Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Ha volna egy kevés remény, a lelketek megmenteném, ti drága-drága szentek, kik ültök otthon tétov... (2024.04.26. 13:07) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.07.11. 06:04 Fabius

2014: a kispártok eltűnésének éve

Címkék: fidesz 2014 választási törvény lmp

Rossz hír a rettegőknek, jó hír nekünk többieknek: mégiscsak lesz választás 2014-ben. A Kormánykoalíció Nemzeti Nagytanácskozása a hétvégén kiülésezte, Áder János pedig szertefoszlatta az egyre jobban elharapózó illúziót, miszerint most aztán sosetöbbet' ki nem hagyja magát robbantani Kedves Vezetőnk a gyorsan kötő betonból. Egy rettegni valóval megint kevesebb jut, sebaj.

A választás várható szabályai:

- egyfordulós vegyes rendszer,
- 200 fő + nemzetiségi képviselői helyek
- átrajzolt választókörzetek
- 750 helyett 1500 ajánlószelvény, amit 21 nap alatt kell összegyűjteni,
- a határon túliak is szavazhatnak majd valamilyen formában.

Első ránézésre látszik, hogy a szentnek ezúttal is maga felé hajlott a keze, de egyúttal helyet hagyott a legnagyobb rivális MSZP-nek is ezzel a tervezettel. A két nagy párt egyértelműen jól jár, ez a rendszer azoknak kedvez, akik kiépített és jól működő országos szervezetet tudhatnak magukénak. Amíg a Jobbiknak lehetnek gondjai az ország egyes területein, addig az LMP-t és az esetleges kisebb aspiránsokat egyértelműen felszíjazták a szopórollerre.Az LMP habozás nélkül kijelentette, a tervezet pfújj-rossz, tárgyalási alapnak is alkalmatlan. Pedig az egyfordulós választásnak is megvannak a maga előnyei, ha nem is nekik, nekünk választóknak mindenképpen. Egyrészt ugye spórolunk némi pénzmagot a második forduló eltörlésével, másrészt elmarad az eddigi választások leggusztustalanabb része, a két forduló közti alkudozás: melyik körzetben kinek maradjon állva a jelöltje, akire szerelemgyerekként tekintenek majd a gondos szülők, istibizi. Elmaradnak az egymást felköhögött turhával köpködő és lejárató kampányok, felesleges lesz kamu szórólapokkal telenyomni a postaládákat, nem kell logótlanítani az állva maradt jelölteket. Az indulók kénytelenek lesznek tiszta helyzetet teremteni maguk, és az esetleges szövetségesek számára időben. A pártvezéreknek és ideológusoknak muszáj lesz kimerészkedni az elefántcsont tornyokból, és vegyülni a nép közé sokkal gyakrabban, mint most. Mert egy dobás van, újrázásra lehetőség meg legközelebb négy év múlva lesz. Vagyis világosabb és érthetőbb programokat kell az emberek szájába belerágni, egyszerűbben és közérthetőbben kell fogalmazni, és a mutyi lehetőségének csökkenésével kell játszani.

A jelölési folyamat megmaradásának viszont nem örülök. Nem értem miért jó továbbra is, ha a választások előtt beindul a cédulabiznisz? Ilyenkor a jelölőszelvények árfolyamát éppen csak az arfolyamok.hu-ra nem írják ki a svájci frank és az euró mellé szemléltetésnek.Nem volt még elég ebből és a zugnyomdákban gyártott fecnikből? Miért nem lehet valamelyik kauciós rendszert bevezetni? Ha én lennék a kormánypárt, akkor élnék a lehetőséggel, és bizony kiollóznám mondjuk az LMP választási programjából az idevágó részt, (32. oldal) aztán vigyorogva közölném, na erre mondd, hogy nem tárgyalási alap kispajtás! Morális kaució esetén a jelöltnek hetekkel a választás előtt nyilvánosságra kéne hoznia a vagyonnyilatkozatát, közéleti tevékenységét és politikai múltját bemutató részletes életrajzát, és programját. A nyilvános adatokat bárki megnézhetné, és a bizonyítottan valótlan adat szerepeltetése automatikus kizárással járna. Én elfogadhatónak tartanám a pénzbeli kauciót is valami reális mértékig, (~ 1 milla) ami meghatározott esetekben/eredmény alapján visszajárna.

Ezzel a fecnizést meg lehetne szüntetni, és a kisebb pártok sem járnának ennyire rosszul. Az igaz, hogy a választókerületek összevonásával elméletileg nem irreális megduplázni az ajánlószelvények számát. De ha abból indulunk ki, hogy a 6-7% támogatottságú LMP-nek is komoly fejtörést fog okozni a szelvények összeszedése, a Civil Mozgalomról nem is beszélve, akkor nyugodtan kijelenthetjük, a politikai paletta egy milliméternyit sem fog tudni színesedni a közeljövőben ilyen szabályozás mellett.

Ha kormányoldalon jól belegondoltok, nektek sem érdeketek ez. Mert könnyen előfordulhat, hogy a mai közélet legnagyobb szavazóbázisa - a bizonytalanok - választási lehetőségek hiányában csak egyet fognak akarni 2014-ben: menjetek végre a francba.


 

133 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr613056374

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választási barkácsolás - alternatív javaslat a Fidesznek 2011.07.23. 10:33:08

 A hazai politikai kultúra romlása, az antipolitika erősödése kiváltja a pártok és a képviseleti rendszer elleni támadásokat, s helyettük a közvetlen demokráciát, a népszavazásokat, a képviselők visszahívhatóságát igénylő és hasonló ötleteket gerj...

