrobban" a hazai állampapír piac, inkább a lassú, de mederben tartott hozamemelkedés a valószínűbb.

Mindazonáltal annak idején 2008 szeptember közepe - a Lehman bukása - és október eleje-közepe között még viszonylag nyugodtan figyeltük az ország határain túl zajló folyamatokat aztán egyszer csak címlapokra kerültünk, a CNBC pedig a Parlament elől élőben közvetített a magyar válságról"

www.napi.hu/ado/bukhatnak_az_adotervek_ki_kellene_vezetni_az_egykulcsos_szja-t.492159.html

Tehát. Lehet világsikerekről beszélni, az egyelőre nagyon nagy biztonsággal, csak a világlapokban történő (negativ) szereplésünkből mérhető le.
:)
@Diocles: kedves Diocles: 1995-ben Bokros, 2006-ban Gyurcsány, 2009-ben Bajnai vállalkozott ezekre a lépésekre. melyikre szavaztál? helyettük kire szavaztál?

@MACISAJT: erőlteted, erőlteted. minden európai ország a költségcsökkentést viszi, és tudja, hogy ez visszafogja a gazdasági növekedést. a mi kormányunk szembehazudta a népnek, hogy nem kell költséget csökkenteni. nem is teszi, hiszen szórja el 13 év teljes nyugdíjmegtakarítását 2 év alatt, és EZZEL EGYÜTT nincs gazdasági növekedés. két dolgot kellene összeraknod: gazdaságpolitika+gazdasági eredmény, és te hülyének tettetve magad próbálsz csak az egyikkel foglalkozni ide-oda ugrálva. na jó, nem tetteted magad, ezt visszavonom.
@MACISAJT:
Neked tényleg ennyi sok eszed van, vagy simán csak trollkodsz?

"Tudod, elég emlékeznem a gyurcsányizmus 2006 utáni "gazdasági eredményeire"(beleértve bajnait mint "gazdasági miniszterrel") és nekem ez a 1,5%-os GDP növekedés is (félévben 1,9%)kifejezetten jónak tűnik...(az is.)"
Nem akarom védeni gyf ténykedését (nagyon nem!), de akkor azért volt egy világgazdasági válság, így az utóbbi másfél évvel nem állítható olyan egyszerűen szembe az akkori helyzet. Pont arról van szó tehát, amit írsz:

"A kedden nyilvánosságra hozott GDP-adatok a leggyengébb ilyen számok azóta, hogy az euróövezeti gazdaság 2009-ben kilépett a recesszióból."
2009-ben kiléptünk a recesszióból. A fidesz "eredményei" igazából ennek köszönhetőek. És a nyugathoz képest "magas" GDP-bővülés több szempontból is erőteljesen viszonylagos:
1. Nem ez volt a terv! Ez nagyon nem mindegy, hisz a GDP-hez tervezi a kormány pl. a hiánycélokat is. Ha nem teljesül a terv, akkor cseszhetjük a hiánycélt, ami borít _mindent_.
2. Ha csak az export húz minket, a belső fogyasztás nem, akkor sokkal jobban megszenvedjük majd (inkább már most) az újabb recessziós hullámot (ld. ipari termelési adatok alakulása, vagy épp építőipari kilátások, stb.). Ez a tényező az 1. ponttal összeadva különösen cifra kilátásokat jelent.
3. Hasonlítgathatjuk magunkat Nyugat-Európához GDP-bővülés tekintetében, örülhetünk minden sovány kis tizedszázalékos különbségnek, de ez csak egy újabb illúzió. Ha mi évente csak pár tized százalékot hozunk be, az egyrészt azt jelenti, hogy kb. évszázados nagyságrendben tudunk csak felzárkózni, másrészt hogy egész egyszerűen nem élünk a lehetőségeinkkel (ld. feltörekvő gazdaság, amit már említett itt valaki).
@MACISAJT:
Az a baj a kormány nem ezzel az 1,5%-al számolt, ennek meg meglesz a böjtje.

Meg ne hasonlítsd össze azzal, mikor Gyurcsány idején az vetette vissza a gazdasági növekedést először, hogy a túlköltekezés miatt súlyos megszorításra volt szükség, és pár év alatt 10%-ról 4% körülire csökkent a hiány. Meg azzal sem, mikor a gazdasági válság mélye volt, és -6%-os "növekedés" mellett is sikerült tartani a hiánycélt.
@Diocles:
Az a baj, hogy adót csökkentett, de emellett kiadást nem, ráadásul az adócsökkentést is 12 év MNYP megtakarításából finanszírozza, ezzel kozmetikázva a hiányt, amely a valóságban 6% fölött lenne.
@is:

már leírtam párszor, h 2003-ig (egyre kevésbé) lelkes SZDSZ-es voltam, pont azért, mert az SZDSZ gazdpolja úgy-ahogy, de még a leginkább vállalható volt.

az egy más kérdés, h ezt nem tudta megvalósítani, és a száznapos elkúrások után lassacskán rájöttem, h kár volna bármit is várni az SZDSZ-től.

Kérdésedre válaszolva tehát, igen, én mindig kiálltam a reálisnak tartott gazdpol mellett.
Azt nem mondom, h szavaznék egy Bajnai-Oszkó pártra, de őket el tudnám fogadni, Szanyi-Puch-ot és az LMP-s gittegyletet nem.
@halihalo: "A cseh gazdaság 2,4 százalékkal, míg a szlovák GDP 3,3 százalékkal bővült az idei második negyedévben. Esetleg hozzájuk kéne hasonlítani magunkat,"

Megnéztem mindkettőt.
A bezzegország Szlovákia:

Rossz pedál: Szlovákia is fékez
2011. augusztus 16.
A várakozásokkal ellentétben lassított a szlovák gazdaság a második negyedévben.

A vártnál gyengébb GDP-számok érkeztek kedden Szlovákiából is. A helyi statisztikai hivatal közlése szerint északi szomszédunknál éves összevetésben 3,3 százalékkal bővült a gazdaság a második negyedévben, ami elmarad az év első három hónapjában regisztrált 3,5 százalékos növekedéstől."

Hasonlóképpen Csehország is, ahol még nagyobb a visszaesés a 2,4%-ig.
Románia meg örül mint majom a farkának az 1,4%-nak.

Látod, ez a Matolcsy mi mindenre volt volt képest?:D
@moncayo: Ez kurva jó. Nagyon tetszik. A kiosztás tökéletes.
@Diocles:
Nincs egy normális párt, ami csak részben képviselne valami értéket. Minden párt valami ellenében határozza meg önmagát, és ez elég gáz, de jól leírja az itthoni állapotokat.
Nem tudom mi lenne a megoldás.
@MACISAJT: Most azt hiszed válaszoltál valamire is?
Magyaro 1,5%
Csehország 2,4%
Szlovákia 3,3%

Nem azt mondtam, hogy ott nem lassult, hanem azt, hogy hogy ott sokkal jobbak az eredmények. Ennyit. És számold ki, hogy mekkora lesz a különbség 10 év múlva, ha a szlovákok továbbra is több mint kétszer olyan gyorsan növekednek... Nos, mi jött ki?
Egyébként, a sok felesleges, Matolcsyt hibáztató szarpofozás helyett, beszéljünk érdemben is.

A magyar gazdasági növekedés fékezett.Ez tény.
De közben európai , sőt világválság van, ne feledjük.
Annyira hogy az EU-sőt a világgazdaság egyik motorja, a német, amelyik nemrég még hangosan ünnepelte a legnagyobb gazdasági növekedést
az újraegyesítés óta..nos még ez is gyakorlatilag megállt.

Hörögni lehet, persze.
De még élénken él emlékeinkben a Gyurcsány-Bajnai -féle "gazdadágpolitika" és évtizedekig tartó( IMF hitellel spékelt) következményei.

Így aztán, minimum szerénység elvárható a kritikusoktól. Mert láttuk mire voltak ők képesek mikor helyzetbe kerültek.
@MACISAJT: vedd már észre te tahó, hogy hazugságokat beszélsz! a mai délelőtt folyamán minden egyes hazugságod cáfolva lett és továbbra is böfögöd ide a szemetet! mennyit kapsz ezért???
@MACISAJT: Azt a rettenetes IMF hitelt (az átlagkamata 3,5% volt 17 majd 27 hónap fizetési halasztással, akkor amikor a piacról 10% felett sem adott lóvét senki az ország finanszírozására) épp két hónapja tőzsdézte el a szeretett vezír és főgazdasági főhozzáértői.
@MACISAJT: csak nem szijjártó peti vagy, hogy ugyanazt mondogatod robot módjára? felfoghatatlan, hogy olyan országokhoz hasonlítod MO-t, ahol az egy főre jutó GDP 3/4* nagyobb mint itt. A legnagyobb növekedést a felzárkózó országoknak kéne produkálni (mi is ilyen vagyunk), mert még van hova fejlődni..nem úgy mint a németeknek, hollandoknak, spanyoloknak. Az, hogy egész EU-s szinten romlik a teljesítmény egy közelgő világgazdasági recesszió eredménye, ami majd szépen tovább rontja a mi eredményeinket is ha összeomlik ez a 1,5%-os növekedésért felelős exportágazat. Kiskereskedelmi forgalom stagnál. Ez mire enged következtetni? Nem fogyasztottak többet a gazdagok akik megkapták a szép kis adócsökkenést. Matolcsy egy inkompetens pöcs akit örök életre el kéne tiltani a közügyektől.
Kedves Varánusz! És kinek az elképzelésére mondhatnánk azt, hogy ez nem utópia??? s nem csak Magyarországról van szó.
1. A Bokros féle megszigorításokról már több mint másfél évtizede mondják Nobel-díjas közgazdák, hogy utópia, az elképzelés dilettáns.
2. A franciáknak, angoloknak, spanyoloknak kiváló közgazdászaik vannak,. s az ő tanácsaik -mint látjuk - mind utópiának, dilettánsnak számítanak!

A mi bajunk fő forrása a 2002-2010 közötti elkúrások sora, az adóinkon felül elkúrt 18.000 milliárd. Mi akkor kerültünk válságba, amikor mások gyarapodta. EZ A MI FŐ BAJUNK ÉS ENNEK FIZETJÜK AZ ÁRÁT!
@abaka:
Dehogy nem müködik a matolcsizmus! Ez valójában nem is matolcsizmus, hanem ösrégi keynesi tanok gyüjteménye. A keynesizmust meg mindenki tagadja, de azért mindenki csinálja. Még akkor is, ha nincs alulfoglakoztatottság, ami az alapja az állami intervencionizmus megindításának. (Az 54%-os foglalkoztatási ráta nem alulfoglalkoztatottság, hanem válasz a 20 év gazdaság- és jövedelem politkájára)

DE vissza a keynesiasmushoz: amikor az USA-ban, Németo-ban stb. nem jön a várva várt növekedési mutató, már mindenki adócsökkentés után kiállt. Miért? Mert a belsö fogyasztás igenis növekedés generáló tétel és a GDP növekedés 50-90%-áért felel átlagban.

Csak hogy Mo-ban az adócsökkentésre vizonált gazdasági növekedésböl eddig MINDIG (!!!!!!!!!!!!!!!!!) ikerdeficit növekedése lett. Mert egy bérmunkás, saját tőke nélkül nem esik a keynesi tanok alá.

Itt állunk most is, pontosan. Amikor majd kifutnak a különadók és a manyup vagyon (2013), akkor lesz az ikerdeficit látható. Addig még csak ugat az egyik oldal ezt, a másik oldal azt, miközben ott állunk mint 2002 végén: aki egy kicsit is ért a pénzügyhez, már csak a napokat számolja addig, amíg hivatalosan is bejelentik a reformokat. Akarom mondani a megszorításokat. Akarom mondani az Elkúrtuk-at.
Asszem, nyomok egy pirosat macisajt-ra. Ha ilyesmire vágynék, a fidesz.hu-t olvasgatnám...
Sajnos eddig az ég világon semmit nem csináltak. A GDP az exportágazatoktól függ mint korábban. Az eddig mutatott totális bénázás miatt én semmit nem várnék, bár az előző kormányok se voltak tele ötlettel... Tudom, hogy mára közhely, de ezek az emberek életükben nem dolgoztak a versenyszférában úgyhogy nem várnék ezektől megoldást ilyen problémákra. Az egész magyar gazdaságot strukturálni kellene és aszerint felépíteni a gazdasági stratégiát. Ehhez képest ma az országban egy nagy katyvasz van ezen a téren. Közpénzeket szórnak el meggondolatlanul és legfőképpen a korrupció miatt fenntartott szabályozatlanságnak köszönhetően. Ez meg azt a helyzetet erősíti, hogy túlontúl kiszolgáltatottak vagyunk a világgazdasági változásoknak.
Tudna nekem valaki érdembeli felvilágosítást adni azzal kapcsolatban, hogy svájci bankokban elhelyezett gazdátlan betétállomány hetven év mulva felszabadul.Ezáltal svájci tulajdont képez. Mint tudjuk Svájcnak milyen szerepe volt ez idő tájban.
Törvényszerűség hogy egy gazdasági világváltság kellős közepén egy lebutitott, képzetlen még a feudal-komminista énnel küzdő nemzet a könnyebb utat akarja választani s hisz a csodákba!
Persze ha ehhez társul egy előre megfontolt vezető kiválasztás a hatalmi-gazdasági elitek részéről s ez a kiválasztott lehetőleg pszihésen labilis mentálisan sérült ember akkor azt madzagon lehet rángatni mint teszik most Orbánnal!! lásd: munkatörvénykönyve, milliárdosok adókönnyítése vagy az egyházügyi törvény!!!
(Ezek a törvények tipikus kommunista mentalitású, indíttatású törvények!!!)
Persze ez óhatatlanul az egyén itt személy szerint Orbán tragédiájához fog vezetni de ez sem az egyházat sem pl a Gyáriparosokat nem érdekli!
Orbán sorsa elrendeltetett ez a bukás!
Az hogy ezt a bukást fel tudja e dolgozni az kétséges!!!!
Szerintem az első nyilvános beszólásnál össze fog omlani! Pl..egy márciús15.-ei ünnepségen valaki bekiabálja "Hülye vagy Viktor" akkor vége!!! ...de jó példa a Hillary Clinton Országházi beszéde utáni vacsoráról való távol lét!! Ezeken a mentális problémákon már nem segít rajta egy Gyurcsány lecsukatás sem!
Ráadásul ez a semmi amit most a kormányzat tesz a gazdaság területén tovább rontja a magyar gazdaság jövőbeli helyzetét.
Szegény Magyarország! Szegény magyarok!
@tölgyes:
Hol késtél ilyen sokáig? Szegény macisajt egyedül tartotta a frontot...
@blah: Akik viszont a versenyszférában dolgozták oplyan sikeresen elkúrták, hogy most amiatt nyögünk!! Ök még az elmúlt 150 év leghosszabb és legkiterjedtebb növekedése közben is képesek voltak csődbe vinni az országot.. Mi meg most nyöghetjük az elkúrások következményeit.. és keresgélhetjük az optimálás megoldást, amit mások se nagyon t6alálnak.
@high up!:
A különbség szerintem az lesz politikai szempontból, hogy Orbán nem fogja bejelenteni, hogy ők elkúrták, hanem ugyanúgy visszafelé fog mutogatni.
@Cartman (ex Cartman): Nem tudom, hogy az ki.. de Ön talán írhatna valamit arról, hogy ki az aki a zsebében tartja bölcsek kövét.
@tölgyes: Majd az allami szfera kihuzza az orszagot a bajbol, igaz? Majd egymas kozt fogunk pecsetes papirokat csereberelni es igy no majd a GDP mint annak idejen a nagy Szovjetunioban.

Hihetetlen hany kommunista bujik ma a fidesz moge. Mint annakidejen mondtak (46-ban), kis orszag vagyunk, csak egy csocselekunk van.
@Zabalint: Miért nem az okozza agondokat, hogy 80% feletti GDP arányos hiányról és 139%-os külső adósságról indultunk???amit a távozó kormány nem fizetett ki helyettünk! Bizony hosszú és keserves lesz a kilábalás már csak azért is, mert a világban senki sem tudja - én legalább is ilyenről nem tudok - a biztos megoldást. Mindenütt útkeresés és tapogatózás folyik az USA-ban épp úgy mint a fejlett európai régióban!.. Miközben a világbank elnöke az erőviszonyok nagy és gyors átrendezéséről értekezik.
Majd bevezet a nagy fulkeforradalmi kormanyunk valami ujabb kamu adot amivel ujabb penzt lehet kipreselni a nepbol.
Kamu ado lasd pl.: chip ado.
@tölgyes:
Hát természetesen Matolcsy György és Orbán Viktor. (Vagy fordítva kellett volna írnom? Van erre már valami párthatározat? Nehogy bajom legyen belőle...). Matolcsy igazi reneszánsz ember, mindenhez ért, mindenben zseniális és innovatív:
nol.hu/belfold/jovot_meghatarozo_zarovizsga_nyolcadikban_
@tölgyes: ez a 18000 Mrd hogy jött ki? 8000 Mrd volt 2002-ben, 19000 Mrd a kormányváltáskor.
Ráadásul ez pont az az adat, aminek egyedül a GDP arányában van értelme.
Egyúttal jó lenne emlékezni arra is, hogy csak a fidesz vezetésű önkormányzatok 5-6%-al növelték az államadósságot 2007 óta. CHF kötvénykék mostanság járnak le.
Kollektív elkúrás esete?
Olyan apróságokról sem kéne elfeledkezni, mint az első matolcsyzmusnak köszönhető fenntarthatatlan jelzálogleveles és kamattámogatott lakáshitelezés rendszere, ami a költségvetésnek évente 200-250 Mrd Ft-ba került 2002 után. Szintén növelve az államadósságot. Bezony, minden évben 1-1,5% adósságnövekedést jelentett.
@biobender: Rendben. Nem az állam.. hanem akkor ki és mi és hogyan...
Nekem nem okoz gondot, hanem a világ megítélése szerint gond..A baj forrása pedig az, hogy akkor halmoztuk fel ezt a sok adósságot, amikor fejlődni kellett és lehetett volna.

A pekingi olimpia 18.000 millárdba került.. nálunk pedig elfolyt ez a pénz úgy, hogy abból fejlődés nem következett és nem maradt belőle más mint teher.

Egy éve együtt emlegettek bennünket a görögökkel és izlanddal.. ma odáig mégis csak elevickéltük, heogy nem sorolnak azok közé minket, akiket az összeomlás közvetlenül fenyeget...de a 18.000 milliárdot mégis csak vissza kell fizetni.
@Devil: Úgy tűnik, hogy egy nagyon szűk, Matolcsy körüli szakértő csapat dönt gazdasági kérdésekben, ezért már annak is örülnék, ha ez megszűnne és a Matolcsy menesztés keretében egy konszenzusos, szélesebb szakmai háttérre építő gazdaságpolitika jönne, a Matolcsy féle lázálom helyett.
@Cartman (ex Cartman): Ezek lózungok, ostoba minősítések és semmit sem szólnak a valós gazdasági folyamatokról.@hackbard.celine: Ez azonban tévedés. A lakásépítési program ÁFA és SZJA bevétele fedezte a lakáshitelek kamattámogatását.

Én egyébként 18.000 milliárdról írok..ha tehát ebbe belevesszük a 200-250 millirádot, akkor sem magyrázható vele..Hiszen a 250 milliárdnak több mint 70 szerese volt az elkúrt adósság...Mert nem csak az volt a baj, hogy ez a teher nagy, hanem az, hogy belőle nem fakadt semmilyen fejlődés strukturaváltás.
@tölgyes: SZJA 500 mrd., IMF hitel elkerülése 200 mrd., felültervezett növekedés 500 mrd., elkerülhető kockázati felár növekedés 400 mrd., svájci frank probléma halogatása 4-500 mrd. , most is vannak szép tételek, amelyek nagy része elkerülhető lett volna.
@IgazMagyar:
Ez a különbség az USA és köztünk.......
@tölgyes: Idézet az államadósságkezelő 2011.06 havi, legfrissebb monitoring jelentéséből:
"A teljes adósság 26,2%-át kitevő devizakötvények esetében márciusban egy 3 milliárd
-84,4
dollár értékű, 10 éves lejáratú, fix kamatozású kötvénykibocsátásra és egy 750 millió dollár értékű, 30 éves lejáratú, szintén fix kamatozású kötvénykibocsátásra került sor összesen 706,7 milliárd forint értékben. Április folyamán a 30 éves kötvényből további 500 millió dollár értékű rábocsátás valósult meg, 92,5 milliárd forint értékben. Májusban egy új, 1 milliárd euró értékű, 7 éves futamidejű, fix kamatozású kötvény kibocsátására került sor, 263,9 milliárd forint értékben. A teljes állomány forintértéke – 211,8 milliárd forintos árfolyamnyereséget is figyelembe véve – 5131,3 milliárd forintot tett ki június végén, amely 2010. év végéhez képest 581,3 milliárd forint növekedést jelent."
581,3 Mrd devizakötvény állomány növekedés fél év alatt!
Közben:
"Az IMF/EB hitelcsomagból elhelyezett betétek és kihelyezett hitelek állománya forintban számolva 889,7 milliárd forintot tett ki június végén, amely az árfolyamváltozás miatt 84,4 milliárd forint csökkenést jelent a december végi állományhoz képest."
Tehát 84,4 Mrd-al, 10%-al olcsóbban ki lehetett volna szállni belőle.
Lett helyette MOL pakett, óriási bukóval.
Megfontolt bölcs vezetőink kompetenciáját a fenti számok jól mutatják. Az államadósság alakulásában ezt csak a lenyúlt MNYP forintkötvény állomány fedi el.
Bréking nyúz, élő egyenes adás a fityesz pártközpontból: "Elírták! A tizedesvesszőt! A GDP növekedése nem 1,5%, hanem 15%!
@tölgyes:
1. Gyf elkúrta, igen. Ezt nem vitatja senki, de most már nem ez a téma. Gyf kb. két és fél éve ment szépen a levesbe.
2. A valós gazdasági folyamatokkal kapcsolatban született feljebb kb. 150, javarészt érdekes/értelmes hozzászólás. Olvasgass egy kicsit, ha van kedved...
Erre számíthat Magyarország - gyászosak a kilátások"

A keddi, borús képest mutató GDP-adatért a leginkább a korábban erős növekedést mutató ipar a felelős.
Az elemzők egyáltalán nem optimisták, a külső konjunktúra lassulása miatt a gazdaság korábbi motorjai lefulladhatnak a következő negyedévekben"

www.napi.hu/magyar_gazdasag/erre_szamithat_magyarorszag_gyaszosak_a_kilatasok.492719.html

Én nagyon szeretném) remélem, hogy megszólal egy illetékes a kormány részéről, és elmondja mi várható, lesznek e még további megszorítások.
@tölgyes: évente 200-250 Mrd, összességében 1-1,3 Mrd.
Az adósságadat továbbra sem stimmel, 19000 Mrd-8000 Mrd az 11000 Mrd növekmény 2002 óta, nem 18000.
@Szamiz67: Igaza lenne, ha igaza lenne. Mi volt a bajok egyik fő oka?? Az hogy 2002-ben eltörölték a minimálbér adóját.(Erről még László csabának a döntés bevezetőjének is az volt az oka, hogy súlyos hiba volt) Mégse állította vissza az MSZP még a válság után sem. Miért?? Ezt a lépést a túladóztatás elkerülése mellett kellett meghozni.. mert még egy éve is mindenki azt mondta - joggal - Magyarországon túladóztatás folyik... stb. A MOL megvásárlása pedig kifejezetten jó döntés volt. Még csak az kellene a fejünkre, hogy a magyar energiaellátás csúcscége orosz kézben legyen egy gazdasági és a vele mindig együtt járó politikai válság közepette.

