Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: Van az a pénz...? 444.hu/2024/04/23/balog-zoltan-a-sajat-lekotelezettjeve-tette-egyhazat-amokfuta... (2024.04.23. 07:38) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.04.16. 14:02 Fabius

Egy tüntetés margójára

Címkék: fidesz szakszervezetek rendbontás rendvédelmi tüntetés

A hétvégén egymásba érnek a kormányellenes megmozdulások. Én ma úgy gondoltam, a Hősök terén vidám mozdulj-t játszó rendvédelmiseket lesz érdemes megnézni közelről. A térre kiérve nem csalódtam, illetve mégis, de pozitívan. A vártnál is több ember, és ennél is több látványosság fogadott. Az ötletbörzét végignézve nyugodtan kijelenthetjük, hogy az általános elkeseredettség egyvalamit nem volt képes kiirtani: a humort. Pontosabban azt a fajta akasztófa humort, mikor keserű szájízzel röhögünk magunkon, kifigurázva a nyomorúságunkat.

Volt itt mindenféle karikatúra tolószékből feladatot ellátó smasszertől...
...temetési menetig....
...akasztott tűzoltótól...
...rézágyúig...
...légószirénán koncertet adó tűzoltózenekartól...
...járókeretes védőruha kapitányon keresztül...
...balzsamozott-mumifikált tűzoltóig.
A felhozatalt nézve arról kezdünk polemizálni a mellettem fotózó kollégával, hogy innen bizony csak a Részfaszú Bagoly szobra hiányzott, semmi más. Természetesen nem hiányoztak a transzparensen hirdetett jelszavak, és a kormánynak címzett beszólások sem.
Aztán a szakszervezetek menete útnak indult a Kossuth tér felé, én meg haza. Amíg itthon feltöltöttem a képeket, addig ezek a vicces srácok sem unatkoztak. A Kodály köröndtől az Oktogonig kinyitottak minden tűzcsapot, és tele füstbombázták a környéket. Mit lehet erre mondani? Hogy basszátok meg, ez már egy kicsit sem vicces? Hogy ezzel sikerült a jól induló tüntetés hitelét hazavágni puszta szórakozásból?

Vagy szó helyett érjem be egy csalódott legyintéssel, hogy faszombamár...?!

518 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr222830965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óriásit hibáztak a tűzoltók! 2011.04.16. 21:02:19

  Egyenruhások tartottak demonstráló felvonulást szerzett jogaik megtartásáért, köztük a tűzoltók is. Össze is jöttek több tízezren. Pedig a helyi parancsnokaik mindent megtettek (kötelező túlóra elrendelés, próbariadó, szabadság kiadás megta...

Trackback: 189. Rendőrség-politika 2011.04.16. 20:07:57

Most megint egy olyan dolog miatt írtam meg ezt a bejegyzést, ami már rég böki a csőrömet. A Fidesz Rendőrséggel kapcsolatos politikájáról, hozzáállásáról lesz szó. Már az elején leszögezném, hogy a jelenség nem csak a mostani kormányzó pártot érinti,...

Trackback: Rendvédelmisek tüntetnek 2011.04.16. 18:38:00

Kíváncsi vagyok, mi lesz ebből. Állítólag füstbombákat hajigáltak a tüntetésen, meg tűzcsapokat nyitogattak a tüntetők. Azért írom, hogy állítólag, mert a hír láttán első dolgom volt körülnézni az utv.hu még működőképes kamerái közt, de sehol, semmi ny...

Trackback: Háromezren voltak a Charta tüntetésén 2011.04.16. 18:28:14

Gyurcsány szerint nem elég leváltani a kormányt, újra kell építeni a köztársaságot....

Trackback: Háromezren voltak a Charta tüntetésén 2011.04.16. 18:28:14

Gyurcsány szerint nem elég leváltani a kormányt, újra kell építeni a köztársaságot....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális közgazdászoktól az iparkamarán át a külföldi elemzőkig évek óta sírnak, hogy meg kellene már szüntetni a korkedvezményes nyugdíjat, mert óriási teher az országnak.

Na most van egy kormány, amelyik ezt meg merte lépni, bevállalva ezzel az érintettek haragját.

Most meg ez a baj.
Off:
Érdekes a Hungarista mozgalom agitátorait nem vetted észre...
On:
A füstbombákról, meg a kinyitott tűzcsapokról annyit, hogy a tűzoltók kezdenek idegesek lenni. És ők azok, akik már csak megszokásból is a baj felé szaladnak.
Bontófejszével...

Mellesmeg a BV-sek bevállalták, hogy szívesen átveszik megőrzésre a T. Politikai elitet. Nem a kormányzót, a teljeset.
@karloszky: Nem... Egy cinikus, pitiáner és szarrágó kormány a baj! Azt hihettük 2010-ben, hogy a szarrágó és szemérmetlenül lopós cocik után nem lehet gerinctelenebb és lopósabb az ELITÜNK! De ezek a posztkomcsik bebizonyították, hogy IGEN, LEHET MÉG GERINCTELENEBBÜL ÉS LOPÓSABBAN is kormányozni! Gratulálunk elvtársak!

A tűzoltók főnöksége máris a retorziók lehetőségét keresi, azonnali vizsgálatok indulnak a tűzoltók ellen, hogy milyen felszerelést "loptak ki" a tűzoltóságokról... Aha... Meg hangosak is voltak! Sőt, csúnyán is beszéltek! De komolyan!
Nemtom, a kedves blogger látta-e azt a pár évvel ezelőtti belga tűzoltó tüntit, ahol a tűzoltókat oszlatni akaró rendőröket vízágyúzták a tüntető tűzoltók?
• Ön szerint a parlamenti kétharmad egyenlő a választók kétharmadának véleményével?

• Ön szerint a magyar állampolgárok felhatalmazták a kormánypártokat arra, hogy új alkotmányt alkossanak meg, és fogadjanak el a Parlamentben?

igen/nem
netdemokracia.blog.hu/2011/04/16/nemzeti_konzultacio_felhatalmaztak_az_allampolgarok_a_kormanypartokat_az_alkotmanyozasra
@karloszky: Hááát tudod... Vannak olyan szakmák, ahol a fizikai erő és állóképesség igen is számít. Ezek a szakmák jobbára veszélyesek is. Most akkor két választás van:
1 - Annyit fizetünk a feladat ellátásáért, hogy a pályaválasztásnál még így is megérje a mellett dönteni - dacolva azzal, hogy középkorúan szakma nélkül kerülünk majd az utcára
2 - Korkedvezményes nyugdíjat kínálunk a feladat ellátójának

No most amit a kormány csinál, az ezek közül egyik sem.
@karloszky:

Nem az a baj, hogy hozzányúltak, hanem ahogy tették.
Szerintem is túlzás, hogy 40-42 évesen el lehet menni nyugdíjba. De ma belegondoltam, hogy mit kezdene a 190 centimmel és a mázsámmal egy 62 éves tűzoltó, amíg lecibálna a hetedikről a földszintig, füstben, lift nélkül.
Kéne lennie valami egészséges középútnak.

Mellesleg nem csak a korkedvezményüket vették el, hanem a juttatásaikat is visszavágták. Ami pedig nincs jól, mert ahhoz képest amit vállalnak, szarul keresnek.
mit kellett volna csinálniuk? szépen, egymást kézenfogva lesétálni a kossuth térre, elénekelni a székely himnuszt, utána hazamenni, otthon meg csókolgatni a nenyi-t? mégis mi a lófaszt vár a kedves posztoló azoktól, akiknek a túlóra pénzét minden létező magyar és nemzetközi bíróság megitélte és mégse kapják meg évek óta?

egy tüntetés az nem május 1-i felvonulás, bazmeg.
Na itt vannak ezek a jó kis Brüsszeli tűzoltó firmák:

www.youtube.com/watch?v=YaK5MVaf7uA

Mekkora kretének, mi?
tévedés. rombolni, kirakat betörni, autót felgyújtani nem szabad, az a csőcselék. NewYorkban a polgármester viszont hetente kinyittatja a tűzcsapokat, hogy lemossák vele az utcákat. az nem rombol semmit. a füstbomba sem.

a szakszervezeti tüntetés igenis legyen erődemonstráció, rombolás nélkül. legyen zajos és elszánt, nem pedig lufikkal sétáló.
Még mindig jobb mintha a televíziót gyújtogatnák... bár ami folyik benne az elmúlt egy évben...
Ami pedig a vizsgálódó főnökséget illeti, 1985-ben éreztem utoljára ezt a mocsok szagot, ami árad az országban. Nyalás ezerrel felfelé, mindenkit jelents fel, hamisíts a pártért, cserébe előreléptetéses jutalmat kapsz, szörnyű és kegyetlen kommentekért terrorista leszel... SZÉGYEN!!!
@Transylvanianmixedgrill:

A mi tűzoltóink ehhez képest gügyögő óvodások. Nincs még egy ilyen beszarian sztrájkoló ország, mint mi, de nincs is még egy ilyen sztrájk-prűd lakosság se mint nálunk.
Én sem értem, mi a baj a füstbombával és a tűzcsappal. Okoztak kárt valakinek? I/N Figyelemfelhívtak? I/N
Csak a látványeszközökre koncentrálva (a tünti jogosságát nem boncolgatva) elmondhatjuk, hogy az adott szakma koporsós temetését évente több tüntetésen is megrendezik. Szóval ezek nem túl innovatív látványosságok, ellenben a füstbombával.
@JohnHenry: Ott a pont.

Szerintem a tűzcsap nyitogatással nem vágtak haza semmit. Így legalább még nagyobb hír lesz a dologból. M1-en este úgyis az lesz néhány 10 tüntető volt csak.
@karloszky: a rendőr, az egy dolog. a tűzoltó meg egy másik. a katona egy harmadik. a fokozatosság a csapkodással szemben ismét csak egy szempont. nem ágyúval kell verébre lőni, hiába mondja mindenki évek óta, hogy le kell lőni azt a verebet.
@karloszky: Nem figyeltél szemináriumon. A baj nem a korkedvezményes, hanem a korengedményes nyugdíjjal van. Az előbbit a rendvédelmisek kapják, az utóbbit pedig boldog & boldogtalan. Nagyobb baj, hogy a kormányod sem figyelt, mert rossz koloncot dobot ki a hajóból.
A tűzoltók korkedvezményes nyugdíjával teljes mértékben egyetértek. A rendőrökével, a katonákéval nem. Nekem ne mondja senki, hogy a magyar rendőr vagy katona olyan terhelést kap 20 év alatt, ami miatt nyugdíjba kellene mennie. Én láttam nem egy amerikai rendőrt akik 50-60 évesen még dolgoztak. Pedig ők sokkal nagyobb terhelésnek és veszélynek vannak kitéve, mint az átlagos Kovács XIII János főtörzsőrmester, aki legfeljebb azon gondolkozik napközben, hogy miképpen lébecolja el a szolgálatot. És ugyanez vonatkozik operetthadseregünk tagjaira is, kivéve azokat, akik esetleg hosszú éveket töltenek külföldi szolgálatokban. De ezek száma elenyésző a többséghez képest.
Értem én, hogy a kiváltságaikat elveszítik, és ennek nem örülnek. De 45 éves koruk után mégis mit csinálnak a rendőrök és tűzoltók? Kapják a teljes korábbi bérüket nyugdíjként és lébecolnak a strandon egész nap? Vagy ha dolgoznak valami mást, akkor miért is kellene nyugdíjat kapniuk?
És miért nem inkább adó- és járulékcsökkentésért tüntetnek? Annak lenne értelme.
@Fabius: demagóg vagy... és ha egy sofőr, gyári munkás, bányász, kőfaragó, tetőfedő 60 évesen dolgozik az nem szörnyen elképzelhetetlen a számodra? hmm? pedig nekik kell. és ha egy volt rendőr 60 évesen egy másodállásban szedi a nyugdíját? ahhoz nem öreg? de ezek kiragadott példák, csak felesleges vitákhoz vezetnek, mert nem lehet egy kalap alá venni mindenkit, mert ilyen és olyan életpályák is vannak, de szerintem ha az állami alkalmazottak közül a rendőrök és a tűzoltók hamarabb mehetnek nyugdíjba, akkor a magánszférában dolgozó, nehéz fizikai melósokat is megilletné ez a kiváltság, vagy egyiküket sem.
viszont kapjanak több pénzbeli megbecsülést, és jobb körülményeket. szerintem.
Mi a lófaszér nem lehet azt mondani: te bazdmeg lehúztál 20 évet az utcán talpalva (rendőr) te lehúztál 20 évet a létrán, és pucoltad az agyvelőt a hátsó szélvédőről (tűzoltó) elmehetsz a picsába nyugdíjba.Te meg bazdmeg aktákat tologattál 20 évig a kapitányságon, vagy a készenlétieknél vagy a fasz tudja hol, te még dolgozzál még 20 évet. Csókolom!
Van olyan volt rendőr ismerősöm, aki 20 évig újoncoknak tanított jogot, majd 40 évesen elment 200 e Ft/hó nyugdíjért nyugdíjba, röhög a markába és hobbiból még hozzá keres 150-et. Na az ilyenek ne menjenek nyugdíjba idő előtt. Szóval valahogy azt kéne megcsinálni, hogy a "hajózó" állomány mehet, az irodások meg nem. Ilyen egyszerű. Nem hiszem, hogy a köznép az agyat pucoló fél kezeket összeszedő tűzoltótól sajnálná a kedvezményes nyugdíjat. Hanem inkább a tűzet csak tv-ben látó, bűnözőt meg a Tűzvonalban-ban látó rendőröktől. Üdv.
Megint a kivitelezéssel van a baj... Ha valaki utcán/bevetésen dolgozik, arra az időszakra amit ebben a munkakörben dolgozott kapjon engedményt... DE!

Aki a Teve utcában az íróasztalnál mereszti a seggét 20 évig íróasztal mögött azt ne engedjék el hamarabb, mert a kávé automata rugdosásán kívül nem kapott semmilyen terhelést...
@Kilgore Trout: Nah...látom más is erre gondol.. :)
@the_lonewolf:
Én ugyan nem tudom hol éltél te eddig, de ha Kovács XIII János főtörzsőrmester munkáját kéne csinálnod akkor te nem 20 év, hanem egy hét után bedobnád a törölközőt. Napi 12 óra munka + túlóra (aminek a kifizetése letiltva) bármikor berángathatnak + ha intézkedsz az állampolgár jelent fel, ha nem, akkor a főnökeid, mindez nettó 80 ezerért+ másodállás letiltva.
A tűzoltóknál már törik fel a szekrényeket.
Nem használtak-e egyenruhát.
Hát:szemmel nem látható?
Egyébként meg mi VAN ITT:???
@Transylvanianmixedgrill:

Összegezve: ha a mai tűzoltó tünti Európa nyugati felén történt volna meg, a híradóban se mondták volna be, annyira nem lett volna hírérték a mai performansz ahhoz képest, amit arrafelé megszoktak, és ami megüti az ottaniak inderküszöbét.
@hattyú: Többször láttam tűzoltókat igen közelről munka közben. Kicsit más a stressz és a felelősség, mint egy kőfaragó esetében. De mindannyian izzadnak az igaz.
@A nagy hoho: akkor az orvosok miért nem kapnak korkedvezményes nyugdíjat?
@astrup: Mer' azoknak ott van a hálapénz.
Tényleg, lassan itt van a hálapénz elleni küzdelemnek is az idénye...
@is: "a fokozatosság a csapkodással szemben ismét csak egy szempont. nem ágyúval kell verébre lőni"

Ez a lényeg!
@A nagy hoho: csak az érveid mentén az orvosokonak meg a tanároknak is járhatna...
@karloszky:

Na igen, de valamit elfelejtesz. Nem az a baj, hogy meglépte ezt a kormány, hanem az, hogy a Fidesz-kormány lépte ezt meg. Ezért aztán beindult a jajgatókórus. Ez a kormány bármit tesz is (és valljuk be, tett jópár marhaságot is), az mindig csak rossz lehet.

@Kilgore Trout:
@EvilHedgehog:

Van egy rakás olyan munkakör, ahová át lehet helyezni a tényleges munkában megfáradt rendőrt vagy tűzoltót. Nem kell rögtön nyugdíjba küldeni őket. Pl. 20 év kemény utcai szolgálat után (kérdés persze, mennyire kemény munka a kocsiban ülve kezelni a traffipaxot) lehet menni irodába aktát tologatni, nem kell életerős 20-30 éveseket eleve oda tenni.
@the_lonewolf: Amerikában is elmehetnek nyugdíjba korkedvezménnyel- ha akarnak- 25 év szolgálat és 45 éves kor felett. Államonként változik, és ha jól tudom ott is fel akarták emelni 50 évre a korhatárt.

Egyébként meg nem volt semmi botrányos ma, nem törtek-zúztak, nem borogattak autókat, nem gyújtogattak kukákat- mi a probléma?
@Steve the Great:

"Mer' azoknak ott van a hálapénz."

Magyarázd már el egy röntgenorvosnak vagy egy patológusnak (ezt a két szakmát szokták ilyenkor idézni, de jóval több van), mi az a hálapénz. Mert egy biztos: még soha nem kapott ilyet, max. hírből ismeri.
@Fabius: Ilyen huncutság, hogy korfa, a tüzkárosultaknál is van. A 62 éves tüzoltó legfeljebb nem téged, hanem a nagymamit, vagy a gyereket cibálná le a hetedikröl. Nagy dolog. Egyébként én személy szerint még nem hallottam olyan rendörröl, aki 40 éves friss nyugdíjasként ne ment volna el valahova dolgozni, méghozzá jellemzöen biztonsági örként. Határozottan úgy gondolom, hogy egy tüzoltó vagy rendör nyugodtan eldolgozhatna kábé 55-58 éves koráig, anélkül, hogy ezzel méltánytalanság érné.
@astrup: Bár egyáltalán nem következett belőle, de akkor ne hagyjuk ki a villamosvezetőket, a BKV ellenőröket, a buszsofőröket stb.
@Goompah: picit ironizálni próbáltam, ezek szerint kevés sikerrel...
Aki azon picsog, hogy miért nem vonják meg tőlük a kedvezményeket annak megsúgom, hogy amikor elkezdték ezt a pályát, akkor ezen feltételek mellett vállalták el. Ez egy szerződés, melyet mindkét fél vállalt. Most a kormány felrúgja. Itt a nagy probléma.
@JohnHenry: @Transylvanianmixedgrill: @is:

Ti voltatok kint? ha igen, akkor világos kell legyen, hogy rendelkeztek az erődemonstrációhoz elég tömeggel, a hangossághoz megfelelő légószirénával és kereplőkkel, az optikai gegekről nem is beszélve. Ezek nagyon rendben voltak.

Így a tűzcsapok kinyitása és a füstbombázás volt felesleges.

Mert:

1: a rendvédelmiektől én elvárom, hogy a tüntetésükön is rend legyen, ne füst és szökőkútpark városszerte.

2: kitették magukat a máris beindult politikai mutogatásnak, hogy lám-lám, amúgy ők védenék itten a rendet, így, nahát.
@Kilgore Trout: "Van olyan volt rendőr ismerősöm, aki 20 évig újoncoknak tanított jogot, majd 40 évesen elment 200 e Ft/hó nyugdíjért nyugdíjba, röhög a markába és hobbiból még hozzá keres 150-et." Na a viktorék is pontosan e gondolatmenet mentén indultak el, és mondták, h akkor korkedvezményes nyugdíj mostantól nuku. Csak az a baj, h a dolog egy fokkal azért árnyaltabb ennél, mert vannak, akik tényleg nap-mint-nap szó szerint a bőrüket viszik vásárra, stb. Szóval ehhez a témához is a szokásos "alaposságukkal" és "hozzáértésükkel" nyúltak hozzá...
@Fabius: Én kint voltam és egyáltalán nem volt felesleges a tűzcsapok kinyitása, meg az a néhány füstbomba. Itt a cél a figyelemfelkeltés, amit ezzel el is értek. Ne röhögtess, hogy ez neked már sok.
belga tűzoltók vs rendőrség
így köll ezt kulturáltan
www.youtube.com/watch?v=AAru1IJ48f4
@Pistie: Szerintem meg este a királyi beszari tévén az ausztrál belpolitikai polémiákat fogják boncolgatni, a magyar tüntetések valahogy nem fognak beleférni a hírekbe, pláne nem képes beszámolóval. Pedig ők tényleg akarták volna, csak hát a műsoridő rövidsége...
Nem tudom, kedves blogtársak közül ki volt az, aki már aktívan nézte a rendszerváltás ('89) előtt a "tívít", de visszajöttek azok az idők! Szégyen... Még ezek a szar ker.tévék is lapítanak, mint nagybarna a fűben! Előbb tudom meg az osztrák tévéből (de Fabius szórakoztatóbb), hogy mi volt nagy büdös Budapesten, mint a királyi seggnyali tévéből! Gratulálunk narancskomcsi elvtársak, megcsináltátok! Pártunk és kormányunk útmutatásai alapján... Na ne... Ez a szar fidesznyik maszlag nem kell a narancskomcsi elvtársaktól, egyszer már a vöröskomcsi elvtársaikat élvezhettük, nem kell megint ez!
@Kilgore Trout: Mert ahhoz, hogy ezt mondják, szóba kellene állniuk a másikkal. Pont ez az egyik baj Orbánnal, amit ő megmond, annak úgy kell lenni. Mindenkivel úgy bánnak, mint egy darab szarral, a rendőrökkel, a tűzoltókkal, a bírókkal, a végkielégítéses tanárokkal, a magánnyugdíjpénztárasokkal, a különadós cégekkel, stb. Pedig többre mennének, ha leülnének tárgyalni, csak odáig Vikikirály nem ereszkedik le.
@K0vasz: Pontosan. Ki kellett volna dolgozni a javaslatot, hogy azok kapjanak kedvezményt akik tényleg megérdemlik.
TV2 Tények nyitóhír: kutyatámadás
@Goompah: Sokkal több operatív feladatot ellátó rendőr/tűzoltó van, mint adminisztratív. Ráadásul egy bütykös kezű adrenalinhuszárt aktatologatásra befogni látatlanban marhaságnak hangzik. Jól kitaláltad, baszod, más ötlet?
@Anyadamedve:

Nézd az RTL híradót most. Na ezért nem kellett volna.
@Kettes:

"Jól kitaláltad, baszod, más ötlet?"

Baszod te, kurvanyád.
@Kettes: "Sokkal több operatív feladatot ellátó rendőr/tűzoltó van, mint adminisztratív."

Rendben...ettől függetlenül az adminisztratív munkakörben eltöltött x év munkaviszonyra nem kéne hogy járjon a kedvezmény...
Az a problémája egyeseknek, hogy a fidesz és orbán, pintér "urak" ellen merték követelni a jogaikat. Ők sérthetetlenek, bármilyen szemétséget tesznek az nagyon jó dolog a narancsosok szemében.
HAJRÁ TŰZOLTÓK, RENDVÉDELMISEK !!!
Ne hagyjátok magatokat, már eddig is ahol lehetett kicsesztek veletek. Egyszer betelik a pohár. Drukkolok a sikereteknek.
semmi szükség alkesz, buta rendőrökre!!fegyvert a népnek!!ultraliberális fegyvertartási törvényt most!!!!!
@K0vasz: "vannak, akik tényleg nap-mint-nap szó szerint a bőrüket viszik vásárra"

Ilyenek azért elég kevesen vannak. A nagy fizikai megterhelés leginkább a tűzoltókat éri, nem a rendőröket. Egy 45+ éves tűzoltónak meg annyi, de annyi lehetősége van egyéb rokon szakmába vágó munkákra, hogy csak na. Pl. bevetésirányítás, iskolai tűzvédelmi oktatás, tűzvédelmi szakértői munkák. Emellett épp a tűzoltók azok, akiknél a társadalom leginkább elfogadná a korábbi nyugdíj lehetőségét, na de egy rendőrnél?
index.hu/belfold/2011/04/16/eldurvult_a_rendvedelmi_dolgozok_tuntetese/

Ezek az új komcsi elvtársak pedig idegesek, mint a régi komcsik voltak! Sajnáljuk is őket! :)
A katonákról csak annyit, hogy most olyan tisztet küldnek Afganisztánba, akit misszóban már alkalmatlannak minősítettek. Na akkor menj ki közlegényként egy ilyen mellé, aki veszélyesebb rád mint a tálib! Egyből mennél szolgálati nyugdíjba mint állat.
@Fabius: igaz. Tüntetni lehet a demokratikus szabályok szerint, amúgy pedig úgy hiszem, hogy a maszop és bandája anarchiát akar. Nem értem, hogy valóban egy rendőr és egy tűzoltó hogy tehet így rendet és hogyan képes megfelelő fegyelemmel tüzet oltani?
A tököm tele van a sok értettlennel! Miért nem lehet felfogni, hogy ezek az emberek mindannyiunkat szolgálják?! Erre szerződtek, nem az kormánnyal, hanem az országgal! Nekünk pedig, akik az adót fizetjük, kutya kötelességünk, hogy eltartsuk őket, de nem is a mostani szinten, hanem sokkal magasabb színvonalon illene!
Gondolom egyetlen tűzoltó sincs azok között, akik az írták, hogy 55-60 évesen is dolgozhatnának. Ilyen vélemények megfogalmazása előtt tessék felvenni egy 25-30kg-os hátizsákot (kb, ennyi lehet egy tűzoltó felszerelése) és gyalog felfutni a 10-re. Lefelé pedig felvenni még 55kg-ot és mp3-on jajveszékelést hallgatni (hogy meglegyen az öregasszony kimentése feeling). Na a tűzoltók ezt csinálják, ha éppen nem felpuffadt vizihullákat pecáznak ki valamelyik tóból, vagy nem összeroncsolódott testeket kaparnak ki egy kocsiból. A különbség az, hogy ŐK nap, mint nap teszik ezt. Aztán hónap végén sakkoznak, hogy minden számlát ki tudjanak fizetni és még a gyereknek is jusson boci csokira. Vette valaki magának a fáradtságot ahhoz, hogy megnézze milyen cipőket hordtak a mai tüntetők? Én nem igen láttam új cipőt egyetlen emberen sem. Szégyen és gyalázat!
Azoknak pedig akik hőbörögnek a korai nyugdíjazás ellen, lassan írom, hogy megjegyezzék: Azért mennek el ezek az emberek biztonsági őrnek (450-500Ft/óra), mert a jelenlegi jogszabályok szerint nem dolgozhatnak tovább, mint rendőr, katona, tűzoltó, smasszer, vagy vámos, még akkor sem ha akarnának...
Most pedig jöhet a vascső, meg a libsizés. De előtte el lehet gondolkodni egy kicsit a számla nélküli költségtérítésről is.
"rendőrség folyamatosan vizsgálja és elemzi, hogy az egyenruhások szombati vonulásán milyen események történnek és ha jogszabálysértő cselekmény történik, megteszi a szükséges intézkedéseket."
- nekem ez a fő bajom! Hogy a tetves rendőrség vizsgálja azt, ami nem jött volna létre, ha nem kényszeríti rá a kormány és az ún. vezető réteg (legyenek simán politikussok)a tiltakozásra a dolgozó NÉP tömegeit - mert erről van szó csupán, hogy teljes mértékben leamortizálták a munkát azzal, hogy semmiért nem akarnak fizetni (élhető bért adni)! Kinek nem adnak megfelelő bért? Annak, akik vásárra viszik a bőrüket, és annak akitől azt várják, hogy tartson rendet, vagy épp mentse mások életét. Ez a gyalázat, hogy a tiltakozás módját akarják vizsgálni ahelyett, hogy a saját irdatlan bérüket tizedelnék meg, hogy jusson azoknak, akik kárán eleddig gazdagodott a kiváltságos - semmirekellő - politikai és vezető pozícióban semmit nem tevő réteg... na ezzel van tele a töke az országban mindenkinek, akit minimálbérekért akarnak egrecíroztatni azok, akik soha életükben nem tettek semmit a hazáért! Sőt! Kizárólag kárára voltak / vannak! társadalmunknak. Pintér egy bűnöző... és nézik, sőt Orbán a főfő semmirekellő még miniszterré is teszi. Mennyit visz haza a hülye orvoskamarás idióta? és mennyit szavazgatnak meg egy mentősnek, aki éjjel-nappal talpon van? Na, ezt vizsgálja meg a parlament, ezzel törődjön a kormány Orbán pedig mondjon le, amíg szépen kéri a NÉP! Már hamarabb kellett volna szrájkba lépni (nem demonstrálni, hanem megtagadni a munkát!) Majd akkor kiderül, hogy egy Lázár mennyit érne... Undorodom a kormánytól! Aljas, szemét banda mind. Önvizsgálatot javaslok számukra és életpályájuk felülvizsgálatát: hátha elszörnyűlködnének maguktól - hátha maguktól tűnnének el a nép haragja elől - bárhova és nagyon gyorsan, mert MEGBUKTAK!
@Labancz: Teljesen igazad van. Viszont rendet kéne tenni ezen a területen is és CSAK ANNAK adni kedvezményt aki erre munkaköre alapján jogosult. A mostani megoldás amit a kormány akar egyértelműen elfogadhatatlan, viszont ettől függetlenül bőven van min változtatni.
@karloszky: "évek óta sírnak, hogy meg kellene már szüntetni a korkedvezményes nyugdíjat"
Igen. Egy-két kivétellel valóban meg kéne szüntetni. A rendvédelmi dolgozók közül az utcán dolgozók viszont pont nem azok, ahol ezt el kell kezdeni. A korkedvezményes nyugdíjjal az a baj, hogy mindenki minden szakmában bárhol bármikor igénybe veheti. Ezek a szakmák viszont folyamatos fizikai igénybevételt jelentenek azért, hogy életeket menthessenek. Mindezt nulla pénzért, szakmai elhivatottságból, azért, hogy megmentsék az életed akár neked, vagy valamelyik rokonodnak, ha bajban van. Maximálisan egyetértek a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével mondjuk egy varrónő, vagy ilyesmi szakmában. De nem azoknál a rendvédelmi dolgozóknál, ahol 50 évesen jó esetben csak néhány ízülete szar az ott dolgozóknak.
A cikk kivonatában "Részf@szú bagoly"... tehát egy bagoly, amelyiknek hiányzik a pöcsének 1 része.
Ügyes!
@Labancz: "A különbség az, hogy ŐK nap, mint nap teszik ezt."

Nana, ne tessék túlozni. Naponta vízihullák meg paneltüzek? Mindegyik tűzoltói körzetben?

"Azért mennek el ezek az emberek biztonsági őrnek (450-500Ft/óra), mert a jelenlegi jogszabályok szerint nem dolgozhatnak tovább, mint rendőr, katona, tűzoltó, smasszer, vagy vámos, még akkor sem ha akarnának..."

No, akkor most itt van a lehetőség, innentől senki nem kényszeríti őket ilyen fiatalon nyugdíjba. :) Csak azt nem értem, miért tiltakoznak ahelyett, hogy örülnének...
Idézet:

"A legelején szeretném elmondani, hogy véleményem szerint mindenkinek a saját munkája a „legnehezebb”, mivel ott éli meg a kudarcait, sikereit. Manapság minden területen több a kudarc. Az „élményeimet” közel 30 év tanulságaiból vonom le.

Egy rendőr számára az első és a legfontosabb nehézség, nem tud időt szakítani a családjára. Nincs ott, a családnak, mikor szükség lenne rá. Ez 30 éven át nagyon nehéz. A gyerekeim születése óta, (mindkettő kész felnőtt már) 4-5 alkalommal voltam velük szenteste, nem tudtam segíteni őket semmiben a három műszakos, minden nap változó időpontban teljesített szolgálat miatt. A család minden gondja a feleségemre hárult. És még a megélhetéshez szükséges jövedelmet sem tudtam biztosítani nekik soha.

Második legnagyobb gond a stressz. Mit jelent ez a szó. Az átlagembernél az idegeskedést. Egy rendőrnél, más. Önhöz képest fiatal korom ellenére sokat láttam sokat tapasztaltam. Láttam balestben elhunyt gyermeket, akinek egy teherautó okozott halálos koponyasérülést. A földön feküt, mellette édesanyja sírt. Én is sírtam, de azért a kicsit fóliába kellett takarnom, segítenem kellett levetkőztetni, lehelyszínelni. Minden nap eszembe jut.

Tudja ön mekkora egy 15 hónapos gyermek, aki kiságya felett kigyullad a falvédő és lángba borul a lakás? A tűz után 55 centiméteres, a kezében van az elégett macija. Láttam.

Járt már Ön éjszaka látogatóban ismeretlennél? Olyan helyen, ahol el kellett mondani, hogy a szeretett apa, anya, gyermek elhunyt? Tudja milyen érzés?

Látott már Ön olyan embert, aki felakasztotta magát, netalán, le is vágta őt?

Tudja azt, hogy ha valakit késsel szíven szúrnak a sebből folyik e a vér? És ha folyik mennyi?

Esetleg fogtak már Önre kést, azzal a szándékkal, hogy belenyomják a testébe? Ha nem, elmondom. Ilyenkor nem fél, cselekszik, de utána évekig rémálma van.

Tartotta Ön már a kezében olyan húszéves egészséges, de balesetet szenvedett fiatalt, aki nem lélegzett, és hiába próbálta lélegeztetni, elszállt belőle az élet?

Próbált már puszta kézzel szétfeszíteni autót azért, hogy kiszedje a benne lévő embert? Olyan embert, akinek a hasa alsó részétől lefelé a teljes teste felismerhetetlenségig szétroncsolódott? Közben ez az ember hangosan ordított, hogy idézem..”nem akarok meghalni, kicsi gyerekem van”. A mentő mellett halt meg 15 perc múlva. Nem tudom a nevét, szándékosan nem írtam fel. Sokszor álmodom vele. Azon gondolkodom, hogy vajon fia van-e vagy lánya.

Látta már Ön azt, hogy valamelyik munkatársának leszakítja a lábát egy autó? Hallott már Ön úgy híradást, hogy az mondták be épp, hogy az egyik kollégáját és ártatlan embereket lelőttek, olyat, aki ugyanakkor, ugyanazt csinálta, mint ön? Taposták már halálra bármely munkatársát szándékosan?

Kint volt Ön a tv székháznál? Egy kockakő kb. 3 kilogramm, a széle éles, mint a borotva. A rendőri védőfelszerelést akadály nélkül széttöri. A sípcsontot egyetlen hangos, faághoz hasonló reccsenéssel szilánkosra töri. Láttam, hallottam.

Járt már Ön bíróságon? Esetlegesen olyan ügyben, ahol alaptalanul megvádolták, emiatt fél évig nem kapott fizetést, majd miután felmentették még elégtételt sem kapott?

Önt minden nap megfigyelik? Ma 2011-ben! A számláját, a feleségét, a szeretteit ellenőrzik? Állítanak Önnek „csapdát”, hátha elkövet valamilyen bűncselekményt?

Ismer olyan törvényt, ami kimondja egységesen az Ön szakmájában dolgozókra azt, hogy hazug emberek?

Önt köpték már le? Támadták már meg? Fenyegették meg? Esetleg fenyegették meg a munkája miatt a családját, olyanokat, akik többet érnek a saját életénél? Az Ön szakmájában ténykedőket szidalmazzák nap, mint nap a sajtóban, az utcán? Az Ön szakmájában kioktatták naponta a laikusok? Ezen én már túl vagyok. Uram. Ez a stressz, nem az, hogy késik a villamos.

A harmadik gond a pénztelenség. Ez általános probléma, nem is taglalnám. Nekem a rendőri pályám alatt csak adóságot sikerült gyűjtenem. A gyermekeimnek nem tudtam megadni azt, amire szükségük lett volna. Nem tudtam a családomnak még a szerény, de viszonylag nyugodt megélhetést sem biztosítani.

A levelem végén még egyszer leírom. Nem tudom miért alakították ki a jogszabályt úgy, ahogy. De azt tudom, hogy a törvény az törvény. Ami abban le van írva azt be kell tartania még a kormánynak is függetlenül attól, hogy az kinek nyeri el a tetszését."

Forrás: www.rkdsz.hu/hirek/kerdeseket-inteztek-kovacs-istvan-kollegankhoz-keresere-kozzetesszuk-valaszait
ki nem ugrál, szar fideszes, hej, hej!!csuticigány takarodsz!!!
@Meloka: TE JÓ NAGY SEGGNYALÓ LEHETSZ, ha még mindig itt tartasz! Gondolkodj inkább és próbáld magad a havi 60ezerből eltartani, mint azok, akik az utcára mentek, mert senki nem segít rajtuk... hogy jön ide a többé meg nem szavazott szoci bagázs? Lemaradtál aranyoska... nagyon.
@térfél:

"a tetves rendőrség vizsgálja azt, ami nem jött volna létre, ha nem kényszeríti rá a kormány és az ún. vezető réteg (legyenek simán politikussok)a tiltakozásra a dolgozó NÉP tömegeit"

Aha, szóval rendvédelmiseknek szabad törvénysértően tüntetni, egyszerű polgároknak meg mindezért szemkilövés és hasonlók jár?

Nem gondolod, hogy a rendvédelmisekre éppúgy vonatkozik a törvény?
@Kilgore Trout: Csak a tények kedvéért.
2010. XII. korhatár alatti korkedvezményes nyugdíjasok száma (rendőr, katona, tűzoltó, bányász... stb.): 15.315 fő
átlagos havi nyugellátás: 129.653,- forint. (forrás: OEP)

40 évesen akkor lesz nyugdíjas, ha megvan a 25 éve, és megszűnik a beosztása, vagy alkalmatlanná válik. Az első esetben a politika, a másodikban az egészsége a hibás.

Ha havi 150.000-ért melózik nyugdíjasként, akkor a nyugdíjából is fizeti az adót. Vagyis befizető.

Szerintem nem bonyolult.
Szerintem nem lett volna ekkora felháborodás, ha a korkedvezményes nyugdíj eltörléséért cserébe kapnak valami bérkompenzációt.
Mert valljuk be, ez a sokak szemében "luxus" volt az egyetlen plusz juttatásuk a pocsék fizetésért cserébe.
A fasiszta nemzeti szocialisták 8 éven keresztül voltak kiskirályok, az ország GDP arányos adósságát 50-ről 80%ra emelték...

Az az a 700 ezer közalkalmazottból gyakorlatilag kirúgattak 150 ezret... erről kellene beszélni...

A közalkalmazottak ha a feneküket is földhöz verik, akkor sem lesz pénz fenntartani őket!

A valóság az, hogy ezek a nyugdíj módosítások, meg a szükség adók meg ezek azok, nem képesek 700 milliárd forintot pótolni, mert a gazdaságból vonják ki, így az annyival esni is fog!

