Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: telex.hu/gazdasag/2024/04/27/v0-vasut-vonat-kina-szijjarto-beruhazas-epites-ferihegy-hitel "„A ko... (2024.04.27. 09:29) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.09.20. 08:00 Fabius

Kommentelhető törvényhozás?

Címkék: fidesz rétvári bence nemzeti együttműködés online parlament

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint új típusú, átláthatóbb törvényhozás várható január elsejétől. Hoppá, - kapkodjuk a fejünket, mint fácánok a madársörét elől - mit jelenthet ez vajon újfideszül? Mert a régi azt a két bekezdést ami jogalkotási törvényben van is leszarta magasról. Pártunk és kormányunk egyéni indítványok alapján törvénykezett az első száz napban, az egyeztetés látszatát is úgy kerülték, mint vámpírok a fokhagymafűzért.

Rétvári kiemelte: a kormány kifejezett szándéka, hogy a törvények megalkotását társadalmi konzultációk sorozata előzze meg. Minden, a kormány által beterjesztett törvényhez hozzá lehet majd szólni a közigazgatási egyeztetés időtartama alatt a szaktárcák honlapján.
Ezzel párhuzamosan zajlanak a civil egyeztetések is.

Nem mondom, a gondolat alapból helyes. A kérdés csak az, vajon milyen kérdéseket lehet majd véleményezni? Mert ami igazán fontos és lényeges lett volna társadalmi egyeztetés szempontjából, azokon már régen túl vagyunk, vagy januárig túl leszünk. A médiatörvényről, a fékek és ellensúlyok rendszeréről, az alkotmánymódosításokról szívesen elvitáztam volna akár minisztériumi honlapon is. Ott úgy is, ha névvel-címmel, esetleg ügyfélkapus azonosítóval regisztrálni kell. De valljuk be, az esetleges - tagadhatatlanul fontos - parlamenti étlap vitája engem nem fog érdekelni.
Sokkal inkább gondolom, hogy ez is egy az önkormányzati választásra bevetett kampányfogások közül. Egy jól hangzó valami, ami hordozza kormányunk üzenetét: ha jók lesztek, beszélhettek. Pedig - elvileg - pont ezért van nekünk jogalkotási törvényünk, csak törvényhozásunk nincs, aki érvényt szerezzen neki. Kijátszani egyéni indítványokkal kétségtelenül egyszerűbb volt, mint egyeztetést tartani az érintett szervezetekkel.

"A jó állam számára az emberek véleménye nem probléma, hanem a megoldás maga" - mondja Rétvári, mi pedig most az egyszer igyekezzünk megállni röhögés nélkül. Inkább kérdezzünk vissza: tényleg? Akkor a máig nem tisztázott blogregisztrációt, a nem kérdezett véleményeket minek tekintsük, kedves Rétvári úr? Botlásnak? Tévedésnek? Vagy tekintsünk úgy a kormányra, mint aki egyszeriben megvilágosodott, hogy bizony a választópolgárok róluk alkotott véleménye mégis számít? Meddig? Október harmadikáig?

Kísértetiesen hasonlít ez az OGY előtti kommunikációra. Akkor a semmit mondták, és biankó szavazatot kértek. Most a valamit mondják, de a szavazatért megint "majd hozom"-ra szól az ígéret. Pedig egy online parlament alapból tényleg nem rossz ötlet. A civilek, társadalmi szervezetek, egyházak számára véleményezhető törvényjavaslatok nyilvános vitája rögtön képet adna egy adott téma társadalmi elfogadottságáról vagy elutasítottságáról. A választópolgár első kézből és hiteles forrásból értesülhetne a tervezett változásokról, és azok indoklásáról. Úgy érezhetné a rendszerváltás óta először, hogy valóban köze van a törvényalkotáshoz. Ráadásul haladó, trendi, és elég webkettes volna az ilyen-olyan online közösségeknek is.

Kár, hogy megmarad ez is választási propaganda szinten, vagy lesz belőle egy szűk érdekcsoport játszótere, ahogy eddig mindig. Mi meg kapunk egy hisz nemzeti együttműködés van plecsnit minden meghozott törvény lábjegyzetébe.

16 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr672309117

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Átláthatóbb jogalkotás? 2010.09.20. 11:11:09

Sokkal átláthatóbbá, nyíltabbá válik majd a jogalkotás a kormány tervei szerint januártól - mondta Rétvári Bence. Az a cél, hogy a civil szervezetek, érdekképviseletek, egyházak és egyéb tömörülések tapasztalatai, javaslatai az eddigieknél jobban inte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aki csak felveti a kommentelhető törvényhozást, előtte egyetlen órára nézzen már be a blog.hu politikai kommentjeibe...

