Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: "Kérdéses, hogy mennyivel haladhatott a sofőr, amikor megcsúszott, hiszen a képek alapján hatalmas... (2024.04.25. 14:11) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.02.20. 08:00 Fabius

A nagy hamburger bullshit

Címkék: gazdaság fidesz extrém sport cséfalvay zoltán hamburgeradó

Vasárnap a nagy családi ebédek ideje is, úgyhogy ideje foglalkozni kicsit a kajával. Akkor pláne, ha kormányunk mint kezdő menyecske a hasunkon keresztül igyekszik hatni ránk. Mert az egészség fontos, az egészséges táplálkozás meg ennél is fontosabb, a családok védelme meg a legeslegfontosabb. Képzeljünk el egy háromgenerációs családot, amint a vasárnapi tradíciós ebédre készülődik a hamburgeradós új, egészséges időszámításban:

-Anyuka kapja ki gyorsan a gyerek kezéből a happy meal menüs dobozt - nem baj, inkább sírjon, mint beteg legyen és sokba kerüljön a kezelése - Apuka meg köpje már ki azt a féloldal mangalicaszalonnát amin reggeli óta nyammog azzal a két maradék fogával, és csapjunk bele.
Mibe? Hogyhogy mibe csapjunk? Innentől biztos nem a lecsóba, höhö. Házi kolbásszal meg mangalicaszalonnával, oszt' a végén két kupica pálinka is lecsúszik mert vasárnap van? Még csak az kéne, meg egy félkiló fehér kenyér hozzá kísérőnek! Nemnem, de nem ám! Hisz maga a Viktor mondta, hogy az egészségtelenül élők sokba kerülnek, és az elmútnyócéves gyurcsányahibás miatt nem tudja az ország fizetni a zabálástól szélgörcsben fetrengők fingókúráját. Mivanmivanmivan? Hogy maga fizet rendesen járulékot, meg egyébként is joga van az önrendelkezéshez? Alkotmányos joga van hülyének lenni és csülkös pacalt reggelizni hidegen gulyásleves maradékkal, és lekísérni mákos gubával? Fene azt a vidéki gyomrát magának! Tudja mihez van joga Apuka?!!!

Béke és boldogság szigete lesz itt kérem. Az adó formájában megjelenő Nagy Népi Gondoskodás hatására most egyszerre fog szemléletet váltani a magyar, leszokik az egészségtelen ételekről, a gyerekkel mekdögleszbe járós vasárnapi matinéról, és úgy általában a nagy zabálásról. Mert ezt kívánja a haza. Bizony, elsősorban az, és csak másodikban a saját egészségére hivatkozó új védelmi hullám. Szépen hangzik, hogy a kormány majd a hamburgeradót beleforgatja a népegészségügybe, de sajnos sokkal valószínűbb, hogy költségvetési kiadásokra költik el ezt is.

Arra kíváncsi lennék, hogy született meg ez a gondolati síkon is nagyszerű ötlet? Azt ugye nem hisszük, hogy Orbán Viktor elkísérte valamelyik liblingjét a parlament üzemorvosához, megrémült attól amit az EKG monitoron látott és megvilágosodott, mint Sziddhártha az aszkézisben a fügefa alatt:
- Ajaj, időzített zsírbomba ketyeg a nemzet testében, - kiálltott fel rémulten - tegyünk valamit nyomban! De a magyar zabálni szeret, magától le nem mond se a hamburgerről, se a cupákról, hogy vegyük el tőle ezeket az egészségére ártalmas dolgokat? Amik ráadásul a megfelelő állagú széklethez szükséges rostokat sem tartalmazzák!

Ettől sokkal valószínűbb, hogy felmérték: nincs már rajtunk adófizetőkön lehúzni való bőr, viszont enni még tudunk. Ergo: beleesznek a kajába, vagy megemelik az árát és nyomban képződik is a kormányzati szívnek oly kedves bevétel. A drága zemberek meg vállalják az evéssel járó rizikót, fizessenek többet a magasabb zsír, só és cukortartalmú ételekért, alkoholért, dohánytermékért. Csakhogy - elvileg, gyakorlatilag meg viccelsz, hehe - magasabb szinten tudja kiszolgálni őket a népegészségügy.

Ki fogja eldönteni mi minősül majd egészségre ártalmas élelmiszernek? Mert a felsorolásból nekem kimaradtak például az E betűs adalékok, és az utóbbi idők sok botrányt kiváltó egyéb adalékanyagai. Én mondjuk füstölt csülök mérgezésbe nem hallottam belehalni senkit, cserébe dioxinmérgezésről, ólmozott fűszerpaprikáról, melaminnal feljavított tápszerről, glicerinezett borokról nagyjából mindannyian hallottunk. Arról nem beszélve, hogy az alkoholtermékek jövedéki adóját emelnék, de otthon pálinkát főzni meg lehet? Az nem ártalmas az egészségre srácok?

Külön tetszik ebben a témakörben a tervezett extrém adó, amivel az extrém sportot űzőkre vetnének ki sápot, mert az ő kórházi kezelésük is drága, megsérülésük meg elég gyakori. Pici szeplő, hogy a kormány ezek szerint a jogrendszerünkkel sincs egészen tisztában. Ugyanis a 2007.01.01. óta hatályos egészségbiztosítási törvény -  1997. LXXXIII. törvény (Ebtv). - módosítása kimondja: az extrém sporttevékenységet űző személyek elesnek az ingyenes ellátástól, ha sporttevékenységük közben balesetet szenvednek. Ez rendben is van, meg valahol jogos is. Viszont azóta komplett biztosítási iparág épült ki erre, lehet piaci alapú biztosítást kötni magadra, ami baj esetén minden költségedet fedezi. Jobb helyeken a versenynevezéshez automatikusan csatolni kell a kötvény számát is. Így nem teljesen értem, mit akartok még meg is adóztatni?

Ha jóllaktatok ezzel a bullshittel, akkor morfondírozzatok egy szerintem széleskörű támogatásra találó adón: járuljatok szépen a kasszához mindannyian, és minden ülésnap után fizessetek be egy általatok meghatározott, képviselői fizetéshez képest méltányos összeget. Mert ez a találgatásokra épülő, elszámolt, toldozott foldozott költségvetés, ez az elképzelés nélküli  gazdaságpolitika valóban alkalmas arra, hogy mindennapi stresszhelyzetbe sodorja az embereket. Hogy Cséfalvay aljobbkéz úr szavaival éljek:

„Ha bizonyos politikusok szavainak kimutathatóan egészségkárosító hatása van, amelyek kórházi kezelést vonhatnak maguk után és ezt a társadalom fizeti, az a terhek nem egyenlő megosztása. Nyilvánvaló, hogy aki ezeket a szavakat kimondja, annak a rizikót is vállalnia kell"

 

147 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr752673959

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Még a héten bemutatják a kormány reformcsomagját 2011.02.21. 16:33:01

Várhatóan a hét második felében ismerteti a kormány a strukturális reform lépéseit - mondta egy háttérbeszélgetésen a kormányszóvivő.

Trackback: Kamara haszna, juhötvened, nyestbőradó 2011.02.21. 16:23:21

Úgy tekeri vissza pártunk és kormányunk a nemzettörténet kerekét, mint Józsi a vállalati flottás kilométerórát. Gimnáziumban még jól elvihorásztunk a füstadón, kapuadón, meg a kilenceden ami igazából tized – és most tessék, itt az extrémsport adó...

Trackback: Tarr Béla és az elnyomás 2011.02.21. 10:29:31

Első Hír:Tarr Béla legújabb filmje, A torinói ló nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége, a FIPRESCI fődíját a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon pénteken.Minden magyar örül, hiszen óriási elismerés egy óriási művésznek, noha lehet tudni, hogy...

Trackback: Tax-Mex burgonya 2011.02.20. 22:05:41

"Az egészség ugyanolyan személyes tőke, mint a lakás vagy az autó, és aki felelőtlen életmóddal elvesztegeti ezt a tőkét, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségüggyel kapcsolatos kiadásokhoz" - mondta Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben,...