Trackback: Oly nehéz a választás 2011.07.12. 22:30:02

- Mesterházy úr, Szekeres úr, foglaljanak helyet! Köszöntöm Önöket az OVB-nél, a "2014-es országgyűlési választásokon indulni szándékozó pártok nyilvántartásba vételéről" tartandó meghallgatáson, amelyet az új választási törvény vezetett be. ...

Trackback: Hajszál a sűrű takonyban 2011.07.11. 20:12:15

Az a helyzet, hogy mostanában egyéb elfoglaltságom miatt nemigen volt időm írni. A kevés időmet inkább olvasással töltöttem. Ezt a tevékenységet én úgy szoktam elkövetni, hogy a kurucoktól a Népszaváig elolvasok mindent, amit csak bírok. Természetesen ...

Trackback: Két legyet egy csapásra 2011.07.11. 19:44:01

 Első légy: Adva van nagyjából 80 ezer szolgálati (korkedvezményes) nyugdíjas rendőr, katona, tűzoltó, börtönőr, akiket a kormány visszarendel munkavégzésre, mivel a Kedves Vezető szerint: "nem tudunk fizetni segélyeket, csak közmunkabért tud...

Trackback: Mi a baj a Fidesz új választási rendszerével? 2011.07.11. 15:00:49

Ez a rendszer ott működik jól, ahol a politikán kívüli hatalmi tényezők is erősek. Magyarországon azonban a civil szféra gyenge, a pártpolitika mindenhová elér, és a kormányzat felett már intézményes korlát sincs. (Fotó: MTI) A Fidesz elképze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Megfigyelo: Szavazások, szavazások voltak:))))
A választás az egész más dolog;)
Olyan választásnak nincs értelme, ami nem fedi a szavazók tényleges akaratát. Az országgyűlési választás szól a pártokról az ország útválasztásáról, ott nem kell összevissza kombinálni a szavazatokat, csak pártlisták legyenek egy fordulóban.

Az önkormányzati választás viszont ne a pártokról szóljon, ott csak személyre lehessen szavazni, a pártlogót be is tiltanám.
@TibiOriginal: nemzetközi jogban milyen szavazati jog van???? Teljesen szuverén belső ügy.

Másrészt fel sem merült a szavazati jog azoknál, akik nem rendelkeznek állandó lakhellyel az országban.
Itt tartunk, hogy annak kell örülni,hogy "mégis lesz választás" 2014-ben?!
Megáll az eszem.
@egy maréknyi dollár: Csak az index hivatalos blogjaiban meg a Népszabi hasábjain merült fel az ellenkezője...:)
Ezt milyen hülye agyrém, hogy pár Orbánfóbiás már Rákosista rendszert vízionál??
Sokkal egyértelműbb lesz végre az új rendszer. Ráadásul olcsóbb is. Hogy tudtok még ebből is ilyen beteges, skizofrén hazugságokat fabrikálni??
A 21 napjuk van ajánló szelvényt gyűjteni.
Ha egy nagyobbra szabott választókerületben valkinek nincs 1500 támogatója akkor ki a fenének fog hiányozni??
Mindenki oda szavaz, ahová akar, szabadon.
Kevesebb képviselő lesz.
Olcsóbb lebonyolítás.
Rövidebb kampány.
Nincs utólagos mutyi az első forduló után.
Ugyanúgy vegyes rendszer, mint most.

Mi a baj vele?
ugyis szavazni tudnak majd a románok is, a csuti gnóm biztosra akar menni!!!!de a nép normális(nem fityiszes) eltakaritsa a mocskot!!!!
@Bathory: kettős állampolgárok esetében elvileg eldöntheti a gádzsó, hogy melyik ország választásain kíván részt venni (ugyebár mindkettőn nem lehet). Tehát el kell döntenie, hogy magyar-e vagy sem. Ha csak szavazni akar, akkor nem magyar. Ha ide fizeti az adót, akkor van joga dönteni a nemzeti ügyekről. Ha csak hobbimagyar, akkor kuss van.
Végre valakinek eszébe jutott, hogy az a rendszer ahol 20 éve folyamatosan be tud kerülni az SZDSZ/LMP az egyszerűen rossz.
Remélem végre kikopnak a közéletből is.
@TibiOriginal: Állampolgárságnak semmi köze nincs az adózáshoz. Aki nem dolgozik, külföldön dolgozik itthon nem adózik.... Aki külföldi áp. és Mo-n dolgozik az meg itt adózik.

Aki kettős áp.(nincs ilyen kategória csak a sajtóban) annak van 1 v. 2 v. 5 állammal áp-i jogviszonya. Egyik állam sem tud hivatalosan a másik állammal való viszonyról, nincs semmilyen vonatkozó nyilvántartás. Fingod sincs miről beszélsz.
@Bathory:
Meg esetleg Mikola buksijában:)

"Mert ha négy évre nyerni tudunk, és utána, mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának - 20 évre minden eldőlne ebben az országban. "

Mondjuk Bugár Béláekkal meg egy csomó RMDSZ-esel nem biztos, hogy jól járnának;)
@csoko20: Senki nem kényszerítette a ballibákat, hogy ellenségesen bánjanak a HTM-ekkel. Ők így döntöttek, most meg sírnak.
@Bathory: az lehet, de nekem valami alkesz csikszeredai akkor se tartsa a csuti majmot a végitéletig hatalomba!!éljen trianon!!!
@Bathory: Nézd, szinte biztos, hogy nem én fogom személyesen és egyedül megdönteni az Orbán-kormányt, de ez az össznépi pesszimizmus és beletörődés felháborító.Van egy bizonyos tehetetlenségi idő,amíg az elbambult emberek(jómagamat is beleértve) feleszmélnek, de ezen már régen túljutottunk.Nem a kommentelőket szólítom fegyverbe,de összefogásra és eredményes tiltakozásra lenne szükség.20 éve CB-rádiókkal órák alatt megszervezték a taxis-blokádot, most,az internet korában ez nem megy?
@egy maréknyi dollár: Márbocs, de milyen megdöntésről beszélsz?