A svájci frankot pedig hogyan lehetne nem halogatni?? Miért engedte el az előző kormány.. miért halogatta 2008tól a probléma kezelését??
@hackbard.celine: Próbálja az eszét is használni! és adja már hozzá az eladott nemzeti vagyont.. mert azt is elkúrták!
@hackbard.celine: "Idézet az államadósságkezelő 2011.06 havi, legfrissebb monitoring jelentéséből:
"A teljes adósság 26,2%-át kitevő devizakötvények esetében márciusban egy 3 milliárd
-84,4
dollár értékű, 10 éves lejáratú, fix kamatozású kötvénykibocsátásra és egy 750 millió dollár értékű, 30 éves lejáratú, szintén fix kamatozású kötvénykibocsátásra került sor összesen 706,7 milliárd forint értékben. Április folyamán a 30 éves kötvényből további 500 millió dollár értékű rábocsátás valósult meg, 92,5 milliárd forint értékben. Májusban egy új, 1 milliárd euró értékű, 7 éves futamidejű, fix kamatozású kötvény kibocsátására került sor, 263,9 milliárd forint értékben. A teljes állomány forintértéke – 211,8 milliárd forintos árfolyamnyereséget is figyelembe véve – 5131,3 milliárd forintot tett ki június végén, amely 2010. év végéhez képest 581,3 milliárd forint növekedést jelent."
581,3 Mrd devizakötvény állomány növekedés fél év alatt!
Közben:
"Az IMF/EB hitelcsomagból elhelyezett betétek és kihelyezett hitelek állománya forintban számolva 889,7 milliárd forintot tett ki június végén, amely az árfolyamváltozás miatt 84,4 milliárd forint csökkenést jelent a december végi állományhoz képest."
Tehát 84,4 Mrd-al, 10%-al olcsóbban ki lehetett volna szállni belőle.
Lett helyette MOL pakett, óriási bukóval.
Megfontolt bölcs vezetőink kompetenciáját a fenti számok jól mutatják. Az államadósság alakulásában ezt csak a lenyúlt MNYP forintkötvény állomány fedi el. "

------------------------------------------

Ezt ugatom kb 3-4 hónapja, ahol csak felmerül a téma. Senki nem érti mit jelent és mit fog eredményezni 10 és 30 év múlva!

Ezek a kibocsájtások 6-7%/év között vannak ami a DUPLÁJA az irányadó USA v Német számnak. A Fülkeforradalom megteheti, hogy a piaci alapkamat dupláját fizeti.

Ebből kellene cikket írni és elemezni Fabius!
@Cartman (ex Cartman): Azon egy pillanatra se mélázott még el, hogy az USA sem találja az igaz utat???Az angolok sem, a franciák sem, az olaszok sem.. Vagyis az egész atlanti térség válságban van.. és mi még mostanáig egész jól bírjuk a gyűrődést..VAz azonban valószínű, hogy újabb lépések kellenek.
@tölgyes:

Az egykulcsos eltörlésével, és a progresszív adórendszer újbóli bevezetésével nagyon mellélőni nem lehetne.

Ez rendelkezhetne akár "kormánybarát píárral" is, miszerint az alsó sávokban maradhatna a családbarát adókedvezmény. Ezzel két legyet ütnének egycsapásra:

1: valóban a belső fogyasztást generáló réteg jutna többlet lóvéhoz, reálisabb esély volna a gazdaság felpörgésére,

2: a költségvetésen vert 500 milliárdos lyuk jelentős része is eltűnne egy pillanat alatt. Igaz, mondjuk Orbánnak sem jutna évi 6 millával több a családi kasszába, de ezt pont leszarom.

Ezek mellett nyilván szükség van azokra a megszorításokra is, amik a költségvetés kiadási oldalát csökkentenék. Ezt kormányunk is látja, ezért az összesen 2000 milliárdos megszorítást célzó Széll Kálmán Terv és konvergencia program.
@tölgyes:
Egész egyszerűen NEM IGAZ, hogy bírjuk!

Még egyszer: olvasgass feljebb egy kicsit, nincs kedvem minden fidesz-droid számára újra és újra elismételni ugyanazokat a dolgokat.
Korábban meg a vártnál jobban teljesítő gazdaság meg a matolcsyzmus másik vége volt? Megsúgom, hogy ahhoz sem sok köze volt matolcsynak meg ehhez sem. Korábban is kifejtették már közgazdászok, hogy a világgazdasági folyamatok, különösen a frankárfolyam és az általános bizalmatlanság kivonják a pénzt a gazdaságunkból is szopni fogunk. Hogy a "matolcsyzmus" a meglévő körülmények között negatív vagy pozitív hatással volt, azt ember legyen a talpán aki megmondja.

Ami inkább érdekes kérdés hogy miért érzi magát királynak minden gondolkodni nem tudó kretén, ha minden valódi érv nélkül kijelöl egy bűnbakot (esetünkben ugye matolcsy) és kéjesen gúnyolódik rajta.
Szívesen olvasnék hiteles kritikát a matolcsy féle elvekről, de ez propaganda-szagú fröcsögés nagyon gáz.
@tölgyes: Használja már az eszét: a külföldi működő tőke bevonása épp a GDP növekedésének alapja.
A privatizáció elkúrásában Matolcsy személyesen járt élen, Antall privatizációs tanácsadója, később több privatizációs kutató intézet vezető munkatársa.
Szóval az elprivatizált vagyontárgyak jelentős hányadát nem nagyon van értelme a szocik nyakába varrni, de lelke rajta.
@tölgyes: "és mi még mostanáig egész jól bírjuk a gyűrődést" LOL
Szóval te is az egykulcsos adó kedvezményezettjei között vagy?...
@Joooe: Akkor esetleg hallhatnánk hiteles kritikát matolcsy védelmében, miért is jó, amit csinál? Tényleg érdekelne!
@tölgyes: " A MOL megvásárlása pedig kifejezetten jó döntés volt. Még csak az kellene a fejünkre, hogy a magyar energiaellátás csúcscége orosz kézben legyen egy gazdasági és a vele mindig együtt járó politikai válság közepette."

Na elmész te a had nem mondjam hova!

Klikk: ir.mol.hu/hu/reszvenyesi-szolgaltatasok/tulajdonosi-struktura/

Hát kb ennyire "Magyar" a MOL, amit a ruszkiknak adtak volna el az a 21% lett volna ami szavazati jogot NEM BIZTOSÍT!!! Pont azért van így, hogy ne tudjanak visszaélni vele.

Ja és ha már itt tartunk, meséld már el miért is a MOL a "magyar energiaellátás csúcscége".

Köszike!
@hackbard.celine: Ez úgy butaság ahogy van! Az elkúrt milliárdokat kellett volna fejlesztésre használni... Azt is rosszul tudja, hogy ki-mit privatizált. A magyar nemzeti vagyon 85%-át az MSZP, 12-13%-át az MDF 1-2%-át a Németh kormány és a fidesz rivatizálta. @halihalo: Nagyfokú szűkláűtókörűség az érdekviszonyok ilyen leegyszerűsített értelmezése. Lehet, hogy Önre ez igaz, de ne ebből induljon ki:)
@tölgyes: Egy pár sorral fentebbi hozzászólásodra "nem fakadt semmilyen fejlődés struktúraváltás" reagáltam, ezek az ezermilliárdos tételek az elmúlt évben, a felelős Fidesz kormány (rájuk szavaztam különben) ideje alatt mentek a levesbe. Más is kezelhette volna a svájci frank kérdést, de most az aktuális kormánnyal foglalkozunk (a svájci frankot át kellett volna 200 alatt eurora váltani és a buliba bevonni a bankokat és az államot. A MOL megvásárlását egyáltalán nem említettem. A felültervezett növekedés, a CBS felár növekedés, az IMF hitel politikai okokból való elvetése pedig 100%-os Fidesz kormány sár.
@tölgyes: "Azon egy pillanatra se mélázott még el, hogy az USA sem találja az igaz utat???Az angolok sem, a franciák sem, az olaszok sem.. Vagyis az egész atlanti térség válságban van.. és mi még mostanáig egész jól bírjuk a gyűrődést..VAz azonban valószínű, hogy újabb lépések kellenek."

Ja rohadt jól bírjuk a CDS felár épp 420, ami történelmi csúcs...
@Squid:

Ez érintőlegesen a mostani posztban is benne van. De.

Te érted, meg én is ( és mások is, nyilván ) de hogy magyarázod el ezt egy tölgyesnek? Ő még mindig ott tart, hogy 18.000 milliárdot elkúrt valaki.

Persze, megette a nyugdíjas és a közszféra a 13. havi juttatásokkal, pl. Bitóra velük nyomban, és ne a megoldással foglalkozzunk.

Az az apróság, hogy a most kiadott kötvények kamatával az általa támogatott kormányt pont ugyanazt csinálja, mint akikre mutogat, számára irreveláns.

Pedig a 3,5%-on kamatozó IMF pénz helyett 7,48% kamatot kifizetni dupla akkora elkúrásnak számít. Legalábbis nálam.
@Cartman (ex Cartman): Engem is fárasztanak és untatnak az Önhöz hasonló maszopisták:) megspékelve egy kis bauerizmussal:)
@ili810: ?
Milyen betétállomány, milyen hetven év múlva?
Ha a II. vh környéki alvó, gazdátlan számlákra gondolsz, olyanok már nagyon nincsenek. Ez az 50-es évektől kb. a 90-es évek végéig lejátszódott. A "gazdátlan" pénzt kiadták többek között Magyarországnak is. Ha konkrét követelésed van, akkor fordulj a svájci banki ombudsmanhoz, vagy kérdezz nyugodtan, elég sokat írunk alvó számlákról.
@Joooe: "Ami inkább érdekes kérdés hogy miért érzi magát királynak minden gondolkodni nem tudó kretén, ha minden valódi érv nélkül kijelöl egy bűnbakot (esetünkben ugye matolcsy) és kéjesen gúnyolódik rajta.
Szívesen olvasnék hiteles kritikát a matolcsy féle elvekről, de ez propaganda-szagú fröcsögés nagyon gáz."

Jézus!

Nem mondod! Akkor ezt aztjelenti, hogy az "emútnyócév" meg "libajnai" stb stb "propaganda-szagú fröcsögés" volt?

Neeee! Nagyon gáz lenne!

kettősmércések szevasztok!
@tölgyes: Továbbra is érdeklődéssel olvasnám, mik a jelei annak, hogy "jól bírjuk a gyűrődést"?
A 0% növekedés, a csúcson lévő CDS felár, vagy a nyugdíj-megtakarítások ellopás nélküli 6%-os hiány? Melyik a jó jel?
@Szamiz67: Érdekes.. ilyen butaságot még Róna Péter se szorgalmazott:)
@halihalo: Azt jelenti, hogy az országot még nem emlegetik az összeomlási zónában.. pedig egy éve még ott emlegettek minket.. Ilyen sorrendben: Görögország, Izland, Magyarország.
halihalo (" Akkor esetleg hallhatnánk hiteles kritikát matolcsy védelmében, miért is jó, amit csinál? Tényleg érdekelne!")

Elmondom röviden.

1.Mert euróövezeti sőt világgazdasági válság van- ehhez képest Magyarország egészen tisztességesen állja a sarat.

2. Mert a a "nagy elődöket elnézve", Matolcsy
egészen remek.
Emlékezzünk:

Index
2010. augusztus 2., hétfő 12:31
A Bajnai-kormány félretett 3,2 milliárd eurót az IMF-EU-hitelkeretből, hogy annak sorsáról már az új kabinet dönthessen."

Így aztán , változatlanul megmarad a kérdés: mire ment el egy év alatt Bajnaiék 9,5 milliárdos IMF felvett hitele,( mert 13 milliárdot lehívtak, és 3,5 milliárdot átadtak), amit most Orbénék fizetnek vissza?
A 7 százalékos GDP csökkenésre? A kétszázezres munkanélküliség növekedésre?
A 13. havi nyugdíjak elvételére? Vagy a "fájni fog" program egyéb elemeire?

Szóval, Magyarország most egyrészt a "nagy elődök" buktáit fizetheti vissza.
Másrészt meg megpróbálhat lekerülni arról a
túlzottdeficit eljárási EU-s szégyenpadról, ahol a 2004-es csatlakozás óta van.
Mindezt, hangsúlyozom, egy olyan világválság közepette amit még a németeket, franciákat, görögöket, portugálokat, amerikaiakakat is megrázza.

És végül, Matolcsy védelmében.
Mert senkitől nem látni vele szemben semmilyen életképes alternanatívát, azok akik ordibálnak és hörögnek azok úgy elkúrták hogy attól koldulunk.
@tölgyes: De, ott emlegetik. Csak sajnos "külföldiül" is tudni kell hozzá, nem csak tetszés szerint szemezgetett MTI közleményeket olvasgatni...
@halihalo: nem célom matolcsyt védeni, csak irritál az agyatlan "kritika" (ha lehet ez egyáltalán annak nevezni)
Biztos vannak problémák matolcsy elképzeléseivel, de alapvető irányában (adócsökkentés, maradjon több pénz az embereknél, cégeknél, a munka ösztönzése - a nagyon kretén munka-törvénykönyv tervezet az más kérdés, inkább emberileg ijesztő mint gazdaságilag -, az eltartottságra ösztönzés csökkentése, a gazdasági növekedés gerjesztésétől remélt kilábalás) szerintem nem sok rossz van.
@Fabius: "Ez érintőlegesen a mostani posztban is benne van. De.

Te érted, meg én is ( és mások is, nyilván ) de hogy magyarázod el ezt egy tölgyesnek? Ő még mindig ott tart, hogy 18.000 milliárdot elkúrt valaki.

Persze, megette a nyugdíjas és a közszféra a 13. havi juttatásokkal, pl. Bitóra velük nyomban, és ne a megoldással foglalkozzunk.

Az az apróság, hogy a most kiadott kötvények kamatával az általa támogatott kormányt pont ugyanazt csinálja, mint akikre mutogat, számára irreveláns.

Pedig a 3,5%-on kamatozó IMF pénz helyett 7,48% kamatot kifizetni dupla akkora elkúrásnak számít. Legalábbis nálam."

Mindenkinél az!

2x-es szorzóval kiadni ennyi pénzt a piachoz képest effektíve jövőgyilkolás. Nem is kicsi,és ezek a barmok sajtóközleményeket adtak ki, hogy milyen jól fogyott és mennyi túljegyzés volt.

A katasztrófa és az igazi kutatandó, kommunikálandó része ennek az egésznek a mennyiség!

Ajánlom figyelmedbe, hogy hasonlítsd össze az összeget, az előző 1-2-3-4 évben kiadottakkal. No ott jön a cikkindító ihlet azthiszem, és a mögötte álló motivációk kibontásából.
@tölgyes:

Ez még Öntől is hülyeség kedves tölgyes :-D

Az egyetlen aki így emlegetett minket az Kósa Lajos. Mondjuk meg is lett az eredménye: a szavai által kiváltott 2010-es CDS felár csúccsal lettünk a tizedikek a kockázatosak között.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/19/megugrott_a_magyar_csodkockazat/

Hézagos az emlékezet?
@tölgyes:
SOHA nem szavaztam az mszp-re (se az szdsz-re), és nem is fogok. Ellenben szavaztam a fideszre tavaly. Már megbántam.

Mert nem vagyok olyan elvakult, beszűkült droid, mint te. Ha lesznek érveid is, az elmúlnyócév, meg hasonló pártszólamok helyett, akkor gyere vissza, és próbálkozz. Ne nálam, mert én rád is nyomok egy kövér tahótlanítok-ot.
@Joooe: ("Biztos vannak problémák matolcsy elképzeléseivel, de alapvető irányában (adócsökkentés, maradjon több pénz az embereknél, cégeknél, a munka ösztönzése - a nagyon kretén munka-törvénykönyv tervezet az más kérdés, inkább emberileg ijesztő mint gazdaságilag -, az eltartottságra ösztönzés csökkentése, a gazdasági növekedés gerjesztésétől remélt kilábalás) szerintem nem sok rossz van. ")

Megtapasztalhattuk, van másik gazdaságpolitika is..:D

Pl. olyan, amivel Bajnaiék egy év alatt 9,5 milliárd eurót nyomtalanul elköltöttek(mindezt 7%-os GDP csökkenés mellett)....

Arról sincs egy hang se, hova lettek a százmilliárdok, melyeket a Medgyessy és a Gyurcsány kasszíroztak a MOL 2003-as és 2006-os kiárusításából.
Eladták.Ezt is.Meg a Postabankot.Meg az Airportot. Meg a MTV székházat.
Meg a Posta székházat.Meg a párnagázt is.Meg a széndioxid kvótákat is.
A pénz meg nyomtalanul eltűnt.

Azért, ez a lényegi különbség a két fajta kormányzás között.( ennek szimbóluma a MOL vagy az Airport esete).A balliberális mindent elad, eladósít és a pénznek nyakára hág.
Orbánék kifizetik az adósságot és visszavásárolnak.
@tölgyes: de hogy jön ez a 2002 utáni kormányzáshoz és adósságnövekedéshez? A privatizáció (reálértékben számolva) 80%-ban 2002 előtt lezajlott, 1995 volt a legnagyobb bevételt hozó év.
@Joooe:
Akkor olvass, értelmezz. Csak itt kb. 150 hozzászólás szól matolcsi kritikájáról. De nézz körül szinte bármilyen gazdasági portálon, ott lesz az értelmes, sokszor alternatívát is megjelölő kritika.

Pl.: www.penzcentrum.hu/adozas/innen_lehetne_penz_a_beremelesekre.1029192.html

Értelmes kritika tehát van, értelmes riposztok viszont nincsenek rá. Ha neked van, állj elő vele...
@Fabius: 30 évre dollárban 7,62% hozamszinten nem volna bölcs dolog? 1,25 Mrd dollár helyett 330%-al többet kb. 4,11 Mrd dollárt visszafizetni nem volna bölcs és előrelátó dolog?
Hiszen a devizahitelesek is megtanulhatták: eladósodni olyan devizában kell, amiben nincs bevétel, mert úgy izgalmasabb az élet. :)
@Joooe: A maradjon több pénz az emberekén szlogennel az a baj, hogy azoknál maradt több, akiknek eddig is volt, és ami volt, azt sem költötték el, vagy ha igen, exportcikkekre, vagy inkább külföldön (amit meg tudok érteni az itteni szolgáltatás színvonal ismeretében), tehát semmit nem segít a szenvedő helyi vállalkozásokon, viszont akik itt költenék el a plusz, azoktól még el is vettek. Ez nem tűnik jónak nekem. De biztos bennem a hiba.
@halihalo: a magánnyugdíjat csak megvédték na, betartották a választási ígéretüket. :)
static.168ora.hu/db/0A/D0/nyugdij-fidesz-d0000EAD05201f215a37f.jpg
@Diocles: Nem hallottál még ugynevezett szakértői kormányról. A párt csak anevét adja, de a tárcák olyan emberek kezében van akik az adott feladatokhoz értenek is. Sajnos valóban nincs alternatíva, mert Bajnaiék nem hiszem, hogy vállalnák.
Úgy tudom, hogy a Horn kormány idejében volt szakértői kormányzás. Horn csak iszogatott, a többit a szakminiszterek végezték.
Amennyiben nem így volt nyugodtan javíts ki.
1998 óta csak a kapkodás, és a hozzá nem értés jellemezte a kormányokat, kívétel a 2009-2010 áprilisáig terjedő idősszakot.
Kemény megszorítások jöhetnek a Matolcsy-recept buktája után"

Az, hogy a magyar gazdaság növekedése az előző negyedévhez képest megállt, azt jelenti, hogy nem vált be az a gazdaságélénkítési recept, ami Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevéhez fűződik.

A recept legfontosabb része az volt, hogy a kormány a személyi jövedelemadó csökkentésével felpörgeti a lakosság fogyasztását, ami lökést ad az egész gazdaságnak.
A várt hatás azonban az év első felében elmaradt, és az eddigi eredmények alapján a kormány legfontosabb intézkedése, az egykulcsos adó, nem alkalmas a gazdaság élénkítésére és a másik kitűzött cél, a foglalkoztatás növelésére.

Erre rátett, hogy a magyar gazdaság motorja, az export és a hozzá kapcsolódó ipari termelés is belassult, a költségvetésben pedig jelentős, ezermilliárd forinthoz közelítő bevételkiesést kell kompenzálni a kormánynak zömében az adócsökkentés miatt."

hvg.hu/gazdasag/20110816_gdp_matolcsy_megszoritas#rss

Ahhoz, nem is kellett, szakember, hogy receptet irjon) a kormány intézkedéseitől, a csodavágó gazdaságpolitikától nem fog felpörögni a gazdaság, a növekedés nem fog beindulni.
Látom együtt a bölcsek tanácsa.Már egy éve ezek a dumák mennek itt változatlan minőségben a FIDESZ hozzá nemértését bizonygatván. Csak azt nem értem hol voltak amikor még az MSZP egyengette országunkat a csőd felé? De én megmondom! Itt ócsárolták a FIDESZ-t mint fékező ellenzéket, ahelyett hogy az akkori kormányzatnak osztották volna az észt gazdasági és egyéb ügyekben. Akkor kellett volna hőzöngeni. De akkor is csak a FIDESZ elleni mérhetetlen gyűlöletük lebegett az orruk előtt miközben az általuk választott "erő" nyugodtan a szakadékba kormányzott.Ami persze Önöknek nem számít. Lehet a Csehekkel példálózni,de azoknál nem volt 8 év MSZP kormányzás. DE ötleteket most sem tudnak uraim csak kritizálni. Amit meg így a székben ülve minden következmény nélkül meg lehet tenni..
Nos, ez is egyfajta, úgymond pofon a szarnak!
Ez a véleményem az itt megjelenő írásokról. Mivel tovább nem érek rá mert nekem dolgozni kell a nyugdíj mellé. Majd estére megnézem hol tartanak az egymás győzködésében.
Összességében megállapitható, hogy a jóslat) a növekedésről nem jött be.
Nem tudott növekedési pályára állni az ország.
Bebizonyosodott, hogy ez csak parasztvakítás.
ennyi.
:((
Új tipusú gazdaságpolitika, új szellemiségű költségvetés.
@high up!: "amikor az USA-ban, Németo-ban stb. nem jön a várva várt növekedési mutató, már mindenki adócsökkentés után kiállt. Miért?"

Mert kevesebb adot akarnak fizetni. A politikusoknak meg jo kis demagog nepszeruseg-novelo.

"Mert a belsö fogyasztás igenis növekedés generáló tétel és a GDP növekedés 50-90%-áért felel átlagban."

Ez rendben van, nem is mondtam errol semmit. A belso fogyasztas novekedese nyilvan jo a GDP-nek. A gond az, hogy az adocsokkentes csak nagyon minimalis mertekben hat a fogyasztasra.
@torró:

Ja, meg az is egyfajta pofon a szarnak, ha olyan helyen tartasz példabeszédet, ahol Gyurcsányt is elküldték a picsába.

varanus.blog.hu/2010/05/07/menj_a_picsaba_feri

Felborult az elmélet? Ódesajnálom.
@torró: Úgy könnyű, hogy valakinek már van nyugdíja. Az enyémet most lopták el...
@márta)):
Csodaváró gazdaságot akartam ott fent irni.
Egyébként (csodavágó-nak) sem rossz.
Akárhogy is irnám, a lényeg, hogy nem jött be, sajnos.
:)
@halihalo: Némi csalódást érzek a szavaidban. Lehet, hogy mai ésszel Te is inkább nyilatkoznál a nyugdíjpénztárban maradásról!?
@This_is_Sparta: "Nem kell besz@rni, mert már intézik az IMF hitelt kiváltó arab támogatást:"

Zsír! Visszafizethetjük Bódy Sylvivel, Debreczeni Zitával és a többi ott jól ismert médialénnyel? :D

WIN/WIN Lenne!
@tölgyes:
" Azt jelenti, hogy az országot még nem emlegetik az összeomlási zónában.. pedig egy éve még ott emlegettek minket.. Ilyen sorrendben: Görögország, Izland, Magyarország."

Hadd vakkantsak egyet én is:
vajon a manyup vagyon lenyúlása nélkül is így lenne ez?

Pardon.
@halihalo:
Bocsánat! Nem csak a Tiédet lopták el.(nyugdíjad)
Sokan vannak/vagyunk.!
:)
Mit csodálkoztok? Matolcsy, a háztáji veteményes után lehet, hogy kimaradt az egyetemről..
Bocsánat! Most jut eszembe, hogy a kormány megvédte a nyugdijasok pénzét.
(parasztvakitás)
hm?
:)
@Megszívtuk-Waze:

Ahhoz viszonyitva elég jó állást kapott, a többségi kormányban.
Meg is írta annak rendje-módja szerint a csodaváró gazdaságpolitika receptjét.
Csak az a baj, hogy nem találta el a "gyógyszert.

