Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 444.hu/2024/04/28/ki-kell-adnia-az-mvm-gazkereskedojenek-hogy-kik-kereshettek-az-orosz-magyar-gaza... (2024.04.28. 17:47) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.08.10. 06:03 Fabius

Devizahiteleseknek Gettópolisz

Címkék: fidesz devizahiteles mentés gettópolisz

Új szakaszába ért a kormány devizahiteles mentő akciója. A hírek szerint augusztus 12-től életbe lép a rögzített árfolyam, és a bedőlt hitelesek lakásproblémáira is körvonalazódik a tervezett megoldás. Orbán szerint három variáció lehetséges:

1: az állam megveszi a lakást, a tulajdonos pedig visszabérelheti az államtól.

2: ha a hiteles kisebb lakásban is megoldja az életét, akkor a bank erre ad neki hitelt.

3: elhelyezik őket állami tulajdonú lakásokban, amiket most kezdenek majd építeni.

Az, hogy a megoldásra végre konkrét szándék mutatkozik jó dolog. A svájci frank árfolyama napról napra dönti a rekordokat, a devizahitelesek reszkető szájszéllel várhatják a havi fordulónapot, nagyon ideje volt végre a konkrét elképzelésekkel előjönni. De, nem vagyok biztos benne, hogy kormányunknak a legjobb megoldásokat sikerült megtalálni. Az első menekülő út, vagyis az állam által felvásárol és visszabéreltetett lakások rendszerének buktatóit kifejtettem már, így most törődjünk kicsit a másik kettővel.

Őszintén szólva, hogy a második pont a gyakorlatban hogy nézne ki, ötletem nincs. Ugyanis nem túl valószínű, ha adott egy hiteles, aki az X m2-es lakásának hitelét nem bírja fizetni, de szól a banknak, hogy hellóka, mi Y m2-en is elvagyunk, adj rá hitelt, az újra kapni fog egy fillért is. Akkor sem nagyon, ha a nagyobb lakás marad a banké. Azzal csak a baj van: értékesíteni nehéz, a fennálló hitelállományt le kéne nyelni, és bele kell kalkulálni a nyomott ingatlanárak és az árfolyam ingadozás miatti bukót is. Így aligha fogja azt mondani a bank, hogy mindent a nehezen fizető ügyfélért, itt van még húsz milla, vegyél magadnak kisebb lakást.

Ha van valakinek elképzelhető ötlete ennek a gyakorlati működésére, az ne tartsa magában, tényleg érdekel.

A harmadik pont is elég érdekes. Kormányunk rábökött a térképre, és kijelölte ez első Bukott Devizahiteles Lakópark helyét Ócsán. A helyszín - bár nem látszik szabad szemmel a Hungária körútról, és ez biztos kritika tárgya lesz - elfogadhatóan indokolt: állami terület, nem kell a földet megvenni senkitől, spekulációra nincs mód. A telekterület egységesen 1000 m2 lesz, rajta könnyűszerkezetes, 40-50-60-80 m2-es házakkal, amik kivitelezése a kormány hivatalos kommünikéje szerint: "korszerű és energiatakarékos közműellátással valósuljon meg, alacsony rezsiköltséggel működtethető, energiahatékony technológiákkal történjen, lehetővé tegye közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét, és a devizakárosultakkal kötendő bérleti szerződésben mind a pénzügyi, mind a társadalmi beilleszkedési feltételek (közüzemi díjak fizetése, közfoglalkoztatásban való részvétel, együttélési szabályok betartása) érvényre jussanak."

Itt azért mindjárt akadnak érdekes tényezők, amire felkaphatjuk a fejünket: először is mit akar a kormány közfoglalkoztatottakkal építtetni a könnyűszerkezetes házakon? Mikor ezeknek legfeljebb a beton alapja készülhet kalákában, az sem szakértelem nélkül, mert vízszintesnek kell annak lenni, nem is csak nagyjából. Magukat a szerkezeteket a gyártótól kapják készen, amit azért szerencsés a hozzáértőkkel összerakatni, hacsak nem akarnak egy kidűlt-bedűlt falú bódévárost látni Gettópolisz helyén néhány év múlva.

Másodszor pedig itt van a devizakárosultakra vonatkozó passzus: az minimális elvárás, hogy a közüzemi díjakat fizetni kell a lakások után, és a társadalmi együttélés szabályait be kell tartani. De mi ez a közmunkában való részvétel, ami emlegetve van? Mondjátok, ezt úgy kell érteni, hogy ha a beköltöző munkanélkülivé válik, akkor köteles részt venni a közmunkaprogramban? Előre aggódtok azon, hogy nem tudja majd a rezsit és bérleti díjat fizetni, és kell a biztosíték? Mert ezzel a passzussal csináltok Ócsa devizakárosultak által lakott részéből Gettópoliszt. Egyenlő sorsú emberek egyenlő négyzetméteren laknak, és egyenlő rabszolgaként dolgozhatnak majd mondjuk a Puskás építésén? A nagy számok törvénye alapján nyilván lesznek itt olyan lakók, akik valamiért nem fognak megfelelni az elvárásoknak. Nekik egyesével fel lehet ajánlani a közmunkát, vagy rosszabb esetben lehet azt is mondani, hogy ennyi volt, viszlát. De a kollektív rabszolgaságot mindannyiuk feje fölé lógatni ősi román szokás.

Arról nem beszélve, hogy ez az egész építősdi nem biztos, hogy rentábilis. Szétnéztem árak után néhány oldalon ( konkrétan itt és itt ) és általánosan elmondható, hogy a kulcsrakész könnyűszerkezetes házak ára 190 ezer / m2 körül alakul. Vagyis, ha a telket nem is kell megvenni hozzájuk, ( közművesítés költségeiről nem tudunk semmit) a lakások bekerülési költsége 7,6 - 15,2 millió forint között mozog négyzetmétertől függően, így átlagosan 11,4 millióba kerül nekünk egy devizahiteles család megmentése.

Pedig - elvileg - létezne ettől jobb és olcsóbb megoldás. Angyal József adószakértő ötlete szerint minden devizahitelesnél be kéne vezetni a rögzített árfolyamot, a gyűjtőszámlákon felhalmozott összeget a bank évente leírhatná a bankadóból annak összegéig, az ezt esetleg meghaladót pedig az adóalapjából. Magyarul ebben az esetben a hiteles és a bank fizetné vissza a hitelt, ( a bank ráadásul a keletkezett extraprofitjából )  az állam az effektív kiadások helyett csak lemondana az egyik adóneme bevételéről. Az egyik zsebébe nem teszi be, a másikból nem veszi ki. Ez a módszer szerinte a mostani 260-270 forintos árfolyamon is tartható lenne.

A kormány helyében ezen erősen elgondolkodnék. A már bedőlt hitelek miatt elárverezni szánt lakásokat megvehetné és visszabéreltethetné, a még fizetni képes adósokkal megléphetné Angyal József rendszerét, és a kivitelezni szánt Gettópliszokra mindjárt nincs is szükség. Ráadásul Orbán lehetne a SzuperHero, a Hős, Ki Megregulázta a Bankokat, megmentette a zembereket, aki végleges megoldást talált átmeneti gyűjtőszámlákon felhalmozódó adóssághegyek helyett.

Én elnézném neki a héroszként pózolást. Most az egyszer ki se röhögném. Tényleg.


 

470 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr363138830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zeneajánló: Aranyláz vény nélkül frankhiteleseknek 2011.08.11. 12:37:37

A svájci frank megállíthatatlannak tűnő szárnyalását látva arra gondoltam, szerkesztőségünk nevében kedveskedek kicsit a devizahiteleseknek. Ebben a feszült és kiélezett helyzetben persze meggondolatlan és morbid poén lenne svájci óra ketyegésének, vag...

Trackback: Bajban a frankhitelesek: lenne jobb megoldás a fixált árfolyamnál? Kinek érdemes élnie vele? 2011.08.11. 08:37:24

A svájci frank árfolyama az egekben, a devizahitelesek törlesztése soha nem látott és korábban nem gondolt összegű. A megkérdezett illetékesek és szakértők leggyakoribb válasza, hogy nincs mit tenni, ki vagyunk szolgáltatva az európai ...

Trackback: Erőltessünk egy kis nyugalmat magunkra 2011.08.10. 21:37:08

De hirtelen!„Egy kis higgadtságot, illetve visszafogottságot kérek mindenki, főleg a kritikusok részéről”forrás: mno-mondta Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár ma, mikor bejelentette az ócsai gettót szociális bérlakásprogramot...

Trackback: Mennyit bukunk a devizahiteleseken? 2011.08.10. 21:18:52

Helyzet van, 250 Ft körül mozog a svájci frank, áll a bál. Mondhatják sokan, hogy „engem nem érint a dolog, nekem nincs frankhitelem”, de ez egyszerűen nem igaz, kivétel nélkül mindenki megszenvedi ezt a szituációt. Többen hivatkoznak arra,...

Trackback: Ki az a Standard & Poor’s? 2011.08.10. 09:38:56

Ismerd meg a Standard & Poor’s hitelminősítő ügynökség aktuális jelentését....

Trackback: Öt év gyes 2011.08.10. 09:36:52

Ilyet szól. Nem érti, fogalma sincs. De ne gondoljunk róla túl sokat: az inkább a baj, hogy azoknak nincs fogalma se, akik alányúltak, és most mint valami kesztyűbábot, mozgatják őtet erőssen. Meg különösen azt gyönyörű száját őnekije, na azt különösen...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem értem meddig akarjátok még tovább éltetni a szocializmust?Miért kellene segíteni azokat akik trükkökkel ,cinkosan összekacsintva hazudtak amikor " minimálbérre meg fekete mellékes adókikerülési csalásokkal szerzett pénzekkel" kölcsönt vettek fel!Normál országban a bank ad kölcsönt és ez azt jelenti hogy megnézi hány éve dolgozol mennyi a becsületes adózott jövedelmet és be tudod e fizetni a 10-20% -t a lakásnak ,majd ezután tudod e törleszteni.Ha felborul ,betegség,munkanélküliség,netán halál vagy válás miatt akkor egy hét alatt kirakják a lakásból és ha nem tudják eladni akkor is beszögelik ,lezárják a házat.Ideje lenne a blogírónak mis kicsit felelősebben írnia ,mert az emberek igen vevők ám " az állam segítsen " című slágerre.Ne segítsen,a tulaj ha nem talál munkát végül el is mehet egy másik országba dolgozni ahol, a magas bérek miatt, röhögve ki tudja fizetni a részleteket.Már ha egyáltalán visszajön!
Az volt már, hogy elmebeteg ötlet?? Nem?
Pedig az.
Az adószakértő ötlete jónak tűnik, persze, akkor hol maradnának a bankok extra bevételei, bónuszai.
No meg akkor a józan ész is előkerülne... Áááá... Akkor végképp reménytelennek tűnik! Egyébként (tudom én, hogy bennem van a hiba a feltételezésért) fogadjunk, hogy a "baráti és -közeli" építő cég már ki is van jelölve, baráti alapon fel is húzza egész "minimális nyereséggel" a házakat? Bár a végén, hogy mennyire lesz baráti a gettó, az már egy másik kérdés - nekik...
Ócsáról Pestre be lehet járni dolgozni, akinek van munkája. De Sopronba, vagy Debrecenbe aligha. Vagy ott nem dőltek be deviza hitelek? Vagy a lakás helyébe veszítse el valaki a munkáját?

misirablo: Szerintem nem kevesen voltak, akiknek akkori jövedelme megengedte, hogy az adott árfolyam mellett jóhiszeműen vegyenek fel lakáshitelt. Csak aztán ugrott a munkahely, meg emelkedett az árfolyam. A túlzott állami támogatásért én sem rajongok.

A legszebb és legújabb a témában az MSZP javaslata, miszerint a munkáltató fizesse a rögzített árfolyamon számított törlesztőrész feletti részt. Erre ébredtem ma, Szekeres et. nyomta a Kossuthon.
@Ombudsmanyus: Még nem is hallottam, de ez is orbitális fszság, megy a hülyeség licit 1000-l, "eszem faszom megáll" Jó mődszer a kikényszerített kirugásra, ennyi idióta politikust ebben a szerencsétlen országba.

Ócsához csak ennyit:
Családi ház 1000 négyzetméteres telekre /konyhakert rulez.../ ami 40 negyzetméteres?????? Ezt meg hogy? Vagy csak én vagyok helikopter????
"Bukott Devizahiteles Lakópark"

ezen jót nevettem ma reggel :)
a közmunka izé szerintem úgy van, hogy a bedölt hiteles, ha munkanélküli, akkor tessék csak kimenni Ócsára és kiefesteni saját maga a nagyszobát.
hát az 1000 nm telek szerintem is luxus, még ócsán is.
Az Angyali ötlet, egészen életrevalónak tűnik.(Nem is lesz belőle semmi!)
Hadd jegyezzem meg a keresztény felebarátoknak,a "devizások" trükkjeiből és cinkos összekacsintásaiból,meglehetősen sokan profitáltak.Bankoktól a zépítiparon át a zállamig.
Továbbá,ha a "nyomorultak" elmennek másik országba dolgozni,adózni,gyereket nevelni,fogyasztani,az jót tesz a Hazának?
Netán misirablo akarja a tehenek alól a ganét kihordani vagy esetleg importál néhány nyomorultat más országból hogy elvégezzék a piszkost? (Természetesen,Szerződésben kötelezve Őket hogy nem zavargáhatnak!)
A Zálami segítség lehetne annyi is, ne a bankárok írják a Bank-kódexet,ne a tesco jogásza írja a Munka-Törvénykönyvét,stb.
Bonyolult a kérdés,ha a Zálam MI vagyunk,akkor miért az ellenségünk?
Miért érzem mégis úgy, hogy az ócsai gettópolisz ötlete nem véletlen. Azokat a földeket ki kell sajátítani az építkezésekhez. Miért érzem úgy. hogy valakiknek ez nagyon nem lesz rossz biznisz. Például azoknak, akiknek "véletlenül" ott vannak ingatlanjai, vagy véletlenül a haveri körben vannak, és ott vannak földjeik.
Tudom, csak a rosszindulat beszél belőlem, és csak a jót akarják, de mégis.
Bónuszként adnak majd hozzá vemhes kecskét és napos pipiket is......
@Ombudsmanyus: Jesszus ember!Amikor 25-30 évre veszel fel kölcsönt az nem egyenlő egy nyári szabadság Görögországban kölcsönből!Nos én régóta nem élek Magyarországon de van házam Miskolcon.Ki lehet jönni bárhova csak egy szakma kell és két- három jó alapszintű nyelvtudás!Kor nem számít, 58 múltam kemény fizikai melót végzem állandóan túlórázom ( most épp két hét szabin vagyok , a 4 hét helyett )és még mindig csábítgatnak másfelé dolgozni.Kicsiben nem szabad gondolkodni előbb te menj azután vidd a családot is vagy ha a feleség honvágyós akkor Ausztria ahonnan minden hétvégén hazamehetsz.A fiam mivel csak angolul beszél, tavasszal Manchesterbe költözött első héten talált munkát egy bútorgyárban mint betanított munkás. Tegnap közölte nem jön vissza a nyomorba Miskolcra.
Ez megint a "bait n switch" metódus, mindenki kivétel nélkül ezen forog miközben szép csendben átviszik a Munkajogi változásokat.

Hihetetlen, hogy ennyire ostoba és félrevezethető emberek vagyunk, a médiát is beleértve. Ami most történik ugyanaz, mint ami a múltkor történt, amíg a médiatörvényen rugózott mindenki, lenyúlták a MNYP-t akadály vagy örjöngés nélkül.

Most Ócsával meg a devizahitelesekkel foglalják le a közvéleményt, amíg átviszik a MT változtatásokat és effektíve jogfosztják azt a kevés embert aki dolgozik és adót fizet ebben a szomorú szerencsétlen országban.

Mi meg benyaljuk
"Létezik egy egyértelmű, gyors és végleges megoldás a devizahitelesek számára: október 1-jétől minden devizaalapú lakáshitelesnél automatikusan életbe kellene léptetni a 180 forintos árfolyamgátat, a bankok pedig a gyűjtőszámlán felhalmozott összegeket minden évben leírhatnák a bankadóból annak összegéig"

atv.hu/cikk/20110809_gyors_es_vegleges_ujabb_otlet_a_devizahitelesek_megmentesere

Közben a kormány szerint minden jogszabály rendelkezésre áll ahhoz, hogy augusztus 12-én életbe lépjen az árfolyamrögzítés.
Az MTI azért kereste meg a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságot, mert Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy a devizahitelesek szerződésének módosításához hiányzik az a rendelet, amely a módosító szerződés-blankettát tartalmazza.
A rögzített árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni.

Az államtitkárság ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: az árfolyamrögzítés, mint a bajba jutott lakáshitelesek számára elérhető egyik segítség, augusztus 12-én életbe lép, az ehhez szükséges törvény és kormányrendelet megszületett.
A tájékoztatás szerint a szerződésmódosításokkal járó közjegyzői feladatok elvégzéséhez nincs szükség rendeletmódosításra"

Az adószakértő megmagyarázza azt is, miért keletkezik extra profit a devizaalapú hitelezésen."

Ötletek vannak, már csak a kiválasztás, megvalósitás várat magára.
@kormányzó: Nem ganajászok ,szakmámban dolgozom nem is rossz fizuért!Azok szoktak pofára esni akik közgazdász diplomával és angol nyelvtudás nélkül mennek ki majd nagyot néznek hogy irodai munkát kapnak.Ki kell takarítani 100 irodát 8 óra alatt !Mindezt minimálbérért!Szakma nélkül el ne induljon!Azt viszont szerezhet egy év alatt kitanulhat cnc esztergályosnak vagy száraz építőnek ( gipszkarton szerelőnek ) havi 2000 € de ha egyéni vállalkozóként dolgozik 2600-3000 €-t is megkeres.Ehhez nem kell napi 8 óránál többet dolgoznia vagy szombat vasárnap.Nincs megkülönböztetés a helyi vagy külföldi között csak a produktum számít!Ezt inkább azok reklámozzák akik szakképzetlenek vagy túlképzettek de ott nem tudnak tanult diplomájukkal érvényesülni.Ausztria Németország valóban kizsebeli a külföldit ez nekem se tetszett el is mentem onnan.Dánia meg az ellentéte nem lehet túlórázni 37,5 óra a plafon.Nálam a minimum 51 óra hetente.
@misirablo: Ezt eddig értem. De mitől jó az országnak hogy az "utolsó kapcsolja le a villanyt"?
Mihályi: nem kell segítenie az államnak a frankhiteleseken"

"Mihályi Péter arról beszélt, hogy bármennyire súlyos a frank szárnyalása, az állam csak úgy tud beleavatkozni, ha maga adósodik el vagy úgy, hogy drasztikusan csökkenti más kiadásait és szerinte egyiket se kellene tennie.

...... a magyar lakosság arányához képest kevés embert érint a devizahitelesek problémája, és sokak nyugdíjából, minimálbéréből, segélyéből kellene elvenni a pénzt, hogy a középosztályt és a felsőközéposztályt megmentsék"

atv.hu/penztarca/20110809_mihalyi_nem_kell_segitenie_az_allamnak_a_frankhiteleseken

Már kezdem azt hinni, hogy ez a "szájkarate" a kormány részéről, valamiféle elterelő hadmüvelet, más, valós, a társadalom nagy csoportját érintő problémákról.

Nem tudom elképzelni, hogy nem lehet találni egy olyan megoldást, ami minden érintettnek elfogadható lenne.
politikai játék?!
Lakások épitése!
Tessék mondani? Ott a főváros közelében Nekem nem akarnak épiteni egyet????
Szívesen bérbe venném. Nekem nagy porta, udvar sem kellene.
:(
@Squid: Fabius meg ez a blog foglalkozott a munkajoggal is, nem is egyszer. De például az fn.hu is kiemelt témaként kezeli, napról napra cikkezik róla több szakértő.

Amúgy meg tényleg nem mindegy, hogy mennyiért mentjük a hiteleseket. A belinkelt javaslat a bankadó terhére jól hangzik, Viktorék fontolóra vehetnék.
jól kidolgozott ötlet, valóban.
adott egy család (apuka-anyuka-gyerek), kik élnek 50m2-en. eladósodtak, bank viszi a VIII. emeleti kecót.
cserébe kapnak ócsán egy 1000m2-es telket + egy 50m2-es házat.

komolyan fontolóra fogja venni sok ember, hogy a forinthotelét lecseréli svejci frank alakúra...
...aztán nem fizeti :-)
Jaj! Még azt elfelejtettem írni!!!

Nekem egy nyolcvan m2-es- ( na jó! hatvan is jó lesz) :)ház nagyon megfelelne,
totálisan jó lenne!! Olyan áron mint ahogyan a hiteleseknek adnák.!!!!
komolyan.
:)
@the_lonewolf:

A miért pont Ócsán kérdésre Orbán azt mondta, azért, mert azok állami földek, nem kell se kisajátítani se megvenni senkitől.

Ennek könnyen utána lehet nézni a Körzeti Földhivatalban, így ekkorát hazudni felesleges lenne.

A baj nem ez, hanem, hogy talán felesleges az egész. Arról nem beszélve, hogy milyen lenne a megvalósított Getópoliszokkal a településszerkezet: középen a faluközpont, faluvégén balra a cigánysor, jobbra a hiteles telepesek rezervátuma.
@Fabius: Nem is beszélve a felépített, de el nem adott üresen álló lakás hegyekről...

Hazudni bármekkorát tud bármelyik politikus nem hiszem, hogy sokat kell gondolkodni példákon! :D
Na. Igen!
Ez az egész (kötelező) közmunka, közmunkás foglalkoztatás, úgy ahogy van teljes mértékben megalázó.
Mert azt látni kell, hogy van egy társadalmi réteg, akire ez teljes mértékben vonatkoztatható, de van egy másik amelyik azért egészen más társadalmi csoport.

Ez általam említett "csoport" valóban csak cserjeirtásra, kaszálásra alkalmazható, mert így is nagyon nehezen vezethető vissza a munka világába.

A "másik" csoportnak, pedig valós, normális" munkahelyek kellenének.
@Fabius: A földtulajdon kérdésében, lehet hogy nincs igazam, de a házak kivitelezéséhez biztos kell egy megfelelő képzettséggel rendelkező vállalkozói kör. Csak tender kiírás kérdése, hogy ki nyeri el az üzletet. Lást Metropol és a rájuk egy az egyben kiírt tender a MÜPA reklámozására. Mit tesz isten csak egy Simicska közeli sajtóorgánum felel meg a kiírásnak. Micsoda véletlenek vannak! Szóval nem is tudom miért érzem úgy, hogy ebből is a Fidesz közeli vállalkozások fognak jól járni, és az érintettek érdekei pedig le lesznek szarva?
@the_lonewolf:

Ebben lehet valami. De, ha gyártunk elméleteket, mondok jobbat:

Ha az urak nem mohók nagyon és nem sietnek, meg lehet oldani akár az egész telep felépítését okosba.

Ugye a területet parcellázni kell, utcákat kijelölni, stb. Ezt lehet előrelátóan és okosan csinálni, majd az építési megbízást nem egyben, hanem részletekben kiadni.

Az új közbeszerzési törvény alapján az építési beruházásokra 150 milliós határig nem kell közbeszerzési eljárást kiírni. Ez nagyjából annyit tesz, ha sacc/kb 10 házat rendelnek egyszerre, és nem egyben az egész telepet, akkor a testre szabott pályázat fölötti ötletelést is meg lehet spórolni.
@Fabius: Éljen, akkor visszahozhatjuk a házakra a Merkúr-os sorbanállást, betétkönyvet, retro filinget.

Rendületlenül tovább a megkezdett úton, éljen a megmentő, jóságos vezérünk, jótevőnk, és dicső pártunk....
@Fabius: Igazad lehet. És ha több csókos haver van, akkor akár egyszerre több pályázatot is ki lehet írni. Persze gondosan ügyelve arra, hogy egy pályázat értéke ne haladja meg a 149,5 millió forintot. És mindenki jól járt, kivéve a bedőlt hiteleseket, de az kit érdekel a nagy Nemzeti Együtt küszködés Rendszerében.
Így igaz, meg hát kell egy kis támogatást a nagy és gazdag haveroknak is, ha már ott segít az egyik legnagyobb, ahol csak tud a börgolyós rugdalványban is ;)

"10 százalékot zuhant az OTP, leállt a kereskedés"
-13%
Igazi magyarként kárörvendek, mivel igen csak megszivatott a kedves pénzintézet, legszebb örömmel szemlélem a zuhanást, még ha tudom hogy keményen meg fogom szívni én is, meg mindenki ebben a "csodás" országban..
@Cirbi: Bár jelen esetben csak félig igaz a mondás, hogy legszebb öröm a káröröm, mert nincsen benne irigység. Én is attól tartok, hogy ezt még nagyon meg fogjuk szívni. Én már elő is készítettem a szopóálarcomat.
@the_lonewolf: "Bár jelen esetben csak félig igaz a mondás, hogy legszebb öröm a káröröm, mert nincsen benne irigység. Én is attól tartok, hogy ezt még nagyon meg fogjuk szívni. Én már elő is készítettem a szopóálarcomat. "

Ne készítsd elő, már rajtad van rég! Csak megszoktad! :D
Ismét megmutatkozik az önkormányzati bérlakáshiány. Speciel azt eddig sem értettem, miért új épitésbe kell szociális alapon költöztetni. (Városunkban súlyos milliárdokért építettek egy ilyen "fészekrakó" házat. Majd pár év után eladták. Legtöbbször a bentlakónak, mivel elég jó beosztásúra sikeredtek a lakások.)
Erről egy szó sem sehol már évek óta. Most mond, max. beköltözünk a járási elöljáróságra. :)
@Squid: Kösz bár én reméltem, hogy egyelőre nem kell viselnem. Bár ha végig gondolom az elmúlt közel másfél évet...
@egyfejű:

"súlyos milliárdokért építettek egy ilyen "fészekrakó" házat. Majd pár év után eladták. "

Az állami/önkormányzati lakásállománynak mindig ez a vége.

A fenntartás nehézkes és körülményes, mivel általában szociális bérlakások, a piaci díjak töredékéért vannak kiadva. Ezért általában az a nóta vége, hogy a település ingatlankezelője kicsit halmozza az adósságot, tologatja a felújítást, majd a végén jelképes összegért felajánlja megvételre az éppen benne lakónak.

A most megvásárolni és visszabéreltetni szándékozott lakásállománynak is ez lesz a sorsa. Az új építésűeknek is, csak azoknak később, pont mikor az első nagyobb felújításra el kéne költeni ismét egy kisebb vagyont.
@Fabius: ugyanakkor nálunk a legalacsonyabb az önkormányzati bérlakások aránya. Még Thatcher angliájában sem vetődött fel a csökkentés, pedig Margit asszony mindent eladott, amit csak meglátott.
A legszebb, hogy azt a "fészekrakó" házat pöpecül karbantartották. Abban igazat kell adnom, hogy nálunk alkalmatlanok az önkormányzati cégek ilyen feladatok ellátására is (lásd pécsi vízmű, amióta kirugták a franciákat sem a díjemelés, sem a leépítés, sem a fejlesztések leállítása nem volt elég, hogy a közelébe érjenek az addigi eredményeknek.)
@egyfejű:

Ez az arány nem fog emelkedni a közeljövőben. Nálunk pl az önkormányzati bérlakásokat ez a rendelet szabályozza:

web.zugloizrt.hu/wp-content/uploads/2011/07/10_2010.pdf

Sok egyéb érdekesség mellett kiderülnek a bérleti díjak is belőle: 116-361 Ft/m2/hó, komfortfokozattól függően.

Ha kiindulásnak veszel egy 46 m2 panelt összkomfortban, mert abból itt sok van, akkor kiderül, hogy egy ilyen lakásért 16606 forintot kell fizetni havonta. Ezek a lakások piaci áron 40-50 ezer + rezsi/hó-ért mennek, és nem állnak üresen, mert a többségük felújított, vízórás, egyéni hőtömegmérős, cserélt nyílászárós, sokuk már hőszigetelt, panelhez képest alacsony rezsivel fenntartható lakások.

Így nyilván nem fognak annyi bevételt termelni, amiből gazdaságosan fenn lehet tartani őket.
Bezony! Az önkormányzati bérlakások, vagy egyszerüen csak állami bérlakások építése nem is lenne rossz ötlet.
Persze, ha nem az lenne a nóta vége, ahogyan sok esetben a múltban is volt, hogy olyanok kaptát többségében akik nem voltak rászorulva.
Csak éppen nem volt kedvük, befektetni lakásba.
Alig, hogy megkapták ott álltak az aránylag nagyértékű autók a házak parkolójában.

:)
bocs. Aztán meg fillérekért megvették, busás haszonnal meg tovább adták.
:)
Bukott Devizahiteles Lakópark helyét Ócsán."
Egyáltalán nem értem, miért kellene ezer m2-es porta egy-egy épülethez.
Sorházat, vagy emeletes házakat kellene építeni, és azokat reális áron bérbe adni, nem CSAK a hiteleseknek".
@márta)):

Azért az 1000 m2, mert a koncepció szerint kiskertet is visznek majd a bennük lakók paradicsommal, paprikával és egyéb haszonnövényekkel.

Azt ne kérdezd meg, hogy ezek termesztésére ki fogja megtanítani a vélhetően zömmel a fővárosból kikerülő, földet sosem látott beköltözőket.
@Fabius:
Ezer m2, nem is annyira kiskert.
Halvaszületett ötlet. a kiskert művelés.
Attól függ milyen emberek laknák azokat a házakat. Legfeljebb kisebb szeméttelpeket alakitanának ki a telkeken.
Végül is semmi sem lehetetlen.
:)
@Fabius:
Nem szociális bérlakásokat kellene épiteni, illetve nem annak kellene nevezni.
Bérlakásnak! Valódi bérlakásnak! És nem csak azoknak az embereknek, akik esetleg vélt"/kitalált" indok alapján lakástalanok.

Meg kellene végre, hogy mozduljon valami ebben az országban.

Árulja már el nekem valaki, miért jobban rászorult most a segitségre egy lakáshiteles, mint egy vidéki fiatal, aki kénytelen elmenni több száz kilométerre, hogy dolgozzon.
Nagyon sok család is van ilyen helyzetben, és egyedül állóak is, akik már éppen nem is annyira fiatalok.
Olyan családok/emberek, akik hasznos tagjai ennek a társadalomnak, és nem tudnak mozdulni, mert vidéken a kutyának sem kell az ingatlan, reális áron.

Hatalmas probléma, (a multban is ez volt) hogy azok jutottak "ilyen lakásokhoz, akik esetleg messze nem voltak rászorulva, akik játszották" a szükséget, vagy éppen nem tetszett a munka (még ha lett volna akkor sem).

Olyan lakásprogram kellene amit bárki pályázhatna, legyen az bér- vagy öröklakás.
@márta)):

Arra akartam célozni feljebb, hogy amíg ilyen árakon lakhatsz önkormányzati bérlakásban a főváros közepén, addig nem lesz lakásprogram, mert nem éri meg senkinek.

A Kádár korszak óta nem voltunk képesek levetkőzni a beidegződést, hogy az állami/önkormányzati bérlakás szociális alapon "jár", és nem lehet szűkíteni a magánbérleményekkel szemben fennálló bérleti díjrést.

Vagyis amíg a társadalom el nem jut odáig, hogy állami tulajdonért is hajlandó lesz piaci ár közeli bérleti díjat fizetni, addig a bérlakás program álom marad. Mert úgy építeni, mint üzemeltetni gazdaságtalan. Ezért számolták föl és adták el a meglévő ingatlanokat is.
@Fabius:

Persze, hogy álom marad, ha el sem kezdődik.
Te most nem érted, vagy nem akarod érteni, hogy mit irtam.?
Ne én mondjam már Neked, hogy mennyit fizetnek azok az emberek (most ne csak a fiatalokról beszéljek), akik elkényszerülnek a vidékről, albérletben élnek.
Mert tenni akarnak az országért, magukért.
Normálisabb, biztosabb megoldás lenne, ha az államtól bérelnék, vagy éppen lizingelnék.
Azt se én mondjam már, Európa más országaiban hányan élnek bérleményekben.
Normális, reális, megfizethető áron.
A rendszerváltás, a húsz év problémája, hogy itt vélt, vagy valós szociális rászorultsággal foglalkozik az állam. Ontották a segélyt, ha kellett, ha nem, az állam saját maga termelte ki, azokat az embereket, akiket szinte vissza sem lehet vezetni a munka világába.

társadalom el nem jut odáig, hogy állami tulajdonért is hajlandó lesz piaci ár közeli bérleti díjat fizetni,"

Honnan tudod, hogy hány ember lenne vagy nem lenne, aki már rég eljutott volna odáig, ha lenne valamiféle lakásprogram, megoldás?
Ki kérdezte meg azokat az embereket, akik vegetálnak vidéken, mert nem tudnak mozdulni.? ott az előző kommentben irtam.
Te tudod?
@Fabius:

Ott írtam korábban. Van a társadalomnak egy olyan csoportja, akiknek valóban kötelezővé kell tenni a közmunkát, mert szükséges.

