Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Ha volna egy kevés remény, a lelketek megmenteném, ti drága-drága szentek, kik ültök otthon tétov... (2024.04.26. 13:07) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.05.01. 06:08 Fabius

Éljen Május elseje!

Címkék: kádár jános majális május 1 pártállam

Oly korban életem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel tölt, nem csak parancsra,
s míg balhitekben hitt és fetrengett részegen,
röhögött az elméjét borító kényszerképeken.

Ez a kicsavart Radnóti vers jutott eszembe a mai napról. Igen, oly korban (is) éltem én e földön, mikor a munkásosztály legnagyobb ünnepe volt a majális. Dehogy a munkát, a tavaszt, az újjászületést ünnepelték, sokkal inkább saját magukat. Sör-virsli-vurstli, oké, jobb helyeken gulyáságyú, alkohol hektoliter számra, természetesen mindez ingyen, ez jelentette az ünneplést.

Szülővárosomban nagy hagyománya volt a majálisnak. A kohászat, a gépgyár, az összes állami építőipari vállalat, a csokigyár, az akkor még jelentős munkásállománnyal bíró belkereskedelmi és vendéglátóipari vállalatok mind kötelességüknek érezték vendégül látni a melósokat. A Csanyik-völgyet elborították a katonai sátrak, a szakszervezetek osztották a kaja-pia jegyeket, a klapecok szórakoztatásáról helyi érdekeltségű vendégművészek igyekeztek gondoskodni, míg szüleik mulattak vadul.

Az ácsolt asztalok mellett hétköznapokban babos kendőben robotoló asszonyok meséltek egymásnak a Zsóry fürdős élményekről, a cseszkóból átcsempészett kék-piros gumimatracról, és fintorogva utálták ki maguk közül a burzsujt, aki tavaly SZOT beutalóval Balatoni nyaraláshoz jutott. Decensen iszogatták a császárkörte likőrt és az Éva vermutot, egy évre letudva ezzel a középosztálybeliek vagyunk, sej -álmát.

A férfiak ilyen hülyeséggel nem foglalkoztak. Hogyisne, mikor ingyen van a kaja és a sör? Ők némi alapozás után focizás címén előbb rojtosra rugdosták egymást a Munkahelyi SE színeiben, majd ki aljasodik le a földhöz közelebb versenyt nyomtak kora estig, hogy legyen elég hányásos kép a brigádnaplóba. Gyerek fejjel is érdekes volt nézni minden évben, hogy a népművelő külsejű tarisznyarákot mennyire megverték, ahogy kiszédült a száján a polkaszinó hívószó. Ő egy ilyen elkötelezett és meg nem értett értelmiségi lehetett, aki a párttitkár elvtárs utasítására igyekezett picsa részeg kohászokból, bányászokból decensen szórakozó jómunkásembereket faragni, miközben róla mintázhatták volna a reménytelenség szobrát. A csóka akkora volt derékban, mint egy vájár felkarban, mégis kockára tette testi épségét az eszméért és a pártért.

Este otthon várt mindenkit a nap fénypontja, a Felvonulók kérték kívánságműsor, Szegvári Kati nénivel. Csak Hofi meg valami magyar nóta legyen, esetleg azok a fiatalos izék, a maroknádi vagy mi a lófasz, Markos-Nádas, izgult a többség. A kötelező műsorelem balett/opera részeknél az ötödiken lakó Bakondi bácsi ordításától zengett a lakótelep: Na menjen a gecibe Katika! Ilyet munkás ember nem kér magáról, az hétszenccség! Há'mutassa má' a táblát, hunnan gyűttek ezek?! Mer'a'magyar operábúl csak a Simándy Jóskát élteti! Hazám-hazám, te mindenem, a krinolint neked köszönhetem!

Így zajlott a mulatság a hetvenes-nyolcvanas években, ami nagyban hozzájárult a legvidámabb barakk imázs kialakulásához. A majális volt az állami vállalatok éves céges bulija, amin keresztül a Kádár rezsim megsimogatta a rabigások buksiját. A melós meg örült, hogy egy nap az évben érte van, róla szól akkor is, ha pontosan tudja: látszat vidámság ez a pártállam kirakatában.

55 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr932868330

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - ITT VAN MÁJUS ELSEJE 2011.05.01. 14:51:30

HAGYMALEVELEKÉdes-kedves Kelemen Öcsém!Van annak már egy hónapja, hogy utoljára levelet váltánk egymással, s ha most azt kérdené Ked, hogy mit kezdtem az elmúlt április hóval, írás helyett mire pazaroltam az Úr által nékem adományozott drága időt, hebe...

Trackback: Vasárnapi kabaré - felvonulók kérték 2011.05.01. 11:30:55

Itt van május elseje, énekszó és tánc köszöntse, na és persze ne feledkezzünk meg a régen elmaradhatatlan felvonulásokról sem. A Markos-Nádas-Boncz trió "Felvonulók kérték" című száma azon túl, hogy klasszikussá lett a kabaré műfajában, segít...

