Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2021/12/01/schmidt-maria-levele-a-guardian-ujsagirojanak „Ön mégis kinek képzeli... (2021.12.01. 18:13) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • gazoló: válogassatok)) www.udiscovermusic.com/stories/best-jazz-trumpeters/?utm_source=ka&utm_medium=... (2018.01.28. 05:23) Zeneszoba
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?
  • látjátok feleim szümtükkel: @nagy_henrietta: Keresni lehet, de külön féle okokból nem biztos, hogy a keresőt talál, mert ne... (2017.09.05. 08:49) Pártfinanszírozás, magyar átok

2010.03.26. 09:23 Fabius

LMP álom: oszt és foszt

Címkék: kampány lmp választási program

A kispártok kopicé gyűjtő és listaállító versenyéből az LMP jött ki legjobban. Országos szinten választhatóságuk valós esélyeket teremt a parlamentbe jutáshoz, pláne, ha a riválisnak számító MDF lassan elvérzik. Eddig sokat piszkáltuk őket, hogy érdemi választási program helyett lózungokkal dobálóznak, ám ez a héten megváltozott: közzétették részletes elképzeléseiket. A sajtótájékoztatón elmondták, a program három pillérre támaszkodik: a demokrácia megújítására, a befogadó társadalom megvalósítására és a fenntarthatóságra.

A 228 oldalas program valóban három részre osztható szerintem is: támogatható társadalompolitikai változásokra, vitatható gazdasági programra, és egy akkora utópiára, amihez képest a Himalája egy aprócska sárgombóc.

A társadalompolitikájuk számos támogatható elemet tartalmaz, én elsősorban a közjogi rendszer átalakítását tartom fontosnak. Szankcionálhatóvá tennék a jogalkotók ( parlament, kormány, miniszterek, helyi önkormányzatok) által elkövetett mulasztásos alkotmánysértéseket. Megszűntetnék a közjogi méltóságok újraválaszthatóságát, ami valóban pártfüggetlenné tenné őket. Ez Sólyom Lászó tevékenységét szemlélve elég fontos volna. Átalakítanák a választási rendszert, és átláthatóvá-érdemben szabályozottá tennék a pártfinanszírozást. Megszűntetnék az ajánlócédula rendszert, helyett morális kaució alapján indulhatna egy-egy jelölt. Ez annyit tesz, a választások előtt hat héttel a jelölt nyilvánosságra hozza vagyonnyilatkozatát, közéleti tevékenységét és politikai múltját tartalmazó életrajzát, részletes programját. Ez alapján volna választható mindenki. Bizonyítottan valótlan adat közzététele esetén kizárható volna a jelölt a választásról. A bejutási küszöböt 3%-ra csökkentenék. Utóbbival én nem értek egyet.

A gazdasági elképzelés már nem ennyire egyértelmű. Az alacsony képzettségűek munkába integrálásával még egyetértek. De a lényegesebb kérdésekkel már vitába szállok: 8 év alatt 1000 milliárd forinttal csökkentenék a munkára nehezedő adó és járulékterhelést, amit a zöld adók jelentős megemeléséből pótolnának ki. Környezetvédelmi termékdíjak, környezetterhelési díjak mind mennének fölfelé, erősítenék a fogyasztási és vagyonadót is. Esetemben ez annyit tesz, amíg az egyik zsebembe tesznek, a másikból elvesznek. Amit nem fizetek ki munkavállalóim után járuléknak, azt kifizetem a munkaeszközök (teherautók) után környezetvédelmi díjakra. Nyilván ez nem mindannyiunknak egyformán fáj, de hadd legyen nekem a saját bajom elsődleges szempont egy választási program esetén.

A vidékfejlesztés is tartalmaz támogatható pontokat. A regionális rendszer kialakításával, ezeknek támogatásával, a kistárségek, helyi önkormányzatok finanszírozásnak megváltoztatásával egyet lehet érteni. De multiellenesség terén versenyt futnak a Jobbikkal. Kíváncsi vagyok melyikük jut el előbb a felismerésig: a kereskedelmi láncok megfelelő szabályozás esetén a vidéki termelők felvevőpiaca is lehetne. Nem kiszorítani kellene őket, hanem konszenzusra bírni a termékek felvásárlása terén. Ehhez nyilván a magyar gazdáknak is versenyképes terméket kéne tudni termelni normális piaci áron, de ennek taglalása legyen az agrárpolitikusok feladata. Támogatható elem még a helyi adók (iparűzési, stb) összevonása egy kommunális adóformátumba. Ez ingatlan alapú és érték alapján differenciált volna.