Amúgy meg nem a civil egyeztetéssel kellene előhozakodni, hanem először visszaállítani pl. a parlamenti ellenzék frissiben megvont jogosítványait.
Blogoló Nemzettárs! Tanuld meg, hogy a törvénykezés nem törvényalkotást, hanem bíráskodást jelent, Oder die Flipperwaldt gespurt!
@OkoskaTo:rp:

Pedig ha a magyarorszag.hu-s regisztrációval lehetne összekötni a kommentelést, akkor lenne értelme: a jogszabályalkotás elég komoly tevékenység ahhoz, hogy senkinek se hiányozzanak a valós név miatt elmaradó, a szólásszabadság mint hivatkozási alap mögé bújó, csak idióta trollkodásra, nem pedig szakmai vélemény kifejtésére képes szellemi sérültek.
én már most hozzá szólók sokak nevében...ORBÁN és bandája TAKARODJ!!!
egyszeruen nem lehet jobban leirni, hogy mi is ez a javaslat, olvassatok:

konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=19972
Apróság: törvényhozás, nem törvénykezés, azt a bíróságok művelik.

Ami Rétvári javaslatát illeti: az év elejére új jogalkotási törvény kell, mivel a most hatályost az Alkotmánybíróság elkaszálta (annyira elavult volt, hogy az valami hihetetlen). Lehet, hogy abban lesz ez benne?
@Lesből Támadó Szárítókötél: Hááát, te névvel vállalnál pl. egy olyan javaslatot, ami a homoszexuálisok jogait erősítené? Vagy szimplán csak a gazdagoknak jó? Vagy ami az épp regnáló hatalom korlátozásáról, neadjisten felelősségre vonásáról szól?
Az a baj, hogy ha meg is valósulna az ötlet, (de persze nem fog) valószínűleg nem merném az otthoni gépemről kommentelni a kormányüléseket. Idáig jutottunk.

Pedig milyen szép is lenne olvasgatni "nestrot10" és "Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?" kollégák építő javaslatait...
Netcafe-ből írok, sosem kaptok el!

VIK-TOR, VIK-TOR, VIK-TOR!

Anyátok!

Szabadságot Budaházynak!

Vesszen Trianon!

Hajrá Diósgyőr!

A Szabó Lujza egy büdös kurva!

Nem a zsömle kicsi, a pofánk nagy mi? Dögöljetek meg!

Kisfaszom nem kéne?
@OkoskaTo:rp:

Azért, mert lehetőséged lenne véleményt nyilvánítani nem kéne feltétlenül minden törvényjavaslat alatt megtenni. Az ember általában ahhoz szól hozzá, mi érinti vagy amiben vállalható véleménye van.

Én ilyen témában névvel is vállalnám, mondjuk a fékek és ellensúlyok rendszerének újratárgyalását is. Gondolom a melegjogi aktivistáknak sem lenne ezzel gondjuk.
Az ötlet jó. Bár én annak is örülnék ha a magyarorszag.hu-n a jogszabályok aktuális állapotát láthatnám, de sokszor meg se találja e lapon az amúgy élő, hatályos joganyagot az arra bóklászó netpógár (jut eszembe, valami nagy lendület volt az első napokban a kormányzati portálok körül, azóta igen nagy a csönd).

Itt is minden a részleteken múlik. Mert ha az eddigi szokványos véleményezés lesz (minisztérium évekig érleli, majd kiadja véleményezni, kemény 1 hét határidővel :-(), annak se fülese farka.

Ha pedig arról van szó, hogy maguk se tudják mit szeretnének, ezért csinálnak ötletrohamot, akkor nagy a baj :-(.
Nekem bejönne egy ilyen, ha valóban az érdemi kérdésekbe lehetne bele ill. hozzászólni. A regisztrációhoz kötés se volna gond. Aki bele akar pofázni, az adja a nevét is. Úgy emlékszem pont ezen a blogon fejtegette valaki régebben, hogy a nick mellett legyen ott az illető éves adóbevallása is, és az eldönti mekkora súlya van a szavának. Az ügyfélkapus regisztrációval ez megvalósulna.
@rdos: ezzel én még nem találkoztam. Milyen jogszabályt nem találtál a magyarország.hu jogszabálykeresőjében?
@Ordnassac: 314/2005. Korm. rendeletet kerestem, de most egyből megtalálta. Akkor azt mondta, ilyen jogszabály nincs / nem létezik.

Vagy elnyomtam valamit, vagy azóta megjavult.

Az tény, úgy félévente egyszer ha használom, véleményem nem mértékadó.
Néptársak, túl kellene már lépni végre a jogszabályok kihirdetésén, meg az ilyen bolsi dogmákon. Egy jó működő államban mindenki csak abba üti bele az orrát, ami rá tartozik. És népszerű focistákról nevezik el a söröket.
Az Ország Háza 2.0 - a kommentelhető törvényhozás
www.orszaghaz.com/
süti beállítások módosítása