Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/kulfold/2024/04/26/cseh-kulugyminiszter-magyar-kormany-szijjarto-peter-jan-lipavsky "„A ... (2024.04.26. 20:42) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.03.18. 06:02 Fabius

Magyart választani

Címkék: fidesz heti válasz borókai gábor válassz magyart

Sej, honfiúk és honleányok a nemzeti együttbuzgás rendszerében mondjátok meg nekem, szerintetek van-e nagyobb égés annál, ha egy magyar termékek vásárlására ösztönző reklámanyag külföldön készül?

Nincs?

Ne kapkodjatok, fontoljátok meg a választ. Szóval? Oké, elárulom, van nagyobb égés: ha a "vizet prédikáló borvedelők társasága" olyan érvet hoz, amiért te a teszkóban mondjuk szlovák tejet veszel hazai helyett. Borókai Gábor szerint nem volt itthon kapacitás 28 ezer cd legyártására, ezért rendelte a Heti Válasznak dolgozó alvállalkozó Bulgáriából a lemezeket. De a válassz magyart kampány nem arról szól, hogy köss kompromisszumot a hazai gazdaság fellendüléséért, vegyél magyart ha kicsit drágább, savanyúbb, vagy később szállítják, mint a külföldit? ( megjegyzem, nekem legjobb barátom Mr. Gugli adott itthoni találatot cd gyártásra jó sokat )
Olyan kismagyar valóságos történet ez is. Azok az emberek tesznek elsőként magasról a hazai gazdaságra, akik minket igyekeznek meggyőzni arról, legyünk lokálpatrióták a bevásárlások alkalmával is. Pedig nem kell hosszan példákat cipelni, hogy világos legyen: ez bizony havonta többletkiadással jár, mert a hazai termék sokszor drágább, mint a polcon mellette napozó külföldi társai. Tőlünk elvárnátok, hogy megalkudva a helyzettel ráfizetve a hazafiasságra többet költsünk, de magatokra nézve nem érzitek kötelezőnek? Nem volt más megoldás - idő - mondjátok akkor, mikor a családok többségének tényleg nincs más megoldás, mint megvenni a szlovák tejet 150-160 forinttért a magát nagybetűkkel Magyar Terméknek hirdető 200 forintos helyett.

Tudom, divat utálni a multikat, divat a lila tehenet meghágó szürke marhás nemzeti romantika.Pedig helyette nem ártana levetni magunkról az áh, mindent mi tudunk jobban, nekünk senki ne tanítson semmit mentalitást. Ha a szlovákoknak minden rémhír ellenére megéri a tejet felvásárolni, feldolgozni, szállítani úgy, hogy minden árréssel együtt is lehet 160 forinttért árulni a boltban, akkor bizony itthon rosszul csinálunk valamit. Ezen pedig nem a kormány, a lakájmédia vagy Borókai Gábor arcoskodása fog segíteni, hanem a szakmai továbbképzés, konzultáció, bárakármi. Amivel csökkenteni lehet az árkülönbséget magyar és import termék között, és nem annyira húsba vágó nemzeti érzelmektől átfűtve megpakolni a tolikocsit.

Amíg ez nem így van, kormányunk és kiszolgálói nyomhatják magukból ezt a csodálkozva halljuk, nem értjük sódert, ami arckifejezésnek is általánossá válik. Lehet fújni minden egyes probléma felvetésre a kötelezően előírt " ki tudja milyen érdekektől vezérelve" szólamot, mintha ez bármilyen magyarázattal szolgálna az aktuális elkúrásra.

Önkritika srácok. Meg a példa, amit nem statuálni, hanem mutatni kell. Ene.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr642749154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Borókai szövege alatti kommentek szerint is komolyan gondolják, hogy ha igaz magyar vagy, akkor egy- egy termék esetében oda sem nézel a 20-30 forintos különbségnek.

Hát persze. A szatmári választóparasztjaitok is most kezdik érezni, mit jelent az ígéret és a valóság fityiszes összhangja.