:))
@MACISAJT: Na most meghatódtam, a nemzetmentő vezényló tábornok és zrt-je, ők vásárolnak, de jó, kilóg a seggünk a gatyából, meg hát gazdasági válság is dübörög keményen, ilyenkor kell költekezni pl. Mol-ra, ok, nincs több kérdésem
Igen, ha Bajnaiban van(lenne)egy csöppnyi hazafiasság (nem hazaffyasság)akkor élére állna vmi mozgalomnak(pártnak)Oszkóval,
Petschnig Mária Zitával,Lengyellel,...vkikkel akik értenek a gazdasághoz vmit (mert gondolom a csivavaszemű matolcsi egyikkel sem konzultált "kipaterolás ügyben").Az Mszp halálra van ítélve ha szekeres/hiller/kiss tipusú arcokkal próbálkozik. Hiteltelen/alkoholista/korrupt vén gec...megélhetési trógerek. Vérfrissítés kell Mszp, ébresztő!!!
@MACISAJT: imádlak. kileng a tahóméter... nagyon élvezem... köcce
@torró: 8 évig a kedves Fidesz mást se tett mint állandóan keresztbe tett az akkori kormányoknak. Amennyiben a parlamentben már nem tudott érvelni, kivitte a sok futbalhuligánt az utcára "tüntetni".
Most miért nincs ilyen, mit gondolsz, Talán egyértelművé vált, hogy akkor ki szította a tüzet.
@külföldi bankszámla: Mivel Svájc semleges volt, így mindenki jeligésen próbálta betenni elmenteni a vagyonát.Mint ma is.Ez nem kevés kamatozó pénz vagy értéktárgyak. A törvény szerint x idő után saját maga rendelkezik felette.Kinek mit osztott szét ebből? Tudni se még becsülni sem lehet ennek nagyságát.
Ebből csak azt akartam érzékeltetni, hogy könnyü így erős gazdaságot kreálni.Míg ki nem hozod belőle hogy valami holokauszt túlélő lennék. Fájtiszta magyar vagyok.Mégegyszer ma is anonim a letét, így ha nem jelentkeznek érte akkor kinek adja vissza?
mellesleg a kormány matócsni megmota. a könyveket lehet kidobni... a hagyományos mutatókkal nem mérhető a fejlődés, mert ez gyökeresen más gazdaságpolitika... most van kidolgozás alatt az értékelési rendszere amivel majd lehet látni a fejlődést is
@Turbék: Igen már régen ki kellet volna ebrudálni ezeket a vén majmokat. Csak kerékkötői a pártnak.
@Squid: Mint általános egyenértékes...!? :D

Legalább jók lennének valamire!
@MACISAJT: "Pl. olyan, amivel Bajnaiék egy év alatt 9,5 milliárd eurót nyomtalanul elköltöttek(mindezt 7%-os GDP csökkenés mellett)...."

Emlekeim szerint a lejaro kotvenyek refinanszirozasara nem keves penz ment el. Tehat amellett, hogy azt nezzuk, hogy ki mikor mennyi hitelt vett/hasznalt fel, arrol sem kellene elfeledkezni, hogy ebbol mennyit forditottak hitelvisszafizetesre.
@tölgyes: :))) itt vagy... örülök hogy látlak... milyen nagy öröm ez nekem! illetve látTALAK... hogy fox hiányozni... klikk TAHÓ- tlanító...
@tölgyes: "Azon egy pillanatra se mélázott még el, hogy az USA sem találja az igaz utat???"

Mondjuk a Fidesz se találta meg eddig, viszont tudni tudja a megoldást a válságra, mert a választások előtt ezt hangoztatta végig. Sőt, még előrehozott választást is akartak, Bajnait megelőzően, mert ők tudják kezelni a válságot és minden egyes szoci hónap csak elvesztegetett idő.

Akkor ilyenekről volt szó, biztos emlékszel. Vagy már nem emlékszel?
Cartman (exCartman): "1. Gyf elkúrta, igen. EZT NEM VITATJA SENKI..." (kiemelés tőlem)
Hát, mit ne mondjak. Van bőr egyesek bolsevik pofáján. Mint a T-34 páncélja, vazze...
@nu pagagyí: mit lehetne ez ellen tenni? Tökéletesen látod a valóságot, csak azt nem értem a több százezer megnyomorított miért tapsikol a Vezirnek rózsaszín álomfelhőben?????
@Turbék: a Haza és Haladás Alapítványról hallottunk-e? Május 18. óta létezik, van blogjuk is:
hazaeshaladas.blog.hu
Mikor is volt Viktor Egyiptomban? És mi történt nem sokkal utána?

index.hu/belfold/2011/08/16/orban_del-angliaba_vitte_szulinapozni_feleseget/

Már értem a londoni eseményeket...
@Macisajt
Továbbá kocsobur, ekeke, aagmánd, ahojpoplacsek, aripeit, mundzuk, ajbars, Emese álma, stb, stb.
Egykor Nézőpont Intézet, majd KIM.
Csak némi guglizás kell hozzá, hogy megismerjük a fideszes bérkommentelők bajnokát.
@Turbék:

Bajnaiék az új kormánynak kijáró csönd és türelmi idő után egyre aktívabbak a Haza és Haladásban. Nem lennék meglepve, ha a ciklus második felében ebből egy választásra is alkalmas formáció alakulna.

Egy gazdasági vonalon rendet vágó Bajnai-Oszkó és az alkotmányosság meg jogállamiság fölött őrkutyaként acsarogva zöldellő (képzavarban jó vagyok ) LMP koalícióra szavazni is hajlandó lennék.
@halihalo: Nos hát én nyilatkoztam annó, talán még az első százban is benne voltam, bár nyilván nem azért, mert én "előre láttam volna, hogy a Manyup bevétel, majd MOL vásárlásra, meg MÁV-BKV konszolidációra fog menni".

Egész egyszerűen számításba úgy gondoltam, hogy figyelembe véve a Magyarországon várható átlagos (férfi) életkort, a családom (gyerekeim) azért lássanak is abból valamit amit sikerült félretenni, mert állami ígérvényből (és ez független az éppen regnáló rezsimtől) már elég sok van a padláson.

Természetesen a Manyup számlán lévő pénz sem "életbiztosítás", figyelembe véve a világgazdaság (tőzsdék, részvénye, befektetési alapok, stb.) állapotát, de talán még is kicsit kézzelfoghatóbb.
@Fabius: Azért az LMP-n lenne még mit alakítani...
Látom, döngenek itt a fideszes bérmagyarázók, mint legyek a tehénszar körül.
@halihalo:

Ez nem vitás, szoktam osztani kéretlen tanácsot nekik is. Legutóbbi:

varanus.blog.hu/2011/08/09/lehet_mas_a_valasztas

A gazdaságot nem bíznám rájuk sem, ott nagyon felhőjárás van. De azt elhiszem, hogy az alkotmányosság őre szerepre alkalmasak.
"A Világbanknál és az IMF-nél sokkal kedvezőbb feltétellel kínál hitelt magyarországi beruházásokhoz is a Szaúdi Alap, amely az arab ország által kihelyezendő, közel 800 milliárd dollárnyi pénz nagy részét kezeli - írja a keddi Világgazdaság. A hitelfelvétel ügyében érdemi előrelépés várható Orbán Viktor szeptember végi szaúdi útjától."

Akkor viszont lehet, hogy az izraeli külügyminiszter-helyettes tegnap teljesen feleslegesen jött hozzánk, hogy a létrejövő Palesztin Állam elismerése ellen kampányoljon...!?

atv.hu/cikk/20110815_izraeli_kulugyminiszter_helyettes_remelhetoleg_magyarorszag_sem_szavazza_meg_palesztina_onallosagat_az_ensz_ben
@Squid: "Nem mondod! Akkor ezt aztjelenti, hogy az "emútnyócév" meg "libajnai" stb stb "propaganda-szagú fröcsögés" volt?"
Az "elmúltnyolcév" mint a problémák fő oka az tény, nem fröcsögés. Maga gyurcsány is ezt mondta, igaz, akkor még csak a feléről beszélt.
A libajnaizás az. Nem én libajnaizok, miért nekem mondod ezt?
@This_is_Sparta: főleg látva mi történt azóta ;)
Nem vagyok egy közgazdasági zseni, de kalákában a családdal visszafizettem a svájci hitelem /nem volt sok, 2Milla huf/ tavaly tavasszal, látva hogy jönnek a fijjjuk, valamiért kirázott a hideg a kedves szentséges jobbkéztől, és a zseniális vezetőtől :)
@Alvarez: A dolgok mai állása szerint mintha a fidesz közelebb járna a válság kezeléséhez, mint sok nagy állam. Ezt kár tagadni. Persze garancia semmire sincs. MINDENKI JÁRATLAN ÚTON KERESI A MEGOLDÁST.
@MACISAJT: Hogy mire ment el az az IMF pénz? Szerinted mitől lett pl. az MNB devizatartalék 30 milliárd feletti? Találtak egy nyomtatót és nyomtattak pénzt?
Mi lenne, ha mielőtt elkezded önteni a hülyeségeid esetleg gugli barátoddal utánajárnál a dolgoknak?
@Zébácsi: A manyup egy nagyon jó döntés volt!.. A minimálbér adójának eltörlése mellett a manyup volt a másik nagy rendszerhiba, ami a válság okozója volt.
@rdos: a honlapodon lévő az ávós filmet kösz nagyon joo... tanulságos... a haveri körömben terjesztem

megjegyzem a tanulság:
1. az utóbbi 150 év magyar történelem: zsidó komcsik harca a fasiszta zsidókkal és ez mind a javakért...
2. itthon intézmények szart se tesznek semmiért (magyar pali, külföldön derített ki...)
3. aki nagyhal azt a saját erőszak szervezete nyírta ki... a kis szadista geci "halak" meg pl rózsadombon vígan lubickolnak...
@borovi: hol vannak? én nem látok egyet se ;)
@chemical_tourist: nem ennyi... +gerinctelen aljas elit
@tölgyes: elmondod milyen szamokbol jottel ra arra, hogy a fidesz kozelebb jar a valsag kezelesehez? kik azok a nagy allamok akiknel jobbak?
@hackbard.celine: Azzal a 20%-kal járult hozzá a nöekedéshez..amit ők értékesítettek. Néhány tétel: MÁC Cargo, reptér stb.
@somogg: Onnan, hogy sikerült eltávolodni a közvetlen veszélyzónából, ahol egy éve még voltunk!.
@Fabius: Arra gondoltam én is, hogy ugyan gazdaságilag nem jobbak a Fidesznél, de a "demokráciaérzet" és az "emberszámba vesznek" megléte is javítani tudja az emberek közérzetét.
@Cartman (ex Cartman): Soha nem érdekelt, hogy ki kire szavazott!!!
@mezga-aladar: Nicsak méga gézaaladár is felütötte a fejét:)
@Fabius:" A gazdaságot nem bíznám rájuk sem, ott nagyon felhőjárás van. De azt elhiszem, hogy az alkotmányosság őre szerepre alkalmasak."

sajnos egyikre sem alkalmasak!!! ... hogy lehetne az alkotmányosság őre szerepkörre alkalmazni őket amikor gyakorlatilag Sólyom mögül bújtak elő?!
...csak egy példa: Gyurcsányt 2009-ben az ügyészségen jelentették fel Sukoró miatt ... kár az országot nem érte!
Most a Simicska-Közgép 24 milliárdjáról gyakorlatilag hallgatnak mint szar a fűben!!! Sajnos Nem Lehet Más a Politika pont ők a bizonyíték!!! Megvehetők és meg is veszik őket!!! Annak a Sólyom körül tömörülő alkotmány-tákolmánybírói maffia szüleményei amely a jelenlegi berendezkedést létrehozta!! Lesz még Vona -Schiffer-Fidesz koalíció!!! ...sajnos!
@tölgyes: ertem. mi eltavolodtunk a veszelyzonatol (=magunkhoz kepest fejlodtunk), tehat jobbak vagyunk mint masok. :))))))
@tölgyes: "A dolgok mai állása szerint mintha a fidesz közelebb járna a válság kezeléséhez, mint sok nagy állam."

Ezt mégis mi alapján állítod? 6-7% lenne a költségvetési hiány, ha a manyup pénzt nem lopják el. Ez már portugál és olasz szint.

Orbán azt állította, hogy a manyup pénzt államadósság visszafizetésre használják. De mást sem lehet olvasni, mint azt, hogy az év végén majd javul a költségvetési egyenleg, mert bejön a manyup pénz. Akkor most mire is költik? Remélem lesz vizsgálóbizottság erre is.
@tölgyes: "Onnan, hogy sikerült eltávolodni a közvetlen veszélyzónából, ahol egy éve még voltunk!."

Most tényleg, utoljára a tahószűrő előtt még mondd már el miért kell ez?

Az államadósság történelmi csúcson, szintúgy a 420 pontos CDS-felár. Az utóbbi a válság kitörése és Gyurcsány idején sem volt ilyen szar.

Kérlek! Értesd meg velem ezt hol lehet "eltávolodás"-nak nevezni.
"A magyar kormány a 2012-es költségvetési törvénytervezetben fogja bemutatni a felülvizsgált makrogazdasági előrejelzését - írja a Reuters hírügynökség Kármán Andrást, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát idézve."

www.portfolio.hu/gazdasag/a_kiabrandito_adat_miatt_felulvizsgalja_prognozisat_a_kormany.153909.html
Mióta ugatjuk már, hogy Matolcsayné kéne a bársonyszékbe? Az urát is ő léptette be orvul lesből támadó ruhaszárító kötéllel a manyupba, ahogy szegény naiv fickó elpanaszolta - de hátha nem szegényedtek bele. (persze, ha az OTP eltőzsdézte nekik, az más tészta.)
A sok Matolcsyt támadónak figyelembe kellene vennie azt az aprócska tényt, hogy habár a messze legalacsonyabb foglalkoztatottsági adatokról siránkozott itt mindenki 2005 óta, senki sem tett semmit ez ellen 2010-ig. Ez a kormány az első aki neki mert menni a korengedményes és rokkantnyugdíjas langyos pocsolyának. Ezért max. riszpekt jár.
Az más kérdés, hogy az adórendszer átalakítása magában hordozta azokat a veszélyeket, amelyek most megvalósulni látszanak
@tölgyes: mindkettő működő tőkét hozott, rengeteg adót fizetnek, GDP-t növelnek. Hol itt a gond?
A MÁV esetében meg lehet nézni, hogy a nem privatizált rész hogy működik.
Az állam a legrosszabb tulajdonos, ezt már számtalanszor bebizonyították.
@Squid: Óvasni kéne az újságokat. nem a Népszabit, hanem a világ vezető lapjait. Mamár nem emlegetik egy szinten a görögökkel az országot mint egy éve.. A gond persze ettől még nem kicsi.. de sajnos az elkúrt 18.000 milliárd a 139%-os külső adóssság dolgozik.
@Cartman (ex Cartman): ezt a cikket nem menti ki, hogy máshol született már a normális hangvételű :)

Az adórendszerről sokat lehetne vitatkozni, lehetne 20 sávot csinálni, csak mondjuk ez nem oldaná meg azt a problémát, amit az egykulcsos adórendszer orvosolni kívánt: átlag feletti fizetés (tehát nem ügyeskedő vállalkozó, uzsorás, zsebbefizetős, tőzsdén/pénzpiacon kijátszós stb. jövedelem, hanem aki mondjuk képzettsége folytán jól keres és tisztességesen, alkalmazottként legálisan foglalkoztatják) esetén valaki eddig azt láthatta én előállítok névlegesen 100 Ft értéket, ennek egy része elmegy formálisan a munkáltatót terhelő közteherként, a maradék nagy része engem terhelő közteherként, a maradék kb. 30 Ft-ot megkapom amit amikor elköltök még fizetek áfát jövedéki adót, stb, szóval marad mondjuk 20 Ft-nyi érték nekem a megtermelt 100Ft után, 80 az államé. Ezt összevetve azokkal akik nemhogy el nem tartják az államot de az államtól kapják a jövedelmüket (segélyezés, indokolatlan nyugdíjazás), vagy papíron veszteségesek, még tán támogatást is kapnak de igazából szórják a pénzt és jobban élnek mint a papíron jól keresők az jön ki hogy hülye vagyok ha nem azt mondom a munkáltatómnak hogy jelents be minimálbérre és a többit zsebbe légyszi. (És láttuk hova jut az olyan ország ahol tisztességes ember baleknak számít)
Talán lehetett volna még 1 adósávot csinálni valahol bőven az átlagjövedelem felett, de alapvetően az adójóváírás kivezetése és az arányosítás pozitív dolgok.... Ha Aladár 10-szer annyit keres mint Béla, bőven elég szociális jófejség, hogy 10x annyit fizet ugyanazokért az állami szolgáltatásokért mint Béla, és nem kell a korábbi duplán progresszív adórendszerrel rákényszeríteni hogy papíron még Bélánál is csóróbb legyen.
@hackbard.celine: Ott a gond, hogy a pénz bejött elfolyt a vagyonnal együtt.. ma sem tudják(uk) hová.. Önnek persze igaza lehet: he a lééé nem jön be akkor az államadósság nem 21.000 milliárd lett volna, hanem 27.000 merthogy a pénzzel jobb esetben lyukakat tömködtek.. vagy csak egyszerűen elkúrták.
@Squid: Kedves tahókám! Mégse emlegetik az országot azok között akik máris omlanak, míg 2010 júniusában ezt emlegették!
@IGAZ MAGYAR:

Szerintem tévedsz, de ez szíved joga. Ők most is Puch-Simicska tengelyről beszélnek és Közgépeznek:

lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/27448/lmp-mukodik-a-puch-simicska-tengely/

Én ősszel megkérdeztem a helyi jelöltjeiket a saját számmal, mit fognak másképp csinálni, mint a többiek. Várnai azt ígérte, odafigyelnek a közpénzek felhasználására. Erre kapott egy esélyt meg helyet a zuglói testületben, és ő volt az egyetlen aki a Papcsák tanácsadói szerződéseket lekérte, és nyilvánosságra hozta. Pedig ott ülnek a szocik és a Jobbik is, nekik ez nem volt érdekes.

Magyarul amíg betartják a választási ígéreteket, addig én olyanért kritizálom őket, ami jogosnak érzek. Pl a gazdaságpolitikájuk és a rendre előforduló következetlenségük.
@tölgyes: 2010 nyarán is csak Kósáék emlegették így.
@tölgyes: melyik lap emlegeti magyarorszagot?
@hackbard.celine: Ön ebben is téved, mert csak a Népszabadságot olvassa:)
@somogg: TE!! Tavaly! Vegye őket elő.. dolgoztassa meg kicsit az ellustult agyát..olvasgassa aFT-t, Economist-et stb...:(Vagy az indexet:"Arra készülhetnek, amit mi csináltunk hosszú évekig: árfolyamot rögzítenének"
1,5%os növekedés mellett 7%os hitelt 30 évre felvenni bün (ki is mondta?). Ezt lehet magyarázni, de nem érdemes, mert csak nevetség tárgya lesz az ember. De a mostani hitelfelvevöt ez nem érdekli, legyen annak a gondja, akinek öutánik 20onvalahány éven át ki kell termelni a különbözetet. mert azt a kb 150% különbséget is lehetne ám évtizedeken át fejlesztésre fordítani, ugyi?
@tölgyes:

Valóban olvasni kéne az újságokat, mert szelektív a memóriád :-D

Esetleg megtenné nekünk tanár úr, hogy felolvassa ezt hangosan?

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/19/megugrott_a_magyar_csodkockazat/

Ebből világosan kiderül ki emlegetett minket egyedül 2010 júliusában egyedül együtt a görögökkel, és ennek milyen hatásai voltak.

Szóval?
@tölgyes: tavaly, tiz eve :))) . es mostanaban? mit irnak magyarorszagrol?
@tölgyes: "Vagy az indexet:"Arra készülhetnek, amit mi csináltunk hosszú évekig: árfolyamot rögzítenének"
" - az Bokros volt :)))))))))))))))))))
@halihalo: Az a baj, hogy egyrészt aki jól járt ezzel az adórendszerrel az sem feltétlenül extrém gazdag és nem csak olyan dolgokra amit írsz, ez egy torz kép. Egyedül az vesztett, akinek adójóváírás járt (azok közül is csak az akinek nincs gyereke) az is csak kis összeget és az is jogosulatlan előny volt, butaság széles tömegeket kivonni a közteherviselésből csak azért mert ők kevesebbet keresnek.
És a gazdaság szempontjából az lényeg hogy a gazdaságban marad a pénz, nem az hogy kinél. Szerintem az adóváltozással jól járó szegényebbek (3 gyerekes család pl) simán itthon költi el, a többiek is legalább 50%-ban... (perhas)
Az adójóváírás nevű szörnyűség megszüntetése pedig elkerülhetetlen volt.
Szóval a mostani adórendszeren is lehetne finomítani (esetleg még 1 nem sokkal nagyobb kulcs, magas küszöbnél), de összességében szerintem igazságosabb mint az eddigi.
A fidesz jó alapokat rakott le, és majd a tapasztalatok alapján csiszolnak rajta vagy ők, vagy a következő kormány.
@Joooe:
"Az egykulcsos rendszerekről egyébként nem egyöntetű a szakma álláspontja. Az alacsonyabb marginális adókulcsok adómorál javító hatására igazán plasztikus bizonyítékot még nem sikerült találni - igaz, cáfolni sem tudta senki meggyőzően. Az alacsonyabb határadókulcsok elvileg növelik a munkakínálatot, ami a megnövekedett adóalapban testesül meg. A rugalmasság mértékét illetően azonban nagyon eltérő eredmények születtek, a legtöbb tapasztalat szerint adóbevétel-növekedésre biztosan nem kell számítani. Az egykulcsos rendszer tulajdonságairól részletesebben az alábbi cikkünkben írtunk.
Sőt, egy tanulmány holland mintán számolva azt mutatta ki, hogy az adórendszer lecserélése flat taxre kifejezetten károsan érintené a munkerőpiac teljesítményét, a magasabb jövedelemkülönbségek okozta hatások miatt.
Az IMF egy másik szempontból jut kedvezőtlen következtetésekre. A valutaalap egy tanulmánya szerint illúziónak bizonyulhatnak azok a hosszabb távú előnyök, amelyek miatt bizonyos országok vállalták az egykulcsos adórendszer bevezetésével járó átmenetinek gondolt áldozatokat. A dokumentum szerint az adóbevételek a legtöbb országban csökkentek, miközben az adórendszer nem mindenhol vált átláthatóbbá."
Ki írta ezt 2007-ben?
Matolcsy György.
Bezony: csökkenő adóbevételek, csökkenő teljesítmény a munkaerőpiacon, kétséges hosszútávú hatások.
Csak tessék, csak tessék:
www.polgariszemle.hu/app/data/matolcsy_01_egyedul_maradtunk.pdf
@Meauw: Talán létre kéne hozni egy alternatív világot. Alapjai azok a cégek lehetnének, akik nem az állam csöcsén lógnak, bevételeik zömét külföldi, vagy a hazai versenypiacról szerzik. Lehetőleg hagyják ki megbízásaikból, beszerzéseikből az államfüggő cégeket, támogassák a független médiát, kultúrát. Az államtól legfeljebb csak normatív támogatást vegyenek igénybe. Fontos, hogy ezek a cégek a munkavállalóikat is emberszámba vegyék, ami szintén szűkíti a számbavehetők körét. A Fidesz-állam egyre mélyebben nyomul be a gazdaságba, fokozatosan felszámolva a szabadverseny terepét, ezt kellene ellensúlyozni. Szabadság csak független egzisztenciákra épülhet.

Terjeszteni kellene a szabad vállalkozás ethoszát, a szövetkezést, létrehozni önképző köröket. Meg kell szervezni a kiszolgáltatott kisemberek védelmét az állammal szemben, számon kérve az államtól az esélyteremtés hiányát. A minden csatornán ömlő hazudozást a helyszínen lehet megcáfolni, alternatív utakat bemutatva.
@Fabius: Feljelentették Orbánt a Simicska-Közgép miatt??, Nem!!!!!

Az hogy beszélnek róla ... Miről nem beszélnek???

A Nem -LMP számomra csalódás! Valami teljesen új kell amin még véletlenül sem látszik Sólyom hatása , Ő az egész rendszerváltás meghiúsítója a gengszterváltás megalapozója!! Az LMP-én látszik Sólyom hatása igya eleve nem lehet hiteles!!!
@Joooe: Változtatni??? ők??? volt már erre példa??? vagy csak én maradtam le erről???