De ott a másik csoport, akiknek az államnak segiteni kellene, hogy normális munkát kapjanak, hogy mozdulni tudjanak a "halott vidékről".
Mert ha lenne valami megoldás, végre megmozdula valami ebben az országban, a társadalom ezen csoportja,a munkájával tudná felpörgetni a gazdaságot.
És talán az is elkerülhető lenne, hogy tömegével mennek a munkaképes emberek külföldre.
Ez se én mondjam már Neked.
:)
@márta)):

Szerintem te nem érted.

Ott van a zuglói önkormányzat 2011-re vonatkozó rendelete, olvasd el. Le van írva, kik, milyen feltételekkel, milyen áron juthatnak lakáshoz. Nyilván nem azért adnak oda egy itt átlagos alapterületű bérlakást a piaci ár feléért, mert nem volna rá kereslet.

Hanem, mert a berögzültek szerint az önkormányzat/állam legyen mértéktartó, és ordítva anyáznák le azok a magas bérleti díjért, akik, más választásuk nem lévén a magánúton bérelt lakásért szó nélkül fizetik ki ugyanezt.

Egyébként a vidéken élők tudnak mozdulni, ( én is az vagyok ) több tucat weboldalon sokezer kiadó lakást hirdetnek magánúton. De ezekért nyilván a piac diktálta árat kell megfizetni. Én a munkalehetőségek hiányát nagyobb gátnak látom mozdulás ügyben a bérelhető lakások áránál vagy számánál.
@Fabius:
Jól van. Látom, "kétmalomban őrlünk, szépen elbeszélünk egymás mellett.
Feladtam.
:)
Én csak azt a megoldást látom, hogy azonnal az összes chf hitelt átváltani dollárra, amikor a dodó kicsit lehanyatlik 140 környékére, akkor meg át forintba. Így a mostani bukóból vmit korrigálni lehetne. Az így forintba átmanőverezett hitelek kamatszintjét meg központilag meghatározni.

Esetleg vmi kamattámogatásos téma, aminek a költségoldalát fedezhetné a hirtelen újdonságként megjelenő progresszív adózás.

A b terv, hogy leülünk körbe és sajnálkozunk, hogy ég a ház. Sirdogáló gettóra nem lesz itt pénz az tuti, idei költségvetési hiányt se tudjuk tartani +3.000 MRD egyszeri hatással se.
Én nem tudom, ki dugja ezt az Angyal Józsefet, hogy minden eszetlen ötletét körbeajnározza a sajtó.

1. Ha a kormánynak kedve lenne lemondani a bankadóból származó bevételről, akkor abból csinálta volna meg a Nemzeti Eszközkezelőt. És akkor kb. bukna az egykulcsos adó is, ami kb. az Orbán lemondása előtti napon várható. Felejthető.

2. A rossz hitelek állománya most kb. 400 milliárd forint. A bankadó idei összege 180 milliárd, ebben benne vannak a biztosítók, a pénztárak és a pénzügyi vállalkozások is. Halló, adószakértő úr, egyszerűen nem jön ki az ötlete.
@Kettes: 400 MRD bankonként, és abból van vagy 20-30 :)
@Fabius:
Arról nemis beszélve hogy amikor a cigóknak akartak épiteni néhány önkormányzat ehez hasonló lakóházakat akkor telekűrtölték a világot hogy gettósitani akarják a cigókat.Tessék mondani a MAGYAROKAT lehet?
Devizahitelünk van. Fizetve az utolsó frankig, időre. 400-as franknál is fizetve lesz.
Ha be nem üt a ménkű. Mondjuk munkanélküliség, súlyos baleset, mittudomén, kreatív a Jóisten.
Ez esetben én hálás lennék, ha a híd alja (vagy anyukánál egy szoba - nem is tudom, melyiket választanám) helyett lehetőséget kapnék rá, hogy ebben a "gettóban" lakhassak, és bakker, még munkát is kapnék, akár közmunkát, akár kétkezit, akár a szomszéd megyében, de legalább párizsi lenne az asztalon a kölköknek.
(ja, és az építőipar mostanában nem szárnyal, nem tűnt fel? Szerinted nincs munkanélküli szakember széles e hazában, aki közmunkában belőné azt a vízszintest?)
Én nem tudom, miféle álomvilágban élnek egyesek?! Köszönnék meg, baz+, hogy kapnak valami segítséget, de ha a kisujját nyújtja az állam, már kell az egész karja tőből.
Hol lakott ez a sok hiteles mielőtt felvette a hitelt? Nem volt az olyan régen, 2007-től szabad a ....z észnélüli hitelvétel. Szal: biztos emlékeznek rá, menjenek ugyanoda. Ez a megoldás.
A probléma azokkal van, akik felújításra vették fel a hitelt, a már 30 éve meglévő otthonukra.
@Rézvirág: Ezt szépen mondtad, csak éppen tegnap gyújtották fel Londont, mert ott is félrerakták a problémás egyedeket egy külön negyedbe, és onnan nincs visszaút ám.
ez az egész Gettópolisz Szűcs Lajosnak OV haverjának a bulija
GETTO kurva jó, mint a kreoloknál
"Miért kellene segíteni azokat akik trükkökkel ,cinkosan összekacsintva hazudtak amikor " minimálbérre meg fekete mellékes adókikerülési csalásokkal szerzett pénzekkel" kölcsönt vettek fel!"
Ilyet egyet sem ismerek, a 15% (Járai 3 hónap alatt 6%-ról 11%-ra emelte a jegybankit, megvan?) feletti, körüli forint kamatok elől menekültek ide a lakásproblémájukat megoldani igyekvők, vagy az a vállalkozó ismerősöm, aki képtelen volt kigazdálkodni a 15%-os kereskedelmi banki forint kamatokat és nyomdai gépeket vett svájci frankon.
Lehet, az átlagembert ekézni, hogy nincs pénzügyi kultúrája, na de egy csomó önkormányzat is eladósodott svájci frankban, olyanok is, akiknek volt pénzük képzett elemzőre, közgazdászra. Na és mi van a magyar állammal, amelyiknek észbe kellett volna kapni, hogy ilyen tömegű svájci frank hitel már az országnak is kockázatos, nemcsak az egyénnek.
az írás címe az is lehetett volna :
Államkassza ürítés bankár módra
hol a picsába van a kormány? vagy csak én nem látom ezeket a tetveket? és minden más szaros párt is kussol
@Badbitie: A naggyonokos szentjobb biza nem így gondolkodik, illetve nem gondolkodik. Ő álmodik, Magyarországot álmodja a Vezérnek! Álmából felriadva szokott arra rádöbbenni, mennyire tökhülye a szakmájához, aztán álmodik tovább. Isten óvja Hülyeországot!
Az a gyanúm, hogy a gyurcsányék maffiája kutya fasza ahhoz képest, amit az orbánék csinálnak pintérrel, stb. együtt
@Rézvirág: Az államot mi gátolja meg, hogy az adópénzünket értelmesen használja fel erre a célra? Értelmes cél szerintem, hogy a lakásukat elbukók, de egyébként dolgozó (munkahely nélkül nem nagyon volt hitel...) emberek ott éljenek és dolgozzanak tovább, ahol eddig, ahol a szociális kapcsolataik vannak. Ha már pénzt fordítunk erre (amit én támogatok, mert szerintem nem lehet százezres számú aktív dolgozó, adófizető ember kezét elengedni, humános és gazdasági okokból sem), akkor úgy, hogy a pénz a legjobban hasznosuljon, márpedig józan paraszti ész (se kell hozzá, hogy kiépült szociális kapcsolatrendszerben van nagyobb esélyed megkapaszkodni, vagy 0-ról indulva, ahol senkit sem ismersz, nem kapsz baráti, családi segítséget.
A bankadóról nem fognak lemondani Viktorék. Kell a pénz. Szerintem közben nyilván már megvan, hogy melyik az elmúlt 8 évbe a hir tv-t finanszírozó jóbarát építheti majd a lakóparkot közpénzből, némi haszonnal, pályáztatás nélkül.
Nem lehet más a politika.
Kozonseges leszek..

Menjen az anyjaba az aki nem probalja meglatni a jot egy olyan intezkedesben ami nem lenne kotelezo.. A segito szandek, az emberseg nem szamit ugye, csak a partszinek...Tok mindegy hogy most mit csinalnak csak legyen segitseg azoknak is akik sajat hibajukbol kerultek ebbe a rossz helyzetbe..Egy kicsit pozitivabb hozza allasra azert szukseg van. Mindenkitol.
Mi például szives mennénk nagyobb házba a gyerekek miatt.
Elcserélnénk egy "bedölt" hitelessel a házat, mi fizetnénk tovább a saját hitelünket, Ők kevesebbet fizethetnének, a bank meg nem bukná el az árverésnél a ház árának a nagy részét.
1. aki olyan élhetetlen fasz volt, hogy megvette a házát, suzukit, lapos tévét hitelre, erején felül, és most sír a szája, az adja el a házat, és vegyen olyat, amit meg tud fizetni
2. ha annak idején forintban vette volna fel a hitelt, akkor most is tudná fizetni (kivéve azt, akinek az állása sajnos megszűnt), de inkább devizában vette fel, mert az ugyanannál a hitel összegnél (még most is) kedvezőbb volt. A relatív árfolyam nyereség senkit nem zavart.
3. a bankok nyomták ki ész nélkül a hiteleket, sokszor szakmunkás végzettségű ügynökök fésülték rá az emberekre a hiteleket, ezért nekik is kellene részt vállalni a projektből
4. valamit építeni kell, mert az állam közeli haveroknak is kell a megbízás
5. gettó lesz a településből, sec perc lelakják a lakásokat, és előbb utóbb úgyis az utcára kerül a fele
6. az szív, aki nem vett fel hitelt. Az él az albérletben, vagy a panelban, míg azt aki erején felül költekezett az ő pénzéből lesz megsegítve, és továbbra is marad abban a házban, amit normál esetben nem is tud finanszírozni
7. a magyar ilyen, mindent hitelre, a cifra nyomorúság, és ha baj van, akkor segítsen az állam.
A Fidesz most a "szántás után okos a paraszt" effektusban vannak. Ők is már csak akkor kezdtek el a devizahitel ellen beszélni, amikor már látszott a válság. Valószínű, hogy ha Ők kormányoznak, akkor Ők sem hagytak volna ki egy ilyen jó lehetőséget.
@mikka: 1. Nem ők, hanem mi segítünk, ők a megbízott ügyintézőink. 2. Igen szükség van rá, de mivel a MI pénzünkből kerülhet erre a sor, engedtessék már meg, ha a módjáról vitázunk. 3. 270 Ft.-os árfolyam, vagy a 7-8 évvel ezelőtti 15% körüli kamatok kinek a hibája? 4. Megjegyzem messze nem csak lakossági problémáról van szó, az önkormányzatok is nyakig ülnek a svájci frank kölcsönökben és a vállalkozások is fulladoznak benne. A kritika már csak amiatt is jogos ez ügyben, hogy Orbánék 1 évet, az Mnyp pénzek kínálta teret tékozolták el, helyette a hatalommal, a demokratikus intézményrendszerek leépítésével, a saját gazdasági pozíciójuk erősítésével (pl. MOL ügylet) foglalkoztak, a devizahitelesek problémáját utoljára hagyták, pedig lett volna lehetőség 200 körüli árfolyamnál belépni. 10Ft. árfolyam növekedés kb. 200 mrd. magyar GDP levegőbe, semmibe szállását eredményezi, most 1.400 Mrd.-nál tartunk, ennyit vitt el a probléma halasztgatása, és a fontosabb ügyek előre vétele, szerintem ez elég sok ahhoz, hogy ne a Kormánynak hálálkodva közelítsünk a kérdéshez, vagy NEM?
@Ejoy: Hogy lesz így vége a szocializmusnak elvtársak? Tökigaz 1-7 amit írsz. Hogyan vessünk ennek véget?
Hülyeország hülye politikusai a hülye polgárnak (többségüknek) be tud adni mindent, az arzént is!
Mikor válunk már kritikus tömeggé?
eselytelen segiteni a hiteleseknek, 300-as franknal minimum 300 - 500 ezer csalad dol be

aztan ott vannak meg a hiteles autok, mar nem erdemes oket visszafizetni, a bankokra nehez idok jonnek
@safranek: Járait, ne hagyjuk ki ebből, elég csúnyán beakasztott 2003 végén egy 6%-os jegybanki alapkamat emelést, aminek következtében a kereskedelmi banki kamatok 15% fölé mentek, ami viszont 10-20 éves hiteleknél már durva tétel.
@mikka: Én is közönséges leszek. Tedd ezt inkább Te!
A jót meglátni nem csak akkor szükséges, amikor a kedvenc vezér van hatalmon. Az ún. "nemzeti oldal" anno mindenben csakis magát az ördögöt látta, láttatta!
Népszavazás a 300 forintról? És még alkotmányossá is csalták!
Áááá, király, Frankfalva, lehetne ez a neve is:) Ócsa fellendül, lesz Meki, plazak,bankok...jaaaaj bocsi, az gondolom nem lenne helyes :):):)
Misirabló Te egy idióta vagy.

Mi köze a szocializmushoz avagy a kapitalizmushoz annak, hogy közel a duplájára emelkedett a HUF/CHF árfolyam.

Banki és biztosítási területen dolgozom és elmondhatom neked, hogy nagyon sok ember nem trükközött és nem kacsingatott. Sok olyan ügyfelem van aki nem csak 10-20% fizetett be, hanem a 40-50, sőt 70%-ot is. Becsületes tisztességes bérből élő emberek, akik adóznak.

A hitel felvételekor bőven belefért a jövedelmükbe a törlesztő részlet.

Most egy havi 80-90e Ft törlesztő részlet 150-160e Ft is lehet.

Aki ezt előre látta, az nem egy pénzügyi guru, hanem ő az okozója a mostani helyzetnek.

Legközelebb mielőtt keménykedsz gondolkozz egy kicsit.
Ha jól értelmeztem a kapcsolódó cikkeket, akkor Ócsán csak és kizárólag a családoknak van helyük, minimum egy gyerekkel.
Az egyedül, vagy válás miatt eladósodottak meg szopják a csecst továbbra is, elvégre nem virágoztatják fel a hazát...
Állami terület.

Közbeszerezzük a terveket, haver megrajzolja.

Tendereztetjük a munkát, haver indul, piaci áron elvállalja.

Haver bérel közmunkásokat, majd azokkal dolgoztat.

Az Ócsára telepítetteket milyen tömegközlekedés, infrastruktúrafejlesztés, stb várja a helyszínen?

Hányan lesznek munkanélküliek, mert a lajosmizsei vicinális megbízhatatlan?

Bár közmunkások fognak kelleni a lakóparképítésekhez.

Aki Ócsáról ingázik Békásmegyerre tömegközlekedéssel, és a munkáltatójának ki kell fizetnie a bérlet 86%-át, ami közel 30 ezer Ft, az meddig lesz alkalmazva?

Aki ennek ellenére sem veszíti el a munkáját, az biztos fog tudni esténként kertészkedni házak mögötti veteményesben.

Bukd el hiteled, hogy lakóparba költözhess!!
Fasza! Megint az szopjon, aki nem volt hülye!

1. Aki devizahitelt vett fel az olyan, mintha tőzsdézett volna.
2. Az ország csak kárt szenvedett el miatta.

Összegzésem: balfasz volt és nem gondolkodott, de cserébe kimossák a szarból vagy kap egy új lakás(t) vagy jogot egy jobb életre!

És engem megint mindenki leszar, mert hiába van gyerekem, a párom hiába nem dolgozik (GYES), de minket nem segít meg senki sem.
Budapesten élek (mert itt van munka), 85.000-et keresek és ma adtam át 74.000 forintot a főbérlőnek :) Maradt 10 meg a GYES. Köszönöm szépen! Vagy nekem is az utcára kellene rohangálnom?
Vagy csak dögöljnk meg, mert kitartunk???
@Ejoy: amikor felvettük a lakáshitelt, a törlesztőrészlet ugyanannyi volt, mint az albérletúnk, és nem haladta meg kettőnk jövedelmének 30%-át. Augusztusban már a jövedelmünk 50%-a felett jár. Amikor felvettük, úgy számoltunk, hogy 250-es árfolyamig gond nélkül ki tudjuk fizetni, jelenleg úgy számolunk, hogy fél-egy éven át akár a 300-as árfolyam mellett is kibírjuk.
Ennél többet nem tudom mit tehettünk volna előrelátás terén. Ugyanakkor én nem kérek semmilyen mentést, csupán feleségem karrierjét sajnálnám, ha külföldre kell mennúnk.
lassan irom hogy mindenki megertse :)

magyarorszagon a demokracia nincs leepitve
magyarorszagon szabad sajto van
magyarorszag nem kirekeszto es nem fasiszta
es ettol meg nem vagyok orban fan csak objektiv :)
es most minden seggfej megelhetesi kommentelo azt ir amit akar :)
@PokerKevin: Az önkormányzatok is rengeteg svájci frank hitelt vettek fel, sőt maga az Állam is, csak az Állam, a speciális helyzetéből adódóan, a vállalkozások exportjából képes az eurót előteremteni.
@Szamiz67: Euróhitellel nincs is semmi baj.
@szomorutojas: Lehúztok Mexikóba, mint a vadliba?
tényleg furcsa ötlet mindenhonnan egy helyre összeterelni a bukott hiteleseket. Meg minek is? Aki odakerül, onnan már tényleg nehezen fog kikerülni. Ez olyasmi, mint a MOL megvásárlása: közérdekkel nehezen magyarázható, magánérdekkel annál inkább.
@mikka: A Fideszre szavaztam, de az általad felsorolt területeken elég sok probléma van, nem Magyarországgal általánosságban, hanem rengeteg részterületen és a konkrét hatalom gyakorlással. Részemről úgy gondolom, hogy a III. Magyar Köztársaság, ami a 89 után kialakult un. láthatatlan Alkotmány alapjain működött sajnos megszűnt, ettől még nincs diktatúra, meg a sajtó is működik úgy ahogy, de ez már egy másik ország és számomra nagyon nem tetszik, sőt elkeserítő, még ha számos gazdaságpolitikai intézkedés irányával egyet tudok érteni. Ahogy egyébként ezeket felvetetted, nekem nem a fan kifejezés ugrott be, hanem, hogy leegyszerűsítő.
@Ben Franklin: Igen, de sajnos svájci is van bőven, az euro hitelek kondíció közelebb álltak a forinthoz, mint a svájci frankhoz...
@PokerKevin: Hidd el, mindannyian szopunk, derekasan. Én is számoltam annak idején (2004-ben). Maradjak-e albérletben 65 ezer + rezsiért, vagy vegyek fel hitelt egy panelra. Akkor 161-es árfolyamon 51 ezret fizettem + rezsi. Kevesebbet, mint az albérlet, és számoltam: egészen 220-ig elmehetett volna a CHF, akkor értem volna el a HUF kölcsön törlesztőjét. Az uannyi volt, mint az albérlet. Belevágtam a CHF-be, mert a legvadabb rémálmokban sem fordult meg a 270-es CHF/HUF árfolyam. És hidd el, fizetem, mert valamikor mégiscsak az enyém lesz. Pontosabban inkasszálja a bank minden hó harmadikán.
Még bírom.
Azt viszont még senkitől sem hallottam, hogy a bankok profitja, valamint a bankvezérek által az elmúlt években (amíg szárnyalt a hitelezési őrület) zsebre vágott jutalmak, részvénypakettek mekkora tételt jelentenek. Mert ugye a bankok most jelentkező veszteségeit a hitelesekre terhelik megemelt kamat és mindenféle költségek formájában. Az akkor kimenekített profit igazán visszacsordogálhatna. Mert ugye senki se gondolja komolyan hogy a csányi-félék többletjövedelme fogja a fogyasztást felpörgetni? Bár ha három helyett 5 drága bort szürcsölgetnek el egy kellemes estén barátaikkal, az 1000-szer nagyobb fogyasztás, mint Gizi néni fogyasztás csökkenése - 3 zsömle helyett csak kettő. (abból is egy az unokának). :(
Ne legyen igazam, de 1789-ben ebből a qrva nagy társadalmi szakadékból lett elege a csóró népeknek... Angliában már durvulnak.
@PokerKevin: Na, hát azért nincs hiteled, mert 85.000-es havi fizura egy banktól sem kaptál volna...még 2007-ben sem.
Megmentő ötletem nincs. De a svájci frank kb 150 Ft-ről a mostani kb. 260 Ft-ra drágult. A kérdésem az, hogy a törlesztő részletek miért nöttek ezt meghaladó mértékben? Persze én a választ is tudom. Mennyi a svájci alapkamat? 0%. És mennyit számolnak fel a magyar bankok a hiteleseknek? 5-6 %-ot. (Amikor a chf még 160 Ft volt a kamat is 3 % volt.) Ez kb.20-30 százalékos tehernövekedés önmagában. Amit a bankok lenyulnak. Érdekes hogy erről valahogy senki sem beszél csak a könnyelmű devízahitelesekről. (bővebben itt: nyilasi.tozsdeforum.hu/ svájci néger a kulcsszó) Egy próbapert szerintem megérne.
@benoit: a válasz erre - ez jó :) sajnos indokolt. A forrás lett drága. Mindenki frankot vesz, és sajnos a váci jegybank nem nagyon akar többet nyomni. Ebben eltérnek a FED-től. Ugyanannyi egységre több igény van, ergo nő az ára.
Ha így megy tovább (már pedig így megy tovább) rövidesen a magyar társadalom egyik marginális problémája lesz a devizahitelesek helyzete, hogy élnek vagy halnak. Ha összedől a bolt világszerte (mert deklarált is lesz, hogy min. 10x, de lehet, hogy 100x annyi pénz, értekpapir van forgalomban, mint a mögöttük álló érték), akkor eljő, ami ilyenkor midig eljön. A kevés fogható (!) értéket az erősebb erővel veszi el. Ez egyben tisztítótűz is.
@szomorutojas: Te ezek szerint eleve számoltál ezzel a lehetőséggel, és olyan hitelt vettél fel, amit tudsz most is vállalni. Ez a hitelkockázat, és mindenkinek így kellett volna gondolkodnia. Sajnos a legtöbben ezzel egyáltalán nem foglalkoztak, és most a bajban az államtól várják el a segítséget. Ezzel van a gond.
@benoit: Magyarország CDS kockázati felára 180-400 között mozgott az utóbbi időben, most éppen 400, azaz 0 kamattal, banki költségek nélkül is 4%-ról indul a móka.
@benoit: Miért, szerinted Csányi (és tsi.) van Orbán kezében, vagy Orbán van Csányi kezében?
A mai Magyar Nemzetben (a papír változatban) azt nyilatkozta vmelyik fideszes, hogy 2 milliárd forintért 50-60 házat húznak majd fel Ócsán. Lehet számolni mennyire is jön ki darabja.. és hogy mennyibe kerülne minden devizakárosultnak ilyen gettót építeni..
@zebugata: Ezek szerint te is szépen értékesítetted ezeket a konstrukciókat, és azzal ámítod a bajba jutott ügyfeleidet, meg minket, hogy ez a kockázat gyakorlatilag előre láthatatlan volt. Gratulálok, remélem még sokáig fogsz ott dolgozni...
@safranek: A bank soha,semmit NEM BUKIK EL!Ha áron alul adja el a házad,akkor te többel tartozol.....Mert a tartozást ki kell fizetned!
HA van 10 milla adósságod,de a te úgy gondolod,hogy az 15 millát ér s eladása után,marad 5.Ha 8-ért veszik meg,akkor még 2 milla tartozás fenn áll,de már NINCS HÁZAD SE!
Persze rengeteg más"variáció" is van,de a bank SOHA NEM FOG RÁFIZETNI,SOHA !!!
Ma körülnéztem a bankom egyik fiókjában, jól vannak-e. Kissé együtt érző fejjel hallgattak végig, hogy így a CHF, úgy a CHF... Majd megkérdezték, nem kívánok-e élni a frankban történő (elő)törlesztés lehetőségével. Merthogy ugyibár kb egy éve lehet. Hallottátok ezt kommunikálni? Azt válaszoltam, hogy ok, majd kérek kölcsön valakitől frankot, hogy előtörlesszek :) Ha ezt tudom, akkor már 1 éve Svájcban törném a követ, alagutat építenék, takarítanék, vagy akármi mást. Ennél a helyzetnél még az is jobb lenne.
@hengerfejtömítés: 500ezer családról beszélnek. Ha csak az 1%-át akarják ilyenbe telepíteni a családoknak, az is több száz milliárd forint lesz.
Ne felejtsük el, hogy nem elég házakat építeni, kell utat is építeni, iskolai helyek kellenek, orvosi rendelő építés, vagy bővítés, óvodai helyek, tömegközlekedés fejlesztés és még sorolhatnám.
@misirablo: Értem. Tehát szerinted ez az ország már fejlett kapitalista, liberális demokrácia volt 5-6 éve, ahol csak azért adósodtak el a polgárok CHF-ben, mert nem volt jobb dolguk, és most ihatják a felelőtlenségük levét?

Nem hiszem el, hogy vannak olyanok, akik ezt komolyan gondolhatják.

1. senki sem számolt azzal, hogy a CHF a duplájára drágulhat. Aki most ezzel jön, és nincs több ezer, vagy tízezer CHF-e a bankszámláján, az hazudik. Mert ennél nagyobb biznisz ritkán adódik. A pénze a dupláját éri 5 év után, ugyebár.

2. a CHF-hitelnek mind a törlesztőrészlete, mind a kamata messze jobb volt, mint HUF hiteleké. Vajon felelősségteljesen melyiket választanád viszonylag stabil gazdasági kilátásokkal?

3. amikor a zemberek CHF-ben adósodtak el, bíztak abban, hogy vissza is fogják tudni fizetni. Nem szocializmus a társadalmi katasztrófa megakadályozása! Felejtsük már el azt a dogmát, hogy a bankoknak minden időben extraprofitot kell termelniük és gazdasági világválság kellős közepén százmilliós prémiumokat osztogatni a vezetőségnek...
Milyen köcsögök írogatnak ide: Mikka, PokerKevin, Misirabló.

Idióták. Mitől szocializmus továbbéltetése, hogy az állam gondoskodik az állampolgárairól? Ezt minden normális kapitalista ország megteszi.

Kiszámítható gazdasági feltételeket teremt, átlátható adórendszert, munkahelyeket, stabil értékálló valutát, rendet, fegyelmet, stb., hogy az állampolgárok tudjanak előre tervezni.

Az elmúlt 20 évben melyik magyar kormány tette ezt meg? Mindegyik csak szétlopta a klientúrájával.

Ha ezeket megteremtették volna akkor most nem kellene ilyen kényszer megoldásokban gondolkodni.

Nem a deviza hitelesek tehetnek arról, hogy a kutya sem bízik meg a magyar gazdaságban és a HUFban.
Az az apróság nem jutott senkinek eszébe, hogy ha mondjuk 10 millából, ahelyett, hogy építenénk egy aranyos kis házikót, segítenénk a hitelesnek, akkor a maradékot már maga is visszafizetné? szerintem nem is kellene még a felével sem segíteni egy átlagos hitelest, hogy kidughassa az orrát a víz alól.
A magyar CDS árak 2007-8 körül sem voltak 0 környékén. 400 meg csak e héten van. Szóval ez nem magyaráz meg szinte semmit. A terheknek kb. 20 százalékkal kisebbnek kellenne lennie a CDS-t is beleszámítva ha Nyilasinak igaza van. Nem is értem hogy erről miért nincs egy árva kukk sem sehol. Azaz értem.
@mikka: "magyarorszagon a demokracia nincs leepitve
magyarorszagon szabad sajto van
magyarorszag nem kirekeszto es nem fasiszta
es ettol meg nem vagyok orban fan csak objektiv :)
es most minden seggfej megelhetesi kommentelo azt ir amit akar :) "

Idefigyelj, műnaiv! Ezt a dumát nem veszem be, de remélem egy normális ember sem.
Demokrácia, meg szabad sajtó van, ez lesz a vesztetek, mert gyávák vagytok és gyengék.
De orbánimádó vagy, különben nem tagadnád ennyire "objektíven".
Én sem értem, hogy valutaspekulációt folytató embereket miért kellene a mi adóforintjainkból kisegíteni. Mert a devizahitel felvét az valutaspekuláció. És mi az a marhaság, hogy nem lehetett ilyen árfolyamkilengésekre számítani? Ugyan miért nem? Meg kellett volna nézni, mielőtt felvették a hitelt, több évtizedre. pl.nézzük a dollár árfolyamokat:
1991. év 75 Ft
1996. év 152
2001. év 286
2007. év 186

ezen az alapon a svájci franknál 450 Ft-os árfolyamra is számítani lehetett 20 év alatt, de 4 alatt duplájára nőtt, 10 év alatt a négyszeresére a dollár! Ezek tényadatok, számítani pedig mindig még rosszabbra kell!
Remélem törlik az ócsai hitel-lúzer gettó ötletét. Felháborító lenne, ha az adózók pénzén támogatnánk azokat, akik önhibájukból, a saját hülyeségük miatt elcsúsztak a hitellel. Nem volt kötelező felvenni, arra meg végképp senki nem kényszeritette őket, hogy épp CHF-ben tegyék.
Ezek bukott hitelesek meg állami támogatással bérelnék még az új kéglit is?
Fel kellene fogni, hogy Kádár meghalt már, az atyáskodó-gondoskodó szocializmusnak vége. A bebukott hitelesek kockáztattak, vesztettek, ennyi, vegyék tudomásul.
A bankok meg kezdjék meg a kilakoltatásokat, vegye tudomásul végre mindenki, hogy nincs ingyenebéd.
@vitézlajszló: bizonyára szabad a média, de a legfőbb ügyész számokkal igazolta a Parlamentben, egy interpellációra, hogy nem igaz az ügyészség párthoz húzása, mert kb. ugyanannyi kormánypárti politikus ellen folyik ügyészségi eljárás, mint ellenzékiek ellen, és a bírósági ítéletekkel is ugyanaz a helyzet. Az, hogy a médiában szinte kizárólag a maszopos politikusok ügyeivel találkozunk, bizonyára véletlen egybeesés:)
és ebből mikorra lesz valami? ha az építkezést elkezdik márciusban, akkor az elsők május környékén be is tudnak költözni. ha fél évig marad ilyen magas marad az árfolyam, akkor nem 50-100 házas lakóparkot kellene építeni, hanem 10 emeletes panelházakat. (pláne, h a magasan maradó árfolyam a világ többi részének bedőlését jelenti, s akkor itt már nem csak a frankhitelesekkel lesz gond...)
@Trebitsch: és ugyanezen gondolat mentén lehet még számítani, h idővel újra lesz 120-140-s árfolyam. a lakáshiteleket 15-25 évre vették fel; akik át tudják vészelni ezt az időszakot, azok még bízhatnak abban, h a teljes futamidőre annyit fizetnek vissza, mint amennyit felvettek.

az igazi szopó azoknál van, akik rövidebb időre vettek fel ilyen hitelt pár éve. ezek jellemzően inkább vagy autóra mentek, vagy cégek, akik gépekre/beruházásokra költötték a pénzt. itt a teljes visszafizetett összeg az eredeti terv 20-25%-s is lehet, amit az elmúlt két év gazdasági helyzetével összeadva már sok helyen túl sok...
Ejoy!

1. Nem ámítottam és nem ámítok egyetlen egy ügyfelemet sem. 90 százalékukkal ma is tartom a kapcsolatot. Intézem a biztosításaikat, megtakarításaikat stb. Eddig még egyik sem mondta, hogy haragszik rám.

Olyan akad akit anyagi helyzete alapján lebeszéltem vagy nem vállaltam a hitelének intézését, de olyan nem akire rátukmáltam a hitel felvételt.

Akadnak olyan ügyfeleim akinek munkát szereztem a kapcsolataim révén és több céges ügyfelemmel alakult ki egyéb üzleti kapcsolat.

2. Ezt talán csak Kenneth Rogoff vagy Nouriel Roubini látta előre, de őket is kiröhögték 2006-ban

3. Nekem is van hitelem. 10 milka. 5 év törlesztéssel kb. 15 milka. Cégemnek autó lízing. Nekem is fáj. Nekem és a családomnak is vissza kellet fogni a kiadásokat.

Nem hiszem, hogy a hitelközvetítők tehetnek a mostani kialakult helyzetről. Az autó kereskedő sem tehet az üzemanyag árakról.
@zeus123: persze, akármire éehet számítani, ez egy nagyon kemény devizaspekuláció. Ezért érthetetlen számomra, hogy aki nem ért a devizaspekulációhoz, minek vág bele? vagy miért spórol meg 3-4000 forintot, amennyit egy pénzügyi tanácsadó kérne, hogy ezekről felvilágosítást kérjen?
@zebugata: "2. Ezt talán csak Kenneth Rogoff vagy Nouriel Roubini látta előre, de őket is kiröhögték 2006-ban"
konkrétan ezt valóban nem lehetett így biztosra látni, de mint eshetőséget, abszolúte számítani lehetett arra, hogy ez IS bekövetkezhet...
Ezek ugattak Recsk,meg Kistarcsa miatt,igaz azok "politikai"okokból.......
Most szintén kitelepítés lesz,"CSAK" gazdasági okokból.A rühes gazdagjai,ebből még sokkal gazdagabbak lesznek,a "birkák",meg besétálnak a karámba.........Aztán lehetséges-e 10-20-30 ezer putrit építeni,egyenként,saját telekkel?!Szép lesz....Ezek a kitelepítettek,mivel fognak onnan közlekedni?Ja,Kínától kapunk 50.000db használt kerékpárt az újak árának a 66%-áért+22% ÁFA.:):D
@Trebitsch: mert 3000-4000 Forintért is ezt kapta volna: van benne persze rizikó, lehet, h néha több, lehet, h néha kevesebb, de ez hosszú távon ki fogja egyenlíteni egymást. és valószínűleg még azt is hozzátették (volna), h 4-5 év, és itt EUR lesz, azaz onnantól meg nem is lesz árfolyam ingadozás, csak kasza.

ha mondjuk az erős franktól bedől a svájci gazdaság és 100 HUF lesz a frank, akkor a sok "bukó lett a törlesztő, adjon pénzt az állam" ember elkezdené az extra nyereségét befizettetni a közösbe?
Nagyon nincs rendben hogy az állam foglalkozik a devizahitelesekkel. Magáncsőd intézménye és kész.