Ezt mindenféleképpen ellensúlyozni kell, és ez nem megy másképpen, mint 150 ezer közalkalmazott kirúgásával... Ezért ugatják a antikommunista neonáci, nagytőkés fasiszta vezette pártok... hogy megszorító intézkedéseket fog hozni a FIDESZ...
@Goompah: Teljesen igazad van. Ha Isten ne adja, bajba kerülsz úgy 10-15 év múlva és segítséget kérsz, majd ne felejts el szólni, hogy lehetőleg 60 éves tűzoltó menjen kimenteni. Gondolom, örülni fogsz a lehetőségnek.
Én engedném a korengedményes nyugdíjat. 25-év után pl. alap nyugdíj oszt mennél többet szolgál úgy emelkedne a zseton. Nem hiszem hogy sokan választanák a nyugdíj lehetőségét.
Az orvosok meg 30 éves korukig tanulnak mire szakvizsga minden megvan egy csomó pénzbe kerül.
No most honnan számolnánk a korengedményt?
@Labancz: Értőn olvasni is tudsz, vagy csak köpködni?
@Goompah: Milyen törvénysértés történt ma?
Ha jól tudom anyagi kár nem keletkezett sehol. Törött kirakatokról, felbontott utcakövekről, felborogatott kocsikról, gyújtogatásról, székház ostromról sem érkezett hír.
@ReTRo: Jó kilgore! De az átlag jövedelem 44 ezer forint körül van! a 130 ezer forint pedig ennek majd négyszerese... és a termelő rétegnek olyan alacsony a jövedelme... ha nem tudnak enni, munkába járni, ellátni a gazdaságukat, nem tudják megvenni maguknak a gyógyszereket... akkor nem is fognak befizetni a kasszába semmit sem!

A jelenlegi átlagbért a közszfére húzza felfele... mutass már egy másik országot, ahol a közalkalmazotti átlagbér fölötte van a versenyszférának... itthon meg a többszöröse...

A közalkalmazottak szarul vezetik a gazdaságot... hülye elmebeteg törvényeket és szabályozásokat hoznak, ráadásul betarthatatlanok.. hát vállalják fel az élteképtelenségüket és ne rinyáljanak.. ami jut nekik egyék azt...

Az ANTSZ baromságai miatt, az állattartás nullázódott... most már nincs rájuk szükség, kilehet őket rúgni a fenébe!
Azért remélem, nem a bukott pojácát akarjátok vissza, aki kavarja, ma is felszólalt, mindent feledve!!
Ez csak egy csepp volt a tengerben.
Tudott, hogy a tenger több cseppből áll.
@Goompah: Nem, szerintem nem szeretnék megfeleli neked. Jó, nevezzük köpködésnek. De ha nem vagy vak, akkor ugye látod, hogy hová köpök?
Jó, tételezzük fel, hogy vak vagy. De akkor süket nem lehetsz. Itt hallhatod, hogy hová köpök, nem is kicsit:
www.youtube.com/watch?v=D4-Mli0G4ZI
@Goompah: Ó, te szerencsétlen elbaszott kis fideszkretén. :)
@Sebesen suhanó nyílvessző: Ssssh: hát dehogynem őt akarják vissza! Akkor majd meglátják, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk, a fizetésük és a megélhetésük! Mit gondolnak, miért tesz a kormány ilyen intézkedéseket? Mert nem tudja hogyan helyrehozni a 8 év rombolását!!!! Egyébként hogy van az, hogy egyesek előbb akarnak nyugdíjba menni, egy másik réteg pedig aggastyánként sem akar???
@Kilgore Trout:

"Van olyan volt rendőr ismerősöm, aki 20 évig újoncoknak tanított jogot, majd 40 évesen elment 200 e Ft/hó nyugdíjért nyugdíjba," - ez így jól hangzik szép kerek számokkal, de talán éppen ezért valami sántít a történetben, hiszen 20 évesen nem végezhette el a jogi egyetemet, és 20 év szolgálati viszonnyal így nem mehetett el nyugdíjba!
@1116001: Mondjuk a közrend megzavarása, félelem keltése a lakosságban (füstfelhők).

@Labancz: Nem is kértelek, hogy felelj meg nekem. A köpködéshez meg egy jó tanács: köpj a magasba, majd állj alá, így pont jó helyre fogsz köpni. :)
Nem olvastam minden kommentet, bocs, ha volt, de szerintem a tűzoltókat nagyon meg kéne becsülni. Ők oda mennek be, ahonnan minden épeszű ember ösztönösen menekül, illetve a baleseteknél is ők vágják ki a roncsból a sérültet, rosszabb esetben a hullát. Ezt nem lehet csak anyagiakkal honorálni. Tudomásul kell venni, hogy a nagyfokú stressz miatt ezek a hősök igenis "elhasználódnak" 40-45 éves korukra. Ha a társadalom nem képes ez után biztosítani nekik olyan állást, melyet képesek tisztességgel ellátni, akkor véleményem szerint igenis menjenek csak nyugdíjba. Megérdemlik.
Egyébként nagyon sok olyan szakma van, ahol van korengedményes nyugdíj, csak éppen valamiért a fegyveres testületeké fáj mindenkinek.
@ReTRo: Már, ha azt a 150 e Ft-ot bárhol be is jelenti ugye? De ebben az országban kevés az a munka, ahol be is jelentenek arra az összegre, amit aztán megkapsz. Szóval a jó nyugdíjas rendőrünket bejelentik nyugdíjasként 4 órás állásba 40 e Ft-ért. A többi az zsebbe.
Amúgy, az átlagos nyugdíj lehet, hogy annyi, amennyit te mondtál (őrmester) de mondjuk aki alezredesként ment nyugdíjba? Szerintem sem bonyolult.
@Labancz: "Vette valaki magának a fáradtságot ahhoz, hogy megnézze milyen cipőket hordtak a mai tüntetők? Én nem igen láttam új cipőt egyetlen emberen sem. Szégyen és gyalázat!"

Pontosan így van! Aki az ő jövedelmi viszonyaihoz képest nem ért el semmit, az annyit is ér. Aki tűzoltó, az az ő jövedelmi viszonyaihoz képest érjen el valamit, aki ápolónő vagy óvónő, az ahhoz a jövedelemhez képest. Aki képes 85 000-ért tüzet oltani, akinek nincs semmije, aki nem tud venni egy nyavalyás cipőt, annak annyi az élete, az annyit ér, ez az én véleményem.

Üdvözlettel: Lázár János
jó, ahogy én gondolom:

tűzoltó, mentő, rendőr, programozó, takarító ács, tolmács és MINDENKI aki ebben a tetves országban bejelentve dolgozik mennyen el ( jelenleg ) 62 évesen nyugdíjba, nem kell korkedvezmény!
Viszont, vannak olyan szakmák, és ilyen pl a tüzoltó, a mentőápoló, ács, ill aki nehéz fizikai munkát végez, mehessen el korkedvezménnyel nyugdíjba, vagy vállalhasson adott szakmán belül irodai munkát.

Az is nevetséges, amikor valami 2x éves köcsög nyilatkozott a rendőrség nevében valami kis faluban. Ugye ezek a piaci alapon működő cégeknél valmailyen szinten már ott vannak....
Tehát, pl. az a tűzoltó, aki 42 évesen ( pl ) "kiöregszik" a létrára fel, 120s magyar parasztot lecipelni dologból mennyen el képzésre, és a tisztelt állam fizesse a képzést, és legyen belölle pl. szóvivő, mert Ő legalább tudná miről beszél.

Az, hogy a ma tüntető emberek még meg sincsenek fizetve, nos az ugye tudjuk nevetséges.

Ellenben, undorító, de ha abba gondolok bele, hogy álltalában mikor emelnek bért az adott embernek... akkor érthető:(
Ugyanis, amíg van ember, aki 2 banánért és 20 szem rízsért megcsinálja, addig "bolondog lesznek" többet fizetni / bértemelni.

Sajnos ez van, ez a nagy és utált piacgazdaság. Ezért gyártat minden cég minden szart kínában, és Te is ezért veszel minden szart kínából, mert az ottaniak ugye közel 2 pofonért és 10 deka rízsért dolgozik.

ez ilyen triviális...

Az, hogy a kormány meg mennyen a picsába, az meg ugye triviális...
@Labancz: kinek a számla nélküli költségtérítésére gondoltál?
@Goompah: no meg az anarchia! Mit vársz a többi embertől, ha pont a rendvédelmiek ilyen zűrzavart csinálnak! Én gondolom, hogy ezt a problémát tárgyalásos módon is el lehetett volna intézni. Szerintem ezek a rendvédelmisek fel lettek bújtva......hogyan tudsz ilyenekre támaszkodni valódi veszély esetén?
@Labancz: Ne má! Azok a költségtérítés milliók a politikus elvtársak zsebeiben maradnak, akik ezen trollokat fizetik! Azok fikázása nem volt kiadva ezeknek a pártközpontból! Szerencsétlen troll, akinek esze és tehetsége nem terjedd tovább billentyűzeténél, nem lát rá a politikusok pénztárcájára, csak a rendvédelmisek kedvezményein tud háborogni és böfögni!! Ne etesd a trollt! Hiába is akarnál érveket felhozni, NEM IS ÉRTI! Hagyd!
Az a bibi, hogy a balkáni mocsárból nehéz kikászálódni, mivel már mindenki alkalmazkodott a helyzethez, Orvos: olcsó oktatás, kevés bér, de van hálapénz. Rendőr: pár évig szívás, utána havaj.
A soron gályázó bérrabszolgák (akik tücsökkén csak zenélnek, amíg szegény rendőr hangya megszakad) majd megtermelik azt a kis nyugdíjat, szegény megfáradt öregembernek.
@Meloka:

Valóban milyen röhejes. Évekig ment a sírás-rívás a korkedvezményes nyugdíj ellen, aztán amikor egy kormány végre meg meri lépni a privilégiumopk megvonását, akkor meg épp ezért megy a sírás-rívás.

Na persze érthető, nem ugyanazok sírtak akkor, mint most. Persze, legyen privilégiumok megvonása, de csak a másoknak, ne nekünk. Mert a mi privilégiumaink jogosak, na persze.

Érdekes lenne tudni, a most sírók-rívók hányadrésze érintett saját maga vagy rokona révén.
@Meloka: Hozzátenném, a tűzcsapok megnyitása már önmagában balasetveszélyt okoz az úttesten, na meg akadályozza (lassítja) a forgalmat. A füst meg a látási viszonyokat rontja. És mindezeket a tüntető rendvédelmisek szándékosan idézték elő.

Ha ezt egyszerű polgárok tennék, már mennének ki a rohamrendőrök ellenük - talán épp azok, akik most a felfordulást okozták.
@Fabius: tegyék csak. a bírókat (beleértve az AB-t) is csak haragítsák magukra. ma már nincs társadalmi csoport, akire már nem mutogattak. a tanárok, az orvosok, a bírák, a rendvédelem, az államigazgatás (indoklás nélküli elmondás), a közigazgatás. csak így, mutogassanak, minden nap egy újabb csoport embernek nyílik ki a szeme, hogy csak bolondították őket, felhasználták a hülyenépszavazástól kezdve, de ha bármit ellen mer mondani csak egy kicsit is, azonnal bűnbaknak állítják, meg belerúgnak, meg ellenségnek kiáltják ki. ettől a IDESZtől csak ennyi telik. minél hamarabb legyen csak még nagyobb társadalmi engedetlenség. én már büszke lennék, hogyha a kormány rám mutogatna.
@Con Storm: Te is egy fidesznyik seggnyaló vagy. A szocik alatt, a te imádott vezetőd nem hagyta, mert minden eszközzel /köztük népszavazással, a jobbik hátulról való támogatásával a rendbontásokhoz/ a reformok végrehajtását. Azt mondták minél rosszabb az országnak, annál jobb nekünk. Az ilyenek ne ugassanak. Egyébként mióta kormányon vannak, csak kárt okoztak az országnak, és hülyének nézik az embereket. De lassan felébredünk és ezeknek menniük kell.
@Meloka: hahaha. most hozták meg a semmisségi törvényt, hogy a rendőr szava semmit sem ér. rendőrterror, ezt hallgattuk évekig, nem azt, hogy szükségünk van rájuk. te lettél hirtelen köpönyegforgató, kedves barátom. nekem 2006 október 23-án is szükségem volt a rendőrökre, meg most is. csak én embereknek nézem őket, nem pedig a politikai sakkjátszam parasztjainak, akiket egyik héten leköpünk, a másikon meg velük takarózunk, ahogy a hangulatot akarjuk kelteni.
@karloszky: csak az a probléma,hogy a saját nyugdíjukban meg van korkedvezmény!!És magukon abszolút nem spórolnak.Ott húznak meg,ahol nem kellene,mert úgy is kevés van!
Az a vicces hogy azok akik most itt lelkesen helyeselnek a randalírozásra (mert a vége az volt) azok ugyan ezért egy éve úgy szidták volna ugyanezeket a tűzoltókat ahogy a torkukon kifér.

Szóval én is azt mondom hogy a tűzoltóktól hiba volt elvenni a korengedményest, szerintem nekik ez jár. (Illetve kizárólag a szolgálatot adóknak jár, az irodai alkalmazottaknak nem.) De ez az álarcban füstbomba dobálás meg tűzcsap nyitogatás nem volt méltó a hivatásukhoz és a testülethez. Mi az hogy azért csinálták hogy lássa a közönség is hogy milyen körülmények között dolgoznak? Még jó hogy nem gyújtották rá valakire a házát hogy még jobban lássuk. A tűzoltók korengedményes nyugdíjazásáét tehát támogatom, de remélem hogy azokat akik a végén a ramazurit csinálták kicsit a farkukra fognak lépni.
@MekkMester: Egyetértek. Aki kíváncsi a stressz mibenlétére, az nézzen meg néhány balesetes fotót a puruttyán.
Azért nem ártana kissé részletesebb szabályozás. Kedvezmény mindenhol jár a rendvédelmi szervek tagjainak, de a 40-es nyugdíjas kissé erős. Cocalizmusban elmegy, de ma? Persze a kedvezmény csökkenésével, majd magasabb bérekkel kell munkaerőt szerezni.
@galagonya: riszpekt az idézet írójának. sajnos a majmoknak annyi jön le, hogy "de 35 évesen elmegy nyugdíjba".
@Meloka: "Én gondolom, hogy ezt a problémát tárgyalásos módon is el lehetett volna intézni. Szerintem ezek a rendvédelmisek fel lettek bújtva"

Akartak, a kedvenc fideszeseid hetek óta nem állnak velük szóba. Idióta.
@Gerzsonka: "Maximálisan egyetértek a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével mondjuk egy varrónő, vagy ilyesmi szakmában"

Természetesen a mi drága politikusaink is jogosultak voltak, hogy egyem meg a kicsi szívüket:

www.mfor.hu/cikkek/A_politikusok_meg_korkedvezmenyes_nyugdijra_is_jogosultak.html

Ha hihetünk Lézer Janinak, azt nem merik meghúzni, hogy az övék megmarad:

www.168ora.hu/buxa/elveszithetik-a-korkedvezmenyes-nyugdijukat-a-politikusok-73850.html

Bár én inkább aludnék rá egyet.
@ropile: legyenek kínai tűzoltóink, vagy mi van? :-D
@Con Storm: Bocs, de a közigazgatás, a mindenkori kormányok által meghozott jogszabályok betartatását végzik.

(Például nem a közszféra miatt nyúlja le a pénzt a fővállalkozó...)

A kormány intézkedései, döntései a "Szakmai egyeztetés nem volt, de erre van szükség..." hozzáálláson alapulnak. Ez a magyar politikai elit hagyományos hozzáállása.
Évek óta hiteltelen, ötletelés folyik.

A jelenlegi kormány "oszd meg és uralkodj politikája" csak stílusbeli visszalépést jelent. És amíg különböző társadalmi csoportok egymást marják, addig van, aki csendben évek óta évi 5 milliót költ számla nélkül közpénzből költségtérítés címén.

A kedvezményeket át kell alakítani. Ez biztos. De ésszel. És ez most hiánycikk.

Munkahelyek kellenének.

Adózási fegyelem kéne, de ahhoz normális adórendszer kell.

Prómóció az van. Lehet pálinkát főzni alanyi jogon. Eddig csak hárman haltak bele.
Látom sok itt a hozzáértő! Lehet, hogy valaki leírta már, de leírom újra. Nagyon kevés az az eset, amikor egy rendvédelmi dolgozó 30-40 éves korban elmegy nyugdíjba. Ez a része a népvakítás. A másik pedig, hogy nem csak a sajtó által kiemelt és hangoztatott korkedvezményes nyugdíj ügyében vonultak utcára a rendőrök, hanem rengeteg más miatt. (új hszt, bérproblémák, elvonások, rossz munkakörülmények, pénzhiány etc..)
Mellesleg a korkedvezményes nyugdíj ügye más szakmákra is kiterjed. Például a bányászokéra. Megnézném, mit fog csinálni egy 50-55 éves bányamunkás miután kirúgják, mert nem tud dolgozni..
@kpityu2: "pár évig szívás utána havaj?" Te aztán nagyon jól látod.. Igazán értelmes hozzászólás volt. Tessék megnézni, hogy keresnek a kisrendőrök, tűzoltók akik parancsot teljesítenek. Az egy dolog, hogy fönt mindenki jól jár, de ők az állomány 20%-át teszik ki. Ők az aktuális hatalmat szolgálják ki. Persze tisztelet a kivételnek, mert akadnak olyan parancsnokok, kapitányok akik az állományra emberként néznek. Aki meg fel meri hívni arra a figyelmet, hogy 314milliós hiány van már most áprilisban a költségvetésben, az ellen eljárást indítanak, mert hogy mondhat ilyet..
@reccs:

"Akartak, a kedvenc fideszeseid hetek óta nem állnak velük szóba. Idióta."

Kedves Idióta!

Miért a reccs nicket használod, ha a kommented végén az Idióta aláírás szerepel?
@Fabius: Hát pedig szerintem jobb ha hozzászoksz. Lesz még ilyen, sőt ilyenebb...
Szerintem meg a füstbomba és a tűzcsap rendben volt.
A kedvezményes nyugdíjjal nem értek egyet. Most sem a legkisebb tűzoltó vinné a legnagyobb sérültet. A 62 évestől sem erőemelést várnék el.
Ráadásul nem mindenkinek ez a feladata a tüntetők közül.
De.
Előbb talán ki kellene fizetni az elmaradt juttatásokat, rendezni a béreket, körülményeket.
Majd tárgyalni a nyugdíjkorhatárról az érintettekkel és a megegyezés értelmében változtatni az azután belépőkre vonatkozóan.
"Egyébként hogy van az, hogy egyesek előbb akarnak nyugdíjba menni, egy másik réteg pedig aggastyánként sem akar??? "
Egyesek sokat dolgoznak,munkájuk nagyobbb része fizikai munka, míg a mások az ülőgumóikat, a szemeiket és az idegeiket koptatják. Mégis ha peres ügyed van, nem az előbbihez mégy, hanem az utóbbi tudását veszed igénybe.
Az 1970-es években egy 25 éves szakmunkás többet keresett, mint egy ugyan ilyen idős orvos, jogász, közgazdász, mérnök stb., hamarabb lett családja, háza, mert amíg a diplomás tanult, addig ő keresett.A diplomás kezdő éveiben pedig nem érte utol jövedelmével a szakmunkást. Az sem volt ideális rendszer, ez sem az. Szerinted hol az igazság? Melyik munka ér többet, kinek jár az ország javaiból több?
Ez megegyezés kérdése, mert rendőrnek sokan nem mennének el még akkor sem, ha más lehetőségük nem lenne, mert a rendőröket sokan nem szeretik, ugyan így a börtönőröket sem, mégis mindenki elvárja, hogy a rendőr intézkedjen, védje meg, a börtönőr őrizze a bűnözőket, a tűzoltó védje meg az életét, a vagyonát. Ezért áldozni kell, nekem, neked, nekünk, az egész társadalomnak.
@Boli: Szerinted zavarna, ha égésí sérülései lennének és három orvos állna az ágyánál, akik egyszerre mondják: sajnos?
@Meloka: Fel lettek bujtva? Nézz utána, hányszor kezdeményeztek találkozót, megbeszélést, hányszor írtak levelet, tettek már ősszel javaslatot, hogy az új belépőkre vonatkozzanak az új szabályok, a régieket meg ki kell vezetni azon hszt szerint amire felesküdtek.

A másik. Lehet-e tárgyalni olyan vezetőkkel, akik kijelentik 2 héttel a demonstráció előtt, hogy ha a fejük tetejére állnak se lesz semmi másképp mint ahogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya gondolja. "Ti kussoltok, mi meg majd jól együttműködünk egymással" alapon.. Erről ennyit.
Halkan jegyzem meg, mert ott voltam. Ez a mizéria, ami a mai naphoz vezetett (és ki tudja, hogy mi lesz a csúcspont) úgy tíz éve kezdődött és azóta is tart.

Ez azért - ha jól emlékszem - nem egy és nem két kormány felelőtlenségére mutat.
Na a sok laikusnak azért javasolnám hogy mielőtt itt tépi a száját hogy luxus olvassa el a szolgálati törvényt és rádöbben hogy mekkora nagy luxusról beszélünk.

Csak a tények kedvéért egy kis gyorstalpaló a törvényből.

1. Minden rendvédelmes az öregségi nyugdíj előtt 5 évvel elmehet nyugdíjba. Ennyi az ü kedvezményük.
2. Amennyiben megvan a 25 év szolgálati viszonyuk és a szervezet meg akar szabadulni tőlük, akkor a beosztásuk megszűnésére való hivatkozással el lehet őket küldeni teljes nyugdíjba. Ezt használta ki MINDEN kormány hogy permanens átszervezésbe taszítsa a szervezeteket és boldog boldogtalant viszonylag békében el tudjon küldeni. Nagyon szép példa pl. a honvédség létszámának a csökkentése kevesebb mint a felére. Ezt nem lehetett volna "forradalom" nélkül megtenni ha nincs ez a lehetőség. Vagy pl. minden kormányváltáskor fejek tucatja repül a rendőrségtől vagy a titkosszolgálatoktól. Persze ők is nyugdíjba mennek mert így könnyen meg lehet tőlük szabadulni. DE NEM ŐK AKARNAK MENNI! Persze itt is van néhány aki erre utazik de azok száma elenyésző.

3. Ha valaki betölti a 25 év szolgálati viszonyt akkor ha akar elmehet nyugdíjba anélkül hogy küldenék, de ekkor az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig csak 50%-át kapja a nyugdíjának.

Mennyit kapnak?

25 év után az utolsó 12 hónap bruttó átlagkeresetének a 66% a nyugdíj összege.
Azok akik most az adótörvény módosítása után 300k bruttónál többet keresnek, azoknak 66%-ért nem éri meg elmenni nyugdíjba. Az utcán szolgáló rendőrök ahogy a fizetésből úgy a nyugdíjból sem tudnának megélni.

Meddig kapják?
Ha valaki az öregségi nyugdíjkorhatár előtt meg nyugdíjba akkor vonatkozik rá az együttfolyósitási tilalom.
Ha valaki az adott naptári évben egyéb kereső foglalkozásból összegyűjti a minimálbér 18x-át bruttóban akkor a nyugdíját arra az évre szüneteltetik.

Szóval nem olyan hatalmas nagy luxus ez a törvény és igen kevesek azok akik tényleg jól járnak vele.

Remélem nem lesz üres fenyegetés a rendőrszakszervezet részéről az hogyha ezt a törvényt átverik akkor az állomány élve a jogaival a törvény életbe lépése előtt saját kérésére elmegy nyugdíjba (persze szart se fog kapni mert az amúgy is kevés teljes nyugdíjnak csak az 50%-át kapja). Ha elegen elmennek akkor a rendőrség összeomlik és pintér meg a kormány el mehet a picsába.
Mert jegyezzük az a kormány amelyik a saját hatalmát fenntartó erőszakszervezeteit megszopatja az golyót érdemel a hülyeségéért.
@Meloka: tárgyalás? te melyik k. országban élsz? a tűzoltók már minden itthoni és külföldi bíróságot megjártak az elmaradt túlórapénzeik miatt, mindenhol nekik adtak igazat, a mindenkkori kurmányok szóba se állnak velük, mi a fenéről tárgyaljanak, amikor már itt tartanak?

tényleg ennyi fax van ebben az országban? azt hiszitek, minden kiöregedett/kikészült tűzoltóból irodistát lehet csinálni?
@Té.eS: Attól hogy a szívás részét forszírozod, még a másik része is igaz. Tudok nálam fiatalabb nyugdíjas rendőrről, akinek több a nyugdíja, mint nekem a bérem feketén heti 50 órában. És én még nyomhatom 20 évig.
A közszolgák szavazták meg ezt a kormányt a nyugdíjasokkal egyetemben .
Most mit ugrálnak ? A tűzoltók nem a tűzoltásba halnak meg, hanem a pálinka ivásba. vasutasok detto.
"réSZfaszú".... na itt elröhögtem magam, és már nem is volt kedvem tovább olvasni :P
Amúgy egyszerű a dolog, a fiatalabb tűzoltókat terepre zavarják ki, idősebbeket az irodába zavarják be. Mit kell ezen annyit nyafizni?
Leírok pár dolgot, mert úgy látom, hogy nem mindennel vagytok tisztában, ami természetes, mert mindenki a saját területén van otthon.
Elvileg 50 év és 25 év szolgálat kell a nyugdíjhoz. Akik 1996 szeptember előtt szereltek fel, azoknak bizonyos szakmunkás/szakközép iskolák is beleszámítanak a nyugdíjba. Aki veszélyes munkakörben dolgozik, kap egy szorzó számot. Ez a vonulós tűzoltónál 1.2. Ez azt jelenti, hogy nekünk 5 év szolgálat 6-ot ér. Ezt az irodisták nem kapják, de ők is elmehetnek 50 után nyugdíjba. 50 éves kor előtt akkor mehet el valaki nyugdíjba, ha megvan a 25 éve, és leszázalékolják, tehát alkalmatlan a beosztására.
A felszerelés, amit egy átlagos lakástűznél viszünk: légzőkészülék, mászóöv baltával, tömlő, sugárcső, életmentőkötél, revitox-álarc (ez kerül a mentendőre), meg persze a bevetési ruha, csizmával, sisakkal. Ez simán több 30 kilónál.
Sokan azt hiszik, hogy a kiöregedett vonulóst majd beültetik irodába. Ez sajnos nem megy, mert a többségnek maximum érettségije van, vagy az sem. Ez olyan, mint egy öreg kőművest berakni az építőmérnökökhöz tervezni. Persze lehetne átképezni, de nem biztos, hogy megéri.
Nálunk 2 perced van a riasztástól kezdődően arra (éjjel, nappal, vasárnap, Karácsonykor, WC-n ülve, zuhany közben, mindig), hogy felkapd a ruhád, beülj az autóba, és dolgozz. Nem tudod, hogy hova mész, mikor jössz vissza, ezt elmondták már sokan, meg tudja is a többség. Sok civil már ezt sem bírná, hogy bármikor mennie kell. Láttam elég sok mindent, balesetben elvérző gyereket, elvetélő anyukát, összeégett hullát....
Ha elutazol, jelentened kell, mert berendelhetnek. Volt olyan, hogy egész nap, majd egész éjjel dolgoztunk, kárhelyen váltottak le minket, hazamentem és lefeküdtem aludni. Kb 10 percet alhattam, majd jött a telefon, hogy 20 perc múlva legyek a laktanyában, mert megyünk az árvízhez. 1 hét múlva haza is jöhettem.

Én személy szerint nem panaszkodok, mert szeretem a munkámat, szeretek bemenni dolgozni, és többnyire várom a szolgálatot. De a fizetés tényleg kevés, és amióta felszereltem csak csökken. Ezt biztos mások is elmondhatják, és azt sem tartom igazságosnak.
Remélem voltak hasznos információk is a kommentemben.
bennem az a kérdés merült fel, hogy milyne ffi az már, aki 40akárhány éevsen el akar menni nyugdíjba, hogy élete hátralévő résében meditáljon??? wtf?? nyilván itt arórl van szó, hogy kell a nyögdíj, és mellette a feketén szerzett zsé. a korai nyugdíjazás gazdasági érdek, nem egészségmegőrző óvintézkedés a részükről. felőlem harcoljanak a kiharcolt kedvezményeikért, de attól még nem kell szeretnem őket (a sumákolásért), azzal együtt, hogy a jól elvégezett munkát becsülöm. kérdezem csöndben azt, vajon egy középiskolai tanár nem áll-e nagyobb stressz alatt...?
@Anyadamedve: "amikor elkezdték ezt a pályát, akkor ezen feltételek mellett vállalták el. Ez egy szerződés, melyet mindkét fél vállalt."

Ó, ha ez ilyen egyszerű lenne!

A mai 50-esek, amikor elvégezték a maguk szakmunkásképzőjét, azt hitték, hogy majd életük végéig dolgozhatnak varrónőként, szövőnőként stb. Vagy elvégezték pl. a Könnyűipari Műszaki Főiskolát vagy a Marxista Egyetemet... Aztán hirtelen azt mondták nekik, bocsi, de mostantól Nagy Változás lesz, és mehettek mind a lecsóba.

Vagy mondok mást! A "civileknek" sem szólt előre senki, hogy hiába dolgoznak mondjuk 20 évet keményen, és hiába keresnek akár az átlagon felül, de mivel a következő 20 évet jó eséllyel munkanélküli segélyen-közmunkán-minimálbéren bejelentve kell végigkínlódniuk, a nyugdíjuk jó, ha 30 ezer lesz öregségükre. Feltéve, ha megélik azt a 68 éves kort, ami után erre jogosulttá válnak.

Megjegyzem, hogy a rendőrNŐ, akkor is jogosult a szolgálati nyugdíjra, ha mondjuk 10-15 évet GYES-en, GYED-en töltött. Azért erről se feledkezzünk meg!
@Té.eS:

"Látom sok itt a hozzáértő! Lehet, hogy valaki leírta már, de leírom újra. Nagyon kevés az az eset, amikor egy rendvédelmi dolgozó 30-40 éves korban elmegy nyugdíjba. Ez a része a népvakítás."

TELJES MÉRTÉKBEN EGYETÉRTEK!

Szomorú, hogy a média (igaz a kormánytól átvett nyilatkozatok alapján) így tálalja.
Következmény: belső feszültség, tüntetés, negatív külföldi megítélés.......erre nem gondol a kormány?
de még mielőtt azzal vádolnának, hogy szegény leharcolt kihasznált rendfenntartókat nem böcsülöm meg eléggé, elhúzom a belem, még mielőtt fejbe kólintanak egy poroltóval.
@lifeofmyown: Sajnos igazad van. Viszont az itt fröcsögő trollokkal nem fogod megértetni, mivel a pártközpontban nem ezt mondták, a politikus droidok nem ezt sulykolták a kis agyhelyébe, nem ezt nyomatta a hörrtévé. Az a kis demagóg szar maradt csak meg az agyában, hogy a rendőr 35 évesen elmegy 300e-el nyugdíjba. A többi nem érdekli! Az ő kis zárt világába más nem fér bele. Reménytelenek, a Lipót meg bezárt, ezek szabadon járnak, kelnek, számítógépeznek is... Ááá, hagyd!
@Anyadamedve: aha. Akkor a tanároknak miért emelik a kötelező órák számát? Nem erről volt szó, nem erre vállalkozott. Értem én a logikádat, de kevés érvnek.
A szolgálati időt súlyoznám úgy, hogy a különböző szolgálati helyeken eltöltött idő különböző súllyal esne be a nyugdíjszámításba.
A nyugdíjba vonulás ugyan annyi szolgálati idő után lehetne, mint bármely más szakmában.
De egy tűzoltónál például: 45 év munkaviszony után mehetne nyugdíjba, amit úgy számolnék: ha 15 évet töltött kocsin kivonulóként, ahol minden év duplán számítana (ez így 15x2, azaz 30 év lenne), utána ha kiemelték és főnökként az íróasztal mellett ül, akkor azt normál számítással számolnám, tehát még 15 évet kellene dolgoznia. Összesen tehát ebben az esetben 30 évet kellene dolgoznia. Van is korkedvezmény, de korrekt az egész.
@soproni1: ezt a baromságot ki hitette el veled? Az agymosott fideszesek szavazták meg vekkeréket, mert az emberek többségének teli a töke az összes politikusainkkal.
@Kilgore Trout: Most hallottam, kint néhány számot. (Nyugdíjas őrmester nem nagyon lehet.) Nyugdíjas zászlós 100.000 körül kap.

Alezredes meg úgy lesz korkedvezményes nyugdíjas 55 év alatt, hogy el kell takarítani, de fegyelmit nem tudnak, (vagy nem mernek indítani ellene)

Gondolj bele 15.000 emberről van szó, ha háromezer kap 200.000-et (nem a felett), akkor a többinek 110.000 marad.

Régóta mondom, hogy jó lenne egy olyan adatot látni, ahol korcsoportokra vannak osztva (mondjuk öt év egy csoport) és a korcsoportokon belül állománycsoportra.
Szerintem mindenki megdöbbenne az adattól.

De most csak a politikusok hazugságain rágjuk magunkat és mutogatunk, hogy ez disznóság.
A politikusok meg röhögnek a markukba.
@szita szita péntek:
na most akkor nem baj ha a rendor 40 evesen elmegy ereje teljeben yugdijba es biztonsagi or lesz?
dontsetek mar el
en itt az indexen meg vagyok zavarodva
A sok fröcsögés helyett: mi a nemzetközi gyakorlat? Nem feltétlenül az észak-koreai vagy new yorki szélsőségekre gondolok, hanem mondjuk a Lengyel, Olasz, Spanyol vagy Cseh tűzoltókhoz képest mi a helyzet a mieinkkel fizetés és nyugdíj terén? Tud erről valaki valami objektívat mondani? Mert ahogy én tudom máshol nem ennyire liberális a nyugdíjkorhatár és sehol se fizetik túl a tűzoltókat. Ha rosszul tudom javítson ki valaki.
@Fabius:
mondjuk a 62 evesbol diszpecser lesz, vagy csak a kocsit vezeti, vagy avartuzet olt?
@Chicano: én a németről tudok. elképzelhetetlen, hogy egy német tűzoltót 50 évesen nyugdíjba küldjenek.
@látjátok feleim szümtükkel: "a rendőröket sokan nem szeretik, ugyan így a börtönőröket sem, mégis mindenki elvárja, hogy a rendőr intézkedjen, védje meg, a börtönőr őrizze a bűnözőket, a tűzoltó védje meg az életét, a vagyonát. Ezért áldozni kell, nekem, neked, nekünk, az egész társadalomnak"

Bocs, de sem én, sem a barátaim nem azért nem mentünk el rendőrnek (tűzoltónak, börtönőrnek), mert féltünk, hogy majd nem fog szeretni minket a "társadalom". hanem azért nem, mert 1.) kreatív emberek vagyunk, akik nem szeretjük, ha naphosszat parancsszavakat osztogatnak nekünk és meghatározzák, hogy miről mit gondoljunk; 2.) önálló gondolkodó lények vagyunk, akik nem szeretünk másoknak parancsszavakat és engedélyeket osztogatni; 3) inkább agyra (intellektusra) szeretünk gyúrni, mint testre.

Ez alkati kérdés, nem minőségi!

Viszont akinek ehhez van kedve és képessége, az csinálja tisztességgel! Ha meg elégedetlen, akkor képezze át magát egy másik szakmára, ahogyan ezt a "civilektől" is elvárják.

Egy ínhüvely-gyulladásos titkárnőtől, egy gerincsérves ápolónőtől és egy krónikus torokgyulladásos tanárnőtől sincs meghatva senki, és nem mehet nyugdíjba csak azért, mert már nem bírja a strapát.

NEKIK hamar odavágják, hogy képezze át magát biztosítási ügynöknek!
Érdekes ez a "versenyszféra kevesebbet keres mint a közszféra" gondolat. Akkor hogy-hogy magasabb a fogyasztása a versenyszférában dolgozónak?

A közszférában is máris kevesebbet keresnének a statisztikák szerint, ha zsebbe kapnák a fizetést, adózni meg nem kellene. :D

Két megállapítás:

A versenyszféra egy főre eső éves jövedelme mindig is több volt mint mint a közszférában.

A versenyszféra egy főre jutó személyi jövedelem adója mindig is kevesebb volt mint a közszféráé.

Ha ezt a két gondolatot (tényt) kedves fidesznyik barátaink meg tudnák érteni, akkor nem lenne baj.

Az az érdekes a fidesznyikekkel hogy 2000. környékén ezt még ők is tudták. Azóta valahogy elfelejtették, vagy kirugdosták azokat, akik gondolkodni esetleg számolni is tudtak.

Egyébként egy-két hőbörgőt amolyan egyszerű "irodai" munkára beosztanék a rendőrségnél. Mondjuk kapna először 30 bűnügyi vizsgálati aktát kezdésnek vagy pedig beosztanám 24 órás ügyeleti "pihentető" munkára.
Mivel nyilván semmit nem lehet azonnal jól csinálni, adnék nekik egy évet hogy így dolgozzanak. Lehetne láblógatni :DDD Pár fegyelmivel és/vagy büntetőeljárással és kevéske tökéletesen leadózott jövedelemmel.

Ezek pl. nem "területi" és nem "fizikai" munkák. Viszont akiket én ismerek és főiskoláról vagy egyéb helyekről ilyen területekre kerültek nem egy idegösszeomlást kapott. Pedig ezek fiatal, friss, fitt és jól szocializált nem mellesleg válogatott emberek voltak.
@Chicano:
Lengyelországban 20 év!! az a szolgálati idő ami után elmehetnek nyugdíjba. Ezt fel akarták emelni 25 évre de utána inkább letettek erről.
Igaz ott tudják hogy kell sztrájkolni, ha ott a Szolidaritás tüntet akkor kő kövön nem marad.

Amúgy minden országban körülöttünk ez a helyzet. A korhatárok a 25 év +- 5 év között mozognak, ki van ez találva és meg van indokolva rendesen.
Kis segítséget kérnék, mielőtt állást foglalok.
Szeretném tudni, hogy a
1., német 2., az amerikai 3., a lengyel 4., a szlovák 5., a román rendrökkel, tűzoltókkal milyen gyakorlat áll fenn. Addig nem mondanék véleményt, illetve csak egyet: a ruhák használatát betiltották, így az, aki használta, jogsértő.
@kpityu2:

"mint nekem a bérem feketén heti 50 órában"

Itt mindenki tud fiatal nyugdíjas rendőrről - vagy nem ?? - és büszkén hirdeti feketén dolgozik !!!!!!
@Dracon: a szlovákok most emelnék 15-ről 20-ra, de csak az új felszerelőknek.
@similarthings: érdekes, ezek szerint véssük eszünkbe, hogy a rendfenntartó voltaképp ideggyenge? remek...
@_Molly: Aha. Volt valami Vágó István féle IQ teszt valamelyik mocsok médián.