A szöveg évek óta a tévedhetetlenségről, a kirobbanthatatlanságról, a végérvényes változtatásról szól, az alkalmazkodás, rugalmasság még nyomokba sem jelenik meg a doktrínájukban. A felvetett problémák tényleg adottak, de a megoldás dilettáns, és stratégia nélküli, amibe azonnal belekódolták a hibát és a bukást is.
@ob.szerver: fenntartom... pl egy kínában ugyanez a 2/3 os "összecsiszolódott" tolvajbűnöző maffia banda millió köbméter pénzt tudna elharácsolni....
@Sztrapacs: egyetértek. nem lesz változás. Viktor megmondta: Matolcsyné férje a JOBBKEZE... és a jobbkezével törli a seggét... tehát a szentjobbra szüksége van...

ezek komolyan gondolják. bázisuk (PARASZT ok) meg van... aki egy kicsit is értelmesebb vagy polgárosultabb az meg elmegy... el lehet menni...
@Diocles: sziaaa... imádlak:) örvendeek... tahógráf kileng... nagy öröm: klikkk ... huhh de jooo
@hackbard.celine: úristen, ez a repülőékezetes hülyéskedés szörnyű :)
Amúgy korrekt írásnak tűnik. Nem is azt várnám az egykulcsos adótól hogy az adóbevételek nőjenek tőle. És az hogy egyes esetekben problémát is okozott az nem jelenti azt hogy rossz.
És magyarország meg főleg nem hollandia, nálunk eleve óriásiak a társadalmi különbségek rengeteg kis keresetű van (ezért is volt hülyeség - kis túlzással - kihagyni őket az adózásból) és a különbségeket nem arányosította az adórendszer mert a nagy keresetű el tudta intézni általában, hogy kiskerestűként adózzon ha egyáltalán.
mit sápítoztok itt?
kici kinai főnök - madzsar munkász
Orbán kilóra ad el benneteket+a jogaitokat új uraitoknak:)
én továbbra is itt "szívok" a hanyatló nyugaton inkább:)
hajjjjjjráááá:)
@tölgyes:

Szerintem viszont nem volt jó döntés a manyup vagyon államosítása, több ok miatt sem.

(Mielőtt elfogultság és részrehajlás vádja érne: nem vagyok mszp, lmp szavazó és ismerem a témában írt tanulmányok jó részét).

Először is:

A manyup pénz magántulajdon, amit az állam kizsarolt a tagoktól (a tag számláján lévő pénz a vonatkozó manyup tv. 5. paragrafusa, 4 bekezdése alapján magántulajdon), tehát ezt vitatni felesleges.

Ugye abban egyetérthetünk, hogy senki sem örülhet annak, ha a magánvagyonát viszi el az állam (itt: a jövőjét) csak azért, hogy a helytelen állami gazdálkodásból, rossz döntésekből eredő hiányt pótolja, illetve, hogy fedezze folyó kiadásait.

Az nem kétséges, hogy a manyup léte lyukat üt a költségvetésben, s így államadósságot okoz, ez nem vita tárgya.
De.
Ennek mértéke, illetve a manyup működési költségeinek magas volta azonban már nem magának a manyup létének, hanem a szabályzóknak, törvényi előírásoknak (ti. a jogalkotónak) róható fel.

Lehetett volna kisebb működésiköltség-kivétet is meghatározni, (mint ahogy ez most az államosítás után történt), illetve lehetett volna olyan befektetési portfoliot engedni, ami esetenként magasabb kockázati befektetést jelenthet (de ez persze veszélyes is).

A manyupot a rossz magyar korfa, az állam és az átlagpolgár megtakarító-képességének hiányosságai okán hozták létre, viszonylag hosszú (>25 év) megtérülési idővel. Fontos érezni ezt: megtérülési idő.
Ezt ez előtt felszámolni - mikor a rendszer elkezdte volna tehermentesíteni az állami pillért - véleményem szerint igencsak aggályos.
Az pedig non plus ultra, hogy a fidesz egy későbbi (legyen 2025) kifizetésre vállal garanciát, és egyéni számlákról beszél, miközben a felosztó-kirovó rendszerhez nem nyúl hozzá, ergo nincs semmi jelentősége az egyéni számláknak (maximum annyi, hogy tudni fogod, mennyi pénz után kaphatnál nyugdíjat, de nem kapsz, mert a rendszer időközben felélte).

Most nem történik más, csak ennek a vagyonnak az elköltése, miközben ezer sebből vérzik az adórendszer, és az IMF pénz MOL részvényre megy, plusz olyan extra kamattal bocsát ki az állam kötvényt, ami magasabb, mint a manyup belső adósságának kamata. Tegát: lenne hol spórolni ahhoz, hogy ehhez a vagyonhoz ne kelljen nyúlni.

Szóval, maradjunk annyiban, hogy nehéz feketén-fehéren állást foglalni manyup ügyben, de az szinte biztos, hoyg abban a formában, ahogy a vagyon kezelése történt, el fog tűnni a büdzsében, 2013-ra nem marad írmagja sem (kivéve azt a pénzt, amit a bent maradó tagok nem adtak vissza).

Ha pedig visszagondolunk az e körüli néhány hónap alatti kommunikációs evolúcióra, azaz:

-megvédjük a nyugdíjakat-kimutatjuk a könyveinkben a vagyont-Barroso nemleges válasza utáni eltérítjük a befizetéseket-kölcsön vesszük a pénzt-nem adjuk vissza a pénzt-mindenki lépjen vissza az állami pillérbe, különben dádá lesz), akkor joggal mondhatjuk, hogy mindenről beszélhetünk, csak tervszerű lépésekről sem.

Engem ez némi aggodalommal tölt el.
Téged nem???
@Joooe: A probléma az ebben az egyébként (szerintem) jó adórendszerben, hogy bár hiába marad több jövedelem a családok zsebében (figyelem itt nem az "adóelkerülő" élősködőkre, vagy a segílyen élőkre gondolok) az alacsonyabb szja-kulcs és a gyermekek után járó adókedvezmény, ha annak nagy része pl. a megnövekedett CHF hiteltörlesztésre, azaz adósságtörlesztésre megy el, tehát nem jelentkezik többletfogyasztásként!

A legszomorúbb viszont az, hogy hiába a háztartások többségének folyamatos törlesztése, a CHF erősödés miatt nem hogy csökkent, hanem még nőtt is a tartozásállomány.
@ili810: Jajj dehogyis.

Szóval az anonim/névtelen/számmal jelölt bankszámlák azért profik MOST, mert a levelezésben (kivonatok, átutalások, stb) nem szerepel az ügyfél neve. Tehát nem a bank felé anonim hanem az állam, az adóhatóság és a hitelezők felé. Ez azért jó, mert ha csak az igazgató úrnál a páncélban egy példányban van a neved, akkor nagyon nehéz kilopni a rendszerből(lásd lopott cd ügy). Régen is tudták a bankok az ügyfelek neveit, most is, legfeljebb nem adják ki. Persze biztos voltak önző tolvajok, akik lenyúlták az eltűnt betétesek pénzét, de ez nagyon-nagyon ritka, ellentétben a magyar bankokkal, mert különben ide hoznák a pénzt és nem Svájcba. A többit meg visszaadták, nézz utána a neten, találsz róla elég infót, botrányt, nemzetközi kardcsörtét. Egyébként magadnak is ellentmondasz, mert ha nem tudni ki a bankszámla tulaj, nem tudni mekkora a betét, akkor mit keresne a svájci államnál, ki adná oda? Pontosan lehet egyébként tudni, hogy mennyi pénzt tokoltak ki a svájciak és mikor, javallom a google használatát.
vagy nézd meg a lemilen ezt: lemil.blog.hu/2011/03/28/a_svajci_banktitok
Szó nincs arról, hogy a svájci gazdaság ebből építkezett volna. Akkor mi lennénk inkább k. gazdagok, mert itthon tényleg minden létező államunk lerabolta a bankszámlákat, ellentétben a svájcival. Ha a valóság érdekel és nem az élvezetes, de mellékszálas konteó, akkor nézd meg, mi az a "pénzügyi magánélet", meg "adóverseny" és rögtön kiderül mi az a néhány apróbb, de irigylésre méltó különbség köztünk és a svájciak között.
@This_is_Sparta: teljesen igaz sajnos, nagyrészt ennek tudható be a mostani kedvezőtlen adat is, amiből ilyen "jó" kis cikket lehetett kanyarintani...
@Joooe: az ékezetekről nem tehetek, így jött át a pdf-ből. :)
Az a probléma, hogy Matolcsy nyilvánvalóan tisztában volt az egykulcsos adó jelentős kockázataival még konjunktúra idején is, ennek ellenére a (közgazdaságtani értelemben vett) belső fogyasztás alapú növekedés vízióra alapozva meglépték a gazdasági recesszió kellős közepén.
Ha csak ez az egy lépésük lenne hibás, némi korrekcióval lehetne javítani, azonban nem erről van szó: van egy csúnya konvergencia, ami közepes és hosszú távon a deviza államadósság fenntarthatatlan növekedése és az államháztartási hiány elszállása irányába mutat. Többen írták (mélységesen egyetértek velük), hogy 2-3% környéki gazdasági növekedés nem fogja tudni kinőni sem az adórendszeren keresztül kiesett bevételekből adódó többlet hiányt, sem az adósság refinanszírozásának többlet forrásigényét (2000 és 2004 között 3,9% volt a 10 éves államkötvények átlaghozama).
Esetleg ha durván elengedik az inflációt.
Rossz az irány, tévesek az alapvetések, ezért nem jönnek a gazdasági eredmények.
Neked is belinkelem a magyar GDP alakulása és a német ipari termelés közötti összefüggést:
www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27746_ipari.JPG
A kormány egyedüli lehetősége a hazai exportra termelő ipari kapacitás növelése a működő külföldi tőke bevonásával. Ehhez teljesen téves út a különadókon keresztüli költségvetés foltozgatás és a kiszámíthatatlan adórendszer.
@Zébácsi: sok apró tévedésből áll össze az álláspontod

"A manyup pénz magántulajdon, amit az állam kizsarolt a tagoktól (a tag számláján lévő pénz a vonatkozó manyup tv. 5. paragrafusa, 4 bekezdése alapján magántulajdon), tehát ezt vitatni felesleges."
Ráragasztottak egy cimkét, hogy a magántulajdon, de az állam pénzéből lett fizetve (ha beléptél manyupba a munkáltatód ugyanannyit fizetett ki, te ugyanannyi nettó pénzt kaptál, ami a manyupba ment az a központi költségvetésből hiányzott), az állam határozta meg hogyan és mire lehet elkölteni, csak annyira rendelkezhettél vele, amennyire az állam engedte, és végsősoron állami kötelezettség fedezetéül szolgált. Tehát formálisan magán de lényegében állami. De *formálisan* szabad döntést hozhattál róla, hogy mit akarsz ;)

"Az nem kétséges, hogy a manyup léte lyukat üt a költségvetésben, s így államadósságot okoz, ez nem vita tárgya.
De.
Ennek mértéke, illetve a manyup működési költségeinek magas volta azonban már nem magának a manyup létének, hanem a szabályzóknak, törvényi előírásoknak (ti. a jogalkotónak) róható fel."
Nana, a költségvetésen ütött lyuk a nyugdíjrendszerek különbözőségéből és az egyikről másikra váltás természetéből adódik, hogy az átmeneti időszakban mindkét nyugdíjrendszer terheit viselni kell, ez nem a szabályozáson múlik. De örülök hogy rávilágítasz arra, hogy a szabályozási kockázat a manyupban is ott van, hiszen sokan pont az állami hülyeségektől való függetlenedést hozták fel mellette (hamis) érvként

"A manyupot a rossz magyar korfa, az állam és az átlagpolgár megtakarító-képességének hiányosságai okán hozták létre, viszonylag hosszú (>25 év) megtérülési idővel. Fontos érezni ezt: megtérülési idő."
Fontos hangsúlyozni: nincs megtérülés. Az állam az átállás idején elkezd kevesebb járulékot beszedni nyugdíjcélra, majd 3-4 évtized múlva már kevesebb nyugdíjat is fizet ki. Egyik (elvben) nullszalldós állapotból eljut a másikba, nem nyer semmit, csak közben veszít kurvasokat. Ez olyan mintha elköltöznél egy másik városba mert ott 10e Ft-tal olcsóbb az albérlet, viszont az ottani munkádban 10e Ft-tal kevesebbet is keresel: nem nyertél semmit, viszont buktad a költözés költségét.

Egyébként a kommunikációban sem volt ám akkora váltás, mindig is lebegtették, hogy nincs ez így jól, sőt a nyugdíjak megvédése is a "privatizációtól" volt és nem az államosítástól ;)
Amúgy amióta bevezették azóta hátrálunk ki a rendszerből... az első orbán kormány megállította a manyupoknak utalt járulékszint növelését, később a szocik megszüntették
@Joooe: @Zébácsi:
"
Egyébként a kommunikációban sem volt ám akkora váltás, mindig is lebegtették, hogy nincs ez így jól, sőt a nyugdíjak megvédése is a "privatizációtól" volt és nem az államosítástól ;)
Amúgy amióta bevezették azóta hátrálunk ki a rendszerből... az első orbán kormány megállította a manyupoknak utalt járulékszint növelését, később a szocik megszüntették"
bocs itt félbemaradt...

szóval a szocik megszüntették a kötelező belépést majd lehetővé tették a kilépést és végül orbánék megszüntették az egész állami finanszírozását, saját zsebre lehet immár tényleg magán pénztárad.

És ez nem véletlen, 2009-ben már 500 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen a manyup rendszer, és még csak az aktívak alig több mint fele volt tag. (Vesd össze egy metróvonal vagy több száz km autópálya építési költségeivel) És ez egyetlen évben... És ez még jelentősen nőtt volna... adófizetőként nagyon örülök neki hogy leálltunk mielőtt beledöglünk...
@Joooe: az államnak nem kéne hogy pénzelegyen, max amit állami tulajdonú cégek termelnek. Az adók nem az állam pénze. És az a pénz amit a polgár a fizetéséböl, illetve a munkáltatója egy privát bankban lévö privát számlára utal az nem csak formálisan nem, de tulajdonképpen sem állami pénz. Az állam elmondott arról, hogy e fölött rendelkezzen. Innentöl magánpénz.
@Joooe: szerintem is hajtogassuk, hogy a svejcifrankahibás, és monnyonle.

Igaz, hogy az árfolyam kiugrása csak a negyedév végét érintette, de ilyen faszsággal ne foglalkozzunk. Ne foglalkozzunk a grafikonnal se, amin nyomon követhető a bruttó hazai össztermék naptárhatástól lecsupaszítva, és világosan látszik, hogy az egykulcsos hatályba lépésétől fogva csak lefelé megyünk.

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/a_gdp_masodik_negyedeves_novekedese_1_5_grafikon_43855

Elég lesz a gödör alján felébredni megint, addig meg a frank jó lesz bűnbaknak.
@spinat: nem értek egyet, bár terminológia kérdése, én azt nevezném állami pénznek aminek a felhasználásáról az állam dönt, természetes, hogy az állam pénzét is az állampolgárok termelik meg, adják össze, ettől még nem lesz magán pénz, aminek a felhasználásáról te döntesz.
@néma bárány: elég sok hatást figyelembe kell itt venni, úgy emlékszem a Q1 még rávert az elvárásokra.
Jön a "W" második gödre, evvan. Te sem gondolod komolyan, hogy a kisebb adótól gyengült a gazdaság?
@Joooe:

Köszönöm válaszod - apró tévedésből neked is van egypár.

A nyugdíjjárulék nem az állam pénze, hanem a bruttó munkabéremből volt járulék, azaz magántulajdonból, bérjellegű magánjövedelmből vont összeg. Hogy ez az államnak megy,attól még nem az övé. Másrészt nem ráagattak egy címnkét, hanem törvényben mondták ki (megjegyzem, helyesen, hogy a magántulajdon).

Az, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, tudjuk. Lehetne rajta faragni, s nem egy olyan vagyonhoz nyúlni, ami a jövőben nyújt segítséget.

No persze, most majd csökken a hiány, de mi lesz 2013-tól?

Mi a válasz arra, hogy mi lesz 2025-2035-ben? Az akkor boom-mal törődik most bárki? (erre volt hivatott a manyup), ekkor kezdte volna tehermentesíteni az állami rendszert, amikor kicsit több lesz a nyugdíjra jogosult - erre vonatkozott a megtérülési idő jelző is.

MInt említettem, nem fekete-fehér számomra a dolog megítélése, nem ismerem az összes vonatkozó háttéranyagot, összefüggést, csak azt látom, hogy miközben pazarló az állam, egy megtakarítást él fel.

Nekem ez nem smakkol.
@Joooe: nem volt az akkora költségvetési lyuk, mert a másik oldalon meg kötelező volt az államkötvény vásárlás, tehát a finanszírozás adott volt. Belső államadósság: az állam a saját állampolgárainak tartozik.
Mennyivel jobb most ugye, hogy az állam nem a saját állampolgárainak a majdani nyugdíjára adja a hozamokat, hanem egyenest a külföldi spekulatív tőkének fizet?
Az állampapírpiacon állandó keresleti tényezőként szerepeltek a pénztárak, ezzel tartósan alacsony szinten stabilizálták a kötvényhozamokat.
@spinat: "Az állam elmondott arról, hogy e fölött rendelkezzen. Innentöl magánpénz. "

Magánpénz akkor, amikor a bruttó béredet megkapod. Ennek egy részét állambácsi adó, egy másik részét meg járulékformájában elvonja. Az adók után nem nevesített, míg a járulélok után nevesített szolgáltatásokat nyújt. Magyarul a pénzemmel fizetek ezért.

Bárhonnan nézem, a bruttó bér magánpénz, a munkaerőm ellenértékeként kapott összeg, a munka díja.
@paaj: ("Hogy mire ment el az az IMF pénz? Szerinted mitől lett pl. az MNB devizatartalék 30 milliárd feletti? Találtak egy nyomtatót és nyomtattak pénzt?
Mi lenne, ha mielőtt elkezded önteni a hülyeségeid esetleg gugli barátoddal utánajárnál a dolgoknak? "

Tudod mit? Megfogadtam a tanácsodat, utánajártam a dolgoknak.

Nézd csak mit találtam:

Már elköltöttük az EU-IMF hitel javát
MTI
2010. szeptember 7., kedd 17:21
A magyar államnak jelenleg 3,5 milliárd euró összegű devizabetétje van a Magyar Nemzeti Banknál, és nagyjából ennyit használhat fel a következő években lejáró devizaadósság törlesztésére - közölte az MTI kérdésére az MNB sajtóosztálya.

Tévhit tehát, hogy azt a közel 13 milliárd eurós összeget, amelyet a kormány az IMF-EU hitelszerződés révén eddig már felvett, azt a jövőben adósságtörlesztésre lehet fordítani.

A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot - közölte a jegybank sajtóosztálya.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az adósságtörlesztés miatt a jelzett 3,5 milliárd eurónál nagyobb összegre van szüksége az államnak, akkor az Állami Adósságkezelő Központnak (ÁKK) forintban államkötvényt kell kibocsátania, és aztán ezt a forintforrást az állam az MNB-nél devizára váltja, amelynek nyomán az MNB devizatartalékai csökkennek."
-------

"A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte."

Na szóval, akkor mégegyszer megkérdem: mire is költötte el a bajnai-kormány egy év alatt az IMF hitelből 9,5 milliárd eurót?ű

A mínusz 7 százalékos GDP "növekedésre"?
@Zébácsi: az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy magántulajdon.
A pénztártagok 97%-a önként mondott le a magántulajdonáról egy "teljesen méltányos és törvényes" eljárás keretében. Az AB ezúttal sz@rban hagyta a pénztártagokat, most már nincs visszaút.
Matolcsy Orbán commandante bőrkereskedője.

A mi bőrünket húzza le és csináltat belőle pénztárcát. . .

Egyébként meg ezzel a nagy egyetemi tudásával kondás sem lehetne.
@Joooe: tetszik a nyugdijas ervelesed. ervekkel alatamasztod, hogy a manyup nem jo, es levonod a kovetkeztetest, hogy egy masik, mukodeskeptelen rendszer jo :))))))))))))))))
@Joooe: én nem gondolom, hanem a bőrömön érzem. Vendéglátásban utazom, és bizony idén nyáron elkopott az az alsó és alsóközép osztálybeli réteg, akik tavaly ilyenkor még csak csak megengedtek egy nyáresti vacsit maguknak, vagy egy fagyit a gyereknek.
@hackbard.celine: Joooe hívő.. 10 a huszon negyedikenszer volt emagyarázva neki az egész ügy és a hatásai. Az idődet vesztegeted!!
@hackbard.celine: nana, az állampapírt pont ebből az állami pénzből vették...
360 milliárd Ft körüli közvetlen járulékhiány és 150 milliárd Ft-nyi csak a manyup miatt kibocsátott állampapír kamatköltsége az bizony 500 milliárd felett van. Az állam nem közvetlenül megkapta a pénzét az állampolgároktól, hanem ment egy kört a manyupokon keresztül, és kamatot fizetett a saját pénzére, a pénztárak meg lenyulták működési költségként :) Jól kitalált biznisz ez :)

És még az a szép a manyupban lévő állampapírokban, hogy pont az egész lényegét üti agyon: az állam demográfiájától, fizetési képességétől való függetlenedésnek annyi ezáltal...
@hackbard.celine:
"Mennyivel jobb most ugye, hogy az állam nem a saját állampolgárainak a majdani nyugdíjára adja a hozamokat, hanem egyenest a külföldi spekulatív tőkének fizet?
Az állampapírpiacon állandó keresleti tényezőként szerepeltek a pénztárak, ezzel tartósan alacsony szinten stabilizálták a kötvényhozamokat. "

No igen, ezt ki is felejtettem...

Ha látnám, hogy valami előremutató gondolkodás/tervezés/döntés lenne a majdani nyugdíjakat illetően, akkor kicsit nyugodtabb lennék, és talán el is fogadnám azt, hogy az állam ráteszi a kezét.

Bér ez is kétséges, mert a magyar állam rossz gazda, nem fog tudni tartalékot képezni, e nélkül viszont nem fog tudni megfelelő nyugdíjat fizetni.
@mezga-aladar: "kösz nagyon joo... tanulságos... a haveri körömben terjesztem"

Jó, természetesen terjesztheted. Azért raktam ki, hogy megismerhessék az érdeklődők feltáratlan (és az akkori törvények szerint is törvénytelen) pártállami múltunk. Mert ez a lényeg, a törvénytelen működés (miért jut erről eszembe pl. manyupok lenyúlása?).

Nekem mondjuk ebből a 3 filmből az jött le, hogy az ávéhá a "baráti" szojvetúnió érdekét képviselte saját magyar népével szemben, utódaik pedig a szu utódját (Oroszországot) képviselik, meglehet a mai napig.
@IGAZ MAGYAR: Pillanatnyilag nincs kinél feljelenteni. A feljelentőből csinál ugyanis potenciális bűnöst a Polt-féle ügyészség, és mire bírósági szakba jut, bíró is lesz hozzá. Lásd Lézer Jani 60 millió bannere egy jó fekvésű ingatlan magánkezekbe játszásáért. De ilyen eset Tétényi Éva, Dávid Ibolya és Herényi meghurcolása is.

Egyelőre utána kell járni és nyilvánosságra kell hozni az ilyen eseteket és amint lehetővé válik az elfogulatlan kezelés, akkor megtenni a feljelentést.

A jelenlegi ellenzéki média amúgy fontos dolgokkal nem foglalkozik, átengedve a hazugságokon alapulú mitoszteremtés lehetőségét a kormányoldalnak. Például meg lehetne kapargatni, hogy a fradi és újpest B-közép milyen ösztönzésre háborodott fel annó, Gyurcsány hónapokkal korábban elhangzott beszédén. Szerintem ugyanannyi pénzért, amit akkor kaptak, elmondanák.
Élvezetes a trollokat olvasni. Ha a szar a szánkig ér, akkor is bebizonyítják, hogy
1. az nem is szar
2. ha mégis, más szarta
3. percek kérdése, és a kormány kihúzza a dugót, és minden jó lesz
4. és különben is, nemmegmondta a szijjártópeti, hogy mindenki jól fog járni?

De azért megnyugtató, hogy egyre kevesebben vannak. :-)
@Zébácsi:
"Hogy ez az államnak megy,attól még nem az övé."
Pedig pont ez lehetne az állam pénzének a meghatározása. Attól hogy te termeled meg, még nem a tiéd, az állam pénzét is az állampolgárok termelik meg.

Jelenleg 1,4 millió nyugdíjas korú van és 6,4 millió aktív korú. És mégis 3,7 millió aktív tart el 3 millió nyugdíjast... na itt van az igazi probléma és ehhez képest elhanyagolhatók a vélelmezett demográfiai változások.