Lakóparkot építünk nekik? Mivan? Ez NEM TERMÉSZETI KATASZTRÓFA. Ott van helye szolidaritásnak, ezek az emberek nyerészkedési célból választották a frankhitelt.
Trebitsch!

A halálra nem csak számítani lehet hanem tuti.

Szerinted 10 emberből hány köt életbiztosítást.

Ha tudod, hogy elesel akkor leülsz tartja a közmondás.

Én nem hiszem, hogy ekkora HUF/CHF emelkedésre bárki is gondolt volna. Ezért is nevették ki Roubinit 2006-ban egy előadásán.

Most Roubini az Euro övezet széthullását prognosztizálja. Most ezt Te el tudod képzelni. Van rá ötleted, hogy mit kellene ez ellen tenni.

A világ jelenleg úszik az árral és nagyon fájdalmas partra érés lesz ebből.

Tudósok mindenféle előrejelzéseket számításokat végeznek arról, hogy mikor szedi telibe a földet egy méretes kavics. Mikor itt lesz felkészületlenül és visítva szaladunk előle.

Ezeket a rendkívüli jövőbeli változásokat nem tudod felfogni és felmérni mert nincs múltbéli tapasztalatod amihez viszonyítsd.

Az aki 1929-ben megtapasztalta a gazdasági válságot és elbukta mindenét annak most biztos nincs CHF hitele. Hány ilyen van a kommentelők között
nos ezt egy kósza ötletnek véltem, hogy ezen nem nyerhettek, erre most olvasom a linkelt adószakértőt, én meg azt hittem viccelek. most ez tényleg lehetséges? akkor ez simán csalás. ha meg törvény engedte esetleg, akkor tuti alkotmányellenes, persze lehet már nem tudna ítélkezni felette az alkotmánybíróság. erről ki mit tud? :)

"Miért keletkezett extra profit a deviza-alapú hitelezésen?
....."
@Szamiz67: Teljesen igazad van!
Miért az a hibás, aki hitelt vett fel?
A frank árfolyama nem volt előre látható.
A pénzügyi válság ilyen szintű elmélyülése és elhúzódása nem volt előre látható.

azt se tudják az okosak, mi lesz a vége! Háború?

Még Svájc se tudta, hogy a frank ennyire erős lesz. Nem jó nekik se. Nem tudják megoldani ők se a problémát.
Akkor miért várja BÁRKI az egyszerű magyar átlagpolgártól, hogy jövőbe lásson?
Fabius, ennek az Angyal hogyhívjáknak az ötlete tökéletes értelmetlenség. A bankadó jelenleg az amúgy is szar helyzetben lévő költségvetés egyik fontos bevétele. (Most vonatkoztassunk el attól, hogy miért van szar helyzetben a költségvetés.) Ugyanúgy kerül be az a pénz a közösbe, mint mondjuk az SZJA- vagy áfabevételek. Otthagyni a bankoknál, és ebből megfinanszíroztatni velük a hitelesek megmentését az pontosan olyan, mintha közvetlenül a központi költségvetésből utalnák a zsét. Ez tehát egy az egyben a "fizesse ki az állam"-féle agyrém egy újabb formája. Ez aztán kurva nagy szuperhőstett lenne Orbántól, mondhatom...
@Ben Franklin:

aha nyerészkedésből :D büdös troll vagy :(
@Trebitsch: "konkrétan ezt valóban nem lehetett így biztosra látni, de mint eshetőséget, abszolúte számítani lehetett arra, hogy ez IS bekövetkezhet... "

Igazad van. Ez IS bekövetkezhet. Meg a III. világháború is. Tele hordtad már a bunkered tartós élelmiszerrel?
Ejjj de felelőtlen vagy!
@Zigomer Trubahin: "Ez tehát egy az egyben a "fizesse ki az állam"-féle agyrém egy újabb formája"

Miért, ki fogja fizetni?
A. lenyeli a bank a veszteséget
B. lenyeli az állam a veszteséget

Tipp?
@Ben Franklin: ezek az emberek nyerészkedési célból választották a frankhitelt.

Anyád!
@Könnyen elkaptuk, uram!: A frank erősödésén nyerni, ad absurdum meggazdagodni is lehetett. De a devizahitelesek most vesztésben vannak, csak azt nem értem, mi köze ennek az államhoz.
@Trebitsch: "Ezért érthetetlen számomra, hogy aki nem ért a devizaspekulációhoz, minek vág bele? vagy miért spórol meg 3-4000 forintot, amennyit egy pénzügyi tanácsadó kérne, hogy ezekről felvilágosítást kérjen? "

Nekem meg az érthetetlen, hogy miért vagy ilyen elvakult.

Ki mondta volna, hogy a svájci frank és az euro pariban lesz 2011- közepén?

Tudod, mi volt erre a válasz? Úgy hülyeség, ahogy van. Ez világháborút jelent! Akkor meg nem mindegy, mennyi a törlesztőd?
@Könnyen elkaptuk, uram!: Tiéd!

1, Nem volt kötelező hitelt felvenni.
2, Nem volt kötelező frankban felvenni.

Szívjon az aki nem vett fel hitelt v. nem frankban? Mert az állami segítség ezt jelenti.

Anyád!
@Könnyen elkaptuk, uram!:
azt nem értem, aki full hülye a hitelezésből történt növekedés-bevétel kombináció felfogásához, az miért bizonygatja folyamatosan, hogy hülye hozzá?!
egyébként szabatosan adod tudtára az illető(k)nek :D
@Ben Franklin:

Az államnak mindenképpen rossz. A bebukó hitelek gátolják a bankok pénzügyi tevékenységét. Gazdaság meg nem működik hitel nélkül(Széchenyi).
A magas törlesztő visszafogja a lakossági (belső) fogyasztást.
Az önkormányzatok, cégek is frankban vannak eladósodva.
NEM CSAK A LAKOSSÁG!

Az ország gazdaságának megítélését rontja a növekvő adósságállomány, ami ráadásul úgy nő, hogy nem felhasználható hitelt veszünk föl, csak a meglévő árazása változik.

Igen, a befolyt bankadót ennek a problémának a kiváltására kellett volna fordítani.
Nem generálná magát újra.
@Ben Franklin:
nyilván az anyázás mellőzhető, de full tudatlan vagy :(
@Könnyen elkaptuk, uram!: fentebb leírtam, a dollár 10 éves időszakban vol 74 Ft is, meg 286 Ft is. Miért kell elvakultnak lennem ahhoz, hogy azt mondjam, ami egyszer már volt a dollárral, az lehet a frankkal is?
@Könnyen elkaptuk, uram!: Gazdaság meg nem működik hitel nélkül(Széchenyi).

Széchényi beruházási hitelre gondolt, akkor még szó sem volt fogyasztási hitelről. A lakáshitel/autóhitel ált. fogyasztási hitel.
amerikaban lufi van, meg jo hogy magyarorszagon nincs ;^) Nem is lesz vagy mar van??? hihihihi
@Ben Franklin: "Szívjon az aki nem vett fel hitelt v. nem frankban? Mert az állami segítség ezt jelenti."

Ha nem tudja cirka egymillió adós visszafizetni a hitelét, szerinted ki fog szívni? Csak Ő?

Te is, de nagyon!!!

Kapkodj már a fejedhez!

A munkanélküliség se a munkanélküliek problémája! nem jótékonyságból támogatod őket munkanélküli segéllyel, hanem közgazdasági/politikai szükségszerűségből!
@Könnyen elkaptuk, uram!: azt meg eleve marhaságnak tartom, hogy világháborút jelent, ha afrank meg az euro pariban van. Hiszen gyakorlatilag már pariban van. És? Mozognak az árfolyamok, ennyi...
@Ben Franklin:
Sok vállalkozás, önkormányzat is vett fel frankhitelt.
De a példa szempontjából tök mindegy.
@Trebitsch: Bocs, akkor vagy félreértettelek, vagy félreküldtem. Sorry.
@Kassian:

Ismerős BRUTTÓ 140-es fizura kapott 106 ezres kezdő törlesztőjű hitelt.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Az önkormányzatok, cégek is frankban vannak eladósodva.

Demagóg. A chf hitelesek vannak csak chfben eladósodva. A mi cégünknek az euróhitel is jó volt.

Én 400 mrd(forint) önk-i chf hitelről tudok, ez az államadósság kevesebb mint 2%-a.
@Könnyen elkaptuk, uram!: cirka egymillió adós

Ez médiahiszti. Ne hidd hogy minden chf hiteles akkora segg, hogy bedől.
@venszivar:

Igazából ha jelzálog van a kecóm, akor MO-n kívül mindenhol, ha nem tudok fizetni, a bank viszi a kecót, és nem fizetek többet.

Ez csak itthon van, hogy megnőtt az adósságom az árfolyamkockázat miatt, ezért a bank pótfedezetet illetve befizetést kér (miközben nem lehet előtörleszteni).
@Trebitsch:

Akkor kifejtem:
2006-ban az, hogy a világ gazdasága, a tőzsdék összeomlanak, nem jelentette a svájci frank menekülődeviza jellegét. Az arany volt az. Ha arról beszélgettél,hogy a frank euro pariban van, akkor az euro értékvesztésére gondoltál, ami az EU gazdasági csődjére, összeomlására volt visszavezethető.
Az, hogy mindenki Usa, Eu, Kína, Japán, Argentína.... ekkora szarban legyen, és egyszerre, hogy NE tudják megoldani a válságot néhány éven belül, hogy egy elhúzódó válság ne legyen kézbentartható, az nem volt elképzelhető. Ugyanis az ilyen válság nem kezelhető, a történelemből jól látszik, hogy háború a vége.

A ciklikusan megjelenő válságok vagy V vagy W formával írhatóak le. Esetleg lehet elhúzódó is. Általában 2-3 év alatt lefutottak.
Kivéve, amelyik háborúba torkollt.
@Trebitsch: azt meg eleve marhaságnak tartom, hogy világháborút jelent, ha afrank meg az euro pariban van. Hiszen gyakorlatilag már pariban van. És? Mozognak az árfolyamok, ennyi...

Ja, nem egy napról van szó!

Lehet, két év múlva azt fogjuk itt olvasni, hogy mekkora fasz volt, aki nem vett fel frankhitelt.
@zebugata:

Nem hiszem, hogy a hitelközvetítők tehetnek a mostani kialakult helyzetről. Az autó kereskedő sem tehet az üzemanyag árakról.

- Mennyivel lett volna felelősebb a hitelkihelyezés, ha a közvetítő jutalékát nem a kihelyezett tőke, hanem a befizetett törlesztőrészlet határozza meg?

Mit már írtam: 140 bruttóra 106-os törlesztő.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Igazából ha jelzálog van a kecóm, akor MO-n kívül mindenhol, ha nem tudok fizetni, a bank viszi a kecót, és nem fizetek többet.

Ez csak itthon van, hogy megnőtt az adósságom az árfolyamkockázat miatt, ezért a bank pótfedezetet illetve befizetést kér (miközben nem lehet előtörleszteni).

Nagy faszság. Melyik külföldi viszonyokat ismered? Mert ez tök általános jelzálognál. Lehet olyan szerződést is kötni ahol előtörleszthetsz, csak az drágább.
@Ben Franklin: "Mint azt városházi forrásokból megtudta az online újság, Debrecen város hosszúlejáratú hitelállománya idén január 1-én 24,5 milliárd forint volt a Magyar Nemzeti Bank árfolyamain nyilvántartva (1 svájci frank 222,68 forint, egy euró 278,75 forint). Ennek az összegnek a több mint háromnegyede, pontosan 76 százaléka svájci frankban felvett hitel. Városházi források szerint a svájci frank túlsúlyának az az oka, hogy a hitelfelvétel időpontjában a svájci frank és az euró kamata jelentősen eltért a frank javára. "

Médiahiszti???

Hülye Kósa! Ekkora vadbarmot! Hát nem tudta, hogy forinthitelt kell felvenni? Állat!
@agyamputáltak:

Nyerészkedésből.

144-es árfolyamnál a CHF hiteles röhögött a markába, most a zsebkendőjét szorongatja. Ennyi.
@Visegrádi: Veled van a probléma! Olvasd, pl. Szamiz67-et nem sokkal utánad.
Álljatok már le nagyokosok, kérem szépen, ezzel "sok agyatlan hitelfelveő" dumával. Rogán Tóni bele merte vágni az emberek képébe, hogy aki 2005 vett fel CHF hitelt, az felelőtlen. Ő maga majd 60 millát vett fel... És az intézmények, a bankok, az önkorik, az állam? Mindenütt csak agyalágyult hülyék ülnek? Ezt senki nem látta előre, még a bankok sem. Ez így azért nyilván nekik sem épp ideális. Én még tudom fizetni a hitelemet. De eszembe nem jutna ilyen pökhendin lenézni emberek millióit, sőt világszinten milliárdjait. Amikor a kocsim hitelét fizettem, 6 év alatt +/-2000 Ft-ot mozgott a törlesztő. Egyébként meg nem 2007-től lehet "eszetlenül" hitelhez jutni. Én pl. 2005-ben vettem fel, "eszetlenül". A bankok pedig előbb-utóbb maguk fognak kitalálni valamit, ha Szeretett Vezérünk ennyire balfasz. Mit tudnak csinálni, ha sorozatban kilakoltatják ez embereket? Behjtani rajtuk már semmit sem lehet. Ott marad a csomó üres lakás a bankoknak, amik csak tovább nyomják az egyébként is padlón levő ingatlan árakat. Ha nem akarják, hogy rajtuk rohadjon, kurva nagy buktával fogják csak tudni eladni őket. Csak rájönnek, hogy valami konstruktív, proaktív hozzáállással a kecske is jóllakhatna, meg a káposzta is megmaradhatna. - Legalább részben. Mer az kurvára nincs rendben, hogy gyakorlatilag rátukmálom a vevőre a hitelt, majd mikor szar van, amögé az egy szem passzus mögé bújok, hogy az árfolyamváltozásból eredő kockázat a hitelfelvevőt terheli. Ilyen magatartással egyszerűen nem lehet minden felelősséget a pógárra tolni. Ha sok pógár megszívja, előbb-utóbb a bank is megszívja, csak ezt a bankok szeretik kicsit későn észrevenni. A másik, pedig az állam. Annak ugye jó példával kellene elől járni.
És tegnap hallottam: Csak Budapesten 60 000 lakás áll üresen. Gettóépítés helyett, talán ezek rendbetételével is lehetne foglalkozni.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ne égesd magad szakkifejezésekkel, jogász vagyok. Hülyeség jelzálogozni, mert minden szerződés vmilyen vegyes banki terméket takar. Ha benne van hogy előtörleszthetsz(+ feltételek) akkor előtörleszthetsz. Tudom hogy van ilyen mert a tesómnak direkt ilyet kerestünk. Ha nem akkor nem.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Az államadósság 24.000.000.000.000 Ft, tehát Kósa, ill. Debrecen az ezredrésze. Ez a lakossághoz képest tök jó arány.
@Szamiz67: Respect. A csekély számosságú értelmes-Fidesz-szavazók halmazának egyik eleme vagy! :)
Ajánlottalak Visegrádi figyelmébe is.
Jókat írsz jól.
Üdv.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

A munkanélküliség se a munkanélküliek problémája! nem jótékonyságból támogatod őket munkanélküli segéllyel, hanem közgazdasági/politikai szükségszerűségből! "

Na! Ez azért nem éppen igy van. Van egy társadalmi réteg, aki valóban, lehetetlen, kilátástalan helyzetben van, önhibáján kivül.

Van egy másik társadalmi csoport, aki viszont nem ez a kategória.
Miért kellene támogatni azt, aki életében nem is akart dolgozni. Fekete munka+ segély. több mint a minimálbér?
Miért is? kellene Őket támogatni jótékonyságból?
Miért??
Jaj! bocsánat!
Elfelejtettem.
Fekete munka+segély+ "tyúklopás".
Őket miért is???
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
te is tudod, hogy ez demagóg baromság, nem ezért vették fel többségében(!)

az ok és okozó az nyilván vita tárgyát képezheti, hogy miért így alakult
Szamoljatok avval hogy a lakasarak a felere esnek egy ket even belul, valaszolni nem kell ra ;^)
@hegyilány: Ebbe ne menjünk bele, sajnálom, hogy erre viszed el a dolgot. Egyet értek Veled, csak és csakis azt írtam le, hogy egy társadalom problémája az összes réteg problémája. Vagy fordítva.
@Ben Franklin:
A teljes állomány mintegy 24,5 %-a önkormányzati. A franké.
tudod, nem csak Debrecen van eladósodva.
@hegyilány: "Miért is? kellene Őket támogatni jótékonyságból?
Miért?? "

Ja, nem azt írtam, hogy támogatni kell. Azt írtam, hogy a probléma megoldása az államra hárul. Mindegy, mi a megoldás, az pénzbe kerül. Azt meg Te fizeted. Mert az állam Te vagy. ( ha befizetésről van szó)
Óh! Hát azaz igazság, hogy én egyáltalán nem sajnálom.
Az egymás mellett elbeszélésnek egyébként sincs az égvilágon semmi értelme.
Nincs mit sajnálni.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

A probléma megoldása az államra hárul"
Nem mondod?
Már csak azért is az államra hárul, mert az állam, az elmult húsz év termelte" ezt a réteget, aki szinte vissza sem vezethető a munka világába.
Sok esetben válogatás nélkül ontotta a segélyt.

De én sem mennék bele.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Az állam egy egység, elhiszem, hogy nem csak Debrecenben van gond, de úgy tudom az egész állami+önk frankadósság 400 mrd. a 24.000,000,000,000-ból. Azaz 400 a 24000-ből.
Hölgyek, Urak, kérem, a jövőben egyetlen alapítvány felém segítségért semmilyen ügyben ne forduljon. Rákos a gyermeked, esetleg fogyatékos? Mi közöm hozzá? Te szülted, vállaltad a kockázatát. Jaa, hogy nem láttad ELŐRE? Te bajod, ahogyan az meg (szted) az én bajom, hogy nem láttam előre a válságot. Ne az én adóforintjaimból vásároljon az állam neked mindenféle orvosi cuccokat, szépen nézd csak végig a kicsi halálát, úgy kell neked, nem volt kötelező gyereket vállalnod.
Ha esetleg elüti egy autó édesanyádat, ott dögöljön meg az út szélén! Nehogymár az én adóforintjaimból menjen hozzá a mentő! Kiment az utcára, vállalta a kockázatot, úgy kell neki! Mi közöm hozzá?

Soroljam tovább, vagy esetleg megértették a "fröcsögők" ennyiből?...
@Nefarian: Nehogy már a szerencsétlenség meg a természeti katasztrófa egy kalap alá kerüljön a NYERÉSZKEDÉSI CÉLÚ FRANKHITEL-FELVÉTELLEL!! Ezt csak a frankhiteles nem érti. Azért nem vett fel forinthitelt, mert drágállotta. 2 használt autó közül megveszed az olcsót és szétesik? Ki nem szarja le, barom vagy!
kedves Varánusz!

remélem el is olvasod ezt, nagyon remélem..
mielőtt belekezdenék, ez egy spekulációs ötlet, semmi több, itt a kreatív olvasók elképzelhetik akár a south park kezdete előtt lévő rövid "nem vagyunk érte felelősek" felvezetést.
a deviza "GÁT" ötlet önmagában egyértelműen parasztvakítás, ugye, akinek van esze simán észrevette, kutyafuttában összeállított gagyi, hogy legyen mivel pedálozni majd a következő választásnál.
azonban!
a magyar ajtaján mindig váratlanul kopog be a szerencse, legtöbbször észre se vesszük.

a svájci frank egy-egy nap alatt 10%-okat erősödik. a jelenlegi idióta piaci hangulatban RETTENTŐEN sokat. a helyzet kezd olyan komoly lenni, hogy végre őméltósága a svájci nemzeti bank is FelSzólalt. ugyanis a svájci paraszt mostmár inkább a környező országokban vásárol az erős pénzén, mint hogy otthon vegye ugyanazt. és az export is akadozgat.
amennyiben ilyen ütemben erősödik a frank, és nem lépnek megfelelően közbe, (amire megvan az esély hiszen eddig se tették és a spekulációs játékterem mostanra tele van jasszkari hvcs-kkel) a végkifejlet maga a svájci gazdaság összeomlása lenne, amit ugye mi magyarok gúnyos mosollyal néznénk végig. (más kérdés mi lenne a nemzetközi hatása.)
legegyszerűbb megoldás paradox módon maga a svájci frank vásárlása lenne..
@PokerKevin: mi a szart csinálsz, hogy 85e Ft-ot kapsz érte? Te vagy a kupak-csavaró a kólagyárban?

Osztod itt a devizahiteleseket, hogy nem gondolkoztak, de az az eszedbe jutott már, hogy ezt te is megtehetted volna, mielőtt gyereket vállalsz ilyen fizetésre? Hogy esetleg előbb elmehettél volna tanulni valami értelmeset, hogy ne egy afrikai munkanélküli segélynek megfelelő összeggel balfaszkodj?

Hogy van képed mások felett ítélkezni, miközben te magad ennyire felelőtlen vagy?
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Miért, ki fogja fizetni?"

A. fizeti az adós, évtizedeken keresztül
B. lenyeli a bank a veszteség egy részét
C. az állam állja a veszteség egy részét

Mondjuk ez a három így egyben, fontossági sorrendben. Tetszik, nem tetszik, annak az árát, hogy egy csomó ember akkora lakást (autót, tévét, nyaralást stb.) vett, amit nem engedhetett volna meg magának, elsősorban őnekik maguknak kell megfizetni. Az állam ebben csak annyit segítsen, amennyi a közösség érdekében feltétlenül szükséges.
Miért kell segíteni a burzsuj frankhiteleseken? A szerencsétlen, gettósított cigányokon ki fog segíteni? Még a cigányrákosi, a miniszterelnök is megveti őket, csak magyarkodik, próbál a felső-középosztályon segíteni, fasiszta patkány módjára, a jómunkásembert, meg a szinesbőrűeket pedig megveti, lenézi, mert nem akarja hogy a hasonlóval azonosítsák!
Én még rá is köpnék a devizahitelesekre, mint ahogy a szlovák rendszámosokra is. Menjél svájcba dolgozni apukám, ja hogy nem tudsz németül, pedig buta sváb vagy, de még ígyse, mert egy istenfélő paraszt vagy, egy teszkós árufeltöltő, ennyire futja agyilag? Hát akkor gebüdj meg ebül te nyomorult, senkiházi paraszt, koshadj bele a saját salakodba, te nyomorult, befolyásolható paraszt, te szerencsétlen, most sajnáljalak, a saját hülyeséged miatt, azt akarod? Hát én leszarom, magasról, úgy, hogy csak úgy csattanjon, a kopasz, buta, lecsóképű fejeden.
Persze az Orbán fotó meg a Nemzeti Együttműködés mindenhova ki lesz plakátolva levakarhatatlanul golyóálló plexi mögött a könnyűszerkezetes konténerekben, egy beépített hangszóróból pedig folyamatosan és kikapcsolhatatlanul áradnak majd az elmúlt 20 év Orbán beszédei. Lehalkítani lehet majd ugyan, de teljesen kikapcsolni sosem....
Éljen a gettólakópark! Fideszesek! Mindenki hozzon magával még egy embert!!
@Álmos: Már ne haragudj Kedves barátom, de nem én tehetek róla, hogy ennyi a fizetésem jelenleg. Két hete még tanárként dolgoztam, akkor 94.000 forintot kaptam kézhez, de 6 órán keresztül lefoglalni 12-14 előzetesben lévő "gyereket"... Most kevesebbet keresek, de nem idegeskedem.

Becsületesen elvégeztem a főiskolát, de arra nem gondoltam, hogy tanárként nem fogok keresni semmit sem...
@Álmos: Az utolsó mondatod elég durva! A gyerekvállalás nem pénzkérdés! Vetessem el?

Hányan hivatkoznak válságra, amikor elvetetik a gyereküket?! Undorító emberek. Örülj, hogy a szüleid hozzám hasonlóan gondolkodtak, örülj, hogy vagy, és ezt nekik köszönheted.

Ja,és Te nem merj írni a nyugdíjrendszer válságáról sem soha, mert a Te logikád miatt hal ki a magyar!!!
@mikka: Hát én nem dicsekednék azzal, hogy a fideszre szavaztam. Persze csak akkor, ha lenne egy csepp eszem, ami úgy látom neked nincs.
Hagyni kéne bedölni az összes devizahitelest,azt úg yis megoldódnak a lakásproblémák maguktól.Az így megmaradt pénzt pedig a kiskereskedelemben itthon költenék el végre és nem kamionnal vinnék Svájcba!
@Ben Franklin: Szarni Debrecenre,vigyék el a svájciak magukkal az adósság fejében.)
bankadó mértékét akkor csökkentené ez a javaslat, ergo költségvetési lyuk keletkezne, kiigazítás kell, zuhan a forint mégjobban stb stb... leértékelés, nem bíznak a piacok bennünk stb...
Természeti csapás történt a devizával kapcsolatban, amit előre látni nem lehetett.

Hisz nem volt a XX. században világválság, két világháború, államosítás, 56, bedőlő Szovjetúnió, elillanó nehézipar, 30% feletti infláció, és még lehetne sorolni.

Mivel ilyesmiket senki nem látott még, mindenki jóhiszeműen gondolhatta, hogy ha svájci frankban vesz fel hitelt egy házra húsz évre, azzal csak jól jár. Ráadásul nem kell panelba költöznie sem, hisz a panel olyan, mint egy szaros alsógatya.

Aki pedig azt gondolja, hogy talán egyék meg ezek az emberek azt, amit kifőztek, az érzéketlen náci.
Aki annak idején forintban vett fel kamattámogatásos lakáshitelt, az jobb ha nem cseszegeti a CHF hiteleseket. Az ő támogatásuk most is százmilliárdos nagyságrend az adófizetők pénzéből.
Minimális szolidaritás kellene ebben az országban, ha már azzal büszkélkedünk, hogy saját államunk van.

A CHF hitelek gyakorlatilag uzsorakölcsönné váltak, mindannyiunk balfaszsága révén. A stáblista a politikusokkal kezdődik, az adócsalókkal folytatódik, az ambíció nélküli emberekkel végződik. Ebből a szarból kéne várat építeni.

Segíteni azokon kell, akik most is becsületesen küszködnek, van jövedelmük de segítség nélkül előbb-utóbb ők is azt a reménytelen réteget szaporítanák, akik semmit nem tudnak hozzátenni a társadalom fejlődéséhez. Sajnos el kell halasztani az oligarchia-képzést egy rövid időre és vissza kellene állítani az SZJA felső kulcsát. A befolyó pénzből adókedvezményt kell adni a CHF lakáshitelekhez. A számításokat jobb lenne nem Matolcsyra bízni.
@nu pagagyí:
Matolcsy soha nem volt tehetséges, hülyeséget hülyeségre halmoz, dilettáns ürge, és ezzel dilettáns kormányzást is csinál. Úgy tűnik ez a maffia kormány, Orbán Berlusconi-tól tanulta el ennek csínját-bínját, képtelen ezt az országot a helyes irányba terelni - húzzanak el a francba, lehetőleg a tél beállta előtt
@Vészfék: Na de ez szagértő kormány,vagy nem?
@Ben Franklin: Tehát akkor mindenki barom, aki az olcsóbb autót veszi, akinek esze van, az drágább autót veszi, a drágább hitelt veszi fel. Jól értem?

Akkor mi a tököm bajod van a svájci frankhitelt felvett emberekkel? A drágábbat vették fel nem? ;)

Másrészt viszont ha az olcsóbb hitelt felvevők "nyerészkednek", akkor mindenki aki dolgozik szintén "nyerészkedik" nem? Vagy te ingyen, a minél kevesebb pénz megszerzésének reményében melózol?

Gondok vannak a logikával, öreg!
Family Stand - Ghetto Heaven

www.youtube.com/watch?v=AoIaDkJfBRY

Ez most passzol ide - cím szerint. :-))
Azért az Ármány kormány egy éves szereplését elnézve, nem láttok sok-sok kommunista elemet?
Én csak azt nem értem hogy egy liberális forradalmárból hogy lett majdhogynem kommunista?
@nu pagagyí: És aki semmilyen hitelt nem vett fel, az most hova álljon? Bassza meg! Én nem kevés adót fizetek! Miért abból mentegetik a hiteleseket?
@Zigomer Trubahin: "Tetszik, nem tetszik, annak az árát, hogy egy csomó ember akkora lakást (autót, tévét, nyaralást stb.) vett, amit nem engedhetett volna meg magának, elsősorban őnekik maguknak kell megfizetni." - Bizony, bizony!
@Nefarian: Ugyan már egy balesetet, betegséget ne vesd össze a spekulatív hitelfelvétellel!
@röhögő: Mert lehet, egyszer majd rajtad kell segíteni...
@adamis.ivan: "Csak Budapesten 60 000 lakás áll üresen. Gettóépítés helyett, talán ezek rendbetételével is lehetne foglalkozni."
- Bizony, de ez megint szocialista megoldás.
ha a bankok a legnagyobb válságban is hatalmas extraprofitot realizálnak, ott valami nagyon nincs rendben.
mi kell ahhoz, hogy a bankok is veszteséget realizáljanak? armageddon?
@samer: Nem azt mondtam, hogy betegség, munkanélküliség vagy baleset esetén ne segítsünk. Hitel felvétel miatt nekem biztosan nem kell segítség, mert a büdös életben nem veszek fel hitelt.
@magyar ember teli szájjal: Csak az a gond ezzel, hogy azok milyen segítséget kapnak az államtól akik nem vettek fel hitelt és csak addig nyújtóztak ameddig a takarójuk ért?
@röhögő: Megpróbálok segíteni az identitáskeresésben:
Ha Fideszes vagy akkor rád kötelező a NER, eért legyél szolidáris. Ha nem vagy Fideszes akkor a NER nélkül is szolidáris vagy, kivéve ha konzervatív liberális, vagy fasiszta lennél. Ha utóbbi két kategóriába tartozol, akkor azt javaslom tartsd be a mindenkori törvényeket, vagy vándorolj ki mondjuk az USA-ba, vagy Kínába ott lehet kockáról-kockára építkezni és leszarni a többieket.
Egyébként nekem sincs hitelem és sok adót fizetek.
Annak az SZDSZ-es eü-i miniszter csajszinak /Horváth Áginak talán/ trezor gyáros volt a nagybátyja---->páncélrekesz minden kórházi ágy mellé.

Kíváncsi vagyok melyik fideszes politikusunk rokonának van lakókonténer gyártó üzem. /kényszermunkához, kilakoltatáshoz is ideális/.
@röhögő: No látom azért ha Te a hülyeségtől nőnél nem férnél be a konténerbe még fektetve se!
A konténer gyártásra vonatkozóan meg kellene nézni a Széles Gábor érdekeltségében van -e ilyen tevékenység! Ő még nem kapott semmit az Orbán kormánytól!
@Vészfék: Ártunk és Ormányunk azon vitatkozik a szakadékba esett autóban, milyen színűre fényezzék a sárvédőt. Az alkotmánycsócsálást, a világgazdasági válságra tekintettel ideje lenne felfüggeszteni, különben kicsit másképp fog teljesülni a mindent vivő ígéret: tíz év alatt (utólagos beszúrás, eredetileg azonnal) egy millió új munkanélküli lesz ebben az országban.
@Ejoy:

Persze, hogy pénzbe kerül, de amit leírtál, hogy út kell, orvosi ellátás, iskolai hely. Ezek mind mind munkát adhatnak. Jó ez eléggé demagóg szar amit írtam :)
@Nard: Tényleg szar! ..s demagóg!!! Talán Orbán tanácsadója vagy??? Netán a Hegedüs Zsuzsika az anyud???
Én még lazár "annyitisérsz" janit is odaraktam volna viktor mellé a képre...
@Peter T. Sinclare: "Tehát szerinted ez az ország már fejlett kapitalista, liberális demokrácia volt 5-6 éve, ahol csak azért adósodtak el a polgárok CHF-ben, mert nem volt jobb dolguk, és most ihatják a felelőtlenségük levét?"

egeszen pontosan ez tortent.
es igen, ihatjak a levet, mert a chf hitelesek kockaztattak, mert nyerni akartak a forinthitelesekkel szemben, de nem jott be.

a szerencsejatek pedig a bolond emberek adoja.

megneznem, hany ilyen kiskocsog allna sorba 80 forintos chf arfolyamnal, hogy o be akar fizetni az allamkasszaba, mert annyira jol jart a hitelevel...

na? emeleje fel a kezet amelyik ezt tenne!

nnna ugye.

de bezzeg most, hogy elkurtak kellene azoknak a penze, akik okosak voltak es vigyaztak. mert azt tudd, hogy nem az allam segit ilyenkor, hanem mi, akiknek eszuk volt es van tolunk mit elvenni. az allamnak NINCS penze. nekem van penzem. a kollegamnak van penze. a szomszednak van penze. az allamnak nincs. mi tudunk segiteni, az allam nem tud. az allam elveszi tol;unk ami amienk es thaigetos-pozitiv seggfejeknek akarja odaadni megmentendo oket a sajat maguk alakitotta eletuktol.

pedig en hagynam oket a francba, hogy leggalabb a kolykeik tanuljanak az idiota szuleik sorsabol a felelosseget az eletre...

az ugyanis idiotakepzes, hogy cseszd csak el az eleted kishaver, majd allambacsi besegit...
kurva kadar is ezt muvelte, hogy hetente vesse ki a fold az asszonyaval egyutt...

azert ilyenek ez a nep, azert merul fel termeszetes gondolatkent a piocazas es ingyeneles, a masok hatan kapaszkodas.
Angyal József már más érdekes javaslatokat is tett:
penzcentrum.hu/adozas/innen_lehetne_penz_a_beremelesekre.1029192.html

Lehet, hogy jobb lenne szakértőkre bízni a gazdasági tárcát? Aztán esetleg - ha beválik ez a forradalmi ötlet - a többit is?
@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
"es igen, ihatjak a levet, mert a chf hitelesek kockaztattak, mert nyerni akartak a forinthitelesekkel szemben, de nem jott be."