Volt ott tanár, rendőr stb. csoport. Az IQ tesztet hivatalosan a tanárok nyerték, azért mert ott idősebbek voltak és nekik többet lehetett hibázni. A legkevesebb hibát az IQ teszten a rendőrök vétették. Milyen érdekes ez neked igaz?

Igaz azóta már eltelt pár év, és folyamatosan rugossák az intellektuell embereket kifelé, ez igaz.

Szóval akkor az a jó, hogyha hülyék a rendőrök/fináncok/bévések stb. ? Ez az elvárás?
@ReTRo:
Ezzel a 20 évvel még mindig az alsó szélén vannak. És igazán nem oszt nem szoroz, de a 62 év már azért máshogy nézne ki ott is.
segíccsetek: mijaza Részfaszú Bagoly?
@Goompah:
"Aha, szóval rendvédelmiseknek szabad törvénysértően tüntetni, ..."
Már hogyne szabadna? Parlamenti képviselőnek kordont bontani, választói képviselet helyett pártot képviselni. Már hogyne!
De nem is ehhez akartam írni. Őőőő... Hogyan gondolod ezt a tűzoltó iskolai tűzvédelmi dolgát? Minden évfolyamon? Heti hány órában? Kötelező órában, esetleg fakultáción? Érettségin választható tantárgyként vagy kötelezően?
kedves blog főnök!

a bagoly a rézfaszú, nem részfaszú. Sajnos a wikipédia.hu-n nincs ilyen szócikk
Ebben a meg nem nevezhető társadalmi formában amiben élünk v.vegetálunk, egyértelmű a teljes anarchia szó használata.
Nincs hová tartozás,nincs orientálódás, itt mindenki mindenki ellen dolgozik.Káosz uralkodik abban a 386 fejben aki hivatott lenne vezényelni normálisan ezt az országot és már e húsz év elteltével a nép, az "Isten adta nép" sem tudja,hogy mibe és milyen mélyre süllyedt ez az ország.Nem érez megbízható, reménykeltő fix pontot,nem talál kapaszkodót.Következmények pedig magukért beszélnek...Hülye példa,de egy autó sem képes vezető nélkül működni.Hát valahol itt tartunk mi is.Ami pedig elszomorító,hogy ez megy 20 esztendeje.Szexisen:impotencia.
@Dracon: minden olyan országban (bár ebben sem vagyok biztos, úgy tudom a románoknál erősen megnyírbálták ezt a kedvezményt), ahol 45 évig a kommancsok mondták meg a tutit --- vagyis megvásárolták kedvezményekkel az embereket, a rendszerrel szembeni lojalitásért. ugyanolyan szoci maradvány, mint a 14. havi nyugdíj volt.
@Born to be wild: Engem az zavar hogy többen azt írják hogy a negyven évesen nyugdíjazott rendőr vagy tűzoltó kurriózum. Én meg azt látom hogy szinte az összes rendőr és tűzoltó ismerősöm még jóval 50 év előtt nyugdíjba ment. Viszont sok évig éltem külföldön, ott bizony vannak tűzoltók 50 fölött is. Igen, ott többet keresnek. De sajnos nálunk mindenki rosszul keres, szerintem evvel a logikával szerencsétlen kórházi nővéreket is el kellene küldeni 45 évesen nyugdíjba mert abba a munkába meg abba a fizetésbe is bele lehet rokkanni addigra. Márpedig ahogy most haladunk, mi hétköznapi halandók hamarosan 70 évesen fogunk nyugdíjba menni, már aki megéli majd azt a kort.
@Born to be wild: Érdekes a következtetés. Nekem nem jött át.

Szerintem bárki ideggyenge lenne ilyen területen: én saját szememmel láttam.
@similarthings: Van az a hely, ahol nem előny az IQ. Büntetésvégrehajtásban fegyőrnek lenni számomra ilyen- szerintem aki belegondol, leadja egy hét alatt- vannak ilyen ismerőseim. Várom az ellenvéleményeket. Ezzel NEM azt mondtam, hogy minden rendőr hülye, még mielőtt valaki kihozza belőle.
@Shinigami Daiko: télleg. Rézfaszú. de miért?
@Jamesboci: nemiszervének csak egy RÉSZE fasz, a másik punci. vagyis Hermafrodita Bagoly
De kérdezem én csak az érdekesség kedvéért. Amíg a Mecsekben még üzemeltek az uránbányák ott egy vájár akinek nem kellett otthon lámpa mert magától világított mint egy szentjánosbogár bogár az 3 év meló után kötelezően nyugdíjba vonult, de előtte megmondták neki hogy gyereket már ne csináljon ha eddig nem volt rá ideje.

Hány vállalná be a melót a sok szájtépő közül hogy 3 év után nyugdíjba mehessen? Lehet ide jelentkezni, hiszen nem sokára lehet megint megnyitják a bányákat.
Füstbomba vicces, tűzcsap vicces. Sokkal viccesebb, mint az igénytelen és ordenáré fotómontázsaid, Varányusz.
@Alamio: Igen, a fegyveres erőknél kifejezetten hátrány, ha magas az IQ-d. Viszont nagyon nagy az előnyöd, ha valakinek a rokona, ismerőse vagy hasonló protezsáltja vagy. Akkor teljesen mindegy milyen belső tulajdonságaid vannak.

Az ilyen helyeken már az ügyfél is úgy nyit a hogy én XY rendőr tábornok ismerőse vagyok, én ismerem őt :D Ennél már csak az a jobb amikor Pintér ismerőse vagyok...
@Born to be wild: Anglia nagy kommancs állam, ott 30 év után teljes nyugdíjra jogosult az összes rendvédelmi....
@Chicano: bingó. Én a rendfenntartók helyében szintén harcolnék a kedvezményért (miért ne, ha ki lehet csikarni a fennmaradását?), de közben lenne bennem annyi becsület, hogy nem ugatnék feleslegesen Igazságról "nekünk jár" alapon. Tudjuk, hogy ez nem így van, ugyanis ha a körülményeket nézzük, sok szakma képviselőjének járna. Vagyis lehet harcolni, de nem kéne nyomatni az álságos dumákat, "érveket".
Ja, nekem van egy nagyon jó ismerősöm, aki 24 órában ügyeleten dolgozik. Most viszont szívbeteg lett 36 évesen. Pedig sportol, jó kondiban van, egészségesen próbál élni, és a házastársa a többszörösét keresni a versenyszférában mint ő. De a stressz kinyírta.
@Born to be wild: Ez nem igazság, hanem pl. szerződés. Úgy hívjuk régebbi nevén hogy OBSIT.

Ez a másik amit meg kell érteni. Ha te elmész valahová dolgozni, akkor megtudod hogy mennyi javadalmazást fogsz azért kapni.

Te fogsz tiltakozni a leghangosabban, ha mégsem tartják be annak ellenére hogy te jól végezted a munkád.

Ennyi az oka a tüntetésnek. Lehet filozófus fórumokon vitatkozni arról hogy jogos -e egy Teve utcás rendőrnek 45 évesen nyugdíjba menni. Van értelme.

De egy jogállamban, egy jogi fórumon EZ NEM VITA TÁRGYA.

Ha kimondják hogy az új felszerelőkre 62 év vagy netán 65 év az érvényes, és ennek ellenére a jelentkező vállalja az az ő egyéni szerződése lesz.

Más kérdés hogy jómagam - ismerve a körülményeket és valóságot - nem értek egyet azzal hogy eltöröljék a 25 év kedvezményt, addig amyg általánosségban kötelezhető minden rendvédelmis pl. a gátakon való gürcölésre. Lásd elmúlt nyár.
@StirlitZ: Valóban jobb.
Csá mindenkinek!
@StirlitZ: Szerényebben, mert a hozzászólók száma nem téged igazol... :)
@StirlitZ: Te magadat reklámozod, mivel nulla darab kommented van??:)))
@similarthings: "A legkevesebb hibát az IQ teszten a rendőrök vétették."

Hurrá! 3 rendőr okos volt, jaj de jó...

Egyszer meg egy postás fiú nyerte el az 50 milliós fődíjat, emlékszel? Akkor most kiáltsuk ki a postásokat az ország szellemi elitjének?
@Boli: Há mer nem volt a blogketrecben (még) ;)
@Jamesboci: @Shinigami Daiko:

A részfaszú bagoly egy belterjes és szar poén, de nem véletlen elütés.

thelajk.com/like/4291/8581/R%C3%A9zfasz%C3%BA-Bagoly-vagy-Alpesi-Yeti/

Ha nem ismertétek, bocs.
@StirlitZ:

De ha moderállak is kiváglak innen, akkor meg leszel sértődve, ugye?
@similarthings: hülye vagy kisfiam. A tanárnak is azt mondják, hogy x kötelező óraszáma lesz, és mire nyugdíjba megy, már duplájára emelkedett.
Végre egy kormány veszi a bátorságot és véget vet a 35 éves nyugdíjas rendőrök és kamu leszázalékoltak dáridójának.
Persze prüszkölnek, senki nem mond le szívesen a korábban megszokott kedvezményekről.
Vicc, hogy ez szar, bukott Fletó odaszemtelenkedett, de legalább lejáratta ezt az egész műbalhét.
Az forint árfolyama és a tőzsde szárnyalása nekem igazolja, hogy jó felé halad az ország, csak a hatalmukat vesztettek járatják a pofájukat.
@StirlitZ: Egyébként jó!!! :)

anzix.blog.hu/2011/04/16/ujabb_10000_es_letszamu_demonstracio

Ajánlom a kollégát olvasni, tényleg okés... Még ha itt egy rövidet fikázott is csak... ;) Máskor azért nyugodtan hosszabban is hozzászólhatsz, ne a troll stílusú böfit válaszd, az vérciki! Köszönjük!
Egy másik fórumon találtam. Nem mondom, hogy nincs benne demagógia, de azzal a részével tényleg nem tudok mit kezdeni hogy: tényleg, ki a f@szom menne ilyen feltételekkel rendőrnek vagy tűzoltónak? Vagy mi lesz: feltöltik ilyen fogatlan félnyomorékokkal, mint honvédségnél ezek az új laktanyaőrök vagy mik? Vagy hogy lesz? Na a "levél":

"Kedves Emberek!

Használják ki az utolsó napokat, hónapokat! Megszűnő félben van Magyarország kedvenc nemzeti sportja. Egy-két ütés, rúgás azért még belefér, aztán vége.
A kibelezett boxzsák-rendőrséget már csak egy cérnaszál tarja, amire nagy kedvvel tör rá most megfent késsel a kezében a Fidesz-kormány.
El bírják képzelni mennyire fog hiányozni egy ilyen komplexusos közösségből az állandó, kinevezett bűnbak? Tudják, amelyik mindenért vitte a balhét. A hidegért, a melegért, a vízért, az iszapért, a balesetek miatt, a bűnözés miatt, a bírságok miatt, a túlkapások miatt, a sapka miatt, meg a nincs sapka miatt.
Azt hiszik, biztos, hogy túlzok. Hogy ugyan már, a rendőrség nem szűnhet meg! Végül is igazuk van. A rendőrség megmarad. Csak rendőrök nem lesznek. Ne ijedjenek meg, eszem ágában sincs elkezdeni sorolni unásig, hogy miben vannak korlátozva a rendőrök és, hogy ehhez képest milyen előnyöket élveznek. Bár az előnyöket nem lehetne sorolni, egyetlen maradt, a korkedvezményes nyugdíj, azaz már az sem.
Nem kell sajnálni a rendőröket, a közhiedelemmel ellentétben van nekik elég eszük, megoldják a problémájukat, találnak maguknak tisztességes polgári foglalkozást. De mi lesz Önökkel? Egy pillanatra gondolkodjanak el: ha most Budapesten 3000 fős rendőrhiány van, akkor vajon hány fős hiány lesz úgy 2 év múlva? Elárulok egy titkot: rendőrnek lenni nem kötelező. Egyelőre legalábbis még nincs benne az Alkotmányban a sorállományú rendőrség.
Önök beállnak majd rendőrnek? Vagy a gyermeküket támogatnák abban, hogy rendőr legyen? Csak az elmúlt héten 2 fiatal lett öngyilkos a szolgálati fegyverével. A kiváltó ok egyértelműen a rendőri mivoltukból adódó körülmények által rájuk nehezedő nyomás volt.
Orbán Viktor szereti a focit. És láthatóan tisztában van azzal, hogy nem elég, ha a nézőtérről hangosan szidják a játékosokat és kapálni, meg a kőfejtőbe küldik őket. Ettől valószínűleg nem fognak jobb teljesítményt nyújtani. Inkább pénzt ad, javítja a körülményeket és azokat a magasabb elvárásokhoz igazítja. Nem tudom, miért gondolja, hogy a rendvédelem más elven működik.
Nem akarom tovább nyújtani Kedves Emberek, jól használják ki még a hátralévő időt, anyázzanak még egy párat a semmirekellő rendőrökön a félhetes híreket nézve, mert nemsokára nem áll majd módjukban, ugyanis jön a Mad Max, élőben, 3D-ben."
@_Molly: A számolás nem az erősséged, vagy egy ilyen érzésem, illetve az arányokat sem érzed.

Nem három volt, de tartok tőle hogy fogalmad sincs. Esetleg vadászd fel az RTL archívumát.

És hagyjuk is az RTL-t: javítottam rendőrtisztek IQ tesztjét régebben. Volt olyan időszak ahol a polgári jelentkezők kétharmadát kivágták csak az IQ teszten húszszoros túljelentkezéskor, mert olyan magasan húzták meg a ponthatárt igen-igen gyilkos teszteken. Az RTL-es az igen nyugdíjas tempójú volt. Ez a 90-es évek közepe volt, pont ezek a rendőrtisztek aktívak a statisztikák szerint a legtöbben még.

A postásnak meg külön tiszteletem: neki nagyon nehéz lehetett.
@tomhagen: A lényeg, hogy a focira van zsé, a zsarukra meg nincs! Na, mi itt a nem érthető? A Szeretett Vezető hobbyja mégsem lehet a rendőrösdi! Most miért kell bántani, mert szereti a focit??? ;(
Némi áttekintés a szomszédos Ausztriába ahol a tűzoltók jelentős része önkéntes, Megbecsülésnek számít ha felveszik, hétvégén ünnepnapokon a jelentősebb rendezvények főszervezői természetesen nem túlóradíjért,egyébként "rendes" átlagos munkájuk van, évente részt vesznek továbbképzésén melyet a munkáltató fizet és ha megszólal a sziréna mennek oltani. Meg kellene az is nézni, hogy hányszor vonulnak élesben tűzhöz és hányszor vizet szivattyúzni, talán az nem olyan megterhelő, hogy ezért húszon év szolgálati idő után nyugdíjba kelljen vonulni, Még némi adalék, érdekes lehet az az eset mikor egy 65 éves műtősfiú teszi fel a 42 éves nyugdíjas rendőrt tűzoltót stb. a műtőasztalra, mert neki azért megemelték a nyűgíjkorhatárát.
@Dracon: A lényeg, hogy ott egyeztetnek és nem az erőből szívatás a cél...
Tüntetések, a tűzoltókkal egyetértek, igen is nekik meghagynám a korkedvezményest, de csak annak aki a közvetlen veszélyben dolgozik, a rendőröknek nem, kíváncsi vagyok, hányan voltak akik résztvettek az októberi szemkilövésekben, megverésekben, kínzásokban...

Az LMP is kiírta magát a nemzetből, persze ezt tudtuk eddig is, amikor művészek fotóit ragasztották le:
Az LMP aktivistái csütörtök délután ragasztottak a Kossuth téri EGYÜTT-Lét című kiállítás fotóira olyan fénymásolt képeket, amelyek Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázolják a 2007-es fideszes kordonbontás közben. Az akciót Vágó Gábor választmányi szóvivő akkor azzal magyarázta, hogy szerinte Orbán egy kiállításkordont vont a Kossuth tér elé, ami semmivel sem jobb, mint amikor Gyurcsány Ferenc rakott ide egy kordont. Azt mondta: ők most jelképes módon próbálják a "kiállításkordont lebontani".

A fotók leragasztása ellen tiltakoztak a kiállított képeket készítő határontúli fotósok. Az egyik alkotó, Balázs Attila székelyudvarhelyi fotográfus-fotóriporter az Indexnek azt írta: őt és alkotótársait is nagyon zavarta a képek leragasztása, ezért e-mailben és a Facebookon is tiltakozott LMP-seknél, bocsánatkérést szeretett volna elérni.

Erre a tiltakozásra válaszolt blogjában Ertsey, aki azt írta: az akció a művészi alkotásokat semmilyen formában nem kívánta megbélyegezni. Szerinte az LMP értékrendjébe nem férhet bele, hogy műalkotásokat - bármilyen célból és rövid ideig is - letakarjanak, megsértve az alkotókat. "Az én személyes értékrendembe egészen biztosan nem fér bele. Ezért az érintett művészektől ezúton elnézést kérek" – tette hozzá.
@számolgatós: Hát igen, de ott is 25 év a rendőr szolgálati nyugdíjjogosultsága... Persze ott nem mennek el az igaz, mivel olyan rohadt magas a bér hogy hülyék lennének.

Egy rendőr tiszt (hadnagy, kapitány, őrnagy) nem ritka hogy 5.000-10.000 eurót visz haza, de a kezdő fizetés is 2000-2300€ között mozog. A McDonaldsban dolgozó fiatal ott kb. 1000€t keres.

Nálunk a McDonaldsban dolgozó fiatal kb. 80.000 Ft plusz étkezési juttatást kap.

A kezdő rendőr ugyanennyit kap, mellé utazási kedvezményt ha Budapesten van.

Pedig a McDonalds kemény melóhely Ausztriában is.

Meg vannak őrülve ezek a sógorok, ugye?
@tomhagen:
Ja szakszervezet kutatása szerint ha elveszik a rendőrök korkedvezményes nyugdíját akkor az állomány 90!!! százaléka a törvény életbe lépése előtt nyugdíjba kéri magát/leszerel.
Ezen kellene elgondolkodni majd mikor az ember lányát megerőszakolják/betörnek hozzá/tüntet és felgyújtja a polgár kocsiját baloldali "csőcselék" és NEM LESZ rendőr akinek ott kellene lenni.
@Boli: Kösz, nekem egyedül ezzel a zárással volt bajom:
"Mit lehet erre mondani? Hogy basszátok meg, ez már egy kicsit sem vicces? Hogy ezzel sikerült a jól induló tüntetés hitelét hazavágni puszta szórakozásból?"
Ez egyszerűen nem állja meg a helyét szerintem, de erről nem érdemes vitatkozni, szerintem a helyén volt a dolog, amit az is igazol, hogy felfigyeltek rá a zemberek. Ezért tuti nem fog senki berágni, viszont jó marketing.
szerintem nem rombolta le a tüntetés hitelét a tűzcsapok nyitogatása meg a petárdázás, sőt!
Gyönyörű fotók.
Tolószékes smasszer: ki a franc beszélt arról, hogy beteg embernek dolgoznia kéne? De ne nyugdíjba menjen, hanem százalékolják le, ha beteg! Ha nem beteg, akkor pedig dolgozzon! Szegény smasszer, milyen nagyon megerőltető lehet az a munka. Pfff.
Tűzoltó koma! Senki nem akarja, hogy 60 évesen gozd le a X.-ről, de tömlőt tartani vagy beosztást írni még tudsz hatvan évesen is, ahogy mások is tudnak 60 évesen dolgozni!
@similarthings: "húszszoros túljelentkezéskor"

Oké, akkor fordítsuk meg a dolgot!

Ne azt kérdezzük, hogy miért olyan keserves a rendőrök élete. Kérdezzük azt, hogy ha olyan keserves, akkor ugyan miért van mégis - mint állítod - húszszoros túljelentkezés? :-o
@Fabius: Semmi személyes, az előbb le is írtam mi a bajom vele. A képek egyébként jók, de most ne szakmázzunk itt. Nem vagyok sértődős. Remélem te sem.
@popocatepetl:
Amúgy a tűzoltók szakmája a legjobb. nem tudom tudod-e hogy minden tűz elalszik egyszer, és mindenkinek meg kell halnia egyszer, az már lényegtelen hogy tűzhalált hal vagy végelgyengülésben huny el a kórházban. Ez nyugtasson téged is mikor majd ég a házad benne az asszonnyal és nem várod a tűzoltókat, akik nem érnek oda időben mert nincsenek már annyian.
@Dracon: "Ezen kellene elgondolkodni majd mikor az ember lányát megerőszakolják/betörnek hozzá/tüntet és felgyújtja a polgár kocsiját baloldali "csőcselék" és NEM LESZ rendőr akinek ott kellene lenni."

Ha már így fölvetetted...
Alig van ismerősöm, akihez még ne törtek volna be, illetve akinek még ne lopták volna el - sajnos több - kocsiját. Mire tippelsz, mekkora a felderítési arány?

A megfejtés: 0, azaz nulla!

Ui.: A Teve utcai rendőrpalotára zúdított sortűz elkövetői megvannak-e már? :-o
@lifeofmyown: Ezt mind elfogadom, amit leírtál. Mélységesen tisztelem is érte azt, aki erre áldozza az életét. Sőt! Nem irigylem a nyugdíjat sem... pláne akkor nem irigyelném, ha az elég lenne ahhoz, hogy a szolgálat alatt elszenvedett egészségkárosodás kompenzációjaként szükséges kezelések igénybevételére, finanszírozására is elegendő lenne. (Magyarán ma egy nyugdíjas tűzoltó 200k alatt ne is kapjon nyugdíjat)

Az irodában dolgozókat viszont nagyon is irigylem! Ezért lenne az a borzasztóan egyszerű javaslatom, hogy a nyugdíjkorhatár mindenkire legyen egységesen pl. 60év. (valljuk be, ez sem kevés... 60felett ne kelljen dolgozni és kész)
DE! pl. egy vonulós tűzoltó munkaidőszorzója nyugodtan lehet 3.0, stb. Egy ilyen szorzó rendszerrel minden szakterület minden beosztását nagyjából igazságosan be lehetne sorolni. Persze, biztos akadnának itt is kiskapuk, na de hol nem?
Viszont egy nyomozó pl. nyugodtan dolgozhat akár 50évesen is, sőt, a közlekedési rendőr is ücsöröghet a traffipax mögött 50évesen... ettől függetlenül a 3műszakos beosztás, és társai miatt nekik sem 1.0 lenne a szorzó, hanem kicsit több!

Szóval gondolkodni kellene, és nem köpködni egymásra. Látom, hogy sokaknak elvette a narancssárga köd az eszét, de ez nem mentség!
Ez csak magyar narancs... kicsi, savanyú és egy kisebbségi "majom" a narancsliget vezetője :-)
@StirlitZ: Nézd, nem zárdaszüzek információs vonala van itt. Ha ez túl durva neked, akkor valami bölcsész fórumot kell keresned, ahol pl. Schopenhauer „Az elégséges alap négyféle gyökeréről” szóló filozófiai értekezését elemzik a nők szemszögéből... :)) Ez kicsit meredekebb errefelé! Oszt még a szépen kifejlett, szőröstalpú, hegyitrolljainkat nem is láttad, akik 1-2 mondatos beböfögésre érkeznek csak és érveik a nyócévben és a gyurcsányislopott szavakban merülnek ki! (Fabius is ezért pöccent fel... :))))
@_Molly: Ez a 90-es évek közepe volt, és a Rendőrtiszti Főiskolán, ha esetleg nem olvastad volna el jól a kommentet.

A közrendőrök másféle szelekción vettek részt. Különben akkor a rendőrök átalg IQ-ja az atomfizikusokéval vetekedett volna. Ami azért nem volt igaz, mert a közrendőrök csak egy minimális IQ szintet kellett hogy megüssesenek, ott az átlag IQ szerintem kb. 100-110 körül volt.

De az Tiszti iskolán 120-130 felett volt az átlag. Azért nem magasabb, mert ott is volt egy-két (három) protekciós...:(

A tiszti iskola diplomát adott, és abban az időszakban nem ösztöndíjat, hanem FIZETÉST kaptak az ott tanulók. Abban az időszakban pont bevezették a tandíjat is, tehát tényleg nem volt hülye az, aki oda beadta abban az időben a jelentkezését.

Viszont cserébe igen válogatott volt a társaság.

Ennyit a kreativitásról. Ajánlom egyik írójukat Marcus Meadow regényeit. És döntsd el magad.
Ezek az állapotok úgysem lettek volna sokáig tarthatóak.Remélem mindenki tudatában van az ország anyagi helyzetével,aki meg nem az találgat.Ezeket a lépéseket bárki került volna hatalomra nem tudta volna megkerülni,vagy rosszabb esetben fű alatt intézte volna el! Két lehetőség van vagy megszorításokat csinál, vagy további eladósítást.Melyik a rosszabb? És azt is el kell mondani nem csak, a húsz év elcseszett döntései meg a vagyon széthordása, de a nyugat válsága is közre játszott.Azért csak gondoljon bele mindenki ,olyan jó helyzetben van ez a kormány?Hiányzik nekik ez a csete -paté?Kinek hiányozna? Én azt mondom nagyon is szar a helyzetük.És ez mellett az únió is sürget az IMF fenyeget.A válságok nem nagyon akaróznak szűnni. És ha tényleg belegondol valaki,mi lenne ha az Orbán azt mondaná itt van basszátok meg az egészet csináljatok amit akartok én lelépek.Nos azt hiszem akkor lenne csak igazi felfordulás.Nem kenyerem őket védelmezni, csak próbálom a helyzetbe beletenni magam.Lehet itt követelőzni, de ez olyan mintha otthon tudod hogy csak zsíros kenyér van a speizban és te neki álsz téli szalámit követelni. Az biztos ezeket az intézkedéseket bizony meg kell beszélni az érintettekkel is.És valamilyen megoldásra törekedni, mert szerintem értelmes tiszta beszéddel meg lehetne eggyezni,mert az érintettek is tudják mi a probléma.Csak egy történet én emlékszem a mi falu rendőrünk még 55 évesen ment nyugdíjba , éjszaka rendszeresen járőrözött és kerékpárral vazze!!! Télen is! Nem csak a rendőrök dolgoznak stresszes helyen,hanem sokan mások.Én 45 évet dolgoztam le,azóta ebben az eltelt öt évben még mindig intenzíven robotolok.És érdekes módon még nem nyomnak le a fiatalabbak.
@StirlitZ:

Ha sértődős és kicsinyes lennék már nem lennél itt. A kattintásvadászat sem zavar. Legközelebb trackbackeld, mint mindenki más.
Azok az emberek, akik tűzoltónak, rendőrnek, stb. mentek, annak tudatában választották ezt a pályát, hogy 45 évesen elmehetnek nyugdíjba. Ha úgy tetszik ez a fizetésük része volt, afféle kárpótlás a "szar-melóért-szar-fizu" helyzetért.
Én egyetértek, hogy elvegyük tőlük ezt a privilégiumot, mert túlzás, ilyen alapon sok más szakmai is kaphatna kivételezést, de ha elvesszük, cserébe kapjanak rendes fizetést.

A másik, hogy amit talán nem tud mindenki, ezeknek az embereknek rendszeres fizikai, állóképességbeli teszteken kell átesniük, ami természetes, hiszen fizikai állapotukon is múlik, hogy képesek-e jól ellátni néha életmentő feladatukat. Nyilván 65 éves korig képtelenség átmenni a szigorú teszteken. Tehát olyan állást kell nekik adni, amikor már gyengül a testük, ami nem jelent komoly fizikai megterhelést. Az nyilván abszurd, hogy valakit mondjuk 30 évnyi tűzoltás után beosszanak adminisztrációs, irodai melóra, képtelen lesz 50 évesen átállni. Lehetnének sofőrök, utánpótlás-kiképzők, meg mittudomén, ami még akad. ne mindent én találjak ki :)
@Lacusru: Nahát, nahát, csak nem rá gondoltál...

fsp.nolblog.hu/files/orban%20csalad.jpg

Szörnyű, miket nem mondasz te... :)
Senki nem mondta, hogy 60 éves tűzoltóknak kéne a legrázósabb akciókban részt venni.

Erre két megoldás is lehet:

1.) 45-50 felé áthelyezni őket "lazább" munkakörbe (iroda, diszpécser, autóvezető vagy mittudomén mik a lehetőségek). Ha ez nem megy akkor lás a kettes pontot.

2.) Elő kell írni egy megfelelő fizikai tesztet, aztán aki azon megfelel, az mehet a 10.-re menteni, legyen akár 60 éves, aki meg nem felel (már) meg, annak vagy más munkakört ajánlanak fel, vagy elköszönnek tőle, de nyugdíjba nem mehet, csak ha elérte a korhatárt. (a "hova menjen 50 évesen?" kérdésekre: oda, ahová minden 50 éves, aki elveszti a munkáját és a szakmájában nem talál állást)
Rézfaszú bagoly = Cupropenis Bubo
@_Molly:
Mit gondolsz miért?
Mert a felderítési arány ha szar akkor a főnököket szopatják.
Ezt csak úgy lehet elkerülni ha nem is lesz belőle ügy. Mert akkor nincs ami rontsa a százalékot.
Erről nem a járőr tehet hanem a szervezet vezetése.
Meg ugyebár ha betörés van akkor mindenki az ellen van hogy meglegyen a tettes. Hiszen a károsult csak azért imádkozik hogy ne legyen meg a tettes és 30 nap múlva kiadja a papírt a yard arról hogy megszűnt a nyomozás. Miért? MERT AKKOR FIZET A BIZTOSÍTÓ!!!
Ha véletlenül meglenne a tettes akkor nem kapna semmit sem a biztosítótól mert akkor polgári úton be kellene perelni a tettest és ki kellene belőle énekelni a kártérítést.

Szóval gondolkodni kéne mielőtt írsz és feltárni az okokat.

DE ha már a járőr se fog kimenni mikor a egy foci csapatnyi bőrfejű végig megy a lányodon akkor meg fogsz lepődni.
És azért tegyük hozzá hogy az életellenes vagy erőszakos bűncselekmények esetén jobb a felderítési arány.(legalábbis eddig)
@Lacusru: Tényleg ajánlom: ülj be egy 24 órás ügyeletre bármelyik budapesti rendőrörsön. Azok az irodában "csücsülnek"...

A bűnügyi vizsgálati részt meg nem lehet csak úgy átélni kívülről, csakis akkor, ha az ember megkap 30-50 bűnügyi aktát jó pár száz határidővel. Ez totálisan irodai munka, de a stesszszint Budapesten jóval magasabb mint az átlag rendőrjárőrnek.
@karloszky: Ez nem menne. Mivel a legtöbben a ezeknél a szerveknél egyszerre érné el a 50-60 év közötti korhatárt. Ennyi irodai munkásra meg nincs szükség ezeken a helyeken. Mert azok a vezetők. A vezetők meg másféle szelekción vesznek részt. Pl. diploma, jogi egyetem elvárás.

Te azt várnád el hogy az összes 55-60 évesnek legyen ilyenje? Képtelenség.
@similarthings: A rendőrök bérezését nem ismerem, csak azt tudom, hogy ott nem állítanak meg, hogy kérem a személyi igazolványt, viszont ha baleset van pl. az autópályán néhány percen belül ott vannak, a STAU-ba télen hordják a teát az autósoknak és nem toszogatják az állampolgárokat, nem a trafipaxozás a fő foglalkozásuk. nekem Ausztriában és Németországban vannak tűzoltó ismerőseim, mind önkéntes és büszkék rá, hogy tűzoltók.
Azt lehet egyébként tudni, hogy a rendőrök (tűzoltók, börtönőrök) a fizetésük mellé mennyi egyéb juttatást kapnak? Pl. szolgálati lakás, kedvezményes építési kölcsön, utazási kedvezmények stb.

Csak mert a Teve utcai rendőrpalota körül lévő újépítésű házakban százával laknak rendőrök, és én nem ismerek egyetlen olyan rendőrt sem, aki ne kapott volna valamilyen lakhatási támogatást. Azért a havi fizuhoz ezt is érdemes lenne hozzáadni...
Pontosítok: a diploma kötelező, ha nem szakirányú akkor átképző (lesz még egy diplomája) és a jogi egyetem meg elvárás.
@_Molly: Látom tényleg agyra gyúrtál, csak gyengén sikerült, olvasd el még egyszer amit írtam.

"Bocs, de sem én, sem a barátaim nem azért nem mentünk el rendőrnek (tűzoltónak, börtönőrnek), mert féltünk, hogy majd nem fog szeretni minket a "társadalom". hanem azért nem, mert 1.) kreatív emberek vagyunk, akik nem szeretjük, ha naphosszat parancsszavakat osztogatnak nekünk és meghatározzák, hogy miről mit gondoljunk; 2.) önálló gondolkodó lények vagyunk, akik nem szeretünk másoknak parancsszavakat és engedélyeket osztogatni; 3) inkább agyra (intellektusra) szeretünk gyúrni, mint testre."
Ha valóban rendőr vagy ( kétségem van ) akkor tudod, hoyg mindhárom szakmában parancsokat kell végrehajtani, valakinek azt ki is kell osztani, és ha valóban rendőr vagy, és agyra gyúrsz, akkor biztos azért nem mertek fellépni a járőrözők ellen, mert azok ( a hüjék )izomra gyúrnak. Ez nagy baj, és ilyen rendőrnek tényleg ne járjon kedvezményes nyugdíj. Azért vígasztal, hogy az általam ismert rendőrök, tűzoltók, börtönőrök agyra, és izomra gyúrnak.
Pár sort írnék, magam, és a kollegák nevében, no meg a tisztánlátás végett. A korkedvezményes nyugdíj nálunk (tűzoltóknál) úgy működött (ik), hogy szolgálatban letöltött 25 évnek (1,6-os szorzó miatt 22), és betöltött 50 évnek kell meglennie. Ha valamelyik nem teljesül, akkor vagy maradni kell a betöltött 50. életévig, vagy elmehetsz nyugdíjba előbb, ha megvan a 25 éved, de 50 éves korodig csak fél nyugdíjat kapsz. Az most van vagy 50 EFt. A HSZT előtt felszereltekre mások vonatkoznak, ebbe most nem mennék bele, viszonylag kevesen vannak már. De az 1996. évi HSZT (hivatásos szolgálati törvény)után felszerelteknél így van. A horror magas nyugdíjakról szóló beszédek elenyésző részben igazak, de ezekről is tudni kell, hogy ténylegesen ledolgozott 35-37-40 év után úgy kapták meg, hogy beleszámítottak az akkor kapott jubileumi pénzek. Ezeket már el lehet felejteni. Mivel nekünk már csak a "cégnél" ledolozott idő után számítják, esély sincs ilyen időket, és pénzeket összeszedni. Egészen nyugodtan elhiheti minden hitetlenkedő, hogy hamar meg lehet "rogyni" ebben a munkában. Szinte az egész állománynak dolgoznia kell valamit a pihenőnapoknak mondott 48 órában, hogy ne kelljen folyamatosan az éhküszöbön élni. Igen, tudom, van nagyon sok ember az országban szalag mellett stb...,ahol még ennyiket sem keresnek, mint mi (kb.90-100), de ha a munkát, munka időt is figyelembe vesszük, alig hiszem, hogy bárki is irigyelné. Bár én már nem csodálkozom semmin sem. Erről ennyit. A demon meg sehol, semmikor nem volt sem baleset veszély, sem más probléma. Az egész útvonal le volt zárva az autók elől, mellesleg esőben is vizes az aszfalt. A "füstbombák" ködgyertyák voltak, egészségre ártalmas anyag nincs bennúk, igaz kicsit kellemetlen a szaguk. Gyakorlatoknál használatosak egyébként. Ja, én és a velem levő társaim nem indítottunk el egyet sem, nem nyitottunk ki egy tűzcsapot sem. De! Kérdem én, hogy ha csak végig sétálunk bármennyien is, mint eddig oly sokszor, és oly sok minden miatt, érdekelt volna valakit is? Nem! A dolog elérte célját, így legalább felfigyeltek az egészre. Feljebb valaki belinkelte a Belga tüntetést, na ők jól csinálták szerintem, de nálunk akkor, amikor az egyenruha viselését is büntetni akarják, az ilyen elképzelhetetlen sajnos. A végére még pár szó. Kb. 8-9000-en vagyunk hivatásos tűzoltók az országban, ebből amikor "kiöregszünk" majd, mégis mennyit lehetne, átképezni, és mennyiből, ráadásul minek? Valamint egy 50 éves embert megtanítani valami egészen másra? Végig gondolta bárki is? Vagy menjünk koldulni 10-15 évre nyugdíjig? A leg utolsó gondolatom: ki megy fel 60-65 évesen mondjuk a 6.-ra 30 kg felszereléssel, hogy ott még csináljon is valamit? Te megtennéd?
@karloszky: Az 1-es pontodra: Most pl minden túzoltó 30-35 éves átlagosan. (csak tippelek) ezek egyszerre fognak megöregedni! Ha egyszerre beteszik őket irodába, akkor ki fog kimenni a tűzhöz? (figyelem! becsapós kérdés, mert új embereket nem vehettek fel, hiszen nincs kinek a helyére)

a 2-es pontra: Épp ezt kérdeztem az előbb: ha te tudod, hogy 50 évesen ki fognak baszni az utcára, akkor elmész tűzoltónak szaros havi 100-ért? (vagy rendőrnek, tök mindegy)

Ezt kérdeztem az előbb, hogy ki fog odamenni dolgozni ilyen feltételekkel? Csak valami nyomorék, aki másra nem volt jó.
az lenne megoldás, ha egységesen és korrekt módon szabályoznák a nyugdíjak kérdését, és nagyjából most erről lenne szó. lehet keménykedni, és fontosabbnak beállítani a saját munkánkat, de ez így nem állja meg a helyét. ma mindenki teszi a dolgát Magyarországon, az emberek hajtanak a családjukért, küzdenek a hiteleikkel. igenis irritáló, hogy magas nyugdíjak mellett vállaljanak emberek 40 évesen újabb másodállásokat. ezt tudomásul kellene venni, és 1 kicsit szerényebben belőni a követeléseket.
a baj az, hogy irreálisan korán lehet nyugdíjba menni, erejük teljében lévő férfiak nyugdíját fizetjük (miután már kifizettük nyelvtanfolyamaikat, továbbképzéseiket is). ilyen nincs máshol európában!!! kedvezmény van, de nem ilyen mértékű).
és mennyivel stresszesebb 1 tesco pénztárosnál, a szalag mellett tényleg 7,5 órát dolgozónál, külvárosi 35-40 problémás gyerekkel foglalkozó tanárnál, buszsofőrnél a katona, rendőr, tűzoltó munkája, akiket elismerek, de akkor sem tartom korrektnek, hogy ekkora különbség legyen. akármennyire stresszes a rendőr, tűzoltó (katona?)munkája, szerencsére nem egész nap vannak akcióban. Kivonulhatnának ennyi erővel mások is, pl. hogy "szeretnéd, ha 65 éves buszsofőr vinné a gyerekedet iskolába, ha 65 éves érsebész műtene, ha 65 éves villanyszerelő kötné be az áramot", de náluk nincs is ilyen opció. szóval szerintem szabályozzák csak egységesen ezt is, és persze kapjon - normális és ésszerű keretek között - kedvezményt az, aki megérdemli.
én csak azt nem értem, minek mennek szombaton a Parlamenthez tüntetni, mikor szombaton tuti hogy senki nem dolgozik ott.még hétköznap is alig lézengenek, nem hogy hétvégén..
@karloszky: Nem szoktam személyeskedni, de most nem bírok magammal. Te vagy nagyon tájékozatlan vagy, vagy nagyon érzéketlen. A tűzoltó, az nem tesco árufeltöltő - csak a fizetésük azonos. A tűzoltótól kicsit többet várunk el, hogy pl meghaljon szolgálat teljesítés közben. Ezt az árufeltöltőtől nem várjuk el. Ha az árufeltöltőt rúgják ki 50 évesen, az személyes tragédia. Ha a tegnap még ünnepelt, életet mentő hőst rúgja ki az ÁLLAM 50 évesen, az olyan mértékű gerinctelenség, amihez ha valaki akárcsak verbálisan is asszisztál (vedd magadra bátran), az erkölcsileg egy életre lenullázza magát.
@Dr.Agon:

Ha már szakmázunk:
Korrekten: Bubo cupropenis, esetleg Bubo bubo cupropenis, ha csak alfaj.
Minden szervezet piramis alakú vagyis vezetőből és irodistából kevesebb van mint az "öngyilkos" állományból. Ezért nem megy az hogy öreg korára legyen irodista. Hiszen se végzettsége se tapasztalata sem pedig hely nincsen számára.
Tehát akkor rúgják ki.
Vagyis legyen munkanélküli és kapja a segélyt. Hiszen a szakmája speciális nem kell sehová egy kiszolgált rendőr/katona/tűzoltó nincs olyan tudása amit a civil pálya keresne.

