Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: 24.hu/belfold/2024/04/19/szuverenitasvedelmi-hivatal-lanczi-tamas-magyar-peter-borton/ maga láncz... (2024.04.19. 10:02) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.05.18. 08:00 Fabius

Cézár a Brútuszok fölött

Címkék: fidesz közigazgatás országgyűlés

Munkához látott frissen választott törvényhozásunk. Berottyantották a törvénykezés nagy üstjeit, dobálja bele mindenki a saját hozzávalóját. Egész csinos boszorkánykonyhát rittyentettek a fő és segédalkimisták segítségével. Egyik másik fogás biztatóan néz ki, de van ami a régen ismert penetráns bűzt árasztja magából.

A 200 fő körüli parlament, az önkormányzati tisztségek átalakítása mind kívánt és nagyon is helyénvaló törekvés. Ahogy a három csapás, a családi pótlék iskoláztatáshoz kötése, a kettős állampolgárság, és a parkolás visszásságainak rendezése is. Ez mind pipa, csináljátok. A választási törvény tervezetekből a Fideszét tartom jobbnak. A Maszop saját szájízére és pillanatnyi helyzetére formált terv nem érdekel, tessék szépen az eddig megismert szabályok szerint játszani, csak kisebb létszámban. Én kiegészíteném az LMP javaslatával, hogy a mindenkori listába is lehessen beleszólása a választóknak. Mindannyian tudunk kapásból mondani egyéni szimpátiánk alapján olyan magát elégszer odakozmáltató delikvenst, akinek semmi keresnivalója nem lenne a parlamentben, ha nem létezne a pártos smúz faktor.

Az eddig benyújtott törvénytervezetek meghozták az első "bakit" is. Navra Tibusz nem győzte kimagyarázni, hogy a miniszteri fizetések emelését lehetővé tevő passzus egyszerű tévedés, amit máris kijavítanak, sőt. Ez a tény hozta meg az olvasási kedvemet, és aki keres, az talál egyéb furcsaságot a Fidesz környékén Szijjártó Péter orgánumán kívül is.

Sokáig azt hallottuk - teljes joggal, tegyük hozzá - hogy a Gyurcsány kormányok pártpolitikai érdekek szerint igyekeztek szelektálni a közigazgatásban. Nem a kisebb apparátus és a költségcsökkentés miatt szűntek meg a közigazgatási államtitkári tisztek, lófaszt! - mondták akkor, hanem ki kellett venni a politikai hatalom és a végrehajtók közül a szűrőt. Most az Orbán kormány vissza kívánja ezt állítani, mert politikamentesíteni akarja a közigazgatást. Örvendezzünk, hurrá, szándékukat nyomban írásba is adták "T/10 törvényjavaslat a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról" néven.

Ahogy ezt lapozgattam, feltűnt egy érdekes dolog. A 69 §, 4, pontja kimondja:

"A főosztályvezetői, főosztályvezető-helyettesi és osztályvezetői megbízásra javasolt
személyről a közigazgatási államtitkár tájékoztatja a közigazgatási minőségpolitikáért és
személyzetpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium közigazgatási államtitkárát ,
aki a javasolt személlyel szemben a tájékoztatást követő tizenöt napon belül kifogással élhet ."
Lefordítva ez annyit tesz, hogy egészen az osztályvezetői kinevezésig a Navracsics féle közigazgatási minisztérium államtitkárának kell jelenteni a személyt. Ő a szűrő, ő dönt egy személyben arról, ki alkalmas ezekre a posztokra, és ki nem. Gál Andás Levente lesz Minden Kinevezések Őrzője, pozíciók betöltésének tejhatalmú ura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ő lesz Ceasar a Brutusok között, nehogy bármelyik fullajtár mételyezni merészelje bármivel a haza rohamos fejlődését. Gál az első Orbán kormány idején Pokorni államtitkára volt, kipróbált régi motoros. Egy ilyen ember nyilván eltekint a pártosságtól, ha ekkora hatalom van a kezében.