Essen szó végül az utópiáról. Komplett fejezet foglalkozik az Európai Unió politikai rendszerének átláthatóvá és ellenőrizhetővé tételével, a globális kormányzás fejlesztésével. Mit keresnek ezek a pontok egy magyar párt választási programjában? Ezt nem sikerült megfejteni. Nincs elég rendbe tenni való itthon, amivel foglalkozni lehet? Vajon mennyire érdekli az átlagos választópolgárt az Unió rendszereinek átláthatósága? Elárulom: semennyire. A nagy átlag arra sem fogja a fáradtságot venni, hogy 228 oldal pdf formátumot elolvasson és a hazai vonatkozásait megpróbálja értelmezni! A globális kormányzásról maximum az jut eszébe, hogy ti akartok lenni a Bolygó Kapitánya:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezért erre csak azt tudom mondani, gyertek kicsit közelebb a földhöz, és próbáljatok meg itt lent megragadni valahogy. Lehet küzdeni a globális kormányzás intézményrendszerének igazságosabbá és hatékonyabbá tételéért. De amíg egy klíma csúcson a felek egymás szájbaszarásáig jutnak maximum, addig ez egy óriási utópia, a hazai választási program legfeleslegesebb pontja. Előbb igyekezzetek a hazai közéletben és törvényhozásban tényezővé és parlamenti erővé válni, a világ megmentése aztán is ráér. Szerintem.

129 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr231869745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@flea: Tudom, kicsit vicces, hogyminden héten más. Volt már Fidesz 2.0 szdsz 2.0, mszp 2.0 mdf 2.0 szóval jó lenne ha eldöntenék már végre. :D
@ZX: .-) Hát igen, Király András külön kategória. Úgy is mondhatnám született politikus.
@Publius Decius Mus: Nem kell mindenben liberálisnak lenni, viszont a konzervatizmus még soha nem vitte előre a világot.
@ZX: röhögni fogsz, TótaW-nél a Jobbik 2.0 is megvan, goto w.blog.hu :) (persze gondolkodni ehhez se sikerült eleget)
@iii: Pedig igaza van csak lapozz bele a programba... Mind a liberális értékrend, ami a szadeszt is jellemezte anno. Üvegzseb ezt már hallottuk valahol... LMP= szdsz 2.0
@ZX: Király le is mondott...
@Publius Decius Mus: Én mondjuk ökonak még öko vagyok, de se nem buzi, se nem drogos, se nem segyélért kuncsorgó, mégis rájuk szavazok. Akkor ezt most hova teszed?
@ZX: Azért tudsz itt lenni, mert a konzervatívizmus megőrizte a magyarságot, nem úgy mint a liberalizmus...
És elolvasta! Elismerésem! A szerző a saját szemszögéből nézi a programot és ez így helyes. Ha a választók is elolvasnák, ők is így tennének.

Nem értek egyet azzal, hogy ekkora utópiának titulálod az utolsó részt!De átlagemberként utópisztikusnak is tűnhet. Én is átlagember vagyok és én is úgy gondolom, hogy nem ez a legfontosabb kérdés jelenleg. De elfogadom, hogy foglalkozni kell vele. Úgy gondolom, tökéletes program nincs és nem is lehet.
@Samuzia: Mi a baj a liberális értékrenddel? Széchenyi és Petőfi is mocskos ballib volt?
@Samuzia: én liberális vagyok, mégis büszke a magyarságomra. A liberalizmusnak az identitáshoz semmi köze.
@Fabius: ha a legnagyobb bajod csak annyi, hogy a "globális kormányzás" című hétoldalas fejezet utópisztikus, akkor az már nem olyan rossz, nem?
@ZX: Én elhiszem, hogy öko vagy, oda teszem.
@Samuzia:

amikor az Szdsz politikai pillérei kerültek elő,és a valós problémákat elkicsinyítették,

te hol olvastál az LMP programjában ilyet?
@volánrulz:
Lányira meg Széles Gábor gyakorol nyomást,hogy legyen bátor,szókimondó független értelmiségi az Echo TV-n. DDDD
@Samuzia: na ideges lettem és rákerestem a programjukban.

Buzik: se a "meleg", se a "homo" nem ad találatot (csak ilyeneket, hogy "homoki élőhely" meg "éjjeli melegedő")

Liberalizmus: "libe" keresésre és kihagyva az általános értelemben használt "liberális demokráciák" és a "deliberatív" szó találatait ezek jönnek föl:

"Az ipari termékek kereskedelmének további liberalizációját (a NAMA egyezményt)
le kell állítani mindaddig, amíg nincsenek megnyugtató felmérések a várható társadalmi
hatásairól (például a helyi iparok, iparosok fennmaradására és foglalkoztatásra)."

"A szolgáltatásliberalizáció egyezményét (GATS) újra kell tárgyalni, hogy kikerüljenek
belőle a közszolgáltatások, valamint a multinacionális vállalatoknak egyoldalú előnyöket biztosító, továbbá az egyezményből való kilépést lehetetlenné tevő rendelkezések.
A mezőgazdasági termékek liberalizációjának új értelmet kell kapnia: az exporttámogatást
tiltani kell, azonban a többfunkciós mezőgazdaság támogatását lehetővé kell
tenni, az élelmiszer-önrendelkezés elvét pedig ki kell nyilvánítani."