Trackback: Egészségrombolási adó 2011.02.20. 10:48:55

  Nem tartom jó ötletnek a hamburgeradót. Aki ezt az adót kitalálta nincs tisztában a magyarok kreativitásával. Mit gondolt, hogy csak úgy önként és dalolva fizetnek majd egy újabb sarcot? Nem! A magyar nem ilyen. Majd jól kitalálják, hogy a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Arwind: De már azis bőven elég lenne ha növekedési pályára tudnák állítani az országot

Na látod, ez ügyben nem tettek még semmit. Nem is fognak, ahogy elnézem.
@hollario: Nem is akarnak, ezek is csak le akarnak venni bennünket...
Az egyetlen épeszű ötlete a kormánynak. Ha nem zabálnának össze minden szart az emberek, a kórházi ellátásra költött összeget nagyságrendileg lehetne csökkenteni. Mondjuk én az állampolgárt adóztatnám meg, vér és egyéb vizsgált stb után lenne kiszabva az egészségügyi hozzájárulás mértéke. Mindjárt megnézné mit zabál meg piál meg. Mondjuk itt meg közbeszól a jó öreg korrupció (lsd "rokkantnyugdíjasok).
@soproni1:
az is volt, mert fizetsz eü járulékot, ha mész dokihoz ha nem. (és épp az nem fizetett vizitdíjat se akinek kellett volna a sok használat miatt: nyuggerek, C-k)
itt viszont csak akkor pengetsz, ha fogyasztasz...
@kvadrillio: Bocsi, Übermensch én vagyok, pedig nem is hívnak Szájernek. :-P
Nem Orbánnakjutott eszébe a hamburgeradó, hanem az angoloknak, franciáknak és a németeknek. MIndhárom országban vita alatt van,a németeknél van a legközelebb a megszavazáshoz.
És ha e 3 ország bevezeti,akkor nagyon hamar eu-s törvény is lesz. Ha mi most nem csináljuk meg úgy ahogy nekünk a legjobb,akkor majd átvehetjük az Eu-s szabályozást.
Tehát nem kell nagyon kiakadni.
Ja, és a hamburgeradó kifejezés sem magyar találmány, a németek hívják így.
Borzasztó, borzasztó... :-(( ezentúl kénytelenek leszünk Szlovákiába átjárni egy jó hamburgerért meg cigiért. Milyen jogon vetik ki a jövedéki adót egyáltalán meg az áfát? Dobbantok. Egy órán belül.
Ja, meg építsünk csippet minden emberbe ami leadja a jelet. hogy mit eszik mit vesz. A bevásárlás csak kajajegyre, heti 1 kiló zöldség 20 deka hús, 30 deka tészta, 3,5 tojás, 2 kiló gyümölcs. Mindenki egészségesen él, hurrá.
Fasza... Orwellnek meg fizethetjük a jogdíjat hamarosan.
Mintha annó történelem órán azt mondták volna, hogy ezek a törökök milyen cigók voltak velünk, amikor megszálltak minket, mert mindent megadóztattak, még a kéményben a füstöt is...

Azt hiszem, erre szokták mondani, hogy a történelem ismétli önmagát, csak minket a fidesz szállt meg.

Lehet, hogy a zorbán igazából egy basa?
Még jobban meg fog nőni a fekete kereskedelem iránti érdeklődés. Kb. ennyi lesz az eredmény.
orbán és bandája igazán kihúzhatnák már a fejüket a seggükből és körülnézhetnének az országban.
Jó lenne ha orbán nem a saját havi ~1 millás fizetéséből (meg amit még ellop) indulna ki.
A nagy magyar átlag, kb. havi 80-130 ezer forint közötti összegből tartja fent magát vagy családját. Ennek az összegnek kb. a 60-70%-a pl. csak a számlákra megy el.
Kapjál már a fejedhez orbán!
"Azonnali radikális adócsökkentés" mi?
Hát a kurva anyátokat azt, tetves, mocskos, nemzet pusztító szarházi, fidesz banda!!
@Customi: "Lehet, hogy a zorbán igazából egy basa?"

Orbánbasi
@Utikonyvem:
Igen, és?
Ha mindent megadóztatnak, az max. átmeneti megoldásnak lesz jó, de hosszútávon ugyanott leszünk a part szakad.
Elsőként talán kezdhetnék azzal, hogy szolidaritást vállalnak azokkal, akiktől a fizetésüket kapják és mondjuk csak havi 150.000 forintot vennének fel, a többi visszamenne az államkasszába.
Mutass nekem még egy európai országot, ahol ekkora aránytalanság van a kézhez kapott fizetés vs. kézből elvett befizetés között, mint nálunk MO.-n.
Vagy olyan európai országot, ahol több milliárd forintba kerül 1 km autópálya építése.
Vagy olyan európai országot, ahol divattá vált az, hogy az alvállalkozó elvégzi a munkát, a munkaadójuk meg nem fizeti ki őket hónapokig, évekig.
És még hosszasan sorolhatnám, hogy miért nem old meg semmit az adóztatás egy olyan országban, ahol a velejéig korrupt az egész kurva, tetves rendszer. A felső vezetőktől kezdve, egészen a takarítókig, szinte kivétel nélkül mindenki. Tisztelet a kivételnek.
Viktor Ahmadinedzsád
Kim Viktor Szen
Viktor Amin Dada
@vitalis06: "Nem Orbánnakjutott eszébe a hamburgeradó..."

Nem leszarom, hogy kinek jutott eszébe? Ezek a nemzeti kommunisták azt hazudták, hogy nem lesznek megszorítások. Csakhogy végig ezt trükközik...
Ploitikusok, pfejjj! Hülyék ezek, mind!
@vasgyuszi: azok a hulyek akik elmentek szavazni, egytol egyig
@Fabius: Nagyon mellényúltál, mert hasonló gondolattal már az előző egészségügyi minisztérium is foglalkozott :)))) De legalább lehetett egy jót Orbánozni.

Egyébként meg kíváncsi lennék hogy vajon a margarin minek fog minősülni, egészségesnek, vagy egészségtelennek. Én legszívesebben betiltanám, nem élelmiszer az :)
@balkezes2: Nem várnak addig :) Lesz jóleső chip beültetve minden állampolgárba és évvégén kap egy söralátétet, hogy mennyit fizessen. A jogi alap egyszerű: ami igazán jólesik, az vagy erkölcstelen, vagy hizlal :) S. Gyuri bácsi elkésett, olvassátok Oxigéniát!
@tomot: Neked politikusnak kellene menned, félelmetes érzéked van hozzá, ha már eszed neked nincs.
A kövér ember kezelése rendkívül drága. Kell neki korszerű vérnyomáscsökkentő verzsircsokkento vercukorcsOkkento etc gyógyszer. Ez mind nagyon drága. Miért kellene nekem támogatnom az ő gyógyszereit. Fizesse meg előre. Nem járok mekibe nem iszok cukros vizet (szénsavas üdítőt) etc. Aki nem ért ezzel egyet menjen át a kövér szmszedhoz és havonta adjon neki kp mondjuk 10000 Ft-ot mert kb ennyivel támogatja a havi gyogyszeradagjat az OEP.
A POCAKOS orbánviktor ne oktasson!
@Gastroger: Rengeteg baromállatot fizetünk ötletelésre.Légy szíves,NE segítsd őket!Ez nem fair,pláne velünk szemben.
@régimotoros: Ez az egész nem az egészségvédelemről szól, hanem csak árdrágítás.
Az a lényeg, hogy a pálinka egészséges.
Most be kell hozni az otthon főzött pálinka adótartamát. Ezzel kb. 8 milliárt forint bevételkiesést csinált a Fidesz.
NAGYON HELYESNEK TARTOM AZ ÉRTÜNK AGÓDÓ KORMÁNYUNK ILYETÉN NAGYON HELYES INTÉZKEDÉSEIT.EZ A SOK MARHA NYUDIJAS IS ÁLLANDÓAN CSAK A HÚST-KOBÁSZT-SZALONNÁT ZABÁLJA,TEHETI A MARHA MERT AKKORA A NYUGDIJJA HOGY NEMTUDJ MÁR HOGY MIT CSINÁLJON VELE. VIKTORKÁM MENTSÉTEK MEG ŐKET-ŐNMAGUKTÓL.HISZEN BENETEK BIZTUNK ELEJÉTŐL FOGVA,ÉS EZIDEÁIG NEMIS CSALÓDTUNK BENNETEK.
Nem a zsír mérgező. Nem a mangalica szalonna. Nem a zsíros csülök, vagy a pacal. Hanem a műhús - műkrumpli kombó. Nem a hamburger az egészségtelen, hanem csak ez a SZAR hamburger.
@régimotoros:
Minden olyan liszt, ami nem a fehér, nagyon finomított, nagyon átszitált, az a magasabb pl. a magasabb rost- és fehérjetartalom miatt egészségesebb (amit a barna->fehér átmenetben elveszített "maghéjak"-ban hordoz), az sokszorta romlékonyabb (penészedésre hajlamosabb), mint a fehér, nagyon finomított, nagyon átszitált liszt.
Ezeknek a liszteknek éppen a hosszú eltarthatóság, ezért a kereskedelmileg is jobb kezelhetőség (áringadozások idejének "kihúzása", hosszabb raktározási, polcon tarthatósági stb. idő) volt a kifejlesztés oka, nem az, hogy egészségtelenebbek legyenek.