A "nyugdíjrendszer fenntarthatatlan" szöveg mese/propaganda, nem kell fenntartás nélkül elhinni. Vannak problémák, de sem az nem igaz hoyg ezek kezelhetetlenek, sem az, hogy a manyup megoldja őket.
@Zébácsi: Neked nem elég hogy megvédték?
@somogg: pedig nem arról beszéltem, hogy a manyup vagy az állami jobb. Ez vitatható.
Én arról beszéltem, milyen sokba kerül (szerencsére már csak került volna) az egyikről a másikra átváltani, miközben vitatható, hogy melyik a jobb.
@Joooe: szerinted az allami hosszutavon mukodokepes?
@néma bárány: sajnálatos, de ez a probléma időzítve volt az elmúlt évtized politikája nyomán, csak remélni lehet hogy a gazdaság beindul és szép lassan lesz némileg öngerjesztő kilábalás...
@Joooe: ne keverjük szezont a fazonnal. Az állam pénzét akkor termelem, mikor adót fizetek akár szja, áfa és minden más formában. A nyugdíj lóvé viszont az enyém (kéne legyen) hiszen a felhalmozásomat fizet(né) vissza az állam.

Vagyis a pénzem nála van, használja 4X évig, de attól még az enyém. Esetemben örökölhető is, mert maradtam pénztártag.
@MACISAJT: vannak itt némi értelmezési hiányosságok:
A mindenkori kormányzat az Államadósságkezelő Központon keresztül újrafinanszírozza a lejáró kötvényeket. Most például a fidesz kormány a 3,9%-os hozamú kötvényeket 7-8% hozamszinteken.
Mivel a piac nem volt hajlandó Magyarországok kötvényeken keresztül finanszírozni, ezért nem kötvény formában, hanem hitelből, az IMF-EKB-Világbank szindikált hiteléből történt a refinanszírozás.
A hitel IMF része összesen 4 Mrd SDR átlag 3,5% kamatszinten, 17 hónap türelmi idővel került lehívásra, utóbb mind a kamatszintet, mind a türelmi időt - számunkra kedvezően - módosították.
(Csak zárójelben: a Magyar Köztársaság az IMF részvényeseként az országkvóta erejéig, ez kb. 1 Mrd SDR 2,7% kamatszintre volt jogosult, az e feletti összegek esetében számolt fel 1, majd 2% többlet kamatot az IMF).
A Bajnai-kormány a lehívott hitelt - nagyon helyesen Ft-ra váltotta az MNB-nél, mert ebből utólag árfolyamnyereség keletkezett.
Idézet (ismét) az ÁKK idén júniusi monitoring jelentéséből:
"Az IMF/EB hitelcsomagból elhelyezett betétek és kihelyezett hitelek állománya forintban számolva 889,7 milliárd forintot tett ki június végén, amely az árfolyamváltozás miatt 84,4 milliárd forint csökkenést jelent a december végi állományhoz képest."
Csak ebben az első félévben a MOL pakett vásárlása helyett vissza lehetett volna fizetni árfolyamnyereséggel (ha úgy tetszik negatív kamattal, mert az árfolyamnyereség több, mint a kamat) az IMF hitel fennmaradó részét.
Összességében (arányosítva) 50 Mrd deviza árfolyamnyereség kiesése és 150 Mrd részvény árfolyamcsökkenés eddig az egyenleg. Ez az államadósság 1%-a.
Mennyit is fizettek be az államadósság mentő alapba? 60 milliót?
Remélem érezhetők az arányok.
@hackbard.celine:

Kissé felmegy bennem a pumpa, amikor azt olvasom, hogy ""rágaggattak egy címkét, és magántulajdon lett".

Nézd, én értem a manyup körüli vita lényegét, tisztában vagyok gazdasági fogalmakkal (szakmám) és látom, hogy nem tisztán eldönthető a manyupok léte-nem léte közti határvonal közelsége, de néhány dolgoban biztos vagyok:

1.rossz korfa
2.az állam rossz gazda, jellemzően deficites
3.a polgár inkább költ mint megtakarít.

E három fenti axiómára adott válasz a manyup. Nem tökéletes válasz, de válasz (egyetlen), és némi mozgásteret biztosít majd akkor, amikor várhatóan sokkal rosszabb lesz az egy foglalkoztatottra jutó nyugdíjas mutató.

Addig kellett volna ezt valahogy kigazdálkodni - uram bocsá igen alacsony pénztári költségelszámolási lehetőséggel, takarékosabb állammal, jobb adórendszerrel.

Addíg, amíg nincs intézkedés amásik oldalon, olybá tűnik, hogy a betett pénz fénysebességel tűnik majd el, és nem marad más, csak az, hogy az adósság x%-kal csökkent és helyrebillent a mérleg.

Jó, eddig rendben van./teoretikus/

De miből fog állambácsi nyugdíjat fizetni 2025-ben???
A (virtuálisan legalábbis) sok szarpofozó után, most álljon egy reális vélemény is:

"A hazai GDP-adatokat tekintve ugyanakkor a magyar gazdaság helyzete rövid távon stabilnak tekinthető, a költségvetés helyzete pedig az egyszeri befizetések nyomán az idei évben kedvező. A svájci frank rendkívüli erősödése ugyanakkor még inkább visszafoghatja a háztartások keresletét, a német konjunktúra lassulása pedig az export-szektor teljesítményét. Ezek alapján a következő negyedévben a növekedés további lassulására lehet számítani - legalább is erre számítanak a K&H Alapkezelőnél. "

Ez egy józan, tényszerű megállapítás.
Az más kérdés, hogy mind a svájci frank ámokfutása, mind a német gazdaság (méreteiben mindenképpen) váratlan befékezése független a Matolcsy-féle gazdaságpolitikától.
Sőt, azt kell mondani, hogy ez inkább segít hogy átvészelje az ország az újabb világválságot.
@Joooe: a remény ide kevés lesz. Ha nem kezdenek el gyorsan valami egészen mást csinálni, akkor beszopjuk de nagyon. A harmadik negyedévre már igaz lesz a frankos érvelésetek is részben, azzal súlyosbítva tippeld meg mennyire lesz hazavágva a GDP.
@Joooe: mi a valasz az eloregedo tarsadalom problemajara?
@Joooe:
"Jelenleg 1,4 millió nyugdíjas korú van és 6,4 millió aktív korú. És mégis 3,7 millió aktív tart el 3 millió nyugdíjast... na itt van az igazi probléma és ehhez képest elhanyagolhatók a vélelmezett demográfiai változások.

A "nyugdíjrendszer fenntarthatatlan" szöveg mese/propaganda, nem kell fenntartás nélkül elhinni. Vannak problémák, de sem az nem igaz hoyg ezek kezelhetetlenek, sem az, hogy a manyup megoldja őket. "

Fején találtad a szöget és mégse.

A demográfiai változások nem elhanyagolhatóak. A nyugdíjrendszer fentarthatatlan szöveg nem propaganda, mert ha az lenne, akkor mi szükség volt a manyupra, illetve most a pénz lenyúlására?

Ha nem igaz, hogy kezelhetetlenek, akkor miért nem látok egyetlen intézkedést sem a manyup pénz einstandolásán kívül?

Mellesleg:
Nem vagyok az államé, a munkaerőm (szellemi és fizikai) sem az államé, s így az ezért cserébe kapott munkadíj sem az államé, hanem az enyém.
Amikor a balesetin ellátnak, az azért van, mert fizetek eü.-i járadékot, vagyis agy szolgáltatást kapok a pénzemért (alap csereügylet).
@MACISAJT: mi segít?!!! Bakker ha ennyire fogalmad sincs arról amiről beszélsz inkább trollkodj.
@néma bárány: "A nyugdíj lóvé viszont az enyém (kéne legyen) hiszen a felhalmozásomat fizet(né) vissza az állam. "
Nana, ne keverd, az állam nem halmoz fel és fizet vissza még elvileg sem, az a magán/önkéntes ami ezt teszi. Az állami az felosztó-kirovó, azaz a járulékot nem a saját nyugdíjadra, hanem szüleid, nagyszüleid generációjának nyugdíjára fizeted.
Ugyanolyan befolyik-kifolyik dolog mint az adó, csak nem úgy nevezzük, mert a jogosultság megállapításának is az alapja.
@hackbard.celine: ("A Bajnai-kormány a lehívott hitelt - nagyon helyesen Ft-ra váltotta az MNB-nél, mert ebből utólag árfolyamnyereség keletkezett.")

Nos, amint olvashattad, "A -Bajnai-kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte."

Ami pedig az "árfolyamnyereséget" illeti, idézném az MNB 2010-es "eredményeit":

"Másfelől 41,6 milliárd veszteséggel zárta a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) , a veszteség oka a 54 milliárdos kamatveszteség és a pénzügyi műveleteken elszenvedett 22 milliárdos mínusz, továbbá a banküzemmel és a működéssel kapcsolatos, 16 milliárd feletti deficit."

Nincs annál hülyébb "befektetés", mint hitelt felvenni, azt bankban pihentetni, miközben a kamatokat is fizeted és még árfolyamveszteségeket is szenvedsz...
Úgy látszik, ez is balliberális "specialitás".
@Joooe: nem volt járulékhiány, itt van egy terminológiai félreértés.
A járulék egy olyan, az állam által beszedett lóvé, ami után az államnak szolgáltatási kötelezettsége van. A nyugdíjjárulék mértékét az állam bármikor megváltoztathatta volna.
A mnyp tagdíj a tag és a pénztár között a tag szuverén döntése (szabad pénztárválasztás és váltás) alapján létrejött polgári jogi szerződéses viszony, amit az állam joglakotóként úgy szabályozott, hogy a mnyp befizetések esetében kevesebb járulékot kellett fizetni az állami felosztó-kirovó rendszerbe. A tagdíjat a tagok munkáltatója egy évtizeden át a pénztárnak vallotta és fizette be, de a munkáltatók linksége miatt ez a feladat később az APEH kezelésébe került és az adók módjára behajtandóan kezelték.
Az meg hogy a pénztárak lenyúlták, eltőzsdézték a pénzt, egyszerű polkommunikációs bullshit.
A pénztártagok 80%-a reálhozamot kapott, azaz az inflációt meghaladó mértékben nőtt a számláján felhalmozott megtakarítás.
MNYP nélkül a felosztó-kirovó rendszerben 0 azaz 0 reálhozam keletkezett volna (ahogy ma is), mert az állam nem befektetésként kezeli.
A mnyp-k működési költségeit illetően is van egy félreértés: egyrészt a méretgazdaságosság abba az irányba mutat, hogy a nagyobb vagyon kezelése fajlagosan alacsonyabb költségekkel jár, másrészt a nem fizető vállalatok kockázatának lefedezése és a lejárt tartozások behajtására fenntartott apparátus sem volt két fillér az APEH közbeiktatása előtt.
@Joooe: nem keverek semmit semmivel. Kormányunk is gőzerővel dolgozik az egyéni számlák bevezetésén, ezért írtam az előbb feltételes módban.

www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/egyeni-szamla-penz-nelkul-erre-keszul-a-kormany-nyugdij-ugyben-348214

Nem vagy naprakész propagandából? Ejnye bejnye.
@Joooe: A Manyup-ot kamaszkorában ölték meg. Még nem történtek belőle kifizetések. Kb 30 év alatt (ebből telt el 12) épült volna fel. Addigra azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik teljes járadékukat más pénzéből kapják, megfogyatkozott volna, az új nyugdíjasok járadékának egy része (minimum 25%) a magánpénztárukat terhelte volna. Az járulék arányt, amint a magánpénztárak belépnek a fizetésbe, el lehetett volna tolni a pénztárak irányába.
Hosszú távon miért is jobb, ha valaki azt kapja vissza (hozamokkal növelten) amit élete során összegyüjtött? Hát azért, mert ha már csak ő marad az egy szem aktív ember, akkor is lesz nyugdíja, nem számít a demográfiai arány.

Biztos jobb lesz, hogy mindenki a másik nyugdíját fizetheti, növeli a tudatosságot. És méginkább retteghetünk attól mi lesz, ha mégsem jön be gyerekcsinálási projekt.
@MACISAJT: "egyszeri befizetések" --> örülök neki hogy az ellopott nyugdíjpénzekből 1-2 évig fenntartható-kozmetikázható a költségvetési adat és államadósság, és utána mi lesz? mit lopnak el? háztartások befektetés állományát? önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket? tök jó, hogy arra vagytok büszkék, hogy államosított pénzekből 1-2 évig fenntartható a rendszer, hogy utána meg mi lesz az ki a szart érdekel.
@MACISAJT: " német gazdaság (méreteiben mindenképpen) váratlan befékezése független a Matolcsy-féle gazdaságpolitikától."

Nem teljesen.

Igen, a német gazdaság (befékezése) függetléen Matolcsytól (mázlisták), de vice versa ez már nem igaz - mi nem vagyunk függetlenek tőlük, nagyon nem.

Nézd csak meg bármelyik ezzel foglalkozó honlapon (pl. IMF, pont tegnap vizsgálgattam)a magyar és a német gdp alakulását. A grafikon jól mutatja, mennyire korrelál. Ha a Hanséknak nem megy jól, azzal mi is szívunk - de nagyot.

/Kár, hogy nem Mongóliával vagyuk ennyire és ily mértékben összenőve, ott most +15,6% a gdp változása. A legjobbb (!).
@MACISAJT: az egyszeri befizetések között van a mnyp vagyon: 1400 Mrd forint államkötvény leírása és egy halom részvény, amivel egyelőre nem tudnak mit kezdeni.
Eleve kérdéses, hogy az Eurostat engedi-e majd a könyvelési trükköket, amikkel az éven túli elszámolását próbálják majd megoldani.
@somogg: Egyrészt megszüntetni a kamu nyugdíjakat.
Jelenleg a nyugdíjas/eltartó arány 3/3,7 = 0,81
Jelenleg a nyugdíjas korú/aktív korú arány 1,4/6,4 = 0,22

Nyilván az utóbbi elvi arány a gyakorlatban nem érhető el de sokat lehet javítani rajta. Ez a több mint 3-szoros arány különbség sokkal nagyobb mint amit demográfia jelenthet. Egyelőre a kormány lépései biztatóak.

Másrészt támogatni a gyermekvállalást, hogy aki vállal az ne csak 1-2-t vállaljon hanem mondjuk legalább 3-at.

Harmadrészt várni kell, mert a ratkó unokák gyermekvállalása nagyrészt nem elmarad, csak kitolódik, ma már sokan eleve 30 éves koruk utánra tervezik az első gyereket. Én is 29 vagyok és nincs még gyerekem. De 5 éven belül valószínűleg lesz.

Mindezekkel együtt ha marad is némi demográfiai csökkenés, az elég mérsékelt lesz ahhoz hogy elviselhető teher legyen.

A manyup nem jelentett volna megoldást, egy rossz tüneti kezelés lett volna, de az is csak a nyugdíjrendszer (nagyságrendileg) negyedét érintette volna, és ez a maradék negyed is nagyrészt az államtól függött volna (állampapírok...)
Mellesleg először úgy olvastam a címet, hogy "Pofon szarnak". Ami szintén nem áll messze a valóságtól...
@néma bárány: Az egyéni számla mögött nincsen pénz. Ami adott hónapban befolyik, az nyomban kifolyik. A majdani kifizetés összekalapozását az utánuk következőkre bízzák, oldják meg ahogy tudják.

Kormányunk amúgy is kommunizmust akar valójában bevezetni, meghallgatva hárommillió ember óhaját, ott meg felesleges az egyéni megtakarítás. Persze az új rendszer is olyan lesz, ahol az élcsapat egyenlőbbek a többinél.
@MACISAJT: minden gazdálkodó szervezet minden évben mérleget készít, nem kivétel az MNB sem.
Azért az mindenesetre érdekes, hogy a teljes (tehát nem csak az IMF/EB hitelből, hanem az összes többi hitelből adódó) 2010-es 54 Mrd MNB árfolyamvesztéséget Bajnaiék nyakába varrod, ugyanakkor nem foglalkozol az idei Q2 tényadattal: csak az IMF/EB soron volt 84 Mrd árfolyamnyereség, amivel NEM éltek, hanem inkább a hitel nagy részét elspekulálták MOL-ra.
@Zébácsi: A demográfiáról a véleményem itt: @Joooe:

"akkor mi szükség volt a manyupra"
Lobbiérdek. A tőke eléggé irányítja a politikát. Így nagy pénzek forogtak "jó" helyeken.

"Ha nem igaz, hogy kezelhetetlenek, akkor miért nem látok egyetlen intézkedést sem a manyup pénz einstandolásán kívül?"
Ha meg igaz, akkor miért csak a csoró államokat ugrasztották bele a nagyok, és ők maguk kerülték? ;)

"Nem vagyok az államé, a munkaerőm (szellemi és fizikai) sem az államé, s így az ezért cserébe kapott munkadíj sem az államé, hanem az enyém."
Nem az államé vagy, az állam az állampolgárok összessége, és ennek tagja vagy. A megtermelt érték egy részének elköltéséről nem te döntesz, hanem beadod a közösségbe, hogy közösség határozzon arról hogy milyen közösségi célokra költi, pl ilyenekre:
"Amikor a balesetin ellátnak, az azért van, mert fizetek eü.-i járadékot, vagyis agy szolgáltatást kapok a pénzemért (alap csereügylet)."
És akkor is ellátnak ha épp nincs egy filléred sem és 2 millióba kerül a műtét, és akkor is fizeted a díját, ha 10 évig nem mész orvos közelébe se, ebben különbözik az állami meg a magán.
@MACISAJT: Ja és még valami: hitelből részvényt venni és azon 150 Mrd-ot bukni két hónap alatt az mi? Zseniális fideszbolsevik unortodox gazdasági megoldás az államadósság csökkentésére?
szamoljunk egy kicsit:

- az szja szabalyok valtozasa miatt kieso eves allami bevetelt kb 500 milliard forintra, azaz kb 2.5 milliard $-ra becslik a hozzaertok

- a magyar GDP cirka 190 milliard $, vagyis ha a zembereknel marado plusz penzt mind belfoldi fogyasztasra koltenek akkor ez kevesebb mint 1.5%-os GDP novekedest okozott volna.

nade a penz masra kell:

- egyreszt a sokszazezer devizahiteles akar 40-80%-al is tobb reszletet fizet mint akar egy eve
- masreszt szerintem mindenki be van egy kicsit szarva, hogy hova vezet ez az amokfutas, nameg, hogy az eu krizis, es a vilaggazdasagi problemakbol mi lesz.

szoval az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb annal mindhogy elkezdjenek tobbletfogyasztani, meg akkor se lennek meglepve ha kiderulne, hogy a lakossagi fogyasztas visszaesett.

amugy a faek egyszerusegu matolcsy recept mar a kitalalasanak a pillanataban csodre volt itelve.
@nu pagagyí: persze, hogy nincs mögötte pénz. Én is csak azt mondtam, egy fecnin vezetni fogják mennyit tolt a befizető az államnak, amivel elismerik, hogy a nyugdíj befizetés magántulajdon.

Nem mondtam, hogy ez a rendszer jó lesz, nem is léptem vissza.
@néma bárány: az egyéni számla csak virtuális, nem a rendszer felosztó-kirovó lényegét érinti, csak a nyugdíjad kiszámításának módját, egyéni számlás rendszerben nagyobb hangsúlyt kap hogy mennyit fizettél be és kisebbet a cociális elem.
@altimus: "amugy a faek egyszerusegu matolcsy recept mar a kitalalasanak a pillanataban csodre volt itelve" - Ezt kikérem a faékek nevében is, matolcsyhoz képest a faék mikroprocesszor. A faék képes munkában részt venni, matolcsy pedig csak Orbán seggének nyalásához ért.
@Zébácsi: Kettőt ellett valahol egy tehén?
@hackbard.celine: egyelore nincs bukas emiatt, bukas akkor lenne ha a reszvenyeket eladnak.

az viszont igaz, hogy a mol papirokba bele van kodolva a bukas, ugyanis azokat most epp 8% kamatozasu allampapirokbol finanszirozza az orszag. (az alacsony kamatozasu imf penzt vagy szepen ott kellett volna hagyni az mnb-ben biztonsagi tartaleknak, vagy lehetett volna vele adossagot csokkenteni)

ez a 8% finanszirozas joval nagyobb bukas hosszu tavon mint az, hogy parezer forintot ideiglenesen estek a mol reszvenyek. ugyanis a mol eleg jo ceg, kozeptavon vissza fog erosodni a reszveny, ez szinte biztos.

**

az ordas bunkosag az, hogy orban eddigi retorikaja, politikaja sehogy sem egyeztetheto ossze a mol vasarlassal. arra leginkabb a partfinanszirozas miatt vol szukseguk.
Matolcsy a mai napon megbukott. Kérdés, hogy ezt mikor veszi észre a jobbkéz tulajdonosa.
Nekem Baldrick jut eszembe róla a Fekete Viperából, akinek mindig volt egy ördögien ravasz terve, ami persze minden egyes alkalommal emeletes faszság volt... :-)

index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/16/felulvizsgalja_a_terveit_a_kormany/
@MACISAJT: Khmmm... ha azt a pénzt kicsit később költik el MOL részvényekre, akkor egy kicsit kevesebbe kerültek volna. Mellesleg az MNB devizatartalékai még így kamatveszteségek mellett azért fontosak, hogy a forint ne legyen támadható.
Mellesleg műküdésed nagyon szemforgató, mert a gazdasági válsággal véded Orbánék tévedéseit és gyanítom Gyurcsányék védelmében nem írtad 2008-ban hogy kitört a válság.
@Joooe:

AZ ellátás kockázatmegosztó. Van, aki kétnaponta dialízisre jár,s van, aki 70 éves koráig csak tüdőszűrésre.

Pont ez a lényeg, és van, ahol más a rendszer, ahol hozzás sem nyúlnak, ha nincs TB befizetésed. ez igaz a nyugdíjakra is. Hazánkban kicsi a nettó bér, és a polgár egyébkét sem félretesz, hanem inkább eladósodik.

Lobbyérdek?
Lehet, de ez a rendszer pénzt gyűjt, befektet és 80%-ban reálhozamot produkál. Ezért cserébe pedig joggal várja el mindennek egy bizonyos szintű ellentételezését, amit a költségeiben elszámol és kibezet a rendszerből. Nincs ezzel baj.

Hogy hol bezették be? Igen, olvastam erről, de e tekintetben továbbra is azt gondolom, hogy a bevezetése nem biztos, hogy rossz volt, sőt!
Volt egy vízió arra nézve, hogy mit is kezdjünk a rossz korfával...
@nu pagagyí: írtam már, először az állam bevételei csökkennek 25%-kkal, majd 40 év múlva a kiadásai (elvileg) nullszaldós állapotból (100% járulékbevétel - 100 % nyugdíjfizetés) veszteséges évtizedeken át újra nullszaldós állapotba (75 % járulékbevétel - 75% nyugdíjfizetés) kerül, nem nyert semmit, csak a felhalmozott óriási veszteséget azért hogy a nyugdíjrendszer 1/4 "outsource-olja" a magánszektorba.

Lecseréltük a ladát skodára, és közben ráfizettünk 500e Ft-ot. Mindkettő lényegében azonos funkciójú, kis különbségek vannak, az egyik viszonylatban az egyik jobb, a másikban a másik. Ehhez skodabuzinak kell lenni, hogy az ember nyereségként fogja fel, hogy sok pénzért ugyanazt kaptam.

Én adófizetőként utáltam ezt a költséget, azt az 500+ milliárdot amit az állam így megspórolt visszaadta adócsökkentésben...
@MACISAJT: "Na szóval, akkor mégegyszer megkérdem: mire is költötte el a bajnai-kormány egy év alatt az IMF hitelből 9,5 milliárd eurót?ű

A mínusz 7 százalékos GDP "növekedésre"? "

- Gazdasági válság volt tudod? Vagy a gazdasági válság című mentség csak az Orbán kormánynak jár? Annak amelyik nagy államadósság mellett a általad megköpködött hitelekből tőzsdézett?
@Joooe:
"Egyrészt megszüntetni a kamu nyugdíjakat."
Pintér Sándor?
"Másrészt támogatni a gyermekvállalást, hogy aki vállal az ne csak 1-2-t vállaljon hanem mondjuk legalább 3-at."
Létminimum 2 felnőtt 3 gyerek: 259,8. Nem jön ki a kétkeresős nemzetgazdasági szinten mért átlagbérből csak ha nyomorognak.
A többit megbeszéljük ha majd lesz legalább két gyereked és ezzel hozzájárultál a Nemzeti Szaporulathoz. :)
@szerénységem:

Kiszivárgott az intézkedési terv:

-20%-al növelni kell a Gyurcsányozást
felelős: Szíjjártó.