Érdekes módon az egyetlen kivételt ez alól a 69 § -ban leírtak szerint Varga Mihály minisztériuma képezi. Ő ezek szerint van annyira kompetens személy, hogy egyedül rá lehet bízni az emberei válogatását. Nem kell fölé fotelführer, se óvóbácsi. Megbeszélték, hogy svéd modellezéssel nem foglalkozik többet, oszt'jónapot.

Csöndesen érdeklődnék szeretett jövendő kormányunktól, hogy ez vajon micsoda? Füllentés? Nyelvbotlás? Megszalad a színescerka a törvény szövegezése közben? Mert véletlenül sem a közigazgatás politikamentesítésének látszik. Sokkal inkább a gyurcsányi örökség klónozásának, aminek ellenkezőjére esküdtetek, csak legyen már végre forr a dalom a szavazófülkékben.

Látod, Kísértés mit tettél? Belecibáltad őket valamibe, ahová odataláltak volna maguk is.
 

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr72011831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Berottyantották a törvénykezés nagy üstjeit" - gondolom törvényhozást szerettél volna írni. A törvénykezés az, amit a bíróságon csinálnak.
Nem is annyira meglepő ez. Az új kormány szeretné tudni, hogy ki kicsoda a közigazgatásban. 1998 és 2002 között nem egyszer szabotált az apparátus. Az viszont, hogy ezt ezzel a jogi megoldással kell tenni, azt csak a közigazgatási jogászok tudhatják. Ja és egy embernek erre nem lesz ideje...
@öntelt radírpók: minden tejtermékek örökös ura :) milyen lenne?
Wehhe. Érdekes, ahogy a fidesz szimpik szembesülnek a tényekkel. Ilyenkor sehol egy ideologizáló tölgyes, vagy hülyéző öreg sam. Hááát, van amit nem lehet elintézni egy nem is úgy van szajkózással. Döbbenet :-D
„...tejhatalmú ura”

Írás előtt érdemes olvasni, vagy megtanulni helyesen írni.
Érdemes továbbra is karrieristának lenni a közigben. Az életpályaprogram 4 évig garantált.
megint egy senkiházi akinek egy jó zsíros állás kellett...vagy a klasszikus: ezt vajon ki dugja? :)
Az iromány immár T/17 a paragrafus pedig 67 és (4)
mi is a gond? a szavazatukat leadó választópolgárok kb. 85%-a egyenesen azt várja el az új kormánytól, hogy takarítsa ki a szocialista-szabaddemokrata szemetet a közhivatalokból... beleértve a semmirekellő, enyveskezű ejtőernyőseiket, nyaloncaikat stb. is... ha nem ezt csinálja az új kormány, akkor nem azt csinálja, ami miatt a legtöbb választópolgár rájuk szavazott...
Ez az alak egyébként már egy hónapja is osztotta a közig pozíciókat állásinterjúkon (persze fedőszervvel hirdettek, de én jól informált vagyok:).
@kendeffybotond:

Persze, a kommunisták belülről bomlasztották a rendszert, ezért nem lett viktor alatt tejjel-mézztel folyó kánaán, mi?

Szörnyű, hogy ekkora elvakultság létezhet a XXI. században.
@rockee:

A szavazatukat leadó választópolgárok hány százaléka várja el a mindenkori kormánytól, hogy ne trükközzön törvénytervezetek szövegezésével, és azt tegye szó szerint, amiről egyébként beszél?
@rockee: gratulálok, pont ugyanazt fogja tenni a fidesz, amit az mszp tett.

Mi a különbség köztük? Semmi?
@Fabius: hm, a "trükk" szót még nem védte le az MSZP kizárólagos használatra? izé, és ha trükk, akkor miért is korrigálják azonnal? hülyék ezek, mi?
@Kangörény_: szóval, bemész egy közhivatalba, ott hozzád közel, és mit látsz? ugyanazt az arcot, akit 1985-ben is. még oké is lenne, mert hát öregszünk. de éppen ismered, mert te is dolgoztál ott egy rövid ideig. akkor a párttitkár seggét nyalta, besúgott a kollégáiról, de dolgozni soha nem láttad. és bemész ugyanabba a hivatalba, és most is ott üldögél. kedvenc vicce, Orbánról szól és a cigányokról. amúgy fennen hirdeti, hogy ő nem politizál... miért is kell ott lennie még mindig? mikor diplomás fiatalok százai, akik dolgozni akarnak, nem kapnak munkát. éppen azért nem, mert olyanok öldögélnek ott, már 1975 vagy 1980 óta?
@rockee:

A posztban idézett törvénytervezetet nem korrigálta még senki. Meg nem is fogják, szerintem. Ennek nagyobb jelentősége van, mint a 15% miniszteri fizetésemelésnek. De figyeljünk és majd meglátjuk.
@rockee: bemegyek a hivatalba és mit látok? fiatal, diplomás de rohadt unott arcú kiscsaj,aki láthatóan még nem heverte ki a hétvégi buli fáradtságait. kioktatón, gőgösen vágja fejemhez mit kellene tudnom az adott papír elintézéséhez. jól végzi munkáját, hiányos és roppant pökhendi tájékoztatásának következményeként háromszor futok neki egyetlen papírnak, közben a fél várost végigjárom, ilyen-olyan hozzávalókért. a régi komcsi bútordarabnál ez ment egyből, minden különösebb fennakadás nélkül. ja igen, a nagybácsi (eddig ellenzéki) polgármester, kellett a vérfrissítés.
lehet egyedi példa, de ilyen is van :-/
@Fabius: tudod, ez az (öszödi) (igazmondó) médiában úgy jött át, hogy "emeli" a Fidesz a miniszterek fizetését... izé hát az alapból hazugság, olyan jó zsíros cucialista, ahogy megszoktuk... arról már nem is beszéljünk, hogy mivel kevesebb miniszter lesz, ezért havonta eleve 10 millióval kevesebbe fognak kerülni az adófizetőknek... de ezt nem harsogják a hazugok valami miatt... ennyit erről, barátom
@úriparaszt: hát, bizony, ilyen is van :) például pont ilyen jogász "kiscsajjal" volt dolgom egy közhivatalban, unott, flegma, műköröm, és lám, lepődjünk meg, rákeresve az iwiw-en, hát ki az apukája nekije? na ki az apukája? hát az MSZP megyei elnöke... ez is nyilván véletlen...
A kegyencrendszer folytatódik, a bürokrácia önmagát növeszti.

Gondolom szép fejléces pappíron kell majd írni, hogyaszongya:

t. közigazgatási államtitkár úr,
ezúton tájékoztatom, hogy a ... minisztérium .... főosztály.....osztályvezetői pozíciójára x-et jelöltem.
kérem szíves hozzájárulását x alkalmazásához

dátum

tisztelettel

aláírás

Válasz

t. közigazgatási államtitkár úr,

a .......főosztály .......osztály vezetőjének javasolt x alkalmazásához hozzájárulok

dátum

tisztelettel

aláírás

Tehát a hat hónapos próbaidő lehet hogy már 15 napon belül véget érhet a nélkül, hogy esetleg az illető érdemben munkát végzett volna, még indokolni sem kell.

És ezt most mindenkivel meg kell tenni, hiszen totális átszervezés következik mindenhol, a vezetőket újra ki kell nevezni.

Mondjuk sok munkája nem lesz, mert nyilvánvaló, ahogy az elmúlt húsz évben volt, többnyire a valaki segge vége lehetett pozícióban.

Vajon miért közigazgatási verseny-vizsgáztak több ezren az elmúlt hónapban?

Hogy G.András Leventének csak aláírni kelljen.