Trackback: Orbán jobb emberként jön vissza Rómából 2011.05.01. 11:27:27

Orbán Viktor számára már fontos a vallás és a hit. És a boszorkányüldözés....

Trackback: Nincs olyan szekér…. 2011.05.01. 08:29:05

Rendhagyó szatmári köszöntő a Munka Ünnepére.   Az ország sok településén tartanak ma majálist. Azt azért ne feledjük, hogy valamikor ez a nap a munka ünnepe volt, tudom, kommunista csökevény ma már a tisztességes munkát említeni, de akad még ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez mind így igaz. Szép volt.
Éljen a Demokrácia! Éljen a melósok porig alázása! Mennyivel jobb ez,mint a látszat vidámság!
Érzékletes hangulat, ahogy most felnőttként emlékszel vissza kamaszfejjel megélt élményeidre.

Azt hiszem, mindannyiunknak megvannak a hely-meg helyzetfüggő emlékei azokról a tavaszokról.

Nekem is, akkortájt kezdődött a fiatal felnőtt életem.

Akkortájt volt, hogy csak két helyre jelentkezhettünk felsőoktatásba, és a jelentkezési lapon külön jelölték az efeseket (fizikai dolgozók gyerekei).
A szóbelin ott ült az intézményi kiszes, aki a gimiből küldött közösségi jellemzés ismeretében kacskaringózott, szigorúan rám nézve, hogy látszik, hogy közösségi ember vagyok, de hogy is volt azzal a Beatles-értékelő szakköri dolgozatommal, azt gondolnám mozgalmi munkának?

Szerencsére eszembe jutott a József Attila meg az Ady szavalóverseny szervezése - ez utóbbira ráncolta a homlokát - meg az építőtáborok hangulata.
Azt is lelkesen fejtettem ki, hogy nagyon tetszik az intézmény szocialista országok testvérszerveivel kiépített csereutazása, én is szeretnék eljutni Karl-Marx-Stadtba.
Hogy ez számított, vagy a középiskolai országos tanulmányi verseny, ma sem tudom, de végtére is felvettek az első helyen megjelöltbe.

Meg az is akkoriban volt, hogy a népi demokratikus választásosokon este fél hétig meg nem jelent özvegy Szarkánét két rendőr kereste a földszinten a belvárosi házban, ahol albérletben laktam, merthogy nem teljesítette kötelességét.
Kórházban van, próbáltam mentegetni Rózsi nénit a nem tudni milyen retorzióktól, mire szomszédja, akivel a macska miatt volt konfliktusa, mindjárt rávágta, nincs annak kutya baja sem, látta, hogy már reggel kipomádézva misére ment.

Meg az is akkortájt volt, hogy a fekete vonatok ezerszámra hozták az építőiparba a cigányokat kelet felől a Kádár által generált gáz-bevezetési meg lakótelep-építési programokra, akik a munka ünnepére úgy utazhattak haza, hogy a brigádvezetőnek szigorú ígéretet tettek, otthon a családdal vonulnak fel, "úgy görbüljek meg főnök".

A fillérekért hirtelenjében kiparcellázott balatoni telkekre felhúzott, többnyire a gyárból megőrzésre hazavitt anyagból épült vityillók gazdáinak sem volt nagyon illő a május elsejét nem a munkahelyi delegációval ünnepelni, valamit valamiért.

Mert akkortájt volt az is, hogy közveszélyes munkakerülésért bevihették a zsaruk azt, akinek az igazolványában nem volt feltüntetve a munkahely.
Hogy aztán ez mennyiben volt tényleges munka, a kutyát nem érdekelte, de rend kinézete volt a dolognak.

Mint ahogy az sem zavart senkit sem, mi a jóistenből finanszírozódik ez az egész virsli-mustár-korsó sörös vigalmi negyed.
Nem tudtunk holmi Fekete Jánosról, meg az ő hitelfelvételeiről, meg azt sem álmodtuk, hogy majd egyszer egy köztársasági elnök nem fog vele kezet állami kitüntetéskor, miközben majd egy következő olyan papírt lát el becsületes kézjegyével, aminek a kidolgozásában egy tényleges politikai hatalommal bíró egykori államminiszter szerepel hitelesítőként.

Nagyjából ennyi jutott eszembe munka ünnepi emlék címén, és kihagyom a poént, hogy akkor legalább volt munka.