"A globális igazságosság fejlesztéspolitikája alternatívája a neoliberális szemléletű fejlesztéspolitikának."

"A gyógyszerpiac liberalizált területein igen sok a diszfunkció."

Ha ezek bármelyikének nálad egy csepp köze is van az SZDSZ-hez, akkor ne haragudj, de reménytelenül hülye vagy. :) Ennél azonban valószínűbbnek tartom, hogy nem olvastad el figyelmesen (vagy egyáltalán), hogy mit írnak, hanem ellenőrizetlen információk meg szájhagyomány alapján vagdalkozol.
@Publius Decius Mus: De nem emiatt szavazuk rájuk, vagyis nem csak ezért. Önmagában ez nem érne semmit.
@ZX: "viszont a konzervatizmus még soha nem vitte előre a világot." :-D Ezt már hallotam valahol és még sok mást is hazudtak ott..

De persze az egyszerű utópiák sokkal jobban marketingelhetők mint egy komplex világ komplex kezelése.
@doktor.dikhed:
a multik nagyobb fokú ellenörzésének igénye miért multiellenesség?
@ZX: Örülj neki, hogy újászületett az SZDSZ! Ezek komoly és magasztos célok, majd előre viszik a világot.
@ZX: "a konzervativizmus még soha nem vitte előre a világot"

De hátra sem, és sokszor az az erény... Ez egy ilyen használhatatlan, egybites lózung - konkrétumokról több értelme van beszélni...
@flea: mezőgazdasági termékek liberalizációjának új értelmet kell kapnia: az exporttámogatást
tiltani kell, azonban a többfunkciós mezőgazdaság támogatását lehetővé kell
tenni, az élelmiszer-önrendelkezés elvét pedig ki kell nyilvánítani."
Épp ezt szeretnék a gazdák hogy legyen, mert az agyontámogatott nyugati termékkel nem tudjuk felvenni a versenyt. Pl! És én nem hülyéztelek le! Még egy érv, hogy még véletlenül se szavazzonak az LMP-re.
@prometheus_X: Hű, ezt gondoltam a cikk olvasása közben, te meg leírtad. Még szebben. Grat! :)
@Publius Decius Mus: A kurva anyját az SZDSZ-nek, és akkor még finoman fogalmaztam. Szóval hagyj ezzel az LMP=SZDSZ dumával.

"Ezt már hallotam valahol és még sok mást is hazudtak ott.."

Ezt pedig támaszd alá, mertezek így csak üres szavak. Arra pedig még nem válaszoltál, hogy Petőfi is egy mocskos libsi volt?
@ZX:
Soha nem voltak libek..
Ad kettő: nem mondtam hogy mocskos, soha nem használom ezt a szót!
Úgy látom az LMP tábor szereti...
@flea: A nők szavazati joga, a rabszolgaság eltörlése, vallásszabadság, az, hogy a mise után nem rohanunk a papoknak befizetni a tizedet nem éppen a konzervatizmus vívmányai.
@Samuzia: Sajnos tévedsz, mert, hogy liberálisok voltak. Vagy nem tudod mit jelent a fogalom.
Amúgy pedig nem a Jobbikosok szeretnek ezzel dobálózni.
ami számomra nem derül ki, hogy miképp próbálnák gatyába rázni a gazdaságot. mondjuk a többi párt programjából sem ....
Nem voltak liberálisok@ZX: , ha nem hazafiak, akik a haladás felé néztek, de nem hiszem , hogy a mai értelemben vett liberalizmus jellemző lett volna rájuk.
@Samuzia: igen, ez az egy véleményes, azonban:

- Nem azt mondtam, hogy egytől egyig csak jó dolgokat írnak, hanem azt, hogy fényévekre vannak az SZDSZ-től. Ezt meg az idézetek alapján csak az nem látja, aki nem akarja.

- Ha nálad az, hogy "ha ..., akkor hülye vagy, azonban ennél valószínűbbnek tartom...", egyenlő a lehülyézéssel, akkor nem egy nyelvet beszélünk. (Ja, vigyorgó fej is volt benne.)
@ZX: a konzervativizmusnak nincsenek vívmányai, mert az meglevő vívmányok megőrzéséről szól, ami adott helyzetben ugyanolyan fontos lehet (vagy nem-vívmányokéról, ami meg hülyeség). Meddő ezen vitatkozni.
@Samuzia: Szerinted a mai miben tér el az akkoritól? Van-e egyáltalán különbség?
@flea: Szerintem egyről beszélünk. Én pl. mésrsékelt vagyok, mert vannak dolgok amiben konzervatív vagyok, másban meg nem. Nem szeretem a szélsőségeket.
@Publius Decius Mus: a fasiszta párt is újjáéledt, te meg annak örülhetsz. az majd elöre viszi a világot...
@gande: "ami számomra nem derül ki, hogy miképp próbálnák gatyába rázni a gazdaságot. "

Pedig elég vastagon benne van.
Adórendszer: egyszerűsítés, kivételek eltörlése, sokfajta adónem megtizedelése, adminisztratív terhek csökkentése, zöld adók növelése, munkabér terhek csökkentése.