De bejött! Ezen röhögtem magamban valamelyik nap. Nekem van még egy kevés devizahitelem, és kiszámoltam a kalkulátorral, hogy mennyit buktam rajta. Meglepően alacsony összeg jött ki. Ezen felbuzdulva kiszámoltam azt is, hogy ha mondjuk 270 forintos árfolyamon realizálom a veszteségem (végtörlesztek), akkor mi a helyzet. Hihetetlen, de még így is sokkal jobban járnék, mint ha forint hitelt vettem volna föl anno!
@Cartman (ex Cartman): Igen, ebben biztosan igazad van. Az a probléma a devizahitellel, hogy emiatt az eredetileg rendkívül kedvező látszat miatt egy csomóan erejükön felül vettek fel hitelt. Akkor nem látszott erőn felülinek, de most az. És az ilyen extra kockázat nem lett megosztva a bankokkal. Akkor egy kicsit óvatosabban hiteleztek volna.
@IGAZ MAGYAR: Téged meg ki a kurva anyád kérdezett?
Itt nem az a lényeg, hogy az orászgnak jó legyen, hanem az, hogy lehessen mutyizni!!!

1. Ki fogja finanszírozni az építkezést? A bankok.
2. Kié az a föld, amire majd építenek és az mikor/mennyiért vásárolta? Azt az állam tőle mennyiért fogja visszavásárolni?
3. Ki tud majd pályázni a könnyűszerkezetes épületekre, kire írják/szabják a pályázatot?

A végösszeg lesz házanként 20-30millió is, ha nem több....erről szl ez nem hősködésről meg a Zemberek megsegítéséről....
Azért azt megkérdezem: Ha mondjuk részvényeket veszek a tőzsdén, az összes pénzemből, és...
- Nyerek rajta: Elteszem a hasznot, és vigyorgok mint a tejbetök!
- Veszítek rajta: Elkezdek kiabálni, meg jajgatni. Tőzsdekárosultnak nyilvánítanak, és állam bácsi megtéríti a káromat?

Ha ez így van, azonnal eladom mindenem. A legjobb befektetés!
De ugyanezt mondhatnám lottóval is...

Aki aláírta a hitelszerződést, az vállalta az árfolyammozgás kockázatát! Ennyi! Nincs ezen mit rágni! A kapitalizmus így működik! MINDENKI felelősséggel tartozik a saját maga által aláírt szerződésekben foglaltaknak megfelelően!

Én meg fáradt vagyok, mert nem vettem föl hitelt, és éjjel-nappal dolgozom, hogy ki tudjam fizetni az építkezést! Nekem meg adjon a kormány 2 hónap fizetett szabadságot, mert én is károsult vagyok! Munkakárosult!
jézusom, ez a baloldal tényleg ennyire sötét ?:D
az ingázók Bp-re járását is megoldják majd?
vagy nem lesz agglomerációs járat, és mindenki marad a seggén végre?
@Zigomer Trubahin:
Igazad van. De biztos feltűnt, hogy az a baj, hogy nem tudja fizetni!
Részben, vagy egészben!
A bank meg nem hajlandó lenyelni a veszteséget.

Erről beszélgetünk most.
Az, hogy van olyan, akinek nő a törlesztője, de rendesen fizet, nem téma, az az ő baja.
Tehát a Te A pontod nem játszik.
Ez nem okoz gondot. Bár a vásárlóerőt visszafogja. A belső fogyasztás csökken, a gdp csökken, az államháztartás hiánya nő.

A hülye paraszt képes külföldre menni munkát vállalni. Nem itthon termel, adózik.
És ez csak a sztori felszíne.
@Peetee: Az egyetlen építkezés lesz, amit 24 órában őriznek. Melyik cég fogja nyerni ?
@fakopács:
Ezért értek egyet azokkal a véleményekkel, hogy a bankok is szívjanak a helyzet miatt. Olvasgatom a hozzászólásokat, és elképesztő, milyen ostoba, agresszív barmok vannak itt. A devizahiteles felelőtlen, tőzsdézik, élősködik, stb. Dögöljönmeg. A bankok meg szinte szóba se kerülnek. Holott legalább két ponton aggályos a bankok szerepe:
1. Ők még az árfolyamveszteségen is extraprofitot szereznek, hisz a költségeket is CHF-ben számolják.
2. Ha a devizahiteles "láthatta volna előre, hogy mi jön", a bank miért nem? Elvileg neki valóban megvan a szakembergárdája...

+ egy állami felelősség. Miért kellett felsrófolni a forint-kamatot? A devizahiteles nem a fene nagy kockázattűrése miatt vett fel frankhitelt, hanem mert a forintos kölcsönök törlesztőrészlete kb. 1,5-szöröse volt a devizásoknak.
@Jerky_Master: Én már említettem,Kínából kapunk,"CSAK"erre a célra 50 000 db. Használt kerékpárt 15%-engedménnyel.Ha pedig útközben eltűnik,igen akkor törpe bevezeti a kijárási tilalmat min.2018-ig(2/3!).
@Könnyen elkaptuk, uram!: a "hülye paraszt" minek dolgozzon itt, amikor nem jelenti be a munkaadója, 80ezret kap kézbe (ebből éppen kijön a rezsi + kaja; és vége a történetnek), folyamatosan b@sztatják és bármikor kirúghatják?
vagy javítanak ezeken, vagy minden értelmes ember elhúz ebből az országból.
borzalmas ez a demagógia, amit az önjelölt adószakértő(???)talált ki
leírni a bankadóból = a költségvetés fizeti
ez szép és jó volna, ha minden állampolgár ugyanakkor és ugyanannyi hitelt vett volna fel
de ugyan milyen alapon fizessék az én adómból egyes emberek hiteleit
akkor én kérem az autóhitelem törlesztését a költségvetésből!!!
Én meg, mert forintos hitelem van, 11%-os kamattal rendesen tôrlesztek + a devizahitelest meg megsegíti az állam az én adómból. Egy frászt.
A lakások legalább az állam tulajdonában maradnak!

Ami meg a bankokat illeti:
A szemét feltételeiken (előtörlesztés költsége) változatni kell, de a hitelezés üzlet, nem jótékonykodás. És a bank pénze a betétesek pénze, úgyhogy azzal úgy kell bánni.
jól értem? akkor ezek a gettólakók építik a stadionokat is?

hm mégse. ezeket mikovec földhöz köti...

akkor lesz külön egy mobil-gettó-egység?
ki tervezi? ki építi? akkor itt csak pár család MEGSEGÍTÉSE a cél, ugye?
@PokerKevin: nagyon érdekes elképzeléseid vannak a világról. Ki más tehet az alacsony fizetésedről, mint te? CSAK te tehetsz róla! A játékszabályok adottak, hogy a jelenlegi "fizetésed" sokszorosát megkeresd, a te dolgod ezt elérni! Ráadásul azt sem veszed észre, hogy pont ugyanazzal véded a felelőtlen döntésedet, mint a devizahitelesek: ahogy te nem tudtad, hogy csökkenni fog a fizetésed ők sem tudhatták, hogy kétszeresére nő a törlesztő.

A gyerekvállalás meg hogy a fenébe ne lenne pénzkérdés? Hát nem pont te magad hivatkoztál a pénzre és a gyerekre az eredeti hozzászólásodban? Komolyan ki mered jelenteni, hogy egy gyerek tisztességes felneveléséhez nem kell pénz? És nem, nem abortusz kell, hanem tervezett fogantatás... nem a középkorban élünk.

A szüleim hét évet vártak a házasság után velem, pont azért, hogy olyan körülmények közé érkezzek, amilyenbe ők azt szerették volna. Persze más idők is jártak még akkor, de az alapvetően igaz ma is, hogy gyereket vállalni anyagi felelősség is. Had ne mondjam kiknek a szokása segélyre lepottyantani 3-4 gyereket 20 évesen, gondolkozás és felelősségtudat nélkül.

Ja és anyám tanárként durván a kétszeresét keresi annak, amit te. Igaz, ő nem is teszi idézőjelbe a gyerek szót, és nem hívja őket előzeteseseknek. És az ő fizetése a családban a "zsebpénz". Pedig ugyanazok a játékszabályok érvényesek ránk is.
"Magyarul ebben az esetben a hiteles és a bank fizetné vissza a hitelt, ( a bank ráadásul a keletkezett extraprofitjából ) az állam az effektív kiadások helyett csak lemondana az egyik adóneme bevételéről. " Nekem kezd elegem lenni abból, hogy már a közgondolkodás is ott tart, hogy mások kontójára kell bármit megoldani. Államadósságcsökkentés? Van 3 millió manyup tag, majd az ő pénzükből megoldjuk. Kiadáscsökkentés? Majd a közszféra dolgozóinak terhére megoldjuk. Devizahitelesek tartozásai? Majd valamennyi adófizető között szétdobjuk. Ugyanis azt ne képzeljük, hogy az ilyen módon keletkező banki adókedvezményeket nem fogják a adófizetőkön behúzni. El kellene kezdeni abban gondolkodni, hogy azok fizessék meg az árát a saját döntésüknek, akik annak haszonélvezői voltak, mert eddig azok voltak pl. a forinthitelesekkel szemben.
Lehet, hogy már felmerült itt, nem néztem végig mindent.
Ha tényleg ide akarnak egy csomó családot telepíteni akkor felmerül pár érdekes kérdés:
- bölcsi, ovi, iskola?
- orvos?
- bolt?
- munkalehetőség?
- tömegközlekedés?
- mi lesz a régi lakással/házzal?
Ez jó, mondjuk valakinek van munkahelye, dolgozik, de a hitele bedől, mert messze magasabb a törlesztő, mint amit keres. A kormány kiköltözteti munkanélkülinek egy istenhátamögötti kis faluba, ahol aztán SEMMIT nem tud kezdeni magával, még kenyeret se tud venni, hisz nincs munkája, és nem tudom, Ócsán mekkora a munkalehetőségek sora, de tippelni azért tudnék...

@Könnyen elkaptuk, uram!: A hülye paraszt kinn a mosogatásért megkap annyit heti 4 napban, mint én itthon szoftverfejlesztőként. Csodálkozol?
@kormányzó: Nem megy el mindenki de Lengyelországon is nagyot lökött gazdaságilag hogy sokan hazautalták a fizu nagy részét.Nem is rázta meg őket a válság !Onnét 3 milliónyian mentek el.Két év és ők jobban állnak majd pedig sereg hajtok voltak 10 éve.Igaz 40 milliós lakosságukhoz 40 000 cigány él csak náluk és azok sem kapnak ingyen lakást valamint a negyedét adják szociális támogatásként még a lengyeleknek is.Olyan hogy nem dolgozik és szociális segélyt kapna egy cigány NINCS!!!!
@safranek: @Gerzsonka: aki Sopronban vagy Nyíregyházán dőlt be annak a munkahelyének is lőttek... Ócsa az ország közepe:) mindentől egyforma MESSZE van...

de szerintem kell nyitni egy helyi KŐBÁNYÁT...

nem tudtok valakit ajánlani??? aki ilyet üzemeltetne?
Jó nyaralást magyar kormány, jó nyaralást Lázár-Orbán-Szargyártó Péter!
Üzenném azoknak, akik szerint nem kötelező hitelt felvenni, magára vessen, aki frankhiteles lesz:

Én is így gondolkodtam, Aztán szerelmes lettem egy nőbe, akinek frankhitele van. Ma a menyasszonyom és közösen törlesztünk.

Te mit tennél ilyen helyzetben? Pusztán anyagi megfontolásból dobnád a szerelmed? Gratulálok!
@safranek: Egyszerűnek tűnik:
bölcsi, ovi, iskola?: majd lesz egyszer.
orvos?: biztos van egy heti kétszer.
bolt?: Margitkánál lehet kenyeret venni.
munkalehetőség?: Hegedűs Zsuzsa megmondta: falun mindenki tud földet művelni.
tömegközlekedés?: Ilyen kis faluba? Minek? :)
mi lesz a régi lakással/házzal?: Az biza a banké.
@Gerzsonka: Nem .Én is éppen így gondolom. Azért írtam le.
@kicsi11: "A lakások legalább az állam tulajdonában maradnak!"

Pár százezer lakásban már elég szép számú kínait, zsidót el lehet szállásolni;)
A "devizaokos" magyar meg megtanulja, ne nyúljon olyasmibe, amihez nem ért. 30-35 év futamidőnek elégnek kell lenni, hogy beleivódjon.
@Álmos: Álmos! Ébresztő! Te más faszával vered a csalánt! Kibicnek kuss!!!
@AlbaZen: Nem akarok az érzékeny lelkedbe gázolni, de lehet: ha törlesztve lesz a hitel Te mész a lecsóba.
A házasságok több mint fele válással végződik és nagyon sok férfitársunk lett már kisemmizett alkoholista.
Ne vedd magadra, csak nem mindenkinek jött be ez a szitu...
gyerekek, hagyjátok már abba a fröcsögést. tudom, hogy ti mindannyian közgazdász zsenik vagytok, de van aki, máshoz ért inkább.

és ha nem ért annyira a pénzhez az ember, hova megy tanácsért?

a bankba. na ezt szopta be mindenki.
@Könnyen elkaptuk, uram!: gratulálok az elmés érvrendszeredhez :) Ha más nem megy, hát lekibicezel. Ami egyébként nem is illik ide.
@magyar ember teli szájjal: Persze ha a természeti katasztrófa 100 ft-os svájci frankot hozott volna, akkor gondolom ők szívesen segítenének a bajba jutott forinthiteleseken!
@Gerzsonka: Oszt miért nem csinálod a paraszt után?Mit parasztozol,te bunkó!Takarodj Iránba,ott várják a szopó fejlesztőket.
@márta)): Bizony itt is hibás a magyar gondolkodás.Hollandiában egy saját lakás törlesztése havi 1000€ a bank felé 25-30 évig + rezsi 200 € ,áram víz, stb.Egy gemeinde ( állami bérlakás) lakás havi bérleti dia 800€ + rezsi 200€.Év végi adóbevallásnál kap vissza terítést akinek ilyen lakása van de itt nem lehet "lesírni" az adót hamis bizonylatokkal mert minden fizetés, befizetés,utalás bankkártyával,internet bankon keresztül történik!Nincs papíron minimálbér + zsebbe okosan.Sőt 100 € fölött a boltok nem fogadnak el készpénzt csak kártyás fizetés lehetséges!Cégek egymás között fizetés,anyag vagy szolgáltatás díja ,munkabér banki utalással történik.Mivel a nagyobb pénzmozgásokat az adóhivatal le tudja ellenőrizni lehetetlen az ilyen jellegű adócsalás.Igaz minden héten Rotterdamban megbukik egy fél millió tonnás teherhajó tele áruval, amit hamis Papirokkal vám mentesen akarnak Európába hozni,de fura módon a megrendelő sosem kerül elő.
@csoko20: Egyetértünk, de ha már mindenképpen segíteni akar az állam....
@venszivar: Láthatóan nem erősséged a leírt szöveg értelmezése (funkcionális analfabetizmusnak hívják), és azt sem vetted észre, mire válaszoltam. A karrierem pedig tudom egyengetni a te kedves segítséged nélkül is, nem panaszkodom, köszönöm. Te ilyen kis fideszes gyökér lehetsz, aki minden Magasságos I. Érinthetetlen Nemzetmentő Viktor elvtársat érő sértést magára vesz, nem?
Valamikor ezt az országot úgy hivták 3miiló koldus országa.Bizonyára akkor is a sok munkakerülő miatt hívhatták így.Ugye tisztelt kommentelők! A sokszor emlegetett adófizetesek!Gondoljátok hogy a hitelt felvevők nem fizettek adót? Vagy ma sem? Jövedelem igazolás nélkül fedezet nélkül nem kaptak hitelt.Nem lehet mindenki diplomás több százezres fezetésü.Csak élhető életet szeretett volna magának és családjának.Akik albérletben laknak ők is külön életet szeretnének élni csak pont a kiszámíthatatlanság miatt nem tudnak saját otthont teremteni maguknak.Mert ha nincs munkája legfeljebb visszamegy a családi fészekbe.Ezeket az embereket ne keverjük össze az ingyenélőkkel. Nekik az állam ingyen ad lakást és eddig mérhetetlen segélyt.Nagyon sokan próbálják megoldani saját erőből a problémát. Eladnák az ingatlanaikat, de nincs piac, ill. fizető kereslet. Ezeknek az embereknek túlnyomó része vagy a munkáját veszitette el vagy beteg lett, másrészről meg az országban nem csak pestből áll ha nem más vidiki városokból is ahol az átlagjövedelem a béka segge alatt van. Az elmult időszakban nem csak a frank árfolyama nőtt. Villany, gáz, benzin, élelmiszer stb.Ne felejtsük el azt sem, hogy ezek az emberek akkor is fizettek adót mikor a sok kisokos aki itt megnyilvánul még az iskolapadot koptatta pont ezeknek az embereknek az adójából. Ugye!! Tisztelt sok friss diplomás akik most oly szépen osztják itt az észt.
biztosan Ócsa? nem írták el? nem ONCSA?
@safranek: "- mi lesz a régi lakással/házzal?"

A házat a bank viszi.
Nézzük a következményeit!
Költséget jelent a banknak, mert fel kell újítani, át kell íratni, ügyvéd, stb.
Áron alul értékesíti.
A fennálló hitelt nem zárja le, továbbra is behajtja az adóson. Ez banki költséggel jár.

Tehát nem képződik nyeresége az üzleten. Mit tesz hát? Máshol fogja behozni . Aki nem vett fel frankhitelt, az fizet egy kicsivel többet, mindenért!
Nem csak a frankhitel, minden drágább lesz.

A piacon megjelenő olcsó ingatlanok megölik az ingatlanpiacot. Áll az építkezés, dőlnek be az építőipari cégek.
Több munkanélküli, bedőlő, hitelét nem fizető cég, kevesebb GDP, kevesebb import,stb.

A hatás: csökkenő belső fogyasztás, csökkenő gdp, nővekvő államháztartási hiány.

Államcsőd.
"El kellene kezdeni abban gondolkodni, hogy azok fizessék meg az árát a saját döntésüknek, akik annak haszonélvezői voltak"

Mélységesen egyetértek!

Kezdjük is el a listát:
- Építőipari cégek és mindazok, akik ott dolgoztak. A most kiátkozott hitelesek miatt pörgött az élet, voltak megrendelések, működtek ezek a cégek. Ezek az emberek az utolsó titkárnőig mind haszonélvezői voltak.
- Fuvarozók és alkalmazottaik. Ezeknek is munkát (és így HASZNOT) jelentett a hitelezés.
- Villanyszerelők, vízszerelők, gázszerelők, egyéb mesteremberek. A lakásépítések során akadt munkájuk bőven, tehát ők is haszonélvezői voltak.
- Egy új lakásba kismillió berendezési tárgy kell, a lámpákon át a fűtőtesteken keresztül a háztartási gépekig. Mindazok, akik ilyenben "utaznak", hasznot húztak, tehát jogos, hogy fizessenek ők is.
- Elvontabb példa: nyomdászok. Egy lakásépítés során kismillió irat/nyomtatvány/számla/munkalap stb keletkezik, amik nyomdában készülnek, tehát a nyomdászoknak jelentett megrendelést, munkát = hasznot. Szóval a nyomdászok is benne voltak, fizessenek ők is. A lakásokat ugye hirdetni kell, ahhoz kell mondjuk egy értékesítő cég, annak kell egy weblap. Hoppá, a weblapokat informatikusok készítik, tehát ők is munkához jutottak, gyerünk fiúk, kinyitni nektek is az erszényt, most lebuktatok!
- Végére a legjobb példa: volt hitelezés, volt kereslet a lakásokra, fel is mentek szépen a lakásárak. Mindenki, aki ekkor adta el a lakását, szépen keresett rajta! Ezek a mocsok nyerészkedők is szépen járuljanak a kasszához fizetni!

Tudják Uraim, az a nagy büdös helyzet, hogy közvetve a fél ország nyert azon, hogy pörgött a hitelezés és vele a gazdaság. Most pedig, amikor gáz van, megy az acsarkodás. Kicsit sem álszent, ááá, nem...
@Cartman (ex Cartman):

A bankoknak így is van vesztesége, hidd el!
Azt hiszed, hogy a ki nem fizetett hitelekből lehet gazdagodni?
A moratórium miatt még csak a veszteségeit töredékét sem tudták eddig behajtani!
Illetve gondolkozz azért el azon is, hogy a banki szektor hány embernek ad munkát kis hazánkban?
Elárulom a valóságot: A bankadó bevezetése óta rengeteg beszállító áll a csőd szélén. (Sajnos én pont ezekben a körökben mozgok...)
A "szívjanak a bankok" szlogen addig hangzik csak jól, amíg a szívás miatt másik pár százezer ember el nem veszíti a munkahelyét!

Jah, és hogy miért nem a bankok írják le veszteségként az árfolyammozgást? MERT EZ VAN A SZERZŐDÉSBEN! Azért vettek föl az emberek devizahitelt, mert akkor jobban megérte. Aki nem akarta viselni az árfolyammozgás következményeit, az vehetett volna föl forinthitelt is! Ne mondd, hogy nem volt rá lehetőség! Csak mindenki úgy kalkulált, hogy "kockázat ugyan van, de sokkal kisebb a kamat, majd azzal jól járok..." Nem így lett.
A kamatot pedig Járai barátunk tartotta igen magasan, csak hogy kitoljon a regnáló kormánnyal...
@Gerzsonka: a fityiszezéssel TÍZSZER jobban megsértettél! te BÜDÖS,TETVES PARASZT!Léptem.
"Logikus" az elképzelés, hogy a lakásából kiköltöztetnek, utána meg építenének neki egy új otthont. Nem érné meg jobban bent hagyni alapból is a lakásukba? Mondjuk azokban az esetekben ahol nem kacsalábon forgó villában, hanem csak egy társasházi lakásban, panelban lakik? Annak sok értelme nem lenne, ha a panelból kiköltöztetnék, majd utána beültetnék egy könnyűszerkezetes házba...Ha sok embert érintene, akkor húznák fel az új házakat, míg a korábbi lakások üresen állnak, ha nem lesz rávevő?

Másrészt már olvasni lehet olyan ötletelést, hogy megoldás lehet a leendő örökösök eladósítása, bevonni a hitelkötelembe őket is, és így pl. 60 évre kitolni határidőt...stb.Gondolom ez abankoknak nem érdeke... Adós halála után, meg évtizedekig az örökös fizeti tovább a hitelt. Ez agyrém lenne. Én alá nem írnék ilyet, hogy apám helyett átvállalom a halála után a törlsztőrészletét még 30 évig.

Enélkül, alapból is az örökös a kötelezettségeket is megörökli. Ha nagy lenne a gáz, akkor én bizony viszautasítanám az örökségem. Nem ettem meszet, hogy 30 évig én szívjak felmenő hitele miatt.A saját hitelem bőven elég fizetni. Amúgy nagyon szeretem az édesapámat, de egy ilyenbe, még az ő életében ha engem is bele akarnának rángatni a hitelkötelembe, azt visszautasítanám, nem aírnám alá. Ugyanis akkor kötve hinném, ha ebbe belemennék, utána lenne módon az örökségem visszautasítani. Márpedig, ahol nagy a tartozás, az örökösnek várhatóan alig maradna valamilye, ott bizony a visszautasítás az egyetlen mód, -onnantól viszont az elhunyt korábbi adósságait sem lehet az örökösön behajtani, hiszen nem örökölt tőle semmit.
Csak mosolygok a jajjkiáltásokon. Simicska, a Pintér-féle cégek, Csányi, a Lázár testvérek, Demján, Széles Gábor no meg a jó Járai Zsiga titokban előkészített, nemsokára beinduló csúcstechnológiás fejlesztései secperc alatt kirángatják az országot a gödörből, ezért hoztunk áldozatokat feltőkésítésükhöz. Lesz egymillió munkahely, egymillió gyerek. Mindenki nemzeti prémiumot fog kapni és nem keveset. Már csak néhányat kell aludnunk.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Meg a forint hiteles is!De az is előveszi hamarosan a zsebkendőt! A kérdés nem ez volt, anélkül ,hogy bárkinek a pártjára állnék!
@Sztrapacs:
Hát pont ilyesmire gondoltam, mint ez a bankadó. Csak épp nem a büdzsébe kellene önteni, hogy legyen az elkúrásoknak fedezete, hanem ebből kellene segíteni a devizahiteleseket. Ezzel a bankok is jól járnának, enyhítené a bankadó okozta veszteségeket. Ja, és csak annyi bankadót vetettem volna ki, amennyi ezt a célt _értelmesen_ és _arányosan_ szolgálja. Ha nem lenne egyértelmű, úgy gondolom: szívjon a devizahiteles is!

Igen, tudom, hogy Járainak köszönhettük a magas kamatot. Jól emlékszem erre a gusztustalan politikai játszmára. És kinek a hátán csattant _ezért is_ az ostor? Ezért fáj, hogy itt is megy ez az egymás torkának ugrás. Inkább ezeknek a tetveknek a torkának ugranánk neki, együtt.
@nu pagagyí: azért nagy tévedésben vagyunk... a CHF-esek számoljanak utána, kb most vannak ott mint a HUF-osok törlesztésben. Szóval nem kell sírni, ríni, nem kell új mazdatoyotaopel lcdplasmatévé combo meglévő lakáshitel mellé hitelre!
szolidaritás? ki szolidarít azokkal akik adóforintjain akarják megmenteni a devizahiteleseket? Mert pl itt most az én adóforintjaimon is ezt tennék ha tennék. Engem miben segítenek például? Támogatást mire kapok?
@AlbaZen: neked kellene a biknak lenni de megis fejostehen vagy..;-)

ajanlom figyelmedbe a kovetkzo bolcsesseget:

a tartos kapcsolat alapja a pontos elszamolas:-)

hogy meg fogsz majd lepodni, amikor 1-2 ev mulva egy vita heveben azt talalod az asszonka fejehez vagni, hogy "a kurva svejcifrankhiteledet is en fizetem":-D
@Cartman (ex Cartman): a nemzetközi befektetők torkának ugranál neki?
bankadóról már fent leírtam a véleményem, rossz döntés ez is.
nincs jó döntés itt, a végén úgyis az adósnak fog fájni.
Nagyjából jó a poszt, de valóban, mi más lehet a megoldás?

Az is kérdés, hogy piaci alapon miért nem éri meg valakinek megvenni a házakat és utána kiadni albérletbe?

A válasz viszont elég szomorú: azért, mert irreálisan alacsonyak a lakbérek Magyarországon.

Ha egy hiteles most nem tud fizetni 80 ezret/hó hitelre, akkor nem tud majd az albérletre fizetni 100 ezer/hót sem.
@Cartman (ex Cartman): "Inkább ezeknek a tetveknek a torkának ugranánk neki, együtt."

abban a szent pillanatban lekapcsolnak az aramot, futest, kozlekedest, egeszsegugyet, gazt, vizet stb debrecenben, pecsen, gyorben, esztergomban, gyakorlatilag az osszes magyar nagyvarosban bp kivetelevel.

ezek a varosok a letuket pillanatnyilag azok joindulatanak koszonhetik, akik torkanak ugrani akarsz...
@Sztrapacs:
"Azért azt megkérdezem: Ha mondjuk részvényeket veszek a tőzsdén, az összes pénzemből, és...
- Nyerek rajta: Elteszem a hasznot, és vigyorgok mint a tejbetök!
- Veszítek rajta: Elkezdek kiabálni, meg jajgatni. Tőzsdekárosultnak nyilvánítanak, és állam bácsi megtéríti a káromat?"

Ez az MNYP.

Ha az MNYP nyert a tőzsdén, akkor szuper, van reálhozam.
Ha az MNYP veszített, akkor az állam úgyis megmenti a csődtől, van állami garancia.
@jobbcsapott: "Mert pl itt most az én adóforintjaimon is ezt tennék ha tennék. Engem miben segítenek például? Támogatást mire kapok?"

Nem adózol? Akkor az én adómból kapsz e Ü ellátást, ártámogatást, iskolai támogatást, munkanélüli segélyt. Tőlem vonják még a képzési támogatást is, hogy a hülye tehetségtelen munkanélküli OKJ képzés keretében szakmát tanulhasson.
Ha baleset ér, az én adóforintjaimból visz be a mentő, lát el az orvos.
Ott dögöljön meg minden nem adózó az utakon!
@Könnyen elkaptuk, uram! és a többiek..

A bank nem viszi a házat. A bank eladja a követelését egy adósságkezelő cégnek. A követelés eladása általában áron alul történik.
@Zigomer Trubahin:
"Az állam ebben csak annyit segítsen, amennyi a közösség érdekében feltétlenül szükséges. "

Azért az állam boldogan bezsebelt minden lakásvásárlásból 4-6% illetéket. Az tetszett, ugye?
@jobbcsapott:

"azért nagy tévedésben vagyunk... a CHF-esek számoljanak utána, kb most vannak ott mint a HUF-osok törlesztésben"

Olyan ismerősöm van, aki kb. 160-as árfolyamon vett fel 8 millió hitelt frank alapon. Fizette már 3 éve, jelenleg 3 év törlesztés után, a visszalévő tartozása mostani árfolyamokkal több mint 13 millió forint (ugye a kamat is "többe fáj" neki arányosan...stb).. Míg 8 millió kölcsönt vett fel...

Kicsit árnyaltabb attól a kép, hogy a havi törlesztője önmagában kinek mikor hogyan alakult. Ha valakinek több évi becsületes törleszés után majd máfélszer annyi lett a tartozása (mostani árfolymmal kalkulálva forintban) mint eredetileg volt. Ismerősöm így is tudja fizetni, nem kell árverezéstől, kilakoltatástól tartania. De nyilván bízik benne, nem marad túl sokáig az egekben az árfolyam....

Avagy, lehet, hogy valaki nagylábpn élt, és felvett mondjuk 30 millós hitelt (ehhez szép leigazolt jövedelem is kellett neki, megfelleő fedezettel), és rendesen törlesztett, lehet rászámolt kockázatra, de arra nem hiszem, hogy sokan kalkuláltak, hogy több éves rendes részletfizetés után, a 30 milliós hitele mondjuk 50 milliós tartozásra ugrik...Ebből a szempontból nézve, már egész más, mint a forinthitelesek helyzete...

Olvastam valahol korábban olyan kommentet, hogy árfolyamkockázatra és nem gazdasági válásgra számítottak a devizalapon eladósodók. Ezzel egyet tudok érteni.
@Tedat: "Ha az MNYP nyert a tőzsdén, akkor szuper, van reálhozam.
Ha az MNYP veszített, akkor az állam úgyis megmenti a csődtől, van állami garancia.
"

Lófasz!
A manyup 50%-ban MAGYAR ÁLLAMPAPÍR-T kellett hogy vásároljon!

Csak nyerhet, nem?

Amúgy: hosszú távon 35 év távlatában csak nyerhetsz a tőzsdén. Vagy elpusztul a világ. Akkor meg mindegy, nem?

Nézd meg a tanmesét!
Nagyapa betett 1 dollárt a tőzsdére 1920-ban. Az unoka 35 év múlva milliomos lett!
@Tedat:

"az állam boldogan bezsebelt minden lakásvásárlásból 4-6% illetéket."

Kixcsit több mint 9 milliós lakás vásárlásra nekünk 400 ezer forint illetéket kellett fizetni. (Plusz ügyvédi díj adásvételi szerződésnél, banki hitelbírálati díj...stb., közjegyző díj...stb). Szóval ha valaki lakást akar venni hazánkban, az tartalákoljon majd egy millió foirntot az egyéb adminisztatív költségekre a vételáron felül...
@safranek: "A bank nem viszi a házat. A bank eladja a követelését egy adósságkezelő cégnek. A követelés eladása általában áron alul történik. "

Ez így korrekt. 50%-ig mehet le az értékesítéskor.