Ezért az összes teljes kiőrlésű búzát (vagy mást) tartalmazó liszt a rövidebb élettartama miatt eleve drágább.
@dimitrisz:
Az a baj barátom, hogy már rég nem az a kövér, aki jól él, hanem az, aki szarul.
Az eszi a kenyeret-tészát-zsírt, mert azt tudja megfizetni. Az irdatlan szénhidrátbevitel (főleg a jó kis kombó cukrok-tészták-savófehérjék) meg felpörgeti az inzulinrendszert, a delikvens hamar éhes lesz, a bevitt energia mozgás hiányában egyenesen megy a zsírépítésre, és másfél-két óra múlva megint éhes lesz, mert a szervezet hamarst kisöpörte az inzulinnal a vérből a korábban bevitt cukrot, ettől a nagy cukorcsökkenéstől éhes lesz, megy be az újabb adag szénhidrátbomba, és önfenntartó módon folyik a hízás.

Azok, akik megengedhetik maguknak, hogy a táplálkozásukban a szénhidrát-fehérje-zsír összetétel legalább nagyjából megfeleljen a korosztályuknak és fizikai aktivitásuknak, illetve képesek, hajlandók rendszeresen mozogni és rendszeresen kialudni magukat, azok töredékannyi "metabolikus szindróma" tünettel (túlsúly, cukor, magas vérnyomás) bírnak, mint akik nem.

Ugyanezzel az erővel lehetne adót kivetni a rendszeresen magukat ki nem alvókra, mert a kialvatlanság mesterségesen növeli az éhséget, ami felesleges, fel nem használandó kalóriák bevitelére ösztönzi a szervezetet.
Mennyivel jobb lenne, ha tachográffal kéne elszámolni a dolgozónak, hogy betartotta-e az előírt pihenőidőket :))))

Önmagában meg nyilván egyik élelmiszer sem lesz egészségkárosító, de azok az élelmiszerek, amik "értéktelen" kalóriákat hordoznak csak (pl.chips, a porított, olajban sütött krumplival), azok valóban nagy ellenségei a közegészségnek. (Ahogy az olajos magvak és diófélék túlzásba vitt fogyasztása is az lenne, de valahogy ez nem népbetegség :) )
...és az megvan, hogy miközben a világban amúgy is intenzív élelmiszerár-emelkedés van az alapvető cikkek (hús, liszt) terén, a kakaóárakat az elefántcsontparti események és egy, a kakaófákat támadó kártevő a közeljövőben az egekbe emeli, ekkor okos intézkedésként ezekre a termékekre akarnak még büntetőadót rakni?
(Hogy azért nincs idei búza a malmokban, mert a tavalyi lassan kifogy, az újat meg a termelők nem adják el a malmoknak, mert az áremelkedésre játszananak miközben a magas exportárak "támogatják" őket?)
"Ki fogja eldönteni mi minősül majd egészségre ártalmas élelmiszernek?" - teljesen ostoba kérdés, a vezér majd kinyilatkoztatja azt is, hogy mi egészséges, és mi nem az. Kuss.
A hamburger magyarul fasirozott, félbevágott zsemlében, akkor most melyik az egészségtelen a zsemle, a fasirozott vagy mindkettő, esetleg az izesitésre rákent paradicsom vagy mustár ? Persze a fasirozottak általában eléggé zsirosak, de akkor a zsiroskenyeret is tiltani kellene vagy legalább azt is jól megadóztatni, hogy legyen pénz a reformokra, vagy mire.
@czejp:
Ha nem lenne benne zsír, akkor a sok szénhidrát még gyorsabban szívódna fel, és még jobban hízlalna :)
Az összenergiával meg mindenki maga számoljon el, mert lehet éppen "diétás" élemiszerekből is a napi energiakereten túl enni, vagy éppen a napon belüli energiafelhasználáshoz nem illeszkedő módon is enni, és mindkettő hízlal.

(A sültkrumpli az egészségtelen, mert olaj+krumpli, fehérje nélkül, plusz az evése közben a fogakba (és a zománc pórusaiba) préselődő olaj savasodása sokkal súlyosabb fogszuvasodás kiváltó ok, mint pl. cukorkák.)
@zanzibear: Köszönöm, szóval akkor a zsemi a bűnös, akkor inkább majd kiflit eszem ezentúl.
Szívesen olvasnék Kövér Lászlótól egy zsíros állásokról szóló tanulmányt :-)
@czejp:
:))
Önmagában a hamburger szerintem nem lesz egészségtelen.
A menük, a krumplikkal, és a cukros vagy édesített lékkel együtt viszont a napi energiaszükséglet nagy részét fedeznék önmagában is, de a fehérje/szénhidrát összetétel miatt viszont nem jó ütemű a felhasználása, és ettől lesz valamennyire hízlaló.

Ha megnézed, egy bigmac és egy nagy krumpli önmagában közel 1000 kcal,és ehhez jön még egy nagy üdítő, aminek 100gr-jában 10gr oldott cukor van, fél liter esetén 50gr, ami azonnal felszívódik.
Ennek alapján aznapra a szénhidrát (és főleg a cukor) bevitelt aznapra szinte meg is lehetne állítani, de ugye ezen kívül minimum van még a reggeli és a vacsora, amivel az ember bőven eléri vagy meghaladja a napi 2000kcal "általános" ajánlott energiabevitelt.
@zanzibear: Tehát csak a menü az ártalmas. Vagy a krumpli is? Vagy csak ha olajban sütik? Akkor az olajat kell adóztatni. És a cukros üdítő az ártalmas? És abban mi, a cukor? Mert akkor azt is adóztatni kell. No meg a lekvárokat is, mert azokban is van cukor. És persze a mézet is vizsgálni kell, mert azokat is cukrozzák. A pizza nem egészségtelen? És ha az, akkor a hungarikum langaló is?
Rengeteg mindent meg lehet még adóztatni, egész biztos állásom lenne egy adókitaláló kormányhivatalban. :)
@régimotoros: A teljes kiőrlésű lisztek, rozslisztek sokkal egészségtelenebbek, mint a fehér. Ennek oka a búza héján megtalálható intenzív gombafertőzés, ami Magyarországon elég magas.
A boltokban található barna cukor pedig rendes fehér cukor cukormelasszal leöntve, attól barna. Rá is van írva a dobozára.

A Nádcukor pedig nem tud barna lenni.

Csak ennyit akartam mondani.
Amatőrök. Minden étel egészségtelen és hízást okoz, ha nem mozog annyit a fogyasztó, hogy zsír helyett energiává konvertálja. Inkább kötelezővé kéne tenni a mozgást. Sokkal értelmesebb lenne EZT követően kivetni a hamburgeradót és növelni a kötelező testedzési adót. Két legyet egy csapásra. Persze ezek csak kicsiben tudnak gondolkozni...
"Ki fogja eldönteni mi minősül majd egészségre ártalmas élelmiszernek?"