A kkv-k segítése több hitetellel, a fenntartható szektorokra célzott (építőipar, megújuló energiák, közösségi közlekedés, vízgazdálkodás, mezőgazdaság) támohgatásokkal, a helyi piacok fejlesztésével, stb....
teszünk ellene; mi szégyennek tartjuk
az oktatási rendszerünk igazságtalanságát."

Gyertek el borsodba és meglátjátok az igazságot...
@Lastres:
Ez a Fidesz programja volt 1998- 2002 között
@Lastres:

köszi ezt olvastam, csupán az nem derül ki számomra, hogy mindezt miből? ettől függetlenül a többi pártnál sem derül ki számomra a "miből" :)
@ZX:
Szerinted Széchenyi vagy Petőfi, hogyan viszonyult volna, mondjuk a homoszexualitás utcai megnyílvánulásaihoz, vagy Petőfi a drogokhoz?
És hogy ne nézzünk a múltba, meg hogy országunk nagy részén mások osztoznak, ők mertek nagyot álmodni, ma azt sulykolják belénk, hogy tanuljunk meg kicsik lenni.
Sokan úgy adják itt elő magukat, mintha a liberalizmus valami szitokszó lenne. Nem hiszem, hogy ésszerű liberelizmus nélkül élhetnénk együtt! Nem akarok megbántani senkit, de ezt a Jobbik szimpatizánsoktól hallom folyamatosan. Szerintem nem tudnák elmagyarázni, hogy miért is olyan káros ez nekünk.

Azt sem értem, miért kell itt írkálni, hogy ne szavazzatok rájuk? Komolyan azt hiszi valaki, hogy az itteni véleménye bárkit is lebeszél egy szavazatról?
Erre az LMP-re is azt mondom túl szép, hogy igaz lehessen. Ma Magyarországnak másra kellene koncentrálnia.
Hippik ezek mind, sajnos. Majd rádöbbentek mennyire haszontalanok. A szócsépléshez és a felesleges dolgok fontossá tételéhez faszán értenek már most is.
@ZX: Petőfiék egyáltalán nem a mai értelemben voltak lberálisok.

A konzervatívmust temették már a fasiszták (15 millió hulla), a kommunisták (50 millió hulla).

Általában az utópiákat áruló pártok támadják a leghevesebben a konzervatívizmust. Egy koplex világra adott komplex válaszok nehezen érthetőek a választó számára.
@Samuzia: Na pont olyan dolgokkal jössz, amiben én is konzervatív vagyok. Bár, ha azt veszem amíg a melegek nem az én seggem taperolják, addig nem zavarnak.
Ha pedig a füvezést vesszük akkor azt ugye tudod, hogy a nikotion az 5. az alkohol a 9. a fű a 13. a drogok listáján függőség kialakítása szempontból? Teljesen mindegy, nem kultiválom.
Azt pedig, hogy legyünk kicsik nekem senki sem mondta. Neked?

@troll: Inkább legyek hippi, mint egy totalitárius rendszerben troglodita. :P
@troll: valami konkrétum? a lényeg, hogy nincsenek előítéleteid ...
@Publius Decius Mus: Hát milyen értelemben voltak azok? Tényleg szeretném tudni.
@Publius Decius Mus: Jah, egyébként fura dolog liberalizmusról beszélni a fasizmus vagy a kommunizmus esetében. Mert ugye ők nem éppen az egyéni szabadság bajnokai voltak.
Nekem az tetszik, hogy jön a választás és mindenki hirtelen politológus lesz :)

Ahelyett, hogy elolvasná a pártprogramokat és döntene.

A másikat pocskondiázni bárki tudja. A pártok is. Ők se olvassák a másik programját. Csak fújják a magukét. Már amelyiknek egyáltalán van valami értékelhető.
@gande: Szerintem ehhez nincs szükség plusz forrásokra. Az adóegyszerűsítésnél kieső kisadók jövedelmét pótolják a megmaradóknál megszűnő kivételek. A munkabér-erhek csökkenését egyrészt a zöld adók, másrészt a fogyasztási és vagyonadók emelkedése ellensúlyozza.

És számolunk az évente 1%-kal növekvő foglalkoztatásból származó bevételekkel is, ezeknek a hasznát az oktatásba és az egs ügybe forgatnánk.