Az érintetteknek: újra indult az Új Pálya program, lehet más szakmát tanulni.
@rockee: ez a két példa (a tiéd és az enyém) is azt erősíti, hogy nem 'rendbetétel' van, hanem holdudvar-váltás.
eddig (az elmúlt 20 évben) csak erre láttunk példát. örültem volna ha ez nem kerül be a hagyományőrző körbe, sajna láthatóan nem jött be.
@Kangörény_:
Biztos jól ismered a minisztériumi viszonyokat, mert én valamennyire igen. Jó sok az 1989 előtti kipróbált káder, akik például a MSZMP KB külügyi osztályán pallérozódtak, előtte meg Moszkvában az IMO-n...
@kendeffybotond: ilyen van a mostani fidesz frakcióban is...
@andrush:
Persze, hogy van, de nem tömegesen mint a mostani minisztériumokban. Én nem azt mondom, hogy aki 1989 előtt minisztériumban dolgozott nem használható semmire, hanem azt, hogy a magyar bürokrata általában MSZP szavazó és tud rendesen szaboltálni egy jobbközép kormányt. Ebből kifolyólag indokolt az óvatosság, a jogi megoldást nem tudom.
@rockee: Jogos, ha már az azonnali radikális adócsökkentés nem jön össze, legalább a tisztogatást hajtsák végre, végülis abból élünk majd jobban.
@turulpina: Mi az hogy tisztogatás? Lesz ilyen is meg olyan is. Az utóbbi 8 év teljesítménye alapján akár meg jogos is lehetne valamiféle újítás...

Tudom az lenne a jó, ha örökké az MSZP-kormány káderei maradnának hatalomban. Úgyis hozzá szoktak már 1989 előtt.
@rockee: azért egy kicsit nézz utána mert az a 10 millióval "kevesebb" lehet hogy 10 millióval több...
ott vannak a zsírosbödönnél, és már elfelejtik, mit ígértek
Ámerikában a kurzusváltásnál ától zettig, a törvényszéki vezető halottkémig minden vezető megyen. Nyilván, mer az ott nem egy demokrácia.
El tudok képzelni egy olyan világot, ahol a vezető beosztású hivatalnokok a hivatásukhoz lojálisak, de azok Budapesten már a 8-ass metróval járnak majd be a hivatalba.

Sokkal jobb megoldás a (zömükben valóban kézből etetett, ejtőernyős, a korrupciós láncba stabilan beépített) kormányzati tisztviselőket lapátra tenni, mint megtartani őket, de kivenni alóluk a feladatkört, meg a kompetenciát, és létrehozni melléjük egy másik hivatalt.

Ez utóbbi modellt a szocik nyomták, amikor 06-ban bebukták az önk. választást, és kikerült a fennhatóságuk alól egy csomó pénzosztó intézmény. Inkább megduplázták az apparátust (meg az irodabérletet, szolgálati Passatot, telefont, laptopot, prémiumot, icukadrágát), csak hogy a szubszidiaritás ne vihesse ki a kezükből a lóvét... (Lásd Lampert Mónika kiszivárgott beszédét.)

Szóval, legyen csak tiszta víz a pohárban.
Ámerikában úgy van, hogy én nevezem ki az összes embert, aki nekem dolgozik EZÉRT a felellősség is az enyém. Tiszta sor, ezt örömmel látnám Magyarországon is. Aki pártfüggetlen, jó szakember, azt minden kurzus meg fogja találni.
@Udo von Raumschiff: De az amiknál nem a kampány része a közigazgatás politikamentesítése, ugye? Vagyis a tisztogató felelősségvállaló nem hazudik az arcukba, nem hangoskodnak, és közben dugják a megfelelő sorokat a törvénybe.
@néma bárány:
Nem látom ezt ilyen sarkosan. Főosztályvezetőtől osztályvezetőig terjedő körről van szó, és nem kinevezési jogot ad, hanem vétójogot, és nem az állásban lévő, hanem az állásra javasolt személyekkel kapcsolatban.
Nem ördögtől való dolog, hogy felelős beosztásban legyen beleszólásod abba, hogy kikkel kell közvetlenól együtt dolgoznod.
HR-nek híják az ilyent, már közepes cégeknél is van, egy államapparátusnál meg aztán abasznabe, ha nem lenne.