Ártunk és kormányunk már rég eldöntötte, káros amit a nyugatti, immperrialista kappittalista, népnyúzó nemzetveszejtő, kizsákmányolók árulnak,
és nem káros amit a hazai, nemzeti keresztény, polgári, kereskedők árulnak, mint a cébéjá pölö.
@levim:
Nem a menü az ártalmas, hanem a felhasználással összhangban nem levő (összetételű) energiabevitel.
Tehát mind a napi rendszerességgel a napi felhasználást meghaladó energiabevitel káros, mind a napon belüli energiabevitelben a gyorsan felszívódó szénhidrátok ("üres kalóriák") nagy mennyisége a napi energiabevitelen belül.

Tulajdonképpen sok esetben a közétkeztetés is egészségtelen (pl. főzelékek sok rántással, minden komolyabb hús rántva, stb. stb.stb.).

A másik, amiről még nem esett szó, az a túlzott sóbevitel, de azt sem lehet adózással megfogni.

@lyken:
Nemcsak hogy annyit kell mozogni, de az étel felhasználásához illeszkedő ütemben.
Viszont nagyon könnyű úgy enni, hogy a bevitt kaját a szervezet fizikai aktivitással nem is fogja tudni felhasználni a zsírba raktározás idejéig, mert nemcsak, hogy kitéve nincs annyi mozgásnak, de a fogyasztó kondíciója nem is tenné lehetővé, hogy "ledolgozza".
Ha egy 500kcal-os tortaszeletet 1 óra futással lehetne ledolgozni, akkor hogy a fenébe lehetne mondjuk egy jelentősebb édességzabálást ledolgozni?

Tehát egyszerűen "kemény korlátokat" kellene az embereknek maguk elé állítani a fogyasztásban, mind mennyiségi, mind összetételi szempontból.
Az ekézés nagy része nem jogos, mert a koncepció alapvetően nem lenne hülyeség. NEM azért, hogy majd az egészségtelenül táplálkozók jobb ellátást kapjanak, hanem azért, hogy nagyobb részben vállalják az egészségügyi költségeket azok, akik várhatóan inkább igénybe fogják venni (mellesleg ilyen szempontból erősen hasonlít ez az a jobboldalon még a dackorszakban démonizált, ördögtől való vizitdíjra).

Az kérdéses, hogy egészségesebb fogyasztásra szorít-e, de talán valami kis hatása lenne. Az igazi probléma az említett "ki fogja eldönteni" kérdés. Borítékolható, hogy valami demagóg megoldás fog születni, különösen látva a törvény "becenevét": a többségében durván egészségtelen (és a hamburgernél jóval egészségtelenebb) tradicionális magyar zsírbombák valahogy ki fognak kerülni alóla.

Mellesleg gőzöm sincs, miért tekintik a népek különösen egészségtelennek a hamburgert, fasírozott kenyérrel, némi zöldséggel és szósszal. Ha betolsz hozzá fél liter cukros kólát, az az egészségtelen, nem a hamburger.
Gondolom, azért lesz majd lex-barát is a szimpatikus lángososnak..
Hogy mi egészségtelen és mi nem: elég öreg vagyok ahhoz, hogy emlékezzek arra, amikor pl. az almát is és a tejet is nagyon egészségesnek, majd csak módjával fogyasztandónak mondták. Mi az igazság?
És még valami a hamburger ártalmasságához: tényleg ezen él a magyar, ettől hízik el, ez az egészségtelen a táplálkozásában?
Vajon a dohányosoknak mikor emelik meg a TB-járulékát? Az egészséges? :)
@Giraffa: És aki a dohányzás és alkoholizálás miatt lett rokkantnyugdíjas, azt miért mi fizetjük? Sok "igazságos" dolgot lehetne még elővenni a kalapból.
Epp betoltam egy hambit ebed elott mikozben olvastam ezt a cikket. Addig tomom magamba maig meg occson lehet!
" - Az éttermek a növekedési ütemükön felbuzdulva szintén hitelből opciót vásároltak Argentína teljes marhaállományára. És akkor beütött a krach.
- Kamatemelés?
- Elhízás."

emiksz.blog.hu/2010/11/29/hamburgerado_elkerules
@Sieg: Tehat fizessen tobbet az aki nagy valoszinuseggel jobban iganybe fogja venni az eu szolgaltatasokat? Mondjak valamit? Tobbnyire azok fogjak jobban igenybe venni, akik 3 muszakban toljak egy gyarban egesz eletukben, vagy ne adj Isten munkajuk sincs. Mert nem tudnak egeszsegesen etkezni, nincs ra penzuk (bizony ok esznek tobb zsiros kenyeret!), nincs penzuk sprotolni, goygyszerekre stb. Voltal te mostanaban orvosi rendeloben? Nezd meg kik vannak ott? Tudod kik lesznek nagyobb esellyel alkoholistak? Elarulom, nem azok akik Cognac-ot kortyolgatnak otthon estenkent. Es nem azok kapnak tudorakot sem tobbnyire, akik hetvegente egy kubai szivart elnyomnak.
Ha pedig igy nezzuk, akkor baszhatjak a hamburgeradot. A szegnyek eddig sem a 2000 forintos egy hamburgerbol allo menukre koltottek. Tobbet fizetni pl. en fogok, aki viszont kisebb esellyel (legalabbis remelem) fog korhazba kerulni olyan problemak miatt, mint a kevesbe jo anyagi helyzetben levok.
De vehetjuk maskepp is. Fizessen elore tobbet az, aki mondjul rossz kedemben talal, mert az nagyobb esellyel kerul korhazba keztoressel, mint az aki jokedvemben talal. Es abbol kevesebb van. Meg mindig jo otletnek tartod?
Tudjátok azt azért ugye, hogy az EU is errefelé mozdul? Csak azért kérdezem, mert az előző két hónapban kiderült, hogy a mi nagy és okos barátaink az EU-nál tudják mi a jó. Most mi ez a nagy ellenségeskedés az irányukba? Hát hogy van ez?
@zanzibear: pont az a gond az egésszel, hogy nem az egészségtelen életmódt akarják megfogni, hanem plussz bevételt akarnak.
több országban van kötelező maximális sótartalom, fehérje/zsír/szénhidrát arány stb. csak sehol nem jut eszükbe megadóztatni, hanem egyenesen betiltják. ez járható út lenne.
másikmegjegyzésem, hogy a család havi 2 mozis, mekis hétvégéjétől nem fog elhízni senki. naponta meg nem hiszem, hogy túl sok ember enné. speciel nekem 3nap után örökre elmenne tőle a kedvem... ráadásul nem hiszem, hogy túől sokan megendhetnék maguknak a napi mekifogyasztást...
másoknak említeném, hogy a barna cukor cukortartalma ugyanannyi! ugyanolyan egészségtelen ez csak a gasztronácik mániája h mennyivel egészségesebb!
még egy gondolat: rendszeres piacon vásárlóként (meg persze multiban, mert qrvára nincs annyi pénzem, hogy olllyan egészségesen éljen egy 4 fős család) megjegyezném, hogy a mekis hamburger esetében el tudom képzelni, hogy a hús minősége és származási helye könnyebben ellenőrizhető, mint a ki tudja hol vágott, hol nevelt, mivel etetett kiválló magyar csirkéé.
@queenlly:
"...csak sehol nem jut eszükbe megadóztatni, hanem egyenesen betiltják..."
FYI:
www.epha.org/a/3871
@Muad\\\'Dib: mea culpa. sarkítottam. bár túl sok eredényről egyelőre nem számolhatunk be :)
az ilyen jellegű intézkedésekkel csak akkor értenék egyet _esetleg_, hogy ha a bevételek egy elkülönített alapba mennének. jelen esetben pl. egészségügyi fejlesztésekre költenék el. miért érzem úgy, hogy a pénz megint a közösbe folyik, a lyukas lavóron kifelé...
@VulpesVulpes:
Ezzel egyetértek. Ez egy remek és támogatandó elképzelés, ha a megvalósítás megfelelő. Amennyiben követhető módon pl. a tömegsport fejlesztésére, iskolai étkezési programok színvonalasítására, stb. használnák, abszolút támogatnám.
@fourgee: "Nagyon mellényúltál, mert hasonló gondolattal már az előző egészségügyi minisztérium is foglalkozott :)))) De legalább lehetett egy jót Orbánozni."