A vállalkozásoknak már most is van rengeteg támogatási forma (nem utolsó sorban eu-s pénzekből), ezeket csak jobban kell célozni (adott szektorokra).

A nagyobb programok (épületfelújítás megújulók) elindulhatnak a CO2 kvótapénzekből, illetve az EU-s pénzből.
@sambalabammbumbumm: "Ahelyett, hogy elolvasná a pártprogramokat és döntene."

Mit lehet erre mondani? Idézem:
"A politikai választási program olyan, mint a férfiak mellbimbója: nincsen funkciója, azonban igen furcsán mutat, ha hiányzik – tartja a politológusi mondás."

Mondom ezt úgy, hogy mindegyik programból elolvasgattam azokat a részeket, amelyekről úgy éreztem, hogy érdemben meg is tudom ítélni a tartalmat. De pusztán a program alapján dönteni elég meredek ötletnek hat (pláne úgy, hogy a nagyobb szereplők programmegvalósítási hajlandóságát elég jól ismerjük). ;)
Szeretem, hogy ennyire nekimennek egy alapjában szimpatikus programmal rendelkező pártnak, és próbálják zsigerből széjjelszedni, kiröhögni.
Tipikus társadalmi jelenség, semmit semmire nem értékelünk kb.
Hát én meg kurvára rájuk fogok szavazni. Ha bejutnak az első négy évük úgyis csak az igazi politikai erővé alakulásuk lesz, vagy nem.
@Lastres:

szerintem alapvetően a feketegazdaságot, a fekete foglalkoztatást kellene megszüntetni. az embereket rávenni a felelősségtudatra. tudom hogy ez nem egyszerű történet és egy hosszú folyamat, de csak ebben látok jövőt.
@gande: De ezt csak úgy lehet, ha az emberek elhiszik, hogy lehet tisztességesen keresni akkor is, ha fizetik rendesen az adót és bejelentik az alkalmazottakat stb.
És még egy hatalmas pluszpont az LMP-nek: most látom, az országos listán rajta van Sinkó Eszter egészségügyi szakközgazdász is, aki szerintem az egészséggazdaságtan legnagyobb koponyája ma Magyarországon!
Az LMP ellenzékben lesz, no para. Ha bekerül, más pártok részarányát csökkenti, és ez sokaknak elég lesz momentán. Nekem is.
Egek, szegény Lányi.
Amúgy tényleg nem ártott volna előre jelezni, hogy az ekkkó tévének nyilatkozta mindezt, mert akkor nem bíbelődöm az átolvasással.

Szegény LMP is, hamar meg kell tapasztalnia, hogy ebben a csóró, provinciális országban baromi nehéz bármit "máshogy" csinálni, illetve még csak nekifutni is, hogy változzon valami. Ennyi tömény rosszindulat, ostoba, felületes ítélkezés, sablonos gondolkozás, irigység, rosszakarat, káröröm....szar ország lett...az, hogy "magyarnak lenni", már nem valami okos, nyitott és barátságos dolog, hanem melldöngető, kirekesztő primitívség. Alighanem soha nem bocsátom meg, hogy elvették az országomat és a népemet.
@ZX: engem nem kell erről meggyőzni :)

a kérdés az, hogy ezt miképp lehet megvalósítani? :)
Az oktatási programjuk nivelláló jellege kész őrültség.
Általában is folyton az "egyenlőséget, integrációt, a különbségek felszámolását" erőltetik.
Egyetértek a "cikkel", valóban túl nagy hangsúlyt fektettek olyan dolgokra, amelyek megváltoztatásához nincs még az országnak sem elég ereje, nem hogy egy kis pártnak (EU).

Egyébként érdekesnek tartom, hogy minden párt ócsárolja egymást, hogy csak általánosságokról beszélnek. Szerintem ez természetes, hisz mindig így van, persze jobb lenne, ha nem így lenne, de ez van. Az elempé is szépen leírja hogy hogyan növelné a foglalkoztatást, de azt nem hogy MIBŐL. Leírja, hogy fontos a zöld gazdaság, de MIBŐL, és először is legyen gazdaság, csak utána foglalkozzunk a színével!

Végső soron szerintem az LMP egy súlytalan, populista programot mutatott fel, és remélem a választásokon is ugyanilyen súlytalanul fognak szerepelni.
@gande: Például úgy, hogy több kis lépésben emelni a minimálmért, kompenzálásként ennyivel csökkenteni a bérjárulékokat. Mondjuk ez így elég életveszélyes, mert egy rossz lépés olyan inflációt indíthat el, hogy több méteres kaki alá kerülünk gyorsan, de ha okosan csinálnák akkor növelné a gazdasági fejlődést.
@ZX: Kossuth és Petőfi XIX-ik századi liberalizmusa elsősorban az abszolút monarchia ellen szólt, viszont ha olvastál már akkori verset feltűnik a nemzet mint legfontosabb érdekek hordozója. Ez a mai liberalizmus számára pont az ellenkező, be lehet látni a különbséget.

