Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/03/28/gulyas-gergely-miniszter-mutet-gyogyulas-fajdalmak-kormanyinfo "Vélet... (2024.03.28. 18:56) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: @pollutio: naná :) (2024.03.21. 08:26) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.07.26. 06:00 Fabius

Te is fiam, CBA?

Címkék: gazdaság fidesz dinnye multik cba

Itt a nyár, érik a dinnye, vele együtt pedig a Nagy Dinnyegét. Kormányunk Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szájával üzent, együnk több dinnyét, mert bár a zorrunkat nem tisztíccsa, de az élettani hatásai egészen kiválóak. Például vannak olyan honfitársaink, akik többet pisilnek tőle, mint a sörtől.

De ne viccelődjünk, mikor kormányunk láthatóan komolyan gondolja ezt a dinnye dolgot. Született új szabályozás az átláthatóság jegyében, és dübörögve útjára indult a dinnyekampány. Úton útfélen találkozunk az óriásplakáttal, amin Novák Heni pislog valahová a háta mögé, ölében dinnyével, csábosnak szánt kínvigyorral, mint aki a jelet várja a Nagy Harapásra. A mindennapi genyózás jegyében megjegyezem, aki ezt a hallatlanul kreatív és vásárlásra ösztönző geget kitalálta, az jelentkezzen Nemzeti Trubadúr Péternél egy koki-saller-körmös kombinációra. Nem volt senki ebben az országban, akit plakátfiúnak lehetett volna használni némi ötletességgel?
Ugye, hogy mindjárt testhezállóbb volna így a Magyar Dinnye? Talán ebben az esetben még az is elképzelhető lett volna, hogy nagyon szűk egyhavi kampányolás után nem születik meg az első feljelentés dinnye ügyben. A Magyar Dinnyeszövetség sérelmezi, hogy az Aldi és a CBA üzletláncok 35 forintos kilónkénti fogyasztói áron árulják a dinnyét, holott 45 ft/kg-ra jön ki sacc/kb a beszerzési ár és a szállítás kilónkénti költsége. Arról már nem is beszélve, hogy a teszkó-madaras teszkó-metro - vagyis a pfejj, rohadmultikakurvaanyjukat szentháromság - áruházláncok 50-69 forintért árulják a dinnyét, amibe még a promóció is belefér.

Most aztán pisloghatunk, mint egyszeri ósan igazgató a dinnyeborogató Karsai Józsikára: létezik az, hogy a Legmagyarabb Áruházlánc zsákmányolja ki a termelőket a külföldi rohatdellenségek helyett? Itt valami tévedés lesz, az nem lehet, hogy a CBA legyen a Magyar Vidék zsarnoka a nemzeti együttműködésben! Felütöttem az aktuális akciós harsonájukat, ( CBA cent) és mit találtam?Azt, hogy de, bizony lehet. Igaz, ezen a héten már a beszerzési+költségáron, 45 forintért hirdetik a gyümölcsöt, vagyis ha nem is sokat, de adtak valamit a tiltakozók szavára. Először felröhögtem, majd elkezdtem keresni a híradásokban, hol lehet most az egykor 49 forintos áron dinnyeforradalmat kirobbantó Karsai, és mikor melyik CBA elé tervezik leborogatni a dinnyéket. De nem találtam semmit. Ezek szerint Az Ember, Akit Orvosa Eltiltott A Mártírhaláltól  felpuhult, mint rohadt dinnye az Ifa platón.

Mi lesz így velünk? Ha még a nemzeti jólét apostola, Selmeczi Gabriella sem szólal fel a magyar parasztnak magyar lófaszt mentalitást látva, és Rogán Antival dinnyeár monitorozó kommandót felállítva nem siet azonnal a dinnyetermesztők védelmére? Valami azt súgja, hogy a dinnyeár felülvizsgálata, és a Lázár tesók lekokizása helyett kormányunk inkább a kényelmesebb, "a magyar kormány elkötelezte magát a szegények olcsó dinnyéhez juttatása mellett és a CBA ehhez nyújt segítséget" szöveget fogják nyomni a dinnyeforradalomban, aztán majdcsak befogják a háborgó termelők száját is valami célzott, fű alatti megemelt támogatással.

 

Ápdét: a CBA elhatárolódik a 35 forintos dinnyétől, de szerintük a 45-49 forint teljesen rendben van.

114 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr343099534

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szép új Monsanto-világ 2011.07.26. 15:29:13

Monsanto… Ezt a szót először hallva a közép-amerikai drogkartellek világára asszociálva úgy vélhetjük, hogy ez a Monsanto bizonyosan valamiféle kolumbiai, vagy esetleg mexikói kokainbáró lesz, amolyan Tony Montana-szerű figura, akinek az íróasztalán mi...