A hülyeség pártsemleges. Ha a fideszesek is foglalkoznak vele akkor az azt jelenti ők sem különbek. De mitől is lennének különbek? Egy csecsről táplálkoznak mind...
Azt nem értem, hogy miért előre kell beszedni az ellátás plusz költségeit, miért nem akkor, amikor a delikvens orvoshoz megy. Fizethetne mondjuk mindenki hozzájárulást az orvosnál, és akkor oda menne a pénz, ahol gyógykezelni kell az egyszeri népet.
@Muad\\\'Dib: Azért nem ugyanaz a fő hamburger fogyasztó nálunk, mint tőlünk nyugatabbra. Ahogy már többen is említették korábban, nálunk nem a tehetősebbek étkeznek elsősorban egészségtelenül.

Minden jót!
@queenlly:
Ha extraprofit adó lenne, akkor azért a gyorséttermeknek eléggé oda lehetne vágni egyébként, mégiscsak irreális, hogy egy fasírtos zsömléért közel ezer forintot kérnek.

A másik, hogy van egy európai kezdeményezés az élelmiszereken a tápértékadatok részletes, egységes formátumú megjelenítésére (100gr-ra, és napi átlagos bevitel %-ra vetített fehérje, szénhidrát, zsír, illetve só és cukor mennyiségre).
Először ennek a használatát kéne nagyon gyorsan kötelezővé tenni (pl. az ezt nélkülöző termékekre büntetőadó kivetésével), és legalább nagyságrendi információt adni az embereknek arról, hogy mit is esznek, és az milyen viszonyban áll az energiafelhasználásukkal, hosszabb távon pedig az egészségükkel.

A tömeges elhízás jelensége egyébként érdekes, és annyiból jó a megközelítése a hamburgeradónak, hogy ha valaki egyébként normális mennyiségeket eszik, de hol itt, hol ott eszik hozzá fel nem használt energiát eredményező többletet, akkor az az idők során lassan rá fog rakódni. (Tehát az a fajta társasági evés, ami rendszeres McD vagy BK-ba járással jár, az valóban a fiatalkori elhízás nagy barátja.)

Csak éppen ennek a legnagyobb hajtóerői, a cukros üdítők (a gyakorlatilag rostmentes, cukros 100%-os gyümölcslevek is!), a rágcsák, nassok, amik észrevétlenül "mennek fel", vagy egyszerűen a rosszul megválasztott étrend (a mindenkor éhség olcsó elverésére alapuló "étrend" leginkább) teljesen érintetlen marad egy ilyen hamburgeradótól.
@sirsteve:
Ez bizonyos szempontból igaz, bár azért hozzátenném, nem egyértelmű, hogy a szalonna hagymával és kenyérrel, meg a zsíron készült csülökpörkölt az egészségtelenebb, vagy a mekis, stb. műkaja. Illetve, de egyértelmű, és nem az előbbi.
@Muad\\\'Dib: Hát pedig egyáltalán nem lehet egyetérteni vele.

Magyarországon szinte minden termék ÁFÁ-ja 25%. Ez már magában nagyon magas. Jobb helyeken az élelmiszerek utáni ÁFA 10% körül mozog a többié pedig max. 20%.
Na ott meg lehet csinálni, hogy átrakják a hambit a 20%-ba, de még +adót kivetni az amúgy is magas sarcon felül enyhén szólva pofátlan.

Vagy mijafszomat akarnak ezek a kretének, hamburger jövedéki adót? Mi jöhet még ezek után? Kenyér jövedéki adó? Rántotthús jövedéki adó? Pörkölt jövedéki adó? Hát egy méretes lópisztoj a politikusok ...-be.
Tipikus 1-ségsugarú magyar "politikus" gondolkodásmód.
@kovi1970:
Ha vetted volna a fáradságot és utánaolvasol, mondjuk az általam linkelt oldalon, vagy az EU egyéb oldalain, akkor esetleg tudnád, hogy ez nem magyar sajátosság, hanem abból a tényből fakad, hogy pontosan hozzárendelhetőek bizonyos orvosi kiadások az ilyen egészségtelen szeméthez. Amit jó lenne, ha legalább részben azok viselnének, akik okozzák. Ezen felül ez sehol nem más jövedéki adósávba történő áthelyezést jelent, hanem egy plusz adót az ilyen termékek forgalmazóinak.
@kovi1970: "A hülyeség pártsemleges. Ha a fideszesek is foglalkoznak vele akkor az azt jelenti ők sem különbek. De mitől is lennének különbek? Egy csecsről táplálkoznak mind..."

Erre próbáltam felhívni a figyelmet :) Csak olyan érdekes, hogy amíg egyik oldal csinál valamit, addig bizonyos fizetett bloggerek mélyen hallgatnak, amint viszont a másik oldal próbálja ugyanazt, akkor egyből elkezdenek magyarázni, mintha emlékezetkiesésük lenne :)
@Muad\\\'Dib:
Noha minden rossz forrásának a zsír van kikiáltva, azért a dolog nem ilyen egyszerű.

Nagyjából a 60-as évek végén "fedezték fel", hogy a (nyugati) társadalom vészesen hízik. Ezért kikiáltották bűnösnek a zsírt, mint a legnagyobb fajlagos energiatartalmú tápanyagot. Ettől kezdve lett sok "low fat" diétás étel, aminek az lett az eredménye, hogy azért, hogy ehetők maradjanak, fajlagosan megnövekedett az ételekben a különféle szénhidrátok mennyisége.
Láss csodát, ettől még rohamosabb tempóban kezdett hízni a társadalom, mert lecsökkent a bevitt zsíroknak a szénhidrátfelszívódást (és ezen keresztül a zsírraktározást) lassító lehetősége.
Mellesleg megindult a koleszterin ellenes hadjárat, amit "okosan" a koleszterinbevitellel kötöttek össze, holott közismert volt, hogy a szervezetben levő koleszterint a máj állítja elő a bevitt szénhidrátokból.

Mostanában tartunk ott, hogy kezd általános elismertséget kapni a "metabolikus szindróma", ami együttesen a túlsúly, cukorbetegség (inzulinrezisztencia), magas vérnyomás, magas vérzsír szint) jelenléte, és leginkább a túlcukrozott,túlszénhidrátozott táplálkozás gerjeszti.
( www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/1100/a-metabolikus-szindroma-kialakulasa )
@sirsteve: A probléma az, hogy az eccerű magyar adófizető már a többszörösét kifizette előre az orvosi ellátásának. Ezért a qrva sok adóért annyit zabálhatnánk amennyit akarunk. Ebből kéne kiindulni.

Szerintem aki ilyen +adókat kitalál az egy hülye, képmutató alak és nem való még a politika közelébe sem. Lassan be kéne már vezetni valamiféle politikai alkalmassági vizsgát, mert Magyarországon bármilyen hülye aki a politika közelébe kerül nyomathatja a hülyébbnél-hülyébb ötleteit. Aztán ha elég hülye gombnyomogató droid van a parlamentben még el is fogadják.

