Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: MIT TAKARGAT A FIDESZ? „Kocsis Máté: Hagyjuk a hülyeséget, nem a pénz hiányzik Egy jó hírrel kez... (2024.04.17. 18:47) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.03.23. 08:00 Fabius

A legnagyobb kicsi

Címkék: kampány lmp területi listák

Tegnap 16:00 órakor eljött a pillanat. A pártok számára lezárult a területi listák bejelentésének időszaka. A Fidesz-MSZP-Jobbik szentháromság mind a 176 választókörzetben állított egyéni jelöltet, és az ország mind a 20 területén lehet rájuk listán is szavazni. Ezzel ők hárman nagyjából biztos résztvevői a jövő parlamentjének.

A bejutásért harcoló kis pártok közül az LMP végzett a legjobban. Kilencvenöt egyéni jelölt számára adták le az érvényesítéshez szükséges jelölőszelvényt, így valószínűleg 20 területi listát állíthatnak.

Valódi sikert értek el azzal, hogy országos szinten mindenhol választhatóak listáról. A befogott orral szavazni induló baloldaliak körében első kifogás volt az LMP-vel szemben a kidobott szavazat. Vagyis nem akarnak egy eleve esélytelen pártra szavazni, ahogy tették ezt a Centrum esetében. Ők mindenképpen a jobboldal ellen fognak voksolni, de olyan tényezőt keresnek, akit érdemben tudnak támogatni. Mert biztos kiesőre szavazatot adni annyi, mint elégedetlenséget a szélbe kiabálni. Ez lehet az LMP esélye a bejutásra. Ők jelenthetik az alternatívát a kiábrándult, de jobbra át nem szédült baloldali választók számára.

A kampány alatt lőttek néhány kapitális bakot, de esetükben került néhány említésre méltó dolog a javatokra írjuk rovatba is. Nálam ilyen a sávolyi pályaépítési beruházás visszásságainak hangsúlyozása, az állami pénzek lenyúlásának megakadályozásában való részvétel. De kedvező tapasztalataim alakultak ki általam írt poszt okán is. Kavart vihart jó nagyot, ám a szinte kötelező anyázás közben két pozitív dolog is történt. A blog történetében először fordult elő, hogy posztban megnevezett politikus "helybe jött a pofonért". Ivády Gábor volt elég tökös ehhez, és a köztünk kialakult párbeszéd -talán- hasznos volt mindkettőnk -és az olvasók- számára. De nem ő volt az egyetlen LMP prominens akivel érdemi párbeszéd és vita alakult ki. Dfcwolf személyében is olyan vitapartnerre akadtam, aki érveket sorakoztatott, véleményt kérdezett, és képes volt elfogadni az enyémet akkor is, ha sokban különbözött az övétől. Történelmi pillanat az ő nevéhez is köthető, elsőként reklamált, mikor pártját kihagytam egy fikatúrásból. No, ez sem mindennapos esemény politikai témában kommentelők között, hehe. Viccet félretéve azt gondolom, ilyen politikusokra valóban szüksége lenne az újjá alakuló parlamentnek. A párbeszédkészség és a bátorság kihalóban van a közéletben.

Az első lépést megtettétek, de a késztől még messze vagytok. A vidékfejlesztési program tartalmaz jó és támogatható elemeket, de van benne néhány jókora ködharapás is. A gazdasági program viszont semmivel több konkrétumot nem tartalmaz, mint néhány hónapja. Nekem még mindig olyan, mintha néhány utópialepkét kergető rovarkutató írta volna, nagyjából akkora hozzáértéssel. Az, hogy 2020-ra mekkora százalékot ér el a bioüzemanyagok felhasználási százaléka, mekkora legyen majd a megújuló energiahordozók részaránya, milyen szintre kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, kurvára nem érdekel. Nem, ha arról kell beszélnünk, mit eszünk majd a választások után, és azt miből tudom megvenni. Szép és nemes dolog a környezetvédelem és a zöld program, de ha csak azt hangoztatjuk erőből, akkor könnyen úgy nézhetünk ki, mint az egyszeri kvótaügyelő:

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarra fordítva: a kampány hátralévő részében erőlködni kellene kicsit ezen az utálatos gazdasági programon. Ne legyen olyan érzése az embernek, hogy: úgysem mi leszünk kormányon, minek szarakodni vele? Tegyetek úgy, mintha meg akarnátok győzni minket. Játszatok el a gondolattal, hogy ti fogtok kormányozni, és vetítsétek elénk a víziót miként látnátok hozzá. Legyenek konkrétumok, számok, adórendszertervek. Rövidtávon megvalósítható intézkedések, amik kifelé visznek a gödörből. Ha ez megvan, az sem baj, ha zöld élénkítésnek hívják. Az MDF már hátrányban van hozzátok képest szerkezeti felépítésben és tagságban. Viszont nekik van egy Bokrosuk, ami nektek még nincs. Találjátok meg a soraitok között, és akkor talán lesz az országban 5% racionális baloldali szavazó, akik alátok tolják azt a küszöböt.
 

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr121861326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első? Csak vicceltem.

Látod, így jársz, ha nem írod bele a címbe a lófasz szót, nem kerülsz ki az Index címlapra :-D.

A kritikád jogos, az LMP program nagyon nehezen születik meg, a legutolsó infóm szerint egy rövidített változatát szerdán fogják bemutatni.
Kösz, hogy megemlítettél! Tényleg jogos a kritika!
@iii: Engem azért egy rövidített változatnál több is érdekelne :-)A személyes szimpátia valós gazdasági program nélkül nem sokat ér. Meggyőzhető vagyok, de ahhoz tényeken alapuló, komolyan vehető gazdasági program kell.
@Fabius: szerencsére csak a holnapi sajtótájékoztatóig kell várnod. S nem csak a 30 oldalas rövid jön ki, hanem a bővebb is (adórendszerrel, számokkal, ilyesmi).

Azzal viszont nem értek egyet, hogy Bokroséknak bármi ilyesmijük lenne, amit az LMP-n számonkérsz (az a 27 oldalas pamflet is csak célok és értékek kijelölése, kevés konkrétummal).
Az LMP-nél nem a program a fontos, hiszen az még a kormányesélyes pártoknál is csak alibi. A lényeg, hogy bekerüljön egy új erő, amely akár később kormányképes is lehet. Ha ezt elmulasztjuk, akkor egyenes az út az amerikai elbutulásra, ahol két nagy párt van lényegében oszt kész.
Eleve nem szabad így hozzáállni, hogy elveszett szavazat, ennyi erővel hozzuk vissza az állampártot, arra biztos nem veszne el a szavazat.
Én megírom, ha megkérnek :)

Rövidtávon, minden ipari létesítmény kapna egy körynezetterhelési besorolást, és az alapján fizetné az adót...
Lényeg hogy bejussanak. A jelen felhozatalt rontani biztosan nem fogják, és legalább látni, hogy kívülről is be lehet kerülni.
@Pepe135: Nagyon szívesen segítek megírni.
LMP - L*f**zt más a politika. Kuka.
Egyszer megcsapkodnám, aki kitalálta ezt az elveszett szavazat dumát... Ezzel az erővel az esélyesre minek szavazni.

A szavazó lapon se az a kérdés, hogy Ön szerint ki nyer... A választóknak nem az a dolga, hogy mindenféle idióta taktikákat találjon ki, egyszerűen válassza azt, aki a legszimpatikusabb neki
@Lastres:

Szerintem ezek a mellékletek elég konkrétumot tartalmaznak:

mdf.hu/reformok-programok/korszeruen-szakszeruen

Valami hasonlót tartanék fontosnak és szükségesnek az LMP részéről is.
"Viszont nekik van egy Bokrosuk, ami nektek még nincs."