Trackback: Dupla leszúrt rittberger (helyett) pálfordulás 2011.07.26. 06:50:42

 1. fordulat2011.07.07. Orbán Viktor: Magyarország számára történelmi lehetőség volt, hogy először láthattuk el az Európai Unió soros elnökségének tisztét. Jelszavunknak az „Erős Európát” választottuk. Hosszú, nehéz fél év áll tehát mö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon állat az első kép!!! Már szinte a felségsértés határát súrolja! :) A NER jegyében agyon-vissza háborgok is rajta, hisz eme példátlan szemtelenség minimum rögtönítélő bíróságért kiált!
Mikor lehet kapni óriásposzterben??? :)
Orbán egyre inkább egy luxus hím ringyónak tűnik, akit hol a Lázár testvérek, hol Parragh elvtárs , hol Demján elvtárs dugja seggbe, csak a tarifáját a plebsszel fizettetik meg!!! ...cukor állami intervenció, hipermarketek korlátozása, munkatörvénykönyv módosítás, cseléd-rabszolga bérlés bevezetése ...
@Boli: ..csak a képen Orbán , Lőrincet játszik és most hugyozik a dinnyébe!!! ... de lehet hogy bele is szarik!!!
Meglékelni, egy üveg vodka bele és máris lehet drágábban adni.
@Boli: Szevasz Nemesember! A kutyabőrödről mikor lesz óriásposzter?
@IGAZ MAGYAR: És a felsoroltakból melyiket fizeti meg a plebs?
Honfitársaim, magyarok!!!!!
Most rajtatok a sor: Mindenki vigyen magával még egy dinnyét!!!!!!!!!!
@popocatepetl: A végén mindegyiket.

A második képről csak nekem ugrott be Dr. Genya?
Vasárnap megvettük az idei második görögdinnyét őstermelőtől( nem nagyon szeretjük, inkább a sörtöl pisilünk ), és volt a dinnye külsején egy kb.4 centis felületi sérülés. Mivel a miniszter az osztályozással összefüggésben azt mondta, hogy még a legapróbb hiba miatt sem lehet elsőosztályú a dinnye, gondoltam kérem az árcsökkentést, de az eladó kiröhögött. Viszont a dinnye belseje osztályon felülien jó volt.

Sajnos magasságosságaink dinnyéje csak kívülről látszik elsőosztályúnak, mivel intézkedéseik nem azt mutatják, hogy a belseje is az. Kár, hogy a választások előtt a jelölteket nem minősíti senki, úgy kell megvenni.
@popocatepetl: én szívesen vinnélek téged, de szerintem már a lőrincet gyártáskor beléd programozták.
@Boli: Csak vigyázz, mert a TEK már indítja is az elfogó vadász kommandóját, és majd nézhetsz mint hal a szatyorban. :)
magyar parasztba magyar lófaszt
:)
Jövőre levonják a tanulságot, és jövedéki termék lesz a dinnye.
A platóról való borogatásra meg kiírnak egy közbeszerzést, amit Pintér excége fog megnyerni.
@IGAZ MAGYAR: Azt a lóf...t mindenki seggébe beledugják, aki a miniszterelnök úr szintjén van. A kérdés csak az, hogy mit adnak kompenzálásként. Nem keveset az tuti.

A dinnyemizéria kapcsán érdemes észrevenni, hogy a Dinnyeszövetség elnöke, bizonyos Simonka Országgyűlési Képviselő Úr a Karsai Urat verte meg a választáskor. Karsai Úr pedig asszem 2009-ben a Simonka Úr telephelyét torlaszolta el dinnyeszállító járműveivel arra hivatkozva, hogy Simonka Úr ár alatt árulja a gyűmöcsöt. Úgyhogy van fejlődés.
...nem birom a CBA-t...egyszer voltam, többet nem megyek...igénytelen!
@popocatepetl:

Szegénykém, már megin' báncsák a Miniszterelnök Urat?
Vicc ez az egész!
Nem tudom, hogy még milyen más baromságot tudnak majd kitalálni, csakhogy ne kelljen semmit csinálniuk a nemzetiegyüttküszködés-kormányának.
De legalább szólnának, a vazallusaiknak, hogy mi feladat.
A CBA megoldotta. Továbbra is 39 Ft a Dinnye, csak kiírták rá, hogy II. osztályú.
Én is utálom a CBA-t. A legócskább sörök kaphatók csak: Dreher, Kozel, Arany Ászok (még ez a legjobb), Kőbányai, meg egyéb szutykok. Még a Heinekent se lehet kapni. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Örülj neki, hogy embereknél nem látszik a poshadtság kívülről, mert már a szülőszobát sem hagyhattad volna el ellenkező esetben!
@choko: Most gyorsan össze is hívják a menedzsmentet egy válság-értekezletre. Egyébként tényleg nem jó hely.
@Link Elek: Beléd pedig a szokásost .. ahogy szereted.
@hollario:
Ezt minden nép-nemzeti eemúltnyócévező tisztességeben megőszült Dr.Genya nevében kikérem magunknak.
Dr.Genya
ps.: A T.D. csak a művésznevem :)
viccelődjetek csak..
" Húsz év alatt közrendőrből milliárdos /becsületes munkával/ kedvezményes nyugdíjjal" Pintér Sándor féle életpálya modellt minden magyar polgárnak O. Viktor eltárs!