-azonnali hatállyal még egy Szent István szobrot kell állítani minden 3000-nél nagyobb település főterére
felelős: Makovecz Művészeti Akadémia
prolivilag.blogspot.com/

Zseniális, érdemes elolvasni, noha kicsit hosszú.
@Zébácsi: A mongol GDP növekedésének okát próbáltam megfejteni.
@Joooe: "Másrészt támogatni a gyermekvállalást, hogy aki vállal az ne csak 1-2-t vállaljon hanem mondjuk legalább 3-at."

MIndezt úgy, hogy csak annak van lehetősége a családi adókedvezmény maximális igénybevételére(adóalap-jóváírás), akinek megvan hozzá a szükséges adóalapja. Nos, ilyenből van sokkal kevesebb.

Kissé elitista, korántsem a tömegeket támogató elképzelés. Ha csak azt a szándékot nem véljük felfedezni, hogy ne ott szülessen gyerek, ahol egyébként is kevesebb a pénz. Ez az adórendszer a tehetőseket támogatja, vagyis szociálisan érzéketlen, a különbségeket felnagyító rendszer - nem is tetszik, de ebbe most ne menjünk bele.
"A kormány cselekvési terve négy pillérre épült:

Azonnali válságkezelés

Ennek leginkább mérhető hatása a forint árfolyamának stabilizálódásában jelent meg. 31 milliárdos költséggel 100 ezer munkahelyet mentett meg a Bajnai kormány munkahelymegőrző programja.
Az "Út a munkához" program segítségével további 100 ezer alacsony képzettségű ember tért vissza a munka világába, sokévi passzivitás után.
A Krízis alap támogatásaiból 100 ezer családnak jutott pénzügyi támogatás.
A távhő árát is csökkentették, ez 650 ezer család, összesen mintegy 2 millió ember életében hozott könnyebbséget.

Egyensúlyteremtés

A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány. Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban.
Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.

Az adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal.

Bizalom újjáépítése

A válságkezelő kormány programjának harmadik pillére a bizalom újjáépítése volt. Ez tette többek között lehetővé, hogy a jegybanki alapkamat 20 éves mélypontra volt csökkenthető, ami komoly segítséget jelentett a gazdaság újbóli felpörgetéséhez, így a vállalkozások jövedelmezőségének növeléséhez.

Növekedés beindítása

A nyugdíjrendszer átalakítása biztosította a nyugdíjasok járandóságát, de értékes munkaerőt is bent tartott a munka világában. A Bajnai kormány a szociális rendszerben is komoly átalakításokat hajtott végre.
Ezek arra ösztönözték a munkára képes embereket, hogy segély helyett inkább vállaljanak munkát, ugyanis így jobban járnak. Az adórendszerben is komoly, mindenki számára érzékelhető változások történtek.
Az adóátrendezés hatására 2010 év elején már több millió munkavállalónak emelkedett a nettó fizetése.

Egy átlagos keresetű emberé kb. 15 ezer forinttal. Az adóátalakításoknak köszönhetően további 400 milliárd forint maradt a magyar vállalkozásoknál beruházásra és munkahelyteremtésre."
*****************
Egy rövidke emlékeztető, arról hogyan adták át a szocialisták, illetve a Bajnai kormány az országot.

Még hozzá jön) :) az IMF. hitel két részlete, amit a Bajnai kormány nem hivott le. MOL. csomag.
@Zébácsi: "Volt egy vízió arra nézve, hogy mit is kezdjünk a rossz korfával... "
A legnagyobb baj ezzel a vízióval, hogy az ingyenpénz illúzióját keltette: úgy tett, mintha (az átmenet évtizedeiben) ki lehetne fizetni 100 % nyugdíjat 75% járulékból... És persze lassan jutottunk el oda hogy kimondjuk ez így nem működik, a magyar költségvetés nem engedhet magának egy ilyen drága és bizonytalan hasznosságú projektet.

Mert azt ne felejtsük el: a mostani aktívaknak megörökölt kötelezettsége a mostani nyugdíjasok eltartása, függetlenül attól, hogy milyen víziód van a jövő nyugdíjrendszeréről és hogy ezt adó/járulék/állami eladósodás formájában teszed. És emellett (és nem ehelyett! ez volt az illúzió) még előre takarékoskodni a saját nyugdíjadra is: ez tette aránytalanul drágává és kidobásra méltóvá a rendszert
@Joooe: ha megnezel egy korfat ket nagy hegyet lathatsz, 30 es 55 ev korul, azaz 20 ev mulva akar 1 fole is mehet az eltarto arany. amit a jelenlegi eltarto aranyrol irtal, szerinted mennyit valtoztatnak ezen a jelenlegi intezkedesek? miert nem jobb egy olyan rendszer (=fuggetlen a korfatol), ahol mindeki maganak takarekoskodik? ehhez nem volt kozelebb a manyup mint az allami? szerinted milyen intezkedesekkel lehet kitolni a gyerekvallalast es novelni a kedvet?
@Joooe: melyik részét nem érted még mindig? Attól hogy a számla nem fizikai, még a nyivántartott felhalmozás örökölhető - csak feleség és gyerek, csak nyugdíj célra - magántulajdonná válik.

Ergo nem az állam pénze akkor sem, ha a felosztó kirovóban el is költi.
@s: Még az USA-ban sem működik. Nem véletlenül nyilatkozta a minap a Warren Bufett aki ugyebár milliárdos, hogy jobban meg kéne adóztatni az évi 1 millió dollár feletti jövedelmeket. Szerinte nevetséges, hogy az alkalmazottai akik
nála messze jóval kevesebbet keresnek magasabb adókulccsal adóznak mint pl. ő.
Nem véletlenül tartott a cirkusz Obama és a republikánusok között, mert a demokrata Obama kormány adóemeléssel próbálta csökkenteni az államháztartási hiányt.
Bajnai Gordon szerint a válságkezelő program - amely a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja - lemondást, szolidaritást kér mindenkitől, de ennek eredményeként az ország talpra állhat és megerősödhet."

www.hirado.hu/Hirek/2009/04/19/14/Itt_a_Bajnai_csomag_.aspx

Világos, egyenes beszéd, megszoritás nélkül nem megy.
Nem beszélt mellék, nem hivatkozott "holmi népakaratra, nem "parasztvakitott)
:)
@nu pagagyí:

Aha, így már világos.
Látom, figyelsz, azaz látsz is, nemcsak nézel. :-)

Nos, nem tudom, nyilván alacsonyabbról könnyebb nagyot ugrani (vagy talán Kína közelsége is segíti őket).

Ezért írtam azt, hogy ha a mongol kapcsolat mértéke és ennek alapja akkora lenne mint a németekkel való kereskedelmi egyenleg, akkor most örülhetnénk. Persze ez mellékág volt, nincs érdemi kapcsolata a témával.
Ha csak az nem, hogy "bezzeg, még a mongolok is ekkorát képesek nőni, mi pedig nem"! Pedig ugye a keleti szél felőlük is jön...
:-)
Most látom a poszt cimét!
Kicsit durva) de totálisan jó.

:))))))))
@altimus: ezek a számok honnan jönnek? Az évek óta nem frissített wikipedia előrejelzésből?
A magyar GDP épp hogy csak 130 Mrd USD felett volt 2010-ben.
MSZP-SDZDSZ pannonpumája meg a többi rémálom azmár nemizgat,nemérdekes? 8 évig nemébredtetek fel!Ha nemjön be amit terveztek mennek a levesbe2014 ben,De neringassátok magatokat abba hogy az MSZP fog akkor jönni.De nemám, hanem a Jobbik közkívánatra.
@Joooe: tahógráf kilengett... asztalaviszta... imádom ezt a gombot...
@Joooe: Már be is jelentették a csiszolást.. :)

És az is érdekes, hogy az eddigiektől eltérően valahogy nem siettek kommentálni a negyedéves GDP adatokat a népkormány magyarázói. Mi történt? Csak nem szerintük is nem jók az eredmények?
@altimus: 2006-ban Veresék 21700 Ft körül adták el az utolsó állami MOL részvényeket (a lakosságnak 2000 Ft kedvezménnyel). Na most a júniusi 22400 Ft-os vételárat ha az infláció figyelembevételével reálértéken számoljuk, akkor nem tűnik óriási dealnek a MOL, mert a reálértéke jelentősen csökkent. Azóta az árfolyama még tovább.
Nem érdekes, hogy eladják-e vagy sem, egyszerűen felesleges és téves döntést hoztak, az állam hitelből NE spekuláljon. Kár ezt szépíteni.
@Joooe:

Akkor csak így csípőből:

Fájdalmas, de talán el kellene (kellett volna)kezdeni a nyugdíjak értékének degresszivitását, nem pedig törvényben rendelkezni annak reálértékének megtartásáról.
Talánm el kellene venni egy sor olyan nyugdíjat, ami igencsak igazságtalan (tudom, ez most messzire vezetne).
Talán el kellene kezdeni beszedni minden adót.
Talán el kellene kezdeni a nulla felé konvergálni a korrupciót, kifehéríteni a pártfinanszírozást, és úgy általában: felkészíteni az embreket arra, hogy 20-30 év múlva igen kemnény világ jön.

Ergo: lehete csinálni egy csomó dolgot, ami már most a várható boom hatásainak csökkentését szolgálná. El kellene kezdeni felnőttnek tekinteni a választókat, tudatosítani bennük, hogy össze kell fogni.

De nem látok semmit pluszt a pénz államosításán kívül.

Sőt, amíg munkavállaók százezrei keresnek kevesebbet nettóban, míg mások sokkal többet visznek haza (nem fog senki rosszul járni), addig igenis k...a álságos és arcpirító a jövő tartalékához nyúlni.

De lelked rajta, mit gondolsz arról, amikor az állam egy magántulajdonú megtakarításhoz nyúl.

Nekem ez a fenti hiányjelek miatt nagyon nem tetszik.
@torró: :)))) imádlak... megint nyomhatok... köcce...
Felülvizsgálja gazdasági terveit a kormány"

Szakértők szerint a friss adatok fényében elérhetetlen a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütem."

Az elemzők a saját prognózisaikat is érdemben csökkentik, a jövő évi kilátások romlása miatt pedig nem zárják ki, hogy további intézkedésekre lesz szükség a hiánycél teljesítéséhez."

www.hir24.hu/gazdasag/2011/08/16/felulvizsgalja-gazdasagi-terveit-a-kormany/

Hm. Sajnálatos, hogy nem hozta a várt eredmény a kormány különutas, csodaváró gazdaságpolitikája.
:)
@hackbard.celine: Abba meg bele se menjünk, hogy grandiózus módon sikerült jövedelmet átcsoportosítani azoktól akik a belső fogyasztást generálják (alacsony jövedelműek), azokhoz akik az import cuccokat veszik, vagy külföldre mennek elszórni a pénzt (magasabb jövedelműek). Szóval verbálisan belső fogyasztás növelés az valójában csökkentés. De ez nyilván csak retorikai különbség. :)
@hackbard.celine: igazad van a nominalis gdp annyi amennyit irsz, en ppp-s gdp-t irtam. jobb lett volna nominalisat. a lenyeg persze ugyanaz, a 2.5 milliard $-bol nem lett tobbletfelhasznalas, de ha mindbol lett volna az is max 1-2%-ot jatszana a gdp-ben.

sajnos ezt a penzt elvitte a forint-chf arfolyam valtozas.
@somogg: "ha megnezel egy korfat ket nagy hegyet lathatsz, 30 es 55 ev korul, azaz 20 ev mulva akar 1 fole is mehet az eltarto arany."
A korfát jól írod le. Azért néz ki így mert a második pukli gyerekei még többnyire nincsenek rajta és elég valószínűtlen hogy így marad. Hogy a harmadik pukli mekkora lesz az még sok mindenen múlik.
Azért hoztam fel az aktívak/inaktívak eltorzult arányát mert ennek javítása az sokkal többel csökkentheti az említett arányt mint amennyivel a demográfiai változások növelni tudják. (Ha egyáltalán növelik és hosszú távon sem stabilizálódik a demográfiai helyzet)

"miert nem jobb egy olyan rendszer (=fuggetlen a korfatol), ahol mindeki maganak takarekoskodik?"
Azért nem jobb mert nem az okot csak a tünetet kezeli, azt is drágán és rosszul. A demográfiai problémák, egy elöregedő, elnéptelenedő ország nem csak a nyugdíjrendszerben okozna problémát, de a manyupra váltás csak a nyugdíjrendszert, annak is csak töredékét érinti.

És akkor még nem beszéltünk a bevándorlásról, ami elöregedés helyett inkább következne, szóval nyugdíj-probléma helyett inkább társadalmi problémává alakul a kérdés.

Magyarul: az én preferenciám szerint inkább azon agyaljunk állami szinten, hogy hogyan működjön jól a rendszer, ne legyenek potyautasok, ne legyen túladóztatás, érdemes legyen gyereket vállalni, élhető legyen az ország, és ne azon, hogy hogyan ússzuk meg hogy szarul működik az ország. Nem akarok 30-40 évet járulékfizetőként végigszopni a megnövekedett terhek miatt azért a bizonytalan ígéretért, hogy majd nyugdíjban milyen jó lesz nekem.... Most legyen jó :)
Persze egyénként fel lehet készülni arra hogy jobb több lábon állni, önkéntesbe fizetni ha és amikor tudom fizetni.
@Joooe:
A Manyup arra adott választ, hogy a belátható tendenciák arra mutatnak (nem csak nálunk), hogy a demográfiai viszonyok romlani fognak. Persze ha képzelünk magunknak hirtelen egymillió gyereket, akik szintén sokba kerülnek az államnak: óvoda, iskola, akkor mindjárt minden rózsaszínűvé válik. A Manyup azért is jobb, mint a felosztó-kirovó rendszer, mert világosabbá teszi miből lesz a nyugdíjad. Nem lehet benne bónuszokat adni nemdolgozásra.

A Manyup pénz nem tűnt el a gazdaságból. Államkötvényben és részvényben volt. Hogy ne nőjön a hiány, az államnak kellett volna takarékoskodnia az egyéb kiadásain (évi 300 milliárd=kevesebb mint egy MOL csomag). Orbánnak érzésem szerint csak az fájt, hogy ezzel a pénzzel nem rendelkezhetett szabadon.
@hackbard.celine: tokeletesen igazad van, a mol vasarlas nem kellett volna. en csak azt irtam, hogy kar ugyanazzal az "eltozsdezte" baromsaggal jonni amivel a manyupokat tamadta a kormany. egyelore nincs ez a veszteseg realizalva, talan nem is lesz, de ez nem teszi indokoltta persze a vasarlast. foleg nem 8%-os kamatozasu kolcsonbol.

a mol befolyas a fekete partfinanszirozas miatt kellett. ebben meg vagyok gyozodve. a hazug partfinanszirozasi torveny nem teszi azt lehetove, hogy a partoknak egyenes, torvenyes finanszirozasa legyen 100%-ban. egyszeruen lehetetlen, hogy a valasztasi kampanyokat es a partfinanszirozast torvenyes keretek kozott meg lehessen oldani, kell a fekete penz. a molbol meg ki lehet venni pezt, az biztos.
@abaka: Annak idején a Szabad Európa Rádióban rendszeresen ment este 6 óra tájékán a Gallicus rovata. Ott nagyon frappánsan elmagyarázta Gallicus a 80-as évekbeli bolgár gazdasági növekedést.
Ha egy csecsemőnek az első foga után kinő a második is, akkor a gyarapodás 100 %. Ha azonban már a 31 fog mellé kinőtt a 32-dik is akkor ugyebár a gyarapodás már csak alig több mint 3 %.
Japán gazdasági növekedése az elmúlt 20 évben éves szinten annyira csekély, és épp a technika nagyon magas színvonala miatt, hogy gyakorlatilag stagnál.
A hazai 1,5 % ennek a tükrében egyenesen katasztrofális. Ez részben annak is tudható be, hogy a magyar kézben lévő feldolgozó ipari cégek ( Mizzo, Pick és társai )technikai színvonala leragadt a rendszerváltáskor meglevő szinten. Magyarán
a magyar tulajdonosok nem invesztáltak a legkorszerűbb termelési eszközökbe, amivel pedig versenyhátrányba kerültek a náluk minden tekintetben magasabb költségeken termelő nyugati feldolgozó ipari cégekkel.
@hackbard.celine: pedig lehet még finomítani rajta:
ne spekuláljon egy magát mindenre felkentnek érző bomlott elméjű kezdő ügyvéd, aki egy sms-t is 40 éves kora után tanult meg elküldeni. (cselekvőképessége megkérdőjelezhető)

És ne tőzsdézzen az akiről messze földön hírlik, hogy még számolni sem tud.
@Joooe: " Én is 29 vagyok és nincs még gyerekem. De 5 éven belül valószínűleg lesz."
Nem akarlak megbántani, de húzz bele, hogy meglegyen az a 3 gyerek amit elvársz másoktól is...
"Másrészt támogatni a gyermekvállalást" Igen, ez is jogos igény lenne, de csak nézd meg a készülő munkatörvénykönyv egyes passzusait és egyből látod mennyire támogatja a fidesz kormány a gyermekvállalást.
Nem hiszem, hogy feldobja a leendő anyukákat az a lehetőség, hogy a munkáltató a felvétel előtt akár terhességi tesztet is kérhet tőlük. A régi Mt-ben az ilyen kategorikusan tiltva volt, az újból kiveszik a tiltást. Ne legyünk idealisták: sok helyen kérni is fogják a tesztet - ha már úgyse tilos.
Na ennyit a 2-3 gyerekről és a gyermekválallási kedv támogatásáról.
az NGM nem lát gondot... a B (mi van ha nem jó az "A" című) terv lép életbe... semmi pánik... uraljuk a helyzetet... megmentünk mindegykit...

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ngm_a_gyenge_gdp-adat_sem_veszelyezteti_a_hianycelt.492802.html
Szerintem Kína vásárol be mondván a hülye népség majd ha megszorul úgyis engedményért koldul majd, ami kis szívességekkel meg is lenne oldható, pl.:
- kínai hadi támaszpont
- esetleg egy budapesti kerületet nekik
- kis termőfőd
- édesvíz kutak
- kínai reptér (pl. fegyverszállítmányokhoz)
- közös rakéta-"védelemi" háló az országnak
- raktárak (értsd: fegyvereknek)
Persze néhány pont a NATO-ból való kilépést jelentene de addigra úgyis kirúgnak / megoldják, Orbán úgyis K-re húz.
@Manatwork: ezt írta jó? hogy lesz 3 gyerek?
le van maradva: már 1 millió gyerek a fides program

a 3szoba helyett pedig már 1milliólakás
@Manatwork: de az új munkatörvénykönyv tényleg gáz, minden kritika jogos ebben. Csak remélni tudom hogy észheztérnek és nem fogadják el ebben a formában, bár az ellenkezőjétől is tartok. (Annak ellenére hogy inkább támogatom a kormányt mint ellenzem, ez már a második nagyon csúnya fekete pont lesz nálam az AB korlátozása után... ez már elég lehet hogy protest jelleggel ne szavazzak rájuk akkor sem ha nem lesz jobb alternatíva)
A gonosz Orbán törpe pár milliméterrel magasabb mint a Matolcsy pojáca, ezt a sikerélményt szereti ezért nem fogja soha kirúgni a pancsert!
@Badbitie: Ha maradt volna az ezt megelőző adórendszer, akkor maga Orbán Viktor is jóval kevesebbet vihetett volna haza. Itt keresd a logikát. A többi az már csak porhintés.
Gondolod, hogy már nem vásárolta fel régebben Ócsán azt a pár 10 hektár földet egy haver akitől most majd 100x áron megveszik telkeknek?
Oszt ki fogja oda a közműveket meg a házakat felépíteni? Gondolod a Gyurcsány és Tsa. Építőipari Kft?
@Joooe: A Te kívánalmadnak az felelne meg, ha az adott kort elért embereket levetnék a Tajgetoszról. Ez mindenképpen biztosíthatná a felosztó-kirovó rendszer kiszámítható működését és hogy Téged aktív korodban ne terheljenek a másokra költendő pénzek miatti elvonás növelésével.

Nem lenne mégis jobb előtakarékoskodni?
@Joooe: ha eddig csak 1 fekete pontot kapott nálad a párt, akkor te jó eséllyel az adócsökkentés nyertesei közt voltál, nem lopták el a manyup pénzedet (ami nem hozott neked reál hozamot), nem érintett a chf törlesztő emelkedése valamint teljesen elfogadható magyarázatnak tartod mindenre az "elmúltnyolcévésagyurcsánykormányahibás" magyarázatot, teljesen rendbenlevőnek tartod egy demokráciában a névre szóló törvényhozást (lex járai, lex borkai stb, stb).
Barátom: itt élsz te ebben az országban? Nem bántani avgy cikizni akarlak, csak csodálkozom.
@mezga-aladar: Végre ez a kormány is felismerte mi a célja a kormányzásnak: a hiánycél. Csak tanultak valamit az elődeiktől.
És akkor mi van az egymillió új munkahellyel és születendő gyerekek seregével ami mindent überelt, kérdezhetnénk. Sajnálatos módon, mindkettő mutató csökkenő tendenciát mutat.
@Orbán takarodj!!: az oszko meg fele olyan vastag mint az orban, talan kompromisszumnak nem lenne rossz :). (igaz, hogy ketszer olyan magas)
@Zébácsi: Na utolsó, mert ezért nem pörög a GDP mert mi itt dumálunk :) (a válaszokat még olvasom)

"Fájdalmas, de talán el kellene (kellett volna)kezdeni a nyugdíjak értékének degresszivitását, nem pedig törvényben rendelkezni annak reálértékének megtartásáról."
A reálérték tartása pont a kívánt csökkentést jelenti, ha a gazdasági növekedés az infláció fölé megy. Majd.

"Talánm el kellene venni egy sor olyan nyugdíjat, ami igencsak igazságtalan (tudom, ez most messzire vezetne)."
Ez történik... rendvédelmisek, álrokik...

"Talán el kellene kezdeni beszedni minden adót."
Ez történik: adójóváírás eltörlése

"Talán el kellene kezdeni a nulla felé konvergálni a korrupciót"
Erre is utalnak jelek, hátha lesz belőle valami...

"De nem látok semmit pluszt a pénz államosításán kívül."
Azt a pénzt amit eddig manyupokba spájzoltunk most adócsökkentés formájában betoljuk a gazdaságba, ez első lépésnek nem rossz.

"Sőt, amíg munkavállaók százezrei keresnek kevesebbet nettóban, míg mások sokkal többet visznek haza"
Ezután sem adóznak sokat a kiskeresetűek, hogy a változás iránya negatív egyesek szempontjából nem az új adórendszer hanem a régi hibája.

"De lelked rajta, mit gondolsz arról, amikor az állam egy magántulajdonú megtakarításhoz nyúl."
Még egyszer utoljára nekifutok ennek a nyúlás dolognak.
Ahhoz a megtakarításhoz ami nem az állam jóvoltából jött létre (pl önkéntes) senki sem nyúlt.
Az állam nem nyúlt magán megtakarításhoz. Az állam félrerakta a pénzt a te nevedre, a te nyugdíjcélodra, és most felajánlotta neked hogy ezt a nyugdíjcélt máshogy teljesítené. Ha te úgy döntesz maradsz a régi rendszerben, ami drágább, ennek költségét fizetnéd meg azzal, hogy nem kapsz majd nyugdíjat az államtól. Rövid távon kevesebb pénzt kell a nyugdíjkasszába befizetned hogy takarékoskodhass (ne feledd: attól hogy neked más víziód van a nyugdíjrendszerről a teherviselési kötelezettséged nem szűnik meg, szüleid nyugdíját ki kell pengetni...). Ha manyup tag vagy mégis csak részben teljesíted mert magadnak rakod félre a pénzt) de ezt a hitelt visszakéri az állam amikor nyugdíjba mész és nem kapod meg a befizetéseid után járó 70%-os nyugdíjat. nagyjából fair üzlet: 40-45 évig nem fizetsz be 30%-ot, majd a nyugdíjas éveid alatt (10-15 évig) az állam visszatartja a 70%-ot.
Lehetsz tehát manyup tag, csak ennek költségét nem verheted rá az adófizetőkre mint az eddigi rendszerben.
@Orbán takarodj!!: A többiek meg guggolva járnak.
@Manatwork:
"akkor te jó eséllyel az adócsökkentés nyertesei közt voltál"
Vannak a családban nyertesek és vesztesek, alapjában véve jó iránynak tartom az adócsökkentést.

