Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 444.hu/2024/04/28/ki-kell-adnia-az-mvm-gazkereskedojenek-hogy-kik-kereshettek-az-orosz-magyar-gaza... (2024.04.28. 17:47) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.05.23. 14:20 Fabius

Te fizetnél a kommentelésért?

Címkék: kommentek galamus fizetős internetes tartalom

Mielőtt a címet olvasva nekem ugrik a hörgőkórus leszögezem:

1: nem tervezzük a kommentelés jelenlegi állapotát megváltoztatni.

2: továbbra sem kívánunk bevételt varázsolni a blogból, sehogy.

De ettől még érdekel, hogy mi van akkor, ha mások igen. Az utóbbi időkben pár beszélgetésen részt vettem, ahol az internetes tartalmak fizetőssé tétele volt a téma. Az online hírportálok és véleményközlő formátumok előbb utóbb szembenéznek a gazdasági fenntarthatóság fenyegető rémével. A poszt apropója most éppen a Galamus csoport helyzete, és Mihancsik Zsófia írása. Galamusék most jutottak el oda, hogy a működést eddig biztosító magántőke elfogyott, és valamit csinálniuk kell, ha tovább akarják terjeszteni a nézeteiket netszerte. A megoldást nem magának a tartalomnak a fizetőssé tételében látják, inkább gyere, legyél a brancs tagja érzést adnának évi 6000 forint előfizetési díjért. Vagyis az előfizető pluszban hírlevelet és az írások kommentelésének lehetőségét kapja a pénzéért.

Vagyis ami nélkül nem létezik blogszféra - viták, kommentek - azt árazták be, és próbálják meg aprópénzre váltani. Vonatkoztassunk el most a Galamustól, és vizsgáljuk meg a kérdést onnan, hogy te, nyájas olvasó és kommentelő, mennyit lennél hajlandó fizetni a lehetőségért, hogy a kedvenc olvasmányaid alatt megjegyzéseket tehess? Hajlandó lennél-e egyáltalán erre költeni egy fillért is, vagy úgy gondolod, inkább olvasol olyan tartalmakat, ahol ezt ingyen, alapértelmezésben megteheted?

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr932926070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vélaszolnom sem kell :D

"Hajlandó lennél-e egyáltalán erre költeni egy fillért is, vagy úgy gondolod, inkább olvasol olyan tartalmakat, ahol ezt ingyen, alapértelmezésben megteheted?"
Nem. Véleményem szerint a kommentelő is a bloghoz tartozó tartalmat állít elő, így ha a szerzőnek fizetünk, akkor a kommentelőnek is kellene.

Ráadásul ezeket a tartalmakat már a közösségi portálokon is véleményezni lehet, így ha valahol fizetőssé teszik a kommentelést, azzal csak a közösségi portálok látogatóinak számát gyarapítják.
Azért nem fizetnék, hogy magamat olvassam, illetve, hogy mások olvassák, amikor osztom az eszet.

Arra viszont áldoznék, hogy egy általam kedvelt oldal, mondjuk egy blog, ne tűnjön el.
"2. A honlap tartalma
Mivel arra vállalkozunk, hogy naponta reagáljunk a szerintünk felháborító vagy éppen örömteli, de mindenképp elgondolkoztató jelenségekre, általában ne várjanak tőlünk komoly, nagy írásokat, kimerítő elemzéseket, hosszú interjúkat. Valóban csak néhány soros megjegyzést, észrevételt, elmélkedést – reflexiót – fűzünk mindahhoz, amit a napi hír- és eseménysorokból kiemelésre érdemesnek tartunk."

Hírügynökségi hírekért eszerint nem fizetnek, a saját tartalom előállításért a segélykiáltás szerint nem fizetnek: akkor mi a ménkű kerül ma havi 400000 (azaz: négyszázezer) forintba a Galamus honlapon?
megfizetnek a kommentelők

fidesoldali komment mínusz 100 Ft, többi oldal plusz 100
Van egy, egy hetilap, amire előfizetek előfizetem. Ha az online-ná változna, akkor is előfizetnék rá.

De ott se, seholse, sohase fizetnék kommentelésért. Pofázni ugyanis ingyen szeretek. Szabadon.
A kommentelők az ingyenes oldalakon is megfizetnek a nézeteikért, erről előbb-utóbb gondoskodik a Nemzeti Együttműködés rendszere.
Annak ellenére, hogy a jobban keresők közé tartozunk a párommal, szerintem 1000 Ft feletti összeget nem nagyon áldoznánk ilyesmire.
Ezalatt értem az előfizetést is a tartalomra.

Mondjuk vannak havi megjelenésű újságok, amiket mindig megveszünk, annak az árát az adott termékre természetesen online is megadnánk.
Nem hiszek az ilyesminek a fizetőssé tételében.

Inkább tegyenek ki az oldalukra egy öklömnyi PayPal-gombot, meg mellé egy flattr-gombot és hadd szóljon.

Szerintem havi 100 forinttal simán lehet támogatni azt a 4-5 blogot, amelyiket gyakran olvasunk és folyton rajtuk lógunk.

Csak kötelezővé ne tegyék, mert az megöli a dolog lényegét.

Amúgy ha nem tartanának fenn egy saját domaint+tárhelyet, hanem átmigrálnának mondjuk ide a bloghura, akkor már nem is lenne akkora nagy a működési költség.

Hírblogot ingyen szerkeszteni tökjó buli, főleg ha utána átveszi az MTI és meg sem említi, hogy honnan szedte az infót. :)
süti beállítások módosítása