Tehát: 10 millió vételár
most 8 millió piaci ár
értékesíthető 4 millióért
@Tedat: "A válasz viszont elég szomorú: azért, mert irreálisan alacsonyak a lakbérek Magyarországon."

Így van!
És ezért nincs hagyománya az albérletben lakásnak. Mindenki sajátot vett, mert megérte, mert nem volt elég megfelelő szintű albi.
"Másrészt már olvasni lehet olyan ötletelést, hogy megoldás lehet a leendő örökösök eladósítása, bevonni a hitelkötelembe őket is, és így pl. 60 évre kitolni határidőt...stb.Gondolom ez abankoknak nem érdeke... Adós halála után, meg évtizedekig az örökös fizeti tovább a hitelt. Ez agyrém lenne. Én alá nem írnék ilyet, hogy apám helyett átvállalom a halála után a törlsztőrészletét még 30 évig."

Az a nagy baj, hogy ha ezt törvénybe foglalják, akkor nem is kell aláírnod, érvényes lesz rád és kész...pl. apud meghal, örökölsz utána 1 milliós köztartozást, és 10 milliós hiteltartozást, akkor az 1 milliót visszautasíthatod, de a 10 millás hiteltartozást nem, mert törvény fog kötelezni a hitel fizetésére, és ha nem teszed, a Te házadat is elviszi a bank..."megbüntetem az apák vétkeit a fiúkban", új verzió...
Úgy is van! Itt az ideje, hogy a törökök, a germánok és a szovjetek után most a SVÁJCIAK végre felvásárolhassák Magyarországot!

Akkor majd legalább katonás lend lesz itten kéremszépen!

Azok akik meg bebukták a frankhitelüket, elsőként menjenek rabszolgaként láncraverve a svájci csokoládégyárakba rabszolgának dolgozni!!!!!!
@jobbcsapott: @az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Látom, félreértettétek. A mi drága jó forradalmi kormányunkat szeretném elküldeni a francba, mert nagy baj lesz itt, ha nem veszik észre végre magukat, és nem kezdenek el _gondolkodni_.
@misirablo:Először kezdenéd azzal amikor a "pógár "15 -25 millás autót vesz azt (Fizetheted bank kártyáról is) vizsgálnád miből? Vagy akár több 100 millás ingatlant.Állandóan pörögtök a(dolgozó) minimálbéreseken(zsebbe fizetés) nekem elég sok ismerősöm van aki a körül keres egyik se kap zsebbe semmit) az esetek 80% ban ,ha meg kap 5-15 ezer: De pl.ügyvédet nem egyet tudok aki minimál béren vagy az közelében van ,közben zsebbe 20 ezer az óra díja.Meg még egy csomó hasonlót fel lehetne sorolni, de olyat is ismerek aki életébe egy napot sem volt bejelentve , mégis a háromszorosát keresi mint azok akik bejelenve kínlódnak mondjuk egy kkv.-ben. A devizahitelre visszatérve csak annyit senkinek nem állok a pártjára de azt sem tartom helyesnek akik veri a "tam-tamot", hogy bezzeg akkor nyerészkedett, meg hamis igazolással vette fel a hitelt meg túl vállalta magát ezek a dolgok csak nagyon pici % igazak , én nem láttam olyan bankot aki 10-15 mill. adott volna anélkül ,hogy az adóst alaposan vizsgálta volna(legfeljebb a 90 évek elején a privatizációban(de az meg nem ezekről az emberekről szól) Egyébként tudok olyan hitelesről(aki építkezett és ketten a havi nettó jövedelmük 600 E Ft felett volt, na vajon miért ne vállaltak volna be egy 80-100 E hitelt bedobva a saját tőkéjüket(arról ugye ne is beszéljünk ,hogy adófizetők voltak, munkát "adtak" az építőiparnak (amiből járulék adó,stb.építőanyagot vettek amiből ÁFA)Egyszerűen elvesztette az egyik az munkáját a jöv. lecsökkent a felére vagy kevesebb a részlet meg duplája.Lehet okoskodni. A bank pl.önrész min 30% (de a lányom esetében 40% önrész nélkül egy fityinget se!!!!!(meg teljes jöv.ig.) Egyébként én is vettem egy szaros autót 3 éve (nem 5 millást nem is újat és biza 40% be kellett csengetni,ahhoz,hogy 1 millát kapjak,és fix/hó ra kértem és egyszer ráfizettem 75E és mit gondoltok hol van plusz számlán nem számolták le az árfolyam különbözetbe.
itt pályázásra nincs idő... gyorsan épül is... a kormány ahol tud SEGÍT...

index.hu/belfold/2011/08/11/kiemelt_beruhazas_lett_az_ocsai_epitkezes/
@Magyar Vitéz: Neked meg mi bajod állandóan a svábokkal? Elkente a szádat valaki a környéken?
@nu pagagyí: "Sajnos el kell halasztani az oligarchia-képzést egy rövid időre és vissza kellene állítani az SZJA felső kulcsát. A befolyó pénzből adókedvezményt kell adni a CHF lakáshitelekhez. A számításokat jobb lenne nem Matolcsyra bízni. "

Ha valami tarsadalmi osszefogasrol beszelunk a hitelesek megmentesere, akkor nem lehetunk annyira diszkriminativak, hogy csak 100-200 ezer embert engedunk meg segiteni a tobbieken. Szoval ha megint csak azokat a balekokat nyuzzuk akik bejlentve teljesen leadaozva es lekozterhezve dolgoznak es meg olyan munkahelyuk is van ahol jol megfizetik a munkajukat (kiveve par kiugro esetet, allami cegek csokos allasai), akkor ebben az orszagban sosem lesz semmi eloremozdulas.

Inkabb atmenetileg emeljenek egy kicsit az AFA-n, vagy vezessenek be ingatlanadot (terulet alapon, minden ingatlanra kivetel nelkul).
@jobbcsapott: Például szolidaríthatna az, aki családi kedvezményt kap mások adójából, aki kamattámogatást kap a forinthitele mellé, aki állami támogatást kap számlagyárához, akinek pofára szabott törvényeket hoznak nyerészkedési céllal, akik alanyi jogon nem, vagy kevesebb adót fizetnek (EKHO, őstermelő, zugpálinkafőző), akik minden fejlesztési pénzt saját luxusra konvertálnak (termőföld spekulánsok népes csapata). Akik válság közepén jelentős nettónövekményt szenvedtek el (mondjuk a havi egymillió felett keresők).
@g99: Az ingatlanadót, beleértve a termőföldeket is, támogatnám.
@Nefarian:

a jelenlegi jogszabályok szerint az örökös a hagyaték erejéig amúgy is felel a tartozásért, de több tartozás nem hajtható be rajta, mint amit megörököl. Ezen nem hinném, hogy változtatni mernének, mert abból népfelkelés lenne!

Viszont eddig is meg volt adva a lehetőség, hogy az adós halála után az örökössel a bank megállapodott valamiféle további hitelkonstrukcióba, és töresztett. Nyilván, ha megérte örökösnek, mivel pl. jóval több javat örökölt, mint adósságot, örült, hogy nem egy összegbe kell, hanem valahogy meg tudott egyezni a bankkal, hogy legalább az eredeti futamidőig, amire adós kötötte, addig hadd húzza a törlesztést

De azt nem tartanám jónak, ha az adós még él, és bevonják úgy a hitelekötelembe a leendő örököst is. Ugyanis ha az árfolyamok miatt mondjuk már kevesebbet ér a lakás, mint valakinek a hitele, akkor ha az örökös ebbe a hitelkötelembe belemegy, akkor nem tartom kizártnak, hogy ezzel megteremtik a jogalapját, hogy nagyobb összeget hajtsanak be rajta, mint amit valójában ő örökölt.... De nem vagyok jogász, lehet nem így van.Ezt nem szabad hagyni!

De ezt nem lehet szerintem a leendő örökösök aláírása, beleegyezése nélkül egy ilyen húzást megcsinálni, hiszen nem a leendő örökös vette fel a hitelt.

Viszont kényszerből lehet sokan mmégis belemennének még akár ilyenbe is, mert ha az a tét, hogy a bank viszi a lakást, akkor lehet bele fog egyezni a nagykorú, már felnőtt gyerek, mert ki az aki a saját szüleit hajléktalannak szeretné látni?

Ezzel az állam ragyogóan leppatintaná magáról a felelősséget, mert nem kell kiköltöztetni senkit, nincs probléma, az adós fizeti azt amit eddig, és majd további 30 évig szivatják az utódait is az árfolyamkülönbségből eredő részletekkel.

Viszont kötve hinném, hogy ennek a bankok kötélnek akarnának állni. Hiszen ha ő erdetileg 10, 20, vagy 30 évre adott hitelt, akkor nem érdeke, hogy azt 50-60 év alatt fizessék vissza. Akkor a betéteseinek hogyan tudná visszfizetni az összegeket,mnem mondhatja nekik, hogy bocs, gyere érte 20 év múlva, mivel mondjuk a kihelyzett hiteleket tömegesen nem tudja visszaszedni., nincs miből fizessen. Ebből akár bankcsőd is lehet, avagy az egekbe emelkednek a banki költségek, áthárítják az emberekre.

Sőt, azt is el tudom képzelni, hogy a külföldi bankok leányai innen kivonulnak, max fiókhálózatot tartanak fent, de székhelyük itt nem lesz (így bankadót sem kell csengetniük majd). Akkor aztán semmit nem tud tenni az állam. Ha pedig tovább be akarna tenni a bankoknak, jól nézne ki az ország, ha beintenek, és fiókjuk sem lesz itt...
@Könnyen elkaptuk, uram!: félre értettél. adózok én rendesen, alkalmazott vagyok nem minimálon. ezeket értem, tudom vannak ilyenek amiket felsorotál. De a chf-hitel megmentés ugymond váratlan kiadás egy ktg vetésnél, és aki rendesen adózik az "adakozzon" akkor mindenkinek? Egyszerű a dolog, hagyni kell bedőlni a bankokkal együtt! szerinte enélkül nem lesz felelős hitelezés se banki oldalról, se ügyfél oldaláról. Mindenkinek fáj ez. Nem egy win-win szituáció.
És sajnálom azokat akik önhibájukon kívűl kerültek ilyen helyzetbe de nekem ezért legyen rosszabb most?

@Őzgida:

Igen igaz amit írsz ebből a megközelítésből. De hányan voltak tisztában hogy mit is jelent az árfolyam kockázat? És a 30 év? Felelős viselkedést várhatnánk el felnőtt emberektől nem?
Egyáltalán nem értem, mi köze van Orbánnak a devizahitelesekhez.

felnőtt emberek szerződést kötöttek bankokkal, abban a reményben, hogy jól járnak. Elszúrták. Az államnak (vagyis nekem és a többi adófizetőnek) kellene megfizetni a kárukat? És ha nyertek volna, akkor adnának nekem a haszonból?
Akkor most szent a magántulajdon, vagy nem szent? Mert ha az, akkor senkinek semmi köze hozzá, ki milyen elcseszett szerződést köt, és mennyit veszít rajta. De ha mégis van közöm hozzá, akkor legközelebb csak az vehessen fel hitelt a bankból, aki előbb térden állva a beleegyezésemet kérte. Lévén, hogy ha rácseszik, az én adómból várja el, hogy kártalanítsák.
Bezzeg amikor a cigányputrik helyébe akart némely önkormányzat a cigóknak házakat felépíteni visítani kezdtek a fajvédők hogy szegregálás,gettósítás!Most a magyarokat simán lehet gettósítani?Fajvédők hol vagytok ilyenkor?
"Ha van valakinek elképzelhető ötlete ennek a gyakorlati működésére, az ne tartsa magában, tényleg érdekel."

Eladja a nagyobb lakást, megveszi a kisebbet.
A kettő különbözetéből (mínusz adminisztrációs költségek: ügyvéd, közjegyző, szerződés-módosítási díj) kifizeti a hátralékát.
Ha szerencséje van, az új lakás törlesztőjét már fizetni tudja.
@Cartman (ex Cartman): a kormány itt nem tehet semmit, nincs mozgástere akkora amivel segíthetne. Ha lenne akkor kurva gazdag ország lennénk...
@rókafogta:
azért nemelfelejteni hogy az elején mennyire kivolt akadva a nép hogy a bankok 10 000ft hitelre is két kezest kértek!akkor azvolt a baj hogy a bankok nemadnak pénzt vagy nagyon megnézik kinek adnak.Egyéni felelőség hogy milyen adósságba megy bele valaki.Aztmeg egy átlagos inteligenciájú ember is felfogta,felfogja hogy valutában felvett hitelnél a felértékelődés épp úgy benne van mint a leértékelődés vagy a stagnálás.Sajnálom a hiteleseket de ugyan már ne én fizessem meg a hibás döntésük következményeit!
@nu pagagyí: nem, nem erről beszélek! a korrupt gecik dögöljenek meg. arról van szó hogy amíg mi akik FELELŐSEN veszünk fel hitelt, és intézzük pénzügyeinket addig mások beleugranak egy ilyenbe és nem látják hogy mi a kockázat. Nem az hogy hol fel hol lemegy a törlesztés... hanem egy ilyen mélyrepülés. Persze megjósolni nem lehet de aki nem tanulta meg a történelem alapvető igazságát hogy ismétli önmagát... nah ezek miatt van most ez a téma.
@Anselmo:
Tökéletes3en igazad van!Felkéne már ébredni sokaknak hogy egyéni döntésükhöz egyéni felelőség is tartozik.De ebben az országban minden fordítva műkszik.
@jobbcsapott:

Nagyon buta vagy . Mérhetetlenül. De nem tehetsz róla.
Utoljára: a frank árfolyama még mehet lefelé is.

Mai hír: az eurozóna válságát inflációval lehet megoldani. A forint árfolyama rögzül az eurohoz.

Következmény: ha tetszik, ha nem, a Görög stb válságot Te is fizetni fogod!
@nu pagagyí: Majdnem mindennel egyetertek, de "Akik válság közepén jelentős nettónövekményt szenvedtek el (mondjuk a havi egymillió felett keresők)."

Nem tudom kire gondolsz, de maga az hogy valaki jol keres alapvetoen szerintem nem gond. Ha belegondolunk az emberiseg fejlodeseben a penz azert jott letre, hogy az embere munkajanak a hasznossagat valahogy lehessen merni. Ne az legyen hogyha a vizvezetek szerelo egy fodrasznal dolgozik, akkor hajnyirast kapjon a munkajaert. Aki dolgozik kap a munkajaert penzt es ezert a penzert vasarolhat mas dolgokat, szolgaltatasokat.

Ezert pl ha van egy jo mernok es egy piacrol elo cegnel dolgozik es neki havi egy milliot fizetnek a tudasaert, az egy jo dolog, miert kellen ot kulon sujtani. Ezert nem ertem miert akarjak a legalisan jol keresok SZJA-t emelni. Persze ertem mert keveset erint es barom egyszeru dolog. De ha sokaig ezzel elenek, akkor a valoban jol kereso emberkek szep lassan elmennek kulfoldre dolgozni.
már rég kellett volna gyarmatosítani valami bolygót, és az ottani bennszülöttekkel megfizettetni a deviza-, hitel-, olaj-, morális- és egyéb földi válságainkat.
@jobbcsapott: "És sajnálom azokat akik önhibájukon kívűl kerültek ilyen helyzetbe de nekem ezért legyen rosszabb most?"

Neked mindenképpen rossz lesz!
A bank kijöhet pozitívan az egészből, az állam/lakosság csak bukik!

Mindegy, van-e hiteled, vagy nincs!
Minél később oldjuk meg, annál több a fizetendő!
Ugye nem gondolod, hogy a bank egy esetleges frank árfolyamesésnél ne úgy számolna, hogy abból is nyereségre tegyen szert?
1279/2011. (VIII.10.)o.v. sk
Magyar Közlöny 2011.VIII.10.
Ennyi!
Ez már nem terv.
A kedves vezető delegálta a feladatot :(
@bájgúnár: Sajnálom a hiteleseket de ugyan már ne én fizessem meg a hibás döntésük következményeit!

De Te fogod!

Gondolj bele: a piacra kerül a bank által visszavett lakás. Féláron.
A Te lakásod ára ugyanúgy leesik!

Tudod, mikor fog emelkedni, mikor fogod tudni eladni a lakásod normális áron?
Amikor ezek a bebukott "hülyék" ismét tudnak vásárolni!
mennyibe fog kerülni ez a falu. és mennyire lesz az jó, hogy mondjuk hajdúböszörményben azt mondják: költözzél ócsára.
Alavetoen a politikusoknak meg kellene allapodin es ki kellene mondani, hogy pl az hogy a chf 210-230 fole ment az egy vismajor, azaz addig piaci megoldas kell keresni a bankoknak, a folotte levo torlesztesi reszt pedig az orszagnak kell kozosen megoldania. A kozos megoldashoz minden egyes magyar allampolgarnak hozza kell jarulni aranyosan es persze a bankoknak is hozza kell jarulniuk aranyosan. Csak az aranyokon kellene vitatkozni, hogy nehogy diszkriminativra sikeredjen.

Gondolom Japanban sem ugy kezelik az atomkatasztrofat hogy a jol keresok SZJA-t felnyomjak magasabbra es mar van is ra penz.
@magyar ember teli szájjal:
"Hisz nem volt a XX. században világválság, két világháború, államosítás, 56, bedőlő Szovjetúnió, elillanó nehézipar, 30% feletti infláció, és még lehetne sorolni. "

A világháború óta eltelt 65 év. Az alatt akár 3 db 20 éves hitelt is fel lehetett volna venni nyugodtan.

Államosítani pedig pont a házakat és lakásokat államosították, az 1950-es években. De legalább akkor a hitel se maradt az ingatlanon :-)
Az lenne a jó terv, hogy az állam a kisebb lakásba való költözést támogatná, de nem úgy, hogy a nagyobb a banké lesz, hanem hogy könnyebb és gyorsabb ügyintézés mellett menne ez. Pl. az illetékek csökkentésével, vagy esetleg megszüntetésével. A macerát kell csökkenteni, esetleg kreálhatnának erre egy hivatalt, ami segíti összegyűjteni az eladó lakásokat és az ügyintézésben is segítene. Így a családoknak mindössze annyi dolga lenne, hogy kiválasszák a listából a megfelelő lakást. Az sem baj, ha pár százalékkal a piaci ár fölött vásárolnának, mert az eladók ezen keresztül jövedelemhez jutnának, amit aztán el is költenek. Így nem csak a devizahitelesek problémája oldódik meg, hanem a gazdaság és az ingatlanpiac némi élénkítése is megtörténne. Na és nem a bankok nyernének ezen.
@jobbcsapott: "Persze megjósolni nem lehet de aki nem tanulta meg a történelem alapvető igazságát hogy ismétli önmagát... nah ezek miatt van most ez a téma. "

Amikor tartósan volt válság, háború lett a vége. Világháborút jósolsz? Erre kellett volna felelős hitelfelvevőként számítani2006-ban???

Ha már történelem. Nézz utána a válságok lefutásának! A gugli a jó barátod!
@g99: Gondolom Japanban sem ugy kezelik az atomkatasztrofat hogy a jol keresok SZJA-t felnyomjak magasabbra es mar van is ra penz.

Nem nyilván mindenki fizet. A jobban keresők többet. Tudod, nem egykulcsos az adó.
Sőt általában is támogatnám államilag azt, ha valaki az élet bármely területén downgrade-el.
@g99: Én is egyetértek az egykulcsos adóval, természetesen mindenféle kedvezmény nélkül (beleértve a családi kedvezményt, adójóváírást is), az tényleg megmutathatja mennyit ér a munkád. Válságmentes időben mindenképpen támogatom. De most arról van szó, hogy rosszkor engedtek ki egy csomó pénzt a költslgvetésből. Hirtelen nyakunkra jött a válság és az így kiengedett pénzek láthatóan nem hozzák azt növekményt az államkasszába, amit ezotérikus gazdasági miniszterünk béljóslásból előrevetített, az állam eszköztelen maradt, a bedőlő CHF hitelesek meg további pofont adnak a fogyasztás felpörgetésében reménykedő gurunak.
Ezért kell lépni, vagy kalaplevéve állhatunk a sűlyedő hajón. Az meg örök szabály, hogy pénzt onnan kell beszedni, ahol van.
Én örülök a lakásár esésének (ill a frankhitelesek pánikjának) mivel lakásvásárlás előtt állok, de az amerikai NINJ-ák most épp felélték a részvényem és félek megválni a papíroktól.

Esetleg árverezésre elmehetnék a Tasnádival de ott a maffia. (Valakiről hallottam úgy keresett pénzt árverezésen hogy mindig fizettek neki hagyja abba a licitet.)
Orbán ötletéről annyit, meddig tűrjük, hogy egy jóindulattal számolva is 80-as IQ-jú agresszív hülyegyerek vezesse az országot??? Téboly, ami itt másfél éve folyik...
Egyetlen korrekt megoldás van: árverezés. így a felelőtlen adós és bank szépen elosztozna a költségeken. Minden más esetben ugyanis már megint azok állnák a cehhet, akiknek közük nincs az egészhez, csak elkövették azt a hibát, hogy van még egy ingük, amit le lehet róluk húzni.
Szigorúan csak a blog bejegyzézhez szeretnék hozzá szólni. Amikor olvastam, azonnal felkeltette a figyelmemet az Angyal Józsefnek tulajdonított gondolat. El is olvatam a cikket.Ezt a mondatot is ott olvastam: " Elérkezett a pillanat, amikor már a pénzügyi szakemberek is kifogytak az ötletekből."
Következtetéem: a pénzügyi szakemberek mind hülyék, és kell egy Angyal József adószakértő, matamatikus aki megmondja a "tuti": Hát ez nagy gáz lenne és nagy szégyen is. Véleménye az, hogy az ötlet nem az ővé, erről már sok helyen lehetett olvasni. Vagy egy érdeme azonban, hogy azoknak is felhívja a figyelmét a deviza alaoú hitelezés matekjára, akik ezt eddig nem ismerték. A javasolt megoldást azok is tudták akik előterjesztették a jelenlegi törvénytervezet.Azt kellene inkább firtatni: miért egy rossz megoldást fogadtak el és miért nem azt, amelyben a BANKOK is résztvállanak !!!! Haa pedig a bankok szépen "átverik a népet" és jelentős extra profithoz jutnak ( úgy gondolom ez így van),akkor azt nem a BANKADÓ terhére kell megoldani: NEM ÉS NEM. Azt simán el kell vonni a bankoktól, akár van bankadó, akár nem. És nem a gyújtő számla a megoldás !!! Persze, hogy van megoldás, ezért is sértő, hogy azt állítja Angyal József, hogy a pénzügyi szakemberek kifogytak az ötletből. Ez nem igaz. A független szakembereknek is van más és jobb elképzelésük és vélelmezem, vagy legalábbis nagyon remélem, hogy a kormányzati pénzügyeseknek is. CSAK, hogy azt feltételezem, hogy komoly elkötelezettségek vannak a BANKÁR LOBBY írányában és ŐK nem engednek semmilyen további terhet. De az nyilvánvaló, hogy ezzel a jelenlegi banki szabályozással le kellene egyszer és mindenkorra számolni,mert elég volt az URALMUKBÓL. Csak egy példa: a banki lobby tette tacsra a kiváló Kalmár Istvánt is, a Magyar Posta ZRt. volt elnőkét.
Az ügy nem nehéz, de először is tisztázni kellene a kármentésben résztveveők körét és súlyát. Meg kellene állapodni, hogy milyen eszközöket lehetne felvonultani. AZ Ócsára tervezett gettónál ( elnézést, hogy átvettem az általam igen nem szeretet MSZP szóhasználatát, de lehet méha nekik is igazuk). Ez a megoldás úgy rossz ahogy van, nem szabad egy fillrt sem erre áldozni. KÉpzeljük csak el meddig is fog húzodni a közveszerzési eljárás és megint kinek az érdekei fognak az építésben előkerülni. Ennél a megoldásnál még az is jobb, ha az állam ( egy előre elfogadott rész terhéig) csak olyan mértékebn lesz résztulajdonos az adott ingatlanban, hogy annak terheit már tudja vállani az adós. A bank és az állam pedig majd megyegyezik szépen mi lesz ezzel a tulajdonrésszel és ki és milyen részben fedezi a felmerülő költségeket véglegesen.
De senki nem beszél a jövőröl, pedig az sokkal fontosabb,mert szélesebb társadalmi kört érint. Nem az a megoldás, hogy nincs devizahitelezés. A tiltás mindig rossz és kommunista megoldás. És erre is lenne javaslatom. De először vegyük már suzámba az összes feladatot, nézzük meg az adakvát eszközöket,( itt lehet, hogy ellentmondok magamanak, de a hülységet ( ócsai gettó) tiltsuk ki a pályáról, és készítsünk egy preferencia listát. Alakuljon egy FÜGGETLEN szakértői csapat. De CSAK egy, hogy ne lehessen öket meosztani, vagy egyébb csúnya dolgokkal befolyásolni. Ha Ők is tárgyalhatnának a kormány mellett a bankokkal, akkor az hitelesebb, transzparensebb, talán szakmaibb és szélesebb körben elfogadhatobb lenne. A kormánynak pedig be kell látni, hogy nincs más eszköze a banki lobby letőrésére, mit az, ha az egész társadalmat maga mögött tudja. Így lenne érdemi partnere, akiket a bankárok nem tudnának, szofisztikáltan kifejezve befolyásolni. De persze mindenki érti , hogy mire gondolok.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Az 1 kulcsos adonal is aki tobbet keres tobbet is fizet. Az a gond hogy nalunk nepi sport az adocsalas es egyeb jovedelem eltitolas. Eddig mindig ugy oldottak meg hogy felkuldtek a jol keresok adojat, kivetettek kulonadot.

Nem tudok sokat a Japan adorendszerrol, de gondolom az sem olyan mint ahogy nalunk volt, hogy majd 1 millio ember vagy nem fizetett ado vagy teljesen jelkepeste fizetett, mig az ado 80%-t a lakossag 1-2% fizette be. Az adokerulokrol nem is beszelve.

Bevezettek az egykulcso adot es szerintem az jo dolog. Persze ez sem old meg minden tarsadalmi problemat, pl ettol nem leszuk gazdagabb orszag. Ha megint az lesz hogy elkezdik a legalisan dolgozo jol keresoket baszogatni minden kulonadoval, akkor valoszinu nem tuntetesek es sztajkok lesz a valasz, hanem az hogy pl a mernokok szepen elmennek nyugatabbra. Szerintem mar most is van egy ilyen tendencia. A vege pedig az lesz hogy meg szegenyebb lesz az orszag es nem lesz aki adot tud majd fizetni.
@gyilkos fűegér: Hellló!Ha hozod a hugyos farkadra nőt macskáidat,akkor NEM,de ha otthon hagyod őket,akkor megy,hogy NE tűrjük!NA?!Lesz valami?
@jobbcsapott: érdekes, hogy a kormánynak sosincs mozgástere, amikor saját magát is kéne szorongatnia, de hirtelen végtelen mozgástere lesz, amikor magánnyugdíjat kell elvenni; AB-t, KT-t kell csonkítani, megszüntetni; vagy amikor éppen olyan törvényt kell alkotni, amivel végre GYF-et börtönbe lehet juttatni, mert erre szomjaznak az agymosott hívők.

ilyenkor miért van korlátlan mozgástere? kicsit érdekesen értelmezi a jelenlegi kormány a rendelkezésre álló lehetőségeit.
@jobbcsapott: "A Dow Jones Ipari Átlag 1928 és 2008 közötti grafikonján is jól látszik a Kondratyev ciklus. Úgy tűnik, a tőzsdei árfolyamok mélypontja néhány évvel megelőzi a gazdasági-politikai hullámvölgyeket. Ez logikus is, hiszen a részvényárak elsősorban a jövőbeli várakozásokat tükrözik.

1932 és 1982 között átlagosan évi 6%-ot emelkedett az index értéke (a folytonos piros trendvonal meredeksége). Ez úgy jött ki, hogy a prosperitás éveiben 9% volt az átlag (szaggatott trendvonallal jelölve), míg a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig egy vízszintes sávban ingadozott az árfolyam. Aki 1965-ben átlagos szerencsével vásárolt részvényt, és azt 15 évig megtartotta, annak dollárban számolva nem változott a befektetése értéke. Ami azt jelenti, hogy brutális mértékű kamatveszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Az 1982-ben elkezdődött fellendülés alighanem a történelem egyik legmeredekebb hosszú távú emelkedő trendjét hozta: két évtizeden keresztül átlagosan évi 13%-ot lehetett nyerni a részvényekkel. E sorok írásakor – 2009 januárjában – meglehetősen valószínűnek látszik, hogy az elmúlt hét év nem csak átmeneti megingást hozott, hanem tartósan hozzá kell szoknunk egy, a korábbinál kedvezőtlenebb klímához. A következő mélypont legvalószínűbb időpontja a 2030-as évekre esik."

Csak hogy tanuljál. Kerestem neked történelmi okosságot.
@Arcturus:

"Az lenne a jó terv, hogy az állam a kisebb lakásba való költözést támogatná, de nem úgy, hogy a nagyobb a banké lesz"

Ez azért lenne nehezen kivitelezhető, ugyanis lakás adásvétel esetén a vevő helyett a bank fizette ki az eladónak a lakást. A vevő meg utólag kezd el törleszteni a banknak. Szóval ebből én nem látom, hogy miként lehetne megoldani, hogy ne a banké legyen, ha az adós helyett ő már kifizette a hitelösszeget előre.a bank nm szociális intézmény. A befektetők pénzét hitelezi ki. Ha bank nem jut időben pénzéhez nagy tételben, akkor hogyan fizessen majd időben a betéteseknek?

Az más kérdés, ha a lakás többet ér mint a nyújtott kölcsön, a bank csak a kölcsönt akarja behajtani, ha árverezi és többért kel el mint a tartozás, a különbözetet megkapja az adós, az az ő pénze. A többi viszont nem az övé... Azt neki csak meghitelezték korábban.

Szerintem inkább felül kellene viszgálni, hogy a deviza alapon felvett, de valójában forintban folyosított, és forintban törlesztett hitelek mindegyike mögött valójában állt a bank részéről deviza vásárlás, vagy csak papíron. Mert ez esetben nem lenne fer, egy 8 milliós kölcsönt felvevőn az árfolyamok miatt mondjuk 14 millió forintot kérnek vissza, míg adott esetben a banknak nincs semmi kára, ha nem volt mögötte valós deviza mozgás.

Sajnos sokan minimális önrészszel kaptak hitelt, ott bizony a lakás piaci értéke lehet nem fedezi már a mostani árfolyam kalkulált hitel összeget. Pl. lehetne olyan intézkedést hozni, hogy több összeget ne követelhessenek az adóson, mint amit a kölcsönfolyósításkor a fedezetértéke volt a hitelre.a bank is gondolja át, hogy milyen fedezetre ad hitelt, legyen neki is feleőssége.

Ha valaki mondjuk 2 millió önrész mellett felvett 8 millió hitelt egy 10 milliós lakásra, és már 14 millióra rúg a tartozása emelkedett árfolymból, nem tartom fernek, hogy a lakásból is kiteszik, és további 6 millió forintot is keresnek rajta. Szerintem bőven elég lenne, hogy a hitel folyósításakor meglévő fedezet, akkori értékéig (mai áron) feleljen az adós, -amennyiben értékálló az ingatlan, nem amortizálták azóta le...stb. Tehát ha 10 milliót ért a lakás, akkor addig, ha ez elég volt fedezetnek. Ha pedig már ugyanaz a lakás nem ér 10 milliót, csak 8-at, akkora aktuális lakás értéken felül, csak a különbözet 2 millióig,amíg az eredetileg elegendőnek gondolt fedezetet eléri, ám efeletti összeg után ne feleljen. Így is bőven nincstelen lesz.

A bankoknak is legyen meg a felelősségük, hogy milyen fedezet bevonása mellett nyújtottak hitelt...
"Angyal József adószakértő ötlete"

Akkor inkább engedje el nekem az állam a következő három évben az SZJA-t, és én vállalom, hogy ezt a részt törlesztésre fordítom.