"nem lopták el a manyup pénzedet (ami nem hozott neked reál hozamot)"
Nem ám, eddig lopták el az adómat a manyup hülyeség finanszírozására. Régóta drukkoltam hogy fejezze be az állam hogy ilyenek miatt túladóztat. A kapott kis reálhozam meg nagyon jó kárpótlás az eddigi évekért, épp építkezünk, jól jön.

"nem érintett a chf törlesztő emelkedése"
Erről azért nem a kormány tehet, ez belemagyarázás, a kormány próbálja valamelyest segíteni a chf hiteleseket.

"valamint teljesen elfogadható magyarázatnak tartod mindenre az "elmúltnyolcévésagyurcsánykormányahibás""
Nem mindenre, de azért sok igazság van benne.

"magyarázatot, teljesen rendbenlevőnek tartod egy demokráciában a névre szóló törvényhozást (lex járai, lex borkai stb, stb)."
Eddig is ez ment, nem tetszik persze, de nem ez verte ki a biztosítékot.

"Barátom: itt élsz te ebben az országban? Nem bántani avgy cikizni akarlak, csak csodálkozom. "
És te? És a szoci években itt éltél? Na az durva volt... csak kilátástalanság, töketlenkedés, álintézkedések és egyre mélyebbre csúszás... Most legalább történik valami kormányzás féle, ha vannak is hibák.
@nu pagagyí: Már létrehozták, úgy hívják őket, hogy Széll Kálmán Alapítvány, és 8 évig azon munkálkodtak, hogy Orbán Viktort újra hatalomba segítsék.
@Joooe: Tévedsz. A törvény maga mondta ki, hogy az mnyp megtakarítás magántulajdon. Ezért kellett görcsölniük az "önkéntes" lemondás látszatának megteremtésével, azzal a tényleges fenyegetéssel társítva, hogy aki marad az mnyp-ben, az kiíratkozik a TB-ből.

Pedig világos, hogy a ahhoz, hogy összeszedd a teljes majdani nyugdíjadat, nem csak a levont 10%, hanem az utánad befizetett 24% egy része is kell. Ezért is szólt úgy a törvény, hogy az MNYP-sek a nyugdíjuk nagyobb részét a felosztó-kirovó rendszerből kapják.

Sajnos ezt a diszkrimanatív rendelkezést előbb-utóbb orvosolni kell (ezért is szarakodik az AB), a maradók érdekében. Azért nagyon remélem, még Orbánékat fogja terhelni ennek a költsége.
@Joooe: ertem a preferenciadat. azt mondjuk nem vilagos, hogy lesznek a 30 evesek gyerekei tobben mint a szuleik, ha csokken a szuletesek szama(=kevesebbet szulnek majd mint a szuleik, ahol 1.9 korul volt a szuletesi arany, ami ma 1.3). ha kitolod a szuletest 30 utanra (ami egyebkent a tendencia), akkor az eloregedo tarsadalom adottsag lesz, nem pedig tunet. nem gondolod? ha 30 evesen, evente vallal egy no gyereket, akkor kb 58 eves lesz amikor a legkissebb is a sajat labara all, marpedig ehhez az kell, hogy a ferj 3 evig 1,2,3 majd 4 embert eltartson. Szerinted ez a valosag?
@nu pagagyí:

Nem gondolod, hogy az ilyen balsai-féle orbánzombikkal felhígított AB bármit is rájuk ver? Még a hígítás előtt is beszariak voltak, de mostmár totálisan veszett fejsze nyele. Gyönyörűen asszisztáltak és asszisztálnak az egyetlen megvalósult reform szétkúrásához.
@nu pagagyí: "Tévedsz. A törvény maga mondta ki, hogy az mnyp megtakarítás magántulajdon. Ezért kellett görcsölniük az "önkéntes" lemondás látszatának megteremtésével"
Formálisan magántulajdon volt, formálisan önként alakítottad át ezt a magántulajdont állami nyugdíjjogosultsággá (ami szintén magántulajdon jellegű szerzett jobb az AB korábbi állásfoglalása alapján)

"Pedig világos, hogy a ahhoz, hogy összeszedd a teljes majdani nyugdíjadat, nem csak a levont 10%, hanem az utánad befizetett 24% egy része is kell. Ezért is szólt úgy a törvény, hogy az MNYP-sek a nyugdíjuk nagyobb részét a felosztó-kirovó rendszerből kapják."
Akkor fizess be többet, csak azt ne várd hogy mint eddig, az adófizetők fizessék helyetted.

"Azért nagyon remélem, még Orbánékat fogja terhelni ennek a költsége. "
Uh ez durva volt. Minket fog terhelni(ha...), ők csak gazdálkodnak az adófizetők pénzével. Ha ezt nem érted hogy honnan van a pénz, nem csoda hogy jó rendszernek gondoltad a manyupot.
@legeslegujabbkor: Nincs új a nap alatt. Ugyanazt kell csinálni, de más alapon, ugyanis azoknak a cégeknek egy része az állam, nagyobb része az önkormányzatok csöcsén lógott.
Ebből sajnos nem lett, a szó klasszikus értelmében vett polgárok szövetsége, mint az eredményből láthatjuk. A kibontakozó hűbéri lánc láncszemeivé váltak.
@nu pagagyí: Mi más lenne a polgárok szövetségének lényege, mint hogy teljesen függetlenek a politikai hatalomtól. Gazdasági ügyeiket egymásközt intézik el, és ha támogatnak egy pártot, cserébe saját törvényeket írhatnak (szép példa a lex mol)
@Joooe: akárhányszor nekifutsz, csak tovább rontasz a helyzeten.
ad 1. a mnyp megtakarítás a tag magánvagyona volt, ezt kár tagadni, csűrni-csavarni
ad 2. nem formálisan, hanem zsarolással vették el: aki nem lépett vissza, az kiírta magát a nemzettestből és elveszítette a jogosultságát az állami részre, holott ugyanúgy fizette és fizeti az állami járulékot
ad 3. nem jogszerű és nem arányos, hogy a amíg az mnyp belépés/átlépés egy szerződés aláírásával és postázásával, a bejelentés pedig elektronikus úton intézhető, ezzel szemben a korlátozott számú nyugdíjigazgatósági kirendeltségeken (tehát nem a pénztárnál, akivel jogviszonyban volt a tag), munkaidőben történő személyes megjelenést írtak elő.
Ez nem "formális", hanem sz@rházi zsaroló fidesz tempó.
Nem érted a mnyp modell hosszú távú működését, ez már kiderült. Mantrázod a párt opuszait, lelked rajta.
40 munkával eltöltött éved van még nyugdíjig, utána majd lesz időd gondolkozni.
@Joooe:

"Uh ez durva volt. Minket fog terhelni(ha...), ők csak gazdálkodnak az adófizetők pénzével. Ha ezt nem érted hogy honnan van a pénz, nem csoda hogy jó rendszernek gondoltad a manyupot."

A Te értelmezésedben persze nem jó a manyup, mert abból tényleg azt kapod vissza amennyit érsz. Egyébként két megoldás van, vagy a TB egy részét oda kell adni a manyuposoknak, vagy vissza kell adni a TB-s jogosultságot. Utóbbi nem kerül azonnali pénzbe.

"Akkor fizess be többet, csak azt ne várd hogy mint eddig, az adófizetők fizessék helyetted"

Szokásos tévedés. A teljes szuperbruttó rendet tett volna az agyakban. Könnyen belátod miről van szó, ha azt mondom, hogy a felosztó-kirovó rendszerből, Te is csak a levont 10% után kapd a nyugdíjadat. Így kb. csak 100 évet kéne dolgoznod 10 évnyi nyugdíjért, ha inflációval korrigálunk.
Valahol a Vértes mellett egy vályogházban a kemencepadkán ül egy törpe Spartacus, mellette a jobbkeze, aki mint egy újkori Discalculus, bár számolni se tud, kiolvassa a jövőt a madarak röptéből és a szaros csirkebélből... No ott ülnek ezek ketten és kezdik megérteni, hogy nem ők, hanem a tények osztják a sallerokat, mikor a törpe megszólal: "Akárhogy is történt, nem hagytuk magunkat." Mire Discalculus: "Jól megmutattuk nekik. Kiadtuk a jelszót, hogy legyen magyar narancs, és lett magyar narancs. Ma se szeretnék a bőrükbe lenni."

Hát így motyog maga elé az a két idióta.
@legeslegujabbkor:
Ennek az országnak a legnagyobb baja, hogy (enyhe túlzással) nincsen polgársága. Nincs anyagilag és szellemileg, a mindenkori államtól független rétege. Nincs aki hatékony munkahelyeket teremtene, mert van víziója a jövőről. Illetve, ha lenne, társak és pénz hiányában egyedül kell mindent kiküszködnie, aztán vagy belebukik, vagy nem. A pénz ugyanis a körkörös lenyúlások eredményeként nem ott van, ahol lennie kellene. Nem a valós teljesítményben érdekelt befektetőknél és nem is teljesítmény arányosan a vállalkozóknál. Az országban megforduló pénz nem generál itt semmit, csak néhány luxus villát medencével.
Ki kéne talán mondani, hogy egy cég hasznossága abban mérhető, hogy mennyi adót fizet be az államnak, ebből levonva a közpénzből származó bevételét.

A tisztességes verseny és a teljesítmény-elv helyreállítása nélkül nem fog menni, de pillanatnyilag erre nincs igény.
Ha sikerülne, akkor mindegy, hogy egy cég éppen állami megrendelésre dolgozik, vagy más piacra. A vállalkozó meg polgár lesz, akkor is ha belegebed. Ha az államra nem számíthat másokkal szemben, akkor kénytelen lesz magában és mások korrektségében bízni.
@wanekus: :)) Ez nagyon.... Jó!!! Virág ettárs és remek tanítványai!
@nu pagagyí: dee van. sőt sok is van. szépen prosperáló magyar POLGÁRok vannak. csak a határokon túl...

a parasztok itt rángatják vissza egymást a mocsárban...
gsisa.blogter.hu/402894/polgari_program

Sajnos már nem vicc, hanem valóság..........
@Joooe:
Ezek elvi fejtegetések, a probléma pedig gyakorlati. Mire gondolok:
1. Tipikus érvelés, de valójában amikor adót fizetsz, nem szolgáltatásokat vásárolsz az államtól, hanem egy társadalom közteherviselésében veszel részt. De ha már ilyen megközelítésben akarod láttatni, akkor a "túladóztatással" is vásárolsz "szolgáltatást". Azt, hogy a nagyra növő társadalmi különbségek miatt nem fogja a leszakadó osztály ellopni a mercidet, vagy felgyújtani a villádat. Az emberi motiváció is bonyolultabb kérdés annál, mint amit itt a Béla kontra Aladár példádban fejtegettél... Nem mellesleg az a szociális háló Téged is véd. Akármekkora gazdagságból is lehet koldusbotra jutni.

2. Büntetőjogi kérdéseket (ld. adóelkerülés) nem, vagy csak részben lehet megoldani adminisztratív eszközökkel. Magyarország jelenleg egy nagy bűzlő fekély, ami a korrupciót (is) illeti. Sokösszetevős a képlet, de az biztos, hogy az egykulcsos adó nem javít rajta annyit, mint amennyit széles rétegek leszakadása okoz, szintén az egykulcsos adó miatt.

3. A bérkülönbségeket nem csak az 1. pontban említett okok miatt kell csökkenteni, hanem mert nem igaz, hogy a piac mindig jól szabályoz. Azt, hogy egy adott munka mennyit ér, számtalan tényező befolyásolja, és sokszor ordító igazságtalanságok vannak, még progresszív adó esetén is. Pl. még mindig a pénzügyi szektorban a legmagasabbak a fizetések, holott a válságban nem kis részük volt/van. Az is jó kérdés, hogy kinek a munkája értékesebb, egy sztárfocistáé, vagy egy kutatóorvosé... De hogy más - hétköznapibb - példát is hozzak: magyar orvos / nővér / tanár béréről van valami fogalmad? Most - az egykulcsos adóval - megint tolódik pár évet a bérrendezésük. Az orvosok, nővérek szépen lelépnek, az oktatási reform pedig megint csak egy rossz vicc marad bérrendezés nélkül.

4. Utoljára hagytam, de nem utolsó szempont: az egykulcsos adó óriási lyukat ütött a költségvetésen, ráadásul pont azokat hozta mindemellett kedvezőtlen helyzetbe, akik a gazdasági növekedés motorjai lehetnének a fogyasztásukkal: a nálunk nagyon széles (alsó-)középosztályt. Ez tehát nem csak "az ő bajuk", már középtávon mindenki szív miatta kisebb-nagyobb mértékben.
@mezga-aladar: Remélem a következő kormány a közbeszerzések helyretevése mellett, ideiglenes jelleggel, egy vagyonadóval kezdi. Különös tekintettel a termelési célú ingatlan és cégvagyonra. Aki ezt ki bírja pengetni, az hatékonyan és az ország számára is hasznosan használja a nála levő vagyont, a többi csak az adófizetők pénzének eltulajdonításából hedonizál. Rögtön tisztulna a vállalkozói szféra.

Ez a módszer elegánsabb lenne a 98%-os visszamenőleges vagyonadónál.
@nu pagagyí: "a pénz nem ott van ahol lennie kellene, luxus villa helyett befektetésben. Most néhány megélhetési vállalkozóból általánosítasz, de én olyan cégekről beszéltem, amik a pénzt mindig megforgatják, de miben? Ez a hasznosság mérés tetszik, de azért az adófizetés nagysága elég egyoldalú vizsgálat lenne. Az állami mankó pedig már eltűnőben van, már csak pár házra meg tévére telik.
Ha Matolcsy alatt romlik valamely mutató, akkor 2014-ben őt is bíróság elé állítjuk?
@legeslegujabbkor:
Hát akkor nézzük mondjuk a köztévét. Minden pénzt összpontosítottak egy pénzosztó szervezetbe. Az éves összeg mintegy 29 milliárd. A csatornák csak rendelni fognak "vállalkozóktól". Szerinted pélyáztatás lesz és becsületes elbírálás?

Az állami cégek hol hírdetnek, kiket bíznak meg őrzés-védelemmel, ki biztosítja őket? A legjobb/leghatékonyabb cég?

A pofára szabott különadótörvényeknek kik a kedvezményezettjei? Mi a haszna ennek a társadalom szempontjából? Teremtettek-e új munkahelyet, több adót fizetnek-e be azóta a kedvezményezett cégek?

Végtelen a történet.
Az így szerzett pénzek nyomtalanul tünnek el a gazdaságból lásd Eclipse ügy. Nem generálnak semmiféle fejlődést, nem termetenek új munkahelyeket, nem lesznek hatékonyabb cégeink, csak olyanok akik megszokták a kézből etetést. És persze kérnek tőlük ezt-azt cserébe.
Segély helyett - miféle munkát?"

A magyar közvélemény ritka egyetértésben támogatja, hogy a munka nélkül maradt emberek tömegének munkalehetőséget biztosítson azt állam"

Csakhogy a foglalkoztatás legyen valódi munkahelyteremtés.
Mindenki kapja meg a munkavállalóknak járó jogokat, törvényes védelmet, az egyenjogúság garanciáit. Stabil intézményekhez kötődhetnének az emberek.
A közfoglalkoztatott gondolkodhasson hosszú távú perspektívában - divatos szóval, adjanak neki "életpálya-modellt".
A konstrukcióban legyenek ösztönzők.
A jól teljesítők, a továbblépésre vágyók pénzben, oktatási lehetőségekben, továbblépésben lássák meg a jó munka értelmét.

A most kibontakozó munkajogi változtatások ugyanakkor nem csak a közmunkások, de minden magyar munkavállaló számára rossz időket jósolnak.
A szakszervezetek megtörésének szándéka, a sztrájkok ellehetetlenítése, a Munka törvénykönyvének tervezetében megfogalmazott korlátozások azt mutatják, megszűnhet a közmunkások és a többi alkalmazott közötti különbség.
Gyorsabban, mint gondolnánk - csakhogy nem lesz az egyenlőségben örömünk. Mindenki együtt süllyed le a jogfosztottak szintjére"

www.stop.hu/articles/article.php?id=921308

Persze, nem vitatja el senki, hogy dolgozni kellene minden munkaképes embernek.
Vannak akik szeretnének dolgozni, de vannak akik nehezen térithetők vissza a munka világába.
Előbbieknek "valódi" munkahely kellene feltétlen, utóbbiak esetleg) végezhetnének közmunkát.
Az a nagy probléma, hogy ilyen formájában a foglalkoztatás több mint megalázó. /gazolás, csatorna takartás.....stb.

együtt süllyed le a jogfosztottak szintjére"
Ha ez valóban igy lesz, nem kell csodálkozni azon sem, ha csökken a munka minősége, minden szinten.
Tessék már nekem megmondani, egy többségében) rossz hangulatú, szorongó társadalom, hogyan produkálhatná munkájával nap- mint nap a legjobb minőséget???
@nu pagagyí: Tudom, hogy az állami mankót magyarázod, és az Eclipse üggyel példálózva mutatod meg azt a mocsarat, amibe előbb utóbb belesüllyednek. De ez csak Orbán fizetsége azért, hogy elmehetett kezet csókolni a pápának, és hogy mellette ül a lelátón Csányi. Ugyanazt látjuk, csak másképp magyarázzuk. És igen, ebbe a társaságba már csak rokoni kapcsolattal lehet bekerülni.
@Joooe:

Figyelj Joooe, értelmes fickónak tűnsz, de láthatóan nem veszed észre, hogy nagyon egysikúan közelítesz a dologhoz.

Nincs kanalam és időm a zöld kályhánál kezdeni, ezért néhány idézet tőled, és ezekre néhány válasz, snellben:

"A reálérték tartása pont a kívánt csökkentést jelenti, ha a gazdasági növekedés az infláció fölé megy. Majd."
- Belátható időn belül a gazdaság nem növekszik jobban az inflációnál. A nyugdíjasokhoz pedig senki nem nyúl (pedig kellene), mert sokan vannak és szavaznak. Igazából nem történik meg az, hogy az embereket felkészítsék arra, ami 20-25 év múlva vár rájuk.

" ---"Talán el kellene kezdeni beszedni minden adót."
Ez történik: adójóváírás eltörlése ---"

- Konkrétan nem erre gondoltam, hanem a gazdaság további fehérítésére, és a nagyobb vagyonok vizsgálatára.

" ---"Talán el kellene kezdeni a nulla felé konvergálni a korrupciót"
Erre is utalnak jelek, hátha lesz belőle valami...----"

- Nem utal rá semmi, sőt, pont ellenkező hírekről olvashatsz (Pintér volt cégének megbízása, MTV 28 Mrd Huf egy kupacba lapátolva, Simicska közeli cégek megbízásai, ME hivatalnál furcsa kinevezések, Vitézy Dávid kinevezése és teljhatalma, Esztergom ügye, Pécs ügye, etc...). Soroljam tovább?

"Azt a pénzt amit eddig manyupokba spájzoltunk most adócsökkentés formájában betoljuk a gazdaságba, ez első lépésnek nem rossz."

- Jesszus, ennyire nem lehetsz balfék! Egy megtakarítást felélni nem tűnik jó ötletnek, miközben lenne honnan szedni be pénzt, és először ki kellene dolgozni valamit arra az időre, amire a mynup létrejött!
Magad is komndtad: spájzoltunk, végre elkezdtünk valamit felépíteni, valamire takarékoskodni, és nem elherdálni a zsét - most komolyan, szerinted annyira tuti buli ezt a pénzt berakni a darálóba???
Amit mondasz, az a matolcsitisz árulkodó tünete. Jujj.

"Ezután sem adóznak sokat a kiskeresetűek, hogy a változás iránya negatív egyesek szempontjából nem az új adórendszer hanem a régi hibája. "

- Én nem az alacsony bérből élőkről beszélek, hanem e réteg magasabb bérből élőkhöz mért viszonyáról. Enyhén szólva is disszonáns, hogy tömegek visznek haza kevesebb bért, míg egy szűk réteg tíz-, sőt, százezrekkel többet. És ők azok is, akik a 3 gyerek után valóban igénybe tudják venni az adóalap-jóváírást. Antiszociális, indokolatlan és igazságtalan ez. Ha azt látná a kisember, hogy a tehetős is szív, kicsit talán könnyebben nyelné le a békát, és nem gondolná azt, hogy másodrangú polgára ennek a szerencsétlen országnak.

"Lehetsz tehát manyup tag, csak ennek költségét nem verheted rá az adófizetőkre mint az eddigi rendszerben."

- Nem is verem rá. Tőlem per pillanat 24% munkáltatói járulékot vonnak (illetzve most a munkaválallóit is, mert ugye le van térítve), és nem kis összeget, más ennyit keres, ami után az állam bácsi szét teszi akezét: ennyi volt zébácsi, köszi a pénzt!. Mit kapok cserébe: semmit, illetve a nyugdíjminimumot igen, mert megvan a kötelező 15 év szolgálati időm. De ezen felül (jelenlegi állapot szerint semmit), míg ezt a 24%-ot a rendszer persze kifizeti most azoknak, akik akár 48 évesen is magas és teljes összegű nyugdíjat kapnak. Ugye ezt te sem tartod annyira jó bulinak?

Nekem a magyar állam 20 éve nem adott semmit, mindenért megdolgoztam és fizettem (előtte a szüleim tették ezt, már nem élnek) - és most még meg is lop. Hadd ne örüljek.

Lehet elmútnyócévezni, meg gyurcsányozni, van is benne sok igazság, de fentiek után egy legújabbkori klasszikust idézve:
hát akkor most ezt itt hogy???

Bocsánat, ha hosszú voltam.
@MACISAJT: Jól van ügyes vagy. ( buksisimi ) Nomost veselkedj neki újra és próbáld kihagyni a kormánykiszolgáló mti-t, inkább a szakportálokra összpontosíts. Látom azóta már helyreigazították mások a tévképzeteid.
Összefüggésekben pedig ne gondolkozz az már évekkel ezelőtt sem ment neked.
Tehát, miután Matolcsy minden értelmes ember szerint megbukott, egyben a gazdaság lefagyott, elkezdhetnénk azon gondolkodni, hogy mi a teendő, illetve mit tud csinálni a kormány, már ha akar valamit is csinálni.

Néhány javallat, illetve tipp.

hvg.hu/gazdasag/20110816_gdp_matolcsy_megszoritas#utm_source=hvg.hu&utm_medium=listing&utm_content=related&utm_campaign=related

Csak mondjuk azt nem tudom, hogy pl. azok (ismerek ilyet), akik azegykulcsos adó, illetve a gyerek utáni kedvezményeket kiahsználva hitelt vettek fel, miből fogják fizetni, ha most esetleg hirtelen kétkulcsos lesz az szja. esetleg csökken a gyerekkedvezmény is...
Már nincs manyup-pénz, amit el lehet lopni, nincs semmi, csak az IMF, és a hitel. (Ugye a kínai és arab pénzt hadd ne vegyük már komolyan) Laposkúszásban vissza a Valutaalaphoz, és kis kunyerálás után meg is kapják.
Újabb "ki a fasz" Deutschnak"

Deutsch Tamást az amerikai külügyminisztérium Magyarországgal foglalkozó kollégái nem tartják beszámíthatónak, közölte Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem tanára és az USA külügyminisztériumának volt tanácsadója a 168 órával.

Gati szerint a külügyes közszolgák önjellemzést látnak Deutsch elhíresült tweetjében. Az EP képviselő nemrégiben annyit reagált a Thomas Meliától, az amerikai külügy helyettes államtitkárától érkező kritikákra, hogy "ki a fasz az a Thomas Melia?"

Később persze kiderült, hogy Melia korábban nagyon sokat segített a Fidesznek, amikor a rendszerváltás idején oktatást szervezett az akkor még fiatal liberálisoknak. Deutsch sajnos nem sokat találkozott vele, hiszen nem beszélt jól angolul.

Gati Deutsch-csal szemben kiemelte, hogy Szijjártó Péter "tudatlan" megszólalása viszont igen is nagy port kavart a külügyben, hiszen ő a miniszterelnök szóvivőjeként beszélt.