Elmegy biztonsági őrnek ahol szintén szart se keres,ellenben átlag 2 havonta kirúgják mert a cége már nem őrzi azt a helyet ahol volt. Ezért a biztonsági őrök igen nagy százaléka kényszervállalkozó.
Ja persze ismerős a mondás "rablóból lesz a legjobb pandúr" Ez igaz fordítva is. De nem kellene megengedni hogy ez bekövetkezzen.
@_Molly: Lehet tudni. Most már csak a havi 200.000 bruttó (nettóban az 160-170e?) kafetéria juttatást. Ezen kívül aki budapesti az kap éves bérletet. Ez utóbbit is idén el akarták venni, de rájöttek hogy azzal kinyírnák Bp. rendőrségét.

Vidéken ilyen sincs.

Most 45e ruhapénzt még mellé.

Ezek évente.

Habár a munkába járást támogatják a közszféra egészében, de úgy tudom ez más munkáltatóknál is előfordul.

Jutalom nincs vagy ha az önkormányzat ad. De már náluk sincs pénz (aki hallgat híreket...).

Szolgálati lakás kihalálos alapon, és nem százával, hanem Bp.-en van három hely ahol lehet ilyen kapni. Ebből kettő szálló.

Kollégiumi színvonalú. Ez max. egy évig kettőig elviselhető egy pályakezdőnek, mert olcsó.

Az igénylés esetén a normális helyekre a XX.kerületben évek alatt lehet bekerülni, van aki családanyaként több gyerekkel nem tud bekerülni pedig 15 év szolgálati viszonya van.
@Boli: Sajnálom :-(
Sajnálom, hogy megint egy ilyen rémálomba cseppentem... remélem mielőbb felébredek!
hát Fabius! Te azt a 3 záró kérdést a végén komolyan gondoltad? egy kicsit most csalódtam...

Egyrészt ezeknél a dolgoknál nagyobb csínytevéseket követtünk el gyerekkorunkban, másrészt a linkeket elnézve ez a mutatvány a tűzoltók részéről messze alulról súrolta az általunk általában annyira hőn áhított Ny-európai szintet. Ez egy tüntetés volt könyörgöm, vagy, ha úgy jobban tetszik egy demonstráció. És ebbe ennyi még bőven belefért. Nem is volt vele más céljuk, mint a figyelemfelkeltés, és egy kicsit a saját mindennapos munkakörülményeik minimális szintű demonstrálása.
Szomorú, hogy ezt te kvázi így lehúzod. (meg még itt páran sajnos)
@Jokai: Lehet, hogy irreális a rendszer, de mi tartja vissza az okostojásokat, hogy tényleg rendbe tegyék ezt a terület? A tehetségtelenség! Sokkal egyszerűbb izomból mindenkit szívatni!
@hegyitroll: köszi, végre hasznos infók.
@számolgatós: De öcsém ezt annyira bírom! Az önkéntes tűzoltóság nyugaton is az állami mellet működik. Olyan, mint itt a polgárőrség csak ott van pénz, meg eszköz.
A másik: szerintem itt is jobban örülne a rendőr ha teát oszthatna és szeretnék, mintha köcsögösködik és utálják. De most komolyan: te tényleg azt gondolod, hogy rajta múlik, hogy nem teát oszt, hanem bírságol?
Sokat hallanai, hogy a rendorok, tuzoltok stb. annak tudataban vallaltak a szolgalatot, hogy 45 evesen nyugdijaba mehetnek.... Szerintetek milyen munkamoralja van annak, aki mar a huszas evei elejen azert valaszt egy hivatast, mert majd gyorsan abba lehet hagyni? Konyorgom, aki mar ilyen fiatalon a hogyan-usszuk-meg-minnel-kevesebb-munakaval-az-eletet vonalon porog, attol mit varunk? Hogy lelkesen megmenti a fara maszott macskam eletet?
(Tisztelet a kivetelnek.)
@similarthings: Igazad van, nem tudom pontosan mi van bent, de nem is vágyom rá.
Én csak azt látom, hogy az adómból eltartott rendőr nem tesz értem semmi pozitívat, sőt! Lesben állva sebességet mér, mondva csinált indokkal megbüntet... persze, az igazolványba csúsztatott bankjegyért cserébe eltekint a feljelentéstől.
Számomra sajnos ennyi a magyar rendőrség pillanatnyilag :-( persze ha bűnöző lennék, akkor biztosan több szolgáltatásban részesülnék...

Soroljak fel pár hasonlóan megterhelő műszakot?
- egy 24h orvosi ügyelet, műtétekkel, életmentésekkel fűszerezve pl. jobb?
- egy szakács 16órás műszakja, a meleg, zsíros konyhán, átlagosan heti 80órában jobb?
(és egy húzósabb napon örül ha kétszer 5perc van elrohanni mosdóba és harapni valamit)

Nagyon sok 1.0 feletti szorzójú munkakört lehetne felsorolni... látom, nem értette meg a "zsaru" agyad, mit is írtam le az előző hozzászólásomban, pedig próbáltam nagyon egyszerűen fogalmazni!
Megoldás: korkedvezményes nyugdíjat elvenni, de a juttatásokat, fizetést alaposan megemelni. Nem az önkormányzatos Marika néni bérét, meg az okmányiroda ügyintéző fizetését kell emelni, hanem a mentősök, tűzoltók, tanárok, rendőrök bérét. Meg persze illő cafetériát adni.
Ez így lenne korrekt.
@similarthings: @tomhagen: @Virág et.:

Azt azért leszögezném, hogy a tűzoltóktól (a rendőrökkel ellentétben) én nem sajnálnék 3x akkora fizetést sem, meg korkedvezményt sem, csak ugye ez most nem időszerű az ismert okok miatt.

A tűzoltók esetében tehát én hajlok a fenti érvelések felé, az ő esetükben egy 50 körüli nyugdíjazást talán még lehetne lépni. Mondjuk hogy meggyőztetek :))

A rendőrök esetében viszont abszolút védhetetlennek tartom a 40 körüli nyugdíjba vonulásukat.

És mivel a rendőrök jóval többen vannak, mint a tűzoltók, ill. utóbbiak esetében is lenne némi korhatár-emelés, egy ésszerű kompromosszum kötése talán beleférne, a megtakarítások nagyrézse abban az esetben is meglenne.
Ismétlem:

Ha a rendvédelmi munka lenne a világon a tényleg legkönnyebb munka és ennek ellenére az állam mégis úgy csábítaná az oda jövő dolgozókat hogy korán nyugdíjba mehet, akkor is az jogszerű juttatása a munkavállalónak.

Egy jogállamban legalábbis.

Az állam vezetői a felelősek ha tényleg túlzott juttatást adtak, nem a munkavállaló. Azt már "ki kell fizetni", ugyanúgy mint az államadósságot.

Egy nem jogállami formációban szoktak el ilyeneken gondolkozni, netán cselekedni hogy felrúgja a saját törvényeit.

Elviekben perre vihető, ha az állam megszegi az ilyen jellegű kötelezettség vállalását.

Csak az a helyzet hogy nálunk a jogállamiság csak kirakat módon működik: akkor ha bizonyos hatalmi kiváltságos érdekeket kiszolgál.

Én amióta itt élek ezt látom. Akár MSZMP, akár MDF, akár MSZP, akár FIDESZ.

Ezek egy helyen tanulták a politizálást, és a jogalkalmazást.
@gyilkos fűegér:
Akkor szaxerűen:
Részfaszú bagoly: Bubo bubo penis partiaris
No igen szegény katonák ugyebár nincs háború akkor mekkora stressz éri őket mi?
No de amikor jön a víz akkor ők mennek és nem kérdeznek vissza hiszen fel sem merül bennük hogy nem kellene oda menniük. Ez igaz a rendőrökre és a tűzoltókra is. De ők csak akkor mennek árvízre ha nélkülözhetőek, a katonák meg mennek ahányan vannak.
Ja volt régen olyan politikus mondás is ( I. orbán király idejéből volt) hogy a honvédelmi államtitkár azt mondta nincs szükség a honvédségre mert a politikusok fenntartják a békét meg majd megvéd minket a NATO hiszen bekönyörögtük magunkat az akolba.( a büdös kurva anyját a hazaáruló férgének)

De nem tudom hogy mindenki tisztában van-e azzal hogy a pl. a tűzszerész meló az a mai napig háborús helyzetet jelent. És nincs olyan feleség aki ne rettegne otthon hogy hazajön-e a férj vagy csak a parancsnoka fog az ajtón kopogni hogy megtegye a kötelességét és elvigye a rossz hírt.
@látjátok feleim szümtükkel: "Ha valóban rendőr vagy ( kétségem van ) "

Mi van?! Má' mé' lennék én rendőr?!
Hisz a kommentem éppen arról szólt, hogy miért NEM mennék el soha rendőrnek!...

Grrrrrrrrr!
@Dr.Agon: Figyu, ha így tanakodsz ezen ennyit, elvisz a rézfaszú BUBÓ! :))
@csib: Hát ezzel tényleg nehéz lenne vitatkozni! :)
De akkor ennyi erővel elítélhetjük azt is aki a szájsebész, vagy a nőgyógyász szakirányt választja a traumatológia helyett. ;)
@hegyitroll:

"szolgálatban letöltött 25 évnek (1,6-os szorzó miatt 22)"

Ezt magyarázd el, kérlek, mert nem értem.

"mellesleg esőben is vizes az aszfalt."

Komolyan állítod, hogy rendben vagy egy veszélyhelyzet szándékos előidézése?

"A "füstbombák" ködgyertyák voltak, egészségre ártalmas anyag nincs bennúk, igaz kicsit kellemetlen a szaguk"

Komolyan azt állítod, hogy a látási viszonyok szándékos rontása rendben van? Komolyan azt állítod, hogy a környéken lakók rémisztgetése rendben van?

Mi van, ha épp akkor keletkezik az utcában valódi tűz, amelyet a ti füstgyertyáitok miatt csak túl későn vesznek észre? A tüntetés részvevői, a füstgyertya meggyújtói vagy az egész testület vállalja az anyagi felelősséget az emiatti nagyobb kárért? Ha halálos áldozata is van a túl későn észrevett tűznek, akkor hogyan támasztjátok fel a halottat?

"akkor, amikor az egyenruha viselését is büntetni akarják"

Büntetni akarják a tűzoltó egyenruha viselését? Ez új hír, mesélj róla. Vagy ha nem igaz az álításod, akkor ugyanennyire lehet csak elhinni a többi állításodat is?

"ki megy fel 60-65 évesen mondjuk a 6.-ra 30 kg felszereléssel, hogy ott még csináljon is valamit?"

Láttam már pár tűzoltó-bevetést (nem filmen), sőt jó régen ugyan, de voltam önkéntes tűzoltó is. Nem láttam olyat, hogy az egész állomány az emeletkre szaladgált volna, lent is volt épp elég dolog.
@Goompah:
J gondolom az is kb. egy tesco pénztárost érő stresszel mérhető össze mikor a BME lőtere kigyulladt a pincében és ottmaradt egy pár tűzoltó igaz?
Hiszen a hősi halott cím milyen jól mutat a márványtáblán. Ez is benne van a melójukban és mindennap vállalják.
Te vállalnád??
@Lacusru: "Én csak azt látom, hogy az adómból eltartott rendőr nem tesz értem semmi pozitívat, sőt! Lesben állva sebességet mér...."

Szomorú ha valaki így látja, mert ha a gyorshajtó beléd szalad ( a buszmegállóban ) akkor rögtön te is rendőrért óbégatsz!
@Lacusru: Nem tudom mit értesz "zsaru agy " alatt de talán kifejted.

Azt viszont ne felejtsük, el hogy aki büntet az minden lehet csak pozitív jelzőkkel illetett nem.

Az hogy így büntet a rendőr ahogy, azt köszönd meg a kedves politikus vezéreinknek. Mert ŐK HATÁROZZÁK MEG.

Azért fizetik a rendőrséget, hogy ezt megcsinálja és eltűrje az utána jövő köpködést. Ez egyébként minden országban így van. Tehát ő a kirakatbábu, akin levezettetik az ebből adódó frusztrációt.

Ha én eléd állok és csak úgy spontán el kezdek az arcodba üvöltözni mérhető lesz az adrenalin szinted emelkedése. Ez a stressz.

Erre különféle énvédelmi mechanizmusaid lesznek attól függően milyen a személyiséged.

Van aki bunkó lesz, van aki behúzza a farkát és meghunyászkodik, lesz aki agresszívan válaszol.

Fizikai képtelenség az hogy az maradjon a rendvédelmi szerveknél, aki meghunyászkodik vagy netán sírva fakad (nagyon sokszor van ilyen a kezdőknél, de próbálnak felnőni).

És ez hetente egyszer kb. előfordul, de van olyan amikor jóval többször is.

Az ügyeleti munkánál ez napi, sőt óránként előforduló dolog.

És itt bűnözőkkel szemben kell állni a sarat, akiknek jóval magasabb az agresszió szintjük mint bárkié. A szocializáltságukról illetve erkölcsi szintjükről nem is beszélek.

A legjobb eset a szimpla panaszkodó ember, pedig az sem kellemes, hisz együttérzése bárkiknek még egy bunkó és buta rendőrnek is lehet.

Ide az emberekkel a bajaikkal fordulnak. Vannak kísérletek arra hogy milyen káros az ha életed során csak bajokkal szembesüls, azzal ellentétben ha csak átlagos bajokat kell megélned.

És úgy kell állni a sarat hogy eközben ezerféle jogszabálynak megfeleljél. Mert ha nem: fegyelmi, büntetőeléjárás. Ilyent más nem kap, ha nem állja a sarat.

Ilyennel azért nem kell a konyhán szembesülni. Ugye?
@karloszky: Akkor a tűzoltóknak má' jó! :))

De esküszöm nem érdekel, hogy 40 év vagy 50 vagy 65. Nem is tőled kérdezem, de erre a kérdésemre senki nem ad (nem is tud) választ adni:

Ki fog elmenni az új feltételek mellett tűzoltónak, vagy rendőrnek? (nekem most ez a kérdés kattant be, ennyi ;) )
@karloszky: Ezzel egyetértek, a tűzoltóktól az 50-es korhatárt én sem sajnálnám. Na de a rendőröktől már nagyon is.

@similarthings:

"és ennek ellenére az állam mégis úgy csábítaná az oda jövő dolgozókat hogy korán nyugdíjba mehet, akkor is az jogszerű juttatása a munkavállalónak."

Nem éppen, mert a nyugdíj a nyugdíjbefizetésekből megy, míg a fizetés a befizetett adókból. Mindkét esetben a lakosság fizet persze, de talán mégsem mindegy, amikor a nyugdíjas pofájába vágják, hogy nincs pénz nyugdíjra.
@tomhagen:
Vannak orvosok, akik masok szajaban (es egyeb uregeiben) kivannak turkalni egesz eletukban, ahelyett, hogy a defibrillatorral bajlodnanak. Lehet ok nem birjak a stresszt, ellenben alaposak es turelmesek. Mindenki masban jo. A lenyeg, hogy valamit AKARNAK csinalni, es nem az motivalja okat, hogy mikor lesz vegre mar VEGE a munkanak..
@csib:
"Sokat hallanai, hogy a rendorok, tuzoltok stb. annak tudataban vallaltak a szolgalatot, hogy 45 evesen nyugdijaba mehetnek.... Szerintetek milyen munkamoralja van annak, aki mar a huszas evei elejen azert valaszt egy hivatast, mert majd gyorsan abba lehet hagyni?"

Hm. Szerinted milyen munkamorálja van a pedagógusoknak? Annak tudatában választanak szakmát, hogy az év negyedében, ráadásul a legszebb időben nem kell melózniuk. június-júlis-augusztus (és még szűken számoltam). 40 év alatt gyakorlatilag 30-at dolgoznak.

hoppá. álljunk csak meg! a tűzoltók életveszélyes helyzeteket vállalnak! meg éjszakai ügyeletben kell lenniük! a rendőröknek is van éjszakai meló! meg, nohát, meg is sérülhetnek. a bankrabló visszalőhet. akkor hogy is van ez a munkamorál? hogy csak a lógás miatt mennek erre a pályára?
@similarthings: Te nagyon jókat írsz. (nem irónia, komolyan érdekes) Lemaradtam az elején: te rendőr vagy, vagy szociológus? (ha nem titok)
@csib:
Ja de azt tedd hozzá hogy ezen orvosok nagy része most készül elhagyni az országot mert ők is igen szarul keresnek, és igazuk van. Te meg majd megtapasztalod hogy milyen az amikor nincs orvos se már akihez el tudnál menni a bajoddal.
@Goompah: Atomvillanást sem lehetett volna meglátni a füstben. És az egy kicsit cikisebb ám.
@sárkányfő: Egy pedagógusnak ezt mondd a szemébe. Ugyanis NAGYON nem igaz.
@csib: Én csak arra céloztam, hogy az egyik orvos szarrá keresi magát, a másik meg alamizsnáért életeket ment meg. Akkor akit a pénz motivál attól ne is várjuk, hogy jó orvos?
@tomhagen: Sajnos "jogász-jogalkalmazó" vagyok, de kriminálpszichológusnak készültem, van RTF diplomám. Helyes a meglátás, hogy többet tudok a rendőri dolgokról a kelleténél, tehát valamilyen szinten "elfogult" vagyok ;)
@Dracon:
Nem az a lenyeg, hogy orvos, vagy kertesz! Hanem az, hogy valaszt egy szakmat, mert azzal akar foglalkozni. Es nem azert valasztja, mert hamar nyugdijba lehet menni.
@Alamio: Szerintem iróniának szánta.
@Dracon:

"mikor a BME lőtere kigyulladt a pincében és ottmaradt egy pár tűzoltó igaz?"

Nem egy pár, hanem három. Gyakran megyek el a tábla előtt, mindig nagy tisztelettel gondolok rájuk. A tűz estéjén is odabenn voltam, ha nem is a K épületben.

Rajtuk szerinted mennyit segített a korai nyugdíj lehetősége? Azt a pénzt, ami a korai nyugdíjazásra elmegy, inkább jobb felszerelésre kellett volna fordítani, akkor most is élhetnének.

Bocs, de kicsit demagóg voltál.
@similarthings: hű, a vizes aszfaltot veszélyhelyzetnek beállítani nem semmi szarrágás. esetleg jelentsd fel őket közveszély okozásért, a bíróság biztos megérti majd az álláspontodat :)

de ez még jobb: "Mi van, ha épp akkor keletkezik az utcában valódi tűz, amelyet a ti füstgyertyáitok miatt csak túl későn vesznek észre?"

vazze, ez a világ legrövidebb tüze lett volna. több ezer tűzoltó a közvetlen közelben, a világ mázlistája, akinek ilyenkor gyullad ki a lakása :) és persze, a pár gyertya miatt az egész utcában akkor de hű de nagy köd volt, hogy ahhoz képest egy sivatagi homokvihar maga a szép tiszta idő, ugye? :)

ha nem szimpik a felvonulók, kötözködj, ez így kurva nagy öngól volt...
Helyes lépés a tüntetés. Picit sajnálom, hogy az előző években a szakszervezetek ezt nem lépték meg.
Na jó, nem picit.
@Alamio: iq bajnok! tényleg nem érted mit írtam?
@csib:
Talán olvasd el az első hozzászólásomat. Nem tud igen hamar "jól" nyugdíjba menni csak akkor ha küldik mert nem kell a szervezetbe.
Gondolom nem vagy olyan naiv hogy azt hiszed egy 8.-at végző gyerek azért megy rendőr szakközépbe mert kiszámolta hogy 40 évesen laza nyugdíjas lesz és él mint Marci hevesen....
Ha tényleg ezt hiszed akkor sajnállak.
@tomhagen: Iróniának semmiképp, max. cinizmusnak. Jobb esetben példának. Akkor viszont rossz a megfogalmazás.
@Goompah: Viszont bátrabban áll elébe az a rendvédelmis az ilyen eseteknek, aki tudja, ha lesérül vagy csak szimplán elhasználódik nem kell sokáig húznia az igát. MOndom, úgy hívják hogy obsit. Szép magyar szó, csak senki nem használja, főleg a konzervatív (?) kormányunk nem.

Szóval a jelzőkön szerintem lehet vitatkozni. Ennek így nincs értelme.
@tomhagen: "Ki fog elmenni az új feltételek mellett tűzoltónak, vagy rendőrnek?"

Például bárki, aki fél a munkanélküliségtől? Mert bárhogyan is, de a rendőr, tűzoltó stb. még mindig egy biztos életpálya. A munkaügyi központokban a fentiek közül senki nem áll sorba segélyért... És senkinek nem kell tartania attól, hogy ha gyereket akar, sőt, ha elmegy szülni (természetesen a nőkre gondolok), akkor úgy kirúgják, hogy a lába nem éri a földet. (Ahogyan ez a versenyszférában működik.)
@similarthings: Az elfogultat jó, hogy idézőjelbe tetted, mert annyira nem érzem. Inkább csak egyértelmű, hogy melyik irányba hatnak az érveid. De nagyon elgondolkodtatóak - már ha valaki kellően befogadó.
@tomhagen:
En a penzt jobban elfogadom motivacionak, mint azt, ha az motival, hogy minel kevesebbet kelljen melozni. Konyorgom, te hibatastudatbol, meg felebarati szeretetbol dolgozol? Nem, a penzert csinalod szerintem te is. Talan meg szereted is (remelem). CSINALOD, es ez a lenyeg, nem azon trukkozol, hogy NE kellejen csinalni.
ennyi lelkesedest a munka, mint olyan irant csak el lehetne varni egy emberrol, akinek az a dolga, hogy a szaros eletunket mentse..
@tomhagen: mi másnak, könyörgöm :D de Alamio még így se fogja elhinni, figyeld meg :D
@sárkányfő: Azt hiszem valakivel összekevertél... ezek nem az én gondolataim. Ezt a hibát én is el szoktam követni. :)
koszonom, hogy valaki megkerdezte, mi az a rezfaszu bagoly, igy ugyanis en magam is uj informaciokkal gazdagodtam.

ezt ismertem:

polopokol.hu/poloframe.php?id=6

ezeket nem:

magyar-irodalom.elte.hu/prae/pr/200106/27.html

www.youtube.com/watch?v=YA49Fzes0Ek

nepszotar.com/?szo=r%C3%A9zfasz%C3%BA+bagoly

ez peldaul kifejezetten zsenialis:

vaskarika.hu/hirek/reszletek/260/feszkes_fene_es_a_radai_rosseb-nemletezo_targyak_tarlata

( bubo cupropenis )

remelem, segitettem.
@Goompah:
Nem voltam demagóg. Csak azt akartam jelezni hogy nem kellene összevetni egy szakácsot vagy szalagmunkást érő stresszt egy tűzoltóéval aki megfullad a füstben (sajna rajtuk nem segített volna semmi szuper felszerelés) vagy egy rendőrrel, akit a menekülő rabló lelő, vagy egy katonáéval aki kezében felrobban egy gránát vagy az árvízben állva tönkremegy a veséje.
@similarthings: bocsi, félre kattintottam :) mindjárt korrigálom :)

@Goompah: ezt neked írtam, csak félrement:
sárkányfő 2011.04.16. 22:03:08
@JohnHenry: nem, dehogy!

de legyünk őszinték, ha ez a szakma ( és legyen bármelyik ) nem állami monopólium lenne, és lennének alternatív "szolgáltatók" ez a történet is máshogy nézne ki...

Rendrörség esetében ezt ugye feltételezni sem lehet ( lásd a gárda... )
És ez így van jól. -Szerintem- rendőreinket meg kell fizetni, de nem biztos, hogy korengedmény kell nekik mindenáron...
@tomhagen: Én próbálok jó "fajogász" lenni. Mert ezt a kérdést csak ebből a szempontból vizsgálhatjuk első körben. Ha ott megbukik, akkor a továbbiak filozófikus viták kizárólag.

És ez a kérdés megbukik, hiszen az OGY által meghozott jogszabályok deklarálták hogy ez a juttatás JÁR és ezért is menj oda dolgozni.

Ha ezt bárki - legyen az OGY képviselő, Kormány, Mininszterelnök, Miniszter azaz az állami halatom képviselői - megsérti, ugyanúgy jogszabályt sért mint az aki nem fizet az elvégzett munkáért.

Ha elveszik, hát az a minimum hogy tüntetés vagy demonstráció a jutalma.
@Alamio: annyáját neki!
Nézzük akkor! Milyen munkamorálja van egy vegyipari gyár műszerszobájásnak? ( órát ücsörög egy túlnyomásos (ne jöjjön be az ártalmas gőz) szobában, ahol minden automatikusan (emberi beavatkozás nélkül) működik. Ha akar (nagyon unatkozik) néha ránéz a műszerekre, de ez nem annyira fontos, mert ha gubanc van valamivel hangjelzés figyelmezteti. No! Ekkor aztán munka van. Telefonon leszól a kezelőnek (aki mellesleg eddig egy másik egységben szintén ücsörgött), hogy tekerjen már kettőt a hármas szelepen.
Hát ez borzasztó!
@Dracon:
Nem a 8 osztalyt elvegzokre gondoltam, nem is ertem ez hogyan jon ide. Hanem azokra, akiket a korai nyugdijazas is motival a palyavalasztasban, legyen az egy erettsegizett, vagy sokdiplomas valaki. Persze vitathatod a tenyt, hogy ez motival akarkit is, de ha ezt teszed, akkor azt nem ertem, miert tuntet ez a sok ember, ha ennyire nem fontos nekik az egesz...
(A kovetkezo kommentet kerhetnem szemelyeskedes nelkul, vagy ha ez nem megy, akkor inkabb ne irj. Koszi.)
@csib: Lehetek őszinte? Én a pénzért csinálom, a hobbim más. De én ezt ugyanolyan önzőnek érzem, mintha azért csinálnám, hogy hamarabb kapjak nyugdíjat. De értem, amit írsz, csak én ellenben így gondolom. Ha a hobbim lenne a munkám, na az más lenne. Így semmi különbséget nem látok.
@nemstatikus: Ezt miért nekem írod? Másképpen: Mi a mondanivaló?
@_Molly: Igen, ha leviszik a felvételi követelményeket a béka segge alá. 50 kiló, 80-as iq, 8 általános. :))
@sárkányfő: Csak próbállak komolyan venni. Még olyankor is, amikor nem veszed komolyan magadat sem. Az irónia azért nem jó műfaj írásban, mertha rosszul csinálják (mint itt Te), nem jön át.
@csib:
Akkor nézd már meg hogy mekkora az állomány eloszlása. A tisztek akik főiskola/egyetem után mentek oda. Azok azért jóval kevesebben vannak.
Az utcai járőr az állomány gerince. Azok akkor kezdték amit írtam. Persze itt is vannak kivételek akik később kerültek oda.

De nem azért megy oda egyik sem mert arról álmodik hogy nyugdíjba megy 40 évesen.
Neked is ajánlom a szolgálati törvény tanulmányozását, hogy rendelkezik erről.
Az első hozzászólásomat olvasd el ott már leírtam hogy mi jár és hogyan. De már mások is megtették ezt itt. Nem értem ezek után hogy mi az amit még nem lehet megérteni/ miért lehet félremagyarázni.
Csak az megy el 25 év után teljes nyugdíjba akik elküldenek mert nem kell/nincs helye. Ez nem az ő hibája hanem a szervezeté.
Ha ezt nem nézzük akkor annyi a kedvezmény hogy 5 évvel hamarabb van nekik öregségi nyugdíj korhatár mint a civileknek.

Ha azt meri tenni hogy saját kérésre elmegy nyugdíjba 25 év után akkor csak 50%-ot kap és ha dolgozni mer mert ebből nem él meg akkor pedig nem kapja azt sem.
@tomhagen:
Nem hiszem, hogy onzoseg a penzert dolgozni, akkor itt mindenki nagyon onzo. Ez hulyeseg, csinalsz valamit, talan hasznosat, kiveszed a reszed a nagy munkabol, a gepezet resze vagy, es penzt kapsz eret. Hozzajarulsz valamihez. Ha nyernel a lotton, felmondanal azonnal. Persze, en is. De a nyugdijas nem penzt nyert, hanem a tobbiek tartjak el, ez mas azert.
Fizessuk meg a rendoroket, legyen respektje a munkajuknak stb., ezert akarjanak rendorok lenni.
@similarthings: Igazat adok, nem is az ellenkezőjéről van szó. Az, hogy én "így" látom a rendőrséget, ahogy leírtam, az elég szomorú! Ezt is leírtam. Nem sértésnek, nem bántásnak szántam. A magyarázatodat pedig megértem és elfogadom... elhiszem, hogy nem azon agyal egész éjjel egy rendőr sem, hogyan szívassa másnap az embertársait.

A "zsaru" agy ugyan olyan átvitt értelmű, mint a hozzászólásom eleje. Magyarán, Te is más szemszögből látod a dolgokat és én is. De azt hiszem, normális hangnemben, normális hozzáállással (mint jelen esetben is) tisztázhatóak gyorsan a dolgok.

Egy biztos. A Ti kezetekben a jövő! Azaz ezt a hozzá nem értő, hazudozó országvezetést megállítani és lemondásra kényszeríteni csak Ti tudjátok. Ti, rendőrök... és a hozzátok csatlakozó tűzoltók, BV-sek, stb. Csak bátran... veszíteni valótok nincsen, mert rátok mindig szükség lesz :-)
@similarthings: Azzal kapcsolatban mi a véleményed: Ha most pl megemelik a fizetéseket akár duplájára (ahogy ezt sokan "javasolják") de elveszik a korkedvezményt, akkor ezzel mennyire lesz kisegítve az a 45 éve, aki lehúzott 25 évet szar fizetéssel, a korkedvezményes nyugdíj reményében? Jól látom, hogy ez egy komoly feszültségforrás?
@tomhagen: A válasz, hogy senki. Biztos forrásból tudom, hogy míg 10 éve a tűzoltósághoz jelentkezett évente 1000 fő most 10 évvel késöbb jó ha 100. Azt azért hozzá tenném hogy ezekből még szelektálnak.
Ennyire csábító ma ez a munka.

10 éve egy megbecsült állás volt.
Hozzátenném, hogy 10 éve nem volt fizetés emelés. SEMMI!!!!!

Nem túlságosan kecsegtető szakma mivel minden kedvezményt elvontak. Igy ne csodálkozzunk ha a most rutinos tűzoltók besokalnak és elmennek. Tudom erre sokan válaszolják hogy hát nagy cucc vannak újoncok majd azok oltanak, mentenek.
De kitől fogják megtanulni hogyha nem lesz rangidős tűzoltó??????

Az biztos hogy én 2x ellenőrzöm már hogy mindent lezártam e mikor elmegyek otthonról és még a zöld lámpánál is körbenézek, mert nem biztos hogy nyugodt lennék ha egy komplett újonc jönne menteni.
@Alamio: Nekem sem jött át az iróniája. :)
Egyébként a példa arról szól, hogy nem érdemes szakmákat méricskélni.
Hátha valakinek jól jön még ez a kis példa. :)
Én most kiszállok, jó vitatkozást és főleg gondolkozást mindenkinek.

üdv.
@Dracon:
Nem ismerem ilyen jol a szolgalati szabalyokat, mert lakius vagyok.
En, mint maganember NEM HISZEM EL, hogy a korai nyugdijazas nem motivalt senkit sem a palyavalasztasban. Tobbszor volt rola szo nyilatkozatokban is, maganszemelytol is hallottam ilyen velemenyt, es akkor a "ki megy korengedmenyes nyugdij nekul rendornek? kerdesfeleteves is hulyeseg. Ez a kerdes itt is elhangzott egyebkent...
@tomhagen:
A probléma inkább az hogy ez nem oldja meg azt hogy 50 évesen járőr/vonulós tűzoltó nem lehet mert nem bírja és a szervezet nem tud neki más helyet adni. Tehát kirúgják. Jelenleg ez azt jelenti hogy nyugdíjba megy. Ha a törvénymódosítást átverik akkor meg munkanélküli lesz mert a szakmája, tudása nem konvertálható a civil életbe. A gond ez és ez akárhogy magyarázza itt mindenki geciség azokkal szemben akik nem jelenleg hivatásosok.
Persze ha az újaknak azt mondják hogy nincs luxusnyugdíj és ennek tudatában is mennek akkor az más tészta. Bár megnézném hogy fogja a görény pintér ezek után feltölteni a hiányzó helyeket csak itt a fővárosban.
@csib: Én nem azt kérdezem, hogy korengedmény nélkül ki megy rendőrnek, hanem, hogy a jelenlegi feltételekkel. Mert azt nem mondta senki (tudtommal), hogy holnaptól egy járőr nettó 200-at fog keresni.
@Alamio: csak te érted a nyilvánvalót, nagyokos.
@Dracon: Jó, tehát akkor ha jól veszem ki, a jelenleg aktívakra ne vonatkozzon a szigorítás, a jövőt meg oldja meg a Fidesz, ahogy akarja?
(viszont akkor az sem lenne teljesen igazságos, hogy a most 25 évesnek dupla fizetés, de mivel már rendőr, ezért neki még marad a korkedvezmény is?)
@tomhagen: "Azzal kapcsolatban mi a véleményed: Ha most pl megemelik a fizetéseket akár duplájára (ahogy ezt sokan "javasolják") de elveszik a korkedvezményt, akkor ezzel mennyire lesz kisegítve az a 45 éve, aki lehúzott 25 évet szar fizetéssel, a korkedvezményes nyugdíj reményében? Jól látom, hogy ez egy komoly feszültségforrás?"

Na még erre gyorsan. A jelenlegiszolgálókat ez nem motiválja, gyakorlatilag minimális a támogatottsága ennek a javaslatnak. Hiszen ők már a rossz fiezetésekkel, rossz körülményekkel kellett előtte is együttélniük.

Így élték le az életük jelentős részét az általuk eltartott vagy eltartani nem tudott családjukkal együtt, és mivel tudták hogy ők soha nem lesznek tehetősek a tehetségük ellenére sem, ezért találják ésszerű kompenzációnak a 25 év utáni nyugdíjat.

Miért is motiválná az, ha kapna 30%, sőt 50% fizetés emelést cserébe az elvesztegetett életéért? Mert most így már élethosszig kell dolgoznia.

És arról nem is beszélünk hogy nem létezik semmilyen garancia arra hogy húsz év múlva a dolgok legalább átlagos szintet megütnek.

Arról sem beszélve, ha nem kapja meg a nyugdíját csak 25 évvel később, az 25 évnyi elmaradt pénzbeli juttatás plusz kamatok elmaradását jelenti.

Aki tud számolni az tudja hogy ezt nem lehet 30%-os bérrel kompenzálni.

A kormány nem tud a munkavállalói fejével számolni, vagyishogy nem akar.

Azokat, akik meg nem a rendvédelmi szerveknél dolgoznak vagy dolgoztak egyszerű szlogenekkel mint hogy 38 éves meg 45 éves nyugdíjas átver, és a maga oldalára csábít.

Mondom, ez olyan, mintha azt közölnék valakivel hogy holnaptól ugyanazért a munkáért csak a felét keresi, minden indoklás nélkül. Én pont ilyen munkaügyi pert nyertem a testvéremnek.
Bocs az elütésekért, de sietek, mert el kell mennem. Jó éjt mindenkinek és főleg EMBERI vitatkozást.

üdv.
@csib:
Biztos számításba veszi DE NEM ez a fő indok, mint ahogy te is megfontolsz minden körülményt amikor munkát keresel magadnak.
Itt az a biztonság mindenképpen megvan hogyha már nem bírja vagy el akarják küldeni akkor van egy biztos pont.
De pl. a versenysport hasonló, azt se lehet sokáig csinálni, de ott a kiöregedett sportoló lehet edző vagy egyéb hasonló munkakört betöltő dolgozó. Meg van neki rendes szakmája is (ha nem volt hülye), ahol el tud helyezkedni. Ha nincs semmi akkor viszont ő neki is jár egy kis korkedvezmény persze ahoz szerezni kell egy két érmet is.
Őket érdekesen nem baszogatja senki....
A fizetésekről jól megállapodni soha nem fognak tudni. Mert neki miért annyi ha nekem nem????

A korkedvezmény járjon annak aki már felszerelt aki meg ezután fog az tudomásul veszi, hogy ő dolgozik 62 éves koráig.