"Itt az idő" polgárok, készülj az új választásokra, mert ez a banda 1 év alatt megbukott!

A nemzeti Lázár tesvérek röhögnek a markukba, a seggnyalásért dől a lé!
@savrola: Nem a CBA-t akarom védeni, én is utálom, mint a szart.
De ha szerinted a Heineken minőségi sör, akkor nagy baj van az ízléseddel. Csak szólok, hogy a Heineken a szép üvegen, címkén és a kiváló marketingen kívül egy nagy NULLA, a minősége az Arany Ászok szintjét sem üti meg. Kóstolj meg bármit a Heineken árkategóriájában, garantáltan finomabb lesz (még a Stella is).
@Takony_fősámán:

"viccelődjetek csak.."

Ez nem vicces, bár vannak akik mindenből viccet csinálnának.:-)
Ne lepődj meg ha ezért pert kapsz.. bár sajnálni nem foglak.
@GGG77: A Pennyben volt nemrég egy Steininger nevű "pils". Nem tudom, van-e még, mert kb. 1 évben 1x ha betévedek oda. Hihetetlenül kellemes volt, a klasszikus pilzeni típ.sör kedvelőknek megfelelő, nem ilyen Heineken típusú női sör.
A horvát sörökre szavazok, most, így a friss hatások miatt. Ott még víz, maláta, komló az alapanyag. Nálunk ez már nagy szó! No meg a cseh sörök... :))
@Boli: Abszolút cseh párti vagyok, ha sörről van szó. Illetve Paulaner Salvator. :)
@popocatepetl:
A CBA franchise-rendszer, sok kis tulajdonossal, nagyobbrészt régi ABC közérteket vásároltak meg, (a körúton egy-két Julius Meinl boltot). Nagytételben történő beszerzésre szakosodtak, igy olcsó árakkal dolgoznak, de a megvásárolt üzlethelyiségekre nem költöttek, igy elég retro (vagy igénytelen), de vkinek "ez jön be".
A CBA Prima (gourmet) pedig elég messze van szinvonalában egy bécsi billa-gourmet, spar-gourmet, Julius Meinl am Grab közért szinvonalától.
@GGG77: Az IGEN!!!
Tavaly az október fest előtt 1-2 héttel, a bécsi metróban 0,60 € volt a 0,5-ös Paulaner Festbier, kiakciózva! Hihetetlen ár! Pláne a hazai hulladékok mellett! Egy 24-es kartont én is hoztam... Beosztottam! :))
Szerencsére utálom a dinnyét, így engem ez nem érint.
Debrecenben a zöldségeseknél átlagban 90Ft a dinnye kilója, békésben az út szélén 50Ft. Ha annyiért is megéri eladni (szla nélkül) akkor el lehet képzelni, hogy a 90Ft-ton mennyi az árrés (általában szla nélkül). Pár napja a városvezetés kijött azzal, hogy az őstermelőket támogatja az árusításban azzal, hogy töredék áron biztosít nekik területet. Mindezt azért, hogy kikerülve a kereskedőket, tisztességes haszonnal adják el a saját dinnyéjüket olcsóbban, mint a kereskedők.
A tegnapi napig SENKI NEM JELENTKEZETT! Vajon miért???
@GGG77: Kolléga találóan leírta, hogy a heineken még az Arany Ászok szintjét sem üti meg. Túlértékelt fstalicska.
Tegnap sört vettem, holnap is azt fogok, dinnyét majd talán jövőre :D
@Ejoy:

Talán azért, mert ha 2 őstermelő elad 5 mázsa dinnyét, azzal nem oldódik meg semmi. Hogy valamit keresni is lehessen a dinnyén, ahhoz 1000 mázsákat kell termelni, eladni. Bár az idén akármennyit termelünk, sok pénz nem marad nálunk.
Én a napokban 3X vettem dinnyét, mind a 3 nagyon kásás volt belül, nem érte meg az árát. Most csak nekem nem volt szerencsém, vagy ilyen gyenge minőségű az idei termés. Mert akkor az 1 forint is sok érte.
@látjátok feleim szümtükkel: bevezetnéd a választás előtti lékelés intézményét? :-)
Dinnyéből pedig csak sárgát eszem, úgyhogy nem érint a probléma. :)
Visszautasítja a CBA a Dinnyeszövetség vádjait
2011.07.26. 12:40
Visszautasítja a CBA Kereskedelmi Kft., hogy üzlethálózatában a beszerzési ár alatt értékesítenék a dinnyét.