Mert szerintem lehetnek a kormánynak viselt dolgai, de milyen alternatívákat látsz a politikai palettán?

Lehet hogy 2014re lesz alternatíva/szerintem nem/, de most, ma ilyen nem létezik.
@Bathory: Nem a ballibek bántak ellenségesen a HTM-ekkel, hanem a jobbnarancsok voltak ellenségesek és izomfitogtatók a szomszédos államokkal.
"jó hír nekünk többieknek: mégiscsak lesz választás 2014-ben."
Azokban az időkben amikor 5 perc alatt születnek törvénymódosítók, majd 10 perc után szavaz a kétmarmados úthenger, ugye nem baj, ha ezt csak a választás után hisszük el? :)
@Bathory: Csak azt tudnám, hogy Orbánt mi kényszeríti, hogy ellenségesen bánjon pl.: az Rmdsz-szel, a Híddal?! :)

Ezek olyan szervezetek, amelyeket az adott ország magyarságának ZÖME támogat! Ezek vannak az adott parlamentekben, sőt kormányon is.
A FIDESZ képes testvérpárti kapcsolatokat kialakítani, csere-egyezményeket kötni a Kínai Kommunista Párttal, de nem hajlandó leülni egy kávéra Bugár Bélával???
KOPOGTATÓCÉDULA

Megint jönnek, kopogtatnak!
Jártak itt már hárman, négyen,
Máris hatnak hatvanhatnak…
Kopogtatóm, most mi légyen?

Kinek jusson eme cetli?
Mit szeretne szorgos népem?
Ha a voksom bukott betli,
Rúgjam tenmagamat képen?

Kérem, – szólok s hangom bágyadt –
Általam ön nem lesz jelölt.
Jelöltállítási vágyat
Elmúlt húsz év bennem elölt.

Szavazni, ígérem, megyek!
Mobil leszek, mint a t-com,
S hull, akár az őszi legyek,
Urnába majd borítékom…

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2010/02/kopogtatocedula.html
:)
Nekem tök egyértelmű, hogy ez az intézkedés is a hatalom bebetonozására irányul fideszéknél. Szépen szisztematikusan akarják kinyírni a többi pártot. A külföldiek szavazati joga meg egy vicc. Majd akkor szavazzanak ha ide fizetik az adójukat. Tőlem akkor lehet zimbabwei is, szavazzon. És pont ez az a pont ahol a társadalom fejében nagy a köd. Ennek a tetves országgyűlésnek egyetlen prioritása kellene, hogy legyen: a gazdaság működésének javítása és fenntartása. A többi csak részletkérdés. Ez eddig egyik kormánynak sem volt prioritás. Akkor nem tudom miért fizetjük őket? Csinálják önkéntes jószándékból a baromságaikat de a pénzünkkel ne játszanak. Érdekes, hogy erről elég ritkán van szó kedves választópolgárok…
@Bathory: 2014-re kell egy alternatíva, mert addigra a fidesz kormány maximálisan erodálja magát. Noha lesznek olyanok, akik elhiszik amit a viki mond, de az internet nem felejt. Ma már hamarabb kiderül a hazugság, mint ahogy a sánta kutya rajtot venne.
@Bathory: Sajnos semmiyet nem látok;ebben teljesen egyetértünk.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Hát én meg úgy látom, hogy 90 óta a Fidesz kormány az egyetlen, aki nem erodálta magát hanem másodszor sokkal erősebben került kormányra. De nagy a felelősségük/ és a lehetőségük, igen.
nemtom a "nemzeti" oldal miből gondolja hogy a határon túliak mind a kedves vezetőre és gittegyletére szavazna?
annál okosabbak hogy átlássák, ők csak akkor kellenek ha demagógiáról van szó, amúgy szarnak rájuk magasról...
és ha már szavaznak, honnan tudná Józsi bácsi a Hargitán hogy mi a jó itt Budapesten vagy bárhol az országban amikor még nem is járt itt soha....
@csárli hárper: akkor meg miért zavarja a "nem nemzeti oldal"-t hogy Józsi bácsi is szavazhat?
az elempét nem golyózzák ki... annak adott a fides a multkor is kopogtatót... dögivel...
mellesleg szerintem nem lesz sima választás... nem "hagyományos" keretek között és nem akkor lesznek a választások....

államcsőd + polgárháború
"mégiscsak lesz választás 2014-ben."

Helyesen: szavazás lesz. Választás, az nem lesz.
Továbbra sem értem, hogy miért nem teszik kötelezővé a választást? Igenis mindenki szóljon bele, hogy ki költse el az adóját. Ha meg nem érdekli, akkor elvenni minden szociális juttatást tőle, elvégre úgysem érdekli a köz és az adójának a sorsa.

Mert így meg 53%-nyi kétharmadokkal komolytalan az egész.
@Frady Endre: Folytathatom?
Hazamentem, lepihentem,
a meccs végét meg sem vártam,
másnap reggel - minden rendben -
benyomtam a tévét bátran.

Rápipálok,fávét főzök,
felveszek egy tiszta inget,
melyik kurva bagázs győzött,
tulajdonképp' olyan mindegy.