A fizetéseket meg egységesíteni kell. Az rang, szolgálati idő alapján egységesen kell felemelni újoncnak és már vén rókáknak is.
@tomhagen: Nem hiszen hogy lesz dupla fizetés, az ugyanis sokkal többe kerül mint amit meg akarnak spórolni az egész balhéval.
De igen az egy járható alternatíva hogy bevezetnek kétfajta bértáblát és a jelenleg aktívak választhatnak.
@sárkányfő: Személyeskedést kéretik mellőzni. Nem csak én nem értettelek, olvass vissza.
@similarthings: Köszi, ezzel megint nem tudok vitatkozni. Én, ha rendőrszakszervezet lennék tuti leigazolnálak. (ja és amit írtál/tam: senki nem is ígért még semmilyen brutális fizetésemelést.) Jó pihenést.
". A Kodály köröndtől az Oktogonig kinyitottak minden tűzcsapot"

- Wazze! Ezek legalább egy tűzcsapot ki tudtak nyitni. Akik az utcánkba jöttek három éve a lakatosműhelyt oltani, azoknak a tűzcsap csak 21 perc után nyílt meg.
@tomhagen:
Pedig azt kellene, ebben igazad van!
Tehát! Akkor mondanám a frankót.
Nem kell itt semmi nagy társadalmi igazságosságokat keresni. A képlet sokkal egyszerűbb.
Éveken keresztül nem fogják a rendvédelmisek apasztani a nyugdíjkasszát. Helyükre nem kell barom magas bérrel senkit beszipkázni a munkanélküli tömegből, azok ott rohadnak el az ellátatlanságban. Ennyi.
@Dracon: Igen, igaz, pont fentebb írtam, hogy az csak egy általam példaként említett dolog volt, hogy dupla fizetés, de egyáltalán senki nem ígért ilyet.
Akkor asszem megtaláltuk a megoldást, felesleges a további demonstráció: kétfajta bértábla kell és kész. Miért nem minket kérdeztek már az elején? :))
nagyon sajnálom őket. Az egész ország nyugdíjkorhatárig dolgozik. Valaki keményebb fizikai munkát végez mégsem mehet korábban nyugdíjba.

A Hírekben volt egy buszsofőr, olyan 40-50 éves aki azon siránkozott most akkor ő sem mehet el nyugdíjba mikor cukros, rossz a szeme és gerincproblémái vannak. Kérdem én mutasson nekem valaki egy ilyen korú embert akinek nincsenek ezek a problémái ennyi idősen. Semmi köze a buszvezetéshez. Szépen annyit dolgoznak majd amennyit mindenki más.
Az én szakmámban sincs élet 40-50 évesen ezért az ember amíg van munkája elkezd tervezni mit tehet ezután. Mindenki más ezt teszi most akkor nekik is ezt kell.

Bocsi srácok ez van...
Bennem felmerül az, hogy ezek az emberek viccesen kevés idő után úgy hívják magukat, hogy nyugdíjasok.

Életük delén nyugdíjba vonuló emberek mindenképp kinyitják a bicskát a zsebben.

De vajon tisztában vannak-e azzal azok (mint én is), hogy ezen emberek többsége bizony nagyon kemény körülmények között viccesen alacsony fizetésért végzik a dolgukat?

Ráadásul nagyon sokan tényleg olyan szituációkban, amiről álmondni sem szeretnénk.

De mi lenne, hogy a tűzoltók csak úgy vicces gondolattól vezérelve nem vonulnának ki egy...

Jajj... nem kell komoly dologra gondolni. Nem ég le a fél város, nem hal meg ezernyi ember...

Nem vonulnak ki egy közúti balesethez, ahol beszorult egy ember.

Ki vágja ki? A mentős? Ja... Hogy ő is szarul van fizetve? Na meg mivel vágja ki? Szikével?

A rendőr? Ja... Neki se szerszáma, szarul van fizetve és még a kedvezményét is elveszik?

Basszus... Olyan embereket szivatnak, akik egyébként is szívóágon vannak.

De azért megnézném a 65 éves pocakos rendőrt is, aki a huszonéves bolti tolvaj után szalad a járókeretével.

Nagyszerű életképek...
@tomhagen:
Mert ha megnézed hogy ez a hercehurca mennyit hoz a konyhára akkor rájössz hogy nem az a cél hogy spóroljanak, hanem az hogy a civil társadalmat a rendvédelmi szervek ellen fordítsák, addig sem fognak törődni lézerjani Audijával, és egyéb sokkal gyomorforgatóbb dologgal.
ÉS ha a rendvédelmiek betartván a fenyegetésüket hogy leszerelnek meghátrálásra késztetik viktor patkányt akkor meg lesz a bűnbak az ország nyomorúságáért.
Ez a baj.
@Dracon: "...nem az a cél hogy spóroljanak..."
Deám! Lehet, hogy nem az egyetlen, de...
Éveken keresztül nem fogják a rendvédelmisek apasztani a nyugdíjkasszát. Helyükre nem kell barom magas bérrel senkit beszipkázni a munkanélküli tömegből.
Talán a legfontosabb cél.
@Dracon: vagy a nyomdász aki 8-10 órát áll és szétmegy a lába és szívja be a sok vegyszert és 40 évesen már rákos nem nyugdíjas. Vagy a gyári munkások 90%-a akikre ugyan ez igaz. vagy a bányász vagy a...stb.

Sorolhatnám ezt a sort reggelig és ezek az emberek bizony nem mehetnek el csak 62 évesen nyugdíjba, nem mellesleg a tűzoltó bár szívja a füstöt és valóban veszélyben van évente X alkalommal. A nyomdász, gyári munkás...stb. meg napi 10 órában évtizedeken keresztül. Engem is azonnal nyugdíjazzanak 40 évesen irgum burgum.

Nevetséges...
@orient: "vagy a nyomdász aki 8-10 órát áll és szétmegy a lába és szívja be a sok vegyszert és 40 évesen már rákos nem nyugdíjas."

Nagyon igazad van.
Nyomdászokat volt szerencsém sokat és több nyomdában közelről látni, sokáig. Nagyon nem leányálom az a munka, mégsincs korengedményes nyugdíjuk. A rendőr meg... Vicces.
@orient:
a Bányász rossz példa nézz utána hogy rájuk mi vonatkozik mielőtt hivatkozol rájuk.
Itt az a probléma hogy felrúgnak egy szerződést. Amire a munkavállaló hörög. ÉS PL. LESZEREL. A nyomdásznak meg lehet majd egyszer hiányozni fog az aki leszerel.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
igen, de azt tudjuk, hogy megis, mi a budos lofasznak sikerult kinyitni azokat a csapokat?

"me' tuntetes?" vagy mer "csak"?
@Dracon: Amúgy szerintem már bánják, hogy belenyúltak a darázsfészekbe. Csak akkora arcuk van, hogy mindig basznak egyeztetni a szakértőkkel. Lehet igazad van és úgy fognak kihátrálni, hogy : megpróbáltuk, de ezek a csicskák nem hagyták, úgyhogy most ugrott a reálhozam, megkezdődnek a kilakoltatások, nem lesz 1 millió új munkahely és mind ez MIATTUK VAN! ;)

Na jó éj, lépek én is.
atfutottam a kommenteket....

azert ha ez egy "reprezentativ velemeny" lenne, akkor a tuzolto megkapna a korengedmenyest, vagy legalabb konyebben, de a rendor nem. jo mondjuk a sok rendor micsinal? ul a kocsiban es nezi a trafit :)
@nemstatikus:
Nézd meg azt a számot amit ettől a húzástól összesen remélnek. Nem teszi ki a rendőrség egy éves költségvetését. Akkor miről beszélünk?
Amúgy meg jelenleg sem tudja pintér patkány a hiányzó 3000 rendőrt Pesten összekaparni hiába ígér fűt fát. Ennyit arról hogy majd jól felveszik a munkanélkülieket.
Többen (pl. Dracon) bizonygatják, hogy az a korkedvezmény nem is számít olyan sokat, mert csak 5 évet jelent stb.

Akkor mi a fészkes fenének van ez a nagy felháborodás?

Lehet, hogy mégis sokkal többet jelent az a kedvezmény, mint amit pl. Dracon állít?
@Dracon: szereljen le. Képezzenek helyükre fiatalokat és ugrik ezer a helyére. Ember 12% munkanélküliség van. Örüljön neki lyuk van a seggén és van egy biztos munkája biztos fizetéssel.
Megint jönnek a követeléseikkel mintha valami gazdag arab olaj állam lennénk. Nem vagyunk. Eddig is olyan rendszert tartottunk fenn ami irreális volt. Hozzá kell nyúlni valakinek valamikor, mert soha semmi sem változik. Nem csak ehhez kéne sok máshoz is de legalább valami szent tehenet érinteni mertek.

Fel kell fogni ez itt nem szaúd arábia meg Norvégia. Ez egy szar szegény kelet európai ország aki szinte 1990 óta az államcsőd szélén evickél jobbra balra. Valakinek valamit valamikor tenni kell.

Van sok más terület is amihez nem nyúlnak sajnos, de ez a korkedvezményes nyugdíj is felháborító. Az én adómból ne küldjenek embereket 42 évesen nyugdíjba. Ha nem tud akcióba menni 50 évesen akkor be kell tenni irodába és a fiatalt terepre küldeni. Van megoldás a munkában tartásra, de a 42 meg 50 éves nyugdíjazás nem az!!!
@agyramegy:

"De azért megnézném a 65 éves pocakos rendőrt is, aki a huszonéves bolti tolvaj után szalad a járókeretével. "

Én meg megnézném azt a 25-30 éves, makkegészséges rendőrt, aki ugyanezt megteszi. Ilyen sincs sok.
@Goompah:
Azt jelenti hogyha a kirúgják őket akkor nyugdíjba mehetnek és nem lesznek munkanélküliek.
Ez szerintem meg ér egy kis tüntetést.

Viszont maguktól csak 5 évvel hamarabb mehetnek teljes nyugdíjba.
Ha hamarabb mennek pl 25 év után és saját kérésükre, akkor csak a fele nyugdíjat kapják ami azért hidegvizre se futja. Ha pedig dolgoznak rendesen máshol akkor az együttfolyósítási tilalom miatt nem kapnak nyugdíjat.
@Dracon: Hát, nem tudom. Nem értek a nagy számokhoz. Ha 20-25 évig senki nem megy ebből a szektorból nyugdíjba, azért az nem kis pénz lehet. Plusz senkit nem kell a helyükre felvenni ugyanennyi ideig. Az is hasonló összeg lehet. Biztos, hogy jól számoltál?
@orient: Mutassál már rá arra a rengeteg fiatalra aki rendőr akar lenni!!!
pintér patkány aranyba foglalná a neved ha intézel neki 3000 rendőrt. Ja meg hozzá iskolát ahol ki lehet őket tanítani mert annyi nincs hogy ekkora tömeget hirtelen ki lehessen oktatni.

És ez a hiány most van mikor szerintetek arany élete van a rendőrnek. Akkor te miért nem mégy hiszen 25év múlva nyugdíjas lehetnél??

Gondolom majd ha már ez sem lesz akkor fog a rengeteg öntudatos fiatal ajtón ablakon beözönleni a rendőr felvételi irodába.
@orient: Igazad van, nyugdíjazzanak mindenkit (miután tényleg lestrapálódott fizikailag-egészségileg). Aztán majd te is, meg mindenki más is nyugodtan várja el az aktív korú bolti eladótól, hogy szaladjon utána a táskádat ellopónak, kérd meg az utcán/buszon melletted állót, hogy fékezze meg az ellened ágálót, szólj a postásnak, hogy tegye le a tatyóját és jöjjön oltani a lakástüzedet, ints le egy másik autóst, hogy ugyanmár vágja ki autód roncsából a benne ragadt (netán halott) utasodat. Ha nincs hozzá megfelelő felszerelése, nem gond, attól még biztosan szívesen kockáztatja az életét az érdekedben. Elvégre nem csak a pénzről szól az élet, ugye? Mi az, hogy azoknál a foglalkozásoknál, ahol a munkaköri leírás fontos eleme az is, hogy önnön életüket kell, hogy kockáztassák az adott foglalkást űzők, ők valami pluszt kapjanak (magasabb bér, nyugdíj-kedvezmény, bármi)?? Igazad van, ez igazságtalan lenne a szintén fárasztó, testet romboló más szakmákkal szemben.
Jut eszembe: te mivel és kb mennyit keresel, hogy ennyire haragszol a tűzoltókra, rendőrökre? Én 100 ezer körül keresek, sima gyári melósként. Semmi életveszély, sem magamra nézve, sem másra nézve. Munkám során van részem idegeskedésben (hülye főnök és hülye kolléga azt hiszem, mindenütt van), de az idegeskedés nem keverendő össze a stresszel, a stressznek csak egyik eleme az idegeskedés (fentebb az egyik kommentben le lett írva, miféle esetekkel találkozhat egy rendőr, vagy tűzoltó: valóban az a stressz, nem pedig a kolléga fúrása!).
Szóval, mielőtt bárki elkezdené sajnálni eme pluszokat a tűzoltóktól, rendőröktől, gondolkodjon el rajta, hogy szorult helyzetében kihez fordulna és mit várna el tőlük. És ha ők nem teszik meg (=nem vállalják sem az életveszély vállalását munkaköből eredően, sem azért, mert mindezért kicsi fizut kapnak=ennyi pénzért kockáztassa az egészségét-életét??), akkor vajon ki fogja megtenni?? Ha seni, akkor mi lesz??
.......................
@Dracon:

Más munkahelyen is előfordul, hogy kirúgják az embert, mégsem tüntet senki azért, hogy ekkor mehessen nyugdíjba.

Mi a baj egyébként a fele nyugdíjjal? Az jóval több a munkanélküli segélynél és nem 3 hónapig tart, hanem életfogytig. Kicsit jobb, nem?

Azzal sem látok semmi bajt, hogy rendes munka mellett nem kapja a nyugdíjat? Miért is kapná, ha egyszer munkaképes és nem is olyan öreg?
@nemstatikus: Ott vannak a széllel bélelt kálmáni tervek és a konvergencia program számai nem én számolok. De te rosszul számolsz mert éves szinten néhány száz azoknak a száma akik összesen az összes szervtől hamarabb mennek nyugdíjba mint az 5 évvel leszállított korhatár. Ezeket az embereket elküldik. Azért mennek hamarabb. Persze pintér patkány jól emlékszik rá hogy mikor első minisztersége volt és jól megszopatták akkor is a rendőröket akkor az állomány elég jelentős része elment nyugdíjba. Ezt azóta sem tudta kiheverni a szervezet.
Remélem most is így lesz. Had szopjon a kis geci.
@Goompah: azért, mert a többség nem azt tudja, hogy a marha nagy korkedvezmény gyakorlatilag 5 évet jelent, hanem azt tudja, illetve véli tudni, amit harsányan a fülébe szajkóznak: "lusta rendőrök, elmennek 40 évesen életerősen nyugdíjba, havi 200 ezer ft nyugdíjjal, a fene a szemét bandájukat!".
Vagyis nem a valóságot, hanem egy erősen eltorzított, csúsztatott, csupán hangulatkeltésre jó szöveget ismernek. És minél többször hallják, annál inkább elhiszik. Függetlenül attól, hogy a tények mások.
Tényleg nem kellett volna piszkálni, nem nyernek vele annyit, mint amennyit vesztenek. Mert az a kormány, amely a saját rendfenntartó erőit kezdi el szívatni, végső soron önmagával tol ki, ha nem előbb, akkor utóbb.... Gondolom, az nem túl bonyolult, hogy miért.........
@Dracon:
1. rendőrnek elvek miatt nem egyek. Nem akarok olyan szakmát aminek fegyverhez bármi köze van, de nyilván szükség vana a munkájukra. Nálam csak elvi kérdés.
2. Mikor én szakmát választottam nem az volt a szempont mikor mehetek nyudíjba. Ha náluk az volt akkor már régen rossz.
3. Ahogy írtam ne hajtsanak ki 60 éves embereket terepre mint tűzoltó, rendőr,de ezeknek a szervezeteknek van háttérmunkájuk ahol simán el lehet őket helyezni irodában. Vagy keényebb tűzeknél bűneseteknél...stb. fel lehet őket használni mint tapasztalt szakembereket és nem arra hogy rohangáljanak meg ajtókat feszegessenek ki.

Ezeknek az embereknek a 100% elmegy dolgozni a nyugdíjazása után, tehát munkaképesek. Senki sem ül otthon közülük, akkor miért ne lehetne tovább állományban tartani őket?
@Goompah:
Biztos jobb gondolom te is jól megélnél belőle és nem panaszkodnál. Ha meg nem élnél meg akkor elmégy munkába máshova.
Csak az baj hogy ezek az emberek nem kellenek sehol sem a civil életben. Igen kevés azoknak a száma akiknek olyan szakképzettségük van hogy gond nélkül el tudnak helyezkedni.
Szóval a fél nyugdíj nem perspektíva nem is válassza senki inkább dolgozik amíg lehet. De ha nem lehet mert kiteszik akkor joggal számít arra amit eddig a törvény előírt neki mint lehetőséget. Nincs igazam? Te az ő helyükben nem tüntetnél?
@Dracon: Most sem értem, de ne kezdd el magyarázni! Látom van pont elég bajod másokkal. :)
@Goompah: és azzal sem látsz semmi bajt, hogy ha más szakmából elmegy valaki nyugdíjba, akkor a nyugdíja mellett nyugodtan dolgozhat, kapja a nyugdíját, meg a fizuját? Illetve ilyesmit csinálhat mindenki, kivéve a rendőr, ez így szerinted jó?? Meg az is, hogy vagy fele nyugdíj (tényleg több, mint a segély, tehát akkor már meg is lehet belőle élni, tényleg, havi 40-50 ezerből? Simán!), vagy melózik tovább, akárhogyan is?
A kettős mércéről mi a véleményed?
Tudni kéne hogy az eu-ban hog van ez a dolog vagy Svédben? Mert nincs összehasonlitási alapunk akkor korai hőbörögni Ha ott tényleg 25 év és aztán mehet nyugdíjba az más azt lehet akkor követelni hogy itt is hasonó legyen de erről mély hallgatás vanAz amerikai filmekben bizony látunk idősebb rendőröketakik még a nyugdij előtt vmi hőstettet csinálnak Ott mi a helyzet a nyugdijkorral??
@orient:
Nem lehet minden rendőrjárőrből rendőrtábornok. Nincs rájuk szükség az adminisztrációban és jogi egyetemmel nem is rendelkeznek vagy főiskolával. Csak érettségijük van.
Szóval nem kell erőltetni ezt az alternatív foglalkoztatási dolgot mert lehetetlen.
@agyramegy: De azért megnézném a 65 éves pocakos rendőrt is, aki a huszonéves bolti tolvaj után szalad a járókeretével.

Ne szaladjon! Ha engem kérdezel, golyót bele... lőni még csak tud. Ha levágnák a tolvaj kezét, tuti nem lopna többet... olcsóbb is, mint a börtön :-)

Nem szeretném példának felhozni, de most ez jutott hirtelen eszembe: Amerikában egy sima közúti ellenőrzésbe is golyót foghatsz, ha rosszul viselkedsz. Ez kell nekünk??? Nem hinném... pedig nagyon arra felé haladunk :-(
@fitball:
Anglia 30 év.
A volt KGST országok 20-25 év
USA-ban annyi a kivétel hogy nekik VAN állami nyugdíj mig a civileknek nincs! Csak magánnyugdíj létezik amibe befizethet a munkáltató ha akar.
Az USA-ban is 30 év után elmehet ebbe az állami nyugdíjba. ÉS OTT NINCS OLYAN MINT ITTHON! Ott a rendőr szava szent. Olyan mint régen nálunk a csendőröké volt.
Volt a Hősök terén nemrég egy rendőr-avatás, ott más lett beígérve.
@orient: te tényleg azt hiszed, hogy irodai munkára ugyanannyi ember kell, ugyanolyan képességekkel és tudással, mint terepre (akár rendőr, akár tűzoltó)? Mindenki, aki terepen már nem bírja, egyszerűen azért, mert 50 körül már olyan a fizikuma senkinek, mint 25-30 évesen (az a fránya öregedés szakmától függetlenül mindenkinél jelentkezik, ráadásul strapás szakmáknál hamarabb/nagyobb mértékben), azt ültessék be irodába? Szerinted tényleg kellene annyi adminisztratív státusz?
Ez is csak olyan szöveg, ami jól hangzik elsőre, csak éppen végiggondolva (hangsúly a gondolkodáson!) kiderül: nem megvalósítható. De azért lehet szajkózni............
@Lacusru:
Ja golyót belé osztán jön egy olyan patkány kormány mint a mostani és hoz egy törvényt ami kollektíve elítéli a rendőri állományt visszamenőleg. Ez Amerikában önmagában forradalomhoz vezetett volna.
@Kandabula: jajj, drágám, olyan szegény még én sem voltam, hogy ígérni ne tudtam volna!

Akkor és ott beígérés, itt és most betartás.
Az igekötő stimmel, a többibe meg ne menjünk bele....... :(
@macamuca: a gyárban nem közvetlenül kockáztatod az életedet hanem sok oylan szar vegyi és egyéb anyagot szívsz be nap mint nap amivel az életed lényegesen rövidebb lesz, rossz esetben rákos és egyébb más nyavajákat szed össze az ember. Ha neked nem ilyen akkor örülj neki, de 100 ezrek dolgoznak ilyen helyen. Igen sajnálom tőlük mert ez a 42 éves nyugdíjazás abszurdum. Van rendőr ismerősöm aki nyugdíjazás után elment úszomesternek. Erős életerős ember. Van olyan nagybátyám aki buszgyárban fényezett és 40 évesen rákban meghalt több gyereket maga után hagyva, egyértelműen a fényezés káros következményeként. 42 évesen és 50 évesen se nyugdíjazzanak embereket.

A rendőr példáid hasztalanok mert eddig akár hányszor hívtam őket szartak kijönni. Ha a szomszédom késsel ugrálna itt és kihívnám őket akkor sem jönnének ki, tehát tök mindegy mikor nyugdíjazzák őket. Egy szép és hasznos szakma csak éppen Magyarországon egy szaros korrupt nem-törődöm bűnbanda a rendőrség nem más (tisztelet a kevés kivételnek aki tisztességesen dolgozik ott...)
@macamuca: Kíváncsi vagyok, erre lesz-e válasz. Én nem kaptam választ arra kérdésemre, hogy az öregedő tűzoltók iskolai foglalkoztatása hogyan is történne.
@orient:
Mondom hogy 42 évesen nem megy mindenki nyugdíjba. De nem megy át...
Az ismerősödet elküldték azért lett nyugdíjas. Persze a permanens átszervezést sokan kihasználták és elküldették magukat DE ez inkább a rendszer hibája mint az övék.
A kormány viszont nagyon helyesen csak azzal a pénzel számol amit az 5 év kedvezmény megvonásával tud spórolni. De nektek a 25 éves demagóg dumát nyomja amit persze mindenki bevesz.
@orient: nekem eddig háromszor kellett rendőrt hívnom, mert hajnali kettőkor még nem lehetett aludni a szomszédoktól. Ebből kétszer kijöttek.

Az állítólagos nagybátyád könnyebben megtehette volna, hogy máshol keres munkát, mint egy rendőr. Ráadásul nem kellett attól tartani, hogy a munkájából adódóan közvetlen életveszélynek teszik ki úgy, hogy még csak azt sem mondhatja, hogy nem teszi meg, amire utasítják. (rendőr tűzoltó - tudtommal - csak akkor teheti meg, ha vállalja utána a hadbíróságot)
@macamuca:

"és azzal sem látsz semmi bajt, hogy ha más szakmából elmegy valaki nyugdíjba, akkor a nyugdíja mellett nyugodtan dolgozhat, kapja a nyugdíját, meg a fizuját?"

Nem, mert ő nem korkedvezménnyel megy nyugdíjba.
Ha pedig mégis, vagy pl. rokkantnyugdíjas, akkor ott is él az, hogy adott kereset fölött nem kapja a nyugdíjat.

"A kettős mércéről mi a véleményed?"

Na, ezt kérdezem én is tőled.
@Dracon:

"Mondom hogy 42 évesen nem megy mindenki nyugdíjba. De nem megy át..."

Dehogynem jön át. Épp ezért kérdeztem korábban, mire föl a nagy tiltakozás, ha ez a kedvezmény valójában olyan csekélyke. Választ nem kaptam.
@Goompah:
Pedig azt hittem leírtam érthetően.
@Goompah: Akkor, hogy is nézne ki az öregecske tűzoltók iskolai foglalkoztatása? Én erre várok már órák óta.
@macamuca: Még az igekötő sem stimmel... Csak a tartás.
@orient: korrupt rendőr: pont ugyanaz a helyzet, mint a dokikkal: amíg a fizujuk annyi, amennyi a sima melósé, addig működni fog a csúszópénz-rendszer. El fogja tenni, a pénzt adó pedig tudja, hogy keveset keres, tehát érdemes megpróbálni, merthogy a rendőr is csak a boltban vásárol. Sógor rendőr, annyi a fizuja, mint az enyém. Csak én megkapom a cafetériát is, hónapról-hónapra, ő reméli, hogy a sokadik ígéret után hátha tényleg megkapja az étkezési jegyét. Engem és családomat nem figyelnek meg, őket igen, engem nem rángatnak be bármikor, őt igen, tőlem nem várják el, hogy védjek meg bárkit, tőle igen, akkor is, ha az, akitől védeni kell, egy marha nagy konyhakéssel hadonászik, merthogy berúgott, de nagyon (semmi bűnbanda, "sima" házastársi veszekedésnek induló balhé, ami elfajult). Eddig 3-szor volt dolgom rendőrökkel: egyszer ellopták a tárcámat iratokkal-pénzzel, ekkor feljelentést tettem. Iratok meglettek, pénz nem, a rendőrök segítőkészek és udvariasak voltak. Majd valakik felgyújtották a nagy kukákat, hívtam a tűzoltókat, kb 5 perc múlva itt voltak (hajnali kettőkor), velük a rendőrök is, akik csak az adataimat vették fel, illetve megkérdezték, láttam-e, ki volt, hogy nézett ki. Mondtam, nem, csak a nagy durranásra figyeltem fel (valószínűleg részeg suhancok szórakoztak, lévén vasárnap hajnalban történt az eset: buli utáni plusz hecc...). Köszönték, elmentek. Harmadszor a gyerektől lopták el a telóját, a tettest a barátai nem engedték elmenni, amíg a rendőrök oda nem értek. A kölök visszakapta a mobilt, a jegyzőkönyvet felvevő nyomozó is rendes volt, meg a helyszínen intézkedők is (mindez hajnalban, egy fesztivál kapcsán megrendezett koncerten, illetve utána történt). Ennyi a saját tapasztalat.
Nagybátyád esete: ha bizonyíthatóan munkaköri ártalomra vezethető vissza a rák, illetve emiatt a halála, az peres úton tisztázható. Ok, nem két nap, de a kártérítés sem két ft, ami nagyon nem mindegy az ittmaradottak (özvegy, gyerekek) számára. Esetében nem a korai nyugdíjazás, hanem a normális, egészségre nem veszélyes munkafeltételek biztosítása lett volna a megoldás. Ez a munkáltató dolga, ha nem teszi-tette, akkor per. Pld azért is, hogy másoknak ne kelljen ugyanúgy dolgozni, megbetegedni, meghalni...

Amúgy az élet életveszélyes! Bármit teszünk, bármi ér bennünket, belehalhatunk. A kérdés az, hogy munkánkkal azt vállaltuk-e, hogy kockáztatjuk az életünket (munkaköri leírás!) másokért (!!!!!!!), vagy azt, hogy veszélyes munkát végzünk az átlagostól magasabb bérért (pld ipari alpinista).
A kettő nem ugyanaz, nem kell összemosni.
@Tűzgolyó:
Nekem tetszik az a tábla ahol azt kérdezik hogy pintér patkány mikor is ment nyugdíjba....

Remélem öntudatos kormánytagként már visszafizette a felvett nyugdíját.
@nemstatikus:

Tűzvédelmi oktatás az iskolákban. Félévente tűzvédelmi gyakorlat, kiürítéssel stb. Baromi sok haszna lenne, csak addig senki nem látja be, amíg nem történik tragédia.

Az érdeklődőbb diákoknak gyakorlati foglalkozás, az önkéntes tűzoltóság újbóli megteremtésével, mert ma gyakorlatilag halott.

A tűzoltóság kereteein belül, akár a kéményseprői ellenőrzéssel egybekötve elvégezni az épületek, lakások tűzvédelmi ellenőrzését. Oktatásokat szervezni a lakóknak, mit kell tenni pl. paneltűz esetén. Házakban is tűzvédelmi gyakorlat szervezése, persze ott önkéntes alapon.

Csak pár példa, ahol kiválóan hasznosíthatnák magukat az idős, sokat tapasztalt tűzoltók.

Csak kérdezned kellett volna. :)
Hát igen,......a tökösebbje tüntet,...az orvosok vállat vonnak és elmennek. Az is egyfajta tüntetés,...nem ?
@macamuca:
"Amúgy az élet életveszélyes! Bármit teszünk, bármi ér bennünket, belehalhatunk. A kérdés az, hogy munkánkkal azt vállaltuk-e, hogy kockáztatjuk az életünket (munkaköri leírás!) másokért (!!!!!!!)"

Plusz önként lemondanak egyes demokratikus jogaikról, mint pl. a sztrájk. Ha valamit elkúrnak akkor hadbíróság, ami a rendes tételek 2x-ét osztja ki nekik.
Lehetne még sorolni azt hogy mi van ennek a nyugdíjas bónusznak az ellentételezése fejében megvonva tőlük.
Valóban pofás tüntetés volt.
És azt is elismerem, teljesen érthető a felháborodás, derült égből villámcsapásként érhet mindenkit ez a törvénymódosítás, aki mondjuk már tervezte, hogy nemsoká' nyugdíjba lép.
De azért meglehetősen érdekes, hogy az index cikkében így fogalmaz: " a következő tüntetés még durvább lesz, mint ez a mostani, amit tűzscsapok kinyitásával _dobtak fel_ " Szóval most minden olyan happy, és minden tüntető feldobhatja a dolgokat ilyesmivel? Én úgy tudom, hogy ennél kevesebbért is huligánokról volt szó pár éve.
De mindegy, a tüntetéssel egyetértek, a független tudósítás is szép lenne, bár az igaz, nem mondja magáról az index, hogy független.
@Goompah: Na meg kukoricát is morzsolgathatnának,....vagy számolják a bárányfelhőket ! A létszám meg felduzzadna , mert azért olyan is kellene , aki tud emeletet mászni és tüzet oltani . Okostojás....
@Goompah: nem adott keresetről van szó (ami fölött nem kapja meg a nyugdíját), hanem arról, hogy egyáltalán nem kap nyugdíjat. Vagy fizetés vagy nyugdíj. Mármint rendőrnél. Másnál meg nyugdíj + fizu (ami összevont adóalapot képez, járulékot fizet, stb). Tehát kétféle jövedelmet kaphat. A mostani lehetőséggel élve több kolléganőm is elment nyugdíjba (megvolt a 40 évük), közülük kettőnek már van állása. A nyugdíj mellett.
A kettős mércéről meg az a véleményem, hogy aki hajlandó értem (is) az életét kockáztatni, attól én nem sajnálok olyasmit, ami másnak (aki bár munkájával olyasmit teremt, amire szükségem van, jó nekem, de nem az élete árán) nem jár. A pozitív diszkriminációt ezesetben elfogadhatónak tartom. Mert nem a szomszédtól várom el, hogy a kigyulladt lakásomból kimentse a bentrekedteket, hanem a tűoltótól. És ha elvárom, akkor illik honorálni is. De havi cirka 100 ezer ft, túlóra igen, de túlóradíj nuku, az vajon illő honorárium?? Szerintem nem.
Az eddig meglévő korai nyugdíjazási lehetőséget is el akarják venni: tényleg túlzottan díjazták őket...
Nincs sem rendőr, sem tűzoltó rokonom, hozzátartozóm! De egy biztos, nem sajnálom tőlük, ha 45-50évesen elmennek nyugdíjba.
De más miért nem mehet el? Azon kéne inkább agyalni, hogy miként tudnánk azt a jóléti társadalmat megteremteni, ahol mindenki békésen max. 50éves korában nyugdíjba mehet, és a nyugdíjából békésen, gondtalanul élhet! Ja, hogy ezért előtte többet kell letenni az asztalra? Hát hajrá...

Egyébként meg számos olyan ország van, ahol nem is létezik nyugdíj! Igaz ott nyugdíjjárulék sincs. Mindenki gondoskodik magáról, ahogy tud... mi lenne itt velünk, a fél ország éhen halna? Vagy eluralkodna a káosz?
@Goompah: ok, minden kisvárosban, ahol van 2-3-4 iskola, egy tűzoltó elhelyezkedése megoldott. (amúgy: kinek az alkalmazásában állnának? Melyik iskoláéban? Vagy az önkormányzatéban? Vagy maradnának a tűzoltóságnál?) És a többiek?
Hangzatos tipp, de ezt sem igazán gondoltad végig: a munkáltató kiléte megszabja az alkalmazott státuszát és jogkörét.
"mit kell tenni paneltűz esetén" :
1: hívni a tűzoltókat
2: addig is oltani, ha lehet, ahogy lehet
3: a tűztől minél messzebbre menni
@Dracon: Az ilyen patkányok ellen védekezni kell. Sőt, előre kellett volna gondolkodni egy picikét. De ha már felnőttek a kisegerek, és patkányokká váltak, akkor hívni kell a gázmestert! Kihelyezi a csapdákat, körbepermetez... pár hét múlva ismétel, és a patkányok szépen sorban fekszenek majd a fal mellett :-)

Mint írtam már, a fegyver a rendőröknél van. Nem hiszem, hogy nehéz lenne egy összetartó rendőrségnek és a hozzájuk csatlakozóknak lemondásra bírni ezt a cirkuszi bagázst!
Itt nem kell félnünk még a katonaságtól sem, sokat nem hiszem, hogy tudnának tenni... max. menekülhetnének?
@Goompah: gondolom a nagy tiltakozás azért van, mert akit 42 évesen nyugdíjba küldtek eddig, mert már tönkrement egészségileg a megterheléstől, az legalább fele nyugdíjat kapta. Most viszont az jön, hogy aki már nem bírja a fizikai megterhelést, azt 44-45 éves korában egyszerűen kirúgják és kész. Mert azz senki nem gondolhatja komolyan, hogy ennyi irdakukacot elbírnak ezek a szervek...
@Dracon: igen. De úgy tűnik, hogy aki csak azt akarja meghallani, hogy "korai nyugdíjazás: ilyen másnak sincs!" , annak hiába magyarázod, hogy másnak viszont van sok másvalamije, amiről a rendőrök-tűzoltók lemondtak. Merthogy a munkaszerződésük aláírásakor nem csak azt írták alá, hogy mennyi lesz a fizujuk, meg mi lesz a beosztásuk, hanem sok minden mást is. Vállaltak olyasmiket, amit ama mások nem vállaltak (mindegy, mi a munkájuk ama más-oknak). És ezért cserébe végső soron csak a korai nyugdíjazást kapták (ami nem is annyira korai....). És most ezt is el akarják venni tőlük.

Tényleg, ennyi pénzért (havi kb 100 ezer) ilyen munkát ki fog vállalni?? Ugyanennyit kevesebb veszéllyel egy gyárban is meg lehet keresni, sima melósként (az Audiban pld simán többet is). Akkor ki lesz az a marha, aki megy tűzbe, a késelésekhez, stbstbstb????

És ha drasztikusan lecsökken az állomány, akkor miért fog rinyálni a most pfújoló társaság ("pfúj, még hogy nekik korábbi nyugdíj!"????

Gondolkodom.... és egyre sötétebb gondolataim támadnak......
@Lacusru:
A katonaságtól félni nem kell ők is a szopóágon vannak valamint ebben az országban ők azok akiket utoljára fog a hatalom "igénybe" venni ha nem bír a néppel :D
Sajna sok érdekérvényesítő hatalmuk nincsen a katonáknak mert ők nem kellenek senkinek. Régen kihalt ebből a nemzetnek nevezett beltenyészetből az hogy büszke arra hogy van honvédsége. Meg is látszik azon hogy hogyan züllesztették le a honvédséget az egymást követő kormányok.
Persze ha egyszer kellenének akkor kurvára fognak hiányozni. Ne adja az ég hogy erre szükség legyen.
@macamuca:

Látom, tűzoltó vagy, mert olyan jól tudod, mint kell tenni paneltűz esetén.

Avagy mégsem? Talán neked sem ártana egy kis tűzvédelmi oktatás?

Addig is elmagyarázhatnád, hogyan lehet a tűztől minél messzebb menve oltani. :)

"hanem arról, hogy egyáltalán nem kap nyugdíjat."

Miért is kapna, amikor tud dolgozni és még nem érte el a nyugdíjkorhatárt? Ha tud dolgozni, akkor az azt jelenti, hogy csak a tűzoltásra nem képes, de más szokásos munkát el tud végezni, akkor meg mire föl a korengedményes nyugdíj?

@kíváncsivagyok: Okostojás a kurva anyukád. :)
@Dracon: "A katonaságtól félni nem kell ők is a szopóágon vannak"

Nagyjából az ország lakosságának 95%-a szopóágon van. Csak egyesek kedvezményekért tüntetnek, mások meg összeszorítják a fogukat és dolgoznak, hogy legyen miből fizetni a korkedvezményes nyugdíjakat.
Nem kívánok állást foglalni ebben a vitában, de hadd villantsam fel a tűzoltói munka egy másik vetületét is, amellett, hogy

"hogy hoznak le a 10. emeletről 30 kg-os menetfelszereléssel"?

Mert van másik oldala is a munkának.
Tűzoltók nemcsak nagyvárosokban, de kisvárosokban is vannak és mily meglepő, ugyanannyit keresnek.

Nekem volt szerencsém 5 évet egy tűzoltó laktanya közvetlen szomszédságában laknom egy vas megyei kisvárosban.

A kisvárosban nem volt 4 emeletesnél magasabb épület, kivonulniuk havonta max. 5-6-szor kellett. Akkor sem mindig tűzesethez, sokszor balesetekhez. HAVONTA 5-6x. Ezt biztosan tudom, mert mint említettem, közvetlen szomszéd voltam és otthonról dolgoztam akkoriban, tehát kis túlzással napi 24 órát otthon voltam. Nehéz lett volna szirénázó kocsival úgy esethez vonulniuk, hogy az ne tűnjön fel egy csendes kisvárosban.

Jóban voltam velük, mert szerettek beszélgetni, sokat unatkoztak. Halálra unták magukat, fociztak a laktanya udvarán, télen kártyáztak, videóztak (nem volt még DVD), stb. Amikor meg havi 5-6x menni kellett, mentek.

De nem hoztak le naponta a 10. emeletről nagymamákat meg kislányokat.