A fasizmus és a kommunizmus valóban nem voltak liberálisak, ilyet nem is állítottam. Az ökogondolat viszont sajnos elég utópisztikus, fogyasszanak kevesebbet az amerikaiak.

A mai liberalizmus lényege a szabadság, ami egy olyannyira relatív dolog, hogy a valóságban inkább arról van szó, hogy szabadabb akarok lenni mint eddig, vagy mint a szomszédom, de, hogy ennek mi az ára és mit veszítünk cserébe adott esetben az nem mindig átlátható a tömegeknek. De azért segítek.

A mai liberalizmus a nemzetközi piaci nagyszereplők (médiától a benzinkutakig) kedvenc ideológiája. Azért, mert a nagy szabadságban hamar az erősebbnek, nagyobbnak áll a világ, a nagy hal megeszi a kicsit és gy a társadalom kisebb forrással rendelkező részei örök lúzerré válnak a nagy szabadságban, de ezt ki nem szarja le végülis?
@Balack: Merthogy a többi párttól messze áll a populizmmus. Ugye ezt akartad mondani? :P

"és először is legyen gazdaság, csak utána foglalkozzunk a színével!"

Miért is nem lehet a kettőt egyszerre?
@Lastres:
csak ismétlem magam mert leírtam máshol: A FIDESZ kormányzása idején fejlődésnek indultak a legelmaradottabb vidékek is, volt kisvállalkozást segítő program a megszüntet Széchenyi programra, és így tovább. Emelt fővel állhatunk, és bátran a világ elé, valahogy jó volt magyarnak lenni, nem csak a negatív jelzőt aggatták ránk.
@ZX: egyrészt igazad van, másrészt necces. ha minimálbért emelik, akkor annyival többet kell a dolgozónak kitermelni. másrészt meg tényleg egy röhej, h miképp tudnak emberek egy minimálbérből megélni.

és mivel nem tudnak megélni, ezért keresik a kiskapukat. a főmunkahelyükön szervezik a másodállást, a másodállásukban a harmadikat. ha viszont egy helyre koncentrálnának, akkor megtermelhetnének annyit, hogy nincs szükség másod- és harmadállásra.
@Callie-comment: Sajnos ez így van. Magyar Bálint-i hangvétel, és program megalkotói a dolgok mélyét nem látják, vagy nem akarják látni (a szegregáció problémáját nem az iskola generálja, hanem egyszerűen nem képes kivédeni a társadalomban meglévő felborult egyensúlyi viszonyokat). Nyilván ezért nincs szó családpolitikáról sem, ez súlyos rosszpont nálam. De azt nagyra becsülöm az LMP-ben, hogy rengeteg dologban újszerű - és szerintem haladó - álláspontot képvisel, s egyébként nagy belefektetett energiát tükröz maga a program is.
@gande: Nem amiatt necces, hiszen a munkaadó terhei arányosan csökkennek. Azért kell vigyázni, mert ha túl gyors a növekedés üteme és a pénzmennyiség növekedése mögött nem mutatkozik arányos termelésnövekedés, akkor mocskos módon elszáll az infláció.
@Publius Decius Mus: "a nemzet mint legfontosabb érdekek hordozója. Ez a mai liberalizmus számára pont az ellenkező, be lehet látni a különbséget."

Szerintem én vagyok az élő példa, hogy ez nem igaz.

"Azért, mert a nagy szabadságban hamar az erősebbnek, nagyobbnak áll a világ, a nagy hal megeszi a kicsit és gy a társadalom kisebb forrással rendelkező részei örök lúzerré válnak a nagy szabadságban"

Ez sem a liberalizmus, hanem a rossz törvények hibája. A törvényeket pedig tudjuk kik hozzák.
@ZX: Én nem mondtam hogy a többi párt programja nem populista, én csak ezt minősítettem. Hogy miért nem lehet olyan gazdaságot építeni, ami alapból zöld? Szerintem a holland gazdaság az egyetlen amire többé, kevésbe rámondható, hogy környezettudatos (esetleg még észak-európai államok?). De ennek a környezettudatosságnak is az erős, biztos lábakon álló gazdaság volt az alapja, az sem zölden született. Ráadásul ha ilyen egyszerű lenne a kérdés, akkor nyilván más, nálunk jobb sorsú államok is zöld gazdaságot építettek volna.
1. "de hadd legyen nekem a saját bajom elsődleges szempont egy választási program esetén"
Ezt csinálták a nyugdíjasok, az meg nekik már nem téma, hogy 20 év múlva beledöglünk a hitelekbe, nem saját, az államé.
Magánember hitelfelvételi lehetőségét most leszabályozták, én maximális állami hitelkeretet is szeretnék látni.