(ez nem olyan jó, mint a tied, meg az igeidők keverése is zavaró,de legalább optimista.:) )
@Tapogatott Kukorica: ráadásul ez csak a ténylegesen szavazók 53%-a, azaz kétharmada.
@fatia-negra: Ebből az államcsőd már teljesült...:((
Meg még el is baszarintottam.
kávét
Teljesen mindegy, hogy milyen választási rendszert csinálnak. Az a lényeg, hogy a megválasztott képviselőket beiktatásuk napján megkeresi a "táskás ember" és ettől kezdve a képviselő már nem a választói érdekeit fogja képviselni, hanem a "táskás ember" megbízójának érdekeit. Ez a világon mindenhol így működik.
Csak tudnám, miért kell négyévenként megrendezni ezt a költséges cirkuszt? Ennyire fontos lenne fenntartani a demokrácia látszatát?
@barli: látom megragadtad a lényeget...
de mégis minek szavazzon bárkire is ha a térképen sem tudja megmutatni merre van az arra?
játszunk el a gondolattal: tegyük fel hogy Ubuntuország holnap kitalálja hogy mindenkinek aki annak vallja magát állampolgárságot és szavazati jogot ad, na most tegyük fel hogy én vagy te ubuntu felmenőkkel rendelkezel, felveszed az állampolgárságot és szavazol, mégis kire, mire amikor halvány fogalmad sincs semmiről? és hidd el a többségnek fogalma sincs semmiről...
Minek ennyi párt, minek ellenzék, minek egyáltalán Parlament?
Majd Viktor bevezeti a "konzultációs demokráciát".
@csárli hárper: Maradjunk abban hogy eddig ami biztos hogy neked erről a kérdésről fogalmad sincs.

mindenkinek aki annak vallja magát állampolgárságot és szavazati jogot ad, na most tegyük fel hogy én vagy te ubuntu felmenőkkel rendelkezel, felveszed az állampolgárságot és szavazol, mégis kire, mire amikor halvány fogalmad sincs semmiről?---- szó sincs ilyesmiről, aki igényli az kapja meg. Egyenkénti eljárás, amely kérésre indul. Akik kapják, azoktól, vagy felmenőiktől akaratuk ellenére vonták meg az áp-t. Továbbá ha igénylik nem valószínü hogy nem tudják megkülönböztetni Budapestet Bukaresttől, mivel anyagi előnyük nincs belőle. Továbbá szavazati jog csak Mo-i állandó lakhellyel lesz gyakorolható.
@Bathory: nem lakhelyhez kellen kötni hanem, hogy hova fizet adót. Amikor havi párszázezret befizetek nem nagyon tetszik, hogy olyan szóljon bele az elköltésébe aki se korábban se a jövőben nem fog itt adózni...
@Tapogatott Kukorica: mi van, ha egyik jelöltet sem érzem támogatandónak? Ilyen opció nincs a szavazólapon.
@csárli hárper: mert a magyarországi átlagszavazónak aztán akkora rálátása van a dolgokra...
A környékbeli magyarság is egy kissebség, egy speciális kissebbség, akik önhibájukon kívül elszakadtak az anyaországtól. Nekik nem teljesen mindegy, hogy ki és hogyan kormányoz az anyaországban. Nekik is vannak érdekeik, ök is segítségre várnak a magyar kormánytól.
A munkanélküli sem fizet adót, söt sokkal többe kerül.
@blah: Miből gondolod, hogy akinek állandó lakhelye van Mo-n, annak csak az a célja, hogy szavazzon?

Miért nem a cigányokkal foglalkozol? Ők sem fizetnek adót, és szavaznak.

Miért nem a külföldön dolgozó magyarokkal foglalkozol? Ők sem fizetnek itthon adót, és szavaznak.

Miért nem fáj neked, hogy a Mo-n dolgozó külföldiek ide adóznak, és nem szavazhatnak?

Gondolkodj néha.
@Bathory: "Továbbá szavazati jog csak Mo-i állandó lakhellyel lesz gyakorolható."

ez mind szép és jó, akkor mégis csak lesznek megkülönböztetett állampolgárok?
akik itt laknak és akik nem,
akik szavazhatnak és akik nem,
szép...
@csárli hárper: Igen, de ha mindenki lakhelytől függetlenül kapná, akkor az lenne a kínod. Gondolom a 23 millió román munkavállalót is megetted anno.
"Én elfogadhatónak tartanám a pénzbeli kauciót is valami reális mértékig, (~ 1 milla) ami meghatározott esetekben/eredmény alapján visszajárna. "
Egy. Kishaver, egy millka az neked reális? Nem mindenki a Rózsadombon él ám, egy borsodi jelöltnek - már persze ha NEM áll mögötte párt - egy élet munkája kevés lenne ehhez.
Kettő, már valaki írta, az LMP nem lesz kigolyózva, vagy lesz helyette más, akinek az LMP-hez hasonlóan a Fidesz szedi össze a kopogtatókat.
Három. Kalmárnak: az, hogy ki kire adja az ajánlószelvényét, az egy dolog, és hogy kire szavaz, az egy másik. Én nagyon ritkán adtam oda valakinek egyáltalán, és ha adtam, akkor egy olyan kis pártnak adtam, amelyik a politikai paletta másik oldalán áll, hogy gyengítse a másik oldalt.
"Én elfogadhatónak tartanám a pénzbeli kauciót is valami reális mértékig, (~ 1 milla) ami meghatározott esetekben/alapján visszajárna."

Mert ezzel aztán nem a kispártokat szívatnád, ugye? Nyilván, a Civil Mozgalom sokkal könnyebben szed össze 200 milliót, CSAK a JELÖLTÁLLÍTÁSRA, mint 1500x200 ajánlószelvényt...
@Kalmár: szerintem egyetlen egy, a győztes mindent visz elv, azaz a töredékszavazatok negligálása.
amúgy szerintem se rossz, a kopogtatócédulákra eddig kevés életképes alternatívát láttam, bár tényleg kezd tarthatatlan anakronizmus lenni.
@barli: "Nekik is vannak érdekeik, ök is segítségre várnak a magyar kormánytól."

akkor miért van az hogy a mostani kormány nem áll szóba az rmdsz-el, vagy a híd-dal?
ők már nem annyira "magyarok"?
mindig ez a kurva megkülönböztetés, mi kutyánk kölyke szarság...
a mindenkori kormány nem teheti azt meg hogy bármely határon túli magyar érdekképviseletet negligáljon...
@blah: " Majd akkor szavazzanak ha ide fizetik az adójukat."