Szóval ez a másik oldala a dolognak. Ők is 45. évesen nyugdíjba mentek és megkapták ugyanazt a fizetést, amit a budapesti, tényleg forgalmas körzetben dolgozó társuk.
@Dracon: szerintem meg katonaságra nincs egyáltalán szükségünk, de a NATO előírja, hogy legyen. Egyetlen olyan szomszédunk nincs, akitől a katonaság meg tudna védeni. Igazából az lenne a jó, ha a katonaságot meg lehetne szűntetni, és ebből a fennmaradó összegből fedezni a tűzoltók és rendőrök korai nyugdíjazását.
@Trebitsch: No még egy hazaáruló.

Ja hogy az Észak Atlanti Szövetség (gyk. NATO), nem tűr el szegény rokont.... Ha nincs olyan képességed ami kell nekik akkor nem lehetsz NATO tag.
Csak hogy tudd többször téma volt már hogy kiszavaznak minket ebből a klubból.
@Trebitsch: Nem tudom, a kirúgás lehetőségéről eddig nem olvastam. Ha így van, akkor azért az szemétség lenne.
@Goompah:
Tetszett volna magánnyugdíjpénztárban maradni/nem megszavazni ezt a patkány bandát.

Antal József után szabadon.
Ja hogy nem fizeted a nyugdíját nekik az nem gond?
Ugyanis a BM/HM minden kedvezménnyel nyugdíjba ment hivatásos után ELŐRE befizeti az elmaradt nyugdíjjárulékot. Persze lehet azt mondani hogy ez meg az adódból van (csak telik a 16%-ból nem?) De ha ez zavar akkor miért nem zavar lézerjani audija vagy a 18 millás költségtérítés? Meg viktor élete végéig járó miniszterelnöki fizetése stb. Majd ha a pazarló államot megrendszabályozzák akkor lehet elkezdeni azokat szopatni akik nem tudnak visszaugatni.
@Dracon: hazaáruló a jó kurva anyád, aki 20 centes hastáncosnő volt Yokohamában
@Trebitsch: Valóban jó lenne.
Tudod mi lenne a legjobb? Ha az egész világon nem lenne szükség sem katonákra, sem fegyverekre! Sőt, az lenne a jó, ha a rendőröknek is csak a közúti balesetekhez kéne kivonulniuk, közben pedig átsegítenék a nyugdíjas néniket a zebrán, és az iskolák környékén vigyáznának a gyerekeinkre, nehogy leszaladjanak az útra pl. és a legnagyobb problémájuk az lenne, hova menjenek nyaralni a családdal... (ne csak a rendőröknek persze, hanem mindenkinek ezt kívánom)
@Goompah: Most akkor hol is tartunk? Mert ahol az oktatást először írtad, ott még a tűzoltóknál elfogadhatónak tartottad a kedvezményezettséget.
Tehát, mostani példádban még aktív tűzoltó az egyed. Előadások és tűzriadók eddig is voltak az oktatási intézményekben. Jött a tűzoltó bácsi, elmagyarázta, két hét múlva meg jött stopperrel és lemérte a kiürítési időt. Ez még simán belefér az aktívak készenléti idejébe.
Az önkéntes kiképzést, azt nem tudom. Nem tudom, miért nincs. Miért szűnt meg?
@Goompah:
Hát pedig ezt próbáltam szemléltetni.
Jelenleg ha önhibádon kívül elküldenek, (megszűnik a helyed, alkalmatlan vagy a szolgálatra) akkor ha van 25 éved akkor nyugdíj.
Ha ezt elveszik akkor meg csak a szimpla kirúgás.
Fontos az önhibáján kívül dolog, mert pl ha valaki alkesz és azért lesz egészségügyileg alkalmatlan annak nem jár a nyugdíj.
@Dracon: Olvasd vissza a régebbi kommentjeimet, azok is zavarnak. Lézer "18 milla" János különösen.

"Majd ha a pazarló államot megrendszabályozzák akkor lehet elkezdeni azokat szopatni akik nem tudnak visszaugatni."

A mai hírek alapján elég hangosan visszaugattak. Ha jól olvaslak, akkor pedig azokat már mai is lehet szopatni, akik vissza tudnak ugatni, igaz?

Te jössz. :)
@Lacusru: valóban, de ez azért utópia sajnos. Ahogy az is, hogy mindenki legyen öntudatos... főleg nálunk jellemző, hogy mindenki csak mástól várja el az öntudatos, önfeláldozó munkát, a hivatástudatot, a nem a pénzért való lelkiismeretes munkát, de magának esze ágában sincs ilyennek lennie.
@Trebitsch:
Akkor tanulj történelmet utána mondj faszságokat. Az az ország ami önszántából lemond a védelmi képességeiről az elvesztette szuverenitását még akkor is ha éppen nem szállták meg. Hiszen bármikor megtehetik. Aki ezt forszírozza az hazaáruló erre csak ez a jó szó.
És ne szaladj a NATOhoz mint az óvodás az óvónénihez. Lásd pl. Törökország Görögország példáját. Ott ütik egymást Cipruson sőt még NATO békefenntartók is vannak. Mégsem avatkozik be a NATO a két tagállam vitájába. Gondolom ez volna a helyzet egy magyar-román, magyar-szlovák konfliktus esetén is.
Szóval gondolkodni kéne még ha nehéz is mielőtt faszságokat ír az ember.
Nem értem, miért nem valami komolyabb és költségesebb dologgal foglalkoznak?
Pl. a képviselőknek miért jár végkielégítés, mikor ők mondhatni határozott idejű megbízatást kapnak azzal, hogy megszavazzák őket?
Miért kell a politikai elitnek több milliót haza vinnie legálisan havonta csak azért, mert több helyen is "dolgoznak" azaz szerepel a nevük mindenféle bizottságokban?
Ja, és miért lopnak, miért korruptak, miért szórják két kézzel az adóforintjainkat???
Van még kérdés, nem is kevés... de a legnagyobb butaságot csinálják most szerencsére a mindenféle megvonásokkal, "költségcsökkentésekkel"
@Goompah: nem vagyok tűzoltó. A szövegből kimaradt, hogy "vagy pedig" (messzebb menni a tűztől), bár az szerepelt a leírtakban, hogy oltani, ha lehet. Tehát értő olvasó ebből felfogja, 1: vagy a tűz közelében tartózkodunk és megpróbáljuk oltani, amennyiben úgy ítéljük meg, hogy képesek vagyunk érdemben megpróbálkozni vele 2: vagy hagyjuk a fenébe a tűzoltási próbálkozást, ekkor viszont igyekszünk minél messzebbre eltávolodni a tűztől.
De igazad van, nem fejtettem ki ennyire szájbarágósan. Remélem, most már számodra is érthető, hogyan gondoltam-értettem azt, amit leírtam.

"Miért is kapna, amikor tud dolgozni és még nem érte el a nyugdíjkorhatárt?"
Mármint nyugdíjat, a tűzoltó, rendőr.
Értem. Tehát mindenki kaphat nyugdíjat, és ha tud-bír, akkor mellette vállalhat munkát is (ahogyan azt sokan meg is teszik), így megkapja a nyugdíját is meg a fizuját is. Mindenki, kivéve a rendőr, meg a tűzoltó. Hisz ha tud dolgozni, akkor menjen csak vissza tömlőt cipelni, meg járőrözni. Elvégre ezek pont ugyanolyan munkák (igénybevétel, veszélyesség, stb szempontjából), mint ha az említett tűzoltók, rendőrök elmennek a teszkóba nyugdíjasként akár kasszásnak, árufeltöltőnek, akár biztonsági őrnek vagy tűzrendésznek.
A "mindenki megteheti, kivéve a rendőr + a tűzoltó" kapcsán kérdeztem már fentebb is, hogy mi a véleményed a kettős mércéről. Választ akkor sem kaptam, csak egy visszakérdezést (amire felelte, egyébként...). Most ismét megkérdezem: mi a véleményed a kettős mércéről? A nyugdíjas és nyugdíjat kapó hétköznapi ember, aki emellett még dolgozik (akár csak egy 4 órás állásban is: ennyit bír), és a "vagy nyugdíjas vagy dolgozik" besorolást kapó rendvédelmis megítélése és jogszabályban meghatározott korlátozása között? Ha már egyenlőséget mindenkinek, mindenben: mindenki egyforma időben menjen nyugdíjba....
@Goompah:
Amikor azt írtam hogy nem tudnak visszaugatni akkor arra gondoltam hogy nincs joguk sztrájkolni. Mert az parancsmegtagadás és hadbíróság jár érte. Szóval csak ennyit tudnak tenni de ez édeskevés ahoz amit pl. Gaskó és bandája tud tenni ha akar.
@Trebitsch: Utópia persze, de álomnak szép :-)

Egy biztos, nem könnyű ezt az országot gatyába rázni... főleg azért nem, mert az alapanyag többsége pocsék. Hiába van ebben az országban durván 2millió tisztességes, becsületes, tenni akaró ember, ha a többi ellenünk dolgozik, és csak a markát tartja... (nem a gyerekeinkre és a szüleinkre gondolok)

Komolyan megfordult a fejemben, hogy kimegyek én is és csatlakozom valamelyik csapathoz. Csak kicsit furcsa lenne, hogy sehova sem tartozom, mégis egyet értek... lehet azóta már OV előtt térdelnék, és magyarázkodhatnék?
"Nagy zajjal, ködkürtöket fújva, szirénázva, petárdákkal, jelzőrakétákkal és lila füstbombákkal füstbe borították az egész Oktogont, háborús hangulatot kölcsönözve neki, a Kodály köröndnél pedig elkezdték kinyitni az összes tűzcsapot, ami mellett elhaladtak."

"csak megvizsgálták, hogy működőképesek-e a tűzcsapok, és megnézték, mekkora a csapok vízhozama illetve az ugrótávolság."

Ez nyilvánvaló hazugság. Ha ebben hazudtak, akkor mi másban még?

"Akik a csapokat kinyitották, azoknak kámzsa vagy fejvédő maszk volt a fején, így nem lehetett megállapítani, kik ők."

Nocsak, tudtommal ez törvényellenes, nem? A törvény védelmezői nyilvánosan törvényt sértenek?
Legyen ahogy akarják, de ha nyugdíj után elmennek dolgozni pénzbírság és nyugdíj megszüntetése.
index.hu/bulvar/2011/04/16/lopott_kocsival_szaguldott_az_autopalyan/

Az is a rutin feladat közzé tartozik hogy az autópályán szembe a forgalommal üldöznek egy tolvajt. Benne van a munkaköri leírásában biztos. Gondolom nem volt tele a rendőr gatyája mégis ment mert mennie kellett.
@El Argentino:
Ha dolgoznak akkor nem kapnak nyugdíjat szóval ez most is így van a bírságon kívül.
@Lacusru: mi azért szakítottunk az országgal, mert sem az MSZP disznóságaival, sem a FIDESZ hatalommániájával nem tudtunk azonosulni. De itt nem lehetsz egyszerűen demokrata, ahogy most Nyugaton lehetek, mert itt mind a két tábor automatikusan beír a másikba,ami a kisebb baj, de ez állandósuló gyűlöletet is jelent. És azt látom, hogy az ország javából egyre nagyobb létszám alakul itt ki... és már eszük ágában sincs egyszer majd hazamenni....
@Goompah:
"Minden tűzoltónak engedélye van a tűzcsapok szolgálatba helyezésére."
Ezt is hozzá kellett volna tenned mert ez viszont igaz. ÉS tényleg létezik olyan hogy tesztelik a tűzcsapot.
@Goompah: még mindig nem tudom, hogyan vélekedsz a kettős mércéről....

"így nem lehetett megállapítani, kik ők." De ügyes vagy, hogy te mégis megállapítottad, hogy a törvény védelmezői voltak! Bár én eddig úgy tudtam, hogy a törvény védelmezői, azok a rendőrök, nem pedig a tűzoltók. Ők meg tűzcsap-kezelésben (kinyitás, elzárás) szakemberek = tudták, mit lehet, mit nem.

"Ez nyilvánvaló hazugság." Már miért lenne az? Ja, merthogy mindez a tüntetés ideje alatt történt? Ez is van annyira jó érvelés, mint némely politikustól az, hogy nem vette észre, hogy többfelől kap havonta fizut, meg hogy elfelejtette, meg hogy nem tudta, hogy be kell jelenteni... Ha országunk vezetőitől elfogadható érvelések (természetesen pozíciójuk további megtartásával!) az említettek, akkor a tűzoltóktól is okés, hogy csak a vízhozamot ellenőrizék. A háborús hangulatot pedig nem a ködgyertyák kölcsönzik, hanem a szívózás eredményezi....
@El Argentino:
Mi?
Az APEH tökéletesen tudja hogy mikor melyik nyugdíjas menyit keres és automatikusan átszól a TB-nek.
Persze ha feketén dolgozik akkor nem, de az más kérdés és feketemunkásból több civil van mint rendvédelmi.
@macamuca: "Tehát értő olvasó ebből felfogja"

Drága macamucácska, én arra reagálok, amit írsz. Nem feladatom kitalálni, mikor és hogyan gondolsz valamit, ha nem azt írod, amit gondolsz. Máskor fogalmazz szabatosan.

Avagy ha pl. egy ZH-n rosszul csinálsz egy számítást, akkor beszólsz a tanárnak, hogy szíveskedjék már értőn olvasni a megoldásodat? (És akkor én még a tanárod sem vagyok, ne várd tőlem, hogy jobban ismerjem az általad megfogalmazott témát, mint te.)

Én megtanultam értőn olvasni, te meg tanulj meg érthetően fogalmazni, okés így?

@Dracon: Értelek, de ez a mostani felvonulás a füstbombákkal és a megnyitott tűzcsapokkal ha nem is sztrájk, de a közrend alapos megbontása, ami már önmagában is törvénysértő. Ki mástől lehetne elvárni a törvények nóbetartását, ha nem a rendvédelmisektől? A további fenyegetésekről nem is beszélve.

Abban persze igazat adok neked, hogy a sztrájktilalom erős dolog.

Más: Nekem még most sem teljesen világos ez a korengedményes nyugdíj, ahogyan eddig volt és ahogyan ezután tervezik. Elhiszem, hogy vannak, akik bőven megérdemlik, a baj sajnos az, hogy többen vannak, akik nem, mégis megkapják. Sorra látok életerős fiatalembereket a rendődőrsökön lényegében irodakukac munkakörben, rendőrautóban semmittevő rendőröket stb. Azt hiszem, sokkal kisebb lenne az emberek ellenérzése a korengedményes nyugdíjakkal szemben, ha valóban csak olyanok kapnák meg, akik erre rászolgáltak, vagyis egészségkárosodásuk olyan, hogy nem képesek munkavégzésre.

Ellenben magam is ismerek olyan volt rendőröket, akik 40 évesen mentek nyugdíjba, semmmi egészségügyi problémájuk, mégis nyugdíjasok.

Szerinted van-e egyáltalán lehetőség kiszűrni azokat, akik valóban megérdemlik a kedvezmányeket?
@Trebitsch: pedig ollan fini pörkölt van itthon, hogy csak csuda! Utána desszertnek ehetnének túrórudit, miközben nézik a balatoni tűzijátékot.... :))
Hazacsalogatás: kenyeret és cirkuszt a népnek. Bár az ókori Rómában egy másféle demokrácia volt a most elvárthoz képest, tartok tőle, hogy itt is olyasmféle lesz, mint akkortájt ott....
@Goompah: "Én megtanultam értőn olvasni, te meg tanulj meg érthetően fogalmazni, okés így?". Okés. Már csak abban segíts, hogy a "Mi a véleményed a kettős mércéről?" kérdésben hol vannak számodra érthetetlen, általam éthetetlenül megfogalmazott részek (nyilván ezek miatt nem válaszolsz erre a kérdésemre, mert egyébként reagálsz arra, amit neked írok)? Segítségeddel talán sikerül érthetően, érthetőbben megfogalmaznom a kérdést, mivel bevallom, önerőből tippem sincs, hogyan fogalmazhatnám át a kérdést. De talán ha segítenél.........
@macamuca:

Macuska, ha törvényszerűen nyitották meg a csapokat, akkor miért is volt rajtuk kámzsa?

"Ha országunk vezetőitől elfogadható érvelések (természetesen pozíciójuk további megtartásával!) az említettek, akkor a tűzoltóktól is okés, hogy csak a vízhozamot ellenőrizék."

Macuska, tipikus érvelési hibát követsz el. Egy csoport hazugsága mennyiben teszi elfogadhatóvá egy másik csoport hazugságát?
Amúgy zh-nál nincs magyarázatra lehetőség, viszont kollokvium és szigorlat esetében igen, sőt, ott kívánatos is....
@macamuca: Már nem emlékszem, írd le még egyszer, részletesen.
@macamuca: fizikai valómban gyakran vagyok otthon, de az anyagi függésem megszűnt Magyarországtól. Nekem még ez fontos kötődés, és sajnos amikor otthon vagyok, mindig azt látom, a helyzet egyre rosszabb, és milyen jól döntöttem annak idején.
@macamuca: Pontosan, épp ezért írtam ZH-t. Ugyanis ott már csak utólag, az osztályozás után szólhatsz be a tanárnak. :)
@Goompah: valamennyire macamucának igaza van. És Neked is. Egy csoport disznósága általában nem menti egy másik csoport disznóságát, de amennyiben a helytelenséget az elöljáróktól, az ország vezetésétől, a parlament tagjaitól látják az "alattvalók", akkor az ő cselekedeteik talán mégsem akkora súllyal esnek latba, ha kétségbeesésükben ők is hasonlóan cselekdnek.
@Goompah: "Egy csoport hazugsága mennyiben teszi elfogadhatóvá egy másik csoport hazugságát?" Semennyiben.
Magam részéről nem találom problémásnak a csapok kinyitását, sem kámzsában, sem anélkül (amúgy tán azért volt kámzsa rajtuk, hogy szeretett főnökeiknek esélyük se lehessen személy szerint beazonosítani őket, tartottak -lássuk be, joggal, figyelembe véve az "utózmányokat"- a megtorlástól). Mivel joguk van arra, hogy a tűzcsapokat kinyissák, és ezzel senkinek semmilyen kárt nem okoztak, nem értem, miért kell ezt úgy beállítani, mintha istentudja,mifélenaaaagybűnt követtek volna el. Joguk volt kinyitni, megtetteék, majd elzárták, a figyelmet felkeltették, oszt jónapot. Hogy mire mennek vele, majd kiderül...
@Goompah:
Megpróbálom elmondani mégegyszer hátha most sikerül.
Azok akiket nyugdijban látsz fiatalon azokat a szervezete elküldte.
Ez a szervezetnek egy igen jó módszer arra hogy megszabaduljon a neki nem kellő emberektől. Persze az emberek sem pampognak hogy nyugdíjasok lesznek. Kéz kezet mos. Gondolod hogy mikor pintér bement a belügybe és elkezdte a tisztogatást akkor ha nem lehetett volna nyugdíjba küldeni az állományt akkor nem lett volna egy sereg munkaügyi per amit rendre bebukott volna a BM?

Persze abban igazad van hogy egy ilyen fiatal ember csipi a szemét mindenkinek, de még egyszer mondom nem ő akar az esetek döntő többségében nyugdíjas lenni hanem így szabadulnak meg tőle.

Az utcán szolgáló állomány viszont dolgozik amíg bírja mert a nyugdíja igen kevés. Minden plusz év a 25 év után minimum 1 százalékot tol a nyugdíjon. Ezért minél tovább marad annál jobb neki. Persze ha már nem bírja akkor sokkal jobb nyugdíjba menni mint munkanélkülinek lenni.

Persze ha valaki megunta a szopást és megvan a 25 éve akkor saját kérésre fél nyugdíjjal elmehet, amiből nem él meg tehát dolgozni fog akkor meg a felét se fogja kapni.

Ami viszont általában jár és be is tartatják velük még ha maradni akarnak is az a 5 év kedvezmény a rendes öregségi határhoz képest. Ezt elvéve spórol a kormány mert csak ezt lehet számolni és tervesíteni hiszen ezt előre kiszámolható.

Itt a nagy érvágás az ha jellemzően 50 éves kor környékén, mivel már nem tudja ellátni az ember a szolgálatot elmegy nyugdíjba mert nem tudnak neki más munkát adni. Ha ezt elveszik tőlük akkor csak a kirúgás marad vagy az olyan szolgálat amire egészségileg nem képes és végképp tönkremegy. E miatt van a tüntetés.
@Goompah: nem érdemes beszólni a tanárnak. Ha kollokviumon méltányos, hajlandó figyelembe venni érdemben a szóban elhangzottakat, akkor oké. Ha nem, akkor másik tanárnál kell felvenni a következő félévet/netán pótvizsgát. Vagy másik intézményben abszolválni az adott tárgyat, majd tananyag-egyeztetés után akkreditáltatni a szerzett jegyet (macerás, de megoldható, pláne "elvetemült" tanerő esetén...).
@Trebitsch: ez a döntés még előttem áll, de egyre jobban érlelődik... és azt hiszem, sokakban.
Akik elmentek, azokat megpróbálják hazacsalogatni, gyermekded módon. Akik itthon vannak?? Azokat meg sem próbálják itthon tartani. Legalábbis ennek semmi észrevehető jele.....
Órák óta megy már ez a vita. Pedig csupán annyit kellene megérteni, hogy több tízezer olyan embertől akarnak megvonni egy kedvezményt akik oda mennek dolgozni, ahonnan az emberek menekülni szoktak.
A megvonás gondolata is bántja a méltóságukat a kivitelezése pedig minden kritikán aluli. Ostoba vetítés differenciálásról beszélni, mert a törvényjavaslatban ilyen nincs. De látom, nehezen megy be egyesek kétbites agyába, a tény: amikor ezek az emberek bevonultak teljesen más feltételek voltak érvényben. A juttatásaik közül nagyon sokat elvesztettek már, most kiborult náluk a bili, amit én teljes mértékben is megértek.
@Trebitsch: Na persze, ebben igazad is van, de akkor ezen az alapon bocsánatos bűn pl. az adócsalás minden fajtája, de bocsánatos bűn a hazugság, a korrupció és a lopás is, hiszen az ország vezetői közül egyesek mindezen bűnöket elkövették már.

Nekem valahogy a gyomrom fordul fel attól, ha valaki a saját bűneit (na jó, legyenek csak hibák) azzal mentegeti, hogy de hát a másik is... Macuska cinizmusától meg még inkább.

@macamuca:

"Joguk volt kinyitni, megtetteék, majd elzárták"

Macuska, próbálj meg értőn olvasni:

"A járókelőknek és a turistáknak maradéktalanul tetszett a nem mindennapi műsor, a tűzcsapok kinyitását pedig óriási üdvrivalgás kísérte, végül pedig már tucatnyi tűzcsapból folyt a víz. Ezeket eleinte a rendőrök zárták el, erre viszont várni kellett, mert a csapok elzárására nem a helyszínen lévő rendfenntartókat utasították, hanem külön csapatok érkeztek.

Mivel a felvonulók közül többen fittyet hánytak a magasabb rangú tűzoltó tisztek parancsára, hogy ne nyissanak ki több tűzcsapot, végül a tűzcsapok mindegyikéhez 4-5 rendőrt állítottak, mikor elhaladt előttük a tömeg."

Igen, elzárták. Nem a tűzoltók, hanem a rendőrök.

Ismétlem, próbálj értőn olvasni, ha már a szabatos fogalmazás nem megy.
@macamuca: ez nem hatalom kérdése elsősorban, sajnos olyan gyűlölködőek, irígyek az emberek Magyarországon, hogy nem lehet számítani változásra egyáltalán. Érvényesül a sok lúd disznót győz, küzdeni értelmetlen, aki tud máshol boldogulni, annak jobb feladni és menni. Ez nem csak most van így, nézd meg a magyar Nobel díjasokat, elüldözték őket az országból, a kb. 20 közül csak egy kapta magyarként, de a másodikat már ő is ameriaiként kapta. Elüldözték őket, és most is ez megy.
@Goompah: Akik a csapokat kinyitották, azoknak kámzsa vagy fejvédő maszk volt a fején, így nem lehetett megállapítani, kik ők."

Én azt olvastam, hogy a rendőrség szolgálatban lévő állományát kivezényelték biztosítani a rendezvényt. Ezek feladata lett a csapok "elállása", hogy a tüntetők ne férjenek hozzá. A tűzoltók velük fényképézkedtek.
KÁMZSÁBAN???
MASZKBAN???
@Goompah: jó, majd leckéket veszek tőled mind fogalmazás, mind értő olvasás tárgyában.
Cinizmus: ha én cinikus, akkor te vajon mi vagy? .....
@macamuca:

Macuska, ugye mág most sem érted, miért említettem a ZH-t? Pedig csak értőn kellene olvasnod... :D

@Dracon:

"Persze abban igazad van hogy egy ilyen fiatal ember csipi a szemét mindenkinek, de még egyszer mondom nem ő akar az esetek döntő többségében nyugdíjas lenni hanem így szabadulnak meg tőle."

Pedig épp az ilyen esetek miatt tartják sokan megszüntetendőnek a korengedményes nyugdíjat. Te az ilyen nyugdíjat is támogatandónak tartod? Én semmiképp. Életerős, munkjaképes fiatal ember nyugdíjban?

"Persze ha valaki megunta a szopást és megvan a 25 éve akkor saját kérésre fél nyugdíjjal elmehet, amiből nem él meg tehát dolgozni fog akkor meg a felét se fogja kapni."

Sok más embernek is szopás a munkája, mégsem kap ilyen kedvezményt. Ha csak megunta a szopást, akkor nem történik más, mint hogy egy munkaképes ember állást változtat, Miért járna neki ezért nyugdíj?

A kommented utolsó bekezdésével viszont egyet tudok érteni, ebben nem vitatkozom veled.
@Goompah: nem gondolom, hogy bocsánatos bűn, de az ország vezetői nagyobb felelősséget viselnek. Amikor a polgárok látják, hogy milliárdokat fizetnek egymásnak haveri alapon, úgy érzik, jogos önvédelem, ha adót csalnak, hiszen csak nem engedik meg, hogy az általuk megkeresett pénzt mások lopják el.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Én azt olvastam, hogy a rendőrség szolgálatban lévő állományát kivezényelték biztosítani a rendezvényt. Ezek feladata lett a csapok "elállása", hogy a tüntetők ne férjenek hozzá. "

vagyis a rendőrök feladata volt megakadályozni a tüntetőket a rendbontásban. Akkor talán mégsem volt olyan rendben a tűzcsapok megnyitása? Aztán meg nem éppen szép dolog a biztosító rendőrre kenni a tüntetők rendbontását, ugye?

Avagy a rendőrt vonják felelősségre, ha nem tud megakadályozni egy bűntettet? Nem is a bűnözőt?

A kámzsát ne tőlem kérdezd, az index cikkében írják.
@Trebitsch: gondolkodni tudó (és akaró) emberekre nem volt és nincs szükség. Őket ugyanis nem lehet birka módjára vezetni, pláne nem lehet hosszú távon. Mert különféle jogaikkal élve elhajtják az ezzel próbálkozókat. Itt mostanság egyre inkább ez megy: lehetetlenné tenni az életét az értelmesebbeknek (a kétkezi melóstól kezdve a tudományos kutatóig), ezzel a zömüket távozásra kényszeríteni, az itthon maradók jogait pedig megnyírbálni. A hatalom bebetonozása mindenekfelett, bármi áron... minden egyéb lényegtelen. Az USA-ban max 2 ciklusig (8 év) maradhat hivatalban az elnök, éppen azért, hogy ne válhasson diktátorrá. Itthon meg? Nyíltan megmondták, hogy 4 év nem elég, 8 vagy inkább 12 éve kell(ene), de még jobb lenne a 16 vagy a 20 év... mármint hogy ennyi időre válasszunk kormányzó pártot, kormányfőt. Meg egyébként is: annyira drága az egész választási hajcihő, jobb lenne azt a pénzt másra költeni. Jah. Demokratice......
@Goompah: "Sok más embernek is szopás a munkája, mégsem kap ilyen kedvezményt." Ez is igaz, de a pokolba vezető út is csupoa jószándékkal van kikövezve. Sajnos nem lehet mindig csak valami vélt igazságosságot hajszolni. Meg kell nézni, nem lesz-e aránytalanul nagy kára a társadalomnak az igazságosságból. Ha a szövőnő rosszul végzi a munkáját, vagy az autógyári munkás stb., na bumm, lesz egy kis selejt és kész. Ha a tűzoltó, vagy arendőr, akkor emberek halnak meg. Ezért nem lehet egyenlőségjelet tenni. Ahogy pl. az orvosok nem biztos, hogy igazságosan követelnek több bért, de ha mind elmennek, és ők el tudnak menni, szükség van rájuk, akkor mind megdöglünk az igazságosságunkkal együtt. Ha a politkusaink vagy az útépítők mennek el, vagy a bolti eladók, hát bumm, mi van? Nem beszélva arról, hogy főleg a politikusok, a kutyának nem kellenének Nyugaton, pont őnekik nem kellene akkora fizetés:)
@Goompah:
Kedves Mindenki, kedves Goompah!

Belementetek ebbe a buta vitába, és csak hergelitek egymást.
A tény: tűzoltóra, rendőrre szükség van.
Rossz üzenet egy kormánynak, ha a rendőr vonul ki az utcára. Ki fog a tömegbe lőni gumilövedéket?
Amúgy gazdaságilag miért jó, ha az "öreg" gyakran betegeskedő tűzoltó fizetését álljuk, miközben a fiatal munkanélküli? Mert tudod az a baj, hogy egy fiatal, ha nem helyezkedik el az iskola elvégzése után, egyre nagyobb az esély, hogy kikerül a munkavállalói körből.
Mondjuk bűnöző lesz. Akkor persze majd még több rendőr kell.
@Trebitsch: Értelek én, persze, de ez ugye azért nem legitimálja az adócsalást, a lopást, a korrupciót stb.?

Sajnos messze nem tartunk ott, hogy tisztességes politikusaink legyenek, de ez egyfajta tyúk-tojás kérdése. Ha ui. a lakosság úgy érzi, a politikusok bűne legitimálja a saját bűneiket, akkor ez újratermeli a bűnöző politikusokat.

Másfelől persze az is világos, hogy fejétől bűzlik a hal.
@Goompah:
Minden verziónak megvan az oka.
Pl az hogy valakit fiatalon elküldenek mert nincs helye az átszervezés után vagy egy járőrt elküldenek mert nem bírja már az utcát és nincs máshol helye, az egy és ugyanaz az eset. Az első csipi szemed a másodikkal egyetértesz. Meg tudod mondani hogy hogyan kellene ezt szabályozni?

De mondok extrém példát. A honvédségben a 90-es évek kezdete óta létszám csökkentés van mert a nálunk erősebb kutyák meghatározták hogy mekkora lehet a sereg létszáma. Ennek következtében komplett fegyvernemek tűntek el.
Például megtudnád-e mondani mit kezdjen magával az a fiatal hadnagy aki éppen hogy elvégezte a tiszti iskolát a SZU-ban és rakétatüzér lett majd mikor hazajött egy pár év múlva felszámolták az alakulatát őt meg elküldték nyugdíjba. Nem sok olyan hely van ahol egy ilyen ember el tud helyezkedni ráadásul ők kisvárosokban éltek ahol amúgy sincs munkalehetőség.
Ők tehetnek róla hogy 40 évesen nyugdíjasok?

De ahogy írtad a kommentem utolsó részével egyetértesz, akkor egyetértesz a tüntetéssel is mert igazából ez a fő ok.
@Goompah: a lekezelő stílus mindenesetre nagyon megy neked. Ha tudod, miért lekezelő, akkor direkt csinálod: gondolom, szupernek vagy effélének érzed magadat. Ha nem tudod, miért lekezelő, akkor felesleges elkezdeni magyarázni.
Épp ezért részemről ennyi.
Eltérő véleményekkel bármikor szívesen vitatkozom (eredménytől függetlenül), de csak normális stílusban. A lekezelést nem szeretem.
@Könnyen elkaptuk, uram!: nem értetted a lényeget, az pont az, hogy nem kell az öreg, lerobbant egészségű rendőrt, tűzoltót finanszírozni. Kirúgják 45 évesen és kész, kap majd 90 napig munkanélküli segélyt és mehet a sóhivatalba.
@macamuca:

"Cinizmus: ha én cinikus, akkor te vajon mi vagy? ....."

Na, ez még a cinizmusodnál is undorítóbb. :(

@Trebitsch:

"Ha a tűzoltó, vagy arendőr, akkor emberek halnak meg."

A rendőr esetében erre nap mint nap vannak példák. Ha nem is halál, de bűnözőknek kiszolgáltatott emberek tízezrei. Ettől persze még értem, amit írsz, csak azt nem bírtam magamban tartani.

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Rossz üzenet egy kormánynak, ha a rendőr vonul ki az utcára. Ki fog a tömegbe lőni gumilövedéket?"

Ez nagyon tetszett. :D
@Goompah: A kérdéseket magadnak tetted fel? Én ilyet ugyanis nem írtam!
Csak arra reflektáltam, amit Te írtál, hogy aljas alvilági módon, kámzsa mögé bújva nyitogatták a csapokat!
Hopp! Mire is emlékeztet? Tudom már! Mikor az azonosítójukat eltakarva ütötték-rúgták a békés tüntetőket! Szerintem ugyanazok lehettek!
@Trebitsch: Hát ezt azért az érintettek nem szeretnék ezért megy a balhé és igazuk is van. Gondolom a sok fiatal is meggondolja hogy ilyen "nagy perspektívával" kecsegtető állást elfogadjon nem gondolod?
@Trebitsch: Bocs, valamit félre értettem. Hát nem arról folyik a polémia, hogy nem mehetnek nyugdíjba, csak 62 évesen?
@macamuca:

Macuska, bizony ilyen az, amikor a hóhért akasztják. Fáj, amikor a saját sértéseddel vágok vissza neked? Te ajánlottad nekem először az értő olvasást, te kis ártatlan szende. (Persze te úgy gondolod, hogy te joggal írtad nekem, míg én csak bántalak. Majd sajnállak, ha lesz rá időm.)

"Eltérő véleményekkel bármikor szívesen vitatkozom (eredménytől függetlenül), de csak normális stílusban. A lekezelést nem szeretem."

Ezzel én is így vagyok. Ezért kaptad tőlem azt, amit. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Better luck next time. :)
@Dracon: aki marad az országban, jól teszi, ha megerősíti a háza-lakása védelmi rendszerét, felfegyverkezik, mert ezután lasszóval nem lehet majd ide embert szerezni... vagy aztán akkora fizetést kell adni, ami sokkal több lesz, mint a jelenlegi költségek a nyugdíjukra. Én erre a variációra tippelek, mert a jelenlegi kormány tévedhetetlen, és csak olyan megoldás jöhet szóba, ami ezt nem vonja kétségbe
@Könnyen elkaptuk, uram!: de igen. Csak most, ha a szerv nem tart már rájuk igényt, nyugdíjazzák őket 25 év szolgálati idő után, ennyi idő után már nem lehet csak úgy kipenderíteni őket. Ezután már viszont igen.
@Goompah: nem az értő olvasással kapcsolatos a lekezelő stílus említése.
Amúgy zárásként megjegyzem hogy ezzel a szopatással meg a lex balsaival azt mindenképpen elérte a kormány hogy mikor majd mások is hőzöngeni fognak akkor a készenléti rendőrség nem fogja akkor vehemenciával védeni a köztulajdont meg a közrendet mint azt fletó idején tette.
És majd megnézem az óbégatást hogy "hol van ilyenkor a rendőrség???"
Gumilövedék nem lesz pedig eljön az idő hogy pintér patkány elkékült pofával fogja kiadni a tűzparancsot, csak nem lesz aki végrehajtsa.
Veszélyes játékot űz a kormány mikor 21-re lapot kér.
Ha te az értő olvasás említését sértésnek vetted és megsértődtél.... hát, erre nem tudok mit mondani. A mimóza is mehet hozzád tanulni.......
@Trebitsch:
Igazad van. Bár ne lenne.
Bár eddig se értettem, mi visz rá embereket, hogy egyenruhát húzzanak, aztán hagyniuk kell, hogy rájuk támadjanak, hogy kétségbe vonják szavukat.
Angliában élek. Egy ismerősöm beleszállt a pirosba. Egy rendőrautó követte. Pech. Egy rendőr ült benne. Szerencse. Mert ugye a római jog óta tudjuk, hogy egy állítás a másik ellenében semmit se ér. A srác bíróságra vitte. Vesztett. A bíró indoklása: egy rendőr csak igazat állíthat, hiszen nem áll érdekében hogy hazudjon.
@Trebitsch:

"aki marad az országban, jól teszi, ha megerősíti a háza-lakása védelmi rendszerét, felfegyverkezik, mert ezután lasszóval nem lehet majd ide embert szerezni"

Ez eddig is így volt, a rendőrség eddig sem védte meg az állampolgárt. Talán ismerős a belső kerítésébe áramot vezető bácsi esete. Ő is számtalanszor kérte a rendőrség segítségét, hiába. Hajdúhazdházon is csak azóta vannak rendőrök, mióta a Gárda megjelent.

A felfegyverkezést meg tilták a törvények, mert állítólag megvéd a rendőrség. Na persze.

@macamuca:

"Ha te az értő olvasás említését sértésnek vetted és megsértődtél.... hát, erre nem tudok mit mondani. A mimóza is mehet hozzád tanulni......."

Én is csak az értő olvasást ajánlottam neked. Vagy nekem nem szabad?

Macuska, ha te valamit hanyagul, félreérthetően fogalmazol, majd fennhéjázóan az értő olvasást ajánlod a másiknak, akkor az ugye kicsit sem lekezelő stílus, mi?

De félreértesz, nem sértődtem meg, mert ahhoz az lenne szükséges, hogy valamit számíts a szememben. A légyre sem haragszom, bármilyen bosszantó is a szemtelensége.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ehhez azért az is szükséges, hogy a rendőr szavahihető legyen. Nálunk ez gyakran nem teljesül. Talán emlékszel a 2006. októberi esetekre, amikor négy rendőr négyféleképpen adta elő ugyanazt, és egyik sem egyezett a jegyzőkönyvvel. És ez nem egyedi eset volt. A letakart azonosítókra is emlékszel?

Tudom, sikk utálni a Fideszt, de Révész Máriusz megveréséhez mit szólsz? Megmutatta a képviselői igazolványát, úgy verték össze a rendőrök. Brit rendőrök mikor vertek össze brit parlamenti képviselőt?