Rögtön nem is néznek oda tételenként 30 forintnak.
Fussa a bérpótló juttatásból- 28.500-, vagy ha olyan szerencsés valaki, a 4 órás közcélú 31.750 jó magyar forintjából
Perfekt. Azt bírom csak hozzátenni, hogy az egy urbanlegend, hogy a magyar mennyivel jobb. Zöldséggyümölcs esetén még csak-csak (sok a napsütéses órák száma), de a gabonánk már lassan csak takarmánynak jó, szar a terméshozam is, a a hegyekben tenyésztett tehenek teje meg mondjuk eddig is jobb volt. De azért csak higgyük az ellenkezőjét, attól nől a libidó.
Arról meg nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy azzal tesszük a jót a magyar parasztnak, ha eszünk nélkül támogatjuk. Ennek egy felülről vezérelt formája volt ugyanis a cucilizmus: ha volt is tej (mert épp nem volt hiánycikk), az magyar volt, passz. Külföldit nem vehettél. De mondjuk az a rendszer beszart. De mondjuk ez is be fog.
Borókai, mint régi fideszes, ismét bizonyította, hogy hogyan bármikor hazudik és félrebeszél, ha kell.

Kommunikációs-manipulációs szakemberként azt is tudja, hogy akkor jó a manipulálás, ha könnyen összetéveszthető a valósággal amit mond. Lássuk ezúttal hogy csinálta?:
"vajon hamisan szól-e a magyar Himnusz a Sony mikrofonban, hiteles-e a magyar mese, ha Samsung kamerába mondják, vagy korhű-e a magyar történelem, ha finn papírra írják? Mert ha igen, miért is ne lehetne Bulgáriában..."

Ezzel szemben. Nincs magyar gyártású kamera, tudtommal mikrofon sem, ezeket nem használni tehát épp oly kevéssé hazafiatlan, mint nem magyar autót használni vagy nem magyar narancsot enni, nem magyar mobiltelefonnal telefonálni.
A finn papírt illetően meg igen ügyes a manipuláció, az ugyanis történelem-szakmai kérdés, és a történelem-tanárok és törikönyvek a magyar történelemről szólnak, és sehol nem állítják, hogy a magyar papírgyártást kéne támogatni.

Megjegyzem néztem a videót régebben, és nagyon nem szól a kínálati, termelői oldalról, pedig talán ott a több hiba...
emiksz.blog.hu/2011/03/18/jusztisjus

"- De én nem vagyok kalózzenész. Magyarországnak kell csináljak egy országimázs filmet, amely a magyar termékek vásárlására buzdít. Kéne 27000 darab. Ezzel támogassam ezt az Arcticjus céget közel másfél millióval? Nincs valami kiskapu?
- Van, ha nem kell számla, én is tudok szlovákot, de a főnökömnek ne szóljon!"
Biztosan olyan konstrukcióban történt a dolog, hogy megérte kihagyni a magyar szolgáltatót, és nem hinném, hogy a közpénzből való takarékoskodás szándékával :)
@Humperdickk:

Nem a támogatással magával, hanem a koordinálatlansággal van inkább gond. Ma minden gazdaság random termeli ami éppen eszébe jut, függetlenül attól, ezt el tudja-e adni piacképes áron.

Én bevezetném, hogy nem egyénenként, hanem kistérségenként támogatnám a gazdákat. Nekik pedig a támogatásért cserébe ésszerűen fel kéne osztani egymás között piaci alapon, ki-miből-mennyit termesszen.

Ha Jóska Pista Béla földjén nem terem meg a dinnye gazdaságosan, de mittomén a rozs igen, akkor ugyan hagyja már a családi mítoszt, hogyaszongya a mi családunk negyedik generációs dinnyetermesztő, és akkor is dinnyét fogunk termelni, ha a madaras teszkó parkolóban fogjuk leönteni, mert eladni nem tudjuk.
Ha már a tej szóba került, akkor a tisztán látást segítendő, néhány információ. Miért jó a magyar tej? Először is azért, mert itt termelik, nem kell szállítani, másodszor azért, mert minden megtermelt tej ellenőrzött minőség, megfelel az extra minősítésnek. Harmadsorban magyar gazdák termelik, magyar emberek dolgozzák fel.
Miért olcsóbb az import? Ennek több oka van. Egyrészt más országok belföldi árpozíciójuk fenntartása miatt a többletet olcsón, ár alatt külföldi piacra viszik, bár ez eredményezheti azt is, amit a szlovákok leírtak, "csőd szélén a tejipar, néhány év alatt a tehénállomány és a termelt tej megfeleződött". Másrészt érdekes betekintést ad a kereskedelmi árrés-képzés. Míg egy magyarországi UHT tejnél általános a 100 Ft fölötti árrés (bár ez az ÁFA-t is tartalmazza), addig a külpiacról származó UHT tejek esetében ÁFA nélkül ez 1-5% között mozog, vagy nulla.
Kérdés már csak az, hogy mi a drága?
Az itthoni adózott, ÁFA befizetéssel, munkaerővel lekövetett hazai tej fogyasztása, vagy a külföldről származó, esetenként több ezer km-ről szállított tej (környezetszennyezés), melynek se munkaerőpiaci, se ÁFA, se egyéb adóbefizetési hozadéka nincs Magyarország számára.
Gondolatébresztőnek csak ennyi.
@Fabius:

Valóban, felfoghatatlan, hogy itthon mennyi adó, járulék, járadék, különadó, különjárulék és lenyúlás lehet egyes termékekre rányomva, amíg a fogyasztóhoz érnek. Pl.: laktózérzékeny vagyok, és azt veszem észre, hogy az osztrákok nyugati részéből vagy a németektől ideszállított laktózmentes tejfölből 250 g kevesebbe kerül (!) és sokkal finomabb, mint a magyar 150 g-os, jobb és olcsóbb a joghurtjuk is, a tej literenként 100-130 Ft-al olcsóbb. Nem kajálom meg, hogy ez csak azért van, mert a multik kinyírják a kisebb termelőket. Lehet anyázni az EU-t meg a fonnyadt kapitalistákat tőlünk nyugatra, de talán inkább ellopni vagy átvenni kellene
a know-how-t, és akkor lehet, hogy én is a magyar cuccot vehetném. Egyetértek: csinálja mindenki, amit el tud adni helyben és a környéken, osszák el és fel a terepet. De ennek felméréséhez és kitalálásához a Szent Koronán túlmutató stratégia, együttgondolkodás és együttműködés kellene, de azt nem tudjuk,hogyan kell..., és ha a Viktokrácia örökkön fog élni (mint ahogy remélném, hogy még az én életemben elsüllyednek a történelmi francba), soha el nem sajátítjuk...
@TEJ:

A drága minden esetben az, amit egy átlagos család napi szinten nem, vagy csak korlátozott mennyiségben tud megvásárolni.

Márpedig egy 200 Ft/liter átlagárú termék esetében 40-50 forint árkülönbözet nem elhanyagolható. Az általad említett árképzés minimum érdekes, pont arról beszélek, hogy ezt kell közelebb hozni egymáshoz. Mert a jelenlegi jövedelmi viszonyok mellett nem lehet kárhoztatni senkit, ha alapvető élelmiszerből azt veszi meg, ami egynegyedével olcsóbb, mint a másik.
@Tiptoe:

Ideje lenne belátni, hogy valami nem jó. Olaszországban számtalan kisgazdaság van, akik saját állatokkal saját tejterméket állítanak elő.

Az áraikat belövik a kereskedelmi láncokban legolcsóbban kapható UHT tej árához:

www.iperal.it/promozioni/iper_LC_S/14.html

...és tej automatából szolgálnak ki azonos áron. Tejen kívül lehet kapni előre csomagolt házi tejfölt, túrót, és olyan sajtokat, hogy a hajad leteszed. Amivel megverik azonos ár mellett a multikat, az egyértelműen a minőség. A nagyüzemben készülő tejtermék minősége közelében nincs ezeknek.

