Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: 24.hu/belfold/2024/04/29/cseh-katalin-komment-nyiregyhaza-szulesz-foorvos/ "A vizsgálat lezárultá... (2024.04.29. 15:14) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.06.09. 08:00 Fabius

A nagy hátraarc

Címkék: fidesz adócsomag akcióterv

Az Orbán kormány tegnap rám cáfolt. Nyugodtan mondhatjuk, hogy csattanósan. Amíg éjjel az index cikkét mankóként használva adólufi pukkanást képzelegtem, addig ők szorgos hangyák módjára összehordtak 29 megvalósítandó pontot. Ha a pofámat jártatni nem kínos, akkor nem lehet kínos az sem, hogy beismerjem: az adócsökkentést illetően tévedtem, mert lesz.

Igaz nem azonnali, nem nagyarányú, de lesz. A vicc az egészben az, hogy ha a népvidámító sallangokat lehámozzuk róla, akkor a lényegét tekintve nagyjából elfogadható az akcióterv. A számomra legfontosabb kritériumot, a hiánycél alakulását tartották szem előtt. Ugathatjuk a holdat azt kiabálva, hogy ez Bajnai útja, vagy az IMF-é, ettől a tény nem változik: elemi érdekünk a hiánycél betartása. Mindegy ki teszi, milyen ruha van rajta, csak csinálja. Egyszerűsödés, egykulcsos adó, társasági adó korrigálás, a közszféra rendbetétele, a végkielégítések és titoktartási pénzek adóztatása mind rendben van. De azért nem én lennék, ha nem szólalna meg bennem a vérgeci, mikor az egykulcsos adóra bólogatok:

-Tessék mondani, az oligarcha faktorral mi lesz?

Értem, hogy támogassuk a középosztályt ahogy lehet, de amíg a minimálbéresek szívnak így, addig a Csányisanyik a megkeresett nettó milliárdok után csak fele adót fognak fizetni. Nem kellett volna legalább egy X millió a tizediken záradékot tenni a tervezetbe értékhatárként, ami fölött azért illendő módon kelljen az adót megfizetni? Nekem nem baj, hogy ez a pakk nem is hasonlít a választási ígéretekhez, és a kormányprogram nevű irathoz sincs túl sok köze, de a szavazóknak bizonyára furcsa lesz egy olyan oligarchák elleni hadjárat, aminek fő fegyvere a jutalmazás.

A kormány bizonyította, hogy igenis fontos számukra a hagyomány. Ápolják és tisztelik, most pedig törvénybe is iktatják a magyarok legősibb tézisét, miszerint: amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is. Lehetőleg otthon, házilag. Na ebből lesz ám nagy össznépi vidámság országszerte. Pálffy István a szó és borvirágok felkent papja mondta nemrég, hogy keresztényi megvilágosodása közben álmot látott: egy hosszú nyakú pálinkás üveg a Jóisten hangján szólt hozzá: -Te Pityu! Soha nem leszek én már hungarikum, mézes-bodzás mangalica ízben?
Mire Pista ellegyezte az orrába fészkelő muslicákat és azt mondta: dehonnem leszel ides galambom! Akkora hungarikum leszel, hogy főzdelátogatásokat fogunk rendezni olasz nyugdíjasoknak Magdi anyus vezetésével. Megmutatjuk a limoncsellót szopogató taljánoknak, hol lakik a magyar hányás! Izé. Csárdás.

 

 

 

 

 

 

 

 

No, ha már ropunk kettőt jobbra kettőt balra, akkor említsünk meg egy fura átmeneti amnéziát, ami Legkedveltebb Kormányfőnket sújtja. Nem, most nem a Kósával folytatott hiúsági párbajra gondolok. Bár vicces, ahogy Orbán sértett önérzetébe gyalogolnak a Kósázással újra és újra. Ha fel akarják bosszantani, akkor csak megpöccintik a körme alá fúródott tüskét. Ma is akut tikkelésbe kezdett, mikor előkerült a téma. Halálra frusztrálja magát a 2006-os választások után utódjaként emlegetett Lalival, nem érti, hogy reagálhat a pénzpiac egy "nem kormányzati ember" szavaira, mikor ő maga is éppen beszélt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekes, hogy a Barrosoval folytatott beszéd tényére emlékszik, a tartalmára meg nem. Ma így nyilatkozott Vona Gábor kérdezősködésére az államadósság újratárgyalásával kapcsolatban:

"Az államadóság újratárgyalásával kapcsolatban semmi jóval nem tudom biztatni azokat, akik erre akarnak biztatni. Ellentétes a magyar állampolgárok érdekeivel az adósság átütemezésére vonatkozó bármilyen javaslat. Arra kérem önöket, hogy ezt a kérdést ne hozzák elő, mert ez kárt fog okozni Magyarország minden polgárának"Höhh! Mikor is volt, hogy ő maga próbálkozott az államadósság újratárgyalásával Barrosoval? Még nincs egy hete, ugye? No lám, ilyen gyorsan változik meg a világ! Alig pislantunk ötöt-hatot, és a hiánycél növeléséért kunyizó lovag egyszerre a megtakarítások apostola lesz. Ami nem baj, sőt, csak ha letagadjuk hülyén nézünk ki lángpallossal a kezünkben a három százalék felé vezető úton.

Lehet az elmúlt hetet magyarázni ezerképpen. De önmagatokat cáfoljátok az akciócsomaggal. Ha meg tudtok csinálni egy elfogadható, valamire mutató tervet úgy, hogy az adócsökkentésen vitustáncot járó választóitok is jól laknak, meg a magamfajta gazdasági racionalizmusért szájaló is csöndesebben morog, akkor minek ehhez a népszínház?

Ezzel kellett volna kezdeni egy hete. Magatoknak a gecinagy égést, nekünk meg némi készpénz és kihullott hajszálat spóroltatok volna meg vele.
Minimum. 

 

23 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr142067977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zajos ünneplés? 2010.06.10. 13:48:42

Szentesi Zöldi László azt bírta írni a Magyar Hírlapban egy jó kis Népszava ekézés kapcsán, hogy Orbán huszonkilenc pontját Európában zajosan ünnepelték. Valóban? Nekem valahogy más jött le a HVG tegnapi összeállításából: A Financial Times arról í...

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.09. 19:23:16

Azt hiszem, az elmúlt napok bénázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Trackback: A nagy visszatérés: itt a régi Fidesz! 2010.06.09. 11:41:54

Ez egy ízig-vérig jobbközép program, amit Bokros vagy Bajnai soha nem jelenthetett volna be. A Fidesz pedig újra a régi, a sokak által visszavárt polgári párt. (Fotó: fn.hu) Orbán Viktor pár napos bizonytalankodás után végre a helyzet ura, a Fides...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudom, miről tárgyalt Barrosoval. De arra határozottan emlékszem a tavalyi fidesz kommunikációból, talán kövér szájából, hogy újratárgyalják a imf-szerződés feltételeit. Sőt, mintha tavasszal martonyi is mondott volna ilyeneket.
Mindegy, végül is néhány százezerrel jól kibabrál a "csökkentés", néhány százezer meg nagyot kaszál. Éppencsak a munkahelyeket nem látom attól, hogy a banki osztályvezetők ezentúl többet vihetnek haza.
Az a baj, hogy Nektek semmi sem teccik.Ha valaki a kisujját nyújcsa,már az egész karja köllene.
Főzhetitek a jó kis páleszeket, nem kő a fináncot figyeni.Nem azokat a bóti pancsokat fogjátok inni,mer pízetek se lessz rá, meg a hazainá nincs jobb.
Pálinkás poháron nézve még a nap is másként süt.
Hajrá Magyarok.
@apc: XD

Amúgy tény, hogy ebben az országban nem lehet olyat csinálni, ami a társadalom egy csoportjából nem váltana ki hangos fújjolást.
A minimálbér megadóztatása abból a szempontból jó ötlet, hogy sok embert jelentenek be adómentesen minimálbérre, a többit meg kapja "okosba". De valahogy úgy lenne fair a dolog, hogy akkor a minimálbért is kellene emelni 5-10%-al. Megjegyzem, nem tudom, hogy ennek milyen hatásai lennének, ha valaki tudja írja már meg.

A felső plafon sem rossz ötlet a 16%-ra, vagy ha nem, akkor vagyonadó. Jut eszembe, arról tényleg nem esett szó egy ideje?
Csak kérdezek:Ha nem emelik meg a minimálbért, akkor az a "pár" zember, aki tényleg ennyit keres,ennyivel kevesebbet kap?
Ha megemelik, akkor aki eddig 10 %-kal többet kapott, mint a minimálbéres,kevesebbet fog keresni,mint aki eddig minimálbéres volt, vagy Nekik is megemelik a fizetésüket? A vállalkozói szféra arról híres, hogy évközben 16%-kal megemeli a fizetéseket.Nem értem.
Sok mindent a mindenkori minimálbérhez kötnek,hogyan fognak számolni?
@DArchAngel:

Az ingatlan alapú vagyonadót elkaszálta az alkotmánybíróság. De a teljesítményalapú autókra vetített, és hajókat, repülőket érintő maradt. Ebben az a vicces, hogy pl egy 300 ezret érő erős Saab után kell fizetni, a kormányzati A6-os, 2.0 dízel Audi után meg nem, mert az véletlenül pont a teljesítményhatár alatt marad. De ez nem Orbánék sara, max a beígért eltörlés hiánya az övéké.
@apc: Hát, egyszer már lenyomtak egy nagyarányú minimálbér-emelést. Volt nagy sírás-rívás, hogy ez így hogy, de végül átment. Lhet, hogy most is ez lesz. Akkor viszont tényleg sok minden mást is emelni kell, tényleg nagyon sok vonzata lenne.
Ha meg nem vállalják be, akkor az szívás azoknak, akik valóban minimálbért keresnek. Nem tudom mennyien lehetnek ilyenek, szerintem a többségük kap valamennyit okosba.
@Fabius: A vagyonadó eltörlését emlékeim szerint nem ígérték, csak az ingatlanadóét. De lehet, hogy rosszul emlékszem. :-)
@apc:

Ha modellezzük az egykulcsos adót mondjuk az én cégemre, akkor a következő jön ki:

-Nálam minimálbéres nincs, ha volna akkor 16% mínusszal kellene számolnia. Ez a hírek szerint valami módon kompenzálva, és nem egyszerre bevezetve lesz.

-Az alkalmazottak 140 ezer nettót keresnek egységesen. Náluk 1% megtakarítás fog jelentkezni az adóból.

-Én túl vagyok az évi ötmillión, és így fele annyi adót fogok fizetni jövőre.

Hogy tetszik?

@kisa: A vagyonadó egy csomagban volt, amire eleve azt mondták, be se vezesse a Bajnai kormány, mert eltörlik úgy, ahogy van.

A vállalkozói szféra egy minimálbér kiigazítást meg tud csinálni ( ha akar...) az akcióterv megtakarításaiból. Ez most életszerű. A 2002-ben kampányintézkedésnek hozott 100% minimálbér emelés nincs ezzel arányban. Akkor sokan kénytelenek voltak elbocsátani alkalmazottat főleg vidéken, mert nem tudták a dupla bért kitermelni.
@Fabius: És a pluszban beesett lóvéból fogsz munkahelyet teremteni? 140 nettóért elmegyek hozzád. Mit kell csinálni?
@kisa:

Ebből nem fogok, mert arra nem elég. Viszont ha minimálbérest alkalmaznék, akkor akár 16% emelés is kijönne belőle, hogy a pénzüknél legyenek. Ez szigorúan rám és a cégemre vonatkozik, nem általános.

Vagyis munkahelyteremtést ezentúl is a visszaforgatott profitból kell végezni, ha lehet. Jah, teherautót kell vezetni a 140 ezerért, és árut teríteni.
@Fabius: Kár. Ahhoz éppenpont nem értek... :-)
@apc:
Emlékezzünk vissza, amikor Orbán Viktor kormánya megemelte a minimálbért 27-ről 50-re ha jól emlékszem.
Ott is sokan voltak, akik egyik napról a másikra minimálbéren tengődők lettek. Pl aki 47 ezer Ft-ot keresett.
Az akkori emelésnél Viktorékat az motiválta, hogy iszonyatos járuléktöbbletük keletkezett, amit elosztogattak ész nélkül, illetve letették alapkövekbe.

A Gyurcsány kormány nem merte bevállalni a munkaerőpiaci zavarokat és a vele járó bérfeszültséget, ezért csak a járulékalapot emelte meg, de a minimálbér összegét meghagyta.

Egyetértek azzal, hogy a minimálbér legyen adóköteles, de akkor a minimálbér legyen elég legalább a heti kétszeri húsfogyasztásra, és esetleg lehessen belőle 15 foknál egy picit melegebbre fűteni a lakást.

Nem tudom mese-e, de állítólag létezik olyan minimálbéres egyedülálló ember, akinek anyagi megterhelést okoz a személyi igazolvány hosszabbítás is, annyira be van táblázva minden fillérje.

Nagyon rühellem Lendvai Ildikót, amiért képtelen volt április 11-én bejelenteni a lemondását, de ma egy dologban nagyon igazat adok neki. A Fidesz elveszítette a választásokat -Ő nem ezt mondta- , mert leköpte a keresők kétharmadát, azokat, akik megválasztották. Azok az emberek fognak most kevesebbet keresni.
Bízom benne hogy mégsem, ugyanis azokat az embereket a legkönnyebb kivinni az utcára.
@kisa:
A közszférában, és itt most az óvónéni, a dajka, a tanár, az aszzisztens (orvosi), a 'szegény' orvos, stb sokan vannak, akik tényleg annyit keresnek, vagy a közelit, és nem tudnak okosba kapni hozzá.