Hiába szépít AJ, ez akkor is közpénzből történő kifizetés, ami nem támogatható.
@nu pagagyí: "De most arról van szó, hogy rosszkor engedtek ki egy csomó pénzt a költslgvetésből. Hirtelen nyakunkra jött a válság és az így kiengedett pénzek láthatóan nem hozzák azt növekményt az államkasszába, amit ezotérikus gazdasági miniszterünk béljóslásból előrevetített, az állam eszköztelen maradt, a bedőlő CHF hitelesek meg további pofont adnak a fogyasztás felpörgetésében reménykedő gurunak.
Ezért kell lépni, vagy kalaplevéve állhatunk a sűlyedő hajón. Az meg örök szabály, hogy pénzt onnan kell beszedni, ahol van. "

MAV, BKV, Malev, adojovairas, 65 ev alatti nyugdijak, kozszfera, ... Sok helyen folyik el az allam penze. Persze ha az aranytojast tojo tyukokat akarju levagn, hat rajta, de akkor fognak elmenni a versenykepes szakmaval rendelkezok (pl mernokok).
@Könnyen elkaptuk, uram!: persze ezt mondták mikor felvették sokan a chf hitelt. Jó ha lefelé megy de ha a kormány most kisegíti a chf hiteleseket akkor azok vissza fogják fizetni majd az államnak? És ha lesz egy újabb ilyen 10-15 év mulva amikor a hitelük még a felénél jár majd?
@gyilkos fűegér: "Minden más esetben ugyanis már megint azok állnák a cehhet, akiknek közük nincs az egészhez, csak elkövették azt a hibát, hogy van még egy ingük, amit le lehet róluk húzni. " Ez alapvetően rossz megközelítés. Vagy Te tudod, hogy a befizetett adóddal mit kezdenek? Lehet, hogy az én adómból támogatják a BKV-t, Malévot, stb-t, amiket én sose használok. Ez igazságos? De adóból építik az utakat is, holott nem mindenkinek van autója. Akkor ők is álljanak fel, hogy ne tovább?
Én is elítélem azokat, akik luxusautót, plazmatévét vettek frankhitelből, és most várják a segítséget. Én viszont egy kis lakást vettem. Nem, nem lehett volna Ft-hitelből, mert olyat nem kaptam. Ugyanis a törlesztő meghaladta volna a fizetésem x %-át. Most már a frankhitelé is, de ez a kutyát nem érdekli:) De tudom fizetni, és fizetem is. Csak hát más dolgokról le kellett mondanom. Úgyhogy én a bank hasznát növelem, a GDP-növelő kiadások Rátok maradnak, kedves nagyonokos, válságotelőrelátó nemfrankhitelesek:)
Kedves Varánisz!

Talán induljunk ki abból, hogy van olyan megoldás is - én erre sok példát tudnék emlegetni a neten és az újságokban írógatók között - hogy a kormány nem tesz semmit. Mondván: mindenki verje a saját farkával a csalánt. Vagyis: gondolta volna meg akkor, amikor hitelt vett fel. Övé volt akkor a haszon, legyen most övé a veszteség is. A költségvetés pénze nem arra való, hogy rossz magándöntéseket finanszírozzanak belőle. Az MSZP kormány lényegében ezt az álláspontot képviselte 8 éven át. A választás előtt néhány hónapppal bevezetett ugyan egy moratóriumot -ez csak a dolgok elodázására volt jó -, aminek ódiumát már az új kormány nyakába varrta.

A kormány azonban nem csak az Ön által említett variációkkal állt elő. Mert ha jól értem, akkor a rögzített árfolyam alapján történő törlesztés egy negyedik megoldás.

Jó az, hogy van többféle lehetőség, mert kinek ez kinek az a megoldás lesz jó.

Ami a telepet illeti: nyilván lehet és kell vitatni a helyszínt, amiről nincsen döntés, de a tömbösítés elkerülhetetlen lesz.. mégha feltehetően több ilyen tömb is felépülhet az országban
@venszivar:

Rájuk gyújtjuk a Parlamentet, ne szarj be! A madárpókjaimat vihetem?
@jobbcsapott: "Jó ha lefelé megy de ha a kormány most kisegíti a chf hiteleseket akkor azok vissza fogják fizetni majd az államnak?"

Vissza bizony! Ugyanis ami pénzük marad, azt elköltik termékekre, szolgáltatásokra. Így ott megmaradnak a munkahelyek, és az állam is pénzhez jut az adókból.
De jelenleg minden pénzük a hitelre megy, a bank az egyetlen, aki jól jár. Senki más.
@EddieCivic4g: Jó példa erre, hogy amikor az USA-ban, Eu-ban szaladt a bankoknak a szekér, akkor hatalmas hozamaikat nem kívánták megosztani a közzel.. Amikor kitört a válság, akkor veszteségeik fedezésére rögtön a közösségi pénzeket követelték..:( Amikor pedig a kormányok megszavazták a támogatást, akkor extra jutalmat osztottak maguknak.:( és nem kívánták támogatni a forráshiányban vergődő iparágakat.
@gyilkos fűegér: Ahogy magát olvasom az IQ-ja a legjobb indulattal sem éri el a 20-at:(
@holex: hasonlíts össze egy ország belső jogalkotási környezetét a nemzetközi piaci környezettel. syntax error ugye?
@Könnyen elkaptuk, uram!: nem jósolgatok semmit, de mivel baromira nem stabil (és főleg nem bivalyerős) az a helyzet amiben vagyunk már 8-10 éve kb és valaki elkezd devizás hiteleket felvenni, mert bassza meg "AMERIKAI ÁLOM" megveszi és ráterhelteti még második ingatlanra is... nah és most kipukkant a lufi.
A Kondratyev ciklus pedig nem konkrétan ide tartozik szerintem.
Nem értem ezt a fanyalgást. A cikk csak kritizálja a kormány terveit. Inkább örüljünk annak, hogy vannak tervek, van koncepció. Jobb lenne, ha nem foglalkoznának a kérdéssel és hónapokon belül százezrek veszítenék el a lakásukat és válnának hajléktalanná?
@Tedat:
"A világháború óta eltelt 65 év. Az alatt akár 3 db 20 éves hitelt is fel lehetett volna venni nyugodtan."

Ez elmúlt 20 évben nagyjából 2001-ig gyengült a HUF a CHF-hez képest(nagyjából 40-től 165-ig!!!), 2004-ig stagnált, utána 2008-ig erősödött.
@EddieCivic4g:

Személy szerint, mint embert, mindenkit sajnálok, aki ilyen helyzetbe került. De olyan egyszerűen nincs, hogy ezért-azért-amazért "megmentjük" az adóst, ergo a hitelező nem jut a pénzéhez, mert ennek az útnak a végén a hitelezés, mint pénzügyi termék megszűnése, ergo a kapitalizmus összeomlása áll. Ezen az alapon aki szar részvénybe fektet és elbukja, azt is "mentsük meg"? Nem, ugorjon csak ki szépen az ablakon, ahogy jobb helyeken szokás. Ha az árfolyam-nyereség jólesett, essen jól az árfolyam-veszteség is!
@bájgúnár: Nem is azt mondtam,hogy árfolyam veszteségre vagy nyereségre nem számított senki,egy normális kereteken belül)de ekkorára? A másik a bankok nem csak az árfolyam veszteséget terhelik,hanem "költséget" emelnek és azt is devizában számolgatják,holott nálunk a hivatalos fizetőeszköz a HUF.Nem akarod fizetni? Fogod! Már most is fizeted,ugyan úgy ahogy én (meg a hitelesek is mindenki aki dolgozik fizet,vásárol vagyis él)nem sorolom fel miért
@jobbcsapott:
Nem kellett volna 500milliárdos lyukat ütni a költségvetésen, lenne akkor itt pénz (majdnem) mindenre...
Csak 2 dolog a baj:
a, Még nem ért véget a szocializmus.
b, Nem kellett volna ész nélkül 15 milliókat felvenni, 60 ezres havi fizetés mellett.
@gyilkos fűegér: Végre jót írsz!nyami,nyami.....!De miért írod,hogy ne szarj be,miért nem lehet ODA szarni?A pókok jöhetnek!Azok nem nyávognak,nem dörgölőznek s nehezen tudnád felpróbálni őket,oda.Tényleg akkor minek tartod őket?Hacsak nem a macskákkal eteted a madár pókodat......Hova,mikor?!!!!
végre benézett tölgyes megint tudok egy tahót irtani... köcce...
@Őzgida: "Ez azért lenne nehezen kivitelezhető, ugyanis lakás adásvétel esetén a vevő helyett a bank fizette ki az eladónak a lakást. A vevő meg utólag kezd el törleszteni a banknak. Szóval ebből én nem látom, hogy miként lehetne megoldani, hogy ne a banké legyen, ha az adós helyett ő már kifizette a hitelösszeget előre.a bank nm szociális intézmény. A befektetők pénzét hitelezi ki. Ha bank nem jut időben pénzéhez nagy tételben, akkor hogyan fizessen majd időben a betéteseknek?"

Miért? Most mi van? Az ötletemmel ugyanaz lenne, mint ami amúgy is van, mindössze olajozottan menne és azok, akik kényszerben vannak, a kényszer megemésztése mellett azt kapják, hogy könnyebben és hamarabb hozhassák meg a döntést. Nyilvánvaló, hogy a banknak sem teljesen jó, meg senkinek sem. Viszont segítene leépíteni a beteg hiteleket hamarabb és nevelné az embereket arra, hogy mit jelent egy nagyobb hitel. A bankok a további kamatból származó profitról mondanak le (minél fiatalabb a hitel, annál többről, mert először zömmel a kamatot törleszti az adós), a kisebb lakásba költözők az életminőségükből, az lakást eladók pedig annyit nyernek, hogy az ingatlan helyett likviditásuk lesz, talán egy kicsivel több, mint egyébként lenne. Az egész hivatal abban segítene, hogy az érdekek érvényesülését megkönnyíti mind időben, mind fáradságban.

"Szerintem inkább felül kellene viszgálni, hogy a deviza alapon felvett, de valójában forintban folyosított, és forintban törlesztett hitelek mindegyike mögött valójában állt a bank részéről deviza vásárlás, vagy csak papíron. Mert ez esetben nem lenne fer, egy 8 milliós kölcsönt felvevőn az árfolyamok miatt mondjuk 14 millió forintot kérnek vissza, míg adott esetben a banknak nincs semmi kára, ha nem volt mögötte valós deviza mozgás."

Ezt nehéz megfogni, a bank könyveiben devizában van nyilvántartva. Ez olyan, mintha azon vitatkoznánk, hogy adok neked 5 forintot, te adsz 10-et, aztán az a kérdés, hogy valójában 5 forint volt az összes pénzvándorlás, vagy 15. Nincs jelentősége. Az ötletem tulajdonképpen semmi más, csak egy katalizátor, hogy az átrendeződés gyorsabb legyen. Ennyi.

"Sajnos sokan minimális önrészszel kaptak hitelt, ott bizony a lakás piaci értéke lehet nem fedezi már a mostani árfolyam kalkulált hitel összeget. Pl. lehetne olyan intézkedést hozni, hogy több összeget ne követelhessenek az adóson, mint amit a kölcsönfolyósításkor a fedezetértéke volt a hitelre.a bank is gondolja át, hogy milyen fedezetre ad hitelt, legyen neki is feleőssége."

Így van, ez egy jó ötlet. Ha ezt bevezetnék, akkor a hitelkamatok nőnének (a bank kockázatkerülése miatt), viszont az egész rendszert afelé vinné, hogy a polgárok körültekintőbben vennék föl a hiteleket. Ez persze inkább a recessziónak kedvez, viszont az összeomlások dinamikáját csökkentené.

"Ha valaki mondjuk 2 millió önrész mellett felvett 8 millió hitelt egy 10 milliós lakásra, és már 14 millióra rúg a tartozása emelkedett árfolymból, nem tartom fernek, hogy a lakásból is kiteszik, és további 6 millió forintot is keresnek rajta."

Sajnos azt, hogy itt mi az igazságos, nem lehet levezetni logikailag semmiből. Egy részről az az igazságos, hogy mindegy, mennyibe kerül most, a hitelfelvevő inherensen azt vállalta, hogy ez benne lesz az egész egyezségben, ugyanakkor neked is igazad van, hogy a hitel felvételének célja egy ingatlan megszerzése volt, ezt a bank is tudta, tehát az ingatlanon kívül másra nem lehet joga (pl. a hitelfelvevő jövőbeli jövedelméhez). Ez utóbbi pont azért, mert hiszen ő vette meg a lakást (ahogy írtad fent). Nem jött be. Az első megközelítés tőke, a második szociális megközelítésű.

"A bankoknak is legyen meg a felelősségük, hogy milyen fedezet bevonása mellett nyújtottak hitelt..."

Ezzel is egyetértek. Tulajdonképpen, az átlagember intuíciójával szemben itt mindenki szív. A bank is. Bármilyen megoldás jön. Ha csak a bankokat szívatjuk, akkor a pénzügyi rendszer struktúrája miatt az állampolgárok is rosszul járnak, pl. nem lesz munkájuk, mert a munkáltató nem jut hitelhez. Ha csak a polgárokat szívatjuk, akkor a banknak nem lesz betétje és nem is vesznek föl hitelt tőle, tehát csökken a profitjuk. Itt mindenkinek el kell viselnie valami kellemetlenséget. Ezért van csak lényegében egy megoldás: bármerre is megy a folyamat, azt elő kell segíteni, hogy a fundamentumoknak megfelelő egyensúly álljon elő és a feszülések csökkenjenek. Az államnak nem kisegíteni, hanem segítenie kell a polgárokat (és a bankokat is) az új helyzetnek megfelelő optimum elérésében.
@Cartman (ex Cartman):
Ez utóbbiban tökéletesen egyetértek! ;-)
@mezga-aladar: ADJÁL neki,én lecsót főzök!Éhezem,ezért NEM érek rá....
@jobbcsapott: ácsi, állítólag nekünk nem parancsol se az IMF, se EU, se senki, minek ide összehasonlítás, ha egyszer teljesen autonom állam vagyunk, és azt tesz, tehet a kormány, amit akar, mert senki nem szólhat bele.

ha meg nem így van, akkor pontosan kinél is van az a "syntax error"?
@Cartman (ex Cartman):
Ez utóbbiban tökéletesen egyetértünk! ;-)
@gyilkos fűegér: A történet éppen arról szól, hogy az adósnak fizetnie kell.. de valahogy élnie is kéne.. bár lehet, hogy jobb lenne, ha menne és fosztogatna az ön lakásában??:)Ez is egy valós alternatíva.
@Cartman (ex Cartman): "Nem kellett volna 500milliárdos lyukat ütni a költségvetésen, lenne akkor itt pénz (majdnem) mindenre... "

Es szepen mennek tovabb lefele a lejton, az ertelems eletkepes fiatalok egyre nagyobb resze a kulfoldre valo koltozesen gondolkozna, egyre nagyobb lenne az allam csecsen logo inaktiv reteg. Vegen elernek, hogy 8 millio ember abbol elne hogy kap valami juttatast az allamtol (nyugdij, segely, szocialis juttatas) a maradek 2 millio pedig minimalberre bejelentett adot erdemben nem fizeto emberke lenne. Tovabb egy igen szuk reteg elne nagyon jol a maradek meg meg jobban szenvedne. De jol megadtuk a gazdagoknak! Persze olyan ember aki a 40%-os SZJA-t konkretan befizetne mar nem lenne mutatoban sem.
Én plazmatévét vettem frank hitelre, mert azt mondták,hogy az frankó. Most akkor ha a bank elviszi,mehetek Ócsára nézni a Móunikkkát?
@EddieCivic4g: Hogy az állam kormány miért is avatkozik bele a devizahitelesek törlesztésébe, mikor ez két fél magánszerződése? Mert alapjaiban ennek a folyamatnak következménye , hogy begyűrődzik az egész gazdaságba. Ti kedves hitel fel nem vevők ennek következtében a jövedelmetek reálértéke csökkenni fog. Így fogtok szívni akár akartok, akár nem.

1992-re visszaemlékezve, ugye azelőtt is volt aki hitelből építkezett? Akkor az állam vagy kormány felajánlotta ha van hitele és befizeti a felét, a másik felét elengedi. Ez ellen nem volt ugye tiltakozás?

Utána jött 20%-36% hitel, ha valaki lakást akart építeni. Akkor sem volt közutálat a hitel elengedettek felé?!
Akkor akik most így ágálnak elsősorban a szűk környezetükön kellene számon kérni miért nem fizették becsületesen vissza az egész felvett kölcsönüket. Megkárosították a bankokat, az államot?

A kormányoknak meg igen ott a felelősségük abban hogy az akkori magas kamat miatt a bank nem tudott pénz kihelyezni és elöntötte a piacot az önerő nélküli hiteladás lásd inkább autó.Megfejelve aljasabbnál aljasabb hitelkonstrukciókkal. Ennek pedig aszisztált a mindenkori kormány.No többekközött ezért is van felelőssége.
@Cartman (ex Cartman): Újabb számítások szerint 570-580 milliárd.
@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Csakhogy az USA is és az Eu is ezt tette a bankjaival.. 1000 milliárdokkal mentették meg azokat a bankokat, akik nem nagyon törekedtek korrekt viszonyt kialakítani se a befektetőikkal (az én pénzemmmel szórakoznak, nem a sajátjukkal) se az adósaikkal...de ha kellett nekik a pénz, akkor jöttek és kikényszerítették a támogatást.. Szinte elsőként a fidesz mondta azt, hogy fizessetek külön adót...de, ha jól emlékszem, Ön emiatt is sivalkodni tetszett:)
@rókafogta:
Akkor kár rágózni ezen a témán!Fizetjük oszt mindenki éli világát tovább.Hiszen a felvett adósságunkat/állambácsi/ majd a még megsem született nemzedék is fogja fizetni!Megvan a megoldás nyakra főre hiteleket felvenni oszt majdcsak kifizeti valaki ha nem mi akkor az utódaink!
@Cartman (ex Cartman): Bizony nagyon is kellett volna. A MOL részvényvásárlása nagyon jó és megfontolt befektetés volt.
Az előzőekhez:

Gyakorlatilag egy állami ingatlanközvetítő jönne létre teljes körű asszisztanciával, jogi és igazgatási vonatkozásokkal is. A szerződő felek annyit nyernek, hogy nem kell rengeteg járulékos költséget fizetniük, sok helyre utánajárni, miközben állást keresnek, lenne állami munkahely a sok munkanélküli értelmiséginek. Természetesen ez költségvetési forrásokat kötne le, de ez ha minimálisan is, de pörgetné a gazdaságot és nőne a mobilitás. Még mindig jobb, mint néhány állami beruházás, vagy direktben segíteni a hitelkárosultakat. Mindenki jól jár, illetve kicsit rosszul, de ez már csak nézőpont kérdése, különösen akkor, ha azt nézzük, hogy ha így marad, akkor mennyire még jobban rosszul jár mindenki.
@venszivar: én nem adok neki... unom a parasztirtást.. mik vagyunk mi?

nem vagyok üdvhadsereg salvation army !

vagy peasant-busters?

a lóf@szt... majd kipusztíccsák magukat
@Arcturus:" Ha csak a polgárokat szívatjuk, akkor a banknak nem lesz betétje és nem is vesznek föl hitelt tőle, tehát csökken a profitjuk. Itt mindenkinek el kell viselnie valami kellemetlenséget. Ezért van csak lényegében egy megoldás: bármerre is megy a folyamat, azt elő kell segíteni, hogy a fundamentumoknak megfelelő egyensúly álljon elő és a feszülések csökkenjenek. Az államnak nem kisegíteni, hanem segítenie kell a polgárokat (és a bankokat is) az új helyzetnek megfelelő optimum elérésében." Ez egy fontos észrevétel és minden megoldásnak ezt kell szem előtt tartani!!!!!!!!!Ha ez nem történik meg akkor be dől a gazdaság és mindenki csak "fizet"!
@Horváth Lajos:
A hiba nem a TV készülékben volt!A műsor a szar!Ezért kárvolt TV-t cserélni:))
@EddieCivic4g: igen a gazdaság mechanizmusa szerint közvetve, többszörös áttétellel visszakerül. De mivel másnak nehezebb mert esetleg többet kell adóznia mert a ktg vetést terheli ez a megsegítés és azt be kell foltozni... Nah az meg ellenkező hatást vált ki. (most nem írom át remélem érted mit akartam írni:) )
@holex: Te írtad az alkotmányt meg ilyeneket...
tehát belső jogalkotás vs. nemzetközi pénzügyi piacon való részvétel összehasonlítása.
@Sztrapacs:

Amit mondasz Járiról, az a tipikus egybites lebutított és hamisított változata a történelemnek.

1, Nem Járai döntött az alapkamatról hanem a Monetáris tanács. Saccra olyan 10 ember.

2. 2003 novemberében valutaválságon esett át az ország, ezt a komcsi-libsik nem akarják tudni, pedig ök hozták össze. Az árfolyam elszabadult, az állampapíroktól szabadultak a befektetök. Csak a 12,5%-re emelt alapkamat tudta az árfolyamot valamennyire menteni, meg valamennyire megtartani a befektetöket. Majd egy évbe tellett normalizálni a helyzetet. Csakhogy ekkortól a magyar államadósságot már csak magas kamatozás mellett lehetett adni-venni mind a mai napig. A 3 hónapostól a 15 éves lejáratokon meg piac mondja meg, hogy mekkora lesz a kamatozás (hozam) nem Járai.

A piac meg asszonta, hogy a forint hozamok hosszú évekre maradnak a 7-10%-os sávban.
Errefel jöttek a kerbankok az ócsó devizahitelekkel, amire persze ugrott a nép, a bankok (vezetöi, brókerei, hitelkihelyezöi) meg minden bonitás viszgálata nélkül a halál faszára keresték magukat.
Az elkúrás tehát a komcsi-libsi kormány számlájára megy 2002-töl.

És még egyet kell tudni: Járai 2007 elején ment el a Jegybanktól, addig a devizahitel állomány nem volt magas. Simor alatt indult be az egekbe szökése. És vajon a Simor szolga miért nem vitte lejjeb az állítólag magas alapkamatot?
Hát azért, mert teljesen reális szinten állt, azon amit a piac megkövetelt.
Na leforditom mit uzen Orban a devizahiteleseknek: BEKAPHATJATOK B+!!! K.rvara nem segitunk rajtatok, koszi a szavazatot!
Adunk nektek megoldast, de olyat amiben nem lesz koszonet. Van 100.000 devizahitelesunk, epitunk nekik 500(!) hazat a vilag vegen egy gettoban.
Akinek ez nem eleg vilagos uzenet az a "haztaji gazdasag"-bol leszurheti mennyire komoly ez a szandek.
Aki megis ezt valasztja annak a masik lehetoseg az ongyilkossag.
DE az is lehet hogy Orban komolyan beszel (valoszinutlen mert a kormany otbbi tagja, sot a figyisz egyetlen tagja sem beszelt evek ota semmi ertelmeset, de leginkabb hazudtak mint a vizfolyas) akkor egy kotoznivalo bolond a csavo.
@ili810:
2008 ban elmentem autót venni.kp fizettem ki akkor amikoraz eladó győzködött hogy jólesz az a pénz másra.Vegyek svájci frank alapu hitelre autót.Azokban az időkben az eladók jutalékot kaptak a bankoktól ha ilyen ügyfeleket szereztek nekik.Nos ezvolt a szemétség hogy erősen rábeszélték az embereket az ilyen hitelek felvételére.tették ezt a pénügyi szakemberek olyanokkal akik sosem foglalkoztak pénzügyi befektetésekkel és semmi ezirányú tapasztalatuk nemvolt.Kádár éra alatt megszokták a népek hogy a kamat állandó és nincskamatos kamat.
@highup!: A tények Önt igazolják. Így történt. Meglehet nézni az erről készült összeállításokat.
@g99:
Nézz körül egy kicsit légyszíves, mielőtt ilyen hülyeséget leírsz!

Csak két dolgot említenék (nincs kedvem beszűkült fidesz-droidokkal vitázni):
1. Hány orvos hagyta már el (vagy fogja rövid időn belül elhagyni) az országot? Nekik (és pl. a pedagógusoknak) pont az egykulcsos adó bevezetésével úszott el jópár évre a bérrendezésük.
2. Arról van valami fogalmad, hány nyugat-európai országban van egykulcsos, illetve progresszív adózási rendszer? Aki innen nyugatra akart menekülni a progresszív adózási rendszer elől, az nagyon el volt tévelyedve...
@Cartman (ex Cartman): mert gancsolni kellett a reformokat, na nem azert mert rosszak voltak hanem mert az mszp csinalta oket, es az mszp csak rosszat csinalhat (keretik fejben tartani sok egybites allpapuscallatka!).
Olcso politikai szemfenyvesztes aminek az arat a gyerekeink is fizetni fogjak.
@Devil: Melyik volt az a jó reform???
@Cartman (ex Cartman): Oszt az elmúlt 8 évben miértnem rendezte az MSZP az orvosok bérét???
@tölgyes:
Te alaposan félreértesz. Szerintem a maszop kormány egy kalap szar volt. De ez még nem zárja ki azt, hogy a fideszé is olyan legyen. Sajnos.
@Cartman (ex Cartman): "Nézz körül egy kicsit légyszíves, mielőtt ilyen hülyeséget leírsz!

Csak két dolgot említenék (nincs kedvem beszűkült fidesz-droidokkal vitázni):
1. Hány orvos hagyta már el (vagy fogja rövid időn belül elhagyni) az országot? Nekik (és pl. a pedagógusoknak) pont az egykulcsos adó bevezetésével úszott el jópár évre a bérrendezésük.
2. Arról van valami fogalmad, hány nyugat-európai országban van egykulcsos, illetve progresszív adózási rendszer? Aki innen nyugatra akart menekülni a progresszív adózási rendszer elől, az nagyon el volt tévelyedve... "

1. Szerintem nem irok hulyesegeket, de minositesekbe nem szeretnek belemenni.
2. A Fidesz nem erdekel, nem is szavazttam rajuk. Inkabb az motival hogy az en f*** akarjak mindig verni a csalant.
3. Orvosok, tanarok nem az 1 kulcsos adok miatt mennek el hanem az alacsony berek miatt. Valamiert a nagy penzosztasban nem jutott nekik. Ezt meg kell oldani valahogy.
4. En sosem mondtam azt hogy nyugaton egy kulcsos ado van. en azt mondtam, hogyha itt elkezdenek egy mobilis ertelmes es keresett munkat vegzo reteget direkt szivatni, akkor az el fog menni. Lehet hogy ott progressziv ado van de pl sokkal magasabbrol indul.

Az a gond hogy azok kozott akiket ugy gondoljak hogy az SZJA emelessel korlatlanul lehet fejni, azok nagyon nagy resze mobilis es kulfoldon is szepen elboldogulna (valoszinu sokkal tobb penzert, megha progressziv is ott az ado).
Pl gondolj bele ha pl a fiad/lanyod jo kepessegu es orvosnak keszul, nema azt tanacsolod neki hogy tanuljon meg angolul/nemetul folyekonyan es ne itthon dolgozzon 100-200 nettoert. Igaz ez a mernokokre is. Ez ellen nehez mitt tenni de pl az egykulcsos ado egy jo lepes volt. Sajnos pont nem az orvosokat es tanarokat segitette, hanem inkabb a mernokoket, de hat azok is szamitanak gondolo es ok altalaban a piacra dolgoznak es nem az allamnak a kozos penzbol.
A progresszív vs. egykulcsos adórendszer:

A progresszív adórendszer valójában nem csinál mást, mint eltolja az arányokat a fundamentális értéktől a szociális irányban. Magyarul hosszú távon a nagy energiát, befektetést, innovációt, stb. igénylő, valamint a nagy kereslettel rendelkező termékek és szolgáltatások árát növeli az alacsonyabbakhoz képest. Konkrétan: drágítja a plazmatévét (és pl. az eü ellátás költségét!) és csökkenti a krumpli árát, még pontosabban a kettő arányát (ptv/kr) növeli. Most az, hogy melyik a jobb, hogy ezt az arányt növeljük, vagy csökkentjük, az már politika és szociológia/pszichológia. Magyarországon az a probléma, hogy a lakosság nagy része a krumpli környékén jár, nagyobb mértékű eü. ellátást igényel, ezért szerencsésebb most a progresszív adózást szorgalmazni. Kiegyenlítettebb társadalomban az egykulcsos adó kedvezőbb. Sajnos az Orbán kormány nem tippelt jól, már ami a világgazdaság várható állapotát illeti, ezért rossz az egykulcsos adó, nem azért, mert az önmagában rossz dolog lenne.
@jobbcsapott: én azzal hoztam párhuzamba a két dolgot, amit a kormány kommunikál most, egyfelől a fenenagy függetlenséget hangoztatja, hogy mi aztán nem függünk semmitől és senkitől, másfelől meg csak kiderül, hogy nyalni kell itt keletre-nyugatra egyaránt, és bizony a a CHF árfolyam se torpan meg a határoknál, vagyis csak úgy néz ki, hogy függünk itt az egész világtól. szóval a "syntax error" a kormányban van, de nem is kicsi, mert a gazdasági helyzetet érintő belügyeket nem lehet elválasztani a külső világ gazdaságától.

ha meg azt hiszi a kormány, hogy igen, akkor olyan bődületesen pénzügyi analfabéta, amitől az összes Istennek összefogva kéne megóvnia minket.
Ha nem tévedek - de tessék kijavítani, ha igen - az újonnan épülő gettópark nincs közművesítve, építőanyag és munkaerő is kell hozzá.
Magyarul az is pénzbe, alsó hangon 7 misibe kerül egy ház. (No nem, majd puszira készül!)
Tehát azt a pénzt honnan szedjük?
Hitelt veszünk fel rá? Frank, vagy dollár alapon? Netán yen? Vagy ezek a házak "ingyé" lesznek? Leesik valahonnan, vagy terem? Netán majd megéri valakinek megépíteni "csak úgy"?
Ne'már, hogy ez nem a korrupció és baromság melegágya! :(
@Boli: 70nm átlag a szokásos (vészhelyzeti) kormányzati egységáron 400eFt/nm azaz 30 milla per lakás... 100 lakás az 3 MILLIÁRD...

majd a lakók vesznek fel franhitelt...

qvára élvezik Bereg, Kolontár, Ócsa... ;)
Soha nem volt hitelem és nem is lesz, frank hitelt meg főleg nem vettem volna fel. Nekem nem fontos a tulajdon (ez egyébként is csak errefelé keleten dívik), albérletben lakom 10 éve, 6 éve ugyanannyit fizetek díjként, h. amikor lehetőségem van rá, odébbállhassak (akár csak itt Mo-on belül). Pár hónap múlva Angliába megyek, dolgozni, nem éhbérért.Miért nekem kell szívnom Mo-on, mert egy-két ember telhetetlen és nem gondolkodott? Tisztelet a kivételnek, de ismerek olyanokat, akinek nem volt elég 1 kocsi, hanem kettőt kellett még annak idején vennie; v, aki kiröhögött, mert albérletre szórom el a pénzem, ahelyett, h. vennék fel egy 20 éves hitelt, amit simán ki tudtam volna fizetni. Hát ma már biztos nem tudnám. Szívás, de kockáztattak, ez van. Na lehet támadni!
"Ha nem tévedek - de tessék kijavítani, ha igen - az újonnan épülő gettópark nincs közművesítve, építőanyag és munkaerő is kell hozzá.
Magyarul az is pénzbe, alsó hangon 7 misibe kerül egy ház. (No nem, majd puszira készül!)"

Az egész ötletnek semmi értelme ebben a formában, csak kirakat. Az ötletnek az a része, hogy a háztáji gazdaságokat növeljük a munkanélküliséggel és a károsult területeken, nem rossz, de ez így kevés. Itt is inkább a szervezés és az információáramlás megkönnyítésében kellene az államnak elöl járni. Képletesen: nem azt kellene, hogy felvásárolja a terményt, vagy házat épít, vagy kiköltöztet embereket vidékre, hanem hogy ha valaki kiköltözik, legyen egy olyan "információs rendszer" (ez lenne az állam), aki az őstermelőt összekapcsolja a felvásárlóval. Ugyanúgy, mint az állami ingatlanirodánál. Az állam gyakorlatilag csak egy nagy kereskedelmi központ, információs rendszer és jogbázis, önmaga nem kell, hogy vagyonnal rendelkezzen. Az állam feladatának annak kellene lennie, hogy aki akar, az tudjon érvényesülni. Lehet, hogy valakiben ez a szocializmus magjaira enged asszociálni, de nem teljesen az és máshogy nem megy hosszú távon. Minden döntés és tulajdon továbbra is magánkézben van, viszont olajozza a társadalmat és a gazdaságot, egy fajta idegrendszerként funkcionál.
@mezga-aladar: A pl. 40 nm-ből kitelepített adósok egész jól fognak járni! :)
Okos...
De tessék mindennek a szép oldalát nézni! Természet, jó levegő, csend, a Szeretett Vezető óriásposztere... :))
@erdandrea: "Nekem nem fontos a tulajdon (ez egyébként is csak errefelé keleten dívik), albérletben lakom 10 éve, 6 éve ugyanannyit fizetek díjként, h. amikor lehetőségem van rá, odébbállhassak (akár csak itt Mo-on belül)."

Ez addig jó, amíg van hová költöznöd, ráadásul a bérlésnek itt nincs hagyománya, nincs jogvédelem. Ha legálisan bérelsz ingatlant, annak olyan magas az ára, amit az átlag polgár nem tud megfizetni.

"Miért nekem kell szívnom Mo-on, mert egy-két ember telhetetlen és nem gondolkodott?"

Ne kergess illúziókat, a nyugat is bajban van. Azért kereshetsz sok pénzt Angliában, mert a világban máshol nyomorognak és mert olcsó a szállítás.
@g99:
Az orvosok / tanárok bérét még évekig nem tudja rendezni a kormány, mert több helyen is brutálisan elszámolta magát. Elszámolta magát a gazdasági növekedés tekintetében, és az egykulcsos adó költségvetési vonzata tekintetében is. Ez az ügy tehát nem lesz rendezve, így hamarosan búcsút mondhatunk majd újabb pár száz (pár ezer) orvosnak, és egyelőre fuccs az oktatási reformnak is (ez utóbbi nagyon fontos versenyképességi faktor lenne, egyébként).