Milyen eséllyel lehet megvesztegetni egy brit rendőrt? És egy magyart? Túl sok olyan esetről lehet olvasni, amikor egy bírságot meg lehetett úszni némi pénz rendőrzsebbe csúsztatásával.
@Goompah: sok rossz hírt olvastam én is, meg szóbeszédet. Nekem kommandósokkal nem volt dolgom, csak egyszerű közlekedési rendőrökkel. talán szerencsém volt, de én mindig jóindulatot és udvariasságot tapasztaltam, pedig nem mertem felajánlani semmit "maszekon" a zsebbe. Általában nem is büntettek meg, csak figyelmeztettek, de amikor megbüntettek, akkor is korrekt volt az eljárás. Egy rossz élményem volt rendőrökkel, de az Ausztriában volt pont, ahol állítólag minden olyan tökéletes.
@Trebitsch: Zsebbe pénzt kérő rendőrrel személyesen én sem találkoztam, bunkóval már inkább, ha nem is sokkal. És igen, korrekt rendőrrel is volt dolgom, többször is. A saját tapasztalat azért igen kis merítésű, hallani meg ugye inkább a rossz tapasztalatokról lehet, ez is igaz.

Másfelől viszont ha a neten olvasott eseteknek csak a fele igaz, már az is túl sok.

Ausztriában, Németországban csak jó tapasztalataim voltak, nem hiszem, hogy csak a jó nyelvtudásom miatt. Persze ez is kis merítés.
Ecsém vazze, hogy te mekkora varánusz vagy, még az elrettentésedre szóló Orbánék által megszervezett gőzleeresztő MŰSORTÓL is rögtön bexartál, pedig ez pont a magadfélékre kitalált MŰSOR volt.
Szerinted miért voltak ott Orbán és a Lázárék Gój motoros zsoldosai?
@Trebitsch: Trebikém, te mennyit kapsz egy új Orbán honlapért?
@Goompah: Tudom, sikk utálni a Fideszt, de Révész Máriusz megveréséhez mit szólsz? Megmutatta a képviselői igazolványát, úgy verték össze a rendőrök. Brit rendőrök mikor vertek össze brit parlamenti képviselőt?

Az, hogy Máriusz azt hitte, hogy ha mutogat egy jelvényt, nem ütik meg, az szimpla naivitás.
Angliában egy srácot lelőttek, mert nem állt meg .
Régen volt, még a robbantgatásoknál.
De a napokban, amikor a csürhe kirakatokat tört, ügyyfeleket és alkalmazottakat zárt be a bankba meg a mekibe, bizony ütötték őket.
Ja, joggal várja el az adófizető, hogy megvédjék őt és vagyontárgyait a rendőrök.
Emlékszel, mikor autó égett Budapesten?
@Goompah: Ausztriában, Németországban csak jó tapasztalataim voltak, nem hiszem, hogy csak a jó nyelvtudásom miatt. Persze ez is kis merítés.

Igaz, régebbi eset, de az osztrákoknál volt egy kellemes kis magyarellenesség, egy aranyos kis policáj spíle. A jelzés nélküli rendőrautó mögéd állt, és "beletolt" a trafipaxba!
@Goompah: Milyen eséllyel lehet megvesztegetni egy brit rendőrt? És egy magyart? Túl sok olyan esetről lehet olvasni, amikor egy bírságot meg lehetett úszni némi pénz rendőrzsebbe csúsztatásával.

És a párhuzam áll a politikusokra is.
Hol tesznek ki a kormányból korrupt politikust?
@Csolt nemzettségbeli: biztosan többet, mint amennyit a wágner fizetett neki :DDD
(és milyen büszkék rá, hogy többek közt az orbán elvtársék is az ügyfélkörbe tartoznak! Ehhez azé' vastag pofabőr kell)
Apropo felfegyverkezés: nálam épp aktuális lenne. Az engedély nélkül beszerezhető gázspray-k mennyire hatásosak? És mennyire veszélyesek?
Kedves Kommentelők!

Eltölt az öröm, hogy olyanok vitatkoznak dolgokon akiknek fogalmuk nincs róla.

A világ minden országában legyen cucilizmus, vagy demokaré, akár diktatúra - ha tudtok kivételeket szívesen veszem - a fegyveres erők és testületek,rendvédelmi szervek, tűzoltóság dolgozói OKKAL pozitív diszkriminációt szenvednek nyugdíj szempontból.
Részszabályozásokban vannak különbségek, de a pozitív diszkriminációs elv mindenhol megvan.
Aki a szükséges időt leszolgálta még egészségügyi trükközés, átszervezés nélkül is, saját akaratából becsülettel elmehet nyugdíjba. Sőt van ahol még végkielégítést is kapnak.
A munkaadók meg ezután szívesen alkalmazzák őket a szaktudásuk, a fegyelemhez szokottságuk miatt.
Miért irigylik nálunk ezt olyanok, akik katonák sem voltak, tornából fel vannak mentve, a fegyelemről a legkisebb fogalmuk nincs, s nem sok mindenhez értenek?
Azért mert ez Magyarisztán, ahol az irigység, az ostobaság, a mással takaródzás, a másra mutogatás népszokás.

Magyarisztán én így szeretlek.
Mi a probléma azzal hogy felmosták a Népköztársaság útját?A szálló port csökkentették.@talpi: Öregem! Az ország, kávéházi stratégákból nagyhatalom!
kirsten!

Neked súlyos fogalmi zavarod van! Az MSZP sosem volt szocialista párt! Mussolini nagytőkés faiszták vezette szélsőjobboldali nemzeti szocialista párt...

Bankárok, kereskedők, gyárosok pártja! Nagytőkés szélsőjobbosoké...

Soha nem hoztak egyetlen szocialista intézkedést sem! Sosem kérdezték meg az embereket semmiről sem!

Ezek csak diktálnak, megmondják mi a jó neked és mit kell gondolnod! Ha nem azt teszed diszkriminálnak, fenyegetnek, zsarolnak, eltüntetnek, ellehetetlenítik az életed! Ez csak egy Hittleri gestapós náci párt... azokkal az eszközökkel..

Tudod kik a szocik? Akik szociálisan érzékenyek! Foglalkoznak a hajléktalanokkal, a kisemberekkel, az egyéni termelési lehetőséget helyezik előtérbe, a családtervezéssel, gyerekneveléssel foglalkoznak, a vallással, az üdültetéssel, a közétkeztetéssel!

Magyarban középjobboldali szocialista a FIDESZ meg a JOBBIK!

Nem pedig a szélsőjobboldali polgári LMP, meg a kapitalista nagytőkés fasiszta párt az MSZP!
Mindaddig, amig a politikusok korruptak, csak pofáznak és mellette azt csinálnak amit akarnak, miért kell a rendőröket, tüzoltókat, katasztrófásokat, bv-dolgozókat, polgárvédelmiseket szapulni?
Vajon ki a büdös franc hozta ezeket a törvényeket, hogy 40-45 évesen mehetnek nyugdijba? Hát a sok ingyenélő politikus!
Most, hogy beleszartak a palacsintába és veszélyben a jólétük, amiért semmit nem tettek a pofázáson kivül--jön a fekete leves. De miért nem magukon kezdik ezek az észlénynek nem nevezhető, megélhetési pofázógépek? Vajon ők mit tettek azért hogy ne csak nekik legyen jobb, hanem mindenkinek? Semmit, de azt kurva jól!
Vajon miért van az ,hogy ők mindig megkapják a fizetésüket, sőt mellette lophatnak is? Ők , mármint a parlamenti képviselők és pártok mikor mennek csődbe, mikor nem jut nekik fizetés, a nagy semmitttevésért?
Vajon mikor lesz már egyenlő egy kisemberrel a politikusnak önmagát nevező, megélhetési pártkatona, és képviselő, a barátaik és barátnőik, üzlettársaik?
Vajon rájuk mikor lesz kötelező, mindazon törvény betartása ami a kisember számára kötelező?
Félreértés ne essék, nem védeni akarom egyik tüntető szervet sem, de aljasabb és hazugabb lényt, mint amivé lettek "dicső" politikusaink, még nem hordott hátán a föld. Mert lopni , csalni és hazdni azt tudnak--mint az elmúlt 22 év mutatja, most már lekellene dobni a csigagerincet és tisztessgesen végezni kéne munkájukat. Amig ezt nem teszik, addig nincs joguk, erkölcsi alapjuk arra, hogy a "zemberek" egyes rétegétől , vagy az ország polgáraitól (hü de kurva jól hangzik) elvárják a nadrágszijszoritást. Mert mostanság az a mondás járja, hogy minek vállalkozzak, vagy dolgozzak tisztességesen, ha minden kormány és politikus, csak lop, csal, hazudik, miközben hülyének nézik az adófizetőket.
Ez minden eddigi kormányra és pártokra igaz, akik a gengszterválltás óta szinen vannak, igy jobbról, mint balról egyaránt!
@Con Storm: kicsi náci! Ne is zavarjon, hogy a fajtádon röhög a fél fórum, amikor a szellemi elődeiteket le akarjátok tagadni!
Ti vagytok a nácik, az mszp csak egy szimpla vadkapitalista párt.
@karloszky: tudod, hogy van a szótárban...

mszp/szdsz kormány = demokrácia
fidesz kormány = diktatúra
Sokan írtak sokfélét - sokan meg láthatóan nem is tudják, hogy miről írnak. Segítek.
Nem az a baj, hogy megszűnik a kedvezményük a nyugdíjjal. Hanem az, AHOGY megszűnik!

Ezek az emberek 1, 2, 5, 10, 20 éve aláírtak egy szerződést az állammal. Akkkoriban még fiatalok voltak, legtöbb esetben pályakezdők. A feltételeket ismerve úgy döntöttek, hogy vállalják azt alábbiakat:
- életüket kockáztatják
- parancsot hajtanak végre akkkor is, ha az az életökbe kerül
- bármikor elérhetőek lesznek
- bármikor behívhatják őket, akár még szabadságról is
- nem szerelhetnek le egyik napról a másikra, néha akár fél évig visszatarthatják miután beadta a leszerelési kérelmét (rendkívüli helyzetben tovább is)
- lemondtak sztrájkjogról, nem politizálhatnak, lemondtak sok alkotmányos alapjogról, ami másoknak megvan.

CSERÉBEN KAPTÁK:
- 13. havi fizetést (ez egy jó ideje már nincs)
- hamarabb nyugdíjazzák őket
A szerződés aláírásakor a tűzoltók, rendőrök, katonák, stb. legtöbbje (részben vagy egészében) azért írta alá a szerződést, mert számoltak a korai nyugdíjjal. Tudták, hogy szar a fizetés, tudták, hogy nehéza munka. De azt is tudták, hogy cserében korábban mehetnek nyugdíjba.

A KORMÁNY EZT A SZERZŐDÉST RÚGTA FEL EGYOLDALÚAN, VISSZAMENŐLEGES HATÁLLYAL!

Képzelj el valakit, aki 20 évesen - figyelembe véve a körülményeket - aláír egy szerződést. Ezzel elkötelezi magát egy szakma irányában - ebből következően nem tanul más szakmát. Rendőr lesz, katona lesz, stb.
Majd miután eltelik 10-15 év, módosítják a szerződését úgy, hogy őt ez hátrányosan érinti.
- Ha nem vállalja az új feltételeket, akkor van neki reális esélye új szakmát tanulni 30-40 éves családapaként?
- Van neki reális esélye szakma nélkül elhelyezkedni más területen, amiből el tudja tartani a családját?
- Vajon képes lenne otthagyni a munkáját 10-15 év után, otthagyni a bajtársi közösséget, otthagyni a biztos munkahelyet, csak hogy kockáztassa a családja megélhetését?
NYILVÁNVALÓAN NEM. Legtöbbjük nem fogja kockáztatni.
ÉS EZT A FIDESZ IS TUDJA!
Ezt használják ki.

- A tűzoltók, katonák, rendőrök nem sztrájkolhatnak. Így nincs lehetőségük komolyabb nyomást gyakorolni a kormányra. Tüntetnek munkaidőn kívül (amiért még meg is hurcolja a munkahelyen őket a Fideszseggnyaló főnükség), de ezzel semmit nem érnek el.
- Ezen emberek nagy többségének már nemigen van reális lehetősége más szakmába kezdeni, és nem is várható el, hogy kockáztassa a családja megélhetését.
Ebből kifolyólag maradni fognak, és kénytelenek lesznek lenyelni a békát.

Ők nem tudnak kiállni hatékonyan önmagukért. Csak úgy tehetnék meg, ha törvényt szegnének. Ha pl. sztrájkolnának - de azzal börtönbe is kerülnének. Mivel épp ők a rend fenntartói, így nyilván nem fognak törvényt szegni.
Ezért egyetlen esélyük van arra, hogy ne szívassák meg ezt a több ezer embert a Fideszes kommunista vezetők.
AZ, HA MI ÁTLAGEMBEREK ÁLLUNK KI ÉRTÜK.

Szerintetek van ebben a népben annyi kurázsi, hogy kiálljon azokért, akik nap mint nap az életüket kockáztatják - értük?
Segítek: NINCS.
Ez a nép egy szánalmas, férgekkel teli, mindent megmagyarázni képes, ugyanakor ha cselekvésről van szó, teljesen tehetetlen massza. Egy nulla.
Az a pár kevés, aki hajlandó tenni is, azokat a férgek elnyomják, visszahúzzák, mint a rákok a társait, akik ki próbálnak mászni a vödörből.
Szerencsétlen rendőröknek, katonáknak, tűzoltóknak és a többieknek esélyük sincs arra, hogy jobb legyen a helyzetük. Lecseng majd szépen ez a tüntetéssorozat, eltelik egy kis idő, és minden megy a maga kerékvágásában tovább. Ír mindenki a fotelben ülve pár sort, jól szidja a rendszert - vagy épp védi, majd befalja a nokedlit, iszik egy sört, böfög egyet, majd éli tovább az életét úgy, ahogy eddig. Semmi nem fog változni.
Egy szánalmas nép vagyunk, szánalmas emberek hadával.
- Agyatlan zombik, akiket az orruknál fogva vezet hol ez, hol az a párt.
- Cselekvőképtelen nyomorultak, akiknek csak a szájuk jár, de mikor cselekedni kellene, akkor hümmögnek egy sort, de nem tesznek semmit.
- Mikor kérdőre vonják őket, akkor meg tudjkák magyarázni majd, hogy ők miért nem tettek semmit. Mert magyarázat meg kifogás az van, de megoldás az nincs. Mert ahhoz tenni is kellene, az meg már nem oldható meg a fészbúkon meg a fotelben ülve.

Elkényelmesedett, szánalmas nemzetünk van. Ki fog pusztulni. És ez így van rendjén. Majd jönnek helyettünk olyanok, akik életképesebbek, akik tenni is tudnak. ha más nem, majd lesznek helyettünk cigányok, románok, szerbek meg szlovákok. Megérdemlik majd, hogy a helyünkre lépjenek.
Mi meg megérdemeljük majd, hogy 100-200 év múlva még csak ne is emlékezzen senki a világon arra, hogy mit is jelent az a szó: magyar.
Épp ideje lesz már átadnunk a helyünket az arra érdemesebbeknek.
Szomorú dolog, de tudjuk, semmi nem tart örökké, minden véget ér egyszer. És - mint ahogy az egyes embereknek is - úgy a népeknek, nemzeteknek is megvan a maga pályaíve. Fiatalként tele van tetterővel, dúl benne az őserő. Később ez az erő egyre kevesebb lesz. Öregként meg már csak vegetál és mereng a hajdan volt fiatalságán.
Ez a mi sorsunk is, magyaroké. Kiöregedtünk, megfásultunk, hitvány, tehetetlen korcsokká váltunk. Ha már önmagunkért, a saját nemzetünkért sem tudunk/akarunk tenni, akkor megérdemeljük, hogy végre kipusztuljunk a világból.
Egyébként meg a tisztábban látás kedvéért érdemes elolvasni az alábbiakat (szigorúan csak azoknak, akik tudnak szöveget is értelmezni; a többiek lehetőleg ne olvassák, mert - látva a kommentjeiket - úgysem fognak érteni belőle semmit).

Egy elkeseredett tűzoltó nyílt levele:
htfsz.hu/hirarchivum/115-hirek-2011-marcius/767-egy-elkeseredett-tzolto-nyilt-levele

Ismeretlen vidéki rendőr válasza a levélre:
www.rkdsz.hu/hirek/ismeretlen-videki-rendor-valasza-a-levelre
@macamuca: Meg azt kihagytad hogy csak bemutató jelleggel Pintér Elvtársat meg a hozzá korban hasonló 2/3.-os elvtársakat teljes tűzoltó felszereléssel egy torony-panel oltásához és mentéshez a 45 méteres toronylétrára felzavarni. Mert jobb helyeken ( nem, itt ) a nagyfőnöknek kell elméletileg és gyakorlatilag nagyobb tudással rendelkezni mint a beosztottnak, amit be is kell tudni mutatni. De itt mit várjunk ha még olyan Honvédelmi miniszterünk is akadt aki még simán katona sem volt.
@Álamfő álomás következik:

Vazze! A kategórizálás, mást alacsonyabb rendű csoportba besrolosáa átjárja az egész gondolkodásod! Fogd már föl, hogy nincs olyan hogy felsőbbrendű, meg kiválasztott, meg clear...

Csak olyan van, hogy ember... olvasd már el mit írtál... az egész lényedet, gondolkodásodat átjárja ez a hitlerjugendes önteltség, de a valóság csak az, hogy nem vagy képes másra, mint mást sértegess, és mindenféle verbális bűnöket elkövessetek... ez a magasabb rendű viselkedés?! Tudod felénk mit mondanak a köpködő, tarháló, csúfolódó speciálisokra?!

Itt az írásod és légy rá büszke, micsoda intellektuel vagy, hogy tudtál tarhálni mást...

"kicsi náci! Ne is zavarjon, hogy a fajtádon röhög a fél fórum, amikor a szellemi elődeiteket le akarjátok tagadni!
Ti vagytok a nácik, az mszp csak egy szimpla vadkapitalista párt."
@Con Storm: "Nem pedig a szélsőjobboldali polgári LMP, meg a kapitalista nagytőkés fasiszta párt az MSZP! "
Ez nagyon jó!! Az MSZMP utódpártja az MSZP, akik oroszbarát szélsőbalos mocskos komonisták, egyben szélsőjobbo kapitalisták. Ungarische specialist.
Én mindezt értem, csak azt nem értem,mikor fog tüntetni az a 1,5 mill.ember aki "jól járt" mikor a munkájukat elvesztők (munkahelyteremés)a 3 hónap munkanélküli segély ( költségvetés helyzete, a Fidesz fiuk matematikája, mikor ha utána számolnak semmilyen megtakarítás nem jön ki belőle-ezt nem én mondom ,hanem szakemberek csak egy pl. Magyarországon a munkanélküli segélyt 18 %-25% volt lehetősége igénybe venni a jogszabályok alapján 3 hónapnál hosszabb időre(min 4 év munkaviszony ,stb) tehát már eleve hazugság ,aztán vannak régiós problémák szóval ez hosszú kérdés,Ez csak egy gondolat. A rendvédelmi dolgozók előbb utóbb így is úgyis megkapják amit akarnak valakikre támaszkodnia kell az államnak( Valakik kellenek a vízágyuk és a gumilövedékek másik oldalára.) Ezzel nem azt mondtam nincs igazságuk(bár mindennel nem értek egyet- pl. nyugdíj -erre is van megoldás nem egyszerűen fehér vagy fekete)de felesleges nagyon kiállni mellettük mert ugyanezért holnap ők fognak földre vinni stb. embereket,igaz ők fognak a mentőbe is rakni miután megvertek.
@csíz: igen, erre a szerződésre hivatkoznak, de ez egy marhaság.
Mindenki más, aki 30-40 éve kezdett kezdett dolgozni, anno még úgy "szerződött", hogy majd 55, illetve 60 évesen nyugdíjba mehet, azóta némileg változott a helyzet. Miért épp a hivatásos állomány szeretné, hogy kivételezett maradjon?
Ezzel együtt siralmas pl. a tűzoltók fizetése, feltétlenül szükséges ezt - ha lehet minél ütemesebben - helyére tenni. Ehhez viszont először a gazdasági termelést kell újraéleszteni, hiszen csak az adhat alapot a javulásra az állam szférában is. Ebbe pedig sok minden nem fér bele, így az ilyen kényszerű szolidaritásra épülő kedvezmények sem.
@Con Storm: tudom mit írtam, meg elolvastam azt is, amire reagáltam. Tipikus vonása hazai neonyilas, gerincmentes csőcselékünknek, hogy az mszp-t, szdsz-t nevezik nácinak... Szóval nem leptél meg.
Szép napos reggelt mindenkinek!

Olvastam, hogy a tegnapi tüntetésen elkövetett szabálysértéseket vizsgálni fogják, na és persze a kormány munkajogi vonalon is nyomulni fog, aminek az előjele, hogy a szolgálaton kívüli tűzoltók szekrényeit feltörték.

Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben nem alkothatna az országgyűlés egy újabb semmisségi törvényt? Ezzel bizonyítaná Pártunk és Kormányunk, hogy nem csupán egyszerű köztörvényes bűnözők mellett áll ki (akik csupán merő véletlenségből szolgálták a politikai érdekeiket), hanem a demokratikus jogaikat gyakorló egyenruhások mellett is. Amúgy meg akik azzal jönnek, hogy micsoda dolog az állam által vásárolt felszerelést tüntetésen használni, gondoljon arra, hogy tőlünk nyugatabbra ez a demonstrációs kultúra része, mégsem megy bele tönkre az állam. Persze tudom, hogy Pártunknak és Kormányunknak szebb lenne, ha civilben vonultak volna fel, mert az nem olyan feltűnő. Csak csendben és halkan, csak senki meg ne hallja! Remélem legközelebb azért többen lesznek.
Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok! A Haza nem lehet ellenzékben!
ehhez is csatlakozott a kendermag meg a travik meg a buzik egyesülete? jah bocsi az a chartáé.... képzavar.
Szerintem a füstbombázás, csapkinyitás tökéletes volt. Látványos, hatásos.
@Álamfő álomás következik:

Vedd már észre magad! Az amit másra mondasz magadról igaz! Te használsz olyan jelzőket személyek ellen, hogy annak az értéke csökkenjen mások szemében... A te viselkedésed felel meg a szavaidnak, nem a másiké...

Amikor én szervezeteket kritizálok, nem elképzelt üldözzük mert alacsonyabb rendű.. hanem de facto tények alapján....

Az MSZP LMP olyan embereket tömörít, akiknek gyáraik vannak, bankjaik, boltjaik, vagy a végzettségük alapján ezt kell szolgálniuk...

Egy bankárnak az az érdeke, hogy eladósítson, egy gyárosnak, hogy kihasználjon, egy kereskedőnek, hogy átvágjon... és mind a háromnak az az érdeke, hogy elsikófálja az adót...

Majd ezek lesznek szocialisták? Ezek fognak törődni a kisemberrel meg a tömegekkel?! Térj már észhez... Ezek csak a mentálisan beteg, és fanatizálható embereket tudják befolyásolni, akik nem képesek felmérni a valóságot...
@1. Zaphod Beeblebrox:
Tudom, furcsa kérdés lesz, de azért felteszem:
Te mikor írtál alá szerződést az állammal?
Csak mert a tűzoltó, katona, stb. aláírt ilyet. Igen, kézzel, tollal, papíron.
Az átlagember meg nem írt alá olyat sehol, hogy neki milyen nyugdj jár.

Nem kell kivételezni velük, de ne visszamenőleg módosítsák a törvényt. Ennyire egyszerű. Aki ezután szerel fel, az már az új szerint dolgozik és nem jár neki kedvezmény. Aki meg ezelőtt szerelt fel, annak jár. Ennyivel le lenne tudva a dolog.
Meg persze annyival, hogy a rendőrök kollektív hazudozását kijelentő törvényt visszavonják és bocsánatot kérnek tőlük...
Egyetértek. Ha civilben tüntetnek, akkor Kiss Józsi, Nagy Feri és a többiek demonstrálnak. Ha viszont egyenruhában, akkor a tűzoltók, rendőrök stb. Itt pedig az utóbbi történt.
@Con Storm: "Az MSZP LMP olyan embereket tömörít, akiknek gyáraik vannak, bankjaik, boltjaik, vagy a végzettségük alapján ezt kell szolgálniuk...

Egy bankárnak az az érdeke, hogy eladósítson, egy gyárosnak, hogy kihasználjon, egy kereskedőnek, hogy átvágjon... és mind a háromnak az az érdeke, hogy elsikófálja az adót..."
Természetesen a FIDESZ-nek nem! Sőt egyetlen más pártnak sem!
@Con Storm: jajj te szerencsétlen kis fajgyűlölő mélymagyar! Nézz már tükörbe! (azt meg egy szóval sem mondtam, hogy az mszp valóban szocialista lenne, de ehhez az kellene, hogy érts magyarul)
@Álamfő álomás következik:

Ezt meg hol álmodtad? Ah a szemedbe költözött a fény és istenke szólt hozzád igaz?!

Ne haragudj, de most írtam egy levelet és feljelentettelek...
@csíz: "Nem kell kivételezni velük, de ne visszamenőleg módosítsák a törvényt. Ennyire..."
Valóban, ez így lenne korrekt! De mikor volt a politika korrekt Magyarországon?
@csíz: Számtalan szerződést írtam alá az állammal, vettem részt jó pár olyan beruházásban, ahol közbeszerzési eljárás volt, eléggé tisztában vagyok sokféle anomáliával.
Felesleges ezt a visszamenőlegességet hangoztatni, itt és most egy jobban működő államot kellene létrehozni. A jelen helyzet kb. olyan mint egy vödör, tele ürülékkel. Ahhoz hogy ezt a vödröt ivóvíz fogyasztására alkalmas vödörré tegyük, hosszú ideig súrolni/fertőtleníteni kell. Viszont ez nem megy úgy, hogy egyesek azért rutinszerűen továbbra is bele-bele ürítenek. Ha durva volt a kép, akkor elnézést, de a lényeg talán érthető.
Az átlag versenyszférában dolgozó munkás, a vállalkozók, a cégvezetők nehezen értik meg a közszféra logikáját. Én azt látom, hogy pl. igazán felkészült tűzvédelmi szakértő nagyon kevés van az országban. Nagy szükség volna a szolgálat után is sok elhivatott tűzoltóra, aki hajlandó fejlődni, továbbképezni magát.
- A Fidesz szerint a tüntetők közé kellett volna lőni 2006-ban -
@Con Storm: csak nehogy te köss ki a sitten...
(csak a történeti hűség kedvéért: kik is vádolnak magyar embereket magyargyűlölettel? Na kik? :D)
NYÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍHAAAAAAAAAAAAAAA!

"Con Storm 2011.04.07 16:44:31
Nah akkor minden félreértést eloszlassak...

Az ENSZ-nek én írtam... hogy a sajtószabadságot és a szólásszabadságot súlyosan sértik, már a FIDESZ kormány előtti időkben is, a médiatörvény azon pontja, hogy a szerkesztői felelősség értelmében cenzúrázhatnak a blogokban, cseteken és fórumokon! Ez a tevékenység igaz megengedett, de 12 pontban sérti a nemzetközi egyezményeket, és olyan 10-20 évnyi sittet kaphatnak a moderátorok..."

Ezt most találtam! Ez jobb, mint amikor valaki a pixelhibás monitor miatt valami emberijogi szervezetet keresett meg! :DDD
1. A nyugdíjkedvezmény a rendfenttartóknál előjog volt. A kedvezményt azért kapták, hogy parancsra az anyjukat is szétüssék, különben elvesztik a korai zsírt.
2. A tűzoltóság vajon mitől rendfenttartó? Remekül lehetett készültségben tartani őket oszlatáshoz.
3. Ha nem tetszik nekik a normál korhatár, menjenek el brókernek.
4. Hatvanöt éven felüli bíró itéljen az ügyedben miközben a pulpituson szunyókál.
"Szeretnéd, hogy 60 évesen hozzalak le a X.-ről?"

Ez a lényeg. Orbán a budai luxusvillájában egyszerűen kisétál, ha tűz van, bár fel van szerelve a ház egy többmilliós tűzvédelmi rendszerrel, amely valószínűleg annyit ér, mint az itt olvasgatók lakása.

Aki a tűzoltók korkedvezményes nyugdíját eltörli, annak fogalma sincs, hogy milyen kemény munkát végeznek a tűzoltók. Balesetnél autókat kell gyorsan mozgatni, felborítani, szétvágni, sebesülteket szállítani. Súlyos tárgyakat leemelni roncsokról. Ezt egy 53 éves ember meg tudja úgy csinálni, mint egy 39 éves? Hát persze, hogy nem.
@Ford Mustang: Gyurcsánynak is kigyulladt egyszer a háza, ugye emlékeztek?
@Goompah: ha már nincs túlórapénz, okulva 2006-ból, valószínűleg a Fidesz által fizetett kárpótlás miatt balhéztak
womita, egy kicsit beteg vagy nem? tűzoltó soha nem fog tömeget oszlatni, elhiheted nekem, előbb fordítaná a másik irányba a vízágyút, de ez több ok miatt sem lehetséges, és nem csak technikai okai vannak. Brókernek meg mennyél te, ha úgy gondolod, mi erre tettük fel az életünket, nevezetesen, hogy a te és hozzád hasonlóakkal együtt a többi, normális embernek a javait, életét védjük. Gondolom nehéz elhinni, ha eddig csak mást hallottál. Mindenkinek, aki így gondolkodik, mint te nem kívánok mást, egy 60 éves kolléga kelljen megmásszon érted, családodért 6-8, akárhány emeletet, hogy segíteni tutdjon. Gombah neked: az 1,6-os szorzó, ha tényleg voltál önkéntes, min. ismerősnek kellene legyen. De azért leírom, minden ledolgozott 5 év után jár plusz 1, ez a mi kurva nagy kedvezményünk, amit mindenki irigyel most. Nem jelent mást. De ha utána számolsz kicsit, kiderül nem is olyan nagy buli, ha 1 hónapban minden szolgálatban bent vagyok, az 10-11 nap, szorozva 24 órával az mennyi? Civilben mennyi a munkaórák száma 1 hónapban? Mennyire jön ki óránként a pénzünk? Komolyan ezt irigyli bárki is? Szándékos közveszély okozás, komolyan? Hol, mikor? Szerinted 3000 tűzoltóból egy sem lett volna, még a sor végén sem, aki észre veszi, ha valami ég? De a ködgyertya csak füstöl kicsit, ennyi. A környékbeli lakók meg annyira meg lettek rémisztve, hogy az ablakokból, meg az erkélyekről, sőt a járdáról, kávézók teraszáról integettek, papirlapon irták, hogy "Veletek vagyunk!". Aki meg van riadva tényleg így viselkedik? Az egyenruhához csak annyit, van akiknek szóban, van akiknek írásban tiltották az egyenruha viselését. Még haza sem értünk, de már rovancsolták a szekrényeket, ruhákat, kinek milye nincs a helyén. Szerinted? Igazad van, nem kell az egész kivonuló állománynak az emeletekre rohangálni. Általában! Bár a sofőrök az autóknál maradnak (nem véletlen), de ha az állomány 70-80%-a 50 éves, vagy még öregebb lesz, akkor ki megy fel, mert ugye kevés lesz a fiatal. Mivel nálunk spec. úgy áll a dolog, hogy az állomány durván 80%-a 10 éven beül egy korosztály, eljön az idő, hogy szinte egyszerre öregszk meg mindenki. Akkor lesznek az emberek kakiban, mert mint Ford Mustang írta egy 53 éves nem 39 ugye?
foxbat, nem a túlóra pénz miatt "balhéztunk". Kicsit utána kellene olvasni, de javasolnék valami szavahihető hírforrást nézzél meg, ne valami kormány közelit.
@hegyitroll: Alapvetően a benneteket mocskoló értelmi fogyatékosok egy dolgot soha nem is lesznek képesek felfogni és megérteni. Ez pedig az, hogy a kedvezményeket, mind a rendőrségnél, a tűzoltóságnál, a BV-nél, nem ti magatok találtátok ki magatoknak, hanem a nagyeszű és szarrágó politikusaink, akiknek egy része most bujtogat ellenetek és akik ezeket primitív kis ecceri embereket felcukkolják ellenetek. Arról a kis Szarrágó Petyus sem gagyog, hogy ő és a hasonszőrű kis gerinctelenek tettek egy írásbeli ígéretet felétek, amit most úgy gondolnak, hogy holnaptól megvonnak, persze, egyeztetések nélkül. Hát ennél azért sokkal egyszerűbb a növényi IQ szinten lévő csőcselék felé azt kommunikálni, hogy 40 évesen 300e-rel nyugdíjba vonultok. Aha, addig sem róluk beszélnek!
@Con Storm: Na, na. Szerinted Orbán elárulta a pártját, és a hajléktalan Csányinak, Demjénnek, hogy ne is folytassam a többi semmire nem jutott embernek ,ahogy Lázár fogalmazott, már a betevő falatra sem telik, a mániákus egykulcsos adójával meg csak az MSZP-t, LMP-t gazdagította.
A mostani hozzászólásom fikció!
Kormány:
-vegyük el a rendfentartó és katasztrófaelhárító egységeinktől a pénzt. Ezzel elégedetlenséget szítunk és az állampolgárok nagy része melletük fog állni.
-azt mondjuk: igazatok van, bocs és visszaadjuk a pénzt. Eredmény: lám-lám ez a kormány jó csapat, tud korrigálni akkor is, ha hibázik. Ez kell nekünk!!
-a továbbiakban, ha kellene pénz pl. a tűzoltóknak, stb.: fogjátok be a pofátokat, most kaptatok kedvezményt!
Tehát Kedves rendőrök, tűzoltók, BV-sek és egyéb Közszolgák nyugodjatok meg, nincs itt semmi balhé. Az elfolyatott tüzivizet pedig úgyis kifizetik az állampolgárok a következő félévi vízdíjemelésnél (+csatorna!!).
Ezt láttam a rémálmomban, de ébredés után megittam egy kávét és így ismételten jó hazafi vagyok.
@foxbat:

Az egykulcsos adónak más a lényege!

Az adózás így egyszerűvé vált, és pl. a piacokon lehet majd engedélyezni, számlaképesség nélküli árusítást, a piac számlakönyvét felhasználva!

Vagy az egyszerű melós embernek ne kelljen személyi jövedelem bevallást csinálnia!

Ezzel a húzással ki lehet rúgni kb. 70 ezer közalkalmazottat... és javítani lehet számos nincstelen élethelyzetét...

Valamint, érdekelté tették vele a nagy jövedelmű emberek adóparadicsomát, hogy ne offshore cégszámlákra utalják ki a pénzüket...
@Con Storm: újabb 70000 munkanélküli, akin segíteni kellene. Kurvajó megoldás. Méltó hozzád, maga az ötlet is.
@Karipapa01: A gyűlölt közalkalmazottak mellé?!

Tömegek fognak állni?! Ezek mellé? Na ne viccelj!

Magyarországon már csak a tűzoltóknak meg a mentősöknek van becsülete...

Az orvosokat megvetik a hálapénz és a hanyagság miatt!

A tanárokat az egysíkú terror rendszerű oktatás miatt!

A rendőröket, mert semmit sem teljesítenek, sőt... ahol rendőrség van, nagyobb a bűnözés mint ahol nincs...

Mégis.. kik mellé állnának az emberek? Röhögnek a markukba, hogy a kiskirály besúgó közalkalmazottakra rájár a rúd...

Ez az MSZP tömegbázisa úgyis... Ezek az intézkedések csak tovább fogják növelni a FIDESZ és JOBBIK biztos szavazóbázisát...

Diplomás felsőbbrendűeknek járó minimálbér?! Olyan nemzetközi jogellenes ez a diszkrimináció mint a nem tom mi...

Ez a valóság... ember... attól hogy valaki különlegesnek képzeli magát még nem biztos hogy az...

A megnövekedett államadósság miatt, a közalkalmazottakra úgy ráfog járni a rúd mint a sicc... és nem csak magyarban...
Az egy főre jutó jövedelem 44 ezer forint.. semmire sem telik belőle... se rezsire, se gyógyszerre, se iskola szerre, se élelmiszerre semmire... ellenben a diplomás közalkalmazottak a többszeresét kapják akkor is, ha a minimumot lökik elé akkor is... és mindez nem 12 óra gürcölés után egy gyárban... aminek a javát elviszi a fejvadász aki a munkát szerezte...

Miből gondolod, hogy tömegeket fog megmozgatni a gyűlölt közalkalmazottak siránkozása? Akiknek ha bűnöznek meg zsarolnak, meg emberi méltóságot ha aláznak lekever egy pofont a tisztességes melós... háromszor annyit kap?!
@Con Storm: visszavonom a korábbit, te tényleg nem náci vagy. Csak szimplán buta.
"Gyűlölt közalkalmazottak"... hahhh... milyen beteg "aggyal" kell rendelkezni valakinek ahhoz, hogy ilyet le tudjon írni???
@Álamfő álomás következik:

Ez a fasiszta nagytőkések által vezetett MSZP-nek a sara.. tudod érdekük megnövelni a munkaerőpiacon a kínálatot, hogy túlkínálat legyen... hogy sz.. h.. tudják fölvenni az embereket...

Tudod miért magas a munkanélküliség?! Szerte a világban? Mert van egy maffiaszervezet aki clearokat képez, és egy barom sikerorrientált baromságot nyomatnak az embereknek, azok meg túltermelnek, mire megemelik a nyugdíjkorhatárt, lecsökkentik a szabadságot, megnövelik az egy főre kiadható munkaórák számát... csökkentik a honvédségi felkészítési időket, meg elveszik a nőktől a gyermekvállalási kedvet, megengedik a nyugdíjasoknak hogy dolgozzanak...

Egyszerűen túltermelést okoznak, hogy munkanélküliség legyen és így a fasiszta gyárosok meg olcsón tudjanak foglalkoztatni embereket...
@Álamfő álomás következik:

Húúú ez a legkeményebb érved?????? Nácikaaaa meg buruskaaaa anyúúúúciii megmondoooom bekopőőőőőm a pufajkááááás gestapóóóóimnakkk

náááááciiiii jujjjjj mert nem szajkózza hitlerjugendes fasiszta neonáci gyűlölködő eszméinnket... tííítsuk ki ezt az alacsonyabb rendűt.. troollll jujj , de felsőbbrendű vagyok... jujj de kiválasztott, a szent nép...

Térjetek már észhez.. egyetlen egy logikus érvetek sincs, semmi valóság felismerésetek...

