Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: rtl.hu/hazon-kivul/2024/04/29/ivancsai-akkumulatorgyar-dolgozok-koreai-kultura-problemak-biztonsag... (2024.04.29. 06:48) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.03.02. 08:00 Fabius

A Nulladik Erő

Címkék: kampány kdnp

Van egy skizofrén párt Magyarországon. Tőlük többször és többfelé nem hasadt politikai egyesülés, bár az MDF és a Kisgazdák igyekeztek elorozni a címet. Hiába, nehéz dolog ez a kereszténység meg a felebaráti szeretet, ha politikáról és hatalomról van szó.

"...ne marakodjatok többet, mint ami jól esik, -mondá az Úr -és feltalálta az' megosztott frakciókat az ő igen nagy kegyelméből..."

A kilencvenes évek perben-haragban álló ájtatosai mára megcsendesedtek. Néha felkurjant Tömjén Zsolt ha felriasztják álmából a parlamentben, tesz néhány ízetlen megjegyzést a buzikra, és dühében falhoz vágja a abortusztablettát. Ezzel nagyjából ki is merül a tevékenységük. Igen ám, de most kampány van, legalább úgy tenni illene, mintha ők nem egy alsó fiók volnának a Fidesz kombinált szekrényében, hanem önálló szövetségesek, akiknek tagsága, programja, és beleszólása van bármibe. Hisz hinni kell, ha meghalunk is, hinni kell, az angyalát.

Ennek szellemében pártoskodtak ők a hétvégén. Mozgósították a mozgósítható erőket, -akik kevesebben vannak, mint ahány alelnöke van a pártnak- és megtartották a székfoglalót.
Ők ezt a KDNP III. Országos konferenciájának nevezték. Ne kapkodd a fejed, igen, harmadik nem tévedés, mondtam már, hogy ezek a srácok nem egy egymást kedvelő, összejáró bratyizós társaság. 21 év alatt harmadszor sikerült nekik összejönni. Na és?

Semjén Zsolt köszöntötte az ébren lévőket -most azt hiszed cinikus vagyok, de várd csak ki...- és szép beszédet mondott. Olyan igazit. Őszintét. Idézem:

"Ma ugyanis egy magyar vállalkozás előtt három út áll: vagy csődbe megy, vagy a feketegazdaságban folytatja tevékenységét, vagy Pozsonyba települ át és ott fizeti az adót - fejtette ki."

Csöndben jelzem drága Tömjén úr, hogy ártalmas mindig a saját mentalitásunk és logikánk szerint beszélni az emberekhez. Szerintünk, magyar vállalkozók szerint ettől picit több út is járható ebben az országban. Igaz, kurvára nehezen! Sokunkra jellemző az adóelkerülés, a kiskapuk gyártása, de legalább ennyien vagyunk, akik tisztességes munkahelyeken, normális körülmények között, hazai székhelyeken biztosítunk munkát a dolgozóinknak. Fura mi? De láss csodát akkor, mert ilyen is van, basszameg!
Ő legalább sikerként könyvelte el szereplését, amit a felügyeletére kirendelt Rogán Antallal meg is osztott nyomban:
 

 

 

 

 

 

 

Na igen, jogos a lelkesedés. A nézők soraiból kihallatszó moraj azt a tévképzetet keltette, mintha beszélgettek volna az elhangzottakról. Pedig...
 

 

 

 

 

 

 

Rogán Antal sem úszta meg a beszédet természetesen. Elengedte hát a póráz végét a kezéből, és az emelvényre lépett. A képek tanúsága szerint nyúzott is volt szegény, meg eléggé máshol is jártak a gondolatai. Nyugodtan mondhatjuk, kurvára unta az egészet:
 

 

 

 

 

 

 

Enerváltsága a közönség még ébren lévő tagjainak is feltűnt:
 

 

 

 

 

 

 

Ő megúszta, de a közönség nem. Jöttek sorba a párt megmondóemberei, és olyan dolgokról beszéltek, -gazdaság, oktatás, egészségügy- amiről a nagytestvér egyébként nem szokta kérdezgetni a véleményüket, ők meg maguktól nem erőltetik a mondogatást.
De, hogy ne legyen egészen érdek és érdemtelen a zsinat, a végére tartogattak egy meglehetősen furcsa víziót. Soltész Miklós elővezette:

"Másfélszeresére nőtt a gyermektelenek aránya 25-29 évesek körében, a házasságkötések száma is csökkent, míg az abortuszok száma még mindig magas, 44 ezer évente, miközben tavaly 34 ezerrel csökkent a népesség. Harmadik éve nem nő az öregségi nyugdíjminimum, s így más ehhez kötődő segély sem emelkedik. 2006 óta szociális normatívák reálértéken 10 százalékkal csökkentek - közölte Soltész Miklós, hozzátéve, a krízisre, "amelyet létrehoztak", alapítottak egykrízisalapot."

Izé, mit? Azt értem, hogy csökken a népesség és elöregszik a társadalom. De ezt nem, vajon hogy fogja kezelni a krízisalap a gyerekvállalási kedv növelését és a házasságkötések számának gyarapítását? Kötelezővé teszitek? Tudjuk, 1 lakás, 2 szülő, 3 gyerek, 4 kerék. Sablon magyar ne válogass! Majd megemeljük a nyugdíjminimumot, ezzel emelkednek a hozzá kötődő segély összegek, és eltartjátok magatokat abból! Uff, megmondtuk! Csak nehogy valaki komolyan vegye....

41 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr441801759

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sötét erők működnek a KDNP-ben 2010.03.04. 13:08:59

A kereszténydemokraták a sátánnal is hajlandóak voltak cimborálni, hogy a netes teret meghódítsák. Egész pontosan a sátán egyik közeli hozzátartozójával. A klérusban megfáradt párt ifjúsági szervezetének honlapját ugyanis sötét erők hozták létre. Úgy l...

Trackback: Tíz kérdés Semjén Zsolthoz 2010.03.02. 10:09:43

Semjén Zsolt mindjárt ORTT-hez szalad, ha róla neki nem tetszőt mondanak, mi van amikor ő mondja ugyanezt? Para-Kovácsról ugyan egyértelműen viccelt. Konkrétan azt mondta, hogy a kereszténység „délelőtt” tudja tönkretenni a gyereke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a túlbuzgó (és mindehhez még politizáló)vallásos emberekről mindig az jut eszembe, hogy a legnagyobb próféták, szentek menyire toleránsak voltak a bűnösökkel, a segítségről pedig nem csak beszéltek. ezek a "keresztények" viszont kénköves tüzet fújnak, büntetnének és segítsen más (krízisalap, persze)... undor.
volt nekem egy pap nagybácsim. egy Liszt Ferenc fazont képzelj el olyan fekete papi ruhában. nála kedvesebb, megértőbb, segítőkészebb emberrel azóta sem találkoztam, pedig voltak a családban fekete bárányok. ült börtönben is, pedig ő aztán nem politizált. csak hát egy ilyen egyenes, beszületes ember szálka minden hatalom szemében. azóta is őt keresném minden kereszténynek mondott politikusban...
nem a szocik alapították a krízisalapot? Nem arra gondolt Soltész?
A Pázmányon is tanító Horányi Özsébbel van egy tanulságos interjú a politikai kereszténységről (is):

Néhány éve egy interjúban azt nyilatkozta, hogy nem örül annak, hogy Magyarországon van politikai kereszténység, mert a kereszténység inkább életforma.