Erre mit lehet mondani? Hála Istennek! :P

A Bokoros féle MDF gazdasági hozzáállása olyan mint a jobbik: bonyolult kérdésekre egyszerű fundamentalista, gyakran demagógiát súroló válaszok. Értem én, hogy ez kell a szavazóknak, de akkor meg ne erőltessük a szakértői imidzset.
@Sobrijóska: ezzel nagyon egyetértek.

az lmp-vel több helyen nem, mégis azt hiszem, rájuk szavazok. Ha most nem jutnak be, szerintem végük, és vége az esélynek is, hogy valami szemléáletmód-változásra sor kerüljön a magyar közéletben.
A bokros fanok tényleg fundamentalisták. Egy hónapja próbáltam tömény tényzuhannyal meggyőzni itt egy rajongót, hogy mekkora marhaságokat terjeszt bokros a többiztis eü finanszírozásról. Az eredmény? Semmi: akkor is igaza van bokrosnak, mert csak, mert az úgy helyes. A tények valóban csak mint valami zavaró légypiszkok jelentek meg a partner szélvédőjén.
@gyz: "Ha most nem jutnak be, szerintem végük"

Ez csak akkor igaz, ha a Fidesznek sikerülne valami akkorát alkotnia, hogy a hajunknál fogva húzzuk ki magunk a szarból. Szerinted képesek erre? Nem várok semmi jót a következő 4 évtől sem.
Tényleg sajnálom az LMP-t a nem kiforrott gazdasági elképzelései miatt. Mert így nem adom oda a szavazatom.
@Sanz: ezek szerint látsz valakinél kiforrott gazdasági elképzeléseket. Irigyellek :)

Amúgy ez nem hiszem, hogy jó érv. Kormányon biztosan nem lesznek, az lmp feladata most nem más - és ez a legnagyobb feladat - hogy elhitessék az emberekkel, van helye a tisztességnek a Parlamentben.

vagy sikerül, vagy csúfosan elbuknak ők is.
@ZX: én úgy gondolom, nem húzna ki ez a csoportosulás a parlamenten kívül 4 évet
az LMP-nek érdemes lesz a mitigernek.hu szempontrendszerét tanulmányozni. Holnapig :)
Egyébként én azokkal értek egyet, hogy az LMP kivételesen program nélkül is szimpatikus, egyszerűen azért, mert a "hogyan politizálunk" kérdéshez úgy állnak hozzá, ahogy. Nem csak pártfinanszírozás ügyben, hanem általában.

Jó lenne, ha erről a mentalitásról az terjedne el a hazai politikai kultúrában, hogy a szavazatokat _hozza_, tehát érdemes másolni.
remélhetőleg az szdf, seresmari + a zelempé elveszi egymástól a szavazatokat, így mind kinnmarad...
@gyz: Hát gondold így, én meg nem. :)

@Kivlov: És akkor a parlament 3 párt homokozója lesz ahol dobálják egymásra a szart? Tök jó lesz nekünk. :P
szar lmp, kell a fasznak
@ZX:

ja, de az csak 3. és nem 4 vagy 5.

plusz ha vki bejut pluszba, az a fityisztől vesz el helyet...

jó lenne az lmp, mondjuk a maszop helyett. de egyébként nem.
@kerdeozo: Ha nem tetszik mi a faszért jössz ide fröcsögni?
@Kivlov: Miért csak a FIDESZ-től? Ugyanúgy vesz el helyet a Jobbiktól, az MSZP-től és az MDF-től is.
@ZX:
ja, de azoknak mind1. a fityisznek viszont a 2/3-a múlhat a gittegyleteken...
Én meg azt mondom, amit le is írtál: úgysem ők lesznek kormányon, minek szarakodjanak vele.
Ápr. 11-én az LMP-re fogok szavazni, de nem igazán érdekel mit gondolnak a gazdaságról, számomra - és még sokak számára - az a lényeg, hogy ők nem Fidesz és nem Mszp (úriember Jobbikkal nem foglalkozik).
@gentry:
úriember? úriember nem szavaz gittegyletekre. szebb jövőt!!!
@Kivlov: Kit érdekel a Fidesz 2/3-a? A 3 nagyot legszívesebben kitiltanám a közéletből. Ha mindegyik dobna egy 100-ast a hazugságai után egy urnába, hamarosan vissza is tudnánk fizetni az IMF hitelt.
@Kivlov:
Akkor válaszd az agressziót és a képmutatást. Egészségedre!
@ZX: ezen nem veszünk össze :)