Ilyen alapon a határon belül se szavazhatnának páran.
@Bathory: az fáj, hogy ennyire hülyék vagytok. Így csak több olyan szavazó lesz aki felelősség nélkül szavazhat, elvégre nem kell befizetni semmit a közösbe. (a cigányok legalább vásárolnak és így ÁFA-t fizetnek) Én speciell adófizetéshez kötném a szavazati jogot. A legfontosabb dolog az újraelosztás, és annak a végrehajtójáról hivatott dönteni a választás. Ezt nagyon nehéz ebben az országban tudatosítani. Ez látszik is, eddig sikerült csupa rabló és gazdaságilag analfabéta bandát megszavazni, vagy pl tavaly a fideszt nulla ígérettel 2/3-os kormányzáshoz segíteni. Asszem nem nekem kéne itt gondolkoznom...
@Bathory: jó ez így. itt (is) laksz, van állampolgárságod, szavazhatsz. nem laksz itt, van állampolgárságod, nem szavazhatsz.
még azzal a mutyizással is kiegyeznék, hogy a cleveland-i amerikás magyar választások előtt pesti lakást vesz, átjelenti magát oda, majd utána visszajelenti. legalább vesz egy lakást.
@Bathory: nekem nincs semmilyen kínom sőt! de próbálom megérteni és megértetni az ottani rokonsággal hogy mi ez az egész, bár a fiatalságnak csak ugródeszkának kell a magyar útlevél, mert azt mondják a román már nagyon ciki az egész világon.
és ha megvan menni fognak a szélrózsa minden irányába csak onnan el, és hidd el ide se jönnek szívesen...
"Rossz hír a rettegőknek, jó hír nekünk többieknek: mégiscsak lesz választás 2014-ben."

Egyébként sokatmondó, hogy ezzel kezdi az írást; úgy tűnik, ezen az oldalon VALÓBAN RETTEGNEK attól, hogy itt diktatúra lesz és pl. nem lesz választás a megszokott ütemben.

Ez egyszerre mutatja a posztolóék realitásérzékét és az elmeállapotukat.
Szerintem csak olyan embernek volna szabad szavazati jogot kapni, aki
- magyar állampolgár
- bejelentett lakcíme Mo.-n van
- adót fizet Mo.-n
- van érettségije

Igy csak azok szavazhatnának akiknek van egy minimális általános műveltsége (érettségi) őket talán nehezebb átvernie a politikusoknak üres igéretekkel, ezen felül aktívan hozzájárulnak saját munkájukkal az ország fejlődéséhez (adózás).
Aki ezeket nem teljesíti, miért is érdemelné meg, hogy befolyásolhassa mások életét szavazatával?
@blah: akkor a 18 éves, kezdő asztalossegéd szavazhat, a 23 éves, master képzését folytató egyetemista pedig nem? baromság, ahogy a pénzügyi cenzus is.

az egy típusú cenzus ami elképzelhető lenne, az a tájékozottsági cenzus (választás indoklása bizottság előtt), de a megvalósíthatatlan.

szóval a cenzust, mint lehetőség, kéretik negligálni.
@Csicseri: ua., miért bízol jobban a 18 éves segédinas döntésében, mint a 23 éves egyetemistáéban?
@blah: "Én speciell adófizetéshez kötném a szavazati jogot."

Aha, a munkanélküli segélyt nem lehet közmunkához kötni, de a választójogot lehetne adófizetéshez... micsoda logika.
@mizrolist: Még mindig szavazhatsz úgy, hogy nem jelölsz be senkit. A lényeg az inaktívak (de még véleménnyel bírók) megmozgatása. Egyúttal az is kiderülne, mennyi ember hisz a pártpolitikában. Gondolom (pont a te példádból kiindulva) mondjuk nagyobb lenne a pártoktól függetlenül bejutók aránya, ami szerintem az ilyen posztkomcsi maradványpártokat figyelembevéve egészen üdítő lenne. Persze ezért nincs is kötelező választás, meg is válaszoltam a saját kérdésem :D
@blah: Még1x. Miből gondolod, hogy aki kezdeményezi a honosítását/visszahonosítását, ami neki nem jár anyagi előnnyel+elmegy az okmányhivatalba és bejelenti állandó lakhelyét, az felelőtlen? Ugye ezt olyanok fogják meglépni főleg, akik eddig is itthon dolgoztak.
@fedkvas: Amúgy HÖNK választásokon a mai rendszer szerint bármely állam polgára rendelkezik szavazati joggal, aki a HONK területén él(állandó lakcím). És ez korrekt, szerintem.
@fedkvas: Nem bízom jobban. De a segédinasnak talán nincs érettségije. Viszont az felháborít, hogy az adófizető állampolgár az egy elenyésző kissebbsége a lakosságnak. Innentől kezdve a demokrácia működésképtelen, ugyanis a pártok mindig a legnagyobb csoportoknak akarnak kedvezni, akiktől szavazatot remélnek. Az adófizetők nem ilyenek mert ők kisebbség, hiába ők tartanak el mindenkit. Tök logikus lenne, hogy akkor csak az szavazzon aki adót fizet. Nyilván ezt a szabály finomhangolni kell, hogy egy 23 éves egyetemista ne kerüljön emiatt hátrányba, de most itt az alapelv a lényeg.