A Magyar Dinnyeszövetség elnöke hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy az Aldi és a CBA üzletlánc nagyon alacsony, 35 forintos kilogrammonkénti fogyasztói áron árulják a görögdinnyét, ami Simonka György szerint annyira alacsony, hogy az akár kimerítheti a beszerzési ár alatti értékesítést is.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője kedden az MTI-nek azt mondta: egyetlen tulajdonosuk árulta a görögdinnyét néhány napig kilogrammonként 39 forintért, amíg egy nagyobb tételt el nem tudott adni. Ha ezt nem tette volna meg, akkor a dinnye jelentős része megromlott volna, hiszen a rosszabbra forduló idő miatt a forgalom csökkenésére lehetett számítani.

A hálózat többi üzletében a görögdinnye normál kilogrammonkénti ára 49 forint, míg akciósan 45 forint. Hangsúlyozta, hogy a 39 forintos ár sem minősül beszerzési ár alattinak. "Tisztességtelen magatartásnak tartjuk a beszerzési ár alatti fogyasztói árak alkalmazását, nem engedjük meg az üzleteinkben" - hangsúlyozta. A CBA üzletei franchise rendszerben működnek, így a termékek jelentős részét a tagok saját hatáskörben árazzák be. Néhány kivétel van, ilyenek például az akciós és stratégiai termékek. Az MTI megkeresésére az Aldi egyelőre nem válaszolt. (MTI)
-----

Na, ez a dinnye is kidurrant..:D
Pedig mennyit esztergálta a pixeleket a szerző..:)
"Ezen a héten már a beszerzési+költségáron, 45 forintért hirdetik az országszerte szétrohadt gyümölcsöt."

Ez olyan, mint a bulvártévék szemete, azt se kötelező nézni, ha valakinek nem tetszik, el lehet kapcsolni másik csatornára.

Ha valaki nem akar "szétrohadt" gyümölcsöt, akkor ne vegye meg, sőt az üzletbe sem kötelező bemennie, van másik üzlet, van konkurrencia.

A kommunizmusnak szerencsére vége, van választási lehetőség, van szabad piac.
Utálom a dinnyét, attól még lehetek magyar ember vagy ez már kizáró ok?
Érdekes hogy egy szimpla árból mekkora hülyeséget lehet kreálni. De azért jót röhögtem rajta. Az egyszeri embernek mindenről ugyan az jut az eszébe ugyebár. :D
"45 ft/kg-ra jön ki sacc/kb a beszerzési ár és a szállítás kilónkénti költsége"

Ez mese. Békés megyében pl. az egyszerű zöldségesek is 45 forintért árulják a dinnyét, akiknek pedig semmi gazdasági erőfölényük nincs; egyszerűen megveszik a dinnyét a termelőktől - annyiért, amennyiért a termelők adják -, elszállítják az üzletükbe, a beszerzési árra és a fuvarköltségre ráteszik a maguk tisztességes kis hasznát, és így jön ki a 45 forintos kilónkénti ár.

Az igazság az, hogy aki 100-130 forintért méri a dinnye kilóját - mint például sok pesti zöldséges -, az a legnagyobb valószínűséggel gennyesre keresi magát rajta. A reális fogyasztói ár a 45 forint; a dinnyetermesztő vidékektől távolabbi országrészekben mondjuk 50-60 forint.
@A nagy hoho: Az elmúlt évekkel ellentétben, idén csak jó dinnyét sikerült vennem. Persze már kezd kifutni, sokkal több túlérettel találkozni mint 2 hete. Amiből logikusan következik, hogy a kutyának sem kell, ezért az árak a béka feneke felé konvergálnak. Függetlenül az előállítási ártól. Ez egy ilyen műfaj. Aki ezt nem bírja megemészteni, menjen blogírónak.
Rohadt komcsik, hogy mertek olyan dinnyét enni, aminek a belseje PIROS?!
Amúgy meg azért olcsóbb a dinnye, mert görög: lásd gazdasági hírek.
Ha már dinnye, akkor már legyen sárga! Ezzel is a hanyatló nyugat és a feltörekvő kelet (Kína) filozófiát támogatjuk...!
Mi négy alkalommal vettünk magyar dinnyét.
De többet nem veszünk.
Éretlen, vagy túlérett, poshadt-ízű.
Egy idióta EU törvény miatt lékelni nem lehet, ezért zsákbamacskát veszel.