Remélem, mások is leírják, kinek mit jelentenek az egykor volt majálisok.
Nekem nagyjából azt, hogy akkor még legalább reményeim voltak, ha álmaim már nem is.
Ez nagyon ott van! Nagyon klassz, de akik akkor nem éltek, nem is értik meg pontosan, miről is van szó...
Viszont apránként visszajöttek ezek az elvtársi agipropos balfasz szövegek, bolsevik pártunk és kormányunk, valamint gerinctelen talpnyalóik által. :(
A mai fiataloknak bár felvonulni még nem kell önként és dalolva - Viktor képpel a markukban - de ha így megy tovább hamarosan, hamarosan elvtársak... Hisz mint kreténék összefoglalóiban láthatjuk, hallhatjuk, a "nemzetközi helyzet fokozódik", "az osztályharc élesedik" - elvtársak...
Viktorka meg folyamatosan segget csinál a szájából:
www.fn.hu/belfold/20110429/orban_kozeposztaly_ellen_fordult/
Oszt amikor majd Csányi elvtárs is megunja ezen kiskretének pénzelését és utaztatását, akkor lehet, hogy... mást kezd el majd pénzelni:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/04/30/hig/
@sületlenke: "Nekem nagyjából azt, hogy akkor még legalább reményeim voltak, ha álmaim már nem is."

Mit kell ehhez hozzátenni? :(
nol.hu/archivum/20110429-erdekegyesites

"A szabadságot csak az egyenlőség mentheti meg.

Egyetlen erő van ma, amely természetszerűleg ezen dolgozik – A SZAK-SZERVEZETEK. Nekik kulcsszerepük lehet a közeljövőben. Ha nem kapnak részt az alkotmányvédő, jogvédő, környezetvédő stb. harcok vezetésében, akkor nincs remény. (S ha ők se gondolkoznak a munkahelyekről már kiszorultak égető gondjairól, akkor ugyancsak.) A szakszervezeteknek pokolian rossz a sajtójuk, olyasmiket lobbantanak a szemükre, amiket mindenki másnál eltűrnek. A kettős mérce itt könyörtelenül működik. (Kisebb mértékben ugyan, de az ellenzéki médiák az LMP-vel szemben is méltánytalanok.) Én nem egyszerűen elnézést és „összefogást” hirdetek itt, a megérdemelt kritika mindenkinek kijár, hanem csak fölhívom a figyelmet a stratégiai helyzetre."
Hát igen, a Kedves Vezető néhány jól irányzott intézkedéssel rabszolgákká tett minket a saját hazánkban:

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=421161

Rövidesen mi is elénekelhetjük J. A.-val, hogy aszongya:

"Itt élünk mi! Idegünk rángó háló,
vergődik benn’ a mult sikos hala.
A munkabér, a munkaerő ára,
cincog zsebünkben, úgy megyünk haza.
Ujságpapír az asztalon kenyérrel
s az ujságban, hogy szabadok vagyunk -
poloskát űzünk lámpával s a kéjjel
s két deci fröccsel becsüljük magunk’.

Elvtárs és spicli jár a csöndben erre,
részeg botlik, legény bordélyba lóg,
mert hasal az éj s pörsenéses melle,
mint szennyes ingből, füst alól kilóg.
Igy élünk mi. Horkolva alszunk s törten,
egymás hátán, mint odvas farakás
s hazánk határát penész jelzi körben
a málló falon; nedves a lakás."

De nehogy azt hidd, Viktor, hogy ezt szárazon elviszed.
Remélem fossá áznak Fletó és hívei a Ligetben!
@Boli:

Viktor feltalálta a gulyás nélküli gulyáskommunizmust. Ki is csinált anno ilyet?

Megvan, asszem Csau.
@gyilkos fűegér: Nade... Még ilyent... A Viktor nem olyan... De tényleg... Kicsit elszállt ez a gumicsizmás csávó magától! :)
@gyilkos fűegér: Egyértelmű, ez az! Tiszta vadkapitalizmus van itt és most, ami J.A. korára volt jellemző. A Lajtán túl ezt már régen kinőtték, mi még most megyünk bele.
Sej a mi lobogónkat mindenki látta.
Sej ami rá volt írva mindenki vágta.
Sej a mi összes álmunk eldobhatjuk végre.
Sejtettük eddig is, de mi lesz a vége.

Refr. Hol láttok Ti itt csillagot, hol látszik az ég?
Ha nem látom, hogyan érteném, hogy honnan fúj a szél?

Mama én elhittem, hogy Te mindent értesz.
Azt mondtad tévedés volt, ilyen az élet.
Látod most tévedésből elszálltak az évek.
Szóra sem érdemes, csak ennyi volt egy élet.

Refr. Hol láttok Ti ...