Horányi Özséb: Változatlanul azt gondolom: a kereszténység életforma. Individuális és szociális értelemben egyaránt. És így helye van a társadalmi nyilvánosságban, természetes része a közéletnek. Sőt, ha nincs jelen, akkor van baj. De azzal, hogy egy politikai párt a kereszténységet politikai ideológiaként tűzi zászlajára, nem a közélet nyilvánosságaiba viszi a kereszténységet, hanem a politikai nyilvánosságba. Ezzel pedig nem értek egyet. A politikai pártok ugyanis nyilvánvalóan arra törekszenek, hogy megszerezzék a politikai hatalmat. És ha ez a politikai hatalom egy olyan keresztény mentalitásból indul ki, amely az Igazság letéteményesének tekinti magát, akkor azt tűzi ki céljául, hogy maga az ország váljék kereszténnyé. Ebben az országban azonban nem csak keresztények élnek. És nem látom megalapozhatónak azt, hogy egy nem keresztény emberre - beleértve azokat is, akik magukat ateistának vagy éppen vallástalannak mondják - valamely politikai párt hatalmi helyzetben rákényszerítse a maga kereszténynek címkézett ideológiáját. Különbség van a közéleti kereszténység és a politikai kereszténység között, még ha nem is könnyű mindig a különbségtevés. Valójában érdemes volna ezeket vitakérdéseknek tekintenünk, és értelmiségi feladatnak a lehetséges tisztázásokat. Ránk férne, jut eszembe advent tájékán. Míg ugyanis a politikai kereszténység a pártpolitika természete szerint a hatalomról szól, a közéleti - szokták közpolitikainak is nevezni - nem a hatalomról szól. A politikai kereszténység előíró, normatív jellegű; a közéleti viszont ajánlattevő. Éppen ezért egy keresztény ember ugyanúgy részt tud venni a közéletben, és ott politizálhat is saját keresztény mentalitásának feladása nélkül, mint bárki más mentalitású. Sőt meggyőződésem, hogy részt is kell vennünk, mert hitünkből eredő meggyőződésünk lehet az, hogy a keresztény elvek megtartásával a jelenleginél igazságosabb társadalom építhető. A politikai kereszténységben azonban kirekesztést látok. Nem arról van szó, hogy egy ténylegesen létező magyar keresztény politikai párt kirekesztő módon gondolkodik-e, vagy sem. Mert még ha nem is így gondolkodik, a politikai aréna többi szereplője könnyen úgy gondolhatja, hogy kirekesztő. És innen kezdve nem jó a dolog. A társadalomban ugyanis nemcsak valahogy megmondani kell és lehet valamit, hanem valahogy meghallani is. A megmondók és a meghallók együtt alkotják a társadalmi kommunikáció szereplőit. Ha a meghalló félreért vagy félreérthet valamit, mert az elmúlt évszázadban így történt a dolog, akkor azt bizony nem szabad kimondani. Tehát történelmi okokból gondolom, hogy a politikai kereszténység inkább kárára van a magyar társadalomnak, mint hasznára. El tudok képzelni persze olyan lehetséges világokat, amelyekben másként mennek ezek a dolgok, nekünk azonban ehhez a mi valós világunkhoz kell igazodnunk.

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=20437
@Simplicio: A KDNP/MKDSZ maffia (Jobbágyi G. vezetésével) ki is baszta Horányi profot a Pázmány jogról már úgy 2002 táján. Kizárólag politikai okból, megalázó módon és stílusban.
Szerintem Tóni ezerszer inkább válaszolna a legpikánsabb kérdésekre is a MrésMrs-ben, mint hogy itt legyen...
A KDNP engem tipikusan arra a HVCS-re emlékeztet, aki mindig csak a nagytesó háta mögül mer pofázni, mert tudja, hogy egyébként borzasztóan elp|c$áznák. Ez a párt sem mer egyedül indulni a parlamenti választásokon, mert kb. mérhetetlen lenne az eredménye.
@dr. Sigmund Fraud: Ezt sajnos nem tudtam.

Nyilván nem tanított olyan jól, mint Botos Katalin:

www.youtube.com/watch?v=sbhNiiKs5Eo
(itt a pázmányosok fel voltak háborodva, hogy a közpénzből folyó oktatás "minőségét" mások is megítélhették).
A KDNP mégiscsak egy történelmi párt, kár lenne érte, ha eltűnne. Azt pedig sosem lehet kizárni, hogy majd a jövőben is lesznek még szép napjai.
Sajnos a prekoncepció olyan erős, hogy még az esélyét is kizárja történések megértésének, vagy akár csak korrekt feljegyzésének. Kár.
@véleményvezér: Azért, mert a kisgazdák történelmi párt még nem kéne, hogy Torgyán bejusson.