Ettől kezdve vegye a Fazekas és a Parlament...
Nem tudja valaki, mennyi a dinnye Komárom környékén? Dinnyét akarok!

Köszi
Most tulajdonképpen mi a problémája a posztolónak? Hogy olcsó a dinnye, és Karsai József nem akciózik? Hogy Novák Heni nem túl jó színésznő? Vagy hogy nem láthatta Selmeczi Gabriellát felszólalni valamilyen ügyben?
"Az igazság az, hogy aki 100-130 forintért méri a dinnye kilóját - mint például sok pesti zöldséges -, az a legnagyobb valószínűséggel gennyesre keresi magát rajta"
Nem értem miért nem csináltok üzletet ha ennyire értetek hozzá.Szerinted mennyi kurva dinnyét kell eladni 100 ft-ért hogy gennyesre keresd magad?Most 50 ft a nagybanin a dinnye,
el kell vinni az üzletbe,van benne rossz stb.
A dinnye csak macera egy átlag üzletben.
@A nagy hoho: Ha kásás a dinnye, az nem azt jelenti hogy rossz a termés, hanem azt hogy későn szedték le és túlérett.

Te sem fogtál kapát életedben, flaszterboy....:D
@hurmazs: Szerintem is. Amúgy az 50%os árrés nem olyan kiugró dolog a kiskereskedelemben, mint azt sokan gondolják.

Zöldség/gyümölcs meg nagy szopás, mindig van veszteség, mindig ott rohad meg valamennyi a traktoron, polcon stb.
Mivel már elegem van, remélem sürgősen kihirdeti Matolcsy a dinnye hatósági árát, és kimondhatjuk végre, hogy ismerjük a jövőnket, mert már átéltük. Azért megkérdezném: hol van Matolcsyné?!
@látjátok feleim szümtükkel:

mek.oszk.hu/00900/00914/html/madach7.htm

Mi kár, hogy szép eszméid újolag
Csak ollyan hírhedett almát teremnek,
Mely künt piros, de béle por.
@látjátok feleim szümtükkel:
A "mintegy 4 centis felületi sérülés" a dinnyén azt jelzi, hogy szakértő dinnyés termelte és szüretelte.

A dinnyét ugyanis hajnalban jelölik meg (a héját megkarcolva), mert akkor könnyebb megállapítani a harmat segítségével, hogy melyik az érett, de csak délután szüretelik, amikor a harmat már biztosan felszáradt.

@choko: :
Ez a CBA egy cipészcég, ahol olcsó árakkal dolgoznak?
Pedig a drága árak biztos jobb minőségű acélból készültek, és tartósabb az élük is.
@Báthory: Ejnye, fejedelem, már tudom, miért Bethlen van a 2000-esen, nem te: mert nem tudsz számolni.

Ha 100 forintért adom, amit 50-ért vettem, azon 100% az árrés.

De ne is törődj vele.
na most mikor jó az a kurva dinnye?ha kásás?ha édes?ha 49forintos?ha cébéás?és persze akkor mikor rossz a dinnye?kérek eligazitást az ügyben pártpreferenciáktól mentesen:))mellesleg ottakringer volt akciósan a teszkóban-én szeretem vettem is belőle jól mutat a dinnye mellett a frigóban.
@MACISAJT:

Ne kacagtasd ki magad jóember!
Ugyan miért pont neki kellene elhinni mindezt?
Úgy hazugság ez is, ahogy minden más, ami kipottyan a szájukból.
@Artie: Ez igaz ,de gondolom azt tudod hogy az árrés az nem az amit TE keresel rajta.
Tudom hogy mindenki ért hozzá ,csak mondom.
A lényeg hogy simán megvehette a CBA ennyiért
és nem keres rajta.Mert rohadtul mindegy hogy keres 10-ft-ot egy kiló dinnyén vagy nem.
@kéne 1 nick: ez de érdekes...komoly,hogy az a kis vágás szerüség ezt hivatott jelölni?eligazitja a termelőt?a hajnali karcolás mit segit abban,hogy mutatja mi a szedhető érett dinnye?komolyan érdekel.mondjuk a püfölés veregetés sem egzakt mérés az érettséget illetően.-dinnyés mondta a szárát kell nézni-az a mérvadó nem az ütögetés kongatás..ezen csak nevet a termelő...
Ha biztosan jó dinnyét akarsz vegyél féldinnyét - abba mindenki belelát... még a vak is.

a dinnye árra meg van megoldás - szerződésnek hívnák ha az a közmorál szerint is érne valamit.
Úgy nem megy, h ha jól járok akkor eladom másnak letojva a szerződést viszont ha meg nem megy akkor vegye meg a piszok multija.