remélem, nem kell visszatértnünk rá, mert meglesz az 5%
"Találjátok meg a soraitok között, és akkor talán lesz az országban 5% racionális baloldali szavazó, akik alátok tolják azt a küszöböt."

Csak egy apro megjegyzes: szvsz nem kotelezo baloldalinak lennem ahhoz, hogy az lmp-re szavazzak. Ha mar muszaj mindent kategorizalni, akkor leginkabb jobboldali liberalis vagyok.
@gyz: A Szonda szerint a biztosan szavazók között 3% a támogatottság. Az ingadozókkal együtt akár 9% is lehet a vége.
Nah akkor a tuti: (hogy honnan az államtitok és csak a rabbi oldhatja fel)!

fidesz 47%
jobbik 22%
mszp 18%
lmp 7%
mdf 6%
@Sobrijóska: Nem, most az lenne a lényeg, hogy élhető országot termetsünk. Az, hogy ezt ki kezdi el teljesen lényegtelen (az tuti, hogy nem a politikusok).
A múlt rendszerben is mindig azzal jöttek, hogy majd ha iparkodunk akkor 200 év múlva eljön a kommunizmus. Én már régen nem hiszek...
@Fabius: A holnap bemutatásra kerülő "rövidített" LMP programm hosszabb mint az összes többi párté együtt… :-P Remélem lesz idejük az embereknek még a választásokig végigolvasni… :)
@hunor76:

Nekem biztos lesz rá időm. Azt csak remélem, hogy legalább akkorát durran is, mint amennyire beharangozzátok :-D
Szerintem az emberek nagy része lesz@rja a programokat sajnos. Ez tapasztalat. Amikor gyűjtöttem a cetliket sokan kérdezték mi a programunk. De amikor elkezdtem volna, nem is érdekelte. Én is úgy gondolom, hogy nem ebben kell gondolkodnunk, ha bekerülünk. A kéziféket kellene majd húzogatnunk a sok, különböző irányba húzó paripa között...

A KIVLOV-nak meg annyit mondanék. A szimpatizánsok a neten, szinte mindenhol lejáratják a Jobbikot. Szerintem helyük van a parlamentben és a programjukban is van megfontolandó. A habzó szájú szimpatizánsokkal a párt vezetői már semmilyen közösséget nem vállalnának hivatalosan.
Valóban kész a program, és valóban hosszabb, mint a többi párté együtt :-)

lehetmas.hu/upload/9/9/201003/LMP_Program_2010.pdf

Viszont az is jogos, hogy a pdf formátumot 228 oldalban aligha fogja elolvasni az igazán elvetemülteken kívül bárki. Szerintem nem ártana pontokra szedve megbontani valahogy, és letölthetővé/olvashatóvá tenni. Valahogy úgy, mint az MDF csinálta mellékletenként a Bokroséval. Akkor legalább azt elolvassa mindenki, ami őt érinti/érdekli.
Nabazz, 228 oldalt el nem olvasok egyben az hétszentség! Akkor sem, ha egyébként érdekelne a tartalma. Majd Fabius megírja mit talált benne.
@néma bárány: Arra várhatsz :-D Akit érdekel olvasson. Van mit. Néhány támogatható törekvés mellett pár vitatható, meg egy akkora utópia, hogy a Himalája elfér benne :-))
süti beállítások módosítása