Mindemellett ráadásul nagyon rosszul tervezték meg ezt az egykulcsos adót matolcsyék. Még Szlovákiában is van egy alsó adómentes sáv, nem véletlenül. Az alacsonyabban kvalifikált munkát megdrágítani nagyon veszélyes dolog, pláne "munkaalapú gazdaság" építése közben, gyenge világgazdasági mutatók mellett. Elképesztő, hogy azt kommunikálták ezek a "gazdasági szakemberek", hogy senki sem fog rosszabbul járni, miközben folyamatos _nominális bércsökkenést_ szenved el sok-sok ezer _dolgozó ember_. Gondolom, tudsz róla, hogy ez nem csak idén, de jövőre és azután is igaz lesz, ha marad minden a jelenlegi tervek szerint. (Figyelemre méltó, hogy - ezek szerint - egy rohadt excel táblát nem tud kezelni a kormány "szakértőgárdája"!!!)

Már közép távon mindenki szívni fog a forradalmi gazdaságpolitika miatt. Pl. nyilván nem véletlen, hogy az első két negyedévben elmaradtak a fogyasztási adatok a várttól, dacára az akkor még jó világgazdasági kilátásoknak!

Matolcsy szerintem már megbukott, a "gazdaságpolitikájával" együtt. Minél hamarabb jön rá erre a fidesz, annál kisebb veszteségekkel tudunk kihátrálni ebből a szarból, amibe vezettek minket. Tippem szerint nem lesznek egyébként hajlandók revideálni a hülyeségüket, így 2-3 év múlva még nagyobb kakiban leszünk, mint gyf legrosszabb időszakában. Ne legyen igazam...
@Arcturus: :) Reménytelen vagy! :) Ezeknek racionális és észérveket hozni? Hisz számolni sem tudnak!
Tegnap hallottam, hogy az egykulcsos adó bevezetését egy igen-igen okos és tehetséges, soha a tetves életben munkát nem látott jogászgyerek számolta ki, a pénzügyi szakemberek helyett... Röpke 5-600 milliárdot tévedett! Oszt akkor mi van? Eldöntötték a "naccerűék", a többibe meg beleszarnak. Ez van!
Gondolom nekik is ez a jelmondatuk:
"szerénység, ha én valamit szeretek magamban az a szerénység!"
www.youtube.com/watch?v=AVZ-BOfC5fI
@Boli: Poszter?mit képzelsz?15,5-16 méteres arany szobor,ami így 10:1hez(az aranyat a demján,csányi,lazar,orbán,stb.-stb.),szedi össze a néptől!Én a nyelve "részét" ÁLLOM!VAN EGY AKKORA ARANY erem!Az az övé lehet!Jó lesz törpike?
@Cartman (ex Cartman): "senki sem fog rosszabbul járni"

Túl van ez pörögve: akinek lesz gyereke, ugyanúgy részesül majd adókedvezményben, tehát hosszútávon tényleg nem jár rosszabbul.

Akinek meg már felnőtt a gyermeke, az jó eséllyel kapott anno szocpolt, egyéb, ma már nem létező kedvezményt, stb.
@Boli:
"Hitelt veszünk fel rá? Frank, vagy dollár alapon?"
Megjegyzem, frankhitelt mostanában érdemes lenne felvenni! :)))
"Megjegyzem, frankhitelt mostanában érdemes lenne felvenni! :)))"

Attól függ. Ha hosszú recesszió lesz, akkor nem. Ha kilábalás lesz (ami nem lesz), akkor igen. Ha hirtelen és nagy mértékű összeomlásra számítasz, akkor igen. :)
@Arcturus: "A progresszív vs. egykulcsos adórendszer:"

Amit mondsz az egy vetulet a dolgonak. Amiben lehet hogy kulonbozik a velemenyunk (mert en az egykulcsocsos mellett vagyok), az az hogy en ugy gondolom hogy az az adorendszert es a szocialis dolgokat ne kavarjuk ossze.

Te ha jol ertem ugy akarod megoldani a szocialis problemat hogy felteszed hogy aki keves berre van bejelentve az mindig szocialisan tamogatando. Tovabba felteszed hogy ezeket csak ugy lehet tamogatni, hogy csak egy szuk retegtol veszel el hozza penzt (magas bejelentett berrel rendelkezok). Ezzel en nem ertek egyet.

Persze ez is egy lehetseges megoldas, de az a hatulutoje, hogy ez a szuk reteg szep lassan megunja ezt es elmegy mashova vagy kulfoldre, vagy a feketen dolgozok taboraba.

Az elozo kormanyokban az zavart hogy mindenre az volt a megoldasa hogy emeltek a jol keresok adojat illetve bevezettek az adojovairast. Ebbol szepen kijott az hogy extrem szamban vannak minimalberesek illetve alacsony szinten maradtak a berek. Ez szerintem nem lett egy jo munkapont.
@mezga-aladar: Jól van,ha nem hát nem.Oda tettem a lecsót,kettőre kész!Addig iszom egy konyakot.Ja a kéglit lefoglalóztam!Elég volt letenni,egy 10 kaparós sorsjegyet.Infláció van!
"Szegény,gazdagok".Bízom benne,hogy pár kibassza magát az ablakon v. leesik pár helikopter......:):D
@bájgúnár: Mint mindent ezt is tanulni kell.Én csak érzékeltetni akartam, hogy mára már nincs olyan réteg kit valami sérelem, vélt valós az mindegy ne ért volna. Rossz gazdaságpolitika és vadkapitalista döntéseknek, becsapásainak vagyunk egyaránt áldozatai. Nem várható el minden állampolgártól,hogy tisztában legyenek a banki ügyletekkel. Bemegy a polgár mint tegyem fel az orvoshoz. Annak a szavában sem kételkedik mert hisz nem ő az orvos, így egy pénzügyi embertől is azt várja el ,hogy becsülettel jár el vele szembe. Ezzel szemben mint amit leírtam, itt a blogokon esünk egymásnak, nem ismerve se hátteret,sem embereket.Plazma tévézünk meg nyaralásokról beszélünk.De a többség nem emiatt sénylődik.

Állandóan Kádározunk szocizunk.Ha hivatkoznak is rá, egyedül csak az az érv lehet,hogy kiszámítható volt a holnap,így lehetett tervezni.Mert volt egy olyan hogy KMK. Abban az időben sem lehetett vagánykodni. Keményen dolgozott az ember a napi nyolc óra munka után még volt GMK, VGMK. Így lehetett csak előbbre jutni.
@Cartman (ex Cartman): BASSZUS,TÉNYLEG!!!ROHANOK s KÉREK is v. 20 millát!MEGHÍVLAK egy pár konyakra.
én is szeretnék a nemzet (k)rémjével ott lakni... mikovec tervezte faházakban. rohadt jó buli lesz... mint egy cserkész tábor. sajna a korom miatt abból is kimaradtam... egvy nemzeti meki is lesz ott? ugyértem pl. Donaldfi. néven persze...

qva jo...

kapaszkodjatok, az "urak" kanyarodnak! Don kanyar
@Cartman (ex Cartman): ha a fran betétkamat negatív akkor a HITELKAMAT POZITÍV? uyg értem akkor a bank fizet, ugye?
@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: :))) nekem is kezd a varánusz nagy kedvencem lenni... bár az irásai is jok... +a képek:)

a törökgaborelemez meg túl misztikus, már a dopemanelemez is legyűrte
@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: ok a tölgyest mindenki nagy örömmel tahótlanítja... gondolom bosszuból ő is mindenkit...

két blogra szakad a varánusz...

így meg rohadt kivi vagyok mit beszélget tölgyes-várur-husleves- stb... izgi lehet...
@g99: Egyetértek, annak fényében írtam, amit írtam, hogy mi az, ami a mostani paradigmába beilleszthető, valamint hogy minek mi a hatása, függetlenül attól, hogy esetleg máshogy még jobb lenne.

Valóban nem szerencsés különböző aspektusokat keverni, ld. adózás és szociális vonatkozások. Hasonlóan gondolom azt is, hogy ha valaki a munkahelye elvesztése miatt veszítette el az akár magas törlesztőrészlettel rendelkező hitele fizetésének képességét, az sem hitelkárosult, hanem "munkaerőpiaci károsult". Illetve a határok meghúzásának nehézsége és a szempontok nagy mértékű keveredése miatt ez egy bonyolult probléma.

"Te ha jol ertem ugy akarod megoldani a szocialis problemat hogy felteszed hogy aki keves berre van bejelentve az mindig szocialisan tamogatando."

Nem. Én alapvetően a fundamentumok felé való közelítésben és a kockázatok értelmes megosztásában látom az egyedüli utat. De itt és most, ebben az országban és ebben a világgazdasági közegben én nem tartom jó ötletnek az egy kulcsos adót. Többek között azért sem, mert Mo.-nak nagy a belső eladósodottsága és ebben a pánikkal terhelt környezetben a most jellemző pénzügyi kultúrával rendelkező lakosság az adókulcs átrendezésből fakadó esetleges bevételtöbbletét a fennálló adósságok törlesztésére szánja, esetleg a fogyasztás növelésére (ami egy részéből max. az áfát és a vámot kapja az állam, mert tipikusan külföldi termékekre költi) nem pedig befektetésekre (és ezen keresztüli gazdaságélénkítésre, amire Matolcsyék számítani véltek).

"Tovabba felteszed hogy ezeket csak ugy lehet tamogatni, hogy csak egy szuk retegtol veszel el hozza penzt (magas bejelentett berrel rendelkezok). Ezzel en nem ertek egyet."

Ez utóbbi nem csoda, mivel ahogy írtam, én is a fundamentumokra helyezném a hangsúlyt. Magyarul: aki nem piacképes, az éljen rosszabbul. De az állam segítse a rosszabbul élés és az ez ellen való harc megkezdéséhez való eljutásában, ahelyett, hogy hagyja összeomlani.

"Persze ez is egy lehetseges megoldas, de az a hatulutoje, hogy ez a szuk reteg szep lassan megunja ezt es elmegy mashova vagy kulfoldre, vagy a feketen dolgozok taboraba."

Paradox módon, ha sokan elmennek, valamelyest csökkenni fognak az ingatlanárak és nőni a bérek...
@venszivar: @mezga-aladar:
Tegyük hozzá, hogy minél többen döntünk úgy, hogy frankhitelt veszünk fel, annál jobban járunk. Ha ugyanis tovább nő a frank iránti kereslet, akkor emelkedik az árfolyam, így a svájci jegybank kénytelen lesz még keményebben kompenzálni... :)

Jár vajon valami mennyiségi kedvezmény? Ha felveszünk mondjuk 10milliárdot, azért már csak jár akkor nekünk vagy 100milliós kamat? :)))
@erdandrea: A szomszéd fűje mindig zöldebb.Mindenhol utálják a vendégmunkásokat.Ott is háborogni fogsz hogy az adódból segélyeznek? Nem is keveset. Mert ott egy munkanélküli olyan jövedelmet kap, hogy közepes életszinvonalon tud megélni belőle. Az a szívás ,hogy idehaza mind ezt nem tudod megteremteni. Inkább elhúzol a búsba. Dögöljön a férgese ugye? Te nem innen nőttél ki. Itt tegyél valami értékestvagy valami építőjellegü dolgot.
Sajnálom azokat, akik szendvednek most a magas árfolyamváltozások miatt. De ne felejtsük el, hogy ez nem banánköztársaságokban országban a bank úgy ad kölcsönt, hogy először megvizsgálja hány éve dolgozol, mennyi a BECSÜLETESEN leadózott jövedelmed, aztán amennyiben megfelel az ügyfél, akkor lehet kérem szépen pénzt felvenni és nekiállni törleszteni. A bankok olyan elképesztően mohók, hogy nálunk elfelejtették közölni az ügyfelekkel a lehetséges kockázatokat, a naiv vásárló meg nem gondol rá. Illetve azt sem gondolja végig, hogy mi az a 30 éves futamidő. (a plazmatévések nem érdekelnek. adják el vaterán)
Az én általam vázoltak alapján hosszú távon nem az alakulna ki a polgárok fejében, hogy "jaj, mi lesz, az utcára kerülünk, télen megfagyunk, a gyerek intézetbe kerül, stb.", hanem hogy "lehet, hogy irtó sokat kell güriznem, de nem fogunk éhen halni és a gyerek is fel tud nőni". Ez utóbbi lenne a szociális biztonság, nem a 14. havi nyugdíj és a segélyosztás. Ez utóbbit kell minden fronton támogatni az államnak és ez vezetne a munkaalapú társadalom építéséhez is, mellesleg.

Hovatovább, ha hülye voltam és túlköltekeztem, akkor megint csak nem a híd alá kerülök, meg hajléktalanságba, hanem elköltözhetek viszonylag könnyen máshová (mert nem azon múlik, hogy még az illetéket sem tudom kifizetni, beleértve az örökösödési illetéket) és lehet, igen, hogy 10 évig 8 óra helyett 12-t fogok dolgozni, de számíthatok az államra abban, hogy az érdekeimet képviseli és nem nehezíti meg a helyzetem, ha az alacsony színvonalú életet választom.

Nagyon sok embernek bonyolult a világ, tudna csinálni ezt-azt, de a bürokrácia és adózás útvesztőjében elveszik, ahelyett, hogy nekiállna és dolgozna. Pláne itt, ahol a vállalkozásnak az előző rendszer miatt nincsenek igazán hagyományai. A fiatalok is általában "jó céghez" akarnak kerülni, nem pedig saját lábukon állva vállalkozni.
@highup!:
No, ezt ügyesen levezetted! Hogyan magyarázzuk meg az ellenkezőjét a történteknek! :-D
Konkrétan Járai barátunk elszenvedője volt a magas kamatoknak, mi?
Mintha nem is ő lett volna a jegybankelnök...
Kicsit olvasgass vissza, miket üzengettek a egymásnak a sajtóban is, kormány vs Járai témakörben! Ha nem is csak Járai egy személyben döntött a kamatemelésekről, azért elég bőszen érvelt mellette, miközben a kormány a fejét fogta!

Egyébként magadnak mondasz ellen, de észre sem veszed!

"Az elkúrás tehát a komcsi-libsi kormány számlájára megy 2002-töl."
"Simor alatt indult be az egekbe szökése."

Egyébként a devizahitel akkor ugrott meg, amikor az állami támogatott forinthitelt megszüntették. (Mert az meg a költségvetést vágta haza...)

És szidod az előző kormányt, de nem értem miért? Azt mondod, "jöttek a bankok az olcsó hiteleikkel, az emberek meg ugrottak, tehát a mocskos komcsi-libsi a hibás"
Az összefüggést nem értem!

Azon kívül, hogy Járait próbálod mosdatni
Sajnos a poztíró a teljesen hülye,de beképzelt gyökér kategóriába tartozik az említett adószakértővel együt. Felsorolta a megoldásterveket, majd leköpte ezeket és kitalált egy jóval drágábbat. Ennek lényege, hogy aki devizahitelt vett fel, az adja át az árfolyamkockázatot az ország többi lakosának. Jóljár a bank, jól jár az ingatlantulajdonos, mi pedig nemzetközi hiteleket veszünk föl. A költségvetés beborul, a magyar állam képtelen visszafizetni a hiteleinek törlesztőrészleteit, jön az IMF-es lélegeztetőgép. Aztán az IMF a következő részlet fejében elkezd diktálni: Szűnjön meg a GYES teljesen, felezzük a nyugdíjakat, utaljuk vissza a GDP 2%-nak megfelelő nyugdíjakat a nemzetközi bankoknak, mert ott már úgyis jobb helyen lesz, adjuk el a kórházakat és a vízhálózatot a külföldi befektetőknek.

Ez a blog az agyatlan Orbánozók kifinomultabb, de legalább annyira építő jellegű verziója.
@Cartman (ex Cartman): Jól beszélsz.Rohanok s összetrombitálom a falu cigány soráról,azt a 4-500 potenciális kérelmezőt,kik akár 20 milliárdot is hajlandóak lesznek s tudnak is el,fel,át venni.Ha a csányi ezt meghallja!Biztos beszáll a otp-töl átirányított pár csiliárdal,úgy ahogy 15-20 éve teszi.
Aladár,benne vagy?De ez maradjon szigorúan hármunk között,mert pl.a klapka,még elhappolja...
@venszivar: hm...

gyakorlatilag minden más valutában felvett hitel eleve bukta, tudván hogy a magyar gazdaságot matolcsy teszi rendbe...

vagy melyek azok az országok aminek a valutája még balfazsabb minisztertől függ... pl ukrán hrivnya, vayg csádi lófütty?

@florabors: ok ok érttjük hogy a banánköztársaságokban a bankok-politika = oligarchák kibasznak a néppel.. ez természetes dolog...

de mi van a
Narancs Banánköztársaságokkal...
(itt Hondurasra célzok nem Hongary ra...)
@ili810: "Ezzel szemben mint amit leírtam, itt a blogokon esünk egymásnak, nem ismerve se hátteret,sem embereket." :))))
@mezga-aladar: Perdig honduras is NYERŐBB!!Már a világ is tudja!A pólósaink,már azon ország nevére kiállított doksit kaptak.Ez nem lehetett véletlen.szijjjano oda szól,sicc pallli,meg alá írta az új névváltoztatást.ja kérem a 2/3,az 2/3-ad!Remélem golyókból is 2/3,az övék lesz!
@erdandrea: A rossz politikai döntések miatt, minimál bérért foglalkoztatott emberek, ami ugye köztudott és még lehetne sorolni ,no ezekkel a tényekkel szemben. Ha nem is volt teljesen érhető amit szerettem volna érzékeltetni.Lehet cinikuskodni meg ironizálni.Attol a tények tények maradnak.
@ili810: én csak a 13:24-es hozzászólásodra reagáltam a saját mondatoddal.
megmondom a frank ót...
@erdandrea: Felfogtam az egybites agyammal.Sajna nem rendelkezem több OKJ diplomával.Csak nekem volt érthető akkor.
@tölgyes: "Oszt az elmúlt 8 évben miértnem rendezte az MSZP az orvosok bérét??? " - Seggfejkém! Rendezte. 100 napos program. Emléxel? A Fidesz is megsavazta. Na többek között is is vágott minket haza. A narancsbohóc állásinterjúra eleve csak idiótákat hívnak be? Megfeleltél, azt látom.
@bájgúnár: Mindig minden fizettünk és fizetni is fogunk. Az előző nemzedékek is fizettek nem is keveset,mindenki tudja.Egyébként bank, meg hitel meg válság a nagyapám korában is volt,és bank meg a többi száz év múlva is lesz. És van mindig megoldás valamilyen (ami természetesen fájni fog minden résztvevőnek,és nem résztvevőnek)én csak azt mondom ,hogy felesleges az a fajta duma ,hogy "az én adómból", hiszen mindent "az én adómból" kellett és kell és mindig is kelleni fog fizetni.Még ha egyesek fejre állnak akkor is, és itt már rég nem csak a hitelesekről szól a dolog ,hanem az egész gazdaságról,ergó valamilyen megoldás kell, ami legkevésbé fájdalmas ,de a leghasznosabb.
@tölgyes: "A MOL részvényvásárlása nagyon jó és megfontolt befektetés volt. " - Aha. Venni egy olyat, amit 2 hónap múlva 20 százalékkal olcsóbban meg lehet venni. Narancsidióta!
@Álmos: Nehezen állom meg, hogy a hangnememet megőrizzem.

Egyáltalán nem azt mondtam, hogy engem segítsen meg az állam. DE miért kell azokat az embereket támogatni, akik ostobák voltak és "tőzsdéztek"?

Tudatosan vállaltam a sorsomat, és egyáltalán nem bánom a gyermekem megszületését. Mi négyen voltunk gyerekek, de Anyukánk tisztességgel nevelt fel bennünket. A tisztességes nevelés nem pénz kérdés. A kisgyereknek van babakötvénye, amit minden hónapban kiegészítünk, tehát nem kell majd a nulláról kezdenie. Csak az a problémám, hogy a fizetések és az albérletek költségének az aránya messze elmarad a nyugati országokétól ("Mert a németek mobilak...").

Az utolsó mondataidért várom a bocsánatkérésedet. Azért neveztek előzetesben lévőknek, mert AZOK!!! A Budapesti Javítóintézet tanára voltam, ahol előzetesben lévő 14-19 év közötti gyerekek vannak. S az intézet csak a minimumot tudta adni.
Az pedig röhej,hogy Anyukád fizetésével hasonlítsd össze a kezdő fizetésemet (30 év után én is szépen keresnék). Tedd fel neki a kérdést: -Anyám, újra elkezdenéd, ha a mai iskolákban, a mai körülmények között kellene tanítanod? Neki könnyű (volt) úgy pedagógusnak lenni, hogy nem rajta múlott a család megélhetése.
A rá vonatkozó "zsebpénzes" megjegyzésed pedig UNDORÍTÓ!!! Én tisztességesen dolgoztam, és nem rajtam múlott,hogy a Magyar Köztársaság leszarja a kezdő diplomásokat, és befagyasztotta a bérünket.
@PokerKevin: A kommenisták, UTÁNJÖVŐK,már "csak" ILYENEK!Ők elnyomják az érthelmmiségiéket!Mert a mostani 2/3-az diploma nélküli!MUNKÁS,PARASZT!CSAK AZ ezek ÉRDEKEIT NÉZIK!

ÉN VELED,VELETEK VAGYOK......!(Vietnám s Kambodzsa,ja s legújabban,most MÁR ,KÍNA IS....)
@fakopács: Még azzal sem lehet igazából probléma, bár érdekes időzítés volt, megérne egy misét és néhány p.cs.nrúgást! :(
Ha most eladják, akkor viszont golyót nekik! Ugyanis azt nevezik ELTŐZSDÉZÉSNEK és a HAZAI JAVAK KIÁRUSÍTÁSÁNAK -> ergo az ő szavajárásuk szerint, hazaárulásnak! Az árfolyam még bőven felmehet, de ha eladják ilyenkor, akkor nagyon megéri valakinek ott ilyen hülyének lenni!
Ha van esze a MOL-nak, akkor most vásárol, pénze van, csökkentik a veszteséget hosszútávon.
@fakopács:
vaze a MOL kötvényeketNEMADTÁK EL!! Vetted?Ergó nincs veszteség csak pillanatnyi ár érték.Nemtudom, ,mitfognál makogni ha egyhét múlva netán dupláját érnék.
@rókafogta:
A rendszerváltáskor emelték a 3%-os hitelemet/lakástörlesztés/29-33% ra.No ekkor előálltak hogy aki befizeti tartozásafelét a másikrészt elengedik nekik!/pénzesek jól jártak/
Majd előálltak hogy aki hazahozza az osfortcégeit annak elengedik az adóját/pénzesek jóljártak/
szóval a csórikat szopatták mert az ő pénzükből pótólták a hiányt adóemelés,áfa,nátha,hátha stb.
@Boli: <<a "baráti és -közeli" építő cég már ki is van jelölve>>

A nagyobb gond, hogy az ilyen ügyletek (meg a korrupció) igazi nagy költsége nem is maga a rá költött pénz. A járulékos hatások nagyobb károkat okoznak.

Pl. ebben az esetben: van vagy félmillió hirdetett (piacon levő ingatlan), ami eladó. Szerintem még egy másik félmillió lehet amit nem is hirdetnek (remény híján), de szívesen eladnának.

Erre a piaci helyzetre "állami lakásépítéssel" válaszolni dupla gond. Nem csak a kidobott pénz miatt, de tönkreteszik az ingatlanpiacot is!
Pedig az IS a hitelesek megsegítése, hogy ki tudnak szállni! El tudják adni ingatlanjaikat, kisebbe tudnak menni vagy bérletbe és le tudják dobni az adóságcsapdát.
Na de ha az állam újabbakat épít, akkor ki veszi meg a hitellel terhelt régebbit? Vagy az állam bácsi épít (egyik költség) mellé átveszi a hitellel terheltet is? Dupla költség!!

Talán inkább lényegesen több pénzt kéne tenni a hitellel terhelt lakások forgalmának beindításába.

Hitelek beindítása, ha a bankok képtelenek megmozdulni, áthidaló hitelek a lakáscseréhez vagy csak a legprimitívebbet említsem (ami tisztán állami feladat): jogi egyszerűsítés a jelzálog új tulajdonosra "átvezetéséhez" [vagyis ha pl. ha egy lakást valaki jelzáloggal terhelten átvesz, akkor az értékkülönbözetet kifizeti a tulajnak, a jelzálogot meg az ingatlannal együtt egyszerűen átírják a nevére]. Minden bonyodalom nélkül. Ettől máris pár tízezer lakás megvétele (jelzáloggal átvétele) jó üzletté válna, ami az első lépés: nem erőszakolt állami beavatkozás, hanem piaci mechanizmus.
@kormányzó: "Bonyolult a kérdés,ha a Zálam MI vagyunk,akkor miért az ellenségünk?"

Ez egy kulcsmondat a világ ezen felében.
@Cirbi: "gonosz vagy, meg nem vagy fidess közeli cég ;)"

Korrupció az, amiből téged kihagynak!
Majd egy éve, az elhíresült forintbedöntő politikusi elszólásokat követően, bezsélgettem egy tőzsdén is otthonosan mozgó barátommal. Akkor előadta, ezek az elszólások azért vannak, hogy padlóra vigyék a frank hiteleseket, egyúttal az ingatlanpiac is pangjon. Amikor már nincs mozgástér, akkor majd megjön a legnagyobb magyar bankár és szépen felvásárlásba kezd, önmagát téve a legnagyobb magyar háziúrrá.
Akkor legyintettem a dologra. Egész eddig a mostani hírig:
index.hu/gazdasag/2011/08/11/az_otp_ingatlankozvetito_ceggel_is_segit_a_devizahitelesek_gondjain/
@egyfejű: igen ám, de ez elég kockázatos... államcsőd és polgárháború is söpörhet...

tudom semmi sem drága a hatalom-nak/ért (politika+gazdaság=oligarchák) de könnyen lóghatnak lámpavason...
@mezga-aladar: most mond, ahogy Göring is mondta: volt pár jó évem. :)
De most hófehér paripán tud bevonulni, a nagy megmentő képében.
@bájgúnár: A helyzet, nekem nem kell elmesélni 81 ben leégett a szüleim háza és mivel apám építész mérnök volt és építőiparban dolgozott, ahelyett hogy egy lakást vettek volna(biztosító pénzéből mert arra elég lett volna, munkatársak azt mondták segítenek) tervezett egy új házat és felépítettük.Természetesen kellett hozzá a 3% helyett 8% banki hitel , aztán belestünk a kamat változásba és kinyögtük a hátralévő felét,mert a felét kellett kifizetni vagy 32%.És addigra nyugdíjas lett Nem volt ez olyan jól járás!És az offshore témát ehhez nem kéne az hasonlítani. Biztos vannak akik csaltak a hitel felvételnél túl vállalták magukat stb. de nem hiszem ,hogy ez a jellemző.Bár nekem is van elárulom rendőr barátom aki nyafog hogy 180 190 E/hó a törlesztés és ,hogy nekem milyen jó, van házam berendezve autóm stb. Csak egyet felejt el 39 év munka, és nem azonnal új autó szuper konyha lapos tévé új bútor a ház hitele mellé (hanem 39 év alatt) a gyerekeim már kiröpültek és annak ellenére ,hogy vállalkozásom van az autóm sem új a sokadik nem új(hitel van rajta de csak 1 millát vettem fel, és nem azért SCHF ben mert annyira nyerészkedni akartam ,hanem mert csak ezt adták)Természetesen 100x megbántam. De azért arra is emlékszem ,hogy a 70 es években megengedhettem magamnak a 10E Ft Hi Fi rádiót Akai GX 4000 magnót OTP hitelre pedig szarul kerestem mégis ki tudtam fizetni a lakbérem rezsim mellett ,éhen sem haltam sőt bulira is maradt, igaz akkor autóm nem volt még. Azoknak akik itt bérelt lakásról beszélnek ,csak egyet tudok mondani a nagy lányom ,mivel vidéken kávéfőző lehetett volna , ha jól emlékszem 6 éve megpályázott egy állást Budapesten 2 évet lehúzott albérletben, aztán adtunk neki a 40% ra(meg neki is volt egy kicsi és bizony 7 milla SCHF, 54 ezerrel kezdte(kevesebb volt mint az albérlet) ma 80 ezernél tart ,jó ki tudja fizetni a béréből, ha el nem veszti a munkáját, de azt is megmondta ha elveszti akkor ö itt már soha többet nem fog dolgozni ,hanem diplomástól 3 nyelvestől lelép innen, és megmondom igaza van mert ha úgy vesszük a kisebbik lányomnak nincs diplomája ,de 4,5 éve kint él csak egy kis kávézót vezet de azért ha a fizetését (nettó) nézzük, hát inkább ne is hasonlítsuk.És nekem ne mondják ,hogy itt nem húzzák le az embereket mindennel,csak egy példa tavaly vett egy autót és amikor elment az önkormányzathoz átíratni ,megkérdezte mit fizet, és úgy néztek rá mint a hülyére, honnan jött, közölték vele,hogy ők azért vannak ,hogy átírják.
@eMeL: Hát én is csak az általad leírthoz hasonlót tudnék elképzelni, semmi esetre se ezt a lakópark témát. Sokan sok mindenről megfeledkeznek az ingatlan piac pl. 4 évvel ezelőtt 16-17 mill. adhattam volna el a házamat ma még 10 se kapnék,pedig mostanában maradtunk ketten (nincs hitel) , hanem mert kettőnknek már nagy sok az udvar stb.meg maradt volna egy kicsi.Mások is vannak így az én korosztályomból,tele van az ingatlan piac az új és hiteles ingatlanokkal.És még valami én vidéken nagyváros tövében lakom nekem van az udvaromon kívül is telkem termelünk is munka mellet abból(csak) nem lehetne megélni,vagy csak nagy hozzáértéssel, ezt azoknak írom akik a lakóparkból megmagyarázzák a zöldségtermelés rejtelmeit,van benne némi tapasztalatom.
@PokerKevin: "Egyáltalán nem azt mondtam, hogy engem segítsen meg az állam. DE miért kell azokat az embereket támogatni, akik ostobák voltak és "tőzsdéztek"? "

Ennek némileg ellentmond a korábbi kommented: "És engem megint mindenki leszar, mert hiába van gyerekem, a párom hiába nem dolgozik (GYES), de minket nem segít meg senki sem." Erre mondtam én azt, hogy akkor te is ostoba voltál, hogy egzisztencia nélkül gyereket vállaltál. Itélkezel mások felett, a saját szemedben meg nem tűnik fel a gerenda.

"A tisztességes nevelés nem pénz kérdés."

Nem a nevelés, vagy a szeretet a pénzkérdés, hanem az összes többi. Márpedig azokra is szükség van. Ne tegyél már úgy, mintha nem lenne szar a helyzeted, hiszen ezzel indítottál. A kérdés itt az, hogy ezért mindig valaki más a hibás, vagy inkább te. Szerintem az utóbbi.

"Az utolsó mondataidért várom a bocsánatkérésedet. Azért neveztek előzetesben lévőknek, mert AZOK!!!"

Bocsánat. Olvasd újra azt a mondatod enélkül az információmorzsa nélkül. Teljesen máshogy jön le.

"Tedd fel neki a kérdést: -Anyám, újra elkezdenéd, ha a mai iskolákban, a mai körülmények között kellene tanítanod? Neki könnyű (volt) úgy pedagógusnak lenni, hogy nem rajta múlott a család megélhetése."

Mindig csak más a hibás? Egyrészt ha te legalább a 2000-es években voltál főiskolás, akkor már pontosan tudhattad, hogy nem fogsz ezzel jól keresni, amikor elkezdted. Hát akkor miért ezt választottad? Igen, lehet hogy anyukám sem ezt választaná ma, de neked sem volt kötelező. Másrészt a család az nem csak úgy jön, az egy tervezhető dolog. Senki nem fogott fegyvert a fejedhez, hogy neked most gyereket kell csinálni. Megvárhattad volna amig nem kezdő fizetést kapsz.

"A rá vonatkozó "zsebpénzes" megjegyzésed pedig UNDORÍTÓ!!!"

Undorító vagy sem, de igaz. Ez nem a munkájának az eszmei értéket becsmérli, hanem egyszerű ténymegállapítás. Anyagi értelemben ez inkább egy hobbi, mint megélhetés. Ez elég nagy baj, de ez van, ezzel kell dolgozni.

"Én tisztességesen dolgoztam, és nem rajtam múlott,hogy a Magyar Köztársaság leszarja a kezdő diplomásokat, és befagyasztotta a bérünket."