Ez az ötlet meg mondjuk a képmutatás netovábbja. Azért mert,
- az élelmiszereken amúgy is magas az adó
- az egészségtelen táplálkozás szoros összefüggést mutat az állampolgárok anyagi helyzetével
- az alkoholizmus Magyarországon 10ezerszer nagyobb probléma pillanatnyilag (házi pálinkafőzés mi)
@Muad\\\'Dib:
Tehát az a megoldás, hogy legyenek drágábbak azok az élelmiszerek, amiket eddig is inkább a tehetősebbek vettek. Ergo még inkább nem fog fogyni, sőt valószínű drasztikus visszaesés lesz a fogyasztás terén.
Akkor most mi értelme is van ennek, azon kívül, hogy tudatosan akarják kinyírni a multikat?
@czejp: "A hamburger magyarul fasirozott, félbevágott zsemlében, akkor most melyik az egészségtelen a zsemle, a fasirozott vagy mindkettő, esetleg az izesitésre rákent paradicsom vagy mustár ? "

A hamburger az németül is, angolul is meg magyarul is eredetileg sült darált marhahús, es kommt aus Hamburg. Asszem az 1900-as évek elején ezt a húspogácsát amerikai német bevándorlók valmelyik világkiállításon zsemlébe téve kezdték el árusítani.
Ha jó minőségű a zsemle és jó minőségű a darált marhahús, akkor nem egészségtelen. Viszont, a gyorséttermek telenyomatják ezeket ízfokozókkal és egyéb segédanyagokkal, na attól lesz káros.
@Bergeroth: Az állami bevételek növelésén kívül semmi értelme nincsen. Csak a magyar "politikus" hülye és az már nem fordul meg a fejében, hogy ha valami drágább lesz akkor abból utána kevesebb fogy és lehet még annyi bevétel sem lesz belőle mint előtte.
@Bergeroth:
"...Akkor most mi értelme is van ennek, azon kívül, hogy tudatosan akarják kinyírni a multikat? ..."
Na, én már sok mindent hallottam az EU irányába, de ez, ez valami egészen új. Gondolod ezért tartják napirenden a legtöbb országban a kérdést? Hát nekem eddig ez nem jött át, az EU távlati terveiből, hogy ki akarják nyírni a multikat...
@Muad\\\'Dib:
Mivel nem lehet eldönteni, hogy a csülkös pacal töltött káposztával, sörrel és kávával leöblítve az egészségtelenebb vagy a BigMac menü, fizessen mindenki hozzájárulást az orvosi kezeléséhez, akkor, amikor orvoshoz megy. Ez sokkal egyszerűbben kivitelezhető, mint egy különadó megfelelő helyre történő eljuttatása. Így az orvosi kezeléshez hozzájárulás oda kerül, ahol ellátást vesznek igénybe, és azon az értéken, amelyen az ellátást igénybe veszik. Mert ha tőlem most szednek be extra adót az elfogyasztott hamburger/kóla/kávé/stb. után, de csak 20 év múlva lesz magas a vérnyomásom, akkor a most beszedett extra adó már egy lyukas garast sem fog érni.
@newtehen: "A boltokban található barna cukor pedig rendes fehér cukor cukormelasszal leöntve, attól barna. Rá is van írva a dobozára. A Nádcukor pedig nem tud barna lenni. "

A Magyarországon kapható "barnacukor" az igazából kémiai eljárásokkal kifehérített répacukor, amihez cukormelaszt adnak, hogy megint barna legyen.
Viszont, lehet kapni nádcukrot is. Csakhogy, amíg az Egyesült Királyságban 1 kiló nádcukrot megkapsz 500-600 forint körül, addig magyarországon a 40-50 dekás kerül 500-600-700 forintba.
Úgy tudom hogy a répacukorral sem lenne gond, ha nem fehérítenék ki mesterségesen, meg nem adnának hozzá tapadásgátló anyagokat, csak úgy ugye sokan nem vennék meg mert hogy milyen szar már hogy nem hófehér és összetapad. Az embereket pont a saját primitívségük mérgezi meg.

Néhány embertől hallottam, hogy a barna cukor az egészségesebb. Nos, Magyarországon ez így nem igaz - pont a "visszabarnított" cukrok miatt. Ez úgy lenne pontos, hogy a fehérítetlen cukor egészségesebb.
@Muad\\\'Dib: Hát ha vennéd a fáradtságot és utánanéznél akkor láthatnád, hogy van egy "icipici" különbség az EU legtöbb országa és a magyarországi jövedelmi viszonyok között.

Magyarországon ugyanis nem sokan engedhetik meg maguknak a rendszeres mékdónádszozást. Annál többen járnak viszont rendszeresen kocsmába. De ugye az tiszta sor, az alkohol jövedéki termék és annál több az állam bevétele minél többen piálnak. Sőt, az ilyen embereknek ráadásul nagy eséllyel nyugdíjat sem kell fizetni...
@sirsteve: "Mivel nem lehet eldönteni, hogy a csülkös pacal töltött káposztával, sörrel és kávával leöblítve az egészségtelenebb vagy a BigMac menü"

A csülkös pacalba, meg a töltöttkáposztába nem fogsz ízfokozót és állományjavító anyagokat tenni. Sőt, ha otthon készíted a hamburgeredet, abban sem lesz. Így a hús minőségétől és az alapanyagok minőségétől függően egy picit mindig más-más lesz a végeredmény. De egy multi cégnek a világ összes országában, minden éttermében, mindig és mindenkor ugyanazt a minőséget kell produkálnia, nagy mennyiségben.

Én az illetékesek helyében körülnéznék hogy a mesterséges ételízesítők, amiket a magyarok nagy része szívesen használ, vajon milyen hatással vannak a szervezetre... Vagy a sok mesterséges levespor, stb.
@kovi1970:
Ahhoz képest mindig tömött az összes meki, és a "jövőnk záloga", a napról-napra satnyuló fiatalság ott veri el anyuék pénzét.
Az pedig nem érv, hogy meeeer az alkohol. Ez a fétise mindenkinek, mind a drog, mind a hasonló témáknál. Ha valami rossz, akkor a többi rosszat is engedjük, ne tegyünk semmit, mert csak? Könnyen átverhetnek a szolgáltatók az ÁSZF-el? Nosza legyen legális a rablógyilkosság is...
@kovi1970: Számomra teljesen természetes, hogy egy ellátáskor fizetendő egészségügyi hozzájárulást úgy kell bevezetni, hogy közben valamennyivel csökkenjen a központilag beszedett tb-járulék mértéke. Esetleg az szja alapjából levonható lenne a hozzájárulás.
Ugyanakkor azt is be kellene látni, hogy központilag beszedett tb-járulékokból a jelenlegi eü rendszer fenntarthatalan, de ez már itt nagyon OFF.
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Öööö nem értelek, ez miért mond ellent annak, amit írtam. Igen, nagy az egészségügyi kockázata a dohányzásnak és az alkoholnak, ezért is van rajtuk nagy fogyasztási adó (-pálinka, hajh, az jó magyar, nemzeti, egészséges...).
Ez csak ennek a kiterjesztése lenne más egészségkárosító cuccokra. És nem, nem lehetek biztos abban, hogy ténylegesen több egészségügyi ráfordítást igényel-e, de várhatóan igen. Ilyen egészségbiztosítási rendszerben, mint a magyar, jobbat nem tudsz.

A rendes megoldás persze nem ez lenne, hanem az igazi társadalombiztosítás. Ott majd ha iszol/dohányzol vagy rossz a keringésed, magasabb lesz a biztosítási díjad.
De hát ez ugye már öngondoskodás kategória, azt meg a magyar nem szereti. Már 300 forinton is hatalmas hiszti kerekedett. Jó, jó, igazából csak politikai-droidkodásból, de hát láthattuk, mennyi esze van a magyar népnek. Bocs, Népnek.
@kovi1970: "Annál többen járnak viszont rendszeresen kocsmába. "

Ahol nem a jó minőségű házi készítésű pálinkát fogják bedobni felesként, hanem valamelyik "tisztaszesz, víz, aroma, színezék" keverékét, amit számomra érthetetlen módon engednek árusítani. Emlékezzetek, amikor jött a szabályozás arról hogy mi számít pálinkának, akkor a sokak által kedvelt Vilmoskörtéről lekerült a pálinka felirat!
Vagy amíg bemész egy angliai vidéki pubba, ott mindenféle palackos borokat fogsz látni, addig nálunk egy vidéki kocsmában a legtöbbet eladott bor valószínűleg a "kiskőrösi tablettás" lesz. Ezeket a termékeket súlyosabb adóval kellene sújtani, hogy ne érje meg megvenni. És ha valaki el akarja inni az agyát, akkor azt legalább sörrel tegye, az még elméletileg igazi Magyarországon...
szerintem maga az elképzelés nem ördögtől való.

sajnos kormányunknak - megint - sikerült egy alapvetően jó ügyet prostituálni saját céljainak megvalósítása érdekében...

maga az elnevezés már mindent elárul: nem "zsír-adó", vagy "egészség-adó"...

szóval fel fel ti rabjai a földnek és pusztítsuk a gaz multi-tőkét: ez a magyar neo-konzervatív politika alapja (valamire emlékeztet, de hirtelen nem ugrik be...)
@fourgee:
És mennyi csülkös pacalt meg töltött káposztát eszik egy ember egy évben?
A legtöbb klasszikus, magyaros ételt lehet úgy készíteni, hogy ne tocsogjon zsírban, hogy nem a legzsírosabb húsokból készül, hogy a hozzáadott köret sem lisztes cukorból áll.
A töltött káposzta pl. kifejezetten nem egy "ellenséges" étel, a káposzta ugye adott, a tölteléke szintén nem valamiféle "energiabomba".