Sej a mi lobogónkat fényes szelek fújják.
Sej arra az van írva, elszálltak az évek.
Hidd el, ha én egyszer majd kinyitom a számat.
Eszem vagy ásítok, de miért kiabáljak?
Zseniális a Hooligans-szám. És végre valaki, aki ismeri.
Teljesen egyértelmű, hogy orbán addig fogja feszíteni a húrt, amíg valaki tarkón nem vágja egy szívlapáttal. Mivel az ellensúlyokat már lebontotta, igazi ellenfele pedig egyelőre nincsen, ezért tökéletesen tudja, hogy teljhatalmánál fogva azt csinálhat amit csak akar. Maximálisan.
Aljas és gerinctelen dolog kihasználni azokat, akik hagyják (gy.k.: a magyar állampolgárokat), de egy ilyen orbán féle bolseviknak, egy ilyen takonygerincű szemétládának, ez nem több mint a reggeli 5 perces torna.

"A bolsevik típusú kommunista pártok megkülönböztető jegye s minden — nem elit jellegű — párttól elkülönítő jellemzője, hogy nem egyszerűen az azonos ideológiát elfogadó emberek összessége, hanem élcsapat. Azzal, hogy a párt élcsapatnak és az egyedül tudományos világnézet hordozójának tételezi önmagát, ezzel az átlagemberek, a munkásosztály, a társadalom fölé helyezi magát. Elitpárt jellege nem abból adódik, hogy tagjai sajátos vagyoni, műveltségi, származási előnyökkel, esetleg hatalmi pozíciókkal rendelkeznek (mint a parlamenti, műveltségi, hivatásrendi, származási elitpártok), hanem a pártra vonatkozó ideológiai tételekből következik."
@staropramen: Hejj, de kedvelem én ezt a kollégát! :)) Már csak a neve miatt is!! :)
@Bergeroth: "A társadalom materialista felfogása új módon vetette fel az állam társadalmi szerepének vizsgálatát. Hegel államfelfogását bírálva Marx a következőt írja: lehetetlen megérteni az elvont eszme fejlődéséből az állami, jogi, politikai intézményeket és azok fejlődését. Mindezeket csak a társadalomban létező reális alap (a társadalmi viszonyok összessége) vizsgálatával együtt érthetjük meg. Minden társadalomban létezik egy valóságos alap, amelyen a társadalom politikai, jogi, állami intézményei felépülnek. Az állam a társadalomban ”önálló formát ölt, különválva a valóságos egyéni és közérdektől, s ugyanakkor illuzórikus közösségként [...] a munkamegosztás által már meghatározott osztályok reális alapján” uralkodik. Ebből következik, hogy ”minden uralomra törekvő osztálynak, még ha uralma – mint a proletariátus esetében – az egész társadalmi forma és általában az uralom megszüntetését tételezi fel, először a politikai hatalmat kell megszereznie, hogy saját érdekét ismét általánosként tüntethesse fel”."
A többit túl hosszú lenne itt megjeleníteni, de itt gyönyörűen le van írva bolsevik narancspártunk:
www.rubicon.hu/magyar/oldalak/a_szocialista_allam/
'89 után az elvtársak visszatértek, csak megpróbálják magukat "másnak" eladni... :))
Sok ecceri léleknek ez megy is!!!
@Boli:
Nem azzal van a gond, hogy ezek a vaskalapos bolsevikok másnak próbálják eladni magukat. Hanem azzal, hogy sokan csápolnak és tapsikolnak hozzá.
Vagy orbán csinál valamit nagyon jól (nem), vagy a birkák tényleg olyan segghülyék, mint amilyennek látszanak.
2014-ben a fidesz bukni fog, ezt borítékolni merem. Ha pedig a szokásos aljas és gerinctelen stílusukban megszavazzák a határon túliak szavazati jogát (amit csak és kizárólag akkor támogatnék, hogyha legalább 3 évre visszamenőleg fel tud mutatni olyan papírokat, hogy ő ide adózott és ide fizette ki a járulékokat), akkor biztos vagyok benne, hogy a hajuknál fogva lesznek kiráncigálva a parlamentből.
Remélem orbán emlékeiben még él ceausescu megrettent arca, amikor látszott rajta, hogy még a kivégzése előtti pár másodpercben sem fogta fel, hogy miért történik ez vele.
orbán sem fogja érteni.
Végre egy bejegyzésed, amit utálok :). Borzasztóan érdekes ám, hogy miként tekintesz vissza arra, ami lehetővé tette számodra, hogy itt legyél, ahol ma. Szerintem ugyanazt láttuk, én viszont soha nem írtam volna le azokat a majálisokat így...
Szerintem évente egyszer igenis élvezték a dolgozó emberek, hogy magát a munkát megbecsülte az állam, a befeccölt energiának volt értelme, és sokan részesültek kitüntetésben is = elismerésben. És igenis őszinte lazulás volt akkor (kivéve a felvonulást magát... bár, néha az sem volt rossz, mert a kutya nem a tribünt éltette, hanem csak klassz volt a munkatársakkal együtt lenni).
Ma persze ezek olyan dolgok, amikről fingja nincs az állampolgároknak. Ma elképzelhetetlen, hogy valaki a focizás öröméért alkotott anno csapatot, és volt is a gyárban pálya hozzá - igaz az valódi öröm meccs volt a mozgás öröméért jártak össze, és nem a pénzt akarták megfialtatni a VIP szektorosok a játékosok kárára...
Akkor nem kellett közösségépítő tréningeket fizetni, meg önismereti humbugokra járatni az alkalmazottakat, de még csak átképezni sem kellett senkit, mert úgy jött ki a suliból, hogy értett a szakmájához... és voltak öregek, akik adtak a tapasztalataikból, azaz segítették a fiatalt. Az is igaz, hogy senki nem akarta őket bármikor indoklás nélkül eltávolítani a munkahelyről... Az is igaz, hogy bárki tudott a szomszédban vásárolni, ha épp azt akart, és el tudott járni nyaralni is, meg telelni is, meg volt színházbérlete is, meg mozira való és egy évben CSAK EGYSZER kapott ingyen sört a vállalatától...
szóval nem tetszik a te (v)iszonyod a régi majálisozókhoz, mert olyan mintha utólag is elirigyelnéd tőlük az akkori emberi létüket, amit ma már senki nem akar elismerni másnak... ahogy egyébként ma működik az ún. középosztály (ami persze nincs)- az egy undorító irigység csupán!
(tessék aztán elfeledtetni velem ezt a csúnyaságot :) - ne dőljön be már maga is annak az iszonytató félelemnek, hogy véletlenül kiderül, mennyivel élhetőbb társadalom volt a szocializmus, mint ez - amit a kapitalisták nyújtani tudnak.
- Hiszen minden gondolkodó ember látja, hogy az örökös fejlődés fenntarthatatlan - tehát a kizsákmányolás lehetősége VÉGES! Jobb volna magunktól változtatni rajta és nem megvárni, amíg mindenki beledöglik néhány elmebeteg kapzsiságába (amitől ráadásul egyik sem lett boldogabb, vagy sikeresebb)...
Nem értem az embereket! Saját múltjukat meghazudtolják... csak tudnám miért?!
Igy visszagondolva a gyerekkorom Majus Elsejeire az volt a buli benne, hogy nem volt tanitas, mar jo volt az ido es lehetett menni bringazni.
Egyszer voltunk anyammal a felvonulason, de viszonylag hamar leleptunk, mentunk a Ligetbe enni, bameszkodni.
Szoval annyira nem volt rossz.
Legalabb megbecsultek a melost.
"Tinca" Ne számíts a szakszervezetekre! Gaskó máris megkötötte a különmegállapodását Orbánnal, s ünnepelni sem volt hajlandó a többi szakszervezettel együtt. Viktorka újból mesterien játssza az "oszd meg és uralkodj"-ot.