Ezt szívesen látnám itthon is, és gondolom a laktózérzékenyek számára is lenne megfelelő megoldás.
A pécsi kesztyűt pedig Etiópiában!!! gyártják. Ott nemcsak az szja 16%-os, hanem a munkabérre rakódó terhek is jóval kisebbek ,mint Mo-on,márpedig ez számít leginkább. Tehát hogyan is várhatja el Orbán és a Jobbkeze a gazdaság fellendülését és a szürke gazdaság kifehérítését kizárólag az szja csökkentésével?
@Fabius: Azért ilyen rohadt drága a magyar tej, mert a jó fej kereskedők (tőkések) el tudják ennyiért adni a fölözött, pasztőrözött f*st. Ha meg nem veszi meg az istenadta nép, akkor nem baj, megy visszáruba és lesz belőle megint tej, reggeli ital, tejföl adalék, tejpor, takarmány. Az átlag magyar termelőnek nincs egyedül esélye szembeszállni a kereskedők kezében felhalmozódott tőkével. Összefogni meg nem szokás, meg ahhoz ész is kéne. Meg amúgy is kényelmesebb verni az asztal a támogatásért...
Álszent duma és üres frázisok amit puffogtatnak Borókai elvtársék. Tessék megnézni a szomszédban, a sógorokat! Ott müxik a dolog. Egy olyan óriásban, mint pl. a METRO, bemész és minőségi, osztrák élelmiszert kapsz, olcsóbban, mint a magyar! Magyar cucc kb. 3 féle van csak, bóvli cuccosként kirakva, bóvli áron, pl. téliszalámi, 2/3 magyar áron, a pénztárnál, a rágók közé... Ott ugyanis az, hogy EREDETI OSZTRÁK TERMÉK, egy minőséget jelent. Tej, pl. osztrák hegyi gazdaságból, olcsóbban, mint nálunk. 20 féle... Sajt, olasz, spanyol, német, osztrák, messze olcsóbban, mint nálunk... Bio. Olyan halak és tengeri állatkák, amikről még nem is hallottam, sokféle szarvas hús, kenguru(!?) hús, bivaly hús... Ez biztos nem olcsó. A tészták és egyéb cuccosok hihetetlen mennyiségben. Ráadásul olcsók és jók. Még a fehérboruk, a valamikor híres fagyállós bor (mely már nyomokban sincs), a kínálat és az ár tekintetében is korrekt. A minőségről pedig annyit, hogy nemrég, egy osztrák mesélte, hogy a szomszéd biobora olyan állat drága, hogy a legdrágább japán és amerikai éttermek törik magukat, hogy vehessenek belőle, Ausztriában nem is, vagy arany árban lehet kapni. Versenyeken nem is indítják - minek, amikor több évre előre el van adva... Aha...
Az egész vita nem vezet sehova.
Az miért van, hogy egy átlagos digó kisvárosban a környék termelőinek motyóit kaphatod meg, míg itthon ilyen elő sem fordulhat, csak nyomokban.
Még szabályozni se nagyon kéne a minőséget, ha tudnád, hogy ez a Pista túrója, az meg a Jóska sonkája.
A politikusok meg majdnem mind tolvajok. Eddig ez bizonyosodott be.
@maybach: van ám itt is szabályozás! De még milyen! Őstermelői igazolvánnyal még csak-csak kiviheted a megtermelt zöldséget-gyümölcsöt a piacra, tegyük fel, el is adod. Megveszik, mert tudják, hogy kitől-honnan származik (ismerik a termelőt). Mármint falun. Kisvárosban vagy nagyvárosban nem ismerik, plusz kétséges, hogy a konkurrenciát jelentő többi árus engedi-e, hogy kipakolj és árulj (nem vicc!). De tegyük fel, sikerül kipakolnod és eladnod a motyódat. Mármint az alap-dolgokat. Mert ha netán feldolgozott cuccot szeretnél árulni (tejföl, túró, sajt, befőtt, savanyúság, netán füstölt cuccok, töltelékáru), akkor azt gyorsan felejtsd el! Miért? Mire minden szükséges engedélyt beszerzel, illetve az engedélyekhez szükséges feltételeknek megfelelsz (termesztés, betakarítás, tárolás, szállítás, csomagolás, feldolgozás, helyiség, öltözet, etc.), addigra már jó pár évi lehetséges (!!) hasznodat be kellett fektetned. Mármint ha eleve tudod, mi az, amit és ahogyan meg kell valósítanod-építeni-stb. Ha nem, akkor előtte próbáld meg kideríteni. Mindenekelőtt azt, hogy ki is tudná ezt pontosan megmondani? Egyszóval, annyi teendő, idő, pénz, Hapci-rendszer, meg a többi bürokratikus és egyéb utánajárás, hogy sem Pista, sem Jóska nem fog hozzá. Mariska néniről nem is szólva. Pedig príma túrója, sonkája, befőttje, lekvárja, miegyeb van mindegyiküknek, igény is lenne rá, kezdésként jövedelem-kiegészítésként, utóbb akár megélhetésként is funkcionálhatna a termelés-értékesítés (önfoglalkoztatás = kevesebb munkanélküli, kevesebb sirám, no és azt termesztene-készítene, amit el tud adni: nem dotációra vár!).
Nah, ez nem működik. Túlbonyolított szabályozás horribilis kezdőtőke-igénnyel (mármint Pista + Jóska + Mariska néni számára horribilis): vagy nem árul túrót vagy stikában teszi.
Hogy ez kinek jó? ......
@TEJ:

Jellemzően az olcsó tejet iszom. Az olcsó tejek között van 4-5 fajta, amik nagyságrendekkel jobbak a magyar tejeknél. És feleannyiba kerülnek. Ébresztőnek ennyi.
süti beállítások módosítása