A feleségem konkrétan végzett dajka egy ovodában, és 85000 bruttó/hó a fizetése.
Nem hagyja ott, mert szereti csinálni.
Bár nem vagyok közgazdász, de az egykulcsos adóról a gondolataim:

1., bátorítja és könnyíti a vállalkozást, ami nagyon ránk fér
2., segíti a belső kereslet felpörgését, mert ha a jobban keresőknél marad pénz, akkor abból lehet fogyasztani
3., hosszú távon ez mindd állást teremt.

Nyilván senkit se köteleznek arra hogy minimálbéres legyen, most legalább kap még egy motivációt arra hogy kitörjön, szerintem. És nem foghatja arra hogy az állam lehúzza.

Az igaz, hogy sokan rosszul járnak, még ha ez "csak" pár ezer forintban mérhető is, de hosszú távon ez sztem mindenkinek jó. Nem a minimálbéresek fogyasztása fog munkahelyeket teremteni, valljuk be:)

Most akkor ki is a populista? Lendvai Ildikó "ne a szegényekkel fizettessék meg?"
@eml: Köszi, tényleg nem emlékeztem pontosan, lusta voltam utánakeresni, megaztán 4 évig mindenre azt mondták, hogy visszacsinálják. :-)
@Liquid_Night: "Nyilván senkit se köteleznek arra hogy minimálbéres legyen, most legalább kap még egy motivációt arra hogy kitörjön, szerintem. És nem foghatja arra hogy az állam lehúzza." - de. A munkáltatója csak így veszi fel, tisztelet a kivételnek.
A többit meg majd meglátjuk.
Csányinak és a többi ``oligarchának'' kurvára mindegy, mennyi az SZJA kulcs (a saját fizetése szempontjából), bevételeinek >98%-a tőke- és osztalékágon keletkezik.

Meglátjuk mennyit ér majd az egykulcsossá alakítás (az egyszerűsödés miatt valószínűleg lesz egy pozitív szaldója, meg remélhetőleg fehéredni is fognak a jövedelmek). Sajnos a probléma még mindig a járulékok magas szintjével van, ráadásul egyre többek számára válik nyilvánvalóvá, hogy az állami nyugdíjrendszer egy klasszikus piramisjáték, addig tudnak téged kifizetni, amíg van elég új belépő... Épp ezért a járulékfizetési hajlandósággal van (és lesz a közeljövőben) a legnagyobb gond szerintem.
A dajka, gondozónő, óvónő, ápoló, orvos, tanár és mindazok, akik közintézményben dolgoznak, közalkalmazottak. Ez nemcsak azt jelenti, hogy esetleg kevesebbet kapnak kézhez, de azt is, hogy a 15%-os bértömeg-csökkentés miatti - egészen biztosra vehető - leépítésekbe sokan fognak beleesni közülük. ÉS ezek hiába kapnak végkielégítést, amiből legalább pár hónapig élhetnének (hátha valami csoda folytán találnak munkát, vagy legalábbis pár hónapig nem halnak éhen), annak összesen 2%-a marad náluk. Ugyanis a 25-30 éve dolgozó közalkalmazottnak bizony 60 napon túli végkielégítés jár. Csak nem többmilliós nagyságrendben.
Amúgy jelenleg is messze 100%-on felül telítettek a bölcsődék, költségcsökkentési okból szépen felhúzva mind az óvodás csoport- mind az iskolai osztálylétszámok, de még az egyetemi csoportlétszámok is. Párhuzamosan szépen megnövelve a tanárok kötelező óraszámai, órakerete is. Most erre jön a leépítés (mert hogy jön, az biztos) - hogyan is fognak akkor nőni a napközbeni gyermekellátást biztosító intézmények férőhely-számai? Hogyan emelkedik az oktatás színvonala? Hogyan is képzeltük ezt?

(És akkor még az egészségügybe nem is látok bele.)
@kriszi:
dajka, gondozónő, óvónő
átképezheti ápolónönek magát
gyerek nincs, beteg van
@soniq:
a tökéseknek nincs köze már az államapparátushoz
@Liquid_Night:
Lendvai nem populista, csak kommunista,
egyszerüen, PG taná´r volt a Sotén meg Keszthelyen
süti beállítások módosítása