Közben a sztrájktörvény módosításával szinte lehetetlenné tették az érdekérvényesítésnek ezt a módját. A Gyurcsány-kormány elleni sztrájkoknál elég volt egy rosszul fogalmazott mondat a gördülő megindításához.

Az alkotmánybíróságról nem is beszélve. Nemrég belevitték a sok hülyét a három igenbe, mert engedélyezték a népszavazást. Mos egy fél éve nem képesek a nyugdíjrablásról mondani egy ép mondatot. Nem is tudom, miért tartjuk őket. Ebben a formában teljesen fölöslegesek. Csak arra jók, hogy legalizálják az Orbán-féle disznóságokat.

Szóval, ha nem lesz választható alternatíva, ne várd a Fidesz bukását. Lehetséges, hogy 20 %-os választói részvétellel fognak újból 2/3-al nyerni, mert senki el nem megy szavazni.
Ismerős sztori :) Mi gyerek elvoltunk, lehetett légpuskával lőni meg volt üdítőjegy zsákszámra, aztán ittuk rendületlenül, amíg volt mit. Minden évben valamelyik keretén aki ezt szervezte, úgy gondolta, hogy a tonik az üdítő. Mi gyerekek ott álltunk a jegyeinkkel és bámultuk az "üdítő" készlet végét jelentő 4-5 láda tonikot... brrr Azóta nem tudom meginni :)
Egy biztos,én elmegyek,csak ne Vikike meg abandája nyerjen!Azt még nem tudom,hogy kire,de nem a zsideszre az tuti!
Fabius, cimbora ez szóról szóra így volt :-)

Az megvan még, mikor R. Gézának vattacukorból csináltunk Kóbor parókát, és " tíz forint a forró lángos, éljen soká Kóbor János" táblával zavartuk körbe a király asztalnál? :-D
@Bergeroth:

Azóta már az amerikai magyarok is bejelentkeztek Semjénnél, hogy ők is ixelgetnének, ha úgy van...
www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=10&ved=0CFgQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.kronika.ro%2Findex.php%3Faction%3Dopen%26res%3D50294&ei=LVO9Te-RDMf0sgaSypyCBg&usg=AFQjCNEsURZRQFPA5Xzr1gpIgqvSCjgoIg