Nem tartom igazságosnak, hogy egy egész életében munkanélküli, segélyeken élő, 4 osztályt végzett (igy az ország történelméről, hagyományairól, adottságairól, helyzetéről semmilyen információval nem rendelkező - így ép ésszel elképzelhetetlen hogy felelősségteljesen gondolkodó) személy ugyanolyan mértékben jogosult legyen beleszólni az ország ügyeibe, mint aki tanul, dolgozik, és saját termelő munkájával tartja el az előbbi személyt és népes családját. Ez egyszerűen beteg, és káros szemlélet, és mindenki rosszabbul jár vele.
@Tapogatott Kukorica: az üresen bedobott szavazócédula tökéletesen manipulálható. Annál már annak is több értelme lenne a kötelezővé tett választás esetében, ha több jelölt bejelölésével érvénytelenül szavaz valaki.
@Csicseri: Pont ezért lett volna jó a gyerekek után járó szavazati jog, de a balnak az sem volt jó. A nemzetközi balnak, aki a hülyékből él mindenhol.
Itt ez az Ubuntuország élnek és dolgoznak benne néhány millióan. Na nem mindenki mert annyi munka nincs. Akik dolgoznak fizetik az adót. Az adó ugye az állam bevétele. Aztán jön egy válság a csapat akik kormányoztak valahol valamit nagyon elkúrtak és akkor jön a "húzzuk a nadrágszijat" de nagyon politika. Ezt mindenki tudja mivel jár azoknak akik Ubuntuországban élnek. Jobb nem lesz azoknak sem akik nem fizetnek adót. Szóval csattan az ostor az ubuntuk hátán de mit érez ebböl az az ubuntu aki Kirgizisztánban él? Szerintem ezért nem szabadna külföldieknek választaniuk. Ha az ubuntu Kirgizisztánban él akkor neki, családjának az az érdeke, hogy a kirgizisztáni helyzeten változtasson.
@Bloberf: Aki Kirgizisztánban él mitől szavazna Mo-n? Olvasd már vissza a kommenteket.
Nem kétséges, hogy lesz választás 2014-ben.

Az ötvenes években is volt. Az a kérdés, lehet-e majd minimum kettőből választani...
@igazitrebitsch: eddig is volt... akár több is...

választhattál lopó-csaló-hazudó k között... volt különbség???
@is: Nem gondolom, hogy nagyon mellélőttem volna, mivel Nagy-Britanniában is több, mint 60 év telt el, miután újra koalíciós kormány alakult 2010-ben a konzervatívok és a liberális demokraták részvételével.

Ez azonban szerintem nem fog nagyon hosszú életűnek bizonyulni ott sem, mivel idén tavasszal a liberálisok elég nagy vereséget szenvedtek a részleges helyhatósági választásokon, azaz a következő választásokon szerintem ott is visszaáll a régi rendszer...!

Azt én sem állítottam, hogy a kétpártrendszerben ne lennének ott a kis pártok:

"A kétpártrendszerben ugyanúgy több párt működik, ám csak kettőnek van valós esélye arra, hogy megnyerje a választásokat.."

Azzal azonban nem értek egyet, hogy a kis pártok parlamenti bejutásának elegendő értelmet adna, hogy idézlek "amelyik fogja a töküket" a nagyobb pártoknak.

E helyzet "hasznosságának" egyik elrettentő példája az MSZP-SZDSZ szimbiózis, aminek egy ország itta meg a levét...!
@Bathory: Ugyanazért amiért egy erdélyi fog választani. Nekik gondolom fontosabb lenne a román kormány összetétele. Meg ugye ha kirúgják a munkahelyéröl akkor ott válaszhatja a két rossz közül valamelyiket. Hát nem?
@Secnir: "határon túliak természetesen nem szavazhatnának.
ha igen, akkor legyünk következetesek, példa:
budapesti főpolgármesterválasztáskor szavazhassanak azok is, akik igazoltan
-nem budapestiek, de Budapesten dolgoznak.
-legalább havonta ötször átutazik Budapesten.
-legalább havonta ötször dolga van Budapesten. "

Na,na, nem lopkodni az ötleteimet :-)

fedor.blog.hu/2011/01/19/agglomeracios_kepviseloket_a_fovarosi_onkormanyzatba
@Bloberf: Anyukám mindig azt mondta, hogy előbb tájékozódjak, utána szóljak hozzá egy témához.

A kedvedért Mo-n az fog szavazati joggal rendelkezni, aki magyar állampolgár és Mo-n állandó lakóhellyel rendelkezik. Eddig is így volt, csak egyszerüsödik az ügyintézés, nem kell évekig várni.