Ha valaki meg bármiből megeszik naponta egy kilót, akkor nyilván hízni fog tőle, de ez nem a töltött káposzta hibája.
@Sieg: "Igen, nagy az egészségügyi kockázata a dohányzásnak és az alkoholnak, ezért is van rajtuk nagy fogyasztási adó (-pálinka, hajh, az jó magyar, nemzeti, egészséges...)."

Nem szép dolog ez a "magyarozás". Akkor mondhatnánk azt is, hogy a kosher pálinka az bezzeg egészséges, mer' az zsidó, mi? Nem, a magyar házipálinka és a kosher pálinka is gyümölcsből készül. Ezen van a hangsúly. Mert az alkoholisták által nagy mennyiségben fogyasztott, sokkal olcsóbb "alkoholos ital" vagy "szeszes ital" néven forgalmazott borzalom ipari szeszt tartalmaz, meg aromát meg színezéket. És ahogy fentebb is említettem, egy adalékanyagok, ízfokozók, tartósítószerek nélkül elkészített házi hamburger is tud egészséges lenni. Pont ezen van a hangsúly, hogy ne tartalmazzon adalékanyagokat. Amióta az élelmiszeripar telenyomat mindenet ezekkel, azóta jelent meg egy csomó betegség, amikről korábban nem is tudtunk, meg azóta hirtelen egyre többen allergiások.

Sok "szakember" arra hivatkozik, hogy bizonyos adalékanyagok csak akkor károsak, ha nagyobb mennyiségben visszük be őket. És XY termékben, csak Z mennyiség van, annak úgysem fogyasztjuk el egy nap a háromszorosát. Igen, annak a terméknek nem, de ha elfogyasztunk 10 fajta terméket, mindegyikben benne lesz az az adalékanyag és akkor már a tízszeresét fogyasztottuk el a napi ajánlott mennyiségnek... Erről persze nem beszélnek. Most lusta vagyok ráguglizni, de talán a szentjánoskenyérliszt, vagy valami gumiarábikum az, ami mérgezést és allergiát okoz nagyobb mennyiségben. Aztán ott van egy csomó termékben. Sőt, egyik gyümölcslevekkel is foglalkozó cég bizonyos "gyümölcslének álcázott" termékeiben is előfordul, hogy ne átlátszó legyen az az ital, hanem rostosnak tűnjön!

Persze egyik kormányzat sem fog az "igazi bűnösökre", ezekre az anyagokra rászállni, mert az élelmiszeriparban túl nagy pénz van, főleg ezekben a nemzetközi cégekben és nem mernek ujjat húzni velük.

Az egyetlen megoldás az, ha az emberek elkezdenek tudatosan étkezni. Semmi más megoldás nem létezik rá. Ha a szülő nem akarja hogy a gyereke Mekibe vagy Burgerbe járjon, akkor igenis ne azt mondja hogy a hamburger egészségtelen, hanem járjon utána hogy hogyan lehet házilag kevesebb pénzből nagyobb adagot és 1000x finomabbat kihozni.
@Muad\\\'Dib: Hát nem éppen azt írtam, hogy az alkoholt engedjük. Ugyanakkor képmutatásnak tartom ha már alkohol témában nemigen akarnak tenni akkor pont az "egészségtelen" hamburgerre szállnak rá.

Alkohol témában pedig nagyon egyszerű lenne a helyzet. Csak a már amúgy is érvényben lévő törvényeket kéne betartatni a fiatalok védelme érdekében.

A hamburger témával kapcsolatban pedig számomra van egy enyhe belső EU piac védelmi felhangja is a dolognak. A McDonalds szerintem nem kis pénzt szivattyúz ki az EU-ból.
@fourgee: Persze, de a házilag készített étel alapanyagáról sem tudod, hogy mivel etették, mielőtt a vágóhídra került, kivéve persze, ha te saját magad nevelted fel.
@fourgee:
Ne essünk már túlzásokba, nem az adalékok, tartósítók és színezékek miatt lesz kövér a nép,hanem mert annyit és olyat eszik, ami sem mennyiségben, sem összetételben nem felel meg a felhasználásnak.
@zanzibear: Fejezd be lécci a kéretlen táplálkozási tanácsadás, mert rohadtul unom már. Az egész hamburgeradó, és az összes táplálkozási tanácsadás faszság. Én mindent megeszem és még sem vagyok elhízott és egy tőlem függetlenül beszerzett szklerózis multiplex kivételével teljesen egészséges vagyok. A betegségemből kifolyólag rendszeresen járok orvoshoz és vizsgálják a vérképemet. Minden a normális tartományban van. Illetve a vércukor szintem szokott a referenciatartomány alatt lenni. Mindenki mindent ehet, csak a mértékre kell vigyázni. Erről ennyit! Ja és a jövőben is fogok hamburgert, pizzát, olasz tésztákat és csokit enni, hozzájuk cukros üdítőket inni, és el fogom szarni a sok okos étkezési tanácsadó szövegét.
Ja és 182 cm magas vagyok és 72 kg.
@zanzibear: Egy szóval sem mondtam hogy attól lesznek kövérek az emberek (olvasd vissza), hanem csak azt hogy sok ételt ezek tesznek egészségtelenné. Mert tény hogyha megveszel egy menüt valamelyik gyorskajáldában, akkor az egészségtelen. De ha jó helyről származó darált marhahúsból (esetleg ha sikerül hozzájutnod érlelt/pihentetett húshoz az még jobb) otthon készíted el a hamburgert, valami finom salátát készítesz mellé és nem kólát nyomsz le rá, hanem ásványvizet vagy kevés sört, vagy jó minőségű bort, akkor már rég nem arról az egészségtelen ételről beszélünk.
@fourgee:
"Nem szép dolog ez a "magyarozás""

Az irónia szót az i betűnél keresd az enciklopédiákban. ;)

Ez a "gyümölcsből készült pálinka fasza, a víz+etilalkohol keverék az ördögtől való" hozzáállás meg pátoszos hülyeség. Mindkettő a benne lévő 40-50% etilalkoholtól káros, az meg legutóbbi kémiai ismereteim szerint pont ugyanaz mindkettőben. Persze lehet rugózni azon, hogy a másikban biztos van valami más károsító anyag is, de kb annyi értelme van, mint egy velős körömpörkölt mellett ülve azon problémázni, hogy a hozzá adott kenyér vajon teljes kiőrlésű-e.
@Sieg: Hát, nem egy helyről hallottam történetet olyantól aki szerette az alkoholt és jó minőségű pálinkát ivott, aztán 60 évesen is egészséges volt, míg kollégája/rokona/sógora bizonyos nagyvállalatnál ipari szeszhez ingyen hozzájutva rákban halt meg. Van erre egy csomó történet, csak itt nyíltan online nem szívesem írnám le mindenki előtt, mert ki tudja kinek sérteném vele a személyiségi jogait.

Pl. egy állami vállalat bizonyos irodájából nap végén néhány kolléga egy bizonyos közeli kocsmába járt inni egyet. Pár éven belül mindegyikük rákban halt meg. Azok a kollégáik, akik nem jártak inni, vagy nem oda, azok a mai napig élnek. Azt meg nem tudom elképzelni hogy mondjuk 4 ember akik kollégák, előre megérzik hogy mindannyian rákban fognak meghalni X év múlva, ezért egy kocsmába járnak inni munka után.