2. Ja mi közünk az EU-hoz? Szabad árú áramlás, és ha a francia bortermelőt agyontámogatják a magyart meg agyonadóztatják és emellett fillérekért lehet rongyolni a drágán épített autópályát akkor a magyar termelő munkanélküli lesz, pl.
@Balack: Jelen pillanatban a legtöbb fejlwett országban (kivéve USA) gőzerővel álltak rá a környezettudats fejlesztésre. Nagyon nem kéne lemaradni, mert azt megint mi szívjuk meg.
@ZX: "a konzervativizmus még soha nem vitte előre a világot"

A biztonsági öv sem viszi előre az autót.
De azért jó ha van...
@Balack:
Szerintem az LMP súlytalansága a parlamentünk és a demokrácia súlytalanságát hozná...
@Nathan D'Xantine: Hát ez elég szar példa volt, de részben igazad van. A legnagyobb baj, hogy mi sosem találjuk meg a középutat.
@dfcwolf: "Szerintem az LMP súlytalansága a parlamentünk és a demokrácia súlytalanságát hozná..."

Szerintem ezt még egy kicsit gondold át.
Ebben a formában kritikaként megfogalmazva így ez a bődületes nagy semmi. Mondhatni: súlytalan.
Mit kellene ezen átgondolni? Ha valaki azt szeretné, hogy az LMP súlytalan legyen a választásokon akkor az azt szeretné:

- akik rá szavaztak, ne legyen képviselve
- 3 párt legyen a parlamentben

Természetesen nem hiszek a súlytalanságában és bízom benne, hogy nem is lesz az!
Liberalizmus: Mindent szabad, ami mást nem károsít.

És csatlakozom, a liberalizmus és a hazaszeretet szerintem sem ellentétes dolgok.

Nagy-Magyarországon meg túl kéne már lépni, foglalkozunk inkább érdemben a határon túli magyarokkal...
@ZX: Ha te vagy az élő példa a nemzeti liberalizmusra, azt én elhiszem, de a politika szintjén ez az ellenkezője.

Szerinted a törvények hibája az, hogy a nagyobb szabadságban az erősebb elnyomja a gyengébbet. Csakhogy a törvényeknél a legfontosabb szempont a betarthatóság. Tehát egy erősebb, központosítottabb hatalommal rendelkező állam engedheti csak meg polgárainak a nagyobb szabadságot, ahol az állam erős keze megvédi őket a szabad mozgástérben. Ha erre nincs forrás, marad a kevesebb szabadság, vagy a kiseberek elnyomása a nagy szereplők által.
@Publius Decius Mus: Akkor én vagyok a második...;)
@Publius Decius Mus: "de a politika szintjén ez az ellenkezője"
A politikusok gerinctelen élőlények (tisztelet a kivételnek), náluk a fehér is fekete, úgyhogy arra nem adok.

A második résszel viszont akkor te is elismered, hogy nem maga a liberalizmus eszméje a szar, hanem a gyenge hatalom ami nem képes a megfelelő korlátok közé szorítani az emberek szabadságát, hogy az a valóságban is csak addig terjedjen, amíg nem korlátozza a másikét.
@Dachstein: Ez klassz, a politikai szinten semmit sem változtat.
@ZX: Igen, pontosan így gondolom. Ami egy gazdag és jól védett társadalomban működhet, azt mi, akiknél egy válság az egészségügy és a nyugdíjrendszer (akár az állam) teljes összeomlását közelíti, nem vehetjük át. Sajnos. Az ár szörnyű lenne.
@ZX: Ha igazad van, miért nem született megegyezés Koppenhágában? Nemcsak az amcsik voltak ott...
Az indexen beindult az LMP-ellenes gőzhenger, ami abban nyilvánul meg hogy minden ellenük szóló blogbejegyzést címlapra tesznek. Bizony, komoly veszélye van hogy bejutnak, és értékes szavazatokat visznek el a "balliberális" oldalról, húzzatok bele! Ami persze nem jelenti hogy TW-nek vagy neked nem lenne igazad amúgy.
@dfcwolf: Nem értem miért szajkózza mindenki, hogy veszélyben a demokrácia, veszélyben a jogállam... Hát egyrészt ennél mélyebbre nem igen süllyedhetünk, másrészt a Fidesz, ami nagy valószínűséggel megnyeri a választásokat, nem az NSDAP...
@Balack: Nem kormányzati szinten folyik a fejlesztés. A politikusok még nem fogták fel agyilag, hogy egy ilyen fejlesztés nem csak pénzt visz, de komoly pénzt is hozhat.
@p.a.r.t.i.z.a.n:
"LMP-ellenes gőzhenger"

Láttál te már gőzhengert?
Ahogy beindul?

Olyan édes reflex itt Magyarországon, hogy ha valakit bírálnak, akkor egyből jön az elnyomás, ellehetetlenítés, stb szöveg.