Csak agymosott rutinszöveget tudtok szajkózni amit a hitlerkétek meg a nagytőkés mussolinitek rág a szátokba... mást sértegetni meg démonizálni.. ész meg sehol...
@Con Storm: jajjajjjjj... az a sárgaház, az a sárgaház...
Most lusta vagyok megkeresni, de egyszer találtam egy oldalt, ahol egy pszichiáter kivesézte ezeket a (t)ragikus fordulatokat, amiket használsz és egész szépen levezette belőle, hogy az ezeket rendszeresen használóknak milyen (komoly) személyiségzavarai lehetnek. :)

Munkanélküliség azért van, mert az elméleti kommunizmus megvalósíthatatlan, a "tőkés" (no nem a lackó :D) meg csak annyi dolgozónak hajlandó fizetni, amennyi nyereséget hoz a cégének.
Lehet, hogy még gyerek vagy, a gengszterváltás előtt is volt munkanélküliség, csak akkor munkahelye és fizetése volt mindenkinek. Nekem pl. úgy volt lehetőségem megtanulni sokmindent, hogy az első munkahelyemen éveken át, napi 2-8 órában "munkahiány"-t kellett a gépnaplóba írni.
@Con Storm: édesem! A hitlerjugendes, az a pápa! :D
Vannak nácik (pl. szvsz en bloc a jobbikos csürhe, gárdástul) akik tiltakoznak a jelző ellen, bár 1:1-ben azokat az elveket vallják, mint Szálasiék (tudom, fizikailag még nem akartak senkit kiirtani) és vannak olyanok is mint te, akik egyszerűen csak fröcsögni tudnak, de annyi eszük sincs, hogy felfogják, mit is írnak. :D
Maszop, meg a nácik... :DDDD ROTFL :DDDD
Most valaki törölget, vagy csak szar a blogmotor már megint?
@csíz: Az igen, barátom, a korkedvezményes nyugdíjtól pár bekezdés alatt eljutottál a nemzethalálig... :D

Ilyen kreatív elmével érdemes lenne próbálkoznod a sci-fi vagy a fantasy területén is, komoly sikereid lehetnének :D
@1. Zaphod Beeblebrox:
Szerintem még mindig nem érted.
Lehet, hogy írtál alá szerződést az állammal. De nem a nyugdíjadról. Teccikérteni?

"itt és most egy jobban működő államot kellene létrehozni"
Egyetértek.

- De attól jobb lesz az állam, hogy szerződést szeg?
- És attól jobban fog menni minden, ha a rendőröket, bírókat, ügyészeket kollektíven hazugnak nyilvánítanak egy törvényben, pusztán ócska politikai indokok miatt?
Csak szólok, hogy egy amerikai katonai rendész vallomása 3 civil vagy katona vallomásával ér fel egy katonai ügyészségi meghallgatás vagy tárgyalás során!! De egy sima rendőr valomása is többet ér a legtöbb országban, mint egy civilé vagy bárki másé; többet adnak a szavára. Mert ő hivatalos személy, a rendet szolgálja. Nem párot, nem egyes embereket, sőt, a legtöbb esetben nem is a saját érdekét.
Párttól, politikai irányvonaltól függetlenül ő képviseli a RENDET az országban!
És most erre kijelenti a Fidesz, hogy a magyar rendőr, a magyar bíró és a magyar ügyész szava nem ér semmit. Nem hogy annyit legalább, mint egy átlag civil polgáré. Nem. Semmit!

Fel tudod te fogni, hogy ez mit jelent???
Ettől jobb lett az ország? Jobb lesz később? Vajon jó lesz, mikor egy bíró majd mindig politikai indítékkal hoz ítéletet, és a tények és a törvények helyett majd azt mérlegeli, hogy melyik politikai erőnek kedvezzen az ítélet meghozatalakor?
Ez jó lesz az országnak? Ettől jobb nemzetet hoztunk létre?

- Jobb lesz attól valami, ha több tízezer ember életét nehezítik meg ezzel a döntéssel? Mindezt úgy, hogy pénzben egyáltalán nem hoz többet a konyhára. Csak a hülye néptömegek igényét szolgálja ki, semmi más haszna nincs. Jobb így?

Meg kellene már érteni, hogy egyelőre nincs reális pálya egy tűzoltónak vagy katonának 40 év felett. Mert mondhatjuk azt, hogy majd kap másik beosztást, ami nem olyan nehéz. De számolni is kellene ám!
Ha most van 100 tűzoltó, amiből 80 bevetésekre jár (mert mondjuk kell annyi a tűzoltáshoz, készenléthez) és 20 meg irodai munkán van (mert az meg oda kell); de innentől már csak 60 lesz akcióképes és 40 megy irodára. Akkor vajon hol éri meg az államnak és az adófizetőknek, hogy foglalkoztasson 20 felesleges irodistát meg felvegyen még további 20 fiatalt hogy meglegyen a 80 fős akciólétszám???
Mert bizony az akciólétszámnak meg kell lennie. És mivel az állomány 20-30%-a túlkoros és alkalmatlan lesz rá, és mivel ennek ellenére alkalmazni kell őket, ezért jóval több embernek kell fizetést adni azonos hatékonyság mellett.
Ugyan számolgass már egy kicsit, és rájössz, hogy a korai nyugdíjjal egyáltalán nem kerül többe az államnak a rendszer. Igen, lehet több tűzvédelmi szakember. Hurrá. Biztos rengetegre van szükség, megértem. De egy cégnél egy tűzvédelmisnek nem olyan sok dolga van azért a papírgyártáson kívül. (Tudom, mert voltam megbízott tűzvédelmis eddig kétszer. Simán végeztem a munkáját a normál munka mellett, mert alig járt többlet energiával az a pár papír meg a pár ellenőrzés.)

De egye fene, a tűzoltó még csak-csak lehet tűzvédelmi szakember egyenruhásként (bár nem feltétlen van felsőfokú végzettsége, ami azért sok esetben kizáró ok lehet). De legyen az, üsse kavics.
És a rendőr mit csináljon 50 év felett? Meg a katona? BV-s? Milyen munkát adsz nekik mondjuk 50 éves korukban? Mit csináljanak egyenruhában, 50 év felett? Legyenek teszkós biztonsági őrök, egyenruhában??? Vagy mi a fenét csináljon az állomány 20-30%-a, olyat, aminek van is értelme?

Ne, ne mondd, hogy kiképző legyen, mert akkor fogalmad nincs, hogy mit jelent kiképzőnek lenni. (A személyes példamutatásnál kezdődik egyébként a kiképzői követelmény, amihez az kell, hogy tudja azt teljesíteni, amit a kiképzendő állomány. Tehát egy 50-60 éves oktató maximum elméleti dolgokat oktathat, de gyakorlatit nem, mert nem tud lépést tartani a kiképzendőkkel.) Rakjuk irodára? Ok. Mindet? Ugye ezt te sem godnolod komolyan?
Erre jön rá, hogy alapvető elvárás a nyugati hadseregekben, hogy mindenki _elsősorban katona_. És másodsorban tüzér, harckocsizó, hadtápos, irodista vagy víztisztító. Mindenek előtt katona.
Vajon ennek a követelménynek megfelel egy 60 éves járókeretes öreg? Mert lehet, hogy az aktákat még tudja tologatni, de ha ő elsősorban katona, akkor nagyon el van baszva valami.

Segítségképpen jegyzem meg, hogy az amerikai hadseregben max. 20 évet szolgálnak a katonák (ritka esetben néhány beosztásnál engedik a 25-öt). Vajon miért? Nem tán azért, mert többet nem bír az átlagember? (Ne, ne gyere azzal, hogy ott mennyivel keményebb a kiképzés és a megterhelés, mert tudom, miylen itt és tudom milyen ott. Nem sokkal durvább az amerikai igénybevétel sem, mint a magyar.)
És más országokban is vannak komoly engedmények.
Ha meg években nincs engedmény, akkor van másban. Van ország ahol a katona/rendőr nem fizet adót, vagy pedig komoly adókedvezméyne van. Ugyanis ő lemond több olyan alkotmányos jogról (a sztrájktól kezdve sokmindneen át), ami másoknak adott. És ezért CSERÉBEN kap adókedvezményt vagy korai nyugdíjat. Ez bevett szokás. A bányászok is azért kapnak ilyet, mert elég megerőltető a munkájuk. Egyszerűen az emberi szervezet nem tud 50 évesen annyit teljesíteni, mint 30 évesen. Helyette kell valami mást csinálnia.

Emellett a bányásztól, vasutastól nem vette el senki a sztrájkjogot. És ők politizálhatnak, sőt, választáson is jelöltethetik magukat. A mi rendőreink, katonáink, BV-seink, tűzoltóink nem tehetik ezt meg.
Nekik nincsenek meg azok az alkotmányos jogaik, mint neked. Ők jogaikban elég erősen korlátozva vannak. Te megteheted, mint ahogy mindenki más, hogy egyik napról a másikra otthagyod a munkahelyed. Ők viszont nem léphetnek le egyik pillanatról a másikra a szervezettől, ha épp nem tetszik nekik. Van, hogyfél év múlva is ott van még. ha meg gáz van (vészhelyzet, háború), akkkor a rendkívüli helyzetre való tekintettel a rendkívüli helyzet végéig ott van. Szerinted mikor ért véget hivatalosan az iszapkatasztrófa rendkívüli helyzete? Szólok, nem olyan rég. Aki időközben le akart szerelni, az nem tehette meg, még fél év lejárta után sem. Mert rendkívüli helyzet volt.
Vajon milyen érzés lehet dolgozni úgy fél évet, hogy tudod, hogy már rég nem is akarsz ott dolgozni, de mégis tenned kell a dolgod? Parancsra!
Szólok, nem túl kellemes. Főleg, ha a másik munkahely (ahol akár 5X anynit keresel) már vár téged. És mégsem mehetsz el, mert katona/rendőr/tűzoltó vagy. Mindenki más elhagyhatja a munkahelyét elég gyorsan, ha nem tetszik neki. Mindenki más sztrájkolhat, politizálhat, és ha szabin van, (elvileg) nem hívhatják vissza.
Nekik viszont nincs ilyen joguk.

Nem úgy lenne illendő, hogy ha már a szerencsétlen a te érdekedben lemond ezernyi jogáról, akkor CSERÉBEN adsz neki valamit?
Nem úgy lenne tisztességes, hogy ha már mégis megváltoztatod ezeknek a nyugdíját, akkor a vele kötött szerződést nem visszamenőlegesen módosítod?

(Egyébként meg megjegyzem, hogy azoknak a katonáknak, akik korábban nyugdíjba mennek, 40%-uk 5 éven belül meghal. Megéri nekik, mi?)

A nyugdíjak átalakításáról (itt most a bírókról beszélek) meg csak annyit, hogy:

"Pintér Sándor belügyminiszter 63 éves.
Martonyi János külügyminiszter 67 éves.
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 72 éves.
Schmitt Pál álamfő 69 éves.
Básthy Tamás (KDNP) 68 éves.
Harrach Péter (KDNP) 64 éves.
Hoffman Rózsa (KDNP) 63 éves.
Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) 69 éves.
Latorcai János (KDNP) 67 éves.
Rubovszky György (KDNP) 67 éves.
Salamon László (KDNP) 64 éves.
Varga László (KDNP) 75 éves.
Wittner Mária (Fidesz) 74 éves.
Turi-Kovács Béla (Fidesz) 76 éves.
Lezsák Sándor (Fidesz) 62 éves.
Kontur Pál (Fidesz) 62 éves.
Kerényi János (Fidesz) 66 éves.
Fónagy János (Fidesz) 69 éves."
vastagbor.blog.hu/2011/04/15/magukon_kezdhetnek_a_nyugdijazast

Nem itt kellene előbb rendet rakni nyugdíj ügyben, és csak utána piszkálni a bírókat meg a rendőröket/katonákat/tűzoltókat?
@karloszky:
Lehet, hogy kicsit gyors volt (főleg a gyenge képességű kis agyadnak), de ettől függetlenül még igaz. Mindenesetre azért kiválóan alátámasztottad a beszólásoddal, amit írtam. Köszi. :)
@csíz: Nem úgy van az, ŐK A Fiatal Demokraták!
Egyébként ecceriek nem akarják megérteni, hogy a kedvezményeket, mind a rendőrségnél, a tűzoltóságnál, a BV-nél, nem ti magatok találtátok ki magatoknak!
Szerződéssel kaptátok gerinctelen politikusainktól, akiknek egy része most bujtogat ellenetek és akik ezeket primitív kis ecceri embereket felcukkolják ellenetek. Gondolkozni is kéne, de az nem megy...
@csíz: Korrekt!
Gratulálok! Szép, érthető, kerek!
@Con Storm:
Te tényleg így gondolod?
Gyűlölt orvos.
Agresszív pedagógus
korrupt, hatalmával visszaélő rendőr
Iktasd ki a rendszerből.
Dögölj meg, maradj buta, uralkodjon az anarchia!

Az emberek nem vetik meg ezeket. EGYES orvossal, rendőrrel, tanárral van a baj.

Lásd be, az elégedetlen emberek az utcára vonulnak, párttól, társadalmi berendelkezéstől függetlenül. Csak erőszakkal lehet őket kordában tartani. NNNNA ez a rendőrség.
Őket rugdosni életveszélyes a hatalomnak!
@Con Storm: Vagy az egyszerű melós embernek ne kelljen személyi jövedelem bevallást csinálnia!

Miért, már nem kell?
Én meg úgy tudtam ,hogy még nollást is kell beadni!

Te hol élsz? Vagy ennyire...
@vomita: 4. Hatvanöt éven felüli bíró itéljen az ügyedben miközben a pulpituson szunyókál.

A többi is baromság, de azokra már reagáltak mások.
Az ügyedben ítélkezzen egy 28 éves, párthű bíró!
Nekem 3-szor volt szerencsém fiatalhoz, olyan ítéletek születtek, hogy leestem a székről:
Munkaügy: mindenben igazunk van, de mivel ez politikai kérdés, a bíróság nem foglal állást!!!
Bzmeg, minek ülsz ott???

A tényeket értelmezte, de nem hoz ítéletet, mert tényleges kár nem merült fel! (a vallis csoport ellen volt)

A kárt elismeri, de nem dönt a javunkra. (mer csak!) sima kártérítési per.
Magyarul mehetünk fellebbezni, majd a másodfok

Ha neked ez kell...
Varánusznak: kösz a többiek nevében is. Azért akad még olyan, aki látja mi megy itt, nem húzodott a szemére sem a piros, sem a narancs hályog. Vissza nem fogok most keresni, de azt hiszem reggel félre írtam a szorzónk jelenlegi mértékét, természetesen 1,2, vagyis 5 év egyenlő 6-al. Az 1,6 a pilótáknál volt, van TEK, ha jól tudom 2 vagy az felett. Tehát ha valaki korán elmehet az a hatalom láncos kutyája, de nem mi. 100 000Ft/240 óra egyenlő 416 Ft/óra, tényleg komoly fizetés. Na ebből menj nyugdíjba több száz ezerrel.
@Könnyen elkaptuk, uram!:
Teljesen egyetértek. Bíró ne legyen senki 35 év alatt. Sem érettsége, sem tapasztalata nincs annyi, hogy felelősséggel tudjon döntést hozni mások életéről. Ugyanez a helyzet a képviselőkkel is. Milyen már az, amikor 25 éves kis csókos majmok, akik tegnap még ott ültek (állami pénzen) a főiskola/egyetem padjaiban, pár hónapra rá (szintén állami pénzen) megmondják a "bazi nagy élettapasztalatukkal", hogy hogyan is éljenek azok, akik eltartják őt.
Egy kis senkiházi nulla, aki egy szalmaszálat nem tett még soha keresztbe (viszont profi módon nyalta valakinek a seggét ... mondjuk akár ezt is nevezhetjük "munkának"), eddigi munkaideje összesen 3 óra 12 perc beleértve a két kávészüntetet, és olyan emberek sorsáról dönt, akik végigdolgozták az egész életüket. Nevetséges.
Persze minden pártban van ilyen. Mifelénk az önkormányzatban is van néhány kis
"most-csöppentem-ki-az-egyetemről-de-fidelitasos-vagyok"-féle seggdugasz. De ez láthatóan már hagyomány Fideszéknél, mert dajcstomi sem arról híres, hogy végigdolgozott volna 1-2 évtizedet mielőtt politikusnak csapott fel, a Vezéréről meg már ne is beszéljünk. Ugyanez megfigyelhető más pártoknál is.
Semmittevő parazita tolvajok egytől egyig, párttól függetlenül. Ami még annyira nem lenne baj, ha nem lennek mellette segghülyék meg bénák ahhoz, amit csinálnak. De egy 25 éves kis majomtól ugye nem várja el senki, hogy értelmes döntést merjen hozni nagyobb dolgokban. Kár, hogy ezt a kis majmot sokan úgy hívják, hogy "képviselő úr".
További megjegyzés:
Tanárnak sem alkalmaznék egyetemről frissen kikerült embereket. Tanársegédnek jó. Figyeljen, tanuljon, szerezzen tapasztalatot. Esetleg mellette dolgozzon olyan tevékenységi körben, amit tanítani fog. Ha történelemtanár, akkor menjen régészkedni vagy könyvtárba dolgozni. Ha fizikatanár, akkor menjen egy kutató mellé segédnek. Ha testneveléstanár, akkor menjen katonátank 3-4 évre. Meg pár évet tanársegédkedjen. Utána ha majd eltelt néhány év, szerzett tapasztalatot, gyűjtött tudást a gyakorlatban is, rányílt a szeme a nagybetűs életre, akkor tanítson. De addig ne.
Persze ez csak személyes véleményem, és nyilván nem lesz nagy foganatja. Meg ehhez az is kellene, hogy a tanárok megbecsülése (minden szempontból) kielégítő legyen. Amitől - valljuk be - elég messze vagyunk még.
@Álamfő álomás következik:

Vazze, egy pillanatra azt hittem már, hogy izraelita lehetsz... de rájöttem hogy valami antiszemita pöcs vagy, aki így próbál uszítani ellenük...
Támadt egy paranoid gondolatom: mi van, ha most a korkedvezményes nyugdíj eltörlése után rengetegen elhagyják a rendőrséget? Lesz rengeteg üres állás. Ahová szépen fel lehet venni a fideszes elvtársakat, majd amikor már kellőképp fideszhűvé váltak a fegyveres testületek, visszadni nekik a korkedvezményt. Négy év múlva talán felébred az ország lakossága és picsán rúgja vekker elvtársékat, de a honvédség, rendőrök stb. már fidesz kézben vannak... Hm?
:D
Na addig olvasgattam, hogy eszembe jutott egy jó példa.
Szóval, ami a bajok forrása, hogy miért balhéznak a rendvédelmisek:
Képzeld el, hogy 20 évesen vehetsz lakást. Az egyik konstrukció, hogy hitelt fizetsz 45 évig, 20.000 forintjával. A másik, hogy lízingeled a lakást 25 évig 60.000 forintjával. Te döntesz, hogy melyiket választod. Namost a rendvédelmisek a lízinget választották, amikor ugyan csak bérlik a lakást, sokkal többe is kerül, de 25 év után az övék a tulajdonjog.
És erre most a fidesz azt mondja nekik, mondjuk akár 20-24 év után, hogy lízing nyista, lakást buktad, keress másikat.
Ha innen nézzük, akkor én is geci mérges tudnék lenni. Ez a példa talán jól érzékelteti, hogy mi a lényeg.
Tisztelt Hőbörgők!

A tisztánlátás végett: Kik azok a médiában szereplő 38-40 éves tűzoltó nyugdíjasok? Hát tessék, a rokkant nyugdíjasok!

Ők azok, akik a beavatkozások során aknába estek és tolószékbe kényszerültek,

Ők azok, akiknek egy szétrobbanó szerelőműhely ajtaja levitte a lábukat,

stb.

és akik még nem tartanak itt:

Ők azok, akiknek első a szolgálat, csak nagy ritkán játszhatnak a gyermekükkel a szőnyegen, közben is bármikor megcsörrenhet a telefon...
Mikor jössz haza apa? Majd ha levonult az árvíz, majd ha elfogy a vörösiszap, majd ha már nem ég a tőzeg, majd ha, majd ha... sorolhatnám.

Ők azok, akik 50 felé közeledve(!), éjszakánként felriadva, álmatlanul forgolódnak az átizzadt lepedőjükön, majd inkább felkelnek és a hajnalt átvirrasztva reggelit, kávét készítenek a még alvó családjuknak. Reggel óvatosan megpuszilják alvó gyermeküket, feleségüket, elbúcsúznak és mennek szolgálatba.

Ők azok, akik 50 felé közeledve(!), a riasztólámpa fényére összeszorított foggal ugranak, és a kezük és gyomruk remegését az évek múltával egyre nehezebben leküzdve, uralkodnak a zilált idegeiken. Az előttük álló feladatra koncentrálva, 110%-ot nyújtanak minden körülmények között. Menni kell, mert valaki bajban van.

Ők azok, akik többször mennek temetésre, mint színházba. És kit temetnek? A bajtársakat. Az 50-et nem sokkal túlélőket, 52, 54, 56 éveseket, mert bizony tessenek megnézni a tűzoltóságok kegyeleti rovatait, a többségük 60 alatt megy el az effektív beavatkozó állományból.

Ők azok, a túlélők, és talán a szerencsésebbek... mert rémálmukból újra és újra felriadhatnak átélhetik a múltat, mert bizony az évek alatt átélt események lerakódnak. De sajnos van akiknek ez már adatik meg, volt akinek nem volt szerencséje, pedig őket is hazavárták!

Ők azok, akiknek az életébe került, valaki hanyagsága (talán az Öné, Tisztelt Hőbörgő). Tudom, most jön az, hogy vállalták... Lépjünk tovább.

Ők azok akik, elhasználódnak nem csak mentálisan hanem fizikailag is. (Igaz más szakmák művelői is, akiket szintén megillet a korkedvezmény!)

Ezeket az embereket kényszerítsük a szakmai íróasztalok mögé? Ön szerint Tisztelt Hőbörgő, eddig miért nem cserélték le a csizmát félcipőre, és miért nem ültek le egy irodában? Azért mert nem olyan típusúak! Ők a kapott parancsot inkább végrehajtják legjobb tudásuk szerint, igazságosan és pártatlanul!

Üljenek le egy irodában és végezzenek hivatali munkát? Pl. egy kiöregedő kőműves dobja el a fándlit és üljön le a tervező asztalhoz? Hiszen az egy másik szakma!

Tűoltóéknál is az. Az 50 éves, idegileg leharcolt tűzoltó menjen főiskolára, egyetemre, majd a friss diplomájával a hóna alatt pályakezdő legyen a hivatalban, munkanélkülit csináljon a gyermeke korosztályából? Az egy teljesen más világ, ráadást annyi irodai szék nincs ott.

Esetleg tanítson az iskolában? Néhányuk tanít is, amíg lapátra nem kerül.

Lépjünk tovább: 15-20 éve felszerelt tűzoltóból nem sok van. Miért? Mert a 80' évek vége felé és a 90' -es években lasszóval fogták őket. Akkoriban csak az állt be közéjük, akit a hivatástudat ösztönzött erre. A fizetés akkortájt 90.000 Ft körüli volt, akár csak manapság!

A nyugdíjas tűzoltó élete végéig tűzoltó marad. Nem teszi le végleg a lantot, ha nem tanít, akkor önkéntesnek áll, teszi amire még képes, hiszen lételeme a segíteni akarás, hajtja a hivatástudat. Ily módon sokuk INGYEN hasznot hajt az államkasszába. Ezen megtermelt vagy inkább megmentett forintok, a költségvetési mérleg másik serpenyőjébe kerülnek. Ezt tessék mondani, ki számolja?

Közben színház helyett továbbra is temetésekre jár, temeti a 60 év alatti bajtársait, és néha bedob egy-egy pohár sört, mert ezt aktív ideje alatt nem nagyon tehette meg, hiszen otthonról is bármikor berendelhető. Nézegeti a nyugij cetlijét, közben elmereng, sajnálja, hogy életük egyharmadában az asszony társ nélkül, a gyermekei apa nélkül nőttek fel.

Számoljon Tisztelt Hőbörgő!

Körülbelül 3-500 nyugdíjas tűzoltó van életben. Az Ő korosztályukban sokkal gyorsabban cserélődnek az egyének, tehát nem csak azt kell nézni, hogy hányan mennek nyugdíjba, hanem azt is, hogy hányan távoznak el közülük.

A matek eredményeként rájöhetünk, hogy a számuk állandó (csökkenő?!). A szolgálati nyugdíjat sem emelik sűrűn (sőt!), tehát nem kerülnek többe az államnak, miáltal az Önök zsebét sem terhelik.

Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy nem ez miatt van csődbe az ország. A fentebb említett gyors fluktuáció okán, a kiadási oldal állandó, amiből levonhatjuk a nyugdíjasok önkéntesen vállalt szolgálata alatt megspórolt értéket, nem beszélve a megmentett életekről, (talán holnap épp az Önét) ami pénzben nem mérhető (!).

Jó lenne ha minden hőbörgő, miközben irigykedve tapsol, elgondolkodna azon, hogy ha ma a tűzoltóktól vonják el a nyugdíjat, de holnap mástól, előbb-utóbb mindenki sorra kerül! Ön is Tisztelt Hőbörgő!

Aki nem hiszi, járjon utánna, köszönöm a figyelmet.
a tanulás és munka elől

KORKEDVEZMÉNNYEL segélyezett LAKTANYAI FASZVERÉSBE SUNNYOGÓ DE POFÁTLANUL KÖVETELŐZŐ

EGYENRUHÁS CSŐCSELÉK

dugja fel magának a gumiobotját meg a locsolócsövét

sok ingyen etetett lusta bunkó
@Tisztánlátó:
Ez az a dolog, amit a civilek többsége nem ért meg. Mert nem tudja mit jelent az, hogy hivatás. Soha nem csinálta, soha nem tapasztalta, nincs fogalma róla. Neki az is csak munka, mint a többi.

Hiába magyarázod (magyarázzuk) nekik, nem fogják megérteni.
Miért?
Nézz szét, mikor mész az utcán, nézz szét, mikor elmész bevásárolni, vagy felszállsz a buszra. És látni fogod. Ma már nagy többségük nem érti meg. Régen talán még megértették.

Mikor még suhanc, 22éves tiszthelyettes voltam, egyszer katonaruhában mentem haza. (Ritka eset volt ez akkoriban, mert - ha nem is köptek már le - de általában elég megvetően néztek végig, vagy csak röhögtek az emberen.) Ahogy haladtam az utcán, egy öregember állt kint az egyik kapuban, kezében bot, nézelődött, mint ahogy az öregek szoktak.
Mikor közelebb értem hozzá és épp köszönni akartam neki, akkor átvette a bal kezébe a botot, és a jobb kezével szabályosan tisztelgett nekem.
Nem tudtam mást tenni, mint vigyázzba vágtam magam, és visszatisztelegtem, majd megráztam a kezét. Egy szót sem tudtam kinyögni, és - bár nem vagyok az a fajta - de könnybe lábadt a szemem. Neki is. Csak álltunk ott egymás kezét fogva hosszú másodpercekig.
Az öregember nem sokkal később meghalt, ezt a feleségétől tudtam meg, mikor vagy egy évre rá arra jártam, és megkérdeztem tőle, hogy hogy van az öregúr. Most a városi temetőben fekszik (mára már a feleségével együtt). A sírján ez szerepel:
"Erős akarat minden akadályt legyőz - erős akarat csak erős hitből fakad."
Mikor először olvastam ezt a feliratot, akkor esett le, hogy az öreg a világháború idején jutasi tiszthelyettes volt - tudta, mit jelent a hivatás. Ő egy életre jutasi tiszthelyettes maradt.
@Tisztánlátó: @csíz:

még van képetek ÁLSZENT módon hivatásról pofázni

elképesztő az IRIGY KAPZSISÁGOTOK

az eü szakdolgozók munkájának tükrében, sűrűn kussolnotok kellene, ti laktanyában faszt verő csőcselék
@minőségi_troll: szerintem neked kéne feldugni azt a gumibotot végre.
@minőségi_troll:
Én is szeretlek. :)
Egyébként mennyit fizetnek neked a trollkodásért? Megéri?

@Álamfő álomás következik:
Ugyan, hagyd már. Ő sem gondolja ezt komolyan, csak most éppen ez a munkája. Van, aki házat épít. Van, aki tüzet olt. És van, aki blogokon trollkodik. Nehéz időket élünk, sok a munkanélküli. Sok ember kénytelen elvállalni bármilyen pöcegödör melót. Neki most épp ez jutott. ;)
@minőségi_troll: Ilyenkor azért sajnálom, hogy Fabius nem moderál. Ne szeresd őket baszdszájba, de ember még maradhatnál. Már ha emlékszel még milyen az.
@csíz:

ügyelettel vagy anélkül?

@Álamfő álomás következik: @néma bárány:

Ahova a tűzoltó megy, oda szinte kívétel nélkül a mentő is megy - ez fordítva EGYÁLTALÁN nincs így.

Sebészeti vagy intenzív ügyeleten se a nővér se a műtős(nő) se a sebész, anesztes, radiológus nem aludja végig az éjszakát - nem úgy mint a tűzoltólaktanyákban.

És akkor KÖVETELŐZVE POFÁZIK a laktanyákból

a KORKEDVEZMÉNNYEL SEGÉLYEZETT

ZUBBONYOS CSÜRHE.
Off:
Az "Alkotmány, Isten veled!" című posztot nem tudom megnyitni-frissíteni. Kb fél órája hibát jelez. Ide meg írni is tudok...
Én vagyok béna, vagy........ ?
@minőségi_troll: oké, érted dupla létszámú mentős megy, tűzoltó meg egysem = alszanak a laktanyában, ugye...
Mondd, ismered te közelről az eü.-sök és a tűzoltók munkáját? Mondjuk, rokonság, baráti kör tagja által vagy személyes munkavégzés kapcsán? Nem hiszem, mert ha igen, akkor nem írnál ilyesmit...
Ez a szöveg csak arra jó, hogy egymásnak próbáld ugrasztani a két szakmát. Pedig ha valami őrült ámokfutó belédrohan és belelapít az autódba, akkor mindkét csapatra szükséged lenne. Először (!!!) a tűzoltókra, hogy kiszedjenek a kocsiból (az nem szempont számukra, hogy netán felrobbanhat az autód és akkor veled együtt ők is mennek a mennybe: parancs az parancs!), majd a mentősökre. Akik addig messzebbről figyelik, mi történik. Merthogy nekik nem kötelességük önnön életüket kockáztatni érted. De azért csak szidd őket nyugodtan: magadat minősíted, nem őket....
Amúgy az anesztes (ha nincs sürgősségi műtét) éppúgy alhat ügyeletben, mint a radiológus (ő is csak a sürgősséggel kért felvételeket készíti el és értékeli), vagy a sebész, vagy bármelyik doki. Ugyanis ügyeleti időre nincs tervezett műtét, ellátás. Csak sürgősségi eset. Baleset, otthonról bevitt paciens (jaajajajjj, most már úúúgy fáj a hasikóm, gondoltam, bejövök! Mióta fáj? 2 napja! mondja ezt este 11-kor. = 2 nappal előtte lakodalomban bezabált, azóta bántotta az epéje, epét hányt-fosott, de 2 nap után ment be, este 11-kor. Kapott görcsoldót és kész.)
Szóval, ismeretek hiányában ne írj le semmit....
@macamuca:

"Mondd, ismered te közelről az"

két újraélesztési gyakorlat között volt alkalmam
nyári délután vegyvédelmi felszerelésbe beöltözni palackkal kompletten

EZZEL EGYÜTT mondom:

GUSZTUSTALAN A ZUBBONYOS CSÜRHE POFÁTLAN HŐBÖRGÉSE
@macamuca:

Szimplán HAZUDSZ:

"Amúgy az anesztes (ha nincs sürgősségi műtét) éppúgy alhat ügyeletben, mint a radiológus (ő is csak a sürgősséggel kért felvételeket készíti el és értékeli)"

Az aneszetsnek

a műtőK (ált. seb műtő ÉS baleseti) mellett ott van a saját intenzív osztályos betegek, ahol pl. a gyógyszeradagolás nincs tekintettel napszakra

illetve az összes többi osztály esetleegs újraélesztési igénye.

A radiológusnak

meg "csak" annyi a dolga, hogy az ügyeletben kért felvételek MINDIG sürgősek

illetve a sebészek RADIOLÓGIAI DIAGNÓZIS NÉLKÜL NEM DÖNETENEK a műtétekről.
@csíz: szerintem komolyan gondolja. Elég ostoba hozzá.
@minőségi_troll:
Szigorúan ügyelettel.
Bónusz kérdések:
Karakterszám után kapod a fizut a trollkodásodért, avagy elküldött kommentek után? És cégként csinálod, vállalkozóként, alkalmazottként, avagy feketén? :)

@Álamfő álomás következik:
Sebaj. Ha neki jólesik, hát üsse kavics. Igaz, szerintem a nyugtató hatásosabb lenne, de ha mindenáron itt akarja levezetni a felgyülemlett feszültségeit, ám tegye. Nekem nem fáj. ;)
@minőségi_troll: tehát voltál katona (párom is vegyvédelmis volt). De én nem ezt kérdeztem.
Amúgy nem hazudok, hanem dolgoztam kórházban, családostól. Anyu nővér, Apu mentős, öcskös betegszállító, én adminisztratív részen voltam. Tehát: az aneszteziológus (=anesztes) doki intézi az altatást műtét esetén, anesztes asszisztenssel (ez több, mint nővér, de nem doki). Mindig kell lennie ügyeletes anesztesnek, aki nyugodtan alhat, hacsak nincs sürgősséggel műtendő beteg. Az intenzív osztályon a betegek ellátását és észlelését (=meghatározott időközönkénti ellenőrzését) a nővérek végzik, eközben az ügyeletes intenzív szakorvos az ügyeleti szobában azt csinál, amit akar. De ott van, gond esetén azonnal elérhető. A radiológus szintén az ügyeleti szobában szunyál(hat), ha paciens érkezik felvételt készít és kiértékel (a sebész vagy egyéb szakorvos valóban ennek alapján, ezután dönt a műtét mellett, ha szükséges).
Amúgy az ügyelet úgy néz ki az eü.-ben (dokinál), hogy bemegy 8-ra melózni, du.-fél 5-kor leteszi a műszakot, innentől ügyeletben van = bent kell lennie a kórházban, állandó elérhetőséggel, ez tart másnap reggel 8-ig, amikor is kezdődik ismét a műszakja. Ha szerencséje van, átalhatja az éjjelt. Ha nincs szerencséje, akkor egész éjjel a műtőben áll. De másnap műszakja lesz, így is, úgy is.

Mielőtt hazugnak nevezel valakit, tájékozódj.
@minőségi_troll: Köszönöm, hogy felvilágosítottál, ha fizetett vagy akkor gratulálok, ha csak őszinte, ez esetben részvétem.
Jó utat!
@csíz: Érdekes történet. Te érted, én értem és még rajtunk kívül oly sokan értik, hogy mit is jelent a szó: hivatás amit az ember egy életre választ. Sokan viszont nem értik, de nem is áll messze attól az embertől, aki: lojális, elkötelezett, hű egy eszméhez, az elveihez, barátaihoz, kollégáihoz. Van benne empátia, segítőkézség, becsület.
No meg annyi értelem és nyitottság, hogy felfogja önző módon azt, "hogy az ellenségem ellensége a barátom", ha másért nem is, legalább önmagáért.
Úgy vélem ezek a tulajdonságok születéskor már eldőlnek, változtatni nem lehet rajtuk, van aki menthetetlen. Hiába írnám le neki, hogy van felvétel, nem irigykedni kell, hanem belépni és kipróbálni.
Szomorú látni azt ahogy pénzzel egy demokratikusnak induló országot diktatúrába kényszerítenek, mindezt az unió zászlajával elkendőzve. Azt gondolom két lehetőség maradt, harcolni vagy elfutni. Sajna a többségnek már egyikhez sincs sem ereje, sem eszköze. Rabszolgák leszünk mi mindannyian. Köszönjük Emese! üdv.
@lpt1: az már csak apróság, hogy pénteken délután négy-öt óra tájban, szükségem lett volna egy telefonon elérhető orvosra.
Ügyelet, helybéli háziorvosi rendelő üres. Egyedül a régi háziorvosom számán találtam egy nővért, aki közölte, hogy az egykori orvosom délelőttös, a délutános meg épp betegnél van, hívjam később. Később már ők sem vették fel a telefont. Csak abban reménykedtem, hogy hétfőig nem lesz komolyabb gáz.
De említhetném, hogy tavalyelőtt egy éppcsak élő hajléktalanhoz próbáltam mentőt hívni, megígérték, hogy jönnek, de húsz perc múlva még nyomuk sem volt. Végül még valaki telefonált, akkor végre kegyeskedtek kifáradni. (azt már meg sem említem, amit tíz éve a csepeli hullagyárban tapasztaltam...)
@Álamfő álomás következik:

talán

a háziorvosi ÜGYELET számát kellett volna hívnod -

tipikus követelőző sötét zubbonyos
@Tisztánlátó:
Igazából pont arra akartam kilyukadni, hogy bizony egyre kevesebb ilyen ember van. Dühöng a liberalizmus, és sajnos a hatása elért a fegyveres szervekig is. Most már ott is egyre inkább csak joga van mindenkinek - kötelessége meg nincs. Persze még mindig itt van a legtöbb hivatás- és kötelességtudó ember, de az arány sajnos folyamatosan romlik.
Ha meg kimész az utcára ... na, arról beszéltem.
Egyébként nem szeretem azt mondani nekik, hogy "gyere és próbáld ki". Inkább ne jöjjön. Kötelességtudat és tisztelet nélkül ne jöjjön. Nincs szükség olyanokra, akik csak a jogaikkal vannak tisztában, de amikor a köteleségükről van szó, akkor azt figyelmen kívül hagyják. Inkább köpködjön csak kívülről, azzal kevesebb vizet zavar, mint hogy belépve a rendszerbe belülről rombolja azt. Játszon inkább trollt egy blogon, vagy menjen kekszet kapálni a Lenin TSZ-be, keresse azzal a kenyerét, de felejtse el, hogy hivatása legyen. Úgysem tudna eleget tenni a követelménynek, mert már maga a szemlélet hiányzik belőle.
Egyébként nem hiszem, hogy születésekor dőlne el ez. Sokkal inkább neveltetés kérdése. Sajnos azonban hiába várja bárki is, hogy a fiatalokat kötelességtudatra, fegyelemre neveljék. Manapság nem ez az elvárt trend. Most liberalizmus tombol, annak minden előnyével és (főként) hátrányával. Persze meglesz ennek is a következménye idővel.

@minőségi_troll:
Segítek, mert ugyan írni már tudsz, de olvasni meg szöveget értelmezni még láthatóan nem. Ezt írta:
"Ügyelet, helybéli háziorvosi rendelő üres."
Tehát az ügyeleten sem volt senki. Sebaj, második beégésnek jó volt részedről. :)
No, jöhet is a következő szitkozódásod. DE INDUALTBÓL ÁM, HOGY A MONITOR IS BELEREMEGJEN A BILLENTYŰID CSAPKODÁSÁBA! :)
süti beállítások módosítása