Tehát kirgizisztáni és erdélyi kizárva, kivéve, ha kettős áp., de ők eddig is szavazhattak mind2 államban.
@Bathory: Kösz, hogy megnyugtattál. Nem az én hibám hanem anyukámé.
Azért nem egészen hallgattál anyukádra mert ha jól olvastam valamilyen formában kapnak majd szavazati jogot a külföldi testvéreink és növéreink.
Mit mondjak? Már a nicked is a felsöbbrendüségedetbizonyitja. Ha nem tévedek.
@mizrolist: vagy még mindig lemondhat a választásra jogosultságról (és mindenféle szociális juttatásáról egyúttal). Olyan párt nincs, aki minden választójának teljes mértékben eleget tud tenni, tehát egy "kisebb rossz" alapon választhatna is egyet (avagy függetlent). Meg a cetlin is szerepelhetne olyan, hogy "egyik sem". Miért ne? Rögtön a manipulálás lehetőségének vizionálásával elkergetni opciókat nélkülözi a rációt, szvsz.
A választási rendszer legfontosabb elemét, a kompenzációs listát elfelejthetjük, pedig ha mindenhol csak 51%-kal nyer valaki, az egy pártnak az összes egyéni hely besöprését jelenti. Szerintetek tényleg csak kukacoskodás volt a töredékszavazatok számlálása?
Szerintem:
(mármint ha én írnám a választási törvényt)
Egyféle választás lenne, meg egy sorsolás.
Választás:
a pártok miniszterelnök-jelöltjére lehetne szavazni. Minden párt állíthatna miniszterelnk-jelöltet (esetleg itt lehetne a kopogtató cédula). Bemegy a polgár a aszazófülkébe, és eldönti, hogy Orbán, Vona, stb.
Parlament:
itt lenne egy feltételrendszer, és aki ennek megfelelne, és szeretne képviselő lenni, jelentkezik. Aztán meg kisorsolják minden körzetből a képviselőt.
Előnye az lenne, hogy valóban népképviselet lenne, nem pedig párttagság. A mai rendszerben Magyarországon egyszemélyi hatalom van, amit a választáson győztes párt vezetője gyakorol. Ő irányítja a kormányt (végrehajtó hatalom), és a párttagság révén a törényhozó hatalmat is.
Sorsolt képviselők esetén, a nagy számok törvénye miatt nagyjából úgyis fedné a honatyák politikai irányultsága az országét. Ám lehet, hogy ezek az emberek képesek lennének a pártérdekeken (amelyeknek esélyes, hogy nem is tagjai) túl az ország érdekeit is nézni.
@Tapogatott Kukorica: a kötelező szavazás az "egyik sem" opció megléte mellett nekem is elfogadható; de anélkül nem.
Az új rendszerben kevésbé lehet kavarni (pl a fordulók között), egyértelműbb és jóval olcsóbb. Angliában elég jól működik pár 100 éve. Na persze a Fityesznek is jobb lesz.

Az eddigi rendszer az olyan kis fostalicska pártoknak kedvezett, mint az SZDSZ, a kisgazdák, az LMP, lehetséges módon a Jobbik. Ezeknek nagy a szájuk, aztán félelmetesen kavarják a szart, programjukat soha sem kell végrehajtaniuk, de onnantól a nagyobbik partnernek sem, megszűnik az elszámoltathatóság. Kormányon a korrupciót, ellenzékben a szélsőséget képviselik.

Nem azt mondom, hogy minden bajunk tőlük származik, de messze legtöbb.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a listák nem szűnnek meg, csak nehezebb lenne frissíteni őket.
@Bathory: Balfaszkám...
Külföldön dolgozom és adózok és láss csodát nem szavazok Magyarországon.
Így döntöttem, Csak mert nem etikus beleszólnom.
Persze olvasom a híreket, de nem döntök semmiben, maximum véleményem van.
A marha nagy mindentudásodat a pártiroda szolgáltatja??
Előbb végezz egy pontos közvéleménykutatás mielőtt rázendítesz a vau-vau állapotra.
Barom.
@Bloberf: Mit nem értesz azon, hogy a két v. három állampolgársággal rendelkezők eddig is szavazhattak a választáson, feltéve, ha Magyarországon volt az állandó lakhelyük. Ilyenkor a tv. értelmében belföldiek, tehát külföldiek továbbra sem szavazhatnak.
@Rob67: Kérdeztelek? Jogod van válsztani, hogy választasz-e az magánügy, bár látom nem érted a különbséget.
@Bathory: Ne a parlamenti mandátumok számában gondolkozz,mert bármikor kiszavazhat egy renitens társaság, és létrejöhet a pártszakadás.

Kisgazdák
MDF

A parlamenti mandátumok száma mindig egy bizonyos időpontban létrejött eredményt képez le. Nem a kormány valós erejét, a társadalmi támogatottságot mutatják.
@Bathory:

Tudtommal te HTM vagy.

Személyesen TE miért szavaznál, illetve nem szavaznál itt?

Öszeegyeztethetőnek tartod lelkiismereteddel, joggal, stb-vel, hogy itt is és ott is szavazhatsz?

Attól, hogy ottaniak tömegesen szavaznak itt, mennyivel lesz jobb itt és ott?
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Eredetileg HTM vk, évek óta többes áp.

Otthon azért szavazok, mert a szüleim ott élnek.

Mo-n azért, mert én itt élek.

Természetesen összeegyeztethetőnek tartom.

Attól, hogy ottaniak tömegesen szavaznak itt, mennyivel lesz jobb itt és ott?-jobb? Kinek? Nem értem, túl általános. Tömegességről nincs tudomásom, csak azok a magyar áp-ok szavazhatnak, akiknek, mint nekem van állandó lakóhelyük Mo-n. Most a könnyítés miatt anyámék is kérni fogják a magyar áp-ot, de természetesen eszük ágában sincs átköltözni sem és így szavazni sem. Mindössze az ő szüleik még magyar áp-ok voltak, és őket senki sem kérdezte meg, amikor megfosztották az állampolgárságuktól. Egyik nagyfater szül. anyakönyvi kivonata még monarchiás.
@Bathory:

Rosszul emlékeztem. Úgy tudtam ott élsz.

A nyilatkozatokból nem venném biztosra az állandó lakcím kötelmét.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Nem tudom 100%ig biztosan én sem, de miért gondolod, hogy tömegesen élnének a lehetőséggel, ha nem kell lakcím? Téged sem érdekel, ha soproni vagy, hogy beleszólj a miskolci dolgokba, és szerintem a HTM-ek közül is csak azokat érinti egyáltalán potenciálisan, akik

1. kérik és megkapják a honosítást
2. átmennének szavazni/Mo-n is ugye ált minimum 50% nem nyilvánít véleményt/, ami macera

Ergo szerintem ez egy kicsit fel van fújva, akinek nincs valami plusz kötődése Mo-hoz azon kívül hogy magyar, az nem hiszem hogy szavazni akar.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @Bathory:

Az állandó lakcím nem lesz kritérium, pont ezt hajtogatják hónapok óta. Elvileg csak valamilyen listára szavazhatnak majd, de most megy az ötletelés, ezt akár levélben is megtehessék utazás nélkül.