Megint más a hibás. A Magyar Köztársaság nem kényszerített, hogy tanár legyél. Hidd el, vannak olyan szakmák ma, 2011-ben, Magyarországon, amivel PIACI alapokon keresett fizetéssel meg lehet élni normálisan, mindenféle állami segítség nélkül. Az államot hibáztatni mindenért az előző rendszerben berögzült rossz szokás, el kéne hagyni.
@Arcturus: Bajban van a nyugat?Ezt melyik kommunista szemináriumon jegyezted meg?Hollandiában élek és nagyon jól, ha már az angliai emberkének ezt irod ( a fiam tavasszal vándorolt ki Manchesterbe és ő is jól él )
@Arcturus: Mert azt hiszed hogy az értéktelen cigány meg segédmunkás megy el!Tévedsz az megy el akinek itt is volt munkája, mert szakmunkás vagy olyan diplomája van ami keresett ( nem közgazdász vagy szociológus netán filozófus),mellé több idegen nyelvet beszél ami nagy érték!Tehát én adok neked havi 500 000 Ft fizetést de elvárom hogy olyan tempóban ön állóan építs meg egy épületet rajzról amihez olyan speciális kérések vannak és nem magyarul mondják neked hanem németül angolul vagy lengyelül.Meg tudod csinálni?Esetleg 700 000 Ft-a emelem?Szóval a lakásárak lejjebb fognak menni de mivel nem lesz több hat osztályos emberkére szükség a házakba ingyen beköltöznek vagy bezárt állapotban lepukkannak.Az utcában ahol nekem van Miskolcon házam 6 éve sorban halnak ki az öregek és verik széjjel a cigók a házakat ,majd eladják épitőanyagként.
@Álmos: Lájkollak!Na ilyenek kellenének mint te vagy 10 millió!Bizony a magyar emberkék még mindig az államtól várják a megoldást és ha valaki ki mer törni a nyomorból azt fikázzák.Egy facebookos fickó lefikázott hogy csak fél milla Ft-t megfelelő €-t keresek Hollandiában és azt mondta annyiért ki se jönne!Azután kiderült valami 80 000 Ft-t keres vidéken mint betanított munkás és szombat vasárnap nyomja.Mellesleg ahhoz hogy kijöjjön sok pénz kell és jó angol német holland nyelvtudás valamint egy piac által keresett szakma.Ja most szabadságon vagyok mert sokan kételkednek ráérsz ide írni munkaidőben?Igaz holnap már indulok vissza a tejjel mézzel folyó Hollandiába!Külön szeretem Hollandiában ott már pár éve leszámoltak az ilyen osztogató és pazarló szociálpolitikával mint ami most éli fénykorát Magyarországon!Válasszátok meg Orbánt örökös elnöknek .Sok hülye fülke forradalmár!
Csak az a fontos mennyi pénzt keresel, hiszen a sikert pénzben mérik és a sikert nem lehet kidumálni!Ha nem hiszed ezt ,fizess a Tescóban két Arany János vers elmondásával a kasszánál.....
Gondolom, az összes nemhiteles, aki most morog a hitelesekre, mert nem szeretné, hogy az ő adójából támogassák, már beadta a kérvényt, hogy a bankadóból befolyt pénzből ő egy fillért sem szeretne kapni. Hisz neki ahhoz semmi köze, mivel nincs hitele.
Ellenkező esetben kérném, hogy mindenki nézzen kicsit magába, és gondolkozzon el. Akkor is ilyen hozzáállást vár majd el, amikor ő lesz bajban? Akkor is megfelelő válasz lesz a problémára az "Így jártál, dögölj meg", amikor ezt nem adni fogja, hanem kapni?
@EddieCivic4g: "Akkor is ilyen hozzáállást vár majd el, amikor ő lesz bajban?"

Jobb kérdést teszek fel: leltározza már az életét és nézze meg mikor KAPOTT az államtól.
Mert ebben az országban mindenki kap ezt azt, így építették a rendszert.
@rókafogta:
Válaszodból itélve nagyjából azonos korcsoporthoz tartozunk.Igen emlékszem azokra amikről írsz.Valóban kalákában építettük sok ismerős ,barát házát.Az AKAI magnót/de jók voltak!/jómagam is hitelre vettem/nemkis pénz volt akkor/Gyerekeim bár nem diplomások de hasonló cipőben járnak.Azthiszem a mi korosztályunk még valahogy segíteni tudta,tudja gyerekeinek a talponmaradását.Épp azért mert 40 éves munka kevés pénzéből is jól és értelmesen tudott gazdálkodni.Viszont a mostani szülök nemtudom megtudják e tenni?
Soha nemgondoltam hogy eljön az életemben olyan időszak amikor saját gyerekeimet a szülőföldjük elhagyására biztassam.De kétségtelenűl igaz nagyobbak a lehetőségek kint mint itthon.Sajnos még nagyon sokáig nemis fog változni semmi!
@bájgúnár: Hát az a baj, hogy már nem( mármint a segítség) másik borzasztó a számomra , hogy nagyon a lányaimnak se látok kiutat.Mondjuk a nagylányom (hála isten ) nemzetközi cégnél jól elvan, de mi van a család kérdésével, mire? Hiszen valószínűnek tartanám rögtön elvesztené a munkáját, maradna a hitel meg külföld, a kisebbik aki kint él annál is szintén kérdéses a család, nem magyarok közt él és azért ennek is megvannak a hátrányai.Itt az ingatlanokkal kapcsolatban azt is írtam valakinek ,hogy ilyen szar a helyzet az engem is érint mert eladnám a házam és öregségünkre elég volna egy kis lakás de potyázzam el? Egy élet munkáját? Valószín nem egyedül vagyok így.
@EddieCivic4g: Egyetértek pedig én nem tartozom a lakáshitelesek közé, de mondjuk a lányom igen! És a sok károgó is nézzen körül a családjában, biztos talál hitelest.
Szép új világ

megy mint a cigánykerék:
a kormány szállítja a katasztrófákat/vészhelyzeteket
mikovec Oncsa a házakat...
a zemberek meg tapsikolnak, hogy a nagyvezír MEGMENTETTE őket
@joker111: Egy hasonlattal élve: a rák is lassan öl.
"Mert azt hiszed hogy az értéktelen cigány meg segédmunkás megy el!"

Nem. Pont ezért nőnének a bérek. Ha ők mennének, nem nőnének.

"Tévedsz az megy el akinek itt is volt munkája, mert szakmunkás vagy olyan diplomája van ami keresett ( nem közgazdász vagy szociológus netán filozófus),mellé több idegen nyelvet beszél ami nagy érték!"

Így van, ha kevesebb/hiány lesz belőlük, úgy az ilyenek többet fognak keresni, még ha esetleg többet is dolgoznak.

"Tehát én adok neked havi 500 000 Ft fizetést de elvárom hogy olyan tempóban ön állóan építs meg egy épületet rajzról amihez olyan speciális kérések vannak és nem magyarul mondják neked hanem németül angolul vagy lengyelül.Meg tudod csinálni?"

Nem tudom megcsinálni, de biztosíthatlak arról, hogy te meg az én munkámat nem tudnád megcsinálni. Ha 1000 olyan ember van, aki az általad írottakat meg tudja csinálni, akkor lehet lejjebb menni a bérrel, ha csak 3, akkor azokat jól megfizetem.
van egy rossz érzésem: a gettó lakókat "SVÁJCI"aknak fogják hívni
@EddieCivic4g: Nekem is van svájci frank hitelem!Becstelen dolognak tartanám azonban hogy nem fizetek!Valahogy el kéne gondolkodni ez teljesen természetes a világban hogy emberek elveszítik,házukat ,autójukat,megtakarításaikat.De hogy attól vegyék el aki megspórolt és a bankba betette, az már becstelenség lenne!
@Arcturus: Látszik hogy f>ngod nincs a modern építőiparról!Ny. Európában egész más a technológia és mindenütt építésztechnikusok az építőmunkások.Hasonlat Magyarország 100 lakásos lakópark építés 120 segédmunkás 6 építészmérnök 6 művezető hajcsár és 30 botcsinálta vállalkozó akik cigányok ,mivel a becsületes magyar vállalkozó aki befizeti az adót meg tb-t, nem tud versenyezni árban velük.Átadás 2 év után jó vastag hibajegyzékkel amit az az alvállalkozó elpárolgása után, a fővállalkozó javíttat meg.Az átadott magyar épületek 70% hibás, 2 % -t le kell bontani pár év múlva mivel szakértelem nélkül épült( Nemzeti Szin ház egy része,bontani kell 70 MILLIÓ f ha újjáépítenek 140 MILLIÓ Ft-a kerülne)! Hollandia 100 lakásos lakópark 20 építesz technikus akik egyben , kőműves,villany szerelő,asztalos végzettségűek 1 db építésvezető aki építésztechnikus (outfouder aki technikusként estin 2 évet rá tanul)Művezető hajcsár és simlis vállalkozok száma O .Másfél év alatt elkészül hiba 0% .Nincs minőségi ellenőr a lakó kap egy jegyzéket amiben le van írva mennyi anyag ,milyen anyag mennyi munkaóra és mi található a házban.A feleség fogja a jegyzéket a férj centivel méri és ellenőrzi amit megvesz.Az átadás van amikor 4 órán keresztül tart.Ha esetleg rejtett hiba keletkezik egy év múlva is vissza mennek javítani de javítottunk 4 évvel ezelőtti vízlefolyó rácsot mélygarázsban bevásárlóközpontban, ami a sok ezer autó miatt a csavarok "kicsavarodtak " és újat tettünk be.Teszi ezt a cég a jó híre érdekében ingyen!Magyarországon pedig amikor elmentek más országba a kőművesek vagy abbahagyták és menedzsernek álltak akkor "pótolták " brazil gépsorral a szakképzett embereket.Mivel te is azt hiszed ezt nem kell tanulni nem szükséges anyag és szakismeret.Ugye könnyű CAD tervező programmal dolgozni ,csak vonalakat kell húzogatni.Meg könnyű falat is rakni csak két tégla közzé malter kell és kész a fal.Én meg azt mondom próbáltad már?
@joker111: "De hogy attól vegyék el aki megspórolt és a bankba betette, az már becstelenség lenne! "

Te még mindig nem érted. Ki mondta, hogy más pénzéből támogatnák a hiteleseket? Szakadjunk már le erről a hülyeségről.

Mondok egy példát. Kapok havi 10ezer Ft támogatást/segítséget/ a hitelemhez. Jól jönne? Hogy a fenébe ne! A Te pénzed bánná? Vagy másé? Ugyan már! Ennek a többszörösét fizetem be adóban! Kinek a pénzét vennék el, hogy nekem segítsenek? Senkiét!

Csak ezt valahogy senki nem gondolja végig.

Mondok mást. Annak idején létezett az államilag támogatott lakáshitel. Megvan? Remek. Akkor most beszéljünk arról, hogy lehet-e/szabad-e támogatni a lakáshiteleket.
@EddieCivic4g: Legalább akkora a te hülyeséged is mint másoké!csak nehogy el hidd már,hogy te v.a főokos.az adóba befolyt pénz+ a különböző bankokba milliók által betett pénz "SENKIÉ"!Csak te nem gondolod végig!Olyan NINCS!v.tíz ezrelékbe mérhető,hogy v.pénznek,földnek,ingó v. ingatlannak NINCS GAZDÁJA!te ezt írtad!"a te pénzed bánná"? "ugyan már","senkiét",mondod te!Olyan NINCS!most pl.:a (pénz),hogy ne lenne már gazdája?az más,hogy személy szerint lebontva nem tudjuk,de BIZTOS,hogy van "GAZDÁJA"!Ha te XY bankba beteszel 100egységet,akkor az is senkié?ami az álllamhoz (sicc palli)befizetsz,amivel itt dicsekszel,kérkedsz,nos az is "SENKIÉ"?
gondold át....
Nem értelek! "A Te pénzed bánná? Vagy másé? Ugyan már! Ennek a többszörösét fizetem be adóban! Kinek a pénzét vennék el, hogy nekem segítsenek? Senkiét!"
Ilyen nincs. A te adód ugyan ott van, ahol a másiké. Egyébként ha nem tudja fenntartani és fizetni a nagyobb lakást valaki, el kell adni kérem, el kell költözni kisebbe! Én sem 4 szobás lakással kezdtem, örültem, hogy van fedél a fejem felett. Amikor végre be tudtam költözni, 3 évig még bútorom sem volt, csak 1 konyhaasztalom 4 székkel, meg egy ágyam. A könyveim a falak mellett, mosógépet és hűtőt még sikerült venni. Azután spóroltunk, nyaralni 5 évig nem voltunk, autó helyett gyalog, mert bringára sem tellett. Egyeseknek természetesen ez nem felel meg. Akkor meg most miért rinyálnak? Nagykorú, döntésképes emberek hoztak egy hibás döntést. Ragozhatjuk, hogy átb..zták őket, vagy nem, de a végeredmény ugyan ez. Fel sem merül sokakban, hogy talán nem így kellett volna valamit tenniük. Mindenki hibás, mindenki összeesküdött ellenük, mindenki hülye. Ők pedig az áldozatok. Aha... Biztos is. Most pedig én, mások fizessenek helyettük, mert ők nem kívánják az életszínvonalukat lejjebb vinni, kisebb lakásba költözni. Köszi!
Erre viszont én mondom, hogy LÓTÚRÓST! Lehet visszavenni!
@EddieCivic4g: Ezt neked szántam...
Nem értelek! "A Te pénzed bánná? Vagy másé? Ugyan már! Ennek a többszörösét fizetem be adóban! Kinek a pénzét vennék el, hogy nekem segítsenek? Senkiét!"
Ilyen nincs. A te adód ugyan ott van, ahol a másiké. Egyébként ha nem tudja fenntartani és fizetni a nagyobb lakást valaki, el kell adni kérem, el kell költözni kisebbe! Én sem 4 szobás lakással kezdtem, örültem, hogy van fedél a fejem felett. Amikor végre be tudtam költözni, 3 évig még bútorom sem volt, csak 1 konyhaasztalom 4 székkel, meg egy ágyam. A könyveim a falak mellett, mosógépet és hűtőt még sikerült venni. Azután spóroltunk, nyaralni 5 évig nem voltunk, autó helyett gyalog, mert bringára sem tellett. Egyeseknek természetesen ez nem felel meg. Akkor meg most miért rinyálnak? Nagykorú, döntésképes emberek hoztak egy hibás döntést. Ragozhatjuk, hogy átb..zták őket, vagy nem, de a végeredmény ugyan ez. Fel sem merül sokakban, hogy talán nem így kellett volna valamit tenniük. Mindenki hibás, mindenki összeesküdött ellenük, mindenki hülye. Ők pedig az áldozatok. Aha... Biztos is. Most pedig én, mások fizessenek helyettük, mert ők nem kívánják az életszínvonalukat lejjebb vinni, kisebb lakásba költözni. Köszi!
Erre viszont én mondom, hogy LÓTÚRÓST! Lehet visszavenni!
@venszivar: Igazad van, rosszul írtam, nem "senkiét", hanem "enyémet"

@Boli: "Most pedig én, mások fizessenek helyettük" De mért fizetnél Te más helyett? Fogadjunk, hogy nem tudod megmagyarázni.
Ez abban az esetben lenne igaz, ha csak és kizárólag a nemhitelesek fizetnének adót.
Egyébként Te is leírtad a lényeget: "A te adód ugyan ott van, ahol a másiké."
Van egy doboz, beleraksz 10ezer Ft-ot, és én is 10ezret. Majd jön valaki, kiveszi az egyik 10ezrest, és odaadja nekem. Tegyük fel, pont azt a 10ezrest, amit Te raktál be. Vesztettél bármit is? Nem. Elvettem a pénzed? Nem. Hisz ott a doboz, benne a maradék 10 ezer Ft-tal, ami a Tiéd. Érted?:)
@EddieCivic4g: Nem!
Miért vehetnél Te ki többet magadnak abból, mint a többiek, akik oda szintén befizettek? Tudom, vannak egyenlőbbek az egyenlőek között, de ha gondolod megmondom, hogy hová mehetnek azok!
Mindenki spóroljon tegye be pénzét és gyűjtse, mert Neked kell, mert megszorultál éppen, vagy nagyon megtetszett egy nagyobb lakás. Tehát mindenki csak az alapokat kapja belőle, de te többet kivehetsz belőle, mint mások, akik éppen nem lakásra akarnának pénzt. Semmivel sem különb hozzáállás, mint a bodzaszedőké! Dolgozzon más, fizessen más, mert nekik jár a segély. Érdekes mentalitás... Figyelj, ezt kommunizmusnak hívnák. -60 év elvtárs!
@rókafogta:
Az igatlanpiacbehalt már évek óta.kápéra senki nemtud venni hitelt nemmernek felvenni.Ugyan abba a cipőbe járunk mi is.Elkótyavetyélni nemakarjuk egy életünk munkáján szerzett javainkat.Kettőnknek elég lenne egy kicsi lakás is.De hiába ha nincsenek vevők csak eladók!Azért próbálkozunk.Annak viszont nagy a valószínűsége ,hogy ha a kint dolgozó fiataljaink kint találkoznak a szerelemmel akkor nagy a valószínűsége hogy ott is telepszenek le.Az unokákat meg majd a fényképről meg a neten keresztűl láthatjuk.Legyen munkájuk és tudjanak boldogúlni.Ha kint akkor kint.Mamár bármikor hazalehet jönni.Azthiszem nem ilyen világról álmodtunk.
@bájgúnár: "nem ilyen világról álmodtunk"

szar hogy haza lehet jönni? vagy mire célzol... mert ez sem lesz sokáig... a zorbán (simicska) kilép a szar haldokló eu ból... kicsit korlátozza a lopásban
@mezga-aladar:
Olvasd már el az előzőeket is mert így csak beleböfögsz és a saját bunkóságodat fitoktatni.
@bájgúnár: tökéletesen értettem amit írtál...
@EddieCivic4g: Kezdjük úgy hogy működik ez a lakásvásárlás egy piacbarát országban!Azért írok piacbarát országot mert a magyarokkal elhitették hogy nekik jár állami támogatás ,szoc pol meg 3 éves gyes és olcsó óvoda!NEM JÁR.Még a 7-k leggazdagabb országban sem járnak ilyen kiváltságok!Először a holland lakásvasárló de írhatok német vagy osztrákot is, spórol 10 évig hogy be tudjon fizetni egy lakásba vagy megbízzon egy lakásépítő vállalkozót aki mindent megcsinál ( nem divat a barkácsolás meg a fekete mutyi hiszen nincs ideje annak aki dolgozik keményen)a bank amúgy is a vállalkozónak adja a pénzt vagy Hollandiában az ügynökség építtet.Nos ha van a bankban elegendő pénze netán előtakarékossága a bank percek alatt leellenőrzi a bonitását ,tehát tudja e fizetni 25 évig a lakást!Nincs szoc pol semmit nem ad állam bácsi.Gyes ismeretlen, szoc segélyért dolgozni kell de munkanélküli segély is csak ugy jár ha nem tudnak adni polgármesteri munkát ( tudnak adni) óvoda havi 800€ szintén nem támogatott a nőnek ez majdnem három heti bére!Szóval itt nem tesznek be 10 000 eurokat ilyen céllal és vissza sem adnak azért mert hajlandó voltál gyereket csinálni és szoc polként leirhatod!Ideje lenne Európához közeledni de ahogy látom távolodik Magyarország.Pedig ha kilép ide nagyon nehéz lenne visszajönni hiszen a felzárkóztatási pénzeket kamatostól kéri vissza az Unió.Cirka 1,5 -2 MILLIÁRD € Ez be is döntené Magyarországot!Bár ha az emberek agya nem billen helyre Argentína sorsára jut az ország.Ezt akarjátok elvtársak?
@misirablo: Ebben az országban? Az emberek 80 százaléka komancs, csak nem tudja! Egy része az is, a többinek meg a mentalitása, a magántulajdonhoz való viszonya az. Mindenhez joguk van, kötelességeiket nem igazán tudják, no meg nem is érdekli őket. Megszokták, hogy az állam gondoskodik róluk és önállóságuk kb. a 3 hetes gyerekével vetekszik. Önérzet viszont van! A narancskomcsik még meg is erősítik ebben a sok eccerit. Az, hogy mindenért meg kell dolgozni még keveseknek esett le. Még ott tartanak sokan, hogy "Ingyé'van!". A majmok bolygója ehhez képest IQ paradicsom!
@misirablo: @Boli: Feladom, igazatok van. Ne segítsenek a hiteleseknek. Csak majd akkor se legyen sírás, amikor a több 10ezer bedőlt hiteles lakása kikerül az amúgy is pangó ingatlanpiacra. Gondolom, senki nem lesz felháborodva, aki összekuporgatta a 10 millát, hogy hitel nélkül tudjon lakást venni, most meg 5 millát sem ér.
De semmi gond, ne támogassák a BKV-t az én adómból, közlekedjen minden budapesti úgy, ahogy tud. Vagy legyen 1000 Ft egy jegy, és akkor tényleg az fizeti a BKV-t, aki használja is. És még ezer dolgot fel lehetne sorolni, amiket nem csak az érintett emberek adójából finanszíroznak.
@EddieCivic4g: Barátom! Ki segített pl. nekem? Senki. Mivel a családunk is csóró volt, 19 éves korom óta dolgozom és mellette tanultam, szereztem szakmát és diplomát. Tudod, dolgozni kell, nem rinyálni! Lesz.rom a BKV-t, MÁV-ot, egy kanyi vasat sem adnék azoknak sem! Amíg az eü., az oktatás elvonásokkal szembesül naponta, ne akard még te is a markodat tartani. Húzzál melózni! Külföldön sem ritka, hogy 2-3 helyen dolgoznak emberek. Ha a jelenlegi melódat nem fizetik meg, lehet váltani. A világ már csak ilyen. Ha mindenki csak a markát tartja, abba max. beleköpni tudok!
Egyébként rossz helyen kéred számon a segítséget. Tudod mi kishalak vagyunk. Ott, a nagy büdös politikusoknál lehet reklamálni az elbaszott 22 és az azt megelőző továbbiak miatt! Rossz helyen kopogtatsz, ha rajtunk akarsz bármit számon kérni, vagy segítségért reklamálni.
Különben is, forradalom van, vagy mi a f.sz, b.ssz.meg! :o)
@EMU: "Ugyanis azt ne képzeljük, hogy az ilyen módon keletkező banki adókedvezményeket nem fogják a adófizetőkön behúzni."

A gond ott van, hogy egy összegányolt szemétdombban akarsz igazságosdit játszani.
Először teremtsünk rendet, aztán jöhet a patikamérleg.

Miért van a bankadó? Mert a bankok tisztességtelen hasznot szednek a hitelesektők.
Mire megy el a bankadó? Egyszerűen elb*sszák a fineszesek.
Jogos lenne, hogy ha *tisztességtelen* módon gyűjtötték az extraprofitot, akkor az azokhoz kerüljön vissza, akiktől elvették? Persze.

Na de akkor egyszerűsítsünk a képleten!

A bankokat kemény (de jogállami! és piackonform!) jogi környezetbe kell helyezni. Ne húzzanak le többet a hitelesről, mint ami elfogadható! Legyen kockázatközösség a bank és a hitelfelvevők között! (Mondjuk minimum fifty-fifty, de miáltal a zállam is sáros a helyzet kialakulásában, legyen az szépen 3*1/3). Vagyis a "megmentő csomag" költségét korrekten szét kell teríteni!

A megmentés meg nem szólhat semmi olyanról, hogy az állam "egyes" hitelfelvevőknek ad valamit!
Elsőként olcsóbb bankolást teremt (itt is pár ezer forintocska ketyeg a bankoknak havonta extrán - hitelfelvevőnként!), másodsorban ami a bank sara, azt ráterheli pl. a jelzálog teljes összegén túl nem létezik tartozás. A bank maga határozta meg hogy pl. 150% értékig kér jelzálog jogot. Vagyis efölött vállaljon má' felelősséget, ne csak a pógárt' b*szogassa a felelősséggel.
Aztán akár jogi kényszerrel is (ami egyébként a bankok célja is, hiszen ők kezdeményezték az ilyen megoldásokat) átütemezésekkel, befagyasztásokkal konszolidálni kell a helyzetet, mert a beszakadt hitelpiac (és lakáspiac) az egész országot maga alá temeti. Igen téged is!
Ha néhány évig kordában tartható a probléma, még van esély a kinövésére (magasabb bérek, nagyobb foglalkoztatottság, emelkedő ingatlanárak stb.)

A hitelt a felvevőjének kell megfizetnie. Ez nem kérdés. Az hogy valamennyi hitel bebukik és a banknak vesztesége támad, azt le kell nyelnie az sem kérdés. [Erre képzett hasznot és tartalékot a hitelfelvevőktől kapott pénzből sok-sok éven át!]
Amíg ez egy világszerte elfogadott 1-2%, azt a bank nyelje le! Ez a piackonform! játékszabály.

Ha ezen túllépünk, akkor kockázat közösség azok között, akik egyaránt előre nem látott piaci helyzetbe kerültek és mindannyian megsínylik, ha a közösség (bank-hitelfelvevők-állam) bármelyike is tönkremegy. A mai társadalomban már nincs olyan, hogy az egyik láb lesántul, a többivel meg életképes marad. Együtt fáj az higgyétek el. De főként ha csak egy-két lába fáj a társadalom lovunknak, akkor már nem képes versenyezni a globális pályán és jól éhendöglik az egész.

De a végkövetkeztetés: a bankadót betenni a költségvetésbe, az tipikusan a koldusok kirablóival risztolás kategória. Megjegyzem elhiszem, hogy nem feltünő a nyugdíjtolvalyláshoz, korrupcióelősegítéssajáthaszonérdekében (demokrácia rombolás, etc csak úgy mellékesen) képest.
@eMeL: ez mind ok... de ez a kérdés belpolitikailag egyelőre nem aktuális.... előbb zavard el a zorbánt (jav segédeszköz: furkós bot)
@Cartman (ex Cartman): "jobb lenne szakértőkre bízni a gazdasági tárcát? Aztán esetleg - ha beválik ez a forradalmi ötlet - a többit is?"

hülyeség. a zemberek bőrére, kockázatára ne kísérletezz... ez a biztos és járt út, hogy dilettáns-gerinctelen handzsa bandzsa banda irányít...

ez biztosan hozza a kiszámítható lecsúszást és veszteséget...
hogy köszönnek gettófalván frank-ó n?

Heil Hitel!
@eMeL: Ez nagyon ott van!! :) De te sem gondolod komolyan, hogy a következő 50-60 évben ebben az országban valami változás lehet! Ez a politikai banda, oldaltól függetlenül sok mindent néz, csak az észérveket és a realitásokat nem. A lobbik megveszik kilóra őket, lásd dohány... :))
@tölgyes: "A költségvetés pénze nem arra való, hogy rossz magándöntéseket finanszírozzanak belőle."

Ami egyébként nem rossz megközelítés, csak legyünk következetesek.

A fenti mondatot elmondhatja egy amerikai, ahol talán 30% (?) az állami újraelosztás. vagyis marad elég a polgárnál ahhoz, hogy beossza, célszerűen felhasználja a pénzét. Felelőséggel!
(A magyar újraelosztási ráta 50% feletti!)

Szóval ha a zállam többet von el mint eddig, növeli pl. az szja terhet (mert 300e alatt növeli, ez tény) és nem csak ott nő a teher, akkor ne kérdezzen rá még, hogy miért is nincs több pénze a pógárnak' a törlesztésre.
@Perillustris: "Túl van ez pörögve"

Hát ha kívülről, hűvös fejjel képes lennél ránézni magadra látnád, hogy magyarázod a védhetetlent.

Kaptál egy igen átgondolt, tényekre alapuló elemzést, hogy miben hibás, erre jössz egy ilyen folyós, képlékeny maszlaggal.

Semmivel nem több mint azok a régi szép kommunista szlogenek: pl.
- nem ehetjük meg az aranytojást tojó...
meg
- majd a gyerekeinknek felépítjük a...
@misirablo: Akkor milyen lesz a "devizahitelesek lakóparkja", és a debreceni stadion?
@bájgúnár: Az a baj ,hogy már a többségnek annyira nincs, pénze, hogy nem hogy lakást már lassan semmit nem tud venni,szolgáltatást megfizetni, na vajon mi következik ebből? De Orbán megmondta a majd akinek több marad az többet költ ,befektet munkahelyet teremt! Ja!!!!!!!!!
akkor a fides kormányzás(oka)t összefoglalom

3gyerek+3szoba+4kerék = Ócsa Kánaán Lakópark

1milliómunkahely+1milliógyerek+1milliólakás = stadionépítő KÖZmunkatáborok...

a fides megígéri = megteszi... 2/3, az kétharmad...

akarod hogy megvédjenek téged is?
@Boli: Már ne is haragudj ezzel nem tudok egyetérteni. Nem tudom ki a f... építette , fel ezt az országot (talán a politikusok ,vagy azok akik esetleg oktatnak másokat , vagy?)Azért nem mindenki IQ hülye és nem mindenki várta az államtól, hogy adjon sőt van egy nem kicsi réteg aki soha nem kapott semmit,és azok nem a tegnap munkába álltak.
@rókafogta: nemcsak hogy nem várja... hanem 1,7 millió verseny munkahelyen 82% ot vonnak el... ezt lehet adózásnak is hívni... de az cinikus lenne... adónak kb 20-30% os mértékig, 82% már nem az... aki tud jobb szót az írja...

szóval enynit az ingyen élőkről...

a politikusokat meg össze kéne költöztetni HERÉD re
@mezga-aladar: Nem tudok jobb szót, de leginkább csak a magam példájából indulhatok ki én már 22 éve ott vagyok, abból a 39 ből (lehet most már tényleg nem sokáig)
Svájci mintára: Pofonegyszerű megoldás a devizahitel-problémára
Hitelválság: egyszerű megoldás"

A „buta magyar" ugyanis, a valóban magas pénzügyi kultúrával rendelkező fejlettebb országok népének mintáján, előbb lakni akart volna valahol, hogy majd a megfelelő körülmények birtokában nekiláthasson annak árát is kitermelni.

Még hogy szabad választás, meg minden külső kényszer nélkül? Lakni igenis kell valahol, ennél nagyobb, szélesebb körben érvényesülő kényszert aligha ismerünk.
Ha pedig nincs rá pénzünk (egy negyven év alatt módszeresen tönkretett, majd utóbb még szét is rabolt országban ugyan honnan lenne?), akkor marad a hitel, és már bent is vagyunk a bankvilág csapdájában."

Tehát, a magunk részéről a hitelválság nyomán keletkező károk reparációjának következő módját javasolnánk, a társadalmi igazságosság jegyében.
Ha már a nyilvánvaló kockázatot egykor, nem kevés kormányzati hátszél támogatása nyomán sikerült is teljes egészében a kölcsönvevők nyakába varrni, svájci mintára, csakis az üzlet érdekeit tartva szem előtt, ezután csupán a kamatot szedjék szigorúan a bankok, és a tőketörlesztés ütemét bízzák adósaikra. Elvégre, ha visszajön a tőke, azzal csak gond volna nekik is megint, hogy éppen hova, kihez lehetne azt újra kihelyezni, nem igaz? "

Hm. Úgy bizony! Mert a "paraszt" évekig, csak a kamatot fizeti. A töketörlesztés csak azután jön (valamikor ).
Bocs. Itt a link.

hetivalasz.hu/jegyzet/lakni-kell-valahol-40377

Igen, tudjuk, meghalt Kádár, oda az ingyen vacsora, ez itt a szabad világ, ahol szabadon lehet választani a gyors meggazdagodás, avagy az azonnali tönkremenetel között, méghozzá minden külső kényszer nélkül."

ingyen vacsora" Mondjuk ez egyáltalán nincs igy, illetve nem volt igy akkor sem, illetve mindenkinek nem.
Abban az időben is voltak vesztesek, és nyertesek, de még mennyire, hogy voltak.

Na. Igen. Most vagy gyorsan meggazdagszik- meggazdagodott a rendszerváltáskor, vagy pedig vegetál, illetve mehet a süllesztőbe.
Nem igaz?
Bocsánat! Süllyesztőbe"
Úgy látszik ujjat, vagy billentyüt kell cserélni.
:)))))
@eMeL: Ez a véleményem. Bocs.
@mezga-aladar: "akarod hogy megvédjenek téged is?"

Már régóta megváltozott az ősi átok szövege!
Ma már úgy szól: 'Védjen meg téged az Orbán!'
@Boli: Kicsit nyugodj le, vegyél egy mély levegőt, olvasd el még egyszer a kommentjeimet, és próbáld meg értelmezni:)

Azzal kezdtem, hogy van hitelem, de tudom fizetni. Azért írtam magamat példának, mert mások helyzetét nem ismerem. egyébként megpróbáltam megoldani a helyzetem, vagy legalább javítani rajta, elmentem a bankba. Na hát konkrétan elhajtottak a pi..-ba, mert eddig fizettem, tehát ezután is fogom fizetni, egyébként meg majd a kormány megment.
Ez volt a hivatalos álláspontjuk:)

Amúgy van munkám, de most nem húzok dolgozni, mert szabadságon vagyok:)
@EddieCivic4g: :) Megtörtént... Jó szabit, a bankokat meg "csókultassuk"! Ne érts félre, minden emberrel szolidáris vagyok, csak már unom, hogy állandóan az én zsebemben kotorásznak.
Azt írtad: "hát konkrétan elhajtottak a pi..-ba". A bankokkal én is így vagyok, amikor hívogatnak (17 óra után hívjanak - na akkor már bezárom a boltot, szerintem ők is, vagy legalább is nem vesszük fel a vonalas telefont), meg kártyát és hasonló marhaságokat, új számlát ajánlgatnak. Több mint 10 éve nem vettem fel hitelt és nem is tartozok feléjük. Nem is fogok! Reménykedj, hogy lejjebb mennek az árfolyamok, nem lenne szerencsés ez a "diadalmenet". (Egyébként kívánom, hogy szabadulj meg minél előbb a hiteledtől!)
süti beállítások módosítása