Az tényleg érdekes szitu lesz, ha mondjuk Orbán a magyarországi magyarok szavazataival veszítene, de Marosvásárhely és Texas hivatalban tartja. Akkor itt akkora balhé lesz, mint utoljára tényleg csak '56-ban.
Nosztalgiával gondolok vissza arra a május elsejére, amikor kiváló úttörőként 14 évesen elérkeztem szocialista karrierem csúcspontjára, és jutalomból iskolánkat képviselhettem kisvárosunk május elsejei felvonulásán. Marha büszke voltam magamra, hogy a dísztribünről integethettem az alattunk elvonuló kis- és nagypajtásoknak.

Pár furcsaságot azért megfigyeltem. Ott állt pl. egy csomó szovjet katonabácsi is, szépen kiöltözve, rengeteg sok csillaggal meg plecsnivel. Meleg volt, és ők nagyon szomjasak lehettek, mert kézről kézre járt közöttük egy fehér műanyagdemizson. Szegények talán napszúrást is kaphattak, mert egymás után dőltek ki; le kellett őket támogatni a tribün mögötti elkerített részre. Ott feküdtek mereven, míg meg nem érkezett értük a hátsó kijárathoz egy dobozos UAZ. A kiskatonák bedobálták őket (mint a krumpliszsákokat), aztán már mentek is hazafelé. Számukra gyorsan véget ért az ünnep. :-)
@gyilkos fűegér:
Ép ésszel képtelen vagyok megérteni, hogy milyen jogon szavazhatna bárki egy másik országból, hogy én itt hogyan éljek.
Nem ide adózik, nem ide fizet TB-t, nem ide fizeti a járulékokat.
Akkor? Milyen jogon?

(Persze tudom, orbánnak csak és kizárólag a hatalom számít semmi más, bármi áron. De ha ezt meglépik, akkor ezeknek tényleg nem lesz más választásuk mint szembenézni cirka 7 millió nagyon, NAGYON dühös emberrel.)
Azért van ami közös az akkori május elsejékben és a maiakban: a szakszervezetek akkor is csak élősködtek a munkások pénzén és ma is.
A munkások pedig akkor is sok marhaságot beszéltek és ma is.

A lényeget nem látja senki, és nem is akarja láttatni senki.
@dark future: óóóóó, de szép! Irigyellek :)))
Sose voltam jó tanuló, nekem ilyen élményeim nincsenek. Általános sulimhoz tartozott egy nagy katonai bázis magyar és szovjet tisztekkel (OLP), az megvolt az ünnepségeken, hogy ott feszítettek, de a demizsonos rész nem. Biztos hátul álltam, azért nem láttam. :)
@Kicsi Kacsa:

Az imázsra azért adtak; az elől álló csatársort mindaddig frissítették, amíg el nem fogytak teljesen :-).
Itt az új bullshit:
"az alkotmányozás sikere után most más kérdésekben kéri az állampolgárok véleményét"
index.hu/belfold/2011/05/01/szocialis_konzultaciot_kezdemenyezett_a_kormanyfo/
Kretén kormányunk, levelező tagozat. Parlament, alagsor, kazánház...
Tök demokratikusss! Hajrá Viktor! :)
@dark future: Wazze, majdnem olyan kiválasztott lettél, mint a párttitkár elvtárs gyereke, a Viktorka! :))
Emlékszem felvonulás után mindig elmentünk síelni valami gleccserre és szabadon bejárhattuk a világot, senki nem kérdezte hová megyünk, miből telik. Bármiről szabad véleményünk lehetett és ha kiégett egy izzó, az ikávé kicserélte ingyen. Ha valami nagy gebasz volt a baráti Szovjetunióban, még aznap szóltak, hogy ne együnk salátát, nem vártak heteket.
Én visszasírom a szocializmust.
@Boli:

Ez van, nem tagadom. Bizonyára kiválasztottságomban egyáltalán nem játszott szerepet az az elhanyagolható a tény, hogy faterom alapszervezeti párttitkár volt. De ő legalább rendszerváltás után is szoci maradt.
akkor legalább ennyi jutott.most még ennyi sem.
Az megvan, hogy Viki "az alkotmányozás sikere után most más kérdésekben kéri az állampolgárok véleményét"! Aha...
Szóval lefordítom újmagyarra: Miután ilyen sikeresen lenyomtuk a sok birka torkán ezt a szar tákolmányt, amit majd kedvünkre alakítgatunk még törvényekkel, most jön az a rész, hogy a maradék szociális biztonságát a csórójának hazavágjuk! Lesztek ti még rabszolgák saját hazátokban, az itteni kínai és indiai befektetők gyáraiban, az egyház földjein és birtokain! Ámuldozva néztek az olyan cégek után, mint Audi, ahol a kiváltságosok dolgozhatnak, mert azok még tanulhattak valamit, de nektek már nem kell, hisz a nyolc általánosotokkal bőven elegek lesztek a gyártósor mellé! Az iskolákat majd mind egyházi kézbe adjuk és elit magániskolákat faragunk belőlük, ahol kőkemény pénzért majd a talpnyalóink gyerekei tanulhatnak, kemény tandíjért - de abból a fizetésből lehet is... A nyugdíjaitok miatt ne aggódjatok, azt nem fogjátok megérni! Aki olyan hülye, hogy ez pedig nem tetszik neki, húzzon el az országból! Marad itt még rengeteg cigó, aki jópénzért bérretteg, de a szavazáskor majd 1.500 forintért eladja az anyját is! Nem tetszik? Kit érdekel!!! Majd jönnek az ügyvédek és megmagyarázzák, hogy minden jogtiszta volt - a svájci bankszámláimhoz meg semmi közötök!
Na itt azután felébredtem és azt mondtam, hogy "bekaphassák az elvtársak!" Kádár apátok feltámadt, ünnepeljetek, Május 1 van, vonuljatok fel a Ligetbe, hülyegyerek Viktor képével a seggetekben! Levelezőtagozat, 2011, Abszurdisztán... Gyönyörű, én így szeretlek!
@dark future: Mindenkit érhet baleset! :) Még miniszterelnök is lehetsz!!! Ennél csak jobb!
@dark future: Egyébként oldalaid régi rajongója vagyok... Nem tudom hány éve, de nagyon-nagyon régóta. :))
@Gáborom: Úgy van Gábor! És addig jó a gerinctelen,hazaáruló értelmiségnek,amíg a munkások marhaságokat beszélnek!
Találtam egy idézetet ami tökéletesen leírja a jelenlegi kormány kórképét. Mintha egy az egyben róluk írták volna.

"A buta ember az, akinek még arra sincs elegendő esze, hogy önhitt legyen.
A buta ember önmaga furfangos ügyvédjeként a maga vélt igazának megfelelően keres összehasonlítást.
A bűn nem bűn, ha mindenki bűnös, a hiba nem hiba, ha mindenki hibás, a rossz nem rossz, ha minden alternatíva rossz."
@EÖ: ez a salatas resz a valameknapi Csernobilos cikkek fenyeben elegge elvetemult.
@Bergeroth: "Nem ide adózik, nem ide fizet TB-t, nem ide fizeti a járulékokat.
Akkor? Milyen jogon?"

Tegyük hozzá, ez ugyan elmondható sajnos sok magyar szavazópolgárról is, de még nekik is legalább szembesülniük kell tetteik következményével, hogy melyik barom húzza le róluk az utolsó bőrt is. A határon túliakra értelem szerint ez sem igaz.
Na de hogy csak ötlet szintjén is felmerülhet, hogy másfél millió magyar származású amerikai, akik jó részének már a szülei is az óceán túlpartján születtek, döntse el, hogy itt négy évig ki lesz a helyi hülye... na álljon meg a nászmenet.
@Bergeroth:

Fasza idézet! Ezt a fajta, buta, de magabiztos és magát folyton felmentő embertípust tökéletesen kivesézi Dosztojevszkij a "Feljegyzések az egérlyukból" című, eszméletlenül zseniális kisregényében.
@gyilkos fűegér: nem is emlékszem, hogy utcát neveztek el róla anno.... Biztos nem érdemelte meg (ma sem fog utcanevet kapni, az az érzésem....)
@EÖ: Én is máshogy emlékszem, nem Fabius városának kellemes légkörére, hanem jelszavak skandálására, zászlók lengetésére, és szigorú felügyeletre, hogy a színházi előadás rendben lemenjen.
@legeslegujabbkor: ostoba ember sírja vissza csak, akinek kényelmes volt, hogy helyette gondolkodtak, arra se kellet energiát pazarolni
elmondták mit szeretsz, mit nem szeretsz
és kész
voltak jó dolgok is, nem is kevés, de az egész rendszer álságos volt
@EÖ: Akkor is leveleztünk a hatalommal, (sőt kötelező volt) csak máshogy nevezték: hangulatjelentésnek :)
@EÖ: Pedig tényleg tök jó volt.
Én még emlékszem, amikor évente 1-2x anyámnak sikerült banánhoz jutni (egyik unokatestvére dolgozott az utcavégi boltban, ha tehette, minden ilyen csemegéből félretett nekünk is egy picit), ez mindig annyira bearanyozta az életünket, mint azóta semmi...
Meg amikor az ünnepek előtti napon anyám beállított a bolt előtt a kenyérre váró sorba és 2-3 óra múlva jött a tesóm leváltani... micsoda összetartás volt az kérem a családban! Azóta sem tapasztaltam ilyet.