A baj nem ez. Tegyük fel: ha az ő szavazatuk dönti el a választást, akkor

1: Fidesz bukta esetén a hálátlan gecik lesznek.

2: Fidesz győzelem esetén meg azok, akik a partvonalról elintézték a hazai szopást.

Ergo: jól nem jöhetnek ki belőle, a veszíteni való jókora. Az egyik tábor mindenképpen utálni fogja őket, és céltáblák lesznek.
@Bathory:

Végül is a szlovák parlamentin (és utána) kiderült, kik hogy gondolkodnak.

szerintem is túl van spirázva a dolog, de nem szeretném, ha bárki a túloldalról szavazhatna, és nem csak azért mert nekem nem tetszik, hanem egyéb aggályaim is vannak.

az az egész HTM szavazás arra jó, hogy ébren tartsa a trianoni revizionizmus gondolatát, anélkül, hogy kimondaná azt.
Szomorú, hogy az EU-ban még 2011-ben lehet ezzel szavazatokat szerezni (Ittenieket).
@Fabius: Ha különleges listára adnak szavazatot, akkor az a választójog sokkal gyengébb, mint az anyaországi lakosé. Mert sok ember szavaz kevés képviselői helyre.

Én még az előző, sima verziót ismerem.

Ez így bonyolult, hiszen én HTM vk. meg magyar áp. meg fehérvári és ugyanúgy szavazok mint minden fehérvári. Akkor HTM-ként még1x szavazhatok más listára?...:) Durva amit összeötletelnek, jogászként nem értem, de külföldön is sok helyen különbözően van ez a probléma megoldva.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Minthogy a Benes-dekrétumok élő jogszabályok/igaz, nem alkalmazzák/ erre nem nagyon szólhat az EU semmit.

Az is cifra hogy a Moldáviai románok közt a legtöbb román állampolgársággal is rendelkezik, pedig Rom-Eu tag, Moldávia nem. Szóval EU szvsz kötekedhet de nem kell vele foglalkozni.
@Bathory:

Hogy milyen lesz az a lista, azt még senki sem tudja. Egyéni körzetek nem lesznek, ennyi biztos.

Te valszeg a lakcímed szerinti helyen szavazhatsz, egyszer, külön HTM-ként nem.

Azok, akik mondjuk kint élnek, de az állampolgárságuk megvan a külföldi lakcím mellé, szavazhatnak HTM-ként.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

az egész HTM szavazás arra jó, hogy ébren tartsa a trianoni revizionizmus gondolatát, anélkül, hogy kimondaná azt.

Másképp látom. Szerintem az elmúlt 10-15 évben volt ez a szabályozás hátterében, mármint hogy maradjanak magyarok a HTMek, lehetőleg azon a területen, ahol születtek.
Most meg úgy gondolom, hogy rájöttek, hogy mivel Magyarország tartósan fogy, évi kb. 30 ezer fővel, és a demográfia-foglalkoztatás katasztrofális, és ezt reálisan legfeljebb középtávon lehet megállítani, Mo. munkaerő importra szorul. Eddig a pakisztáni ugyanolyan eséllyel lett magyar áp., mint a kolozsvári, ami enyhén szólva megalázó.

+ha jól csinálják, a népfogyást HTM import fogja semlegesíteni=több adózó
@Fabius:

Ezen az állampolgársági kérdésen egyébként jól lemérhető, hogy milyen irigy, beteg a magyar társadalom(tisztelet a kivételnek). Hogy egyáltalán felmerül, hogy ne adjanak/vagy ne teljes állampolgárságot minden magyarnak, aki kéri.
Öszehasonlításképp írtam feljebb, hogy a románoknál (Moldávia pedig nem tagja az EUnak) ez rég nem gond, a szlovákoknál pedig sosem kellett belföldi lakhely egy szlovák állampolgárnak ahhoz, hogy szavazati jogával éljen. Míg mi nem bízunk egymásban, a többiek hangosan röhögnek rajtunk.
@Bathory:

Akkor a tisztánlátás végett:

- Uniós állampolgárságot minden Uniós polgárnak! (és ne magyart, magyar-2-t, stb...)

- Állampolgáraink között ne tegyünk különbséget! (szavazati jog, gyes, gyed, nyugdíj.....)

Ez álláspontom lényege.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: gyes,gyed,nyugdíj nem jár alanyi jogon és semmi köze az állampolgársághoz.
@Bathory:

Családi pótlék?

www.tbinfo.eoldal.hu/cikkek/csaladi-potlek/csaladi-potlek.html

nem látom benne, hogy magyarországi lakhely a feltétele.

---
Majd holnap, ha lesz időm, akor tovább.
@Csicseri: szerintem (minden valós szempontot figyelembe véve) megvalósíthatatlan. ráadásképp nem vagyok cenzuspárti, ergo sum nem is szomorkodom emiatt.

az általad vázolt probléma azonban egy kardcsapással enyhíthető, nevezetesen a nyugdíjasok szavazati jogának megvonásával. de úgy vélem ez némileg abszurd és jogellenes.

továbbra is amellett kardoskodnék, hogy az egyetlen cenzus, ami elképzelhető, az a tájékozottsági alapú cenzus. központi internetes teszt, megfelelő eredmény esetén központi, választási, internetes szavazás. 50 év, minimum, mire ácsingózhatunk egyáltalán.
@Bathory: szerintem is. önkorinál nem kell akkora szigor.
süti beállítások módosítása