Ez nem csak a dinnyére igaz.
Azt számolgatom, hogy a parlamenti dinnyéknek mennyi lehet kilója, de mindig sokkal több jön ki a 45 ft-nál...
@kéne 1 nick:

Szépöcsém!

Nagy szakértő vagy te kérlek!
Az árat legfeljebb a cipőkellékes árusíthatja, mert az egy szerszám. És mivel lyukasztásra használják, éle nincs, inkább csak hegye.

Suszterlóránt
@Artie: Tévedsz, a vételárból számolják vissza az árrést, ami 50%.
@vörösbor:

A száránál az ízét nem tudhatod meg, csak azt, hogy belül milyen az állaga. Egyébként az ütögetésből is le lehet vonni következtetéseket dinnye frissességéről, csak jó hallás kell hozzá.
@lobster thermidor: És van még a roppantás/ reccsentés. Fogod a dinnyét, és teljes testsúllyal, újraélesztés kézkombóval hirtelen megnyomod. Ha nem reccsen, akkor éretlen vagy túlérett. Ha meg a nyomás alatt szétesik akkor rohadt...:)
@Báthory: NEM ,az pont 100%os árrés.

árrés:Termék árának és beszerzési vagy előállítási költségének százalékos különbsége.
@Artie:

Bocsi de 50 ért veszed 100ért eladod minusz ÁFA OV nek!!! nem 100% az árrés bocsi!
@hurmazs: Elmagyarázom. Én vk. a kereskedő.

A bekerülési ár 50 ft. Eladási ár 100 ft. Árrés 50 ft, ami pont 50%-a a 100-nak. Ez nem nyereség hanem árrés=bevétel. De én nem egyetemen tanultam ezt, csak milliomos vagyok..:)
@Báthory: de ugyebár az eladási árból lejön boltban az ÁFA mert azért merészség lenne nem beütni manapság boltosnak ,nemde?mindjárt kevesebb az árrés:D
@kenya5: Most a példában én nem vettem figyelembe az adót, igaz. Szerintem az útszéli dinnyések nagy része sem ad blokot, vagy de?
Tök fura, hogy még nem hangzott el egyetlen rohatt multikok a zannyukat nekijük kirohanás sem a CBA ellen.
Ha a magyar multi baszik oda a dinnyefődes parasztnak az rendben van?

Tök fura az is, hogy a dinnyések 3 éve még a kilónkénti 49 mondták azt, amit ma a 35 re mondanak. Ennyivel több dinnye van, vagy a 49 es hiszti volt kurvára felesleges?
@néma bárány: "Ha a magyar multi baszik oda a dinnyefődes parasztnak az rendben van?"
A családban marad.
Monnyuk én tényleg kereskedő vagyok ,viszont ennek következményeképp én nem vagyok milliomos.Te viszont az vagy.de nem mint közgazdász valószínűleg.
@IGAZ MAGYAR: Vigyázz ecsém nehogy a bíróságon köss ki mint egyszeri kritikus aki leszarozta a jófajta Tokajit!!
@néma bárány: Azért a termelői ár függ a terméstől, nagyonnagyon. Olyan évben is ugyanannyit kell dolgozni a parasztnak, amikor 30% a termés, meg olyan évben is, amikor 130%. És a kilónkénti ár eszerint változik a termelőnél. Az biztos, hogy nagyon sok dinnyét kell termelni, hogy akár 30, akár 50 ftos áron ebből megéljen a paraszt.
@lobster thermidor: "Egyébként az ütögetésből is le lehet vonni következtetéseket dinnye frissességéről, csak jó hallás kell hozzá."

Ez az, amiről többet szeretnék tudni. Mindenki tenyérrel pofozza a dinnyét, de nekem nem világos, mire szokás közben figyelni. Belső visszhang, összhangzat, kikelni készülő alien ...?
@hurmazs: Szerintem az kereskedő, aki valamit megvesz 1 ftért és eladja 2ért. Az hogy közgazdász vagy szakmunkás, tökmind1. Attól ha saleses vmelyik cégnél, szerintem nem kereskedő, hanem a kereskedelemben dolgozik.
A Lázárboltba akkor sem megyek,ha ingyen adják a dinnyét.
@Báthory: Bocs ,van egy kis közértem a belvárosban ,Kossuth tér környéke.Megveszem 1 ft-ért eladom 1,20-ért vagy 1,30-ért.
@BruceTheHoon: azt hallgatjuk, hogy hogyan visszhangzik. más a hangja a friss, hersegős dinnyének és más a hangja annak, ami megtökösödött.
@Báthory:

Ezt mondjuk a boltban nem próbálnám ki. Mert mi van akkor, ha gyakorlatlansága okán szolidan szétreccsent az emberfia 3-4 dinnyét?:)

@BruceTheHoon:

Nehéz lenne meghatározni az igazi hangot. A sokadik dinnye ütögetése után, az emberben kialakuló belső késztetés a lényege a dolognak. Amikor már a nyolcadik zöld gömböt paskolod körbe a tenyereddel, meghallod a belsejében rejlő hívogató hangot, mely azt súgja, -"Vigyél haza...".
Ezután más dolog nincs hátra, csak fizetni kell a pénztárnál, és hazavíve a dinnyét drukkolni azon, hogy a felvágás után jóízű legyen. :)
@Báthory: igen pont azértirtam hogy az utszéli dinyés ára meg a bolti ár közt 25% ÁFA külömbségisvan!
kell a lé a pacikra, mit vártatok? a lónak legalább van gerince...
Annyira jól irsz,hogy az valami döbbenetes!Miért nem publikálsz valami országosban?Vagy igen?Olyan jókat derülök,a humorod ÓRIÁSI !!!!Személy szerint nagyon köszönöm,mert oly ritkán részesülök az utobbi időben ilyen szellemes,találó,s könnyfakasztó irás olvasásában.Imádom!Abba ne hagyd!!!!!!Üdvözlettel.
@lobster thermidor: Persze ez nem szentírás, supermarketben meg nem veszek dinnyét mert ott senki nem reccsentget.

Van aki a dinnye sárga foltja alapján mondja meg, hogy jó v. nem, de ez nem mükszik a csíkos fajta görögdinnyénél...én a reccsentést gyakoroltam be és tudom mit akarok ilyenkor hallani.

Ahhoz, hogy full tenyérrel összetörj egy 8-10 kilós szépséget, erőmüvésznek kell lenni, nem fog sikerülni.
Amióta nem szabad a dinnyéket lékelni, azóta többször befüdördtem. Hazacipeltem, és kásás volt, vagy nem volt kásás, szépnek tűnt belül is, de mégsem volt édes. Ezek miatt már nagyon ritkán veszek dinnyét. Nem szeretem a zsákbamacskát.
@IGAZ MAGYAR: viszont szépen meg is nyerte a pert és strassburg mindhárom birót szépen elmarasztalta az itélet miatt.höhö a tények tények és az itélet az volt hogy szabad a vélemény nyilvánitás még a mocsok tokajhegyaljai bünbanda kritizálása miatt is.dupla höhöhö
@lobster thermidor: nem a szárát szopogatva gondoltam következtetni a dinnye izére hanem a tanács ugy szólt-ha a szára száraz akkor azt időben megtekerték a tövön igy tudott cukrosodni nem növekedni- azaz nagy eséllyel jó dinnye.én erre gondoltam sajnálom ha félreérthető voltam:)))
fabius hányás már megint címlapon?
@BruceTheHoon: pont most mutattam itthon a technikát: balkézzel tartod alul (hogy ne legyen kontaktusban mással), jobb kézzel ütögeted felül. Szép, "csengő" hangot kell kiadnia, nem tompát vagy repedtfazekasat. Az is fontos, hogy az alsó kéz érezze a rezgéseket, amiket a püfölés okoz, mert akkor egységes szerkezetű a gyümölcs!
@sepirossenarancs: kicsit feljebb leírtam egy nekem bevált technikát, szerintem próbáld ki...
@vörösbor:
A karcolás azt hivatott jelölni, hogy az a dinnye szedhető.
Szedni nem egyedül a termelő szedi, hanem segédmunkások is, de jelölni ő jelölgeti egyedül (ő tudja, mi a szedhető).

A kongatás egyébként nem hülyeség, és nem hallgatni kell, hanem érezni, hogyan rezeg a dinnye a kongatás hatására (azaz megütöd, és rajta hagyod a kezed).

@lobster thermidor:
Nem azt írta, hogy olcsó árakat árusítanak, hanem azt, hogy olcsó árakkal dolgoznak.
Van olyan, aminek nincs éle (kerek ár), meg van, amelyiknek van (pl. háromszögletű ár).
Nekem van itthon a fiókban mindkét fajta.

(A tűnek is alapból csak hegye van, na de mi van a háromélű tűvel? - ami valójában egy kemény anyagok kézi varrására való háromszög keresztmetszetű tű. Enek ellenére persze az Index-idióták által használt tűéles szó egy angolból tükörfordított baromság, magyarul a tű hegyes, a borotva meg a penge (kés, kard stb. is) éles, angolul mindkettő sharp.)

@ildiko1998:
Biztos azért, mert nem ír annyira jól.