A jó ég áldjon már meg!
Milyen balliberális oldal?
Jelenleg olyan nincs!

Miért kell vinnyogni?
És honnan a fenéből veszed, hogy jelen blog LMP ellenes.
Szerintem kiegyensúlyozottan próbál a szerző dolgozni. Egyetérteni nem kell vele. De ezt ő is leírja fentebb.
Remélem szerinted se muszáj egyetérteni az LMP program minmden elemével...
@Balack:

Természetesen ez csak az én véleményem... Úgy érzem, hogy ha több párt jut be, akkor az demokratikusabban tud működni. Vagy nagyobb embertömegeket tud lefedni. Lehet, hogy téves bennem ez az elképzelés...

2/3-ot sem szeretnék a Fidesznek.
Annyira nem lehet címoldalon az az úthenger mert nem találom...
@dfcwolf: Értem, amit mondasz, de lehet, hogy 4 évig talán az általad megfogalmazott demokratikusság helyett a hatékonyságnak kéne nagyobb szerepet adni. Egy Fidesz 2/3 azért lenne szerintem jó, mert könnyen, hosszú huza-vona nélkül tudnának cselekedni, amire most szerintem a legnagyobb szükség van. Persze mindezt a demokratikus kereteken belül kell megtenniük, ám ez nem hiszem, hogy Orbánnak, aki 88ban a demokráciáért verette szét magát kérdés lenne. Úgy gondolom, hogy a Fidesz antidemokratikus voltát csak a baloldal szajkózza, politikai megfontolásból, pedig ha jobban belegondolunk, akkor az MSZP egy diktatorikus, kommunista pártállam, az MSZMP utódja, nem pedig a Fidesz. Ezt sokan elfelejtik.
Visszatérve az LMP-re, ha Fidesz megkapja a 2/3-ot, akkor nagyon szívesen látom őket a parlamentben, az biztos, hogy üdítő színfolt a pártok között.
@dfcwolf: Biztos elgázolta a következő henger... :D
@Balack: Sajna nem így van.
Az hogy valaki 20 évvel ezelőtt megverette magát a "demokráciáért" nem jelenti azt, hogy ő demokrata.
Bonaparte is a forradalom tábornokaként kezdte.
Aki antidemokratikusnak tartja a FIDESZ vezetőjét, az azért gondolja ezt, mert miniszterelnökként úgy vezette az országot, ahogy.
"Jó" diktatúrák valóban hatékonyak és haladóak tudnak lenni.
De én nem látom Orbánban a Peiszisztratosz-i erényeket. Persze tévedhetek.
Megjegyzem én sem gondolom, hogy a FIDESZ 2/3 automatikusan a demokrácia halála.
Ahhoz nem kell 2/3-os többség.
@Nathan D'Xantine: Hát ha te Orbánék 4 évét diktatorikusnak nevezed, akkor az MSZP 8 évét is annak kell látnod. És szerintem egyértelmű, hogy Orbán 4 éve alatt fejlődött az ország gazdasága, míg Gyurcsányék alatt nem. Ha a kettő közül kell választani, akkor hajrá Fidesz...
@Balack:
Ne beszélj butaságot! Nem azon múlik a demokratikusság, hogy fejlődik-e az ország gazdasága. A diktatúrák elég hatékonyak lehetnek ezen a téren is.
Azt meg nem mondtam, hogy Orbán 4 éve(?) diktatórikus volt. Azt mondtam:"Aki antidemokratikusnak tartja a FIDESZ vezetőjét, az azért gondolja ezt, mert miniszterelnökként úgy vezette az országot, ahogy."
Stimt?
Én akkor még úgymond kisgyerek voltam, nem figyeltem a politikát. Elmondanád röviden h szerinted hogy vezette az országot? Egyébként nem azt mondtam, h a gazdaságon múlik, hanem azt, hogy ha már nem demokratikus, akkor legalább a gazdaság fejlődjön.

Egyébként a Fidesz legalább a választások előtt kiadta a gazdaság állapotáról szóló számokat, míg az MSZP a mostani és a 4 évvel ezelőtti ciklusban sem adta ki. Ki az antidemokratikus?
@Balack:
Én egyik pártnak sem szeretnék 2/3-ot! Ez nálam nem a Fidesz ellen szól. Egyébként én sz@rabbul éltem a kormányzásuk alatt.
Én ott voltam a Petőfi szobornál 71-ben amikor jött a nagy gumibotozás . Idén visszamentem nosztalgiázni, hát igazi retró fíling ahogy a Demszki ordibált a rácsok mögül . A szabad város szabad demokrata polgármester idáig jutott. Tényleg érdemes elgondolkodni mi a különbség a demokrácia és a diktatúra között . Kell egy érzék hogy mikor jön el a takarodó, most ez hiányzott
süti beállítások módosítása