Egyébként állítólag megtörtént az egyik Semjén felszólaláson:
Semjén: a szocialisták nem mernek a választók elé állni.
Közbeszólás: Akkor induljatok a KDNP-vel külön.
Nem Rogán, Drogán... ha már Tömjén Zsolt.
1,az ellenség nem alszik............
2, remélem lesz verekedés is ,mint az angol ALSÓházban:)
nagyjából minden állítás hamis.
a KDNP-nek csak az ifjúsági szervezete nagyobb és aktívabb (www.iksz.net), mint az szdsz tagsága, vagy a societas szabadlábon levő tagjainak csoportja. kézzelfogható eredményeket asztalra letevő, működő szakpolitikai munkacsoportjaink vannak, saját netes TV csatornánk, saját szakpolitikai programelemeink, növekvő média-jelenlétünk, a legkorszerűbb online felületeket használjuk, és csak ma este több százan fogunk dolgozni -tiszta lelkesedésből- a kampányban azért, hogy a képmutató álbaloldali és álliberális társaság oda kerüljön áprilisban, ahova kerülnie kell. a blogbejegyzésben nem a hocipő szintű gagyihumor fáj (próbál izzadtságszagúan tóta w-s lenni), hanem, hogy ennyire nem ismeri az írója a magyarországi politikai viszonyokat. akkor minek ír polblog-ot?
@Trisztán:

Ha ez ennyire megy a pártnak, miért nem indultok önállóan? Talán mert ismeritek a hazai politikai viszonyokat?
Muti párat azokból a kézzel megfogható, asztalon lévő eredményekből.
A krízisalap tényleg felettébb kritizálható megoldás, a hasznossága valószínűleg nulla körüli. Ezért viszont kedves Fabius visszafogottan sem szídható a KDNP, mert ez a kormány által kreált, és a KDNP által sokszor kritizált történet volt. Sebaj, a képek legalább ötletesek...
@véleményvezér: már, hogy a neve. Az történelmi.
A történelmiség amúgy öneredetű érték?
@Trisztán: Én azt hittem tik azért dolgoztok, hogy tik kerüljetek oda, ahova kerülnötök kell, nem pedig azért, hogy az álbaloldali, álálok kerüljenek oda, ahova kell nekik.

Ez a baj a magadfajta neofita konzervatívokkal. Szemantikai szinten sem tudja szétválogatni a saját dolgát a másik dolgától és azt hiszi benne van a zsebében a bölcsek köve, így tudja, hogy ki minek jó és hova való.
A KDNP ifjúsági szervezete ( IKSZ ) azért életképesebbnek tűnik!
@Fabius:

az IKSZ eredményei röviden:

- kismamabérlet
- föld órája kezdeményezés Budapesti bevezetése( Rétvári Bence indítvány volt!)
- csaladiadozas.hu
- helyzet.tv
- politikát az egyetemekre kezdeményezés is az IKSZ-hez fűződik

Ami most rögtön eszembe jutott...emellett persze számos kérdésben megszólaltunk szlovák kérdéstől a banki hitelek kérdéséig.
@Fabius:

az IKSZ eredményei közül néhány röviden:

- kismamabérlet
- föld órája kezdeményezés Budapesti bevezetése( Rétvári Bence indítvány volt!)
- csaladiadozas.hu
... zöld javaslatcsomag a BKV-nak ... zöld javaslatcsomag a MÁV-nak ... gyűjtések, karitatív akciók a határontúli magyarok számára ... drogmegelőzéssel kapcsolatos filmfesztiválok, kampányok. mindezt egy ellenzéki párt ifjúsági szervezeteként.
@Fabius: ez a hülyeség minden, hasonló témájú fórumon visszaköszön. minek induljon egymást gyengítve két, az európai kereszténydemokrata családhoz tartozó párt a választásokon? a választók kapnak egy értelmes eldönthető kérdést, ti. hogy beteszik-e az x-et a fidesz ÉS a kdnp KÖZÖS képviselő-jelöltjének neve mellé vagy sem. nyílván örülne a ballib oldal, ha a 40-es évek és a 90-es évek után ismét szétszalimázhatná a jobboldalt, de ezt most bukták.
@Trisztán:

Javaslatcsomagok, mint kézzel megfogható eredmények? Viccelsz ugye? :-)
Majd, ha végre is hajtanak belőle valamit, akkor.
Szétszalámizni a keresztényeknek sikerült magukat, erről szólt számukra a kilencvenes évtized szinte végig.
@Fabius: nem tudom, hogy feltünt-e így polblogírás közben, de a KDNP 8 éve ellenzékben van mind az országgyűlésben, mind a fővárosban. (ennek ellenére sikerült pl. a kismamabérlet kezdeményezést átvinni a közgyűlésen, de egyenlőre nem a végrehajtást kéne számonkérni rajtunk).
Nem is tudtam, hogy a KDNP is rendelkezik néhány főállású kommentelővel. A Hírszerző képalbumában hiányoztok a képekről, csak a szundikáló időseket látni. Igazoltan hiányoztatok? Vagy kommentelni jobb móka, mint a vezérszónokokat hallgatni, és a bóbiskoló nyugdíjasokat ébresztgetni? :-) Egyetértek Fabiussal, a terv nem eredmény. A kismama bérletet meg ne akarjátok olyan horderejűnek beállítani, mintha egy egészségügyi reformot rugdostatok volna keresztül.
@kerdem: én valahogy kurvára nem szeretném, ha a politikát bevinnétek az egyetem falai közé! A politizálni akaró egyetemista megtalálhatja az egyetem falain kívül is a lehetőséget, marhára nem kéne ott is bomlasztani, bomlik ott sokminden magától is. Kötelező hittant nem akartok? És valóban: miért kell egy kereszténynek politizálni IS????????
@kisa: Szerintem elkéstél a kérdezősködéssel :-) Csak addig hirdetik a pártvezetés igéjét, amíg címlapos egy cikk. Aztán már nem fontos.
@néma bárány: Címlapos volt? Gratula, Varánusz/Fabius!
@kisa: "És valóban: miért kell egy kereszténynek politizálni IS???????" Te valószínűleg egy elég befogadó és integráló személyiség lehetsz. Vagy bízzunk inkább abban, hogy csak a fogalmazás megy döcögősen?
@kisa: Az egyetemeken ma is ott van a politika, de mivel hivatalosan ki van tiltva, csak azok jelenhetnek meg, akiket nem zavar a tiltás, akik et nem zavar, ha szabályokat kell áthágni - ezek ma parlamenten kívüli pártok, akik közül legalább egy júniustól valószínűleg bent lesz. Szerinted jó, ha csak a radikális politika tud megjelenni, és egy mérsékelt erő sem?
Az egyik budapesti kerületben vagyok KDNP tag. Kb. 40-en vagyunk, az átlagéletkor 30 év, a fiatal KDNP tagok IKSZ tagok is. A kerület szociális kérdései a KDNP kezében vannak, és az utóbbi években még nem maradt magára nyugdíjas ellátatlanul. Szerintem ez eredmény, de cáfoljatok.
@Petyuska: Na, ez ha fedi a valóságot -miért ne fedné- az valóban eredmény. Ilyen szempontból nekem tökmindegy a pártállás. Ha valaki szövegelés helyett tesz embertársaiért valamit, az megsüvegelendő álljon bármelyik oldalon. Ellenben politikát vinni a közoktatásba hülyeség. Mindenkinek adott a megszólalás lehetősége, elég széles az internet hozzá. A Jobbik és az LMP haladó osztályban játszik már, a többiek meg zárkózzanak fel. Jah, és igyekezzenek úgy politizálni, hogy ne verje tönkre őket egy alma. Mert az több, mint kínos.
Az IKSZ "eredménye" egy civil szervezet projektnevének lenyúlása:

drogosokugyvedje.blog.hu/2009/04/10/keresztenyi_lopas_a_civilektol

"- Bizony mondom néktek, a kereszténydemokraták ifjoncai csak szóban keresztények, amúgy tolvajok ők, és kevélyek, élükön Rétvári Bencével, aki a Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) vezetőjeként az Északi Támpont Egyesület évek óta bejáratott projektjét, márkanevét, a fűnyírót lenyúlva kezdte el drogellenes kampányát.