A tanácsadó azt is elmondta, hogy korábban csak Csurka István megszólalásai és Gyurcsány Ferenc Oroszországgal kapcsolatos politikája kapott annyi kritikát az USÁ-tól, mint a második Orbán kormány."

www.stop.hu/articles/article.php?id=921788

Na. tessék! Itt az újabb. Hogyan lehet kivivni magunknak, a kemény kritikát!!
És, hát ugye Ő EP képviselő.
@hegyilány:

Milyen igazad van.

Az az ország szégyene, hogy ez az ember miniszter lehetett, most pedig EP képviselő.

Ilyen mértékű és utóéletű hiba után (Melia "lef...ozása") magára egy kicsit is adó úriember minimum lemond, és hátralévő életét valami ciezelláltan szelíd foglalatossággal tölti (de semmiképpen sem politikával vagy diplomáciával, mert ahhoz láthatóan semmi érzéke sincs).

Ennyit "dajcstomikáról", és ezzel - miután még hivatalában van - sokmindent elmondtam kedves főnökeiről is.
Tipikus almafa-eset. Jellemző.
@legeslegujabbkor: Fordítva van. Orbán megbízói az említett úriember és az hozzá hasonlók. Őket kéne szembesíteni azzal, az alkotmányban is rögzített elvvel, hogy a vagyon felelősséggel jár.
Felelősségen az értem, hogy a rájuk bízott (általuk megkaparintott) nemzeti tőkét kötelesek az ország érdekében a leghatékonyabban felhasználni. Olyan jogi keretet kell a vazallusi rendszer felszámolása mellett teremteni, amelyikben ezt bebizonyíthatják. Ha állami mankó nélkül nem tudnak boldogulni, akkor veszítsék el amijük van és próbálkozzon más.
@Zébácsi:

Hát igen.
Szégyen.
Látom elolvastad. Már ezért megérte dolgoznom.:) illetve irnom.

:)
@Zébácsi: Jó reggelt :)

Gazdaságfehérítés meg bürokráciacsökkentés meg korrupció csökkentés nem megy úgy hogy hozunk egy rendeletet hogy LEGYEN és kész, ezt te is tudod... Ésszerű logikus, igazságos szabályok alkalmazásával és szigorú betartatásukkal lehet ezt elérni. Ez hosszú folyamat és rengeteg érdeksérelemmel jár. A fidesznek jó pont, hogy nem csak mézes-mázos látszatintézkedéseket tesz, hanem felvállalja a konfliktusokat. Szerintem az adóésszerűsítés, manyupok állami finanszírozásának felszámolása ebbe az irányba mutatnak, kevésbé tekinti az ember egy feneketlen kútnak, rablónak az államot.

"Jesszus, ennyire nem lehetsz balfék! Egy megtakarítást felélni nem tűnik jó ötletnek, miközben lenne honnan szedni be pénzt, és először ki kellene dolgozni valamit arra az időre, amire a mynup létrejött!
Magad is komndtad: spájzoltunk, végre elkezdtünk valamit felépíteni, valamire takarékoskodni, és nem elherdálni a zsét - most komolyan, szerinted annyira tuti buli ezt a pénzt berakni a darálóba???
Amit mondasz, az a matolcsitisz árulkodó tünete. Jujj."
Nézd ez azért nem klasszikus értelemben vett megtakarítás, kicsit olyan inkább mintha miközben nincs mit enni a családnak elkezdenék havonta óriási összegeket félretenni, hogy 30 év múlva vehessek egy mercit, közben meg a tesco párizsit is hitelből meg segélyből veszem.
Nagyon beleélitek magatokat ebbe a manyup dologba, iszonyú nagy sérelmet kreáltok a 0 gyakorlati veszteséggel és - lehet hogy nem egyénként "csak" állampolgárként érezhető - óriási nyereséggel járó ügyletből.
Néhány tény:
1. Nekem soha semmiről nem kellett lemondanom, nem lett kevesebb elkölthető pénzem azzal, hogy a manyupomban lévő pénz gyarapodott. Az állam "gazdálkodta" ki.
2. Nem rendelkezhettem a pénzről, csak annyira, amennyire a tényleges befizető, az állam törvényben éppen megengedte.
3. A pénzhez hozzá nem férhettem, nem költhettem el, nem fektethettem be saját belátásom szerint.
4. A pénzből lehet hogy soha egy fillért sem láttam volna, elég egy kis gazdasági felfordulás, lelépnek a pénztárak, oszt jóvan, ennyi volt.

Más tények:
1. havonta láttam a bérpapíromon a manyupnak utalt zsíros özzseget: ha az államnak nincs szüksége erre a pénzre akkor ne vonja le, hagyja nálam, majd én eldöntöm mit kezdek vele... ha szüksége van rá akkor ne utalja tovább a manyupnak
2. a manyupok megszüntetésével 500 milliárd Ft-tal csökkentek az adófizetők terhei évente, és ezt a pénzt visszakapták egy 500 milliárdos adócsökkentés formájában. A részeltekről lehetne vitatkozni - értelme nincs -, nem mindenki egyformán, de összességében fair.
3. amit havonta nem kaptam meg eddig és idén már megkapom az TÉNYLEG az én pénzem és nem csak szövegelés meg papíron lévő számok mint a manyupokban felhalmozott pénz esetében

Szerintem aki erre azt mondja hogy a manyup az ő pénze azt a kapzsiság hajtja és elszakad a realitásoktól. Én manyup tag voltam és konkrétan leszarom hogy már nem vagyok az... semmit nem éreztem abból hogy már nincs manyup, illetve két dolgot igen: kaptam valamennyi reálhozamot (igaz az egyenlegem kevesebb volt mint a befizetett pénzek valorizált értéken vett összege, de valami trükkös számítással kihozták hogy hozam legyen... gondolom a működési költséget nem tekintették kigazdálkodandó tételnek, azt csak úgy ajándékba adtuk...) és mint adófizető állampolgár örülhetek annak hogy évi 500+ milliárdot spórol az állam, ebből volt az adócsökkentés.

Szóval azt felejtitek el, hogy itt nem arról van szól, hogy felélünk egy megtakarítást, hanem hogy nem nyomorgunk adósodunk el olyan dolog miatt amire nincs is szükségünk...

Szerintem még mindig nem értitek mekkora pénzbe került ÉVENTE a dupla nyugdíjrendszer fenntartása...

"Enyhén szólva is disszonáns, hogy tömegek visznek haza kevesebb bért, míg egy szűk réteg tíz-, sőt, százezrekkel többet. "
Nem azt kell nézni, hogy kevesebbet vagy többet, mert ez csak az előző rendszer igazságtalanságaihoz képest igaz, valamivel abszolútabb megközelítés kell. Egy rendkívül buta dolog volt széles tömegeket kivonni az adózás alól az adójóváíráson keresztül. Aki keveset keres, de keres, az is adózzon, csak keveset, ez így fer. Pár ezer "gazdag" nem tudja pótolni milliók adózását. Az eddigi rendszer volt aránytalan azáltal, hogy rászorultságot ösztönzi, bátorítja, és az eredményes termelést bünteti. A magyar ember tud alkalmazkodni, így lettünk a rászorulók országa.

" - Nem is verem rá. Tőlem per pillanat 24% munkáltatói járulékot vonnak (illetzve most a munkaválallóit is, mert ugye le van térítve), és nem kis összeget, más ennyit keres, ami után az állam bácsi szét teszi akezét: ennyi volt zébácsi, köszi a pénzt!. Mit kapok cserébe: semmit, illetve a nyugdíjminimumot igen, mert megvan a kötelező 15 év szolgálati időm. De ezen felül (jelenlegi állapot szerint semmit), míg ezt a 24%-ot a rendszer persze kifizeti most azoknak, akik akár 48 évesen is magas és teljes összegű nyugdíjat kapnak. Ugye ezt te sem tartod annyira jó bulinak?"
Nem érted a lényeget, neked nem 24, hanem 34%-ot kötelességed fizetni (!) megörökölt állampolgári kötelezettségként, függetlenül attól hogy milyen víziód van a nyugdíjrendszertől. A mostani nyugdíjasoknak nem lehet azt mondani, hogy ő nem kap nyugdíjat mert te inkább féretennéd azt a pénzt magadnak.
Tehát az állam nem elvesz tőled a semmiért 24%-ot, hanem kölcsönbe megkapsz 10%-ot, cserébe, a kölcsön törlesztéseként majd nyugdíjasként nem kapsz állami nyugdíjat. Rendes adok-kapok üzlet, választhattál hogy akarod-e. Ha te fanatikusan hiszel a víziódban, akkor az állami elvesztését tekintheted kisebb veszteségnek mint amit nyersz a magánnal. Csak azt nem választhattad amit eddig, hogy ugyan nem teljesíted teljesen eltartói kötelezettséged, de a befizetéseid arányában járó nyugdíjat mégis megkapod... na ez volt az adófizetők kirablása...

És elhangzottak itt olyan állítások is hogy én a fidesz mantráját visszhangoznám: a fidesz ezeket az összefüggéseket nem hangsúlyozta, csak a papucsállatkákkal próbál kommunikálni. Sokkal előbb voltam a manyupok ellen, minthogy ez a fidesznek (először fidesz közeli közgazdászoknak, pl Kun János) eszébe jutott volna.
@Joooe:

Jó napot!, Figyu, Joooe, most nem tudok érdemben reagálni, nincs időm. Talán ma még sikerül, de lehet, hogy már csak holnap.

Bocs, mert látom, alapos voltál, szép hosszan reagáltál.

Szép napot!
@Joooe: 2011.08.17. 09:03:57
"
Nem érted a lényeget, neked nem 24, hanem 34%-ot kötelességed fizetni (!) megörökölt állampolgári kötelezettségként, függetlenül attól hogy milyen víziód van a nyugdíjrendszertől. A mostani nyugdíjasoknak nem lehet azt mondani, hogy ő nem kap nyugdíjat mert te inkább féretennéd azt a pénzt magadnak.
"

Leírom, hogy szerintem miért nincs igazad.
Nem 34%-ot kellett fizetni, hanem 25,5-öt ide, 8-at oda. Teljesen törvényesen!
Mostantól lehet 34%-ot fizetni az államiba, és persze ez is lehet törvényes.

De a magánpénz mostani kicsikarásával erős analógia lesz, amikor a következő kormány azt mondja, hogy alapjaiban elhibázott volt az egykulcsos adórendszer (, mert az kieső adóbevételt pl. a legfőbb ellenség államadósság csökkentésére lehetett volna költeni) és akinek ebből a kedvező adórendszerből plusz bevétele volt, az _hozamokkal növelten_ fizesse be az államnak.
Persze, dönthet úgy, hogy nem fizeti be, de ekkor kirúgják az állami tulajdonú munkahelyéről, az önkormányzattól, meg majd ő sem kap pl. nyugdíjat, rokkant nyugdíjat, nem oltja el a tűzoltó a házát. Vagy bármi. Hiszen kiírta magát az állami szolidaritásból!

Hiszen csak egy rossz vízió volt az egykulcsos adó! Többet veszítettünk vele, mint nyertünk! Az állampolgár megörökölt állampolgári kötelezettsége az államadósság ledolgozása!

Érthető már, hogy mennyire elfogadhatatlan dolog visszamenőlegesen kizsarolni valamit?
Akkor is, hogy ha esetleg utólag kedvezőtlennek/igazságtalannak/helytelennek tűnik az egyébként teljesen törvényes vagyonosodás!
@MACISAJT: Nem érdemes vitatkozni veled.Elvakít a propaganda.Sajnos dilettánsok kerültek hatalomra és úgy néz ki, hogy nagyon sokakat megtudnak vezetni, köztük téged is.Szöveg van és más semmi,ilyen bel és külpolitikával valamint ezzel a gazdasági ámokfutással nem is lesz. Senki nem fog itt befektetni. Nem lesznek új munkahelyek,nem fog felpörögni a gazdaság, csak azért mert ezt mondják naponta.Üdv
@nu pagagyí: Mi az, hogy "rájuk bízott nemzeti tőke"? Ha magán tulajdonban lévő cégekről beszélünk, akkor csak az adó nagyságát lehet megszabni "az ország érdekében". Ezért, ha jól értem, minél nagyobb profitot vársz el tőlük, de akkor hova lesz a munkavállalók érdeke, meg a környezetvédelem stb, vagy az már nem tartozik az ország érdekébe?
@MACISAJT: Mondjuk kis pontosítás, hogy az a 1,5% nálunk is tavaly óta értendő, nem április óta, de kb. nálunk is az a visszaesés érezhető.
De sebaj, matolcsy keze olyan messzire elér hogy az egész európát visszavetette, csak mi korlátoltak nem értjük.
Ha tavasszal árvíz lesz az is ennek a következménye lesz, és kiáll majd mesterházy hogy "orbán viktor hívja vissza az árvizet!) Var-ánuszék meg tapsolnak neki :)
@Joooe:
"A fidesznek jó pont, hogy nem csak mézes-mázos látszatintézkedéseket tesz, hanem felvállalja a konfliktusokat."
Ez csak akkor jó pont, ha jól csinálják a dolgokat. Egyébként egy demokráciában még akkor is szokás konzultálni, egyeztetni, ha egy lépés egyértelműen jónak tűnik. Ez nem csak udvariassági, illetve politikai marketing kérdése, hanem az egyeztetések során csiszolód(hat)nak még az elképzelések.

A manyuppal kapcsolatban több helyen is tévedsz. Egyrészt nem igaz, hogy nem szenvedtél el semmiféle sérelmet. A legegyértelműbb példa, hogy a manyup-ban gyűlő pénzed örökölhető volt. De az sem mindegy, hogy - igaz, korlátozottan - rendelkezhettél a "befektetéseid" felől, volt egyenleged, stb. A reálhozamok kifizetése kapcsán az is kiderült, hogy a válság dacára volt több olyan pénztár, aki hozamot is fel tudott mutatni. Mindezzel szemben áll most egy bizonytalan ígéret az állam részéről, hogy lesz nyugdíjad... És azt is vedd figyelembe, hogy az állam nem "csak úgy" mondott le a Te mostani befizetéseidről, mert a jövőben (néhányaknál már a közeljövőben!) az ott lévő pénz a kiadásokat csökkenthette volna. Mindettől függetlenül nekem se fájt volna az einstand, ha értelmes dologra költik a pénzt, és nem az új, forradalmi elkúrásokra megy...

"Egy rendkívül buta dolog volt széles tömegeket kivonni az adózás alól az adójóváíráson keresztül. Aki keveset keres, de keres, az is adózzon, csak keveset, ez így fer. Pár ezer "gazdag" nem tudja pótolni milliók adózását. Az eddigi rendszer volt aránytalan azáltal, hogy rászorultságot ösztönzi, bátorítja, és az eredményes termelést bünteti. A magyar ember tud alkalmazkodni, így lettünk a rászorulók országa."
OK, adózzon ugyanolyan arányban! Persze, így igazságos. Ja, hogy ezzel megdrágítottuk a munkáját, és így már nem éri meg foglalkoztatni őt? Kirúgják, most jól megtanulja majd a rohadék, hogy tanult volna rendesen az oskolában. Te meg majd fizeted a segélyt neki. Vagy inkább azt se, elvégre kapitalizmust építünk itten! Viszont ő - meg a társai - jobb híján belédvágják majd akkor a kést az utcasarkon. A társadalom működése bonyolultabb annál, mint amilyennek viktor és követői látják.
Leegyszerűsítve a kérdést, hol / hogy szeretnél inkább élni? Valamelyik Dél-Amerikai országban gazdag emberként, vagy Nyugat-Európában jómódúként? Én az utóbbit választanám, mert a jó élet számomra nem csak annyit jelent, hogy bazi nagy házam / autóm / yachtom legyen, hanem hogy jól érezzem magam bennük, mert kulturált, biztonságos, élhető társadalom vesz körül.

Óriási tévedés egyébként (vagy inkább tudatos csúsztatás), hogy az egykulcsos adó kapcsán mindenki a "rászorulókról", meg az ösztönzés hiányáról értekezik. Akiken most elveri a kormány a port, azok mind _dolgozó_ emberek, és nem is feltétlenül alacsonyan kvalifikáltak (orvosok, tanárok is vannak köztük). Ráadásul azért is röhejes ez az érvrendszer, mert egy nagyon ostoba, túlhaladott elvből indul ki, ti. hogy a piac mindig jól szabályoz (ez esetben - ugye - a munka árát). Ez nem igaz! Kinek a munkája értékesebb? Egy bank pénztárosáé, vagy egy orvosé? Ivanits Józsefé vagy Mága Zoltáné? Lázár Jánosé vagy Udvaros Dorottyáé? És ha az egyik munka mondjuk "értékesebb" a másiknál, az arányok is biztos stimmelnek? Hány Mága Zoltán ér pl. egy Ivanits Józsefet?

Az már csak hab a tortán, hogy - többek között - az egykulcsos adó miatt maradt el a GDP bővülés (elsősorban a fogyasztási adatok gyengesége miatt) a várttól, illetve hogy iszonyú nagy fekete lyukat ütöttek vele fideszék a költségvetésen.
@Cartman (ex Cartman):
"A manyuppal kapcsolatban több helyen is tévedsz. Egyrészt nem igaz, hogy nem szenvedtél el semmiféle sérelmet. A legegyértelműbb példa, hogy a manyup-ban gyűlő pénzed örökölhető volt. De az sem mindegy, hogy - igaz, korlátozottan - rendelkezhettél a "befektetéseid" felől, volt egyenleged, stb. A reálhozamok kifizetése kapcsán az is kiderült, hogy a válság dacára volt több olyan pénztár, aki hozamot is fel tudott mutatni. Mindezzel szemben áll most egy bizonytalan ígéret az állam részéről, hogy lesz nyugdíjad... És azt is vedd figyelembe, hogy az állam nem "csak úgy" mondott le a Te mostani befizetéseidről, mert a jövőben (néhányaknál már a közeljövőben!) az ott lévő pénz a kiadásokat csökkenthette volna. Mindettől függetlenül nekem se fájt volna az einstand, ha értelmes dologra költik a pénzt, és nem az új, forradalmi elkúrásokra megy..."
Öröklés: meg kell hozzá halnom, nem nagyon szimpatikus opció :) Tehát pont leszarom, nyugdíjról van szó, nem életbiztosításról, nem érzem szükségesnek hogy a kettőt összekeverjük. Az állami rendszerben is van az öröklésnek megfelelő(szerényebb összegeket mozgató) intézmény: az özvegyi és árvaellátás, ez így olcsóbb.
Nem érdekel, hogy rendelkezhettem vele, sőt, nem is akartam ilyesmivel bajlódni, ez csak felesleges szemfényvesztés. Fizetek járulékot - fizetnek majd nyugdíjat, csak ennyiről kell hogy szóljon a nyugdíjrendszer, az meg mindegy hogy tőzsdei hókuszpókusz vagy felosztó-kirovó rendszer van mögötte.
Hozamot azért tudnak felmutatni a pénztárak mert a működési költségeiket nem kellett kitermelni. Hoztam már példának az én esetemet: ha valorizált értéken (inflációval növelve) összeadom a havi befizetéseimet, akkor a kapott elvárt egyenleg kicsivel magasabb mint a tényleges egyenleg, tehát mínuszban vagyok. Ha pénztárak azonnal levont működési költsége nélkül adom össze akkor máris százezres nagyságrendű reálhozamom van :) Itt a trükk a dologban, megéri elmenni a szomszéd városba egy kiló kenyérért mert ott olcsóbb, de csak akkor ha nem számolom a benzinpénzt :)
Persze ez semmit nem jelent arra nézve hogy a jövőben mekkora hozamot hoztak volna a pénztárak, lehet hogy sokszorosát, lehet hogy nyom nélkül eltűnnek a pénzzel. Ez a fajta kockázati tényező alap nyugdíjrendszerbe nem való szerintem, de ez már gusztus dolga.
A kiadáscsökkentésről is többször írtam már: először a bevételek csökkennek, utána (évtizedek múlva) csökkennek hozzá a kiadások... az állam/állampolgár nem nyer ezzel semmit, csak a pénz egy része nem az államon folyik keresztül.

Az egykulcsos adót nem akarom túlbeszélni... egyrészt minden amit az egykulcsos adónak felrósz az nem az egykulcsosság miatt van (hiszen a legalsó kulcs is csökkent) hanem az adójóváírás eltörlése miatt, ami meg elkerülhetetlen lépés volt. Mivel nem ülünk több millió tonna olajon, nem engedhetjük meg az alanyi jogon adómentességet, igenis az állampolgároknak kell eltartani az államot. A munkahelyek tömeges elvesztése pedig túlparázás, mindig minden kormányzati lépést már ősidők óta ezzel szoktak támadni, de hát az az igazság, hogy a munkát mégiscsak el kell végeznie valakinek, olyan nincs hogy mindenkit kirúgnak...
Két nagy problémája van a magyar gazdaságnak:
1. kevesen dolgoznak
2. dolgozók nagy többsége az adójóváírés révén alig/nem adózik/zott
Egy egészséges társadalomban mindkettő megengedhetetlen.
@Joooe:
"Öröklés: meg kell hozzá halnom, nem nagyon szimpatikus opció :) Tehát pont leszarom..."
Gondolom, nincs családod... Amúgy az özvegyi és árvaellátás _mellett_ volt még örökölhető manyup.

"...minden amit az egykulcsos adónak felrósz az nem az egykulcsosság miatt van..."
Így is poszt hosszúságú kommenteket írok a témában, ezért nem írom ki az összes körülményt. Az egykulcsos adó természetesen leegyszerűsítés, az "arányosabb" terhelést értem alatta, és végülis egy csomagban kaptuk ezt a sok jóságot. Ha nagyon bele akartam volna menni, akkor azt is kifejtettem volna, hogy milyen kínos képlet kezd kibontakozni a jövő évi tervek (szuperbruttó és adójóváírás további kivezetése) kapcsán.

"1. kevesen dolgoznak
2. dolgozók nagy többsége az adójóváírés révén alig/nem adózik/zott"
1-ben egyetértünk, de erre pont kontraproduktív, amit a fidesz művel. A foglalkoztatás ösztönzésének épp az aránytalan terhelés a lényege, mert akárhogy ösztönözzük a nem dolgozók elhelyezkedését (pályázatok, normatív támogatás, oktatás, stb.), azzal "számukra kedvező" irányba toljuk el a közteherviselést. (Azért tettem idézőjelbe, mert valójában ez mindenki számára kedvező.)
2-vel kapcsolatban pedig leírtam mit gondolok, de simán negligáltad, a hozzászólásomban szereplő érvek nagy részével együtt...

Csökken a forradalmi hév?
@Cartman (ex Cartman):
"2-vel kapcsolatban pedig leírtam mit gondolok, de simán negligáltad, a hozzászólásomban szereplő érvek nagy részével együtt...
Csökken a forradalmi hév? "
Forradalmi hév nem is volt :) Nem hagytam figyelmen kívül, leírtam, hogy szerintem erős túlzás a munkahelyek tömeges elvesztése, és minden erre épülő érvelés így már értelmét vesztette.

De nem vagyok se adószakértő, se gazdasági guru, néhány tény mellett csak benyomásokra, elvekre tudok támaszkodni, sem én, se te nem tudod megmondani mi lesz adóátrendezés és csökkentés hatása, de a ciklus végére már látszani fog, és akkor majd ennek ismeretében döntünk.
@Joooe:
Nem (csak) az volt a lényeg, hanem hogy nem igaz, hogy a piac jól árazza be a munkát.

A hibák már most látszanak egyébként. Feltéve, hogy észre akarja-e venni valaki, vagy sem. A ciklus végéig pedig biztos nem jutunk el ezzel a gazdaságpolitikával...
@Cartman (ex Cartman): "Nem (csak) az volt a lényeg, hanem hogy nem igaz, hogy a piac jól árazza be a munkát."
Persze hogy nem, ezzel minek vitatkozzak? :) Pont a ballib oldal szokott a piac mindenhatóságára hivatkozni.
@Joooe:
""Nem (csak) az volt a lényeg, hanem hogy nem igaz, hogy a piac jól árazza be a munkát."
Persze hogy nem, ezzel minek vitatkozzak? :) Pont a ballib oldal szokott a piac mindenhatóságára hivatkozni."
Csakhogy pont ez a logika húzódik meg alapvetően az "arányos" terhelés mögött (+ az egyszerűsítés, persze). A magyar politikai élet egyik nagy vicce (ha valakinek van még kedve röhögni rajta), hogy a ballib oldal hivatkozik a piac mindenhatóságára... Ebből látszik persze, hogy inkább lib, mint bal.
süti beállítások módosítása