Mondjuk, azt sem értem, hogy hogy lenne alkalmas ez valami „tisztogatásra”, ha egyszer semmi köze a pozíciót jelenleg betöltőkhöz, csak a majdan kinevezendőkhöz...
Vagy előbb ki akarnak nevezni egy komcsit, aztán meg jól megvétózzák? Mi értelme van ennek? Szerintem mellélőttetek...
@Udo von Raumschiff: Naivitás rulz :-) A vétójog annyi, hogy a jóváhagyása nélkül nem lesz kinevezve senki.
@néma bárány:
Igen. És ez sztem rendben van. HR. De hol itt a tisztogatás?
@Udo von Raumschiff: HR, ahha :-D Minden minisztérium minden osztályvezetőjét rostálja majd egy, aki mindenhez ért. :-)) Ő a jolly joker aki tudja, melyik szakterületre ki lesz szakmailag alkalmas. Mert ilyen van. Pártszempontok alapján maximum. Nem baj, ha ez te nem látod, az se, ha téged a képmutatás nem zavar. De igazat csinálni a dokumentált hazugságból ne akarjál :-)
@néma bárány:
Továbbra sem értem. Hol a tisztogatás? Hogy volna alkalmas ez a paragrafus arra, hogy kiszórják a közigazgatásból „politikai alapon” a nemteccős kádereket?

HR - Képzeld, van ilyen (ex-személyzetis, haha mint a BKV-nál...). Ismerem egy nagyvállalat HR-esét, felügyeli a teljesítmányértékelést (vagy hogy híják), a takarítószemélyzettől a marketingigazgatóig mindenkit ő interjúztat, javasol, elutasít stb. Ő vállalja be a konfrontációkat, necces személyi döntéseket. Mert ehhez ért. A kapitalizmusban ez már rég így működik
Ismerek remek szakembereket, akiknek csapnivaló a személyzeti politikájuk, rendszeresen mellényúlnak, szimpátia-alapon döntenek személyi kérdésekről. A HR-es bezzeg tudja, mik a fontos szempontok, és nem fél dönteni.
@Udo von Raumschiff: :-D Ha ez ilyen egyszerű volna, akkor még nyolc minisztérium se kéne. Csak egy nagyszerű háeres, aki személyesen mindent megold. Mellesleg ostoba tulkok mind, alkalmaztam eleget közülük az elmúlt húsz évben. Szerintem fiatal vagy és még tapasztalatlan. :-)
@Kangörény_: ugye nem gondoltad komolyan, hogy van különbség köztük?

@Udo von Raumschiff: vagyis tisztogat a HR-es:) tehát ő az atyaúristen.
@néma bárány:
Vicces vagy: Minden HR-es ostoba tulok. Sok HR-est alkalmaztál az utóbbi 20 évben.
Ergo: Te vagy az über-HR-es, a HR-esek HR-ese... Tulkok tulka? :)
@Udo von Raumschiff: Mondtam én, hogy kiscsikó vagy még :-) Ez az elmélet is bedőlt, ahogy az előző. Ha én lennék a legjobb háeres, elsőre kiböktem volna a tuti helyettest. Ez nem sikerült, de kibökni, ha szarul dolgoztak, azt igen :-)
Próbáljatok már meg ésszel, és a nem a pártszimpátia alapján viszonyulni a kérdéshez...
Egyrészt: Az államapparátus semmiben nem különbözik a magyar társadalom bármely más rétegétől: ahogyan vannak itt is elkötelezett, felkészült és szorgalmas emberek, éppúgy, mint inkompetens, lusta, kapcsolatok útján állásba került ember. Mondjatok már olyan foglalkozást, ahol ne lenne megtalálható a kétféle minőségi véglet?

Másrészt: tételezzük fel, hogy az államapparátusban minden vezető beosztású személy tudatlan, korrupt kommunista, akiket köztisztviselői státuszuk miatt nehéz kirúgni, ezért a jövőben kizárólag felkészült, és elkötelezett konzervatív szellemiségű embereket kell kinevezni vezetőnek. Na de ehhez miért kell egy központi tótumfaktum, aki egyesével hagyja jóvá az osztályvezetői kinevezéseket, miért nem bíznak meg az adott minisztérium/hözhivatal saját (természetesen az újra gondolok) miniszterének/államtitkárának/felsővezetésének döntésében?
süti beállítások módosítása