A harc a fűnyíró névért azután kezdődött, hogy tavaly Rétváriék - amúgy fogalom nélkül a maffia érdekeit védve - belevetették magukat a drogháborúba. A fűnyírósok hiába kérték őket, hogy azért a civilek évek óta ugyanezen a területen használt nevét ugyan ne nyúlják már le, Rétváriék igazi politikai dúvadként le sem szarták a név kitalálóit"
@ketmar: Nem értelek, ezek szerint a szövegértésem is döcögős.
@Petyuska: Ha hivatalossá teszik, akkor IKSZ - és nem KISZ - gyűlésekre is járni kell? És mindenki sanda szemmel nézi azt, aki nem megy el, horribile dictu egy másikra megy? A munkahelyeken is tilos politizálni, mégis óhatatlanul fel-felmerül a téma, de ettől még ne emeljük hivatalossá. Szerintem.
@Fabius: Elkapott a keresztény inkvizíció? Ma nem lesz poszt?
@kisa:
- mert a béka feneke alatt van a politikai kultúránk
- mert a magyar fiatalokat hidegen hagyja a politika, elfordulnak tőle és ezzel lemondanak az érdekeik képviseletéről
- mert a magyar fiatalok (és idősebbek) sem tudnak intelligensen vitatkozni, konszenzust teremteni
- mert a magyar fiatalok sem tudják, hogy mi a szerepe a demokráciában a kormánynak, az ellenzéknek a civileknek (hogy lesz itt valaha is megújulás?)
- mert ha nincsenek politizáló körök, nyilvános viták az egyetemeken, akkor maradnak a fűalatti szélsőséges közösségek, belterjes eszmékkel
- mert mind az USA-ban, mind Nyugat-Európában érdekes módon működik, csak Magyarországon lenne belőle minden bizonnyal "tragédia"

Jó példaként lehet említeni az amerikai egyetemeket, ahol a millió diákklub mellett az ifjú republikánusok és demokraták is kapnak egy-egy vitrint a főépület folyosóján és havonta egyszer összejönnek egy terembe moderált és kultúrált formában ütköztetni a nézeteiket, aztán akit érdekel az megy.
A kötelező hittanoktatás hülyeséget honnan szedted?
@kisa: a kötelező IKSZ-gyűlés ötletére inkább nem válaszolnék (jellemzi a vadlib szellemi színvonalat), arra viszont megkérnélek, hogy csak egy - egyetlen egy indokot említs, ami miatt nem lehetne keresztény fiataloknak politizálnia???
@Simplicio: megértve, hogy a "civil piacon" a pozícióját féltő egyesület ragaszkodik az -ezek szerint- bejáratott (???) márkanevéhez (?) a kampányt átkereszteltük "Ne szívd meg!"-re és tartottunk a Puskin moziban egy drogellenes filmfesztivált, több teltházas vetítéssel és utána nyilvános vitákkal.

www.iksz.net/index.php?col=10&id=8
@Trisztán:
1-3. ezt "vitakultúra" címszó alatt lehet tanítani, ahogy usa-ban is teszik, nem kell hozzá politizálni.
2. miért gondolod, hogy azáltal lesz számukra vonzó, hogy beviszed az egyetemre? Nem inkább a politikusoknak kellene vonzóvá válniuk, hogy ezáltal a műfaj is vonzó legyen? Az egész ország kiábrándult belőlük: a munkahelyekre is vigyük be?
4. Állampolgári ismeretek: ismerős tantárgy?
5. Ezek nem szűnnek meg attól, hogy a hivatalossá teszik a politikát.
6. Igen, mert nálunk semmi nem úgy működik, ahogy máshol (vö. magyar jobb és baloldal)

Hittan: a keresztények általában szokták szeretni akarni a kötelező hittanoktatást.
A kereszténység szvsz életforma és agresszív világnézt: terjesztésének, gyakorlásának megvannak a maguk bevált keretei. Nem kéne összekeverni a hatalom gyakorlásával, abból nagyjából 1500 évig nem sült ki semmi jó. SZVSZ
süti beállítások módosítása