Egyébként én a május 1-ben azt utáltam nagyon, hogy nemcsak felvonulás volt, hanem valami produkciót is kellett csinálni a tribün előtt. Mivel testnevelés tagozatos voltam, ez valami talicskázós, cigánykerekezős, kézenállós koreográfiát jelentett, amit hosszú hetekig tanultunk be vagy tanítás előtt (reggel 1/2 7- 8 között), vagy tanítás után. Naponta. És persze tornadresszben vagy melegítőben (időjárástól függően) vonultunk. Hú, de utáltam!
dehogy tudta a melós, ma se tudja, sőt, hisz..
A napokban kaptam két kedves szolnoki ismerősömtől egy könyvet, a címe az, hogy Akik a hírekben szerepelnek. A könyvben rövid leírások szerepelnek különböző politikusokról. Ami az izgalmas ebben a könyvben, hogy megjelenési éve: 1966 (húsz évvel később jöttem a világra). A szövegeket olvasva igen mulatságos részeket hozott elő, amik olyanok számára, akik nem éltek ebben a korban, különösen furcsának, részben még mulatságosnak is tűnnek.

Példák: "A húszéves férfi, 1933-ban Norvégiába érkezvén, szabadulni akar a >>törvénytelen gyermekség<< polgári lidércnyomásától, és családi nevét Frahmról Brandtra, keresztneveit pedig Willyre íratta át okmányaiban. Ezzel pontot tett első németországi pályafutására, amelynek eseményei nem különösebben említésre méltók; cikkecskéket írt a lübecki szociáldemokrata lapba, s ifjúsági vezető volt a szociáldemokrata szélsőjobbszárnyon." (Gondolom a szocdem széljobb a kommunistákat nem szeretőket jelenthette.)

"Az a nemzedék, amelyhez Brezsnyev is tartozik, a Nagy Októberi Forradalom és a polgárháború idején még gyermek volt. Akkor vált felnőtté, amikor már kibontakozóban volt a Szovjetunióban a gigászi méretű küzdelem a szocializmus felépítéséért." (Ez pedig csak a Brezsnyevről szóló kétoldalas szöveg eleje...)
@Ordnassac: :) Rövidesen nálunk is megírják a Kedves Vezető dicső múltját és harcát... Bár az eddigi pártirodalmuk sem lebecsülendő, "Viktor összes" már alakul, elég érdekes szelektív emlékezettel!
Nekem a "Szovjet Kommunista Párt története" c. örökbecsű (:() darab van meg, az elejében Sztalin elvtárs útmutatásaival, anno 1950. Gyönyörű, nem bírtam könnyes röhögés nélkül olvasni. Az állapota alapján, ahogy kaptam, akkoriban sem forgatták rongyosra.
Amikor Te születtél, akkor épp a Néphadsereg soraiban védtük a nemlétezőt és röhögtük szét magunkat az elvtársi útmutatásokon és "ideológiai neveléseken". Nem igazán működött rajtunk, pedig mivel egy katonai főiskola őrkutyái voltunk erőlködtek az elvtársak rendesen. Pár éve pedig mit olvasok a mostani bolsevik elvtársaink szócsövébe, a MN-ben? Az egyik akkori főkretén elvtárs és főtisztecske, aki akkoriban könnyes szemmel közölte velünk, hogy ő mindenét a pártnak köszönheti - most így '56 októberének alkalmából, hogy felszerelünk és lőszert is vételeztünk, ő kész velünk akár a tömegbe is lövettetni - arról értekezett, hogy kell az a hazafias nevelés és milyen szörnyűek különben is ezek a mai fiatalok, bezzeg régebben... Aha... Csak az ő saját régi szép párttörténeti életét felejtette el emlegetni.
Szóval nem kell könyv nekünk, akik akkor is éltünk, elég "mulatságot" kaptunk az akkori képmutató elvtársaktól - nem egy esetben ezek szüleitől. Deutsch Tomi faterja is tudna mesélni vicces történeteket a Munkásőrség vezető köreiből! :))
@legeslegujabbkor: @Mylady: amikor vége lett, én őszintén hittem abban, hogy most minden megváltozik, megbüntetik aki hazudozott és tanulunk a hibákból
milyen ostoba voltam :)
@EÖ: Amikor kikiáltották a köztársaságot, hatalmas dolognak éreztük. Felvettük magnóra és 92x játszottuk vissza aznap este. Meg utána még napokig. Annyira hihetetlen volt, hogy itt a változás és tényleg itt van.
Nekem óriási csalódás, hogy 20 év elteltével itt tartunk...
@Mylady: volt egyszer egy dízájncenter, Fábry kommunista ereklyéket mutatott be (leninszobor, úttörőnyakkendő, stb.) a nézők röhögtek
fábry pedig kiszólt, ne tessék nevetni, ezek még mindig itt vannak :D
süti beállítások módosítása