Vagy miért van az, hogy egyik ismerősöm ha tiszta rumtól rúg be (Bacardi Carta Blanca), akkor tök jól érzi magát, másnap semmi probléma - ha vodkától rúg be, akkor mindenféle hülyeségeket csinál, össze-vissza röhög, másnap meg borzalmas fejfájása van. Pedig mindkettőben ugyanaz az alkohol van, ugyanabban a százalékban, ráadásul a vodkát még jobban át is szűrik hogy ne legyen mellékíze. Na, erre mi a válasz?
@the_lonewolf:
és az összes táplálkozási tanácsadás faszság

Vannak olyan alkatúak, akiknek a szervezete nem fog a kelleténél intenzívebb raktározásba, akik nem éreznek olyankor is hamar éhséget, amikor igazából még bővben van mit a szervezetüknek feldolgozni - ezek a szerencsés kevesek.
Nem is belőlük áll az egyre növekvő elhízott népesség, akik aztán hozzák az elhízásból következő súlyosabbnál súlyosabb betegségeket.

A többség könnyebben lesz túlsúlyos, elhízott, ha egyszer szétnézel a világban, látod, hogy a pocakostól a "teliszart búvárruha"* alkatig van minden a városban, akár férfiak, akár nők, de ami a legriasztóbb, hogy egyre több Michlen-figurára emlékeztető gyereket és fiatalt látni.

Két dologra lenne szükség, a mértékletes és megfelelő összetételű táplálkozásra, és rendszeres mozgásra.Ez a világ legegyszerűbb dolga így leírva, gyakorlatban viszont az emberek egyrészt nem mozognak, másrészt fogalmuk sincs, hogy mit (összetétel) és mennyit (kalória) esznek.

Innen aztán jönnek az "ezoterikus" diéták, meg eszement böjtölések azoknál, akik fogyni szeretnének, a "kész átverés" étrendkiegészítők, az óriási vitaminbiznisz, a messze félreértelmezett "diétás" és "alacsony zsírtartalmú" ételek forgalma, miközben az energia- és tápanyagbevitelt meghatározó rendszeres étrenden nagyon kevesen állnak neki gondolkozni, és még kevesebb megbízható információforrás áll a rendelkezésükre.
@Muad\\\'Dib:
MO.-ról beszélek, hogy jön ide az EU!?

Először volt az, hogy bizonyos számú magyar élelmiszernek kell lennie a boltokban, aztán jött az, hogy a multiknak (tesco, auchan, stb.) külön adót kell fizetnie (amiből természetesen pl. a magyar vonatkozású áruházlánc, a CBA kimarad, igaz nem multi na de na). Most meg ez. Miért érzem azt, hogy pl. a CBA ebből is ki fog maradni?
@fourgee: Szokásos kocsmalegendák, ismerem őket. Röviden: önáltatás, "szép" mítosz.

Szóval szerinted nem is az alkohol káros benne. Javaslom az elmélet nemzetközi publikációját. De ajánlom hogy az "ismertem olyat, aki..., ellenben a Józsi..." jellegű bizonyítás helyett nagymintás tesztekkel próbálkozz.
@Sieg: De most tényleg, erre kíváncsi lettem. Régen egy csomó koktélt kevertem. Egyik ismerősöm ha olyat ivott amiben vodka volt, vagy az a bizonyos népszerű ital - amit nem lehet ma már pálinkának nevezni Magyarországon és körte ízű -, akkor tök furcsán viselkedett, össze-vissza röhögött, másnap totál szarul volt, ha meg rum alapú koktélt készítettem, meg bizonyos más alkoholos alapanyagokat, akkor egyszerűen csak jól érezte magát és másnap nem volt tőle baja. A körtés koktélból sem itta le magát a sárga földik, csak tök keveset ivott.
Erre mondhatnám azt hogy a Forma-1-es autó is gépjármű meg a busz is, aztán a busszal mégsem lehet egy éles kanyart 90km/órás sebességgel bevenni... Na jó ez szar hasonlat :), de a fenti esetekre is kellene valami magyarázatnak lennie.
@fourgee:
Ha megveszel egy menüt egy gyorskajáldában, akkor világos, hogy a cukros üdítő, a nagy krumpli mellé egyszerűen semmi olyan nem ehető, amitől az egészséges lenne.
Bőven elég lenne valamelyik méretes hamburger változat egy ebédre, és hozzá csapvíz classic, hogy oltsa a szomjat, és kész.
De itt jön be a mozik "kukorica-kóla" effektusa, hogy ott a jegybevétellel egy nagyságrendű többletbevételt hoz nekik a rágcsa eladása, úgy a gyorséttermek a szendvicseik mellé eladott kóla-sültkrumpli kombóval is megduplázzák a bevételüket (a nyereséget az olcsó nyersanyag miatt még magasabbra növelve).
@Sieg: Nem legenda, mindegyik ismerőseimmel történt meg. Nem hallottam XY-tól hogy hallotta Z-től, akinek a bátyja mesélte hogy a gyereke ismer valakit, aki interneten olvasott valamit. Ezek számomra valóságos személyek.
@Muad\\\'Dib:
Annyira félelmetes ez a sötétség, ami árad a hozzászólásaidból, hogy már én érzem magam kellemetlenül.

"Ha valami rossz, akkor a többi rosszat is engedjük, ne tegyünk semmit, mert csak? Könnyen átverhetnek a szolgáltatók az ÁSZF-el? Nosza legyen legális a rablógyilkosság is..."

A példád azért rossz, mert a rablógyilkosságnál van 1 elkövető és van 1 áldozat. Magát a tett megtörténtét pedig az egyik ember követi el a másik ellen.
Ha valaki egészségtelenül táplálkozik, az a szíve joga.
Viszont kérdezem tőled azt, hogy a rablógyilkosságos példádból kiindulva, a kaja hogyan kényszeríti rá magát arra, hogy elfogyasszák?
@fourgee: az, hogy ez baromság. a "gyártott" etilalkohol+szinezék+aroma piában még mindig jobban tudod, hogy mi van, mint manci néni által rézüstben, ólomcsövekkel javított házi főzdében (lásd moonshine). a minőségi magyar pálinkában jóval több rákklető anyag lehet, mivel nem finomszeszből készül, hanem minden benne van, amit belefőznek. biztos hallottál már rézelejéről! azon kívül az, hogy 4 alkoholista közül mind májrákban hal meg, nem éppen mérvadó...
nem akarom védeni a gyorskaját, de fentebb mondtam már, tilts bizonyos anyagokat, vagy limitáld a mennyiségüket, de az, hogy a meki hamburger árt anyué otthon meg egészséges, az egy marha nagy... maradjunk abban, hogy objektíve nehezen képzelhető el, hacsak nem te legeltetted a bocit, amit levágva só és bors nélküli húspogácsává dolgoztad fel.
"Külön tetszik ebben a témakörben a tervezett extrém adó, amivel az extrém sportot űzőkre vetnének ki sápot, mert az ő kórházi kezelésük is drága, megsérülésük meg elég gyakori. Pici szeplő, hogy a kormány ezek szerint a jogrendszerünkkel sincs egészen tisztában. Ugyanis a 2007.01.01. óta hatályos egészségbiztosítási törvény - 1997. LXXXIII. törvény (Ebtv). - módosítása kimondja: az extrém sporttevékenységet űző személyek elesnek az ingyenes ellátástól, ha sporttevékenységük közben balesetet szenvednek."

Nem probléma, ugyanis hoznak egy majd egy törvényt, hogy 2007.01.01-ig visszamenőleges hatállyal csak azért is ők vezették ezt be! Nem érted még a fülkeforradalom logikáját...
Nem értem a hamburgeradót. Itten ingyen egészségügy lesz, mely mindenkinek jár. Ezért sodorta el a fülkeharag a népnyúzó idegenszívűeknek szánt 300 Ft-os sztetoszkópsarcot is.
süti beállítások módosítása