@Bathory:
"Ahhoz, hogy full tenyérrel összetörj egy 8-10 kilós szépséget, erőmüvésznek kell lenni, nem fog sikerülni."

Hát sajnos, ez nem így van, átlagos erejű ember simán össze tudja törni. A csíkosokat meg még könnyebben.
@kéne 1 nick: "A "mintegy 4 centis felületi sérülés" a dinnyén azt jelzi, hogy szakértő dinnyés termelte és szüretelte."

Ne nekem címezd, én láttam már közelről is dinyneszüretelést. Talán a rendeletet kiadó miniszter jobban örülne ennek a tájékoztatásnak, vagy a minisztériuma, ahol talán senki nem mondta neki, hogy a "legkisebb külső sérülés" ebből is eredhet.
@popocatepetl: tanulj tinó, ökör lesz belőled! ( ne ijed meg ez nem az én gondolatom, régi magyar mondás)
Látom, már új gondolat sem bír megfoganni az agyadban! Olvass többet, lehetőleg szépirodalmat, pl.Móra Ferencet ( tudod ki ő?) és akkor lesznek új gondolataid is.
Selmeczi? Miiii? Dinnyét kiflivel? Ki hallott már olyat? :)
@verőköltő bodobács: no má meg mér kerünék bíróság elé he?? Hát mán Én bízony nem montam hogy szar a tokaji!!! Ollat senki nem tud mongyani!!
@vörösbor: höhöhö Igazad van ecsém ha már egyszer szar ember az a ...na ki is ..hö! Hát mindenki tudja!! ...csak biza a haszonlesője-besúgója-spiclije mondja neki a szépet hogy már így ....uram , úgy nemzet megmentő Ő méltósága, meg különben is sokkal de sokkal magasabbnak látszott a kis kínai mellett mint a francia Sárközy Obama mellett!!! Hiába no a franciák sem nőnek az égig meg Obama sem még ha magasabbnak is látszanakk mint Ő fő méltósága!!!
@látjátok feleim szümtükkel:

Orbitálisan jó szöveg!

----------------------------------

Nekem telefonált a család a múlt héten, hazafelé vinnék már dinnyét. A zöldségkereskedő, ki a barátom, előhúzta a VIP-ládát, ahonnan választottam egy cirka 12 kg-os darabot. Mivel VIP ügyfél vagyok, ezért csak 600 Ft volt.
otthon lebasztak, minek vittem ekkorát, ki fogja ezt megenni. Sebaj, marad holnapra is.
A következő napon hazaérkezvén kértem dinnyét, már csak az utolsó negyed kisebbik fele volt meg. Háromfős a család, velem együtt.
@Bergeroth:

Jó lesz, ha sürgősen levetkőzöd ezt az antimagyar hozzáállást.
@szintetikus:

Végiggondolva ezt a sörvitát. én legjobban a hideg sört szeretem.
@BruceTheHoon:

Mély, kongó hang. Akkor jó.

Van aki a szárának a helyét szagolja.

Én még a sárga foltját is meg szoktam nézni, ha kicsi, akkor egyenleteseben édes, mert esetleg forgatták, hogy egyenletesen érjen be.

Olyan helyről, ahol tűz(het)i a nap, nem veszünk dinnyét.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: :)) A fenét! Nem vagyok én olyan... Szeretem, de csak mértékkel, több mint 1-2 hónapig kitart nálam azért annyi! Nyaraláson 1 hét alatt 5 sört ittam meg horvátoknál, pedig 34 fok volt. Tényleg jó, saját söreik vannak, ne hagyjátok ki, ha arra jártok.
Komoly dinnyészeti szakképzés van, látom. :))
@sepirossenarancs: Nekünk az a tapasztalatunk, hogy minél nagyobb a dinnye, annál jobb a minősége. Ez az elv abból következődött, hogy a nagy dinnyének a növekedés mellett volt ideje érni is.
Ezért nem is veszünk sok dinynét egy szezonban, egy nagy dinyne egy hétig is kitart, a hűtőben lefóliázva jól eláll.
@pirimogyoró: "Dinnyét kiflivel?"

Éppen nem kiflivel, de zsíroskenyérrel igen. Sokat, mert sajnos nem volt sem vaj, sem margarin,sem felvágott, sem hamburger. Ahhoz, hogy a szegény ember is jóllakjon legalább naponta háromszor, nyáron sokszor volt faluhelyen ( a szülők távollétében, akik a határban dolgoztak) főleg a gyerekek ebédje a dinnye, és a zsíroskenyér ( a kenyeret a gyerekek is meg tudták kenni zsírral). De a határban a felnőtteknek is jól esett szalonnázás után a dinnye, különösen ha a dinyne földhöz közeldolgoztak.
süti beállítások módosítása